Берлин и Москва готвят таен план за мир в Украйна

http://www.bnews.bg/article-112608

Германия и Русия работят по таен план за постигане на мирно решение на международното напрежение около кризата в Украйна.

Янкова пред Орешарски: Доказахме, че можем, въпреки постоянния саботаж на опозицията

http://www.cross.bg/yankova-pravitelstvoto-durzhavata-1423372.html

/КРОСС/ Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова проведе работна среща с премиера в оставка Пламен Орешарски. Народният представител благодари на министър-председателя за огромните усилия, които правителството положи за развитието на Смолянска област в едногодишния си мандат, съобщиха от пресцентъра на БСП-Смолян. Янкова подчерта, че инвестициите от правителството в Смолянско, надхвърлят 100 млн.лв., без проектите по европейски програми, които бяха сложени във фриза от предишните управляващи. „Кабинетът още в първите месеци възстанови болницата в Девин, Родопският драматичен театър, размрази важни инфраструктурни проекти, подобри отношението към културата, подпомогна финансово общините, стимулира бизнеса", отбеляза зам.-председателката на ПГ на левицата. Янкова изтъкна, че вчера, на последното си заседание, правителството е приело акт в подкрепа на строителството на язовир „Пловдивци", което се очаква да стартира още тази есен с инвестиция от 40 млн.лв. Разкриха се 180 работни места по програма „Сигурност", което ще помогне в борбата с безработицата. „Смолянска област, която представлявам в Народното събрание, почувства държавата във ваше лице", заяви пред Орешарски Янкова. Депутатката подчерта още, че благодарение на Публичната инвестиционна програма държавата е стигнала и до най-малките населени места, които с десетилетия не са виждали нов инфраструктурен проект. „18 млн.лв

Десетина на протест пред НСС срещу ареста на руския опозиционер Кобляков

http://offnews.bg/news/n_1/n_370189.html

Десетина души излязоха на протест днес  пред Националната следствена служба срещу ареста на  руския опозиционен активист Николай Кобляков. Софийският градски съд (СГС) ще реши дали да предаде руския гражданин Николай Кобляков на властите в Москва, съобщиха от прокуратурата за OFFNews. Случаят с ареста на Кобляков на софийското летище крие риск от международен скандал. Причината е, че освен руско той има и френско гражданство и властите следят случая отблизо. От Софийска градска прокуратура съобщиха за OFFNews, че са се заели със случая с Кобляков на 29 юли вечерта, след като той бил задържан на летището. От държавното обвинение уточняват, че арестът е свързан с искане от Районния съд на Москва за екстрадиция на Кобляков, който е издирван за измами. „Оттук нататък прокуратурата ще изпълни задълженията си по линия на международната правна помощ и ще предаде лицето на Софийски градски съд, който ще реши дали да има екстрадиция или не. Прокуратурата в нито един момент не поддържа обвинения или няма каквото и да било друго касателство, освен директно да предаде искането за правна помощ на съда“, се казва в отговор на прокуратурата.

Ангел Найденов награди участници в спасителни акции в и извън България

http://pik.bg/ангел-найденов-награди-участници-в-спасителни-акции-в-и-извън-българия-news208920.html

Ангел Найденов награди участници в спасителни акции в и извън България

 Министърът на отбраната Ангел Найденов награди днес, 31 юли, военнослужещи от Българската армия, участвали в спасителни акции в страната и в операции и мисии извън територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Поздравявам всички наградени военнослужещи от Военновъздушните, Военноморските сили и Сухопътните войски. Отличията, независимо от повода за връчването им и техния вид, носят символиката на много морал и професионализъм, с който българските военнослужещи участваха в помощ на населението сред едни наистина ужасни последици в резултат на стихийните бедствия“. Това каза министър Найденов по време на официалната церемония, на която присъстваха висши офицери от Българската армия, директори на служби и дирекции в Министерството на отбраната.

За заслуги към отбраната на страната с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ II степен беше отличен и заместник-министърът на отбраната Иван Иванов. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов беше награден с предметна награда бинокъл за проявения изключителен професионализъм при създаването на организация за ликвидиране на последствията от наводненията в област Варна. „В днешния ден правим опит за равносметка на тези 14 месеца, през които аз и моят екип носихме отговорността за ръководството на Министерството на отбраната. Тръгваме си с удовлетворение заради изпълнените ангажименти, поети при встъпването ми в длъжност, постигнатите резултати, които ми позволяват да кажа, че направихме крачка напред и работата с високо подготвени и отговорни хора, на които разчитахме и не бяхме подведени“, каза министър Найденов по време на церемонията по награждаване. Той подчерта, че положените усилия и вложената енергия не са били напразни и отбеляза, че всичко постигнато в рамките на мандата му като министър не би било факт без съвместните усилия на политическото ръководство и на работещите в системата на отбраната. 

Звезди от няколко поколения сложиха финалната точка на балетния конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259802

Ден след като беше тържествено закрит, ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 събра за последен път тази година публиката от ентусиазирани почитатели на танца за супер гала концерт „Среща на поколенията“, посветен на 50-годишния юбилей на конкурса и на паметта на неговия вдъхновител маестро Емил Димитров.

Проливен дъжд нанесе щети в Пловдивско, Монтанско и Врачанско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2354097_proliven_dujd_nanese_shteti_v_plovdivsko_montansko_i/?ref=rss


Проливни дъждове днес следобед нанесоха щети в Пловдивско, Монтанско и Врачанско, съобщи МВР. 

Вследствие на интензивните валежи е пропаднал мост в село Първенец, Пловдивско. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково.

Общо седем екипа на "Гражданска защита" работят за отстраняване на аварии в областта. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа "Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

Спасителни екипи от Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в града, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа.

Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в града. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

След проливния дъжд в столицата е постъпил сигнал за паднал електрически стълб на бул. "Алея Яворов". По-късно беше установено, че са паднали жици на тролейна мрежа. В момента екипи на електроразпределителното дружество са на място за отстраняване на проблема. Няма пострадали хора или автомобили.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на "Гражданска защита". Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.

Асоциацията за закрила на пациентите защити актуализацията на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/miliona-leva-nzok-1423371.html

/КРОСС/ "Българска асоциация за закрила на пациентите" изразява силното си безпокойство от настъпилите събития през последните дни. От развоя на събитията през последната седмица се очертава опасната тенденция - изобщо да не бъдат гласувани и този крайно орязан бюджет на НЗОК от 225 милиона лева, вместо 328 милиона лева, независимо от всякакви нови причини. Това се казва в официална декларация на "Българска асоциация за закрила на пациентите" (БАЗП) относно актуализиране бюджета на НЗОК за 2014 г. Ето и останалата част от декларацията: "БАЗП като взехме предвид исканията на пациентите и отчитайки всеобщото недоволство от качеството на здравната система и катастрофалните проблеми в нея, която ще се срине съвсем без тези 328 милиона лева, приехме настоящата декларация към изпълнителната и законодателната власт, като настояваме аргументите ни да бъдат отчетени в решенията на НС през следващата седмица от 4 август: 1. Не приемаме обстоятелството, че бюджета за здравеопазване необосновано трябва да бъде орязан с около 100 милиона лева, при занижения поискан минимум от 328 милиона лева. 2. Настояваме, заради спазване на Медицинските стандарти при оказване на медицинска помощ, гарантирани от Държавата, и оцеляване на здравеопазването в РБългария да бъде приет адекватния бюджет за НЗОК

Пожарникари отводняват пострадали от пороя райони

http://pik.bg/пожарникари-отводняват-пострадали-от-пороя-райони-news208919.html

Пожарникари отводняват пострадали от пороя райони

Екипи на пожарната работят по сигнали в засегнати от проливни дъждове райони в областите Пловдив, Враца и Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа РСПБЗН - Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища“, както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

Спасителни екипи на РСПБЗН – Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца – Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа. 

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

След проливния дъжд в столицата е постъпил сигнал за паднал електрически стълб на бул. „Алея Яворов“. В момента екипи на електроразпределителното дружество са на място за отстраняване на проблема. Няма пострадали хора или автомобили.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.

Министър за изборите ще бъде око на президента и премиера за вота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223700

Според тълкувателно решение №20 от 1992 г. на КС е абсолютно свободен не само при формиране на персоналния съвет на служебното правителство, но и при изготвянето на неговата структура. Тоест президентът не е обвързан с досегашната структура на МС и ако прецени, че трябва да има министър без портфейл, който да отговаря специално за провеждането на и Според тълкувателно решение №20 от 1992 г. на КС е абсолютно свободен не само при формиране на персоналния съвет на служебното правителство, но и при изготвянето на неговата структура. Тоест президентът не е обвързан с досегашната структура на МС и ако прецени, че трябва да има министър без портфейл, който да отговаря специално за провеждането на и

Калин Янакиев: Избирателите на РБ никога няма да гласуват на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_370156.html

"Избирателите на Реформаторския блок никога няма да гласуват на ГЕРБ", заяви философът и бивш политик проф.дфн. Калин Янакиев пред БНТ. Янакиев мотивира мнението си с това, че макар и двете политически формации да са десни, те имат големи манталитетни различия. "Има две десни общности. Едната - популярна десница, това са избирателите около ГЕРБ. От друга страна - градска, столична десница, подкрепяна от дясна интелигенция", обясни философът. Според Янакиев Бойко Борисов има своите таланти и дори го сравни с бившия американски президент Роналд Рейгън. Философът обаче смята, че поведението на лидера на ГЕРБ обаче не се харесва на хора, които имат склонност да вникват в политическите процеси. Калин Янакиев обясни, че гражданите, които "искат аргументи, искат визия, искат анализ, искат друг вид харизма" принадлежат към Реформаторския блок. "Защо трябва едните да се вглеждат в другите. Въпросът е да не си пречат и да не се карат помежду си", категоричен е Янакиев. Той смята още, че има изгледи ГЕРБ да постигне добър резултат на следващи избори, а Реформаторите да получат повече подкрепа, отколкото имаха на евроизборите.  Мнението на Янакиев за коалиция между РБ и ГЕРБ е, че първо трябва да се изчакат резултатите от предсрочния вот, за да стане ясно какво е мнението на хората в страната и чак тога би могло да се говори по темата за партньорство между двете формации. Философът каза още, че според него най-голямото зло е българската левица, която се превърнала в олигархия и за да може тя да бъде съборена, трябва десните "да не разрешават повече шум отляво и да не си пречат". По думите на Янакиев левицата в родната политика е склонна да продава България на Русия и дясното трябва да се бори с това, а не да спори помежду си.

НАП откри първия пункт за контрол на рискови стоки у нас

http://econ.bg/Новини/НАП-откри-първия-пункт-за-контрол-на-рискови-стоки-у-нас_l.a_i.559513_at.1.html

Според данъчни експерти прекият ефект от дейността на първия пункт за контрол на рискови стоки у нас се очаква да надхвърли 5 млн. лева още в края на...

“София диша” в пет седмици през август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223680

Юбилейното пето издание на фестивала “София диша” тази година ще се проведе не четири, а цели пет пъти - колкото са неделите на месец август. Както винаги досега, всеки от дните на събитието, което затваря за коли знакови софийски улици, за да даде път на изкуството, ще има различна тема. 
На 3 август фокусът ще е върху екологията и здравословния Юбилейното пето издание на фестивала “София диша” тази година ще се проведе не четири, а цели пет пъти - колкото са неделите на месец август. Както винаги досега, всеки от дните на събитието, което затваря за коли знакови софийски улици, за да даде път на изкуството, ще има различна тема. На 3 август фокусът ще е върху екологията и здравословния

Инициативен комитет на вложителите в КТБ планира да съди държавата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/31/2354061_iniciativen_komitet_na_vlojitelite_v_ktb_planira_da/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който е сред големите вложители в Корпоративна търговска банка, възнамерява да съди държавата за това, че е допуснала дестабилизация на финансовата институция.

Той преговаря с адвокатски кантори в България и чужбина, които да защитават интересите на всички, които са съхранявали в банката суми над гарантираните от държавата 100 хил. евро. 

Създаден е инициативен комитет на клиентите на КТБ, който очаква банката да отвори на 21...

Инициативен комитет на вложителите на КТБ планира да съди държавата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/31/2354061_iniciativen_komitet_na_vlojitelite_na_ktb_planira_da/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който е сред големите вложители в Корпоративна търговска банка, възнамерява да съди държавата за това, че е допуснала дестабилизация на финансовата институция.

Той преговаря с адвокатски кантори в България и чужбина, които да защитават интересите на всички, които са съхранявали в банката суми над гарантираните от държавата 100 хил. евро. 

Създаден е инициативен комитет на клиентите на КТБ, който очаква банката да отвори на 21...

Проливни дъждове наводниха различни области в страната

http://www.cross.bg/selo-ekipi-rekata-1423370.html

/КРОСС/ Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа РСПБЗН - Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле. Спасителни екипи на РСПБЗН - Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа. На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими

Пловдив, Враца, Монтана и София са засегнати от проливните дъждове

http://www.cross.bg/selo-vratza-ekipi-1423370.html

/КРОСС/ Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа РСПБЗН - Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле. Спасителни екипи на РСПБЗН - Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа. На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими

Ген. Чавдар Червенков: Трябва да има седем нива на контрол на спецслужбите

http://pik.bg/ген-чавдар-червенков-трябва-да-има-седем-нива-на-контрол-на-спецслужбите-news208917.html

Ген. Чавдар Червенков: Трябва да има седем нива на контрол на спецслужбите

В България няма закон за контрол на специалните служби. Това заяви в предаването „Тона е България“ на радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че в Европа има изработен идеален модел, който препоръчва 7 нива на контрол. Това е многопластов контрол, в който са включени всички основни институции на страната, подчерта ген. Червенков.

„Първото ниво, това е служебното ръководство, което си създава свои правила за работа на съответната служба. Второто е изпълнителната власт, която е основният потребител на продукта, който произвеждат тези служби. Третото, но не на трето място по важност, е парламентът, който създава законите, утвърждава бюджетите и чрез тях упражнява контрол. След това е съдебната власт. Ролята на омбудсмана също е важна, защото всички засегнати от действията на службите, трябва да има къде да се оплачат. Националните одитни организации, като Сметната палата, също имат своето място в контрола за правилното определяне и разходване на средствата. И накрая медиите и гражданското общество, които могат да спомагат за работата на службите със свои независими изследвания, да отправят критики, когато е необходимо. Това е идеалният модел, като обаче почти няма страна, в която той да е създаден така и да работи на 100%, но това е целта“, изтъкна ген. Чавдар Червенков. Според него, службите не обичат да им се намесват в работата, поради високата важност и деликатността на проблемите, с които се занимават. Всъщност, обаче, е много важно да има връзка между службите за сигурност и обществото, да се изгради доверие. България изостава значително в това отношение, коментира ген. Червенков. По думите му, има опасност, ако не се изгради система за контрол върху службите за сигурност, някои хора да си позволят да нарушават правилата, т.е. да преминават рамките на закона.

Мариана Георгиева: Въведохме европейски правила и стандарти в спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/31/2354093_mariana_georgieva_vuvedohme_evropeiski_pravila_i/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта в оставка Мариана Георгиева заяви, че по време на нейното управление са въведени "европейски правила и стандарти в спорта".

Тя се присъедини към тона на задоволство от представителите на намиращия се в оставка кабинет "Орешарски".

"Направихме подобрения на спортната инфраструктура, подобрения имаме и в посока на философията на политиката в спорта", допълни Георгиева. Според нея това се изразява във въведената категоризация на спортовете и...

Всяко десето дете в България се ражда недоносено

http://www.moreto.net/novini.php?n=259797

Има спешна нужда от създаване на Национален регистър за недоносените бебета у нас и закупуване на транспортна система, която да обслужва неонатологичните отделения в страната. За това призова Нина Николова, председателят на фондация „Нашите недоносени деца", която има за цел да предоставя полезна информация на всички бъдещи и настоящи родители, които се сблъскват с проблемите на недоносените бебета.

Янка Такева: Не вярвам, че нашите деца са глупави

http://pik.bg/янка-такева-не-вярвам-че-нашите-деца-са-глупави-news208916.html

Янка Такева: Не вярвам, че нашите деца са глупави

"Не вярвам, че нашите деца са глупави. Ние имаме златни медали, сребърни медали, особено златни, на първи места сме в света. Защо пък да не ни изкарат, че сме най-глупавата нация? И в образованието, и в тези международни изследвания всичко е политика. " Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, във връзка с идеята на Общността за демократично образование в България да се създаде демократично училище, пише "Фокус".

„Ние в Европейския комитет дискутираме по тези проблеми как и по какъв начин се справят с тези международни изследвания”, допълни Янка Такева. По повод изказването на световно известния визионер Яков Хехт, че образованието започва там, където отговорите не могат да бъдат намерени в Google, тя заяви, че той е много прав. „Винаги в тези случаи цитирам училището, което е в т.нар. Силиконова долина в САЩ. Нито един специалист от ИТ общността не оставя децата си в училище, където прекалено много се използват информационните технологии. Напротив, правено е изследване с училището на тези специалисти, където изобщо не се използват информационни технологии и училища, където се използват информационни технологии. В училището, където не се използват такива или се използват много елементарно, успехът е много по-голям, комуникативните възможности на децата са много по-големи. Начинът на логическо мислене, на разсъждение и развитие на дарбите и способностите, е много по-забележим. Много по-лесно човек може да насочи детето към това по какъв начин да бъде професионално ориентирано. Яков Хехт е напълно прав”, посочи Янка Такева. 

Подпалиха офис на частен съдебен изпълнител в Пазарджик

http://www.bnews.bg/article-112618

Офисът на частният съдебен изпълнител Мария Ангелова в Пазарджик е бил запален през нощта на 31 юли и изгорял напълно.

Рашидов: Ние, богатите, какво сме направили?

http://offnews.bg/news/n_1/n_370151.html

"Ние, богатите, какво сме направили", реторично запита Вежди Рашидов в интервю пред БНТ във връзка с кризата с КТБ. Има малки, големи и най-големи данъкоплатци, каза депутатът от ГЕРБ, като изрази мнение, че милионерите слагат пари в "казанчето" на българската хазна. Той съобщи, че в момента има само 80 000 евро, след като е продал две свои творби в Италия, но се страхува да внесе парите си у нас. Рашидов е категоричен, че всичките си пари е спечелил с честен труд. Той каза още, че вече е прежалил своите загуби, които рано или късно ще навакса с работата си, но се страхува за парите на обикновените българи, ако те няма как да си възстановят спестяванията. Рашидов обяви, че ако КТБ не отвори врати до 21 септември , той и другите участници в Инициативния комитет на клиентите на КТБ ще повдигнат обвинения срещу българската държава. Според него в КТБ има над 3000 вложители с актив от 5 млрд. лв., които са заплашени да изгубят парите си. Бившият министър на културата каза, че вината за случилото се с КТБ е само и единствено на БНБ, а не на вложителите, които са се съблазнили от високите лихви. Той също така сподели, че от Бойко Борисов зависи дали ще бъде депутат в следващия парламент.

10 са ранените при автобусната катастрофа край Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223689

10 са ранените работници при катастрофата между три автобуса на Асеновградско шосе край Пловдив, съобщи bTV.
Повечето от ранените са пътували в третия автобус, който е пострадал най-тежко, съобщава "Марица". Според изданието водачът на третия автобус е откаран в болница и е в шокова зала. Той е в съзнание, но със сериозни травми по тялото. 10 са ранените работници при катастрофата между три автобуса на Асеновградско шосе край Пловдив, съобщи bTV. Повечето от ранените са пътували в третия автобус, който е пострадал най-тежко, съобщава "Марица". Според изданието водачът на третия автобус е откаран в болница и е в шокова зала. Той е в съзнание, но със сериозни травми по тялото.

10 са ранените при автобусната катастрофа край Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223670

10 са ранените работници при катастрофата между три автобуса на Асеновградско шосе край Пловдив, съобщи bTV.
Повечето от ранените са пътували в третия автобус, който е пострадал най-тежко, съобщава 10 са ранените работници при катастрофата между три автобуса на Асеновградско шосе край Пловдив, съобщи bTV. Повечето от ранените са пътували в третия автобус, който е пострадал най-тежко, съобщава "Марица". Според изданието водачът на третия автобус е откаран в болница и е в шокова зала. Той е в съзнание, но със сериозни травми по тялото.

Разпознаването на жертвите на разбилия се алжирски самолет може да отнеме години

http://www.cross.bg/mali-otneme-samolet-1423369.html

/КРОСС/ Идентифициранено на останките на всички жертви от разбилия се преди седмица в Мали алжирски самолет може да отнеме година, съобщи директорът на съдебната полиция в Алжир Абделкадер Кара Бухадба, цитиран от АФП. „Още е прекалено рано да се говори за установяването на самоличността на пострадалите. Тази процедура може да отнеме седмици, месеци, даже години", заяви той. На мястото на катастрофата в Мали са изпратени 13 специалисти на алжирската полици, които ще работят заедно със свои колеги от Франция, Мали и Испания. Припомняме, че пътническият самолет на авиокомпанията Air Algerie катастрофира на 24 юли в Северно Мали. Загинаха всичките 116 души на борда на самолета. Според някои версии лошите метеорологични условия са довели до катастрофата.  

Сформирането на новата Еврокомисия може да се отложи заради липсата на жени кандидати

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/31/2354086_sformiraneto_na_novata_evrokomisiia_moje_da_se_otloji/?ref=rss


Сформирането и встъпването в длъжност на новата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени, заяви Наташа Берто - говорител на избрания за председател на комисията Жан-Клод Юнкер, цитирана от ДПА.

"Г-н Юнкер заяви многократно, че една комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и че той няма да допусне това", заяви в Брюксел Берто. "Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време...

Задържаха кмета на Видин

http://frognews.bg/news_73976/

Кметът на Видин Герго Гергов е бил задържан при акция на ДАНС за срок до 24 часа, съобщи Нова ТВ. Арестът става дни след разкритията на предаването "Разследване" за злоупотреби в община Видин.

Движението по "Алея Яворов" е силно затруднено заради паднал стълб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223678

Временно е затруднено движението на бул.”Алея Яворов” в близост до кръстовището с бул.”Цар Освободител”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е паднал стълб на улично осветление, който е засегнал транспортна инфраструктура.
На място е изпратен екип на „Улично осветление” и звено аварийна дейност на Столична община. Временно е затруднено движението на бул.”Алея Яворов” в близост до кръстовището с бул.”Цар Освободител”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е паднал стълб на улично осветление, който е засегнал транспортна инфраструктура. На място е изпратен екип на „Улично осветление” и звено аварийна дейност на Столична община.

Плевнелиев събра бъдещите си министри и им поръча "екипна игра"

http://www.mediapool.bg/plevneliev-sabra-badeshtite-si-ministri-i-im-poracha-ekipna-igra-news223237.html

Седмица преди да бъде обявен официално съставът на служебното правителство, президентът Росен Плевнелиев събра част от министрите на първа обща среща. Заседанието се е провело в резиденцията в Бояна в четвъртък. На него са присъствали бъдещия премиер Георги Близнашки и заместниците му – министрите на регионалното развитие и правосъдието – Екатерира Захариева и Христо Иванов.   "Голяма част от бъдещите министри също бяха там, но имаше и такива, които отсъстваха", казаха източници на Mediapool.   По време на срещата са обсъдени приоритети на кабинета. Очаквано, на първо място било посочено организирането на честни избори. От администрацията на президента предложили "надграждане" на политиката за ограничаване на безработицата. Подобна конструкция, обаче била оспорена по политически съображения и не е ясно дали ще остане в програмния документ на служебното правителство.   Запознати твърдят, че президентът Плевнелиев обяснил на бъдещите служебни министри, че ако не са един отбор, той ще бъде решителен и ще ги изключи от състава на управлението.   Проектокабинетът е в общи линии известен, но все още остават въпросителни около ключовата фигура на финансовия министър.   Предположенията, че това ще е подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше този пост и в първия служебен кабинет на Росен Плевнелиев, не се потвърждават. По неофициална информация едно от обсъжданите имена за поста е Румен Порожанов, който първоначално е бил фаворит за министър на земеделието. Порожанов оглавяваше Държавен фонд "Земеделие" по времето на ГЕРБ.   За момента се потвърждават информациите, че вътрешен министър ще бъде бившия депутат от СДС Йордан Бакалов. Както Mediapool съобщи, в кабинета е предвиден пост за министър без портфейл, който да отговаря за провеждането на изборите. За длъжността екипът на президента се е спрял на преподавателя и експерт по изборно законодателство Димитър Димитров.   Начело на Министерството на външните работи ще е официалният представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел Даниел Митов. Той беше зам.-председател на ДСБ и заедно с Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов напуснаха ДСБ и се присъединиха към "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.   По предварителни данни програмният директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Христо Иванов ще бъде назначен за правосъден министър и вицепремиер.   В служебния кабинет ще има и трети вицепремиер. Най-вероятно това ще бъде Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете в предишното временно правителство и ще поеме същия ресор в сегашното.   Министерството на образованието е вероятно да бъде поверено на политолога и президентски съветник Румяна Коларова, а Министерството на културата - на бившия шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. За министър на околната среда и водите е поканена Светлана Жекова, съветник в Постоянното представителство на България в ЕС. За икономическото, транспортното и финансовото ведомство също продължават да се оглеждат различни варианти, като не е изключено накрая икономиката и енергетиката да поеме президентският съветник Евгени Ангелов, който беше зам.-министър при управлението на ГЕРБ. Има опция този пост да бъде отреден и за Тодор Бобочиков – бивш изпълнителен директор на "Ей И Ес Гео енерджи", който ако не оглави МИЕ, ще бъде заместник-министър, отговарящ за енергетиката.

Пороят блокира центъра на София

http://pik.bg/пороят-блокира-центъра-на-софия-news208915.html

Пороят блокира центъра на София

Временно е затруднено движението на бул.”Алея Яворов” в близост до кръстовището с бул.”Цар Освободител”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е паднал стълб на улично осветление, който е засегнал транспортна инфраструктура. 

На място е изпратен екип на „Улично осветление” и звено аварийна дейност на Столична община. 

 

Паднал електрически стълб затрудни движението по "Алея Яворов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223665

Временно е затруднено движението на бул.”Алея Яворов” в близост до кръстовището с бул.”Цар Освободител”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е паднал стълб на улично осветление, който е засегнал транспортна инфраструктура.
На място е изпратен екип на „Улично осветление” и звено аварийна дейност на Столична община. Временно е затруднено движението на бул.”Алея Яворов” в близост до кръстовището с бул.”Цар Освободител”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е паднал стълб на улично осветление, който е засегнал транспортна инфраструктура. На място е изпратен екип на „Улично осветление” и звено аварийна дейност на Столична община.

Путин предложил да бъде направена реконструкция на Московския Кремъл

http://www.cross.bg/pytin-kremul-predlozhil-1423368.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин предложил да бъде възстановен историческия облик на Московския Кремъл, да бъдат върнати на Ивановския площад и на площада на Чудов и Вознесенски манастир и църквите, разрушени в 1930 година. Сега там е разположено административна сграда и тъй като тя не представлява особена архитектурна ценност, в течение на една година най-вероятно ще бъде съборена. Разглеждайки територията заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, ръководителят на държавата подчертал, че тези планове могат да бъдат осъществени само след одобрение от обществеността и съгласуване с ЮНЕСКО, под чиято охрана се намира Кремъл. Путин също заявил, че в близко време за туристите ще бъдат открити вратите на Спаската кула, предава Гласът на Русия.    

77-годишна германка тръгва на околосветско пътешествие с 84-годишен ретроавтомобил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223659

77-годишна германка пое на околосветска обиколка в неделя зад волана на 84-годишен ретроавтомобил, съобщава "Дойче веле".
Автомобилната състезателка Хайди Хецер и днес остава най-бързата жена в Берлин и има зад гърба си над 150 победи в различни ралита, между които Монте Карло и Дюселдорф - Шанхай. През 1989 г. 77-годишна германка пое на околосветска обиколка в неделя зад волана на 84-годишен ретроавтомобил, съобщава "Дойче веле". Автомобилната състезателка Хайди Хецер и днес остава най-бързата жена в Берлин и има зад гърба си над 150 победи в различни ралита, между които Монте Карло и Дюселдорф - Шанхай. През 1989 г.

Младите астрономи на Варна отново търсят комети и астероиди

http://www.moreto.net/novini.php?n=259733

Започна активната фаза на новата Международна кампания за търсене на близки и опасни астероиди и комети.В нея участват най-опитните екипи от България, Португалия, САЩ, Бразилия и Полша. Отново голям брой младежи от Астрономическата обсерватория във Варна всеки ден получават данни от американски телескопи и търсят и проследяват близки и далечни астероиди, научи Moreto.

Тома Белев свикал еднолично събрание на парковете

http://www.bnews.bg/article-112628

Тома Белев, който е нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България, свиква еднолично извънредно събрание на сдружението. За това алармират до главния прокурор, шефа на ДАНС и МЗХ от Национална асоциация „Българско Черноморие”.

"ВИП Брадър" 2014 - манипулациите вече започнаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244024_%22%D0%92%D0%98%D0%9F+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%22+2014+-+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD

 Изувате чехлите пред вратата и влизате в “Образцовия дом” на "ВИП Брадър".

Посреща ви Азис в пионерска униформа, репетиращ “Високи сини планини” за манифестацията в двора.

Щипвате го по бузата, взимате набързо един бонбон “Черноморец” от кутията на секцията в хола и отивате към кухнята, където Райна в носия не ви обръща никакво внимание, защото е заета да вари сладко от рози - любимото на Орлин Павлов, който тази вечер ще бъде в градска отпуска от казармата и къщата се готви за посрещането му.

Повъртявате се малко, отегчени разлиствате вестник “Работническо дело” с надеждата някой друг съквартирант да се появи.

Но в “Образцовия дом” всички са изключително заети. Учителката по география Златка проверява контролното на Азис и хич не е доволна от резултата, защото той не знае Иран или Ирак е по-правилно да се изпише. Само милиционерът Фънки се шляе наоколо, чакайки Златка да се освободи, за да му напише доклада до началника за “вредните западни влияния” в къщата.

Така щяха да изглеждат някои от любимите ви участници от миналите сезони, ако обитаваха  тазгодишния “образцов дом”.

В какви образи ще се е появят новите съквартиранти и кои са те ще стане ясно съвсем скоро. Но едно е сигурно - манипулациите и забавата ще имат централна роля в сезона "ВИП Брадър" “Образцов дом”.

През септември по Нова ТВ.

“Инициативен комитет на клиентите на КТБ” смята да съди държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-danukoplattzi-dogovor-1423367.html

/КРОСС/ "Имам време да мисля, дали ще бъда в следващото Народно събрание." Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Той е и учредител на Инициативен комитет на клиентите на КТБ. "Хората са обезпокоени, много са хората, които имат влогове над сто хиляди евро. Когато подписваме договор с банката, не сме подписали договор, че ще ни върнат само сто хиляди евро, подписали сме договор на вложители. Държавата е тази, която е длъжна да води контрола на банките, чрез БНБ. Банките определят своите лихвени проценти, техният контрол е от БНБ. Аз като вложител, имам своя вложителски интереси. Вложителите се делят на три - малки данъкоплатци, големи и най-големи данъкоплатци", казва още Вежди Рашидов. "Българските данъкоплатци не заслужават да живеят в ужасен стрес, случаят е криминален с много грешки на държавата. БНБ е мълчала, държавата е абдикирала от проблема. От 22 точки разпоредби по Закона на БНБ, нарушени са 19 точки", категоричен е той. "Искаме хората да се успокоят, банката да се оздрави. Държавата да си влезе в ролята", допълва Вежди Рашидов. "Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за нарушенията", категоричен бе той.  

Задържаха кметът на Видин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244023_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD

 Кметът на Видин Герго Гергов е бил задържан от служители на ДАНС, съобщи Нова ТВ. 

Арестът става дни след разкритията на предаването "Разследване" за злоупотреби в община Видин.  

Акционерното споразумение с "Уестингхаус" било подписано, но чакало одобрение от следващ кабинет

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/31/2354078_akcionernoto_sporazumenie_s_uestinghaus_bilo_podpisano/?ref=rss

От правителствената пресслужба официално потвърдиха, че има подписано акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй, съобщи БНР. То ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство, както вчера заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски.

В официално съобщение се уточнява, че вчера в рамките на последното заседание е взето решение, с което се одобрява доклад на министъра в оставка Драгомир Стойнев за сключване на акционерно...

Вежди Рашидов: Ако КТБ не отвори до 21 септември, даваме държавата на съд

http://pik.bg/вежди-рашидов-ако-ктб-не-отвори-до-21-септември-даваме-държавата-на-съд-news208914.html

Вежди Рашидов: Ако КТБ не отвори до 21 септември, даваме държавата на съд

Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за нарушенията. Това каза пред БНТ бившият културен министър Вежди Рашидов. Той допълни, че води разговори с много известен френски адвокат по международно право.150 човека са се записали в комитета на пострадалите от затварянето на КТБ. Телефоните звънят, само днес 10 души се обадиха и хората са обезпокоени, подчерта министърът. 

Когато подписваме договор с банка, ние не сме подписали, че ще ни върнат 100 000, а с останалите пари ще сме акционери. Държавата е длъжна да води контрола на банките и БНБ трябва да прави това. Те трябваше да кажат - ало, какво става. Не сме ние хората, които да го правим. Това е непочтено, категоричен е Вежди Рашидов. 

"Ние не сме крали парите си. Този бюджет се пълни от данъкоплатците и аз не съм платил на 100 лева данък, а като човек, който съм изкарал милиони, съм платил милиони за пенсии и за здраве на останалите. Ако си изнесем парите, кой ще плаща за тези хора - за пенсионерите и за здраве", посочи Рашидов. Той обясни, че ще рисува и пак ще продава. "Аз бях глупак, плащах си данъците, но и спях спокойно. В момента имам 80 хил. евра, не е тайна, получих награда и продавах. Давате ли си сметка дали ще ги докарам в България и да им платя 8 хиляди евро данъци", допълни той. 

Компанията "Южен поток" платила 20,599 млн. лева за 359 декара горски площи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223637

Компанията "Южен поток България", която строи сухоземния участък на газопровода, е платила 20,599 млн. лв. за придобиването на близо 359 дка земи от държавния горски фонд, съобщиха от министерството на земеделието.
Продажбата е извършена на 21 юли, два дни преди кабинетът "Орешарски" да подаде оставка. Компанията "Южен поток България", която строи сухоземния участък на газопровода, е платила 20,599 млн. лв. за придобиването на близо 359 дка земи от държавния горски фонд, съобщиха от министерството на земеделието. Продажбата е извършена на 21 юли, два дни преди кабинетът "Орешарски" да подаде оставка.

77-годишна германка тръгва на околосветско пътешествие с 84-годишен ретроавтомобил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223615

77-годишна германка пое на околосветска обиколка в неделя зад волана на 84-годишен ретроавтомобил, съобщава 77-годишна германка пое на околосветска обиколка в неделя зад волана на 84-годишен ретроавтомобил, съобщава "Дойче веле". Автомобилната състезателка Хайди Хецер и днес остава най-бързата жена в Берлин и има зад гърба си над 150 победи в различни ралита, между които Монте Карло и Дюселдорф - Шанхай. През 1989 г.

Тържествено откриване на първата от над 50-те исторически табели, замислени да дадат душа на софийските улици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244022_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4

 Утре, 1 август, от 11 часа  на площада пред паметника на Васил Левски в София, ще се състои тържествено откриване на първата историческа табела, част от съвместния проект на общността „ЗаБългария”, сдружение „Българска история” и Столична община под наслов „Нека дадем душа на българските улици”.

 

 

Проектът стартира в края на 2012 година. Идеята му е да бъде отдадена почит и да се припомни за делата на значими личности и за събития от българската история чрез поставяне на исторически табели на възлови места в столицата.

Информацията на табелите ще съответства на имената на съответните локации, кръстени или свързани с исторически личности или събития.

До този момент над 50 са улиците, за които има изработени табели.

 

Ние, екипите на „Българска история” и „ЗаБългария”, имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате и да отразите събитието, чиято всеобща полезност, резултат от усилията ни по реализацията на проекта, се надяваме да получи медийност и да срещне подкрепата и вниманието на колкото се може повече българи. Не само в София. Надеждите ни са в близко бъдеще инициативата да разшири мащаба си, защото един от обединяващите всеки народ  фактори е именно историята му, която не бива да тъне в забрава.

ВТБ и още 4 руски банки влизат в списъка със санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/ВТБ-и-още-4-руски-банки-влизат-в-списъка-със-санкции-срещу-Русия_l.a_i.559511_at.1.html

Европейския съюз (ЕС) въвежда санкции срещу пет руски банки - „Сбербанк“, ВТБ, „Газромбанк“, „Внешекономбанк“, и Руската земеделска банка...

Задържаха кмета на Видин

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-kmeta-na-vidin-6018786

Служители на СДР-ДАНС направиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през 2011-2014 г.

Условията на задачата

http://offnews.bg/news/n_1/n_370143.html

До предсрочните парламентарни избори остават малко повече от 60 дни. До 5 октомври българските граждани трябва да решат поне две задачи – има ли смисъл да се гласува и ако да, то за коя политическа формация. Но условията на задачата все още не са ясни, а част от политическите партии са заинтересувани тя изобщо да не бъде решена. 42-то Обикновено Народно събрание се превръща в синоним на най-големия провал на парламентаризма в България. То започна работата си със скандал и приключва с катастрофа. Все още не е отминало достатъчно време, за да си дадем сметка до каква степен случилото се през тези малко повече от 14 месеца увреди публичния интерес и отдалечи страната ни от постигането на нейните цели. Щетите, които нанесе този мандат, имат стратегически последствия. Най-малкото защото България доказа, че дори и двадесет и пет години след началото на мутацията на тоталитарния режим е в състояние да деградира до такава степен самата представа за парламентарна демокрация. Публичното пространство на спора за необходимостта от актуализация на държавния бюджет бе деформирано до неузнаваемост. Преди всичко, никога оптимизацията (например в администрацията) не е означавала единствено и само съкращаване, както и актуализацията на държавния бюджет не означава единствено и само увеличаване на дълга. При неоспоримо ниската събираемост на публичните вземания през първата половина на тази година няма нищо по-нормално от ограничаване на планираните разходи, а не увеличаване на разходите чрез нов дълг. Приходната част на бюджета за тази година бе увеличена напълно необосновано, за да бъдат покрити пропагандно формираните разходи. Още в края на миналата година бе ясно, че този бюджет е неизпълним. Актуализацията на бюджета е неизбежна. Независимо от това, върху което се упражняват партийно предани икономисти. Данните показват, че до момента разходите се изпълняват спрямо прогнозата, а приходите са по-ниски дори от предишната година. Разликата между актуализацията сега и в края на октомври е само в размера на допълнителния дълг, който ще бъде необходим. Ако актуализацията бъде приета сега, възможно е тя да се окаже по-евтина, отколкото неизбежната промяна, с която ще трябва да започне работата си новото Народно събрание. Има разлика и в социалната цена на отложената актуализация. Със сигурност до късната есен на тази година тя ще нарасне. Условието на задачата преминава през актуалното състояние на страната. Онези, които имат информация, не желаят да я оповестят, а всички останали могат само да се досещат докъде сме стигнали. Освен публично известните дългове на НЗОК, необходимите средства за осигуряване на Фонда за гарантиране на вземанията от банките и парите по спрените европейски проекти, колко други обществени системи са блокирали или са пред блокаж? Има ли средства за компенсиране на щетите от наводненията? Осигурени ли са пари за социалните плащания или отново те ще трябва да разчитат на нечия милост? Колко дълбоко потънахме този път? Вместо отговори чуваме самодоволното говорене на хора, които се гордеят с това, че отново са успели да станат лакеи на властимащите. Ако българските граждани не знаят какво е истинското състояние на държавата, как ще успеят да се ориентират сред пороя от предстоящи популистки призиви? Тази година наистина ще се превърне в година на популизма в България и именно затова в предстоящата кампания ще слушаме всякакви дивотии на тема „светло бъдеще” и „чорбаджии-изедници”. Как мнозинството от българските граждани да определят своето решение, без да знаят каква част от онова, което им се обещава, е реална и колко далеко се е разпрострял облакът на популизма над главите им? Тази част от условието на задачата трябва да ни осигури служебното правителство. То е не е някаква автоматична система за управление, то не е автопилот. Освен подготовката на изборите, именно то трябва да осигури необходимия минимум от информация за това какво ни предстои, колко дълги са краката на лъжата и колко бързо може да бяга. Това е сериозно изпитание за управленския капацитет на екипа, който предстои да назначи Президента. Никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса колко ни струва до момента „спрения” Южен поток или при какви условия Русия ще приеме удължаване на живота на реакторите ни в „Козлодуй”. Липсата на обективна информация и политическа отговорност при представянето й може да се окаже по-лошо от истината, която все още управляващи не желаят да оповестят. Важно е да си отговорим ясно на въпроса кой носи отговорност за сегашното състояние? Изглежда, че по някакви причини ГЕРБ се уплашиха да подкрепят до край актуализацията на бюджета, но чие беше това управление?Обслужването на чии интереси формира демонстративното самочувствие на наемниците, които играха ролята на министри в този кабинет? Рискът да бъдат възприети като бъдещи партньори на ДПС е пренебрежимо малък за ГЕРБ. И двете политически формации знаят много добре, че подобно сътрудничество е невъзможно и още повече – би било разрушително за всяка от тях. Тогава защо ГЕРБ решиха, че е по-добре незабавно да напуснат парламента, отколкото да завършат приемането на актуализацията на бюджета? Другата част от неравенството – БСП, изглежда още по-непредвидима и опасна. Партията изглежда готова на всичко, за да неутрализира поне отчасти щетите от това съвместно управление с ДПС и Атака. Именно с поведението на социалистите през следващите седмици са свързани най-сериозните политически рискове. От една страна, те нееднократно са доказвали, че са готови да заложат страната в името на собственото си оцеляване. От друга страна, част от техните кланове и властващи фамилии ще бъдат принудени да се оттеглят или поне съществено да ограничат амбициите си. Едновременно с това, в следващия парламент БСП ще бъде принудена да работи с поне една лява политическа формация и то от типа на АБВ. Шанс да влязат в следващия състав на Народното събрание имат между шест и седем политически формации. Това е по-добре от гледна точка на политическото представителство (в сравнение с 42-то ОНС, в което имаше само четири групи), но определено ще затрудни вземането на решения и формирането на политическа подкрепа за определени действия. Мнозинство ще се формира трудно, а правителството ще бъде принудено да търси по-широка подкрепа, ако иска да постигне устойчиви резултати. Вероятността за еднопартийно управление намалява. Много по-вероятно е да се завърнем към модела на коалиционно управление, изключение от който беше мандата на кабинета Борисов. По-голямата част от политическите партии ще разчитат на по-ниска избирателна активност при пълна мобилизация на собствените си избиратели и пазара за търговия с гласове. Независимо от това, част от политическите партии няма да успеят да преодолеят границата, а съществена част от депутатите ще бъдат сменени. Появата на „нови лица”, както и до сега, ще бъде по-скоро подозрителна. В най-добрия случай очакваната промяна ще се реализира във вид на поредица от „малки стъпки”. Няма предпоставки за постигане на по-високо равнище на прозрачност при финансирането на политическите партии и техните предизборни кампании. Поне не сега. Казано накратко – няма основания за оптимизъм. Но, все пак, условията на задачата са такива и всеки от нас трябва да намери собственото си решение. Ако не одобрявате нито една политическа формация, има ли смисъл да гласувате? Ако симпатизирате на партия, за която социолози твърдят, че няма шанс да участва в следващия парламент, това достатъчно основание ли ще бъде да не гласувате за нея? Смятате ли, че ако не гласувате, всъщност друг ще избере вместо Вас? Как предпочитате да бъдат управлявани общите ни дела? И когато си отговорите на всички тези въпроси, остава още един – най-трудният. И какво от това?

Кабинетът продал 359 декара горски площи на компанията "Южен поток"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223622

Компанията Компанията "Южен поток България", която строи сухоземния участък на газопровода, е платила 20,599 млн. лв. за придобиването на близо 359 дка земи от държавния горски фонд, съобщиха от министерството на земеделието. Продажбата е извършена на 21 юли, два дни преди кабинетът "Орешарски" да подаде оставка.

Изследовател: България е прародителка на западната цивилизация

http://www.cross.bg/boval-bulgariya-roburt-1423366.html

/КРОСС/ "Смятам, че България е прародителка на западната цивилизация. Има много признаци, които са обосновани астрономически. От анализа на скалите разбрахме, че става въпрос за много стари обекти, на много по-голяма възраст отколкото се счита в момента. Смело мога да кажа, че сме впечатлени от това, което сме видели в момента. Става въпрос за много стари цивилизации." Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ световноизвестният изследовател Робърт Бовал. Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи. "Предварителната ни оценка е, че България може да се окаже източник на западната цивилизация. Днес бяхме край село Долни Главенак, бяхме впечатлени от обекта. Изненадан съм, че там няма повече посетители. Посещавал съм и други обекти в Западна Европа, очаквах тук да има много посетители. Надявам се, че това наше посещение ще предизвика интерес и ще може да се завърнем отново тук", смята Робърт Бовал. "Праисторическият човек се е чувствал като част от Вселената

Омбудсманът: Има опасност от нови злоупотреби с лични данни на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=259813

Ако говорим за здравеопазване, образование, съдебна система, за мен проблемът изобщо не е в бюджета, а в липсата на каквато и да било реформа от много години насам, коментира в „Денят започва“ омбудсманът Константин Пенчев. Той уточни, че няма данни в какво състояние е бюджетът, за да знае дали е нужна актуализация.

Николич: Сърбия не е длъжна да се присъедини към санкциите

http://balkani.actualno.com/Nikolich-Syrbija-ne-e-dlyjna-da-se-prisyedini-kym-sankciite--news_42700.html

"Присъединяването към санкциите срещу Русия би било пагубна стъпка за Сърбия", каза сръбският президент Томислав Николич в интервю за местния вестник "Информер", предаде БГНЕС. ...

Боледуваме повече

http://healthy.actualno.com/Boleduvame-poveche-news_42701.html

Българите са боледували повече през миналата година, отколкото през 2012 г. Това показват данните на Националния осигурителен институт за изплатените болнични през 2013 г. Общата им сума е била 330 мл...

50 литра на кв.м. паднали във Враца

http://society.actualno.com/50-litra-na-kvm-padnali-vyv-Vraca-news_42702.html

Най-голямо количество валежи за изминалия ден са измерени във Враца – 50 литра на квадратен метър. Това съобщиха от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде Ф...

Калин Янакиев: Големият грях на ГЕРБ е, че се опитваше политически да инженерства

http://www.cross.bg/gerb-blok-yanakiev-1423365.html

/КРОСС/ "Моите политически симпатии са към Реформаторския блок, но съм реалист, за да видя, че в България кристализират две десни общности. Едната - популярна десница, това са избирателите около ГЕРБ. От друга страна - градска, столична десница и подкрепяна от дясна интелигенция. Тези две десници кристализираха. ГЕРБ има изгледи да постигне добър резултат на следващи избори." Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ философът и политик проф.дфн. Калин Янакиев. "Големият грях на ГЕРБ е, че се опитваше политически да инженерства. Избирателите на Реформаторския блок никога няма да гласуват за ГЕРБ. Не съм говорил за обединение на тези две десници. Предстоят избори, да видим какво ще реши политическото състезание и тогава ще мислим. Да не си пречат, да не се карат тези две десници", каза още той. "Бойко Борисов успява, има много десни политици от негов тип. Хора, които имат склонност да вникват в политическите процеси, да анализират, принадлежат към Реформаторския блок. Те искат аргументи, искат визия, искат анализ, искат друг вид харизма. Защо трябва едните да се вглеждат в другите. Въпросът е да не си пречат", категоричен е Янакиев. "Предстои политическо състезание. След изборите ще стане ясно. БСП до такава степен се постара да ситуира ГЕРБ в дясно, че той е по-десен отколкото си въобразяваше", добави той.  

Наследници на Вапцаров искат 500 хиляди лева от музей

http://pik.bg/наследници-на-вапцаров-искат-500-хиляди-лева-от-музей-news208910.html

Наследници на Вапцаров искат 500 хиляди лева от музей

Наследниците на Никола Вапцаров са подали искова молба за обезщетение от 555 031 лева за пропуснати ползи към "Музеен комплекс" и община Банско. Роднините на поета по линия на брат му Борис предявяват претенции, защото не могли да използват имота си от 2003 г. до момента.В молбата пише следното:

"При така изяснената фактическа обстановка и приложените писмени доказателства, установяващи, че ищците са съсобственици на процесния имот, община Банско и Музеен комплекс са ни лишили от възможността да ползваме имота си, поради което у нас се явява безспорния интерес от завеждане на настоящата претенция върху процесния имот, представляващ безспорно наша собственост."

Пропуснатите ползи, които трябва да се компенсират според тях, са изчислени като наем за последните 11 години, пише "168 часа".

"Обедняването, което сме претърпели от обстоятелството, че сме били лишени да ползваме имота си, следва да се изчисли на база наем в размер на 4 евро за кв.м от квадратурата на имота, или 1368 евро с левова стойност 2692 лв. месечно. За периода от 28.08.2003 до 28.02.2014 обезщетението, което ни дължи ответникът, възлиза на 339 192 лв. Законната лихва за този период е 215 228 лв.", както е посочено в исковата молба.

В момента все още не е насрочено първото заседание на делото. Изтича едномесечният срок, в който трябва да се отговори на исковата молба. Досега музеят и общината са водели доста дела със семейство Вапцарови, но винаги с роднините по линия на брата на поета Борис. Според директора на музейния комплекс Светла Барякова претенцията е неоснователна.

"Вапцарови искат да си върнат къщата в центъра на Банско още от 1999 г., но ние имаме договор за покупко-продажба от 1952 г. В него пише, че наследниците са си получили обезщетението. Общината винаги е мислила за тях. През 1981 г. община Банско предоставя жилище на Райна Вапцарова. Освен това им е дадено общинско място, където в момента се намира техният хотел", твърди Барякова. Тя предостави договора и в него ясно се вижда, че на роднините тогава са преведени 19 648 лв., както следва: Борис - 4911 лв, Елена - 8158 лв., Райна - 4911 лв. и Бойка 1648 лв. "Комитетът за наука, изкуство и култура откупува, а не отчуждава имота от наследниците и в документа това ясно се вижда", пояснява директорът. 

Вежди плаши държавата със съд, ако на 21 септември КТБ не отвори врати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223613

„Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за нарушенията“, обяви бившият културен министър Вежди Рашидов пред БНТ. Той допълни, че води разговори с много известен френски адвокат по международно право.
150 човека са се записали в комитета на пострадалите от „Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за нарушенията“, обяви бившият културен министър Вежди Рашидов пред БНТ. Той допълни, че води разговори с много известен френски адвокат по международно право. 150 човека са се записали в комитета на пострадалите от

Развръзката за КТБ се отлага за ноември

http://www.mediapool.bg/razvrazkata-za-ktb-se-otlaga-za-noemvri-news223236.html

Българската народна банка (БНБ) поиска независими одитори да направят цялостен преглед и оценка на активите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), която трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че развръзката за КТБ се отлага за след парламентарните избори, когато ще е ясно какво е реалното състояние на банката и дали има от държавни пари за спасяване на вложенията.   БНБ пое управлението на КТБ на 20 юни, когато заради масова паника сред вложителите бяха изтеглени около една пета от депозитите. Банката трябваше да отвори на 21 юли, но това бе отложено за 21 септември, а от сегашното съобщение на БНБ става ясно, че датата ще е след края на октомври. По закон специалният надзор може да бъде удължен с още максимум три месеца, до 21 декември.   БНБ публикува в четвъртък доклада на квесторите за състоянието на КТБ към 30 юни. От него става ясно, че КТБ не е в толкова лошо състояние, както бе обявено първоначално. До края на май банката е на печалба от 15 млн. лв., като през юни излиза на загуба от 65 млн. лв. заради начислените провизии по кредити. Необслужваните кредити (до 180 дни) са нараснали от 2% на 10% през юни при средно 20% за банковата ни система, сочи още докладът. БНБ ревизира първоначалния си план да отдели "добрите" от "лошите" активи и да затвори банката, като дава шанс на акционерите да налеят капитал и ликвидност и по този начин да я спасят.   Докладът за текущото състояние на КТБ показва, че резултатът й не е трагичен на фона на активите на банката, които са 6.896 млрд. лева (след намаление със 741.4 млн. лева спрямо 30 май). Пасивите също са намалели, като депозитите на граждани и предприятия са се стопили с 630.7 милиона лева до 5.62 млрд. Въпросното намаление се дължи на масираното теглене в дните преди 20 юни - поставянето на банката под особен надзор. Структурата на активите е следната - кредитният портфейл е в размер на 5.265 млрд. лева, 144.3 млн. лева са високоликвидни активи, ценните книжа са общо 776.9 млн. лева.   Проблем има с капиталовата адекватност на банката, която е 10.54 на сто към края на юни при изискване от над 12 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто при изискване от 10 на сто.   Реализираният през юни нетен лихвен доход е с 10.7 млн. лв. повече от същия през май и частично компенсира по-високите разходи за провизии. Приходите от лихви за месец юни са с 6 млн. лв. повече от реализираните през май, а разходите – с 4.66 млн. лв. по-малко (в резултат на предсрочно прекратяване на депозити).   Новите задачи   Въз основа на доклада Управителният съвет на БНБ е дал нови задачи на квесторите. Едната е да внесат предложение за удължаване на специалния надзор.   Ще бъдат поканени и акционерите на банката да осигурят едновременно капитал и ликвидна подкрепа. Такава готовност обяви Оманският фонд, който притежава 30% от КТБ, но все още не е ясно дали фондът се е запознал с реалното състояние на банката и дали ще реши да я спасява.   Трите одиторски компании – "Ърст и Янг Одит", "Делойт Одит" и "Афа", които направиха първата проверка, ще направят цялостна оценка на активите на КТБ до 20 октомври.   На базата на първия одит, извършен за 10 дни, управителят на БНБ Иван Искров обяви на 11 юли за "действия в КТБ, несъвместими с добрите практики". "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв.. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев", каза тогава Искров.   Към онзи момент поради липсата на информация одиторите не можеха да преценят финансовото състояние на длъжниците, възможността им да обслужват кредитите си, наличието и качеството на обезпеченията.   Сега ще се сключи договор за правна помощ за окомплектоване и подготовка на кредитните досиета, които вече изглежда са в наличност, става ясно още от съобщението на БНБ.   До 15 септември ще бъде създаден екип, който да "организира подготовката на кредитните досиета за одиторска оценка" и който да помага на квесторите в общуването с кредитополучателите, включително и за предприемане на мерки срещу длъжници, които не обслужват редовно кредитите си. Друга задача е квесторите да наемат юридически екип, който да помогне в прегледа на обезпеченията при окомплектоването на кредитните досиета.   Обезценката на активите не е по международните правила   Натрупаната загуба от 65.3 млн. лв. през юни е заради обезценката на активите по кредитите, като тези разходи са определени по съществуващите в КТБ процедури за прилагане на вътрешните правила на банката. Те обаче не осигуряват пълно съответствие с изискванията на международните стандарти за финансова отчетност, посочват квесторите.   За това до 20 август ще се извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с международните стандарти за финансова отчетност.   Цветан Василев обещал да върне 206 млн. лв. до края на юни   Изтеглените на 19 юни близо 206 млн. лв. с протокол - разписка от "Бромак" ЕООД (чрез която Цветан Василев е мажоритарен акционер в КТБ) е обещано да бъдат върнати в КТБ до 30 юни, но това не есе случило, става ясно още от доклада на квесторите. По тази причина те са предприели мерки за обезпечаване на вземането.   Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на международните стандарти за финансова отчетност. За целта Управителният съвет на БНБ е решил да създаде специален екип, който в срок до 15 септември да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката. Именно за да се изпълнят всички тези процедури, квесторите ще внесат предложение да се удължи срокът на специалния надзор на КТБ. От БНБ съобщават още, че на 25 май са изпратили писмо до председателя на Европейския банков орган с покана да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор“. В съобщението не е посочено какви мерки ще бъдат предприети спрямо "Креди Агрикол България", която е дъщерна на КТБ и бе затворена заедно с нея. Първоначалният план на БНБ предвиждаше лицензът на КТБ да бъде отнет, "добрите" активи да бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол" и тя да бъде одържавена. *Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са забранени. Можете да изпращате мненията си по темата на mediapool@mediapool.bg

КТБ не е фалирала, но се нуждае от допълнителен капитал

http://www.mediapool.bg/ktb-ne-e-falirala-no-se-nuzhdae-ot-dopalnitelen-kapital-news223236.html

Корпоративна търговска банка (КТБ) се нуждае от допълнителен капитал, но не е фалирала. Това съобщи БНБ в четвъртък, като се позова на данните от доклада за текущото състояние на банката.   КТБ, която бе поставена под особен надзор и затворена на 20 юни, няма да отвори на 21 септември, става ясно от съобщението. БНБ възлага на квесторите да внесат предложение за удължаване на срока. По закон максималният срок е шест месеца, което означава, че банката може да остане затворена до 21 декември.   БНБ ще направи опит и за спасяването на банката, а няма да иска обявяването й в несъстоятелност, каквито бяха първоначалните планове, става ясно още от съобщението. За целта ще бъдат поканени акционерите на банката да осигурят едновременно капитал и ликвидна подкрепа. Такава готовност обяви Оманският фонд, който притежава 30% от КТБ, но все още не е ясно дали фондът се е запознал с реалното състояние на банката и дали ще реши да я спасява.   Трите одиторски компании – "Ърст и Янг Одит", "Делойт Одит" и "Афа" ще направят цялостна оценка на активите на КТБ до 20 октомври.   Ще се сключи и договор за правна помощ за окомплектоване и подготовка на кредитните досиета, които вече изглежда са в наличност, става ясно още от съобщението на БНБ.   Представеният от квесторите неодитиран финансов отчет за състоянието на КТБ към 30 юни 2014 г. показва, че активите на КТБ възлизат на 6.896 млрд. лв., което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към края на май. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева.   Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5.265 млрд. лева.   Депозитите от граждани и предприятия са 5 620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е с 630.7 млн. лева.   Финансовият резултат на банката е загуба от 65.3 млн. лв. към 30 юни и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл, се казва в съобщението на БНБ.   Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на международните стандарти за финансова отчетност.   На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към е 10.54 на сто към края на юни при изискване от над 12 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто при изискване от 10 на сто.   До 20 август ще се извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с международните стандарти за финансова отчетност.   Квесторите отчитат, че издадена на 19 юни протокол - разписка показва, че "Бромак" ЕООД (чрез която Цветан Василев е мажоритарен акционер в КТБ) дължи на КТБ суми в различни валути с обща левова равностойност 205 887 хил. лева. Според същия протокол - разписка дължимите суми следва да бъдат възстановени до 30 юни. След изтичането на срока квесторите са изпратили нотариална покана за доброволно изпълнение, а в последствие са предприети действия пред компетентния съд по обезпечаване на вземането. Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на международните стандарти за финансова отчетност. За целта Управителният съвет на Българската народна банка реши на 31 юли да създаде специален екип, който в срок до 15 септември да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката. Именно за да се изпълнят всички тези процедури, квесторите ще внесат предложение да се удължи срокът на специалния надзор на КТБ. От БНБ съобщават още, че на 25 май са изпратили писмо до председателя на Европейския банков орган с покана да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор“. В съобщението не е посочено какви мерки ще бъдат предприети спрямо "Креди Агрикол България", която е дъщерна на КТБ и бе затворена заедно с нея. Първоначалният план на БНБ предвиждаше лицензът на КТБ да бъде отнет, "добрите" активи да бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол" и тя да бъде одържавена. *Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са забранени. Можете да изпращате мненията си по темата на mediapool@mediapool.bg Очаквайте подробности

ВАСКО ВАСИЛЕВ ГОТВИ ПАЕЛЯ В НОВО ВИДЕО „БЕЗ РЕЦЕПТА”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244021_%D0%92%D0%90%D0%A1%D0%9A%D0%9E+%D0%92%D0%90%D0%A1%D0%98%D0%9B%D0%95%D0%92+%D0%93%D0%9E%D0%A2%D0%92%D0%98+%D0%9F%D0%90%D0%95%D0%9B%D0%AF+%D0%92+%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E+%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E+%E2%80%9E%

 Талантливият български цигулар Васко Василев приготви една от любимите си испански гозби в новия епизод на „Без рецепта”, посветен на седмицата на иберийската кухня в Лидл. По-малко от месец преди началото на националното лятно турне на маестрото на 25 август, той беше в България специално за снимките на „Без рецепта” и веднага се върна в скъпата на сърцето му Испания, където в момента води свой майсторски клас.

В „Без рецепта” Васко Василев разкри, че сред музикантите, които ще го придружат на турнето ще видим и чуем отново китариста на Chambao, както и брас секция от Валенсия, от където произлиза прочутата паеля.

Вторият сезон на кулинарната видеопоредица стартира днес и запознава ценителите на хубавата музика и качествената храна с две от най-популярните рецепти в Испания. Тапасите - малки сандвичи, приготвени с разнообразни продукти – са откритие на севилските бармани, които по този вкусен и оригинален начин са поднасяли напитките на своите клиенти през лятото. Валенсианската паеля е традиционно испанско ястие, което обаче позволява абсолютно оригинален подход. Многообразието от продукти, което може да се вплете в паелята, чиято основа е ориз, е ограничено единствено от въображението на готвача.

От 28 юли до 6 август, по време на седмицата на Иберийската кухня в магазините от веригата Лидл, всички клиенти могат да участват в томбола  и да спечелят билет за концерт на Васко Василев в избран от тях град. По време на концертите от Cinema Concertos Summer Tour ще звучи музика от филмите “Карибски пирати”, “Гладиатор”, “Любовна  история”, “Отнесени от вихъра”, “Кръстникът”, “Модерни времена”, “Мисията невъзможна” и още много други любими на публиката мелодии. Концертите са планирани в последната седмица на месец август.

 

Повече информация за предлаганите продукти и томболата може да намерите на: www.lidl.bg и www.facebook.com/lidlbulgaria

Новият епизод на „Без рецепта” може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=RR4JNOVLU5w

 

Президентът обсъди с Реформаторите приоритетите на служебното правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2354076_prezidentut_obsudi_s_reformatorite_prioritetite_na/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев се срещна с четирима от лидерите на партиите в Реформаторския блок и обсъди с тях приоритетите на служебното правителство. Разговорите са в продължение на политическия диалог, провеждан от държавния глава с парламентарните политически партии, с институциите и с партиите, представени в Европейския парламент, съобщиха от пресекретариата на Плевнелиев.

На срещата с Божидар Лукарски (СДС), Меглена Кунева ("Движение България на гражданите"), Корман Исмаилов...

Задържаха кмета на Видин

http://www.vesti.bg/bulgaria/zadyrzhaha-kmeta-na-vidin-6018785

Арестът става дни след разкритията на предаването "Разследване" на Нова ТВ

ПУСКАТ 2 000 ДОПЪЛНИТЕЛНИ БИЛЕТА ЗА КОНЦЕРТА НА БОЧЕЛИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244020_%D0%9F%D0%A3%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2+2+000+%D0%94%D0%9E%D0%9F%D0%AA%D0%9B%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9D%D0%98+%D0%91%D0%98%D0%9B%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%A6%D0%95%D0%A0%D0%A2%

 След преместването на концерта на Андреа Бочели, заради огромния интерес към билетите на стадион “Българска армия”, който ще бъде реновиран до 15 август, бяха осигурени допълнителни 3 500 седящи места, както и 2 000 правостоящи, но се оказа, че и те са недостатъчни, за да могат всички почитатели на Маесторото в България да се насладят на невероятния му талант.

 

Поради голямото търсене на билети за събитието в София на 31 август от всички ценови категории, от които са останали малки количества, които ще свършат през следващите дни, организаторите от European Event Service решиха спешно да пуснат в продажба 2 000 допълнителни билета.

 

На сцената заедно с Андреа Бочели ще излязат над 130 българи от Оркестъра и Хора на Класик ФМ, които в момента усилено репетират за първото си излизане на сцена на стадион. Към тях ще се присъединят сопрано Светла Василева и китаристката Магдалена Калчева, която е част от кросоувър дуото CARisMA и е лично откритие на Маестро Бочели.

 

Всичко това несъмнено ще превърне концерта на 31 август на стадион “Българска армия” в едно от най-мащабните и вълнуващи събития, правени у нас през последните години. Затова и огромният интерес от страна на родната публика не е никак необичаен. Маестро Бочели вече обеща да изпълни най-големите си хитове, както и сцени с хор из оперите „Трубадур“ и „Травиата“ от Верди, песни от албумите Incanto, Passione, Sentimento и Vivere.

 

Билети за концерта на Андреа Бочели все още могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна, както и на http://www.eventim.bg/bg/bileti/andrea-bocelli-sofia-bulgarian-army-stadium-674342/performance.html и http://andreabocelli.com/tickets.

 

ДАНС задържа кмета на Видин Герго Гергов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223600

Служители на СДР-ДАНС направиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през Служители на СДР-ДАНС направиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през

ДАНС задържа кмета на Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223584

Служители на СДР-ДАНС направиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през Служители на СДР-ДАНС направиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през

Меркел и Путин крояли таен план за мир в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223606

Детайлите се обсъджат лично от канцлерката Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Планът акцентира върху две точки - стабилизиране границите на Украйна и нов договор за руските енергийни доставки към страната. Срещу по-мека позиция на Кремъл за газа Меркел предлага международно признание за анексирания Крим, твърди изданието. Детайлите се обсъджат лично от канцлерката Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Планът акцентира върху две точки - стабилизиране границите на Украйна и нов договор за руските енергийни доставки към страната. Срещу по-мека позиция на Кремъл за газа Меркел предлага международно признание за анексирания Крим, твърди изданието.

Пороят с гръмотевици в София предизвикан от студен атмосферен фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223595

Столицата преживя поредния ден на порои, придружени от гръмотевици. Пътните настилки са хлъзгави.
По данни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощна купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни и краткотрайни валежи. Столицата преживя поредния ден на порои, придружени от гръмотевици. Пътните настилки са хлъзгави. По данни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощна купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни и краткотрайни валежи.

К. Янакиев: Борисов и Рейгън са с еднакъв манталитет

http://frognews.bg/news_73975/

В България кристализираха две десни общности. Едната е популярната десница, тя е нещо като народняшката партия. Имаме и отдавна кристализирала градска десница, до голяма степен столична, подкрепяна от интелигенцията- Реформаторския блок.Двете десници имат манталитетна разлика помежду си. Големият грях на ГЕРБ е, че се опита да инженерства в пространството на РБ. Избирателите на РБ никога няма да гласуват за ГЕРБ.Това каза в "Още от деня" по БНТ преподавателят Калин Янакиев.

Порой заля София, река отнесе мост в Пловдивско

http://www.bnews.bg/article-112631

Порой се изсипа отново над София. Дъждът потопи коли във Враца, заля улици в Монтана и Видин. В София бурята събори стълб на уличното осветление и блокира трафика. Силната вода завири ниските части в столичния кв. Бенковски.

Румънският министър на транспорта остана без книжка заради превишена скорост

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/31/2354066_rumunskiiat_ministur_na_transporta_ostana_bez_knijka/?ref=rss


Румънският министър на транспорта Йоан Рус остана без шофьорска книжка, след като беше заловен от полицията да кара с превишена скорост по окръжен път в окръг Клуж, съобщи вестник "Путеря", цитиран от БТА.

Йоан Рус получил писмо от полицията, след като органите на реда установили чрез запис от видеокамера, че автомобилът му се е движил с по-висока от разрешената скорост.

Министърът положил изпит върху правилника за движение, в резултат на което 90-те дни на отнемане на...

Германец опита да обмени 50 фалшиви евро в Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=259763

На 30 юли е подаден сигнал от служител в обменно бюро, намиращо се в к.к. Златни пясъци, за това, че неизвестно лице е направило опит да обмени неистинска банкнота с номинал от 50 евро, съобщиха от полицията за Moreto.net. След проведени оперативно – издирвателни дейности е установен и задържан извършителят – Е.

"168 часа": Наследници на Вапцаров искат 555 031 лв. обезщетение от музей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223316

Наследниците на Никола Вапцаров са подали искова молба за обезщетение от 555 031 лв. за пропуснати ползи към Наследниците на Никола Вапцаров са подали искова молба за обезщетение от 555 031 лв. за пропуснати ползи към "Музеен комплекс" и община Банско. Роднините на поета по линия на брат му Борис предявяват претенции, защото не могли да използват имота си от 2003 г. до момента, както става ясно от молбата, с която в. "168 часа" разполага.

Почина академик Кирил Василев

http://www.cross.bg/vasilev-kiril-akademik-1423364.html

/КРОСС/ На преклонната 96-годишна възраст почина акад. Кирил Василев. Академик Кирил Василев е познат на българската общественост като един от най-известните наши философи, историци и интелектуалци. В продължение на половин век той беше между най-ярките университетски преподаватели, ръководител на катедра Философия в Софийския университет, подготвил и възпитал хиляди студенти от много поколения у нас. Той постави основите на емпиричната социология в нашата страна. В периода 1972 -1980 г. е председател на научния съвет на Института за младежта, едно от основните звена, което осъществява емпиричните изследвания у нас. Много поколения студенти са учили от неговия „Увод към философия на историята", а монументалният му труд „Любовта" внесе нов поглед във вижданията за тази вечна тема и не случайно получи огромно признание у нас и в чужбина. Със смъртта на академик Кирил Василев академичната общност загуби един учен-философ със смела гражданска позиция.  

Враца под вода

http://news.ibox.bg/news/id_1734241774

Дъждът наводни улици и подлези, потопи автомобили

Студен атмосферен фронт предизвика пореден ден на порой в столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223585

Столицата преживя поредния ден на порой, придружен от гръмотевици. Пътните настилки са хлъзгави.
По данни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощна купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни и краткотрайни валежи. Столицата преживя поредния ден на порой, придружен от гръмотевици. Пътните настилки са хлъзгави. По данни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощна купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни и краткотрайни валежи.

Катастрофа при бензиностанция Шико! Гръцки шофьор с Ланчия отне предимството на перничанин със Сеат - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/krimi/katastrofa-pri-benzinostanciya-shiko-grucki-shofior-s-lanchiya-otne-predimstvoto_33416/

Грък с лек автомобил "Ланчия" предизвика катастрофа на кръстовището при бензиностанция "Шико" в Перник, предаде човек на ZaPernik.com.

Катастрофата е станала на кръстовището на улиците "2-ра" и "Батак" в пернишкия квартал "Проучване". Автомобилът с гръцка регистрация излизал от бензиностанция "Шико" и отнел предимството на "Сеат" с пернишка регистрация. В колата с гръцка регистрация са се движили...

Продължава

Комикси от цял свят се събират на "Шипка 6" в средата на август

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/31/2354063_komiksi_ot_cial_sviat_se_subirat_na_shipka_6_v_sredata/?ref=rss


Комикс изображения от цял свят ще бъдат събрани в изложбата "София Комикс Експо 2014", която ще се проведе между 15 август и 15 септември в галерията на ул. "Шипка 6" в София, съобщават едни от организаторите от Съюз на българските художници и "Проектът Дъга", в който влизат част от художниците на известното в миналото българско комикс списание.

Във "Фейсбук" профила си те допълват, че мащбите на експозицията са "безпрецедентни в културната история на страната.

Тя ще...

"Дрийм Тиътър": Това беше най-якото ни шоу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223300

“Това е най-якото ни шоу досега в турнето”, казаха музикантите от “Дрийм Тиътър” минути след като слязоха от сцената на зала “Фестивална” миналата вечер.
И докато американската банда се изнасяше към чакащите ги отпред коли, публиката аплодираше и крещеше във все още силната емоция от близо тричасовото шоу. А това е група, която няма как да не оцен “Това е най-якото ни шоу досега в турнето”, казаха музикантите от “Дрийм Тиътър” минути след като слязоха от сцената на зала “Фестивална” миналата вечер. И докато американската банда се изнасяше към чакащите ги отпред коли, публиката аплодираше и крещеше във все още силната емоция от близо тричасовото шоу. А това е група, която няма как да не оцен

Нахлуха в офис на Първанов, охраната ги изпусна

http://www.bnews.bg/article-112573

Неизвестни крадци са отмъкнали компютър от офис на АБВ в Кюстендил.

Слаба търговия и разнопосочни индекси на БФБ

http://econ.bg/Новини/Слаба-търговия-и-разнопосочни-индекси-на-БФБ_l.a_i.559508_at.1.html

Българската фондова борса (БФБ – София) приключи деня с разнопосочни индекси и слаба търговия. Три от основните индекси останаха на червено, докато...

ДАНС арестува кмета на Видин

http://news.ibox.bg/news/id_1481063186

Заради проведени обществени поръчки за доставка на храни

Политолог: Президентска република би било сбъднат кошмар

http://www.cross.bg/reformi-garantziya-drastichno-1423363.html

/КРОСС/ "Имаме нужда от мениджърски решения. България има нужда от свирепи реформи. Нужен е екип, който ще си слага главата в торбата. Президентска република би било сбъднат кошмар. Нямаме гаранция, че личната воля на един човек е юрисдикция. Парламентарната демокрация е гаранция за нашите свободи, без нея страната няма никакво бъдеще", това каза в студиото на NEWSROOM политологът Антон Тодоров. Наложителни са болезнени реформи, които обаче ще имат положителен ефект, на мнение е политологът - драстично увеличаване на възрастта за пенсиониране, драстично намаляване на пенсиите на служителите с възможност за ранно пенсиониране, автоматична проверка на всички свидетелства за инвалидност, драматични реформи в закона за банковата система, промени в сектора за сигурност.  

1200 медсестри бягат от България годишно

http://www.bnews.bg/article-112622

78% от лекарите, които напускат страната ни са млади хора, а в България най-голяма част от лекарите – 48%, са между 46 и 60 години

Внимание! Буци кал по планото за движение в квартал Радина чешма

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vnimanie-buci-kal-po-planoto-za-dvijenie-v-kvartal-radina_33414/

Пътя от бензиностанцията на колелото посока Мещица е целищт в огромни буци кал, вкарани от някакви нещастници копаещи в сградите на бившето ТКЗС Радина Чешма, внимавайте че има предпоставки за ПТП. Надявам се институцийте да не си затворят очите за пореден път!!!

Инициативен комитет на клиентите на КТБ заплаши да съди държавата

http://society.actualno.com/Iniciativen-komitet-na-klientite-na-KTB-zaplashi-da-sydi-dyrjavata-news_42698.html

Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за нарушенията. Това каза пред БНТ бившият културен министър Вежди Ра...

Поредна градушка помете Монтана (снимка)

http://pik.bg/поредна-градушка-помете-монтана-снимка-news208906.html

Поредна градушка помете Монтана (снимка)

Вятър от юг-югозапад прати и днес градоносен облак над Монтана. Ледени зрънца с диаметър около 1 сантиметър се изсипаха за 5-6 минути, пише "Трибали".

Силни гръмотевици и светкавици прекъснаха електричеството няколко пъти.
„Вихърът над района не е преминал, ще вали още”, каза дежурният в метеорологичната станция – Монтана. 25 литра дъжд е паднал в Монтана за половин час. Наводнени са десетки сграда в центъра и кварталите, до половин метър е водата по улиците в ниската част на града, каза дежурният в Гражданска защита.

Плевнелиев отива в Белгия за церемонията за 100-годишнината от Първата световна война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223552

На 4 август президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се състои в Лиеж, Белгия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Участие в церемонията, на която ще бъде отдадена почит на загиналите, ще вземат държавни и правителствени лидери, На 4 август президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се състои в Лиеж, Белгия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Участие в церемонията, на която ще бъде отдадена почит на загиналите, ще вземат държавни и правителствени лидери,

Огромен интерес към мача на Пулев с Кличко - тръгнаха билети на черно

http://www.cross.bg/bileti-mesta-klichko-1423362.html

/КРОСС/ Билети за мача на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко на 6 септември се появиха, но вече са на значително по-високи цени. Интересът към двубоя в тежка категория е огромен и всички места в 13-хилядната О2 арена в Хамбург бяха изкупени месец и половина преди срещата. Последен шанс за феновете на големия бокс са пропуските на черно, които тръгнаха в интернет. Най-евтините обаче са по 150 евро. Те са в най-високата част на трибуните, откъдето гледката не е много добра. На тези места легалните билети струваха по 40 евро. Най-скъпите в момента надвишават 900 евро, а с напредване на времето най-вероятно и цената ще се качва. Вече са пълни и два чартърни полета до Хамбург, като Кобрата ще се радва на сериозна родна подкрепа. Промоутърите на Кличко отказаха да дадат билети на българина, каквато е практиката при такива двубои. Така се наложи Кубрат Пулев да купува през интернет места за свои близки и роднини, пише Преса.  

Медиите в Кипър хвалят Петев след успеха срещу "Зенит"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/31/2354044_mediite_v_kipur_hvaliat_petev_sled_uspeha_sreshtu_zenit/?ref=rss


Българският треньор на кипърския АЕЛ (Лимасол) Ивайло Петев получи похвали от местните медии след престижната победа на отбора му с 1:0 срещу "Зенит" (Санкт Петербург).

АЕЛ взе изненадващ аванс над руснаците като домакин в първия мач от третия предварителен кръг на Шампионската лига, а реваншът е след седмица.

Кипърските вестници отбелязват, че това е най-големият успех в историята на клуба и го отдават на Петев, който мобилизирал и подредил отбора си по почти съвършен...

От МС обявиха, че има подписано акционерно споразумение с „Уестингхаус”

http://www.moreto.net/novini.php?n=259805

Мистерия около необявена предварително тайна среща на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”, дружеството „Нови мощности” и членове на Борда на Българския енергиен холдинг. Тя се проведе в сградата на БЕХ и според пуснат слух в публичното пространство на нея трябваше да се подпише споразумението за изграждане на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй” с американската „Уестингхаус”.

Аржентина пак фалира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223551

След няколкочасови преговори във Вашингтон в сряда с посредници на хедж фондовете икономическият министър на Аржентина Аксел Кисилоф потвърди, че сделка няма. Това постави третата най-голяма икономика в Южна Америка в невъзможност да плати задълженията си до крайния срок в сряда. Тогава изтичаше 30-дневен гратисен период.

Плевнелиев ще участва в церемонията за 100-годишнината от Първата световна война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223543

На 4 август президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се състои в Лиеж, Белгия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Участие в церемонията, на която ще бъде отдадена почит на загиналите, ще вземат държавни и правителствени лидери, На 4 август президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се състои в Лиеж, Белгия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Участие в церемонията, на която ще бъде отдадена почит на загиналите, ще вземат държавни и правителствени лидери,

Очертаха 100 км предпазна зона срещу „синия език”

http://pik.bg/очертаха-100-км-предпазна-зона-срещу-„синия-език”-news208904.html

Очертаха 100 км предпазна зона срещу „синия език”

Предпазна зона около констатираните огнища на „син език" в Старозагорско в радиус 100 км, която включва населените места на всички общини на територията на областта, е определена със заповед на старозагорския областен управител Живка Аладжова.Заради регистрираните случаи на болестта в две старозагорски села - Казанка и Средногорово, старозагорският губернатор свика спешно областната епизоотична комисия в четвъртък, пише "Стандарт".

Аладжова е издала заповед за незабавно събиране и на общинските епизоотични комисии на територията на областта, за да предприемат всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на заразната болестта. Профилактиката за ограничаване и ликвидиране на болестта включва стриктна забрана на пашата на всички преживни животни от 19 до 8 часа сутринта, дезинсекция в и около животновъдните ферми, местата за съхранение на тора и местата за водопой в населените места.

Освен това под контрола на областната дирекция по безопасност на храните трябва да се извършват постоянни клинични прегледи в животновъдните ферми за отглеждане на едри и дребни преживни животни. На съмнителните за заболяване овце и говеда да се вземат проби и да се изпращат незабавно за изследване в столицата. Забранява се придвижването и търговията на преживни животни в цялата област. 

Карачанаков стана играч на кръга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223475

Антон Карачанаков от ЦСКА взе наградата за футболист №1 на втория кръг. Крилото се отличи с гол и асистенция в дербито с “Левски”.
“Дано попадението ми вдъхне повече самочувствие - каза Карачанаков. - Целта пред ЦСКА винаги е титлата. Надявам се да заиграя редовно и да вкарвам голове. Обичам ЦСКА и затова останах, когато всички напуснаха.”
Антон Карачанаков от ЦСКА взе наградата за футболист №1 на втория кръг. Крилото се отличи с гол и асистенция в дербито с “Левски”. “Дано попадението ми вдъхне повече самочувствие - каза Карачанаков. - Целта пред ЦСКА винаги е титлата. Надявам се да заиграя редовно и да вкарвам голове. Обичам ЦСКА и затова останах, когато всички напуснаха.”

Порой наводни столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223532


Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, наводни столицата малко след 18:00 часа. 
Лошото време затрудни движението по улиците и се образуваха Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, наводни столицата малко след 18:00 часа.  Лошото време затрудни движението по улиците и се образуваха

Порой наводни столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223511


Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, наводни столицата малко след 18:00 часа. 
Лошото време затрудни движението по улиците и се образуваха Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, наводни столицата малко след 18:00 часа.  Лошото време затрудни движението по улиците и се образуваха

Квесторите на КТБ успокоиха вложителите с междинен доклад

http://frognews.bg/news_73974/

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) представиха Доклад за текущото състояние на банката. С доклада е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30.06.2014 г., съобщиха от БНБ.Активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265

ДАНС арестува кмета на Видин

http://www.cross.bg/vidin-gergov-kmeta-1423361.html

/КРОСС/ Кметът на Видин Герго Гергов е бил задържан при акция на ДАНС, съобщиха от местната администрация. Служители на СДР-ДАНС са направили проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през 2011-2014 г. Гергов е задържан за срок до 24 часа.  

Плевнелиев участва в честванията на 100-годишнината от Първата световна война в Белгия

http://pik.bg/плевнелиев-участва-в-честванията-на-100-годишнината-от-първата-световна-война-в-белгия-news208898.html

Плевнелиев участва в честванията на 100-годишнината от Първата световна война в Белгия

На 4 август президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се състои в белгийския град Лиеж. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Участие в церемонията, на която ще бъде отдадена почит на загиналите, ще вземат държавни и правителствени лидери, сред които Кралят на Белгия Филип и министър-председателя на страната Елио ди Рупо, президентът на Френската република Франсоа Оланд, държавният глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук, Херцогът на Кеймбридж Принц Уилям. 

Цветанов одобри Близнашки за служебен премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_370089.html

Георги Близнашки е достоен гражданин с активна гражданска позиция, заяви пред bTV Цветан Цветанов във връзка с евентуалната номинация на преподавателя от СУ  за служебен премиер. Цветанов не се притеснява от това, че проф. Близнашки е бивш член на БСП. Бившият вътрешен министър твърди, че ГЕРБ не е предложила експерти на президента за служебния кабинет, тъй като държавният глава има водеща роля в съставянето му и сам може да се справи със задачата. Според Цветанов БСП показва пълна незаинтересованост нито от финансовата ситуация в България, нито "какви подводни камъни оставят". Депутатите на Борисов повече няма да стъпят в пленарна зала до края на този парламент. Бюджетът трябва да се актуализира цялостно, а не частично, каза депутатът от ГЕРБ. Цветанов отклони неколкократно въпроса дали той ще бъде вътрешен министър в евентуален бъдещ кабинет на ГЕРБ, като само посочи, че в редиците на партията има множество професионалисти, които да заемат министерско кресло. Той е категоричен, че ГЕРБ няма да прави коалиция с ДПС и БСП, а единствен евентуален коалиционен партньор остава Реформаторският блок.

КТБ няма да отвори и през септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_370093.html

КТБ няма да отвори през септември. До 10 октомври ще стане ясно с колко ще се удължи специалният надзор, под който е поставена банката на Цветан Василев. Това става ясно от решение на Управителния съвет на Българската народна банка, взето днес. УС разпорежда на квесторите, които управляват банката да обявят за предсрочно изискуеми лошите кредити и да осигурят пълната информация за обезпеченията по кредитите. Те трябва и да дадат възможност на миноритарните акционери да спасят банката, като й осигурят капитал и ликвидна подкрепа. РЕШЕНИЯ Ето дословно решенията на УС на БНБ, за които съобщи пресцентърът й в 17:17 ч. днес: 1. Приема Доклада за текущото състояние на „Корпоративна търговска банка“ АД, представен от квесторите в изпълнение на чл. 121 от ЗКИ. 2. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ издава следните задължителни предписания на квесторите на „Корпоративна търговска банка” АД: 2.1. Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката; 2.2. Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета; 2.3. Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т. 2.1 и т. 2.2. 2.4. Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД. 2.5. До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО. Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г. 3. Възлага на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, до 10.09.2014 г. и в съответствие с описаните по-горе дейности на квесторите да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД. ПАРИ От прессъобщението, в което са цитирани данни от Доклада за текущото състояние на КТБ, предоставен от квесторите на банката, става ясно, че за по-малко от месец, непосредствено преди затварянето на КТБ, от депозитите в нея са били изтеглени  630.7 милиона лева. КТБ - четвъртата по големина банка, една от най-ликвидните в страната до края на май - бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни заради риск от неплатежоспособност. От данните на БНБ става ясно, че към 30 юни 2014 г. депозитите на гражданите и предприятията са били 5 620.4 млрд. лева. Намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева. Съобщението не дава яснота кои вложители са теглили спестявания и дали сред тях са държавни предприятия. Само за един месец - от май до юни - банката от печеливша изведнъж се превръща в губеща. "Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО). На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто", се казва в прессъобщението на БНБ. Към 30 юни 2014 г. активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева. КОНТРОЛ Още с влизането си квесторите са сменили дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана  на КТБ към момента на налагане на надзора. БНБ тълкува това като предприемане на мерки за сигурност. БНБ не уточнява кое е новото дружество, което охранява банката. Новата охрана е поела контрола на "всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна". "Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица", се казва в прессъобщението.  Назначените от БНБ квестори са провели "множество срещи с редица длъжници и кредитори за уточняване на взаимоотношенията в условията на надзорни ограничения върху дейността на банката", се казва в прессъобщението на БНБ, но не се уточнява с кои кредитори са водени разговори и какъв е бил резултатът от тях. БНБ публикува на сайта си доклада на квесторите за текущото състояние на КТБ, но в непълен вид. Изключена е информацията, "която може да представлява банкова и/или професионална тайна". НАДЗОР От текста на доклада стават ясни факти, които поставят под въпрос дали и как БНБ е осъществявала надзор над КТБ - задължение, вменено й по закон. Ето какво пишат одиторите: " В банката няма изградена структура за управление на влошени или лоши кредити. При наличие на такива кредити те са били администрирани от служителите на двете дирекции в Управление "Кредитиране", при взаимодействие с юристите на банката. В кредитните досиета не се съдържат детайлни анализи на финансовото състояние на кредитополучателите , което допълнително утежнява възможността за надеждна преценка на състоянието на кредитната експозиция. В много случаи декларациите за икономическа свързаност на кредитополучателите не са актуализирани. Тази ситуация е довела до риск от възникване на загуби, вследствие на ненавременното идентифициране на потенциални проблеми по отношение влошаването на кредитните експозиции, което влошаване вече се наблюдава в периода на квестурата".

"168 часа": Уволнените в Тв7 замразиха заплатите в Би Ти Ви и "Нова"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223361

Само допреди няколко седмици служителите на Тв7 отиваха на работа с приятното чувство на финансова обезпеченост и професионален комфорт.  Заплатите им не само бяха значително по-големи от тези в конкурентните телевизии, но идваха и навреме. Водещи, репортери, шоумени и оператори от цяла България мечтаеха да са част от семейството на най-богатата Само допреди няколко седмици служителите на Тв7 отиваха на работа с приятното чувство на финансова обезпеченост и професионален комфорт. Заплатите им не само бяха значително по-големи от тези в конкурентните телевизии, но идваха и навреме. Водещи, репортери, шоумени и оператори от цяла България мечтаеха да са част от семейството на най-богатата

Около 100-150 варненски ученици ще се включат в състезанието „Австралийско кенгуру“

http://www.moreto.net/novini.php?n=259803

Обикновено участниците от Варна в състезанието "Австралийско кенгуру" са между 100-150. Тази година не прави изключение. По традиция в морската столица то ще се проведе в МГ-Варна. Имащите желание да се изявят са дали своята заявка още през учебната година.

Гръмотевична буря и проливен дъжд удариха Враца

http://pik.bg/гръмотевична-буря-и-проливен-дъжд-удариха-враца-news208900.html

Гръмотевична буря и проливен дъжд удариха Враца

Общинският щаб за бедствия започна спешно заседание във Враца по разпореждане на кмета инж.Иванов, след изключително проливния дъжд, който се изля през последния  1 час. Дъждът бе придружен и със силна гръмотевична буря.

Част от улиците в града са непроходими, да не се планува преминаване през подлезите, които са пълни с вода, предупреждават и от ОД на МВР. Има съобщения за наводнени приземни етажи и мазета. Експерти вече започнаха проверки на място, събира се информация и от селата на общината за нанесени щети. Гражданите могат да подават сигнали на тел 092 62 30 00. Над Враца все още продължава да вали, макар и по-слабо.

Без да имат право 12 партии са събирали подписи за евровота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2354019_bez_da_imat_pravo_12_partii_sa_subirali_podpisi_za/?ref=rss


Въпреки че са нямали право 12 партии са събирали лични данни в подписките си за регистриране за участие в европейските избори на 25 май, съобщи на пресконференция днес шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

През април за първи път за евровота Централната избирателна комисия (ЦИК) даде възможност гражданите да проверят дали са подкрепили регистрацията на някоя политическа формация. Оказа се, че в подписките на някои партии фигурират дори и имена известни...

Арестът на Борис Немцов е бил "незаконен", постанови ЕСПЧ

http://www.mediapool.bg/arestat-na-boris-nemtsov-e-bil-nezakonen-postanovi-espch-news223235.html

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Русия е нарушила правата на опозиционния лидер Борис Немцов, като го е арестувала и задържала за две седмици след антиправителствена демонстрация, съобщи ДПА.   Според съда в Страсбург арестът на Немцов след разрешен от властите опозиционен митинг в Москва на 31 декември 2010 г. е бил "произволен и незаконен".   Съдът нареди Русия да плати обезщетение от 26 000 евро на Немцов и 2500 евро разходи.   Според руската полиция опозиционерът е скандирал антиправителствени лозунги и е оказал съпротива при ареста.   Съдът заяви, че скандирането на антиправителствени лозунги е част от правото на свобода на словото на Немцов и че действията на властите имат "сериозен потенциал" да възпират руснаците "от участие в демонстрации и открити политически дебати".   Това беше второто постановление на ЕСПЧ срещу Русия в четвъртък след решението за плащане на обезщетение на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС.

Над 75 модни предложения събра конкурсът за униформи на Мтел

http://www.cross.bg/mtel-etap-predlozheniya-1423360.html

/КРОСС/ Приключи първият етап на конкурса за дизайн на униформи за служителите в търговската мрежа на Мтел - Мтелеганс. В рамките на двайсет дни бяха получени над 75 предложения за униформи. Жури от модни специалисти и представители на Мтел избра осем от най-добрите, които ще продължат във втория етап на конкурса. Въпреки първоначалното условие до втория етап на конкурса да бъдат допуснати само трима участници, журито избра осем, заради изключително добрите предложения, които бяха предоставили дизайнерите. В следващия етап на Мтелеганс селектираните предложения ще бъдат оценявани от консултантите в магазините на Мтел, които ще носят униформите. За формиране на крайната оценка под внимание ще бъде взет и вота на феновете на Мтел във Facebook. Победителят в надпреварата ще спечели 4000 лева, а заелите второ и трето място - 2000 лева и 1000 лева. Тримата победители ще бъдат обявени в средата на септември. Проектът Мтелеганс е част от стремежа на Мтел за изцяло ново позициониране, като промяната включва не само начина, по който изглеждат служителите в магазините, но също ценностите, които споделят, още по-високо ниво на обслужване и още по-добро качество на продуктите и услугите. В състава на комисията, която оцени кандидатурите са: проф

Следващият кабинет ще одобри споразумението с "Уестингхаус" за 7-и блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223498

От правителствената пресслужба потвърдиха , че има подписано акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но то ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет.
В официалното съобщение се уточнява, че в рамките на последното заседание на Министерския съвет в сряда е взето решение, От правителствената пресслужба потвърдиха , че има подписано акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но то ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет. В официалното съобщение се уточнява, че в рамките на последното заседание на Министерския съвет в сряда е взето решение,

„Юнайтед“ продава акции за 150 млн. долара

http://www.cross.bg/liga-sezon-dolara-1423359.html

/КРОСС/ „Манчестър Юнайтед" разгръща антикризисен план, с който да преодолее финансовите загуби от последния сезон. Собствениците от семейство Глейзър обявиха за продажба 8 милиона акции, около 5 процента от общия брой. Американците планират да получат 150 милиона долара - по $19,31 на акция. Клубът се оценява общо на 3,2 милиарда долара. Освен това Глейзър са поставили задача пред новия мениджър Луис ван Гаал да върне отбора в Шампионската лига през следващия сезон, пише Преса. През миналата кампания под ръководството на Дейвид Мойс съставът остана седми във Висшата лига и за първи път от 1995 г. пропуска европейските турнири. Това доведе до сериозни минуси в бюджета на клуба, както и до спад на цената на акциите на фондовата борса. Приходите на „червените дяволи" от рекордния 10-годишен договор с „Адидас", който влиза в сила от следващия сезон, ще зависят именно от резултатите на отбора. Ако клубът пропусне за втори път участие в Шампионската лига, ще получи 52,5 млн. паунда вместо пълната сума от 75 милиона.  

Папа Франциск със съвети за щастлив живот

http://europe.actualno.com/Papa-Francisk-sys-syveti-za-shtastliv-jivot--news_42697.html

Папа Франциск публикува десет съвета за щастлив живот, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС. Той съветва хората да изключват телевизора си, да не покръстват други хора в своята религ...

"ВИП Брадър" 2014 - манипулациите вече започнаха

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/vip-bradyr-2014-manipulaciite-veche-zapochnaha-6018781

Как щяха да изглеждат някои от любимите ви участници от миналите сезони, ако обитаваха тазгодишния “образцов дом”

Внесоха Закона за Космоса

http://www.cross.bg/deiinost-zahariev-kosmicheskata-1423358.html

/КРОСС/ Последният закон, който беше внесен, след като беше обявена „смъртта" на 42-рото НС, е за космическата дейност на соцдепутата Мартин Захариев. Според проекта този закон „урежда дейностите по изстрелване, летателната експлоатация, насочването и приземяването на космически обекти, извършвани от територията на българската държава или от пространствата, поставени под юрисдикцията на българската държава". С него се урежда и участието на български физически и юридически лица в космическата дейност". Проектът, внесен от Захариев, всъщност е по идея на бившия външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси, за който той събираше парламентарна подкрепа през ноември миналата година. Според Захариев обаче двамата с Паси са автори и са ползвали немска експертна помощ. Предвижда се НС да приеме Национална програма за космическaта дейност по предложение на МС. Правителството пък ще ръководи и осъществява цялостна държавна политика за космическата дейност в България.  

Споразумението с "Уестингхаус" влиза в сила след одобрение на следващия кабинет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223479

От правителствената пресслужба потвърдиха , че има подписано акционерно споразумение с компанията От правителствената пресслужба потвърдиха , че има подписано акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но то ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет. В официалното съобщение се уточнява, че в рамките на последното заседание на Министерския съвет в сряда е взето решение,

БНБ кани акционерите в КТБ АД за оздравяване на банката

http://econ.bg/Новини/БНБ-кани-акционерите-в-КТБ-АД-за-оздравяване-на-банката_l.a_i.559506_at.1.html

Българската народна банка (БНБ) взе решение за отправяне на покана към акционерите на КТБ АД - Цветан Василев, ВТБ и Оманския фонд, за заявяване на...

Публикуваха доклада на квесторите за състоянието на КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=259812

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) представиха Доклад за текущото състояние на банката. С доклада е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30.

КТБ няма да отвори и на 21 септември!

http://www.bnews.bg/article-112630

БНБ ще удължи специалния надзор над КТБ и ще покани акционерите да декларират могат да осигурят капитал и ликвидност. Това е решил управителният съвет на централната банка, съобщиха от там.

Кабинетът продал 358 дка горски площи за Южен поток

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kabinetyt-prodal-358-dka-gorski-ploshti-za-iuzhen-potok-6018782

Продажбата е извършена два дни преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка

Червеният печат на документа доказва, че Борисов е бил под контрол и информацията е вярна!

http://www.bnews.bg/article-112629

Документът, изнесен от Николай Бареков за криминалното минало на лидера на ГЕРБ, е автентичен. Ако някой се наема да го фалшифицира, нека да направи демонстрация и ще видите, че това не е възможно, защото съдържа абсолютно всички реквизити на действителен документ. Това коментира пред BNews ген. Тончо Михайлов, бивш директор на МВР-Стара Загора и член на ръководството на „Движение за справедливост – РПГ“ по повод документите, които лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков изнесе миналата седмица в публичното пространство, и които разкриват тъмното минало на Бойко Борисов и обвързаността му с групировки, занимаващи се с проституция, наркотрафик и рекет.

Започна почистването на яз. „Боровица” от дървета, довлечени от приливна вълна

http://www.cross.bg/durveta-ezero-prelivnika-1423357.html

/КРОСС/ Днес започна почистването на язовир „Боровица" от стотиците дървета, свлечени във водното езеро от приливна вълна. В акцията участват два екипа - на ВиК-Кърджали и ОУ „Пожарна безопасност и спасяване на населението". Тя бе наложителна, тъй като имаше реална опасност от задръстване на преливника с дървесина, довлечена от пороищата на 22-23 юли. Язовирът спря да прелива след изпускане. Това предотврати опасността от навлизането на дървета в преливника и осигури безопасни условия за работа. Водолази от ПБЗН привързват дърветата, с катамаран и лодка дървесната маса се транспортира по вода на около 4 км разстояние до работна площадка на брега на „Боровица". Валентин Чавдаров от ВиК и комисар Христо Тодоров, началник на ПБЗН ръководят двата екипи. „Работата е много тежка. В края на деня ще обсъдим резултатите, постигнати днес. Възможно е да поискаме помощ, за да бъде почистено водното езеро по-бързо", заяви областният управител Бисер Николов, цитиран от Дарик.  

"Аржентина – натовска държава, голяма държава, а нощес фалира!"

http://www.mediapool.bg/arzhentina-natovska-darzhava-golyama-darzhava-a-noshtes-falira-news223234.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очевидно навлиза във все по-добра предизборна форма и в четвъртък и произведе множество коментари за положението по света и у нас.   "Видяхте какво направиха със спекулативните фондове тая нощ с Аржентина. Аржентина фалира. Банкрут. Аржентина - натовска държава, голяма държава. Нощес фалира”, каза Борисов за финансовите проблеми на южноамериканската държава (която не е член на НАТО).   По време на конференцията на ГЕРБ, посветена управленската програма на партията в сектора "Сигурност", бившият премиер даде да се разбере, че е наясно не само с глобалните финансови машинации. Той коментира и актуални енергийни проблеми и сделки на отиващото си правителство.   "Мънкат, мънкат... Вместо да излязат, да го нарисуват на една дъска, да го показват - от тука ще влиза ядрено гориво, от там ще излиза ток. Това струва толкова, това толкова. Ядреното гориво ще го внасяме от еди-къде си, но ще го закопаваме еди-къде си. Защото трябва да се съхранява. То няма вече да ходи в Русия. Къде ще ходи? Струва много пари това складиране. Ако ще ходи в Германия колко ще ни струва, с кой влак ще го закараме до там, ще го пусне ли Сърбия. Това са детайли за милиарди левове", каза Борисов по темата ядрена енергетика.   "Когато партиите са слаби, недоверието в институциите е слабо – това е райското време за крадците", обясни лидерът на ГЕРБ за проблемите на България с престъпността.   "Ако няма яки служби и здрава държава, финансовите акули обикалят над България. Резервът е празен – 4 и нещо е, БСП знаят, но искат да развеят лист, че е 8 милиарда. Тези брокери навън ги наблюдават и слушат всяка дума. Те знаят нашите възможности в момента”, добави Бойко Борисов за проблемите на международните финансови пазари.   "Каква отговорност може да имат тези хора пред обществото? Кой разклати КТБ? Това правителство, тези служби, тези хора. Може и проформа БНБ да отговаря, но в нашите служби има цели отдели със заплати на служител по-големи от премиерската, на които това им е работата – пране на пари, носене на пари с чували. Ако ги съберем, може да са над 100 души по щат. Но не, ние казваме – има само един виновен – Искров и Гунев, даже Искров не е виновен, а само Гунев. Що за наглост, що за безобразие – смениха цялата държава, всички постове, всичко живо”, каза Борисов за вината за присвояването на пари от КТБ.   Свидели на гнева му станаха бившият министър на вътрешните работи на Германия д-р Ханс-Петер Фридрих (сега заместник-председател на фракцията ХДС/ХСС в Германския Бундестаг), бившите български вътрешни министри Румен Петков (АБВ) и Йордан Соколов, както и бившият депутат от СДС Йордан Бакалов, който се очаква да оглави МВР в новото служебно правителство.   *on fire – от английски – в изключителна форма (спортна), няма спиране.

Великобритания започна разследване на смъртта на Литвиненко

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-zapochna-razsledvane-na-smartta-na-litvinenko-news223233.html

Британски съдия откри разследване на смъртта на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко, като заяви, че главният въпрос е дали Русия е наредила убийството, предаде Асошиейтед прес. Литвиненко умря в Лондон през 2006 г. след отравяне с радиоактивен полоний. На смъртното си легло той обвини руския президент Владимир Путин като отговорен за случая. Нежеланието на властите да разкрият тайни разузнавателни данни възпрепятстваше провеждането на следствени действия. Но този месец Великобритания обяви, че започва обществено разследване на смъртта на Литвиненко. При откриването на разследването съдия Робърт Оуен каза, че някои от изслушванията ще бъдат поверителни, тъй като на тях ще се разглеждат деликатни доказателства. Но той заяви, че "възнамерява да оповести окончателните си заключения по въпроса за отговорността на руската държава". Очаква се изслушванията да започнат през януари.

Отиде си академик Кирил Василев

http://frognews.bg/news_73973/

БАН съобщава, че на 31 юли 2014 г. на 96-годишна възраст почина академик Кирил Василев . Академик Василев е познат на българската общественост като един от най-известните наши философи, историци и интелектуалци.

Над 740 млн. лв. изтеглени от КТБ в дните преди затварянето й

http://news.ibox.bg/news/id_638654664

До 20 октомври трябва да бъде готова цялостната оценка на активите на банката

В Бургас бе открит първият Фестивал на виното

http://pik.bg/в-бургас-бе-открит-първият-фестивал-на-виното-news208895.html

В Бургас бе открит първият Фестивал на виното

 В Бургас бе открит първият винен фестивал, предаде "Фокус".

В него участват над 25 изби, производители и вносители. Главен организатор е Националната лозаро-винарска камара със съдействието на община Бургас. Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара каза по време на откриването, че е ако имало нещо, което да липсва на Бургас, то е било именно едно винено събитие. Силвия Диманова, главен секретар на ИАЛВ каза, че още през 2008 година ЕС е започнал реформа във винения сектор като е предоставил средства за неговото обновяване.

„Изключителната подкрепа към сектора се реализира чрез мерките по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Успяхме за новия програмен период не само да убедим ЕК, че е необходимо да продължи финансирането по програмата, но осигурихме и по-висок бюджет. Бюджетът за периода 2014-2018 година е в размер на 134 млн. евро, които ще се реализират чрез кандидатстване по 4 мерки“, обяви Диманова. Началото на фестивала даде зам.-кметът на община Бургас по бюджет и финанси Красимир Стойчев пожела изложбата да стане традиционна и Бургас да спечели приз „Градът на виното“. Той обяви, че от 1 септември започва строителството на модерен експо център на мястото на Флората. Той покани изложителите с винената изложба да посещават всяка година морския град. 

Фестивалът продължава до неделя, включително и се провежда в Морското казино на Бургас. 

Продават имението "Невърленд" на Майкъл Джексън

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/prodavat-imenieto-nevyrlend-na-majkyl-dzheksyn-6018779

Имотът струва около 27 милиона долара, но запознати смятат, че може да бъде продаден за 60 милиона долара заради прочутия бивш собственик

Антиамериканската реторика на Путин сега убеждава най-суровите му критици

http://www.mediapool.bg/antiamerikanskata-retorika-na-putin-sega-ubezhdava-nai-surovite-mu-krititsi-news223232.html

Хората, които познавам в Русия, представители на интелигенцията и професионалисти, които отдавна са били критични към антизападното отношение на президента Владимир Путин, внезапно се превърнаха в яростни критици на Америка. Мнозина бяха увлечени от твърденията на Путин, че Вашингтон, а не Кремъл, дестабилизира Украйна.   Откакто сегашната криза избухна в Украйна заради усилията на страната да застане редом с Европейския съюз, вместо с Русия, Путин е във война със САЩ. Той изглежда твърдо решен да докаже, че американо-центричният световен ред е приключил и че Европа сама трябва да решава какви ще бъдат отношенията й с Русия.   Голямата лъжа на Путин достигна кулминацията си, след като самолетът на "Малейша еърлайнс" се разби в Източна Украйна на 17 юли. Путин набързо хвърли вината върху правителството в Киев и предполагаемите му американски господари - без дори да си направи труда да изрази адекватни съболезнования за загиналите.   Вместо това руският президент лицемерно поиска прозрачност в разследването на свалянето на самолета. В лаконичните си изявления Путин обеща съдействие, но не изпълни обещанието. Той настояваше, че политическите въпроси трябва да бъдат държани настрана от трагедията.   Такава е природата на автократичната пропаганда: лъжата трябва да бъде убедителна.   За повече от 14 години на власт Путин е усъвършенствал това умение. В Кремълската вселена, когато какъвто и да било конфликт се появи някъде по света, вината е на Запада, най-вече на САЩ. След като го е чуло многократно, сега руското общество широко споделя това мнение.   Приятелите ми в Москва виждат сегашната криза в Близкия изток и хаоса, породен от Арабската пролет от 2011 г., особено безредиците в Египет, след като Хосни Мубарак бе свален от власт, и беззаконието в Либия след убийството на Муамар Кадафи, и сърдито ме упрекват: "Това бяха ваши революции с американска подкрепа. Сега там е каша. Сега САЩ мътят водата в Украйна на нашия праг. Те се канят да се захванат с Русия".   При управлението на Путин стана ясно колко се е запазило в Русия от времето на Съветския съюз. При комунистическата диктатура за всички проблеми бяха обвинявани враговете на народа или западния империализъм.   Имайте предвид, че в Москва днес преобладаващата версия, разпространявана от про-Путиновите медии и познавачи, е че ЦРУ всъщност е натоварило полет 17 на "Малейша еърлайнс" с мъртви тела, за да обвини руснаците. В същото време руски телевизии и вестници показват снимки на демонстрации в Европа в подкрепа на Източна Украйна, в които протестиращите скандират: "Спрете Ю Ес Ей - поръчител на масови убийства!".   Страни като Иран са само доволни да помагат за популяризирането на тези антиамерикански конспирации. Иранската Прес Ти Ви например говори за "хунтата" в Киев и за злите проекти на Америка да завладее света.   Предвид конспиративния характер на кроежите, приписвани на Вашингтон, тези истории не изглеждат дори и малко достоверни за повечето хора на Запад. Те служат обаче да освободят Путин от каквото и да било задължение да предостави факти, които биха могли да подкрепят неговата версия за истината. Когато действията на Запада биват представяни от руските лидери с помпозните, абсолютни термини в стил "Ние срещу тях", въпроси като "Защо е била изстреляна ракетата?" или "Кой я е изстрелял?"започват да губят значение.   Един мой (вече бивш) приятел неотдавна ми каза: "Как смееш да търсиш отговори, когато Русия е подложена на атака от новия колониализъм" - "заплаха", която Путин споменава за пръв път през 2007 година.   Кремъл залага на тази изпитана от времето тоталитарна пропагандна техника: Използвай масов патриотичен ентусиазъм срещу врага. Тогава твоят народ, дори да е скептичен спрямо теб, няма да повярва на думите на другите правителства.   Руснаците открай време са способни да прощават за домашните неволи, ако отвън дебне враг. Защо мрежата на Йосиф Сталин от съветски лагери Гулаг никога не беше разследвана? Защото колкото и ужасни да бяха масовите чистки, обществото упорито се вкопчваше в убеждението, че комунистическите интереси срещу империализма оправдават всички средства.   Едно от най-добрите изображения на манталитета Гулаг - "Покаяние" от грузинския режисьор Тенгиз Абуладзе, представя смразяваща история за антисталинист, който донася за екстравагантно преувеличени престъпления срещу държавата, извършени от стотици негови приятели. Неговата логика е, че твърденията му са толкова безумни, че никой няма да им повярва. Освен това, казва си той, прекалено много хора ще трябва да бъдат арестувани. Всички назовани от него обаче били арестувани. И застреляни. Пример от реалния живот е Лев Троцки, наред с милиони други.Този пламенен революционер е на всеки съветски патриотичен плакат. Докато престава. Когато Троцки се противопоставя на Сталиновата версия на тоталитарен комунизъм през 1928 г., изведнъж става най-големият враг на Съветския съюз. Скоро след това е прогонен и в крайна сметка е убит в град Мексико 12 години по-късно. Сталин е имал много дълга ръка.   Въпреки всичко това, много руснаци днес продължават да се възхищават на Сталин. Те се възхищават и на Путин, дори го обичат, защото той се изправи срещу това, което възприемат като американско набъркване в задния двор на Русия.   Неотдавна бях в България, където ми казваха многократно, че българите не одобряват всичко, което прави Путин, но че поне Русия - техният славянски брат, сега е достатъчно силна, за да обуздава действията на САЩ. Имайте предвид, че България е в Европейския съюз!   Дори Германия, де факто лидерът на ЕС, дълго време беше в колебание за подходящ отговор на действията на Путин в Източна Украйна.   Руският всекидневник "Известия", подобно на вестниците в съветските времена, до голяма степен служи като рупор на Кремъл, печатайки виртуална пропаганда, която манипулира разногласията на другите в полза на Москва. Вестникът например призова германския канцлер Ангела Меркел да направи избор между Русия и САЩ. Той хвалеше добрите отношения на Меркел с Путин и говореше за презрението й към Вашингтон, след като американската Агенция за национална сигурност подслушвала германското разузнаване и четяла електронната й поща.   И все пак завчера много представители на руската интелигенция призоваваха за конгрес в подкрепа на Украйна и стотици светила са подписали петицията. Има много други, с които разговарях в Русия, които са вбесени и от безсърдечието на Кремъл към съдбата на полет МН17. Хиляди написани на ръка бележки бяха оставени на входа на холандското посолство в Москва. Много хора молят за прошка с думите "Ние не сме убийци".   В източноукраинските села около мястото на катастрофата местните селяни се стараеха да запазят достойнството на мъртвите, организираха бдения и молебени.   Сега, когато много руснаци може би се чувстват виновни за катастрофата (въпреки че Путин се стреми да ги освободи от каквато и да било вина), е моментът да се провери теорията, че Путин не може да си позволи да настрои срещу себе си целия Запад. Защото той продължава да говори за "стратегическо партньорство с Европа". В края на краищата, не само че Европа получава приблизително 30 процента от руския петрол и газ, но ЕС е и най-големият търговски партньор на Русия. Москва се нуждае от тези пари, защото изтичането на капитали е достигнало според оценките между 50 и 200 милиарда долара тази година, а националната икономика е отбелязала ръст от едва около 1 процент. Московската централна банка повиши лихвените проценти от 5 на 8, което също задушава ръста.   До тази седмица ЕС не бе склонен да навреди на икономическите си връзки с Русия, но сега и САЩ, и Европа са готови да вземат на прицел цели икономически сектори, включително банковата система на Русия, отбранителната индустрия и енергийното производство.   Всеки, който познава Русия (а Меркел със сигурност я познава), трябва да осъзнае, че ако Путин не бъде притиснат силно, няма да се откаже от опитите си да "разцепи" западния алианс. Той ще продължи да се цели в силата на САЩ, тъй като Вашингтон често е единственият, който му търси сметка. Путин вече заяви, че руснаците трябва да са готови да приемат саможертви в икономическия растеж в името на неговите външнополитически цели.   Но нека да видим какво ще се случи, когато санкциите драстично нараснат и руснаците няма да могат да си купят любимото италианско вино или френско бельо. Дали най-сетне ще се събудят и ще осъзнаят последиците от подкрепата за Путинизма?   *Нина Хрушчова е внучка на лидера на Съветския съюз Никита Хрушчов, който след смъртта на Сталин застава начело на КПСС (1953 - 1964 г.) и развенчава култа към Вожда. Политолог и литературовед, професор, преподавател по международни отношения в нюйоркския университет "Ню скуул фор соушъл рисърч" , старши сътрудник към Института за световна политика. Автор на книгата "Изгубеният Хрушчов: пътуване в Гулага на руския ум".   По БТА

Мая Манолова: След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223462

„Работих в парламента с цялото си сърце и ентусиазъм. След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент. На практика това е първият парламент, който реално отвори вратите си за гражданското общество, който заедно с гражданските организации внасяше проекти за закони. Именно това съм правила от трибуната на Народното събрание – „Работих в парламента с цялото си сърце и ентусиазъм. След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент. На практика това е първият парламент, който реално отвори вратите си за гражданското общество, който заедно с гражданските организации внасяше проекти за закони. Именно това съм правила от трибуната на Народното събрание –

Мая Манолова: Работих в този парламент за интересите на гражданското общество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223470

„Работих в парламента с цялото си сърце и ентусиазъм. След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент. На практика това е първият парламент, който реално отвори вратите си за гражданското общество, който заедно с гражданските организации внасяше проекти за закони. Именно това съм правила от трибуната на Народното събрание – „Работих в парламента с цялото си сърце и ентусиазъм. След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент. На практика това е първият парламент, който реално отвори вратите си за гражданското общество, който заедно с гражданските организации внасяше проекти за закони. Именно това съм правила от трибуната на Народното събрание –

Икономист: За тази година ще има 20 хил. пенсионери повече

http://www.cross.bg/ikonomistut-invalidni-gulubinov-1423356.html

/КРОСС/ "Моята прогноза е, че тази година ще има 20 хил. пенсионери повече, което ще наложи актуализация на дефицита, вероятно той ще стане 2 млн. лв.", каза икономистът Румен Гълъбинов. "Може би правителството е разчитало на това да запази мандата си и да запази пенсионната реформата в този й вид. Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране. Ние трябва да продължим с това", категоричен е Гълъбинов. Той посочи, че има два основни показателя, когато се говори за състоянието на здравноосигурителната система. Отношението между работещи и работещи - тези, които издържат системата и тези, които се възползват от нея. У нас този коефициент е негативен. "Стига с тези фалшиви инвалидни пенсии!", призова икономистът, който подкрепя реформата за ТЕЛК. "Служебното правителство може да направи техническа корекция в Пенсионен фонд да се направи промяна и вдовишките и инвалидни пенсии да се плащат от Републиканския бюджет, а не от фонда", обясни икономистът в студиото на NEWSROOM.  

Гишетата в КАТ-Варна няма да работят утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=259808

Утре (01.08.), през целия ден, Пункт за регистрации към сектора, гишетата за връчване на СУМПС и гишетата за връчване на наказателни постановления и електронни фишове няма да обслужват граждани. Това съобщиха от Ръководството на Сектор “Пътна полиция” към ОДМВР – Варна за Moreto.

Манолова: Аз защитавах гражданските организации в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_370081.html

Работих с цялото си сърце и ентусиазъм. След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент. На практика това е първият парламент, който реално отвори вратите си за гражданското общество, който заедно с гражданските организации внасяше проекти за закони, заяви пред bTV социалистката Мая Манолова. Именно това съм правила от трибуната на Народното събрание – защитавах интересите на гражданските организации, свързани с новите изборни правила, с антимонополното законодателство и със Закона за конфликт на интереси, с проблемите на банките, на частните съдебни изпълнители, каза Манолова.  ГЕРБ прави истерични движения заради емоционалния статус на нейния лидер, коментира тя поведението на партията на Борисов в парламента. БСП е демократична партия. Конгресът свърши, резултатът е ясен. Партията направи своя избор. И имаше реален избор, 9 кандидати. Това е невъзможно за ГЕРБ - представете си 8 конкуренти на Борисов за лидер, каза Манолова. Според мен решенията в БСП трябва да се вземат в легитимните партийни органи, заяви социалистката. Тя призова да се даде възможност на местните партийни структури на БСП да си подредят листите за предсрочния вот.

Посрещаме август с облаци и валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223463

Тази нощ явленията ще започнат да затихват с изключение на Северозападна България. Там се очакват интензивни и значителни валежи с гръмотевични бури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”.
През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна Тази нощ явленията ще започнат да затихват с изключение на Северозападна България. Там се очакват интензивни и значителни валежи с гръмотевични бури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”. През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна

Посрещаме август с облаци и валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223455

Тази нощ явленията ще започнат да затихват с изключение на Северозападна България. Там се очакват интензивни и значителни валежи с гръмотевични бури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”.
През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна Тази нощ явленията ще започнат да затихват с изключение на Северозападна България. Там се очакват интензивни и значителни валежи с гръмотевични бури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”. През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване