Жители на Аспарухово със съдебен иск, къщите им били незаконно срутени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227344

Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда, съобщи БТВ. „В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?! Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда, съобщи БТВ. „В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?!

Ако дигите на река Огоста се скъсат може да има нови наводнения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227329

Ако дигата на река Огоста се скъса е възможно да има и нови залети места, съобщи БНТ.  Водата е от дига до дига, съобщиха от телевизията. 
Отново повтарям, че в района няма язовири под контрола на МЗХ, каза министърът на земеделието на въпроса дали е имало изпускане на вода от язовирите в района.
Интензитетът на валежите прз последното денонощие Ако дигата на река Огоста се скъса е възможно да има и нови залети места, съобщи БНТ.  Водата е от дига до дига, съобщиха от телевизията.  Отново повтарям, че в района няма язовири под контрола на МЗХ, каза министърът на земеделието на въпроса дали е имало изпускане на вода от язовирите в района. Интензитетът на валежите прз последното денонощие

Цветлин Йовчев: Установява се има ли хора в неизвестност в Мизия

http://pik.bg/цветлин-йовчев-установява-се-има-ли-хора-в-неизвестност-в-мизия-news209796.html

Цветлин Йовчев: Установява се има ли хора в неизвестност в Мизия

Изготвят се списъци, по които се извършва проверка, за да се установи дали няма хора, които са в неизвестност. Това каза за „Фокус” министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който е в Мизия заедно с главният секретар Светлозар Лазаров.

„В момента евакуираме все още хора. Има подадени сигнали за около 10 души, които трябва да бъдат евакуирани. Предприети са мерки и предполагам, че до около час тези хора ще бъдат евакуирани. Другото, което правим в момента – изготвят се списъци, по които се извършва проверка, за да установим дали няма хора, които са в неизвестност. Също така се изготвят и списъци за това, какви са нещата от първа необходимост за хората, които са евакуирани към момента, като храна, вода, медикаменти, одеяла и др. неща”, обясни министърът в оставка Цветлин Йовчев. „Ще създадем необходимата организация още днес, в рамките на деня да бъде осигурено всичко необходимо. Допълнително има екипи, които пристигнаха от Министерството на отбраната с лодки и оборудване, които ще подпомогнат да бъдат претърсени срутените къщи. Надявам се, че няма да има хора в тях. Това е за момента обстановката, има леко отдръпване на водата, няма опасност за съоръженията – язовири, корита, диги. Очаквам да вървим към нормализиране”, допълни още той.

Борисов: Депутати от ГЕРБ са в Мизия и помагат за овладяването на ситуацията

http://pik.bg/борисов-депутати-от-герб-са-в-мизия-и-помагат-за-овладяването-на-ситуацията-news209794.html

Борисов: Депутати от ГЕРБ са в Мизия и помагат за овладяването на ситуацията

Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение, заяви Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук".

Засега осигурихме един тир питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, ще помогнем с каквото още можем на пострадалите семейства.

За съжаление поради обилното отразяване на събора на Бузлуджа вчера, не можахме да разберем каква е ситуацията в Северна България.

Днес сутринта само от ефира на Нова телевизия стана ясно какво е реалното състояние на хората там.

One Direction - най-продаваните британски музиканти за 2013 г.

http://www.cross.bg/albym-britanski-naii-prodavanite-1423690.html

/КРОСС/ Момчешката банда One Direction са най-продаваните британски артисти за 2013 г., съобщава Контактмюзик. Последният албум на момчетата Midnight Memories излезе през ноември месец миналата година и беше продаден в четири милиона копия само за шест седмици, което осигури на бандата първото място в класацията. Албумът на Еминем The Marshall Mathers LP 2 е на второ място, а Джъстин Тимбърлейк е трети. Миналата година британците са избирали да купят албум на местен артист в 51,9% от случаите, а американските музиканти остават далеч назад с 33,8%.  

Медицинският рекет по Черноморието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244079_%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Чуждите туристи по българското Черноморие трябва да внимават, за да не попаднат в мрежите на необезпокоявани от никого измамници. Любимата им плячка са руските летовници, ако се съди по отзивите в рускоезичните форуми.


Западните медии предупреждават посетителите на българските черноморски курорти за съществуващата в тях медицина "на черно“. В наша публикация от 22 юли описахме механизма на този вид сенчеста спешна медицинска помощ с участието на нелегални лечители, хотелиери и таксиметрови шофьори и със съдействието на местната власт и полицията. И ако туристите от Западна Европа могат да разчитат на европейската си здравна осигуровка за лечение в по-големите болници по Черноморието, то за руските туристи решението е само принудително плащане в брой по умопомрачителни и никому неизвестни тарифи. По правило документи, с които пациентите по-късно могат да изискат от своя застраховател да покрият разходите им, не се издават. Както и във всички сфери на процъфтяващата сива икономика в България, сенчестите здравни „услуги“ също се стараят да не оставят следи.

Пазете се от травматолог!

Отзивите в рускоезичните сайтове често засягат трите най-големи опасности, които дебнат туристите от бившите съветски републики - лошото обслужване, опитите да бъдат ограбени в чейнджбюрата и на улицата и кошмара да се разболеят или наранят в България.

„Искам да предупредя всички за едно обстоятелство, което може да ви съсипе почивката или даже да я прекрати. Много предпазливо се обръщайте за съдействие при травматологичен проблем към медицинските пунктове, особено в района на Слънчев бряг. Това всъщност са входни точки на криминална мрежа, сблъсъкът с която е крайно нежелателен“, пише потребителят Cheram43 в сайта awaytravel.ru. Руският турист бил с навехнат крак и, за да успокои съпругата си, се консултирал в плажен медицински пункт. Тази "консултация" му излязла 80 евро, а за транспортирането му до многопрофилната болница „Дева Мария“ в Бургас той трябвало да плати още 165 евро - на "началника" на плажния медицински пункт, който се направил на "Бърза помощ", откарвайки пациента до болницата с личната си кола.

Лечението в болница излиза скъпо на руските туристи

Но това било само началото: незнайно защо в болницата му взели кръв от пръста и го настанили го в отделение. Чак при изписването разбрал, че само приемането му за лечение струвало 799 лева. Пациентът така и не видял ценоразпис, нито пък някой го предупредил за това, което го очаквало. След 4 дни престой при извънредно скромно лечение и условия му била представена сметка за 6 000 лева, от които 1 875 лева за болнично легло и още 2 500 лева за това, че е бил сам в стая (не по негова воля). Последния ден руският турист дори бил държан заключен докато не плати в брой, защото в болницата трудно щели да си вземат парите от застрахователите.

"Сблъсках се с безпределна алчност и безочливост“, споделя патиланецът от Слънчев бряг. Друг руски турист също пише във форумите, че при подобен случай в частна клиника му взели 150 лева за обикновена (лошо направена) превръзка с риванол, която паднала след 10 минути. „Няма как да излезеш от тези клиники, ако не платиш всичко, което ти поискат. Чак тогава ти дават магнитна карта за напускане. Нямат ценоразписи, а по телефона ме излъгаха за цената на „услугата“. Няма никакъв смисъл от правенето на медицински застраховки за България!“, обобщава потърпевшият.

Експерт: по-важни са положителните отзиви

Сенчестите здравни "услуги" се стараят да не оставят следи

Шефът на софийския Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов не вярва на сайтове и отзиви за българския туризъм. Според него имиджът на българския туризъм се крепи на факта, че места в хотелите за август няма, а заетостта на персонала в бранша е стопроцентова. „Тези хора, дето идват в България, за какво идват - те не четат ли сайтове и мнения? 38 процента от посетилите България чуждестранни туристи идват повторно на почивка. Защо биха го правили при толкова отрицателни публикации за българските курорти“, пита се Драганов.

Експертът е пресметнал, че от 600 хиляди руски туристи не повече от 10 хиляди са написали отзиви за България в интернет. От тях обаче едва 5 процента са отрицателни. Що се отнася до медицинския рекет в курортите, Драганов си го обяснява с това, че в България няма регулации за туристическите зони. „Слънчев бряг е пример за безвластие и анархия. Да вземем например катаджиите - те също прибират парите от рушветите за себе си, но тяхното присъствие на пътя все пак ни кара да спазваме знаците“, посочва Румен Драганов.

Загиналият 80-годишен мъж отказал да бъде евакуиран

http://frognews.bg/news_74097/

Загиналиат 80-годишен мъж в Мизия отказал да бъде евакуиран. Това разкри шефът на МВР в оставка Цветлин Йовчев, който отиде на мястото на трагедията.

Има ли таен план Меркел-Путин за Украйна?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244078_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%3F

 Автономия за Източна Украйна срещу оттегляне на руската подкрепа за сепаратистите и гаранции за Москва, че Киев няма да влиза в НАТО. Има такава договорка между Меркел и Путин, твърди "Индипендънт". Вярно ли е обаче?


Таен план между Ангела Меркел и Владимир Путин за решаване на украинската криза? - Според пълномощника на германското правителство за Русия Гернот Ерлер това е само "едно атрактивно заглавие, зад което обаче не се крие нищо". Неговият съпартиец и заместник-председател на фракцията на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених също се съмнява в достоверността на тази информация: "Подобна договорка би била потвърждение на опасенията, най-вече сред източноевропейските страни, че през техните глави Германия и Русия поддържат специални отношения. Това е немислимо", казва той.

Двамата политици опровергават публикацията на "Индипендънт", което преди тях стори и правителственият говорител Щефен Зайберт в Туитър. Позовавайки се на неназован източник, британският всекидневник написа, че Меркел и Путин работят върху таен план за решаване на украинския конфликт, който обаче бил временно замразен след свалянето на малайзийския пътнически самолет. Вестникът цитира добре осведомен анонимен вътрешен източник, който твърди, че преговорите щели да бъдат подновени след изясняване на причините за свалянето на самолета.

"Земя за газ"

Гернот Ерлер

Тайният план предвиждал Москва да прекрати подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна, в замяна на което регионът щял да получи известни автономни права. Същевременно украинското правителство трябвало да се ангажира, че страната нямало да се присъединява към НАТО. Русия пък от своя страна щяла да обещае да не пречи на търговските връзки на Украйна с ЕС. Според "Индипендънт" на следващ етап Русия трябвало да сключи дългосрочно газово споразумение с Украйна и да плати обезщетения в размер на милиарди евро, се казва в публикацията "Земя за газ". По този начин Русия щяла да обезщети страната за загубите на Черноморския флот вследствие на анексията на Крим. Така международната общност щяла да признае анексирането но полуостров Крим. "Точно това не е възможно", казва по този повод Гернот Ерлер в разговор с Дойче веле и припомня, че анексията на Крим нарушава международното право и международните договори. "Западът няма да признае анексията", убеден е той.

В началото на седмицата държавните и правителствени ръководители от Г7 излязоха с обща декларация, в която остро осъждат "нелегалното заграбване на Крим от Русия, както и руските действия за дестабилизиране на Източна Украйна". Гернот Ерлер вярва, че политическото решение на конфликта трябва да се базира на повече автономия за Източна Украйна. "Русия обеща да работи за прекратяване на кризата в Източна Украйна, а политическото решение на конфликта може да функционира само ако никой от участниците не се чувства като губеща страна", казва Ерлер.

Примирието като императив

Ролф Мютцених

Пълномощникът на германското правителство за Русия подчертава още, че без сключване на устойчиво примирие не може да има сериозни преговори. Такова засега няма. "Всъщност сме отдалечени само на няколко крачки от намирането на политическо решение", твърди Ерлер и посочва първата от тях - проведената в четвъртък среща на Контактната група с представители на Украйна, Русия и проруските сепаратисти под егидата на ОССЕ. Има изгледи също да бъде удължено еднодневното прекратяване на огъня в района на сваления малайзийски пътнически самолет в Източна Украйна. "Не са необходими кой знае какви огромни стъпки, за да може милитаристичната логика да отстъпи място на логиката на политическите усилия", казва Ерлер.

ЕС отдавна изисква от Русия да прекрати нелегалното финансиране и въоръжаване на сепаратистите в Източна Украйна и изпращането на наемници. Ролф Мютцених се опасява, че отделни сепаритистки групировки вече не се поддават на контрол отвън. "В миналото това бяха предимно криминални банди, които Кремъл не успяваше така лесно да контролира", казва той. Според германския социалдемократ ситуацията в Източна Украйна остава критична и Германия може да играе важна посредническа роля. Русия възприема Германия като важен събеседник, "вероятно и като приоритетен", твърди Мютцених. "Въпреки това Германия няма да взема решения през главите на другите", подчертава той. Свидетелство за това са и телефонните разговори на канцлерката Ангела Меркел през последните дни и седмици с всички европейски партньори.

Кошмар! Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч, евакуират хората

http://pik.bg/кошмар-ягуар-избяга-от-зоопарка-в-ловеч-евакуират-хората-news209793.html

Кошмар! Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч, евакуират хората

Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от  МВР в Ловеч.

Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани.

Екипи на полицията и гражданска защита са на място.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви за БТА, че е установено, че ягуарът е в района на зоопарка. Извикани са ловци. Те ще се опитат да упоят животното, ако не успеят, ще го застрелят.

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси Китай

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-s-magnitud-61-raztyrsi-kitaj-6018964

Силно земетресение с магнитуд 6,1 разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи Американската геофизическа служба.

"ЧЕЗ България" отчита загуба от 11.6 млн. лв. до края на юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/03/2355258_chez_bulgariia_otchita_zaguba_ot_116_mln_lv_do_kraia/?ref=rss


През първите шест месеца на 2014 г. публичните дружества, част от ЧЕЗ в България отчитат загуба от близо 11.6 млн. лв., информираха от компанията.

Загубата на "ЧЕЗ Електро България" е 6.6 млн. лв., а на "ЧЕЗ Разпределение България" е близо 5 млн. лв. За сравнение, за същия период на 2013 г. общата загуба на двете дружества е била 3.64 млн. лв.

Компанията обяснява финансовия резултат с промените в регулаторната среда - през 2013 г. ДКЕВР понижи дела на ЧЕЗ в крайната цена с...

Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/oresharski-aktualizaciia-na-biudzheta-ne-e-neobhodima-6018963

"Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години", написа премиерът в оставка на страницата си в социалната мрежа

АБВ няма да влиза в управленски коалиции, без да има необходимост

http://politics.actualno.com/ABV-njama-da-vliza-v-upravlenski-koalicii-bez-da-ima-neobhodimost-news_43088.html

АБВ няма да влиза в управленски коалиции, без да има такава необходимост. Това заяви зам.-председателят на партията Ивайло Калфин по време на дискусията, организирана от ПП "Алтернатива за българ...

Делян Добрев: Безобразие е отиващото си правителство да поема финансови ангажименти

http://pik.bg/делян-добрев-безобразие-е-отиващото-си-правителство-да-поема-финансови-ангажименти-news209792.html

Делян Добрев: Безобразие е отиващото си правителство да поема финансови ангажименти

Безобразие е отиващото си правителство да поема финансови ангажименти в размер на милиарди долари. Евентуална ратификация от следващото Народното събрание на споразумението с „Уестингхаус“ не спира изпълнението му, съвсем възможно е изпълнението му да стартира. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев в предаването „Неделя 150” на БНР.

По думите му споразумението с американската компания е абсолютно непрозрачно и няма яснота относно клаузите, рисковете за страната и цената на самия проект.

„Говори се за 5,3 милиарда долара цена на този блок, фиксирана в споразумението, което означава, че много от параметрите по бъдещото изграждане на централата вече са уточнени. Какво включва тази цена също не е ясно“, каза Добрев.

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще настоява служебното правителство да публикува подписаното споразумение, за да се изяснят въпросителните и да стане достояние на цялото общество.

Ако дигите на река Огоста се скъсат може да има нови залети места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227299

Ако дигата на река Огоста се скъса е възможно да има и нови залети места, съобщи БНТ.  Водата е от дига до дига, съобщиха от телевизията. 
Отново повтарям, че в района няма язовири под контрола на МЗХ, каза министърът на земеделието на въпроса дали е имало изпускане на вода от язовирите в района.
Интензитетът на валежите прз последното денонощие Ако дигата на река Огоста се скъса е възможно да има и нови залети места, съобщи БНТ.  Водата е от дига до дига, съобщиха от телевизията.  Отново повтарям, че в района няма язовири под контрола на МЗХ, каза министърът на земеделието на въпроса дали е имало изпускане на вода от язовирите в района. Интензитетът на валежите прз последното денонощие

Израел изтегля част от войските си от Ивицата Газа

http://www.cross.bg/gaza-ivitzata-produlzhi-1423689.html

/КРОСС/ "Израел започна да изтегля някои от сухопътните си части в Ивицата Газа и да прегрупира други, но операцията срещу „Хамас" ще продължи", съобщи говорител на армията, цитиран от АФП. "Ние изтегляме някои войски, променяме позициите на някои от тях във вътрешността на територията, тази мисия тече. Прегрупираме се вътре в Ивицата Газа и заемаме други различни позиции, облекчаваме други сили вътре, така че няма да бъде същия тип сухопътна операция", заяви подполковник Питър Лърнър. По негови думи израелската армия е напълно готова да довърши мисията си относно тунелите, за чието съществуване те са насяно. Той подчерта, че мисията продължава, а изтеглянето не означава край. „Реалността е, че Хамас опитва да продължи атаките си, така че трябва да останем на място в известна степен, за да отговорим", добави той. Изказването му идва ден след като израелската армия даде първите индикации, че приключва операциите в някои части на Ивицата Газа, информирайки жителите на два града - Беит Лахия и Ал Ататра - че е безопасно да се завърнат по домовете си.  

МОСВ: Причината за потопа в Мизия не е прелял язовир, а дъждът

http://econ.bg/Новини/МОСВ-Причината-за-потопа-в-Мизия-не-е-прелял-язовир-а-дъждът_l.a_i.559947_at.1.html

По думите на министъра на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов няма нито един прелял язовир, нито едно дефектирало съоръжение в...

Откриха втора жертва на стихията в Мизия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BxCgh57boqw/

Тялото на възрастна жена, загинала в следствие на наводнението в град Мизия, бе намерено в хода на спасителните работи, предаде БНР. Продължава издирването на още 10 души, в неизвестност след потопа, съобщи Нова тв.

 

Мис Тунинг в Африка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4225064

Безкрайна савана, девствена гора и спиращи дъха плажове. Дивата природа на Кения е декорът, на който избраната през май Мис Тунинг германка Вероника Климовиц позира за традиционния календар за идната 2015 година.
Още за преживяванията на Мис Тунинг в Африка четете в последния брой на списание "Авто Безкрайна савана, девствена гора и спиращи дъха плажове. Дивата природа на Кения е декорът, на който избраната през май Мис Тунинг германка Вероника Климовиц позира за традиционния календар за идната 2015 година. Още за преживяванията на Мис Тунинг в Африка четете в последния брой на списание "Авто

Нина Добрев заловена да се целува с Орландо Блум

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227291

Нина Добрев и Орландо Блум са засечени да се целуват по време на изложението Комик-Кон, което се провежда в Сан Диего, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на Фимейл Фърст.
Случката се разиграла на едно от партитата по време на ежегодното изложение, на което традиционно се представят научно-фантастични и фентъзи продукции, филми по комикси, Нина Добрев и Орландо Блум са засечени да се целуват по време на изложението Комик-Кон, което се провежда в Сан Диего, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на Фимейл Фърст. Случката се разиграла на едно от партитата по време на ежегодното изложение, на което традиционно се представят научно-фантастични и фентъзи продукции, филми по комикси,

Бареков: Позицията ми относно Борисов остава твърда

http://www.cross.bg/borisov-leva-barekov-1423688.html

/КРОСС/ „Нека не забравяме, че именно Борисов направи партийните субсидии безбожно високи след като взе властта през 2009 г. До днес ГЕРБ са прибрали над 100 милиона лева от субсидии, с които се явяваха на избори, купуваха бронирани автомобили и наемаха тайни квартири в полите на Витоша. В настоящия момент в сметките на партията на Борисов има 20 млн. лева." Това заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков във връзка с позиция на Бойко Борисов пред днешния брой на в-к „Преса". Там лидерът на ГЕРБ е признал, че при евентуално бъдещо управление на партията му размерът на партийните субсидии и броят на депутатите в Народното събрание ще бъдат намалени. "За да му повярваме, че ще изпълни плана за намаляване на субсидиите, нека върне тези 20 милиона и да се явим на избори при равен старт. Несправедливо е едни да правят кампания с държавни 100 млн. лева, а нас да ни гледат под лупа за даренията, които събираме", каза още Бареков. „Позицията ми относно Борисов остава твърда. Нека прокуратурата да довърши работата си по сигналите срещу него за документите с данни за престъпното му минало. Подкрепата ми към президента Плевнелиев е принципна, тъй като в през следващите два месеца той ще представлява единствената легитимна институция, за която народът е дал гласа си. Към днешна дата само той успя да устои на превратностите на политическото безвремие и успя да съхрани институцията си", завърши лидерът на ББЦ.  

Екшън! "Мерцедес" изхвърча от пътя край Враца

http://pik.bg/екшън-мерцедес-изхвърча-от-пътя-край-враца-news209789.html

Екшън! "Мерцедес" изхвърча от пътя край Враца

Катастрофа между лек автомобил „Мерцедес“ и „Опел“ стана днес на обходния път в района на врачанските лозя, малко преди обяд, пише „Конкурент“.

От силния удар лъскавата лимузина е изхвърчала от пътя. На мястото на инцидента пристигна екип на Центъра за спешна медицинска помощ и полиция, които установяват причините за инцидента. 

БЧК стартира дарителска кампания за пострадалите от наводненията в Северозападна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=260036

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, незабавно след бедствието БЧК разблокира своя бедствен резерв - 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население.

Нина Добрев хваната да се целува с Орландо Блум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227285

Нина Добрев и Орландо Блум са засечени да се целуват по време на изложението Комик-Кон, което се провежда в Сан Диего, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на Фимейл Фърст.
Случката се разиграла на едно от партитата по време на ежегодното изложение, на което традиционно се представят научно-фантастични и фентъзи продукции, филми по комикси, Нина Добрев и Орландо Блум са засечени да се целуват по време на изложението Комик-Кон, което се провежда в Сан Диего, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на Фимейл Фърст. Случката се разиграла на едно от партитата по време на ежегодното изложение, на което традиционно се представят научно-фантастични и фентъзи продукции, филми по комикси,

Две от натровените деца в Разлог са от Франция, остават в болницата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227281

Седем деца, две от тях французойчета, и един преподавател остават настанени в инфекциозното отделение на болницата в Разлог, след като снощи са приети със симптоми на стомашно неразположение от хотел в Банско, съобщи БГНЕС.
След 22 часа снощи в болницата в Разлог са потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане, Седем деца, две от тях французойчета, и един преподавател остават настанени в инфекциозното отделение на болницата в Разлог, след като снощи са приети със симптоми на стомашно неразположение от хотел в Банско, съобщи БГНЕС. След 22 часа снощи в болницата в Разлог са потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане,

Редица затворени пътища във Врачанско

http://www.cross.bg/zatvoren-zatvoreni-byala-1423687.html

/КРОСС/ В момента в района на Врачанско е затворен пътят Криводол-Бойчиновци, заради залят мост при град Криводол. Бяла Слатина-Кнежа също е недостъпен, като там няма обходен маршрут в момента. Също така затворени са и Криводол-Монтана и Бяла Слатина-Габаре пак заради залят мост на село Бъркачево. Хайредин-Крива бара също е непроходим, като са затворени и всичките второкласни пътища Козлодуй-Мизия-Оряхово и Боряково към Враца, Криводол-Кнежа, също така е затворен пътят Кнежа-Плевен и Кнежа-Червен бряг. Пътят Липница - Мизия е затворен. Има обходни маршрути през село Ботево, Хайредин, Бутан и от там за Козлодуй.  

Димитър Греков: Решението за продажбата на земя на “Южен поток” АД е взето отдавна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DLWWkpgyj0E/

Министърът на земеделието в Оставка Димитър Греков каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът „Южен поток”.

“Нямам, защото това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури. Взето е предвид решението на МС от 2011 г., с което газопроводът „Южен поток”, в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с решение на НС от 11 юли 2011 г., мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствените зони А и Б, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Подробният устройствен план, парцеларен план на обекта “Преносен газопровод „Южен поток” на територията на Република България” за имотите е одобрен със Заповед номер РД – 0332 / 24.03.2014 г. на Министъра на регионалното развитие,  в следствие на което, за промяната, пазарната оценка на тези 17 имотd е изготвена от независим оценител, като са взети предвид реално обявените към момента цени на подобни и със сходни характеристики в района на град Варна.”

Министърът в оставка уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 000 000 лева.

“За действието на това решение, в крайна сметка, са необходими предварителни действия както за сервитута на съответните площи, така и за отчуждаването на местата, където са свързани с нагнетателните станции на газа. Ето защо, в следствие на това решение е постъпило заявление от „Южен поток” за извършване на такива действия. Такива действия към Изпълнителната агенция по горите е постъпила при нас и Агенцията си е свършила своята работа. Решението за изключване на имотите от Държавния горски фонд е взето на основание на Закона за горите по заявление на „Южен поток” – България. За тези си действия „Южен поток” е платил над 20 милиона лева за горите. В тези 20 милиона са включени и действия за възстановяването на онази част от гората, където е нарушена, тоест залесяване и поддържане. Това са процедури. В крайна сметка, ако има забрана за осъществяването на този газопровод, естествено няма да бъде построен. ”

Греков коментира, че предвидените от 500 до 1250 евро за дребните земеделци са недостатъчни за развитие на земеделско производство, но ще изсветлят сектора, защото е необходима фермерите да отговарят на редица нормативни изисквания.

Направен е подробен схемите за директни плащания, осигурени от Европа в последния програмен период и този е залегнал в основата на исканията за следващия, каза министърът в оставка и допълни, че концепцията е представена в Брюксел часове преди крайния срок..

Греков: Няма прелял язовир под контрола на Министерство на земеделието

http://pik.bg/греков-няма-прелял-язовир-под-контрола-на-министерство-на-земеделието-news209788.html

Греков: Няма прелял язовир под контрола на Министерство на земеделието

Няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието, каза министърът на земеделието и храните, в оставка, Димитър Греков, съобщи БНР.

„Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия Нинова и Тотю Младенов”, каза Греков.
По думите му, службите, които са към Министерството на земеделието и храните са на подчинение на Кризисния щаб и с каквото е необходимо помагат за нуждите на град Мизия и се следи нивото на река Скът.

„Тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенните, но и от пролетните култури”, допълни Димитър Греков.

Първанов: АБВ е „за" президентска република

http://frognews.bg/news_74096/

Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента. Тази критика отправи лидерът на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „За пълна промяна на българската политика". Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство, обясни Първанов.

Седем деца, две от които от Франция, остават в болницата в Разлог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227276

Седем деца, две от тях французойчета, и един преподавател остават настанени в инфекциозното отделение на болницата в Разлог, след като снощи са приети със симптоми на стомашно неразположение от хотел в Банско, съобщи БГНЕС.
След 22 часа снощи в болницата в Разлог са потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане, Седем деца, две от тях французойчета, и един преподавател остават настанени в инфекциозното отделение на болницата в Разлог, след като снощи са приети със симптоми на стомашно неразположение от хотел в Банско, съобщи БГНЕС. След 22 часа снощи в болницата в Разлог са потърсили помощ със стомашно неразположение, повръщане,

Пилотите на МН17 изобщо не разбрали какво става

http://www.bnews.bg/article-112829

Експерти са успели да възстановят част от разговорите на борда на падналия над Източна Украйна Боинг. Засега те не дават данни за необичайна ситуация в самолета.

Калфин: Без да има нужда АБВ няма да влиза в коалиция

http://pik.bg/калфин-без-да-има-нужда-абв-няма-да-влиза-в-коалиция-news209787.html

Калфин: Без да има нужда АБВ няма да влиза в коалиция

Нашата цел е да се промени начинът на политика в България. Това каза по време на дискусия Ивайло Калфин от АБВ, предаде „Фокус”.

„Ние, без да има нужда, няма да влизаме коалиция, но ще подкрепим всички разумни мерки, които отговарят на нашата програма. Това не е списък за пазаруване. Нашата цел е да се промени начинът на политика в България. Ние се готвим за дълга битка. Утре имаме среща с работодателски организации, ще обикаляме страната, като до края на месеца ще се опитаме да съберем всички добри идеи.

През септември ще бъде финализирана програмата ни и ще кажем, че това е АБВ, ще кажем, че искаме и сме готови да говорим с останалите само за това, а не да ни търсят за конфронтацията, за личните интереси”, каза той.

По думите му това, което ги отличава от останалите, е съгласието и българският гражданин не е загубил ума си.

Предложенията на АБВ за дискусия са: референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство – установяване на президентска република; смесена избирателна система – мажоритарен избор на половината от народните представители; трикратно намаляване на държавните субсидии; премахване на партийните назначения и квоти в бордовете на фирми и в администрацията; граждански контрол върху партиите и институциите, реформа на съдебната система, изборност и мандатност на съдиите, премахване на партийните квоти при избора на ВСС, намаляване от седем на пет години н мандата на Главния прокурор и избирането му от парламента. 

Според АБВ трябва да се създаде агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта, равно отдалечена от институциите. От коалицията са за поддържане на армия, способна да гарантира военна сигурност на страната и възстановяване на военно-промишления процес; за планове на национално и регионално развитие на страната, обвързани със седем годишната финансова рамка на ЕС, насочени към осигуряване на работни места и по-високи доходи.

АБВ предлагат справедлива данъчна система – пренасяне на тежестта към високите лични доходи и едрата собственост чрез въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища: запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% - за средните доходи и 20% - за високите доходи, както и за въвеждане на данък върху операциите на финансовите пазари и данък за едрото наследство. От АБВ искат и въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане за извършената работа у нас да бъде 4 лв./час. 

От коалицията предлагат още активна демографска политика на дългосрочните инвестиции преди всичко в децата и младото поколение, в човешкия капитал на нацията, както и превръщане на образованието и здравеопазването в първостепенен национален приоритет.

Борисов, върни субсидията и да идем на избори при равен старт!

http://www.bnews.bg/article-112828

Несправедливо е едни да правят кампания с държавни 100 млн. лева, а нас да ни гледат под лупа за даренията, които събираме, смята Николай Бареков.

Греков: Прелял язовир под контрола на Министерство на земеделието няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227271

Няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието, каза министърът на земеделието и храните, в оставка, Димитър Греков, съобщи БНР.
„Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия Няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието, каза министърът на земеделието и храните, в оставка, Димитър Греков, съобщи БНР. „Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия

Кметството в Сеул въвежда сиеста на работното място

http://asia.actualno.com/Kmetstvoto-v-Seul-vyvejda-siesta-na-rabotnoto-mjasto-news_43084.html

Служителите на кметството в Суел вече могат да си поспиват, след като са се наобядвали и то директно на работното си място. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на информация на ИТАР-ТАСС. От км...

Жардим разочарова мадридистите: Фалкао остава в Монако

http://football.actualno.com/Jardim-razocharova-madridistite-Falkao-ostava-v-Monako-news_43086.html

Колумбийският нападател на Монако Радамел Фалкао ще бъде част от отбора от Княжеството и през сезон 2-14/2015. Това увери треньорът на монегаските Леонардо Жардим в отговор на информациите, че колумби...

Греков: Няма прелял язовир под контрола на Министерство на земеделието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227264

Няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието, каза министърът на земеделието и храните, в оставка, Димитър Греков, съобщи БНР.
„Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия Няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието, каза министърът на земеделието и храните, в оставка, Димитър Греков, съобщи БНР. „Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия

Михаил Миков очаква утре да бъде актуализиран само бюджетът на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355240_mihail_mikov_ochakva_utre_da_bude_aktualiziran_samo/?ref=rss


Председателят на Народното събрание Михаил Миков очаква на утрешното заседание да се събере кворум и депутатите да гласуват на второ четене актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но не и на държавния бюджет. 

В интервю за БНР той попита президента Росен Плевнелиев дали има договорки с някого, за да осигури финансиране и затова настоява толкова бюджетът да бъде актуализиран. Попитан разполага ли с данни за това, отговори, че въпросът му е принципен. 

Flappy Bird се завръща с мултиплеър

http://www.cross.bg/flappy-bird-amazon-1423685.html

/КРОСС/ Дон Нуен, създателят на култовата игра Flappy Bird, която завладя света в края на миналата година, представи Flappy Bird Family. Играта следва основните принципи на оригинала, но позволява да играете с приятели и включва призраци, които трябва да избягвате. Най-интересно е, че Flappy Bird Family е ексклузивно достъпна в Amazon Appstore, поне засега. Играта е оптимизирана за Amazon Fire TV и може да се играе със специалните контролери на компанията. Предполага се, че Нуен и Amazon са подписали договор, но подробности за сделката все още няма, пише HiComm.  

Учители и ученици влязоха в болница заради вирус

http://frognews.bg/news_74094/

10 ученици и 5 учители са били настанени по спешност в болницата в Разлог. Предполага се, че те са хванали вирус, от който са получили разстройство и са вдигнали температура.

Жена удари колат си в светофар в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227259

44-годишна шуменка се блъсна в пътен знак и светофарна колона на кръстовището на ул. Съединение и ул. Карел Шкорпил, съобщиха от Областната дирекция на МВР Шумен.
Инцидентът  е станал снощи около 23:45 часа. Жената се движела с несъобразена скорост и загубила контрол над превозното средство.
П. Т. е транспортирана в болницата в Шумен, 44-годишна шуменка се блъсна в пътен знак и светофарна колона на кръстовището на ул. Съединение и ул. Карел Шкорпил, съобщиха от Областната дирекция на МВР Шумен. Инцидентът  е станал снощи около 23:45 часа. Жената се движела с несъобразена скорост и загубила контрол над превозното средство. П. Т. е транспортирана в болницата в Шумен,

Иван Иванов: Договорът с "Уестингхаус" подкопава позицията ни в арбитражния съд в Женева

http://www.cross.bg/moshtnost-ivanov-bulgariya-1423686.html

/КРОСС/ "Решението за споразумение с „Уестингхаус" е може би най-скандалното за едногодишното управление. Не са защитени българските интереси в този договор." Това каза за предаването „Неделя 150" по „Хоризонт" Иван Иванов от ДСБ. "Преди всичко, за да се започне строителството на толкова голяма мощност, независимо дали ядрена или конвенционална, е необходимо да бъде направена мотивирана прогноза за потреблението на електроенергия и нуждата на България от нова мощност в следващото десетилетие. Това, което наблюдаваме, не изисква изобщо повишаване на генерираната мощност, защото в 2013 г. потреблението намаля с близо 5%. Спрямо 2012 г., а по прогнози на ДКЕВР ще намалее с нови 9% през 2014 г. Това, между впрочем, сочи и докладът на Световната банка, който заявява, че България страда хронично от свърхроизводство на електроенергия и е необходимо не строителство на нови мощности, а по-скоро преустановяване на експлоатацията на съществуващи", разясни той. "На второ място има и правни аргументи. В Закона за енергетиката се изисква такава прогноза да бъде публикувана в Държавен вестник, което липсва. Член 8 изисква категорично да се проведе конкурс, организиран не от БЕХ или „АЕЦ „Козлодуй", а именно то ДКЕВР и, ако има само един кандидат, в 6-месечен срок да се проведе втори конкурс. Всичко това е просто изтрито", добавя Иванов

Жена катастрофира в светофар в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227253

44-годишна шуменка се блъсна в пътен знак и светофарна колона на кръстовището на ул. Съединение и ул. Карел Шкорпил, съобщиха от Областната дирекция на МВР Шумен.
Инцидентът  е станал снощи около 23:45 часа. Жената се движела с несъобразена скорост и загубила контрол над превозното средство.
П. Т. е транспортирана в болницата в Шумен, 44-годишна шуменка се блъсна в пътен знак и светофарна колона на кръстовището на ул. Съединение и ул. Карел Шкорпил, съобщиха от Областната дирекция на МВР Шумен. Инцидентът  е станал снощи около 23:45 часа. Жената се движела с несъобразена скорост и загубила контрол над превозното средство. П. Т. е транспортирана в болницата в Шумен,

4 души загинаха след преливане на река в Италия

http://www.vesti.bg/novini/4-dushi-zaginaha-sled-prelivane-na-reka-v-italiia-6018962

Четирима души загинаха, а 20 бяха ранени, след като бяха отнесени от внезапно придошли води, предизвикани от проливните дъждове тази нощ близо до Тревизо, Североизточна Италия, съобщиха местните медии.

Орешарски във Фейсбук: Следя ситуацията в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_371470.html

Министър-председателят в оставка Пламен Орешарски заяви чрез социалната мрежа "Фейсбук", че следи ситуацията в гр. Мизия. "Във връзка със ситуацията в гр. Мизия съм в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Атанасов и съгласуваме предприемането на необходимите действия", написа в 11 ч. сутринта Орешарски. По думите му в пострадалия район вече са главният секретар на МВР Светлозар Лзаров и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Публикуваме пълният текст на статуса на премиера: Във връзка със ситуацията в гр. Мизия съм в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов и съгласуваме предприемането на необходимите действия. В пострадалия район вече са Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР. От часове там е и Николай Николов – директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението. За съжаление, вече има една жертва от потопа в Мизия. Над 500 човека са евакуирани. В петък МОСВ предупреди за жълт код в 15 области на страната за значителни валежи и гръмотевици - Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян. От тогава бесейновата дирекция към ведомството работи на 24-часов режим. По данни на МОСВ няма язовири със скъсани стени.

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Евросъюзът трябва да затвори границите си, за да бъде арестуван незабавно Цветан Василев!

http://pik.bg/шефът-на-антимафия-пред-пик-евросъюзът-трябва-да-затвори-границите-си-за-да-бъде-арестуван-news209772.html

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Евросъюзът трябва да затвори границите си, за да бъде арестуван незабавно Цветан Василев!

Председателят на легия "Антимафия" след изкъсо безобразията в агенция "Митници" и ключови държавни институции.

Борецът срещу корупцията първи предупреди, че злополучният банкер Цветан Василев може да се укрие в ЮАР, ако прокуратурата не се заеме с него.

Потърсихме мнението на Здравков по важни теми в страната.

 
Интервю на Ивайло Крачунов
 
 
- Г-н Здравков, какви са горещите новини около скандалните конкурси за началници на митница Свиленград и митнически пункт Капитан Андреево, за които Агенция ПИК разкри, че се провеждат на тъмно?
 
- Оказва се,  че основното занимание на началника на Агенция "Митници" Павел Тонев е да ходи в международни командировки. След като тези командировки свършиха, той си е взел платен годишен отпуск, въпреки че държавата се тресе от това, че митниците няма да съберат 500 млн. лева от акцизи.
За първи път в историята на Агенция "Митници", шефът на институцията няма да ръководи изпитните комисии.
 
- Кой тогава ще ръководи изпитните комисии за директори на две от най-важните митници в държавата?
 
- Начело на изпитната комисия за митница Свиленград ще е Чавдар Васев. Той е зам.-началник на Агенция "Митници" и отговаря за административната дейност.
 
До конкурса за началник на митница Свиленград е допуснат сегашният временно изпълняващ длъжността и други двама кандидати, които са извън системата на митниците. Същият този временно изпълняващ длъжността директор на митница "Свиленград" ще проведе конкурса за началник на митнически пункт Капитан Андреево, което е пълен абсурд.
 
- Как ще коментирате разкритието на Агенция ПИК, че Агенция "Митници" извива ръцете на фирми, които имат банкови гаранции в КТБ и заплашва да отнеме лицензите на складовете им?
 
- Това е точно така. По този начин се цели да бъде взет бизнеса на фирми, които имат банкови гаранции в КТБ. Въпросните фирми в момента са поставени под натиск и им се налага да предлагат гаранции от други банки. Има достатъчно различни начини митниците да контролират акцизните складове и да се провери дали фирмите са били коректни към държавата, вместо да им се извиват ръцете с ултиматуми за банковите гаранции и то при наличието на форсмажорни обстоятелства.
 
Нали се сещате, че с натиска, който сега им прилага Агенция "Митници", тези фирми ще минат за нула време в ръцете на техните конкуренти.
По този въпрос трябва да се чуе и компетентното мнение на вечно пътуващия Павел Тонев и неговият гуру Асен Дебелия. Те са в основата на този проблем.
 
- Издадена е европейска заповед за арест на банкера Цветан Василев. Смятате ли, че може да се сбъдне прогнозата Ви, че той може да се укрие в ЮАР, ако компетентните органи не действат по-бързо?
 
- Искам да припомня, че Агенция ПИК за първи път изнесе в публичното пространство името на Бисер Лазов (дясната ръка на Цветан Василев), но този факт беше присвоен от някои медии. Крайно време е осемте човека, които признаха, че са действали под натиск от Цветан Василев, да проговорят публично и да дадат гласност на твърденията си.
 
Радвам се, че за Цветан Василев има издадена европейска заповед за арест. В края на краищата прокуратурата е преценила, че Василев е нарушил закона. След като той досега той не се е върнал, аз не мога да прогнозирам дали той ще се прибере доброволно, но след като има европейска заповед за арест и не се връща, значи има какво да крие.
 
- Смятате ли, че границите на Европейския съюз трябва да бъдат затворени, за да бъде Василев задържан?
 
- Това влиза в задълженията на всички правоохранителни органи в рамките на ЕС, ако има издадена червена бюлетина от Интерпол. Да не заравяме, че Василев дължи обяснения пред обществото и за това, че е извършил набеждаване по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски. По този въпрос легия "Антимафия" е сезирала прокуратурата и очаква реакцията й.
 
- Как си обяснявате, че Василев не изпълнява обещанията си да се прибере в България, а вместо това изпраща писма чрез близки до него медии?
 
- За съжаление не съм виждал в България, човек, който е нарушил закона независимо дали се касае за контрабанда, наркотрафик или банкерски измами, да си признае, че е сбъркал или да обещае, че няма да напусне държавата. Напротив, случва се точно обратното - всеки отрича да е вършил престъпления.
 
Цветан Василев явно вижда, че няма да му се размине, след като най-близките му хора в банката проговарят в прокуратурата за финансовите схеми, които са правили. 
 
Явно за него мъжкото поведение е да натопи счетоводителките и касиерките в КТБ и сега те да за в затвора, а той в скъп хотел в чужбина.
 
За съжаление този човек е бил избиран за банкер на годината.
 
Има и един друг важен факт, който убягва от полезрението на обществото. Важно е да се провери точно по какъв начин и през кои офшорни компании Оманският фонд има участие в КТБ. Това, което се разпространява в публичното пространство по отношение на знаменитите Омански капитали е малко измислена работа. Участие в КТБ има люксембургска или лихтенщайнска офшорна компания, а не директно Оманския фонд, ако това въобще е Омански фонд.

Израел прегрупира войниците си в Газа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227249

Израел започна да изтегля някои от сухопътните си части в Ивицата Газа и да прегрупира други, но операцията срещу „Хамас” ще продължи, казва говорител на армията, съобщи АФП.
„Ние местим някои военни части, правим промени отвътре”, казва подполковник Петер Лернер и описва случващото се като „продължаваща мисия”. Израел започна да изтегля някои от сухопътните си части в Ивицата Газа и да прегрупира други, но операцията срещу „Хамас” ще продължи, казва говорител на армията, съобщи АФП. „Ние местим някои военни части, правим промени отвътре”, казва подполковник Петер Лернер и описва случващото се като „продължаваща мисия”.

Израел прегрупира войските си в Ивицата Газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227245

Израел започна да изтегля някои от сухопътните си части в Ивицата Газа и да прегрупира други, но операцията срещу „Хамас” ще продължи, казва говорител на армията, съобщи АФП.
„Ние местим някои военни части, правим промени отвътре”, казва подполковник Петер Лернер и описва случващото се като „продължаваща мисия”. Израел започна да изтегля някои от сухопътните си части в Ивицата Газа и да прегрупира други, но операцията срещу „Хамас” ще продължи, казва говорител на армията, съобщи АФП. „Ние местим някои военни части, правим промени отвътре”, казва подполковник Петер Лернер и описва случващото се като „продължаваща мисия”.

ЕК настоява за осигуряване на достъп до депозитите в КТБ АД

http://econ.bg/Новини/ЕК-настоява-за-осигуряване-на-достъп-до-депозитите-в-КТБ-АД_l.a_i.559946_at.1.html

Европейската комисия настоява България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под...

БДЖ празнува професионалния си празник

http://pik.bg/бдж-празнува-професионалния-си-празник-news209782.html

БДЖ празнува професионалния си празник

Днес се отбелязва професионалният празник на българските железничари, съобщи БНР.

Денят се чества всяка първа неделя на август. 30 служители на железниците ще получат грамоти и парични награди за работата си.

Традицията да се чества празника датира от средата на миналия век- и е свързан с историческия факт, че в началото на август през далечната 1988 година железопътната линия Цариброд-Белово-София е открита за международни превози като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Това е и началото на БДЖ.

Повече от век БДЖ е основният масов превозвач в България, както на пътнически, така и за товарни превози.

Онкоболна осъди касата за 75 000 лв.

http://www.cross.bg/kasata-lechenie-zhenata-1423684.html

/КРОСС/ Онкоболна осъди НЗОК да й изплати обезщетение от 75 000 лева. В началото на миналата година лекарите във Варна поставят диагноза на жената Т-клетъчен лимфом. „Препоръчват химиотерапия в столицата, но след първите три курса се оказва, че заболяването не се повлиява от назначеното лечение, тъй като формата „синдром на Сезарий" е резистентна. Докторите обясняват, че тук повече нищо не могат да направят и спират терапията", разказа за „Преса" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Все пак жената е насочена към модерен метод в Германия, който дава много добри резултати. Тъй като диагнозата е включена в основния пакет на касата, който тя задължително покрива, пациентката подава молба за лечение в чужбина. Повече от 6 месеца експертите от НЗОК не отговарят на писмото. След това идва и отказ с мотив, че в България не се прилага този метод. „Отговорът е абсурден. Нали точно затова болната кандидатства да й се отпуснат средства за лечение в ЕС, защото у нас е обречена на смърт", посочи д-р Кацаров. 50-годишната варненка тег­ли банков кредит от 75 000 лева и заминава за Германия. Там се подлага на екстракорпорална фотофереза. Методът представлява своеобразно изчистване на раковите клетки, като за целта кръвта се извлича от тялото, преминава през специални апарати и след това се връща обратно

Днес БДЖ празнува професионалния си празник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227240

Днес се отбелязва професионалният празник на българските железничари, съобщи БНР.
Денят се чества всяка първа неделя на август. 30 служители на железниците ще получат грамоти и парични награди за работата си.
Традицията да се чества празника датира от средата на миналия век- и е свързан с историческия факт, Днес се отбелязва професионалният празник на българските железничари, съобщи БНР. Денят се чества всяка първа неделя на август. 30 служители на железниците ще получат грамоти и парични награди за работата си. Традицията да се чества празника датира от средата на миналия век- и е свързан с историческия факт,

И днес е в сила забрана за къпане на офицерския плаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260033

И днес - 3 август е забранено къпането на Офицерския плаж във Варна – съобщи Светла Станева - директор на Регионалната здравна инспекция за Радио Варна. Причината е, че резултатите от пробите от водата са лоши - има високи стойности на ешерихия коли.

Орешарски обяви чрез "Фейсбук", че следи ситуацията в Мизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355242_oresharski_obiavi_chrez_feisbuk_che_sledi_situaciiata/?ref=rss


Министър-председателят в оставка Пламен Орешарски обяви чрез социалната мрежа "Фейсбук", че следи ситуацията в гр. Мизия.

"Във връзка със ситуацията в гр. Мизия съм в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Атанасов и съгласуваме предприемането на необходимите действия", написа в 11 ч. сутринта Орешарски.

По думите му от часове там е и Николай Николов, който е директор на главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Орешарски...

Уникален руски електрокар събра погледите в Екатеринбург /видео/

http://www.cross.bg/bravo-parkirane-dvizhenie-1423683.html

/КРОСС/ Астраханската компания Bravo Motors, участник в руския клъстер за енергоефективи технологии на фонда „Сколково", има намерение към началото на следващата година да стартира серийното производство еликтрическата триколка-трансформър /трайк/ Bravo eGo. Компанията смята да реализира в големите руски градове, както и в Европа по сто-двеста трайка месечно. Цената на първите екземпляри няма да е малка - около 713 000 рубли (29 230 лева), но по-нататък, с повишаване темпа на производство, смята, че цената може да бъде намалена до 499 000 рубли (18 400 лева), а може и по-надолу. Предсерийният образец на необичайния транспортен апарат, беше показан преди броени дни в Екатеринбург на изложбата „Иннопром-2014" и спечели на шефа на компанията Bravo Motors Константин Артемиев медала „Приз на зрителските симпатии" и грамота в рамките на конкурса „Иннопромер". Далеч по-важно е обаче, че експозицията на фирмата привлече вниманието на публиката и регистрира първите 14 предварителни поръчки, потвърждаващи интереса на публиката към сгъващата се електрическа триколка. В разгънат вид апаратът развива максимална скорост от 90 км/ч, в сгънат 10 км/ч, което се смята за безопасната граница при паркиране и движение в пешеходните зони. В този бавен режим на движение триколката може да се управлява дистанционно с помоща на смартфон, за да се паркира по удачно и умело и в най-тясното възможно място за паркиране, пише Auto-press

БЧК стартира кампания за набиране на средства

http://frognews.bg/news_74093/

БЧК стартира кампания за събиране на средства за бедстващите хора в Мизия. Над 500 души са евакуирани заради потопа, а няколко десетки къщи са срутени от приливната вълна.

БДЖ празнува професионалния си празник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227237

Днес се отбелязва професионалният празник на българските железничари, съобщи БНР.
Денят се чества всяка първа неделя на август. 30 служители на железниците ще получат грамоти и парични награди за работата си.
Традицията да се чества празника датира от средата на миналия век- и е свързан с историческия факт, Днес се отбелязва професионалният празник на българските железничари, съобщи БНР. Денят се чества всяка първа неделя на август. 30 служители на железниците ще получат грамоти и парични награди за работата си. Традицията да се чества празника датира от средата на миналия век- и е свързан с историческия факт,

Продължава издирването на поне 10 души в Мизия

http://society.actualno.com/Prodyljava-izdirvaneto-na-pone-10-dushi-v-Mizija-news_43083.html

Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка. Все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Цве...

Първа жертва на потопа в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_371458.html

Има първа жертва в Мизия, заяви началникът на "Гражданска защита" комисар Николай Николов преди минути. Това е баща на наш колега, допълни шефът на пожарникарите. Той е открит в дома му. Спасителите се опасяват, че ще има и други загинали. Те обаче ще могат да работят след около 10 часа, когато водата ще се оттече достатъчно. Очаквайте подробности!

Най-после се появи и Орешарски... с безлично съобщение

http://www.bnews.bg/article-112827

Навярно премиерът Орешарски е бил зает със съставянето на прессъобщение?

Мачът между "Юнайтед" и "Реал" счупи рекорда по посещаемост в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355237_machut_mejdu_junaited_i_real_schupi_rekorda_po/?ref=rss


Двубоят между "Манчестър юнайтед" и "Реал" (Мадрид) от приятелския турнир Интернешънъл чемпиънс къп се превърна в най-посетената футболна среща в историята на САЩ. Общо 109 318 зрители са станали свидетели на победата на англисйкия отбор с 3:1 в Мичиган.

Досега рекордът беше от 101 799 привърженици, посетили финала между Франция и Бразилия от олимпийските игри през 1984 г.

"Всичко, което чуваме в Англия, е, че в САЩ не им пука за футбола. Трудно е да го повярвам, след като...

Изчезналата баба от Созопол била с паднала батерия на телефона

http://pik.bg/изчезналата-баба-от-созопол-била-с-паднала-батерия-на-телефона-news209780.html

Изчезналата баба от Созопол била с паднала батерия на телефона

Паднала батерия на мобилния телефон на 61-годишната баба Анна Райчева Ненкова е причината полицията в Созопол да бъде вдигната на крак, пише Флагман.

Жената, 5-годишният и внук Ерик и останалите две деца, които бяха обявени за издирване  вчера се оказа, че изобщо не са изчезнали, научи Флагман.бг. Баба Анна пристигнала в Созопол, заедно със своите внуци, но паднала батерията на мобилния й телефон. Жената не успяла да се оправи с апарата и за това той останал изключен. Това дало повод на роднините й в София да настръхнат от ужас и да подадат сигнал в полицията. Оказало се обаче, че жената и децата изобщо не са напускали квартирата си на улица „Вихрен” и през цялото време се забавлявали в морския град. Днес семейството е отпътувало обратно към столицата.

Протести по света срещу войната в Ивицата Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=260030

На фона на продължаващия конфликт между Израел и групировката „Хамас” хиляди хора по света организираха демонстрации за постигане на мир. Основното настояване е за край на кръвопролитията и защита на цивилното население. Демонстрации се проведоха и в различни градове в Газа.

МОСВ: Няма язовири със скъсани стени

http://frognews.bg/news_74092/

Няма язовири със скъсани стени или такива, които преливат. Това уверяват от "Дондуков" 1 по данни на Министерство на околната среда и водата.

Наводнения в Истанбул, трима пострадали

http://www.vesti.bg/novini/navodneniia-v-istanbul-trima-postradali-6018961

Проливни дъждове заляха най-големия град в Турция Истанбул, като нарушиха ежедневния живот и предизвикаха наводнения в града, включително по най-скъпата улица Истиклял, съобщава в. "Хюриет".

Изграждат обходен път през Оряхово за хората в Мизия

http://www.cross.bg/zapochvame-hora-oryahovo-1423682.html

/КРОСС/ "Ситуацията в гр. Мизия остава критична", каза за предаването „Неделя 150" по „Хоризонт" депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя е на мястото от около 17 ч. в събота и е на мнение, че още оттогава службите работят при пълна мобилизация и в добра организация. Вече са пристигнали двата военни хеликоптера, които помагат в евакуацията. "В момента най-важно е да извадим, ако има, останали хора. Издадени са списъци от общината на всички и в момента започваме да проверяваме кой къде е. Кой е евакуиран, кой е при роднини, недай, Боже, някой да е останал в къщите, които са под вода. Един по един започваме да проверяваме всички", каза още тя. "Празник беше на града. Има и външни хора, които са гости. В момента започваме да работим да се изгради един обходен път през Оряхово, за да могат тези хора да си тръгнат, защото утре са на работа. Градът е изолиран и няма как да се влезе и да се излезе. Експертите не очакват нова ескалация на водата", допълни Нинова.  

Азис и Чая първи дружки

http://www.bnews.bg/article-112775

Азис и Драго Драганов са станали първи дружки и се хранят заедно, като спазват един и същи хранителен режим. Двамата карат само на салати, пилешко месо, риба, зеленчуци и малко плодове. Драганов побърза да се похвали със снимка в социалната мрежа, на която двамата обядват салата.

Възстановено е движението по пътя Бяла Слатина-Враца

http://pik.bg/възстановено-е-движението-по-пътя-бяла-слатина-враца-news209778.html

Възстановено е движението по пътя Бяла Слатина-Враца

Възстановено е движението на моторни превозни средства по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, пише "24 часа".

Движението беше временно ограничено на 1 август поради паднали обилни валежи.

По-рано жители на Бяла Слатина съобщиха за Нова ТВ, че ситуацията в града остава тежка след пороите. Къщите са залети и водата все още не се е оттеглила.

Движението по пътя Бяла Слатина-Враца след пороите е възстановено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227224

Възстановено е движението на моторни превозни средства по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Движението беше временно ограничено на 1 август поради паднали обилни валежи.
По-рано жители на Бяла Слатина съобщиха за Нова ТВ, че ситуацията в града остава тежка след пороите. Възстановено е движението на моторни превозни средства по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Движението беше временно ограничено на 1 август поради паднали обилни валежи. По-рано жители на Бяла Слатина съобщиха за Нова ТВ, че ситуацията в града остава тежка след пороите.

Има ли преливащи язовири край бедстващия град Мизия

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ima-li-prelivashti-iazoviri-kraj-bedstvashtiia-grad-miziia-6018960

"Няма нито един прелял или дефектирал язовир, проблемът е дошъл от преливането на реката", заяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев обаче преливат два язовира

Откриха невредими издирваните баба и внуче

http://frognews.bg/news_74091/

Откриха невредими бабата и внучето, които МВР вчера обяви за безследно изчезнали. 61-годишната Анни Райчева Ненкова, 5-годишният й внук Ерик за последно са били видени в района на автогарата в Созопол.

БЧК стартира кампания за набиране на средства заради потопа

http://pik.bg/бчк-стартира-кампания-за-набиране-на-средства-заради-потопа-news209777.html

БЧК стартира кампания за набиране на средства заради потопа

Българският червен кръст (БЧК) разблокира бедствения си резерв заради изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията. Това съобщават от организацията.

На бедстващото население ще се предоставят 600 спални комплекта и одеяла. Воден апокалипсис настъпи в Мизия, след като река Скът заля града. Над 500 души са евакуирани в Мизия и село Крушовене. Стотици са наводнените къщи, а десетки са разрушени.

Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните. БЧК работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната.

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF 1000 София, ул."Калоян" № 3 (За пострадалите от наводненията в страната).


Ваканция във вилите на известните

http://www.grreporter.info/Vakanciya_vv_vilite_na_izvestnite/15900

Гръцки политици и известни личности превръщат извънградските си вили в туристически обекти

прочети повече

Орешарски е в постоянна връзка с министрите си заради потопа в Мизия

http://pik.bg/орешарски-е-в-постоянна-връзка-с-министрите-си-заради-потопа-в-мизия-news209776.html

Орешарски е в постоянна връзка с министрите си заради потопа в Мизия

Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР. От часове там е и Николай Николов – директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

В петък МОСВ предупреди за жълт код в 15 области на страната за значителни валежи и гръмотевици - Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян. От тогава бесейновата дирекция към ведомството работи на 24-часов режим.
По данни на МОСВ няма язовири със скъсани стени или такива, които преливат. БНТ обаче съобщи, че има информация за три язовира, които са със скъсани стени.

Деца и учителка в болница след летен лагер в Банско

http://www.cross.bg/detzata-bolnitzata-bansko-1423681.html

/КРОСС/ Шест деца и преподавателка от Румъния са приети в болницата в Разлог със симптоми на натравяне, съобщава БНР. Тази сутрин децата и учителката спешно са транспортирани до хотел Орфей в Банско до болничното заведение. Всички те са с оплаквания от висока температура, повръщане и разстройство. Четири от децата са от България, две от Франция. Всички те са били на международна лагер-школа на математици, Групата е от 52-ма деца и учители. Завеждащият инфекциозно отделение в болницата д-р Георгиева заяви, че състоянието им засега е овладяно, но пациентите не се чувстват добре и ще останат под лекарско наблюдание. Екипи от Районната здравна инспекция и Областната агенция по безопасност на храните пристигнаха на място. Взети са проби от храната, водата и персонала на хотела. Шофьорът на автобуса, с който са пътували децата, сподели че след консумирана вечеря също не се чувствал добре. Към момента не е ясна причината за натравянето на децата.  

Как да помогнем на пострадалите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355232_kak_da_pomognem_na_postradalite_ot_navodneniiata/?ref=rss


Във връзка с тежкото положение в много райони в страната, Българският червен кръст обяви, че разблокира своя бедствен резерв. Ще бъдат доставени 600 спални комплекта и одеала на бедстващите.

Освен това започва и дарителска кампания, в която всеки желаещ може да помогне чрез парични средства.

На кратък номер 1466 за всички мобилни оператори може да се изпрати SMS, който ще дари един лев на пострадалите от наводненията в страната.

Дарения се събират и на банковата...

Възстановено е движението по пътя Бяла Слатина-Враца след пороите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227215

Възстановено е движението на моторни превозни средства по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Движението беше временно ограничено на 1 август поради паднали обилни валежи.
По-рано жители на Бяла Слатина съобщиха за Нова ТВ, че ситуацията в града остава тежка след пороите. Възстановено е движението на моторни превозни средства по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Движението беше временно ограничено на 1 август поради паднали обилни валежи. По-рано жители на Бяла Слатина съобщиха за Нова ТВ, че ситуацията в града остава тежка след пороите.

Червеният кръст събира дарения за пострадалите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355232_cherveniiat_krust_subira_dareniia_za_postradalite_ot/?ref=rss


Във връзка с тежкото положение в много райони в страната, Българският червен кръст обяви, че разблокира своя бедствен резерв. Ще бъдат доставени 600 спални комплекта и одеала на бедстващите.

Освен това започва и дарителска кампания, в която всеки желаещ може да помогне чрез парични средства.

На кратък номер 1466 за всички мобилни оператори може да се изпрати SMS, който ще дари един лев на пострадалите от наводненията в страната.

Дарения се събират и на банковата...

Българският червен кръст започва кампания за събиране на дарения за пострадалите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355232_bulgarskiiat_cherven_krust_zapochva_kampaniia_za/?ref=rss


Във връзка с тежкото положение в много райони в страната, Българският червен кръст обяви, че разблокира своя бедствен резерв. Ще бъдат доставени 600 спални комплекта и одеала на бедстващите.

Освен това започва и дарителска кампания, в която всеки желаещ може да помогне чрез парични средства.

На кратък номер 1466 за всички мобилни оператори може да се изпрати SMS, който ще дари един лев на пострадалите от наводненията в страната.

Дарения се събират и на банковата...

Наводненията в Мизия взеха първа жертва /обновена/

http://www.cross.bg/zashtita-purva-direktziya-1423680.html

/КРОСС/ Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали", допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадалив. "Възрастният мъж, които е загинал е отказал да бъде евакуиран. Спасителните екипи са работили цяла нощ, без почивка. На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Полицията, екипи на Министерството на отбраната", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от БНР. "Водата се оттегля, макар и бавно. Няма скъсани язовирни стени. Няма изпускане на язовири. Продължава постоянното наблюдение на всички водоеми, реки. Все още няма сигнали за около 10 души, които не са евакуирани. Правят се проверка в кметството, за да се установи дали има хора в неизвестност. Изготвят се и списъци за продукти от първа необходимост, които трябва да бъдат осигурени на бедстващит", добави той.   Снимка: bTV

Наводненията в Мизия взеха първа жертва

http://www.cross.bg/nikolov-grada-zhertva-1423680.html

/КРОСС/ Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали", допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадалив. Снимка: bTV

Осъдиха адвоката на Кирил Рашков за клевета

http://offnews.bg/news/n_1/n_371453.html

Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета. Причина за присъдата стана публично изказване на юриста пред медиите. В него той обвини вуйчото на убития при метежите в Катуница Ангел - Веселин Христов, че е запалил имот на Рашкови и че всява дискриминация и насажда етническа омраза. Адвокат Марков заяви публично, че именно Христов на 8 март 2012 година е драснал клечката кибрит на бивша консервна фабрика в Катуница. Срещу Веселин Христов не бяха повдигнати обвинения, разследването не показа никаква съпричастност, а той самият се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че твърденията на юриста не са истина. На първа инстанция районният съд в Асеновград осъди Марков на административна санкция глоба от 1500 лева за държавата и 2000 лева обезщетение за Веселин Христов. Адвокатът об­­жалва в окръжния съд в Пловдив, но поиска отвод на целия съдебен състав с твърдението, че всички са предубедени заради случая „Катуница”. Поради тази причина делото беше преместено в окръжния съд в Стара Загора, който потвърди присъдата от първа инстанция. Междувременно въпреки твърденията на защитниците на Цар Киро, че той не е добре и има спешна нужда от лечение, Рашков остава зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража”. Кирил Рашков е в ареста по три обвинения - за пренос на живак, за притежание на силно карциногенното вещество и за притежание на археологически ценности.

„Риголето” от Джузепе Верди с руския тенор Алексей Татаринцев в ролята на Херцога на 8 август във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259930

На 8 август от 21 часа, в рамките на ММФ «Варненско лято» в Опера в Летния театър, ще се играе шедьовърът на Джузепе Верди «Риголето», постановка на режисьора Кузман Попов. На диригентския пулт ще застане постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна от Италия Стефано Сегедони.

Младежи от ГЕРБ пазят ред пред ЦИК

http://frognews.bg/news_74090/

Младежи от ГЕРБ застъпих на дежурство пред сградата на Централната избирателна комисия. Целта е партията отново да се регистрира първа за участието си в предстоящите парламентарни избори.

Орешарски във връзка с министрите заради потопа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227209

Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и

Дружествата на ЧЕЗ отчетоха обща загуба от близо 11,6 млн. лева за първото полугодие

http://www.cross.bg/bulgariya-leva-kompaniyata-1423679.html

/КРОСС/ През първите шест месеца на 2014 г. публичните дружества от Групата на ЧЕЗ в България реализираха отрицателен финансов резултат от близо 11,6 млн. лева. „ЧЕЗ Електро България" АД отчете загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България" АД е на минус с близо 5 милиона лева. За сравнение, за същия период на 2013 г. общата загуба на двете дружества е била 3,64 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на компанията. „Промените в регулаторната среда през последната година и половина ни изправиха пред сериозни предизвикателства. Влошаващото се финансово състояние на дружествата затруднява тяхната дейност, ограничава до минимум възможностите ни за инвестиции в мрежата и така застрашава качеството на енергийните доставки за нашите над 2 милиона клиенти", коментира Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена непрекъснато се понижава. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Ограничените приходи оказват силен натиск върху възможностите за инвестиции и разходи на компанията за извършване на лицензионната й дейност. Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на цените на електроенергията от 1 юли 2014 г. допълнително ощетява клиентите на ЧЕЗ

Орешарски в непрекъсната връзка с министрите си заради потопа в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227204

Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и

Орешарски: Актуализацията на бюджета е за сигурност, не от нужда

http://econ.bg/Новини/Орешарски-Актуализацията-на-бюджета-е-за-сигурност-не-от-нужда_l.a_i.559944_at.1.html

Предложената актуализация на бюджета на държавата ще даде по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор. Това написа премиерът в оставка...

Наводненията в Мизия взеха две жертви, има хора в неизвестност (на живо, обновена в 18:16)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_dve_jertvi_ima_hora_v/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха две жертви. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Пред bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че по-рано мъжът е отказал да бъде евакуиран. Той посочва, че евакуациите продължават и в момента, но има хора, които отказват да напуснат домовете си.

Пред агенция Фокус гл. комисар. Николай Николов потвърди, че е открит и втори загинал. Продължава търсенето. Чака се водата да се отдръпне и тогава ще се разбере дали има още жертви, допълни Йовчев.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че се правят списъци, за да се провери дали липсват хора. Дарик съобщи, че се издирват 10 души, които не са сред евакуираните. Ситуацията продължава да бъде тежка. По-късно Николов уточни, че десетина души, за които се знае, че са бедствали, вече са евакуирани, като продължават и евакуациите на още хора по подадени сигнали.

Мизия, идеален център. Плоча над входна врата на първи етаж. pic.twitter.com/Q6JibKUEQZ

— Призрак (@arhivatora) August 3, 2014


По повод информациите, че има преливащи язовири или скъсани стени, министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и министърът на земеделието Димитър Греков обявиха, че всички съоръжения са в изправност и няма опасност за тях. Двамата поясняват, че използването на преливниците е рутинно и не може да създаде никакви рискове за населението. Според Анастасов причината за наводнението е повишаването на нивото на реките Огоста и Скът.

Пред "Нова телевизия" министърът на отбраната Ангел Найденов обяви, че е изпратена специализирана техника, която да окаже помощ на пострадалите. Пренасочен е спасителен модул с 40 души и лодки от Белене, изпратен е и модул от Плевен с отводнителни помпи и техника за изтегляне на закъсали автомобили. Има и допълнителни хеликоптери, които са в готовност да се включат при необходимост.

През нощта нивото на водата е достигнало между три и пет метра. В момента то е между един и три метра, като по думи на пожарникари е започнало да спада по-бързо, съобщава bTV.

Вече са евакуирани над 600 души, съобщи БНТ. По-голямата част от хората са при близки и роднини, за останалите са осигурени места в детска градина и училище. Пред Нова телевизия обаче местни казват, че са настанени в автобус. В момента продължават проверките на всички залети къщи в търсене на бедстващи хора, действа се и по сигнали.

Пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че валежът е бил около 95 литра на квадратен метър. По негови данни има над 20 съборени къщи.

pic.twitter.com/OQ3tBlUgu8

— Призрак (@arhivatora) August 3, 2014


Междувременно БНТ посочи, че не се е задействала системата за ранно предупреждение, към която е интегрирана и националната телевизия. Когато има предупреждение, то трябва да изпрати кодове към телевизията, които съдържат указания, които трябва да се разпространят сред медиите. Това не се е случило и медиите са използвали само официалните съобщения на властите, за да предупреждават хората, посочват от БНТ.

Пред БНР председателят на Народното събрание Михаил Миков предложи да се помисли за законодателни промени, които да насърчат хората да застраховат имуществото си срещу бедствия. В гр. Мизия масово пострадалите казват, че нямат застраховки на домовете си.

Същевременно във "Фейсбук" председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Тотю Младенов и други депутати на партията, както и нейни представители от местните структури са в града, за да помогнат. "Осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, ще помогнем с каквото можем на пострадалите семейства", пише още Борисов. Според него медиите вчера са отразили прекалено подробно събора на БСП на Бузлуджа и не са информирали за случващото се в Мизия.

Междувременно продължава и тежкото положение в пловдивското село Дедово. Вчера то беше откъснато от света, след като единственият път към него се срути на места. В момента текат ремонтни работи, но достъп до селото все още няма.

Пред Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че мерки се взимат от петък, кметът е издал заповед, но хората не са я спазвали и се заключвали в домовете си. "Това си ни е манталитет на българския народ, не упреквам", заяви Лазаров. "Не се сещам за нормативен акт или по кой текст от закона можем да изведем някого на сила от дома му", допълни той.

Лазаров призова в момента да не се търсят виновни, а приоритет да бъде помагането на хората. Според него трябва да се направят експертизи и да се проверят всички факти, преди да се хвърлят обвинения.

ген. Златко Златев, командир на авиобаза Крумово заяви, че от 5:41 часа сутринта два хеликоптера са във въздуха. Те са спасили 14 души, още 11 са изведени чрез надуваеми лодки, които са спускани от хеликоптерите. След презареждане с гориво, хеликоптерите са върнати над града. Има и още екипажи в готовност.



"Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението", казва пред агенция Фокус, кметът на гр. Мизия Виолин Крушовенски. "Мизия я сполетя трагедия – в резултат на проливни дъждове и приливна вълна. От преливането на многото язовири, които са разположени във Врачанска област поехме тази ударна вълна. Мизия се намира на най-ниската точка на област Враца и оттук р. Скът се влива в р. Дунав. Получи се, така че Мизия пое огромната приливна вълна и в резултат, на което бяха залени много къщи. Няколко квартала са с воден стълб над 2 метра, рухнаха много сгради, много селскостопански постройки, вероятно има и доста пострадали", казва Крушовенски.

Той допълва, че и в момента има много хора, които по необясними причини отказват да се евакуират. Вчера е бил и празникът на града и е имало много гости, като празненствата продължили въпреки предупрежденията. Евакуациите продължават, като са почти насилствени, виждайки заплахата за живота на хората, казва Крушовенски.

Пред БНТ вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има стотици заляти къщи и десетки срутени. Ще бъде извършена повторна проверка на всички къщи, за да се уверят, че няма повече пострадали. Той допълни, че през последния час има още седем души, които са били спасени, въпреки това все още има хора, които стоят в домовете си и отказват да ги напуснат.

Областният управител на Враца Венцислав Василев обяви, че екипи на електроразпределителното дружество започват обход на трафопостовете и където може, електрозахранването ще бъде възстановено. Осигурени са агрегати за спасителните екипи. Василев отново отрече, че има проблеми с язовирите в района.

bTV съобщи, че вече евакуираните са около 800 души. Те са настанени в детската градина и жилища, пригодени за временно настаняване. Пострадалите ще получат еднократна помощ от социалното министерство, като ще има възможност да кандидатстват и за допълнителни помощи.

Към 18 ч, ситуацията в Мизия остава тежка, съобщи БНТ. Нивото на водата остава непроменено. Властите ще кандидатстват за допълнителни средства от фонд "Солидарност" на Европейската комисия, тъй като в националния резерв за бедствия има останали 5 млн. лева, които ще се използват за наводненията във Варна. Утре започва проверка на всички язовири в района, за да се проверят твърдения, че вода от тях е била изпускана неконтролирано.

Наводненията в Мизия взеха две жертви, издирват се 10 души (на живо, обновена в 14:45)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_dve_jertvi_izdirvat_se_10/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха две жертви. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Пред bTV вътрешният министър Цветлин...

Наводненията в Мизия взеха първа жертва, издирват се 10 души (на живо, обновена в 13:48)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_purva_jertva_izdirvat_se/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Пред bTV вътрешният министър Цветлин...

Наводненията в Мизия взеха първа жертва (на живо)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_purva_jertva_na_jivo/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Пред bTV вътрешният министър Цветлин...

Наводненията в Мизия взеха първа жертва (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_purva_jertva_obnovena/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Пред bTV вътрешният министър Цветлин...

Наводненията в Мизия взеха първа жертва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355227_navodneniiata_v_miziia_vzeha_purva_jertva/?ref=rss


Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали, допълни Николов. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов.

Орешарски в координация с МВР, МОСВ и МЗХ за ситуацията в Мизия

http://www.cross.bg/mosv-iiovchev-oresharski-1423678.html

/КРОСС/ Във връзка със ситуацията в гр. Мизия Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов. Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Очаква се всеки момент в пострадалия район да пристигнат Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров - главен секретар на МВР. От часове там е и Николай Николов - директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението. В петък МОСВ предупреди за жълт код в 15 области на страната за значителни валежи и гръмотевици - Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян. От тогава бесейновата дирекция към ведомството работи на 24-часов режим. По данни на МОСВ няма язовири със скъсани стени или такива, които преливат. Към момента има информация за една жертва.  

7,2 по Рихтер край бреговете на Папуа-Нова Гвинея

http://www.moreto.net/novini.php?n=260029

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Тихия океан на север от Папуа-Нова Гвинея. Епицентърът на труса е бил на 340 км североизточно от град Лоренгау, административен център на остров Манус. Няма информация за пострадали и разрушения.

Първа жертва на потопа в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227197

Има една жертва в Мизия, каза главен комисар Николай Николов, пред БТВ. Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани, заяви Николов. По първоначални данни, той е на около 60 години.
Жертвата е открита в къщата си от сина си, който е служител на МВР. 
Нещата продължават по план. Има една жертва в Мизия, каза главен комисар Николай Николов, пред БТВ. Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани, заяви Николов. По първоначални данни, той е на около 60 години. Жертвата е открита в къщата си от сина си, който е служител на МВР.  Нещата продължават по план.

Държавата е продала гори на "Южен поток" по министерско постановление от 2011 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/03/2355224_durjavata_e_prodala_gori_na_jujen_potok_po_ministersko/?ref=rss


Сделката за продажба на държавни гори на компанията "Южен поток България" за нуждите на строителството на спорния газопровод е сключена въз основа на решение на Министерския съвет от 2011 г., съобщи министърът на земеделието в оставка Димитър Греков пред БНР. 

По думите му е взето предвид, че проектът, който беше официално спрян от премиера Пламен Орешарски след натиск от Брюксел,  преди три години е бил обявен за обект с национално значение, а миналата година е изключен от...

Има жертва в Мизия! Мъжът отказвал да го спасят!

http://www.bnews.bg/article-112825

Има жертва при наводнението в Мизия. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев починалият мъж е бил един от хората, които са отказвали да бъдат евакуирани.

БЧК отпуска помощ на пострадалите, стартира кампания за набиране на средства

http://offnews.bg/news/n_1/n_371447.html

Българският червен кръст (БЧК) разблокира своя бедствен резерв заради изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията. Това съобщават от организацията. На бедстващото население ще се предоставят 600 спални комплекта и одеяла. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните. Червеният кръст работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с ГД ПБЗН, отчитат от организацията. Истински воден ад настъпи в Мизия, след като река Скът заля града. Над 500 души са евакуирани в Мизия и село Крушовене. Стотици са наводнените къщи, а десетки са разрушени. БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. Дарения се събират и на банковата сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF 1000 София, ул."Калоян" № 3 (За пострадалите от наводненията в страната) Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията.

Може ли Penguin да победи Amazon в битката за абонаментни услуги?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d227a2c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C2620Ca0Cmoje0Eli0Epenguin0Eda0Epobedi0Eamazon0Ev0Ebitkata0Eza0Eabonamentni0Euslugi0H1764150C/story01.htm

Абонаментите за достъп до електронни книги набират сили, но големите играчи все още не са се престрашили да премерят сили в този сегмент


Официално: Лампард ще играе за Манчестър Сити

http://www.cross.bg/siti-lampard-manchestur-1423677.html

/КРОСС/ Манчестър Сити си осигури услугите на бившата звезда на Челси Франк Лампард под наем в следващите шест месеца. Той ще се присъедини към новите си съотборници в сряда. 36-годишният футболист подписа договор с Ню Йорк Сити, но до януари ще играе за Манчестър Сити и едва след това ще се присъедини към отбора от МЛС. Както е известно, клубът Ню Йорк се държи от "Сити футбол груп", чиито собственици са тези на Манчестър Сити, и английският халф може да се озове под наем в шампионите на Англия до началото на сезона в МЛС, който е през март. Лампард напусна Челси, след като договорът му с клуба изтече в края на сезона, а той не прие направеното му предложение за подновяване на контракта. Франк Лампард ще излезе срещу бившия си отбор Челси на 21-и септември. Според някои британски медии, 36-годишният Лампард е помолил Пелегрини да не го включва в групата за мача с Челси, пише Гонг.  

Извънредно! Черна вест от потопа: Намериха първа жертва на водния ад в Мизия

http://pik.bg/извънредно-черна-вест-от-потопа-намериха-първа-жертва-на-водния-ад-в-мизия-news209770.html

Извънредно! Черна вест от потопа: Намериха първа жертва на водния ад в Мизия

Намериха първата жертва в Мизия. Това съобщи по телефона пред Канал 3 главен комисар Николай Николов."Това е неприятна, тежка новина, но е факт", каза шефът на "Гражданска защита".

Той допълни, че въпреки тежката ситуация, спасителните екипи от полицаи, пожарникари и доброволци продължават да помагат на бедстващите хора.

Още сутринта комисар Николов предположи, че след оттичането на водата, ще бъдат намерени загинали хора под руините на рухналите през нощта къщи.

Вече има една жертва от потопа в Мизия

http://frognews.bg/news_74089/

Една жертва до сега взе потопа в Мизия. Това съобщи шефът на пожарната Николай Николов по БиТиВи.

Първа жертва в Мизия, загинал е 60-годишен мъж (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227193

 Загиналият в Мизия при потопа е 60 годишен мъж.  Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани, заяви главен комисар Николай Николов пред БТВ. 
Жертвата е открита в къщата си от сина си, който е служител на МВР. 
Нещата продължават по план. Всички нуждаещи се от първа помощ я получават.  Загиналият в Мизия при потопа е 60 годишен мъж.  Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани, заяви главен комисар Николай Николов пред БТВ.  Жертвата е открита в къщата си от сина си, който е служител на МВР.  Нещата продължават по план. Всички нуждаещи се от първа помощ я получават.

Доц. Спасков: Ситуацията с бюджета на НЗОК не е толкова трагична

http://www.cross.bg/stignat-pari-nzok-1423676.html

/КРОСС/ Ситуацията с бюджета на здравната каса не е толкова трагична, коментира в предаването Денят On Air здравният мениджър и бивш директор на „Пирогов" доц. Спас Спасков. Той посочи, че исканите от НЗОК допълнително 330 млн. лева са нужните пари до края на годината, докато обещаните 225 млн. ще стигнат до ноември. „Тръгвам с доверие, че Здравната каса ще ги разпредели така, че да стигнат. По-скоро ще ги разпредели като модел, за да стигнат до декември месец и да няма такава криза, за каквато се говори", коментира здравният мениджър. Той допълни, че ако все пак не се стигне до гласуване на допълнителни пари от новия парламент в последните месеци на годината, може да се вземат пари от бюджета на касата за следващата година или да се натрупа дълг, който да бъде покрит през 2015. Според експерта новото правителство няма да допусне да се стигне до протести в здравния сектор. Доц. Спасков посочи още, че болниците са длъжни да следят своя бюджет и разпределението на разходите. По думите му здравно неосигурените лица не би трябвало да разчитат на средства от НЗОК. Неговото мнение е, че за тях би трябвало да се разпределят средствата от други държавни фондове.  

Доц. Спасков: Ситуацията с бюджета на НЗОк не е толкова трагична

http://www.cross.bg/pari-spaskov-byudzheta-1423676.html

/КРОСС/ Ситуацията с бюджета на здравната каса не е толкова трагична, коментира в предаването Денят On Air здравният мениджър и бивш директор на „Пирогов" доц. Спас Спасков. Той посочи, че исканите от НЗОК допълнително 330 млн. лева са нужните пари до края на годината, докато обещаните 225 млн. ще стигнат до ноември. „Тръгвам с доверие, че Здравната каса ще ги разпредели така, че да стигнат. По-скоро ще ги разпредели като модел, за да стигнат до декември месец и да няма такава криза, за каквато се говори", коментира здравният мениджър. Той допълни, че ако все пак не се стигне до гласуване на допълнителни пари от новия парламент в последните месеци на годината, може да се вземат пари от бюджета на касата за следващата година или да се натрупа дълг, който да бъде покрит през 2015. Според експерта новото правителство няма да допусне да се стигне до протести в здравния сектор. Доц. Спасков посочи още, че болниците са длъжни да следят своя бюджет и разпределението на разходите. По думите му здравно неосигурените лица не би трябвало да разчитат на средства от НЗОК. Неговото мнение е, че за тях би трябвало да се разпределят средствата от други държавни фондове.  

ГЕРБ отново ще се регистрира първа в ЦИК за изборите

http://pik.bg/герб-отново-ще-се-регистрира-първа-в-цик-за-изборите-news209767.html

ГЕРБ отново ще се регистрира първа в ЦИК за изборите

Представители на Младежката структура на ГЕРБ днес застъпиха дежурство пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да може партията отново да се регистрира първа за участие в предизборната надпревара, както е правила винаги досега, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Младежите от ГЕРБ ще дежурят денонощно до регистрирането на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори в комисията.

Министър Анастасов: Няма нито един прелял или дефектирал язовир

http://pik.bg/министър-анастасов-няма-нито-един-прелял-или-дефектирал-язовир-news209768.html

Министър Анастасов: Няма нито един прелял или дефектирал язовир

Станислав Анастасов, министърът на околната среда и водите каза пред Нова телевизия, че язовирите в района на Мизия не са прелели. Няма нито един прелял или дефектирал язовир.

Местните власти са подценили съобщението за бедствието, каза министърът.

"Няма преливащи язовири, проблемът е дошъл от преливането на реката. Ще се радвам, ако гражданинът, който твърди това ме заведе и ми покаже".

По-рано жители на града заявиха, че има четири язовира, които заплашват града. Според тях имало и слухове, че някои от язовирите ще бъдат изпускани.

Мизия под вода. Ето какво се случва при бедствието!

http://www.bnews.bg/article-112824

И сутринта в неделя Мизия остава под вода. Водата обаче постепенно се оттича. Към 11 часа има данни за една жертва.

Според БЛС до края на годината ще трябват още 500 милиона лева за здравеопазване

http://www.moreto.net/novini.php?n=260002

Според Българския лекарския съюз до края на годината за здравеопазването ще се необходими още близо 500 милиона лева и планираната актуализация на бюджета на Здравната каса с 225 милиона е наложителна, но няма да бъде достатъчна. Д-р Юлиян Йорданов заяви за телевизия "Европа", че вероятно през есента ще се наложи нова актуализация на бюджета на касата.

Осъдиха адвоката на Кирил Рашков, плаща глоба за клевета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227186

Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета, съобщи БГНЕС.
Пред медии преди време юристът заяви, че Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел – е подпалил консервната фабрика на цар Киро в селото. Разследването обаче не доказа връзка, Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета, съобщи БГНЕС. Пред медии преди време юристът заяви, че Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел – е подпалил консервната фабрика на цар Киро в селото. Разследването обаче не доказа връзка,

Има жертва от потопа в Мизия

http://econ.bg/Новини/Има-жертва-от-потопа-в-Мизия_l.a_i.559943_at.1.html

Има 1 загинал от потопа в град Мизия, съобщи bTV.  От пожарната се надяват цифрата да остане непроменена. Още 3-ма са спасени с...

WSJ: България се диверсифицира

http://www.vesti.bg/novini/wsj-bylgariia-se-diversificira-6018959

Американската инженерингова компания Уестингхаус и България постигнаха дългоочаквано споразумение, откриващо пътя за държавата-членка на ЕС да диверсифицира производството на енергия и източниците на ядрено гориво, преминавайки от руските към западните технологии, като същевременно спазва стриктните цели на съюза за ограничаване на въглеродните емисии, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Осъдиха адвоката на Кирил Рашков за клевета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227183

Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета, съобщи БГНЕС.
Пред медии преди време юристът заяви, че Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел – е подпалил консервната фабрика на цар Киро в селото. Разследването обаче не доказа връзка, Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета, съобщи БГНЕС. Пред медии преди време юристът заяви, че Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел – е подпалил консервната фабрика на цар Киро в селото. Разследването обаче не доказа връзка,

Активирана е дарителска кампания за пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/navodneniyata-postradalite-stranata-1423674.html

/КРОСС/ Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, незабавно след бедствието БЧК разблокира своя бедствен резерв - 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните. БЧК работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с ГД ПБЗН. БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. Дарения се събират и на банковата сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF 1000 София, ул."Калоян" № 3 (За пострадалите от наводненията в страната). Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: • през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES • с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи Снимка: Булфото, всички права запазени

Терзиева: Опозицията непрекъснато ни бламираше

http://www.cross.bg/razvitie-pravitelstvo-ministur-1423675.html

/КРОСС/ Десислава Терзиева е родена на 17 август 1965 г. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски". Има допълнителни квалификации и специализации в международни организации и в университети в Австрия, Република Корея, Шотландия. Терзиева има богат опит в държавната администрация, включително в Министерството на регионалното развитие. Преди да го оглави през 2013 г., тя е начело на няколко дирекции, последната от които е „Стратегическо развитие и координация" в Министерския съвет. Г-жо Терзиева, последните ви дни в стола на регионален министър отминават, в какви дела оползотворявате оставащото ви време? - Продължавам да работя. Така или иначе остават много процедури, които трябва да се довършат. Няма как да захвърля всичко и да кажа „следващият да се оправя", нали така. - Бяхте част от правителство, подложено на безпрецедентен натиск отвън и отвътре. Как това се отрази пряко на вашата работа? Имаше ли например неотложни законови промени, инициирани от вас, които се провалиха заради цирковете в парламента? - Факт е, че опозицията рядко влизаше в Народното събрание, играеше си с кворума и непрекъснато ни бламираше. А в крайна сметка едно правителство може да реализира ключови реформи чрез законодателни инициативи. Нашата основна цел беше да върнем държавата по пътя на икономическия растеж и да създадем повече работни места. Очаквахме нормален като продължителност мандат, в който да постигнем това, но той не ни беше отреден

Ягуарът избяга от клетката си в ловешкия зоопарк

http://lovech.actualno.com/Jaguaryt-izbjaga-ot-kletkata-si-v-loveshkija-zoopark-news_43075.html

Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин. Информацията съобщи БТА, позовавайки се информация на ОД на МВР в Ловеч. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около...

ВМРО и НФСБ подписаха споразумение за съвместно явяване на изборите

http://izbori2014.actualno.com/VMRO-i-NFSB-podpisaha-sporazumenie-za-syvmestno-javjavane-na-izborite-news_43074.html

ВМРО и „Национален фронт за спасение на България” подписаха споразумение за съвместно участие в предсрочните парламентарни избори за Народно събрание на Република България 2014. Об...

Израел подслушвали телефона на Джон Кери

http://america.actualno.com/Izrael-podslushvali-telefona-na-Djon-Keri--news_43080.html

Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година. Информацията съобщава германският седмичник Spiegel. Според стати...

Бареков отново се заяде с Борисов - този път за субсидиите

http://politics.actualno.com/Barekov-otnovo-se-zajade-s-Borisov---tozi-pyt-za-subsidiite-news_43078.html

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде оряз­ване на партийните субсидии. Това съобщи вчера за в. „Преса“ л...

Ето кои са най-опасните храни в жегите

http://pik.bg/ето-кои-са-най-опасните-храни-в-жегите-news209760.html

Ето кои са най-опасните храни в жегите

Донка Байкова, доктор по медицина, професор по хранене и диететика посочва в интервю за в. "Монитор" днес кои са най-опасните храни през лятото в горещините и на плажа.

Зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика същевременно препоръчва и подходящите за летния сезон храни.- Проф. Байкова, летният сезон е в разгара си. Какви правила е добре да спазват почиващите по морето във връзка с храненето и какво да избягваме? 

- Най-напред трябва да се стремим да избегнем риска от неприятни стомашно-чревни разстройства, бактериална инфекция. Знаете, че сега има и летни вируси, които могат да помрачат доброто ни настроение, нагласата да релаксираме. Затова е добре преди почивката да не бъдем изтощени. Трябва да се чувстваме биотонизирани. Какво имам предвид?Именно през топлите месеци на годината е необходимо да заредим всичките си депа с биологично активни субстанции - това са витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, целулози. Знаете, че приемаме витамините и минералите в милиграми за деня. Става дума за дневната ни потребност. Но те са най-значимите катализатори на обменните процеси, активират метаболизма и ни правят жизнени.

Ето защо в менюто ни трябва да присъства максимално количество зеленчуци и плодове. Ако средногодишната ни потребност от тях е по 200 грама, то сега трябва да удвоим дозата. Тук говорим за повишаване на имунната устойчивост - за доброто ни настроение, за изящната ни фигура, за сваляне на излишните 2-3 килограма. Освен това е препоръчително да консумираме плодовете и зеленчуците в една гама в цветовете на светофара. Например зелени листни - копър, магданоз, джоджен и др. Чрез тях ние ще си набавим хлорофил. Така ще се съсредоточим върху оптималната доза от антиоксиданти. След това червените зеленчуци - домати и чушки, които сега има в изобилие. Също така оранжеви - морковите. След това минаваме към белтъчните храни - за да имаме имунна защита, не бива да се лишаваме от животинските храни, а да им направим адекватен подбор. От изключително значение е и приемът на млечни продукти - кога да консумираме повече кисело мляко, ако не през лятото. Млечно-киселите напитки действат изключително освежаващо в горещините. Изварата също е по-лека храна, богата на аминокиселини и е лекарство за черния дроб. Спокойно можем да си похапваме и не мазни сирена и кашкавали. Предполага се и че този сезон ще ядем повече риба. Затова, когато сте на почивка, консумирайте повече риба и морски деликатеси. 

- Но не е ли опасна рибата заради съхранението?

- Ето, тук вече стигаме до въпроса с безопасността. Защото първо трябва да обърнем внимание на имунната си защита, а след това да преценим как да се предпазим от стомашно-чревни разстройства. Въпросът е да не се стига до интоксикация или до стрептококови инфекции. Затова на първо място, трябва да внимаваме откъде купуваме закуските или дневната си храна, която ядем на крак. Имайте предвид, че разносната търговия по морските плажове е много рискова. Масово се продава царевица по плажа, но точно от такава храна наскоро имаше епидемичен взрив на стомашно-чревно разстройство. Причината е, че водата, в която кисне царевицата, е добра среда за развитие на бактерии. Нека внимаваме от къде купуваме и еклери, сладоледи. Докато си изясним дали продавачът има разрешително, дали е под контрола на санитарните органи, може да е късно. Не бива да си вземаме и прясно мляко от тротоара или от близката сергия. То е много подходяща среда за развитието на всякакви бактерии. Същото се отнася и за рибата, която ще купим от плажа. Но тя може да не е съхранена подходящо и може да е източник на бактериални инфекции. Още повече че рибата има външни белези на развала. Например има слуз, която се появява по повърхността на кожата, започва да лепне, хрилете й не са с розов цвят, а с кафяв, очите й са мътни. Дори по мириса можем да познаем дали е започнало разлагане. 

- Тогава по-сигурно ли е да се храним в хотела? 

- Разбира се. Там има хладилни камери, храната се контролира, тъй като оставят проби от ястията и санитарните власти могат да преценят дали има проблем при консумацията. През лятото трябва да избягваме и майонезените салати. Често пъти в хотелите, които са на ол инклузив, се предлагат едни и същи бързоразвалящи се меки колбаси. Така те стават източник за развитие на бактерии. Същото се отнася и за някои млечни кремове, било то мляко с ориз, кисел и др. Млените меса също са много подходяща среда за развитието на бактерии. Нищо че приготвят кюфтетата и кебапчетата пред нас. Те може да са от кайма, която не е съхранявана в подходящи условия, защото термичната обработка на барбекютата често не е достатъчна по продължителност и температура. Така бактериите няма как да се унищожат. 

- По колко време обаче трябва да се стои на плажа - на слънце и съответно във водата? Има ли правило за децата? 

- Всички лекари са единодушни - в централната част на деня - между 11 и 15 часа, не е подходящо да сме на плажа, защото ултравиолетовите лъчи проникват почти перпендикулярно към земята. Освен че предизвикват различни видове изгаряния, може да получим топлинен удар. Ако сме на слънце пък, този удар може да е слънчев. Симптомите тогава са гадене, главоболие, повръщане. Ето защо е важно охлаждането, но и превенцията. Но когато става дума за високи температури и море, стига да е безопасна ивицата, в която позволяваме на децата да се къпят, морската вода е вид закалителен фактор. Никога не съм ограничавала моите деца да се къпят в морето. Разбира се, това трябва да става под зоркия ни поглед и когато условията в морето са подходящи - да няма мъртво вълнение, водата да не е мътна. Да не забравяме - нека носим светли дрехи, а не тъмни, които привличат слънцето. Задължителни са и шапките на главата и чадърите. 

- По колко течности трябва да пием?

- Трябва да приемаме много течности - ако нормалното количество е 30 мл на килограм телесна маса, сега трябва да е 50 мл. Нуждата от течности през летния сезон е с около 80% повече. Нека се знае, че не бива да приемаме и прекалено студени напитки. Също така за да предотвратим пренагряването на тялото, трябва да знаем, че разликата в температурите между една стая с климатик и навън не бива да е по-голяма от 5-8 градуса. В противен случай не можем да адаптираме тялото си. Това е особено опасно за децата. Правилото важи и за автомобилите, които са с климатик, и пътуваме през деня. И в никакъв случай като влезем в морето не бива да сме се хранили. Рискът да ни прилошее е по-голям. Поне трябва да са минали 1-2 часа. 

Не се е случило нещо необичайно на борда на падналия боинг в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227178

Данните, получени в резултат на предварителния анализ на черните кутии на падналия в Източна Украйна малайзийския пътнически самолет, показват, че до инцидента на борда на самолет не се е случило нищо необичайно, пише малайзийския вестник New Straits Times.
Пред изданието източник, близък до международната група експерти, разказва, Данните, получени в резултат на предварителния анализ на черните кутии на падналия в Източна Украйна малайзийския пътнически самолет, показват, че до инцидента на борда на самолет не се е случило нищо необичайно, пише малайзийския вестник New Straits Times. Пред изданието източник, близък до международната група експерти, разказва,

Гърция в икономическата война между Запада и Русия

http://www.grreporter.info/Grciya_v_ikonomicheskata_voyna_mezhdu_Zapada_i_Rusiya/15899

Очакваното ембарго върху вноса на плодове от ЕС в Русия ще засегне силно Гърция, която държи 12,5% от този пазар, още по-сериозни последствия ще има евентуалното спиране на доставките на природен газ

прочети повече

Робърт Кенеди-младши се ожени за Черил Хайнс

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/robyrt-kenedi-mladshi-se-ozheni-za-cheril-hajns-6018958

Двамата сключиха брак в присъствието на роднини и приятели в дома на фамилия Кенеди в Хаянис Порт в Кейп Код

Комисар Николов: Вода колкото половин язовир „Искър” е минала през Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_371443.html

През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза главен комисар Николай Николов за БНТ. "Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един до колкото можем ще се погрижим." По думите му продължават спасителните операции в града: „За съжаление, не можем да обслужим всички бедстващи в един миг, нужно е време. Искам да благодаря на доброволците в Мизия и от БЧК, които спасиха десетки човешки животи". За това дали е имало приливна вълна в града Николов обясни: „Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Но това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в Мизия. Поради това предупредихме хората да се евакуират". Той е категоричен, че невижданите валежи, паднали в последните седмици, са довели до тежката ситуация: „Само във Врачанския район е паднал 94 литра на кв.м. дъжд. Това са около 300 млн. куб. м вода, или все едно половин язовир „Искър" да премине за 1-2 дни". По думите му рухналите къщи в града са десетки само през тази нощ.

Засилен полицейски контрол на магистрала "Тракия"

http://pik.bg/засилен-полицейски-контрол-на-магистрала-тракия-news209766.html

Засилен полицейски контрол на магистрала "Тракия"

Съвместни проверки по метода на широкообхватния контрол ще бъдат осъществени на автомагистрала „Тракия”. 

Операцията стартира в района на 107-и км на магистралата /бившата самолетна писта/ в посока Бургас. 

В акцията ще участват полицаи и служители на „Автомобилна администрация”. Контролът ще продължи до 19,30 ч.

Венцислав Василев: Повечето от спасените хора са мокри до кръста

http://frognews.bg/news_74088/

Повечето от спасените хора са мокри до кръста. Напреженито е много голямо. Хората виждат как остават без къщи само с едни дрехи на гърба си. Това каза областният управител на Враца Венцислав Василев.

Жител на Мизия: Четири язовира има тук със скъсани стени

http://www.cross.bg/miziya-vulna-skusani-1423672.html

/КРОСС/ "Корнелия Нинова от вчера по обед се обажда да гръмнат дигите. От Министерството на земеделието и горите отказали, защото щели да потопят плодородни земи и стопаните щели да ги съдят за огромни загуби." Това заяви пред Нова телевизия жител на Мизия, чиято къща е наводнена от приливната вълна тази нощ. „Казват ни от днеска за вчера, че трябва да се евакуираме. Никой не си прави сметка, че тези язовири, които са скъсани, са опасни. Искат ни по 3 лева вход като ходим на риба, а сега какво? Кой ще е виновен? Четири язовира има тука със скъсани стени. Ако прелеят, ще ни издавят. Това са язовири на ръба на рисковата ситуация. Никой не е взел превантивни мерки да се източат до минимум", заяви възмутеният мъж. На въпрос кога са били предупредени хората за надигащата се вълна, човекът каза: „Лично аз не съм бил известен. Бях нощна смяна. Разбрах, че ще има приливна вълна, имаше хора, които разнасяха листовки. В петък вечерта ни казаха, че Мизия в центъра ще има 1 метър вода. Водата ни пожали малко, дойде 24 часа по-късно. Но това не е оправдание". Венцислав Василев, областен управител на Враца, коментира думите на жителя на Мизия: „Всичко е направено в рамките на допустимото, с частичен резултат. Тепърва ще се търси причина за трагедията. Но аз мисля, че тя е само една - поройният дъжд. Заведете ме при тия 4 язовира със скъсаните стени да ги видя. Няма такива. Не е вярно това".  

ГЕРБ отново на дежурство пред ЦИК

http://www.cross.bg/gerb-otnovo-na-dezhyrstvo-pred-tzik-1423673.html

/КРОСС/ Представители на Младежката структура на ГЕРБ днес застъпиха дежурство пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да може партията отново да се регистрира първа за участие в предизборната надпревара, както е правила винаги досега. Младежите от ГЕРБ ще дежурят денонощно, до регистрирането на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори в комисията.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване