Специална стойка ще ни помага да работим легнали с лаптоп

http://interest.actualno.com/Specialna-stojka-shte-ni-pomaga-da-rabotim-legnali-s-laptop-news_43108.html

Японската компания Sanko пусна в продажба специална стойка, при която устойчиво се закрепва лаптопът и с него може да се работи в легнало положение. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на в. &qu...

Извънредно! Евакуираха молове в София и Бургас! Хиляди клиенти са в паника заради сигнали за бомби (обновена)

http://pik.bg/извънредно-евакуираха-молове-в-софия-и-бургас-хиляди-клиенти-са-в-паника-заради-сигнали-за-news209831.html

Извънредно! Евакуираха молове в София и Бургас! Хиляди клиенти са в паника заради сигнали за бомби (обновена)

Два от най-известните молове в страната бяха евакуирани преди минути.

Всички служители и посетители на мол "Галерия" в Бургас са били изведени преди минути, съобщи Флагман.

"Както си пазарувахме, по радиостанцията съобщиха, че трябва незабавно да напуснем мола. Забраниха ни да се движим по ескалаторите или да слизаме до паркинга, за да си вземем колите. Паниката е огромна", алармира бургазлийка.

Почти по същото време бяха изведени и клиентите на мол "Сердика".

Посетителите и служителите на търговския център на бул. „Ситняково” са били помолени да напуснат сградата.

Отправено е предупреждение автомобилите на паркинга да не бъдат изкарвани.

От МВР обясниха пред ПИК, че и в двата случая се касае за отправени заплахи за поставени бомби.

В момента екипи на полицията претърстват двата търговски обекта и паркираните на територията им автомобили за взривни устройства.

Извънредно! Евакуираха мол "Галерия" в Бургас (обновена)

http://pik.bg/извънредно-евакуираха-мол-галерия-в-бургас-обновена-news209831.html

Извънредно! Евакуираха мол "Галерия" в Бургас (обновена)

Всички служители и посетители на мол "Галерия" в Бургас са били евакуирани преди минути, съобщи Флагман.

Не е ясно какво е наложило тази мярка.

"Както си пазарувахме, по радиостанцията съобщиха, че трябва незабавно да напуснем мола. Забраниха ни да се движим по ескалаторите или да слизаме до паркинга, за да си вземем колите. Паниката е огромна", алармира бургазлийка

Oчаквайте подробности!

Очаква се повишаване нивото на реките Искър, Вит и Осъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227521

Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, предаде Фокус.
По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, предаде Фокус. По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в

Шпигел: Израел скандално подслушваха Джон Кери!

http://www.bnews.bg/article-112837

Според „Шпигел" тази информация допълнително ще обтегне отношенията между Израел и САЩ.

Миков: Държавата работи добре в Мизия, но това не е достатъчно

http://www.cross.bg/mikov-merki-aktyalizatziya-1423710.html

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира в предаването „Неделя 150" по „Хоризонт", че държавата работи добре в Мизия, но това не е достатъчно. "Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи", категоричен е той. "Предупреждения за бедствената ситуация този път имаше. Този не е проблемът в предварителното оповестяване. Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", на мнение е лидерът на БСП. Миков очаква в понеделник депутатите да гласуват на второ четене актуализация на бюджета на НЗОК, но не и на държавния бюджет, каквато беше и договорката, постигната на консултациите при президента. Запитан защо премиерът Орешарски не е оттеглил проекта си за актуализация на бюджета, Миков коментира, че мотивите на правителство са противоречиви: "Иска се актуализация, но мотивирано се казва, че може да се мине и без нея"

Десетима се издирват след водното бедствие в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227509

Поне един човек загина, а 10 се издирват, след като река Скът заля Мизия и разсече града на две, съобщи bTV.
Някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, нивото й спада постепенно.
Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Поне един човек загина, а 10 се издирват, след като река Скът заля Мизия и разсече града на две, съобщи bTV. Някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, нивото й спада постепенно. Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

Издирват десетима след водния ад в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227518

Поне един човек загина, а 10 се издирват, след като река Скът заля Мизия и разсече града на две, съобщи bTV.
Някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, нивото й спада постепенно.
Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Поне един човек загина, а 10 се издирват, след като река Скът заля Мизия и разсече града на две, съобщи bTV. Някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, нивото й спада постепенно. Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

70 военослужещи помагат на бедстващите

http://frognews.bg/news_74106/

70 военослужещи и два медицински екипа от ВМА помагат на бедстващите хора в Мизия. Те ще останат тамо дакота има нужда от тях, увериха от министерство на отбраната. В готовност да излети при нужда е и трети вертолет „Кугър“.

Израел подслушвал телефона на Кери миналата година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227515

Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година, съобщава германският седмичник "Шпигел".
Според статията израелците и най-малко още една тайна служба подслушвали разговорите на Кери, докато той опитвал да посредничи. Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година, съобщава германският седмичник "Шпигел". Според статията израелците и най-малко още една тайна служба подслушвали разговорите на Кери, докато той опитвал да посредничи.

Спад в цената на повечето плодове и зеленчуци

http://www.cross.bg/protzenta-poevtinyavat-tzenite-1423709.html

/КРОСС/ Тенденцията за месец юли е към поевтиняване на повечето плодове и зеленчуци. Прасковите и кайсиите поевтиняват с около 20 процента, бананите - със 7,7 на сто, а ябълките - с 2,7 на сто. В края на сезона на черешите и ягодите цените им се повишат съответно с 56 на сто и 36,7 на сто. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на зелените чушки пък е с около 20 процента по-ниска в сравнение с юни, но на годишна база цената им остава по-висока. От началото на годината поевтиняват картофите. През юли цената им е с 30% по-ниска спрямо същия месец на миналата година. През юли цените на българските оранжерийни домати намаляват с 3 на сто, а поевтиняването на вносните домати е 14 процента. Цените на българските оранжерийни краставици са без промяна, а вносните краставици поевтиняват с 14 процента, отчита ДКСБТ. Яйцата поскъпват на месечна база с 2 стотинки за брой. През юли захарта поевтинява с 3,7 процента, а брашното поскъпва с 1,2 на сто. Като цяло от Комисията отчитат понижаване на индекса на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, с 0,8 на сто през юли, но на годишна база пада с 4%, пише Econ.  

Димитър Методиев: Финансовото състояние на „Напоителни системи” е много тежко

http://pik.bg/димитър-методиев-финансовото-състояние-на-„напоителни-системи”-е-много-тежко-news209828.html

Димитър Методиев: Финансовото състояние на „Напоителни системи” е много тежко

Финансовото състояние на „Напоителни системи” е много тежко. Това каза в интервю за „Фокус” Димитър Методиев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите в „Напоителни системи” ЕАД .

„Искам да спомена, че за 5 месеца новото ръководство на „Напоителни системи” заедно с министъра на Земеделието и храните, Димитър Греков и неговия екип, успяхме да променим Закона за водите. Става дума за Параграф 4-ти, който вече ни позволява от бюджета на Република България да бъде финансирана тази дейност за предпазване от вредното действие на водите”, уточни Методиев.

По думите му обаче, сега, още 5 месеца не могат да се вземат тези пари, които им се полагат, за да може да се извършва тази дейност нормално. „Хората ми, които в момента са в Мизия заедно с механизацията, са под контрола на областния управител и на щаба, който е сформиран и в момента са без заплати. И не знам до кога ще бъдат без заплати”, уточни Младенов.

Според него, тези неща, които се случват и ще продължават да се случват, могат до някаква степен да бъдат ограничени, но за всичко това е необходимо да има средства. „Същото важи и за кметовете, не мога да кажа каква е ситуацията в Мизия, но най-вероятно кметът не е имал средства за река Скът, която минава през града, да бъде почистена. Не искам да обвинявам никого и не знам дали е точно така, но предполагам и той не е имал средства за извършване на тази дейност”, допълни Методиев.

По думите му, тази дейност е най-важната в нашата страна и е от стратегическо значение. 

„По закон ни се полагат 19 770 000 лева, които не ни се дават. Трябваше до 31 март да ни бъдат изплатени. Но причината сигурно е нямане на пари в държавния бюджет. Утре евентуално ще има актуализация и дано да може нещо да се направи за „Напоителни системи”, защото ще спомена, че в язовирите на „Напоителни системи” контролираме над 3 милиарда кубика вода. Това е огромно количество”, каза още Димитър Методиев. 

Кметът на Мизия: Хората се инатяха, не искаха да ги евакуираме. Почти насила ги изведохме

http://offnews.bg/news/n_1/n_371504.html

Много хора от потопения под метри вода град Мизия са отказвали до последно евакуация. Те са били изведени почти насила, разказа кметът на града Виолин Крушовенски пред агенция "Фокус". „Имаше хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозвахме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко, тези хора като че ли се инатяха", разказа той. Евакуирани са над 600 души. Те са разположени в двата сухи полюса на града, за да можем да им осигурим необходимите грижи, да им доставим вода, храна, завивки и медицинска помощ, обясни Крушовенски. Все още няма яснота дали има изчезнали хора, нито колко къщи са разрушени и колко декара земеделска продукция е залята. "За съжаление явно е залята почти цялата територия, тъй като ние сме един равнинен участък, водата се е акумулирала в тази равнина и в следващия момент идва с огромна сила и залива нашия град. Не сме в състояние да направим такава статистика", допълни кметът. Хората се евакуират, настаняват се в една детска градина и в един жилищен комплекс и получават необходимите грижи, посочи Крушовенски. Прави се всичко необходимо, цялото ни внимание е ангажирано до пълното покриване на всички бедстващи къщи - да извозим хората, да ги евакуираме по суша и вода. Това може би ще продължи дълго време, но за жалост водата продължава да стои висока и създава опасност за просмукване на сгради, каза още Крушовенски.

Израел подслушвал Джон Кери миналата година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227511

Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година, съобщава германският седмичник Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година, съобщава германският седмичник "Шпигел". Според статията израелците и най-малко още една тайна служба подслушвали разговорите на Кери, докато той опитвал да посредничи.

5,7% ръст на чуждестранните туристи у нас

http://pik.bg/57-ръст-на-чуждестранните-туристи-у-нас-news209827.html

5,7% ръст на чуждестранните туристи у нас

5,7% е ръстът на чуждестранните туристи посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година, каза зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев, съобщи Фокус.

Бранимир Ботев посочи, че страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите, както и хората настанили се в хостели, къщи за гости, хотели с до 10 стаи и т.н.

„По експертно мнение става въпрос между 10 и 15% от туристите, които на това основание не биват отчитани от статистиката”, каза още ресорният зам.-министър.

Основните изводи, които специалистите са направили на база анализи и статистика сочат, че увеличението на туристите се дължи на това, че България предлага няколко туристически продукта и не се разчита вече само на един продукт. „Все по-голям интерес сред туристите започва да представлява културно-историческия туризъм, спа и уелнес, всичко което е свързано с етнография и еко туризъм. Най-важното е, че се предлагат и комбинирани продукти, което привлича интереса на посетителите”, категоричен бе Бранимир Ботев.

Той добави, че анализите, които специалистите са си направили на база резултатите от анкетите пуснати сред чуждестранни журналисти е, че в България има възможност да се видят много неща на сравнително малко разстояние. „Може да се види история, разнообразна и вкусна храна, красива природа и всичко това на много добри цени”, подчерта зам.-министър Ботев.

Той добави, че на 9 пазара има над и около 100 000 посетители, което ясно говори, че страната ни не разчита само на 2 или 3 определени чуждестранни пазара.

Актуализация на бюджета не е необходима, категоричен е Орешарски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227501

Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Това написа във фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски.
Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Това написа във фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам.

Фотогалерия: Шотландското шоу на Юсейн Болт от Игрите на британската общност

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355285_fotogaleriia_shotlandskoto_shou_na_jusein_bolt_ot/?ref=rss


Кой друг ако не Юсейн Болт? Най-бързият човек в света направи истинско шоу на "Хемпдън парк" в Глазгоу след триумфа на щафетата на Ямайка на 4х100 метра по време на Игрите на британската общност.


Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227494

Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Това написа във фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски.
Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Това написа във фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам.

Помощите не могат да влязат в Мизия, вкарват ги с БТР-и

http://www.bnews.bg/article-112836

Помощите на Българския червен кръст стигат до евакуираните хора в Мизия с БТР-и.

Онкоболна варненка осъди здравната каса за 75 хил. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=260035

Онкоболна осъди НЗОК да й изплати обезщетение от 75 000 лева. В началото на миналата година лекарите във Варна поставят диагноза на жената Т-клетъчен лимфом. „Препоръчват химиотерапия в столицата, но след първите три курса се оказва, че заболяването не се повлиява от назначеното лечение, тъй като формата „синдром на Сезарий" е резистентна.

Ще усвоим 73% евросредства до края на годината

http://news.ibox.bg/news/id_1629082907

Кабинетът изпратил проектите за ОП един месец преди крайния срок

Боядисаха в червено паметник-костница в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_371514.html

Паметникът-костница на столичния булевард "Черни връх" бе залят с червена боя в събота. Паметникът е бил "преобразен" през нощта, неизвестно от кого. Няколко пъти досега беше боядисван Паметникът на Съветската армия, а паметникът "Братската могила" в Борисовата градина веднъж осъмна облечен като Пижо и Пенда. Паметник беше боядисан и в Благоевград. Боядисването на паметници се превърна в нещо като арт-традиция, чрез която хора изразяват отношението си например към политическа сила или случващото се в страната.

Баба уби съседско куче с незаконна пушка, гонело разгонената й кучка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227496

70-годишна пенсионерка от дупнишкото село Делян с незаконна ловна пушка застреля кучето на съседа си, което я нападнало в двора и разкъсало дрехите й, struma.bg
Това е второто куче, което бабата-стрелец Капка Георгиева е убила с точен изстрел.
Застрелях кучето на моя близък Атанас Грозданов, защото ме нападна в двора ми и ми разкъса дрехите. 70-годишна пенсионерка от дупнишкото село Делян с незаконна ловна пушка застреля кучето на съседа си, което я нападнало в двора и разкъсало дрехите й, struma.bg Това е второто куче, което бабата-стрелец Капка Георгиева е убила с точен изстрел. Застрелях кучето на моя близък Атанас Грозданов, защото ме нападна в двора ми и ми разкъса дрехите.

Трябваше ли да се актуализира бюджетът?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d23819c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C850Ca0Ctriabvashe0Eli0Eda0Ese0Eaktualizira0Ebiudjetyt0H1773580C/story01.htm

В края на 2014 г. вероятно ще е необходим втори ремонт на бюджета, смята анализаторът от ИПИ Десислава Николова


Баба застреля съседско куче с незаконна пушка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227487

70-годишна пенсионерка от дупнишкото село Делян с незаконна ловна пушка застреля кучето на съседа си, което я нападнало в двора и разкъсало дрехите й, struma.bg
Това е второто куче, което бабата-стрелец Капка Георгиева е убила с точен изстрел.
Застрелях кучето на моя близък Атанас Грозданов, защото ме нападна в двора ми и ми разкъса дрехите. 70-годишна пенсионерка от дупнишкото село Делян с незаконна ловна пушка застреля кучето на съседа си, което я нападнало в двора и разкъсало дрехите й, struma.bg Това е второто куче, което бабата-стрелец Капка Георгиева е убила с точен изстрел. Застрелях кучето на моя близък Атанас Грозданов, защото ме нападна в двора ми и ми разкъса дрехите.

Все повече чужденци избират да почиват у нас

http://www.cross.bg/bulgariya-tyristicheski-tyristite-1423708.html

/КРОСС/ "За първото шестмесечие на 2014-та година страната ни са посетили 2 634 887 чужди граждани, което е с 5,5% повече от същия период на миналата година." Данните съобщи във Варна зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. По думите му, в тази цифра не влизат транзитно преминалите, както и индивидуално организираните туристи - общо около 10-15%, които няма как да бъдат отчетени. Причините за ръста на броя на туристите били няколко. От една страна България предлага няколко туристически продукта, освен море и планина, от друга - разполагаме с общо 9 туристически пазара, които и в момента поемат по около 100 000 туристи. Чужди журналисти, поканени на туристически тур в България, останали с впечетление, че за много малко време и на сравнително кратко разстояние могат да се посетят много и различни туристически обекти. Не на последно място била вкусната, разнообразна и евтина храна, която привлича чужденците, обясни зам.-министърът. Ботев посочи данни и за конкретните туристически пазари. Най-многобройни са гърците - около 500 000 души са посетили страната ни от януари до юни, което е 4,4% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Следват ги румънците - над 400 000 - 5,2% ръст. 4,4% повече руски граждани също са предпочели България - над 300 000. На четвърто място са турските туристи - 20 000 - 13,8% повече. Следва Германия - 175 000 туристи в България, което е +9%

Три общини с общ туристически продукт за 400 хил. лева

http://econ.bg/Новини/Три-общини-с-общ-туристически-продукт-за-400-хил-лева_l.a_i.559953_at.1.html

Съвместен туристически продукт за 400 хил. лева създават общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново. Целта е да се привлекат в региона повече...

Брюксел предупреди, че вложителите в КТБ могат да съдят държавата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/08/03/2355264_brjuksel_predupredi_che_vlojitelite_v_ktb_mogat_da/?ref=rss


В писмото от Европейската комисия, която настоява час по-скоро да започне изплащането на гарантираните  депозити до 100 хил. евро в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), Брюксел предупреждава, че ако това не стане, вложителите могат да съдят държавата, а това ще я изправи пред по-големи финансови трудности. 



"Вложителите имат право да искат чрез българските съдилища упражняването на предоставеното им право на компенсация по схемата за...

Саакашвили не иска политическо убежище - няма да ходи на разпит

http://www.cross.bg/saakashvili-rysiya-gryziya-1423707.html

/КРОСС/ Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е заявил, че не планира да иска някои страна да му предостави политическо убежище. Както стана известно по-рано, съдът в Тбилиси реши задочно да арестува политика, удовлетворявайки настояването на прокуратурата в Грузия. Бившият държавен глава е обвинени в превишаване на служебните права. Самият Саакашвили отговори, че смята обвиненията спрямо него за неоснователни. Той е в Ню Йорк и предполага, че решението на съда няма да се отрази на придвижването му по света, ако не се смятат само Грузия и Русия, където го очаква арест. Политикът също така няма намерение да се явява на разпит и да сътрудничи на следствието, пише Гласът на Русия.  

Ето как изглежда Мизия в момента (снимка)

http://pik.bg/ето-как-изглежда-мизия-в-момента-снимка-news209821.html

Ето как изглежда Мизия в момента (снимка)

Ето как изглежда град Мизия в момента, предаде конкурент.бг. Наш екип е на място и следи обстановката за нашите читатели.

Стотици къщи са залети, виждат се само покриви.

До момента бе обявено, че стихията е взела една жертва.

"Конкурент"

Израел подслушвали телефона на Джон Кери

http://www.cross.bg/keri-izrael-shpigel-1423706.html

/КРОСС/ "Израел подслушвал американския държавен секретар Джон Кери по време на провалилите се мирни преговори с палестинците миналата година", съобщава германският седмичник "Шпигел". Според статията израелците и най-малко още една тайна служба подслушвали разговорите на Кери, докато той опитвал да посредничи. Цитирайки "няколко източника на тайните служби", "Шпигел" съобщава, че той използвал не само сигурни линии, а и нормални телефони със сателитна връзка, които можели да бъдат подслушвани. Изданието съобщава, че от канцеларията на Кери и от израелското правителство отказали да коментират информацията. Кери опита да посредничи при настоящата военна офанзива на Израел в Газа и посети Израел миналата седмица. Но не успя да постигне трайно примирие в 26-дневната конфронтация, която отне живота на над 1700 души, пише Преса.  

Орешарски се отметна, актуализация на бюджета не била необходима

http://www.moreto.net/novini.php?n=260037

Министър-председателят в оставка Пламен Орешарски смята, че актуализация на бюджета не е необходима, въпреки че правителството изготви предложение за актуализация и то беше гласувано на първо четене в Народното събрание. До гласуване на второ четене обаче не се стигна, тъй като ГЕРБ бойкотира заседанията заради обвиненията, че прави коалиция с ДПС.

Министерски съвет продал държавни гори на "Южен поток" през 2011 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227474

Сделката за продажба на държавни гори на компанията "Южен поток България" за нуждите на строителството на газопровода е сключена въз основа на решение на Министерския съвет от 2011 г., съобщи министърът на земеделието в оставка Димитър Греков пред БНР.
Греков заяви, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да Сделката за продажба на държавни гори на компанията "Южен поток България" за нуждите на строителството на газопровода е сключена въз основа на решение на Министерския съвет от 2011 г., съобщи министърът на земеделието в оставка Димитър Греков пред БНР. Греков заяви, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да

Фалиралият руски туроператор остави 1500 туристи у нас

http://econ.bg/Новини/Фалиралият-руски-туроператор-остави-1500-туристи-у-нас_l.a_i.559952_at.1.html

Три български фирми ще поемат грижите за потърпевшите клиенти на фалиралия руски туроператор „Лабиринт“. Това съобщи днес във Варна зам.-министърът...

Кунева: Там, където няма добро управление, и жертвите, и разрушенията са огромни

http://pik.bg/кунева-там-където-няма-добро-управление-и-жертвите-и-разрушенията-са-огромни-news209818.html

Кунева: Там, където няма добро управление, и жертвите, и разрушенията са огромни

Има световна статистика как различните страни понасят природните бедствия. Там, където има добро управление, е с много по-малко жертви и с много по-малко разрушения. Там, където няма добро управление, и жертвите, и разрушенията са огромни – дори от много по-малък катаклизъм. Ние сме в тази ситуация. Това каза в интервю за Фокус” Меглена Кунева, председател на „България на гражданите”, част от Реформаторския блок, във връзка с наводнението в град Мизия.

„Най-напред трябва да се направи проверка – да се види чия собствеността и коя е отговорността. След тази проверка да се предприемат необходимите действия, защото ние много добре знаем на какви условия трябва да отговаря всяка една от системите – дали ги има или няма, кой ги е управлявал няколко правителства, няколко десетилетия назад и да се поправи там, където нещата не вървят”, посочи Кунева.

По нейните думи всяко управление има три стъпки – констатация, анализ, действие.

„Да се върнем съвсем малко назад в миналото и да видим има ли отговори на въпросите: какво се случи с наводнението в село Бисер, какво се случи със земетресението в Перник и какво се случи с наводнението във Варна. Ако на тези три въпроса, които са в рамките на само две години назад, ние нямаме отговор какво е направено и какви мерки са взети, значи не правим нищо и това е оценка за управлението, а не за природата. Тогава управлението е природно бедствие”, подчерта Кунева.

Орешарски: Не е необходима актуализация на бюджета

http://pik.bg/орешарски-не-е-необходима-актуализация-на-бюджета-news209817.html

Орешарски: Не е необходима актуализация на бюджета

"Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време". Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук".

"Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана", пише още Орешарски.

"А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част.

Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета", отбелязва той.

Избягал от зоопарка ягуар се разхожда на свобода в Ловеч

http://offnews.bg/news/n_1/n_371503.html

Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът е получен в 09.40 часа тази сутрин. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани. Екипи на полицията и гражданска защита са на място. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви пред БТА, че е установено, че ягуарът е в района на зоопарка. Извикани са ловци. Те ще се опитат да упоят животното и да го върнат в клетката му, но ако не успеят, ще се наложи да го застрелят.

73% трябва да достигнат усвоените средства от ЕС в края на годината

http://frognews.bg/news_74104/

Във връзка с големия обществен интерес, пресцентърът на Министерски съвет предостави информация за напредъка по изпълнението на оперативните програми за периода 2007-2013 г. и статут на подготовката на стратегическите документи за периода 2014-2020 година. Ето и пълния текст на предоставената информация:

БЧК: В Мизия има спешна нужда от вода

http://www.cross.bg/voda-neobhodimost-miziya-1423705.html

/КРОСС/ Екипи на Българския червен кръст са в Мизия и от снощи се опитват да снабдят хората с минерална вода и всички пособия от първа необходимост. Пред Дарик Ясен Сливенски от Червения кръст заяви, че към момента в Мизия няма необходимост от допълнителни екипи от доброволци, но призова хора и фирми, които имат възможност, да помогнат с минерална вода, тъй като наличните количества са на изчерпване. По-голямата част от 500-те души, които са евакуирани, в момента са настанени в читалището и детската градина на града, обясни още Ясен Сливенски. „От вчера на обяд сме тук, в 23:30 ч. вечерта се прибрахме във Враца, за да организираме допълнително подпомагане. Ще направим необходимото, за да достигнат материали от първа необходимост - вода, чаршафи, одеала и пр. Ние задържаме да активираме допълнително наши доброволци. Но фирмите в област Враца могат да вземат предвид, че има нужда от минерална вода в големи опаковки. Другото необходимо е транспорт с бусове и камиони, за да се осъществяват доставките. В централната ни база в София се товарят допълнителни количества", добави той.    

6 причини защо касисът е наистина много полезен

http://interest.actualno.com/6-prichini-zashto-kasisyt-e-naistina-mnogo-polezen-news_43103.html

Забравете скъпите супер плодове като годжи бери, асаи и др. Касисът съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съперничи с екзотичните си братовчеди. Информацията съобщава БГНЕС,...

Приеха 8 деца по спешност в болницата в Разлог

http://blagoevgrad.actualno.com/Prieha-8-deca-po-speshnost-v-bolnicata-v-Razlog--news_43104.html

8 деца, които са на международен лагер в Банско, са приети по спешност в болницата в Разлог със сиптоми за натравяне. Освен тях и други гости на хотела днес по обяд бяха транспотрирани до болни...

Министерски съвет е продал държавни гори на "Южен поток" с постановление от 2011г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227468

Сделката за продажба на държавни гори на компанията Сделката за продажба на държавни гори на компанията "Южен поток България" за нуждите на строителството на газопровода е сключена въз основа на решение на Министерския съвет от 2011 г., съобщи министърът на земеделието в оставка Димитър Греков пред БНР. Греков заяви, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да

Лазаров: Бедстващи в Мизия отказват да бъдат евакуирани

http://www.cross.bg/lazarov-glavniyat-sekretar-1423704.html

/КРОСС/ "Десетина лица остават в бедствено положение и в момента се работи по тяхното извеждане." Това съобщи в ефира на Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. „От петък се взимат мерки от гледна точка превенция - хората са убеждавани да напуснат домовете си, кметът е издал съответната заповед, но по една или друга причина част от тях са отказали", отбеляза Лазаров. „Над 500 души са евакуирани до момента. Евакуацията продължава, но за съжаление има още такива, които са заключени в домовете си и отказват да ги напуснат", каза главният секретар, като коментира, че една от причините е българският манталитет, който довел до усложняване на ситуацията. Светлозар Лазаров обясни, че не се сеща за текст в закона, по който може да бъде наложена принудителна евакуация. „Силният валеж, а вероятно и част от язовирите са прелели, е допринесъл за този водосбор, който се е образувал. Да не прибързваме с оценките за причините довели до бедствието" призова главният секретар на вътрешното министерство.  

Добрев: Договорът с "Уестингхаус" е безобразие

http://frognews.bg/news_74103/

Договорът с „Уестингхаус“ е безопразие. Като такъв го определи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той напомни, че подписването му е станало на тъмно.

Жители на "Аспарухово" със съдебен иск, къщите им били съборени незаконно

http://pik.bg/жители-на-аспарухово-със-съдебен-иск-къщите-им-били-съборени-незаконно-news209814.html

Жители на "Аспарухово" със съдебен иск, къщите им били съборени незаконно

Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда, съобщи Би Ти Ви.

„В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?!”, убедена е Ирина Карагьозова, която преди дни е останал без къщата на своето детство.

Багерите са изравнили постройката със земята заедно с цялата покъщнина. Жената работи като полицай в София, но нито тя, нито съсобственикът - във Варна, са предупредени от общината. Научават от съседка.

„Видях, че дойде багерът и започна да събаря къщата и в това време звъннах на собственичката, която е в София”, разказа съседка.

Ирина негодува срещу радикалната мярка, приложена без никакво време за изнасяне на ценното от дома. Кметът на Аспарухово Йордан Николов обаче е непреклонен: „Времето за действие беше твърде кратко, за да може да се известят по нормалния начин”. Явно и поради тази причина в описа на имота пише, че собственикът му е неизвестен.

А къщата е строена преди повече от 60 години и има всички документи - трябва да ги имат и в общината, твърди собственикът. Комисия на кметството направила оглед и установила, че покривът започва да се руши и застрашава имота.

Проверяващите обаче не са направили снимки. Къщата е далеч от пострадалите райони на Аспарухово. Затова Карагьозова ще съди общината за безпричинно събаряне.

Защо касисът е полезен

http://www.vesti.bg/novini/zashto-kasisyt-e-polezen-6018971

Забравете скъпите супер плодове като годжи бери, асаи и нар. Касисът съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съперничи с екзотичните си братовчеди, съобщава в. "Дейли експрес".

Българска запалка вкара в затвора британец

http://www.cross.bg/yaiit-bereta-pistolet-1423703.html

/КРОСС/ Британец влиза в затвора за 10 месеца заради притежание на българска запалка с формата на пистолет Берета пише в. "Дейли рекърд", цитиран от ТВ7. 37-годишният Стивън Уайт демонстрирал играчката в увеселителен център в шотландския град Клайдбанк. Той решил да се пошегува с приятелите си, като покаже запалката, която преди години получил като подарък. Донесъл му я негов близък, който идвал в България на почивка. Уайт беше осъден по силата на закон за огнестрелните оръжия от 1968 г., според който е незаконно да се показва имитация на оръжие на обществено място. Приятелите му са шокирани от присъдата, те се надявали, че той е щял само да бъде глобен. Уайт бил заловен със запалката, имитираща пистолет Берета, миналия октомври. По онова време той бил пуснат под гаранция за друго престъпление.  

Светлозар Лазаров: Взети са мерки за всички бедстващи

http://pik.bg/светлозар-лазаров-взети-са-мерки-за-всички-бедстващи-news209815.html

Светлозар Лазаров: Взети са мерки за всички бедстващи

Взети са мерки за всички, за които има данни, че са бедстващи, и ще бъдат спасени в град Мизия, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи БНР.

По думите на Светлозар Лазаров, превантивните действия от страна на институциите е започнала още от петък, а населението е било предупредено за очакваното бедствие.

„Местните жители са уведомени и от страна на местната власт и от страна на Министерство на вътрешните работи, че престои напливна вълна следствие на големия валеж. За съжаление някои от жителите не са се съобразили с нашите указания. Има една жертва – възрастен човек. Той е бил предупреден многократно от сина си – наш служител, но не се е съобразил с взетите мерки, останал е в дома си и е загинал. Нямаме данни за други жертви до момента. Има над 20 съборени къщи, но това са общо взето нестабилни постройки.“

Светлозар Лазаров подчерта, че са осигурени техника и служители на МВР от съседни области за справяне с бедствената ситуация: „Над 300 служители от съседните области, над 100 единици техника – и кранове, и единици на „Пожарна безопасност“. Отделно има два модула на Министерство на отбраната, линейки. Общо взето сме се погрижили за хората на първо време. Очакваме в момента да настаним лицата, които са бедстващи. Осигуряват се възможности за доставка на вода и хранителни продукти на бедстващите.“

С празнично шествие откриват Международния фолклорен фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260043

С празнично шествие от 18:30 часа днес започва Международният фолклорен фестивал във Варна. То ще тръгне от площад „Независимост“ и ще стигне до входа на Морската градина. Около 200 участници от седем държави ще представят танцово изкуство по време на 23-тото издание на фестивала, който ще се проведе от 3 до 8 август в морската столица, съобщиха организаторите за Moreto.

Снаряд падна в едно от училищата в Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-grada-ychilishtata-1423702.html

/КРОСС/ Сградата на едно от училищата в град Донецк в източната част на Украйна, който спецчастите искат да блокират, е била частично разрушена при нощен артилерийски обстрел, пострадали няма, съобщава се на сайта на градския съвет. Също така е паднал снаряд на едрокалибрено оръжие в една къща в Донецк, но спасителите досега не могат да стигнат до мястото на инцидента заради постоянните стрелби на града от спецчастите. Освен това властите на града съобщават, че заради повреди в електроподаването 167 многоетажни блокове и 2300 къщи в Донецк остават без ток, предава Гласът на Русия.  

Миков: Очаквам утре да гласуваме бюджета на Здравната каса

http://frognews.bg/news_74102/

Очаквам утре в пленарна зала да има кворум и да гласуваме актуалицацияна бюджета на Здравната каса, но не и на държавния бюджет. Това каза председатнелят на народното събрание Михаил Миков по БНР.

Две мелета на пътя оставиха 2 трупа и 3-ма тежко ранени

http://www.bnews.bg/article-112835

Две жертви и трима тежко ранени - това е черната равносметка след две тежки катастрофи от Пловдивска област в събота.

Борисов: В Бяла Слатина има над 250 семейства, които трябва да бъдат подпомогнати, а в град Мизия семействата, които имат нужда от помощ, са над 500

http://pik.bg/борисов-в-бяла-слатина-има-над-250-семейства-които-трябва-да-бъдат-подпомогнати-а-в-град-м-news209813.html

Борисов: В Бяла Слатина има над 250 семейства, които трябва да бъдат подпомогнати, а в град Мизия семействата, които имат нужда от помощ, са над 500

Тотю Младенов ме информира, че най-тежко е положението в Бяла Слатина и в Мизия. В Бяла Слатина има над 250 семейства, които трябва да бъдат подпомогнати, а в град Мизия семействата, които имат нужда от помощ, са над 500. Това оповести преди минути Бойко Борисов чрез Фейсбук.

"Евакуирането на жителите на Мизия продължава и в момента. Хората са настанявани при близки и роднини и в предоставените от местните власти домове. Кметът на Оряхово е съобщил, че болницата в града е в готовност да настанява хора, ако се наложи. Младенов ми съобщи, че местните власти и институциите вече са в пълен синхрон", посочи лидерът на ГЕРБ.

ББЦ с кризисен щаб за координация и дарения за пострадалите в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227454

Стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура“ в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия, съобщиха от пресцентъра на партията.
Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента Стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура“ в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента

"България без цензура" отваря кризисен щаб за координация и дарения за пострадалите в Мизия

http://pik.bg/българия-без-цензура-отваря-кризисен-щаб-за-координация-и-дарения-за-пострадалите-в-мизия-news209812.html

"България без цензура" отваря кризисен щаб за координация и дарения за пострадалите в Мизия

Стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура“ в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента раздават питейна вода на евакуираните граждани на местата, където се струпват евакуираните граждани на Мизия.

Представителите на ББЦ работят паралелно с медицински екип, изпратен от Бяла Слатина, който се намира на моста в центъра и при нужда може да бъде потърсен на телефон 088 600 9174, д-р Васил Илиев.

Паралелно с това ББЦ превръща офиса си във Враца на адрес ул. Мито Цветков 2, ет. 3 в кризисен координационен щаб, в който могат да се оставят дарения и да се записват доброволци, които да се включат в спасителната операция след спадането на нивото на водата. На телефони 087 990 9742 и 089 550 6360 гражданите могат да получат актуална информация за случващото се в Мизия от екипа, намиращ се на мястото на бедствието.

Към момента един от основните проблеми е нежеланието на част от жителите на града да се евакуират, защото не искат да оставят къщите си без надзор и се страхуват от мародери. По този повод се обмисля се създаването на граждански патрули за охрана, които да започнат да функционират, след като нивото на водата спадне. Така пострадалите ще бъдат по-спокойни за имотите си.

Кметът на Мизия: Насилствено евакуираме хора, виждайки заплахата за живота им

http://pik.bg/кметът-на-мизия-насилствено-евакуираме-хора-виждайки-заплахата-за-живота-им-news209811.html

Кметът на Мизия: Насилствено евакуираме хора, виждайки заплахата за живота им

Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот. Това каза в интервю за „Фокус” Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия. „Има хора, които не желаят евакуация.

Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души. Разположили сме ги в двата сухи полюса на града, за да можем да им осигурим необходимите грижи, да им доставим вода, храна, завивки и медицинска помощ”, обясни Виолин Крушовенски.
Относно това дали има подадени сигнали за изчезнали хора, кметът на Мизия каза: „Към момента не можем да направим този анализ, както не можем да направим справка колко са разрупените къщи, селскостопански сгради, нито колко декара земеделска продукция е залята”. „За съжаление явно е залята почти цялата територия, тъй като ние сме един равнинен участък, водата се е акумулирала в тази равнина и в седващият момент идва с огромна сила и залива нашия град. Не сме в състояние да направим такава статистика”, допълни кметът.
„Прави се абсолютно всичко необходимо от екипите на гражданска защита, доброволците също помагат за извозването на пострадалите. Хората се евакуират, настаняват се в една детска градина и в един жилищен комплекс и получават необходимите грижи”, посочи Крушовенски. „Неистови са усилията на спасителните екипи на гражданска защита и на хората, които помагат като цяло. Прави се всичко необходимо, цялото ни внимание е ангажирано до пълното покриване на всички бедставащи къщи, да извозим хората, да ги евакуираме по суша и вода. Това може би ще продължи дълго време, но за жалост водата продължава да стои висока и създава опасност за просмукване на сгради”, каза още Крушовенски.

ББЦ отваря кризисен щаб за координация и дарения за пострадалите в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227450

Стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура“ в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия, съобщиха от пресцентъра на партията.
Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента Стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура“ в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента

Решението за продажбата на земя на "Южен поток" АД е взето отдавна

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-reshenie-1423701.html

/КРОСС/ Министърът на земеделието в оставка Димитър Греков заяви в ефира на БНР, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът „Южен поток". "Нямам, защото това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури. Взето е предвид решението на МС от 2011 г., с което газопроводът „Южен поток", в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с решение на НС от 11 юли 2011 г., мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствените зони А и Б, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Подробният устройствен план, парцеларен план на обекта "Преносен газопровод „Южен поток" на територията на Република България" за имотите е одобрен със Заповед номер РД - 0332 / 24.03.2014 г. на Министъра на регионалното развитие, в следствие на което, за промяната, пазарната оценка на тези 17 имотd е изготвена от независим оценител, като са взети предвид реално обявените към момента цени на подобни и със сходни характеристики в района на град Варна", разясни министърът. Грегов уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 000 000 лева

Над 2 милиона туристи от чужбина до юни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227446

5,7% е ръстът на чуждестранните туристи посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година, каза зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев, съобщи Фокус.
Бранимир Ботев посочи, че страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите, 5,7% е ръстът на чуждестранните туристи посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година, каза зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев, съобщи Фокус. Бранимир Ботев посочи, че страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите,

5,7% ръст на чуждестранните туристи у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227442

5,7% е ръстът на чуждестранните туристи посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година, каза зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев, съобщи Фокус.
Бранимир Ботев посочи, че страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите, 5,7% е ръстът на чуждестранните туристи посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година, каза зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев, съобщи Фокус. Бранимир Ботев посочи, че страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите,

Австралия остава в календара на Формула 1 до 2020 г. с договор за 250 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355267_avstraliia_ostava_v_kalendara_na_formula_1_do_2020_g_s/?ref=rss


Състезанието за Голямата награда на Австралия остава в календара на Формула 1 поне до 2020 г., обявиха организаторите. Новият петгодишен договор е на стойност около 250 млн. долара, пише "Хералд сън".

Австралийският министър-председател Денис Наптин обясни, че сделката е по-добра за данъкоплатците спрямо досегашния контракт, който изтичаше през 2015 г.

По думите му направените инвестиции са се изплатили многократно. Той обясни, че информацията за стойността на договора е...

Заспал шофьор едва не се вряза в автобусна спирка

http://www.cross.bg/kolata-peshehodnata-marinka-1423700.html

/КРОСС/ Заспал шофьор едва не помете хората, чакащи на автобусната спирка в бургаското село Маринка. Трагедията се разминала по чудо, а колата - черно Ауди, се блъснало с бясна скорост в намиращите се до пешеходната пътека знаци, съобщава flagman.bg. Хората на спирката с ужас видели към тях да се приближава автомобилът, който криволичел на пътя. В последния момент колата се насочила към тротоара, където се блъснала в знаците и се забила в близката къща. Шофьорът не извикал КАТ, а направо си тръгнал пред погледите на сащисаните хора. Те обаче подали сигнал в полицията. "Ако имаше човек на пешеходната пътека, колата щеше да го размаже. Цяло чудо е, че няма загинали", каза кметът на Маринка Лъчезар Колев.  

Евакуираха молове в София и Бургас

http://crime.actualno.com/Evakuiraha-molove-v-Sofija-i-Burgas-news_43101.html

Евакуираха столичен мол на бул. "Ситняково" заради сигнал за бомба. Около 14 часа детски глас се е обадил на тел 112, за да съобщи, че има поставено взривно устройство в сградата. На мяст...

Балотели заменя Суарес на "Анфийлд"

http://football.actualno.com/Baloteli-zamenja-Suares-na-Anfijld-news_43102.html

Нападателят на Милан Марио Балотели може да продължи кариерата си в Ливърпул, съобщава "Sportmediaset". Италианецът е разглеждан от "мърсисайдци" като евентуалния заместник на прод...

Вучич: Независимо от съдбата на „Южен поток“, Сърбия е защитена

http://econ.bg/Новини/Вучич-Независимо-от-съдбата-на-Южен-поток-Сърбия-е-защитена_l.a_i.559951_at.1.html

Сърбия е защитена, независимо от съдбата на „Южен поток“, категоричен е сръбският премиеро Александър Вучич. „Благодаря на президента Путин и...

Греков: До края на август ще бъдат оценени щетите в пропадналите площи

http://www.cross.bg/grekov-direktzii-diga-1423699.html

/КРОСС/ "Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на „Напоителни системи" към МЗХ, нито има скъсана дига в района. Службите към Министерство са на подчинение на Кризисния щаб и помагат за нуждите в град Мизия. Следи се нивото на р. Скът и, ако е необходимо може да може да се пусне водата от някоя дига в друга поска с цел да не се залива града." Това каза за предаването „Неделя 150" по „Хоризонт" министърът на земеделието в оставка Димитър Греков. "Поразена е голяма част не само от есенната продукция - житните, а и от пролетните култури. Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи", каза още министърът. Греков заяви, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът „Южен поток", тъй като "това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури"

Валери Симеонов: Не чакайте драма от коалицията с ВМРО

http://pik.bg/валери-симеонов-не-чакайте-драма-от-коалицията-с-вмро-news209808.html

Валери Симеонов: Не чакайте драма от коалицията с ВМРО

Не чакайте драма от новата ни коалиция с ВМРО. В новия Патриотичен фронт няма да има място за формации, които работят за един лидер. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на пресконференция след подписването на коалиционно споразумение с партията на войводите.

„Само да допълня господин Симеонов. За нас участието в политиката не е самоцел. Това е проблемът на многото политици. Защото властта е не само механизъм за решаването на много проблеми, но и възможност да дадеш личен пример. Да, властта не е самоцел.

Нашата амбиция е да дадем възможност на няколко стотин хиляди български патриоти за имат алтернатива“, заяви на свой ред лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Имитатори ще гонят маймуни от индийския парламент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/03/2354806_imitatori_shte_goniat_maimuni_ot_indiiskiia_parlament/?ref=rss


След като успя да вземе по-голяма част от гласовете на изминалите парламентарни избори, индийското правителство сега ще трябва да се изправи пред друг свой враг в парламента – маймуните, разказва британският вестник "Гардиън".

Проблемът на Индия с необезпокояваното съжителство между хора и животни в големите градове отдавна е достигнал и парламента. Нахалните маймуни от вида макак обикалят свободно редица правителствени сгради и тормозят висшите чиновници. Не само това, те крадат и...

100 Кила тъне в дългове, ще остане на улицата

http://www.bnews.bg/article-112764

100 Кила има огромен заем и не може да изплаща кредита за апартамента си, разкриха приближени до него.

ВМРО и НФСБ се прегърнаха за изборите

http://frognews.bg/news_74101/

ВМР О и НФСБ се прегърнаха за изборите. Лидерите на двете партии подписаха споразумение за съвместно участие в предсрочните парламентарни избори . те ще се яват като Коалиция „Патриотичен фронт”.

МВР алармира: Не отговаряйте на есемес „Спешно е, обади ми се!”

http://pik.bg/мвр-алармира-не-отговаряйте-на-есемес-„спешно-е-обади-ми-се”-news209806.html

МВР алармира: Не отговаряйте на есемес „Спешно е, обади ми се!”

По 100 лева на минута могат да ни дръпнат ало-измамници по схемата „Обади ми се, спешно е!”. Това заяви Златка Падинкова от Криминална полиция. Най-популярни са сценариите с блъснат от кола човек, задържан роднина или близък, който се нуждае от хирургична интервенция.Все по-голяма сила набира и друг тип измама не чрез обаждания, а чрез SMS. Обикновено измамниците изпращат текстове от типа „Обади ми се спешно” и посочват номер за връзка, пише "Монитор"

Позвъняването обаче може да струва на жертвите до 100 лв. за минута, предупреждава адвокатът Благовест Йорданов.

По думите му под ударите на измамниците все по-често попадат и хора, търсещи работа. Те получават SMS от чуждестранен номер с текст „Вие кандидатствате за работа, моля изпратете ни...” Ако човек отвърне на есемеса, получава следващ с искане за друга допълнителна информация. „Започва един чат режим”, за който се плаща, допълва Йорданов. Не е ясно обаче каква цена заплащат жертвите за изпращането на тези кратки съобщения.

„Когато получите есемес или обаждане от такъв чуждестранен номер, категорично го игнорирайте - не отговаряйте нито на позвъняването, нито на есемеса“, предупреждава Йорданов. Технологията, по която се осъществяват тези измами, е чрез регистрирането на фирма. Измамниците декларират съвсем стандартна дейност - например, че продават онлайн игра. След което си правят регистрация в някой доставчик на текстови съобщения, които пренасочват обаждания и есемеси на краткия номер на фирмата, и комуникацията започва, обяснява Благовест Йорданов.

Телефонните измамници използват всякакви поводи, добави Златка Падинкова - от природни катаклизми болести и катастрофи, до актуалния случай с Корпоративна търговска банка (КТБ). Все повече хора получават обаждания от „свой близък”, който има влогове в КТБ, но не може да ги изтегли заради запора на банката, а парите му трябват. „Близкият” изпраща посредник, на когото жертвата да предаде парите.

375 телефонни измами са регистрирани от началото на годината досега у нас, казва Златка Падинкова. Тя допълва, че най-вероятно престъпните деяния от този род са повече, но не биха могли да се регистрират, тъй като не всички жертви подават сигнали. Не подават сигнали и хора, които не са се хванали на измамната схема. Затова и разкриваемостта на ало-престъпленията е по-ниска.

Случвало се е една и съща жертва да дава пари на едни и същи измамници неколкократно. Имаме случай с измамен, който 6 пъти е дал пари на престъпниците, обяснява Падинкова.

По закон наказанието за подобен тип измами е 1 до 6 години затвор. Ако измамата е извършена от група лица, те могат да получат между 1 и 8 години, а ако щетата е с особено големи размери, присъдата може да стигне и до 10 години, поясни експертът от Криминална полиция.

Кметът на Мизия: Почти насилствено евакуираме хората, виждайки заплахата за живота им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227422

Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот, каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, съобщи Фокус.
„Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души. Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот, каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, съобщи Фокус. „Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души.

Ягуар избяга от клетката си в зоопарка в Ловеч

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/iaguar-izbiaga-ot-kletkata-si-v-zooparka-v-lovech-6018967

Сигналът е получен в 09:40 ч. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани

1500 туристи в България са засегнати от фалита на руския туроператор

http://www.moreto.net/novini.php?n=260042

Заради банкрута на руския туроператор „Лабиринт” 1500 руски туристи в България не знаят как ще се завърнат в страната си. 60 % от тях са по Южното Черноморие, а останалите 40% - по Северното, съобщи на пресконференция във Варна зам.

2 загинаха, 3 тежко ранени в две катастрофи край Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/2-zaginaha-3-tezhko-raneni-v-dve-katastrofi-kraj-plovdiv-6018969

Двама загинаха, а други трима са със сериозни наранявания след две тежки катастрофи вчера в областта, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Кметът на Мизия: Почти насилствено евакуираме хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227418

Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот, каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, съобщи Фокус.
„Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души. Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот, каза Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, съобщи Фокус. „Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души.

Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал

http://www.moreto.net/novini.php?n=260041

Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си в неделя сутринта, съобщиха от ОД на МВР в Ловеч. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парка е отцепен, хората са евакуирани. Екипи на полицията и гражданска защита са на място.

Бойко Борисов: Депутати на ГЕРБ са в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227414

Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение, заяви Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
Засега осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение, заяви Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Засега осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията,

Отмненено е бедственото положение в шест села в община Родопи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355265_otmneneno_e_bedstvenoto_polojenie_v_shest_sela_v/?ref=rss


Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово е отменено от кмета на община "Родопи" Пламен Спасов днес в 13 часа, съобщи "Дарик радио". Отворен е и обходният път до село Храбрино.

Остава тежкото положение в село Дедево. Вчера то беше откъснато от света, след като водата подкопа на няколко места единствения път, който стига до него. В селото има десетки хора, които ще останат блокирани за неопределен период от време. Все още не се знае в какво...

Потоп и в Италия - най-малко четирима души са загинали

http://www.cross.bg/chetirima-oblastta-naii-malko-1423698.html

/КРОСС/ Наводнение в Северна Италия причини кално свлачище, което отне живота на най-малко четирима души, а други 20 са тежко пострадали. Заради проливните дъждове, които паднаха в областта, за десетина минути малко преди полунощ, река Лиерца излезе от коритото си в изолираното градче Рефронтоло, докато там се провеждаше местен празник. Реката отнесе всичко - жители, щандове, коли, палатки. Телата на четирима мъже от областта бяха открити през нощта, някои от тях на около 1 км от зоната на тържествата, съобщиха спасителите. Тази сутрин полицаи, пожарникари и спасители обикаляха улиците, за да оценят материалните щети, пише btvnews.  

В Европа: Плащаш-караш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4225089

Който се стяга да пътува с кола в Европа, трябва да знае къде какви такси се изискват за ползване на пътищата. Нарушителите на правилата плащат солени глоби и поради невежество или небрежност автомобилната екскурзия може да се превърне в твърде скъпо удоволствие.
Какви регламенти важат за страните на Стария континент четете в последния брой на Който се стяга да пътува с кола в Европа, трябва да знае къде какви такси се изискват за ползване на пътищата. Нарушителите на правилата плащат солени глоби и поради невежество или небрежност автомобилната екскурзия може да се превърне в твърде скъпо удоволствие. Какви регламенти важат за страните на Стария континент четете в последния брой на

Бойко Борисов: Депутати на ГЕРБ са в Мизия, ще помагат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227410

Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение, заяви Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
Засега осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение, заяви Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Засега осигурихме един ТИР питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията,

Найденов: В Мизия е воден апокалипсис

http://www.cross.bg/naiidenov-miziya-modyl-1423697.html

/КРОСС/ "Хеликоптерите „Кугър" летят над Мизия от 6:30 часа тази сутрин - участват в евакуацията на бедстващите хора и правят оглед и оценка на ситуацията. Има готовност за вдигане на още хеликоптери, ако е необходимо. Те ще бъдат базирани в непосредствена близост до града." Това каза за Новините на Нова военният министър в оставка Ангел Найденов. По думите на министъра вече трябва да е пристигнал и спасителен модул от военното формирование в Плевен, който е оборудван с отводнителни помпи, режещи машини и техника за изтегляне на закъсали автомобили. Втори модул със спасителни лодки и в състав от 40 души е насочен от Белене към Мизия. „Става дума за изключително тежка ситуация. Воден апокалипсис е може би най-точното определение", коментира Найденов.  

73% ще достигнат усвоените средства от ЕС в края на 2014 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227405

73% трябва да достигнат усвоените средства от Европейския съюз в края на 2014 година, заявиха от пресцентъра на Министерски съвет. 
Благодарение на положените усилия от страна на българските власти през последните десет месеца бе избегнато цялостното суспендиране от страна на Европейската комисия на Оперативна програма „Околна среда“, 73% трябва да достигнат усвоените средства от Европейския съюз в края на 2014 година, заявиха от пресцентъра на Министерски съвет.  Благодарение на положените усилия от страна на българските власти през последните десет месеца бе избегнато цялостното суспендиране от страна на Европейската комисия на Оперативна програма „Околна среда“,

Ягуар избяга в Ловеч

http://www.vesti.bg/novini/iaguar-izbiaga-v-lovech-6018968

Ягуар от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от МВР в Ловеч.

Собственици в "Аспарухово" готвят дела заради съборени имоти

http://www.cross.bg/asparyhovo-obshtinata-irina-1423696.html

/КРОСС/ Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда. „В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?!", споделят пред бТВ Ирина Карагьозова, която преди дни е останал без къщата на своето детство. Багерите са изравнили постройката със земята заедно с цялата покъщнина. Жената работи като полицай в София, но нито тя, нито съсобственикът - във Варна, са предупредени от общината. Научават от съседка. Ирина негодува срещу радикалната мярка, приложена без никакво време за изнасяне на ценното от дома. Кметът на Аспарухово Йордан Николов обаче е непреклонен: „Времето за действие беше твърде кратко, за да може да се известят по нормалния начин". Комисия на кметството направила оглед и установила, че покривът започва да се руши и застрашава имота. Проверяващите обаче не са направили снимки. Къщата е далеч от пострадалите райони на Аспарухово. Затова Карагьозова ще съди общината за безпричинно събаряне.  

73% ще достигнат усвоените средства от ЕС в края на 2014 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227398

73% трябва да достигнат усвоените средства от Европейския съюз в края на 2014 година, заявиха от пресцентъра на Министерски съвет. 
Благодарение на положените усилия от страна на българските власти през последните десет месеца бе избегнато цялостното суспендиране от страна на Европейската комисия на Оперативна програма „Околна среда“, 73% трябва да достигнат усвоените средства от Европейския съюз в края на 2014 година, заявиха от пресцентъра на Министерски съвет.  Благодарение на положените усилия от страна на българските власти през последните десет месеца бе избегнато цялостното суспендиране от страна на Европейската комисия на Оперативна програма „Околна среда“,

В Румъния: Стяуа се разбра с Ботев, плаща €200 000 за Лукин

http://bgfootball.actualno.com/V-Rumynija-Stjaua-se-razbra-s--Botev-plashta--200-000-za-Lukin-news_43098.html

Защитникът на Ботев (Пловдив) Сърджан Лукин вече е футболист на румънския гранд Стяуа, съобщават медиите отвъд Дунава. Румънецът, както и голямата част от легионерите на "Колежа" избраха да...

Миков: Трябва да стимулираме застраховането на имущество

http://politics.actualno.com/Mikov-Trjabva-da-stimulirame-zastrahovaneto-na-imushtestvo--news_43099.html

Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата ...

Парите по спрените европрограми тръгват до септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_371499.html

Плащанията по спрените европейски програми ще бъдат възстановени до септември. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Очакванията за "Околна среда" са плащанията да бъдат възстановени през август. По данни, цитирани от пресслужбата на МС, в случай че прогнозите бъдат изпълнени, към края на 2014 г. финансовото изпълнение на програмата би могло да достигне следните стойности: • общо плащания - 2,721 млрд.лв. (77,24% от бюджета) • общо верификация - 1,951 млрд.лв. (55,38% от бюджета) • общо сертификация – 1,883 млрд.лв. (53,48% от бюджета) След корекции по изпълнението на програмата от българските власти и консултации с европейските партньори се очаква, че плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“ в частта „Градско развитие“ и „Регионален туризъм“ ще се възстановят през септември 2014 г., съобщават от МС. Според прогнозите на Управляващите органи до края на 2014 г. размерът на сертифицираните разходи по програмите от програмния период 2007-2013 трябва да достигне 73%, прогнозират от кабинета. Към 25 юли 2014 г. реално изплатените суми са 64%, а към 31 март те са били 40%, по данни на МС. Очаква се новите оперативни програми в рамките на програмния период 2014-2020 да бъдат обсъдени на работни срещи с Европейската комисия през септември и да бъдат одобрени през октомври.

Бареков: Борисов да върне парийната субсидия

http://offnews.bg/news/n_1/n_371495.html

“Бойко Борисов да върне субсидията на народа и да се явим на избори при равен старт”, призова лидерът на “България без цензура” Николай Бареков. "До днес ГЕРБ са прибрали над 100 млн. лв. от субсидии, с които се явяваха на избори, купуваха бронирани автомобили и наемаха тайни квартири в полите на Витоша. В настоящия момент в сметките на партията на Борисов има 20 млн. лева", заяви лидерът на ББЦ. По думите на Бареков именно лидерът на ГЕРБ е направил партийните субсидии "безбожно високи", след като е взел властта през 2009 г. "За да му повярваме, че ще изпълни плана за намаляване на субсидиите, нека върне тези 20 млн. и да се явим на избори при равен старт.Несправедливо е едни да правят кампания с държавни 100 млн. лв., а нас да ни гледат под лупа за даренията, които събираме", допълни Бареков.

Светлозар Лазаров: Взети са мерки за всички бедстващи и ще бъдат спасени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227390

Взети са мерки за всички, за които има данни, че са бедстващи, и ще бъдат спасени в град Мизия, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи БНР.
По думите на Светлозар Лазаров, превантивните действия от страна на институциите е започнала още от петък, а населението е било предупредено за очакваното бедствие. Взети са мерки за всички, за които има данни, че са бедстващи, и ще бъдат спасени в град Мизия, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи БНР. По думите на Светлозар Лазаров, превантивните действия от страна на институциите е започнала още от петък, а населението е било предупредено за очакваното бедствие.

БДЖ празнува професионалния си празник

http://econ.bg/Новини/БДЖ-празнува-професионалния-си-празник_l.a_i.559950_at.1.html

Българските железничари отбелязват днес (3 август) професионалния си празник. Той се чества всяка година през първия неделен ден на месец август....

Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч

http://www.cross.bg/yagyar-izbyaga-ot-zooparka-v-lovech-1423695.html

/КРОСС/ Ягуарът от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от ОД на МВР в Ловеч. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани. Екипи на полицията и гражданска защита са на място. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че е установено, че ягуарът е в района на зоопарка. Извикани са ловци. Те ще се опитат да упоят животното, а ако не успеят, ще го застрелят, съобщава БТА.  

Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч, не знаят къде е!

http://www.bnews.bg/article-112833

Районът около парк „Стратеш“ е отцепен, хората са евакуирани. Източници на BNews.bg от зоологическата градина разказаха, че клетките на зверовете са арматурни и най-вероятно излизането е станало, като гледачът е забравил вратата отворена, след като е нахранил животното.

Светлозар Лазаров: Взети са мерки за всички бедстващи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227385

Взети са мерки за всички, за които има данни, че са бедстващи, и ще бъдат спасени в град Мизия, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи БНР.
По думите на Светлозар Лазаров, превантивните действия от страна на институциите е започнала още от петък, а населението е било предупредено за очакваното бедствие. Взети са мерки за всички, за които има данни, че са бедстващи, и ще бъдат спасени в град Мизия, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи БНР. По думите на Светлозар Лазаров, превантивните действия от страна на институциите е започнала още от петък, а населението е било предупредено за очакваното бедствие.

Отмениха бедственото положение в шест села в община "Родопи"

http://pik.bg/отмениха-бедственото-положение-в-шест-села-в-община-родопи-news209801.html

Отмениха бедственото положение в шест села в община "Родопи"

Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи” Пламен Спасов, съобщиха от пресцентъра на общината, пише "24 часа".

Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен. Единственото отворено трасе е 5-километрова отсечка от черен път, по който могат да минават само и високопроходими автомобили, но има възможност за доставяне на хранителни продукти и оказване на медицинска помощ при нужда.

Вече е отворен обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села. „Алтернативният път от километър и половина, който изградихме за три дни, вече е отворен за движение”, обяви още кметът Спасов.

Инспектори от КАТ обходиха пътя и го одобриха по него да минават моторни превозни средства. Направен е оглед и на срутената подпорна стена в река Първенецка в района на Храбрино. Експерти са поели ангажимент до две седмици да бъде готов проекта за изграждане на нова подпорна стена. В коритото на реката ще бъдат изградени и прагове.

Първанов: Ще направим всичко възможно ГЕРБ да не управлява самостоятелно

http://pik.bg/първанов-ще-направим-всичко-възможно-герб-да-не-управлява-самостоятелно-news209802.html

Първанов: Ще направим всичко възможно ГЕРБ да не управлява самостоятелно

Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „За пълна промяна на българската политика".

Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство, обясни Първанов.

Според него не е приемлива ситуацията, когато един раздробен парламент месеци наред не може да се събере. Най-често срещаната новина, която лидерът на АБВ получавал на пощата си от пресцентъра била „днес парламентът не събра кворум". АБВ е категорично „за" президентска република. Първанов мотивира тезата си, заявявайки, че в разбирането на българина за държавността винаги е доминирала държавната отговорност, респективно високите очаквания от държавния глава. На следващо място той постави чисто политическите измерения на този въпрос.

По думите му политическите опоненти спекулирали с тази идея. Говорейки за президентска република, Първанов чувал подмятания, че има сговор и настоява за президентска република заради друг човек - за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник", заяви Първанов. Първанов определи като неприятна перспектива, ако Бойко Борисов оглави изпълнителната власт на страната през следващите 4 години.

„Ние ще дадем всичко от себе си, за да не допуснем самостоятелно управление на ГЕРБ", категоричен бе Първанов. АБВ залага на възраждане на държавността чрез президентска република в предстоящата предизборна кампания. Необходима е и коренна промяна на политическия модел чрез промяна на избирателната система и партиите. Не на последно място АБВ поставя като приоритет предотвратяване на демографския срив и възраждане на нацията - икономическо, социално, образователно, културно, духовно. За постигането на целите си партията на Георги Първанов предлага списък от стъпки, които да се изпълнят. На първо място АБВ отчита необходимостта от референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство - установяване на президентска република.

Друго предложение е да се премине към смесена избирателна система - половината народни представители да се избират на мажоритарен принцип. Необходимо е трикратно намаляване на държавните субсидии, премахване на партийните квоти при избора на ВСС и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и избирането му от парламента. Друга идея на АБВ е да се създаде Агенция за борба с корупцията, която да бъде отдалечена от институциите.

Партията на Първанов ще търси мнението на хората и по идеите за възстановяване на военнопромишления комплекс, превръщането на България в енергиен център, като акцентът е върху изграждането на АЕЦ „Белене", 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй" и ускоряване на строителството на „Южен поток", осигуряване на работни места. Справедлива данъчна система предлагат още от АБВ, като се пренесе тежестта към високите лични доходи и едрата собственост. АБВ предлага въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища - запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% за средните и 20% за високите доходи.

АБВ има идея и за въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане за извършена работа у нас от 4 лв. на час. Не на последно място се предвижда активна демографска политика, като се инвестира преди всичко в децата и младото поколение, а образованието и здравеопазването да се превърнат в първостепенен национален приоритет. В самото начало на дискусията Георги Първанов направи кратко отклонение във връзка с последните водни стихии, залели някои части от страната. „Държавата е необходима, за да може да реагира на мига - точно и бързо", категоричен е Първанов.

Според него е необходимо тя да идентифицира проблема и да намери решението, преди да се е случило непоправимото. Затова лидерът на АБВ бе категоричен, че няма да приеме хора, които нямат написан един ред да се държат менторско, назидателно във връзка с обвиненията, че АБВ няма идеен замисъл.


Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч, районът е отцепен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227378

Ягуар от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от МВР в Ловеч.
Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани.
Екипи на полицията и гражданска защита са на място. По първоначални данни животното се намира все още в района на зоопарка. Ягуар от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от МВР в Ловеч. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани. Екипи на полицията и гражданска защита са на място. По първоначални данни животното се намира все още в района на зоопарка.

Борисов прати Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ да помагат в Мизия

http://www.cross.bg/mladenov-gerb-totyu-1423694.html

/КРОСС/ "Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение." Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Засега осигурихме един тир питейна минерална вода, а след като Тотю Младенов направи оценка на ситуацията, ще помогнем с каквото още можем на пострадалите семейства. За съжаление поради обилното отразяване на събора на Бузлуджа вчера, не можахме да разберем каква е ситуацията в Северна България", пише още той.  

Ягуар се разхожда из Ловеч, дебнат го ченгета и ловци

http://frognews.bg/news_74099/

Ягуар е избягал от ловешката зоологическа градина, съобщиха от местната полиция. За щастие животното не е могло да се отдалечи от района и се намира под контрол на органите на реда и ловци.

Пътуваме с помощи към Мизия, може да ги караме с БТР-и

http://www.bnews.bg/article-112832

Областният съвет на БЧК във Враца отблокира бедствения си резерв. Одеяла, храни и напитки пътуват към залетите от потопа в Мизия.

Поне един човек се е удавил при наводнението в Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260034

Намерено е тялото на възрастен мъж, който е починал вследствие на наводнението, което заля град Мизия през нощта срещу неделя. Тялото на човека е намерено от сина му, който е служител на МВР. Спасителните екипи, включително два хеликоптера, обхождат града за хора, които имат нужда от помощ.

Правата ми в договор с мобилен оператор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244081_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

 Мобилният телефон много бързо се превърна от “прищявка” в “необходимост”.Неговото наличие пък задължително е обвързано в отношения с мобилни оператори. Това са мои потребителски права, които е полезно да познавам.

Максимален срок на договора – две години

Това е срокът – максимум, при който мога да сключа договор. Мобилният оператор е длъжен да ми предостави възможност да сключа договора и с по-малък срок – за една година.

Забрана за автоматично подновяване на договора

Най-често договорите, които се предлагат от мобилните оператори, са срочни. Срочен договор е всеки с точно фиксирана крайна дата, с определен срок на продължителност – напр. 1 година.

Но какво се случва след изтичането на този срок? – Възможностите са две.

Според закона, след изтичането на този срок договорът ми се трансформира автоматично в безсрочен и продължава да действа при същите условия – без да са необходими никакви действия от моя страна. При наличието на безсрочен договор, имам правото да го прекратя едностранно (т.е. без да е необходимо съгласието на мобилния оператор) с едномесечно предизвестие, когато аз пожелая. При това, без да дължа никакви неустойки, такси или каквото и да е доплащане. В този случай обаче, (при безсрочен договор) мобилният оператор няма никакво право да утежнява условията на договора ми едностранно (т.е. без мое съгласие).

Снимка: Thinkstock

Ако пък искам, (поради някаква си причина), отново да превърна безсрочния си договор в срочен (напр. едногодишен договор, при предсрочното прекратяване на който ще дължа неустойки в размер на месечната ми такса), задължително е да удостоверя това свое безумно желание с личния си подпис. Т.е. без писменото ми съгласие, старият ми договор с изтекъл срок няма начин отново да стане срочен.

Законът забранява автоматичното подновяване (т.е. непосредствено след като срокът на договора ми изтече) на договор с мобилен оператор при същия срок. Всяка клауза или договор са непосилни да променят това. Т.е., дори и по някаква причина между мен и мобилния оператор да има сключена противна на гореизложеното уговорка, тя е абсолютно недействителна, - правото я разглежда като едно правно нищо, като несъществуваща (след като е едно правно нищо, подобна уговорка няма как да ми вмени задължение да плащам неустойки или да бъда осъден да изпълня). Противните уговорки се смятат за несключени и договорът действа между страните като безсрочен след изтичането на срока, за който е подписан.

Снимка: Thinkstock

За общите условия

Мобилният оператор е длъжен да ги публикува на интернет страницата си и да ги постави на видно място в търговските обекти, където потребителите да могат свободно да се ползват от тях.

Общите условия имат сила спрямо мен като потребител само, ако писмено съм се съгласил с тях, т.е. трябва да съм изразил съгласие догооворът да действа при общи условия!

При промяна по общите условия, операторът е длъжен в срок от 30 дни да уведоми потребителите си за промените, понеже само след уведомяване, те имат сила за потребителя. След изменение на общите условия като потребител имам право (по инициатива на оператора) да прекратя договора си в срок до един месец без санкции – в случай, че не съм доволен от внесените по общите условия промени. Ако изпусна този срок, се приема, че съм съгласен с промените и че индивидуалният мидоговор продължава да действа при промените в общите условия.

Имам право на прекратяване само, ако се ползвам от услугата, по която са внесените промени.

Снимка: Thinkstock

Право на отказ до 7 дни

Договорът ми с оператора при общи условия влиза в сила 7 дни след подписването му от моя страна, като в този срок мога да се откажа от него, без да дължа неустойки.

Ако искам, мога писмено да се съглася договорът да влезе в сила веднага. Както и най-често се случва на практика. Но ако искам да се ползвам от правото си на отказ до 7 дни, мога да откажа влизане в сила на договора ми веднага (най-често до 2 часа). В този случай мобилният оператор няма правато да ми откаже сключване на договора. Това е мое право и ако искам, мога да се ползвам от него!

Ако откажа договорът да влезе в сила незабавно, в случаите, когато при подписването му се предоставят и някакви крайни устройства (напр. мобилен апарат), мобилният оператор може да откаже да сключи договора.

При промяна на условията в договора – едностранно от страна на оператора

Снимка: Thinkstock

Договорът ми може да бъде изменен само при взаимно съгласие на страните, а не индивидуално от мобилния оператор.

Какво да правя, ако тези мои права са нарушени?

1. Мога да подам жалба в отдел "Жалби" на съответния мобилен оператор.

2. Мога да подам жалба към Комисия за регулиране на съобщенията. Те не са орган, който може да разреши индивидуалния ми казус, но са контролен орган спрямо мобилните оператори.

3. На трето място, понеже това са потребителски права, мога да подам жалба и до Комисия за защита на потребителите. А на този адрес имам възможност да пусна оплакването си онлайн.

4. Ако все още не съм разрешил конфликта си с оператора, мога да използвам професионалата помощ на адвокат и да започна дело в съотвения съд.

Снимка: Thinkstock

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

 

Автор: Вяра Молева

73% трябва да достигнат усвоените средства от ЕС в края на годината

http://www.cross.bg/razvitie-perioda--1423693.html

/КРОСС/ Във връзка с големия обществен интерес, пресцентърът на Министерски съвет предостави информация за напредъка по изпълнението на оперативните програми за периода 2007-2013 г. и статут на подготовката на стратегическите документи за периода 2014-2020 година. Ето и пълния текст на предоставената информация: " - Значителен ръст на сертифицираните разходи по европейските фондове бе постигнат в мандата на настоящото правителство. Това сочат данните на Информационната система за управление и наблюдение на финансовите инструменти на Европейския съюз за България. Сертифицираните разходи по седемте оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма „Развитие на сектор рибарство", финансирани със средства от ЕС, за периода 1 януари 2007 - 31 март 2013 година възлизат на 33%. Към 31 май 2013 г. процентът е 37 на сто, за да достигне към 25 юли 2014 година - 56% от общия бюджет на програмите /или ръст от 19 процента само за 14 месеца. Според прогнозите на Управляващите органи до края на 2014 г. размерът на сертифицираните разходи, при добро управление на системите на европейските фондове, трябва да достигне 73%. Към 25 юли 2014 г., средствата, които следва да бъдат сертифицирани до 31 декември 2014 г., за да бъде изпълнено правилото N+2/N+3 са в размер общо на 1 378 273 471 евро

Десетки блокирани в Дедево и Равнища

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/desetki-blokirani-v-dedevo-i-ravnishta-6018965

Черният път, който свързва Дедево в Бойково, няма да бъде възстановен, защото след огледа се е оказало, че ще отнеме много повече време и средства, отколкото да се ремонтира основното трасе

Вратар от школата на "Ботев" е бил на проби в "Рома"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355256_vratar_ot_shkolata_na_botev_e_bil_na_probi_v_roma/?ref=rss


Вратарят на "Ботев" Стамен Бояджиев е бил на едноседмични проби в "Рома", съобщават от пловдивския клуб.

17-годишният юноша на "канарчетата" е участвал в тренировките на дублиращия отбор на "вълците". Според информацията той е оставил отлични впечатления с представянето си.

Бояджиев изигра много силен сезон в първенството за юноши до 17 години, допълват от клуба. Като капитан на жълто-черните той помогна на отбора да спечели бронзовите медали.

Вратарят изигра...

Най-коментираното: На ДПС не им трябва толкова непоследователен партньор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355115_nai-komentiranoto_na_dps_ne_im_triabva_tolkova/?ref=rss


На ДПС не им трябва толкова непоследователен коалиционен партньор! - това е първата читателска бележка под най-коментираната статия на "Дневник" тази седмица, чието заглавие е: " Борисов сложи край на парламента и промените в бюджета, за да не го "пришиват" към ДПС" Темата е събрала общо 347 изказвания на читатели.

САЩ показаха снимки "как Русия обстрелва Украйна", а 307 пъти читатели  изразиха отношение към конфликта. Твърде много от мненията са изтрити от модераторите заради...

Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч, хората са евакуирани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227372

Ягуар от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от МВР в Ловеч.
Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк Ягуар от ловешката зоологическа градина е избягал от клетката си тази сутрин, съобщиха от МВР в Ловеч. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" е отцепен, хората са евакуирани. Екипи на полицията и гражданска защита са на място. По първоначални данни животното се намира все още в района на зоопарка.

Къде бяхте, европейци, като стреляха по децата ни?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244080_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B

 Данаил Глишев е репортер в Нова телевизия. Той е човекът, който през последните месеци е на най-горещите точки по света – отразява както кризата в Украйна, така и трагедията със сваления малайзийски самолет MH17. Професията не веднъж го прави пряк свидетел на днешните военни сблъсъци и конфликти. Говори френски, английски, полски и руски. През последните години е отразявал икономическата криза и изборите в Гърция, протестите на площад Таксим в Турция и е разработвал още редица репортажи на икономическа и политическа тематика, както в международен план, така и в България.

- През последните месеци два повода те изпратиха в Украйна - сваленият Боинг и военните сблъсъци. Какво видя при последното си посещение там - къде бяхте, с кого се срещнахте, успяват ли международните екипи да работят... и като цяло, променило ли се е нещо след последното ти ходене през март?

Отзад напред. Донбас гори. С различна интензивност в областите на Луганск и Донецк се водят сражения между т.н. опълченци на „Народните републики” и силовите структури на Украйна, за краткост наричани от местните „силоваци”.

Ще Ви направи впечатление, че терминологията, като във всеки съвременен конфликтq се използва стриктно, почти педантично и от двете страни, но със своите специфики. Това е заради сложната картина на международни ангажименти, политически компромиси и често откровен натиск за спазване на формите, приемливи на европейско и световно ниво.

Така украинците пунктуално наричат зоната на боеве – „район на АТО” – превеждам: район на Антитерористичната операция. Войските им в района автоматично са „сили на АТО”, генералите им – „ръководители на АТО” и пр.

От другата страна, частите на „опълченците”, по украинската терминология -„сепаратистите”, а в неформалната блогосфера - „белогвардейците” или направо „уродите”, наричат правителството на Украйна: „Хунтата в Киев”, „фашистите” или „Афробандеровците”. Тази малко непривична за нас терминология пък е напълно приемлива за потребителите на руските медии.

Така промяната от март насам не е за добро, особено в източните части на страната. Ще припомня, след отцепването на Кримския полуостров, проруски настроените слоеве в Донбас, а и в Харков и Днепропетровск, но далеч не всички жители на Донецка и Луганска области, застанаха твърдо на позицията за федерализация на страната, дори чрез силово решение и с риск от широкомащабни бойни действия. Веднъж поели този риск, те буквално подпалиха страната си. За това казвам, че Донбас гори.

Разрешение от Донецката народна република на името на Данаил Глишев за работата му като журналист на нейна територияРазрешение от Донецката народна република на името на Данаил Глишев за работата му като журналист на нейна територия Източник: Данаил Глишев

- Според теб как ще се отрази самолетната катастрофа на украинската криза - още повече ли ще се задълбочи или точно обратното - ще се окаже поводът, който ще ускори изхода от нея?

Политици и дипломати, и не само в Европа, предпочитаха да смятат случващото се в Донбас, независимо дали това е „антитерористична операция” или „борба с бандеровците”, според разбиранията си, за локален проблем. Там, на края на картата на Стария континент има конфликт, но намесата на Брюксел, Москва, Вашингтон или ООН, заплашват крехкия баланс на енергийни и икономически интереси в глобално измерение.

Катастрофата на авиолайнера MH17 е проблем от съвсем друго естество за Международната общност. Това първи разбраха в Киев, след което президентът Порошенко буквално и отново, „терминологично” свърза двете. Свалянето на самолета за него, каза го още вечерта на катастрофата, е „терористичен акт”.

Промяна има и в мисленето на Европейския съюз. От Холандия се чуха гласове, че:”Украинската криза чука на вратите на Запада!”. Москва също бързо се ориентира в проблема и от пълното му отричане, пред очите на репортерите от цял Свят, се стигна до „сътрудничество” между „Народните републики” и международни експерти и предаването на телата на загиналите на гарата в Харков за независима експертиза.

Веднага след това обаче конфликтът ескалира, подпален от нова украинска атака и сега мястото на трагедията, районът, където падна малайския самолет, една ивица от градовете Шахтьорск до Торез, се превърна в поле на кървави боеве.

Данаил Глишев пред Донбас Арена, юли 2014Данаил Глишев пред Донбас Арена, юли 2014 Източник: Данаил Глишев

- А как гледат на това местните хора - каква е тяхната версия за трагедията?

Хората в Донбас са основните потърпевши от конфликта. Те са без вода, без ток и по-лошото, под обстрел. Думата „Град”, названието на руска ракетна система за залпов огън, с която разполагат и използват и двете страни се превърна в най-краткото определение за кошмара, който хората там изживяват всекидневно.

По въпроса за трагедията със самолета, както и с проблемите на конфликта и мира, забелязвам известна промяна. Както за отделянето от Украйна, така и за причината за трагедията с лайнера, местните граждани постепенно достигат до някои истини, които в началото им убягваха. Може би и със спирането на Интернет в много райони на Донбас, а и с последните удари на силите на АТО, мисленето им се насочва към по-бързо достигане на мир и спокойствие.

- Докато отразявахте военните сблъсъци на Майдана, си разказвал, че хора буквално са умирали пред очите ви - какво видяхте и как се запазва самообладание, какво си казва човек в такъв момент?

- 19 февруари на Майдана в Киев е наистина жив спомен и незабравим ден за мен. Нищо не може да бъде сравнено с уличните боеве. Но в Куйбишевски район на Донецк попаднахме и под артилерийски обстрел. Сковава нервите. Лицата на хората се изпъват. Населението бяга панически, ругаейки войниците, които се опитват да отцепят зоната, в която падат мини и ракети.

Филмите могат да дадат картина, но не и особената, подлудяваща психиката атмосфера. Ремарк е описал чувствата на войници, под артилерийски огън. Питам се, кой ще опише чувствата на майки с деца под огъня. А самите деца свикват и на това. Родители, евакуиращи се от полуделия, обсаден град, ни споделиха, че малките заспиват дори под обстрел. Просто свикват.

- В подобна ситуация кое се оказва по-силно - журналистическият дълг или инстинкта за самосъхранение?

Този въпрос ще оставя за разглеждане от СЕМ. Шегувам се. Работата си е работа, ако не сме там, няма да има материал.

- С какви човешки истории се сблъскахте там - разкажи ни тази, която най-силно те впечатли.

Там наистина е място на човешки истории. „Хемингуейско” е, ако мога така да се изразя, "мая" за книги като тези на Джон Рид, Макгахан или Капушчински. Мога дълго да разказвам за шофьора на такси Юрий, родом от Якутск, Далечния север, който пише поезия, в която директно обвинява олигарсите, но и овчедушието на народа си, за войната. Цитира дълги пасажи от стиховете си в колата, докато кара.

Мога да поразсъждавам за местата на т.н. „копанки” – нелегалните мини, в които мъже с черни лица изкарват прехраната за семействата си в нечовешки условия. Странно защо тези места са старателно заобикаляни и от „опълченците”, и от т.н. „сили на АТО”. Дали наистина мафията не е по-силна от всички там?

А какво да Ви кажа за жената, която на гарата в Донецк, през сълзи, като видя камерата на оператора ми Деси Митов, ни попита: „Къде бяхте, европейци, като стреляха по децата ни?” Може би един ден ще намеря думите за тези истории. 

Данаил Глишев предостави специално за Vesti.bg кадри, заснети с личния му телефон през юли тази година по време на обстрела на гарата в Донецк :

Бургазлия и пловдивчанка спечелиха плувния маратона Галата - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260039

Теодоси Чернев от Бургас спечели 74-тото издание на плувния маратон Галата - Варна, съобщава Агенция Черно море. Бургазлията, спечелил надпреварата при мъжете, постигна време от 51 минути и 53 секунди. Втори при мъжете само на 5 секунди от победителя се нареди 16-годишния варненец Арсений Пекетов - 51 минути и 58 секунди.

Цените на доматите са скочили с 80% за година

http://econ.bg/Новини/Цените-на-доматите-са-скочили-с-80-за-година_l.a_i.559949_at.1.html

През юли цените на доматите са скочили с 80 на сто за година и са най-високите за последните 5 години. Рекордно високи са цените и на...

Силно земетресение е регистрирано в Югозападен Китай

http://asia.actualno.com/Silno-zemetresenie-e-registrirano-v-Ugozapaden-Kitaj-news_43095.html

Силно земетресение с магнитуд 6.1 е регистрирано в югозападната китайска провинция Юннан в неделя, предаде AFP. Трусът е станал на 11 км от северозападно от град Уенпинг на относително ниска дълбочин...

Удар по Джерард - Скоулс нарече кариерата му в националния "провал"

http://football.actualno.com/Udar-po-Djerard---Skouls-nareche-karierata-mu-v-nacionalnija-proval-news_43093.html

Бившият английски национал Пол Скоулс атакува остро капитана на "Трите лъва" Стивън Джерард. Той нарече кариерата му в националния отбор "провал". "Сигурен съм, че останалите...

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две

http://vraza.actualno.com/Jertvite-na-vodnata-stihija-v-Mizija-stanaha-dve-news_43092.html

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две. Загинала е възрастна жена, съобщи БНР. По-рано тялото на мъжа беше открито в дома му. Той е бил предупреден да се евакуира, но е отказал. "Един ...

Отмениха бедственото положение в селата в община "Родопи"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227369

Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи” Пламен Спасов, съобщиха от пресцентъра на общината.
Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен. Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи” Пламен Спасов, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен.

Метеоролозите предупреждават! От сряда пак порои

http://frognews.bg/news_74098/

От сряда пак започват обилни валежи над страната. Това предупредиха метеоролозите.

Ученици в болница след натравяне в Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_371479.html

Седем деца и един преподавател остават в инфекциозното отделение на МБАЛ-Разлог, след като снощи са приети със симптоми на стомашно неразположение, съобщи БГНЕС. Пациентите са били на международен лагер на математици в хотел "Орфей" в Банско, уточнява агенцията. Освен българи сред тях има румънци и французи. В болница са и три деца от френската група. След вечеря на част от тях им прилошало и към 22:00 ч. 15 души потърсили помощ в разложката болница. В момента здравните специалисти уточняват каква е била причината за стомашното разстройство на лагерниците. От хотела са взети проби от храната и кухнята, работата на институциите по поредното отравяне на деца в Банско продължава. Не е изключено и причина за масовото натравяне да е водата в курортния комплекс. 60-те деца, които са на лагер-школа, в която се провежда състезание и екскурзии до близки туристически обекти, са пристигнали в хотела в Банско преди три дни, като е предвидено да останат до 6 август.

СНИМКА: Камелия пак си го показа!

http://www.bnews.bg/article-112831

Камелия отново напомни за себе си. Певицата обича провокациите и с поредния фотос, който публикува във фейсбук страницата си, остави без дъх феновете си.

Делян Добрев: Договорът с "Уестингхаус" е безобразие

http://www.cross.bg/dobrev-tzena-sporazymenieto-1423692.html

/КРОСС/ Делян Добрев от ГЕРБ също определи сключването на договора с "Уестингхаус" като „безобразие", а подписването му - на тъмно. "Не сме виждали споразумението и не знаем какво съдържа, затова не можем да кажем подкрепяме ли го или не", каза Добрев в ефира на БНР. Според него известното досега за документа буди съмнения. "Говори се за 5,3 милиарда долара цена на този блок, фиксирана в споразумението, което означава, че много от параметрите по бъдещото изграждане на централата вече са уточнени. Какво включва тази цена също не е ясно", добави Добрев, който е категоричен, че ГЕРБ ще настоява служебното правителство да публикува подписаното споразумение.  

Отмениха бедственото положение в шест села в община "Родопи"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227363

Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи” Пламен Спасов, съобщиха от пресцентъра на общината.
Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен. Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи” Пламен Спасов, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен.

Незаконен рудник уби бик (снимки)

http://pik.bg/незаконен-рудник-уби-бик-снимки-news209798.html

Незаконен рудник уби бик (снимки)

Бик падна в незаконен рудник в Перник, съобщи mirogled.com.

 

IMG_6630 (Copy)

 

Инцидентът е станал вчера вечерта, съобщиха собствениците Борислав Василев и баща му Васил.

Двамата прибирали кравите от паша над квартал Рудничар. Малко преди да излязат на асфалтовия път обаче земята пропаднала и погълнала бика, който тежал повече от половин тон.  Веднага ромите започнали спасителна акция, взели въжена и се опитали да изтеглят животното. Обадили се и на спешен номер 112, но до днес на обяд спасителни екипи не дошли.

IMG_6638 (Copy)

„От „Гражданска защита“ казаха, че е опасно и ще дойдат на сутринта днес. Бикът почина, вероятно от задушаване. Долу няма въздух. Животното ни струва около 2 000 лева“, каза Борислав.

В ямата, където е паднало животното роми добиват незаконно въглища. Тя е с дълбочина повече от 5 метра. Въпреки опитите на полицията и на общината да прекратят незаконния добив, цели бригади цигани дори и нощем копаят с риск за живота си. През последните години поне 4-5 души загинаха в незаконните рудници или от задушаване с газ или от срутване на изкопите.

 

Жители на Аспаруховоще съдят общината за съборените си къщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227353

Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда, съобщи БТВ.
„В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?! Потърпевши от юнските наводнения във Варна се оплакват, че къщите им са съборени без основание и ще си търсят правата в съда, съобщи БТВ. „В никакъв случай не мога да кажа, че е някаква барака, то се вижда, че е просто масивна сграда, фактът, че е издържала на бедствието, защо би трябвало след това да я събори човешка ръка?!

80-годишен дядо е загиналият в Мизия, отказал да се евакуира

http://pik.bg/80-годишен-дядо-е-загиналият-в-мизия-отказал-да-се-евакуира-news209797.html

80-годишен дядо е загиналият в Мизия, отказал да се евакуира

Намереният мъртъв човек в Мизия е 80-годишен, отказал е категорично да се евакуира, съобщи БНТ.

Той е единственият, който отказал да напусне, други останали по домовете си засега не са известни.Евакуираните вече са над 600, но точният брой ще стане известен едва когато се обиколят всички къщи в Мизия. 

Водата в града е повече от 5 метра, иначе няма как да се виждат само покривите на къщи, има спасени от покривите, тъй като всичко под тях е било залято, стана ясно още от репортажа на телевизията.

Залети са пътищата към Мизия откъм Враца, за да се стигне в града, трябва да се мине по обиколни пътища. Едва утре можем да очакваме оттегляне на водата и прибирането на реката в коритото си.

Огоста е почти преляла, дано дигите издържат, защото ако тя прелее, проблемите на района ще са огромни. 

80-годишен старец е загиналият в Мизия, отказал да се евакуира

http://pik.bg/80-годишен-старец-е-загиналият-в-мизия-отказал-да-се-евакуира-news209797.html

80-годишен старец е загиналият в Мизия, отказал да се евакуира

Намереният мъртъв човек в Мизия е 80-годишен, отказал е категорично да се евакуира, съобщи БНТ.

Той е единственият, който отказал да напусне, други останали по домовете си засега не са известни.Евакуираните вече са над 600, но точният брой ще стане известен едва когато се обиколят всички къщи в Мизия. 

Водата в града е повече от 5 метра, иначе няма как да се виждат само покривите на къщи, има спасени от покривите, тъй като всичко под тях е било залято, стана ясно още от репортажа на телевизията.

Залети са пътищата към Мизия откъм Враца, за да се стигне в града, трябва да се мине по обиколни пътища. Едва утре можем да очакваме оттегляне на водата и прибирането на реката в коритото си.

Огоста е почти преляла, дано дигите издържат, защото ако тя прелее, проблемите на района ще са огромни. 

Сити успя: Лампард ще рита за тях 6 месеца

http://www.bnews.bg/article-112830

Лампард премина в Ню Йорк Сити след като изигра 13 сезона с екипа на Челси и се превърна в най-добрият голмайстор в историята на тима. Първенството в МЛС обаче започва през март.

Отмениха бедствено положение в 6 села от селата в „Родопи”

http://www.cross.bg/polozhenie-hrabrino-selo-1423691.html

/КРОСС/ Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя 13 часа днес със заповед на кмета на Община „Родопи" Пламен Спасов. Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпа до населеното място е изключително затруднен. Единственото отворено трасе е 5-километрова отсечка от черен път, по който могат да минават само и високопроходими автомобили, но има възможност за доставяне на хранителни продукти и оказване на медицинска помощ при нужда. Вече е отворен обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села. „Алтернативният път от километър и половина, който изградихме за три дни, вече е отворен за движение", обяви още кметът Спасов. Инспектори от КАТ обходиха пътя и го одобриха по него да минават моторни превозни средства. Направен е оглед и на срутената подпорна стена в река Първенецка в района на Храбрино. Експерти са поели ангажимент до две седмици да бъде готов проекта за изграждане на нова подпорна стена. В коритото на реката ще бъдат изградени и прагове.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване