Структури от Пернишко обявяват, че напускат Бареков и поливат с вино раздялата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355316_strukturi_ot_pernishko_obiaviavat_che_napuskat_barekov/?ref=rss


Структури на "България без цензура" от четири общини в Пернишко обявяват, че напускат формацията в знак на несъгласие с противоречивите изяви на нейния лидер Николай Бареков. 

В заявление до изпълнителния съвет на партията и до медиите, 18 активисти от Земен, Радомир, Брезник, Ковачевци пишат, свалят политическото доверие от лицето Николай Бареков и ръководството на ББЦ, защото са дълбоко разочаровани от провежданата от ръководството политика.

Повод за реакцията им е...

Няма да сляза от влака

http://www.cross.bg/vlak-bulgariya-horata-1423734.html

/КРОСС/ В събота, 12 юли, в 10,40 сутринта, се качих от гара Подуяне на влак номер 8601, който пътува към Варна и Бургас (вагоните се разделят на гара Карнобат). Не мога да дам логично, а само емоционално обяснение за това защо се придвижвам с влакове из България. Всички ми казват - "ти си абсолютно ненормален, защо ти е да се блъскаш в тази мизерия, в тези стари вагони, защо не си хванеш автобус и да ти е спокойна душата". Нямам какво да отговоря. Обичам влаковете. От дете обичам влакове и гари. В тях има нещо много уютно и интересно. Заради това не съм склонен да се откажа от пътешествията с БДЖ. Дори напротив - ако автобус и влак тръгват по едно и също време към една и съща дестинация, винаги бих избрал влака. И така, в събота се качих на влак 8601, постоях прав известно време, защото композицията беше само от пет вагона и очевидно не беше в състояние да поеме целия наплив от пътници. После си намерих място, трябваше малко да почета, но в крайна сметка жегата, тракането на вагоните и полюшването ме надвиха и задрямах кротко и спокойно. Слязох в Пловдив и сега това, което написах по-горе, щеше да бъде една ужасно банална и скучна история, ако час и нещо по-късно, край гара Калояновец, същата композиция не бе дерайлирала с ужасни последствия - един убит (машиниста), 14 ранени и невероятно количество изплашени хора. Тепърва ще има да се изяснява какво точно е станало в този участък, рехабилитиран наскоро с евросредства

Пътнически влак уби мъж, пресичащ незаконен прелез

http://www.bnews.bg/article-112844

Инцидентът е станал около 14.10 ч на жп линията, която свързва Централната гара в Русе с Гара Разпределителна. Мъжът е тръгнал да пресича линията, въпреки поставени на няколко места забранителни табели, тъй като това е масова практика от русенци.

22 убити при сблъсъци на летището в Триполи

http://www.moreto.net/novini.php?n=260047

22 души са убити при боевете за контрола на международното летище в Триполи. Група тежко въоръжени екстремисти е предприела нападение срещу съседен на международното летище район на Триполи, откривайки „огън по граждански цели”. Животът на хиляди жители е бил застрашен, а стотици семейства били принудени да избягат от домовете си.

Земетресение в Китай взе над 150 жертви

http://offnews.bg/news/n_1/n_371573.html

Най-малко 150 души бяха убити при земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер в югозападен Китай, съобщи Би Би Си. Епицентърът е бил на около 11 километра северозападно от провинция Юнан. Трусът е ударил в 16:30 ч. местно време (8:30 GMT). Много жилища са срутени. Държавната телевизия обяви, че земетресението е най-силното в района от 14 години насам.

Особености на българското общуване

http://www.cross.bg/vreme-opashkata-polezno-1423733.html

/КРОСС/ Поразително е как двама българи, чакащи да бъдат обслужени на едно и също гише или каса, вече представляват опашка. Психологията на опашката Повечето българи не зачитат личното пространството на другия - те се бутат, натискат, все едно ако подишат агресивно и шумно във врата на онзи преди тях, изведнъж опашката ще тръгне по-бързо или точно те ще бъдат обслужени с предимство. Българската опашка е хаотична, гъста и задължително в нея има по няколко мърморещи типа, които си избиват комплексите и домашните проблеми върху останалите. Също толкова задължителни компоненти са „бързащите", които настояват да прередят другите - защото: „много, ама много бързат", „имат точно пари", „чакат да платят само едно нещо". Някои от тях са толкова убедени в правотата се, че подпират опашката отляво, докато тя се вие пред очите им в противоположната посока. Всеки опит за отдръпване от ваша страна е последван от още една крачка от съседа, накрая вие заставате с ръце на кръста в поза Ф с надеждата, че на колегата до вас нещо ще му светне. Нищо не просветва обаче, така че единственото, което ви остава е да вперите очи в продавачката с надежда, че тя ей сега ще вдигне Коефициента си на полезно действие и вие бързо ще бъдете освободен от този плен. "Ало, ало" Не по-малко интересни обаче са хора, чието моментно призвание е да обслужват опашката. Част от тях или са на телефона, или с неохота го затварят

Поне 150 са загиналите при земетресение в Китай

http://www.mediapool.bg/pone-150-sa-zaginalite-pri-zemetresenie-v-kitai-news223293.html

Най-малко 150 души са загинали при силното земетресение, разтърсило китайската провинция Гуейчжоу, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения на китайски медии. Ранените са над сто.   Първоначалните информации бяха за 26 жертви.   По данни на американския Геоложки институт земетресението е с магнитуд 6.3. Трусът е бил регистриран в неделя в 8.30 ч. по Гринуич. Провинция Гуейчжоу се намира в югозападната част на страната и граничи с провинциите Съчуан, Юнан и Хунан.   Трусът беше с епицентър близо до град Люпаншуй с население от близо 3 милиона души. Дълбочината е 10 километра.   Комуникациите с района са били силно засегнати и първите сведения за жертвите идват едва няколко часа по-късно. Районът е трудно достъпен. През 1974 г. земетресение там с магнитуд 6.8 отне живота на над 1500 души. През 2012 г. 80 души загинаха в две силни земетресения отново в този район.   През 2008 г. в съседната провинция Съчуан трус с магнитуд 8 уби десетки хиляди хора. Десетки хиляди и до днес се водят за безследно изчезнали.   По-рано в неделя трус с магнитуд 5 разтърси Тибетския автономен район на Китай.

Отец Иван е в Мизия, иска да приюти хора

http://frognews.bg/news_74112/

Отец Иван от Нови Хан е отишъл в наводнения град Мизия. Светият човек търси бездомни хора, които имат нйжда да бъдат приютени.

Спасители от Столична община извеждат бедстващи от Техникума в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227687

Аварийното спасително звено на Столична община участва в операция по извеждане на хора от Техникума в Мизия до безопасно място, съобщиха пред Фокус от Столична община.
Тази сутрин отряд замина към Мизия по нареждане на кмета на общината Йорданка Фандъкова.
Към Мизия заминава и втори екип на Столична община, Аварийното спасително звено на Столична община участва в операция по извеждане на хора от Техникума в Мизия до безопасно място, съобщиха пред Фокус от Столична община. Тази сутрин отряд замина към Мизия по нареждане на кмета на общината Йорданка Фандъкова. Към Мизия заминава и втори екип на Столична община,

Заради Бузлуджа, не можахме да разберем каква е ситуацията в Северна България

http://www.cross.bg/gerb-severna-sityatziyata-1423732.html

/КРОСС/ "Тотю Младенов и други депутати на ГЕРБ, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение. За съжаление поради обилното отразяване на събора на Бузлуджа вчера, не можахме да разберем каква е ситуацията в Северна България." Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Земетресение в Китай отне живота на най-малко 150 души

http://econ.bg/Новини/Земетресение-в-Китай-отне-живота-на-най-малко-150-души_l.a_i.559974_at.1.html

Най-малко 150 души са загинали в силното земетресение, разтърсило по-рано днес китайската провинция Гуейчжоу. Трусът е с магнитут 6,3 по Рихтер,...

Аварийното звено на Столична община извежда бедстващи от Техникума в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227681

Аварийното спасително звено на Столична община участва в операция по извеждане на хора от Техникума в Мизия до безопасно място, съобщиха пред Фокус от Столична община.
Тази сутрин отряд замина към Мизия по нареждане на кмета на общината Йорданка Фандъкова.
Към Мизия заминава и втори екип на Столична община, Аварийното спасително звено на Столична община участва в операция по извеждане на хора от Техникума в Мизия до безопасно място, съобщиха пред Фокус от Столична община. Тази сутрин отряд замина към Мизия по нареждане на кмета на общината Йорданка Фандъкова. Към Мизия заминава и втори екип на Столична община,

На ход е и Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/pomosht-kristalina-komisar-1423731.html

/КРОСС/ Направо не е за вярване! Сякаш сме обречени тази година. Сякаш Господ иска да ни превърне в балканската Венеция. Буря след буря, наводнение след наводнение, оставят стотици и хиляди без дом, без подслон, без защита. Аспарухово, Добрич, Бяла Слатина, Мизия... - десетки имена на градове и села, залети от незапомнени води, като в библейския потоп. Загинали хора, почернени семейства, хиляди съдби, оставени на произвола на стихията, защото и държавата, и ЕС сякаш до момента гледат нещата отстрани. И остават да помагат българите, къде със СМС, къде с превод по обявените банкови сметки, къде с доброволен труд и това е безценна помощ, но капка в морето от разрушения. А нашата сънародничка Кристалина Георгиева е еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ и реакцията при кризи, казано кратичко - комисар по бедствията. На ход трябва да е тя, с лобиране, със съвети, с ясна позиция, че България трябва да получи помощ от европейския фонд "Солидарност" или по други европейски фондове и програми, подходящи за случая. Да бъдат задействани и използвани всички средства, които да имат като резултат финансова помощ за бедстващите български общини и граждани. Защото щедрият към Полша ЕС, който е готов да подпомогне страната с милиони евро заради санкциите към Русия, може да помогне и на България заради тежките наводнения. Впрочем през 2010 година ЕС подпомогна именно Полша заради водната стихия там през същата година

При щети над 232 млн. евро кабинетът може да иска помощ от Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_371570.html

При щети над 232 млн. евро България може да иска подпомагане от фонд "Солидарност" на ЕС. Това обяви чрез Фейсбук профила си бившият министър, отговарящ за еврофондовете при ГЕРБ, Томислав Дончев. "Според мен, този праг вече е надминат, включвайки и последната трагедия в Мизия. Не бива да се губи нито ден време", коментира той. Помощ може да поиска правителството на България. От ЕК отговорни са комисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан, който ръководи Генерална дирекция „Регионална политика“, управляваща фонда.

На телефон 112 са получени 169 обаждания, свързани с Мизия

http://www.cross.bg/na-telefon-sa-polycheni-obazhdaniya-svurzani-s-miziya-1423730.html

/КРОСС/ В Националната система 112 са регистрирани 169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, съобщи пресцентърът на МВР. Над 150 са обажданията между 22 часа снощи и 8 часа днес сутринта. Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи - ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/, полиция, областната и общинската администрации. Няма непредаден сигнал. Съобщенията са поети от съответните екипи и разпределени за реакция. Системата е ресурсно и технически обезпечена, се посочва в съобщението на МВР. Потвърдена бе информацията за втора жертва в наводнения град Мизия - открита е мъртва жена на средна възраст.  

Руски спортен коментатор призова Русия сама да се откаже от домакинство на Мондиал 2018

http://www.mediapool.bg/ruski-sporten-komentator-prizova-rusiya-sama-da-se-otkazhe-ot-domakinstvo-na-mondial-2018-news223292.html

Руски телевизионен коментатор призова за отказ от провеждането в Русия на световното първенство по футбол през 2018 година. Според журналиста Владимир Перетурин страната не трябва да организира шампионата поради липса на пари.   "Трябва бързо да се откажем от неговото провеждане. За нас това ще бъде много скъп шампионат. Трябва са се строят бази, стадиони, телевизионни центрове. Световното първенство по футбол не е Олимпиада", заяви той пред в. "Спорт уикенд".   "Ние живеем бедно, а световният шампионат може да струва няколко милиарда", продължи журналистът, който в продължение на 19 години е несменяем водещ на тв предаването "Футболен обзор". Той е отразявал много от големите футболни шампионати, както и Олимпийските игри. За бойкот на Русия като домакин на световното първенство по футбол през 2018 г. призоваха западни политици като британския вицепремиер Ник Клег, който преди дни настоя за още по-строги санкции заради намесата на Кремъл във вътрешните работи на Украйна и свалянето на малайзийския самолет.   Би било немислимо да бъде дадена възможност на руския президент Владимир Путин да се радва на престижа от провеждането на световния турнир, коментира той.   Бившият треньор на холандския национален отбор Джон вант Шип също призова да се бойкотира световното първенство в Русия.  

Пернишката областна структура на ББЦ напуска партията

http://www.cross.bg/partiyata-prezidenta-bulgariya-1423729.html

/КРОСС/ "Днес бе проведено извънредно заседание на областната структура в област Перник. Взе се решение, че всички групово прекратяваме членството си в ПП "България без цензура" и сваляме всякакво политическо доверие от лицето Николай Бареков и ръководството на ББЦ." Това съобщиха от ББЦ - Перник. По думите на членовете на партията, те са дълбоко разочаровани от провежданата политика на партията и нейното ръководство. "Ние сме хора, които си тежим на мястото и сме лидери в нашите градове.Неведнъж се припотявахме да обясняваме на хората за лансираните противоречиви тези - за монархията или народната република, но след вчерашния "катарзис" на г-н Бареков с президента, чашата преля! Помним как протестирахме и искахме импийчмънт на президента. Ние бяхме до тук!", категорично подчертават те. Няма да се превръщаме в маша на болни политически амбиции в стил „ на където духа вятърът, на там и ние", добавят от ББЦ-Перник. Впоследствие от партията напълно опровергаха информацията и заявиха, че това е кампания на зам. областният председател, който цели да срине авторитета на "България без цензура".    

Пернишката областна структура на ББЦ напуска партията

http://www.cross.bg/prezidenta-barekov-partiyata-1423729.html

/КРОСС/ "Днес бе проведено извънредно заседание на областната структура в област Перник. Взе се решение, че всички групово прекратяваме членството си в ПП "България без цензура" и сваляме всякакво политическо доверие от лицето Николай Бареков и ръководството на ББЦ." Това съобщиха от ББЦ - Перник. По думите на членовете на партията, те са дълбоко разочаровани от провежданата политика на партията и нейното ръководство. "Ние сме хора, които си тежим на мястото и сме лидери в нашите градове.Неведнъж се припотявахме да обясняваме на хората за лансираните противоречиви тези - за монархията или народната република, но след вчерашния "катарзис" на г-н Бареков с президента, чашата преля! Помним как протестирахме и искахме импийчмънт на президента. Помним как, Вие, господин Бареков, наричахте президента „мишка,плевел, боклук,олигарх", вадехте мишки от джоба си, а днес сте приятел с него...Ние бяхме до тук!", категорично подчертават те. Няма да се превръщаме в маша на болни политически амбиции в стил „ на където духа вятърът, на там и ние", добавят от ББЦ-Перник.    

Пътнически влак прегази мъж на жп линия в Русе

http://www.vesti.bg/novini/pytnicheski-vlak-pregazi-myzh-na-zhp-liniia-v-ruse-6018980

Пътнически влак прегази възрастен мъж на жп линия в Русе. Мъжът, чиято самоличност все още не е установена, е починал в линейката, която е пристигнала на мястото на инцидента, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Шестима цивилни загинаха през последните 24 часа в Донецк

http://europe.actualno.com/Shestima-civilni-zaginaha-prez-poslednite-24-chasa-v-Doneck-news_43114.html

Шестима цивилни загинаха в последните 24 часа при сблъсъци между армията и проруските бунтовници в Източна Украйна в Донецк. Информацията съобщи АФП, позовавайки се на информация на заместник кметът н...

Партии се включиха с помощ за Мизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355311_partii_se_vkljuchiha_s_pomosht_za_miziia/?ref=rss


Политически сили се активизираха в помощ на бедстваща Мизия с дарения, лично присъствие на политици и организационни инициативи. 

От вчера следобед в града е депутатът от БСП Корнелия Нинова, която бе сред първите очевидци на наводнението и информира за ситуацията медиите. 

ГЕРБ информира, че депутатът от региона Тотю Младенов негови колеги от парламентарната група са пристигнали н града за да помагат, а партията е осигурила тир питейна минерална вода и е готова да помогне...

С танци и пускане на балони напомнят на варненци за "пеперудените" деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=260053

„Арт денс“ и приятели канят всички купонджии днес от 17:00 часа пред "Хепи-Севастопол" – на танци, балони и добро настроение. С едночасовото парти балет „Арт денс“ напомнят, че на 3 ноември във ФКЦ ще се състои премиерата на спектакъла „Всички можем да летим“ – в подкрепа на „пеперудените“ деца, научи Moreto.

Оланд и Гаук отбелязаха 100-годишнината от Първата световна война

http://www.cross.bg/voiina-germaniya-svetovna-1423728.html

/КРОСС/ Президентите на Франция и Германия отбелязват 100-годишнината от Първата световна война. На 3 август преди век Германия обявява война на Франция. По този повод Франсоа Оланд и немският му колега Йоахим Гаук почетоха в Елзас паметта на войници, загинали по времето на Първата световна война. Очаква се те да дадат началото на строеж на мемориал при военното гробище Вией Арман, който трябва да отвори врати през 2017 г. Около 30 000 мъже загиват в планините около Вией Арман, известно на немски като Хартмансвилеркопф, припомня Би Би Си. Двамата лидери ще се срещнат отново в понеделник в белгийския град Лиеж, където държавни глави от цяла Европа ще отбележат ескалацията на войната, след като Германия превзема Белгия, предава БНР.  

Птиците са динозаври, които са оцелели до днес

http://www.bnews.bg/article-112700

Днешните птици са произлезли от динозаврите, които измирали в продължение на 50 милиона години. Не всички от тях обаче изчезнали. Част от тях оцелели след катаклизъм, вероятен сблъсък с астероид. Тези щастливци са живи и сега - като птици.

Евакуираха заради повреда стотици от бургаски мол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227673

Стотици посетители на мол Стотици посетители на мол "Галерия" в Бургас, сред които предимно чужденци, бяха евакуирани преди около час. До извеждането на клиентите се стигнало след като внезапно се задействала системата за евакуация, според която за броени минути молът трябва да бъде опразнен. "Хората чакаха навън, нищо не знаеха. Не можеха да ползват и колите

Кобляков: "Обвиненията към мен са много странни"

http://news.ibox.bg/news/id_1883011982

Условията в килията са по-добри от студентското ми общежитие, споделя правозащитникът

Земетресение уби над 150 души в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227674

Най-малко 150 души са загинали, а десетки хора са ранени при силно земетресение, разлюляло по-рано днес китайската провинция Гуейчжоу, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения на китайски медии.
Земетресението с магнитуд 6,3 разтърси китайската провинция Гуейчжоу, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геоложки институт. Най-малко 150 души са загинали, а десетки хора са ранени при силно земетресение, разлюляло по-рано днес китайската провинция Гуейчжоу, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения на китайски медии. Земетресението с магнитуд 6,3 разтърси китайската провинция Гуейчжоу, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геоложки институт.

Над 150 загинали при земетресение в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227667

Най-малко 150 души са загинали, а десетки хора са ранени при силно земетресение, разлюляло по-рано днес китайската провинция Гуейчжоу, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения на китайски медии.
Земетресението с магнитуд 6,3 разтърси китайската провинция Гуейчжоу, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геоложки институт. Най-малко 150 души са загинали, а десетки хора са ранени при силно земетресение, разлюляло по-рано днес китайската провинция Гуейчжоу, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения на китайски медии. Земетресението с магнитуд 6,3 разтърси китайската провинция Гуейчжоу, предаде Ройтерс, като се позова на американския Геоложки институт.

Най-малко 150 души са загинали при земетресението в Китай

http://www.cross.bg/naii-malko-trysut-magnityd-1423727.html

/КРОСС/ Най-малко 150 души са загинали, а десетки хора са ранени вследствие на силното земетресение с магнитуд 6,3 в китайската провинция Гуейчжоу, предава ИТАР-ТАСС. Трусът е бил с епицентър близо до град Люпаншуй с население от близо 3 милиона души. Дълбочината е 10 километра. Трусът е бил регистриран в 8,30 ч. по Гринуич. Заради труса комуникациите с района са били силно засегнати и първите сведения за жертвите идват едва няколко часа по-късно. По-рано днес трус с магнитуд 5 разтърси Тибетския автономен район на Китай.  

Новото поколение мафиоти в Сицилия парадира във Фейсбук

http://www.mediapool.bg/novoto-pokolenie-mafioti-v-sitsiliya-paradira-vav-feisbuk-news223291.html

Новата мания на босовете на страховитата сицилианска мафия е социалната мрежа Фейсбук, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Босове се регистрират във Фейсбука под фалшиви имена и започват да качват в профила си снимки на скъпи яхти и лимузини, в скъпи ресторанти и на скъпи вечери. Във Фейсбук босовете дори набират кандидати за мафиоти.   Такъв например е случаят с 28-годишният Доменико Палацото от Палермо, един от босовете на местната мафия. В профила си под фалшиво име той разказал какви телевизионни и музикални предпочитания има, отправял обиди към полицията и разменял съобщения с колеги, които знаели кой се крие под фалшивото име, което той използвал във Фейсбук.   Кандидат мафиот пък му отправил въпрос: "Трябва ли да пратя автобиография, за да стана част от мафията", на което Палацото отвърнал: "Да братле. Трябва да проверим съдебното ти минало, защото не взимаме хора с чисто съдебно минало".   Палацото все пак беше арестуван през юни заедно с 95 мафиоти в Палермо по време на полицейска операция, наречена "Операция Апокалипсис".   Тенденцията босовете да се подвизават във Фейсбук обаче кара полицаите да посвещават специално време за проучване на социалната мрежа в опит да открият дали топ мафиоти не се крият там под мними имена.   Едно време водещите мафиоти общуваха с бележки, известни като пицини, и се криеха в отдалечени ферми, където живееха с хляб, сирене и зеленчуци, отглеждани там. Днес новото поколение е забравило за традиционната дискретност и демонстрира в социалните мрежи, че посещава най-добрите клубове, най-добрите ресторанти и най-добрите плажове, защото вярва, че така ще спечели повече уважение. Проблемът е, че полицията може да открие новите мафиоти много по-лесно с помощта на социалните мрежи, посочва базиран в Сицилия магистрат, пожелал да остане анонимен.

"Левски" започнал преговори с Димитър Димитров-Херо

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355307_levski_zapochnal_pregovori_s_dimitur_dimitrov-hero/?ref=rss


"Левски" е започнал преговори с Димитър Димитров-Херо, съобщава News7. Според информацията специалистът е поканен да работи на "Георги Аспарухов".

Спортният директор на сините Георги Иванов-Гонзо очаква до края на деня да получи отговора на Димитров. Засега няма яснота на какъв пост е поканен опитният специалист.

След победата с 1:0 срещу "Локомотив" (София) Иванов каза, че е разочарован от работата на настоящия треньор Пепе Мурсия. Той обясни, че предстои да се вземе...

73% трябва да са усвоените ни средства от ЕС до 2015 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/73-triabva-da-sa-usvoenite-ni-sredstva-ot-es-do-2015-g-6018975

Министерски съвет предостави информация за напредъка по изпълнението на оперативните програми за периода 2007-2013 г. и статут на подготовката на стратегическите документи за периода 2014-2020 г.

Над 150 жертви на земетресението в Китай

http://www.vesti.bg/novini/nad-150-zhertvi-na-zemetresenieto-v-kitaj-6018978

Най-малко 150 души са загинали при земетресението в Югозападен Китай, съобщават местните медии.

И утре слънчево и горещо по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=260052

Тази нощ ще е ясно, а утре предимно слънчево. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, но само на отделни места в западната половина на страната е възможно краткотрайно да превали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър.

Евакуираха мол "Сердика" след сигнал за бомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_371563.html

Мол "Сердика" в София бе евакуиран след сигнал за поставено взривно устройство, съобщи БНР. Около 14 ч. било получено обаждане на тел. 112. Детски глас съобщил, че има поставена бомба в сградата. На място има екипи, които проверяват района

Тежка катастрофа отне живота на двама край Силистра

http://www.cross.bg/zhivota-zhena-putya-1423726.html

/КРОСС/ Тежък пътен инцидент е станал рано тази сутрин по пътя Силистра - Русе, в района на село Богданци, съобщиха от МВР. Шофирайки с несъобразена скорост, 36-годишна жена, водач на лек автомобил „Рено", е загубила управлението, в резултат на което колата се е преобърнала край пътя. На място е починал 62-годишен мъж, а по-късно в болницата и 55-годишна жена. С опасност за живота в болница в Русе е откаран 36-годишен мъж. Водачката е получила фрактури на ребра, но няма опасност за живота й. Без сериозни наранявания е 14-годишно момиче, също пътувало в колата. По случая е образувано досъдебно производство. Снимка: Архив, Булфото, всички права запазени

Избягалият ягуар от зоопарка в Ловеч е бил застрелян

http://lovech.actualno.com/Izbjagalijat-jaguar-ot-zooparka-v-Lovech-e-bil-zastreljan-news_43113.html

Избягалият от зоопарка в Ловеч ягуар Алонсо е бил убит. Информацията съобщи БТА, позовавайки се на областната дирекция на МВР в Ловеч. Животното е било застрелян от ловджия на територията на зоологиче...

33 загинали при земетресението в Китай

http://www.vesti.bg/novini/33-zaginali-pri-zemetresenieto-v-kitaj-6018977

Най-малко 33 души загинаха, а десетки бяха ранени, след като силно земетресение разтърси планинска област в югозападната китайска провинция Юнан, съобщиха местните медии.

Магарета се състезаваха в Камен бряг (снимки)

http://pik.bg/магарета-се-състезаваха-в-камен-бряг-снимки-news209857.html

Магарета се състезаваха в Камен бряг (снимки)

В каварненското село се проведе първият фестивал "Каменбгряжки магарии", предаде dobrichonline.bg.

Участваха 6 магарета от Камен бряг, Вранино, Селце и Българево.


В програмата на фестивала бяха включени рали, конкурс за най-добър магарешки рев, конкурс за красота и интелигентност, конкурс за детска рисунка, езда на магарета през препятствия и магарешки футбол.



Ралите бе спечелено от магарето Мартин на Иван Белчев от Вранино.


За най-красиво и интелигентно магаре журито определи Събка от Камен бряг на Христо Чобанов.



Футболният мач между магарета се игра между Маркова от село Българево и Магда от Вранино и завърши наравно.



Всички победителите получиха парични и материални награди, медали, грамоти и вкусни изненади.


Първият фестивал „Каменбряжки магарии“ се организира от Юри Чарийски, със съдействието на община Каварна, Еко Норд и читалището в Камен бряг. Организаторите обещават събитието да стане традиционно.


Потопът в Мизия в снимки

http://offnews.bg/news/n_1/n_371550.html

Наводнения потопиха Мизия под метри вода. Потопът взе две жертви. Едната е мъж на 61 г., син на служител на МВР. За втората все още не се дават подробности. Десетки къщи са рухнали. Държавата изпрати хеликоптери, медицински екипи и високопроходима техника в помощ на пострадалите. Към момента всички бедстващи в града са изведени на безопасно място БЧК се включи с осигуряването на храна и одеяла.

Двама загинаха при катастрофа в Силистренско, един е с опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227661

Тежък пътен инцидент е станал рано тази сутрин по пътя Силистра - Русе, в района на село Богданци, съобщиха от МВР.
Шофирайки с несъобразена скорост, 36-годишна жена, водач на лек автомобил „Рено", е загубила управлението, в резултат на което колата се е преобърнала край пътя. На място е починал 62-годишен мъж, Тежък пътен инцидент е станал рано тази сутрин по пътя Силистра - Русе, в района на село Богданци, съобщиха от МВР. Шофирайки с несъобразена скорост, 36-годишна жена, водач на лек автомобил „Рено", е загубила управлението, в резултат на което колата се е преобърнала край пътя. На място е починал 62-годишен мъж,

Расмусен иска нови планове за отбрана заради Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227657

„Руската агресия” срещу Украйна оправдава подготовката на „нови планове за отбрана”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за френския вестник. „Миди Либр”.
„Ще засилим военните учения и ще подготвим нови планове за отбрана. Руската агресия беше сигнал за тревога и създаде ново положение на сигурност в Европа”, „Руската агресия” срещу Украйна оправдава подготовката на „нови планове за отбрана”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за френския вестник. „Миди Либр”. „Ще засилим военните учения и ще подготвим нови планове за отбрана. Руската агресия беше сигнал за тревога и създаде ново положение на сигурност в Европа”,

Обраха “до шушка” нощен бар в Разград

http://www.cross.bg/broya-obzavezhdane-razgrad-1423725.html

/КРОСС/ Нощен бар в Разград е бил обран, съобщават от ОДМВР-Разград. В неработещото заведение между 15 юли и 2 август неизвестно лице е проникнало чрез използване на подбран или подправен ключ. Извършена е кражба на 3 броя климатици, 20 броя тонколони, 2 броя усилватели и друго аудиотехника, 80 бар стола, 20 маси и друго обзавеждане, плазмен телевизор марка "Панасоник" 40 инча, компютърна конфигурация с 6 камери за видеонаблюдение, 2 кафемашини, 4 хладилни витрини и друго обзавеждане. Нанесените щети се уточняват. По случая е образувано досъдебно производство.    

"Ислямска държава" е завзела още два града в Северен Ирак

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-zavzela-oshte-dva-grada-v-severen-irak-news223290.html

Сунитската групировка "Ислямска държава" е установила контрол над още два града в Северен Ирак.   Джихадистите, които миналия месец установиха ислямски емират върху обширни райони на Ирак и Сирия, превзеха в събота Зумар и Каск, а в неделя град Синджар и петролно поле, нанасяйки поредно поражение на иракските кюрди в района, предаде Ройтерс.   Очевидци разказват, че жителите на Синджар масово бягат от града и че кюрдските бойци пешмерга не оказали почти никаква съпротива.   След това джихадистите са поели контрола и върху град Уана, който е близо до язовира на Мосул, посочва Ройтерс.   Групировката, която е разклонение на Ал Каида, през юни започна настъплението в Северен Ирак, като почти не срещна съпротива от иракската армия, която е обувана от американски военни. Ситуацията се оценява като най-опасната за стабилността на Ирак от падането на Саддам Хюсеин през 2003 г.   След като хиляди иракски военнослужещи се включиха в офанзивата на "Ислямска държава", шиитски паравоенни формирования и кюрдските бойци са единствената по-сериозна защита срещу нахлуването на джихаидстите в столицата Багдад.

Тежка катастрофа в Силистренско отне живота на двама, един е с опасност за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227655

Тежък пътен инцидент е станал рано тази сутрин по пътя Силистра - Русе, в района на село Богданци, съобщиха от МВР.
Шофирайки с несъобразена скорост, 36-годишна жена, водач на лек автомобил „Рено Тежък пътен инцидент е станал рано тази сутрин по пътя Силистра - Русе, в района на село Богданци, съобщиха от МВР. Шофирайки с несъобразена скорост, 36-годишна жена, водач на лек автомобил „Рено", е загубила управлението, в резултат на което колата се е преобърнала край пътя. На място е починал 62-годишен мъж,

Расмусен иска НАТО да увеличи разходите си за отбрана от Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227652

„Руската агресия” срещу Украйна оправдава подготовката на „нови планове за отбрана”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за френския вестник. „Миди Либр”.
„Ще засилим военните учения и ще подготвим нови планове за отбрана. Руската агресия беше сигнал за тревога и създаде ново положение на сигурност в Европа”, „Руската агресия” срещу Украйна оправдава подготовката на „нови планове за отбрана”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за френския вестник. „Миди Либр”. „Ще засилим военните учения и ще подготвим нови планове за отбрана. Руската агресия беше сигнал за тревога и създаде ново положение на сигурност в Европа”,

Детски глас предупреди за бомба в софийски мол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355302_detski_glas_predupredi_za_bomba_v_sofiiski_mol/?ref=rss


Молът на бул. "Ситняково" в София е евакуиран заради сигнал за бомба, съобщи БНР.

Около 14 часа  детски глас се е обадил на тел 112, за да съобщи, че има поставено взривно устройство в сградата.

На място има екипи, които проверяват района 

"Петдесет нюанса сиво" с най-гледания трейлър в историята

http://www.cross.bg/gledaniya-pysna-treiilur-1423724.html

/КРОСС/ Филмовата адаптация на Fifty Shades of Grey още не е направила своя кино дебют, а вече чупи рекорди в световен мащаб. Седмица след като Universal пусна първи официален трейлър на лентата, видеото отбеляза рекордните 100 млн. гледания във всички платформи. Само в официалните канали на студиото в YouTube клипът събра 32,3 млн. гледания, без да се броят повторните качвания от хиляди потребители. Над 40 млн. гледания има във Facebook, а останалите идват от платформи като Yahoo, IMDB, Apple Movies и др. Много трафик докара и тийзърът, който Бийонсе пусна в своя Instagram профил - маркетингов ход, който накара хората да говорят още повече за филма, пише avtora.com. Премиерата на Fifty Shades of Grey е на 13 февруари 2015 г. Филмът е с участието на Дакота Джонсън и Джейми Дорнан в главните роли.  

Помощ за Мизия пращайте на SMS 1466

http://frognews.bg/news_74111/

Ако искате да помогнете на пострадалите от Мизия може да го направите на sms 14 66.

Вижте в снимки ужасното бедствие, връхлетяло Мизия!

http://www.bnews.bg/article-112841

Вижте в снимки как изглежда Мизия часове след най-голямото бедствие в историята си.

Най-малко 150 души загинаха и стотици са ранени след земетресение в Китай (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/03/2355305_nai-malko_150_dushi_zaginaha_i_stotici_sa_raneni_sled/?ref=rss


Най-малко 150 души са загинали и стотици са ранени в следствие на силно земетресение в Южен Китай, съобщи китайската информационна агенция Xinhua. Земетресението е било със степен 6.1 по Рихтер и е ударило провинцията Юнан.

Броят на загиналите обаче постоянно расте. Първоначалните данни бяха за 34 загинали, но броят им бързо се повишава. Ранените са над 1300, а 180 души се издирват.

Има множество разрушения, като продължава издирването на затрупани хора. Земетресението е...

"Уолстрийт джърнъл": "Уестингхаус" ще строи атомен реактор в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=260048

Американската инженерингова компания "Уестингхаус" и България постигнаха дългоочаквано споразумение. По този начин София може да диверсифицира производството на енергия и източниците на ядрено гориво, преминавайки от руските към западните технологии.

Футбол и конкурс за красота на фестивал на магаретата у нас

http://www.cross.bg/magaretata-festival-krasota-1423723.html

/КРОСС/ Първият фестивал на магаретата се проведе в Камен бряг. Събитието беше посветено на позабравеното домашно животно и желанието то отново да се превърне в любимец на чужденците. Гвоздеят на фестивала беше футболният турнир с магарета. Дългоухите премериха сили в скоростна отсечка, където шампион стана 8-годишния Мартин. Третата в класирането Събка обаче се оказа първа по красота. Нейната хубост беше оценена с грамота, кошница, лакомства и красива шапка, предава ТВ7.  

„Планета Лято 2014“ взриви Русе, вижте кой на какво заложи

http://www.bnews.bg/article-112793

Пълен стадион посрещна турнето на телевизия “Планета” в Русе. Часове преди началото на концерта феновете на поп-фолка окупираха трибуните на стадион “Дунав”.

169 сигнала са подадени на 112 заради ситуацията в Мизия

http://pik.bg/169-сигнала-са-подадени-на-112-заради-ситуацията-в-мизия-news209852.html

169 сигнала са подадени на 112 заради ситуацията в Мизия

169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, са регистрирани в Националната система 112, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Над 150 са обажданията между 22.00 часа снощи и 08.00 часа сутринта.

Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи, казаха от МВР. Няма непредаден сигнал. Съобщенията са поети от съответните екипи и разпределени за реакция. Системата е ресурсно и технически обезпечена.

12 украински военни потърсиха убежище в Русия

http://www.cross.bg/rysiya-ykrainski-ybezhishte-1423722.html

/КРОСС/ 12 украински войници и офицери са преминали руската граница с бяло знаме в ръцете и без оръжие. Военнослужещите са поискали убежище на граничния пункт в Ростовска област на Русия. Военните са казали подразделението си - 72 моторизирана бригада на Украинската армия. „Абсолютно не сме предатели. С Русия не сме във война. За да спася живота на моите подчинени, реших да ги изведа през Русия", - заявил оглавяващият групата военнослужещ. По-рано стана ясно, че над 40 украински военнослужещи са напуснали воинските части и са помолили разрешение да преминат на територията на Русия, „за да не воюват срещу собствения си народ", предава Гласът на Русия.  

169 сигнала за ситуацията в Мизия подадени на 112, всички са обработени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227634

169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, са регистрирани в Националната система 112, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Над 150 са обажданията между 22.00 часа снощи и 08.00 часа сутринта.
Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи, казаха от МВР. Няма непредаден сигнал. 169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, са регистрирани в Националната система 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Над 150 са обажданията между 22.00 часа снощи и 08.00 часа сутринта. Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи, казаха от МВР. Няма непредаден сигнал.

ББЦ вдига граждански патрули за охрана на къщите на пострадалите в Мизия

http://pik.bg/ббц-вдига-граждански-патрули-за-охрана-на-къщите-на-пострадалите-в-мизия-news209850.html

ББЦ вдига граждански патрули за охрана на къщите на пострадалите в Мизия

Членът на Националният съвет на регионите към ПП „България без цензура“ Борислав Иглев формира граждански патрули за охрана на имотите и покъщнината на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия. В отрядите участие ще вземат над 20 доброволци, които ще покрият периметъра на засегнатите къщи и няма да допуснат мародери да злоупотребят с нещастието на хората.
„Гражданите отказват да се евакуират, защото се притесняват от набезите на зложелатели. Ще спрем опитите за ограбване, като не допускаме набези, за да могат хората да се спасят и да са спокойни за тяхната сигурност. Призоваваме ги да следват инструкциите на Гражданска защита и властите, защото заради високото ниво на водата сега така или иначе имотите им са недостъпни от външни лица“, заяви Иглев.
Припомняме, че според анализи на МВР нивото на битовата престъпност в Северозападна България е най-високото в страната. Причината за това е бедността в региона, обезлюдяването и застаряващото население, което не е способно да се защити набезите. Доброволческите отряди на ББЦ ще действат на смени и ще са на терен, докато гражданите на засегнатите територии не влязат обратно във владение на имотите си.

Продадените земи във варненско за „Южен поток“ се основават на решение от 2011 г.

http://econ.bg/Новини/Продадените-земи-във-варненско-за-Южен-поток-се-основават-на-решение-от-2011-г-_l.a_i.559969_at.1.html

Решението за продажбата на земи край Варна за нуждите на „Южен поток“ се базира на постановление от 2011 г., според което газопроводът е обявен за...

Сигнал за бомба изпразни столичен мол

http://frognews.bg/news_74110/

Сигнал за бомба изпразни столичния мол на бул. „Ситняково“. През миналата година имаше бум на заплахите срещу големите търговски обекти.

169 сигнала за ситуацията в Мизия подадени на 112

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227631

169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, са регистрирани в Националната система 112, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Над 150 са обажданията между 22.00 часа снощи и 08.00 часа сутринта.
Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи, казаха от МВР. Няма непредаден сигнал. 169 повиквания от граждани, свързани с бедствената ситуация в Мизия, са регистрирани в Националната система 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Над 150 са обажданията между 22.00 часа снощи и 08.00 часа сутринта. Всички сигнали са обработени и препратени към компетентните органи, казаха от МВР. Няма непредаден сигнал.

Ръст от 5,5% на чуждите туристи у нас за първите 6 м.

http://www.vesti.bg/bulgaria/ryst-ot-55-na-chuzhdite-turisti-u-nas-za-pyrvite-6-m-6018974

Най-многобройни са гърците – около 500 000 души са посетили страната ни от януари до юни, което е 4,4% ръст в сравнение със същия период на миналата година, заяви Бранимир Ботев

Черно море гостува на Ботев при празни трибуни

http://www.moreto.net/novini.php?n=260050

Черно море гостува на Ботев Пловдив в 3-я кръг на А група. Двубоят ще се играе на стадиона в кв. Коматево, но ще се проведе при закрити врата, тъй като Ботев е наказан за три домакинства. Феновете ще могат да гледат мача на видеостена до стадиона.

Участници в лагер школа по математика в Банско са в болница с хранително отравяне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355300_uchastnici_v_lager_shkola_po_matematika_v_bansko_sa_v/?ref=rss


Тази сутрин седем деца и двама възрастни, настанени в хотел в Банско, са приети в болницата в Разлог в резултат най-вероятно на вирусна чревна инфекция. Това съобщи за БТА доктор Маргарита Георгиева, завеждащ Инфекциозното отделение.

Заболелите, между които и чужденци, са били в курорта за участие в лагер-школа по математика.

 Две от децата, на възраст 12 и 13 години, са граждани на Франция, а един от възрастните, ръководителка на група, е гражданка на Румъния.
...

Скоулс: Кариерата на Джерард в националния е провал

http://www.cross.bg/dzherard-skoyls-proval-1423721.html

/КРОСС/ Бившият английски национал Пол Скоулс атакува остро капитана на "Трите лъва" Стивън Джерард. Той нарече кариерата му в националния отбор "провал". "Сигурен съм, че останалите, които играха през последните 20 или 30 години, няма да са много доволни от постиженията му с Англия. Джерард може и да е, но ако се замислиш какво е да направиш кариера с Англия, нещата опират до постижения в големите турнири. А той се провали по този показател", коментира бившият халф. Скоулс посочи Уейн Рууни като потенциален нов капитан на отбора след отказването на Джерард, въпреки че критикуваше нападателя по време на Мондиал 2014. "През последните 30 години не бяхме достатъчно добри, като изключим Евро'96 и може би Мондиал 1990. Ако оставим тези два шампионата настрана, ние се провалихме", категоричен е легендата на Манчестър Юнайтед, цитиран от Актуално.    

ВМРО и НФСБ отиват на изборите в коалиция "Патриотичен фронт"

http://offnews.bg/news/n_1/n_371545.html

ВМРО и НФСБ подписаха споразумение за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори в коалиция "Патриотичен фронт". „Патриотичният фронт, основан от нашите две формации, е възможно най-естественият политически съюз – той обединява съратници, патриоти и родолюбци, верни последователи на заветите на кан Кубрат, Левски и хилядите загинали за свободата и обединението на Родината”, се казва в споразумението. „Това споразумение ще бъде в основата на промяната и обединението на България. Трябва да загърбим партийния си егоизъм, защото 25 години са достатъчно дълъг период на упадък в страната ни. Крайно време е интересите на България да бъдат поставени над всички и ние даваме пример”, каза съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. Основните задачи на коалицията „Патриотичен фронт”, цитирани в Политическото споразумение са: възраждане на българската икономика, борба срещу монополите, създаване на модерно образование и здравеопазване, справедлива и неподкупна съдебна система. „Показваме как патриотичните формации си подават ръка и даваме пример за всички останали. Компромиси няма да правим за никого, когато става въпрос за интереса на България. Приоритет е Българската национална доктрина. Ще поставяме проблемите такива, каквито ги виждаме и няма да допуснем задкулисни срещи”, каза председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Преди по-малко от месец ВМРО напусна коалицията си с формацията на Николай Бареков "България без цензура"

Скачач с протеза готов да върне златен медал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227626



Ако се докаже, че наистина протезата ми дава предимство при отскока, съм готов да върна златния си медал от първенството на Германия. Ще продължа обаче борбата си този въпрос да бъде изчистен докрай.
Думите са на германския скачач без десен крак Маркус Рем. Трикратният шампион на параолимпиади се погрижи за сериозен казус в леката атлетика. Ако се докаже, че наистина протезата ми дава предимство при отскока, съм готов да върна златния си медал от първенството на Германия. Ще продължа обаче борбата си този въпрос да бъде изчистен докрай. Думите са на германския скачач без десен крак Маркус Рем. Трикратният шампион на параолимпиади се погрижи за сериозен казус в леката атлетика.

Граждански патрули ще пазят имотите в Мизия от мародери

http://www.bnews.bg/article-112842

ББЦ вдига граждански патрули за охрана на къщите на пострадалите в Мизия.

150 са жертвите на земетресението в Китай

http://www.vesti.bg/sviat/150-sa-zhertvite-na-zemetresenieto-v-kitaj-6018973

Трусът е с епицентър близо до град Люпаншуй с население от близо 3 милиона души

Камери на линейките ще снимат пътни нарушители

http://frognews.bg/news_74109/

Камери на линейките ще снимат пътни нарушители, които пречат на спешната кола да се придвижва бързо. Това съобщи новият директор на Спешна помощ Александър Златанов.

Повреда в противопожарната система довела до евакуацията на бургаския мол

http://www.cross.bg/sistema-tzentur-turgovskiya-1423720.html

/КРОСС/ Счупена система за пожароизвестяване предизвикала хаоса и паниката в мол „Галерия" в Бургас, съобщава Флагман, позовавайки се на информация от служителите на търговския център. Развалил се е противопожарен датчик в една тоалетните. След като възниква повредата, се задействат охранителните системи, които обявяват евакуация и в рамките на 3 минути всички хора са изведени навън. Няма подаден сигнал за поставено взривно устройство. Молът вече работи, суматохата е продължила около 15 - 20 минути. На място пристигат и няколко полицейски патрула. Ще бъдат прегледани записите от видеокамерите в търговския център, за да се установи какво е причинило аварията и дали човек е счупил датчика.    

Рускиня удари спрял на светофар джип, няма ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227609

Рускиня връхлетя с колата си върху джип, изчакващ на червен сигнал на бургаската ул. „Булаир” на светофара за Пристанището, съобщи Флагман.
С лекия автомобил са се придвижвали две около 20-годишни рускини, като водачката за миг се е разсеяла и се е забила в спрелия джип. В ударената кола са пътували две момчета, които са изчаквали на светофара. Рускиня връхлетя с колата си върху джип, изчакващ на червен сигнал на бургаската ул. „Булаир” на светофара за Пристанището, съобщи Флагман. С лекия автомобил са се придвижвали две около 20-годишни рускини, като водачката за миг се е разсеяла и се е забила в спрелия джип. В ударената кола са пътували две момчета, които са изчаквали на светофара.

БЧК набира средства за пострадалите от бедствието на кратък номер 1466

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227607

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК разблокира своя бедствен резерв – 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население, съобщават от пресцентъра на Българския Червен кръст.
Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК разблокира своя бедствен резерв – 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население, съобщават от пресцентъра на Българския Червен кръст. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и

Заразеният с ебола американец пристигна в САЩ

http://www.cross.bg/zarazeniyat-s-ebola-amerikanetz-pristigna-v-sasht-1423719.html

/КРОСС/ Американският лекар Кент Брантли, заразен със смъртоносния вирус ебола в Либерия, пристигна в САЩ за лечение. Другата заразена американка се очаква да пристигне скоро. Той беше настанен в специално приготвена изолирана камера в университетската болница "Емъри" в Атланта. Тя е една от 4-те болници в САЩ, които имат условия за такава пълна изолация. Много американски телевизии предаваха на живо как той успя сам да слезе от линейката, докарала го от военното летище, до входа на болницата. Червеният кръст предупреди, че взривът на епидемията от ебола в Западна Африка все повече излиза от контрол и призова към спешни действия от страна на правителствата, международните организации и дарителите. Националният институт по здравеопазване в САЩ заяви, че ще започне да тества ваксина срещу ебола през септември, предава ТВ7.  

Евакуираха столичен мол заради сигнал за бомба

http://www.vesti.bg/novini/evakuiraha-stolichen-mol-zaradi-signal-za-bomba-6018976

Столичен мол беше евакуиран заради сигнал за поставена бомба около 14.00 часа, съобщава бТВ.

Рускиня удари спрял на светофар в Бургас джип

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227601

Рускиня връхлетя с колата си върху джип, изчакващ на червен сигнал на бургаската ул. „Булаир” на светофара за Пристанището, съобщи Флагман.
С лекия автомобил са се придвижвали две около 20-годишни рускини, като водачката за миг се е разсеяла и се е забила в спрелия джип. В ударената кола са пътували две момчета, които са изчаквали на светофара. Рускиня връхлетя с колата си върху джип, изчакващ на червен сигнал на бургаската ул. „Булаир” на светофара за Пристанището, съобщи Флагман. С лекия автомобил са се придвижвали две около 20-годишни рускини, като водачката за миг се е разсеяла и се е забила в спрелия джип. В ударената кола са пътували две момчета, които са изчаквали на светофара.

Две са вече жертвите на потопа в град Мизия, ситуацията продължава да е критична

http://www.moreto.net/novini.php?n=260049

Продължава да е критична ситуацията в град Мизия, където през нощта срещу неделя придошлата река Скът заля целия град, разруши къщи и инфраструктура и наложи евакуацията на стотици хора. Към този момент е потвърдена смъртта на двама души, спасителите се опитват да достигнат до други хора, които са в затруднено положение.

БЧК набира средства за пострадалите от бедствието на номер 1466

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227599

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК разблокира своя бедствен резерв – 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население, съобщават от пресцентъра на Българския Червен кръст.
Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК разблокира своя бедствен резерв – 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население, съобщават от пресцентъра на Българския Червен кръст. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и

Почина майката на Михаил Ходорковски

http://europe.actualno.com/Pochina-majkata-na-Mihail-Hodorkovski-news_43111.html

Майката на бившия магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски Марина Ходорковская почина в Германия на 79-годишна възраст. Информацията съобщи говорител на центъра Ходорковски в Москва, цитиран от БГ...

800 души досега са евакуирани до момента в Мизия

http://vraza.actualno.com/800-dushi-dosega-sa-evakuirani-do-momenta-v-Mizija--news_43112.html

В момента спасителни екипи от около 100 служители на ГДПБЗН работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. От там уточняват, че информацията е акту...

Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355298_iaguar_izbiaga_ot_zooparka_v_lovech/?ref=rss


Ягуар е избягал от зоопарка в Ловеч, съобщи пред "Фокус" кметът Минчо Казанджиев.

Ягуарът е излязъл от клетката си тази сутрин и се намира в района на зоопарка.

Група от около 40 души - полицаи и ловци, опитват да се справят с проблема като приспят животното. Мястото е изолирано, а населението - предупредено, увери кметът. 

Засега не е направен анализ на причините за инцидента, а всички сили са хвърлени към обезопасяване на района. Животното е много ценно, но...

Горя цех за производство на колбаси

http://www.cross.bg/gasili-ognebortzi-proizvodstvo-1423718.html

/КРОСС/ Пожар в свинекомплекса в с. Николово са гасили русенските огнеборци тази нощ, съобщават от областната дирекция на МВР. Сигналът за лумналите пламъци бил подаден от охраната на комплекса около 2 часа след полунощ. Изпратените на място противопожарни екипа установили, че гори цехът за производство на колбаси. В продължение на близо 4 часа 3 противопожарни автомобила и 8 огнеборци гасили пожара. По първоначална информация най-вероятна причина за запалването е късо съединение на климатичната инсталация, предназначена за обработка на месни продукти.    

Гласуването на турците в чужбина - демократично, но непочтено

http://www.mediapool.bg/glasuvaneto-na-turtsite-v-chuzhbina---demokratichno-no-nepochteno-news223289.html

За първи път турците, живеещи в чужбина, ще могат да гласуват за нов президент. Включително на седем места в Германия. Победата на Ердоган се смята за сигурна, но е твърде непочтена.   Защо да е лесно, като може и да е трудно? - Вместо гласуване по пощата, турското правителство реши да отвори 116 изборни секции в 56 държави. Турците, живеещи в Германия, имат 4 дни време (31.07-03.08) за да гласуват на първия тур, насрочен за 10 август. Избирателни бюра са разкрити в седем града. По турските гранични пунктове също са разположени изборни секции, за да могат да гласуват и заминаващите или връщащите се в/от почивка. От юридическа гледна точка всичко изглежда наред и никой не би могъл да оспорва така създадената организация. Но обикновено дяволът се крие в детайлите. Ердоган иска повече власт Сметките на Ердоган са ясни: избирането му за президент ще разшири властта му до степен, позволяваща му окончателно да се разправи с критиците си и демократичната опозиция. Например да спре всички разследвания на обвиненията в корупция и злоупотреба с власт към неговото управление. Да не забравяме и политизирането на исляма, или, ако щете, ислямизирането на политиката. От 2002 година насам, при управлението на Ердоган, турското общество все повече се идентифицира с ислямската религия. Факторът религия значително увеличи самочувствието на турците и на турската диаспора, особено в Германия.   Турците в чужбина не са решаващ фактор   Едва ли подадените в чужбина гласове за президентските избори ще изиграят съществена роля. Общо 53 милиона турци имат право на глас и едни 1.4 милиона гласове, които могат да бъдат подадени в Германия, няма да наклонят везните в едната или другата посока.   Междувременно вече дори не става дума за това, дали Ердоган ще спечели изборите, а с колко ще ги спечели. Освен това далеч не всички турци в Германия ще гласуват, защото за много от тях участието в изборите означава да пропътуват стотици километри до най-близката избирателна секция - ако не станем свидетели на организиран транспорт до урните, в което управляващата Партия на справедливостта и развитието има солиден опит, както показаха и последните изборни прояви на премиера Ердоган в Германия. Така погледнато, възможността за гласуване в Германия е фарс, който служи единствено за излъскване на имиджа на Ердоган. В бъдеще той ще може да се бие в гърдите, че е дал възможност и на турската диаспора също да участва в демократичния процес. А всички предишни турски правителства би трябвало да се срамуват, защото през последните 40 години съвсем бяха забравили своите сънародници в чужбина.

Преливат язовири по поречието на Скът

http://news.ibox.bg/news/id_579897543

Очакват се значителни повишения на реките Искър, Вит и Осъм

ООН: Здравна катастрофа с огромни пропорции бързо се развива в Газа

http://www.cross.bg/katastrofa-gaza-slyzhiteli-1423717.html

/КРОСС/ ООН предупреди, че в Газа има здравна катастрофа, а медицинските служби не успяват да се погрижат за всички нуждаещи се, предава БНР. Основни медицински консумативи вече почти са свършили, а заради проблемите с електроснабдяването болниците разчитат на генератори, каза пред БиБиСи Крис Гънес от международната организация. "Здравна катастрофа с огромни пропорции бързо се развива в Газа. Медицинските служби са на ръба на колапс. Една трета от болниците, 14 клиники за първа помощ и 21 линейки на палестинския Червен полумесец са повредени. Най-малко петима медицински служители загинаха при изпълнение на служебните си задължения, а десетки бяха ранени. Най-малко 40 процента от здравните служители не могат да стигнат до работните си места", обясни Крис Гънес от ООН.  

Обрат! Стойчо Стоев сменя Балъков в "Литекс"?

http://pik.bg/обрат-стойчо-стоев-сменя-балъков-в-литекс-news209842.html

Обрат! Стойчо Стоев сменя Балъков в "Литекс"?

Още не е приключил третия кръг от новия сезон на „А” група и водещите ни отбори вече смениха треньорите си. Всъщност, официално само шампионът и носител на Купата Лудогорец направи рокада на кормилото, след като Стойчо Стоев бе сменен от Георги Дерменджиев заради слабия си старт.

Вчера обаче Георги Иванов ясно намекна, че дните на Пепе Мурсия начело на Левски са преброени.
Трагичното представяне на Литекс също може да доведе до уволнение. Краси Балъков записа две загуби от ЦСКА и Локо София, и отпадна от Лига Европа. Днес ловчанлии имат за съперник коравия тим на Берое, воден от друг герой от златното ни поколение Петър Хубчев.
Именно след тази среща ще стане ясна съдбата на Бала. Дори и да победи обаче, техничният халф от близкото минало може да си събере багажа от Града на люляците.

Ръководството на ”оранжевите” вече мисли за раздяла със специалиста и има яснота кой би бил най-подходящ за поста му.

"Лайвспорт" твърди, че приближените до собственика Гриша Ганчев настояват новият треньор на отбора да се казва Стойчо Стоев, уволнен преди броени дни от кормилото на Лудогорец.

Легендата на Локо София има няколко оферти като най-сериозни в намеренията си да го привлекат са от македонския Шкендия (Тетово). От Острова също искат Стоев, а и самият той има желание да се развива в Англия. Много сериозен интерес към него имаше и след края на миналия шампионат, но той реши да остане в Разград.

Ако обаче Стоев получи предложение от Ганчев, едва ли ще го отклони. Литекс има много солиден отбор, който съвсем спокойно може да се бори за титлата с Лудогорец, ЦСКА и Левски.

При отказ на Стойчо обаче, в Ловеч най-вероятно ще се насочат към Светослав Тодоров, който беше вариант и след напускането на Миодраг Йешич. Свикнали сме ловчанлии да залагат на чужденци, но в последните години се видя, че специалистите от други държави не се справят никак добре в родната действителност. Очакваме резултата от Литекс и Берое, който може да доведе до поредната рокада на кормилото на роден гранд.

Втора жертва в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_371536.html

Има втора жертва на наводнението в Мизия, обяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на насиленетието" гл. комисар Николай Николов. Все още не се дават подробности за самоличността и възрастта на човека. До този момент се знаеше само за 61-годишен мъж. Той е баща на служител на МВР, открит е в дома му. Всички десетима души, които бедстваха в Мизия, са изведени на безопасно място. "Проверяват се всички къщи подред, ако има и друг, ще го евакуираме. В момента всички евакуирани се пренасочват към детската градина, която ще бъде дооборудвана за тази цел. Очакваме от кмета официално искане към министъра на вътрешните работи за съдействие по отношение на битово-санитарно оборудване”, каза още Николов. Очаквайте подробности

ВМРО и НФСБ се обединиха в "Патриотичен фронт"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355295_vmro_i_nfsb_se_obediniha_v_patriotichen_front/?ref=rss


"Патриотичен фронт" е наименованието на предизборната коалиция, създадена днес от  ВМРО и Националния фронт за спасение на България.

Отцепилата се от "България без цензура" ВМРО на Красимир Каракачанов и алтернативната на "Атака" формация на Валери Симеонов ще се борят заедно за "възраждане на българската икономика, срещу монополите, за модерно образование и здравеопазване, справедлива и неподкупна съдебна система", се посочва в коалиционното споразумение. .

В текста се...

Открита е втора жертва на наводненията в гр. Мизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355294_otkrita_e_vtora_jertva_na_navodneniiata_v_gr_miziia/?ref=rss


Загиналите от наводнението в гр. Мизия вече са двама. Открита е втора жертва, потвърди пред агенция "Фокус" главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Засега той не дава подробности. bTV съобщава, че възрастна жена е открита от спасителните екипи мъртва в дома си. Николов също така уточни, че са изведени десетина души, за които се знае, че са бедствали и вече са на безопасно място. Продължава евакуирането на още хора, по...

Евакуираха столичен мол заради сигнал за бомба

http://www.cross.bg/bomba-evakyiraha-signal-1423716.html

/КРОСС/ Евакуираха столичен мол на бул. Ситняково заради сигнал за бомба. Около 14часа детски глас се е обадил на тел 112, за да съобщи, че има поставено взривно устройство в сградата. На място има екипи, които проверяват района, съобщава БНР.

МОСВ предупреждава: Значително ще се повишат нивата на Искър, Вит и Осъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_371530.html

Очакват се значителни повишения днес на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, предупреди Министерството на околната среда и водите. По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на р. Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на р. Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на р. Осъм и притоците й (Черни Осъм, Бели Осъм). Повишения на водните нива се очакват във водосборите на р. Марица - р. Девинска и р. Чепинска, на р. Арда - горното течение на р. Арда и горното течение на р. Върбица и нейните притоци, р. Места - главно в средното и долното й течение (р. Ръждавица, р. Златарица, р. Канина, р. Бистрица, р. Брезнишка), както и в този на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Санданска Бистрица, р. Мелнишка). Към 12 ч. днес ситуацията по поречието но р. Скът е следната: - при с. Малорад, общ. Борован - реката е излязла от коритото си, повреден мост, залети са дворове на къщи, предприета е евакуация на част от населението; - при с. Комарево, общ. Бяла Слатина реката е излязла от коритото си и е заляла шосе; - при с. Невяни, общ. Борован реката е излязла от коритото си, има наводнени къщи и дворове, предприета е частична евакуация и се извършват дейности по отводяване; Яз.“Гарвански геран”, е в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника; Яз. „Езерска падина” прелива през преливника, но не е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение; Яз. ”Рогозен 1” не прелива през преливника и не е обявен в предаварийно състояние; Яз. „Бързина” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение като прелива през преливника; Яз. ”Умен дол” е преливал през преливника; Яз. ”Мраморчица” и яз. ”Сухия скът” преливат през преливниците и са под постоянно наблюдение; Яз. „Лесконож” з-ще с. Голямо Пещене прелива през преливниците и е под постоянно наблюдение; Към 12 ч. ситуацията по поречия Искър, Огоста и западно от Огоста е следната: - при с. Бели Извор, община Враца обстановката е с тенденции към нормализиране; - Яз.”Чернила” е спрял да прелива през преливника и е под постоянно наблюдение; - при с. Горно Пещене, Община Враца, реката е излязла от коритото си, има изолирани къщи, като обстановката е с тенденции към нормализиране; - при с. Добри дол, общ. Лом реката е излязла от коритото си, но няма информация за нанесени щети; - при гр. Мездра реката е излязла от коритото си и са наводнени улици; - при с. Лиляче, общ. Враца реката е излязла от коритото си, заляти са мостове и дворове, в резултат се извършват дейности по отводняване; - Яз. „Лесура“ не е обявен в предаварийно състояние, прелива през преливника; - Яз. „Градешница” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника. Водните количества след язовирната стена се провеждат безпрепятствено; - при с. Тишевица реката, преминаваща през селото, е излязла от коритото си, има заляти дворове, но обстановката е с тенденции към нормализиране; - Залят е пътят Лехчево – Бели брод, след излизане от коритото на р. Рибинье, но ситуацията се нормализира; - Яз. „Дреновец“ не е обявен в предаварийно състояни, прелива през преливника, започнато е контролирано изпускане и е под постоянно наблюдение; - В Област София, поради локални наводнения на имоти и техническа инфраструктура, от речните течения на реки по поречие Искър, в общините Етрополе и Своге е обявено бедствено положение; По данни на общинска администрация Тетевен, през изминалото денонощие се наблюдава понижение на водните нива по дерета в землището на с. Голям Извор, община Тетевен, притоци на р. Вит. Обстановката се нормализира. В района на община Габрово към момента обстановката се нормализира.

Две са вече жертвите на потопа в Мизия

http://www.cross.bg/grada-miziya-postradali-1423715.html

/КРОСС/ Две са вече жертвите на потопа в град Мизия. Тялото на възрастна жена бе намерено в хода на спасителните работи, предаде Българското национално радио. Припомняме, че наводненията в града взеха първата жертва по-рано днес, когато бе открито тялото на възрастен мъж, баща на служител на МВР, изпратен в Мизия да търси пострадали. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали. Досега са евакуирани над 800 човека. Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от МО - 70 служители и инженерна техника. В действията активно участват доброволци от Мизия.В готовност за оказване на помощ е и трети вертолет от авиобазата в Крумово, посочват от военното министерство. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. От БЧК алармират за липса на минерална вода и призоваха за снабдяването на града с колкото се може повече количество. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Две са вече жертвите на потопа в Мизия

http://www.cross.bg/grada-miziya-zhertvite-1423715.html

/КРОСС/ Две са вече жертвите на потопа в град Мизия, съобщава БНР. Припомняме, че наводненията в града взеха първата жертва по-рано днес, когато бе открито тялото на възрастен мъж, баща на служител на МВР, изпратен в Мизия да търси пострадали. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали. Досега са евакуирани над 800 човека. Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от МО - 70 служители и инженерна техника. В действията активно участват доброволци от Мизия.В готовност за оказване на помощ е и трети вертолет от авиобазата в Крумово, посочват от военното министерство. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. От БЧК алармират за липса на минерална вода и призоваха за снабдяването на града с колкото се може повече количество. Снимка: Булфото, всички права запазени

Две са вече жертвите на потопа в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-grada-postradali-1423715.html

/КРОСС/ Две са вече жертвите на потопа в град Мизия, съобщава БНР. Припомняме, че наводненията в града взеха първата жертва по-рано днес, когато бе открито тялото на възрастен мъж, баща на служител на МВР, изпратен в Мизия да търси пострадали. Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали. Над 500 души са евакуирани. Близо 70 военнослужещи със специализирана техника от военните формирования на Сухопътните войски в Белене и Плевен участват в спасителните действия в Мизия. От рано сутринта два вертолета "Кугър" от авиобаза Крумово извършваха разузнавателни полети и евакуация на бедстващи хора. В готовност за оказване на помощ е и трети вертолет от авиобазата в Крумово, посочват от военното министерство. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. От БЧК алармират за липса на минерална вода и призоваха за снабдяването на града с колкото се може повече количество.  

Стрес в София и Бургас, опразват молове заради бомби

http://www.bnews.bg/article-112840

По приблизително едно и също време два търговски центъра в страната бяха евакуирани.

УЕФА посочи Радослав Цонев сред най-талантливите играчи от европейското за юноши

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355288_uefa_posochi_radoslav_conev_sred_nai-talantlivite/?ref=rss


Българският национал Радослав Цонев попадна в списъка с десетимата футболисти, направили най-силно впечатление на европейското първенство за юноши до 19 години.

Футболистът на "Левски" и съотборниците му останаха на последното място в групата си след три загуби и голова разлика 0:5. Въпреки това полузащитникът получава висока оценка в сайта на УЕФА.

"Цонев имаше жизненоважно присъствие в халфовата линия на България. Усетът и позиционирането му бяха ключов елемент при...

ББЦ отвори кризисен щаб, ДПС раздава стоки от първа необходимост в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-krizisen-oblast-1423714.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС и народен представител от област Враца Камен Костадинов, както и общинското ръководство на ДПС Мизия са на място в пострадалата от водната стихия община Мизия в област Враца. С тяхно съдействие са осигурени стоки от първа необходимост за пострадалите жители на община Мизия. Раздадени са над 200 хляба, няколко стотин сандвича, както и 500 бутилки минерална вода, съобщиха от пресцентъра на партията. Същевременно стекове с минерална вода, тежка техника с гребла и кризисен щаб за координация организират симпатизантите на „България без цензура" в помощ на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия. Още сутринта над 20 доброволци с джипове от структурите на ББЦ във врачанска област са се задействали и в момента раздават питейна вода на евакуираните граждани на местата, където се струпват евакуираните граждани на Мизия. Представителите на ББЦ работят паралелно с медицински екип, изпратен от Бяла Слатина, който се намира на моста в центъра и при нужда може да бъде потърсен на телефон 088 600 9174, д-р Васил Илиев. Паралелно с това ББЦ превръща офиса си във Враца на адрес ул. Мито Цветков 2, ет. 3 в кризисен координационен щаб, в който могат да се оставят дарения и да се записват доброволци, които да се включат в спасителната операция след спадането на нивото на водата, съобщиха от ББЦ.  

Откъс от "Зелени сенки, бял кит" от Рей Бредбъри

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/03/2355019_otkus_ot_zeleni_senki_bial_kit_ot_rei_bredburi/?ref=rss


Тази неделя в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от първото издание на български на "Зелени сенки, бял кит" от Рей Бредбъри, предоставен ни от издателство "Сиела" в превод на Деян Кючуков.

През 1953 г. младият писател е призован в Ирландия от блестящия, но ужасяващ титан на киното Джон Хюстън. Задачата на плахия творец е да улови на хартия най-свирепия от всички зверове в литературата – Моби Дик – под формата на сценарий, по който великият режисьор да започне да...

Втора жертва взе потопът в Мизия

http://news.ibox.bg/news/id_835982110

Откритото тяло е на възрастна жена. По-рано днес беше открит и починал в дома си възрастен мъж, който подценил предупрежденията за опасност и евакуация. Междувременно позициите на местните хора и на властите относно причината за потопа са в двата полюса. Почти всички политически партии пък впрегнаха хора на помощ на Мизия.

Брюксел избързва с призивите за плащане на депозити от КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d23c12b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbriuksel0Eizbyrzva0Es0Eprizivite0Eza0Eplashtane0Ena0Edepoziti0Eot0Ektb0H1773920C/story01.htm

Съгласно българското законодателство изплащането на гарантираните депозити може да започне след отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност


Миков: Този път имаше предупреждение за бедствената ситуация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227556

Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите, Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите,

Екоминистерството очаква значително повишение на нивата на Искър, Вит и Осъм

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355292_ekoministerstvoto_ochakva_znachitelno_povishenie_na/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение за очаквано значително повишение на нивото на реките Искър, Вит и Осъм, съобщи агенция "Фокус". Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и важи за по-късно днес.

От НИМХ очакват, че по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на река Искър и притоците й Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица и Егуля. Освен това се очаква повишение на река Вит и притоците й Бели Вит, Черни Вит и Калник. Ръст на нивото може да има и на река Осъм заедно с притоците й Черни Осъм и Бели Осъм.

Повишения на водните нива във водосборите на река Марица - река Девинска и река Чепинска, също може да има. В горното течение на р. Арда и р. Връбница, заедно с притоците й, също се очакват повишения на нивата. Подобни може да има и в средното и долното течение на река Места заедно с реките Ръждавица, Златарица, Канина, Бистрица, Брезнишка.

Река Струма също е под наблюдение заедно с притоците Джерман, Рислка, Санданска Бистрица, Мелнишка.

Язовир "Гарвански геран" е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника. В предаварийно състояние е и яз. "Бързина", като също е под постоянно наблюдение и прелива през преливника. Под постоянен контрол и предаварийна ситуация е и язовир "Градешница", който прелива през преливника.

Язовирите "Езерска падина", "Рогозен 1", "Умен дол", "Мраморчица", "Сухия път", "Леснокож", "Лесура", "Дреновец" са под наблюдение, но не са в предаварийно състояние.

По данни на МОСВ има излезли от коритата си реки в няколко области, но най-сериозните щети са залети дворове в село Лиляче, общ. Враца, и с. Невяни, общ. Борован, където е предприета частична евакуация. Залети пътища има в гр. Мездра.

Поради локални наводнения на имоти и техническа инфраструктура от речните течения на реки по поречие на Искър в общините Своге и Етрополе е обявено бедствено положение.

МОСВ издаде предупреждение за значителни повишения на нивата на реки Искър, Вит и Осъм

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355292_mosv_izdade_preduprejdenie_za_znachitelni_povisheniia/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение за очаквано значително повишение на нивото на реките Искър, Вит и Осъм, съобщи агенция "Фокус". Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и важи за по-късно днес.

От НИМХ очакват, че по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на река Искър и притоците й Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица и Егуля. Освен това се очаква повишение...

Споразумението с Westinghouse може да навреди на арбитража за АЕЦ "Белене"

http://business.actualno.com/Sporazumenieto-s-Westinghouse-moje-da-navredi-na-arbitraja-za-AEC-Belene-news_43109.html

Споразумението с американската компания Westinghouse за строителството на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" подкопава българската позиция в арбитражното дело с руската "Атомст...

Проф. Халачев: Образованието трябва да е държавен приоритет

http://politics.actualno.com/Prof-Halachev-Obrazovanieto-trjabva-da-e-dyrjaven-prioritet-news_43110.html

Образованието трябва да бъде приоритет не само на АБВ, а на цялата държава. Това каза проф. Любомир Халачев, председател на гражданския съвет на ПП "Алтернатива за българско възраждане" АБВ ...

Миков за бедствието: Трябва да стимулираме застраховането на имущество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227552

Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите, Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите,

Евакуираха мол в Бургас

http://www.cross.bg/evakyiraha-mol-v-byrgas-1423713.html

/КРОСС/ Всички служители и посетители на мол "Галерия" в Бургас са били евакуирани преди минути, съобщава Флагман. Не е ясно какво е наложило тази мярка. "Както си пазарувахме, по радиостанцията съобщиха, че трябва незабавно да напуснем мола. Забраниха ни да се движим по ескалаторите или да слизаме до паркинга, за да си вземем колите. Паниката е огромна", споделя посетител на мола.  

Има вече втора жертва в Мизия

http://frognews.bg/news_74108/

Втора жертва има в потопеният град Мизия. Това съобщи шефът на пожарната Николай Николов.

МС продал държавни гори край Варна на "Южен поток" с постановление от 2011г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=260045

Сделката за продажба на държавни гори на компанията "Южен поток България" за нуждите на строителството на газопровода е сключена въз основа на решение на Министерския съвет от 2011 г., съобщи министърът на земеделието в оставка Димитър Греков пред БНР.

Калфин: АБВ предлага пълна промяна в начина, по който се управлява държавата

http://www.cross.bg/partiyata-kalfin-ivaiilo-1423740.html

/КРОСС/ "АБВ няма да влиза в управленски коалиции, без да има такава необходимост." Това заяви зам.-председателят на партията Ивайло Калфин по време на дискусията, организирана от АБВ, на тема „За пълна промяна в българската политика". В дискусията, чиято цел беше в широк кръг да бъдат коментирани основните акценти в предизборната платформа на партията, взеха участие членове от Гражданския и Национален съвет на ПП АБВ, лидери на леви и центристки формации, както и политици, общественици, експерти, кметове и общински съветници. Ивайло Калфин подчерта, че целта на АБВ е да промени начина, по който се прави политика в България и заяви категорично, че партията няма да влиза в безпринципни и ненужни коалиции, но ще подкрепя всички разумни мерки, които отговарят на програмата на партията. „Ние се готвим за дълга битка. Утре имаме среща с работодателски организации, ще обикаляме страната, като до края на месеца ще се опитаме да съберем всички добри идеи. Ще кажем, че искаме и сме готови да говорим с останалите само за идеи и политики, а не за конфронтацията, за личните интереси", каза зам.-председателят на АБВ. Калфин обясни, че през септември ще бъде финализирана програмата на АБВ в пълния й вид и след серия от дискусии като днешната. Платформата на АБВ дава профила на партията, каза Ивайло Калфин

Откриха втора жертва на потопа в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227547

Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за Фокус. Тялото е на възрастна жена, съобщи БНР. 
Главен комисар Николов допълни, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация. Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за Фокус. Тялото е на възрастна жена, съобщи БНР.  Главен комисар Николов допълни, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация.

Втора жертва на потопа в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227545

Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за Фокус. Тялото е на  възрастна жена, съобщи БНР. 
Главен комисар Николов допълни, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация. Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за Фокус. Тялото е на  възрастна жена, съобщи БНР.  Главен комисар Николов допълни, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация.

Столичен мол евакуиран след сигнал за бомба. Евакуация на мол и в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227535

Евакуирани два мола по обяд - един в София и един в Бургас.
Столичен мол е евакуиран заради сигнал за поставена бомба около 14:00 часа, съобщи bTV.
Посетителите и служителите на търговския център на бул. „Ситняково” са били изведени от сградата.
Отправено е предупреждение автомобилите на паркинга да не бъдат изкарвани. Евакуирани два мола по обяд - един в София и един в Бургас. Столичен мол е евакуиран заради сигнал за поставена бомба около 14:00 часа, съобщи bTV. Посетителите и служителите на търговския център на бул. „Ситняково” са били изведени от сградата. Отправено е предупреждение автомобилите на паркинга да не бъдат изкарвани.

Сигнал за бомба евакуира столичен мол. Евакуация и в бургаски мол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227533

Евакуирани два мола по обяд - един в София и един в Бургас.
Столичен мол е евакуиран заради сигнал за поставена бомба около 14:00 часа, съобщи bTV.
Посетителите и служителите на търговския център на бул. „Ситняково” са били изведени от сградата.
Отправено е предупреждение автомобилите на паркинга да не бъдат изкарвани. Евакуирани два мола по обяд - един в София и един в Бургас. Столичен мол е евакуиран заради сигнал за поставена бомба около 14:00 часа, съобщи bTV. Посетителите и служителите на търговския център на бул. „Ситняково” са били изведени от сградата. Отправено е предупреждение автомобилите на паркинга да не бъдат изкарвани.

Създадоха коалиция „Патриотичен фронт" пред очите на хан Аспарух и цар Симеон

http://www.cross.bg/front-sporazymenie-patriotichen-1423712.html

/КРОСС/ НФСБ и ВМРО подписаха споразумение за съвместно явяване на предсрочните избори в коалиция „Патриотичен фронт". „Патриотичният фронт, основан от нашите две формации, е възможно най-естественият политически съюз - той обединява съратници, патриоти и родолюбци, верни последователи на заветите на кан Кубрат, Левски и хилядите загинали за свободата и обединението на Родината", се казва в споразумението, прието и от двете политически формации. „Това споразумение ще бъде в основата на промяната и обединението на България. Трябва да загърбим партийния си егоизъм, защото 25 години са достатъчно дълъг период на упадък в страната ни. Крайно време е интересите на България да бъдат поставени над всички и ние даваме пример", каза съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. Основните задачи на коалицията „Патриотичен фронт", цитирани в Политическото споразумение са: възраждане на българската икономика, борба срещу монополите, създаване на модерно образование и здравеопазване, справедлива и неподкупна съдебна система. „Алтернативата не е нито в лявото, нито в дясното, тя е единствено в българския интерес", каза председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. На пресконференцията стана ясно, че се създава Обществен съвет към коалицията „Патриотичен фронт", към който могат да се присъединят и други партии, споделящи патриотичната идея

Въпреки "жълтия код", жители на Мизия не са очаквали бедствие

http://www.mediapool.bg/vapreki-zhaltiya-kod-zhiteli-na-miziya-ne-sa-ochakvali-bedstvie-news223288.html

Въпреки предупрежденията за обилни валежи и преливане на реки във Врачанско, жителите на бедстващото градче Мизия не са очаквали, че ще ги сполети такова бедствие, което буквално ще потопи една трета от постройките. В първите си реакции след шока хората казват, че не вярват река Скът да е преляла само от поройния дъжд, а причина са прелели язовири. Министерствата на екологията и земеделието, под чийто контрол са водоемите, обаче твърдят, че няма нито прелели язовири, нито скъсани диги, а предупреждението за опасност е подадено навреме.   Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на парламента Михаил Миков в неделя.   "Водата дойде изведнъж. Бях вкъщи и изведнъж целия блок беше залят с метър вода. Почнаха да падат къщи. Това се случи заради неконтролирано изпускане на язовирите. Друго не може да бъде", каза пред БНР Тошко Киновски от Мизия. "Засега властите се справят дорбе. Има техника, хеликоптери, хората помагат", допълни той.   "На половината къщата ни е пълна с вода. Животните си заминаха. Няма къде да отидем. Сутринта към 4 часа минаваха и ни видяха на балкона, натовариха ни и ни изкараха", коментира Георги Божков от Мизия пред БНР.   И според него причината за наводнението е преливане на язовира: "Това са само язовири. Това не може да бъде от дъжд".   Евакуираният в детската градина в Мизия Искрен Цветков също смята, че държавата не е реагирала адекватно на бедствието: "Четири пъти звъняхме на 112. Като започнахме от 1.30 часа, чак в 5.30 часа дойде отглас от рибари. Нито Гражданска защита е идвала, нито пожарна, никой. Настанени сме в детската градина, леглата са като за деца, другият вариант е на земята. Няма ток, няма вода. Като си затворя очите, навсякъде виждам вода, не сме спали цяла нощ. Държавата не реагира адекватно. Видяхме ги тук, след като ни евакуираха. Иначе само имаше съобщение от общината, че се очаква приливна вълна, подготвихме се за евакуация, но никой не очакваше такава вълна, защото почти всяка пролет реката приижда, пълни улицата, но такова нещо никой не е очаквал".   Екоминистърът в оставка Станислав Анастасов каза, че няма нито един прелял язовир или дефектирало хидротехническо съоръжение в област Враца. В петък МОСВ изпрати предупреждения за "жълт код“ в 15 области в страната, включително и Враца, където попада гр. Мизия и предупредихме за опасност от поройни валежи и резултирали от тях наводнения, каза Анастасов пред БНР.   Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на "Напоителни системи“ към Министерството на земеделието и храните, нито има скъсана дига в района, заяви от своя страна земеделският министър в оставка Димитър Греков.   Следи се нивото на р. Скът и ако е необходимо, може да може да се пусне водата от някоя дига в друга посока с цел да не се залива градът, каза той.   Миков: Законодателно да се стимулира застраховането на имущество   Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков в неделя, когато последните поройни дъждове предизвикаха бедствие в нов район на страната – около гр. Мизия.   Миков смята, властите се справят добре в Мизия, но това не е достатъчно. "Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи", заяви той пред БНР. "Предупреждения за бедствената ситуация този път имаше. Този не е проблемът в предварителното оповестяване. Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", коментира още председателят на Народното събрание.   Поразена е голяма част от земеделската продукция   "Както миналата година близо 110 дни нямаше капка дъжд в определени региони, а тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция – житните, а и от пролетните култури", заяви земеделският министър в оставка.   "Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишните наводнения такива площи са около 15 000 декара, най-вече от зърнените култури. Земеделските производители, областните и общинските служби имат отработен път за това и са информирани как да процедират. За съжаление, плащанията стават за следващата година, защото трябва да се установи каква е степента на повреденост в съответните култури, каква част от тях ще се прибере, информира Димитър Греков.

Миков: Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество

http://www.mediapool.bg/mikov-nuzhno-e-zakonodatelno-da-se-stimulira-zastrahovaneto-na-imushtestvo-news223288.html

Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков в неделя, когато последните поройни дъждове предизвикаха бедствие в нов район на страната – около гр. Мизия.   Миков смята, властите се справят добре в Мизия, но това не е достатъчно. "Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи", заяви той пред БНР. "Предупреждения за бедствената ситуация този път имаше. Този не е проблемът в предварителното оповестяване. Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", кометира председателят на Народното събрание.   Екоминистърът в оставка Станислав Анастасов каза, че няма нито един прелял язовир или дефектирало хидротехническо съоръжение в област Враца. В петък МОСВ изпрати предупреждения за "жълт код“ в 15 области в страната, включително и Враца, където попада гр. Мизия и предупредихме за опасност от поройни валежи и резултирали от тях наводнения, каза Анастасов пред БНР.   Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на "Напоителни системи“ към Министерството на земеделието и храните, нито има скъсана дига в района, заяви от своя страна земеделският министър в оставка Димитър Греков.   Следи се нивото на р. Скът и ако е необходимо, може да може да се пусне водата от някоя дига в друга посока с цел да не се залива градът, каза той. "Както миналата година близо 110 дни нямаше капка дъжд в определени региони, а тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция – житните, а и от пролетните култури. Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишните наводнения такива площи са около 15 000 декара, най-вече от зърнените култури. Земеделските производители, областните и общинските служби имат отработен път за това и са информирани как да процедират. За съжаление, плащанията стават за следващата година, защото трябва да се установи каква е степента на повреденост в съответните култури, каква част от тях ще се прибере, информира Греков.

През първата неделя на месец август се отбелязва Денят на железничаря

http://www.moreto.net/novini.php?n=259971

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м.

Евакуираха столичен мол заради сигнал за бомба

http://econ.bg/Новини/Евакуираха-столичен-мол-заради-сигнал-за-бомба_l.a_i.559954_at.1.html

Служители на реда евакуираха столичен мол заради сигнал за поставена бомба, съобщи bTV.  От сградата са изведени посетителите на търговския...

Искър, Вит и Осъм се покачват, бедствие в Своге и Етрополе!

http://www.bnews.bg/article-112838

В Област София в две общини е обявено бедствено положение. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм.

Само в ZaPernik.com! Къща на бившия кмет на село Драгичево Спас Спасов изгоря - ВИДЕО + СНИМКИ

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-kushta-na-bivshiya-kmet-na-selo-dragichevo_33451/

Къща на бившия кмет на пернишкото село Драгичево Спас Спасов е изгоря, предаде човек на ZaPernik.com.

Пожарът е възникнал на улица "Христо Ботев" около 13:30 часа. Частично е изгоряла стара едноетажна къща, която се намира в имота на бившия кмет Спас Спасов. Непосредствено до старата постройка се намира нова къща, в която живее синът на бившия кмет Симеон.

В двора до нея се складират машини за асфалтиране на пътища, които са на синът Симеон. Той има...

Продължава

Само в ZaPernik.com! Къща на бившия кмет на селото Спас Спасов изгоря - ВИДЕО + СНИМКИ

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-kushta-na-bivshiya-kmet-na-seloto-spas_33451/

Къща на бившия кмет на пернишкото село Драгичево Спас Спасов е изгоря, предаде човек на ZaPernik.com.

Пожарът е възникнал на улица "Христо Ботев" около 13:30 часа. Частично е изгоряла стара едноетажна къща, която се намира в имота на бившия кмет Спас Спасов. Непосредствено до старата постройка се намира нова къща, в която живее синът на бившия кмет Симеон.

В двора до нея се складират машини за асфалтиране на пътища, които са на синът Симеон. Той има...

Продължава

Внимание! Очаква се повишаване нивото на реките Искър, Вит и Осъм

http://pik.bg/внимание-очаква-се-повишаване-нивото-на-реките-искър-вит-и-осъм-news209834.html

Внимание! Очаква се повишаване нивото на реките Искър, Вит и Осъм

Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, предаде Фокус.

По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на р. Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на р. Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на р. Осъм и притоците й (Черни Осъм, Бели Осъм).

Повишения на водните нива се очакват във водосборите на р. Марица - р. Девинска и р. Чепинска, на р. Арда - горното течение на р. Арда и горното течение на р. Върбица и нейните притоци, р. Места - главно в средното и долното й течение (р. Ръждавица, р. Златарица, р. Канина, р. Бистрица, р. Брезнишка), както и в този на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Санданска Бистрица, р. Мелнишка).

По данни на Басейнова дирекция за управление на водите, Дунавски район с център Плевен, към 12:00 часа на 03.08.2014 г. ситуацията на водните басейни по поречието на р. Скът и поречия Искър, Огоста и западно от Огоста е следното:

Поречието на река Скът:

- при с. Малорад, общ. Борован - реката е излязла от коритото си, повреден мост, залети са дворове на къщи, предприета е евакуация на част от населението;

- при с. Комарево, общ. Бяла Слатина реката е излязла от коритото си и е заляла шосе;

- при с. Невяни, общ. Борован реката е излязла от коритото си, има наводнени къщи и дворове, предприета е частична евакуация и се извършват дейности по отводяване;

- Яз.“Гарвански геран”, е в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника;

- Яз. „Езерска падина” прелива през преливника, но не е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение;

- Яз. ”Рогозен 1” не прелива през преливника и не е обявен в предаварийно състояние;

- Яз. „Бързина” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение като прелива през преливника;

- Яз. ”Умен дол” е преливал през преливника;

- Яз. ”Мраморчица” и яз. ”Сухия скът” преливат през преливниците и са под постоянно наблюдение;

- Яз. „Лесконож” з-ще с. Голямо Пещене прелива през преливниците и е под постоянно наблюдение;

Поречия Искър, Огоста и западно от Огоста

- при с. Бели Извор, община Враца обстановката е с тенденции към нормализиране;

- Яз.”Чернила” е спрял да прелива през преливника и е под постоянно наблюдение;

- при с. Горно Пещене, Община Враца, реката е излязла от коритото си, има изолирани къщи, като обстановката е с тенденции към нормализиране;

- при с. Добри дол, общ. Лом реката е излязла от коритото си, но няма информация за нанесени щети;

- при гр. Мездра реката е излязла от коритото си и са наводнени улици;

- при с. Лиляче, общ. Враца реката е излязла от коритото си, заляти са мостове и дворове, в резултат се извършват дейности по отводняване;

- Яз. „Лесура“ не е обявен в предаварийно състояние, прелива през преливника;

- Яз. „Градешница” е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника. Водните количества след язовирната стена се провеждат безпрепятствено;

- при с. Тишевица реката, преминаваща през селото, е излязла от коритото си, има заляти дворове, но обстановката е с тенденции към нормализиране;

- Залят е пътят Лехчево – Бели брод, след излизане от коритото на р. Рибинье, но ситуацията се нормализира;

- Яз. „Дреновец“ не е обявен в предаварийно състояни, прелива през преливника, започнато е контролирано изпускане и е под постоянно наблюдение;

- В Област София, поради локални наводнения на имоти и техническа инфраструктура, от речните течения на реки по поречие Искър, в общините Етрополе и Своге е обявено бедствено положение;

По данни на общинска администрация Тетевен, през изминалото денонощие се наблюдава понижение на водните нива по дерета в землището на с. Голям Извор, община Тетевен, притоци на р. Вит. Обстановката се нормализира.

В района на община Габрово към момента обстановката се нормализира.
Оперативното звено в МОСВ продължава да е активирано.

Очаква се значително повишаване нивото на реките Искър, Вит и Осъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227528

Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, предаде Фокус.
По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в Няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, предаде Фокус. По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в

Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм

http://www.cross.bg/preliva-koritoto-rekata-1423711.html

/КРОСС/ По прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на р. Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на р. Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на р. Осъм и притоците й (Черни Осъм, Бели Осъм), съобщават от МОСВ. Повишения на водните нива се очакват във водосборите на р. Марица - р. Девинска и р. Чепинска, на р. Арда - горното течение на р. Арда и горното течение на р. Върбица и нейните притоци, р. Места - главно в средното и долното й течение (р. Ръждавица, р. Златарица, р. Канина, р. Бистрица, р. Брезнишка), както и в този на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Санданска Бистрица, р. Мелнишка). По данни на Басейнова дирекция за управление на водите, Дунавски район с център Плевен, към 12:00 часа на 03.08.2014 г. ситуацията на водните басейни по поречието на р. Скът и поречия Искър, Огоста и западно от Огоста е следното: Поречието но р. Скът - при с. Малорад, общ. Борован - реката е излязла от коритото си, повреден мост, залети са дворове на къщи, предприета е евакуация на част от населението;- при с. Комарево, общ. Бяла Слатина реката е излязла от коритото си и е заляла шосе; - при с. Невяни, общ. Борован реката е излязла от коритото си, има наводнени къщи и дворове, предприета е частична евакуация и се извършват дейности по отводяване; - Яз

БЧК моли за минерална вода

http://frognews.bg/news_74107/

От БЧК молят фирмите да доставят минерална вода в Мизия и целия бедстващ регион. Експертите от международната организация са категорични, че доброволците, кото са се отзовали на помощ са напълно достатъчно.

Отмениха бедственото положение в 6 от залетите села

http://offnews.bg/news/n_1/n_371525.html

Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово се отменя от 13 ч. днес със заповед на кмета на община Родопи Пламен Спасов. Бедственото положение остава в сила в село Дедево, където достъпът до населеното място е изключително затруднен. Единственото отворено трасе е 5-километрова отсечка от черен път, по който могат да минават само и високопроходими автомобили, но има възможност за доставяне на хранителни продукти и оказване на медицинска помощ при нужда. Отворен е обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села. Алтернативният път от километър и половина, който изградихме за три дни, вече е отворен за движение, обяви Спасов. Направен е оглед и на срутената подпорна стена в река Първенецка в района на Храбрино. До две седмици ще бъде готов проектът за изграждане на нова подпорна стена. В коритото на реката ще бъдат изградени и прагове.

Десетима се издирват след водното бедствие в Мизия

http://pik.bg/десетима-се-издирват-след-водното-бедствие-в-мизия-news209832.html

Десетима се издирват след водното бедствие в Мизия

Поне един човек загина, а 10 се издирват, след като река Скът заля Мизия и разсече града на две, съобщи bTV.

Някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, нивото й спада постепенно.

Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал.

Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора.

Според Николов ще минат най-малко 24 часа преди водата да се отече.

По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

Осигурено е място за останалите без дом хора в сградите на училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.

От 13:00 часа вчера няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.

От Столична община обявиха, че и от София тръгват спасители към бедстващия град.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадрома и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ "Козлодуй".

Расмусен иска нови планове за отбрана срещу Русия

http://politics.actualno.com/Rasmusen-iska-novi-planove-za-otbrana-sreshtu-Rusija--news_43105.html

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че "руската агресия" срещу Украйна оправдава подготовката на "нови планове за отбрана". Той заяви това в интервю за френския...

Още 40 лекари не достигат на Спешната помощ в София

http://healthy.actualno.com/Oshte-40-lekari-ne-dostigat-na-Speshnata-pomosht-v-Sofija-news_43106.html

40 лекари не достигат за окомплектоване на екипите в Спешна помощ-София. Това съобщи временно изпълняващия длъжността директор на звеното Александър Златанов. Два месеца след заемането на поста той о...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване