Край на задръстванията! Умни пътища ще оправят трафика

http://pik.bg/край-на-задръстванията-умни-пътища-ще-оправят-трафика-news209765.html

Край на задръстванията! Умни пътища ще оправят трафика

Над 4,8 млн. лева ще плати Агенция “Пътна инфраструктура” за въвеждане на система за интелигентни пътища, съобщи “Труд”.

Конкурсът ще бъде обявен до 1 г. и включва изграждане на информационна система на трафика за първокласни и второкласни пътища, обратна връзка за задръстванията и монтаж на знаци с дистанционно променящи се данни.


Избраната след конкурса компания, ще трябва да разработи специален автоматизиран софтуер, който да събира данни за трафика по пътищата. Така специалистите от ведомството ще знаят в реално време къде и какво задръстване има, за да могат да го коригират. Те ще изпращат данни към дистанцинни пътни знаци, които ще се променят по сигнал.


Поръчката на Агенция "Пътна инфраструктура" предполага и поставянето на знаци, които да получават централизирана информация. Те ще могат да съобщават на хората след колко километра има задръстване и с каква скорост трябва да се движат, за да бъде минимизирано то.

Нищо необичайно не се е случило на борда на падналия в Украйна боинг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227171

Данните, получени в резултат на предварителния анализ на черните кутии на падналия в Източна Украйна малайзийския пътнически самолет, показват, че до инцидента на борда на самолет не се е случило нищо необичайно, пише малайзийския вестник New Straits Times.
Пред изданието източник, близък до международната група експерти, разказва, Данните, получени в резултат на предварителния анализ на черните кутии на падналия в Източна Украйна малайзийския пътнически самолет, показват, че до инцидента на борда на самолет не се е случило нищо необичайно, пише малайзийския вестник New Straits Times. Пред изданието източник, близък до международната група експерти, разказва,

Пострадал в Мизия: Народът ли е по-важен или царевицата

http://pik.bg/пострадал-в-мизия-народът-ли-е-по-важен-или-царевицата-news209757.html

Пострадал в Мизия: Народът ли е по-важен или царевицата

Потърпевш от потопа жител на Мизия коментира пред Нова телевизия, че кметът на Мизия не е бил пиян. "Възмутен съм от изказването на наш съгражданин, че кметът е бил пиян. Няма такова нещо. С него близо три камиона с пясък сме свалили. Нищо не зависи от кмета. Той попита защо не са разрешили на Корнелия Нинова, която помоли да се вдигнат диги, а никой не дава разрешение понеже земеделците щели да ги съдят за милиони. Народът ли е по-важен или царевицата?, попита мъжът. 

Няма никаква подготовка. Казват ни от днеска за вчера, че трябва да се евакуираме. Никой не прави сметка, че тея четири язовири дето са се скъсали трябва да се освободи водата от тях. За язовирите е обща тайна. Разбрах, че горе от Враца ще изпускат язовир. Тая вода все през нас ще мине. Никой не е взел превантивни мерки, заяви мъжът.  Като ида за риба все ще се намери някой да ми иска пари, а после нещо като стане никой не е отговорен. Нашата къща е залята 2,5 метра.  Казаха, че разнасят листовки, аз не съм видял. Казаха в петък вечерта ще има метър вода в центъра, обясни той.

Информацията за скъсани язовирни стени и диги не отговаря на истината, отбелязаха от ресорното ведомство.


579 проверки са извършени от служители на РЗИ - Варна през изминалата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=259917

През изминалата седмица са извършени 579 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години/ служители при РЗИ-Варна са извършили 2 инспекции.

Бабата, обявена за издирване в Созопол, не успяла да си включи GSM-а

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227168

Проблеми с мобилния телофон почти не докараха инфаркт на родителите на 5-годишния Ерик от София и на още две деца, заминали с баба си на почивка в Созопол.
Оказа се, че обявената от МВР за издирване 61-годишна Анни Ненкова, не е успяла да включи мобилния си телефон и така е прекъснала връзка с роднините на трите си внучета, Проблеми с мобилния телофон почти не докараха инфаркт на родителите на 5-годишния Ерик от София и на още две деца, заминали с баба си на почивка в Созопол. Оказа се, че обявената от МВР за издирване 61-годишна Анни Ненкова, не е успяла да включи мобилния си телефон и така е прекъснала връзка с роднините на трите си внучета,

БНТ: Има три прелели язовира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227166

Има информация за три прелели язовира в района, съобщи БНТ. 
По-рано жителите на Мизия казаха, че има слухове, че язовори преливат. Министърът на околната среда и водите обаче отрече това да е така и според него язовири, които да са пострадали. 
Венцислав Василев обаче заяви, че няма подобна информация. Нямам потвърждение. Има информация за три прелели язовира в района, съобщи БНТ.  По-рано жителите на Мизия казаха, че има слухове, че язовори преливат. Министърът на околната среда и водите обаче отрече това да е така и според него язовири, които да са пострадали.  Венцислав Василев обаче заяви, че няма подобна информация. Нямам потвърждение.

Станислав Анастасов: Няма преливащи язовири

http://www.cross.bg/direktziya-baseiinova-stanislav-1423671.html

/КРОСС/" В момента, според информация на „Басейнова дирекция - Дунавски регион" няма нито един дефектирал или преливащ язовир или хидро-техническо съоръжение." Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов. "Още в петък дирекция „Управление на водите" е изпратила сигнал „Жълт код" за опасност от наводнение в Северозападна България, включително района на Мизия", каза още той и допълни, че „Басейнова дирекция" работи на 24-часов режим от петък. Според него местните власти са подценили предупрежденията на „Басейнова дирекция".  

Тони Димитрова: Човек е красив, ако усмивката му отива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244077_%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%83%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%B

 „Усмивката е много важна, защото тя е първото нещо, което забелязвам и ако зъбите са в окаяно състояние, няма как да се скрият“, казва певицата Тони Димитрова в специално интервю за бр. 2 на „Съвети на зъболекаря”. За първото безплатно електронно издание в България за пациента и неговото дентално здраве бургаската дива споделя, че Господ и е дал  „хубава усмивка, но с годините, или пък наследствено, ми се поизхаби и тъй като ми е важна и за професията, и за живота, артикулацията, а и естетски, реших преди 4 години да взема мерки и в „Бо Дент” ми направиха най-красивите фасети. Медицинската част беше от тях, а чисто техническата от „Фиадента” – Варна“, обяснява изпълнителката на емблематичната песен „Ах, морето….“. Тя е запомнила думите на своя преподавател в ученическата театрална школа актьора Стоян Памуков, който казва, „че усмивката е тази, която показва визуално дали човек е красив или не. Човек е красив, ако, когато се усмихне, усмивката му отива. И наистина - вглеждам се в хората и установих, че не на всеки му отива усмивката. На вид красив мъж или жена, а като се усмихне - о, ужас, голямо разочарование“, споделя мнението си чаровната бургаска певица в електронното списание "Съвети на зъболекаря".

 

В бр. 2 на изданието читателите ще намерят информация и за това какво препоръчват зъболекарите относно "мъдреците" на своите пациенти - да ги премахват или да ги оставят, за стоматологичните грижи при деца с хронични заболявания, за зъбните импланти, за булимия, анорексия и орално здраве и други. Има практични съвети на специалистите и предупреждения, като например, че отхапването от голям бургер може да увреди челюстта.

 

В списанието са посочени и имената на тримата читатели, спечелели безплатно почистване на зъбен камък и полиране от играта „Познайте на кого са тези

усмивки”. Играта продължава на сайта на Асоциацията на денталните менидъжри в България (АДМБ) - http://admb.bg/, където всеки може да попълни отговорите си.

 

Там ще откриете и "Съвети на зъболекаря" - http://admb.bg/spisania/, можете да го разпространявате сред своите приятели и да ползвате информацията, публикувана в него. Списанието има и фейсбук страницата -https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%8F/746548665385699?ref_type=bookmark

 

"Съвети на зъболекаря" е съвместен продукт на Асоциацията на денталните менидъжри в България и професионалното издание на българските зъболекари - „Стоматологичен свят”. Списанието има за цел на повишава денталната култура на българина. Публикуваната информация в него е подготвена от специалисти.

Мизия е под вода, над 500 души са евакуирани

http://econ.bg/Новини/Мизия-е-под-вода-над-500-души-са-евакуирани_l.a_i.559938_at.1.html

Ситуацията в наводнения град Мизия остава напрегната. Река Скът заля населеното място още снощи, а към тази сутрин около 60-70% от града са под 1 до...

Техника на АЕЦ „Козлодуй“ помага за евакуацията на Мизия

http://econ.bg/Новини/Техника-на-АЕЦ-Козлодуй-помага-за-евакуацията-на-Мизия_l.a_i.559938_at.1.html

Ситуацията в наводнения град Мизия остава напрегната. Река Скът заля населеното място още снощи, а към тази сутрин около 60-70% от града са под 1 до...

Осъдиха адвокат на Цар Киро за клевета

http://www.bnews.bg/article-112821

Пред медии преди време адвокатът на Кирил Рашков набеди Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел - за палежа на консервната фабрика на цар Киро в селото.

Нова компания разработва безжична алармена система за дома

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/03/2354517_nova_kompaniia_razrabotva_bezjichna_alarmena_sistema/?ref=rss


Въпреки голямата популярност на мобилните технологии, те далеч не са достигнали пълния си потенциал. В комбинация с постепенно набиращия популярност интернет на нещата, все по-често ще се появяват интересни идеи. Една от тях е безжичната алармена система за дома на компанията Blink.

Концепцията на Blink цели да се възползва максимално от възможностите на мобилните технологии в момента. Класическите алармени системи са свръзани с множество кабели, сензори, монтаж и настройки. Blink...

Левски иска Херо на всяка цена - треньор или съветник

http://bgfootball.actualno.com/Levski-iska-Hero-na-vsjaka-cena---trenior-ili-syvetnik-news_43056.html

Левски разчита на дует Димитър Димитров-Георги Иванов да води отбора, но е възможно ролите да бъдат променени. Ако Херо откаже да стане треньор на "сините", ще получи предложение да е консул...

Тази година от пазара ще липсват екзотичните видове мед

http://society.actualno.com/Tazi-godina-ot-pazara-shte-lipsvat-ekzotichnite-vidove-med--news_43070.html

Тази година на пазара ще липсват екзотичните видове мед от липа, мащерка, акация и детелина. Това съобщи за Радио "Фокус" Николай Гайдов, заместник-председател на пчеларско дружество &bd...

Отчетен е спад на нивото на река Огоста при Монтана

http://montana.actualno.com/Otcheten-e-spad-na-nivoto-na-reka-Ogosta-pri-Montana-news_43072.html

Отчетен е спад на нивото на река Огоста при Монтана. Информацията съобщи за Радио “Фокус”- Видин Ваня Емилова, дежурен в Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. В дните от п...

БНТ: Има три прелели язовира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227161

Има информация за три прелели язовира в района, съобщи БНТ. 
По-рано жителите на Мизия казаха, че има слухове, че язовори преливат. Министърът на околната среда и водите обаче отрече това да е така и според него язовири, които да са пострадали. 
Венцислав Василев обаче заяви, че няма подобна информация. Нямам потвърждение. Има информация за три прелели язовира в района, съобщи БНТ.  По-рано жителите на Мизия казаха, че има слухове, че язовори преливат. Министърът на околната среда и водите обаче отрече това да е така и според него язовири, които да са пострадали.  Венцислав Василев обаче заяви, че няма подобна информация. Нямам потвърждение.

България е под вода

http://www.cross.bg/miziya-sela-voda-1423670.html

/КРОСС/ Преливат язовири във Врачанско, където град Мизия остана под метри вода. Това призна вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев, който заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пътуват към мястото. Информацията беше потвърдена и от депутата от БСП Корнелия Нинова пред bTV, която е в града и се позова на данни от експерти в кризисния щаб. Десетки са падналите къщи, а стотици са под вода. Няма информация за загинали и за изчезна ли хора. Извършва се евакуация на жителите на Мизия, предава бТВ. По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава. По евакуацията на все още бедстващите жители на Мизия в момента работят 10 лодки. В спасителните акции тази нощ са се включили шест плавателни съда. Най-малко 300 служители на полицията и пожарната участват в спасителните дейности.По-рано днес в акцията се включиха и два военни хеликоптера „Кугър". Успоредно с евакуацията те извършват и оглед на потопените квартали на Мизия. Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син.Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали. Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села. Няма жертви, но положението е критично

България е под вода

http://www.cross.bg/miziya-sela-evakyatziyata-1423670.html

/КРОСС/ Преливат язовири във Врачанско, където град Мизия остана под метри вода. Това призна вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев, който заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пътуват към мястото. Информацията беше потвърдена и от депутата от БСП Корнелия Нинова пред bTV, която е в града и се позова на данни от експерти в кризисния щаб. Десетки са падналите къщи, а стотици са под вода. Няма информация за загинали и за изчезна ли хора. Извършва се евакуация на жителите на Мизия, предава бТВ. По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава. По евакуацията на все още бедстващите жители на Мизия в момента работят 10 лодки. В спасителните акции тази нощ са се включили шест плавателни съда. Най-малко 300 служители на полицията и пожарната участват в спасителните дейности.По-рано днес в акцията се включиха и два военни хеликоптера „Кугър". Успоредно с евакуацията те извършват и оглед на потопените квартали на Мизия. От вътрешното министерство съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора. Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села. Няма жертви, но положението е критично

Главен комисар Николов: Притесняваме се какво ще намерим под рухналите в Мизия къщи

http://www.cross.bg/miziya-vodata-kushti-1423669.html

/КРОСС/ „Без промяна остава ситуацията в наводнения град Мизия. Единственото, което носи надежда е, че се понижава нивото на водното количество с около 3-4 см". Това коментира пред Дарик главен комисар Николай Николов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му продължават спасителните операции в града: „За съжаление, не можем да обслужим всички бедстващи в един миг, нужно е време. Искам да благодаря на доброволците в Мизия и от БЧК, които спасиха десетки човешки животи". „Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Но това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в Мизия. Поради това предупредихме хората да се евакуират", разсяни той. Той е категоричен, че невижданите валежи, паднали в последните седмици, са довели до тежката ситуация. Към момента все още няма информация за загинали и ранени хора. „Има някои с наранявания и охлузвания, които са получили при бягането при евакуация. Притесняваме се обаче какво ще заварим под разрушените къщи, когато се отдръпне водата", добави Николов. По думите му рухналите къщи в града са десетки само през тази нощ. Снимка: bTV  

Споразумението с "Уестингхаус" може да навреди на арбитража за "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/03/2355192_sporazumenieto_s_uestinghaus_moje_da_navredi_na/?ref=rss


Споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строителството на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" подкопава българската позиция в арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене". За това предупреди енергийният експерт и бивш депутат от ДСБ Иван Иванов пред БНР. 

Причината е, че един от основните аргументи на българската страна да спре строителството на централата в Белене е, че прогнозата за потреблението не показва нуждата от нова мощност....

Комисар Николов: През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227155

През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза главен комисар Николай Николов за БНТ. 
"Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един до колкото можем ще се погрижим. През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза главен комисар Николай Николов за БНТ.  "Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един до колкото можем ще се погрижим.

Комисар Николов: През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227140

През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза главен комисар Николай Николов за БНТ. 
През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза главен комисар Николай Николов за БНТ.  "Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един до колкото можем ще се погрижим.

Брюксел предупреди БНБ за депозитите от КТБ

http://www.cross.bg/bryuksel-predypredi-bnb-za-depozitite-ot-ktb-1423668.html

/КРОСС/ Европейската комисия е предупредила с писмо БНБ, че трябва да се ускори процедурата за изплащане на депозитите на граждани и фирми в Корпоративна търговска банка до размера на законовата гаранция, съобщи bTV. Писмото е подписано от шефа на генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е адресирано до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, който е и шеф на валутния борд. Според еврочиновниците българските власти надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховеноството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.  

Видео: Болт и Ямайка взеха злато в щафетата на 4х100 от Игрите на британската общност

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355196_video_bolt_i_iamaika_vzeha_zlato_v_shtafetata_na_4h100/?ref=rss


Звездата на световната атлетика Юсейн Болт добави към колекцията си от медали и златен от Игрите на британската общност. Спринтьорът и съотборниците му от Ямайка триумфираха в щафетата на 4х100 метра.

На мократа писта в Глазгоу отборът завърши за 37,58 сек, което е нов рекорд за игрите. За победителите бягаха още Джейсън Ливърмор, Кемар Бейли-Коул и Никел Ашмийд.

Болт бяга на последния четвърти пост и очаквано не остави никакви възможности на съперниците си да направят...

Станислав Анастасов: Няма преливащи язовири

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227136

Станислав Анастасов, министърър на околната среда и водите каза, че язовирите в района на Мизия не са прелели, съобщи Нова ТВ.
"Няма преливащи язовири, проблемът е дошъл от преливането на реката".
Няма нито един прелял или дефектирал язовир. Местните власти са подценили съобщението за бедствието, каза министърът. Станислав Анастасов, министърър на околната среда и водите каза, че язовирите в района на Мизия не са прелели, съобщи Нова ТВ. "Няма преливащи язовири, проблемът е дошъл от преливането на реката". Няма нито един прелял или дефектирал язовир. Местните власти са подценили съобщението за бедствието, каза министърът.

Първи подробности от черните кутии на разбилия се в Украйна самолет

http://www.cross.bg/danni-posledniyat-ykraiina-1423667.html

/КРОСС/ Предварителните данни от дешифрирането на бордовите самописци на разбилия се в Източна Украйна Boeing 777 показват „отсъствие на извънредна ситуация" по време на полета, пише на 3 август малайзийският вестник New Sunday Times, позовавайки се на източник от международния екип, разследващ трагедията. По данни на изданието последният регистриран разговор в кабината е разговорът на екипажа с наземните служби за авиоконтрол, а последният глас, който се е чул в ефира, не е бил на пилота, предава Гласът на Русия. Следващата седмица могат да бъдат публикувани някои предварителни детайли на станалата на 17 юли катастрофа, отбелязва вестникът.  

Москов за бедствието в Мизия: Майката на идиотите винаги е бременна

http://pik.bg/москов-за-бедствието-в-мизия-майката-на-идиотите-винаги-е-бременна-news209756.html

Москов за бедствието в Мизия: Майката на идиотите винаги е бременна

Господ обича всички. Много е важно да няма жертви в Мизия, защото това ще бъде истинска трагедия. Ако ние всички искаме да имаме държава трябва институциите да действа адекватно. Ние нямаме усещането, че има държава. Ако парите от нашите данъци отиват за превенция при бедствия, хората не усещат това. Ние не искаме да променим държавата си, защото избираме едно и също. Това каза д-р Петър Москов, член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Според него е необеснимо за какво отиват парите ни от данъци, които са предвидени за превенция при кризи. Той отговори, че няма носене на отговорност. Майката на идиотите винаги е бременна - така Москов обясни неадекватното поведени при бедствия в страната. Да се оповаваш единствено на Бог в държава, в която плащаш данъци е безумно, категоричен е Москов.

Има остра липса на разум в хората, заради това се случват такива неща. Не подценявам усилията на спасителите. Москов призова за промяна на 5 октомври, за да не се случват повече такива нещастия.


Ярък като фойерверк

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d2245b6/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C4470Ca0Ciaryk0Ekato0Efoierverk0H1771120C/story01.htm

Новият MINI Cooper S е по-бърз, по-икономичен и по-комфортен. Всъщност това са единствените му недостатъци


Деца и учители в болница, натровили се на лагер в Банско

http://www.bnews.bg/article-112819

Преподаватели и деца от летен лагер в Банско са настанени в болницата в Разлог с разстройство и температура.

ЕК настоява да се ускори плащането на гарантираните депозити в КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=260025

Европейската комисия е изпратила писмо до БНБ и министъра на финансите в оставка, в което напомня, че сроковете за изплащане на гарантираните депозити в банка, която е затворила и няма изгледи да отвори, са 20 дни. Брюксел изразява безпокойство, че процесът се бави и се казва, българските власти не могат да отлагат решаването на проблема.

Станислав Анастасов: Няма преливащи язовири, проблемът е реката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227127

Станислав Анастасов, министърър на околната среда и водите каза, че язовирите в района на Мизия не са прелели, съобщи Нова ТВ.
Станислав Анастасов, министърър на околната среда и водите каза, че язовирите в района на Мизия не са прелели, съобщи Нова ТВ. "Няма преливащи язовири, проблемът е дошъл от преливането на реката". Няма нито един прелял или дефектирал язовир. Местните власти са подценили съобщението за бедствието, каза министърът.

Смятаният за отвлечен израелски войник е бил убит

http://www.cross.bg/otvlechen-gaza-goldin-1423666.html

/КРОСС/ Израелската армия обяви тази сутрин смъртта на младши лейтенант Хадар Голдин, смятан за отвлечен в петък при сражение в ивицата Газа. Семейството на военния е било информирано, преди новината да бъде публично оповестена, са заявили от силите за сигурност. За него се предполагаше, че е бил отвлечен от групировката "Хамас", но тя отрече да знае къде се намира той и предположи, че може да е загинал при операцията в Газа. В акцията по издирването на Голдин бяха убити над 100 палестинци.    

Още няма яснота за плановете на плувкинята Аврамова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4226627

Все още няма яснота за плановете на елитната плувкиня Екатерина Аврамова, за която се говори, че има намерение да се състезава за друга държава и това вероятно е Турция. 
До този момент в българската федерация по плуване няма депозирано искане от Аврамова за промяна на държавата, за която ще се състезава. В същото време треньорът  в английския клу Все още няма яснота за плановете на елитната плувкиня Екатерина Аврамова, за която се говори, че има намерение да се състезава за друга държава и това вероятно е Турция. До този момент в българската федерация по плуване няма депозирано искане от Аврамова за промяна на държавата, за която ще се състезава. В същото време треньорът в английския клу

Профилът в Google+: Как да го поддържаме, за да печелим и задържаме клиенти

http://econ.bg/Новини/Профилът-в-Google-Как-да-го-поддържаме-за-да-печелим-и-задържаме-клиенти_l.a_i.559880_at.1.html

След като водещи експерти и SEO специалисти обясниха пред Econ.bg ползите за бизнеса от профил в социалната мрежа Google+, е време да разберем...

Трагедия! Велосипедист загина при зверска катастрофа край Варна

http://pik.bg/трагедия-велосипедист-загина-при-зверска-катастрофа-край-варна-news209755.html

Трагедия! Велосипедист загина при зверска катастрофа край Варна

Велосипедист на 67 години е загинал при  зверска катастрофа на АМ „Хемус”, съобщиха от МВР-Варна.

Инцидентът е станал вчера около 14.00ч. Трагедията е станала в началото на магистралата в района на бензиностанцията на "Лукойл" на излизане от Варна.

Полицията издирва извършителят.


Стоян Цековски : Нямаме управление в цялата държава

http://frognews.bg/news_74087/

Нямаме управление в цялата държава, а след няколко дни за кой да гласувам?! За мафията?! Това каза потърпевшият от наводнението в Мизия Стоян Цековски, чиято къща е под вода.

Жители на Мизия обвиняват за потопа дигите на р. Скът

http://www.cross.bg/miziya-hora-potopa-1423665.html

/КРОСС/ Дигите, изградени покрай коритото на река Скът, са причинили потопа в град Мизия, твърдят местни жители. В кв. „Лаката", един от най-пострадалите райони на Мизия, все още има бедстващи, които не са евакуирани, разказаха пред Нова ТВ хора от наводнения град. В четири къщи там все още са блокирани възрастни хора. В часовете, след като е настъпило бедствието в квартала е имало само три лодки. Не е имало кой да предупреди и да информира населението какво да предприеме.    

Слагат ли в бирата спирт?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244076_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%82%3F

 Сред пиячите у нас е широко разпространено убеждението, че в бирата „слагат спирт, за да я стабилизират”. Недоволството се дължи главно на това, че от някои бири бързо ги хваща, боли глава и др. И затова смятат, че причината е добавяне на спирт. Впрочем има много други причини да те боли глава от бира (виж по-долу).

Добавянето на спирт е мит, който бирените производители у нас трудно ще опровергаят. По принцип няма никаква логика, технологична или икономическа, да се добавя спирт. Етиловият алкохол се произвежда по време на ферментацията, вследствие на нея се появява в пивото. За да слага някой спирт, трябва да добавя в цената и допълнителни разходи, защото спиртът струва пари.
Технологията също не предполага добавяне на спирт по вкусови причини. И техниката е такава, че няма място в производството, където да се усилва алкохолното съдържание на бирата със спирт.
Една от причините за този мит е, че в някои пивоварни за охладителната техника е нужен спирт. В производството се използват инсталации за охлаждане с водно-алкохолен разтвор, с добавки и на други агенти. И ако някой невежа е видял някъде из бирени фабрики спирт, може да си помисли, че той е за бирата. И така мълвата тръгва – „Абе аз видях там бидон със спирт”. Иди после, че опровергай – човекът видял и се кълне.

Но има много

причини да боли глава или да ожадняваш от бира

Предполага се, че стерилизацията и стабилизацията, чиято цел е да унищожи живите дрожди в бирата, за да не се разваля тя, дават някои странични ефекти.
При ферментацията пивната мъст се изпълва с дрожди, микроорганизми, които изяждат захарите и отделят алкохол. Те продължават да живеят и след като си свършат работата. Подобно на киселото мляко. Ако ги оставиш в бирата и след отлежаването, не се знае какви още култури ще се развият с тях, въпреки подбора на щамове бирена мая. И за да има бирата трайност, трябва да се унищожат, иначе вече в бутилката могат да продължат да живеят и да се развиват процеси. Затова при производството готовата бира минава първо през един специален филтър от силициеви съединения, който задържа тела до няколко микрона и така отделя дрождите. Задържа и част от неразградените белтъчини. Над 90% от дрождите остават във филтъра. После, преди бутилиране следва пастьоризация по разни технологии – най-простата и стара е стъклените бутилки да минат през инсталация с пара, която ги нагрява до  определен градус. Сега има по-модерни технологии, бирата тече през тръби, които минават през висока температура за кратко време. Освен това, според различни технологии за производство, се добавят стабилизатори в бирата. Безвредни са, но знае ли човек.

Но основната причина някои бири да те ударят в главата е в суровините за бирата. Както стана дума тук по-рано, не всички производители използват само чист малц, хмел и вода за производството на бира, както гласи онази стара „Заповед за чистотата на бирата” от баварския херцог още през 15 век (вижтук).
Съвременните производители използват добавки на немалциран чемик, ориз, царевица и др. зърнен шрот, които понякога стигат до 30-40% от суровината. Обикновено до 10% ориз или царевица дава специфичен вкус, цвят на бирата и на пяната й. Не е някаква шашма или измама – на това дължат специфичния си вкус някои известни марки бира.
Но за поевтиняване на производството по-тарикати производители използват голям процент немалциран ечемик, добавят захар, нишесте и др. Също като при ракията – като сложиш захар в джибрите, от нея излиза чист алкохол. Така и в бирата – като добавиш

захар в ечемика,

от нея става алкохол. Излиза на сметка – от захарта поевтинява суровината, малцът е скъп. Но вкусът се променя и вероятно у някои хора има странични ефекти препиването с такава бира.

Има още една бирена шашма. Това е производството на т. нар. концентрирана бира. През зимата бирените фабрики нямат работа и обикновено затварят за профилактика. В тези месеци някои производители правят концентрирана бира – с висока концентрация на екстракта, около 15%. Алкохолното съдържание също е по-високо – над 6-7%. Такава бира е по-трайна, може да се транспортира в цистерни, да отлежи няколко месеца до лятото, когато бирените фабрики не могат да смогнат да произведат търсените количества. Тогава концентрираната бира се добавя в нужния процент към прясно произведена с по-ниска концентрация на екстракта, т. нар. светло пиво.
Така у нас идват в цистерни и някои марки вносна бира, чието производство се довършва тук.
Някои предполагат, че именно при производство на такива бири се добавя спирт, за да се контролира алкохолният градус. Но това не са масови практики, възможни са инцидентни такива опити, при някакви технологични несполуки.

Голям наш производител на бира използва следната практика – събира върнатата поради изминал срок на годност своя продукция и вместо да я бракува и изхвърли, кара работници да отварят бутилка по бутилка и я добавя по малко в прясно произведената бира преди пастьоризацията. Това не е опасна за потребителя практика, но е вид измама. За съжаление е недоказуемо, никой от работниците участвали в такива процедури няма да признае, защото си пази работата.

10 деца са в болница, след като яли в хотел в Банско

http://pik.bg/10-деца-са-в-болница-след-като-яли-в-хотел-в-банско-news209754.html

10 деца са в болница, след като яли в хотел в Банско

Десет деца и петима преподаватели са настанени в МБАЛ в Разлог със симптоми на разстройство и температура, след като са били в хотел в Банско, съобщи БГНЕС.

Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел "Орфей" в Банско, където са били на летен лагер или "зелено училище". Най-вероятно става дума за вирусно заразяване.

Те са постъпили в болницата в Разлог около 22,30 часа в събота. На мястото на инцидента е пристигнала директорката на РЗИ д-р Лена Павлова, въпреки че е била на събора "Пирин пее".

Причината за поредното натравяне в Банско се изяснява. Междувременно в разложката болница постъпиха и други сигнали за натравяне в хотели на Банско.

На 1 юни в МБАЛ в Разлог бяха приети 12 деца от Банско със симптоми на хранително натравяне. Сходен случай имаше и миналата година.

Обмисля се общ филм между "Отмъстителите" и "Пазители на галактиката"

http://cinema.actualno.com/Obmislja-se-obsht-film-mejdu-Otmystitelite-i-Paziteli-na-galaktikata-news_43062.html

Американският издател на комикси Marvel ("Марвел") може да съчетае в един филм поредиците The Avengers ("Отмъстителите") и Guardians of the Galaxy ("Пазители на галактиката&qu...

Жозе: Нямам проблем да оставя Чех резерва

http://football.actualno.com/Joze-Njamam-problem-da-ostavja-Cheh-rezerva-news_43066.html

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо заяви, че е готов да остави на пейката дългогодишния вратар на клуба Петър Чех, ако ситуацията го изисква. Това лято в лагера на "сините" от Атлетико се за...

25% от женените британци крият нещо от половинката си

http://curious.actualno.com/25-ot-jenenite-britanci-krijat-neshto-ot-polovinkata-si--news_43067.html

Една пета от женените британци имат тайна, която би могла да разруши брака им. Това показва изследване, цитирано от в. Daily Mail Докато 25% от анкетираните признали, че са лъгали за нещо важно, 42 н...

Десетима бяха убити при въздушен удар срещу училище в Газа

http://asia.actualno.com/Desetima-bjaha-ubiti-pri-vyzdushen-udar-sreshtu-uchilishte-v-Gaza-news_43065.html

Най-малко десетима палестинци бяха убити при въздушен удар. От него пострада училище на ООН, приютило бежанци в Рафах, южната част на ивицата Газа, съобщиха местни източници. Други 30 души са пострада...

„София диша” от днес, изкуството излиза на улицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244075_%E2%80%9E%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0

 София започва да диша без коли от днес.

За старта на станалия традиционен вече фест „София диша” символично е избраното кръстовището на малките пет кьошета.

Изданието „Екоморфози" ще събере от 16 до 22 ч. различни организации, посветени на природата и здравословното хранене и български фирми, които се занимават с биохрани и екологично устойчиви продукти.
Там ще бъдат успешните в чужбина

производители на сурови биолакомства, популарен магазин за здравословна и местна храна и набралите популярност напоследък очила с дървени рамки.

Посетителят, който направи най-добър модел дървени рамки , ще го получи изработен безплатно.

„София диша" превръща краткотрайно столични улици в пешеходни места за срещи и изкуство. През 2014 г. той ще се разпростре на цели пет софийски "кьошета" в пет последователни тематични недели през август, съобщиха организаторите от едноименната фондация.

Следващата неделя - 10 август, е за програмата „Словото зове", която ще се проведе на ул. „Ангел Кънчев" и е посветена на литературата.

Всеки посетител може да се включи в колективно написване на разказ, да се наслади на импровизирано четене на глас или може би наум в читалнята на открито, както и да гледа уникална постановка на уличен театър в автомобил.

Акцентът на третата седмица „Ветрове от цветове" (на ул. „Пиротска") на 17 август, с тема визуалното изкуство ще е с морски полъх.

Участници от Варна ще се включат в инициативата с прожекция на т.нар. съзнателно кино, в което зрителите определят хода и края на историята.

Специалната пета неделя на фестивала на 31 август ще върне „София диша" към неговото начало - ул. „Шишман".

Тя ще се нарича „Световна столица" и ще обедини различните култури, съжителстващи в София.

 

Велосипедист загина на АМ „Хемус”

http://www.cross.bg/velosipedist-zagina-na-am-hemys-1423664.html

/КРОСС/ Велосипедист на 67 години е загинал при катастрофа на АМ „Хемус", съобщиха от МВР-Варна. Инцидентът е станал вчера около 14.00ч. Трагедията е станала в началото на магистралата в района на бензиностанцията на "Лукойл" на излизане от Варна. Полицията издирва извършителят.  

Борисов: Ако спечелим изборите, ще орежем партийните субсидии

http://offnews.bg/news/n_1/n_371440.html

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии. Това заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Парите трябва да се намалят, но сме против премахването на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", каза той. Борисов обаче не се нае да каже с колко ще се намалят парите за партийните централи. "Това е работа на целия парламент, надявам се в следващото НС въпросът да бъде обсъден", каза още той. В момента за всеки получен глас на парламентарни избори партиите вземат по 11 лева годишно. Само с 1 лев беше орязана държавната помощ с промените в бюджета за 2014, макар че в залата имаше предложения за орязване на парите наполовина - на 6 лева на глас. Най-голяма субсидия досега получаваше партия ГЕРБ. През 2012, когато те бяха управляващи, вземаха годишно почти 23 милиона лева, а за миналата година отчетоха в Сметната палата 17 905 000 лева. Юристите на ГЕРБ обмислят още една тема - как да орежат броят на депутатите. "Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180", твърди Борисов. Според него ако 43-тото НС не може да направи тази промяна, ще се мисли за свикване на Велико Народно събрание.

Поне 15 души са загинали в сблъсъци около Нагорни Карабах

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/03/2355191_pone_15_dushi_sa_zaginali_v_sblusuci_okolo_nagorni/?ref=rss

В най-тежките сблъсъци от години насам за населения с етнически арменци азърбайджански анклав Нагорни Карабах през тази седмица са загинали поне 15 души, съобщи Би Би Си.

Според властите в Баку за последните 4 дни са загинали 12 азърбайджански войници, а властите в Нагорни Карабах съобщават за 4 жертви.

Анклавът е един от т.нар. замразени конфликти на територията на бившия СССР. В продължение на 6 години в сражения между армията на Азърбайджан и подкрепяни от Армения...

Поне 15 души са загинали в сблъсъци около Нагорно Карабах

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/03/2355191_pone_15_dushi_sa_zaginali_v_sblusuci_okolo_nagorno/?ref=rss

В най-тежките сблъсъци от години насам за населения с етнически арменци азърбайджански анклав Нагорно Карабах през тази седмица са загинали поне 15 души, съобщи Би Би Си.

Според властите в Баку за последните 4 дни са загинали 12 азърбайджански войници, а властите в Нагорно Карабах съобщават за 4 жертви.

Анклавът е един от т.нар. замразени конфликти на територията на бившия СССР. В продължение на 6 години в сражения между армията на Азърбайджан и подкрепяни от Армения...

Вече има път до откъснатите от света села в Родопите

http://www.cross.bg/hrabrino-sela-tzentura-1423663.html

/КРОСС/ Отворен е обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с откъснатите шест високопланински села Извор, Дедево, Плочник, Бойково, Лилково и Ситово. Така движението вече се насочва по алтернативния маршрут, за да се разтовари минаването по пътя с тесния римски мост в Храбрино. Тази сутрин ще заседава кризисният щаб от представители на администрацията и кмета на община "Родопи" Пламен Спасов, за да се вземе решение дали да бъде отменено бедственото положение в седемте села, съобщава Радио Пловдив. То е в сила от 17,30 часа в четвъртък, след като заради продължилия близо пет часа проливен дъжд се образува петметрова вълна, която причини две срутвания на подпорната стена на реката в центъра на Храбрино. Пропаданията от по близо 9 метра доведоха съотвенто до две стуртавия на пътното платно и блокираха движението по главния път в центъра на селото. Все още жителите на селата Храбрино, Дедево и частично в Първенец се снабдяват с водоноски от ВиК. Минерална вода са изпратили и от БЧК. В Родопската яка няма селища без електричество.  

Опозицията непрекъснато ни бламираше

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244074_%D0%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5

 Десислава Терзиева е родена на 17 август 1965 г. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Има допълнителни квалификации и специализации в международни организации и в университети в Австрия, Република Корея, Шотландия. Терзиева има богат опит в държавната администрация, включително в Министерството на регионалното развитие. Преди да го оглави през 2013 г., тя е начело на няколко дирекции, последната от които е „Стратегическо развитие и координация“ в Министерския съвет.

Г-жо Терзиева, последните ви дни в стола на регионален министър отминават, в какви дела оползотворявате оставащото ви време?
- Продължавам да работя. Така или иначе остават много процедури, които трябва да се довършат. Няма как да захвърля всичко и да кажа „следващият да се оправя“, нали така.

- Бяхте част от правителство, подложено на безпрецедентен натиск отвън и отвътре. Как това се отрази пряко на вашата работа? Имаше ли например неотложни законови промени, инициирани от вас, които се провалиха заради цирковете в парламента?
- Факт е, че опозицията рядко влизаше в Народното събрание, играеше си с кворума и непрекъснато ни бламираше. А в крайна сметка едно правителство може да реализира ключови реформи чрез законодателни инициативи. Нашата основна цел беше да върнем държавата по пътя на икономическия растеж и да създадем повече работни места. Очаквахме нормален като продължителност мандат, в който да постигнем това, но той не ни беше отреден. Лично аз от първия ден бях наясно, че участвам в правителство на малцинството. При трудно работещ парламент това беше голямо предизвикателство. И на въпроса ви – да, имаше доста забавени нормативни актове. В моя ресор това беше Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. А с него се прокараха много важни промени - обезопасяване на неохраняемите плажове, разделяне на ивиците на по-малки части, за да бъдат атрактивни за концесионерите, създаването на баланс между техните интереси и тези на държавата и т.н. Ще ви дам пример и с две споразумения със Световната банка, свързани с реформата във водния сектор. Едното мина ратификация в парламента, за другото не съм сигурна, че ще успее. А това категорично не е добър знак към Европейската комисия и нашите партньори.

- Кой бойкотира работата на това правителство и го обрече на преждевременна смърт?
- Рефренът на опозицията беше, че в кабинета няма експертиза, че всички ние не знаем какво правим... Някой ден резултатите ще се видят и при една обективна оценка, ако някой въобще пожелае да я направи, ще се види, че правителството наистина успя да върне държавата по пътя на икономическия растеж. На всички е ясно, че в България има политическа, а не икономическа криза. Страната е финансово стабилна. Всички показатели го потвърждават въпреки шумните демонстрации на опозицията. Работила съм за много правителства като експерт и никога досега не съм виждала толкова екипен колектив. Министрите се разбирахме отлично, дори в персонален план. Бяхме експерти в своята област, синхронизирахме се добре и можехме да се разбираме с две думи. Всъщност може би министър-председателят е бил двигател на тези отношения...

- Финалната ви оценка за грешките и постиженията на кабинета „Орешарски“?
- Не мога да дам оценка на цялото правителство и да пиша оценки, каквато практика имат някои политици. Радвам се, че изведох Министерството на регионалното развитие от клишето „министерство на магистралите“. Не съм чувала някой от предходните министри да говори за намаляване на различията между регионите. Сега дори опозицията обръща внимание на тази политика и на значението й за цялостното развитие на държавата. Работата на министъра на регионалното развитие е непрекъснато да напомня на всички, че има и други населени места освен София и те се нуждаят не по-малко от инвестиции. Тази година дадохме 50 млн. лв. за пътища втори и трети клас, които са важна връзка между по-малките населени места, и за икономическото развитие на съответния регион. Това се случва за пръв път в новата ни история. Сред постиженията ни не мога да не откроя старта на реформата във водния сектор.

- По времето на ГЕРБ също се говореше, че е започнала...
- Може да се е говорило, но реално това не беше така. Ние приехме стратегията, а без нея Оперативна програма „Околна среда“ няма как да премине одобряване в Европейската комисия. Второ, променихме закона за водите - нещо, което не беше направено от предишното правителство. Започнахме забравената от 20 години политика за доизграждане на язовири. Прокарахме програмата за борба с безводието за 20 млн. лв., с която ще спасим от режим близо 30 населени места с около 300 000 жители. Още тази година там ще потече вода. И трябва да ви кажа, че постигаме това с не кой знае какви инвестиции. В някои общини имаше нужда от 200 000 лв., за да се изгради свързваща част на тръбопровода. Омуртаг е един от градовете, чиито жители карат на режим от десетилетия. През септември водата там ще потече. Реформата си е реформа, но държавата трябва да предприема и такива стъпки.

- След няколко месеца наследникът ви в редовния кабинет ще заговори за наследството. Кажете отсега какви нерешени проблеми оставихте?
- Аз не завещавам проблеми, създадени по мое време. Процедурите при нас са дълги, обхващат период, който надхвърля един или два мандата на управление. Положихме неимоверни усилия да продължим доизграждането на започнатите магистрални проекти, а там постоянно изникват проблеми - археология, недостиг на средства, „изненадваща“ подземна инфраструктура. Това са неща, които излизат на дневен ред пред всеки министър. Както когато аз дойдох, трябваше да спасяваме 250 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, както и да възстановим работата по АМ „Марица“ Успяхме, тези пари ще отидат за изграждането на Северната скоростна тангента. По същия начин сега следващият министър трябва да продължи действията, свързани с отпушването на временно спрените плащания по програма „Регионално развитие“ за туризъм и градско развитие.

- Ще отблокира ли Брюксел тези плащания?
- Оптимист съм, че това може да се случи още до края на септември. Не искам да се бием в гърдите, но ако се замислите, за една програма е постижение, ако плащанията бъдат възстановени само за четири месеца. Вече сме предприели необходимите стъпки. Провела съм срещи на различни нива в ЕК. В момента експертите работят по констатациите и препоръките от предварителния одитен доклад. За съжаление в България продължава да се допускат грешки при провеждане на обществените поръчки.

- Недомислица ли беше създаването на Министерство на инвестиционното проектиране, което пое част от дейността ви?
- Действително нямаше нужда от това, но министерството бе създадено с решение на парламента. Тези функции спокойно можеха да останат в рамките на МРР, но не забравяйте, че към новото ведомство бяха прибавени и други дейности. В крайна сметка то успя да се сформира в нормални срокове, понабра скорост и започна реално да работи.

- Промените, които искахте да направите, а не ви достигна време или ви попречиха?
- В интерес на истината искаше ми се да започнат процедурите по концесиониране на морските плажове преди сезона. Но това не се случи именно заради забавянето на закона, за което говорехме в началото. Създали сме необходимата нормативна база и ако наследникът ми има желание, може да продължи тази политика. Като всеки нормален министър съм си мислела, че имам не една година, а поне две. От собствен опит вече знам, че са необходими поне 5-6 месеца, за да се обхване цялото министерство, да се направи една работеща машина. В първата година министърът решава най-наболелите проблеми и чак след това може да заработи активно по реализиране на новите политики. Това е, което не ми достигна. А и не знам кое правителство би издържало този натиск.

- Специално на вас кога ви стана ясно, че кабинетът „Орешарски“ е изчерпан и оставката е неизбежна?
- Не мога да кажа, че след евроизборите на 25 май съм имала усещането, че мандатът ще бъде прекратен след месец-два. Мислех, че ще продължим още, даже се бяхме подготвили и бяхме разписали някои допълнителни приоритети към програмата. Никой предварително не е заявявал нищо, за оставката се разбра в процеса на полемиката, която се поведе между БСП и ДПС. В интерес на истината малко се изненадах, когато се взе такова решение. Но когато политическите партии вече не ни подкрепят, логично е да се оттеглим. Иначе е пълна загуба на време.
Мандатоносителят трябваше да реши какво да прави, това са правилата на играта. Аз като министър и моят екип продължихме да работим и нищо не ни е спирало. Вървяхме си по пътя и гонихме нашите задачи.

- Оттук нататък накъде?
- Искам две седмици да си почина малко, пък след това ще видя. Пожелавам на следващия министър, който ще е в служебния кабинет, така да поддържа огъня, та по-следващият вече да може да направи най-доброто за развитието на регионите. Аз имам идеи и за други нови политики в областта на регионалното развитие. Живот и здраве!

 

Намериха бабата и внучето, изчезнали в Созопол

http://www.bnews.bg/article-112818

Днес от пресцентъра на полицията обявиха, че и бабата и внучето са открити и се намират в добро здраве.

Доброволец: Полицията си свърши много добре работата

http://pik.bg/доброволец-полицията-си-свърши-много-добре-работата-news209752.html

Доброволец: Полицията си свърши много добре работата

Доброволец от Гложене разказа какво е видял, когато е отишъл да помогне на хората в Мизия, съобщи Нова ТВ.

"Стана ми жал за хората, няма къде да спят. С наши братовчеди от Гложене ги евакуирахме. Много хора викаха, пищяха, реваха. Няколко къщи паднаха, коли са отдолу под водата. Възможно е да има жертви", допълни мъжът. 

"Не съм ги питал защо не са напуснали къщите си. Разказаха, че е нямало времекога да напуснат. Всички е станало много бързо. Органите на реда си свършиха много добре работата. Ще продължим да помагаме", обясни доброволецът. 

В момента решаваме въпросът с водата и чая, пък обясни гл, комисар Николай Николов.

Десет деца и учители се натровиха след престой в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227121

Десет деца и петима преподаватели са настанени в болницата в Разлог със симптоми на разстройство и температура, след като са били в хотел в Банско, съобщи БГНЕС.
Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел "Орфей" в Банско, където са били на летен лагер или "зелено училище". Десет деца и петима преподаватели са настанени в болницата в Разлог със симптоми на разстройство и температура, след като са били в хотел в Банско, съобщи БГНЕС. Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел "Орфей" в Банско, където са били на летен лагер или "зелено училище".

Пострадал: Кметът не беше пиян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227119

Хора, които са се евакуирали снощи, а къщата им е под вода,  разказаха пред Нова ТВ:
"Възмутен съм от изказването на наш съгражданин, че кметът е бил пиян. Няма такова нещо. С него близо три камиона с пясък сме свалили. Нищо не зависи от кмета. Вчера Корнелия Нинова помоли да се вдигнат диги, а никой не дава разрешение понеже земеделците щели да Хора, които са се евакуирали снощи, а къщата им е под вода,  разказаха пред Нова ТВ: "Възмутен съм от изказването на наш съгражданин, че кметът е бил пиян. Няма такова нещо. С него близо три камиона с пясък сме свалили. Нищо не зависи от кмета. Вчера Корнелия Нинова помоли да се вдигнат диги, а никой не дава разрешение понеже земеделците щели да

Къде по света не пускат туристи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244073_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

 Има места на тази планета, които обикновените хора няма как да посетят дори и като благонравни туристи. Причините за забрана на посещенията често пъти са различни и не могат да бъдат обособени в една определена група. Електронният портал profit.bg е събрал в един материал обекти от различни краища на планетата, които споделят една обща черта - тайнствената атмосфера, в която са обгърнати, и липсата на какъвто и да е достъп на външни лица.

 

Бият за снимки в таен китайски музей

 

Образователният „Музей на националната сигурност” на провинция Янсу в Китай е дом на най-секретните документи в историята на китайския шпионаж. Има богата колекция от миниатюрни пистолети, оръжия, маскирани като червило, миниатюрни камери, скрити подслушвателни устройства и друго шпионско оборудване. Ако не сте гражданин на Китай, входът за вас е затворен.

 


 

 

Човешко присъствие опустошава пещери на 17 300 години

 

Комплексът от пещери „Ласко” в Югозападна Франция е известен със своите палеолитни пещерни рисунки. Те са изключително редки и са на приблизителна възраст 17 300 години. Пещерите са били затворени за достъп през 1963 г. Причината - от началото на 60-те години тези места са застрашени от необяснимо и само частично контролирано от препарати гъбично нашествие. Всяко човешко присъствие в пещерите се счита за потенциално опустошително. Като правило охраната влиза веднъж седмично за няколко минути.

 


 

 

Частен рай къта училище със слънчево отопление

 

Нийхау е седмият по големина остров на Хаваите, но няма павирани пътища, не са открити магазини, ресторанти, няма електричество или течаща вода. На острова се намира единственото училище в Хаваите, което разчита изцяло на електричество, добито от слънчева енергия. Нийхау е частен остров от 1864 г. и собствениците му са затворили достъпа до него, за да запазят автентичната култура и дивата природа. Дори и роднини на жителите могат да посетят острова само със специално разрешение.

 


 

 

Остров - убежище за болни и луди

 

Повеля е малък остров, разположен между Венеция и Лидо във Венецианската лагуна в северната част на Италия. В продължение на векове това място е било убежище за болни и умиращи. През 1348 г. чумната епидемия застига Венеция и подобно на много други малки острови, Повеля се превръща в колония за карантина. В центъра на острова мъртвите и умиращите били горени на клади. Тези порядки са възобновени през 1630 г., когато Черната смърт отново преминава през града. През 1922 г., съществуващите сгради на острова са превърнати в болница за луди. Островът е известен с легенди за призраци - жертви на чумата, и с историята за луд лекар в психиатрията, за когото се твърди, че измъчвал пациенти.

 


 

 

Компютърен комплекс пази света от атентати

 

Пайн Гап е името на района, където е разположена станция за сателитно проследяване. Тя се намира на около 18 км югозападно от Алис Спрингс в Централна Австралия и се управлява от големите клечки на Австралия и Съединените щати. Този голям компютърен комплекс разполага със 144 радара за защита от атентати. В него работят повече от 800 служители. Местоположението на центъра е стратегически важно, защото контролира американските шпионски сателити, които се намират над една трета от света, включително Китай и региони на Русия, както и петролните полета на Близкия изток. Истинските му координати се знаят едва от трима души в цял свят.

Един загинал, евакуирани хора и срутени къщи в Мизия след поредно наводнение тази нощ (обновена в 10:51)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355188_edin_zaginal_evakuirani_hora_i_sruteni_kushti_v_miziia/?ref=rss


Един човек е загинал, около 500 души са евакуирани и няколко десетки къщи са паднали в гр. Мизия след като при поредни проливни дъждове тази нощ река Скът е излязла от коритото си и е заляла града. Ситуацията е критична, преливат два язовира през преливниците, съобщи пред агенция фокус министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

В момента на място има екипи на Министерството на отбраната, гражданска защита, полицията, бърза помощ. Пред Нова телевизия главен комисар,...

Десет деца и учители с натравяне в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227116

Десет деца и петима преподаватели са настанени в болницата в Разлог със симптоми на разстройство и температура, след като са били в хотел в Банско, съобщи БГНЕС.
Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел Десет деца и петима преподаватели са настанени в болницата в Разлог със симптоми на разстройство и температура, след като са били в хотел в Банско, съобщи БГНЕС. Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел "Орфей" в Банско, където са били на летен лагер или "зелено училище".

Евакуирани хора и срутени къщи в Мизия след поредно наводнение тази нощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/03/2355188_evakuirani_hora_i_sruteni_kushti_v_miziia_sled_poredno/?ref=rss


Около 500 души са евакуирани и няколко десетки къщи са паднали в гр. Мизия след като при поредни проливни дъждове тази нощ река Скът е излязла от коритото си и е заляла града. Ситуацията е критична, преливат два язовира през преливниците, съобщи пред агенция фокус министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев. За момента няма информация за загинали.

В момента на място има екипи на Министерството на отбраната, гражданска защита, полицията, бърза помощ. Пред Нова телевизия...

Осъдиха адвоката на Кирил Рашков

http://pik.bg/осъдиха-адвоката-на-кирил-рашков-news209749.html

Осъдиха адвоката на Кирил Рашков

Старозагорският съд потвърди присъдата на Асеновградския, с която адвокатът на Кирил Рашков, Васил Марков бе осъден за клевета, предаде  БГНЕС.

Пред медии преди време юристът набеди Веселин Христов - вуйчо на убития в Катуница Ангел - за палежа на консервната фабрика на цар Киро в селото. Разследването обаче не доказа връзка, а набеденият сам пожела да се подложи на детектор на лъжата, да потвърди невинността си. Пожарът стана на 8 март 2012 година.

Делото бе гледано в Стара Загора, макар че второинстанционен съд на Районния в Асеновград е Окръжният съд в Пловдив, понеже адвокат Васил Марков поиска отвод на целия съдебен състав под предлог, че магистратите са предубедени. Старозагорските обаче потвърдиха присъдата. Тя се изразява в 1500 лева глоба на държавата и 2 000 лв обезщетение на Веселин Христов за нанесени неимуществени щети.

В момента Кирил Рашков е в ареста с три обвинения, след като съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение. Този път защитата му е поета от адвокат Росица Драгинова.

Изчезналите в Созопол баба и внуче са открити невредими

http://offnews.bg/news/n_1/n_371436.html

61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити, съобщиха от полицията в Созопол. От вчера течеше  издирване на 61-годишната Анни Райчева Ненкова и 5-годишния й внук Ерик Красимиров Димитров. Двамата бяха в неизвестност от 31 юли,когато са забелязани за последен път в района автогарата в Стария град, Созопол. Днес обаче от пресцентъра на полицията обявиха, че и бабата и внучето са открити и се намират в добро здраве.

Обама призна: Измъчвахме хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244072_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0

 Измъчвали сме хора, призна американският президент Барак Обама по време на пресконференция в Белия дом, в която говори за предстоящото публикуване на доклад на Конгреса относно техниките на разпит, използвани от ЦРУ между 2002 и 2006 г., предаде АФП.

 

Когато използвахме някои техники за разпити, техники, които аз и всеки честен човек би трябвало да смятат за мъчение, ние

 

прекрачихме една черта

 

заяви Обама. Той припомни, че с идването си на власт е забранил тези техники на разпит. Обама предупреди обаче да не се правят прекалено моралистични оценки за този период. „Мисля, че когато човек погледне назад, е важно да си спомни колко хора се страхуваха след рухването на кулите близнаци на Световния търговски център, след поразяването на Пентагона, след разбиването на самолет в Пенсилвания”, каза Обама, визирайки атентатите от 11 септември 2001 г. „Хората не знаеха дали няма да последват други нападения. Имаше огромен натиск върху силите за сигурност и нашите екипи на национална сигурност, за да се опитат те да се справят с тази ситуация”, припомни Обама.

 

Парламентарният доклад, който ще бъде публикуван в скоро време, е в основата на буря, избухнала през март, когато председателката на комисията по въпросите на разузнаването на Сената Даян Файнстейн обвини открито ЦРУ, че е ровило из компютрите на разследващите от нейната комисия, работили по доклада. ЦРУ отхвърли на първо време тези твърдения, но по-рано тази седмица директорът на ЦРУ Джон Бренан се извини пред представителите на Сената. Това беше

 

нещо безпрецедентно

 

В края на 2012-а след три години и половина разследване за целите на доклада Файнстейн заяви, че техниките на по-твърди разпити са били ужасяваща грешка. Тя заяви, че прибягването до тези техники на разпити, по-специално до симулацията на давене не е довело до получаване на сведения, които са позволили да се локализира Осама бин Ладен, ликвидиран през 2011 г. в Пакистан. Запитан по този въпрос през 2013 г. Лион Панета, който беше на начело на ЦРУ по време на щурма срещу Ал Каида, също заяви, че елементите, събрани чрез тези техники на разпити, не са били от съществено важно значение. „Мисля, че е трудно да твърдим, че те са били решаващи. Те бяха част от един голям пъзел, който трябваше да съберем, за да локализираме Бин Ладен. И мисля, че ние го намерихме и без тези части от пъзела”, каза тогава Панета.

 

Обама сега заяви, че парламентарният доклад относно техниките за разпит ще бъде полезен, за да помогне на САЩ да обърнат страницата. „Трябва да поемем нашите отговорности спрямо случилото се, за да не се повтори то, надявам се, в бъдеще”, каза Обама.

 

В доклада на сенатската комисия се заключава, че твърдите техники на ЦРУ за разпит след атаките от 11 септември 2001 г.

 

не са били необходими

 

посочва агенция Ройтерс, която се е запознала с проекта на документа. В него се съдържат също така обвинения, че някои офицери от ЦРУ са подвели Конгреса относно ефективността на програмата за по-твърди разпити. В доклада се посочват и конкретни имена на провинили се агенти на ЦРУ.

 

Междувременно Обама говори с президента на Русия Владимир Путин за първи път от 17 юли, когато над украинска територия беше свален малайзийски пътнически самолет, от ракета която според САЩ е била изстреляна от проруски сепаратисти. По време на разговора Путин е заявил пред Обама, че санкциите са „контрапродуктивни, причиняващи сериозни вреди на двустранните отношения и международната стабилност като цяло”, се казва в изявление на Кремъл. Въпреки

 

сериозните различния

 

между становищата на Обама и Путин, и двамата са настояли за „незабавно и продължително” примирие в Източна Украйна. Обама и Путин са се споразумели да запазят отворени каналите за комуникация, съобщи Белият дом. Връзките между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война заради кризата в Украйна. Вашингтон обвинява Москва, че подклажда размириците с оръжие и подкрепа. По време на разговора Обама е изразил загриженост и от нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1988 година.

Днес е Денят на железничаря

http://www.cross.bg/rabotnitzi-zheleznicharya-slyzhiteli-1423661.html

/КРОСС/ Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници. Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред. И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2014 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози

Свързаха с обходен път 7 бедстващи села в община Родопи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244071_%D0%A1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%8A%D1%82+7+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D

 Обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села в Родопската яка - Извор, Дедево, Бойково, Лилково и Ситово, беше отворен в 21.00 часа снощи, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Колите вече минават по алтернативния маршрут, а не по тесния римски мост в Храбрино, единствен оцелял след петметровата вълна в селото. Кризисният щаб решава тази сутрин дали да отмени бедственото положение, в сила от 17.30 в четвъртък. Тогава петчасовият порой причини две срутвания на подпорната стена на реката в центъра на Храбрино, оттам се срути на две места и пътното платно и бе блокирано движението по главния път. Вода в най- пострадалото село все още няма, водоноски обслужват населението. Подобно е положението и в Дедево и отчасти в Първенец. Минерална вода достави и БЧК. Водопроводът в Храбрино бе силно повреден на две места, ВиК обещава най- късно до утре водоснабдяването да бъде възстановено.

На две места пропадна вчера пътят за Дедево, откъснатият асфалт създава огромен риск, защото отдолу е пропаст. Засега хората там са блокирани.

Крушево отбеляза 111-годишнината от Илинденско-преображенското въстание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244070_%D0%9A%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0+111-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0

 С възстановка и поднасяне на венци и цвета македонският град Крушево отбеляза 111- годишнината от Илинденско-преображенската епопея, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Македония Елена Героска.

Историческото събитие, което ще бъде запомнено като връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи, избухва на днешната дата преди 111 години.

Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от членовете на ЦК свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 2 август (Илинден). Началото на бойните действия в Одринско се определя за 19 август (Преображение), а Серският окръг трябва да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). Следователно се възприема идеята за перманентна революция. Въстанието обхваща едновременно всички райони на Битолския революционен окръг. Освободени са планински райони на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевската кааза (околия).

В освободеното Крушево е обявено временно управление, известно под името Крушевска република, която просъществува 10 дни. В града е образувано временно правителство, в което влизат представители на трите общности - българи, власи и гъркомани. Никой не посяга на мирното турско население.

Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат участие 26 000 въстаници срещу 350-хилядна войска. В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, избягват в Княжеството. Тези цифри са доказателство за непримиримостта на населението в Македония и Одринско със съществуващия национален и социален гнет, за непреклонната му воля да живее свободно, за стремежа му да отхвърли окончателно османското господство. И ако в днешния ден за новите поколения това е отдалечено време, погледнато с много романтичен или скептичен поглед, нека се върнат към него със стиховете или дневниците на Пейо Яворов. А винаги тетралогията на Димитър Талев ще бъде не само звън на "Преспанските камбани" или "Гласовете", които звучат, а и най-възвишеният паметник за Илинден, каквото може да бъде само писменото слово.

Пострадал: Кметът не беше пиян, носихме чували с пясък заедно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227108

Хора, които са се евакуирали снощи, а къщата им е под вода,  разказаха пред Нова ТВ:
Хора, които са се евакуирали снощи, а къщата им е под вода,  разказаха пред Нова ТВ: "Възмутен съм от изказването на наш съгражданин, че кметът е бил пиян. Няма такова нещо. С него близо три камиона с пясък сме свалили. Нищо не зависи от кмета. Вчера Корнелия Нинова помоли да се вдигнат диги, а никой не дава разрешение понеже земеделците щели да

Откриха изчезналите баба и внуче в Созопол невредими

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227106

61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити, съобщи Флагман.
Бабата с внучетата пристигнали на почивка в Созопол на 31 юли сутринта и оттогава следите им се загубили. Притеснените родители, които пратили децата на почивка с възрастната жена, 61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити, съобщи Флагман. Бабата с внучетата пристигнали на почивка в Созопол на 31 юли сутринта и оттогава следите им се загубили. Притеснените родители, които пратили децата на почивка с възрастната жена,

Воден ад в Мизия. 500 души вече са евакуирани

http://www.cross.bg/miziya-nikolov-hora-1423659.html

/КРОСС/ Приблизително 500 жители на бедстващия заради водната стихия град Мизия са евакуирани до момента. Това съобщи за „Събуди се" гл. комисар Николай Николов. На помощ на полицаите и пожарникарите са се притекли местни доброволци. За изведените от водния ад се грижат медицински лица, осигурени е топла храна и напитки. Хората са настанени на две места - в детска градина и училище, както и при роднини. „Ситуацията е доста тежка. Според възрастните хора такова нещо тук никога не се е случвало. Стотици са наводнените къщи. Десетки са жилищните сгради, които паднаха", каза още представителят на МВР. "Много се надявам да няма жертви, лично аз обаче се съмнявам при тази ситуация, че няма да има", заяви Николов. До момента няма данни за загинали в следствие на наводнението. Два хеликоптера „Кугър" спасяват от покриви и тераси гражданите, до които не може да се стигне с лодки. Властите вече са изготвили списъци, по които издирват хората, за които няма информация. Най-проблемно е установяването на връзка със старите и неподвижни хора, които нямат мобилни телефони, каза още гл. комисар Николай Николов „Цяла нощ падаха къщи, най-голямата ни надежда е в тях да няма хора", каза по телефона за "Събуди се" народният представител от левицата Корнелия Нинова. Тя добави, че в епицентъра на бедствието са и всички служби, които имат отношение към проблема

Откриха изчезналите баба и внуче в Созопол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227103

61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити, съобщи Флагман.
Бабата с внучетата пристигнали на почивка в Созопол на 31 юли сутринта и оттогава следите им се загубили. Притеснените родители, които пратили децата на почивка с възрастната жена, 61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити, съобщи Флагман. Бабата с внучетата пристигнали на почивка в Созопол на 31 юли сутринта и оттогава следите им се загубили. Притеснените родители, които пратили децата на почивка с възрастната жена,

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-tema-bulgariya-1423658.html

/КРОСС/ София.От 10.00 часа в зала № 6 на НДК ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане) организира дискусия на тема „За пълна промяна в българската политика". София.От 12.00 часа в голямата зала на х-л „Радисън", партии „Национален фронт за спасение на България" и „ВМРО - Българско национално движение" ще подпишат споразумение за съвместно участие на предсрочните избори за Народно събрание на Република България 2014 г. в Коалиция „Патриотичен фронт" и ще проведат пресконференция. София.От 14.00 часа в сградата на ЦСМП - София-град ще се проведе пресконференция на тема „Спешна помощ" с участието на временно изпълняващия длъжността директор д-р Александър Златанов. София.От 16.00 часа на малките 5-те кьошета ще се проведе петото издание на Фестивала „София диша" - на тема „Екоморфози". Пазарджик.От 19.00 часа Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще донесе в Баткунския манастир „Св. св. Петър и Павел" иконата Света Богородица „Златната ябълка".  

Борисов: Ако спечелим изборите, ще намалим партийните субсидии

http://www.cross.bg/leva-gerb-borisov-1423662.html

/КРОСС/ "Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии." Това заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Парите трябва да се намалят, но сме против премахването на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", каза той. Борисов обаче не се нае да каже с колко ще се намалят парите за партийните централи. "Това е работа на целия парламент, надявам се в следващото НС въпросът да бъде обсъден", каза още той. В момента за всеки получен глас на парламентарни избори партиите вземат по 11 лева годишно. Само с 1 лев беше орязана държавната помощ с промените в бюджета за 2014, макар че в залата имаше предложения за орязване на парите наполовина - на 6 лева на глас. Най-голяма субсидия досега получаваше партия ГЕРБ. През 2012, когато те бяха управляващи, вземаха годишно почти 23 милиона лева, а за миналата година отчетоха в Сметната палата 17 905 000 лева. Юристите на ГЕРБ обмислят още една тема - как да орежат броят на депутатите. "Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180", твърди Борисов

Пострадал: От 10 вечерта до 5 сутринта се молех на тел. 112 за помощ

http://frognews.bg/news_74086/

От 10 вечерта до 5 сутринта се молех на тел.112 за помощ. Това каза един от пострадалите в Мизия по Нова тв.

Фантастиката е истината вътре в лъжата

http://www.cross.bg/fantastikata-luzhata-vutre-1423657.html

/КРОСС/ Стивън Кинг, американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса: Фантастиката е истината вътре в лъжата.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bulgariya-bivsh-shampion-1423656.html

/КРОСС/ Руши Видинлиев, актьор и певец Георги Иванов, кмет на община Хасково Илонка Аврамова, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България Борислав Кьосев, бивш волейболист и 9-кратен шампион на България, член на УС на Българската волейболна федерация Инж. Иван Марков, председател на УС на Асоциация „Български въгледобив" Проф. Татяна Янчева, психолог, европейски шампион по художествена гимнастика - ансамбъл Проф. д.н. Владимир Игнатовски, кинокритик Панайот Панайотов, режисьор Анна-Мария Равнополска-Дийн, арфистка Петко Петков, бивш футболист, легенда на Берое

Европолитиката към Украйна и Русия е американски копи пейст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244069_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B

 Европейският съюз потъпка някои от собствените си ценности, следвайки САЩ в налагането на третата фаза от санкции срещу Русия (т.нар. секторни или санкции срещу отделни отрасли на икономиката).

Поводът за новите санкции е свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда. Известно е, че за трагедията САЩ обвиниха проруските сепаратисти от Източна Украйна, а Евросъюзът просто копи пейстна тази позиция. Сепаратистите наистина може да са свалили самолета с предоставена от Русия ракета, но всичко това трябва да бъде установено от безпристрастно международно разследване. И тогава санкциите биха били заслужени и справедливи. Само че те бяха наложени, преди още да е започнало въпросното разследване. А това насочва към изводи, които не са благоприятни за ЕС и Запада като цяло. Например към извода, че политиката отправя сигнал как трябва да протече бъдещото разследване, което си е чиста проба натиск върху него. Практиката, според която разследването, съответно прокуратурата, съответно и съдебната власт да се подчиняват на политическата целесъобразност бе типична за тоталитарния Съветски съюз. Тук обаче става дума все пак за демократични държави със съвсем друго устройство и политическа система.

Припрените санкции на ЕС и Запада насочват и към друг извод. Известният разследващ журналист от САЩ Робърт Пери разкри в сайта consortiumnews.com, че самолетът е свален от украинската армия и американското разузнаване има съответните сателитни снимки. Той добавя, че разполага с тези сведения от източник, който и друг път му е давал точна информация.

Междувременно руската страна представи с какво разполага и от данните й става ясно, че по неизвестни причини маршрутът на самолета е бил отклонен по-близо до зоната на бойните действия, че украинската армия е задействала противоракетната си отбрана при свалянето на самолета, недалеч от който е летял и боен украински самолет. До момента "единствената адекватна информация, базирана на стабилна доказателствена база, е предоставена от Русия" - това е написано не от руско издание, а от вестник "Сканска Дагбладет". Той излиза в Швеция, чиято външна политика минава за една от най-враждебните към Русия. Впрочем същата тази информация Русия е предоставила на ЕС и ООН.

"Данните на Русия за свалянето на "Боинг 777" в Донецка област по необясними причини се съпровождат с мълчание от западните медии и липса на реакция на международната общественост", констатира друго западно издание - италианският в. "Джорнале". Изданието уточнява, че светът има свободен достъп до тези данни чрез сайтовете на телевизия "Раша тудей" и на руското военното министерство (съответно на английски език). Дали пък изпреварващите обвинения и санкции не са димна завеса за прикриване на истината за "Боинга"? И дали не се получава, че една лъжа, повторена хиляда пъти, се превръща в политика и санкции?

Другата причина за евросанкциите е, че Русия не била съдействала за деескалирането на Източна Украйна. Известно е обаче, че Москва изтегли контингента си от граничните райони с Украйна. После призова Донецка и Луганска области да отложат референдумите за независимост. Не отрече гласуването, но призова също двете области да използват вота за цивилизован диалог с Киев, за да се съхрани - забележете - териториалната цялост - на Украйна. Дори отказа на Донецка област присъединяване към Русия. Призна избора на Петро Порошенко за президент. После го призова да удължи примирието, за да продължи едвам заченатия диалог. Допусна и международни наблюдатели по границата си. През цялото време руската страна настояваше проблемът да бъде решен чрез диалог между Киев и двете области, стремеше се, подтикваше дори да започне и да се разгърне такъв диалог. Наскоро пък ООН обяви, че не разполага с данни Русия да е въоръжавала опълченците. Това да не би да са мерки за ескалация на насилието?

Да допуснем все пак, че ООН е сгрешила и Москва наистина е въоръжавала рускоезичните бунтовници. Първо, твърде лековато и манипулативно е тя да бъде обвинявана по един-единствен пункт, че не съдействала за деескалирането. И второ, опълченците са етнически руснаци, които имат роднини от другата страна на границата. Ако не са въоръжени, украинските неонацисти и националисти ще се развилнеят. Преобладаващата част хората в Донецка и Луганска области се чувстват незащитени от украинската държава. С голи ли ръце да седят срещу въоръжения враг? Евросъюзът да не би да иска масовото убийство в Одеса да се повтори, че и потрети?

Здравият разум, реализмът и умереността са онези ценности в политиката на ЕС, които го правеха привлекателен (дано още го правят). Със санкциите обаче общността стъпка тези ценности. И отговорност за това носи най-вече отиващата си Еврокомисия.

В Украйна Евросъюзът стъпка и други ценности. При разрешаване на конфликти и спорове той винаги е залагал на диалога, мирния път, ненасилието - или на т.нар. мека сила. Защо обаче се отказа от този подход в края на май, когато новоизбраният украински президент Петро Порошенко трябваше да решава дали да продължи или не примирието, съответно и едвам започналия диалог между враждуващите страни. Диалогът покълна едвам-едвам чрез посредници и се нуждаеше от много специални грижи, за да продължи. Най-важната грижа бе запазване на примирието, но не видяхме усилие, камо ли и натиск от Брюксел спрямо Киев да не вади оръжията поне за още няколко седмици. ЕС спокойно можеше да постави ултиматум на Порошенко - или продължаваш примирието и диалога, или няма да подпишем политическата част от споразумението за асоцииране. Такова нещо обаче нямаше и ПОТРОШЕНКО (не е грешка) хвърли армията в една по същество гражданска война. Меката сила съвсем съзнателно остави бруталната сила да вилнее. Резултатът от това са над хилядата цивилни жертви плюс 298-те загиналите в сваления "Боинг" - независимо кой е свалил самолета.

Този февруари срещу законния президент Виктор Янукович бе извършен преврат, чиито извършители бяха неонацистките и националистически сили в Украйна (сега впрочем те се бият срещу опълченците). Като държавен глава Янукович не бе цвете за мирисане и заради кланово си управление има голяма вина за драмата на Украйна. Но все пак ден преди преврата той подписа споразумение, с което изпълняваше основните искания на взривилия се Евромайдан, включително искането за предсрочни президентски избори тази година. Споразумението бе постигнато с посредничество на ЕС. С една дума от преврат просто нямаше нужда, но въпреки това той бе извършен, преди още да е изсъхнало мастилото от подписите. Евросъюзът обаче не обели и дума срещу това неконституционно деяние - камо ли да обяви, че не признава превратаджийското правителство на Арсений Яценюк, че замразява отношенията с Украйна или пък че налага санкции (защо пък не) срещу Киев. Каквито и да са причините за такава реакция, налага се необоримия извод, че в Украйна ЕС си е затворил очите за потъпкване на конституцията, закона, правовия ред, ненасилието. Е, как да му вярваме, когато проповядва тези ценности спрямо други държави?

Всички виждат, че по въпроса за санкциите ЕС следва САЩ (макар и на разстояние). Въпросът е защо? Отговорът бе даден на среща на високопоставения служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и д-р по философия Пол Кристи в редакцията на немския седмичник "Европейски икономически вестник" в град Бремен. Разговорът вече изтече в интернет. Според обясненията на изпълнителния директор на Института за глобални перспективи към Колумбийския университет проблемите на САЩ са 17-трилионния си дълг и запазването на долара като световна резервна валута. Тези проблеми имат шанс да бъдат решени при обединение с пазар, съпоставим с американския. Такъв пазар е европейският. "Трябва да се намери начин, който ще доведе до пълното отваряне на европейския пазар за САЩ, казал политологът. Следователно трябва да се създаде такава ситуация в Европа, при която европейците сами да се откажат от енергийното сътрудничество с Русия и с други доставчици на енергоносители и да свържат своя икономически интерес с доставките на американски енергоносители... (ето го и натискът спрямо страната ни за "Южен поток"). Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ. В крайна сметка трябва тези 500 млрд. долара, колкото е стокооборотът между Европа и Русия, да се превърнат в стокооборот между Европа и Америка... На Украйна е отредена ролята на свлачище, което трябва да прекъсне европейското сътрудничество с Русия", разяснил още глобалистът.

Така че сегашните санкциите на ЕС, както и досегашното развитие на украинската криза, пасват едно към едно на тази стратегия.

Разбира се, нищо чудно публикациите за срещата на политолога да са манипулации или поредното издание на теорията за конспирациите. Ще повярваме в това, само ако САЩ и ЕС накарат Киев да спре войната и да продължи диалога за мирно разрешаване на кризата

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/tryd-bulgariya-pomosht-1423655.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициВидни внуци в Соц Брадър- В. Стандарт - стр. 1 Бургас-шампион по пиене- В. Труд - стр. 1 Масови проверки на КАТ, всеки пети предлага 20 лева- В. 24 часа - стр. 1 Бойко Борисов пред Преса:Ако спечелим, режем парите на партиите- В. Преса - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните странициБСП ще бори негласна коалиция- В. Труд - стр. 2"Стабилна България - време е", е слоганът на ГЕРБ за изборите наесен- В. Труд - стр. 3Поправките в бюджета са за сигурност, не от нужда В. Труд - стр. 4ГЕРБ отива на изборите със „Стабилна България. Време е"- В. 24 часа - стр. 2КТБ можела да се изправи и без помощ от държавата- В. 24 часа - стр. 2 ТРУД Бургас-шампион по пиенеСофия държи среброто, Перник едва третиБургаска област печели републиканското първенство по алкохолизъм, сочи класацията на Националния център по обществено здраве и анализи.Най-много тежки алкохолици, които са под лекарски контрол, живеят по Южното Черноморие.Там за година 2779 местни са отишли в болница, за да търсят помощ за справяне с порока. Причината - оказва се, че бутилката ги е докарала до състояние на психическо разстройство.Второто място в непрестижната класация на болните алкохолици държи столицата с 1499 хронични пияници, а след нея се подрежда Пернишко с 1118 души.Докато все по-малко българи търсят специализирана помощ при злоупотреба с чашката, годишната консумация на алкохол у нас се увеличава

БЧК: Очакваме помощ от София, отблокираме резерва си

http://pik.bg/бчк-очакваме-помощ-от-софия-отблокираме-резерва-си-news209742.html

БЧК: Очакваме помощ от София, отблокираме резерва си

Ще отблокираме бедствения резерв на Областния съвет на БЧК във Враца,  каза за  Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК във Враца, съобщи Фокус.

По думите й, обстановката в град Мизия е изключително тежка след наводненията тази нощ.

„Снощни до 23.30 часа се намирахме в град Мизия. Пътищата са блокирани. Вероятно помощта ще се прекарва с високопроходима машина, от типа БТР. Има около 400 евакуирани души в град Мизия. Ще се постараем да ги подпомогнем .

Очакваме да пристигне помощ от София. В момента подготвяме подпомагането и тръгваме обратно към Мизия”, допълни още тя.

 

Wall Street се опасява от лош край на стимулите на Фед

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d224147/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cwall0Estreet0Ese0Eopasiava0Eot0Elosh0Ekrai0Ena0Estimulite0Ena0Efed0H1771150C/story01.htm

34% от пазарните участници са на мнение, че прекратяването на количествените улеснения ще завърши със срив, рецесия или висока инфлация


БЧК: Очакваме помощ от София, ще помогнем на евакуираните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227098

Ще отблокираме бедствения резерв на Областния съвет на БЧК във Враца,  каза за  Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК във Враца, съобщи Фокус.
По думите й, обстановката в град Мизия е изключително тежка след наводненията тази нощ.
„Снощни до 23.30 часа се намирахме в град Мизия. Пътищата са блокирани. Ще отблокираме бедствения резерв на Областния съвет на БЧК във Враца,  каза за  Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК във Враца, съобщи Фокус. По думите й, обстановката в град Мизия е изключително тежка след наводненията тази нощ. „Снощни до 23.30 часа се намирахме в град Мизия. Пътищата са блокирани.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/stani-todorova-dochev-1423654.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Във Варна 6 000 души прекарват лятото на воден режимТема: Рубриката „Въпросителни от седмицата" - коментар на актуалните темиГости: Капка Тодорова, журналист, Веселин Калановски, актьор и Иван Нейков, социален експертТема: На живо от затвора в Бобовдол. Надзиратели на протест срещу условията на труд.Тема: Спешна помощ за родното здравеопазване - ще останат ли без лекарства хронично болните?Гост: д-р Петър МосковТема: Скандални уволнения в Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури - разказ от първо лице.Тема: Парламентът си отива - темата коментират политическите репортери на НоваГости: Калина Влайкова, Марина Стоименова и Нели Тодорова, политически репортери на Нова ТелевизияТема: „Събуди се" в Созопол - колко струва лятната ваканция на юг от БургасТема: Стани Дочев представя неразказаната история на дует „Каризма".Гост: Стани Дочев

3 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-repyblika-otkrit-1423653.html

/КРОСС/ 1492 г. - Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня.1529 г. - В Италия е подписан "Мирът на дамите" - мирен договор за прекратяване на военния конфликт между Испания и Франция.1610 г. - Капитан Хенри Хъдсън, търсейки нов проход към Тихи океан, открива проток, кръстен на неговото име.1692 г. - Деветгодишната война: Франция побеждава в Щайнкирк обединените холандски, немски и британски войски.1778 г. - В Милано е открит оперният театър Ла Скала.1804 г. - Състои се сватбата на Великия херцог Карл Фридрих Сакс-Ваймар-Айзенах и Мария Павловна.1809 г. - Екатерина Павловна сключва брак с първия си братовчед херцог Георг фон Олденбург.1887 г. - Разпуска се Третото Велико Народно събрание, след полагането на клетва на германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота, избран за български княз.1889 г. - В Ница е открит астероида 285 Регина.1902 г. - Основан е аржентинският футболен отбор КА Тигре.1903 г. - Илинденско-Преображенско въстание: В град Крушево, Република Македония, българските въстаници обявяват създаването на Крушевска република, която съществува само 10 дни.1904 г. - В Пловдив е основан Общият работнически синдикален съюз (ОРСС).1911 г. - Италианските войски пускат със самолети бомби над турските позиции в Триполи, което е първото използване на самолети при военна операция.1914 г. - Първа световна война: Германия обявява война на Франция.1927 г

На 3 август отбелязваме деня на железничаря

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244068_%D0%9D%D0%B0+3+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%

 Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век, предаде репортер на БГНЕС.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2014 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози. По повод Деня на железничаря ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Свв. преподобни Исаакий, Далмат и Фавст

http://www.cross.bg/dalmat-manastira-favst-1423652.html

/КРОСС/ Преподобний Исаакий, Далмат и синът на Далмат - Фавст се подвизавали в манастира, основан от император Теодосий Велики (император 379-395) близо до Цариград. За преподобни Исакий е разказано вече в житието му на 30 май. След неговата смърт игумен на манастира станал монах Далмат. Той отначало бил войник на царска служба, а след това приел монашество и със сина си Фавст се поселил в манастира. Далмат така се прославил със своите подвизи на въздържание и благочестие, че самият манастир взел по негово име да се нарима "Далматски". В първата половина на V в. Църквата била силно развълнувана от ереста на НесторийРечник, който учил, че Пресвета Дева не следва да се именува Богородица, понеже тя родила не Бога, а обикновен човек, с когото само по-късно се съединило Божеството. Бил свикан Третият вселенски събор в Ефес. Несторий имал много приятели и привърженици, които съставили заедно с него отделен събор. Чрез лъжливо изложение на цялото дело те измамили император Теодосий Млади, който, след като подписал свалянето на Несторий, подписал и свалянето на неговите противници. Това полутържество на ереста предизвикало в Цариград силно негодувание. Уважаваният от всички игумен на Далматската обител, който цели 44 години не излизал от манастира, се отправил с монасите си при императора да го моли да преразгледа своето решение. Голямо множество народ окръжило двореца. Далмат всенародно прочел истинското изложение на Ефеския събор и истината възтържествувала

Променят движението заради „София диша 2014”

http://pik.bg/променят-движението-заради-„софия-диша-2014”-news209735.html

Променят движението заради „София диша 2014”

Във връзка с организирането на традиционния фестивал за култура и изкуство - „София диша 2014”, се предвижда временна организация на движението, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени, както следва:

От 08.00 до 23.00 часа:
- по ул. „6-ти септември” между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Хан Аспарух”;
- по ул. „Хан Крум” между ул. „Преспа” и ул. „Струмица”;
- по ул. „Неофит Рилски” между ул. „Струмица” и ул. „6-ти септември”.
От 08.00 до 23.00 часа на 10.08.2014 г., както следва:
- по ул. „Ангел Кънчев” между ул. „Солунска” и бул. „Патриарх Евтимий”;
- пл. „Райко Даскалов”.
От 08.00 до 23.00 часа на 17.08.2014 г.
- по ул. „Пиротска” между ул. „Георг Вашингтон” и бул. „Стефан Стамболов”.
От 06.00 часа на 24.08.2014 г. до 02.00 часа на 25.08.2014 г.
- по ул. „Оборище” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Сан Стефано”.

От 08.00 до 23.00 часа на 31 август:
- на ул. „Цар Шишман” между ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Аксаков”.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, както следва:

От 08.00 до 23.00 часа на 3 август по ул. „Хан Крум” в посока от ул. „Г.С.Раковски” към ул. „Струмица”.
От 08.00 до 22.00 часа на 10 август по:
- ул. „Уилям Гладстон” между ул. „Рачо Димчев” и ул. „Ангел Кънчев”;
- ул. „Хан Аспарух” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Ангел Кънчев”;
- ул. „Неофит Рилски” между ул. „Христо Белчев” и ул. „Ангел Кънчев”;
- ул. „Петър Парчевич” между ул. „Христо Белчев” и ул. „Ангел Кънчев”;
- по ул. „Д-р Георги Вълкович”.

От 08.00 до 22.00 часа на 17 август по:
- ул. „Георг Вашингтон” между бул. „Тодор Александров” и ул. „Пиротска”;
- ул. „Княз Борис І” между бул. „Пиротска” и ул. „Екзарх Йосиф”;
- ул. „Цар Самуил” между бул. „Тодор Александров” и ул. „Пиротска”.

От 08.00 до 22.00 часа на 24 август по:
- ул. „Проф. Асен Златаров” между ул. „Герлово”и ул. „Анджело Ронкали”;
- ул. „Васил Априлов” между ул. „Марин Дринов” и ул. „Оборище”.

От 08.00 до 22.00 часа на 31 август по:
- ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и ул. „6-ти септември”;
- ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”;
- ул. „Славянска” между ул. „6-ти септември” и ул. „Цар Шишман”;
- ул. „Иван Вазов” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”;
- ул. „Юрий Венелин” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”;
- ул. „Ген. Паренсов” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.

От 08.00 до 23.00 часа на 3 август моторните превозни средства на живущите в района ще се пропускат, както следва:
- по ул. „Хан Крум” в посока от ул. „Струмица” към ул. „Г.С.Раковски”;
- по ул. Преспа” в посока от ул. „Граф Игнатиев” към ул. „Хан Крум”;
- по ул. „Граф Игнатиев” от ул. „6-ти септември” към ул. „Преспа”.

Столична дирекция на вътрешните работи да осигури охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища. 

БЧК: Очакваме помощ от София, отблокираме резерва си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227094

Ще отблокираме бедствения резерв на Областния съвет на БЧК във Враца,  каза за  Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК във Враца, съобщи Фокус.
По думите й, обстановката в град Мизия е изключително тежка след наводненията тази нощ.
„Снощни до 23.30 часа се намирахме в град Мизия. Пътищата са блокирани. Ще отблокираме бедствения резерв на Областния съвет на БЧК във Враца,  каза за  Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК във Враца, съобщи Фокус. По думите й, обстановката в град Мизия е изключително тежка след наводненията тази нощ. „Снощни до 23.30 часа се намирахме в град Мизия. Пътищата са блокирани.

Манолев уверен: Продължаваме напред в Лига Европа

http://www.bnews.bg/article-112785

Защитникът на Динамо (Москва) Станислав Манолев изрази увереност, че неговият тим ще успее да преодолее израелския си съперник Апоел Кирят Шмона в третия предварителен кръг на Лига Европа.

Доброволец: Стана ми жал и затова дойдох

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227091

Доброволец от Гложене разказа какво е видял, когато е отишъл да помогне на хората в Мизия, съобщи Нова ТВ.
"Стана ми жал за хората, няма къде да спят. С наши братовчеди от Гложене ги евакуирахме. Много хора викаха, пищяха, реваха. Няколко къщи паднаха, коли са отдолу под водата. Възможно е да има жертви", допълни мъжът. Доброволец от Гложене разказа какво е видял, когато е отишъл да помогне на хората в Мизия, съобщи Нова ТВ. "Стана ми жал за хората, няма къде да спят. С наши братовчеди от Гложене ги евакуирахме. Много хора викаха, пищяха, реваха. Няколко къщи паднаха, коли са отдолу под водата. Възможно е да има жертви", допълни мъжът.

Донбас гори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244067_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%81+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Данаил Глишев е репортер в Нова телевизия. Той е човекът, който през последните месеци е на най-горещите точки по света – отразява както кризата в Украйна, така и трагедията със сваления малайзийски самолет MH17. Професията не веднъж го прави пряк свидетел на днешните военни сблъсъци и конфликти. Говори френски, английски, полски и руски. През последните години е отразявал икономическата криза и изборите в Гърция, протестите на площад Таксим в Турция и е разработвал още редица репортажи на икономическа и политическа тематика, както в международен план, така и в България.

- През последните месеци два повода те изпратиха в Украйна - сваленият Боинг и военните сблъсъци. Какво видя при последното си посещение там - къде бяхте, с кого се срещнахте, успяват ли международните екипи да работят... и като цяло, променило ли се е нещо след последното ти ходене през март?

Отзад напред. Донбас гори. С различна интензивност в областите на Луганск и Донецк се водят сражения между т.н. опълченци на „Народните републики” и силовите структури на Украйна, за краткост наричани от местните „силоваци”.

Ще Ви направи впечатление, че терминологията, като във всеки съвременен конфликтq се използва стриктно, почти педантично и от двете страни, но със своите специфики. Това е заради сложната картина на международни ангажименти, политически компромиси и често откровен натиск за спазване на формите, приемливи на европейско и световно ниво.

Така украинците пунктуално наричат зоната на боеве – „район на АТО” – превеждам: район на Антитерористичната операция. Войските им в района автоматично са „сили на АТО”, генералите им – „ръководители на АТО” и пр.

От другата страна, частите на „опълченците”, по украинската терминология -„сепаратистите”, а в неформалната блогосфера - „белогвардейците” или направо „уродите”, наричат правителството на Украйна: „Хунтата в Киев”, „фашистите” или „Афробандеровците”. Тази малко непривична за нас терминология пък е напълно приемлива за потребителите на руските медии.

Така промяната от март насам не е за добро, особено в източните части на страната. Ще припомня, след отцепването на Кримския полуостров, проруски настроените слоеве в Донбас, а и в Харков и Днепропетровск, но далеч не всички жители на Донецка и Луганска области, застанаха твърдо на позицията за федерализация на страната, дори чрез силово решение и с риск от широкомащабни бойни действия. Веднъж поели този риск, те буквално подпалиха страната си. За това казвам, че Донбас гори.

Разрешение от Донецката народна република на името на Данаил Глишев за работата му като журналист на нейна територияРазрешение от Донецката народна република на името на Данаил Глишев за работата му като журналист на нейна територия Източник: Данаил Глишев

- Според теб как ще се отрази самолетната катастрофа на украинската криза - още повече ли ще се задълбочи или точно обратното - ще се окаже поводът, който ще ускори изхода от нея?

Политици и дипломати, и не само в Европа, предпочитаха да смятат случващото се в Донбас, независимо дали това е „антитерористична операция” или „борба с бандеровците”, според разбиранията си, за локален проблем. Там, на края на картата на Стария континент има конфликт, но намесата на Брюксел, Москва, Вашингтон или ООН, заплашват крехкия баланс на енергийни и икономически интереси в глобално измерение.

Катастрофата на авиолайнера MH17 е проблем от съвсем друго естество за Международната общност. Това първи разбраха в Киев, след което президентът Порошенко буквално и отново, „терминологично” свърза двете. Свалянето на самолета за него, каза го още вечерта на катастрофата, е „терористичен акт”.

Промяна има и в мисленето на Европейския съюз. От Холандия се чуха гласове, че:”Украинската криза чука на вратите на Запада!”. Москва също бързо се ориентира в проблема и от пълното му отричане, пред очите на репортерите от цял Свят, се стигна до „сътрудничество” между „Народните републики” и международни експерти и предаването на телата на загиналите на гарата в Харков за независима експертиза.

Веднага след това обаче конфликтът ескалира, подпален от нова украинска атака и сега мястото на трагедията, районът, където падна малайския самолет, една ивица от градовете Шахтьорск до Торез, се превърна в поле на кървави боеве.

Данаил Глишев пред Донбас Арена, юли 2014Данаил Глишев пред Донбас Арена, юли 2014 Източник: Данаил Глишев

- А как гледат на това местните хора - каква е тяхната версия за трагедията?

Хората в Донбас са основните потърпевши от конфликта. Те са без вода, без ток и по-лошото, под обстрел. Думата „Град”, названието на руска ракетна система за залпов огън, с която разполагат и използват и двете страни се превърна в най-краткото определение за кошмара, който хората там изживяват всекидневно.

По въпроса за трагедията със самолета, както и с проблемите на конфликта и мира, забелязвам известна промяна. Както за отделянето от Украйна, така и за причината за трагедията с лайнера, местните граждани постепенно достигат до някои истини, които в началото им убягваха. Може би и със спирането на Интернет в много райони на Донбас, а и с последните удари на силите на АТО, мисленето им се насочва към по-бързо достигане на мир и спокойствие.

- Докато отразявахте военните сблъсъци на Майдана, си разказвал, че хора буквално са умирали пред очите ви - какво видяхте и как се запазва самообладание, какво си казва човек в такъв момент?

- 19 февруари на Майдана в Киев е наистина жив спомен и незабравим ден за мен. Нищо не може да бъде сравнено с уличните боеве. Но в Куйбишевски район на Донецк попаднахме и под артилерийски обстрел. Сковава нервите. Лицата на хората се изпъват. Населението бяга панически, ругаейки войниците, които се опитват да отцепят зоната, в която падат мини и ракети.

Филмите могат да дадат картина, но не и особената, подлудяваща психиката атмосфера. Ремарк е описал чувствата на войници, под артилерийски огън. Питам се, кой ще опише чувствата на майки с деца под огъня. А самите деца свикват и на това. Родители, евакуиращи се от полуделия, обсаден град, ни споделиха, че малките заспиват дори под обстрел. Просто свикват.

- В подобна ситуация кое се оказва по-силно - журналистическият дълг или инстинкта за самосъхранение?

Този въпрос ще оставя за разглеждане от СЕМ. Шегувам се. Работата си е работа, ако не сме там, няма да има материал.

- С какви човешки истории се сблъскахте там - разкажи ни тази, която най-силно те впечатли.

Там наистина е място на човешки истории. „Хемингуейско” е, ако мога така да се изразя, "мая" за книги като тези на Джон Рид, Макгахан или Капушчински. Мога дълго да разказвам за шофьора на такси Юрий, родом от Якутск, Далечния север, който пише поезия, в която директно обвинява олигарсите, но и овчедушието на народа си, за войната. Цитира дълги пасажи от стиховете си в колата, докато кара.

Мога да поразсъждавам за местата на т.н. „копанки” – нелегалните мини, в които мъже с черни лица изкарват прехраната за семействата си в нечовешки условия. Странно защо тези места са старателно заобикаляни и от „опълченците”, и от т.н. „сили на АТО”. Дали наистина мафията не е по-силна от всички там?

А какво да Ви кажа за жената, която на гарата в Донецк, през сълзи, като видя камерата на оператора ми Деси Митов, ни попита: „Къде бяхте, европейци, като стреляха по децата ни?” Може би един ден ще намеря думите за тези истории. 

Данаил Глишев предостави специално за Vesti.bg кадри, заснети с личния му телефон през юли тази година по време на обстрела на гарата в Донецк :

Цветлин Йовчев: Много добра е организацията на местната власт и партньорството на институциите в Мизия

http://press.mvr.bg/NEWS/news140803_05.htm

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров: Беше свършена доста превантивна работа за уведомяване на населението

Президентите на Франция и Германия ще почетат избухването на Първата световна война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/03/2355179_prezidentite_na_franciia_i_germaniia_shte_pochetat/?ref=rss


Президентите на Франция и Германия ще почетат днес паметта на войниците, загинали по време на Първата световна война.

Франсоа Оланд и Йоахим Гаук ще участват в мемориално събитие в Елзас в деня, когато се навършват 100 години от обявяването от Германия на война на Франция.

Двамата ще положат основния камък на мемориален комплекс с изложбенцентър на гробището при Вией Армо, в района на който загиват близо 30 000 души. Германците го наричат хълмистата местност...

Кметът на Мизия: Картината е трагична

http://offnews.bg/news/n_1/n_371432.html

„Картината в Мизия е трагична,три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”, каза за Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции. „Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни. Над 500 души са извадени тази нощ от водите на река Скът. Опитваме се да осигурим всичко необходимо, храна и топли завивки”, добави Крушовенски. По думите на Крушовенски достъпът до засегнатите места обаче е силно затруднен, защото пътят Мизия – Враца е затворен, разчита се единствено на хеликоптерите. Същата е ситуацията и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна.

Евакуиран: Къщите падаха през пет минути, никой не дойде при нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227089

Мъжът, чиято роднина се обади по-рано в ефира на Нова ТВ и  който се намира в автобус обясни, че в началото е имало съвсем малко вода.
"Никой не мина да предупреди ,каза той. "Имаше две лодки и взимаха хора. Бяха ни обещали, че и нас ще ни вземат, но в 22,30 вече спряха. Никой не мина по улицата. От 22,30 до 5,30 никой не дойде. Мъжът, чиято роднина се обади по-рано в ефира на Нова ТВ и  който се намира в автобус обясни, че в началото е имало съвсем малко вода. "Никой не мина да предупреди ,каза той. "Имаше две лодки и взимаха хора. Бяха ни обещали, че и нас ще ни вземат, но в 22,30 вече спряха. Никой не мина по улицата. От 22,30 до 5,30 никой не дойде.

Срутени къщи и воден ад в Мизия, евакуираха 500 души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244066_%D0%A1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%9C%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%

 Улици, дворове и мазета заля в град Мизия придошлата заради валежите река Скът. Във всички квартали на града има срутили се къщи.

В момента се извършва евакуация на населението, съобщава Нова ТВ. До момента са евакуирани 500 души.

На места дълбочината на водата в града е 3-4 метра.

"Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора", заяви кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Той определи случващото се като "трагедията на века".

Засега не можем да дадем информация за загинали и пострадали граждани, заяви гл. Комисар Николай Николов.

В епицентъра на бедствието са всички служби, които имат отношение към проблема.

В Мизия вече са пристигнали и двата хеликоптера "Кугър", за да се включат в евакуацията на населението.

Очевидци разказват, че цяла нощ са се чували страшни звуци от срутващи се постройки, хора са викали за помощ.

Мизия е непристъпен град в момента, информира кореспондентът на Нова ТВ Румяна Попова.

Сгради продължават да рухват и в момента.

Непрофесионалисти мерят сили в плуване от Галата до Варна

http://www.bnews.bg/article-112815

В маратон Галата-Варна могат да премерят сили всички непрофесионалисти, родени преди 2002-а година. Разстоянието от старта до финала и 4400 метра.

Видео: "Ливърпул" би с 2:0 "Милан" и ще спори с "Юнайтед" за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/03/2355186_video_livurpul_bi_s_20_milan_i_shte_spori_s_junaited/?ref=rss


"Ливърпул" се класира за финала на силния приятелски турнир Интернешънъл чемпиънс къп в САЩ. Червените се наложиха с 2:0 срещу "Милан".

Воденият от Брендън Роджърс отбор завърши начело в група В с две победи в редовното време и една след дузпи. Според правилника това осигури на англичаните осем точки.

"Ливърпул" ще спори за купата с "Манчестър юнайтед". Отборът от "Олд Трафорд" завърши със същия актив в група А, след като победи с 3:1 "Реал" (Мадрид).

Червените...

80-годишната Пенка Балева посвети бънджи скок на Деня на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260023

В навечерието на Деня на Варна 80-годишната Пенка Балева скочи с бънджи от Аспаруховия мост в морската столица. Това е 50-ата екстремна проява на неуморната варненка, с която тя отбеляза 12-ата година от първия си скок за местния клуб „Адреналин”, научи Moreto.

Евакуиран: Никой не мина по улицата ни до пет часа, къщите падаха през 5 минути

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227084

Мъжът, чиято роднина се обади по-рано в ефира на Нова ТВ и  който се намира в автобус обясни, че в началото е имало съвсем малко вода.
Мъжът, чиято роднина се обади по-рано в ефира на Нова ТВ и  който се намира в автобус обясни, че в началото е имало съвсем малко вода. "Никой не мина да предупреди ,каза той. "Имаше две лодки и взимаха хора. Бяха ни обещали, че и нас ще ни вземат, но в 22,30 вече спряха. Никой не мина по улицата. От 22,30 до 5,30 никой не дойде.

Евакуирали Мизия с писма, хората останали за празник

http://www.bnews.bg/article-112816

Още преди 2 дни държавата е предупредила местните власти в Мизия за очаквана голяма приливна вълна.

Умни пътища ще ни ориентират при проблеми с трафика

http://www.moreto.net/novini.php?n=260022

Над 4,8 млн. лева ще плати Агенция “Пътна инфраструктура” за въвеждане на система за интелигентни пътища, съобщи “Труд”. Конкурсът ще бъде обявен до 1 г. и включва изграждане на информационна система на трафика за първокласни и второкласни пътища, обратна връзка за задръстванията и монтаж на знаци с дистанционно променящи се данни.

Доброволец: Полицията си свърши много добре работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227081

Доброволец от Гложене разказа какво е видял, когато е отишъл да помогне на хората в Мизия, съобщи Нова ТВ.
Доброволец от Гложене разказа какво е видял, когато е отишъл да помогне на хората в Мизия, съобщи Нова ТВ. "Стана ми жал за хората, няма къде да спят. С наши братовчеди от Гложене ги евакуирахме. Много хора викаха, пищяха, реваха. Няколко къщи паднаха, коли са отдолу под водата. Възможно е да има жертви", допълни мъжът.

Четирима загинаха след като в Италия преля река

http://europe.actualno.com/Chetirima-zaginaha-sled-kato-v-Italija-prelja-reka-news_43058.html

Четирима души загинаха, а 20 бяха ранени, след като бяха отнесени от внезапно придошли води, предизвикани от проливните дъждове тази нощ близо до Тревизо, Североизточна Италия. Информацията съобщава А...

Според ЕК ситуацията около КТБ е много тревожна

http://business.actualno.com/Spored-EK-situacijata-okolo-KTB-e-mnogo-trevojna--news_43061.html

Европейската комисия предупреждава БНБ и българското правителство, че твърде много закъсняват с осигуряването на достъпа до блокираните пари в Корпоративна търговска банка (КТБ), които са гарантирани ...

Уравнението на войната - променливите

http://asia.actualno.com/Uravnenieto-na-vojnata---promenlivite-news_43001.html

Вчера, 2 август, Ви запознахме с първата част на Уравнението на войната в Близкия изток - тази на константите. Днес е ред да видим по-сложната част на 20 + 12 + 3 + 3 + 2 + 30 х (ЕИ + ГШ + НФ + И + АШ...

Кметът на Мизия: Картината е трагична, има бедстващи хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227079

„Картината в Мизия е трагична,три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”, каза за Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции.
„Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни. „Картината в Мизия е трагична,три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”, каза за Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции. „Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни.

Откриха невредими издирваните баба и внучета в Созопол

http://pik.bg/откриха-невредими-издирваните-баба-и-внучета-в-созопол-news209719.html

Откриха невредими издирваните баба и внучета в Созопол

61-годишната Анни Райчева Ненкова , 5-годишният и внук Ерик и другите две деца, които бяха обявени за издирване от полицията вчера, са открити здрави и невредими, съобщиха от МВР.

Бабата с внучетата пристигнали на почивка в Созопол на 31 юли сутринта и оттогава следите им се загубили, както Флагман вече съобщи. Притеснените родители, които пратили децата на почивка с възрастната жена, полудели от тревога, дошли в Созопол и започнали щателно да търсят по квартирите в Стария град.

Търговци в района на автогарата казаха снощи, че последно бабата с децата е забелязана да говори с възрастна жена на пейка в района, за която предполага че е тяхна хазяйка.

Днес рано сутринта към съобщението за издирването на жената в МВР е добавена и новината за щастливата развръзка.

20 катастрофи и загинал велосипедист за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260020

Велосипедист е загинал при катастрофа на АМ „Хемус”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. Инцидентът е станал вчера след обед във варненският участък на магистралата. Починалият мъж е на 67 години. Общо 20 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие.

Мизия е под вода, природното бедствие взе жертви

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/miziia-e-pod-voda-prirodnoto-bedstvie-vze-zhertvi-6018955

Към 14.40 часа властите съобщиха за втора жертва на потопа. Възрастна жена била открита от спасителните екипи в дома си. После се оказа, че жената все още се издирва

Мизия е под вода, природното бедствие взе жертва

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/miziia-e-pod-voda-prirodnoto-bedstvie-vze-zhertva-6018955

Към 14.40 часа властите съобщиха за втора жертва на потопа. Възрастна жена била открита от спасителните екипи в дома си. После се оказа, че жената все още се издирва

Воден ад в Мизия - стотици евакуирани и разрушени къщи

http://news.ibox.bg/news/id_844867012

Над 400 души от Мизия и 100 души от село Крушовица са евакуирани късно снощи и през нощта. Евакуацията заради бедствието, причинено от водната стихия, продължава. Към момента не е постъпвала информация за загинали хора.

Браво! Наш ученик със злато от математическа олимпиада в Китай

http://pik.bg/браво-наш-ученик-със-злато-от-математическа-олимпиада-в-китай-news209717.html

Браво! Наш ученик със злато от математическа олимпиада в Китай

Мирослав Маринов със злато от олимпиада в Китай, съобщи "Марица".

Единадесетокласникът Мирослав Маринов спечели златото на математическа олимпиада в китайския град Ченг ду. Той е ученик от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов". Състезанието беше на 27 юли, а на 29-ти в Университета „Сечуан” се проведе и самото награждаване.

Заминаването на Мирослав за Китай беше финансово непосилно за семейството му. За набавяне на необходимите средства бе организирана благотворителна акция. Припомняме, че само за три дни за пловдивския талант бяха събрани над 5000 лева.

Освен пловдивският отличник в олимпиадата участие взеха още 44 ученици от България, но дистанционно. Някои от другите ни сънародници са извоювали сребърни и бронзови медали.

Ивайла Бинева, ученичка от Второ основно училище "Свети Паисий Хилендарски" в Раднево, се завърна със сребърен медал и трето място от участието си в Международното математическо състезание AIMO 2014г.

Кметът на Мизия: Картината е трагична

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227075

„Картината в Мизия е трагична,три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”, каза за Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции.
„Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни. „Картината в Мизия е трагична,три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”, каза за Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции. „Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни.

Комисар Николов: Притеснявам се какво ще видим под рухналите къщи

http://frognews.bg/news_74085/

Притеснявам се какво ще видим под рухналите къщи след като водата се оттегли. Това каза шефът на пожарната Николай Николов.

Гл. комисар Николов: Има десет лодки в Мизия, през нощта бяха шест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227071

В момента има десет лодки , през нощта работиха шест. Тези, които могат да се евакуират сами са го направили, тези които не можеха бяха евакуирани от нас, каза гл комисар Николай Николов пред Нова ТВ.
Комисарят пак съобщи, че кметската управа е предупредила преди два дни всички семейства в зоната да се евакуират. В момента има десет лодки , през нощта работиха шест. Тези, които могат да се евакуират сами са го направили, тези които не можеха бяха евакуирани от нас, каза гл комисар Николай Николов пред Нова ТВ. Комисарят пак съобщи, че кметската управа е предупредила преди два дни всички семейства в зоната да се евакуират.

Наводненията в Мизия взеха първа жертва

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0NovKoh_vk0/

Наводненията в гр. Мизия взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, цитира Информационна Агенция Кросс.”Синът на мъжа е служител на МВР, който е бил изпратен в града да търси пострадали”, допълни Николов.

Продължава претърсването на всички къщи в града в търсене на други жертви или пострадали.

 

 

 

Гл. комисар Николов: Има десет лодки в Мизия, днес всички искат евакуация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227064

В момента има десет лодки , през нощта работиха шест. Тези, които могат да се евакуират сами са го направили, тези които не можеха бяха евакуирани от нас, каза гл комисар Николай Николов пред Нова ТВ.
Комисарят пак съобщи, че кметската управа е предупредила преди два дни всички семейства в зоната да се евакуират. В момента има десет лодки , през нощта работиха шест. Тези, които могат да се евакуират сами са го направили, тези които не можеха бяха евакуирани от нас, каза гл комисар Николай Николов пред Нова ТВ. Комисарят пак съобщи, че кметската управа е предупредила преди два дни всички семейства в зоната да се евакуират.

Роднина на засегнатите: Нямаше информацията, че положението ще стане толкова зле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227061

Не знам да е имало писмено уведомление  за евакуацията, каза роднина на семейство, което е било евакуирано от наводнената Мизия , съобщи Нова ТВ. 
Жената разказа, че роднините й са били изключително трудно евакуирани. "В момента се намират в автобус, но нямат вода и храна. Взели са ги с автобус, след като едва са успели да ги евакуират. Не знам да е имало писмено уведомление  за евакуацията, каза роднина на семейство, което е било евакуирано от наводнената Мизия , съобщи Нова ТВ.  Жената разказа, че роднините й са били изключително трудно евакуирани. "В момента се намират в автобус, но нямат вода и храна. Взели са ги с автобус, след като едва са успели да ги евакуират.

Страх ме е да видя какво ще видим под рухналите къщи!

http://www.bnews.bg/article-112814

Притеснявам се какво ще видим, след като се оттече водата, под рухналите къщи, призна главен комисар Николай Николов.

Данаил Глишев: Донбас гори

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/danail-glishev-donbas-gori-6018925

Как да разчитаме терминологията от украинската криза, ще се задълбочи ли тя или свалянето на малайзийския Боинг ще катализира намесата на международната общност и намирането на изход - отговаря репортерът Данаил Глишев, който отразява събитията в Украйна на място, в интервю за Vesti.bg

Йовчев: Ситуацията във Врачанско е изключително тежка

http://offnews.bg/news/n_1/n_371425.html

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това съобщи за  министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министърът уточни, че ситуацията е изключително тежка. Той пътува към засегнатия район заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Валежите във Врачанско са довели до преливането на два язовира и стотици къщи са под вода, десетки са разрушените от стихията, до момента нямаме данни за жертви, но трябва да се уверим, че под срутените сгради няма хора”, уточни министърът. Той посочи, че на място има над 300 души от екипите на Гражданска защита „Пожарна безопасност“, от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози. По думите му има добро взаимодействие с местните власти и всичко необходимо се прави. „Трябва да кажа, че екипите на „Гражданска защита“ и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава. В момента пътуваме в тази посока с главния секретар, за да видим дали е необходимо още нещо да бъде направено по координацията и взаимодействието между отделните организации, които имат функции по това. Надявам се, наистина, че няма да има жертви", допълни Йовчев.

Роднина на засегнатите: Не знам да е имало писмено изявление за потопа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227056

Не знам да е имало писмено уведомление  за евакуацията, каза роднина на семейство, което е било евакуирано от наводнената Мизия , съобщи Нова ТВ. 
Жената разказа, че роднините й са били изключително трудно евакуирани. Не знам да е имало писмено уведомление  за евакуацията, каза роднина на семейство, което е било евакуирано от наводнената Мизия , съобщи Нова ТВ.  Жената разказа, че роднините й са били изключително трудно евакуирани. "В момента се намират в автобус, но нямат вода и храна. Взели са ги с автобус, след като едва са успели да ги евакуират.

Жител на Мизия: Кметът беше пиян в 14 часа, да каже защо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4227054

„Кметът на Мизия беше пиян вчера в 14 часа, да каже защо е бил в това състояние”, каза жител на Мизия пред Нова ТВ. Според него, ако е имало предварително информация, много от хората са щели да напуснат домовете си, преди вълната да ги залее.
„Преди 2-3 години ни направиха частична канализация за отпадни води, „Кметът на Мизия беше пиян вчера в 14 часа, да каже защо е бил в това състояние”, каза жител на Мизия пред Нова ТВ. Според него, ако е имало предварително информация, много от хората са щели да напуснат домовете си, преди вълната да ги залее. „Преди 2-3 години ни направиха частична канализация за отпадни води,

Воден ад в Мизия: Двама загинаха, 800 са евакуирани, издирването продължава

http://www.mediapool.bg/voden-ad-v-miziya-dvama-zaginaha-800-sa-evakuirani-izdirvaneto-prodalzhava-news223287.html

Двама души загинаха, а над 800 евакуирани от врачанското градче Мизия, сполетяно от невиждано водно бедствие, което за няколко часа потопи къщи, животни и покъщнина. След проливните дъждове в събота местната река Скът излезе от коритото си и заля 3-хилядния град, където в нощта срещу неделя е настъпил истински кошмар. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.   Бедствието отне живота на 60-годишен мъж и на 80-годишна жена. И двамата са били открити в домовете си.   Според твърдения на кмета д-р Виолин Крушовенски, евакуацията е ставала трудно, защото хората били уплашени и не искали да напускат къщите си. Все още има хора в неизвестност в наводненото селище. Издирването, в което се включиха два хеликоптера "Кугър" и спасителни лодки, продължава. Жители на Мизия и съседни селища помагат с лична техника като трактори или кой както може.   Нивото на реката постепенно спада – с около още 20-30 сантиметра в неделя следобед. Спасителните екипи правят втори оглед на наводнените къщи, за да се установи дали няма други жертви или бедстващи хора, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.   На евакуираните се осигуряват топли дрехи и храна, вода, настаняване. "Идват екипите на Медицинска академия. Колегите от Българската армия много помогнаха. Нещо, което искам особено да подчертая е за доброволчеството –млади мъже от Мизия направиха чудеса от храброст, спасиха десетки човешки животи тази нощ", каза комисар Николов пред БНР.   Във Врачанско са паднали 94 литра дъжд на кв.м.   Властите не откриват друга причина за потопа, освен проливните дъждове и напомнят, че предупреждението е било подадено навреме – в четвъртък МОСВ предупреждава за очаквано сериозно повишение на реките в този и други райони, а в петък идват първи предупреждения за наложителна евакуация в Мизия. Местните хора обаче не са очаквали подобно наводнение и не смятат, че то е предизвикано само от дъждовете, а от скъсана язовирна стена и то не само една.   Няма данни за скъсани язовирни стени в района, но седем водоема са прелели, по данни на министерствата на околната среда и на земеделието.   "През последните два дни във Врачанско са паднали 94 литра на кв.м. "Това са около 300 млн. куб.м вода, или все едно половин язовир "Искър" да премине за 1-2 дни. Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в най-ниската точка - Мизия", коментира комисар Николов.   Два хеликоптера "Кугър" вдигнати на разсъмване от авиобазата в Крумово, са спасили 14 бедстващи от Мизия. Част от спасителите, са стоварени заедно с лодки, в които са измъквали пострадали на безопасно място.   Екипажите на хеликоптерите също подчертаха огромната помощ на местните доброволци.   Противоречиви данни за броя на съборените къщи   В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. В някои къщи нивото на водата е към 2 метра. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи за над 20 съборени постройки, но по-голямата част от тях са паянтово строителство.   Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е родом от съседното с. Крушовица и е прекарала нощта блокирана в центъра на Мизия, разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите.   "Обстановката е изключително тежка, ужасна. Цяла нощ екипите работеха по евакуация на хора и доста евакуирахме от съседни села и град Мизия. Настанили сме хората в една детска градина над града”, заяви Нинова в неделя сутринта.   "Дойдоха двата хеликоптера "Кугър”, защото спасителните лодки не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове", допълни тя.   Към обед шефът на пожарната Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. По-късно спасителните екипи са открили втора жертва - възрастна жена, също намерена в дома си.   До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казват, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра. В събота беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект. Освен от Мизия, са евакуирани хора от с. Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни.   Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат   "Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски в неделя сутринта.   Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните, каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения град.   От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. По думите на министъра причина за наводнението в Мизия са падналите проливни дъждове, няма изпускане на язовири.   На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната. На място пристигна и аварийно-спасителното звено на Столичната община, което разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите.   Хората, останали без дом, бяха настанени в намиращите се на по-високо място училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.   Властите твърдят, че са предупредили навреме за покачване на реките   От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, заяви комисар Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи". Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обясни и как са били информирали хората за идващото бедствие: "Когато се обади областният управител, че се очаква приливна вълна, свикахме Кризисния щаб, издадох заповед за предварителна евакуация, да се разясни на хората и сме обикаляли кварталите откъдето идва вълната, за да предупредим хората да знаят, че идва опасност. Необяснимо за мен е, че намерихме по-голямата част от хората в къщите им".   Жители на Мизия разказват, че на някои места са минавали служители на общината , а на други места са оставяни бележки по къщите хората да се готвят за евакуация.   В събота, 2 август, когато реката започнала да приижда, в Мизия са празнували деня на града. Алармената система не е задействана.   От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта.   Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води. В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година.   БЧК деблокира бедствения си резерв и чака помощ на кратък номер 1466 Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви за БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.   В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. "Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца.   Спасителите от авиобаза Крумово: "В Мизия е воден ад"   "В Мизия е воден ад, пълна трагедия - наводнени и срутени къщи, вода над два метра на места", каза пред БТА полк. Петьо Мирчев, зам.-командир на авиобазата в Крумово. Той е и ръководител на един от екипажите, които се включиха в спасителната акция. Двата вертолета "Кугър" се върнаха обратно от Мизия в авиобаза Крумово.   Екипажите, които се състоят от пилот, втори пилот, борден техник и двама спасители, са изпълнили разузнавателни полети за установяване размерите на наводнението и нанесените щети. "Получихме сигнала в 3.20 часа и излетяхме така, че при изгрев слънце да сме в района на Мизия и да започнем спасяването колкото се може по-рано, да бъдем полезни. Задачата ни бе да помагаме там, където е невъзможно да се стигне с лодки до бедстващите хора - с вертолетите чрез зависване и използване на лебедката да спасяваме нуждаещите се", обясни полк. Мирчев. До 9.30 часа са били евакуирани трима бедстващи. От борда на вертолетите са били спуснати лодки и 11 души са превозени в безопасни райони.   "Преди две години участвах и в акцията в с. Бисер, но тук положението беше по-тежко", каза още полковник Мирчев. "Водата се оттича, но недостатъчно бързо", допълни ръководителят на другия екипаж - полковник Иван Николов.   Бедствието в Мизия се случи месец и половина след наводнението във варненския квартал "Аспарухово" и в Добрич, където загинаха 13 души. В този период имаше още над десет сериозни наводнения, порои и градушки в различни райони на страната. Материалните щети все още се изясняват.   В неделя започна да се нормализира обстановката в Храбрино и останали села в Родопската яка, след като в събота беше отворен алтернативен път, по който да се осъществява връзката между тях. Проливния дъжд в четвъртък предизвика 5 метрова приливна вълна , съборена беше подпорната стена на реката в Храбрино и пътя през селото пропадна.

Потопът в Мизия взе две жертви, поне десет човека се издирват

http://www.mediapool.bg/potopat-v-miziya-vze-dve-zhertvi-pone-deset-choveka-se-izdirvat-news223287.html

Поне двама човека загинаха, а 10 се издирват след невиждано водно бедствие в град Мизия. Жертвите са възрастни хора, открити в домовете им. Проливните дъждове в събота предизвикаха приливна вълна по местната река Скът, която заля 3-хилядния град, където в нощта срещу неделя е настъпил истински кошмар. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.   Над 500 човека от града и съседното село Крушовица са евакуирани. В неделя сутринта нивото на водата постепенно спада, а спасителни екипи продължават да изваждат с лодки хора от наводнените им домове.   Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е родом от съседното с. Крушовица и е прекарала нощта блокирана в центъра на Мизия, разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите.   "Обстановката е изключително тежка, ужасна. Цяла нощ екипите работеха по евакуация на хора и доста евакуирахме от съседни села и град Мизия. Настанили сме хората в една детска градина над града”, заяви Нинова.   "Дойдоха двата хеликоптера "Кугър”, защото спасителните лодки не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове", допълни тя.   Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. По-късно спасителните екипи са открили втора жертва - възрастна жена, също намерена в дома си.   До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казват, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра. В събота беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект. По информация на МВР късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от Мизия и 100 човека от Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора. Евакуацията продължи и в неделя.   Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат   "Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски в неделя сутринта.   Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните, каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения град.   От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. Спасителни екипи проверяват наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях. По думите на министъра причина за наводнението в Мизия са падналите проливни дъждове, няма изпускане на язовири.   На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната, посочи министър Йовчев. От снощи, когато от приливната вълна река Скът излезе от коритото си, са евакуирани повече от 500 жители на Мизия.   За хората, останали без дом, е осигурено място в сградите на училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.   За Мизия беше изпратено и аварийно-спасителното звено на Столичната община. То разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите.   Властите твърдят, че са предупредили навреме за покачване на реките   От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, заяви комисар Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи". Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски заяви пред БНР, че хората са уплашени и са евакуирани много трудно: "Настанали сме хората в детска градина на центъра – единствената, която не е залята с вода. Има настанени и в жилищния комплекс в най-високата точка на града. Точната бройка на хората не мога да кажа, но по-голямата част са в жилищния комплекс. Осигуряваме им храна и завивки, медицински прегледи от специалисти от ВМА и очакваме да дойде още храна". Той обясни и как са били информирали хората за идващото бедствие: "Когато се обади областният управител, че се очаква приливна вълна, свикахме Кризисния щаб, издадох заповед за предварителна евакуация, да се разясни на хората и сме обикаляли кварталите откъдето идва вълната, за да предупредим хората да знаят, че идва опасност. Необяснимо за мен е, че намерихме по-голямата част от хората в къщите им".   БЧК деблокира бедствения си резерв и чака помощ на кратък номер 1466 Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви за БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.   В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. "Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца. Областният управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място, съобщи за БНР, че нивото на р. Скът e спаднало с около 2-3 см след 9 ч, но ситуацията остава критична. Няма язовир с нарушена стена в района. Все още не се знае колко са съборените къщи, въпреки че хеликоптерите "Кугър" кръжат над тях, защото е трудно отгоре да ги различат стопанските постройки.   От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта.   Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води. В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година. 21 са получените сигнали за отводняване след обилните валежи в Монтана.   Продължават действията по отводняване в Бяла Слатина. В събота там бе наводнен районът на автогарата, разрушена беше къща, но пострадали няма. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.   Нормализира се обстановката в пострадалите родопски селища Нормализира се обстановката в Храбрино и останали села в Родопската яка, след като в събота беше отворен алтернативен път, по който да се осъществява връзката между тях. Проливния дъжд в четвъртък предизвика 5 метрова приливна вълна , съборена беше подпорната стена на реката в Храбрино и пътя през селото пропадна.   Междувременно се очаква до вечерта екипите на ВиК да приключат работа по авариралия водопровод. В Храбрино от петък има водоноски и е осигурена бутилирана минерална вода.   Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени. Със заповед на кмета на Община "Родопи” Пламен Спасов от 13 часа е отменено бедственото положение за седем от селата на община Родопи - Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово.     Очаквайте подробности

Един загинал, 10 се издирват в наводнения град Мизия

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-10-se-izdirvat-v-navodneniya-grad-miziya-news223287.html

Поне един човек загина, а 10 се издирват след невижданото водно бедствие в град Мизия. Проливните дъждове в събота предизвикаха приливна вълна по местната река Скът, която заля 3-хилядния град. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.   Постепенно нивото започна да спада, но големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.   До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казват, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра. Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, прекара нощта блокирана в центъра на притъмнелия град. Тя разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите наоколо и описа положението като истинско бедствие. "Цяла нощ падаха къщи, най-голямата ни надежда е в тях да няма хора", каза Нинова. В събота беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект. По информация на МВР късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора. Евакуацията продължи и в неделя.   Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат   "Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски.   Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора. Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните, каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения град.   Проверка на наводнените къщи с лодки   Той уточни, че до момента има данни само за един загинал в наводнението, 60-годишен мъж, който е отказал да напусне къщата си и да се евакуира. От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. Започва проверка на наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях. По думите на министъра причина за наводнението в Мизия са падналите проливни дъждове, няма изпускане на язовири.   На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната, посочи министър Йовчев. От снощи, когато от приливната вълна река Скът излезе от коритото си, са евакуирани повече от 500 жители на Мизия.   За хората, останали без дом, е осигурено място в сградите на училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.   За Мизия беше изпратено и аварийно-спасителното звено на Столичната община. То разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите.   Властите твърдят, че са предупредили навреме за покачване на реките   От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, заяви комисар Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи". Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски заяви пред БНР, че хората са уплашени и са евакуирани много трудно: "Настанали сме хората в детска градина на центъра – единствената, която не е залята с вода. Има настанени и в жилищния комплекс в най-високата точка на града. Точната бройка на хората не мога да кажа, но по-голямата част са в жилищния комплекс. Осигуряваме им храна и завивки, медицински прегледи от специалисти от ВМА и очакваме да дойде още храна". Той обясни и как са били информирали хората за идващото бедствие: "Когато се обади областният управител, че се очаква приливна вълна, свикахме Кризисния щаб, издадох заповед за предварителна евакуация, да се разясни на хората и сме обикаляли кварталите откъдето идва вълната, за да предупредим хората да знаят, че идва опасност. Необяснимо за мен е, че намерихме по-голямата част от хората в къщите им".   БЧК деблокира бедствения си резерв и чака помощ на кратък номер 1466 Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви за БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.   В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони. "Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца. Областният управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място, съобщи за БНР, че нивото на р. Скът e спаднало с около 2-3 см след 9 ч, но ситуацията остава критична. Няма язовир с нарушена стена в района. Все още не се знае колко са съборените къщи, въпреки че хеликоптерите "Кугър" кръжат над тях, защото е трудно отгоре да ги различат стопанските постройки.   От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта.   Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води. В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година. 21 са получените сигнали за отводняване след обилните валежи в Монтана.   Продължават действията по отводняване в Бяла Слатина. В събота там бе наводнен районът на автогарата, разрушена беше къща, но пострадали няма. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.   Нормализира се обстановката в пострадалите родопски селища Нормализира се обстановката в Храбрино и останали села в Родопската яка, след като в събота беше отворен алтернативен път, по който да се осъществява връзката между тях. Проливния дъжд в четвъртък предизвика 5 метрова приливна вълна , съборена беше подпорната стена на реката в Храбрино и пътя през селото пропадна.   Междувременно се очаква до вечерта екипите на ВиК да приключат работа по авариралия водопровод. В Храбрино от петък има водоноски и е осигурена бутилирана минерална вода.   Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени. Със заповед на кмета на Община "Родопи” Пламен Спасов от 13 часа е отменено бедственото положение за седем от селата на община Родопи - Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово.     Очаквайте подробности

Град Мизия осъмна под три метра вода, възможно е да има жертви

http://www.mediapool.bg/grad-miziya-osamna-pod-tri-metra-voda-vazmozhno-e-da-ima-zhertvi-news223287.html

Река Скът заля в събота град Мизия и над 60 процента от територията на населеното място е под вода. Има срутени над 50 къщи, а в момента властите се опитват да изведат хората от града. Евакуирани са над 500 души, съобщава Нова телевизия. В Мизия вече са пристигнали и два хеликоптера "Кугър" на военните, за да се включат в евакуацията на населението. Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която се намира в града, описа положението като истинско бедствие. "Цяла нощ падаха къщи, най-голямата ни надежда е в тях да няма хора", каза Нинова пред Нова телевизия. Има райони от град Мизия, които са под 5 метра вода. От МВР съобщават, че на този етап няма открити тела на загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора. От съседното село Крушовица, през което река Скът също минава, са евакуирани други 100 души. От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта. "Ситуацията е наистина тежка. Стотици къщи са наводнени, десетки къщи тази нощ рухнаха. Да се надяваме, че под развалините на къщите няма загинали. За жалост, въпреки ранните предупреждения, които отправихме, включително и чрез кметската управа, нашите граждани не послушаха съветите и не напуснаха къщите си, надявайки се, че такава висока вода няма да дойде.", казва пред бТВ директорът на пожарната Николай Николов. В Мизия работят стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души. Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на намиращия се в близост АЕЦ Козлодуй. До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казва, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра. Вчера беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект. Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води. В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година.

Жител на Мизия: Кметът беше пиян в 14 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4227050

„Кметът на Мизия беше пиян вчера в 14 часа, да каже защо е бил в това състояние”, каза жител на Мизия пред Нова ТВ. Според него, ако е имало предварително информация, много от хората са щели да напуснат домовете си, преди вълната да ги залее.
„Преди 2-3 години ни направиха частична канализация за отпадни води, „Кметът на Мизия беше пиян вчера в 14 часа, да каже защо е бил в това състояние”, каза жител на Мизия пред Нова ТВ. Според него, ако е имало предварително информация, много от хората са щели да напуснат домовете си, преди вълната да ги залее. „Преди 2-3 години ни направиха частична канализация за отпадни води,

„София диша” от днес, изкуството излиза на улицата

http://www.bnews.bg/article-112813

Фестивалът „София диша" започва от днес. Стартът ще бъде даден в 16.00 часа на малките пет кьошета с екологични и здравословни храни и стоки.

Първанов: Президентът трябва да има право да разпуска парламента

http://izbori2014.actualno.com/Pyrvanov-Prezidentyt-trjabva-da-ima-pravo-da-razpuska-parlamenta-news_43055.html

Президентът трябва да има право да разпуска парламента. Това каза президентът Георги Първанов в периода 2002 – 2012 г. и лидер на АБВ по време на дискусия, предаде "Фокус" в НДК. ...

Кошмар! Бяла Слатина също е под вода, водната стихия отнесе цял квартал

http://pik.bg/кошмар-бяла-слатина-също-е-под-вода-водната-стихия-отнесе-цял-квартал-news209697.html

Кошмар! Бяла Слатина също е под вода, водната стихия отнесе цял квартал

Бяла Слатина също е под вода, съобщи очевидка за Нова телевизия. Жената посочи, че до този момент никой не е отишъл при тях.

Водата остава на същото ниво.

Водната стихия е отнесла цял квартал в Бяла Слатина. Най-пострадалият квартал се намира в североизточната част на града. В някои от къщите водата е била 1.5 метра. Има съборени и постройки, те са предимно кирпичени.

От снощи пожарникари и спасители от „Гражданска защита“ съвместно с полиция и служители от общината работят в селото. Десетки са били евакуираните с помощта на лодки и багери.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване