Японски учен се обеси заради грешно изследване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233279

Японски изследовател в областта на стволовите клетки се обеси в института Рикен след месеци на стрес и изтощение заради грешно изследване, съобщи Ройтерс.
Йошики Сасаи бе наблюдател и съавтор в изследване, което може да предложи надежда за подмяна на увредени клетки. След като изследването бе публикувано в списание “Нейчър”, Японски изследовател в областта на стволовите клетки се обеси в института Рикен след месеци на стрес и изтощение заради грешно изследване, съобщи Ройтерс. Йошики Сасаи бе наблюдател и съавтор в изследване, което може да предложи надежда за подмяна на увредени клетки. След като изследването бе публикувано в списание “Нейчър”,

Топалов загуби от Крамник и заяви: "Солидарност с Украйна"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357463_topalov_zagubi_ot_kramnik_i_zaiavi_solidarnost_s/?ref=rss


No one wanted to miss this game, for obvious reasons: Kramnik-Topalov #ChessOlympiad pic.twitter.com/LNEgRrfJ0Y

— Chess Olympiad 2014 (@Tromso2014) August 6, 2014
​ Българският гросмайстор Веселин Топалов загуби от Владимир Крамник в срещата от петия кръг на световната шахматна олимпиада в Тромсьо (Норвегия). 

Въпреки поражението на първа дъска България успя да измъкне равенство 2:2 срещу силния отбор на Русия.

Двамата непримирими съперници в последните...

Застрахователи настояват за по-ниски цени от автомобилните сервизи

http://econ.bg/Новини/Застрахователи-настояват-за-по-ниски-цени-от-автомобилните-сервизи_l.a_i.560586_at.1.html

Застрахователни компании настояват пред автомобилни сервизи да намалят цените за ремонт на щетите от градушките. Някои дружества дори са изпратили...

Космическият кораб „Розета” достигна до далечна комета

http://www.moreto.net/novini.php?n=260391

Корабът "Розета", изстрелян в Космоса преди 10 години, достигна до далечна комета - един от най-странните обекти в Слънчевата система, съобщава Би Би Си. Европейският космически кора кораб беше изстрелян на 2 март 2004 г.

Спецакция по морето: Тарашат еротик барове, 7 задържани

http://www.bnews.bg/article-113163

Проверки на еротични барове и дискотеки в курорта Слънчев бряг завършиха с съставени актове за нарушения. В рамките на псецакцията бяха задържани и седем души, заподозрени за различни кражби.

Канада с нови санкции срещу Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_373272.html

Канада разшири списъка със санкции срещу Русия, като включи в него 19 руски и украински граждани, както и 5 руски банки, предаде CBC . В черния списък са включени и няколко компании в Крим. Санкционираните руски банки са Московската банка, руската Селскостопанска банка, Руската национална търговска банка и Външнотърговската банка. Лицата, които попадат под ударите на ограниченията, са хора от руските сили за сигурност, високопоставени чиновници, лидерите на Донецката и Луганската народни републики и командирите на бойните подразделения на самопровъзгласилите се републики. "Режимът на Путин продължава незаконната окупация на Кримския полуостров и провокативната си военна дейност в Източна Украйна. Това е нещо, което силно безпокои Канада и световната общност", каза премиерът на Канада Стивън Харпър в обръщение по повод новите санкции срещу Москва. Канада вече наложи санкции на 16 руски банки и компании. Санкции срещу Русия наложиха още ЕС, САЩ, Япония, Австралия и други. 

Калфин: Служебното правителство да оповести Договора за сътрудничество с ЕС

http://frognews.bg/news_74276/

Служебното правителство има да свърши и други много важни задачи, освен подготовката за предстоящите избори.Предстои служебното правителство да подпише Договора за сътрудничество с ЕС, чиито параметри не са публично оповестени, заяви Ивайло Калфин.

Видинчани "за" или "против" кмета Герго Гергов

http://www.cross.bg/kmeta-gergov-dluzhnost-1424264.html

/КРОСС/ Подписка "за" или "срещу" отстраняването от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов започна на улица "Търговска" в града. Георги Георгиев, който е сред организаторите, твърди, че е инициирал подписката като гражданин. Според него за такава инициатива не се изисква разрешение от Общината, съобщава БНР. "Само за няколко часа- вчера и днес, може би за около два часа, сме събрали 200 подписа в подкрепа искането на Прокуратурата за отстраняването на кмета. Дали сме възможност и за обратното мнение. Има около 12 подписа до момента в подкрепа на кмета. Искаме да покажем гражданския вот, вота на гражданското общество", обясни Георги Георгиев. За 14 часа утре- 7 август, в Окръжния съд във Видин е насрочено делото по искането за отстраняване от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов заради съмнения за нарушения при сключването на договор по Закона за обществените поръчки. Малко преди началото на заседанието- в 13:30 часа, пред Съдебната палата е насрочена демонстрация с призив за отстраняване на Гергов от длъжност. По същото време пред сградата на Общината ще се проведе митинг в подкрепа на кмета.  

Арестуваха шефа на ДАИ във В.Търново при акция на ДАНС срещу подкупи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233218

Акция на ДАНС срещу корупцията в бившата ДАИ, сега Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, тече в няколко града, научи “Труд”. 
Служители на спецагенцията вчера арестуваха началника на ДАИ във Велико Търново Петър Петров. 
Той е задържан в ранния следобед, когато в сградата е имало изпити на курсисти, а свидетели на отвеждането му... Акция на ДАНС срещу корупцията в бившата ДАИ, сега Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, тече в няколко града, научи “Труд”. Служители на спецагенцията вчера арестуваха началника на ДАИ във Велико Търново Петър Петров. Той е задържан в ранния следобед, когато в сградата е имало изпити на курсисти, а свидетели на отвеждането му...

Салмонела натръшкала хлапетата в Банско

http://www.cross.bg/salmonela-natrushkala-hlapetata-v-bansko-1424265.html

/КРОСС/ Седемте деца и двете им преподавателки, които бяха настанени в болница със симптоми за хранително натравяне след лагер-школа в Банско, вече са изписани. Всичките са напуснали инфекциозно отделение в добро състояние, съобщиха от здравното заведение в Разлог.Лабораторните изследвания, получени в микробиологична лаборатория в Разлог, сочат, че окончателната диагноза за състоянието им е салмонелоза. Това е бактериална чревна инфекция, предавана най-често чрез храна.Кухнята на хотел "Орфей" в Банско, където учениците бяха на международно състезание по математика, остава затворена.В четвъртък се очаква да станат готови лабораторните резултати от пробите, взети от служителите в кухнята, храната и водата в хотела, пише standartnews.com.

Старица, лежала в затвора, уби с брадва доведения си син (ОБЗОР)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233276

73-годишна жена, лежала преди години в затвора, уби с брадва 42-годишния си доведен син в къщата им в Добринище. 
Около 3 ч вчера съседи чули баба Горица Галчева да вика: “Помощ, убиха сина ми!”, и се обадили на полицията и на Бърза помощ. Пристигналият на място фелдшер открил Йордан Галчев в стая на първия етаж на ул. “Атанас Попадиин”... 73-годишна жена, лежала преди години в затвора, уби с брадва 42-годишния си доведен син в къщата им в Добринище. Около 3 ч вчера съседи чули баба Горица Галчева да вика: “Помощ, убиха сина ми!”, и се обадили на полицията и на Бърза помощ. Пристигналият на място фелдшер открил Йордан Галчев в стая на първия етаж на ул. “Атанас Попадиин”...

Плевнелиев пред "Ройтерс": Съдбата на КТБ ще е ясна през октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_373049.html

Решението за това какво да се прави с КТБ ще се вземат през октомври, когато станат ясни резултатите от назначения одит.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред "Ройтерс" .  Президентът призовава за търпение гражданите и фирмите, докато трае одитът на КТБ. Българските банки са стабилни и ликвидни, а КТБ била изолиран случай, категоричен е Плевнелиев.ю Съдбата на четвъртия по големина кредитор в България е неясна, а разпускането на парламента удължава най-тежката банкова криза в балканската държава от 90-те години насам. Властите са изчислили, че стойността на евентуалното спасяване на банката ще струва на държавата около 1,5-2 милиарда лева, пише агенцията. Служебният кабинет ще работи за присъединяването на България към европейския банков надзор и ще стартира процес, който да направи възможно влизането на България в еврозоната до 2020 г., казва още Плевнелиев в интервюто. Той обяснява, че ще предложи увеличаването на дефицита от планираните 1,8% до близо 3%. Той допълни още, че иска някои от допълнителните приходи да се използват за разплащане със строителните фирми, работили по проекти като магистрали и железопътни линии, които са забавени от предишното правителство. Президентът призова политическите партии да погледнат по-дългосрочно на перспективите пред страната, тъй като след изборите през октомври държавата ни ще е сменила 5 правителства за период от 2 години. Той обеща сегашното временно правителство да намали разходите с около 100 милиона евро, които да използва, за да съдейства за отблокиране на замразените плащания по две оперативни програми.

Близнашки се присъедини към протестиращи за снимка пред парламента

http://www.cross.bg/bliznashki-pravitelstvoto-parlamenta-1424263.html

/КРОСС/ Служебният премиер Георги Близнашки се включи в инициативата "Голямата снимка след ОСТАВКА-та" и дойде пред парламента, за да се снима пред сградата, освободена от заграждения. Случайно или не, Близнашки мина по жълтите павета със служебния си автомобил и ескорт, подминавайки Народното събрание и след малко колите обърнаха. За общото фото се събраха десетки представители на протестиращите, предимно на неформалната организация основен двигател на масовото недоволство - "Протестна мрежа". Днес Близнашки се съгласи с твърдението, че правителството му е правителството на протеста, съобщава ClubZ. Снимкa: Клуб Z

Стартираха записванията за Аматьорската футболна лига във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260397

Вчера започнаха записванията за участие в Аматьорската мини футболна лига във Варна, научи Moreto.net. Мачовете ще се играят през седмицата четвъртък и петък при наличие на повече отбори и понеделник. Крайният срок за записвания е 1 септември.

Протестиращите с прощална снимка пред парламента

http://frognews.bg/news_74275/

Десетки участници в антиправителствените протести от последната година се събраха пред парламента - този път не за демонстрация, а за снимка.Фотографията е по повод събитията от последните дни, в които кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка, парламентът беше разпуснат, а загражденията около Народното събрание - премахнати.

Бан Ки-мун призова да се сложи край на сраженията в Газа

http://www.cross.bg/gaza-sekretar-prizova-1424262.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова израелците и палестинците да сложат край на насилието в Ивицата Газа, съобщи ЕФЕ. "Насилието трябва да спре. Така не може да продължава: всичко се унищожава (в Газа), после възстановява и след това отново се разрушава", каза генералният секретар на организацията. Той призова също така да се открият виновниците за обстрела на сгради на ООН в Газа. По-рано генералният секретар на ООН осъди ракетния удар по училище UNRWA, създадено в помощ на палестинските бежанци. При инцидента загинаха най-малко 10 души, други 150, сред които жени, деца и членове на ООН, бяха ранени.

Близо 43 хил. души чакат пенсии от 840 лв.

http://econ.bg/Новини/Близо-43-хил-души-чакат-пенсии-от-840-лв-_l.a_i.560585_at.1.html

Общо 42 986 души чакат 840 лв. пенсии този месец. Това е новата стойност на административно ограниченият таван на парите за старини, който влезе в...

Киев прави бюджетна децентрализация и шоково съкращение на чиновниците

http://www.vesti.bg/novini/kiev-pravi-biudzhetna-decentralizaciia-i-shokovo-sykrashtenie-na-chinovnicite-6019271

Украинското правителство подготвя законопроект за бюджетна децентрализация и планира 30-50-процентно съкращение на държавните служители.

Таня Райковска и Павлина Панова са подали документи за председател на ВКС

http://www.cross.bg/predsedatel-panova-tanya-1424261.html

/КРОСС/ Съдия Таня Райковска и съдия Павлина Панова са кандидати за шефския пост във Върховния касационен съд. Те са подали в деловодството на Висшия съдебен съвет необходимите документи съгласно Правилата за избор на кандидати за председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, както и своите концепции. Това съобщават от ВСС. Съдия Павлина Панова е заместник-председател на ВКС. Тя среща подкрепата на сегашния председател на съда Лазар Груев, според когото Панова има всички необходими качества да го наследи на поста - не е политически обвързана, добър професионалист е, добре приета от магистратите. Затова той, заедно с Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева от ВСС издигнаха нейната кандидатура за поста. Съдия Таня Райковска е председател на Търговската колегия на ВКС. Нейната подкрепа от страна на ВСС идва от Мария Кузманова. Зад кандидатурата й за поста застанаха още Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова и Милка Итова а. Те са част от доминиращото мнозинство във ВСС. За да има избран председател на Върховния касационен съд, за него трябва да гласуват минимум 17 от съдебните кадровици. Изборът ще е на 25 септември.  

Комунизмът е красив идеал, каза Близнашки и отиде да се черкува

http://www.mediapool.bg/komunizmat-e-krasiv-ideal-kaza-bliznashki-i-otide-da-se-cherkuva-news223438.html

Комунизмът е един много красив идеал, коментира на първата си пресконференция като служебен премиер проф. Георги Близнашки, в отговор на въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си.   До февруари тази година той бе член на БСП, откъдето бе изключен заради подкрепата си за антиправителствените протести.   Близнашки коментира станалите популярни в последните дни думи на покойния бивш председател на Народното събрание Стефан Савов за него - "Опасен комунист, но добър българин".   На въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си, служебният премиер, който преди години беше депутат от БСП, отговори: "Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот. Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности. Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде". Той подчерта, че поведението му през годините е било последователно и той е една от личностите, които са се борили за въвеждането на демократичния ред, затова не се притеснява от коментарите, че е бил комунист. В сряда, след като встъпиха в длъжност, служебният премиер и министрите му отидоха да се черкуват в храм-паметника "Св. Александър Невски".   "Нужен ни е сговор, добра воля, добра дума и смятам, че трябваше да започнем от храма", заяви след това Георги Близнашки. Той и колегите му не използваха служебните коли, тъй като, по думите му, в църква се ходи "пеша и със смирение".   "Нужна ни е повече човещина, повече милосърдие, за да започнем да си говорим смислено един с друг. В крайна сметка, всички ние сме неразделна част от една и съща общност и има неща, които ни обединяват и които са по-висши и значими от всичко онова, което ни разделя едни от други", каза служебният министър-председател на излизане от храма.   "Захващате се с дейност, която е ужасно неблагодарна, ограничена по време и гледана с най-голямата лупа и с най-много критика", обърна се към членовете на служебното правителство епископ Тихон, който отслужи службата. "Ако друг не ви го е казал, аз ще ви го кажа – това е истинският патриотизъм, а не онзи, който развява знамена и се блъска в гърдите. Когато някой върши нещо, макар че знае, че е ужасно неблагодарно", подчерта владиката. Той пожела на министрите онази плам и сила, които са ги накарали да приемат тази длъжност, да бъдат винаги с тях. Епископ Тихон дори прогнозира, че имената на тези министри ще бъдат запомнени повече, отколкото днес всички предполагат.   "Църквата ни е крепила в най-тежките дни, а знаете че много хора изнемогват в тези дни, особено тези, които са потърпевши от природните бедствия и порои. В такъв момент човек трябва да потърси закрила и подкрепа. Хората имат нужда от този знак и мисля, че постъпихме добре. Самият аз съм кръстен още при раждането, обичам Българската православна църква. Утре мисля да отида при българския патриарх и да му целуна ръка и да поискам неговата богословия”, каза от своя страна проф. Близнашки.  

Иззеха близо 130 кг. кокаин от испански военен кораб

http://www.cross.bg/izzeha-blizo-kg-kokain-ot-ispanski-voenen-korab-1424260.html

/КРОСС/ Испанската полиция иззе 127 килограма колумбийски кокаин от учебен кораб на испанския морски флот Juan Sebastian de Elcano. Трима матроси са били арестувани още на 12 юли, но дрогата е открита едва в неделя в резервните платна. Част от стоката е била разтоварена по-рано от контрабандисти на пристанище в Ню Йорк. Разследването по случая е започнало през месец май, когато американските власти са арестували двама колумбийци, пренасяли 20 кг. кокаин от кораб.

Специална техника на летище София проверява за пътници с Ебола

http://www.cross.bg/afrika-letishte-ebola-1424259.html

/КРОСС/ Смъртоносният вирус Ебола предизвиква тревога във все повече държави. Жертвите в Африка достигнаха 932. Световната здравна организация свика спешно заседание, за да реши дали трябва да бъде обявена извънредна ситуация в глобален мащаб. След Съединените щати, Германия и Гърция предупредиха своите граждани да не пътуват до Западна Африка. В Саудитска Арабия поставиха един човек под карантина и спряха да издават визи за граждани на трите най-засегнати страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Въпреки това сериозна причина за притеснение за България няма, категорични са здравните власти у нас. Така е заради слабите връзки, които имаме с най-сериозно засегнатите от вируса държави, съобщава Нова телевизия. В средата на лятото над 82 000 пътници преминават през летище София. Здравните власти казват да бъдем спокойни - от тук няма директни полети до Африка, още повече - до страните, които са най-засегнати от вируса. Въпреки това, преди да кацнат у нас, голяма част от хората са имали престой на големи международни летища, които са свързваща точка на полети от цял свят. За хората, пристигащи от Мадрид, Ебола се оказа само гръмко заглавие от вестниците. За всички, които пристигат у нас през Терминал 2, има специален контрол. Всеки пътник, който кацне на летище София, е под прицела на специална термокамера. Ако пътник „светне" в тъмнозелено - насочват го към изолатор и така докато дойде линейка от инфекциозна болница. Термокамерата обаче не дава 100% гаранция

Мошеници измислиха нова измама на гърба на бедстващите в Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260407

Нова телефонна измама на гърба на бедстващите в Мизия измислиха за борени дни ловки мошеници. Клопката е по стандартния начин - измамниците звънят по телефона и искат пари кеш, за да помогнат на бедстващо семейство след наводнението в Мизия.

Ремонтират 35 училища и 30 детски градини на Варна

http://www.cross.bg/instalatzii-remont-gradini-1424258.html

/КРОСС/ Ремонти за над 1 200 000 лв. се правят в 35 училища и 30 детски градини на Варна за подготовка на материалната база за новата учебна година. Това съобщават от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт". 317 779 лв. от парите са целева субсидия за училищата от държавния бюджет, останалите средства са от местната хазна.За периода януари - юни са изразходени 349 075 лв., като 32 145 лв. от тях са за детските градини, а 316 930 лв. - за училищата.Поради наличие на учебен процес до 30 юни по-голяма част от ремонтите в училищата са планирани и се извършват през месеците юли и август.По информация от училищните ръководства за този периода са планирани следните ремонтни дейности - частична смяна на дограма в 7 училища, частична хидроизолация на покриви на 9 сгради, топлоизолация в 3, ремонт на санитарни възли в 5 училища, смяна на водогрейни котли и елементи от отоплителните инсталации в 4 обекта и изграждане на пожароизвестителни инсталации и евакуационно осветление в 3 училища.Ремонт на училищните столове ще има в 5 учебни заведения, средства са предвидени и за обновяване на дворовете. Ремонтите за осигуряване на условия за целодневна организация на обучение са 390 000 лв. и включват смяна на дограма, шпакловки и измазване на стаи, частичен ремонт на електрическите инсталации, ремонт на санитарните възли, ремонт на дворни съоръжения

Любовницата на Оланд го заряза

http://www.monitor.bg/article?id=438636

Жули Гайе, любовницата на френския президент Франсоа Оланд, вероятно е приключила окончателно с връзката им, става ясно от снимки, публикувани във френското списание „Воаси”.

Канада разшири списъка със санкционирани руски лица и фирми

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357461_kanada_razshiri_spisuka_sus_sankcionirani_ruski_lica_i/?ref=rss


Правителството на Канада обяви в сряда, че разширява обхвата на списъка с руски лица и фирми, на които се блокират сметки, забранява се влизане и достъп до бизнес и кредитиране заради анексирането на Крим и ролята на Москва в Украйна.

Новите мерки практически копират вече обявеното от САЩ и ЕС.

В списъка попадат няколко банки - ВТБ, Росселхозбанк, Банк Москвы и Российский национальный коммерческий банк. Сред фирмите са Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) и...

Предстоящи събития в страната за утре, 7 август

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-bulgariya-1424256.html

/КРОСС/ София.От 11.00 часа в конферентна зала „Триадица" на хотел „Вега" ще се проведе междинна пресконференция по проект „Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт" с бенефициент Висшият Съдебен съвет (ВСС). София.От 11.00 часа в щаба на „Национален фронт за спасение на България" на бул. „Васил Левски" 94, Коалиция „Патриотичен фронт" ще даде пресконференция. София.В 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция, на която Милослав Кръстев и Дениз Тюркмен ще опровергаят твърденията в медиите за задържане на двама рекетьори, изнудвачи при акция на СДВР под ръководството на Софийска районна прокуратура - Милослав Кръстев и Дениз Тюркмен. Банско.От 17.30 часа в Дома на изкуствата ще бъде представена изложбата-живопис на Огнемир Киров, Вили Николов, Петър Савав и Силви Басева под общото заглавие „Синтез на изкуствата". Изложбата се организира във връзка с Международния джаз фест Банско 2014. В „Кулината къща" ще бъде представена графиката, живописта, скулптурата и дърворезбата. Изложбата ще представи творби на Кирил Бошкилов - баща, Весела Кирилова, Калина Кралева, Иван Бошкилов - син, Румен Желев, Нина Златева и Мистрал. Белица.От 13.30 часа в заседателната зала на Община Белица на ул

Меркел носи една и съща дреха 18 години

http://www.cross.bg/merkel-festival-kantzlerut-1424257.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел е известна по целия свят с любовта си към костюмите с панталони, цветните сака и скромните бижута. Извън политическият живот обаче Меркел се облича с по-екстравагантни дрехи, една от които, очевидно, й е толкова любима, че я носи в продължение на 18 години, пише dni.ru. На Залцбургския фестивал Меркел се появи с ярка туника, с която, оказа се, мнозина вече са запознати. За специални поводи тя се е обличала с нея повече от един път - веднъж през 1996 г., а след това през 2002 г. и 2009 г. С яркия тоалет Меркел се сдобила от Калифорния преди 18 години и, както изглежда, не смята да се разделя с него още дълго време. Това далеч не е първият случай, в който Меркел демонстрира привързаността си към някоя одежда. Преди две години, вечерната рокля, с която се появи на червения килим на Вагнерския оперен фестивал, също стана обект на критики от страна на пресата. Оказа се, че със същата рокля Меркел е избрала за същия фестивал и през 2008 г. При първата й поява с въпросния тоалет западната преса констатира, че с него Меркел изглежда много женствено. Четири години по-късно обаче тя бе подложена на безпощадна критика, а медиите определиха избора й като лош маниер. Следва да се отбележи, че германският канцлер предизвиква голям интерес не само като политик, но и като обикновена жена. Преди няколко години нейни пикантни снимки предизвикаха вълна от протести в Германия

Намериха 127 кг кокаин в учебната платноходка на испанските ВМС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244174_%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+127+%D0%BA%D0%B3+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%85%D0%BE%D

 Испанските власти откриха 127 кг кокаин на борда на учебната платноходка на испанските военноморски сили, предаде АФП.

Кокаинът бил укрит в редица труднодостъпни места на четиримачтовата шхуна „Хуан Себастиан де Елкано“, вкл. между резервните платна, до които имали достъп малцина моряци, се уточнява в изявление на испанската Цивилна гвардия.

Сред моряците имало двама испанци, които на 12 юли бяха арестувани заедно с един еквадорец точно преди пристигането на кораба в пристанище Марин в североизточната испанска област Галисия след 6-месечно обучение в морето. Задържаните бяха изпратени във военен затвор в Мадрид и са обвинени в „наркотрафик и закононарушение, извършено от военнослужещи“.

Тримата мъже се възползвали от престой от няколко дни в Колумбия, за да влязат в контакт с местни наркотрафиканти, които им поверили кокаина да го откарат в Ню Йорк срещу пари.

Кокаинът бил скрит в дрехите им, което им позволило да го натоварят на кораба и после да го разтоварят и да го занесат на други колумбийски наркотрафиканти.

Наркотрафикантите били арестувани в средата на май с 20 кг кокаин у тях след заминаването на испанския кораб от Ню Йорк.

„Хуан Себастиан де Елкано“ е с дължина 113 метра и може да приеме на борда си близо 200 души. Тя е в експлоатация от 1928 г. и на нея се обучават бъдещите военноморски офицери на Испания, сред които са настоящият крал Фелипе VI и баща му Хуан Карлос 

Арестуваният за кражбата на досието на Шумахер се обеси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244173_%D0%90%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Мъжът, заподозрян в кражба на медицинското досие на Михаел Шумахер, се обеси след ареста си, съобщи АФП.

В края на юни се появиха съобщения, че злосторник е откраднал от болницата в Гренобъл медицинския картон на седемкратния световен шампион във Формула 1 и се е опитал да го продаде на няколко немски, английски и френски медии за 50 хил. евро.

Заподозреният, който остава анонимен засега, е бил открит обесен в килията си, съобщава АФП, като се позовава на източници от прокуратурата в Цюрих.

Кагемус, както е псевдонимът на мъжа, е работил в хеликоптерната компания, който през юни премести Шуми от болницата в Гренобъл в клиника в Лозана.

Бившият пилот получи тежка травма в главата по време на ски вън френските Алпи на 29 декември миналата година. През април бе отбелязан известен прогрес в състоянието му.

Бареков: Искам да отрежа пъпната връв между партиите и бизнеса

http://www.bnews.bg/article-113166

Ние искаме кражбите да спрат и парите да се върнат на хората. На политиците е дадена прекалено много власт: "Те забогатяха и си помислиха, че могат да си купят всичко. Затова трябва да възстановим държавата и реда. На предстоящия вот има два избора – или Борисов, или аз. Но лидерът на ГЕРБ не си дава сметка, че трябва да се правят реформи. Той си представя властта като една баница, която трябва да разреже". Това каза в Чирпан по време на отчетно-изборно събрание лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков.

Спешно търсят кръв за мъж в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233260

Спешна нужда от кръв има в хасковската многопрофилна болница, съобщава haskovo.net.
В критично състояние в отделението по интензивно лечение и реанимация е настанен хасковлия, нуждаещ се от кръв от кръвна група нулева отрицателна.
Ситуацията възникнала след днешна животоспасяваща операция на 42-годишния Иван Пенчев Иванов. Спешна нужда от кръв има в хасковската многопрофилна болница, съобщава haskovo.net. В критично състояние в отделението по интензивно лечение и реанимация е настанен хасковлия, нуждаещ се от кръв от кръвна група нулева отрицателна. Ситуацията възникнала след днешна животоспасяваща операция на 42-годишния Иван Пенчев Иванов.

Събрани са над половината от веществените доказателства за сваления "Боинг"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244172_%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Международните експерти събраха над половината от веществените доказателства на мястото, където в Украйна падна сваленият пътнически "Боинг".

Това съобщи малайзийският вътрешен министър Ахмад Хамиди при завръщането си от Киев. 
По думите му разследващата дейност "върви в много напрегнат график, всеки ден не повече от част и половина", което е свързано с обстановката в района, където продължават боевете. Министърът добави, че група водолази от Австралия и Нидерландия са започнали да прочуват дъното на езерото близо до село Грабово. Експертите смятат, че в него също може да се намерят останки на самолета. В разследващата работа на местопроизшествието участват 87 малайзийски експерти заедно с техни колеги от други страни. 
Междувременно холандски експерти заявиха, че през последните три дни не са намерили никакви останки на загинали пътници или части от самолета и свързаха това с факта, че преди тях някой е бил на местопроизшествието. "Така може частично да се обясни защо екипът не е намерил някои части от телата в продължение на тези дни", каза ръководителят на разследващите експерти Питър-Яап Аалберсберг от Нидерландия (на снимката). Той добави, че на мисията ще й трябват още няколко дни за издирването на останалите тела и части на самолета.
Той също разкри, че мисията се обърнала към местните жители да помогнат в търсенето на вещите на загиналите. За целта в село Расипное са раздадени листовки. Жителите му са призовани също да разкажат какво са видяли в деня на трагедията. 
Малайзийският "Боинг 777" с 298 души на борда бе свален на 17 юли край Донецк. Няма оцелели.

Търсят спешно кръв за мъж в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233249

Спешна нужда от кръв има в хасковската многопрофилна болница, съобщава haskovo.net.
В критично състояние в отделението по интензивно лечение и реанимация е настанен хасковлия, нуждаещ се от кръв от кръвна група нулева отрицателна.
Ситуацията възникнала след днешна животоспасяваща операция на 42-годишния Иван Пенчев Иванов. Спешна нужда от кръв има в хасковската многопрофилна болница, съобщава haskovo.net. В критично състояние в отделението по интензивно лечение и реанимация е настанен хасковлия, нуждаещ се от кръв от кръвна група нулева отрицателна. Ситуацията възникнала след днешна животоспасяваща операция на 42-годишния Иван Пенчев Иванов.

Арестуваха Жоро Главата

http://nessebar.actualno.com/Arestuvaha-Joro-Glavata-news_43689.html

При полицейска спецоперация в Слънчев бряг е арестуван Георги Славов, по-известен с прякора Жоро Главата, син на убития преди повече от десет години бос на СИК Стоил Славов, предаде БГНЕС. В момен...

Връчват дипломите на студентите от “Випуск- 2014” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”

http://www.moreto.net/novini.php?n=260316

На 9 август, 2014 г., от 10.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2014” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, научи Moreto.net. 183-ма са студентите от образователно-квалификационна степен „Бакалавър” и „Магистър”, които ще получат своите дипломи за висше образование.

Регионалното министерство е разрешило строежи по "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/Регионалното-министерство-е-разрешило-строежи-по-Южен-поток-_l.a_i.560583_at.1.html

Вече бившият регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на обекти, част от газопровода „Южен поток“, няколко дни преди...

Съдилищата с остър дефицит на преводачи

http://www.cross.bg/prevodachi-ezitzi-fakta-1424255.html

/КРОСС/ В остър дефицит на преводачи може да изпаднат съдилищата в страната от началото на 2015 г. заради наредба, която завишава изискванията към специалистите с чужди езици, ползвани по време на делата. Проблема постави председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя бе категорична, че съдилищата в региона ще са сред най-засегнатите поради факта, че на тяхна територия попада граничният пункт Капитан Андреево, където случаите на контрабанда и трафик на хора са чести. Нерядко задържаните са чужден­ци, които ползват преводачи от родните си езици. Освен традиционните турски, гръцки и румънски местните съдии често търсят преводачи с фарси, урду, тамилски и др. По силата на действащата от май т.г. наредба съдебните преводачи вече трябва да притежават сертификат за владеене на езика С1 или С2 по Европейската езикова рамка, съответната филология вече няма да бъде достатъчна. Не е ясно и как стандартните европейски нива за владеене на език С1 и С2 ще бъдат съотнасяни към смятаните за „екзотични" азиатски и африкански езици. Набирането на преводачи се затруднява и от факта, че те трябва да имат сключена застраховка за професионален риск, която да покрива щетите в случай на погрешен превод. Магистратите се безпокоят, че лингвистите няма да са мотивирани да плащат застраховка, при положение че цената на превод за едно заседание е минимум 15 лв. по преценка на съдията, пише Преса.  

В Пазарджик пак номинираха Пеевски за депутат от ДПС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244171_%D0%92+%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Делян Пеевски отново е с номинации за водач на листата на ДПС в Пазарджик, съобщи Нова ТВ.

Подкрепа за него са дали всички девет общини в областта.

Според публикации в местната преса освен Пеевски са номинирани и бившият вече министър на младежта и спорта Мариана Георгиева, както и досегашният народен представител от района Сергей Кичиков.

Юмер Хамза и Зехра Алиш също са били сред посочените от всички структури, но са си направили самоотвод.

Делян Пеевски е бил депутат в 41-то и в 42-то Народно събрание - винаги от Пазарджик, където беше и водач на листата.

Мобилните оператори: Проблемът със SMS паркирането не е при нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_373176.html

И трите мобилни оператори категорично отрекоха вината за днешния срив на системата за паркиране със sms-и в "синята" и "зелената" зона да е при тях. Днес Центърът за градска мобилност в прессъобщение, разпространено от Столичната община , обяви, че "поради проблем на мобилните оператори системата за паркиране със SMS в "синята" и "зелената" зона в момента не работи". Твърдението на Центъра за градска мобилност възмути мобилните оператори. "Виваком не е имал затруднения в работата си с доставчика, който организира техническата имплементация на услугата за заплащане на паркиране чрез SMS. Компанията е предвидила при подобни проблеми абонатите на телекома да бъдат информирани чрез изпращане на релевантен автоматичен SMS. От направената проверка стана ясно, че във Виваком към момента няма оплаквания от граждани, които да са сигнализирали за проблем", отговориха ни от "Виваком". В "Глобул" не са регистрирани проблеми и технически затруднения с ползването на услугата „SMS Паркиране“, включително по времето, посочено в някои публикации в медиите и не сме получавали оплаквания, свързани с изпращането на SMS към номерата за заплащане на паркиране в "синя" и "зелена" зона, коментираха и от "Глобул". Категорични сме, че технически проблем при нас няма, заявиха от Mtel. Днес системата за паркиране чрез SMS рухна за 7 минути, което стана повод за необичайното прессъобщение на Центъра за градска мобилност. Сривовете в системата за паркиране, които по принцип са изключително редки, рязко зачестиха в последните дни, след като стана известно, че ЦГМ е стартирала скандален търг. Както OFFNews.bg писа , в него ЦГМ предлага да загуби 2,5 милиона лева, като вместо 90% от цената на sms-a взима 85%, без да е ясно какво налага промяната.  Днешното прессъобщение на ЦГМ стана повод за въпроси дали сривовете не са симулирани, за да се оправдае скандалната поръчка. Тези въпроси зададохме и на ЦГМ. От ЦГМ ни казаха, че ще ни отговорят до края на седмицата или в началото на следващата, защото изпълнителният им директор Симеон Арнаудов е в отпуска.

Двама посланици, подкрепили протестите, получават орден „Стара планина“

http://offnews.bg/news/n_1/n_373268.html

Бившият френски посланик Филип Отие и посланика на Германия Матиас Хьопфнер, които подкрепиха протеста срещу правителството на Пламен Орешарски, ще получат орден „Стара планина“. Двамата посланици са предложени от служебния кабинет за получаването на най-високото държавно отличие, съобщи премиерът Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет. Бившият външен министър Кристиан Вигенин отказа да награди с орден „Стара планина“ френския посланик Филип Отие след края на мандата му миналата есен. Филип Отие и Матиас Хьопфнер призоваха в обща позиция България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властта - да се вслуша в гражданското общество. Те обявиха, че доброто управление на страната е в интерес не само на всички българи, но и на Европа. След призива на двамата посланици от правителството заявиха, че те се намесват във вътрешната политика на страната , което превишава правомощията им. Външният министър Кристиан Вигенин пък обясни, че не приема като наказание решението на правителството да награди посланика с орден „Стара планина“, каквато е традицията от години. Той уточни, че досега орденът е даван „на килограм“ и затова трябва да се въведе ред за даването на най-голямото отличие на страната, като дори е възможно да се създаде отделен орден специално за посланиците.

Путин подписа указ за контрасанкции

http://www.vesti.bg/novini/putin-podpisa-ukaz-za-kontrasankcii-6019270

Руският президент подписа указ, с който се забранява за срок от една година внос на аграрна продукция и продоволствия от страни, наложили или присъединили се към санкциите срещу Русия.

Прокуратурата нищи разстрела на ягуара Алонсо

http://www.bnews.bg/article-113165

Разстрела на ягуара Алонсо, който в неделя избяга от зоопарка в Ловеч, вече се разследва от местната прокуратура. От МОСВ също са започнали да нищят детайлите около случилото се преди дни.

Оперативните в СДВР отказват да се отчитат на новия си началник

http://frognews.bg/news_74274/

Оперативните работници в СДВР възнамеряват да не се отчитат на 100% на новия си началник Радослав Сотиров. Това ракриха за Фрог нюз служители от най-голямата регионална полицейска структура в страната.

МВР с мощна полицейска операция в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/narysheniya-slunchev-bryag-1424254.html

/КРОСС/ Специализирана полицейска операция е проведена на територията на курортен комплекс "Слънчев бряг". Тя е реализирана от служители на ГД "Криминална полиция" и ОДМВР - Бургас за времето от 20.00 часа на 4 август до 6.00 часа днес. В рамките на акцията са проверени общо 234 моторни превозни средства и 416 души. Задържани са седмина, заподозрени за извършване на кражби, образувани са четири бързи производства - три за наркотици и едно за кражба. Установени са двама обявени за общодържавно издирване. Съставени са 16 акта за установяване на административни нарушения на Закона за движение по пътищата. Проверени са осем еротични бара и три дискотеки, на собствениците на две от заведенията са съставени актове за констатирани нарушения.    

Жена се блъсна на АМ "Тракия" и избяга на автостоп

http://www.cross.bg/kola-platnoto-dvizhenie-1424253.html

/КРОСС/ Жена се блъсна на автомагистрала „Тракия", след което напусна местопроизшествието на автостоп. Инцидентът е станал в платното за движение в посока изток след „Детелината" на магистралата снощи. След получения сигнал на мястото е пристигнал полицейски екип. Полицаите установили, че леката кола с пловдивска регистрация е напуснала платното за движение и е повредила 6 бетонни кола и 24 м от предпазната ограда. На мястото са останали собственикът на автомобила - 37-годишен мъж от Пловдив, и неговият спътник - 44-годишен мъж също от Пловдив. По думите на двамата мъже жената, която е избягала, е управлявала леката кола. На двамата е направен тест с дрегер, който установил, че мъжете са употребили алкохол. Резултатите показали съответно 1,8 и 1,48 промила. По случая е образувано досъдебно производство.  

Захариева: Трябва да се намерят резерви в бюджета, за да не се бавят проекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=260371

Подготовката на предстоящите избори и запазване на стабилността на работата на администрацията бяха сред откроените от служебния вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева приоритети в бъдещата й работа.

Африканските страни не успяват да се справят с епидемията от ебола, жертвите наближават 1000

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357458_afrikanskite_strani_ne_uspiavat_da_se_spraviat_s/?ref=rss


Паника обхваща населението в Западна Африка, а правителствата на четирите страни, засегнати от най-голямата епидемия от ебола досега, не успяват да се справят с овладяването на вируса, обобщава последните развития по темата агенция "Ройтерс". Жертвите на силно заразната болест вече достигнаха 932-ма души от февруари насам, а за последните пет дни са регистрирани 45 смъртни случая, обяви днес Световната здравна организация (СЗО).

Експертите на СЗО се събраха на спешна двудневна среща...

Бъг в системата приземи полски самолет в Бургас

http://www.bnews.bg/article-113164

"Необходимост от проверка в една от системите" е принудила полски самолет да кацне аварийно в Бургас.

Протестиращи се снимаха пред НС без огражденията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233199

Участниците в протестите през годината си направиха снимка пред Народното събрание, след като металните заграждения бяха премахнати, съобщи Фокус.
Пред парламента се бяха събрали около 30 души, които скандираха „Имаме оставка, време е за затвор”, развяваха български знамена, свиреха със свирки, а на един от плакатите пишеше „400 дни протест – 400 Участниците в протестите през годината си направиха снимка пред Народното събрание, след като металните заграждения бяха премахнати, съобщи Фокус. Пред парламента се бяха събрали около 30 души, които скандираха „Имаме оставка, време е за затвор”, развяваха български знамена, свиреха със свирки, а на един от плакатите пишеше „400 дни протест – 400

Свършиха парите за кандидатурата на Варна за "Европейска столица на културата"

http://www.cross.bg/varna-stolitza-kandidatyrata-1424252.html

/КРОСС/ Бюджетът, с който Варна трябваше да рекламира кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019г. е изчерпан преждевременно. Това е станало ясно по време на днешното заседание на общинската комисия "Култура и духовно развитие". По данни на едноименната дирекция в общинската администрация бюджетът от 500 хил. лв. е дори превишен с 3 хил. лв, пише Дневник. Според Антония Йовчева, директор на дирекцията при това положение Варна няма пари за посрещането на шестчленната делегация, която на 1 септември ще бъде в града, за да оцени предимствата на кандидатурата му. Как и за какво точно са били дадени парите не е ясно. С такава информация не разполагала и самата Йовчева, стана ясно днес. До втория етап на конкурса освен Варна достигнаха още три български града - Велико Търново, Пловдив и София.Делелегати, излъчени от международното жури на конкурса ще посетят всеки от тях, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.На 29 август те ще посетят София, на 30 август Пловдив, а на 1 и 2 септември съответно Варна и Велико Търново.След това на 5 септември международно жури ще обяви най-добрата кандидатура, а през май 2015 г. ще бъде обявено и окончателното решение за определяне на български град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.  

Протестиращи се снимаха пред парламента без ограждения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233196

Участниците в протестите през годината си направиха снимка пред Народното събрание, след като металните заграждения бяха премахнати, съобщи Фокус.
Пред парламента се бяха събрали около 30 души, които скандираха „Имаме оставка, време е за затвор”, развяваха български знамена, свиреха със свирки, а на един от плакатите пишеше „400 дни протест – 400 Участниците в протестите през годината си направиха снимка пред Народното събрание, след като металните заграждения бяха премахнати, съобщи Фокус. Пред парламента се бяха събрали около 30 души, които скандираха „Имаме оставка, време е за затвор”, развяваха български знамена, свиреха със свирки, а на един от плакатите пишеше „400 дни протест – 400

Български моряк е загинал на кораб “Стара планина” във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=260409

Български гражданин е загинал при инцидент на кораб във френското пристанище Монтоар, близо до Сен Назер, предаде Ouest France, цитиран от 24 часа. Maritime.bg научи, че загиналият е боцманът на плавателния съд, собственост на дъщерна фирма на Български морски флот.

ДАНС погва ДАИ

http://news.ibox.bg/news/id_594352694

Закопчан е шефът на автомобилната администрация във Велико Търново

Градушка удари димитровградско село

http://www.cross.bg/gradyshka-horata-selo-1424251.html

Димитровград /КРОСС/ Градушка удари димитровградското село Ябълково преди около час и очука земеделската продукция на хората, както и ябълкова градина от около 20-30 дка, съобщи за Дарик кметът Иван Ванчев.В рамките на около половин час се изсипаха около 30 л/кв.м дъжд, после ситни, а след това и по-едри ледени късчета. Всичко по дворовете на хората е унижощено- домати, пипер, от бостаните се виждат вече само дини- листа не останаха, разказа той.

Осъдиха пазарджишки сводник, купувал жените като добитък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233189

Десет години зад решетките ще прекара пазарджишкият сводник Лъчезар Блангев. Преди ден Апелативният съд в Пловдив прие за изпълнение присъда, издадена на нашенеца от магистратите в Торино. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, пише Marica.bg.
В съдебна зала станаха ясни потресаващи факти по какъв начин е действал Блангев и неговите Десет години зад решетките ще прекара пазарджишкият сводник Лъчезар Блангев. Преди ден Апелативният съд в Пловдив прие за изпълнение присъда, издадена на нашенеца от магистратите в Торино. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, пише Marica.bg. В съдебна зала станаха ясни потресаващи факти по какъв начин е действал Блангев и неговите

Самолет се приземи аварийно заради плъхове на борда

http://curious.actualno.com/Samolet-se-prizemi-avarijno-zaradi-plyhove-na-borda-news_43683.html

Индийски пътнически самолет бе приземен, тъй като членове на екипажа забелязали плъхове на борда, съобщава БГНЕС. Полет AIO21 на "Еър Индия" пътувал към Ню Делхи, когато били забелязани д...

Вицепремиерът Христосков и вътрешният министър Бакалов ще посетят Мизия

http://varna.actualno.com/Vicepremieryt-Hristoskov-i-vytreshnijat-ministyr-Bakalov-shte-posetjat-Mizija-news_43684.html

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще посетят на 7 август 2014 г., бедстващите райони в област Враца, съобщих...

Скандално: Терзиева е разрешила строеж на "Южен поток" в Паша дере

http://business.actualno.com/Skandalno-Terzieva-e-razreshila-stroej-na-Ujen-potok-v-Pasha-dere-news_43688.html

Наследството на кабинета Орешарски със сигурност ще е доста тежко, след като стана ясно, че досегашният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на &bd...

АБВ предлага Фонд за помощ на бизнеса и по-строги критерии за създаване на партии

http://politics.actualno.com/ABV-predlaga-Fond-za-pomosht-na-biznesa-i-po-strogi-kriterii-za-syzdavane-na-partii-news_43687.html

Лошият профил е основният проблем на българската икономика. Това заяви заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин по време на среща със симпатизанти на партията във Варна. Според Калфин лошият икон...

10 години затвор за пазарджишки сводник, купувал жените като добитък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233171

Десет години зад решетките ще прекара пазарджишкият сводник Лъчезар Блангев. Преди ден Апелативният съд в Пловдив прие за изпълнение присъда, издадена на нашенеца от магистратите в Торино. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, пише Marica.bg.
В съдебна зала станаха ясни потресаващи факти по какъв начин е действал Блангев и неговите Десет години зад решетките ще прекара пазарджишкият сводник Лъчезар Блангев. Преди ден Апелативният съд в Пловдив прие за изпълнение присъда, издадена на нашенеца от магистратите в Торино. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, пише Marica.bg. В съдебна зала станаха ясни потресаващи факти по какъв начин е действал Блангев и неговите

Варна посреща SUMMER SALSA FEST 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=260335

Тази седмица, за трети пореден път, във Варна започва най-горещият летен фестивал - SUMMER SALSA FEST, посветен на карибските танци, съобщиха организаторите за Moreto.net. Очакват ви 4 дни на открито със шоу програми, плажни латино фиести, танцови партита и уроци в стиловете салса, регетон, меренге, бачата, ча-ча, кизомба, тимба, сон, афро румба и пачанга.

Заловиха 127 кг кокаин, пренесен с кораб на военните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233120

Испанската полиция съобщи, че е конфисувала 127 кг кокаин от испански военен кораб, предназначен за учения, съобщи АП. Предполага се, че дрогата е била пренесена в Колумбия, като част от нея била оставена в Ню Йорк. 
Трима моряци са били арестувани на 12 юли, когато военният кораб се е върнал в Испания, Испанската полиция съобщи, че е конфисувала 127 кг кокаин от испански военен кораб, предназначен за учения, съобщи АП. Предполага се, че дрогата е била пренесена в Колумбия, като част от нея била оставена в Ню Йорк.  Трима моряци са били арестувани на 12 юли, когато военният кораб се е върнал в Испания,

След санкциите: Русия спира вноса на месо от България

http://www.bnews.bg/article-113161

Поради епидемия от „син език” по овцете и говедата в България от Русия обявиха,ч е спират вноса на българско месо. истинската причина обаче са санкциите, които страните наложиха спрямо Федерацията заради политиката й към Украйна.

Глутница псета нападат хора в центъра на Димитровград

http://www.cross.bg/kychetata-dimitrovgrad-kycheta-1424250.html

Димитровград /КРОСС/ Двама души бяха нападнати тази сутрин от глутница бездомни кучета в центъра на Димитровград. Гладните четириноги първо подгониха жена, която бе извела на разходка домашния си любимец от елитна порода. Дамата вървеше по тротоара на улица "Цар Борис І", когато кучетата без причина започнаха да я лаят, след което започнаха да я преследват с див бяг. Най-агресивен в атаката бе водачът на псетата. Глутницата бе разпръсната от клаксоните на минаващите автомобили и слечайни минувачи.Минути по-късно обект на нападение от същите псетата стана мъж. Човекът с работен гащеризон явно бе тръгнал за работа и бе решил да мине по напряко през буренясалия паркинг на бившия магазин Билла в града. Щом младият димитровградчанин стъпи на паркинга, кучетата наскочиха от високите треви и го атакуваха. Видял се в чудо, човекът ги прогони с викове и жестове и се оттърва само с уплаха. За да избегне жестоко нахапване от подивелите кучета, той реши да мине по друг път.Нападенията от бездомните четириноги се случват въпреки наличието на действащ приют за кучетата към общинското предприятие "Благоустрояване". Гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон в общината 0391 6 21 21, съобщава dgnews.eu.

Валежи с гръмотевици утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233154

И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. По-големи количества на валежите се очакват в западните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 24° в западните до 30°-31° в източните И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. По-големи количества на валежите се очакват в западните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 24° в западните до 30°-31° в източните

Утре ще вали, на места ще има гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233147

И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. По-големи количества на валежите се очакват в западните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 24° в западните до 30°-31° в източните И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. По-големи количества на валежите се очакват в западните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 24° в западните до 30°-31° в източните

Сърдечни проблеми застигнаха дядо Николай

http://www.cross.bg/nikolaii-surtzeto-mitropolit-1424249.html

Пловдив /КРОСС/ Проблеми със сърцето мъчат пловдивския митрополит Николай. Твърди се, че той е бил на преглед в луксозна клиника в Атина заради сърдечните притеснения на най-младия владика. Тамошните медици са успокоили дядо Николай и са му предписали хапчета.Случаят с болежките на владиката се пази в тайна, за да не се накърнява личността на митрополита.Други слухове стигат и още по-далеч, като дори се споменава, че митрополит Николай е претърпял животоспасяваща операция на сърцето след кардиологична криза, пише news.plovdiv24.bg.

Босна отново се дави

http://www.moreto.net/novini.php?n=260392

Босна и Херцеговина пострада от нови наводнения, причинени от поройни дъждове, съобщава "Асошиейтед прес". Заради непрестанно изливащият се през последните дни дъжд много реки преляха. Водата заля къщи, пътища и земеделски земи в райони на Босна, които пострадаха тежко от от опустошителните наводнения през май.

Отварят за къпане банята на Сюлейман Великолепни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233125

Има идея банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде край Бургас да бъде отворена за къпане и лечебни процедури, а не само да функционира като музей. 
Реставрацията й в пълния блясък от 17 век ще приключи наесен, а туристи ще посреща догодина.

Вчера кметът Димитър Николов провери как вървят обновителните работи, фина Има идея банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде край Бургас да бъде отворена за къпане и лечебни процедури, а не само да функционира като музей. Реставрацията й в пълния блясък от 17 век ще приключи наесен, а туристи ще посреща догодина. Вчера кметът Димитър Николов провери как вървят обновителните работи, фина

Внимание! Ало-мафията вкара Мизия в измама

http://frognews.bg/news_74273/

Ало-мафията вкара и трагедията в Мизия в измамната схема. Мошеници започнали да звънят на непознати от името на агенцията за социално подпомагане и да искат помощи за бедстващите хора.

Испанската полиция залови 127 кг кокаин, пренесен с кораб на военните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233141

Испанската полиция съобщи, че е конфисувала 127 кг кокаин от испански военен кораб, предназначен за учения, съобщи АП. Предполага се, че дрогата е била пренесена в Колумбия, като част от нея била оставена в Ню Йорк. 
Трима моряци са били арестувани на 12 юли, когато военният кораб се е върнал в Испания, Испанската полиция съобщи, че е конфисувала 127 кг кокаин от испански военен кораб, предназначен за учения, съобщи АП. Предполага се, че дрогата е била пренесена в Колумбия, като част от нея била оставена в Ню Йорк.  Трима моряци са били арестувани на 12 юли, когато военният кораб се е върнал в Испания,

Салмонела натръшкала учениците в Банско

http://www.bnews.bg/article-113162

Учениците и учителите им, които бяха на международно състезание по математика в хотел в Банско, са били повалени от салмонела.

Rolex направи специален часовник за Джеймс Камерън

http://showbusiness.actualno.com/Rolex-napravi-specialen-chasovnik-za-Djejms-Kameryn-news_43682.html

Луксозната марка часовници "Ролекс"(Rolex) създаде модел, посветен на режисьора, сценарист и продуцент Джеймс Камерън, предаде БГНЕС. Това не е типично в стила на "Ролекс", тъй ка...

Русия забрани вноса на селскостопански продукти от страни, наложили й санкции

http://www.mediapool.bg/rusiya-zabrani-vnosa-na-selskostopanski-produkti-ot-strani-nalozhili-y-sanktsii-news223437.html

Като ответна реакция Русия забрани за една година вноса на селскостопански продукти от страни, наложили й санкции за ролята й в украинската криза. Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиранена сигурността на Руската федерация", съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.   С този документи на органите на властта на Русия се дават указания "в дейността си да се ръководят от това, че в продължение на една година от влизането в сила на подписания днес указ, се забранява или се ограничава извършването на външноикономически операции, предвиждащи внос на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение".   Президентът е възложил на правителството да състави списък с видовете селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които попадат под действието на указа, а също и да състави списък на конкретни действия, необходими за изпълнението на този документ.   Кабинетът трябва да вземе и мерки за гарантиране на балансирането на стоковите пазари и за недопускане на ускорено повишение на цените на селскостопанската и хранителната продукция, да организира заедно с висшите органи на изпълнителната власти на субектите на Руската федерация оперативен мониторинг на стоковите пазари и контрол на състоянието им.   Путин възложи и да се разработи и приложи на практика заедно с производствените обединения, търговските мрежи и организации комплекс от мерки, целящи да се увеличи предлагането на стоки, руско производство.   На правителството се препоръчва при необходимост да внася предложения за промяна на срока на действие на забраната, предвиден в указа.   Указът влиза в сила от деня на подписването му. Както се отбелязва в документа, тези мерки се вземат "за защита на националните интереси на Руската федерация", допълва ИТАР-ТАСС.   Контрамерките на Русия се отнасят за САЩ, Канада, Австралия, Япония, Швейцария, Норвегия и страните от ЕС, включително България.   Какво точно ще е отражението на тази забрана върху българския износ засега не може да се каже. По данни на Националния статистически институт за първите 5 месеца на годината целият ни износ за Русия е бил за 411,4 милиона лева. Не е ясно какъв е делът на селскостопанските продукти в тази сума.   Данните на НСИ за миналата година обаче показват, че най-голям в износа ни за Русия е делът на медикаменти – около 30 на сто. Единственият продукт, който би могъл да бъде засегнат от забраната, през миналата година са били вината – едва 2 процента от целия износ.   Неговата обща стойност за цялата 2013-та пък е била 756,8 милиона лева.

Служебният кабинет не готви промени в Споразумението за партньорство с ЕС

http://www.cross.bg/grada-sporazymenieto-partnyorstvo-1424248.html

/КРОСС/ Служебното правителство не подготвя промяна на Споразумението за партньорство с Евросъюза. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие в коментар на медийни публикации. По време на церемонията по предаване и приемане на поста между бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева и настоящият Екатерина Захариева е бил проведен следният диалог: Екатерина Захариева: "Много ми се иска и благодаря на госпожа Терзиева, че е оптимист за това, че имаме надежда да договорим 67 града. Да знам, че в програмата са останали. Проблемът е, че сме се съгласили да отпаднат от Споразумението, ако трябва да съм честна, и това със сигурност ще създаде по-големи трудности за договарянето на 67 града. Следя този процес, защото в президентската институция сме длъжни да следим всички неща, които се случват в държавата. Притеснително е състоянието в бюджета. Факт е, че трябва да намерим пари. Това ще ми бъде топ приоритет и фокус и в регионалната програма, и в околна среда - да намерим резерви в бюджета, за да не спираме строителния сезон. Наистина е много притеснително положението. Получавам сигнали от Камарата на строителите и там забавянията при разплащанията са много големи. Демотивирали сме строителите, демотивирали сме и общините със забавените разплащания

Шести руски туроператор фалира

http://www.moreto.net/novini.php?n=260402

Петербург. Фалира пореден руски туроператор. Туристическа компания "Нордик стар" обяви, че вече не може да изпълнява задълженията си към своите клиенти. Тя е шестата подред в страната, която затваря врати и оставя множество граждани с нереализирани почивки в Русия и чужбина.

В Храбрино вече има течаща питейна вода

http://news.ibox.bg/news/id_726969219

Над 2 млн.лв. може да струва възстановяването на община Родопи

Джако отново обвинен в сексуален тормоз

http://www.cross.bg/seiifchak-dzhako-dzheksun-1424247.html

/КРОСС/ Кралят на попа Майкъл Джексън получи поредното обвинение, този път посмъртно, в сексуален тормоз над малолетни. Искът срещу наследниците на изпълнителя е подаден от 36-годишния Джеймс Сейфчак Мъжът твърди, че преди повече от 20 години многократно е бил сексуално малтретирана от Джако, пише вестник The Independent. Сейфчак разказва, че на 10-годишна възраст той се срещна с певеца на снимачната площадка на рекламния клип на Pepsi (през 1987 година). video:http://www.youtube.com/watch?v=JTe3rfGMFyU От тогава в продължение на четири години Джексън го води по турнета заедно със себе си. По думите на мъжа, той е трябвало да спи в леглото на звездата, който на свой ред го насилвал сексуално около 100 пъти. При това Джако успешно промивал мозъците на околните, представяйки ситуацията така, сякаш инициатор на извратените игри било момчето, а не той самият. Когато Сейфчак станал тийнейджър, изпълнителят загубил интерес към него. Адвокатите на наследниците, разбира се, не са съгласни с обвиняемия. Те подчертават, че решението на мъжа да се обърне към съда след толкова много години е странно и подозират, че Сейфчак просто иска да изкара пари. Съдебното заседание по делото е насрочено за 4 септември. Кралят на попа Майкъл Джексън почина през 2009 г. от свръхдоза наркотици. Последните 15 години от живота му бяха помрачени от гръмки скандали. През 1993 година за първи път той бе обвинен в блудство с дете, за втори път - през 2005 г

Румънци се преобърнаха в канавка край Сандански

http://www.cross.bg/sandanski-avtomobila-rymuntzi-1424246.html

/КРОСС/ Румънци катастрофираха на главен път Е-79 край Сандански в района на отбивката за село Дамяница. Пътният инцидент стана днес малко преди 15.00 часа. В колата пътували 35-годишният шофьор и приятелката му. Младият мъж изтървал управлението върху лекия автомобил „Ауди 80" и се преобърнал в крайпътна канавка. За щастие двойката се отървала само с уплаха и леки щети по автомобила. На мястото на инцидента пристигна полиция. Малко след това и Пътна помощ, която докара автомобила в Сандански до сервиз, където ще бъде ремонтиран, пише struma.bg.

Манолова: БСП е мобилизирана и готова за изборите

http://pik.bg/манолова-бсп-е-мобилизирана-и-готова-за-изборите-news211088.html

Манолова: БСП е мобилизирана и готова за изборите

След заседанието на Конгреса на БСП, след избора на нов лидер и след събора на Бузлуджа социалистическата партия е мобилизирана и заредена с нова енергия, за да тръгне за победа на предстоящите избори. Това каза за Радио „Фокус” - Видин Мая Манолова от БСП.

„Ние сме демократична партия, листите и водачите се определят по един демократичен начин. Предстои заседание на Националния съвет на БСП, което ще определи водачите на листи, а след това се надявам местните структури да имат възможност да подредят по-нататък листите за парламентарни избори”, допълни Маналова. Тя посочи, че не може да коментира дали Националния съвет на БСП ще излезе с имената на водачите на листите в петък или през следващата седмица, защото решението е на ръководството.

„Но това трябва да стане час по-скоро, защото изборите са на 5 октомври, а срокът за регистрация на листите е на 2 септември. Време няма, необходимо е след това и хората, които са в листите и местните структури да започнат активна работа по предизборната кампания. Ако искаме да спечелим изборите трябва да сме ясни, подредени достатъчно време преди изборния ден”, обясни Манолова.

Според нея, така БСП ще успее да мобилизира симпатизантите си и останалите граждани за да се постигне висок резултат на парламентарния вот. 

Емилия се прави на Дженифър Лопес

http://www.bnews.bg/article-113145

На турнето на "Планета" фолк певицата Емилия реши да изкопира цялостната визия на Джей Ло

Европейска сонда настигна комета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233039

“При кометата сме”, каза шефът на летателните операции на “Розета” Силвен Родио от центъра в германския град Дармщад. За пръв път космически апарат влиза в орбитата на комета в Слънчевата система. През ноември “Розета” ще спусне на повърхността на кометата 67Р/Хурюмов-Герасименко самоходния робот “Филе”. “При кометата сме”, каза шефът на летателните операции на “Розета” Силвен Родио от центъра в германския град Дармщад. За пръв път космически апарат влиза в орбитата на комета в Слънчевата система. През ноември “Розета” ще спусне на повърхността на кометата 67Р/Хурюмов-Герасименко самоходния робот “Филе”.

Москва ограничава вноса от страни, въвели мерки срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Москва-ограничава-вноса-от-страни-въвели-мерки-срещу-Русия-_l.a_i.560580_at.1.html

Москва забрани вноса на селскостопанска продукция, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу държавата. Тези мерки влязоха в действие след...

Букмейкъри отписаха Пулев срещу Кличко

http://www.cross.bg/protzenta-klichko-pylev-1424245.html

/КРОСС/ Владимир Кличко е абсолютен фаворит в мача срещу Кубрат Пулев за световната титла по бокс за професионалисти версия IBF (Международна боксова федерация). Залози за срещата на 6 септември в Хамбург се приемат от почти всички големи компании. Нито една от тях обаче не дава предимство на нашето момче. Британците от „Уилям хил" оценяват шансовете на украинеца за успех със 77 процента срещу 20 на 100 за Пулев. Три процента са за равенство в двубоя. Букмейкърската къща „Бет365" е поставила котировки от 1,1 за победа на Кличко, а за българина коефициентът е 5. Обобщена информация от компаниите показва, че засега любителите на хазарта предпочитат да слагат различни суми за Кобрата. Родният боксьор е инкасирал 51,27 процента от всички залози, докато настоящият шампион Кличко е събрал 44,94 процента. Останалите са предвидили равенство в мача, което се случва твърде рядко на професионалния ринг, пише Преса.    

Свършиха парите за кандидатурата на Варна за "Европейска столица на културата"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357447_svurshiha_parite_za_kandidaturata_na_varna_za/?ref=rss


Бюджетът, с който Варна трябваше да рекламира кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019г. е изчерпан преждевременно. Това е станало ясно по време на днешното заседание на общинската комисия "Култура и духовно развитие". По данни на едноименната дирекция в общинската администрация бюджетът от 500 хил. лв. е дори превишен с 3 хил. лв.

Според Антония Йовчева, директор на дирекцията при това положение Варна няма пари за посрещането на шестчленната делегация, която на...

Пеевски оглавява листата на ДПС в област Пазарджик

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233106

Делян Пеевски отново ще се бори за депутатски мандат на парламентарните избори на 5 октомври, след като получи номинации от всичките девет общински организации на ДПС в област Пазарджик. Това потвърдиха пред bTV от структурата на партията в областния град.
Пеевски спечели място в европарламента, но впоследствие се отказа от него, Делян Пеевски отново ще се бори за депутатски мандат на парламентарните избори на 5 октомври, след като получи номинации от всичките девет общински организации на ДПС в област Пазарджик. Това потвърдиха пред bTV от структурата на партията в областния град. Пеевски спечели място в европарламента, но впоследствие се отказа от него,

Пеевски ще се бори за трети депутатски мандат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233094

Делян Пеевски отново ще се бори за депутатски мандат на парламентарните избори на 5 октомври, след като получи номинации от всичките девет общински организации на ДПС в област Пазарджик. Това потвърдиха пред bTV от структурата на партията в областния град.
Пеевски спечели място в европарламента, но впоследствие се отказа от него, Делян Пеевски отново ще се бори за депутатски мандат на парламентарните избори на 5 октомври, след като получи номинации от всичките девет общински организации на ДПС в област Пазарджик. Това потвърдиха пред bTV от структурата на партията в областния град. Пеевски спечели място в европарламента, но впоследствие се отказа от него,

Фернандо Алонсо поискал 105 млн. евро от "Ферари" за 3 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357449_fernando_alonso_poiskal_105_mln_evro_ot_ferari_za_3/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Фернандо Алонсо е поискал близо двойно увеличение на заплатата до 35 млн. евро на сезон, за да подпише нов 3-годишен договор с екипа.

Това твърдят италианските издания "Гадзета дело Спорт" и "Аутоспринт", както и германският вестник "Билд".

Настоящият контракт на 33-годишния двукратен световен шампион изтича в края на 2016 г. Испанецът обаче е поставил условие за драстично нарастване на сегашното му възнаграждение от 18 млн. евро заради...

Еротични праскови станаха хит в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233095

Праскови, наподобяващи секси дупе, станаха хит в Китай, съобщава kotaku.com. 
Продавач на плодове в Нанкин започнал да продава праскови, облечени в бикини в чест на фестивал "Ци си" (китайската версия на Свети Валентин). 
Бикините се изготвят по мярка според големината на плода. Продавачът Яо подхотвя готовия продукт, Праскови, наподобяващи секси дупе, станаха хит в Китай, съобщава kotaku.com.  Продавач на плодове в Нанкин започнал да продава праскови, облечени в бикини в чест на фестивал "Ци си" (китайската версия на Свети Валентин).  Бикините се изготвят по мярка според големината на плода. Продавачът Яо подхотвя готовия продукт,

Праскови в бикини станаха хит в Китай (снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233066

Праскови, наподобяващи секси дупе, станаха хит в Китай, съобщава kotaku.com. 
Продавач на плодове в Нанкин започнал да продава праскови, облечени в бикини в чест на фестивал Праскови, наподобяващи секси дупе, станаха хит в Китай, съобщава kotaku.com.  Продавач на плодове в Нанкин започнал да продава праскови, облечени в бикини в чест на фестивал "Ци си" (китайската версия на Свети Валентин).  Бикините се изготвят по мярка според големината на плода. Продавачът Яо подхотвя готовия продукт,

Инвеститорите критикуват селективното правораздаване в България, казва германският посланик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357446_investitorite_kritikuvat_selektivnoto_pravorazdavane_v/?ref=rss


Създава се впечатлението за отчасти селективното прилагане на правните норми по високите етажи. Тук добре обвързани помежду си кръгове продължават умело да се изплъзват от правораздаването или в други случаи да повлияват прилагането на закона, казва в интервю за БТА, цитирано от mediapool посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, чиито мандат изтече. Той допълва, че тази практика търпи критики от от чуждестранните инвеститори, заради риска да бъдат ощетени.

Дипломатът посочва, че...

Роналдо дава по 100 млн. годишно за застраховка на колите си

http://www.cross.bg/evro-stoiinost-ronaldo-1424244.html

/КРОСС/ Футболистът на испанския гранд Реал Мадрид и португалския национален отбор Кристиано Роналдо дава по 100 000 евро годишно за застраховка на автомобилите си, чиято стойност се оценява на 3 милиона евро, съобщават испанските медии. В автопарка на португалеца има 16 коли. Най-скъпият сред тях е Bugatti Veyron на стойност 1,2 млн. евро. Испанските медии съобщават, че договорът на нападателя с „Белия балет", който е до 2018 г., би трябвало да му донесе 125 милиона евро приходи.

Обеси се човекът, изнесъл картона на Шумахер

http://frognews.bg/news_74271/

Обеси се човекът, за който имаше подозрение, че е изнесъл медицинския картон на легендарния пилот на Формула 1 Михаел Шумахер. Това съобщи Франс прес.

Изложба „Северният български бряг в картини” бе открита във Военноморския музей

http://www.moreto.net/novini.php?n=260376

Изложбата „Северният български бряг в картини” бе открита днес във Военноморския музей, като част от инициативите по повод „Седмица на морето”, която се провежда от 4 до 10 август, съобщиха от военноморския музей за Moreeto.net. С творбите на 22-ма български автори, гостите на откриването се пренесоха на брега край Шабла.

Започнаха да отводняват Мизия, река Скът се прибра в коритото си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233086

Река Скът се е прибрала в коритото си, а пожарникарите постепенно отводняват кварталите в Мизия. Това заяви за Дарик зам.-директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев.
„Реката влезе в коритото си, но има много залети площи, които много бавно се източват. Затова ние помагаме на канализацията, Река Скът се е прибрала в коритото си, а пожарникарите постепенно отводняват кварталите в Мизия. Това заяви за Дарик зам.-директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев. „Реката влезе в коритото си, но има много залети площи, които много бавно се източват. Затова ние помагаме на канализацията,

Река Скът се прибра в коритото си, започнаха да отводняват Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233076

Река Скът се е прибрала в коритото си, а пожарникарите постепенно отводняват кварталите в Мизия. Това заяви за Дарик зам.-директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението Река Скът се е прибрала в коритото си, а пожарникарите постепенно отводняват кварталите в Мизия. Това заяви за Дарик зам.-директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев. „Реката влезе в коритото си, но има много залети площи, които много бавно се източват. Затова ние помагаме на канализацията,

Испански военно-тренировъчен кораб заловен със 127 кг кокаин

http://www.mediapool.bg/ispanski-voenno-trenirovachen-korab-zaloven-sas-127-kg-kokain-news223436.html

Испанските власти конфискуваха 127 кг кокаин, които са били укрити на борда на учебната платноходка на испанските военноморски сили, предаде Франс прес.   Кокаинът бил открит при обиски в редица труднодостъпни места (между резервните платна), до които малцина моряци имали достъп, се уточнява в изявление на испанската Цивилна гвардия.   Сред моряците имало двама испанци, които на 12 юли бяха арестувани заедно с един еквадорец точно преди пристигането на кораба в пристанище Марин в североизточната испанска област Галисия след 6-месечно обучение в морето. Задържаните бяха изпратени във военен затвор в Мадрид и са обвинени в "наркотрафик и закононарушение, извършено от военнослужещи".   Тримата мъже се възползвали от престой от няколко дни в Колумбия, за да влязат в контакт с местни наркотрафиканти, които им поверили кокаина да го откарат в Ню Йорк срещу пари.   Кокаинът бил скрит в дрехите им, което им позволило да го натоварят на кораба и после да го разтоварят и да го занесат на други колумбийски наркотрафиканти. Наркотрафикантите били арестувани в средата на май с 20 кг кокаин у тях след заминаването на испанския кораб от Ню Йорк.   Четиримачтовата шхуна "Хуан Себастиан де Елкано" е с дължина 113 метра и може да приеме на борда си близо 200 души. Тя е в експлоатация от 1928 г. и на нея се обучават бъдещите военноморски офицери на Испания, сред които са настоящият крал Фелипе Шести и баща му Хуан Карлос Първи.

Украйна съкращава до 50% от държавната администрация, Расмусен отива в Киев

http://europe.actualno.com/Ukrajna-sykrashtava-do-50-ot-dyrjavnata-administracija-Rasmusen-otiva-v-Kiev-news_43681.html

Украинското правителство подготвя законопроект за бюджетна децентрализация и планира от 30 до 50-процентно съкращение на държавните служители, предаде БГНЕС. Според премиера Арсений Яценюк правител...

Адемов:Покрихме първите нужди на бедстващите в Мизия

http://frognews.bg/news_74270/

"Много са проблемите в пенсионната система и един от тях е, че трябва да се намери политическо съгласие, за да се изготви добър механизъм, по който хората да се пенсионират, а не да зависим от решенията и хрумванията на един или друг министър, или едно правителство. Европа иска от нас един стабилен и обоснован механизъм, по който хората в България да могат да се пенсионират нормално." Това каза в предаването на bTV „ Лице в лице" Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика.

Мирослава Тодорова поиска делото за клевета срещу Цветанов да бъде възобновено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357424_miroslava_todorova_poiska_deloto_za_kleveta_sreshtu/?ref=rss


Съдия Мирослава Тодорова е поискала делото за клевета, което тя заведе срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, да бъде възобновено. Днес адвокат Даниела Доковска е внесла искането в Софийския окръжен съд, съобщи "Правен свят".

В началото на юни 2013 година производството, по което на първа инстанция в Пловдивския районен съд, бившият вътрешен министър  беше оправдан, беше спряно, защото Цветанов стана депутат и придоби имунитет.

Софийския окръжен съд се позова на...

Намериха умрял мъжа, откраднал досието на Шумахер

http://www.bnews.bg/article-113159

Мъжът, за който се смята, че е отмъкнал досието на Михаел Шумахер, е намерен обесен тази сутрин. Засега от полицията се въздържат от коментари по темата.

Един от всеки 35 лондончани е милионер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357117_edin_ot_vseki_35_londonchani_e_milioner/?ref=rss


С почти 3% от гражданите на града, притежаващи нетно имущество на стойност над 1 милион долара, Лондон е градът с най-много милионери в световен мащаб, показва ново проучване, цитирано от лондонския "Гардиън".

В столицата на Великобритания живеят 395 600 доларови милионери, което я превръща в едноличен лидер в списъка на градовете с най-много милионери, изготвен от базираната в Йоханесбург консултантска агенция New World Wealth.

Доклад от миналата година на конкурентната...

Мишел Платини съжали, че е вкарал гол на ЦСКА

http://pik.bg/мишел-платини-съжали-че-е-вкарал-гол-на-цска-news211083.html

Мишел Платини съжали, че е вкарал гол на ЦСКА

 Нападателят на Славия Мишел Платини получи наградата за най-добър футболист на 3-ия кръг. Бразилският голмайстор се разписа във вратата на ЦСКА при равенството 2:2. Той обаче призна, че предпочита "белите" да бяха спечелили, но той да не вкарва на бившия си тим.

"Трябва да продължаваме да играем по този начин, дори още по-добре. Това са очакванията към нас. Отборът има потенциал. Първо трябва да влезем в първата шестица и след това ще видим какво ще стане. Не мога да кажа, че ще се борим за титлата, след като миналия е отборът е можело да изпадне от "А" група", заяви Платини.

"Работата ми е да вкарвам голове. За мен щеше да бъде по-добре да победим ЦСКА, но без мой гол. Имам много приятели в ЦСКА, но сега моята работа е да защитавам цветовете и емблемата на Славия. Преди да дойда в отбора имах оферти от чужбина. Тогава се обадих на Милен Радуканов и го попитах дали имат нужда от нов нападател. Разбрахме се точно за пет минути. От Славия не са ме търсили, аз им се обадих. Предпочетох спокойствието в България пред това да изкарвам повече пари в друга държава", каза още голмайсторът.

"Пожелавам успех на Лудогорец тази вечер. Имам приятели там и мисля, че ще продължат. Това ще е добре не само за тях, но и за България. Не бих играл за Левски, след като съм бил в ЦСКА. Този отбор остава в сърцето ми", завърши Платини, след като получи престижното отличие.

Манолова: С нова енергия вървим към победа на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233069

След заседанието на Конгреса на БСП, след избора на нов лидер и след събора на Бузлуджа социалистическата партия е мобилизирана и заредена с нова енергия, за да тръгне за победа на предстоящите избори. Това заяви пред Фокус Мая Манолова от БСП.
„Ние сме демократична партия, листите и водачите се определят по един демократичен начин. След заседанието на Конгреса на БСП, след избора на нов лидер и след събора на Бузлуджа социалистическата партия е мобилизирана и заредена с нова енергия, за да тръгне за победа на предстоящите избори. Това заяви пред Фокус Мая Манолова от БСП. „Ние сме демократична партия, листите и водачите се определят по един демократичен начин.

Путин затвори Русия за храни от страните, наложили санкции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357437_putin_zatvori_rusiia_za_hrani_ot_stranite_nalojili/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин подписа в сряда указ за прилагане на специални икономически мерки, с които се забранява или ограничава за срок от една година вносът на "селскостопанска продукция, суровини, полуготови материали и продоволствени продукти от държавите, наложили санкции на руски юридически или физическ илица или присъединили се към такова решение".

Новината разпространи пресслужбата на Кремъл, като официалното обяснение е, че контрамерките "целят защита на националните...

Градушките свалиха още цените на последните етажи

http://www.monitor.bg/article?id=438575

Последните порои и градушки са повредили не само прозорците по западните фасади на сградите в София, но и керемидите на по-старите кооперации и много от обитателите им се оплакват от течове посред лято.

Манолова: БСП е заредена с нова енергия, вървим към победа на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233062

След заседанието на Конгреса на БСП, след избора на нов лидер и след събора на Бузлуджа социалистическата партия е мобилизирана и заредена с нова енергия, за да тръгне за победа на предстоящите избори. Това заяви пред Фокус Мая Манолова от БСП.
„Ние сме демократична партия, листите и водачите се определят по един демократичен начин. След заседанието на Конгреса на БСП, след избора на нов лидер и след събора на Бузлуджа социалистическата партия е мобилизирана и заредена с нова енергия, за да тръгне за победа на предстоящите избори. Това заяви пред Фокус Мая Манолова от БСП. „Ние сме демократична партия, листите и водачите се определят по един демократичен начин.

42 986 души чакат да падне таванът на пенсиите

http://www.cross.bg/polychavat-vuzrast-starini-1424243.html

/КРОСС/ Точно 42 986 души получават 770 лв. пенсия, колкото беше административно ограниченият таван на парите за старини през първото полугодие. Те са 2% от всички представители на третата възраст. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към 30 юни 2014 г. От юли 2014 г. максимумът, който възрастните получават, вече е 840 лв. - 35% от максималния осигурителен доход. За сравнение към 30 юни 2013 г. хората с пари за старини на тавана от 770 лв. са били 40 669 души. 396 000 души, или 18,2% от пенсионерите, получават между 200 и 250 лв. на месец, следвани от групата на вземащите между 300 и 400 лв. - 393 897 души, или 18,1%. През първото полугодие на 2014 г. са се пенсионирали 48 067 души - със 7147 души, (17,5%) повече спрямо същия период на м.г. Сред новоотпуснатите 24 962 са пенсии за стаж и възраст, а 15 408 - за инвалидност.

"Уембли" ще е без конкуренция за финала на Евро 2020

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357417_uembli_shte_e_bez_konkurenciia_za_finala_na_evro_2020/?ref=rss


Английската кандидатура за домакинство на полуфиналите и финала на европейското първенство по футбол през 2020 г. може би няма да има конкуренция при гласуването в УЕФА следващия месец, тъй като Германия обмисля да изтегли кандидатурата на Мюнхен.

Германия иска да домакинства Евро 2024 и затова футболният съюз ще се бори само за мачове от груповата фаза на Евро 2020. 

Проектът на УЕФА предвижда първенството през 2020 г. да се състои в 13 различни държави, а сред...

24-часова медийна стачка в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=260393

24-часова стачка на гръцките журналисти остави страната без печатни издания, съобщава италианската агенция АНСА. Недоволството на журналистите е насочено среyу приетия от парламента спорен медиен закон, позволяващ обединяване на различни медии.

Нивата на реките в страната продължават да се покачват

http://offnews.bg/news/n_1/n_373156.html

На 7 и 8 август ще продължи повишението на реките почти в цялата страна, предупреди Министерството на околната среда и водите. Причината са очакваните валежи и гръмотевици в страната, съобщи bTV. По-интензивни ще са валежите в западната и централната част на страната. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, а на места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м. Повишения на речните нива се очакват в по-голямата част от страната, като по-съществено ще е повишението в басейна на река Струма, поречието на Места, реките Огоста, Вит, Осъм и Искър, долните течения на реките Арчар, Скомля, Лом, Цибрица. Вероятни са значителни повишения във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом,Огоста, Русенски Лом, Добруджанските реки, по горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча), реките Места, горното течение на Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница, Благоевградска Бистрица. Заради интензивни валежи на места и поради повишената почвена влага има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения. 

Шок за Пазарджик! Номинираха Пеевски за депутат от областта

http://frognews.bg/news_74269/

Номинираха Делян Пеевски за водач на листата на ДПС от всички 9 общини в Област Пазарджик, съобщи бТВ, позовавайки се на информация от председателя на Областната организация Юмер Хамза.

Отстранените шефове на КТБ подадоха сигнал в БНБ срещу Йордан Цонев

http://www.cross.bg/tzonev-informatziya-pishat-1424242.html

София /КРОСС/ Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка подадоха нов сигнал до БНБ с искане за налагане на глоба на зам.-председателя на ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев заради негово интервю за Нова тв, излъчено на 4 август. Това се казва в съобщение до медиите, разпространено от името на отстранените шефове на банката.Авторите на сигнала искат наказание по чл. 152а, ал. 2 от Закона за кредитните институции, който предвижда глоба от 5000 до 10 000 лева за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка чрез средство за масова информация. При повторно нарушение глобата е от 8000 до 20 000 лева."Отправените от г-н Цонев множество тежки обвинения срещу КТБ АД и нейния мажоритарен собственик, прeките призиви към вложителите да изтеглят вложенията си, внушаването на тезиси за непоправима криза и възникнали условия за обявяване на КТБ АД в несъстоятелност, безспорно може да предизвика непоправими последици за кредитната институция", пишат директорите до БНБ.Те мотивират сигнала си с факта, че независимо от отстраняването им Надзорния съвет и Управителния съвет на КТБ, са загрижени за интереса на КТБ и не могат да останат пасивни по отношение на процеси и събития, засягащи банката, особено когато те представляват нарушение на законови изисквания

Юлияна Дончева родила копие на Киану Рийвс

http://www.bnews.bg/article-113142

Юлияна Дончева, която на 30 юли роди втория си син, призна, че се е разплакала, когато го е видяла. "Разплаках се, когато ми дадоха бебето. Но не знам дали има майка, която да не го прави, когато гушне рожбата си. Това е най-великият момент в живота”, сподели тя.

Протестиращите отбелязват със селфи премахването на загражденията пред НС

http://pik.bg/протестиращите-отбелязват-със-селфи-премахването-на-загражденията-пред-нс-news211079.html

Протестиращите отбелязват със селфи премахването на загражденията пред НС

Около 30 души са се събрали пред Народното събрание, за да отбележат премахването на металните заграждения, съобщава „Фокус”.

Протестиращите срещу вече подалия оставка кабинет на Пламен Орешарски допълват, че по-късно те ще си направят обща снимка пред парламента, като по този начин ще отбележат над 10-месечните демонстрации, заради които бяха поставени металните заграждения.

Част от гражданите развяват български знамена, свирят със свирки, някои държат плакати, на които пише „400 дни протест – 400 дни огради” и скандират „Имаме оставка, време е за затвор”. Движението в района на Народното събрание се осъществява свободно.

Протестиращите отбелязват със селфи премахването на загражданията пред НС

http://pik.bg/протестиращите-отбелязват-със-селфи-премахването-на-загражданията-пред-нс-news211079.html

Протестиращите отбелязват със селфи премахването на загражданията пред НС

Около 30 души са се събрали пред Народното събрание, за да отбележат премахването на металните загражденията, съобщава „Фокус”.

Протестиращите срещу вече подалия оставка кабинет на Пламен Орешарски допълват, че по-късно те ще си направят обща снимка пред парламента, като по този начин ще отбележат над 10-месечните демонстрации, заради които бяха поставени металните заграждения.

Част от гражданите развяват български знамена, свирят със свирки, някои държат плакати, на които пише „400 дни протест – 400 дни огради” и скандират „Имаме оставка, време е за затвор”. Движението в района на Народното събрание се осъществява свободно.

Любовница изневери на френския президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233083

Клюката е пореден удар в личния живот на президента, който през януари изгони от Елисейския дворец партньорката си. Валери Трирвильор (49 г.) напусна, след като медии разкриха, че президентът  е изневерявал на две крачки от работното си място с актрисата Гайе. Самата Жюли се държеше встрани от медийното внимание. Клюката е пореден удар в личния живот на президента, който през януари изгони от Елисейския дворец партньорката си. Валери Трирвильор (49 г.) напусна, след като медии разкриха, че президентът е изневерявал на две крачки от работното си място с актрисата Гайе. Самата Жюли се държеше встрани от медийното внимание.

Израело-палестинският конфликт раздели безпрецедентно Холивуд

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/06/2357413_izraelo-palestinskiiat_konflikt_razdeli_bezprecedentno/?ref=rss


Южнокорейският режисьор Парк Чан-Уук ("Старо момче") се присъедини към стотина други публични фигури в родината си, подписали петиция, призоваваща Израел да прекрати "клането на цивилни граждани", както те определят течащата в момента операция на страната в ивицата Газа, съобщава "Гардиън".

В документа, внесен в израелското посолство в Сеул вчера, 5 август, когато започна и 72-часовото прекратяване на огъня в конфликтната зона, видни интелектуалци, прависти и религиозни фигури...

Мъжът, откраднал медицинския картон на Шумахер, се обеси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233044

Мъжът, задържан по подозрение, че е откраднал медицинския картон на Михаел Шумахер, се е обесил след арестуването си, съобщи SkyNews.
Картоните на Шумахер от болницата в Гренобъл бяха откраднати и обявени за продажба срещу 50 000 евро в края на юни.
Крадецът, използвал псевдонима Кагемус, се е свързал с няколко немски, Мъжът, задържан по подозрение, че е откраднал медицинския картон на Михаел Шумахер, се е обесил след арестуването си, съобщи SkyNews. Картоните на Шумахер от болницата в Гренобъл бяха откраднати и обявени за продажба срещу 50 000 евро в края на юни. Крадецът, използвал псевдонима Кагемус, се е свързал с няколко немски,

Обеси се човекът, откраднал медицинския картон на Шумахер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233034

Мъжът, задържан по подозрение, че е откраднал медицинския картон на Михаел Шумахер, се е обесил след арестуването си, съобщи SkyNews.
Картоните на Шумахер от болницата в Гренобъл бяха откраднати и обявени за продажба срещу 50 000 евро в края на юни.
Крадецът, използвал псевдонима Кагемус, се е свързал с няколко немски, Мъжът, задържан по подозрение, че е откраднал медицинския картон на Михаел Шумахер, се е обесил след арестуването си, съобщи SkyNews. Картоните на Шумахер от болницата в Гренобъл бяха откраднати и обявени за продажба срещу 50 000 евро в края на юни. Крадецът, използвал псевдонима Кагемус, се е свързал с няколко немски,

Испанската полиция е заловила 127 кг. кокаин, пренесен с кораб на военните

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357427_ispanskata_policiia_e_zalovila_127_kg_kokain_prenesen/?ref=rss


Испанската полиция съобщи, че е заловила 127 килограма кокаин на испански военен кораб, предназначен за учения. Предполага се, че дрогата е била пренесена от Колумбия, а част от нея е била разтоварена в Ню Йорк, пише "Асошиейтед прес".

В изявление на бреговата охрана от сряда се казва, че трима моряци са били арестувани на 12 юли, когато военният кораб се е върнал в Испания. Кокаинът обаче е бил намерен едва в събота, 2 август, като е бил скрит при резервните платна на кораба....

Събрани са над половината от веществените доказателства за сваления "Боинг"

http://www.vesti.bg/novini/sybrani-sa-nad-polovinata-ot-veshtestvenite-dokazatelstva-za-svaleniia-boing-6019266

Международните експерти събраха над половината от веществените доказателства на мястото, където в Украйна падна сваленият пътнически "Боинг".

Банята на Сюлейман Великолепни готова до есента

http://www.cross.bg/byrgas-akva-kalide-1424237.html

Бургас /КРОСС/ Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде ще бъде готова през есента. Догодина впечатляващият културно-исторически обект с национално значение ще посреща туристи в пълния си блясък.Кметът Димитър Николов се убеди на място, че обновителните дейности, финансирани от Община Бургас, вървят в срок и ще приключат до есента.Впечатляващата постройка вече е изцяло реставрирана, като при мащабната реконструкцията е следвана стриктно автентичната й визия. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика.Източният шик на банята се допълва от естествено и художествено осветление.Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция - жив музей на минералната вода и лечебните процедури.Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аква Калиде пред местните жители и туристи. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята.Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене, обясни Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование и култура

Бившата директорка на ОУ „Захари Стоянов“ ще оспорва уволнението си

http://www.moreto.net/novini.php?n=260399

Вече бившата директорка на ОУ „Захари Стоянов“ Тодорка Колева, която бе дисциплинарно уволнена, е категорична, че не приема и ще оспорва по законен ред наложеното й наказание. Това съобщава самата тя в становище, разпространено до медиите.

Отмениха санкциите по Водния цикъл на Раковски

http://www.cross.bg/tzikul-organ-vodniya-1424241.html

/КРОСС/ Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда" отмени наложените финансови корекции по Водния цикъл на община Раковски. Това стана след повторен одит на процедурите по обществените поръчки, съобщи за Дарик кметът на общината Иван Антонов.Финансовите корекции бяха в размер на 2 740 000 лв., а целият проект е на стойност около 60 млн. лв. Санкциите бяха наложени преди близо няколко месеца, тъй като Управляващият орган на програмата е намерил нарушения при възлагането на обществените поръчки за фирми изпълнители. „Ние се възползвахме от законовото си право и мотивирано възразихме срещу санкциите. Така се стигна до отмяната им, считано от 5 август", коментира кметът.Повторната проверка е направена от две независими институции - Управляващия орган на ОПОС и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз". Констатациите са, че всички процедури са изпълнени законосъобразно и прозрачно, поради което се отменят наложените по-рано финансови санкции.„Оттук-нататък следва много работа по Водния цикъл, когато ни отпуснат парите по ОПОК. От Коледа насам не сме получили нито лев по проекта и строителите не могат повече да работят със собствени средства. В момента всичко е спряно - и поради липса на пари, и поради лошото време", добави градоначалникът.

Ивет Добромирова няма да работи със служебното правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233024

Ивет Добромирова опроверга информациите, появили се вчера, че е приела поста пиар в служебния кабинет. 
„Няма да работя с този екип и с това служебно правителство, защото съм от хората, които вярват, че човек не може да се изкъпе два пъти в една и съща вода. Вярвам и в максимата, че втория път историята се повтаря като фарс. Ивет Добромирова опроверга информациите, появили се вчера, че е приела поста пиар в служебния кабинет.  „Няма да работя с този екип и с това служебно правителство, защото съм от хората, които вярват, че човек не може да се изкъпе два пъти в една и съща вода. Вярвам и в максимата, че втория път историята се повтаря като фарс.

Измамници събират пари на гърба на бедстващите в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_373166.html

Измамници използват нова телефонна измама, с която събират пари на гърба на бедстващите след наводнението в Мизия. Измамниците звънят по телефона и искат пари за пострадало при наводнението семейство, като се представят за служители на Агенция „Социално подпомагане“. За новата телефонна измама съобщи пред Дарик бившият депутат от „Атака“ Венцислав Лаков. Лаков обясни, че самият той е бил атакуван от измамниците. На Лаков се е обадил мъж, който се е представил за служител на регионалното звено на Агенция „Социално подпомагане“ за София-област, и е поискал „Атака“ да финансира транспортирането на пострадало семейство от Мизия до София. Лаков дал съгласие, но но поискал да бъде издадена фактура. В този момент мнимият служител изгубил желание да говори, а се затруднил и в отговора на въпроси за пострадалото семейство. Точно заради това Венцислав Лаков се усъмнил, че става въпрос за телефонна измама. Директорът на Агенцията за социално подпомагане обясни, че служители на Агенцията не събират пари на ръка. За дарения са разкрити две приемни – в детската градина в Мизия и на гърба на община Мизия. Там се подават молби, те се обработват и едва тогава се изплащат помощи. Пари на ръка не се изплащат, категоричен е директорът на АСП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване