Русия отрича, че е увеличила войските си по границата с Украйна

http://europe.actualno.com/Rusija-otricha-che-e-uvelichila-vojskite-si-po-granicata-s-Ukrajna-news_43674.html

Русия отрече твърденията на САЩ и НАТО, че Москва рязко е увеличила броя на войските си по границата с Украйна, предаде БГНЕС. "Бих искал да обясня на властите в Пентагона и в НАТО, че придвижва...

Хауърд Уеб прекрати съдийската си кариера

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357274_hauurd_ueb_prekrati_sudiiskata_si_kariera/?ref=rss


Най-авторитетният английски рефер Хауърд Уеб официално прекрати кариерата си и ще заеме висок пост в английския футбол като технически директор на съдийската комисия.
 
"Много се вълнувам да отворя тази нова страница от моята кариера след прекрасни 25 години на терена", каза 43-годишният Уеб, който има още две години до достигане на максимално допустимата граница на ФИФА.
 
Той ръководеше двубои от елита на Англия в продължение на 11 години – между 2003 и 2014 г., а от 2005...

Даниел Радклиф се мести зад обектива

http://www.bnews.bg/article-113140

Звездата от хитовата поредица "Хари Потър" Даниел Радклиф заяви, че вече обмисля да продължи кариерата си като режисьор.

Петков пита Йовчев имал среща с Пеевски преди евровота

http://offnews.bg/news/n_1/n_373084.html

"Имал ли е среща Цветлин Йовчев в навечерието на евровота с Пеевски, на която е бил повикан и шефът на РДВР Пазарджик? И какво са се разбрали на тази среща?" Това попита  Румен Петков пред варненски журналисти на пресконференция на лидерския екип на АБВ.  Той заяви, че една от целите на порочния закон за МВР е била да се стабилизира позицията на главния секретар и само той да може да даде предложение за смяна на директорите на полицията. Петков смята, че с помощта на рокадите отишлото си правителство си е гарантирало схемата за осигуряване на гласове в посочените райони за предстоящите парламентарни избори. „Във Варна, Добрич, Перник и София назначенията на директорските места в МВР бяха спорни”, заяви Петков и уточни, че до парламентарните избори няма как да бъдат направени смени. Проблемът е, че смяна на високите постове в МВР става само по предложение на Главния секретар, което на практика означава, че ръцете на служебния министър на вътрешните работи са вързани. Новият министър на МВР е изправен пред изключително сложна задача за провеждането на честни избори през октомври", подчерта Румен Петков, който оглавяваше същото ведомство в Кабинета Станишев". Лидерът на АБВ Георги Първанов е на подобно мнение. Според него „ръководители от системата на МВР покровителстват хора и структури, които осъществяват покупко-продажба на гласове. Ако това е цената за провеждането на честни избори, трябва да се осъществят промени в МВР.” Георги Първанов коментира и възможността за бъдещи коалиционни отношения на АБВ с други партии. "АБВ има прекалено много различния с БСП и ГЕРБ, а с ДПС въобще не трябва и да се коментира", каза той. Според Първанов, ако изобщо бъдат предприети действия на АБВ към форми на коалиции, то това ще става при ясни условия, в противен случай, АБВ ще е в опозиция. „Да бъдем пето колело в една бъдеща коалиция – не благодаря”, заключи Първанов. Той допълни още, че ПП АБВ е за правителство на широкото съгласие. Първанов заяви още, че задачите на новото служебно правителство са основно няколко: провеждането на избори, справяне с последствията от наводненията в страната и случаят КТБ. „Правителството ще се запомни с добро, ако просто си върши работата, а не се афишира”, каза бившият президент.

Официално обвиниха майката на убития в Добринище за смъртта му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232831

Полицията задържа 74-годишната Горица Галчева за убийството на 42-годишния  й син от Добринище, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
В резултат на незабавно проведени издирвателни мероприятия във връзка с получен тази сутрин в Районно управление „Полиция”-Банско, сигнал за починал 42-годишен мъж от град Добринище с установена рана на Полицията задържа 74-годишната Горица Галчева за убийството на 42-годишния  й син от Добринище, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. В резултат на незабавно проведени издирвателни мероприятия във връзка с получен тази сутрин в Районно управление „Полиция”-Банско, сигнал за починал 42-годишен мъж от град Добринище с установена рана на

ДПС в Пазарджик иска отново Делян Пеевски за депутат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357286_dps_v_pazardjik_iska_otnovo_delian_peevski_za_deputat/?ref=rss


Делян Пеевски получи номинации за водач на листата на ДПС от избирателния район от всички 9 общини в областта, където ДПС има структури. Това съобщи в днешния си брой регионалният вестник "Марица", като се позова на областния лидер на ДПС Юмер Хамза.

Освен Пеевски номинации има и бившият вече министър на младежта и спорта Мариана Георгиева, както и досегашният народен представител от района Сергей Кичиков.

Пеевски е бил два пъти депутат - в 41-ото и в 420ото Народно събрание, все от Пазарджик, където беше и водач на листата.

Юмер Хамза и Зехра Алиш също са били сред посочените от всички структури, но са си направили самоотвод.

"Към момента има 12 номинации за листата на ДПС в нашата област. Те са подредени по азбучен ред и изпратени в централата, където ще бъде направена окончателната подредба на кандидат-депутатите", каза Хамза.  

До 10 август е срокът за провеждане на разширени общински конференции за определяне на номинации, а на 15 август изтича срокът, в който те трябва да бъдат представени от цялата страна в централата на ДПС.

В БНБ е постъпил сигнал срещу Йордан Цонев заради обвинения към КТБ

http://econ.bg/Новини/В-БНБ-е-постъпил-сигнал-срещу-Йордан-Цонев-заради-обвинения-към-КТБ_l.a_i.560570_at.1.html

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) са изпратили сигнал...

Слух за скъсана язовирна стена предизвика паника в Монтанско

http://www.cross.bg/slyh-yazovir-panika-1424217.html

/КРОСС/ Слух за скъсана язовирна стена предизвика паника в Северозападна България. Властите обаче успокоиха, че информацията за язовир Огоста над Монтана не е вярна. Вторият по големина язовир на Балканския полуостров в момента е пълен с 340 милиона кубически метра вода, което е около две трети от максималния му обем. Няма проблем при хидротехническите съоръжения, каквато информация беше разпространена в интернет, предава Нова телевизия.  

ДПС в Пазарджик иска Делян Пеевски за депутат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357286_dps_v_pazardjik_iska_delian_peevski_za_deputat/?ref=rss


Делян Пеевски получи номинации за водач на листата на ДПС от избирателния район от всички 9 общини в областта, където ДПС има структури. Това съобщи в днешния си брой регионалният вестник "Марица", като се позова на областния лидер на ДПС Юмер Хамза.

Освен Пеевски номинации има и бившият вече министър на младежта и спорта Мариана Георгиева, както и досегашният народен представител от района Сергей Кичиков.

Юмер Хамза и Зехра Алиш също са били сред посочените от всички...

Русия ограничи вноса на едър и дребен рогат добитък от България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357283_rusiia_ogranichi_vnosa_na_edur_i_dreben_rogat_dobituk/?ref=rss


Руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) от утре, 7 август, ограничава вноса на едър и дребен рогат добитък, циркови и зоопаркови животни от Хасковска област в България, съобщи ИТАР-ТАСС.

Причината е разпространението на болестта син език.

Забраната важи и за вноса от окръг Пелопонес в Гърция и района на Лацио в Италия, допълва ИТАР-ТАСС, като се позовава на решение на регулатора.

Ограничението засяга и камилите, ламите и...

Саудитският принц на неочаквано посещение в Хърватия

http://www.vesti.bg/novini/sauditskiiat-princ-na-neochakvano-poseshtenie-v-hyrvatiia-6019253

Саудисткият принц и бизнесмен Ал-Уалид бин Талал бин Абдулазиз Ал Сауд пристигна на неочаквано посещение в Загреб.

Видинчани настояха за отстраняването на скандалния кмет Герго Гергов

http://pik.bg/видинчани-настояха-за-отстраняването-на-скандалния-кмет-герго-гергов-news211042.html

Видинчани настояха за отстраняването на скандалния кмет Герго Гергов

Подписка срещу отстраняването на видинския кмет се събира в центъра на града, съобщава "Фокус". Причина за недоволството на видинчани са повдигнатите три обвинения срещу кмета Герго Гергов. 

На 31 юли той беше задържан при специализирана операция на ДАНС. Гергов беше пуснат от ареста под парична гаранция от 30 000 лв., след като му беше наложена забрана да напуска страната, без разрешение на прокурор.

Утре предстои Видинския окръжен съд да разгледа искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването на Герго Гергов от заеманата от него длъжност – кмет на община Видин.

 

 

И британският вицепремиер се обяви за строги мерки срещу имиграцията

http://www.mediapool.bg/i-britanskiyat-vitsepremier-se-obyavi-za-strogi-merki-sreshtu-imigratsiyata-news223423.html

Британският вицепремиер Ник Клег вече твърди, че подкрепя твърдите мерки за контрол върху имиграцията, срещу които досега се противопоставяше, пише лондонският "Дейли телеграф".   Лидерът на либералдемократите Клег призова в реч снощи за ограничаване на имиграцията от новите страни членки на ЕС, за да бъде спечелено отново доверието на хората. По думите му хората вече не вярват в способността на правителството на либералдемократи и консерватори да се справи с притока на имигранти. Клег се зарече също, че ще бъде запушена вратичката в правилата, която позволява на пришелците от новите членки на съюза да се регистрират в Обединеното кралство като самонаети лица.   Въпреки че Клег остава привърженик на правото на хората от ЕС да работят и живеят във всяка друга страна от съюза, той заяви, че занапред британският трудов пазар трябва да остане затворен за хора от новоприетите страни в съюза.   Но Грант Шапс, съпредседател на Консервативната партия, обвини Клег в лицемерие, тъй като в частен план се опитва да блокира много от мерките за контрол върху имиграцията, които сега уж подкрепя. Шапс пита реторично, защо Клег не е произнесъл тази реч миналата година, посочва "Дейли телеграф".   Според вестника вчерашната реч на лидера на либералдемократите е знак, че той втвърдява позицията си по темата имиграция и че трите основни партии във Великобритания - двете от правителствената коалиция и лейбъристите в опозиция - вече публично декларират ангажимент да намалят числеността на имигрантите от ЕС.   Британските партии се надпреварват в реториката срещу имиграцията Миналата седмица консервативният премиер на Великобритания Дейвид Камерън каза, че ще съкрати от шест на три месеца периода, през който се полагат помощи на новите безработни от страни от ЕС. Тази негова поредна атака не учуди никого, защото той отдавна се бори да спечели избирателите на еврскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Но вчерашните думи на вицепремиера Ник Клег от партията Либерални демократи са сигнал, че в британската политика нещо се променя, коментира в сряда полският всекидневник "Газета Виборча".   Досега коалиционният партньор на Камерън подчертаваше само ползите от миграцията. Наистина вчера подчерта, че все още мечтае за Великобритания, която да е "с открито сърце и ум", но предложи Брюксел да позволи на страните членки "да натискат спирачките", когато пришелците от съюза станат прекалено много. Спомена и за борба с нелегалните имигранти.   Това със сигурност е реакция на евроизборите, в които триумфира популистката ЮКИП, а либералдемократите заеха унизителното пето място, изпреварени даже от Зелените. А също реакция на ефектното поражение на Клег в състоялия се наскоро телевизионен дебат с Найджъл Фараж, лидера на ЮКИП, пише по-нататък полският вестник.   Сърди се и Лейбъристката партия - главната опозиционна сила и фаворит в планираните през май 2015 г. парламентарни избори. Рейчъл Рийвз, министър на труда в правителството в сянка, намекна в неделя, че лейбъристите по принцип са готови да лишат от социални помощи имигрантите, които не са внесли в бюджета нито един пенс. А кандидатът за канцлер на държавното съкровище (министър на финансите) Ед Болс каза, че Европейският съюз трябва да се погрижи за "справедливо, а не свободно движение на лица".   На какво се дължи това изостряне на тона, пита "Газета виборча" и отговаря.   Доскоро се смяташе, че Фараж отнема избиратели главно от консерваторите. Затова и те плашеха: "Гласувай за ЮКИП и ще получиш правителство на Лейбъристката партия". Докато лейбъристите критикуваха относително вяло противоречивия евродепутат. Но публикуваните сега предизборни анализи на известния политолог Матю Гудуин показват, че ЮКИП диша във врата на Лейбъристката партия в пет избирателни окръга, които досега бяха нейни бастиони. Това доказва, че нарастващата сила на Фараж не произтича само от проблемите на главния му съперник, а от по-широка тенденция: неговият екип привлича част от работническата класа, която гледа на лейбъристите, като на "хора от елита".   А дали това, че ЮКИП издига крайни лозунги за свободен пазар не смущава работниците? Все пак сега не са времената на Тачър, през които тогавашният трудов народ се гневеше на суровите икономически реформи. Днес британците повече се безпокоят от културните напрежения. Икономистите може да предупреждават за последиците от затварянето на пазара на труда - наскоро на страниците на престижното списание "National Institute Economic Review" - и да доказват, че имигрантите по-рядко прибягват до социални помощи от родените на Острова (през годините 2004-2009 помощи са получавали 12,4 процента от мъжете и 23,7 на сто от жените имигранти, докато за британците тези показатели са съответно 24,2 и 55 на сто).   Но за хората са по-разбираеми снимките на лагеруващи в Хайд парк румънци, публикувани неотдавна от "Дейли мейл".   Затова в предизборната кампания неведнъж ще чуваме за имигрантите. Въпреки че тези предложения на политиците е малко вероятно да се осъществят, защото другите страни, вкл. Полша, няма да се съгласят с ограничаването на движението на хора, завършва коментара в "Газета виборча", цитиран в сряда от БТА.

МО на Русия прави специални акаунти за Държавния департамент и Пентагона

http://www.cross.bg/pentagona-ministerstvo-departament-1424216.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната планира да създаде в социалните мрежи специални акаунти, за да могат Държавният департамент и Пентагонът на САЩ да получават обективна информация за мероприятията на руската армия. Това съобщи пред репортери днес ръководителят на пресслужбата на министерството Игор Конашенков."С цел да окажем помощ на членовете на Пентагона и Държавния департамент и да изключим инсинуациите за „руска военна заплаха", руското министерство на отбраната в момента е в процес на разглеждане на създаването в социалните мрежи и във видео хостинги на специални акаунти, които да дават обективна информация за мероприятията, които се извършват от руските въоръжени сили", каза той. Конашенков каза още, че изявленията на длъжностните лица от Пентагона и НАТО относно предполагаемо нарастване на руските сили в близост до границата с Украйна предизвикват у руското военно министерство съчувствие към тези, които ги изказват.    

Силвио Данаилов припозна Кубрат Пулев като шахматист

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357273_silvio_danailov_pripozna_kubrat_pulev_kato_shahmatist/?ref=rss


Президентът на Европейския шахматен съюз и на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов поздрави боксьора Кубрат Пулев за това, че използва шаха в подготовката си. 

Данаилов обяви, че европейският шахмат стои изцяло зад Пулев в предстоящия му мач в тежка категория срещу украинеца Владимир Кличко на 6 септември. 

"Аз бях много приятно изненадан да разбера, че вие използвате шахмата като част от вашата подготовка за боксовия мач с настоящия световен шампион Владимир...

Компресорната станция на Южен поток на Паша дере с разрешение за строеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=260385

Бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала разрешение за строеж на приемния терминал на Паша дере и компресорната станция „Варна", както и за път до мястото на строежа. Това е станало на 31 юли, а разрешението за строеж е публикувано на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Близнашки: Ще отделим по 300 лева от заплатите си за бедстващите

http://www.cross.bg/bedstvashtite-bliznashki-zaplata-1424215.html

/КРОСС/ "Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата в помощ на бедстващите като пример за подражание." Това заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебния кабинет. По негови думи това е благороден акт, който ще бъде приведен в действия в края на месеца, когато министрите ще вземат заплата. Същевременно той призова всички да се отзоват според възможностите си и заяви, че ще посети засегнатите от наводнението райони.    

Пуснаха вода заради журналисти, после пак я спряха

http://www.bnews.bg/article-113137

Част от местността Ракитника е на сухо. Днес бе пусната само за няколко часа, че на мястото била телевизия, да снима за проблема

Бургазлия преби жена си и дъщеря си, ритал и полицай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232793

48-годишният Янко Илиев преби 58-годишната си съпруга Роса и 28-годишната си дъщеря Анка в дома им на ул. 48-годишният Янко Илиев преби 58-годишната си съпруга Роса и 28-годишната си дъщеря Анка в дома им на ул. "Преображенска“ 18 в Бургас, пише "Флагман". Полуделият съпруг избухнал след битов скандал. На място са дошли полицаи, върху които побойникът излял агресията си. Янко отказал да представи документ за самоличност,

Бургазлия преби жена си и дъщеря си, полицаи не успяха да го усмирят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232795

48-годишният Янко Илиев преби 58-годишната си съпруга Роса и 28-годишната си дъщеря Анка в дома им на ул. "Преображенска“ 18 в Бургас, пише "Флагман".
Полуделият съпруг избухнал след битов скандал. На място са дошли полицаи, върху които побойникът излял агресията си.
Янко отказал да представи документ за самоличност, 48-годишният Янко Илиев преби 58-годишната си съпруга Роса и 28-годишната си дъщеря Анка в дома им на ул. "Преображенска“ 18 в Бургас, пише "Флагман". Полуделият съпруг избухнал след битов скандал. На място са дошли полицаи, върху които побойникът излял агресията си. Янко отказал да представи документ за самоличност,

Градушка удари Шумен

http://pik.bg/градушка-удари-шумен-news211039.html

Градушка удари Шумен

Градушка с размерите на грахово зърно вали над Шумен, съобщава "Фокус". Тя е придружена и с проливен дъжд и гръмотевици. 

Голяма част от улиците са наводнени, защото отводнителните шахти не могат да поемат количествата вода.

Кметът на Лондон подкрепя излизането на Великобритания от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=260348

Кметът на Лондон Борис Джонсън подкрепи искането за излизане на страната от Европейския съюз, пише вестник "Гардиън". По думите на градоначалника пред авторитетното британско издание Великобритания би могла да има „чудесно и великолепно бъдеще”, ако напусне пределите на еврообщността.

Близнашки: Ще отделим по 300 лева от заплатите си за бедстващите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232759

Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата и всички те се отзоваха в помощ на бедстващите като пример за подражание.
Каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство,съобщи Фокус.
Проф. Близнашки поясни, Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата и всички те се отзоваха в помощ на бедстващите като пример за подражание. Каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство,съобщи Фокус. Проф. Близнашки поясни,

Жертвите на вируса Ебола станаха 932

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-virusa-ebola-stanaha-932-news223422.html

Броят на жертвите на епидемията от вируса Ебола в Западна Африка достигна 932, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс. Само в периода 2 - 4 август са починали 45 пациенти.   Броят на предполагаемите, вероятните или потвърдените случаи на заболяване нарасна със 108 души през същия период и достигна 1711 души. Повечето от новорегистрираните случаи са в Либерия. Нигерийска медицинска сестра е починала от Ебола, потвърди правителството в Лагос, с което жертвите на болестта в най-гъсто населената държава в Африка стават две, съобщи ДПА. Сестрата се е заразила след контакт с либерийския правителствен консултант Патрик Сойер, починал от Ебола миналата седмица в болница в нигерийската столица. Медицинската сестра е първият нигерийски гражданин, починал от Ебола. Още пет медицински лица са заразени с вируса, каза нигерийският здравен министър Ониебучи Чукву, с което потвърдените случаи стават седем. Пациентите се лекуват в изолатор в Лагос. Сред тях е нигерийският доктор, лекувал Сойер. Още 62-ма души са поставени под наблюдение. Религиозни организации в Нигерия започнаха обучение за предпазване от Ебола. Религията играе много важна роля в страната с население от 168 милиона души, половината от които са мюсюлмани, а другата половина - християни.

Втори смъртен случай от Ебола в Нигерия

http://www.mediapool.bg/vtori-smarten-sluchai-ot-ebola-v-nigeriya-news223422.html

Нигерийска медицинска сестра е починала от Ебола, потвърди правителството в Лагос, с което жертвите на болестта в най-гъсто населената държава в Африка стават две, съобщи ДПА. Сестрата се е заразила след контакт с либерийския правителствен консултант Патрик Сойер, починал от Ебола миналата седмица в болница в нигерийската столица. Медицинската сестра е първият нигерийски гражданин, починал от Ебола. Още пет медицински лица са заразени с вируса, каза нигерийският здравен министър Ониебучи Чукву, с което потвърдените случаи стават седем. Пациентите се лекуват в изолатор в Лагос. Сред тях е нигерийският доктор, лекувал Сойер. Още 62-ма души са поставени под наблюдение. Религиозни организации в Нигерия започнаха обучение за предпазване от Ебола. Религията играе много важна роля в страната с население от 168 милиона души, половината от които са мюсюлмани, а другата половина - християни. По данни на Световната здравна организация (СТО) към 31 юли потвърдените или предполагаемите случай на Ебола в Западна Африка са били 1323, като 729 от заболелите са починали. Сред тях има двама лекари и над 60 други здравни работници.

Вече има водоноски и палатков лагер за Мизия

http://vraza.actualno.com/Veche-ima-vodonoski-i-palatkov-lager-za-Mizija-news_43672.html

Военнослужещи от военно формирование 42 800 – град Плевен продължават участието си в спасителните дейности в град Мизия, съобщиха от Министерството на отбраната. За обслужване на населени...

Мирослава Тодорова пак ще съди Цветанов за клевета

http://www.bnews.bg/article-113138

Съдия Мирослава Тодорова отново поиска да води дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета, след като с указ на президента 42-то народно събрание бе разпуснато и той остана бе имунитет.

Близо 4 чаши концентрат е изпил 16-годишният Георги от касапницата край Сърнево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232762

Цели 1.66 промила алкохол са открити в кръвта на 16-годишния Георги Костадинов, който загина в тежката катастрофа край с. Сърнево,  където загинаха четирима ученици, съобщава в. „Карнобатски глас”. Според данните на полицията, това се равнява на 4 питиета по 100 грама концентрат, предвид изминалото време до откриването на тялото. Цели 1.66 промила алкохол са открити в кръвта на 16-годишния Георги Костадинов, който загина в тежката катастрофа край с. Сърнево,  където загинаха четирима ученици, съобщава в. „Карнобатски глас”. Според данните на полицията, това се равнява на 4 питиета по 100 грама концентрат, предвид изминалото време до откриването на тялото.

Мизия е все още във вода и в страх от нови порои

http://www.mediapool.bg/miziya-e-vse-oshte-vav-voda-i-v-strah-ot-novi-poroi-news223421.html

Пети ден след като приливната вълна заля Мизия равнището на река Скът е паднало значително, но все още голяма част от града е под вода, предаде БНР в сряда.   Поради бавното оттичане десетки къщи, дворове и улици все още са наводнени. На места е заблатено, водата още е с дълбочина около метър. Лекият вятър носи задушлив мирис на тиня, мърша и септични ями.   Старши комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия, съобщи, че вече са възможни дейностите, които могат да подпомогнат оттичането на водата. Спасителите започнаха източването на уличния дренаж, което се очаква да ускори оттичането. Нивото на река Скът и язовирите по поречието й се следят във връзка с обявения жълт код за опасни валежи днес. Започва извозването на удавените домашни животни до екарисаж.   Жители на Мизия изразиха тревогата си от прогнозите за нови силни валежи и евентуално повишаване на водите в реките. Пред репортер на БНР пострадал от наводнението споделя тревогата си:   "Нещата са много сериозни и не може да се опишат с думи и да се снимат с вертолет само. Както вие сте дошли, да видите на място какво представлява. Ще направят много неща за бедстващия народ, но има ли програма да каже кое след кое следва? Ще отводнят, ама в момента трябва да има машини, които да възстановяват дигата. Ще удари дъжд и ще направи същото нещо", казва той.   Работи се да няма нови наводнения в Мизия дори да има силни валежи, заявява главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в "Пожарна безопасност и защита на населението":   "На сутрешното заседание на щаба на град Мизия бяха набелязани допълнителни мерки за недопускане на нови наводнения предвид прогнозите за очаквани валежи. Населеното място беше разделено на четири основни участъци, в които се работи основно за отводнителни действия", обяснява инспектор Бързилов.   "Екипи от пожарникари и спасители работят още по отводняване на територията на град Бяла Слатина и село Крушовица. Организирано е наблюдението на 12 язовира по поречието на река Скът, където постоянно се допълва информация за нивото на водата във всеки от тези язовири на всеки час. Към момента нямаме данни за покачване на нивата на реките и на наблюдаваните водоеми", твърди инспекторът.   За шест области на страната до края на днешния ден е обявен жълт код за интензивни валежи. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София област, където очакваните количества са между 10 и 40 л/кв.м.   В съобщение до медиите Българският червен кръст благодари на хилядите граждани, които даряват средства за пострадалите в Мизия. От организацията напомнят, че събирането на дарения за пострадалите селища продължава. Досега са събрани над 1.1 милиона лева. Дарения могат да се правят и със есемес на кратък номер 1466.

Скандалният Хауърд Уеб прекрати кариерата си

http://www.cross.bg/organizatziyata-sudii-sudiiistvoto-1424213.html

/КРОСС/ Английският рефер Хауърд Уеб сложи край на професионалната си кариера. 43-годишният бивш служител на полицията е повишен в технически директор на организацията на професионалните съдии. Уеб прекратява 25-годишната си кариера на съдия, в която е ръководил над 500 мача от английската Висша лига и долните нива на английския футбол, като много от тях са дали повод за коментари за пристрастие. Финалът на СП в ЮАР между Испания и Холандия бе върхът в кариерата и най-скандания му мач. „Имам още много да уча за съдийството като бизнес и точно затова реших да стана част от организацията на професионалните съдии. В нея имаме обща цел - да подобрим съдийството", казва Уеб в официалното съобщение за своето отказване.  

Facebook помага на нелегалните да преминават американската граница

http://www.cross.bg/mrezhi-granitzata-sotzialnite-1424214.html

/КРОСС/ Напливът на т.нар. нелегални имигранти през последните години е обект на ожесточена политическа дискусия в САЩ. Мащабът на незаконната имиграция се увеличава и принуждава властите да взимат повече и по-драстични мерки. Търсещите нови начини да пресекат нелегално границата пък започват да се обръщат към социалните мрежи, пише RT.com. Ако търсите начин за нелегално преминаване на американската граница, вече не е нужно задължително да знаете името на точния човек, за да намерите подземен тунел, дупка в оградата или брод през реката. video:http://www.youtube.com/watch?v=OtjsZou3mzM Вече няма нужда и да се криете в багажника на кола. video:http://www.youtube.com/watch?v=HTuopD8kg_U Просто трябва да влезете в подходящата Facebook група и да намерите т.нар. "койот" - специалист, който се занимава професионално с незаконно прехвърляне на лица през американската граница, пише „Ройтерс". Контрабандистите от Централна и Северна Америка отдавна използват активно социалните мрежи, за да си намерят нови клиенти. За услугата се разбира от уста на уста - имигрантите, които успешно са влезли на територията на Съединените щати, оставят коментари и препоръки за следващите нелегални. Хондураският "койот" под името Виледа заявява, че вече няма нужда да си прави реклама."Сега Facebook прави всичко за мен. Хората четат коментарите, гледате снимки на тези, които са успели да преминат границата с моя помощ и ме търсят", споделя той

Руски зам.-министър се извини във Фейсбук за "глупавите" решения на правителството

http://www.mediapool.bg/ruski-zam-ministar-se-izvini-vav-feisbuk-za-glupavite-resheniya-na-pravitelstvoto-news223420.html

Руски заместник-министър предизвика полемика в страната, публикувайки днес в социалните мрежи извинения за "глупавата политика" на правителството и заяви, че тя ще бъде ощетяваща за руската икономика, предаде Франс прес.   "Извинявам се пред всички за глупавите неща, които правим, и за обещанията, които не изпълняваме", написа руският заместник-министър на икономиката Сергей Беляков на страницата си във Фейсбук.   Въпросните "глупави неща" са решението тази седмица да се прехвърлят фондовете, предназначени за плащания на пенсии, към други пера, удължавайки по този начин мораториум от миналата година, който позволява част от парите, предназначени за бъдещи пенсии да бъдат инвестирани в икономиката. Това решение бе силно критикувано и определено като опит да се запълнят дупките в бюджета за сметка на фондовете за бъдещите пенсионери.   Президентът Владимир Путин опроверга твърденията, че фондовете са били конфискувани, но министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че парите са били използвани за мерките за борба срещу кризата и за развитието на Крим, който бе присъединен от Русия през март, допълва Франс прес.   Беляков посочва, че се "срамува" от това решение, което ще бъде "ощетяващо за икономиката" и е лъжовно, защото правителството обещало, че предишната практика ще продължи само една година. Заместник-министърът уточнява, че това е неговото лично мнение и се въздържа от всякакви допълнителни коментари.   Според АФП това е сигнал за разногласия сред правителство по начина, по който трябва да се подкрепя руската икономика, отслабнала от западните санкции, свързани с украинската криза.

Неизвестен задигна инструменти и медни проводници за 13 хил. лв от фирма в с.Топпли

http://www.moreto.net/novini.php?n=260346

Служител в частна фирма за проектиране и строителство за това е подал сигнал, че неизвестно лице е проникнало в двора на фирмата, намира се в землището на с. Тополи, и е извършило кражба, съобщиха от полицията за Moreto.net. Предмет на кражбата са множество специализирани електрически и други инструменти, 50 кг медни проводници, 18 бр.

Блатер окуражи Канада да кандидатства за световно първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357231_blater_okuraji_kanada_da_kandidatstva_za_svetovno/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер даде надежди на Канада за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. 

Швейцарецът говори пред репортери в Торонто, където е за световното първенство за жени (до 20 години). 

"Сигурен съм, че Канада може да организира перфектно световно първенство. Тази...

Прокуратурата в Ловеч проверява случая със застреляния ягуар

http://www.cross.bg/zooparka-lovech-izbyaga-1424212.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Ловеч е започнала проверка по случая със застреляния ягуар, който избяга в неделя от клетката си в зоопарка в града. От прокуратурата ще установяват дали животното е убито законосъобразно, съобщава БНР. Припомняме, че в края на миналия месец ягуарът Алонсо избяга от зоопарка в Ловеч. Впоследствие той е бил застрелян близо до оградата на зоопарка. Животното е тръгнало да излиза от пролука и затова се е наложило ловджия да стреля. Според кмета Минчо Казанджиев не е имало друг вариант.  

Новите министри дават по 300 лв. от заплатите си за Мизия

http://frognews.bg/news_74257/

Всички министри от служебния кабинет ще дарят по 300 лв. в подкрепа на пострадалите от наводненията във врачанското село Мизия. Това решение е взето на първото редовно заседание на новото правителство.

Приятел на доц. Лозанов криел гаджетата си в кош за пране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232122

През времето на соца приятел на шефа на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов криел гаджетата си в... кош за пране. Медийният експерт разказа смешния спомен във връзка с предстоящия сезон на "ВИП брадър" по Нова тв, който ще е посветен именно на социализма.


Любовните премеждия на приятеля на доц. Лозанов - мъж с разкрепостени През времето на соца приятел на шефа на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов криел гаджетата си в... кош за пране. Медийният експерт разказа смешния спомен във връзка с предстоящия сезон на "ВИП брадър" по Нова тв, който ще е посветен именно на социализма. Любовните премеждия на приятеля на доц. Лозанов - мъж с разкрепостени

Майли скандализира Щатите с шоу по NBC /видео/

http://www.bnews.bg/article-113093

Провокативното шоу на звездата, излъчено в праймтайма на NBC на 4 юли, възмути зрителите.

Г.Тишева: Жертвите на домашно насилие не говорят

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/interviu/g.tisheva-zhertvite-na-domashno-nasilie-ne-govoriat-6019167

"Всеки може да стане жертва на насилие. Не е толкова лесно да идентифицираме насилника до нас и около нас", казва председателят на „Алианс за защита срещу домашното насилие“ в интервю за Vesti.bg

Г.Тишева: Жертвите на домашно насилие не говорят

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/g.tisheva-zhertvite-na-domashno-nasilie-ne-govoriat-6019167

"Всеки може да стане жертва на насилие. Не е толкова лесно да идентифицираме насилника до нас и около нас", казва председателят на „Алианс за защита срещу домашното насилие“ в интервю за Vesti.bg

Сигнал до БНБ след интервюто на Йордан Цонев в „Здравей България” по Нова ТВ

http://frognews.bg/news_74258/

Временно отстранените от длъжност Изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка АД подадоха нов сигнал до БНБ, с искането да се предприемат необходимите действия за налагане на административно наказание съгласно чл. 152а , ал. 2 от Закона за кредитните институции*.

Орешарски подписал оставките на всички зам. министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_373073.html

Пламен Орешарски е подписал оставките на заместник-министрите от всички министерства в последния си работен ден, 5 август. Новината потвърдиха за OFFNews от правителствената пресслужба. Мотивът е, че заместниците са част от политическите кабинети в министерствата и е редно да си тръгнат с правителството. Тази практика обаче не бе спазена съвсем при идването на власт на служебния кабинет на Марин Райков през лятото на 2013 година. Тогава част от заместник-министрите запазиха постовете си. Днес премиерът Георги Близнашки обяви, че няма да прави чистки в администрацията. Той обаче допълни, че "всички замесени в корупционни скандали или проявяващи политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Близнашки: Всеки министър ще отдели по 300 лв. от заплатата си за бедстващите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232756

Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата и всички те се отзоваха в помощ на бедстващите като пример за подражание.
Каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство,съобщи Фокус.
Проф. Близнашки поясни, Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата и всички те се отзоваха в помощ на бедстващите като пример за подражание. Каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство,съобщи Фокус. Проф. Близнашки поясни,

Румен Петков пита Цветлин Йовчев дали е казвал "Пеевски е незаобиколим фактор"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357249_rumen_petkov_pita_cvetlin_iovchev_dali_e_kazval/?ref=rss


"Въпросът е имал ли е Цветлин Йовчев в петък вечерта преди изборите за ЕП среща с Делян Пеевски."  Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция във Варна, цитиран от агенция "Фокус".

Той заяви, че една от целите на порочния закон за МВР е била да се стабилизира позицията на главния секретар и само той да може да даде предложение за смяна на директорите на полицията.

Според Петков отишлото си мнозинство е искало да си гарантира по време на изборния...

„Лукойл“ повиши цената на горивата у нас

http://econ.bg/Новини/-Лукойл-повиши-цената-на-горивата-у-нас_l.a_i.560555_at.1.html

Руската компания „Лукойл“ повиши цената на горивата у нас в края на юли месец. Увеличението е в рамките на няколко стотинки и е било направено...

"Кола Кола" спира рекламите за 4 руски телевизии

http://www.vesti.bg/novini/kola-kola-spira-reklamite-za-4-ruski-televizii-6019250

Американската компания "Кола кола" спира рекламите си за 4 руски телевизии заради санкциите на Запада срещу Русия, съобщи в. "Ведомости".

1.66 промила са открити в кръвта на 16-годишния Георги от касапницата край Сърнево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232722

Цели 1.66 промила алкохол са открити в кръвта на 16-годишния Георги Костадинов, който загина в тежката катастрофа край с. Сърнево,  където загинаха четирима ученици, съобщава в. „Карнобатски глас”. Според данните на полицията, това се равнява на 4 питиета по 100 грама концентрат, предвид изминалото време до откриването на тялото. Цели 1.66 промила алкохол са открити в кръвта на 16-годишния Георги Костадинов, който загина в тежката катастрофа край с. Сърнево,  където загинаха четирима ученици, съобщава в. „Карнобатски глас”. Според данните на полицията, това се равнява на 4 питиета по 100 грама концентрат, предвид изминалото време до откриването на тялото.

Утре над Черноморието облачността ще е променлива

http://www.moreto.net/novini.php?n=260373

През нощта все още на места в Западна и Централна България ще има валежи. В източните райони ще се задържи предимно ясно. И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици.

Министрите се бъркат по 300 лева за бедстващите

http://www.bnews.bg/article-113134

Взехме решение всички министри да отделят по 300 лева за помощ на бедстващите от наводненията. Това обяви служебният премиер Близнашки.

Русия забрани вноса на български животни от хасковско

http://econ.bg/Новини/Русия-забрани-вноса-на-български-животни-от-хасковско_l.a_i.560554_at.1.html

Службата за ветеринарен контрол на Русия от 7 август ограничава вноса в страната на едър и дребен рогат добитък от някои региони в България, Гърция и...

Митов поема с чест МВнР и стремеж за достойна политика

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/mitov-poema-s-chest-mvnr-i-stremezh-za-dostojna-politika-6019245

Иска ми се да вярвам, че ще бъде взето най-положителното и ще продължи да бъде развивано, смята Кристиан Вигенин

Русия с нов подход към държавите заинтересовани от руските туристи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232723

"Ростуризм" ще подхожда по нов начин към сключването на договори със съответните ведомства на други страни, като ще се отчита отношението към руските туристи, заяви министърът на културата на Русия Владимир Мединский, съобщи РИА Новости. „Приемащите страни се държат по различен начин. Ние, разбирайки това,

Предупредиха за валежи и гръмотевици в цялата страна, нивата на реките се покачват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232716

Министерство на околната среда и водите предупреждава за валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни в Западната и Централната част. Очаква се да продължи повишението на реките почти в цялата страна.
По данни на НИМХ на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, Министерство на околната среда и водите предупреждава за валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни в Западната и Централната част. Очаква се да продължи повишението на реките почти в цялата страна. По данни на НИМХ на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България,

Предупреждение за валежи и гръмотевици, нивата на реките се покачват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232730

Министерство на околната среда и водите предупреждава за валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни в Западната и Централната част. Очаква се да продължи повишението на реките почти в цялата страна.
По данни на НИМХ на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, Министерство на околната среда и водите предупреждава за валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни в Западната и Централната част. Очаква се да продължи повишението на реките почти в цялата страна. По данни на НИМХ на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България,

Бареков ще съди Яне Янев за клевета

http://www.cross.bg/gergov-yanev-krasimir-1424211.html

София /КРОСС/ Яне Янев е пълен малоумник! Стоя зад думите си и съм категоричен за оценката, която му давам. Разгледах внимателно документите, които вчера той е предоставил на прокуратурата. От тях става ясно, че е объркал мен с Красимир Гергов. Съжалявам, че от цялата тази ситуация потърпевш е г-н Гергов. Това коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.Председателят на ББЦ обяви, че ще съди Янев за клевета и призова същото да стори и Красимир Гергов. На пресконференция вчера лидерът на РЗС показа два хвърчащи листа без каквито и да били доказателства (на снимките по-долу) и обяви, че е внесъл сигнал във Върховната касационна прокуратура. На нея той обяви, че свързаната с Красимир Гергов фирма за реклама "Пиеро" е трансферирала над 4 700 000 лева към Николай Бареков."Красимир Гергов е собственик на фирма "Пиеро". Инициалите, които са посочени в сигнала К.Г. няма как да са на друг освен на него. Вероятно Янев е имал някакви взаимоотношения с г-н Гергов. Жалко, че г-н Гергов е потърпевш от малоумния сигнал на Яне, който се състои от хвърчащи листи", посочи Бареков.Евродепутатът обяви, че ще заведе дело от частен характер за клевета срещу Янев. "Призовавам моят добър приятел Красимир Гергов да направи същото по отношение на Янев. Клеветниците трябва да бъдат наказвани и преследвани от закона", посочи лидерът на ББЦ.

Няма опасност от преливане на реки след дъжда в Монтанско

http://www.cross.bg/nyama-opasnost-ot-prelivane-na-reki-sled-duzhda-v-montansko-1424209.html

/КРОСС/ Интензивните валежи рано тази сутрин в област Монтана не са предизвикали критично повишаване на нивата на реките. Най-много е валяло над областния град-измерени са 22 литра дъжд на квадратен метър, съобщава БНР. Водоемите в областта са под засилено наблюдение и се източват контролирано. Извършена днес проверка от екип на областната администрация е установила, че по стената на язовир „Огоста" няма повреди. Река Огоста се прибира в коритото си, след като нивото и е спаднало с 60 сантиметра. От хидрометеорологичната обсерватория в Монтана прогнозират до края на деня нови интензивни валежи.  

Екълстоун: Явно съм идиот да дам $100 млн. на германския съд

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357230_ekulstoun_iavno_sum_idiot_da_dam_100_mln_na/?ref=rss


Явно съм малко идиот, щом плащам 100 млн. долара на германския съд, заяви изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун след прекратяването на делото срещу него.

Милиардерът, чието състояние "Форбс" оценява на 4.2 млрд. долара, сключи споразумение с прокуратурата в Мюнхен за сваляне на обвиненията в корупция около продажбата на спорта през 2005-2006 г.

Екълстоун беше заплашен от 10-годишна ефективна присъда, но купи свободата си срещу рекордните за германската...

Туристически самолет се разби във Франция, има жертви

http://www.cross.bg/tyristicheski-samolet-se-razbi-vuv-frantziya-ima-zhertvi-1424210.html

 /КРОСС/ Двама души загинаха, други трима са ранени при катастрофа на малък туристически самолет Pilatus PC12 във Франция, съобщи „Франс прес". Сред жертвите е и пилотът на машината. Самолетът се е разбил в полето около община Сен Жан ле дьо Жимо (Saint-Jean-les-Deux-Jumeaux) в 10:30 часа местно време. На борда на самолета е имало петима души. По-рано бе съобщено за инцидент с двумоторен самолет, паднал върху жилищен дом в Бразилия. При инцидента са загинали четиримата пътници и пилота.

"Теория на големия взрив" вече е почти наравно с рейтинга на "Приятели"

http://showbusiness.actualno.com/Teorija-na-golemija-vzriv-veche-e-pochti-naravno-s-rejtinga-na-Prijateli-news_43671.html

Кейли Куоко, Джим Парсънс и Джони Галеки ще получават по 1 милион долара за всеки епизод от 8-ми, 9-ти и 10-ти сезон на сериала "Теория за големия взрив", предаде БГНЕС. Досега те получава...

Русия наложи селскостопански санкции за ЕС и САЩ, засегната е и България

http://europe.actualno.com/Rusija-naloji-selskostopanski-sankcii-za-ES-i-SASht-zasegnata-e-i-Bylgarija-news_43673.html

Русия отговори на санкциите от страна на Европейския съюз и на САЩ и въведе реципрочни мерки. Това стана официално, с подписване на специален указ от страна на руския президент Владимир Путин, предаде...

“Соц” колекция от спомени, лозунги, вицове за епохата

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/soc-kolekciia-ot-spomeni-lozungi-vicove-za-epohata-6019248

Илиана Раева, Георги Лозанов, Андрей Пантев, Коко Каменаров и Емил Спахийски са първите, които се включиха

Първо решение на кабинета: Предложи Кристалина за комисар и дипломат №1 на ЕК

http://frognews.bg/news_74255/

Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство.„

В страната на беззаконието

http://www.mediapool.bg/v-stranata-na-bezzakonieto-news223419.html

Законите в България се заобикалят и нарушават често и лесно. Когато пък държавата реши да се намеси, го прави избирателно. Два български сюжета от последните дни илюстрират ясно тези станали вече банални изводи. Какво е общото между ромите от старозагорския квартал "Лозенец” и собствениците на ски бизнеса в Банско? Въпросът на пръв поглед звучи абсурдно. В единия случай става дума за бедност и мизерия, в другия – за процъфтяващо, поне по българските стандарти, благосъстояние и дори лукс. И все пак общо има. И едните, и другите имат проблеми с горите и ... със законите.   Стара Загора, "Лозенец”, "Аязмото”   Голяма част от ромите в "Лозенец” са дошли отнякъде, самонастанили са се и си построили къщи без да питат никого. Години наред кварталът се разраства за сметка на боровата гора в съседния парк "Аязмото” - всяко лято в него пламват умишлени пожари, после на мястото на изгорелите дървета изникват нови къщи.   През всичкото това време и местната власт, и държавните контролни органи не просто си затварят очите, но и мълчаливо насърчават нарушителите на закона, като ги регистрират и им издават лични карти с новата им адресна регистрация, в някои случаи им събират данък сгради и такса смет. Новите сгради са присъединени към мрежите за комунални услуги със съответните партиди, обитателите им си плащат сметките за ток и вода със съответните бележки. Което сега им дава основание да претендират, че са си напълно "законни”.   Банско, ски зоната, Национален парк "Пирин” След като през 2001 година получават съответната концесия, собствениците на ски бизнеса в Банско пък лека-полека и без да питат никого разширяват ски зоната за сметка на боровите гори в Националния парк "Пирин”. Официално измерване десет години по-късно показва, че към разрешените с концесионния договор 990 декара са добавени още 650. Върху тях са изникнали общо седем нови обекта – писти, лифтове, резервоар и чайна - всичките с крайно съмнителна законност, както показа проверка на Върховната административна прокуратура в началото на тази година. През това време държавата и контролните ѝ органи не просто си затварят очите, но и на практика насърчават нарушителите на закона - винаги се намирала някоя от многобройните отговорни институции по веригата на съгласуване и разрешения, която да намери основание да им издаде някой от многобройните необходими документи. А също и като им събират данъци включително за обектите, построени на места, където стопанската дейност по принцип е забранена. Което сега дава основание на концесионерите да твърдят, че всичките им съоръжения са си напълно "законни”.   Открийте приликата Но не са. По това си приличат ромите от "Лозенец” и бизнесмените от Банско. Тази прилика не е случайна. Това, всъщност, по един или друг начин, е повсеместно действащата българска схема. Трудно е да се каже кое е в началото и кое в края на тази схема. Дали несъвършените, необвързани помежду си закони, които заедно с правилата и процедурите съдържат и "вратичките” за тяхното заобикаляне. Дали населението, склонно при всеки удобен случай да използва тези "вратички”. Или властта, която не може или не иска да контролира и налага спазването на закона - поради нехайство, безсилие или корупция.   Голямата разлика Между двата сюжета, за които става дума, и между участниците в тях, разбира се, има и хиляди разлики. Най-голямата от тях се разигра пред очите ни в последните седмици. Едните, ромите от "Лозенец”, бяха строго наказани. Въпреки яростната им съпротива, къщите им бяха разрушени с жандармерия и багери – показно, по телевизията. За назидание и като пример, че "законът трябва да е за всички". На другите, бизнесмените от Банско, с все още тайно решение от последното заседание на междувременно подалото оставка правителство, не само се спестява наказанието, поради "изтекъл давностен срок”, но и на практика се легализират както досегашното разширение на ски зоната, така и построеното върху него. Сега предстои да наблюдаваме какво ще измислят институциите, за да им разрешат ново разширяване, изсичане и бетониране. Начин ще се намери, не се съмнявайте. Най-страшна в случая е именно тази драматична разлика в прилагането на закона, защото тя умножава многократно недоверието в държавата и в самата възможност за съществуване на някакъв правов ред. Държава на ужким, държава на заразно и самовъзпроизвеждащо се беззаконие.

МО ще разработи програма за достигане на 2% от БВП за отбрана

http://www.cross.bg/otbranata-shalamanov-ministur-1424208.html

/КРОСС/ „Приоритетите, върху които ще се фокусираме в сферата на отбраната са насочени към подготовката на визия „България в НАТО - 2020" и представянето на страната на срещата на върха на Алианса в Уелс, както и разработването на национална програма за достигане на ниво от 2% от БВП за отбрана и поне 15-20% от тях за инвестиции в способности, в укрепване на капацитета на армията". Това заяви новоназначеният министър на отбраната Велизар Шаламанов на тържествената церемония по приемане на министерския пост. Тя се проведе днес, 6 август, в зала „Тържествена" на Министерството на отбраната и на нея присъстваха ръководният състав на Въоръжените сили, директори на дирекции във ведомството и ръководители на структури на пряко подчинение на министъра. Министър Шаламанов открои като намерения също задълбочаването на сътрудничеството с индустрията и с академичния сектор и активирането на работата на Индустриалния форум, както и укрепването на капацитета на администрацията като цяло, развитието на електронното управление и киберсигурността. Ще бъде ускорена и акредитацията на Центъра на компетентност по управление на кризи като основен принос на България с експертиза и специализация в рамките на трансформацията на Алианса. „Моята увереност, че ще се справим с предизвикателствата произтичат от доверието, което имам в ръководния екип на армията", подчерта министър Шаламанов

Утре награждават победителите в Спартакиадата по морски спортове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260367

На 7 август 2014 г. от 12.30 ч. на Морска гара Варна ще се състои церемония по награждаване на победителите от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили, научи Moreto.net. В дните от 4 до 7 август четири отбора от военни формирования на ВМС, два отбора от ВВМУ „Н.

Плевнелиев: Ще има решение за КТБ през октомври

http://econ.bg/Новини/Плевнелиев-Ще-има-решение-за-КТБ-през-октомври_l.a_i.560553_at.1.html

Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) само след обявяването на резултатите от одита към средата...

РЗИ: Водата, която захранва Рударци и части от Драгичево и кв. Църква не е в идеално състояние

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rzi-vodata-koyato-zahranva-rudarci-i-chasti-ot-dragichevo-i_33536/

Водата, която захранва село Рударци, част от село Драгичево и част от пернишкия квартал "Църква" не е в идеално състояние, предаде човек на ZaPernik.com.

От РЗИ - Перник са направили проби на водата, която идва от владайския канал и се пречиства в станция над село Рударци и тази, която захранва другата част на Драгичево от витошкия водопровод. Едната вода е изворна, а другата идва директно от реката. Водата идваща от пречиствателната станция над село...

Продължава

За пръв път космическа сонда достигна комета

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/06/2357224_za_pruv_put_kosmicheska_sonda_dostigna_kometa/?ref=rss


За пръв път в историята изследователски апарат достигна комета в открития космос и това е заслуга на европейския проект "Розета" (Rosetta).

"След 10 години, 5 месеца и 4 дни пътуване към своята цел, 5 обиколки около Слънцето и навъртяни 6.4 милиарда километра с удоволствие ви съобщаваме, че стигнахме", заяви Жан-Жак Дорден, генерален директор на Европейската космическа агенция. "Европейската "Розета" е първият космически апарат, срещнал се с комета – това е голямо постижение в...

Вицето Христо Иванов амбициран за по-добър евродоклад

http://www.bnews.bg/article-113131

Зинаида Златанова предаде поста министър на правосъдието на Христо Иванов, който също ще бъде вицепремиер, но в служебното правителство.

Валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни - в западната и централната част

http://www.cross.bg/lkvm-rekite-chast-1424207.html

/КРОСС/ По данни на НИМХ днес на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част от страната. Очаквани са количества между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България до 25-35 л/кв.м. На база метеорологичната обстановка, днес се очакват известни повишения на речните нива в по-голямата част от страната, по- съществено в басейна на река Струма, поречие Места, реките Огоста, Вит, Осъм и Искър, долните течения на реките Арчар, Скомля, Лом, Цибрица. Утре отново ще има превалявания, като пo-интензивни ще бъдат те в Западните райони, с количества между 5-15 л/кв.м, на изолирани места до 25 л/кв.м. В останалата част от страната ще бъде до 10 л/кв.м. На 7 и 8 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна. Вероятни са значителни повишения в: - Дунавски водосбор: по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Русенски Лом, Добруджанските реки; - Източнобеломорски водосбор: горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча); - Западнобеломорски басейн: реките Места, горното течение на Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница, Благоевградска Бистрица

Кабинетът номинира Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_373066.html

Новото служебно правителство номинира досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева за върховен представител по външна политика на ЕС. Че Георгиева е българската кандидатура за Еврокомисията, потвърди премиерът проф. Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет, провело се днес следобед. Играем за победа. Ние имаме нашите шансове, отговори министър-председателят на въпрос дали постът вече не е отреден за представител на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Външният министър Даниел Митов допълни, че ще се опитаме да извоюваме максимална подкрепа за българския кандидат за поста върховен представител по външната политика, за краткост наричан "външен министър на ЕС".  Близнашки заяви, че се надява лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев да подкрепи кандидатурата на Георгиева. Очаквайте подробности.

Близнашки: Предлагаме Георгиева за вицепрезидент и върховен представител на ЕС

http://www.cross.bg/georgieva-slyzhebniyat-bliznashki-1424206.html

София /КРОСС/ Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза на пресконференция след първото заседание на служебното правителство служебният министър-председател проф. Георги Близнашки „Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна", заяви той.Близнашки каза още, че кандидатурата на Георгиева се обсъжда отдавна в обществото. Тя била убедителна и достойна кандидатура за България. „Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика, за българската дипломация", каза още служебният премиер.

Британски учени: Редовният прием на аспирин намалява опасността от някои видове рак

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/06/2357169_britanski_ucheni_redovniiat_priem_na_aspirin_namaliava/?ref=rss


Приемането на аспирин веднъж дневно може да намали случаите на рак, сърдечен удар и инсулт с 9% при мъжете и 7% при жените, се казва в ново изследване, публикувано в специализирания журнал Annals of Oncology и цитирано от "Гардиън".

Експертният екип, ръководен от проф. Джак Куцик от центъра за превенция на рака в лондонския университет Queen Mary, заключава, че редовният прием на аспирин в доза от 75 мг би имал благотворен ефект за здравето на хората между 50 и 65 години.
...

"Борусия": Румениге създава напрежение около Ройс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/06/2357213_borusiia_rumenige_suzdava_naprejenie_okolo_rois/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Борусия" (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке обвини своя колега от "Байерн" (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге, че засилва напрежението между двата клуба с изказванията си за Марко Ройс.

Преди дни директорът на баварците коментира пред "Билд", че клаузата за откупуване на нападателя от жълто-черните е 25 млн. евро, а не споменаваните 35 млн.

Не след дълго пред ESPN Румениге определи германския национал като "много интересен играч" и загатна за потенциалния...

Румяна Коларова започва с първи стъпки в реформата за средното образование

http://www.moreto.net/novini.php?n=260369

ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на министър Румяна Коларова. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството.

Близнашки: Ще предложим Кристалина Георгиева за вицепрезидент и върховен представител на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232705

Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство.
„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство. „Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи

Близнашки: Предлагаме Кристалина Георгиева за вицепрезидент и върховен представител на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232702

Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство.
„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на ЕК, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство. „Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи

Четири пъти повече са заразените с лаймска болест

http://frognews.bg/news_74254/

Четири пъти повече хора са се заразили с лаймска болест, в сравнение с миналата година. Причината за бума са обилните дъждове и многото кърлежи по тревите, обявиха от здравната инспекция в Монтана.

Кристалина е BG кандидатът за еврокомисар

http://www.bnews.bg/article-113119

Още вчера при представянето на новия кабинет президентът Плевнелиев посочи като една от задачите му избора на български еврокомисар, който очаквано ще е Кристалина Георгиева.

Възрастните родилки по-често раждат със секцио по спешност

http://www.vesti.bg/novini/vyzrastnite-rodilki-po-chesto-razhdat-sys-sekcio-po-speshnost-6019247

Родилките на възраст над 40 години са изложени на 3 пъти по-голям риск от спешно цезарово сечение, отколкото по-младите жена.

Стойнев предупреди Щонов: Внимавайте с външните консултанти

http://www.mediapool.bg/stoinev-predupredi-shtonov-vnimavaite-s-vanshnite-konsultanti-news223418.html

Създаването на енергиен борд, в който да участват всички страни на пазара и външни експерти, ще бъде сред първите приоритети на новия министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов. Другият основен фокус ще бъде върху оперативна програма "Конкурентоспособност", където целта е да се отстранят нередностите и да се разблокират парите в спрените в момента проекти, както и да се задвижи програмата за новия период. Това каза Щонов в сряда, след като пое управлението на МИЕ от предшественика си Драгомир Стойнев.   Отиващият си министър отправи редица препоръки за приемственост към Васил Щонов, от който се очаква преди всичко да извади на бял свят истината за многомилиардни сделки, споразумения и поръчки, извършени при пълна непрозрачност от досегашните енергийни шефове.   Стойнев: Внимавайте с външните консултанти В енергийния борд ще бъдат поканени представители на всички участници на пазара, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и външни експерти на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, каза Щонов.   Стойнев го посъветва да внимава с външните консултанти и посочи, че се надява в борда да няма консултанти от ВЕИ - сектора или от частните енергийни монополи, но не изключи държавните монополи.   "Моят съвет е да внимавате с външните консултанти, защото, когато стъпих в длъжност, идваха и при мен. Имаше идеи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се разформирова, а това означа, че трябва да приватизираме всички дружества. Моето лично мнение е, че не трябва да бъде така“, препоръча отиващият си министър. Щонов защити идеята на президента Росен Плевнелиев за енергиен борд, като каза, че участието на всички страни и външни експерти ще позволи да се направи публичен дебат и да се осигури прозрачност. "Вярвам, че когато се вземат решения, особено в сектор "Енергетика", които са дългосрочни и големи инвестиции, те не може да се вземат в условията на непрозрачност. Хората трябва да знаят какви са основните параметри на тези решения", посочи служебният министър.   Според него ключово е да се постигне съгласие между страните за прилагането, по негова оценка, на 18-19 мерки, които може да помогнат да се излезе от кризата в енергетиката. "Трябват комплексни решения и всяка от страните да направи компромис, каза Щонов.   След като екипът му се запознае с наследството в икономиката и енергетиката, Щонов ще предостави пълната информация за случващото се в двата сектора и за големите енергийни проекти, като "Южен поток" и VII блок на АЕЦ "Козлодуй".   Новият министър все още не е представил заместниците си, като ключова роля се очаква да има този, който ще отговаря за енергетиката. Очакват се и промени по върховете на държавните компании като БЕХ и НЕК.   Друг приоритет, посочен от служебния министър, са малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми. "Средствата от Европа не трябва да бъдат бавени, защото са много важни за развитието на икономиката“, поясни Щонов и обеща системи, които да помогнат усвояването на средствата от ЕС. Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"   Пет насоки за работата на своя наследник даде отиващият си енергиен министър Драгомир Стойнев. Един от наследените проблеми е производството на енергия от възобновяеми източници, заяви той и посочи, че и самата Европейска комисия вече променя стратегията и помощта си за ВЕИ- производители.   Една от мерките на кабинета "Орешарски" – за 20% такса върху приходите от слънчеви и вятърни електроцентрали, бе отменена от Конституционния съд. "Дано миньорите не пострадат от това решение“, коментира по този повод Стойнев.   Той смята, че работата по големите енергийни проекти трябва да продължи: "Те не са нито руски, нито американски, а са български и трябва да погледнем на тях през призмата на националния интерес".   "Това са нови технологии, работни места. Силно се надявам, че съвместно с ЕК работата по тези проекти ще продължи”, каза още Драгомир Стойнев.   Той отправи и препоръки за стабилизиране на държавните дружества. По думите му в Националната електрическа компания процесът на оздравяване е започнал. Към края на 2013 г. планираните загуби както за НЕК, така и за други дружества са били многократно намалени. Служебният министър трябва да обърне внимание и на усвояването на европейските средства, каза Стойнев. "Аз съм първият министър, който спира мярка по оперативна програма, защото имаше нерегламентирани действия", отчете той. И допълни, че по случая текат следствени действия. Със спирането на мярката обаче е била спасена цялата програма "Конкурентоспособност", отбеляза Стойнев.   В края на юни с негова санкция ръководителят на програмата Ели Милушева спря процедура за почти 100 млн. лв. заради съмнения за нередности след многобройни жалби от фирми и консултанти.   Стойнев връчи на служебния министър проекта за нова енергийна стратегия, изготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Документът беше готов, но заради политическата нестабилност не можа да бъде обсъден и приет от Народното събрание, коментира Драгомир Стойнев.   Той и отиващата си власт решиха да пренапишат изготвената при предходното правителство на ГЕРБ енергийна стратегия. Съветите на Стойнев за приемственост изглеждат странни като се има предвид и фактът, че той и екипът му напълно игнорираха докладите с препоръки за реформи в енергийния сектор, изготвени от ЕК и Световната банка по време на предишното служебно правителство (март-май 2013 г.).

Русия ограничава вноса на живи животни от България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232695

Русия реши да ограничи вноса на месо от Румъния и на животни от България, Италия и Гърция заради откриването на заболявания. Това е поредният епизод в "търговската война", започната от Москва след налагането на санкции от западните страни.
"Заради избухването на епидемия от спонгиформна енцефалопатия по говедата (болестта луда крава) в област Клуж, Русия реши да ограничи вноса на месо от Румъния и на животни от България, Италия и Гърция заради откриването на заболявания. Това е поредният епизод в "търговската война", започната от Москва след налагането на санкции от западните страни. "Заради избухването на епидемия от спонгиформна енцефалопатия по говедата (болестта луда крава) в област Клуж,

Близнашки: Предлагаме Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК

http://econ.bg/Новини/Близнашки-Предлагаме-Кристалина-Георгиева-за-вицепрезидент-на-ЕК_l.a_i.560548_at.1.html

Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на Европейската комисия, но за вицепрезидент на комисията и върховен представител по въпросите на...

Червеният кръст за Украйна: престъпления без срок на давност

http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-evropa-1424205.html

/КРОСС/ В югоизточните региони на Украйна, където ежедневно загиват мирни жители, е необходима хуманитарна мисия. С такова предложение се обърна руският външен министър Сергей Лавров към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, към Международния комитет на Червения кръст(МКЧК) и ООН. По-рано МКЧК официално призна, че в Украйна се води война. Но Киев и неговите западни спонсори не реагираха по никакъв начин на това призноние: за тях това не е изгодно. Лавров  изпрати официално обръщение в международни организации с молба да организират хуманитарна мисия в югоизточните региони на Украйна. Според руския министър, е необходимо изпрощането на хуманитарна помощ в Луганск и Донецк под егидата на Червения кръст. Ръководителят на руското външнополитическо ведомство вече е обсъдил този проблем с президента на МКЧК Питър Маурер. През последните дни в резултат от обстрела на украинската артилерия и атаките на авиацията, Луганск остана без електричество, водаи комуникации. В Донецк няма електричество в няколко големи райони. В града има продукти, но сега проблемът е, как да бъдат съхранени. Но най-главното са десетките ранени и убити в резултат на атаките на украинските военни и наемниците мирни граждани. За евакуацията на пострадалите е необходим хуманитарен коридор, но Киев упорито игнорира молбите за неговото създаване

Погрешка запалиха колата на полицай във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232676

Колата на полицай от Враца е изгоряла тази нощ пред блок 21 в жилищен комплекс „Дъбника“, съобщи „Конкурент“. Според полицията става дума за умишлен палеж.
 Палежът е бил за друг врачанин Пламен Иванов, познат като Лъвчето, чийто автомобил е бил паркиран до този на полицая. Освен колата на Лъвчето и тази на полицейския служител, Колата на полицай от Враца е изгоряла тази нощ пред блок 21 в жилищен комплекс „Дъбника“, съобщи „Конкурент“. Според полицията става дума за умишлен палеж.  Палежът е бил за друг врачанин Пламен Иванов, познат като Лъвчето, чийто автомобил е бил паркиран до този на полицая. Освен колата на Лъвчето и тази на полицейския служител,

Малайзийска медия: MH17 може да е свален от боен самолет

http://europe.actualno.com/Malajzijska-medija-MH17-moje-da-e-svalen-ot-boen-samolet-news_43669.html

Малайзийският "Боинг", станал известен с номера на полета MH17, вероятно е бил свален в Източна Украйна с ракета и оръдие на изтребител Су-25, твърди малайзийският в. "New Straits Time...

Caparo T1 Evoluton ще е с поне 700 к.с.

http://cars.actualno.com/Caparo-T1-Evoluton-shte-e-s-pone-700-ks-news_43661.html

Със сигурност най-запалените фенове на TopGear си спомнят оригинала Caparo T1, който се появи през 2006 г., а година по-късно, на 11 ноември 2007, стана най-бързият автомобил, тестван (към онзи момент...

Захариева отрича промени в параметрите на Споразумението за партньорство с ЕС

http://politics.actualno.com/Zaharieva-otricha-promeni-v-parametrite-na-Sporazumenieto-za-partniorstvo-s-ES-news_43670.html

Във връзка с днешни публикации в медии, че служебното правителство готви промяна на Споразумението за партньорство с ЕС, Министерството на регионалното развитие категорично отрича правителството да...

Решават въпроса с липсата на стаи в ОУ „Захари Стоянов“ като закрият занималнята

http://www.moreto.net/novini.php?n=260377

Закриване на полуинтернатните групи или т.нар. занималня в ОУ “Захари Стоянов“ да реши проблема с недостига на стаи за провеждане на редовни часове в школото. Тази мярка ще приложи назначената от вчера за временно изпълняващ длъжността директор на училището Петранка Захос.

Мирослав Ненков: Без вицове докато съм министър

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/miroslav-nenkov-bez-vicove-dokato-sym-ministyr-6019244

Служебният министър на здравеопазването съобщи, че вече е избрал единия от заместниците си - Лидия Нейчева, която ще отговаря за лекарствената политика

Русия ограничава вноса на живи животни от България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232666

Русия реши да ограничи вноса на месо от Румъния и на животни от България, Италия и Гърция заради откриването на заболявания. Това е поредният епизод в Русия реши да ограничи вноса на месо от Румъния и на животни от България, Италия и Гърция заради откриването на заболявания. Това е поредният епизод в "търговската война", започната от Москва след налагането на санкции от западните страни. "Заради избухването на епидемия от спонгиформна енцефалопатия по говедата (болестта луда крава) в област Клуж,

Samsung представя Galaxy Note 4 на 3 септември

http://www.cross.bg/samsung-galaxy-note-1424204.html

/КРОСС/ Samsung разпрати до медиите покани за събитието Unpacked 2, което ще се проведе на 3 септември. Очаква се, че именно на Unpacked 2 ще бъде представен новият смартфон на компанията Galaxy Note 4. От Samsung планират да проведат три презентации в един и същи ден - в Берлин, в рамките на конференцията IFA 2014, както и в Ню Йорк и в Пекин. Събитията ще могат да се гледат и на живо на официалния сайт на Samsung. Очаква се новият Galaxy Note 4 да има 5.7-инчов дисплей - същият размер като този на Note 3, но ще взаимства някои функции от Samsung Galaxy S5, по-специално, водоустойчивост и скенер за пръстови отпечатъци. Припомняме, че последният Unpacked се проведе през месец февруари тази година в рамките на изложбата Mobile World Congress в Барселона. Тогава компанията представи смартфона Galaxy S5, умните часовници Gear 2 и Gear 2 Neo, както и фитнес- гривната Gear Fit.    

Бакалов: МВР ще работи за честни избори

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/bakalov-mvr-shte-raboti-za-chestni-izbori-6019240

Ще се постарая българския народ да не усети каквато и да е смяна в ръководството на МВР, категоричен е служебният министър

Земетресение в общината! Станката се върна в кабинета си: Не мога да работя с Янакиева, имаме принципни различия за управлението на Перник!

http://www.zapernik.com/politika/zemetresenie-v-obshtinata-stankata-se-vurna-v-kabineta-si-ne_33535/

Както ZaPernik.com народният представител Станислав Владимиров - Станката от днес трябва да се върне на работа като заместник кмет в община Перник. През последната година, когато Владимиров беше депутат кабинетът му се ползваше от Владимир Босев.

Община Перник се тресе. Кметицата Росица Янакиева привиква юристи, за да се допитва какво да прави как Владимиров да бъде освободен най - бързо, ако се върне на зам. - кметския пост. Завръщането на Станислав Владимиров е...

Продължава

Бременната Ива, наръгана 50 пъти от приятеля си, загуби детето си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232683

16-годишната Ива Татянова, която на 13 юли вечерта беше зверски нападната и наръгана над 50 пъти от приятеля си Адриян, е загубила детето, което носеше. Ива си е вкъщи, но бебето е починало. Това съобщи за „Конкурент“ шефът на болницата в Мездра д-р Илияна Михайлова. „Дни след хоспитализирането й стана ясно, че плодът й е мъртъв. 16-годишната Ива Татянова, която на 13 юли вечерта беше зверски нападната и наръгана над 50 пъти от приятеля си Адриян, е загубила детето, което носеше. Ива си е вкъщи, но бебето е починало. Това съобщи за „Конкурент“ шефът на болницата в Мездра д-р Илияна Михайлова. „Дни след хоспитализирането й стана ясно, че плодът й е мъртъв.

Започна обсъждането на предизборната платформа на АБВ във Варненска област

http://www.cross.bg/oblast-platforma-predizbornata-1424203.html

/КРОСС/ На 5 август във Варненска област започна обсъждането на предизборната платформа на ПП АБВ. Това каза на пресконференция областният координатор на АБВ - Варна, Боян Димитров. Обществени дискусии се проведоха в община Провадия с участието на председателя на ПП АБВ Георги Първанов, в община Девня с участието на Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, във Вълчи Дол с участието на зам.-председателя на АБВ Румен Петков. Днес срещите с обществеността продължават във Варна - от 16 часа в зала „Пресцентър" на Фестивалния комплекс ще се проведе дискусия по предизборната платформа, а от 18 часа в зала 1 е предвидена и среща с варненската общественост. Във Варненска област до момента са учредени 19 териториални клуба, както и младежки и женски структури. Първата общинска организация на АБВ (Общински съвет) е учреден в Девня на 5 август. Регистрацията на нови членове и учредяването на териториални клубове продължава в цялата област, подчерта Димитров.

Кола на полицай подпалена погрешка във Враца (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232656

Колата на полицай от Враца е изгоряла тази нощ пред блок 21 в жилищен комплекс „Дъбника“, съобщи „Конкурент“. Според полицията става дума за умишлен палеж.
 Палежът е бил за друг врачанин Пламен Иванов, познат като Лъвчето, чийто автомобил е бил паркиран до този на полицая. Освен колата на Лъвчето и тази на полицейския служител, Колата на полицай от Враца е изгоряла тази нощ пред блок 21 в жилищен комплекс „Дъбника“, съобщи „Конкурент“. Според полицията става дума за умишлен палеж.  Палежът е бил за друг врачанин Пламен Иванов, познат като Лъвчето, чийто автомобил е бил паркиран до този на полицая. Освен колата на Лъвчето и тази на полицейския служител,

Йовчев предаде властта изумен от решението на НС за бюджета на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=260370

Министерство на вътрешните работи - стабилно в кадрово отношение и нестабилно във финансово. Такъв извод направи новият министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, който днес официално прие поста от предшественика си Цветлин Йовчев.

Министър Иванов: Консенсусът за съдебната реформа да стане политическа реалност

http://www.cross.bg/ivanov-pravosudieto-ministur-1424202.html

/КРОСС/ На официална церемония днес в Министерство на правосъдието Зинаида Златанова предаде поста министър на правосъдието на Христо Иванов.  Заместник министър-председателят и министър на правосъдието в служебния кабинет заяви, че трите месеца, които има на разположение, не са случайни. „От гледна точка на правосъдието през тези месеци трябва да направим така, че през януари следващата година да получим по-добър доклад на Европейската комисия", подчерта той. По думите на министъра съдебната реформа е колективно усилие и следващите месеци ще ни стигнат за напредък само, ако надграждаме. Той бе категоричен, че трябва да се формулира ясна стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, която да бъде заявка пред Европейската комисия, че България има план. Министър Иванов отбеляза, че предстои и избор на председател на Върховния касационен съд от Висшия съдебен съвет. В тази насока приоритет е прозрачният и несъмнен избор на председател на ВКС. „Изключително важно ще бъде съдиите във ВКС да се обединят около една кандидатура при изслушването на номинираните, и тази кандидатура да бъде уважена от ВСС", каза още министър Иванов.  

Сривът на руския туристически пазар беше очакван

http://www.grreporter.info/Srivt_na_ruskiya_turisticheski_pazar_beshe_ochakvan/15916

Председателят на Асоциацията на гръцките туристически компании Андреас Андреадис предупреди, че не е изключено да последват и други фалити на руски туроператори.

прочети повече

Наръганата 50 пъти Ива загуби детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232653

16-годишната Ива Татянова, която на 13 юли вечерта беше зверски нападната и наръгана над 50 пъти от приятеля си Адриян, е загубила детето, което носеше. Ива си е вкъщи, но бебето е починало. Това съобщи за „Конкурент“ шефът на болницата в Мездра д-р Илияна Михайлова. „Дни след хоспитализирането й стана ясно, че плодът й е мъртъв. 16-годишната Ива Татянова, която на 13 юли вечерта беше зверски нападната и наръгана над 50 пъти от приятеля си Адриян, е загубила детето, което носеше. Ива си е вкъщи, но бебето е починало. Това съобщи за „Конкурент“ шефът на болницата в Мездра д-р Илияна Михайлова. „Дни след хоспитализирането й стана ясно, че плодът й е мъртъв.

Иванов: Работим за ясна стратегия за съдебна реформа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ivanov-rabotim-za-iasna-strategiia-za-sydebna-reforma-6019243

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова

"Десните": Мястото на ДСБ и СДС е при нас

http://www.cross.bg/semerdzhiev-ilko-politikata-1424201.html

София /КРОСС/ Мястото на ДСБ, СДС и БЗНС - десните партии в Реформаторския блок, е при нас. Това заяви на първата пресконференция на коалиция "Десните" Илко Семерджиев. В новата коалиция влизат формацията на Надежда Нейнски "Синьо единство" , Единната народна партия - с лидер Мария Капон, и Българският демократически форум. В гражданската квота на съюза са д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, Юлиан Войнов и Бойко Станкушев.От коалицията призоваха ДСБ, СДС и БЗНС да изоставят центризма и опитите да помагат на популизма срещу властови позиции.Нас не ни е събрал някакъв господар, а десните ценности. Ние ще сме безкомпромисната десница, която няма да се пазари за гласове и да бъде патерица на други политически сили. Няма да водим никакви разговори с ГЕРБ, БСП и ДПС, категорична бе Мария Капон.Опитваме се да дадем алтернатива, с която да покажем, че „политика" не е мръсна работа. Политиката става мръсна, когато с нея се занимават хора, които нямат ценности и които вкарват в нея лоши практики. Политиката в България трябва да стане професионално занимание, защото политиката е душата на държавата. Ние искаме да покажем, че в политиката почтеността е възможна, че принципите и последователността дават стабилност, каза още Илко Семерджиев.

Парите на Дупница под запор, а кметът цъка белот на барбекю

http://www.bnews.bg/article-113024

Община Дупница продължава да бъде със запорирани сметки, но местната власт е организирала няколко летни турнира със солидни награди. За първи в парка край града ще се проведе и турнир по белот. Участие край барбекюто е заявил и лично кметът гербер Методи Чимев.

Министър Щонов: Енергийният борд ще е съвет, в който ще участват всички на енергийния пазар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232639

„Въпреки, че мандатът на служебното правителство е кратък, ние можем да поставим основите за стабилизиране на страната“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Той очерта три основни акцента в предстоящата си работа. „Въпреки, че мандатът на служебното правителство е кратък, ние можем да поставим основите за стабилизиране на страната“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Той очерта три основни акцента в предстоящата си работа.

Министър Щонов: Ще обърнем внимание върху развитието на малкия и средния бизнес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232633

„Въпреки, че мандатът на служебното правителство е кратък, ние можем да поставим основите за стабилизиране на страната“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Той очерта три основни акцента в предстоящата си работа. „Въпреки, че мандатът на служебното правителство е кратък, ние можем да поставим основите за стабилизиране на страната“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Той очерта три основни акцента в предстоящата си работа.

Плевнелиев пред "Ройтерс": БНБ може да стабилизира или да обяви в несъстоятелност КТБ - решение ще има най-рано през октомври

http://pik.bg/плевнелиев-пред-ройтерс-бнб-може-да-стабилизира-или-да-обяви-в-несъстоятелност-ктб---решен-news211016.html

Плевнелиев пред "Ройтерс": БНБ може да стабилизира или да обяви в несъстоятелност КТБ - решение ще има най-рано през октомври

Българските власти ще вземат решение по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), след като получат резултатите от назначения одит. Това се очаква да се случи около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Ройтерс”, цитирано от Би Ти Ви.

"Върви одит от широко уважавани български и международни одиторски компании. За момента нито един политик, нито едно правителство не може да направи нищо. Но просто трябва да се изчака, за да видят числата", казва държавният глава. Съдбата на четвъртия по големина кредитор в България е неясна, а разпускането на парламента удължава най-тежката банкова криза в балканската държава от '90-те години насам.

Властите са изчислили, че стойността на евентуалното спасяване на банката ще струва на държавата около 1,5-2 милиарда лева, посочва агенцията. Президентът е коментирал, че БНБ може да вземе решение през октомври дали да стабилизира КТБ или да я остави в несъстоятелност. Той обеща неговата администрация да окаже пълна подкрепа на усилията на БНБ.

Росен Плевнелиев е посочил, че служебният кабинет ще работи за присъединяването към европейския банков надзор, както и че ще бъде стартиран процес, за да се даде възможност на България да се присъедини към еврозоната до 2020 г. Централната банка пое контрола над КТБ през юни след седмица на масирано теглене на депозити, и нареди да бъде направен одит на финансовата институция.

Паниката се разпространи сред вложителите на още една банка, което наложи освобождаването на спешна кредитна линия за подпомагане на финансовата система, припомня информационната агенция. КТБ трябва да осъществи плащане по емисия облигации с падеж на 8 август. Малко вероятно е обаче банката да изпълни това си задължение. Затова някои от облигационерите могат да предприемат правни действия срещу България, ако банката изпадне в несъстоятелност.

Плевнелиев призовава за „търпение”, докато тече одитът на банката. По думите му КТБ е “специален случай”, иначе като цяло българските банки са много стабилни и ликвидни. Българският президент припомни и за успешната емисия държавни облигации, пласирана успешно през юни, въпреки банковата паника. В понеделник отиващият си парламент на България отказа да одобри предложение за разширяване на фискалния дефицит и увеличаване тавана на дълга, както и да делегира правото на служебното правителство да води преговори и да сключва договори с международни институции.

Росен Плевнелиев подчертава, че ще предложи увеличаването на дефицита в рамките на установената в еврозаконодателството “здравословна” граница от 3% от планираните 1,8%. Предложението му трябва да бъде одобрено от следващите правителство и парламент. Плевнелиев обещава, че временното правителство ще използва правомощията си, за да намали разходите с около 100 млн. евро, за да освободи средства, с които да съдейства за отблокиране на замразените плащания по две оперативни програми.

След парламентарните избори през октомври България ще има пето правителство за две години и Плевнелиев призовава политическите партии да погледнат по-дългосрочно на перспективите пред страната.

Днешните проблеми в България са много различни от проблемите на политическите партии. Това е моят призив – моля ви, спрете вашите партийни игри, погледнете проблемите на нацията си, на народа си”, е посочил президентът.


Антон Фажев: За да има „Спартак 1918“ бъдеще, задължително трябва да изиграе мача с „Добруджа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=260368

Председателят на Управителния съвет на „Спартак 1918“ Антон Фажев се обърна с официално изявление към привържениците на клуба и футболната общественост на Варна, за да ги запознае с настоящето на клуба и най-близкото му бъдеще. Ето какво каза г-н Фажев: „Спартаклии, клубът ни е в изключително тежка ситуация и съществуването на мъжкия тим е поставено на карта.

Ваня Стамболова дебютира на 800 метра на голям шампионат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4231290

На европейското първенство по лека атлетика в Цюрих, което започна на 12 август, Ваня Стамболова ще направи своя дебют на 800 метра на голям шампионат.
Възпитаничката на Георги Димитров има големи успехи на 400 метра, както и на 400 м с препятствия. Но през 2014-а избра да бяга 800 м. Така бе през зимата, така е и лятото. Стамболова записа през юл На европейското първенство по лека атлетика в Цюрих, което започна на 12 август, Ваня Стамболова ще направи своя дебют на 800 метра на голям шампионат. Възпитаничката на Георги Димитров има големи успехи на 400 метра, както и на 400 м с препятствия. Но през 2014-а избра да бяга 800 м. Така бе през зимата, така е и лятото. Стамболова записа през юл

Звезди на Кралската фламандска филхармония свирят в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-myzika-1424199.html

Велико Търново /КРОСС/ Звезди на Кралската фламандска филхармония ще свирят в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михал и Гавраил" в село Арбанаси. Международната формация музиканти ще изпълни произведения на Равел, Дебюси и сакралната музика на латвийския композитор Петерис Васкс на 6, 8 и 11 август, в рамките на Фестивала на класическата камерна музика Arbanassi Summer Music.Почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълненията на цигуларите Oрсолиа Хорват и Тамаш Шандор, Барбара Гийпнер - виола, Диего Либерати - виолончело, Юлита Фъсева - контрабас, Петър Верхойен - флейта, Димитри Местдаг - обой, Maрия Павлович - кларинет, Eлиз Еркалп - валдхорна и Питер Нойтен - фагот. Изпълнителите са от различни европейски държави като Хърватска, Унгария, Франция, Италия, Белгия, Германия. Те имат богата солова кариера, участват в известни световни оркестри и са водещи солисти на симфоничния оркестър под егидата на правителството на провинция Фландрия (Белгия). Сред тях е и търновката Юлита Фърсева (контрабас), която заедно със съпруга си Димитри Местдаг дават идея за фестивала. Музикалното събитие се организира от Регионалния исторически музей - Велико Търново за пети път и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.Концертите са с начален час от 19:30ч

Румен Петков: Рухна митът, че правителството на Орешарски е създало добри условия за бизнеса

http://www.cross.bg/petkov-rymen-pravitelstvoto-1424200.html

/КРОСС/ Рухна митът, че правителството на Орешарски е създало добри условия за бизнеса. Това коментира на пресконференция във Варна Румен Петков, зам.-председател на партия АБВ. Той поясни, че по време на срещи из страната на ПП АБВ с представители на бизнеса е станало ясно, че правителството дължи около 1,2 милиарда само на строителния бранш по европейски проекти. „Това, че са спрени европейски програми, заради корупционни практики, не значи, че трябва да се погребат 30 фирми", добави Петков. Румен Петков определи като липса на всякакъв управленски морал действията на кабинета на финала на мандата му. Като пример той посочи уволненията на няколко болнични директори на големи болници в страната. „Трябва да се види как новото служебно правителство ще погледне на това", каза още Румен Петков. Петков коментира и обещанието на правителството на Орешарски за помощ в размер на 26 милиона лева за преодоляване на щетите от потопа във варненския кв. „Аспарухово". По думите на зам.-председателя на АБВ, до сега не е дадена и стотинка и това трябва да се знае от варненци. Пари са отпуснати за Спортен комплекс, за пристанище, но не и реално за гражданите и техните най-спешни нужди. По думите на Петков има достатъчно проекти, които са изготвени, но нямат финансиране. „Това е отношението на БСП и ДПС към Варна", заключи Румен Петков.  

НАТО предупреди, че Русия може да е в готовност да навлезе в Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/06/2357176_nato_predupredi_che_rusiia_moje_da_e_v_gotovnost_da/?ref=rss


Русия е разположила около 20 000 военни в бойна готовност по източната граница на Украйна и може да използва като претекст хуманитарна или миротворческа мисия и да нахлуе в страната, предупреди НАТО. Малко по-рано днес и полският премиер Доналд Туск заяви, че опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, предаде "Ройтерс".

Заявявайки, че конфликтът в Украйна е подклаждан от Русия, НАТО обяви в официално изявление, че струпването на войски по...

Слух праща Милен Цветков в Би Ти Ви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232133

Слух, че Милен Цветков може да се появи наесен в ефира на Би Ти Ви, се носи в тв гилдията. Според негови колеги обаче той подготвя изцяло ново предаване, което да замени "Часът на Милен Цветков", но остава в Нова тв. 

Цветков отказа да коментира професионалните си ангажименти пред "Труд", но допълни, че се е съсредоточил върху подготовката за Слух, че Милен Цветков може да се появи наесен в ефира на Би Ти Ви, се носи в тв гилдията. Според негови колеги обаче той подготвя изцяло ново предаване, което да замени "Часът на Милен Цветков", но остава в Нова тв. Цветков отказа да коментира професионалните си ангажименти пред "Труд", но допълни, че се е съсредоточил върху подготовката за

Все още е високо нивото на водата в Мизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357174_vse_oshte_e_visoko_nivoto_na_vodata_v_miziia/?ref=rss


Тази сутрин в Мизия отново заваля и страхът от нови наводнения се завърна. В местната детска градина хората загубили домовете си продължават да се притесняват как ще се справят с бедствието, показа репортаж на БНТ.

Пети ден, след като приливната вълна заля града, нивото на река Скът е паднало значително, но все още голяма част от града е под вода. 

"На сутрешното заседание на щаба на град Мизия бяха набелязани допълнителни мерки за недопускане на нови наводнения предвид...

Членове на Гражданския съвет на РБ издигнаха Радан Кънев за лидер

http://www.mediapool.bg/chlenove-na-grazhdanskiya-savet-na-rb-izdignaha-radan-kanev-za-lider-news223417.html

Петнадесет от членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха в сряда, че подкрепят председателя на ДСБ Радан Кънев за лидер на дясноцентристката коалиция.   В понеделник Кънев подаде оставка като говорител на реформаторите в израз на несъгласие със задкулисните разговори, водени от негови колеги от блока с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Актът на Кънев възкреси веднага разговора за нуждата от лидер на Реформаторския блок.   В тази ситуация подкрепата на значителна част от членовете на Гражданския съвет за Радан Кънев трудно ще бъде заобиколена. В съвета членуват 39 души, но политическата квота в него е от 15 члена – по трима представители от партия.   Представителите на гражданския сектор са 24 души, а именно 15 от тях обявиха подкрепата си за лидера на ДСБ. Това са проф. Нели Огнянова, проф. Тодор Танев, Стоян Радев, Юлиана Николова, Виктор Лилов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Петър Славов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов, Гергана Николова, Даниела Таринска, Зора Генчева и Ралица Ковачева. Те настояват председателят да бъде избран възможно най-скоро. Едновременно с това Гражданският съвет към блока излезе в сряда с официален призив за заздравяване на коалицията преди изборите и като мярка в тази посока бе посочена избор на лидер на реформаторите. Втората стъпка, според Гражданския съвет, е да се свика в началото на септември общ конгрес на партиите в блока, за да продължи консолидацията и разширението на политическата формация.   "Изборът на председател на Реформаторския блок е добър ход, за да може проектът да стане по-сигурен и по-дългосрочен. Това бих предложил аз, говоря от собствено име. Аз бих предложил Радан Кънев със следните аргументи - на първо място, той се наложи медийно. Много трудно би било тепърва някой друг да бъде налаган до изборите. На второ място, чисто ценностно на мен ми допада този човек, имаме съвпадения в голяма част от идеите и нещата, за които се борим. Един такъв избор за мен е логичен. Това не означава, че няма много други качествени хора в Реформаторския блок”, коментира Мартин Димитров, цитиран от "Дарик".   В понеделник Радан Кънев отправи много остра критика към част от своите партньори в блока и наред с това и към целия политически живот в страната. Той заяви, че партиите се държат така сякаш резултатът от изборите е ясни и всички се борят "за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт”.

Центърът на Киев се е превърнал в заплаха за жителите и гостите на града

http://www.mediapool.bg/tsentarat-na-kiev-se-e-prevarnal-v-zaplaha-za-zhitelite-i-gostite-na-grada-news223416.html

Площад "Независимост" в центъра на Киев се е превърнал в заплаха за жителите и гостите на украинската столица, заяви днес по телевизия "Пети канал" Зорян Шкиряк, съветник на вътрешния министър, цитиран от осведомителните агенции.   За съжаление днес на Майдана са намерили убежище политически маргинали, криминални и други подобни елементи, алкохолици и наркомани. Площадът се е превърнал в клоака. Това място и намиращите се там лица са пряка заплаха за киевчани и гостите на столицата, каза Шкиряк.   Съветникът разказа за задържането на няколко десетки души "с оръжие, гранати, палки и хладно оръжие", които искали да прогонят собственика на ресторант, за да го дадат на друг.   Според Шкиряк заради постоянните скандали, сбивания и побои над журналисти площадът е станал опасно за живота на гражданите място. Безспорно на това трябва да се сложи край. Ние сме против това някой да гони друг от Майдана, но ще се опитаме в достъпна форма да обясним на хората, че така повече не може, добави съветникът на вътрешния министър.

Първанов: АБВ е единствена партия, която обсъжда с обществеността програмата си за развитие на страната

http://www.cross.bg/purvanov-stranata-partiya-1424198.html

/КРОСС/ АБВ е първата и единствена партия към момента, която обсъжда с обществеността програмата си за развитие на страната. Това каза на пресконференция във Варна президентът на Р България /2002 - 2012/ и лидер на партия АБВ Георги Първанов. Според него, част от обяснението за липсата на политически дебати в страната, броени дни преди парламентарния вот, се състои в това, че много от другите партии са заети с тежки вътрешни проблеми, а в някои тече и разпад. „Дебатът е сведен до нула", подчерта Първанов. Лидерът на АБВ прогнозира, че предстоящата предизборна кампания по нищо няма да се различава от предходната. Пред медиите във Варна Първанов разясни, че предложенията на АБВ са насочени към промяна на държавното устройство и установяване на президентска република, въвеждане на смесена избирателна система със силен мажоритарен вот, борба с корупцията, рязко намаляване на субсидиите за партиите, реформа в съдебната система, въвеждане на почасово заплащане на труда, както и активна демографска политика, подобряване на икономическото състояние на обществото. Първанов коментира, че ключ за повишаване на доходите на гражданите е възраждане на българското производство. „Българската икономика има своят потенциал, въпросът е искаме ли и можем ли да го направим", каза Първанов. Георги Първанов коментира и възможността за бъдещи коалиционни отношения на АБВ с други партии

Служебното правителство ще защити кандидатурата на Кристалина Георгиева на 30 август

http://politics.actualno.com/Slujebnoto-pravitelstvo-shte-zashtiti-kandidaturata-na-Kristalina-Georgieva-na-30-avgust-news_43668.html

На 30 август предстои Европейски съвет, на който България ще защити кандидатурата на Кристалина Георгиева за европейски комисар. Това посочи новият, служебен външен министър Даниел Митов в предаването...

За ден и половина са събрани над 100 хил. лв. за Мизия

http://society.actualno.com/Za-den-i-polovina-sa-sybrani-nad-100-hil-lv-za-Mizija-news_43667.html

"Това, което стана в Мизия, е много по-голямо от това, което стана в кв. "Аспарухово" във Варна и в Добрич", каза пред БНР Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. ...

Космическият апарат "Розета" вече е в орбита около комета

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kosmicheskiiat-aparat-rozeta-veche-e-v-orbita-okolo-kometa-6019242

"Розета" достигна до предназначението си и се доближи на 100 км от кометата "Чурюмов-Герасименко" (отстояща на 400 милиона км от Земята). Целта е да бъде по-добре проучена еволюцията на Слънчевата система от времето на създаването й

Бременна заразена със СПИН в Стара Загора

http://www.cross.bg/spin-hivspin-dvama-1424197.html

Стара Загора /КРОСС/ Нови шест случая на заразени с вируса на СПИН са регистрирани в Старозагорско от началото на годината.„Това са четири жени и двама мъже между 22 и 55 години, като сред дамите има и бременна", съобщи шефът на отдел „Противоепидемичен контрол" в регионалната здравна инспекция д-р Таня Перчемлиева.И шестимата били от двете най-рискови групи - наркозависими и хомосексуални. ХИВ-инфекцията при четирима от тях е била открита при изследвания в кабинета за анонимно и безплатно консултиране на СПИН в здравната инспекция.Опасната зараза при другите двама е била засечена при изследване в кръвни центрове или лечебни заведения и информацията е изпратена директно в Националния център по ХИВ/СПИН. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното министерство 90 на сто от новорегистрираните са пипнали инфекцията след сексуални контакти.Д-р Перчемлиева отказа да съобщи повече подробности за статуса на бременната вирусоносителка по обясними причини за дискретност. Тя обаче призна, че бъдещите майки наистина рядко попадат в списъка на новорегистрираните ХИВ-позитивни. Според специалистите, ако майката се подложи на антивирусно лечение в първите три месеца от бременността, вирусът можел да не се предаде на плода и новороденото да не бъде заразено, съобщи standartnews.com.

Пак се смръщи над Враниловци, а още личат белезите от бедствието

http://www.bnews.bg/article-113125

350-те жители на габровското село Враниловци имат нужда от около 1 млн. лв. ,за да поправят инфраструктурата и пострадалите домакинства от наводнението, станало на 28-29 юли. Небето над селото отново е тъмно и гърми, а местинте се молят да не вали.

Кюрди от Ирак, Сирия и Турция започнаха офанзива срещу джихадистите

http://www.mediapool.bg/kyurdi-ot-irak-siriya-i-turtsiya-zapochnaha-ofanziva-sreshtu-dzhihadistite-news223415.html

Кюрдски, сирийски и турски бойци в Ирак започнаха съвместна офанзива срещу джихадистите в района на Мосул в Северен Ирак, предаде Франс прес. Според високопоставен представител от Иракски Кюрдистан кюрдски бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция и сирийски кюрди от Партия на демократичния съюз (ПДС) провеждат операция срещу джихадистката организация "Ислямска държава" (ИД) в района на град Синджар, а иракски кюрдски бойци (пешмерга) се опитват да завземат зоните, разположени на север и изток от град Мосул. ИД успяха през уикенда да прогонят кюрдите от множество селища около Мосул, сред които градовете Синджар и Зумар, нанасяйки сериозни поражения на бойците пешмерга, които се смятат за ефикасни и организирани. В резултат на това в понеделник ПКК призова всички кюрди да се надигнат срещу джихадистите, ПДС също изпрати свои сили, а правителството в Багдад нареди военновъздушните сили на страната да осигурят поддръжка от въздуха на кюрдските сили, воюващи с джихадистите. Подкрепата от Багдад е рядък пример за сътрудничество между правителството и кюрдските сили и показва, че обстановката в Северен Ирак е силно изострена, коментира по този повод Франс прес.

Министър Васил Щонов очерта приоритетите в своето управление

http://www.cross.bg/shtonov-stoiinev-ministur-1424196.html

/КРОСС/ „Въпреки че мандатът на служебното правителство е кратък, ние можем да поставим основите за стабилизиране на страната", каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност. Той очерта три основни акцента в предстоящата си работа. Първо ще се запознае с реалното състояние на икономиката и енергетиката, както и с големите енергийни проекти като газопровода „Южен поток" и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". „Идеята за създаването на енергиен борд е той да представлява енергиен съвет, в който да се включат всички участници на енергийния пазар", обясни министър Щонов. По думите му в енергийния борд ще бъдат включени и експерти от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, което ще спомогне за широк публичен дебат. Министър Васил Щонов бе категоричен, че всички решения ще се взимат в условията на пълна прозрачност. Той обърна внимание още, че акцент ще бъде поставен и върху развитието на малкия и средния бизнес в България. Според него причините за спирането на процедура по оперативна програма „Конкурентоспособност" трябва да се изяснят. Той подчерта, че ще направи всичко възможно да се отразят нередностите и да се създадат условия за довършване усвояването на средствата по тази и следващата програма

Стойнев си тръгна и завеща проблемите с ВЕИ-тата

http://www.bnews.bg/article-113128

Служебният министър на икономиката Васил Щонов ще се фокусира върху три цели - запознаване с реалното състояние на икономиката; енергийния борд и развитие на малките и средни предприятия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване