Клавирен концерт на Дамян Туджаров и Павел Марков предстои в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jdGb7anAhvg/

„Вдъхновение“ – клавирен концерт на Дамян Туджаров и Павел Марков ще се състои на 14.08.2014 г. /четвъртък/ от 21.00 ч. в НЧ „Просвета 1888”гр. Поморие. В програмата са включени произведения от Бетховен, Шопен, Рахманинов и Стравински.

Дамян Туджаров е роден през 1981 г. в Плевен. До 20 годишна възраст живее в Поморие.

Започва да учи пиано на 5 годишна възраст при клавирната педагожка Елена Пеева в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас (тогава Средно музикално училище). Завършва през 2000 г. ГПАЕ „Гео Милев” – Бургас и като частен ученик НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. Същата година е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. През 2001 г. заминава за Италия като студент на проф. Паоло Поличе, дипломира се през 2003 г. с максимален брой точки и похвала в Държавната консерватория за музика „Фаусто Торрефранка” – Вибо Валенция. Продължава обучението си в Международната политехника „Наука и изкуство” – получава академична диплома второ ниво през 2005 г., завършва и НМА в София при проф. Атанас Куртев.

Квалификация: Майсторски класове при Паоло Поличе (1999), Борис Блох(2000), /, Микеле Марвули / 2003/, Франсоа–Жоел Тюлие /2003/, Серджо Пертикароли / 2006/. Завършва и курсовете за музикален перфекционизъм в Академията „Санта Чечилия” – Рим при Маестро Серджо Пертикароли (пиано), а по-късно и при Маестро Карло Фабиано (камерна музика).

Конкурси и концерти: има множество участия и награди от национални и международни конкурси и фестивали в Япония, България, Италия. Концертира соло, в клавирно дуо, с камерни формации и като акомпанятор в Италия – в Auditorium Parco della Musica – Рим, Флоренция и др., България, Тайван – в Националната концертна зала в Тайпей, Германия – в залата на Университета в Хале с виолончелистите Михаил Горохов и Давид Коен, Норвегия, Испания. Участва в реализирането на CD с „ Пролетно тайнство” на И.Стравински в лична (на състава) преработка за клавирно дуо и ударни инструменти и Соната на Б.Барток за клавирно дуо и перкусии.

Работа: Провеждал е майсторски класове по пиано от 2004 г. до сега в различни градове на Италия и в Хале, Германия. Бил е преподавател – акомпанятор на майсторски класове на Фабрицио Мелони / първи кларинет на Миланската скала /, на кларинетиста Калоджеро Палермо, на Лука Бенучи от „Маджо Фиорентино”, на пианиста Леонел Моралес и др. Журирал е на конкурси в Катандзаро / 2005 и 2006г./, на Международен конкурс А.М.А. Калабрия – Ламеция Терме / 2009 и 2010 г./, „Villa de Xàbia”- Испания (2013), Рим ( 2014).

В момента е преподавател по пиано в Консерваторията „Санта Чечилия” – Рим и в Консерваторията „Фаусто Торрефранка” – Вибо Валенция.

Павел Марков е роден в град Поморие през 1991г.

През 2010г. завършва средното си образование в НУМСИ ,,Проф. П. Владигеров‘‘, гр. Бургас. В развитието си там под ръководството на известния музикален педагог Рада Чомакова, той събира голям брой отличия от национални и международни клавирни конкурси.

В същата година той е приет и започва висшето си образование в ,,Кралската консерватория на Шотландия‘‘, където печели престижната пълна стипендия. Още през втората година на обучние там, той печели конкурс, чиято награда е и дебютът му като солист на Кралския шотландски национален оркестър.

След като тази година завърши Бакалавър с почести в изпълнението на пиано, той ще продължи обучението си в Кралския колеж за музика в Лондон.

Павел Марков ще вземе учатие на 12.08.2014 /вторник/ в Гала концерта на пианистите, с участието на представители на Българската и Руската клавирна школа. “Piano – Gala” ще се проведе в НЧ „Просвета 1888”от 20,30 ч. В програмата присъстват най-добрите виртуозни изпълнения от златния репертоар на клавирното изкуство.

 

 

Служебните министри ще дадат по 300 лв. от първото си възнаграждение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tlrdwZcP2eQ/

Ускоряваме работата по апликационните форми, за да могат бързо да бъдат отстранени щетите и да ангажираме средства от Фонда за европейска солидарност.  Шансът да получим средства е много голям, заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след правителственото заседание във връзка с бедственото положение в различни райони на страната. Премиерът напомни, че държавният бюджет не беше актуализиран, а се оказва, че фондът за покриване на щетите при бедствия, е на практика изчерпан. Проф. Близнашки подчерта, че в момента се търсят резерви и средства от различни програми.

„Разчитаме на европейска солидарност, но добре би било като нация да покажем съпричастност с нашите сънародници. Нашият призив е да се откликне на кампанията, провеждана от БЧК и да се съберат колкото се може повече средства“, каза премиерът. По инициатива на министър-председателя служебните министри ще дадат по 300 лв. от първото си възнаграждение в израз на съпричастност. „Това е един благороден акт и призовавам всички според възможностите си да се отзоват и да покажем, че като нация сме в състояние да откликнем на болките и тревогите на нашите сънародници“, каза още проф. Близнашки. Той заяви намерението си скоро да посети пострадали от наводненията райони.

Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Йордан Бакалов отбеляза, че на първото си заседание служебното правителство се запозна с доклад на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов за ситуацията в засегнатите от пороите региони. „Взети са мерки във връзка и с днешните дъждове. Екипите са на терен. Нещата на този етап са под контрол доколкото е възможно“, отчете вътрешният министър Йордан Бакалов. Той добави, че се работи и по отношение на молбите за подпомагане. Бакалов акцентира върху изводите, които трябва да се направят в резултат на природните бедствия, които се случиха. „За съжаление за пореден път повтаряме едни и същи грешки, а именно –  три дни по- рано се е знаело, че ще има такава приливна вълна“, каза министър Бакалов. Той напомни, че българите, както и останалите европейци се налага да извършват тренировки във връзка с такива събития. За съжаление при нас тези тренировки остават само на книга, коментира още Йордан Бакалов.

 

Културният министър ще инициира разговори за проблемите в духовната сфера

http://www.moreto.net/novini.php?n=260358

Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера чрез журналистите, присъстващи на церемонията по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович днес в министерството.

Руски хакери разполагат с имената и паролите на над 1.2 млрд. души

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/06/2357103_ruski_hakeri_razpolagat_s_imenata_i_parolite_na_nad_12/?ref=rss


Група руски хакери притежава най-голямата база данни с потребителски имена и пароли в историята. Хакерите са се сдобили с данните на 1.2 млрд. акаунта и над 500 млн. имейл адреса, казват от компанията Hold Security, цитирани от в. The New York Times.

Информацията е генерирана от 420 хил. уебсайта в продължение на няколко години. Жертви на хакерите са станали както много популярни онлайн дестинации, така и по-малки интернет страници.

Hold Security вече са уведомили повечето...

Закриват 18 университета в Албания - продавали дипломи

http://www.cross.bg/yniversiteti-albaniya-stydenti-1424194.html

/КРОСС/ Албанското правителство обяви затварянето на 38 образователни институции, съобщава скопският вестник „Дневник". След проверки от страна на албанското министерство на образованието ще бъдат закрити 18 университета, а 13 имат временна забрана за работа, докато не бъде взето ново решение. Също толкова университети - 13, ще продължат своята нормална дейност, но при условие че отстранят недостатъците си. Предложено е също да бъде закрита Академията на изкуствата в Шкодра и шест филиала на обществения университет. Студентите, които са се записали в закритите университети, ще бъдат разпределени в други частни или държавни висши учебни заведения. В момента в държавни и частни университети в Албания учат 176 хил. студенти. Докладът дава гласност на множество необичайни явления, открити при контрола. Имало например студенти, които плащали за обучението си с дърва за огрев. Според документа 70,5% от образователните институции в Албания имат проблеми с правните критерии, пише Преса. „Днес образователната система е превърната в пирамидална схема за измама във вреда на албанските семейства. Съжалявам за семействата. Предишното правителство си купуваше мир, за да не се изправи пред безработицата на младите, създавайки илюзия сред децата, че стават инженери или лекари", заяви премиерът Еди Рама, наричайки дипломите „хартия без стойност".

Културният министър: Няма да хвърлям вина върху предшествениците си

http://frognews.bg/news_74253/

Има доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза новият министър на куртурата Мартин Иванов.

Наводненията и плащанията по европроектите са първите задачи на новия кабинет

http://www.mediapool.bg/navodneniyata-i-plashtaniyata-po-evroproektite-sa-parvite-zadachi-na-noviya-kabinet-news223414.html

Служебните министри ще дадат личен пример като отделят по 300 лв. от първата си заплата за бедстващите в пострадалите от наводненията райони. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки след първото заседание на правителството, което се проведе часове след церемонията по предаването на властта.   Решаване на проблема с наводнените райони в Северозападна България и най-силно засегнатата община Мизия, отпушване на плащанията по спрените европраграми "Околна среда" и "Регионално развитие", изчистване на забележки в Споразумението за партньорство с ЕС и ревизия на бюджета ще са първите задачи, с които ще се захванат министрите от служебния кабинет.   Решаването на проблема със затворената Корпоративна търговска банка най-вероятно ще остане за следващия редовен кабинет. Важните енергийни проекти като изграждането на газопорвода "Южен поток" и акционерно споразумение с американската "Уестигхаус" за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" кабинетът тепърва ще се запознава, преди да излезе с позиция.   При приемането на властта служебните министри повториха приоритетите, възложени им от президента Росен Плевнелиев и всички подчертаха, че ще им бъде трудно заради скромния финансов ресурс, с който разполагат.   Вторият ешелон на властта ясен до края на седмицата   До края на седмицата ще са ясни зам.-министрите, както и новите назначения на ключови постове в държавната администрация.   Всички зам.-министри от кабинета на Пламен Орешарски са подали оставки. На някои от тях им е било предложено да останат на постовете си, но засега не е ясно кои ще останат. По-вероятно е почти всички зам.-министри да са нови.   Външният министър Даниел Митов каза, че ще има двама нови заместници, но се въздържа да обяви имената им, преди да бъдат назначени от премиера.   Министерството на вътрешните работи ще има трима заместници, като е единият е Филип Гунев, който беше и в предишния служебен кабинет, съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. Според неофициална информация другите му двама заместници ще са бившият шеф на полицията в Смолян Кирил Хаджихристев и прокурорът Андрей Янкулов.   Служебният премиер Георги Близнашки заяви, че екипът му от съветници "в основни линии е избран" и предстои да бъде обявен публично.   Близнашки увери, че министрите няма да прибягват към "никакви чистки или прояви на реваншизъм", но ще се разделят с хората с "политически пристрастия" и тези, които участват в корупционни схеми.   В още първия ден с поста си се раздели началникът на Дирекцията за строителен контрол арх.Николай Христов. Той е бил поканен на среща от министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева, която му е съобщила, че не желае да работи с него. Веднага на място си подадох оставката, каза арх. Христов пред Mediapool.   Най-вероятно промени е имало и в други ключови ведомства, но официална информация към момента няма.   Помощ от фонда за европейска солидарност за наводнените райони   Кабинетът ще ускори изпращането на необходимите документи за получаване на помощ от Фонда за европейска солидарност, съобщи служебният премиер. Решението е взето на правителственото заседание. Според Близнашки шансовете да получим парична подкрепа са големи, защото това е "най-бедният регион в ЕС".   По думите му обаче не трябва да разчитаме само на европейската помощ, а да "покажем и национална съпричастност към нашите сънародници". Той призова хората да откликнат на кампанията, провеждана от БЧК и да се съберат колкото се може повече средства. "Има достатъчно заможни хора у нас", които могат да помогнат, каза Близнашки.   Той съобщи, че националният фонд за покриване на щетите при бедствия е изчерпан и в момента се търсят резерви и средства от различни програми. Добре е, че поне парламентът отпусна допълнителни 50 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията, посочи Близнашки.   В четвъртък бедстващото градче Мизия ще бъде постено от министрите на вътрешните работи Йордан Бакалов и на социалната политика Йордан Христосков, а след това и от служебния премиер Близнашки.   На първото си заседание служебният кабинет се е запознал с доклад на директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов за ситуацията в засегнатите от пороите региони. "Нещата на този етап са под контрол доколкото е възможно", отчете Йордан Бакалов. Той добави, че се работи и по молбите за подпомагане.   Работата под напрежение заради орязаните разходи   След като парламентът отказа да направи актуализация на държавния бюджет, а реши да ореже разходите на министерствата със 17%, това "ще постави под сериозно напрежение работата на служебното правителство", каза финансовият министър Румен Порожанов при встъпването си в длъжност.   Кабинетът ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза, както и ще подготви проект за актуализация на бюджета за тази година, за да може новото правителство да е наясно със ситуацията, допълни Порожанов.   "Трябва да се направи всичко възможно да се разплатят средствата по спрените оперативни програми, за да не бъдат загубени парите от ЕС", продължи той.   Дефицитът за първите шест месеца на годината е 995 млн. лв. Основната част от него, над 50%, е заради разплатените евросредства, които все още не са възстановени от ЕК, каза от своя страна вече бившият финансов министър Петор Чобанов. Според него с предложената, но отхвърлена от парламента актуализация на бюджета, са се давали по-добри възможности и фискални буфери в ситуация, в която непрекъснато се стоварват шокове върху икономиката.   Актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства, което ще бъде голямо предизвикателство сега, каза Порожанов. Той посочи, че фискалният резерв от 8.2 млрд. лв. в края на юли създава устойчивост, в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит. В същото време обаче в началото на 2015 г. трябва да се обслужат големи плащания - близо 1.7 млрд. лв. по дълга, както и близо 1.1 млрд. лв. авансови плащания субсидия за земеделците, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв.   Най-големите притеснения обаче са свързани с неизпълнение на приходната част спрямо заложеното, което в различните оценки варира между 650 и 850 млн. лв., посочи Порожанов.   Чобанов отчете, че при НАП има добро изпълнение на приходите, но това не може да се каже за агенция "Митници". Тъй като фискалният резерв е на добро ниво, ако има актуализация на бюджета веднага след изборите може да се изчистят някои създадени дисбаланси, смята Чобанов.   За смяна на ръководствата на приходните агенции е рано да се говори, първо трябва да се направи анализ, каза Румен Порожанов. Той уточни, че засега е ясен само един негов заместник, но отказа да посочи името му.   На фокус са европрограамите   По отношение на Споразумението за партньорство с ЕК, което служебният кабинет предстои да подпише, все още не е фиксиран броят на градовете, които ще получат подпомагане по новата програма "Региони в растеж". Позицията на България е за 67 града, но ЕК настоява да се ограничат до 36. Отиващият си регионален министър Десислава Терзиева каза, че са оставили този въпрос отворен за да не се блокира процеса по одобряване на документа.   Правителството на Орешарски не се съобрази с редица препоръки на Еврокомисията и зачеркна някои основни моменти в него, подготвени от предишния служебен кабинет. Такъв например е приемането на Закона за еврофондовете, както и реформите в здравеопазването и образованието, които са свързани със затваряне на болници и училища.   Оперативна програма "Транспорт" е в изключително драматично състояние с риск магистралите да не бъдат построени. Вицепремиерът Екатерина Захариева отчете това като "леко изоставяне", но транспортният министър Николина Ангелкова обяви, че това ще бъде основният й приоритет в работата.   Въпреки притеснителното състоянието на бюджета, ще се търсят резерви да не се спира строителният сезон. Забавянето в разплащането е демотивирало строителите и общините, посочи Захариева.   Според Порожанов не е било редно в последния ден отиващото си правителство да отпуска 166 млн. лв. на оперативна програма "Околна среда", но се надява всичко с плащанията да е проверено. Финансовият министър открои като една от амбициите си извършването на плащанията по спрените оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", за да могат да бъдат парите заявени и признати от ЕК. Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем, коментира Порожанов.   Захариева предупреди от риск на загуба на средства по редица оперативни програми в края на годината. Заради затворената КТБ е блокирана работата по обновяването на домовете за 50 млн. лв., като строителството едва ли ще започне през тази година.     Няколко варианта за пенсионна реформа   Служебното правителство ще остави няколко варианта с финансови разчети за реформи в пенсионната област, каза социалният министър Йордан Христосков.   На първо място ще бъдат предложени варианти за ранното пенсиониране на хората, работещи в първа и втора категория труд. Всички разработени предложения ще са с финансови разчети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, посочи Христосков.   По думите му вариантите ще са продължение на работата на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, създаден от предшественика му Хасан Адемов.

Наводненията и плащанията по европроектите са първите задачи на новата власт

http://www.mediapool.bg/navodneniyata-i-plashtaniyata-po-evroproektite-sa-parvite-zadachi-na-novata-vlast-news223414.html

Решаване на проблема с бедствените наводнения в Северозападна България и най-силно засегнатата община Мизия, отпушване на плащанията по спрените европраграми "Околна среда" и "Регионално развитие", промени в Споразумението за партньорство с ЕС и ревизия на бюджета ще са първите задачи, с които ще се захванат министрите от служебния кабинет. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, на финансовия министър Румен Порожанов и на социалната политика Йордан Христосков.   Часове след церемонията по предаване на властта в сряда, служебното правителство се събира на първо заседание.   Все още не са обявени екипите, с които ще работят служебните министри. В първите си изяви те повториха приоритетите, възложени им от президента Росен Плевнелиев и специално подчертаха, че ще им бъде изключително трудно заради скромния финансов ресурс, с който разполагат.   Ограничаването на разходите на министерствата ще постави под сериозно напрежение работата, коментира служебният министър на финансите Румен Порожанов при приемането на поста от министъра в оставка Петър Чобанов.   Служебният кабинет ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза, както и ще подготви проект за актуализация на бюджета за тази година, за да може следващото правителство да е наясно със ситуацията.   Според Порожанов трябва да се направи всичко възможно да се разплатят средствата по спрените оперативни програми, за да не бъдат загубени парите от ЕС.   Актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства, напомни той. Пет процента от бюджета на тези министерства се ограничава - ако те и в момента работеха на 90% от разходите си и ако бяха направени реформи в тях, бихме приели това ограничение за нормално, но сега това ще е голямо предизвикателство, коментира Порожанов и добави, че ще се приложат възможните законови инструменти за решаване на казуса. Фискалният резерв в края на юли бе 8.2 млрд. лв. - това създава устойчивост в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит, отбеляза Порожанов.   Той обаче напомни, че през януари 2015 г. трябва да се обслужат големи плащания - близо 1.7 млрд. лв. по дълга, близо 1.1 млрд. лв. авансови плащания за земеделската политика, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв. Порожанов отбеляза, че има неизпълнение на приходната част спрямо заложеното, което в различните оценки варира между 650 и 850 млн. лв. При разходна политика в рамките на заложените разходи това ще доведе до увеличаване на дефицита, заяви Порожанов. Служебният финансов министър открои като една от амбициите си извършването на плащанията по спрените оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", за да могат да бъдат парите заявени и признати от ЕК. Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем, коментира Порожанов. В отговор на журналистически въпрос Петър Чобанов каза, че основната отговорност за КТБ е на БНБ, която трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и тогава ще се вземат законови решения.   Бяха направени няколко опита да не се блокират средствата в КТБ, но тези предложения не бяха приети, припомни Чобанов.   Румен Порожанов коментира, че засега е ясен само един негов заместник, който обаче няма да съобщи до официалното му назначение, а за смяна на ръководствата на агенции е рано да се говори.   Чобанов отчете, че при НАП има добро изпълнение на приходите, но това не може да се каже за агенция "Митници".   Тъй като фискалният резерв е на добро ниво, ако има актуализация на бюджета веднага след изборите, може да се изчистят някои създадени дисбаланси, смята Чобанов.   Промени в Споразумението за партньорство с ЕС   За корекции в Споразумението за партньорство намекна вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя посочи, че не е фиксиран броят на градовете, които ще получат подпомагане по новата програма "Региони в растеж". Позицията на България е за 67 града, но Еврокомисията настоява да се ограничат до 36. Досегашният регионален министър Десислава Терзиева обясни, че са оставили този въпрос отворен, за да не се блокира одобряването на документа.   Най-вероятно ще има и други корекции в споразумението за партньорство, след като правителството "Орешарски" не се съобрази с редица препоръки на Еврокомисията и зачеркна някои основни моменти в него, подготвени от предишния служебен кабинет. Такъв например е приемането на Закона за еврофондовете, както и реформите в здравеопазването и образованието, които са свързани със затваряне на болници и училища.   Оперативна програма "Транспорт" е в изключително драматично състояние с риск магистралите да не бъдат построени. Захариева отчете това като "леко изоставяне", а транспортният министър Николина Ангелкова обяви, че това ще бъде основният й приоритет в работата.   Въпреки притеснителното състояние на бюджета, ще се търсят резерви, за не спира строителният сезон, каза Захариева. Забавянето на разплащанията е демотивирало строителите и общините, уточни тя.   Според Порожанов не е било редно в последния ден отиващото си правителство да отпуска 166 млн. лв. на оперативна програма "Околна среда", но се надява всичко с плащанията да е проверено.   Захариева предупреди от риск на загуба на средства по редица оперативни програми в края на годината. Заради затворената КТБ е блокирана работата по обновяването на домовете за 50 млн. лв., като строителството едва ли ще започне през тази година.   Няма нужда от две строителни министерства   Като определена за министър на две министерства – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране, Захариева отбеляза, че това показва позицията на президента Росен Плевнелиев двете ведомства да са едно цяло. Сливането им обаче би означавало отново да бъде спряна работата три месеца и затова са се отказали от тази идея. Допълнителна трудност е свързана с това, че ще са необходими промени в редица закони.   Няколко варианта за пенсионна реформа   Служебното правителство ще остави няколко варианта с финансови разчети за реформи в пенсионната област, каза социалният министър Йордан Христосков.   На първо място ще бъдат предложени варианти за ранното пенсиониране на хората, работещи в първа и втора категория труд. Всички разработени предложения ще са с финансови разчети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, посочи Христосков.   По думите му вариантите ще са продължение на работата на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, създаден от предшественика му Хасан Адемов.

Световна комикс мания завладява София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232424

Възраждането на комикс културата в България продължава с първата международна комикс изложба в Националния изложбен център за съвременно изкуство на ул. “Шипка” 6 в София. Тя ще бъде отворена за посетители на 15 август и ще продължи цял месец. Официалното откриване обаче е на 3 септември, когато ще бъдат връчени и награди.
В галерията ще бъдат Възраждането на комикс културата в България продължава с първата международна комикс изложба в Националния изложбен център за съвременно изкуство на ул. “Шипка” 6 в София. Тя ще бъде отворена за посетители на 15 август и ще продължи цял месец. Официалното откриване обаче е на 3 септември, когато ще бъдат връчени и награди. В галерията ще бъдат

Опасни ли са пешеходните пътеки!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/opasni-li-sa-peshehodnite-puteki_33534/

Добър ден, пише Ви д-р Кирилов,

Имате моите адмирации, за моста при кв. Тева. Отново – благодарение на вашият сайт, общината се погрижи за ремонта там.

Щеше ми се да изкажа моите забележки, относно три проблемни точки:

1.) Тъй като съм шофьор и напоследъка, забелязвам, че от общината са „нацвъкали”, на доста места нови пешеходни пътеки. Моето запитване е – няма ли начин да бъдат съчетани с изкуствена неравност т.нар. „легнали...

Продължава

Основната ни цел е да помогнем на хората от районите, засегнати от проливните дъждове

http://press.mvr.bg/NEWS/news140806_06.htm

Това заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов след първото заседание на служебното правителство. Една от точките в дневния ред бе запознаване с информация за ситуацията и предприетите мерки след бедствието в община Мизия

Жена оцеля по чудо след жестока катастрофа край Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232593

38-годишната бургазлийка, която тази сутрин заби „Пежо“-то си в ТИР край „Кроношпан“, се е разминала само с дребни прорезни рани и вече е изписана за домашно лечение, съобщиха от МБАЛ-Бургас.
Френското возило бе смазано до неузнаваемост след жестокия сблъсък. „Ударът беше жесток, мислихме, че хората в колата са издъхнали на място. 38-годишната бургазлийка, която тази сутрин заби „Пежо“-то си в ТИР край „Кроношпан“, се е разминала само с дребни прорезни рани и вече е изписана за домашно лечение, съобщиха от МБАЛ-Бургас. Френското возило бе смазано до неузнаваемост след жестокия сблъсък. „Ударът беше жесток, мислихме, че хората в колата са издъхнали на място.

Фандъкова праща в Мизия архитекти за експертна оценка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232589

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел „Контрол по строителната дейност” Влади Калинов. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Задачата на столичния екип е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението, Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел „Контрол по строителната дейност” Влади Калинов. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Задачата на столичния екип е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението,

Щонов: Искам енергиен борд. Стойнев: Внимавай с консултантите

http://offnews.bg/news/n_1/n_373027.html

Искам да направим енергиен борд, в който да се включат всички участници на енергийния пазар. В борда ще бъдат включени и експерти от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, което ще спомогне за широк публичен дебат. Това обяви на церемонията при приемане на поста министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Вече бившият икономически министър Драгомир Стойнев обаче веднага го посъветва да внимава с външните консултанти и в енергийния борд да няма служители на ВЕИ сектора. Щонов поиска седмица аванс от журналистите, за да се запознае с реалната ситуация на пазара - "не само в енергетиката, но и в икономическия сектор". Той обеща пълна информация за големите енергийни проекти - газопроводът „Южен поток“ и изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.  Приоритет за новия икономически министър ще е и развитието на бизнеса за малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми.  Причините за спирането на процедура по оперативна програма „Конкурентоспособност“ трябва да се изяснят. Парите от Европа са много важни за нас, те допринасят за устойчивото развитие на страната, допълни Щонов.

Риана иска да купи британски футболен отбор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232585

Риана иска да купи британски футболен клуб и да основе спортна академия на родния си остров Барбадос, съобщи БГНЕС.
26-годишната певица обясни, че е "наистина сериозна" в намерението си да стане собственик на английски футболен отбор. Тя дори искала съвет от приятеля си от Челси Дидие Дрогба.
"Първоначално решихме, Риана иска да купи британски футболен клуб и да основе спортна академия на родния си остров Барбадос, съобщи БГНЕС. 26-годишната певица обясни, че е "наистина сериозна" в намерението си да стане собственик на английски футболен отбор. Тя дори искала съвет от приятеля си от Челси Дидие Дрогба. "Първоначално решихме,

Бургазлийка оцеля по чудо след жестока катастрофа (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232568

38-годишната бургазлийка, която тази сутрин заби „Пежо“-то си в ТИР край „Кроношпан“, се е разминала само с дребни прорезни рани и вече е изписана за домашно лечение, съобщиха от МБАЛ-Бургас.
Френското возило бе смазано до неузнаваемост след жестокия сблъсък. „Ударът беше жесток, мислихме, че хората в колата са издъхнали на място. 38-годишната бургазлийка, която тази сутрин заби „Пежо“-то си в ТИР край „Кроношпан“, се е разминала само с дребни прорезни рани и вече е изписана за домашно лечение, съобщиха от МБАЛ-Бургас. Френското возило бе смазано до неузнаваемост след жестокия сблъсък. „Ударът беше жесток, мислихме, че хората в колата са издъхнали на място.

Ирландец си поръча ковчег под формата на бутилка уиски

http://www.cross.bg/bytilka-kovcheg-jack-1424195.html

/КРОСС/ 48-годишен ирландец подготви за погребението си ковчег с формата на любимата си напитка - бутилка от Jack Daniel's. Анто Уикхъм от Белфаст, който е баща на шест деца, броил за изработването на последния си дом на фирмата Crazy Coffins 3 000 паунда, пише Evoke. "Не искам да имам обичайно погребение. Това трябва да бъде празник на живота. Присъствал съм на много погребения и всички те бяха много тъжни. Искам нещо съвсем различно", казва Уикъм. По думите на ексцентричния мъж, забавното му погребение няма да се ограничи само до нетрадиционния ковчег. Със задачата да превозва голямата бутилка Jack ще се нагърби ремарке на пивоварната компания Guinness.

Риана иска да купи футболен отбор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232574

Риана иска да купи британски футболен клуб и да основе спортна академия на родния си остров Барбадос, съобщи БГНЕС.
26-годишната певица обясни, че е Риана иска да купи британски футболен клуб и да основе спортна академия на родния си остров Барбадос, съобщи БГНЕС. 26-годишната певица обясни, че е "наистина сериозна" в намерението си да стане собственик на английски футболен отбор. Тя дори искала съвет от приятеля си от Челси Дидие Дрогба. "Първоначално решихме,

Възстановяват движението на обществения транспорт по бул. „Трети март“

http://www.moreto.net/novini.php?n=260374

От 7 август се възстановява движението на обществения транспорт по бул. „Трети март“, съобщават от „Градски транспорт“ ЕАД. Автобусни линии №20 и №48 започват да се движат по утвърдения маршрут и разписание. Възстановява се движението и на тролейбусна линия № 88.

Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от конструктори и архитекти

http://www.cross.bg/ekip-fandukova-arhitekti-1424192.html

/КРОСС/ Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти - конструктори и архитекти, ръководен от началника на Отдел „Контрол по строителната дейност" Влади Калинов. Задачата на столичният екип е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението, и да издаде конкретни предписания по отношение на възможните действия.    

Големите плажове са по-опасни при мъртво вълнение

http://www.cross.bg/vulnenie-silov-murtvo-1424193.html

/КРОСС/При мъртво вълнение големите плажове са доста по-опасни от малките. Това предупреди Лавренти Силов, доайен на водното спасяване във Варненска област, цитиран от moreto.net. Причината е, че ефектът на мъртвото вълнение е много по-силен и по-продължителен на големите плажове. В това отношение август е сред най-опасните месеци, тъй като тогава се появяват есенните ветрове, които разбунват морето. Ветровата вълна е тази, която предизвиква мъртвото вълнение. То обаче продължава доста след тоталното утихване на вятъра. На пръв поглед морето е спокойно, без гребен на вълната, но под повърхността му действат силни подводни течения, които образуват дънни ями и прагове и променят дъното. С тях не може да се справи дори и много добър плувец. Основната предпазна мярка при мъртво вълнение е човек да не влиза никога във водата сам. Придружителят е този, който може да окаже или да извика помощ, обясни Силов. Ако все пак човек попадне във вихъра на подводно течение и наблизо няма кой да му подаде ръка, трябва да направи няколко крачки встрани, косо на течението. Така може да се освободи от смъртоносната прегръдка на „подземната река" и да намери спасителния брод. Най-важното обаче е да не се изпада в паника, съветва Силов. Неговата препоръка е при изпадане в подобна ситуация човек да направи всичко възможно да извика за помощ към хората от плажа. Според Лавренти Силов много често червеният флаг не означава, че има мъртво вълнение

Историята на сградата на КТБ на площад "Гарибалди"

http://offnews.bg/news/n_1/n_372981.html

Каква история се крие зад затворените врати на centralata на КТБ на столичния площад "Гарибалди", разказва в снимкова галерия сайтът  "Стара София" . Зданието, в което се помещава централата на Корпоративна търговска банка днес, е паметник на културата и е една от най-представителните банкови сгради в столицата - с впечатляващ външен вид и с дълга история. Сградата е проектирана от архитектурното бюро на Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков в началото на 20-те години на миналия век за централа на Българската търговска банка (известна и като банката на Буров). Тя издига снага на мястото на старата софийска поща на площад "Гарибалди", като строежът е завършен през 1925 година. Българската търговска банка е основана през 1895 година в Русе. Към 1926 г. година централата вече е в столицата, като банката разполага с клонове в квартал "Юч Бунар" и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Търново, Габрово, Лом, Търново, Стара Загора, Хасково, Попово, Трявна и Сливен.

Последното решение на парламента обезсмисля новия Закон за МВР

http://www.mediapool.bg/poslednoto-reshenie-na-parlamenta-obezsmislya-noviya-zakon-za-mvr-news223413.html

Скоростно приетият от 42-то Народно събрание (НС) нов Закон за МВР (ЗМВР), с който бе предвидено 8-процентно увеличение на заплатите на полицаите, както и регламентация на нощния и извънредния труд в системата, на практика се обезсмисля в тази си част от последното решение на този парламент.   Става въпрос за приетото в понеделник орязване на разходите на централните ведомства в полза на бюджета на здравната каса, според което МВР ще трябва да се раздели с 47 млн. лева при 97 милиона планирани за разходи до края на тази година.   "Недоумявам от решението на Народното събрание за съкращение на разходите на отделните министерства. Това не е решение на финансовия министър и на правителството. Бюджетът на Министерството на вътрешните работи е изпилен изцяло и не знам откъде смятат да се съкратят тези милиони, но не трябва да се посяга на заплатите на служителите", заяви в сряда вече бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който предаде властта на служебния си наследник Йордан Бакалов.   При встъпването си в длъжност Бакалов също намекна, че е запознат с казуса, но не пожела да влиза в детайли, докато не види точните разчети. По същото време проблемът с орязването на разходите бе споменат в общ план и от служебния финансов министър Румен Порожанов.   "Ако се гарантират заплатите, авторите на тази промяна би трябвало да кажат откъде тогава ще бъдат съкратени средства. Лично съм гледал бюджета няколко пъти заедно с експертите от Министерство на финансите и той е изпилен докрай, за да се гарантира това увеличение (на заплатите)", добави Йовчев.   По думите му преди последното решение на парламента корекциите в заплащането и обезщетенията за извънреден труд на служителите на МВР са били обезпечени до края на годината, при това – без да се налага да се използват средства от 5-процентния буфер във ведомствения бюджет.   Йовчев поддържаше тази теза и по време на ударното приемане на новия ЗМВР от парламента въпреки постоянните обвинения от ГЕРБ, че кабинетът "Орешарски" лъже полицаите, че ще им увеличи доходите. Като доказателство от опозицията показаха дори отрицателно становище по повод промените в закона, подписано от вече бившия финансов министър Петър Чобанов. Управляващите обаче контрираха, че то датира от началото на годината и вече не било актуално.   Опасенията, че заложеното в новия ведомствен закон подобрение на жизнения статус на полицаите е само "пожелателно" бяха изложено и във ветото на президента Росен Плевнелиев, с което той върна част от текстовете му. "В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР", обяви в началото на юни държавният глава. Впоследствие обаче парламентът преодоля ветото му с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".   "Йовчев ми предава стабилно от кадрова гледна точка министерство и, както разбирам, не толкова стабилно от финансова гледна точка", отбеляза в сряда новият вътрешен министър Йордан Бакалов.   Очаквано като свой основен приоритет той посочи "гарантирането на честни избори, защото именно изборите са тези, които дават началото на всяка една политика". Добави и че ще се постарае "българският народ да не усети каквато и да е смяна в министерството".   "Вложих душа и сърце в това, което правя. Ръководил съм се единствено от желанието да съзидавам и градя. Тръгвам си с гордо вдигната глава и съм убеден, че не оставям бомби или подводни камъни на своя наследник", заключи в края на церемонията предшественикът на Бакалов, декларирайки, че оттук нататък ще помага, а няма да пречи.

М. Димитров пред Фрог: Истината за "Южен поток"-голямата задача на кабинета

http://frognews.bg/news_74252/

Вярвам, че Реформаторският блок ще се яви обединен на изборите. Отговорността е голяма, защото трябва да се даде алтернатива на българските граждани. За мен въпросът за съюз с ГЕРБ в момента е контрапродуктивен. Сега е важно да се вземат мерки, блокът да получи максимален резултат на изборите и да сме незаобиколим фактор в следващия парламент.Това каза за Фрог Мартин Димитров от РБ.

Христосков се захваща с пенсионната реформа

http://frognews.bg/news_74251/

Новият социален министър Йордан Христосков се захваща с пенсионната реформа. Това стана ясно при встъпването му в длъжност.

Кристалина: За мен е чест и отговорност да съм кандидат на България

http://politics.actualno.com/Kristalina-Za-men-e-chest-i-otgovornost-da-sym-kandidat-na-Bylgarija-news_43664.html

За мен е чест и отговорност да съм кандидат на България за втори мандат в Европейската комисия. Това написа на профила си във Фейсбук българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарн...

НАТО: Русия вече има 20 000 ваенни по границата с Украйна

http://europe.actualno.com/NATO-Rusija-veche-ima-20-000-vaenni-po-granicata-s-Ukrajna--news_43666.html

Русия е увеличила броя на войниците си по украинската граница до 20 000 души. В средата на юли на границата имаше 12 000 руснаци, предаде БГНЕС. Според говорителката на НАТО Оана Лунгеску това създ...

Всички общини в Пазарджишко номинираха Пеевски за водач на листата на ДПС

http://politics.actualno.com/Vsichki-obshtini-v-Pazardjishko-nominiraha-Peevski-za-vodach-na-listata-na-DPS-news_43665.html

Делян Пеевски получи номинации за водач на листата на ДПС в областта от всички 9 общини в област Пазарджик, където ДПС има структури, съобщи вчера председателят на Областната организация Юмер Хамза. ...

SOFIX се понижи в трета поредна сесия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d3e8525/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Csofix0Ese0Eponiji0Ev0Etreta0Eporedna0Esesiia0H1776370C/story01.htm

Забавеният консолидиран отчет на Енемона за 2013 г. доведе до повишение на обикновените акции на дружеството и спад на привилегированите


Порожанов: Ревизия на бюджета само след анализ

http://www.moreto.net/novini.php?n=260356

Ще направим анализ на състоянието в МФ и ще направим препоръки какво трябва да се извърши, заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в сградата на Министерството на финансите, където прие поста от Петър Чобанов. Порожанов посочи, че фискалният резерв от 8,2 млрд.

Бум на лаймска болест в Монтанско

http://www.cross.bg/bolest-laiimska-montansko-1424191.html

Монтана /КРОСС/ Бум на лаймска болест в Монтанско. Заради постоянните дъждове през лятото и многото кърлежи в тревите, броят на заболелите в региона е значително по-голям от предишни години, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана.Потвърдените случаи на лаймска болест са четири пъти повече,отколкото през миналата година. Регистрираните случаи на лаймска болест в лечебни заведения в Монтанско са 42.От тях напълно потвърдени са 9, тъй като в повечето случай, след като преминат лечение в болница пациентите не се връщат за повторно изследване след месец, обявиха от инспекцията.

Цигани се учат на здравословно хранене в Ловешко

http://pik.bg/цигани-се-учат-на-здравословно-хранене-в-ловешко-news211011.html

Цигани се учат на здравословно хранене в Ловешко

Сдружение "Знание" насърчава циганите в Ловешко за здравословно хранене и начин на живот - чрез проект "Хранителна кесия", финансиран от фонд "Социална закрила".

Това съобщават от неправителствената организация, цитирани от БТА. Дейностите са насочени към цигани в градовете Летница, Угърчин и Ловеч. Три кулинарни екипа демонстрират приготвяне на евтини и здравословни рецепти и организират дискусии за здравословно хранене. Разработени са образователни материали, а хранителната пирамида със шестте групи храни - въглехидрати, зеленчуци, плодове, млечни продукти, протеини и мазнини, се разяснява с конкретни примери за седмично меню, както и с готови ястия.

От организацията канят всички, които се интересуват от темата, да се включат в демонстрациите. Информация за датите на събитията е публикувана на сайта на сдружение "Знание". Проектът ще продължи до ноември.

Скандално е, ако кабинетът на Орешарски е сменил без търг водеща компания в "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/skandalno-e-ako-kabinetat-na-oresharski-e-smenil-bez-targ-vodeshta-kompaniya-v-yuzhen-potok-news223412.html

Правителството на Орешарски одобрява смяната на водещата компания изпълнител без търг! Разрешението, ако има такова, е дошло от БЕХ.   Това коментира в профила си във Фейсбук енергийният анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев по повод съобщението за излизането на компанията на руския магнат Генадий Тимченко "Стройтрансгаз" от проекта "Южен поток" и заменянето й с компания, дъщерна на Газпром. Същата информация е поместена в сряда и в руското делово издание "Ведомости". Василев обявява решението на българското правителство, ако има такова, за скандално.   Докато не се направи специална комисия за разследване на престъпления по служба във връзка с изпълнението на проектите по Енергийния шлем, както и злоупотреби с власт и влияние, нищо добро не ни чака, продължава експертът. Няма прокуратура, затова ще има ЕК. Цацаров се обезличи тотално. Вероятно си мисли, че е несменяем. Да му напомним, че Искров също има мандат и не можеше да бъде сменен.   Скандалът е по няколко направления, изброява Илиян Василев.   Първо, самият търг е обект на критика и подлежащи на санкция действия от страна на ЕК, защото е опорочен като процедура и като начин на провеждане. Следователно всяка промяна трябва да бъде комуникирана с ЕК, а това очевидно не е направено.   Второ, промяната на едно юридическо лице с друго в консорциума е крещящо нарушение на закона, на утвърдените бизнес стандарти и практики в Европа. Това действие може да се оспори и в съда, тъй ЦЕНТРГАЗ не е участвала, нито спечелила търга, нито е имала отношение към консорциума. Това веднага влиза в съда като порок в процедурата и действията на компанията "Южен поток - България".   Трето, освен всичко друго ЦЕНТРГАЗ е свързано лице с Газпром - филиал - той има конфликт на интереси, което увеличава проектния и инвестиционен риск за нас, тъй като на практика това си става вътрешно-газпромовски проект без никакъв независим контрол или участие от наша страна   Четвърто, но не последно, съгласието на БЕХ, ако такова е дадено, означава, че България или държавна компания е дала съгласието си за заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ, което ни прави съучастници в престъпление, което пък дава възможност за нови процедури срещу България и санкциониране на самата страна и на лицата, които са го направили. Шефовете на БЕХ и министъра на енергетиката Стойнев на първо, място.   Повтарям, ако информацията на руския вестник ведомости е вярна - все пак това е водещ ежедневник.

Сидеров: ГЕРБ, БСП и ДПС заметоха под килима задължителното гласуване

http://www.cross.bg/gerb-liderut-siderov-1424188.html

/КРОСС/ Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Кюстендил. На срещата беше направен разбор на купените от Бареков, ДПС и ГЕРБ гласове, както и предстоящият вот, който също е застрашен от купуване на гласове, манипулиране и фалшифициране. Само задължителното гласуване ще промени нещата, но то е заметено под килима от ГЕРБ, БСП и ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Лидерът на АТАКА подчертал, че служебното правителство се назначава от избрания с измама президент - "герберът Плевнелиев". "Не мога да присъствам на консултациите при избрания с измама Плевнелиев, където се събраха ГЕРБ, БСП и ДПС и дори отиде и новият Жорж Ганчев Бареков без да има право на това, беше допуснат", заяви той. Лидерът на АТАКА заявил, че Борисов е подготвил тези партии - патерици, тъй като Реформаторският блок се разпада. Сидеров отбелязал, че ако предложението за задължителния вот е било прието, е щял да се реши проблема с циганския вот и купените гласове. Лидерът на националистите призова всички да се събудат, да си отворят очите, да четат и да се интересуват преди да гласуват.    

Боян Радев: Едно време чифт гуменки ме караха да летя от кеф

http://www.cross.bg/radev-purviya-zalata-1424189.html

/КРОСС/Боян Радев бе много развълнуван от вниманието, което му оказа БОК, организирайки в негова част тържество по случай 50-годишнината от първата му олимпийска титла. Той трудно сдържаше сълзите си, а със себе си в Музея на спорта бе довел внучката си, 8-годишната Бояна, която е наследила спортния дух от великия си дядо и вече жъне успехи в ските. Момиченцето стоеше на първия ред в залата и стискаше черно-бял портет на 21-годишния си дядо, поставен в рамка, който Радев завеща на музея. - Как се чувствате 50 години след златния миг в Токио?- Като тогава. Все едно е било вчера. Спомням си всичко. Всяка среща. Победите. Емоциите са същите. Дори и сега настръхвам като се сетя какво беше тогава. - Кой момент никога няма да забравите?- Онзи, в който момчетата ме понесоха на ръце. Грабнаха ме направо от стълбичката. Тъкмо беше свършило награждаването. И преди съм го казвал и ще повторя - няма в света друг спортист, когото съперниците да са носили и да са обикаляли залата за почетна обиколка. Ние в Токио обиколихме не един път, а три пъти. - Как се става велик шампион?- С много гордост и себераздаване. От една страна, винаги съм изпитвал огромна гордост, че съм българин, че представям родината си. Няма как да изляза и да ме набият позорно, няма такова нещо. Не ми се е случвало никога. От друга страна, трябва да умееш да загърбиш егото си и да подчиниш живота си на мисълта за победата. На мен това никога не ми е било трудно

Какви са приоритетите на новите икономически министри

http://econ.bg/Новини/Какви-са-приоритетите-на-новите-икономически-министри-_l.a_i.560505_at.1.html

Министрите от служебния кабинет вече встъпиха в длъжност. По-рано днес държавният глава Росен Плевнелиев разпусна 42-рото Народно събрание, а...

МВнР ще работи за по-добър ресор за Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/vigenin-bulgariya-ministerstvoto-1424190.html

София /КРОСС/ Министерството на външните работи ще осигури максимална подкрепа за българската кандидатура за европейски комисар - Кристалина Георгиева, и това тя да получи по-добър пост в новата Европейската комисия. Това заяви служебният министър на външните работи Даниел Митов при приемането на поста от предшественика си Кристиан Вигенин."Вчера президентът даде анонс, че Кристалина Георгиева ще бъде кандидатът на България. Въпросът е ние като министерство да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио, да има много по-добра позиция в състава на следващата комисия", заяви Митов.Той подчерта, че един от приоритетите ще бъде и организирането на добра разяснителна кампания сред българите в чужбина за предстоящите избори.Създаването на условия за нормално провеждане на изборите в чужбина и максималната подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар ще бъдат сред основните приоритети на служебното правителство, посочи той. От думите му стана ясно още, че ще продължи работата по подготовката за срещата на върха на НАТО и Общото събрание на ООН и по предприемането на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор. Митов благодари на Вигенин за добрата работа в последната година и заяви, че приемствеността в българската външна политика ще продължи

Шести руски туроператор обяви, че спира дейността си, има съмнения и за още един авиоброкер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357164_shesti_ruski_turoperator_obiavi_che_spira_deinostta_si/?ref=rss


Шести руски туроператор обяви днес, че спира дейността си заради невъзможност да изпълни задълженията си към своите клиенти. Това е базираната в Санкт Петербург туристическа компания "Нордик Стар", специализирана в пътувания в балтийските и скандинавските страни, уточнява руското издание Лента.ру. Тя е основана през 2001 г. и освен в Петербург има представителства в Москва и Талин.

На официалния сайт на фирмата се съобщава, че тя е уведомила застрахователя си "Либерти Страхование" за...

Военният министър се заема с „България в НАТО 2020”

http://frognews.bg/news_74250/

Новият военен министър Велизар Шаламанов ще се заеме с подготовката на визия за „България НАТО 2020”. Това обяви той преди да седне в горещия стол, на който да днес бе Ангел Найденов.

Фандъкова праща архитекти в Мизия за експертна оценка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232575

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел „Контрол по строителната дейност” Влади Калинов. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Задачата на столичния екип е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението, Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел „Контрол по строителната дейност” Влади Калинов. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Задачата на столичния екип е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението,

Шампионски болид на Фетел пламна в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4231269

Шампионският болид на Себастиян Фетел от 2011 година пламна на демонстрация в Челябинск (Русия). Автомобилът беше шофиран от англичанина Алекс Лин, който успя да се измъкне без последствия. Всяка година "Ред Бул" праща своите болиди на подобни шоу демонстрации, като често пъти титулярните пилоти лично карат. Инцидентът е втори за последния месец. В Шампионският болид на Себастиян Фетел от 2011 година пламна на демонстрация в Челябинск (Русия). Автомобилът беше шофиран от англичанина Алекс Лин, който успя да се измъкне без последствия. Всяка година "Ред Бул" праща своите болиди на подобни шоу демонстрации, като често пъти титулярните пилоти лично карат. Инцидентът е втори за последния месец. В

Илиана Балийска избира „Мини Мис и Мини Мистър” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260246

За пета поредна година в Мол Варна ще се проведе единствения лицензиран Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър” - Варна, който е запазена марка на доказаната откривателка на таланти-актрисата Илиана Балийска, научи Moreto.net. В последната неделя на август - 31 август от 17ч.

Бум на лаймска болест в Монтанско

http://news.ibox.bg/news/id_1795518439

Потвърдените случаи са с 4 пъти повече от миналата година

Китай забрани покупката на продукти на Apple с държавни пари

http://econ.bg/Новини/Китай-забрани-покупката-на-продукти-на-Apple-с-държавни-пари_l.a_i.560508_at.1.html

Китайските власти забраниха на правителствените агенции да поръчват каквито и да е продукти на Apple, поради опасения, свързани със сигурността, ...

Ентусиазъм да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4231459

Служебното правителство застъпва. От речите на президента Росен Плевнелиев и премиера Георги Близнашки струеше ентусиазъм и нетърпение да подхванат всички народни дела. В този словесен поток на подготовката на изборите, уж основно задължение на служебния кабинет, се паднаха има-няма 3%. Но конституцията сочи кой е виновен, ако примерно вотът пак

След 10 г. пътуване в Космоса, кораб достигна до далечна комета

http://www.cross.bg/korab-ychenite-sistema-1424186.html

/КРОСС/ След 10-годишно пътуване в Космоса, европейският космически кораб „Розета" най-накрая достигна целта си и се "срещна" с комета, един от най-странните обекти в Слънчевата система, предава БиБиСи. Космическият кораб беше изстрелян на 2 март 2004 г. "Розета" се доближи на около 100 км. от кометата 67P Churyumov-Gerasimenko, като това беше сметнато за края на полета на кораба от 6,4 милиарда километра. Мисията, описана от един от учените като „най-фантастичната мисия някога" носи името на Розетския камък, който спомогнал за дешифрирането на езика на древните египтяни, съставен от йероглифи. Тъй като кометите са останки от ранните дни на Слънчевата система, учените се надяват, че космическият кораб ще разкрие как системата се е развила и дали кометите имат общо с появата на живот на Земята. Ако всичко върви по план до ноември, учените ще пратят сонда, наречена Philae, която да вземе проби от повърхността на кометата, които по-късно да послужат за експерименти, пише News.bg.  

В обсадения Донецк магазините са барикадирани, улиците - пусти, а жителите бягат

http://www.mediapool.bg/v-obsadeniya-donetsk-magazinite-sa-barikadirani-ulitsite---pusti-a-zhitelite-byagat-news223411.html

Витрините на повечето магазини са с подсилени стъкла, улиците са странно пусти, а в града редовно отекват експлозии: Донецк, бастион на сепаратисткия бунт в Източна Украйна, е под обсада.   "Положението се влошава с всеки изминал ден", въздъхва Олга, 32-годишна служителка в туристическа агенция.   Младата жена се разхожда с двегодишния си син по обградения с дървета булевард "Пушкин", любимо място за разходки преди бойните действия, което в тази слънчева утрин е почти безлюдно.   Останала без работа, след като работодателят й затворил агенцията, от три седмици Олга живее у приятели в центъра на града, след като напуснала къщата си близо до летището на Донецк - мишена на ожесточени бомбардировки.   "Избягах под куршумите с децата си", разказва Олга.   "Беше като на кино". Тук синът й се намесва, за да каже колко го е страх от "бум, бум" на войната.   След няколкоседмично настъпление към сепаратистите, украинските сили затягат примката около главните им укрепления и на първо място - Донецк. Целта им е да пресекат възможностите за доставки за града от контролираната от бунтовници територия, но също и от Русия.   Вторият по ранг в самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Антюфеев призна в неделя: "Градът е под обсада".   "Пълен батак", обобщава Олег, безработен, който кара колело със сина си Иван. Заводът, в който работел, е затворил поради липса на доставки. И дума не можа да става обаче да напусне: "Живея тук от 50 години, няма къде другаде да отида", казва той.   Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей увери, че войските не са навлезли в Донецк, решение, от което населението се страхува, опасявайки се от кръвопролитни боеве. Противовъздушни убежища   Всичко в този град, чието население допреди няколко месеца наброяваше един милион души, говори, че войната приближава.   През нощта експлозии от артилерийска стрелба в покрайнините на града нарушават тишината, установена с полицейския час. В квартал "Петровски" (в югозападната част на града), където през уикенда бяха убити шестима цивилни, кореспондентка на Франс прес`видя в събота вечерта няколко жилищни сгради и едно училище без стъкла на прозорците вследствие на експлозиите, чиито произход е невъзможно да се определи.   Рекламни афиши насърчават жителите да се присъединят към сепаратистите. "Очаквам своя герой" пише на един от тях. На него е изобразен калашник, украсен с оранжево-черна георгиевска лента, символ на руския патриотизъм.   Много собственици на магазини и апартаменти са залепили на прозорците ленти от скоч като буквата Х, за да ги предпазят в случай на експлозия. Повечето от магазините са затворени, а онези които отварят, работят само между 15 и 16 часа.   На някои жилищни сгради могат да се видят листове с указания къде се намира най-близкото противовъздушно укритие.   Стадионът на футболен клуб "Шахтьор", чисто нова стъклена сграда, е безлюден, като изключим няколкото градинари, които се грижат за тревата.   На гарата, където се издигат статуи на миньори герои - гордостта на този миньорски район - пътниците се редят на опашка, за да си купят билети.   Любов разказва, че заради бомбардировките е напуснала с автобус град Кировске, на 50-ина километра на изток на бунтовническа територия, опитвайки се да стигне до Днепропетровск, по на запад, където живее сестра й със сина си.   "Взехме всичко и тръгнахме. Автобусите продължават да се движат, има храбри шофьори. Онези, които имат коли, вече заминаха", разказва сивооката жена.   Юрий Иванович, човек с изпито лице, пристига от Шахтьорск - град, който подобно на Кировске, се намира в крайно оспорвана сепаратистка зона, близо до мястото, където се разби малайзийския самолет.   "Нашата къща изгоря, както и тази на съседа ни. Улицата беше бомбардирана. Заминаваме за Москва", обясни той.   По БТА.  

В обсадения Донецк - пусти улици, жителите бягат

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/v-obsadeniia-doneck-pusti-ulici-zhitelite-biagat-6019238

Положението се влошава с всеки изминал ден, разказва Олга, 32-годишна служителка в туристическа агенция

НАТО се опасява от въвежане на руски войски в Украйна под хуманитарен предлог

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-iztochna-1424187.html

/КРОСС/ НАТО се опасява, че Русия може да използва хуманитарна или миротворческа операция като предлог за изпращането на войски в Източна Украйна. Това заяви официалният представител на алианса Оана Лунгеску, предаде РИА Новости. „Ние сме притеснени от това, че Русия може да използва хуманитарна или миротворческа мисия като оправдание за изпращането на войски  в Източна Украйна“, заяви Лунгеску. Официалниет представител на НАТО отбеляза също, че „всяко влошаване на хуманитарната ситуация в областите, намиращи се под контрола на сепаратистите в Източна Украйна, е резултат от продължителното дестабилизиране на Украйна от страна на Русия“. Според Лунгеску, Русия „позволява (изпращането) на потоци от оръжие и бойци през границата“. Във вторник Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН да изпрати в засегнатите региони в източната част на Украйна международна мисия с руска хуманитарна помощ под егидата и съпровода на представители от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Йовчев си тръгва с "високо вдигната глава", Бакалов ще работи МВР да гарантира честни избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357162_iovchev_si_trugva_s_visoko_vdignata_glava_bakalov_shte/?ref=rss


"Вложих душа и сърце в това, което правя. Ръководил съм се единствено от желанието да съзидавам и градя. Тръгвам си с гордо вдигната глава и съм убеден, че не оставям бомби или подводни камъни на своя наследник", заяви при предаването на властта в МВР Цветлин Йовчев.

Днес служебният вътрешен министър Йордан Бакалов "влезе"в силовото ведомство със заявка да работи така, че МВР да гарантира провеждането на честни избори. "Йовчев ми предава стабилно от кадрова гледна точка...

Роми разфасоваха мост на АМ "Струма"

http://www.cross.bg/shteti-romi-most-1424185.html

/КРОСС/ Роми разфасоваха новостроящ се мост на автомагистрала "Струма", за да задигнат арматурата. Така те нанесли щети още преди съоръжението да бъде изградено. Инцидентът е станал в района на Петрич. Групата от шестима членове била задържана от органите на реда два дни след наглата кражба, съобщи МВР. Сред тях има и албански гражданин, който е задържан за 24 часа. Униформените открили 230-те пръчки изчезнало арматурно желязо в две каруци. Стойността на нанесените щети възлиза на 1500 лв. По случая е образувано досъдебно производство, предава ТВ7.  

Плевнелиев пред "Ройтерс": Решението за КТБ ще бъде взето най-рано средата на октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232544

Българските власти ще вземат решение за това какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ), след като получат резултатите от назначения одит. Това се очаква да се случи около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Ройтерс”, цитирано от БТВ.
"Върви одит от широко уважавани български и международни одиторски Българските власти ще вземат решение за това какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ), след като получат резултатите от назначения одит. Това се очаква да се случи около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Ройтерс”, цитирано от БТВ. "Върви одит от широко уважавани български и международни одиторски

"Десните": Алтернатива сме на досегашните десни партии

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/desnite-alternativa-sme-na-dosegashnite-desni-partii-6019158

Новият алианс категорично обяви, че не води и няма да водят разговори с ГЕРБ и БСП за каквото и да било, тъй като двете партии не са алтернатива за страната

"Десните" канят ДСБ и СДС в нова коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_372959.html

Ние сме отворени за нашите приятели от ДСБ. Мястото на ДСБ, СДС и БЗНС - десните партии в Реформаторския блок, е при нас, заяви на първата пресконференция на коалиция "Десните" Илко Семерджиев. В новата коалция влизат формацията на Надежда Нейнски "Синьо единство" , Единната народна партия - с лидер Мария Капон, и Българският демократически форум - наследник на Съюза на Българските национални легиони. В гражданската квота на съюза са д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, Юлиан Войнов и Бойко Станкушев. Да, аз съм член на ДСБ, но в "Десните" съм от гражданската квота, защото не желая да разцепвам ДСБ. В личен план продължавам да си комуникирам с приятели и колеги от ДСБ, каза Семерджиев. Коалиция "Десните" призовава ДСБ, СДС и БЗНС да изоставят центризма и опитите да помагат на популизма срещу властови позиции, каза още той. Нас не ни е събрал някакъв господар, а десните ценности. Ние ще сме безкомпромисната десница, която няма да се пазари за гласове и да бъде патерица на други политически сили. Няма да водим никакви разговори с ГЕРБ, БСП и ДПС,  категорична е  Мария Капон - председател на Единната народна партия. Днес можем да кажем, че избирателите вече имат възможност да гласуват за национално-патриотичен десен съюз, каза на свой ред председателят на Българския демократически форум Жаклин Толева. Опитваме се да дадем алтернатива, с която да покажем, че „политика“ не е мръсна работа. Политиката става мръсна, когато с нея се занимават хора, които нямат ценности и които вкарват в нея лоши практики. Политиката в България трябва да стане професионално занимание, защото политиката е душата на държавата. Ние искаме да покажем, че в политиката почтеността е възможна, че принципите и последователността дават стабилност, коментира още Илко Семерджиев.

Коалиция "Десните": Ще правим политика, няма да редим пасианси

http://frognews.bg/news_74249/

Ще правим политика,няма да редим пасианси. Това казаха на брифинг учредителите на новата политическа формация „Десните”. В нея влизат ЕНП на Мария Капон, "Синьо единство", Българският демократичен форум, както и функционери на ДСБ като гражданска квота.

Италия пак влезе в рецесия

http://www.cross.bg/italiya-stranata-ikonomikata-1424184.html

/КРОСС/ През второто тримесечие на 2014 година икономиката на Италия се е свила с 0,2% в сравнение с предходното тримесечие на годината, когато бе отчетено намаление на БВП с 0.1%. Това става ясно от предварителните данни, които бяха публикувани днес от статистическата служба на страната Istat. По този начин, икономиката на страната отново влиза в рецесия (след свиване на БВП за две поредни тримесечия). На годишна база БВП на Италия през април-юни тази година намалява с 0,3%. През предходното тримесечие спадът е бил по-значителен - с 0.4%. През юни Централната банка на Италия понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната до края на 2014 г. от 0.7% на 0.2%. Икономика на Италия е третата по големина в еврозоната. Тя нарасна с анемичния 0.1% през последните три месеца на 2013 г. Това беше първият път, когато икономиката показа някакъв растеж в продължение на две години и половина.

След земетресението в Китай - свлачища, поне 55 души са загинали

http://www.moreto.net/novini.php?n=260324

Най-малко 55 души загинаха, а други 49 се водят за изчезнали при новите свлачища в южната част на Китай, предизвикани от труса с магнитуд 6,5 по Рихтер. Новото земетресение идва на фонана продължаващите усилия на спасителите да се справят с последиците от разместването на земните пластове от преди няколко дни в провинция Юнан, съобщава Би Би Си.

САЩ са унищожили 60 на сто от най-опасните сирийски химически оръжия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/06/2357161_sasht_sa_unishtojili_60_na_sto_ot_nai-opasnite/?ref=rss


САЩ информираха Съвета за сигурност на ООН снощи, че са неутрализирали около 60% от най-токсичните сирийски компоненти за химически оръжия, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.
 
Британският постоянен представител Марк Грант, който председателства Съвета за сигурност в момента, каза, че САЩ са представили доклада си след видеоконферентен брифинг на Сигрид Кааг, която оглавява международния екип, работещ по унищожаването на сирийските химически оръжия.

На брифинга Кааг...

Григор и Маша може да бъдат двойка на Ю Ес Оупън

http://tennis.actualno.com/Grigor-i-Masha-moje-da-bydat-dvojka-na-U-Es-Oupyn-news_43660.html

Григор Димитров и неговата интимна приятелка Мария Шарапова ще играят заедно в надпреварата на смесени двойки на Откритото първенство на САЩ, съобщиха американските медии. Шестата в света Маша не е и...

Ремонтират част от Летище София

http://society.actualno.com/Remontirat-chast-ot-Letishte-Sofija-news_43662.html

Сектор "Заминаващи" на Терминал 1 на Летище София ще бъде ремонтиран в периода 8 август - 22 септември 2014 г. Ще бъде извършена подмяна на съществуващата настилка в салон „Заминав...

Зинаида Златанова сдаде властта в правосъдното министерство

http://pik.bg/зинаида-златанова-сдаде-властта-в-правосъдното-министерство-news211003.html

Зинаида Златанова сдаде властта в правосъдното министерство

Бившият вече правосъден министър Зинаида Златанова сдаде властта във ведомството на наследника си от служебното правителство Христо Иванов. Той обаче няма да може да се порадва дълго на кабинета си, тъй като в 14 ч. трябва да е в Министерски съвет, където ще се проведе първото заседание на служебния кабинет.

"Пожелавам на Христо Иванов политически консенсус, без това всички сме наясно, че няма да мръднем напред. Изключително щастие и късмет е, че имаме човек, толкова отдаден на съдебната реформа дълги години, който ще поеме министерството. Наистина му дойде времето за това. Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения", заяви Златанова и му пожела да довърши актуализацията на съдебната стратегия, като заяви, че убедена, че това ще се случи, макар и за краткия мандат, който има един служебен министър. Това ще бъде много голяма качествена промяна, на която много хора се надяваме в България, заяви Зинаида Златанова. 

От своя страна Христо Иванов подчерта, че в този труден и турбулентен период Зинаида Златанова е успяла да наложи и запази един изключително добър и човешки тон на отношение. "Тези неща, може би не са били видими от медийната камбанария, но от гледна точка на тези, които се опитваме да работим със съвместни усилия да бутаме нещата по-напред, това беше видимо. За мен ще бъде много важно да опитам да запазя тази човешка атмосфера на сътрудничество и да я предам по-нататък. Беше изключително труден период, Зина, много ти благодаря за това, което успя да направиш", обърна се Иванов към предшественичката си.

По думите му в следващите три месеца трябва: "да направим необходимите стъпки, за да може да получим, колкото може по-добър доклад през януари следващата година и да поставим тон на отношение между ново правителство и една нова комисия. Когато ЕК започне работа, един от въпросите, които тя ще трябва да реши е какво ще прави с казуса България - относно мониторинга в областта на правосъдието. Добрият вариант за България е да опитаме да мобилизираме целия експертен ресурс, който имаме и на база, на което предишните колеги са правили, защото съдебната реформа е колективно усилие и трите месеца ще стигнат само, ако може да надграждаме. Трябва да опитаме да формулираме ясна стратегия, която да бъде заявка за ЕК, че от България има план", коментира Иванов. 

"Едва ли ще може да направим някакви видими резултати в края на тези три месеца, не искам да създавам никакви погрешни очаквания. Същевременно в тези три месеца предстои ВСС да избере председател на ВКС. Има и по-важна задача, този избор да подпомогне и да окуражи съдите във ВКС, а след това и всички останали, за това че има смисъл да инвестират усилия, да излизат от тясно-формалните роли, които законът им дава и да се ангажират с взимането на решения в съдебната система", подчерта новият правосъден министър. Като централен проблем той посочи начинът, по който се номинират и избират лидерските позиции, като това, според него не е проблем само в съдебната система, а в цялата система от контролни и независими органи, които трябва да се грижат за върховенството на закона и за прилагането на доброто управление. 

Пуснаха пощенска марка „135 години български митници”

http://www.cross.bg/marka-poshtenski-mitnitzite-1424183.html

/КРОСС/ Днес в употреба бе пуснато специално филателно издание - пощенска марка и специален пощенски печат на тема „135 години български митници". На церемония в Централно митническо управление марката бе валидирана от директора на Агенция „Митници" Павел Тонев и изпълнителния директор на „Български пощи"ЕАД Валентин Петков. „Как по-добре да отбележим 135-годишнината на митниците, освен с пощенска марка - своеобразен символ на пътуването, на обмена на пратки, на размяната на информация, най-общо казано на комуникациите. Българските митници и българската марка навлизат в делника почти паралелно, през 1879 г. и това не е никак случайно. И двете - и марката, и митниците, са символ на създаването и укрепването на новия икономически и обществен живот в свободна България", заяви по време на церемонията Павел Тонев и допълни: „Водещ приоритет за нас е намирането на баланс между намаляването на бариерите пред международната търговия, от една страна, и от друга - гарантиране на сигурността и безопасността на външните граници на Европейския съюз." Изпълнителният директор на „Български пощи" Валентин Петков отбеляза, че и двете институции са с традиции и през всички тези години са имали тясно и ползотворно сътрудничество. Пощенската марка е с формат 25/50 мм и номинал 0.65 лв. Отпечатана е с офсет на бяла гумирана хартия и има гербовидна перфорация

Плевнелиев пред "Ройтерс": Решение за КТБ най-рано октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232538

Българските власти ще вземат решение за това какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ), след като получат резултатите от назначения одит. Това се очаква да се случи около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Ройтерс”, цитирано от БТВ.
Българските власти ще вземат решение за това какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ), след като получат резултатите от назначения одит. Това се очаква да се случи около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Ройтерс”, цитирано от БТВ. "Върви одит от широко уважавани български и международни одиторски

Основният приоритет на МОСВ - освобождаване на фондовете от ЕС

http://www.cross.bg/mosv-ministerstvoto-ekip-1424182.html

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите в служебното правителство Светлана Жекова встъпи в длъжност, като заяви готовност да работи по ключовите приоритети на министерството след точен анализ на ситуацията към момента, съобщиха от МОСВ. „Чувствам се като у дома си в министерството, в което работя от 15 години. Ще се гордея и ще бъда щастлива да работя с екип от изключителни професионалисти, голяма част от които познавам добре. Радвам се, че поемам този пост, за мен е чест и удоволствие", заяви министър Жекова. Във встъпителните си думи, тя посочи някои от основните приоритети, като постави акцент върху работата по освобождаването на фондовете от Европейския съюз и реализирането на плащанията към общините. Станислав Анастасов предаде символичния ключ от министерството с благодарност за експертната и професионална работа на целия екип на МОСВ.  

Акциите на Swiss Re спадат след разочароващ тримесечен отчет

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d3e0be7/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cakciite0Ena0Eswiss0Ere0Espadat0Esled0Erazocharovasht0Etrimesechen0Eotchet0H177630A0C/story01.htm

По-слабото представяне на презастрахователната компания се дължи на по-малката печалба на поделението за здравно и животозастраховане


Прокуратурата и МОСВ проверяват случая с ягуара

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/prokuraturata-i-mosv-proveriavat-sluchaia-s-iaguara-6019237

Съществува възможност за упояване на животното, без да бъде убивано, но докато не бъде извършена проверка, МОСВ не може да се ангажира с оценка дали предприетите действия са адекватни, коментираха от екоминистерството

Първо заседание на служебния кабинет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232529

Служебното правителство провежда първото си заседание, съобщи Фокус. 
Кабинетът ще обсъди одобряването на кандидатура от името на България за член на Европейската комисия. Министерският съвет ще вземе решение за предложение до Президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната. Служебното правителство провежда първото си заседание, съобщи Фокус.  Кабинетът ще обсъди одобряването на кандидатура от името на България за член на Европейската комисия. Министерският съвет ще вземе решение за предложение до Президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната.

МОСВ ще провери случая с ягуара от Ловеч

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mosv-shte-proveri-sluchaia-s-iaguara-ot-lovech-6019237

Съществува възможност за упояване на животното, без да бъде убивано, но докато не бъде извършена проверка, МОСВ не може да се ангажира с оценка дали предприетите действия са адекватни, коментираха от екоминистерството

Все още не е започналото раздаването на финансовите помощи от БЧК за пострадалите в „Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=260340

Все още не е започналото раздаването на финансовите помощи от БЧК за пострадалите във варненския кв. „Аспарухово”. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Илия Раев, председател на БЧК – Варна. Той посочи, че вчера е предизвикал проверка на списъка с хората, които трябва да получат помощи.

Служебното правителство провежда първото си заседание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232527

Служебното правителство провежда първото си заседание, съобщи Фокус. 
Кабинетът ще обсъди одобряването на кандидатура от името на България за член на Европейската комисия. Министерският съвет ще вземе решение за предложение до Президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната. Служебното правителство провежда първото си заседание, съобщи Фокус.  Кабинетът ще обсъди одобряването на кандидатура от името на България за член на Европейската комисия. Министерският съвет ще вземе решение за предложение до Президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната.

Докъде може да те докарат жените: Бургазлия преби половинката си и щерка си, а за капак и един полицай

http://pik.bg/докъде-може-да-те-докарат-жените-бургазлия-преби-половинката-си-и-щерка-си-а-за-капак-и-ед-news211001.html

Докъде може да те докарат жените: Бургазлия преби половинката си и щерка си, а за капак и един полицай

Бургазлия демонстрира нагледно докъде може да те докарат жените, когато са ти изпилили нервите докрай.

На 06 август около 01.45 ч. в Четвърто РУП в морския град пристига съобщение за инцидент в частен дом, разположен на ул. "Преображенска" № 18, където мъж биел жена си и дъщеря си.

Пристигналите на място полицаи установили, че биячът е 48-годишния Я.И., който  по битови причини набил 10 години по-възрастната си съпруга и 28-годишната си дъщеря.

Побеснелият мъж отказал да представи документ за самоличност, както и да изпълни полицейските разпореждания, започнал да псува служителите и се опитал да удари единия полицай.

Докато униформените  му слагали белезниците, Я.И. оказал яростна съпротива - блъскал, дърпал и ритнал единия полицай в крака.

Бургазлията е арестуван за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Откриха негодна кайма в детска градина

http://www.cross.bg/gradina-detska-kaiima-1424181.html

Пловдив /КРОСС/ Кайма с изтекъл срок на годност е използвана за приготвянето на кюфтета с бял сос в детска градина в Пловдив. При юлските проверки здравните инспектори са открили 20 килограма в кухненския блок на ОДЗ „Буратино " в район „Централен".Няма заболели деца, тъй като не се е стигнало до консумиране на приготвеното ястие, уточни за Дарик д-р Галина Карауланова от Регионалната здравна инспекция. Съставен е акт за това, че каймата не отговаря на изискванията за съотношение между свинско и телешко месо.От Агенцията по храните не са заварили въпросното количество замразена кайма. При проверка на място е установено, че тя е върната самоволно на доставчика в Ямбол, уточни д-р Николай Петков от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните.Срокът на годност на замразената кайма е бил до 24-ти юли, а кюфтета са били готови за сервиране на 25-ти.От детската градина успокояват родителите, че няма основания за притеснения и са взети всички необходими мерки. Директорката не е била на работа по време на проверката.От началото на годината здравните инспектори са проверили повече от 300 детски градини, ясли, млечни кухни, ученически столове, автомати за храни и бюфети в Пловдивска област. Следят дали се спазват изискванията за здравословно хранене на децата. В тази връзка са съставени още два акта. Единият е за лиспата на достатъчно белтъчини в менюто на детска градина и недостиг на месо и риба в храната

Украйна призна официално участието на чужди наемници в спецоперацията

http://www.cross.bg/spetzoperatziyata-oruzhie-naemnitzi-1424180.html

/КРОСС/ Украинските власти официално потвърдиха участието на чужденци в спецоперацията в югоизточната част на страната, но отрекоха използването на чужда техника, съобщи РИА Новости. По-рано от украинското външно министерство заявиха, че в силовата операция не участват чужди наемници. Службата за вътрешно разследване още през май отрече, че Киев привлича чужденци за участие в спецоперацията. „Не се използва чуждо оръжие, това не е истина. А това, че има представители от други държави, които участват в антитерористичната операция, бе съобщавано неведнъж. Това са италианци, грузинци, белоруси, както и представители от самата Русия <…> Техника, танкове и друго чуждо оръжие в Украйна няма“, заяви офицерът от спецоперацията Алексей Дмитрашковски, като допълни, че чужденците предостваят на военните само термовизионни камери и оптични устройства. По-рано опълченците съобщиха, че чуждите наемници, воюващи на страната на украинските военни, използват своя тежника и оръжие.

Финансовият министър ще анализира приходите и разходите на министерствата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/08/06/2357158_finansoviiat_ministur_shte_analizira_prihodite_i/?ref=rss


Одити на министерствата с цел анализ на поети бъдещи финансови ангажименти и анализ на направените приходи и разходи, започва служебният министър Румен Порожанов, съобщи пресцентърът на ведомството.

На церемония по встъпване в длъжност той съобщи, че основната му цел е да бъдат установени бъдещи проблеми пред изпълнението на разходната част на бюджета.  Той подчерта, че служебното правителство ще приложи законодателния инструментариум за решаването на възникнали проблеми.
...

Военният министър поиска 2% от БВП за отбрана, заема се със стратегия до 2020

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-poiska-2-ot-bvp-za-otbrana-zaema-se-sas-strategiya-do-2020-news223410.html

Военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов започна управлението си с амбициозна и непостижима цел – подготвянето на национална програма, която да разпише ниво от 2 процента от БВП за отбрана.   Шаламанов обяви в сряда, че ще се заеме и с подготовка на визия за "България в НАТО 2020", засилване на компетентността и капацитета на армията при управление на кризи и създаването на клъстър по иновации.   Военният бюджет е тема на сериозен дискусия, в която личен ангажимент пое наскоро и президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. . В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници. НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и Плевнелиев.   Шаламанов обяви, че ще представи на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс визията "България в НАТО 2020".   Очаква се до 10 дни да бъде изготвен план за действие от новото ръководство на министерството. Шаламанов ще работи с двама зам.-министри - по отбранителна политика и по управление на ресурсите.   Шаламанов заяви, че има доверие в ръководния екип на армията, голяма част от който познавал лично. По думите му е много важно да се утвърди и ролята на постоянния секретар на ведомството като партньор на началника на отбраната.   В края на управлението си военният министър Ангел Найденов освободи най-висшия чиновник в министерството - постоянния секретар Добромир Тотев, който от своя страна каза, че ще си търси правата по съдебен път и отхвърли категорично оценките, че не се е справял със задълженията си.   По информация на Меdiapool Шаламанов ще започне управлението си с връщането на Тотев на поста – постоянен секретар.   "Основни принципи на работа ще бъдат екипност и приемственост, взаимодействие между граждански и военни експерти и прозрачност", заяви Шаламанов.   В момента тече цялостен преглед на военните способности, който бе започнат по време на управлението на министър Ангел Найденов. Той от своя страна обяви три предизвикателства пред новото ръководство на МО - бюджетът на министерството, участието на военни в подпомагането на населението и средата за сигурност и развитието на кризата в Украйна.

Министърът на икономиката се сдоби с Енергийна стратегия

http://frognews.bg/news_74248/

Новият министър на икономиката Васил Щонов се сдоби с Енергийна стратегия, връчена му на изпроводяк от наследника му Драгомир Стойнев.

Индийски самолет кацна аварийно заради плъхове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232521

Самолет на Еър Индия е бил принуден да кацне аварийно след като екипажът е забелязал плъхове на борда на машината, пише The Times of India.
Самолетът е пътувал от Ню Делхи до Калкута. „Плъховете на борда на самолет мога да предизвикат катастрофа ако започнат да дъвчат електрическите кабели. Ако това се случи пилотите ще изгубят контрол върху Самолет на Еър Индия е бил принуден да кацне аварийно след като екипажът е забелязал плъхове на борда на машината, пише The Times of India. Самолетът е пътувал от Ню Делхи до Калкута. „Плъховете на борда на самолет мога да предизвикат катастрофа ако започнат да дъвчат електрическите кабели. Ако това се случи пилотите ще изгубят контрол върху

Човекът, който подписа "Майце си" да падне, пак ще стане зам.-министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_372915.html

Мариана Банчева ще е един от тримата нови зам.-министри на служебния министър на образованието, политологът Румяна Коларова. Това научи OFFNews от свои източници. Другите двама ще са мъже, професори от Техническия и Софийския университет. Новият министър Румяна Коларова отклони журналистическите въпроси за заместниците си с аргумента, че те първо трябва да бъдат назначени от министър-председателя и едва след това ще може да ги представи публично. Мариана Банчева бе зам.-министър на образованието в първия служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков, когато министър беше проф. Николай Милошев. Банчева, член на екипа на Национална мрежа за децата от 2010 г., подписа проекта за промяна на учебната програма по литература като зам.-министър. Той беше по проект за нови учебни програми, финансиран от ЕС с общо 10 млн. лева.  Промените предвиждаха отпадане от учебната програма на произведенията: ”Майце си” и “Моята молитва”, „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“, „Хайдути“ и цялата публицистика на Христо Ботев; "Чичовци" на Иван Вазов и част от "Епопея на забравените"; "Тютюн" на Димитър Димов (вместо него се включваше "Осъдени души"); "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов (заменен с пътеписа "До Желюша с говежди вагони"); "Вяра" на Никола Вапцаров; силно бе намален броят на изучаваните произведения от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков. Изобщо не се предвиждаше да се учи съвременна българска литература; "Хамлет" на Шекспир; "Тартюф" на Молиер; "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо; "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма; Балзак и Стендал. Мариана Банчева защити предложението си с думите: "По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на министерството, за да могат да бъдат обществено, публично достояние. Това, което аз направих е всъщност, че поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работили и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение. Не съжалявам за това решение." Новият министър Румяна Коларова  очерта три основни приоритета в работата си - новата оперативна програма за образование и наука, дуалното обучение и прорачност на управлението. Ето какво заяви тя след среща на четир очи с предшественичката си на поста проф. Анелия Клисарова в МОН: "Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени каквито и да е революционни промени. Знаете, че приемствеността е много важна. За мен още по-важно е да се спазват принципите и приоритетите, които България има. Ако за нещо можем да работим, то е свързано именно с принципите и приоритетите. На първо място това, върху което ще стъпим, е работата по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Знаете, че тя е в най-решителната си фаза. Моята амбиция е да направя максимално възможното, което означава много ефективна обратна връзка с Комисията и работа по бележките, които са получени или предстои да бъдат получени. Във връзка с оперативната програма имаме няколко основни документа, стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, но не беше приета. Има нужда отново да бъде препотвърдена, но с особено внимание върху плана за действие. С други думи, ако мислим за този документ, който е основополагащ, идеята ни е да го съгласуваме и актуализираме съобразно с един работещ план за действие. Разбира се, че началото на учебната година, осигуряване на нормалното протичане на учебната година е от изключителна важност, но още по-важно е да се направят първи стъпки по една реформа в средното образование, по която наистина имаме консенсус. Това е дуалното обучение, професионалното образование, допълнението и изменението на закона беше прието с впечатляващ консенсус в Народното събрание. Мисля, че ние ще направим първи стъпки в тази посока. Разбира се, когато мислим за приоритетите на служебното правителство има още една цяла група приоритети, с които максимално ще се съобразя. Това е отвореното управление, обратната връзка. Ще направя всичко възможно, за да гарантирам ефективност на работата на съветите, които съществуват, отвореност и прозрачност на решенията, които ще се вземат в министерството. Това е наистина приоритет на служебното правителство, с който максимално ще се съобразя, освен другите два - европейските фондове и дуалното обучение, което е много важно да бъде приложено. Със сигурност в министерството ще има проблеми, дайте ми малко време да се запозная с тях. До този момент не съм работила в него, дори не знаех къде кабинетът на министъра, което означава, че в някаква степен не съм била и сред хората, които са търсили съдействие от властта в работата си в сферата на образованието и науката. Но знаете, че цялата ми професионална кариера е в тази посока. След срещата с Коларова министърът на образованието в кабинета "Орешарски" проф. Анелия Клисарова заяви: "Проведохме много ползотворен разговор. Щастлива съм, защото думата приемственост беше потвърдена. Това е много важно за системата на образование. Няма как изведнъж да се случат нещата. Хубавото е, че и двете мислим, че образованието е надполитическо и че децата, това са тези, които ще водят държавата напред. Затова ще работим в името на децата, на учениците, на студентите", каза министърът на образованието в кабинета "Орешарски" проф. Анелия Клисарова. Тя подари звънец на новия министър с думите, че най-важната му задача е да открие новата учебна година, и книга за образованието в Европа от 1931 година.

Пулев-Кличко на живо по Нова телевизия

http://www.cross.bg/pylev-vladimir-boksyor-1424179.html

София /КРОСС/ Точно след месец, на 6-и септември вечерта Нова телевизия ще излъчи на живо най-дългоочаквания двубой в историята на българския бокс - Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко.Най-добрият български боксьор застава срещу световния шампион при професионалистите, като двубоят за световната титла в тежка категория ще се състои в Хамбург, Германия.Кубрат Пулев е официален претендент на Международната Боксова Федерация (IBF) и с предстоящия двубой бившият европейски шампион при аматьорите поема към най-голямото предизвикателство в кариерата си до този момент.33-годишният българин има 20 победи в 20 мача като професионалист, 11 от които с нокаут.Съперникът му, 38-годишният украинец Владимир Кличко, е губил само три пъти в 65 мача, като последно това се случва през 2004 г.„На зрителите ще им кажа да не се настройват за победа, а да я желаят и тогава аз ще им я дам. Няма да е лесно, аз се боря не само срещу един боксьор, а се изправям срещу една империя и ще е много трудно. Но да вярват, защото българите сме с една специална енергия, която е много силна", сподели Пулев в интервю за „Здравей, България" по Нова само преди седмица.

Плъхове принудиха индийски самолет да кацне аварийно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232512

Самолет на Еър Индия е бил принуден да кацне аварийно след като екипажът е забелязал плъхове на борда на машината, пише The Times of India.
Самолетът е пътувал от Ню Делхи до Калкута. „Плъховете на борда на самолет мога да предизвикат катастрофа ако започнат да дъвчат електрическите кабели. Ако това се случи пилотите ще изгубят контрол върху Самолет на Еър Индия е бил принуден да кацне аварийно след като екипажът е забелязал плъхове на борда на машината, пише The Times of India. Самолетът е пътувал от Ню Делхи до Калкута. „Плъховете на борда на самолет мога да предизвикат катастрофа ако започнат да дъвчат електрическите кабели. Ако това се случи пилотите ще изгубят контрол върху

Горкият десен избирател

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4231338

Избирателите на т.нар. стара десница не случиха на партия. Тъкмо се зарадваха на малката победа на Реформаторския блок на евроизборите и изведнъж - балтия. Радан Кънев хвърли оставка като говорител на РБ и предупреди: “затънали сме в договорки”, визирайки тайни срещи на Кунева и Лукарски с Бойко Борисов. Трусът ще се засилва, ако реформаторите не

Войната с вируса Ебола продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=260323

Сиера Леоне вдигна армията в борбата срещу Ебола, който причини смъртта на почти 900 души там, в Гвинея и Либерия. Заради риска от разпространението по света на епидамията, и "Бритиш еъруейз" (British Airways) спря полетите до Монровия и Фрийтаун.

Терзиева подписала разрешение за строеж на „Южен поток“ в „Паша дере“

http://offnews.bg/news/n_1/n_372977.html

Бившият вече регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на „Южен поток“ в България. Това става ясно от сайта на Министерството на регионалното развитие. Разрешението за строеж е за приемния терминал в местността „Паша дере“, компресорна станция – Варна и път в горска територия, съобщи „Дневник“. Разрешението за строеж е подписано от бившия министър на регионалното развитие на 31 юли, като се позволява и предварително изпълнение на проекта. В мотивите на документа е записано, че като се има предвид достигнатия етап на развитие на проекта и следващите стъпки, които трябва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което пък ще забави съществено както реализацията на проекта, така и заложените от България цели в национален и европейски мащаб. Миналата седмица стана ясно, че Министерството на земеделието и храните е продало стотици декари земя във варненския квартал „Аспарухово“ на „Южен поток“. Сделката е от 22 юли. Консорциумът, който трябва да строи „Южен поток“ е получил близо 360 декара земя за близо 13,2 млн. лева. В същия ден е поискано и разрешението за строеж. Даденото на 31 август разрешение може да се обжалва в 14-дневен срок.

Денди: Стилът на служебния кабинет е евроеуфоричен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232493

Любомир Милчев-Денди, когото Нова телевизия провъзгласи за арбитър елеганциарум (arbiter elegantiarum) в политиката, коментира облеклото на служебните министри. В студиото на Любомир Милчев-Денди, когото Нова телевизия провъзгласи за арбитър елеганциарум (arbiter elegantiarum) в политиката, коментира облеклото на служебните министри. В студиото на "Здравей, България" той обяви, че като че ли вече се забраняват всякакви червени, сини и зелени подплати, всичко трябва да бъде прозрачно и открито.

Денди: Стилът на служебния кабинет е евроеуфоричен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232505

Любомир Милчев-Денди, когото Нова телевизия провъзгласи за арбитър елеганциарум (arbiter elegantiarum) в политиката, коментира облеклото на служебните министри. В студиото на "Здравей, България" той обяви, че като че ли вече се забраняват всякакви червени, сини и зелени подплати, всичко трябва да бъде прозрачно и открито. Любомир Милчев-Денди, когото Нова телевизия провъзгласи за арбитър елеганциарум (arbiter elegantiarum) в политиката, коментира облеклото на служебните министри. В студиото на "Здравей, България" той обяви, че като че ли вече се забраняват всякакви червени, сини и зелени подплати, всичко трябва да бъде прозрачно и открито.

Коларова: Приоритет ще е ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232503

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството.
Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството. Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени,

Коларова започва с първи стъпки в реформата за средното образование

http://www.cross.bg/obrazovanie-ministur-kolarova-1424175.html

/КРОСС/ ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството. По думите на министър Коларова образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени, но приемствеността е много важна. И двамата министри са на мнение, че образованието е надполитическо и децата са тези, които ще водят държавата напред. Сред приоритетите, върху които ще работи, Румяна Коларова открои ОП „Наука и образование", която вече е в решителната си фаза. Тя обърна внимание на Стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, без да бъде приета. Служебният министър каза, че има идея да съгласува стратегията и да я актуализира съобразно един работещ план за действие. Началото на учебната година за ученици и студенти Коларова открои като втори приоритет. Още по-важно според министъра е да се направят първи стъпки в реформата за средното образование. На въпрос с кои заместник-министри ще работи, новият министър отговори, че екипът й е готов, но ще го обяви през следващата седмица, предава Дарик.  

Михаил Миков изпрати на служебния премиер четири конституции

http://www.cross.bg/mikov-pravitelstvo-bulgariya-1424176.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес и комплект от четирите конституции, които България е имала за последните 135 години, до министър-председателя на служебното правителство на проф. Георги Близнашки. „Пожелавам на Вас и на служебния кабинет, който предстои да ръководите, много успехи по пътя, който, сигурен съм, както винаги досега е било в историята ни, ще е осеян с много предизвикателства от различен характер", пише в писмото си лидерът на социалистите. По думите му правителството, избрано от XLII Народно събрание, за краткия си живот е успяло да стори много, но не успяло да довърши редица важни задачи от значение за страната и народа ни. „Надявам се воденото от Вас служебно правителство да доведе до успешен край всички добри политики, както и да започне провеждането на други такива за благото на обикновените хора, основани на справедливостта и по посока на преодоляване на неравенството и бедността", пише още Миков. Според лидера на БСП основна задача на всяко служебно правителство е да подготви и проведе честни и прозрачни избори за Народно събрание и в тази връзка декларира подкрепата на БСП за спазването на Конституцията, закона и всички демократични принципи на съвременното общество в хода на изборния процес. В писмото си Миков подчертава и задачата, която стои пред всяко правителство, независимо дали е назначавано или избирано - да полага постоянна грижа за неотменното спазване на Конституцията

Момчето си отива: "Хари Потър" за първата си роля в света на възрастните

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/06/2357146_momcheto_si_otiva_hari_potur_za_purvata_si_rolia_v/?ref=rss


От момче-магьосник в "Хари Потър" до поета от бийт-поколението Алън Гинсбърг, британският актьор Даниел Радклиф се е превъплъщавал и във фантастични герои, и в исторически личности – но с последния си филм What If най-сетне стъпва в истинския свят, коментира "Ройтерс".

В романтичната комедия, която излиза по кината в Щатите тази седмица, той играе Уолъс - млад мъж с тежък любовно-емоционален багаж, който се увлича по момиче в сериозна връзка.

В интервю пред информационната...

Коларова залага на реформа в средното образование

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232497

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството.
Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството. Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени,

МВР - стабилно в кадрово отношение, но нестабилно във финансово

http://www.cross.bg/tzvetlin-posledno-zaplatite-1424177.html

/КРОСС/ "Министерство на вътрешните работи - стабилно в кадрово отношение и нестабилно във финансово." Такъв извод направи новият министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, който днес официално прие поста от предшественика си Цветлин Йовчев. "Бюджетът на МВР е изпилен до последно. Не знам точно с колко решиха последно да орежат бюджета, но са доста милиони. Бюджетът е изпилен до последно. И ако гарантираме заплатите на хората, то тогава трябва да кажат от къде другаде ще се вземат парите." Това каза пред журналисти Цветлин Йовчев,след като предаде поста на Йордан Бакалов. По думите му обаче последното решение на депутатите, с което, за да се актуализира бюджета на НЗОК, някои от министерствата трябва да свият разходите си, поставя под въпрос заплатите на униформените. „Служителите на МВР работят в принизени условия. Заплатите на тези, които са на улицата и работят, са отгоре с малко над 800 лева. Те са със скъсани връзки на крака, с наранена ръка, цяла нощ рискуват живота си и вадят хора. Не трябва да се посяга на заплатите на тези хора", категоричен бе Цветлин Йовчев. "През тази една година вложих душа и сърце, в това което правя. Ръководех се само от това да създавам. Тръгвам си спокоен и с високо вдигната глава", каза още той. Сред първите задачи, които Бакалов си постави е незабавен разговор с министъра на финансите по повод бюджета на МВР.    

Новите министри отделят по 300 лв от заплатите си за бедстващите

http://politics.actualno.com/Novite-ministri-otdeljat-po-300-lv-ot-zaplatite-si-za-bedstvashtite-news_43657.html

Взехме решение всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата в помощ на бедстващите. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание...

В центъра на Видин се събират подписи за отстраняването на кмета

http://vidin.actualno.com/V-centyra-na-Vidin-se-sybirat-podpisi-za-otstranjavaneto-na-kmeta-news_43659.html

В центъра на Видин се събират подписи за отстраняването на видинския кмет Герго Гергов, предаде &bdquo;Фокус&rdquo;. Плакати с надпис &bdquo;Искате ли да бъде отстранен видинският кмет за...

Разкриха датата на представянето на новия iPhone 6

http://econ.bg/Новини/Разкриха-датата-на-представянето-на-новия-iPhone-6_l.a_i.560494_at.1.html

Apple ще представи официално новия модел iPhone на 9 септември, предаде „Блумбърг“, позовавайки се на източници, запознати с плановете на ...

Инициатива за Всенародна молитва за спасението на България правят в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/iniciativa-za-vsenarodna-molitva-za-spasenieto-na-bulgariya-pravyat-v_33533/

На 15 август в 21 часа всеки българин трябва да излезе на открито и да се моли със свещ в ръка. Инициативата ще се състои във всички градове, сред които е и Перник.

Инициатива за спасяването на България с молитва подеха във Фейсбук. Организацията е планирана за 15 август, когато е не само празник на Варна, а се почита и смъртта или успението на майката на Исус Христос — Дева Мария. Празникът е известен като Успение Богородично или Голяма Богородица. В...

Продължава

Подпорна стена спаси стотици от наводнение в Монтана

http://www.cross.bg/stena-montana-navodnenie-1424174.html

Монтана /КРОСС/ Подпорна стена предпази от наводнение десетки къщи в Монтана. Съоръжението е построено паралелно с изграждането на канализация, за да гарантира оттичането на големи водни маси в река Огоста.Монтанският квартал „Мала Кутловица" е на средата на водосбор. Тук живеят около 2000 души и повечето са били наводнявани.При изграждането на канализация в квартала местната власт предвидила почистване, разширяване и укрепване на дерето.В съоръжението са инвестирани над 2 милиона лева. С тях е изградена бетонна стена в продължение на километър и половина и с височина 2 метра и половина.„То е смятано така, че да издържи на 100-годишната вълна, което като кубатура означава 17 кубика в секунда водно количество. Вследствие на големите дъждове, то се оказа една превенция от наводнение на всичките тези къщи и дворове.", каза зам.-кметът на общината Диман Георгиев.„Благодарение на тия съоръжения , които се направиха, на тая корекция и тия панели, поеха водата и не се стигна - при нас специално, до заливане.", смята Роза Кирилова.До окончателното завършване на съоръжението остават няколкостотин метра, съобщи bTV.

Финансовият министър Порожанов си е харесал един заместник, за другите ще мисли

http://offnews.bg/news/n_1/n_372882.html

Служебният финансов министър Румен Порожанов си е избрал един заместник, но ще обяви името му следващите дни, когато бъде назначен.  За шефовете на приходните агенции твърди, че все още не е решил. Политическият кабинет на бившия министър Петър Чобанов си отива (те са длъжни да си подадат оставката с напускането на министъра) Порожанов е успял да се запознае с изпълнението на бюджета за тази година и по думите му неизпълнанието варира между 650 млн. и 850 млн. лв. Според него съществен проблем са и двата спрени еврофонда - оперативните среди "Околна среда" и "Регионално развитие". По "Регионално развитие" не са спрени само две оси, а и трета, уточни Порожанов. Според него проблемите са доста сериозни и в момента България не е положителна туристическа дестинация. Порожанов обеща екипът му да изготви нов проект за актуализация на бюджета, който да предложи на новото Народно събрание.  Очакванията са да бъдат възстановени в обозримо бъдеще плащанията по "Околна среда" - около 500 млн. лв., и това ще възстанови до известна степен бюджетния баланс, уточни Петър Чобанов.

БЧК събира дарения за бедстващите в Мизия на три метростанции

http://frognews.bg/news_74247/

Българският Червен кръст (БЧК) започва да събира дарения за бедстващите в Мизия на три метростанции, съобщиха оттам.

В правосъдното министерство си предадоха властта с взаимни суперлативи

http://offnews.bg/news/n_1/n_372886.html

"Много обичам да се разхождам и да вървя пеша, така че след тези 3 месеца ще бъде много важно да мога да продължа да го правя и да гледам хората. Мисля, че Зина излиза по този начин, така че смятам да следвам нейния пример по това отношение." Това си пожела пожела служебният вицепремиер и министър на правосъдието  Христо Иванов  при предаването на поста от предшественичката му Зинаида Златанова. По думите на Златанова е изключително щастие и късмет, че човек като Иванов, толкова отдаден на съдебната реформа от дълги години, ще поеме министерството. "Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения. В тази система, когато говорим за права, за върховенство на закона, демокрация, толкова голяма разлика между двата сектора не трябва да има и няма. Пожелавам му да довърши актуализацията на съдебната стратегия и съм убедена, че това ще се случи, макар и за краткия мандат, който има един служебен министър. Това ще бъде много голяма качествена промяна, на която много хора се надяваме в България", каза още Златанова. Снимка: Симона Костадинова От своя страна Иванов похвали досегашния министър, че в този труден период е успяла да наложи и запази добър и човешки тон на отношение и й благодари за свършената работа. "Това може би са неща, които не са били видими от медийната камбанария, но от гледна точка на тези, които се опитваме да движим нещата напред към по-добро, това беше видимо. За мен ще бъде много важно да запазя тази човешка атмосфера на сътрудничество", допълни той. Златанова коментира, че за времето си в министерството е успяла да събере гледните точки за реформите в съдебната система. "Те са в един документ, който новият министър по негова преценка ще допълни, промени или дори пренапише. Важното е, че всички въпроси са поставени на масата. За някои от тях сякаш има консенсусно решение, но за други предстои да се намери такова. Оттук нататък предстои по-трудното, давам си сметка за това и пожелавам късмет и кураж на Христо", каза Златанова. Иванов от своя старана обясни, че няма как за три месеца да прекъсне симбиозата между власт, пари и правосъдие, но ще направи всичко възможно да положи основите на стратегия за реформи в правосъдната система. "Това са три месеца, но са неслучайни три месеца. Чисто от гледна точка на  правосъдието това са месеците, в които трябва да направим необходимите стъпки, за да получим колкото може по-добър доклад през януари следващата година", каза новият министър. Той обясни, че пред новата Еврокомисия ще стои въпросът какво да прави с България и Румъния. Дали да остави двете страни да се движат заедно, макар че Румъния се справя по-добре в областта на правосъдието, или да ги раздели и за тях да има отделни мониторинги.  Главната цел на новия министър ще е да формулира ясна стратегия, която да бъде заявка за ЕК, че България има план, който обаче няма как да се изпълни за  3 месеца или дори един редовен мандат. Иванов подчерта, че ще присъства на всяко заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще се опитва да води диалог, за да има единен и прозрачен избор за председател на Висшия касационен съд (ВКС). Целта на новия министър е този избор да подпомогне и да окуражи съдиите във ВКС, а след това и всички останали, за това, че има смисъл да излизат от тясно формалните роли, които законът им дава, и да се ангажират с взимането на решения в съдебната система. "Виждаме изключително окуражаващи знаци във ВКС. Изключително важно за мен ще бъде да намерим онзи дух, в който да стигнем до резултат, в който съдиите от ВКС да се обединят около една кандидатура на изслушването, което предстои и да не се получи разделение, и това обединение да бъде уважено от ВСС, защото то не може да бъде задължително за тях по никакъв начин", коментира Иванов. Новият министър подчерта, че по негово мнение ролята на гражданите е да оказват натиск върху властта, като й казват истината в очите, а когато човек е във властта, трябва да действа чрез истина. "Централен проблем е начинът, по който се номинират и избират лидерските позиции. Това не е проблем само в съдебната система, а в цялата система от контролни и независими органи, които трябва да се грижат за върховенството на закона и за прилагането на доброто управление", обясни Иванов.

Изчерпа се бюджетът за кандидатурата на Варна за културна столица

http://www.moreto.net/novini.php?n=260366

Отпуснатите общински средства в размер на 500 хил. лева за кандидатурата на Варна за Европейска столица през 2019 вече са изчерпани. Сумата дори е надхвърлена с 3000 лева към момента. Това заяви шефката на културната дирекция Антония Йовчева по време на днешното заседание на комисията по култура, предаде репортер на Moreto.

Иво Христов: Винаги в България се истеризира темата за зависимостта от Русия

http://www.cross.bg/bulgariya-hristov-georgiev-1424178.html

/КРОСС/Това служебно правителство прилича на предишното, но тук знакът е, че са избрани хора от протестите - направен е символичен жест към гражданското общество, каза в студиотона БНТ главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев и припомни, че самият Георги Близнашки, Христо Иванов бяха активни фигури в миналогодишните протести. Според журналиста Петко Георгиев най-видимият знак е ясната европейска ориентация на кабинета. Какво е правителството ще разберем едва след провеждането на изборите, каза той и подчерта, че то има изключително тежка задача, с много кратък срок и допълнително ограничени ресурси. Провеждането на нормални избори в България става все по-тежка задача след всеки изминал вот, продължи Георгиев и добави, че първото, с което служебният кабинет трябва да се справи, е максималното ограничаване на търговията с гласове. "Със сигурност кабинетът бе съобщен с патос далеч над петолинието. Речта на президента прозвуча като петилетен план, а не като заръки за три месеца управление", коментира журналистът Иво Христов. И според него "това е кабинет на осребреното протестерство" и "най-крещящата нужда е да се морализира изборния процес и да се изчисти от пороците". "Винаги в България се истеризира темата за зависимостта от Русия. В случая имаме критична маса от американски възпитаници. Дипломи на управляват, те само предмостие към управлението

Продължава битката за играчи между Челси и Атлетико Мадрид

http://www.cross.bg/simeone-diego-atletiko-1424172.html

/КРОСС/ Любопитните истории по оста Диего Симеоне - Жозе Моуриньо сякаш нямат край. След като „дюшекчиите" отстраниха Челси на полуфинала в Шампионската лига, а после лондончани си върнаха Куртоа и привлякоха Диего Коща и Фелипе Луис от Атлетико, сега отново наред са испанските шампиони. Според информацията в „Ас", Симеоне иска да отмъкне Андре Шюрле от Челси. 23-годишният германец стана световен шампион това лято, а трансферната му цена гравитира около 30 милиона евро. Симеоне привлече това лято Манджукич и Гризман, но очевидно желае допълнително подсилване на атаката си, пише Гонг.  

СК на Русия разполага с доказателства за използването на фосфорни бомби от украинските военни

http://www.cross.bg/markin-rysiya-ykraiina-1424173.html

/КРОСС/ Следственият комитет на Руската федерация е получил доказателства за използването на фосфорни бомби срещу мирното население в Украйна, съобщи говорителят на службата Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Маркин поясни, че съгласно заключението от съдебната експертиза, „в пробите от почвата, предадени на руските следователи от очевидци на обстрела в с. Семьоновка и гр. Славянск в Донецка област, се съдържат продукти от изгарянето на запалителната смес Н-17, с която се оборудват мини и бомби“. „На практика това е усъвършенстван и по-смъртоносен вариант на запалителните снаряди, които по-рано се пълнеха с бял фосфор“, подчерта Маркин. Той отбеляза също, че подобен състав изгаря човешкото тяло изцяло и е невъзможно да се изгаси. „Затова хората, които се намират в засегнатата зона, изпитват ужасни страдания и са обречени на мъчителна смърт, да не говорим за силния психологически шок. Освен това, да се окаже помощ на жертвите в тази ситуация е изключително трудно, защото се изисква специализирано лечение“, отбеляза представителят на Следстения комитет. „В момента следствието установи конкретни лица сред представителите на силовите структури на Украйна, които са отговорни за това престъпление. СК на Русия ще заведе дела срещу тях според законите на руското законодателство“, допълни още Маркин

Новият министър на културата поиска от медиите повече внимание към сектора

http://www.mediapool.bg/noviyat-ministar-na-kulturata-poiska-ot-mediite-poveche-vnimanie-kam-sektora-news223409.html

Новият министър на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани чрез медиите творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера. Това стана на церемонията в министерството по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович.   "Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", обеща емоционално Мартин Иванов. Той се ангажира да продължи всички положителни неща, които са постигнати от предишния екип.   Министър Иванов каза още, че има доста неща, които го притесняват в администрирането на културата, но няма намерение да хвърля вина на "Има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза министърът.   Той отбеляза, че ще следва философията на максимална откритост и прозрачност в управлението, както когато е бил председател на Държавната агенция "Архиви".   "Няма да бъде лесно, особено като не беше актуализиран бюджетът, но мисля, че можем да осигурим стабилност в работата на администрацията", посочи министър Иванов.   Той каза, че не споделя позицията, че няма място за култура в трудни времена.   "И двамата с министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки времена българската култура е процъфтявала.   Културата не е брошка за празниците, която после да захвърлиш и да забравиш, но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца - необходими са традиция, общи усилия", каза Мартин Иванов.   Министърът призова медиите да отразяват повече култура и тематичните тв блокове да не са посреднощ, а в по-гледаемо време. Иванов припомни, че страната ни се представя най-добре пред света именно с културата, с това, което създава хората на духа с ръцете, ума и сърцето си.   Мартин Иванов получи от Петър Стоянович преписа на Манасиевата хроника, която по традиция си предават министрите на културата.   "Предадох на министър Иванов и папка с успехите и нерешените проблеми за изминалите година и два месеца. Както е известно, нищо не започва и не свърша с нас - брънка сме от общо усилие, затова пожелавам успех на новия екип в справянето с предстоящите задачи", каза Стоянович.   По думите му мандатът е бил донякъде успешен, "но не и във финансовата част, за съжаление".   "Остават проблеми за решаване, но оценката дали е било успешно предишното управление, може да даде само историята", посочи той.

Фестивал обръща предразсъдъците за класическата музика на 180 градуса

http://www.cross.bg/gradysa-organizatorite-myzika-1424170.html

/КРОСС/Три нетрадиционни локации, три събития с участието на международно изявени артисти, свързани с имена и формации като Ensemble Modern, Pina Bausch Theatre, London Symphony Orchestra, Kremerata Baltica. Това обещават организаторите на фестивала "180 градуса". По думите на Александър Хаджиев, който не само е един от организаторите, но и участник - свири на фагот, хората имат нужда от разнообразие, затова и фестивалът е стъпка в посока да се преобърнат представите на публиката за класическата музика. "180 градуса" се открива утре (7 август) и ще продължи до 9 август.  

Opel сложи шептящ дизел в Zafira Tourer

http://www.cross.bg/tourer-zafira-dvigatelya-1424171.html

/КРОСС/ Opel предлага още една възможност за избор на изключително икономичен Zafira Tourer: гъвкавият и функционален седемместен модел на марката вече се предлага с втората версия на двигателя 1.6 CDTI ecoFLEX, разполагаща с мощност от 88 кВт/120 к.с. Тя се присъединява към турбо дизела със 100 кВт/136 к.с, който направи своя дебют именно в компактния ван през миналата година. И двата принадлежат към новото поколение дизелови двигатели на Opel и се отличават с изключително нисък разход на гориво, невероятно балансирана работа и минимално ниво на шума. Заради последното, двигателят на Opel 1.6 CDTI ecoFLEX си спечели прозвището „шептящия дизел" от специализираните в областта на автомобилите издания. Той е част от голямата моделна и двигателна офанзива на Opel, в рамките на която в периода от 2014 до 2018 година ще бъдат представени 27 нови модела и 17 нови двигателя. Новата базова дизелова версия на Zafira Tourer ще се предлага на изключително атрактивната цена от 44 440 лева (препоръчителна цена за България с включен ДДС).Цялостната концепция на двигателя още от ниво развойна работа е фокусирана върху намаляването на генерираните от двигателя шум и вибрации. Резултатът е един агрегат работещ с копринена мекота и невероятен баланс

Миков прати 4 конституции на Близнашки да му напомнят, че България е парламентарна република

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357149_mikov_prati_4_konstitucii_na_bliznashki_da_mu/?ref=rss


Председателят на БСП и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков изпрати до служебния премиер проф. Георги Близнашки поздравителен адрес и комплект от четирите конституции, които България е имала за последните 135 години, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Пожелавам на Вас и на служебния кабинет, който предстои да ръководите, много успехи по пътя, който, сигурен съм, както винаги досега е било в историята ни, ще е осеян с много предизвикателства от различен характер", пише в...

Първа жертва от новите наводнения в Сърбия

http://www.vesti.bg/novini/pyrva-zhertva-ot-novite-navodneniia-v-syrbiia-6019236

Един човек загина при наводненията от тази нощ в западната част на Сърбия. Тялото на загиналия бе открито в местността Бани Ковилячи, в мазето на собствената му къща.

Служебните министри влязоха в кабинетите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/06/2357144_slujebnite_ministri_vliazoha_v_kabinetite_si/?ref=rss


Ако беше много лесно, на нас ли щеше да се падне - с тези думи служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов пое поста от Цветлин Йовчев. 

Церемонии по предаване и приемане на властта се състояха във всички министерства с изключение на инвестиционното проектиране, което няма да продължи да съществува в структурата на новия кабинет. 

Повечето министри изтъкнаха като приоритет работата по европейските оперативни програми, минимизирането на загуба на средства и...

Миков изпрати четири конституции до служебния премиер

http://frognews.bg/news_74246/

Председателят на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес и комплект от четирите конституции, които България е имала за последните 135 години до министър-председателя на служебното правителство на Република България проф. Георги Близнашки., съобщиха от неговия кабинет.

Бременна от Стара Загора пипна СПИН

http://pik.bg/бременна-от-стара-загора-пипна-спин-news210994.html

Бременна от Стара Загора пипна СПИН

Нови 6 души от Старозагорско са се заразили с вируса на СПИН от началото на тази година. Това са четири жени и двама мъже между 22 и 55 години, като сред дамите има и бременна, съобщи шефката на отдел „Противоепидимичен контрол" в регионалната здравна инспекция д-р Таня Перчемлиева.

И шестимата били от двете най-рискови групи – наркозависими и хомосексуалисти. ХИВ-инфекцията при четирима от тях е била открита при изследвания в кабинета за анонимно и безплатно консултиране на СПИН в здравната инспекция. Опасната зараза при другите двама е била засечена при изследване в кръвни центрове или лечебни заведения и информацията е изпратена директно в Националния център по ХИВ/СПИН.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното министерство 90 на сто от новорегистрираните са пипнали инфекцията след сексуални контакти.

Д-р Перчемлиева отказа да съобщи повече подробности за статуса на бременната вирусоносителка по обясними причини за дискретност. Тя обаче призна, че бъдещите майки наистина рядко попадат в списъка на новорегистрираните ХИВ-позитивни.

Според специалистите, ако майката се подложи на антивирусно лечение в първите три месеца от бременността, вирусът можел да не се предаде на плода и новороденото да не бъде заразено.

"Марица"

Бум на СПИН в Стара Загора

http://pik.bg/бум-на-спин-в-стара-загора-news210994.html

Бум на СПИН в Стара Загора

Нови 6 души от Старозагорско са се заразили с вируса на СПИН от началото на тази година. Това са четири жени и двама мъже между 22 и 55 години, като сред дамите има и бременна, съобщи шефката на отдел „Противоепидимичен контрол" в регионалната здравна инспекция д-р Таня Перчемлиева.

И шестимата били от двете най-рискови групи – наркозависими и хомосексуалисти. ХИВ-инфекцията при четирима от тях е била открита при изследвания в кабинета за анонимно и безплатно консултиране на СПИН в здравната инспекция. Опасната зараза при другите двама е била засечена при изследване в кръвни центрове или лечебни заведения и информацията е изпратена директно в Националния център по ХИВ/СПИН.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното министерство 90 на сто от новорегистрираните са пипнали инфекцията след сексуални контакти.

Д-р Перчемлиева отказа да съобщи повече подробности за статуса на бременната вирусоносителка по обясними причини за дискретност. Тя обаче призна, че бъдещите майки наистина рядко попадат в списъка на новорегистрираните ХИВ-позитивни.

Според специалистите, ако майката се подложи на антивирусно лечение в първите три месеца от бременността, вирусът можел да не се предаде на плода и новороденото да не бъде заразено.

"Марица"

Проф. Георгиева към Евгения Раданова: Съвети не давам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4232480

Бившият спортен министър проф. Мариана Георгиева и служебният министър на спорта Евгения Раданова си предадоха правомощията с ръкостискане пред кабинета на спортния министър.
„Съвети не давам”, заяви досегашния ръководител на ММС.
„Вече разменихме няколко думи с професор Мариана Георгиев и сега ни предстои нова възможност да си кажем още от Бившият спортен министър проф. Мариана Георгиева и служебният министър на спорта Евгения Раданова си предадоха правомощията с ръкостискане пред кабинета на спортния министър. „Съвети не давам”, заяви досегашния ръководител на ММС. „Вече разменихме няколко думи с професор Мариана Георгиев и сега ни предстои нова възможност да си кажем още от

Мариана Георгиева към Евгения Раданова: Съвети не давам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232469

Бившият спортен министър проф. Мариана Георгиева и служебният министър на спорта Евгения Раданова си предадоха правомощията с ръкостискане пред кабинета на спортния министър.
„Съвети не давам”, заяви досегашния ръководител на ММС.
„Вече разменихме няколко думи с професор Мариана Георгиев и сега ни предстои нова възможност да си кажем още от Бившият спортен министър проф. Мариана Георгиева и служебният министър на спорта Евгения Раданова си предадоха правомощията с ръкостискане пред кабинета на спортния министър. „Съвети не давам”, заяви досегашния ръководител на ММС. „Вече разменихме няколко думи с професор Мариана Георгиев и сега ни предстои нова възможност да си кажем още от

За първи път: Android потребителите използват повече интернет от тези с iOS

http://www.cross.bg/potrebitelite-android-internet-1424169.html

/КРОСС/ Според данни на агенция Net Applications през юли потребителите на Android по света за първи път са използвали повече интернет от потребителите на iOS. Данните са от проследяване на трафика, от който 43,75% е бил от устройства с Android, а 44,19% от iOS. За сравнение през предишния месец тези цифри са били съответно 43,75 и 45,61%. Windows Phone бележи сериозно присъствие вече с 2,49% през юли, пиве Mobilebulgaria.  

Новото правителство с 5 приоритета за земеделието

http://www.moreto.net/novini.php?n=260352

По пет приоритета ще работи служебното правителство за развитие на сектор „Земеделие". Това обяви служебният министър на земеделието и харните Васил Грудев по време на приемането на поста от проф. Димитър Греков. Той е наясно, че служебното правителство е ограничено времево, ограничени са възможностите му, но това не означава, че то няма да работи по пътя, който им е поставен от президента Росен Плевнелиев.

Хора избутаха влак, за да освободят заклещен мъж (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_372937.html

Австралийци успяха да избутат цял влак на градското метро в Пърт, за да измъкнат заклещен мъж между перона и мотрисата. Инцидентът бе заснет от охранителна камера в станцията, а кадрите бяха публикувани в Youtube. На тях се вижда как хората спокойно се качват в метрото, но на една от вратите мъж пропада в малкия процеп между мотрисата и перона. Служители на метрото се опитват да издърпат мъжа, но без успех. След това на помощ се стичат десетки пътници, които с общи услия успяват да избутат влака, така че да има място мъжът да се измъкне. Заклещеният пътник не е пострадал и дори успял да хване следващия влак. Видео от инцидента:

Разложеният труп на починалия в бл. 16 в кв. Тева мъж бил влачен в одеяло по стълбите

http://www.zapernik.com/obshtestvo/razlojeniyat-trup-na-pochinaliya-v-bl-16-v-kv-teva_33532/

Разложеният труп на мъж, който вчера бе открит в апартамент на блок № 16 в квартал "Тева" бил влачен в одеяло по стълбите. Това разказа живущи от блока, които са потресени от работата на пристигналите на място медици.

"Пристигналите медици влачиха трупа на съседа ни в одеяло. Първо го вкараха в асансьора, а после го влачиха и по стълбите до линейката.", разказа очевидец.

Слуз потекла по стълбите от разложения труп. От пренасянето входът...

Продължава

В следствие на човешката дейност 13 хил. кв. км от Мексиканския залив са "мъртва зона"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232473

На дъното на Мексиканския залив край бреговете на САЩ, вследствие на човешката дейност, се е образувала огромна „мъртва зона” с площ от около 13 хиляди квадратни километра, съобщи Ройтерс.
Учени от университета в Луизиана смятат, че във водата е останал твърде малко кислород, който да поддържа живота на морските обитатели. На дъното на Мексиканския залив край бреговете на САЩ, вследствие на човешката дейност, се е образувала огромна „мъртва зона” с площ от около 13 хиляди квадратни километра, съобщи Ройтерс. Учени от университета в Луизиана смятат, че във водата е останал твърде малко кислород, който да поддържа живота на морските обитатели.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване