Един тежко пострадал при взрива в Костенец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/edin-tezhko-postradal-pri-vzriva-v-kostenec-6019396

Двама от пострадалите при взрива са откарани в Окръжната болница в София, а други двама - във ВМА

Транспортират в София 4 от пострадалите в Костенец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/transportirat-v-sofiia-4-ot-postradalite-v-kostenec-6019396

Извън района има само счупени стъкла, но разходите ще бъдат възстановени от завод ТЕРЕМ, увери военният министър

Шаламанов: Няма опасност за населението в Костенец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shalamanov-niama-opasnost-za-naselenieto-v-kostenec-6019396

Извън района има само счупени стъкла, но разходите ще бъдат възстановени от завод ТЕРЕМ, увери военният министър

Шаламанов: Няма радиационно замърсяване в Костенец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shalamanov-niama-radiacionno-zamyrsiavane-v-kostenec-6019396

"Случилото се не е свързано с видими нарушения на технологичния процес", коментира служебният министър на отбраната

НСИ: Намаление с 3% е регистрирано в добивната промишленост

http://www.vesti.bg/novini/nsi-namalenie-s-3-e-registrirano-v-dobivnata-promishlenost-6019398

По предварителни данни през юни 2014 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.3% в сравнение с май 2014 година, съобщиха от НСИ.

Мощен тайфун наближава Япония, спряха десетки полети

http://www.bnews.bg/article-113297

Японските власти отмениха 67 полета на летищата в южната част на страната заради тайфуна, който приближава територията й. В момента тайфунът "Халонг" се намира на североизток от остров Окинава и се движи в посока север.

Десет души са пострадили от взрива в Костенец

http://frognews.bg/news_74367/

Десет души са пострадали при взрива във военния завод в костенец тази сутрин. Това съобщиха от здравното министерство.

Започна изслушването на Луис Суарес пред съда в Лозана

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/08/2358329_zapochna_izslushvaneto_na_luis_suares_pred_suda_v/?ref=rss


Нападателят на "Барселона" Луис Суарес пристигна в Спортния арбитражен съд в Лозана, където днес започва изслушването по жалбата срещу наложеното му 4-месечно изваждане от футбола.

ФИФА наказа уругваеца за 9 мача на националния отбор и да не се занимава с "никакви футболни дейности" до 25 октомври включително заради ухапването на Джорджо Киелини по време на двубоя с Италия от група D на световното първенство в Бразилия.

Суарес отказа коментар на влизане в сградата на КАС....

НСИ: През юни 2014 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 2.4%

http://www.vesti.bg/novini/nsi-prez-iuni-2014-g.-oborotyt-v-tyrgoviiata-na-drebno-narastva-s-2.4-6019399

По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2014 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.3% спрямо предходния месец, съобщиха от НСИ.

Пожар горя в сградата на БТК-Кърджали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235560

Пожар е нанесъл значителни материални щети в сградата на БТК-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали. Вчера, около 13.00 часа в град Кърджали в сградата на БТК е възникнал пожар – запалени са кабели на действаща съобщителна мрежа. Нанесени са значителни материални щети, няма данни за извършени умишлени действия. Пожар е нанесъл значителни материални щети в сградата на БТК-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали. Вчера, около 13.00 часа в град Кърджали в сградата на БТК е възникнал пожар – запалени са кабели на действаща съобщителна мрежа. Нанесени са значителни материални щети, няма данни за извършени умишлени действия.

По 1 млн. лв. на година губят промоутъри от гратисчии на концерти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235019

По 1 млн. лева на година от фалшиви билети за концерти губят големите родни промоутъри, показват техни изчисления.
“Представете си, че за един концерт с 25-30ахил. души има хиляда фалшиви билета. Един се продава средно за 100 лв. Това са точно 100 000 лева само от един-единствен концерт. От 10 по-големи концерта като загубим по 100 000 лв. По 1 млн. лева на година от фалшиви билети за концерти губят големите родни промоутъри, показват техни изчисления. “Представете си, че за един концерт с 25-30ахил. души има хиляда фалшиви билета. Един се продава средно за 100 лв. Това са точно 100 000 лева само от един-единствен концерт. От 10 по-големи концерта като загубим по 100 000 лв.

Московски "патриоти" поздравиха Обама за ЧРД с банан и лазерно шоу (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_374103.html

Антиамерикански активисти от Москва "поздравиха" Барак Обама за рождения му ден с лазерно шоу върху американското посолство в руската столица, на което президентът на САЩ яде банан, пише британският "Independent". Обама отпразнува 53-ия си рожден ден на 4-август, като московските активисти отправиха своя поздрав същия ден през нощта върху фасадата на американското посолство. С лазер бе изрисуван ликът на Обама с парти шапка, ядейки банан.  Отговорност за тази акция пое Московската студентска инициатива, която описва себе си като "арт патриотична група". МСИ направиха разкритието в руската социална мрежа Вконтакте. В същия ден други антиамерикански активисти поздравиха Обама за ЧРД с плакат, поставен върху сграда в близост до американското посолство. На банера американският президент бе представен в колаж като "Трите мъдри маймуни". Across from the US embassy in Moscow today, Russians hung this racist banner addressing Obama on his 53rd birthday. pic.twitter.com/wqhX9ILE8W — Kevin Rothrock (@KevinRothrock) August 4, 2014 На плаката бе изписано - Не виждам. Не чувам. Истината за никого". Видео от лазерната акция: 

Мизия и виновните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234894

Скът е малка река. Във Врачанско на такива им казват “бара”. Как се случи, че тази малка бара причина такава голяма трагедия?
Има три причини за трагедията в Мизия. Местоположението на града и особеностите на почвата; обилните дъждове и... човешката немарливост. Няма никакво съмнение, че последната причина е най-съществена. Преките доказателства? Скът е малка река. Във Врачанско на такива им казват “бара”. Как се случи, че тази малка бара причина такава голяма трагедия? Има три причини за трагедията в Мизия. Местоположението на града и особеностите на почвата; обилните дъждове и... човешката немарливост. Няма никакво съмнение, че последната причина е най-съществена. Преките доказателства?

Премахват роуминга за разговори в ЕС от 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=260542

От 2016 г. при пътуване в ЕС ще разговаряме по мобилния си телефон и ще сърфираме в интернет на цени сякаш сме в родината си. ЕС намали през това лято с повече от 50% таксите за пренос на данни в роуминг за хората, пътуващи в Европа, и възнамерява изцяло да премахне таксите за роуминг до 2016 г.

СЗО: Опасността от болестта ебола е в световен мащаб

http://www.vesti.bg/novini/szo-opasnostta-ot-bolestta-ebola-e-v-svetoven-mashtab-6019400

Световната здравна организация съобщи, че епидемията от хеморагичната треска ебола, която засегна Западна Африка, създава опасност в световен мащаб.

Протестна мрежа: И медии извън семейните на Пеевски ползват кредити от КТБ, взети през фирми

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/08/2358303_protestna_mreja_i_medii_izvun_semeinite_na_peevski/?ref=rss


Фирми, близки до мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, са финансирали с общо близо 30 млн. лв. вестници извън издателската група на Делян Пеевски през 2011 и 2012 г. Заемодателите са сред големите длъжници на КТБ и сега си търсят парите по съдебен ред. Това сочат данните от разследване на "Протестна мрежа", публикувани в сайта Noрешарски!.

Неизрядните получатели на парите са издателите на "Труд", "24 часа", "Преса", "Тема", "Стандарт", "Шоу",...

Стойнев и Борисов в енергиен спор

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/stojnev-i-borisov-v-energien-spor-6019392

Представители на "Уестингхаус" са се срещали с премиера Орешарски, президента Плевнелиев, с Бойко Борисов, с Реформаторския блок и със Сергей Станишев, категоричен е бившият енергиен министър

Протестна мрежа: Медии извън "кръга Пеевски" са неизрядни длъжници на фирми, свързани с Василев

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/08/2358303_protestna_mreja_medii_izvun_kruga_peevski_sa/?ref=rss


Фирми, близки до мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, са финансирали с общо близо 30 млн. лв. вестници извън издателската група на Делян Пеевски през 2011 и 2012 г. Заемодателите са сред големите длъжници на КТБ и сега си търсят парите по съдебен ред. Това сочат данните от разследване на "Протестна мрежа", публикувани в сайта Noрешарски!.

Неизрядните получатели на парите са издателите на "Труд", "24 часа", "Преса", "Тема", "Стандарт", "Шоу",...

Велизар Шаламанов: Няма опасност от радиация и друг взрив (обновена)

http://www.cross.bg/ministurut-otbranata-kostenetz-1424554.html

/КРОСС/ Няма радиационно и химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да било индикации за риск от друг взрив, каза пред БНР министърът на отбраната Велизар Шаламанов: „Това, което се е случило, не е свързано с видими към момента на технологичния процес, но започва следствие под ръководството на прокуратурата. В Костенец има само счупени стъкла на къщи. Всички щети ще бъдат оценени, а разходите - възстановени от завод ТЕРЕМ, обясни министърът. Ако има открито и най-малко нарушение, ще бъда безкомпромисен в прилагане на мерки за постигане на възможно най-добрата сигурност и за работещите, и за гражданите. Всички хора са изведени на безопасно разстояние, каза още министърът. Министърът на отбраната е на мястото на инцидента и провежда среща с изпълнителния директор на „ТЕРЕМ“ ЕАД и с управителя на   “ТЕРЕМ - Цар Самуил“  ЕООД – Костенец, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

Велизар Шаламанов: Няма опасност от радиация и друг взрив

http://www.cross.bg/ministurut-velizar-shalamanov-1424554.html

/КРОСС/ Няма радиационно и химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да било индикации за риск от друг взрив, каза пред БНР министърът на отбраната Велизар Шаламанов: „Това, което се е случило, не е свързано с видими към момента на технологичния процес, но започва следствие под ръководството на прокуратурата. В Костенец има само счупени стъкла на къщи. Всички щети ще бъдат оценени, а разходите - възстановени от завод ТЕРЕМ, обясни министърът. Ако има открито и най-малко нарушение, ще бъда безкомпромисен в прилагане на мерки за постигане на възможно най-добрата сигурност и за работещите, и за гражданите. Всички хора са изведени на безопасно разстояние, каза още министърът.

Секретарка от швейцарския парламент си прави порно селфи

http://www.cross.bg/slyzhitelkata-shveiitzarskiya-selfi-1424555.html

/КРОСС/Служителка в швейцарския парламент, която качи в Туитър свои голи селфи, за да зарадва очите на 11 000-те си последователи, заяви, че с това не е нарушила никакви норми, пише в. "Нойе Цюрхер цайтунг". Много от снимките са били направени в нейния кабинет в парламента, но според нея това не нарушавало никакви вътрешни правилници в законодателния орган, защото постъпката й била част от личния й живот. Вестникът не обяснява защо служителката, чиято самоличност не се уточнява, е решила да покаже голата си анатомия. Тепърва администрацията на парламента ще решава дали постъпката на служителката е в разрез със задълженията й съгласно правилата за отношенията между работодателя и служителката.

Ръст на търговията на дребно през юни

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-търговията-на-дребно-през-юни_l.a_i.560846_at.1.html

С 0,3% нараства оборотът в търговията на дребно през юни спрямо май. В сравнение със шестия месец на предходната година увеличението е в размер на...

Сноудън остава в Русия още 3 години

http://www.bnews.bg/article-113292

Преди месец Едуард Сноудън поиска от Москва да бъде удължен срокът на пребиваването му в Русия. Новото разрешително влиза в сила със задна дата от 1 август 2014 г., когато изтече едногодишното право за пребиваване на Сноудън в Русия.

Пожар горя в БТК-Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235553

Пожар е нанесъл значителни материални щети в сградата на БТК-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали. Вчера, около 13.00 часа в град Кърджали в сградата на БТК е възникнал пожар – запалени са кабели на действаща съобщителна мрежа. Нанесени са значителни материални щети, няма данни за извършени умишлени действия. Пожар е нанесъл значителни материални щети в сградата на БТК-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали. Вчера, около 13.00 часа в град Кърджали в сградата на БТК е възникнал пожар – запалени са кабели на действаща съобщителна мрежа. Нанесени са значителни материални щети, няма данни за извършени умишлени действия.

Разкол в гръцкото разузнаване

http://www.grreporter.info/Razkol_v_grckoto_razuznavane/15926

Според източници синдикалистите от Нова демокрация и ПАСОК водят предизборна война в очакване на изборите в организацията през септември. Вследствие на намесата им 1 300-те служители не бяха засегнати от бюджетните съкращения през изминалите три години.

прочети повече

Илияна Цанова: Споразомението за партньорство с ЕС ще осигури 16 млрд. евро за България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235548

Изпълнението на Споразумението за партньорство за програмния период 2014 - 2020 година между страната ни и Европейския съюз, което беше подготвено от правителството на Пламен Орешарски, ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България. То ще осигури близо 16 млрд. евро за подкрепа на българската икономика. Изпълнението на Споразумението за партньорство за програмния период 2014 - 2020 година между страната ни и Европейския съюз, което беше подготвено от правителството на Пламен Орешарски, ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България. То ще осигури близо 16 млрд. евро за подкрепа на българската икономика.

От чие име служебният кабинет поддържа кандидатурата на Кристалина Георгиева?

http://www.cross.bg/kristalina-voice-european-1424553.html

/КРОСС/ Много стана. От 1997 г. досега българското общество открива някакво решение на управляващите, след като пусне телевизора или отвори вестника. Данъкоплатците, т.е. избирателите, са само зрители на случващото се някъде горе или някъде другаде. Беше им обещана „демокрация", което ще рече участие, но реално българските граждани са напълно изключени от решенията взети някъде във „висините". Случайте с временните правителства са типичен пример на порочната практика да се дават ключовете на държавата в ръцете на „подбрани" чиновници. Всеки който не е избран, а назначен за даден период от време, не носи същата отговорност както един мандатоносител например. И какво се получава? През съдбоносната 1997 г.,временното правителство на Стефан Софиянски,назначено за да подготви избори, се втурна да продава предприятия. Съсипан бе за нула време най-големия циментов завод на Балканите - „Девня цимент". И не само той. Отговорност - никаква. Много вода изтече оттогава под мостовете на Перловската река, но поука не бе извадена! Временното правителство на Марин Райков опорочи изборите с бюлетините в Костинброд. Никой не разбра колко е количеството поръчана хартия и кой я поръча. Министър-председателят се самоназначи за посланик в Рим и си вдигна шапката. Обществото зяпа, отговорност - няма, поука - също

Учителка от Перник взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа

http://www.zapernik.com/obshtestvo/uchitelka-ot-pernik-vzrivi-sistemata-da-prepodavame-na-uchenicite-e_33571/

Да преподаваме на учениците е последната ни грижа, разказва бивша учителка пожелала анонимност в писмо до "За Перник". Въпреки, че вече не работи в сферата на образованието, госпожата иска да остане анонимна, тъй като съпругът й също е преподавател. Читателката ни иска да разкаже какво е да си учител в Перник, както и в България.

Ето какво ни написа тя:
"Всеки ден отивах на работа с напрежение, че трябва да свърша куп задачи, свързани с...

Продължава

Какви ще са последиците за България от руското ембарго

http://econ.bg/Новини/Какви-ще-са-последиците-за-България-от-руското-ембарго_l.a_i.560843_at.1.html

Ограниченията за вноса в Русия ще засегнат около 2,5% от българския износ, което е около 10 млн. лева от общо 1,5 млрд. лева. Това коментира...

И. Бояджиев пред Фрог: Обучителите във военните заводи спят

http://frognews.bg/news_74366/

Тези, които трябва да обучават работниците във военните заводи буквално спят. Това каза пред Фрог нюз експертът по антитероризъм Иван Бояджиев по повод поредния инцидент в завод за военна техника в Костенец.

Официално: Лудогорец непоставен в жребия за плейофите в ШЛ

http://bgfootball.actualno.com/Oficialno-Ludogorec-nepostaven-v-jrebija-za-plejofite-v-ShL-news_43978.html

УЕФА официално изхвърли полския шампион Легия Варшава от участие в Шампионската лига заради пускането на наказан играч като резерва на реванша с шотландците и върна в надпреварата Селтик. По този нач...

Изключват трима от Изпълнителното бюро на БСП

http://politics.actualno.com/Izkluchvat-trima-ot-Izpylnitelnoto-buro-na-BSP-news_43986.html

Ангел Найденов съобщи преди началото на заседанието на ръководството на партията, че са предложени за изваждане от Изпълнителното бюро трима души: Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков, п...

Пеевски няма фирми, свързани с "Южен поток", твърди Стойнев

http://business.actualno.com/Peevski-njama-firmi-svyrzani-s-Ujen-potok-tvyrdi-Stojnev--news_43987.html

Някои медии излязоха с информация, че в консорциума около "Южен поток" фигурират фирми на Цветан Василев, Делян Пеевски (на снимката) и Генадий Тимченко. Но никъде в регистрите както българ...

Зелени сенки, бял кит

http://books.actualno.com/Zeleni-senki-bjal-kit-news_43901.html

Когато известен писател, егоцентричен филмов режисьор и огромен, зъл бял кит се съберат на Изумрудения остров, резултатът е по-безценен и от гърне злато. Никой леприкон не може да сътвори такива неуст...

Лудогорец се бори със Стяуа за място в групите на ШЛ

http://bgfootball.actualno.com/Ludogorec-se-bori-sys-Stjaua-za-mjasto-v-grupite-na-ShL-news_43988.html

Лудогорец ще има трудната задача да се класира за груповата фаза на Шампионската лига, след като жребият отреди българите да играят срещу Стяуа (Б) в плейофа на турнира. В първия мач отборът от Разгр...

Бешикташ - Арсенал е дербито в плейофите за Шампионска лига

http://football.actualno.com/Beshiktash---Arsenal-e-derbito-v-plejofite-za-Shampionska-liga-news_43989.html

Отборът на Арсенал ще се изправи срещу турския Бешикташ в плейоф за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. "Артилеристите" ще имат предимството да са домакини на реванша. Наполи - А...

Споразумението за партньорство с ЕС ще осигури 16 млрд. евро за България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235542

Изпълнението на Споразумението за партньорство за програмния период 2014 - 2020 година между страната ни и Европейския съюз, което беше подготвено от правителството на Пламен Орешарски, ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България. То ще осигури близо 16 млрд. евро за подкрепа на българската икономика. Изпълнението на Споразумението за партньорство за програмния период 2014 - 2020 година между страната ни и Европейския съюз, което беше подготвено от правителството на Пламен Орешарски, ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България. То ще осигури близо 16 млрд. евро за подкрепа на българската икономика.

Наградиха победителите в конкурса „Млади автори”, организиран от Булгарика

http://www.moreto.net/novini.php?n=260537

Христина Цонкова и Габи Коруджикова са победителите в двете направления на конкурса „Млади автори”, научи Moreto.net. Вчера в арт-салона на Радио Варна официално бе открита изложба на млади автори. Наградени бяха и останалите победители в конкурса, който се организира в рамките на XVIII Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Наша Венета отказала на Берлускони

http://www.bnews.bg/article-113294

Топмоделът Венета Харизанова се завръща в София, след като не получи достатъчно добра оферта от италиански телевизии, с които бе в преговори за водеща.

Локомотивът на влака София-Бургас се е запалил. Машинистът сам е загасил огъня

http://www.cross.bg/zagasil-stara-zagora-1424552.html

/КРОСС/Локомотивът на влака София-Бургас се е запалил до Стара Загора. Пътниците са евакуирани. Композицията е пламнала на около 2 км от гарата в Стара Загора. Пожарът е бил малък и е тръгнал от локомотива. Машинистът сам е загасил огъня с пожарогасител.

Али Алиев спечели конкурса за директор на Природен парк "Българка"

http://pik.bg/али-алиев-спечели-конкурса-за-директор-на-природен-парк-българка-news211702.html

Али Алиев спечели конкурса за директор на Природен парк "Българка"

Али Алиев спечели конкурса за директор на Природен парк "Българка", съобщава Дарик.

На първия етап от конкурса са се явили трима кандидати. Заради пропуски в документацията били допуснати да продължат в надпреварата за директорския стол двама - Али Алиев и негов колега от Казанлък. Вторият етап представлявал решаването на тест с 30 въпроси, от които успешният кандидат трябвало да отговори правилно минимум на 20 въпроси. Съперникът на Алиев не успял да отговори вярно на 19 от 30-те въпроси на теста и това го лишило от участие в третия етап на конкурса - събеседване с комисията.

Експерти от Изпълнителна агенция по горите са извършили проверка на дейността на Природен парк „Българка" и назначения шеф Али Алиев и не са констатирали сериозни нарушения. Али Алиев стана временно изпълняващ длъжността директор на ПП „Българка", а по проекти, реализирани от дългогодишния титуляр Мая Радева започнаха проверки. По-късно тя бе уволнена. Радева обвини Алиев в некомпетентност. Али Алиев е председател на ДПС в община Севлиево и съветник от същата политическа сила в местния парламент. Мая Радева оглавяваше администрацията на защитената територия повече от 10 години.

Русия отне лиценза на три банки заради финансови измами

http://econ.bg/Новини/Русия-отне-лиценза-на-три-банки-заради-финансови-измами_l.a_i.560844_at.1.html

Централната банка на Русия отне лиценза на три търговски банки – „Аскания Тръст“, Банка "Конверсия, инвестиция и приватизация (КИП Банк) и...

Губим поне 10 млн. евро от руското ембарго

http://www.moreto.net/novini.php?n=260540

Търговска война се разрази между Русия и Евросъюза заради проблемите в Украйна. Като част от Общността страната ни също беше въвлечена в нея. Бизнесът ни се готви да понесе сериозни удари заради едногодишното вето на Москва върху вноса на храни от ЕС.

Ситуацията в Донецк остава напрегната

http://www.cross.bg/donetzk-ostava-strelba-1424551.html

/КРОСС/ Взривове, залпове от тежки оръдия и автоматична стрелба се чуваха през нощта във всички райони на Донецк. Обстановката в източноукраинския град остава напрегната, съобщават от пресслужбата на Донецкия градски съвет, предаде РИА Новости. „През нощта на 7 срещу 8 август жителите във всички части на града чуха взривовете, залповете от тежки оръжия и автоматичната стрелба. Невъзможно е да се определи с точност откъде се стреля. Към момента обстановката в Донецк остава напрегната“, се казва в съобщението. Аварийните служби отстраниха повредите в газопроводната мрежа в Кировски квартал. 1099 абоната бяха останали без газоснабдяване поради повреда, предизвикана от взривовете. Общественият транспорт вече се движи по магистралата. Възстановена е и връзката с миньорското селище Октябърски рудник.

Карат трима от пострадалите във ВМА!

http://www.bnews.bg/article-113299

Трима от общо 10-та пострадали при взрива в ТЕРЕМ в Костенец ще бъдат откарани и хоспитализирани във ВМА, съобщи здравното министерство.

Кличко VS. Пулев – „Еврофутбол” осигурява билети за мача на годината

http://www.cross.bg/leva-pylev-klichko-1424550.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" ще осигури билети за мача на годината - битката между Владимир Кличко и Кубрат Пулев е акцент в стартиращата днес нова кампания на българския букмейкър с допълнителни награди и печалби „Изживей емоцията!" Общо осем души ще могат да гледат на живо срещата между титаните в професионалния бокс, като условие за това е те да са участници на букмейкърската къща и да притежават талони за спортни залози за минимум 10 лева или за Гонки - за 3 лева. Поредната инициатива ще зарадва играчите и с допълнителни парични печалби от 100 до 2 000 лв. и ще продължи до 4 септември. Всеки, който иска да се пребори за страхотните награди на „Еврофутбол", трябва да пусне талон(и), получен от букмейкъра при представяне на квитанция за направен залог. Той трябва да е попълнен с трите имена, телефон и дата на раждане и да се пусне в специална урна, поставена във всеки букмейкърски пункт. Печелившите ще бъдат определени на случаен принцип със седмичен жребий, като участващите в първите две седемдневки ще се включат в борбата за два двойни билета за професионалната боксова среща между световния шампион при професионалистите Кличко и европейския шампион при аматьорите Пулев. Ето и датите, на които ще станат ясни имената на щастливците: - На 18.08.2014 г. ще бъдат определени първите двама късметлии, които ще заведат свои близки в Хамбург на 6 септември. Те трябва да са сред играчите, пуснали своя попълнен талон най-късно до 14.08.2014 г

СЗО: Епидемията от Ебола представлява международен здравен риск

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d4fb410/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cszo0Eepidemiiata0Eot0Eebola0Epredstavliava0Emejdunaroden0Ezdraven0Erisk0H1777590C/story01.htm

Според институцията държавите, засегнати от вируса, трябва да обявят извънредно положение, но не и да забраняват международните пътувания или търговията


УЕФА върнa "Селтик" в Шампионската лига, "Лудогорец" ще е непоставен (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/08/2358294_uefa_vurna_seltik_v_shampionskata_liga_ludogorec_shte/?ref=rss


"Лудогорец" ще бъде преместен сред непоставените отбори в днешния жребий за плейофите на Шампионската лига, след като УЕФА взе решение да върне вече отпадналия "Селтик" в битката за групите на турнира.

Организацията извади от надпреварата съперника на шотландците "Легия" (Варшава) заради нередовен футболист.

Така заради по-ниския си клубен коефициент "Лудогорец" ще остъпи мястото си при поставените на шотландците. За този сезон българският шампион заема 89-о място в...

УЕФА може да върне "Селтик" и да прати "Лудогорец" сред непоставените

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/08/2358294_uefa_moje_da_vurne_seltik_i_da_prati_ludogorec_sred/?ref=rss


"Лудогорец" може да се окаже сред непоставените отбори в днешния жребий за плейофите на Шампионската лига, ако УЕФА вземе решение да върне вече отпадналия "Селтик" в битката за групите на турнира.

Организацията е започнала разследване срещу съперника на шотландците "Легия" (Варшава) заради нередовен футболист.

Двата състава бяха съперници в третия предварителен кръг, а поляците се класираха за плейофите с две изненадващи победи с 4:1 у дома и с 2:0 в Глазгоу.

В...

Ретро пикник в центъра на София

http://www.cross.bg/vintidzh-retro-myzika-1424549.html

/КРОСС/На 9 август от 15:00 часа в лятната градина на ,,Once Upon A Time... Biblioteka", София The Smugglеrs Соllеctivе имат удоволствието отново да ви поканят на нова порция страхотна музика, винтидж мода и спиращи дъха танци в сърцето на един от най-красивите столични паркове. Входът е свободен. Smugglers Swing Club: Vintage Garden Party ще пренесе посетителите си в Златната Ера на суинга и рокенрола за един следобед, изпълнен с много музика, танци, ретро щандове и прохладни коктейли. Посетителите ще се върнат няколко десетилетия назад с най-доброто от Swing, Jazz, Rock'n'Roll, Rockabilly и Doo Wop музиката от 20-те години до наши дни, селектирана от DJ-ите от The Smugglers Collective. Освен страхотна музика и емоции, градинското парти ще предложи на посетителите си и:Винтидж будоар, където дамите ще могат да се преобразят като звезди от Златната ера на Холивуд, с ефектна ретро прическа и гримБазар с множество щандове с ретро аксесоари, бужута и дрехи на различни столични бутици и винтидж маркиРазхлаждащи напитки и коктейлиГостите на винтидж пикника ще имат възмосността да поспортуват с федербал, волейбол, скачане на въже, фризби и другиВсички желаещи ще могат да се впуснат във вихъра на танца и да научат основни стъпки по време на тематичния Charleston уъркшоп  

МО прави ревизия на военните дружества

http://offnews.bg/news/n_1/n_374083.html

Министерството на отбраната прави ревизия в работата на всички дружества, на които ведомството е принципал. Сред тях са и заводите от холдинга "Терем". Пред БНР военният министър Велизар Шаламанов обясни, че е рано да дава оценка за причините, довели до взрива. Той ще се срещне с ръководството на холдинга Терем, както и с директорите на отделните заводи, за да се запознае с проблемите. Шаламанов поясни, че прокуратурата води разследване за установяване на причините на инцидента.  Причината за инцидента в Костенец е в това, че директорът на завода не е специалист по унищожаване на боеприпаси. Това коментира пред OFFNew  бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев, който в правителството на ГЕРБ отговаряше за унищожаването на стари боеприпаси.  Радев обясни, че директорът на холдинга Терем, както и на пет от общо шестте дружества в него, са сменени от правителството на Пламен Орешарски. Предишният директор на Терем-Костенец Марин Иванов, който бил специалист по боеприпасите, е сменен от инженер с друга специалност.  "Него го смениха и на негово място е сложен инженер, който няма нищо общо с боеприпасите. Как няма да се случи нещо такова? Ръководителят на завода е сменен от политическото ръководство на МО преди това. Там няма специалисти по боеприпаси. В комисията по отбрана сме питали военния министър Ангел Найденов защо сменя директора на холдинга, който е професионалист, защо сменя директора на Костенец и другите заводи", каза Радев.  Той обясни, че причината за инцидента е взривяването на по-голямо количество взривни вещества, от колкото било прието. Става въпрос за сточци килограми, които трябва да бъдат унищожавани професионално, на малки порции. "Сега е станало така, че са унищожили цялото количество наведнъж. Това е грубата грешка, но там няма професионалисти", обясни Радев.  Тодор Воденов от синдиката "Отбрана" при КТ "Подкрепа" обясни, че в завода работят професионалисти, но предприятието било подизпълнител на други предприятия, в които не се спазват никакви изисквания. По думите му в обществените поръчки при утилизацията водещото е финансовият интерес, а не сигурността.  Синдикалистът каза, че трябва да бъде направено разследване на работните места. Той смята, че за да се стигне до инцидента, вероятно е имало поредица от грешки на различни нива. "Такива инциденти не е имало отдавна. В това предприетия се работи професионално. До голяма степен е важно директорът да разбира от дейността, но организацията на дейността, се извършва от работници специалисти. Не може да се предвиди всичко", каза той.

Баналната истина за протестите лъсна - гербаджийство и кариеризъм

http://www.cross.bg/bliznashki-protestirashtite-borisov-1424548.html

/КРОСС/Второто служебно правителство на Бойко Борисов, формално назначено от Плевнелиев, е началото на втората фаза от сценария за завръщането на Борисов във властта. Първата бяха протестите от миналата година, които послужиха за камуфлаж. Активистите на ГЕРБ бяха представени от големите телевизии, контролирани от парите на Борисов, като граждани, които се борят със задкулисието, което според тях е назначило Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Пет хиляди души по жълтите павета бяха представени от пропагандата като бунтуваща се България, а легитимното правителство за узурпатор на властта. В продължение на година протестиращите задаваха въпроса "Кой?", но и досега упорито се правят, че името на Росен Плевнелиев не фигурира в отговора. През юни 2013 г. президентът подписа изменения в Закона за ДАНС, създадени специално за Пеевски, така че последният да може да оглави службата. Без тях Народното събрание нямаше как да избере депутата от ДПС. Въпреки че беше част от заговора между БСП и ДПС по казуса "Пеевски", Плевнелиев бе позициониран от Борисов и протестиращите като опозиция на тогавашното управление и един от политическите  лидери на борбата  с това назначение. Това беше първата сериозна подмяна, която протестиращите направиха в услуга на ГЕРБ. Няма да се спирам на всички останали, а ще коментирам днешния триумф на подмяната, в който протестиращите за пореден път играят ролята на параван на задкулисието

Илияна Цанова: Не можем да спрем строителството на Южен поотк в Паша дере

http://www.moreto.net/novini.php?n=260538

"Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък.

Израел започна обстрел срещу Газа

http://asia.actualno.com/Izrael-zapochna-obstrel-sreshtu-Gaza--news_43981.html

Израелската армия извършва нападения срещу екстремистки обекти в Ивицата Газа в отговор на ракетните удари от палестинска страна. Днес приключи 3-дневното примирие между двете воюващи страни, преда...

Вероятността еболата да засегне Европа била слаба

http://europe.actualno.com/Verojatnostta-ebolata-da-zasegne-Evropa-bila-slaba-news_43984.html

Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг окачестви като "изключително слаба" вероятността хеморагичната треска ебола да се разпространи в Европа, предаде БГНЕС. Изявлението му идва на...

10 пострадали след взрива в Костенец

http://offnews.bg/news/n_1/n_374080.html

10 души са пострадали след взрива във военния завод "Терем" в Костенец , съобщават от Министерство на здравеопазването (МЗ). С леки наранявания са 7 души, а трима са с порезни рани и ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия.  От МЗ съобщават още, че министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков следи ситуацията. Той координира действията на министерството с ангажираните институции и лечебни заведения.

ФУТБОЛ : Обединението прави силата

http://dobrudjatv.net/%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Повече от месец е факт обединението на футболните клубове „Добруджа“ и „Изида“, научи радио Добруджа. Всъщност ФК“Изида“ ще продължи да съществува, като ще подържа два отбора при най-малките, които след като преминат в по-горна възрастова група ще започнат да тренират в обединените формации, обясни директорът […]

Влоговете със суми над 200 хил. лв. намаляват

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/08/08/2358287_vlogovete_sus_sumi_nad_200_hil_lv_namaliavat/?ref=rss


Влоговете със суми над 200 000 лв. са намалели към края на юни, информира "Капитал Daily" като се позовава на секторната статистика на Българската народна банка за периода март - юни.

Числата потвърждават наблюденията в сектора, според които в пиковите дни през втората половина на юни около събитията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка  е имало раздробяване на влоговете в банките на по-малки суми, така че да попаднат под максималния размер на законовата...

Строителен предприемач влиза в затвора заради данъчни измами

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235498

Строителен предприемач влиза зад решетките. Прокуратурата вече е пратила разпореждане на Съдебна охрана той да бъде приведен в Пловдивския затвор. Обвиненият Стоян Анастасов-Джимито е направил опит да забави действията им под предлог, че има здравословни проблеми, съобщи marica.bg. Тригодишната му реална присъда обаче е факт. Строителен предприемач влиза зад решетките. Прокуратурата вече е пратила разпореждане на Съдебна охрана той да бъде приведен в Пловдивския затвор. Обвиненият Стоян Анастасов-Джимито е направил опит да забави действията им под предлог, че има здравословни проблеми, съобщи marica.bg. Тригодишната му реална присъда обаче е факт.

Бареков: ГЕРБ и ДПС направиха от държавата фирма!

http://www.bnews.bg/article-113295

В Стралджа трудещите се получават под минималната работна заплата, заяви Николай Бареков.

Бареков: ГЕРБ и ДПС направиха от държавата фирма

http://pik.bg/бареков-герб-и-дпс-направиха-от-държавата-фирма-news211690.html

Бареков: ГЕРБ и ДПС направиха от държавата фирма

Ние сме единствените, които могат да спрат Бойко Борисов да се върне във властта. Това каза по време на среща с гражданите на гр. Стралджа лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков. Но, за да се случи това, трябва да ме върнете отново в България в началото на октомври, добави той.

Има две партии, които направиха тази държава тяхна частна собственост – това са ДПС и ГЕРБ, каза лидерът на ББЦ. Те превърнаха държавата във фирма – който е с тях, има работа, който не е – няма. Но това, трябва ли да се търпи и справедливо ли е?, попита Бареков. "Аз искам нещата да се променят и да работя за хората, но всички боклуци, които бяха изхвърлени от политиката, сега са мобилизирани и изправени срещу мен. Управлявал ли съм досега, че да ми търсят сметка? Истината е, че те искат да ме ликвидират, и всеки, който би се появил на мое място да си знае какъв път го чака", каза Бареков.

В ГЕРБ няма експерти, всичко зависи от това в какво настроение ще се събуди Бойко Борисов. Това каза зам.-председателят на ББЦ Светлин Танчев. Той и Симеон Дянков направиха редица грешки – докато другите държави помпеха и инвестираха в икономиката си, ние правехме точно обратното, така вместо да станем остров на спокойствието, ние затънахме още повече, добави той.

Отворете ни предприятия, за да има къде да работим, казаха хората в залата. Малкото, които работим се трудим по 12 часа, но ни се дават малко пари - по-малко, отколкото е минималната работна заплата, споделиха те.

Според зам.-председателят на ББЦ Танчев нещата са обратими и е постижимо разкриване на нови работни места. Но първата стъпка е да се пребори администрацията и да се даде инициативата на хората. Така рекетът към бизнеса би се намали и той ще може да си поеме глътка въздух и ще разполага с повече пари. Истината е, че държавата трябва да се върне, коментира Бареков. Заради това ние предлагаме връщане на казармата – това е вариант за образование и за работа.

Партиите, които избирахме през последните 25 години направиха така, че да нямаме избор – заради това нямаме образование, здравеопазване и работни места. това каза областният председател на ББЦ в Сливен Георги Балабанов. Според него, сега за хората няма работа, защото нормалните инвеститори не намират за нормална ситуацията у нас. За инвеститорите в България няма сигурност, закони, които се спазват и това ги отблъсква, нищо, че работна ръка. Ситуацията, според него, е обратима, но на първо място трябва да се възстанови държавността. Това означава връщане на казармата, образование и "Чисти ръце". Областният председател на ББЦ обяви, че ако хората в Стралджа помогнат на партията да спечели изборите, в града ще бъдат привлечени двама инвеститори, които да създадат работни места.

Затвор за строителен предприемач заради данъчни измами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235483

Строителен предприемач влиза зад решетките. Прокуратурата вече е пратила разпореждане на Съдебна охрана той да бъде приведен в Пловдивския затвор. Обвиненият Стоян Анастасов-Джимито е направил опит да забави действията им под предлог, че има здравословни проблеми, съобщи marica.bg. Тригодишната му реална присъда обаче е факт. Строителен предприемач влиза зад решетките. Прокуратурата вече е пратила разпореждане на Съдебна охрана той да бъде приведен в Пловдивския затвор. Обвиненият Стоян Анастасов-Джимито е направил опит да забави действията им под предлог, че има здравословни проблеми, съобщи marica.bg. Тригодишната му реална присъда обаче е факт.

Срокът за обжалване на разрешението за строеж на „Южен поток” в България изтича днес

http://www.cross.bg/kazandzhiev-tasev-gamizov-1424547.html

/КРОСС/ Недофинансираната енергетика и нестабилната мрежа създават предпоставки за режим на тока, заявиха енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Христо Казанджиев в интервю за TV7.  Според тях все още не е късно съоръженията да бъдат прегледани и там, където има нужда, да бъде извършен ремонт. Това обаче може да стане, ако започне изпълнението на замразените в момента инвестиционни програми, и неминуемо ще доведе до повишение на цената на тока. Все още не е ясно с колко процента ще е поскъпването, но то трябва да стане постепенно. Най-добре е в началото скокът да е около 10%. Според експертите процесите в енергийния сектор са станали трудно управляеми. Изграждането на газопровода „Южен поток" на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение преди 17.30 ч. днес, когато изтича срокът за обжалването на разрешението за строеж, посочиха Тасев и Казанджиев. Разрешението беше издадено от бившия регионален министър Десислава Терзиева на 31 юли. Това е поредното престъпление в енергетиката, заяви в пряка телефонна връзка експертът Стефан Гамизов. По думите му е направен криминален опит да се извлекат ползи за определен кръг хора и да се постави обществото в ъгъла. Има резон в думите на Гамизов - определени среди се опитват да направят проекта необратим, заяви Христо Казанджиев. Проф. Атанас Тасев заяви, че е спокоен и вярва на преценката на администрацията.

Лекари препоръчват оргазъм за здраво сърце

http://www.vesti.bg/novini/lekari-preporychvat-orgazym-za-zdravo-syrce-6019393

Испанската кардиологична фондация /ИКФ/ подчерта значението на оргазъма в половия живот като защита от сърдечно-съдови заболявания по повод отбелязвания днес Международен ден на женския оргазъм, съобщават испанските медии.

Димитров: Независим надзорен орган ще излезе с позиция за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=260539

„Безпрецедентно представителните организации на бизнеса и труда излязохме преди няколко седмици с обща позиция. Нашата позиция е, че проблемът с КТБ е сериозен, но в никакъв случай, не може да се твърди, че има банкова криза. От тази гледна точка не може да се твърди, че банковата и финансовата система на държавата са под някаква форма на заплаха.

Черните кутии на алжирския самолет - неизправни!

http://www.bnews.bg/article-113289

Черната кутия на разбилия се в Мали самолет на авиокомпания Air Algerie, предназначена за запис на звуците в пилотската кабина, не е била изправна по време на целия му последен полет.

Мартин Захариев: Дъното се оказа гъвкаво

http://www.cross.bg/zahariev-dunoto-ypravlenie-1424546.html

/КРОСС/ Много пъти съм съчувствал на Пламен Орешарски. Той е един достоен политик, опитваше се да взема самостоятелни решения и изкара едно много трудно премиерство, но крайният извод от това управление е, че то не успя", заяви Мартин Захариев в интервю за TV7. Той отказа да постави оценка на едногодишното управление на БСП и ДПС, но подчерта, че то далеч не е дъното, защото дъното се е оказало гъвкаво. „Потъваме все повече и повече, вместо да се отлепваме. Хванали сме се за ръчната спирачка на влака и я натискаме дружно надолу, за да спрем движението му", подчерта Захариев и добави, че само стабилно управляващо мнозинство е решението за излизане от кризата, а кои ще са вътре в пасианса, ще решат хората на 5 октомври. Избран от гражданската квота на БСП, Захариев призна, че XLII Народно събрание оставя горчив вкус и пожела при следващото управление „кафето да бъде пито така, че да спрем противопоставянето и езика на омразата, защото наистина не можем да отлепим от дъното".

Няма опасност от втори взрив в Костенец, първият образувал яма 2 на 4 метра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235467

„Възникнал е взрив на площадката на военния завод, който се намира на територията на Костенец. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът е отцепен. Изясняват се причините за възникналото произшествие", обясни за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов.
Взривили са се отпадъчни материали от утилизация на боеприпаси. „Възникнал е взрив на площадката на военния завод, който се намира на територията на Костенец. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът е отцепен. Изясняват се причините за възникналото произшествие", обясни за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов. Взривили са се отпадъчни материали от утилизация на боеприпаси.

Богатите руснаци се лишават от любимите си ястия заради забраната за внос

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d4f497d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Czoom0C3550Ca0Cbogatite0Erusnaci0Ese0Elishavat0Eot0Eliubimite0Esi0Eiastiia0Ezaradi0Ezabranata0Eza0Evnos0H1777570C/story01.htm

В краткосрочен план руските санкции вероятно ще доведат до покачване на цените и ще добавят 0,5% към инфлацията тази година, която ще достигне 7%


Въпрос на икономическа обосновка е как ще бъде изградена последната отсечка на АМ "Струма“

http://www.cross.bg/otsechka-nadyavam-golemite-1424545.html

/КРОСС/За времето прекарано извън администрацията видях пропуски в работата на АПИ и лично в моята. Надявам се с усилията на всички хора те да бъдат отстранени и работата да бъде подобрена. Основната ни цел ще бъде завършването на ОП „Транспорт", на големите инфраструктурни обекти. Предизвикателство е възстановяването и на пътната инфраструктурав страната след наводненията. Това каза за БНР новият председател на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, който в четвъртък смени на поста инж. Стефан Чайков. Той коментира и протестите на работниците от „Автомагистрали Черно море" заради неизплатени заплати: По мое време наистина имаше такива протести, които даже през 2010 г. пак бяха наследени. Тогава, въпреки всичко решихме казуса. Наистина малшанс и стечение на обстоятелствата е, че отново на тази фирма това ѝ се е случило. Надявам се проблемите да бъдат решени и хората да си получат заплатите, и да се работи нормално, и да си изпълняват ангажиментите, които са поели Лазаров се надява да се оптимизирастроителството на отсечките по автомагистралите „Струма" и „Марица", за да не се загубят европейски пари. Въпрос на икономическа обосновка и запазване на околната среда е дали последната отсечка на „Струма" - тези през Кресненското дефиле", ще бъде път с виадукти или тунел

"Тезата, че протестът е на власт, е вредна"

http://offnews.bg/news/n_1/n_374055.html

"Тезата, че протестът е на власт е вредна. Всеки един от нас е гражданин, който е заемал една или друга позиция в отделни моменти". Това коментира пред БНТ правосъдния министър и вицепремиер в служебното правителство Христо Иванов по повод заглавието на един от големите български всекидневници, което излезе на 6 август и гласеше: „Протестът на власт“.  "Важното е да се съсредоточим върху конкретните задачи, които трябва да се изпълнят през следващите три месеца. Страната е в трудно положение, което ескалира в различни кризи. В основата на всичко това е невъзможността на българските институции да работят добре. Наш ангажимент е да подготвим прехода към стабилността на институциите", каза той. Иванов коментира и появилата се вчера информация, че е без адвокатски права заради неплатен членски внос. "Регистрирал съм се в Софийската адвокатска колегия през 2002 година. От 2009 година се занимавам с работа, свързана със съдебната реформа и практически съм престанал да представлявам клиенти, да се явявам в съда, планирам да прекратя упражняването на адвокатската си професия. Неплащането на членски внос в една свободна професионална организация е личен избор", обясни правосъдният министър. Той допълни, че ще си понесе последствията от наложените санкции и дължа извинение единствено на колегите си от Софийската адвокатска колегия. Христо Иванов обясни, че като министър на правосъдието в служебното правителство има конкретна задача, която е свързана с работата по актуализацията на стратегията за съдебната реформа, от което до голяма степен зависи докладът за България от ЕК. "Съдебната реформа няма да се изчерпи за 3 месеца, нито за един правителствен мандат, било той и пълен, подчерта Иванов. За този период трябва да бъде изготвен планът за действие на България в тази област", каза Иванов.

Гл.комисар Николов:Не очакваме още взривове, няма опасност за населението

http://frognews.bg/news_74365/

"Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението", заяви шефът на Главна дирекция на ПБЗН главен комисар Николай Николов пред БНР.

Взривът разбил прозорците на 7-8 къщи, отекнал на километри!

http://www.bnews.bg/article-113293

7-8 къщи около военния завод „Терем“ в Костенец са останали без прозорци при взрива.

Яма 4 на 2 метра се образувала в Костенец, няма опасност от нови взривове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235460

„Възникнал е взрив на площадката на военния завод, който се намира на територията на Костенец. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът е отцепен. Изясняват се причините за възникналото произшествие „Възникнал е взрив на площадката на военния завод, който се намира на територията на Костенец. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът е отцепен. Изясняват се причините за възникналото произшествие", обясни за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов. Взривили са се отпадъчни материали от утилизация на боеприпаси.

Жител на Мизия: Да се разследва истината, не да бедят този брадат и изстрадал човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235471

Петко Беяшки е един от десетките в Мизия, които са останали без подслон. 68-годишният смята, че бедствието в Бисер и това в Аспарухово са нищо пред стихията в родния му град, пише "Конкурент".
„Ако тук беше под наклон, труповете щяха да са чак до морето, а днес да няма никой. Има глупави хора, които казват, радвайте се, Петко Беяшки е един от десетките в Мизия, които са останали без подслон. 68-годишният смята, че бедствието в Бисер и това в Аспарухово са нищо пред стихията в родния му град, пише "Конкурент". „Ако тук беше под наклон, труповете щяха да са чак до морето, а днес да няма никой. Има глупави хора, които казват, радвайте се,

„Риголето” от Джузепе Верди с руския тенор Алексей Татаринцев в ролята на Херцога днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260528

Днес от 21 часа, в рамките на ММФ «Варненско лято» в Опера в Летния театър, ще се играе шедьовърът на Джузепе Верди «Риголето», постановка на режисьора Кузман Попов. На диригентския пулт ще застане постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна от Италия Стефано Сегедони, научи Moreto.

Мизиец: Да се разследва истината, не да бедят този брадат и изстрадал човек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235448

Петко Беяшки е един от десетките в Мизия, които са останали без подслон. 68-годишният смята, че бедствието в Бисер и това в Аспарухово са нищо пред стихията в родния му град, пише Петко Беяшки е един от десетките в Мизия, които са останали без подслон. 68-годишният смята, че бедствието в Бисер и това в Аспарухово са нищо пред стихията в родния му град, пише "Конкурент". „Ако тук беше под наклон, труповете щяха да са чак до морето, а днес да няма никой. Има глупави хора, които казват, радвайте се,

До края на деня в Мизия ще бъдат докарани дезинфектанти и маски

http://vraza.actualno.com/Do-kraja-na-denja-v-Mizija-shte-bydat-dokarani-dezinfektanti-i-maski-news_43980.html

Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков се ангажира с помощ за бедстващото население в Мизия, съобщиха от МЗ. Ненков днес посети Мизия и е разпоредил в рамките на днешния ден на жителите ...

Взрив във военния завод в Костенец*

http://econ.bg/Новини/Взрив-във-военния-завод-в-Костенец-_l.a_i.560842_at.1.html

Десет души са ранени след взрив във военния завод в Костенец. По информация на местните жители експлозията е станала в „Терем-Цар Самуил“ малко преди...

Взрив във военния завод в Костенец

http://econ.bg/Новини/Взрив-във-военния-завод-в-Костенец_l.a_i.560842_at.1.html

Четирима души са ранени след взрив във военния завод в Костенец. По информация на местните жители експлозията е станала в „Терем-Цар Самуил“ малко...

СЗО обяви епидемията от ебола за международна криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/08/2358276_szo_obiavi_epidemiiata_ot_ebola_za_mejdunarodna_kriza/?ref=rss


Епидемията от вируса ебола в Западна Африка вече е "изключително събитие" и представлява международна опасностза здравето, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Предвид устойчивостта на вируса има вероятност от "особено сериозни" последици, ако заразата, убила досега почти 1000 души в района, тръгне по света.

"Нужни са координирани международни усилия за спиране и ограничаване разпространяването на ебола", се казва в специано изявление след двудневна извънредна среща...

Али Алиев спечели конкурса за директор на парк „Българка”

http://www.cross.bg/aliev-konkyrsa-bulgarka-1424543.html

/КРОСС/ Али Алиев спечели конкурса за директор на Природен парк „Българка". На първия етап от конкурса са се явили трима кандидати. Заради пропуски в документацията били допуснати да продължат в надпреварата за директорския стол двама - Алиев и негов колега от Казанлък. Вторият етап представлявал решаването на тест с 30 въпроси, от които успешният кандидат трябвало да отговори правилно на минимум 20 въпроси. Съперникът на Алиев не успял да отговори вярно на 19 от 30-те въпроси на теста и това го лишило от участие в третия етап на конкурса - събеседване с комисията. Експерти от Изпълнителна агенция по горите са извършили проверка на дейността на Природен парк „Българка" и назначения шеф Али Алиев и не са констатираха сериозни нарушения. Али Алиев стана временно изпълняващ длъжността директор на ПП „Българка", а по проекти, реализирани от дългогодишния титуляр Мая Радева започнаха проверки. По-късно тя бе уволнена. Али Алиев е председател на ДПС в Община Севлиево и съветник от същата политическа сила в местния парламент. Мая Радева оглавяваше администрацията на защитената територия повече от 10 години, припомня Дарик радио.  

Санкците срещу Русия са удар за туризма у нас

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-evro-1424544.html

/КРОСС/Русия удря с контра санкции туризма по нашето Черноморие. След като Западът и Москва започнаха да се замерят с наказателни мерки, по предложение на руския сенатор Николай Журавльов, който е и заместник-шеф на Комисията по бюджета и финансовите пазари в Съвета на федерацията, може да се увеличат таксите за руски туристи, идващи на почивка у нас. Това идва като допълнение на другата информация от вчера за край на българските храни в Русия. На въпроса ще пострада ли сериозно България от санкциите президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че страната ни можела да загуби само около 20 млн. евро. „За миналата година износът за Русия е малко над милиард евро. Ударът обаче е около 2% от нашия износ за федерацията. Хората, които се занимават с търговия на суровите плодове и млечните произведения за Русия, може да имат проблеми, но като цяло става въпрос за 18-20 милиона евро", уточни синдикалният лидер в интервю за Нова тв.  Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев пък самодоволно изтъкна, че санкциите няма да се отразят изобщо на бизнеса с лекарства, в който е и той самият, но смята, че ударът на Путин е върху собствения му народ - руският потребител ще се почувства като върнат в 70-те години

Внимание! Мамят и крадат пари от пенсионери в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/vnimanie-mamyat-i-kradat-pari-ot-pensioneri-v-pernik_33576/

68-годишна жена е измамена вчера в Перник.

Престъплението е извършено около 13,30 ч. на ул. „Ю. Гагарин”, до жилищен блок. Възрастната взела пенсията си и тръгнала към дома си. Била застигната от непознат, който заявил, че е банков служител. Мнимият банкер казал на пенсионерката, че е получила 40 лева по-малко, които държал в ръцете си. Жената извадила парите за преброяване, измамникът ги взел и побягнал в неизвестна посока.

Започнато е досъдебно производство и...

Продължава

Малайзийските авиолинии стават изцяло държавни

http://econ.bg/Новини/Малайзийските-авиолинии-стават-изцяло-държавни_l.a_i.560841_at.1.html

Малайзия смята да преструктурира авиокомпанията „Малейжа еърлайнс“, чиито оперативни затруднения бяха влошени от катастрофите на полети MH370 и...

Взрив рани работници във военния зовод в Костенец

http://news.ibox.bg/news/id_2036022260

По-сериозно са пострадали четирима души, които са откарани в болница. Работниците имат порезни рани от счупени стъкла. За щастие, не са в тежко състояние

Миролюба Бенатова за испанския Слънчев бряг

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/miroliuba-benatova-za-ispanskiia-slynchev-briag-6019388

През 2011 г. в градчето Йорет де мар стават сблъсъци между италиански и френски туристи, а от 2012 г. полицаи патрулират денонощно, забранено е да се пие по улицата и да се уринира на публични места.

Трима бежанци от страни с Ебола са пристигнали в България

http://www.cross.bg/ebola-strani-bulgariya-1424542.html

/КРОСС/ Близо 150 бежанци от Африка са пристигнали в България за първите шест месеца на годината. Сред тях има и хора от страни, в които в момента гори огнището на опасния вирус Ебола. Бала идва от Мали - страна, граничеща с огнището на Ебола, разказва Нова телевизия. Младежът е преминал преглед на граница, както и в центъра за бежанци в „Овча купел". Лекарите са категорични, че е напълно здрав. „В центъра се правят пълни изследвания, първичен медицински преглед, имаме изолатор, в който престояват пет дни", обясни д-р Сашка Бенчева. Официално за последния месец от огнищата с Ебола са пристигнали трима души - двама от Либерия и един от Нигерия. Никой не може да каже обаче каква част от бежанците идват от страните с огнища на Ебола. Причината е, че част от тях лъжат за произхода си. Що се отнася до превенцията в центъра, специални мерки все още не са разпоредени. Разлепили са бележки с информация какво представлява вирусът и какви са симптомите му. „Тъй като болестта се развива много бързо, а бежанците от техните страни, докато стигнат до България, минават месеци, вероятността е много малка", заяви д-р Сашка Бенчева.  

Специалисти от ОББ ровят в досиетата на КТБ

http://frognews.bg/news_74364/

Двама елитни специалисти от звеното по проблемни кредити в Обединена българска банка – Десимир Александров Арнаудов и Момчил Йорданов Ройнeв, миналата седмица са помагали за доокомплектоване на досиета в Корпоративна търговска банка (КТБ), свидетелстват служители на КТБ.

Военен отговор на несъществуваща заплаха

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-nato-1424541.html

/КРОСС/ Западната истерия около Русия придобива все по-големи мащаби. Планираните още преди една година военни учения се възприемат като агресивни действия на Москва, в отговор на които НАТО концентрира към Украйна войски и оръжия. В четвъртък в Черно море отново пристигна крайцерът на военноморските сили на САЩ „Вела Гълф“. Той е въоръжен със системи за противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана „Иджис“, хеликоптери, крилати ракети „Томахоук“ и зенитни „Стандарт“. Крайцерът почти не напуска морето, с изключение на предвидените от международните правила периоди. В негово отсъствие в морето се намират други кораби и подводници на НАТО. Според командването, целта им е „да спомагат за гарантирането на мира и стабилността в региона“. Същите цели имаха и големите натовски учения в Прибалтика – край самите граници на Русия. Необходимостта от преразглеждане на плановете на Северноатлантическия алианс и увеличаване мащабите на ученията в Европа се обяснява със същата политика на сдържане. Те се готвят да сдържат разбира се „руската агресия“, прояви на която виждат във военните маневри, водени между другото, на 800 километра от границата с Украйна, казва военният експерт Виктор Баранец

Задигнаха телевизор и фото апарат от апартамент в Изток

http://www.zapernik.com/krimi/zadignaha-televizor-i-foto-aparat-ot-apartament-v-iztok_33574/

Битова техника е открадната от апартамент в Перник.

Кражбата е извършена в периода 05-07 август, когато неизвестни разбили ПВЦ врата на тераса на апартамент в пернишкия кв. „Изток” и задигнали цветен телевизор и цифров фотоапарат. Служители на второ РУП извършили оглед на местопроизшествието.

Образувано е досъдебно производство и извършителите се издирват.

Атинската борса отново тръгна надолу

http://www.grreporter.info/Atinskata_borsa_otnovo_trgna_nadolu/15925

Гръцката фондова борса отбеляза девет поредни сесии в посока надолу с обща загуба от порядъка на 10%, макар че междувременно рейтингът на гръцката икономика бе повишен от Moody's

прочети повече

Перничанинът Костадин Михов: В пернишките училища имаше 42 кръжока по фотография

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichaninut-kostadin-mihov-v-pernishkite-uchilishta-imashe-42-krujoka-po_33575/

Преди повече от 20 години във всяко училище в Перник и региона е имало кръжок по фотография. Това разказа доайенът на пернишката фотография Костадин Михов пред ZaPernik.com.

Кръжоците по фотография са били оборудвани с модерни за времето си снимачни апарати и машини за проявяване на снимки. След демократичните промени в България всички кръжоци в училищата затворили, а уникалната техника в тях изчезнала или била съсипана.

"На територията на Перник имаше...

Продължава

Взривове във военния завод в Костенец, четирима души са ранени

http://www.moreto.net/novini.php?n=260534

Днес, 8 август, при извършване на утилизация на боеприпаси в ТЕРЕМ “Цар Самуил ЕООД“- Костенец към 8.40 часа възниква взрив. Пострадали са 4 – ма работници, които са откарани в местната болница, научи Moreto.net. Дейността на завода е свързана с основен ремонт на артилерийски и минохвъргачни изстрели от всички калибри, стрелкови бойни припаси, производство на димни гранати и димни шашки, подвижни въздушни мишени и утилизация на гранати, мини, патрони и артилерийски изстрели от всички калибри.

Ще претърпим ли загуби и заради санирането?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d4f734e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cshte0Epretyrpim0Eli0Ezagubi0Ei0Ezaradi0Esaniraneto0H1777510C/story01.htm

Собственици на жилища настояват за ясен ангажимент за изпълнението на проекта за обновяване на жилищни сгради с европейски пари


Искра при обезвреждане на боеприпаси предизвикала взрива в Костенец, ранените са десет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235440

Инцидентът в Костенец се е случил по време на утилизация на боеприпаси между 8.30 и 9.00 часа тази сутрин, съобщи БТВ.  При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала взрива, съобщи Фокус. Районът е отцепен от полицейски служители. Със случая ще се заеме Военна полиция. Инцидентът в Костенец се е случил по време на утилизация на боеприпаси между 8.30 и 9.00 часа тази сутрин, съобщи БТВ. При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала взрива, съобщи Фокус. Районът е отцепен от полицейски служители. Със случая ще се заеме Военна полиция.

Гери Турийска се омъжи за Ясен Козев

http://www.cross.bg/geri-yasen-kozev-1424540.html

/КРОСС/Вчера на интимна плажна церемония сладката Гери Турийска каза "Да!" на своята половинка Ясен Козев. Председателят на „Музикаутор" заведе любимата си до олтара навръх рождения й ден, а церемонията се състоя пред група близки на плажа в Лозенец, издаде viewsofia.com. „На всички приятели, които питат защо не сме им казали, искам да уточня, че дори и аз не знаех, че сватбата ми ще се падне на рождения ми ден. Ясен беше подготвил всичко и наистина превърна празника в незабравим! Благодаря на кумата си за всички малки и големи конспирации, които беше съчинила за нас. И изобщо... нищо по-романтично не ми се е случвало никога!", написа водещата в „БГ радио" във Фейсбук. Двойката е сгодена от половин година и се очаква съвсем скоро на бял свят да се появи и първото им дете. Козев има още двама сина от връзката си с певицата Йоана Захариева, с които Гери се разбира прекрасно.

Все по-малко пречки пред Георгиева за първи дипломат на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234829

България е член на ЕС вече 7 години и досега не е успяла да пласира нито един свой политик на висок пост в Брюксел. Извън партийните назначения, при които Сергей Станишев успя да оглави ПЕС, а наши политици от десния сектор се издигаха до заместници на европейските си партийни семейства, в политическия апарат на Евросъюза засега не участват бълга България е член на ЕС вече 7 години и досега не е успяла да пласира нито един свой политик на висок пост в Брюксел. Извън партийните назначения, при които Сергей Станишев успя да оглави ПЕС, а наши политици от десния сектор се издигаха до заместници на европейските си партийни семейства, в политическия апарат на Евросъюза засега не участват бълга

Васил Василев: Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235437

Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България. Това каза за Фокус Васил Василев, основател и пръв председател на Съюза на работодателите в България. Според него това ще доведе до фалити на български производители, загуба на работни места и загуби в туризма. „Санкциите сега срещу Русия ще бъдат много тежък удар Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България. Това каза за Фокус Васил Василев, основател и пръв председател на Съюза на работодателите в България. Според него това ще доведе до фалити на български производители, загуба на работни места и загуби в туризма. „Санкциите сега срещу Русия ще бъдат много тежък удар

Обама разреши въздушни удари по ислямистите в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/08/2358274_obama_razreshi_vuzdushni_udari_po_isliamistite_v_irak/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че е разрешил на американската армия да нанася въздушни удари по ислямистите в Северен Ирак и да започне да пуска хуманитарни доставки на обсадените десетки хиляди хора от местните малцинства в опит да предотврати "потенциален акт на геноцид".

По този начин Вашингтон се опитва да защити и американски граждани в случай, че бойците от групировката Ислямска държава настъпят към Арбил, столицата на полуавтономния кюрдски район, или застрашат живота...

Днес откриват официално регата „България си ти! – Порт Варна 2014“

http://www.moreto.net/novini.php?n=260533

Днес от 11:30 часа в Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“ ще се състои официалното откриване на Регата „България си ти! – Порт Варна 2014“, съобщиха организаторите за Moreto.net. На 10 август (неделя) от 18:00 часа край акваторията на Варненския залив ще се състои официалното награждаване.

Взривът в Костенец възникнал при унищожаване на боеприпаси, 10 са ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235436

Инцидентът в Костенец се е случил по време на утилизация на боеприпаси между 8.30 и 9.00 часа тази сутрин, съобщи БТВ.
При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала взрива, съобщи Фокус. Районът е отцепен от полицейски служители. Със случая ще се заеме Военна полиция. Инцидентът в Костенец се е случил по време на утилизация на боеприпаси между 8.30 и 9.00 часа тази сутрин, съобщи БТВ. При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала взрива, съобщи Фокус. Районът е отцепен от полицейски служители. Със случая ще се заеме Военна полиция.

Десет ранени при пореден взрив във военен завод

http://www.mediapool.bg/deset-raneni-pri-poreden-vzriv-vav-voenen-zavod-news223491.html

Десет души пострадаха при поредния взрив във военен завод. В петък експлозия избухна в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, който е под шапката на Министерството на отбраната. Според МВР инцидентът се дължи на искра при контролирано обезвреждане на боеприпаси. Седем от пострадалите са с леки наранявания, а трима - с малко по-тежки, получени от падналите стъкла и ударната вълна. Няма опасност за живота им. От понеделник пък екип от психолози ще оказва специализирана помощ на работниците от завода. Военният министър Велизар Шаламанов каза, че вече са извършени замервания и няма радиационно или химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив. От община Костенец също успокоиха, че няма опасност за населението. Експлозията е нанесла и материални щети по сградите в района, като "ТЕРЕМ" ЕАД ще поеме разходите за отстраняването им.  Случаят се разследва от Военна полиция. ГЕРБ: Директорът не е специалист по боеприпаси Бившият зам.-военен министър от ГЕРБ и експерт по боеприпасите Валентин Радев коментира , че "станалото е резултат от некомпетентни действия на хората от ТЕРЕМ". "Директорът на завода Марин Йорданов, който е специалист по боеприпаси, беше освободен от предишното правителство, въпреки реакцията и нашата – на специалистите по боеприпаси, и неговата лична пред новия управител на ТЕРЕМ тогава. Новият директор, назначен след като БСП взеха властта, е инженер, но не е специалист по боеприпаси", каза Радев пред БНР. Бившият военен министър Ангел Найденов обясни обаче, че предишният ръководител на завода в Костенец е освободен, защото е навършил пенсионна възраст. Найденов каза, че новият директор е работил достатъчно дълго в завода, минавайки през различни длъжности и е достатъчно добре запознат с работата му. "Подкрепа": Не е имало проблеми със завода Според председателя на националния синдикат "Отбрана“ към КТ "Подкрепа“ Тодор Воденов инцидентът не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива, но като цяло заводът има по-добри условия и държи на безопасността много повече, отколкото други фирми, които получават поръчки за утилизация на боеприпаси. "Това е едно от предприятията, които работят най-професионално в областта на утилизацията. Има изградени традиции, функционираща материална база, специалисти, работниците са отговорни. Периодично се извършва контрол на условията на труд, което включва и безопасните условия на труд. В обозримо минало не е имало такива инциденти", каза Воденов. МО непрекъснато освобождава боеприпаси, които подлежат на обезвреждане в ТЕРЕМ или частни предприятия. Според плана за утилизация през 2014 г. са предвидени 3000 тона - най-голямо количество в сравнение с 2012, 2013 и 2015 година. През 2008 година взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София, а през 2012 година при мощни взривове в частни складове край пътен възел Петолъчката загинаха трима души.

Взрив избухна във военния завод в Костенец, няма жертви

http://www.mediapool.bg/vzriv-izbuhna-vav-voenniya-zavod-v-kostenets-nyama-zhertvi-news223491.html

Сигнал за взрив, избухнал във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси в Костенец, е подаден малко преди 9.00 часа, съобщиха от МВР в петък. За щастие няма жертви. Според първоначалната информация на пожарната ранени са десетима души, които вече са откарани в болница с порезни рани от счупени стъкла. Няма пострадали с опасност за живота. "Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението. Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Нямаме притеснения за втори взрив. Работниците на завода са на безопасно място", заяви пред БНР шефът на пожарната Николай Николов. Едно от версиите за инцидента е, че взривът е предизвикан от искра при контролирано обезвреждане на боеприпаси. В момента в Костенец има много линейки, пожарни и полицейски коли. Нанесени са материални щети по околните сгради в града. Счупени са много прозорци, в една от банките е паднал окаченият таван, съобщава "Фокус". Служебният премиер Георги Близнашки е разпоредил на военния министър Велизар Шаламанов да замине за мястото по спешност заедно с областния управител на София Емил Иванов. Двамата ще координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива, съобщиха от правителствената информационна служба. Очаквайте подробности

Взрив избухна във военния завод в Костенец

http://www.mediapool.bg/vzriv-izbuhna-vav-voenniya-zavod-v-kostenets-news223491.html

Сигнал за взрив, избухнал във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси в Костенец, е подаден малко преди 9.00 часа, съобщиха от МВР в петък. Според първоначалната информация на пожарната ранени са четирима души, които вече са откарани в болница с порезни рани от счупени стъкла. "Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението. Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Нямаме притеснения за втори взрив. Работниците на завода са на безопасно място", заяви пред БНР шефът на пожарната Николай Николов. В момента в Костенец има много линейки, пожарни и полицейски коли. Нанесени са материални щети по околните сгради в града. Счупени са много прозорци, в една от банките е паднал окаченият таван, съобщава "Фокус". Служебният премиер Георги Близнашки е разпоредил на военния министър Велизар Шаламанов да замине за мястото по спешност заедно с областния управител на София Емил Иванов. Двамата ще координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива, съобщиха от правителствената информационна служба. Очаквайте подробности

Най-известната биография на Туве Янсон вече е на български

http://www.cross.bg/yanson-tyve-svyat-1424539.html

/КРОСС/В навечерието на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон на българския книжен пазар излезе най-известната й биография - „Туве Янсон. Думи, образи, живот". Неин автор е Буел Вестин - утвърден специалист по творчеството на Туве Янсон. Първият й труд, посветен на световно известната писателка, е озаглавен „Полови роли при муминтроловете",1974. През 1988 г. публикува „Семейството в долината. Муминският свят на Туве Янсон" (докторска дисертация). Безспорно най-мащабната й разработка е „Туве Янсон. Думи, образи, живот", 2007, преведена на полски, фински, английски, японски. Българското издание е на „Жанет 45", а преводът от шведски е направен от Анелия Петрунова. На 9 август 1914 година, в семейството на графичката Сигне Хамарстен и на скулптора Виктор Янсон се ражда дъщеричка. „Може би от Туве ще излезе велик творец някой ден. Наистина велик!" - пише на съпругата си Виктор в писмо от фронта. И мечтата му се сбъдва. Туве се посвещава на изкуството и с рисунките и текстовете си прославя името Янсон далеч извън пределите на Финландия и Европа. Става наистина велик творец, най-известната и превеждана финландска писателка. Обичта на децата по целия свят към книгите за муминтроловете може да се сравни с тази към Астрид Линдгрен - и двете са авторки, създали свой уникален свят и герои, които не забравяме дори когато пораснем

Илияна Цанова: Има риск да загубим завинаги парите от ОП "Околна среда"

http://frognews.bg/news_74363/

"Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет." Това обясни за „Здравей, България” вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Или

Военният завод в Костенец гърмя! 10 души пострадаха!

http://www.bnews.bg/article-113291

Силни експлозии разтърсиха военния завод в Костенец около 9 часа сутринта, съобщиха за BNews от МВР. От МО уточниха, че има 4-ма леко пострадали работници, които са настанени в местната болница. До инцидента се е стигнало при утилизация на боеприпаси.

Взрив в Костенец, 4-ма ранени

http://www.vesti.bg/novini/vzriv-v-kostenec-4-ma-raneni-6019387

Взрив разтърси Костенец. Четирима са пострадали, предаде репортер на БГНЕС.

Събират дрехи и играчки за децата в Мизия и Крушовица

http://www.cross.bg/detzata-drehi-kryshovitza-1424538.html

/КРОСС/Националната асоциация за приемна грижа започва кампания под мотото "Да върнем детството в опустошените от наводнението с. Крушовица и гр. Мизия!" Пред Националното радио Александър Миланов от асоциацията каза: Когато в Националната асоциация за приемна грижа се замислихме за хората, които бедстват в региона, стигнахме до извода, че вероятно държавата, а и добри хора, ще дадат пари, средства, може би ще изпратят и материали за възстановяването на къщите. Вероятно с инфраструктурата ще се справим, но вероятно ще остане едно изключително предизвикателство за децата, тъй като родителите в този беден регион вероятно няма да имат възможност в близко бъдеще да се погрижат за децата си, а на вратата чука учебна година. Освен това са удавени любимите неща на децата - техните играчки, любимите им дрехи и принадлежности и всъщност едно детство си е отишло. Всички желаещи могат да помогнат, като изпратят колети по пощата за собствена сметка, с книжки за деца, запазени играчки, дрехи и обувки, пособия за ученици Акцията продължава до 30-и август 2014-а г., за да може да стигнат до децата преди началото на учебната година. На страницата на Асоциацията е разкрита и дарителска сметка. Призоваваме всеки, който иска да се включи, да изпрати колет до пощата в село Софрониево, което се намира на 3 километра от с. Крушовица, едно от наводнените места, като там Таня Димитрова е човекът, който ни помага. Тя е местен жител и ще събира всички дарения

Походът на Григор към 1/2-финал в Торонто около 21.30-22.30 часа

http://tennis.actualno.com/Pohodyt-na-Grigor-kym-12-final-v-Toronto-okolo-2130-2230-chasa-news_43974.html

В опит да достигне полуфиналите на Мастърса в Торонто Григор Димитров ще се изправи срещу Кевин Андерсън. Двубоят между двамата е трети в програмата на Централния корт, ще започне веднага след мача н...

Google Ranking и SSL сертификати - помага ли HTTPS за по-добро класиране?

http://sciencelogy.actualno.com/Google-Ranking-i-SSL-sertifikati---pomaga-li-HTTPS-za-po-dobro-klasirane-news_43975.html

SSL сертификатите защитават вашите потребители и повишават тяхното доверие към сайта ви. Криптират чувствителната информация и предпазват от кражба на лични или банкови данни. Но може ли SSL сертифика...

Безплатни изследвания за ХИВ и СПИН в Троян

http://healthy.actualno.com/Bezplatni-izsledvanija-za-HIV-i-SPIN-v-Trojan-news_43976.html

Експерти ще извършват безплатни изследвания за ХИВ и СПИН в Троян, съобщават от общинската администрация. Регионалната здравна инспекция в Ловеч, съвместно със сдружение "Знание" организират...

ЕК ще компенсира засегнатите от руското ембарго стопани

http://europe.actualno.com/EK-shte-kompensira-zasegnatite-ot-ruskoto-embargo-stopani-news_43977.html

Европейската комисия разполага с фонд от 400 милиона евро за изплащане на компенсации на европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, обявено от Русия в отговор...

Удължиха разкопките край Мурсалево до края на ноември

http://art.actualno.com/Udyljiha-razkopkite-kraj-Mursalevo-do-kraja-na-noemvri-news_43979.html

Срокът на разкопките край кюстендилското село Мурсалево, където преди 8 хиляди години е съществувало неолитно селище, е удължен с три месеца. Очаква се сключването на съответния анекс с АПИ, предад...

Цената на златото скочи до 3-седмичен връх

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-скочи-до-3-седмичен-връх_l.a_i.560837_at.1.html

Цената на златото се повиши до най-високите си стойности от 3 седмици насам на фона на увеличаващото се търсене заради напрежението в Близкия Изток и...

Деца рисуваха в художествена галерия "Любен Гайдаров" в Двореца на културата

http://www.zapernik.com/obshtestvo/deca-risuvaha-v-hudojestvena-galeriya-lyuben-gaidarov-v-dvoreca-na_33573/

 Художествена Галерия - Перник организира забавлението за малчуганите. Те рисуваха под погледа на Снежана Велинова.

Пернишки деца рисуваха в Галерия "Любен Гайдаров". С пастели, моливи и усмивки децата твориха под погледа на професионалисти. Помощник на децата беше Снежана Велинова. Художничката съветваше малчуганите и с много забавление и желание те създадоха своите картини.Продължава

Новият премиер на ДНР определи ситуацията като сложна, но е настроен оптимистично

http://www.cross.bg/zaharchenko-sityatziyata-premier-1424536.html

/КРОСС/ Новият премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко оцени ситуацията в републиката като „много тежка, но не критична“,  съобщи РИА Новости. „Ситуацията е сложна, тежка, напрегната. Противникът е силен, но моралният му дух е подкопан. Те не разбират, защо се намират тук“, описа ситуацията Захарченко. Според него, сега командването на опълчението „разработва няколко операции за настъпление“. Въпреки обстрела на Донецк в момента, Захарченко не вярва в предполагаемия щурм на града. „Това не е подготовка за щурм, това е сплашване на населението“, счита новият премиер на ДНР. След обстрела към опълчението на ДНР се присъединили още 700 нови жители на града, заяви още Захарченко.

Трети сме по изневери по време на пътуване

http://www.cross.bg/krushkat-treti-putyvane-1424537.html

/КРОСС/Българите са трети по изневери по време на пътуване в чужбина, показа анкета на сайта HostelBookers.com сред 11 000 туристи, обикалящи по света. 28% от сънародниците ни признали, че кръшкат. Бразилците и французите най-често изневеряват при пътувания, като го прави всеки трети. Българите предпочитали да кръшкат, вместо официално да прекратяват връзката си, показа проучването.

Петролът поскъпна след съобщението за американски въздушни удари в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=260530

Петролът поскъпна в петък в Азия, след като Барак Обама обяви, че разрешава целенасочени военни удари по позициите на екстремисти от "Ислямска държава" в Северен Ирак. Барел лек суров петрол с доставка през септември прибави 35 цента до 97,69 долара, а барел "Брент" също се покачи с 67 цента до 106,11 долара.

Хамас обяви, че примирието с Израел няма да бъде продължено

http://www.mediapool.bg/hamas-obyavi-che-primirieto-s-izrael-nyama-da-bade-prodalzheno-news223490.html

Палестинското движение Хамас, контролиращо ивицата Газа, съобщи в Кайро, че няма да има удължаване на примирието с Израел, което е в сила от близо 72 часа и изтече в 8.00 часа в петък, предаде Франс прес. "Отказваме да продължим примирието, това е окончателното ни решение. Израел не предложи нищо и не се съгласи на вдигане на блокадата на Газа", заявил за АФП единият от представителите на Хамас в делегацията, преговаряща в Кайро с посредничеството на Египет. Член на "Ислямски джихад", друга палестинска фракция, сражаваща се в Газа, също заявил за АФП, че групировката няма да продължи примирието. Близо 1900 палестинци, повечето цивилни, загинаха в Газа от началото на конфликта. От израелска страна жертвите са 64 войници и трима цивилни. Израел съобщи, че примирието вече е било нарушено рано сутринта в петък. Три часа преди изтичането му две палестински ракети са били изстреляни към Южен Израел.

4-ма ранени при взрива в Костенец

http://www.vesti.bg/novini/4-ma-raneni-pri-vzriva-v-kostenec-6019386

Взрив разтърси Костенец. Четирима са пострадали, предаде репортер на БГНЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване