Няма кой да работи в ТЕЛК-овете

http://www.cross.bg/spetzialisti-telk-ovete-nameryat-1424535.html

/КРОСС/Проблемът с ТЕЛК-овете се задълбочава. След закриването на специализираните комисии, системата попадна в капан. Директорите на болници не могат да намерят специалисти по очни, психични и белодробни заболявания, които да работят в оставащите звена, съобщава бТВ. Това блокира работата им, а с това и инвалидните пенсии и социалните помощи на болните. Според реформата, работата на закритите специализирани ТЕЛК-ове трябва да се поеме от общите комисии, каквито има във всяка област. Директорите на болници трябва да осигурят специалисти по очни, белодробни и психични заболявания, които да участват на заседанията, на които ще се разглеждат документи на пациентите. Това обаче се оказва „мисия невъзможна". „Работата в ТЕЛК е непривлекателна за лекарите, тъй като е административна - занимаваш се само с документи, пациентите са изнервени, тъй като чакат няколко месеца, година-две, сърдят се. Отделно заплащането е по- ниско и, най-важното, нямат право на договор със здравна каса", обясни зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Мариян Запрянов. Проблемът съществува и в София. От 12 ТЕЛК-а само един до момента е успял да привлече необходимите специалисти. Но дори да се намерят специалисти, проблемите няма да свършат, тъй като болниците ще трябва да намерят пари за заплатите им. От здравното министерство съобщиха, че започват проверка на ТЕЛК-овете

Столичният бул. "Тодор Каблешков" вече е стеснен заради ремонта

http://www.mediapool.bg/stolichniyat-bul-todor-kableshkov-veche-e-stesnen-zaradi-remonta-news223489.html

Столичният бул. "Тодор Каблешков" от петък е стеснен в отсечката от бул. "България" до ул. "Генерал Стефан Тошев". От 7.00 часа в петък до 20.00 часа на 20 август движението ще се извършва двупосочно в южната половина на бул. "Тодор Каблешков", като северната ще бъде затворена. След 20 август пък ще започне рехабилитация на северната лента, предстои и ремонт на отсечката от ул. "Генерал Стефан Тошев" до бул. "Бъкстон". Булевардът е ключов за живеещите в столичните райони "Борово", "Манастирски ливади" и "Гоце Делчев". Продължават работите по бул. "Цариградско шосе", в района на "Лъвов мост", по бул. "Черни връх", бул. "Ботевградско шосе" както и аварийният ремонт на ул. "Резбарска". През лятото, когато трафикът по-принцип е много по-спокоен, ще бъдат ремонтирани и 30 вътрешноквартални улици в в районите "Люлин", "Витоша", "Средец", "Оборище", "Лозенец", "Младост", Овча купел, Панчарево, Подуяне и село Клисура.

Четирима пострадали в завод "Цар Самуил" за утилизация на боеприпаси

http://frognews.bg/news_74362/

Четирима души са пострадали при взрива в Костенец. Те са откарани в местната болница, има готовност да бъдат транспортирани до София, информираха от Министерството на отбраната.

Има малък шанс Лудогорец да не е поставен в ШЛ

http://www.bnews.bg/article-113290

Лудогорец може и да не е поставен в жреия за плейофите на Шампионската лига.

Васил Василев: Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235418

Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България. Това каза за Фокус Васил Василев, основател и пръв председател на Съюза на работодателите в България. Според него това ще доведе до фалити на български производители, загуба на работни места и загуби в туризма. „Санкциите сега срещу Русия ще бъдат много тежък удар Санкциите на Русия спрямо страните от ЕС ще нанесат много тежък удар срещу България. Това каза за Фокус Васил Василев, основател и пръв председател на Съюза на работодателите в България. Според него това ще доведе до фалити на български производители, загуба на работни места и загуби в туризма. „Санкциите сега срещу Русия ще бъдат много тежък удар

Цанова: МС не може да спре строителството в Паша дере

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/canova-ms-ne-mozhe-da-spre-stroitelstvoto-v-pasha-dere-6019383

Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, въпреки че има смяна на министрите, заяви вицепремиерът по управление на средствата от ЕС

МС не може да прекрати строежа на "Южен поток" в Паша дере

http://econ.bg/Новини/МС-не-може-да-прекрати-строежа-на-Южен-поток-в-Паша-дере-_l.a_i.560836_at.1.html

Юридически е невъзможно Министерски съвет да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите, и няма как да спре строежа на...

Силен взрив във военен завод в Костенец

http://www.vesti.bg/novini/silen-vzriv-vyv-voenen-zavod-v-kostenec-6019385

Силен взрив проехтя от военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец, предаде репортер на БГНЕС.

„Люлин“ търси специалист с куче да издири питона

http://www.bnews.bg/article-113287

Жителите на най-големия жилищен район вдигнаха ръце от институциите и като барон Мюнхаузен се хванаха за косите и решиха сами да оправят кашата с питона в "Люлин".

Виктор Стоянов е най-вероятният заместник-министър на културата

http://www.cross.bg/stoyanov-viktor-zamestnik-ministur-1424533.html

/КРОСС/ Музикантът Виктор Стоянов е най-вероятният нов заместник-министър на културата в служебното правителство, съобщава Novinite.bg. Виктор Стоянов бе един от най-активните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г. „Протестът трябва да постигне едно - управляващите, без значение от кое правителство са, да знаят, че няма да имат и ден покой и хората могат да излязат във всеки един момент", при всяка една несправедливост, каза тогава Стоянов в коментар на целите на протеста. В началото на януари музикантът бе нападнат от депутати от „Атака" след участие в предаване по Нова телевизия. Яростта на депутатите от "Атака" бе провокирана от това, че в началото на интервюто Стоянов и политологът Цветозар Вълков носеха на лицата си маски на Волен Сидеров. Стоянов стана популярнен като клавирист в групата „Киора", с които записа албума „Вярвам в теб". Албумът става двойно платинен, продаден в над стохиляден тираж. След разпадането на „Киора" през 1997 г., създава дует със Стоян Михалев, настоящ член на съвета на председателството на ДСБ София.

Международен Екслибрис конкурс ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260527

От днес до 06 септември 2014 год. във Варна ще се проведе първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, научи Moreto.net. Събитието се организира от Арт Галерия Ларго и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

Украинската армия атакува своите военни, връщащи се от Русия

http://www.cross.bg/ykrainski-voenni-ykrainskite-1424532.html

/КРОСС/ Групата украински военни, които напуснаха Ростовска област и се върнаха обратно в родината си, бяха нападнати на нейна територия. Четирима украински военнослужещи са ранени. Това се съобщава в доклад на наблюдателите на ОССЕ, предаде РИА Новости. През нощта в понеделник повече от 400 украински военни потърсиха убежище в Ростовска област в Русия. Голяма част от тях по-късно бе изпратена обратно в Украйна, а останалите бяха настанени в палаткови лагери в областта. „В понеделник, 4 август, руските и украинските власти започнаха процеса на транзит на украинските военнослужещи в Украйна. Това бе временно преустановено вследствие на това, че във вторник, 5 август, първата група бе атакувана на територията на Украйна“, пише в доклада на наблюдателите на ОССЕ.

Стойнев се оправда за Уестингхаус и Южен поток

http://www.bnews.bg/article-113288

Бившият министър Драгомир Стойнев се оправда за договора с Уестингхаус и за пуска на строежа на Южен поток.

Волгин: Наистина ли г-н Виктор от Стоян и Виктор щял да става зам-министър на културата? Mашала!

http://www.cross.bg/viktor-stoyanov-stoyan-1424534.html

/КРОСС/Слухът, че музикантът Виктор Стоянов най-вероятно ще бъде новият заместник-министър на културата в служебното правителство, раздразни журналиста Петър Волгин и го провокира да напише в социалната мрежа поредния си критичен статус по отношение на новата власт, начело с проф. Георги Близнашки.  Ето какво написа във Фейсбук Петър Волгин: "Ама наистина ли г-н Виктор от Стоян и Виктор щял да става зам-министър на културата???? И какви точно постижения има г-н Виктор в областта на изкуствата, културата или културния мениджмънт? Аз лично се сещам за едно - подскачаше цялото минало лято като пощръкляло кенгуру, наричайки това "гражданска позиция". А, и където видеше камера тичаше към нея с надеждата да го заснемат и покажат във вечерните новини. Е, показваха го. Сигурен съм, че баба много му се е радвала. И сега какво - зам-министър! Mашала! Грейт! Много искам сега някой пак да почне да ми обяснява, че миналогодишното скачане не било за постове и пари, а за ценности и морал. Обяснете го това на г-н Виктор и на другите викторчета, които вече налазиха шефските кабинети. Да са живи и здрави!" Виктор Стоянов бе един от най-активните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г

Перничанка във влака София - Перник пробутва на кондукторите гевреци вместо билет

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanka-vuv-vlaka-sofiya-pernik-probutva-na-konduktorite-gevreci_33572/

Перничанка, която редовно пътува по ЖП линията София - Перник - София пробутва гевреци вместо билет на проверяващите кондуктори, научи ZaPernik.com.

"Голема е тарикатка тая. Всеки път се качва, не си купува билет и всеки път ми предлага гевреци. Аз обаче си купуват от дядото с количките и торбите, който обикаля във влака. Казвам и, че си имам, а тя: Еми тогава ще ги хвърля на кокошките...", разказа кондукторка от влака София - Перник.

Служителите на...

Продължава

Взрив във военния завод в Костенец, 4-ма пострадали

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vzriv-vyv-voenniia-zavod-v-kostenec-4-ma-postradali-6019382

В Костенец е военният завод на „ТЕРЕМ-Цар Самуил“, който е за ремонт и утилизация на боеприпаси

Напрежението в Ирак вдигна цената на петрола

http://econ.bg/Новини/Напрежението-в-Ирак-вдигна-цената-на-петрола_l.a_i.560834_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) и Brent поскъпнаха за втори пореден ден след като американският президент Барак Обама разреши...

Testament ще взривят София на 11 август

http://scene.actualno.com/Testament-shte-vzrivjat-Sofija-na-11-avgust-news_43966.html

Концертът на Теsтамент е след броени дни в зала “Универсиада”. Бандата ще забие за пръв път в София по покана на Loud Concerts, на 11 август. Началото на концерта е 20 часа, а врат...

Великобритания не планира участие в бомбардировки на Ирак

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-ne-planira-uchastie-v-bombardirovki-na-Irak-news_43968.html

Великобритания приветства провежданата от САЩ хуманитарна операция в Северен Ирак, но няма намерение да участва в извършването на бомбардировки срещу екстремисти, обяви неназован представител от &...

Непосилната лекота на битието

http://cinema.actualno.com/Neposilnata-lekota-na-bitieto-news_43955.html

Очаквайте на 11 август „Непосилната лекота на битието“, ново издание на емблематичния роман на Милан Кундера, филмиран под режисурата на Филип Кауфман през 1988 г., с участието на ...

От ГЕРБ припомнят, че БСП са сменили шефа на завода в Костенец, няма опасност от втори взрив

http://crime.actualno.com/Ot-GERB-pripomnjat-che-BSP-sa-smenili-shefa-na-zavoda-v-Kostenec-njama-opasnost-ot-vtori-vzriv-news_43971.html

Директорът на военния завод „Терем – Цар Самуил” ЕООД в Костенец, където днес сутринта имаше експлозия и бяха ранени десет души, не е специалист по боеприпаси. Това каза ...

"Кино за пътешественици" поема около света в столичното "Евро Синема"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/08/2358073_kino_za_puteshestvenici_poema_okolo_sveta_v/?ref=rss


Летният мини-кино фестивал "Кино за пътешественици" , посветен на документални филми и приключения и други култури, започва от днес и ще продължи до 15 август, съобщават организаторите от сдружение "Позор".

В програмата влизат заглавия като "Иран – Седемте лица на една цивилизация", "24 вкуса от Неапол", "С трабант из Африка", "Дневник от Сахара", "Дубай: Да търсиш изкуството сред блясъка", "Добре дошли в Сао Пауло", "Добре дошли в Банкок" и много други.

В "Германия 09" 13...

Д-р Стоян Миланов: Д-р Таня Андреева си отмъщава на мен и на "Пирогов"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235390

В момента изпълнявам функциите си на изпълнителен директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза за Нова тв д-р Стоян Миланов, директор УМБАЛСМ „Пирогов”.
„Аз подозирам, че от нейна страна това е отмъщение. Пирогов е такава институция, че има много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично и към Пирогов”, каза той. В момента изпълнявам функциите си на изпълнителен директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза за Нова тв д-р Стоян Миланов, директор УМБАЛСМ „Пирогов”. „Аз подозирам, че от нейна страна това е отмъщение. Пирогов е такава институция, че има много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично и към Пирогов”, каза той.

Най-малките депозити в банките се топят ударно

http://www.cross.bg/leva-depozitite-milion-1424531.html

/КРОСС/Влоговете над 1 милион лева също започнаха да намаляват, пише "Сега".  Разразилата се през юни паника около две от българските банки освен че доведе до свиване с над 1 милиард лева на влоговете, намали сериозно и броя на депозитите. Това показват последните данни на БНБ за движението на депозитите в периода от началото на април до края на юни. Най-бързо се топят най-малките влогове - до хиляда лева, но намаляват и хората, които държат на едно място крупни суми. Според статистиката на централната банка през второто тримесечие на т.г. влоговете на домакинствата са намалели с над 52 хил. броя. В тази категория освен депозити на гражданите влизат и тези на еднолични търговци, самоосигуряващи се, свободни професии, партии и НПО-та. Най-осезаем е спадът при най-малките вложения - тези под 1000 лева. Те са се свили с над 28 хил. броя. Спрямо миналия юни намалението им е с над 760 хил. броя. Влоговете от 1000 до 2500 лв. също се топят ударно - от април до края на юни са се свили с над 11.7 хил., а сумата по тях е намаляла с 19 милиона лева. През тримесечието намаляват и влоговете от 200 хил. до 1 милион лева. Общата сума, с която се свиват, е почти 68 милиона лева. В същото време има увеличение на депозитите, които попадат точно под защитната граница. Фондът за гарантиране на влоговете защитава изцяло вложенията до 196 хил. лева. Депозитите между 100 хил. и 200 хил. лева са нараснали със 126 млн. лв. за 3 -те месеца от април до края на юни

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260531

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите около старият Хлебозавод. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 14 часа, допълват от ВиК.

Силен взрив във военния завод в Костенец, има ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235386

Получен е сигнал за взривове във военния завод в град Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По непотвърдена информация има четирима ранени.
Сигналът за взривовете е получен около 08:50 часа. В Костенец се намира „ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси.
Над града се издига гъст черен дим, съобщава БГНЕС. Получен е сигнал за взривове във военния завод в град Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По непотвърдена информация има четирима ранени. Сигналът за взривовете е получен около 08:50 часа. В Костенец се намира „ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси. Над града се издига гъст черен дим, съобщава БГНЕС.

Към бъдещия кандидат за народен представител Делян Пеевски

http://noresharski.com/km-bdeshhiya-kandidat-za-naroden-predstavitel-delyan-peevski/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=km-bdeshhiya-kandidat-za-naroden-predstavitel-delyan-peevski

Г-н успял 34 годишен,

Пак потекоха към Вас номинации от структурите на Вашата партия. Вие ще ги приемете с благодарност, защото помним, че заявихте в открито писмо, че правите всичко „ …заради десетките хиляди избиратели, които ме удостояват с доверието си вече два последователни мандата. На тях им благодаря по мъжки и точно заради доверието им и в тяхно име ще изпълнявам отговорностите си на народен представител.“

Като представител на „гражданската квота“ в листите на ДПС, сигурно отново ще сте водач от две места.

Затова Ви питаме:

1. Колко дни сте ходили на работа в 41 и 42 НС?
2. Какви са Вашите приоритети на законодател?
3. Колко пъти сте говорили от трибуната на НС и какви каузи сте защитавали?
4. Защо вашите срещи с избирателите са охранявани и не са публични?
5. Как така признавате, че имате бизнес конфликти и интереси, а в същото време сте народен представител?
6. Как официално оповестихте продажба на контролираните от семейството Ви медии, а след това отново твърдите, че са Ваши?
7. Как измервате успеха си, за който ни уведомихте – в пари и влияние или в защитени публични политики?
8. В какво се състои вашата полезност и защо приемате всеки път номинациите, след като парламентарната дейност не е вашата стихия?
9. Каква е най-подходящата публична позиция за Вас, с оглед “нестандартната ситуация”, в която се намират институциите ни?
10. #КОЙ ви предложи за шеф на ДАНС?

Ако пак Ви изберат за народен представител, ще представлявате всички нас -така е по Конституция.
Затова макар и да не сме Ви номинирали – имаме право да питаме.

“Не се праветеее…”, отговорете ни!

08.08.2014 г., Протестна мрежа

The post Към бъдещия кандидат за народен представител Делян Пеевски appeared first on Noresharski.com.

Силен взрив в Костенец

http://www.vesti.bg/novini/silen-vzriv-v-kostenec-6019384

Силен взрив е проехтял от военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец.

Десет ранени при взрива в ТЕРЕМ Костенец (обновена)

http://www.cross.bg/kostenetz-sofiya-voenniya-1424529.html

/КРОСС/ Десет служители на военния завод "ТЕРЕМ-Цар Самуил" са пострадали по време на утилизация на боеприпаси, съобщи за Дарик радио гл. инспектор Тошко Бързилов. Те са с порезни рани от стъкла, без опасност за живота. Четирима от пострадалите са хоспитализирани в УМБАЛ „Света Анна" - София: един е с комоцио и съмнение за субдурален хематом, един е с повърхностни наранявания, един - с психотравма, и един с повърхностни контузни рани.  Шестима са обслужени във ФСМП-Костенец и са върнати по домовете си, уточнява Министерство на здравеопазването. Сигналът за взривове във военния завод в Костенец е получен около 8.50 ч., съобщиха по-рано от МВР. Във Фейсбук-страницата си Община Костенец посочва, че населението не е заплашено от нови взривове или от замърсяване на въздуха. Подаден е сигнал до РИОСВ - София. Очаква се лаборатория за замерване чистотата на въздуха. По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминават за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод

Взривове във военен завод в Костенец раниха десет души (обзор)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358248_vzrivove_vuv_voenen_zavod_v_kostenec_raniha_deset/?ref=rss


Десет души, пет мъже и пет жени, пострадаха при серия от взривове във военният завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец малко преди девет часа тази сутрин. Инцидентът се е случил при утилизация на боеприпаси.

От министерство на здравеопазването съобщиха, че седем души са с леки наранявани, а трима са с по-сериозни порезни рани от счупилите се стъкла и травми от ударната вълна. Четирима души са докарани в болницата "Света Анна" в София, като един е тежко ранен, каза медицинският директор...

Десет ранени при взрива в ТЕРЕМ Костенец (обновена)

http://www.cross.bg/kostenetz-voenniya-vzrivove-1424529.html

/КРОСС/ Десет служители на военния завод "ТЕРЕМ-Цар Самуил" са пострадали по време на утилизация на боеприпаси, съобщи за Дарик радио гл. инспектор Тошко Бързилов. Те са с порезни рани от стъкла, без опасност за живота, и са настанени в местната болница в Костенец. Сигналът за взривове във военния завод в Костенец е получен около 8.50 ч., съобщиха по-рано от МВР. Във Фейсбук-страницата си Община Костенец посочва, че населението не е заплашено от нови взривове или от замърсяване на въздуха. Подаден е сигнал до РИОСВ - София. Очаква се лаборатория за замерване чистотата на въздуха. По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминават за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод. Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията, съобщава правителственият пресцентър Като заместник-министър на отбраната в кабинета „Костов”, Шаламанов отговаряше за обединението военни заводи ТЕРЕМ.  

Взривове в Костенец при инцидент във военен завод, пострадали са четирима души (обновена в 10.10 ч.)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358248_vzrivove_v_kostenec_pri_incident_vuv_voenen_zavod/?ref=rss


Поне четирима души пострадаха при серия от взривове във военен завод край Костенец малко преди девет часа тази сутрин. Инцидентът се е случил при утилизация на боеприпаси, потвърдиха за "Дневник" от пресцентъра на военното министерство.

В Костенец се намира завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, в който се извършва ремонт и обезвреждане на излезли от употреба боеприпаси. Нанесени са материални щети по сградите в града след взрива, разказват местни жители пред "Фокус". Има счупени прозорци....

Взрив в ТЕРЕМ в Костенец (обновена)

http://www.cross.bg/kostenetz-voenniya-otbranata-1424529.html

/КРОСС/ Силни взривове откъм военния завод са чули преди минути жители на Костенец. Предполага се, че има пострадали. В Костенец се намира „ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси. Сигнал за взривове във военния завод в Костенец е получен около 8.50 ч., потвърждават от МВР. По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминават за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод. Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията, съобщава правителственият пресцентър Като заместник-министър на отбраната в кабинета „Костов”, Шаламанов отговаряше за обединението военни заводи ТЕРЕМ.  

Взривове в Костенец, не се изключва инцидент във военен завод

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358248_vzrivove_v_kostenec_ne_se_izkljuchva_incident_vuv/?ref=rss


Силни взривове са се е чули в Костенец малко преди девет часа тази сутрин, съобщи Нова телевизия, като се позова на сигнали от свои зрители. Не е изключено да става въпрос за инцидент в намиращия се близо до града военен завод.

В града има много полицаи, уточни телевизията. От МВР съобщиха, че сигнал за подобен инцидент е подаден в 8.50 часа.

В Костенец се намира завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, в който се извършва ремонт и утилизация на боеприпаси.

...

Шарапова разочарова и отпадна в Монреал, Уилямс е на 1/4-финал

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/08/2358249_sharapova_razocharova_i_otpadna_v_monreal_uiliams_e_na/?ref=rss


Четвъртата поставена Мария Шарапова бе елиминирана от турнира в Монреал след разочароващо представяне в мача си с Карла Суарес Наваро.

Бившата номер 1 в света допусна цели 49 непредизвикани грешки и не успя да се противопостави на испанката, която спечели двубоя от третия кръг с 6:2, 4:6, 6:2.

Шарапова, която в предния си мач се пребори за обрат над Гарбине Мугуруса, имаше проблеми в играта си от самото начало. Тя изостана с 0:3, след което срещата бе прекъсната за половин...

Взрив в Костенец, не се изключва инцидент във военен завод, съобщи Нова телевизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358248_vzriv_v_kostenec_ne_se_izkljuchva_incident_vuv_voenen/?ref=rss


Силен взрив се е чул в Костенец малко след девет часа тази сутрин, съобщи Нова телевизия, като се позова на сигнали от свои зрители. Не е изключено да става въпрос за инцидент в намиращия се близо до града военен завод. В града има много полицаи, уточни телевизията.

Народната певица Ива Давидова: Всяка година плажните ивици по българското черноморие намаляват за сметка на хотелите

http://www.zapernik.com/hailaif/narodnata-pevica-iva-davidova-vsyaka-godina-plajnite-ivici-po-bulgarskoto_33570/

Всяка година българското черноморие се застроява все повече с хотели. Плажните ивици и зеленината намаляват за сметка на строителството. Това каза народната певица Ива Давидова пред ZaPernik.com. Наскоро славеят в народната музика се завърна в Перник от почивката си по българското черноморие.

Лятната си почивка за тази година Ива е прекарала на българското море. Тя е почивала в южната част на черноморието. Била е в Синеморец, Ахтопол, Несебър, стигнала е до границата...

Продължава

Кражби на пари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/foNBj6PGQQc/

На 07.08.т.г. около 10.45 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 35 годишен руски турист, отседнал в частен дом, разположен на ул. «Цар Иван Александър» №12 А в Поморие, за това че чрез натиск на балконската врата, е извършена кражба на сумата от 1 800 евро, 150 лв. и около 10 000 рубли. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

На 07.08.т.г. около 14.00 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от словенска туристка, отседнала в Поморие, за това че по неустановен начин от хотелската й стая е извършена кражба на сумата от 400 лв., съхранявани  в дамска чанта  върху нощното шкафче. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Д-р Стоян Миланов: Актът на д-р Таня Андреева е отмъщение към мен и "Пирогов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235363

В момента изпълнявам функциите си на изпълнителен директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза за Нова тв д-р Стоян Миланов, директор УМБАЛСМ „Пирогов”.
„Аз подозирам, че от нейна страна това е отмъщение. Пирогов е такава институция, че има много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично и към Пирогов”, каза той. В момента изпълнявам функциите си на изпълнителен директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза за Нова тв д-р Стоян Миланов, директор УМБАЛСМ „Пирогов”. „Аз подозирам, че от нейна страна това е отмъщение. Пирогов е такава институция, че има много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично и към Пирогов”, каза той.

Румен Леонидов: Българинът вече се кръсти само в бингото

http://www.cross.bg/nadezhda-rymen-leonidov-1424530.html

/КРОСС/Българинът едва ли живее с надежда, за нещо по-добро. Средният ни сънародник едва ли мечтае, едва ли изпитва нещо повече от това, да се надява на шестица от тотото или от някоя друга спекулативна игра... Нямам право да говоря от името на другите, но да се надяваш на случая, на нещо подхвърлено като на улично куче, не означава, че си разбрал в какво вярваш, че силно се стремиш към нещо твое, че си готов да минеш през всякакви изпитания, за да осъществиш себе чрез мечтата си. За повечето българи днес най-популярната надежда, е че ще им се размине - земетресението, наводнението, спинът, ракът, инфарктът, мозъчният инсулт, цирозата... И се кръстят само, когато са в бингото, казва поетът Румен Леонидов в интервю за Фрогнюз.

Обама разреши въздушни удари по Ирак

http://www.zapernik.com/bulgariya/obama-razreshi-vuzdushni-udari-po-irak_33569/

Президентът на САЩ Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари по джихадистите в Ирак. Това стана само няколко часа след като терористите от армията на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) завзеха най-големия християнски град в Ирак - Каракош. Десетки хиляди християни бяха принудени да избягат от населеното място и се крият в близката планина. Те са без вода и храна.

Няма да пращаме сухопътни войски, категоричен бе Обама на извънредна пресконференция, предавана директно от Си...

Продължава

Последен шанс за опрощаване на Суарес днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235380

Спортният Арбитражен съд в Лозана ще се произнесе днес по жалбата на Луис Суарес и неговият отбор от адвокати за наказанието на уругвайската звезда.

Суарес бе наказан без футбол и дейности около играта за 4 месеца след ухапването на Джорджо Киелини по време на мача Уругвай - Италия (1:0) на мондиала.

Ако Спортния Артитражен съд уважи жалбата, Спортният Арбитражен съд в Лозана ще се произнесе днес по жалбата на Луис Суарес и неговият отбор от адвокати за наказанието на уругвайската звезда. Суарес бе наказан без футбол и дейности около играта за 4 месеца след ухапването на Джорджо Киелини по време на мача Уругвай - Италия (1:0) на мондиала. Ако Спортния Артитражен съд уважи жалбата,

Примирието в Близкия Изток бе нарушено, преговорите между "Хамас" и Израел буксуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=260524

Изстреляни от Ивицата Газа ракети са паднали в Израел в раните часове на петък, съобщи армията. Това става часове, пред да изтече тридневното примирие. „Две ракети от Газа са паднали в Южен Израел. Няма пострадали. "Терористите нарушиха примирието”, съобщава армията.

Взрив разтърси Костенец

http://offnews.bg/news/n_1/n_374058.html

Взривове разтърсиха рано тази сутрин Костенец.  От МВР съобщиха, че сигнал за инцидента е подаден в 8.50 часа. Към момента информацията за това, че е взривът е в завода "Терем" не е потвърдена.  На място има полиция. Вероятно има пострадали. Очаквайте подробности!

Стойнев: Срещу мен се водеше мръсна кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_374049.html

Срещу мен се водеше мръсна кампания, оплака се в интервю пред bTV бившият енергиен министър Драгомир Стойнев по повод обвиненията за подписан на тъмно договор с "Уестингхаус" за строежа на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" за 5.3 млрд. долара. "Аз през цялото време, докато бях министър, бях атакуван. За мен винаги основната цел е бил интересът на гражданите и държавата”, твърди младият социалист. Очаква се днес той да дава обяснения за договора пред другарите си на "Позитано" 20. Бившият депутат от левицата Таско Ерменков обяви, че подписването на договора не е било обсъдено с ръководството на БСП. Румен Овчаров от БСП, също бивш енергиен министър, определи действията на кабинета "Орешарски" като икономически гаф.  Стойнев отново повтори, че преди подписването на акционерното споразумение ръководството на "Уестингхаус", се е срещало с ръководството на БСП. Те имали срещи също с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , с президента Росен Плевнелиев и с Реформаторския блок. Той заяви, че става въпрос за акционерно споразумение за създаване на съвместна компания, а не за договор за строителство. По думите му разходи в момента по този проект не се правят, а документът е „безплатен билет” да се изработи финансов модел, с който да се търси кредитиране от банки. На упрека, че "Уестингхаус" предлага нов вид енергиен блок, какъвто не се строи никъде по света, Стойнев отговори, че подобен тип блокове ще се строят в Китай и Великобритания. На въпроса познава ли Делян Пеевски той отговори, че го познава само като колега депутат от предишния парламент. В разговора по bTV се вклчи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов , който попита що за инвеститор е "Уестингхаус", след като държавата трябва да тегли заем за изграждането на Седми блок.

Борисов към Стойнев: Koe ви кара да правите смесена компания без обосновка?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235371

Проектът „Белене“ беше спрян, защото имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари, тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и съответно руска компания без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател Проектът „Белене“ беше спрян, защото имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари, тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и съответно руска компания без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател

Русия преговаря за храни от Латинска Америка, в замяна на забранените

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/08/2358245_rusiia_pregovaria_za_hrani_ot_latinska_amerika_v/?ref=rss


Руското правителство е имало среща с представители на посолства от Латинска Америка и е обсъдило с тях възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, след като спря вноса на храни от западни страни, предаде Ройтерс. Както е известно Владимир Путин забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, като ответни мерки заради санкциите срещу Москва, заради кризата в Украйна.

"В сряда имаше среща между руското правителство и редица...

Влакът София – Бургас се запали край Стара Загора

http://www.mediapool.bg/vlakat-sofiya-burgas-se-zapali-krai-stara-zagora-news223488.html

Пътническият влак от София за Бургас се запали в четвъртък вечерта на 2 километра западно от Стара Загора, съобщи бТВ. Огънят възникнал в локомотива и най-вероятно се дължи на късо съединение. Пострадали няма, пламъците са били потушени от двамата машинисти. "Усетих миризма от изолация на кабели, обърнах се кво да видя - в машинното огън...", разказа машинистът Ивайло Марков. Реакцията на машинистите е светкавична - успяват да спрат влака и сами да изгасят пламъците. Хората, заедно с багажа им са изведени от купетата. Повече от два часа хората стояха и чакаха да бъдат извозени към Стара Загора. Заради инцидента експрес Слънчев бряг от Бургас към София закъсня с повече от 240 минути. В крайна сметка дизелов локомотив изтегли авариралия електровоз, а друга машина бе прикачена към композицията, за да закара влака до Бургас.

Борисов към Стойнев: Koe ви кара да правите смесена компания без обосновка?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235364

Проектът „Белене“ беше спрян, защото имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари, тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и съответно руска компания без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател Проектът „Белене“ беше спрян, защото имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари, тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и съответно руска компания без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател

Ново лекарство дава надежда в борбата с ебола

http://www.vesti.bg/sviat/novo-lekarstvo-dava-nadezhda-v-borbata-s-ebola-6019381

Здравните власти в САЩ позволиха изпитанията на препарата „Ти Ка Ем ебола“ върху хора

Президентът на САЩ разреши въздушни удари срещу Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/08/2358238_prezidentut_na_sasht_razreshi_vuzdushni_udari_sreshtu/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства, за да се предотврати "потенциален геноцид", предадоха световните агенции. Целта е да се помогне на иракските сили и да се защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на...

Ангел Найденов няма да представя вече Перник като депутат, на негово място се гласи радомирецът Валери Жаблянов

http://www.zapernik.com/politika/angel-naidenov-nyama-da-predstavya-veche-pernik-kato-deputat-na_33568/

Бившият министър на отбраната и народен представител Ангел Найденов се връща Хасково.

Най- вероятно Ангел Найденов няма да представлява повече перничани като депутат. Предвижда се Найденов да се завърне като народен избраник в Хасково, на мястото на досегашния депутат Драгомир Стойнев.

16 години Ангел Найденов, който е родом от Кърджали представляваше перничани в народното събрание. Той бе депутат от Коалиция за България в в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то народно събрание. Преди...

Продължава

Силен взрив във военния завод в Костенец, има пострадали (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235378

Силен взрив проехтя от военния завод Силен взрив проехтя от военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден в 8.53 ч. След това са последвали още няколко сигнала от разтревожени хора на тел. 112. Над града се издига гъст черен дим. Хората първоначално са чули силен гръм. На място са изпратени полицейски и пожарникарски екипи, потвърдиха от МВР.

Взрив във военния завод в Костенец

http://frognews.bg/news_74361/

Страшен взрив е станал във военния завод край Костенец тази сутрин, съобщи по Нова телевизия. В района има много полиция, пожарни и граждани. Може би има и пострадали.

Зеленогорски: По-добре в опозиция, отколкото в неясна коалиция

http://frognews.bg/news_74360/

Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите” отхвърли съмненията, че партията му води тайни преговори с Бойко Борисов. Пред БНТ той заяви, че лично той, а и Кунева, са получавали коварни и нечестни удари от ГЕРБ.

Кабинет на осребреното протестърство

http://www.cross.bg/kabinet-gerb-plevneliev-1424528.html

/КРОСС/Това е кабинет на осребреното протестърство, взело властта със служебна победа, тъй като никой не е гласувал за тези хора, пише Галя Горанова в solidbul.eu Президентът раздаде постове на „красивите", " умните" и политкоректните представители на гражданското общество Почвам с две неизбежни пояснения. Първо бързам да уточня, че не работя по „опорни точки", за да парирам отнапред дежурното обвинение срещу всеки, дръзнал да критикува президента и присъдружните му „строително-монтажни" кръгове. Ще я карам безопорно. И второ - съзнавам колко е уязвим човек, търсещ да открие слабите места на правителство, което дотук е запалило свещи, ръкувало се е с протестъри и е раздало закъснели награди на двама посланици. Рискът да бъдеш заподозрян в предубеденост е непредотвратим. И все пак през назначенията в служебния кабинет на Плевнелиев протичат силови линии, които си струва да бъдат споменати. Най-малкото общо кратно между служебните наборници на президента е участието в протестите срещу предишното правителство Това е кабинет на осребреното протестърство, взело властта със служебна победа, тъй като никой не е гласувал за тези хора. Говоря за „протестърство", тъй като осребряването не се отнася за хилядите протестиращи срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, а само за онези, които оформяха художествено и идейно протеста, превърнаха го в занаят, докато накрая не го опорочиха

Фалкао отива в "Реал", отговорил "Монако" на английски клубове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235368

Радамел Фалкао явно отдавна е нагласен за трансфер в "Реал", гръмна британската преса. "Ливърпул" и "Арсенал" са отправили запитване към "Монако" за цената на колумбийския нападател, но чули отговор: "Той е пред договор с "Реал"." А иначе клубът на Димитър Бербатов официално отрича продажба на Тигъра и тръби, че той ще остане и през следващия сезон Радамел Фалкао явно отдавна е нагласен за трансфер в "Реал", гръмна британската преса. "Ливърпул" и "Арсенал" са отправили запитване към "Монако" за цената на колумбийския нападател, но чули отговор: "Той е пред договор с "Реал"." А иначе клубът на Димитър Бербатов официално отрича продажба на Тигъра и тръби, че той ще остане и през следващия сезон

Военноморският музей представя книгата "Записки от архивите на Българския военно-морски флот 1944–1959"

http://www.moreto.net/novini.php?n=260526

С няколко събития Военноморския музей във Варна ще отбележи „Седмица на морето”, която се провежда от 4 до 10 август, съобщиха от Военноморския музей за Moreto.net. На 6-ти август бе открита гостуваща изложба живопис под надслов „Северния български бряг в картини”.

Драгомир Стойнев бил неразбран от всички за споразумението с "Уестингхаус"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235348

Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев се оказа в ситуацията на тежко неразбран от всички по въпроса с акционерното споразумение с американската компания „Уестингхаус” за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Той беше нападнат и от свои, и от чужди за същността на подписания документи, Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев се оказа в ситуацията на тежко неразбран от всички по въпроса с акционерното споразумение с американската компания „Уестингхаус” за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Той беше нападнат и от свои, и от чужди за същността на подписания документи,

Столична община финансира театъра за глухи

http://www.cross.bg/mim-art-hora-teatura-1424527.html

/КРОСС/Столичната община отпусна близо 34 000 лева на театъра за глухи актьори "Мим-Арт". Финансирането е по проект "Развитие и устойчивост на театър "Мим-Арт" и група "Жестим" при сдружение "Тишина" за 2014 г. Средствата са осигурени от бюджета на дирекция "Социални дейности". Театър "Мим-Арт" е част от сдружение "Тишина" - неправителствена организация в обществена полза с основна задача подпомагане интеграцията в обществото на хората с увреден слух. Професионалните актьори с увреден слух са завършили единствения клас по пантомима за хора с увреден слух - държавна поръчка в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Самите те нечуващи, но влюбени в музиката и танца, интерпретират песните с мимика и жест - езикът на глухите хора. Художественият ръководител на трупата Мария Атанасова е и създател на групата за синхронно пеене и танц "Жестим", чийто последователи днес работят в театър "Мим-Арт". Дейността им е пример за успешно интегриране, тъй като в него се включват и чуващи професионални актьори, както и утвърдени, и доказали се режисьори и хореографи. Трупата на театъра има множество участия и награди от международни фестивали в Полша, Франция, Москва, Словакия. От театъра съобщиха, че имат и още няколко важни проблема за организацията - официалното настаняване на сдружение "Тишина", театър "Мим-Арт" и група "Жестим" в сградата на ул

ИПИ: Руските санкции ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз

http://pik.bg/ипи-руските-санкции-ще-бъдат-много-по-големи-за-българия-по-линия-на-европейски-съюз-news211653.html

ИПИ: Руските санкции ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз

Ефектите върху българската икономика от забраната за внос на хранителни стоки, които въведе Русия, ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз. Това коментира пред „Фокус“ главният икономист в Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Тя подчерта, че ако икономиката на самия ЕС страда, това ще се отрази и на България, каквито тенденции вече има.

„Може да се очаква спад на някои хранителни сектори на европейско ниво и съответно негативен ефект върху общата европейска икономика, на която пък ние продаваме около 60% от нашия износ. Ако самият европейски пазар и европейска икономика страда от тези санкции, това ще се отрази в много по-голяма степен на българската икономика, защото най-вероятно и износът ни за ЕС ще се свие“, коментира икономистът.

Николова уточни, че е важно дали санкциите ще бъдат прилагани ефективно, защото и в момента част от селскостопанската ни продукция се реекспортира от трета страна за Русия.

Според Николова, до момента не се забелязва сериозно влияние на геополитиката върху туристическия поток към страната ни от Русия, напротив броят на руските туристи тази година ще нарасне между 4 и 14%. 

"Хартиеният принц" – един топъл и красив роман за деца (и възрастни)

http://books.actualno.com/Hartienijat-princ--edin-topyl-i-krasiv-roman-za-deca-i-vyzrastni-news_43952.html

Очаквайте на 11 август „Хартиеният принц“ – един топъл и красив роман за деца (и възрастни), дело на сръбската авторка Владислава Войнович. „Хартиеният принц&a...

Протест преди протеста - в търсене на героите

http://viewpoint.actualno.com/Protest-predi-protesta---v-tyrsene-na-geroite-news_43962.html

Омръзна ми! Дотегна ми! Отвращавам се! Нервирам се! Притеснявям се! Безпокоя се! Да гледам мизерията, която посещава все повече домове. Да слушам напразни обещания. Да се боря за трохи. Да знам, че ни...

От КТБ са раздавани необслужвани кредити на приятелски вестници

http://offnews.bg/news/n_1/n_374050.html

Кредити за близо 30 млн. лева, с дължимите към тях лихви, са били раздадени от фирми на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Това съобщава сайтът "Протестна мрежа" , като се позовава на документи.  Към днешна дата раздадените кредити са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август – и трите в Софийски градски съд. Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013, публикуван от “Капитал”. Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро, има издателят на "24 часа" и "Труд" “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ”Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на Цар Борис III 159 където са “Бромак”, TV7 и множество свързани фирми с КТБ. Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014г. на адвоката на Венелина Гочева, Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й. На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника. Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица” и “Струма” и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. Хубча 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011г и юни 2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд. Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – “БГ Корпорейшън” ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. Дамян Груев 46 в София. Кредити са отпуснати между 2011-2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.

Хамас отказа да удължи примирието

http://www.bnews.bg/article-113286

Палестинското движение Хамас, контролиращо ивицата Газа, съобщи в Кайро, че няма да има удължаване на примирието с Израел, което е в сила от близо 72 часа и изтича в 8 ч. тази сутрин.

УЕФА може да върне "Селтик" и да прати "Лудогорец" непоставен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235356

УЕФА разследва включването на нередовен играч от "Легия" срещу "Селтик" в реванша от Шампионската лига (2:0 за поляците) и може да върне в турнира отпадналите шотландци преди жребия днес.

Четири минути преди края на решения вече мач гостите пуснаха на терена резервата Бартош Бережински, който е бил наказан за 3 мача от двубои с "Аполон" миналия УЕФА разследва включването на нередовен играч от "Легия" срещу "Селтик" в реванша от Шампионската лига (2:0 за поляците) и може да върне в турнира отпадналите шотландци преди жребия днес. Четири минути преди края на решения вече мач гостите пуснаха на терена резервата Бартош Бережински, който е бил наказан за 3 мача от двубои с "Аполон" миналия

Има опасност от режим на тока през зимата

http://www.cross.bg/opasnost-energetikata-zimata-1424526.html

/КРОСС/Заради огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции, половин България може да остане без ток през зимата. За тази опасност предупреди вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на региона Екатерина Захариева в интервю за "Стандарт". По думите й най-застрашена е Североизточна България, където дружеството е в много лошо финансово състояние. Вече е разпореден анализ на сектора и се обмислят спешни мерки, за да не останат цели градове и села на тъмно и без отопление. Дупката в енергетиката е толкова голяма, че има опасност дори да се трансформира в държавен дълг, твърдят кредитни анализатори. Кабинетът "Близнашки" планира въвеждането на енергиен борд от международни и наши експерти, който да предложи решения. Министрите ще подновят работата по плана за действия в енергетиката, който изготви първото служебно правителство с помощта на ЕК и Световната банка.  

Независим надзорен орган ще излезе с позиция за КТБ

http://frognews.bg/news_74359/

„Безпрецедентно представителните организации на бизнеса и труда излязохме преди няколко седмици с обща позиция. Нашата позиция е, че проблемът с КТБ е сериозен, но в никакъв случай, не може да се твърди, че има банкова криза. От тази гледна точка не може да се твърди, че банковата и финансовата система на държавата са под някаква форма на заплаха. От друга страна проблемът не трябва да се подценява, затова ние търсим решение с конкретни механизми и хора, които знаят за какво става дума." Това заяви за „Здравей, България” президентът на КБСН Пламен Димитров във връзка с казуса „КТБ”.

Стойнев бил неразбран от всички за споразумението с "Уестингхаус"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235340

Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев се оказа в ситуацията на тежко неразбран от всички по въпроса с акционерното споразумение с американската компания „Уестингхаус” за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Той беше нападнат и от свои, и от чужди за същността на подписания документи, Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев се оказа в ситуацията на тежко неразбран от всички по въпроса с акционерното споразумение с американската компания „Уестингхаус” за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Той беше нападнат и от свои, и от чужди за същността на подписания документи,

Половин България може да остане без ток през зимата

http://www.bnews.bg/article-113284

Огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции може да остави част от България без ток през зимата, алармира икономическият вицепремиер Екатерина Захариева.

НАТО замразява сътрудничеството с Русия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/k79ZarDiAFc/

НАТО замразява всякакво сътрудничество с Русия, съобщи в Киев генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Прекратяването на сътрудничеството е във всички области, каза Расмусен, визирайки сътрудничеството в Афганистан, сътрудничеството в операциите срещу тероризма, сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици и срещу пиратските набези, предаде ИТАР-ТАСС, цитира КРОСС.

Расмусен добави, че преустановяването на сътрудничеството ще остане в сила, докато Руската федерация не започне да се придържа към основните принципи, установени в документите, дефиниращи двустранното сътрудничество на НАТО с Москва. Расмусен даде пресконференция в украинската столица, където пристигна вчера.

Алиансът е готов да увеличи помощта си за Украйна срещу руската агресия, заяви пред журналистите Расмусен. Той обаче поясни, че НАТО няма за доставя оръжие на Украйна, но страните членки могат да го направят.

Скандално завещание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234793

Едно от последните решения на бившия вече здравен министър Таня Андреева се оказа повече от скандално. (Виж 17-а стр.) 
Уволненията на шефовете на три водещи болници, направени ясно защо тайно, показва поне две неща. Първо, че този министър до последно е отказвал да разбере кои са истинските проблеми в здравеопазването. И второ - че той до края се Едно от последните решения на бившия вече здравен министър Таня Андреева се оказа повече от скандално. (Виж 17-а стр.) Уволненията на шефовете на три водещи болници, направени ясно защо тайно, показва поне две неща. Първо, че този министър до последно е отказвал да разбере кои са истинските проблеми в здравеопазването. И второ - че той до края се

На път: Каньонът на водопадите. И мечките.

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/08/08/2350353_na_put_kanyonut_na_vodopadite_i_mechkite/?ref=rss


Ако срещнете мечка, не правете резки движения, говорете й монотонно, в краен случай се качете на някое дърво. Това гласят част от указанията, поместени на табела, която се намира в началото на Каньона на водопадите. Той е в Родопите, съвсем близо до един от крайните квартали на Смолян в посока село Мугла.

Каньоните не са най-типичното природно чудо за България, но все пак има няколко (макар и условно наречени така), които радват окото и душата на всеки, решил да ги посети.
...

Григор спечели трудно срещу Робредо и е на 1/4 финал в Торонто

http://www.moreto.net/novini.php?n=260525

Григор Димитров победи в три сета (7-5, 5-7, 6-4) испанеца Томи Робредо на осминафиналите на турнира в Торонто и ще играе в следващата фаза срещу Кевин Андерсън, срещу когото игра финал и спечели на турнира в Акапулко. В Торонто Андерсън отстрани Вавринка на осминафиналите.

Илияна Цанова: МС не би могъл да спре строителството на "Южен поток" в Паша дере

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235336

"Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. "Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини.

Премахват роуминга за разговори в ЕС от 2016 г.

http://www.cross.bg/tzenta-suobshtenie-tzeni-1424525.html

/КРОСС/От 2016 г. при пътуване в ЕС ще разговаряме по мобилния си телефон и ще сърфираме в интернет на цени сякаш сме в родината си. ЕС намали през това лято с повече от 50% таксите за пренос на данни в роуминг за хората, пътуващи в Европа, и възнамерява изцяло да премахне таксите за роуминг до 2016 г. Това се казва в официално съобщение на Европейската комисия. В началото на лятото таванът на цената за теглене на данни в чужбина бе намален с 55,5% - от 45 цента за мегабайт на 20 цента. В резултат използването на пътни карти, гледането на видео и проверката на електронната поща при пътуване в ЕС станаха по-евтини. Цените на текстовите съобщения и обажданията също бяха намалени. Максималната цена за текстово съобщение вече е 6 цента, за изходящо повикване - 19 цента на минута, а за входящо - 5 цента, което е намаление с повече от 20% на всички цени.  

Илияна Цанова: МС не може да спре строителството в Паша дере

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235332

"Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини.

В Бургас ще се проведе акция за набиране на помощи за пострадалите в Мизия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uJan6bjYWOo/

В Бургас ще се проведе акция за набиране на помощи за пострадалите в Мизия. Дрехи, храни , препарати и други необходими вещи ще се събират пред Пантеона в Морската градина в неделя – 10 август от 18:30 до 20:00. Хранителните стоки трябва да са само пакетирани с касовата бележка от магазина. Необходимо е те да бъдат в торбички или в кашони. Даренията ще бъдат превозени от куриерска фирма,,Европът,,. Организатори на кампанията са Асен Асенов и Дани Шикова. Асен Асенов бе инициатор и на кампаниите за набиране на помощи за дома на отец Иван в Нови хан, за Добрич и Варна. За допълнителна информация тел 0897 660 662 -Асен Асенов и Дани Шикова – тел 0886 524 973.

 

Благодарим Ви!

Има опасност от режим на тока през зимата

http://offnews.bg/news/n_1/n_374040.html

Половин България може да остане без ток през зимата. Причината са огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции. За тази опасност предупреди вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на региона Екатерина Захариева в интервю за "Стандарт". По думите й най-застрашена е Североизточна България, където дружеството е в много лошо финансово състояние. Вече е разпореден анализ на сектора и се обмислят спешни мерки, за да не останат цели градове и села на тъмно и без отопление. Дупката в енергетиката е толкова голяма, че има опасност дори да се трансформира в държавен дълг, твърдят кредитни анализатори. Кабинетът "Близнашки" планира въвеждането на енергиен борд от международни и наши експерти, който да предложи решения. Министрите ще подновят работата по плана за действия в енергетиката, който изготви първото служебно правителство с помощта на ЕК и Световната банка.

Стоилов и Манолев продължават, Неделев отпадна (Резултати в Лига Европа)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235342

Станимир Стоилов триумфира като треньор на казахстанския "Астана", надигравайки с 3:0 навън шведския АИК в реванш от 3 квалификация на Лига Европа. Домакинството бе завършило 0:0.

Така наставникът отива в плейофа преди груповата фаза на турнира. "Победата е историческа", радваше се Стоилов след класиката в Стокхолм.

Станислав Манолев не игра Станимир Стоилов триумфира като треньор на казахстанския "Астана", надигравайки с 3:0 навън шведския АИК в реванш от 3 квалификация на Лига Европа. Домакинството бе завършило 0:0. Така наставникът отива в плейофа преди груповата фаза на турнира. "Победата е историческа", радваше се Стоилов след класиката в Стокхолм. Станислав Манолев не игра

Бизнес, НПО и администрация с квоти в кабинета „Близнашки”

http://www.cross.bg/biznesa-zam-ministur-pravitelstvo-1424524.html

/КРОСС/ Своеобразни квоти за три съсловия ще има за зам.-министерските постове в служебното правителство.Целта е всяко ведомство да има по един представител на бизнеса, на неправителствените организации от сектора и на администрацията във втория ешелон, научи „24 часа" от източници от служебното правителство. Не е имало поставяне на квоти, президентът Росен Плевнелиев поиска единствено да бъдат назначени достатъчно подготвени хора, които да могат веднага да започнат да работят, а не да навлизат в материята, обясниха от президентството. Назначаването на зам.-министрите започна още вчера, като приоритет е бил даден на икономическите министерства. Официално всички зам.-министри ще бъдат обявени в понеделник, когато започва и представянето на екипите по ведомства. На квотен принцип ще бъдат запълнени местата на зам.-министрите в служебния кабинета. Целта е във всяко министерство да има един зам., излъчен и ползващ се с доверието на бизнеса, друг - идващ от неправителствена организация, и експерт, за предпочитане работещ в администрацията, казаха източници от новия МС. Квоти не са спускани, президентът искаше само зам.-министрите да са професионалисти, които да заработят от първия ден, казаха от президентството. Екипите били направени от Росен Плевнелиев още преди обявяването на министрите и сега премиерът Георги Близнашки ще издаде заповедите за назначение. Той е улеснен, защото предшественикът Пламен Орешарски уволни зам

Илияна Цанова: МС не може да спре строителството в Паша дере

http://www.cross.bg/obzhalva-srok-potok-1424523.html

/КРОСС/„Ние разбрахме за решението за „Южен поток" от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет. Това обясни в сутрешния блок на Нова тв вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова във връзка с проекта „Южен поток", който, по думите на бившия премиер Пламен Орешарски, бил напълно замразен, но последствие стана ясно, че само няколко дни преди да освободи поста регионалният министър Десислава Терзиева е издала строително разрешение да се строят станция и терминал за тръбата в областта Паша дере.  

Вижте най-големите длъжници на КТБ

http://www.bnews.bg/article-113200

Част от собствениците на фирмите кредитополучатели открито настояват на фалиране на трезора.

Таня Андреева обвини генерал Тонев в лъжи за болниците ?

http://frognews.bg/news_74358/

Заместник-кметът на столицата по здравеопазването Стоян Тонев отрече да е казвал, че бившият министър на здравеопазването Таня Андреева е искала от шефове на болници до 50 000 лева, за да не ги уволнява. "Не твърдя, че действително са искани пари, а че при безпринципните схеми и промени на обществените поръчки са създадени благоприятни условия за слухове и интриги в болниците, които вредят на работата", каза Тонев в "Здравей, България" по Нова телевизия.

Спиранията на плащанията от бюджета по европроектите е грешка, смята министър Цанова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358222_spiraniiata_na_plashtaniiata_ot_bjudjeta_po/?ref=rss


Спирането на плащанията от бюджета по проектите, които се реализират с евросредства, е грешка, която носи риск да загубим част от парите, каза днес по Нова телевизия служебният министър по еврофондовете Илияна Цанова. Според нея, при продължаване на разплащанията, възможността от загуба на средства би била минимлна.

Министърът посочи, че държавата така или иначе трябва да плати тези около 800 млн. лева, дължими на строители и общини. Цанова подчерта, че една от основните цели на...

Ромен Гари: Да обичаш е приключение без карта и компас

http://www.cross.bg/romen-gari-kompas-1424522.html

Ромен Гари,  френски писател (Роден под името Роман Кацев във Вилнюс, Литва, той е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда „Гонкур" - веднъж през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар): Да обичаш е приключение без карта и компас.

Андреева: Миланов е уволнен заради финансови загуби

http://www.vesti.bg/bulgaria/andreeva-milanov-e-uvolnen-zaradi-finansovi-zagubi-6019380

"Всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи", заяви бившият здравен министър

Таня Андреева: Уволнението на шефа на "Пирогов" е заради финансови загуби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235322

Лошо финансво състояние през последните месеци на "Пирогов" е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви за Нова тв бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи. Лошо финансво състояние през последните месеци на "Пирогов" е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви за Нова тв бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи.

Днес награждават участниците в плувен маратон – шафета „Варна – Одеса 1964“

http://www.moreto.net/novini.php?n=260428

През тази година се навършват 50 години от провеждането на плувния маратон-щафета Варна-Одеса, на който общоградски отбор от 14 варненски спортисти, плувайки щафетно, за седем денонощия (15-22 юли 1964 г.) преодоляват разстоянието между двата града (около 560 км) през бурните вълни на Черно море.

Промяна всяка забравете

http://pik.bg/промяна-всяка-забравете-news211650.html

Промяна всяка забравете

През 1753 г., във встъпителното си слово пред Френската академия, граф Жорж Луи Льоклерк Бюфон казва: „Стилът – това е човекът”. „Стилът не може нито да се премахне, нито да се пренесе, нито да се измени…” Казва го за литературния стил, но времето го е разширило и превърнало в критерий за цялостна оценка на личността. И добре, че е по-скоро метафора, защото в нашия случай нямаше да имаме човек. Последното нещо, което може да се вмени на новия лидер на БСП Михаил Миков, е стил. Нямането на стил при него е толкова голямо и истинско, че някой философ би го определил като стил.

Визията на Миков е визия на председател на средно голямо АПК. Носи се с костюми, които приличат на изписани по интернет и оставят усещането, че често спи с тях. Така навремето рустикални наивисти рисуваха капиталистите в дуварописите, ако се сещате. Изобщо природата е в системен дълг към него – от двигателната култура, та до езиковата. От думите му вее неутешима скръб и архаика. И изобщо думата харизма тука би стояла като цветна кръпка на стар балтон.

Не го упреквам, просто го описвам. Такъв, какъвто го виждам.

И, разбира се, си давам сметка, че човекът трябва да бъде оценяван в средата. А средата ласкае Миков. Дори не бих се учудил, ако в едно хипотетично Гаусово разпределение на днешните български политици, Миков се окаже сред най-високите стойности по качества. Средностатистическият случай на българския политик е отчайващ. Когато един от тях, който четири години е бил премиер на държава, членка на НАТО, нарича Аржентина натовска държава, едва ли е нужно да се убеждаваме… Но пък да се пазим и от другата крайност. Все пак Миков е един по-умен състудент на Тетка Цачева. В смисъл от същия „випуск”. 

На пръв поглед Миков създава впечатление на льольо, но мисля, че това е измамно. Тарикат е. Като стана министър, някои медии се поразровиха и установиха, че бил с две майки – майка му и леля му. За да остане в София след завършването на университета, леля му го осиновила. Щото тогава не можеше всеки да остане. Освен ако не се ожени за столичанка, но те трудно връзваха на селянчета. Имахме една от Хасковско, побърка се в четвърти курс, че не можа да излъже ни един софиянец. Някои, по-баламите, спечелваха конкурс, защитаваха дисертация и получаваха софийско жителство… Ама това беше най-бавният път. Пък като ученик Миков написал „Песен за класния”. Нали се сещате кой пише песен за класния?

В цивилния живот Миков беше асистент в Юридическия факултет на СУ. Дано партийната работа да не е заличила академичните му нагласи.

Но щом за толкова години в София още не е забравил кулския си акцент, може и нещо от академичното мислене и дух да е запазил. През 2001 г., когато стана за пръв път депутат, на Стефан Данаилов му направило впечатление, че говори един особен български. И решил, че проблемът е физически и му намерил логопед. Но проблемът бил далеч по-дълбок и логопедът се предал. И Миков запази автентичния си говор и до днес. Не знам какво и колко знае, но този факт говори, че каквото е влязло в главата му, все едно на камък е записано. В такива случаи е логично да се допусне, че не е много...

През 2008 г. Миков замени Румен Петков на поста министър на вътрешните работи. Това изглеждаше направо революционна промяна в най-важното силово ведомство. И тази промяна ме зарадва по много причини.

Първо си помислих, че се прекъсва дългата серия на пияниците в МВР. Тогава още не знаех, че Миков е професионалист, който съвсем малко отстъпва на Петков и по никакъв начин на Петканов. Ще направя едно луеко отклонение и ще ви напомня, че новият шеф на ЕК Юнкер почва от сутринта? С чай с ром. Или ром с чай, което не е същото…

И Миков, оказва се, не робувал на консервативни схващания, че до обяд не бива да се пие по-силно от джин с тоник. И не се съмнявам, че в перспектива двамата ще намерят общ език. Той Миков дълго ще е в опозиция и едва ли това е важно, но една такава предпоставка никога не вреди. Казвали са ми, не се кълна, че когато Цветанов станал министър, заварил бутилки от три мандата. И от там му били парите за два от шестте апартамента.

Та с една дума си бях въобразил, че ако не пребори престъпността, поне силно ще я ограничи. Но животът ме опроверга. Миков не се справи с престъпността. Най-много са ми разбивали мазето точно по времето на Миков – цели три пъти. Хем съм турил опис на вещите от външната страна на вратата: 1. Две лопати (да ме питаш що ми са две!); 2. Гребло за сняг; 3. Метла (с дървена дръжка) 4. Кофа (цинкова) 5. Капак за тоалетна чиния (стар) и т.н. Но дето се вика, те са длъжни да проверят.

И изобщо, оказа се, че съм имал много грешна представа за човека. Дали от фатмака в казармата, който беше от оня край, но си бях въобразил, че там живеят сурови, твърди хора. Знаете ли например по колко различни начини може да се изрази любимото действие на силовите структури (борци и милиция) „удрям”. В Кула не викат просто „удрям”.

Там си имат диференциран израз за всеки вид бой: да изликосам (да ударя с тънка пръчка), да завратосам (да ударя с длан по врата), да издъмба (да ударя с юмрук по гърба), да дереньосам (с дебела тояга), да шфрасна (да ударя рязко), да смлата (да пребия набързо) и т.н. И на базата на този краеведски анализ стигнах до извода, че бандитите ще берат ядове с Миков. Няма да могат да се разберат с него.

В кулския говор има към 10 000 специфични думи и без езиков курс не можеш да се оправиш. Мрдам (мърдам), пргаф (пъргав), крк (кръг) и т.н. Даже си спомням, че тогава сравнявах кулския говор със сонантното „р” и сонантното „л” на дупнишкия говор (бркам, врл, грло, глтам, жлт, слнце) и стигнах до извода, че Миков, за разлика от Петков, по никакъв начин няма да се разбере например с модерните по онова време Братя Галеви.

Между другото, не знам защо, но в Кулско отбягват буквата „х”. Единствената дума с „х” е „хъш”. Викат ляп (хляб), убаф (хубав), маам (махам), оро (хоро). Даже на оназ, репродуктивната дума, не й турят „х”.

Отплеснах се. В крайна сметка това, дали Миков може да произнесе «неолиберализъм» не е най-важното за един лидер. Пък и нали съмишлениците му се надяват, че той ще ги поведе към една действителност, където тая дума няма да им е необходима. И изобщо върху Миков май лягат очаквания, които той не би могъл да оправдае, дори и да иска. А той и не иска. Пловдивският олигарх и водач на соцмайничките Гергов му постави задача да се пребори със статуквото в партията. Което извън празните приказки означава нещо като да се ритне сам отзад. Защото Миков е в Изпълнителното бюро на БСП от 1998 г. и според това, което съм чувал и чел за статуквото, той е част от него.

„Ако дълго стоиш на едно място, ставаш част от него.” Каквато част е и самият Гергов – комунистът-милионер. Цялата върхушка на партията е рожба на това статукво и за нея то е оная хранителна среда, извън която не може да съществува. Точно от такива борци статуквото най се не плаши. Тъй че споко, революция няма да има – нито в БСП, нито в обществото. Ако червените искаха сериозна промяна, щяха да изберат Кадиев, или поне Мая Манолова.

Разбира се, трябва да изчакаме края на седмицата и да видим какъв състав на Изпълнителното бюро на БСП ще предложи Миков, а също и водачите на листите за предсрочните избори през октомври. Но от сега можем да допуснем, че петимата зам.-председатели на партията - Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Георги Пирински и Янаки Стоилов – ще запазят постовете си. И ще стане променил се Илия, погледнал се - пак с тия. Сложете над тях Сергей Станишев като председател на Коалиция за България и теглете чертата. Какво се получи? Да, точно така, аз също получих нула. Нула промяна. Той и самият Миков си го каза: "Промяната трябва да стане постепенно, да се запази единството, да се търси енергия чрез обединяване, а не чрез противопоставяне..."

Дано да стане. Един руски дисидент казваше, че в Русия, ако разместиш събираемите, сборът се променял, а понякога и напълно изчезвал. Може и у нас да е станало така. Другарката питала Иванчо колко е 2+3. И той казал 5. А 3+2? Иванчо рекъл 6. Е как бе, Иванчо, та то е едно и също! Да, бе! Едно и също ли е да кажа «да мина да ви взема» и «да взема да ви мина»? Сещате ли се какво намеквам. Какво намеквам, направо ви казвам, че ще вземат да ви минат...

Като си помисли човек обаче, защо да се променят, след като им минава номерът? В тази партия съществува огромна пропаст между лицемерието на образованата и разбогатяла върхушка и наивната вяра на бедния и онеправдан във всяко отношение електорат. И над нея се прехвърлят само мостове от благи приказки. Всички партии се прехранват с голи думи, но червените бабички ги хващат направо на бастуна с кривото. Собствения им бастун.

Тъй че, братя и сестри от последната възраст, надежда всяка оставете, промяна всяка забравете.

 

 

Промяна всякаква забравете

http://pik.bg/промяна-всякаква-забравете-news211650.html

Промяна всякаква забравете

През 1753 г., във встъпителното си слово пред Френската академия, граф Жорж Луи Льоклерк Бюфон казва: „Стилът – това е човекът”. „Стилът не може нито да се премахне, нито да се пренесе, нито да се измени…” Казва го за литературния стил, но времето го е разширило и превърнало в критерий за цялостна оценка на личността. И добре, че е по-скоро метафора, защото в нашия случай нямаше да имаме човек. Последното нещо, което може да се вмени на новия лидер на БСП Михаил Миков, е стил. Нямането на стил при него е толкова голямо и истинско, че някой философ би го определил като стил.

Визията на Миков е визия на председател на средно голямо АПК. Носи се с костюми, които приличат на изписани по интернет и оставят усещането, че често спи с тях. Така навремето рустикални наивисти рисуваха капиталистите в дуварописите, ако се сещате. Изобщо природата е в системен дълг към него – от двигателната култура, та до езиковата. От думите му вее неутешима скръб и архаика. И изобщо думата харизма тука би стояла като цветна кръпка на стар балтон.

Не го упреквам, просто го описвам. Такъв, какъвто го виждам.

И, разбира се, си давам сметка, че човекът трябва да бъде оценяван в средата. А средата ласкае Миков. Дори не бих се учудил, ако в едно хипотетично Гаусово разпределение на днешните български политици, Миков се окаже сред най-високите стойности по качества. Средностатистическият случай на българския политик е отчайващ. Когато един от тях, който четири години е бил премиер на държава, членка на НАТО, нарича Аржентина натовска държава, едва ли е нужно да се убеждаваме… Но пък да се пазим и от другата крайност. Все пак Миков е един по-умен състудент на Тетка Цачева. В смисъл от същия „випуск”. 

На пръв поглед Миков създава впечатление на льольо, но мисля, че това е измамно. Тарикат е. Като стана министър, някои медии се поразровиха и установиха, че бил с две майки – майка му и леля му. За да остане в София след завършването на университета, леля му го осиновила. Щото тогава не можеше всеки да остане. Освен ако не се ожени за столичанка, но те трудно връзваха на селянчета. Имахме една от Хасковско, побърка се в четвърти курс, че не можа да излъже ни един софиянец. Някои, по-баламите, спечелваха конкурс, защитаваха дисертация и получаваха софийско жителство… Ама това беше най-бавният път. Пък като ученик Миков написал „Песен за класния”. Нали се сещате кой пише песен за класния?

В цивилния живот Миков беше асистент в Юридическия факултет на СУ. Дано партийната работа да не е заличила академичните му нагласи.

Но щом за толкова години в София още не е забравил кулския си акцент, може и нещо от академичното мислене и дух да е запазил. През 2001 г., когато стана за пръв път депутат, на Стефан Данаилов му направило впечатление, че говори един особен български. И решил, че проблемът е физически и му намерил логопед. Но проблемът бил далеч по-дълбок и логопедът се предал. И Миков запази автентичния си говор и до днес. Не знам какво и колко знае, но този факт говори, че каквото е влязло в главата му, все едно на камък е записано. В такива случаи е логично да се допусне, че не е много...

През 2008 г. Миков замени Румен Петков на поста министър на вътрешните работи. Това изглеждаше направо революционна промяна в най-важното силово ведомство. И тази промяна ме зарадва по много причини.

Първо си помислих, че се прекъсва дългата серия на пияниците в МВР. Тогава още не знаех, че Миков е професионалист, който съвсем малко отстъпва на Петков и по никакъв начин на Петканов. Ще направя едно луеко отклонение и ще ви напомня, че новият шеф на ЕК Юнкер почва от сутринта? С чай с ром. Или ром с чай, което не е същото…

И Миков, оказва се, не робувал на консервативни схващания, че до обяд не бива да се пие по-силно от джин с тоник. И не се съмнявам, че в перспектива двамата ще намерят общ език. Той Миков дълго ще е в опозиция и едва ли това е важно, но една такава предпоставка никога не вреди. Казвали са ми, не се кълна, че когато Цветанов станал министър, заварил бутилки от три мандата. И от там му били парите за два от шестте апартамента.

Та с една дума си бях въобразил, че ако не пребори престъпността, поне силно ще я ограничи. Но животът ме опроверга. Миков не се справи с престъпността. Най-много са ми разбивали мазето точно по времето на Миков – цели три пъти. Хем съм турил опис на вещите от външната страна на вратата: 1. Две лопати (да ме питаш що ми са две!); 2. Гребло за сняг; 3. Метла (с дървена дръжка) 4. Кофа (цинкова) 5. Капак за тоалетна чиния (стар) и т.н. Но дето се вика, те са длъжни да проверят.

И изобщо, оказа се, че съм имал много грешна представа за човека. Дали от фатмака в казармата, който беше от оня край, но си бях въобразил, че там живеят сурови, твърди хора. Знаете ли например по колко различни начини може да се изрази любимото действие на силовите структури (борци и милиция) „удрям”. В Кула не викат просто „удрям”.

Там си имат диференциран израз за всеки вид бой: да изликосам (да ударя с тънка пръчка), да завратосам (да ударя с длан по врата), да издъмба (да ударя с юмрук по гърба), да дереньосам (с дебела тояга), да шфрасна (да ударя рязко), да смлата (да пребия набързо) и т.н. И на базата на този краеведски анализ стигнах до извода, че бандитите ще берат ядове с Миков. Няма да могат да се разберат с него.

В кулския говор има към 10 000 специфични думи и без езиков курс не можеш да се оправиш. Мрдам (мърдам), пргаф (пъргав), крк (кръг) и т.н. Даже си спомням, че тогава сравнявах кулския говор със сонантното „р” и сонантното „л” на дупнишкия говор (бркам, врл, грло, глтам, жлт, слнце) и стигнах до извода, че Миков, за разлика от Петков, по никакъв начин няма да се разбере например с модерните по онова време Братя Галеви.

Между другото, не знам защо, но в Кулско отбягват буквата „х”. Единствената дума с „х” е „хъш”. Викат ляп (хляб), убаф (хубав), маам (махам), оро (хоро). Даже на оназ, репродуктивната дума, не й турят „х”.

Отплеснах се. В крайна сметка това, дали Миков може да произнесе «неолиберализъм» не е най-важното за един лидер. Пък и нали съмишлениците му се надяват, че той ще ги поведе към една действителност, където тая дума няма да им е необходима. И изобщо върху Миков май лягат очаквания, които той не би могъл да оправдае, дори и да иска. А той и не иска. Пловдивският олигарх и водач на соцмайничките Гергов му постави задача да се пребори със статуквото в партията. Което извън празните приказки означава нещо като да се ритне сам отзад. Защото Миков е в Изпълнителното бюро на БСП от 1998 г. и според това, което съм чувал и чел за статуквото, той е част от него.

„Ако дълго стоиш на едно място, ставаш част от него.” Каквато част е и самият Гергов – комунистът-милионер. Цялата върхушка на партията е рожба на това статукво и за нея то е оная хранителна среда, извън която не може да съществува. Точно от такива борци статуквото най се не плаши. Тъй че споко, революция няма да има – нито в БСП, нито в обществото. Ако червените искаха сериозна промяна, щяха да изберат Кадиев, или поне Мая Манолова.

Разбира се, трябва да изчакаме края на седмицата и да видим какъв състав на Изпълнителното бюро на БСП ще предложи Миков, а също и водачите на листите за предсрочните избори през октомври. Но от сега можем да допуснем, че петимата зам.-председатели на партията - Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Георги Пирински и Янаки Стоилов – ще запазят постовете си. И ще стане променил се Илия, погледнал се - пак с тия. Сложете над тях Сергей Станишев като председател на Коалиция за България и теглете чертата. Какво се получи? Да, точно така, аз също получих нула. Нула промяна. Той и самият Миков си го каза: "Промяната трябва да стане постепенно, да се запази единството, да се търси енергия чрез обединяване, а не чрез противопоставяне..."

Дано да стане. Един руски дисидент казваше, че в Русия, ако разместиш събираемите, сборът се променял, а понякога и напълно изчезвал. Може и у нас да е станало така. Другарката питала Иванчо колко е 2+3. И той казал 5. А 3+2? Иванчо рекъл 6. Е как бе, Иванчо, та то е едно и също! Да, бе! Едно и също ли е да кажа «да мина да ви взема» и «да взема да ви мина»? Сещате ли се какво намеквам. Какво намеквам, направо ви казвам, че ще вземат да ви минат...

Като си помисли човек обаче, защо да се променят, след като им минава номерът? В тази партия съществува огромна пропаст между лицемерието на образованата и разбогатяла върхушка и наивната вяра на бедния и онеправдан във всяко отношение електорат. И над нея се прехвърлят само мостове от благи приказки. Всички партии се прехранват с голи думи, но червените бабички ги хващат направо на бастуна с кривото. Собствения им бастун.

Тъй че, братя и сестри от последната възраст, надежда всяка оставете, промяна всяка забравете.

 

 

"Другата България" заплашва с колективен иск държавата и БНБ заради КТБ

http://business.actualno.com/Drugata-Bylgarija-zaplashva-s-kolektiven-isk-dyrjavata-i-BNB-zaradi-KTB-news_43957.html

Отворете незабавно Корпоративна търговска банка, за да се осигури достъп до на вложителите в нея с до 100 хил. евро до парите им. Ако не го сторите, ще има колективни искове от името на засегнати физи...

Язовирите без клапи, преливниците - негодни

http://www.bnews.bg/article-113285

Разпоредената проверка на язовирите в района на наводнената Мизия показа, че те са с негодни преливници и нямат изпускателни клапи.

Таня Андреева: Шефът на "Пирогов" е уволнен заради финансови загуби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235318

Лошо финансво състояние през последните месеци на Лошо финансво състояние през последните месеци на "Пирогов" е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви за Нова тв бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи.

Стойнев: Обвиненията на ЕК за „Южен поток“ са лесно оборими

http://econ.bg/Новини/Стойнев-Обвиненията-на-ЕК-за-Южен-поток-са-лесно-оборими_l.a_i.560824_at.1.html

Обвиненията на Европейската комисия за „Южен поток“ са лесно оборими, но имам усещане, че този проект става заложник на един геополитически конфликт....

Агенция по храните: Домашните консерви в Мизия са опасни

http://offnews.bg/news/n_1/n_374031.html

"Месата в хладилниците и домашните консерви в Мизия са компрометирани и трябва да бъдат унищожени. Нарушен е температурният режим за съхранението им, дори и бурканът да не е повреден". Това обяви директорът на Регионалната дирекция по безопасност на храните във Враца Хрисим Павлов . Около 27 обекта за търговия с храни са обиколени в град Мизия два пъти. Изземат се всички храни и се пренасочват към екарисажните коли. Магазините , рафтовете и всички точки на допир с храните трябва да бъдат измити и дезинфекцирани, за да получат обектите разрешителни за свободна търговия. Павлов уточни, че процесът на извозване на труповете на умрелите животни в Мизия не е прекъсвал от 1 август. В самия град пораженията са най-сериозни - извозени са около 1400 птици, включително кокошки и пуйки, около 70 овце и кози, 24 свине, около 10 кучета. "От днес започваме дезинфекция и дезинсекция със специализирана техника. Доста места са наводнени в Мизия. Нещата вървят доста нормално. Имам чувството, че Мизия има нужда от работна ръка. Има възрастни хора, които няма да могат да си почистят сами, а механичното почистване и измиването на къщите е много важен фактор, предходящ дезинфекцията и дезинсекцията. Механичната обработка е задължителна и след това влизаме ние с нашите действия", коментира Хрисим Павлов. Кандидатите за доброволци трябва да се обърнат към координационния щаб в града, за да бъдат придружени от специалист, тъй като за седмица под водата здравината на много от сградите е компрометирана.

Започва изплащането наеднократните парични помощи на пострадалите от наводненията във Врачанско

http://pik.bg/започва-изплащането-наеднократните-парични-помощи-на-пострадалите-от-наводненията-във-врач-news211648.html

Започва изплащането наеднократните парични помощи на пострадалите от наводненията във Врачанско

Започва изплащането на еднократните помощи от 325 лева за пострадалите от наводненията в Мизия, Бяла Слатина, Крушовица и Борован. В Мизия днес пристигат министърът на здравеопазването Мирослав Ненков и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Вчера в наводнения град бяха вицепремиера Йордан Христосков и министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

При срещата им с пострадалите от наводнението, които от дни са евакуирани в детската градина в града, стана ясно, че се подготвя изграждането на фургонно селище, в което могат да бъдат настанени. Освен фургони за живеене, то ще има и необходимите санитарни помещения. Още два дни ще продължи отводняването на засегнатите къщи, дворове и улици в Мизия. Дезинфекцията и цялостното почистване на засегнатите квартали ще започне след окончателното отводняване на бедстващия град. 


Половин България заплашена от режим на тока през зимата

http://www.cross.bg/bulgariya-polovin-energetikata-1424521.html

/КРОСС/ Половин България може да остане без ток през зимата. Причината са огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции. Алармата удари икономическият вицепремиер Екатерина Захариева. Тя съобщи, че най-застрашена е Североизточна България, където дружеството е в много лошо финансово състояние. Вече е разпореден анализ на сектора и се обмислят спешни мерки, за да не останат цели градове и села на тъмно I и студено. Дупката в енергетиката е толкова голяма, че има опасност дори да се трансформира в държавен дълг, твърдят кредитни анализатори. Затова и кабинетът "Близнашки" планира въвеждането на енергиен борд от международни и наши експерти, който да предложи решения. Министрите ще подновят работата по плана за действия в енергетиката, който изготви първото служебно правителство с помощта на ЕК и Световната банка, посочва „Стандарт”.  

Стойнев и Б.Борисов не се разбраха дали Уестингхаус е инвеститор

http://frognews.bg/news_74357/

Гневни реплики отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по телефона към бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП по bTV.Борисов попита, но и така не получи отговор дали Уестингхаус ще инвестира в строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Стойнев от своя страна каза, че неговото министерство само е продължило работата по него.

Десет ранени при взрива в ТЕРЕМ Костенец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5BDo-xmJiTI/

Десет служители на военния завод “ТЕРЕМ-Цар Самуил” са пострадали по време на утилизация на боеприпаси, съобщи за Дарик радио гл. инспектор Тошко Бързилов. Те са с порезни рани от стъкла, без опасност за живота, и са настанени в местната болница в Костенец.

Сигналът за взривове във военния завод в Костенец е получен около 8.50 ч., съобщиха по-рано от МВР.

Във Фейсбук-страницата си Община Костенец посочва, че населението не е заплашено от нови взривове или от замърсяване на въздуха.

Подаден е сигнал до РИОСВ – София. Очаква се лаборатория за замерване чистотата на въздуха.

По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминават за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод. Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията, съобщава правителственият пресцентър

Като заместник-министър на отбраната в кабинета „Костов”, Шаламанов отговаряше за обединението военни заводи ТЕРЕМ./КРОСС/

Трети сме по изневери по време на пътуване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234859

Българите са трети по изневери по време на пътуване в чужбина, показа анкета на сайта HostelBookers.com сред 11 000 туристи, обикалящи по света. 28% от сънародниците ни признали, че кръшкат. Бразилците и французите най-често изневеряват при пътувания, като го прави всеки трети. Българите предпочитали да кръшкат, Българите са трети по изневери по време на пътуване в чужбина, показа анкета на сайта HostelBookers.com сред 11 000 туристи, обикалящи по света. 28% от сънародниците ни признали, че кръшкат. Бразилците и французите най-често изневеряват при пътувания, като го прави всеки трети. Българите предпочитали да кръшкат,

Правителството на Меркел с рекордно високо доверие

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-na-merkel-s-rekordno-visoko-doverie-news223487.html

Германското правителство е спечелило рекордно високо доверие сред местното население, предава в петък Ройтерс, цитирайки изследване на Deutschlandtrend за обществения радио- и телевизионен канал ARD. Според проучването 57% от германците са доволни от управляващата широка коалиция, а 74 на сто одобряват канцлера Ангела Меркел. Изследването сред 1003 души показва, че одобрението за коалицията между християндемократи и социалдемократи, която е на власт от декември миналата година, е нараснало със 7% от юни тази година и е достигнало най-високите си нива, откакто се води статистика през 1997 г. Подкрепата за Меркел се е увеличила с 3 процентни пункта, което е най-високата стойност от близо 7 години. Ключови министри като този на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и на финансите Волфганг Шойбле също се радват на високо одобрение – съответно 74 и 65%.

Фирми, които (не) са на Пеевски, са извадени от "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/firmi-koito-ne-sa-na-peevski-sa-izvadeni-ot-yuzhen-potok-news223486.html

Публичната тайна, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски има строителни фирми и те са участвали в консорциума, избран да строи "Южен поток", бе потвърдена в петък от доскорошния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По време на участието си в сутрешния блок на бТВ той каза, че строителните фирми на Пеевски са излезли от консорциума.   Това е сериозно разкритие, от което би трябвало да се заинтересува и прокуратурата. До момента името на "успелия млад човек" Делян Пеевски не фигура официално в нито една фирма – независимо строителна или друга. Такива данни липсват и от декларациите, които е внасял пред Сметната палата, както и за липса на конфликт на интереси.   След като Mediapool съобщи това и новината предизвика множество реакции в социалните мрежи, Драгомир Стойнев се опита да обясни, че не е бил разбран правилно.   Сутринта пред бТВ той обясни следното:   "В момента има акционерно споразумение между един консорциум. Смени се руският участник, защото той беше в черния списък. И от пет български фирми останаха три, защото имаше много шумове в медиите и в публичното пространство, че едва ли не има фирми на Пеевски, които никъде не излизат. Аз исках тези фирми да ги няма и в момента има само три фирми – "Главболгарстрой", ПСТ и "Понс". Това е. И е сменена руската фирма, така че да не търпим санкции от страна на американското правителство".   От последвалите обяснения на бившия министър стана още по-интересно. Той каза, че според информация на "Капитал" и Mediapool в консорциума е имало фирми на Цветан Василев, Делян Пеевски и Генадий Тимченко. "Но никъде в регистрите както българските, така и тези, които са на руската компанията "Стройтранзгаз", не излизат тези имена. Особено Цветан Василев и Делян Пеевски нямат фирми в "Южен поток", заяви Стойнев пред Фокус. И подчерта, че "никъде в регистрите не излизат имената на Делян Пеевски и Цветан Василев".   От обясненията му така и не се разбра какъв е бил сериозният аргумент въпросните фирми да бъдат извадени от консорциума, щом като според регистрите не са Пеевски и Василев. Но пък стана ясно, че е имало някакво друго притеснение, необявено публично, в най-големия инвестиционен проект на България да участват компании, за които се смята, че са на Пеевски и Василев.   Признанието, че от консорциума за "Южен поток" са извадени строителните фирми, които (не) са на Пеевски, както и последвалите уточнения на бившия министър, окончателно компрометират проведения конкурс за избор на строител на българското трасе. Защото доказват, че формалните критерии и процедури, по които уж е правен изборът, нямат никакво значение, след като впоследствие едни влизат, други излизат неясно по какви причини и в резултат на какви задкулисни машинации.   Наказателната процедура, която ЕК старитра срещу България за "Южен поток", е за неспазване на европейските правила, включително и при избора на изпълнител.   Обясненията на Стойнев за фирмите на Пеевски и Тимченко пред бТВ целяха да защитят действията на предишното правителство да направят проекта "Южен поток" необратим, въпреки настояването на Еврокомисията да бъде спрян. И въпреки, че в началото на юни бившият премиер Пламен Орешарски обяви, че го спира, това очевидно е било само на думи, защото работата е продължила, включително и с пописаното на 31 юли от регионалния министър Десислава Терзиева (след като вече е била в оставка) разрешение за строеж.   Новите акционери в "Стройтрансгаз Консорциум"   "Стройтрансгаз Консорциум" е дружеството, избрано да строи българския участък при непрозрачна тръжна процедура.   При първоначалната регистрация 50% от капитала в консорциума държеше руската "Стройтрансгаз". През юли фирмата е сменена с друга руска компания – дъщерната на "Газпром" – "Центъргаз", показва справка в Търговския регистър.   Останалите 50% в консорциума се държаха от българското обединение "Газпроект Юг", в което влизаха пет фирми с равни дялове. Това бяха "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "ПСТ Холдинг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Понсстройинженеринг".   Седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, на чийто адрес се води и офисът на Корпоративна търговска банка (КТБ).   "Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98", зад което дружество стоят офшорни компании, но регистрацията на фирмата е на адреса на КТБ. Неофициално от строителния бранш твърдят, че от началото на годината компанията е под контрола на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски.   Фирмите, за които Драгомир Стойнев неволно призна, че са били на Пеевски, са "Промишлено строителство Холдинг" и "Техноекспортстрой", в което прокурист е сестрата на Кирил Добрев – Марияна. Те са излезли от консорциума "Газпроект Юг" на 23 юли т.г., когато се е провело извънредно общо събрание на акционерите, показва справка в Търговския регистър.   Техните дялове от по 20% са отишли към "ГБС Инфраструктурно строителство" и "ПСТ Холдинг", сочи протокола от извънредното общо събрание на акционерите.   Така към момента разпределението на акциите за 50 000 лв. в консорциума "Газпроект Юг" е "ГБС Инфраструктурно строителство" (40%), "ПСТ Холдинг" (40%) и "Понсстройинженеринг"(20%).   Направени са и промени в ръководството на консорциума. Председател на съвета на директорите е Калин Пешов, главен директор на ГБС. Останалите членове в директорския борд са Цветан Цонев и Камен Кичев, които са новите изпълнителни директори на "ПСТ Холдинг", след смяната на собствеността на дружеството и излизането на Васил Божков от него, Милко Милков собственик на "Понсстройинженеринг" и Георги Чолаков, който е избран за изпълнителен директор на консорциума.   От директорския брод на "Газпроект Юг" са освободени Иван Шарланджиев и Иван Мирински, които бяха свързани с предишния собственик на "ПСТ Холдинг", както и Калин Рогачев, който представляваше "Техноекспортстрой".   Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува.   За да няма вече никаква връзка на консорциума с КТБ и Делян Пеевски, е сменено и седалището на "Газпроект Юг", като новата регистрация е на ул. "Дамяница" 3-5, където е офиса на ГБС.   Раздорът Пеевски – Цветан Василев заради "Южен поток"   Сегашните закъснели признания на бившия енергиен министър за "строителните фирми" на Пеевски са косвено потвърждение, че крупни проекти като "Южен поток" (стойността на поръчката за строежа на българския участък е 3.78 млрд.евро) се разпределят по добре познати корупционни схеми. Както и на съмненията, че те са истинската причина за развода между собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, доскоро партньори в "холдинга Доган".   След като раздорът стана публичен банкерът Василев заяви през юни пред бТВ, че няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата и разпределят всички строителни проекти.   По думите на Василев една от тези ”марионетки” е собственикът на ”Водстрой" Иван Мирински. По-късно Мирински окачестви тези твърдения като "нелепи" и поради това ще "бъдат предмет на съдебно производство".   ”Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на ”Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”, коментира тогава Цветан Василев.   Банкерът заяви още, че Пеевски не е длъжник на Корпоративна банка, но притежава набор от фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са "номинални“, т.е. крайният собственик е скрит.   Източници на Mediapool твърдят, че раздорът между Пеевски и Василев е станал след като неуспелият шеф на ДАНС е поискал от банкера КТБ да издаде банкови гаранции на компаниите му за старта за строителството на "Южен поток". Банкерът е настоял за допълнителни обезпечения, освен бъдещото вземане от проектната компания "Южен поток България". Вариантът е бил да се представи гаранция от Българската агенция за експортно застраховане, но това не се е случило и Василев е отказал банкова гаранция на Пеевски за "Южен поток", след което последвала атаката срещу банката, твърдят източниците на Mediapool.   Бързане заради усвояването на аванса от 150 млн. евро   Всичките "подготвителни дейности" по проекта "Южен поток" са имали за цел да започне възможно най-бързо реалното строителство. Задачата е била българските фирми да усвоят аванса от 150 млн. евро и по тази причина регионалният министър Десислава Терзиева е издала разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея на 31 юли, твърдят източниците на Mediapool.   Според подписания договор с проектната компания, строежът на българския участък е 3.78 млрд. евро, като 1.5 млрд. евро са били определени за българските фирми, които ще бъдат ангажирани в строителството.   Не е ясно защо руският строител взима повече от половината пари при условие, че българските фирми и руската делят по равно капитала в акционерното дружество.   При старт на строителството се е предвиждало 5-те български фирми, които вече са три, да получат 10% авансово плащане на два транша. Първият от 76 млн. евро е трябвало да си разпределят по равно при започването на строителството, а останалите 76 млн. евро - до 90 дни след започването на изграждането на компресорната станция.   Към момента строителството реално не е започнало, твърдят фирми, които участват в консорциума.   Плановете на фирмите и съответните им политически патрони да си поделят 76 млн. евро още преди изборите обаче засега се провалят. Причината е, че строителните работи най-вероятно няма да стартират скоро, тъй като Реформаторският блок и сдружение "Гражданска лига за България" са обжалвали разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до него край Варна и предварителното му изпълнение. По този начин временно е блокирано началото на строителството на газопровода на българска територия, докато бъдат изчистени спорните въпроси с Европейската комисия и руската страна, става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие (МРР).   Разрешението за строеж беше подписано от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август. Предварителното изпълнение можеше да се обжалва в тридневен срок, докато за самото разрешително за строеж срокът е 14-дневен.   Сега на ход е Върховният административен съд, който трябва да се произнесе дали строителното разрешение е законосъобразно.   Според действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за изграждането на компресорната станция и пътя до нея в местността "Паша дере" край Варна, твърдят от МРР.   Нов договор между БЕХ и Газпром   Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи още, че се е "разпоредил", макар че вече не може да се разпорежда, в най-скоро време да бъде подписан договор между "Газпром" и БЕХ. Той ще предвижда ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира по "Южен поток", обясни Стойнев.   "Такъв договор в близките дни ще бъде официално подписан и за това съветвам сегашният министър да действа, да бъдат по-активни", призова още Стойнев.

Разкритие: Делян Пеевски има строителни фирми

http://www.mediapool.bg/razkritie-delyan-peevski-ima-stroitelni-firmi-news223486.html

Имаме новина! Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призна, че депутатът от ДПС Делян Пеевски има строителни фирми и те са били част от консорциума, който спечели оспорвания от ЕК конкурс за строежа на българското трасе на "Южен поток". В петък, по време на участието си в сутрешния блок на бТВ, Стойнев каза, че строителните фирми на Пеевски са излезли от консорциума.   Това е сериозно разкритие, от което би трябвало да се заинтересува и прокуратурата. До момента името на "успелия млад човек" Делян Пеевски не фигура официално в нито една фирма – независимо строителна или друга. Такива данни липсват и от декларациите, които е внасял пред Сметната палата, както и за липса на конфликт на интереси.   Стойнев се опита да защити действията на предишното правителство да направят проекта "Южен поток" необратим, въпреки настояването на Еврокомисията да бъде спрян. И въпреки, че в началото на юни бившият премиер Пламен Орешарски обяви, че го спира, това очевидно е било само на думи, защото работата е продължила, включително и с пописаното на 31 юли от регионалния министър Десислава Терзиева (след като вече е била в оставка) разрешение за строеж.   Драгомир Стойнев каза, че строителните фирми на Пеевски са излезли от консорциума и там са останали останали само руската "Центъргаз" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".   Стойнев обясни, че "Стройтрансгаз" - основната компания в консорциума, избрана да получи поръчката на изграждане на газопровода, наскоро е била сменена с - "Центъргаз", която е дъщерна на "Газпром", тъй като собственикът на "Стройтрансгаз" – близкият до руския президент олигарх Генадий Тимченко, попадна в списъка със санкциите на САЩ.   Бившият министър не каза поради каква причина фирмите на Пеевски са излезли от консорциума.   Новите акционери в "Стройтрансгаз Консорциум"   "Стройтрансгаз Консорциум" е дружеството, избрано да строи българския участък при непрозрачна тръжна процедура.   При първоначалната регистрация 50% от капитала в консорциума държеше руската "Стройтрансгаз". През юли фирмата е сменена с друга руска компания – дъщерната на "Газпром" – "Центъргаз", показва справка в Търговския регистър.   Останалите 50% в консорциума се държаха от българското обединение "Газпроект Юг", в което влизаха пет фирми с равни дялове. Това бяха "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "ПСТ Холдинг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Понсстройинженеринг".   Фирмите, за които Драгомир Стойнев неволно призна, че са били на Делян Пеевски, са "Промишлено строителство Холдинг" и "Техноекспортстрой", в което прокурист е сестрата на Кирил Добрев – Марияна. Те са излезли от консорциума "Газпроект Юг" на 23 юли, когато се е провело извънредно общо събрание на акционерите, показва справка в Търговския регистър.   Техните дялове от по 20% са отишли към "ГБС Инфраструктурно строителство" и "ПСТ Холдинг", сочи протокола от извънредното общо събрание на акционерите.   Така към момента разпределението на акциите за 50 000 лв. в консорциума "Газпроект Юг" е "ГБС Инфраструктурно строителство" (40%), "ПСТ Холдинг" (40%) и "Понсстройинженеринг"(20%).   Направени са и промени в ръководството на консорциума. Председател на съвета на директорите е Калин Пешов, главен директор на ГБС. Останалите членове в директорския борд са Цветан Цонев и Камен Кичев, които са новите изпълнителни директори на "ПСТ Холдинг", след смяната на собствеността на дружеството и излизането на Васил Божков от него, Милко Милков собственик на "Понсстройинженеринг" и Георги Чолаков, който е избран за изпълнителен директор на консорциума.   От директорския брод на "Газпроект Юг" са освободени Иван Шарланджиев и Иван Мирински, които бяха свързани с предишния собственик на "ПСТ Холдинг", както и Калин Рогачев, който представляваше "Техноекспортстрой".   Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува.   Сегашните закъснели признания на бившия енергиен министър за "строителните фирми" на Пеевски са косвено потвърждение, че крупни проекти като "Южен поток" (стойността на поръчката за строежа на българския участък е над 3.5 млрд.евро) се разпределят по добре познати корупционни схеми. Както и на съмненията, че те са истинската причина за развода между собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, доскоро партньори в "холдинга Доган".   След като раздорът стана публичен и банкерът Василев заяви през юни пред бТВ, че няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата и разпределят всички строителни проекти.   По думите на Василев една от тези ”марионетки” е собственикът на ”Водстрой" Иван Мирински. ”Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на ”Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”, коментира тогава Цветан Василев. Стойнев заяви в петък, че по проекта "Южен поток” не трябва да бъдем пасивни и да чакаме. Той обяви, че се готви се договор между "Газпром” и БЕХ, ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира по тръбата. Този договор съвсем скоро ще бъде подписан, каза бившият министър, очевидно уверен, че служебното правителство няма да спира дейности. Междувременно в петък часа изтича срокът, в който може да се обжалва предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея. Строителното разрешение е издадено от бившия регионален министър Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август.   Проблемът е бил обсъден от служебното правителство, каза вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред бТВ. По думите й юридически е невъзможно регионалното министерство да обжалва собственото си решение. За това ще се разчита на заинтересована страна да го направи. Това може да бъде неправителствена организация или община, стана ясно от думите на Цанова.

Фирмите на Пеевски са излезли от строежа на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/firmite-na-peevski-sa-izlezli-ot-stroezha-na-yuzhen-potok-news223486.html

Строителните фирми на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски са излезли от консорциума, който ще строи българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ. По думите му в консорциума са останали само руската "Центъргаз" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува. Руската компания в консорциума също беше сменена в последните дни, след като първоначално беше "Стройтрансгаз", която е собственост на Генадий Тимченко, който е от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Тимченко е в "черния списък" на САЩ със санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата в Украйна. Новата руска фирма в обединението "Центъргаз" е дъщерна компания на "Газпром". Междувременно днес в 17.30 часа изтича срокът, в който може да се обжалва предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея. Строителното разрешение е издадено от бившия регионален министър Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август. Проблемът е бил обсъден от служебното правителство, каза вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред бТВ. По думите й юридически е невъзможно регионалното министерство да обжалва собственото си решение. За това ще се разчита на заинтересована страна да го направи. Това може да бъде неправителствена организация или община, стана ясно от думите на Цанова. Очаквайте подробности

Фирмите на Делян Пеевски са излезли от строежа на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/firmite-na-delyan-peevski-sa-izlezli-ot-stroezha-na-yuzhen-potok-news223486.html

Строителните фирми на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски са излезли от консорциума, който ще строи българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ. По думите му в консорциума са останали само руската "Центъргаз" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува. Руската компания в консорциума също беше сменена в последните дни, след като първоначално беше "Стройтрансгаз", която е собственост на Генадий Тимченко, който е от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Тимченко е в "черния списък" на САЩ със санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата в Украйна. Новата руска фирма в обединението "Центъргаз" е дъщерна компания на "Газпром". Междувременно днес в 17.30 часа изтича срокът, в който може да се обжалва предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея. Строителното разрешение е издадено от бившия регионален министър Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август. Проблемът е бил обсъден от служебното правителство, каза вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред бТВ. По думите й юридически е невъзможно регионалното министерство да обжалва собственото си решение. За това ще се разчита на заинтересована страна да го направи. Това може да бъде неправителствена организация или община, стана ясно от думите на Цанова. Очаквайте подробности

Независим надзорен орган ще излезе с позиция за КТБ

http://www.cross.bg/plamen-organizatzii-ognyan-1424520.html

/КРОСС/Независими експерти, известни във финансовата, правната и бизнесферата, подготвят цялостен анализ във връзка с казуса „КТБ" и публично ще оповестят изводите и информацията от него. На 12-и август пък синдикати и работодатели ще излязат с декларация. Това стана ясно от разговора в студиото на Нова телевизия с президента на КБСН Пламен Димитров и председателя на КРИБ Огнян Донев. „Безпрецедентно представителните организации на бизнеса и труда излязохме преди няколко седмици с обща позиция. Нашата позиция е, че проблемът с КТБ е сериозен, но в никакъв случай, не може да се твърди, че има банкова криза. От тази гледна точка не може да се твърди, че банковата и финансовата система на държавата са под някаква форма на заплаха. От друга страна проблемът не трябва да се подценява, затова ние търсим решение с конкретни механизми и хора, които знаят за какво става дума." Това заяви президентът на КБСН Пламен Димитров във връзка с казуса „КТБ" и уточни и какви следва да бъдат тези мерки и как да бъдат проведени: „През тези две седмици опитахме да предложим на гуверньора на БНБ да създаде независим надзорен орган, който да наблюдава и да помага на квесторите в КТБ. Той не се съгласи и вчера четирите организации на бизнеса се събрахме и създадохме този обществен консултативен съвет с участие на ключови имена, които са известни във финансовата, правната и бизнесферата със сериозна независимост - Красимир Ангарски, проф

Обама разреши въздушни удари в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=260522

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства, за да се предотврати "потенциален геноцид", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Мизия е пред епидемия с намаляването на водата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4235306

Продължава отводняването на Мизия. Градът все още е в бедствено положение. Водата трябва да се изпомпа напълно, за да може да се открият мъртвите животни, които да бъдат натоварени в екарисажите.
Има опасност от епидемия. Преди дни медиците на място алармираха, че няма и достатъчно лекарства.
Здравният министър д-р Мирослав Ненков и главният Продължава отводняването на Мизия. Градът все още е в бедствено положение. Водата трябва да се изпомпа напълно, за да може да се открият мъртвите животни, които да бъдат натоварени в екарисажите. Има опасност от епидемия. Преди дни медиците на място алармираха, че няма и достатъчно лекарства. Здравният министър д-р Мирослав Ненков и главният

Талант от "Славия" скъса връзка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234606

Нов кошмар сполетя Стефан Велков, таланта на "Славия" и младежкия национален тим. 17-годишният защитник е със скъсана връзка на коляното след мача на дублиращите тимове на "белите" и ЦСКА (1:0).
Велков вероятно ще отсъства от терена около 6 месеца, но се чакат още прегледи, след като спадне отокът на коляното му. Травмата се случи след единоборств Нов кошмар сполетя Стефан Велков, таланта на "Славия" и младежкия национален тим. 17-годишният защитник е със скъсана връзка на коляното след мача на дублиращите тимове на "белите" и ЦСКА (1:0). Велков вероятно ще отсъства от терена около 6 месеца, но се чакат още прегледи, след като спадне отокът на коляното му. Травмата се случи след единоборств

Драгомир Стойнев: Не сме подписали договор за строителство с Westinghouse

http://www.cross.bg/stoiinev-westinghouse-tzenata-1424517.html

/КРОСС/ „Ние само продължихме работата с Westinghouse", заяви бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за BTV.  „Не аз подписвам договора с Westinghouse. С този договор са запознати всички министри, както и министър-председателят, каза вчера той. Не е нормално министър-председателят да не знае за три последователни решения на Министерския съвет. Не сме подписали договор с Westinghouse за строителство. Никакви разходи няма да се правят", коментира още той. „Нямаме и договори за проектиране, за оборудване, за строителство, абсолютно нищо. Това е само една първа стъпка. Всичко зависи от финансовия модел, а такъв още няма. ", каза Стойнев в коментар на темата за цената на реактора. Според Румен Овчаров цената на реактора е 5,3 млрд. долара, като в цената не е включено зареждането с ядрено гориво - още 300 милиона, а това е повече от цената за АЕЦ „Белене". Ако БСП не се разграничи от подписването на този договор, поемаме отговорността за следващия голям провал, заяви Овчаров преди дни. Нямам усещане, че БСП ще се разграничат от мен днес на Националния съвет, каза Стойнев. Правят се още четири реактора, подобни на Westinghouse. Това е най-новото поколение реактори, не виждам нещо лошо да дойде и в България, посочи Драгомир Стойнев. По време на изявлението му за проектите в ефира се включи бившият премиер Борисов: „Напомням на Стойнев, че от 2006 г

Драгомир Стойнев: Не сме подписали договор с Уестингхаус за строителство

http://pik.bg/драгомир-стойнев-не-сме-подписали-договор-с-уестингхаус-за-строителство-news211646.html

Драгомир Стойнев: Не сме подписали договор с Уестингхаус за строителство

Не сме подписали договор с Уестингхаус за строителство. Никакви разходи няма да се правят. Това заяви в ефира на Би Ти Ви бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев

"Ние само продължихме работата по Уестингхаус", беше категоричен той.

"Подобни реактори като Уестингаух се правят още 4, това е най-новото поколение реактори, не виждам нещо лошо и да дойде в България, коментира Стойнев. 

"Цената зависи от финансовия модел, посочи той на въпрос колко ще струва този реактор.

"Нямам усещане, че БСП ще се разграничат от мен днес на националния съвет", заяви Стойнев. 

 

 

САЩ нанесоха първи въздушни удари срещу джихадистите в Ирак

http://www.mediapool.bg/sasht-nanesoha-parvi-vazdushni-udari-sreshtu-dzhihadistite-v-irak-news223485.html

Два американски изтребителя бомбардираха в петък позиции на ислямисти край Ербил в Ирак, след като часове по-рано американският президент Барак Обама обяви, че е разрешил нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Северен Ирак. Говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби съобщи, че два американски F/A-18 са пуснали 250-килограмови бомби по мобилна артилерийска установка на джихадистите. Целта на даденото от президента разрешение за намеса е "да се предотврати потенциален геноцид. "Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", обясни Обама. Президентът на САЩ обаче увери, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от страната. "Няма американско военно решение на кризата в Ирак", обобщи Обама. Преди ден в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, позовавайки се на данни от кюрдски бойци. Впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН. Британският премиер Дейвид Камерън приветства решението на президента на САЩ Барак Обама. "Светът е длъжен да подпомогне религиозните малцинства в Ирак, заплашвани днес с насилие от ИД", посочи Камерън. Външното министерство в Лондон подчерта, че британските войски, включително военновъздушните сили, няма да участват в евентуални бойни операции в Ирак. В четвъртък вечерта от Елисейския дворец в Париж съобщи, че Франция също е готова да подпомогне въоръжените сили в автономния Иракски Кюрдистан. Президентът Франсоа Оланд е разговарял по телефона с кюрдския регионален президент Масуд Барзани и двамата са се споразумели за сътрудничество. В съобщението на френското президентство се посочва, че става дума за сътрудничество, което да попречи на "офанзивата на "Ислямската държава" в Североизточен Ирак".

Барак Обама разреши въздушни удари по Ирак

http://www.mediapool.bg/barak-obama-razreshi-vazdushni-udari-po-irak-news223485.html

Американският президент Барак Обама обяви, че е разрешил нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства. Целта е "да се предотврати потенциален геноцид", предават световните информационни агенции в петък, цитирани от БТА. САЩ ще предприемат въздушната офанзива, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. По думите на американския държавен глава удари ще бъдат нанесени, "ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак". "Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", обясни Обама. Президентът на САЩ обаче увери, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от страната. "Няма американско военно решение на кризата в Ирак", обобщи Обама. Преди ден в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, позовавайки се на данни от кюрдски бойци. Впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН. Междувременно в четвъртък вечерта Елисейският дворец в Париж съобщи, че Франция също е готова да подпомогне въоръжените сили в автономния Иракски Кюрдистан. Президентът Франсоа Оланд е разговарял по телефона с кюрдския регионален президент Масуд Барзани и двамата са се споразумели за сътрудничество. В съобщението на френското президентство се посочва, че става дума за сътрудничество, което да попречи на "офанзивата на "Ислямската държава" в Североизточен Ирак".

Русия ще внася храни от Латинска Америка

http://www.cross.bg/strani-prodykti-rysiya-1424516.html

/КРОСС/Руското правителство е разговаряло с представители на посолства на държави от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, след като спря вноса на храни от западни страни, предаде "Ройтерс". По нареждане на президента Владимир Путин, Русия забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите срещу Москва, заради кризата в Украйна. Не е ясно кои латиноамерикански страни са били поканени на срещата, но със сигурност е присъствал представител на Чили. Той съобщи, че в близките дни руската страна ще предостави списък с приоритетни продукти за внос. Междувременно в Европа нараства тревогата от последствията от руската забрана. Фермери от Чехия, Австрия и Гърция се готвят да се обърнат към Европейския съюз с искане да бъдат компенсирани за загубите, които ще понесат, заради руското ембраго. Експерти обаче, смятат, че най-засегнати от въвеждането на ограничението ще бъдат Полша, Румъния и Холандия. Полският министър на селското стопанство дори заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка.  

Преглед на печата, петък, 8 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-8-август_l.a_i.560820_at.1.html

СТАНДАРТ: Половин България без ток през зимата Половин България може да остане без ток през зимата. Причината са огромните дупки в бюджетите на...

Ролята ни е да подготвим стабилизацията на институциите, смята служебният министър на правосъдието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/08/2358215_roliata_ni_e_da_podgotvim_stabilizaciiata_na/?ref=rss


Имаме конкретни задачи в тези три месеца, държавата е в тежко положение, това ескалира в периодични кризи. Причината е невъзможността на българските институции да работят добре. Ролята ни не е само да подготвим изборите, но и преходът към стабилизация на институциите, каза днес по БНТ служебният министър на правосъдието Христо Иванов.

Той не скри, че за три месеца може да се направи малко за болестта на съдебната система. "Имам за задача да завърша едно дългосрочно колективно усилие,...

Григор Димитров се класира за 1/4 финалите в Торонто

http://www.cross.bg/dimitrov-probiv-robredo-1424515.html

/КРОСС/Българската звезда Григор Димитров спечели срещу испанския ветеран Томи Робредо с 2:1 сета и намери място на четвъртфиналите на Роджърс Къп в Торонто, предаде Gong.bg. Резултатът в отделните части беше 7:5, 5:7, 6:4. Димитров спечели първата част със 7:5. За да постигне този успех му беше един-единствен пробив, дошъл в последния гейм на частта. Хасковлията реализира втората си възможност за пробив и поведе с 1:0. Във втората част всичко вървеше към бърза победа за Димитров. Той взе ранен пробив за 2:0, затвърди го при 3:0, а впоследствие нещата се развиваха нормално до 4:1 в негова полза. И изведнъж се получи неочакван срив в играта му. Първо Гришо позволи пробивът му да бъде върнат и впоследствие Робредо изравни за 4:4. Двамата си размениха по още един гейм, преди на свое подаване хасковлията да позволи резултатът да стане 0:40. Испанецът се възползва още от първата си възможност и поведе с 6:5. Впоследствие той пропусна два сетбола на свое подаване, но при третия беше безкомпромисен и изравни резултата на 1:1 сета. Така се стигна до решителен трети сет, в който Робредо беше решен да покаже всичко най-добро от себе си. Това му позволи да поддържа интригата до самия край и да няма никакви пробиви отново до последния гейм. При 3:2 в своя полза и подаване на испанеца Григор получи шанс за решителен пробив. Той имаше две възможности да вземе подаването на съперника, но бившият номер пет в света ги неутрализира

Интензивните валежи спират днес, от неделя - жега

http://offnews.bg/news/n_1/n_374024.html

И днес ще има интензивни валежи и има опасност от покачване на нивото на реките. От неделя обаче започва затопляне. Утре ще е предимно слънчево, но краткотрайни валежи не са изключени, основно в Западна България. Температурите ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 26° и 31°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Максимални температури по крайбрежието са между 29° и 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има превалявания от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 21°, на 2000 метра - около 13°. В събота ще преобладава слънчево време, но около и след обяд над планинските и източните райони ще се развива купеста облачност и на места ще превали. През следващите дни атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи силно ще намалее. Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 30° и 35°. От неделя се очаква трайно затопляне и жеги.

Вицепремиерът Цанова: Не можем да спре строителството в Паша дере

http://offnews.bg/news/n_1/n_374028.html

Правителството не може да спре строителството в Паша дере, обясни в ефира на Нова вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. Само няколко дни преди да освободи поста си регионалният министър Десислава Терзиева е издала строително разрешение да се строят станция и терминал за тръбата в областта Паша дере. "Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет", каза тя.  Вицепремиерът Цанова ще представи днес споразумението за партньорство на страната ни с Европейската комисия за следващия програмен период. България ще получи около 10 милиарда евро от европейските фондове през следващите 6 години. Споразумението обхваща периода до 2020 година и с него се определя стратегията на страната ни и нейните приоритети. Парите ще бъдат разпределени в 7 оперативни програми: за транспорт, околно среда, региони, администрация, конкурентност, както и в програми за развитие на селото и на рибарството. За първи път България ще има отделна програма за наука и образование, а сред целите, които си поставяме, е увеличаване на броя на висшистите и намаляване на отпадащите от училище. Договорът е една от новостите на еврофинансирането. Чрез него страните членки поемат определени ангажименти. Изпълнението ще бъде прегледано през 2016 г. и от него ще зависи дали ще получим парите в пълен обем или част от тях ще бъдат отнети.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване