Мексиканка на 127 г. е най-възрастният човек в света

http://www.cross.bg/chovek-sveta-zagybila-1428281.html

/КРОСС/ Мексиканката Леандра Басера Лумбрерас е най-възрастният човек в света. Тя била на 27 години, когато избухнала Първата световна война, на 75, когато Джон Кенеди бил застрелян и на близо 100 години, когато паднала Берлинската стена. Според близки и приятели на мексиканската старица, която е страстна любителка на шоколада, вчера тя навършила 127 години. Но Леандра не очаква да я посетят представители на Книгата на рекордите Гинес, тъй като загубила акта си за раждане, когато се премествала в друга къща преди 40 години. Мексиканката, която била родена на 31 август 1887 г., когато кралица Виктория празнувала Златния си юбилей, дължи дълголетието си на доброто хранене, похапването на шоколад, спането дни наред и факта, че никога не е минавала под венчило, съобщава семейството й. Вестник "Ел Оризонте" съобщава, че бившата шивачка от западния град Сапопан вече загубила пет от децата си и много от внуците си. Тя имала 75 правнуци и 55 праправнуци. Въпреки внушителните си години Лумбрерас не е официално призната за най-възрастния човек в света. Титлата е присъдена на японката Мисао Окава, която е с 12 години по-млада, пише TemaDaily.  

НАП наложи денонощен контрол над рисковите стоки през Дуранкулак

http://pik.bg/нап-наложи-денонощен-контрол-над-рисковите-стоки-през-дуранкулак-news220256.html

НАП наложи денонощен контрол над рисковите стоки през Дуранкулак

Служители от офисите в Добрич и Варна, към дирекция „Фискален контрол“ на НАП, започнаха 24 - часов контрол на рискови стоки, преминаващи през ГКПП Дуранкулак, пише dobrichonline.bg.

Фискалният пункт бе открит днес, като на събитието присъства и началникът на ГКПП Дуранкулак Иван Иванов. Данъчните инспектори  проверяват придружаващите стоката документи, като извършват и физически  контрол на превозваните стоки, за да се установи тяхното реално количество. На водачите на транспортните средства, влизащи в страната, се предоставят брошури на шест езика, за да се запознаят с възможността да бъдат спрени и проверена транспортираната от тях стока от служителите на НАП.

За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения относно коректното извършване на проверките, автомобилите на данъчните са оборудвани с камери, които записват целия процес на проверките. Проверките могат да бъдат наблюдавани и в реално време от ръководителите на звената за фискален контрол.

Под денонощно наблюдение са поставени рискови стоки като захар, брашно, олио, месо и риба. От 1 септември приходните инспектори запечатват със специални пломби всички превозни средства, превозващи плодове и зеленчуци от и за ЕС. Движението на стоката се проследява до обявените за разтоварване складове и тържища в страната, където пломбите се премахват от други служители на Агенцията.

От средата на май инспекторите на НАП работят по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“, Българската агенция за безопасност на храните и Икономическа полиция. Основната цел на засиления фискален контрол е да се предотвратят случаите, в които празни камиони напускат територията на страната, а в последствие се декларира, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което се иска възстановяване на ДДС, а така също да бъдат заплатени реалните данъци на  внесените в страната стоки.


Николай Михайлов подписа с турския "Мерсин"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372585_nikolai_mihailov_podpisa_s_turskiia_mersin/?ref=rss


Българският вратар Николай Михайлов ще продължи кариерата си в турското първенство. 26-годишният играч подписа двегодишен договор с новака в елитната дивизия "Мерсин", обяви клубът чрез официалния си сайт.

Михайлов преминава в "Мерсин" като свободен агент, след като успя да прекрати по взаимно съгласие договора си с "Верона". Новият му контракт влиза в сила от 1 септември.

Вратарят беше привлечен във "Верона" през миналото лято срещу 500 000 евро от "Твенте", но не успя да...

Шофьор си глътна езика при катастрофа край Мездра

http://frognews.bg/news_75513/

Катастрофа е затруднила за кратко трафика по международен път Е-79 между Ботевград и Мездра. Инцидентът е станал на разклона за село Ребърково, където шофьор не спрял на знак „Стоп“ и бил блъснат от друг автомобил,който се е движел по главния път към София.

Рени: Ограбиха всички замесени в новия ми проект!

http://www.bnews.bg/article-115218

След като стана ясно, че новата й песен в дует с Етиен Леви е изтекла в интернет пространството, изпълнителката изрази възмущението си от некоректната постъпка спрямо нея и хората, работещи по проекта.

Смекчената "Визия 2020" бе приета от Съвета по сигурността към МС

http://www.mediapool.bg/smekchenata-viziya-2020-be-prieta-ot-saveta-po-sigurnostta-kam-ms-news224351.html

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри в понеделник смекчен вариант на "Визия 2020", която предизвика скандал в правителството през миналата седмица. Най-големият натиск върху проектодокумента бе заради оценката, че Русия представлява заплаха за България. В него се посочваха рисковете пред страната при воденето на "хибридна война" – военни действия, съчетани с информационна война.   Според оценките на водещи фигури в НАТО хибридна война се води в момента от Русия в Източна Украйна.   По информация на бТВ текстовете, които директно са посочвали Русия като заплаха, са смекчени. В проектодокумента обаче е запазен смисълът за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.   Запазена е формулировката за хибридната война. Във "Визия 2020" е запазен и ангажиментът 1.5% от БВП да се дават за отбрана от 2015 година. От тези пари 15% ще са само за инвестиции в отбраната.   "Визия 2020" трябва да послужи първо като официална позиция на България по време на срещата на страните от НАТО в четвъртък и петък в Уелс. Ден след публикуването на първия вариант на документа служебният премиер Георги Близнашки обяви, че той ще бъде оттеглен за доработване. Близнашки ясно каза, че не е съгласен с оценката в стратегията, че Русия представлява опасност за България. Военният министър Велизар Шаламанов на свой ред се защити, че оценките са изработени заедно с хора от спецслужбите и МВР.   В понеделник от Министерския съвет съобщиха, че новият вариант на "визията" ще бъде публикуван за обществено обсъждане през следващите няколко дни.   "Във "Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България", се казва в съобщението за днешното заседание.   Документът ще бъде внесен за приемане и в новото 43-то Народно събрание. "Експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание", декларират от правителството.

Утре над Черноморието ще има разкъсана облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=262773

През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево.

НАТО планира скорошно по-голямо и по-явно присъствие в Източна Европа

http://www.mediapool.bg/nato-planira-skoroshno-po-golyamo-i-po-yavno-prisastvie-v-iztochna-evropa-news224350.html

НАТО ще приеме план за готовност за действие в отговор на агресивните действия на Русия, който предвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен подчерта в Брюксел, че Русия явно приема НАТО като противник и страните от пакта трябва да се приспособят към тази ситуация, предаде БНР.   Планът предвижда буквално за дни въздушни, морски или сухопътни сили и техника на НАТО да могат да бъдат разполагани, където е необходимо на територията на страните съюзници. Тези подсилени, по-гъвкави и по-добре оборудвани части за бързо реагиране ще са с численост няколко хиляди души и ще се осигуряват на ротационен принцип от натовските държави според възможностите на всяка от тях. Така пактът ще има подходящите сили и екипировка на правилните места, обясни генералният секретар.   Това ще означава по-видимо присъствие на НАТО на Изток за толкова дълго време, колкото е нужно, и ще направи алианса по-бърз, по-гъвкав и по-приспособим към всякакви заплахи за сигурността ни, заяви той.   Андерс Фог Расмусен подчерта, че след студената война страните от НАТО са положили много усилия да изградят конструктивни отношения с Русия.   "Днес трябва да се изправим пред реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. Виждаме в руски военни документи и чуваме от руски лидери, че те приемат НАТО като противник. Ние не можем да си позволим да бъдем наивни, нямаме никакви илюзии и ще се приспособим към тази ситуация", каза Расмусен.   Планът трябва да бъде приет на срещата на високо равнище на алианса в края на седмицата. Той ще изисква средства и Расмусен обяви, че ще очаква от страните членки ангажименти за увеличаване на разходите за отбрана.

Високи наеми на Женския пазар след ремонта

http://society.actualno.com/Visoki-naemi-na-Jenskija-pazar-sled-remonta-news_47846.html

Наемите на павилионите в Женския пазар след ремонта са по-високи и не са както преди, заяви собственик на магазинче за грънци. Той добави плахо, че той и колегите му мислят да се справят с новите н...

През Фейсбук организират протест срещу проучвания за въглищен газ

http://society.actualno.com/Prez-Fejsbuk-organizirat-protest-sreshtu-prouchvanija-za-vyglishten-gaz-news_47848.html

В социалната мрежа Фейсбук се готви протест в неделя, озаглавен "Против проучвания и добиване на шистов и въглищен газ в България!", предаде БГНЕС. "Временният екоминистър Светлана Ж...

До 40% е намалението на цените по Черноморието

http://society.actualno.com/Do-40-e-namalenieto-na-cenite-po-Chernomorieto-news_47849.html

"Между 25 и 40 на сто е намалението на цените по Черноморието от 1 септември и включва различни промоционални предложения. Според категорията и разположението на хотелите в "Слънчев бряг&quo...

Обезглавиха мъжа, охранявал Джеймс Фоли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274416

Джихадистите от „Ислямска държава” са екзекутирали човека, охранявал американския журналист Джеймс Фоли, докато бил в плен. Абу Убайда Алмагхриби, който беше един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише „Дейли мейл”. Джихадистите от „Ислямска държава” са екзекутирали човека, охранявал американския журналист Джеймс Фоли, докато бил в плен. Абу Убайда Алмагхриби, който беше един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише „Дейли мейл”.

Рязко се е увеличил броят на умрелите от "син език" животни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274404

572 са умрелите от болестта „син език” животни в Смолянска област, каза за Фокус д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян.
Миналия понеделник – 25 август, броят на умрелите бе 300 и в рамките само на една седмица са умрели още 272 животни. 572 са умрелите от болестта „син език” животни в Смолянска област, каза за Фокус д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян. Миналия понеделник – 25 август, броят на умрелите бе 300 и в рамките само на една седмица са умрели още 272 животни.

Обезглавиха човека, държал Джеймс Фоли в плен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274394

Джихадистите от „Ислямска държава” са екзекутирали човека, охранявал американския журналист Джеймс Фоли, докато бил в плен. Абу Убайда Алмагхриби, който беше един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише „Дейли мейл”. Джихадистите от „Ислямска държава” са екзекутирали човека, охранявал американския журналист Джеймс Фоли, докато бил в плен. Абу Убайда Алмагхриби, който беше един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише „Дейли мейл”.

Москва ще отвърне на удара при нови санкции от ЕС

http://econ.bg/Новини/Москва-ще-отвърне-на-удара-при-нови-санкции-от-ЕС_l.a_i.564887_at.1.html

Москва ще отвърне на удара в случай на въвеждане на нови санкции от страна на Европейския съюз. Това съобщиха от руското външно министерство,...

Енергийният борд се събира на първо заседание

http://www.mediapool.bg/energiyniyat-bord-se-sabira-na-parvo-zasedanie-news224349.html

Във вторник следобед ще се събере за първо заседание Енергийният борд, който бе сформиран с решение на Министерския съвет миналата сряда. От правителствената пресслужба не съобщават какво ще обсъждат участниците в борда, който ще бъде председателстван от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева. По-вероятно е това да е опознавателна среща между членовете в борда, сред които трябва да са представители на основните държавни и частни енергийни предприятия, на браншови организации по сектори, на банковата асоциация, на търговците на ток, синдикати, както и шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Не е ясно обаче дали от страна на ДКЕВР ще има някой, при положение, че миналата седмица председателят на регулатора Боян Боев и заместничката му Лиляна Младенова подадоха оставки под натиска на служебното правителство. Другият зам.-шеф Еленко Божков отказва да си тръгне доброволно и единственият начин да бъде махнат е кабинетът да докаже, че изпълнява ангажиментите си в условия на конфликт на интереси. Справка в търговския регистър сочи, че Еленко Божков продължава да определя цените в енергетиката и в същото време е съдружник в дружеството за производство и търговия на ток "Еленерго – Спасов и сие", откъдето е забравил да излезе, след като става член на ДКЕВР през юни 2013 г. Освен това преди да влезе в регулатора Божков е бил управител на "Пирин Ват" от април 2008 г. до юни 2013 г.. Мажоритарен собственик на дружеството е бившият депутат от БСП Кирил Добрев. Еленко Божков е държал и половината от акциите в консултантската фирма за енергийна ефективност "Енерджи сейвинг", които обаче продава, когато става член на ДКЕВР, показва справка в Търговския регистър. Засега в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси не е постъпвало искане от Министерския съвет или от икономическото ведомство за проверка на Еленко Божков. Такова заявление в петък е подал само Божков, който същия ден се закани да внесе такова, за да се изчисти името му. Все още не е ясно кой ще заеме овакантените постове на Боев и Младенова. Не се знае и дали техните наследници ще бъдат определени на тазседмичното заседание на Министерския съвет в сряда. Засега се спряга единствено името на Евгения Харитонова, която вече бе председател на ДКЕВР за няколко месеца през 2013 г., но за зам.-шефското място на Младенова. Харитонова преди това бе зам.-министър на енергетиката при Делян Добрев, какъвто стана, идвайки от регулатора, където бе член. Реално правителството има време до 17 септември да попълни състава на комисията, тъй като за тогава е насрочено първото от 11 август насам заседание на ДКЕВР. Освен това служебният кабинет има шанса точно през септември 2014 г. да изтича петгодишният мандат на председателя на регулатора, който бе започнат през 2009 г. от Ангел Семерджиев, уволнен в началото на 2012 г., след когото на поста се изредиха петима души в опити да довършат неговия мандат.

Intel представи първия си 8-ядрен процесор за настолни компютри

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/01/2372426_intel_predstavi_purviia_si_8-iadren_procesor_za/?ref=rss


Intel навлиза в следващата стъпка от развитието на процесорите с новия си 8-ядрен чип Core i7-5960X Extreme Edition. Чипът е насочен към почитателите на възможно най-върховите технологии и висока производителност.

Процесорът е първият клиентски модел на компанията, който поддържа 16 изчислителни нишки. Той е комбиниран с чипсета Intel X99 и поддържа DDR4 памет.

Core i7-5960X ще се продава както самостоятелно, така и като част от готови конфигурации. Лиса Граф, която е...

Във вторник ще има разкъсана облачност, температурите ще стигнат 29°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274392

През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София около 24°. През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София около 24°.

Съборът на глухите в България ще се проведе в Доспат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274448

На 5, 6 и 7 септември 2014 г. в местността „Събора” – в планинското градче ще се проведе 25-ти юбилеен Национален туристически събор на Съюза на глухите в България посветен на 80 годишния му юбилей
В трите последователни дни на събитието са организирани различни спортни и културни  прояви , като футболен турнир  спортни състезания и забавни игри, На 5, 6 и 7 септември 2014 г. в местността „Събора” – в планинското градче ще се проведе 25-ти юбилеен Национален туристически събор на Съюза на глухите в България посветен на 80 годишния му юбилей В трите последователни дни на събитието са организирани различни спортни и културни прояви , като футболен турнир спортни състезания и забавни игри,

Съборът на глухите в България ще се проведе в Доспат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274491

На 5, 6 и 7 септември 2014 г. в местността „Събора” – в планинското градче ще се проведе 25-ти юбилеен Национален туристически събор на Съюза на глухите в България посветен на 80 годишния му юбилей
В трите последователни дни на събитието са организирани различни спортни и културни  прояви , като футболен турнир  спортни състезания и забавни игри, На 5, 6 и 7 септември 2014 г. в местността „Събора” – в планинското градче ще се проведе 25-ти юбилеен Национален туристически събор на Съюза на глухите в България посветен на 80 годишния му юбилей В трите последователни дни на събитието са организирани различни спортни и културни прояви , като футболен турнир спортни състезания и забавни игри,

Административните специалисти и сервитьорите с еднаква заплата

http://www.cross.bg/spetzialisti-dluzhnosti-mesta-1428280.html

/КРОСС/ Компютърните специалисти са с най-апетитните заплати, става ясно и от електронната трудова борса на Агенцията по заетостта. Рекордно възнаграждение в размер на 5993 лв. се дава на разработчици на софтуер и софтуерни приложения и анализатори. Съблазнително е предложението и за специалист по техническия надзор за строежа на газопровода "Южен поток България", който ще се разписва под фиш за 4000 лв. Търсят се и инженери, като заплатата им достига 2650 лв. Малко над 1000 лв. е предложението за магистър-фармацевт. За високоплатените длъжности се изискват опит и владеенето на поне два чужди езика. Традиционно в началото на учебната година най-много вакантни места има за учители, като тяхното възнаграждение е поне 10 пъти под това на програмистите. Не са рядкост и възможностите за педагози само с лекторски часове. Кандидатите ще заработват между 130 и 200 лв. месечно. Това е по-малко дори от възнагражденията, обявени за неквалифицираните длъжности - охрана, помощен персонал и чистачи. Най-ниското предложение за тях е 340 лв. Фризьори и козметици също ще бъдат наемани на минимална заплата. За административните специалисти в София месечният доход е около 500-600 лв. Толкова се предлага и за сервитьори и бармани, шофьори на лекотоварни автомобили и секретарки. Надниците за продавачи тръгват от 400 лв. Най-високите заплати продължават да са в София. В страната рядко се предлагат възнаграждения около 1000 лв

Нови арести на полицаи в Турция, готвели заговор

http://www.bnews.bg/article-115242

Турските власти арестуваха десетки полицаи при специална операция в 16 провинции в страната. Полицаите са заподозрени в "заговор срещу правителството".

70 са отворените ценови оферти за строителство по проекта за енергийно обновяване на жилищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274396

В Министерството на регионалното развитие днес бяха отворени ценовите оферти на 57 дружества, допуснати до процедурата за избор на изпълнител на строително – монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът се финансира по Оперативна програма В Министерството на регионалното развитие днес бяха отворени ценовите оферти на 57 дружества, допуснати до процедурата за избор на изпълнител на строително – монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът се финансира по Оперативна програма

Владимир Путин откри строителството на газопровод към Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372562_vladimir_putin_otkri_stroitelstvoto_na_gazoprovod_kum/?ref=rss


Президентът на Руската федерация Владимир Путин откри строежа на газопровода "Сила Сибири" ("Силата на Сибир"), който ще свързва Русия и Китай, съобщи информационна агенция ИТАР-ТАСС.

На церемонията по откриването на строителната дейност край село Ус Хатин Путин заяви, че "новият магистрален газопровод ще позволи да се укрепи значително икономическото сътрудничество (на Русия) с държавите от Тихоокеанския регион на Азия и преди всичко с нашия ключов партньор Китай."

"Сила...

Десетки полицаи в Турция бяха арестувани по подозрения за заговор срещу правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=262764

33 полицаи са задържани в Турция по подозрения за заговор срещу правителството. Сред тях има и 14 заемащи висши постове, включително бившият началник на финансите в полицията. Това е трета вълна от арести на униформени. Десетки полицаи бяха задържани от юли тази година по обвинения, че се формирали престъпна организация и са подслушвали телефони.

Нов рекорд! Програмист в София взима 5993 лева заплата

http://pik.bg/нов-рекорд-програмист-в-софия-взима-5993-лева-заплата-news220246.html

Нов рекорд! Програмист в София взима 5993 лева заплата

Компании в София търсят програмисти, на които да плащат заплата от 5993 лева. Това става ясно от публикуваните обяви за работа за столицата на електронната трудова борса на Агенцията по заетостта.

В също време предлаганата заплатата на хора, невъоръжената охрана, помощния персонал и чистачи е около 340 лв. Приблизително такава заплата се предлага и за фризьори и козметици, съобщава econ.bg.


В сравнение с програмистите учителските надници са над десет пъти по-ниски в София. За учители по общообразователна подготовка работодателите са готови да дадат по 530 лв. месечно възнаграждение. В Карлово обаче се търсят учители по изобразително изкуство и музика, който ще взимат мизерните 120 лева заплата. Като цяло в страната учителската заплата е около 500 лева, става ясно от данните. За административни специалисти също заплатата е около 500-600 лева в София. Поне 600 лева надник се предлага и за сервитьори и бармани в столицата.

Освен програмистите добро заплащане се предлага и за инженерните специалности. Така например в момента в бюрото има две обяви за инженери по електротехнологии, на които се предлага заплата от 2650 лв.

4000 лева заплата ще взима специалист по техническия надзор за строежа на газопровода „Южен поток България“, става ясно още от обявите на агенцията. За тази държавна длъжност може да се кандидатства до 3 септември, но мястото е само едно.

За магистър-фармацевт има предложения за работа със заплата от 1100 лева, става ясно от регистъра на Агенцията по заетостта.

Предлага се и работа за шофьори на лекотоварни автомобили като заплатата там започва от малко над 500 лева. За същите пари се търсят и секретарки с общи функции в столицта. За продавачи в магазини заплащането започва от 400 лева.

На практика във всички високоплатени предложения за работа се изисква от хората да имат висше образование и да знаят поне два езика, става ясно от справката.

Като цяло заплащането в страната е по-нископлатено, отколкото е това в София, става ясно от предлаганите места за работа. В същото време не всички работодатели са посочили каква заплата предлагат на служителите си. Според изведените данни в другите областни градове рядко фирмите предлагат заплата за над 1000 лева.

Към края на миналата седмица в е-борсата има обявени близо 4500 свободни работни места. Активните профили на търсещите работа обаче са много повече и сега са над 352 000. В края на юли в бюрата по труда са регистрирани 347 249 безработни. Към същата дата обявените места за всички бюра по труда са били близо 13 хил., става ясно от данните на агенцията.

Утре ще има разкъсана облачност, максималните температури ще стигнат 29°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274385

През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София около 24°. През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София около 24°.

70 са отворените ценови оферти за строителство по проекта за енергийно обновяване на жилищата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274343

В Министерството на регионалното развитие днес бяха отворени ценовите оферти на 57 дружества, допуснати до процедурата за избор на изпълнител на строително – монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът се финансира по Оперативна програма В Министерството на регионалното развитие днес бяха отворени ценовите оферти на 57 дружества, допуснати до процедурата за избор на изпълнител на строително – монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът се финансира по Оперативна програма

Одобриха новия вариант на визията за бъдещето на България в НАТО

http://econ.bg/Новини/Одобриха-новия-вариант-на-визията-за-бъдещето-на-България-в-НАТО_l.a_i.564874_at.1.html

Експертите от Съвета по сигурността към Министерски съвет одобриха с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската...

Новоизбраният парламент на Либия възложи на Абдулах ат Тани да състави правителство

http://www.mediapool.bg/novoizbraniyat-parlament-na-libiya-vazlozhi-na-abdulah-at-tani-da-sastavi-pravitelstvo-news224348.html

Новоизбраният парламент на Либия възложи на Абдулах ат Тани да състави ново правителство, предаде Ройтерс в понеделник.   Кабинетът на Тани подаде оставка в петък, за да може избраният в края на юни парламент да посочи нов правителствен ръководител. От 11 март той оглавяваше временно правителство, след като парламентът гласува недоверие на предшественика му Али Зейдан.   Междувременно предишният парламент, съставен предимно от проислямистки депутати, които отказват да се саморазпуснат, сформира друго правителство, ръководено от Омар ал Хаси.   Вследствие на това в Либия цари двувластие поради отказа на предишния парламент да предаде властта на новоизбрания и решението му да състави правителство, което де юре не е законно, отбелязва ИТАР-ТАСС.   Междувременно либийското правителство в оставка на Абдулах ат Тани, което от съображения за сигурност напусна Триполи, съобщи, че правителствените сгради в столицата не са безопасни и до някои от тях достъпът е труден, тъй като са превзети от въоръжени бойци, предаде ДПА.   В съобщението се посочва още, че бунтовниците не позволяват на служителите от държавната администрация да стигнат до работните си места и са заплашвали висши чиновници с арест или убийство.   Докато административните сгради не бъдат обезопасени, правителството, което подаде оставка в петък, ще заседава в други либийски градове, съобщава кабинетът на Абдулах ат Тани.   Съпернически милиции воюват от над един месец за контрол върху столицата Триполи и централното летище, като осуетяват опитите на правителството да наложи ред. В неделя разпространено по интернет видео показа въоръжени бойци в празната сграда на американското посолство, което беше евакуирано през юли от съображения за сигурност на персонала. Редица други държави също изтеглиха дипломатите си от Либия и посъветваха гражданите си да не пътуват до там.

Миски спортистки избухнаха в столичен клуб

http://www.bnews.bg/article-115230

Мис „Национален отбор по баскетбол“ Симона Димитрова отпразнува рождения си ден в столичен клуб.

Японски проститутки с благотворителна акция срещу СПИН

http://www.vesti.bg/novini/iaponski-prostitutki-s-blagotvoritelna-akciia-sreshtu-spin-6021306

Група японски проститутки организираха благотворителна акция за борба със СПИН и събраха 30 000 долара.

Първанов: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-purvanov-1428279.html

/КРОСС/ "България не може да бъде „ястреб, когато става дума за отношенията с Русия. Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне. "Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ в Плевен на дискусия на тема „Отношенията България - Русия". Във форума участваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Григор Горчев, Цветан Антов, кандидат за народен представител от листата на АБВ в Плевен. Повод за дискусията са множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България. „В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно. Нямам обяснение за това или имам такова, което не бих искал да коментирам публично. По-скоро се опасявам тази линия, която получи справедлива критика и бе изразена в така наречената отбранителна стратегия и която беше снета не само формално от сайта, да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО

Жена пострада при откриването на Женския пазар (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_383079.html

Тесла, изпусната от строители до "Женския пазар" в София, рани минаваща жена. Инцидентът съвпадна с откриването на пазара след едногодишен ремонт. От Столичната община обясниха, че случилото се няма нищо общо с ремонта на пазара, а състоянието на пострадалата е добро. Жената, която е около 40-годишна, е била закарана с линейка в болница. Тя е с рана на главата, но е контактна. "Женският пазар" беше открит днес след ремонт, който продължи една година.  След ремонта пазарът е разделен на открита част, където се продават плодове и зеленчуци, и закрита - с 90 павилиона от метал и дърво и видеонаблюдение. Подменена е и ВиК мрежата. Новост са и специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб. м и 4 контейнера с вместимост 3 куб. м за органични отпадъци. Само 10 от новите павилиони са незаети. Клиентите на пазара заявиха, че са доволни от ремонта - от видеонаблюдението, охраната, подземните контейнери за отпадъци и кътовете за отдих. Наемателите обаче се оплакаха от по-високите наеми, като според някои сега се налага да плащат близо 3 пъти повече. Заради реконструкцията на пазара собствениците на сгради в района имат издадени предписания да обновят фасадите на имотите си. Двама вече са го сторили. За останалите санкциите са до 10 000 лева.

В момента правят аутопсия на починалия бизон в зоопарка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274367

В момента се прави аутопсия на починалия бизон в Столичния зоопарк, съобщи д-р Николай Скендерски, лекар във ветеринарната клиника на зоопарка, пред „Фокус“.
Той обясни, че в момента се изясняват причините за смъртта на бизона. След аутопсията ще бъдат взети проби, които ще бъдат изпратени в Национален диагностичен научноизследователски В момента се прави аутопсия на починалия бизон в Столичния зоопарк, съобщи д-р Николай Скендерски, лекар във ветеринарната клиника на зоопарка, пред „Фокус“. Той обясни, че в момента се изясняват причините за смъртта на бизона. След аутопсията ще бъдат взети проби, които ще бъдат изпратени в Национален диагностичен научноизследователски

Рязко се е увеличил броят на умрелите от "син език" животни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274368

572 са умрелите от болестта „син език” животни в Смолянска област, каза за Фокус д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян.
Миналия понеделник – 25 август, броят на умрелите бе 300 и в рамките само на една седмица са умрели още 272 животни. 572 са умрелите от болестта „син език” животни в Смолянска област, каза за Фокус д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян. Миналия понеделник – 25 август, броят на умрелите бе 300 и в рамките само на една седмица са умрели още 272 животни.

Таксиджии вече ще ни спасяват при катастрофи на пътя

http://www.bnews.bg/article-115227

На първа помощ от обучени таксиметрови шофьори вече може да се разчита в столицата. Таксиджии от Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас също започват да се обучават.

Условна присъда за 21-годишен варненец за хулиганство

http://www.moreto.net/novini.php?n=262772

След постигнато в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна наложи условно наказание на 21-годишен младеж за хулиганство, съобщиха от институцията за Moreto.net. На 21-год. И. Иванчев бе наложено наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 год.

И „Патриотичен фронт“ регистрира кандидатите си за народни представители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274372

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ подаде документи във всички 31-а Районни избирателни комисии за регистриране на кандидатите си за народни представители, съобщиха от пресцентъра на политическата формация.
В повечето избирателни райони коалицията на НФСБ, ВМРО и още 10 патриотични организации предлага в листите максималния допустим брой кандидати, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ подаде документи във всички 31-а Районни избирателни комисии за регистриране на кандидатите си за народни представители, съобщиха от пресцентъра на политическата формация. В повечето избирателни райони коалицията на НФСБ, ВМРО и още 10 патриотични организации предлага в листите максималния допустим брой кандидати,

Режисьорът Марий Росен поставя "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" в бивш магазин

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372523_rejisyorut_marii_rosen_postavia_vliianieto_na/?ref=rss


След като постави "Смъртта и момичето" от Ариел Дорфман в апартамент на ул. "Алабин", режисьорът, актьор и вокалист на групата Help me Jones Марий Росен ("Пластелин" от Василий Сигарев и "Тест" от Елин Рахнев в Сатиричния театър, "Аз съм емоционално създание" от Ева Енслър в Народния и др.) кани публиката на "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" в пространството на бивш магазин в стария софийски еврейски квартал (ул. "Будапеща" 25). Както и с предишното представление, мястото в...

Режисьорът Марий Росен поставя "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени" в бивш магазин

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372523_rejisyorut_marii_rosen_postavia_vliianieto_na_gama/?ref=rss


След като постави "Смъртта и момичето" от Ариел Дорфман в апартамент на ул. "Алабин" в режисьорът, актьор и вокалист на групата Help me Jones Марий Росен ("Пластелин" от Василий Сигарев и "Тест" от Елин Рахнев в Сатиричния театър, "Аз съм емоционално създание" от Ева Енслър в Народния и др.) кани публиката на "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени" в пространството на бивш магазин в стария софийски еврейски квартал (ул. "Будапеща" 25). Както и с предното представление, мястото в...

Oткриха първия пит стоп на бензиностанции ЕКО

http://www.vesti.bg/obadi-se-kato-stignesh/eko-novini/otkriha-pyrviia-pit-stop-na-benzinostancii-eko-6021304

В обособената зона „Спри и провери“ всеки може да провери основните елементи по безопасността на автомобила си – светлини, течност за спирачки, антифриз и налягане на гумите

Спешно търсят над 170 учители по английски

http://education.actualno.com/Speshno-tyrsjat-nad-170-uchiteli-po-anglijski-news_47829.html

Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Ресорното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели. Най-много преподаватели не достигат по анг...

Меркел : Сигурността на Европа е застрашена от джихадистите

http://europe.actualno.com/Merkel--Sigurnostta-na-Evropa-e-zastrashena-ot-djihadistite-news_47840.html

Германският канцлер Ангела Меркел в реч пред парламента на страната защити решението за изпращане на оръжие на иракските кюрди, които се сражават срещу джихадистите от „Ислямска държава&...

МВнР: Искаме повече изборни бюра в Македония

http://politics.actualno.com/MVnR-Iskame-poveche-izborni-bura-v-Makedonija--news_47841.html

МВнР е поискало от македонските власти разрешение за провеждане на българските избори в Македония в повече изборни бюра, уточниха от външното ведомство. От там опровергават информацията от заседани...

Самарас обеща нови 770 хил. работни места до 2020 г.

http://balkani.actualno.com/Samaras-obeshta-novi-770-hil-rabotni-mesta-do-2020-g-news_47843.html

Премиерът на Гърция Андонис Самарас обеща безработицата в страната да намалее и изрази оптимизъм, че до 2020 година ще бъдат създадени нови 770 хиляди работни места, пише Кathimerini. „Безр...

В зоопарка още няколко животни не са в добро здравословно състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274357

В софийския зоопарк имаме още няколко животни, които не са в добро здравословно състояние, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с поредното починало животно в зоопарка, предаде БНР.
„Грижат се докторите за това, да могат да бъдат спасени животните, но за съжаление това е наистина много трагичен инцидент в столичния зоопарк В софийския зоопарк имаме още няколко животни, които не са в добро здравословно състояние, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с поредното починало животно в зоопарка, предаде БНР. „Грижат се докторите за това, да могат да бъдат спасени животните, но за съжаление това е наистина много трагичен инцидент в столичния зоопарк

Молдовец почина на плажа в „Св.Св. Константин и Елена"

http://www.cross.bg/plazha-suprygata-konstantin-1428278.html

/КРОСС/ Турист от Молдова на 58 години е починал на плажа в „Св.Св. Константин и Елена". Инцидентът е станал на южния плаж на комплекса в 11,30 часа. Мъжът е плажувал със съпругата си, бил е в добро настроение и нищо не е подсказало за трагичния край. Той влизал няколко пъти да плува в морето, разхождал се по плажа със съпругата си, разговаряли са. Известно време след като легнали под чадъра, жената установила, че мъжът й не диша. Веднага са се намесили екипите на ДКЦ 1 „Света Клементина", приложили са пълна реанимация, но той не давал признаци за живот. Най-вероятно става въпрос за сърдечен пристъп - инсулт или инфаркт, което е и причината за леталния изход на инцидента, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов, цитиран от Дарик.  

Фандъкова: В зоопарка още няколко животни не са в добро здравословно състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274351

В софийския зоопарк имаме още няколко животни, които не са в добро здравословно състояние, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с поредното починало животно в зоопарка, предаде БНР.
„Грижат се докторите за това, да могат да бъдат спасени животните, но за съжаление това е наистина много трагичен инцидент в столичния зоопарк В софийския зоопарк имаме още няколко животни, които не са в добро здравословно състояние, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с поредното починало животно в зоопарка, предаде БНР. „Грижат се докторите за това, да могат да бъдат спасени животните, но за съжаление това е наистина много трагичен инцидент в столичния зоопарк

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ регистрира кандидатите си за народни представители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274352

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ подаде документи във всички 31-а Районни избирателни комисии за регистриране на кандидатите си за народни представители, съобщиха от пресцентъра на политическата формация.
В повечето избирателни райони коалицията на НФСБ, ВМРО и още 10 патриотични организации предлага в листите максималния допустим брой кандидати, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ подаде документи във всички 31-а Районни избирателни комисии за регистриране на кандидатите си за народни представители, съобщиха от пресцентъра на политическата формация. В повечето избирателни райони коалицията на НФСБ, ВМРО и още 10 патриотични организации предлага в листите максималния допустим брой кандидати,

Близо 1 500 младежи с шанс за работа в администрацията

http://www.cross.bg/tryda-mladezhi-mesta-1428277.html

/КРОСС/ За 1 457 работни места в администрацията могат да кандидатстват младежи с висше образование и без стаж по специалността от днес до края на септември в бюрата по труда в цялата страна, съобщават от Агенцията по заетостта. Позициите са заявени от централни ведомства, областни и общински администрации, които се включват в една от най-успешните програми на Агенция по заетостта (АЗ) - „Старт в кариерата". Тя се изпълнява за 13-та поредна година. Общо 10 323 младежи са участвали в „Старт на кариерата" от 2002 до 2013 г., като около 50% от тях са останали на работа в публичната администрация или са си намерили работа при друг работодател вследствие на придобития професионален опит. На висшистите до 29-годишна възраст ще бъде дадена възможността да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност в рамките на 9 месеца. Програмата им осигурява месечно възнаграждение в размер на 400 лева, както и изплащане на социални и здравни осигуровки, допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда, годишен платен отпуск и отпуск поради заболяване за сметка на работодателя. Възможност да започнат трудовия си стаж в централни ведомства ще получат 547 младежи

Държавният дълг стигна 22.8% от БВП в края на юли

http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-dalg-stigna-228-ot-bvp-v-kraya-na-yuli-news224347.html

Към края на юли 2014 г. държавният дълг на България възлиза на 9.42 млрд. евро, като вътрешните задължения са в размер на 3.92 млрд. евро, а външните - 5.5 млрд. евро.   Това показват данните на Министерството на финансите, публикувани в официалния регистър на държавния дълг.   Към края на юли делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт БВП е 22.8%, като делът на външния държавен дълг е 13.3%, а на вътрешния държавен дълг е 9.5%, посочват от финансовото министерство.   Само месец по-рано (през юни) държавният дълг е 19.7% от БВП, а в края на миналата година - 18.1%. Или за седем месеца ръстът на дълга е с 4.7 пункта. "Утехата", често повтаряна от висши функционери на изпълнителната власт, е че по показателя дълг към БВП България продължава да е на едно от челните места в ЕС (нисък процент дълг/БВП).    Рязкото увеличение на дълга само в рамките на месец (от 19.7 на 22.8% от БВП) е заради пласираната в края на юни емисия облигации на външните пазари за 1.493 млрд. евро.   В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 41.6%, а външните - 58.4%.   В края на юли валутната структура на дълга е 58.8% в евро, 31.2% - в левове, 9.1% - в долари, и 0.9% - в други валути.   Плащанията по държавния дълг през юли възлизат на 622 млн. лева.   Държавно-гарантираният дълг през юли 2014 г. достига 372 млн. евро, от които 21 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавно-гарантиран дълг/БВП е 0.9 процента.

Съветът по сигурността към МС одобри работния вариант на "Визия 2020:България в НАТО и в Европейската отбрана"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262770

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Топлофикация удари сметките ни с нови 10%

http://news.ibox.bg/news/id_926010446

Ще плащаме изконсумираната енергия плюс определен процент отгоре

Реал Мадрид привлече Чичарито под наем

http://www.cross.bg/real-transfer-chicharito-1428276.html

/КРОСС/ Ръководството на "Реал" (Мадрид) обяви официално привличането на нападателя Хавиер Ернандес под наем от "Манчестър юнайтед". Мексиканският национал ще играе на „Сантяго Бернабеу" като преотстъпен до края на сезона като от Реал имат опция да го привлекат с постоянен трансфер след това. В понеделник Чичарито ще бъде представен официално пред испанските медии. В Реал Ернандес трябва да увеличи опциите в атака като се очаква той да бъде резерва на Карим Бензема.През миналия сезон голаджията не игра редовно в Юнайтед, а новият мениджър Луис ван Гаал също реши, че не се нуждае от него, което доведе до трансфера. Мексиканецът е четвъртото ново попълнение на "Реал" през лятото. Клубът направи колумбийския национал Хамес Родригес четвъртия най-скъп футболист в историята с трансфер за 80 млн. евро от "Монако", като привлече още Тони Кроос от "Байерн" (Мюнхен) и вратаря Кейлор Навас от "Леванте".  

Хърватинът Дарио Шарич загуби шест зъба след баскетболния мач с Аржентина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274339

Мачът от груповия етап на Световното първенство по баскетбол между отборите на Хърватия и Аржентина коства на хърватина Дарио Шарич шест зъба, съобщи БГНЕС.
Хърватинът Дарио Шарич остана без шест зъба след сблъсък с противниковия играч Андрес Носиони, който неволно го ударил с лакът.
С помощта на Шарич Хърватия стигна до успех с 90:85. Мачът от груповия етап на Световното първенство по баскетбол между отборите на Хърватия и Аржентина коства на хърватина Дарио Шарич шест зъба, съобщи БГНЕС. Хърватинът Дарио Шарич остана без шест зъба след сблъсък с противниковия играч Андрес Носиони, който неволно го ударил с лакът. С помощта на Шарич Хърватия стигна до успех с 90:85.

Опитали да натопят Жабата и за шест убийства

http://www.bnews.bg/article-115241

Един от свидетелите срещу Жабата говори за шест трупа и за заровено оръжие. В крайна сметка Спецсъдът остави сочения за наркобос в ареста.

МС безкритичен към Шаламанов, прие „Визия 2020”

http://frognews.bg/news_75512/

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, съобщиха от пресцентъра на правителствената пресслужба. В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции.

В края на юли държавният дълг е 22,8% от БВП

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/v-kraia-na-iuli-dyrzhavniiat-dylg-e-228-ot-bvp-6021302

В края на юли валутната структура на дълга е 58,8% в евро, 31,2% - в левове, 9,1% - в щатски долари и 0,9% - в други валути

Русия вече не е стратегически партньор на Европа, заяви Могерини

http://econ.bg/Новини/Русия-вече-не-е-стратегически-партньор-на-Европа-заяви-Могерини_l.a_i.564845_at.1.html

Руската Федерация вече не е стратегически партньор на Европа. Това заяви външният министър на Италия Федерика Могерини, която в събота беше избрана...

Ревнив бургазлия обра бившата си приятелка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274317

Натирен любовник обра бившата си приятелка посред бял ден на 29 август в бургаския ж.к. «Меден рудник». 36-годишният Емил Колаков побеснял от ревност и връхлетял върху някогашната си изгора – 44-годишната Детелина в близост до спортна зала «Никола Станчев», пише Флагман.
Той й грабнал от ръката мобилния телефон, Натирен любовник обра бившата си приятелка посред бял ден на 29 август в бургаския ж.к. «Меден рудник». 36-годишният Емил Колаков побеснял от ревност и връхлетял върху някогашната си изгора – 44-годишната Детелина в близост до спортна зала «Никола Станчев», пише Флагман. Той й грабнал от ръката мобилния телефон,

„Патриотичен фронт“ регистрира кандидатите си за народни представители

http://www.cross.bg/predstaviteli-narodni-bivshi-1428274.html

/КРОСС/ „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" подаде документи във всички 31-а Районни избирателни комисии за регистриране на кандидатите си за народни представители. В повечето избирателни райони коалицията на НФСБ, ВМРО и още 10 патриотични организации предлага в листите максималния допустим брой кандидати, който е двойно по-голям от мандатите в отделните райони. В листите, освен лидерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, има настоящи и бивши евродепутати, бивши народни представители, настоящи и бивши кметове и общински съветници, лидери на патриотични формации. Там са и знакови лица от телевизия СКАТ, експерти и стопански дейци.Над 15% от кандидатите за народни представители са млади хора, под 30-годишна възраст. Голяма част от районните комисии си свършиха работата и вече регистрираха листите на Патриотичния фронт в райони като Добрич, Велико Търново, Плевен, Хасково, Кърджали и др.  

Карнавал и изложба във Варна впечатлиха журито за Европейска столица на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=262768

Вчера в 10:00 ч. Варна осъмна с „Прострени цветове“. Изложбата с над 500 детски рисунки, дълга над 1 километър бе простряна по тротоарните площи на бул. Мария Луиза - от Катедралата, до Червения площад. В експозицията се включиха всичките 52 варненски детски градини, много учебни заведения, детски арт центрове и школи по рисуване.

Русия очаква от Украйна съдействие за завръщането на Стенин

http://www.cross.bg/rysiya-ochakva-ot-ykraiina-sudeiistvie-za-zavrushtaneto-na-stenin-1428275.html

/КРОСС/ Руската Федерация чака от Украйна конкретни крачки за завръщане на фоторепортера на МИА "Россия сегодня" ("Русия днес") Андрей Стенин и се надява на положителен завършек на делото, каза упълномощеният на руското МВнР по правата на човека, предаде «Гласът на Русия». Той изтъкна, че Москва продължава да настоява украинските власти да се намесят в положението за изясняване на съдбата на Стени и за незабавното му освобождаване. Дипломатът смята, че е недопустимо „по такъв начин да се препятства на реализирането на свободата на словото и професионалната дейност на журналистите". Стенин работеше в източна Украйна, но от 5 август е безследно изчезнал. От тогава с него няма никаква връзка.    

Петима се „бият“ за едно място в НАТФИЗ

http://www.bnews.bg/article-115209

Петима кандидати се конкурират за едно място в "Актьорско майсторство" на НАТФИЗ тази година.

За първи път bob пуска тарифен план с интернет

http://www.cross.bg/internet-tarifen-plan-1428272.html

/КРОСС/ За първи път bob пуска на пазара тарифен план, който освен минути за разговори, предлага и мобилен интернет. Новият тарифен план се казва smartbob и включва 500 МВ за сърфиране в интернет, 150 безплатни минути към всички национални мобилни мрежи и 150 минути към всички национални фиксирани мрежи. Месечната такса на smartbob е 9,90 лева, а предложението е валидно до края на септември. Освен чрез новия тарифен план, клиентите на bob могат да сърфират в мрежата изгодно и чрез новия допълнителен интернет пакет, който струва само 4,90 лева на месец. При активирането му те получават 500 MB трафик на данни за мобилен интернет. Пакетът може да се добави към всеки настоящ bob тарифен план. Още едно ново предложение за разговори ще зарадва феновете на разговорите с bob тази есен. То се казва minibob и предлага 100 безплатни минути към всички мобилни мрежи и 100 минути към всички фиксирани. Месечната такса е само 5,90 лева. Клиентите могат да се възползват от тези предложения още от утре, 2 септември. Bob е на българския пазар от октомври 2011 година и предоставя на клиентите възможността да говорят без скрити условия и обвързващи договори, като същевременно им предлага изгодни цени. Разговорите с bob към всички национални мрежи струват само 10,8 стотинки на минута. Към момента bob разполага със 67 собствени магазина и още 804 партньорски места за продажби в цялата страна

Волен Сидеров: Има официално потвърждение, че България е най-потърпевша от санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-siderov-ataka-1428273.html

/КРОСС/ Нашият европейски дом става все по-неуютен за България, каза лидерът на „Атака" Волен Сидеров в коментар на политическата обстановка по телевизия „Алфа". Визията на „Атака" и на всички европейски патриоти за Европейския съюз е за равноправен съюз, обединение на отечествата, на нациите, а не пирамидална структура, още повече подчинена на някаква върхушка, която дори не можем да посочим с пръст, защото ЕС всъщност е марионетка в ръцете на САЩ. Повърхностното мислене веднага отъждествява САЩ с правителството във Вашингтон, президента Обама и т.н., но истинският господари не е Обама или американските конгресмени, а задкулисната талмудическа, масоно-талмудическа върхушка, която изработва правилата и регламента, по които се развива Европейският съюз и в момента насърчава европейските санкции срещу Русия, посочи Сидеров. „Атака" бе единствената партия в XLII Народно събрание, която бе против тези санкции, отбеляза Сидеров и припомни отхвърленото от Тройната коалиция - ГЕРБ, ДПС и БСП, внесеното от „Атака" проекторешение, с което НС да се обяви против санкциите срещу Русия. Това бе направено, за да се угоди на американския посланик Марси Рийс, която дърпа конците и на служебното правителство, допълни той. Лидерът на „Атака" подчерта, че санкциите нанасят огромни щети на България, което е посочено в доклад на МВФ - България и Кипър понасят най-големи щети от санкциите срещу Русия

Путин даде старт на строежа на газопровод към Китай

http://www.vesti.bg/novini/putin-dade-start-na-stroezha-na-gazoprovod-kym-kitaj-6021303

Владимир Путин откри строежа на газопровода, чрез който Русия ще изнася за първи път газ за Китай и ще пренасочи към Азия търговския си обмен в момент, когато отношенията й със западните страни са на най-ниско ниво.

Хърватски баскетболист загуби шест зъба след сблъсък с аржентинец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274319

Мачът от груповия етап на Световното първенство по баскетбол между отборите на Хърватия и Аржентина коства на хърватина Дарио Шарич шест зъба, съобщи БГНЕС.
Хърватинът Дарио Шарич остана без шест зъба след сблъсък с противниковия играч Андрес Носиони, който неволно го ударил с лакът.
С помощта на Шарич Хърватия стигна до успех с 90:85. Мачът от груповия етап на Световното първенство по баскетбол между отборите на Хърватия и Аржентина коства на хърватина Дарио Шарич шест зъба, съобщи БГНЕС. Хърватинът Дарио Шарич остана без шест зъба след сблъсък с противниковия играч Андрес Носиони, който неволно го ударил с лакът. С помощта на Шарич Хърватия стигна до успех с 90:85.

Украинската криза ще принуди страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372513_ukrainskata_kriza_shte_prinudi_stranite_ot_nato_da/?ref=rss


Тази седмица лидерите на НАТО се събират на среща във Великобритания в момент, когато сигурността в Европа е поставена пред най-голямото изпитания от десетилетия насам заради руските действия в Украйна. По този повод "Дневник" предлага поредица от анализи и гледни точки за ролята и бъдещето на алианса.

Действията на Русия в Източна Украйна могат да постигнат това, което редица военни стратези на САЩ не успяха – да убедят членовете на НАТО в Европа да инвестират повече във въоръжените...

Съветът по сигурността към МС одобри "Визия 2020"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/syvetyt-po-sigurnostta-kym-ms-odobri-viziia-2020-6021301

В утвърдения текст са отразени становищата на всички отговорни институции, се казва в съобщение на правителствената пресслужба

Избирателите вече могат да проверят на сайта на ГРАО адреса на секцията си

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/01/2372517_izbiratelite_veche_mogat_da_proveriat_na_saita_na_grao/?ref=rss


Гласоподавателите могат да проверят данните си в избирателните списъци и адреса на избирателната секция за предстоящите предсрочни парламентарни избори по електронен път.

На интернет страницата на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) всеки може да направи справка по единен граждански номер и собствено име или по постоянен адрес за това къде може да гласува на 5 октомври.

Ако имат електронен подпис, на сайта избирателите могат да...

"Реал" (Мадрид) обяви трансфера на Хавиер Ернандес

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372521_real_madrid_obiavi_transfera_na_havier_ernandes/?ref=rss


Ръководството на "Реал" (Мадрид) обяви официално привличането на нападателя Хавиер Ернандес под наем от "Манчестър юнайтед".

Сделката между двата клуба е до края на настоящия сезон и бе сключена в последния ден от трансферния прозорец.

26-годишният мексиканец отбеляза 59 гола в 154 мача за "Юнайтед" от 2010 г., където бившият мениджър Алекс Фъргюсън разчиташе на него основно в ролята му на "златна" резерва.

През миналата година Ернандес изпадна от сметките на...

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София

http://www.cross.bg/pomosht-aktivna-shofyori-1428270.html

/КРОСС/ Първите 15 таксиметрови шофьори вече са в готовност да спасяват човешки живот. Шофьорите, преминали успешно курс първа долекарска помощ по проект „АКТИВНА ГРИЖА" получиха своите сертификати и специализирано оборудване - професионална автоаптечка и обозначителна жилетка. Таксиметровите шофьори са получили знания по теория и практика от специалисти от водещи болнични заведения в София как да оказват долекарска помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти. Христо Григоров, председател на БЧК, Надежда Тодоровска, заместник- генерален директор на БЧК и Стефан Софиянски, председател на Клуб „Активна сигурност" присъстваха на церемонията, на която шофьорите получиха сертификатите си. Проект „АКТИВНА ГРИЖА" е резултат от партньорството между Клуб „АКТИВНА СИГУРНОСТ" и Български Червен кръст. „Световната практика е показала, че първите 7-8 минути са решаващи за спасяването на човешкия живот. Ако таксиметровият шофьор е на мястото и реагира правилно, той ще спаси човешки живот. Таксиметровите шофьори ще оказват долекарска помощ, която има за цел да запази жизнените функции, ще извършват най-неотложни животоспасяващи действия. По-добре да направи нещо, отколкото да не прави нищо и пред него да умира човек. Шофьорът трябва да обезпечи терена и да се обади на главния координатор 112. Таксиметровите шофьори са тези, които се движат в цялата страна и имат възможност да окажат първа помощ

Горивото у нас е едно от най-евтините в ЕС

http://econ.bg/Новини/Горивото-у-нас-е-едно-от-най-евтините-в-ЕС_l.a_i.564837_at.1.html

Горивото у нас излиза значително по-тънко в сравнение с повечето страни в рамките на Европейския съюз (ЕС). Средната стойност на литър за...

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София

http://www.cross.bg/shofyori-pomosht-okazvat-1428270.html

/КРОСС/ 15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с което ще оказват медицински грижи. Шофьорите се включват доброволно в проекта на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност". 15 коли вече са напълно оборудвани с професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке, съобщава БНР. Таксиметровите шофьори обаче не са парамедици, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Те ще оказват долекарска помощ на пострадалите и след това ще подават сигнал на телефон 112. "Това са хора, които имат една базисна подготовка за оказване на най-неотложните животоспасяващи операции. Той трябва да провери дали има дишане, дали има пулс, ако има кръвотечение - да спре кръвотечението, и в никакъв случай това не е конкуренция на Спешната помощ. Това допълва усилията на държавата при спасяването на човешкия живот", поясни Григоров. Проектът ще продължи четири месеца, а идеята е да бъдат обучени 100 таксиметрови шофьори. След това ще се водят преговори с различни институции, за да може инициативата да продължи.  

Демонстрантите в Пакистан за кратко превзеха държавната телевизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=262761

Протестиращите в Пакистан превзеха временно сградата на държавната телевизия. За кратко бе спряно и излъчването. Малко след това пакистанските сили за сигурност взеха контрола над сградата и излъчването на държавната телевизия бе подновено.

Алисия и Ники заживяват в Турция

http://www.bnews.bg/article-115229

Още по-радостната новина за феновете тук е, че Ники Михайлов заминава с Алисия. Двамата ще живеят заедно в черноморския град Трабзон.

Автобусна фирма държа пътници 3 часа на шосето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273901

Поредният инцидент с неизправен автобус остави пътници от Разград и Велико Търново за София да чакат три часа на пътя. Това се случи в събота с кола на разградската фирма “Автобустранс”. 
Малко преди да излезе от Велико Търново, шофьорът спря и започна да отваря капаци, да човърка с отвертка, да развива болтове. Оказа се, че има проблеми с охлажда Поредният инцидент с неизправен автобус остави пътници от Разград и Велико Търново за София да чакат три часа на пътя. Това се случи в събота с кола на разградската фирма “Автобустранс”. Малко преди да излезе от Велико Търново, шофьорът спря и започна да отваря капаци, да човърка с отвертка, да развива болтове. Оказа се, че има проблеми с охлажда

Ще изтрезнее ли ЕС през зимата?

http://www.cross.bg/bulgariya-tranzita-proekta-1428271.html

/КРОСС/ Как да нака­раш една страна да вземе реше­ние, което е абсо­лютно неизгодно за нея? Вашинг­тон знае отго­вора на този въпрос. Така напри­мер, САЩ си свършиха добре рабо­тата в Бълга­рия, като не й дадоха шанс да отсто­ява сво­ите инте­реси, се казва в комен­тар на радио „Голос России". София за поре­ден път обяви спи­ра­нето на всички работи по про­екта за стро­и­тел­ството на газопро­вода „Южен поток". Офици­ал­ната при­чина отново е „несъо­т­вет­ствие с нормите на Европе­йския съюз". А неофици­ал­ната при­чина се крие в съв­сем раз­лична сфера - в геопо­ли­ти­че­с­ките инте­реси на Вашингтон. Нека си при­пом­ним какво стана през юни. Тога­ваш­ният премиер Орешар­ски обяви спи­ра­нето, като обяви реше­ни­ето си непо­сред­ствено след срещата си с гости от САЩ, които по принцип нямат право на глас по този въпрос. Той разго­варя със сена­тора Джон Мак­кейн и него­вата свита. Инте­ресно е, че Мак­кейн в пряк текст бе обявил анти­рус­ката си позиция

Служителите на затворите посрещнаха министър Иванов с викове "оставка" (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_383089.html

Служителите в местата за лишаване от свобода протестираха над 3 часа пред Министерство на правосъдието (МП) в София. Демонстрацията бе организирана от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и на нея участваха около 500 души. Основното искане на работниците бе те да продължат да могат да карат по 24-часови смени и изравняване на заплатите със служителите в системата на МВР.  Освен това те обясниха, че материалната база и финансирането е под всякаква критика: "Това, което сте виждали по филмите, е много далеч от истината у нас", обясниха служителите. Демонстрантите си припомниха и мотото на протестите им от преди 2 години, което гласеше: "Европа и за нас". "Исканията ни са едни и същи от 5 години насам. От 5 години отговорът е: за вас няма пари, вие не сте в бюджета . Проблемите ни са до болка познати на медиите и обществото, на което служим. Нека 2015 да е годината на служителите от затворите", обясни председателят на ССЗБ Иван Петров. Протестът бе подкрепен и от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Зам.-председателят на федерацията Валентин Попов обясни пред събралите се, че "проблемите ни са общи като характер и произход" и за това е там. След около 2 часа протест представителните на служителите в затворите бяха поканени на среща с министъра на правосъдието Христо Иванов. Разговорите продължиха около час. "Не приемаме отговори с "ако" и "ще". Подкрепа синдикат на служителите в МВР. Поканени сме от вицепремиера и министър на правосъдието, ще говорим с него, но решението ще бъде ваше", каза председателя на ССЗБ преди да се качи при министъра. Разговорите продължиха около час , а след тях представителите и Иванов бяха стигнали до съгласието, че "има проблем и той не е от вчера". Двете страни се договориха през следващите дни да се проведат срещи с директорите на затворите, с които да се говори за смените и да се режи къде ще е добре да се въведе 8-часова, къде 12-часова и къде 24-часова смяна. Очаква се представители на ССЗБ и министърът на правосъдието да се срещнат отново в понеделник. Министърът изрази мнение, че е крайно време на служителите в затворите да бъде обърнато внимание. Той обясни, че днес министерството е внесло в МС проект за отпускане на 8 млн. лева за издръжка на затворите. Иванов каза още, че вече има гласуван закон, в който заплатите на служителите в затворите се изравняват с тези в МВР. Той допълни, че ще заложи пари за практическото осъществяване на това в проектобюджета на новото правителство, но дали ще го приемат " зависи само и единствено от тях". Представителите на синдиката обясниха, че са благодарни на министъра за усилията и знаят, че все пак няма как проблемите им да бъдат окончателно решени от него, защото той е част от служебен кабинет, който няма пълни правомощия. "Заедно начертаваме път за трайно решение на проблемите ни. Очакваме предложения и обосновка от работни групи", обясниха от ССЗБ. Министърът излезе при протестиращите пред сградата на министерството, за да им обясни какво е договорено на срещата, но думите му бяха посрещнати с викове "оставка" . Представителите на служителите в затворите се опитаха да обяснят на протестиращите, че няма как исканията им да бъдат изпълнени "тук и сега". Това обяснение бе посрещнато с нова доза освирквания. Един от протестиращите дори изрази мнението си, че щом за един ден са могли да приемат промените трябва пак за толкова да ги отменят.  "Аз смятам, че едни преговори са добри, когато и двете страни не са напълно доволни. Ще продължим да говорим по темата. Исканията са справедливи", обясни министър Иванов. В крайна сметка демонстрантите и представителите на собствения им синдикат стигнаха до единното мнение, че протестите ще продължат поне до понеделник, когато ще стане ясно дали служителите ще могат да карат по 24-часови смени. Служителите в затворите протестират вече повече от месец символично.

Стоян Александров и Пламен Марков ще се борят за парламента

http://frognews.bg/news_75511/

Банкерът Стоян Александров и бившият селекционер на националния отбор по футбол Пламен Марков са сред водачите на листи на партия „Движение 21“ за предстоящите избори.

Дженифър Анистън иска да организира партита

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzhenifyr-anistyn-iska-da-organizira-partita-6021300

Актрисата разкри, че обича да организира различни събирания с приятели и роднини и дори се пошегува, че може да работи като организатор на подобни събития, ако реши да спре с актьорската кариера

Съветът по сигурността към МС одобри консенсусен вариант на "Визия 2020"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/01/2372512_suvetut_po_sigurnostta_kum_ms_odobri_konsensusen/?ref=rss


Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", съобщиха от правителствената информационна служба. В утвърдения вариант на документа били отразени становищата на всички отговорни институции.

Както е известно, през миналата седмица възникна скандал с публикувана на сайта на Министерството на отбраната версия на "Визия 2020", която обяви Русия за заплаха за националната сигурност. Тя така и не...

Одобриха работния вариант на "Визия 2020"

http://www.cross.bg/nato-otbrana-dokyment-1428269.html

/КРОСС/ Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Във „Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България. На базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство. Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание.  

Бъчварова: Освен че сме екип, имаме и много ясна програма

http://www.cross.bg/buchvarova-gerb-postignem-1428268.html

/КРОСС/ "Листата ни е съставена от много добри експерти. Най-важното е, че ГЕРБ е единствената партия, в която листите са екип. Освен, че сме екип, ние имаме една много ясна програма, знаем какво искаме да постигнем и знаем как да го постигнем." Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 24 МИР в София Румяна Бъчварова при регистрацията на кандидаддепутатската листа на партията в РИК. Заедно с нея при регистрацията в присъстваха административният секретар на ГЕРБ и областен координатор на партията в столицата Цветомир Паунов, както и кандидатите за народни представители Евгения Алексиева и Джема Грозданова. Румяна Бъчварова изрази надежда, че ГЕРБ ще получи подкрепа на предстоящите предсрочни парламентарни избори и ще работи за стабилно управление на България. „Надявам се предизборната кампания да е конструктивна, избирателите имат право да знаят, за да могат да преценят на кого да заложат и да изберат най-добрия. Аз разчитам да изберат нас", посочи Бъчварова. Тя бе категорична, че в политиката трябва да влязат модерни, честни и работещи хора, какъвто са тези от екипа на ГЕРБ. „Ако сега получим доверие от избирателите, можем да гарантираме именно това. Мисията ми е да работя за добро управление и заедно да постигнем стабилна България", подчерта Румяна Бъчварова.  

Областните управители да пресичат търговията с гласове в зародиш

http://www.mediapool.bg/oblastnite-upraviteli-da-presichat-targoviyata-s-glasove-v-zarodish-news224346.html

Областните управители да осигурят равен старт на всички политически сили в предизборната битка, да са безпристрастни в работата си и да се борят безкомпромисно с всичко прояви на търговия с гласове, поиска от тях министър-председателят проф. Георги Близнашки на среща с 28-те областни управители в понеделник относно подготовката на вота на 5 октомври. Той отново призова онези от тях, които ще участват в парламентарните избори да напуснат още отсега постовете си. "При други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход, не трябва да даваме никакъв повод за нажежаване на политическите страсти допълнително", каза Георги Близнашки. Служебният премиер смени досега общо осем областни управители на БСП и ДПС, а преди три дни подаде оставка управителят на София-област Емил Иванов (ДПС), който е кандидат за бъдещия парламент. Очаквано от БСП и ДПС не останаха много доволни от действията на Близнашки. Основните обвинения дойдоха от социалистическата партия, която нарочиха Близнашки, че работи за ГЕРБ. По време на срещата с управителите Близнашки ги е призовал да не проявяват никакви пристрастия в своята работа. "Срещайте се с всички политически сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото", е казал Близнашки, цитиран от своя пресцентър. Министър-председателят е обърнал внимание на областните управители и на противодействието на купуването на гласове. "Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът - също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш", е препоръчал той. Областните управители са отчели, че са съставени всички районни избирателни комисии и са създадени условия за тяхната нормална работа. Те са посочили, че необходимата копирна техника е налична и в изправност. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева е констатирала по време на срещата, че добрата координация на централно ниво между Министерския съвет и ЦИК е продължена и на местно равнище. За да се преодолеят проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към избще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.

Дългогодишен данъчен служител назначен за зам.-директор на приходната агенция

http://www.mediapool.bg/dalgogodishen-danachen-sluzhitel-naznachen-za-zam-direktor-na-prihodnata-agentsiya-news224345.html

Със заповед на министъра на финансите Румен Порожанов за заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) е назначена Теменужка Янкова, съобщиха от Министерството на финансите.   Янкова е предложена от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, а ресорът, който поема, е Данъчно-осигурителна методология и данъчно-осигурителна практика.   Теменужка Янкова има дългогодишен опит в държавната администрация, се казва в кратката биографична справка на министерството.   От 1992 г. до 1998 г. заема длъжностите данъчен инспектор, главен данъчен инспектор и данъчен експерт в Териториално поделение данъчна администрация - Плевен.   От 1998 г. до 2002 г. работи последователно като експерт и главен експерт в комисията по търговия и защита на потребителите - София и в дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите.   Между 2002 г. и 2007 г. Теменужка Янкова работи на ръководни позиции в "Софарма Логистика" и "Калиман-РТ".   От 2009 г. до 2011 г. тя заема длъжностите началник-отдел "Финансов контрол и отчетност на проекти" и директор "Финансово и административно обслужване" в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.   От 2011 г. до 2013 г. е назначена за директор на дирекция "Финанси" в ИА "Военни клубове и военно-почивно дело". Според съобщението на финансовото министерство Теменужка Янкова от 2013 г. до момента е съветник в политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическо развитие в Министерския съвет.

Ревнивец обра бившата си приятелка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274245

Натирен любовник обра бившата си приятелка посред бял ден на 29 август в бургаския ж.к. «Меден рудник». 36-годишният Емил Колаков побеснял от ревност и връхлетял върху някогашната си изгора – 44-годишната Детелина в близост до спортна зала «Никола Станчев», пише Флагман.
Той й грабнал от ръката мобилния телефон, Натирен любовник обра бившата си приятелка посред бял ден на 29 август в бургаския ж.к. «Меден рудник». 36-годишният Емил Колаков побеснял от ревност и връхлетял върху някогашната си изгора – 44-годишната Детелина в близост до спортна зала «Никола Станчев», пише Флагман. Той й грабнал от ръката мобилния телефон,

Нагъл шофьор присвои тротоар за паркомясто във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262767

За поредния варненски шофьор, които паркира неправомерно върху тротоар във Варна, сигнализира читателка на Moreto.net. Става въпрос за един и същи автомобил, който месеци наред е спиран по различно време на едно и също забранено място-тротоарът на ул.

Читателски Дневник: С личните ми данни се опитват да влязат в политиката през задния вход

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/01/2372497_chitatelski_dnevnik_s_lichnite_mi_danni_se_opitvat_da/?ref=rss


В отворено писмо до партията на Илиана Раева "Обединена България" с копие до Централната избирателна комисия (ЦИК) и няколко медии, сред които "Дневник", Иван Колев обявява, че е открил името си в партийна подписка, в която не се е включвал. Предупреждава, че ще търси правата си в съда, и призовава за пълна проверка на подписката. Заглавието е на редакцията.

На интернет страницата на ЦИК всеки може да провери дали името му е включено в списъците с подписи за регистрация на партиите...

Босна задържа 13 бивши босненски сръбски военни и полицаи, заподозрени във военни престъпления

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372504_bosna_zadurja_13_bivshi_bosnenski_srubski_voenni_i/?ref=rss


Босненската полиция задържа в понеделник 13 бивши босненски сръбски войници и полиции, заподозрени в участие в убийството и преследването на стотици босненски хървати и мюсюлмани през 1992-1995 г.

Случаят е бил предаден на босненските власти от международния трибунал в Хага, който прехвърля дела към провосъдните системи в бившите югославски държави, преди да спре дейността в края на тази година след 20 години работа.

Сред задържаните са няколко високопоставени полицейски...

Молдовски турист почина под чадър на плажа

http://www.bnews.bg/article-115237

58-годишен мъж от Молдова е починал в курорта „Св.Св. Константин и Елена” край Варна.

12-годишно момиче обра старец, за да си купи учебници

http://offnews.bg/news/n_1/n_383080.html

12-годишно момиче от многодетно семейство в Търговище отрадна 198 лева от дома на възрастен мъж след измама при продажба на мобилен телефон, съобщиха от пресцентъра на МВР.  89-годишният дядо пуснал момичето в дома си, като поводът бил уговорена помежду им сделка. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи. След като видяла къде държи парите си, тя си послужила с измама и задигнала цялата налична сума от 198 лв. От полицията установили, че момичето е от многодетно семейство и вече е похарчило част от парите, за си купи тетрадки и учебни пособия за предстоящата учебна година. По случая се извършва проверка, резултатите от които ще бъдат изпратени в районната прокуратура в Търговище.

Дете открадна пари, за да си купи учебници

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dete-otkradna-pari-za-da-si-kupi-uchebnici-6021299

12-годишно момиче от многодетно семейство откраднало 198 лева от възрастен мъж в Търговище

Полицейски заплати за надзирателите… но при нов бюджет

http://www.bnews.bg/article-115239

Правосъдният министър Христо Иванов лично запозна протестиращите затворнически надзиратели с решенията след близо 2-часова среща с техни представители.

Спешно се търсят над 170 училите по английски

http://education.actualno.com/Speshno-se-tyrsjat-nad-170-uchilite-po-anglijski-news_47829.html

Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Ресорното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели. Най-много преподаватели не достигат по анг...

Умопомрачително глупави Facebook статуси

http://curious.actualno.com/Umopomrachitelno-glupavi-Facebook-statusi--news_47836.html

В заключение, преди още да сме започнали - някои хора просто не бива да имат Facebook профили. За тяхно добро е! 1. Чух, че можеш да си зареждаш телефона в микровълновата. Зарядното ми се счупи вчера...

Има изявен принципен интерес за спасяването на КТБ

http://business.actualno.com/Ima-izjaven-principen-interes-za-spasjavaneto-na-KTB-news_47837.html

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка ...

Европейският прагматик Доналд Туск

http://europe.actualno.com/Evropejskijat-pragmatik-Donald-Tusk--news_47838.html

Доналд Туск е един убеден европеец. Неговият балансиран стил успя да му извоюва успехи в полската политика и приятели в европейските столици. Тези качества ще му помогнат и на новия пост. "Той...

Криско вилнее след ветото на СЕМ

http://www.bnews.bg/article-115223

Циничният рапър не си замълча след ветото, наложено върху "Видимо доволни" и започна да недоволства в нета.

Одобриха работния вариант на "Визия 2020"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274285

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".
В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от правителствената пресслужба. Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от правителствената пресслужба.

12-годишно момиче открадна 198 лева от дядо и си купи учебници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274269

12-годишно момиче открадна 198 лева от дома на възрастен мъж, за да си купи учебници и тетрадки, съобщиха от полицията в Търговище.
Детето имало уговорена среща с дядото в къщата на 89-годишния мъж. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи.
След като момичето видяло къде държи парите си, 12-годишно момиче открадна 198 лева от дома на възрастен мъж, за да си купи учебници и тетрадки, съобщиха от полицията в Търговище. Детето имало уговорена среща с дядото в къщата на 89-годишния мъж. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи. След като момичето видяло къде държи парите си,

Одобриха работния вариант на "Визия 2020"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274267

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от правителствената пресслужба.

Apple планира да превърне новия iPhone 6 във виртуален портфейл

http://econ.bg/Новини/Apple-планира-да-превърне-новия-iPhone-6-във-виртуален-портфейл_l.a_i.564828_at.1.html

Технологичният гигант Apple планира да превърне новия iPhone 6 в мобилен портфейл. В това свое начинание компанията ще си партнира с големи...

12-годишно момиче открадна пари от старец, за да си купи учебници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274237

12-годишно момиче открадна 198 лева от дома на възрастен мъж, за да си купи учебници и тетрадки, съобщиха от полицията в Търговище.
Детето имало уговорена среща с дядото в къщата на 89-годишния мъж. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи.
След като видяло къде държи парите си, 12-годишно момиче открадна 198 лева от дома на възрастен мъж, за да си купи учебници и тетрадки, съобщиха от полицията в Търговище. Детето имало уговорена среща с дядото в къщата на 89-годишния мъж. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи. След като видяло къде държи парите си,

SOFIX започна септември с понижение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0b3848/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Csofix0Ezapochna0Eseptemvri0Es0Eponijenie0H179230A0C/story01.htm

Отчетният сезон като цяло е по-слаб от второто тримесечие на миналата година, констатира Гено Тонев от Юг Маркет Капитал Мениджмънт


НА ЖИВО: Последният ден на летния трансферен прозорец

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372465_na_jivo_posledniiat_den_na_letniia_transferen_prozorec/?ref=rss


И през това лято футболните клубове в Европа не изневериха на традицията за постоянен ръст в средствата за привличането на нови футболисти. Финансовият феърплей на УЕФА очевидно не стресна големите отбори, които отново не спестиха средства в опитите си да се подсилят своите състави.

От отварянето на прозореца вече бяха осъществени няколко много мащабни сделки, сред които най-много се открояваха преминаването на Хамес Родригес в "Реал" (Мадрид), на Луис Суарес в "Барселона" и на Анхел...

Оная с косата пак сече в Зоопарка, умря и бизон!

http://www.bnews.bg/article-115238

Мистериозната смърт на животни в Зоопарка продължава, въпреки че беше спряла за кратко, след като уж подмениха фуража на преживните животни с такъв без пестициди.

Приемат заявления за подпомагане на потърпевшите от руското ембарго

http://www.moreto.net/novini.php?n=262758

Започва приемът на заявления за подпомагане във връзка със забраната, въведена от Русия, за внос на селскостопански продукти от ЕС. Европейската комисия е предложила временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

Павел Панов: Няма да остана начело на младежкия национален отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372500_pavel_panov_niama_da_ostana_nachelo_na_mladejkiia/?ref=rss


Временният селекционер на младежкия национален отбор по футбол Павел Панов заяви, че няма да остане начело на поста за постоянно.

Специалистът пое състава през август от Михаил Мадански, чийто договор не бе продължен. Наставникът ще води тима в предстоящите срещи с Естония и Дания, с които завършват неуспешните за България квалификации за Евро 2015.

"Нямам уговорка да водя отбора и след тези два мача. Тук съм, защото новият селекционер не е избран. Втората причина е, че...

Михаил Мирчев: Има странни числа около избирателните списъци, несъвпаденията са парадоксални

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274261

Има странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ, парадоксални несъвпадения. Разликата между НСИ и ГРАО е плюс 950 000 пълнолетни души.
Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерски съвет социологът проф. Михаил Мирчев, предаде БГНЕС.
Мирчев добави, че 5 млн. Има странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ, парадоксални несъвпадения. Разликата между НСИ и ГРАО е плюс 950 000 пълнолетни души. Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерски съвет социологът проф. Михаил Мирчев, предаде БГНЕС. Мирчев добави, че 5 млн.

М. Манолова: Служебното правителство е резервният план на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_75510/

Надявам се служебното правителство да не пипа в Кюстендилска област по бруталния начин, по който го прави в цялата страна. Това заяви пред журналисти Мая Манолова, водач на листата на „БСП – лява България” за Кюстендилска област. По думите й за никого вече не е тайна, че служебното правителство е резервният план на ГЕРБ, ако не се представят добре на изборите – това правителство да продължи да управлява.

12-годишно момиче открадна пари, за да си купи учебници

http://www.cross.bg/doma-parite-momicheto-1428267.html

/КРОСС/ 198 лева открадна 12-годишно момиче от дома на възрастен мъж. 89-годишният дядо пуснал момичето в дома си, като поводът бил уговорена помежду им сделка. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който той искал да закупи. След като видяла къде държи парите си, тя си послужила с измама и задигнала цялата налична сума от 198 лв, предава Дарик. От полицията установили, че момичето е от многодетно семейство и вече е похарчило част от парите, за си купи тетрадки и учебни пособия за предстоящата учебна година. По случая се извършва проверка, резултатите от които ще бъдат изпратени в районната прокуратура в Търговище.  

В софийския зоопарк почина и бизон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/01/2372470_v_sofiiskiia_zoopark_pochina_i_bizon/?ref=rss


Тази сутрин в софийския зоопарк е умрял и бизон - поредното животно, починало през последните дни, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде БНР. Има и още няколко болни животни, чието състояние се наблюдава от ветеринари.

За момента зооградината ще остане отворена за посетители, защото болестта не може да се пренася върху хората. Продължава и започналата цялостна проверка на парка от Агенцията по храните.

"Опасност, знаете, няма за другите животни и хората....

„Ислямска държава“ екзекутира мъжа, държал в плен Джеймс Фоули

http://offnews.bg/news/n_1/n_383076.html

Джихадистите от „Ислямска държава“ са екзекутирали мъжа, охранявал американския журналист Джеймс Фоули, докато е бил в плен, съобщи „Дейли мейл“. Абу Убайда Алмагхриби, който е бил един от главните командири на групировката, е бил екзекутиран, защото бил заподозрян, че шпионира за британското разузнаване МИ6. Според „Ислямска държава“ той е бил обезглавен ден след разпространяването на видеото, показващо екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули. Истинската самоличност на Алмагхриби не е известна, но се предполага, че е холандски гражданин от марокански произход. Той е бил ръководител на силите за сигурност на „Ислямска държава“ в Алепо и е бил начело на затвора, в който е държан Фоули. В същото време стана ясно, че западните разузнавателни агенции са получили информация за групата от 19-годишния джихадист от Белгия Джеджон Бонтник, който е бил пленник заедно с Фоули. Според Бонтник заедно с Фоули са били държани в продължение на 3 седмици от белгийски ислямисти, наричащи се „Shariah4Belgium”. След изтеглянето на терористичната група от Алепо миналата година обаче затворниците били отведени в бастиона на „Ислямска държава в Рака, откъдето Бонтник е избягал или е бил освободен.

Москва отхвърли предложението на Украйна за сезонни цени на природния газ

http://econ.bg/Новини/Москва-отхвърли-предложението-на-Украйна-за-сезонни-цени-на-природния-газ_l.a_i.564817_at.1.html

Москва не подкрепя предложението на Украйна за установяването на различни цени на газа в зависимост от времето на годината. Това предаде РИА Новости,...

Баща на две деца, болен от рак, се самоуби с ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274194

42-годишният Райко Славов от Карнобат се е самоубил, след като увил крака и ръката си с кабел и включил оголените жици в контакт с 220 волта ток. Самоубиецът бил открит от съпругата си.
Мъжът бил тежко болен от тумор в мозъка, казаха негови съграждани. Очевидно от болките и отчаянието решил да сложи край на живота си. 42-годишният Райко Славов от Карнобат се е самоубил, след като увил крака и ръката си с кабел и включил оголените жици в контакт с 220 волта ток. Самоубиецът бил открит от съпругата си. Мъжът бил тежко болен от тумор в мозъка, казаха негови съграждани. Очевидно от болките и отчаянието решил да сложи край на живота си.

Социологът Мирчев: Има странни числа около избирателните списъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274243

Има странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ, парадоксални несъвпадения. Разликата между НСИ и ГРАО е плюс 950 000 пълнолетни души.
Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерски съвет социологът проф. Михаил Мирчев, предаде БГНЕС.
Мирчев добави, че 5 млн. Има странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ, парадоксални несъвпадения. Разликата между НСИ и ГРАО е плюс 950 000 пълнолетни души. Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерски съвет социологът проф. Михаил Мирчев, предаде БГНЕС. Мирчев добави, че 5 млн.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване