„Човешка кожа“ покрива самолетите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244775_%E2%80%9E%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Наземното обслужване на летателните апарати, което представлява комплекс от сложни процедури по приемане на самолетите, техническо обслужване и подготовка за полет, е процес, който отнема не само значително време,

 

но и много човешки ресурси

 

Инженерите на британската компания BAE Systems обаче смятат, че са намерили нов високотехнологичен способ, който може значително да скъси и облекчи този процес, информира gizmag.com.

 

Използвайки десетки хиляди микросензори, аерокосмическият гигант е разработил нов тип покритие, наречено „умна кожа“ (smart skin), която може да регистрира повреди и да докладва на операторите за техническото състояние на летателния апарат. Всъщност от BAE Systems твърдят, че разработеното от тях експериментално

 

покритие може да усеща и други важни

 

фактори от заобикалящата действителност, като скорост, температура, посока и сила на вятъра, подобно на начина, по който човешката кожа усеща околната среда и информира мозъка за тях, изпращайки съответните импулси.

 

Според изследователите на британската компания новото покритие ще може не само да съкрати времето, необходимо за провеждане на техническото обслужване на бъдещите самолети, но ще намали значително и количеството на нужния за целта технически персонал. Освен всички останали свои предимства новото smart skin покритие ще предоставя на обслужващия персонал възможност своевременно да идентифицира детайлите, които трябва да се заменят.

 

Разбира се, засега „умната кожа“ за самолети на BAE Systems е на съвсем ранен етап на разработка и предстои още доста работа до привеждането й в комерсиално използваем вид. На този етап инженерите на компанията се опитват да намалят размерите на автономно захранваните сензори до тези на оризово зърно, така че да могат да ги интегрират в покритие, което да може да се нанася и върху корпуса на сегашните самолети така, както се нанася боята.

НСО: Има заплаха за живота на Лютви Местан

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/01/2372731_nso_ima_zaplaha_za_jivota_na_ljutvi_mestan/?ref=rss


По време на 42-то Народно събрание е възникнала заплаха за живота на лидерът на ДПС Лютви Местан. Това са съобщили от Националната служба за охрана (НСО) за Би Ти Ви. Сигналът е постъпил от службите за обществен ред и сигурност, но НСО не е уточнила какъв точно е той.

На Местан е подсигурена охрана заради високата степен на застрашеност, възникнала миналата година, когато той е председател на парламентарната група на ДПС и лидер на партията. До момента няма причини охраната да бъде...

Германия ще приеме бежанци от Ирак, обяви Меркел

http://www.cross.bg/irak-hilyadi-merkel-1428313.html

/КРОСС/ "В случай на необходимост Германия ще приеме бежанци от Ирак." Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на заседание на бундестага, посветено на решението на правителството да изпрати в Ирак оръжие за борба с джихадистите от „Ислямска държава", предава Гласът на Русия. Ирак ще получи 16 хиляди пушки, 8 хиляди пистолети, 40 картечници, 200 минохвъргачки, 30 противотанкови ракетни комплекси Milan, 10 хиляди ръчни гранати, а също каски, бронирани жилетки, прибори за нощно виждане. Меркел подчертала, че бундесверът вече изпратил в Ербил повече от 150 тона хуманитарна помощ, а сега ще бъде предоставена помощ за още 50 млн. евро.  

Австралийското правителство финансира "Карибски пирати 5"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244774_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0

 Австралийското правителство е предложило 20 милиона долара на филмовата компания "Дисни" да снима най-новия филм от поредицата "Карибски пирати" в страната.

Федералният министър на изкуството на Австралия Джордж Брандис е одобрил сделката след дълги преговори с "Дисни". Парите са били пренасочени към филма за Джак Спароу, след като "20 000 левги под водата" е пропаднал.

"Правителството има удоволствието да се отзове на молбата на "Дисни" за пренасочване на предишно финансиране към снимките на филма "Карибски пирати 5". Всяко решение за снимане на филм в Австралия е търговски въпрос за "Дисни", каза министърът на изкуството.

Потвърдено е, че филмовата компания ще получи дори повече пари, ако снима още филми в Австралия. Снимките на "Карибски пирати 5" ще започнат в началото на 2015 г., а премиерата е насрочена за 7 юли 2017 г.

Актрисата Каталин Старейшинска: Моята Антигона е много по-инатлива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274973

Каталин Старейшинска е само на 21 години. Родена е в София, зодия Скорпион. Има унгарска жилка по линия на дядо си. През новата учебна година предстои да се дипломира в специалността актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев в НАТФИЗ.
Преди това е била в гимназия с профил испански език... Каталин Старейшинска е само на 21 години. Родена е в София, зодия Скорпион. Има унгарска жилка по линия на дядо си. През новата учебна година предстои да се дипломира в специалността актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев в НАТФИЗ. Преди това е била в гимназия с профил испански език...

Опълченците освободиха летището в Луганск

http://www.cross.bg/letishteto-opulchentzite-lygansk-1428312.html

/КРОСС/ Луганските опълченци съобщават, че са успели да върнат контрола върху летището в Луганск. Тежки боеве за него продължиха няколко месеца. Решаваща роля изигра артилерийската подкрепа: частите на батальон „Айдар" бяха избити от летището, предаде „Гласът на Русия". Съобщава се още, че украинската армия е загубила минимум 5 души, унищожени са няколко коли и укрепления. Пленени са 13 украински десантчици. Опълченците щурмуват и летището на Донецк. В сградата възникна пожар. Съобщава се, че част от военните там са се предали. Боевете обаче продължават: опълчението в близко време планира да превземе летището.    

М.Христова: Жекова нарушава мораториума върху хидрофракинга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244773_%D0%9C.%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%96%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%

 Не знам дали става въпрос за неграмотност и некомпетентност или за алчност и корупция по отношение на решение №28 от 26 август 2014 г., с което министърът на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа.

Не мога да коментирам в детайли, но със сигурност става въпрос за пълна липса на контрол, познания и безпристрастни експерти, които да оценят наистина реално тази технология. Този случай не касае само "Парк Плейс Енерджи Корп", абсолютно същия имаме с "Дайрект Петролиум" в Плевенско, които и в момента са представили технология, с която не може да има експлоатация за залежите там.

За съжаление, българската администрация не разполага със специалисти, които са в състояние да разпознаят кога една фирма подава невярна информация. Компанията, която възлага това инвестиционно намерение-"Парк Плейс Енерджи Корп", е декларирала пред Американска фондове борса, че ще работи неконвенционални газови залежи, газ от въглища, тайт газ и шистов газ. Това е официалната информация, която се намира на страницата на фирмата. В документите, които тя е дала тук, в България, е обяснила, че ще прави само и единствено конвенционални сондажи. Технологично това е невъзможно като метод за експлоатация. Неконвенционални залежи се работят единствено и само с неконвенционални методи. В България всички видове неконвенционални методи са забранени, както и фракингът.

Това означава, че министърът на околната среда Светлана Жекова или е подведена с невярна информация, която й е дадена, или е заблудена от Министерството на икономиката и енергетиката. Убедена съм, че тя няма специалисти, за да разпознае, че тази информация е невярна, което означава, че на нашето министерство му липсва компетентност. Според мен, едното от двете министерства – МОСВ или МИЕТ, както винаги, се е издънило.

Подземната въглищна газификация или подземното въглищно запалване е изключително опасно и не се практикува. Тук става въпрос за експериментален метод, който е едновременно подземно въглищно запалване плюс нагнетяване на въглероден диоксид- нещо, което е правено само в Китай и на едно място в САЩ. Този метод е забранен у нас, ще повторя пак. В България е забранено всичко, което използва нагнетяване на вода, химикали и гасене.

Мораториумът у нас е в сила, а фирмата се готви да прави 10 000 метра нови сондажи на около 400 кв. км. Освен всичко друго се касае за зони в Добруджа, които са от "Натура 2000". Дуранкулашкото езеро е заплашено също.

Самото подземно въглищно запалване и изгарянето безкислородно на въглищата, с цел да се отдели газ, е изключително опасно и в САЩ има тежки последици от този начин на работа. За съжаление, това е само една част от технологията, която не се практикува, поради високата опасност за природата и здравето на хората. Ще се засегне вододайната зона на Добруджа, а оттам нататък ще се отделят всякакви отрови, защото се прилага фракинг- тежки метали, сяра и всякакви други примеси , които се съдържат естествено в тези въглища. Това ще доведе и до пропадане на водата надолу, защото, когато въглищата изгорят обемът се изпразва. Последиците ще са и в покачване на цената на водата за региона. Отравят се почвите, водите, защото там въглищата са потопени във водата, няма никакъв бариерен слой между тях. Като се работи под водния слой е много ясно, че всичко ще мине във водата.

Заради скандалното решение се готви протест във Варна, съвместно с румънските активисти, защото имаме обща вода с Румъния. Има ентусиасти, които искат още тук, в София, да излязат на протести преди да е изтекъл срокът. Министър Светлана Жекова е крайно време да вземе мерки и наистина да се запознае какво изобщо се готви там и да иска адекватна информация. Някой трябва да седне и да попита тази фирма как може да дава лъжливи данни, защото това е все да се каже, че някой ще дои крава с поглед. Технологично е невъзможно.

Решението ще обжалват всички екологични сдружения, които са компетентни по въпроса за биоразнообразието и защитените зони. Необходимо е да има компетентни хора, назначени в тези две министерства, защото отговорно е не само Министерство на екологията, преди него вината е върху Министерството на икономиката и енергетиката, представителите на което са се съгласили с този работен проект. В нашето законодателство, когато имаме неконвенционално находище и сондиране с цел неконвенционално находище, имаме задължителен ОВОС. Това е по закон. Тези хора от американската фирма говорят за конвенционален газ, което е невярно и отиват в друга глава от закона, която казва, че министърът има право на преценка дали да прави ОВОС или не, и тя взима решение. Не е ясно защо МИЕТ издава разрешителни и подписва договори с такива фирми, при положение, че тези компании не могат да работят с конвенционални методи и задължително влизат с противоречие с мораториума.

Хиляди българи остават без работа след края на туристическият сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=262746

От днес, 1 септември по традиция се счита, че приключва лятната сезонна заетост. Някои хотели ще останат пълни до края на септември, като съответно – и работещите ще имат хляб дотогава. Чрез бюрата по труда от началото на годината до месец юли малко над 14 000 души са устроени на работни места за сезонна заетост в реалния сектор на икономиката.

Учени ще записват всеки звук на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244772_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Изследователи ще записват всеки звук, издаван на Земята – от песните на птиците през шума на самолетите и ултразвуците на прилепите до вибрациите на океанските вълни, пише онлайн изданието TheVerge.com

Проектът, който започва след няколко седмици и ще продължи година, е на американския „звуков еколог“ Брайън Пиановски . 

Той обяснява, че вслушването в „природните ритми“ може да помогне на специалистите да научат много за състоянието на заобикалящата ни среда. 

„Обичам да се шегувам с моите приятели физици, като им казвам, че ако разполагах с достатъчно малък микрофон, щях да запиша Хигс бозона“, казва звуковият еколог. 

Терминът за това ново поприще е изкован от самия Пиановски преди няколко години. С него той означава нов подход при изследването на звука – вместо да се опитва да запише, например, как една жаба кряка, за да привлече потенциален партньор, звуковият еколог изучава как всички звуци в природата си взаимодействат – от крякането на жабите, през пътния трафик, до гръмотевиците. 

По-рано тази година Пиановски започна и проекта „Глобал Саундскейп“, който има за цел да направи „звукова карта“ на света. В него обаче се използва специално приложение за смартфон, което превръща телефона в записвачка.

Нов зам. директор в НАП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275036

Дългогодишната данъчна служителка Теменужка Янкова е назначена на поста зам.-директор на Националната агенция за приходите (НАП). Тя ще отговаря за данъчноосигурителната методология и практика - пост, който е вакантен от около два месеца.
До юни заместник-шеф на НАП с този ресор беше Георги Търновалийски. Дългогодишната данъчна служителка Теменужка Янкова е назначена на поста зам.-директор на Националната агенция за приходите (НАП). Тя ще отговаря за данъчноосигурителната методология и практика - пост, който е вакантен от около два месеца. До юни заместник-шеф на НАП с този ресор беше Георги Търновалийски.

Пиян с 1,17 промила алкохол предизвика катастрофа в Казанлък

http://www.vesti.bg/novini/piian-s-117-promila-alkohol-predizvika-katastrofa-v-kazanlyk-6021323

Пиян с 1,17 промила алкохол предизвика катастрофа в Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Берое” поиска главата на рефер след 1:1 в Разград

http://www.monitor.bg/article?id=441700

„Берое” взе решение да подаде жалба срещу главния арбитър Станислав Тодоров и съдийството в мача от седмия кръг срещу „Лудогорец” в Разград (1:1). От Берое са изложили всичките си претенции към рефера Станислав Тодоров и съдийската бригада.

Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244771_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B

 На парламентарните избори българите в Македония ще могат да гласуват само в две секции - в Скопие и Битоля, предадеDarikNews.bg.

Причината е, че македонските власти не разрешават отварянето на повече секции, съобщи по време на заседанието на Изборния борд към Министерски съвет Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи. В сравнение, в Турция ще бъдат отворени 129 избирателни секции.

Междувременно в писмо до медиите от Министерство на външните работи направиха следните уточнения във връзка с некоректни медийни публикации след днешното заседание на Гражданския изборен борд към Министерския съвет относно произвеждането на избори на Народно събрание на 5 октомври на територията на Македония:

"Република Македония е страна с разрешителен режим относно провеждането на избори на нейната територия; Българската страна е поискала в предвидения в Избирателния закон срок разрешението на приемащата държава за разкриване на избирателни секции на територията на Република Македония както в дипломатическото и консулското представителство на Република България, така и извън тях; Получено е разрешение за разкриване на избирателни секции в посолството на Република България в Скопие и в Генералното консулство в Битоля".

Изборите в чужбина ще струват около 1,5 млн. лв., като е вероятно сумата да бъде и по-голяма.

Между 360 и 400 изборни секции ще бъдат отворени в чужбина за парламентарния вот. По-традиция най-голям е броят в Турция, където българските избиратели там ще могат да гласуват на 129 места.

В Македония изборните секции са само 2. По думите на заместник-външният министър Катя Тодорова българските парламентарни изборите в Македония се провеждат според местното законодателство и властите там имат последна дума къде може да се гласува.

Според новите изборни правила, освен автоматично отворените секции, могат да бъдат открити и допълнителни изборни, като условието за тях е да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 9 септември. Освен това, при мотивирано искане от страна на българските дипломати, ЦИК също може да разреши откриването на нова избирателна секция в чужбина.

Тази година е вероятно за първи път българите в Австралия, Нова Зеландия и Исландия да гласуват за български парламент, където ще могат да се отворят избирателни секции.

По време на заседанието на изборния борд от правосъдното министерство съобщиха, че над 30 избирателни секции ще бъдат отворени в арестите и затворите. Към този момент близо 1400 арестанти и затворници са с право на глас. На последните парламентарни избори избирателната активност в затворите е достигнала 90,7%.

Руски танкове завзеха летището в Луганск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274993

Украинските сили са били принудени да се оттеглят от летището в град Луганск след тежки сражения с проруските сепаратисти, съобщи Би Би Си. Представител на украинската армия заяви, че са били атакувани от руски танкове.
По време на битките сепаратистите успели да пленят 13 украински войници, а около 100 други били ранени, съобщи РИА Новости. Украинските сили са били принудени да се оттеглят от летището в град Луганск след тежки сражения с проруските сепаратисти, съобщи Би Би Си. Представител на украинската армия заяви, че са били атакувани от руски танкове. По време на битките сепаратистите успели да пленят 13 украински войници, а около 100 други били ранени, съобщи РИА Новости.

Ларс фон Триер се завръща към телевизията с англоезичен сериал

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372647_lars_fon_trier_se_zavrushta_kum_televiziiata_s/?ref=rss


Повече от 20 години откак мрачната му поредица на ужасите "Кралството" се извъртя по датските телевизии, Ларс фон Триер се завръща към малкия екран като режисьор с нова англоезичен сериал, стана известно на пресконференция по повод излъчването на режисьорската версия на втора част от последния му филм "Нимфоманка" на фестивала във Венеция днес, предава "Холивуд рипортър".

"Къщата, която Джак построи" (The House that Jack Built), както е проектозаглавието продукцията ще бъде нещо...

Хората в мини "Бобов дол" са в стачна готовност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244770_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%22%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%22+%D1%81%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0

 Хората в мини "Бобов дол” са в стачна готовност заради забавени заплати, предаде Нова ТВ.

Ръководството на "Въгледобив Бобов дол”, подкрепено от работници, поиска държавата да преосмисли решението си от преди дни да спре един от блоковете на местния ТЕЦ. Ако той бъде затворен, това ще доведе до масови съкращения в мината. Миньорската стачка засега спира. Решението дойде този следобед след дълъг разговор между ТЕЦ "Бобов дол", МОСВ и Енергийният системен оператор.

На срещата конкретни мерки не бяха взети. Стана ясно само, че ще се преговаря, докато и трите страни не бъдат удовлетворени.
 
От днес работата на миньорите от рудник "Бабино" ще е намалее наполовина. Причината са намалените доставки към ТЕЦ "Бобов дол" заради забрана за работа на един от блоковете. И миньори, и ръководство се притесняват от съкращения.
 
Миньорите обявиха, че са със забавени плащания от месец и половина и обвиниха затова Екоминистерството, което спъва работата на ТЕЦ-а, а от там и на мината. Други обаче признаха, че заплатите са нередовни от много време.
 
От мината обявиха, че протестите са изцяло по инициатива на миньорите.

Миньорите обявиха, че на изборите ще бъдат с този, който запази работните им места.
 
От миньорския синдикат обявиха, че ако МОСВ не отстъпи и не разреши дейността и на втория енергоблок, протестите ще продължат с пълна сила.

Цв. Василев декларира принципни намерения за подкрепа на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244769_%D0%A6%D0%B2.+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD

 На 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), съобщиха от БНБ.

Писмото е с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак" АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия.

Цветан Василев, който вече е обвиняем за източването на банката и е издирван от Интерпол, е информирал централната банка, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.

От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ.

Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект, се казва в съобщението на БНБ.

Втори ден издирват психично болен мъж

http://www.cross.bg/seloto-novkovo-gorno-1428311.html

/КРОСС/ Десетки служители на полицията и жители на село Горно Новково, община Омуртаг, втори ден обикалят околностите на населеното място, издирвайки психично болен мъж. 39-годишният жител на селото е бил видян последно в събота, 30 август, около 22:30 ч. Кметът на селото Мехмед Мехмедов потвърди, че мъжът днес е бил обявен за местно издирване. Според информация на Дарик, Хасан Хасанов страда от епилепсия. В събота в Горно Новково се проведе съборът за автентичен фолклор и в селото е имало доста хора от цялата страна. Близките на мъжа се притесняват, че той почти не е можел да говори и не е можел да обясни кой е, ако се е загубил. За издирвания мъж са уведомени кметовете на съседните села. Кметът на Горно Новково е успял да снабди издирващите и с бинокли. Според него Хасанов не изчезва за първи път. Преди години пак по време на събора, се е изгубил, но е бил намерен още същия ден.  

Разпада ли се АБВ в родното на Първанов Ковачевци? Вижте какво казва кмета на единственото населено място, където АБВ е първа политическа сила!

http://www.zapernik.com/politika/razpada-li-se-abv-v-rodnoto-na-purvanov-kovachevci-vijte_33983/

ZaPernik.com дочу, че АБВ се разпада в сърцето си. Ковачевци е единственото място в България, където АБВ е първа политическа сила. Там Георги Първанов членува. Кметът на Ковачевци Васил Станимиров е голямата работа там. Но го няма в листата на АБВ. Потърсихме го да го попитаме защо?!

- Листата на АБВ излезе, но вас ви няма в нея. Нито на избираемо място, нито по - долу. Защо не фигурирате в листата?
Защото съм кмет.

- Но...

Продължава

Напрежението в Бобов дол ескалира! Миньорите остават без заплати

http://pik.bg/напрежението-в-бобов-дол-ескалира-миньорите-остават-без-заплати-news220335.html

Напрежението в Бобов дол ескалира! Миньорите остават без заплати

Хората в мини "Бобов дол” са в стачна готовност заради забавени заплати. Ръководството на "Въгледобив Бобов дол”, подкрепено от работници, поиска държавата да преосмисли решението си от преди дни да спре един от блоковете на местния ТЕЦ. Ако той бъде затворен, това ще доведе до масови съкращения в мината, съобщава Нова ТВ. 

Миньорската стачка засега спира. Решението дойде този следобед след дълъг разговор между ТЕЦ „Бобов дол”, МОСВ и Енергийният системен оператор. На срещата конкретни мерки не бяха взети. Стана ясно само, че ще се преговаря, докато и трите страни не бъдат удовлетворени.

От днес работата на миньорите от рудник „Бабино” ще е намалее наполовина. Причината са намалените доставки към ТЕЦ „Бобов дол” заради забрана за работа на един от блоковете. И миньори, и ръководство се притесняват от съкращения.

Миньорите обявиха, че са със забавени плащания от месец и половина и обвиниха затова Екоминистерството, което спъва работата на ТЕЦ-а, а от там и на мината. Други обаче признаха, че заплатите са нередовни от много време.

От мината обявиха, че протестите са изцяло по инициатива на миньорите. Визитата на председателя на „България без цензура” Николай Бареков дни преди петъчния протест била съвпадение. Миньорите все пак обявиха, че на изборите ще бъдат с този, който запази работните им места.

От миньорския синдикат обявиха, че ако МОСВ не отстъпи и не разреши дейността и на втория енергоблок, протестите ще продължат с пълна сила.

Опознайте тънкостите на Spring и използвайте пълните му възможности.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244768_%D0%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Spring+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5

 01 септември 2014 г. – Luxoft (NYSE:LXFT), водещ доставчик на услуги в областта на разработката на софтуер и иновативни IT решения за клиенти по целия свят, ще проведе на 11 септември 2014 г. поредно издание от своята серия технологични уебинари, с водещ лектор известния IT специалист Евгени Борисов.

Евгени Борисов е лектор с многогодишен опит и собственик на консултантска агенция InWhite, който за първи път ще се представи в поредицата технологични уебинари на Luxoft с лекция на тема: "Spring the Ripper.”  Евгени е убеден, че само ако наистина познавате в детайли Spring, инструмента за RTS (стратегии в реално време) с отворен код в компютърните игри, можете да се възползвате максимално от предоставената функционалност. От 2001 г. до сега Евгени Борисов е работил като Java Developer, Team Leader, Java Architect и Java Trainer. Неговата фирма InWhite Consultancy е специализирана в иновативни технически решения, базирани на: Java, JEE, Spring, Gradle, Maven, Jenkins, Artifactory, CI, TDT (JUnit, Spock) и Groovy.

Серията от технологични уебинари на Luxoft (LTS) предоставят на IT професионалистите по целия свят възможността да споделят своя опит, създавайки глобална образователна платформа IT Knowledge.  LTS е следващото поколение образователна инициатива, насърчаваща споделянето на опит между експерти в областта на отворения код. Желаещите да участват в нея могат да се регистрират в www.Luxoft.com или да участват в уебинарите чрез Youtube канала на Luxoft .

В тази сесия Евгени Борисов ще обясни какво трябва да знаем за Spring и ще акцентира на това че, за да използвате Spring по най-ефективния начин, вие трябва да познавате с детайли начина му на работа. Само когато наистина сте опознали в дълбочина Spring, ще можете оптимално да използвате възможностите на платформата. Вие ще можете да персонализирате Spring в съответствие с характеристиките на вашия проект, за да постигнете най-добрите резултати и да решите всеки проблем, без да се налага да използвате Spring-support център.

По време на презентацията ще се разискват и представят с примери следните въпроси:

• Как въздейства Spring върху производителността на вашето приложение?

• На колко фази е разделен жизненият цикъл на Spring?

• Какво представлява ApplicationContext?

 

• "Не мога да го направя със Spring!" - Или – А може би можете?

Регистрация за уебинара с гост-лектор Евгени Борисов:  www.luxoft.com/lts

Повече информация за Luxoft Technology Series може да видите на нашия специален уебсайт  www.luxoft.com/lts

 

 

# # #

За Luxoft:

Luxoft е водещ доставчик на услуги в разработка на софтуер и иновативни IT решения в глобален мащаб, обслужващ основно големи международни корпорации. Компанията предоставя услуги в проектирането, разработката, тестването и поддръжката на мащабни софтуерни решения и консултации в сферата на ИТ технологиите. Решенията на Luxoft се базират на специално разработени продукти и платформи, които влияят пряко върху бизнес резултатите на клиентите, увеличават бизнес ефективността, предоставят информационна сигурност и надеждност, и непрестанно се допълват с нови разработки. Luxoft оперира в 14 страни, притежава 17 центъра по целия свят и 22 представителства, в които работят над 8,000 души според последните данни. Централата на Luxoft се намира в Цуг, Швейцария и нейните акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

За повече информация:  www.luxoft.com

Волейболистите стартираха с устремна победа на Световното!

http://www.bnews.bg/article-115261

"Лъвовете" се наложиха над опонентите си с 25:16, 25:17, 25:21 в отделните геймове и като цяло седяха доста стабилни на терена.

Задържаха 31-годишен варненец за телефонна измама

http://www.moreto.net/novini.php?n=262785

На 29 август е подаден сигнал от 87-годишна жена от гр. Варна за това, че неизвестно лице е позвънило на домашния й телефон, представило се е за полицейски служител и я е въвело в заблуждение, че неин роднина е претърпял инцидент и се нуждае от лечение.

Предстои хармонизиране на наредбите за проектиране на пътища и на комуникационно-транспортни системи с европейските правни норми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244767_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+

 Работна група под председателството на  заместник-министъра на регионалното развитие Ангел Петров ще предложи промени в  Наредба № 1, регламентираща  техническите изисквания при проектиране на пътища и в Наредба №2 - за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии от ЗУТ. Двата документа, които не са актуализирани повече от 10 години,  трябва да бъдат синхронизирани със съвременните европейски изисквания.

Сред експертите, които ще предложат изменения в наредбите, са включени представители на Министерството на регионалното развитие, Министерството на инвестиционното проектиране, Агенция „Пътна инфраструктура“, Българската Браншова Асоциация Пътна Безопасност, академичната общност  и др.  До 15 септември те трябва да предложат варианти за актуализиране на изискванията за пътно проектиране  и повишаване на пътната безопасност. След това текстовете ще бъдат обсъдени от Обществения съвет към Министерството на регионалното развитие. 

Паси: Ресор „Бюджет и финанси" ще принуди България да се присъедини към Еврозоната

http://www.cross.bg/bulgariya-georgieva-kristalina-1428310.html

/КРОСС/ Ресорът „Бюджет и финанси" в ЕК, който може да получи Кристалина Георгиева, може да се окаже трамплин към още по-сериозни позиции в Европейския съюз и да ускори влизането ни в Еврозоната. Така експерти коментират информацията на Нова телевизия, че на Кристалина Георгиева е предложен именно този пост. „Кристалина Георгиева беше силен кандидат, но за съжаление България е слаб кандидат за тази позиция", смята Соломон Паси. „Това, че българско име беше в конкуренцията, е успех за България. То вдига позицията ни в преговорите за разпределение на ресори и отговорности в новата Комисия", смята Кристалина Георгиева. А позицията ни се е вдигнала до един от най-сериозните ресори - „Бюджет и финанси". Макар и засега неофициално. „Това, което мога да кажа със сигурност, е, че ще бъде значителна ролята и че аз ще работя така че да помагам за доброто име на страната ни", заяви Георгиева. „Би било много силен знак за България, ако получим този пост", смята Соломон Паси. „Ако българин получи този портфейл, морално и политически би принудило България да се присъедини към Еврозоната". Еврокомисарите нямат право да искат или да приемат инструкции от никое правителство. Или поне това е записано в договора за Европейския съюз. Независимостта си подчертават и с няколко чисто протоколни и неписани правила. Например - комисар никога не бива да казва „моята страна"

Държавата емитира ДЦК за 300 млн. лв. на вътрешния пазар

http://econ.bg/Новини/Държавата-емитира-ДЦК-за-300-млн-лв-на-вътрешния-пазар_l.a_i.564936_at.1.html

Новия емисия от държавни ценни книжа ще проведе финансовото министерство следващата седмица. От ведомството ще потърсят от вътрешния пазар 300 млн....

Проф. Георги Близнашки, служебен премиер: Целта на моето правителство е финансовата стабилизация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244766_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8%2C+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1

 В края на август 2014 проф. Георги Близнашки има точно обратната гледна точка към площад "Независимост", на който и той десетки пъти бе заставал в продължилия над година протест срещу предишното управление. Сега гледа площада през прозорците на кабинета на министър-председателя. Проф. Близнашки е служебният премиер в правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев след оставката на Пламен Орешарски. По-малко от месец след като встъпи в длъжност, приема поканата на "Дневник" за интервю. Седмицата е гореща заради скандала около "Визия 2020" и разликите в позициите на премиера и военния министър Велизар Шаламанов. Това е и основната тема, по която разговаряме на срещата с него и изясняваме какво се е случило, каква е позицията му, какво предстои по стратегическия документ. След това професорът отговаря на въпросите на "Дневник" писмено.

Доколко самостоятелно вземате решенията и доколко те са ви наложени от президента Росен Плевнелиев?

- По принцип моите политически решения са си мои собствени, но се стремя да оставам в рамката, очертана от президента на републиката, под наслов "Приоритети и задачи на служебното правителство", обявена при нашето встъпване в длъжност. Освен всичко друго двамата заедно с държавния глава полагаме усилия да възстановим една стара традиция за регулярни срещи между президента и министър-председателя, на които взаимно се информираме за нашите намерения и съгласуваме нашите позиции. Това се прави навсякъде по света в държавите с развита парламентарна форма на управление. Съдържанието на тези срещи "на върха" по общо правило е конфиденциално, но позволява институциите да работят нормално. Много ми се иска тази традиция да бъде запазена и занапред да придобие траен характер.

Разминахте се в позицията за "Визия 2020" с президента?

 

- Не, не сме се разминали, макар че се появиха множество спекулации в печатните и електронните издания по този повод. И двамата смятаме, че текстът, внесен от министъра на отбраната, е само работен вариант, който подлежи на последваща редакция. Доколкото в качеството си на министър-председател нося политическата отговорност за този текст, то аз настоях той да бъде оттеглен и преработен, за да придобие завършения характер на един стратегически документ. Необходимо е да се прави разлика между национална стратегия и политическа публицистика. Така или иначе, служебното правителство ще подготви само един проект, който по-късно ще бъде внесен в Народното събрание и основните политически сили ще могат да се произнесат по него.

Според вас Русия заплаха ли е за националната сигурност на България? Какво ви притесни във "Визия 2020" и на кое искате редакция?

- Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство. Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план. Ние не се намираме в информационна война с Русия. Друг е въпросът, че вътре в нашата страна съществуват влиятелни политически и делови кръгове, които отстояват и прокарват чужди геополитически интереси. Но това си е наш вътрешен проблем, а не проблем на нашите взаимоотношения с Русия. Освен това трябва да се прави разлика между рискове и опасности, когато говорим за националната ни сигурност. Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България.

Трябва ли България да покани войски на НАТО на българска територия, за да гарантират сигурността на страната във връзка с разрастващия се конфликт между Украйна и Русия?

- Не мисля, че има такава необходимост, макар че може да се мисли за укрепване на позициите на НАТО в нашата страна. По-важно е друго, а именно нашите съюзници да ни съдействат финансово, материално и логистично за модернизацията на българската армия и за укрепването на нейната боеспособност.

Как ще отговорите на обвиненията, че назначенията ви са партийно обвързани?

 

- Това просто не е така. Ние се опитваме да стабилизираме основните сфери на обществения живот и отделните ресори на управлението, като назначаваме хора, професионалисти в своята дейност. Вече заявих, че при смяната на областните управители, които по дефиниция са политически назначения, ние няма да надхвърлим половината от общия им брой. Във всеки случай ние се стремим да издигаме хора с богат административен опит и доказани способности, които не са били активно ангажирани с основните политически партии в страната. Освен това не ни вършат работа областни управители, които възнамеряват да излязат в отпуска, за да участват в изборите. Няма да допусна такъв компромис.

Има ли реванш срещу БСП чрез чистка в администрацията?

- Няма такава чистка. Това е една пресилена предизборна риторика от страна на БСП, които, вместо да решават собствените си вътрешнопартийни проблеми и да търсят диалог с гражданите, предпочитат да нападат за щяло и за нещяло служебното правителство. Отново ще повторя, че служебното правителство няма никакво намерение да се превръща в страна при предстоящите парламентарни избори. Точно обратното, нашият стремеж е да създаваме равни условия за политическата изява на всички участници в предизборната надпревара.

Много промени се свързват с ГЕРБ и тяхно влияние - общувате ли с Борисов?

- Лично аз мога да гарантирам, че на национално равнище избягваме да назначаваме на отговорни постове партийно оцветени лица. Друг е въпросът, че през последната година бяха прогонени много доказани и авторитетни професионалисти, някои от които ние връщаме на работа, но не мисля, че по този начин обслужваме интересите на една или друга партия. Що се отнася до общуването ми с Бойко Борисов, то мога да кажа, че проведохме един-единствен телефонен разговор, в който той категорично подкрепи нашата позиция да не се назначават партийни функционери в държавната администрация.

Вие ли одобрявате всяко назначение?

- Стремя се да проучвам всички кандидатури, но в повечето случаи се налага да разчитам на сътрудниците от моя политически кабинет. Те вършат своята работа изключително прецизно и отговорно.

Каква е оценката ви за компетентността на администрацията, която заварвате?

- Не е особено висока. Но само да припомня, че и моят предшественик не беше никак доволен от кадровите назначения на собственото си правителство, както се изрази преди време на пленум на БСП.

Как правителството ще се справи с ключовата си задача - честни и добре организирани избори?

 

- Както знаете, поех пряко отговорността за подготовката и произвеждането на изборите. Всеки мой работен ден започва с кратко заседание на работна група по тези въпроси. Наред с това веднъж седмично се събира при мен и междуведомствената експертна работна комисия, а от миналата седмица заработи и Изборният борд, където са представени над 40 неправителствени организации. Така че подготовката на изборите върви в пълен ход, като през цялото време си взаимодействаме с ЦИК. Тепърва предстои предизборната кампания, за началото на която подготвям специално обръщение към политическите партии с призив за толерантна и позитивна предизборна борба.

Избирателите отново се оказаха близо 7 млн. -означава ли това, че не са изчистени списъците?

- Избирателните списъци са изчистени. Имам уверението на служба ГРАО, че в тях няма да бъдат оставени т.нар. мъртви души. Проблемите идват от това, че много наши сънародници живеят зад граница, а далеч не всички ще упражнят своето активно изборно право. Правим всичко възможно да се отворят повече изборни секции зад граница, за да насърчим тези наши сънародници да участват в изборите.

Не са ли много амбициозни намеренията ви за краткия мандат? Кои са трите ви основни цели?

- Амбициозни или не, ние възнамеряваме да изпълним задачите, които бяха поставени пред служебното правителство. Няма съмнение, че ние трябва да стабилизираме страната, като положим усилия да преодолеем кризисните явления в редица сфери на обществения живот - финанси, банково дело, енергетика и т.н. Това първо, едва върху тази основа може да разчитаме, че ще съумеем да нормализираме политическата ситуация в страната и да произведем въжделените честни и свободни избори. Най-сетне ние трябва да продължим редица ключови реформи, като освен практическите мерки, които неизбежно предприемаме, ще се наложи да разработим и няколко законодателни инициативи, свързани с актуализацията на бюджета, изборната реформа и пряката демокрация.

Имате ли капацитет да управлявате още, ако след изборите не се стигне до съставяне на правителство и се отиде на нови избори?

- Капацитет имаме, но нямаме финансови ресурси. Най-добрият вариант за България е след изборите да се излъчи силно политическо правителство, което да разполага с широка парламентарна подкрепа. Но, както се казва, всичко зависи от волята на суверена, която ще се изяви на 5 октомври т.г.: Vox populi, vox Dei.

Как гледате на идеята за кратък мандат на следващото правителство и свикване на Велико народно събрание? Трябват ли промени в конституцията и какви?

 

- Моето мнение е, че конституционна реформа е необходима, но тя трябва да стане, без да се свиква Велико народно събрание. И това е така, защото свикването на Велико народно събрание е необходимо единствено и само за смяната на формата на държавно управление. Самият аз съм противник на монархията, а заедно с това не споделям идеята за въвеждането на президентска република. Всякаква друга ревизия на конституцията може да бъде извършена и от обикновеното Народно събрание, стига да се постигне необходимото съгласие.

Постът на конституционен съдия бъдеща цел ли е за вас?

- Не и в тази фаза на моя живот. Нека припомня, че три пъти са ми предлагали такава номинация, но досега винаги съм отклонявал тези предложения. Когато приключи моят ангажимент с правителството, възнамерявам да се върна обратно в университета, за да продължа моята преподавателска кариера и изследователска дейност. Професорската катедра по конституционно право е най-високата катедра, за която съм си мечтал. Гордея се, че съм постигнал тази цел, а моята академична дейност ми носи огромно удовлетворение. 

Протести заради КТБ блокираха движението пред Народното събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275023

Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Около 80 души протестират срещу искането на БНБ за изкуствен фалит на КТБ.
Недоволните граждани държат лозунги, на който пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „ БНБ – Бездействие и наглост”. Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Около 80 души протестират срещу искането на БНБ за изкуствен фалит на КТБ. Недоволните граждани държат лозунги, на който пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „ БНБ – Бездействие и наглост”.

Вложители в КТБ излязоха на протест в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_383179.html

Около 80 души протестират в София с искане за незабавно отваряне на КТБ. Демонстрантите спряха движението на коли по столичния бул. „Цар освободител” пред сградата на Народното събрание, съобщава агенция „Фокус”. Протестиращите изразяват недоволството си, че БНБ още не е изплатила гарантираните влогове до 100 000 евро във влог.  Демонстрантите скандират „Мафия” и „Върнете ни парите”. Гражданите издигнаха лозунги с надпис „Искров, ще те държим лично отговорен” и „ БНБ – Бездействие и наглост”.  Начело на протестиращите има плакат, на който пише: „Върнете доверието в българските банки, върнете доверието в държавата”. Надписът е изобразен върху трикольора. Това не са първите протести с подобно искане. През август имаше няколко демонстрации с искане за отваряне на КТБ, в които участваха стотици граждани.

Наблюдателите на изборите били купени гласоподаватели

http://pik.bg/наблюдателите-на-изборите-били-купени-гласоподаватели-news220334.html

Наблюдателите на изборите били купени гласоподаватели

Основателни са съмненията, че наблюдателите на изборите са купени гласоподаватели. Това каза пред Радио „Фокус” Димитър Димитров – експерт по изборно законодателство и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

Проблемът с наблюдателите има значение, защото регистрирането на 60 хил. такива, предполага масово присъствие на служебни лица в почти всяко изборно помещение, каза Димитров. Той обясни, че разликата между наблюдателите и застъпниците е формална. „В изборния кодекс, макар че е записано в различни членове – отделни функции на наблюдателите и на застъпниците, разлика няма. Функционално, те имат едни и същи права и могат да извършват едно и също в изборния ден – когато влязат в изборното помещение, да се легитимират пред комисията и да съблюдават дали се изпълнява законът. В края на изборния ден и двете категории могат да получат ксерокопие от протокола“.

Според Димитров, и застъпниците, и представителите на партии всъщност са функционално безполезни. „В края на краищата, у нас изборната администрация се изгражда на партиен принцип, на квотен принцип. Смисълът на това изграждане е представителите на партиите – членове на комисиите, взаимно да се контролират“, обясни Димитър Димитров. Според него е факт, че предимство при регистриране на наблюдатели имат партиите, които разполагат със значителен финансов ресурс. В този смисъл се нарушават правата на останалите участници, а като цяло и на избирателите, обясни Димитров.

След вампирката Робърт Патинсън си избра певица за гадже

http://www.bnews.bg/article-115243

Звездата от филмовата поредица "Здрач" бил заснет заедно с британската певица и композитор Еф Кей Ей Туигс.

Протестиращи заради КТБ затвориха движението по "Царя" пред Народното събрание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275005

Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Около 80 души протестират срещу искането на БНБ за изкуствен фалит на КТБ.
Недоволните граждани държат лозунги, на който пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „ БНБ – Бездействие и наглост”. Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Около 80 души протестират срещу искането на БНБ за изкуствен фалит на КТБ. Недоволните граждани държат лозунги, на който пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „ БНБ – Бездействие и наглост”.

Рязко се е увеличил броят на умрелите от "син език" животни

http://www.moreto.net/novini.php?n=262801

572 са умрелите от болестта „син език” животни в Смолянска област, каза за Фокус д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян. Миналия понеделник – 25 август, броят на умрелите бе 300 и в рамките само на една седмица са умрели още 272 животни.

70 са отворените ценови оферти за строителство по проекта за енергийно обновяване на жилищата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244765_+70+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D

 В Министерството на регионалното развитие днес бяха отворени ценовите оферти на 57 дружества, допуснати до процедурата за избор на изпълнител на строително – монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013“.  

70 е общият брой на отворените ценови оферти по седем обособени позиции в процедурата. Всяко дружество може да кандидатства максимум по две позиции.

Предстои комисията да извърши проверка на офертите на допуснатите участници и в срок до 20 септември да обяви резултатите.

 Строителнително - монтажните работи по сградите, които ще се финансират, в рамките на проекта, включват подобряване на енергийните характеристики на сградните ограждащи конструкции и елементи чрез обновяване с високотехнологични топлоизолационни системи; повишаване на ефективността на системите за отопление, вентилация и охлаждане в сградите и на системите за горещо водоснабдяване; повишаване
 ефективността на системите за управление на топлоподаване и регулиране на топлината в сградите. 

Изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ се финансира с общо 50,1 млн. лв.по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени минимум 180 многофамилни жилищни сгради. 

Тон пелети за ЧРД на Катето Евро

http://www.monitor.bg/article?id=441683

Катерина Евро получи доста нестандартен подарък за рождения си ден от своя син Александър Кадиев. Носителят на „Икар” й подсигури топла зима с един тон пелети.

Вложители в КТБ протестират пред Народното събрание

http://econ.bg/Новини/Вложители-в-КТБ-протестират-пред-Народното-събрание_l.a_i.564935_at.1.html

Протестиращи спряха движението по столичния бул. "Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание Вече близо 100 души протестират срещу...

Бум на бързи кредити заради 15-и септември

http://www.cross.bg/krediti-burzi-firmite-1428309.html

/КРОСС/ Бум на бързи кредити заради първия учебен ден. Според асоциацията на фирмите, даващи такива заеми, средният им размер е около 500 лева. Причината за този бум е, че родителската треска за пазаруване на дрехи, пособия и помагала за учениците се засилва, съобщава Нова телевизия. Според кредитните институции ученикът не само излиза скъпо, но и родителите теглят кредити, за да го подготвят. Практиката на фирмите за бързи кредити сочи , че има повече раздадени пари за 15 септември, като очакванията са те да се увеличат още.  

Ром кла боксьорче заради гадже

http://frognews.bg/news_75523/

Животът на наръгания с кухненски нож Евгени се решава в момента. Тийнейджърът, който е боксьор в спортно училище, е на операционната маса, като никой не се наема да прогнозира какви са шансовете му да оцелее.

Галерия "Лоранъ"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244764_%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%22%D0%9B%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8A%22

 Галерия "Лоранъ"

Ви кани на изложбата
 
"Социалистическо или Тоталитарно изкуство"
9 септември - 9 октомври 2014
Откриване: 8 септември 2014, 18:30 часа




София, ул. "Оборище" 16

80 клиенти на КТБ спряха движението пред Народното събрание, викат срещу Искров, Порожанов и Плевнелиев (обновена)

http://pik.bg/80-клиенти-на-ктб-спряха-движението-пред-народното-събрание-викат-срещу-искров-порожанов-и-news220332.html

80 клиенти на КТБ спряха движението пред Народното събрание, викат срещу Искров, Порожанов и Плевнелиев (обновена)

Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар Освободител”, пред сградата на Народното събрание, предаде  „Фокус”.

Около 80 души протестират срещу опцията КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Недоволните граждани държат лозунги, на които пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „БНБ – Бездействие и наглост”, "Порожанов, засрами се! Не ни подхвърляй трохи!".

Протестът премина и пред президентството заради изказвания на Росен Плевнелиев.

"Това е гавра с нас, поредната марионетка, която изпълнява явно някакви задкулисни игри. Иначе не мога да си представя как в 21 век в България могат да се изправят и да ни говорят да си вземем от собствените пари по 500 лв., каза Павлина, цитирана от БГНЕС.

Жената има рядка болест и лекарствата й на месец струват между 300- 500 лв. "Порожанов да се оттегли, не може да се справи. Това са шепа некадърници", каза тя и добави, че е доцент доктор на науките, събирала спестяванията си с 38 години работа. Оцелява благодарение на съпруга си и дъщеря й в чужбина, която изпраща пари. Сред протестиращите бе и бременната в 7-ми месец жена, която също успява благодарение на човека до себе си, но и при нея всичките й пари са в КТБ. Жената е категорична, че невинни в ситуацията няма и това е една колективна вина на много институции, сред тях и прокуратурата.

Протестиращите бяха и явно афектирани от думите на президента, че КТБ е изолиран случай. Чуха се изказвания, че е срамота за един президент да заеме позиция, която да не е в подкрепа на неговия собствен народ. "Кой е той, че да дава мнението за КТБ дали е изолиран случай?!" питаха протестиращите. Чуха се и изказвания, че Плевнелиев не е техният президент и че и те са също толкова българи колкото и всички други.

Много въпроси бяха зададени днес от протестиращите за държавния глава: За кого работите, г-н президент? Той президент на народа ли е? Протестиращите поискаха отново и съд за всички виновни, които ограбили вложителите в КТБ.Те заявиха, че Плевнелиев не е техният президент и че той самият е изолиран случай.

Протестното шествие се води от мъж, държащ плакат, които гласи „Върнете доверието в българските банки, върнете доверието в държавата”. Надписът е изобразен върху трикольора. Протестиращите скандират „Мафия” и „Върнете ни парите”.

Има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите се оплакват от това, че БНБ още не е изплатила гарантираните влогове до 100 000 евро.

80 клиенти на КТБ спряха движението пред Народното събрание

http://pik.bg/80-клиенти-на-ктб-спряха-движението-пред-народното-събрание-news220332.html

80 клиенти на КТБ спряха движението пред Народното събрание

Протестиращи спряха движението по столичния бул. „Цар освободител”, пред сградата на Народното събрание, предаде  „Фокус”.

Около 80 души протестират срещу опцията КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Недоволните граждани държат лозунги, на който пише „Искров, ще те държим лично отговорен”, „БНБ – Бездействие и наглост”.

Протестното шествие се води от мъж, държащ плакат, които гласи „Върнете доверието в българските банки, върнете доверието в държавата”. Надписът е изобразен върху трикольора. Протестиращите скандират „Мафия” и „Върнете ни парите”. Има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите се оплакват от това, че БНБ още не е изплатила гарантираните влогове до 100 000 евро.

„Благородни“ билети по 1000 лева пуска ЦСКА за контрола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274989

ЦСКА ще пусне в продажба и по-скъпи билети за контролата с „Металург“ (Донецк) на цени от 100, 500 и дори 1000 лева за по-заможни привърженици.
ЦСКА ще пусне в продажба и по-скъпи билети за контролата с „Металург“ (Донецк) на цени от 100, 500 и дори 1000 лева за по-заможни привърженици. "Лично аз ще си купя от най-скъпия билет, за да дам пример. Всички, които си закупят от тези благородни билети, ще получат екипи на отбора. Очаквам поне 100 души да си купят от тези билети,

Волейболистите се разправиха с Мексико - 3:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274994

България преброи набързо до три на испански - уно, дос, трес, и прегази Мексико с 3:0 (16, 17, 21) на старта на световното по волейбол.

В полупразната зала в Гданск интрига нямаше, а българите приключиха първата мисия на турнира за 86 минути. Нашите излязоха на игрището след анонса на диктора в залата: "Българите играят на световно за 17-и път, България преброи набързо до три на испански - уно, дос, трес, и прегази Мексико с 3:0 (16, 17, 21) на старта на световното по волейбол. В полупразната зала в Гданск интрига нямаше, а българите приключиха първата мисия на турнира за 86 минути. Нашите излязоха на игрището след анонса на диктора в залата: "Българите играят на световно за 17-и път,

ДАНС затвори всички детски градини в Тетевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_383176.html

Днес бяха затворени принудително всички детски градини в Тетевен, съобщи Нова тв. ДАНС е иззела офертите на петте фирми, кандидати за доставчик на храна през новата учебна година, след като досегашният доставчик отказа да продължи договора си, който изтече през август. Десетки майки и деца се събраха пред общината на протест. Решението е да се намерят фирми, които да доставят храната за неопределен срок на всичките 13 детски заведения. Дотогава обаче всички детски градини и социални заведения остават затворени. Март месец тази година ДАНС задържа кметът на Тетевен - Милен Милев, за длъжностни престъпления.

Първа победа за волейболните национали на световното в Полша

http://offnews.bg/news/n_1/n_383175.html

Българският национален отбор по волейбол започна по перфектен начин участието си на Световното първенство. Момчетата на Пламен Константинов се справиха без проблеми със съпротивата на Мексико - 3:0 гейма (25:16, 25:17, 25:21). Успехът бе първи в официален мач за Пламен Константинов като селекционер на България. В мач от II кръг България излиза срещу Канада в сряда, 3 септември, от 14,00 часа. В първата среща от Група С днес Русия срази Канада с 3:0. Първият пробив в мача дойде при резултат 5:4 в полза на България и сервис на Виктор Йосифов, при който на два пъти "лъвовете" трябваше да организират атаки и в крайна сметка Тодор Алексиев завърши успешно разиграването, за да осигури две точки аванс. За разлика от българите, които, по думите на Пламен Константинов, "леко са подценили" съперника, мексиканците добре бяха разучили играта на родните национали и почти винаги посрещаха атаките им с тройни блокади. Въпреки това Николай Пенчев успяваше да отиграе подаванията на Андрей Жеков и чрез него поведохме с 8:6. Мощният сервис на Пенчев и флот сервисът на Светослав Гоцев затрудниха мексиканците и авансът набъбна до 13:7, за да се стигне до 16:10 след атака на Йосифов. До края на гейма българите продължиха с прецизна игра да увеличават аванса си и частта завърши при 25:16. Втори гейм - 25:17 Вторият гейм започна по-равностойно като България имаше аванс от 8:6 на първото техническо прекъсване, но мексиканците успяха да поведат с 14:13, благодарение на две директни точки от сервис. Пламен Константинов взе прекъсване, а след него сервисите на Виктор Йосифов и добрата игра с защита и атака доведоха до три поредни точки и аванс от 16:14. Постепенно българските волейболисти все повече налагаха своето предимство. Пристъпване на триметровата линия на Гера доведе до 20:16 в полза на България, а до края на гейма на паркета имаше само един отбор. Частта завърши с 25:17 за „лъвовете“, които се доближиха на гейм до успеха. Трети гейм - 25:21 България поведе с 8:7 при първото техническо прекъсване. Ас на Цветан Соколов доведе до 10:9. Мексико изравни при 11:11. При 12:12 Мирослав Градинаров смени Николай Пенчев. Андрей Жеков заби ас за 14:14. България поведе с 16:14 при второто техническо прекъсване след атка в центъра на Светослав Гоцев. България дръпна с 3 точки при 18:15. Ас на Цветан Соколов доведе до 20:17. Наставникът на Мексико Серхио Ернандес взе прекъсване. Бомбен сервис на Тодор Скримов даде възможност на Андрей Жеков да пусне топката в атак аза 22:18. Последва ново прекъсване за Мексико. Цветан Соколов атакува над блокадата на латиноамериканците за 23:18. Блокаут на Цветан Соколов изведе България до мачбол при 24:20. Мощна атака на Цветан Соколов от втора линия доведе до успех на България в третата част с 25:21 и до 3:0 в мача. БЪЛГАРИЯ - МЕКСИКО  3:0 (25:16, 25:17, 25:21) БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро Старши-треньор: Пламен Константинов МЕКСИКО : Педро Ранхел, Даниел Варвар, Карлос Гера, Хорхи Кинонес, Самуел Кордоба, Томас Агилера - Хесус Ранхел-либеро Старши-треньор: Серхи Ернандес

България стартира с убедителна победа на Световното по волейбол

http://www.mediapool.bg/bulgaria-startira-s-ubeditelna-pobeda-na-svetovnoto-po-voleibol-news224360.html

Българският национален отбор по волейбол започна с победа участието си в Световното първенство по волейбол за мъже, провеждащо се в Полша.   Българите бяха убедителни и без особени усилия стигнаха за около час и половина до 3:0 гейма (25:16, 25:17, 25:21) срещу Мексико в първия си мач от груповата фаза на турнира..   Това бе дебют в официален мач за новия национален треньор – някогашния капитан на отбора Пламен Константинов. Неговите предварителни притеснения за подценяване на противника не се оправдаха в зала "Ерго Арена" в Гданск.   Титулярният състав на България бе: Андрей Жеков, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).   С най-много точки, по 16 завършиха мача Алексиев и Соколов.   По-рано в понеделник в първата среща от нашата група Русия би с лекота Канада също с 3:0 (25:21, 25:19, 25:21). По-късно предстои мачът между останалите два отбора в групата - Китай и Египет.

Чехия и Словакия с обща система за охрана на въздушното пространство

http://www.cross.bg/slovashkite-shvetziya-chehiya-1428308.html

/КРОСС/ Чехия и Словакия се договорили да създадат обща система за охрана на въздушното пространство на двете републики. Съответна декларация била подписана в Братислава от държавните секретари на отбранителните ведомства Даниел Коштовал и Милош Котерец, предава Гласът на Русия. Трети подпис по документа поставил държавният секретар на министерството на отбраната на Швеция Карл фон дер Еш. Това е свързано с факта, че документът предвижда преговори с правителството на Швеция за възможно арендуване от словашките ВВС, по примера на чешките колеги,на свръхзвукови изтребители Jas 39 Gripen, а също участие на шведски специалисти в адаптирането на инфраструктурата на словашките ВВС към използването на тези самолети.  

Турция извика американски дипломат заради обвинения в шпионаж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372643_turciia_izvika_amerikanski_diplomat_zaradi_obvineniia/?ref=rss


Турското външно министерство е извикало в понеделник американският шарже д'афер, най-високопоставеният щатски дипломат в момента в страната, заради доклад, публикуван в медиите, според който САЩ шпинонират Турция. Това е съобщил вицепремиерът Бюлент Арънч, цитиран от агенция "Ройтерс".

В неделя германското списане "Шпигел" публикува статия, базирана на разкритията на бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън, според която Агенцията за национална сигурност (NSA) и...

Адска тапа на границата ни с Гърция

http://pik.bg/адска-тапа-на-границата-ни-с-гърция-news220331.html

Адска тапа на границата ни с Гърция

Опашки се образуваха по границата с Гърция. Зрител на Би Ти Ви изпратил на медията снимки, които показват, че преминаването на граничния пункт Кулата става бавно. От МВР потвърдиха, че в понеделник трафикът е натоварен.

Според Гранична полиция обработката се бави и заради многото деца, които напускат страната ни.

По това време на годината цените на почивките в южната съседка започват да падат. Според специалисти в туристическия бранш те се понижават средно с 15%.

Проф. Иван Добчев: Успехът идва с воля, зъбатост и непреклонност!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274959

И тази година "Аполония" не измени на започнатата преди няколко години традиция - срещи с известни имена от българката култура под мотото "Цената на успеха". Първата от тях бе в неделя с проф. Иван Добчев, един от създателите на Театрална работилница "Сфумато". Ден след представленията на "Антигона", копродукция на Театър "София" и Фондация... И тази година "Аполония" не измени на започнатата преди няколко години традиция - срещи с известни имена от българката култура под мотото "Цената на успеха". Първата от тях бе в неделя с проф. Иван Добчев, един от създателите на Театрална работилница "Сфумато". Ден след представленията на "Антигона", копродукция на Театър "София" и Фондация...

Направиха къщичка за книги в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262747

По инициатива на библиотеката при читалище „Просвета 1927” и с помощта на доброволци бе направена Къщичка за книги, научи Moreto.net. Тя е поставена в парка на квартал Аспарухово на алеята до детския кът. В къщичката е поставена разнообразна литература за всяка възраст.

Концертът на Андреа Бочели с неуредени авторски права

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244763_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B

 Организаторите на концерта на прочутия италиански тенор Андреа Бочели, който се състоя тази неделя на Стадион Българска армия, не са уредили авторските права за провеждането му.

European Event Service нямат подписан договор с МУЗИКАУТОР и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права – МУЗИКАУТОР. European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа.

Преди концерта МУЗИКАУТОР алармира за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество – SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта. Италианското дружество, което защитава правата на авторите, изрази пълното си недоумение как е възможно един от най-мащабните концерти в страната ни да е с неуредени права.

„Крайно време е Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата“, коментира Ясен Козев, председателят на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР.

Според Иван Димитров, изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР е недопустимо в държава членка на Европейския съюз, в град кандидат за Европейска столица на културата, на стадиона на един от най-големите футболни отбори в страната, да се извърши такова мащабно нарушаване на закона за авторското право и сродните му права. 

Врагът на Путин дошъл да строи у нас, но Русия го спряла

http://www.bnews.bg/article-115260

Софийска градска прокуратура поиска постоянен арест до решението за екстрадиция на сочения за враг на Путин френско-руски гражданин Николай Кобляков. В крайна сметка, съдът реши да му наложи мярка "домашен арест".

Лошите метеорологични условия отменят „Мистерията Еньовден“ в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244762_%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%

 След месеци тренировки и усилена подготовка, танцьорите от трупата на Нешка Робева и музикантите от „Мистерията Еньовден“ няма да успеят да зарадват пловдивската си публика. Лошото време проваля шестото и финално изиграване на сцена на единствения български спектакъл, събрал 10 000 българи за едно представление.

Гостуването на най-грандиозния и мащабен спектакъл „Мистерията Еньовден,“ обявен за 4 септември в Пловдив, се отменя окончателно. Причината е в лошите метеорологични условия, потвърдени за дата на шоуто от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. За място на представлението бе предвиден Античен театър Пловдив, но за съжаление прогнозата за времето ще попречи на неговата реализацията на открито. За датата на спектакъла се очакват валежи, понижения на температурите и значителната облачност, за които метеоролозите сигнализират още от първите дни на месец септември.

Всички закупени билети могат да бъдат върнати след 15 септември 2014 г., а заплатените суми възстановени, съобщиха организаторите на „Мистерията“. За улеснение на всички, закупили билет за спектакъла, не се фиксира крайна дата за възстановяване на парите за шоуто. Те могат да бъдат върнати в обектите от мрежите на TicketPro и Eventim.

България започна с бърза победа на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372713_bulgariia_zapochna_s_burza_pobeda_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол започна с бърза и убедителна победа на световното първенство в Полша. Капитанът Тодор Алексиев и съотборниците му спечелиха с 3:0 (25:16, 25:17, 25:21) срещу Мексико.

Националите напълно оправдаха ролята си на фаворит в срещата и нито за миг не поставиха под съмнение по-големите си качества. Притесненията на селекционера Пламен Константинов за евентуално подценяване останаха без реално изражение на полето в зала "Ерго Арена".
...

Европа и новият световен безпорядък

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/01/2372471_evropa_i_noviiat_svetoven_bezporiaduk/?ref=rss


Коментарът на Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук".

Обединена Европа се разви в период от модерната история, в който разделението на Стария континент между Съветската империя на изток и Западния свят, воден от САЩ, създаде уникални условия на защита над Западна Европа от страна на Америка по логиката на двуполюсния свят и Студената война.

Европейската интеграция се осъществи почти като лабораторен експеримент, ограден и обезопасен от нестабилността и влиянията на...

Въпросът с „мъртвите души" може да бъде решен, смятат социолози

http://www.cross.bg/kuncho-dimitrova-stoiichev-1428307.html

/КРОСС/ "Социолозите знаем, че в България налични избиратели са 5,2-5,3 млн., а не 6,9 млн. души. Много скоро ще бъдем страна, в която списъците са значително повече от населението изобщо, но това не влияе върху резултата от изборите", каза в студиото на БНТ социологът Кънчо Стойчев. За социолога Боряна Димитрова проблемът с „фантомите" е много стар и е въпрос на нормативна уредба и има начини той да бъде решен и това е с активна регистрация. „В малките селища е пределно ясно кои са наличните избиратели в селото и кои работят другаде. Възможността е част от избирателите, които ги няма да бъдат привнесени и да гласуват. Никой от нас няма оценки за това какво може да е това число", обясни тя. Политологът Димитър Аврамов е на мнението, че ако има едно общо качество за политическата класа то това е мързелът и нежеланието да се работи. Така отговори той на въпроса защо вече толкова правителства не правят нищо по въпроса с „мъртвите души" в избирателните списъци. „Мисля, че политиците просто нямат личен интерес от това, а обществото не натиска достатъчно", посочи още Аврамов. По повод започващата предизборна кампания Кънчо Стойчев отбеляза, че въпросът „Кой?" отново витае наоколо. Според него обаче най-важен за едни избори е въпросът „Какво - какво се предлага и какво ще бъде направено?"

Наръгаха с нож тийнейджър в столичния квартал „Левски”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274964

19-годишно момче е наръгано с нож в столичния квартал Левски, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР.
Сигналът за инцидента е получен около 16.00 часа. Извършителят е задържан, а пострадалото момче е настанено в 19-годишно момче е наръгано с нож в столичния квартал Левски, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът за инцидента е получен около 16.00 часа. Извършителят е задържан, а пострадалото момче е настанено в

Новият сезон на „Тайната на голото ми тяло” по TLC представя още вълнуващи истории

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244761_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8+%D1%82%D1%8F%

 Тайната на голото ми тяло” започва на 4-ти септември от 21:00 ч. по ТLC с нов трети сезон в компанията на очарователната психоложка д-р Линда Пападополус. В новия сезон на поредицата проследяваме историите на 10 души. Участниците искат да преодолеят проблемите с телата си, които им пречат да водят нормален живот. Във всеки епизод човек със заболяване или физически недостатък, който го кара да се срамува и страда, се отправя на преобразяващо и мъчително пътешествие към приемането на своето тяло. С помощта на психотерапевта д-р Линда Пападопулос хората постепенно възвръщат самочувствието си и споделят болезнения си проблем с любимитехора.

Поредицата разкрива процеса на лечение и стремежа на героите най-накрая да имат тялото, което да приемат и обикнат. В епизодите се запознаваме с Анна. На тринадесетгодишна възраст тя открива петно на бузата си, което не изчезва и активира кожна реакция – акне розацея. Ще чуем историята на Пам, която страда от болезнени, подуващи се разширени вени. Ще се запознаем и с Тами, която след претърпяна операция, има увиснала и зле изглеждаща кожа.

„Начинът, по който възприемаме тялото си, е свързан с това как мислим, а не с обективната представа как изглеждаме. Ако гледате критично на нещата, които подхранват неувереността ви като мита за красотата и натиска на медиите, ще започнете да се приемате и ще изградите добро самочувствие.”, съветва д-р Линда Пападополус. 

Пикап помете колоездач в Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/pikap-pomete-koloezdach-v-blagoevgrad-6021321

48-годишен колоездач е с политравма след като бе блъснат от рено-пикап в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Плащанията по "Околна среда" могат да се възстановят до октомври

http://econ.bg/Новини/Плащанията-по-Околна-среда-могат-да-се-възстановят-до-октомври_l.a_i.564934_at.1.html

Плащанията на средствата по оперативна програма „Околна среда“ се очаква да бъдат възстановени до октомври. За да се случи това в момента предстои...

Двама младежи се ръгаха с ножове в София, единият е в "Пирогов" с опасност за живота (обновена)

http://pik.bg/двама-младежи-се-ръгаха-с-ножове-в-софия-единият-е-в-пирогов-с-опасност-за-живота-обновена-news220329.html

Двама младежи се ръгаха с ножове в София, единият е в "Пирогов" с опасност за живота (обновена)

Меле между двама 19-годишни тийнейджъри в столичния квартал "Левски" завърши с наръгване, потвърдиха за ПИК от пресцентъра на МВР.

Причината за сбиването е словесен скандал, преминал в бой.

Инцидентът е станал малко преди 16 часа днес, на улица "Безарабие" в квартала.

Пострадалият младеж, който е спортист, е приет с прободна рана в "Пирогов".

В момента хирурзите се борят за живота на момчето, казаха от болницата.

Извършителят е задържан от полицията

Кърваво меле в столичния квартал "Левски" прати тийнейджър в болница

http://pik.bg/кърваво-меле-в-столичния-квартал-левски-прати-тийнейджър-в-болница-news220329.html

Кърваво меле в столичния квартал "Левски" прати тийнейджър в болница

Меле между двама 19-годишни тийнейджъри в столичния квартал "Левски" завърши с наръгване, потвърдиха за ПИК от пресцентъра на МВР.

Причината за сбиването е словесен скандал, преминал в бой.

Инцидентът е станал малко преди 16 часа днес, на улица "Безарабие" в квартала.

Пострадалият младеж е настанен с прободна рана в болница, а извършителят е задържан от полицията.

Как да се спасите от изречението “Нямам какво да облека”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273255

Гардеробът ни прелива от дрехи, някои от които дори сме забравили, че съществуват. Въпреки това всяка сутрин сме изправени пред трудното решение какво да облечем и накрая неминуемо стигаме до изречението “Нямам какво да облека”. Да не говорим, ако бързаме за среща. Тогава в почти всички случаи решаваме, че имаме нужда от нова рокля и наистина няма Гардеробът ни прелива от дрехи, някои от които дори сме забравили, че съществуват. Въпреки това всяка сутрин сме изправени пред трудното решение какво да облечем и накрая неминуемо стигаме до изречението “Нямам какво да облека”. Да не говорим, ако бързаме за среща. Тогава в почти всички случаи решаваме, че имаме нужда от нова рокля и наистина няма

България срази Мексико на старта на Световното по волейбол

http://www.cross.bg/plamen-bulgariya-dvyboii-1428306.html

/КРОСС/ Българският национален отбор по волейбол започна по перфектен начин участието си на Световното първенство. Момчетата на Пламен Константинов безпроблемно надвиха отбора на Мексико с 3:0 гейма (25:16, 25:17, 25:21). България излезе със следния състав: Светослав Гоцев Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев (к), Цветан Соколов, Андрей Жеков и либеро Теодор Салпаров. Извън групата за двубоя останаха Мартин Божилов и Георги Сеганов. Това е вторият двубой за деня от Група С в полския град Гданск, като по-рано днес олимпийският шампион Русия срази с 3:0 Канада и оглави временното класиране с 3 точки. „Лъвовете" на Пламен Константинов имат отличен шанс да се изравят на първа позиция със „сборная", ако оправдаят очакваният и победят считания за аутсайдер мексикански отбор. По-късно днес е последният двубой от Група С между Китай и Египет. Снимка: Булфото, всички права запазени

Военноморските сили набират матроси във Варна и Бургас

http://pik.bg/военноморските-сили-набират-матроси-във-варна-и-бургас-news220328.html

Военноморските сили набират матроси във Варна и Бургас

Военноморските сили набират матроси във Варна и Бургас. До 10.10.2014 г. кандидатите запосочените вакантни длъжности, могат да подадат заявление до командира на Военноморските сили, чрез структурите на Централно военно окръжие (Военно окръжие – Варна, ул. Тролейна 12, тел. 052/57150; 052/759769), пише Moreto.net.

В заявлението си кандидатите могат да посочват до три длъжности.

Конкурсът ще се проведе от 29.10.2014 г. до 31.10.2014 г. във военни формирования 34400-Варна, 34410-Варна или 32140-Варна по график, съобразно броя на кандидатите, научи Moreto.net.

Конкурсът ще включва изпит за определяне на физическата годност, изпит (тест) за обща култура и събеседване.

Съгласно чл.48, т. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, при равен бал на по-предно място се класират кандидати, подписали договор и изпълняващи служба в доброволния резерв.

Кандидатите за матроси (войници), спечелили конкурса се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 32 години с изключение на лицата по чл. 141, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Телефони за информация - 052/552 104, 052/552 103, 052/552 110.

19-годишeн е наръган с нож в столичния квартал Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274958

19-годишно момче е наръгано с нож в столичния квартал „Левски”, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР.
Сигналът за инцидента е получен около 16.00 часа. Извършителят е задържан, а пострадалото момче е настанено в болница.
Тийнейджърът бил боксьор в спортно училище, а предварителна информация сочи за нападател ром на неговата възраст от 19-годишно момче е наръгано с нож в столичния квартал „Левски”, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът за инцидента е получен около 16.00 часа. Извършителят е задържан, а пострадалото момче е настанено в болница. Тийнейджърът бил боксьор в спортно училище, а предварителна информация сочи за нападател ром на неговата възраст от

Корабът за конструкция на "Южен поток" пристига в България тази седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=262802

Корабът за конструкция в морето на тръбата на газопровода „Южен поток” се очаква да пристигне тази седмица в българското пристанище Бургас, пише „Росийская газета”. Корабът „Касторо сеи” идва от Италия, като точната дата за неговото пристигане зависи от метеорологическите условия.

Лондон ще отнема паспортите на заподозрени потенциални джихадисти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372704_london_shte_otnema_pasportite_na_zapodozreni/?ref=rss


Повече правомощия за полицията, отнемане на британските паспорти на заподозредни терористи и предотвратявенето на връщането им в Обединеното кралство – това са част от мерките, предложени от премиера Дейвид Камерън за справяне със заплахата от екстремисти.

"Ужасяващо е, че британски граждани обявиха своята принадлежност към групировки като "Ислямска държава", каза Камерън в речта си пред парламента. Той обяви, че Лондон обмисля специфични правомощиия, които да попречат на терористите...

Първолак с обноски - Учете детето на етикет, без да го превръщате в малък лакей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274934

Всеки помни първия си учебен ден. Моят започна в пет сутринта, защото не можех да спя от вълнение. В девет бях подредена в двора на училището с тъмносиня плисирана пола, бяла риза и огромен букет цветя, зад който едва се виждах. В онези години възпитанието на децата в добри обноски беше нещо важно, затова не си спомням някой специално да ме е ... Всеки помни първия си учебен ден. Моят започна в пет сутринта, защото не можех да спя от вълнение. В девет бях подредена в двора на училището с тъмносиня плисирана пола, бяла риза и огромен букет цветя, зад който едва се виждах. В онези години възпитанието на децата в добри обноски беше нещо важно, затова не си спомням някой специално да ме е ...

Българският отбор по волейбол спечели с 3:0 срещу Мексико

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274928

Българските волейболни национали спечелиха първия си мач от Европейското първенство в Гданск срещу отбора на Мексико с 3:0 гейма.
Лъвовете поведоха с 2:0 гейма срещу Мексико, като латиноамериканците оказаха по-голяма съпротива от първия гейм.
Техническото прекъсване дойде отново при 8:6 за българите, Българските волейболни национали спечелиха първия си мач от Европейското първенство в Гданск срещу отбора на Мексико с 3:0 гейма. Лъвовете поведоха с 2:0 гейма срещу Мексико, като латиноамериканците оказаха по-голяма съпротива от първия гейм. Техническото прекъсване дойде отново при 8:6 за българите,

Българският отбор по волейбол спечели с 3:0 срещу Мексико

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274940

Българските волейболни национали спечелиха първия си мач от Европейското първенство в Гданск срещу отбора на Мексико с 3:0 гейма.
Лъвовете поведоха с 2:0 гейма срещу Мексико, като латиноамериканците оказаха по-голяма съпротива от първия гейм.
Техническото прекъсване дойде отново при 8:6 за българите, Българските волейболни национали спечелиха първия си мач от Европейското първенство в Гданск срещу отбора на Мексико с 3:0 гейма. Лъвовете поведоха с 2:0 гейма срещу Мексико, като латиноамериканците оказаха по-голяма съпротива от първия гейм. Техническото прекъсване дойде отново при 8:6 за българите,

ЕК с препоръки към МОСВ за спрените европари

http://www.cross.bg/sreda-okolna-preporuki-1428305.html

/КРОСС/ Европейската комисия изпрати до Министерството на околната среда и водите писмо с препоръки и изисквания във връзка със спрените средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", съобщиха от пресцентъра на ведомството. Припомняме, ЕК спря парите за България по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие". По „Околна среда" плащанията са спрени още през миналата година, а по „Регионално развитие" в началото на тази, като това поставя под риск около 100 млн. евро. В съобщението на министерството се отбелязва, че на 28 август 2014 година в МОСВ е получено писмо от ЕК, което съдържа допълнителни препоръки и изисквания към системите за управление и контрол. Препоръките са в резултат на проведена одитна мисия на Европейската комисия през месец май 2014 г. Екипът на министерството е в непрекъснат контакт с ЕК и предстои период на интензивни преговори на експертно и политическо ниво за постигане на споразумение за възстановяване на спрените плащания по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" в срок до месец октомври 2014 г., заключава се в прессъобщението.  

Делийски пред Фрог: Ромите са електорален резервоар

http://frognews.bg/news_75522/

Големите партии умишлено отреждат водещо място в листите си на представители от ромската общност. Това се прави, тъй като ромското население в България е изключително активно по отношение на гласуването, коментира пред Фрог политологът Страхил Делийски. Само за европейските избори активността на тази група гонеше 100 % - 3 пъти по-голяма от средната, сочи политологът.

Защо 300 млн. лв. не влязоха в бюджета от обратното начисляване на ДДС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4272852

300 млн. лв. от обратното начислява Дне на ДДС при зърното така и не влязоха в хазната, въпреки че мярката действа от 1 януари тази година, установи проверка на “24 часа”.
Причините се оказват три - надценен ефект от мярката, опити за надписване на консумативи от производителите и зачестяване на измамите с косвения данък в края на “схемата” - т.е. 300 млн. лв. от обратното начислява Дне на ДДС при зърното така и не влязоха в хазната, въпреки че мярката действа от 1 януари тази година, установи проверка на “24 часа”. Причините се оказват три - надценен ефект от мярката, опити за надписване на консумативи от производителите и зачестяване на измамите с косвения данък в края на “схемата” - т.е.

Оценките за "Визия 2020" варират от "закъсняла" до "скандална"

http://www.mediapool.bg/otsenkite-za-viziya-2020-varirat-ot-zakasnyala-do-skandalna-news224359.html

Темата за "Визия 2020" доминира обществения разговор в края на август заради директното, поне в първоначалния работен вариант на документа, посочване на Русия като заплаха за сигурността на България. Mediapool потърси мненията на политици и експерти, които потвърдиха впечатлението, че по този въпрос много трудно може да се стигне до консенсус. Единственото общо усещане е, че в служебното правителство има проблем с координирането на позициите по един толкова важен въпрос.   Разделението в политическите оценки обаче е пълно. Десните я приветстват, отляво я смятат за скандална.   Дебатът по "Визия 2020" дори е закъснял   Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев признава, че проблемите в правителство със съгласуването "Визия 2020" са видими. Той коментира, че такъв документ не само е нужен, но и че дебатът за неговото приемане е закъснял. Ковачев не е съгласен с политическите атаки срещу проекта, той като той не е изработен от политиците, а от експертите на българското правителство.   Ковачев напомня, че българското общество е силно разделено по въпросите, свързани с Русия, но това не отменя задължението за българските политици да защитават българските интереси.   "Аз съм сигурен, че дори при самото споделяне на простия факт - "Русия анексира Крим" – ще има хора, които да започнат да обвиняват в русофобство", каза Ковачев. Въпреки това той настоява политическите сили да обърнат внимание на почти пълната зависимост на българската армия от Русия, както и от намаляващия бюджет за отбрана.   "Трябва да приемем, че интересите на София не винаги могат да съвпадат с интересите на управляващите в Москва. В България определено има пропаганда срещу това, прокарвана от определени политически субекти. Българската армия има нужда без емоции да се дискутира за нейните проблеми", каза Ковачев.   Според него разговорът за това дали "Русия е заплаха за България" е безпредметен. "Ние сме в НАТО и сме направили вече своя цивилизационен избор. Ние трябва да протегнем ръка за партньорство с Русия, но отсреща също трябва да има протегната ръка за партньорство. В същото време Русия погази всички международни споразумения за Украйна", каза Ковачев.   Той смята, че "Визия 2020" е добра инициатива на служебното правителство, която трябва да бъде внесена за разглеждане и от новото Народно събрание.   Скандална, ненужна и претенциозна   Бившият военен министър Ангел Найденов (БСП) на свой ред атакува остро "Визия 2020" с твърденията, че тя е "скандална, ненужна и прекалено претенциозна" и с "много неприемливи формулировки".   Според Найденов Министерството на отбраната не може да е самостоятелен автор на подобен документ, защото той може да е продукт само на консолидираната позиция на изпълнителната власт. Извън това той не приема, че "визията" може да бъде изработена от един служебен кабинет, защото тя надхвърля твърде много хоризонта на самото правителство. В този смисъл той дава за пример предложенията за превъоръжаване на българската армия, които няма да бъдат извършвани от служебния кабинет.   Найденов има критики и към анализа в проекта. Според него е грешно на една криза като украинската да се придава фундаментално значение за сметка на останалите заплахи за сигурността на страната. Той посочва съзнателно инфилтриране на радикални елементи през южната ни граница, миграционния натиск и вътрешните рискове за България като неграмотност, бедност и социално разслоение.   "Използването на термина "заплаха" по отношение на Русия не разкрива цялата сложност на средата за сигурност", смята Найденов. Според него документът е напълно негоден за употреба заради лошия анализ и не подлежи на редактиране. Той настоява да се изготви изцяло нова консолидирана позиция на България, която да бъде представена на срещата на върха на страните от НАТО.   Няма проблем с оценките   Директорът на софийското звено на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев (член на Граждански съвет към Реформаторския блок) не вижда проблем с оценките във "Визия 2020". Той споделя основните формулировки в проекта за документи, включително, че Русия представлява един от външните фактори, които застрашават българската национална сигурност.   Според Бечев точната оценка се потвърждава и от ескалацията на напрежението в Югоизточна Украйна през последните дни. Критиката на Бечев е към разнобоя в позициите на самото правителство. Веднага след публикуването на проекта "Визия 2020" премиерът Георги Близнашки накара военния министър Велизар Шаламанов да го оттегли.   "Не се разбра какво се случи в самото правителство покрай този документ. Разбрахме, че документът е съгласуван между няколко министерство, но някак не стана ясна ролята на Министерството на външните работи (МвнР). Чели ли са в МВнР този проект?", каза Бечев.   Според него рязката позиция на служебния премиер се дължи или на лошо съгласуване на "визията" или на обръщане на позицията на самия Близнашки заради медиен натиск.   "Ако е вярно, че проектът е оттеглен заради вестникарски натиск, то това не е добре. Така се случваше по времето на Бойко Борисов, който се водеше от вестникарските заглавия, вместо той сам да ги формира", допълни Бечев.

Борисов: Няма да приема увеличаване на военния бюджет

http://politics.actualno.com/Borisov-Njama-da-priema-uvelichavane-na-voennija-budjet-news_47861.html

„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет." Това заяви пред „Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще изпълни ангажимента, поет ...

"Левски" и ЦСКА се срещат на 25 октомври

http://www.cross.bg/tzska-levski-subota-1428304.html

/КРОСС/ Вторият двубой от вечното дерби между "Левски" и ЦСКА през настоящия сезон в А група ще се играе на 25 октомври, събота. Срещата ще е част от 13-ия кръг и ще започне в 16.00 часа. Припомняме, че ЦСКА спечели с 2:0 първия мач между двата отбора. Червените са лидери във временното класиране на първенството с 16 точки, а сините са седми с 10 точки. Днес БФС обяви програмата на А група от 8-ия до 15-ия кръг. Ето и пълната програма за кръга: петък:"Ботев" - "Лудогорец" 17.00 ч. събота:"Черно море" - ЦСКА 15.15 ч."Берое" - "Марек" 19.00 ч. неделя:"Левски" - "Славия" 18.45 ч."Литекс" - "Хасково" 19.00 ч. понеделник:"Локомотив (Сф) - "Локомотив (Пд) 17.00 Снимка: Булфото, всички права запазени

НАП започна 24 - часов фискален контрол на рискови стоки през Дуранкулак

http://www.moreto.net/novini.php?n=262780

Служители на оперативни дейности офис Добрич и Варна към дирекция „Фискален контрол“ на НАП започнаха 24 - часов контрол на рискови стоки, преминаващи през ГКПП Дуранкулак, научи Moreto.net. Фискалният пункт бе открит днес, като на неговото отриване присъства и началникът на ГКПП Дуранкулак Иван Иванов.

Парче плод на ден намалява риска от инсулт с 40%

http://www.vesti.bg/novini/parche-plod-na-den-namaliava-riska-ot-insult-s-40-6021320

Присъствието на само едно или две парчета плод в хранителния режим намалява риска от мозъчен удар с до 40%, показва ново изследване на Университета в Оксфорд, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".

ЦСКА пуска „благородни“ билети по 1000 лева за контрола, Томов ще си купи първи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274924

ЦСКА ще пусне в продажба и по-скъпи билети за контролата с „Металург“ (Донецк) на цени от 100, 500 и дори 1000 лева за по-заможни привърженици.
"Лично аз ще си купя от най-скъпия билет, за да дам пример. Всички, които си закупят от тези благородни билети, ще получат екипи на отбора. Очаквам поне 100 души да си купят от тези билети, ЦСКА ще пусне в продажба и по-скъпи билети за контролата с „Металург“ (Донецк) на цени от 100, 500 и дори 1000 лева за по-заможни привърженици. "Лично аз ще си купя от най-скъпия билет, за да дам пример. Всички, които си закупят от тези благородни билети, ще получат екипи на отбора. Очаквам поне 100 души да си купят от тези билети,

11 седмици след трагедията в „Аспарухово“ – белезите личат

http://www.bnews.bg/article-115208

Много от засегнатите улици в трагичния варненски квартал продължават да са като след бомбардировка.

До 40% е намалението на цените по Черноморието

http://www.cross.bg/tzenite-tzenata-namalenieto-1428303.html

/КРОСС/ "Между 25 и 40 на сто е намалението на цените по Черноморието от 1 септември и включва различни промоционални предложения. Според категорията и разположението на хотелите в "Слънчев бряг" цените падат с 25 - до 40 на сто, цената за ол инклузив почивката обаче се запазва", каза Веселин Налбантов от Съюза на собствениците в комплекса. По негови думи не се очаква удължаване на летния сезон, предава БНР. "Между 20 и 30 на сто е намалението на цените по Северното Черноморие, като от средата на септември се очакват още по-добри ценови предложения. Предвиждат се промоции от 7 нощувки на цената на 6 или 14 на цената на 11", каза Георги Щерев от Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци". "Някои от хотелите отчитат резултат около миналата година, други малко по-нисък, но основно мога да кажа: напрегнат сезон. За съжаление, големите туроператори не са планирали чартърите до края на септември и началото на октомври. Мисля, че това е краят за тази година", каза още той. В "Албена" цените са намалени между 15 и 20 на сто, посочи търговският директор Маргита Тодорова.  

Слави Бинев: Хасково е Шипка за патриотичния фронт

http://frognews.bg/news_75521/

Отиваме на война, каза бившият депутат в Европейския парламент Слави Бинев и кандидат за Народното събрание от коалиция Патриотичен фронт (ПФ) по ТВ 7. "Ще се сблъскаме с ДПС в Хасково, което упражнява купуване на гласове.

Бивш треньор на Индонезия и Мианмар поема "Славия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274896

Иван Колев е новият треньор на “Славия”, научи “24 часа” от източник в клуба. Утре той ще бъде представен в най-стария столичен клуб като заместник на Милен Радуканов. Последният подаде оставка след загубата с 0:2 от “Литекс”. Тя бе 4-а поред, а “белите” нямат отбелязан гол в тези мачове. Днес Колев прекрати договора си като главен методист в ДЮШ Иван Колев е новият треньор на “Славия”, научи “24 часа” от източник в клуба. Утре той ще бъде представен в най-стария столичен клуб като заместник на Милен Радуканов. Последният подаде оставка след загубата с 0:2 от “Литекс”. Тя бе 4-а поред, а “белите” нямат отбелязан гол в тези мачове. Днес Колев прекрати договора си като главен методист в ДЮШ

Автопаркът на България е грохнал от старост

http://www.moreto.net/novini.php?n=262799

Марката Volkswagen е легнала на сърцето на българския шофьор. Доказва го статистиката на КАТ за регистрираните към 1 юли 2014 г. моторни превозни средства в страната. 3 769 117 е общият им брой, от който трябва да се извадят към 94 000 ремаркета, получили регистрационни табели.

Донецк и Луганск искат особен статут, за да останат в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274891

Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики обявиха, че са готови да не се отцепват от Украйна, ако Киев признае техния по-особен статут.
Това посочиха представителите на самопровъзгласените републики по време на срещата на Контактната група за Украйна в Минск, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Сред основните искания на двете републики са още Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики обявиха, че са готови да не се отцепват от Украйна, ако Киев признае техния по-особен статут. Това посочиха представителите на самопровъзгласените републики по време на срещата на Контактната група за Украйна в Минск, цитирани от ИТАР-ТАСС. Сред основните искания на двете републики са още

Регистрират фермерите, ощетени от ембаргото

http://www.cross.bg/podpomagane-merki-pazara-1428301.html

/КРОСС/ Приемът на документи за извънредните мерки на Европейската Комисия във връзка с руското ембарго тече нормално във всички общински служби по земеделие (ОСЗ) в страната, съобщават от МЗХ. Още на 29 август до всички ОСЗ беше изпратено съобщение за стартиралия от днес прием на документи за извънредните мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете. Към съобщението бяха прикачени следните документи: • Указания за попълване на заявление за намерение за участие в схемата за подпомагане на производители на зеленчуци и плодове.• Указания до Общинските служби по земеделие и Областните дирекции „Земеделие" за приемане и обработка на заявления за заявяване на намерение за участие в схема за подпомагане на производители на зеленчуци и плодове.• Формуляр на Заявление за намерение за прилагане на извънредните мерки за подпомагане пазара на някои зеленчуци и плодове.• Два броя Образци на Уведомления от Общинските служби по земеделие и Областните дирекции „Земеделие". Същият ден на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните, в рубриката „Актуално" и в рубриката „Забрана за износ за Русия 2014 г." бяха качени същите документи, заедно с Наредба №6 от 28 август 2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете. На 28 август 2014 г

Новото турско правителство иска бързо членство в ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/novoto-tursko-pravitelstvo-iska-byrzo-chlenstvo-v-es-6021318

"Пълноправното членство в ЕС е една от главните цели на правителството", каза Ахмет Давутоглу в парламента, където представи програмата на новия кабинет

ГЕРБ: Северозападна България е наш приоритет

http://pik.bg/герб-северозападна-българия-е-наш-приоритет-news220320.html

ГЕРБ: Северозападна България е наш приоритет

Приоритет в политиката на ГЕРБ след 5-и октомври ще бъде развитието на Северозападна България. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ в Монтана Десислава Атанасова, която заедно със Златко Тодоров и Петър Якимов регистрира листата с кандидатите за народни представители от 12 МИР – Монтана за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от централата на ГЕРБ.

По думите на Атанасова, ГЕРБ ще използва европейската солидарност и средствата от еврофондовете, за да привлече възможно най-много инвестиции в региона. „Вярвам, че ГЕРБ ще подобри резултата си както в Монтана, така и в цялата страна, спрямо последните парламентарни избори, защото за избирателите стана ясно, че аферата „Костинброд“ лиши България от стабилно управление през последните 16 месеца и от това загубиха всички български граждани. България няма време за повече експерименти“, подчерта Атанасова.

Според нея, в листата на ГЕРБ в Монтана е постигната успешна комбинация между парламентарния опит и експертния потенциал на кандидатите. Под номер едно в листата на ГЕРБ в Монтана е Десислава Атанасова, министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов.

Втори е общинският ръководител на ГЕРБ-Монтана инж.Златко Тодоров, трети е общинският ръководител на партията в Берковица инж. Петър Якимов.

Четвърти в листата е заместник-кметът на Лом Камелия Арсенова, пети е икономистът Росен Белчев, който е и общински съветник от ГЕРБ в Монтана, шести е инж. Веселин Николов, общински съветник в ОБС – гр. Лом. Д-р Христо Кастрев е седми в листата на ГЕРБ-Монтана, на осмо място е инж. Калин Хайтов, девета позиция заема учителят Тони Ралчев и десетото място е за Мариета Дамянова, икономист по професия и общински съветник в ОБС – Берковица.

Ревизия на екоразрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" заради миньорската стачка

http://www.mediapool.bg/reviziya-na-ekorazreshitelnoto-na-tets-bobov-dol-zaradi-minyorskata-stachka-news224358.html

Ревизиране на екоразрешителното за работа на ТЕЦ "Бобов дол" временно потушава заформящата се ескалация на миньорското недоволство от предупредителната стачка в мини "Бобов дол" миналия петък към още четири въгледобивни дружества, свързани с фирми на бизнесмена Христо Ковачки. След като в понеделник от мините "Бобов дол", "Открит въгледобив"-Перник, "Станянци", "Бели брег" и "Чукурово" обявиха готовност за протестни и стачни синдикални действия и в София, на среща в Министерството на околната среда и водите с участието на представители на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са били взети поредните компромисни решения от страна на държавата, за да може да се осигури работата на тези мини, които реализират продукцията си основно в ТЕЦ "Бобов дол", и съответно да няма миньорски протести по време на стартиращата на 5 септември предизборна кампания. Председателят на Федерацията на независимите синдикати към КНСБ Валентин Вълчев отрече пред Mediapool недоволството в мини "Бобов дол" (която при евроизборите бе обект на контролиран вот, а косвеният й собственик Христо Ковачки чрез партията ЛИДЕР се присъедини към "България без цензура – б.а.) да има нещо общо с предизборната кампания. По думите му протестните действия са сега, защото преди седмица от ЕСО ограничили производството на ТЕЦ "Бобов дол", а централата, която от 1 юли 2014 г. работи изцяло на свободния пазар, имала сключени редица договори за продажба на ток на частни предприятия, които нямало да може да изпълнява при намалени мощности. Дотогава ТЕЦ "Бобов дол" имала договор за поддържане в режим на студен резерв на трети блок, който не отговаря на европейските екоизисквания и със сигурност ще трябва да бъде изведен от експлоатация в края на 2014 г. Тоест държавната ЕСО плаща на централата да държи тази мощност в готовност, макар дружеството да бе обявило, че ще свива студения резерв и ще прави търгове за подобни мощности. Първи и втори блок в същото време работели, като димните газове от първи блок се изхвърляли през сероочистката на втори блок, обясни Вълчев. Според него това не е нарушение на комплексното екоразрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите. По данни на ведомството обаче документът изключва подобна работа на двата блока, а допуска задействане на първи блок, който е без сероочистваща инсталация, само при авария на втори и отвеждане на газовете през неговата сероочиска. Вълчев обаче заяви, че въглищната централа има разрешително от регионалната екоинспекция в Перник за подобен режим на работа, тъй като той бил поискан за експериментални проби на увеличения капацитет на сероочистващата инсталация на втори блок, за да може да поеме газовете и на първи, докато на него му се прави пречистваща инсталация. Това разрешително било със срок до 15 септември 2014 г. и сега то ще се преразгледа така, че да позволи на двата блока да работят, за да може да има работа за мините. За трети блок на ТЕЦ "Бобов дол" било решено да остане студен резерв, като ЕСО е с ясното съзнание, че няма да може да го ползва. Миньорите са дали срок до края на седмицата за преразглеждне на екоразрешителното, като междувременно остават в стачна готовност Според синдикатите, ако не се намери решение на проблема и се намали производството на ток от централата, това ще доведе до  50% намаление на добива на въглища и до 50-процентно съкращение на миньорите от "Бобов дол”, "Открит въгледобив – Перник”, "Станянци”, "Бели брег” и "Чукурово”. След като по-рано в понеделник две смени в рудник "Бабино" обявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства" за запазване на работните си места и призоваха управниците на всички нива да вземат мъдри решения по оцеляването и развитието на въгледобива в страната, има движение и по казуса с неплатените от юли заплати в мината. От регионалната инспекция по труда издали разпореждане на работодателя да плати дължимото до 5 септември, съобщи Валентин Вълчев.

Донецк и Луганск ще останат в Украйна, ако Киев признае особения им статут

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274835

Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики обявиха, че са готови да не се отцепват от Украйна, ако Киев признае техния по-особен статут.
Това посочиха представителите на самопровъзгласените републики по време на срещата на Контактната група за Украйна в Минск, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Сред основните искания на двете републики са още Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики обявиха, че са готови да не се отцепват от Украйна, ако Киев признае техния по-особен статут. Това посочиха представителите на самопровъзгласените републики по време на срещата на Контактната група за Украйна в Минск, цитирани от ИТАР-ТАСС. Сред основните искания на двете републики са още

ЕС обмисля забрана на покупките на руски дълг

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0c5f71/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Ces0Eobmislia0Ezabrana0Ena0Epokupkite0Ena0Eruski0Edylg0H1792380C/story01.htm

Според неофициална информация по-строги ограничения може да бъдат приложени и по отношение на стоките с двойна употреба


Най-скъпият бензин е в Холандия, най-евтиният е у нас

http://pik.bg/най-скъпият-бензин-е-в-холандия-най-евтиният-е-у-нас-news220317.html

Най-скъпият бензин е в Холандия, най-евтиният е у нас

Между 1,30 и 1,84 евро струва литър бензин в различните европейски държави. Който знае къде е по-изгодно да напълни резервоара, може да спести немалка сума при дълго пътуване из континента.
За целта е нужно прецизно планиране на маршрута и точна информация за цената на горивата. Понякога само няколко километра делят бензиностанции със скъп и евтин бензин, пише в. "Труд".

Италия е предпочитана дестинация за много автомобилни туристи, но зареждането там бърка дълбоко в джоба. Литър А95 струва 1,82 евро, докато в съседна Австрия е 1,40 евро. Така един резервоар от 60 л на италианска бензиностанция излиза с 26 евро по-скъпо.

Затова много от пътуващите пълнят догоре автомобилите си с бензин в Австрия, преди да влязат в Италия.

Три неща може да съсипят една държава според Константин Тренчев

http://www.cross.bg/sustoi-konstantin-trenchev-1428302.html

/КРОСС/ „Мисля, че 25 години сериозно се стараем да минем още по-назад от опашката на Европа", заяви в студиото на „Още от деня" президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. "За мен няма обективни причини. Три неща може да съсипят една държава - тежко природно бедствие, чужда агресия и политиците, които взимат решения", посочи той. "В четвъртък ще се състои тристранен съвет за сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати. Първото заседание бих казал, че е организационно-опознавателно", отбеляза президентът на КТ "Подкрепа". "Дневният ред, който ни изпратиха се състои в две точки - ще ни се даде информация за дереджето на финансите и за дереджето на енергетиката в държавата", сподели той и добави, че още утре ще се състои енергиен борд, на който от синдиката също имат представители. По думите на Константин Тренчев данъците са ниски, но инвеститори у нас няма, защото средата е безкрайно несигурна. „Често сме на един акъл с работодателите. По повод КТБ казваме, че е по-добре да се оздрави, вместо да се съсипва, защото тази банка контролира над 12,7 млрд. икономика и всички тези предприятия ще претърпят удар. Но те са свързани с друга купчина предприятия, които също ще претърпят удар", заяви той.  

МВнР е поискало повече изборни бюра в Македония

http://www.cross.bg/repyblika-makedoniya-teritoriyata-1428300.html

/КРОСС/ Във връзка с некоректни медийни публикации след днешното заседание на Гражданския изборен борд към Министерския съвет относно произвеждането на избори на Народно събрание на 5 октомври на територията на Република Македония, Министерството на външните работи би искало да направи следните уточнения: 1. Република Македония е страна с разрешителен режим относно провеждането на избори на нейната територия. 2. Българската страна е поискала в предвидения в Избирателния закон срок разрешението на приемащата държава за разкриване на избирателни секции на територията на Република Македония както в дипломатическото и консулското представителство на Република България, така и извън тях. 3. Получено е разрешение за разкриване на избирателни секции в посолството на Република България в Скопие и в Генералното консулство в Битоля.  

Държавата дава 8 млн. лв. за довършване на метрото

http://society.actualno.com/Dyrjavata-dava-8-mln-lv-za-dovyrshvane-na-metroto-news_47857.html

Държавата дава рамо на строежа на метрото. Министерският съвет ще отпусне 8 млн. лв. за завършване на последната метростанция по втората линия на софийската подземна железница. Предложението за фина...

НСО: Има заплаха за живота на Лютви Местан

http://politics.actualno.com/NSO-Ima-zaplaha-za-jivota-na-Lutvi-Mestan-news_47860.html

Заплаха за живота на Лютви Местан има - възникнала е по време на 42-то Народно събрание. Това съобщиха за bTV от Националната служба за охрана. Сигналът е постъпил от службите за обществен ред и сигу...

Художник рисува по спирки велики българи

http://society.actualno.com/Hudojnik-risuva-po-spirki-veliki-bylgari-news_47863.html

Автобусни спирки се превръщат в картинни галерии. Така е в Троянския Балкан. Ентусиазиран художник от село Орешак безвъзмездно рисува български национални герои, знакови литературни текстове и послани...

Военноморските сили набират матроси във Варна и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=262787

Военноморските сили набират матроси във Варна и Бургас. До 10.10.2014 г. кандидатите за посочените вакантни длъжности, могат да подадат заявление до командира на Военноморските сили, чрез структурите на Централно военно окръжие. (Военно окръжие – Варна, ул.

Община Мизия иска удължаване на бедственото положение

http://www.cross.bg/polozhenie-grad-ydulzhavane-1428299.html

/КРОСС/ Община Мизия ще иска удължаване на бедственото положение в наводнения град, заяви заместник-кметът Николай Нековски. "По закон ние можем да държиме бедствено положение 30 дни. След това само с държавна намеса може да се удължи. Най-вероятно ще имаме нужда от удължаване на това бедствено положение, защото да ви кажа, то сега тепърва започна. Тука водостоежът беше от 7 до 14 дни в къщите, което ще даде страхотни разрушения", заяви той, цитиран от БНР. В бедстващия град няма нормално водоснабдяване, защото на много места водопреносната мрежа е разрушена от срутените постройки, а канализацията е задръстена. Военно-полевата кухня остава в Мизия още две седмици, защото водата в бедстващия град все още е негодна за пиене и повечето от пострадалите хора нямат подходящи условия в наводнените си домове за приготвяне на храна.  

Оправят щетите от градушката пет пъти по-бързо

http://pik.bg/оправят-щетите-от-градушката-пет-пъти-по-бързо-news220314.html

Оправят щетите от градушката пет пъти по-бързо

Предприемчив словенец доказва нагледно в България, че сръчните ръце и точното око са най-добрият и бърз начин за изглаждането на дупките, причинени от унищожителната градушка, изсипала се в София в началото на лятото, пише "24 часа".


От 15 години Игор Никич има мобилна група от работници, която светкавично се мести из света, следвайки природните стихии. Компанията на словенеца използва прилаганата от десетилетия и малко позната у нас система за ремонт PDR (Paintless dent removal - поправка на вдлъбнатини без боядисване).
Чрез ръчния метод един автомобил е готов поне пет пъти по-бързо, отколкото стандартния с китосване и боядисване. Колата е готова за ден-два, ако не е засегната трайно боята и се налага и минаване през камерите.

Българка дава газ към титла на рали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274713

Екатерина Стратиева (“Ситроен”) спечели рали “Барум” в Чехия и е само на крачка от титлата при дамите в Европейския шампионат. Този сезон българката от шест старта има 3 победи и 2 втори места. До края на надпреварата остават три кръга.

Дори Стратиева да не стартира в нито един от тях, само 3 поредни победи на някоя от нейните конкурентки може д Екатерина Стратиева (“Ситроен”) спечели рали “Барум” в Чехия и е само на крачка от титлата при дамите в Европейския шампионат. Този сезон българката от шест старта има 3 победи и 2 втори места. До края на надпреварата остават три кръга. Дори Стратиева да не стартира в нито един от тях, само 3 поредни победи на някоя от нейните конкурентки може д

Борд за прозрачни избори обсъди избирателните списъци

http://frognews.bg/news_75520/

Изготвянето на избирателните списъци беше фокусът на дискусията в Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, който проведе днес второто си заседание под председателството на съветника на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева.

Жената до Бареков: Николай не приема „не“ за отговор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274810

Мария Календерска - жената до Николай Бареков, която дълго време бяга от публичността даде интервю за az-jenata.bg.
- Николай Бареков Ви посочи като човекът, на когото най-много разчита. Какво не знаят хората за Мария Календерска?
- Завършила съм бизнес администрация в гимназията. „Връзки с обществеността“ е висшето ми образование, Мария Календерска - жената до Николай Бареков, която дълго време бяга от публичността даде интервю за az-jenata.bg. - Николай Бареков Ви посочи като човекът, на когото най-много разчита. Какво не знаят хората за Мария Календерска? - Завършила съм бизнес администрация в гимназията. „Връзки с обществеността“ е висшето ми образование,

Мизия ще иска удължаване на бедственото положение

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/miziia-shte-iska-udylzhavane-na-bedstvenoto-polozhenie-6021317

"Най-вероятно ще имаме нужда от удължаване на това бедствено положение, защото, да ви кажа, то сега тепърва започна", заяви зам.-кметът на града

Второто дерби между "Левски" и ЦСКА ще е на 25 октомври

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372691_vtoroto_derbi_mejdu_levski_i_cska_shte_e_na_25_oktomvri/?ref=rss


Второто дерби между "Левски" и ЦСКА през настоящия сезон в А група ще се играе на 25 октомври, събота. Срещата от 13-ия кръг ще започне в 16.00 часа и ще бъде предавана пряко по "Диема".

Първият двубой между двата отбора се игра във втория кръг, като червените спечелиха с 2:0. Те са лидери в първенството с 16 точки от седем мача, а сините са седми с 10 точки.

В понеделник Българският футболен съюз обяви програмата на А група от 8-ия до 15-ия кръг.
...

Жената до Бареков: Николай не приема „не“ за отговор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274790

Мария Календерска - жената до Николай Бареков, която дълго време бяга от публичността даде интервю за az-jenata.bg.
- Николай Бареков Ви посочи като човекът, на когото най-много разчита. Какво не знаят хората за Мария Календерска?
- Завършила съм бизнес администрация в гимназията. „Връзки с обществеността“ е висшето ми образование, Мария Календерска - жената до Николай Бареков, която дълго време бяга от публичността даде интервю за az-jenata.bg. - Николай Бареков Ви посочи като човекът, на когото най-много разчита. Какво не знаят хората за Мария Календерска? - Завършила съм бизнес администрация в гимназията. „Връзки с обществеността“ е висшето ми образование,

Георги Гергов: Доказахме, че БСП е партия на обновлението

http://www.cross.bg/listata-plovdiv-gergov-1428298.html

/КРОСС/ "Подмладяването и промяната в листата на Коалиция за България за 17-ти МИР Пловдив област е очевидно - единадесет от предложенията са под 40 години, новите лица са четиринайсет. Доказахме, че БСП е партия на обновлението", това каза Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП Пловдив при представянето на листата на БСП лява България за област Пловдив. "Влизаме в тази кампания позитивно и ударно. Ще се видим с максимално много хора от общините в областта. Посланията ни ще са социални - това е силата на партията ни, още повече, че предлагаме много силен пакет от мерки в тази посока, ще продължим започнатото в тази сфера", добави още Димитър Дъбов. Преди да представи листата, той отбеляза, че тази година тя е на 70 % обновена в сравнение с тази за 42-то НС. Средната възраст в нея е 40 години, 14 души са под тази възраст. "Очаквам една позитивна кампания, без компромати от страна на опонентите и дебати, в които да се говори за политики и идеи близки до хората", категоричен бе заместник председателят на НС на БСП. Вторият в листата за Пловдив област е политологът Галин Дурев, трети е досегашният депутат Пламен Славов, от Карловския регион. На четвърта позиция е Цветелин Кънчев, коалиционен партньор от Евророма. И тази година за кандидат -депутатско място ще се бори Атанас Телчаров, този път на пета позиция. Шести в листата е Милко Сарафов, директор на училището в Брезово

МС одобри работен вариант на Визия 2020

http://www.bnews.bg/article-115202

Скандалният документ "Визия2020 - България в НАТО и в Европейската отбрана", който предизвика "24- часова миникриза" в служебния кабинет и разбуни русофилските партии, вече има нов работен вариант. За това съобщиха от пресслужбата на правителството.

Любо Пенев преди старта на европейските квалификации: За националния трябва саможертва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274802

“Очаквам себераздаване и лишения от футболистите. Те трябва да бъдат готови на всякаква саможертва!”, каза в бойкия си стил Любо Пенев на старта на кампанията Евро 2016. Националите гостуват в Баку на Азербайджан на 9 септември (вторник) в първи мач от битките за шампионата във Франция.

“Настроението е отлично - заяви селекционерът. - Ние не сме “Очаквам себераздаване и лишения от футболистите. Те трябва да бъдат готови на всякаква саможертва!”, каза в бойкия си стил Любо Пенев на старта на кампанията Евро 2016. Националите гостуват в Баку на Азербайджан на 9 септември (вторник) в първи мач от битките за шампионата във Франция. “Настроението е отлично - заяви селекционерът. - Ние не сме

Николина Чакърдъкова: Няма да простя на АБВ, ако изневери на хората

http://pik.bg/николина-чакърдъкова-няма-да-простя-на-абв-ако-изневери-на-хората-news220311.html

 Николина Чакърдъкова: Няма да простя на АБВ, ако изневери на хората

Няма да простя на АБВ, ако изневери на хората, каза певицата Николина Чакърдъкова, която е кандидатка за депутатка от АБВ по ТВ7. "Всички партии изневеряват на хората, хващат си нови приятелки там горе и забравят за хората долу, допълни певицата.

Мога да обещая, че проблемите на хората ще се чуват на по-високо ниво, каза още тя. Често плача, последен път плаках преди малко, защото чух песен, която вероятно ще бъде химн на кампанията, отговори на въпрос Чакърдъкова.

Предателството срещу България е голямо, АБВ са единствените хора, които ми помогнаха да запазя и поляризирам българското, допълни певицата.Тя няма да напусне АБВ, ако партията не влезе в НС. Аз имам своята работа, категорична бе Чакърдъкова.



Цветан Василев писа на БНБ, че е готов да спасява КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_383161.html

Издирваният от Интерпол Цветан Василев е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка и правителството структурирано предложение за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ. Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка. На 22 август 2014 година БНБ е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС. В посочения срок са получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и от ФГДРСО, "които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия." Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение. От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство. По този повод БНБ "потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ." В прессъобщението се посочва още, че "централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори. Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект."

“Берое” пусна жалба срещу съдията за 1:1 с “Лудогорец”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274785

“Берое” пусна жалба в БФС срещу съдийството на Станислав Тодоров при 1:1 срещу “Лудогорец” в неделя вечерта в Разград. Домакините имат претенции най-вече за измислена дузпа в 6-ата минута, отсъдена срещу Михаел Ковачевич за падане на Върджил Мисиджан. 

“Нямам какво да кажа - заяви треньорът на “Берое” Петър Хубчев за видеото на ситуацията и повт “Берое” пусна жалба в БФС срещу съдийството на Станислав Тодоров при 1:1 срещу “Лудогорец” в неделя вечерта в Разград. Домакините имат претенции най-вече за измислена дузпа в 6-ата минута, отсъдена срещу Михаел Ковачевич за падане на Върджил Мисиджан. “Нямам какво да кажа - заяви треньорът на “Берое” Петър Хубчев за видеото на ситуацията и повт

Оправят щетите от градушката пет пъти по-бързо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274795

Предприемчив словенец доказва нагледно в България, че сръчните ръце и точното око са най-добрият и бърз начин за изглаждането на дупките, причинени от унищожителната градушка, изсипала се в София в началото на лятото. От 15 години Игор Никич има мобилна група от работници, която светкавично се мести из света, следвайки природните стихии. Предприемчив словенец доказва нагледно в България, че сръчните ръце и точното око са най-добрият и бърз начин за изглаждането на дупките, причинени от унищожителната градушка, изсипала се в София в началото на лятото. От 15 години Игор Никич има мобилна група от работници, която светкавично се мести из света, следвайки природните стихии.

БНБ: Цветан Василев ще внесе предложение за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=262798

На 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Миков: България няма право да се връща назад

http://pik.bg/миков-българия-няма-право-да-се-връща-назад-news220310.html

Миков: България няма право да се връща назад

"Дойдох лично, за да регистрирам листата в 25-ти МИР, защото преди около 25 години в този район, когато живеех тук, спечелихме избори за Велико народно събрание", каза лидерът на БСП Михаил Миков, съобщиха от централата на партията.

Тогава Янаки Стоилов беше кандидат, а аз негов застъпник. Битката беше за демокрация. Днес много хора в България искат силна ръка, силна ръка и власт за един човек. Тогава се борихме срещу това, заяви Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява България” за 25 МИР – София.

Той припомни, че тогава са били за парламентаризъм, за социалдемократична и правова държава. „На тези избори пак ще искаме за народа, а не за един човек, защото България няма право да се връща назад. Няма право да изгуби тези 25 години. "Аз искам да получа доверие от хората”, каза той и допълни, че за него това е по-важно, отколкото да се бори с някого.

„Аз влизам в Народното събрание, за да представлявам интересите на хората, а не да водя битки с някого. Хората искат политика обърната към тях. Зад себе си имам години, в които съм доказал и в парламента, и по време на избори, както и с действия и законодателство, че мога да представлявам интересите на гражданите”, заключи Миков.


Чакърдъкова: Човек трябва да знае какъв иска да бъде и за кого го прави

http://www.cross.bg/horata-chakurdukova-nikolina-1428297.html

/КРОСС/ "В политическите води не ми е нито за първи, нито за последен път. Винаги съм била там, но по свой начин." Това каза в студиото на „NewsRoom" певицата Николина Чакърдъкова. Освен силно изразена гражданска позиция тя се похвали и с родолюбието си. "Човек трябва да знае какъв иска да бъде и за кого го прави - дали за лични интереси, или защото вярва и мечтае за нещо", каза още тя. От разговора стана ясно, че с президента Георги Първанов се познават от 15 години. „На АБВ не бих простила, ако забравим за какво сме отишли там и изневярата на хората. Всички си намират нови приятелки в онези кръгове на високите етажи и забравят за нас хората, долу. Много ще ми бъде трудно да говоря като политик, защото не се чувствам такава. Аз ще си остана при моите сънародници, защото този живот ми харесва. Имах възможността да бъда и на друго място, да бъда недосегаема, недостижима и да живея в мой измислен свят, но в интерес на истината там не ми харесва", сподели Николина Чакърдъкова. "Какво лошо правя? Ако загубя нима ще пея по-лошо или ще се раздавам по-малко на хората", попита риторично певицата. Като бъдещ политик тя обеща, че болката и проблемите на хората ще се казват на по-високо ниво и попита защо това се случва в Сърбия и в Румъния, но не и в България. Чакърдъкова коментира назначението на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов

Ден след номинацията си Могерини с остро изказване за Путин

http://www.mediapool.bg/den-sled-nominatsiyata-si-mogerini-s-ostro-izkazvane-za-putin-news224357.html

Номинираната за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че политиката на руския президент Владимир Путин по украинския въпрос е довела до икономическите санкции, които вредят на собствения му народ, предаде Ройтерс.   В първото си интервю за вестник след номинацията в събота, Могерини заяви за "Кориере дела сера", че санкциите остават инструмент за постигане на дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна.   "Работата е там, че както и да повлияят санкциите на руската икономика, те ще променят рационалното поведение на политическото ръководство. В момента Кремъл действа срещу интереса на своя народ", каза тя.   Коментарите на Могерини, необичайно резки за 41-годишната италианска външна министърка, бяха отправени след критики към номинирането й за ръководител на европейската външна политика, защото можело да прояви меко отношение към Москва заради зависимостта на Италия от руски газ.   "Путин никога не е спазвал ангажиментите, които пое неколкократно в Женева, Нормандия, Берлин. Пропиля шанса да обърне развоя на нещата, като окаже влияние на сепаратистите след свалянето на малайзийския самолет. Разликата между обещания и конкретни действия е огромна", каза Могерини.   Същевременно германската канцлерка Ангела Меркел призна, че приемането на нови санкции срещу Русия може да навреди на икономиката на Германия, но заяви, че бездействието в отговор на агресията на Москва в Украйна "не е вариант", предаде Ройтерс.   "Казвала съм, че санкциите могат да имат въздействие, включително върху германски компании. Трябва обаче да кажа и че има въздействие и когато се допуска някой да мести граници в Европа и да напада други страни с войските си. Приемането на поведението на Русия не е вариант. Следователно беше необходимо да се подготвят нови санкции", каза Меркел.   Европейската комисия вече започна изготвянето на предложение за нови санкции на ЕС срещу Русия. Те ще бъдат представени тази седмица, съобщи говорителката на ЕК Пия Хансен.   Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС наложи нови санкции Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС приеме нови санкции, предупреди руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. Според ведомството Киев се ползва "по инерция" с безогледната подкрепа на ЕС.   "Започналата преди заседанието на Европейския съвет истерия за митичната "руска агресия в Украйна" даде своите плодове", посочи министерството. Няма доказателство за твърденията, че в Украйна има руски въоръжени сили, а обвинявайки Москва, Брюксел "продължава да избягва признаването на истинските причини за драматичната ситуация в Югоизточна Украйна". Министерството изрази съжаление, че "Европейският съвет, въпреки интересите на своите държави членки, следва волята на страни, заинтересувани от реализацията на геополитически схеми, предвиждащи засилване на конфронтацията с Русия".   "Не изоставяме надеждата, че ЕС все пак ще може да разгледа самостоятелно ситуацията, надхвърляйки стереотипите на миналия век и да започне конструктивна работа, съдействайки за уреждането на конфликта в Украйна", се подчертава в изявлението.   Добавя се, че ако бъдат наложени нови санкции, Русия "си запазва правото да приеме ответни мерки, целящи защитата на законните й интереси".

Ден след номинацията си Могерини с остро изказване по адрес на Путин

http://www.mediapool.bg/den-sled-nominatsiyata-si-mogerini-s-ostro-izkazvane-po-adres-na-putin-news224357.html

Номинираната за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че политиката на руския президент Владимир Путин по украинския въпрос е довела до икономическите санкции, които вредят на собствения му народ, предаде Ройтерс.   В първото си интервю за вестник след номинацията в събота, Могерини заяви за "Кориере дела сера", че санкциите остават инструмент за постигане на дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна.   "Работата е там, че както и да повлияят санкциите на руската икономика, те ще променят рационалното поведение на политическото ръководство. В момента Кремъл действа срещу интереса на своя народ", каза тя.   Коментарите на Могерини, необичайно резки за 41-годишната италианска външна министърка, бяха отправени след критики към номинирането й за ръководител на европейската външна политика, защото можело да прояви меко отношение към Москва заради зависимостта на Италия от руски газ.   "Путин никога не е спазвал ангажиментите, които пое неколкократно в Женева, Нормандия, Берлин. Пропиля шанса да обърне развоя на нещата, като окаже влияние на сепаратистите след свалянето на малайзийския самолет. Разликата между обещания и конкретни действия е огромна", каза Могерини.   Същевременно германската канцлерка Ангела Меркел призна, че приемането на нови санкции срещу Русия може да навреди на икономиката на Германия, но заяви, че бездействието в отговор на агресията на Москва в Украйна "не е вариант", предаде Ройтерс.   "Казвала съм, че санкциите могат да имат въздействие, включително върху германски компании. Трябва обаче да кажа и че има въздействие и когато се допуска някой да мести граници в Европа и да напада други страни с войските си. Приемането на поведението на Русия не е вариант. Следователно беше необходимо да се подготвят нови санкции", каза Меркел.   Европейската комисия вече започна изготвянето на предложение за нови санкции на ЕС срещу Русия. Те ще бъдат представени тази седмица, съобщи говорителката на ЕК Пия Хансен.   Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС наложи нови санкции Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС приеме нови санкции, предупреди руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. Според ведомството Киев се ползва "по инерция" с безогледната подкрепа на ЕС.   "Започналата преди заседанието на Европейския съвет истерия за митичната "руска агресия в Украйна" даде своите плодове", посочи министерството. Няма доказателство за твърденията, че в Украйна има руски въоръжени сили, а обвинявайки Москва, Брюксел "продължава да избягва признаването на истинските причини за драматичната ситуация в Югоизточна Украйна". Министерството изрази съжаление, че "Европейският съвет, въпреки интересите на своите държави членки, следва волята на страни, заинтересувани от реализацията на геополитически схеми, предвиждащи засилване на конфронтацията с Русия".   "Не изоставяме надеждата, че ЕС все пак ще може да разгледа самостоятелно ситуацията, надхвърляйки стереотипите на миналия век и да започне конструктивна работа, съдействайки за уреждането на конфликта в Украйна", се подчертава в изявлението.   Добавя се, че ако бъдат наложени нови санкции, Русия "си запазва правото да приеме ответни мерки, целящи защитата на законните й интереси".

Инвестиционна компания внася предложение за КТБ до дни

http://www.bnews.bg/article-115259

Инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение за КТБ, съобщиха от БНБ. Това е написал банкерът, издирван от Интерпол, в писмо до БНБ, съобщиха от Централната банка.

Жалък “Реал” се извинява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274772

Карло Анчелоти, треньорът на “Реал” (Мадрид), се извини за слабата игра и загубата с 2:4 срещу “Реал Сосиедад” навън във втория кръг в Испания. “Балетът” поведе с 2:0 чрез Серхио Рамос и Гарет Бейл, но домакините изравниха още до почивката, а после довършиха обрата. 

За “Сосиедад” вкараха Давид Сурутуса (два), Иниго Мартинес и Карлос Вела. През Карло Анчелоти, треньорът на “Реал” (Мадрид), се извини за слабата игра и загубата с 2:4 срещу “Реал Сосиедад” навън във втория кръг в Испания. “Балетът” поведе с 2:0 чрез Серхио Рамос и Гарет Бейл, но домакините изравниха още до почивката, а после довършиха обрата. За “Сосиедад” вкараха Давид Сурутуса (два), Иниго Мартинес и Карлос Вела. През

Станишев работел срещу кандидатурата на К. Георгиева

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/stanishev-rabotel-sreshtu-kandidaturata-na-k.-georgieva-6021316

Според евродепутата амбициите на лидера на ПЕС са довели до провала на българската кандидатура за външен министър на ЕС

Интрига в Реформаторския блок! Лидерът в Благоевград изненадващо отпадна от депутатската листа

http://pik.bg/интрига-в-реформаторския-блок-лидерът-в-благоевград-изненадващо-отпадна-от-депутатската-ли-news220308.html

Интрига в Реформаторския блок! Лидерът в Благоевград изненадващо отпадна от депутатската листа

Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов ще води депутатската листа на Реформаторския блок за Благоевградска област. Утвърждаването на водачите и подреждането на листите на 7-те партии в дясната коалиция стана на национален форум в столицата, пише "Струма Бг".

При подреждането са участвали национални и местни лидери, като е спазван принципът на партийната квота, съобразно резултатите от предишните парламентари и евроизбори, обясниха председателят на ДСБ - Благоевград Калоян Ханджийски и областният координатор на ДБГ адвокат Ана Бистричка.

След зам. председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов на втора позиция е поставен имиджмейкърът Веселин Пенев от ръководството на Народна партия „Свобода и достойнство“ на ексдепутата от ДПС Корман Исмаилов. На трето място е одобрена благоевградската адвокатка Ана Бистричка от Движение „България на гражданите”, а четвъртото е за СДС.

Както се очакваше, то трябваше да бъде заето от председателя на синята партия в Благоевград д-р Георги Георгиев, но той не е бил на преговорите и на мястото е поставен Борислав Миланов.

Шефът на СДС в Благоевград д-р Георги Георгиев изобщо не е в листата, което попарило политическите му приятели Ана Бистричка и Калоян Ханджийски. Те попитали преговарящия от СДС за листата в 1 МИР - Благоевград, но той казал, че това си е тяхна вътрешна работа. Д-р Георги Георгиев вчера не бе открит за коментар на ситуацията.

Петият в листата на РБ за Пиринско е адвокат Милуш Бараков, бивш председател на Окръжен съд - Благоевград, който е активист на БЗНС. На шеста позиция е поставен блогърът Иво Божков, който е от гражданската квота. Председателят на ДСБ - Благоевград Калоян Ханджийски е на седмо място, в листата е включена и Гергана Зайкова от ДБГ.

Подреждането на листата е създало напрежение, тъй като в избираемата зона са лица извън Благоевградска област. И ако водачът генерал Атанас Атанасов е национално разпознаваема фигура, то вторият в листата Веселин Пенев от НПСД е напълно неизвестен. Точно това са посочили като възражение срещу тази кандидатура от партия Движение „България на гражданите” на Миглена Кунева, което обаче не е прието.

В крайна сметка листата след водача би могла да бъде пренаредена при самото гласуване с преференцията.

Огромен недостиг на преподаватели в цялата страна! Назначават по спешност 1900

http://pik.bg/огромен-недостиг-на-преподаватели-в-цялата-страна-назначават-по-спешност-1900-news220307.html

Огромен недостиг на преподаватели в цялата страна! Назначават по спешност 1900

Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Образователното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели, съобщи Би Ти Ви.

Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173 са незаетите места. Има дефицит на начални учители и учители по математика.

Най-сериозен е проблемът в Бургас, Стара Загора и София-град. Ниското заплащане е една от причините за слабия интерес към професията.

От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са по-привлекателни.

Заради липса на ученици, наесен десет училища затварят врати завинаги. Това са учебни заведение в малките, обезлюдени населени места.

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди избирателните списъци

http://www.cross.bg/izbiratelnite-glasyvane-spisutzi-1428296.html

/КРОСС/ Изготвянето на избирателните списъци беше фокусът на дискусията в Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, който проведе днес второто си заседание под председателството на съветника на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева. Проф. Друмева подчерта, че списъците се изготвят съгласно действащото законодателство и добави, че т.нар. предварителни списъци подлежат на неколкократно актуализиране. Директорът на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в Министерство на регионално развитие Иван Гетов представи различните възможности на гражданите да направят справка къде ще могат да упражнят правото си на глас - например по електронен път или чрез кратко текстово съобщение (SMS). На заседанието беше поставен и въпросът за бъдещо развитие на законодателството в посока въвеждане на активната регистрация, както и начините да се постигне една по-точна картина в избирателните списъци. Проф. Друмева беше категорична, че важно условие за това е активността на гражданите като избиратели и тяхната заинтересованост. По време на заседанието бяха обсъдени също така проверките на подписките за регистрация за изборите на партиите, коалициите и независимите кандидати, образуването на избирателните секции за гласуване в чужбина и на секциите в местата за лишаване от свобода, както и достъпът на хората с увреждания до избирателните секции. Зам

Калина Попстефанова от днес е директор на Варненската търговска гимназия „Г.С.Раковски”

http://www.moreto.net/novini.php?n=262791

Бившият заместник-кмет по образование и младежки дейности Калина Попстефанова от днес е директор на Варненската търговска гимтназия „Г.С.Раковски”. Тя беше представена от Диана Христова –експерт от Регионалния инспекторат на учителите от гимназията.

Търсят да назначат 1900 преподаватели за новата учебна година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274774

Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Образователното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели, съобщи bTV.
Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173 са незаетите места. Има дефицит на начални учители и учители по математика. Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Образователното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели, съобщи bTV. Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173 са незаетите места. Има дефицит на начални учители и учители по математика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване