JP Morgan допуска 50% срив на Московската борса

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0a3517/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cjp0Emorgan0Edopuska0E50A0Esriv0Ena0Emoskovskata0Eborsa0H1792130C/story01.htm

Евентуален спад на руския фондов пазар може да накара Путин да се позамисли, тъй като борсовите сривове винаги достигат и до реалната икономика


Висшият съдебен съвет предлага програмно бюджетиране за съдебната система

http://www.cross.bg/sudebnata-vlast-byudzhetirane-1428245.html

/КРОСС/Висшият съдебен съвет предлага въвеждане на програмното бюджетиране в съдебната система. Това означава определяне на бюджет на базата на заложените стратегически цели и отчетените резултати от дейността на отделните звена в съдебната власт, а не на база разходи за предходен период, съобразени с прогнозната инфлация, както е в момента. „Новият подход ще позволи остойностяване на работата на отделния магистрат и служител и проследяване на нейната ефективност. По-ясно ще бъде какви са конкретните услуги и продукти, какви са постигнатите резултати за определен период от време, при каква натовареност работят отделните органи на съдебната власт, както и необходими ли са промени в съдебната система като цяло", каза ръководителят на Оперативна програма „Административен капацитет" - Моника Димитрова-Бийчър на заключителната конференция по проекта. Тя оцени проекта като положителна стъпка в посока реформиране и модернизиране на управлението в системата и значението на този и подобни проекти при разписването на бъдещата оперативна програма „Добро управление". Сред предимствата на новия подход са: взимане на решения на основата на стратегически цели; предсказуемост на разполагаемия ресурс; ефективно и ефикасно разходване на средствата; мониторинг на резултатите; устойчива информация за цели и резултати

Близнашки "разкара" губернаторите - участници в кампанията

http://www.bnews.bg/article-115224

При други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход, не трябва да даваме никакъв повод за нажежаване на политическите страсти допълнително, заяви Георги Близнашки.

Европейски съюз: Изтокът се прегърна със Запада, вече е по-трудно да ги разделиш

http://e-vestnik.bg/21225/evropeyski-sayuz-iztokat-se-pregarna-sas-zapada-veche-e-po-trudno-da-gi-razdelish/

Доналд Туск. Снимка: вядомошчи

Избирането на Доналд Туск, политически умелия полски премиер ветеран, който слабо владее английски и не говори френски, за председател на Европейския съвет е както признание на растящото влияние на Полша, така и нов знак, че старите разграничения между Източна и Западна Европа бързо се разпадат.

“Може да се каже, че Полша пристигна на Запад”, каза бившият посланик Януш Райтер, основател на Центъра за международни отношения във Варшава. “Избирането му в Брюксел показва, че трябва да предефинираме какво разбираме под Запад, за да включим страните от Централна и Източна Европа”, добави той.

Бившите страни от Източния блок, които споделяха общия стремеж да се отърсят от съветските окови преди четвърт век, тези дни не говорят в един глас. Дори по толкова важен въпрос като конфликта в Украйна твърдолинейната позиция на Полша и балтийските страни не се споделя от други страни в региона като Словакия и Унгария.

А схващането за благоденстващия Запад и бедния, мъчещ се Изток до голяма степен бе заличено през последните години, след като страни като Испания и Италия изпаднаха в икономически затруднения, а Полша е единствената европейска страна с икономически растеж във всяко тримесечие от появата на рецесията през 2008 г.

“Икономическата криза разтърси традиционната класация в Европа. Този образ на Централна Европа и Полша като бедни братовчеди е силно неактуален”, каза Райтер.

В университета на родния си Гданск 57-годишният Туск активно е участвал в организирането на подкрепа за “Солидарност”, профсъюзното движение, което поведе борбата за сваляне на комунизма през 80-те години. Той бе избран за депутат през 1991 г. като представител на партия, на която бе съосновател, и работи в парламента през по-голямата част от следващите две десетилетия. През 2001 г. става един от учредителите на партия “Гражданска платформа” и се кандидатира неуспешно за президент през 2005 г. с програма за капитализъм на свободния пазар и по-голяма международна роля за Полша.

Две години по-късно “Гражданска платформа” спечели парламентарните избори и Туск оттогава е премиер, изграждайки особено силни отношения с германската канцлерка Ангела Меркел. Макар и отношенията на Туск с Франция да не са били винаги толкова близки, той изгради връзка с президента Франсоа Оланд, който с нищо не попречи на избирането му в събота.

Александър Смолар, който дели времето си между Варшава и Париж като председател на фондация “Батори”, насърчаваща демокрацията и гражданското общество, заяви, че през последните 5-6 години е забелязал осезаема промяна в начина, по който западноевропейските лидери възприемат Полша.

“До неотдавна, когато в Париж и Брюксел се обсъждаше европейската политика, не се споменаваше никоя от страните от т.нар. Нова Европа. Винаги ставаше дума за Стара Европа, за Германия, Франция, Великобритания, Италия”, каза Смолар. “Сега е съвсем друго. Полската позиция по много въпроси, особено относно Русия и Изтока, винаги се споменава и се приема сериозно”, добави той.

Туск стигна до върха на Европейския съвет, откъдето ще ръководи дневния ред на редовните заседания на европейските лидери и ще действа като своего рода говорител на континента на международно ниво, след години лобиране от Полша страните от бившия съветски блок да се включат в ръководните структури.

“Щом бе приет този аргумент, изглеждаше доста логично един от най-важните постове да отиде при една от най-големите и най-влиятелни страни в региона. Освен това навсякъде в Европа постепенно отслабват нагласите за по-силен Европейски съюз. Само в Полша тези нагласи се усилват”, каза Марчин Заборовски, директор на Полския институт по международни въпроси.

Като политик Туск има репутация на човек на компромиса и умелото парламентарно маневриране. Второто умение се прояви тази година, когато той успя да съхрани правителството си след скандал, в който високопоставени официални лица бяха записани с подслушвания да правят нелицеприятни коментари, включително да се организира ...

Реализацията на исканията на надзирателите се отлагат

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/realizaciiata-na-iskaniiata-na-nadziratelite-se-otlagat-6021288

Малко преди началото на протеста стана ясно, че голяма част от исканията на демонстрантите вече се изпълняват

Стотици надзиратели протестират пред МП

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stotici-nadzirateli-protestirat-pred-mp-6021288

Малко преди началото на протеста стана ясно, че голяма част от исканията на демонстрантите вече се изпълняват

Румъния издигна нова кандидатура за еврокомисар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244755_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80

 Властите в Букурещ изпратиха нова - втора кандидатура за еврокомисар. Първата номинация бе тази на досегашния еврокомисар по земеделие Дачиан Чопош.

Според вестник "Гандул" втората кандидатура за пост в Европейската комисия /ЕК/ е на жена. Министър-председателят Виктор Понта съобщи, че е направил второ предложение за еврокомисар, след като председателят на ЕК Жан Клод Юнкер го е информирал, че има много малко шансове Букурещ да запази досегашния пост отговарящ за земеделието. "Издигнаха кандидатурата на жена, защото тя ще ни гарантира категорично получаването на важен ресор" каза още Понта, цитиран от изданието.

Местните медии предполагат, че Понта е предложил за еврокомисар евродепутатът от Социалдемократическата партия Корина Крецу.

БГНЕС припомня, че вчера в Брюксел Европейският съвет избра италианският външен министър Федерика Могерини да ръководи дипломацията на ЕС.

За председател на Европейския съвет бе избран действащия полски премиер Доналд Туск. /БГНЕС

 

Букурещ / Румъния

Изплащат септемврийските пенсии по-рано

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GzG1tZeMAUQ/

През септември изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне по-рано – на 5-ти, заради националните празници, съобщават от Националния осигурителен институт. Изплащането ще приключи на 19-и септември.

Графикът за получаване на пенсиите ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Преводите на сумите по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 5-ти септември 2014 г.

 

Криско направи цензурирана версия на хита си „Идеал Петрофф”, поздрави СЕМ с нея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273999

Скандалният рапър Криско пренаписа хита си „Идеал Петрофф” в соц стил. След скандала със СЕМ, вдъхновение за соц сценария намерил в новия сезон на VIP Brother, а цензурираната версия посвещава именно на Съвета за Електронни Медии, съобщава Нова телевизия.
През изминалата седмица хитът на летния сезон на Криско и Мария Илиева стана повод СЕМ да се Скандалният рапър Криско пренаписа хита си „Идеал Петрофф” в соц стил. След скандала със СЕМ, вдъхновение за соц сценария намерил в новия сезон на VIP Brother, а цензурираната версия посвещава именно на Съвета за Електронни Медии, съобщава Нова телевизия. През изминалата седмица хитът на летния сезон на Криско и Мария Илиева стана повод СЕМ да се

Вандали вилняха в руските гробища в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273963

Вандали вилняли миналата нощ в парк под квартал "Бузлуджа" във Велико Търново, в който се намират руски военни гробове и нанесли куп поразии. Злосторниците осквернили мемориалния комплекс като изпотрошили мраморните плочи над могилите.
"Това е пореден случай на дръзко посегателство в района на "Руските гробища". Вандали вилняли миналата нощ в парк под квартал "Бузлуджа" във Велико Търново, в който се намират руски военни гробове и нанесли куп поразии. Злосторниците осквернили мемориалния комплекс като изпотрошили мраморните плочи над могилите. "Това е пореден случай на дръзко посегателство в района на "Руските гробища".

Българският еврокомисар ще поеме бюджета на ЕС

http://econ.bg/Новини/Българският-еврокомисар-ще-поеме-бюджета-на-ЕС_l.a_i.564783_at.1.html

Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета на Европейския съюз в следващия състав на Европейската комисия, предаде изданието EirAktiv, позовавайки...

Военна сводка: армията на Новорусия запазва инициативата в сраженията

http://www.cross.bg/ykrainskite-ykrainski-mariypol-1428244.html

/КРОСС/ Опълченците са свалили украински изтребител Су-27 до населено място Мережки (Донецка област), съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението от щаба на опълчението на непризнатата Донецка народна република (ДНР).Миналия петък опълчението съобщи за четири свалени украински щурмовака Су-25. През изминалото денонощие, бойците на армията на ДНР са блокирали летищата на Луганск и Донецк. Според различни данни, на летището в Луганск досега се намират от 500 до 2000 украински бойци с военна техника и бронетехника. По предварителна информация, разрушенията в инфраструктурата са значителни. В Донецк опълченците са успели да вземат под контрол международния терминал. В плен са попаднали около 200 наемници от Полша. Съобщава се, че в отбраната на летището участват заедно с украинските военни и наемници от Швеция. По време на боевете по радиостанцията се чувала английска реч. В района на летището има внушителни многокилометрови подземни комуникации, където се крият наемниците на киевските власти. В момента тези комуникации се наводняват от опълченците с вода и се обгазяват с газ, подготвя се прочистване, в което ще бъде възможно само използването на студено оръжие. По данните на щаба на ДНР, на украинските сили са били предадени 330 пленени украински бойци, а също 72 ранени и 35 тела на загинали. Около Луганск действията на украинските сили са с отбранителен характер

Криско направи цензурирана версия на "Идеал Петрофф", поздрави СЕМ с нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273956

Скандалният рапър Криско пренаписа хита си „Идеал Петрофф” в соц стил. След скандала със СЕМ, вдъхновение за соц сценария намерил в новия сезон на VIP Brother, а цензурираната версия посвещава именно на Съвета за Електронни Медии, съобщава Нова телевизия.
През изминалата седмица хитът на летния сезон на Криско и Мария Илиева стана повод СЕМ да се Скандалният рапър Криско пренаписа хита си „Идеал Петрофф” в соц стил. След скандала със СЕМ, вдъхновение за соц сценария намерил в новия сезон на VIP Brother, а цензурираната версия посвещава именно на Съвета за Електронни Медии, съобщава Нова телевизия. През изминалата седмица хитът на летния сезон на Криско и Мария Илиева стана повод СЕМ да се

Пеев посвети гола срещу “Спартак” (Москва) на дъщеря си Ванеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273996



Чувство за хумор демонстрира лидерът на “Амкар” Георги Пеев след победата с 2:0 над московския гранд “Спартак” в руското първенство. Той оформи резултата след плонж и удар с глава.
След мача Пеев бе запитан от репортер на “Спорт-експрес” дали ще помни попадението си.
“Още не съм
толкова стар,
така че няма
да го забравя”,
отговори, смеейки се, Чувство за хумор демонстрира лидерът на “Амкар” Георги Пеев след победата с 2:0 над московския гранд “Спартак” в руското първенство. Той оформи резултата след плонж и удар с глава. След мача Пеев бе запитан от репортер на “Спорт-експрес” дали ще помни попадението си. “Още не съм толкова стар, така че няма да го забравя”, отговори, смеейки се,

Намериха обесен в килията си стрелеца, когото гръцката полиция арестува преди дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273995

29-годишният стрелец в Крит, който бе намерен в скривалище и арестуван от гръцката полиция, се е обесил в килията си. Това съобщава Български новини.
Гръцката полиция се опитваше да намери 29-годишния мъж, в продължение на почти една година. Само преди няколко дни успяха да го намерят и арестуват по издадена заповед за опит за убийство. 29-годишният стрелец в Крит, който бе намерен в скривалище и арестуван от гръцката полиция, се е обесил в килията си. Това съобщава Български новини. Гръцката полиция се опитваше да намери 29-годишния мъж, в продължение на почти една година. Само преди няколко дни успяха да го намерят и арестуват по издадена заповед за опит за убийство.

Младежът, който скочи от 6-я етаж в Бургас, изпадна в кома

http://www.cross.bg/zhilishteto-mladezhut-byrgas-1428243.html

/КРОСС/22-годишният Златин Костов от Бургас, който полетя от 6-я етаж на жилището си, е изпаднал в кома, съобщиха от бургаската болница. Младежът е поставен на апаратно дишане, има тежка черепно-мозъчна травма, фракрути на крайниците и обезобразено лице. Състоянието му остава критично, има пряка опасност за живота му,казаха лекари от отделението по реанимация. Трагичният инцидент стана вчера предиобед. Малко след 10 часа Златин е скочил от жилището си в к-с "Братя Миладинови". Семейството му живеело в бл.62. По време на инцидента в апартамента била майка му. Съседи са шокирани от случилото се, тъй като нищо в поведението на младежа не подсказвало, че той е способен на подобно действие. Разследването по случая продължава, криминалисти проверяват контактите на 22-годишния мъж в интернет, тъй като доскоро той е живял в чужбина.  

Танцьорка на пилон стана съветник на вицепремиера Цанова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244754_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%8

 Кандидат-танцьорка от предаването "Умна и красива" на Слави Трифонов е назначена за съветник на вицепремиер Илияна Цанова. Това е станало в края на миналата седмица, съобщава "Тема дейли". Ива Йорданова стана популярна през 2012 г. когато влезе в ръководството на партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Тогава в интернет се появи запис с нейно участие в кастинг на предаването "Умна и красива".

За първи път Ива проби в политиката, като влезе в ръководството на партията на Меглена Кунева, допълва БГНЕС. За момента не е известно за какво точно ще съветва Цанова. Мълчи се и какъв професионален опит има екстанцьорка на пилон в сферата на европейските фондове.

Младежът, който скочи от 6-я етаж в Бургас, изпадна в кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273957

22-годишният Златин Костов от Бургас, който полетя от 6-я етаж на жилището си, е изпаднал в кома, съобщиха от бургаската болница.

Младежът е поставен на апаратно дишане, има тежка черепно-мозъчна травма, фракрути на крайниците и обезобразено лице.

Състоянието му остава критично, има пряка опасност за живота му,казаха лекари от отделението 22-годишният Златин Костов от Бургас, който полетя от 6-я етаж на жилището си, е изпаднал в кома, съобщиха от бургаската болница. Младежът е поставен на апаратно дишане, има тежка черепно-мозъчна травма, фракрути на крайниците и обезобразено лице. Състоянието му остава критично, има пряка опасност за живота му,казаха лекари от отделението

Александър Томов се кандидатира за депутат от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262751

Председателят на „Българска социалдемокрация” Александър Томов ще е кандидат за депутат във Варна. Главният акционер в ЦСКА оглавява партийната листа, коята съдържа общо пет имена. В интервю за днешния брой на в-к „Стандарт” Томов е представен като професор, без обаче да се посочва кога и как е получил академичната титла.

Таксиджии в София ще оказват спешна помощ при инциденти

http://www.mediapool.bg/taksidzhii-v-sofiya-shte-okazvat-speshna-pomosht-pri-intsidenti-news224337.html

Петнадесет таксиметрови шофьори в София са обучени допълнително да оказват първа долекарска помощ при инциденти, а автомобилите им са обозначени със стикер с червен кръст и са оборудвани не с обичайната за една кола аптечка, а със специална с различни нужни им при оказване на спешната помощ консумативи. Те са получили допълнителните си умения в рамките на съвместен проект на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност" - "Активна грижа". При пътни инциденти тези водачи ще могат да запазят жизнените функции на пострадалите, докато на място дойде професионален медицински екип, обясни пред журналисти шефът на БЧК Христо Григоров. След оказване на първа долекарска помощ таксиметровият шофьор трябва да се обади на тел.112. Обучените шофьори не са парамедици, уточни Григоров. По думите му проектът не е конкуренция на екипите, оказващи спешна медицинска помощ, а допълва усилията на държавата в тази област. Той ще продължи 4 месеца, а идеята е да се обучат общо 100 таксиметрови шофьори. След края на проекта ще се водят разговори с различни институции, за да продължи инициативата.

Швейцарската марка Tissot с изложба в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274038

Швейцарската марка Tissot, със своя подпис Швейцарската марка Tissot, със своя подпис "иноватори по традиция", е пионер в изработката и иновациите на часовници още от основаването си през 1853 г. в швейцарския часовникарски град Le Locle в планината Юра. Днес Tissot е член на Swatch Group, най-големият в света производител и дистрибутор на часовници с представители в над 160 страни.

Часовници Tissot с изложба в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274085

Швейцарската марка Tissot, със своя подпис "иноватори по традиция", е пионер в изработката и иновациите на часовници още от основаването си през 1853 г. в швейцарския часовникарски град Le Locle в планината Юра.
  Днес Tissot е член на Swatch Group, най-големият в света производител и дистрибутор на часовници с представители в над  160 страни. 
Швейцарската марка Tissot, със своя подпис "иноватори по традиция", е пионер в изработката и иновациите на часовници още от основаването си през 1853 г. в швейцарския часовникарски град Le Locle в планината Юра. Днес Tissot е член на Swatch Group, най-големият в света производител и дистрибутор на часовници с представители в над 160 страни.

88-годишен пловдивчанин скочи с парашут от 3500 м

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273968

88-годишният Киро Захариев от Пловдив скочи в неделя с парашут от 3500 м височина в небето над Монтана, пише 88-годишният Киро Захариев от Пловдив скочи в неделя с парашут от 3500 м височина в небето над Монтана, пише "Труд". Това е възрастов рекорд за скок на български парашутист, но не е нещо изключително за самия бай Киро, който е една от легендите на въздушните спортове у нас, каза собственикът на летището "Ава спорт" край село Ерден Ангел Стаменов.

ТИР с платове се преобърна и помля 4 автомобила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273965



Полски ТИР, натоварен с платове, се е преобърнал край великотърновското село Самоводене и е повлякъл 4 автомобила.
Инцидентът станал около 17 часа в неделя на главния път Свиленград-Русе на около 3 км от старата столица. Като по чудо жертви и пострадали няма.
В злополучния ден камионът с над 20 тона товар пътувал от Турция за Полша. Полски ТИР, натоварен с платове, се е преобърнал край великотърновското село Самоводене и е повлякъл 4 автомобила. Инцидентът станал около 17 часа в неделя на главния път Свиленград-Русе на около 3 км от старата столица. Като по чудо жертви и пострадали няма. В злополучния ден камионът с над 20 тона товар пътувал от Турция за Полша.

Британци катастрофираха в каруца

http://frognews.bg/news_75505/

Британско семейство пострада при катастрофа близо до град Цар Калоян. Автомобилът им се стоварил върху каруца без светлоотразители. Ранена е пътничка от британската кола. Тя е настанена в Разградската болница.

Броят на първокласниците в Ловеч намалява

http://lovech.actualno.com/Brojat-na-pyrvoklasnicite-v-Lovech-namaljava--news_47818.html

Намаляват първокласниците в Ловеч. В общинските училища към 30 юли тази година са записани 336 ученици в първи клас за сформиране на 16,5 паралелки, като през миналата година са били 398, съобщи кметъ...

"Ислямска държава" екзекутирала свой командир, заподозрян в шпионаж

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-ekzekutirala-svoj-komandir-zapodozrjan-v-shpionaj-news_47820.html

Джихадистите от "Ислямска държава" са екзекутирали свой командир, който е охранявал американският журналист Джеймс Фоли, също убит от групировката преди дни. Абу Убайда Алмагхриби бил обезгл...

Вече има оплаквания за злоупотреби в подписките за партийната регистрация за изборите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/01/2372395_veche_ima_oplakvaniia_za_zloupotrebi_v_podpiskite_za/?ref=rss


Читатели на "Дневник" откриха имената си в подписки, с които партии са се регистрирали за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Те отричат да са се включвали в регистрацията на партиите и настояват за подробна проверка на партийните списъци. За да участват в изборите, политическите формации трябва да съберат и да внесат в Централната избирателна комисия (ЦИК) 2500 валидни подписа.

"Никога и при никакви обстоятелства не съм се подписвал в никакви списъци, нито за...

Бареков и театърът с миньорите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/01/2372373_barekov_i_teaturut_s_minyorite/?ref=rss


Един "нов" български политик, самообявил се за "десен", се прави на синдикален лидер и се изявява като спасител на миньорите. Поредната предизборна подигравка с миньорите, с всички останали и със самата политика, посочва в коментара си за "Дойче веле" Ясен Бояджиев.

Сигурно помните тази история. Телевизионен репортаж документира как преди неотдавнашните евроизбори миньорите от Бобов дол получават инструктаж да гласуват за БСП и да осигурят гласовете на близките си. Под заплаха от...

Правосъдното прие протеста на надзирателите

http://www.bnews.bg/article-115221

Представителите на надзирателите в затворите бяха приети изненадващо на среща, след като се събраха на протест пред сградата на Правосъдното министерство.

Австралия засили санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/avstraliya-zasili-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news224336.html

Австралия засили санкциите срещу Русия, изравнявайки ги с наложените от САЩ и Европейския съюз заради руската намеса в кризата в Украйна, предадоха осведомителните агенции в понеделник. Премиерът Тони Абът обвини Русия в "безочливи" опити да откъсне източните територии на Украйна. Пред парламента Абът посочи, че Русия рискува да се превърне в "международен парий". Новите мерки разширяват финансовите санкции и ограниченията за пътувания, наложени от Австралия през март. Те забраняват оръжейните сделки с Русия, блокират достъпа на руски държавни банки до австралийския капиталов пазар, и забраняват търговията с петролната и газова промишленост на Русия и Крим. Индивидуалните финансовите санкции и забраните за пътувания засягат още 63 руски и украински граждани и 21 компании, увеличавайки общия брой на санкционирани до 113 физически лица и 32 компании.

Партията на Меркел спечели местните избори в Саксония

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-merkel-specheli-mestnite-izbori-v-saksoniya-news224335.html

Християндемократическият съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел е на път да запази властта си в източната провинция Саксония, след като спечели проведените в неделя местни избори, а евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" (АГ) ще има за първи път депутати в провинциалния парламент, съобщи Ройтерс. Християндемократите, които управляват Саксония от обединението на Германия през 1990 г., събраха почти 40 процента от гласовете, следвани от партията "Левите" на второ място и социалдемократите на трета позиция. АГ, която беше създадена през 2013 г. с цел да се противопостави на спасителните планове в еврозоната, надмина всички прогнози, като спечели около 10 процента. Изглежда, че АГ ще измести утвърдени партии като Зелените и свободните демократи, които отпаднаха от провинциалния парламент. Министър-председателят на Саксония Станислав Тилих от ХДС ще трябва да намери нов партньор на мястото на свободните демократи. Той вероятно ще сформира коалиция със социалдемократите, които са по-малък партньор на Меркел във федералното правителство, посочва Ройтерс.

"Славия" прие оставката на Радуканов, обявява новия треньор във вторник

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372408_slaviia_prie_ostavkata_na_radukanov_obiaviava_noviia/?ref=rss


Ръководството на "Славия" прие оставката на старши треньора Милен Радуканов.

41-годишният специалист обяви решението си след загубата с 0:2 от "Литекс" в седмия кръг на А група.

Това беше четвърто поредно поражение и шести последователен мач без победа за белите, които заемат предпоследната позиция в класирането само с пет точки.

Радуканов се задържа начело на "Славия" десет месеца. Той пое отбора в края на октомври. Бившият треньор на ЦСКА изведе белите в 34...

Пресечете купуването на гласове в зародиш, зове Близнашки областните

http://news.ibox.bg/news/id_1518717121

Препоръча участващите в предизборна кампания на партии да освободят постовете си

Протестиращи в Пакистан нахлуха в сградата на държавната телевизия

http://www.mediapool.bg/protestirashti-v-pakistan-nahluha-v-sgradata-na-darzhavnata-televiziya-news224334.html

Протестиращите срещу правителството в Пакистан се приближиха до дома на премиера в центъра на Исламабад в опит да го принудят да подаде оставка. Успяха да прекъснат и излъчването на предаванията на националната телевизия, предаде Ройтерс.   Част от протестиращите нахлуха в централата на телевизията в Исламабад, съобщи канал Пи Ти Ви, показвайки на живо как тълпата влиза в сградата. Повиканите за възстановяване на реда военни изведоха протестиращите от сградата и я поставиха под охрана. Скоро и емисиите бяха възстановени. При опразването на телевизията от демонстрантите не бе използвано насилие.   Пред къщата на премиера Мохамад Наваз Шариф полицаите използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, много от които бяха въоръжени с тояги. Силите на реда обаче отстъпваха, докато протестиращите не стигнаха съвсем близо до дома на премиера. Не е ясно дали той е бил у дома си.   Протестите в Пакистан, водени от известния бивш състезател по крикет Имран Хан и духовника Тахир ул Кадри, започнаха миналия месец с искане за оставката на министър-председателя Наваз Шариф заради предполагаеми изборни измами. В събота поне трима души загинаха в сблъсъци с полицията.

Проф. Георги Близнашки: Всички политически сили трябва да имат равни изходни позиции за изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=262754

Министър-председателят проф. Георги Близнашки проведе работна среща с областните управители, на която беше обсъдена подготовката на изборите за народни представители на 5 октомври. За участие в нея бяха поканени и членовете на Централната избирателна комисия.

Еврозоната с най-ниското промишлено производство от 13 месеца насам

http://econ.bg/Новини/Еврозоната-с-най-ниското-промишлено-производство-от-13-месеца-насам_l.a_i.564777_at.1.html

Забавяне на промишленото производство се наблюдава в еврозоната. Индикаторът достигна 13-месечно дъно през август, съобщава „Би Би Си“. ...

Съдът разглежда днес искането на Русия за екстрадицията на Николай Кобляков

http://noresharski.com/sdt-razglezhda-dnes-iskaneto-na-rusiya-za-ekstraditsiyata-na-nikolaj-koblyakov/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sdt-razglezhda-dnes-iskaneto-na-rusiya-za-ekstraditsiyata-na-nikolaj-koblyakov

Искането от руските власти за екстрадицията на руско-френския дисидент и социален предприемач Николай Кобляков е пристигнало в България. Софийски градски съд ще разгледа искането на Прокуратурата Кобляков да бъде отново задържан.

Всеки момент се очаква да започне заседанието в съда, след което да бъде разпоредено дали Кобляков да бъде задържан или освободен. Изслушването в Софийски градски съд е открито за медии и граждани.

Очаквайте допълнителна информация след края на заседанието

Всички желаещи да подкрепят Николай Кобляков, могат да се включат в протест срещу екстрадицията му пред Съдебната палата в 16.55 ч.

Можете да подпишете и онлайн петицията в негова защита ТУК

The post Съдът разглежда днес искането на Русия за екстрадицията на Николай Кобляков appeared first on Noresharski.com.

Външният министър Франс Тимерманс е кандидатът за еврокомисар на Холандия

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-frans-timermans-e-kandidatat-za-evrokomisar-na-holandiya-news224333.html

Външният министър Франс Тимерманс е кандидатът на Холандия за еврокомисар, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии.   Кандидатурата на Хага не беше обявена публично. Холандия има амбиции Тимерманс да получи един от важните заместник-председателски постове в новата Европейска комисия, която ще бъде оглавена от бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.   В събота лидерите на ЕС решиха единият от тях да бъде зает от италианския външен министър Федерика Могерини, чиято позиция съвместява функциите на ръководител на европейската дипломатическа служба в ЕК и на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.   Тимерманс спечели международна известност с изказване в ООН след катастрофата на 17 юли на самолет на малайзийските авиолинии над Украйна, при която загинаха 196 холандски граждани.   Разпределението на портфейлите в комисията на Юнкер се очаква да приключи през следващите десетина дни. След като минат индивидуалните изслушвания на кандидат-комисарите в Европейския парламент, се очаква екипът на Юнкер да бъде гласуван "ан блок" от евродепутатите и да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Изплащат пенсиите по-рано този месец

http://econ.bg/Новини/Изплащат-пенсиите-по-рано-този-месец_l.a_i.564776_at.1.html

Изплащането на пенсиите през септември ще започне два дни по-рано, съобщиха от Националния осигурителен институт. През този месец НОИ ще преведе...

Китайските строители обърнаха поглед към чуждите банки

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0a2d8b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Ckitaiskite0Estroiteli0Eobyrnaha0Epogled0Ekym0Echujdite0Ebanki0H17920A90C/story01.htm

Фирмите обаче много по-лесно могат да се сблъскат с финансови проблеми, ако не засилят продажбите, предупреждава анализатор


Надзирателите на затворите атакуват Министерство на правосъдието

http://frognews.bg/news_75504/

Протест на надзирателите от затворите протестират пред Министерство на правосъдието. Събраха се над 150 човека от местата за лишаване от свобода от Ловеч, Враца, Бобов дол, Стара Загора... Омръзна ни мизерията, заявяват служителите на ГДИН.

Поне 10 км нови сондажи предвижда проект за търсене и проучване на нефт и природен газ в Добруджа

http://www.cross.bg/opazvane-proekt-granitzite-1428248.html

/КРОСС/ Цялостен (2014-2019) и годишен работен проект (2014) за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок „1-11 Вранино" на територията на общините Генерал Тошево, Балчик, Каварна, Шабла и област Добрич е съгласувала служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова, става ясно от Решение №28 от 26 август т.г. Възложител е Park Place Energy Corp. - дружество, регистрирано в Далас, Тексас, представлявано в България от адв. Илиян Иванов. Според министър Жекова проектът „няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове растения, животни и птици, и техните местообитания, предмет на опазване в защитени зони BG0000154 „Езеро Дуранкулак", BG0000130 „Крайморска Добруджа", BG0002051 „Калиакра" и BG0002115 „Било". Цялостният и годишният работен проект са изготвени на основание на Договор от 01.04.2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" между Министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енерджи Корп", съгласно Решение на Министерски съвет № 718 от 04.10.2010 г., ДВ, бр. 80/2010 г

Мощните прахосмукачки са забранени в ЕС от днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/01/2372360_moshtnite_prahosmukachki_sa_zabraneni_v_es_ot_dnes/?ref=rss


От днес в страните от ЕС влиза забраната за производство и продажба на прахосмукачки с мощност над 1600 вата.

Забраната е в изпълнение на европейско законодателство, подготвяно от 2010 година насам, което цели да се намали разходът на енергия.

В официалния вестник на Европейската комисия на 20 август са публикувани допълненията към регламентите по прилагането на тази мярка.

Съответното решение в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през...

"Виктория" и "Отчуждение" са най-вероятните български претенденти за "Оскар" според IndieWire

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372275_viktoriia_i_otchujdenie_sa_nai-veroiatnite_bulgarski/?ref=rss


Успоредно с увеличаващото се количество от прогнози на изданията за филмите, които имат най-големи шансове за награда от Американската филмова академия догодина, IndieWire представя своята гледна точка за една от най-сложните категории - тази за чуждоезичен филм. Там нещата обикновено са най-трудни за предварителни прогнози.

Но проучването им е наистина задълбочено и за всяка страна те имат обосновано предположение. Така е и с България.

На първите места в списъка им с...

"Виктория" е най-вероятният български претендент за "Оскар" според IndieWire

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372275_viktoriia_e_nai-veroiatniiat_bulgarski_pretendent_za/?ref=rss


Успоредно с увеличаващото се количество от прогнози на изданията за филмите, които имат най-големи шансове за награда от Американската филмова академия догодина, IndieWire представя своята гледна точка за една от най-сложните катеогирии - тази за чуждоезичен филм. Там нещата обикновено са най-трудни за предварителни прогнози.

Но проучването им е наистина задълбочено и за всяка страна те имат обосновано предположение. Така е и с България.

На първите места в списъка им с...

Най-вероятните български претенденти за "Оскар" според IndieWire

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/01/2372275_nai-veroiatnite_bulgarski_pretendenti_za_oskar_spored/?ref=rss


Успоредно с увеличаващото се количество от прогнози на изданията за филмите, които имат най-големи шансове за награда от Американската филмова академия догодина, IndieWire представя своята гледна точка за една от най-сложните катеогирии - тази за чуждоезичен филм. Там нещата обикновено са най-трудни за предварителни прогнози.

Но проучването им е наистина задълбочено и за всяка страна те имат обосновано предположение. Така е и с България.

На първите места в списъка им с...

Mъж е в кома след сблъсък с велосипедист в Дупница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273947

Тежък пътен инцидент стана тази сутрин в Дупница. 77-годишен пешеходец е в кома и с опасност за живота след като е блъснат от велосипедист, пише struma.bg. Мъжът пресичал неправилно улица „Княз Борис I“, когато бил пометен от 33-годишен велосипедист.
Възрастният мъж е настанен в душнишката болница, но предстои транспортирането му до столично Тежък пътен инцидент стана тази сутрин в Дупница. 77-годишен пешеходец е в кома и с опасност за живота след като е блъснат от велосипедист, пише struma.bg. Мъжът пресичал неправилно улица „Княз Борис I“, когато бил пометен от 33-годишен велосипедист. Възрастният мъж е настанен в душнишката болница, но предстои транспортирането му до столично

Пешеходец е в кома след сблъсък с велосипедист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273951

Тежък пътен инцидент стана тази сутрин в Дупница. 77-годишен пешеходец е в кома и с опасност за живота след като е блъснат от велосипедист, пише struma.bg. Мъжът пресичал неправилно улица „Княз Борис I“, когато бил пометен от 33-годишен велосипедист.
Възрастният мъж е настанен в душнишката болница, но предстои транспортирането му до столично Тежък пътен инцидент стана тази сутрин в Дупница. 77-годишен пешеходец е в кома и с опасност за живота след като е блъснат от велосипедист, пише struma.bg. Мъжът пресичал неправилно улица „Княз Борис I“, когато бил пометен от 33-годишен велосипедист. Възрастният мъж е настанен в душнишката болница, но предстои транспортирането му до столично

Танцьорка на пилон стана съветник на вицепремиера Цанова, искала да гради кариера в ООН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273949

Кандидат-танцьорка от предаването "Умна и красива" на Слави Трифонов е назначена за съветник на вицепремиер Илияна Цанова. Това е станало в края на миналата седмица, съобщава "Тема дейли".
Ива Йорданова стана популярна през 2012 г., когато влезе в ръководството на партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Кандидат-танцьорка от предаването "Умна и красива" на Слави Трифонов е назначена за съветник на вицепремиер Илияна Цанова. Това е станало в края на миналата седмица, съобщава "Тема дейли". Ива Йорданова стана популярна през 2012 г., когато влезе в ръководството на партията на Меглена Кунева "България на гражданите".

Износът на праскови расте, въпреки руското ембарго

http://www.grreporter.info/Iznost_na_praskovi_raste_vpreki_ruskoto_embargo/16034

През тази година до момента износът на праскови в Гърция възлиза на 141 000 тона, докато миналата година е бил 112 000 тона

прочети повече

БСК е против административното определяне на минималната заплата и осигурителните прагове

http://www.cross.bg/zaplata-minimalnata-pragove-1428241.html

/КРОСС/Въздействието на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове минава през различните сектори по различен начин, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. По думите му в предприятия и сектори с високо средно възнаграждение увеличаване на минималната заплата, или ръст на осигурителните доходи по професии няма да окаже особен ефект. В региони като видинския, обаче, „където в редица общини средната заплата е около 500 лв., при средна за страната около 800 лв., няма как да не очаквате въздействие от увеличване на минималната заплата", отбеляза Бранков. Той посочи, че позицията на БСК е да има един по-внимателен подход при преговорите и отказ за административно определяне на най-ниското възнаграждение в страната, а също и на минималните осигурителни прагове. Бранков подчерта, че увеличението на минималната заплата ще има ефект върху региони с голяма безработица и ниско заплащане. Той допълни още, че направените анализи сочат, че „в дългосрочен аспект не може да се разчита увеличението на доходите да бъде локомотив на растежа. Фокусът трябва да е върху реформи и сектори, които са функционални -като образование, инфраструктура, регулативна среда и др". Заместник-председателят на БСК посочи още, че увеличението на средната работна заплата в страната на годишна база от 2013 към 2014 е 10%, при скромен ръст от около 1-2 % на производителността за същия период

Рекорд: 88-годишен скочи с парашут от 3500 м край Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273807

88-годишният Киро Захариев от Пловдив скочи в неделя с парашут от 3500 м височина в небето над Монтана.
Това е възрастов рекорд за скок на български парашутист, но не е нещо изключително за самия бай Киро, който е една от легендите на въздушните спортове у нас, каза собственикът на летището "Ава спорт" край село Ерден Ангел Стаменов. 88-годишният Киро Захариев от Пловдив скочи в неделя с парашут от 3500 м височина в небето над Монтана. Това е възрастов рекорд за скок на български парашутист, но не е нещо изключително за самия бай Киро, който е една от легендите на въздушните спортове у нас, каза собственикът на летището "Ава спорт" край село Ерден Ангел Стаменов.

„Слънчев ден“ става притегателен център за висок клас туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=262750

„Слънчев ден“ да се превърне в притегателна за висок клас туристи си поставят за цел от комплекса. Сред идеите е изграждането на къщи за отдих от петзвездна категория в паркова среда, които да изкушават богаташите. Като допълнително удобство да бъде съществуващото вече яхтено пристанище.

KPMG: Въвеждането на програмна структура на бюджета за съдебната власт изисква законови промени

http://www.cross.bg/sudebnata-vlast-byudzhetirane-1428240.html

/КРОСС/ На 1 септември 2014 г. се проведе заключителната пресконференция по проекта „Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт" с бенефициент Висшия съдебен съвет (ВСС). Михаил Кожарев, ръководител на екипа от страна на ВСС, направи изложение относно целите на проекта, като представи основните принципи на подхода на програмно бюджетиране и подчерта, че за да се въведе този нов похват в бюджетирането в съдебната власт е важно да се продължат усилията на ВСС и другите органи на съдебната власт, тъй като това е продължителен процес, а не еднократен акт. „Проектът за въвеждане на програмно бюджетиране в съдебната власт е за това как да направим планираните промени в системата възможни. Съдебната власт следва да приеме, че се съревновава с останалите власти в публичния сектор за ограничените финансови ресурси. Необходимо е да се укрепи връзката между политическо-бюджетния процес, включващ изпълнителната власт и Народното събрание от една страна, и процеса на администриране на правораздавателната дейност, от друга, тъй като понастоящем тези два процеса остават разделени - няма връзка между разпределението на ресурсите и реалното изпълнение

Видео: Инсценировката в Глайвиц, използвана от Хитлер да нападне Полша

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/01/2372380_video_inscenirovkata_v_glaivic_izpolzvana_ot_hitler_da/?ref=rss




Малко преди избухването на Втората световна война преди 75 години на днешната дата, инсценирано нападение на германска територия се използва за нахлуването на Хитлер в Полша, разказва Ванеса Джонстън от "Ройтерс".

Йоахим Фулчик още си спомня драматичното радио предаване преди 75 години, дало основание на Адолф Хитлер да нападне Полша и така да започне Втората световна война.

"Бях на 8 години и си спомням какво излъчи германското радио – че е имало нападение...

Обявяват новия състав на Еврокомисията до 9 септември

http://europe.actualno.com/Objavjavat-novija-systav-na-Evrokomisijata-do-9-septemvri-news_47813.html

Бъдещият ръководител на Европейската комисия и бивш министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер възнамерява да завърши формирането на новия състав на Европейската комисия до 9 септември. Новият ...

Над 50 деца и младежи с увреждания ще получат нов дом

http://society.actualno.com/Nad-50-deca-i-mladeji-s-uvrejdanija-shte-poluchat-nov-dom-news_47814.html

52 деца и младежи с увреждания ще бъдат изведени от специализираните институции и настанени в резидентни услуги през месец септември, още 224 деца се подготвят за предаване на грижата и преместване...

Завърши археологическото лято на нос Калиакра

http://art.actualno.com/Zavyrshi-arheologicheskoto-ljato-na-nos-Kaliakra-news_47812.html

На некропол от края на 13-ти век попаднаха археолозите това лято при разкопки на нос Калиакра. Описани са 24 скелета. Най-вероятно те са на хора от висшето общество. За това свидетелстват откритите...

Момиче открадна пари, за да си купи учебници

http://education.actualno.com/Momiche-otkradna-pari-za-da-si-kupi-uchebnici-news_47816.html

12-годишно момиче е откраднало 198 лева от дома на възрастен мъж. 89-годишният дядо пуснал момичето в дома си, като поводът бил уговорена помежду им сделка. Момичето предлагало евтин мобилен телеф...

Търсят се програмисти със заплата от 6000 лв.

http://econ.bg/Новини/Търсят-се-програмисти-със-заплата-от-6000-лв-_l.a_i.564772_at.1.html

Компании в София търсят програмисти, на които да плащат заплата от 5993 лева. Това става ясно от публикуваните обяви за работа за столицата на...

Шаламанов смекчи "Визията" за Русия, но не отстъпи за хибридната война

http://frognews.bg/news_75503/

Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки.

74-годишна загина след инцидент с газова бутилка, мъжът й е с опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273939

74-годишна жена е загинала при пожар, предизвикан от неправилно боравене с газеова бутилка. Съпругът й, също 74-годишен, е обгорял и е с опасност за живота.
Инцидентът е станал на 29 август. Сигнал за пожар в село Градина е подаден в 12:19 в РУ "Полиция" в град Долни Дъбник.
На местопроизшесвието е изпратен екип. 74-годишна жена е загинала при пожар, предизвикан от неправилно боравене с газеова бутилка. Съпругът й, също 74-годишен, е обгорял и е с опасност за живота. Инцидентът е станал на 29 август. Сигнал за пожар в село Градина е подаден в 12:19 в РУ "Полиция" в град Долни Дъбник. На местопроизшесвието е изпратен екип.

Как прокуратурата обяви опит за измама за 44 млн. лв. за маловажен случай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/01/2372114_kak_prokuraturata_obiavi_opit_za_izmama_za_44_mln_lv/?ref=rss


Симулирането на несъстоятелност със задна дата за 44 млн. лева се оказа за прокуратурата  - маловажен случай. Това става известно от произнасянето на обвинителя М. Димитрова по продължилата близо две години проверка, образувана за опита на едно дружество противозаконно да запази заложеното си срещу кредит имущество, използвайки за целта фалшив договор, съобщава "Капитал"

Проверката е...

Атанас Добрев: Сам и без никакъв натиск си подадох оставката

http://www.cross.bg/dobrev-direktor-fonda-1428239.html

/КРОСС/Сам и без никакъв натиск си подадох оставката, каза пред OFFNews Атанас Добрев, който до петък заемаше поста изпълнителен директор на Държавен пост "Земеделие". За никакви чистки не съм чул, а допреди малко бях с новия директор (б.р. Лозана Василева), за да предам поста, отговори Добрев на въпрос, вярно ли е че в ДФЗ има масови чистки. За мен няма нищо по-естествено от това новият министър да си избере екипа, с който ще работи. Няма никаква обида, пожелах успех на новия директор. Такива сценки как министъра иска оставката на някой, а той не я дава, не ги разбирам. Аз си подадох моята, още преди да са ми я поискали, каза Добрев. Още когато поех поста знаех, че няма да е за дълго. Съгласих се само, за да помогна да се отпушат блокираните от предишното ръководство плащания и до голяма степен успях. Чак ми е неудобно да се похваля колко много писма от общини и браншови организации с благодарности получих, каза Добрев. Общо трима от четиримата шефове на фонд "Земеделие" са сменени още в петък,писа "Труд". Официално министерството на земеделието съобщи само за отстраняването на изпълнителния директор Атанас Добрев. Неговото място бе заето от Лозана Василева. Оказа се, че в петък са сменени и двама от тримата зам.-изпълнителни директори на фонда. Освободена е зам.-изпълнителната директорка Татяна Ангелова, която досега отговаряше за държавните помощи и програма САПАРД

Георги Близнашки: Всички политически сили трябва да имат равни изходни позиции за изборите

http://www.cross.bg/ypraviteli-oblastnite-bliznashki-1428238.html

/КРОСС/ Министър-председателят Георги Близнашки проведе работна среща с областните управители, на която беше обсъдена подготовката на изборите за народни представители на 5 октомври. За участие в нея бяха поканени и членовете на Централната избирателна комисия, съобщава правителственият пресцентър. Областните управители отчетоха, че са съставени всички районни избирателни комисии, създадени са условия за тяхната нормална работа, поддържа се добра координация между областните администрации, РИК-овете, общините и правоохранителните органи. Обсъдени бяха техническите проблеми, които се срещат в различните райони и администрацията на Министерския съвет пое ангажимент да подпомогне осигуряването там, където на местно равнище не може да бъде намерено решение поради обективни причини. Областните управители посочиха, че като цяло необходимата копирна техника е налична и в изправност. „Нашата цел е да създадем нормални условия в страната за произвеждането на изборите, да се успокоят страстите след изминалата напрегна година", каза министър-председателят. Той призова областните управители да не проявяват никакви пристрастия в своята работа. „Срещайте се с всички политически сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото", изтъкна проф. Близнашки

Атанас Добрев: Сам и без никакъв натиск си подадох оставката

http://www.cross.bg/dobrev-posta-direktor-1428239.html

/КРОСС/Сам и без никакъв натиск си подадох оставката, каза пред OFFNews Атанас Добрев, който до петък заемаше поста изпълнителен директор на Държавен пост "Земеделие". За никакви чистки не съм чул, а допреди малко бях с новия директор (б.р. Лозана Василева), за да предам поста, отговори Добрев на въпрос, вярно ли е че в ДФЗ има масови чистки. За мен няма нищо по-естествено от това новият министър да си избере екипа, с който ще работи. Няма никаква обида, пожелах успех на новия директор. Такива сценки как министъра иска оставката на някой, а той не я дава, не ги разбирам. Аз си подадох моята, още преди да са ми я поискали, каза Добрев. Още когато поех поста знаех, че няма да е за дълго. Съгласих се само, за да помогна да се отпушат блокираните от предишното ръководство плащания и до голяма степен успях. Чак ми е неудобно да се похваля колко много писма от общини и браншови организации с благодарности получих, каза Добрев. Според информация на в. "Труд" освен него, ще бъдат сменени и зам.-председателите Татяна Ангелова и Николай Дечев.  

Австралия с нови санкции срещу руски банки

http://offnews.bg/news/n_1/n_382961.html

Австралия въведе нови санкции срещу руски държавни банки. Това обяви в понеделник австралийският премиер Тони Абът. Новите санкции са насочени към ограничаване на вноса на руско оръжие и на ограничаване на достъпа на руски държавни банки до австралийския пазар, забрана за износ към Русия и Крим на различни стоки и услуги, обясни Абът. В списъка със санкционирани са включени 63-ма руснаци и украинци, както и 21 руски юридически лица. Новите санкции са въведени в координация с нашите партньори в САЩ, Канада и Европа, допълни премиерът. Русия трябва да разбере, че ако не предприеме действия за подобряване на ситуацията в Украйна, последствията за нейната икономика и за международната й репутация ще се увеличат, категоричен е Абът. По думите му не е изключено в бъдеще да бъдат въведени нови санкции срещу Русия.

Жена пострада при откриването на Женския пазар, тесла падна върху главата й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273929

Жена пострада при откриването на ремонтирания Женски пазар в София, съобщи bTV.
Върху главата й е паднала тесла. Линейка е откарала пострадалата, която е на около 40 г., в болница.
Очаквайте Жена пострада при откриването на ремонтирания Женски пазар в София, съобщи bTV. Върху главата й е паднала тесла. Линейка е откарала пострадалата, която е на около 40 г., в болница. Очаквайте

1,2 милиона "фантоми" на изборите преброи проф. Константинов

http://www.moreto.net/novini.php?n=262744

"Фантомите" в избирателните списъци са 1,2 млн. Това каза в сутрешния блок на БНТ математикът и член на гражданския борд за честни и прозрачни избори проф. Михаил Константинов. По думите му избирателните списъци трябва да бъдат изготвяни след подаване на заявление за активна регистрация по настоящ адрес - т.

Производственият ръст в Еврозоната се забави до 13-месечно дъно

http://www.cross.bg/indeks-pynkta-evrozonata-1428237.html

/КРОСС/ Ръстът в производството в страните от Еврозоната се забави до 13-месечно дъно през август, съобщава ВВС. Данните са на изследователското звено Markit. Определяният от него PMI (Manufacturing Purchasing Managers' Index) индекс спадна до 50.7 през изтеклия месец при равнище от 51.8 през юли. Прагът от 50 пункта разделя растежа от свиването. Анализаторите посочват, че поръчките към производителите са се свили в резултат на нарастващото напрежение между ЕС и Русия заради Украйна. Разочароващите данни предхождат предстоящото заседание на Европейската централна банка в четвъртък. Пазарите ще го следят в очакване да получат ясен сигнал от институцията за мерки, които да подпомогнат възстановяването на Еврозоната и да ограничат заплахата от дефлация. "Въпреки че някакъв ръст е по-добре от никакъв, ефектът от икономическата и геополотическата несигурност върху производствения сектор става все по-видим", коментира Роб Добсън, старши икономист в Markit. Специално за Германия, която е най-големият търговски партньор на Русия сред страните от ЕС, PMI спада до 11-месечно дъно от 51.4 пункта. В същото време във втората по големина икономика в еврозоната този индекс се срина до 46.9 пункта. "Франция остава голямото притеснение за всички, както и Италия, която от солидно израстване премина към стагнация. Сигналите, че темпът на растеж намалява в ключови индустриални страни като Германия, Испания и Холандия, не е обнадеждаващ", посочва Добсън

Обявиха нови 1457 работни места в администрацията за младежи

http://econ.bg/Новини/Обявиха-нови-1457-работни-места-в-администрацията-за-младежи_l.a_i.564767_at.1.html

Обявиха нови 1457 работни места в администрацията за младежи с висше образование, но без стаж в специалността. Желаещите ще могат да кандидатстват от...

Тесла удари жена при откриването на Женския пазар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273918

Жена пострада при откриването на ремонтирания Женски пазар в София, съобщи bTV.
Върху главата й е паднала тесла. Линейка е откарала пострадалата, която е на около 40 г., в болница.
Очаквайте Жена пострада при откриването на ремонтирания Женски пазар в София, съобщи bTV. Върху главата й е паднала тесла. Линейка е откарала пострадалата, която е на около 40 г., в болница. Очаквайте

74-годишна загина, а съпругът й е с опасност за живота след инцидент с газова бутилка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273920

74-годишна жена е загинала при пожар, предизвикан от неправилно боравене с газова бутилка. Съпругът й, също 74-годишен, е обгорял и е с опасност за живота.
Инцидентът е станал на 29 август. Сигнал за пожар в село Градина е подаден в 12:19 в РУ 74-годишна жена е загинала при пожар, предизвикан от неправилно боравене с газова бутилка. Съпругът й, също 74-годишен, е обгорял и е с опасност за живота. Инцидентът е станал на 29 август. Сигнал за пожар в село Градина е подаден в 12:19 в РУ "Полиция" в град Долни Дъбник. На местопроизшесвието е изпратен екип.

Раданова ще търси отговорност за далаверите на "Академика"

http://www.bnews.bg/article-115212

Целият одит на търговско дружество “Академика” ще бъде готов тази седмица.

Косъма и Нели закриха сезона със сватба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273877

Актьорът Александър Сано и половинката му Нели Атанасова закриха лятото със сватба на брега на морето. Снимки от събитието изтекоха във фейсбук профилите на танцьора Атанас Месечков, който беше партньор на Нели в шоуто “Денсинг старс” по Нова тв, и на светския хроникьор Мон Дьо, с когото работеше за ВИП новините по същата телевизия. Забавата била Актьорът Александър Сано и половинката му Нели Атанасова закриха лятото със сватба на брега на морето. Снимки от събитието изтекоха във фейсбук профилите на танцьора Атанас Месечков, който беше партньор на Нели в шоуто “Денсинг старс” по Нова тв, и на светския хроникьор Мон Дьо, с когото работеше за ВИП новините по същата телевизия. Забавата била

Германия ще изпрати на Иракски Кюрдистан оръжия за 4000 военни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/01/2372274_germaniia_shte_izprati_na_irakski_kjurdistan_orujiia/?ref=rss


Германия ще изпрати на автономния регион Иракски Кюрдистан оръжия, достатъчни за въоръжаването на 4000 военни. Това съобщи германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от агенция "Ройтерс". Доставката трябва да е в помощ на кюрдските военни формирования срещу групировката "Ислямска държава", която завзе значителни територии в Ирак и Сирия.

Според германските медии доставката ще включва 30 противотанкови ракети "Милан", 16 000 автомата, 8000 пистолета, 200 леки и...

Концертът на Андреа Бочели с неуредени авторски права

http://www.cross.bg/myzikaytor-prava-avtorski-1428236.html

/КРОСС/ Организаторите на концерта на прочутия италиански тенор Андреа Бочели, който се състоя тази неделя на Стадион Българска армия, не са уредили авторските права за провеждането му, заявява сдружението за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели МУЗИКАУТОР. European Event Service нямат подписан договор с МУЗИКАУТОР и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права - МУЗИКАУТОР. European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа.Преди концерта МУЗИКАУТОР алармира за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество - SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта. Италианското дружество, което защитава правата на авторите, изрази пълното си недоумение как е възможно един от най-мащабните концерти в страната ни да е с неуредени права. „Крайно време е Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите

Войната в Европа не е истерия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/01/2372256_voinata_v_evropa_ne_e_isteriia/?ref=rss


Текстът е Ан Епълбаум е преведен от "Вашингтон пост" от Тони Николов за портала "Култура". Ан Епълбаум (р.1964 г.) е американска журналистка, удостоена с наградата "Пулицър", пише най-вече за комунистическото минало и развитието на гражданското общество в Източна Европа. Била е редактор в "Икономист", член на редакторския съвет на "Вашингтон Пост" и "Слейт". Омъжена е за полския министър на външните работи Радослав Сикорски. Акцентите са на "Дневник".

Отново и отново – за кой ли път...

Администрацията търси 1500 младежи за първа работа

http://www.mediapool.bg/administratsiyata-tarsi-1500-mladezhi-za-parva-rabota-news224332.html

Висшисти до 29-годишна възраст и без стаж по специалността си могат да кандидатстват за обявени 1457 работни места в администрацията от 1 до 30 септември, съобщиха в понеделник от Агенцията по заетостта, на чийто сайт е обявен и пълният списък с обявените работни места. Програмата "Старт на кариерата" се провежда за 13-и пъти. Желаещите могат да проверят в съответното бюро по труда и да се състезават за обявените работни места в министерства, централни ведомства, областни и общински администрации. Онези, които успеят да се преборят за позициите, ще могат да натрупат деветмесечен трудов стаж и опит по своята специалност срещу 400 лв. месечна заплата, както и изплащане на социални и здравни осигуровки, допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда, годишен платен отпуск и отпуск поради заболяване за сметка на работодателя. Възможност да започнат трудовия си стаж в централни ведомства ще получат 547 младежи. Работни места по програмата са обявени в Министерски съвет; Народното събрание; Министерствата на външните работи, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на финансите, на труда и социалната политика, на отбраната, на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на културата, на здравеопазването, на земеделието и храните, на инвестиционното проектиране, на младежта и спорта; Омбудсмана на Република България; Патентното ведомство; Националната агенция по приходите; Националния осигурителен институт; Агенцията по заетостта; Държавната агенция за закрила на детето; Агенция „Митници”; Агенцията за социално подпомагане; Агенция по вписванията и др. Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически специалности, компютърни специалности, администрация и управление, социални дейности, инженери, архитекти, строители, филолози, еколози и др. В общинските администрации работните места са 799, а в областните управи – 111. Най-много от тях са за икономисти, юристи, архитекти, строителни инженери, специалисти в областта на компютърните системи и технологии, администрация и управление и др. Кандидатите трябва да са на възраст до 29-ненавършени години (към 30 септември 2014 г. включително). Трябва да имат завършено висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място, както и да нямат трудов стаж по специалността. Желаещите могат да подават документи до 30 септември 2014 г. включително в бюрото по труда, в което са регистрирани като безработни или заети.

"Манчестър юнайтед" изпревари конкуренцията за Фалкао

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/01/2372336_manchestur_junaited_izprevari_konkurenciiata_za_falkao/?ref=rss


Колумбийският нападател Радамел Фалкао вече е играч на "Манчестър юнайтед", потвърдиха множество медии на Острова, сред които и Би Би Си.

Договорът на голмайстора е за една година наем с опция за закупуване през следващото лято. Някои медии обаче споменаваха закупуване за 65 милиона евро с договор за четири години.

За преминаване на колумбиеца в "Юнайтед" се заговори през последните дни, след като през по-голямата част от лятото той беше свързван с "Ливърпул" и "Реал"...

Може ли украинската криза да подпали война в Европа

http://www.mediapool.bg/mozhe-li-ukrainskata-kriza-da-podpali-voina-v-evropa-news224331.html

С наближаването на срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс западните медии са почти единодушни, че алиансът трябва да се ангажира по-сериозно с кризата в Украйна и да преодолее нерешителността и разминаването в позициите на страните членки. В подкрепа на това мнение говорят все по-набиващите се на очи исторически паралели между днешната украинска криза, ролята на Русия в нея и събитията предхождали и Първата и Втората световна война. Затова медии и политици все по-често се питат възможно ли е тази криза да излезе от сегашните си граници и да подпали война в Европа.   "Индипендънт": Връщаме се в 30-те години 20-ти век   Като отбелязва, че НАТО е на кръстопът, британският "Индипендънт" пише: "Русия отново е противник. Когато членовете на алианса се съберат тази седмица, те трябва да отвърнат на това предизвикателство". Вестникът предупреждава, че срещата на върха в Нюпорт, Уелс ще даде отговор на въпроса дали ще се запази продължителният мир след Втората световна война.   "Авантюризмът на Владимир Путин не вещае нова Студена война. Той е още по-опасен, защото се върнахме в 30-те години на 20. век: демилитаризирани западни демокрации и слаби лидери, за които рискът от война е буквално невероятен и наличие на агресор, който не се колебае да променя границите със сила", смята "Индипендънт".   Има нужда от преодоляване на различията и по-категорични действия   "НАТО е разединен за отговора срещу Русия", е заглавието на челния материал във "Файненшъл таймс" в понеделник. Алиансът се надява да преодолее различия между страните членки, като оповести новия си план за действие за поддържане на готовност. Планът е резултат от няколко седмици на подробни преговори, пише британското издание.   Британският "Гардиън" публикува статия, цитирана от БТА, на бившия главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, в която се подчертава, че успехът на срещата на високо равнище ще се измерва не само с декларациите за намерение да се подсили отбраната на страните членки от Източна Европа, а с готовността на алианса да предостави на Украйна дипломатическа, икономическа и най-вече спешна военна подкрепа.   "Русия няма да признае, че е нашественик, защото ако направи това, може да предизвика по-силен отговор от НАТО. Но докато правителствата в НАТО двусмислено определят руските действия като "агресия" и "нахлуване", те ще срещат трудности да получат подкрепа за по-категоричните действия, каквито трябва да бъдат предприети", пише Уесли Кларк. Той подчертава, че макар и да не е член на НАТО Украйна сега воюва в периферията на НАТО за ценностите на алианса: свобода, самоуправление и демокрация.   Доналд Туск: Европа трябва да си вземе поука от Втората световна война Европа трябва да си вземе поука от Втората световна война и да придаде практическо измерение на трансатлантическата солидарност на страните от НАТО. Това заяви в понеделник избраният за следващ председател на Европейския съвет полски премиер Доналд Туск. Той говори на церемония на полуостров Вестерплате край Гданск, организирана по повод 75-ата годишнина от нападението на фашистка Германия срещу Полша и началото на Втората световна война.   "След опита на Първата световна война, след нейните жертви, Европа искаше да вярва, че ще има вечен мир. Но тези надежди не бяха основани на смела политика. Достатъчни бяха 20 години, вярата и надеждата на европейците да бъдат разрушени", каза полският премиер.   Той каза, че от трагичните събития на полския септември, от трагичната за всички хора война трябва да се извлече поука, но това не бива да е поуката на "наивния оптимизъм". Туск отбеляза, че след броени дни в Уелс започва среща на високо равнище на НАТО, на която ще се обсъжда безопасността на Европа, новата политика на пакта по отношение на опасността от война, и то "не само в Източна Украйна".   Оттук, от Вестерплате, в годишнината от началото на Втората световна война, поляците са длъжни да заявят, че днес никой няма право да блокира нашите инициативи, чиято цел е мъдра и ефективна дейност на Северноатлантическия алианс, заяви Туск.   "Безопасността на Запада изисква смелост, въображение и решителни действия", подчерта той.   Полските медии обръщат внимание на думите на премиера, че призивът "Никога повече война" не може да бъде повече манифест на слабите и безпомощните, не може да бъде израз на заблуди и илюзии, че светът се е освободил от този тип изкушения, че "около нас няма хора и държави, които биха искали за използват отново силата и войната за водене на собствена политика".   "Днес, гледайки трагедията на украинците, гледайки войната - защото това е думата, която трябва да се използва - в източната част на нашия континент, знам, че септември 1939 не бива да се повтори", заяви Доналд Туск.   В Полша възпоменателните мероприятия, свързани с началото на Втората световна война, по традиция започват на полуостров Вестерплате, където в 4,45 часа местно време на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг Холщайн" открива огън по разположените на брега полски военни складове. Битката за Вестерплате е първата битка на Втората световна война.   Обратната гледна точка   В западната преса обаче са представени и други гледни точки. Левоцентристкият германски седмичник "Цайт" настоява, че Западът не бива да се поддава на реториката на украинския президент Петро Порошенко, който иска да интернационализира войната с Русия. Източна Украйна трябва да получи автономия, смята "Цайт".   Изданието също предлага исторически паралел, припомняйки, че през 2014 г. се навършват 100 години от началото на Първата световна война, също започнала заради териториални спорове. "Един военен конфликт между НАТО и Русия в и извън Украйна ще въвлече цяла Европа във война", предупреждава "Цайт".

Детските градини в Тетевен са принудително затворени, родителите на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273907

Тетевен осъмна с принудително затворени детски заведения и десетки протестиращи родители пред общината. Причината е, че ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година. Междувременно досегашният снабдител отказва да продължи договора, който е изтекъл в края на август, съобщи bTV. Тетевен осъмна с принудително затворени детски заведения и десетки протестиращи родители пред общината. Причината е, че ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година. Междувременно досегашният снабдител отказва да продължи договора, който е изтекъл в края на август, съобщи bTV.

Избраха "Мини Мис и Мини Мистър" Варна 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=262749

Радостта на живота са децата и творчеството-това доказа Конкурса - Оригинал „Мини Мис и Мини Мистър” Варна 2014 в Мол Варна. За пета поредна година столичната актриса Илиана Балийска-лицензиант на марката, предразположи с мили думи и усмивка претендентите за престижните титли и в Мол Варна.

Агенция ИТАР-ТАСС ще бъде преименувана

http://europe.actualno.com/Agencija-ITAR-TASS-shte-byde-preimenuvana-news_47809.html

Информационната телеграфна агенция на Русия, известна с абревиатурата ИТАР-ТАСС, ще се преименува на Информационна агенция на Русия "ТАСС". Информацията съобщи днес генералният директор на м...

Цветята в офиса повишават работоспобността

http://curious.actualno.com/Cvetjata-v-ofisa-povishavat-rabotospobnostta--news_47810.html

Вместо да предизвикват служителите си с брейнсторминг, шефовете трябва да инвестират в растения за офисите, защото така бързо могат да повишат продуктивността, пише в. "Дейли телеграф". Ек...

Турист от Молдова почина на плажа в курорта "Св.Св. Константин и Елена"

http://crime.actualno.com/Turist-ot-Moldova-pochina-na-plaja-v-kurorta-SvSv-Konstantin-i-Elena--news_47811.html

58-годишен турист от Молдова е починал на плажа в курорта „Св.Св. Константин и Елена” край Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна д-р Иван Иванов, ...

Новата "Визия" на Шаламанов - смекчена към Русия, по-високият военен бюджет остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273892

Съветът по сигурността направи втори опит да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО. Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки, съобщава Би Ти Ви.
Според неофициални източници „Визията 2020” на военния министър Велизар Шаламанов е Съветът по сигурността направи втори опит да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО. Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки, съобщава Би Ти Ви. Според неофициални източници „Визията 2020” на военния министър Велизар Шаламанов е

Видео: Хонконг протестира срещу наложени от Китай изборни правила

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/01/2372311_video_honkong_protestira_sreshtu_nalojeni_ot_kitai/?ref=rss




Десетки активисти прекъснаха реч на висш китайски държавен служител, изпратен в Хонконг да разясни правилата, по които ще се проведат следващите избори.

Ли Фей е заместник генерален секретар на Постоянната комисия на Националния народен конгрес на Китай. В неделя комисията одобри плана за изборите за държавен глава в Хонконг през 2017 г., като само двама или трима кандидати ще получат правото да се кандидатират, като преди това ще трябва да получат гласовете на...

Детските градини в Тетевен са принудително затворени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273897

Тетевен осъмна с принудително затворени детски заведения и десетки протестиращи родители пред общината. Причината е, че ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година. Междувременно досегашният снабдител отказва да продължи договора, който е изтекъл в края на август, съобщи bTV. Тетевен осъмна с принудително затворени детски заведения и десетки протестиращи родители пред общината. Причината е, че ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година. Междувременно досегашният снабдител отказва да продължи договора, който е изтекъл в края на август, съобщи bTV.

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Пеевски лъже, че е получил жалбите ни

http://frognews.bg/news_75502/

Делян Пеевски все още не е получил нашите жалби, делото все още се държи на трупчета в Софийски градски съд. Има разпореждане на съдията всеки ден да му се докладва дали са върнати обратните разписки или призовките, но те не се връщат, коментира пред Фрог нюз адвокат Николай Хаджигенов, който обжалва делото на набедените за убийци на бившия депутат от ДПС.

Арест за мъжа, опипвал, ограбвал и хапал жени в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273866

30-годишният Христо Стоянов е изнасилвачът от ж.к. „Меден рудник”, който напада, опипва, ограбва, хапе и скубе беззащитни жени, съобщава Флагман. Мъжът живее в комплекса в бл. 92, арестуван е на 21 август, съобщиха от полицията. Той е обвинен за блудство и грабеж. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража”, 30-годишният Христо Стоянов е изнасилвачът от ж.к. „Меден рудник”, който напада, опипва, ограбва, хапе и скубе беззащитни жени, съобщава Флагман. Мъжът живее в комплекса в бл. 92, арестуван е на 21 август, съобщиха от полицията. Той е обвинен за блудство и грабеж. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража”,

Десетки полицаи в Турция са арестувани, обвиняват ги в заговор срещу правителството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273894

Десетки турски полицаи бяха задържани по обвинения в заговор срещу правителството, предадоха местни медии. В новата вълна от арести е и бивш ръководител на звеното, което се занимава с финансови престъпления.
Издадени са заповеди за задържането на 33-ма полицаи, които „искат да свалят правителството”, съобщи турската телевизия NTV. Десетки турски полицаи бяха задържани по обвинения в заговор срещу правителството, предадоха местни медии. В новата вълна от арести е и бивш ръководител на звеното, което се занимава с финансови престъпления. Издадени са заповеди за задържането на 33-ма полицаи, които „искат да свалят правителството”, съобщи турската телевизия NTV.

30-годишен бургазлия блудства и граби наред

http://www.bnews.bg/article-115210

В дома на бургазлията е извършено претърсване, като са намерени и иззети две канабисови растения, засети в пластмасови саксии, с големина около 1 метър.

Сърбия не е въвела и няма да въведе санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/surbiya-sanktzii-vychich-1428235.html

/КРОСС/Сърбия не е въвела, нито ще въведе санкции на Руската Федерация, категоричен е премиерът Александър Вучич, цитиран от електронно издание Press online. Позицията на Сърбия по този въпрос е съвсем ясна, посочва той.  „Абсолютно е ясно: в този тежък период Сърбия потвърди на своите руски партньори, че е техният най-добър приятел в Европа и няма да въвежда никакви санкции", заяви Вучич за телевизионния канал Россия 24. По думите му на двете страни им предстоят важни съвместни проекти. В тази посока Вучич напомня, че Сърбия е подписала споразумение за изграждане на „Южен поток" - енергиен проект, който, по думите му, е от голямо значение за Сърбия и страната няма да промени променя своето мнение, независимо от това каква е политическата ситуация в света. ЧЕ сръбското правителство няма намерение да въвежда санкции срещу Русия заради кризата в Украйна каза вчера и сръбския министър на отбраната Братислав Гашич. Гашич посочи, че Белград е обяснил позицията си на западните партньори. „Ние настояваме за намирането на мирно решение на този конфликт, както и на всички конфликти по света", заяви военният министър. „Обявяваме се за запазването на териториалната цялост и зачитането на суверенитета на всяка една страна-членка на ООН", подчерта Братислав Гашич.  

Из делниците на един луд (25-29 август)

http://offnews.bg/news/n_1/n_382954.html

Понеделник, 25 август Българин да се наричам, първа радост е за мене! Щото това значи, че съм сънародник на Цветан Цветанов. И Бойко Борисов, де, но в случая има повод да се възгордеем от Цветанов. Той се включи в световната благотворителна инициатива Ice bucket challenge. Тия, дето се оливат със студена вода, за да помогнат на децата с аутизъм. Обаче някой не беше обяснил ясно на Цецерон защо е цялата работа и той малко се пообърка. Даже не малко… „Това е добра инициатива и трябва повече хора да я подкрепят. Аз ще направя дарение от 1000 лв. за децата с алтруизъм", цитира „Труд”. Всъщност, не се чува много добре дали казва „алтуизъм”, или „алтруизъм”. Но все пак достатъчно ясно, за да се разбира, че не е аутизъм. Големият български лингвист и философ Цветан Тодоров казва: "Единствената възможна форма на скромност е мълчанието". Да имаш толкова много основания да си скромен и да не си мълчиш… „Ако искаме промяна на статуквото, вика Цецерон, ГЕРБ трябва да спечели 121 гласа и съм убеден, че ще ги постигнем. Ние имаме визия и програма. Българските избиратели ще гласуват за ГЕРБ, защото те са отговорни и разумни.” И най-вече интелигентни. А както казва председателят на МЕНСА Христо Радков "По-високият интелект гарантира повече избиратели." Но не много по-висок, де. Щото като надмине избирателите, нема да го разберат. А колкото до статуквото, за предишния си мандат не успяха да го променят. Но това не означава, че пак няма да успеят. За катастрофите и жертвите по пътищата Цецерон вика: ”Когато традиционно в България загиваха по 1000-1100 човешки живота на пътищата, мога да ви кажа, че точно в управлението на ГЕРБ с мерките, които бяха взети от МВР и подобряване на инфраструктурата, тези жертви станаха 600 към 2012 г…” Тия дни минах по въпросната инфраструктура. Грях му на душата на този, който нарича магистрала участъка от тунела Траянови врата до Пловдив. Ако караш с повече от 90 км./час има опасност да се окажеш с четири бъбрека в гащите. Да, и това е най-малката възможна награда. Една трета от магистралата София-Бургас изглежда по-зле и от второкласен път. Български, щото в Гърция например второкласните са като нашите магистрали. И гърците крадат, ама и нещо все пак остава, за да строят що-годе прилично. Като споменахме Бургас… Тамошен бизнесмен пуснал консервни кутии с морски въздух. Имало с въздух от Бургас, Слънчев бряг, Поморие или Созопол. Най-много се търсел чист въздух от Бургас. Те и самите бургазлии май отдавна го търсят… Консервите се продавали по павилионите в Морската градина за 6 лв. парчето. „Купувачите са и българи, и чужденци, но българите вземат повече”, споделя продавач пред „24 часа”. Не съм учуден. Българите имаме богата традиция в покупко-продажбите на въздух. Мисля, че в дните до 5 октомври ще се пусне най-различен въздух, от цяла България… Вторник, 26 август „Над милион българи в депресия”, съобщава радостната вест „Новинар”. Според психолога Анна Караманова около 15% от населението страдало от депресивни или тревожни разстройства. То колкото те страдат, толкова и тия край тях страдат, та може да се удвоява и утроява без притеснение. Но за друго го казвам. Оказва се, че „вегетарианците имат по-слаби нерви и боледуват повече”. Австрийски учени разбиват мита, че вегетарианците са по-здрави от месоядните. Липсата на наситени мазнини стресирала организма и отключвала депресиите и разни други заболявания, като рак и алергии. Според учените консумацията на повече плодове и зеленчуци наистина закрепва здравето, но прекаленото въздържание от храни и напитки води до стрес за организма. Храни и напитки! Обърнете внимание! Храни, а не зеленчуци. И напитки, не вода! Между другото, братя от последната възраст, известният американски артист Морган Фриийман разправя, че сексът го поддържал млад. Той, ако не знаете, е на 77 г. И разправя: "Ако можете да правите достатъчно секс, това ви поддържа млади. " Ако ви се иска и на вас да сте като Морган Фриийман, има един начин, който не се изисква нищо особено. Просто разправяйте. Разправяне му е майката. За всички работи, които се правят без свидетели, като лов, риболов, избори, любов, важното е не какво правиш, а какво разправяш. Разправяйте и повтаряйте, или разправяйте, че повтаряте… Който може, да ви опровергае. Учени от Техническия университет в Мадрид разработили технология, която ще позволи на машини да надушват хора по миризмата по същия начин, по който го правят кучетата. Понеже всеки човек притежава уникална и разпознаваема миризма, та на тази основа ще се създаде нов метод за установяване на самоличността, подобен на пръстовите отпечатъци и сканирането на ириса на окото. Мислех да направя някакви бележки, свързани с индобългарите, които, според нас, миришат на няколко души едновременно и ще объркат тотално скенерите, но ще се въздържа. Сряда, 27 август „Бареков слезе на 400 м под земята в рудник”, гордо съобщава „24 часа”. Обаче е излязъл, не бързайте… Стиснал ръцете на въглекопачите, обещал им работни места, достойни заплати и пълни хладилници и ги изчеткал: "Срам ме е от тежкия ви труд. Няма такива мъже като вас в политиката - вие сте истинските патриоти.” Тоя намерил отнякъде 1 млн. работни места и сега спокойно раздава. Весела Драганова, лидерката на Партията на българските жени, вика, че тия работни места били съвсем реални. С една дума Бареков бие БСП с четири пъти. Те обещаваха 250 хил. Отива му на Бареков под земята. То на всичките май ще им отива… В добрия смисъл - да копат, не да живеят там за постоянно. А Бойко се прави на Чърчил от 1940 г. („Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“) Вика: "Хората да не гласуват за нас, че ще правим тежки реформи. Ще се режат плащания." Държавата била фалирала, нам колко си милиарда заем трябвало да се вземе… Права е Таня Дончева, дето вика: „Бойко Борисов е от тези много драматични герои, които почват сега да си късат ризата, защото трябва да се внуши, че ако не е той да спаси положението, няма кой да го спаси. И всичко това се прави прекалено сърцераздирателно…” Според мен е редно хората да послушат съвета на Борисов, но тяхна си работа… Пък Цветанов си признал за гафа с аутизма: "С алтизма приемете, че съм допуснал лека грешка…" Алтизмът е малко по-близо до аутизма от алтруизма. Предполагам, че на третия път ще успее да го каже правилно. „Снимката на Василев вече е на сайта на "Интерпол" до тези на Галеви и Таки”, ликува цялата преса. Е, не цялата, а само вестниците на Пеевски. Което е цялата, но без „Сега” и „Капитал”. Обаче яко го нагъзиха банкерчето. Извинявам се за грозния израз, но буквално си е така. Запорирали са му всичките сметки и имоти. Само два самолета са му оставили, щото били на името на жена му. С една дума окончателно престана да му върви в живота, откак мина път на Ахмед ага. Като споменах вестниците на Пеевски, дето не са негови, та ето на какво се натъкнах вчера: „Труд”: Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза.” „Преса”: „Лиляна Павлова: През януари може да сме в ликвидна криза.” „24 часа”: „Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза.” „Труд”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.” „Преса”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.” „24 часа”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.” И вътре дописките под индиго – точки, запетайки, даже грешките едни и същи. Така работи медийният монопол. Вие, ако искате, може да продължите да вярвате, че „Труд” е на Блъсков, „24 часа” на Венелина Гочева, а „Преса” на Тошо Тошев. Лично аз не ща. И неграмотността просперира. В „Новинар”, също от пресгрупа „Доган хабер” заглавие: „Перу спря 3,5 тона кокаин от пътуване за Европа.” Щял да пътува за Белгия и Испания, но не му разрешили… Пък една друга дописка направо ме извади от контакт. „Актьорът Джерард Бътлър бе хванат от папараците да се натиска с абсолютно непозната жена с потресаваща фигура по крайбрежието на Калифорния. Стройната непознатата и шотландската звезда се отдали на страст, без да могат да се изконтролират. В продължение на няколко минути те се целували, без да си отлепват лицата. Двойката толкова се възпламенила, че неволно започнала да пуска ръце по различни части на тялото, включително и по дупетата си…” И това е в страницата „Култура” на вестника. Дето викаше Веждито, култура, бе да му е… м…. Така ще е. И все по-така ще става. 3851 българи са получили дипломи по проекта „Нова възможност за моето бъдеще”. По тази програма дават диплома за умения, които са придобити извън образованието. Най-много хора се явили на изпити за готвачи и фризьори. 17% от всички новоизлюпени занаятчии са с висше образование. И само 11% са с основно. Имаше такъв един действителен случай с един Иван Иванов. Като малък Иван Иванов мечтаел да стане таксиметров шофьор. В наши дни мечтата на доц. Иванов се сбъдна. Та ще ни готви дипломиран инженер, ще ни сервира юрист, ще ни подстригва социолог… Ще пиша на г-жа Емилияна Димитрова, шефката на програмата, да включат и журналистиката в програмата. По-зле не може да стане. Чакайте да ви кажа и нещо полезно, стига с тия простотии. „Дейли мейл” пише, че американски учени от университета „Корнел” в Айова открили, че можем да избегнем прекаляването с алкохола, ако свикнем да пълним чашите си наполовина. Изследвания доказали, че хората, които пият по този начин, консумират средно с 20% по-малко в сравнение с тези, които пълнят чашите си догоре. Не знам, може и да е така сред народи, дето напитките им са по 25 и 40 гр. Но на нас са ни други традициите. Те викат на чашите пълни до половината, а ние казваме празни до половината! Не си спомням казвал ли съм ви как са били направени чашите на траките. С изместен център на тежестта и като се поизпразнели, климали. И виночерпците разбирали къде да се долее, та да не седи чашата полупразна... А не като сега, идеш на гости, чашата ти седи по 5 минути с една глътка на дъното, която стискаш, та да можеш да кажеш наздраве, ако някой те изненада, а домакинът уж не видял... Пък в родното ни по бащина линия Панагюрище, ако ги попиташ колко да им налееш, викат два пръста, колко да не е без хич… И показват показалеца и малкия пръст. Което, според паламарката и чашата, може да означава и 250 мл., но никога не може да е по-малко от 150. Казвал съм, братя, и ще потретя - проблемът не е в алкохола, а в прекаляването. И вода да препие човек, пак ще умре. Нали в крайна сметка удавянето като диагноза не е нищо друго, освен прекаляване с водата. Не прекалявайте с нищо. Отдавайте се едновременно на всичките си пороци и така няма да станете жертва на някой от тях. Хапнете, пийнете, запалете една цигара, пък на всичкото отгоре, ако има и нещо отдолу – значи Бог е с вас. Пък като няма – няма. Четвъртък, 28 август Както е казал класикът, хляб дайте първо, моралът после! Червените се понаядоха и се сетиха за моралния си облик. След края на поредния пленум Миков рече, че ръководството на БСП ще изисква от областните председатели да попълват декларация, че всички кандидат-депутати от техния район отговарят на изискванията за висок морален облик. Всъщност, да не ви подведа. Щото целта на това занятие не е чисто етична, а по-скоро прагматична. „В една компроматна война, вика пророкът от Кула, много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката. Затова искаме този въпрос да бъде решен…” Та да не ги злепоставят после, а не, че имат нещо по принцип срещу неморалните. Пленумът решил да се обърне "специално внимание към хора в листите, които уронват престижа на БСП". Според мен никой не уронва престижа на БСП толкова, колкото ръководните другари. Но това е лично мнение. „Преса”: „Николай Бареков в Ракитово: „Ще отворим 1 млн. нови работни места”. И то се подразбира, че като има толкова много, ще има и за Ракитово. Но и той като Борисов поставя условия за броя депутати: „За да се изпълни обещаното обаче е нужна голяма парламентарна група на ББЦ, за да вземе властта. Не ме пращайте с 50-60 депутати , за да мога да свърша работата. Това е добра сделка за българския народ. Бъдете лъвове, овце в ББЦ не искам, обърна се той към пълната зала”, пише „Преса”. Не, че съм дребнав, но това „пълната зала” ме зачуди. Преброих присъстващите на снимката: 59 души, от които шестима придружители на оратора и 11 деца. В избирателните списъци на община Ракитово за парламентарните избори през 2013 г. са записани 6 396 души с право на глас, от които са гласували 2800 души. Тъй че както и да го погледнем, Бареков е уважен от 0.66% от избирателите в общината. Това е пълната зала, за която пише „Преса”. Не се заяждам, само ви намеквам, че вестникът явно се труди за кампанията на Бареков. Което означава, че бебеците ще влязат в парламента. Даже и да не им стигат процентите, ДПС ще им прехвърли нужните гласове. Зер агите ухажват циганите бадева… КТБ още може да бъде спасена. Това е категоричното мнение на членовете на Експертния консултативен съвет за КТБ. В този съвет влизат изявени икономисти, бизнесмени и финансисти. То в България никой не е изявен, освен говорещия, но все пак… Та в съвета влизат Красимир Ангарски, Камен Тошков, Емил Хърсев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Валери Димитров и т.н. Те казват, че КТБ още може да бъде спасена и то по начин, който не изисква никакви публични фондове, демек от данъкоплатеца, още по-демек от нас. „Категорично отхвърляме опитите проблемите на КТБ да се решат за сметка на данъкоплатеца и сме убедени, че решение без тежест за бюджета е възможно. Разходите за спасяване на банката могат да бъдат покрити за сметка на собствения капитал, натрупаните резерви, провизиите, заделени в КТБ за покриване на загуби, както и за сметка на облигационери и вложители, които не ползват защита по Закона за гарантиране на влоговете в банки.” Това твърди въпросният съвет, на който нямам основание да не вярвам. Същото твърди и Костов, на когото по изключение ще повярвам. Въпросът е дали агата и неговите маши мислят така? Задавам отговор и ви обръщам внимание, че решаването на казуса КТБ категорично ще докаже, дали е останало мъничко национален интерес в така наречената ни държава, или тя окончателно се е превърнала в държава на олигархията. И нека бъдещият премиер не се изсулва като мокра връв. Сега всички него гледат и думата му тежи. Но за съжаление оздравяването на КТБ май не влиза в неговите планове. Между другото, той днес направил поредното си откритие. Този път в сферата на финансите: „Финансите са просто нещо – едно и едно прави две, и ако нямаш две, трябва да кажеш откъде ще вземеш липсващата част." Откритието е направено по време на рязането на лента на кравеферма. Когато една сложна област, каквато несъмнено са финансите, ти се вижда много проста, то или си голям специалист, или си пълен профан. Оставям сами да си довършите логическото упражнение. Моите наблюдения показват, че Борисов често предлага решения, които са обратни на правилните. Понякога подбудите за това са користни, друг път са от глупост. А често и от двете. Но и това е лично мнение, с което не искам да ви ангажирам. Истината е, че сме оставили посредствени хора да се занимават с общите ни дела. Дълго се питах толкова ли не можем да излъчим нещо по-читаво? И напоследък стигам все до положителен отговор: Да, не можем! Като в онази притча за дедо владика, която навремето разправяше Лучников. Събрал той енориашите и ги попитал, как са поповете по места. И енориашите почнали да се оплакват: един поп пиел, друг блажел през постите, трети гонел булките… Слушал Дядо владика, слушал и накрая казал: “Чеда мои, всичко което го казвате е право. Това е лошо и аз за това дълго се молих на Бог да ми прати нужните хора за тая работа. Молих се, молих се и понеже той не ми ги прати, аз ги назначих измежду вас.” А на нас даже не са ни назначени, ами сами си ги избираме… Петък, 29 август Ей, за малко да забравя да ви кажа. Брад Пит и Анджелина Джоли се оженили. Едно гайле по-малко. Поне тях да не ги мислим вече. Пък в Индия една 56-годишна госпожа надвила леопард със сърп. Какво го надвила, направо го убила. Госпожата работела на полето, когато котката я нападнала и тя имала под ръка само сърп. Половин час се сражавала с него, но накрая го умъртвила. Сърпът е страшно оръжие. По-страшен от него е може би само чукът. А заедно колко са страшни… Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора dr.tonyfilipov/маймунка/abv.bg или на Тонифона 0885 233 691. To be continued

Мъжът, блудствал с 3 жени за една нощ, е арестуван

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273890

30-годишният Христо Стоянов е изнасилвачът от ж.к. „Меден рудник”, който напада, опипва, ограбва, хапе и скубе беззащитни жени, съобщава Флагман. Мъжът живее в комплекса в бл. 92, арестуван е на 21 август, съобщиха от полицията. Той е обвинен за блудство и грабеж. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража”, 30-годишният Христо Стоянов е изнасилвачът от ж.к. „Меден рудник”, който напада, опипва, ограбва, хапе и скубе беззащитни жени, съобщава Флагман. Мъжът живее в комплекса в бл. 92, арестуван е на 21 август, съобщиха от полицията. Той е обвинен за блудство и грабеж. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража”,

Тенът от зеленчуци е по-привлекателен от слънчевия

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/tenyt-ot-zelenchuci-e-po-privlekatelen-ot-slyncheviia-6021282

Препоръчваните пет порции плодове и зеленчуци дневно придават на кожата много по-хубав и здрав вид от слънчевите бани

Влезе в сила забраната на Брюксел продажбата на прахосмукачки над 1600 вата

http://www.mediapool.bg/vleze-v-sila-zabranata-na-bryuksel-prodazhbata-na-prahosmukachki-nad-1600-vata-news224330.html

От днес, 1 септември, във всички страни членки на ЕС влезе в сила забраната да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата, наложена от Европейската комисия. Плановете са от 2017 г. да бъде спряно производството и на прахосмукачки с мощност над 900 вата.   Съответното решение в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.   Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.   "Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това не винаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.   Според новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на енергия на уреда по 7-степенна скала.   Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки, че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки имат мотори с мощност над 1600 вата. Според оценки на самата Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2200-2300 вата.   Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Американски сенатори призоваха САЩ да въоръжат Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262716

Американски сенатори призовоха САЩ да започнат да въоръжават украинската армия, за да може тя да противостои на подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна. „Нима не можем да помогнем на тези хора да се защитят? Това вече не е ограничаване на навлизането на войски, това е вече нахлуване”, заяви сенаторът републиканец Джон Маккейн.

Арести на десетки полицаи в Турция, обвинени са в заговор срещу правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273888

Десетки турски полицаи бяха задържани по обвинения в заговор срещу правителството, предадоха местни медии. В новата вълна от арести е и бивш ръководител на звеното, което се занимава с финансови престъпления.
Издадени са заповеди за задържането на 33-ма полицаи, които „искат да свалят правителството”, съобщи турската телевизия NTV. Десетки турски полицаи бяха задържани по обвинения в заговор срещу правителството, предадоха местни медии. В новата вълна от арести е и бивш ръководител на звеното, което се занимава с финансови престъпления. Издадени са заповеди за задържането на 33-ма полицаи, които „искат да свалят правителството”, съобщи турската телевизия NTV.

Австралия въвежда допълнителни санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Австралия-въвежда-допълнителни-санкции-срещу-Русия_l.a_i.564760_at.1.html

Австралия взе решение да наложи допълнителни санкции срещу Русия. Това потвърди премиерът на страната Тони Абът, съобщава ИТАР-ТАСС. По неговите думи...

БСК срещу увеличаване на минималната заплата

http://www.vesti.bg/pari/biznes/bsk-sreshtu-uvelichavane-na-minimalnata-zaplata-6021283

Според Стопанската камара това не е начин за ограничаване на хроничните дефиците в системата на социалното ии здравното осигуряване

Арестуваха наркодилър в Пловдив

http://www.cross.bg/arestyvaha-narkodilur-v-plovdiv-1428234.html

/КРОСС/Софиянец на 28 години бе заловен с наркотици в Пловдив. Половин час след полунощ на бул. "България" М.Й. бил спрян от служители на Трето РУ за проверка с управлявания от него лек автомобил "Форд", съобщи "Марица". При извършения обиск и последвалото претърсване в колата униформените иззели общо 0,685 грама амфетамин, 0,245 грама марихуана и таблетки от амфетаминов тип с общо тегло 1,883 грама. Срещу мъжа е образувано бързо производство и той е задържан за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура - Пловдив.

Теменужка Янкова е новият заместник-директор на НАП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4273881

Със заповед на служебния финансов министър Румен Порожанов за заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е назначена Теменужка Янкова, съобщиха от МФ.
Тя е предложена от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов. Ресорът, който поема е Данъчно-осигурителна методология и данъчно-осигурителна практика. Със заповед на служебния финансов министър Румен Порожанов за заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е назначена Теменужка Янкова, съобщиха от МФ. Тя е предложена от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов. Ресорът, който поема е Данъчно-осигурителна методология и данъчно-осигурителна практика.

Митрополит Николай: Академичното образование не е духовно

http://www.cross.bg/mitropolit-nikolaii-obrazovanie-1428233.html

/КРОСС/"Вярваме, че положихме добро начало. Нямаме желание да акредитираме Духовната академия, и то съвсем умишлено, защото ако кандидатстваме за акредитация, това означава да приспособим учебния материал, програми и методики съобразно изискванията на светската държава. А това ще наруши духовността в православното богословие". Това заяви пловдивският митрополит Николай при откриването на новата учебна година на Православната духовна академия в Пловдив. На литургията изненадващо присъства и ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов, съобщи "Марица". Философско-историческият факултет на висшето училище остро реагира срещу създаването на академията, която няма да издава дипломи за висше образование, и призова Светия синод да преразгледа решението си за нейното откриване. "Никога не сме желали да имаме конфликт с когото и да било, но браним интересите на българското православие. Пожелавам и на проф. Козлуджов в тези нелеки времена успех, за да се утвърждават студентите му в добродетелите на вярата", каза владиката. Той подчерта, че академичното образование не е духовно, а светско. Богословието не е философия, не е обикновена светска наука, то е начин на живот и означава доближаване не човек до бога. Държавата иска да държи в ръцете си бъдещите кадри на църквата, да ги създава, за да не кажа - тя да ги унищожава", коментира още митрополит Николай, който ще преподава въведение в богословието

Лавров: Русия е за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна

http://www.cross.bg/lavrov-mirno-rysiya-1428232.html

/КРОСС/ «Никаква военна намеса няма да има от страна на Русия в Украйна», заяви външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. «Ние сме изключително за мирно урегулиране на тази много тежка криза, на тази трагедия, затова няма да има никаква военна намеса от страна на Русия», категоричен бе Лавров. «Всичко, което правим е насочено към насърчаване именно към политическия подход. Но за голямо съжаление, нашите западни колеги са заслепени от ситуацията и всичко онова, което твърдят властите на Украйна получават подкрепа на Запад. Подхожда се абсолютно безкритично, превзето и ангажиращо», заяви руският министър. По думите му, изискванията към опълченците да оставят оръжие е нереално. Той отбеляза, че Вашингтон и Брюксел трябва да поискат от Киев да прекрати използването на тежко въоръжение срещу мирно население. Лавров подчерта, че Русия няма да «затръшва» вратата във връзка с новите санкции. «Относно ответните мерки срещу новите санкции дори няма да разсъждавам и фантазирам, защото всичко трябва да бъде конкретно формулирано. Когато разберем, какво ще измислят този път европейските и американските колеги, а след това ще решаваме как да отговорим», поясни Лавров. Според него, ЕС вкопчвайки се в санкционния камшик, се опитва да прикрие неспособността си да повлияе на Киев

29 деца с 20 лодки участваха в регатата "Юнга" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262748

В събота и неделя в акваторията на Варненски залив се проведе регата „Юнга 2014”. При отлична организация в различни ветрови условия през двата състезателни дни се проведоха дванадесет гонки на „олимпийски трапец” и три гонки „банан” за най-малките.

Близо 200 служители на затворите протестираха пред правосъдното ведомство

http://society.actualno.com/Blizo-200-slujiteli-na-zatvorite-protestiraha-pred-pravosydnoto-vedomstvo-news_47806.html

Близо 200 служители на затвори и следствени арести протестираха пред сградата на Министерство на правосъдието. С освиркване и викове "Уууууу" служебният зам.-министър на правосъдието Марин ...

Зелената партия: Престъпно е да се позволяват спорни проучвания за нефт в Добруджа

http://business.actualno.com/Zelenata-partija-Prestypno-e-da-se-pozvoljavat-sporni-prouchvanija-za-neft-v-Dobrudja--news_47808.html

Никога преди методът "въглищно възпламеняване" не е практикуван в България. Това е особено рисковано да се прави в Добруджа, където въглищните слоеве се намират под водоносните и не се знае...

100 работещи издържат 99 пенсионери

http://www.bnews.bg/article-115207

През 2013 г. са се пенсионирали 81 301 души, приходите от осигурителните вноски не стигат за пенсиите. Запазва се тенденцията увеличението на разходите за пенсии да изпреварва увеличението на приходите от осигурителни вноски.

„Еврофутбол”: Участник в Слънчев бряг взе близо 52 500 лева

http://www.cross.bg/leva-izhod-symi-1428231.html

/КРОСС/ Как да отидем на море без да сме притеснени финансово? Отговорът на този въпрос намери участник на „Еврофутбол", който онзи ден спечели точно 52 306,65 лева в букмейкърския пункт на к.к. „Слънчев бряг" и така си осигури безметежна почивка в оставащите летни дни. Той „се пусна" на Първо полувреме/Краен изход на пет мача от френското първенство в система 1, 2, 3, 4 и 5 от 5 и талон за 465 лева, като даде успешни прогнози за всичките: СМ Каен - Рен Х/2, Тулуза - Евиан ТГ Х/1, Ланс - Реймс Х/1, Лориен - Гингам Х/1 и Нант - Монпелие Х/1. Успехът споходи в събота и друг „морски" - в Ахелой паднаха 17 970,37 лева със залог от 200 лева и прогноза за крайния изход на седем срещи в права колонка. Двубоите бяха от първенствата на Франция, Чехия, Италия и Португалия. Хасковлия пък избра Точен резултат и система 1, 2, 3 и 4 от 4 за свое предвиждане, за да грабне 14 180,30 лева. Той посочи следните сблъсъци в своя фиш за 1,50 лева: Бърнли - Манчестър Юнайтед 2-4 (неуспешен), Леверкузен - Херта Берлин 4-2, Рейнджърс - Куин ъф Саут 4-2 и Бодьо Глимт - Волеренга 4-3 (успешни). Русенец последва примера на „колегата" си от черноморския курертен комплекс и посвети талона си на мачове от френското първенство, но с предвиждане за „Полувреме с повече голове - второ полувреме", като това му донесе 10 763,54 лева

Никол Кидман: Бракът ми с Том Круз беше ад

http://www.cross.bg/kryz-nikol-kidman-1428229.html

/КРОСС/ „Бях в ада, но се измъкнах оттам" - с тези думи Никол Кидман описва брака си с Том Круз, съобщава американският портал TMZ. Досега актрисата никога не е правила толкова рязко изказване за своя екссъпруг. Звездата винаги отвръщаше сдържано на въпросите за семейния им живот и причините за драматичния развод, макар в холивудските среди отдавна Том Круз е известен с тежкия си характер и фанатичната си привързаност към сектата на сциентолозите. Откровения Никол си позволи само веднъж - когато узна за развода на Круз с третата му жена Кейти Холмс. „Моята беда беше в това, че твърде много обичах Том и се стараех да му угодя във всичко. А когато се намираш близо до него, не те напуска чувството, че не си достойна, че на теб адски ти е провървяло да бъдеш жена на самия Том Круз", каза тя в интервю за сп. GQ. Психологическият натиск бил толкова силен, че Никол започнала да води дневник, за да се справи с напрежението. „Дълго водих този дневник, в който описвах всички ужаси от съвместния ни живот. Веднъж обаче той го намери, унищожи го и ме нарече душевно болна. След този случай, при най-малкото непослушание от моя страна, ме заплашваше, че ще ме затвори в психиатрия, от която няма да изляза никога ", разказа Кидман. Душевен покой актрисата намерила в брака си с кънтри певеца Кийт Ърбан, с когото имат две дъщери - Сънди Роуз и Фейт Маргарет. Днес семейството живее в кънтри столицата на Щатите - Нашвил.  

"Хайнекен" продава мексиканския си клон за 1,2 млрд долара

http://www.vesti.bg/novini/hajneken-prodava-meksikanskiia-si-klon-za-12-mlrd-dolara-6021284

Холандският бирен гигант "Хайнекен" съобщи, че продава мексиканския си филиал "Емпак" на американската компания "Краун Холдингс", а сделката се оценява на над един милиард долара.

Меле в пернишки блок! Италианец преби свой сънародник заради перли

http://www.zapernik.com/krimi/mele-v-pernishki-blok-italianec-prebi-svoi-sunarodnik-zaradi-perli_33982/

55-годишен италианец от Триест бил пребит в блок в Перник от свои съграждани заради бизнес с перли, съобщи вестник "Пиколо".

Според всекидневника Пиерпаоло Леназ имал бизнес с коли между България, Италия и Гърция и живеел в апартамент под наем в град Перник.

Адвокатът на жертвата Валтер Зидарич направил оплакване в полицията от името на клиента си, че Винченцо Матроне и Франческо Виторио Бонафиде отишли специално в България с наказателна цел....

Продължава

Хауърд Стърн и Хайди Клум харесаха българин в "Америка търси талант"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4273207

22-годишният Кристиян Стойнев, който показва изключително атрактивни номера, балансирайки на ръце, е в надпревара за голямата награда в “Америка търси талант”.
За началото на риалити формата, започнал на 29 юли, са допуснати 48 участници. В кръговете досега са отпаднали 32-ма състезатели. От тях двама са получили правото за втори шанс.
Българинът 22-годишният Кристиян Стойнев, който показва изключително атрактивни номера, балансирайки на ръце, е в надпревара за голямата награда в “Америка търси талант”. За началото на риалити формата, започнал на 29 юли, са допуснати 48 участници. В кръговете досега са отпаднали 32-ма състезатели. От тях двама са получили правото за втори шанс. Българинът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване