Люис Хамилтън спечели нощното Гран При на Сингапур

http://www.bnews.bg/article-116984

Доминацията на Хамилтън не бе чак толкова категорична, колкото в предишните състезани. Съотборникът му в Мерцедес Нико Росберг пък не успя да завърши.

Най-коментираното през седмицата: от кризата в Украйна до кризата в Ковачевци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384909_nai-komentiranoto_prez_sedmicata_ot_krizata_v_ukraina/?ref=rss


Кризата в Украйна и действията на Русия, изгонените от училището в село Калище деца бежанци и референдумът за независимост на Шотландия са сред основните теми в десетте най-коментирани статии в "Дневник" през изминалата седмица. Ето и класацията:

С 334 коментара, на първо място се нарежда анализът на Юлия Латинина от "Новая газета" Ако не сме Запад, то какво сме. "Руска култура безспорно съществува и тя е дала на света велики произведения на музиката, поезията и...

САЩ: Въоръжаването на сирийската опозиция ще помогне в борбата срещу Дамаск

http://www.cross.bg/borbata-pomogne-opozitziya-1431369.html

/КРОСС/ Постоянният представител на САЩ към ООН Саманта Пауър заяви, че обучените отряди на умерената сирийска опозиция ще помогне на САЩ в борбата не само с екстремистите от "Ислямска държава", но и с правителствените войски в Сирия. Според нея, военната подготовка, която бунтовниците ще получат от страна на САЩ, за да се справят с "Исламска държава", ще им помогне и в борбата им с режима на президента Башар ал Асад.    

Жестоки сцени в Би Ти Ви: Майката на Петко се подигра на жената на убития полицай Шарков!

http://pik.bg/жестоки-сцени-в-би-ти-ви-майката-на-петко-се-подигра-на-жената-на-убития-полицай-шарков-news228113.html

Жестоки сцени в Би Ти Ви: Майката на Петко се подигра на жената на убития полицай Шарков!

Жестоки сцени видяха зрителите на bTV в „120 минути“.

Гост на предаването бе майката на стрелеца от Лясковец Петко, Стефана, която остро нападна съпругата на убития командос Емил Шарков.

Водещият Светослав Иванов пусна на запис изказване на Милена Шаркова отпреди няколко месеца.

„Отскоро виждахме, че е възможно мечтите ни да се реализират, да прекарване повече време заедно, да имаме по-спокоен живот с детето ни. Мечтите ни бяха разстреляни“, казва в него разстроената Милена.

Реакцията на баба Стефана обаче се оказа повече от нечовешка.

„Не е вярно, аз съм ходила във всички студиа на 76 години, а на нея някой ѝ е написал и тя чете. Защо чете? Не може ли две думи да каже“, ядосано заяви майката на Петко, което предизвика дори възмущението на иначе спокойния водещ.

В случая с Милена не търсете конспирации, защото тя загуби мъжа си, бащата на детето си, промълви Иванов.

Майката на стрелеца от Лясковец обаче хвърли тезата, че той изобщо не бил стрелял. „Никой не е стрелял, аз искам тези, които са стреляли, да дойдат тук и да говорим. Каквото съм чула досега 6 месеца, това не съм го въобще мечтала и сънувала – че съм спала със сина си, че аз съм зареждала, а той стрелял, че е луд и шизофреник“, заяви тя.

А кой тогава е стрелял, съседът ли?, учуди се водещият.

Просто искаме справедливо разследване, намеси се и Петър Благинов от центъра за временно настаняване, където живее в момента баба Стефана.

Припомняме, че 53-годишният Петко Савов влезе в престрелка с полицията рано сутринта на 14 март. Малко преди 6 часа при спецакция за изземване на незаконен боен арсенал от дома му се стигна до екшъна в дома на бившия бизнесмен, за когото се смята, че е психично болен.

 

Майката на Петко от Лясковец: За мен България не съществува

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323723

За мен България не съществува. В България няма нищо сигурно. Да съдим държавата в Страсбург е най-сигурно, каза пред bTV майката на стрелеца-убиец от Лясковец Стефанка Петкова.
Искам да зная какъв престъпник е синът ми. 53 години живея с него, никой не ми се е оплакал, каза жената и добави, че непрекъснато правят нея и сина й на луди. За мен България не съществува. В България няма нищо сигурно. Да съдим държавата в Страсбург е най-сигурно, каза пред bTV майката на стрелеца-убиец от Лясковец Стефанка Петкова. Искам да зная какъв престъпник е синът ми. 53 години живея с него, никой не ми се е оплакал, каза жената и добави, че непрекъснато правят нея и сина й на луди.

Майката на Петко от Лясковец: Не съм спала със сина ми, ще съдя държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323719

За мен България не съществува. В България няма нищо сигурно. Да съдим държавата в Страсбург е най-сигурно, каза пред bTV майката на стрелеца-убиец от Лясковец Стефанка Петкова.
Искам да зная какъв престъпник е синът ми. 53 години живея с него, никой не ми се е оплакал, каза жената и добави, че непрекъснато правят нея и сина й на луди. За мен България не съществува. В България няма нищо сигурно. Да съдим държавата в Страсбург е най-сигурно, каза пред bTV майката на стрелеца-убиец от Лясковец Стефанка Петкова. Искам да зная какъв престъпник е синът ми. 53 години живея с него, никой не ми се е оплакал, каза жената и добави, че непрекъснато правят нея и сина й на луди.

Ходорковски създава движение "Отворена Русия" и е готов да стане президент

http://www.mediapool.bg/hodorkovski-sazdava-dvizhenie-otvorena-rusiya-i-e-gotov-da-stane-prezident-news225092.html

Бившият директор на руската петролна компания "Юкос" и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, помилван от руския президент Владимир Путин след десетгодишен затвор, обяви създаването на новото движение "Отворена Русия", целящо сплотяване на проевропейските сили в страната, предаде Франс прес. "Малцинството ще има влияние, ако е организирано", заяви той на церемония по повод лансирането на новото движение в Париж, предавана по интернет. След освобождаването му от затвора миналата година, някогашният най-богат човек в Русия живее в изгнание в Швейцария и не се е връщал в страната си. При излизането си от затвора през декември 2013 г. Ходорковски беше обещал на практика да не се намесва в политиката. Макар да изглежда, че новият му проект има политически амбиции, сега той заяви, че това е "онлайн платформа", а не политическа партия.   В същото време, по време на тържество по случай 70-годишнината на в. "Монд" в Париж, Ходорковски заяви в събота в отговор на въпрос, че е готов да стане президент на Русия, "ако това се налага" за преодоляване на кризисната ситуация.   Не бих проявил интерес към президентския пост, ако Русия се развиваше нормално, заяви той и подчерта, че Русия се нуждае от конституционна реформа, целяща преразпределение на президентската власт в полза на съда, парламента и гражданското общество.   "...Аз съм готов да стана президент, ако това е нужно, за да се преодолее кризата и да се проведе конституционна реформа", заяви 51-годишният Ходорковски, който така за пръв път каза онова, което много негови привърженици отдавна очакват, предаде Би Би Си.   Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков заяви в ефира на радио "Комерсант ФМ", че не вижда повод да коментара думите на бившия шеф на "Юкос".   Ходорковски заяви също, че всички в Русия, които подкрепят проевропейските идеи, трябва да се обединят преди парламентарните избори през 2016 година. "Вярваме, че тезата, че "Русия не е Европа" е лъжа. Ние сме част от Европа, както в географски, така и в културен план. Европейският начин на развитие всъщност не означава отхвърляне на националните ценности. В Европа всяка държава следва собственият си път", заяви той.   Путин се опитва от години да представя Русия като страна, която се противопоставя на упадъчния западен модернизъм и чието бъдеще е като мост между Европа и Азия. От началото на украинската криза с присъединяването на Крим през март Путин се радва на рекордна популярност сред руското население, напомня АФП, цитирана от БТА.

Кейт ражда през април

http://www.cross.bg/keiit-sledvashtata-vtoro-1431368.html

/КРОСС/ Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън ще дари съпруга си принц Уилям с второ дете през април следващата година. Тази версия, с позоваване на източник, близък до кралското семейство, тиражират няколко британски издания. По думите на запознатия, Кейт е в 10-та седмица на бременността и с прости сметки може да се установи, че появата на новия член на кралското семейство ще бъде в средата на следващата пролет. Въпросът с пола на бебето обаче към момента остава неясен. Припомняме, че британските таблоиди започнаха да съобщават, че херцогинята отново е бременна преди шест месеца, но всичко се оказа само слух. На 8 септември от Кенсингтънския дворец дойде добрата новина, че Кейт чака второ дете, а наскоро папараци успяха да направят първите й снимки като бременна.

Проблемът за другия и криворазбраната интеграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=264821

Историята с децата на бежанците, които не започнаха учебната година в училището в село Калища, във всяка една нормална и цивилизована държава на света или щеше да предизвика крупен обществен и политически скандал, или по-вероятно изобщо нямаше да се случи.

Цветозар Томов: Социолог съм, затгова не вярвам на изследвания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323699

- Тези две седмици до изборите са златно време за социолозите, чийто колега сте и вие. На кои сондажи вярвате, г-н Томов?
- Именно защото съм социолог, не вярвам на изследвания. Те са просто една моментна снимка на реалността. Работил съм с данни и твърдя, че не е въпрос на доверие в изследвания, а на оценка и анализ.
- Вярвате ли, че 200 хиляди - Тези две седмици до изборите са златно време за социолозите, чийто колега сте и вие. На кои сондажи вярвате, г-н Томов? - Именно защото съм социолог, не вярвам на изследвания. Те са просто една моментна снимка на реалността. Работил съм с данни и твърдя, че не е въпрос на доверие в изследвания, а на оценка и анализ. - Вярвате ли, че 200 хиляди

ГЕРБ разкрива постоянна приемна за граждани в град Белово

http://pik.bg/герб-разкрива-постоянна-приемна-за-граждани-в-град-белово-news228112.html

ГЕРБ разкрива постоянна приемна за граждани в град Белово

Постоянна приемна на народните представители от ГЕРБ ще бъде разкрита след изборите в община Белово, ангажира се по време на среща със симпатизанти и членове на партията водачът на листата с кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ в 13 МИР ген. Стоян Тонев, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Ефектът от приемната ще бъде в две посоки. На първо място ще има пряка връзка с избирателите и те ще могат да поставят проблемите, които ги вълнуват и ще получат бърз отговор как ще бъдат решени. На второ място ще се създаде традиция политиците да са близо до хората не само по време на предизборни кампании“, каза ген. Тонев. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители д-р Дончо Баксанов и Гинче Караминова. Д-р Баксанов призова членовете и симпатизантите на ГЕРБ да гласуват на 5 октомври, защото високата избирателна активност ще позволи на ГЕРБ да състави самостоятелно правителство на мнозинството, което ще поеме пълна политическа отговорност за излизането на България от сегашната финансова и институционална криза.

След края на срещата кандидатите за народни представители се разходиха из градския пазар на Белово и разговаряха с производители и търговци на плодове и зеленчуци. Хората зад щанда поставиха пред кандидатите на ГЕРБ въпроси, които ги вълнуват като субсидиране на производството на плодове и зеленчуци и разкриването на нови работни места. „Пътят за намаляване на безработицата са насърчителните мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес и ГЕРБ ще ги приложи на практика. Единствено така в малките населени места може ефективно да се създадат нови работни места“, коментира Караминова.

Кандидатите за депутати от листата на ПП ГЕРБ в Пазарджик присъстваха и на тържеството, посветено на 140-та годишнина от основаването на читалище „Тодор Каблешков – 1874“ в село Голямо Белово. „Политиците трябва да полагат грижи за насърчаване и развитие на мрежата на читалищата в България като част от нашето културно-историческо наследство.

Наличието на читалища в малките населени места поддържа искрицата на духовността жива, нещо повече, читалищата могат да се превърнат в културно-информационни центрове, които да рекламират пред света традициите и обичаите на своето населено място и така да допринесат за развитието на туризма и местната икономика“, заяви ген. Стоян Тонев.
Кандидатите за народни представители от ГЕРБ поздравиха многобройните доброволци и участници в различните фолклорни формации към читалището за приноса им в неговата дейност, както и близката родственица на патрона на читалището –Райна Каблешкова. ГЕРБ Пазарджик и ген. Стоян Тонев направиха парично дарение, компютърна конфигурация и патриотична и историческа литература за развиване дейността на читалището в Голямо Белово. 

Предозиране: Татяна Дончева подкара двуетажен автобус из улиците на Варна

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/21/2384910_predozirane_tatiana_doncheva_podkara_dvuetajen_avtobus/?ref=rss


Въображението на избирателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на партийните пиари. Новата рубрика на "Дневник", наречена "Предозиране", събира абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност. Следва прессъобщение на "Движение 21" за посещение на лидера Татяна Дончева във Варна.

С атрактивен двуетажен парти бус лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева направи обиколка из кварталите на Варна вчера. Рейсът премина през централната градска част и...

Предозиране: Татяна Дончева подкара двеутажен автобус из улиците на Варна

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/21/2384910_predozirane_tatiana_doncheva_podkara_dveutajen_avtobus/?ref=rss


Въображението на избирателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на партийните пиари. Новата рубрика на "Дневник", наречена "Предозиране", събира абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност. Следва прессъобщение на "Движение 21" за посещение на лидера Татяна Дончева във Варна.

С атрактивен двуетажен парти бус лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева направи обиколка из кварталите на Варна вчера. Рейсът премина през централната градска част и...

Майката на Петко от Лясковец: Синът ми не е стрелял по командосите

http://www.cross.bg/petko-sina-zhenata-1431367.html

София /КРОСС/ За мен България не съществува. В България няма нищо сигурно. Да съдим държавата в Страсбург е най-сигурно, каза пред bTV майката на стрелеца-убиец от Лясковец Стефанка Петкова.Искам да зная какъв престъпник е синът ми. 53 години живея с него, никой не ми се е оплакал, каза жената и добави, че непрекъснато правят нея и сина й на луди. Един ден ме взимат. Пуснат ме, него приберат. Той се уплаши, 3 години се заключи. Тя бе категорична, че Петко никога не е бил агресивен. Стефанка каза още, че синът й има пушки, защото е ловец. Имал си нужните документи, които ще бъдат представени пред съда. Тя подчерта, че Петко не е стрелял по командосите. Тези, които го казват, да дойдат и да говорят тук. Каквото съм чула 6 месеца - не съм го и сънувала - че съм спала със сина си, че съм му зареждала пушката, оплака се жената.

Цветан Цветанов: Ако имахме втори управленски мандат, днес щяхме вече да усвояваме европейските средства от новия финансов период

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323707

„Само високата избирателна активност ще противодейства на купения и контролирания вот. Моята молба е, нека на 5 октомври не се поддаваме на пропаганда и внушения, а да бъдем активни“. Това заяви на среща с избиратели в гр. Елхово, Ямболско, заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов. „Само високата избирателна активност ще противодейства на купения и контролирания вот. Моята молба е, нека на 5 октомври не се поддаваме на пропаганда и внушения, а да бъдем активни“. Това заяви на среща с избиратели в гр. Елхово, Ямболско, заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

В Астън Вила готови да скъсат договора на Тонев

http://www.bnews.bg/article-116980

Юношата на ЦСКА е обвинен в "изключително неприемливо поведение заради използване на обиждащ език от расистко естество".

Цветан Цветанов: Ако имахме втори управленски мандат, днес щяхме вече да усвояваме европейските средства от новия финансов период

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323700

„Само високата избирателна активност ще противодейства на купения и контролирания вот. Моята молба е, нека на 5 октомври не се поддаваме на пропаганда и внушения, а да бъдем активни“. Това заяви на среща с избиратели в гр. Елхово, Ямболско, заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов. „Само високата избирателна активност ще противодейства на купения и контролирания вот. Моята молба е, нека на 5 октомври не се поддаваме на пропаганда и внушения, а да бъдем активни“. Това заяви на среща с избиратели в гр. Елхово, Ямболско, заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

До 1,20 лв. се търгува килограм грозде в Ямболско

http://www.cross.bg/selo-grozde-povecheto-1431366.html

Ямбол /КРОСС/ Между 1 лв. и 1,20 лв. се търгува килограм грозде в Ямболско. Преди година цената на същите сортове едва достигна 50 ст.Като попарени са винарите от стралджанско тази година. В повечето села стопаните изобщо не искат да влизат в лозята и няма да се обявяват дати за гроздобер. В най-голямото ямболско село Зимница са решили да берат в края на месеца, но и те не се надяват на добра реколта. Единствено в село Лозенец, което през последните години стана популярно покрай експлозията до Петолъчката, повечето стопани са успели да съхранят част от реколтата, макар че и от там отказват да коментират средния добив. В селата на община Тунджа положението е също отчайващо. През последните дни търговията в село Победа е живнала, но цените и качеството отказват както продавачите така и купувачите. Килограм мискет се продава за 1 - 1,20 лв. и стопаните твърдят, че не могат да компенсират загубите си. Купувачите пък казват, че цената е много висока за грозде със захарност 20-21 процента, предаде БНР.

Двамата претенденти за президент на Афганистан се споразумяха за правителство на националното единство

http://www.mediapool.bg/dvamata-pretendenti-za-prezident-na-afganistan-se-sporazumyaha-za-pravitelstvo-na-natsionalnoto-edinstvo-news225091.html

Бившият финансов министър Ашраф Гани ще бъде следващият президент на Афганистан, сочат окончателните резултати от изборите, обявени в неделя от избирателната комисия на страната.   Неговият конкурент Абдула Абдула, който е бивш министър на външните работи, ще бъде главата на изпълнителната власт, посочи ръководителят на комисията Юсуф Нуристани, предаде ДПА, цитирана от БТА. По-рано в неделя Гани, който ще наследи на поста Хамид Карзай, подписа с Абдула споразумение, според което ще бъде създадено правителство на националното единство. Целта е да се сложи край на тримесечните разногласия около втория тур на президентските избори и Афганистан - все още крехка държава, да излезе от настоящата политическа парализа, информира Франс прес.   Говорителят на Карзай Аймал Файзи, цитиран от Ройтерс, заяви още преди обявяването на резултата, че Гани се очаква да положи клетва като президент след седмица и едно от първите му действия ще бъде подписването на дълго отлаганото двустранно споразумение за сигурност със Съединените щати, което да позволи на малък брой чуждестранни военни да останат в страната след 2014 година.   САЩ подкрепят споразумението за разпределяне на пълномощията при създаването на ново правителство на националното единство в Афганистан. Вашингтон "е готов да работи с новото ръководство за гарантиране на успеха на това споразумение", гласи изявлението на Белия дом. Според него договорът "ще помогне да се сложи край на политическата криза в Афганистан и да се възстанови доверието".   И двамата кандидат-президенти, които подписаха споразумението, са направили труден избор и са проявили готовност за компромис, давайки приоритет на нуждите на афганистанския народ над политиката и личния стремеж към власт, се допълва в изявлението на Белия дом. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също приветства постигането на споразумение за създаване на правителство на националното единство. Той призова бързо да бъдат подписани документите, които ще позволят на Алианса да продължи тренировъчната си мисия. "Това е ключово за стабилността на Афганистан и за запазването на подкрепата на международната общност", заяви генералният секретар.   "Като съсед на Афганистан Ислямска република Иран винаги е подкрепяла мира, стабилността и сигурността в тази страна, както и създаването на широка коалиция", се отбелязва в изявление на иранското министерство на външните работи, цитирано от АФП.   Споразумението е знак за политическата зрялост на афганистанския народ и политически елит, се подчертава в изявлението на Техеран.

Татяна Дончева подкара двуетажен автобус из улиците на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264869

С атрактивен двуетажен парти бус лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева направи обиколка из кварталите на Варна, съобщиха от партията. Рейсът премина през централната градска част, покрай Катедралата, през кв. „Владиславово”, Аспаруховия мост, кв.

Премиерът на Йемен подаде оставка на фона на нови сблъсъци в столицата

http://www.mediapool.bg/premierat-na-yemen-podade-ostavka-na-fona-na-novi-sblasatsi-v-stolitsata-news225090.html

Премиерът на Йемен Мухамад Басиндауа подаде оставка в знак на протест срещу действията на президента фелдмаршал Абд Рабу Мансур Хади, съобщиха световните агенции.   Басиндауа обвинява Хади, че е монополизирал властта, посочиха високопоставени йеменски представители, цитирани от Франс прес. Въоръженият клон на шиитските бунтовници "Хути", известен като "Ансар Аллах", и говорител на йеменското посолство във Вашингтон потвърдиха новината, предаде БТА. Междувременно шиитските бунтовници от "Ансар Аллах" превзеха в неделя седалището на правителството и националното радио в столицата Сана след сблъсъци с подкрепяни от армията сунитски бойци, предаде АФП. Информацията е получена от същите представители и е потвърдена от говорител на бунтовниците. Няма официални данни за броя на жертвите при днешното насилие. През предишните дни загинаха над 140 души, отбелязва Асошиейтед прес.   Сблъсъците са започнали в близост до университета Иман, бастион на сунитските хардлайнери, където се смята, че се вербуват екстремисти. Боеве се водеха и край голяма военна база в столицата.   В събота пратеникът на ООН в Йемен Джамал Беномар съобщи, че е постигнато споразумение за спиране на насилието и се подготвя подписването на споразумение.

НИК на Афганистан обяви Ашраф Гани за победител в изборите

http://www.cross.bg/komisiya-pobeditel-izbiratelna-1431365.html

/КРОСС/ Независимата избирателна комисия на Афганистан Ашраф Гани за победител в президентските избори. Това съобщи ръководителят на афганистанската избирателна комисия Ахмад Юсеф Нуристани.Той не разкри подробности около решението на НИК, включително и броят на гласовете, с които новият президент е победил опонента си на втория тур. "Резултатите от гласуването съответстват на нашите очаквания", подчерта той.

НИК на Афганистан обяви Ашраф Гани за победител в президентските избори

http://www.cross.bg/prezidentskite-izbori-izbiratelna-1431365.html

/КРОСС/ Независимата избирателна комисия на Афганистан Ашраф Гани за победител в президентските избори. Това съобщи ръководителят на афганистанската избирателна комисия Ахмад Юсеф Нуристани.Той не разкри подробности около решението на НИК, включително и броят на гласовете, с които новият президент е победил опонента си на втория тур. "Резултатите от гласуването съответстват на нашите очаквания", подчерта той.

Всеки може да измисли приказки от селската кръчма

http://www.bnews.bg/article-116985

Михаил Миков скастри Бойко Борисов за изказването му за плюенето и лизането.

Таско Ерменков отново се обяви в защита на „Южен поток" и „Белене"

http://www.cross.bg/ermenkov-tasko-nikolaevo-1431364.html

/КРОСС/ Проблемите със селскостопанските субсидии за дребните производители и здравеопазването в малките населени места са сред основните въпроси, за които търсят съдействие чрез кандидатите за народни представители наКоалиция "БСП лява България" жители от Сливенски регион. Това се потвърди, и на днешната среща в село Николаево, където отново бе поставен въпросът за повече държавно участие в сферата на здравеопазването. Млади стопани от селото поискаха по-широк достъп за малките стопанства до програмите на ЕС за субсидиране. „За да има социална политика, трябва да има национална отговорност", обобщи един от присъстващите жители на Николаево. Водачът на ,листата на левицата в 21 МИР Таско Ерменков потвърди истинността на думите ,му и обърна внимание, че единствено БСП е партията, доказала, че е отговорна към народа и държавата. „Това е, защото ние самите сме от народа - и аз, и Деян, и другите колеги от листата никога не сме се смятали за "по-различни от вас", заяви Ерменков. Деян Дечев прибави факта, че като народен представител в 42-то НС редовно се е срещал със своите избраници и земляци от региона.Извън ежедневните проблеми, хората се интересуваха и от теми, свързани с националната политика - с кого би се коалирала БСП след изборите, какви ще бъдат отношенията с Русия и каква ще е съдбата на енергийните проекти

Красимир Янков: Този кабинет не е избран от народа, да не пипа цената на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=264868

„Служебното правителство си отива след по-малко от месец - да спре да оказва натиск за решения в последния момент, като това за цената на електрическата енергия. Да спре със смените в енергийния сектор, а именно - доказани специалисти се подменят с такива, верни на ГЕРБ.

Многохиляден протест в Москва срещу руската военна намеса в Украйна

http://www.mediapool.bg/mnogohilyaden-protest-v-moskva-sreshtu-ruskata-voenna-namesa-v-ukraina-news225089.html

Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Москва на шествие в подкрепа на мира в Украйна и против участието на Кремъл във войната в източната част на страната. Шествието, организирано в неделя от опозиционни партии и неправителствени организации, бе разрешено от кметството в Москва.   В декларация на сайта на организаторите, подписана от руски интелектуалци, се призовава за извеждане на руските военни части от украинска територия, за разследване на фактите за оказвана принуда от страна на властите върху руски военнослужещи да се включат в бойните действия в Югоизточна Украйна и за спиране на търговската и газовата война срещу Киев.   Известната руска писателка Людмила Улицкая заяви по повод протеста: "Ще се включа в марша на мира, не защото съм толкова силна, а точно обратното, защото съм слаба и страхлива и много се страхувам за децата ни. Ако не излезем на протеста, за да спрем това безобразие, много от тях може да загинат в огъня на войната".   Демонстрантите, сред които има известни лица от опозицията, носеха руски и украински знамена. Те преминаха по улиците на столицата, скандирайки: "Не на войната в Украйна" и "Стига лъжи от Путин".   Днешната акция е разрешена от властите, каза опозиционният лидер Борис Немцов: "Въпреки че "партията на войната", начело с Путин, като цяло управлява Русия, в нея има разногласия. Има ястреби, които смятат, че трябва да продължим да убиваме нашите братя и сестри, но има и хора, които разбират, че с по-големия брой загинали в конфликта недоволството сред руските граждани и антивоенното движение ще растат".   Руски медии съобщават, че непосредствено до паметника на Пушкин, където е бил началният пункт на протеста, са дошли две групи привърженици на проруските сепаратисти в Украйна – казаци с православни флагове и хора, носещи флага на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). До стълкновения не се е стигнало.   Първата колона на антивоенния протест е тръгнала в 16.30 ч. местно време от Пушкинския площад. Както отбелязва онлайн изданието на "Ведомости", на участниците е отнело твърде много време, около 40 минути, да минат през металодетекторите. След това милицията е разделила участниците от двете страни на булеварда.   Привържениците на ДНР, отделени от антивоенния протест чрез полицейски кордон, бият барабан и скандират "Фашисти".   Макар да се смята, че руските националисти поддържат анексирането на Крим и са против властите в Украйна, в антивоенния марш са се включили и група националисти, развяващи имперски флагове.   В района на шествието в Москва има засилено полицейско присъствие, включително патрулиращ полицейски хеликоптер.   Паралелна антивоенна акция се провежда и в Санкт Петербург, но неразрешена, тъй като властите там отказаха да я одобрят.   Участниците в петербургския "Марш на мира" са се събрали в 15 ч. до Казанската църква. Според оценки на организаторите в шествието са се включили над хиляда души, няколко от които са били задържани. Сред задържаните има както участници в антивоенната акция, така и хора, дошли да изразят несъгласието си с нея.   Заедно с антивоенния протест в Москва се проведе и контрапротест – пред посолството на САЩ. Там се събраха около 30 души, носещи табели с надписи като: "Обама, долу ръцете от братска Украйна", "САЩ - световен агресор" и "Порошенко работи под диктовката на американските власти", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.   Руската полиция е прекратила неразрешената демонстрация. "Тъй като тази акция не беше съгласувана с органите на изпълнителната власт, полицаите казаха на участниците в нея да се разотидат, което те и направиха", съобщи московската полиция.   Протестиращите заявиха, че са били заблудени от организаторите на днешната опозиционна проява - те ги поканили на "Марш на мира" (в Украйна), а всъщност той щял да бъде "Марш на предателите".   Предишна многохилядна антивоенна акция се проведе през март в Москва, когато хората протестираха срещу руската намеса в Украйна.

Всеки може да измисли приказки от селската кръчма и да се прави на интересен по телевизията

http://www.cross.bg/interesen-televiziyata-kruchma-1431363.html

Всеки може да измисли някакви приказки от селската кръчма и да се опитва да бъде интересен по телевизията. Това заяви пред bTV лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че е много трудно да се лиже там, където преди е плюто.

Всеки може да измисли реплика в селската кръчма и да се прави на интересен с нея по телевизията

http://www.cross.bg/interesen-televiziyata-pravi-1431363.html

Всеки може да измисли някаква реплика в селската кръчма и да се прави на интересен с нея по телевизията. Това заяви пред bTV лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че е много трудно да се лиже там, където преди е плюто.

АББА се завръщат с неиздавана песен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323674

АББА се завръщат след 35-годишна пауза с неиздавана песен, съобщи "Сънди експрес". Песента "I'm Still Alive" е написана от Агнета Фалтског, а не от Бени Андершон и Бьорн Улвеус.
Тя е изпълнявана на концерти на групата през 1979 г. Сега ще бъде включена в албума "ABBA Live at the Wembly Arena" - запис на целия концерт от 10 ноември 1979 г. АББА се завръщат след 35-годишна пауза с неиздавана песен, съобщи "Сънди експрес". Песента "I'm Still Alive" е написана от Агнета Фалтског, а не от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Тя е изпълнявана на концерти на групата през 1979 г. Сега ще бъде включена в албума "ABBA Live at the Wembly Arena" - запис на целия концерт от 10 ноември 1979 г.

АББА се завръщат след 35-годишна пауза с неиздавана песен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323669

АББА се завръщат след 35-годишна пауза с неиздавана песен, съобщи АББА се завръщат след 35-годишна пауза с неиздавана песен, съобщи "Сънди експрес". Песента "I'm Still Alive" е написана от Агнета Фалтског, а не от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Тя е изпълнявана на концерти на групата през 1979 г. Сега ще бъде включена в албума "ABBA Live at the Wembly Arena" - запис на целия концерт от 10 ноември 1979 г.

Премиерът на Йемен подал оставка

http://www.cross.bg/premierut-na-iiemen-podal-ostavka-1431362.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Йемен Мохамед Басиндва подаде оставка. Това бе съобщено от официалния представител на шиитските бунтовници, които през последните няколко дни се биеха със силите за сигурност на страната и проведоха хиляди демонстрации в столицата Сана. Представителят на хутите е разпространил заявлението си в социалната мрежа Facebook.

Емил Хърсев: Очакването на нацията е КТБ да заработи

http://pik.bg/емил-хърсев-очакването-на-нацията-е-ктб-да-заработи-news228103.html

Емил Хърсев: Очакването на нацията е КТБ да заработи

Казусът КТБ се превърна в един тест дали българската държавност е в състояние да се справи с подобен род финансови проблеми. Опасяваме се, че ако не се справи и банката не бъде оздравена и санирана, ще остане дълбоко недоверие в държавата и финансовата система.

Това заяви икономистът Емил Хърсев пред Би Ти Ви. Той подчерта, че „очакването на нацията е банката да заработи”.

По думите му за спасяването на Корпоративна търговска банка има консенсус, като това не означава данъкоплатците да платят с парите си за оздравяването на трезора, а да се намери „по-малкото зло” – част от вложителите и акционерите да претърпят известна загуба и да се търсят чисто пазарни способи за излизането от ситуацията.
„Една несъстоятелност на КТБ ще ни струва много, най-вече защото ще ни струва разрушеното доверие”, подчерта Хърсев.

Той защити ръководството на БНБ, като посочи, че централната банка не е получила подкрепа да реши още в зародиш проблема с КТБ. „Изключително нечестно е в момента да обвиняваме за всичко Централната банка и надзора”, подчерта икономистът.

По думите му позицията на прокуратурата по казуса също е „изключително разумна”. По отношение на споменатото от Сотир Цацаров „надскачане на закона”, Емил Хърсев посочи, че „към всеки случай трябва да се отнасяме с определена доза креативност, трябва да помислим и за някакво решение извън закона, например на договорна основа”.

„Нерешаването на въпроса, оставяне на банката сама да си отиде с огромна загуба, която ще претърпят обикновени фирми и вложители, това ще е една непоносима за тях загуба – ще тръгнат верижни фалити”, подчерта Хърсев.

Според него в случая не става дума за „компромис на безпомощността”, а за „една управляема ситуация”.

Икономистът посочи, че познава Цветан Василев от студентските си години и според него сегашното пребиваване на банкера в Белград може да се обясни със „съдебния и политически натиск”.

На въпрос дали бившият мажоритарен собственик на трезора е създаден от политиците, Емил Хърсев отговори лаконично: „Очевидно не е създаден от политици – никой от нас, освен ако не им е роден син, не е създаден от политиците”.

Емил Хърсев: Една несъстоятелност на КТБ ще ни струва много

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323662

Казусът КТБ се превърна в един тест дали българската държавност е в състояние да се справи с подобен род финансови проблеми. Опасяваме се, че ако не се справи и банката не бъде оздравена и санирана, ще остане дълбоко недоверие в държавата и финансовата система.
Това заяви икономистът Емил Хърсев пред БТВ. Казусът КТБ се превърна в един тест дали българската държавност е в състояние да се справи с подобен род финансови проблеми. Опасяваме се, че ако не се справи и банката не бъде оздравена и санирана, ще остане дълбоко недоверие в държавата и финансовата система. Това заяви икономистът Емил Хърсев пред БТВ.

Ценни икони и триптихи са открити в църкви в Златоград

http://www.vesti.bg/bulgaria/cenni-ikoni-i-triptihi-sa-otkriti-v-cyrkvi-v-zlatograd-6022923

Около 40 триптиха (домашни иконостаси) и малки икони са намерени през лятото във фондовете на храмовете "Успение Богородично" и "Св. Георги" в Златоград

Емил Хърсев: Очакването на нацията е КТБ да заработи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323659

Казусът КТБ се превърна в един тест дали българската държавност е в състояние да се справи с подобен род финансови проблеми. Опасяваме се, че ако не се справи и банката не бъде оздравена и санирана, ще остане дълбоко недоверие в държавата и финансовата система.
Това заяви икономистът Емил Хърсев пред БТВ. Казусът КТБ се превърна в един тест дали българската държавност е в състояние да се справи с подобен род финансови проблеми. Опасяваме се, че ако не се справи и банката не бъде оздравена и санирана, ще остане дълбоко недоверие в държавата и финансовата система. Това заяви икономистът Емил Хърсев пред БТВ.

В Барселона се появи още един Меси

http://www.cross.bg/mesi-barselona-lionel-1431361.html

/КРОСС/ В Барселона се появи още един Меси. 6-годишният племенник на аржентинския национал Лионел Меси - Агустин, също стана играч на каталунския клуб, съобщава El Mundo Deportivo. Момчето е преминало успешно приемните изпити, ще ходи в училището на Барса и ще играе в юношеския отбор. Агустин е син на Родриго Меси, по-големия брат четирикратния носител на „Златната топка" Лионел Меси.

Хърсев: Фалит на КТБ ще струва скъпо на обществото

http://frognews.bg/news_76660/

Дали проблемът с КТБ ще се реши справедливо или не, е тест за цялата ни държавност дали тя ще съумее да се справи с един чисто финансов проблем, заяви по БТВ финасистът Eмил Хърсев. Той, както повечето хора у нас, считал, че банката трябва да се оздрави, защото сценарият с фалит ще струва скъпо на обществото.

Убиха млада варненка, мъжът й е в тежко състояние

http://www.moreto.net/novini.php?n=264864

28-годишна жена е била убита, а 32-годишният й съпруг е бил тежко ранен при инцидент, станал около 9 часа тази сутрин край близкото до Варна село Тополи. Двамата са били открити край пътя за гробището, съобщиха за Дарик от варненската полиция.

Израел създава агенция за защита срещу кибератаки

http://www.cross.bg/otbranata-netanyahy-kiberataki-1431360.html

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес създаването на национална агенция по киберзащита. „Новият орган ще отговаря не само за защита на ключови обекти и организации, свързани с Министерството на отбраната. Агенцията ще защитава израелските граждани от кибератаки", каза Нетаняху по време на среща на министрите. От своя страна израелският министър на отбраната Моше Яалон заяви, че страната е била обект на електронни нападения от вражески държави, терористични групи и хакери, но те не са успели да причинят сериозни щети.

Турция спира с водни струи протест на кюрди по границата със Сирия

http://www.bnews.bg/article-116971

Турските сили за сигурност хвърлиха водни струи и сълзотворен газ сирийски кюрди от бежански лагер по турско-сирийската граница. Кюрдите протестираха в подкрепа на съгражданите си, които влизат в Турция, прогонени от настъплението на Ислямска държава.

Варненци са мъжът и жената, намерени с прободни рани до гробището на Тополи

http://pik.bg/варненци-са-мъжът-и-жената-намерени-с-прободни-рани-до-гробището-на-тополи-news228099.html

Варненци са мъжът и жената, намерени с прободни рани до гробището на Тополи

Намерените с множество прободни рани мъж и жена явно са се хванали гуша за гуша. На този етап нямат достатъчно доказателства за присъствието на други хора в момента на инцидента. Двамата са вървели в посока гробището. Семейството не е от ромски произход, съвсем прилични хора, нямащи нищо общо с клошарския контингент, съобщава Intrigi.bg.

В близост до местопроизшествието е открит ножът, с който са наранени двамата съпрузи или по-скоро, с който са се клали един друг.

В прокуратурата е образувано разследване, като едно от първите неща, които ще се установяват, е кой е подал сигнала на тел.112. Очевидци на двойното престъпление към този момент няма.

Остава мистерия, ако жената и съпругът й са влезли в мъртва схватка, какви са били причините са това.

Катуница почете паметта на Ангел и Павел

http://pik.bg/катуница-почете-паметта-на-ангел-и-павел-news228095.html

Катуница почете паметта на Ангел и Павел

Панихида по повод третата годишнина от смъртта на Ангел и Павел от село Катуница бе изнесена днес пред събралите се в родното им село, предаде БГНЕС.

С познатия вече лозунг "Няма да забравим, няма да простим" близките и приятелите на двете момчета, загинали при сблъсъка с фамилията Рашкови, продължават позицията си - наказание за виновните и недопускане на завръщане на Рашкови в Катуница. Къщите на фамилията бяха опожарени при сблъсъците, а ромската фамилия сега живее в Пловдив.

"Три години институциите не ни чуват", каза днес вуйчото на премазания от автомобил Ангел. "Затова днес нашето послание към тях е пренебрежително мълчание", продължи мъжът. Традиционно на помена присъстваха и рокери.

15 години затвор получи шофьорът на буса, прегазил Ангел, а соченият за поръчител Кирил Рашков, излежа присъда от 2 години и половина лишаване от свобода заради закана към Веселин Христов, вуйчото на загиналия младеж. След кратък престой на свобода от няколко месеца, Кирил Рашков отново се отзова зад решетките, а хотелът му в центъра на Пловдив, ремонтиран за постоянна резиденция, отново опустя.

Тогава непосредствено след катастрофата, почина и 17-годишният Павел, болен от сърце. Размириците в Катуница преди три години се пренесоха и другаде, в Пловдив няколко дни имаше протестни шествия по този повод.

Йоко Оно подари „Imagine” на ООН

http://www.moreto.net/novini.php?n=264863

ООН се сдоби с правата върху песента на Джон Ленън „Imagine". Подаръкът е направен от вдовицата на изпълнителя Йоко Оно и е по повод Международния ден на мира, който се отбелязва днес, 21 септември. Генералният секретар на организацията Бан Ки-мун изрази своята благодарност за подаръка.

На две колела до земите на древните перси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320646

“При мотоциклета рамката липсва, човек е в пълен допир с всичко, става част от гледката, вече не я наблюдава, а усещането за присъствие е изумително. Физическите неудобства имат значение само ако настроението не е в ред” - цитат от любимата ни книга “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. 
Представата ни за дълго пътешествие е пътуване с мо “При мотоциклета рамката липсва, човек е в пълен допир с всичко, става част от гледката, вече не я наблюдава, а усещането за присъствие е изумително. Физическите неудобства имат значение само ако настроението не е в ред” - цитат от любимата ни книга “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. Представата ни за дълго пътешествие е пътуване с мо

Хамилтън триумфира в Гран При на Сингапур

http://www.cross.bg/hamiltun-pobeda-suotbornika-1431359.html

/КРОСС/ Люис Хамилтън записа седма победа от старта на сезона във "Формула 1". Британският пилот на "Мерцедес" триумфира в Гран При на Сингапур, където стартира от полпозищън. С тази победа Хамилтън оглави и класирането в шампионата за втори път през годината, където вече има три точки аванс пред съотборника си Нико Розберг. Германецът имаше проблем с електрониката на волана преди старта. Той започна надпреварата от питлейна, но в 14-ата обиколка напусна състезанието.Втори завърши световният шампион Себастиан Фетел с Ред Бул, който финишира пред съотборника си Даниел Рикардо. Четвърти се нареди Фернандо Алонсо с Ферари.

Янков: Този кабинет не е избран от народа, да не пипа цената на тока

http://frognews.bg/news_76662/

„Служебното правителство си отива след по-малко от месец – да спре да оказва натиск за решения в последния момент, като това за цената на електрическата енергия.

Емил Хърсев: Оставянето на КТБ да си отиде сама ще повлече верижни фалити

http://econ.bg/Новини/Емил-Хърсев-Оставянето-на-КТБ-да-си-отиде-сама-ще-повлече-верижни-фалити_l.a_i.568587_at.1.html

Оставянето Корпоративна търговска банка (КТБ) сама да си отиде, с огромните загуби за фирми и вложители със суми над гарантираните влогове - това ще...

М. Захариев: Станишев има шанс за голяма еврокариера

http://frognews.bg/news_76661/

Не съм партиен член и никога няма да бъда такъв, бях от гражданската квота, поясни по НТВ Мартин Захариев. За жалост, не можах да внеса промяна в партията, а имаше много смислени хора в гражданската квота, добави той.

Здравка Евтимова: Любовта и залеза

http://offnews.bg/news/n_1/n_391583.html

Гита, жената на баща ми, е свястна, въобще не се ядосва, като види, че се пъхам под масата и седя там. Веднъж я чух че разправя на баща ми: - Тая Ана да не е откачена, какво прави под тая маса, цял ден виси там. Аз казвам изпод масата, но много тънко го казвам, понеже тя се вбесява от високи гласове, понякога бие. - Гито, не съм откачена, гладна съм. - Не си гладна, криеш се от майка си. Тя е луда и ти чупи кокалите с бой. - Да, луда е – казвам, за да й стане добре на Гита и като й стане хубаво ми дава да ям, най-често ми хвърля хляб под масата, но се е случвало и да ми сипва в паничка. Много е чиста, абсолютно чисто същество е Гита. Помирисва ме и а съм засмърдяла на нещо, а ме грабва за дрешката и ме изнася навън. Затуй като ходя при Гита, първо се мия на чешмата – няма топла вода, но съм свикнала на студена и не смърдя. Много гледа дали косата ми е чиста, ако не е чиста, не ме пуска да влизам – затова се пъхам под масата – да не забележи, че косата ми е с мас. То една права коса като щека, всичката мръсотия по нея се лепи и в очите на Гита попада. Но аз съм хванала цаката на Гитичката. - Много си хубава, Гита - казвам й. - Такива очи, направо като мед и шоколад. Тя ме гледа и лицето й се свива на фуния, не ми вярва. - Такива очи - като мед и шоколад - повтарям аз. - Като ги гледам, си мисля за една торба шоколади - толкова са сладки. Фунията се стопява и лицето й става бузи и жар. Усмивката й тръгва от носа и първо стига до пътя, после побягва към реката. - На ти една бонбона – най-евтините лукчета ми дава Гита, но аз я знам добре тази Гита с конските копита, затова продължавам: – Ти, Гита, си стройна, аз искам да съм стройна като тебе – ей тогава лицето й се размазва по пътя от радост. Тя ми дава шоколад. Аз от нея самата съм се научила – баща ми си идва ренде пиян, тогава очите му са отрова, даже още по-зли: слънце, което се хвърля в нощта, преди да залезе и от небето капе кръв – ей такива са очите на баща ми. Като е пиян, а той е пиян, защото като е карал такси цял ден, какво друго да прави, освен да се напие и очите му да са слънце, което умира под неговото такси? Тогава той крещи: - Гито! Къде си да ти строша главата, краво. Така крещене и на мама, а мама ми е казвала, че убива човек само ако някой й каже „крава”. - Слушай какво, Ано – разправяше ми мама. - Само някой да ти каже „краво”! На – каза ми тя и ми пъхна в ръката едно ножче. - Ей с този нож ще му отрежеш гърлото, моето момиче, с този нож! Аз не исках да режа на никого гърлото, а тя, за да ме научи как се режат гърла, хвана едно пиле, притисна му главата към пейката и каза: „Режи!“. Аз не исках да режа и тя ми удари два шамара, после ме погледна. Мама те гледа така, че по-добре да ти удари четири шамара, а да не те гледа така. Но аз пак не рязах и тя ме остави без ядене – никаква вечеря, никаква закуска. Отидох да ям киселец, но то лято – тревата гори, киселецът се опекъл на кравай – кафяв и покрит с прах. Ядох зелени круши, но освен да акам вода, друго не постигнах, а така ми се яде, че планината можех да изям. - Режи! - каза мама и аз отрязах главата на пилето. Докато ревах, тя викна: - Ей така ще режеш гърлото на някой, ако ти кресне, че си крава. Как да режа гърлото на истински човек? Комшиите сигурно са чули как съм вила – като нашето куче Войничо, което баща ми преби, защото му се пиеше, а нямахме ракия. Ей така вих, хич и не исках ракия, а ми беше жал за пилето – имахме само него в двора. Аз си събирах трохи и му давах да ги яде, и то ме обичаше като брат. Сега нямаше на кого да събирам трохи и си нямах брат. Та както съм вила, комшийчето, едно момче Спас – той ни е съсед, баща му краде каквото намери, и майка му също, та Спас чул, дето мама ме притиска да режа главите на хората, щом ме нарекат „крава”. Още не ми бяха изсъхнали сълзите и Спас извика: – Ана е крава, ей, краво, му-у! Това и чакаха хлапетата, момичета и момчета от Даскалово. В Даскалово къщите са хубави и ако ги продадеш на софиянци, ставаш богат и ядеш само пържоли две седмици. Хлапетата - на този майка му отишла в Италия бабички да гледа, на оня баща му в Израел хванал да строи къщи на хората в тамошните гори и балкани, та децата едни такива особени – видят те и те бият. Затова видя ли деца, завирам се в живия плет, лягам в праха до корените на плевела змийско мляко и не мърдам, докато стъпките им станат малки като пет стотинки и никак не се чуват. Тогава ставам от живия плет, но се натискам в сенките да не ме зърнат – като не те виждат, не те пердашат. Сега кой как мине край къщата на мама и нейния приятел Геро, викат с пълни гърла: - Крава Ана, крава! Му-у! Ако пък тръгна да купувам хляб от хлебарницата – хлябът така мирише, че главата ми се запалва и си преглъщам слюнките. Нарочно си запушвам носа да не влиза пара от хляба, защото ще се удавя в собствените си слюнки. Добре е, че си запушвам носа старателно, защото не чувам как от всички страни ми викат: - Краво, ела да ни отрежеш гърлата. Онова момче, моето комшийче, Спас, ме издебна както се бях свряла най-старателно в живия плет и си мислех че никой не ме вижда. Той ме пипна за врата и каза: - Ей сега ще те удуша. -Добре – съгласих се аз. Виждам какво прави Гита, жената на баща ми. Винаги му приказва: „Добре, слънчице. Добре, пиленце. Добре, шушонче миличко, душица мила мъничка.” И баща ми, макар че е въртял таксито в София и мрази червата на софиянците, дори когато е изпил всичките пари, бърбори: - Гито, Гито, колко си хубава - и вместо да я бие, както млатеше мама, я целува и правят любов. Това го знам от филмите. Аз гледам филми за любов, когато няма детски филмчета - всичко знам за любовта. Много гадно нещо е тя. В телевизията са много глупави - не дават нищо за тортички, нито за принцеси, нито за къщата на Баба Яга, цялата от шоколад. Онези в екрана само се бутат и задниците им се търкалят по телевизора. Аз седя в един ъгъл, докато татко и Гита си казват „Пиле” и „миличко”, и ям каквото е останало в чинията, от която е яла Гита. Тя е чиста - като тоалетната в оня хотел, когато мама ме заведе, преди да замине за Италия – там всичко блестеше, плочките, тоалетната чиния – като звезди. Така блестеше Гита, че още повече, и то само от чистота. А как хубаво готви. Те си правят любовта с баща ми, аз зная всичко и пет пари не давам за нея, ям от чинията на Гита, после те така хъркат и скриптят, че им е все тая за просто хлапе като мен. Затова се обезстрашавам, отивам до тенджерата и си сипвам с крайчеца на лъжицата. След малко цяла чиния зеле товаря, а когато забравям за миг шамарите, си сипвам месо. Докато плуват в тъпата си игричка двайсет минути, си мисля на спокойствие - баща ми заспива винаги след двайсет минути. Това е времето, през което изяждам две чинии манджа и десет парчета месо. Така ям, че коремът ми се подува и тогава наистина приличам на крава – така, тлъста, се измъквам пак покрай оградите от живия плет и тихо, тихо в сянката тръгвам към къщата на мама. Там всичко свети, но само аз виждам блясъка, защото е прашно навсякъде. В мивката са натрупани мръсни чинии и дрехите на мама са на пода. Тя не е чиста и горкият Горан – един слаб , та прозрачен човек, глади. Горан глади полата на мама. Горкият Горан. Ако някой ме забележи по пътя към Горан и мама, вика с пълно гърло „краво-о!”. Затова вървя само до оградите и си въобразявам, че съм ограда и никой нищо не ми крещи. - Ти ще умреш ли? – попитах горкия Горан. - Защо? - пита той . - Много си слаб. Очите му са големи като луната и така сребърни, а аз си мисля, че смъртта е от сребро. Баба, която ме обичаше най-много от всичко на света, умря и ми остави кръстче от сребро. Затова вярвам, че смъртта е сребърна. Мама ми взе кръстчето и го продадохме. Купи ми дъвки – цяла кутия и аз подозирам, че смъртта също е дъвка – като дъвча, умирам полека, затова не дъвча кой знае колко често. Та говорехме за комшийчето Спас. Той ме ритна, но не много силно, щото като ме ритне силно, забивам нос в тревата, а сега дори не се залюлях. - Дай ножчето. - Ще ме заколиш ли? – попитах, но така го попитах, щото нито една дума не се чу – зъбите ми тракаха и си мислех, че ще ми пресече гърлото, както аз пресякох на пилето, а толкова много трохи му бях събрала, поне да му ги бях дала да се наяде. - Дай го. Вече не беше страх, че ще умирам. За какво да живея без ножче? То беше най-скъпото ми нещо. Сребърното кръстче го продадохме и сдъвках всичките дъвки от кутията. Нямах си нищо, само едно куче Войничо, но и то беше на Гита. - Ето – подадох му ножчето и тогава се разплаках. „Тъпо хлапе” – казваше баща ми като ревнех и ме зашлевеше, за да престана. Аз се опитвах да престана. Исках да си извадя очите да не циврят така, опитах, но ме заболя и съм страхлива като пилето, дето му отрязах главата и още го сънувам – то ми беше най-големият приятел, беше ми брат. Както ходех да лежа до живия плет и пилето ходеше с мене. - Спри да цивриш – помислих, че Спас ще ме зашлеви и предварително паднах на земята. Така правех с тате - и се измъквах без шамар. Спас ме грабна за парцалите и ме изправи. - Крава! – каза. Аз не помръдвах. - На – каза той и набута ножчето – беше извадил острието. –На, вземи го. Аз го взех и ръката ми увисна като кървавица, дето Гита слагаше под стряхата да се суши. - Казвам ти „крава”. Дадох ти нож. Защо не ме заколиш? Аз се чудех накъде да погледна. Ако гледах в земята, баща ми ме плясваше да го гледам в очите. Ако го гледах в очите, ме плясваше, щото съм нахална, ако гледах към гората – тогава мислеше, че съм луда. По-добре да мисли че съм луда – тогава не ме биеше въобще никак. Хубаво е човек да е луд. Сега погледнах направо към гората. Там има манатарки – аз ги познавам. Преди да ми даде сребърния кръст, баба ме водеше да берем манатарки – после среброто я взе и сега баба и смъртта се разхождат и берат манатарките вместо мене. - Нали майка те научи да кормиш всеки, дето ти вика „крава”. Слушай ме сега: – ти си гадна крава, Ано. - Добре. Гита Винаги казваше „добре”. Горан, човекът тънък като смъртта, и той казваше „добре” на мама. Той скоро щеше да стане целият от сребро и щеше да замине да бере манатарки на облаците. Спас беше грамадно момче и очите му винаги гледаха на секира. Можеше да ме размаже с една ръка, но не ме размаза. Стисна яката на ризката ми. Горан, приятелят на мама, дето като направеше десет крачки, започваше за се задъхва, ми беше купил тази дрешка от магазина за втора употреба - аз много си я харесвах. Дадохме 50 стотинки за нея. После Горан ми купи тулумби и ги ядох двайсет години с една огромна боза. Та Спас грабна яката на най-хубавата ми ризка, вдигна ме и тогава ме целуна. Това любов ли беше – уплаших се аз. Сега по телевизора ще се затъркалят голи дупета. Любовта е гадно нещо. Той ме пусна и каза: - Не си крава! Да го знаеш. На. Страх ме беше да погледна какво ми даде. Голям страх. Но знаех какво е – половин хляб, от тоя, дето мирише на печката на баба. Цялата миризма се побра в носа ми и така хубаво ме затопли, че си изтървах ножчето някъде. Спас изчезна като слънцето, дето се хвърля като лудо към нощта и оттам капе с червени капки по пътеката към мамината къща. А аз като заядох – ядох, ядох, ядох. Най-страхотният хляб от двайсет и девет века - това е времето, за което се опичат франзелите във фурната „ Здрав стомах“. Чак като се подух като крава, се сетих – къде ми е ножчето! Олеле, къде ми е ножчето!

Мечки изядоха крави на Яне Янев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323561

Мечка е нападнала стадото от животни на ексдепутата и лидер на РЗС Яне Янев в санданското село Малък Цалим.
 “Преди няколко дни разбрах, че две животни от стадото са изчезнали. По-късно едно теле бе намерено разкъсано мъртво, а млада крава - все още беше жива, но с тежки рани”, каза Страхил Маламов, кметски наместник на селото, Мечка е нападнала стадото от животни на ексдепутата и лидер на РЗС Яне Янев в санданското село Малък Цалим. “Преди няколко дни разбрах, че две животни от стадото са изчезнали. По-късно едно теле бе намерено разкъсано мъртво, а млада крава - все още беше жива, но с тежки рани”, каза Страхил Маламов, кметски наместник на селото,

Калфин: Политиците ги е страх от народа

http://politics.actualno.com/Kalfin-Politicite-gi-e-strah-ot-naroda--news_51015.html

Хората трябва да оказват обществен натиск, когато видят нередности, защото политиците ги е страх от народа. Това заяви Ивайло Калфин, който е водач на листата на АБВ за Варна, предаде "Фокус"...

Борисов се оплака от Реформаторите, но им обеща шеф на БНБ

http://www.bnews.bg/article-116981

Бойко Борисов се ядоса на Реформаторския блок, но след това му обеща шеф на БНБ.

Жорж Ганчев: От атомна държава ни направиха каруцарска

http://www.cross.bg/durzhava-zhorzh-ganchevtoii-1431358.html

/КРОСС/ Предателствата в българската политика и кражбите станаха начин на живот у нас. Това заяви пред ТВ7 създателят на Българския бизнес блок Жорж Ганчев.Той подчерта, че управляващите ни са направили редица грешки, но никой не е поел отговорност за тях. От атомна държава ни направиха каруцарска. За такова престъпление другаде биха влезли за много дълго в затвора, у нас - нищо, каза Ганчев.Той посочи, че ние дърпаме надолу хората, които са над средното ниво и безчинстваме над светлите си личности. Не се интересуваме от постиженията на родните учени зад граница. Не ги познаваме и не знаем нищо за тях.Ганчев допълни, че разчита на младата генерация политици да прескочат робската психика, която притежава народът. Един политик е като цвете, за да стане голям, всички ние трябва да го поливаме, независимо от условията, допълни Ганчев.

Захариев: Следващият кабинет няма да издържи много

http://www.cross.bg/zahariev-kvota-grazhdanskata-1431357.html

София /КРОСС/ Не съм партиен член и никога няма да бъда такъв, аз бях от гражданската квота. Това заяви пред Нова телевизия ексдепутатът от редиците на БСП Мартин Захариев. За жалост, каза още той, не можах да внеса промяна в партията, а имаше много смислени хора в гражданската квота. За властта той заяви, че е наркотик, по-силен от всички други, и той променя хората. Той смята, че Сергей Станишев има шанс да направи голяма политическа кариера в ЕС. Бившият депутат от БСП заяви категорично, че не е участвал в разпределението на ресурсите - те се разпределят в изпълнителната власт и общините, допълни той. По думите му, пред последната година и половина, това, което е правил в Парламента, не се е харесвало на „Позитано". Той изрази мнение, че следващият кабинет няма да издържи много.

Съд забрани на жена да доближава бившия си мъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323557

Шуменец се ожали, че е жертва не непрекъснат словесен тормоз от страна на бившата си съпруга и Районният съд в града разпореди да се издаде заповед за закрила.
На жената М.С. се забранява през следващите три месеца да доближава както жилището, така и офиса на бившия си съпруг П.Ц. Освен това й е наложена 200 лв. глоба. Шуменец се ожали, че е жертва не непрекъснат словесен тормоз от страна на бившата си съпруга и Районният съд в града разпореди да се издаде заповед за закрила. На жената М.С. се забранява през следващите три месеца да доближава както жилището, така и офиса на бившия си съпруг П.Ц. Освен това й е наложена 200 лв. глоба.

Хърсев: Една несъстоятелност на КТБ ще ни струва много

http://www.cross.bg/hursev-finansistut-nesustoyatelnost-1431356.html

София /КРОСС/ Никой не казва, че всички трябва да плащаме за КТБ, а че трябва да се намери най-малкото зло. Това коментира пред bTV финансистът Емил Хърсев. Според него има шанс банката да се оздрави с чисто пазарни способни. Една несъстоятелност на КТБ ще ни струва много, категоричен бе той. Хърсев коментира и натиска, на който е подложена БНБ в момента. Според него той е много голям, а трезорът не го заслужава. Не е правилно за всичко да ги обвиняваме, подчерта финансистът.

Татяна Дончева подкара двуетажен автобус из улиците на Варна

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-podkara-dvuetazhen-avtobus-iz-ulitsite-na-varna-news225088.html

С атрактивен двуетажен парти бус лидерът на "Движение 21” Татяна Дончева направи обиколка из кварталите на Варна вчера. Рейсът премина през централната градска част, покрай Катедралата, през кв. "Владиславово”, Аспаруховия мост, кв. "Галата” и автогарата. Всички желаещи варненци по маршрута можеха да се повозят в рейса и да задават въпроси на Татяна Дончева, която е водач на листата за Варна, и на останалите кандидат-депутати за района.   "Ние вярваме, че ще успеете да промените сегашното състояние на пенсионерите“, заяви мъж на достойна възраст, който продаваше на тротоара. "Мястото на пенсионерите не е по улиците и тротоарите”, заяви Дончева.   Татяна Дончева бе гост на Държавния шампионат по шоудаун за незрящи (тенис на маса за незрящи) и връчи купа и златен медал на държавния шампион при жените Стела Стефанова. За втора поредна година домакин на проявата бе училището за деца с нарушено зрение "Проф. Д-р Иван Шишманов“ в кв. Аспарухово.   "Най-искрено изразявам възхищението си от силния дух, вяра и характер, които притежавате“, заяви Татяна Дончева по време на церемонията. "Пожелавам ви шоудауна да стане част от голямото олимпийско семейство и на следващата параолимпиада да ви изпратим като участници и да Ви посрещнем като медалисти“, каза Дончева. Тя бе придружена от президента на Българската федерация по баскетбол г-н Георги Глушков и кандидата за народен представител от 24-и МИР – София Иван Янев.   По-късно Дончева се срещна с представители на малкия и средния бизнес. "Държава в момента няма, институциите не работят, няма реална конкуренция, защото няма правила“, заявиха присъстващите.   "Политиците в България стават все по-некомпетентни с годините. Гражданите обвиняват политиците за състоянието на държавата, и са напълно прави, но те трябва да поемат своя ангажимент за избора, който правят. В България вече не можеш да си намериш работа, ако не те препоръча актуалната политическа партия. Тази ситуация трябва да се промени”, категорична е Дончева.   *Парламентарни избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Нарът може да повлияе върху приеманите лекарства

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/naryt-mozhe-da-povliiae-vyrhu-priemanite-lekarstva-6022921

Въздействието най-често се състои в предотвратяване на преминаването на молекулите на лекарствата в клетките, тъй като те си съперничат с компонентите на нара

Видео: "Лестър" разби "Манчестър юнайтед" с шокиращ обрат от 1:3 до 5:3

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/21/2384906_video_lestur_razbi_manchestur_junaited_s_shokirasht/?ref=rss


Новакът "Лестър" нанесе тежък удар по търсещия себе си "Манчестър юнайтед" с постигането на изключителен обрат от 1:3 до 5:3 пред собствена публика.

Възпитаниците на Луис ван Гаал доминираха в гостуването си и взеха уверен аванс от два гола в 57-ата минута, но само седем по-късно домакините изравниха с две бързи попадения.

"Червените дяволи" отстъпиха инициативата и футболистите на "Лестър" превърнаха устрема си във впечатляващ успех с голове на Джейми Варди и Леонардо...

Осъдиха шестима фенове на „Локо“ (Пд) за нападение над полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323619

Шестима пловдивчани са осъдени по Закона за опазване на обществения ред при посещение на спортни мероприятия, съобщават от полицията. Днес Пловдивският районен съд постанови на шестимата фенове наказание "задържане в поделенията на МВР" и забрана за посещения на спортни прояви за 1 година, съобщи Дарик. Шестима пловдивчани са осъдени по Закона за опазване на обществения ред при посещение на спортни мероприятия, съобщават от полицията. Днес Пловдивският районен съд постанови на шестимата фенове наказание "задържане в поделенията на МВР" и забрана за посещения на спортни прояви за 1 година, съобщи Дарик.

Осъдиха шестима фенове на „Локо“ (Пд) за нападение над полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323615

Шестима пловдивчани са осъдени по Закона за опазване на обществения ред при посещение на спортни мероприятия, съобщават от полицията. Днес Пловдивският районен съд постанови на шестимата фенове наказание Шестима пловдивчани са осъдени по Закона за опазване на обществения ред при посещение на спортни мероприятия, съобщават от полицията. Днес Пловдивският районен съд постанови на шестимата фенове наказание "задържане в поделенията на МВР" и забрана за посещения на спортни прояви за 1 година, съобщи Дарик.

Най-популярната дестинация у нас е Рилският манастир

http://econ.bg/Новини/Най-популярната-дестинация-у-нас-е-Рилският-манастир_l.a_i.568582_at.1.html

„Осем процента от туристите, които посещават страната ни, го правят заради културно-историческото наследство на България.“, заяви зам.-министърът на...

Лавров: Суверенитетът на Сирия трябва да се зачита

http://www.cross.bg/lavrov-syverenitetut-na-siriya-tryabva-da-se-zachita-1431355.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор как трябва да се действа срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Лавров е подчертал важността действията срещу джихадистите да са координирани, без двойни стандарти, действия от страна на международната общност, с които да се противодейства на заплахата."Подчертана е необходимостта от стриктно спазване на Хартата на ООН и международното право, безусловното зачитане на суверенитета на Сирия за изпълнението на плановете на водената от САЩ коалиция, включително и на военната операция", подчертават от руското външно министерство.

Идеал Петров - една варненска легенда

http://www.moreto.net/novini.php?n=264860

- Как е? - Идеал Петров! Така шеговито мнозина са отговаряли неведнъж в живота си. И надали им е минавало през ума, че всъщност на нарицателното Идеал Петров отговаря съвсем реална личност. При това не каква да е, а легендарна.

Неназованата война

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/3eae793f/l/0L0Sdnes0Bbg0Cworld0C20A140C0A90C210Cnenazovanata0Evoina0B239561/story01.htm

Въпреки играта на дума САЩ започват офанзива срещу джихадистите в Ирак и Сирия


Борисов: Реформаторите саботират стабилно управление с ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_391524.html

Аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително - никога не съм се огъвал, обяви в Нова Загора председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. С поведението на Реформаторския блок срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарий за влизане отново в избори. Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ. Реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях. С БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие, коментира Борисов. Единствената стабилна коалиция, която показват и социолози, и политолози е ГЕРБ и Реформаторският блок. И тогава към тази коалиция можеш да поканиш експерти или представители на други партии и да имаме по-стабилно управление в парламента. А те предварително казват , че може, ама, ако няма това, няма онова. Когато преговарям за моята партия, преговарям аз, каза Борисов. Неслучайно казах на реформаторите, че със своите безумни искания и с политиката, която си водят, явно е, че те работят за саботирането на едно стабилно управление, добави Борисов. Той отбеляза, че не е чувал реформаторите да говорят срещу БСП, нито особено срещу ББЦ, „те там си се щадят“. По думите му, ако сега няма 60% избирателна активност и няма стабилно правителство, на следващите избори ще има 80% избирателна активност, но вече ще е късно. Избори декември или януари ще са фатални за България. Тогава няма въобще да правя предизборна кампания, ГЕРБ няма да прави кампания. Вече ще е безсмислено да обясняваме на хората, че нещо може да се направи след декември, януари, заяви председателят на ГЕРБ. Вече съм заподозрял реформаторите - с конфликтите си вътре и поведението си към ГЕРБ. Представяте ли си ДПС и БСП да излязат утре и да кажат, че пак са в коалиция. Техните избиратели след „горчивото“, което си викаха в Народното събрание и се обвиняваха, как ще застанат в коалиция? Ще взривят пак обществото! Затова казвам, че в случая ключът за стабилността беше към реформаторите, а те още от самото начало го поставиха под угроза, коментира Борисов. Борисов съгласен Светослав Гаврийски да е управител на БНБ Аз съм убеден, че при едно стабилно правителство българските банки биха се включили чрез гаранционния си фонд, ако трябва и с повече, да възстановим доверието в банковата система. Но това минава през смяната на управителя на БНБ, посочи Борисов и допълни, че трябва веднага да се намери консенсусна личност, човек с опит. Ето тук правя жест отново аз към реформаторите - един Гаврийски би се справил прекрасно, нищо, че ми е бил конкурент за кмет и съм го победил, но той може да се справи, ако има подкрепа от парламента. Подобен човек с репутация ни трябва. Сигурно има и други, поне 3-4 човека, но той е един от хората, които като мой противник на избори го казвам, много винаги съм го ценял за знанията, уменията, качествата, които има. Така че, аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително, не е честно и никога не съм се огъвал, заяви председателят на ГЕРБ. Купен вот Председателят на ГЕРБ отбеляза, че има упрек към служебния кабинет, защото до този момент нищо не се прави по темата за купуването на гласове. „Навсякъде, където съм минал, хората казват, че вече дори са купили гласовете. Ние многократно сме казвали, че след като нямаше никаква санкция за купуването на гласове по време на евроизборите, а журналистите пряко изобличиха политически партии, по тези дела няма никакво движение, те отново ще купят“, коментира Борисов. „За съжаление има няколко партии, които са силно заподозрени, но когато няма надлежно събрани доказателства, няма как нещо да се случи. Неслучайно ГЕРБ побеждава в големите градове, където купен вот не може да има и той не би повлиял. Затова никой там не го прави, прави се преди всичко в ромските махали и малките населени места, където БСП и ДПС са абсолютни първенци, както и новосформираната партия на „Лидер“ и ББЦ. Но за съжаление нищо не можем да направим. Затова се борим за висока избирателна активност, дай, Боже, народът да го разбере това и да гласуват всички за когото си искат, тогава вече този купен вот ще стане неопределящ или поне няма да изиграе такава важна роля да влизат цели партии в парламента“, заяви председателят на ГЕРБ.

Хамилтън се върна начело с победа в Сингапур, Розберг отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/21/2384901_hamiltun_se_vurna_nachelo_s_pobeda_v_singapur_rozberg/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън триумфира категорично в Гран при на Сингапур и се върна на върха във временното класиране на Формула 1, докато неговият съотборник Нико Розберг отпадна още в началото на състезанието.

Световният шампион за 2008 г. свърши отлично своята работа през целия уикенд и не допусна нито една грешка на уличното трасе "Марина бей", за да вземе аванс от 3 точки пред германеца.

Втори на подиума се качи Себастиан Фетел с "Ред бул", следван от...

Хаос в Йемен: Шиити върлуват из Сана, премиерът подаде оставка

http://asia.actualno.com/Haos-v-Jemen-Shiiti-vyrluvat-iz-Sana-premieryt-podade-ostavka-news_51014.html

Бунтовниците-шиити в Йемен, познати като „хути” или „ансарула”, са превзели сградата на правителството в столицата Сана. Министър-председателят на страната Мо...

В 10 школа в Разградско ще има маломерни паралелки

http://www.cross.bg/klas-ychat-detza-1431354.html

/КРОСС/ В 10 от 15-те общински училища в община Разград ще има маломерни паралелки. Това става ясно от докладната, която кметът Денчо Бояджиев внася за септемврийската сесия на Общинския съвет. Местните парламентаристи трябва да разрешат класовете да съществуват по-малко ученици от законовия минимум. За 1 до 4 клас минимумът е 16 деца, а от 5 до 12 клас - 18 ученици. Законът обаче разрешава съществуването на паралелки под тези цифри, но не по-малко от 10 ученика, след като местната власт одобри подобни паралелки.Според кметската докладна в общината ще има и три слети паралелки. Двете са в ОУ "Елин Пелин"-Стражец, в което учат общи 64 деца. Петокласниците, които са 11, и седмокласниците, които са 4, ще учат в една паралелка, както и шестокласниците - 7 и осмокласниците - 8. Третата слята паралелка ще е в ОУ "Д-р Петър Берон"-Осенец, 12 деца от 6 и 8 клас ще учат в една паралелка. Общо учениците в това училище са 77, повечето паралелки са маломерни - третокласниците са 10, четвъртокласниците - 13, петокласниците - 12, седмокласниците - 14.Всички паралелки в ОУ"Св. св. Кирил и Методий"-Киченица, в което учат 90 деца, всички паралелки са маломерни. Петокласниците и шестокласниците са по 10, по 11 са децата във 2, 3 и 7 клас, по 12 - в 4 и 8 клас, а първолаците - 13.В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"-Ясеновец, където учат 218 деца, маломерна е паралелката на осмокласниците - 11 ученика

Седмицата започва с дъжд и по-ниски температури

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323589

През следващото денонощие времето ще бъде доста динамично. През нощта и утре облачността над страната ще бъде променлива. Преваляванията ще са на отделни места, главно в планинските и северните райони. Вятърът ще е все още предимно слаб, от запад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, в София 14°. Максимални - между 24° и 29°, в София 24°. През следващото денонощие времето ще бъде доста динамично. През нощта и утре облачността над страната ще бъде променлива. Преваляванията ще са на отделни места, главно в планинските и северните райони. Вятърът ще е все още предимно слаб, от запад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, в София 14°. Максимални - между 24° и 29°, в София 24°.

Бивш халф на Левски и Черно море с техничен автогол (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-116960

За лош късмет на българина топката излъга стража на Макаби, тръгна към далечния ъгъл и се търкулна бавно в мрежата на гостите

Дъжд и по-ниски температури в началото на седмицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323587

През следващото денонощие времето ще бъде доста динамично. През нощта и утре облачността над страната ще бъде променлива. Преваляванията ще са на отделни места, главно в планинските и северните райони. Вятърът ще е все още предимно слаб, от запад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, в София 14°. Максимални - между 24° и 29°, в София 24°. През следващото денонощие времето ще бъде доста динамично. През нощта и утре облачността над страната ще бъде променлива. Преваляванията ще са на отделни места, главно в планинските и северните райони. Вятърът ще е все още предимно слаб, от запад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, в София 14°. Максимални - между 24° и 29°, в София 24°.

Нов закон за горите и промени в режима за лова предлагат от „БСП лява България“

http://www.cross.bg/gorite-venkov-lova-1431344.html

/КРОСС/ Нов закон за горите и лова е един от приоритетите ни в 43-ото Народно събрание. Това заяви кандидатът за депутат от Коалиция „БСП лява България" в област Смолян инж. Венцислав Венков, експерт по горско стопанство, пред избиратели в селата Борино, Чала, Ягодина и Буйново.Венков се обяви за по-рационално използване на горите у нас и възстановяване на баланса като мярка за по-добро стопанисване на горите в социален и икономически аспект. „Ще върна икономическите свободи на горските стопанства. Решението на ГЕРБ да ги отнеме и съсредоточи в Държавни горски предприятия лиши българските гори от инвестиции, сигурност и честност", посочи Венков. По думите му така се ощетява цялата държава.Според експерта, ако се върне икономическата свобода на горските стопанства те ще заделят по 20% от печалбата си за социални инвестиции в населите места, за които отговарят.Венков се обяви за изцяло нов закон за лова. Според социалистите ловният сезон ще започва от 1 септември и ще бъде вече три дни, като освен събота и неделя ще може да се ловува и сряда. Според инж. Венков това ще даде възможност на заможните българи да упражняват хобито си. Венков се обяви и за покриване на щетите върху земеделски имоти от диви прасета. „В момента се обезщетяват само щетите от мечки, а набезите на глиганите са за сметка на хората, които нямат вина", заяви той

Ердоган категоричен: Не сме плащали откуп за заложниците

http://www.cross.bg/grazhdani-osvobodeni-erdogan-1431353.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган категорично отрече турските граждани, отвлечени през юни от „Ислямска държава" в Мосул, и освободени в събота, да са пуснати след плащане на откуп. „Изобщо не стана въпрос за пари, имаше само дипломатически и политически преговори. Това е победа на дипломацията", каза Ердоган пред журналисти. Групата турски граждани, държани като заложници от месец юни от джихадистите, бяха освободени и върнати в събота сутринта живи и здрави в Турция."Нашите граждани се завърнаха в Турция тази сутрин", обяви министър-председателят Ахмет Давутоглу в на телевизионно изявление, без да съобщава при какви условия са освободени отвлечените по време на прием в Генералното консулство в Мосул (Ирак) 49 турски граждани.

Сръбският вестник "Блиц": Цветан Василев иска сръбско гражданство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384899_srubskiiat_vestnik_blic_cvetan_vasilev_iska_srubsko/?ref=rss


Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е поискал сръбски паспорт, за да избегне екстрадиция, съобщава сръбският вестник "Блиц".

Правните експерти в Сърбия обаче подчертават, че това не може нито да помогне, нито да отложи екстрадирането му в България. Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран, но това не се отнася за тези лица, които са в процес на получаване на гражданство, а при разглеждане на решението съда взема предвид гражданството, което лицето има в момента....

Примирието в Украйна си остава на думи, буферната зона се отлага

http://www.mediapool.bg/primirieto-v-ukraina-si-ostava-na-dumi-bufernata-zona-se-otlaga-news225087.html

Украинската армия обвини в неделя сепаратистите и руските войски, че продължават да стрелят по правителствените сили въпреки спирането на огъня от 5 септември. Киев заяви, че няма да продължи със създаването на буферната зона, докато примирието продължава да се нарушава, предаде Ройтерс.   Двете воюващи страни в Украйна се съгласиха в петък да изтеглят артилерийски и други тежки оръжия от зона, обхващаща 30 километра.   Една от основните точки, договорени вчера от контактната група в Минск, "засяга спирането на огъня; едва след това идват другите точки", заяви говорителят на украинската армия Андрий Лисенко, цитиран от осведомителните агенции. "Първо трябва да бъде изпълнена тази договореност, а после на дневен ред ще дойдат и другите въпроси", каза той.   През последното денонощие двама украински войници бяха убити, а още осем - ранени, заяви Лисенко.   След като съобщи, че украинските войски са преместени на други позиции северно от Донецк, Лисенко бе запитан дали силите на Киев ще бъдат изтеглени от района на местното летище, както предвиждат договореностите от събота.   Лисенко каза, че сепаратистите продължават да атакуват контролираното от правителството международно летище в Донецк, който е главният индустриален център в Източна Украйна.   Той съобщи също, че 40 сепаратистки бойци са убити от "отбранителен" огън от страна на украинските сили. Ройтерс уточнява, че няма независимо потвърждение за броя на загиналите.   Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в събота, че има твърде ниско доверие в подписаното преди две седмици споразумение за примирие между Украйна и проруските сепаратисти в източната част на страната. Това споразумение е "примирие само на думи", каза Брийдлав във Вилнюс, където участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Той добави, че равнището на насилие, включително броят на изстреляните артилерийски снаряди през последните дни, остават същите като преди споразумението за примирие.   Брийдлав изрази надежда, че обявената договореност за създаване на буферна зона между украинските войски и проруските бунтовници ще стабилизира ситуацията.   Той също така заяви, че руските сили "продължават да са в Украйна". "Що се отнася до руските въоръжени сили на място, да, те продължават да са в Украйна", заяви Брийдлав пред журналисти, без да даде подробности за числеността им.   Коментарите от страна на Киев и НАТО говорят красноречиво за нестабилността на примирието, на което украинският президент Петро Порошенко бе принуден да се съгласи, след като украинските сили не успяха да си възстановят контрола върху територии, завзети от сепаратистите, пряко подпомагани според Киев от руски войски.   Москва отрича да е изпращала военни в Украйна или да е въоръжавала проруските сепаратисти, независимо от множеството доказателства за обратното. Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република договориха в неделя с правителствените войски размяна на пленници - по 28 души от всяка страна, след като преди ден с участието на украинската мисия на ОССЕ бяха разменени по 38 души. В момента страните уговарят времето, когато да стане новата размяна, съобщи за ИТАР-ТАСС представител на отцепниците.   Договореностите, постигнати от контактната група на 5 септември в Минск, предвиждат размяната на пленници между страните да бъде извършвана на принципа "всички срещу всички", напомня агенцията.   Контактната група за Украйна прие на 20 септември в Минск меморандум, уреждащ режима за спиране на огъня. Документът се състои от 9 точки, които по-специално забраняват използването на каквито и да било оръжия и предвиждат изтегляне на бойците от допирната линия между позициите им на 15 километра назад за всяка от страните. Изпълнението на меморандума ще бъде контролирано от ОССЕ.   Материалните щети върху инфраструктурата в Донецка и Луганска област в резултат на артилерийските обстрели и бомбардировките се оценяват на 440 милиона долара, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ИТАР-ТАСС.   "От началото на конфликта са били повредени най-малко 1969 обекта, в това число 659 обществени сгради, 1230 частни домове и 178 офиса. Щетите се оценяват на 440 милиона", пише в документа, цитиран от БТА. Продължаващият обстрел в някои райони на Донецка и Луганска област, както и действащите бюрократични и финансови ограничения възпрепятстват оказването на хуманитарна помощ на населението, пострадало в конфликта в Източна Украйна, отбелязва службата.   "Всеки ден има данни за нарушаване на примирието. Артилерийският обстрел в Донецка и Луганска област възпрепятства достъпа (до населението), води до увеличаване на броя на разселените хора и създава опасност за нуждаещите се от помощ цивилни", съобщава Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.   "Присъствието на хуманитарни работници в страната се увеличава, но бюрократичните и финансови ограничения, както и пречките в областта на сигурността не позволяват да се реагира в нужния обем", се казва в отчета.  

Поредна размяна на пленници между Киев и проруските сепаратисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=264823

Украински войници и проруски сепаратисти си размениха 38 затворници, задържани по време на сражения в Източна Украйна. Размяната е част от споразумението за прекратяване на огъня между двете страни, което беше удължено преди два дни на срещата на Контактната група в Минск.

Европейската комисия отхвърли да е била заплашвана от джихадисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_391578.html

Европейската комисия отхвърли появилите се в пресата данни, че е под заплаха от джихадистки атентат, съобщиха международните агенции. В медиите излезе информация, че централата на ЕК в Брюксел е застрашена от нападение на екстремисти, завърнали се от Сирия. Властите в Белгия потвърдиха вчера, че са арестували редица заподозрени, за да не допуснат джихадистки атентати в страната. Холандската радиотелевизионна компания НОС (NOS) съобщи в събота, че най-малко двама от арестуваните в Белгия са пристигнали от Хага. "Те са подготвяли атентат. Сред мишените е била сградата на Европейската комисия в Брюксел", информира медията, като се позова на анонимни източници. НОС твърди, че нападението е имало за цел да убие възможно най-много хора подобно на стрелбата в брюкселския Еврейски музей през май, когато загинаха четирима. Арестуваният за атаката французин с алжирски корен - Мехди Немуш, който чака началото на процеса срещу него, се е бил повече от година в Сирия на страната на "Ислямска държава". До този момент се смята, че 400 белгийски граждани са взели участие в боевете в Сирия и Ирак, като 90 от тях вече са се върнали в страната.

ДНР: Хората, чиито домове са били разрушени, да се обърнат към Европейския съд

http://www.cross.bg/domove-chiito-vlastite-1431352.html

/КРОСС/ Властите в Донецка народна република призоваха жителите на Донбас, чиито домове са пострадали от обстрел, да предявят иск пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). "Размерът на иска за всеки обект може да бъде до 1 милион гривни (72 000 долара)", се казва в изявление, разпространено от пресцентъра на ДНР. Властите предлагат и юридическа помощ на хората, чиито домове са били разрушени.

Ашраф Гани е новият президент на Афганистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384896_ashraf_gani_e_noviiat_prezident_na_afganistan/?ref=rss


Бившият финансов министър Ашраф Гани е следващият президент на Афганистан, сочат окончателните резултати от изборите, обявени днес от избирателната комисия на страната и цитирани от световните агенции, предаде БТА.

Неговият конкурент Абдула Абдула, който е бивш министър на външните работи, ще бъде главата на изпълнителната власт, посочи ръководителят на комисията Юсуф Нуристани, предаде ДПА.

По-рано днес Гани, който ще наследи на поста Хамид Карзай, подписа с Абдула...

Премиерът на Шотландия: Лондон измами привържениците на единството

http://www.cross.bg/shotlandiya-pravomoshtiya-nezavisimostta-1431351.html

/КРОСС/ Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд смята, че хората, които са гласували против независимостта на региона, са били измамени от обещанията на Лондон, свързани с предоставянето на нови правомощия на шотландския парламент. Според Салмънд, застъпниците на единство са обидени, че лидерите на трите основни политически партии във Великобритания - Дейвид Камерън, Ник Клег и Ед Милибанд, обещали повече правомощия на парламента на Шотландия, към момента са се отказали от тях. По-рано британските политици обещаха да предоставят на шотландския парламент нови правомощия, ако хората от тази част на страната гласуват против независимостта на региона.

Местан нямало да агитира в Деня на независимостта

http://www.bnews.bg/article-116976

Лютви Местан нямало да агитира в Деня на независимостта. Интересно обаче дали спирането на предизборната кампания важи само за официалната ѝ част или поне за малко ще бъдат изключени и незаконните механизми, с които стана ясно, че ДПС за пореден път скандално агитира на турски език.

Млада жена се нагълта с почистващ препарат и си преряза вените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323560

Млада жена от Гоце Делчев е настанена в реанимацията на МБАЛ Млада жена от Гоце Делчев е настанена в реанимацията на МБАЛ "Иван Скендеров", след като направила опит за самоубийство. Неврокопчанката се нагълтала с голямо количество от почистващия препарат "Доместос", а след това прерязала и вените си, съобщава Инфомрежа. Бойка Георгиева е приета в отделението по реанимация на болницата в Гоце Делчев,

ДПС спира кампанията за ден

http://www.cross.bg/bulgariya-moderna-nezavisimostta-1431350.html

София /КРОСС/ На 22 септември ДПС няма да провежда предизборна кампания, защото уважава духа на празника и вярва, че всеки ще вложи в този ден мисъл за бъдещето на България - модерна европейска държава с дар на стратегически богат и знаков политически партньор в цивилизационния диалог на Европа и света. Това се посочва в изявлението на лидера на партията Лютви Местан по повод Деня на независимостта, който отбелязваме на 22 септември. „В деня на независимостта поздравявам от сърце и с политическа отговорност всички граждани на България. Поднасям пожелания за здраве, самочувствие и непрестанно усещане за съобщност като фина и затова непреодолимо значима част от държавността. Европейска България днес е богата със своите граждани и е с дълг на политиците към тях за модерна управленска култура и институционална компетентност в името на държавата.Позволявам си да припомня, че през 1998 г. по инициатива на нашата парламентарна група Народното събрание гласува този ден да бъде вписан в официалния празничния Календар на България; да бъде тържествена еманация на човешкия ни усет за държавност", казва още Местан в поздравителното си изявление.  

Миро: Ако имах рецепта за успех на голямата сцена, щях да я продам за милион паунда и да напиша книга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320250

С Миро разговаря МАРИЯ РАЙЧЕВА:
- Наричат ви несменяем треньор в “Гласът на България”. Действително вие сте единственият, който всеки сезон участва в проекта. Защо приехте поканата отново и за вас това високо признание ли е?
- Има поговорка, че ако едно нещо се е случило веднъж, може да не се повтори, но ако е имало втори път, С Миро разговаря МАРИЯ РАЙЧЕВА: - Наричат ви несменяем треньор в “Гласът на България”. Действително вие сте единственият, който всеки сезон участва в проекта. Защо приехте поканата отново и за вас това високо признание ли е? - Има поговорка, че ако едно нещо се е случило веднъж, може да не се повтори, но ако е имало втори път,

Млада жена опита да се самоубие, нагълта се с почистващ препарат и си преряза вените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323568

Млада жена от Гоце Делчев е настанена в реанимацията на МБАЛ "Иван Скендеров", след като направила опит за самоубийство.
Неврокопчанката се нагълтала с голямо количество от почистващия препарат "Доместос", а след това прерязала и вените си, съобщава Инфомрежа.
Бойка Георгиева е приета в отделението по реанимация на болницата в Гоце Делчев, Млада жена от Гоце Делчев е настанена в реанимацията на МБАЛ "Иван Скендеров", след като направила опит за самоубийство. Неврокопчанката се нагълтала с голямо количество от почистващия препарат "Доместос", а след това прерязала и вените си, съобщава Инфомрежа. Бойка Георгиева е приета в отделението по реанимация на болницата в Гоце Делчев,

Удари под кръста: Защо Азис зачеркна Николета от живота си?

http://www.bnews.bg/article-116939

Само за година Николета приключи всякакви отношения с някои от най-популярните българи, които бяха част от антуража й.

Паникьосани родители! Конюнктивит заразява децата в бургаска детска градина, РЗИ нехае

http://pik.bg/паникьосани-родители-конюнктивит-заразява-децата-в-бургаска-детска-градина-рзи-нехае-news228077.html

Паникьосани родители! Конюнктивит заразява децата в бургаска детска градина, РЗИ нехае

Още една опасна зараза плъзна в бургаската детска градина „Златна рибка”. След епидемията от варицела, която вече е неконтролируема, децата масово се заразяват с конюнктивит, алармирапритеснена майка до Флагман.бг.

„Детето ми посещава тази градина. Освен варицела, там е плъзнала и зараза от конюнктивит, но никой не се постара да ни уведоми, аз научих от друга майка. Помогнете ни, накарайте РЗИ-Бургас да си свърши работата. Както знаете, конюнктивитът е много неприятна и силно заразна болест. Помогнете ни да спасим децата си от тази зараза, къде са РЗИ-Бургас. Защо позволяват това да се случва”, пита изнервената жена.

Припомняме, че епидемичният конюнктивит (ЕКК) е силно заразно вирусно възпалително заболяване на очната лигавица - конюнктивата. Много често тази болест се усложнява с възпаление и на роговицата на окото. Заразяването става чрез директен контакт или индиректен въздушно-капков път - чрез докосване на клепачите и на окото с пръсти, както и от повърхности, замърсени със секрет от болни.

Виктория Азаренка приключи сезона заради контузията си в крака

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/21/2384894_viktoriia_azarenka_prikljuchi_sezona_zaradi/?ref=rss


Тенисистката Виктория Азаренка ще пропусне с остатъка от сезона заради контузията на крака, която беляза представянето ѝ през тази година.

Двукратната шампионка от Australian Open беше извън корта за пет месеца през сезона и се смъкна от втора до 25-а позиция в световната ранглиста.

През този месец 25-годишната състезателка достигна четвъртфиналите на US Open и трябваше да се включи на турнира в китайския град Ухан.

"Това е много тежка година за мен. Давам...

Мечка нападна стадото на Яне Янев

http://www.cross.bg/yanev-stadoto-mechka-1431349.html

/КРОСС/ Мечка е нападнала стадото от животни на ексдепутата и лидер на РЗС Яне Янев в санданското с. Малък Цалим. "Преди няколко дни разбрах, че две животни от стадото са изчезнали. По-късно едно теле беше намерено разкъсано мъртво, а млада крава - все още беше жива, но с тежки рани", каза Страхил Маламов, кметски наместник на селото, в което живеят двайсетина души.Нападението е станало в местността Арнаут дере, която е в Пирин планина. От години Янев отглежда стотина крави и телета от специалната шотландска порода крави Абердин ангус, само за месо. Той развива животновъдство по европейска програма, според която се изисква животните да са 100 дни на свободна паша.Миналата година, преди Коледа пък Янев се оплака, че пияни ловци са разстреляли едно от кучетата пазачи на стадото - любимецът му Караман."Досега оплаквания от мечки в района не е имало. За първи път се случва. Някои стопани обаче са се оплаквали от нападения на вълци. Хищниците атакуват предимно малки стада и имаме няколко убити овце", допълни кметът, цитиран от "24 часа".

Побеждават най-добрите, а те са с номер 22

http://www.cross.bg/predstavitel-nomer-telcharov-1431348.html

Пловдив /КРОСС/ Един гол не достигна на кандидата за народен представител от "БСП лява България" Енко Найденов да вземе купата на голмайстора на провелият се днес благотворителен футболен турнир, организиран от Младежкото обединение на БСП област Пловдив. В оспорваното състезание обаче, победител бе точно тима на Асеновград, воден от Найденов.Втори се класираха домакините от Садово. Турнирът бе организиран по идея на Атанас Телчаров, председател на Младежкото обединение на БСП и кандидат за народен представител и събра средства за борбата с Алцхаймер. Наградата за най-добър вратар, спасил 16 попадения във вратата взе представител на отбора на община Асеновград.Трети в класирането стана тима на община „Марица". 21 септември е Международния ден за борба с Алцхаймер и събраните средства ще бъдат дарени на сдружение, подпомагащо болните от тази болест, коментира Атанас Телчаров. Въпреки, че всички играчи бяха от с фанелки с номер 22 объркване нямаше. Всики ние сме един отбор, този на БСП лява България, каза Телчаров, а публиката аплодира феърплея. Оспорвано бе състезанието, но винаги побеждават най-добрите, които днес са с номер 22, категорични бяха запалянковците.    

Родман искал да се среща с лидери на джихадистите

http://www.bnews.bg/article-116975

Хиляди хора по целия свят се вързаха на сатиричен материал, че Денис Родман готви среща с лидери на Ислямска държава.

В ООН обсъждат обединяването на Кипър

http://econ.bg/Новини/В-ООН-обсъждат-обединяването-на-Кипър_l.a_i.568577_at.1.html

Обединяването на турската и с гръцката част на Кипър ще бъде обсъдено по време на поредица от срещи на високо равнище в рамките на ООН. Президентът...

Мечка разкъсала две животни на Яне Янев в Пирин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323555

Мечка е нападнала стадото от животни на ексдепутата и лидер на РЗС Яне Янев в санданското с. Малък Цалим.
Мечка е нападнала стадото от животни на ексдепутата и лидер на РЗС Яне Янев в санданското с. Малък Цалим. "Преди няколко дни разбрах, че две животни от стадото са изчезнали. По-късно едно теле беше намерено разкъсано мъртво, а млада крава - все още беше жива, но с тежки рани", каза Страхил Маламов, кметски наместник на селото,

Нова тв стана на 20 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323381

Тази година съвсем не на шега Нова тв отбеляза 20 г. от своето създаване. “Вярвам, че хората, които работят в Нова, ще продължат да правят нещата със същия ентусиазъм, с който преди 20 г. създадохме тази телевизия”, казва Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, която е в управата на медията почти от самото начало. Тази година съвсем не на шега Нова тв отбеляза 20 г. от своето създаване. “Вярвам, че хората, които работят в Нова, ще продължат да правят нещата със същия ентусиазъм, с който преди 20 г. създадохме тази телевизия”, казва Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, която е в управата на медията почти от самото начало.

Тутракан отбеляза празника си с разнообразна програма

http://www.cross.bg/tytrakan-grad-silistra-1431347.html

Тутракан /КРОСС/ С разнообразна програма в Тутракан бе отбелязан празникът на града - 21 септември, свързан с връщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. В проведеното тържествено заседание на Общински съвет Тутракан участваха: Стоян Бонев, областен управител на област Силистра; Младен Минчев - заместник областен управител; кметове, зам. кметове и общински съветници от общини от област Силистра - Силистра, Главиница, Алфатар и др., както и от други населени места, вкл. от Каварна; актьорът Христо Мутафчиев - председател на САБ, режисьорът Андрей Слабаков; почетните граждани на Тутракан - Петър Бойчев, Вергил Русев, д-р Анатолий Кънев и др. В поздравителния си адрес до гражданите на Тутракан областният управител Стоян Бонев заявява: „Празникът на Тутракан на 21 септември ни прави съпричастни към историята на древния и прочут град. Всяка година на този ден тутраканци показват, че един малък град има своите големи достойнства - в поминъка, в културата и в традициите си. Желая най-специалният ден на Тутракан да бъде изпълнен с радостни изживявания и с послания, които ние, неговите гости, да запомним завинаги." Своя поздрав към домакините отправиха и гостите от комуна Кирноч, окръг Кълъраш, Република Румъния, с които община Тутракан предстои да се побратими, за да се реализират общи проекти по европейски програми. Основното слово на тържеството пред местния законодателен орган и неговите гости, вкл

Акция „Не на агресията по пътищата” се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264859

Малки и големи се включиха в уникално състезание „Не на агресията по пътищата” във Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. Националното сдружение „Младежки Глас” клон Варна беше основен организатор на високите скорости, със специалната подкрепа на Община Варна.

Красимир Янков: Този кабинет не е избран от народа, да не пипа цената на тока

http://www.cross.bg/pravitelstvo-gerb-tzenata-1431346.html

/КРОСС/ „Служебното правителство си отива след по-малко от месец - да спре да оказва натиск за решения в последния момент, като това за цената на електрическата енергия. Да спре със смените в енергийния сектор, а именно - доказани специалисти се подменят с такива, верни на ГЕРБ. Последен пример е ръководството на АЕЦ Козлодуй". Това заяви за Нова Варна Красимир Янков, бивш член на Комисията по енергетика към 42-то Народно събрание и председател на Подкомисията за наблюдение на ДКЕВР.Янков пита какво се цели с подготвеното вдигане на цената на електрическата енергия - оздравяване на сектора, което не е възможно за един месец или гарантиране на работата на вятърни и соларни централи, включени да работят през 2012 година - в мандата на ГЕРБ.„Не е ли целта изкупуването на скъпа енергия, която да плащаме всички? Именно непосилните сметки за ток и безобразията на монополите провокираха протестите през 2013 година, които свалиха правителството на ГЕРБ. Нека не се изхвърля на боклука едногодишната работа от ДКЕВР по анализ на възможностите за резерви в цялата система, за да има по-ниска цена на електричеството", призова кандидат-депутатът и допълни, че така се загробва бизнеса и се гонят инвеститори, а идва зима и хората не трябва да плащат за решенията на кабинета на Росен Плевнелиев.„Този кабинет не е избран от народа, лимитирано е присъствието на всички назначения от служебното правителство, предложено от президента

Папата оцени високо мюсюлманско-християнската хармония в Албания

http://www.cross.bg/albaniya-tirana-papata-1431345.html

/КРОСС/ Папа Франциск пристигна на визита в албанската столица Тирана. В хода на посещението си той оцени високо добросъседските отношения между християни и мюсюлмани в страната, въпреки събитията в Близкия Изток. Папата остро осъди терора на радикалните ислямисти по време на посещението си в Албания. „Никой не бива да си мисли, че може да се крие зад Господ, докато планира актове на насилие и осъществява атаки", каза папата в столицата Тирана.Във връзка със слуховете за предстоящ атентат срещу папата, готвен от джихадистите от „Ислямска държава", в Тирана бяха въведени засилени мерки за сигурност. Министерството на вътрешните работи обеща да гарантира на главата на Римокатолическата църква максимална защита и разпореди 2500 полицаи да патрулират по улиците и границата на Албания, макар че от Ватикана настояха, че не се изискват специални мерки за сигурност. За пристигането на Франциск главната улица на Тирана бе украсена със знамената на Албания и Ватикана, както и с портретите на 40 свещеници, които са били преследвани и екзекутирани по време на диктатурата на Енвер Ходжа.    

Шест загинали при катастрофа на египетски военен самолет

http://www.vesti.bg/novini/shest-zaginali-pri-katastrofa-na-egipetski-voenen-samolet-6022920

Шест египетски военнослужещи бяха убити при катастрофа на военен самолет в централен Египет, предаде АФП.

Отцепена релса на магистрала "Хемус" пръсна гумите на 5 коли

http://www.mediapool.bg/ottsepena-relsa-na-magistrala-hemus-prasna-gumite-na-5-koli-news225086.html

Отцепена необезопасена релса в разширителна ивица но автомагистрала "Хемус" пръсна гумите и изпочупи джантите на поне 5 коли в неделя около 10 сутринта. Като по чудо няма пострадали или загинали хора. След подаване на сигнал на 112 полицаите дошли и са поставили сигнализиращи конуси.   За инцидента сигнализира във Фейсбук мъж на име Христомир Сърбинов.   Опасната релса се намира на 34-ия километър на магистралата.   По думите на Сърбинов на друго такова място "ремонтът” е отнел година и половина.

Нинова към тютюнопроизводители: Оставам ваш защитник

http://frognews.bg/news_76659/

Нашите отношения отдавна са излезли извън политиката, те са изпитани в добро и зло. Била съм с вас на нивите, когато сеехте тютюн, била съм в къщите ви, когато го нижехте, бяхме заедно в стачките, когато Цветанов ви мачкаше и развеждаше по полицейските управления.

Михаил Хаджимишев - един дипломат на оперната сцена, отбелязваме 100-годишнината на режисьора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323454

Cофийската опера и балет откри в събота новия си сезон със спектакъла Cофийската опера и балет откри в събота новия си сезон със спектакъла "Дон Карлос" с участие на прочутия италиаански бас Феручо Фурлането в ролята на Филип II. Представлението е посветено на две 100-годишнини - на Борис Христов и на режисьора Михаил Хаджимишев. "Хубав жест от страна на операта", казва синът му Иво Хаджимишев - известен фотограф.

Роднини на загиналите в полет MH17 ще съдят Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_391557.html

Роднини на немци, загинали в сваления малайзийски самолет MH17, смятат да съдят Украйна и президента й за престъпна небрежност, защото не са затворили въздушното пространство на страната, съобщи адвокат на близките, цитиран от световните агенции. Елмар Гиемула, адвокат и професор по авиационно право, който представлява трите немски семейства, заяви, че ще съди Киев в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Всяка страна носи отговорност за сигурността на своето въздушно пространство. Като държи въздушното си пространство отворено за самолети на други държави, държавата се ангажира с безопасността им. Ако това е невъзможно, тя трябва да затвори небето си.", пише той в позиция до AFP. Адвокатът смята да съди украинското правителство и президента Петро Порошенко за 298 убийства по небрежност и да изиска обезщетение заради нанесените болка и страдание на близките от 1,3 милиона евро на жертва. Според него искът няма да засяга Русия, тъй като доказателствата за вината й не били доказано, но в бъдеще може и да заведе дело срещу Москва. Самолетът беше свален на 17 юли тази година, като всички 298 души на борда загинаха. 193 от тях бяха холандци, а 4 немци. Докладът на холандския екип от експерти, който анализира катастрофата, заключи, че самолетът е бил свален от противовъздушна ракета. Киев и Запада обвиниха проруските сепаратисти, че са изстреляли фаталната ракета земя-въздух "Бук", която е била доставена от Русия. Москва отрече.

Драконовски мерки за сигурност при визитата на папата в Албания

http://balkani.actualno.com/Drakonovski-merki-za-sigurnost-pri-vizitata-na-papata-v-Albanija-news_51011.html

По време на днешното посещение на папа Франциск в Албания, което е пъврото му в предимно мюсюлманска страна, мерките за сигурност бяха изключително засилени. Албанските гранични власти не допуснаха в ...

Майката на Петко от Лясковец твърди, че той не е стрелял по полицаите

http://crime.actualno.com/Majkata-na-Petko-ot-Ljaskovec-tvyrdi-che-toj-ne-e-streljal-po-policaite--news_51012.html

Синът ми не е стрелял по полицаите. Това заяви Стефанка Савова – майката на Петко Савов от Лясковец, пред БТВ. При акцията за залавянето на мъжа, заплашвал деца от съседното и барикадирал ...

Втората част на жп линията Македония-България ще започне да се строи точно след година

http://business.actualno.com/Vtorata-chast-na-jp-linijata-Makedonija-Bylgarija-shte-zapochne-da-se-stroi-tochno-sled-godina-news_51013.html

През септември 2015 г. се очаква да започне строителството на втората част от железопътната линия, свързваща Македония и България. До края на тази година пък ще бъде обявен търг за строителството. Ста...

ЕК няма данни за джихадистка заплаха срещу нея

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ek-niama-danni-za-dzhihadistka-zaplaha-sreshtu-neia-6022919

"Комисията не е получила никакви сведения за специфични заплахи", заяви неин говорител, като препрати настояващите за повече информация към местните власти

Анализатори: Шотландският вот е „земетресение, което ще предизвика серия вторични трусове

http://www.moreto.net/novini.php?n=264853

Специалисти по международни отношения и външна политика коментират, че шотландският референдум, следен с интерес в цяла Европа и по света, поставя на дневен ред въпроси, свързани с желанието на други региони и на етнически групи за отделяне и самоопределение.

Иван Ласкин: Венета Райкова е мармот!

http://www.bnews.bg/article-116948

Актьорът Иван Ласкин, известен с пиперливия си речник, „отряза“ главата на Венета Райкова.

Нинова към тютюнопроизводителите: Винаги оставам ваш защитник

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-tyutyunoproizvoditelite-1431343.html

/КРОСС/ Нашите отношения отдавна са излезли извън политиката, те са изпитани в добро и зло. Била съм с вас на нивите, когато сеехте тютюн, била съм в къщите ви, когато го нижехте, бяхме заедно в стачките, когато Цветанов ви мачкаше и развеждаше по полицейските управления. Може да не съм свършила всичко, което сте очаквали от мен, но бях почтена с вас и ще остана такава и в бъдеще. С тези думи и наричайки ги приятели, Корнелия Нинова, водач на листата на Коалиция „БСП лява България" в София-област, се обърна към тютюнопроизводителите в село Дебрен. „В парламента ще бъда вашият глас, но днес имам нуждата от вашата подкрепа - за БСП и за Кристиaн Вигенин. Познавам го добре, той ще брани вашите интереси и заедно с него ще отстояваме позицията, че тютюнът има бъдеще в България, че с почтения и тежък труд, вие вкарвахте в бюджета 2 млрд. лв. Вашата продукция се търси в цял свят и България трябва да защити интереса и в национални доплащания за тютюна. Където и да съм, каквато и да съм в този живот, винаги оставам ваш защитник", заключи Корнелия Нинова.

Би Ти Ви докара Азия в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323468

Би Ти Ви пренесе атмосферата на Азия в центъра на София заради риалити предаването си “Сървайвър: Камбоджа” в четвъртък вечер. В менюто за гостите имаше пържени скакалци и хрупкави червеи.
Старт на партито, посветено и на новия тв сезон, даде главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви медиа груп” Павел Станчев. Би Ти Ви пренесе атмосферата на Азия в центъра на София заради риалити предаването си “Сървайвър: Камбоджа” в четвъртък вечер. В менюто за гостите имаше пържени скакалци и хрупкави червеи. Старт на партито, посветено и на новия тв сезон, даде главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви медиа груп” Павел Станчев.

Откриха икони от XVIII и XIX век на тавана на църква в Златоград

http://www.cross.bg/zlatograd-ikoni-ikonite-1431342.html

/КРОСС/ Изключително ценни икони от 18 и 19 век са открити на тавана на църквата „Успение Богородично" в Златоград. Колекцията ще бъде реставрирана и показана на родопчани и гости, каза реставраторът Кристиян Янков."За момента предимно тревненски са иконите. Евентуално там има някакви неща, но толкова са черни, че след почистване ще могат да се видят. Заснели сме огромна част от нещата, така че ще направим и една документация, която е в състоянието, както са намерени. Стойността не може да се определи, защото това е наследство, което или го няма, или го има. Де факто църквата е била една банка на духовността в това населено място", посочи Янков."Дай Боже да се направят всички тези икони и Златоград да има един иконен музей. Нещо от типа на музея примерно на иконите в Трявна, защото както в къщите на Златоград са събрани много архитектурни стилове, така и в иконописта човек действително може да види всички иконописни школи от 18-и - 19-и век, които са характерни за българските земи - и Самоковската, и Тревненската, и Одринската, която пък е вече специфичната за този район", каза проф. Николай Овчаров, цитиран от БНР.

Опит за самоубийство потресе Гоце Делчев: Борят се за живота на млада жена, нагълтала се с "Доместос"

http://pik.bg/опит-за-самоубийство-потресе-гоце-делчев-борят-се-за-живота-на-млада-жена-нагълтала-се-с-д-news228067.html

Опит за самоубийство потресе Гоце Делчев: Борят се за живота на млада жена, нагълтала се с "Доместос"

Млада жена от Гоце Делчев е настанена в реанимацията на МБАЛ "Иван Скендеров", след като направила опит за самоубийство, пише  "Струма БГ".

Неврокопчанката се нагълтала с голямо количество от почистващия препарат "Доместос", а след това прерязала и вените си.

Бойка Георгиева е приета в отделението по реанимация на болницата в Гоце Делчев, където медиците се борят за живота й.

Най-вероятно по-късно през деня тя ще бъде транспортирана за Пирогов.

Кое е подтикнало младата жена да посегне на живота си засега не е ясно.

 

Миков: Трябва да върнем славата си на голям производител

http://www.cross.bg/mikov-lovech-durzhavata-1431340.html

/КРОСС/ България трябва да се опита да върне славата си на един от големите производители на хранителни стоки, не само на селскостопански продукти, но и на готова продукция. Държавата трябва да търси пазар и да подпомага своите предприемачи. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред събралите се на фестивала „Ловеч пее". Той бе посрещнат топло с цветя и танци, от танцовите състави, членове и симпатизанти на "БСП лява България". Михаил Миков подчерта пред присъстващите, че Ловешка област е характерна с разнообразното си земеделие и най-вече с овощарството. „В следващия програмен период 2014-2020 г. трябва да се оползотворят възможностите на преработващата промишленост, особено когато се отнася до животновъдството и производството на плодове. Овощарството тук е традиция и задача на държавата е да подпомогне частните предприемачи с европейски средства. Така се създават работни места и добавена стойност, от която държавата също печели", каза той и допълни, че големият проблем днес е липсата на износ на суровини, непреработени продукти. Председателят на НС на БСП обясни, че тежък проблем не само за региона, но и за държавата е демографската криза. Той припомни че в тази сфера правителството на Орешарски е работило за увеличението на майчинството и използването на възможностите, разкрити от „младежка гаранция", по която 6 млрд. евро ще бъдат заделени от ЕС

Първанов: АБВ ще отстоява да се осигурят 10 пъти повече средства за образование и наука

http://www.cross.bg/obrazovanie-purvanov-nayka-1431341.html

Пловдив /КРОСС/ Държавата трябва да заделя по-голям процент от БВП за наука и образование, за да може България да се развива с динамични темпове в условията на съвременната икономика. Това заяви лидерът на АБВ и президент на България (2002 - 2012) Георги Първанов по време на среща със студенти и преподаватели от Колежа по икономика и администрация в Пловдив. На нея присъстваха и водачите на листи на АБВ за 16 МИР Пловдив-град, проф. Борислав Борисов, за 17 МИР Пловдив - област, ген. Валентин Петров и председателят на младежката формация на АБВ Нина Найденова. Пред аудиторията Първанов сподели, че е крайно време държавата да започне да заделя по-сериозен финансов ресурс за образование и наука. Недопустимо е наши ученици да печелят световни олимпиади по математика и физика, а средното ни образование да е на едно от последните места в Европа, посочи той. Политици и държавници трябва да поощряват интереса на желаещите да инвестират в наука и образование, като им гарантират данъчни облекчения. Трябва да възстановим и прекъснатата връзката между държава, бизнес и образование, заяви още Първанов. По думите му от години властта е престанала да търси експертизата на науката и знанието в решаване на проблемите, а нашите научни звена - университети и БАН, работят самоцелно

Двама ще управляват Афганистан - президент и управител

http://www.bnews.bg/article-116961

Бившият министър на финансите Ашраф Гани Ахмадзай e новият президент на Афганистан. До това решение се стигна след като в неделя двамата кандидат-президенти на страната подписаха споразумение за поделяне на властта.

Сидеров: Войната с Русия е на Обама

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/siderov-vojnata-s-rusiia-e-na-obama-6022917

България иска икономически и културни връзки с Русия, заяви лидерът на "Атака"

Красив ум - фейлетон от Лола МонтескьоКрасив...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320309

 Как една снимка на млада учителка реши проблема с реформите в образованието
Путин казал на Порошенко по телефона, че ако иска, може да влезе в Румъния или Полша в рамките на два дни. Това бе новината на седмицата. Заедно с референдума в Шотландия и снимката на ОНАЗИ учителка от столицата.
Не, всъщност ОНАЗИ учителка е новината на седмицата,  Как една снимка на млада учителка реши проблема с реформите в образованието Путин казал на Порошенко по телефона, че ако иска, може да влезе в Румъния или Полша в рамките на два дни. Това бе новината на седмицата. Заедно с референдума в Шотландия и снимката на ОНАЗИ учителка от столицата. Не, всъщност ОНАЗИ учителка е новината на седмицата,

Компанията Oculus представи нови очила за виртуална реалност (видео)

http://econ.bg/Новини/Компанията-Oculus-представи-нови-очила-за-виртуална-реалност-видео-_l.a_i.568573_at.1.html

Компанията Oculus, която е собственост на Facebook, представи нов модел очила за виртуална реалност, наречен Crescent Bay. Производителите...

"Левски" взе на проби конгоански нападател

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/21/2384890_levski_vze_na_probi_kongoanski_napadatel/?ref=rss


Конгоанецът Бавон Чибуабуа е поредният нападател, започнал пробен период във футболния "Левски", съобщи БТА.

Притежаващият белгийски паспорт 23-годишният футболист е свободен агент, след като прекрати по взаимно съгласие договора си с "Уйпещ" в средата на август.

178-сантиметровият нападател може да играе на върха на атаката или по двете крила. През последните два сезона той игра за унгарския клуб, с който спечели Купата на страната през май.

Нападателят влезе...

Млад шофьор размаза колата си в дърво

http://www.vesti.bg/novini/mlad-shofior-razmaza-kolata-si-v-dyrvo-6022918

22-годишен казанлъчанин катастрофира на улица "Москва" на южната ограда на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на розите.

Албания посрещна папата

http://www.moreto.net/novini.php?n=264856

Папа Франциск пристигна в Тирана. Еднодневното му посещение в Албания е съпроводено с изключителни мерки за сигурност и заради непотвърдени информации за риск от потенциален атентат, подготвян от джихадистко движение. Това е първата визита на Франциск в европейска страна преди посещението му през ноември в Европейския парламент и четвъртата му извън Италия (той вече бе в Бразилия, по Светите земи и в Южна Корея), откакто бе избран за глава на римокатолическата църква.

Борисов: Ако не сме с РБ, скоро пак ще има избори

http://www.vesti.bg/izbori2014/kandidati/borisov-ako-ne-sme-s-rb-skoro-pak-shte-ima-izbori-6022916

"Единствената стабилна коалиция, която показват и социалози, и политилози, е ГЕРБ и Реформаторския блок", заяви лидерът на ГЕРБ

Борисов харесва Гаврийски за управител на БНБ

http://www.mediapool.bg/borisov-haresva-gavriyski-za-upravitel-na-bnb-news225085.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски "може да се справи прекрасно" с възстановяването на доверието към банките в страната и би го подкрепил да заеме отново същия пост. Позицията си Борисов определи като "жест" към Реформаторския блок, който в неделя отново бе посочен като първи и единствено възможен коалиционен партньор на ГЕРБ в следващото управление, макар че само преди ден Борисов срита Реформаторите и каза, че те са последните, с които би преговарял.   Аз съм убеден, че едно стабилно правителство и банките, които заявиха готовност да се включат в гаранционния си фонд, ще успеем да възстановим доверието в банковата система, а това минава първо през смяна на управителя на БНБ, заяви лидерът на ГЕРБ по време на предизборна обиколка в Нова Загора.   Той допълни, че трябва да се намери консенсусна личност, човек с опит. "Ето тук правя и жест към Реформаторите. Гаврийски може да се справи прекрасно, нищо, че ми беше конкурент за София и съм го побеждавал на изборите (кметските избори през 2005 г., когато Гаврийски бе кандидат на ДСБ - бел.ред.). Той може да се справи, ако има подкрепата на парламента. Подобен човек с репутация ни трябва", каза още Борисов.   Сигурно има и други поне трима човека, които могат да се справят с тази работа, но той е един от тях, коментира лидерът на ГЕРБ по адрес на Светослав Гаврийски, който в момента е шеф на "Алианц банк". По думите на очевидци именно Гаврийски е успял да охлади намеренията на ДПС, ГЕРБ и управата на БНБ за въвеждане на банкова ваканция в кризисната ситуация, когато след затварянето на КТБ започнаха масови тегления на пари и от ПИБ.   Преди разпускането на 42-то Народно събрание в началото на август Борисов предложи да бъде гласувано отстраняването на Иван Искров като управител на БНБ, като мястото му заеме неговият заместник Калин Христов. Предложението бе съгласувано с президента Росен Плевнелиев, но поради несъгласието на БСП и напрегнатата ситуация около пропадналата актуализация на бюджета така и не се стигна до официално внасяне на решение.   Преди да спечели парламентарните избори през 2009 г. Борисов се беше заканил да смени Иван Искров, избран за втори мандат начело на БНБ от мнозинството на тройната коалиция. След като пое управлението обаче Борисов незнайно как смени позицията си и доминираният от ГЕРБ парламент отново гласува избора на Искров, подкрепен солидно и от БСП, и от ДПС.   В неделя Борисов каза още, че като съперник на кметските избори винаги е ценял Гаврийски като личност заради знанията, уменията и качествата, които притежава.   Опитът на лидера на ГЕРБ да "опакова" избора на нов управител на БНБ в някаква пакетна сделка за бъдещо разпределение на постове бе съчетан с поредни нападки към Реформаторския блок (РБ).   С поведението на РБ срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарии за влизане отново в избори, каза Борисов. Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ, след като Реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях, с БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие, коментира Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Преди ден в Стара Загора Борисов каза, че докато РБ манипулират и прехвърлят вини на ГЕРБ, Реформаторите ще са последни, с които той ще разговаря след изборите.   "Единствената стабилна коалиция, която показват и социолози, и политолози е ГЕРБ и Реформаторския блок. И тогава към тази коалиция можеш да поканиш експерти или представители на други партии и да имаме по-стабилно управление в парламента. А те предварително казват, че може, ама, ако няма това, няма онова. Когато преговарям за моята партия, преговарям аз", допълни Борисов.   По думите му, ако сега няма 60% избирателна активност и няма стабилно правителство, на следващите избори ще има 80% избирателна активност, но вече ще е късно. "Избори декември или януари ще са фатални за България. Тогава няма въобще да правя предизборна кампания, ГЕРБ няма да прави кампания. Вече ще е безсмислено да обясняваме на хората, че нещо може да се направи след декември, януари", предупреди той. "Затова силно вече съм заподозрял Реформаторите, с конфликтите си вътре в партията и поведението си към ГЕРБ, защото представяте ли си ДПС и БСП да излязат утре и да кажат, че пак са в коалиция. Техните избиратели след "горчивото", което си викаха в Народното събрание и се обвиняваха, как ще застанат в коалиция? Ще взривят пак обществото! Затова казвам, че в случая ключът за стабилността беше към Реформаторите, а те още от самото начало го поставиха под угроза", коментира Борисов и допълни, че РБ работи за саботиране на едно стабилно управление.   "Иначе не виждам - тя е нарисувана коалиция между ГРЕБ и Реформаторския блок, вместо да работим отсега заедно да се договорят, включително смяна на управителя на БНБ, реформи, за които да не се губи време да се направят, те всеки ден се занимават с нас", каза Борисов.   "Макар че многократно заявихме, ясно е, че никога не сме и правили коалиция с ДПС, продължават да си въртят на грамофонната плоча едно и също. И аз вече си мисля, че те работят в план да няма стабилно мнозинство или поставяйки тези неизпълними за нас условия, не че е толкова важно кой какъв ще бъде, просто когато ни се поставят по този начин не е приятно и отговорно. Това ми е страхът", коментира Борисов.  

Откриха младо семейство с прободни рани на пътя към гробищата

http://www.cross.bg/grobishtata-putya-otkriha-1431339.html

Варна /КРОСС/ Откриха труп на млада жена на пътя за гробищата на варненското село Тополи. Около 9.10 часа тази сутрин граждани подали сигнал в полицията за трагичен инцидент, станал близо до гробищата на селото. На място е установена смъртта на 28- годишна жена, по тялото й е открита прободна рана. 32-годишният й съпруг е откаран в болница в тежко състояние. Обстоятелствата около инцидента се изясняват. За случая е уведомена прокуратурата.

Найденов: Служебното правителство и ДКЕВР действат като „чистачи“

http://frognews.bg/news_76656/

Служебното правителство и ДКЕВР действат като „чистачи“, защото разчистват терена с оглед на евентуално правителство на ГЕРБ след изборите и това може да се види във всяка една сфера, включително и при намерението за увеличаване на цената на електроенергия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване