Ходорковски създава ново движение, но засега остава извън политиката

http://europe.actualno.com/Hodorkovski-syzdava-novo-dvijenie-no-zasega-ostava-izvyn-politikata--news_50980.html

Михаил Ходорковски - бившият олигарх и противник на Путин - създава ново движение, наречено "Отворена Русия". Целта на движението е да сплоти проевропейските сили в страната, заяви Ходорк...

Календар от броколи и понички

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4320328

Японският дизайнер Танака Татсуя вкарва малко  магия в обичайния делник

Танака Татсуя започва всеки ден с мисълта как да го направи малко по-забавен. Той създава миниатюрни сцени с най-обикновени предмети от бита. Най-често за изходен материал използва продуктите от кухнята, като особено любими са му броколите - тях превръща в храсти и дървета. Японският дизайнер Танака Татсуя вкарва малко магия в обичайния делник Танака Татсуя започва всеки ден с мисълта как да го направи малко по-забавен. Той създава миниатюрни сцени с най-обикновени предмети от бита. Най-често за изходен материал използва продуктите от кухнята, като особено любими са му броколите - тях превръща в храсти и дървета.

Тутракан отбелязва празника на града

http://pik.bg/тутракан-отбелязва-празника-на-града-news227969.html

Тутракан отбелязва празника на града

Тутракан отбелязва празника на града. От 11.00 часа ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин на град Тутракан и Общината”, пише Фокус.

Това съобщиха от общинската администрация. Програмата за празника ще продължи с водосвет на Крайдунавския парк. От 14.30 ч. в Историческия музей ще бъде открита изложба живопис „Трансмариска отвъд залеза и изгрева”. Предвидено е още детско шоу "Като звездите", концерт на Теодосий Спасов и оркестър и пристигащо кино на Андрей Слабаков с филма "Стъпки в пясъка" и среща с част от екипа на филма.

Хакери пуснаха нова порция голи снимки на звезди

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/hakeri-pusnaha-nova-porciia-goli-snimki-na-zvezdi-6022902

Този път от киберпрестъпниците пострадаха Ким Кардашиян, актрисите Ема Стоун, Ванеса Хъджънс, Мери-Кейт Олсен, певицата Аврил Лавин и годеницата на Владимир Кличко Хейдън Панетиер

"168 часа" - Олимпийският шампион Нурикян: Нямаше файда от моята слава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315968

"Боли ме цялото тяло. Кръстът най-много се обажда. По него разбирам кога ще се развали времето. През зимата се превръщам в истински барометър. От днес мога да позная, че утре ще завали сняг", разказва преди време пред "168 часа" двукратният ни олимпийски шампион във вдигането на тежести. Сега титулуваният спортист води най-важната битка в живота

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги

http://www.cross.bg/ministerstvo-nabch-nezakonnite-1431282.html

/КРОСС/ Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие" (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, похвалиха се от асоциацията. От там припомнят, че са стартирали проект, в рамките на който се картират точните места на незаконните къмпинги, които унищожават природата и сеят зарази. Данните са били предоставени в Министерството на земеделието. След нашия сигнал от ведомството са разпоредили незабавна проверка. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та стана ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват с нашите. Заместник-министър Георги Костов информира, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите".По думите на изп. Директор инж. Кръстев, „Картината е тежка". Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават

Ден на мира

http://www.moreto.net/novini.php?n=264834

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир.

Задигнаха „Ауди“ в Липница

http://pik.bg/задигнаха-„ауди“-в-липница-news227967.html

Задигнаха „Ауди“ в Липница

Полицията в Оряхово разследва кражба на лек автомобил, станала тази събота в село Липница.

Малко преди 14 ч. е получен сигнал от жител на селото с инициали С.С. , който се оплакал, че час по-рано, негов познат е отнел лекия му автомобил „Ауди А4“.

Колата е била със шведски регистрационен номер и е била оставена пред дома му. Ключовете и документите били в автомобила.

Съпругата на отвлечения британец помоли джихадистите да го пуснат на свобода

http://www.cross.bg/hening-muzhut-barbara-1431281.html

/КРОСС/ Барбара Хенинг - съпруга на британеца Алън Хенинг, който през декември бе отвлечен от джихадистите от "Ислямска държава", призова похитителите му да го освободят.В обръщение, направено чрез британското външно министерство, Барбара посочва, че мъжът й е "миролюбив и безкористен" човек и призовава бунтовниците, които го държат в плен, да се "вслушат в сърцето си" и да го пуснат. Тя подчертава, че в родината си мъжът й бил шофьор на такси и е отишъл в Сирия, за да помогне на нуждаещите се. Г-жа Хенинг признава, че и преди е молила терористите да го освободят, но до този момент отговор не е получила.

Ето как Малта посрещна принц Уилям за празника си!

http://www.bnews.bg/article-116943

Принц Уилям посети Малта за деня на независимостта на островната държава, който се празнува само ден преди нашия празник на независимостта - 22 септември. Читател на BNews.bg от островната държава ни изпрати ексклузивни снимки от посещението на принц Уилям.

Брендън Роджърс: Трябва да се справим с повишените очаквания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/21/2384780_brendun_rodjurs_triabva_da_se_spravim_s_povishenite/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс поиска от своите футболисти да се научат да се справят с повишените очаквания към тях след влизането в Шампионската лига.

В събота червените отстъпиха на "Уест хем" с 1:3 и допуснаха трето поражение в пет мача от новия сезон на Висшата лига. "Мърсисайдци" записват толкова слаби резултатите едва за втори път в последните 77 години в елита.

"Има нови очаквания към клуба. Другите отбори винаги са искали да ни победят, но сега за тях...

Откриването на реставрираната крепост Яйлата беше съпроводено от протест

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/21/2384777_otkrivaneto_na_restavriranata_krepost_iailata_beshe/?ref=rss


Официалното откриване на реставрираната крепост Яйлата край каварненското село Камен бряг беше съпроводено с протест, информира БНР. Археолози, архитекти и други специалисти декларираха, че ще използват Яйлата, за да се борят срещу непрофесионалното изпълнение на подобни европейски проекти.

От месеци от гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство недоволстват от начина, по който се изграждат подобни обекти, финансирани с евросредства, като например...

Павел Христов ПП ГЕРБ: Водим позитивна кампания, лице в лице с хората

http://web.barometar.net/65180/

ПП ГЕРБ отново води позитивна кампания, а за да бъдем лице в лице с хората, организирахме изнесени мобилни приемни във всички райони на морската столица. Това коментира Павел Христов, кандидат за народен представител и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна. Заедно с колегата си Калин Калевски той обсъди управленската програма на ГЕРБ с гражданите, които посетиха [...]

Отбелязваме Деня на мира

http://www.vesti.bg/bulgaria/otbeliazvame-denia-na-mira-6022901

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир

Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” се обяви за изграждането на седми блок в централата

http://www.cross.bg/blok-tzentralata-kozlodyii-1431280.html

София /КРОСС/ Не мога да кажа защо е отстранен Иван Генов. Когато аз бях там, нямаха намерение да го освобождават, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата. За съжаление, той категорично отказа. Това заяви пред БНР новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Димитър Ангелов. От мен се очакват по-добри резултати от работата на централата. Да се грижа лично за продължаването на ресурса на 5 и 6 блок. Това е една национална задача, която се движи от доста време, каза той и обясни, че очаква до края на месеца да е сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса, каза той. Ангелов коментира и построяването на 7-ми блок от „Уестингхаус". По думите му е правилно да се изгради седми блок в централата, естествено - при изгодни за страната условия. Какво ще бъде решението какво трябва да се направи не е от моята компетенция. Това е в компетенцията на правителството, което трябва да реши, подчерта шефът на „Козлодуй".

Приеха 9-годишно момче в болница, натровило се с гъби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322933

9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, съобщи БГНЕС. Към полунощ е получен сигнал от село Долно Дряново, община Гърмен, че 9-годишно момче се е натровило след консумация на диворастящи гъби.
Детето е настанено в болница "Ив. Скендеров" с типичните за натравянето симптоми на стомашно 9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, съобщи БГНЕС. Към полунощ е получен сигнал от село Долно Дряново, община Гърмен, че 9-годишно момче се е натровило след консумация на диворастящи гъби. Детето е настанено в болница "Ив. Скендеров" с типичните за натравянето симптоми на стомашно

Прибраха трима пияни шофьори във Враца

http://pik.bg/прибраха-трима-пияни-шофьори-във-враца-news227965.html

Прибраха трима пияни шофьори във Враца

Трима пияни шофьори са били прибрани от полицията и задържани за срок до 24 ч. заради нарушението. От областната дирекция на МВР във Враца съобщават, че малко след полунощ в неделя е спрян за проверка лек автомобил „Хонда“ в областния град. Зад волана е бил Ц.Ц. от Враца. При тест с дрегер уредът отчел 1.24 промила. Шофьорът е задържан, а срещу него е образувано досъдебно производство.

Другият почерпен водач, който се озовал в районното управление е бил заловен на кръстовище в Зверино. Около 1.30 ч. е спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от жител на село Лакатник с инициали И.Г. Проверката за алкохол установила 2.56 промила.

Третият задържан е бил във Враца. Към 1.50 ч. е спрян за проверка джип „Мерцедес“, шофиран от врачанина С.К. Пробата за алкохол на водача е била 2.12 промила. Той също е задържан.

Инвестициите на Василев били от особено значение за властта в Сърбия

http://web.barometar.net/65178/

Сръбското гражданство не може да помогне на Цветан Василев да отложи екстрадицията си. Това заяви в интервю за БНР журналистът от сръбския вестник „Блиц“ Вук Цвийич. Той посочи, че Василев има важни инвестиции в Сърбия. „По точно това е фабриката, която той купи в Паричин. Тези инвестиции от около 150 милиона са от особено значение [...]

9-годишно момче се натрови с гъби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322931

9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, съобщи БГНЕС. Към полунощ е получен сигнал от село Долно Дряново, община Гърмен, че 9-годишно момче се е натровило след консумация на диворастящи гъби.
Детето е настанено в болница 9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, съобщи БГНЕС. Към полунощ е получен сигнал от село Долно Дряново, община Гърмен, че 9-годишно момче се е натровило след консумация на диворастящи гъби. Детето е настанено в болница "Ив. Скендеров" с типичните за натравянето симптоми на стомашно

И годеницата на Владимир Кличко стана жертва на хакери

http://web.barometar.net/65175/

Хакери пуснаха в интернет нова партида голи снимки на знаменитости, пише sportal.bg. Както съобщава сайтът TMZ, този път от киберпрестъпниците пострадаха известният американски фотомодел и светска лъвица Ким Кардашиан, актрисите Ема Стоун, Ванеса Хъджънс, Мери-Кейт Олсен, годеницата на Владимир Кличко Хейдън Панетиер, вратарят на женския национален отбор по футбол на САЩ Хоуп Соло и канадската [...]

Вучков: И звезди да сваляш на жените, пак са неблагодарни

http://pik.bg/вучков-и-звезди-да-сваляш-на-жените-пак-са-неблагодарни-news227964.html

Вучков: И звезди да сваляш на жените, пак са неблагодарни

„Няма по-велико явление от любовта на този свят. Мислех, че това са децата, но те са неин плод“, заяви проф. Юлиян Вучков пред Нова телевизия.

Той бил във възторг от 7-годишната си връзка и споделената си любов със своята половинка Диана Душкова. Това му отваря очите и за нов поглед към хората. „Веднага мога да позная една жена кога е любена и кога не е любена. На улицата като я видя - тя свети“, сподели той.

Диана, обаче, е доста ревнива жена и много се дразни, когато хората спират професора по улицата. „Аз не мога да не обърна внимание на хората. Всеки втори човек ме спира, иска да говорим, иска автограф“, каза той.

„Моят живот с нея е един домашен театър. Ние имитираме с нея общи приятели, политици. Едно и също нещо харесваме, едно и също нещо не харесваме“, разказа още Вучков.

По отношение на това какво не харесва в половинката си, той заяви: „Много са неблагодарни българските жени. Звезди да им свалиш от небето, пак са неблагодарни. Но това пък тя го изкупва с огромната си култура“.

„Обичайте се, защото без любов няма живот“, призова на изпроводяк популярният анализатор

Има ли нужда Samsung от кризисен мениджмънт?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ead2e15/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Cima0Eli0Enujda0Esamsung0Eot0Ekrizisen0Emenidjmynt0H1792120C/story01.htm

Конкуренцията на пазара на смартфони става все по-ожесточена, а за Samsung става все по-трудно да запази позициите си


Матвиенко: Русия е заинтересована от сътрудничество с Хонконг

http://www.cross.bg/matvienko-honkong-zainteresovana-1431279.html

/КРОСС/ Русия е заинтересована от развитие на сътрудничеството с Хонконг и ще проучи неговия опит. Това заяви председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко в хода на срещата с ръководството на специалния административен район. "В рамките на официалното посещение на нашата делегация в Китай, решихме да се запознаем с Хонконг. Това е признат финансов център и ние проявяваме силен интерес към развитието и опита му. Заинтересовани от сътрудничество", каза Матвиенко на среща с председателя на Законодателния съвет на Хонгконг Джаспър Цанг.

Фенове на "Локо" (Пд) се сблъскаха с органите на реда, удариха по главата полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322928

Полицай е пострадал при сблъсък с футболни фенове преди срещата „Локомотив” (Пд) - „Берое” (0:3), съобщиха от Областна дирекция на МВР - Пловдив за "Фокус".
В 17.20 на бул. "Менделеев" в Пловдив, преди началото на футболната среща привърженици на пловдивския отбор са се приближили към полицейски служители, охраняващи в района на стадиона. Полицай е пострадал при сблъсък с футболни фенове преди срещата „Локомотив” (Пд) - „Берое” (0:3), съобщиха от Областна дирекция на МВР - Пловдив за "Фокус". В 17.20 на бул. "Менделеев" в Пловдив, преди началото на футболната среща привърженици на пловдивския отбор са се приближили към полицейски служители, охраняващи в района на стадиона.

Проф. Вучков призна, че е щастливо влюбен

http://frognews.bg/news_76642/

"Работата за мен е всичко, защото ми е донесла много награди. Тя ми дава самочувствие, средства да живея. Ако не я обичах, както се обича жена и дете, нямаше да имам успехи в нея”, сподели по НТВ проф. Ю. Вучков.

Гръцки ферибот, на който са пътували и българи, е корабокруширал

http://society.actualno.com/Grycki-feribot-na-kojto-sa-pytuvali-i-bylgari-e-korabokrushiral-news_50974.html

Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу. Това съобщи БТВ, цитирайки роднина на български пътник. Фериботът е плавал от Анк...

Първанов поздрави жителите на Тутракан с празника на града

http://www.cross.bg/tytrakan-bulgariya-dynav-1431278.html

/КРОСС/ Лидерът на АБВ Георги Първанов поздрави жителите на Тутракан с празника на града. „Вече две десетилетия вие с гордост отбелязвате датата 21 септември. На този ден през далечната 1940 година Тутракан става първият освободен български град след Крайовската спогодба. Днес на този ден общината организира заря и концертна програма, връчват се и почетни знаци "За граждански принос" на жители на града.Поради живописното си разположение по хълмовете край Дунав Тутракан е известен като "Дунавското Търново". Съдбата на града е тясно свързана с влиянията на река Дунав. Уникалният не само за България, но и за Европа Музей на дунавския риболов и лодкостроенето разкрива цялото разнообразие на живота край Дунав. Връзките на съхранената история със съвременната действителност са навсякъде, но най-ярко се откриват в работата на тутраканските рибари и лодкостроители", пише в поздравителния си адрес бившият държавен глава. И добавя, че Тутракан пази спомени за кастела Трансмариска, за старобългарските крепости от времето на Първото българско царство и за легендарни битки, най-известната от които е така наречената Тутраканска епопея - исторически сблъсък за присъединяване на Южна Добруджа към България. Той оставя след себе си най-голямото военно гробище на България - Мемориалният комплекс „Военна гробница - 1916".За мен беше чест да присъствам на възпоменателното тържество, посветено на 90-годишнината от Тутраканската епопея

Фенове на "Локо" (Пд) нападат органите на реда с палки и камъни, полицай пострада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322924

Полицай е пострадал при сблъсък с футболни фенове преди срещата „Локомотив” (Пд) - „Берое” (0:3), съобщиха от Областна дирекция на МВР - Пловдив за Полицай е пострадал при сблъсък с футболни фенове преди срещата „Локомотив” (Пд) - „Берое” (0:3), съобщиха от Областна дирекция на МВР - Пловдив за "Фокус". В 17.20 на бул. "Менделеев" в Пловдив, преди началото на футболната среща привърженици на пловдивския отбор са се приближили към полицейски служители, охраняващи в района на стадиона.

Ултраси нападнаха полицаи в Пловдив

http://www.cross.bg/yltrasi-napadnaha-politzai-v-plovdiv-1431277.html

Пловдив /КРОСС/ Полицаи са били нападнати от привърженици на Локомотив Пловдив, съобщи Пресцентърът на Областната дирекция на полицията. Инцидентът е станал на бул."Менделеев" в Пловдив преди началото на футболната среща между отборите на Локомотив Пловдив и Берое Стара Загора.Фенове на пловдивския отбор се приближили към полицейски служители. Групата била въоръжена с палки и камъни. Ултрасите първоначално отправили закани и заплахи към униформените, а след това се стигнало до саморазправа. В настъпилата схватка е пострадал полицай, който е ударен по главата. Той е откаран в болница, където му е оказана спешна помощ.В ареста на 5-то Районно управление за 24 часа са задържани 10 души, сред които и двама непълнолетни. Случаят е докладван на Районната прокуратура в Пловдив.    

Проф. Вучков: Моята Диана е много ревнива, дразни се, когато хората ме спират по улиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322919

 „Няма по-велико явление от любовта на този свят. Мислех, че това са децата, но те са неин плод“, заяви проф. Юлиян Вучков пред Нова телевизия.
Той бил във възторг от 7-годишната си връзка и споделената си любов със своята половинка Диана Душкова. Това му отваря очите и за нов поглед към хората. „Веднага мога да позная една жена кога е любена и  „Няма по-велико явление от любовта на този свят. Мислех, че това са децата, но те са неин плод“, заяви проф. Юлиян Вучков пред Нова телевизия. Той бил във възторг от 7-годишната си връзка и споделената си любов със своята половинка Диана Душкова. Това му отваря очите и за нов поглед към хората. „Веднага мога да позная една жена кога е любена и

Ходорковски готов да седне в стола на Путин

http://www.cross.bg/hodorkovski-gotov-da-sedne-v-stola-na-pytin-1431276.html

/КРОСС/ Бившият шеф на нефтения концерн ЮКОС Михаил Ходорковски заяви готовността си да стане президент на Руската федерация. Той каза, че е готов да стане държавен глава, ако е необходимо " да се преодолее кризата и да се проведе конституционна реформа, основната част от които ще бъде преразпределяне на президентската власт, пише френският вестник Le Monde.    

Мъж почина, след като беше блъснат от кола в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-pochina-sled-kato-beshe-blysnat-ot-kola-v-sofiia-6022899

Лекият автомобил ударил мъжа на бул. "Сливница" близо до кръстовището с бул. "Димитър Петков" снощи. Човекът починал в линейката по пътя към болницата

Цеци Красимирова заряза Гонзо, този път завинаги

http://www.bnews.bg/article-116938

Манекенката Цеци Красимирова за пореден път е върнала Гонзо при жена му, твърди последната клюка.

Проф. Вучков: Моят живот с Диана е един домашен театър, много е ревнива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322913

 „Няма по-велико явление от любовта на този свят. Мислех, че това са децата, но те са неин плод“, заяви проф. Юлиян Вучков пред Нова телевизия.
Той бил във възторг от 7-годишната си връзка и споделената си любов със своята половинка Диана Душкова. Това му отваря очите и за нов поглед към хората. „Веднага мога да позная една жена кога е любена и  „Няма по-велико явление от любовта на този свят. Мислех, че това са децата, но те са неин плод“, заяви проф. Юлиян Вучков пред Нова телевизия. Той бил във възторг от 7-годишната си връзка и споделената си любов със своята половинка Диана Душкова. Това му отваря очите и за нов поглед към хората. „Веднага мога да позная една жена кога е любена и

Обновената сграда на Икономически университет Варна ще кандидатства за Сграда на годината 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=264831

Обновената сграда на Икономическия университет във Варна ще кандидатства за Сграда на годината 2014, съобщи ректорът проф. Пламен Илиев. Реконструкцията на сградата, чийто първи камък е положен още на 22 септември 1911 г., ще приключи най-късно до края на октомври.

"Марш за мир" и срещу "агресивната Русия" ще се проведе в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384771_marsh_za_mir_i_sreshtu_agresivnata_rusiia_shte_se/?ref=rss


В неделя в руската столица ще се проведе организиран от опозицията и съгласуван с властите "Марш за мир" като протест срещу войната в Украйна и "агресивната руска външна политика".

Шествия са планирани в още няколко града на Русия, в Киев и по света.

Началото на демонстрацията е в 17 часа (16 часа българско време), като тя трябва да приключи до 19 часа и не е предвидено да има митинг. Заявената численост на участниците е 50 000 души, но на страницата на организаторите във...

Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ от 2013 г. до момента

http://www.cross.bg/suoruzheniya-leva-maslo-1431275.html

София /КРОСС/ Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева. В тази сума влизат 4,8 млн. лева разходи за покриване на непреките щети, както и 2,61 млн. лева преки щети. „За съжаление посегателствата на електроенергийни съоръжения са проблем, чиито негативни последствия рефлектират върху коректните ни клиенти. От една страна се нарушава комфортът им, а от друга се налага принудително да отделяме средства за възстановяване на иначе здрави и работещи съоръжения. Вместо това бихме могли да подменяме такива, които имат нужда от обновяване, да подобряваме обслужването и да развиваме мрежата с желаните по-бързи темпове", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. Най-сериозни щети причиняват кражбите на трансформаторно масло. Течността осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението и източването й го уврежда безвъзвратно. Останалият без масло трансформатор аварира и се налага незабавната му подмяна с нов. От началото на 2013 г. до септември 2014 г. вследствие на кражба на масло са били повредени 137 трансформатора, като подмяната им е струвала 4,2 млн. лева. Отделно щетите от източените над 100 хил. литра масло възлизат на повече от 600 хил. лева. ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки, които да ограничат проблема с кражбите на съоръжения

Заловиха двама с наркотици

http://pik.bg/заловиха-двама-с-наркотици-news227959.html

Заловиха двама с наркотици

Полицията в Козлодуй спипа двама с на

ркотици по време на обход покрай бившите казарми в крайдунавския град. В събота, малко преди 6 ч. сутринта авто-патрул извършвал обход в района. Полицаите забелязали съмнителен джип „Роувър“, а край него били четирима души.

На място е извършена проверка при която в единия от мъжете Т.Р. от Козлодуй са били намерени две сгъвки. Едната била със зелена листна маса, която реагирала при наркотест на канабис, а другата била с хероин. При проверката на В.Д., който също е от Козлодуй, са намерени 2 топчета с канабис. Мъжете са задържани. По случая е започнато досъдебно производство, казаха от полицията, информира "Конкурент".

Президентът на Аржентина и ЕК заплашени от атентат на "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_391416.html

Европейската комисия и президенът на Аржентина Кристина Фернандес са сред възможните мишени на джихадистите, които се завръщат от Сирия, съобщават западните медии. За последните месеци спецслужбите на Белгия са предотвратили серия от терористични атентати, които са били подготвяни от мюсюлмани, връщащи се от Сирия, където са воювали на страната на екстремистите. Най-малко двама от арестуваните са били от Хага. Според холандското радио NOS европейските комисари не са мишената на атентата и атаката е щяла да прилича на тази пред Еврейския музей в Брюксел, а целта била убийството на възможно най-много хора. „Знаем за това, но сме сигурни, че белгийските власти следят отблизо случая”, заяви  говорител на ЕК. Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер пък получила заплахи от терористичната групировка "Ислямска държава" заради приятелството си с главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Информацията за това дойде от самата Кирхнер, която се срещна в събота с папата във Ватикана, а след това пред заяви, че "преди няколко дни" аржентинската полиция е съобщила за заплахи срещу нея. Тези заплахи били предизвикани от нейното "приятелството с папата и подкрепата на Аржентина на идеята за съществуването на Израел и Палестина като две държави". Случаят се разследва в момента от аржентинските специални служби. Тя добави, че заплахите на терористите не я тревожат и че не са предприети допълнителни мерки за сигурността й. Според нея, двамата с папата са обсъдили този въпрос. След посещението си във Ватикана Кирхнер замина за Ню Йорк, където ще вземе участие в сесията на Общото събрание на ООН.

50 000 евро за връщане на село

http://www.grreporter.info/50_000_evro_za_vrshchane_na_selo/16130

18 000 млади хора под 40 години ще получат субсидии на обща стойност 400 милион евро за създаване на нови ферми

прочети повече

Маратонецът от Поморийско с нова мисия, ще пробяга 50 километра на инат

http://pik.bg/маратонецът-от-поморийско-с-нова-мисия-ще-пробяга-50-километра-на-инат-news227960.html

Маратонецът от Поморийско с нова мисия, ще пробяга 50 километра на инат

45-годишният Хасан Мехмед от поморийското село Белодол има нова мисия. Той ще пробяга пред публика 50 километра за няколко часа през следващата седмица, но все още крие дали е кауза или протест действието му, пише Флагман.

В края на 2013 г. мъжът измина 35 километра с торба с жълти стотинки от село Белодол до Поморие в знак на протест срещу некачествения ток на енергоразпределителното дружество ЕВН България. В Поморие недоволният клиент на австрийската компания плати сметката си от 45 лева за последния месец.

В поморийското с. Белодол живеят около 500 души, трансформаторът на ЕВН България не подаваше достатъчно напрежение за всички къщи. Местните живееха на свещи, дърва и газ. Уредите им не работиха. След протеста на Мехмед и силното медийно отразяване техници на компанията оправиха проблема

Петър Кънев посети манастира "Св. Георги Победоносец" и археологически обекти в Поморие

http://www.cross.bg/kunev-petur-georgi-1431274.html

Бургас /КРОСС/ Водачът на листата на Коалиция "БСП лява България" за 2- ри МИР - Бургас Петър Кънев, в духа на прокламирана от него позитивна предизборна кампания, прие поканата на игумена на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец" архимандрит Йеротей да посети хилядолетната света обител. Всъщност тя бе отправена към него и като председател на Сдружение „Черноморска Странджа", което оказва научно-методическа, организационна и и финансова помощ на на новооткритата сбирка „Музей на монашеството". Архимандрит Йеротей и бургаският изкуствовед д-р Пепа Седларска представиха впечатляващата музейна експозиция, която илюстрира забележителното минало на поморийския манастир. Сред разнообразните експонати инж. Петър Кънев с приятна изненада видя и експонати от обменния фонд на ОК „История на котвата" в град Ахтопол, някои от които са намерени под вода от самия него в качеството му на дългогодишен участник в подводните археологически експедиции на Центъра по подводна археология в Созопол. При посещението на манастирската църква част от благодарното монашеско братство отправи пред прекрасната икона на „Свети Георги" молба за здраве и успех на г-н Кънев

Крайцерът „Аврора" напусна стоянката си

http://www.cross.bg/avrora-avrora-napysna-1431273.html

/КРОСС/ За първи път от 27 години насам крайцерът „Аврора" напусна стоянката си, отправяйки се към ремонтния док. 11 помощни кораба ще го изтеглят до морския завод в Кронщадското военно пристанище. „Аврора" ще се завърне на мемориалната си стоянка през 2016 година. Докато корабът-музей го няма, властите ще реконструират и насипа Петроград и ще разгледат комуникация, която е свързана с "Аврора".

7 души загинаха по пътищата през изминалото денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322904

Седем души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 24 души.
На територията на София са станали 69 леки и 3 тежки пътни инцидента. При тях е загинал един човек, а други двама са ранени. Седем души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 24 души. На територията на София са станали 69 леки и 3 тежки пътни инцидента. При тях е загинал един човек, а други двама са ранени.

Първанов: ДПС се изхабиха, заради съмненията за злоупотреби с властта

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/21/2384776_purvanov_dps_se_izhabiha_zaradi_sumneniiata_za/?ref=rss


ДПС се промени много във властта, но там има хора с управленски потенциал и качества. Те се изхабиха заради дълбоките съмнения за злоупотреби с властта. Хората в БСП усетиха, че станаха заложник на по-малката коалиционна партия, която си правеше каквото поиска. Това каза лидерът на АБВ и предишен президент Георги Първанов пред "Нова телевизия".

"Предизвикателство е да направиш нещо ново, да тръгнеш на чисто без пари, без структури, с малко хора, някои от тях непроверени", коментира...

Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер е регистрирано в Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384769_zemetresenie_s_magnitud_53_po_rihter_e_registrirano_v/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано в Гърция, съобщи агенция "Фокус". Епицентърът е в района на град Нафпактос, на дълбочина от 20 км.

Изчислената интензивност на земетресението е била 5 - 5.5 бала, съобщава Геофизичната служба на Руската академия на науките. Нафпактос, в който живеят над 18 хиляди души, е разположен на 315 км западно от Атина.

Няколко земни труса са разтърсили Гърция през миналата нощ, предаде Европейският средиземноморски сеизмологичен...

В деня на Независимостта в центъра на София ще се движим без автомобили

http://econ.bg/Новини/В-деня-на-Независимостта-в-центъра-на-София-ще-се-движим-без-автомобили_l.a_i.568541_at.1.html

В деня на Независимостта (22 септември) в столицата ще се празнува и "Европейският ден без автомобили", като част от "Европейската седмица на...

Нови 7 жертви взе войната по пътищата през изминалото денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322898

Седем души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 24 души.
На територията на София са станали 69 леки и 3 тежки пътни инцидента. При тях е загинал един човек, а други двама са ранени. Седем души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 24 души. На територията на София са станали 69 леки и 3 тежки пътни инцидента. При тях е загинал един човек, а други двама са ранени.

Възстановено е движението в Прохода на Републиката

http://www.vesti.bg/novini/vyzstanoveno-e-dvizhenieto-v-prohoda-na-republikata-6022900

Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, където рано тази сутрин стана тежка катастрофа, съобщиха от пътната агенция.

Започна празникът на бирата „Октоберфест” в Мюнхен

http://www.moreto.net/novini.php?n=264829

Най-големият празник на бирата в света започна в германския град Мюнхен, където по традиция се стичат милиони любители на пивото от цял свят. Кметът на баварската столица Дитер Райтер даде начало на Октоберфест, като изби чепа на първото 200-литрово буре с пенливата течност.

Бареков дава цялото ДПС под съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322939

"30 години след Възродителния процес, ДПС продължава да спекулира с политическа карта и да внася туркоезични избиратели с български паспорти, които гласуват едновременно за Ердоган и за Местан. Българският народ, а не ДПС дава властта, г-н Местан. Не бъдете толкова високомерен", коментира кандидатът за министър-председател и лидер на "България без

Втори опит за нахлуване в Белия дом за денонощие

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/vtori-opit-za-nahluvane-v-beliia-dom-za-denonoshtie-6022897

Говорителят на Сикрет сървис Ед Донован посочи, че мъж се е приближил пеша до един от входовете на Белия дом, а след това се появило с кола до друг вход и тогава бил задържан

Пребиха мъж край ферма

http://pik.bg/пребиха-мъж-край-ферма-news227956.html

Пребиха мъж край ферма

Мъж от Козлодуй е бил пребит жестоко от неизвестен до момента извършител. Всичко се случило в събота около 18 ч. В полицията получават сигнал, че лицето М.Н. е бил нападнат в землището на града, край фермата на Г.А.

След побоя, пострадалият е бил с временна опасност за живота. Първо е бил прегледан във филиала на спешния център в Козлодуй, а след това е транспортиран във врачанската болница. По случая тече разследване.

Звезди подкрепят Седмицата на благотворителността в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245436_%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%

 Най-силният българин Стоян Тодорчев чупи световен рекорд в предпоследния ден на кампанията

Театралната постановка „Завещанието на целомъдрения женкар“ със специалното участие на Васил Михайлов и Театър Българска армия и хип-хоп концертът на бандата BOBO & THE GANG поставят днес, 19.09.2014, началото на Седмицата на благотворителността 2014 в Пловдив. Кампанията се провежда за втора поредна година и ще продължи 10 дни – като последното събитие „Състезание с патета по р. Марица" е на 28 септември.  

С 11 инициативи – концерти, състезания и акции ще се събират средства в подкрепа на каузата за реновиране и облагородяване на спирките на Детската железница „Знаме на мира“ (Младежки хълм), изграждане на съоръжения за игра за деца с увреждания, монтиране на рампи, поставяне на осветление, видео наблюдение, информационни табели. Имаме желание да изградим и чешма, както и да изрисуваме с цветни бои последната спирка, обясни зам.-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Петър Зехтински. Миналата година събрахме около 18 хил. лв. за няколко различни каузи, надяваме се през тазгодишната Седмица на благотворителността средствата да достигнат 30 хил. лв., допълни кметът на район „Централен“ Георги Титюков.

В събота ще се състоят благотворителни класове по зумба и пилатес с Поли Василева /от 11:30 часа – клас зумба, от 12:30 часа – клас пилатес в Аеробик студио „ЕваСпорт“/.

Благотворителна кулинарна академия ще ръководи лично Ути Бъчваров, който ще приготвя лютеница по специална рецепта от 10:00 часа на площад „Стефан Стамболов“ в неделя, 21 септември. Всеки желаещ може да се включи в състезанията за най-бързо нарязан морков, най-бързо обелен картоф и викторини с награди. В детската работилница малчуганите ще могат да изработят уникални картини, букети и картички от плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Инициативата подкрепят и пицарии „Верди“ с вкусна пица.

Предаването "Ася в страната на талантите" и Пловдивска обществена телевизия организират благотворителен концерт с Тони Димитрова и млади таланти на 23 септември, вторник, от 19:00 часа в Концертна зала.

Българският джаз и поп певец Васил Петров ще вземе участие в Благотворителния бал на 24 септември, сряда, от 19:30 часа в Античния театър..

Благотворителен търг-изложба на картини на български класици и съвременници ще се състои на 25 четвъртък от 19.30 часа в хотел „Империал“ в помощ на 25-годишната пловдивчанка Ивелина Иванова, която е болна от рак на лимфните възли и спешно се нуждае от лечение в чужбина.

На 26 септември, петък, от 19:00 часа във Военния клуб ще гледаме танцовия спектакъл „Извинявай, Живот!“ с участието на Балет „Ера“.  

Същата вечер от 22:00 часа в White bar на Хотел „Лайпциг“ започва уникално Салса Парти на танцьорите от най-голямата латино школа в града под тепетата - Салса де Куба.

Опит за подобряване на световен рекорд за най-голяма тежест, вдигната от земята с една ръка, търг с вещи и автографи на известни спортисти и демонстрации на деца и младежи от пловдивските бойни клубове организират ММА-клуб "MMA Arena Plovdiv" и Магазин за хранителни добавки и спортни аксесоари „Мускули“ от 17:00 часа в зала „Олимпиада“ на 27 септември. В опита за подобряване на световния рекорд ще се включи Стоян Тодорчев - притежател на 7 световни рекорда в силовия многобой и носител на титлата „Стронгмен”.

На 28.09.2014 год. /неделя/ от 10:00 часа ще се проведе Благотворително състезание с патета по река Марица. Подготвили сме над 4000 патета за акцията, като цената на пате за гражданин е 5 лв., а за фирма- 100 лв., обясни кметът на район „Централен“ Георги Титюков.

В рамките на Седмица на благотворителността 2014 се реализира и кампанията „Жълти стотинки“. В хипермаркетите Практикер, Рила, Карфур, Кауфланд, Лекси и Триумф са  поставени касички на Българския червен кръст, в които ще се събират жълти стотинки в подкрепа на каузата на тазгодишната Седмица.

Билети за събитията в Седмица на благотворителността 2014 могат да се купят на онлайн платформата www.madeforcause.com. Патета могат да се купят и на сайта www.grabo.bg/plovdiv  или на място в Дирекция "Спорт и младежки дейности" на Община Пловдив - Гребна база, Финален комплекс - Кулата, ет. 2, ст. 204, както и преди началото на състезанието на 28 септември. Билетната каса пред Община Пловдив също продава билети за част от събитията. 

Касапница на пътя: 7 души загинали само за 24 часа

http://www.bnews.bg/article-116941

Истинска касапница - цели 7 души са загинали на пътя за последните 24 часа.

Над 70 нелегални бежанци бяха открити в хостел в столицата

http://society.actualno.com/Nad-70-nelegalni-bejanci-bjaha-otkriti-v-hostel-v-stolicata--news_50972.html

78 нелегално пребиваващи у нас бежанци са били задържани от полицията в хостел в центъра на София. Повечето са афганистанци, малка част са от Ирак. Случаят е рекорден за задържане на нелегални бежанци...

Възстановиха движението на Хаинбоаз след тежката катастрофа с автобус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322892

Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Движението през Хаинбоаз беше затворено заради тежък пътен инцидент, при който загина една румънска гражданка, а други петима бяха Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението през Хаинбоаз беше затворено заради тежък пътен инцидент, при който загина една румънска гражданка, а други петима бяха

Загасиха пожар в къща със 17 000 литра вода

http://pik.bg/загасиха-пожар-в-къща-със-17-000-литра-вода-news227954.html

Загасиха пожар в къща със 17 000 литра вода

17 хил. литра вода е използвана за потушаването на пожар в къща в с. Вълнари, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Най-вероятната причина за пламъците е неправилно боравене с печка на твърдо гориво, уточняват от МВР.

Огънят лумнал около 17.10 ч. Пламъците унищожили 120 квадратни метра покрив.

Своевременната намеса на огнеборците е предотвратила разпространението на пожара в къщата и върху стопанска постройка, в която се съхранявали 50 бали фураж.

Вчера огнеборците са се отзовали и на сигнал за горящ лек автомобил в с. Веселиново.

Пламъците обхванали, колата марка „Пежо” с шуменска регистрация, докато се движела по улица в с. Веселиново.

Огънят унищожил двигателя, акумулатора и електрическата инсталация на возилото.

Намесата на пожарникарите предотвратила проникването на огъня в купето на автомобила.

Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на колата.

 

 

 

17 хил. литра вода е използвана за потушаването на пожар в къща в с. Вълнари, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Най-вероятната причина за пламъците е неправилно боравене с печка на твърдо гориво, уточняват от МВР.

Огънят лумнал около 17.10 ч. Пламъците унищожили 120 квадратни метра покрив.

Своевременната намеса на огнеборците е предотвратила разпространението на пожара в къщата и върху стопанска постройка, в която се съхранявали 50 бали фураж.

Вчера огнеборците са се отзовали и на сигнал за горящ лек автомобил в с. Веселиново.

Пламъците обхванали, колата марка „Пежо” с шуменска регистрация, докато се движела по улица в с. Веселиново.

Огънят унищожил двигателя, акумулатора и електрическата инсталация на возилото.

Намесата на пожарникарите предотвратила проникването на огъня в купето на автомобила.

Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на колата.

- See more at: http://shumen.topnovini.bg/node/541463#sthash.XwjpBe67.dpuf

Кола блъсна и уби мъж в столицата

http://www.vesti.bg/novini/kola-blysna-i-ubi-myzh-v-stolicata-6022898

Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи.

Мощната билка на прабългарите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322817

Аптекарят Никола Мангалджиев преоткри за света златен корен. Той усилва 250% мускулите и 175% ума, пият го в КГБ и Байконур.  Cамоковският лечител цери болно сърце, стомах, бели дробове, цироза, простата, разширени вени, хипертония, лоша обмяна на веществата, слаба имунна система, последици от инсулт и инфаркт. Аптекарят Никола Мангалджиев преоткри за света златен корен. Той усилва 250% мускулите и 175% ума, пият го в КГБ и Байконур. Cамоковският лечител цери болно сърце, стомах, бели дробове, цироза, простата, разширени вени, хипертония, лоша обмяна на веществата, слаба имунна система, последици от инсулт и инфаркт.

Първанов: Не искам да съм премиер

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3eacb46a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cpyrvanov0Ene0Eiskam0Eda0Esym0Epremier0H180A4250C/story01.htm

Предизвикателство е да направиш нещо ново, да тръгнеш на чисто без пари, без структури и без хора, коментира бившият държавен глава


Ивайло Калфин във Варна: ПП "АБВ" ще работи за силна социална държава

http://www.moreto.net/novini.php?n=264830

“Време е държавата ни да започне да си изпълнява функциите и АБВ ще отговори на тези - вече неотложни, искания на хората за социална стабилност и сигурност!”, заяви Йвайло Калфин по време на среща на кандидатите за народни представители от АБВ във Варна с членовете и ръководството на партия ОБТ, провела се на 20 септември в морската столица.

Демонстрация на технология за ранно откриване на рак на устната кухина (РУК).

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245435_%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BA

 Авангардният метод, получил награда за иновативност на Световната здравна организация, се въвежда за първи път в Югоизточна Европа в пловдивска клиника. Само 10  минути отнема безболезненото изследване, при което могат да бъдат открити изменения в тъканите на устата, преди да бъдат забелязани с просто око и преди да са довели до оплаквания от страна на пациента.

Иновативният метод за ранно откриване на РУК ще бъде демонстриран от 11:30 часа на 23 септември, вторник, от специалистите от отделението по дентална медицина на клиника „Медикус Алфа”- проф. Ангел Бакърджиев д.м., проф.Емил Сарачев д.м., д-р Десислава Георджева и д-р Радослав Симов /адрес: гр. Пловдив, ул."Велико Търново" 21, до Цар Симеоновата градина в центъра/.

По време на демонстрацията изтъкнатите медици ще съобщят и конкретни данни във връзка с рака на устната кухина – колко нови случаи ежегодно се регистрират в България, както и в Пловдивска област, кои са най-засегнатите хора, кои са рисковите фактори, можем ли да се предпазим. Повечето хора не знаят, че ракът на устната кухина е шестият най-често срещан вид рак. Болните от него, например, са трикратно повече от тези с рак на шийката на матката, като смъртността от РУК е два пъти по-висока.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-hydozhnik-borislav-1431272.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Албена Вескова, народна певица Борислав Стоев, художник Борислав Михайлов, директор и председател на УС на Гаранционния фонд на застрахователните компании Владимир Атанасов, езиковед, бивш посланик на България в Словения, бивш министър на образованието Живко Тодоров, кмет на Стара Загора Севдалин Божиков, юрист, бивш зам.-министър на правосъдието Стефан Китов,председател на Балканския съюз по тенис на маса Христо Танев, художник Юлиан Попов, журналист, писател    

Дуетът на Фреди Меркюри с Майкъл Джексън излиза на 10 ноември

http://web.barometar.net/65174/

Митичната британска рок група „Куин“ ще издаде на 10 ноември компилация с три нечувани до момента парчета с вокалиста им Фреди Меркюри, който почина през 1991 г. Сред тях има и дует с Майкъл Джексън, записан в началото на 80-те години. Наред с трите нечувани песни компилацията Queen Forever ще предложи също „класически и нови [...]

БДЖ осигурява допълнителни вагони през празничните дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322882

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта

Отвориха отново Хаинбоаз след тежката катастрофа с автобус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322881

Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението през Хаинбоаз беше затворено заради тежък пътен инцидент, при който загина една румънска гражданка, а други петима бяха

Искров: Никога не съм имал взаимоотношения с КТБ

http://www.cross.bg/banka-iskrov-pravitelstvoto-1431271.html

София /КРОСС/ Никога не съм бил ничия марионетка. Всичките ми действия са публични и са подчинени на закона. Това каза пред БНТ управител на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров. Той се определи като толерантен човек, но призна, че се чувства обиден от такива думи и то обиден за цялата ни нация. Именно заради това той вече е завел дело за клевета срещу ексминистъра на културата в правителството на Бойко Борисов Вежди Рашидов. „Един бивш министър на културата пада толкова ниско, за да разпространява клевети", коментира думите на Рашидов още Искров.Относно думите на банкера Цветан Василев, гуверньорът на БНБ отсече, че не иска да коментира обвиняеми лица и се обърна към Василев с призив да каже какво е правил с парите на вложителите в КТБ и как ще ги върне. Искров заговори и за своите лични пари, като увери, че никога не е имал взаимоотношения с КТБ и никога не е имал депозити там.„Управителят на централната банка винаги си е държал парите в банкови депозити като, така, най-защитен инструмент и винаги в български банки. А конкретно в случая, тъй като в социалните мрежи видях някакви манипулации, искам пак да заявя, вече, между другото, публично обявих и сега го казвам, че никога не съм имал взаимоотношения с Корпоративна търговска банка или Търговска банка "Виктория", нито съм държал депозити", подчерта той. Най-добрият сценарий за казуса КТБ според него е тя да бъде оздравена по най-бързия начин

Отвориха Прохода на Републиката след тежката катастрофа

http://pik.bg/отвориха-прохода-на-републиката-след-тежката-катастрофа-news227952.html

Отвориха Прохода на Републиката след тежката катастрофа

Възстановено е движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението през прохода беше затворено заради тежък пътен инцидент, при който загина една румънска гражданка, а други петима бяха ранени.

Ласкин за Венета Райкова: Кой сложи този мармот там, бе?

http://web.barometar.net/65173/

Актьорът Иван Ласкин, известен с пиперливия си речник, „отряза“ главата на Венета Райкова, отскоро преквалифицирана на водеща на „Голямата уста“. Предаването, излъчвано в късните часове по Нова телевизия, има за цел „да разкости“ героите на поредния сезон на „ВИП брадър“ с коментари на гости, „врели и кипели“ в родния светски живот.„Венета Райкова води прекрасно Голямата….дрисня! [...]

БДЖ осигурява допълнителни вагони през празничните дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322876

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта

Най-мразените политици у нас са най-силните

http://frognews.bg/news_76639/

Иван Костов и Ахмед Доган си оспорват първото място, трети е Андрей Луканов, който е постоянно посочван като един от най-мразените политици, заяви по НТВ журналистът Огнян Стефанов по повод анкетата, проведена заедно с Фрогнюз за най-мразения политик на прехода.

Гражданската и Каското скачат за Нова година

http://www.bnews.bg/article-116929

Очакванията са отделните застрахователи да вдигнат цените с до 10%, което означава, че "Гражданската отговорност" може да ни излезе с до 20 лева по-солено от Нова година.

Войната по пътищата взе 7 жертви за денонощие

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-7-жертви-за-денонощие-news227951.html

Войната по пътищата взе 7 жертви за денонощие

Седем души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В страната са станали 22 тежки пътнотранспортни произшествия. Ранени са 24 души.

На територията на София са станали 69 леки и 3 тежки пътни инцидента. При тях е загинал един човек а други двама са ранени двама.

Лиляна Павлова: Основен приоритет на ГЕРБ е запазването на най-ниските данъци в Европа

http://web.barometar.net/65172/

Основен ангажимент на ПП ГЕРБ ще бъде запазване на най-ниските данъци в Европа, включително и 10% плосък данък. Това каза Лиляна Павлова, водачът на варненската листа на ПП ГЕРБ, при среща с жителите на община Долни Чифлик. Тя подчерта, че в условията на криза не бива да има увеличение на данъците, защото това е важно [...]

Земетресение с магнитуд 5,3 стресна Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322872

Земетресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано в Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Службата по геофизика към Руската академия на науките.
Епицентърът му е в района на град Нафпактос на дълбочина 20 километра. 18-хилядният град се намира на 350 километра западно от Атина. Данни за пострадали от земетресението за момента няма. Земетресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано в Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Службата по геофизика към Руската академия на науките. Епицентърът му е в района на град Нафпактос на дълбочина 20 километра. 18-хилядният град се намира на 350 километра западно от Атина. Данни за пострадали от земетресението за момента няма.

Има ли политически чадър над Цветан Василев в Сърбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245434_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B

 "Има доста неща, които показват, че има вероятност да се направи политически чадър над Василев".

Това коментира в сутрешното предаване "Събуди се" по Нова ТВжурналистът Николай Василковски. Той допълни, че за двама от икономическите съветници на президента се спекулира, че са в неговото обкръжение.

"Той е част от една огромна игра. Неслучайно именно неговият адвокат ни насочи към Сърбия. Подозирам, че все пак е искал да каже нещо, искал е да го намерим там. Смятам, че това е част от една предизборна игра - това, което той каже там, по някакъв начин да се отрази тук", коментира Василковски.

Екип на телевизията тръгна по следите на Цветан Василев в Сърбия.

В съседната ни страна Цветан Василев има два силни коза. Единият е най-голямата българска бизнес инвестиция в град Парачин. Това беше и първото място, където екипът е потърсил банкера. В Парачин се намира най-голямото предприятие за производство на стъкло на Балканския полуостров, а фабриката е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Фабриката дава хляб на над 500 души. От важно значение е както за града, така и за редица населени места наоколо.

В Парачин Цветан Василев е известен като Газдата. Знаят го като големия бос, който през 2012 година на практика придобива фабриката за стъкло за 35 милиона евро. И така, както уж всички го познават, пред камерата отричат да са чували неговото име.

Кметът на града обаче е видимо притеснен, разказва екипът на телевизията.

Съдбата на КТБ у нас заплашва бъдещето на стъкларската фабрика. Стотици работници могат да се окажат на улицата.

Инвестицията в Парачин дава светлина и върху втория голям коз на българския банкер при съседите - политическото влияние. При откриването на поредната производствена линия в завода, до рамото на Василев стои не друг, а президентът Томислав Николич.

Седмица преди Цветан Василев да се предаде доброволно в Белград, властите бяха съмнително убедени, че той не е на територията на Сърбия. А Василев все пак е бил в Сърбия. Или е успявал добре да прикрие следите си там, или властите умишлено са го прикривали?, питат се от телевизията.

Така или иначе банкерът не можа да избяга от българските микрофони, когато трябваше да се подпише за първи път съгласно мярката си за неотклонение. И каза много ясно кога евентуално би се върнал у нас.

"Когато имам сигурност", лаконичен бе Василев.

Стана ясно, че хората, на които Василев е помагал, сега са се обърнали срещу него. И то, по думите на банкера, със заплахи за неговия живот.

Ако вярваме в правосъдието, трябва да очакваме имената на тези лица да излязат наяве. На този етап Василев ни препраща към познати имена от българския политически и икономически живот, заявява екипът, тръгнал по следите на банкера.

Засега Цветан Василев остава в Сърбия. Неговото екстрадиране е сложна международна процедура, която може да се проточи до една година. И той няма никакво намерение да скъсява този период.

"Дали обаче сръбските политици ще се окажат по-верни на Василев от българските? Или западните ни съседи ще ускорят екстрадирането на издирвания от Интерпол бизнесмен, за да спечелят червена точка по пътя си към членство в Европейския съюз - тепърва ще разберем", завършва разследващият телевизионен екип.

Г-20 не са достигнали до консенсус за участието на Владимир Путин в срещата в Бризбейн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245433_%D0%93-20+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%

 Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишъп заяви, че страните от Г-20 са разделени по въпроса за участието на руския президент Владимир Путин в срещата на високо равнище, която ще се проведе през ноември в австралийския град Бризбейн, предадеРИА Новости. Същевременно, Бишъп изтъкна, че за отменянето на поканата към руския държавен глава е необходим консенсус, какъвто все още не е достигнат от страните в Г-20. 

Новите ни магистрали – правени по стари стандарти

http://econ.bg/Новини/Новите-ни-магистрали-правени-по-стари-стандарти_l.a_i.568540_at.1.html

Новите магистрали, които се изграждат у нас през последните няколко години, се правят по стари стандарти. Това коментират експерти от бранша. Според...

Искров: Без политическо решение няма отваряне на КТБ

http://frognews.bg/news_76640/

Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката, каза по БНТ управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Страхил Ангелов: Преференцията е добро начало

http://www.cross.bg/partiiinite-strahil-tzentrali-1431270.html

София /КРОСС/ Кандидат-депутати се обединиха около мнението, че преференциалният вот е добра стъпка към даването на повече власт у избирателите."Преференциалният вот определено е стъпка в правилната посока, защото трябва да се търси личностният избор, не само партийният. Видя се, че партийните централи като че ли създават извън себе си едно чудовище, което после трябва всички да се борят с него. Търси се вариантът да бъдат издърпани напред хората, които се очаква да направят нещо", каза пред Нова телевизия Слави Бинев от Патриотичния фронт."Преференцията е добро начало, една първа стъпка в цялостната реформа на българската избирателна система. Според мен партийните централи трябва да подадат списък от имена, които да бъдат подредени по азбучен ред и респективно, който има най-много гласове, да се подреди първи, втори и така нататък. Това е с оглед да се намали влиянието на партийните централи и да избираме истински народни представители", заяви Страхил Ангелов от БСП. "Ние настоявахме да има повече мажоритарност. В момента дадохме един сериозен инструмент в ръцете на избирателите. Вече партийните подредби не са от такова значение. Това искаха избирателите и смятам, че това е правилният път", коментира Корман Исмаилов от Реформаторския блок.„Цялата ни коалиция е подчинена изцяло на вътрешното състезание с преференция

Два земни труса с магнитуд 4 и 4,1 по Рихтер разтърсиха Гърция през нощта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245432_%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+4+%D0%B8+4%2C1+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%80%

 Няколко земни труса са разтърсили Гърция през миналата нощ, предадеЕвропейският средиземноморски сеизмологичен център. Едното земетресение е настъпило в 4.13 часа местно и българско време на 15 километра североизточно от Патра, на дълбочина от 10 километра. Магнитуд- 4 по Рихтер. 
В 4.43 часа сутринта в района на остров Крит е имало трус с магнитуд 4,1 по Рихтер, на 5 километра дълбочина. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/21/2384618_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Хлапак се озова в болница, натровил се с гъби

http://pik.bg/хлапак-се-озова-в-болница-натровил-се-с-гъби-news227947.html

Хлапак се озова в болница, натровил се с гъби

9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, предаде БГНЕС.

Към полунощ е получен сигнал от село Долно Дряново, община Гърмен, че 9-годишно момче се е натровило след консумация на диворастящи гъби. Детето е настанено в МБАЛ "Ив. Скендеров" с типичните за натравянето симптоми на стомашно неразположение.

Направени са му промивки и вливания.

Автобус се обърна на Хаинбоаз, една жена е загинала

http://www.vesti.bg/novini/avtobus-se-obyrna-na-hainboaz-edna-zhena-e-zaginala-6022896

Румънски автобус се е преобърнал рано тази сутрин в Прохода на Републиката (Хаинбоаз). Една жена е загинала, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона, позовавайки се информация от областната полиция.

Бареков: Давам Местан и цялото ДПС под съд!

http://www.bnews.bg/article-116937

Николай Бареков ще съди Лютви Местан, че нарече „болни мозъци“ него и хората, които искат затваряне на границата с Турция, за да се спрат манипулациите с гласове на двойни граждани в полза на ДПС.

Трус с магнитуд 5,3 уплаши Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322862

Земетресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано в Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Службата по геофизика към Руската академия на науките.
Епицентърът му е в района на град Нафпактос на дълбочина 20 километра. 18-хилядният град се намира на 350 километра западно от Атина. Данни за пострадали от земетресението за момента няма. Земетресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано в Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Службата по геофизика към Руската академия на науките. Епицентърът му е в района на град Нафпактос на дълбочина 20 километра. 18-хилядният град се намира на 350 километра западно от Атина. Данни за пострадали от земетресението за момента няма.

Кардиолози от „Пирогов” консултират в Световния ден на сърцето

http://www.cross.bg/patzienti-surtzeto-pirogov-1431269.html

София /КРОСС/ Във връзка с Деня на сърцето, 29.09., екипът на доц. д-р Мария Миланова от Клиниката по кардиология на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов", обявява Ден на отворените врати за консултация на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Прегледите ще бъдат в сградата на Медицински център „Пирогов" и само за предварително записани пациенти. Желаещите да се възползват от срещата със специалистите, задължително трябва да се запишат на на телефон 02/9154574. Записванията започват от 25.09.2014 между 14.00 до 16.00 часа.Не е необходимо да се носи направление от личния лекар!

В Афганистан поделиха властта, президент ще е Гани

http://asia.actualno.com/V-Afganistan-podeliha-vlastta-prezident-shte-e-Gani-news_50970.html

След месеци на спорове и несигурност, днес двамата кандидати за президентския пост в Афганистан - Ашраф Гани и Абдула Абдула подписаха на церемония в Кабул споразумение за създаване на правителство ...

Dragon тръгна към МКС

http://www.cross.bg/dragon-izstrelyan-korab-1431268.html

/КРОСС/ Товарният космически кораб Dragon се отправи към Международната космическа станция. На борда на кораба има оборудване, хранителни продукти, както и материали за провеждане на научни експерименти. Dragon бе изстрелян в 8:52 часа българско време от базата на военновъздушните сили на САЩ Кейп Канаверал, Флорида. Обратно към Земята космическият кораб трябва да полети след повече от месец.Припомняме, че Dragon трябваше да бъде изстрелян още вчера, но заради лоши метрологични условия пускът му бе отложен с 24 часа.

Счупиха долната челюст на мъж пред дискотека

http://pik.bg/счупиха-долната-челюст-на-мъж-пред-дискотека-news227946.html

Счупиха долната челюст на мъж пред дискотека

Полиция и прокуратура разследват побой, станал пред заведение във Враца в събота през нощта. Местен жител подава сигнал  до органите на реда, че е бил нападнат от непознат пред питейно заведение в областния град, информира "Конкурент".

Мъжът му ударил толкова здрав пердах, че врачанинът Я.К. си тръгнал със счупена долна челюст. Полицаите започнали работа по случая. Не след дълго било установено, че извършителят е И.Т. от Враца, който е задържан и разпитан в районното управление. По-късно се наложило да бъде освободен, тъй като здравословното му състояние не позволявало да бъде арестуван.

По случая е образуван заявителски материал, който ще бъде изпратен на Районна прокуратура – Враца с мнение за образуване на досъдебно производство, казаха от полицията.

Купете си вестник "168 часа" - вече и с sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322858

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "168 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  online@vgb.bg. Вече може да купувате със sms и много други електронни издания от MediaMall.

Иван Искров: БНБ винаги е била за оздравяване на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384760_ivan_iskrov_bnb_vinagi_e_bila_za_ozdraviavane_na_ktb/?ref=rss


Българската народна банка и нейният управител в частност от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Това заяви в интервю за БНТ управителят на БНБ Иван Искров.

Той отрече да се е имал депозити или каквито и да е взаимоотношения с КТБ или с Търговска банка "Виктория". "Иван Искров никога не се е возил в частни самолети. Единствените три  нерегулярни...

Нов ужас на пътя! Двама души са с опасност за живота, а четирима са ранени

http://pik.bg/нов-ужас-на-пътя-двама-души-са-с-опасност-за-живота-а-четирима-са-ранени-news227943.html

Нов ужас на пътя! Двама души са с опасност за живота, а четирима са ранени

Тежка катастрофа е станала вчера сутринта край врачанското село Мраморен, съобщават от полицията във Враца. Към 9.25 ч. лек автомобил ВАЗ, управляван от жител на село Мраморен се блъска в БМВ 730 с испанска регистрация. Зад волана на баварецът е бил мъж от село Баница, информира "Конкурент".

За щастие убити няма, но при удара са ранени четирима души. За двама от тях има опасност за живота им. Пострадали са водачът на ВАЗ-а О.К., който е получил открита фрактура на лявата подбедрица и пневмоторекс на гръдния кош. Настанен е в отделението по реанимация на врачанската болница с опасност за живота.

С опасност за живота е й пътничката, която е била до него. В.Д. от Мраморен е с фрактура на дясната предмишница и черепно-мозъчна травма. Тя е транспортирана с реаномобил до болница в София.
Водачът на БМВ-то е получил натъртване в областта на гръдите. Х.К. е обслужен в спешно отделение, а след това е освободен. Мъжът, който пътувал с него – П.К. от Видин е също с натърстване в областта на гърдите. Обслужен е и е освободен от лекарите.

Щетите по двете коли са за около 5000 лв., поясниха от областната дирекция на МВР във Враца. Причините са в процес на изясняване, но вероятната такава е отнемане на предимство от страна на водача на ВАЗ-а при излизане от земен път.

Шофьорът на БМВ-то е тестван с дрегер за алкохол, който отчел отрицателен резултат. Другият водач не е изпробван за алкохол с дрегер, тъй като състоянието му не го позволявало. Взета му е кръвна проба за анализ, резултатите от която ще станат готови в кратки срокове. По случая е образувано досъдебно производство.

От РЗИ-Варна напомнят, че наближава времето за ваксинация срещу грип

http://www.moreto.net/novini.php?n=264824

Световната здравна организация вече съобщи кои точно вируси ще ни атакуват през зимата на 2014/2015г. Очаква се отново да циркулира пандемичния грипен вирус, който стана известен като свински грип или „Калифорния“. Другите два вируса, които вероятно ще ни разболяват този сезон, са „Тексас“ и „Масачузетс“.

Автобус се преобърна на Хаинбоаз, румънка почина, петима са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322852

Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново за "Фокус".
Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Румънски автобус „Мерцедес”, управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново се Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново за "Фокус". Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Румънски автобус „Мерцедес”, управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново се

Шествия за климата ще се проведат днес в цял свят

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384757_shestviia_za_klimata_shte_se_provedat_dnes_v_cial_sviat/?ref=rss


Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и актьорът Леонардо ди Каприо ще се присъединят днес към хиляди души в шествие по улиците на Ню Йорк, призоваващо за по-активна борба с последиците от човешката дейност върху глобалния климат.

Походът в Манхатън е само един от над 2000 подобни шествия, които ще се проведат в неделния ден по света.

Те предшестват посветена на климата среща на 125 държавни глави в ООН, които се събират във вторник. На него обаче няма да присъстват...

Искров: КТБ ще бъде отворена след политическо решение

http://offnews.bg/news/n_1/n_391410.html

"Без политическо решение по въпроса Корпоративна търговска банка /КТБ/ няма и не може да има отваряне на банката". Това управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров в интервю пред БНТ. "Единственият, все по- теоретичен за нас, вариант е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в Централната банка. Съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката", обясни Искров. Той обясни, че дори от сериозен акционер с добър имидж, като Държавният резервен фонд на Султаната Оман, говорят за държавна помощ. "Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание", допълни управителят на БНБ. Искров обясни, че банките обичат тишината и припомни фразата от 90-те години, че банка и муха най-лесно се убиват със вестник. "Така че, колкото повече се шуми около банките, без значение дали става въпрос за Щатите, за Европа, за Япония или за която е да е друга държава, в това число и България, това се отразява на поведението на техните клиенти, което в никакъв случай не е в полза на икономическия растеж на държавите", обясни той. Искров е на мнение, че родните политици са прави, когато казват, че банковия надзор и Централната банка са независими институции, които отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции. Според него обаче, в случая с КТБ не ставало дума за банков надзор. "В случая става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка така, както се случи в цяла Западна Европа и САЩ", заявява той и добавя: "Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка". Според него КТБ не можела да бъде отворена само с усилията на БНБ, но Народната банка искала това. "Това не беше възможно никъде в света. Обръщам Ви внимание, примерно със затрудненията на няколко банки в Щатите. Тогава Конгресът, въпреки всемогъщият Федерален резерв на САЩ, конгресът се наложи да приема специални решения, специални програми, заедно с администрацията на президента Буш", обясни Искров.   На въпрос защо още от самото начало надзорът не е бил в максималния срок, а се наложи впоследствие той да бъде удължен от три месеца, управителят на БНБ отсича: "Ами не е необходимо". Искров подчерта, че някои от причините, довели до състоянието на КТБ са били независещи от БНБ: "Много от процесите се забавиха поради независещи от нас причини. Например, вие знаете, че с подкрепата на парламентарно представените сили в 42-то народно събрание, ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори. Но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ, след десетдневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант разделяне на добра и лоша банка", казва Искров и отново добавя, че нещата са се случвали "по независещи от нас причини, колкото и да не им харесва на политиците, когато го казвам". Искров обаче обясни, че не иска да дава оценки кой е виновен и кой не е за ситуацията около банката на Василев. "Аз знам какво е правил Иван Искров, какво е правил Управителният съвет на Централната банка, какви решения сме предлагали и знам кой какви решения подкрепи или не подкрепи. А иначе, не бих желал да влизам в ролята на обвинител или пък да изказвам някакви благодарности. Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката . Единственият, все по- теоретичен за нас, вариант е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в Централната банка. Съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката", добавя той. Управителят на БНБ отхвърли и информацията, която се разпространява в медиите и социалните мрежи за негови лични взаимоотношения с КТБ. "Искам пак да заявя, че никога не съм имал взаимоотношения с Корпоративна търговска банка или с нейната дъщерна Търговска банка "Виктория", нито съм държал депозити", заявява Искров. Искров отхвърли и обвиненията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че е бил марионетка с думите: "никога не съм бил лична марионетка , всичките ми действия са публични и са подчинени на закона", твърди Искров. Искров подчерта, че е изключително важна и ролята на медиите, които не обръщали достатъчно внимание на прессъобщенията на БНБ.  "Направих си труда да направя една справка преди да започнем интервюто. От 20 юни до сега сме публикували, така, 27 прессъобщения, от които 22 са прессъобщенията касаещи работа на квестори, КТБ, “Виктория”, решения на Управителния съвет и т.н. Така че всичко е оповестено и аз не виждам причина отново да го преповтарям. Ако искате, бих могъл да направя едно малко summary, обобщение", каза той. Искров подчерта, че БНБ от самото начало в консултациите с Европейската комисия и правителството на България по това време е предложила вариант за решение на кризата с КТБ. "След като политиците не намериха – в остра предизборна конфронтация тогава, желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който стриктно е записан в закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона, ние не можем да правим нещо различно от това, което е описано в закона. А то е това, което се прави от квесторите", заяви Искров. Той каза още, че БНБ не се е бавила по въпроса за КТБ, имало е забавяне на квесторите по независещи от тях причини. Искров повтори и прессъобщението на БНБ от 11 юли, като каза, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация: "Ние когато обявихме резултатите от междинния одит, изрично казахме, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация по кредитен портфейл от порядъка на 3,5 млрд. лева, над 60% от кредитния портфейл. За да ме разберат вашите зрители бих могъл да ви дам един пример. Представете си, че си продавате къщата, каните ме да купя къщата. Искате да купя къщата, но в същото време пет стаи са заключени, не ме допускате да ги огледам, не ми давате нотариален акт, не ми давате скица на имота. Ами как мога да направя оценка на къщата ви и да сключа сделка с вас? Горе-долу така се случи с квесторите. Те бяха изправени пред ситуация да търсят допълнителен човешки ресурс и през целия август да се опитват да възстановят липсващата част от кредитния портфейл, която да може да бъде оценена от одиторите и до 20 октомври, следващия месец, да имаме крайната одитна оценка. Това са реалните факти и не знам защо т. нар. експерти – аз го слагам в кавички - обикалящи студия и даващи интервюта, винаги забравят", каза управителят на БНБ. На въпроса дали е истина, че много голям процент – близо 90% от кредитополучателите на КТБ , са свързани лица, Искров поясни, че не би искал да влиза в конкретни цифри, тъй като докладът може да бъде прочетен в интернет като от него е изчистена онази информация, която представлява банкова тайна – отделни фирми, лица и т. н. "Но, разбира се, това, което те са написали, говори за такива неща в КТБ. И, съответно, те не са случайни хора, те са добри професионалисти и след като са го написали си носят отговорност, уточни Искров. Искров заявяви още, че БНБ и той като управител винаги е смятали, че " КТБ с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва да бъде по най-бързия начин да бъде оздравена ". "Не случайно работехме и събота и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Неслучайно вашите колеги от другите медии снимаха влизащи и излизащи тука банкери, народни представители, други експерти в съботни и неделни дни в централната сграда. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желание за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи и парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взема решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатеца. Разбира се, това е възможно решение и добро решение за всички вложители, но във всички случаи, използвам интервюто, за да напомня отново, че не трябва да има никакви притеснения при застрахованите вложители. Може да се забавиха нещата по независещи от нас и Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и ще получат своите пари. Но дори и в този случай, ако се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам, че не зависи от Централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-тото Народно събрание. Защо? Защото всички ние знаем, че в крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1.6 млрд. лв., които са необходими над събраните във фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити, така че хората трябва да бъдат спокойни", каза Искров. Искров каза още, че не е приятно, когато пред БНБ има протестиращи и посочи, че се знае кой е начело протестите. Той подчерта, че организаторът ги води на неправилното място. "Името се знае кой ги организира, но този, който ги организира, ги води на неправилното място. Не пред Централната банка трябва да протестират, а да протестират пред сградите на тези, които доведоха до тези събития и попречиха банката да бъде бързо отворена", каза гуверньорът, но не уточни кого има предвид. Искров обясни, че дали БНБ не може да отговори дали, парите на хората ще бъдат изплатени и дали ще бъдат гарантирани действително влоговете до 196 хиляди лв. "Политическата воля над заложеното от закона, ще се изрази от политическите сили, които ще бъдат избрани от нас в 43-тото Народно събрание. Това, което казва сега действащият закон е, че при отнемане на лиценз, Фондът за гарантиране на влоговете, в 20-дневен срок, трябва да избере банка, чрез която да изплати всички гарантирани депозити до 196 хиляди лв.", подчерта Искров. "Използвам случая, тъй като има и много недобронамерени експерти, включително и някои експертни съвети, които се проявиха и които твърдят, че имало много инструменти, БНБ не си вършила работата и можела да отвори банката. Използвам случая да кажа, че един от инструментите, за които говорят, например замяна на негарантираната част над 196 хил. лв. С някакви акции или финансови инструменти, това не е възможно по сега действащото законодателство. Ако считат, че това може да се случи, би трябвало да напишат писмо до управителя", коментира Искров. По повод исканата му оставка от различни политически среди Искров заяви, че "очаква с облекчение 43-тото НС дотолкова, доколкото цялото общество се нуждае от успокоение". "Надавам 43-тото НС и хората, които изберем там, да бъдат малко по-разумни от 42-рото, а що се касае до поста на управител, това дали ще си подам оставката или не, е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност, уточни той. "Ако преценя, че искам да нося отговорност, искам да спя по-спокойно, да бъда по-свободен, да не нося отговорността пред обществото, ще ви информирам всички вас чрез мотивирано писмо. Що се касае до, бих казал изцепките на някои кандидат-депутати, заканващи се на управителя на БНБ, че ще го сменят, бих искал да им кажа, че тези неща са много ясно уредени в Закона за БНБ. Препоръчвам им да го прочетат. И нещо повече – да прочетат и седящия над него закон. Това е Законът за функциониране и да видят там как се освобождава управител и какви са последствията", отвърна Искров и отново повтори, че би искал да се намери най-доброто решение за КТБ. "И аз, и моите заместници, и другите членове на УС, и другите директори, които работят тук ежедневно и многочасово, искаме да се намери най-доброто решение за групата КТБ и нейните клиенти", заяви той . Той обясни, че не се притеснява от нищо, което е свършил и което е направил за банката, в която работи през тези 11 години. "Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7,5 млн. българи, да спите спокойно. И доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко", заяви Искров и се аргументира със свършеното от БНБ за последните години. "КТБ е извънреден случай. Банковият сектор с изключение между 20 и 29 юни, когато абсолютно изкуствено създадено напрежение, за които допринесоха и медиите, и политиците с техните непременени изказвания", каза Искров. В отговор на въпрос той заяви, че "тогава абсолютно изкуствено беше нагнетено напрежение в българския банков сектор и конкретни банки. За щастие нещата се разминаха и още от юли виждаме възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите. "Предварителните данни, които аз мога като управител да издам 2-3 дни предварително, тъй като се обработват, за да бъдат публикувани, ще видите още следващата седмица, че нарастват драстично депозитите в банковата система и през август с над 1 млрд. лв. Така че системата работи, банките ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират", обобщи Искров. На въпроса кои стои зад операция срещу КТБ Искров заяви, че знае много неща . " Знаете, че управителят е един от най-информираните хора в България. Виждам ги и аз, като главния прокурор, тези ювелири почти всеки ден в сутрешните блокове и някои от тях във вестниците, но не бих желал да влизам в конкретика. Още повече, че главният прокурор винаги разполага с методите на досъдебното производство, така че той има повече информация и няма, причина да се съмнявам в това, което е казал", посочи Искров. Според него не е в компетенциите на БНБ да знае и дали ЕК ще започне наказателна процедура срещу България. "Не е в компетенциите на Централната банка кога да се плащат депозитите. Ако имате някакви въпроси, би трябвало да ги зададете на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете. Това, което мога да кажа е и вече е казано е в писмото от мен и на служебния министър на финансите Румен Порожанов до генералния директор на "Вътрешен пазар", ясно сме обяснили какво е нашето законодателство. Това, че чиновници в комисията имат друго виждане, нека го обосноват, нека да седнем и да дискутираме, ако пък ЕК не се разбере със страната, няма нищо страшно. Затова има съд в Люксембург, който решава кой е крив и кой е прав. Ако пък реши, че те са прави, пак ще кажа – следващото НС и правителство ще имат възможността да поправят Закона за гарантиране на влоговете. Но към днешна дата, това искам да се знае и да не се притесняват хората, да пишат писма и да протестират е, че законодателството е ясно - Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща гарантираната част в 20- дневен срок след отнемане на лиценза на баката. Дали ще се случа това с КТБ и ТБ "Виктория" е рано да се каже. Имаме заявени желание от страната на сегашните акционери. Има и политици, които ще се произнесат дали ще има държавна помощ и тогава ще се реши", заключи гуверньорът на БНБ.

Никога не съм бил марионетка, отсече Иван Искров

http://news.ibox.bg/news/id_754224792

С тези думи управителят на БНБ отговори в интервю за БНТ на твърденията на банкера Цветан Василев в Белград, че той и Пламен Орешарски са марионетки. Искров е убеден, че най-добрият сценарий за казуса КТБ е тя да бъде оздравена по най-бързия начин. Той подчерта, че банката не може да бъде отворена само с усилията на КТБ, а е необходимо да има подкрепа от правителството.

Муравей Радев: Участие на държавата е единственото решение за КТБ

http://www.cross.bg/durzhavata-bankata-myraveii-1431267.html

София /КРОСС/ Никога не съм бил член на ДСБ, член съм и съм учредител на Български демократически форум, част от Коалиция „Десните", на които съм експерт. Много отдавна не съм се чувал с Иван Костов, пътищата ни не се пресичат, коментира пред bTV Муравей Радев, бивш финансов министър.Той коментира, че от година на година, от парламент на парламент нещата стават все по-отвратителни. Няма по-отвратителен парламент от този, който си отиде. Понякога се срамувам от това, което виждам. Има корупционен водовъртеж, който потапя дори най-чистите неща. За да бъдеш днешен политик трябва да имаш кожата на динозавър, аз отдавна съм свалил тази кожа. Предпочитам да съм по-далеч от калта, сподели Муравей Радев.Той коментира и казуса КТБ. Според него, ако банката се отвори утре и започне да се разплаща, това означава бърз фалит. Един фалит би бил много неприятно нещо и ще донесе тежки последици. Най-напред трябва да се платят държавно гарантираните влогове. Ако банката фалира, един милиард и половина ще бъдат загубен от данъкоплатеца. Имало и косвени щети, смята Муравей Радев, и те щели да бъдат много по-тежки. Тук има много различни интереси и затова положението е такова. За да се стигне до тяхното разшифроване, трябва да се стигне до олигархичния модел на тази банка. Смятам, че тази банка може да бъде оздравена и то много бързо. Проблемите са три - капиталов, ликвиден и олигархичен

Шефът на БНБ: Няма да отворим КТБ без политическо решение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322843

Управителят на БНБ Иван Искров даде интервю за предаването “Денят започва … с Георги Любенов” по БНТ.
- Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ. Благодаря Ви!
Иван Искров, Управителят на БНБ Иван Искров даде интервю за предаването “Денят започва … с Георги Любенов” по БНТ. - Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ. Благодаря Ви! Иван Искров,

Автобус се обърна на Хаинбоаз, румънка почина, пострадаха петима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322842

Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново за Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново за "Фокус". Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Румънски автобус „Мерцедес”, управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново се

Видео: "Атлетико" взе само точка от "Селта" в Мадрид

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/21/2384755_video_atletiko_vze_samo_tochka_ot_selta_v_madrid/?ref=rss


Шампионът "Атлетико" (Мадрид) спечели само точка при домакинството си на "Селта" в мач от четвъртия кръг на Ла Лига.

"Дюшекчиите" стигнаха до 2:2, което ги остави на второ място във временното класиране с 8 точки и на една зад лидера "Барселона".

Каталунците обаче имат мач по-малко, а до края на кръга отборът на Диего Симеоне може да бъде изместен от "Севиля" и "Валенсия".

Пабло Ернандес даде аванс на "Селта" в 19-ата минута с красив гол. Халфът бе париран от...

Подготвят тотална забрана срещу дивото къмпингуване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7dQaGlrxPdA/

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщиха от асоциацията. И припомнят, че са стартирали проект, в рамките на който се картират точните места на незаконните къмпинги, които унищожават природата и сеят зарази. Данните са били предоставени в Министерството на земеделието.

След  сигнала, от ведомството са разпоредили незабавна проверка. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та стана ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват. Заместник-министър Георги Костов информира, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. директор инж. Кръстев:  „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

Представители на ПП „Зелените” се съгласиха с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не възразиха срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги.

Председателя на НАБЧ  Димитър Канариев информира присъстващите за наблюденията на екипа по проекта „Да картираме дивагуващите” и показа фотографии доказващи увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

Беше поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” бе направено предложение да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.

 

 

 

Св. апостол Кодрат

http://www.cross.bg/kodrat-apostol-glad-1431266.html

Житие на св. апостол Кодрат Св. апостол Кодрат бил ученик на някои от апостолите, преки ученици на Господа Иисуса Христа. Бил поставен за епископ в Атина на мястото на мъченически загиналия Атински епископ св. Публий. Проповядвал словото Божие най-вече в Атина и в малоазийския град Магнезия. Подир много апостолски трудове и страдания в 130 г. св. Кодрат претърпял мъченическа смърт за вярата в Господа Иисуса Христа и бил погребан в Магнезия. Този доблестен апостолски ученик е известен още и като апологет, защитник на християнското учение. В 126 г. той написал такава блестяща апология на християнството, че император Адриан, като я прочел, издал указ да не бъде осъждан никой от християните само за това, че изповядвал вярата в Христа, без доказателства, че е извършил някакви престъпления. Апологията на св. Кодрат е изгубена. За нея споменава църковният писател Евсевий Кесарийски. В това си съчинение св. Кодрат доказва истината за божественото пратеничество на Христа Спасителя, като сочи извършените от него чудесни изцелявания на болни и възкресявания на мъртви. Той пише: "Делата на нашия Спасител можеха да се видят по всяко време, защото те бяха действителни. Излекуваните и възкръсналите са били виждани не само тогава, когато са били изцелени или когато са били възкръснали. Те са живеели след това доста дълго време - не само през време на земния живот на Спасителя, но и подир Неговата смърт. Някои от тях доживяха дори до наше време

Врътнаха кранчето на две местности край Варна

http://pik.bg/врътнаха-кранчето-на-две-местности-край-варна-news227937.html

Врътнаха кранчето на две местности край Варна

Две местности край Варна ще са без вода в неделя, предупреждават от ВиК-Варна.

"Добрева чешма" и "Перчемлията" ще са на сухо от 9.30 до 14 часа.

Спирането се налага заради отстраняване на авария.

Земетресение 4,7 по Рихтер в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=264822

Земетресение с магнитуд от 4,7 по Рихтер разлюля през изминалата нощ Гърция, сочи справка на Европейския сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на 185км западно от столицата Атина, на 13км северозападно от град Патра. Основният трус е с дълбочина 10км, а към момента продължават вторичните трусове.

21 септември в историята

http://www.cross.bg/nezavisimost-iiork-kralstvoprez-1431265.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1378 г. цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села, като феодални владения.През 1551 г. е основан е Кралският и папски университет на Мексико.През 1719 г. се състои се сватбата на пфалцграф Кристиан III фон Цвайбрюкен и Каролина фон Насау-Саарбрюкен.През 1862 г. първата българска легия в Белград е разпусната по решение на военния министър на Сърбия.През 1933 г. в Германия започва съдебен процес във връзка с подпалването на Райхстага, един от обвиняемите е Георги Димитров.През 1937 г. за първи път е публикувана книгата на Дж. Р. Р. Толкин „Хобитът".През 1938 г. ураган връхлита Ню Йорк, загиват около 600 души.През 1964 г. Малта придобива независимост от Обединеното кралство.През 1981 г. Белиз придобива независимост от Обединеното кралство.През 1991 г. Армения получава независимост от Съветския съюз.През 1993 г. президентът на Русия Борис Елцин прекратява дейността на парламента, в разрез с действащата по това време конституция, и така ускорява Руската конституционна криза от 1992-1993 г.През 1999 г. при земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.През 2001 г. 39 Народно събрание приема декларация по повод терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон, с която обявява борбата с тероризма за дългосрочен приоритет.През 2002 г. в София е открит универсалният парк София Ленд,който 4 години по-късно е закрит.През 2003 г

България и Турция отбелязват трансграничното си сътрудничество в Деня на европейското сътрудничество

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384526_bulgariia_i_turciia_otbeliazvat_transgranichnoto_si/?ref=rss


Заместник-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова заминава на работна визита в Одрин във връзка с новия програмен период 2014-2020 и трансграничното сътрудничество между България и Турция.

Днес се отбелязва Денят на европейското сътрудничество, а конкретната проява на двете държави е събитието "Заедно и в новия програмен период 2014-2020", съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Сътрудничеството между двете държави през новия...

Ташева: Голяма част от нахлуващите от Турция пришълци са престъпници

http://www.cross.bg/hora-problemut-zakona-1431264.html

София /КРОСС/ Една голяма част от нахлуващите свободно от турската граница пришълци са престъпници. Ние искаме от „Атака" едно просто нещо - да се спазва закона. В конкретния случай проблемът е, че по закон това не са бежанци, коментира пред Нова телевизия Магдалена Ташева от „Атака"."Това ислямско нахлуване е оправдано с военни конфликти някъде много далеч. И понеже в Сирия имало конфликт, дай сега българите да издържат сомалийци. Случаят в Калище е пряко следствие от потъпкването на закона с цел да се усвоят пари от един много мръсен и кървав бизнес, а именно от трафика на хора", на мнение е Ташева."Аз гледам на нещата от чисто човешката страна. Това, че те ще ислямизират цяла Европа, че са канибали се втълпяват в главите на обикновените хора в Розово, Телиш, сега и в Калище. Тези хора са съвсем обикновени", на мнение е поетесата Маргарита Петкова.Според нея проблемът е, че децата в това село са научени от родителите си да казват, че бежанците ще бъдат бити в училище и че не им е мястото там.

Тежка катастрофа затвори Прохода на Републиката

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-zatvori-prohoda-na-republikata-6022894

В резултат на инцидента е загинала 27-годишна румънска гражданка и са пострадали още петима души

Ден на мира

http://www.cross.bg/mira-obshtoto-subranie-1431263.html

/КРОСС/ Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е „Правото на народите на мир". Годишнината от приемането на декларацията открива уникална възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана.Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.Инициативният комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени патриотични и младежки организации, организира честване на деня, което ще се проведе по традиция пред паметника на Незнайния войн от 12.00 ч.Международен „Фестивал на мира" на тема „Да защитим нашето право на мир", организиран от Юджи Мията, посланик на добра воля на ООН, заедно с певицата Румяна Коцева, пък ще отбележат деня в село. Долни Лозен от 11.00 ч

Само за ден - 70 000 сирийски кюрди емигрирали в Турция

http://asia.actualno.com/Samo-za-den---70-000-sirijski-kurdi-emigrirali-v-Turcija--news_50966.html

За период от 24 часа близо 70 000 сирийски кюрди са преминали в Турция. Това стана ясно от съобщение на Агенцията за бежанците на ООН, съобщава "Фокус". От организацията заявяват, че ще раз...

Национални културни празници „Албена" гостуват в Балчик

http://pik.bg/национални-културни-празници-„албена-гостуват-в-балчик-news227935.html

Национални културни празници „Албена" гостуват в Балчик

Национални културни празници „Албена" гостуват в Балчик.

В 19.00 ч. ще се открие изложба в галерия "Тихото гнездо" с творби от проф. Ивайло Мирчев, Жеко Алексиев, Ивайло Петров, проф. Борислав Стоев, Любен Зидаров, Владимир Кондарев, Юрий Гранитски, проф. Христо Харалампиев, проф. Андрей Даниел, проф. Евгени Кузманов, Христо Стефанов, Георги Трифонов, проф. Иван Димов.

Литературно - музикален спектакъл ще изнесат участниците в събитието тази година, които ще представят и новите си книги: Георги Марков - "Друга история на най-голямата война"; Константин Косев - "България и княз Бисмарк" и "Васил Левски и възкресението на българския народ"; Валентина Радинска - "Употреба на свободата" и "Времена";
Панко Анчев - "Българският свят. Историята на националната литература като история на националния свят" и "Българският ум - непрочетеният Цветан Стоянов"; Любомир Котев - "Българинът според Йовков"; Иван Гранитски - "Тринакия".

 

Бебето, което падна от каруца в гърменското село Огняново е починало на път за „Пирогов“, научи Topnovini.bg.

7-месечната Ася бе настанена в гоцеделчевската болница вчера след обяд. След медицинския преглед стана ясно, че тя има комоцио на главата. Около 16 часа линейка на Спешна помощ – Гоце Делчев транспортира бебето за столичния институт „Пирогов“.

Детето издъхнало малко преди входа на Дупница. За случая са информирани полицията и съдебен лекар. Предстои да бъде направена аутопсия на Ася.

Припомняме, че инцидентът стана около 12.25 часа вчера в село Огняново. 17-годишната Горица Димитрова паднала от каруцата, държейки малката си дъщеря. Майката е настанена в МБАЛ „Иван Скендеров“ - Гоце Делчев в травматичен шок и с контузия на раменен пояс и глава. Други ранени при инцидента няма. Това опровергава първоначалната информация за петима пострадали.

- See more at: http://blagoevgrad.topnovini.bg/node/541437#sthash.nLtdjmWt.dpuf

Бебето, което падна от каруца в гърменското село Огняново е починало на път за „Пирогов“, научи Topnovini.bg.

7-месечната Ася бе настанена в гоцеделчевската болница вчера след обяд. След медицинския преглед стана ясно, че тя има комоцио на главата. Около 16 часа линейка на Спешна помощ – Гоце Делчев транспортира бебето за столичния институт „Пирогов“.

Детето издъхнало малко преди входа на Дупница. За случая са информирани полицията и съдебен лекар. Предстои да бъде направена аутопсия на Ася.

Припомняме, че инцидентът стана около 12.25 часа вчера в село Огняново. 17-годишната Горица Димитрова паднала от каруцата, държейки малката си дъщеря. Майката е настанена в МБАЛ „Иван Скендеров“ - Гоце Делчев в травматичен шок и с контузия на раменен пояс и глава. Други ранени при инцидента няма. Това опровергава първоначалната информация за петима пострадали.

- See more at: http://blagoevgrad.topnovini.bg/node/541437#sthash.nLtdjmWt.dpuf

Шефът на БНБ: Няма да отворим КТБ без политическо решение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322835

Управителят на БНБ Иван Искров даде интервю за предаването “Денят започва … с Георги Любенов” по БНТ.
- Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ. Благодаря Ви!
Иван Искров, Управителят на БНБ Иван Искров даде интервю за предаването “Денят започва … с Георги Любенов” по БНТ. - Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ. Благодаря Ви! Иван Искров,

Тежка катастрофа на румънски автобус с една жертва затвори прохода на републиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384751_tejka_katastrofa_na_rumunski_avtobus_s_edna_jertva/?ref=rss


Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново. Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново.

Румънски автобус "Мерцедес", управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново се е преобърнал на пътното платно. В резултат на това е загинала 27-годишна румънска гражданка, пътничка в автобуса и са пострадали...

Марин: Политическата обстановка у нас предизвиква погнуса

http://www.cross.bg/vlastta-vitzeprezident-marin-1431262.html

София /КРОСС/ Не съм се стремял към властта. Това каза пред bTV ген. Ангел Марин, вицепрезидент на България /2002-2012/.Взаимоотношенията ми с Георги Първанов бяха блестящи. Имал съм разочарования, когато съм правил компромиси. Опит да ми се въздейства и да бъде изкопчено нещо от мен е имало и немалко опити са правени, но натиск никой не си е позволявал, това сподели Марин. По думите му властта е голямо изкушение. Това, което ми донесе като облага властта е една голяма заплата, живеех в държавна вила, където за ток и вода плащаше държавата. Сега властта не ми липсва, властта е тежест, бреме. Постигнах в политиката един връх, който за мен е максимум - вицепрезидент. Никаква друга длъжност не е достойна, след като съм бил вицепрезидент. Не е правилно да давам оценка на минали, сегашни и бъдещи президент и вицепрезидент. Към днешна дата се стремя да наваксам четенето, което е моя слабост. Иска ми се да се отърсим от омразата, от прекаленото противопоставяне. Политическата обстановка у нас предизвиква погнуса, отвращение. На дълъг път се тръгва с вярата, че ще се завърнеш, сподели Ангел Марин.

Автобус се преобърна на Прохода на републиката, жена загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_391404.html

27-годишна румънка е загина, а двама други двама са тежко ранени след тежък пътен инцидент на Проходът на републиката. Румънски автобус се е преобърнал на един от завоите на Хаинбоаз. Проходът на републиката е затворен. Автобусът е изпълнявал курс от Турция до Румъния. В него са пътували общо 27 души. Причините за тежкия пътен инцидент са в процес на изясняване. Петима от пътниците са настанени в болницата във Велико Търново. Към момента няма данни за състоянието им. Очаква се румънски хеликоптер да транспортира тежко пострадалите в Румъния, съобщава Нова телевизия. Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Автобусът е бил управляван от 44-годишен румънски гражданин и се е движел в посока от Стара Загора към Велико Търново. Водачът на автобуса е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, пробата е отрицателна. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. Най-вероятната причина за тежката катастрофа е несъобразена скорост и мокрия път. Движението на автомобилите се пренасочва през прохода Шипка.

Игуменът на Поморийския манастир става епископ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384748_igumenut_na_pomoriiskiia_manastir_stava_episkop/?ref=rss


Българската православна църква ще още един епископ - игуменът на Поморийския манастир "Свети Великомъченик Георги".

Светият синод на свое заседание, по предложение на Сливенския митрополит Йоаникий, е решил да бъде извършено наречението за Агатополски епископ на архимандрит Йеротей (Косаков).

Хиротонията на новия епископ да бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година - Покров на Пресвета Богородица, от Сливенския митрополит Йоаникий.

Итуменът на Поморийския манастир става епископ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/21/2384748_itumenut_na_pomoriiskiia_manastir_stava_episkop/?ref=rss


Българската православна църква ще още един епископ - игуменът на Поморийския манастир "Свети Великомъченик Георги".

Светият синод на свое заседание, по предложение на Сливенския митрополит Йоаникий, е решил да бъде извършено наречението за Агатополски епископ на архимандрит Йеротей (Косаков).

Хиротонията на новия епископ да бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година - Покров на Пресвета Богородица, от Сливенския митрополит Йоаникий.

Светлин и роботите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/21/2370480_svetlin_i_robotite/?ref=rss

Когато кажа, че се занимавам с роботика, обикновено реакцията отсреща е: "Внимавай да не построиш някой Терминатор!". Ще се изненадаш колко много хора се страхуват от този сценарий и вярват, че е възможен. Казвам им: "Спокойно, още сме много далеч от това, а и много внимаваме".

24-годишният Светлин Пенков няма нищо против да говори за роботи и да разсейва страховете на събеседниците си. Всъщност темата за роботите му е любима, а любимото му занимание е да прави роботи - това е и...

Министърка на ски с Жирардели

http://www.cross.bg/zhirardeli-madrid-delon-1431261.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта Николина Ангелкова кара ски с Марк Жирардели. Последно - по време на супергигантски слалом в Кицбюел, Австрия, миналата година. Начинаеща съм, казва тя, но пък с Жирардели били приятели.Те карат по черните писти, а аз съм по тези за начинаещи. На тях им е много приятно да карат с мен, защото съм начинаеща, но все отнякъде трябва да се започне. Е, не е речено да е заедно със световен шампион по ски, казва тя.С Жирардели се запознали на пистите в Банско, той я питал нещо на италиански. После на откриването на Световната купа по ски през 2012 г. за жени били на съседни маси. С времето се сприятелили, познава съпругата и децата му.В Кицбюел той я запознава с Арнолд Шварценегер и с още знаменитости. С Арни се снима в магазин за обувки в хотела. Слизали към ресторанта, когато той казал - влизам тук да си купя обувки. А кога ще се снимаме, попитала Ангелкова. Сега, отвърнал Щварценегер. А с Ален Делон се запознала в Мадрид, не помни в кой хотел, но в лобито му. "Бяхме на една проява на Европейската народна партия и се разминахме с него. Вие сте Ален Делон, попитах го. Да, аз съм", отвърнал ѝ. Поканил я да пият кафе в лоби бара, разказва тя. Тогава запознали Делон и с Бойко Борисов, който тогава е кмет на София.Снимката обиколи медиите. Ангелкова се засичала с Делон още един път в Испания, но не поддържа контакти с него, както с Жирардели и Емилио Бутрагеньо

Автобус се обърна: Румънка загина, над 30 са ранени!

http://www.bnews.bg/article-116936

Движението през Прохода на републиката бе затворено за 6 часа заради тежка катастрофа, при която загина една жена.

"Дракон" полетя към МКС

http://www.vesti.bg/novini/drakon-poletia-kym-mks-6022895

След 24-часово отлагане заради метеорологичните условия необитаемата капсула "Дракон" на американската компания Спейс Икс (SpaceX) пое рано тази сутрин към Международната космическа станция (МКС), предаде АФП, като се позовава на информация от НАСА.

Автобус се преобърна в Прохода на Републиката

http://www.cross.bg/prohoda-otkarani-postradali-1431260.html

/КРОСС/ Една жена загина, а двама са тежко пострадали при катастрофа рано тази сутрин на Прохода на Републиката. Пътнически автобус с румънска регистрация се обърна на завой, съобщава NEWS7. В района по време на инцидента е валял дъжд. Двама от туристите са тежко пострадали. Те са откарани в болницата във Велико Търново, където в момента ги оперират.Щом се стабилизира състоянието им ще бъдат откарани на летището в Горна Оряховица, откъдето румънски хеликоптер ще ги отведе в родината им. В момента екипи на полицията и пожарната се опитват да изтеглят автобуса и да освободят платното.Движението през Прохода на републиката е ограничено. Вече се е образувала километрична опашка от чакащи автомобили и ТИР-ове.

Ужас! Автобус се обърна на пътя, жена е загинала, а петима са ранени

http://pik.bg/ужас-автобус-се-обърна-на-пътя-жена-е-загинала-а-петима-са-ранени-news227930.html

Ужас! Автобус се обърна на пътя, жена е загинала, а петима са ранени

Проходът на Републиката е затворен заради тежък пътен инцидент, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново.

Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Румънски автобус „Мерцедес”, управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново се е преобърнал на пътното платно. В резултат на това е загинала 27-годишна румънска гражданка, пътничка в автобуса и са пострадали още петима пътници. Към момента няма данни за състоянието им.

Всички пострадали са откарани във великотърновската болница. Водачът на автобуса е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, пробата е отрицателна. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. Автобусът е изпълнявал курс от Турция до Румъния.

В него са пътували общо 27 души. Причините за тежкия пътен инцидент са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство. Екипи на „Пътна полиция” – Велико Търново пренасочват автомобилите през прохода Шипка.

Две варненски местности без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=264820

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще са абонатите в местностите "Перчемлията" и "Добрева чешма". Аварията се очаква да бъде отстранена около обяд, а водоподаването възстановено до 14 часа, уточниха от ВиК-Варна.

9-годишен в болница след натравяне с гъби

http://www.vesti.bg/novini/9-godishen-v-bolnica-sled-natraviane-s-gybi-6022893

9-годишно момче е прието тази нощ в болница в Гоце Делчев със симптоми на натравяне с гъби, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване