Семейство с опасност за живота заради отнето предимство на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323218

Бившият дългогодишен кмет на врачанското с. Мраморен Огнян Котов и съпругата му Веска са пострадали тежко в зверска катастрофа, станала в събота сутринта. Със счупен гръден кош, множество други фрактури и вътрешни травми Котов е настанен с опасност за живота във врачанската болница. Съпругата му пък е препратена в Бившият дългогодишен кмет на врачанското с. Мраморен Огнян Котов и съпругата му Веска са пострадали тежко в зверска катастрофа, станала в събота сутринта. Със счупен гръден кош, множество други фрактури и вътрешни травми Котов е настанен с опасност за живота във врачанската болница. Съпругата му пък е препратена в "Пирогов".

България с 21 медала от Световното по канадска борба

http://www.bnews.bg/article-116954

Осем златни, 10 сребърни и 3 бронзови медали за българите на 36-ото световно по канадска борба завоюваха нашите момчета на Световното.

Светът отбелязва Деня на мира

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7vyh2RGujac/

На 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е “Правото на народите на мир”. Годишнината от приемането на декларацията открива уникална възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана.

По повод Межсдународния ден на мира, ООН се сдоби с правата върху песента на Джон Ленън „Imagine”. Подаръкът е направен от вдовицата на изпълнителя Йоко Оно. Генералният секретар на организацията Бан Ки-мун изрази своята благодарност за подаръка. Според Йоко Оно песента, написана от Ленън през 1971 г., сама по себе си е призив за мир, апел към хората да се борят за мира.

 

 

Ферибот с български туристи корабокрушира в Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_391474.html

Ферибот, на който са се возели български туристи, корабокрушира близо до остров Корфу в Гърция, съобщи bTV. Той е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. Няма пострадали пътници или екипаж. В момента на инцидента на кораба е имало 692-а пътници и 80 души екипаж. Смята се, че фериботът се е блъснал в подводни скали около остров Перистерес.

Ферибот с български туристи претърпя корабокрушение край о. Корфу

http://econ.bg/Новини/Ферибот-с-български-туристи-претърпя-корабокрушение-край-о-Корфу_l.a_i.568556_at.1.html

Гръцки ферибод, с който са пътували български туристи, е претърпял корабокрушение край о. Корфу. Той е отплавал от италианската Анкона за Патра в...

Обърнахме тренда, у нас идват повече туристи от ЕС, отчете зам.-министър Ботев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/21/2384822_oburnahme_trenda_u_nas_idvat_poveche_turisti_ot_es/?ref=rss


Успяхме да обърнем тренда и сега в България идват повече туристи от Европейския съюз, а не от Русия и Украйна, каза заместник-министърът на икономиката, отговарящ за туризма Бранимир Ботев пред БНТ. Той посочи, че въпреки очакванията за лош сезон, всъщност има ръст в туризма.

"Ако съвсем до скоро ние бяхме упреквани, че сме заложници на руския и украинския пазар и, видите ли сега, кризата в Украйна и в Крим ще доведе до рязък спад, ще ви кажа, че устойчивият тренд за последните...

Цветанов: Трябва да сме искрени - изкуственото задържане на цената на тока доведе НЕК до фалит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323289

Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит. Това заяви пред журналисти в Нова Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит. Това заяви пред журналисти в Нова Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов,

Масови проверки за колани и детски столчета в колите

http://www.cross.bg/detza-kolani-stolcheta-1431309.html

/КРОСС/ "Пътна полиция" започва масови проверки за детски столчета и поставени колани в автомобилите. Над 70% от фаталните инциденти стават, докато детето е вътре в автомобила, сочат данните на КАТ.Въпреки че клипове с деца зад волана все повече заливат социалните мрежи, сигнали почти липсват. Правилното място за децата под 12 години е специално столче на задната седалка.Масово обаче тези правила не се спазват и равносметката го показва - само от началото на годината 22 деца намират смъртта си на пътя и така една класна стая остава празна.Затова и контролът се затяга. Пътните полицаи ще дебнат родителите около училищата и ще проверяват автомобилите за столчета и колани. Те ще следят и за деца на мотори, а нарушителите ще се глобяват с едва 50 лева.

Янкова: „Мащабното саниране" е манипулация на ГЕРБ, която прикрива сериозен скок в цената на тока

http://www.cross.bg/yankova-gerb-sanirane-1431310.html

/КРОСС/ Обещанието на ГЕРБ, че ще санира всички български домове е една огромна предизборна манипулация. Това заяви в Борино водачът на Коалиция „БСП - лява България" в област Смолян Дора Янкова. Според нея е неясно откъде формацията на Борисов ще осигури 2 млрд. лв., за да санира блоковете.„Нашето правителство договори Споразумението за сътрудничество с ЕС в периода 2014-2020 г. Ние защитихме общо 300 млн. лв. за саниране на жилищни и обществени сгради. ГЕРБ трябва да кажат откъде ще вземат останалите 1,7 млрд. лв. Заем ли ще теглят, или ще източат фискалния резерв, който кабинетът „Орешарски" увеличи точно с 2 млрд. лв.", запита водачът на червената листа.Янкова припомни, че община Смолян е била пилотна по програмата за саниране. „Аз бях кметът, който започна програмата за енергийно обновяване на домовете в страната и най-добре знам как се случват нещата", напомни тя.Според Дора Янкова говоренето за саниране на сгради от страна на ГЕРБ цели да прикрие предстоящото увеличение на цената на тока от 1 октомври с 10% и по-сериозен ръст, през следващите месеци. „Действително сградите, които се санират понижават разходите за отопление, но хората в планинските райони не се отопляват основно на ток. По-високата цена на електроенергията ще удари качеството на живот, цените на стоките и услугите, което няма да може да се покрие от спестяванията за отопление", категорична бе Янкова

Цветан Василев иска сръбско гражданство

http://www.moreto.net/novini.php?n=264845

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев иска сръбски паспорт, за да избегне екстрадиция, съобщава сръбският вестник „Блиц". Правните експерти в страната обаче били категорични, че това не може нито да помогне, нито да отложи екстрадирането му в България.

Цветанов: Изкуственото задържане на цената на тока доведе НЕК до фалит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323284


Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит. Това заяви пред журналисти в Нова Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит. Това заяви пред журналисти в Нова Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов,

Папа франциск избра Албания на първото си посещение в европейска страна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384820_papa_francisk_izbra_albaniia_na_purvoto_si_poseshtenie/?ref=rss


Папа Франциск пристигна на първото си посещение в Албания. Целта е да насърчи съжителството между различните религии и да отбележи религиозното възраждане след комунизма, пише Ройтерс.

Единайсетчасовата визита на папата в Албания е обект на изключителни мерки за сигурност - има непотвърдени информации за потенциална опасност от атентат на джихадисти, отбелязва агенцията.

Светият отец предпочете за първото си посещение Тирана пред някоя от големите столици на Стария...

Как електронните игри преобразяват рекламния бизнес

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3eadde9d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csoftuer0C4580Ca0Ckak0Eelektronnite0Eigri0Epreobraziavat0Ereklamniia0Ebiznes0H1792390C/story01.htm

Гейминг индустрията изпреварва по приходи музикалния бизнес, а игралните турнири привличат десетки хиляди участници и милиони пред екраните


Установиха над 20 нарушения в болниците в Ловешко

http://www.cross.bg/narysheniya-lovech-meditzinski-1431308.html

Ловеч /КРОСС/ Районната здравноосигурителна каса в Ловеч е установила 21 медицински и финансови нарушения в болниците в областта при извършените 70 проверки от началото на годината. Нарушения са констатирани и при проверките на извънболничната и денталната помощ и аптеките.Инспекторите от Здравната каса в Ловеч са извършили 710 проверки от началото на годината. Лечебните заведения трябва да преведат на Касата малко над 80 хиляди лева за наложени санкции при констатираните нарушения и суми за възстановяване. Инспекторите са открили 400 финансови и медицински нарушения в извънболничната помощ. Установените суми за възстановяване са над 40 хиляди лева. Констатирани са и нарушения относно изискванията за медицинското оборудване и обзавеждане, както и по договорите за медицински дейности и спазването на графиците за обслужване на здравноосигурените лица. Най-малко нарушения и наложени финансови санкции има при аптеките. От Здравната каса в Ловеч съобщиха, че в община Ябланица няма нито една аптека, която да работи по договор с РЗОК. От там допълват, че почти 20% от жителите на Ловешка област не са здравно осигурени, съобщи БНР.

Цветанов: Изкуственото задържане на цената на тока доведе НЕК до фалит

http://frognews.bg/news_76649/

Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит.

Новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" очаква до края на септември да бъде подписан договорът за 5-ти и 6-ти блок

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/21/2384818_noviiat_shef_na_aec_kozlodui_ochakva_do_kraia_na/?ref=rss


Новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов очаква до края на септември да бъде сключен договорът за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок. Това обяви той в интервю за БНР.

Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши в края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса, коментира още той.

Според Ангелов е правилно да се изгради 7-ми...

Родителите масово застрашават живота на децата си

http://pik.bg/родителите-масово-застрашават-живота-на-децата-си-news228006.html

Родителите масово застрашават живота на децата си

Родителите масово застрашават живота на собствените си деца на пътя. Над 70% от фаталните инциденти стават, докато детето е вътре в автомобила, показват данните на КАТ.

Пътните полицаи затягат контрола и започват масови проверки за столчета и колани в колите.

Въпреки че клипове с деца зад волана все повече заливат социалните мрежи, сигнали почти липсват.

Правилното място за децата под 12 години е специално столче на задната седалка.

Масово обаче тези правила не се спазват и равносметката го показва - само от началото на годината 22 деца намират смъртта си на пътя и така една класна стая остава празна.

Затова и контролът се затяга. Пътните полицаи ще дебнат родителите около училищата и ще проверяват автомобилите за столчета и колани. Те ще следят и за деца на мотори, а нарушителите ще се глобяват с едва 50 лева.

Станишев: С премиера на Молдова обсъдихме проблемите на българите там

http://www.cross.bg/stanishev-moldova-sreshta-1431307.html

/КРОСС/ По време на посещението си в Букурещ лидерът на ПЕС Сергей Станишев проведе двустранна среща с водещия кандидат в президентската надпревара и настоящ премиер на Румъния Виктор Понта. Те обсъдиха двустранните отношения между двете държави. „Поставих още веднъж няколко важни въпроса, включително въвеждането в експлоатация на интерконекторната газова връзка", заяви Станишев. „В присъствието на румънския кандидат за еврокомисар Корина Крету обсъдихме и общия интерес на България и Румъния за повече инвестиции, които да водят до икономически растеж и нови работни места. Трябва да бъде използван целият потенциал на Дунавската стратегия за развитието на общините от двете страни на реката. ПЕС подкрепя нейната достойна кандидатура", добави Станишев. Крету поема ресорът за регионална политика в Комисията „Юнкер" с предвидени 350 млрд. евро за политиката на сближаване в ЕС. В Букурещ Сергей Станишев проведе и двустранна среща с премиера на Молдова Лурие Леанса, който е от български произход. Лидерът на ПЕС прие поканата да посети страната през ноември. „Ангажирах се да запозная българските институции с проблемите на нашата общност там, за които сподели премиерът. Благодарен съм за разбирането и желанието му за активизиране на връзките между двете държави. Сънародниците ни в Молдова имат нужда от подкрепа най-вече в университета в Тараклия и в училищата

Гръцки ферибот с българи на борда се удари край Корфу

http://www.bnews.bg/article-116958

По информация на гръцки медии, фериботът се ударил в подводни скали в района на остров Перистере. Екипажът е успял да овладее теча, който се е получил в машинното отделение при корабокрушението. Паниката сред пътниците е била огромна.

Образование: Роб

http://pik.bg/образование-роб-news228007.html

Образование: Роб

 Началото на 90-те. Лятна изпитна сесия в Софийския университет. Групата ми се явява на изпит по история на българската литература в периода от Освобождението до войните. Виснали сме пред вратата на проф. Милена Цанева от 8:30 сутринта, пием кафета в пластмасови чашки, размахваме насам-натам тетрадки и листа с разработки на въпросите и с облещени очи слушаме ужасяващи истории как принципно протичат изпитите по този предмет.

 Малко преди 9 се задава госпожа професорът с вече отегчена походка и във видимо недобро настроение. Едва-едва поздравява, шмугва се в кабинета и след 15 минути асистентът й отваря вратата, за да покани първата петица смелчаци, сред които по традиция съм и аз. Докато си търся място в овехтялата академична обител, се опитвам да не забелязвам трохите от току-що схрускани вафли около устата на асистента и деликатно избутвам наръфаната мазна "принцеса" върху бюрото му.

 Теглим въпроси, намираме си що-годе чисто ъгълче за писане и започваме да драскаме планове на това, което ще разкажем на професора. След десетина минути на празния изпитен стол пръв сяда един от най-умните ми колеги. Говори стегнато, тихо и смислено, а още след второто изречение проф. Цанева нервно го прекъсва с въпрос. Той прави пауза от няколко секунди, поема си дъх и казва "Аз мисля, че..." И точно в този миг, по някаква необяснима причина госпожа професорът тропва с ръка върху масата и със спираща дъха ярост изкрещява: "Колеги, вие не сте тук да мислите! Вие сте тук да знаете. Ще мислите, след като се дипломирате!"... Помня този случай толкова добре, колкото и точното разположение на вафлените трохи върху шашардисаната физиономия на клетия академичен асистент. Защото той е перфектната метафора за тоталната и десетилетна несъстоятелност на българското образование.

 С цялата му вехта и в същото време претенциозна осанка, с оценяването чрез унижаване, с фалшивото страхопочитание пред самоспаружили се авторитети, с миризмата на нафталин в уж модерните му интерпретации и най-вече с пренебрежението към най-важната способност на човека - тази за мислене. В нервния изблик на иначе дълбоко уважаваната в академичните среди проф. Цанева еднозначно се изрази цялата философия на тогавашната ни и непроменила се до днес образователна култура - институцията училище (колеж, университет, институт) изисква от своя ученик попиването на определено количество информация и нейното точно определено и стандартизирано интерпретиране. Знанието се явява някакво количествено измеримо съдържимо, което трябва да запълни предполагаемата празнота в мозъка на одобрения да го приеме човек - ученик, студент, докторант и т.н. Както в усвояването, така и в проверката, и използването на това знание (поне в академичната обстановка) съществува стандарт. Той определя защо, какво и как да се научи. Изключва напълно както правото на избор, така и правото на лично осмисляне и оценяване на въпросното съдържимо. Нещо като да ти дадат вода и да те научат, че е за пиене, пък ако ти вземеш, та се осмелиш да се миеш с нея, да ти плеснат един зад врата. Онзи изпит при проф.Цанева си го взех. Преразказах чутото от лекциите, не употребих местоимението "аз", още повече в комбинация с глаголи като "мисля", "смятам" или "твърдя" и си тръгнах с петица в студентската книжка и усещането, че съм истински конформист. И с горчивото чувство, че за преподавателите си сме само добре полепнали около устите им трохи, които, ако се опитват да се превърнат в "принцеси", просто ще бъдат сръфани. Разбира се, в годините на обучението си съм имала и уникални учители. Карали са ме да изследвам, да мисля, да си представям, да разигравам.

 В крайна сметка обаче системата ги е задържала в себе си като незначителни досадни шумове. Държала се е с тях с унижаващо пренебрежение и по силата на превъзходството на по-големия над по-малкия, ги е преглъщала с леко кисела физиономия. Усилията им са оставали част от лабораторните ни упражнения или свободните ни разговори и винаги ненужно са увисвали от схемата за оценяване. Помня тези хора с огромно почитание и благодарност, защото на тях дължа макар и оскъдното си поумняване през годините. Преди 12 години отново се сблъсках челно с образователната система Голямата ми дъщеря, тогава на седем години, трябваше да тръгне на училище.

 Тя е здраво, право, нормално физически и психически развиващо се дете, което обаче има т.нар.кохлеарна имплантация, направена за коригиране на глухота по рождение. Това състояние изискваше известно задълбочено внимание в обучението й, което в крайна сметка не би трябвало да се различава много от това в средностатистически първи клас. В едно обикновено държавно училище обаче отказаха да я приемат, защото щяла да забавя скоростта на "усвояване на материала" и, според думите на директорката, щяла да "изяжда" от времето на преподавателката за другите деца. Във второ държавно училище отново дадоха заден ход - преподавателите направо изпаднаха в паника, че от време на време ще се налага да сменят батериите на слуховия апарат на детето, пък те "тия сложните нови апарати" не ги знаели. Накрая приеха детето в частно училище, където също нямаше подготвена специална програма за ученици в подобна позиция, но пък поне попаднахме на мотивиран, млад и раздаващ се преподавател. Първите години вървяха леко, хлапето правеше тестовете си с удоволствие и набираше самочувствие, докато в един момент тотално неадаптираният за нея международен изпит по английски не я сдъвка и изплю.

 Така след пети клас моята дъщеря вече не полагаше изпит по английски, а учителите по другите предмети започнаха бавно, но сигурно да я изолират в часовете си и да се държат към нея като към мушкатото на перваза на прозореца. В гимназията нещата съвсем загрубяха. Системата не можеше да понесе нейната различност и скоро от учителското звено дойде предложение да осигурим на детето т.нар. СОП (специални образователни потребности или специална образователна програма). Благодарение на него тя щеше да има право на по-дълго изпитно време, на някои по-олекотени тестове и евентуално на специален учител, който да й помага. За да получиш въпросният СОП обаче, трябва да се явиш на комисия. Тя се състои от отегчени и дълбоко немотивирани "специалисти", които подлагат нуждаещите се от различна помощ деца на стандартизирани тестове. Така моята 17-годишна, напълно нормално умствено развита дъщеря трябваше да реди в определена поредица картинки с прасенца, котета и гъбки и да слуша идиотските условия на задачи от типа на "Ако Митко е пред Сашко, а Сашко е пред Ваньо, кой е в средата?". Да не говорим за отвратителното вмирисано старо училище, където тази комисия приема деца като моето и за факта, че всички "специалисти" стоят достолепно подредени в редица зад катедра на почетно разстояние от "детето с проблем", точно като военната комисия в мюзикъла "Коса". Случката остави трайна следа в съзнанието на детето ми и до ден днешен споменът за нея пълни очите й със сълзи. В крайна сметка въпросният СОП легализира небрежното отношение на учителите към учебните й потребности, като нито един от тях не се опита да промени схемата и начина си на преподаване заради нея. Установявах това в най-различни ситуации и разговори, когато разбирах, че за нея Бетовен е име на куче, "траки" е непозната дума, а между m и cm в измерване на разстоянията няма разлика.

 Върхът обаче беше, когато учителката по физическо възпитание и спорт реши да похвали пред нов ученик положените от дъщеря ми учебни усилия и чистосърдечно изтресе пред нея фразата "Я виж Елица, дето е глуха, как се старае!..." Елица, разбира се, се прибра дълбоко наранена от случката, а аз за пореден път трябваше да обяснявам на педагози, че така не се прави. На финала поведението на учителката ми беше обяснено с "Тя си е такава, ама не е лоша по принцип", а за мен остана задачата да се справя с обидата в душата на детето и да се опитам за пореден път да туширам вредното влияние на училището върху неговата психика. Да оставим настрана обаче децата със специални потребности при ученето - там топката така или иначе още дълги години ще е единствено и само в двора на семейството. Нелепото образование като бацил заразява и всички останали, като бързо и отработено ги превръща в малки амбициозни състезатели, които градят самооценката си единствено на базата на сравнение с другите. Така важен е не потенциалът на всеки отделен човек, а способността му да изпреварва. Образованието и училището заприличват на тренировъчен лагер, където важното е всички да следват едни и същи норми и съответно да дават един и същи резултат.

 Подобно унифициране и учене чрез страх е истински геноцид Училище, където личните ти способности трябва да се подчиняват на стандарт, атмосферата е състезателна, а оценяването е въпрос на сбор от точки и покрити норми, е изправителен лагер. "Знанието", натрупано чрез насилие и папагалско репродуциране, е промиване на мозъци. Разбрах го, когато месец преди първия учебен ден малкото ми дете започна с треперещ глас да ми споделя страховете си от новата учебна година и класа, където "всички, мамо, са толкова перфектни и аз съм най-тъпата..."

 В този момент си дадох сметка, че от моето училище до това на децата ми нищичко не се е променило. Че крилатата фраза на вече възрастната професор Цанева се е бетонирала като надпис на надгробна плоча в учебните ни институции и ги е легализирала като крематориуми за интелигентност. И че мисленето, въображението, идейността и смелостта да ги изразиш и защитиш не са част от образованието - те са негово канцерогенно образувание, което спешно и бързо трябва да бъде стопено. Така не се възпитават хора на бъдещето. Така се възпитават роби.

От "Уеб кафе".

Гръцки ферибот с българи на борда корабокрушира

http://www.vesti.bg/novini/grycki-feribot-s-bylgari-na-borda-korabokrushira-6022910

Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу.

Силна експлозия до външното министерство на Египет

http://www.cross.bg/suobshtavat-silna-ministerstvo-1431306.html

/КРОСС/ Силна експлозия избухна в неделя близо до сградата на египетското външно министерство в Кайро. Това съобщават западните медии, позовавайки се на египетски полицията. По предварителни данни при инцидента са загинали най-малко четирима души. Повече подробности не се съобщават. До момента никой не поел отговорност за атаката.

Около Кооперативния пазар без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=264844

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че е възникнала нова авария, поради която без вода до 18 часа ще останат абонатите около Кооперативния пазар и кръговото движение в района. Припомняме, поради друга авария без вода до 14 часа, са абонатите в местностите "Добрева чешма" и "Перчемлията".

КАТ започва масови проверки за детски колани в колите

http://society.actualno.com/KAT-zapochva-masovi-proverki-za-detski-kolani-v-kolite-news_50989.html

Пътната полиция започва масови проверки за детски колани и столчета в колите. КАТ ще дебне родителите около училищата и ще проверяват автомобилите. Полицаите ще следят и за деца на мотори. Глобата за ...

Hiclub.bg с нова визия и тройно повече новини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323269

Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време. 
Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си. Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време.  Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си.

Нова България: Цветанов се търси в "Историята, която управляващите не искат да четеш"

http://offnews.bg/news/n_1/n_391471.html

Марина Павлова от „Нова България“ успя да даде копие от безплатното издание на „Историята, която управляващите не искат да прочетеш“ на Цветан Цветанов. Това се случило в района на Перник и е заснето на видео. Бившият министър на вътрешните работи останал безмълвен, когато жената му подала историята, която е оформена като вестник. Според партия "Нова България" Цветан Цветанов търси себе си в написаното в “Историята, която управляващите не искат да прочетеш“.  "Въпросът сега е дали бившият министър ще успее да намери себе си в изданието и точно в кой персонаж?", казват от първата партия родена в социалните мрежи. От "Нова България" посочват, че четивото, което са дали на Цветанов не може да остави никого безразличен. "Това е история за едно нормално българско семейство, подложено на манипулация, корупция и полицейщина. И на две смели млади жени, които не искат да продължат да бъдат роби на собственото си правителство. Това е история, която рисува България такава, каквато е в момента – ограбена, измъчена, изоставена. И България такава, каквато може да бъде, ако се следва верният път на промяната", обясняват от партията. Ето как точно реагира Цветанов, когато получи „Историята, която управляващите не искат да прочетеш“:

Неизвестен мъж бе убит от кола на пътя в София

http://www.bnews.bg/article-116956

Неизвестен мъж бе убит на пътя в София. Ако е изчезнал ваш близък, звънете в полицията и питайте за инцидента!

Ферибот с българи на борда корабокрушира край Корфу

http://www.cross.bg/ostrov-feribot-bulgari-1431305.html

/КРОСС/ Ферибот от Италия за Патра, Гърция, с българи на борда е корабокруширал край остров Корфу. Това съобщи bTV, като се позова на роднина на един от българите на ферибота.Всички 692 пътници на ферибота са невредими и са настанени на остров Корфу.Вероятната причина за инцидента е сблъскване в подводни скали в остров Перистерис.

"Ислямска държава" заплаши президента на Аржентина

http://www.cross.bg/arzhentina-islyamska-prezidenta-1431304.html

/КРОСС/ Бойците от групировката "Ислямска държава" са отправили заплахи срещу президента на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер. Това съобщи в. „Clarin", позовавайки се на самия ръководител на Аржентина. По думите й заплахата е дошла преди няколко дни и е свързана с дружбата й с папа Франциск. Терористите са недоволни и от позицията на Аржентина по идеята за съществуването на Израел и Палестина като две държави. Случаят се разследва в момента от аржентинските специални служби.    

Станишев обсъжда с премиера на Молдова проблемите на българите там

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323263

По време на посещението си в Букурещ лидерът на ПЕС Сергей Станишев проведе двустранна среща с водещия кандидат в президентската надпревара и настоящ премиер на Румъния Виктор Понта. Те обсъдиха двустранните отношения между двете държави. „Поставих още веднъж няколко важни въпроса, включително въвеждането в експлоатация на интерконекторната По време на посещението си в Букурещ лидерът на ПЕС Сергей Станишев проведе двустранна среща с водещия кандидат в президентската надпревара и настоящ премиер на Румъния Виктор Понта. Те обсъдиха двустранните отношения между двете държави. „Поставих още веднъж няколко важни въпроса, включително въвеждането в експлоатация на интерконекторната

Сръбски вестник: Василев иска сръбско гражданство

http://www.vesti.bg/bulgaria/srybski-vestnik-vasilev-iska-srybsko-grazhdanstvo-6022909

Правните експерти в страната обаче били категорични, че това не може нито да помогне, нито да отложи екстрадирането му в България

Ето кои ще спорят за медалите на волейболния Мондиал

http://www.bnews.bg/article-116949

Момчетата на селекционера Стефан Антига ще срещнат трикратния шампион и защитаващ титлата си тим на Бразилия.

Станишев: С премиера на Молдова обсъдихме проблемите на българите там

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323260


По време на посещението си в Букурещ лидерът на ПЕС Сергей Станишев проведе двустранна среща с водещия кандидат в президентската надпревара и настоящ премиер на Румъния Виктор Понта. Те обсъдиха двустранните отношения между двете държави. „Поставих още веднъж няколко важни въпроса, включително въвеждането в експлоатация на интерконекторната По време на посещението си в Букурещ лидерът на ПЕС Сергей Станишев проведе двустранна среща с водещия кандидат в президентската надпревара и настоящ премиер на Румъния Виктор Понта. Те обсъдиха двустранните отношения между двете държави. „Поставих още веднъж няколко важни въпроса, включително въвеждането в експлоатация на интерконекторната

Интер хвърли око на звездата на Бенфика

http://www.cross.bg/benfika-inter-zvezdata-1431303.html

/КРОСС/ Интер проявява интерес към звездата на Бенфика Едуардо Салвио. Според „Il Giornale", скаути на Милано следят играта на аржентинския нападател, на който може да бъде предложен договор още през зимната пауза. Единственото препятствие пред Интер може да се окаже голямата сума, срещу която Бенфика би се разделила с играча - 60 милиона евро.    

Хеликоптери транспортират за Румъния пострадалите при Хаинбоаз

http://offnews.bg/news/n_1/n_391456.html

Две от жените, които пострадаха тежко при преобръщането на автобуса с пътници от Румъния тази сутрин при Хаинбоаз, ще бъдат взети с румънски хеликоптери от летището в Горна Оряховица, за да бъдат откарани за лечение в родината си, съобщи БГНЕС. Останалите пътници от автобуса, които не са в болница, са временно настанени във великотърновския военен университет. Предстои да се изяснят причините, довели до трагичния инцидент, при който една жена загина. По случая е образувано досъдебно производство. До 10.00 часа Проходът на Републиката беше затворен, а автомобилите се пренасочваха през прохода Шипка. Движението беше възстановено, след като автобусът бе преместен от кран. Автобусът е изпълнявал курс от Турция до Румъния. В него са пътували общо 27 души. Произшествието е станало тази сутрин около 04.30 ч. на около километър от върха в посока Велико Търново. Автобусът е бил управляван от 44-годишен румънски гражданин и се е движел в посока от Стара Загора към Велико Търново. Водачът на превозното средство е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, пробата е отрицателна. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. Най-вероятната причина за тежката катастрофа е несъобразена скорост и мокрия път.

Удължават живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на месеца

http://pik.bg/удължават-живота-на-5-и-и-6-и-блок-на-аец-козлодуй-до-края-на-месеца-news228001.html

Удължават живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на месеца

Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса. Това заяви новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов в интервю за БНР.


„Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата. За съжаление, той категорично отказа, така че аз нямах възможност да питам защо е освободен Генов, и аз бях изненадан”, обясни Ангелов.

„Считам, че е правилно да се изгради 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, естествено при изгодни за страната условия. Какво ще бъде решението какво трябва да се направи не е от моята компетенция. Това е в компетенцията на правителството, което трябва да реши”, каза още шефът на АЕЦ „Козладуй”.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов също подчерта, че е важно да бъде подписан възможно най-скоро проектът за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор.

„АЕЦ „Козлодуй“ е един стабилен обект и бих искал да кажа, че тази програма за модернизация на 5-и и 6-и реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със 7-и и 8-и блок, изисква един период от 10-15 години. Затова е много важно в момента да се побърза с този проектът за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок, а също така и с проекта за стартирането на построяването на 7-и и 8-и реактор на Централата”, каза Йорданов.

По отношение на повишаването на цената на тока, бившият шеф на атомната централа смята, че системата от дълги години е сбъркана.

„Комисията на ДКЕВР, която определя цените, е една социалистическа организация. На свободния пазар АЕЦ „Козлодуй“ се опитва да пробие, но не продава ток, а продава чрез посредници. Единият посредник е НЕК, а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050 година за развитие на енергетиката в България, защото не може да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока. Вторият момент след Стратегията е електроборсата, където трябва предприятията, които произвеждат електроенергия, да излизат и да продават. Пазарът определя цената на тока. Липсата на Стратегия и електроборса води до там, че постоянно се повишава изкуствено от ДКЕВР цената на тока”, смята Йорданов.

Космическият кораб „Дракон” полетя към МКС

http://www.moreto.net/novini.php?n=264842

След 24-часово отлагане заради метеорологичните условия необитаемата капсула "Дракон" на американската компания SpaceX пое рано тази сутрин към Международната космическа станция (МКС). "Дракон", натоварена с 2,5 тона продоволствие и различни материали, включително и за научни експерименти, бе изведена с помощта на ракета "Фолкън 9" от космодрума на Кейп Канаверал, Флорида.

Борисов: Ако хората не работят - нищо добро не ни очаква

http://pik.bg/борисов-ако-хората-не-работят---нищо-добро-не-ни-очаква-news228000.html

Борисов: Ако хората не работят - нищо добро не ни очаква

Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора.

Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи. „Радвам се, че се отварят работни места, защото ако ние не работим и хората не работят нищо добро не ни очаква“, допълни още председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов поздрави ръководството на производственото предприятие за инвестицията.

Турското разузнаване е договорило освобождението на заложниците от Мосул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384810_turskoto_razuznavane_e_dogovorilo_osvobojdenieto_na/?ref=rss


След като бяха държани 101 дни в плен на джихадистите от "Ислямска държава", 46 сътрудници на турското консулство в Мосул вчера бяха освободени и пристигнаха в Турция.

Сред освободените е генералният консул на Турция в Мосул Йозтюрк Йълмаз, има и едно 11-месечно бебе, уточнява БНР. Трима от похитените, които са иракски граждани, също са освободени, но са останали в Ирак.

Освобождаването е постигнато след серия преговори с джихадистите, водени само от страна на турската...

Антидепресантите променят структурата на мозъка

http://www.cross.bg/mozuka-antidepresanti-hora-1431302.html

/КРОСС/ Американски учени установиха, че антидепресантите могат да променят структурата на мозъка. Резултатите от проучването им показват, че приемът само на една доза разрушава обичайната връзка между различните области на мозъка. И това се случва в рамките на няколко часа. Обикновено депресията е свързана с ниските нива на невротрансмитера серотонин в мозъка. Благодарение на действието на антидепресантите процесът на резорбция на серотонина се блокира. За проучването си учените са сравнили връзките в сивото вещество в мозъци на доброволци, приемащи антидепресанти с тези на хора, които не взимат медикаменти. Оказало се, че три часа след приема на антидепресанти човешкия мозък буквално "светва". Експертите се надяват, че след време откритието им ще помогне при разработването на индивидуални методи за лечение на хора, страдащи от депресивни разстройства.

Янаки Стоилов: БСП трябва да лекува недъзите на прехода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323254

Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик по време на среща в града пред препълнената зала със симпатизанти. Според Стоилов БСП трябва да е партията, която започва да лекува недъзите на Прехода и връща Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик по време на среща в града пред препълнената зала със симпатизанти. Според Стоилов БСП трябва да е партията, която започва да лекува недъзите на Прехода и връща

Готвят тотална забрана на къмпингуващите по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=264841

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщават от Асоциацията в писмо, изпратено до медиите.

Борисов в Нова Загора: Радвам се, че се отварят работни места, защото ако ние не работим и хората не работят нищо добро не ни очаква

http://pik.bg/борисов-в-нова-загора-радвам-се-че-се-отварят-работни-места-защото-ако-ние-не-работим-и-хо-news227999.html

Борисов в Нова Загора: Радвам се, че се отварят работни места, защото ако ние не работим и хората не работят нищо добро не ни очаква

Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора. Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи.

„Радвам се, че се отварят работни места, защото ако ние не работим и хората не работят нищо добро не ни очаква“, допълни още председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов поздрави ръководството на производственото предприятие за инвестицията.

 
 
 
 

Помощ за Мизия и Крушовица

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/21/2384797_pomosht_za_miziia_i_krushovica/?ref=rss


Преди няколко дни моя приятелка ми спомена, че ще пътува за Мизия, за да предложи безплатни очни прегледи на децата и възрастните там заедно с екип лекари. Разпитах я дали ще има едно място за мене и в четвъртък сутринта алармата ме събуди в 5:30, за да се срещна с офталмолозите. 

Четиримата специалисти ми разказаха, че през последните две години работят съвместно с организацията на евреите в България "Шалом" и пътувайки предимно из Северна България са направили прегледи на над шест...

ЕК: Не сме заплашвани пряко от джихадисти

http://europe.actualno.com/EK-Ne-sme-zaplashvani-prjako-ot-djihadisti-news_50987.html

Нямаме данни за преки заплахи на джихадисти срещу Европейската комисия. Това заявиха от самата институция в отговор на твърдения в медиите, според които централата й в Брюксел може би е застрашена от ...

Цветанов: През последната година има деинтеграция на сектор сигурност

http://frognews.bg/news_76646/

България е под заплаха да не усвоим никакви средства от новия финансово-програмен период за 2014 и 2015 г. и това ще бъде основния акцент на ГЕРБ – да наваксаме това изоставане.

Ад! Ферибот с българи корабокрушира край Гърция

http://pik.bg/ад-ферибот-с-българи-корабокрушира-край-гърция-news227998.html

Ад! Ферибот с българи корабокрушира край Гърция

Гръцки ферибот, пътуващ от Италия за Гърция с 692-ма пътници, претърпя корабокрушение край гръцкия бряг, съобщи Би Ти Ви.

Той се е натъкнал на подводни скали, а на борда му е имало и български граждани.

Никой от пасажерите не е пострадал сериозно.

Пак меле пред заведение във Враца

http://www.bnews.bg/article-116940

Полиция и прокуратура разследват побой, станал пред заведение във Враца в нощта на събота срещу неделя.

Силата на града: тест на Kia Optima Hybrid

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ead2ae5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cauto0C3530Ca0Csilata0Ena0Egrada0Etest0Ena0Ekia0Eoptima0Ehybrid0H180A3690C/story01.htm

Корейският седан е противоречив, но се справя с най-важното качество на всеки хибрид - да бъде икономичен


Янаки Стоилов: БСП трябва да лекува недъзите на прехода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323248


Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик по време на среща в града пред препълнената зала със симпатизанти. Според Стоилов БСП трябва да е партията, която започва да лекува недъзите на Прехода и връща Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик по време на среща в града пред препълнената зала със симпатизанти. Според Стоилов БСП трябва да е партията, която започва да лекува недъзите на Прехода и връща

Борисов: Да създаваме условия на бизнеса да работи е целта на политиката на ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323244

Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора.
Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи. Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора. Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи.

Бойко Борисов: Целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323241


Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора.
Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи. Радвам се, че град Нова Загора се развива и се отварят нови работни места. Девизът на ГЕРБ е работа, работа. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на инсталация за био-газ във фирма „Градус 2“, град Нова Загора. Борисов сподели, че целта на политиката на ГЕРБ е да създава условия на бизнеса да работи.

Делото за изборния референдум може да продължи след избора на ново НС

http://www.cross.bg/referendym-komitet-initziativniya-1431301.html

София /КРОСС/ Изправени сме в ситуация, в която председателят на Народното събрание, може абсолютно произволно да блокира всеки опит да бъде предизвикан и организиран един референдум, нещо, което не може да съответства на цялата логика на правовата държава, каза пред БНР адвокатът на Инициативния комитет за изборен референдум Йонко Грозев. Основната цел на Инициативния комитет е този референдум да се случи. Втора допълнителна цел е да се установи една ясна и предвидима процедура за това как може и трябва да бъде организиран един референдум. Законът предвижда изключително кратък срок за събиране на подписите - 3 месеца. Самият факт, че срокът е толкова кратък е сериозно ограничение на възможността гражданите по собствена инициатива да предизвикат референдум. Тълкуването, което наложи г-н Миков, че евентуално установени пропуски трябва да бъдат отстранени в този тримесечен срок допълнително ограничава възможността и обезсмисля целия закон. В този смисъл жалбата има за цел както по отношение на конкретния случай да може да се организира референдума по един ключово важен въпрос, но и да се създаде един ясен прецедент за това как ще се процедира в бъдеще при опити за организиране на референдуми, посочи Грозев.Ако делото бъде прекратено, има възможност да бъде обжалвано. Алтернативната възможност за ВАС е да се отложи делото до конституиране на новото Народно събрание и избора на нов председател, обясни още адвокатът на Инициативния комитет

Ураганът Одил е взел четири жертви в Мексико

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/uraganyt-odil-e-vzel-chetiri-zhertvi-v-meksiko-6022907

Стихията премина в началото на седмицата през южната част на Долна Калифорния и причини големи материални щети

Ферибот с българи на борда е корабокруширал край гръцкия остров Корфу

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384806_feribot_s_bulgari_na_borda_e_korabokrushiral_krai/?ref=rss


Ферибот от Италия за Патра, Гърция, с българи на борда е корабокруширал край остров Корфу. Това съобщи Би Ти Ви, като се позова на роднина на един от българите на ферибота.

Всичките 692 пътници на ферибота са невредими и са настанени на остров Корфу.

Вероятната причина за инцидента е сблъскване в подводни скали в остров Перистерис.


Гръцки ферибот с българи се натъкна на подводни скали, няма сериозно пострадали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323234

Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу, съобщи bTV, позовавайки се на роднина на български пътник.
Фериботът е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. На борда са пътували 692 пътници и 80 души екипаж. Всичките пасажери са невредими и са на остров Корфу. Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу, съобщи bTV, позовавайки се на роднина на български пътник. Фериботът е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. На борда са пътували 692 пътници и 80 души екипаж. Всичките пасажери са невредими и са на остров Корфу.

Нова порция голи снимки на звезди заля мрежата

http://www.cross.bg/snimki-internet-goli-1431300.html

/КРОСС/ Хакери пуснаха в интернет нова партида голи снимки на знаменитости. Този път жертви на киберпрестъпниците станаха американският фотомодел и светска лъвица Ким Кардашиян, актрисите Ема Стоун, Ванеса Хъджънс, Мери-Кейт Олсен и Хейдън Панетиер, вратарят на женския национален отбор по футбол на САЩ Хоуп Соло и канадската певица Аврил Лавин, съобщава TMZ.Фотосите са качени в някои популярни интернет портали. Администраторите на сайтовете бързо ги отстраниха, но те успяха да влязат в социалните мрежи. Представители на пострадалите звезди отказаха да коментират случая. Това е вторият случай, в който голи снимки на звезди стават достъпни в интернет. В началото на септември хакери публикуваха над сто снимки на известни личности, включително на холивудската актриса Дженифър Лорънс, на модела Кейт Ъптън и певицата Риана. С разследване на този случай се занимава ФБР. Не е изключено сегашното изтичане на снимки да е дело на същите хакери.

Германци ще съдят Украйна за сваления боинг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/21/2384807_germanci_shte_sudiat_ukraina_za_svaleniia_boing/?ref=rss


Роднини на германци, загинали в малайзийския самолет, свален през лятото в Източна Украйна, смятат да съдят Украйна и президента Петро Порошенко за убийство поради небрежност.

Това съобщи адвокат, представляващ трите германски семейства, изгубили общо четирима близки сред 298-те жертви на полет МН17.

Професорът по авиационно право Елмар Гимула заяви пред в."Билд ам зонтаг", че според международното право би трябвало Украйна да затвори въздушното си пространство за полети,...

Рокаджийката Милена била обладана от духове

http://www.bnews.bg/article-116911

Рок певицата Милена Славова призна, че има истина в твърдението, че е обладана от духове.

Болницата в Кюстендил е на ръба

http://www.cross.bg/kyustendil-bolnitzata-bolnitza-1431299.html

София /КРОСС/ Държавните болници са на ръба на оцеляването. Заради забавено плащане по клинични пътеки от Националната здравно-осигурителна каса екипите са затруднени в работата си. Най-потърпевши се оказват пациентите.Държавната болница в Кюстендил не е изключение от това правило. Тя е с над 100 годишна история. Бюджетът за тази година е в порядъка между 8,5 и 9 млн. лева. Парите са недостатъчни, за да се справят с увеличаващият се всяка година брой на пациентите, голяма част от които постъпват като спешни случаи.В цифри за болницата в Кюстендил това излиза около половин милион годишно. Най-сериозно се усеща това намаление в реанимационния сектор. Според изп.-директор на болницата доктор Емил Николов решение на проблема с недостига на пари за здраве може да се намери, ако държавата преосмисли сега съществуващите критерии за откриване на частни болници."За мен това е непонятно нещо. Много нови болници. Имам чувството, че всеки месец се открива нова болница, а финансирането е еднакво за всички. Направете си сами сметка колко пари се дават за размножаването на толкова много здравни заведения", казва д-р Иванов.До края на календарната година остават още три месеца. Счетоводно време за болниците и изпитание за хилядите пациенти, съобщи ТВ7.

50 на сто от туристите, които посещават България, са от ЕС

http://business.actualno.com/50-na-sto-ot-turistite-koito-poseshtavat-Bylgarija-sa-ot-ES-news_50983.html

Половината от туристите, които избират България за своята почивка, идват от страни-членки на Европейския съюз. Oт близо 4 045 000 туристи, дошли до месец юни в България, над 2 400 000 са от ЕС. Това с...

Джандан Чорбаджиоглу от Amway: Имаме големи очаквания за българския пазар

http://interview.actualno.com/Djandan-Chorbadjioglu-ot-Amway-Imame-golemi-ochakvanija-za-bylgarskija-pazar-news_50985.html

Джандан Чорбаджиоглу е регионален мениджър за Европа на най-голямата в света компания за директни продажби – Amway. Продуктите на фирмата са изключително разнообразни – от козметик...

Ферибот с българи претърпя корабокрушение край гръцкия бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323231

Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу, съобщи bTV, позовавайки се на роднина на български пътник.
Фериботът е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. На борда са пътували 692 пътници и 80 души екипаж. Всичките пасажери са невредими и са на остров Корфу. Гръцки ферибот, на борда на който е имало и български туристи, е претърпял корабокрушение в района на остров Корфу, съобщи bTV, позовавайки се на роднина на български пътник. Фериботът е плавал от Анкона, Италия към Патра в Гърция. На борда са пътували 692 пътници и 80 души екипаж. Всичките пасажери са невредими и са на остров Корфу.

Президентът на Египет: „Мюсюлманско братство" има шанс да се завърне в политиката

http://www.cross.bg/prezidentut-politikata-egipet-1431298.html

/КРОСС/ Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси заяви, че поддръжници на екстремисткото движение „Мюсюлманско братство", което е забранено в страната, могат да се завърнат в политиката, ако напълно се откажат от насилието. Припомняме, че лидерите на групата са обвинени в употреба на сила и подбуждане към убийство по време на масовите сблъсъци в Кайро през юли миналата година.

Удължаваме живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с договор до края на месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323227

Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса. Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса.

Хеликоптери извозват за Румъния пострадалите от Хаинбоаз

http://www.vesti.bg/novini/helikopteri-izvozvat-za-rumyniia-postradalite-ot-hainboaz-6022908

Една жена загина, а петима бяха ранени при тежък пътен инцидент, станал рано тази сутрин в един от най-опасните участъци в Прохода на Републиката (Хаинбоаз), предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” се обяви за изграждането на седми блок в централата

http://www.moreto.net/novini.php?n=264838

Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата.

Предозиране: Мариана Георгиева показа спортния си дух като прие предизвикателството да играе народна топка

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/21/2384804_predozirane_mariana_georgieva_pokaza_sportniia_si_duh/?ref=rss


Въображението на избирателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на партийните пиари. Новата рубрика на "Дневник", наречена "Предозиране", събира абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност.

Следва съобщение на ДПС-Пазарджик, че бившият спортен министър Мариана Георгиева, която е кандидат за депутат от района, направила първа копка на две спортни площадки в селата Пашови и Грашево, община Велинград. 

Професор Мариана Георгиева – втора...

Путин и Шинзо Абе обсъдиха ключови въпроси в руско-японските отношения

http://www.cross.bg/pytin-vuprosi-shinzo-1431297.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и министър-председателят на Япония Шинзо Абе обсъдиха по телефона ключовите въпроси по руско-японските отношения и обмениха мнения по актуални въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Путин сърдечно поздрави министър-председателя на Япония по повод 60-годишния му юбилей. Политиците са се договорили да продължат двустранните контакти на различни нива.

Икономическият университет във Варна кандидатства за Сграда на годината 2014

http://pik.bg/икономическият-университет-във-варна-кандидатства-за-сграда-на-годината-2014-news227990.html

Икономическият университет във Варна кандидатства за Сграда на годината 2014

Обновената сграда на Икономическия университет във Варна ще кандидатства за Сграда на годината 2014, съобщи ректорът проф. Пламен Илиев, пише петел.бг.

Реконструкцията на сградата, чийто първи камък е положен още на 22 септември 1911 г., ще приключи най-късно до края на октомври. Инвестициите на висшето училище, което през ноември отбелязва 100 г. от основаването си, тази година са 4 млн. и 100 хил. лв. Една четвърт от тях са за столово хранене. Обновен е изцяло столът. Той ще има общо 500 места за студенти и преподаватели. Столовото хранене, наред с бонусите, които са предвидени за изявени кандидат-студенти, ще бъде сред нещата, с които ще се привличат повече студенти, каза Илиев. По думите му, преподавателите ще влязат в средните училища, както във Варна, така и в страната, за да популяризират предимствата на обучението по икономика във Варна.

Подписваме за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323221

Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса. Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса.

Заради поскъпването на тока се търсят повече енергийни помощи

http://econ.bg/Новини/Заради-поскъпването-на-тока-се-търсят-повече-енергийни-помощи_l.a_i.568548_at.1.html

След като от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърдиха, че ще има поскъпване на електроенергията от 1 октомври, се очаква...

Янкова: Поръчах на Близнашки да не се подлага

http://www.cross.bg/bliznashki-yankova-kabinet-1431296.html

София /КРОСС/ Поръчах на проф. Георги Близнашки "да не се подложи" и да не допуска да бъде употребен политически, след като заеме поста служебен премиер. Това заяви пред TV7 Дора Янкова.Тя обясни, че вижда служебния кабинет като кабинет на президента Росен Плевнелиев. Аз съм кума на Близнашки и не искам в личен план той да загуби от това, което се случва в правителството. Тя подчерта, че не харесва уволненията, които прави кабинетът и подчерта, че не е добре служебното правителство да вади кадри и да анатемосва партии.Според нея няма да се сбъднат прогнозите на социологическите агенции за голяма преднина на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Левицата пък имала реален шанс да вкара повече депутати в следващото Народно събрание, отколкото е имала в предишното. "Народът е мъдър. Той мисли. Той вижда кой какво е направил за него през последните 5 години. Няма как да не вземе предвид социалната милувка, която получи от кабинета "Орешарски", след като години наред доходите на най-бедните бяха замразени" - категорично заяви Янкова.Тя се съгласи, че БСП е много по-ощетена след управлението на кабинета "Орешарски", отколкото е коалиционният партньор ДПС. Причината е, че хората имаха много по-големи очаквания за развитието на държавата от нас, отколкото от партията на Местан, обясни Янкова. От БСП поискали двете партии да подпишат споразумение за отговорностите си, но ДПС отказали

"Газпром нефт" с положителни финансови резултати въпреки санкциите

http://econ.bg/Новини/-Газпром-нефт-с-положителни-финансови-резултати-въпреки-санкциите_l.a_i.568547_at.1.html

Санкциите от страна на САЩ и ЕС по отношение на Русия няма да се отразят върху финансовите резултати на „Газпром нефт“ за 2014 г. Това коментира...

Искров: БНБ винаги е била за оздравяване на КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/iskrov-bnb-vinagi-e-bila-za-ozdraviavane-na-ktb-6022905

Управителят на БНБ посочи, че в случая не става дума за банков надзор, а за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка

Кражби са нанесли щети за над 7,41 милиона лева на ЧЕЗ

http://pik.bg/кражби-са-нанесли-щети-за-над-741-милиона-лева-на-чез-news227987.html

Кражби са нанесли щети за над 7,41 милиона лева на ЧЕЗ

Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на "ЧЕЗ" от 2013 година до момента, съобщиха от пресцентъра на дружеството, пише "24 часа".

Най-сериозен проблем продължава да е източването на трансформаторно масло
Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева. В тази сума влизат 4,8 млн. лева разходи за покриване на непреките щети, както и 2,61 млн. лева преки щети.
„За съжаление посегателствата на електроенергийни съоръжения са проблем, чиито негативни последствия рефлектират върху коректните ни клиенти. От една страна се нарушава комфортът им, а от друга се налага принудително да отделяме средства за възстановяване на иначе здрави и работещи съоръжения. Вместо това бихме могли да подменяме такива, които имат нужда от обновяване, да подобряваме обслужването и да развиваме мрежата с желаните по-бързи темпове“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Най-сериозни щети причиняват кражбите на трансформаторно масло. Течността осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението и източването й го уврежда безвъзвратно. Останалият без масло трансформатор аварира и се налага незабавната му подмяна с нов.

От началото на 2013 г. до септември 2014 г. вследствие на кражба на масло са били повредени 137 трансформатора, като подмяната им е струвала 4,2 млн. лева. Отделно щетите от източените над 100 хил. литра масло възлизат на повече от 600 хил. лева.

Кола уби мъж в София

http://www.cross.bg/kola-ybi-muzh-v-sofiya-1431295.html

София /КРОСС/ Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи. Лекият автомобил ударил мъжа на бул. "Сливница" близо до кръстовището с бул. "Димитър Петков".Мъжът е бил в тежко състояние и е взет от пристигналата за минути линейка. По пътя за болницата обаче човекът е починал. За момента не е ясна самоличността му, тъй като загиналият не е носел в себе си документи за самоличност. Случаят се разследва, съобщи БНР.

Мъж с неустановена самоличност почина, блъснат от кола в столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4323215

Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи. Колата го блъснала на бул. "Сливница" близо до кръстовището с бул. "Димитър Петков", съобщи БНР.
Мъжът е бил в тежко състояние и е взет от пристигналата за минути линейка. По пътя за болницата обаче е починал. За момента не е ясна самоличността му, Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи. Колата го блъснала на бул. "Сливница" близо до кръстовището с бул. "Димитър Петков", съобщи БНР. Мъжът е бил в тежко състояние и е взет от пристигналата за минути линейка. По пътя за болницата обаче е починал. За момента не е ясна самоличността му,

Моуриньо поиска отнемане на точки и титли за финансовия феърплей

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/21/2384800_mourinyo_poiska_otnemane_na_tochki_i_titli_za/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо призова за отнемане на точки и отнемане на титли при нарушения на правилата на УЕФА за финансовия феърплей, вместо сегашното налагане на глоби.

В неделя лидерът във Висшата лига ще се изправи срещу шампиона "Манчестър сити", който през май бе наказан с 60 млн. евро от европейската централа.

Португалецът смята, че трябва да бъдат въведени по-строги санкции. "Не мисля, че глобите са честни. Честно е да се отнемат точки и титли. Ако станеш...

Индустрията търси нови начини да пести вода

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ead23c1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C2620Ca0Cindustriiata0Etyrsi0Enovi0Enachini0Eda0Epesti0Evoda0H1799880C/story01.htm

От евтини системи за капково напояване в земеделието до нов процес за боядисване на платове чрез въглероден диоксид под налягане


Кола блъсна мъж без документи в столицата, той почина по пътя за болницата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4323205

Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи. Колата го блъснала на бул. Мъж почина, след като беше блъснат от лек автомобил в столицата снощи. Колата го блъснала на бул. "Сливница" близо до кръстовището с бул. "Димитър Петков", съобщи БНР. Мъжът е бил в тежко състояние и е взет от пристигналата за минути линейка. По пътя за болницата обаче е починал. За момента не е ясна самоличността му,

Президентите на Афганистан се споразумяха да сформират правителство

http://www.cross.bg/abdyla-afganistan-gani-1431294.html

/КРОСС/ Двамата кандидати за президентския пост в Афганистан Абдула Абдула и Ашраф Гани постигнаха съгласие заедно да сформират правителство на националното единство, съобщи BBC. Церемонията по подписване на споразумението бе излъчена живо по афганистанската държавна телевизия. Според текста, Гани ще бъде президент на страната, а Абдула ще получи специална позиция, която ще му позволи да контролира дейността на правителството. Очаква се встъпването в длъжност на президента ще се проведе в следващите дни.

Частен детектив: “Коктейл” синтетична дрога е разбил психиката на изчезналия във Варна Ларс

http://www.moreto.net/novini.php?n=264836

28-годишният Ларс Миттанк мистериозно изчезва на 8 юли, след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажът му и личният му телефон. Ларс Миттанк идва на почивка у нас с петима свои приятели.

Игуменът на Поморийския манастир става епископ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TejU7-_cs6U/

На свое редовно заседание Светия Синод на Българската православна църква, по предложение на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, е решил да бъде извършено наречението за Агатополски епископ на Негово Високопреподобие архимандрит Йеротей (Косаков), игумен на Поморийския манастир “Св. Вмчк Георги”. Хиротонията на новия епископ да бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година, Покров на Пресвета Богородица, от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. След хиротонията епископ Йеротей ще бъде назначен за викарий на Сливенския митрополит.

Архимандрит Йеротей /Ивайло/ Станиславов Косаков е роден на 01.02.1977 година в гр. Велико Търново. Завършил е Паралелния курс на Софийската духовна семинария през 2003 година. Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги” – гр. Поморие. Постриган е за монах на 22.12.2003 година от Сливенския митрополит Иоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“ – гр. Поморие. Духовен старец му е архимандрит Теодосий от Поморийския манастир.

Ръкоположен е за йеродякон на 11.05.2004 година в храм “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас, а за йеромонах – на 16.05.2004 година в храм “Св. Богородица” – гр. Несебър, от Сливенския митрополит Иоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги” в Поморие на 17.05.2004 година, а от 01.01.2005 г. е назначен за игумен на храма. Отличен е с офикия архимандрит на 06.05.2008 година от Сливенския митрополит Иоаникий. Йеротей завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 година със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра.

Член е на Сливенския епархийски съвет втори мандат. Член е на Църковния събор.

 

България е била велика и може отново да бъде!

http://www.bnews.bg/article-116953

Българите трябва да помним, че държавата ни е била велика и може отново да бъде, каза Росен Петров в навечерието на Независимостта на страната ни. Хората от „България без цензура“ бяха посрещнати изключително топло от самодейни танцови и певчески състави пред читалището в квартал Славовци в Нови Искър.

Иван Искров, БНБ: Съдбата на КТБ зависи от политическо решение

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/21/2384791_ivan_iskrov_bnb_sudbata_na_ktb_zavisi_ot_politichesko/?ref=rss


Три месеца след затварянето на КТБ управителят на Българската народна банка Иван Искров обяснява в интервю за "Денят започва" на БНТ възможностите за изход от ситуацията. "Дневник" публикува пълния текст на разговора.

Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази  толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ.  Благодаря Ви!

- Благодаря и аз за Вашето посещение в тази изключително сериозна...

Иван Искров, управител на БНБ: Съдбата на КТБ зависи от политическо решение

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/21/2384791_ivan_iskrov_upravitel_na_bnb_sudbata_na_ktb_zavisi_ot/?ref=rss


Три месеца след затварянето на КТБ управителят на Българската народна банка Иван Искров обяснява в интервю за "Денят започва" на БНТ възможностите за изход от ситуацията. "Дневник" публикува пълния текст на разговора.

Г-н Искров, позволете ми в началото да Ви благодаря за съгласието Ви да говорите по тази  толкова наелектризираща тема КТБ и за това, че давате само и единствено интервю за БНТ.  Благодаря Ви!

- Благодаря и аз за Вашето посещение в тази изключително сериозна...

Атентат в Кайро, има убити

http://www.vesti.bg/novini/atentat-v-kajro-ima-ubiti-6022906

Двама цивилни и двама египетски полицаи загинаха при експлозия на бомба в центъра на Кайро, предаде АФП.

В САЩ показват конфликта в Сирия и Украйна в снимки

http://www.cross.bg/ykraiina-siriya-iiork-1431293.html

/КРОСС/ В рамките на международния проект "Material Evidence" в Ню Йорк ще бъде открита изложба, посветена на военния конфликт в Сирия и Украйна. От 21 септември до 11 октомври "Material Evidence" ще представи експозиция, посветена на трагичните събития в Сирия през 2011 г. и Украйна през 2014 г. в галерията ART Beam в Ню Йорк. Целта на проекта е да информира световната общественост за събитията в страните, преживяващи въоръжени конфликти. Официално откриване на изложбата ще бъде на 25 септември. Дотогава и входът за посетите ще бъде безплатен. В експозицията са включени снимки на фотографи от цял свят. Изложбата вече посети няколко европейски страни и предизвика голям обществен дебат.

Тевес донесе победа на Ювентус в дербито с Милан

http://www.bnews.bg/article-116951

Аржентинецът донесе третата поредна победа за този сезон на своя тим в калчото с гол в 71-ата минута.

Крадци нанесли на ЧЕЗ щети за над 7,41 милиона лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322953

Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на "ЧЕЗ" от 2013 година до момента, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Най-сериозен проблем продължава да е източването на трансформаторно масло Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева. Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на "ЧЕЗ" от 2013 година до момента, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Най-сериозен проблем продължава да е източването на трансформаторно масло Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева.

Клиенти на КТБ: Искров не е в позиция да съди когото и да било

http://www.cross.bg/otgovori-vlozhitelite-bankata-1431292.html

София /КРОСС/ Настояваме държавата да блокира всички активи, които пряко или косвено са закупени с кредити от КТБ. За това настояха в отворено писмо до медиите вложителите в КТБ. По думите им тези активи са закупени с нашите вложения и средства, затова имаме пълното основание да искаме такава мярка.„Ние сме повече от 500 клиенти на КТБ, а поставянето на банката под особен надзор засяга съдбата, работата и съществуването на близо половин милион българи. Вече 90 дни чакаме БНБ да отговори на въпроса фирмите, получили кредити от КТБ, имат ли обезпечение, за да притежава кредитният портфейл на банката реална стойност. Според публикации в медиите КТБ е раздавала кредити на „кухи" фирми и ние искаме да знаем дали това е така. В продължение на три месеца чакаме отговор и на друг въпрос - за твърденията за липса на 3.5 милиарда лева от КТБ, за които отговорност носи мажоритарният собственик г-н Цветан Василев. Ако такива липси има, обществото трябва да знае на кого са раздадени тези пари.Вместо да отговори на въпросите, както го задължава законът, гуверньорът на БНБ се прави на сърдит и заплашва със съд вложители, чиито пари са ограбени с неговото мълчаливо съгласие

Лиляна Павлова: Знаем накъде искаме да поведем държавата

http://pik.bg/лиляна-павлова-знаем-накъде-искаме-да-поведем-държавата-news227981.html

Лиляна Павлова: Знаем накъде искаме да поведем държавата

„Ние знаем накъде искаме да поведем държавата и имаме много ясна управленска програма, която можем да започнем да реализираме веднага, ако имаме мнозинство в парламент”. Това каза Лиляна Павлова, водачът на варненската листа на ПП ГЕРБ, при среща с жителите на община Долни Чифлик.

Стотици жители на общината посрещнаха с аплодисменти и на крака Лиляна Павлова и кандидатите за народни представители от партията. По време на срещата в читалището Лиляна Павлова представи основните моменти в управленската програма на ГЕРБ и нейните приоритети. Недостиг на финансиране има в много сектори – енергетика, здравеопазване и образование.

Основен ангажимент на ПП ГЕРБ ще бъде запазване на най-ниските данъци в Европа, включително и 10% плосък данък. Тя подчерта, че в условията на криза не бива да има увеличение на данъците, защото това е важно за икономиката- устойчивост и стабилност за фирмите, които осигуряват работни места.

Лиляна Павлова каза още, че е необходимо Европа да вярва на страната ни и да имаме работеща икономика. За сектор здравеопазване управленската програма на ГЕРБ предвижда въвеждането на диагностично - свързаните групи, за да се спре източването на здравната каса; по добра лекарствена политика; конкуренция и реални цени на лекарствата; реформа в Спешната помощ – въвеждане на парамедици в екипите и лекар във всяко населено място.

По отношение на социалната сектор и пенсионната система Лиляна Павлова посочи, че партията поема ангажимент да запази постепенното индексиране на пенсиите, но за увеличаване на пенсиите и по-висока индексация е необходима работеща икономика. В управленската програма на ГЕРБ е заложено въвеждането на тридетен модел, които предвижда увеличаване на финансовата помощ за първо, второ и трето дете, което ще даде ход на решението за демографския проблем. След трето дете финансовата помощ ще намалява. По отношение на хората с репродуктивни проблеми ГЕРБ предвижда създаването на без лимитен фонд за нуждаещите се.

„Ще продължим да работим и в посока за подобряване на пътната инфраструктура” и допълни, че основен приоритет за варненска област е изграждането на автомагистрала „Хемус”. Ще бъдат вложени усилия и към подобряване на инфраструктурата в малките населени места и по-конкретно за община Долни чифлик, това е пътният участък Старо Оряхово – Гроздьово.

Тя допълни, че за това е необходими отблокиране на европейските програми. През следващия финансов програмен период България има възможност да разполага с 15 млрд евра. Ще се работи и в посока подобряване на водопровода и канализацията в Долни чифлик, както и строителството на пречиствателни станции, където е необходимо. Управленската програма не ГЕРБ предвижда създаването на три нови министерства - на туризма, енергетиката и икономиката. Павлова призова избирателите да гласуват за силна и стабилна държава и за по-доброто бъдеще на България с номер 9 в интегралната бюлетина.

Я. Стоилов: БСП трябва да лекува недъзите на Прехода

http://frognews.bg/news_76644/

Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции.

Синестезия или как някои хора виждат музиката в цветове

http://www.bnews.bg/article-116445

За ограничена група хора цветът може да бъде мултисетивно възприятие за звук, текстура, вкус или форма. Музиката за такива хора има цвят - например, поток от оранжево. Цифри, букви или дни от седмицата също се проявяват в различни багри. Тази особеност се нарича синестезия.

ЧЕЗ: Кражби ни нанесоха щети за над 7,41 милиона лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322950

Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на Над 7,41 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения на "ЧЕЗ" от 2013 година до момента, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Най-сериозен проблем продължава да е източването на трансформаторно масло Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева.

Стоилов: БСП трябва да лекува недъзите на Прехода

http://www.cross.bg/stoilov-programa-strelcha-1431291.html

/КРОСС/ Уверен съм, че БСП ще е първа политическа сила в Стрелча и ще покажем, че партията отново връща своите позиции. Това каза водачът на листата на Коалиция "БСП лява България" - Пазарджик по време на среща в града пред препълнената зала със симпатизанти. Според Стоилов БСП трябва да е партията, която започва да лекува недъзите на Прехода и връща перспективите на хората. „Тежестта на вашата дума трябва да предопределя политиката на партията и ще ни направи достатъчно силни, за да покажем на опонентите си, че имат насреща си партия, която е различна и обединява очакванията на мнозинството български граждани", посочи Янаки Стоилов. По време на срещата жителите на Стрелча изразиха удовлетворението си, че в града за една година се реализират три обекта по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" на стойност 1 млн. 175 хил. лв. Проектите са за реконструкция на водопроводна мрежа, ремонт на минералната баня и изграждане на басейн към естествен извор „Банчето". „Смятаме да продължим и подобрим тази програма с конкретни ангажименти към общините, като тя ще е крачка и към приемане на национална инвестиционна програма", обясни водачът на червената листа.В срещата с жителите на Стрелча участваха също кандидатите за народни представите Йордан Младенов, Георги Янчев, Диана Варникова-Милчева, Георги Петров и др

Иван Искров: Политиците няма как да избягат от отговорност за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=264835

Без политическо решение по въпроса за Корпоративна търговска банка не може да има отваряне на банката. Това заяви пред БНТ управителят на Българската народна банка /БНБ/ Иван Искров. Искров признава, че политиците са абсолютно прави, когато казват, че банковият надзор и Централната банка са независими институции и те отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции.

Европейският ден без автомобили на 22 септември в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vABqqra3I4I/

“Клуб на любителите колоездачи”, съвместно с Фондация “Безопасни улици от Валя” и Сдружение SOS-ПТП отправят покана за присъединяване към инициативата Европейски ден без автомобили “нашите улици, нашият избор, Европейска седмица на мобилността”.

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. За първи път инициативата се осъществява във Франция през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Целите на кампанията са:

– Формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани;

– Разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия;

– Промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт;

– Демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.

В крайна сметка кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, намаляване на транспортните произшествия и пострадалите хора от това, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Заповядайте на 22-ри септември от 09.00ч. в Морската градина, пред Пантеона.

Програма на събитието:

От 09:00 часа – 5 км. свободно, но организирано бягане за всеки желаещ без ограничение в пол и възраст (вкл. инвалиди, родители с детски колички, както и с кучета на повод);

от 10:00 до 11:00 часа – обучение по БДП за най- малките гости и игри и закачки с Инспектор Хитами;

от  11:00 часа – велообиколка за всички велосипедисти по улиците на Бургас. Маршрут на велообиколката:

– Старт от Пантеона – Наляво по ул. „24-и Черноморски пехотен полк“ – Ул. „Демокрация“ – Бул. „Булаир“ – Ул. „Цар Петър“ – Ул. „Хр. Ботев“ – Ул. „Цар Самуил“ – Ул. „Цар Симеон I-ви“ – ул. „Демокрация“ – ул. „24-и Черноморски пехотен полк“ – Финал пред Пантеона

Призовават се  участниците във велообиколката да носят и Националния флаг на Република България.

Първанов: В БСП имаше задкулисие, а ДПС са изхабени

http://offnews.bg/news/n_1/n_391438.html

"Видя се, че има един инат, който за мен е необясним. Или обяснението е твърде рационално – имаше една зависимост от така нареченото задкулисие, от един много тесен кръг". Това каза пред Нова телевизия председателят на АБВ и президент в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по повод раздалата му с БСП. „В БСП се опитвах да променям, изказвайки се на така наречените пленуми, неприлично за един досегашен държавен глава, настоявайки да се реализират поети ангажименти или опонирайки на някои кадрови решения, които определено бяха неприемливи и които обществото отхвърли. Не се получи. Той обясни, че на последния конгрес на БСП повечето от кандидатите са говорели нещата, които АБВ са назовали първи, но тогава малцина са се осмелили да кажат. „Това наистина бяха идеи, които сегашното АБВ отстояваше в едно друго време“, заяви Първанов. Лидерът на АБВ коментира и ДПС с думите, че наистина за тях е време да си починат от властта. " ДПС са изхабени, но там има хора с управленски потенциал и качества. Те се изхабиха заради дълбоките съмнения за злоупотреби с властта. Хората в БСП усетиха, че станаха заложник на по-малкото коалиционна партия, която си правеше каквото искаше”, каза Георги Първанов. Той обясни, че предизвикателстовото, което е поел със създаването на АБВ, е било да направи нещо ново, да тръгне на чисто "без пари, без структури и без хора”. Първанов каза още, че не иска да бъде министър-председател на България. "Това съм го казвал преди 10 години, когато можех да бъда при определени обстоятелства. На този етап вече имам качествата, имам познанията", каза Георги Първанов. По думите му длъжността „президент“ е до живот. Държавният глава може да се занимава с политика, но според него не е допустимо да сваля нивото на президентската институция чрез политиката.  Според него в битката за парламентарните избори партиите не показват сблъсък на идеи, каквато всъщност е идеята на предизборната кампания. „Ние се опитваме да направим точно това, но не се получава. Предизвикателството е да направиш нещо ново, да тръгнеш на чисто, без пари, без структури, с малко хора“, допълни Георги Първанов.

Русия лидира по износ на зърно

http://www.cross.bg/tona-zurno-miliona-1431290.html

/КРОСС/ Износът на руското зърно достигна рекордни стойности: през август в чужбина бяха продадени повече от 4,5 милиона тона зърно. Причината е не само в богатата реколта. Русия доставя отлично качество зърно на световния пазар, изпреварвайки конкуренцията по много показатели. Реколтата от зърнени култури тази година е отлична, казва президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски: - Нашата прогноза за реколтата през 2014 година е 104 милиона тона зърно, плюс минус 2 милиона тона, в зависимост от времето. Вече сме събрали 87 милиона тона. Тъй като времето е хубаво и зърното е сухо, мисля, че тази цифра няма да се промени значително. При това, активно се провежда засаждане за зимата, тоест подготовка за бъдещата реколта. Вече са засадени с повече от 8 милиона хектара. Планирано е два пъти повече. Засега изпреварваме по темпове на засаждане за зимата, в сравнение с миналата и по-миналата година. По традиция, около една четвърт от руската реколта от зърно се изнася. Но експертите прогнозират, че тази година доставките за чужбина ще се увеличат и ще достигнат 30 милиона тона. За това допринася не само добрата реколта, но и качеството на зърното. При руското зърно то е отлично. А в Украйна, Румъния и Франция дъждовното лято доведе до това, че френската пшеница, например, бързо пораства и става негодна за производство на хлебно брашно. Там ще трябва да пуснат значителна част от собствената си реколта за фураж, а да купуват висококачествена пшеница за вътрешно потребление

Има риск за работещите във фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

http://www.cross.bg/parachin-fabrikata-surbiya-1431289.html

/КРОСС/ Парачин е малък град в централна Сърбия, в които живеят близо 26000 човека. Той влезе в фокуса на вниманието след обилните наводнения в западната ни съседка през Май. Все още се усещат щетите, които бяха нанесени на хората живеещи в него. Хората в Парачин получават средните за Сърбия заплати и пенсии, но в града, тези които работят в „Сръбската фабрика за стъкло", имат много добри заплати - работниците близо 400 Евро , а инженерите 800 евро, съобщи БНР. Кметът на Парачин Саша Паунович разказа за значението на фабриката за местната икономика. Фабриката има 850 работници, а някога преди години в нея са работили и 5000 души. Преди приватизацията в нея работиха около 1500 души, част от които чрез социални програми бяха освободени. Фабриката внася днес доста сериозни средства в бюджета на Парачин. В същото време тя дава възможност и на външни местни компании да работят с нея, което дава допълнително възможности на още доста хора. Фабриката има своето и регионално измерение. Приватизацията на парачинската фабрика за стъкло е била успешна и през последните две години се е видяло, че има интерес предприятието да се развива разказва.Във фабриката бяха реализирани доста сериозни инвестиции, над 10 милиона евро. Разви производството си и модернизира се. В момента не е завършена до край инвестицията за монтирането на специалната пещ , но за сега това не е завършена заради станалото в България около банката на г-н Василев

Бързи полицейски производства срещу задържаните футболни фенове

http://pik.bg/бързи-полицейски-производства-срещу-задържаните-футболни-фенове-news227977.html

Бързи полицейски производства срещу задържаните футболни фенове

Бързи полицейски производства са образувани срещу четирима от задържаните фенове на Локомотив – Пловдив, които нападнаха полицаи през последното денонощие, съобщават от ОД на МВР-Пловдив.

При инцидента, при който пострада един от униформените, бяха задържани 10 души. Срещу четиримата, които са криминално проявени, е повдигнато обвинение по чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс, заради предизвикания сблъсък със служителите на реда.

На останалите шестима запалянковци и две момчета на 16 и 17 години са съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство.

Заловиха 78 нелегални имигранти в центъра на София

http://frognews.bg/news_76643/

78 нелегални имигранти, настанени в хостел в центъра на София, задържа полицията. По-голямата част от чужденците са от Афганистан, малка част идват и от Ирак. Случаят е с рекордно задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и "Гранична полиция".

Плевенска фондация осигурява безплатни стоматологични прегледи на възрастни и социално слаби

http://goodnews.actualno.com/Plevenska-fondacija-osigurjava-bezplatni-stomatologichni-pregledi-na-vyzrastni-i-socialno-slabi--news_50981.html

За втора поредна година плевенската фондация „Свети Иван Рилски“ осигурява безплатна стоматологична помощ на възрастни и социално слаби хора в малките населени места в област...

Свалил си Непобедимите от нета? Сталоун си иска парите!

http://www.bnews.bg/article-116944

Продуцентите на третата част на "Непобедимите" ще поискат компенсация от всеки от 10-те милиона души, които незаконно са свалили филма от мрежата.

Ивайла Бакалова предчувствала, че ще си счупи крака, но не си представяла жестоката болка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4322945

Мис България“ Ивайла Бакалова, която си счупи жестоко крака на шест места по време на участието си в „Къртицата“, вече може да ходи спокойно. „Никога не съм била в инвалидна количка“, заяви тя в предаването „На светло“ по Нова телевизия.
„Възстановяването ми беше много тежко. Не съм си представяла, че такава болка съществува и че такова нещо се Мис България“ Ивайла Бакалова, която си счупи жестоко крака на шест места по време на участието си в „Къртицата“, вече може да ходи спокойно. „Никога не съм била в инвалидна количка“, заяви тя в предаването „На светло“ по Нова телевизия. „Възстановяването ми беше много тежко. Не съм си представяла, че такава болка съществува и че такова нещо се

Иззеха 200 туби нелегална ракия

http://pik.bg/иззеха-200-туби-нелегална-ракия-news227976.html

Иззеха 200 туби нелегална ракия

Еднотонни резервоари за алкохол и 200 туби по 10 литра, пълни с готова за продажба 43.9 % vol ракия да разкрити в новозагорското село Кортен, съобщават от МВР.

Три мобилни митнически групи разкриват депото в частен имот, собственост на семейството на известен ресторантьор от региона. За откритата ракия не са представени никакви документи.

Алкохолът е задържан, от него са взети проби, които ще бъдат изследвани в Централната митническа лаборатория.

Работата по случая ще докаже дали това депо съхранява и разпространява нелегалния алкохол в региона на Сливен, Стара и Нова Загора.

Пожар изпепели покривите на четири къщи в Ракитово

http://www.cross.bg/rakitovo-izpepeli-pokrivite-1431288.html

/КРОСС/ Пожар изпепели покривите на четири къщи в Ракитово. Огънят е лумнал през нощта. Изгорели са и стопански постройки. Жертви няма. Към момента разследващите изключват версията умишлен палеж. Основната версия е, че искрата е тръгнала от двор, където са варили буркани. От кметството в Ракитово съобщиха, че обмислят как да бъдат подпомогнати хората, останали без покрив.

Ивайла Бакалова предчувствала, че ще си счупи крака, но не си представяла жестоката болка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322943

Мис България“ Ивайла Бакалова, която си счупи жестоко крака на шест места по време на участието си в „Къртицата“, вече може да ходи спокойно. „Никога не съм била в инвалидна количка“, заяви тя в предаването „На светло“ по Нова телевизия.
„Възстановяването ми беше много тежко. Не съм си представяла, че такава болка съществува и че такова нещо се Мис България“ Ивайла Бакалова, която си счупи жестоко крака на шест места по време на участието си в „Къртицата“, вече може да ходи спокойно. „Никога не съм била в инвалидна количка“, заяви тя в предаването „На светло“ по Нова телевизия. „Възстановяването ми беше много тежко. Не съм си представяла, че такава болка съществува и че такова нещо се

10 лица под лупата на варненската полиция като възможни купувачи на гласове

http://www.moreto.net/novini.php?n=264788

Около 10 лица представляват интерес за варненската полиция като възможни купувачи на гласове за предстоящите парламентарни избори на 5-ти октомври. Това заяви шефът на Областната дирекция на МВР във Варна главен инспектор Николай Калчев, предаде репортер на Moreto.

Защо само въздушните удари не са достатъчни за борбата с Ислямска държава?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ead3294/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Czashto0Esamo0Evyzdushnite0Eudari0Ene0Esa0Edostatychni0Eza0Eborbata0Es0Eisliamska0Edyrjava0H180A4260C/story01.htm

Стратегията на Обама за борба с тероризма е предопределена да се провали без инициативи за сигурност, политически инициативи и участие на сухопътните войски


Инструктор и козметичка се сдобиват с топимоти на морето чрез банда на брокерка и кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4322822

Над 200 имота и терени във Варна и край морската столица са били откраднати с две измамни схеми от банда, на която тартор е брокерката Веселина Спасова, а като участник е обвинен районният кмет във Варна Христо Христов, научи “24 часа” от разследващи.  Агенти на ДАНС и спецпрокурори вече са събрали стотици документи и много свидетелски показания, Над 200 имота и терени във Варна и край морската столица са били откраднати с две измамни схеми от банда, на която тартор е брокерката Веселина Спасова, а като участник е обвинен районният кмет във Варна Христо Христов, научи “24 часа” от разследващи. Агенти на ДАНС и спецпрокурори вече са събрали стотици документи и много свидетелски показания,

За да отвори КТБ, трябва политическо решение

http://www.bnews.bg/article-116950

БНБ работило усилено за КТБ и дори припадали момичета, става ясно от интервю на Иван Искров.

Mp3tag 2.64 Final

http://www.cross.bg/tagove-faiilove-faiilovete-1431287.html

/КРОСС/ Mp3tag е лесна за използване програма, която Ви позволява да редактирате ID3 тагове, OGG коментари (на mp3 и ogg vorbis файловете). Има възможност за преименуване на файловете спрямо информацията от ID3 таговете, импортиране/експортиране на тагове, създаване на плейлисти и др. Поддържа търсене на точните тагове за даден файл във freedb онлайн базата данни.Mp3tag е програма за работа с информационните "тагове" на музикални файлове. С нея ще можете едновременно да редактирате ID3v1.1-, ID3v2-, APEv2-Tags и Vorbis Comments тагове, автоматично да правите плейлисти, да премахнете цели тагове на множество файлове, да преименувате МР3 файловете, да извлечете информацията в html, rtf, csv, xml файлове и т.н. Лиценз: Безплатен (Freeware), пише .kaldata.com.

Над 150 се включиха във втория „ВелотурБургас”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iC1g_FJpz6A/

За втори пореден път „Велотур Бургас” събра близо 150 любители на велосипедния спорт в морския град. Мащабната спортна инициатива, която бе организирана от ГЕРБ, стартира от площад „Атанас Сиреков” пред Община Бургас. Към велопохода се присъединиха водачът на листата на партията Ивелина Василева, областният лидер Димитър Бойчев, кандидатите за народни представители, общински съветници, както и много бургазлии със своите семейства.

Всички участници преминаха през четири пункта по предварително зададен маршрут: „Морска гара” (пред хотел „Приморец”), „Света Анастасия” (Мостика в Морската градина), „Приказки от пясък” (паркингът на плажа до ресторант „Фиеста” и „Арена Бургас”. Както при предното издание, така и тази неделя от всеки един пункт, участниците във велопохода събираха печати върху специално изработени талони. Финалът на спортното събитие по традиция бе пред Пантеона, където любителите на велосипедите участваха в томбола с награди.

Най-голям късметлия се оказа 30 -годишният Димо Димов от Бургас, който спечели нов велосипед, както и символичната жълта тениска, която получават състезателите във велосъстезанията. Наградата на победителя връчи водачът на листата Ивелина Василева.

Тя сподели, че както при предишния мандат на управление, така и сега ГЕРБ ще продължи да насърчава развитието на спорта и да осигурява финансов ресурс за изграждането на нови спортни обекти. Изграждането на зала „Арена“ с 8000 места и възможност за провеждне на международни състезания, ремонт на спортни зали „Младост“, „Бойчо Брънзов“ и „Черноморец“ в кв. Ветрен, както и изграждане на многофункционален спортен комплекс в Поморие и нови спортни игрища на територията на област Бургас са само част от акцентите залегнали в регионалната програма на ГЕРБ, които предстои да бъдат реализирани при бъдещо управление на партията.

„Превърнахме „ВелоТур Бургас” в традиционно събитие, което се радва на голям интерес и посещаемост. Бургас може да се гордее, че изгради велосипедна мрежа съизмерима с тази на добре развитите европейски градове. За нас спортът винаги е бил приоритет. Ще продължим да подкрепяме тази политика, не само в Бургас, а и в останалите градове от областта”, допълни Димитър Бойчев.

 

 

 

КАТ ще дебне за превишена средна скорост по пътя София – Перник

http://pik.bg/кат-ще-дебне-за-превишена-средна-скорост-по-пътя-софия-–-перник-news227973.html

КАТ ще дебне за превишена средна скорост по пътя София – Перник

КАТ започва да дебне с камери за средна скорост 95% от всички коли, които минават по магистрала „Люлин”,за това дали се движат твърде бързо и имат ли валидна „Гражданска отговорност”.

Това съобщи вчера шефът на Пътна полиция комисар Антон Антонов на конференция в София за проблемите на безопасността на движението.

За разлика от мобилните и стационарните уреди на КАТ, които успяват да проследят към 30 – 40% от колите на даден участък от пътя, тези за средна скорост издебват 95% от преминаващите автомобили, пише „Монитор“. Умните радари бяха купени още през 2012 година, но чак преди броени дни са били сертифицирани и от понеделник снимат пробно на аутобана в посока от София към Перник. Устройствата са две и са монтирани преди и след третия тунел на магистралата, където ограничението е 80 км/ч. Жълтите на цвят камери обхващат периметър от 570 метра.

Автоматично е изчислено за колко време трябва да бъдат изминати метрите, ако шофьорът е със скорост до ограничението. Подмине ли радарите по-бързо, значи е карал с превишена скорост и следва глоба”, уточни комисар Антонов.

Нарушителите ще се санкционират с електронен фиш. Глоби ще започнат да се налагат от следващата седмица. „Пробното пускане на уредите показва, че между 60 и 70 шофьори минават дневно със скорост над допустимата”, каза още шефът на КАТ.

Между 30 и 40 водачи пък се засичат на всеки 24 часа от двата радара за липса на валидна застраховка „Гражданска отговорност”. Всичките към 200 хванати от началото на седмицата нарушители ще бъдат глобени. „Ще им се изпратят покани в домовете да се явят в КАТ, където ще пишем акт”, уточниха от Пътна полиция.

Нагли апаши задигнаха телевизор и хладилник от къща

http://pik.bg/нагли-апаши-задигнаха-телевизор-и-хладилник-от-къща-news227972.html

Нагли апаши задигнаха телевизор и хладилник от къща

Телевизор, хладилник, туристическа газова бутилка и други вещи са откраднати от къща в Хърсово, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за кражбата подала 38-годишна жена, която обяснила, че обраната къща е на майка й.

В имота е проникнато през незаключена врата, за времето от 11-ти до 07:30 ч. на 20-ти септември. На мястото е извършен оглед. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Протест съпроводи откриването на реставрираната крепост Яйлата

http://offnews.bg/news/n_1/n_391428.html

Официалното откриване на реставрираната крепост Яйлата край каварненското село Камен бряг беше съпроводено с протест на археолози, архитекти и други специалисти. Демонстрантите обясниха, че ще използват случаят с Яйлата, за да се борят срещу непрофесионалното изпълнение на подобни европейски проекти, съобщава БНР. От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство недоволстват от начина, по който се изграждат подобни обекти, финансирани с евросредства. Те дадоха пример с Перперикон, Созопол и Пернишката крепост. Според една от протестиращите- проф. Дияна Гергова, случаят с Яйлата, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие", е пример за корупционни интереси. Тя обясни, че използването на огромни суми от еврофондовете за едни "псевдопатриотични и абсолютно противоречащи на всички принципи" на опазване и съхранение на археологическото наследство дейности. "Огромни суми се използват, на практика, за унищожаване на наследството. В знак на протести или в дълбоки конфликти с местните ръководства, които не са компетентни, но са им дадени правомощия да решават съдбата на такива паметници, наши колеги напускат своята работа, архитекти се отказват от своите права и надзор, поради огромното разминаване между това, което трябва да бъде направено за един паметник и реализацията на тези проекти", обясни тя. Кмета на Каварна Цонко Цонев отговори, че това е бъдещето на България и нещата не опират до постоянните жалби на пет-шест-десет човека. "Искам да кажа, че не сме дошли от хиляди километри да даваме акъли на местните хора какво да правят", допълни Цонев. Демонстрантите са на мнение, че запечатка е щяла да бъде достатъчна за запазване на археологическото наследство на Яйлата. "Познавам паметника, знам как беше опазен досега. Това не е единственото, което е направено. Оригиналът беше направена една запечатка, която е по правилата, за да съхранява паметника от разрушаване. Тя беше напълно достатъчна", обясни представител на Гражданската инициатива за опазване на културното наследство. Европейските средства, които са дадени за рестраврацията на Яйлата са малко над 1,8 милиона лева. Съфинансирането от общината е малко над 400 хиляди лева.

Инцидент с автобус край Санкт-Петербург, има ранени деца

http://www.vesti.bg/novini/incident-s-avtobus-kraj-sankt-peterburg-ima-raneni-deca-6022904

При пътнотранспортно произшествие в Ленинградска област са пострадали 11 деца и 7 възрастни, предава Интерфакс, като се позовава на информация от управлението на МВР за Санкт-Петербург и Ленинградска област.

Fiat и Mitsubishi със съвместен пикап /снимки/

http://www.cross.bg/mitsubishi-fiat-pikap-1431285.html

/КРОСС/ Още през юли се появиха слухове, че Fiat Group Automobiles в сътрудничество с Mitsubishi ще добави пикап към портфолиото си. Както повечето слухове в автомобилните среди, и този се оказа истина и вече е официален. Днес Fiat-Chrysler и Mitsubishi Motors подписаха меморандум за възможността да създадат и сглобят пикап заедно и базиран на следващото поколение L200. Повече информация не бе представена, но на миналогодишното изложение в Женева Mitsubishi показаха концепт на следващия модел L200. И между другото, в брой 113 на списание Top Gear (излизащ идната сряда - 24.09) сме ви подготвили тест между три интересни пикапа. Така че с нетърпение очакваме работягата на Fiat и Mitsubishi, защото вече имаме база за сравнение, съобщава topgear.bg.

Хванаха 78 нелегални в столичен хостел

http://www.cross.bg/granichna-politziya-sdvr-1431284.html

/КРОСС/ Полицията задържа 78 нелегални имигранти, настанени в хостел в центъра на София. По-голямата част от чужденците са от Афганистан, малка част идват и от Ирак.Случаят е с рекордно задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и "Гранична полиция". Чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница.Крайната дестинация била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци."Трябва да предприемем всички наши стъпки за отвеждането им от страната, но имаме сериозни затруднения поради това, че ако самите чужденци не желаят доброволно да се завърнат в тези държави, които споменах - Ирак и Афганистан, посолствата не съдействат за тяхното връщане в страна по произход", каза за БНТ Йотко Андреев, зам.-директор на ГД "Гранична полиция" и директор на дирекция "Миграция" към МВР.Хостелът, където са били задържи чужденците се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината - непрекъснатия шум късно вечер.Според директора на СДВР използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните имигранти. От СДВР и "Гранична полиция" продължават разследването по случая. Внезапните проверки ще продължат.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Трус с магнитуд 5,3 е регистриран в Гърция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/trus-s-magnitud-53-e-registriran-v-gyrciia-6022903

Епицентърът му е в района на град Нафпактос на дълбочина 20 километра. Няма данни за пострадали и щети

Първанов: ДПС се изхабиха, но имат потенциал

http://www.cross.bg/purvanov-hora-naiidenova-1431283.html

София /КРОСС/ Лидерът на АБВ Георги Първанов седна зад волана на автомобила на Диана Найденова в рубриката „Карай направо" на Нова телевизия. "Първанов не е от най-забавните събеседници. Много обран и умерен е в говоренето си. Въпреки всичко има много сериозни послания в това, което казва. Има много казано между редовете", коментира Диана Найденова. "ДПС са изхабени, но там има хора с управленски потенциал и качества. Те се изхабиха заради дълбоките съмнения за злоупотреби с властта. Хората в БСП усетиха, че станаха заложник на по-малкото коалиционна партия, която си правеше каквото искаше.", каза Георги Първанов. "Предизвикателство е да направиш нещо ново, да тръгнеш на чисто без пари, без структури и без хора", коментира той относно новия проект АБВ и опита да влезе в парламента. По думите му нещата в БСП за дълго време не могат да се променят. "Оттеглих се, защото надуших измамата и това, което става на всеки конгрес. Нещата са обидно тежки за политиката изобщо", коментира Първанов.

Д-р Красимир Петров: Здравеопазването е в шок, трябва да насочим кръвопотока към важните органи

http://www.moreto.net/novini.php?n=264791

Липса е думата, с която може да се дефинира състоянието на здравеопазването и неговите проблеми. Липсват достатъчно финансов ресурс, правила, кадри и всичко това води до липса на доверие в системата. Това заяви в интервю за Дарик д-р Красимир Петров, директор на варненската болница „Света Анна" и четвърти в листата с кандидат-депутати на ГЕРБ.

Борисов: Гласове продължават да се купуват, а никой не прави нищо по въпроса

http://politics.actualno.com/Borisov-Glasove-prodyljavat-da-se-kupuvat-a-nikoj-ne-pravi-nishto-po-vyprosa-news_50977.html

Срещу купуването на гласове не се взимат никакви мерки, а то продължава да се случва. Това е и упрек към служебното правителство, заяви в Нова Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фо...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване