САЩ и съюзни арабски страни нанесоха удари по "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_392114.html

САЩ нанесе въздушни удари по позиции на „Ислямска държава” на територията на Сирия. „Мога да потвърдя, че армията на САЩ и силите на партньорска нация са предприели военни действия срещу терористите от „Ислямска държава” в Сирия използвайки смесица от изтребители, бомбардировачи и удари, посредством ракети „Томахок” изстреляни от бойни кораби в морето. Решението за нанасяне на въздушни удари е взето от началника на американското Централно командване, генерал Лойд Истин, според авторизацията, предоставена му от началник-щаба. Ще предоставим повече информация по-късно”, заяви по-рано днес говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кирби. Малко по-късно американски медии съобщиха, че в атаката военновъздушните сили на САЩ са подпомогнати от С подкрепата на Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Водената от САЩ офанзива в Сирия отбелязва повратна точка във войната срещу „Ислямска държава”, след като администрацията на президента Барак Обама дълго време се въздържаше от намеса в сирийската гражданска война. Ударите са били фокусирани и върху позиции на „Ислямска държава” по цели, разположени по границата между Сирия и Ирак. Това е поредната серия от удари, които САЩ нанасят на джихадистите. Миналата седмица удари наносеха и френски бойни самолети. Офанзивата е подкрепена от още няколко европейски държави, които декларираха, че ще предоставят въоръжение на правителствените сили в Ирак. България се включи с доставката на муниции след като правителството прие постановление.  В аудиозапис, разпространен във вторник в социалните мрежи, ислямската екстремистка групировка "Ислямска държава" призовава за нападения срещу цивилни граждани в страните, които участват във водената от САЩ коалиция на желаещите. Призивът е в резултат на атаките, които бяха нанесени върху обекти на групировката от американски и френски сили в Сирия и Ирак. В почти 42-минутен запис, говорителелят на групировката Абу Мохамед ал-Аднани насърчава мюсюлманите да убиват "неверниците" в страните, които подкрепят САЩ и Франция във военните им действия. "Ако можете да убиете всеки американски или европейски неверник - особено злобните и мръсни французи - или австралийски, канадски, или всеки друг неверник от неверниците, които водят на война, включително гражданите на страните, които са влезли в коалиция срещу Ислямска държава... убийте го по начин, по който можете", казва Аднани. Той се обръща към мюсюлманите с въпроса дали ще оставят "кръстоносците" да ходят спокойно по тяхтага земя и да избиват невинни и дава примери със смъртта на жени и деца при самолетните атаки от последните дни.

"Дневник" търси новинари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2382997_dnevnik_tursi_novinari/?ref=rss


Когато новините са наистина много, всяка помощ е добре дошла. Понякога информационният поток е толкова силен, че дружните усилия на редактори и репортери не стигат, за да получат читателите ни всички важни и стойностни текстове, които очакват. 

Затова сега "Дневник" търси за екипа си новинари, които са в състояние да преценят и проверят информацията, след което да я поднесат бързо и грамотно на читателите ни. 

Изискванията са малко по-скромни от тези за редактор, но...

Пътна обстановка в страната - 23 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264975

На 23.09.2014 г. настъпва рязко застудяване. През страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали.

40% от аптеките продават лекарства без нужната рецепта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324897

Във всяка втора проверена аптека, или точно в 40% от обектите, фармацевти продават медикаменти по лекарско предписание без пациентите да са дали задължителната рецепта за тях.
Това показват проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според справка, изготвена за “Труд”, нарушителите се увеличават, доказателство за което е ръстът на наложе Във всяка втора проверена аптека, или точно в 40% от обектите, фармацевти продават медикаменти по лекарско предписание без пациентите да са дали задължителната рецепта за тях. Това показват проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според справка, изготвена за “Труд”, нарушителите се увеличават, доказателство за което е ръстът на наложе

Гледат третото дело срещу Цветанов

http://www.cross.bg/ministur-deloto-delo-1431441.html

/КРОСС/ Софийски градски съд ще заседава днес по третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с бивши директори на СДОТО за допустителство по служба. Първите, които бяха призовани по делото, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. По делото бе разпитан и един от бившите шефове в ГДБОП Валентин Цоновски, който обясни, че е не му е известно по тяхно време да е имало нерегламентирано подслушване.  

Силен вятър днес, максималните температури ще достигнат 18 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325433

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна. Ще продължи да нахлува студен въздух. В много райони вятърът ще бъде силен до бурен, с пориви до 20-25 m/s. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни райони – до 20°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна. Ще продължи да нахлува студен въздух. В много райони вятърът ще бъде силен до бурен, с пориви до 20-25 m/s. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни райони – до 20°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология

Ако човек иска да докаже нещо, той може да докаже всичко

http://www.cross.bg/ako-chovek-iska-da-dokazhe-neshto-toii-mozhe-da-dokazhe-vsichko-1431440.html

"Ако човек иска да докаже нещо, той може да докаже всичко" - цитат от романа на Ерих Мария Ремарк "Черният обелиск".

Маргарита Попова ще участва в кръгла маса за европейската дипломация

http://pik.bg/маргарита-попова-ще-участва-в-кръгла-маса-за-европейската-дипломация-news228676.html

Маргарита Попова ще участва в кръгла маса за европейската дипломация

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация“. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Дискусията ще се състои в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I Батенберг”. 

САЩ и арабски държави бомбандираха "Ислямска държава" (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4325430

САЩ и други страни са нанесли около 20 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” в сирийската провинция Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти, съобщава AFP.  Съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са арабски държави. САЩ и други страни са нанесли около 20 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” в сирийската провинция Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти, съобщава AFP.  Съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са арабски държави.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-predstaviteli-georgi-1431438.html

/КРОСС/ СофияВ сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I Батенберг" вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация". СофияОт 10.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе петото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. СофияОт 09.30 часа в хотел „Шератон" служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще открие втория регионален форум „Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги". Ще бъдат обсъдени възможностите за диверсификация на газовите доставки, развитието на инфраструктурните газови проекти и функционирането на регионален газов пазар. СофияОт 14.00 часа ще заседава Енергийният борд към Министерски съвет. СофияОт 13.00 часа в Заседателната зала на Министерството на вътрешните работи ще се проведе дискусия с участието на експертна група, която подпомага вътрешното министерство в превенцията и противодействието на престъпления, свързани със злоупотреби с избирателните права на гражданите СофияОт 09.00 часа в Института по информационни и комуникационни технологии, (ул. „Акад. Г. Бончев" блок 25А), ще бъде открита инициативата 104th European Study Group with Industry - ESGI'104 (104-тата Европейска група за изследвания с индустрията). СофияОт 09

Преглед на печата

http://www.cross.bg/novinar-monitor-presa-1431439.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициВзимаш пенсията от всяка поща - в. Стандарт - стр. 1Догодина трябва да намалят пенсиите - в. 24 часа - стр. 1Български фонд купи втори имот в „Бизнес парк София" - в. Капитал Дейли - стр. 1, 12Само 19 от над 4600 бежанци са успели да си намерят работа - в. Сега - стр. 1, 3281 300 лв. са събрани от глоби за пушене за 6 месеца - в. Сега - стр. 1, 5Есента настъпва със студ и вятър - в. Новинар - стр. 1Отличнички продават дрога за джобни - в. Монитор - стр. 1, 2, 3Кабинетът клекна на частните съдебни изпълнители - в. Дума - стр. 1Народът иска коалиция - в. Труд - стр. 1, 3Масовите лекарства поскъпват до една трета - в. Преса - стр. 1, 6Бившият на фолкдива върти трафик на коли - в. Телеграф - стр. 1, 4, 5 Водещи заглавия на вътрешните страници4 грипа ни удрят през зимата - в. Стандарт - стр. 2, 3ГЕРБ пише стратегия за балнеологията - в. Стандарт - стр. 4Няма да увеличават пенсиите, може да ги намалят - в. 24 часа - стр. 2, 3Борисов прие външни идеи към управленската програма - в. 24 часа - стр. 4Нова порция искания за по-високи осигуровки - в. Капитал Дейли - стр. 3Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари - в. Капитал Дейли - стр. 4, 5Избирателите предпочитат ГЕРБ, но не искат Борисов за премиер - в. Сега - стр. 2МОН започва програми за близо 350 млн. лв. с пари от ЕС - в. Сега - стр. 3Село Крушевец плаши с дълга блокада заради прегазеното бебе - в. Сега - стр. 4Наши гроздоберачи са експлоатирани в Италия - в

Южна Африка изненадващо подписа с "Росатом" за АЕЦ за $10 млрд.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2385292_jujna_afrika_iznenadvashto_podpisa_s_rosatom_za_aec_za/?ref=rss


Република Южна Африка изненадващо подписа договор с Русия за сътрудничество в ядрената енергетика, което отваря възможност за строителство по руски технологии на реактори с обща мощност до 9.6 гигавата в следващите 16 години.

"Ройтерс" коментира, че съобщението, направено в кулоарите на заседанието във Виена на Международната агенция за ядрена енергия, демонстрира желанието на Претория да строи ядрени централи, въпреки съмненията за финансирането им.

Ан Фрюхауф от...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/televizionno-ytro-1431437.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: С колко ще се увеличи цената на хляба след поскъпването на тока?Тема: Защо България е мащеха за хората с увреждания - поход за независимост. bTV, "Тази сутрин"Тема: Разрушиха ли всички мостове ГЕРБ и Реформаторите? След изборите - брак по сметка или развод по принуда?Гост: Атанас Атанасов, РБ, Румяна Бъчварова, ГЕРБТема: За лъжите след лов и преди избори. Кои са най-абсурдните обещания на политицитеТема: Когато улицата ражда философи. Как живеят в ромския квартал в ПазарджикТема: Продуцентите на "Непобедимите" издирват 10 милиона пирати, за да ги глобят

"Газпром" не се нуждае от доставки на западно оборудване

http://europe.actualno.com/Gazprom-ne-se-nujdae-ot-dostavki-na-zapadno-oborudvane-news_51158.html

Руският газов монополист "Газпром" не се нуждае от доставки на западно оборудване. Ембаргото върху износа на такова оборудване за Русия няма да повлияят на дейността на компанията. Това заяв...

Заснемат минисериал по романа "22 ноември 1963 г." на Стивън Кинг

http://cinema.actualno.com/Zasnemat-miniserial-po-romana-22-noemvri-1963-g-na-Stivyn-King-news_51163.html

Сайтът за видеострийминг Hulu е поръчал телевизионна адаптация на романа на Стивън Кинг "11/22/63" (22 ноември 1963 г.). Творбата е посветената на датата на убийството на президента Джон Фиц...

Как да си гарантирате самотата

http://curious.actualno.com/Kak-da-si-garantirate-samotata-news_51162.html

Някои хора, страхувайки се от трудностите, които могат да възникнат в отношенията, несъзнателно прилагат определени стратегии, които им дават възможност да избягат от отношенията като такива. Ето кои ...

Банкнотата от 10 евро на кирилица влиза в обръщение

http://europe.actualno.com/Banknotata-ot-10-evro-na-kirilica-vliza-v-obryshtenie-news_51164.html

От днес в обръщение влиза нова банкнота от 10 евро, на която има и надпис на кирилица, съобщиха от Европейската централна банка /ЕЦБ/. Банкнотата е втората от серията "Европа". Първо бяха...

Прогнозират 20 хил. заразени с ебола до ноември

http://africa.actualno.com/Prognozirat-20-hil-zarazeni-s-ebola-do-noemvri-news_51166.html

Над 20 000 души ще бъдат заразени с ебола до началото на ноември, ако не се предприеме нищо за засилване на мерките за контрол на епидемията в Западна Африка, предупреди Световната здравна организаци...

Грипът идва с четири щама, свинският най-популярен

http://www.bnews.bg/article-117064

В Европа най-масово разпространен е бил свинският грип А(H1N1). В България също този вирус е разболял най-много хора.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1431436.html

/КРОСС/ ИВАН ИКОНОПИСОВ-БЕБЕТО, един от най-добрите ни плувци и ватерполисти за всички времена ГЕН.-ЛЕЙТЕНАНТ КИРЧО КИРОВ, бивш директор на Националната разузнавателна служба МАТЕЙ КАЗИЙСКИ, волейболист, МИЛКО КАЛАЙДЖИЕВ, певец, АКАД. НИКОЛАЙ КАУФМАН, композитор и фолклорист, САШКА БРАТАНОВА актриса. ХРИСТО ГЪРБОВ, театрален и филмов актьор  

23 септември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-organizatziya-1431435.html

/КРОСС/ 867 г. - Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон.1122 г. - Папа Каликст II и император Хайнрих V сключват Вормски конкордат, с което се прекратява Борбата за инвеститурата.1821 г. - Град Триполица в Гърция е превзет и около 30 000 мюсюлмани са избити по време на Гръцката война за независимост.1846 г. - Германският астроном Йохан Готфрийд Гал открива планетата Нептун, използвайки математическите предположения на френския математик Юрбен Льоверие.1868 г. - Пуерто Рико обявява независимост.1875 г. - 15-годишният Уилям Бони (Били Хлапето) - легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път.1902 г. - Избухва Горноджумайското въстание.1912 г. - Балканската война: С указ на цар Фердинанд I е формирано Македоно-одринско опълчение начело с генерал Никола Генев и с началник-щаб майор Петър Дървингов.1923 г. - В България започва Септемврийското въстание.1932 г. - Създадено е Кралство Саудитска Арабия.1932 г. - Излиза първият брой на списание Пламък.1943 г. - Втора световна война: Създадена е т.нар. Република Сало.1944 г. - Към РМС е създадена детско-юношеска организация, наречена по-късно Димитровска пионерска организация "Септемврийче".1947 г. - В Софийския централен затвор е изпълнена смъртната присъда на земеделския лидер Никола Петков.1948 г. - България отправя молба до ООН за членство в организацията.1955 г

САЩ предприеха военни действия срещу "Ислямска държава", съюзници са им арабски държави (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325428

САЩ и други страни са нанесли около 20 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” в сирийската провинция Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти, съобщава AFP. Съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са арабски държави. САЩ и други страни са нанесли около 20 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” в сирийската провинция Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти, съобщава AFP. Съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са арабски държави.

Зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен

http://www.cross.bg/elisaveta-boga-zahariii-1431434.html

/КРОСС/ В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древността дарил с рожба престарялата Сарра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговия ред, той се отправил за Йерусалим. Различните длъжности в храма /каденето, принасянето на жертви, грижата за седмосвещеника, сменяването на хлябовете на предложението и др./ се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребие. Този път се паднало на Захарий да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето. Когато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил

Изборите като криминално деяние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324963

Идат избори. И предизборният алъш-вериш се върти. Равносметката от предишния вот - 1   осъден от 200 сигнала за купуване на гласове, изостря апетита на политическите брокери. Папата и Белия изкушават с по 20 лева избирателите в русенското гето Селеметя. Райко и Кела в Бургаската Венеция предлагат двойни оферти. Яо и Батъко в кюстендилската Гиздова Идат избори. И предизборният алъш-вериш се върти. Равносметката от предишния вот - 1 осъден от 200 сигнала за купуване на гласове, изостря апетита на политическите брокери. Папата и Белия изкушават с по 20 лева избирателите в русенското гето Селеметя. Райко и Кела в Бургаската Венеция предлагат двойни оферти. Яо и Батъко в кюстендилската Гиздова

Няма да увеличават пенсиите, може да ги намалят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325171

Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.
Проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година. Проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към

23 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=264973

Събития 867 г. — Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. — Папа Каликст II и император Хайнрих V сключват Вормски конкордат, с което се прекратява Борбата за инвеститурата.

Екшън в Бузовград: Луд пенсионер стреля и се барикадира в дома си!

http://www.bnews.bg/article-117063

Психично болен се барикадира в дома си в село Бузовград. Според съседите, след като е стреля с незаконно притежавана пушка, мъжът се е барикадирал в дома си - случай, който напомня на този в Лясковец от преди няколко месеца, който завърши със смъртта на едно от спецченгетата.

Плевнелиев обсъжда проблеми на климата в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325167

Росен Плевнелиев замина вчера за САЩ на 5-дневна визита, по време на която ще участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата му.
Вчера българският президент бе поканен да присъства на среща на държавните глави, участващи в “Глобалната инициатива Клинтън 2014”. На двудневния форум политици, Росен Плевнелиев замина вчера за САЩ на 5-дневна визита, по време на която ще участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата му. Вчера българският президент бе поканен да присъства на среща на държавните глави, участващи в “Глобалната инициатива Клинтън 2014”. На двудневния форум политици,

Готови ли сте за голямото почистване след ремонта?

http://society.actualno.com/Gotovi-li-ste-za-goljamoto-pochistvane-sled-remonta-news_50446.html

Лятото е сезонът на отпуските и почивките, но и време за освежаване на дома. С настъпването на есента вероятно идва и краят на дългия ремонт в жилището ви.  Вече нямате търпение да се наслади...

До 30% са поскъпнали лекарствата

http://healthy.actualno.com/Do-30-sa-poskypnali-lekarstvata-news_51157.html

Лекарствата, които може да се продават без рецепта са поскъпнали. Повишаването на цената при някои от медикаментите е над 1 лев точно преди зимния сезон като всички и видове хапчета против простуда, г...

САЩ нанесе въздушни удари срещу ИД в Сирия

http://asia.actualno.com/SASht-nanese-vyzdushni-udari-sreshtu-ID-v-Sirija--news_51161.html

САЩ и техни съюзници са нанесли въздушни удари по позиции на джихадистката групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия. Говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кирби...

ИД: ''Девици на небето и сексуален джихад на Земята''

http://asia.actualno.com/ID-Devici-na-nebeto-i-seksualen-djihad-na-Zemjata-news_51159.html

Изнасилвания, отвличания, убийства - бойците от "Ислямска държава" са безмилостни и брутални. И не щадят дори жените. За да се защитят от техните посегателства, все повече кюрдски жени гра...

Прогноза за времето - 23 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264974

През деня ще нахлува студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни райони до 20°. И валежите ще продължат, на места в Източна България ще са значителни и през целия ден, докато след пладне от запад ще спират и облачността ще се разкъсва.

140 000 шотландци искат проверка на референдума

http://news.ibox.bg/news/id_383650025

Премиерът Алекс Салмънд също не прие резултатите от допитването

Нечуван дует между Фреди и Джако излиза през ноември

http://www.bnews.bg/article-117031

Митичен дует на Фреди Меркюри и Майкъл Джексън ще излезе на 10 ноември.

Хората с увреждания потеглят на поход "Не съм роден тук"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385169_horata_s_uvrejdaniia_potegliat_na_pohod_ne_sum_roden/?ref=rss


Ден след Деня на независимостта Центърът за независим живот за трета поредна година организира днес Поход за независимост под мотото "Не съм Роден за тук".

Инициативата е израз на протест на хората с увреждания срещу корупционните и неработещи политики в сферата на уврежданията в България, които през последните над 20 години изведоха българите с увреждания на първо място по бедност в Европа. На него те ще настояват за качествено ново законодателство напълно синхронизирано с...

Арестуваха стрелеца от с. Бузовград

http://www.vesti.bg/novini/arestuvaha-streleca-ot-s.-buzovgrad-6022985

Успешно приключи драмата с барикадиралия се в дома си в с. Бузовград психично болен мъж, за който БГНЕС съобщи по-рано.

Ст. Дочев: Програмата за оздравяване на пощите се изпълнява

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ebb08d7/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cst0Edochev0Eprogramata0Eza0Eozdraviavane0Ena0Eposhtite0Ese0Eizpylniava0H180A4650C/story01.htm

Ще продължаваме да сключваме търговски договори с различни дружества, за да увеличим продажбите, заяви изпълнителният директор на „Български пощи“


Иван Нейков: 40 години работиш, 20 години вземаш пенсия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4325117

Военни пилоти, парашутисти, водолази и др. са сред професиите, при които законният стаж за пенсия е най-нисък - 15 г. А пенсията - най-висока - около 650 лв. Ще се реши ли проблемът с ранното пенсиониране с предстоящата реформа? Как и с колко да се увеличи нарастването на възрастта за пенсиониране, е въпрос на дискусия. 







Иван Нейков, Военни пилоти, парашутисти, водолази и др. са сред професиите, при които законният стаж за пенсия е най-нисък - 15 г. А пенсията - най-висока - около 650 лв. Ще се реши ли проблемът с ранното пенсиониране с предстоящата реформа? Как и с колко да се увеличи нарастването на възрастта за пенсиониране, е въпрос на дискусия. Иван Нейков,

Българка патентова буквар за цигулари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325301

Плевенчанката Йова Йорданова, позната на четири континента, създава своя методика за подреждане на пръстите на лявата ръка върху струните на цигулката. Наричат я учителка на виртуози. Тя патентова своя Плевенчанката Йова Йорданова, позната на четири континента, създава своя методика за подреждане на пръстите на лявата ръка върху струните на цигулката. Наричат я учителка на виртуози. Тя патентова своя "Буквар за малкия цигулар", който е признат за изобретение. По нейната система след 6 месеца децата вече свирят с оркестри - камерни и симфонични.

"Волво" представи R-Design пакета за ХС90

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/23/2385251_volvo_predstavi_r-design_paketa_za_hs90/?ref=rss


"Волво" разпространи първите снимки и информация за R-Design пакета на новото XC90. Отвън новите детайли включват спортни детайли по предната решетка и спойлера. Специално внимание заслужават и интегрираните двойни ауспуси, както и релсите на покрива и капачките на огледалата в сребрист мат.

Динамичният изглед на автомобила се допълва от стилните 20-инчови алуминиеви джанти, като за желаещите наистина отличителен външен вид се предлагат и 22-инчови като опция.

В салона...

Мъж стреля и се барикадира в дома си в Бузовград

http://crime.actualno.com/Myj-strelja-i-se-barikadira-v-doma-si-v-Buzovgrad-news_51154.html

Рано тази сутрин въоръжен мъж се барикадира в къщата си в Бузовград. След няколко часова акция мъжът бе арестуван. Барикадиралият се мъж стрелял, а след това се бе затворил в дома си, намиращ се в бл...

Настъпи астрономическата есен

http://news.ibox.bg/news/id_705644816

Тя започна с рязко застудяване, което ще се задържи през следващите дни

Цяла зима на дърва = 1 месец парно!

http://pik.bg/цяла-зима-на-дърва--1-месец-парно-news228667.html

Цяла зима на дърва = 1 месец парно!

Месечната сметка за парно през идната зима ще е колкото отоплението на дърва през целия сезон. Софиянци харчат по 240 лева на месец за централно отопление на жилище от 86 квадрата. Толкова ще излезе и дървесината за отопление, но през целия сезон, изчислява "Телеграф".

Дървата могат да се купят от складовете на местното горско стопанство, както и от частни търговци със складове в града. В момента кубикът върви по 56, 60, 75 и 90 лева.

Между 200 и 250 лева ще платите ако се отоплявате на ток с климатици. В случай, че използвате електрически печки, разходът се качва до 300 - 400 лева. Инвестицията в климатици, които са енергоспестяващи, е доста висока, защото цената им започва от 1200 лева за брой и стига до близо 3600 лева за тристаен апартамент.

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4324855

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Преглед на печата от 23 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385308_pregled_na_pechata_ot_23_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари
Бойко Борисов поиска оздравяване и нов управител на БНБ - Светослав Гаврийски

Нова порция искания за по-високи осигуровки
Социалният министър и синдикатите предлагат максималният осигурителен доход да се равнява на 8 или 10 минимални заплати

Просрочените вземания на общините са се увеличили
Столичната община има напредък в събирането, Варна трупа...

Религиозен календар за 23 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4324769

Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Св. мчца Ираида
  По време на царуването на Ирод в град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на св. Анна. Двамата страдали много, че нямат деца. Макар и в напреднала възраст,  горещо се молели за наследник. И молитвата сторила чудо - Елисавета родила син, точно както им било и Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Св. мчца Ираида По време на царуването на Ирод в град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на св. Анна. Двамата страдали много, че нямат деца. Макар и в напреднала възраст, горещо се молели за наследник. И молитвата сторила чудо - Елисавета родила син, точно както им било и

Ако сте искали, щели сте да ме откриете

http://cite.actualno.com/Ako-ste-iskali-shteli-ste-da-me-otkriete-news_51150.html

С тези думи говорителят на ЦИК Цветозар Томов нападна bTV заради обявеното от медията, че никой от ЦИК не е пожелал да им отговори на въпросите за изборните секции в Турция. Търсили сте ме само два п...

ГЕРБ иска цялата власт, Реформаторите настояват за принципна коалиция

http://politics.actualno.com/GERB-iska-cjalata-vlast-Reformatorite-nastojavat-za-principna-koalicija-news_51153.html

Мисля, че не трябва да допускаме дребни битовизми в отношенията си. От Реформаторския блок има сигнали за разграничаване с ГЕРБ, не от наша страна. Това заяви Румяна Бъчварова, водач на листата на пар...

ЦИК за ВАС: Не знаят как да ни ползват сайта, няма нередовни секции

http://izbori2014.actualno.com/CIK-za-VAS-Ne-znajat-kak-da-ni-polzvat-sajta-njama-neredovni-sekcii-news_51149.html

Върховният административен съд (ВАС) не е проверил както трябва информацията на сайта за ЦИК относно секциите в Турция. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Най-вероятно ВАС не са провелили...

Затвор за кражба на буркани с чушки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4325005

Сливенец ще лежи една година в затвора при първоначален строг режим за кражбата на 20 буркана с червена капия и два буркана с люти чушки. Това реши районният съд в града. В края на февруари безработният ром разбил чуждо мазе и напълнил чантите си със зимнината. Освен консервите откраднал ъглошлайф и разклонител на обща стойност 93 лева.
Сливенец ще лежи една година в затвора при първоначален строг режим за кражбата на 20 буркана с червена капия и два буркана с люти чушки. Това реши районният съд в града. В края на февруари безработният ром разбил чуждо мазе и напълнил чантите си със зимнината. Освен консервите откраднал ъглошлайф и разклонител на обща стойност 93 лева.

И за осмокласниците ще има целодневно обучение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3eba9d7b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Ci0Eza0Eosmoklasnicite0Eshte0Eima0Ecelodnevno0Eobuchenie0H180A4620C/story01.htm

От тази година беше въведена възможността за самоподготовка, спорт и дейности по интереси в училище за учениците от пети клас


Спират водата в кв. Бояна

http://society.actualno.com/Spirat-vodata-v-kv-Bojana--news_51142.html

На 23 септември във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. "Поп Евстати Витошки" в кв. "Бояна" , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 10:30 часа, съобщават от "С...

20 деца са загинали в катастрофи от началото на годината

http://crime.actualno.com/20-deca-sa-zaginali-v-katastrofi-ot-nachaloto-na-godinata-news_51145.html

20 деца са загинали от началото на годината при пътнотранспортни произшествия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главен комисар Антон Антонов, началник на Отдел „Път...

БСП, ДПС и ББЦ са с най-скъпите предизборни кампании дотук

http://izbori2014.actualno.com/BSP-DPS-i-BBC-sa-s-naj-skypite-predizborni-kampanii-dotuk-news_51147.html

Обещанията на политиците целят всичко това, което ни липсва, а то е много. Образование, здравеопазване, енергетика, финанси – каквото и да хванеш, имаш чувството, че то е затънало непоправим...

Въоръжен психично болен се барикадира в дома си в с. Бузовград

http://www.vesti.bg/novini/vyoryzhen-psihichno-bolen-se-barikadira-v-doma-si-v-s.-buzovgrad-6022984

Психично болен мъж от с. Бузовград е произвел изстрел с незаконно оръжие, след което се е барикадирал в дома си, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пак поскъпват вносните цигари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C7MUaYL-_x4/

С 10 стотинки за кутия поскъпват вносните марки цигари „Кент”, „Дънхил”, „Вог” и „Лъки страйк”. Новите цени вече са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите, пише “Труд”.

„Кент” във всички разновидности и „Дънхил” вече са 5,20 лв. Така цената им се изравнява с тази на „Марлборо”, което също поскъпна преди два месеца. Някои по-луксозни разновидности на „Дънхил” дори ще надскочат тази бариера и ще са 5,30-5,40 лева за кутия. Цената на „Вог” също става 5,40 лв. Кутия с 10 цигари „Лъки страйк” пък поскъпва от 2,50 на 2,60 лв.

Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. Очаква се тенденцията да продължи заради предстоящото вдигане на акциза. До 2019 г. минималната акцизна ставка за 1000 къса трябва да достигне 176 лв. В момента налогът е 146 лева. Увеличението е по искане на Брюксел.

 

 

 

Вносът на газ от Русия в АТР след 15 години ще се удвои

http://www.vesti.bg/novini/vnosyt-na-gaz-ot-rusiia-v-atr-sled-15-godini-shte-se-udvoi-6022983

Съвкупният внос на газ в страните от Азиатско-Тихоокеанския район /АТР/ след 15 години ще се увеличи почти два пъти - от 270 млрд. куб. м. годишно, както е през 2013 г. - на 530 млрд. куб. м. годишно.

Зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен

http://celebrate.actualno.com/Zachatie-na-sv-prorok-Joan-Predtecha-i-Krystitel-Gospoden-news_51135.html

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била брато...

След Вавилон

http://literature.actualno.com/Sled-Vavilon-news_51134.html

Между тази книга и нейното приемане в настоящите академичен и високожурналистически канони (като двата често толкова вредно съвпадат) стои въпросът за „теорията“. Теории съществува...

Арестуваха капитана на ударения ферибот край Корфу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325193

Арестувани са капитанът и помощникът му на ферибота Europalink, който се удари в скали край остров Корфу в събота през нощта. Вчера в Корфу акостира круизът “Олимпия”, който пое 451 пътници от Europalink, 88 коли и 118 товарни автомобила. Останалите пътници са настанени в хотели за сметка на фирмата - собственик на Europalink, Арестувани са капитанът и помощникът му на ферибота Europalink, който се удари в скали край остров Корфу в събота през нощта. Вчера в Корфу акостира круизът “Олимпия”, който пое 451 пътници от Europalink, 88 коли и 118 товарни автомобила. Останалите пътници са настанени в хотели за сметка на фирмата - собственик на Europalink,

Бисерите на Иво Иванов

http://offnews.bg/news/n_1/n_392109.html

Някои от абсурдизмите и бисерите на Иво Иванов циркулират от години в интернет пространството. Ето някои от тях, събрани през последните 20 години от телевизионни коментари, кореспонденции и публикации (специални благодарности към колекционерите на бисери Антонио Стойков и Пламен Атанасов) „Вондоловски е вцепенен от напрежение. Опасявам се, че ако се вдърви още малко, ще го накацат кълвачи.“ „Чешкият отбор на този мондиал ми напомня на носа на Майкъл Джексън – скъп, но въпреки това нестабилен.“ „Питър Крауч има, меко казано, нестандартна физика за футболист. Не може да си два метра висок и да тежиш под 70 кг! Направо се чудя как ръководството на Ливърпул успява да го задържи в Англия…особено през есента, когато останалите щъркели мигрират в Северна Африка.“ „Понякога в главата ми нахълтват безумни въпроси, на които не може да бъде намерен отговор. Като например: „Кой е по-добър Роналдо или Меси?“, „Къде е границата на вселената?“или пък „Колко ковчега са необходими, за да бъде погребана една матрьошка?“ “Този странен пас на Майкъл Брадли бeшe по-неразгадаем от шифъра на Леонардо.” „… И невероятен 80-метров пас на Джон Елуей! Това подаване беше толкова дълго, че Елуей със сигурност е трябвало да сложи пощенска марка върху топката, за да е сигурен, че ще пристигне!“ „Дрибълът на Алън Айверсън е невероятен: топката не може да му бъде отнета дори с реституция.“ „Фeникс Сънс“ имат най-резултатното нападение в цялата лига. Толкова са ефикасни, че са на път да отбележат повече точки, отколкото Лев Толстой във „Война и мир“. „Проблем номер едно на филма „Пътят към победата“ е Силвестър Сталоун – крайно неубедителен в ролята на ловък като котка вратар. Той дори успя да хване дузпа във филма, въпреки че всички знаем, че е толкова схванат, че не би могъл да хване дори венерическо заболяване на Лъвов мост.“ „Ако е вярно, че който не работи, не трябва да яде, защо има толкова много дебели хора в Народното събрание?“ „Изумителна забивка на Винс Картър! За малко да си удари главата в Международната космическа станция.“ „Мъгси Богс се върна толкова бързо в защита, че за малко да се сблъска със себе си в нападение.“ „Съдията явно не е на себе си – това отсъждане беше по-загадъчно от усмивката на Мона Лиза.“ „Дамаркъс Бийзли днес е като освирепяла черна пантера на игрището! Толкова е убедителен, че около стадиона сигурно се навъртат бракониери.“ „Стефон Марбъри е покрит от главата до петите с татуировки. Не знам дали да го гледам, или да го чета.“ „В отбора на Съединените Щати има повече германци, отколкото на Слънчев бряг!“ „Въпрос от студиото на БНТ: „Иво, има ли информация за това какви са причините за бракоразводното дело на Майкъл Джордан?“ Отговор: „Да, причините са много и предимно русокоси“. „Шакил винаги е бил склонен към напълняване, но вече е толкова наедрял, че не бих се учудил, ако тялото му се отцепи от Съединените щати и поведе борба за независимост.“ „През второто полувреме защитниците на „Детройт“ се бяха залепили за ЛеБрон като фолкпевици за футболист и не му дадоха да диша.“ „Мускулите на Грег Одън са по-релефни от картата на Непал.“ „Тони Паркър е безобразно бърз. Тича като разгонен заек на литър еспресо.“

Бордековщина

http://izbori2014.actualno.com/Bordekovshtina-news_51123.html

Когато ножът опре до кокала. Когато независимостта е поставена под въпрос. Когато изборите са под заплаха. Когато туризмът не е приоритет, а вискозитет - тогава идват те - Гранична полиция. Със силна ...

Все още не са избрани фирмите за почистване на снега

http://society.actualno.com/Vse-oshte-ne-sa-izbrani-firmite-za-pochistvane-na-snega-news_51139.html

Все още няма нито един избран изпълнител за текущо и зимно поддържане на републиканските пътища. Това заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Част ...

Силен вятър в първия есенен ден

http://society.actualno.com/Silen-vjatyr-v-pyrvija-esenen-den-news_51140.html

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Средната скорост на вятъра, която се оча...

Какво е преференция и как тя ще пренареди листите

http://offnews.bg/news/n_1/n_392100.html

Най-интересното на тези избори ще са преференциите. Всичко останало в изборната нощ ще е като друг път - всички ще се обявят за победители, някой ще вземе повече отколкото са му предричали, друг по-малко, някой ще мине заветните 4%, друг - не. Но това са все неща, които сме гледали. Това, което ще промени политическата система са преференциите и подредбата на листите. След изборната нощ всички партии ще са изненадани от собствените си избраници и след нея начинът, по който се редят листите никога няма да е същият. По надолу подробно ще обясним защо преференцията ще проработи, но нека преди това опишем Как изглежда бюлетината На тези избори бюлетината ще е разделена на 2 части. Вляво са изписани имената на партиите и коалициите, които участват в изборите. Техният брой е 25, а пред всяка има квадратче с поредния й номер. За да гласувате за вашата партия или коалиция трябва да зачертаете номера й с Х или V със син химикал. Вдясно са отпечатани кръгчета с номера в тях. Това са преференциите. Броят на кръгчетата е различен във всеки многомандатен избирателен район (МИР). Той е точно 2 пъти по-голям от броя на мандатите във всеки МИР, защото в листата на една партия или коалиция може да има най-много два пъти повече кандидати, отколкото са местата. Най-малките райони (Видин, Габрово, Ямбол, Търговище, Разград, Силистра, Перник, Кюстендил) дават само по 4 мандата. Затова в тях кръгчетата за преференции ще са само 8. Най-големият район е 23 МИР - София, който дава 16 мандата. В него партиите могат да запишат до 32 кандидати в листите, а в бюлетината ще има 32 кръгчета. На бюлетината не пише имена на кандидати за депутати, а само на партии. Имената и номерата на кандидатите висят на 2 места - пред изборната секция и на стената в самата стаичка за гласуване. Гласуващите в чужбина са лишени от преференции. В техните бюлетини няма да има кръгчета. Преференцията също се отбелязва с X или V със син химикал. Ако зачертаете повече от едно кръгче, преференцията ви става невалидна, но гласът ви за партията остава валиден. Ако не зачертаете нито едно кръгче, се смята, че гласувате за водача на листата. Това беше поправката на ДПС, вкарана след окончателното (уж) приемане на Изборния кодекс на Мая Манолова. С нея ДПС се опитаха да запазят статуквото депутати да се избират от партийните централи, а не от хората. Само 7% трябват за пренареждане Само 7% са нужни, за да се разбърка спуснатата от партийната централа листа в район, в който партията вкарва повече от един депутат. За водач на листа ще трябва повече усилие, но отстрелването на втория е съвсем лесно. Гореспоменатите 7% се смятат от броя на подадените за партията (или коалицията) гласове в съответния МИР и обърнати в реални хора изобщо не са много. Нека погледнем последните парламентарни избори през 2013 г. В Ямбол БСП и ГЕРБ вкарват по двама депутати. За БСП гласуват 21 585 души, а за ГЕРБ 19 152. Само 1511 гласа могат да са достатъчно на последния в БСП, за да измести втория в листата и да стане депутат, ако се повторят същите резултати. При ГЕРБ нужните гласове са още по-малко - 1341. Не е никак много, нали? Всички задни места в листата си дават сметка за това и вече водят преференциални кампании, защото с едно голямо село зад гърба ти се става депутат. Вторият в листата обаче също не е луд, дава си сметка колко му е несигурна позицията и също води преференциална кампания, защото е почти сигурно, че няколко човека ще изкарат над 7%. Тези 7%, за които толкова говорим, са нещо като бариера. Който кандидат за депутат ги прескочи, той участва в класацията. Но ако няколко ги прескочат, класацията се прави между тях според това кой колко преференции е събрал. Т.е. това, че си събрал 7% не те прави автоматично депутат. Трябва преференциите ти да са повече, отколкото на другите в листата. Да дадем пример пример. В 32 МИР-Горно Нанагорнище партия "Светло бъдеще" печели 2 депутатски места. Водачът на листата има 30% преференции, вторият - 5%, третият 15%, четвъртият 20%, петият - 6%. Всички останали кандидати имат под 7%. В парламента ще влязат първият и четвъртият. Да предположим сега, че първият стане министър. Трябва да освободи депутатското място. В парламента ще влезе третия, а не вторият. Ами ако и двамата станат министри? Депутати ще станат третият и вторият, нищо че вторият има по-малко от петия. Тъй като и двамата не са събрали 7%, те не участват в класирането по преференции и за тях важи подреждането според листата. Защитен ли е водачът ? След приемането на Изборния кодекс и публикуването му в Държавен вестник ДПС вкара поправка, с която се опита да обезсмисли преференцията и да бетонира водача. Истината е, че въпреки подлия номер водачът изобщо не е защитен, но избирателят още не го знае. Опорната точка, че водачът може да бъде бит само с 50% преференция е пълна лъжа, спусната от партийните централи, които искат да продължат да редят листите, без да питат избирателите си. Водачът на листа може да бъде разгромен и то така, че не само да стане втори, а и напълно да изпадне зад борда. Истина е, че освен своята честно изкарана преференция (зачертаното кръгче), водачът на листа получава един несправедлив бонус. Като глас за него се брои всяка бюлетина със зачертано квадратче за партия, но без преференция (зачертано кръгче). Но тъй като всички кандидати зад него вече водят преференциална кампания, бонусът на водача изобщо не е чак толкова голям и недостижим. Да вземем пак пример от последните парламентарни избори. ДПС спечели мандат във Видин с 474 гласа и вкара водача на листата си. Дори да бяха прави партийците, твърдящи, че трябват 50% за бутнеш водача, това е равно на мизерните 238 гласа. Но всъщност са много, много по-малко. Ако всички кандидати са равностойни, теоретично стигат само 60 гласа в цялата област, за да бутнеш водача. На практика ще са нужни около 100. Една средно голяма ромска фамилия. Същото това ДПС вкарва депутат в 23 МИР-София с 1156 гласа, в 24 МИР-София с 1 128 и в 25 МИР-София с 1 553. При листа от двайсетина кандидати пак излиза, че цената на мандата може да бъде осигурена от средноголяма ромска фамилия. Най-много малка улица. Нека разгледаме и другата хипотеза - един голям МИР с много депутати. През 2009 г. в Бургас ГЕРБ печели 7 депутата със 66 533 гласа. Обърната в гласове 7-процентната бариера се равнява на 4658 души. Изобщо не е много за град като Бургас, а е почти сигурно, че ако ги изкараш, ставаш депутат. И когато всички в листата играят за себе си, несправедливият бонус за водача ще стане доста малък. В този пример със 7 места водачът би могъл да бъде изместен от няколко души, но все пак вероятно ще влезе в парламента. Да погледнем обаче какво е положението със социалистите в Благоевград. На предишните избори те са взели 3 мандата с 32 060 гласа. Сега обаче са в раздор. Не харесват водача си Кристиян Вигенин, наложен от централата въпреки местната организация. На всичко отгоре силният местен човек Емил Костадинов е извадил лудия късмет да е 22-и номер в листата на БСП, която също е с номер 22 и открито води кампания 22/22 . Останалите виждат, че водачът е уязвим и също водят кампания за преференция. И накрая всички вкупом водят кампания да се гласува за когото и да е с преференция, само за да прецакат водача. Така целият бонус, който Вигенин ще получи от пропусналите да си изберат преференция ще бъде доста малък. А сметнати в гласове заветните 7% са само 2100 гласа и то, ако БСП повтори доброто си представяне от миналата година, което е малко вероятно. Т.е. Вигенин може да остане четвърти и със бонуса си и да изпадне зад борда. Да не говорим, че има възможност и местата на БСП да са 2, а не 3, ако повече партии влязат в парламента. Ще кажете: "врели-некипели, каква преференция, народът не ползва такива работи". Не е вярно. Това е лъжлива опорна точка, спусната ви, за да си мислите, че от вас нищо не зависи. Нека погледнем неотдавнашните избори за евродепутати 26% или 588 945 души измежду всичките 2 239 430 гласували са сложили преференция. При това без нито една партия (с изключение на ДСБ в Реформаторския блок) да е водила кампания за преференциално гласуване и без ни най-малък опит да се обясни що е това преференция. Графика: Институт за развитието на публичната среда Тези 26% се разпределят сравнително равномерно между партиите с 2 големи изключения: Над 57% от гласоподавателите на Реформаторския блок са използвали преференция. На другия полюс са избирателите на ДПС. По-малко от 12% от тях са сложили преференция. Графика: Институт за развитието на публичната среда На европейските избори общо 30 кандидати ( в това число и водачи на листи) са прескочили 7-те процента. Имайте предвид, че тези проценти се смятат на национално ниво, където гласовете са десетки и стотици хиляди. На парламентарни избори седемте процента се смятат само от гласовете в конкретния многомандатен избирателен район. А в много от МИР-овете най-голямата партия печели едва двайсетина хиляди гласа. Двама от кандидатите за евродепутати успяха да прескочат водача си - Светослав Малинов от РБ и знаменития 15/15 Момчил Неков в БСП. Но ако предположим, че всички партии имаха евродепутат, в още 3 партии заден номер щеше да измести водача. Феноменът 15/15 Изборът на 15-ия в листата на 15-атата в списъка БСП стана нарицателно, но всъщност беше най-голямата реклама, че преференцията работи. 22% от всички преференции са за номер на кандидат, който съвпада с номера на бюлетината за партията. Т.е. процентът е значителен, но все пак объркването не е повсеместно. Поне 78% от хората са знаели какво правят, използвайки преференция. Графика: Институт за развитието на публичната среда Лъжа е, че БСП са най-потърпевши от объркването на кръгчето и квадратчето. Всички партии имат сходен процент на объркване с две големи изключения - Реформаторският блок със само 6% бюлетини 10/10 и Българска левица, при която 68% са гласували с 1/1. Графика: Институт за развитието на публичната среда На европейските избори кръгчетата за преференции бяха 17 и така всички партии с по-задни номера бяха защитени от грешки. Сега най-застрашени от този феномен са партиите с номера до 8, защото дори в най-малките райони има поне 8 кръгчета за преференции. Но в действителност никой не е напълно застрахован от своето 15/15. В 23 МИР кръгчетата са 32 - повече от партиите. Във Варна ще са 30, в още 2 района - по 28. Прогноза Несправедливият бонус, който ДПС даде на водачите на листи вероятно ще спаси повечето от тях от разжалване в листата. Математически най-уязвими са самите ДПС, но е малко вероятно да допуснат чак толкова зрелищен автогол. Бонусът със сигурност обаче няма да е достатъчен, за да се запази водачеството на листи в Реформаторския блок. Още на предишните избори гласоподавателите на РБ демонстрирах афинитет към преференциите, а сега преференциалната кампания тече с пълна сила. В почти всички райони РБ вероятно ще има кандидат, който ще изкара повече гласове, отколкото са служебните преференции (празните кръгчета) за първия. Така, че първият в листата им също трябва да си събира собствени преференции, за да влезе. Да, ще има някакъв бонус, но няма да стигне, ако не си завоюва и преференции. При другите партии вероятността да бъде изместен водач е по-малка, но не трябва да се изключва напълно. Но ако някоя партия печели 2 места в някой МИР, почти сигурно е, че вторият ще бъде избран преференциално. В райони, в които партията вкарва трима или повече депутати, вероятността за разместване намалява, ни ни най-малко не бива да се изключва. Злоупотреби и преливане на гласове Преференцията е много хубаво нещо, но като всяко нещо, попаднало на българска почва е податлива на извращения. Досега купуването на гласове се извършваше от партиите. Вече интерес да го правят имат и отделни кандидати, дори това да е в разрез с повелята на партиите им. Досега гласове се купуваха сред хора, които иначе не биха гласували безплатно за твоята партия. Сега има възможност да се купуват гласове и вътре в партията. Отваря се изкушение за преливане на гласове от една партия на друга. В предишни избори вече е имало съмнения, че цяла една партия е вкарана в парламента с гласовете на друга. Заради системата на преференции много канидати ще се изкушат да държат "студен резерв" от гласоподаватели до последния момент. В зависимост от екзитполовете могат да го продадат или подарят на по-нуждаещ се кандидат от собствената партия или дори на опонент. Партии със силен контролиран вот могат дори тотално да разместят листите на опонентите си. Пълна преференция Вероятно всеки от горните черни сценарии ще бъде пробван тук-таме, но никой няма да се случи в значими мащаби. Но със сигурност ще се случи друго - и политиците, и избирателите ще разберат каква огромна сила е преференцията и как тези избори нямат общо с никои други. След тях политиците ще се тюхкат колко много власт са дали на народа и той им е объркал сметките, пренареждайки листите. А хората ще се ядосват как са допуснали поправката на ДПС, заради която са им ограничили най-добрия инструмент да контролират партиите. Следващият разговор, който ще водим няма да е дали да има или да няма преференция. А дали да се мине към пълна преференция - списък по азбучен ред на кандидатите, в който няма водач, втори и трети, а подреждането зависи само от преференциите.

Луд екшън! Крадци стрелят по куче, СОТ ги изплаши

http://pik.bg/луд-екшън-крадци-стрелят-по-куче-сот-ги-изплаши-news228651.html

Луд екшън! Крадци стрелят по куче, СОТ ги изплаши

Нов опит за кражба във фирмата за авточасти “Мегапартс” в столицата бе осуетен от СОТ-а на обекта. През август при обир на една от базите на компанията апаши убиха куче пазач.

В нощта срещу понеделник двама мъже опитали отново да ограбят фирмата, пише "24 часа". Те стреляли по новото куче пазач, но този път то не било вързано и успяло да се спаси. Крадците пробвали да изключат видеонаблюдението, но СОТ-ът се включил, те се уплашили и духнали. Камера обаче заснела единия.

От полицията заявиха, че нямат информация по случая. "Не сме получавали сигнал", каза дежурният от МВР. 

Крадци стрелят по куче, СОТ ги изплаши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325109

Нов опит за кражба във фирмата за авточасти “Мегапартс” бе осуетен от СОТ-а на обекта. През август при обир на една от базите на компанията апаши убиха куче пазач.
В нощта срещу понеделник двама мъже опитали отново да ограбят фирмата. Те стреляли по новото куче пазач, но този път то не било вързано и успяло да се спаси. Нов опит за кражба във фирмата за авточасти “Мегапартс” бе осуетен от СОТ-а на обекта. През август при обир на една от базите на компанията апаши убиха куче пазач. В нощта срещу понеделник двама мъже опитали отново да ограбят фирмата. Те стреляли по новото куче пазач, но този път то не било вързано и успяло да се спаси.

Новата банкнота от 10 евро с надпис на кирилица е в обращение от днес

http://news.ibox.bg/news/id_673218447

Първите нови банкноти ще дойдат у нас с хората, които теглят средства от машините в Солун

Сонда на НАСА стигна до Марс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325239

Сонда на НАСА влезе в орбита около Марс, след като пътува почти година, пише в. “Гардиън”. “Мейвън” беше изстреляна на 18 ноември 2013 г. и измина 700 млн. км.
Мисията, която струва 671 млн. долара, е първата, която ще изследва марсианската атмосфера. Сондата е изпратена да вземе проби от горните слоеве на Червената планета. Сонда на НАСА влезе в орбита около Марс, след като пътува почти година, пише в. “Гардиън”. “Мейвън” беше изстреляна на 18 ноември 2013 г. и измина 700 млн. км. Мисията, която струва 671 млн. долара, е първата, която ще изследва марсианската атмосфера. Сондата е изпратена да вземе проби от горните слоеве на Червената планета.

Лейди Даяна, цапни едно уиски!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4325097

“Ваше Височество, не знам какво да ви посъветвам, освен да ударите едно голямо уиски.” Такъв съвет дал на принцеса Даяна пиарът  Дики Арбитър рано сутринта, след като в жълтата преса излезли скандалните разкрития за нейните изневери.
 Арбитър едва сега разказва за 12-годишната си служба като прессекретар на покойната принцеса. Случката е от 1992 г “Ваше Височество, не знам какво да ви посъветвам, освен да ударите едно голямо уиски.” Такъв съвет дал на принцеса Даяна пиарът Дики Арбитър рано сутринта, след като в жълтата преса излезли скандалните разкрития за нейните изневери. Арбитър едва сега разказва за 12-годишната си служба като прессекретар на покойната принцеса. Случката е от 1992 г

Кое уиски е най-добро? – Джим Мъри и неговата „библия”

http://e-vestnik.bg/21348/koe-uiski-e-nay-dobro-dzhim-mari-i-negovata-bibliya/

Джим Мъри. Снимка: Уиски Байбъл

Англичанинът Джим Мъри е определен като първият в света „уиски писател”, от когото треперят стотици производители.
Той издава за десета поредна година своята „Уиски библия” – справочник с оценки по 100-точковата система на повече от 4500 вида уиски, различни разновидности бърбън, ръжено и др.
Библията му се издава в джобен формат, с цена 20 долара в САЩ, 13 паунда във Великобритания. Няма я в интернет.
Оценките на Мъри обаче се цитират в безброй сайтове, блогове и справочници. Справочникът му не е рекламен, коментарите му за едно или друго уиски са конкретни, а не колкото да се каже нещо. Човек може да се учуди, че в отделни случаи той безмилостно оценява някое по-евтино уиски като по-добро от някои скъпи луксозни марки.

Изданията на библията на уискито за 2012 и 2013 година.

Може да не си напълно съгласен с оценките на Мъри, но те са ориентир в един пазар, препълнен с хиляди марки, които пускат непрекъснато разновидности на свои продукти.
Мъри е 57-годишен. Работил е 13 години в английски вестници, пишейки по темата, после се отдал изцяло на уискито.
За него пишат, че е посетил повече дестилационни за производство на уиски по света, отколкото всеки друг човек на земята.
Мъри живее на 100-ина километра северно от Лондон, има и къща в Кентъки, САЩ, близо до производителите на бърбън.
Освен като оценител, Мъри работи и като консултант по блендиране на уиски – съветва майстори, които работят по една или друга марка.

Мъри оценява всяко уиски по 4 компонента

– аромат, вкус, финал (послевкус), баланс. За всеки компонент прави оценка до 25 точки и общия сбор е оценката за уискито като цяло.
Ето как сам Джим Мъри обяснява оценките си по 100-точковата система. Уискита, оценени под 60 точки са гадни, които не стават за пиене. До 70 точки не впечатляват с нищо и оттам нататък Мъри обяснява оценките така:

70-74,5 – става за пиене, но нищо повече
75-79,5 – средно и обикновено  приятно, но понякога с дефекти
80-84,5 – добро уиски, струва  си да се опита
85-89,5 - много добро до  отлично уиски, определено си заслужава купуването
90-93,5 – великолепно
94-97,5 – суперстар уискита, които ни дават смисъла на  живота
98-100 – по-добро от всичко, което някога съм опитвал!

Основното съдържание на годишните му справочници е за малцовите уискита, които са хиляди. Има раздели за ирланско, за бърбън и др. Разделът „Шотландски блендед уискита” включва и масовите, и т. нар. „де лукс бленд”, познати повече като 12-годишни, 15-годишни и т. н. черни етикети и подобни  (виж оценките).

Изненадващо в раздела „шотландски блендове” е

включено и 12-годишното уиски „Блек рам”,

което се блендира и бутилира в България. Джон Мъри му е дал оценка 85 точки в своя справочник и за 2012, и за 2013 година. То е направено от шотландски дестилат, който тук отлежава допълнително в дъбови бъчви, блендира се и се бутилира във винпром „Пещера”. Това уиски в последните две години има златни медали от конкурси за уиски, произведено извън Шотландия (последно от Чикаго 2013 година). Оценката на Мъри от 85 точки за 12-годишния „Блек Рам” е голямо признание, защото надминава оценките му за някои известни шотландски марки.

Бутилираното в България уиски “Блек рам”, 12-годишно, е оценено от Мъри 85 точки, повече от някои известни шотландски марки.
Бутилираното в България уиски ...

"Валенсия" запази второто място с трета поредна победа (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/23/2385329_valensiia_zapazi_vtoroto_miasto_s_treta_poredna_pobeda/?ref=rss


"Валенсия" продължава със силното си представяне в Ла Лига и спечели категорично гостуването си на "Хетафе" с 3:0.

С последния двубой от четвъртия кръг на първенството "прилепите" продължиха серията си до три поредни успеха.

Те заемат второ място във временното класиране с актив от 10 точки и по-добра голова разлика от "Севиля", като са само на две зад безгрешния до момента лидер "Барселона".

"Валенсия" откри резултата още в седмата минута. Грешка на "Хетафе" в...

Меркел и Порошенко обсъдиха спазването на мирния план

http://news.ibox.bg/news/id_488412925

Ако договореното на 6 септември в Минск се спазва, тогава мирът в Украйна

Хиляди руснаци на шествие срещу войната в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325210

Десетки хиляди хора излязоха на шествие за мир в Украйна и срещу намесата на Русия в конфликта в Украйна.
Шествието бе организирано от опозиционни партии и неправителствени организации. Организаторите призоваха за извеждане на руските части от Украйна и за спиране на търговската и газовата война срещу Киев. Десетки хиляди хора излязоха на шествие за мир в Украйна и срещу намесата на Русия в конфликта в Украйна. Шествието бе организирано от опозиционни партии и неправителствени организации. Организаторите призоваха за извеждане на руските части от Украйна и за спиране на търговската и газовата война срещу Киев.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318138

Иван Иконописов - Бебето, един от най-добрите ни плувци и ватерполисти за всички времена, 81 г.
Ген.-лейтенант Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, 64 г.
Матей Казийски, волейболист, 30 г.
Милко Калайджиев, певец, 63 г.
Акад. Николай Кауфман, композитор и фолклорист, 89 г.
Сашка Братанова, актриса. Иван Иконописов - Бебето, един от най-добрите ни плувци и ватерполисти за всички времена, 81 г. Ген.-лейтенант Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, 64 г. Матей Казийски, волейболист, 30 г. Милко Калайджиев, певец, 63 г. Акад. Николай Кауфман, композитор и фолклорист, 89 г. Сашка Братанова, актриса.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване