Иван Искров: Централната банка не е казвала, че са изнасяни пари от КТБ

http://econ.bg/Новини/Иван-Искров-Централната-банка-не-е-казвала-че-са-изнасяни-пари-от-КТБ_l.a_i.568927_at.1.html

Бих искал да заявя, че твърдение като "изнесени чували” от Корпоративна търговска банка (КТБ) или думата "чували” никога не са използвани нито в...

Утре валежите спират

http://www.moreto.net/novini.php?n=265036

До полунощ и в източните райони валежите ще спрат, облачността навсякъде ще намалее. Вятърът ще отслабне. Минимални температури в повечето места между 5° и 10°, в района на Кюстендил и Драгоман около 3° и там е възможно да се образува слаба слана.

Йотингер предложи Русия и Украйна да подпишат временно споразумение за цената на газа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/23/2386022_iotinger_predloji_rusiia_i_ukraina_da_podpishat/?ref=rss


Европейската комисия ще предложи на Русия и Украйна да подпишат временно газово споразумение в Берлин като стъпка към разрешаване на диспута им за цените на суровината, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от агенция "Ройтерс". Представители на Русия, Украйна и ЕС предстои да се срещнат на 26 септември.

Украинската армия, която отбеляза напредък в поддържането на примирието в Източна Украйна, заяви във вторник, че престрелките между проруските сепаратисти и...

Вложители в КТБ излизат на национален протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zSUFis_qW6I/

Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) готвят национален протест в цялата страна в началото на идната седмица. Това потвърди Борис Михайлов от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България в ефира на БНР. “Ще направим палатков лагер пред БНБ. Единственото място е БНБ, никъде другаде. В неделя ще дадем пресконференция, на която ще изнесем нови факти и данни”, заяви той.

По думите на Михайлов вложителите в КТБ на 28 септември ще протестират в големите градове у нас, както и отново пред сградата на Централната банка. “Протестите се засилват. 500 хил. българи са ощетени. Ако те наистина направят фалит, реалните загуби на държавата ще бъдат над 10 млрд., да не говорим за стотиците хиляди хора, които ще останат в тежка ситуация през зимата, ще има стотици фалирали фирми, хиляди хора ще станат безработни”, коментира Михайлов.

Според него така ще се получи ефектът на доминото. Той подчерта още, че клиентите на поставената под специален надзор финансова институция не могат да чакат съставяне на ново правителство.

“С престъпното бездействие Искров ще докара КТБ до технически фалит”, посочи Борис Михайлов. “Иван Искров непрекъснато казва неща, които, меко казано, са неверни твърдения. Той ще си седи до последно на хубавото място, което си е избрал, където е седял 11 години, и точно в момента, когато трябва да свърши нещо конкретно за този народ, който му е плащал една безумно голяма заплата, нищо няма да свърши”, допълни още той, цитира  Econ.bg

 

"Булгаргаз" натрупал 20 млн. лв. дългове към НАП

http://pik.bg/булгаргаз-натрупал-20-млн-лв-дългове-към-нап-news228920.html

"Булгаргаз" натрупал 20 млн. лв. дългове към НАП

Ако се запази цената на природния газ на сегашното ниво, каквото е предложението на ДКЕВР, "Булгаргаз" ще реализира загуба. Това коментира пред журналисти Александър Петров от "Булгаргаз" след откритото заседание в ДКЕВР, на което бе обсъдено предложението за цена на синьото гориво от 1 октомври. Петров припомни, че исканото от "Булгаргаз" повишение на цената е с 1,69 процента и дори ако то бъде прието от комисията,  газовото дружество ще завърши годината на загуба от 20 млн. лв. За отрицателния финансов резултат на дружеството влияе повишеният курс на долара към лева, посочи експертът. "Булгаргаз" има просрочени задължения към НАП в размер на над 20 млн. лв., които са натрупани през последните два месеца, съобщи още Александър Петров. Задължения са натрупани и към "Булгартрансгаз". В същото време четири от топлофикационните дружества в страната дължат 87 млн. лв. на газовото дружество. Това са топлофикациите в София, Плевен, Враца и Бургас.

Независимо от това какво решение ще вземе ДКЕВР, необходимите  количества газ в хранилището в Чирен ще бъдат обезпечени, заяви Петров. Той каза, че дружеството ще привлече финансиране, за да се нагнетят допълнителни количества и в момента се водят преговори за въпросното финансиране. Ще се търсят възможности за финансиране на първо място от БЕХ, уточни експертът. На въпрос дали дружеството има индикации, че ще бъдат намалени или спрени доставките на газ от Русия, Петров каза, че засега  няма такива индикации. Официално нямаме предупреждение или индикации, че ще има такова нещо, каза Петров. До момента количествата, които страната ни получава, са в пълния си обем, добави той. Петров каза, че има създаден кризисен щаб, който следи обстановката и се прави необходимото да се намалят последствията, ако възникне газова криза.


Наско Месечков: Спал съм с мъже, но не съм гей и си търся жена

http://www.bnews.bg/article-117102

Танцьорът Наско Месечков проговори за сексуалната си ориентация. Той отрече да е гей, каквито слухове се носят из светските среди, и разкри, че е спал и с мъже, и с жени.

Политическият титан Джими: Българинът е безнадеждно опростял! Партийно угоената демократка Росица Янакиева напусна кораба! Овчаровци вече са се изкачили на своята дясна Бузлуджа!

http://www.zapernik.com/politika/politicheskiyat-titan-djimi-bulgarinut-e-beznadejdno-oprostyal-partiino-ugoenata-demokratka_34437/

Популярният перничанин Димитър Огнянов - Джими, които е лидер на РЗС в Перник, но много по-добре се изявява като политически коментатор и анализатор в интервю пред zaPernik.com за предизборната кампания:

- Кое Ви мотивира да участвате отново активно и в тези избори?

Нарастващото напрежение в обществото от повторното настъпление на алчните мутри в политиката предизвикват и в мене тревога. Подобно на хиляди българи, които не се подават на това самоубийствено зомбиране, отново заставам публично в защита на човешкото достойнство. За кой ли път, от 89 година насам повтарям , че това не е никаква демокрация, това е безумна тирания на домораслите олигарси. Разбира се , че...

Продължава

Искров отговори на обръщението на Цветан Василев през медиите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/23/2386001_iskrov_otgovori_na_obrushtenieto_na_cvetan_vasilev/?ref=rss


След като по-рано днес мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че работи по спасяването на банката, и отправи ред обвинения към личности и институции, управителят на централната банка на свой ред му отговори в прессъобщение на институцията.

Причината за това е, че в обръщението си Василев отново напада както БНБ, така и персонално управителят й. В последното врече от централната банка отговорят на всеки упрек, отправен към тях в публичното пространство.
...

Агенцията за инвестиции да стане правителствена предлага американската камара

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-investitsii-da-stane-pravitelstvena-predlaga-amerikanskata-kamara-news225145.html

Българската агенция за инвестиции (БАИ) да мине на пряко подчинение на правителството, а не да е към икономическото министерство, предлага Американската търговска камара в България. Организацията отправи във вторник препоръките си към следващото правителство, развити в нейната Бяла книга за 2014 г. Представителите на американския бизнес у нас предлагат още да се осигури бюджет за одобрени инвестиционни проекти, както и да се създаде "единично звено за контакт" (обслужване на "едно гише") в БАИ, да се централизират програмите за насърчаване на инвестиции в агенцията, които да позволят по-добро използване на съществуващите правителствени и европейски програми. Камара препоръчва също така да има целеви стимули за насърчаване на инвестиции, като се предлага обвързване на стимулите с регионални цели и цели в областта на околната среда или заетостта, изграждане на технологични индустриални зони с благоприятни данъчни условия. Настоява се да се осигурят стимули за купуване на машини и оборудване, за да се привлекат инвеститори в капиталоемки и трудоемки индустрии, както и да се въведат данъчни стимули за насърчаване на научноизследователска и развойна дейност и иновации. Сред другите предложения на камарата са ускоряване на развитието и внедряването на електронното управление и съпътстващи услуги, осигуряване на добра инфраструктура около индустриалните паркове и икономическите зони. Пълна дигитализация на имотния регистър и кадастъра и създаване на кадастрални карти за цялата страна, както и повишаване на капацитета и професионализма в звената "Големи данъкоплатци и осигурители" на НАП, които следят за данъчни въпроси за инвестиции над определено ниво, препоръчват още от Американската търговска камара в България.

Официално: Тялото в морето край Царево е на изчезналата полякиня, води се разследване за убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326477

Трупът, изхвърлен от морето край Царево, е на изчезналата полска туристка Йоанна Станик, стана ясно преди минути.
Това е заключението на извършената ДНК-експертиза, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас.
Заведено e досъдебно производство срещу неизвестен извършител с дата 17 септември, съобщи говорителят Красимира Кателиева. То е по чл. Трупът, изхвърлен от морето край Царево, е на изчезналата полска туристка Йоанна Станик, стана ясно преди минути. Това е заключението на извършената ДНК-експертиза, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Заведено e досъдебно производство срещу неизвестен извършител с дата 17 септември, съобщи говорителят Красимира Кателиева. То е по чл.

Само 16 кандидат-депутати се явиха на тест за интелигентност

http://www.moreto.net/novini.php?n=265073

Само 16 кандидат-депутати са се отзовали на поканата на „МЕНСА България" да се явят на тест за интелигентност. Поканата на организацията е от началото на предизборната кампания, но до момента желаещите не са много. Целта на теста е да представи по-добре всички кандидат-депутати за 43-тото Народно събрание пред народа.

Искров: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения за мен и БНБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326491

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията.
Това заявява управителят на Българска народна банка Иван Искров в Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията. Това заявява управителят на Българска народна банка Иван Искров в

ЕК: Промени за "Южен поток" може да има само в рамките на законите на ЕС

http://business.actualno.com/EK-Promeni-za-Ujen-potok-moje-da-ima-samo-v-ramkite-na-zakonite-na-ES-news_51285.html

Може да има отстъпки по отношение на "Южен поток" от страна на ЕС, но само ако те са в рамките на европейското законодателство. Това посочи Марлене Холцнер, говорителката на европейския коми...

Обама: САЩ не е сама в битката с "Ислямска държава"

http://america.actualno.com/Obama-SASht-ne-e-sama-v-bitkata-s-Isljamska-dyrjava-news_51283.html

Президентът на САЩ Барак Обама изрази задоволството си от подкрепата на арабските страни във въздушните удари срещу бойци на "Ислямска държава" (ИД). Той допълни, че "Америка не е сама ...

Иван Искров: КТБ не е искала ликвидна подкрепа от БНБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/ivan-iskrov-ktb-ne-e-iskala-likvidna-podkrepa-ot-bnb-6023039

Управителят на Централната банка е категоричен, че в писмото на Цветан Василев се съдържат поредица от неверни трърдения

Искров: В обръщението на Цветан Василев има неверни твърдения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326479

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията.
Това заявява управителят на Българска народна банка Иван Искров в Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията. Това заявява управителят на Българска народна банка Иван Искров в

Ето къде спира водата в София в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326485

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. На 25 септември 2014 г. (четвъртък), във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в:
с. Клисура. Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. На 25 септември 2014 г. (четвъртък), във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: с. Клисура.

Русия планира да увеличи Черноморския флот с 80 кораба

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2386003_rusiia_planira_da_uvelichi_chernomorskiia_flot_s_80/?ref=rss


Русия планира да увеличи черноморския си флот с 80 нови кораба до 2020 г., заяви вицеадмирал Александър Витко, цитиран от "Ройтерс". До 2016 г. пък ще бъде построена втора военноморска база в Черно море, край Новоросийск.

В разговор с президента Владимир Путин на посещение в Новоросийск, Витко заяви, че изграждането на втора база освен тази в анексирания "заради настъплението на НАТО в Украйна" Крим е необходимо.

"Осемдесет кораба и други плавателни съдове трябва да...

Партиите с близо 200 хил. лева дарения от симпатизанти за вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_392359.html

Партиите са декларирали 350 дарения в общ размер на 192 213,56 лева, които са били дарени от техни симпатизанти за предстоящите избори на 5 октомври. Това сочат данните от тази сутрин на Сметната палата, представени от Петя Димитрова по време на редовното заседание на Изборния борд, което се състоя днес в Министерски съвет. В посочената цифра обаче не са включени средствата на кандидатите и членовете на инициативните комитети. Освен това стана ясно, че основните нарушения, които са открити в предизборния процес са за непредставени данни на дарители и декларации за произхода на средствата. „Много малко са тези, които са свързани с плащания над 1000 лв. извършени не по банков път”, добави тя. Представителката на Сметната палата уточни, че по една част от нарушенията, преписките са били прекратени, поради влизането в сила на новия Изборен кодекс, който направи част от нарушенията ненаказуеми. „Има около 20 издадени наказателни постановление и много предубеждения, защото част от нарушенията представляват маловажен случай”, допълни Димитрова. От днес на телефон 02 982 22 32 гражданите могат да подават денонощно сигнали за нарушения на изборния процес. За същата цел МВР предоставя и номер на факс - 02 982 56 46, съобщи експерт от главната дирекция "Охранителна полиция" в МВР. До момента получените в МВР сигнали във връзка с изборния процес са 29, образуваните досъдебни производства са шест, а 160 са съставените протоколи. На тел. 112 са получени 19 сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. Представители на администрацията отбелязаха, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000. По време на днешната среща на Изборния борд беше посветена основно на начина, по който се оповестяват изследванията на социологическите агенции в медиите. Професор Михаил Мирчев обясни, че много често се нарушава изискването да се отбелязва кой поръчва проучването, кой е изпълнител и кой е източникът на финансиране за изследването. Той подчерта, че е необходимо е да са посочени и данни по утвърдени стандарти като датата, в която е набрана информацията, колко души са обхванати, как е набирана информацията и дали изследването е представително. Мирчев призова ЦИК и СЕМ за спешна реакция в тази посока.

Изоставена любовница осъди бившия си за SMS-и: Звъни чумо гадна издухана! Имам подарък за дъщеря ти

http://www.zapernik.com/obshtestvo/izostavena-lyubovnica-osudi-bivshiya-si-za-sms-i-zvuni-chumo-gadna_34436/

Безпрецедентно дело за клевета от смс разгледа Бургаският окръжен съд, съобщи flagman.bg. В процеса Милена Ангелова от Поморие успя да осъди бившия си любовник Славчо Стоянов, заради това, че й пратил няколко текстови съобщения с унизителни за дамата словосъчетания, които тя приела изключително тежко.

Стоянов е осъден на 1000 лв. административна глоба, 200 лева обезщетение за претърпени вреди на Милена Ангелова, както и 850 лева съдебни разноски на ищцата.

Славчо и Милена имат...

Продължава

Вижте къде ще спре водата в София в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326476

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. На 25 септември 2014 г. (четвъртък), във връзка с реконструкция на водопровод по ул. Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. На 25 септември 2014 г. (четвъртък), във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: с. Клисура.

Сърбия и МВФ обсъждат 5% съкращаване на администрацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2386000_surbiia_i_mvf_obsujdat_5_sukrashtavane_na/?ref=rss


Сърбия обсъжда с Международния валутен фонд съкращаване с 5% на държавната администрация като част от тригодишно стендбай споразумение, от което властите се нуждаят в опит да компенсират бюджетния дефицит, надхвърлил 8% от БВП.

Миналата седмица премиерът Александър Вучич обяви, че ще трябва да се намалят заплатите в бюджетните организации, както и пенсиите.

Същинските преговори трябва да започнат, след като в края на септември или началото на октомври властите направят...

Задържаха четирима пребили охранител във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265075

На 22 септември под наблюдението на Районна прокуратура – Варна, е образувано досъдебно производство срещу четири лица, науч Moreot.net., Производството е по повод това, че на същата дата, около 18.00 ч. – 18.30 ч., пред сградата на Окръжен следствен отдел при ОП – Варна, лицата, чиято самоличност е установена, са нападнали и нанесли побой над И.

Внимание! Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vnimanie-edna-ot-nai-konsumiranite-yadlivi-gubi-v-bulgariya-misha_34435/

Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична. За това информираха от БАН. Китайски учени са изолирали от гъбата цял комплекс от токсини. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ.

Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. До този момента е считана за ядлива и е предпочитана от много гъбари не само в България, но и в Европа. Днес става ясно, че консумацията й причинява тежки...

Продължава

Вдовицата на Хайтов: когато Николай почина, непрекъснато го усещах около мен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326310

Почина Жени Божилова, съпруга на писателя Николай Хайтов. Тя е един от най-известните български преводачки и редакторки. В нейна памет публикуваме весели и тъжни истории, размисли за доброто и злото, за живота и смърта, за живота й 44 години с големия писател, за кариерата й та преводач...         

Почина Жени Божилова, съпруга на писателя Николай Хайтов. Тя е един от най-известните български преводачки и редакторки. В нейна памет публикуваме весели и тъжни истории, размисли за доброто и злото, за живота и смърта, за живота й 44 години с големия писател, за кариерата й та преводач...

Изследване на СЗО предупреждава за 20 000 случая на ебола до ноември

http://www.mediapool.bg/izsledvane-na-szo-preduprezhdava-za-20-000-sluchaya-na-ebola-do-noemvri-news225144.html

Над 20 хиляди души ще бъдат заразени с вируса на ебола до началото на ноември, ако не бъдат засилени мерките за контрол на епидемията в Западна Африка. Това предупреди Световната здравна организация в проучване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин".   Прогнозираният брой на заразените е трикратно по-голям от настоящия - близо 5800 души, разболели се от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера, над 2800 души са починали от ебола в Западна Африка от началото на годината.   Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа, заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО. Той изтъкна, че настоящата епидемия, най-тежката в историята на тази хеморагична треска, регистрирана през 1976 г., е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Демократична република Конго и Судан.   "Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население", посочи той, изтъквайки като фактор за заразяването голямата мобилност на населението. Бързото разпространяване на епидемията се обяснява също с бавната реакция срещу ебола в началото на епидемията и лошото състояние на системите за здравеопазване в трите основно засегнати държави, добави експертът.   За разлика от тези страни случаите на заразяване остава ограничен в Нигерия, която има по-силна система на здравеопазване.   От агенцията на ООН потвърдиха, че лекарствата и ваксините за ебола на експериментален етап няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца и затова няма да играят роля в сегашната битка с болестта.   По изчисления на ООН са нужни близо 1 милиард долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка.

Франк Лампард остава в "Манчестър сити" до февруари

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/23/2385982_frank_lampard_ostava_v_manchestur_siti_do_fevruari/?ref=rss


Наемът на Франк Лампард  в "Манчестър сити" е продължен до февруари 2015 г. Първоначалната договорка между "гражаните" и клубът, който държи правата на полузащитника - "Ню Йорк сити", беше до края на 2014 г.

Стабилните изяви на Лампард в първите му мачове за шампионите и гола му срещу бившия му отбор "Челси" са му спечелили удължаване на престоя в Англия. Сезонът в американската МЛС също започва по-късно – в средата на март.

Лампард ще има възможност да се изправи още...

Служители на МВР са посетили пернишки адрес във връзка с купуване на гласове

http://www.zapernik.com/krimi/slujiteli-na-mvr-sa-posetili-pernishki-adres-vuv-vruzka-s_34434/

В района на Перник и Монтана служители на МВР посетиха определени адреси, за които са постъпили сигнали за престъпления, свързани с купуване на гласове, съобщи министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той не уточни има ли арестувани и резултат от посещението или е било само с превантивна цел.

Една група от трима души беше задържана в района на Ямбол. Тя е организирана престъпна група – подготвяли са хора за съставяне на списъци, които да бъдат предложени на политическите сили,...

Продължава

Предозиране: Миков рецитира "Септември" и вини десницата, се срамува да има своята история

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/23/2385989_predozirane_mikov_recitira_septemvri_i_vini_desnicata/?ref=rss


Въображението на избирателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на партийните пиари. Новата рубрика на "Дневник", наречена "Предозиране", събира абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност.

Следва съобщение на пресцентъра на БСП за посещение на партийния председател Михаил Миков във Враца и Монтана, където рецитирал "Септември" на Гео Милев и обявил, че десницата днес се срамува да има своята история.

Председателят на НС на БСП Михаил...

Разярен любовник строши врата и телевизор на гаджето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326443

Разярен любовник изкърти входната врата и счупи телевизора на гаджето си.
Ядосаният мъж нахлул в дома на приятелката си на улица Разярен любовник изкърти входната врата и счупи телевизора на гаджето си. Ядосаният мъж нахлул в дома на приятелката си на улица "Боровец" в Смолян около 23 часа в понеделник. 44-годишният смолянчанин Емил К. разбил входната врата и след това счупил 32- инчовия телевизор на дамата LCD "Самсунг". 49-годишната жена е подала жалба в полицията.

БАН алармира: Мишата гъба е отровна!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326453

Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична, алармираха от БАН.
Китайски учени са изолирали цял комплекс от токсини от гъбата. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ.
Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична, алармираха от БАН. Китайски учени са изолирали цял комплекс от токсини от гъбата. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ. Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента.

БАН: Една от най-консумираните ядливи гъби е отровна!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326468

Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична, алармираха от БАН.
Китайски учени са изолирали цял комплекс от токсини от гъбата. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ.
Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична, алармираха от БАН. Китайски учени са изолирали цял комплекс от токсини от гъбата. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ. Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента.

Читалище “Миньор-2005” започва есенния си сезон с иновативната идея "Фреш арт"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chitalishte-minior-2005-zapochva-esenniya-si-sezon-s-inovativnata-ideya-fresh_34433/

Читалище “Миньор-2005” започва есенния си сезон с иновативната идея да събере пернишките деца на хепънинг, по време на който ще научат какво е “Фреш арт”. Преподавателят в НБУ д-р Биляна Калоянова и дизайнерите Весела Стойнева и Руслан Лозев ще творят заедно с всички, които искат да подредят или скулптурират идеите си за флора, фауна, бит…

Часът и мястото на срещата са: 11.00 ч., 27.09.2014 г., пред детската градина в градския парк. Възраст на начинаещите и по-опитните автори –...

Продължава

Порошенко ще даде първата си пресконеференция

http://www.cross.bg/poroshenko-shte-dade-purvata-si-preskoneferentziya-1431576.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко ще даде първата си пресконференция за журналисти като президент на Украйна на 25 септември. Пресконференцията ще се състои пред всички централни и регионални меди на страната, съобщи RT, позовавайки се на съветник на държавния глава Николай Томенко. По думите му, президентът Порошенко ще представи стратегия, с условно название "2020", а след това ще отговори на въпросите на журналистите.Освен това се съобщава, че "форматът на широки дискусии ще продължи."    

Жена, болна от рядко заболяване, се оплака от дискриминация

http://pik.bg/жена-болна-от-рядко-заболяване-се-оплака-от-дискриминация-news228913.html

Жена, болна от рядко заболяване, се оплака от дискриминация

Болна от рядко заболяване се оплака от дискриминация. До 2005 г. държавата е покривала лекарството, което пациентката трябва да приема постоянно. Към днешна дата обаче тя е принудена да си го заплаща сама. Причината е, че медикаментът бил изваден от списъка с лекарства, които Здравната каса покрива, заради което болната потърсила съдействието на Комисията за защита от дискриминация. 

Руска Кискинова от Сливен страда от рядкото заболяване есенциална тромбоцитемия. То се характеризира с увеличен брой тромбоцити в кръвта, което може да доведе до образуване на тромби и съответно до инфаркт или инсулт. Болестта не се лекува, но броят на тромбоцитите може да се поддържа в норма с постоянен прием на лекарство. Такова е било отпускано някога на Кискинова безплатно. Днес обаче тя трябва да си го купува, разказва пред Дарик тя.

„Беше 140 лева, намалиха го малко, към 40 лева струва. Аз цял живот трябва да го взимам. А дозата се увеличава. От начало беше през ден по едно хапче, сега вече, за да се държи кръвта в норма, го взимам всеки ден. Но както виждам се влошава кръвта и трябва да увеличаваме дозата”, обясни жената.

Този факт накарал пациентката да се чувства дискриминирана като се съпоставя с болните от Алцхаймер и Паркинсон, чиито основни лекарства се заплащат от Здравната каса. 

От своя страна от Министерството на здравеопазването посочват, че за да започне да се покрива един медикамент, фирмата производител трябва да подаде заявление за включването му в списъка със заплащани от касата лекарства. Такова заявление не е постъпвало до Комисията по цени и реимбурсиране. 

Друг бил въпросът, че държавата покрива алтернативни лекарства, от които Кискинова можело да се възползва. Според пациентката обаче личният и лекар не й ги препоръчвал. Днес Комисията за защита от дискриминация проведе заседание по случая. Тъй като той не бе изяснен докрай, се насрочи ново заседание за края на следващия месец.

Мъж, излекуван от рак, съди държавата за цинизма й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326460

Две дела за отказ от лечение заведе срещу Здравното министерство 28-годишният асеновградчанин Николай Иванов. Той е предявил иск за общо 75 000 евро.
"Здравното министерство се държа цинично с мен, отхвърли пренебрежително на два пъти правото ми на шанс да се излекувам. Сега вече аз се смятам за излекуван, противно на съдбата, Две дела за отказ от лечение заведе срещу Здравното министерство 28-годишният асеновградчанин Николай Иванов. Той е предявил иск за общо 75 000 евро. "Здравното министерство се държа цинично с мен, отхвърли пренебрежително на два пъти правото ми на шанс да се излекувам. Сега вече аз се смятам за излекуван, противно на съдбата,

Пощите ще продават винетки по границите

http://www.moreto.net/novini.php?n=264987

Какво е състоянието на "Български пощи" една година след заплахите за масови уволнения на служители и стачки? Какви са резултатите от изпълнението на краткосрочната програма за оздравяване на дружеството? Докъде стигна въвеждането на електронен пенсионен картон и откога пенсионерите ще могат да получават пенсиите си навсякъде в страната? В колко пощенски станции могат да се пускат фишове за "Българския спортен тотализатор"? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към новия изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Станислав Дочев, който беше назначен на 22 август 2014 година.

Иван Искров: КТБ не е искала ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна

http://www.cross.bg/banka-iskrov-tzentralnata-1431574.html

/КРОСС/ Публикуваното днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на Корпоративна търговска банка съдържа поредица от неверни твърдения, касаещи работата на Българската народна банка, заявява управителят на БНБ Иван Искров. „Управителят и Управителният съвет на БНБ винаги са имали равнопоставено отношение към всяка от банките, опериращи на територията на Република България. Всяко от решенията УС или други компетентни органи в рамките на институцията се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона. Решението на УС за поставянето на КТБ, а два дни по-късно - и на Търговска банка „Виктория", под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения", казва Искров в коментар на твърденията на Василев за „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция и страха на Иван Искров от прокуратурата" и за „отсъствието на Централната банка тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси"

Реформаторите: Държавата да не спасява КТБ, а дребните вложители веднага да получат парите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385957_reformatorite_durjavata_da_ne_spasiava_ktb_a_drebnite/?ref=rss


Реформаторският блок е твърдо против Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде спасявана с парите на данъкоплатците. За такова решение е нужен нов държавен дълг, а и ще стимулира и други участници на пазара да се държат безотговорно с парите на вложителите си, обявиха от блока на пресконференция днес. И настояха европейската директива, с която се гарантират влоговете до 100 хиляди евро, да бъде приложена незабавно.

КТБ се е финансирала главно със средства от дребни вложители, които...

Блъснаха 5 годишно дете, пресичащо улица в село Яржидловци

http://www.zapernik.com/krimi/blusnaha-5-godishno-dete-presichashto-ulica-v-selo-yarjidlovci_34432/

Три пътнотранспортни произшествия с пострадали граждани са станали през почивните дни в региона ни, научи zaPernik.com.

5-годишно момче е с леки наранявания след удар от лек автомобил. Инцидентът е станал в края на миналата седмица в пернишкото с. Ярджиловци.

Лек автомобил „Ситроен”, шофиран от столичанина Г.В./26 г./ блъснал пресичащото пътното платно 5-годишно момче от селото. Детето е закарано в МБАЛ „Р. Ангелова” – Перник и оставено под...

Продължава

Мъж, преборил рака, съди държавата за цинизма й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326439

Две дела за отказ от лечение заведе срещу Здравното министерство 28-годишният асеновградчанин Николай Иванов. Той е предявил иск за общо 75 000 евро.
Две дела за отказ от лечение заведе срещу Здравното министерство 28-годишният асеновградчанин Николай Иванов. Той е предявил иск за общо 75 000 евро. "Здравното министерство се държа цинично с мен, отхвърли пренебрежително на два пъти правото ми на шанс да се излекувам. Сега вече аз се смятам за излекуван, противно на съдбата,

Юрий Продан: На Украйна не й достигат 4-5 млрд. куб. м. газ, за да изкара нормално зимния сезон

http://www.cross.bg/mlrd-ykraiina-prodan-1431575.html

/КРОСС/ На Украйна не й достигат около 4-5 млрд. кубични метра газ, за да изкара успешно зимата. Това каза министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан на пресконференция в Киев, предаде РИА Новости. По думите на министъра, за нормалното преминаване на отоплителния сезон са нужни около 32 млрд. куб. м газ. Това е нужното количество синьо гориво за отоплителния сезон от септември до май. „Към днешна дата не достигат към 4-5 млрд. кубични метра газ за успешното изкарване на зимния период”, каза Продан. Той отбеляза, че за периода октомври – март Киев планира да получи чрез реверс 5.9 млрд. куб. м газ., а вътрешният добив на газ за съшия период ще бъде около 10 млрд. кубика.

Отново! Цената на водата скача заради тока

http://pik.bg/отново-цената-на-водата-скача-заради-тока-news228906.html

Отново! Цената на водата скача заради тока

Цената на водата в Пловдив ще се увеличи, но на този етап все още не е ясно какво ще бъде поскъпването. Това съобщи управителят на водоснабднителното дружество Спартак Николов. По думите му,  основната причина за по-високите цени е увеличението на тока от месец октомври.

От предишното ръковдство на ВиК- Пловдив има внесено искане  в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но то предстои да бъде актуализирано, заяви Николов като уточни, че Пловдив се снабдява с вода изцяло помпажно. Шефът на ВиК допълни, че за формирането на новата цена на  водата влияе не само електроенергията, но и разходите за експолатация и инвестиции.

До края на месеца водоснабдителната система на ВМЗ- Сопот се прехвърля към пловдивското водоснабдително дружество.Освен това има разходи и по новите пречиствателни станции в Хисаря и Кричим, както и за приключването на канализационната мрежа в Стамболйски. Това също ще повлияе върху поскъпването на водата, каза още Николов.

Точният размер на увеличението се очаква да стане ясен след изготвянето на необходимите разчети.

Медии забъркаха сръбския президент с Цветан Василев

http://frognews.bg/news_76744/

Президентът на Сърбия Томислав Николич се възмути относно спекулации на сръбските медии за отношенията му с българския банкер Цветан Василев.

Очаква се всички от сирийския кюрдски град Кобани да избягат в Турция

http://news.ibox.bg/news/id_1730089697

Два гранично-пропускателни пункта на турско-сирийската граница остават отворени

"Булгаргаз" дължи 20 млн. лева на данъчните

http://pik.bg/булгаргаз-дължи-20-млн-лева-на-данъчните-news228910.html

"Булгаргаз" дължи 20 млн. лева на данъчните

"Булгаргаз" дължи 20 млн. лева за данъци. Това съобщи Александър Петров от газовото дружество на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдена цената на газа от 1 октомври. "Булгаргаз" настоява за ръст от 1,69 на сто, докато към момента комисията е изчислила, че цената трябва да се запази на настоящите си нива. Дружеството има просрочия и към "Булгартрансгаз", допълни Петров, информира "Дарик".

"Ако цената се запази без промяна, каквото е предложението на ДКЕВР, разбира се ще реализираме загуба", каза Петров. По думите му дари да се приеме предложението на обществения доставчик за увеличение на цената с 1.69 на сто, то дружеството пак ще реализира загуба, като тя ще е в размер на 20 млн. лв.

Петров посочи, че "Булгаргаз" има задължения към НАП в размер на над 20 млн. лв., а топлофикациите в София, Плевен, Бургас и Варна дължат на газовия доставчик над 87 млн. лв.

Александър Петров допълни, че към момента официална индикация за опасност от газова криза няма. В същото време в "Булгаргаз" се подготвят чрез нагнетяване на газ в Чирен. Петров бе категоричен, че ще бъде осигурено допълнително финансиране в случай на газова криза, включително и за закупуване на газ от Гърция, но така и не уточни по какъв начин.

Донецк и Луганск организират избори на 2 ноември

http://europe.actualno.com/Doneck-i-Lugansk-organizirat-izbori-na-2-noemvri-news_51277.html

Самопровъзгласилите се Донецка република и Луганска народна република организират президентски и парламентарни избори на 2-ри ноември, съобщи "премиерът" на Донецка Александър Захарченко, ци...

Mitsubishi представя бъдещия си дизайнерски език

http://cars.actualno.com/Mitsubishi-predstavja-bydeshtija-si-dizajnerski-ezik-news_51275.html

Две години след като представи за първи път на автомобилното изложение в Париж Outlander PHEV с Plug-in хибридна електрическа система на задвижване с два електромотора, Mitsubishi Motors Corporation о...

Ермитажът представя най-ценните си придобивки за последните 17 години

http://www.cross.bg/ryski-ermitazha-ermitazhut-1431573.html

/КРОСС/ Семейни реликви и уникални вещи на руски аристократи, сред които тоалетните принадлежности на Пушкиновата Дама пика - княгиня Наталия Голицина, представя Ермитажът в изложба на някои от най-ценните си придобивки за периода 1997-2014 г., предаде ИТАР-ТАСС. За последните 17 години най-големият руски музей се е сдобил с повече от 90 хиляди музейни единици. Общият брой на експонатите в Ермитажа включва около 3 милиона произведения на изкуството и паметници на световната култура. Експозицията с новите постъпления е посветена на 250-ата годишнина на Ермитажа. Тя обединява около 400 експоната, сред които образци на изобразителното и декоративното изкуство, паметници на археологията, монети, книги и документи. Част от експонатите са дарения на меценати. Изложбата ще може да бъде видяна до 11 януари 2015 година.  

Италия конфискува имущество за 30 млн. евро на приближен на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326431

Италианската финансова полиция е иззела имущество на стойност 30 милиона евро, принадлежащо на Аркадий Ротенберг, който е приближен на руския президент Владимир Путин, съобщи АФП, позовавайки се на италиански вестник.
Иззетите имоти са три вили и един апартамент в Сардиния, една вила в Тарквиния и хотел четири звезди в Рим. Италианската финансова полиция е иззела имущество на стойност 30 милиона евро, принадлежащо на Аркадий Ротенберг, който е приближен на руския президент Владимир Путин, съобщи АФП, позовавайки се на италиански вестник. Иззетите имоти са три вили и един апартамент в Сардиния, една вила в Тарквиния и хотел четири звезди в Рим.

Стрелецът от Катунци пред съда: Не съм стрелял, не съм се крил, не знам, че са ме търсили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326418

Районен съд Сандански гледа днес мярката за неотклонение на арестувания за стрелба по две момичета 39-годишен софиянец Никола Манчев. Манчев се държи хладнокръвно, отричайки да е престъпник. Разказът му буквално потресе залата, нито бил стрелял, нито бягал. Стигнал до село Виногради, където бил арестуван пеша през гората, идея нямал, Районен съд Сандански гледа днес мярката за неотклонение на арестувания за стрелба по две момичета 39-годишен софиянец Никола Манчев. Манчев се държи хладнокръвно, отричайки да е престъпник. Разказът му буквално потресе залата, нито бил стрелял, нито бягал. Стигнал до село Виногради, където бил арестуван пеша през гората, идея нямал,

Италия иззе имущество за 30 млн. евро на приближен на Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326411

Италианската финансова полиция е иззела имущество на стойност 30 милиона евро, принадлежащо на Аркадий Ротенберг, който е приближен на руския президент Владимир Путин, съобщи АФП, позовавайки се на италиански вестник.
Иззетите имоти са три вили и един апартамент в Сардиния, една вила в Тарквиния и хотел четири звезди в Рим. Италианската финансова полиция е иззела имущество на стойност 30 милиона евро, принадлежащо на Аркадий Ротенберг, който е приближен на руския президент Владимир Путин, съобщи АФП, позовавайки се на италиански вестник. Иззетите имоти са три вили и един апартамент в Сардиния, една вила в Тарквиния и хотел четири звезди в Рим.

ЕК: Няма да правим отстъпки по „Южен поток“

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/ek-niama-da-pravim-otstypki-po-iuzhen-potok-6023038

Вчера Комисията обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта, а това погрешно е било изтълкувано като готовност за отстъпки, обясняват от ЕК

Директорът на румънското разузнаване подаде оставка, за да се кандидатира за президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2385929_direktorut_na_rumunskoto_razuznavane_podade_ostavka_za/?ref=rss


Теодор Мелешкану, ръководител на външното разузнаване на Румъния (SIE), подаде оставка в понеделник, за да се кандидатира за президент на страната на изборите на 2 ноември, съобщи "Асошиейтед прес". Държавният глава Траян Бъсеску ще се оттегли в края на ноември след два поредни 5-годишни мандата – максималното, позволено от Конституцията.

Мелешкану е бивш министър на отбраната и сенатор от опозиционната Национал-либерална партия и оглави агенцията на 1 март 2012г. Новината за...

Успехи за български състезатели в Сърбия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326455

Oтбора ни по ПУМСЕ - Bulgarian Poomsae Union завърши на второ място отборно Oтбора ни по ПУМСЕ - Bulgarian Poomsae Union завърши на второ място отборно "7th Serbia Kwon Poomsae Open 2014" в Белград, Сърбия, донасяйки за втора поредна година купа за България. Турнира е от клас А - най-високият в Европа, като участие взеха 30 отбора от 12 държави. Българският отбор бе воден от националният селекционер по ПУМСЕ

Спипаха хероин в партка за варненски затворник

http://www.moreto.net/novini.php?n=265048

На 19 септември надзирател от затвора във Варна установява, че в писмо, адресирано до лишено от свобода лице, настанено в затвора, има пакетчета с кафяво прахообразно вещество. Направената експертна справка установява, че се касае за наркотично вещество – хероин, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.

"Булгаргаз": Няма индикации, че може да се стигне до газова криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326416

Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", съобщи БГНЕС.
Няма индикации, че може да се стигне до газова криза. Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", съобщи БГНЕС. Няма индикации, че може да се стигне до газова криза.

Вложители в КТБ излизат на национален протест

http://econ.bg/Новини/Вложители-в-КТБ-излизат-на-национален-протест_l.a_i.568918_at.1.html

Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) готвят национален протест в цялата страна в началото на идната седмица. Това потвърди Борис Михайлов...

Фамилията Рокфелер се отказва от нефта

http://www.cross.bg/rokfeler-izkopaemi-energiya-1431572.html

/КРОСС/Представители на Фонда на братята Рокфелер обявиха за намерението на наследниците на Джон Д. Рокфелер да се откажат от активите, свързани с добива на нефт и на други видове изкопаеми горива. Семейство Рокфелер винаги се е свързвало с богатство благодарение на нефта, припомня британският в. "Индипендънт". Негово бе компанията "Стандарт ойл", от която после се народиха "Ексън", "Шеврон", "Амоко" и "Мобил". Но според директора на фонда Стивън Хайнц, цитиран от вестника, "ако той (Джон Рокфелер -ред) беше жив сега, то като проницателен бизнесмен, гледащ в бъдещето, би се насочил от изкопаеми гориво към инвестиции в чистата, възобновяема енергия". Потомците на Рокфелер вече се присъединиха към движението, което се отказва да финансира компании, чиято дейност поражда глобалното затопляне. В това движение участват 180 американски организации, включително благотворителни фондове, местни организации и религиозни общини. Те пренасочват средствата си към развитие на източниците на възобновяема енергия, посочва temadaily.bg.  

Татуировка издала стрелеца от Катунци

http://pik.bg/татуировка-издала-стрелеца-от-катунци-news228905.html

Татуировка издала стрелеца от Катунци

Районният съд в Сандански постанови постоянна мярка "задържане под стража" на стрелеца от Катунци Никола Манчев, пише "24 часа".

Магистратите приеха, че има обосновано предположение той да е извършител на опита за въоръжен грабеж на мола, както и че има възможност да се укрие, заради което го оставиха задържан под стража.

Шофьорката Лиляна Савова и спътничката й Елеонора Таушанова са разпознали стрелеца по цвета на очите, дебелината на веждите и малка татуировка под дясното око въпреки че целия е бил увит с черен плат и са му се виждали само очите.

Разполовен на две труп на релсите край гара Казанлък, втори за днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326399

Двама мъже загинаха под колелата на преминаващи влакове край гара Казанлък сутринта, двата инцидента нямат връзка един с друг.
Мъж на 67-години бил блъснат от пътническия влак от Карлово малко след 7 часа, докато се опитавал да премине през линията под надлеза за завод Двама мъже загинаха под колелата на преминаващи влакове край гара Казанлък сутринта, двата инцидента нямат връзка един с друг. Мъж на 67-години бил блъснат от пътническия влак от Карлово малко след 7 часа, докато се опитавал да премине през линията под надлеза за завод "Арсенал". Човекът явно се връщал от близкия магазин,

"Булгаргаз": Няма индикации за газова криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326410

Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", съобщи БГНЕС. Няма индикации, че може да се стигне до газова криза.

България ще търси максимални транзитни такси от "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-tarsi-maksimalni-tranzitni-taksi-ot-yuzhen-potok-news225143.html

В "Южен поток" интересът на България е чисто комерсиален и затова ще се преговаря с "Газпром" за максимално високи транзитни такси за преноса на суровина по газопровода, чийто проектен капацитет е 63 млрд. куб. м, от които милиард кубически метра ще остават за българското потребление. Това коментира във вторник министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на газова конференция на българските индустриалци в София.   От думите му стана ясно, че "Южен поток" остава в дневния ред на българското правителство, въпреки че всички дейности по сухопътното трасе през България са спрени по искане на Европейската комисия заради съмнения за нарушаване на европейските изисквания за изграждането на газова инфраструктура на територията на Европейския съюз. С настояването за максимално високи транзитни такси, които са единственото недоговорено нещо в проекта у нас, Щонов потвърди обявеното при встъпването му длъжност намерение да се търсят повече ползи от газопровода.   "Когато се постигне съответствие с европейските норми, проектът "Южен поток" ще продължи у нас", каза Щонов във вторник, дни преди тристранната среща в Берлин на 26 септември между ЕС, Русия и Украйна за уреждане на газовите спорове между Киев и Москва. Русия обаче даде знак, че смята да постави и въпроса за реализацията на "Южен поток", а Брюксел обяви, че макар темата да не е в дневния ред, ако бъде повдигната, Европейската комисия е готова да обсъди отстъпки от евроизискванията. На практика така бе потвърдена заявката на Еврокомисията от началото на септември, че единствената възможност да продължи работата по "Южен поток" е Русия да поиска временно изключване от правилата за гарантиран достъп на други доставчици до половината капацитет на газопровода.   Междувременно ЕК отрече във вторник да е декларирала готовност за отстъпки по отношение на "Южен поток”, предаде БНР. Уточнението дойде, след като обявената преди ден готовност за разговори с Русия по темата е била изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията.   "Нашата позиция за "Южен поток” не се е променила. Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, ние можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено", заяви говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер.   Холцнер припомни, че Европейската комисия все още разглежда и правните проблеми, произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия.   Така единствената възможна развръзка и въпросителна е дали "Газпром" ще поиска т. нар. дерогация от Третия енергиен пакет, както стори това за газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море и очаква да получи такава за достъпа на руския газ до немския газопровод ОПАЛ, на който се разчита да стане продължение на "Северен поток".   На фона на продължаващата неяснота относно реализацията на проекта в България и поисканото и от Сърбия спиране на всички дейности по поректа, подготовката на работата по подводното трасе на "Южен поток" по дъното на Черно море върви с пълна сила. Това стана ясно от думите на Деян Калайджиев, директор на българския клон на компанията "Южен поток Транспорт", която ще строи морския участък на газопровода.   Той обяви, че строежът на подводното трасе в руските води край град Анапа ще започне през ноември 2014 г., тъй като там са дадени всички разрешителни за строежа. Калайджиев не даде отговор кога ще тръгне работата и в български води, не се ангажира и с коментар доколко изчакването е свързано с решението на Брюксел за проекта и развитието на наказателната процедура срещу България. Факт е обаче, че се обжалва и разрешителното за строежа на частта, свързваща през варненския плаж Паша дере подводното трасе с компресорна станция край Провадия.   Представителят на "Южен поток Транспорт" каза само, че се изчаква със строежа в наши териториални води, но засега се смята, че е постижимо изпълнението на поставените графици за реализация на газопровода. Според тях през декември 2015 г. по тръбата трябва да потече първият газ за Европа.   Край Варна обаче вече се заваряват на огромен специален плавателен съд част от специално проектираните и изработени тръби, които ще се монтират по дъното на Черно море, каза Калайджиев. "Полагането им ще тръгне след няколко месеца", каза той.   Морската част няма отношение към Третия енергиен пакет на Евросъюза, отбеляза Калайджиев.

България ще търси максимални транзитни такси по "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-tarsi-maksimalni-tranzitni-taksi-po-yuzhen-potok-news225143.html

В "Южен поток" интересът на България е чисто комерсиален и затова ще се преговаря с "Газпром" за максимално високи транзитни такси за преноса на суровина по газопровода, чийто проектен капацитет е 63 млрд. куб. м, от които милиард кубически метра ще остават за българското потребление. Това коментира във вторник министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на газова конференция на българските индустриалци в София.   От думите му стана ясно, че "Южен поток" остава в дневния ред на българското правителство, въпреки че всички дейности по сухопътното трасе през България са спрени по искане на Европейската комисия заради съмнения за нарушаване на европейските изисквания за изграждането на газова инфраструктура на територията на Европейския съюз. С изявлението за търсене на максимално високи транзитни такси, които са единственото недоговорено нещо в проекта у нас, Щонов потвърди обявеното при встъпването му длъжност намерение да се търсят повече ползи от газопровода   "Когато се постигне съответствие с европейските норми, проектът "Южен поток" ще продължи у нас", каза Щонов във вторник, дни преди тристранната среща в Берлин на 26 септември между ЕС, Русия и Украйна за уреждане на газовите спорове между Киев и Москва. Русия обаче даде знак, че смята да постави и въпроса за реализацията на "Южен поток", а Брюксел обяви, че макар темата да не е в дневния ред, ако бъде повдигната, Европейската комисия е готова да обсъди отстъпки от евроизискванията. На практика така бе потвърдена заявката на Еврокомисията от началото на септември, че единствената възможност да продължи работата по "Южен поток" е Русия да поиска временно изключване от правилата за гарантиран достъп на други доставчици до половината капацитет на газопровода.   Междувременно ЕК отрече във вторник да е декларирала готовност за отстъпки по отношение на "Южен поток”, предаде БНР. Уточнението дойде, след като обявената преди ден готовност за разговори с Русия по темата е била изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията.   "Нашата позиция за "Южен поток” не се е променила. Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, ние можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено", заяви говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер.   Холцнер припомни, че Европейската комисия все още разглежда и правните проблеми, произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия.   Така единствената възможна развръзка и въпросителна е дали "Газпром" ще поиска т. нар. дерогация от Третия енергиен пакет, както стори това за газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море и очаква да получи такава за достъпа на руския газ до немския газопровод ОПАЛ, на който се разчита да стане продължение на "Северен поток".   На фона на продължаващата неяснота относно реализацията на проекта в България и поисканото и от Сърбия спиране на всички дейности по поректа, подготовката на работата по подводното трасе на "Южен поток" по дъното на Черно море върви с пълна сила. Това стана ясно от думите на Деян Калайджиев, директор на българския клон на компанията "Южен поток Транспорт", която ще строи морския участък на газопровода.   Той обяви, че строежът на подводното трасе в руските води край град Анапа ще започне през ноември 2014 г., тъй като там са дадени всички разрешителни за строежа. Калайджиев не даде отговор кога ще тръгне работата и в български води, не се ангажира и с коментар доколко изчакването е свързано с решението на Брюксел за проекта и развитието на наказателната процедура срещу България. Факт е обаче, че се обжалва и разрешителното за строежа на частта, свързваща през варненския плаж Паша дере подводното трасе с компресорна станция край Провадия.   Представителят на "Южен поток Транспорт" каза само, че се изчаква със строежа в наши териториални води, но засега се смята, че е постижимо изпълнението на поставените графици за реализация на газопровода. Според тях през декември 2015 г. по тръбата трябва да потече първият газ за Европа.   Край Варна обаче вече се заваряват на огромен специален плавателен съд част от специално проектираните и изработени тръби, които ще се монтират по дъното на Черно море, каза Калайджиев. "Полагането им ще тръгне след няколко месеца", каза той.   Морската част няма отношение към Третия енергиен пакет на Евросъюза, отбеляза Калайджиев.

В "Булгаргаз" нямат индикации за предстояща газова криза

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/23/2385815_v_bulgargaz_niamat_indikacii_za_predstoiashta_gazova/?ref=rss


Засега няма индикации, че ще намалеят доставките на природен газ за България. Това коментира пред журналисти Александър Петров от "Булгаргаз", цитиран от БТА.

"Официално нямаме предупреждение или индикации, че ще има такова нещо", каза Петров. До момента
количествата, които страната получава, са в пълния си обем, добави той. Петров каза, че има създаден кризисен щаб, който следи обстановката и се прави необходимото да се намалят последствията, ако възникне газова криза.
...

Последният мач от големия шлем на овладяването на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/posledniyat-mach-ot-golemiya-shlem-na-ovladyavaneto-na-sadebnata-vlast-news225142.html

На 25 септември т.г. настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе втория от трите ключови назначения по върховете на съдебната система – на председател на Върховния касационен съд (след като в края на 2012 г. назначи Сотир Цацаров за главен прокурор – бел.ред.).   Както и при избора на ръководител на държавното обвинение, в момента в гилдията също витаят сериозни съмнения доколко ще бъде честна процедурата, в която за мястото на проф. Лазар Груев ще се борят досегашните му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска.   Не само заради публично известното разделение на ВСС на лобита, но и заради самата номинация на съдия Райковска, която стана факт в последния възможен момент и едва, след като самите съдии от ВКС изпратиха в съвета принципен профил на бъдещия им административен ръководител. На който, по всичко изглежда, отговаряше съдия Панова, в чиято подкрепа се обяви и самият проф. Груев.   Предвид очевидната изключителна важност на този избор (ВКС е последната съдебна инстанция за всички наказателни, търговски и граждански дела в страната ни – бел.ред.) Mediapool публикува анализа по темата на специализирания сайт "Съдебни репортажи".     Изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) е компрометиран дори само заради състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), който ще го проведе. Това казва пред „Съдебни репортажи“ уважаван адвокат с многогодишна практика в съда. Думите му ясно резюмират високото ниво на обществено недоверие към дейността на съдебните кадровици.   Изборът за председател на ВКС от този ВСС (същият, който беше селектиран така, че да избере предварително известния главен прокурор Сотир Цацаров, фаворит на Бойко Борисов) и в настоящата ситуация на общественополитически живот, в която партиите са се превърнали в корпорации не без участието и на зависимата съдебна власт, е възможно да бъде мотивиран единствено от качествата на кандидатите само ако от председателя не зависи нищо.   Случаят обаче не е такъв – ВКС е окончателната инстанция на общите съдилища по всички наказателни, граждански и търговски дела. От председателя му до голяма степен зависи дали ще бъде поддържан общия дух сред съдиите за развитие на правото в интерес на обществото или ще се насажда страх, дребни и по-едри несправедливости при разпределяне на делата и при кариерното им развитие. Ако се огледаме какво е състоянието на инфраструктурата на съдебната власт, изградена от ГЕРБ, БСП и ДПС (поне видимата отговорност е тяхна), ще видим, че вече всички “капии” на възлови постове са с контролирано назначение.   Без усилие можем да маркираме хронологията:   - Председателят на Върховния административен съд Георги Колев – избран от предишния ВСС по времето на ГЕРБ. Колев е завършил полицейска школа, работил е като прокурор и наказателен съдия, но никога не разглеждал административни дела преди да оглави най-високия административен съд в страната. Само това, че изобщо не е работил такава работа е достатъчно, за да направи избора му видимо политически. Подкрепата от Цветанов в публичния живот се явява само едно от потвържденията. До края на мандата на Колев остават три години;   - Председателката на най-важния първоинстанционен съд по наказателни, граждански и търговски дела – Софийския градски съд – Владимира Янева (с профил – “семейна приятелка”. Към момента на избора – приятелка на Цветан Цветанов, но този вид връзки лесно се трансформират на щафетен принцип – зависимостта плавно се трансформира при евентуални смени на властта). До края на мандата й остават две години;   - Главният прокурор Сотир Цацаров (който преди това не е работил като прокурор, но затова пък е посочен от тогавашния министър председател като най-добрия председател на съд, с когото Борисов е работил като главен секретар на МВР). С високия му политически старт и с изначално програмираната зависимост на членовете на ВСС към него, демонстрирана още в предизвестения му избор, не беше трудно да се предвиди какво ще последва. Цацаров стана “главния” не само на прокурорите, но и на съдиите – без задръжки започна да се меси при повишаването, наказването им или избора на техни ръководители, въпреки че по международните стандарти и практиката на Съда в Страсбург трябва да се въздържа (Украйна вече е осъдена за участието на главния си прокурор в дисциплинарен процес на съдия). Цацаров е в първата половина на мандата си – остават му повече от 5 години до изтичането;   - Председателката на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян (в района му са съдилищата на цяла североизточна България – Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра), която се “отърка” в КТБ преференциално – получаване на кредит с 8 годишен гратисен период с лихва 4.8%, след като прехвърли парите на съда в банката. Липсата на внимание от страна на ВСС към отношенията й с КТБ, която поначало не обслужва физически лица, изми и последните илюзии – дори осветяването на връзките на магистрати с банката, за която главният прокурор Сотир Цацаров каза, че не е нормална банка, а политически проект, „скъпо банково украшение“, не води до последствия като в нормалните демократични държави. Информацията беше неглижирана, а Аракелян оглави най-високия съд на североизточна България. Тя е в началото на 5 годишния си мандат;   Изброяването може да включи оглавяването на всички пловдивски съдилища от подкрепените от главния прокурор предсeдатели и да продължи.   Разбира се, предизвестените назначения не значат, че всички, заели възлови за системното развитие на съдебната власт позиции, са хора без качества. Означава обаче, че, ако са такива, те са спечелили по един или друг начин предварително благоволението на онези, които на практика вземат решението. Разговорът в Банкя между бившия вече градски прокурор на София и лидера на ГЕРБ потвърди общоизвестната тайна, че истинските мотиви за важните избори в съдебната власт надхвърлят видимата процедура във ВСС. Затова и Кокинов казва на Борисов по повод на главния прокурор – “Ти си го избра”.   Още през 2008 г. бившият председател на ВКС и тогавашен председател на КС Румен Янков предупреждава как съдебната власт се превръща в “банка за услуги” под благосклонния поглед на политиците. „За независимостта на системата трябва да се съди от дейността на Висшия съдебен съвет – доколко той е проводник на политически, роднински или приятелски назначения. Назначенията, основаващи се на трайни, повтарящи се в миналото контакти на зависимост на едни от други лица, са в основата на правосъдието в сянка. Веднъж назначен на някое от тези основания ръководител, при повишението в служба игнорира политически девиантните, противниците на приятелите, търси родствениците. И критерий в случая не са качествата, а лоялността. Така правосъдието от страж на закона лесно се превръща в банка за услуги“, казва Янков в последното си интервю за “Капитал”. И допълва: „Политиците и техните адепти в системата /това те никога няма да го разберат/, че с пристрастните си от политическа гледна точка назначения периодически я стресират“ и създават картина на „магистрати, загрижени да запазят статуквото си, други за пореден път да се харесат, трети да оцелеят“, в която хоризонтите на правото: „разсъдък, разум, естествена справедливост, свободата като основен принцип, остават на заден план“.   Резултатите от контролираното овладяване на председателските места в съда не закъсняват – избрани съдебни състави от ВАС пререшават решени дела (седемчленен състав на ВАС отмени влязлото в сила решение, с което лифтът на Платото в ски зона Банско бе окончателно признат за незаконен); помагат да се мачкат смутителите на омертата в съдебната власт по дисциплинарните дела; приемат, че свободата на словото може да представлява нелоялна конкуренция (това – в силните години на Цветан Василев и в негова полза) – с две решения по сходни казуси ВАС реши коренно противоположно. Съдът постанови, че публикации в „Дневник“ и „Капитал“, разобличаващи медийната империя на Делян Пеевски и Цветан Василев, представляват нелоялна конкуренция, но публикации в „Телеграф“ с твърдения за влошеното финансово състояние на „Икономедия“, издател на „Дневник“ и „Капитал“, бяха оценени от съда като „журналистически предположения“, базиращите се на „верни сведения“. В СГС структуроопределящите дела се попадат при едни и същи съдии – в последните месеци това се вижда по търговските дела, свързани с Цветан Василев и фирмите, близки до Пеевски. Дали е случайно съвпадение, че сега печели…..Пеевски?   Главният прокурор пък се оказва винаги на чувствителното място, а амбициите му сякаш надраснаха институцията – прокуратурата взе участие в парламентарните избори през 2013 г., която или продуцира, или не овладя политико-журналистическо-прокурорски спектакъл „Костинброд“, но така или иначе не даде ясен отговор въз основа на ефективно разследване дали тези над 351 хил. бюлетини са били предназначени за включване в изборния процес и евентуално – как. Бързо заглъхна линията за “камиони с двойни дъна”, които чакали пред печатницата. В същото време прокуратурата все така липсваше, когато висши политици трябваше да бъдат разследвани успешно за конкретни данни за престъпления.   Утвърди се обаче тенденция прокуратурата да се меси директно в области, които според закона и конституцията се регулират не чрез наказателна репресия – да припомним само шумната акция по намаляване на цената на тока, когато заедно с НАП прокурори влязоха в трите ЕРП-та (и тогава, както и сега с казуса КТБ, Цацаров определи ситуацията като “извънредна”). Всичко това се случи в разгара на февруарските протести 2012 г. и имаше политически ефект. Или пък успешното осветяване само на инициалите ИФ от поредицата инициали ББ, ЦЦ, ИФ, а и ДП в тефтера на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, което доведе до приключване само на политическата кариера на Искра Фидосова.   За да се стигне до сегашната кулминация – централната роля на главния прокурор при очертаващото се ново икономическо преструктуриране чрез преразпределяне на овладяния от фирмите на Цветан Василев значителен финансов ресурс, натрупан с държавни пари в “политическата банка”. Предложението на Цацаров извънредната ситуация “КТБ” да бъде решена с извънредни средства неизбежно води не до успокоение, а до повишаване на извънредността до максимална непрозрачност. Дали е целен или не, ефектът е лесно предсказуем – не само че няма да разберем какво е станало в миналото, но няма да разберем и как се строи бъдещето – как и кои ще са новите овластени в резултат на разпределението на надутата с държавни пари банка.   Поредицата съмнителни и непрозрачни избори, разрастващото се чувство за липса на справедливост създава нагласата, че изборът на председател на ВКС ще зависи не от високите професионални и морални качества на кандидатките, а от това какво иска главният прокурор или влиятелните на момента икономически и политически фактори, на които след време изпаднал в немилост бивш фаворит ще каже с чувство за обреченост – “Ти си го избра”.   Какво ни остава ли? Разобличаването на симулациите.   Симулация №1 – Правилата на състезанието за нов председател на ВКС следват естествената логика на събитията и закона Не следват.   Гласуването ще стане по компрометирания начин – с електронната система, в която всеки член на съвета може да види как гласува съседът му, съответно начинът на гласуване може да стане известен и на главния прокурор. Дали имаме илюзии, че това няма значение за част от членовете на съвета? Нямаме. Бивш член на ВСС сподели пред “Съдебни репортажи”, че, независимо от това дали е обективно възможно или не, кадровиците живеят с убеждението, че системата позволява да се проследи кой как е гласувал. Електронната система не осигурява равнопоставеност на кандидатите, защото не осигурява едновременност на гласуването – първият винаги е в привилегирована позиция.   В същото време ВСС вложи твърде много усилия да защитава машинното гласуване вместо да избере по-лесното, което би му донесло популярност – да промени правилата и да върне интегралната бюлетина. Очевидно залогът не е незначителен. През лятото председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров дори направи презентации на системата пред журналисти, НПО и дипломати. Въпреки че непонятното му усилие не постигна целения ефект и отново бяха повторени възраженията срещу машинното гласуване, се оказа, че срещите не са били, за да се търси обратна връзка в диалог. Затова и практически нямаше никакво значение становището на представителя на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев, че при повече от един кандидат, след гласуването за първия при система с машинно гласуване, която не позволява множествен избор, вероятността за избор на втория или третия намалява.   Кадровиците не пожелаха да включат в правилата за избор и възможността съдиите от ВКС сами да предлагат кандидати, защото логично това щеше да ги постави пред трудната задача да обясняват защо елиминират съдийско предложение.   Съветът остави в сила непонятната поредност на гласуване на кандидатите – изслушват се по азбучен ред, но не се гласуват по него, а по поредността на внасянето. На практика това означава – Панова ще бъде изслушана първа, но първа ще бъде гласувана Райковска. Номинацията на съдията Таня Райковска, макар че стана известна в последния момент, е внесена преди тази на Павлина Панова, която се обсъждаше сред съдиите и в медиите още преди започване на процедурата.   И не на последно място трябва да се вземе предвид решението на съвета процедурата да бъде открита в такъв момент (края на юли), че да се развива „активно“ през отпускарския сезон, което няма как да не влияе и върху интензивността на дебата в обществото за това какъв трябва да бъде бъдещият председател на ВКС, и върху интензивността на усилията да се изследва задълбочено до последния детайл кои са претендентките.   Симулация № 2 Този път има истинска конкуренция Не е истинска.   В сегашната ситуация за най-високото място в съдебната система ще се борят две съдийки – зам.-председателките на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска. За истинска конкуренция обаче можем да говорим, когато процесът на номиниране е прозрачен, спонтанен и убедителен. Това изисква членовете от ВСС, застанали зад всяка от предложените кандидатури, да са стигнали до нея след всестранно изследване на въпроса какви качества трябва да притежава бъдещият председател в конкретната ситуация, в която се намира българската съдебна власт – с критично подкопана независимост в очите на гражданите и при твърде силна позиция на главния прокурор, за да се гарантира разделението на властите и независимостта на съда.   Стана ясно, че кандидатурата на Павлина Панова се обсъжда в съдийските среди от няколко месеца. На 21 юли Лазар Груев обяви, че ще подкрепи номинацията на Панова за негов наследник. От обясненията на активните застъпници на кандидатурата впоследствие се разбра, че с Панова, а после и с Груев е разговаряно още в края на май – първия момент, в който ВСС официално можеше да обяви конкурса. Месеци преди това в магистратските среди витаеха предположения кой ще бъде кандидатът на статуквото – Ванухи Аракелян, Стефан Гроздев (сега претендент за шеф на САС), Боян Магдалинчев – все съдии на административна позиция със спорна репутация. Обявяването на кандидатурата на Панова – съдия от ВКС, обаче би направила всяка от другите откровено несъстоятелна – никой от останалите не познава проблемите на самия съд. Освен това професионалният натиск на съдиите върху кадровия орган да се разширяват формите на съдийското самоуправление, да се включат самите върховни съдии в избора на бъдещия им председател под различни форми, вече се беше превърнал в незаобиколим фактор.   Точно седмица след публичното обявяване на първия претендент за поста в. „Преса“ съобщи, че членове на ВСС смятат да номинират още един заместник на Груев – Таня Райковска. До този момент в публичното пространство името й като наследник на сегашния председател не бе споменавано. Източници на “Съдебни репортажи” от ВКС споделиха, че номинацията е била изненада и за самите върховни съдии. Същевременно 5-членката от ВСС, застанала зад Райковска, включва все кадровици, които са близки до председателя на ВАС Георги Колев и главния прокурор (Светла Петкова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Мария Кузманова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Милка Итова (съдийска квота, преди това инспектор от ИВСС, избрана по предложение на НДСВ), Каролина Неделчева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ) и Даниела Костова (съдийска квота, преди това съдия в Окръжен съд – Варна).   Затова и обяснимо интересът на журналистите беше насочен към изясняване на въпроса как се е родила идеята за Райковска. Последва откровен отговор на члена на ВСС Мария Кузманова – възникнала, след като в публичното пространство изтекла информация за кандидатурата на Панова. Схемата е първосигнално ясна – конкуренцията на заместник-председател на ВКС е заместник-председател на ВКС. За една седмица е търсена и намерена кандидатура, която формално да изглежда същата – да е от ВКС, да е на същата позиция, да е съдия с авторитет сред колегите си.   Така на старта на процедурата беше разбита възможността върховните съдии да се консолидират около свое предложение за председател и да се превърнат в естествения решаващ фактор в управлението на съда. Сега, ако бъде избрана която и да е от двете върховни съдийки, това няма да бъде заради подкрепата на ВКС, а заради подкрепата на мнозинството около Цацаров (в този случай и Георги Колев, който обичайно избягва да влиза в конфронтация, но сега поведението на “неговите” членове в съвета показва, че той одобрява кандидатурата на Райковска).   Симулация № 3 Двете кандидатури са равностойни Не са.   И двете кандидатури са на авторитетни съдии, но за председател на ВКС това не е достатъчно. Без ясно очертаване на длъжностната характеристика и необходимите качества на кандидатите за председател на Върховния касационен съд (ВКС) претендентите изглеждат еднакво и изборът се превръща в произвол, обясни ситуацията директорът на Правната програма на Институт „Отворено общество” Иванка Иванова при презентирането на сравнителното изследване “Какво (не) знаем за председателите на върховните съдилища в държавите членки на ЕС”. Изследването показва какви са приликите и разликите в процедурите по избор на председатели на върховните съдилища в страните-членки на ЕС, какви професионалисти застават начело на върховните съдебни инстанции в Европа и какви са гаранциите за независимостта на съдебната власт.   „Двете кандидатури за председател на Върховния касационен съд са много добри“, думите са на представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова и по същество признават верността на казаното от Иванова. На изслушването във ВКС на 17 септември съдията Дария Проданова (Търговска колегия) изрази притесненията на върховните съдии “да вземат страна”. „И двете стават, но всеки си харесва някоя повече“, заяви тя и допълни: „Ако ще се изпитваме – 15 души обичат Поли, 20 обичат Таня…”, заяви тя. По същество това беше резултатът от събранието на върховните съдии – те не поеха отговорността да направят избор и така се неутрализираха като фактор при вземането на решението от ВСС. Оставиха, съзнателно или не, главният прокурор да реши вместо тях.   Участието на върховните съдии в избора на техен председател обаче би следвало да се изрази в нещо друго, без да представлява конфронтация помежду им или с една от тях. Как на практика то се осъществява се вижда от сравнителното изследване на Институт „Отворено общество“ за председателите на върховните съдилища в държавите членки на ЕС. Във всички, освен България, върховните съдии под различни форми имат участие в избора на председател. Също така сравняването на качествата на избраните председатели показва, че лесно може да бъде изграден профил за длъжността и той в основната си част съответства на този, който 51 върховни съдии изготвиха и изпратиха на ВСС на 24 юли. По тези критерии и съобразно нуждите на българската съдебна власт в сегашния контекст на засилено влияние от изпълнителната власт, МВР и прокуратурата, на неизяснените въпроси за формите на влияние в системата, може да се направи информиран избор коя от двете уважавани съдийки е подходящият председател.   Един от конкретните фактори, които се ценят високо при избора на председатели на върховните съдилища, е независимостта на кандидата, включително доколко тя е убедителна в очите на гражданите. Независимостта на кандидата и останалите необходими за високата длъжност качества се преценяват през конкретните биографии на кандидатите, като се проверява внимателно дали са отстранени и най-малките съмнения за партийни и политически зависимости. Например ето така:   1. Лична независимост Съдия Панова е станала съдия след 90-та година и биографията й показва типично кариерно израстване, без рискове за независимостта й или съмнения за привилегироване, които да произтичат от членове на семейството й – родителите й не са юристи, нито част от управляващия елит; съпругът й е историк, синът й е още студент. Съдия Райковска е по-опитният съдия, започнала е кариерата си през 1979 г. Родителите й също не са били юристи и част от управлението на държавата. В автобиографията си тя е отделила значително място на кариерата на съпруга си – адвокат Румен Райковски. Той е започнал работа като прокурор, а в периода 82-85 г. е бил редовен аспирант в Москва. До 88 г. е бил специалист в Съвета за криминологически изследвания към Главна прокуратура и ръководител на Първа прокуратура София. Бил е началник на управление „Западна Европа, САЩ, Канада и Израел” в МВнР в периода 1991-1993 г. (според източници на „Съдебни репортажи”, поканен от Стоян Ганев), а след това през 1993 г. е главен юрисконсулт на ОББ, правен съветник на Хиосбанк (1993-1995 г.) и изпълнителен директор на Международната банка за инвестиции и развитие (МБИР) – една от фалиралите банки. В биографичните данни, представени пред ВСС съдия Райковска уточнява, че съпругът й е бил изпълнителен директор на банката няколко месеца, а „в юридически план 7 дни“. Година по-късно лицензът на банката е отнет от БНБ поради фалит (историческа ирония е, че фалиралата МБИР се е помещавала в сградата на КТБ на площад “Гарибалди” в столицата). А прокуратурата повдига обвинения на част от Управителния съвет на банката (Райковски не е в този кръг), които приключват с оправдателна присъда.   Съдия Райковска е посочила, че дъщеря й Веселина Райковска е прокурорски помощник в Софийската градска прокуратура от 5 години. Преди това заедно с Румен Райковски участват в собствеността и управлението на „Леге Клавис“ – дружество за юридически услуги, в което участие има и Евгени Танчев – бившият председател на Конституционния съд (от квотата на президента Георги Първанов).   Сравнението на биографиите на двете кандидатки показва, че кариерата и социалната реализация на Панова и нейните близки не показва никакви неясности, съмнения или рискове за независимостта – нито тя, нито съпругът й са се “отърквали” в елитите на 80-те или 90-те години.   2. Данни за партийна или политическа обвързаност или оставено погрешно впечатление В биографията на съдия Панова такива данни липсват, но в професионалния път на съдия Райковска могат да бъдат открити партийни следи, които кадровият орган на съдебната власт би трябвало да изследва по-внимателно.   През ноември 1994 г. Райковска, градски съдия по това време, е назначена с указ на президента Жельо Желев от 25 ноември 94 г. за член на ЦИК, която е разделена на партийни квоти, на мястото на Кадир Кадир от ДПС. На въпрос на „Съдебни репортажи“ съдийката казва, че е била поканена от администрацията на президента с цел нормалното протичане на изборите и попълването на състава на ЦИК. Допълва, че излизането на Кадир от комисията е резултат от издигането му като кандидат в листите на ДПС. И отрича предложението към нея да е дошло от партийна централа. Отбелязва, че по онова време в състава на ЦИК са влизали голям брой съдии – цитира името на съдия Румен Янков. Но съдия Янков към този момент е бил председател на отделение на ВКС. При всички положения как администрацията на президента се е сетила точно за съдията от СГС Таня Райковска е въпрос, който не може да бъде подминат.   3. Защита на впечатлението за независимост при кариерното израстване Съдия Панова се е изкачила без скандали през всички инстанции, без да пропусне нито една. Има вече и наднационална кариера като ad hoc съдия в Европейския съд по правата на човека след спечелване на национален конкурс и одобрение от ПАСЕ.   Единственият публичен скандал, в който е намесено името на Райковска, е свързан именно с повишаването й във ВКС и също включва политическо съмнение. На 23 април 2001 г. съдия Таня Райковска (по това време вече председател на Фирменото отделение на СГС) отказва регистрация на НДСВ преди парламентарните избори на 17 юни заради установени от нея девет недостатъка в документацията. В края на същия месец състав на ВКС с председател тогавашния шеф на съда Иван Григоров потвърждава решението на градския съд. Веднага след това Григоров коментира делото пред медиите. “Върху състава на Софийския градски съд, който гледа делото за регистрацията на Национално движение “Симеон Втори” (НДСВ), е упражняван безпрецедентен натиск”, заявява той в предаването “Неделя 150” на БНР. Споменава, че има сериозна информация, че върху съдия Таня Райковска са правени опити за въздействие от страна на “хора от обкръжението на Симеон Втори, от съмнителни икономически структури и от хора, свързани с бившата Държавна сигурност”. Иван Григоров нарича съдийката “безспорен професионалист и достоен човек”, а решението на СГС е окачествено като “брилянтно”. Не само коментара по радиото, но и включването на Григоров в съдебен състав също е безпрецедентно. На 9 май същата година ВСС повишава съдия Райковска в съдия във ВКС по предложение на Григоров. Така Райковска прескача една инстанция – на Апелативния съд.   По информация на „Съдебни репортажи“ на изслушването пред КПА съдийката е била попитана от членове на ВСС за конкретния случай и тя е обяснила, че е била поканена от съдия Румен Янков да стане съдия във ВКС много преди делото „НДСВ“. Няма как да попитаме вече покойния Румен Янков дали е така, но отговорът не изяснява въпроса защо Иван Григоров й предлага повишаване точно след това дело и защо тя се е съгласила да поеме риска повишението да изглежда компрометирано. Същественият проблем е точно този от гледна точка на външната убедителност на независимостта – защо Райковска, която веднъж вече е отклонявала поканата на Румен Янков в по-неутрални времена, приема предложението на Григоров в твърде неподходящ момент за впечатлението, което оставя у обществото. Създадено е съмнение, че прескачайки една инстанция – Софийския апелативен съд, Райковска е била “наградена” за работата си по определено политическо дело. В профила, изготвен от върховните съдии (чиято легитимност съдия Райковска постави под въпрос по време на изслушането си пред съдиите от ВКС), способността „да вдъхне увереност на съдийската общност, че високият професионализъм, естественото кариерно израстване, почтеността, неотклонното изпълнение на служебните задължения са решаващи качества за ръководителя на Върховния касационен съд” е изведено като едно от основните качества, които новият председател трябва да притежава. Това изискване е в съответствие и с Етичния кодекс на магистратите, в който е записано, че „при кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му”.   4. Научни интереси и специализации Способностите в науката са част от преимуществата при избиране на председатели на върховни съдилища в Европа, защото мащабът на най-високата позиция в съдебната власт изисква капацитет и познания за развитие на съдебната практика. В профила, изработен от българските върховни съдии, това също е възприето като основен критерий – „способността за научно изследване на проблематиката по делата, за задълбочено познаване на научните постижения в съответния отрасъл на правото, в който практикува, е действена гаранция, че председателят на ВКС ще организира тълкувателната дейност на Върховния касационен съд по най-високите професионални стандарти, които очертават нови перспективи за развитие на правото и утвърждават основните ценности в демократичното общество“.   Изследването на „Отворено общество“ показва, че в 12 от държавите председателите са доктори по право, в 6 от страните – професори, а в 12 – преподаватели в университет. И по този показател кандидатурите за ВКС не са еднакви – съдия Панова има научна кариера, доктор е по право след защита на дисертация на тема „Европейските стандарти за надлежна наказателна процедура по чл. 6 от ЕКПЧОС”, с множество научни изследвания в областта на наказателното право. Професионалният опит на съдия Райковска в тази насока, без да бъде подценяван, е по-скромен.   5. Капацитет в областта на наднационалното правосъдие Върховните съдии смятат за важно и друго качество на бъдещия си председател – да притежава квалификация в областта на международното право, защото “членството на страната в ЕС налага начело на ВКС да застане съдия с отлична квалификация в областта на правото на Европейския съюз и на правото за защита правата на човека, който има задълбочени теоретични и практични познания за европейските стандарти за независимост и качество на правораздаването”. Те смятат, че приоритет при взимането на решение за избора трябва да бъде ефективната комуникация на българската съдебна власт с международни институции и съдебни системи и заявяват, че практическият опит на председателя на Върховния касационен съд в тази област може да е силен инструмент за утвърждаване на съда като деен участник в развитието на първичното право на ЕС и на международното правно сътрудничество. Това е записано в изработения от тях профил.   Според публичните данни на тези изисквания отговаря един от кандидатите и това е съдия Панова. През 2009 г. тя е избрана като ad hoc съдия в ЕСПЧ след преминат успешно национален конкурс, както и след преминаване на процедура по одобрение от ПАСЕ. До този момент съдия Панова е единственият български съдия, който председателят на съда в Страсбург е избирал за всяко конкретно дело, в което са включени ad hoc съдии.   Върховни съдии, с които „Съдебни репортажи” разговаря, припомниха, че едно от тълкувателните решения на Търговската колегия във ВКС противоречи на общостното право на ЕС. Става дума за Тълкувателно дело № 1/2008, което касае нарушения на регистрирана марка по смисъла на Закона за марките и географските означения. В интервю за правния сайт „Дефакто” Александър Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз, разказва, че през 2009 г. пред съда на ЕС е образувано дело по преюдициално запитване на СГС. „Важно е да се знае, че съставът на СГС, отправил запитването, е направил това, за да преодолее тълкувателно решение № 1/2008 г. на Общото събрание на Търговската колегия на ВКС по тълкувателно дело № 1/2008 г. относно тълкуването на разпоредби от Закона за марките и географските означения. Въпросното тълкувателно решение не съответства на практиката на Съда на Европейския съюз. Конкретната ситуация обаче не е могла да бъде преодоляна чрез преюдициално запитване, тъй като съдът е прибегнал до мотивираното определение, считайки с основание, че отговорът на въпроса произтича недвусмислено от съдебната практика”, казва Арабаджиев. Последиците от това са, че в Холандия се развива производство, образувано по иск на българска фирма, която търси вреди на основата на решението на Софийския градски съд, което се е позовало на посоченото сгрешено тълкувателно решение. „В крайна сметка този спор е стигнал до холандския Върховен съд. Той е отправил до Съда на ЕС преюдициално запитване – длъжен ли е да признае решение на съд на друга държава членка, което явно противоречи на правото на съюза и това обстоятелство е известно на този съд?”, казва българският съдия и добавя, че ЕК е открила производство срещу България за неизпълнение на задължения, тъй като тълкувателното решение на Върховния касационен съд е противоречало на правото на ЕС.   „Това е възможно най-укоримата форма на „нарушение“, защото е допусната от съд, и то от върховна съдебна инстанция. А юрисдикция в друга държава е отказала да изпълни решение на български съд, основано на тълкуването на ВКС. Така че глобите нямат значение, когато доверието е изгубено. А върху взаимното доверие се крепи взаимното признаване на съдебни решения, което пък е в основата на сътрудничеството по граждански, търговски и наказателни дела между съдилищата в рамките на съюза”, категоричен е съдия Арабаджиев. Проблемът обаче се уголемява когато през 2012 г. в Тълкувателно решение на Търговската колегия (вече под ръководството на съдия Таня Райковка) се отказва да бъде обезсилено спорното ТР 1/2008 г. То е подписано с особени мнения от шестима съдии, сред които и Лазар Груев. И в двете Тълкувателни решения съдия Райковска гласува с мнозинството от съдиите.   Симулация № 4 Кандидатите имат еднаква социална компетентност Не е вярно, различна е.   От сравнителния преглед на изборите на председатели на върховните съдилища в ЕС се вижда, че стриктното упражняване на професията не се приема за достатъчно за заемане на най-високата позиция в съдебната власт, която има стратегическо значение за общественото развитие и държавността. Така например, при последния избор на председател на Върховния съд на Великобритания (2012 г.), специално създадената комисия проверява дали кандидатите да притежават „в изключителна/ превъзходна степен“, наред с интелектуални способности, яснота на мисълта, способност за работа под напрежение, и “социално съзнание и разбиране на предизвикателствата на съвременния свят”. В профила на съдиите от ВКС ясно може да се разчете желанието им следващият ръководител на върховния съд да бъде човек с активна гражданска позиция по проблемите на съдебната власт, разделението на властите и независимостта на съда. „Съдиите от Върховния касационен съд заслужават да бъдат представлявани от съдия с ярко обществено и професионално присъствие в значимите дискусии за утвърждаване на правовата държава. Начело на върховната инстанция трябва да застане съдия с утвърдени възможности да дефинира проблемите от значение за доброто качество на правораздаването и да търси решенията им“, категорични са те.   Забелязва се, че, при преценка на необходимите качества, се внимава и за “съотношението на силите” между правораздавателните институции (съда) и останалите държавни власти. Например – при последния избор на председател на ВКС във Франция от съществено значение се приема характера на кандидатите. Заради подчертано силния главен прокурор се приема, че председателят на ВКС трябва също да е силен авторитет, за да се постигне баланс. Този опит, пречупен през българския контекст, означава, че за

"РеВИЗИЯ" 2 преобразява "Гъбата" на Панчарево с 3D прожекция в езерото

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/23/2385794_reviziia_2_preobraziava_gubata_na_pancharevo_s_3d/?ref=rss


Миналата есен сдруженията "Трансформатори" и Elektrick.Me насочиха вниманието към възможните бъдещи преображения на паметника "1300 години България" пред НДК с ефектна видеопрожекция върху конструкцията (3D mapping), която използва сградите като триизмерен екран за визуални експерименти. Във второто си издание тази неделя, 28 септември, поредицата "РеВИЗИЯ" се превръща в малък фестивал, който ще оживи занемарения мостик "Гъбата" в софийското Панчаревско езеро със видеошоу върху самата вода и...

Фестивалът "РеВИЗИЯ" преобразява Панчаревското езеро с 3D прожекция върху вода

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/23/2385794_festivalut_reviziia_preobraziava_pancharevskoto_ezero/?ref=rss


Миналата есен сдруженията "Трансформатори" и Elektrick.Me насочиха вниманието към възможните бъдещи преображения на паметника "1300 години България" пред НДК с ефектна видеопрожекция върху конструкцията (3D mapping), която използва сградите като триизмерен екран за визуални експерименти. Във второто си издание тази неделя, 28 септември, поредицата "РеВИЗИЯ" се превръща в малък фестивал, който ще оживи занемарения мостик "Гъбата" в софийското Панчаревско езеро със видеошоу върху самата вода и...

Спадът в средния доход на домакинство вещае загуба за демократите на междинните избори в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2385811_spadut_v_sredniia_dohod_na_domakinstvo_veshtae_zaguba/?ref=rss


"Днес по-добре ли сте, в сравнение с преди четири години?" е слогънът, който спечели на Роналд Рейгън два поредни президентски мандата – през 1980 и 1984 г. Днес, преди междинните избори за Конгрес през ноември, Барак Обама опитва да ползва същите думи, за да привлече избиратели към Демократическата партия.

Изглежда обаче това послание няма да постигне днес необходимия ефект, най-вече понеже въпреки че икономическите показатели като цяло се подобряват при неговото управление, средния...

Наказаният Фернандо Сантош е новият селекционер на Португалия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/23/2385804_nakazaniiat_fernando_santosh_e_noviiat_selekcioner_na/?ref=rss


Бившият селекционер на Гърция Фернандо Сантош, който е наказан за осем мача от ФИФА, застана начело на националния отбор на Португалия. 

Специалистът ще замени на поста уволнения преди около две седмици Пауло Бенто, под чието ръководство португалците допуснаха изненадваща домакинска загуба от Албания с 0:1 в първата среща от квалификациите за Евро 2016. 

Португалия е в една група с Дания, Сърбия, Армения и Албания. Следващият мач на португалците е срещу срещу Дания на 14...

И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ! ДПС увеличи влиянието си в Перник три пъти!

http://www.zapernik.com/politika/i-tova-dojivyahme-dps-uvelichi-vliyanieto-si-v-pernik-tri_34431/

В Кърджали, Разград и Търговище се запазва активността на избирателите на вота 2013 и 2014-а. ДПС е увеличила влиянието си сред избирателите във Видин 5-6 пъти, в Перник 3 пъти. Партията губи на последните избори 4 000 гласоподаватели в Кърджали, по 2000 в Шумен и Разград. Увеличили са се избирателите си в Монтана, Благоевград и др.

Това предупреди социолога Димитър Димитров. Той смята, че има рискови 100-ина секции във Враца, Монтана и Видин и за подобни секции трябва да се състави...

Продължава

ЕКЗАКТА: 6 партии влизат в парламента

http://frognews.bg/news_76741/

Ако изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5% от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП биха получили 20.2%, ДПС – 11.9%, а РБ – 7.3%.

В ученията „Восток-2014” участват над 155 хиляди военни

http://www.cross.bg/ycheniyata-voenni-otbranata-1431570.html

/КРОСС/ Вече над 155 хиляди руски военни участват в стратегическите учения „Восток - 2014", предаде ИТАР-ТАСС. Освен голямо количество жива сила, в ученията са включени хиляди бойни машини, стотици самолети и хеликоптери, а също десетки кораби. Това докладва на руския президент Путин министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу. По думите му, ученията преминават в съответствие с планираната програма. Освен това, стратегическите учения "Восток 2014" ще бъдат наблюдавани от чуждестранни военни представители на 30 страни, заяви пред журналисти днес ръководителят на пресслужбата на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. По-специално, частта от ученията, която ще се разиграва в района на нос Скалисти в Камчатка, ще бъде наблюдавана от военни аташета от Китай, Северна Корея, Малайзия, Венецуела, Зимбабве, Перу, Ангола и други страни.В района на провеждане на част от ученията пристигна министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу.    

Бойко Борисов в Девин: Нуждаем се от стабилност (снимки)

http://pik.bg/бойко-борисов-в-девин-нуждаем-се-от-стабилност-снимки-news228903.html

Бойко Борисов в Девин: Нуждаем се от стабилност (снимки)

Страната ни се нуждае от стабилност. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук след посещението му в Девин. 

"Днес бях на посещение в Девин. Срещнах се с местната структура на ГЕРБ и нашите представители в местната власт в общината. Разговарях и с много местни хора за основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си, както и за решенията, които предлагаме в управленската програма на ГЕРБ. Подчертах пред тях, че България се нуждае преди всичко от стабилност, за да можем да върнем доверието на Европа към страната ни. Това е пътят да възстановим усвояването на средства от европейските фондове и да увеличим чуждестранните инвестиции, което ще доведе до икономически растеж и увеличаване на доходите и заетостта.

Удовлетворен съм, че видях добро сътрудничество между различните вероизповедания и етноси в този район на България. Това е ценност, която България задължително трябва да запази", категоричен е Борисов.

Бойко Борисов: Нуждаем се от стабилност (снимки)

http://pik.bg/бойко-борисов-нуждаем-се-от-стабилност-снимки-news228903.html

Бойко Борисов: Нуждаем се от стабилност (снимки)

Страната ни се нуждае от стабилност. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук след посещението му в Девин. 

"Днес бях на посещение в Девин. Срещнах се с местната структура на ГЕРБ и нашите представители в местната власт в общината. Разговарях и с много местни хора за основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си, както и за решенията, които предлагаме в управленската програма на ГЕРБ. Подчертах пред тях, че България се нуждае преди всичко от стабилност, за да можем да върнем доверието на Европа към страната ни. Това е пътят да възстановим усвояването на средства от европейските фондове и да увеличим чуждестранните инвестиции, което ще доведе до икономически растеж и увеличаване на доходите и заетостта.

Удовлетворен съм, че видях добро сътрудничество между различните вероизповедания и етноси в този район на България. Това е ценност, която България задължително трябва да запази", категоричен е Борисов.

България представя туризма си на изложение в Париж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/23/2385617_bulgariia_predstavia_turizma_si_na_izlojenie_v_parij/?ref=rss


България участва със свой щанд на Международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2014 в Париж, което се провежда от днес до 26 септември.

Страната се включва в него с рекламен щанд за десети пореден път. "Top Resa Париж" е сред най-големите туристически борси, насочена към професионалисти от Западна Европа. Изложението предлага най-висока класа туристически продукти. Освен дестинации тук се представят авиокомпании, луксозни хотели, голф...

Мъж пострада при пътен инцидент на Е-79 в Кресненското дефиле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326394

64-годишен от село Ресилово, община Сапарева баня, пострада в катастрофа на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана около 14 часа днес.
Мъжът изхвърчал с несъобразена скорост встрани от пътя и се забил с автомобила си „Фолксваген Поло” в скала, пише struma.bg. Пострадалият е транспортиран в МБАЛ-Благоевград. 64-годишен от село Ресилово, община Сапарева баня, пострада в катастрофа на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана около 14 часа днес. Мъжът изхвърчал с несъобразена скорост встрани от пътя и се забил с автомобила си „Фолксваген Поло” в скала, пише struma.bg. Пострадалият е транспортиран в МБАЛ-Благоевград.

Клисарова: Започваме работа по стратегия за спешна помощ, адаптираме румънския модел за нашите условия

http://www.moreto.net/novini.php?n=265067

„Веднага започваме работа по стратегия за спешната помощ. Само с увеличение на заплатите , което разбира се трябва да се случва редовно, и закупуване на нови линейки, реална реформа не можем да направим. Затова предлагам да не губим време, да вземем за основа румънския модел, бързо да го адаптираме към нашите условия и да работим”, това заяви на среща с лекари днес проф.

Варненци дишат мръсен въздух

http://pik.bg/варненци-дишат-мръсен-въздух-news228899.html

Варненци дишат мръсен въздух

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера във Варна, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околната среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани при две автоматични измервателни станции в града - "Батак" и "СОУ Ангел Кънчев". Стойностите са съответно 1.2 и 1.5 пъти над средноденонощната норма. 

"Булгаргаз": Няма индикации за газова криза

http://www.vesti.bg/novini/bulgargaz-niama-indikacii-za-gazova-kriza-6023037

Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", предаде репортер на БГНЕС.

Втора жертва на жп релсите откриха днес! Труп на клошар, срязан на две намериха до кара Казанлък

http://www.zapernik.com/krimi/vtora-jertva-na-jp-relsite-otkriha-dnes-trup-na-kloshar_34430/

Втора жертва на жп релсите откриха днес в Казанлък. Труп на клошар, срязан на две, откриха случайно работещи на гара Казанлък малко след 10 часа тази сутрин. Тялото е прибрано от Съдебна медицина.

Все още не е ясно кой е точно прегазеният мъж и дали става въпрос за нещастен случай или за самоубийство.

В момента се води разследване.

По-рано днес мъж почина в болницата, след като бе ударен от влак по линията Карлово - Сливен.

ЕРП-та изпищяха от предстоящото поскъпване на тока

http://pik.bg/ерп-та-изпищяха-от-предстоящото-поскъпване-на-тока-news228897.html

ЕРП-та изпищяха от предстоящото поскъпване на тока

ЕРП-тата не са доволни от предложеното от ДКЕВР повишение на цената на тока с до 10%.

Това, което ги притеснява обаче са не толкова конкретните проценти на увеличение, а това, че се запазва старата непрозрачна система.

Тези 10% от сумата отиват за НЕК, което не е правилно разпределение. Това заяви пред BNews Петър Докладал - изп. директор на ЧЕЗ.

Той добави, че вече са дали своето ценово предложение на енергийния регулатор, но отказа да очертае в какъв ценови обем е то.

Подобно е становището и на Стефан Абаджиев - управител на Енерго Про, според който решението на Регулатора за цената на тока е компромис, който отразява в малка степен тяхното желание за процентно увеличение на тока.

В същото време по-сериозните проблеми, свързани с необходимостта от прозрачност в системата и промяна на модела на ценообразуване, остават нерешени.

Абаджиев обаче заяви, че решението на ДКЕВР за вдигането на цената на тока е правилната посока. В същото време членовете на Комисията са видели къде са рисковете в системата - НЕК и състоянието на мрежите, но решението им за цената не отразява реалната ситуация в сектора.

Тези промени няма да доведат и до дългосрочна стабилност на електроенергийния сектор в страната.

Той е категоричен, че трябва да се осигури прозрачност и да се направи внимателен, конкретен анализ на разходите - какво е необходимо да се покрива, да няма игра с цифрите и да няма покриване на дупки, а да има дългосрочен анализ на разходите, който да доведе до стабилност за месеци напред.

На днешното заседание на енергийния борд вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че ще бъде обсъдено с Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие реформите в сектор енергетика и се очаква страната ни да получи помощ от посочените институции при прилагането на промените.

Чужденки задигнаха количка от супермаркет! Охрана ги гони по улицата

http://www.zapernik.com/krimi/chujdenki-zadignaha-kolichka-ot-supermarket-ohrana-gi-goni-po-ulicata_34429/

Шумен скандал предизвикаха две млади жени, след като си тръгнаха с количката за пазаруване от голям супермаркет в Пловдив, пише "Марица". Сигналът е подаден от читател на изданието.

Жените се бяха отдалечили на повече от 200 метра от магазина на бул. "Пещерско шосе" и припряно бутали напазаруваното, докато силно притеснен охранител ги гонел по тротоара. При настигането пазачът ги попитал защо са взели количката, а те се направели че не разбират и дума български.

"Ще занесем...

Продължава

Татуировка издаде стрелеца от Катунци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326393

Районният съд в Сандански постанови постоянна мярка Районният съд в Сандански постанови постоянна мярка "задържане под стража" на стрелеца от Катунци Никола Манчев. Магистратите приеха, че има обосновано предположение той да е извършител на опита за въоръжен грабеж на мола, както и че има възможност да се укрие, заради което го оставиха задържан под стража.

Т. Ерменков: България може да е мост между Европа и Русия

http://frognews.bg/news_76740/

„Направихме немалко за година и два месеца, но ни чака още много труд, за да продължим с целенасочена социална политика, пенсионна реформа, здравеопазване. Но най-важното е да реиндустриализираме държавата”

Мъж пострада при катастрофа на Е-79 в Кресненското дефиле

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326389

64-годишен от село Ресилово, община Сапарева баня, пострада в катастрофа на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана около 14 часа днес.
Мъжът изхвърчал с несъобразена скорост встрани от пътя и се забил с автомобила си „Фолксваген Поло” в скала, пише struma.bg. Пострадалият е транспортиран в МБАЛ-Благоевград. 64-годишен от село Ресилово, община Сапарева баня, пострада в катастрофа на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана около 14 часа днес. Мъжът изхвърчал с несъобразена скорост встрани от пътя и се забил с автомобила си „Фолксваген Поло” в скала, пише struma.bg. Пострадалият е транспортиран в МБАЛ-Благоевград.

МВР отвори денонощна линия за подаване на сигнали за изборни нарушения

http://www.cross.bg/signali-narysheniya-glasove-1431571.html

/КРОСС/МВР отвори денонощна линия за подаване на сигнали за изборни нарушения. Сигналите могат да бъдат подавани на телефон 02/982 29 32, факс 02/982 56 46 и мейл адрес izbor@mvr.bg. От МВР обясниха, че всички сигнали ще бъдат проверявани. До момента получените в МВР сигнали във връзка с изборния процес са 29, образуваните досъдебни производства са шест, а 160 са съставените протоколи. На тел. 112 са получени 19 сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. Представители на администрацията отбелязаха, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000. Представители на граждански организации акцентираха върху възможността за проследяване на движението на бюлетините до прибирането им след гласуването в районните избирателни комисии. Вътрешният министър Йордан Бакалов посочи, че служители на МВР са се отзовали на адреси, за които са постъпили сигнали за престъпления, в района на Монтана и Перник. Една група от трима души е била задържана в района на Ямбол. Става дума за организирана престъпна група, подготвяла хора за съставяне на списъци, които да бъдат предложени на политическите сили, които да купят гласовете им. „Нищо не ме изненадва до момента. Няма да им е лесно на желаещите да продават гласове така, както им е било на предишни избори. Интересува ме коя е политическата сила, която ще купи тези гласове. Не ме интересува дали са сини, червени или бенбени. Те ще си понесат последиците и наказанията предвидени в закона

Чрез анкета Комисията по конкуренция проучва услугата "топлинно счетоводство"

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/23/2385805_chrez_anketa_komisiiata_po_konkurenciia_prouchva/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проучва пазара на услугата "топлинно счетоводство" с цел подобряване на нейното качество.

За целта на сайта на комисията и на сайта на асоциацията "Активни потребители" е публикувана анкета, която ще помогне на двете организации да получат повече информация за цената на тази услуга, плащана от потребителите, за начините на избор на топлинен счетоводител и др.

Анкетата е важна, за да може КЗК да получи обективен поглед  върху...

Първанов: БСП краде нашите идеи

http://offnews.bg/news/n_1/n_392351.html

Това, което сега предлага БСП в по-голяма си част са наши идеи, заяви на среща с гражданите на град Белоградчик Георги Първанов, лидер на АБВ, цитиран от "Фокус". По думите му коалиция АБВ предлага най-силните идеи за укрепване и възраждане на държавата, защото държавността в нашата страна днес няма този авторитет, който заслужава. „Ние сме за открито управление, защото не трябва да има друга форма на задкулисно управление”, каза още Първанов. Според него президентът трябва да има възможността да бъде реален фактор в управлението на държавата. „Нека да избираме личности, които могат да управляват”, добави още Георги Първанов. Пред гражданите на Белоградчик той заяви още, че в програмата на коалиция АБВ за предстоящите парламентарни избори е заложено пряк избор на съдии и нов модел за една модерна икономика. „Ние сме против икономическите санкции с Русия. АБВ заявява, че е необходимо възраждане на отношенията с Русия”, допълни още в Белоградчик Георги Първанов.

Над 5000 българи живеят в домове за стари хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=265017

Над 5000 българи от третата възраст ще отбележат в домове за стари хора международния ден на възрастните хора - 1 октомври. Други близо 1500 техни връстници продължават да се надяват да намерят своя дом там. По данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на БТА, 1449 души към 31 юли тази година чакат ред за старческите домове.

87 млн. лева дължат топлофикациите на „Булгаргаз“

http://econ.bg/Новини/87-млн-лева-дължат-топлофикациите-на-Булгаргаз-_l.a_i.568913_at.1.html

87 млн. лева дължат топлофикационните дружества за получен природен газ. Това заяви Александър Петров, директор на дирекция „Лицензионна дейност и...

„Руските дни” на остров Лемнос започват на 26 септември

http://www.cross.bg/lemnos-mirina-ostrova-1431568.html

/КРОСС/ От 26 до 29 септември 2014 г. на остров Лемнос ще се проведат традиционните „Руски дни на Лемнос”. За единадесета поредна година представителна делегация от Русия, съставена от учени, дипломати, артисти и свещеници, ще посети острова, за да почете паметта на руските войници, казаци и моряци, които са жертвали живота си там. „Руските дни” се провеждат в Лемнос от 2004 г., когато на руското емигрантско гробище в Калоераки на полуостров Пунда бе открит мемориален кръст. Мероприятията, организирани от Фонд „Наследство”, са в памет на казаците и гражданските бежанци, оказали се на острова през 1920 г. по време на изхода от Гражданската война в Русия. На Лемнос тогава са били евакуирани 30 хиляди войници и офицери от армията на ген. Врангел, както и военнослужещи от състава на донското и кубанското казачество и членовете на семействата им. От глад и болести през 1920-1921 г. на Лемнос са намерили смъртта си повече от 370 души, 85 от които били деца. Освен това, на острова са погребани загиналите при освобождаването на Лемнос от турците през 1770 и 1807 г. моряци от ескадрата на граф Алексей Орлов и адмирал Дмитрий Сенявин. В гр. Мирина представители на руската и гръцката общественост ще положат цветя пред паметниците на гръцките герои и моряците от руските ескадри, разгромили турския флот във водите на Егейско море. Цветя ще бъдат положени и пред монумента на 72 руски моряка от ескадрата на граф Алексей Орлов

Президентът на Сърбия се разграничи от Цветан Василев: "Сега си имам и свой българин..."

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-sarbiya-se-razgranichi-ot-tsvetan-vasilev-sega-si-imam-i-svoi-balgarin-news225141.html

Президентът на Сърбия Томислав Николич отхвърли твърденията, появили се в сръбските медии, че покровителства намиращия се в Белград мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, чиято екстрадиция бе поискана от българската прокуратура.   В интервю за сръбската телевизия "Пинк" Николич бе попитан по принцип как се отнася към отрицателните медийни публикации по свой адрес. Отговаряйки на този въпрос той намеси предалия се на сръбските власти български банкер, но без нито веднаж да спомене името му.   "Когато се случи нещо в Сърбия, ако някой човек е обвинен в нещо или има съмнения, че е виновен за нещо, журналистите намират отнякъде снимка, на която съм с него. Сега си имам и свой българин", каза Николич.   "Някой купува фабриката за стъкло в Парачин, инвестирал е в производствена линия, която напълно спира вноса на стъкло и започва износ на стъкло от Парачин... Попитаха ме - "Г-н президент, искате ли да отворите фабриката за стъкло в Парачин?" Защо не? А сега българинът се оказа мой", обясни Николич.   Миналата седмица в сръбските медии се появиха твърдения, че Василев се ползва с протекциите на двама съветници на Николич - Павле Башич и Предраг Милкич.   Тези твърдения сръбският президент не коментира.

Семейство с дете катастрофира с БМВ - СНИМКИ!

http://www.zapernik.com/krimi/semeistvo-s-dete-katastrofira-s-bmv-snimki_34428/

Мъж, жена и малко дете катастрофираха с БМВ на завоя преди бензиностанция Лукойл на пътя от Перник за София. Произшествието е станало вероятно заради несъобразена с пътните условия скорост и влажна настилка. Семейството е невредимо и чака помощ в канавката. Автомобилът обаче е размазан, съобщи Христо Райков.

По-рано тази сутрин както zaPernik.com писа на същото място млада шофьорка се заби с Рено.

На пътен възел Даскалово тази сутрн са станали няколко катастрофи, съобщиха...

Продължава

12 500 наблюдатели за вота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326001

Над 12 500 наблюдатели вече са регистрирани в ЦИК до края на миналата седмица, десет дни преди изборите. Тъй като комисията допълва списъците до изборния ден, може да се очаква, че ще бъде догонен рекордът от европейските избори, когато гласуването бе “наблюдавано” от 61 000 души от 36 различни организации. Над 12 500 наблюдатели вече са регистрирани в ЦИК до края на миналата седмица, десет дни преди изборите. Тъй като комисията допълва списъците до изборния ден, може да се очаква, че ще бъде догонен рекордът от европейските избори, когато гласуването бе “наблюдавано” от 61 000 души от 36 различни организации.

Мъжът, стрелял по студентки, отказа да представи медицинско, че е болен от рак

http://pik.bg/мъжът-стрелял-по-студентки-отказа-да-представи-медицинско-че-е-болен-от-рак-news228896.html

Мъжът, стрелял по студентки, отказа да представи медицинско, че е болен от рак

Около 15 часа се очаква районният съд в Сандански да излезе с решение каква мярка за неотклонение да наложи на 39-годишния Никола Манчев, обвинен, че е опитал да открадне кола и стрелял по шофьорката в четвъртък следобед край село Катунци.

Манчев бе докаран в съдебната зала с белезници, пише "24 часа". Прокуратурата е категорична, че има достатъчно данни, които да сочат, че той е стрелецът. Според защитата обаче шофьорката Лили Савова и приятелката й Ели са казали, че срелецът бил целия увит с черен плат и се виждали само очите му.

„Как тогава се твърди, че те са го разпознали по татуировките“, каза служебния адвокат на Манчев.

Пистолетът, с който е стреляно не е открит. Манчев пред разследващите полицаи твърдял, че е болен от рак, но в съдебната зала отказа да представи медицински документи или пък да му се направи медицинска експертиза за това.

Макс с нова кампания с атрактивни планове за 4G LTE мобилен интернет с таблет LG

http://www.cross.bg/maks-internet-kampaniya-1431567.html

/КРОСС/ Телекомуникационният оператор Макс обяви, че започва да предлага нови атрактивни абонаментни планове за своята 4G LTE мобилна интернет услуга. В партньорство с LG Electronics България, Макс пуска месечни абонаментни планове с най-новия 4G таблет на LG, G Pad 8.0 4G, с IPS екран, четириядрен процесор и уникалните функции KnockCode, QPair, Multi Users и SmartKeyboard, на цена от 99 лв. Предложението включва неограничен мобилен трафик с 35 GB месечно на максимална скорост, със срочен договор и с валидност на предложението от днес до 31 октомври. Услугата ще се ползва в зоните на покритие на 4G LTE мрежата на Макс в София, Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и Банско. Повече информация може да се намери на уебсайта на компанията www.maxtelecom.bg, на телефон 0999 111 или в магазините на оператора. За да отбележи своите нови предложения, Макс създаде интересна рекламна кампания с участието на Мария Силвестър в ролята на „Сержант Макс". Под този образ тя проверява и арестува интернет потребителите, които имат прекалено ниска скорост за сваляне на съдържание. За целта „Сержант Макс" използва специален пистолет за измерване на скоростта на нищо неподозиращата аудитория. „Мобилният интернет не е само бизнес услуга, но се използва все повече самостоятелно за интерактивни игри, сваляне на филми, музика, стрийминг, както и за браузване. С 4G LTE всичко се случва по-бързо от преди

Ще строят космически асансьор

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/shte-stroiat-kosmicheski-asansior-6023031

Съоръжението ще се издига до 96 000 километра в космоса и ще бъде в състояние да транспортира хора и товар на по-ниски цени

"Филипс" преструктурира бизнеса си

http://www.vesti.bg/novini/filips-prestrukturira-biznesa-si-6023036

Холандският производител на електроника "Филипс" обяви преструктуриране на бизнеса си.

Учтиви арести и белезници само в краен случай за данъчните измамници

http://www.grreporter.info/Uchtivi_aresti_i_beleznici_samo_v_kraen_sluchay_za_danchnite_izmamnici/16142

Заместник-прокурорът от Върховния съд Никос Панделис издаде заповед за условията, при които властите ще задържат лица с дългове към държавната хазна

прочети повече

Борисов прие външни идеи към управленската програма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326335

Бойко Борисов включва добри идеи към управленската си програма, дори повече от първоначално обявените три. Това стана ясно, след като лидерът на ГЕРБ покани 10-ина отличени в конкурса, който обяви във фейсбук преди дни.
На срещата присъстваха отговорникът за управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев, ген. Стоян Тонев, Владислав Горанов Бойко Борисов включва добри идеи към управленската си програма, дори повече от първоначално обявените три. Това стана ясно, след като лидерът на ГЕРБ покани 10-ина отличени в конкурса, който обяви във фейсбук преди дни. На срещата присъстваха отговорникът за управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев, ген. Стоян Тонев, Владислав Горанов

Мъри разочарован от скандала около референдума в Шотландия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/23/2385790_muri_razocharovan_ot_skandala_okolo_referenduma_v/?ref=rss


Тенисистът Анди Мъри, който предизвика остра реакция с подкрепата си за независимостта на Шотландия ден преди референдума, обяви, че е разочарован от последвалата реакция, но "не съжалява за изразената позиция".

27-годишният олимпийски шампион от Лондон обяви в "Туитър" подкрепата си за кампанията за независимост часове преди отварянето на изборните секции. 

Сега той коментира, че Великобритания ще бъде по-силна в резултат на отхвърлената независимост на родината му....

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник разговаряха с Kамарата на строителите в града

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-gerb-pernik-razgovaryaha-s-kamarata_34427/

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник разговаряха с представители на Kамарата на строителите в града. На срещата беше обсъдена управленската програма на ГЕРБ и възможностите да се помогне на сектора да излезе от кризата.

Дискутирана беше инициативата за Енергийна ефективност, която предвижда отпускането на 2 млрд. лева за саниране на жилищни сгради.

„Това е голяма възможност за всички, защото тази програма освен че ще помогне на домакинствата да увеличат...

Продължава

Социологът Антоний Гълъбов: Купуването на гласове е политическа корупция

http://pik.bg/социологът-антоний-гълъбов-купуването-на-гласове-е-политическа-корупция-news228886.html

Социологът Антоний Гълъбов: Купуването на гласове е политическа корупция

Купуването на гласове е политическа корупция. Това заяви Антоний Гълъбов, социолог и говорител на асоциацията „Прозрачност без граници“, на пресконференция на МВР, съобщи "Фокус".

„Оценяваме проблема с политическата корупция при купуването на гласове. В текстовете на Наказателния кодекс, където нещата тръгват в линия на доказване, се получава така нареченото тунелно виждане. Когато бъде задържан човек с лични карти на други хора и списъци на лица, които са продали гласовете си, но няма преки свидетели на това, че въпросният е купувал гласове, законът не позволява този човек да влезе в затвора. Той очевидно нарушава закона, но не може да бъде осъден. Има проблем в начина, по който прокуратурата придвижва този процес“, обясни Гълъбов.

„През последните години обемът на пазар на гласове остава около 14-16% от всички български граждани, които имат право да гласуват. Съществува едно ядро от 6-7% от тези хора, които признават, че купуват и продават гласове. Друго такова ядро от 6-7% са зависими от този процес. Тенденцията е през последните години да се плаща по-малко. Все повече се използва мизерията на хората. Вече се прибягва и до заплахи. Мрежата на организираната престъпност се занимават с купуване и продаване на гласове, като не се обвързва пряко с нито една партия. За тях е важно кой плаща повече“, съобщи Антоний Гълъбов. 

„Много се радвам, че за първи път от много години виждам желание от страна на МВР да се бори с тези проблеми. Проблемът е много сериозен и не трябва да се подценява. Това е политическа корупция, това е нарушаване на граждански права. Тези хора стават все по-видими и е ясно къде са. Този път няма да бъде така, както беше на предишни избори“, заяви Гълъбов. 

Първи сняг падна на прохода Петрохан

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385798_purvi_sniag_padna_na_prohoda_petrohan/?ref=rss


В деня, в който официално дойде есента, първи за сезона сняг преваля днес по високите части на страната, съобщи Би Ти Ви. Бяла пелена покри асфалта на прохода "Петрохан" рано сутринта и се задържа няколко часа.

Това не е затруднило преминаването по пътя, твърди началникът на полицията в Берковица главен инспектор Бисер Йончев, цитиран от "Фокус". Според него на самия път няма сняг.

Регионалният сайт tribali.info обаче пусна снимки, от които се вижда, че пътното платно е...

Спипаха крадец веднага след кражба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265060

На 20 септември, около 07:20 ч., в частен дом на ул. “Македония” е задържано лицето О. Х. на 36 г., осъждан, от Варна. Лицето е задържано при опит за кражба, непосредствено след проникването му през незатворен прозорец в апартамент на първия етаж, съобщиха от полицията за Moreto.

Малките Римски терми във Варна са готови за туристи, стягат и големите

http://pik.bg/малките-римски-терми-във-варна-са-готови-за-туристи-стягат-и-големите-news228893.html

Малките Римски терми във Варна са готови за туристи, стягат и големите

Малките римски терми са завършени вече като обект, реставрацията също приключи. Това заяви директорът на Регионалния истрически музей във Варна Валентин Плетньов, цитиран от радио Фокус. Той посочи, че посетителския център е изграден, готови са бюфета и санитарните възли. Сложени са табелите с рекламата и вече има ефектно нощно осветление, както на Малките, така и на Големите римски терми. Плетньов уточни, че предстои да бъде завършен посетителският център на Големите римски терми. Това ще се случи до една година. Там вече е възстановено декоративното осветление и нощно време обектът е осветен.

В Малките римски терми вече идват отделни туристи, но сезонът е почти приключил и едва ли ще има още много групи, които да минат оттам. "Надявам се през следващото лято да имаме силна рекламна кампания и посещаемостта да се увеличи. Имаме идея да направим общи билети за двата обекта. Сега се надяваме да се реставрира една от малките зали в Големите римски терми и да се изнасят представления там, тъй като мястото е много интересно и красиво, особено след тези реставрации, които са направени и които предстоят", каза Валентин Плетньов.

Към момента продължават археологическите разкопки на "Караач теке". "Там работим по откритото миналата година водохранилище. Студентите на проф. Казимир Попконстантинов разкриха западната част на водохранилището, заедно с подхода, който  е подземен", каза още специалистът. Той припомни, че тази година са били отпуснати и повече средства за разкопки в цяла България. За "Каарач теке" са били отпуснати 30 хил. лв., за "Кастрици" 40 хил. лв., за базиликите на "Джанавара" и "Боровец" по 20 хил. лв.

Брюксел планира смекчаване на санкциите срещу Москва

http://econ.bg/Новини/Брюксел-планира-смекчаване-на-санкциите-срещу-Москва_l.a_i.568911_at.1.html

Брюксел планира да смекчи наложените срещу Москва санкции, които бяха приети заради конфликта в Украйна. Позовавайки се на свой източник, руският в-к...

Ема Уотсън впечатли с реч за феминизма

http://www.vesti.bg/sviat/ema-uotsyn-vpechatli-s-rech-za-feminizma-6023032

Тя е посланик на добра воля за правата на жените и в речта си се обяви за равенство между половете, за което много се говори, но далеч не е постигнато

Ема Уотсън впечатли ООН с реч за феминизма

http://www.vesti.bg/sviat/ema-uotsyn-vpechatli-oon-s-rech-za-feminizma-6023032

Тя е посланик на добра воля за правата на жените и в речта си се обяви за равенство между половете, за което много се говори, но далеч не е постигнато

Пенсиите няма да бъдат намалени заради дефлацията

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/pensiite-niama-da-bydat-namaleni-zaradi-deflaciiata-6023033

Министър Христосков ще повиши административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати

Ерменков: България може да е мост между Европа и Русия

http://www.cross.bg/ermenkov-rysiya-tasko-1431565.html

/КРОСС/ Близо три часа продължи срещата на водача на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Сливен Таско Ерменков и колегите му от листата Сиво Сивов и д-р Павлета Генчева с жители на сливенското село Калояново. „Направихме немалко за година и два месеца, но ни чака още много труд, за да продължим с целенасочена социална политика, пенсионна реформа, здравеопазване. Но най-важното е да реиндустриализираме държавата", подчерта Ерменков. Жителите на Калояново получиха обяснението на енергийния специалист за цената на тока, предвиждащото се в момента увеличение, бе припомнена борбата, започната от БСП срещу монополите, включително и ЕРП-та. „Започнахме защита на българския производител срещу големите търговски вериги, както и борба с произвола на банките и „малките буквички в договорите", които накараха много хора да загубят жилищата си", припомни Таско Ерменков. Той припомни 12-те червени линии, от които БСП и нейните коалиционни партньори няма да отстъпят, като обърна особено внимание на семейното подоходно облагане, прогресивното подоходно облагане и бъдещето на проектите „Южен поток" и „Белене". Хората поискаха мнението на водача на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за отношенията ни с Русия. „Като русофил, аз съм категоричен, че България няма шанс да се развива без Русия, че пазарите ни са в Русия, а страната ни може да стане мост между Русия и Европа

Михаил Миков рецитира „Септември” в Монтана

http://frognews.bg/news_76739/

Председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави врачани по случай годишнината от началото на Септемврийското въстание през 1923 г. Обръщението си към събралите се в Монтана той започна като рецитира знаменитата за поколения българи поема „Септември” от Гео Милев.

И след срещата Самарас-Меркел не е ясно ще има ли нов меморандум

http://www.grreporter.info/I_sled_sreshchata_Samaras-Merkel_ne_e_yasno_shche_ima_li_nov_memorandum/16141

Ангела Меркел посочи, че подкрепата на Германия към Гърция ще е особено насочена към осигуряването на финансиране за малките и средните предприятия.

прочети повече

Михаил Миков рецитира „Септември” в Монтана

http://www.cross.bg/istoriya-mikov-narod-1431564.html

/КРОСС/ Председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави врачани по случай годишнината от началото на Септемврийското въстание през 1923г. Обръщението си към събралите се в Монтана той започна като рецитира знаменитата за поколения българи поема „Септември" от Гео Милев. „Днес БСП и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ тръгваме към една битка, за по-справедлив и по-свободен живот. Трябва да помним, че българският народ тръгна да защитава демокрацията от Деветоюнския преврат, от незаконното завземане на властта от българската десница, която днес се срамува да има своята история", заяви Миков. По думите му именно тази история е довела до революционната съпротива на българския народ. Лидерът на социалистите подчерта, че БСП пази във времето своята история, защото тя е част от историята на лява България и по-голямата част на българския народ. По думите му 1923 г. е един прекрасен пример как народът се вдига, за да брани демокрацията. „Тогава комунисти, земеделци, социалдемократи и хиляди безпартийни под общото име „народ", тръгват да търсят свободна България. Тази борба е вечна и продължава и през годините на антифашистката съпротива 1941-1944 г., по време на социалистическото строителство и когато беше запален партийния дом, и когато беше разбито Народното събрание. Ние сме само мъничка част от борбата за свобода на българския народ", категоричен бе той

Йотингер против санкции срещу руския газов отрасъл

http://www.cross.bg/otrasul-sanktzii-rysiya-1431569.html

/КРОСС/Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се обявява срещу санкциите против газовия отрасъл на Русия. Тази своя позиция той обяви на 12-то заседание на организацията Европейската енергийна общност. "Моята позиция е да се избягват санкциите спрямо газовия отрасъл на Русия. Ежедневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния отрасъл не трябва бъдат политически инструмент", заяви еврокомисарят. Той също отбеляза, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи доставки на руски газ в достатъчно количество и на пазарна цена. Междувременно Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, съобщи, че следващата седмица Съветът на ЕС ще заседава, за да извърши задълбочена оценка на прилагането на прекратяването на огъня в Украйна и на мирния план. До края на месеца приложението на примирието ще бъде оценено. Ако бъде установено правилно приложение, ЕК и Европейската служба за външно действие може да бъдат поканени да предложат промени в наложените санкции, поясни говорителят. Прекалено рано е да се каже какво може да бъде променено в наложените санкции, отбеляза Кочиянчич. По нейните думи всички предприети мерки (срещу Русия) подлежат на преразглеждане според развитието на събитията в Украйна. Кочиянчич допълни, че всички решения за налагането, облекчаването и отмяната на санкциите се одобряват с единодушие в Съвета на ЕС.  

Минималните осигурителни прагове ще се увеличат с 4.2% в секторите без споразумение

http://www.mediapool.bg/minimalnite-osiguritelni-pragove-shte-se-uvelichat-s-42-v-sektorite-bez-sporazumenie-news225140.html

В секторите, в които не е договорен нов размер на минималния осигурителен доход, нарастването ще е с 4.2 на сто - толкова е средният ръст за секторите с постигната договорка. Това става ясно от интервю на  министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков пред БНР.   Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015 г. в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19% от работещите. Постигнатият среден ръст е 4.2 на сто, каза министърът. По думите му ще се наложи същият процент и в дейностите, където няма споразумение.   "Дадохме достатъчно време, те можеха да договорят и по-нисък процент от тези 4.2 на сто, каквито случаи има, важното е да се спази принципът на споразумението", коментира Христосков.   Финансовият ефект от вече договореното е 36.2 млн. лева допълнително във фондовете на общественото осигуряване. А ако се възприеме административно договореният процент от 4.2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 млн. лева, каза Христосков.   Според него практиката е показала, че от вдигането на минималните осигурителни прагове нито намалява заетостта и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. "Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто", каза социалният министър.   На 19 септември изтече крайният срок за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД), като половината от икономическите дейности останаха без подписани споразумения.   Към момента има договорени споразумения в 41 от 85 икономически дейности, съобщиха тогава от Министерството на труда и социалната политика.   Още в стъпването си в длъжност вицепремиерът Йордан Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати.   Христосков отхвърли опасенията, че през 2015-та година няма да има индексация на пенсиите заради дефлацията през тази година.   "Фактите са следните - до края на годината ние очакваме дефлация около един процент, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход за тази година ще бъде около 4.8 на сто. Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", заяви Христосков без да уточни с колко ще се повишат.

Сняг на Петрохан! Пътят е чист и проходим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326374

Септемврийски сняг прехвърча в прохода Петрохан днес около обяд, съобщи БГНЕС.
Дежурният в пътната служба в Монтана заяви, че  слаб сняг е прехвърчал по обяд, но пътят е чист и проходим при нормални условия.
Междувременно от АПИ съобщиха, че Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони, Септемврийски сняг прехвърча в прохода Петрохан днес около обяд, съобщи БГНЕС. Дежурният в пътната служба в Монтана заяви, че  слаб сняг е прехвърчал по обяд, но пътят е чист и проходим при нормални условия. Междувременно от АПИ съобщиха, че Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване