Заваля сняг на прохода Петрохан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326371

Септемврийски сняг прехвърча в прохода Петрохан днес около обяд, съобщи БГНЕС.
Дежурният в пътната служба в Монтана заяви, че  слаб сняг е прехвърчал по обяд, но пътят е чист и проходим при нормални условия.
Междувременно от АПИ съобщиха, че Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони, Септемврийски сняг прехвърча в прохода Петрохан днес около обяд, съобщи БГНЕС. Дежурният в пътната служба в Монтана заяви, че  слаб сняг е прехвърчал по обяд, но пътят е чист и проходим при нормални условия. Междувременно от АПИ съобщиха, че Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони,

Японска компания ще построи космически асансьор

http://www.cross.bg/asansyor-tovar-kilogram-1431563.html

/КРОСС/ Японската строителна компания „Обаяши" обяви, че до 2050 година ще построи функционален космически асансьор, предава ABC. Съоръжението ще се издига до 96 000 километра в Космоса и ще бъде в състояние да транспортира хора и товар на много по-ниски цени в сравнение с изстрелваните от Земята ракети. Конструкторите обясняват, че използването на космическа совалка за превоз на товар струва 22 000 долара за килограм, докато космическият асансьор на „Обаяши" ще прави доставки на цена около 200 долара за килограм. Пътуването с него ще продължава седем дни в едната посока, като крайната дестинация ще бъде специално конструирана за целта станция.  

Закопчаха млад мъж, блъснал нарочно пешеходец

http://pik.bg/закопчаха-млад-мъж-блъснал-нарочно-пешеходец-news228887.html

Закопчаха млад мъж, блъснал нарочно пешеходец

Полицаи в Перник задържаха 27-годишен мъж за умишлено блъскане на пешеходец. Инцидентът е станал в пернишкия квартал „Куциян”. 

Лек автомобил „Мерцедес”, управляван от младия мъж, по данни на очевидци умишлено блъснал движещ се по тротоара 53-годишен перничанин. Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието. Пострадалият незабавно е закаран в пернишката болница, където е установено, че има фрактура на таза. 

С предприетите от полицията оперативно-издирвателни мероприятия и 27-годишният мъж е задържан.

Още две пътнотранспортни произшествия с пострадали граждани са станали през почивните дни в Пернишко. 5-годишно момче е с леки наранявания след удар от лек автомобил. 

54-годишна столичанка е пострадала, катастрофирайки с автомобила си. Произшествието е станало на магистрала „Струма”, в близост до надлеза за село Гълъбник. Жената е шофирала лек автомобил „Тойота”, загубила контрол над возилото и се ударила в страничната мантинела, след което се преобърнала. Прегледана е в болницата в Перник, където са констатирани охлузни наранявания по главата и фрактура на лява предмишница.

САМО В ZAPERNIK.COM! Млада шофьорка са заби с Реното на свекървата в бетонна стена

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-mlada-shofiorka-sa-zabi-s-renoto-na_34426/

Млада шофьорка са заби с Реното на свекървата в бетонната стена при Лукойл

Млада шофьорка се заби с Рено в бетонна стена при завоя след Лукойл, Владая. Предната част на колата е смазана, вратите също са деформирани.

Младата жена, която е управлявала колата е невредима, отървала се е само с уплаха. Пътувала е за работа с колата на свекърва си, когато се случва тежкия инцидент. Момичето е взела шофьорска книжка преди три месеца.

Свидетели на катастрофата разказаха пред...

Продължава

Похарчихме над 100 млн. лв. за почивки и пътувания през дългия уикенд

http://www.moreto.net/novini.php?n=265024

Българите пръснаха близо 100 млн. лв. покрай Деня на Независимостта само за пътувания. Над 330 хиляди избраха да изкарат извън дома си последния дълъг уикенд на годината преди Коледа. Близо 260 хиляди пък заложиха на българското и изкараха почивните дни в родните морски и спа курорти.

Опълченците на ДНР откриват ужасяващи находки

http://www.cross.bg/opulchentzite-voenni-boiitzi-1431566.html

/КРОСС/ Ужасяващи находки са открили опълченците на Донецка народна република в изоставените бази на украинските военни части, предаде NTV. Според проруските бойци в базите военните са измъчвали и убивали мирни жители. Въпреки че опълченците са хора, които са привикнали към ужасите на войната, те останаха шокирани от видяното. В момента те обикалят изоставените бази и лагери на украинските военни части, за да обезвредят снарядите и мините. „Една от базите е някогашно въгледобивно предприятие. „На територията на мината се е разполагала база на украински подразделения, нацисти и всякакви наемници. Тук те обитаваха и същевременно обстрелваха близките села. Бягайки от тук, те минирали всичко, а също наслагаха множество мини-капани, за да нанесат удар по промишлеността та Донбас", разказа командирът на опълченците с прякор Алабай.По всичко личи, че тук е имало истински хаос. Бившите работници на предприятието казват, че нищо не е оцеляло. Украинските военни взели със себе си дори оборудването, а оставили след себе си са само купчини от боклуци. През времето, докато украинските бойци се разполагали на територията на мината в околностите на селищата постоянно изчезвали хора, а основно млади момичета. Сега опълченците нямат никакви съмнения, че украинците са ги насилвали и убивали, тъй като се натъкнали на телата на две убити жени, които били с вързани ръце. Предвид следите по тялото е очевидно, че са ги изтезавали дълго и мъчително

Йордан Бакалов: 53 сигнала за купуване на гласове сме получили до 19 септември

http://pik.bg/йордан-бакалов-53-сигнала-за-купуване-на-гласове-сме-получили-до-19-септември-news228881.html

Йордан Бакалов: 53 сигнала за купуване на гласове сме получили до 19 септември

До 19-ти септември са получени 53 сигнала за купуване на гласове. Има още 24 оперативни сигнала, които са получени. Това каза служебният вътрешен министър Йордан Бакалов, , на пресконференция на МВР, пише "Фокус". „От днес функционира телефонна линия, както и интернет сайт, на който могат да бъдат подавани сигнали за нарушения на изборния процес. Броят на предупредителните протоколи за лица, за които има данни, че се занимават с купуване на гласове до момента са 160. 11 са досъдебните производства срещу тях“, обясни той. 

В района на Монтана и Перник служители на МВР посетиха определени адреси, за които са постъпили сигнали за престъпления. Една група от трима души беше задържана в района на Ямбол. Тя е организирана престъпна група – подготвяли са хора за съставяне на списъци, които да бъдат предложени на политическите сили, които да купят гласовете им“, заяви служебният вътрешен министър. 

„Нищо не ме изненадва до момента. Няма да им е лесно на желаещите да продават гласове така, както им е било на предишни избори. Интересува ме коя е политическата сила, която ще купи тези гласове. Не ме интересува дали са сини, червени или бенбени. Те ще си понесат последиците и наказанията предвидени в закона. Това министерство трябва да бъде деполитизирано. За съжаление, то е точно обратното – политизирано. Затова съм поканил експерти, които представят своите анализи. Нас не ни интересуват политическите сили“, каза Бакалов. 

Реформаторите: Няма смисъл КТБ да бъде оздравявана

http://offnews.bg/news/n_1/n_392301.html

„За оздравяването на КТБ трябва да бъдат налети 6 млрд. лева. Няма икономически смисъл това да бъде направено”. Това заявиха на извънредна пресконференция днес от Реформаторския блок. Те бяха категорични, че евентуалното спасяване на КТБ не трябва да става с парите от бюджета, на данъкоплатците, а с помощта на инвеститори. Като виновници за кризата те посочиха бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев , председателя на ДАНС Владимир Писанчев , главния прокурор Сотир Цацаров , финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов  и председателят на Комисията за финансов надзор  Стоян Мавродиев . Според Петър Москов от ДСБ няма причина парите на малките и средните вложители в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка да не бъдат платени веднага. Това може да се случи с незабавно прилагане на европейската директива 94/19ЕО. Така гарантираните влогове до 100 хил. евро (196 000 лева) могат да бъдат изплатени до 20 дни след задействането на процедурата. Москов бе категоричен, че точно тези вложители в момента се използват като "жив щит" за задкулисни интереси. От блока препоръчват незабавно да започне международно разследване на измамите, свързани с осребряването на активите и изплащането на средства по негарантирани от закона влогове. Такива са всички със суми над 100 000 евро (196 000 лева) и тези, които са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия. Има нежелание за разкриване истината за КТБ "на най-високо политическо ниво", заяви Гроздан Караджов от „Движение България на гражданите” "Ако БНБ не беше управлявана от КОЙ, досега подобна фирма (бел. ред. - за международен одит) щеше да бъде назначена и вече да има резултати", заяви той. „Не ни интересуват позициите на БПС и на ДПС по темата. Най-важното е те да останат извън изпълнителната власт”, заяви председателят на ДСБ  Радан Кънев . Реформаторите обявиха, че задълженията на най-големите 150 длъжници на банката са всъщност 97% от всички кредити към банката. Над 50 от тези фирми са "кухи" - в тях няма и един служител. С по-малко от 10 служителя са други 59 фирми. 90% от кредитите на банката са към свързани лица, посочи Петър Москов.

Пенсиите няма да се намаляват, уверява Христосков

http://society.actualno.com/Pensiite-njama-da-se-namaljavat-uverjava-Hristoskov-news_51272.html

Пенсиите няма да се намаляват или замразяват. Това заяви категорично министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Мярката важи както за следващата година, така и за месеците до края на...

Трамвайното движение по Лъвов мост се възстановява от утре

http://society.actualno.com/Tramvajnoto-dvijenie-po-Lyvov-most-se-vyzstanovjava-ot-utre-news_51271.html

Движението на трамваите по Лъвов мост ще бъде възстановено от утре, 24 септември. Възстановява се движението през моста на трамвайни линии 12 и 18. Трамвайна линия 4 също ще минава по бул. &b...

АФП: Задава се зимата на българското недоволство

http://society.actualno.com/AFP-Zadava-se-zimata-na-bylgarskoto-nedovolstvo--news_51278.html

За да добиете представа за бедността и мизерията, както и за гнева срещу политиците в България преди изборите на 5 октомври, е нужно да погледнете само град Мизия. Това се казва в репортаж на агенц...

Меркел похвали Гърция

http://europe.actualno.com/Merkel-pohvali-Gyrcija-news_51276.html

Германската канцлерка Ангела Меркел поздрави Гърция за реформите й, като заяви, че "първите плодове на успеха са видими" и я увери в подкрепата си. Тя заяви това след срещата с гръцкия си...

Сметната палата отчете спад на даренията на партиите

http://frognews.bg/news_76738/

Партиите декларират оскъдни дарения три седмици след началото на предизборната кампания като са отчели пари и имущество на обща стойност едва 192 000 лева.

24-часова стачка парализира гръцкия публичен сектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326358

Служителите от публичния сектор в Гърция излязоха на 24-часова стачка заради намаляването на броя на работните места в държавните институции. Заради стачката днес държавните болници ще обслужват само спешни случаи, съобщи Ройтерс. 
Съдът обяви протеста за незаконен и злонамерен и призова Синдиката на държавните служители да се въздържа от протести. Служителите от публичния сектор в Гърция излязоха на 24-часова стачка заради намаляването на броя на работните места в държавните институции. Заради стачката днес държавните болници ще обслужват само спешни случаи, съобщи Ройтерс.  Съдът обяви протеста за незаконен и злонамерен и призова Синдиката на държавните служители да се въздържа от протести.

Рейнджърът, стрелял по момиче край Катунци, отказа да представи медицинско, че е болен от рак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326363

Около 15 часа се очаква районният съд в Сандански да излезе с решение каква мярка за неотклонение да да наложи на 39-годишния Никола Манчев, обвинен че е опитал да открадне кола и стрелял по шофьорката в четвъртък следобед край село Катунци. Манчев бе докаран в съдебната зала с белезници. Прокуратурата е категорична, че има достатъчно данни, Около 15 часа се очаква районният съд в Сандански да излезе с решение каква мярка за неотклонение да да наложи на 39-годишния Никола Манчев, обвинен че е опитал да открадне кола и стрелял по шофьорката в четвъртък следобед край село Катунци. Манчев бе докаран в съдебната зала с белезници. Прокуратурата е категорична, че има достатъчно данни,

Мъжът, стрелял по студентки, отказа да представи медицинско, че е болен от рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326351

Около 15 часа се очаква районният съд в Сандански да излезе с решение каква мярка за неотклонение да наложи на 39-годишния Никола Манчев, обвинен, че е опитал да открадне кола и стрелял по шофьорката в четвъртък следобед край село Катунци. Манчев бе докаран в съдебната зала с белезници. Прокуратурата е категорична, че има достатъчно данни, Около 15 часа се очаква районният съд в Сандански да излезе с решение каква мярка за неотклонение да наложи на 39-годишния Никола Манчев, обвинен, че е опитал да открадне кола и стрелял по шофьорката в четвъртък следобед край село Катунци. Манчев бе докаран в съдебната зала с белезници. Прокуратурата е категорична, че има достатъчно данни,

Потрошили автомобила на шефката на Пернишкото ДПС с метална тръба или бухалка

http://www.zapernik.com/politika/potroshili-avtomobila-na-shefkata-na-pernishkoto-dps-s-metalna-truba_34425/

Лекият автомобил на шефката на Пернишкото ДПС Боряна Методиева е било потрошено с метална тръба или бухалка. Както zaPernik.com писа вече, навръх празника на Независимостта, личното водило на Боряна Методиева - лек автомобил "Опел Тигра" бе потрошено.

Според полицаи слабо вероятно е акта да е на политическа основа. Разследващи не изключват и любовни мотиви.

Все още не са заловени извършителите на хулиганската проява.

Иначе другото ново около ДПС в Перник е...

Продължава

Синът на Михаел Шумахер - вицесветовен шампион по картинг

http://www.cross.bg/mihael-shymaher-svetoven-1431561.html

/КРОСС/ Синът на Михаел Шумахер продължи пътя на своя знаменит баща. През изминалия уикенд 14-годишният Мик, който започна да се състезава с моминската фамилия на майка си Беч, а сега просто изписва Junior след името си, стана вицешампион на света по картинг в клас KF Junior. Във финалното състезание на шампионата, провело се във Франция, Мик стартира и финишира втори сред 34 участници, отстъпвайки единствено на британеца Ахмед Енам, който стана и световен шампион. „Разбира се, че се гордея със своите резултати, но искам да стана световен шампион. Все пак това е само началото на моята кариера" - коментира Мик в интервю пред Gazzetta dello Sport. Нужно е да се отбележи, че самият Михаел Шумахер никога не е бил световен картинг-шампион, но това не му попречи седем пъти да триумфира с титлата във Формула 1. В момента настойник на Шумахер-младши по световните картинг-трасета е Петер Кайзер, стар приятел на баща му, който е неотлъчно до Младши след ски-контузията на Михаел миналия декември. Бъдещите си планове Мик свързва с по-високите категории в картинга, а едва след това - с формулите, ако все още желае. Баща му продължава възстановяването си, което върви бавно и трудно. В началото на септември Мик вече спечели вице-титлата на Европа по картинг, предава btvnews.  

Вдигат минималния осигурителен доход с 4,2%

http://econ.bg/Новини/Вдигат-минималния-осигурителен-доход-с-4-2-_l.a_i.568908_at.1.html

Минималният осигурителен доход (МОД) ще бъде увеличен с 4,2% от началото на новата 2015 г. и в браншовете, за които работодатели и синдикати не...

Община Сунгурларе глобена със 60 000 лв. заради липса на депо за отпадъци

http://www.mediapool.bg/obshtina-sungurlare-globena-sas-60-000-lv-zaradi-lipsa-na-depo-za-otpadatsi-news225139.html

Община Сунгурларе е глобена с 60 000 лв. за незаплащане на такси за месечни отчисления за липсата на депо по Закона за управление на отпадъците. Това е най-голямата наложена санкция от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас през август, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Другата голяма глоба от 50 000 лв. е за столичната фирма "Тели Ресайклинг БГ" за извършен незаконен трансграничен превоз на опасни отпадъци. Тя е наложена от РИОСВ в Благоевград. Експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили 1709 проверки на 1527 обекта през август. Издадени са 686 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 75 актове и са издадени 74 наказателни постановления на обща стойност 256 400 лв. За замърсяване на околната среда над допустимите норми и за неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 28 глоби, като постъпленията възлизат 356 947 лв. РИОСВ в Пловдив е глобило с по 7000 лв. русенската фирма "Екон – 91" за неправилно съхранение на отпадъците и "То и Ко Партс" за третиране на отпадъци без необходимото разрешение. РИОСВ във Варна са наложили три месечни санкции за превишаване нормите за допустими емисии на азотни оксиди изпускани в атмосферния въздух. Те са на държавната фирма "Булгартрансгаз" за работата на компресорна станция в Провадия на обща стойност 3728 лв. РИОСВ в Плевен е санкционирано "Лукойл България" с 6000 лв. за неподдържане на техническо досие на хладилните и климатичните инсталации на бензиностанция в Плевен и неизвършени проверки за херметичност след ремонти на климатичните инсталации в бензиностанция в Тетевен. За констатирано превишение на нормите за шум в околната среда, от РИОСВ в Пловдив е издадено наказателно постановление за 2000 лв., на "Дружба Стъкларски Заводи" за производствена площадка в Пловдив. За превишения на индивидуалните емисионни ограничения в отпадъчни води, зауствани в повърхностни водни обекти от РИОСВ в Пловдив са наложили месечна санкция от 4667 лв. на "Галус-2004", а "Оберьостерайхише Биодизел България" е глобено с 2000 лв. от РИОСВ в Русе. За заустване на отпадъчни води без издадено разрешително от РИОСВ в Пловдив и Русе са глобени с по 5000 лв. "Аладин фуудс" и "Булмилк-2010", мандра в село Ветово, а от РИОСВ в Перник е съставен акт на "Серена" в село Слокощица в община Кюстендил. С по 10 000 лв., за неизпълнени условия от комплексни разрешителни, са санкционирани "Дружба Стъкларски Заводи" от РИОСВ-Пловдив, "Ново стъкло" в Нови пазар и "Чугунена арматура България" във Враца, производствена площадка Попово от РИОСВ-Шумен и "Лукойл Нефтохим Бургас" от РИОСВ-Бургас. От регионалните инспекции в Бургас и Плевен са наложени глоби на две физически лица, от по 2000 лв., за отглеждане на екземпляр от вида "Зелена морска котка" от разред "Примати" без документи за произход. РИОСВ в Бургас е санкционирала "Венис Марина" и "Венис" с 2000 лв. за навлизане с лодка в устието на река Ропотамо, без разрешение по Закона за защитените територии.

Община Сунгурларе глобена със 60 000 лв. заради липса на депо

http://www.mediapool.bg/obshtina-sungurlare-globena-sas-60-000-lv-zaradi-lipsa-na-depo-news225139.html

Община Сунгурларе е глобена с 60 000 лв. за незаплащане на такси за месечни отчисления за липсата на депо по Закона за управление на отпадъците. Това е най-голямата наложена санкция от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас през август, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.   Другата голяма глоба от 50 000 лв. е за столичната фирма "Тели Ресайклинг БГ" за извършен незаконен трансграничен превоз на опасни отпадъци. Тя е наложена от РИОСВ в Благоевград.   Експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили 1709 проверки на 1527 обекта през август. Издадени са 686 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 75 актове и са издадени 74 наказателни постановления на обща стойност 256 400 лв.   За замърсяване на околната среда над допустимите норми и за неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 28 глоби, като постъпленията възлизат 356 947 лв.   РИОСВ в Пловдив е глобило с по 7000 лв. русенската фирма "Екон – 91" за неправилно съхранение на отпадъците и "То и Ко Партс" за третиране на отпадъци без необходимото разрешение.   РИОСВ във Варна са наложили три месечни санкции за превишаване нормите за допустими емисии на азотни оксиди изпускани в атмосферния въздух. Те са на държавната фирма "Булгартрансгаз" за работата на компресорна станция в Провадия на обща стойност 3728 лв.   РИОСВ в Плевен е санкционирано "Лукойл България" с 6000 лв. за неподдържане на техническо досие на хладилните и климатичните инсталации на бензиностанция в Плевен и неизвършени проверки за херметичност след ремонти на климатичните инсталации в бензиностанция в Тетевен.   За констатирано превишение на нормите за шум в околната среда, от РИОСВ в Пловдив е издадено наказателно постановление за 2000 лв., на "Дружба Стъкларски Заводи" за производствена площадка в Пловдив.   За превишения на индивидуалните емисионни ограничения в отпадъчни води, зауствани в повърхностни водни обекти от РИОСВ в Пловдив са наложили месечна санкция от 4667 лв. на "Галус-2004", а "Оберьостерайхише Биодизел България" е глобено с 2000 лв. от РИОСВ в Русе.   За заустване на отпадъчни води без издадено разрешително от РИОСВ в Пловдив и Русе са глобени с по 5000 лв. "Аладин фуудс" и "Булмилк-2010", мандра в село Ветово, а от РИОСВ в Перник е съставен акт на "Серена" в село Слокощица в община Кюстендил.   С по 10 000 лв., за неизпълнени условия от комплексни разрешителни, са санкционирани "Дружба Стъкларски Заводи" от РИОСВ-Пловдив, "Ново стъкло" в Нови пазар и "Чугунена арматура България" във Враца, производствена площадка Попово от РИОСВ-Шумен и "Лукойл Нефтохим Бургас" от РИОСВ-Бургас.   От регионалните инспекции в Бургас и Плевен са наложени глоби на две физически лица, от по 2000 лв., за отглеждане на екземпляр от вида "Зелена морска котка" от разред "Примати" без документи за произход.   РИОСВ в Бургас е санкционирала "Венис Марина" и "Венис" с 2000 лв. за навлизане с лодка в устието на река Ропотамо, без разрешение по Закона за защитените територии.  

Петя Стефанова - овен плюс македонски инат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326354

Не бих искала дъщеря ми да живее в чужбина, но тук става все по-трудно да осигуриш нормални условия на детето си, казва чаровната новинарка
- Петя, ти си едно от популярните тв лица. Като малка мечтаеше ли за телевизията или искаше да станеш нещо друго? - Първото ми желание беше медицина, защото рожденият ми ден е на празника на лекарите - 7 април. Не бих искала дъщеря ми да живее в чужбина, но тук става все по-трудно да осигуриш нормални условия на детето си, казва чаровната новинарка - Петя, ти си едно от популярните тв лица. Като малка мечтаеше ли за телевизията или искаше да станеш нещо друго? - Първото ми желание беше медицина, защото рожденият ми ден е на празника на лекарите - 7 април.

Петя Стефанова - овен плюс македонски инат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326349

Не бих искала дъщеря ми да живее в чужбина, но тук става все по-трудно да осигуриш нормални условия на детето си, казва чаровната новинарка
- Петя, ти си едно от популярните тв лица. Като малка мечтаеше ли за телевизията или искаше да станеш нещо друго? - Първото ми желание беше медицина, защото рожденият ми ден е на празника на лекарите - 7 април. Не бих искала дъщеря ми да живее в чужбина, но тук става все по-трудно да осигуриш нормални условия на детето си, казва чаровната новинарка - Петя, ти си едно от популярните тв лица. Като малка мечтаеше ли за телевизията или искаше да станеш нещо друго? - Първото ми желание беше медицина, защото рожденият ми ден е на празника на лекарите - 7 април.

Хванаха четирима, докато крадат грозде

http://pik.bg/хванаха-четирима-докато-крадат-грозде-news228882.html

Хванаха четирима, докато крадат грозде

Полицейски служители от Районното управление на МВР в Твърдица са задържали четирима мъже в момента на кражба на грозде.

Това е станало по време на специализирана операция по опазване на селскостопанската продукция, провела се на 19 септември.

Полицаите спипали четири криминално проявени лица от село Сборище да берат грозде от лозов масив в местността Алаша тепе в землището на село Червенаково. Лозето е собственост на 43-годишен мъж от Нова Загора.

Откраднатото 400 килограма грозде е иззето и предадено на собственика.

По случая в Районно управление на МВР - Твърдица е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялата престъпна дейност на задържаните продължава.

Нова 24-часова стачка в гръцкия публичен сектор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326342

Служителите от публичния сектор в Гърция излязоха на 24-часова стачка заради намаляването на броя на работните места в държавните институции. Заради стачката днес държавните болници ще обслужват само спешни случаи, съобщи Ройтерс. 
Съдът обяви протеста за незаконен и злонамерен и призова Синдиката на държавните служители да се въздържа от протести. Служителите от публичния сектор в Гърция излязоха на 24-часова стачка заради намаляването на броя на работните места в държавните институции. Заради стачката днес държавните болници ще обслужват само спешни случаи, съобщи Ройтерс.  Съдът обяви протеста за незаконен и злонамерен и призова Синдиката на държавните служители да се въздържа от протести.

Български фирми от сектор козметика и парфюмерия в търговска мисия до Санкт Петербург

http://www.cross.bg/peterbyrg-eood-sankt-1431559.html

/КРОСС/ От 23 до 27 септември 2014 г. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) провежда търговска мисия до Санкт Петербург с участието на представители на 12 български фирми от сектор козметика и парфюмерия. Нашите производители ще участват в Руско-българския бизнес форум, който ще се проведе в Санкт Петербургската търговско-промишлена палата. Събтието ще бъде открито от вице-президента по международното сътрудничество на СПбТПП Екатерина Лебедева, генералния консул на България в Санкт Петербург Петя Несторова и Красимир Лозанов, ръководител на Службата за търговско-икономически въпроси към нашето консулство в Петербург. Участниците в търговската мисия ще проведат двустранни срещи с представителите на руски компании, ще се запознаят с изискванията за сертификация на козметични продукти на Митническия съюз и нормативно-правна база за правене на бизнес в северната столица на Русия. В програмата на търговската мисия е включено посещение на Международния фестивал на красотата „Невские берега", където българските мениджъри ще имат възможност да установят контакти с представители на руски фирми, както и да се запознаят с представената продукция. Предвидена е презентация на състоянието на сектор козметика, парфюмерия и етерични масла в България в рамките на Фестивала

Хари Потър влиза в операта

http://www.cross.bg/potur-hari-angazhirani-1431562.html

/КРОСС/След книгите за Хари Потър, а впоследствие и филмите, впечатлили младежката и възрастната аудитория по целия свят, сега в Турция се очаква появяването на оперен спектакъл. Върху такъв проект работят в Измир и за него са ангажирани съвсем млади изпълнители - артисти на възраст от 8 до 18г. Първата младежка оперна трупа в страната „Академия Моцарт", основана от оперния певец Илхан Джинпир, е в основата на събитието. Това са музиканти, които през 2013г. са представили „Carmina Burana" на Карл Орф, и то с голям успех. За новия оперен проект „Хари Потър" ще има на разположение специални нови технологии, които, според организаторите, до момента публиката в Турция не е виждала. Имената на артистите все още не са известни, но в скоро време предстои да бъдат посочени всички персонажи и най-вече главният образ - този на Хари Потър, предава Antalya Today. Двигателят на проекта Илхан Джинпир казва: „Като цяло в операта ще бъдат ангажирани около 100 човека, а ролите ще бъдат разпределени между 27-28 септември и 11 октомври. Всички те са деца и младежи на възраст от 8 до 18г." Сценарият на новата опера е написан от Тарик Гюнерсел, президент на Асоциацията на турските писатели. Музиката е композирана от диригента на оркестъра на Измирската опера и балет Али Ходжа, а представленията ще бъдат дирижирани от Мурат Гьоксу

Как да познаем, че кандидат-депутатът ни лъже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4325838

Почти няма българин, който да не е усетил, че вече сме в предизборна кампания. Партийни лидери и водачи на листи ни гледат от билбордове и плакати, дебатират по телевизиите, а някои дори сме имали честта да видим на живо – докато раздават брошури в парка или на поредния безплатен партиен концерт.
Наред с познатия политически репертоар – критики Почти няма българин, който да не е усетил, че вече сме в предизборна кампания. Партийни лидери и водачи на листи ни гледат от билбордове и плакати, дебатират по телевизиите, а някои дори сме имали честта да видим на живо – докато раздават брошури в парка или на поредния безплатен партиен концерт. Наред с познатия политически репертоар – критики

Цветанов: Едно стабилно управление на страната ще върне доверието на ЕС към България

http://pik.bg/цветанов-едно-стабилно-управление-на-страната-ще-върне-доверието-на-ес-към-българия-news228877.html

Цветанов: Едно стабилно управление на страната ще върне доверието на ЕС към България

Едно стабилно управление на страната ще върне доверието на ЕС към България. То ще доведе и до това българите да се чувстват като по-независими граждани в собствената си държава. Това каза в интервю за радио "Фокус"-Велико Търново Цветан Цветанов. Според него, нуждата от стабилно правителство е причината за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

''Ако имахме стабилно правителство, след 11 и 12 май 2013 година, днес може би, днес щяхме да разговаряме за това какво прави то и какви са неговите успехи. Но за това, че в държавата има хаос и задкулисие, които ни управляваха в продължение на година и два месеца, българските граждани дадоха своята подкрепа за ПП ГЕРБ. Това се случи точно в най-важният ден за силна и обединена Европа. Затова имахме най-висок резултат на европейските избори, имаме 6 евродепутати, които представляват България в най-голямото политическо семейство – Европейската народна партия'', добави още водачът на листата. Той е на мнение, че тези хора могат да бъдат част от реализирането на успешните политики с Европейска комисия, с националния парламент, както и с българското правителство. По думите му, стабилното управление на страната би дало възможност за по-качествено усвояване на средства от ЕС. ''Сами разбирате, че това ще създаде благоприятна среда за повече инвестиции, по-добър инвестиционен климат. От своя страна това означава повече възможности за тези българи, които се намират извън пределите на страната. За да се върнат у дома, държавата трябва да е създала подходящи условия, те да захванат свой бизнес или да търсят своята професионална реализация в съответните сектори'', обясни още Цветан Цветанов.

Ново устройство ще пази рибарските мрежи от делфините

http://www.moreto.net/novini.php?n=264976

Нов вид устройство за пропъждане на делфините от рибарските мрежи експериментално е монтирано на един далян преди седмица. Уникалното при него е, че излъчва ултразвук с променлива амплитуда, която не позволява на морските бозайници да свикнат с него.

Продължават безплатните прегледи, дарени от Георги Търновалийски

http://www.cross.bg/bsp-raiion-turnovaliiiski-1431558.html

/КРОСС/ Носещата символа „розова панделка" инициатива, която водачът на листата „БСП лява България" - Пловдив град, с № 22 в интегралната бюлетина Георги Търновалийски поде преди седмица в голяма пловдивска фирма, вече се мултиплицира във всички райони на града. Жените имат възможност базплатно да се прегледат за рак на гърдата, след като Търновалийски направи лично дарение, отказвайки се от лъскавите си плакати. Подвижни лекарски кабинети с два апарата и двама специалисти ще извършват професионален скринингов тест за рак на гърдата по график и след предварително записване: 27 септември, събота, от 10 до 16 часа, ул. Кръстьо Пастухов 16 (БСП - район Централен), тел.: 089668914327 септември, събота, от 10 до 16 часа, ул. Пантелей Генов 1 (БСП - район Северен), тел.: 089784660028 септември, неделя, от 10 до 16 часа, ул. Павел Калпакчиев 43 (БСП - район Южен), тел.: 089998399928 септември, неделя, от 10 до 16 часа, ЖК Тракия, зад бл.10, барака 1 (БСП - Район Тракия), тел.: 0897784378; 0896669175 Инициативата е свързана с обявения през октомври Световен месец за борба с рака.  

"Франс прес" за България: След изборите се задава зима на недоволство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385780_frans_pres_za_bulgariia_sled_izborite_se_zadava_zima/?ref=rss


Ако искате да си създадете представа за бедност, мизерия и гняв към политиците преди изборите на 5 октомври в България – най-бедната държава в ЕС, няма нужда да поглеждате по-далеч от Мизия. Северозападният град с предимно възрастно население от около 3300 души беше опустошен от наводнения през август, улиците му бяха превърнати в кални реки, загинаха двама души, 800 къщи бяха отнесени, разказва агенция "Франс прес" в свой репортаж.

Седем седмици по-късно опустошенията остават. Много...

Учени изследваха сърцето на Шопен

http://www.cross.bg/shopen-chishi-zabolyavane-1431560.html

/КРОСС/Загадките около причините за смъртта на Фредерик Шопен продължават да провокират вниманието на изследователите. Полски медицински специалисти наскоро заявиха, че запазеното сърце на композитора от 19 век показва признаци на туберкулоза, като е възможно тя да бъде придружена от друго белодробно заболяване. Констатацията им се потвърждава и от смъртния акт на музиканта, който напуска този свят на 39-годишна възраст в Париж. Тялото му е положено във френската столица, но сърцето му бе пренесено във Варшава в специална стъкленица, която се съхранява като национална реликва в църквата „Светият Кръст" във Варшава. Полски експерти по криминалистика и генетика започнаха своите проучвания през април тази година, но резултатите им станаха ясни едва сега. Според един от тях- Михал Вит, дори и да е имало белодробно заболяване, се заблязват ясни следи от туберкулоза. Неговият колега Тадеуш Добош пояснява, че сърцето е съхранявано в течност, която се предполага, че е коняк- най-силният алкохол, известен през 1849г., пише classicfm.bg.  Причините за кончината на Шопен разбуниха духовете в неговата родина по повод разкритията на проф. Войчех Чиши от Медицинския факултет на Университета в Познан. Според неговите изследвания композиторът е починал от кистична фиброза /муковисцидоза/ - заболяване, което е открито едва през 1932г. т.е 83 години след смъртта на Шопен. Версията на Чиши се доказва и от фамилната обремененост на композитора

Младеж загина в селска свада

http://frognews.bg/news_76737/

23-годишен младеж бе застрелян от съседа си вчера в пловдивското село Белозем след вечерна свада. 48-годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие момчето.

В Поморие ще се изгради морска, туристическа и спортна инфраструктура

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mYuWDiOKjro/

На 23 септември 2014 в сградата на областна администрация в Бургас се проведе редовно заседание на Областния съвет за развитие, членове, на който са всички кметове на общини от областта. На него се даде статут на обекти с регионално значение на предстоящата реконструкцията на Спешното отделение към МБАЛ – Бургас /с филиала на ЦСМП в Бургас/ и на проекта за изграждане в Поморие на морска туристическа и спортна инфраструктура. Заседанието бе открито и ръководено от Областния управител на област Бургас Павел Марино, който подчерта важността и на двата проекта за развитието на областта и на целия Югоизточен регион.

Членовете на РСР единодушно одобриха предложението, представено от кмета на община Поморие за изграждане на морски, туристически и спортен комплекс в града. Той получи статут на обект с регионално значение, с което ще се подпомогне бъдещото строителство на морската инфраструктура на Поморие и ще се придаде допълнителен тласък в развитието на един от най-оживените наши туристически градове.

 

Слави Трифонов бута миналата през куп футболни легла и мъже Брияна към финал на Гласът на България

http://www.zapernik.com/hailaif/slavi-trifonov-buta-minalata-prez-kup-futbolni-legla-i-muje_34424/

Слави Трифонов се забърка в нова афера покрай „Гласът на България”, съобщи „ПИК”.

Шоуменът, на който постоянно се краткотрайни връзки с различни красавици, за пореден път се прехласнал по красива блондинка, въпреки че е трайно обвързан с балерината Мартина Огнянова. Новата изгора на Дългия била фолк певицата Бриана, която той уредил на участва в музикалното шоу, шушукат от екипа му. Именно водещият настоял тя да продължи в следващите кръгове на шоуто, въпреки че журито не я харесало...

Продължава

Реформаторите поискаха оставката на Писанчев и Мавродиев

http://www.cross.bg/predsedatel-dans-listata-1431557.html

/КРОСС/ "От месеци сме свидетели на мащабно престъпление срещу дребните вложители в КТБ и срещу българския данъкоплатец. Това има пряко отношение върху икономиката и българския бизнес", това заяви Радан Кънев на извънредната пресконференция на Реформаторския блок. Той посочи и имената на конкретните виновници за опъването на държавен чадър над КТБ: г-н Писанчев председател на ДАНС, г-н Йовчев предишният председател на ДАНС, който към момента не заема държавен пост, г-н Цацаров главен прокурор, г-н Чобанов бивш министър на финансите, г-н Стоян Мавродиев шеф на комисията по финансов надзор и към настощия момент, БНБ, всички компетентни органи на кабинета Орешарски, най-вече финансовото министерство и НАП, което дава и известен отговор защо бившият финансов министър води 2 листи на ДПС на настоящите парламентарни избори. Конкретно споменатите лица не трябва да участват в разследването за КТБ, посочи още Кънев. Петър Москов пък посочи решенията, които реформаторите предлагат: 1. Изолиране на причинителите на кризата от справедливото решение на проблема чрез възлагане управлението на процеса на разследване на авторитетна международна компания с опит във финансовите измами;2. Осигуряване на публичност от резултатите на международното разследване;3. Проследяване на паричните преводи и блокиране на закупените с тях активи;4. Незабавно прилагане на директива 94/19EO;5

Нагло! Пращат писмо с 3 грама хероин на затворник, надзирател го хваща

http://pik.bg/нагло-пращат-писмо-с-3-грама-хероин-на-затворник-надзирател-го-хваща-news228875.html

Нагло! Пращат писмо с 3 грама хероин на затворник, надзирател го хваща

Писмо с хероин не успя да стигне до получателя си във варненския затвор. Пратката, адресирана до лишен от свобода мъж, е била засечена от надзирател. В плика имало пакетчета с кафяво прахообразно вещество.  Направената експертна справка установила, че се касае за хероин с тегло около 3 грама. 

Зад решетките за денонощие попадна пътник, опитал се да подкупи полицаи. 25-годишният мъж пътувал в “Фолксваген транспортер”, който бил спрян от патрул. Проверката установила, че микробусът се движи без винетка. "Униформените" започнали да пишат акт на водача, когато пътникът оставил в колата им 20 лева. Полицаите обаче отказали да приемат рушвета и му поставили белезници.

"Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие"

http://www.mediapool.bg/ima-tvarde-mnogo-trevozhni-momenti-v-zemnoto-ni-bitie-news225138.html

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи във вторник визията си за разрухата на световния ред и необходимостта от политическо лидерство в новата външна политика. В реч по време на конференция за бъдещето на европейската дипломация тя предупреди, използвайки анализи на Ватикана, цитати на Хенри Кисинджър и други, че "конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха”, а международната общност, която е затрупана с множество стратегии за благосъстояние и икономически растеж, трябва да се събуди срещу най-страшното зло – войната. Реакциите не са адекватни, липсва онова интелигентно и всеотдайно политическо лидерство, подплатено със знания, опит и посветеност на общественото благо, заяви Попова. Според нея важните теми не присъстват в дискусиите на предизборната кампания, както и в дневния ред на световните форуми. Из изказването на вицепрезидента Маргарита Попова за международната ситуация - едно към едно: "...Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие..." "Ние присъстваме в живота днес и участваме в определянето на един порядък. Не, не на дневния ред, нека сме по-скромни и нека да започнем по-прибрано. Така е сигурно, че ще има с какво да съизмерим усилията в търсене на нашето битие, което не е нищо друго освен, прозаично, но съвсем вярно казано, нашето битие в търсене на сигурността." "Моето присъствие е белязано и от това да споделим заедно тревогата от усещанията си за поразително динамично променящия се свят, в който някой волно или неволно променя базови характеристики. Чертае светлинни висоти или апокалипсис, но не успява да излезе от дрехата на перфектно стилизиран мениджър с рояк помощници около себе си, които търсят точното си място и детайли, с които просто да запълнят това място." "Какъв е този наш 21 век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби – за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожара на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част от човечеството всъщност ще си отиде. Има ли на тези въпроси адекватен отговор." "Секретарят на Ватиканското Министерство за справедливост и мир разясни, че тлеещите в различни точки на света конфликти, както и народите, ангажирани с тях, не могат да не предизвикат усещането, че човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Конфликтите само изглеждат териториално очертани, но са в състояние да разпалят глобална унищожителна разруха." "Мениджърът от вчера днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация... Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а натовариха други." "На престижен юридически форум през 2012 година в Германия по повод на, както някои обичат да казват връхлетялата ни сякаш някак си през 2008 година феноменална дългова, финансова и икономическа криза, изразих и съгласие и собствено мнение с известни изследователи и споделих, че групировки с европейски генезис и такива извън ЕС изграждат криминални контакти и атакуват чрез стопански престъпления цели социални структури. И ги сриват. Подпомогната от корупцията, организираната престъпност започва да се легитимира като стопански и политически принцип. Сериозно и немотивирано се надцениха възможностите на пазара и конкуренцията, като сами за себе си. Като че съзнателно следваха една след друга структурни промени, съпътствани със законодателни такива в условия на съществени контролни дефицити. Икономическата глобализация далеч надмина темпа и ефикасността на политическата интеграция. От какво тогава да бъде управлявана сега глобалната икономика при напредъка и на бездруго информационните технологии. Да, и точно това за жалост е един от конкретни конфликтни въпроси: "Колко, къде точно и как функционира политическата интеграция?" Така необходима, толкова говорена, толкова размишлявано за нея. При нас, в нашето семейство, в ЕС, изтървахме ли я, не я ли пожелахме, ревниво запазихме политическия и най-вече правния си суверенитет. Или просто решихме съвсем съзнателно, че можем да я отминем?" "Старият геополитически ред се разрушава, макар никой от политиците ни на престижни икономически форуми да не предпочиташе и да не предпочита и сега да бъде дори загатната темата за рушенето на световния ред, за пренареждането му, за последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова тежко редица държави по света криза." "Ежедневно говорим за нисък растеж, безработица, необходимостта от иновации, нов тип образовани, инвестиции, енергийна диверсификация, ефективност. А истинската причина (за рушенето на световния ред), или част от нея, е огромната корупция, неглижирането на закона, безскрупулната безнаказаност и моралната разруха, които ерозираха човешкото общество и институциите. Отнеха ни удоволствието да бъдем закриляни от наистина талантливи и умни хора, които генетично и чрез допълнително придобити знания, могат да предпазят, да предотвратят, да минимизират, да не пренатоварват общността с тотално разминаващите се днес в някои случаи ценности и интереси." "Какви личности днес са в състояние да прозрят, да анализират и, ако се наложи, да балансират съвпадението или поведението на четиримата конници или повече от четирима вестители на геополитическия апокалипсис – Ислямската държава в Ирак и Леванта, определяна като екстремистка организация между халифата и тероризма, незаконната миграция, темата "Русия – Украйна", Ирак, Либия, Източното и Южнокитайското морета?" "За жалост хората не са иманентно разумни и предразположени към мирен компромис и здрав разум, както се надява за американците Хенри Кисинджър. Макар демокрацията, мирът, справедливостта да са се превърнали, пак според него, в споделено въжделение, ако не и във всеобща реалност." "Как да продължим? С многобройни скъпоструващи пиар акции по идентични теми с различни или със същите лектори, но с еднакви социални акценти, които интересуват и засягат днешния ден и хляба на всеки отделен човек. За кого всъщност не са важни работното място, достойният труд и заплащане, престижното образование и достъпът до здраве? Кой не желае да живее в рая на благоденствието и коя политическа платформа се отказва или пренебрегна това?"

Мария Шарапова: Всичко с Григор е чудесно

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/23/2385771_mariia_sharapova_vsichko_s_grigor_e_chudesno/?ref=rss


Бившата номер 1 в света Мария Шарапова опроверга слуховете за раздяла с нейния приятел Григор Димитров.

Рускинята беше попитана за нейната връзка с полуфиналиста от "Уимбълдън" по време на една от пресконференциите й на турнира в китайския град Ухан.

Проблеми с превода провокираха лек смях от страна на Шарапова, която традиционно избягва да говори за личния си живот. "Мария, ти си много популярна в Китай и сме много притеснени за връзката ти с твоя приятел", бе преведеният...

Джихадисти отвлякоха французин и заплашиха да го убият

http://www.moreto.net/novini.php?n=265005

Джихадисти от групировка, близка до "Ислямска държава", пуснаха нов запис на френски заложник, отвлечен в Алжир. Ислямистите заплашват да убият пленника, ако Франция не спре въздушните удари по позициите на терористите в Ирак.

Жители на Смолян се оплакаха на Дора Янкова, че ГЕРБ провалят втория етап на водния цикъл в в града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326285

Вторият етап от водния цикъл на Смолян е пред провал, кметството бездейства. С това тревожно послание посрещнаха водача на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова хората в смолянския кв. „Изворите“. "Кметът и общинското ръководство от ГЕРБ ги мързи", казаха хората.
Според тях отговорен за досегашния провал е третият в листата на ГЕРБ – Вторият етап от водния цикъл на Смолян е пред провал, кметството бездейства. С това тревожно послание посрещнаха водача на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова хората в смолянския кв. „Изворите“. "Кметът и общинското ръководство от ГЕРБ ги мързи", казаха хората. Според тях отговорен за досегашния провал е третият в листата на ГЕРБ –

Жители на Смолян се оплакаха на Дора Янкова, че ГЕРБ провалят втория етап на водния цикъл в в града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326282

Вторият етап от водния цикъл на Смолян е пред провал, кметството бездейства. С това тревожно послание посрещнаха водача на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова хората в смолянския кв. „Изворите“. Вторият етап от водния цикъл на Смолян е пред провал, кметството бездейства. С това тревожно послание посрещнаха водача на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова хората в смолянския кв. „Изворите“. "Кметът и общинското ръководство от ГЕРБ ги мързи", казаха хората. Според тях отговорен за досегашния провал е третият в листата на ГЕРБ –

Вкараха момчета в ареста заради изрисуван влак

http://pik.bg/вкараха-момчета-в-ареста-заради-изрисуван-влак-news228873.html

Вкараха момчета в ареста заради изрисуван влак

Двама софиянци осъмнаха в ареста, заради графити по влак. В нощта срещу понеделник около 3:20 ч. младежите били забелязани на един от коловозите на товарна гара – Варна, докато рисуват със спрей по товарен вагон. Лицата са задържани в момента на увреждането на вагона, съобщава varnautre.bg.

Момчета с инициали П. Т. на 26 години и М. Р. на 22 години са неосъждани. Те са задържани за 24 часа, а материалите са докладвани на прокурор. Образувано е досъдебно производство.

"Атака" се вдига на протест срещу поскъпването на тока

http://pik.bg/атака-се-вдига-на-протест-срещу-поскъпването-на-тока-news228859.html

"Атака" се вдига на протест срещу поскъпването на тока

Протест срещу поскъпването на тока организира "Атака". Националистите ще се съберат утре от 10.30 ч. пред Министерския съвет. След което ще се отправят на митинг-шествие до ДКЕВР, съобщи заместник-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. 

Скокът в цената на тока ще бъде от 1 октомври. Вероятно цените на парното и топлата вода ще останат същите, каза новата шефка на ДКЕВР  Светла Тодорова. Какво ще бъде увеличението в цената на електроенергията обаче тя отказа да съобщи. Само уточни, че то няма да надвишава 10%. Поскъпването обаче предизвика гнева на "Атака". 

 

 

 

 

 

Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот

http://www.vesti.bg/novini/dnite-bez-televiziia-sa-kliuch-kym-po-zdravosloven-zhivot-6023030

Дните без телевизия трябва да се превърнат в нещо редовно, за да се насърчават хората да бъдат по-активни и да се намали затлъстяването, съветват от британския Национален институт за здраве и клинични постижения (НИЗКП).

Хумчев: Борбата с болестта „син език” трябва да е приоритет за правителството

http://www.cross.bg/hymchev-pravitelstvoto-sreshta-1431556.html

/КРОСС/ БСП реши проблема с водоснабдяването на село Кушла, подкрепете ни, за да довършим и ремонта на пътя. Този ангажимент пое на предизборна среща в златоградското селище вторият в листата на Коалиция „БСП - лява България" за област Смолян Емил Хумчев. „Идвам при вас с високо вдигната глава, изпълнен с гордост, че макар да управлявахме само 14 месеца, направихме много повече за Кушла отколкото общината два мандата и правителството на ГЕРБ, в което имаше представел на общината, за 4 години", заяви Хумчев. Той припомни, че с пари от Публичната инвестиционна програма е изграден нов водопровод и по този начин е решен дългогодишен проблем на хората. Хумчев се ангажира, при управление на БСП да се ремонтира и пътят до селото, който е окаяно състояние и спира възможностите за развитие. „Пред региона има огромен проблем- болестта „син език", ако не се вземат мерки има опасност от тотална ликвидация на животновъдството. Това ще бъде първостепенна задача за социалистите в следващото Народно събрание и трябва да е приоритетна задача на правителството", каза още Хумчев. По думите му държавата ще се ангажира с търсенето на ваксини и лекарства, както и препарати против нова поява на заболяването напролет. Хумчев е категоричен, че за борбата със заболяването ще се търсят средства от бюджета и ЕС. Предстои и среща с ветеринарното съсловие в страната, както и експерти от водещи фармацевтични фирми

Гласът на Дъсти и Въртоглав от любимите детски анимации влиза в "Приказки с оркестър"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/23/2385759_glasut_na_dusti_i_vurtoglav_ot_ljubimite_detski/?ref=rss


Българският актьор Иван Велчев, познат на множество деца като гласът на героите Бен Тен и Дъсти от "Самолетите", Въртоглав от "Как да дресираш дракон", Бъгс Бъни от "Шантави рисунки" и странния създател на машина за храна Флинт Локууд от "Облачно с кюфтета", ще се включи в музикално-образователни спектакъл за деца "Приказки с оркестър". Той и Милица Гладнишка ще разкажат заедно "Тримата братя и златната ябълка" на сцената в зала "България" на 26 октомври от 11 ч.

Велчев е известен на...

Над 165 учени представят новости в областта на растителната биология

http://www.cross.bg/ycheni-naychni-predstaveni-1431555.html

/КРОСС/ Институтът по физиология на растенията и генетика (ИФРГ) - БАН организира научна конференция „Физиология на растенията и генетика - постижения и предизвикателства". Тридневният форум ще започне на 24 септември 2014 г., от 9:00 часа, в хотел „Метрополитън", София (бул. Цариградско шосе 64). Конференцията е посветена на 145-та годишнина от основаването на Българска академия на науките и се провежда под патронажа на Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. По време на конференцията ще бъдат представени най-новите научни постижения в областта на растителната физиология, особено актуални в условията на задълбочаващите се глобални климатични промени. Ще бъдат дискутирани и генетични подходи за създаване на нови растителни форми с подобрена устойчивост към стресовите фактори на околната среда, което е основно предизвикателство за учените при решаване на проблемите с изхранване на населението. Научните резултати, представени на конференцията, могат да намерят приложение в практиката и да предизвикат интереса на бизнеса. Във форума ще вземат участие над 165 учени от различни научни институции в България, както и изтъкнати учени от Великобритания, Испания, Италия, Швейцария, Германия, Унгария, Чехия, Словакия, Русия, Полша, Украйна, Португалия, Македония, Литва, Латвия, Естония, Турция, Иран, Египет, Южна Африка, Казахстан, Тайван.  

Тийнейджърка обра старец в магазин

http://pik.bg/тийнейджърка-обра-старец-в-магазин-news228870.html

Тийнейджърка обра старец в магазин

15-годишна джебчийка е доведена в димитровградското управление през почивните дни, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.

Девойката, позната на полицейските служители, е откраднала портмонето на 72-годишна жена в хранителен магазин, в което е имало 100 лева. След подадения сигнал, момичето от село Върбица е установено и е направило самопризнания в присъствието на инспектор Детска педагогическа стая и родител.

В хода на работата с нея станало известно, че девойката е извършила още една кражба, като е откраднала отново в хранителен магазин портмоне от 78-годишен мъж, чието съдържание било 170 лева и лични документи. Полицейските служители са наложили полицейска закрила на непълнолетната и са уведомили дежурния прокурор.

Голи снимки застрашават Ема Уотсън след речта й за феминизма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326326

Хакери заплашиха Ема Уотсън, че ще публикуват нейни голи снимки часове след емоционалната реч на звездата в централата на ООН, в която тя призова всяко момче и мъж за подкрепа в борбата й за правата на жените, информира Telegraph.
Заплахата дойде чрез неправен за целта сайт, озаглавен "Ема, ти си следващата". Хакери заплашиха Ема Уотсън, че ще публикуват нейни голи снимки часове след емоционалната реч на звездата в централата на ООН, в която тя призова всяко момче и мъж за подкрепа в борбата й за правата на жените, информира Telegraph. Заплахата дойде чрез неправен за целта сайт, озаглавен "Ема, ти си следващата".

Стрелбата в Бузовград била заради жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326323

Заради жена е избухнал скандалът в Бузовград, при който 62-годишният Ибрям Карахасан стреля из улиците на селото, съобщава topnovini.bg.
"Цялата работа стана заради Кадрие, с която Ибрям живееше преди година. Тя избяга от него и той нарочи 70-годишния дядо Милан Титев, че имал вземане даване с нея", разказват хора от ромската махала на селото. Заради жена е избухнал скандалът в Бузовград, при който 62-годишният Ибрям Карахасан стреля из улиците на селото, съобщава topnovini.bg. "Цялата работа стана заради Кадрие, с която Ибрям живееше преди година. Тя избяга от него и той нарочи 70-годишния дядо Милан Титев, че имал вземане даване с нея", разказват хора от ромската махала на селото.

Утре отново ще е слънчево

http://society.actualno.com/Utre-otnovo-shte-e-slynchevo-news_51267.html

До полунощ и в източните райони валежите ще спрат, облачността навсякъде ще намалее. Вятърът ще отслабне. Минимални температури в повечето места между 5° и 10°, в района на Кюстендил и...

"Ислямска държава" обеща, че ще отмъсти на САЩ

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-obeshta-che-shte-otmysti-na-SASht-news_51268.html

Бойците от "Ислямска държава" обещаха да отмъстят на американците за нанесените въздушни удари, съобщи Reuters. В качеството на бъдеща цел ислямистите са посочили не само САЩ, но и Саудитск...

Косово няма парламент вече 138 дни

http://balkani.actualno.com/Kosovo-njama-parlament-veche-138-dni-news_51270.html

От 7 май, когато беше разпуснат предходния състав на косовския парламент, изминаха 138 дни, предаде БГНЕС. На изборите на 8 юни, които както никога досега бяха оценени положително от местните и от ч...

Хакери заплашиха Ема Уотсън с голи снимки след речта й за феминизма (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326300

Хакери заплашиха Ема Уотсън, че ще публикуват нейни голи снимки часове след емоционалната реч на звездата в централата на ООН, в която тя призова всяко момче и мъж за подкрепа в борбата й за правата на жените, информира Telegraph.
Заплахата дойде чрез неправен за целта сайт, озаглавен Хакери заплашиха Ема Уотсън, че ще публикуват нейни голи снимки часове след емоционалната реч на звездата в централата на ООН, в която тя призова всяко момче и мъж за подкрепа в борбата й за правата на жените, информира Telegraph. Заплахата дойде чрез неправен за целта сайт, озаглавен "Ема, ти си следващата".

Синът на Михаел Шумахер стана световен вицешампион по картинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326320

Синът на Михаел Шумахер продължи пътя на своя знаменит баща. През изминалия уикенд 14-годишният Мик, който започна да се състезава с моминската фамилия на майка си Беч, а сега просто изписва Junior след името си, стана вицешампион на света по картинг в клас KF Junior. Във финалното състезание на шампионата, провело се във Франция, Синът на Михаел Шумахер продължи пътя на своя знаменит баща. През изминалия уикенд 14-годишният Мик, който започна да се състезава с моминската фамилия на майка си Беч, а сега просто изписва Junior след името си, стана вицешампион на света по картинг в клас KF Junior. Във финалното състезание на шампионата, провело се във Франция,

Варненски ученици недоволстват – спират им стипендии

http://www.moreto.net/novini.php?n=265031

„Всички сме свикнали с абсурдите в нашата държава. И дотолкова ни е обзела апатия, че отминаваме нередностите, които срещаме, с лека ръка. А не трябва да е така. Трябва да се говори за тях.“ Това ни пише младата ученичка от Варна Сияна Недялкова от НГХНИ „Константин Преславски“.

Скандалът в Бузовград избухнал заради жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326318

Заради жена е избухнал скандалът в Бузовград, при който 62-годишният Ибрям Карахасан стреля из улиците на селото, съобщава topnovini.bg.
Заради жена е избухнал скандалът в Бузовград, при който 62-годишният Ибрям Карахасан стреля из улиците на селото, съобщава topnovini.bg. "Цялата работа стана заради Кадрие, с която Ибрям живееше преди година. Тя избяга от него и той нарочи 70-годишния дядо Милан Титев, че имал вземане даване с нея", разказват хора от ромската махала на селото.

Въздушните удари на САЩ в Сирия са сигнал за ново бойно поле

http://www.mediapool.bg/vazdushnite-udari-na-sasht-v-siriya-sa-signal-za-novo-boino-pole-news225137.html

На "Ислямска държава" не й трябваше много време, за да се възползва от слабостите на кампанията на президента Обама срещу нея. Миналата седмица групировката предприе настъпление към населена с кюрди област в северната част на Сирия, където до тази седмица Обама не одобряваше американски въздушни удари или доставяне на помощ на местни сили. До понеделник повече от 130 000 души бяха избягали през границата в Турция, а местни командири казаха, че отчаяно се нуждаят от помощ за защитата на стратегическия град Кобане. В понеделник вечерта представители на американското правителство съобщиха, че Обама е одобрил въздушни удари в Сирия, макар че първоначално отказаха да уточнят какви цели са били поразени. Ако въздушните удари са признание, че САЩ не могат да разгромят "Ислямска държава", като водят битка с нея само в Ирак, оставяйки й убежище в Сирия, те трябва да бъдат приветствани. Действията на Обама - подобно на това, което той направи през август в Ирак, - биха били оправдани, след като са в името на спасяването на уязвимо население - в този случай сирийски кюрди. Със сигурност ситуацията в Сирия е по-сложна от тази, с която се сблъска Обама в района на планината Синджар в Ирак през август. Атакуваната област е контролирана от кюрдската партия Демократичен съюз, която е съюзник на Кюрдската работническа партия - бунтовническа организация в Турция, известна като ПКК. Въпреки че между ПКК и турското правителство има примирие, отношенията не са добри, а Анкара не е съгласна да оказва подкрепа на сирийските кюрди. В неделя Турция затвори част от границата си със Сирия, очевидно за да не позволи на кюрди да влязат в Сирия, за да се бият с "Ислямска държава". Това контрапродуктивно действие беше в съзвучие с проблематичната досегашна реакция на Турция към "Ислямска държава". Правителството на Реджеп Тайип Ердоган отказа да подпише разработения от САЩ и арабски държави план, съдържащ ангажимент за борба с екстремистите, като се обоснова с факта, че "Ислямска държава" държи за заложници 49 нейни дипломати и други граждани. Тези пленници бяха освободени през уикенда при обстоятелства, които турски служители отказаха да обяснят. Няма обаче признаци, че Ердоган ще има по-голямо желание от преди да се присъедини или открито да подкрепи военни операции в Сирия или Ирак. Непокорството на Турция е една от няколкото дупки в стратегията на Обама. Неговият план призовава за борба с "Ислямска държава" в Сирия чрез обучаване и въоръжаване на умерени сирийски бунтовнически сили. Но предвижданите от плана на САЩ 5000 бойци едва ли ще са достатъчни, за да бъде разгромена групировката, дори когато след година приключи обучението. Правителствени служители нямат отговор на въпроса как подкрепяните от Съединените щати сили ще бъдат защитени от сирийската армия и военновъздушните сили на Башар ал Асад, нито има разработен план за разгромяване на режима на Асад или за създаване на нов политически ред в Сирия. САЩ ще се нуждаят от съгласуван и амбициозен подход към Сирия, ако искат да изпълнят обявената от Обама цел за отслабване и унищожаване на "Ислямска държава". Въздушните удари сами по себе си няма да са достатъчни, но са необходими. А ако в краткосрочен план могат да спасят сирийските кюрди от ситуация, която в интервю за Би Би Си в понеделник техен заместник-командир описа като "спешна" и "ужасна", те ще бъдат във висша степен оправдани. По БТА

Синът на Михаел Шумахер стана вицесветовен шампион по картинг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326315

Синът на Михаел Шумахер продължи пътя на своя знаменит баща. През изминалия уикенд 14-годишният Мик, който започна да се състезава с моминската фамилия на майка си Беч, а сега просто изписва Junior след името си, стана вицешампион на света по картинг в клас KF Junior. Във финалното състезание на шампионата, провело се във Франция, Синът на Михаел Шумахер продължи пътя на своя знаменит баща. През изминалия уикенд 14-годишният Мик, който започна да се състезава с моминската фамилия на майка си Беч, а сега просто изписва Junior след името си, стана вицешампион на света по картинг в клас KF Junior. Във финалното състезание на шампионата, провело се във Франция,

Над половината зоопаркове у нас работят незаконно

http://www.cross.bg/gradini-chast-zhivotni-1431554.html

/КРОСС/ Над половината зоопаркове у нас работят незаконно. Нямат лиценз и не отговарят на условията за отглеждане на животните. Тесни клетки, много бетон и желязо, далеч от естествената среда. Такова е положението в голяма част от зоологическите градини. Защо обаче те продължават да работят необезпокоявано и не се налагат санкции? Отговорните институции казват, че срещат голям отпор от страна на общините и същевременно никакво желание за промяна. От общо 20 зоологически градини, само седем са лицензирани, три са в процес на получаване на лиценз и трябва да променят само част от условията, при които отглеждат своите животни. Всички останали зоопаркове работят незаконно, с изтекли документи. А два от тях - тези в Русе и Шумен, никога не са имали лиценз, каза Руслан Сербезов от Министерството на околната среда и водите, цитиран от Дарик. "Има голям отпор от страна на кметовете да затварят зоологическите градини, след като не отговарят на съответните норми. Желаят те да остават. Отпорът е много силен, но работим в тази посока. Вече има затворени зоологически градини и ако не се вземат съответните мерки, в бъдеще това е пътят", каза Сербезов. От Министерството на околната среда казаха, че единственият механизъм, с който разполагат, е затваряне на зоологическите градини или на определени части от тях. Това обаче не се случва, а контролът, който осъществяват, е фиктивен. Единични са случаите, в които се налагат и парични санкции

Христосков: Няма да има намаление на пенсиите, нито ще останат на същото ниво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326307

Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто, съобщи пред БНР социалният министър Йордан Христосков. Той заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите, Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто, съобщи пред БНР социалният министър Йордан Христосков. Той заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите,

Мъж застреля съседа си в пловдивското село Белозем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326305

23-годишен младеж бе застрелян от съседа си в пловдивското село Белозем, съобщиха от МВР.
 Сигналът за инцидента е получен в понеделник вечерта около 20.20 часа.
По време на възникнала свада вчера вечерта на улица в село Белозем 48-годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие своя 23-годишен съсед. На мястото веднага е изпратен полицейски екип на 23-годишен младеж бе застрелян от съседа си в пловдивското село Белозем, съобщиха от МВР.  Сигналът за инцидента е получен в понеделник вечерта около 20.20 часа. По време на възникнала свада вчера вечерта на улица в село Белозем 48-годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие своя 23-годишен съсед. На мястото веднага е изпратен полицейски екип на

В 44 бранша ще плащат с 4.2% по-високи осигуровки догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_392294.html

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще повиши административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати. Увеличението ще бъде с 4.2%, колкото е средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85, съобщи пред БНР вицепремиерът. „Дадохме достатъчно време, за да се договорят работодателите и синдикатите, включително за по-нисък процент на нарастване от 4.2 на сто. Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година“, посочи министър Христосков. Той подчерта, че е важно е да се спази принципът за постигане на консенсус между преговарящите страни. Вицепремиерът Христосков съобщи, че ефектът от договорения МОД в икономическите дейности със споразумения е допълнителни 36.2 млн. лева във фондовете на Държавното общественото осигуряване (ДОО). „При разпростиране на административното увеличение с 4.2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева“, допълни министърът. Той посочи, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности. От договорените прагове по дейности има такива с увеличение под 1%, като хотелиерството и ресторантьорството и производство на хлебни и тестени изделия. Най-големият ръст - около и над 12%, е за производство на електрически съоръжения и на компютри.

ЕС може скоро да преразгледа санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/es-mozhe-skoro-da-prerazgleda-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news225136.html

Следващата седмица Съветът на ЕС ще заседава, за да извърши задълбочена оценка на прилагането на прекратяването на огъня в Украйна и на мирния план. Това съобщи Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. До края на месеца приложението на примирието ще бъде оценено. Ако бъде установено правилно приложение, ЕК и Европейската служба за външно действие може да бъдат поканени да предложат промени в наложените санкции, поясни Koчиянчич, цитирана от БТА. Прекалено рано е да се каже какво може да бъде променено в наложените санкции, отбеляза Кочиянчич. По нейните думи всички предприети мерки (срещу Русия) подлежат на преразглеждане според развитието на събитията в Украйна. Кочиянчич допълни, че всички решения за налагането, облекчаването и отмяната на санкциите се одобряват с единодушие в Съвета на ЕС.

Христосков: Няма да има намаление на пенсиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326296

Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто, съобщи пред БНР социалният министър Йордан Христосков. Той заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите, Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто, съобщи пред БНР социалният министър Йордан Христосков. Той заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите,

Дора Янкова: Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326275

Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян Дора Янкова на предизборни срещи в Алибеевия конак и в читалище „Балкански просветител“ в Смолян. Тя припомни как ГЕРБ замрази ръста на заплати и пенсии веднага след поемането на властта. Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян Дора Янкова на предизборни срещи в Алибеевия конак и в читалище „Балкански просветител“ в Смолян. Тя припомни как ГЕРБ замрази ръста на заплати и пенсии веднага след поемането на властта.

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди социологическите проучвания

http://www.cross.bg/bord-kampaniya-grazhdanskiyat-1431552.html

/КРОСС/ Провеждането и оповестяването на социологически проучвания и допитвания в рамките на предизборната кампания беше основна тема на петото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, съобщават от Министерски съвет. Акцент беше поставен върху необходимостта да бъдат оповестявани изчерпателно паспортните характеристики на проучванията, които са предвидени по закон. Поставени бяха въпросите за възложителя, за финансирането на проучванията, за използваната методика за тяхното реализиране и за обема на изследваните лица, необходими за представителност. Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева разясни административно-наказателните разпоредби в Изборния кодекс по темата, но подчерта, че е важно не толкова санкционирането, колкото осъществяването на предписанията на закона. Участници в заседанието отправиха апел към социологическите агенции и медиите за спазване на законовите изисквания, за да се осигури добра среда за информиран избор на гражданите. Финансирането на предизборната кампания беше друг акцент в работата на Гражданският борд днес. Представители на Сметната палата изтъкнаха тяхното задължение да се поддържа единен публичен регистър. Подчертано беше също така, че това е втората кампания, която се провежда при наличието на медийни пакети за участници, които не получават субсидия. По отношение на даренията беше поставен въпросът за прилагането на декларация за произход на средствата

Проф. Чуков: Турция се опитва да балансира между отделните групировки

http://www.cross.bg/tyrtziya-chykov-islyamska-1431553.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заложил на карта политическото си бъдеще със свалянето от власт на сирийския лидер Башар Асад и предпочита този буфер, пред това Асад да се върне в Северна Сирия. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред България Он Ер. Според него в момента Турция се намира в изключително интересни взаимоотношения. Турция използва всички средства, за да освободи дипломатите си, които бяха държани в плен 3 месеца от Ислямска държава, заяви проф. Чуков. По негови думи страната се опитва да балансира между отделните групировки, които действат. "За пръв път в Ирак, Ислямска държава използват хора, за пръв път имат химическо оръжие, което отново подсказва, че битката ще бъде много тежка и много трудна и тези хора, чийто гръбнак са бившите военни от армията на Саддам Хюсеин очевидно нямат намерение лесно да се предадат." - обясни проф. Чуков.Огромна част от воюващият контингент в Ислямска държава са чужденци, в това число европейци и американци. подчерта Чуков. "Ситуацията е изключително интересна и е поредното доказателство, че Турция е в сложен лабиринт от взаимоотношения с групировките, които воюват в Северна Сирия. Наистина там пъзелът е невероятен. Турция използва своя инструментариум, за да спаси своите дипломати. Това, което се случи с турските дипломати, освобождаването и, е акт на "добра воля" на т.нар

Евродепутатите настояват банките да финансират спасителения си фонд

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/23/2385675_evrodeputatite_nastoiavat_bankite_da_finansirat/?ref=rss


Разходите за нов спасителен фонд за банките от Европейския съюз трябва да бъдат прехвърлени върху най-големите кредитори в региона. Това заявиха европейските депутати от комисията по икномически и парични въпроси на напускащия комисар на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, съобщава EurActiv.  

През април тази година Европейският парламент прие с огромно мнозинство, промените предложени от Барние, които трябва да създадат банков съюз в Европа. Трите законодателни текста завършват...

Заваля сняг на прохода „Петрохан“

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zavalia-sniag-na-prohoda-petrohan-6023027

Около 11 ч. на прохода вече е имало около 3 см снежна покривка, а дължината на заснежения участък е с дължина близо 2 км

Пуснаха денонощна линия за сигнали за изборни нарушения

http://www.moreto.net/novini.php?n=265034

Открита е денонощна линия към МВР за подаване на сигнали за изборни нарушения. Гражданите могат да алармират за нередности на телефон: 02/982 29 32, факсова линия: 02/982 56 46 и имейл адрес: izbor@mvr.bg . Всяка една подадена информация ще бъде проверена.

Мъж застреля съседа си, скарали се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326290

23-годишен младеж бе застрелян от съседа си в пловдивското село Белозем, съобщиха от МВР.
 Сигналът за инцидента е получен в понеделник вечерта около 20.20 часа.
По време на възникнала свада вчера вечерта на улица в село Белозем 48-годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие своя 23-годишен съсед. На мястото веднага е изпратен полицейски екип на 23-годишен младеж бе застрелян от съседа си в пловдивското село Белозем, съобщиха от МВР.  Сигналът за инцидента е получен в понеделник вечерта около 20.20 часа. По време на възникнала свада вчера вечерта на улица в село Белозем 48-годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие своя 23-годишен съсед. На мястото веднага е изпратен полицейски екип на

Деца крадат шеста кола в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326288

Трите деца, които откраднаха 5 коли за 3 дни в Плевен, са задигнали поредния голф през нощта срещу понеделник.
Около 5,30 ч жена на 50 г. предупредила в полицията, че под прозореца й Фолксваген Голф с отворена врата и счупени стъкла на прозорците, е блъснат във фасадата на блока. Пред униформените 69-годишният собственик на возилото заявил, Трите деца, които откраднаха 5 коли за 3 дни в Плевен, са задигнали поредния голф през нощта срещу понеделник. Около 5,30 ч жена на 50 г. предупредила в полицията, че под прозореца й Фолксваген Голф с отворена врата и счупени стъкла на прозорците, е блъснат във фасадата на блока. Пред униформените 69-годишният собственик на возилото заявил,

НИП откри учебната година на деветия випуск младши магистрати

http://www.cross.bg/mladshi-magistrati-pravosudieto-1431551.html

/КРОСС/ 21 кандидати за младши съдии и 31 кандидати за младши прокурори започнаха днес учебната година в Националния институт на правосъдието. В рамките на 9-месечния курс бъдещите младши магистрати се обучават в дисциплините гражданско право и процес и наказателно право и процес, като обучението е изцяло с практическа насоченост и с цел да ги въведе в реалната работна среда на съдебните органи. „Обучението включва много практически занимания и симулиране на процеси. Целта ни е да подготвим пълноценно младшите магистрати да правораздават, а не да се учат на гърба на гражданите", каза директорът на НИП Драгомир Йорданов. Това е третият випуск кандидати за младши магистрати, съгласно реформата в задължителното първоначално обучение, влязла в сила с промяна на ЗСВ от 1 януари 2012г. и девети випуск от създаването на института. „Подгответе се така, че да въздавате справедливост", каза в приветствието си към младите бъдещи магистрати председателят на ВКС и председател на УС на НИП Лазар Груев. „Имате късмета да случите на един от най-добрите преподавателски състави", отбеляза Главният прокурор Сотир Цацаров. Мминистърът на правосъдието Христо Иванов препоръча в бъдеще институтът да се занимава с аналитична дейност, като би могъл да се превърне в think tank за съдебната система, каквото е развитието на аналогични съдебни школи в Европа

Заплашиха Ема Уотсън с голи снимки след речта й за правата на жените

http://offnews.bg/news/n_1/n_392283.html

Хакери заплашиха Ема Уотсън, че ще публикуват нейни голи снимки часове след емоционалната реч на звездата в централата на ООН, в която тя призова всяко момче и мъж за подкрепа в борбата й за правата на жените. Заплахата дойде чрез неправен за целта сайт, озаглавен "Ема, ти си следващата". На заглавната му страница е публикувана снимка на звездата от филмите за Хари Потър, а брояч показва времето, което остава до публикуването на голите снимки. Към 14 ч. на 23 септември оставащото време до изпълнението на заплахата е по-малко от 3 дена и 10 часа. Голи снимки на Дженифър Лорънс и модела Кейт Ъптън бяха публикувани миналия месец. Американски медии съобщиха, че Риана и Ким Кардашян също не са били подминати и хакери са публикували техни голи снимки през последния уикенд. Актрисата Ема Уотсън стана посланик на добра воля за ООН за правата на жените преди 6 месеца. Преди дни тя обяви първата по рода си кампания "HeForShe" ("Той за тя").

3 см сняг натрупа на Петрохан

http://offnews.bg/news/n_1/n_392309.html

Сняг заваля по високите части на планините, като около 11 часа днес снежната покривка на прохода Петрохан достигна 3 сантиметра, съобщи сайтът „Новините на Монтана“. Заснеженият участък е с дължина от около 2 километра. Началникът на Районно управление „Полиция“-Берковица главен инспектор Бисер Йончев обясни пред „Фокус“, че на пътното платно вече няма сняг и проходимостта е нормална. Метеоролозите предупредиха, че заради рязкото застудяване се очаква при надморска височина над 1800 метра дъждът да преминава в сняг. По високите части на върховете духа силен вятър, а температурите са между 4 и 6 градуса. От Планинската спасителна служба към БЧК предупредиха, че условията за туризъм по планините са крайно неблагоприятни заради влошените метеорологични условия.

Рио Фърдинанд поема вцепрезидентски пост във ФИФА?

http://www.cross.bg/fifa-kandidat-deiivid-1431550.html

/КРОСС/ Бившият английски национал Рио Фърдинанд е на път да поеме по нов и неочакван път. Макар все още да не е прекратил футболната си кариера, някогашният най-скъп бранител в света може да се окаже английският кандидат за вицепрезидентския пост на Великобритания във ФИФА. Все още не е ясно как точно Фърдинант би съвместявал официалните мачове при евентуален позитивен вот в негова полза, пише Гонг. Вицепрезидентът на ФА Дейвид Гил сам се изключи от надпреварата, в която участват Греъм Льо Со, Пол Елиът и Дейвид Джеймс. Първите двама също са обвързани с футболната централа на Англия, където изпълняват ролята на съветници. Вотът за човека, който ще представя Обединеното кралство във ФИФА, ще се състои през март, като английския кандидат ще трябва да се пребори с предложените от Шотландия и Уелс личности. Най-вероятно това ще са президентите на местните футболни асоциации - съответно Кембъл Оджлиивие и Трефър Лойд Хюз. Победителят от тримата ще замени Джим Бойс от Северна Ирландия, който ще слезе от длъжност през идния юни.  

Договорили сме с Гърция 1 млн. куб. м кризисни газови доставки

http://www.mediapool.bg/dogovorili-sme-s-gartsiya-1-mln-kub-m-krizisni-gazovi-dostavki-news225135.html

България вече се е договорила с Гърция за доставка на 1 млн. куб. м природен газ дневно в случай, че Русия спре транзита на газ през Украйна, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред журналисти във вторник.   Страната ни дори преговаряла за увеличаване на това количество до 3 и даже до 5 млн. куб. м, тъй като реално единствената алтернатива на газопровода през Украйна се оказва сегашната тръба до Гърция, по която всъщност България транспортира суровината на "Газпром", но може да се обръща потокът на доставките, стана ясно от думите на Щонов.   Служебният министър призна, че по изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия реално няма никакъв напредък   При газовата криза през януари 2009 г. страната ни също договори спешно 1 млн. куб. м втечнен газ от гръцкия терминал Ревитуса, но до тези количества така и не се стигна.   Министърът обясни, че и сега става въпрос за договорени обеми втечнен газ, който струва малко по-скъпо от тръбопроводния руски газ, но финансово доставките щели да бъдат обезпечени и парите не били проблемът, а договарянето на количествата. Щонов не коментира откъде и колко пари ще бъдат осигурени за закупуване на тези количества от Гърция и за допълнителното запълване на газохранилището в Чирен от държавната "Булгаргаз", чиито пари са блокирани в затворената Корпоративна търговска банка.   Според експерти обаче при спиране на транзита на руски газ през Украйна, самата Гърция ще има сериозен недостиг на синьо гориво, тъй като внася през България почти половината от необходимото й газово потребление.   Щонов каза, че се проучва и възможността при газова криза да се ползва и връзката между Турция и Гърция за алтернативни реверсивни доставки от тръбата ни до Гърция. Използването на транзитната тръба до Турция за реверсивни доставки било сложно заради необходимостта от допълнителни договорки мужде турския оператор и "Газпром" за отделяне на подобни количества за България.   Ако спрат или намалеят доставките на газ за страната, положението ще е тежко, заради 93-95-процентната ни зависимост от руския газ, коментира Щонов. Според него проблемът не е толкова в запълването на газохранилището в Чирен, колкото това, че от него не може да се добиват бързо и големи количества.   4 млн. куб. м дневно може да се черпи от газохранилището и колкото повече намаляват запасите в него, толкова по-малки количества може да се вадят, обясни министърът. По-голямата запълняемост на Чирен гарантира осигуряване на криза над 120 дни, но практически е невъзможно толкова дълго да продължи подобна криза, посочи той.   Затова мерките срещу евентуалната газова криза предвиждат преминаване на топлофикациите на мазут, като паралелно се водят разговори с Европейската комисия при по-продължителна криза да ни позволи да ползваме по-евтиния мазут, който обаче отделя 6 процента сяра и по-вреден за околната среда.   Ако кризата е 10 дни, ще ползваме по-скъпия мазут с под 1 процент сяра, но ако е 45 дни, ще искаме да ползваме по-евтиния, въпросът опира до пари, каза Васил Щонов.   По-думите му България може да се справи с едномесечна газова криза, но при по-продължителна ще се наложи ограничаване на производствата на предприятия на газ. При газова криза над 20-30 дни, ще има последствия за бизнеса. Последни ще бъдат изключени защитените потребители на газ, коментира енергийният министър след участието си в годишната газова конференция, организирана от Българската федерация на идустриалните енергийни консуматори.

С близо 200 млн. лева ще се намали дефицитът в НЕК с поскъпването на тока

http://econ.bg/Новини/С-близо-200-млн-лева-ще-се-намали-дефицитът-в-НЕК-с-поскъпването-на-тока_l.a_i.568900_at.1.html

С около 200 млн. лева ще бъде компенсиран финансовия дефицит в НЕК с 10-процентното увеличение на тока от 1 октомври, заяви служебният енергиен...

Гърците харчат по 100 000 евро годишно за смартфони

http://www.vesti.bg/novini/gyrcite-harchat-po-100-000-evro-godishno-za-smartfoni-6023028

Гърците плащат повече от 100 000 евро годишно за поправка или замяна на смартфоните си.

Блатечки призна сина си от Диляна Попова

http://www.cross.bg/dilyana-blatechki-rodi-1431549.html

/КРОСС/Асен Блатечки без колебание е признал новородения си син от Диляна Попова, с която се разделиха преди няколко месеца, съобщи "Монитор". Бебето е било записано с имената на татко си - Борил Асенов Емилов. Първото име на бебето било избрано еднолично от майка му Диляна. Бащата настоявал да носи неговото име Асен, но моделката отказала.„Въпреки трудната ми бременност и всички проблеми, които имах, той се роди здрав и силен и е истински борец", категорична била Диляна. Детето се роди в неделя сутринта, а раждането продължило близо 12 часа. Таткото Асен Блатечки бил през цялото време в болницата с близките на Диляна и сестра си Снежина.Асен Блатечки бил много щастлив, но след два дни трябва да участва в премиерната постановка на бургаския театър "Око под наем", а после ще лети по работа и до Лондон. След това пък ще се отправи към морето, където продължава да снима "Люси" с Катерина Горанова, майката на дъщеря му.

Говорителят на ЦИК: Няма незаконно открити секции в Турция

http://www.mediapool.bg/govoritelyat-na-tsik-nyama-nezakonno-otkriti-sektsii-v-turtsiya-news225134.html

Няма незаконно открити избирателни секции в Турция за изборите на 5 октомври. Това заяви във вторник говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Пред бТВ той определи като привиден спорът между комисията и Върховния административен съд (ВАС) по отношение на откритите избирателни секции на две места в Турция.   Миналата седмица ВАС заличи осем секции в Турция, но ЦИК отказа да се съобрази с решението, като заяви, че съдиите са се позовали на старо решение.   Томов обясни, че недоразумението се е получило заради направена от ЦИК техническа грешка в решение на 14 август – една таблица е била изместена с един ред. Тази грешка е поправена с друго решение на ЦИК на 18 август. От ВАС обаче са ползвали данните от сбърканата таблица в първото решение.   По думите на Томов двете спорни секции в Ялова и Чорлу са открити на базата на броя гласували там на миналите парламентарни избори през 2013 година. Те са били над 2000 на едното място и над 1500 – на другото.   "В мотивите си ВАС не е забелязал това и е счел, че на едното място няма гласували, а на другото са гласували 836 човека. Аз съм напълно убеден, понеже това решение е обжалвано, че ВАС, който иначе приема законосъобразността на решенията на ЦИК, ще забележи тази грещка и този привиден спор между двете институции ще бъде решен. Няма незаконно открита секция. Спазили сме член 14 от закона при всички секции в чужбина", каза Цветозар Томов.   По-думите му секциите в Турция не са "изключително много". Първо общият брой на секциите в чужбина в сравнение с предишните избори е увеличен от 227 на 429. На предните парламентарните избори секциите в Турция са били 38 на сто от всички секции в чужбина. На тези парламентарни избори те са малко над 31 на сто спрямо всички. Там секциите са увеличени от 86 на 136, обясни Томов. А във Великобритания, например, увеличението е от 11 на 41, в САЩ от 11 на 42.   Технически е невъзможно да се организира добре работата в една секция, когато в нея отиват толкова много гласоподаватели, затова има толкова много секции извън страната, подчерта говорителят на ЦИК. По думите му е възможно през една избирателна секция голям поток от гласоподаватели, ако има няколко тъмни стаички, както е било в Лондон на предходните парламентарни избори.   Според Томов партиите, които сега имат претенции за избирателните секции в чужбина, са можели да избегнат съмненията, ако са били по-активни в определянето на секционните избирателни комисии в чужбина.   "Трябва контрол в секциите в чужбина. Законови възможности за такъв контрол има. Слаб е интересът на партиите към изпращането на свои представители в секционните избирателни комисии в чужбина", каза говорителят на ЦИК.   Той обясни, че комисията няма как да бъде навсякъде с екипа си от 20 души, като за нормалното и честно провеждане на изборите трябва да се грижат дипломатическите и консулски представителства.   "Не е отворена нито една секция на базата на заявления, подадени от един IP адрес. Навсякъде, където по заявления са откривани нови избирателни секции, има над 40 различни IP-адреса”, подчерта Цветозар Томов.

8-те най-стари и величествени града в света

http://plovdiv.actualno.com/8-te-naj-stari-i-velichestveni-grada-v-sveta-news_51258.html

Светът е пълен с чудати места, притежаващи богата история и оставили ни огромно културно богатство, на което да се радваме и за което да учим. България с гордост влиза в тази класация с Пловдив - 8-ми...

Западна Украйна – близка и далечна на конфликта в Изтока

http://europe.actualno.com/Zapadna-Ukrajna--blizka-i-dalechna-na-konflikta-v-Iztoka-news_51263.html

Западният украински град Лвов се гордее, че е и физически, и културно близък до Западна Европа. Подкрепените от Русия сепаратисти в източната част на страната се намират на 1200 километра от тях, а ...

150 събития "раздвижват” София за седмица

http://kidssport.actualno.com/150-sybitija-razdvijvat-Sofija-za-sedmica-news_51265.html

Move week 2014 - Европейска седмица на спорта и физическата активност ще се проведе в София за трети пореден път, като с всяка изминала година интереса към кампанията и партньорите, които се включват ...

Смартфоните струват скъпо на гърците, сочи проучване

http://balkani.actualno.com/Smartfonite-struvat-skypo-na-gyrcite-sochi-prouchvane-news_51266.html

Повече от 100 хил. евро годишно дават гърците за поправка или замяна на смартфоните си. Това става ясно от данни на американската компания SquareTrade, която осигурява гаранционно обслужаване. Според...

Дора Янкова: Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326278

Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян Дора Янкова на предизборни срещи в Алибеевия конак и в читалище „Балкански просветител“ в Смолян. Тя припомни как ГЕРБ замрази ръста на заплати и пенсии веднага след поемането на властта. Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян Дора Янкова на предизборни срещи в Алибеевия конак и в читалище „Балкански просветител“ в Смолян. Тя припомни как ГЕРБ замрази ръста на заплати и пенсии веднага след поемането на властта.

Застреляха 23-годишен младеж в пловдивско село

http://www.cross.bg/mladezha-selo-godishen-1431548.html

/КРОСС/ 23-годишен младеж бе застрелян от съседа си в пловдивското село Белозем, съобщиха от МВР. Според първоначална информация, свадата възникнала вчера вечерта, когато 48 годишен мъж прострелял с огнестрелно оръжие младежа. На мястото веднага е изпратен полицейски екип, който констатирал смъртта на младежа. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят, който е с криминални прояви, е задържан за срок до 24 часа. От него е иззет незаконно притежаван пистолет, с който е стрелял. Работата продължават разследващи полицаи.  

Шофьор на ТИР загина след катастрофа (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326192

Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони, за да бъде предотвратено натрупването им в района на пътнотранспортното-произшествие при изхода на гр. Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция Проходът на Републиката е временно затворен за движение на тежкотоварни камиони, за да бъде предотвратено натрупването им в района на пътнотранспортното-произшествие при изхода на гр. Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По данни на Нова телевизия два тира са се ударили до хлебозавода във Велико

Дни на отворените врати във варненския тубдиспансер

http://www.moreto.net/novini.php?n=265052

На 24 и 25 септември Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна ЕООД обявява "Дни на отворените врати", научи Moreto.net. Събитието е по инициатива на Министерството на здравеопазването и във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”.

Димитър Дъбов: Програмата за развитие на регионите помага на общините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326271

Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Пловдив Димитър Дъбов бе гост на първа копка на водопровод в с. Червен, община Асеновград. Галин Дурев- втори в листата, младите кандидати на БСП Атанас Телчаров и Атанас Тумбалев също присъстваха на тържеството. Специални благодарности за реализацията на проекта от кмета на общината д-р Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Пловдив Димитър Дъбов бе гост на първа копка на водопровод в с. Червен, община Асеновград. Галин Дурев- втори в листата, младите кандидати на БСП Атанас Телчаров и Атанас Тумбалев също присъстваха на тържеството. Специални благодарности за реализацията на проекта от кмета на общината д-р

Амфора с 1200 византийски монети откриха археолози в Добричко

http://www.cross.bg/krepostta-moneti-totev-1431547.html

/КРОСС/ "В местността " Славната канара" край добричкото село Дебрене археолози откриха амфора с 1200 византийски монети от 6-ти век. По предварителни данни това е едниствената в страната ни подобна находка", каза ръководителят на разкопките Боян Тотев, цитиран от БНР. Съкровище от ранновизантийски монети, най-вероятно е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните. Укрито е при нашествието, опостушило крепостта, най-вероятно на авари и славяни в края на шести век. "В крепостта има няколко археологически хоризонта", уточни Тотев. Късноримският от четвърти и пети век, ранновизантийският от шести, а старобългарският е от десети век. Унищожавана е на три пъти от хунските нашествия, нашествията на авари и славяни и при българо-византийските войни в края на десети век. Еднокорабната базилика не е прочучена докрай. Разкрита е източната порта и северната стена. Има податки, че културните съоръжения ще бъдат уникални за Добруджа. В крепостта има и скален манастир, който никога не е проучван. За съжаление обаче има и много сериозни посегателства от иманяри  

47 ранени в Македония, след като автобус се преобърна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326268

47 души са ранени край град Драчево в Македония, след като автобусът, с който пътували, се преобърнал, съобщиха македонски медии.
14 души са получили медицинска помощ в спешния център в Скопие. Повечето нямат сериозни наранявания и са изпратени за домашно лечение. Един човек е получил фрактура на носа и сериозна травма на главата. 47 души са ранени край град Драчево в Македония, след като автобусът, с който пътували, се преобърнал, съобщиха македонски медии. 14 души са получили медицинска помощ в спешния център в Скопие. Повечето нямат сериозни наранявания и са изпратени за домашно лечение. Един човек е получил фрактура на носа и сериозна травма на главата.

Русия ще забрани тази седмица чужденци да контролират медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/23/2385749_rusiia_shte_zabrani_tazi_sedmica_chujdenci_da/?ref=rss


Руската Държавна дума в спешен порядък приема законопроект, с който се забранява на базирани в чужбина дружества да притежават повече от 20% от медии в страната. Във вторник той бе одобрен на първо четене и вероятно ще бъде окончателно приет на трето четене в петък.

За чуждите граждани срокът да приложат закона ще бъде 1 февруари 2016 г., а за руснаци, контролиращи медии чрез юридически лица в чужбина, ще има отсрочка до 1 януари 2017 г.

Депутати и специалисти, близки до...

Цачева обеща: ГЕРБ няма да увеличава данъците

http://frognews.bg/news_76734/

Категорично няма да пипаме данъците и те няма да се повишават. Фактически това е допълнително натоварване на работещите хора с по-високи доходи за сметка на онези, които не работят, нямат квалификация и на практика безчинстват в селата.

Автобус се преобърна в Македония, ранени са 47 души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326260

47 души са ранени край град Драчево в Македония, след като автобусът, с който пътували, се преобърнал, съобщиха македонски медии.
14 души са получили медицинска помощ в спешния център в Скопие. Повечето нямат сериозни наранявания и са изпратени за домашно лечение. Един човек е получил фрактура на носа и сериозна травма на главата. 47 души са ранени край град Драчево в Македония, след като автобусът, с който пътували, се преобърнал, съобщиха македонски медии. 14 души са получили медицинска помощ в спешния център в Скопие. Повечето нямат сериозни наранявания и са изпратени за домашно лечение. Един човек е получил фрактура на носа и сериозна травма на главата.

Димитър Дъбов: Програмата за развитие на регионите помага на общините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326263

Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Пловдив Димитър Дъбов бе гост на първа копка на водопровод в с. Червен, община Асеновград. Галин Дурев- втори в листата, младите кандидати на БСП Атанас Телчаров и Атанас Тумбалев също присъстваха на тържеството. Специални благодарности за реализацията на проекта от кмета на общината д-р Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Пловдив Димитър Дъбов бе гост на първа копка на водопровод в с. Червен, община Асеновград. Галин Дурев- втори в листата, младите кандидати на БСП Атанас Телчаров и Атанас Тумбалев също присъстваха на тържеството. Специални благодарности за реализацията на проекта от кмета на общината д-р

Двама мъже прегазени от влак край Казанлък за час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326262

Двама мъже бяха прегазени от влак при отделни инциденти в рамките на един час в Казанлъшко.
67-годишен мъж бе блъснат от пътническа композиция около 7.15 часа на релсите под надлеза към оръжейницата "Арсенал". Мъжът пресичал линията, когато бил връхлетян от пътническия влак пътуващ от Карлово за Сливен. Двама мъже бяха прегазени от влак при отделни инциденти в рамките на един час в Казанлъшко. 67-годишен мъж бе блъснат от пътническа композиция около 7.15 часа на релсите под надлеза към оръжейницата "Арсенал". Мъжът пресичал линията, когато бил връхлетян от пътническия влак пътуващ от Карлово за Сливен.

Патриотичният фронт изпраща в Турция представители за изборите

http://www.cross.bg/front-tyrtziya-nfsb-1431545.html

/КРОСС/ „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" няма да участва или подкрепя управленски коалиции в следващото Народно събрание. Ние няма да се закълнем във вярност на когото и да било - нито на ГЕРБ, нито на БСП! Ще подкрепяме доброто и ще сме против всичко, което е във вреда на родината", категоричен е съпредседателят на НФСБ и коалиция „Патриотичен фронт" Валери Симеонов. Той подчерта, че от Фронта не могат да се очакват продажни действия и подкрепа за безпринципни коалиции, каквато осигуряваше „Атака" в изминалия парламентарен мандат. По думите му в основата на престъпното ограбване на българските граждани стои антиконституционната партия ДПС, която отново изяви готовност да подкрепи правителство и да участва във властта. „ДПС ще подкрепи и дявола само и само да има достъп до икономическите източници за злоупотреби. Това е мафиотска структура, за нея няма идеи, в нея няма нито етнос, нито вероизповедание - само интереси.", заяви Симеонов. От Патриотичния фронт продължават да настояват за затваряне на избирателни секции в Турция. Преди дни коалицията пусна жалба до ЦИК и Върховния административен съд. От „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" са категорични, че не могат да стоят безучастно и да чакат поредната изборна манипулация

"Движение 21": В България бизнесът зависи от политическите убеждения

http://offnews.bg/news/n_1/n_392289.html

Крайно време е хората в България да престанат да се страхуват за бизнеса си поради политическите си убеждения. Това заяви икономистът Камен Иванов, водач на листата на „Движение 21“ на Татяна Дончева за Пловдив, в интервю за телевизия България Он Еър. Според младия предприемач, ако този страх не спре страната ни ще се отдалечава все повече от ЕС. За подобряване на бизнес средата икономическият екип на партията е разработил специален план. Една от конкретните мерки, които предлагаме е програма за саниране на всички стари жилища, обясни Камен Иванов. Тази мярка трябва да продължи в рамките на 6 до 9 години, което ще позволи да бъдат открити 20-30 000 работни места. По този начин държавата ще осигури мост за част от фирмите, за да преминат през този цикъл на свито вътрешно финансиране, допълни още Иванов. Сред другите мерки от икономическата програма е ефективното използване на средствата от Европейския съюз. Много е важно да се обърне внимание на средствата по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, които отиват във фирми от секторите машиностроене, електроника, автомобилостроене и т.н, обясни Камен Иванов. По думите му това са браншове, които създават трайни работни места и са най-конкуренти от малките и средните и малките предприятия. Така ще се стимулира тази част от икономиката, насочена към производство за износ, от която се очаква да дойде и икономическия растеж, обясни младият икономист. Според него не е редно да се вдигат данъците, защото и в момента бизнесът е достатъчно затруднен.

Съдът окончателно остави Цветан Гунев подуправител на БНБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385734_sudut_okonchatelno_ostavi_cvetan_gunev_podupravitel_na/?ref=rss


Софийският апелативен съд също не уважи искането на прокуратурата и не отстрани от длъжност подуправителя на Българската народна банка и ръководител на "Банков надзор" - Цветан Гунев. Решението е окончателно и потвърждава становището на градските съдии от миналата седмица.

В началото на юни Гунев беше обвинен  в престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Тогава от БНБ съобщиха, че той излиза в продължителен отпуск, за да не пречи...

Софийският апелативен съд не отстрани Цветан Гунев от длъжност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/23/2385734_sofiiskiiat_apelativen_sud_ne_otstrani_cvetan_gunev_ot/?ref=rss


Софийският апелативен съд също не уважи искането на прокуратурата и не отстрани от длъжност подуправителя на Българската народна банка и ръководител на "Банков надзор" - Цветан Гунев. Решението е окончателно и потвърждава становището на градските съдии от миналата седмица.

В началото на юни Гунев беше обвинен  в престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Тогава от БНБ съобщиха, че той излиза в продължителен отпуск, за да не пречи...

Янкова: Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера

http://www.cross.bg/gerb-politika-yankova-1431544.html

/КРОСС/ "Повторно управление на ГЕРБ би било катастрофа в социалната сфера." Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян Дора Янкова на предизборни срещи в Алибеевия конак и в читалище „Балкански просветител" в Смолян. Тя припомни как ГЕРБ замрази ръста на заплати и пенсии веднага след поемането на властта. „Това е дясната политика - не очаквайте друго", каза тя и призова хората да си спомнят 1997 г. и управлението на Костов - трайно замразени пенсии и масово разпродадени на безценица държавни активи. Най-социалната политика, на която е способна партия ГЕРБ, я видяхме вече - дават по едно пиле и пакет макарони, казаха хората от Смолян. Дора Янкова призова: „Гласувайте колкото може повече хора за левицата. Все повече българи имат очаквания, свързани с лявата коалиция, която единствено следва справедлива социална политика. Пред мен една жена от Неделино, хванала лидера на БСП Михаил Миков, когато беше в града и го е разтърси с думите: „Слушай, стягай партията, нямаме друга опора". Хората се оплакаха, че ДПС разчита на допълнителни гласове от повечето разкрити секции в Турция, а ГЕРБ разчита да всява страх от репресии. "Големият ресурс на ГЕРБ са държавните и общински служители", казаха симпатизанти на левицата

Втора жертва на жп релсите в Казанлък

http://www.cross.bg/kazanluk-relsite-otkriha-1431546.html

/КРОСС/Втора жертва на жп релсите откриха днес в Казанлък.  Труп на клошар, срязан на две, откриха случайно работещи на гара Казанлък малко след 10 часа тази сутрин. Тялото е прибрано от Съдебна медицина. Все още не е ясно кой е точно прегазеният мъж и дали става въпрос за нещастен случай или за самоубиство. В момента се води разследване.  По-рано днес мъж почина в болницата, след като бе ударен от влак по линията Карлово - Сливен.   

Цецка Цачева: Категорично няма да се повишават данъците

http://www.cross.bg/tzacheva-tzetzka-gerb-1431543.html

/КРОСС/ "Категорично няма да пипаме данъците и те няма да се повишават." Това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ за Плевен Цецка Цачева при среща с представители на бизнеса в Плевен. „Фактически това е допълнително натоварване на работещите хора с по-високи доходи за сметка на онези, които не работят, нямат квалификация и на практика безчинстват в селата. Това е естествената ни среда и заради това отделяме време да се срещаме с максимален брой такива хора. Знаем, че има разочарование, ние не сме безгрешни, но сме със самочувствието, че сме най-стабилната партия през последните осем години", заяви Цачева. На срещата присъстваха кандидатите за народни представители Владислав Николов, Мартин Митев и Ралица Добрева. По думите на Цецка Цачева, ГЕРБ са осъзнали грешките и слабостите си, които са допуснали в управлението. „Просто, за да стабилизираме държавата и да излезем на едно по-добро равнище, нещата няма да се случат за години или за четири. Затова нашата програма е с визия до 2030 година. Само когато обаче поставим основите, можем да надграждаме и да вдигаме тонална държава, работещи институции и авторитет. В момента всички институции в държавата са с доверие на гражданите под санитарния минимум", уточни Цачева. Тя подчерта още, че от 2009 година за до момента ГЕРБ няма загубени избори. „Ще бъдем победители, но пак казвам на нас ни трябва изключително висок резултат", категорична беше Цецка Цачева.  

Екзакта: Пет партии влизат в парламента, ГЕРБ води БСП с 16%

http://offnews.bg/news/n_1/n_392291.html

Ако изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5% от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП биха получили 20.2%, ДПС – 11.9%, а РБ – 7.3%. Това показват резултатите от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено в периода 15-19 септември на Екзакта Рисърч Груп, цитирани от "Фокус". Получените резултатите от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации: АБВ – с 5.3%, България без цензура – с 5.2% и Патриотичния фронт – с 5.2%. Всички споменати дотук проценти са дял от категорично решилите да гласуват избиратели, показват резултатите от проучването. Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори. Няма обаче основание да се твърди, че гласът за всяка от тях би бил пропилян глас. Още повече, че и трите формации от самото начало на кампанията, получават резултати в проучванията на Екзакта, които правят вероятно попадането им в следващото Народно събрание. Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС. 96% от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013, възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, сочат данните. От Екзакта правят уточнението, че представените тук резултати са получени от регулярно национално представително проучване на Екзакта и не могат да бъдат тълкувани като прогноза на агенцията. Според изследването едва 12% от българите са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията.   Резултатите от проучването сочат, че кампанията не е повлияла на избора на 88%. Хората, на които кампанията е повлияла, най-често са избиратели на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани респонденти. От данните на настоящото изследване става ясно, че избирателите на малките партии по-често от останалите признават, че кампанията им влияе. Ромите и етническите турци отричат кампанията да влияе на вота им.

Екоминистерството плаши зоопаркове със затваряне

http://pik.bg/екоминистерството-плаши-зоопаркове-със-затваряне-news228855.html

Екоминистерството плаши зоопаркове със затваряне

Над половината зоопаркове у нас работят незаконно. Нямат лиценз и не отговарят на условията за отглеждане на животните. Тесни клетки, много бетон и желязо, далеч от естествената среда. Такова е положението в голяма част от зоологическите градини. Защо обаче те продължават да работят необезпокоявано и не се налагат санкции? Отговорните институции казват, че срещат голям отпор от страна на общините и същевременно никакво желание за промяна, пише "Дарик".

От общо 20 зоологически градини, само седем са лицензирани, три са в процес на получаване на лиценз и трябва да променят само част от условията, при които отглеждат своите животни. Всички останали зоопаркове работят незаконно, с изтекли документи. А два от тях - тези в Русе и Шумен, никога не са имали лиценз, каза Руслан Сербезов от Министерството на околната среда и водите.

"Има голям отпор от страна на кметовете да затварят зоологическите градини, след като не отговарят на съответните норми. Желаят те да остават. Отпорът е много силен, но работим в тази посока. Вече има затворени зоологически градини и ако не се вземат съответните мерки, в бъдеще това е пътят", каза Сербезов.

От Министерството на околната среда казаха, че единственият механизъм, с който разполагат, е затваряне на зоологическите градини или на определени части от тях. Това обаче не се случва, а контролът, който осъществяват, е фиктивен. Единични са случаите, в които се налагат и парични санкции. А какво става в зоопарковете, докато институциите изчакват общините да се "поправят"?

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че в тях има "измъчени животни". "Много често и животни, които не са сред живите. Имаше такъв случай в хасковския зоопарк, където една от мечките почина през зимата и тъй като те нямаха хладилна камера, я държаха в продължение на две седмици в клетката и обясняваха на хората, че спи зимен сън. Други неща, за които ние получаваме информация, са, че голяма част от смъртността в зоопарковете не се отчита особено на не толкова ценните видове, особено на тези, които стават за ядене", каза Гечев и даде пример, че навремето в разградския в рамките на месец са изчезнали голяма част от тревопасните животни, които са живеели там.

От министерството заявиха, че до края на 2015 година проблемите със зоопарковете у нас трябва да бъдат окончателно решени, в противен случай цялата ситуация ще стане още по-сериозна. Как обаче ще стане това при положение, че животните няма къде да отидат все още не е ясно.

Първанов и Калфин ще се срещнат с представители на „Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-varna-purvanov-1431541.html

/КРОСС/ На 24.09.2014 г. лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов и заместник-председателят на АБВ и водач на листата на Коалиция АБВ в 3 МИР - Варна и 25 МИР София, Ивайло Калфин ще проведат среща с представители на „Южен поток". Събитието ще се проведе от 10.00 ч. в регионалното представителство на „Южен поток" за България в град Варна, на адрес ул. „Цар Симеон" N 29, сградата на „Блек Сий Капитал Център". 11.00 ч. - Георги Първанов и Ивайло Калфин ще вземат участие в среща-дебат с учители и университетски преподаватели под надслов „Образованието-първи приоритет в управлението". Събитието ще се проведе във Фестивален и конгресен център - Варна, зала пресцентър.  

Роналдиньо пред Стоичков: Дойдох в Мексико да печеля титли (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/23/2385705_ronaldinyo_pred_stoichkov_doidoh_v_meksiko_da_pechelia/?ref=rss


Христо Стоичков направи едно от първите телевизионни интервюта с Роналдиньо след пристигането на бразилеца в мексиканския "Керетаро".

Българинът показа приятелско отношение в краткия разговор с нападателя. Стоичков представи събеседника си за истинска звезда и започна с благодарност, че му е отделил време.

"Чувствам се прекрасно, доволен съм, че съм тук. Това е нова страна за мен, с различна култура и различен футбол. Надявам се да играя силно, дойдох с голямо желание....

Автобус се преобърна в Македония, 47 души са ранени

http://www.vesti.bg/novini/avtobus-se-preobyrna-v-makedoniia-47-dushi-sa-raneni-6023025

47 души са ранени край град Драчево в Македония, когато автобусът, с който пътували се преобърнал.

Цацаров: Само тези, които си вършат работата със сърце и ум, ще успеят

http://www.cross.bg/mladshi-sudebnata-sudii-1431542.html

/КРОСС/Успехът в избраното професионално направление може да се постигне само с разбиране и уважение към другия. С антагонизъм и противопоставяне нищо не се постига. С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров се обърне към тазгодишния випуск кандидати за младши съдии и младши прокурори по време откриването на учебната година в Националния институт за правосъдие (НИП). Цацаров призова както кандидатите за младши съдии, така и кандидатите за младши прокурори да запомнят не само случилото се в техния коридор по време на 9-месечното си обучение, но и случилото се в коридора на колегите си от другото направление. "Във времената, в които уж не е ясно кое е добре, кое е справедливо и кое е най-справедливо, само тези, които си вършат работата със сърце и ум, ще успеят", добави Цацаров. Националният институт за правосъдие е безспорно една от най-значимите стъпки в съдебната реформа, подчерта от своя страна служебният министър на правосъдието Христо Иванов. По думите му НИП е ярко доказателство, че е възможен безспорен успех в съдебната система. "Значението на тази институция е очевидно и много голямо. Независимостта е невъзможно без знание и добра квалификация", добави той. Изключително важно е, че се обучавате заедно, обърна се Иванов към кандидатите за съдии и прокурори. "Изключително важно е, че прокуратурата в България е част от съдебната власт

Кървава драма потресе Белозем: Мъж гръмна 23-годишен младеж, той издъхна

http://pik.bg/кървава-драма-потресе-белозем-мъж-гръмна-23-годишен-младеж-той-издъхна-news228856.html

Кървава драма потресе Белозем: Мъж гръмна 23-годишен младеж, той издъхна

След скандал в ромската махала на пловдивското село Белозем 47-годишен мъж извадил незаконно притежаван пистолет и гръмнал 23-годишния Янко.

Когато пристигнала полиция и Спешна помощ, той вече бил издъхнал.

Инцидентът е станал снощи около 21 часа. По неизвестни засега причини между съседите в селото избухнал скандал още от предишния ден и продължил с часове.

Накрая разправията преминала и в саморазправа. Полицията е задържала убиеца Иван Т. и разпитала свидетелите на убийството.

Води се следствие.

Младеж беше застрелян от съседа си

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mladezh-beshe-zastrelian-ot-syseda-si-6023021

По време на възникнала свада вчера вечерта на улица в село Белозем И.Т. (48 г.) прострелял с огнестрелно оръжие свой 23-годишен съсед

Горивата поевтиняха с 2 стотинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=265043

Горивата поевтиняха на дребно с 2 стотинки за литър, показа проверка на „Труд" сред столичните бензиностанции. Най-масовият бензин А95Н вече струва 2,53 лева при 2,55 преди два дни. Дизеловото гориво се продава срещу 2,58 лв., а пропан-бутанът - срещу 1,19 лв.

Проф. Николай Денков : Парите ще се разпределят според рейтинга на университетите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326255

Професиите, които си струват”- под този слоган “24 часа” и Министерството на образованието и науката започнаха образователна кампания, насочена към бъдещите и настоящите ученици и студенти. 
Идеята е да покажем чрез опита на професионалните гимназии и чрез рейтингите на университетите кои специалности носят най-голям доход на пазара на труда... Професиите, които си струват”- под този слоган “24 часа” и Министерството на образованието и науката започнаха образователна кампания, насочена към бъдещите и настоящите ученици и студенти. Идеята е да покажем чрез опита на професионалните гимназии и чрез рейтингите на университетите кои специалности носят най-голям доход на пазара на труда...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване