Преглед на варненския печат - 25 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265258

“Варна минава Пловдив по население”, четем от първата страница на вестник “Черно море”. Пловдив има само 5200 жители повече, според официалната статистика. Според полицията, жителите на морската столица са повече, отколкото в Пловдив, тъй като голяма част от хората пребивават постоянно от години, но адресната им регистрация е в родните им градове.

Местан: Детето от клипа на ДПС не агитира

http://frognews.bg/news_76850/

Познавам достатъчно добре закона и имам съгласието на родителите на детето от клипа на ДСП, заяви по НТВ лидерът на ДПС Лютви Местан по темата за предизборните клипове и нахлуването на националистите на Расате в ЦИК.

4-4,5% дефицит в проекта за актуализация на бюджета

http://frognews.bg/news_76849/

С дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г., съобщиха високопоставени държавни източници.

Засилват контрола върху качеството на храната в детските градини

http://pik.bg/засилват-контрола-върху-качеството-на-храната-в-детските-градини-news229534.html

Засилват контрола върху качеството на храната в детските градини

Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и "удари" дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден. Проверка на "Сега" установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и "натурални" сокове. Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени торти, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата. Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв., пише "Сега".

Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница. Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи, коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование. Всяка детска градина или ясла има кухня, в която се приготвят закуска, обяд и следобедна закуска. Два пъти дневно се дава и плод. 90% от времето на медицинските специалисти в детските градини и ясли минава именно в кухнята, за да контролират приготвянето на храната, посочи Балева и добави, че стриктно се следи за произхода и пътя на доставяните продукти.

"Всеки ден треперим и чакаме да минат два часа от последното хранене, за да сме сигурни, че всичко е наред", разказа директорката. Според нея, въпреки че има сертификат, няма гаранция за качеството и произхода на вложените продукти. Някои от тях може да са в разрез с разрешените в наредбата за здравословно хранене. Според наредбата торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден. В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия. Сладкарниците също пострадаха от кризата и това си личи по качеството - масово вместо масло се влага маргарин, който е забранен в детското хранене, сметаната пък е заместена с кремове, коментират директорки на столични детски градини. "Тортите определено идват в повече в дневното меню на децата", смята Стефанка Балева. Тя уточни, че още по-забранени са домашно приготвените торти - за тях нямало никаква гаранция за произхода на продуктите и за хигиенните изисквания при приготвянето им. Въпросът има и финансова страна - цената за традиционна торта за рожден ден може да достигне 80 лв. В София групите в детските градини са от 30-33 деца, а средната посещаемост е около 25-28 деца. Цената на парче торта започва от 2.90 лв., но много сладкарници са въвели доплащане - за надпис "Честит рожден ден" (1 лв.), за кутия (2 лв.) и за доставка до детското заведение (5 лв.). "В една от групите в нашата градина имаше двама-трима родители, които поставиха проблема и от финансовата страна, а групата реши, че няма да празнува с традиционните торти, които се поръчват в сладкарниците за празници", разказа директорка на столично ОДЗ. Празникът може да се отбележи и по друг начин, смятат учители и директори.


25 години след падането на Берлинската стена

http://europe.actualno.com/25-godini-sled-padaneto-na-Berlinskata-stena-news_51555.html

Икономическите различия между Източна и Западна Германия продължават да се усещат 25 години след падането на Берлинската стена, посочва правителствен доклад. „През 1990 година обединена Г...

Румънски медии: "Ислямска държава" достигна Балканите, има клетки в България

http://society.actualno.com/Rumynski-medii-Isljamska-dyrjava-dostigna-Balkanite-ima-kletki-v-Bylgarija-news_51550.html

"Ислямска държава" достигна Балканите. Радикалните мюсюлмани могат да взривят "барутното буре" на Европа, пише в заглавие румънският вестник "Путеря". "Ислямска дъ...

"Бисерче вълшебно" запалва любовта към книгите у децата

http://goodnews.actualno.com/Biserche-vylshebno-zapalva-lubovta-kym-knigite-u-decata-news_51556.html

На 28.09.2014 г. в Борисовата градина (при Слончето) между 10:00 и 16:00 часа отваря врати детски кът „Бисерче вълшебно". Посветен на единствената българска награда за детски книги, в к...

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329210

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Преглед на печата - 25 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265254

Мащабната операция на „Европол", при която у нас бяха задържани близо 200 души, е водеща тема за вестниците в четвъртък. „Над 1000 ареста са извършени в Европа, а около 30 деца са спасени от мрежа за трафик в рамките на операция "Архимед", която е насочена срещу организираната престъпност, предаде АФП като се позова на информация от Европол.

На седем места спират водата в София днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329208

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството.  Във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: с. Клисура. При продължителност на строително-ремонтните дейности „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. Във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: с. Клисура. При продължителност на строително-ремонтните дейности

Дигиталнибиблиотеки. бг

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/25/2386517_digitalnibiblioteki_bg/?ref=rss


Въпреки че Умберто Еко призовава за защита на хартията и учение не само онлайн, удоволствието от четеното в наши дни е осезаемо подпомогнато от възможността да не носим винаги със себе си печатните издания на четивата, на които сме се посветили.

За мнозина дори е-книгите са предпочитани, когато става въпрос за пътуване и спестяване на излишни килограми багаж или пък за намиране на решение, когато домашната библиотека отдавна заплашва да ни затрупа.

Библиотеките и...

Дигиталнибиблиотеки.бг

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/25/2386517_digitalnibibliotekibg/?ref=rss


Въпреки че Умберто Еко призовава за защита на хартията и учение не само онлайн, удоволствието от четеното в наши дни е осезаемо подпомогнато от възможността да не носим винаги със себе си печатните издания на четивата, на които сме се посветили.

За мнозина дори е-книгите са предпочитани, когато става въпрос за пътуване и спестяване на излишни килограми багаж или пък за намиране на решение, когато домашната библиотека отдавна заплашва да ни затрупа.

Библиотеките и...

ВСС избира нов председател на ВКС

http://offnews.bg/news/n_1/n_393029.html

Висшият съдебен съвет ще избира нов председател на Върховния касационен съд. Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември, а кандидати за поста са двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска. В писмо до ВСС седем организации настояват да се променят правилата за избор на тримата големи в съдебната система, сред които е председателят на ВКС. Искането е да се гласува с бюлетини, а не машинно. Искането е свързано със запазване тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите.  Според правилата избран ще бъде този кандидат, който получи подкрепата на 17 от членовете на ВСС.  Съдия Павлина Панова е заместник-председател на ВКС от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година. Панова е представител на България в Евроджъст. Цялата професионална кариера на съдия Панова преминава последователно през всички нива в съдебната система. Първоначално тя е била прокурор, а през 1994 година е назначена в Софийския районен съд. Четири години по-късно тя вече е съдия в Софийския градски съд. Впоследствие работи и в Софийския апелативен съд и ВКС. Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. От 2004 г. е доктор по право, а от 2007 година - магистър по право на Европейския съюз. Съдия Таня Райковска е заместник-председател на ВКС от 2012 година. В началото на кариерата си е била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За поста се спрягат имена и на председателя на Варненския апелативен съд - Ванухи Аркелян, и на изпълняващия длъжност председател на Софийския апелативен съд - Стефан Гроздев.

Вижте къде спират водата в София днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329206

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството.  Във връзка с реконструкция на водопровод по ул. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. Във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: с. Клисура. При продължителност на строително-ремонтните дейности

"В работата си винаги ще трябва да съм малко по-добър от другите"

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/09/25/2386991_v_rabotata_si_vinagi_shte_triabva_da_sum_malko/?ref=rss


Станислав Йорданов е първокурсник в Медицинския факултет на СУ, специалност рехабилитация и ерготерапия. Това е един вид трудотерапия с хора, които са с различни физически увреждания, като например с парези, с грешни двигателни стереотипи. Карайки ги да упражняват някакъв труд, може да работим за дадена мускулатура. Например човек, който е с нарушена координация на пръстите на ръцете, може да се научи да си закопчава копчетата, обяснява той.

Станислав се е заел да помага на хората с...

Най-важното от Варна във вчерашния 24 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265204

Над 130 души искат да живеят в социалния блок в „Аспарухово“ Само за 2 дни преди празниците молби за настаняване в бъдещия социален блок в „Аспарухово“ са подали над 45 семейства със 130 членoве. Всички те са потърпевши от наводнението, поразило района на 19 юни т.

Яценюк: Западът да не отменя санкциите срещу Русия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/iaceniuk-zapadyt-da-ne-otmenia-sankciite-sreshtu-rusiia-6023183

Украинският премиер пожела те да останат в сила, докато страната му не възвърне териториалната си цялост

Дони се разходи до най-голямата забележителност на Ванкувър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328810

Певецът се разходи до най-голямата забележителност във Ванкувър - Стенли парк. Там дори позира за снимка до дървените индиански тотеми. Дони е в Канада със супергрупата Певецът се разходи до най-голямата забележителност във Ванкувър - Стенли парк. Там дори позира за снимка до дървените индиански тотеми. Дони е в Канада със супергрупата "Фондацията". Заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански той е на голямо турне в Канада и САЩ. То приключва на 19 октомври в

Наркобандит, върнат у нас от ЮАР, плаши с тайни за политици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328725

Известният русенски наркобандит Пламен Кунчев-Паци, който избра да лежи в български затвор вместо в ЮАР, знае неудобни истини за политици и магистрати у нас. Това заявиха вчера полицаи, които от години са по следите на бандата, в която участвал Паци. 
Делото срещу нея бе отлагано 20 пъти и стана знаково за бавното правосъдие в България. Това позво Известният русенски наркобандит Пламен Кунчев-Паци, който избра да лежи в български затвор вместо в ЮАР, знае неудобни истини за политици и магистрати у нас. Това заявиха вчера полицаи, които от години са по следите на бандата, в която участвал Паци. Делото срещу нея бе отлагано 20 пъти и стана знаково за бавното правосъдие в България. Това позво

Европейски пример! Автобусните шофьори в София ще бъдат с униформи

http://pik.bg/европейски-пример-автобусните-шофьори-в-софия-ще-бъдат-с-униформи-news229529.html

Европейски пример! Автобусните шофьори в София ще бъдат с униформи

Шофьорите в столичния градския транспорт ще носят униформи. Екипите ще са готови в средата на ноември, обясни шефът на „Столичен автотранспорт” Слав Монов, предаде „Монитор“.

Униформите ще бъдат от тъмносини костюми със сака и ризи. За обществената поръчка са отделени около 430 000 лв. От понеделник още 26 суперлуксозни рейса ще се движат по линия 102,113 и 83. Точно този модел е грабнал наградата за най-добър автобус на 2014 г.

„Проектът за доставка на 126 автобуси е на обща стойност над 66 млн. евро, осигурени безвъзмездно по ОП „Околна среда”, припомни Йорданка Фандъкова. Те ще идват до средата на следващата година и ще заменят над 30-годишните раздрънкани и изпочупени возила. С тях ще бъдат подменени около 50% от столичния автопарк. Преди месец първите 20 екоавтобуса бяха пуснати по линия 120 и 83.  


Един загина, 24 бяха ранени при тежки катастрофи за денонощие

http://pik.bg/един-загина-24-бяха-ранени-при-тежки-катастрофи-за-денонощие-news229527.html

Един загина, 24 бяха ранени при тежки катастрофи за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки катастрофи. При тях е загинал един, а 24 души са ранени. Един от пострадалите е с опасност за живота, информира СБА.

На територията на София са станали 160 леки и две тежки ПТП с двама ранени.


САЩ нанесе нова серия удари срещу джихадистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_393021.html

САЩ и арабски партньори нанесоха нови удари срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия. Сред целите на въздушните удари са петролните кладенци, които позволяват на "Ислямска държава" да се финансира. Франс прес съобщава, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са участвали в атаките. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще поиска от парламента разрешение за участие на страната във военната операция срещу джихадистите. „За Великобритания ще бъде правилна стъпка да премине към новата фаза на действията. Затова в петък ще призова британския парламент да разреши участието на Обединеното кралство в международните военни удари срещу „Ислямска държава” в Ирак”, каза той на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. САЩ са поискали помощ за борба с джихадистите и от Канада. „Буквално преди дни САЩ ни помолиха да внесем допълнителен принос в борбата с „Ислямска държава”. Ние не изключваме това да стане, но трябва да го обсъдим в правителството, преди постигането на окончателно решение. Ние искаме това да е успешно начинание и помощта ни да е полезна”, каза канадският премиер Стивън Харпър. Той обясни, че става дума за предоставянето на директна военна помощ. Съветът за сигурност на ООН прие задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. По оценки на организацията над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 държави се сражават на страната на „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”. Съветът за сигурност на ООН препоръча на държавните в световната организация да събират и анализират данни за пътуванията на заподозрени в тероризъм, без да нарушават международното право. В приетия документ Съветът осъжда насилствения екстремизъм и настоява „всички чуждестранни бойци-терористи да сложат оръжие, да прекратят терористичните актове и участието си във въоръжени конфликти”.

Братя Галеви не са заличени от списъците, могат да гласуват

http://society.actualno.com/Bratja-Galevi-ne-sa-zalicheni-ot-spisycite-mogat-da-glasuvat-news_51545.html

Изчезналите преди повече от две години Пламен Галев (46 г.) и Ангел Христов-Геле (45 г.), известни като братя Галеви, са в избирателните списъци за вота на 5 октомври, става ясно от публикуваните н...

Русия праща жена в Космоса за първи път от 20 години

http://cosmos.actualno.com/Rusija-prashta-jena-v-Kosmosa-za-pyrvi-pyt-ot-20-godini-news_51548.html

Държавната комисия на Русия е утвърдила състава на международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция /МКС/. В 41/42-ата продължителна експедиция за пръв път з...

Епидемията от ебола в Нигерия овладяна?

http://africa.actualno.com/Epidemijata-ot-ebola-v-Nigerija-ovladjana-news_51547.html

Нигерия планира да обяви край на епидемията от ебола. По данни на здравното министерство на страната вече и последните пациенти под карантина са излекувани и пуснати по домовете си. Лекари обаче посо...

През 2020 г. всеки един от нас ще има цифров двойник

http://sciencelogy.actualno.com/Prez-2020-g-vseki-edin-ot-nas-shte-ima-cifrov-dvojnik-news_51552.html

През 2020 година всекидневието ни, отношения и важните решения ще бъдат контролирани от цифрова версия на нас самите. Според футуролога Джон Смарт, в близките шест години, много от нас ще имат свой ...

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329214

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Ще се справяме с бедността с по 30 лева на месец за следващите 7 години

http://pik.bg/ще-се-справяме-с-бедността-с-по-30-лева-на-месец-за-следващите-7-години-news229526.html

Ще се справяме с бедността с по 30 лева на месец за следващите 7 години

Страната ни ще бори бедността с по 30,17 лева на месец в следващите 7 г. По новата ОП „Развитие на човешки ресурси” страната ни ще получи до 2020 г. общо 659 млн. лева, с които трябва да се справи с изваждането на 260 000 крайно бедни българи от мизерията. Това стана ясно вчера след заседанието на Министерски съвет, пише "Монитор".

„Това е най-напредналата оперативна програма за период 2014-2020 г. Очаква се тя да бъде окончателно одобрена от Европейската комисия през ноември”, заяви служебният социален министър Йордан Христосков. По думите му тя е фокусирана върху младежите и най-уязвимите групи в обществото ­ дълготрайно безработните, хората пред пенсия и тези от малцинствата. Приоритет са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите според нуждите на бизнеса. Целта е програмата да доведе до увеличаване на заетостта от сегашните 63% до 73% през 2020 г., както и да се намали бедността сред крайно бедните българи.

Средствата от над 2,1 млрд. лв. са разпределени в шест приоритета. Близо две трети от бюджета ­ малко под 1,3 млрд. лв., отиват за подобряване на достъпа до заетост. Около една трета от средствата ­ 659 млн. лв., са по мерки за намаляване на бедността и социалното изключване. Останалите 86 млн. лв. са предназначени за модернизацията на публичните политики на пазара на труда, социалното подпомагане и здравеопазването.

Над 77 млн. лв. ще бъдат изразходвани през следващата половин година по различни програми за осигуряване на временна заетост на над 33 000 души.

Тези пари идват както от държавния бюджет, така и от европейските фондове. „Основната част от тях ­ 65 млн. лева, ще отидат за бизнеса, който трябва да осигури работа на 17 000 младежи, дълготрайно безработни и хора с увреждания”, уточни Христосков. Други 7.5 млн. лева са предназначени за 11 000 лични асистенти за хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. От държавния бюджет пък се отпускат допълнително 5 млн. лева за продължаване на програма „Сигурност” в малките населени места, по която са наети 5000 души. Средствата ще стигнат за заплати до края на февруари 2015 г.

Пътна обстановка в страната - 25 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265246

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

Автосалон в мола се открива днес във Варна

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/25/2387124_avtosalon_v_mola_se_otkriva_dnes_vuv_varna/?ref=rss


Автосалон ще отвори врати днес в 10 часа в Гранд Мол-Варна, съобщиха от търговския център. На изложението, което ще продължи до 5 октомври, ще бъдат представени модели на "Ауди", БМВ, "Волво", "Грейт уол", "Джип", "Дачия" "Ситроен", "Киа", "Ленд Роувър", "Мазда", "Мицубиши", "Мерцедес", "Нисан", "Опел", "Пежо", "Рейндж Роувър", "Ситроен", "Сузуки", "Фиат", "Хонда", "Хюндай", "Шкода" и "Ягуар".

Входът за автосалона е свободен вход, като експонатите ще бъдат разположени по три от...

Честит рожден ден на Лина Гергова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328803

Днес рожден ден празнува шефката на международния отдел Лина Гергова. Тя ръководи своя малък боен екип винаги с лъчезарна усмивка, независимо дали изчезват самолети в океана, танкове отцепват територии, или крале се отказват от трона си. Желаем много здраве и нови пътешествия на тази ценителка на всичко естетско в живота! Честито Днес рожден ден празнува шефката на международния отдел Лина Гергова. Тя ръководи своя малък боен екип винаги с лъчезарна усмивка, независимо дали изчезват самолети в океана, танкове отцепват територии, или крале се отказват от трона си. Желаем много здраве и нови пътешествия на тази ценителка на всичко естетско в живота! Честито

Слънчево време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329192

Днес ще преобладава слънчево време, почти тихо с максимални температури между 18° и 23°, в София около 19°. В следобедните часове от запад облачността ще се увеличи и през нощта на места в западната половина на страната ще превали. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките Днес ще преобладава слънчево време, почти тихо с максимални температури между 18° и 23°, в София около 19°. В следобедните часове от запад облачността ще се увеличи и през нощта на места в западната половина на страната ще превали. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките

Потъна кораб в Парагвай, трима са загинали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329190

В река в Парагвай се е преобърнал плавателен съд с бразилски туристи, трима души са загинали, а десет са обявени за безследно изчезнали, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти.  Инцидентът станал на река Парагвай, край селището Кармело Пералта. На борда на кораба освен 11-членния екипаж имало 16 бразилски туристи, В река в Парагвай се е преобърнал плавателен съд с бразилски туристи, трима души са загинали, а десет са обявени за безследно изчезнали, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти. Инцидентът станал на река Парагвай, край селището Кармело Пералта. На борда на кораба освен 11-членния екипаж имало 16 бразилски туристи,

Днес избират съдия №1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328729

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да избере новия председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще бъде пръв между всички съдии през следващите 7 г. 
Кандидатки за поста съдия №1 са двете заместнички на настоящия председател на ВКС Лазар Груев - Павлина Панова и Таня Райковска. Първо бе оповестена номинацията на Панова, зад която застан Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да избере новия председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще бъде пръв между всички съдии през следващите 7 г. Кандидатки за поста съдия №1 са двете заместнички на настоящия председател на ВКС Лазар Груев - Павлина Панова и Таня Райковска. Първо бе оповестена номинацията на Панова, зад която застан

Слънчево време днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329187

Днес ще преобладава слънчево време, почти тихо с максимални температури между 18° и 23°, в София около 19°. В следобедните часове от запад облачността ще се увеличи и през нощта на места в западната половина на страната ще превали. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките Днес ще преобладава слънчево време, почти тихо с максимални температури между 18° и 23°, в София около 19°. В следобедните часове от запад облачността ще се увеличи и през нощта на места в западната половина на страната ще превали. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките

Нова Йотова става фатална жена, която убива мъжете си

http://pik.bg/нова-йотова-става-фатална-жена-която-убива-мъжете-си-news229524.html

Нова Йотова става фатална жена, която убива мъжете си

Фаталната жена - прелъстителка, която убива мъжете си на всеки две години, в такава роля ще влезе актрисата Нона Йотова. Тя ще играе Кармен в новата постановка на Сатиричния театър в София “Бела Дона”, чиято премиера е на 29 септември и 1 октомври.

В представлението участват още Роберт Янакиев, Кирил Ефремов, Милена Аврамова и други. Режисьор е Щефан Глеминг, а сърежисьор - Борислав Петранов. Автор на сценографията е Петър Митев.

Туристи загинаха при потъване на кораб в Парагвай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329186

В река в Парагвай се е преобърнал плавателен съд с бразилски туристи, трима души са загинали, а десет са обявени за безследно изчезнали, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти.  Инцидентът станал на река Парагвай, край селището Кармело Пералта. На борда на кораба освен 11-членния екипаж имало 16 бразилски туристи, В река в Парагвай се е преобърнал плавателен съд с бразилски туристи, трима души са загинали, а десет са обявени за безследно изчезнали, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти. Инцидентът станал на река Парагвай, край селището Кармело Пералта. На борда на кораба освен 11-членния екипаж имало 16 бразилски туристи,

Бременна жена и дете са убити при улична престрелка в САЩ (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329182

Бременна жена на 25 години и нероденото й бебе загинаха при улична стрелба в американския град Филаделфия, щат Пенсилвания, съобщи Си Би Ес.   Инцидентът е станал пред училището и най-вероятно няма връзка с него. Мъж е тежко ранен и е в критично състояние. Според полицията над 20 изстрела са проехтели на кръстовището на Недро Авеню и 20-та улица. Бременна жена на 25 години и нероденото й бебе загинаха при улична стрелба в американския град Филаделфия, щат Пенсилвания, съобщи Си Би Ес.  Инцидентът е станал пред училището и най-вероятно няма връзка с него. Мъж е тежко ранен и е в критично състояние. Според полицията над 20 изстрела са проехтели на кръстовището на Недро Авеню и 20-та улица.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=265245

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 25 септември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - карето: бул.”Приморски”, ул.

Бременна жена и дете загинаха при улична престрелка в САЩ (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329178

Бременна жена на 25 години и нероденото й бебе загинаха при улична стрелба в американския град Филаделфия, щат Пенсилвания, съобщи Си Би Ес.   Инцидентът е станал пред училището и най-вероятно няма връзка с него. Мъж е тежко ранен и е в критично състояние. Според полицията над 20 изстрела са проехтели на кръстовището на Недро Авеню и 20-та улица. Бременна жена на 25 години и нероденото й бебе загинаха при улична стрелба в американския град Филаделфия, щат Пенсилвания, съобщи Си Би Ес.  Инцидентът е станал пред училището и най-вероятно няма връзка с него. Мъж е тежко ранен и е в критично състояние. Според полицията над 20 изстрела са проехтели на кръстовището на Недро Авеню и 20-та улица.

Вижте кои столични квартали остават без вода утре

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-остават-без-вода-утре-news229523.html

Вижте кои столични квартали остават без вода утре

На 26 септември 2014 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение по ул. “Незабравка“ в с. Горни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода“, живеещи на: ул. „Незабравка“, ул. „Китка“ и ул. „Кайгана“ от ул. „Незабравка“ до ул. „Китка“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на кръстовището на: ул. „Незабравка“ и ул. „Кaйгана“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 26 септември 2014 г. (петък), във връзка с разкриване на уличен водопровод и диагностика с уред „Кобра“ на ул. „Чавдар войвода“ в кв. „Курило“, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода“, живеещи в района на: ул. „Чавдар войвода“ от ул. „Явор“ до ул. „Ливадски път“; ул. „Ливадски път“ от ул. „Вечерница“ до ул. „Чавдар войвода“.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ъгъла на: ул. „Чавдар войвода“ и ул. „Ливадски път“.

На 26 септември 2014 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зора“ №9 в с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 12:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода“, живеещи в района на: ул. „Зора“ от ул. „Хан Аспарух“ до ул. „Училищна“; ул. „Радост“ от ул. „Реката“ до ул. „Зора“; ул. „Напредък“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Зора“.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „ул. Зора“ на кръстовището с ул. „Георги Никифоров“. На 26 септември 2014 г. (петък), във връзка с превключване на новоизграден водопровод в с. Челопечене , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода“ в: Индустриална зона „Челопечене“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Челопешко шосе“ на кръстовището с ул. „Латинка“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода“ АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода“ АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

4-4,5% дефицит в проекта за актуализация на бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328765

С дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г., съобщиха за “24 часа” високопоставени държавни източници. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2 - 3,5 млрд. лв. в последните месеци на годината.
Във финансовото министерство вече подготвят план за актуализация на бюджета. С дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г., съобщиха за “24 часа” високопоставени държавни източници. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2 - 3,5 млрд. лв. в последните месеци на годината. Във финансовото министерство вече подготвят план за актуализация на бюджета.

Продадоха ръждясал кораб за 1,2 млн. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328104

Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1, 2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”. 66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. БМКЦ реши да се раздели с него защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”.
“Петър Берон” не е плавал от 1989 г. Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1, 2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”. 66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. БМКЦ реши да се раздели с него защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”. “Петър Берон” не е плавал от 1989 г.

Набедените за "убийци" ще съдят Пеевски

http://crime.actualno.com/Nabedenite-za-ubijci-shte-sydjat-Peevski-news_51542.html

Съдебни дела срещу Делян Пеевски, прокуратурата и българската държава ще заведат Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов, които бяха обвинени, че подготвят покушение срещу кандидат-депу...

Македонската диаспора иска спиране на преговорите за името

http://balkani.actualno.com/Makedonskata-diaspora-iska-spirane-na-pregovorite-za-imeto-news_51540.html

Обединената македонска диаспора (ОМД) призова Македония да се оттегли от преговорите за името с Гърция, предаде македонското електронно издание МКД. ОМД са призовали президента Георге Иванов да инфор...

Оланд: Франция ще продължи борбата срещу тероризма

http://news.ibox.bg/news/id_1163733817

Въздушните удари срещу ИД ще продължат толкова, колкото е необходимо

Близнашки отива в Добрич за 75 г. от връщането на Южна Добруджа на България

http://pik.bg/близнашки-отива-в-добрич-за-75-г-от-връщането-на-южна-добруджа-на-българия-news229510.html

Близнашки отива в Добрич за 75 г. от връщането на Южна Добруджа на България

Министър-председателят Георги Близнашки ще посети днес  Добрич за празника на града и по повод  75 години от връщането на Южна Добруджа на България.

От 10.30 ч. той ще участва в тържественото заседание на общинския съвет в Добрич, ще се срещне с кмета Детелина Николова и с областния управител Недко Марчев.

Дженифър Лорънс и Крис Мартин официално заедно

http://www.bnews.bg/article-117182

Дженифър Лорънс и Крис Мартин бяха забелязани за първи път заедно на връщане с частен самолет в Ел Ей след фестивала „iHeart Radio Festival“ в Лас Вегас.

Йордан Христосков инспектира социалните служби в Ямбол, Сливен и Бургас

http://pik.bg/йордан-христосков-инспектира-социалните-служби-в-ямбол-сливен-и-бургас-news229509.html

Йордан Христосков инспектира социалните служби в Ямбол, Сливен и Бургас

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще се срещне днес с областните управители на Ямбол, Сливен и Бургас и с директорите на териториалните поделения на НОИ, АСП, АЗ и ИА ГИТ в тези градове, съобщава БТА.

В 14.30 ч. министърът ще посети Комплексния център за социални услуги в Ямбол.

25 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=265244

Събития 1396 г. — Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа. 1513 г. — Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.

Ева Тепавичарова прекъсва майчинството и се връща в театъра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328630

От няколко дни Ева Тепавичарова преговаря репликите си за пиесите, в които играе в театъра. Актрисата, която беше на сцената до осмия месец от бременността си, е решила да прекъсне майчинстовото си по-малко от 4 месеца, след като роди.
Затова тя и колегите и? ще проведат възстановителни репетиции. Освен това някои от сценичните облекла на Ева ще От няколко дни Ева Тепавичарова преговаря репликите си за пиесите, в които играе в театъра. Актрисата, която беше на сцената до осмия месец от бременността си, е решила да прекъсне майчинстовото си по-малко от 4 месеца, след като роди. Затова тя и колегите и? ще проведат възстановителни репетиции. Освен това някои от сценичните облекла на Ева ще

Бойкот на бежанците обявиха джипитата в Харманли, чужденките отказвали да се събличат

http://pik.bg/бойкот-на-бежанците-обявиха-джипитата-в-харманли-чужденките-отказвали-да-се-събличат-news229515.html

Бойкот на бежанците обявиха джипитата в Харманли, чужденките отказвали да се събличат

Харманлийските джипита масово отказвали да записват в пациентските си листи бежанци от най-големия лагер в страната. Това ограничава достъпа на чужденците до медицинска помощ и понякога усложнява състоянието им, пише haskovo.net. От общо 14 общопрактикуващи лекари в Града на Белоногата, едва трима са се осмелили да впишат пациенти бежанци, при това само скромните 29 души. В Харманли обаче и към момента има 1100 човека, 350 от които деца.Според доброволци и наблюдатели, здравното осигуряване остава ахилесовата пета на иначе много добре уредения лагер в Харманли. Положението бе закърпено за няколко месеца от „Лекари без граница“, които бяха пратили 4-ма медици, но техният мандат приключи през пролетта на тази година. В момента ръководството на Лагера е наело на граждански договор лекар педиатър, медсестра и фелдшер, но това първо е недостатъчно, второ - те не могат да издават направления за специалист, признаха от ръководството на бежанския център.

Спешните проблеми наистина се поемат от линейките на ЦСМП, а лечението в болницата става безпроблемно, защото бежанците са осигурявани от държавата. Липсват обаче специалисти, които да следят за хронични или обострени здравословни проблеми, които с времето се задълбочават. 50 годишен сириец на име Махмуд * например бил с диабет, но в резултат на усложнения получил и кардиологични проблеми, както и възпаление на очния нерв /глаукома/.

Според медици от Харманли, нежеланието им да се захващат с бежанци има няколко причини и според тях, все основателни. На първо място езиковата бариера, която е голяма пречка за диагностицирането на болния. Друг проблем е етническото и религиозно различие - жените отказват да се съблекат пред лекар мъж, а съпрузите им ставали агресивни. Няма и как да се следи дали предписаното лечение се изпълнява. „При евентуално усложняване на състоянието на болния, контрата ще остане у нас, макар да не сме виновни“, оплакват се от харманлийската доболнична помощ. Другата съществена причина е, че листите на малкото местни лекари са и без това пълни, след като обхващат не само града а и селата в общината. Ако пациентите им надвишат 2500 души, те по закон са длъжни да наемат втори лекар, което би ограничило доходите им. Освен това битува и мнението, че макар бежанците да са осигурени към момента, това няма да продължи след получаването на статут. Тогава пришълците ще трябва да се осигуряват сами, но крайното им нежелание да търсят и започват работа, поставя под съмнение бъдещия им осигурителен статус.

За да се закърпи положението, от Държавната Агенция по бежанците по спешност са обявили конкурс за наемане на 7 лекари за „осигуряване на медицинска, стоматологична и психологична помощ“ за лагера в Харманли. Обособените позиции са за лекар вътрешни болести, педиатър, стоматолог, гинеколог/за предпочитане жена/, психолог и две медицински сестри. Вътрешният лекар ще работи 5 дни по 6 часа на ден, като със същото работно време са сестрите. Останалите лекари са ангажирани по 4 часа за различни дни от седмицата, като стоматологът и психологът например са за по два дни.

Животът в онова, което остана от Газа

http://asia.actualno.com/Jivotyt-v-onova-koeto-ostana-ot-Gaza-news_51536.html

След 52 дни на израелски атаки, град Газа прилича на лунен пейзаж с кратери от попаденията на бомбите. Хиляди са убити, стотици хиляди - без дом, а оцелелите се опитват да спасят каквото могат, за д...

България се готви да приеме нова вълна бежанци от Сирия

http://pik.bg/българия-се-готви-да-приеме-нова-вълна-бежанци-от-сирия-news229507.html

България се готви да приеме нова вълна бежанци от Сирия

България ще приеме нова вълна от бежанци от Сирия, които ще преминат през Турция, съобщава Anadolu Agency,позовавайки се на изказване на представител на българската Агенция за бежанците. Заместник-председателят на агенцията Васил Върбанов каза, че въпреки политическите и икономически проблеми, страната ще приеме 6000 бежанци на своя територия. Той допълва, че броят им при нужда може да бъде увеличен., съобщава "Фокус".

„Има седем приемни центъра, готови да ги приемат в цялата страна”, каза Върбанов. Българските власти посочват, че страната вече е регистрирала около 6000 сирийски бежанци през изминалата година. 

Съдебният съвет ще избира председател на Върховния касационен съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2386767_sudebniiat_suvet_shte_izbira_predsedatel_na_vurhovniia/?ref=rss


Висшият съдебен съвет ще проведе днес избора за председател на Върховния касационен съд  - окончателната инстанция по всички граждански, търговски и наказателни спорове. Кандидатите са двама - досегашните заместник-председатели на проф. Лазар Груев - ръководителя на наказателната колегия - съдия Павлина Панова и на търговската - съдия Таня Райковска.

Председателят на ВКС е един от тримата големи - заедно с председателя на Върховния административен съд и главния прокурор и е ...

Прогноза за времето - 25 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265239

Днес ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 18° и 23°, в София около 19°. Около и след обяд от запад облачността ще се увеличи, вечерта ще се вплътни и през нощта срещу петък на места в западната половина на страната ще превали.

Мишките носят в къщите ни 35 заразни болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328510

Късната есен е времето, в което мишките и плъховете отново търсят убежище в домовете. Затова трябва да направим всичко възможно да ограничим настъплението им - особено в къщите, които са в близост до селскостопански терени, стопанските постройки или до приземните етажи и сутерените на жилищни сгради. 
Според лекарите пак през есента обръщаме по-го Късната есен е времето, в което мишките и плъховете отново търсят убежище в домовете. Затова трябва да направим всичко възможно да ограничим настъплението им - особено в къщите, които са в близост до селскостопански терени, стопанските постройки или до приземните етажи и сутерените на жилищни сгради. Според лекарите пак през есента обръщаме по-го

Самотни майки пред Сидеров: Борисов, Бареков, ВМРО, НФСБ ни излъгаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245527_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%91%D0%B0%D1%80

 Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира в предаването "Неделник" по телевизия "Алфа" геноцидът над българската майка, ниската раждаемост и серозният демографски проблем на България, съобщиха от пресцентъра на ПП Атака.

В студиото гостуваха две български майки - Маргарита Косева и Анета Шаркова от Девин. Пред Сидеров и аудиторията на телевизията те споделиха, че държавата нищо не прави за децата и с всеки изминал ден става все по-трудно да се отглеждат, защото държавата отпуска по 35 лв на месец, като 5 лв отиват за банката. Майките споделиха, че днес дилемата е да оставят децата си или да работят. Маргарита Косева сподели, че да се намери в Девин работа е трудно, защото искат да се знае турски език и единствената заетост, която има в този край, е покрай хотелите.

"Търся работа в хотел с руски, английски, иврит. И в следващия момент се задава въпроса, а турски знаете ли? Не, не зная турски и не желая да зная турски. Не искам да бъда от ДПС, за да мога да имам работа", добави тя.

Анета, която е майка на четирима сина, разказа, че има проблем с кредит заради жилището си. Тя се е опитала да се свърже с медии, за да разкаже за проблема си, но установява, че в националните медии трудно обръщат внимание на такива проблеми. Преди евроизборите отчаяната Анета споделила проблема с новия политик Бареков и той й обещава, че проблемът ще бъде решен, разказва тя.

"Само, че проблемът беше потушен за определено време и точно преди две седмици, аз получавам документ, в който жилището ми се обявява на продан, на търг", споделя Анета. Тя заяви, че е разочарована, че е излъгана и е употребена от Бареков за пиар и заяви, че е недопустимо децата й да бъдат използвани за пиар.

Анета сподели, че вече има изпълнителен лист и е осъдена за 39 000 евро плюс лихвата, а банката иска тя да подпише споразумение за 125 000 евро, т.е споразумението е 3 пъти по-високо от изискуемата сума. След като получила документа, тя отново потърсила Бареков, заради обещанието, което той дава да й помогне. Анета разказа още, че до този момент няма отговор, а новият политик вече е забравил за случая. Според нея това е поредното му обещание, което ще остане неизпълнено.

Двете майки са категорични, че ако са политици биха предложили всеки учебен час да започва с молитва и да върнем вярата. Според тях детските надбавки трябва да се вдигнат значително, като дори 200-300 лв на дете са недостатъчни. Анета и Маргарита отбелязаха, че ромите раждат деца и не ги гледат, а в същото време получават много повече пари от българите. Анета сподели, че ромка с четири деца получава повече пари, отколкото тя – също с четири деца. Двете майки отбелязаха, че според тях има дискриминация по отношение на българите.

Маргарита Косева разказа, че Бареков и е обещал да работи за него на заплата, а когато отваря офиса, тя дори не е поканена. Жената споделя как Бареков обещава всичко преди изборите. Косева заяви, че единственият политик, на когото вярва, е Сидеров. Тя сподели, че е вярваща и за нея думите, под които минава кампанията на "Атака" - "С нами Бог" - са свещени.

Майките споделиха още, че Борисов, Бареков, ВМРО, Патриотичен фронт са обещавали, че са с тях, а после са попарили надеждите им. Те благодариха на Сидеров за дарението за болницата в Девин.

"Знаете ли какво значи, на един човек, който няма нищо, да му се даде? В следващия момент рентгена, който ще спаси, дай Боже, хиляди животи. Защото ние вече нямаме нищо. На нас ни се отнема, но ние не сме глупав народ, особено там в Родопите. Не сме в Диарбекир-а. Не, хората са добри, интелигентни, образовани, но не вярват. Хората са много излъгани там", завършиха те.

Интрига на изборите ще има около малките партии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245526_%D0%98%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B

 Основният извод от последното изследване на "Екзакта Рисърч" е, че неизвестните до деня на вота остават много повече, отколкото отговорите. Това заяви социологът Лидия Йорданова - директор на "Екзакта", в ефира на Нова ТВ.

Според нея интрига на изборите ще има около малките партии, защото резултатите им ще бъдат пряк фактор да се определи колко депутати ще има от големите партии и дали ГЕРБ ще имат мнозинство.

Изследването, проведено в периода 15-19 септември, дава 36.5% подкрепа за и ГЕРБ и 20.2% за БСП, ако изборите бяха днес. ДПС пък получават 11.9%, а Реформаторският блок – 7.3%, сочат още резултатите на "Екзакта".

"Неизвестни има дори около първата и втората партия. Не се знае дали ГЕРБ ще може да обедини периферния си вот, който не е малък, както и конформисткия. В момента те са привлекли твърдото си ядро, което от евровота е трайно разширяващо се и стабилно", обясни Йорданова.

"БСП пък е на стойност, която би могла да падне малко, защото в момента има една мобилизация, но има и симптоми на разочарование. Стойността от 20% към момента е реалистична. Преференцията играе роля на мобилизиращ фактор за привържениците на БСП", коментира още Йорданова.

"Друг извод е, че хората виждат коректив именно в по-малките формации. Очевидно търсят някаква гаранция, че няма да се повторят предишния тип коалиции, които ни управляваха досега", поясни социологът.

"Реформаторският блок има твърд дял от доста време, така че ми се струва, че там има една вътрешна мобилизация. Това е формацията, в която преференциалният вот отново ще играе много голяма роля. Те имат най-висок дял желаещи да упражнят преференция", обясни още Лидия Йорданова.

Тя допълни, че от началото на кампанията с 6-7% се е повишил пунктът на хората, които искат да гласуват преференциално, защото става все по-познат механизъм.

Българите масово презират политическата класа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245525_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D

 За да добиете представа за бедността и мизерията, както и за гнева срещу политиците в България преди изборите на 5 октомври, е нужно да погледнете само град Мизия.

Това се казва в репортаж на агенция "Франс прес" от град Мизия,който беше разрушен от наводнения през месец август.

Улиците на града с население от 3300 души, повечето от които са възрастни хора, се превърнаха в кални кафяви реки, които унищожиха 800 къщи и убиха 2 души. 7 седмици по-късно опустошението още е тук. Много къщи са съборени, а големи купчини тухли, керемиди и покъщнина все още се виждат по улиците.

Наводненията в България отнеха живота на 29 души през тази година

В Мизия, както и при други случаи, местните хора казват, че корумпираните политици, а не природата, са виновни. Еколозите също подкрепят тази теза.

Според Петко Цветков от базираната в София фондация "Биоразнообразие" безразборната незаконна сеч през последните години и слаб контрол над частните язовири са сред основните причини за унищожителните наводнения.

"Отчаяни сме. Сами се борим за живота си", казва Митка Андрова от Мизия - дребничка възрастна жена, чийто дом ще бъде съборен. "На хората им писна. Политиците само ги е грижа да си напълнят джоба, а за хората – нищо, само страдания", добавя тя.

"Никой няма да гласува! За какво, за да живеят те добре, а ние да страдаме ли", казва гневно 70-годишната ромка Ценка Крочева пред разрушената си къща.

Останалата част от населението на България може да не е в толкова отчаяно състояние, но 25 години след края на комунизма презрението към политиците е широко разпространено,

се казва още в репортажа на АФП. Според ново социологическо проучване на институт "Отворено общество" 69% от българите описват ситуацията в страната като "непоносима". Средната месечна заплата е 400 евро, средната пенсия е 150 евро, а всяко пето домакинство живее под прага на бедността.

Само преди 17 месеца българите, на които им писна от бедността и високите сметки за ток, излязоха по улиците и принудиха десния премиер Бойко Борисов да подаде оставка. Последвалите избори дадоха властта на левите. Премиер стана технократ, но протестите, този път срещу връзкарството и корупцията, продължиха, и доведоха до оставка на правителството през юли тази година.

Следващия месец на вторите предсрочни парламентарни избори в рамките на две години партията ГЕРБ на Борисов изглежда има шансове да си върне властта, казват социолозите. Борисов ще се върне на власт не защото хората вярват, че ще направи чудеса, а защото в момента няма на кой друг да бъде поверено управлението на държавата, коментира политологът Иван Кръстев.

Следващото правителство ще има доста работа

- икономиката има слаб растеж, безработицата остава 10%, дефлацията продължава, а страната трудно привлича чужди инвестиции, очаква се и сурова зима.

Почти 10-процентовото увеличение на цените на електроенергията от 1 октомври ще задълбочи мизерията в страната, в която почти 80% от семействата трудно заплащат сметките си за ток.

България получава 85% от природния си газ от Русия през Украйна. Очакваните прекъсвания на доставките ще накарат хиляди домакинства да треперят от студ, а промишлеността ще трябва да се справя с тежък удар.

Друг важен въпрос в дневния ред на кабинета ще бъде четвъртият по големина кредитор в България – "Корпоративна търговска банка", която е пред банкрут. Сметките на хиляди частни вложители в момента са блокирани, което доведе до протести в София.

В Мизия хората споделят, че така или иначе нямат пари в банката. Грижите им са по-прости. "Сега спим в колата. Нямам представа как ще изкараме зимата", казва Ценка Крочева.

Връща ли се доверието на хората в банките?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245524_%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%

 Гражданите и бизнесът връщат доверието си в банките, показва статистиката на БНБ, съобщи Нова ТВ.

От централната банка съобщават, че през август депозитите са достигнали близо 58 милиарда и 400 милиона лева.

През август на депозити в банките са вкарани над 1 милиард лева. Увеличението се дължи най-вече на фирмите, чиито средства са нараснали с близо 700 млн. лв. за три месеца.

Според данните на БНБ за август вложените в банките пари нарастват с 377 млн. лв. спрямо май - месецът, който предхождаше банковата криза.

"Не бих казал, че е имало, че е имало загубено доверие в банките, което сега да се възвръща”, коментира икономистът Георги Ганев.

Скептични обаче остават вложителите на КТБ.

"Доколкото разбирам от всички социолигически проучвания, над 60% от българите не се е върнало доверието в банките, както и във финансовата стабилност на държавата”, казва Вера Ахундова, бизнесдама, вложител в КТБ. По думите й в момента се осъществявало окрупняване на пазара.

"Негласно, но тотално преструктуриране на банковия сектор. В момента губещи са малките български банки”, твърди Вера Ахундова, която заради блокираните си средства е загубила проект за 2 млн. лв.

И тя, и експертите обаче са единни в едно. Истинският виновник за кризата са онези, които са пропуснали задаващото се финансово бедствие в КТБ.

Монасите в Копиловци построиха уникален храм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245523_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%

 

 
Със стотици декари зеленчукови градини, монасите в Копиловци успяха да вдигнат уникален храм, носещ името Благовещение. В продължение на години братята от близкото до града село отглеждат картофи, лук, чушки, домати, жито и овощни насаждения. Произведената продукция пък се пласира на борсите в София, а спестените пари отиват за градежа на храма.

 

„Имаме изцяло затворен цикъл на производство. От известно време произвеждаме мляко и млечни продукти. Продукцията си продаваме в София, имаме и сергия в квартал „Младост””, разказва игуменът на манастира, дядо Касиян. В Жабляно монасите вече имат изградена мандра, отглеждат близо 20 крави и 90 овце.

 

„За цена не мога да говоря. При мен който и да дойде, аз му подарявам по нещо. Преди време една жена ме упрекна, че сиренето ни е скъпо. След като купи на детето си обаче, спряха да му се ронят зъбите. Сами преценете за какви чисти продукти говорим, ние не правим имитации”, твърди още отецът. Монасите са напълно откъснати от света,

 

не ползват телевизия, единствената им връзка е интернет

 

и то най-вече, за да се информират за предстоящи европейски програми. Работният им ден започва в 4-5 часа сутринта и приключва късно през нощта. Огромните ниви и парници изискват къртовски труд и постоянство. Така в продължение на години всички заедно, начело с игумена отец Касиян, постигат градеж на уникален по вида си храм. В района на Копиловци отглеждат над 100 декара овощни градини, като изцяло залагат на биоземеделието. „Разберете, това ни поставя пред много загуби, но вече намерихме решение и от другата година ще имаме едни изключително добри овошки без химии”, твърдят още монасите. От край време те отглеждат и цели плантации с картофи. Тази година те са посадили общо 90 декара, а очакваната реколта е изключително добра.

 

За да привлекат повече хора пък в самия храм има помещение за извършване на кръщаване. „Интересът е голям и постоянно се извършва този ритуал. Имахме идея да обучаваме деца в християнството, предвиждаме и това да се случи за напред.

 

От Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча” идват монасите и игуменът дядо Касиян. Нагоре в планината, далеч от хората, с трудно обработваема земя благодарение на вярата, която носят в душите си тези монаси и техният игумен решават да започнат градежа на нов манастир ­ по-близо до хората и тяхното ежедневие. Никаква помощ от Синода не са искали и преди, и сега. Сами правят всичко от самото начало.

 

В Кюстендилското село Копиловци намерили мястото и започнали градежа на манастира, на десетина километра от областния град, в средата на Кюстендилското поле.

 

Монасите сами изкарват парите за градежа на храма. Част от земята е закупена от тях, друга работят на аренда. Със събраните пари закупуват материали за строежа и посрещат най-належащите си и скромни нужди. В градината до параклиса отглеждат боб, картофи, царевица. Има изградени и парници за зеленчуци

 

Като земеделски производител пък те са

 

кандидатствали по програма „Млад фермер”

 

декларирали са и земи по СЕП. Парите се използват предимно за модернизиране на техническия парк, разказват монасите.

 

Какво си купуват? Единствено сол, захар и олио понякога, обясниха монасите. Дори хляба си месят сами. Може би единствената им „светска” придобивка е електричеството.

 

Това обаче не им пречи да ползват необходимата селскостопанска техника. И дори да поливат градините по метода на капковото напояване. За аскетичния живот, за молитвите, за правилата в манастира, за строителните планове и за новите овощни сортове, игуменът дядо Касиян говори като за нещо нормално и естествено.

С 19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани пред НАП

http://pik.bg/с-19-млн-лв-повече-доходи-от-наем-са-декларирани-пред-нап-news229513.html

С 19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани пред НАП

С 19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани пред НАП тази година в сравнение с предходната. Това показват данните в годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г., съобщиха от приходната агенция. Положителната тенденция на нарастване на декларираните от наем доходи се наблюдава през последните три години, като в същото време няма съществена промяна в броя на хората, посочили такъв вид доход в декларациите си, пише "Монитор".

През 2012 г. доходи от наем са обявили 121 000 граждани на обща стойност от 448 млн. лв. Година по-късно, през 2013 г., въпреки че хазяите, посочили в декларациите си доходи от наем, са намалели с 2000, обявените суми са с 3 млн. повече от предходната година. В декларациите, подавани през 2014 г., 123 000 души са обявили доходи от 470 млн. лв. От НАП напомнят, че според българското законодателство всеки гражданин, получил доходи от наем, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. В случай че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 000 лева, лицето подлежи на задължителна регистрация по ДДС Рискът от укриване на доходи от собствениците на обекти, намиращи се на централни търговски улици, беше идентифициран от НАП преди няколко години.

От агенцията предприеха редица мерки за намаляване на неговото влияние като отпечатване на информационни брошури за правата и задълженията при покупка, продажба, отдаването под наем, наемане на недвижими имоти. При реализирането на образователните кампании НАП работи съвместно с браншовите организации на посредниците при покупка и продажба на недвижими имоти. Мерките за намаляване на влиянието на риска включваха и извършването на редица ревизии и проверки на физически лица.


Русия реже Украйна от пазарите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245522_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8

 Русия ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с ЕС, предупреждава в писмо руският президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

 

Писмото е адресирано до украинския президент Петро Порошенко и в него Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до

 

незабавна реакция от Москва

 

„Ние все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които отчитат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за цялата руска икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна”, пише Путин в писмото с дата 17 септември.

 

Руският президент не навлиза в подробности относно евентуалните ответни мерки, но значително увеличаване на митата би означавало загуби от 3 млрд. евро годишно за бизнеса в Украйна, която изнася главно стомана, въглища, химикали и зърно за Русия, коментира Ройтерс.

 

Като отстъпка пред Русия ЕС отложи прилагането на търговската част от споразумението до края на декември 2015 г.

 

Брюксел се надява

 

 че тази отсрочка ще му позволи да успокои опасенията на Москва. Путин иска обаче тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението на ЕС с Киев, което според него ще навреди на руската икономика.

 

Междувременно говорител на НАТО съобщи, че Алиансът е  забелязал значително изтегляне на руски войници от Украйна.

 

Подполковник Джей Янзен обаче отбеляза, че известен брой руски военни все още са в Украйна.

 

„Трудно е да бъде определена тяхната численост, тъй като проруските сепаратисти контролират няколко гранични пункта и войници редовно преминават границата в едната или другата посока”, обясни той. Говорителят на НАТО освен това направи уговорката, че в Украйна действат руски специални части, а те са трудни за засичане. „Много хиляди” руски военни все още са разположени близо до границата със съседната държава, каза Янзен.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327976

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Елизабет II мъркала от радост за шотландското „не”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245521_%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82+II+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0

 Британският премиер Дейвид Камерън беше изловен случайно от телевизионна камера да изпуска реплика, която бързо предизвика гръмовен отзвук в медиите на Острова. Докато обсъждаше с бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг резултатите от референдума в Шотландия, той разкри, че кралица Елизабет Втора „измъркала”, когато й съобщил цифрите от вота. „Дефиницията за облекчение е да си министър-председател на Обединеното кралство и да позвъниш на кралицата с думите „Всичко е наред, всичко е добре”. Тя взе да мърка по телефона”, каза Камерън.

 

След няколко секунди, през които на записа не се чуват ясно думите, той добавя: „Никога няма да бъде толкова близо (отделянето на Шотландия). Това не беше краят, но имаше един момент по средата на кампанията, когато сякаш...”.

 

Последната част от разговора на Камерън с Блумбърг в Ню Йорк, където премиерът на Великобритания е във връзка със срещата на ООН, се чува репликата на британеца: „Казах, че искам да намеря компаниите, провеждащи допитванията, и да ги осъдя за стомашната ми язва заради това, през което ме накараха да мина. Бяха много напрегнати моменти”.

 

Кралицата запази публично мълчание по време на кампанията за референдума, но разкритието на Камерън показва, че тя е изпитала огромно облекчение, след като 55% от шотландците отхвърлиха идеята за независимост. От Бъкингамския дворец не потвърждават дали кралицата мърка, когато е щастлива, съобщава „Скай нюз”.

Apple спря iOS 8.0.1

http://sciencelogy.actualno.com/Apple-sprja-iOS-801-news_51527.html

Apple оттегли последното обновяване на операционната система iOS 8 след редица недоволства от страна на потребителите, съобщи Bloomberg. По данни на агенцията, след обновяването потребителите се опла...

България гъмжи от лъвове и тигри, пращаме ги в Южна Африка

http://society.actualno.com/Bylgarija-gymji-ot-lyvove-i-tigri-prashtame-gi-v-Ujna-Afrika-news_51530.html

Зоологическите градини в България гъмжат от лъвове, тигри и ягуари. Освен това броят на зоопарковете е прекалено голям за територия ни, каза Явор Гечев от организацията за защита на животните "Че...

ДПС вдигнало с по десет пъти подкрепата си на места в Северозападна България

http://izbori2014.actualno.com/DPS-vdignalo-s-po-deset-pyti-podkrepata-si-na-mesta-v-Severozapadna-Bylgarija-news_51528.html

По време на евроизборите ДПС силно е разширила своето присъствие в региони, в които традиционно партията няма подкрепа. Според изследване на 100 секции в Северозападна България, представено от политол...

Шаламанов: Не сме канени в коалицията срещу ИДИЛ

http://society.actualno.com/Shalamanov-Ne-sme-kaneni-v-koalicijata-sreshtu-IDIL-news_51525.html

Има риск от нов терористичен удар в България. Това обаче е въпрос, който трябва да бъде отправен към ДАНС и МВР. Това призна в ефира на bTV служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.&nbsp...

СС на ООН прие резолюция за борба с "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра"

http://europe.actualno.com/SS-na-OON-prie-rezolucija-za-borba-s-Isljamska-dyrjava-i-Front-al-Nusra-news_51533.html

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които ще крими...

Религиозен календар за 25 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328457

Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий, Радонежки чудотворец

Ефросиния била умна и много красива девойка от Александрия, дъщеря на знатни християни. Тя чувствала, че Бог желае да посвети живота си на християнската вяра. Облечена в дрехи на монах Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се представила като евнух Смарагд. 38 години девица Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий, Радонежки чудотворец Ефросиния била умна и много красива девойка от Александрия, дъщеря на знатни християни. Тя чувствала, че Бог желае да посвети живота си на християнската вяра. Облечена в дрехи на монах Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се представила като евнух Смарагд. 38 години девица

Брюж пуска биропровод

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245520_%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%B6+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4

 Прочута пивоварна от град Брюж в западната част на Белгия се споразумя с властите за построяване на подземна канализация за доставяне на бира до инсталации за бутилирането й извън центъра на града. “Новата подземна канализация с дължина 3 километра трябва да мине под съществуващата канализационна система на града, който е наричан Ве­­неция на севера и е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2000 г.”, заяви генералният директор на пивоварната Ксавие Ванест.

 

Строежът трябва започне следващата година. “Решението за тази инвестиция не бе поради икономически причини, а по-скоро заради екологични съображения”, поясни Ванест. Понастоящем около 500 камиона ежегодно минават по улиците в стария град с готически сгради, за да бъдат натоварени с бира. Новата канализация трябва да позволи да се намали с 85 на сто броят на тежкотоварните камиони в гра­да.

Голи гъркини подстригват в Патра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245519_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0

 В гръцкия град Патра подстригването вече ще е секси. Става дума за фризьорски салон, който ще се обслужва от полуголи фризьорки. Това е първият салон в Гърция, където нежни девойки в оскъдно облекло ще предизвикват сърцебиене на клиентите, докато ги подстригват или бръснат. Салонът ще отвори врати за Коледа. Идеята е на бизнесмена Ангело Нифорас, а самият той призна, че я е заимствал от Австралия.

 

Първият в света еротичен фризьорски салон отвори врати в германския град Хамбург през 2006 г. Четири години по-късно, през 2010 г. подобен проект стартира в Сидни.

Сергей Лавров: Терористите не трябва да се делят на ”лоши” и ”добри”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245518_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D

 Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера, че е недопустимо САЩ да делят терористите на ”лоши” и ”добри”, предаде ИТАР-ТАСС.

 

В интервю за телевизия ”Пети канал” той напомни, че ”Ислямската държава”, обявена сега за главен враг на Вашингтон, е съставена от същите хора, получавали ”мощно финансиране” от чужбина в периода на сваляне на режима в Либия и че в Сирия са били правени същите опити. Тогава ”всички средства бяха добри” за американците и европейците и те заявиха, че ”поддържат борбата срещу тези антинародни режими”, каза Лавров.  По думите му Москва е предупреждавала Запада, че в редиците на бунтовниците има много ”екстремисти и терористи”, но предупрежденията са били пренебрегвани.

 

”Ако се борим с тероризма, трябва да правим това навсякъде и винаги. Не бива да смяташ терористите за ”добри”, защото те помагат за свалянето на лидер, който лично на теб не ти харесва, въпреки че е избран, легитимен и оглавява страна членка на ООН”, заключи външният министър на Русия. Обвинявайки Вашингтон в двоен стандарт по отношение на тероризма, Сергей Лавров каза, че според САЩ ”лоши” са терористите, които ”убиват американци”.

Пентагонът: Битката може да отнеме години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245517_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82%3A+%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0

 Ударите по позиции на джихадистите от ”Ислямска държава” в Сирия са намалили боеспособността на групировката, но борбата с нея може да отнеме години, предупреди говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби в интервю за Би Би Си.

 

”Мисля, че с тези удари постигнахме онова, към което се стремяхме, но ИД умее да се адаптира и да реагира на промените”, предупреди военният. Той добави, че ИД представлява сериозна заплаха, която няма да може да бъде елиминирана за няколко дни или месеци. ”Ще са необходими сериозни усилия на всички участващи в кампанията срещу ИД. Уверени сме, че тази битка ще отнеме години”, каза Кърби.

„Хорасан” готви ад за Запада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245516_%E2%80%9E%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%E2%80%9D+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Екстремисти от ”Ал Кайда”, намиращи се на територията на Сирия, планират терористична атака срещу Съедине-ните щати, съобщи говорителят на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Марша Къртън. АНС и ФБР са уведомили за това правоохранителните органи на всички американски щати и градове.

 

”Разузнавателна информация свидетелства за това, че екстремисти, заемащи високи позиции в”Ал Кайда” и базирани в Сирия, са в последния етап на планиране на атаки в Европа или на територията на Съединените щати”, каза г-жа Къртън.

 

По-рано с подобно изявление излезе в Пентагона шефът на оперативното управление на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Уилям Мейвил. Той посочи, че става въпрос за групировката ”Хорасан”, свързана с ”Ал Кайда” и действаща на сирийска територия. ”Съобщенията на разузнаването говорят за това, че групировката е на финалния етап на планиране на атентати срещу западни цели, по всяка вероятност в Съединените щати”, каза Мейвил.

 

Според ЦРУ групировката ”Хорасан” се командва от Мухсин ал Фадли - един от водачите на ”Ал Кайда”. Той е бил приближен на бившия

 

терорист №1 Осама бин Ладен

 

и е знаел за подготовката на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

 

Генерал Уилям Мейвил каза, че това подразделение на „Ал Кайда” било ”близо до етапа на извършване на нападение или в Европа, или в САЩ”.

 

Мейвил заяви, че още не се знае дали при въздушните US удари е бил убит водачът на „Хорасан” Мухсин ал Фадли. Според Държавния департамент през 2012 г.

 

САЩ са обявили награда  за информация, която да доведе до откриване на местонахождението на Ал Фадли, след като той бил заподозрян, че съдейства за прехвърляне на финансови средства и бойци за „Ал Кайда” през Иран. Издирван е бил и от властите в Саудитска Арабия и Кувейт.

 

Ал Фадли е участвал в набирането на пари за нападения в Йемен, Афганистан и Саудитска Арабия. Участвал е в прехвърлянето на бойци и пари през Турция за Сирия.

 

Конгресменът Майк Роджърс, председател на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите, определи в неделя групировката като

 

преден пост от бойци

 

на „Ал Каида”, който работи с „Ал Каида” на Арабския полуостров за сваляне на самолети.

 

”Те не са загубили интерес към извършването на подобни неща. Това означава, че положението е сериозно”, заяви той в интервю по телевизията. ”Те имат и възможности, и финанси, и хора. Всичко това е опасно”, каза Роджърс.

 

Междувременно Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че е нанесло още въздушни удари срещу ислямистите в Ирак и Сирия завчера и вчера, предаде Ройтерс. Едно нападение е било извършено на сирийска територия, северозападно от иракския граничен град Ал Каим. Четири въздушни удара са били нанесени в Ирак - по два югоизточно от главния град на кюрдския автономен регион Ербил и западно от столицата Багдад.

 

Атаките са били извършени от изтребители и бомбардировачи.

 

Всички самолети са успели да напуснат района благополучно.

 

От 8 август САЩ провеждат операции срещу ислямистите на иракска територия, а от тази седмица и в Сирия. Досега

 

са извършени 194 въздушни атаки

 

по позиции на ИД в Ирак и 16 в Сирия.

 

На сирийска територия във вторник са използвани ”различни самолети и безпилотни летателни апарати”, посочват от централното командване. Ден преди това са използвани също крилати ракети, изстрелвани от кораби на ВМС в Персийския залив и Червено море. На удари преди всичко са били подложени командните центрове, жива сила и техника, както и тренировъчни лагери за екстремистите от ”Ислямска държава”.

 

При бомбардировките на позиции на ИД в Ирак заедно с ВВС на САЩ участват самолети на Франция, а към американската военна операция в Сирия се присъединиха пет арабски държави.

Випове без свян

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245515_%D0%92%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D0%BD

 Роди ме, мамо, без късмет, пък ме хвърли в някое риалити. Това важи за нашата родна действителност, където да си “известен”, “светска личност” и “звезда” си е професия сама по себе си. Дори в живота си да си спечелил едва една титла, като например “Мис Смокиня 2001”, ще си останеш во веки в устата на хората, ако ти се случи голямото благо да влезеш в риалити като “ВИП Брадър”.

 

Това, което ни “презентираха” нашите родни знаменитости в понеделник, бе повече от шокиращо. Точно за една торба кренвирши, малко уиски и фъстъци великите ни уж певци, актьори, модни специалисти и още не знам какви

 

си продадоха достойнството без капка свян

 

Само и само за да си подсигурят пълни търбуси и максимален бюджет, звездите ни решиха един през друг да си признават и най-срамните тайни от своя живот. Да се хвалят с неща, заради което всеки уважаващ се японец ще си направи сепуко, а семейството му ще бъде заклеймено до девето коляно.

 

Но какъв морал очакваме в държава, където за да си популярен, не е нужно да си открил как се лекува СПИН, как се изстрелва ракета в космоса или пък поне да знаеш кой е Пучини например. Тук се пробива най-лесно чрез следните няколко занимания: “грижа се за имиджа на известните личности” - демек крада личните им тайни и после ги изнудвам с тях, “дефилирам по световни подиуми” = дефилирам по спалните на дърти богаташи, “развивам бизнес в чужбина” - по-точно имам богата съпруга, която ме издържа, а аз не слизам от дивана.

 

Всички тези личности (казваме го с едно наум) решиха да продадат не само своето лице, репутация и чест, ами

 

и това на своите приятели, роднини, близки,

 

за чиито чувства не проблесна дори мъждива лампичка в доста опиянения мозък от алкохол и дрога.

 

Абсолютен фен съм на всички онези хора, които се надпреварват да си пишат във фейсбук: “Ето затова нямам телевизор!”, “От 20 години не включвам телевизора!”, “Защо не гледате някой филм на Вим Вен­дерс вместо тези риалити боклуци!”. Тези хора уж не се блазнят от подобни шоупрограми, но пък тайничко си прелистват сайтовете с клюки в 2 през нощта, скрити от очите на съпруг/съпруга, си свалят “ВИП Брадър” от интернет, а през деня се кискат заедно с колегите си, когато видят Алисия щракната с разчорлени коси и зеле между зъбите. Защото всички тези ВИП личности разчитат точно на това. Че си умираме да кажем: “ето и този пръцка тайно в тоалетната” и “и тая се тъпче с пържоли като не видяла”.

 

Благодарение на нашия интерес към тях те винаги ще имат привилегията да вървят по червения килим, докато ние търкаме един и същ диван у дома в продължение на 10 години. Няма смисъл да се ядосваме на продуцентите на “ВИП Брадър”, че в 9 часа вечерта показват разни хора как гуляят, псуват и къркат посред бял ден. Виновни сме си ние, че им даваме години наред слава с едно щракване на дистанционното.

Преглед на печата от 25 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387035_pregled_na_pechata_ot_25_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

7 организации настояват да се гласува с бюлетини за съдия №1
Нежеланието на съдебния съвет да разреши проблемите с вота оставя усещането за нагласеност и предрешеност, твърдят НПО-тата

Засега България няма да участва в коалиция срещу "Ислямска държава"
Правителството не посмя да одобри военни разходи за милиарди преди изборите

24 часа

Финансовото министерство обявява актуализиран бюджет в понеделник
С...

Забравенитe от ГУЛАГ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245514_%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82e+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%A3%D0%9B%D0%90%D0%93

 В Русия темата за политическите репресии сякаш не съществува. Още от 1991 година в Русия има закон за реабилитация на репресираните. За този почти четвърт век обаче той не успя да реши много от проблемите на хората, станали жертви на политически репресии. Дори председателят на международната организация “Мемориал” Арсений Рогински не знае точния брой на хората, които все още чакат да бъдат реабилитирани. Според него проблемът се състои в това, че статистиката досега не е отчитала броя на репресираните по “групов белег” - например т.нар. кулаци отказали да се включат в колективизацията.

 

“А в случая става дума за стотици хиляди, може би дори за милиони репресирани”, казва Рогински и добавя, че проблемът се усложнява допълнително от това, че голяма част от документацията за извършените престъпления отдавна е унищожена. Според него към тази група на “колективно репресирани” следва да се причислят и онези, на които е била отказана реабилитация - в огромната си част те са

 

от времето на Великата отечествена война

 

Друга категория репресирани, които също чакат да бъдат реабилитирани, са хората, които не са могли да предявят претенциите си поради формални причини. Например кримските татари, репресирани от Русия по времето на Съветския съюз, по-късно се оказват жители на Украйна. След анексирането на Крим от Русия би следвало Москва да им даде възможност за реабилитация, посочва Рогински.

 

Освен това има и много случаи на репресирани, които след разпадането на бившия Съветски Съюз се оказват граждани на независими вече държави. В руското законодателство обаче се казва, че репресираните от времето на съветската власт следва да бъдат реабилитирани в Русия, независимо от това къде живеят в момента. На практика обаче това е много трудно.

 

“За сравнение в Германия, където по време на войната милиони хора от цяла Европа са полагали принудителен труд, много от които са живи и до днес, въпросът с тяхната реабилитация е решен далеч по-добре. Държавата им е изплатила полагащите им се обезщетения, които са много по-високи от мизерните средства, които се отделят за това в Русия”, казва още руският правозащитник. Той допълва, че голямата част от онези близо 200 хиляди души, които са били интернирани по времето на съветската власт и принуждавани да работят в различни трудови лагери, все още не са реабилитирани.

 

В момента Русия подготвя държавна програма за увековечаването

 

на паметта на политически репресираните. Шефът на “Мемориал” обаче се съмнява, че тя изобщо ще бъде приета. В много региони на Русия сътрудници на неговата организация се натъкват на истинска съпротива от страна на местните власти, които отказват всякакво сътрудничество по темата, посочва Рогински.

 

Бившият конституционен съдия Анатолий Кононов, който е и автор на закона за реабилитация на жертвите на политически репресии, посочва още един проблем. През 2005 година от закона бе извадено понятието “морални щети”.

 

Още по-голям проблем представлява това, че законът се прилага все по-рядко в Русия. По думите на юриста това се дължи на промененото отношение на руската държава, а и на обществото като цяло към темата за политическите репресии и възстановяването на справедливостта.

 

Председателят на “Ме­­мориал” смята, че вината за това трябва да се търси основно у сегашния политически елит на Русия. Ин­­тересът към темата започна да гасне още през втората половина на 90-те години - при управлението на Борис Елцин. А с идването на власт на Владимир Путин проблематиката беше загърбена като част от миналото на страната.

Девици на небето и сексуален джихад на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245513_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%

 Името на терористичната организация “Ислямска държава” завинаги ще бъде свързвано с убийствата на жени, с изнасилвания и отвличания на момичета, които по-късно попадат на пазарите за роби, където биват продавани като животни ­ тези думи са на Хузан Махмуд, говорителка на Организацията за свобода на жените в Ирак.

 

“Те влизат в домовете на семейства с момичета и заграбват децата. След това ги омъжват насила за джихадисти. Наричат го “бракосъчетание”, но в действителност става дума за сексуално посегателство срещу деца”, разказва Хузан Махмуд.

 

В интервю за германската обществена телевизия АРД правозащитничката обяснява, че сексуалното насилие играе централна роля в пропагандата на ислямистите. “Ислямска държава” обещава на бойците си по 72 девици на небето и “сексуален джихад” на Земята. В прав текст това означава, че на всеки боец се полагат жени, които да задоволяват сексуалните му фантазии.

 

В края на август американка от ирански произход привлече вниманието с публикация на страниците на “Уолстрийт джърнъл”. В статията си тя описва зверствата, извършвани от джихадистите, и критикува западните медии, че не обръщат достатъчно внимание на бруталните посегателства срещу жени.

 

При това за тези престъпления има безброй доказателства. Ето само един пример: отвлечена в Сирия жена е била върната на съпруга ? срещу откуп от 30 хиляди долара ­ огромна сума за тамошните стандарти. След освобождаването є жената разказала, че е била изнасилвана стотици пъти.

 

Като реакция на сексуалните престъпления, извършвани от бойците на “Ислямска държава”, все повече жени от района на Северен Ирак се включват във военните обучения на кюрдските сили Пешмерга.

 

В лагер край иракския град Сюлеймания, на около 180 километра южно от Ербил, млади жени изучават “изкуството” на войната ­ показват им как се разглобява оръжие, как се борави с ръчни гранати и т.н. Кюрдските сили Пешмерга вече си имат чисто женски бойни отряди.

 

След като завършат обучението си, повечето жени-бойци отиват на фронта, който в момента преминава югозападно от Ербил, казва отговорничката за обученията полковник Нахида Рашид: “Нашите жени не се страхуват от “Ислямска държава”. Те са бойци на кюрдските сили Пешмерга, обучени са да боравят с всякакво оръжие и са твърдо решени да се хвърлят в битката срещу джихадистите”, казва Рашид.

Въздушните удари сигнал за ново бойно поле

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245512_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B

 На „Ислямска държава” не є трябваше много време, за да се възползва от слабостите на кампанията на президента Обама срещу нея. Миналата седмица групировката предприе настъпление към населена с кюрди област в северната част на Сирия, където до тази седмица Обама не одобряваше американски въздушни удари или доставяне на помощ на местни сили. До понеделник повече от 130 000 души бяха избягали през границата в Турция, а местни командири казаха, че отчаяно се нуждаят от помощ за защитата на стратегическия град Кобане.

 

Ако въздушните удари са признание, че САЩ не могат да разгромят „Ислямска държава”, като водят битка с нея само в Ирак, оставяйки є убежище в Сирия, те трябва да бъдат приветствани. Действията на Обама подобно на това, което той направи през август в Ирак, биха били оправдани, след като са

 

в името на спасяването

 

на уязвимо население ­ в този случай сирийски кюрди.

 

Със сигурност ситуацията в Сирия е по-сложна от тази, с която се сблъска Обама в района на планината Синджар в Ирак през август. Атакуваната област е контролирана от кюрдската партия Демократичен съюз, която е съюзник на Кюрдската работническа партия ­ бунтовническа организация в Турция, известна като ПКК. Въпреки че между ПКК и турското правителство има примирие, отношенията не са добри, а Анкара не е съгласна да оказва подкрепа на сирийските кюрди. В неделя Турция затвори част от границата си със Сирия, очевидно за да не позволи на кюрди да влязат в Сирия, за да се бият с „Ислямска държава”.

 

Това контрапродуктивно действие беше в съзвучие с проблематичната досегашна реакция на Турция към „Ислямска държава”. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган отказа да подпише разработения от САЩ и арабски държави план, съдържащ

 

ангажимент за борба с екстремистите

 

като се обоснова с факта, че „Ислямска държава” държи за заложници 49 нейни дипломати и други граждани. Тези пленници бяха освободени през уикенда при обстоятелства, които турски служители отказаха да обяснят. Няма обаче признаци, че Ердоган ще има по-голямо желание отпреди да се присъедини или открито да подкрепи военни операции в Сирия или Ирак.

 

Непокорството на Турция е една от няколкото дупки в стратегията на Обама. Неговият план призовава за борба с „Ислямска държава” в Сирия чрез обучаване и въоръжаване на умерени сирийски бунтовнически сили. Но предвижданите от плана на САЩ 5000 бойци едва ли ще са достатъчни, за да бъде разгромена групировката дори когато след година приключи обучението.

 

Правителствени служители нямат отговор на въпроса как подкрепяните от Съединените щати сили ще бъдат защитени от сирийската армия и военновъздушните сили на Башар ал Асад, нито има разработен план за разгромяване на режима на Асад или за

 

създаване на нов политически ред в Сирия

 

САЩ ще се нуждаят от съгласуван и амбициозен подход към Сирия, ако искат да изпълнят обявената от Обама цел за отслабване и унищожаване на „Ислямска държава”. Въздушните удари сами по себе си няма да са достатъчни, но са необходими.

 

А ако в краткосрочен план могат да спасят сирийските кюрди от ситуация, която в интервю за Би Би Си в понеделник техен заместник-командир описа като „спешна” и „ужасна”, те ще бъдат във висша степен оправдани.

Преп. Сергий, Радонежки чудотворец. Преп. Ефросиния Александрийска

http://www.cross.bg/pafnytiii-dushterya-evfrosiniya-1431818.html

/КРОСС/ Иже добродетелей подвижник, яко истинный воин Христа Бога, на страсти вельми подвизался еси в жизни временней, в пениих, бдениих же и пощениих образ быв твоим учеником; темже и вселися в тя Пресвятый Дух, Егоже действием светло украшен еси. Но яко имея дерзновение ко Святей Троице, поминай стадо, еже собрал еси, мудре, и не забуди, якоже обещался еси, посещая чад твоих, Сергие преподобне, отче наш. Тропарь Сергию, игумену Радонежскому, всея России чудотворцу Този велик чудотворец (със светско име Вартоломей), живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия. Родил се в знатно и благочестиво семейство. Думите от Писанието: "Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог" (Пс. 21:11) били напълно оправдани още от раждането на свети Сергий, защото от първите дни на живота си той учудвал всички с постническите си навици: в сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това майката напълно престанала да яде местна храна. Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на училище и изпитвал от цялото си сърце жажда за учение, но то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето голяма скръб. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разума му, така че да може да учи

Иво Прокопиев: Да дойде някой самарянин да даде 6 млрд. лева за КТБ

http://business.actualno.com/Ivo-Prokopiev-Da-dojde-njakoj-samarjanin-da-dade-6-mlrd-leva-za-KTB-news_51522.html

В последно време има координирано усилие да се убеди обществото, че КТБ е работеща банка и е нужно да се спаси с държавни пари. Затова и аз съм определян като „зло”от г-н Цветан Ва...

Разбиха група, продавала български деца

http://crime.actualno.com/Razbiha-grupa-prodavala-bylgarski-deca-news_51524.html

Международна група за търговия с деца е била разбита в Гърция. Четирима гърци и двамата българи са били арестувани в град Трикала в Централна Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС, по информация на местния вестник...

Mercedes-Benz C63 AMG дебютира в Париж

http://cars.actualno.com/Mercedes-Benz-C63-AMG-debutira-v-Parij-news_51481.html

Седанът и комбито ще се предлагат като C63 AMG и C63 AMG S, като мощността ще идва от новоразработения V8 4.0 битурбо двигател. В C63 AMG той генерира 476 к.с. между 5500 и 6250 об./мин, а максималния...

Грабителите на малка България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245511_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Водят разговори с двете американски топлоцентрали ТЕЦ „AES Марица Изток 1” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3” за предоговаряне на условията за дългосрочно изкупуване на енергия. Това съобщи вчера заместник-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов по време на конференцията за развитието на електроенергийния пазар, организирана от БФИЕК.

 

Според него собствениците на двете централи са склонни към преговори, защото виждат, че НЕК не може да се разплаща

 

и това не е нормална бизнес среда

 

„Новият кабинет обаче ще трябва да продължи тези разговори”, каза Павлов.

 

За политиката спрямо ВЕИ производителите той отбеляза, че макар че страната ни е изпълнила ангажимента си към ЕС за развитие на зелената енергия за три години, вместо за 10, държавата трябва да се отнася коректно към инвеститорите.

 

Според Павлов електроенергийната система ще издържи на натоварването през зимния сезон. „В мрежата високо и средно напрежение, която е държавна, няма проблеми, а проверките на трите разпределителни дружества също не дават основания за опасения, че ще има аварии”, смята заместник-министърът.

 

Относно мерките, които е начертал Енергийният борд за справяне с дефицита на средства в енергийната система, Павлов каза, че тези мерки са все още в рамките на хипотези, а предстои да се направи обстоен анализ и едва тогава да се вземе решение. „Различни варианти има,

 

една от хипотезите е движение на цената

 

но не бива това да е единственото решение, защото рефлектира върху всички нас”, каза Антон Павлов

 

„В случай на газова криза топлофикациите ще бъдат зареждани редовно с резервно гориво, съобщи още заместник-министърът. Той отказа да посочи кой ще е конкретният доставчик на топлофикациите, но каза, че ще се осигури мазут, ако това се наложи.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/rasate-kakvi-boyan-1431815.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: След атаките срещу Ислямска държава. Какви са реакциите в САЩ?Тема: Как ще се реши въпросът със собствеността на приюта за кучета в Лозенец? Каква ще бъде съдбата на животните?Тема: Ще се закриват ли зоопаркове? В какви условия се отглеждат обитателите им - резултатите от проверката на Министерството на околната среда и водите.Тема: Колко средства трябва да отделят домакинствата за зимнина? По-високи ли са цените на зеленчуците тази година?Тема: За вредата от оцветителите и консервантите в хранитеГост: доц. Георги Милошев, БАН bTV, "Тази сутрин"Тема: Как да се предпазим от терористи-камикадзета и трябва ли България да се превъоръжава?Гост: Велизар Шаламанов, министър на отбранатаТема: Иде ли нова бежанска вълна и в какви условия живеят у нас бегълците от конфликтните райони?Тема: Кандидат-депутат строи незаконно барбекю на място, откъдето трябва да минава пътТема: Енергетици и миньори на масов протест. Ще успеят ли хората да получат парите си от затъналата в дългове НЕК?Тема: Кои звезди ще дебнат професионалните папараци и тайнственият детектив в новото шоу на bTV?Гост: Николета Лозанова, тв водещ Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Използват ли партии мизерията на миньорите?Тема: Говори Иво Прокопиев

25 септември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-valyten-1431817.html

/КРОСС/ 1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа. 1513 г. - Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.1768 г. - Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III обявява война на Русия.1794 г. - Oснован e град Одеса.1869 г. - В Браила (Румъния) е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирано по-късно в Българска академия на науките (БАН).1918 г. - Подписан е Берлинският протокол между представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа е предададена на Царство България.1923 г. - Започва боят при гара Бойчиновци - едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.1974 г. - Група учени излизат със съобщението, че продължаващото използване на аерозоли може да доведе до образуване на дупка в озоновия слой на атмосферата на Земята, покачване на температурата на планетата и рязък скок в раковите заболявания.1990 г. - България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.1998 г. - Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобрява шестото тригодишно споразумение с България, според което на страната се предвижда да бъдат отпуснати 840 млн. долара.   Фотография: Глен Гулд, роден на 25 септември 1932 г.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/standart-novinar-kapital-1431814.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Дядо мами наркобаба с брашно вместо хероинв. 24 часа - Обявяват актуализиран бюджет в понеделникв. Стандарт - Архимед прати 1000 в арестав. Новинар - Пристига наследник на свинския грипв. Дума - БСП поиска оставката на Иван Искровв. Телеграф - Хазяи прибраха 470 милионав. Земя - Те ти булка бюлетинав. Всеки ден - Албена Вулева лесбийка след изнасилванев. България днес - Геят Евгени ще поболее майка мив. Капитал - „Лукоил" вдига капитала на бургаската рафинерияв. Преса - Касим Дал настоявал турският език да стане официален Водещи заглавия на вътрешните страници ЕМИЛ РАЙНОВ: Не банките, а болниците да кредитират младите лекари в. Дума - стр. 2Кандидат-депутат от БСП е избран за лекар на годината в Търговище в. Дума - стр. 2Разнасят бюлетини по тъмно във Варнав. Труд - стр. 4Националисти щурмуваха ЦИК в. Труд - стр. 4В ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ: Местни фирми ще санират панелните - в. Стандарт - стр. 4Добрев предлага ниски данъци срещу стипендии - в. Стандарт - стр. 5Миков черпи с чай английския посланик - в. Стандарт - стр. 5БНБ: Миланова даде КТБ на 11 офшорки - в. Стандарт - стр. 6Малките градове ще получават пари за растеж през областните центрове - в. Капитал Дейли - стр. 3Очаква се лек спад на реколтата от слънчоглед и царевица - в. Капитал Дейли - стр. 4WWF: Сивият сектор в българските гори генерира 100 млн. лв. годишно - в. Капитал Дейли - стр. 5Една преференция, много партийни битки - в. Капитал Дейли - стр

Предстоящи събития в страната за днес, 25 септември

http://www.cross.bg/sofiyaot-gerb-provede-1431816.html

/КРОСС/ *** ДобричМинистър-председателят проф. Георги Близнашки ще бъде на посещение в Добрич за празника на града и по повод 75 години от връщането на Южна Добруджа на България. От 10.30 ч. проф. Близнашки ще вземе участие в тържествено заседание на Общинския съвет на Добрич. Премиерът ще има срещи с кмета Детелина Николова и с областния управител на Добрич Недко Марчев. ***СофияОт 9 ч. в София Хотел Балкан (Шератон) ще бъде проведена 13-та Международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данните. ***СофияОт 9.30 ч. в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф" № 12 ще се проведе изслушване на кандидатите и избор на председател на Върховен касационен съд. ***СофияОт 10 ч. в хотел „Рамада - Принцес" ще се проведе заключителната конференция по проект на тема „Равенството в синдикалните структури", осъществен от Европейския синдикален комитет по образование. ***СофияОт 10 ч. в сградата на ДКЕВР, бул. „ Княз Дондуков" № 8-10, ет.4 ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно открита процедура за изменение на цени на електрическа енергия, утвърдени с решение Ц-12 от 30.06.2014 г. ***СофияОт 10 ч. в Национален пресклуб на БТА Българската асоциация „Осиновени и осиновители" и Националната мрежа за децата ще дадат пресконференция по повод предстоящия Първи национален информационен ден за осиновяването в България. ***СофияОт 10

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1431813.html

/КРОСС/ Здравко Йончев, художник, 76 г. Иван Папазов, изпълнителен директор на „Винпром Пещера", 47 г.Красимира Атанасова, депутат в XLII НС от ПГ на ГЕРБО.р. ген. Коста Богацевски, адвокат, бивш зам.-директор на НСлС и главен секретар на МВР, 66 г. Минчо Минчев, депутат в XLII НС от ПГ на „Коалиция за България", 70 г. Радостин Стойчев, треньор по волейбол, 45 г.  

Митниците събрали 417 млн. лв. от акцизи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245510_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+417+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B8

 Агенция “Митници” е събрала от началото на септември 417 млн. лева от акцизи, което е с 50 млн. лева в сравнение с предходния месец, съобщи ПИК, цитирайки източници във финансовото министерство. Според сайта така е постигнат абсолютен рекорд в събирането на акцизи за деветия месец на годината.

 

Митничарите са постигнали голям успех не само в събирането на акцизи, но и в противодействието на контрабандата на цигари. По този начин митниците са на път да преодолеят слабата събираемост от началото на годината.

 

От пресслужбите на агенция „Митници” и Министерството на финансите отказаха да коментират цифрите, като уточниха, че точна информация за събраните акцизи през септември може да има най-рано на 1 октомври.

Отлагат безплатния роуминг в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245509_%D0%9E%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B2+%D0%95%D0%A1

 Премахването на таксите за услугите в роуминг за мобилни телефони в страните от ЕС може да се забави и дори да не стане факт от 2016 г, съобщи EurActiv, цитирана от „Блиц”.

 

През април евродепутатите приеха с голямо мнозинство тези такси ще изчезнат напълно до 2016 г., с което бе даден стартът на законодателната процедура. Сега обаче Италия, която е ротационен председател на ЕС, предлага нов проект, в който въобще не се споменава предложената от Европейския парламент дата 15 декември 2015 г. за отпадане на таксите. Проектът, който най-вероятно ще бъде ревизиран, предвижда само постепенно редуциране на таксите за роуминг. В документа се казва, че първоначално предложената дата за въвеждане на безплатния роуминг трябва да бъде променена и това е важен политически въпрос.

 

От 2007 г. досега таксите за роуминг бяха неколкократно намалявани по административен път от Европейската комисия. Новият проект предвижда още ограничаване правата на ЕК, която да може само да предлага единен график за промени, но окончателното решение да остава в ръцете на националните регулатори.

Разак: Не вярвам, че виновните за сваления боинг ще бъдат наказани

http://www.vesti.bg/novini/razak-ne-viarvam-che-vinovnite-za-svaleniia-boing-shte-bydat-nakazani-6023181

Премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак се съмнява, че виновните за падането на пътническия самолет в Украйна, ще признаят какво се е случило.

Нона Йотова ще е опасната Кармен в “Бела Дона”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328825

Фаталната жена - прелъстителка, която убива мъжете си на всеки две години, в такава роля ще влезе актрисата Нона Йотова. Тя ще играе Кармен в новата постановка на Сатиричния театър в София “Бела Дона”, чиято премиера е на 29 септември и 1 октомври. В представлението участват още Роберт Янакиев, Кирил Ефремов, Милена Аврамова и други. Фаталната жена - прелъстителка, която убива мъжете си на всеки две години, в такава роля ще влезе актрисата Нона Йотова. Тя ще играе Кармен в новата постановка на Сатиричния театър в София “Бела Дона”, чиято премиера е на 29 септември и 1 октомври. В представлението участват още Роберт Янакиев, Кирил Ефремов, Милена Аврамова и други.

Това е страх, че в парламента могат да влязат истински националисти, а не „путьовци”

http://cite.actualno.com/Tova-e-strah-che-v-parlamenta-mogat-da-vljazat-istinski-nacionalisti-a-ne-putiovci-news_51519.html

С тези думи лидерът на БНС-НД Боян Расате обясни нахлуването на привържениците му в сградата на ЦИК. Расате счита, че ЦИК действа с инструментите на политическа дискриминация срещу него и не спазва пр...

Пригответе си 35 лв., ако мислите да готвите домашна лютеница

http://society.actualno.com/Prigotvete-si-35-lv-ako-mislite-da-gotvite-domashna-lutenica-news_51520.html

Българската продукция от зеленчуци тази година е много по-скъпа от вносната. Причина за това е влажното лято. Това показа репортаж на БНТ. Правенето на домашна лютеница тази година ще струва около 35...

Миков: Служебното правителство си позволява да надхвърля правомощията си

http://izbori2014.actualno.com/Mikov-Slujebnoto-pravitelstvo-si-pozvoljava-da-nadhvyrlja-pravomoshtijata-si-news_51521.html

Служебното правителство си позволява да надхвърля компетенциите и правомощията си, това заяви  по повод масовите чистки на служители от всевъзможните изнесени държавни структури по регионит...

Любим виц на Хайгашод Агасян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328799

Любим виц на Хайгашод Агасян
Мъж среща семейна двойка. - Винаги когато ви видя, сте хванати за ръка. Това ли е тайната на щастливия брак - пита той. - Не, но ако я пусна, тя ще хукне по магазините - отговорил Любим виц на Хайгашод Агасян Мъж среща семейна двойка. - Винаги когато ви видя, сте хванати за ръка. Това ли е тайната на щастливия брак - пита той. - Не, но ако я пусна, тя ще хукне по магазините - отговорил

Максималните темхератури ще са между 18° и 23°, в София около 19°

http://society.actualno.com/Maksimalnite-temheraturi-shte-sa-mejdu-18-i-23-v-Sofija-okolo-19-news_51497.html

Днес ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 18° и 23°, в София около 19°. Такава е прогнозата на Национал...

Шаман

http://literature.actualno.com/Shaman-news_51504.html

Бялата Мечка я чакаше във вигвама. Когато тя легна на леглото си с Плаваща Лилия, очите му горяха от радост като гледаше дъщеря си. Той взе бебето, но то се разплака. Тогава той се засмя и го подаде о...

Избират председател на Върховния касационен съд

http://politics.actualno.com/Izbirat-predsedatel-na-Vyrhovnija-kasacionen-syd-news_51514.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира днес, за да избере председател на Върховния касационен съд. Мандатът на сегашния съдия номер едно проф. Лазар Груев изтича тази есен. Груев бе избран на 9 ноемвр...

Расате полудя от гняв - на нас не ни пуснаха клип с дете, а на ДПС пуснаха

http://politics.actualno.com/Rasate-poludja-ot-gnjav---na-nas-ne-ni-pusnaha-klip-s-dete-a-na-DPS-pusnaha-news_51515.html

В момента окупацията ни продължава. Това заяви лидерът на „Българския национален съюз – нова демокрация” (БНС-НД) Боян Расате. По думите му поддръжниците му са успели &a...

И Бог създаде жената - Бриджит Бардо на 80 години

http://scene.actualno.com/I-Bog-syzdade-jenata---Bridjit-Bardo-na-80-godini-news_51516.html

Секс сивмолът от 50-те и 60-те години на миналия век, която днес е самоотвержена защитничка на животните, живееща в изолация Бриджит Бардо навършва в неделя 80 години. Тя обяснява, че разделя живота ...

КТ Подкрепа отрича Ковачки да използва миньорите в подкрепа на Бареков

http://politics.actualno.com/KT-Podkrepa-otricha-Kovachki-da-izpolzva-miniorite-v-podkrepa-na-Barekov-news_51518.html

Не е вярно, че миньорите са систематично натискани и използвани като глас за определени политически партии – в това съм категоричен, заяви председателят на миньорската федерация към КТ &...

Камерън иска решение за удари срещу ИД, Холандия ще участва с шест F-16

http://europe.actualno.com/Kameryn-iska-reshenie-za-udari-sreshtu-ID-Holandija-shte-uchastva-s-shest-F-16-news_51517.html

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще свика в петък заседание на парламента, за да поиска от него разрешение за участие на страната във военни операции срещу екстремистката групировка "Ис...

Яценюк: Украйна няма да обявява дефолт

http://news.ibox.bg/news/id_2091948492

Страната разполага с ресурси, за да покрива задълженията си

Св. преподобни Сергий Радонежски

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Sergij-Radonejski-news_51502.html

Този велик чудотворец (със светско име Вартоломей), живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия.Родил се в знатно и благочестиво семейство. Думите от Писанието: "О...

Питбул-Терие(р) в атака!

http://books.actualno.com/Pitbul-Terier-v-ataka-news_51503.html

Норвегия е една от страните в света, където е забранено да се отглеждат питбул-териери – бойни кучета, чиято безмилостна захапка им е спечелила доста лоша слава. Забраната обаче очевидно не ...

Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/Jacenuk-prizova-Zapada-da-ne-otmenja-sankciite-sreshtu-Rusija-news_51512.html

Украинският премиер Арсений Яценюк в изказването си пред Общото събрание на ООН призова Запада да не отслабва натиска над Русия, предаде AFP. „Ние молим нашите партньори да не отменят санкц...

Кв. "Кръстова вада" остава без вода днес

http://society.actualno.com/Kv-Krystova-vada-ostava-bez-voda-dnes-news_51501.html

На 25 септември във връзка с реконструкция на водопровод по ул. "Балканска" в с. Клисура , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на "Софийска вода&quo...

10% от пенсионерите у нас работят

http://business.actualno.com/10-ot-pensionerite-u-nas-rabotjat-news_51513.html

Близо 10% от пенсионерите у нас, които са около 2,2 млн. от населението, продължават да работят и след като се пенсионират, като основната причина е да си докарат допълнителни доходи. Това сочи нов ...

Излиза албум на "Пинк Флойд"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328597

10 ноември е датата, на която ще излезе нов албум на легендарната банда “Пинк Флойд”.
Тавата The Endless River излиза след дългогодишна пауза от страна на бандата, която не бе обявила официално, че се разпада, но спря с активната си дейност. Това е 15-ият поред албум, който излиза 20 години след последния издаден - The Division Bell. 10 ноември е датата, на която ще излезе нов албум на легендарната банда “Пинк Флойд”. Тавата The Endless River излиза след дългогодишна пауза от страна на бандата, която не бе обявила официално, че се разпада, но спря с активната си дейност. Това е 15-ият поред албум, който излиза 20 години след последния издаден - The Division Bell.

България става член на МВФ

http://chronicles.actualno.com/Bylgarija-stava-chlen-na-MVF-news_51451.html

България е член на МВФ от 25 септември 1990 г. През 2009 г делът на България в МВФ (пропорционален на дела, който нейната икономика има в общия БВП на страните-членки) е променен от 640,20 млн. СПТ на...

Максималните ще са между 18° и 23°, в София около 19°

http://society.actualno.com/Maksimalnite-shte-sa-mejdu-18-i-23-v-Sofija-okolo-19-news_51497.html

Днес ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 18° и 23°, в София около 19°. Такава е прогнозата на Национал...

Сенатори в САЩ искат изключване на руски банки от SWIFT

http://www.vesti.bg/novini/senatori-v-sasht-iskat-izkliuchvane-na-ruski-banki-ot-swift-6023180

Редица американски сенатори внесоха писмо в министерството на финансите на САЩ с искане да съдейства за изключване на попадащите под санкциите Запада руски банки от системата SWIFT.

САЩ и арабските им съюзници атакуват позиции на ИДИЛ

http://news.ibox.bg/news/id_1102647551

Самолетите на международната коалиция са поразили няколко петролни обекта в източните райони на Сирия, които досега бяха под контрола на джихадистите...

Спират изсичането на горите до 2030 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328842


Да спре изсичането в масов мащаб на естествените гори по света до 2030 г., обещаха правителствени лидери и мултинационални компании на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк. Ангажиментът бе записан в декларация, която предвижда да започне възстановяването на милиони декари обезлюдена земя.
Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните Да спре изсичането в масов мащаб на естествените гори по света до 2030 г., обещаха правителствени лидери и мултинационални компании на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк. Ангажиментът бе записан в декларация, която предвижда да започне възстановяването на милиони декари обезлюдена земя. Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните

Мексикански депутат и помощникът му - отвлечени и убити

http://www.vesti.bg/novini/meksikanski-deputat-i-pomoshtnikyt-mu-otvlecheni-i-ubiti-6023179

Мексиканските власти потвърдиха, че депутат и неговия асистент са били отвлечени, убити, а телата им - изгорени.

Двама ранени при стрелба в училище във Филаделфия

http://www.vesti.bg/novini/dvama-raneni-pri-strelba-v-uchilishte-vyv-filadelfiia-6023178

В американския град Филаделфия, щат Пенсилвания, при стрелба в училище, бяха ранени двама души, съобщи американската компания Си Би Ес.

Папата задържа архиепископ педофил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328843


Папа Франциск е разпоредил да бъде арестуван полски епископ заради педофилия, съобщи Ройтерс. Монсиньор Йозеф Весоловски бил хванат да плаща, за да прави секс с деца, докато бил посланик в Доминиканската република. Дякон, който бил по онова време негов сътрудник, дал показания за това.
До 12 години затвор очакват 66-годишния поляк, Папа Франциск е разпоредил да бъде арестуван полски епископ заради педофилия, съобщи Ройтерс. Монсиньор Йозеф Весоловски бил хванат да плаща, за да прави секс с деца, докато бил посланик в Доминиканската република. Дякон, който бил по онова време негов сътрудник, дал показания за това. До 12 години затвор очакват 66-годишния поляк,

2 декември: AC/DC се завръщат с нов в отбора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328611

Феновете на AC/DC ще трябва да почакат до 2 декември, за да си купят поредния албум на групата, но и за да оценят дали има разлика в звука, тъй като в отбора има нов човек.
Тавата със заглавие Rock or Bust е първата за легендите от 6 години. Ще съдържа 11 парчета, едно от които - Play Ball, ще бъде излъчено по телевизията на 27 септември и е Феновете на AC/DC ще трябва да почакат до 2 декември, за да си купят поредния албум на групата, но и за да оценят дали има разлика в звука, тъй като в отбора има нов човек. Тавата със заглавие Rock or Bust е първата за легендите от 6 години. Ще съдържа 11 парчета, едно от които - Play Ball, ще бъде излъчено по телевизията на 27 септември и е

Милиардер от Дубай си хареса наше село, ще строи кравеферма

http://pik.bg/милиардер-от-дубай-си-хареса-наше-село-ще-строи-кравеферма-news229457.html

Милиардер от Дубай си хареса наше село, ще строи кравеферма

Милиардер от Дубай иска да инвестира в строителството на модерна кравеферма за 3000 животни в гърменското село Ореше, съобщава "Стандарт". Бизнесменът притежава такава база в австрийския град Залцбург, която е най-голямата в Австрия за производство на мляко, масло и месо."Седалището на фирмата му пък е в Катар. Иска да разшири дейността си в Европа. Това ще е най-модерната кравеферма в България. Продукцията ще се изнася за арабските страни. Ще налее огромни финансови средства, ще се открият десетки работни места", заяви Веселин Камбуров, бизнесмен от село Ореше. Той ще представлява инвеститора у нас. 

Гърменското село е харесано от инвеститора, тъй като има достатъчно пасища. В региона няма други едри животновъди. Трябва да се закупят до 200 декара общински земи край високопланинското селище, където да се развива бизнесът. Ще произвеждат екологично чисти продукти.

"Ще търсим общински земи, готови сме да закупим и частни, за да има къде да се направи фермата", уточни Веселин Камбуров. Той вече е провел среща с кмета на община Гърмен Минка Капитанова. "Той ми каза, че инвеститорите скоро ще пристигнат на посещение тук и ще представят официално намеренията си. Надявам се, че интересът им е сериозен, това ще е от полза за доста местни хора, защото ще им осигури работа", заяви Минка Капитанова. Тя уточни, че е необходимо инвеститорите да внесат молба за закупуване на общинска земя, а решението ще вземе общинският съвет.

"Барселона" загуби първи точки след 0:0 с "Малага"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387094_barselona_zagubi_purvi_tochki_sled_00_s_malaga/?ref=rss


"Барселона" се препъна с нулево равенство в гостуването си на "Малага" и прекъсна победната си серия от началото на сезона в Ла Лига.

Независимо от това каталунците остават на върха във временното класиране с 13 точки и без допуснат гол преди края на петия кръг. Толкова вече има и "Севиля" след успеха си над "Реал сосиедад" с 1:0.

Изнервените възпитаници на Луис Енрике не успяха да се справят със солидната защита на "Малага", докато южняците прекратиха поредицата си от...

"Ювентус" и "Рома" отново бяха безгрешни в Серия А

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387092_juventus_i_roma_otnovo_biaha_bezgreshni_v_seriia_a/?ref=rss


"Ювентус" и "Рома" продължават победния си ход от началото на сезона в Серия А и остават на върха във временното класиране и след четвъртия кръг.

Шампионите се наложиха безпроблемно над "Чезена" с 3:0 като домакин и остават без допуснат гол в първенството, което вече им отрежда първото място пред "вълците".

Срещата маркира завръщането в игра на контузения Артуро Видал и именно той даде тон за победата с попадение в 18-ата минута от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Емануел...

В Нигерия вече няма хора под наблюдение заради ебола

http://www.vesti.bg/novini/v-nigeriia-veche-niama-hora-pod-nabliudenie-zaradi-ebola-6023177

В Нигерия вече няма пациенти под наблюдение със съмнение за ебола, съобщи министерството на здравеопазването в рамките на борбата срещу смъртоносната хеморагична треска.

24-годишна забременя от баща пенсионер

http://www.zapernik.com/obshtestvo/24-godishna-zabremenya-ot-bashta-pensioner_34491/

Баща и дъщеря ще трябва да платят общо 5000 лв. глоба, защото щерката забременяла от таткото. Това постанови Районният съд в Исперих. Родителят е 60-годишен пенсионер по болест с основно образование, дъщерята е на 24 години, съобщава "Труд".

Мъжът има големи деца от първия си брак, разказаха съселяни от с. Старо селище. Забременялата дъщеря е от втория брак, който също приключил с развод. Двамата живеели сами. Според съдебното решение са имали сексуални контакти от октомври 2013 г. до...

Продължава

Кристалина Георгиева: Светът е изправен пред безпрецедентни кризи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328837


Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на кризи след Втората световна война и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да реагира, предупреди Кристалина Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.
“Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на кризи след Втората световна война и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да реагира, предупреди Кристалина Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН. “Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за

Наркобандит плаши с тайни за политици и магистрати

http://frognews.bg/news_76848/

Известният русенски наркобандит Пламен Кунчев-Паци, който избра да лежи в български затвор вместо в ЮАР, знае неудобни истини за политици и магистрати у нас.

"Челси" преодоля "Болтън" за Купата на лигата, "Сити" вкара седем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387080_chelsi_preodolia_boltun_za_kupata_na_ligata_siti_vkara/?ref=rss


"Челси" и "Манчестър сити" се класираха за четвъртия кръг в турнира за Купата на лигата в Англия. Лондончани се наложиха с 2:1 срещу "Болтън" на "Стамфорд бридж".

Шампионите бяха далеч по-убедителни и стигнаха до 7:0 срещу "Шефилд уензди".

Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо даде път на футболистите, които играят по-малко, като първи минути за сезона записа вратарят Петер Чех.

Домакините взеха инициативата и атакуваха, но Андрю Лонерган спасяваше вратата си....

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328432

Здравко Йончев, художник, 76 г.
Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром" Пещера, 47 г.
Ивета Стратиева, заместник-отговорен редактор в отдел "Международни новини" на в. "Труд".
Калинка Згурова, народна певица, носителка на награда “Грами”.
Красимира Атаанасова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. Здравко Йончев, художник, 76 г. Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром" Пещера, 47 г. Ивета Стратиева, заместник-отговорен редактор в отдел "Международни новини" на в. "Труд". Калинка Згурова, народна певица, носителка на награда “Грами”. Красимира Атаанасова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване