Ново убийство потресе България! Мъж уби леля си!

http://www.zapernik.com/krimi/novo-ubiistvo-potrese-bulgariya-muj-ubi-lelya-si_34506/

Ново убийство потресе морската столица Варна.

Днес, около 11.30 часа на обяд мъж е убил леля си, научи zaPernik.com от източници от полицията.

33-годишният племеник нанесъл няколко прободни рани на 63-годишната жена. Тя е издъхнала на място.

Жена е убита във Варна в района на ресторант "Рощок" на централния варненски булевард "Владимир Варненчик", до катедралата.

Близките на загиналата са изпаднали в истерия, на...

Продължава

Военната авиация участва в тренировката на НАТО Ramstein Guard-8

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387491_voennata_aviaciia_uchastva_v_trenirovkata_na_nato/?ref=rss


Военновъздушните сили започнаха участие в тренировката на НАТО "Ramstein Guard-8", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Тя се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна.

Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

Тренировка с такъв характер се...

Военната авиация участва в тренировка на НАТО Ramstein Guard-8

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387491_voennata_aviaciia_uchastva_v_trenirovka_na_nato/?ref=rss


Военновъздушните сили започнаха участие в тренировката на НАТО "Ramstein Guard-8", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Тя се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна.

Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

Тренировка с такъв характер се...

"Икономист": Труден старт очаква новото българско правителство

http://politics.actualno.com/Ikonomist-Truden-start-ochakva-novoto-bylgarsko-pravitelstvo--news_51671.html

България смени правителства четири пъти в последните 18 месеца. На 5 октомври българите ще гласуват за още едно. След близо две години на политическа нестабилност, започнала след протестите срещу б...

Джонатан Хил се очертава като най-проблемният при изслушването на новите еврокомисари

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/25/2387454_djonatan_hil_se_ochertava_kato_nai-problemniiat_pri/?ref=rss


Следващата седмица предстоят изслушванията пред Европейския парламент (ЕП) на 27-те нови членове на Европейската Комисия (ЕК) и въпросът, който от сега вълнува всички, е не дали евродепутатите ще отхвърлят някои от тях, а по-скоро кого, пише EUobserver.

"Ако всички кандидати бъдат приети, това ще е прецедент в историята на изслушванията на ЕП", отбелязва източник на ЕС, цитиран от електронното издание.

Преди четири години българския кандидат Румяна Желева се наложи да бъде...

Папата отстрани епископ заради свещеник-педофил

http://www.cross.bg/obvinen-adres-plano-1431947.html

/КРОСС/ Папа Франциск отстрани от длъжност парагвайския епископ, който е обвинен в укриване на свещеник-педофил , съобщи „Ройтерс", позовавайки се на представители на Ватикана.Епископ Рогелио Рикардо Ливиерес Плано оглавяваше епархията на парагвайския град Сиудад дел Есте. Той е член на консервативното движение и Opus Dei и често влиза в спор с други свещеници, за да защити възгледите си. Начело на епархията той е съдействал за издигането в йерархията на свещеник, който преди е служил в САЩ и е обвинен в педофилия. Плано отрича обвиненията както по свой адрес, така и по адрес на своя подчинен и е отказал доброволно да се оттегли от поста.

МФ: Стартиралата процедура на ЕК заради КТБ не е наказателна

http://www.cross.bg/evropeiiskata-komisiya-protzedyra-1431945.html

/КРОСС/ "Стартиралата процедура не е „наказателна процедура", а част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на Република България в ЕС, която се прилага спрямо всички държави членки съгласно член 258 от Договора за функциониране на ЕС." По този начин от Министерството на финансите коментираха стартирала процедура на ЕК срещу България, свързана с достъпа на вложителите до „Корпоративна търговска банка" АД и Търговска банка „Виктория". От ведомството са категорични, че "целта и задачата на такава процедура не е да „накаже" съответната държава членка, а в диалог между Европейската комисия и властите на държавата членка да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, какви мерки следва да бъдат предприети и в какви срокове". "По същия въпрос вече бяха проведени разговори и разменена кореспонденция с Европейската комисия в рамките на т.н. информационна фаза (предшестваща досъдебната фаза). В отговор до Европейската комисия българската страна изрази готовност в случай, че бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, да предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения", поясняват от МФ. "Писмото, което днес е изпратено на българските власти и на което следва да се отговори до 15 октомври 2014 г., представлява Официално уведомително писмо, което е първият етап от досъдебната фаза

Дискриминация! 86 на сто от учителите у нас са жени

http://www.zapernik.com/obshtestvo/diskriminaciya-86-na-sto-ot-uchitelite-u-nas-sa-jeni_34505/

86 на сто от учителите у нас са жени.

Статистиката беше оповестена на конференция за равенството в синдикалните структури. Равнопоставеността на половете в образователната ни система е нещо, върху което трябва да се работи, категорична е заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

"Изключително ниско е като процент присъствието на мъжете в учителската професия. Ниските заплати са един водещ фактор. Трябва да помислим не само за психоклимата в учителската професия, но и...

Продължава

Момиче се оперира и си сложи трета гърда

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/momiche-se-operira-i-si-slozhi-treta-gyrda-6023247

Причината момичето да си сложи трета гърда е, че не иска толкова много мъже да я харесват. Освен това мечтата ѝ е да има свое риалити шоу

Кризата продължава! Още няма ваксини за новородените

http://www.bnews.bg/article-117338

В момента се търсят алтернативни варианти за снабдяване с ваксини и ако те не бъдат намерени до 3 седмици, има опасност някои деца да останат без ваксина. Това призна служебният министър на здравеопазването, който макар че е на поста вече 2 месеца не направи нищо за решаването на проблема с липсата на ваксини.

Донецк избира президент и парламент на 2 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_393450.html

Самопровъзгласилата се Донецка народна република ще проведе избори за парламент и президент на 2 ноември. Това реши Върховният съвет на Донецката република. Кандидатите за президент трябва да са на възраст над 30 години, трябва да е жител на Донецката република и да е живял на територията на републиката не по-малко от 10 години. Кандидат-президентите трябва да представят поне 1000 подписа в своя подкрепа. Партиите, които ще се явяват на парламентарните избори също трябва да представят поне 1000 подписа в своя подкрепа. В парламента ще влязат партиите, които ще преодолеят бариерата от 5% от гласовете. В гласуването ще могат да участват жителите на Донецката република, дори и в тези градове, които в момента са под контрола на киевските власти – Славянск, Краматорск, Мариупол и др. Председателят на Върховния съвет на Луганската народна република Алексей Карякин също посочи като възможна дата за провеждане на избори в републиката 2 ноември. Засега обаче датата е предварителна. Върховната Рада посочи дата за изборите 7 декември, след като беше гласуван особения статут на Донбас. Ръководителите на двете самопровъзгласили се републики обаче обявиха, че сами ще решат кога да се проведат изборите в републиките.

Испания се отказа от строгия закон за абортите

http://www.bnews.bg/article-117309

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че спира предложената строга реформа в закона за абортите, която предизвика негодувание и протести сред испанските жени. Вносителят на проекта, министърът на правосъдието, подаде оставка и се оттегля от политиката.

Ветеринари искат оставката на шефа на Агенцията по храните

http://pik.bg/ветеринари-искат-оставката-на-шефа-на-агенцията-по-храните-news229842.html

Ветеринари искат оставката на шефа на Агенцията по храните

Ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Медиците искат оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Ветеринарите обвиняват Моллов за избухване на заразата с болестта „син език" и похарчени напразно милиони за закъсняла ваксинация на добитъка, съобщи "Дарик".

Министърът на земеделието Васил Грудев покани на среща ветеринарите и заяви, че е разпоредил финансова проверка на агенцията. Резултатите ще бъдат обявени най-рано след седмица.

Ветеринари от цялата страна се събраха пред земеделското министерство, за да се оплачат от шефа на Агенцията по безопасност на храните и да му поискат оставката. От Българския ветеринарен съюз поискаха да се отдели ветеринарната дейност от агенцията. Д-р Вяра Гришина от Пловдивската колегия заяви, че не може както до сега, от агенцията да отпускат пари за ваксинация, да имунизират животните и да се самоконтролират.

"В момента наглостта на ръководството на агенцията да твърдят, че видиш ли те като извършват профилактичната програма това щяло да бъде два пъти по-евтино на данъкоплатеца, защо не обяснят, че в същото време техните държавни служители получават и заплати. Кое му е по-евтиното? Хем получават заплати, хем ползват служебен транспорт, служебни телефони, служебен ток, служебно поща. Те не пращат за своя сметка, както ние пращаме пробите по куриер, а те за сметка на агенцията. И накрая ще им се плати допълнително на тези хора и те ще ни казват, че това било по-евтино на данъкоплатеца", коментира Гришина.

Ветеринарите настояват още за промени в закона за ветеринарната дейност и закона за храните. По думите на Гришина у нас над 30 на сто от животните не са идентифицирани, което означава, че не подлежат на никакъв контрол, тъй като не съществуват де юре. Но продукцията от тези животни стига на потребителя, напомни тя.

Това е третият протест на Българския ветеринарен съюз за последните два месеца, припомниха медиците.

ББЦ: По-ниска цена на тока, ако влезем в управлението

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/bbc-po-niska-cena-na-toka-ako-vlezem-v-upravlenieto-6023244

Лидерът на коалицията е изпратил сигнал до ДКЕВР против плануваното поскъпване на електроенергията

Китайските туристи са похарчили 155 милиарда долара през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387487_kitaiskite_turisti_sa_poharchili_155_miliarda_dolara/?ref=rss


През 2014 г. 116 милиона китайски туристи ще са пътували в чужбина, а в своите пътувания ще са изхарчили 155 милиарда долара. Разходите им са се увеличили с повече от 20% в сравнение с 2013 г., сочи нов доклад на Китайската туристическа академия, цитиран от "Чайна дейли". За сметка на това вътрешният туризъм възлиза на едва 55 милиарда долара. Експертите от академията прогнозират, че тази разлика ще се увеличава в бъдеще.

Днес Китай има повече туристи от която и да било друга страна...

От утре бюлетините тръгват по страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=265338

От утре тръгва транспортирането на бюлетината по страната. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС. Другият говорител на ЦИК Цветозар Томов заяви, че не се съобщава точния график на транспортиране на бюлетините с цел сигурност, за да не изтече информация, която да ориентира евентуално злонамерени лица.

ИЗВЪНРЕДНО! Зверско убийство разтърси Варна! Мъж наръга леля си, жената издъхна на място (обновена)

http://pik.bg/извънредно-зверско-убийство-разтърси-варна-мъж-наръга-леля-си-жената-издъхна-на-място-обно-news229841.html

ИЗВЪНРЕДНО! Зверско убийство разтърси Варна! Мъж наръга леля си, жената издъхна на място (обновена)

Поредно зверско убийство потресе Варна, съобщи "Петел".

В един от кварталите на града, в частен дом, в 11:30 часа мъж е убил леля си, съобщиха за ПИК от МВР. 

33-годишният племеник нанесъл няколко прободни рани на 63-годишната жена. Тя е издъхнала на място.

Районът е отцепен от полицията. Близките на загиналата са в шок.

Очаквайте подробности!

Ветеринари искат оставката на шефа на Агенцията по безопасност на храните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330499

Ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Медиците искат оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Ветеринарите обвиняват Моллов за избухване на заразата с болестта „син език" и похарчени напразно милиони за закъсняла ваксинация на добитъка, съобщи "Дарик". Ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Медиците искат оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Ветеринарите обвиняват Моллов за избухване на заразата с болестта „син език" и похарчени напразно милиони за закъсняла ваксинация на добитъка, съобщи "Дарик".

"Фатах" и "Хамас" се споразумяха за съвместно управление на ивицата Газа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387482_fatah_i_hamas_se_sporazumiaha_za_suvmestno_upravlenie/?ref=rss


Палестинските движения "Фатах" и "Хамас" са постигнали споразумение в четвъртък за правителство на единството в ивицата Газа, съобщи агенция "Ройтерс". До договорката се е стигнало при преговорите в Кайро, където египетски представители посредничат в разговорите между Палестина и Израел.

Начело на съвместното управление в Газа ще застане палестинският президент Махмуд Аббас.

Досега ивицата Газа се управляваше от "Хамас", а "Фатах" контролира Западния бряг.
...

В. Жаблянов: Ще разчитам на пернишките учители за новия закон

http://www.zapernik.com/politika/v-jablyanov-shte-razchitam-na-pernishkite-uchiteli-za-noviya-zakon_34504/

Проблемите на средното образование бяха в центъра на вниманието на срещата, която водачът на листата на „БСП лява България” в 14 МИР Валери Жаблянов и неговият подгласник арх. Михаил Михайлов организираха с учители от пернишките училища. Сериозен проблем пред образователната реформа в България е разкъсаната връзка между средно и висше образование, подчерта Валери Жаблянов, който е университетски преподавател. БСП е единствената партия в Народното събрание, която традиционно отстоява...

Продължава

Христосков: Всички социални плащания през месец септември вече са извършени

http://www.cross.bg/pomoshti-yambol-sotzialni-1431943.html

Ямбол /КРОСС/ Всички социални плащания през месец септември вече са извършени. Изплатени са семейните помощи за деца, месечните социалните помощи, интеграционните добавки за хора с увреждания. Разплатени са също така близо 9,5 млн. лева помощи за отопление и 9 млн. лв. за първокласници. Това съобщи при посещението си в Сливен, Ямбол и Бургас днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.„Остават неразплатени единствено малко над 2 млн. лв. за медицински изделия и помощни средства. Срокът за тяхното изплащане е до края на септември. Полагаме всички усилия да няма забавяне", подчерта той.„Служебното правителство е заварило неразплатени средства за медицински изделия и помощни средства за минали месеци, но до момента всичко е наваксано", увери вицепремиерът.Министър Христосков посети Комплекс за социални услуги в Ямбол.

Задава ли се нощ на пороите?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zadava-li-se-nosht-na-poroite_34503/

Тази вечер и през нощта срещу петък отново ще започнат превалявания, които утре ще обхванат цялата страна. Средна и висока облачност ще се появи от югозапад следобeд и привечер.

През нощта - отначало над западните райони, а впоследствие и над централните и източни части ще започнат превалявания от дъжд. Валежите ще бъдат значителни, но в петък следобяд ще започнат да отслабват и спират в голяма част от страната, с изключение на югоизточните райони. В района на Странджа, Сакар и Южното...

Продължава

Вестник Уикенд гръмна: Пламен Дишков – Кела е тайнственият морски любовник на Жени Калканджиева

http://www.zapernik.com/hailaif/vestnik-uikend-grumna-plamen-dishkov-kela-e-tainstveniyat-morski_34502/

Пламен Дишков – Кела е тайнственият морски любовник на Жени Калканджиева. Това твърди в. „Уикенд”. Според изданието връзката им била поне от преди няколко години и Калканджиева прекарала с Кела почти цялото лято.

Самият Тачо намекна, че съпругата му си има любовник, при който ходи на морето. Той не каза точно кой е той, но намекна, че въпросният мъж има достатъчно власт и дори се опитал да го заплашва да внимава с приказките по време на "ВИП брадър".

По думите му проблемите им...

Продължава

Лейди Гага и Тони Бенет готови с общия си албум

http://www.bnews.bg/article-117188

Поп изпълнителите Лейди Гага и Тони Бенет обявиха издаването на дългоочакван техен съвместен джаз албум на име "Cheek to Cheek", съставен от кавъри на джаз стандарти.

47% от туристите в Египет са от европейски държави

http://www.vesti.bg/novini/47-ot-turistite-v-egipet-sa-ot-evropejski-dyrzhavi-6023249

Почти половината (47%) от всички туристи в Египет са граждани на източноевропейски страни, сочи официалната статистика.

Отварачката се излага с мазна коса и пъпки

http://www.bnews.bg/article-117334

Според запознати Мара се отпуснала съвсем благодарение на стабилната връзка с богатата си половинка и заради това спряла да полага труд за това как изглежда.

Топ 10 на най-екологичните коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329649

Който иска да пътува екологично, трябва да се насочи към хибриди или към коли със задвижване на природен газ (метан). Това показва традиционната класация за "най-чисти" превозни средства, организирана от Автомобилния клуб на Германия (VCD). Проучването се прави от 1989 година насам. В последното 25-о поред подреждане са изследвани над 400 актуални Който иска да пътува екологично, трябва да се насочи към хибриди или към коли със задвижване на природен газ (метан). Това показва традиционната класация за "най-чисти" превозни средства, организирана от Автомобилния клуб на Германия (VCD). Проучването се прави от 1989 година насам. В последното 25-о поред подреждане са изследвани над 400 актуални

12 терористи са влезли у нас с бежанската вълна

http://pik.bg/12-терористи-са-влезли-у-нас-с-бежанската-вълна-news229837.html

12 терористи са влезли у нас с бежанската вълна

6522 души са потърсили закрила у нас и са подали документи за 2014 година. Oт тях през август в страната са влезли 1104 човека.

Това каза пред Би Ти Ви председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Според него, в момента в наши центрове са около 2100 души, така че има известен капацитет за приемане на още хора. Чирпанлиев посочи, че има 12 души, за които съществуват подозрения, че са свързани с терористични организации и те са под наблюдението на ДАНС.

Няма бити хора от бежанците, това са спекулации и търсене на сензации, твърди шефът на агенцията. Той посочи, че в нашите центрове има наблюдатели, които могат да потвърдят, че отношението към имигрантите е добро. "При над 650 деца в нашите центрове, едва 34 са изявили желание да учат в България", съобщи още Чирпанлиев.

Според него, България има шанс да получи 10 милиона евро, за да решава проблемите на бежанците. Вероятно средствата ще са на разположение до няколко месеца.

Тролейбусните жици падат при първия мокър сняг в Пловдив

http://pik.bg/тролейбусните-жици-падат-при-първия-мокър-сняг-в-пловдив-news229838.html

Тролейбусните жици падат при първия мокър сняг в Пловдив

Тролейбусната мрежа става опасна особено през зимата, ако натрупа мокър сняг и ако не се поддържа по всички правила на техническата безопасност. Това заяви за "Марица“ зам.-кметът по обществен ред и сигурност Александър Държиков по повод на сигнали на гражданите, че на места жиците са страховито провиснали, а закрепващите елементи видимо изглеждат корозирали.Държиков е категоричен, че преди застудяването задължително трябва да бъдат извършени профилактика на съоръженията и ремонт, където той се налага.

Въздушно-контактната мрежа с дължина 260 километра в двете посоки не се използва, след като общината прекрати договора за обслужване на тролейбусните линии. Жиците са приватизирани през 2007 г. като част от капитала на бившата общинска фирма "Градски транспорт“. На сто процента са частни и собственикът има ангажимент да ги поддържа, коментира Държиков. Той напомни, че само за една година, когато на бул. "Васил Априлов“ загина жена заради срутилата се мрежа, в общината бяха подадени над 100 сигнала за неизправности по тролейбусните проводници. За виновник на злокобния инцидент в съда беше призната фирма, превозвала едрогабаритния товар и скъсала проводниците, а не собственикът на мрежата "Градски транспорт“. Но според експертизата жиците в тази част на булеварда са били провиснали на 4,28 метра, при минимално допустимата височина 5 метра.

Граждани и днес алармират властите за риск от срутване на Чифте баня, бул. "Васил Априлов“, до жп гара "Филипово“, в Тракия и в Кючук Париж. Кметът Иван Тотев разпореди преди няколко месеца да се премахнат опасно наклонените стълбове на кръстовището на бул. "Шести септември“ и "Цар Борис III Обединител“, но те и до днес си стоят, където бяха.

Как се поддържат 260 километра жици и дали крият опасност за шофьори и пешеходци?

"Който каже, че въздушно-контактната мрежа е опасна, ще търся отговорност за клевета по съдебен ред", ядоса се мажоритарният собственик на "Градски транспорт“ АД Ангел Батаклиев. "Съоръженията се поддържат постоянно, в момента работят две бригади по трима души на две смени. Ежедневно обхождат улиците и булевардите, по които минава мрежата, оглеждат всички линии и при констатирани нарушения уведомяват ремонтната група, която ги отстранява"твърди Батаклиев. По негова информация, има и два денонощни патрула които наблюдават дали не са се появили дефекти. Преди двадесетина дни при строеж в "Тракия“ са били скъсани жиците, но веднага техниците са ги вдигнали.

Батаклиев е категоричен, че дали проводниците са провиснали или не, не може да се определи визуално. На кръстовището на Чифте баня са извършени един милион проверки със заповед на кмета, но няма потвърждения за проблеми. Пловдивчани да бъдат спокойни, мрежата се поддържа в добро техническо състояние и не застрашава техния живот, декларира бизнесменът. Той обаче предупреди, че ТИР-овете продължават да се движат по централните булеварди, например по "Васил Априлов“, задръствайки трафика и рискувайки да скъсат тролейбусни проводници. "Ако се превозва едрогабаритен товар с височина над 4 метра, ще има аварии, но не и по наша вина", заяви Батаклиев.

Собственикът на "Градски транспорт“ обясни, че проводниците са на сто процента мед, а медта не ръждясва. На обтегачите се провежда постоянен мониторинг и вчера тази работа вършеха в Кючук Париж. Батаклиев се съгласи, че има наклонени стълбове на Чифте баня. Към тях обаче не е закачена мрежа, така че няма опасност от срутване, гарантира бизнесменът. И за пореден път призова местната власт да прояви разум за възстановяване на тролейбусния транспорт.

Около мрежата се вихри още един екшън. Наскоро синдикът на фирма "Градски транспорт“, обявена в несъстоятелност, а след това и община Пловдив разбраха, че съоръжението е продадено на друга фирма, в която също участва Ангел Батаклиев. Амбицираха се да искат мрежата по съдебен ред. Батаклиев не крие, че е извършил прехвърляне, но обяснява, че целта е била да се спаси от тотално унищожаване.

"Общината щеше да демонтира проводниците", обяснява бизнесменът и допълва, че са декларирали готовност да възстановят тролейбусната мрежа в капитала на "Градски транспорт“.

Вокалът на Radiohead потвърди: Записваме нов албум

http://www.cross.bg/iiork-grypata-vokalut-1431942.html

/КРОСС/ Вокалът на Radiohead Том Йорк потвърди, че групата записва нов албум, съобщи The Guardian. Той ще стане девети в дискографията на групата. Йорк каза още, че художникът Стенли Донууд, който от дълго време работи с бандата, преглежда натрупаните в продължение на 15 години непубликувани материал и в най-скоро време ще зарадва публиката.      

Air France отстъпи пред стачкуващите служители

http://www.investor.bg/evropa/334/a/air-france-otstypi-pred-stachkuvashtite-slujiteli,180689/

Авиокомпанията окончателно се отказа от плановете си за европейска нискотарифна авиокомпания

Синдик държал служителите на ТВ7 без заплати, той отрича

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387452_sindik_durjal_slujitelite_na_tv7_bez_zaplati_toi/?ref=rss


Новият изпълнителен директор на ТВ7 (TV7) и "Нюз7" (News7) Емил Кошлуков обяви, че от два месеца служителите на двете медии са без заплати по вина на временния синдик Панайот Велков. Пред "Дневник" Велков нарече това твърдение абсурдно.

Синдикът беше назначен по искане на продуцентската фирма "Ноу фрейм медия България" с едноличен собственик лидерът на "България без цензура" Николай Бареков през юли заради неплатени задължения. Телевизиите, на които на банкерът Цветан Василев беше...

Затворниците в София, Варна и Бобов дол със смартфони и интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=265330

Служители на ГД „Криминална полиция“ предприеха полицейска операция на територията на три затвора в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР за Moreto.net. В нея са участвали и служители на ГД “Изпълнение на наказанията”; иззети са мобилни телефони, флаш памети, ножове и други забранени за притежание вещи Късно снощи е проведена полицейска операция на територията на три затвора в страната.

Името на бившия шеф на "Левски" Томас Лафчис изскочи сред агентите на ДС, действал под псевдонима Високия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330478

Бившият президент на “Левски“ Томас Лафчис е бил агент на Държавна сигурност, стана ясно от решение на Комисията по досиетата за извършената проверка на лицата, длъжници на банка „Биохим“.
Виж решението ТУК.
Някогашният вратар е бил регистриран на 30 април 1980 г. и е действал под псевдонима Високия. Бившият президент на “Левски“ Томас Лафчис е бил агент на Държавна сигурност, стана ясно от решение на Комисията по досиетата за извършената проверка на лицата, длъжници на банка „Биохим“. Виж решението ТУК. Някогашният вратар е бил регистриран на 30 април 1980 г. и е действал под псевдонима Високия.

25 години затвор за убиец на възрастна жена

http://www.cross.bg/godini-zatvor-za-ybietz-na-vuzrastna-zhena-1431941.html

/КРОСС/ 26-годишният Стилиян Алексиев бе обвинен в убийство по особено жесток начин на 18 август миналата година, но заради пълните му самопризнания и молбата му делото да се гледа по съкратената процедура, съдът присъди той да лежи в затвора 25 години при строг режим. Убиецът трябва да плати и глоба от 7000 лева, като в сумата влизат разходите по няколкото експертизи, изготвени в хода на разследването, както и 2000 лв. за притежание на марихуана, предава Дарик. През фаталната нощ Алексиев влязъл в двора на самотно живеещата жена с намерение да извърши кражба, но след като тя го разпознала и извикала по име, той се озверил и я нападнал. 75 годишната жена бе наръгана на няколко места, а след това убиецът направил опит да я запали. Осъденият Алексиев има право да обжалва решението пред Варненски апелативен съд в 15-дневен срок.  

Българското розово масло вече е защитено от ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_393434.html

Европейската комисия (ЕК) одобри добавянето на наименованието "Българско розово масло" в регистъра на защитените географски наименования. Така българското масло ще стане част от списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта. Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.  Качеството на маслото се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати, а за получаването на 1 кг от маслото са необходими около 3 500 кг розови цветове. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.  Розовото масло традиционно се отглежда в Розовата долина, която се намира южно от Стара планина и северно от Сърнена Средна гора.

Културистът с обвинение за убийството на жена си, намерили скелет в мазето му, може да е баба му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330351

Вещи лица ще разследват дали изровеният в къщата му в тервелското село Поручик Гешаново труп е на баба му
Има повдигнато обвинение за убийството на Керанка, каза окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той обаче отрече да има обвинение и за това, че мъжът й, културистът Емил Скорчев, е заклал и баба си Еленка. Вещи лица ще разследват дали изровеният в къщата му в тервелското село Поручик Гешаново труп е на баба му Има повдигнато обвинение за убийството на Керанка, каза окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той обаче отрече да има обвинение и за това, че мъжът й, културистът Емил Скорчев, е заклал и баба си Еленка.

БАН предлага пазарна цена на тока, съчетана със социална политика

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/25/2387469_ban_predlaga_pazarna_cena_na_toka_suchetana_sus/?ref=rss


Цената на електроенергията в България не трябва да е инструмент за правене на социална политика, а да е пазарно ориентирана. От друга страна трябва да се компенсира потреблението на домакинствата с най-ниски доходи да се подпомагат микрофирмите и да се премахнат дефектите, породени от задължителното изкупуване на скъп ток.

Това заяви Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН по време на дискусията за националните цели и приоритети на българската...

Райфайзен смъква значително прогнозата си за растежа в еврозоната

http://www.investor.bg/analizi/91/a/raifaizen-smykva-znachitelno-prognozata-si-za-rasteja-v-evrozonata,180681/

Анализаторите на банката очакват и по-нататъшно поевтиняване на еврото спрямо долара през следващите месеци

Брюксел ни вдигна жълт картон заради нарушения на еврорегламенти

http://econ.bg/Новини/Брюксел-ни-вдигна-жълт-картон-заради-нарушения-на-еврорегламенти_l.a_i.569332_at.1.html

Европейската комисия изпраща на България две мотивирани становища във връзка със законодателството ѝ в областта на водите, съобшиха днес от...

Студ и дъжд в петък

http://society.actualno.com/Stud-i-dyjd-v-petyk-news_51665.html

Нова порция студен въздух ще се спуска към нашата страна в петък. В първите часове на петък ще вали главно над западните и централни райони. През втората половина на деня процесите ще се преместват на...

Рохани: Заради Запада Близкият изток е рай за терористи

http://asia.actualno.com/Rohani-Zaradi-Zapada-Blizkijat-iztok-e-raj-za-teroristi-news_51667.html

"Проблемът с екстремизма в Близкия изток трябва да бъде решен без външна намеса", каза иранският президент Хасан Рохани на Общото събрание на ООН. По думите му правилното решение на този ...

Министърът на правосъдието на САЩ подаде оставка

http://america.actualno.com/Ministyryt-na-pravosydieto-na-SASht-podade-ostavka-news_51668.html

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър, който беше назначен през 2008 г. от Барак Обама и стана първият чернокож, заемащ този пост, ще обяви оставката си, информира министерството на пр...

Как юпита в Лондон платиха сватбата на Мехмед и Айше за избори 2014

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330456

Колкото и невероятно да звучи, когато на 13 май 2013 г. юпитата в Лондонското сити Иван и Андрей гласуваха в българското посолство на предсрочните парламентарни избори, финансираха директно с по 11 лева всеки сватбата на Мехмед и Айше в ромската махала на едно разположено на 2100 км оттам пазарджишко село. Колкото и невероятно да звучи, когато на 13 май 2013 г. юпитата в Лондонското сити Иван и Андрей гласуваха в българското посолство на предсрочните парламентарни избори, финансираха директно с по 11 лева всеки сватбата на Мехмед и Айше в ромската махала на едно разположено на 2100 км оттам пазарджишко село.

Бареков обеща да смъкне цената на тока, ако влезе в управлението

http://www.cross.bg/toka-tzenata-barekov-1431940.html

/КРОСС/ Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия. Задължително ще предоговорим изкупните цени на ТЕЦ-овете Марица 1 и 3. Това съобщи лидерът на „България без цензура" Николай Бареков във връзка с шоковото поскъпване на електроенергията за битови нужди. Бареков вече изпрати сигнал до ДКЕВР против плануваното поскъпване на електроенергията. В качеството си на член на комисията по енергетика в Европейския парламент и зам.-председател на Европейските консерватори и реформисти евродепутатът ще поиска изслушване в комисията, за да уведоми членовете й за методите на формиране на цената на тока - каква част от сметките отиват за свръхскъпата зелена енергия и каква е печалбата на ЕРП-тата. Бареков ще засегне и въпроса защо държавата не подкрепя и не стимулира най-евтиното българско електричество, което се произвежда от ТЕЦ-овете и АЕЦ.„Явно НЕК няма интерес да осъзнае факта, че 80% от приходите на една подземна мина са разходи за работни заплати, а още около 10 - 15% отиват за безопасност на труд, кислород под земята и други базови разходи за работа при нормални условия

Получихме заслужена плесница заради КТБ

http://www.cross.bg/komisiya-zaslyzhena-bankata-1431938.html

/КРОСС/ "Заради ситуацията с Корпоративна търговска банка, страната ни получи заслужена плестница от Европейската комисия." Така определи обявената наказателна процедура срещу България, първият председател на банковия надзор у нас Камен Тошков. В интервю за "Хоризонт", той посочи, че решението на Брюксел е очаквана реакция. "Очевидно е, че толкова много се забавихме ние в решаването на този въпрос, че предизвикахме тази реакция. То е очаквана, макар че някои от нашите хора смятаха, че ще мине, така, метър, а Европейската комисия си има ред, има си дисциплина. Аз, в интерес на истината, още от началото на кризата, бях предложил една форма, която частично се използваше, вярно, че щеше да оскъпи депозитите на хората, които имаха до 100 хиляди евро в банката, но трябваше наистина да се осигури обществена подкреша и всеки, който имаше нужда, да вземе от квесторите на банката, които назначиха, да вземем документ и във всяка една банка, още по-добър пример може би беше да бъде в една държавна банка, примерно Банката за развитие или нещо друго, откъдето може да си ги получи своевремено. Защото имаше хора болни, имаше хора, които дължат пари и колито имаха най-различни нужди. И това трябваше да се реши. Мудността дотам води и сме си получили заслужена плесница", категоричен е той. Според Камен Тошков има законови пречки, за да бъдат решен въпроса според предписанията на Европайската комисия. "В този момент нищо не може да помогне

86% от учителите в България са жени

http://offnews.bg/news/n_1/n_393414.html

86% от българските учители са жени. Данните бяха оповестени по време на конференция на тема „Равенството в синдикалните структури”. Мъжете в учителската професия са едва 14%. Равнопоставеността на половете в образователната ни система е нещо, върху което трябва да се работи, коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя изрази мнението си, че ниските заплати са водещият фактор, поради който процентът на мъжете в учителската професия е изключително нисък, съобщава БНР. Трябва да помислим не само за психоклимата в учителската професия, но и за възпитателния ефект и присъствието на учителя за ученика. Липсата на типа поведение, което мъжете носят, като отношение към света, безспорно се отразява негативно на децата ни, каза още заместник-министърът на образованието.

Килър препъна бай Васо в съда, той вдигна захарта

http://www.bnews.bg/article-117343

Липсата на един от подсъдимите по делото срещу пернишката банда з амокри поръчки за пореден път отложи старта на процеса. Междувременно беше назначена експертиза за здравето на тартора бай Васо, който имал усложнения след 10-годишния диабет и поиска да му изменят мярката за неотклонение.

Бившият шеф на "Левски" Томас Лафчис бил агент на ДС с псевдоним Високия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330454

Бившият президент на “Левски“ Томас Лафчис е бил агент на Държавна сигурност, стана ясно от решение на Комисията по досиетата за извършената проверка на лицата, длъжници на банка „Биохим“.
Виж решението ТУК.
Някогашният вратар е бил регистриран на 30 април 1980 г. и е действал под псевдонима Високия. Бившият президент на “Левски“ Томас Лафчис е бил агент на Държавна сигурност, стана ясно от решение на Комисията по досиетата за извършената проверка на лицата, длъжници на банка „Биохим“. Виж решението ТУК. Някогашният вратар е бил регистриран на 30 април 1980 г. и е действал под псевдонима Високия.

Балотели ще решава дербито на Ливърпул със специална прическа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387451_baloteli_shte_reshava_derbito_na_livurpul_sus/?ref=rss


В събота от 14.45 часа "Ливърпул" ще посрещне "Евертън" в 223-ото издание на мърсисайдското дерби, а един от играчите, които с най-голямо нетърпение очакват двубоя, е централният нападател на червените Марио Балотели. 

Италианският национал, който беше привлечен на "Анфийлд" от "Милан" срещу 16 млн. паунда, ще направи дебют в едно от най-емблематичните съперничества на Острова. По този повод той се подготви със специална прическа. 

Балотели публикува в профила си в...

Мтел още е водещ оператор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329623

Въпреки разместванията на пазарните дялове на телекомуникационните оператори през 2013 г. „Мтел“ все още е водещ оператор и по броя на клиентите, и по приходите.
Това показват бележките на Комисията за защита на конкуренцията към годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, които бяха публикувани вчера.
През 2013 г. Въпреки разместванията на пазарните дялове на телекомуникационните оператори през 2013 г. „Мтел“ все още е водещ оператор и по броя на клиентите, и по приходите. Това показват бележките на Комисията за защита на конкуренцията към годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, които бяха публикувани вчера. През 2013 г.

Ненков: Има проблем с ваксините за деца

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nenkov-ima-problem-s-vaksinite-za-deca-6023245

"Правим стъпки отново да се промени имунизационният календар", каза здравният министър

С близо 7% са нараснали разплащанията на НЕК към доставчиците за месец

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/s-blizo-7-sa-narasnali-razplashtaniiata-na-nek-kym-dostavchicite-za-mesec,180684/

Зам.-министърът Антон Павлов се срещна с представители на топлофикационни дружества и очаква напрежението сред миньорите да намалее

Българи опитаха да изведат осем имигранти от Гърция

http://www.cross.bg/imigranti-imigrantite-nezakonni-1431939.html

/КРОСС/ Двама българи са арестувани в Теспротия, Гърция, на 24 септември след полунощ, за трафик на нелегални имигранти. Задържаните са мъж на 40 г. и жена на 47 г. Те са били доста активни в трафика на имигранти и са членове на престъпна група. Задържани са и осемте незаконни имигранти, всички граждани на Сирия, на възраст от 18 до 36 г. След проверка на личният камион на трафикантите, който е с български регистрационни номера, полицаите откриват тайно скривалище, в което са били скрити имигрантите. Полицейското разследване разкрива, че двамата българи са взели имигрантите от Атина и е трябвало да ги закарат до Италия, срещу сумата от 1000 евро на човек. Иззети са частният камион на българите, използван за транспортиране на незаконни имигранти, три фериботни билета и два мобилни телефона. Арестуваните ще отговарят пред съда в Теспротиа, съобщава сайтът „Български новини"    

НЗОК иска още 100 млн. лв. за бюджета си

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/nzok-iska-oshte-100-mln.-lv.-za-biudzheta-si-6023224

От тях 50 млн. лева ще бъдат за болнична помощ, 25 млн. лева - за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева - за лечение на онкологични заболявания и 10 млн. лева - за медицински изделия

Липсват ваксини за новородените у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=265339

Липсват ваксини за новородените у нас. Прехвърлянето на финансирането на ваксините от Здравната каса към Здравното министерство е създало предпоставка за криза с ваксините, твърдят от ведомството. От там уверяват, че в момента усилено търсят варианти недостигът на ваксини да бъде преодолян.

Цветан Цветанов се срещна с жителите на град Смядово

http://pik.bg/цветан-цветанов-се-срещна-с-жителите-на-град-смядово-news229834.html

Цветан Цветанов се срещна с жителите на град Смядово

Цветан Цветанов се срещна с жителите на град Смядово. Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Предизборния щаб на партията Цветан Цветанов бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ за 30 МИР – Шумен - Любомир Христов, както и от Донка Иванова, Селиме Кърджалиева, Рефайтин Сефер, Вероника Димова – кандидати за народни представители от същата листа.

Пред препълнената сграда на музеен комплекс град Смядово – Цветан Цветанов обясни, че управлението за ГЕРБ не е самоцел, а възможност за реализация на управленски и политически идеи.

„Ние искаме стабилна България, за което е нужно парламентарно мнозинство. Нашата цел е стабилизиране на държавата, излизане от кризата и шанс за лична професионална реализация на всеки български гражданин. Най-трудно е да работиш в условия на политическа криза. С резултатите от изборите за европейски парламент през месец май, ние заедно успяхме да спрем процеса на разпад на държавността.

Сега ни е нужен категоричен успех, за да продължим със стабилизацията на държавата след пагубното управление на БСП, ДПС и Атака”, заяви Цветан Цветанов. Той добави, че тези партии нямаха управленска програма, но благодарение на огромни финансови ресурси си купиха демокрация. За година и два месеца управление тези политически формации отклониха България от възможността да бъде нормална европейска държава, посочи Цветанов.

Цветанов: Успяхме да спрем процеса на разпад на държавността

http://www.cross.bg/tzvetanov-kategorichen-durzhavata-1431937.html

/КРОСС/ "Управлението за ГЕРБ не е самоцел, а възможност за реализация на управленски и политически идеи." Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна с жителите на гр. Смядово. Той беше придружаван от Любомир Христов, водач на листата в ГЕРБ-Шумен, както и от кандидат-депутатите Донка Иванова, Селиме Кърджалиева, Рефайтин Сефер, Вероника Димов. „Ние искаме стабилна България, за което е нужно парламентарно мнозинство. Нашата цел е стабилизиране на държавата, излизане от кризата и шанс за лична професионална реализация на всеки български гражданин", подчерта Цветанов. Цветан Цветанов беше категоричен, че е най-трудно е да работиш в условия на политическа криза. „С резултатите от изборите за Европейски парлaмент през месец май, ние заедно успяхме да спрем процеса на разпад на държавността. Сега ни е нужен категоричен успех, за да продължим със стабилизацията на държавата", добави Цветанов.  

Бареков: Намаляваме цената на тока, ако влезем в управлението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330364

Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия. Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия.

Аръков се извини на нападателите си, побоят над него бил знак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330355

„Да, нападнаха ме, до ден днешен е непонятно какво се случи. Преживях го и го приех като знак, защото аз тръгнах да се занимавам с неща, с които не е хубаво да се занимавам". Това заяви Иво Аръков във видео, разпространено от "ВИП брадър". На него Аръков най-после проговори за това кой и защо го е пребил и дори се извини на нападателите си. „Да, нападнаха ме, до ден днешен е непонятно какво се случи. Преживях го и го приех като знак, защото аз тръгнах да се занимавам с неща, с които не е хубаво да се занимавам". Това заяви Иво Аръков във видео, разпространено от "ВИП брадър". На него Аръков най-после проговори за това кой и защо го е пребил и дори се извини на нападателите си.

Бареков: Намаляваме цената на тока, ако влезем в управлението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330354

Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия. Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия.

Шефовете на ЦСКА режат премии заради резила с Монтана

http://www.bnews.bg/article-117342

Заради тежката загуба с 1:2 след продължения от втородивизионния Монтана, която доведе до отпадането на отбора от турнира за купата на България още в първи кръг шефовете на ЦСКА глобиха с по три премии футболистите и треньорите на клуба.

Хореографът Иво Димчев открива първата си изложба в София в новия си "Мозей"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/25/2387420_horeografut_ivo_dimchev_otkriva_purvata_si_izlojba_v/?ref=rss


Познатият по света и у нас като хореограф и съвременен танцьор Иво Димчев ще представи първата си самостоятелна изложба с визуално изкуство в България в новото си място за изкуство в столицата, наречено "Мозей", тази събота. То се намира на бул. "Сливница" 172 и според артиста е "голяма стая за неща с ускорена важност". Изложбата включва предимно картини, скулптури и фотография и ще бъде открита от 19 ч. на 27 септември.

За някои може и да е изненада, но навън Димчев освен като...

Пенка Георгиева: Кой ще помогне на наркозависимите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330203

Пенка Георгиева, председател на пациентските
организации „Заедно с теб“:

Заради липсата на програма не могат да се ползват
парите от акциза върху цигарите и алкохола

Ако един зависим попадне в затвора, държавата харчи около 1000  лв. месечно.
А ако се лекува, разходът ще падне наполовина и той ще се стабилизира


Започнахме да говорим з Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно с теб“: Заради липсата на програма не могат да се ползват парите от акциза върху цигарите и алкохола Ако един зависим попадне в затвора, държавата харчи около 1000 лв. месечно. А ако се лекува, разходът ще падне наполовина и той ще се стабилизира Започнахме да говорим з

Центрове в 15 града в страната ще информират желаещите да осиновят дете

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/25/2387428_centrove_v_15_grada_v_stranata_shte_informirat/?ref=rss


На 26 септември, петък, в 15 града се организира първият в България национален информационен ден за осиновяването, информираха инициаторите му от Българската асоциация "Осиновени и осиновители"  (БАОО) и Национална мрежа за децата. Информация за организираните събития по градове можете да намерите в прикачения файл.

На пресконференция днес председателят на БАОО обяви, че на сайта на асоциацията е създаден онлайн регистър, който дава информация за всички организации и специалисти,...

Аръков разказа за побоя над него, извини се и на биячите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330090

„Да, нападнаха ме, до ден днешен е непонятно какво се случи. Преживях го и го приех като знак, защото аз тръгнах да се занимавам с неща, с които не е хубаво да се занимавам „Да, нападнаха ме, до ден днешен е непонятно какво се случи. Преживях го и го приех като знак, защото аз тръгнах да се занимавам с неща, с които не е хубаво да се занимавам". Това заяви Иво Аръков във видео, разпространено от "ВИП брадър". На него Аръков най-после проговори за това кой и защо го е пребил и дори се извини на нападателите си.

Информационна система ще предупреждава при опасност от наводнение

http://www.cross.bg/obshtina-stolichna-stantzii-1431936.html

София /КРОСС/ Започна монтирането на 26 хидро-метрични станции по проект за изграждане на информационна система за ранно предупреждаване и прогнозиране при опасност от наводнения на територията на Столична община. Данните ще се обобщават и ще дадат възможност да се направи цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София, каза кметът Йорданка Фандъкова при монтирането на една от общо 26 станции. При хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът ще се ускорява.Проектът, започнат преди две години, е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община. Германия инвестира 739 хил. евро, от които 518 000 са осигурени от министерството, а 222 000 евро се поемат от частните фирми, участващи в проекта. Столичната община участва с 200 хил. лв. - цената на хидро-метричните станции, които стават общинска собственост. След монтирането на 26-те хидро-метрични станции Столична община ще разполага с работеща мрежа за получаване на информация за състоянието на реките. Така ще се изгради система за информиране и ранно предупреждение, както и прогнозиране при повишаване нивото на реките и водосбори на реки. Столична община изпълнява мерки за превенция от наводнения. Планово са почистени 47 км речни корита. Аварийно почистване е направено на над 40 обекта

Събарянето на 58 къщи в „Максуда” се бави заради подписване на договор

http://www.moreto.net/novini.php?n=265331

Събарянето на 58 незаконни постройки в циганското гето „Максуда” се бави заради подписването на договор между Община Варна и фирмата, която трябва да ги премахне. Това заяви за Дарик зам.-кметът на район „Младост” Цончо Ганев, който не знае каква е причината контрактът все още да не е сключен, след като изпълнителят „Рейтон” е избран с обществена поръчка.

Делян Пеевски ще бъде съден от "убийците" си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387448_delian_peevski_shte_bude_suden_ot_ubiicite_si/?ref=rss


Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов - тримата мъже, задържани по обвинение, че са се опитали да убият неуспелия шеф на ДАНС и кандидат-депутат от ДПС Делян Пеевски, ще заведат дела срещу Пеевски, прокуратурата и българската държава. Това заяви Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, пред Тв7.

Тримата прекараха 72 часа в ареста, а един от тях дори влезе в болница заради влошено здравословно състояние. Впоследствие съдът не им наложи най-тежката мярка заради липса на абсолютни доказателства, а няколко дни след това прокуратурата прекрати разследването заради липса на данни, че има опит за убийство.

По-рано тази седмица Софийският апелативен съд окончателно оневини тримата, като прие, че не само че липсват доказателства за подготовката на покушение, но липсват данни за каквото и да е престъпление

По думите на Хаджигенов клиентът му "преживял много тежки месеци и в момента емоционалното му състояние е нестабилно. Цялата случка е била шок и за близките им. А два месеца по-късно на тях все още не са им върнати иззетите вещи – компютри, таблети, телефони".

Според защитника "това е съсипан живот, раздробен на парченца, който тепърва ще трябва да се събира. Не може да се мине просто с едно "сбъркал съм".

По повод определението на Софийския апелативен съд Пеевски отново се изяви пред сайта ПИК и обяви, че е "рухнал митът за моето небивало влияние в съдебната система и прокуратурата". 
 
По случая се изказа и главният прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че липсват данни, че тримата са се опитали да убият депутата, и коментира случая така: "Слава богу, убити няма, но няма и убийци."

Няколко дни след неговото изказване прокуратурата прекрати разследването с мотив, че няма достатъчно данни, че е имало подготовка за убийството на Пеевски. Срещу това решение на държавното обвинение Пеевски подаде жалба, както и тримата обвиняеми, които искаха да изчистят имената си.
Така се стигна до определението на Софийския градски съд от 30 юли, с което съдия Мариета Райкова отхвърли становището на СГП, че е изчерпан потенциалът за събиране на доказателства. Според съда липсва последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателства от фактическа и правна страна. Тя критикува действията на държавното обвинение, но върна случая на Софийската районна прокуратура.

Определението й беше обжалвано и така се стигна до окончателното затваряне на случая.
 

Делян Пеевски ще бъде съден от "убийците" му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387448_delian_peevski_shte_bude_suden_ot_ubiicite_mu/?ref=rss


Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов - тримата мъже, задържани по обвинение, че са се опитали да убият неуспелия шеф на ДАНС и кандидат-депутат от ДПС Делян Пеевски, ще заведат дела срещу Пеевски, прокуратурата и българската държава. Това заяви Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, пред Тв7.

Тримата прекараха 72 часа в ареста, а един от тях дори влезе в болница заради влошено здравословно състояние. Впоследствие съдът не им наложи най-тежката мярка заради...

Спипаха 22-годишен от схема за алоизмами, съдът го остави в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330252

Окръжен съд - Бургас остави в ареста 22-годишния Добрин Тодоров.

 Той е привлечен като обвиняем за измама, представляваща опасен рецидив. Разследван е за това, че за времето от 13.09.2014 г. до 15.09.2014 г. в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив е измамил трима бургазлии.

 На 13.09.2014 г. в гр.Бургас, неустановеното по Окръжен съд - Бургас остави в ареста 22-годишния Добрин Тодоров. Той е привлечен като обвиняем за измама, представляваща опасен рецидив. Разследван е за това, че за времето от 13.09.2014 г. до 15.09.2014 г. в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив е измамил трима бургазлии. На 13.09.2014 г. в гр.Бургас, неустановеното по

Враца с 808 лв. средна заплата, Видин - с 567 лв.

http://pik.bg/враца-с-808-лв-средна-заплата-видин---с-567-лв-news229827.html

Враца с 808 лв. средна заплата, Видин - с 567 лв.

София предлага минимум 100 лв. по-висока заплата в сравнение с провинцията, показва справка в електронната трудова борса на агенцията по заетостта, пише Трибали.


Данните показват, че възнаграждението на една и съща позиция зависи от града, а преимущество има столицата. Така например магазини във Варна, Бургас и Велико Търново търсят продавач-консултанти за 450-500 лв., докато в столицата възнагражденията варират между 500 и 600 лв. Най-съществена разлика има в заплащането на служителите в колцентрове.


В столицата, където основно са концентрирани този вид центрове и съответно се търсят най-много кадри, заплатата започва от 1550 лв. Във Варна сумата е два пъти по-ниска.


По данни на Националния статистически институт през юни средната заплата в страната е била 802 лв. Най-висока тя е била в София – 1063 лв., следвана от Стара Загора с 850 лв., Враца – 808 лв. и София – област с 796 лв.


Най-ниското средно възнаграждение през юни в било във Видин - 567 лв.
Това, че най-високата заплата в София се дължи на факта, че именно в столицата са най-високоплатените позиции, според справката на електронната борса. Фирмите търсят програмисти срещу 3500 лв., а на търговски анализатори и специалисти по маркетинг се предлагат 2000 лв.
Що се отнася до техническите кадри, които според бизнеса са сред дефицитните професии, то провинцията предлага по-добри заплати. Работодателите в София, които търсят заварчици и шлосери, предлагат възнаграждение около 400 лв., докато във Велико Търново и Шумен тези служители си докарват над 700 лв.


„Хората не бива да забравят, че в София стандартът на живот е по-висок. Тези, които смятат да търсят работа в столицата, трябва да предвидят и наем и едва след това да преценят дали си струва”, обясни специалистът по подбор на персонала Десислава Христова.

ЦИК осъди действията на хората на Расате

http://www.cross.bg/tzik-osudi-deiistviyata-na-horata-na-rasate-1431935.html

София /КРОСС/ ЦИК осъди вчерашното нахлуване на 17 представители на БНС в сградата, където се помещава комисията. "Осъждаме подобен акт, който е безпрецедентен, не може по този начин да се стреми, който и да е било, да осъществи контакт с орган в държавата - в случая ЦИК", заяви говорителят на комисията Камелия Нейкова.Тя бе категорична, че комисията няма да допусне подобно поведение да попречи на работата й и че очаква от компетентните институции да вземат отношение и да предприемат съответните действия. "Достъпът до ЦИК, подаване на жалби, сигнали или заявка за среща се извършва по установен ред и правила, задължителни за всички", подчерта Нейкова.

Ръководството на TV7 и NEWS7: Върху нас се упражнява безпрецедентен натиск

http://econ.bg/Новини/Ръководството-на-TV7-и-NEWS7-Върху-нас-се-упражнява-безпрецедентен-натиск_l.a_i.569327_at.1.html

Ръководството на TV7 и NEWS7 излезе с декларация по повод безпрецедентен натиск, който цели ликвидирането на медиите. Ръководството заявява, че е...

Нова система сигнализира за наводнения в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nova-sistema-signalizira-za-navodneniia-v-sofiia-6023242

Благодарение на нея столичният кмет ще получава чрез мобилния си телефон актуални данни за състоянието на реките

86% от учителите у нас са жени

http://education.actualno.com/86-ot-uchitelite-u-nas-sa-jeni-news_51661.html

Малко над 13 процента са мъжете учители в училище. 86 на сто от преподавателите у нас са жени. Това стана ясно по време на конференция за равенството в синдикалните структури. "Равнопоставеностт...

МВР работи по нова група за поръчкови убийства

http://politics.actualno.com/MVR-raboti-po-nova-grupa-za-porychkovi-ubijstva--news_51663.html

МВР работи по група за убийства. Това каза в интервю за предаването на БНР „Нещо повече” Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР. Той заяви, че по времето, докато той е бил главе...

Реформаторският блок кани политиците на детектор на лъжата

http://politics.actualno.com/Reformatorskijat-blok-kani-politicite-na-detektor-na-lyjata-news_51664.html

"Реформаторите сме смели и ще се подложим на тест на детектор на лъжата. Гражданската активност не трябва да спира до тук и трябва да провокираме отново и отново. Не вярваме на политиците. Затова...

Жаден бандит задигна бутилка уиски

http://pik.bg/жаден-бандит-задигна-бутилка-уиски-news229823.html

Жаден бандит задигна бутилка уиски

Вчера в дежурната част на полицията в Козлодуй е получен сигнал от М.И. от село Гложене, който заявил, че е хванал крадец, пише "Трибали".

Непознат мъж се промъкнал в търговски обект и задигнал 1 бутилка уиски на стойност 10.99 лева. След разследване униформените установили самоличността на неуспелия бандит – местен жител с инициали Т.С.

Вещта - обект на кражбата, е предадена с протокол за доброволно предаване.

По случая в районното полицейско управление в Козлодуй е образувана преписка. 

Главсекът на МВР много се надявал скоро "да освети" нова група за убийства

http://www.mediapool.bg/glavsekat-na-mvr-mnogo-se-nadyaval-skoro-da-osveti-nova-grupa-za-ubiystva-news225236.html

"Много се надявам в скоро време да осветим пред обществото и пета група за поръчкови убийства. Не ги деля жертвите дали са знакови фигури или незнакови, но като цяло мисля, че лицето е известно пред обществото. В крайна сметка нови неща в нашата държава трудно се случват, но като цяло мисля, че няма да е изненада, че действително ще осветим пета група."   Това обяви в четвъртък пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров без да влиза в подробности по случая. От думите му не стана ясно защо изобщо анонсира евентуалното предстоящо задържане на новите "килъри", след като още дори не е сигурен дали това ще се случи.   Лазаров съобщи още, че вече е започнало извозването на бюлетините в страната, като това се случва с двойна охрана от полицията.   "Разпоредил съм това да се извършва от дирекция "Жандармерия" към ГД "Охранителна полиция" от точка А до точка Б, тост до крайната точка при преминаването през всяка областна дирекция на Министерството на вътрешните работи ще има паралелен ескорт от други структури, независими, с оглед да се изчистят всички съмнения", увери главсекът.

Статуетката за прозрачно управление остава в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%83%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

Общинската администрация на град Добрич получи приз за „Прозрачност и партньорство в работата“ от Фондация „Прозрачни регламенти“. Петя Донева връчи отличието по време на тържествената сесия на ОбС –Добрич на кмета на града Детелина Николова. Връчвам приза на един бъдещ почетен гражданин, който е душата […]

ЦИК осъди нахлуването в сградата на хора от БНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cik-osydi-nahluvaneto-v-sgradata-na-hora-ot-bns-6023241

ЦИК очаква от компетентните институции да вземат отношение и да предприемат съответните действия

„Хамас” готов да сдаде властта

http://www.cross.bg/vlastta-hamas-kabinet-1431934.html

/КРОСС/ Палестинското движение „Хамас" е готово незабавно да предаде властта в Ивицата Газа на сформираното с „Фатах" коалиционно правителство, съобщава палестински портал. Съответната договореност е била постигната на продължаващите втори ден официални преговори между двете организации в Кайро с посредничество на Египет.По данни на близък до консултациите източник, „Хамас" е одобрил предаване властта за контрол над пограничните с Израел райони на сформирания през юни коалиционен кабинет. В същото време, без решение остават въпросите, свързани с бъдещето на силовите структури в предишното правителство на ислямистите. Известно е, че страните разглеждат вариант за интегрирането им в система за национална сигурност към новия кабинет.

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=265334

Наименованието „Българско розово масло" става част от списъка със защитени географски обозначение на Европейския съюз (ЕС), обявиха от Европейската комисия. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.

Ветеринарите отново излязоха на протест

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/veterinarite-otnovo-izliazoha-na-protest,180679/

Специалистите настояват за оставки в ръководството на Българската агенция за безопасност на храните

Плащанията на НЕК към топлофикациите нараснали със 7%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/25/2387439_plashtaniiata_na_nek_kum_toplofikaciite_narasnali_sus_7/?ref=rss


Представители на топлофикационните дружества и заместник-министърът на икономиката Антон Павлов са обсъдили плащанията на НЕК за произведената от тези компании електроенергия. Според Павлов през последния месец разплащанията с тези фирми са се увеличили със 7 на сто.

От справката, която наскоро Министерството на икономиката и енергетиката публикува за разплащането на НЕК с отделните компании, се вижда, че някои топлофикации са получавали едва 40 на сто от дължимите им суми, а други и...

МЗ променя имунизационния календар заради кризата с ваксините

http://offnews.bg/news/n_1/n_393405.html

Здравното министерство работи по промени в имунизационния календар, за да бъде разрешен бързо проблемът с липсващата шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1 юни. Това заяви здравният министър д-р Мирослав Ненков. Проблемът идва от това, че препаратът не е включен в позитивния списък и следователно държавата не може да го закупи, обясни д-р Ненков. По думите му фирмата, която трябва да достави ваксината, е внесъл предложение медикаментът да бъде включен в позитивния списък, но под формата на спринцовки с ваксина. Този вариант на медикамента обаче не е достъпен в момента и ще може да се достави едва в средата на следващата година. Фирмата предлага ваксината в друга форма, но без да поиска официално да бъде включен в позитивния списък. Така на практика има количества от 6-валентната ваксина под формата на флакон, но ние нямаме право да я закупим, тъй като този вариант не е включен в позитивния списък, посочи здравният министър. Родените след 1 юни бебета в момента се ваксинират с четиривалентна ваксина плюс ваксина за хепатит. Има налични количества четиривалентна ваксина, която е за реваксиниране на 6-годишните. Имаме подписан договор и при необходимост можем да поръчаме по-големи количества. Освен това забавянето на реваксинирането не е толкова фатално, колкото първичната ваксинация, допълни министърът. С промяната в имунизационния календар ще бъде посочено срещу кои заболявания трябва да е ваксината и по този начин тя може да варира, без да се налага нова промяна, обясни д-р Ненков. Той подчерта, че министерството търси различни начини за решаването на проблема и се очаква до 2-3 седмици проблемът да се разреши, като ако се наложи, ще се пристъпи към пряко договаряне с фирмата за доставката на ваксини. Постоянните проблеми, които възникват с доставките на ваксини, могат да бъдат решени, ако се подписват по-дългосрочни договори. Цикълът на производство на ваксините е 29 месеца. Следователно, ако подписваме договор за доставка за три години, ще се избегнат проблемите с ваксините, коментира д-р Ненков, като допълни, че вече се правят постъпки в тази посока. По повод промените от 8-часов на 7-часов работен ден за спешните медици в София д-р Мирослав Ненков обясни, че според Кодекса на труда медиците могат да работят само един час над официално обявеното си работно време. Затова се налага в момента да минат на 3-сменен режим. Разговаряхме с Министерството на труда и социалната политика и оттам са готови да направят предложение за промяна на Кодекса на труда, за да се изчисти този проблем. За целта обаче трябва действащ парламент, каза министърът.

МС: Ще отговорим на Еврокомисията за КТБ в срок

http://offnews.bg/news/n_1/n_393404.html

Ще отговорим в срок на въпросите на Европейската комисия относно Корпоративна търговска банка. Това увериха от Министерския съвет в коментар за OFFNews, след като днес ЕК обяви, че открива процедура за нарушение срещу България заради неправилно транспониране на Директивата относно схемите за гарантиране на депозитите и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали. От Брюксел настояват хората, чиито депозити в КТБ и ТБ "Виктория" са гарантирани да получат незабавен достъп до средствата. Гарантирани са депозитите до 100 000 евро (196 000 лева), които не са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия. ЕК е категорична, че България няма право да поставя условието лицензът на съответната банка да е бил отнет от централната банка, за да може да започне изплащане на гарантираните влогове. Това условие обаче е записано в българския закон. Според съобщението на ЕК са необходими три стъпки за започване на изплащането: 1. Компетентният орган да се увери, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. 2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи. 3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение. От затварянето на КТБ до момента обаче са минали не 25 дни, а повече от три месеца и основната причина е, че БНБ два пъти удължи срока за специалния надзор (последният срок е 20 октомври). В началото на кризата проблем беше намирането на парите, които са дължими на вложителите, тъй като във Фонда за гарантиране на вземанията нямаше достатъчно. Кабинетът "Орешарски" обаче взе заем в размер на 1.3 млрд. лева точно с тази цел. Наказателната процедура е в начален етап, стартиран с изпращането на официално уведмително писмо от ЕК до България. Официалните власти у нас трябва да изпратят отговор до 15 октомври. Това ще бъде направено в срок, а отговорите ще бъдат изготвени от финансистите на ресорното министерство и БНБ, увериха от МС. OFFNews потърси коментар по темата и от БНБ. На стационарния телефон в пресцентъра не отговаряше никой, въпреки че позвънихме в работно време. На мобилния телефон на шефа на пресцентъра Александър Урумов отговори дама, която отказа да се представи и дори заяви, че щом сме от медия, нямаме право да говорим с нея.

От утре бюлетините тръгват из страната по таен график

http://offnews.bg/news/n_1/n_393392.html

От утре започва транспортирането на бюлетините за изборите от печатницата на БНБ до областните управи, съобщиха от ЦИК. Графикът за извозването на книжата се пази в тайна от съображения за сигурност, уточни говорителят на ЦИК Цветозар Томов . Бюлетините ще бъдат превозвани в запечатани камиони и с полицейски ескорт. Процедурата за транспортиране на бюлетините е толкова строга, колкото транспортиране на ценни книжа от печатницата от БНБ (съгласно новия Изборен кодекс бюлетините са ценни книжа), уточни Томов. На последната среща на Гражданския борд за честни избори от Министерския съвет декларирали, че са отпечатани всички бюлетини и изборни книжа - 400 000 за чужбина и 7 575 000 за България. От 26 до 30 септември те трябва да се разпратят до РИК-овете. Бюлетината за всеки избирателен район е различна - има различен брой кръгчета в зависимост от мандатите за района, за избирателите зад граница няма опция за преференциален вот. От ЦИК напомниха, че кръгчетата вдясно на бюлетината са, за да посочим предпочитан от нас кандидат, ако искаме. Бюлетини с повече от една зачеркната преференция се броят за бонус за водача, както и бюлетините без преференциален вот. Задължително е обаче отбелязването на партия, коалиция или независим кандидат вляво, където са квадратчетата с номерата и имената на участница в изборите. В противен случай бюлетината ще е невалидна. Не може да драскаме и рисуваме по бюлетината, както и да показваме на хората от секцията как сме гласували. Нямаме право и да снимаме бюлетината. Във всички тези случаи бюлетината е невалидна. И на тези избори ще гласуваме с два знака по избор - X и V. До момента са регистрирани 6618 наблюдатели от всички 10 913, които са подали заявления, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев . Това означава, че най-вероятно няма да се стигне до абсурдния брой наблюдатели на евроизборите - над 50 000.

ББЦ помага за разкриването на български паралелки в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330230

За откриване на допълнителни паралелки за изучаване на майчин език от българчетата в Брюксел се договориха български неправителствени организации в Брюксел и дипломатическото ни представителство в белгийската столица. Това стана по време на съвместна среща между консула на България в Брюксел Руслан Стоянов и български неправителствени организации За откриване на допълнителни паралелки за изучаване на майчин език от българчетата в Брюксел се договориха български неправителствени организации в Брюксел и дипломатическото ни представителство в белгийската столица. Това стана по време на съвместна среща между консула на България в Брюксел Руслан Стоянов и български неправителствени организации

Зелените поискаха спонтанни проверки на всяка сондажна площадка у нас

http://www.cross.bg/zelenite-zakona-sondazhite-1431933.html

/КРОСС/ В България има мораториум върху проучването и добива на шистов газ чрез метода "фракинг", но няма изградена нормативна база и механизъм за прилагането на този мораториум. Това твърдят в своя позиция от ПП "Зелените". Освен липсата на нормативна база и на механизми за контрол, няма и подготвени специалисти и апаратура за проверяване на сондажите. Фактически, институциите и обществото не знаят какво точно се случва на площадките на сондите, обявени като проучвания и добив на конвенционални горива - както поради отсъствието на горните условия, така и заради напълно ограничения достъп на външни лица до площадките на сондите, твърдят "Зелените". В същото време, съвсем наскоро, станахме свидетели на издаване на разрешение от МОСВ на фирмата "Парк Плейс Енерджи" за проучване на подземен въглищен газ в Добруджа, при което също се използва както технологията хидравлично разбиване (фракинг), така и запалване на въглищни пластове, граничещи с водоносния хоризонт на Добруджа. Предвид това положение, "Зелените" подкрепят искането за анулиране на разрешенията, дадени от МОСВ на фирмите, които е технологично невъзможно да работят, без да приложат забранена технология

Стръвницата пак слезе в Карлово, разбива кошери наред!

http://www.bnews.bg/article-117340

Мечката отново слезе от Балканаи нападна кошерите в карловския квартал Сушица.

ББЦ помага за разкриването на български паралелки в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330225

За откриване на допълнителни паралелки за изучаване на майчин език от българчетата в Брюксел се договориха български неправителствени организации в Брюксел и дипломатическото ни представителство в белгийската столица. Това стана по време на съвместна среща между консула на България в Брюксел Руслан Стоянов и български неправителствени организации За откриване на допълнителни паралелки за изучаване на майчин език от българчетата в Брюксел се договориха български неправителствени организации в Брюксел и дипломатическото ни представителство в белгийската столица. Това стана по време на съвместна среща между консула на България в Брюксел Руслан Стоянов и български неправителствени организации

Солени санкции в ЦСКА след провала в Монтана

http://www.cross.bg/tzska-montana-podtzenyavane-1431932.html

/КРОСС/ Ръководството на ЦСКА глоби футболистите и треньорския екип с отнемане на три премии след ранното отпадане от турнира за Купата на България.ЦСКА падна с 1:2 от "Монтана" след продължения още в първия си двубой в надпреварата. В съобщението на сайта загубата е определена като "неприятен удар по престижа на клуба".„Загубата на ПФК ЦСКА от втородивизионния отбор на Монтана е неприятен удар по престижа на Клуба и не може да бъде оправдана с нищо. Тя е следствие на подценяване на противниковия отбор", пише в обръщението. „Във връзка с това ръководството на ПФК ЦСКА наказва с отнемане на три премии футболистите и треньорите на Клуба. Това наказание идва и по настояване на хиляди фенове, разочаровани от отпадането на любимия Клуб от турнира за Купата на страната.ПФК ЦСКА разполага със силни футболисти и треньори и невероятни по преданост фенове. Случилото се в Монтана показва обаче, че това не е достатъчно. Всякакво подценяване, всяко проявено високомерие, ще бъдат наказани. Ето защо, сега е необходима пределна мобилизация и концентрация за предстоящите важни мачове от шампионата на страната", пише още в обръщението на ръководството.

Лекар влезе в Къщата заради Аръков

http://www.bnews.bg/article-117337

Както е известно, Иво Аръков, Наско Месечков и Зорница Линдарева бяха изгонени в понеделник.

Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ваксините не пазят на 100 % от грип

http://frognews.bg/news_76898/

Пет пъти е нормално да се боледува от грип, а децата – до 8. До пубертета подрастващите боледуват повече, тъй като произвеждат по-малко антитела. Да не се плашат родителите, предупреждава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Първото за България хайфу бебе се роди в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330168

Жена на 33 г. роди здраво момиченце в Плевен, след като ултразвук стопи миома на матката й чрез авангардната за България хайфу технология. Новородената Мария тежи 3,08 кг, ръстът й е 51 см и е дългоочаквано първо дете в семейството на Ваня и Ивайло Алипиеви от София. Днес по обед Мария бе изписана от специализираната болница по акушерство и Жена на 33 г. роди здраво момиченце в Плевен, след като ултразвук стопи миома на матката й чрез авангардната за България хайфу технология. Новородената Мария тежи 3,08 кг, ръстът й е 51 см и е дългоочаквано първо дете в семейството на Ваня и Ивайло Алипиеви от София. Днес по обед Мария бе изписана от специализираната болница по акушерство и

86 на сто от учителите у нас са жени

http://www.cross.bg/muzhete-profesiya-ychitelskata-1431931.html

/КРОСС/ Малко над 13 процента са мъжете учители в училище. 86 на сто от преподавателите у нас са жени. Това стана ясно по време на конференция за равенството в синдикалните структури. "Равнопоставеността на половете в образователната ни система е нещо, върху което трябва да се работи", категорична е заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. По нейни думи ниските заплати са водещ фактор, поради който процентът на мъжете в учителската професия е изключително нисък. "Трябва да помислим не само за психоклимата в учителската професия, но и за възпитателния ефект и присъствието на учителя за ученика. Липсата на типа поведение, което мъжете носят, като отношение към света, безспорно се отразява негативно на децата ни", категорична е Кастрева.  

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=265322

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 27 септември - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - кв."Чайка' бл.1,2,3,4,8,9,10,11, бул.

Отложиха делото "Килърите 3" за 29 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330213

Специализираният наказателен съд отложи делото „Килърите 3” за 29 октомври, съобщи „Фокус”. Обвиняеми по делото са Васил Василев - Бай Васо, Милчо Петров, Борислав Николов, Иван Цветков, Георги Георгиев, Димитър Начков, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева, съпруга на Васил Василев. Специализираният наказателен съд отложи делото „Килърите 3” за 29 октомври, съобщи „Фокус”. Обвиняеми по делото са Васил Василев - Бай Васо, Милчо Петров, Борислав Николов, Иван Цветков, Георги Георгиев, Димитър Начков, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева, съпруга на Васил Василев.

Щонов: Поскъпването на тока е само част от мерките за подобряване състоянието на енергетиката

http://www.cross.bg/shtonov-energetikata-ministur-1431929.html

/КРОСС/ „Поради натрупаните проблеми в енергетиката НЕК разплаща на контрагентите си само 53% от задълженията си. Това ще се промени постепенно, няма как системата да се оздрави изцяло за няколко седмици." Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на обществената дискусия "Дневният ред на България - национални цели и приоритети в енергетиката". Той поясни, че за да се намерят повече пари в сектора - не само за НЕК, но и за дружествата, и за производителите на електроенергия, трябва да се намалят загубите и всички участници на пазара да работят по-ефективно. Министър Щонов бе категоричен, че увеличението на цената на електроенергията ще покрие около 1/5 от дефицита в НЕК. "Останалите 80% от загубите в НЕК ще се компенсират постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори и след дискусии с производителите на енергия от ВЕИ по оптимизиране на техните разходи. Някои от цените, по които се изкупува произведената от тях електроенергия, са изключително високи. Пример за това е слънчевата ел. енергия, за която се плащат 500 лв. на мегават, т.е. 50 лв. на киловат", подчерта Щонов. Енергийният министър бе категоричен, че е необходимо правно предоговаряне на договорите за преференциално изкупуване на ел. енергия. Той акцентира, че същевременно трябва да се запази и интересът на предприемачите, за да не бъдат отблъснати от България

Лихвите на банките са се „стопили“ през летния сезон

http://econ.bg/Новини/Лихвите-на-банките-са-се-стопили-през-летния-сезон_l.a_i.569312_at.1.html

През летния сезон лихвите на банките у нас се „стопиха“. Повечето финансови институции са прибегнали към промени по срочните си депозити и по...

Протест на Атака за цената на тока на 28.09 във Варна

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/protest-na-ataka-za-cenata-na-toka-na-28.09-vyv-varna-6023238

Лидерът на "Атака" заявил, че няма никакви основания цената тока да се вдига и ДКЕВР трябва да защитава интереса на българския народ, а не на енергийните монополи

Нигерия: Убит е лидерът на ислямистите от Боко Харам

http://www.bnews.bg/article-117327

Военните в Нигерия съобщиха, че мъж, приличащ на Абубакр Шекау, военен лидер на терористичната групировка Боко Харам, е бил убит. В съобщението не се уточнява кога и къде е станало това.

Монтират станция за предупреждение при наводнения в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330196

Започна монтирането на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на евентуални наводнения в София, съобщи Нова тв.
Стойността на проекта е над един милион евро - по-голямата част от тях се отпускат безвъзмездно от германското правителство.
По проекта ще бъдат монтирани общо 26 станции, Започна монтирането на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на евентуални наводнения в София, съобщи Нова тв. Стойността на проекта е над един милион евро - по-голямата част от тях се отпускат безвъзмездно от германското правителство. По проекта ще бъдат монтирани общо 26 станции,

„Атака” излиза на нов протест срещу поскъпването на тока

http://www.cross.bg/siderov-toka-ataka-1431930.html

София /КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви от ефира на ТВ „Алфа", че целта на протеста пред Министерски съвет и ДКЕВР е била да се заяви ясно, че токът не трябва да се увеличава, защото това е срещу народния интерес и всяко домакинство ще бъде засегнато. "Тук няма политика, тук няма партии. Тук има интерес на всяко едно семейство, на всяко едно домакинство. Всеки един е потърпевш от това увеличаване с 10%, а това било само началото. Така ни казват. Тоест ние имаме една вече тенденция, имаме една стратегия, да ни дерат още ризи от гърба, още кожи да смъкват от българския народ и това да ставало плавно, както се изказа министърът на енергетиката, даже ще трябва да се напъна сега да си спомня как се казваше. Той е за кратко този служебен министър, само че за това кратко време, което им дадоха, те направиха доста големи злини", допълни Сидеров и припомни как военния министър от този кабинет пък ни вкара във война с Русия. Лидерът на националистите отчете заслугата на "Атака" за задържането на цената на тока, заради законопроекта, с който "Атака" оряза печалбите на ВЕИ-тата. Сидеров беше категоричен, че кръгът, който сега управлява чрез служебния кабинет, пак се готви да управлява и тогава токът ще скочи, не с 10%, а с 50%. Той отново заяви, че няма никакви основания цената тока да се вдига и ДКЕВР трябва да защитава интереса на българския народ, а не на енергийните монополи, както е сега

НЕК увеличила процента на плащанията си към доставчиците на електроенергия

http://www.cross.bg/sreshtata-elektroenergiya-pavlov-1431928.html

/КРОСС/ Служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов се срещна с представители на всички топлофикационни дружества в страната, на която присъства и председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ Валентин Вълчев. Обсъдени бяха регулярните разплащания на Националната електрическа компания (НЕК), правилата за търговия с електроенергия и преференциалните цени, по които се изкупува произведената от централите енергия. На сайта на Министерството на икономиката и енергетиката е публикувана справка за всички плащания на Националната електрическа компания към доставчиците на електроенергия за първите седем месеца на 2014 г. По думите на зам.-министър Павлов през последния месец разплащанията на НЕК към доставчиците на електроенергия са се увеличили с близо 7%. В рамките на срещата бе обсъдена и работата на балансиращия пазар на електроенергия. Според зам.-министър Павлов са необходими спешни мерки по отношение на работата на държавните енергийни дружества. Той бе категоричен, че всички предложения на представителите на топлофикационните дружества, дадени по време на срещата, ще бъдат внесени за обсъждане на следващото заседание на Енергийния борд. Друга тема на разговор, по време на срещата, бе и работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Представителите на топлофикационните централи направиха предложения за промени на правилата за търговия с ел

Монтират станция за предупреждение при наводнения в столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330174

Започна монтирането на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на евентуални наводнения в София, съобщи Нова тв.
Стойността на проекта е над един милион евро - по-голямата част от тях се отпускат безвъзмездно от германското правителство.
По проекта ще бъдат монтирани общо 26 станции, Започна монтирането на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на евентуални наводнения в София, съобщи Нова тв. Стойността на проекта е над един милион евро - по-голямата част от тях се отпускат безвъзмездно от германското правителство. По проекта ще бъдат монтирани общо 26 станции,

Облачно и дъждовно утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=265310

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно и дъждовно. През нощта валежи ще има главно в Западна България, но утре ще обхванат и останалата част от страната. По-значителни сумарни количества се очакват в Южна, а през нощта срещу събота в Източна България.

Специализираният наказателен съд отложи делото "Килърите 3" за 29 октомври (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330188

Специализираният наказателен съд отложи делото „Килърите 3” за 29 октомври, съобщи „Фокус”. Обвиняеми по делото са Васил Василев - Бай Васо, Милчо Петров, Борислав Николов, Иван Цветков, Георги Георгиев, Димитър Начков, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева, съпруга на Васил Василев. Специализираният наказателен съд отложи делото „Килърите 3” за 29 октомври, съобщи „Фокус”. Обвиняеми по делото са Васил Василев - Бай Васо, Милчо Петров, Борислав Николов, Иван Цветков, Георги Георгиев, Димитър Начков, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева, съпруга на Васил Василев.

Заплаха за бомба евакуира дворец в Милано

http://www.vesti.bg/novini/zaplaha-za-bomba-evakuira-dvorec-v-milano-6023240

След предупреждение по телефона за поставена бомба италианската полиция евакуира всички хора в двореца Марино в Милано, съобщи агенция АНСА.

40% от българите не подкрепят западните санкции срещу Русия

http://society.actualno.com/40-ot-bylgarite-ne-podkrepjat-zapadnite-sankcii-sreshtu-Rusija--news_51658.html

Около половината от българите не подкрепят западните санкции срещу Русия, пише вестник Liberation, позовавайки се на данни на Института "Медиана". Според изданието 40% от българите са проти...

Хамбургерите водят освен до напълняване, и до затъпяване

http://health.actualno.com/Hamburgerite-vodjat-osven-do-napylnjavane-i-do-zatypjavane--news_51660.html

Не е тайна, че консумацията на хамбургери и пържени картофи може да се отрази зле на талията, но ново изследване установи, че те са вредни и за мозъка, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от...

Българското розово масло влезе в защитения списък на ЕК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330181

Европейската комисия е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така розовото масло влиза в списък от още над 1200 изделия, съобщиха от комисията.
Kачеството на маслото е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, Европейската комисия е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така розовото масло влиза в списък от още над 1200 изделия, съобщиха от комисията. Kачеството на маслото е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа,

Москва отново задава въпроси за крушението на Boeing 777

http://www.cross.bg/pismoto-kryshenieto-voenni-1431927.html

/КРОСС/ Зам.-ръководителят на Росавиация Олег Сторчевой, упълномощен представител на РФ в разследването на авиокатастрофата на Boeing 777 на авиакомпания "Malaysia Airlines" в Източна Украйна, изпрати на международната комисия за разследване на крушението писмо със списък на действия, които е необходимо да се изпълнят преди да бъдат направени окончателните изводи от разследването на случая, предаде РИА Новости. Списъкът се състои от 24 въпроса и съдържа целия набор от информация, необходима за подготовката и анализа в разследването на подобни инциденти. Русия вече е насочвала внимание на това, че в разследването не са били включени много от задължителните действия при такива случаи. В писмото се обръща внимание на необходимостта да се направи анализ на повредите в детайлите на самолета и възможните източници на техния произход, включително и на експертизите на телата на загиналите пътници и членовете на екипажа. Редица въпроси на Росавиацията засягат и данните на украинските наземни служби, основно радио и телефонни прегвори с диспечерите на Днепропетровския център за организиране на въздушното движение в деня на крушението. От писмото става ясно, че тези въпроси остават непроучени. Повечето точки в писмото засягат действията на украинските военни на 17 юли

Мъж с три апартамента иска държавна помощ за наводнена къща

http://www.cross.bg/miziya-pomosht-manahilov-1431926.html

/КРОСС/ Мъж с постоянен адрес в Хасково е получил отказ за поддпомагане от социалните за наводнената му къща в Мизия. Това съобщи на брифинг днес директорът на хасковската агенция Стефан Манахилов. Той обясни, че причина за отказа е фактът, че човекът има два апартамента в Хасково и един в София. Къщата, в която е живял в Мизия наистина е била наводнена, но помощите от социалните се отпускат на хора, за които това е единствено жилище, допълни социалният шеф. Молбата за помощ се подава по местоживеене, но ако човекът се води на постоянен адрес на друго място, документите му се препращат там, за да се установи материалното му положение. В случая проверката е сутановила завидна собственост на човека, който въпреки това е поискал държавата да му отпусне пари за къщата в Мизия. Манахилов отказа да съобщи името на имотния хасковлия.Още две заповеди за отказ заради наводнения са издали хасковските социални. Единият от тях е на димитровградчанин, другият за жител на Симеоновград.Общо подадените молби от наводнени хора са 179. За 64 от тях вече са издадени заповеди за отпускане на помощ, а общата сума за тях е 14 625 лв. Вече изплатени към днешната дата са 10 400 лева за 32 семейства. Те са от община Димитровград - 18, и от Любимец - 14, пише haskovo.net. Снимка: Булфото, всички права запазени

Българското розово масло в защитения списък на ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330156

Европейската комисия е утвърдила наименованието Европейската комисия е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така розовото масло влиза в списък от още над 1200 изделия, съобщиха от комисията. Kачеството на маслото е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа,

"Фейсбук" подготвя дрони с размера на Боинг-747

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/25/2387433_feisbuk_podgotvia_droni_s_razmera_na_boing-747/?ref=rss


Безпилотните летящи устройства, вече масово известни като дрони, масово навлизат във всекидневието и компании като "Амазон", "Гугъл" и DHL експериментират за редовната им употреба.

Но това са миниатюрни апарати в сравнение с амбициозните планове на "Фейсбук". Компанията иска да разпространява безжичен интернет в отдалечени части на планетата с помощта на дрони с големината на самолет Боинг-747.

Йейл Макгуайър, директор на лабораторията на "Фейсбук" за осигуряване на връзка...

Нов градски модел на "Харлей Дейвидсън" дойде на българския пазар

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/25/2387441_nov_gradski_model_na_harlei_deividsun_doide_na/?ref=rss


Мотоциклет, създаден за младите потребители и удобен за градска употреба, пусна на българският пазар американският производител "Харлей Дейвидсън". "Стрийт" 750 използва първата нова платформа за марката от 14 години насам и най-малкият, и най-достъпен модел на компанията.

Моторът е създаден след хиляди часове консултиране с млади ездачи от градовете по цял свят, казват от компанията. 

Машината разполага с чисто нов двигател Revolution X с водно охлаждане, с работен обем...

Пловдив в топ 6 на най-древните градове в света

http://www.cross.bg/grad-plovdiv-pozitziya-1431924.html

/КРОСС/ Пловдив е шестият най-стар град в света, определи класация на британския в. „Телеграф". Селището, създадено през 4000 г. пр. Хр., днес е второто по големина населено място в България с население от 379 882 души. Преди да се превърне в голям римски град, той е бил обитаван от траките. Заради дълголетната му и богата история там може да се видят множество забележителности, сред които изпъкват римският амфитеатър и турските бани. Пловдив дели шестата позиция с ливанския град Сидон и египетския Фаюм. Като най-древният град в света е посочен Йерихон, който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр. Хр. и е най-старият продължително населен град, отбелязва в. „Телеграф". Под него археолозите са открили следи от 20 други по-древни селища, с което историята му се датира отпреди 11 000 години. Втората позиция в класацията се заема от Библос в Ливан, основан от финикийците през 5000 г. пр. Хр. под името Гебал. Сред главните му туристически атракции са античните храмове, замъкът Библос и баптистката църква „Св. Йоан", построена от кръстоносците през ХІІ в., както и старите средновековни стени на града. На трета позиция се нареждат два сирийски града - Алепо, с антично име Халаб, и столицата Дамаск, създадени през 4300 г. пр. Хр. Алепо, който преди избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г

Премиерът: Добричката почит съчетава признанието и милосърдието

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0/

„Славна е историята на Добруджа. Ние трябва да се гордеем с нея, да я пазим в паметта си и да я предаваме от поколение на поколение, дотогава докато има българи и в земите ни звучи българска реч“. Това заяви в словото си по време на […]

Франция затяга сигурността в транспорта и на обществени места заради терористична заплаха

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387422_franciia_zatiaga_sigurnostta_v_transporta_i_na/?ref=rss


Франция заяви в четвъртък, че ще затегне мерките по сигурността в транспорта и на обществените места, съобщи "Ройтерс". Властите в Париж изразиха готовност да подкрепят всички държави, които са поискали помощта им за борба с тероризма.

"Превантивните мерки срещу риска от тероризъм ще бъдат затегнати на обществени места и в транспорта", пише в изявление на президентството след проведено заседание на кабинета.

В текста пише още, че Париж е готов да увеличи помощта си за...

Започва раздаването на ваучери за пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/cherveniya-krust-materiali-1431923.html

Враца /КРОСС/ До броени дни ще бъдат готови за разпределение 130-те ваучера за пострадалите от наводненията във врачанско. Те са на обща стойност 39 170 лв. С тези пари могат да се пазаруват единствено строителни материали, домакинска посуда, дезинфекционни и хигиенизиращи препарати. За да закупят нужните материали, хората трябва да притежават специално издадени ваучерни книжки, които ще получат от БЧК .Предстои да се одобрят и магазините, от които може да се пазарува. Припомням, че организацията на Червения кръст кандидатства за тази помощ и средствата вече са отпуснати от Международния дарителски фонд на Червения кръст и Червения полумесец - Швейцария, съобщи Дарик.

Себестойността на iPhone 6 започва от 156 евро

http://www.investor.bg/harduer/459/a/sebestoinostta-na-iphone-6-zapochva-ot-156-evro,180682/

Най-скъп според анализаторите е дисплеят – 4,7-инчовата версия струва 35 евро, а 5,5-инчовата - 41 евро

Кошлуков призна за разкритието на ПИК за финансовия колапс в ТВ7! През това време Василев все още живее в лукс в Белград

http://pik.bg/кошлуков-призна-за-разкритието-на-пик-за-финансовия-колапс-в-тв7-през-това-време-василев-в-news229818.html

Кошлуков призна за разкритието на ПИК за финансовия колапс в ТВ7! През това време Василев все още живее в лукс в Белград

Ръководството на TV7 и NEWS7 излезе с декларация по повод безпрецендетния натиск, който цели ликвидирането на медиите. Директорът на медията Емил Кошлуков потвърди разкритието на ПИК, че в медията има бунт за неполучени заплати.

През това време злополучният банкер Цветан Василев продължава да си живее луксозно в Белград и да не плаща възнаграждения.

Ръководството заявява, че е в невъзможност да плати заплатите на служителите си за месец август заради запорираните всички сметки на медиите от временния синдик.

Това, което виждам, е опит телевизията да бъде смачкана и свалена от ефир. Екипът вече втори месец не е получавал пари. Всеки наш опит да платим заплатите буквално на следващия ден среща реакция - появява се нов запор, ново искане за спиране на сметките, безумни претенции. Т. нар. синдик назначи охранители да пазят телевизията, които предявяват иск за 1 млн. лв. и казват, че ги дължим на фирмата им. За какво, питам аз, Обама ли охраняваме? Искаме да чуем ясната позиция на закона!, заяви изпълнителният директор Емил Кошлуков.

TV7 и NEWS7 отправят призив към останалите медии – да видят какво се случва, ако смятат, че е редно, да мълчат, а ако мислят, че могат – да помогнат. 

Прецедентите са опасно нещо, ако днес това се случва с една телевизия, утре може да стане с друга медия!

Очаквайте подробности в емисиите новини на TV7 и NEWS7!

Кошлуков за кризата в ТВ7: Ръководството на телевизията не може да плати на служителите си заради КТБ

http://pik.bg/кошлуков-за-кризата-в-тв7-ръководството-на-телевизията-не-може-да-плати-на-служителите-си--news229818.html

Кошлуков за кризата в ТВ7: Ръководството на телевизията не може да плати на служителите си заради КТБ

Ръководството на TV7 и NEWS7 излезе с декларация по повод безпрецендетния натиск, който цели ликвидирането на медиите. Ръководството заявява, че е в невъзможност да плати заплатите на служителите си за месец август заради запорираните всички сметки на медиите от временния синдик.

Това, което виждам, е опит телевизията да бъде смачкана и свалена от ефир. Екипът вече втори месец не е получавал пари. Всеки наш опит да платим заплатите буквално на следващия ден среща реакция - появява се нов запор, ново искане за спиране на сметките, безумни претенции. Т. нар. синдик назначи охранители да пазят телевизията, които предявяват иск за 1 млн. лв. и казват, че ги дължим на фирмата им. За какво, питам аз, Обама ли охраняваме? Искаме да чуем ясната позиция на закона!, заяви изпълнителният директор Емил Кошлуков.

TV7 и NEWS7 отправят призив към останалите медии – да видят какво се случва, ако смятат, че е редно, да мълчат, а ако мислят, че могат – да помогнат. 

Прецедентите са опасно нещо, ако днес това се случва с една телевизия, утре може да стане с друга медия!

Очаквайте подробности в емисиите новини на TV7 и NEWS7!

Спряха проекта за бургаското пироговче

http://www.cross.bg/leva-parite-mirazchiiiski-1431922.html

/КРОСС/ Бургаската болница, в която пилотно трябваше да се създаде т. нар. "малък пирогов", е върнала парите за него, след разпореждане на здравното министерство. Авансовата сума за изграждането на комплекса, около 400 хиляди лева, бе разпоредено да се върне в министерството още с решение на бившия ресорен министър."Срокът за това изтече и служебният министър също настоя да възстановим парите", каза изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас д-р Бойко Миразчийски. Договорът за съфинансирането на ремонта на инфекциозното отделение от страна на Министерството на здравеопазването също е прекратен, поясни доктор Миразчийски. Болницата ще трябва да възстанови със собствени средства сумата, която е 265 хиляди лева, съобщи БНР.

Турция затяга бюджетната дисциплина

http://www.vesti.bg/novini/turciia-zatiaga-biudzhetnata-disciplina-6023239

Турският премиер Ахмет Давутоглу и финансовият министър Мехмет Шимшек заявиха, че в бюджета за 2015 г. са предвидени важни стъпки за спестявания в публичния сектор, пише в днешното си издание "Хабертюрк" под заглавието "Ще затягаме коланите".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване