Борисов загуби над половин милион гласа. Колко ще се върнат? Защо ни лъжат?

http://e-vestnik.bg/21367/borisov-zagubi-nad-polovin-milion-glasa-kolko-shte-se-varnat-zashto-ni-lazhat/

През 2009 г. ГЕРБ спечели изборите с 1,6 млн. гласа с 39,7%. С този резултат достигна до 116 депутати в парламента.
На изборите през 2013 г. ГЕРБ спечели с 1,06 млн. гласа, тоест загуби над половин милион гласове от предишните избори. С това спечели 97 депутатски места.
На избори 2014 г. какво?

Месеци наред вече медии, политици, анализатори ни помпат, че сега ГЕРБ може да вземе 120 + депутатски места.
Е как ще стане това? Ще се върнат онези изгубени от ГЕРБ над половин милион гласове? Дори хипотетично да стане такова чудо, ГЕРБ пак не може да вземе 116 депутати, защото в онези избори от 2009 г. имаше един подарък за ГЕРБ от полумажоритарни мандати. Те бяха 30 на брой и в тях според нелепия тогавашен избирателен закон нямаше балотаж, а кандидатите (повечето на ГЕРБ) печелеха на първи тур с около 32-35% от гласовете. Този избирателен кодекс беше приет по настояване от президента Първанов, като услуга на неговия приятел Борисов.
Според професора математик изборджия Михаил Константинов този закон е донесъл на ГЕРБ 15 депутати повече. Сега този закон го няма.
Защо тогава така систематично зомбират хората, че ГЕРБ ще спечели едва ли не повече от половината депутати в парламента?

Най-коварни са социолозите, които внушават, че малките партии нямат шанс. Това изтъква любимата на Бойко Борисов социоложка Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”. Тя набляга, че няколко партии са опасно близо до ръба (виж тук). Това е и неофициалната пропаганда на ГЕРБ – да внушават, че ако гласуваш за малките десни партии, гласът ти ще отиде на вятъра, защото те няма да влязат.
И така ГЕРБ е подплатен и със социологически внушения, освен тотална медийна подкрепа – и от страна на телевизии, и от вестниците на Пеевски (то други вестници вече почти няма).

И когато с помощта на медиите и социолозите ГЕРБ вкара 100-ина депутата, и започнат цирковете в държавата, кой ще плаща сметката? На чий гръб ще се стовари това ахмашко управление?
С когото и да направи коалиция Борисов, той иска да е премиер и да командва като старшина. Цветанов иска пак да е министър и да повтори цирковете.

Късопаметен ли е избирателят? По-добре ли стана при управлението на Борисов? Не помни ли , каква стагнация настъпи, как му се изпразниха джобовете?
Връщането на Борисов е фарс.
Срамът ще бъде за медии, за водещи от телевизии, социолози, анализатори и политолози. Всички онези, които легитимират един полуграмотен, арогантен, агресивен съвременен бай Ганьо. Който освен всичко и гази закона без да се замисля.
Както казва Джордж Оруел – „Народ, който избира корумпирани и престъпници не е жертва, а съучастник”.

Украинският премиер поиска Западът да не отменя санкциите срещу Москва

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-premier-poiska-zapadat-da-ne-otmenya-sanktsiite-sreshtu-moskva-news225222.html

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия, докато Украйна не възстанови териториалната си цялост, съобщи Франс прес.   "Призоваваме да не се отменят санкциите, докато Украйна не възстанови контрола над цялата си територия", заяви Яценюк пред Общото събрание на ООН, порицавайки отново руската инвазия в Източна Украйна.   "Не се доверяваме на думите, вярване само в делата", каза Яценюк и поиска от Русия да спазва международните си задължения и да изпълни 12-те точки от споразумението за прекратяване на огъня, включено в Минск на 20 септември.   "Всеки ден, въпреки прекратяването на огъня, губим украински войници" в боевете с проруските сепаратисти", оплака се Яценюк.   Той нарече Русия фактор за несигурността, а не член на съвета за сигурност на ООН. "Член на Съвета за сигурност на ООН нарушава принципите на Устава на ООН, което е неприемливо", заяви украинският премиер.   Украйна е привързана към запазването на безядрения си статут, но има нужда от гаранции за опазването на териториалната си цялост, сигурността и независимостта, добави Яценюк на общополитическа дискусия по време на 69-ата сесия на Общото събрание, предаде ИТАР-ТАСС.   Той припомни, че Украйна разполагаше с третия по големина ядрен арсенал в света, но се отказа от него преди 20 години в рамките на меморандума от Будапеща, в замяна на гаранции за териториалната си цялост и суверенитет.   Яценюк отбеляза, че по време на своите изказвания други оратори са споменали терористичната заплаха от "Ислямска държава", епидемията от ебола, и ситуацията в неговата страна.   "Честно казано, бих се радвал да не присъствам в тази зала", заявил е Яценюк. Неговата страна "знае какво е тероризма не на думи, а на практика", подчертал е украинският премиер.

"Среднощна приказка" взе първа награда на Националния конкурс за любовна поезия

http://www.cross.bg/poeziya-chitalishteto-evtimov-1431870.html

/КРОСС/Докато в социалната мрежа Фейсбук стотици потребители постват любими стихотворения, отвръщайки на лиричното предизвикателство в подкрепа на българската поезия, в Петрич, родния град на майстора на любовната лирика Евтим Евтимов, се проведе Първият национален конкурс за любовна поезия под надслов "Горчиво вино". Със свои стихове участваха 208 творци от цялата страна. Конкурсът беше анонимен, а жури в състав: поетесата Романьола Мирославова (председател), литературният критик Пламен Тотев и поетесата Валя Василева, определиха трите най-добри творби. Първа награда получи Петя Стефанова за стихотворението "Среднощна приказка", втора - Виктория Христова за "Моето вино", а трета - Гълъбина Митева за "И аз съм като щъркела". Според регламента на конкурса всеки автор можеше да участва само с едно, непубликувано произведение. Наградените автори получиха диплом и парични суми. Организатор на конкурса е НЧ "Братя Миладинови 1914" - гр. Петрич, което обяви наградите по време на голям тържествен концерт, отбелязващ 100 годишнината на читалището. Пред многобройната публика, препълнила залата, се изявиха звезди от различни жанрове - Володя Стоянов, Илия Луков, Коцето-Калки, Драго Драганов и др., както и местни изпълнители. Гичка Тренева, секретар на читалището, връчи паметен плакет на Евтим Евтимов - гордостта на Петрич, както и на други изявени местни културни и читалищни деятели

Варненски експерт: Средният приход от туристите е нисък

http://www.moreto.net/novini.php?n=265278

Средният приход за страната от един турист, посетил България, е твърде нисък. Това разкри пред „Черно море“ почетният председател на Варненската туристическа камара проф. Марин Нешков. През 2000 г. средният приход е бил 420 евро, днес е 460.

"Ройтерс" за кризата с КТБ и изборите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/rojters-za-krizata-s-ktb-i-izborite-6023202

Според източник на агенцията повече от 80% от отпуснатите от банката кредити са към свързани лица и фирми или към приятели на свързани лица и фирми

Сампдория и Парма напират за наш национал

http://news.ibox.bg/news/id_1844969409

Венцислав Христов донесе победата на България срещу Азербайджан

Хвърляха яйца по членовете на ДКЕВР заради тока

http://frognews.bg/news_76869/

При обсъждането цената на тока напрежението ескалира. По членовете на ДКЕВР бяха хвърлени яйца от хора, представящи се за членове на граждански организации. Те бяха изведени с полиция от залата, в която тече обсъждането.

Плевнелиев призова в Ню Йорк за борба срещу чуждестранните терористични бойци

http://www.mediapool.bg/plevneliev-prizova-v-nyu-york-za-borba-sreshtu-chuzhdestrannite-teroristichni-boitsi-news225221.html

Международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН на най-високо равнище, председателствано от президента на САЩ Барак Обама.   "Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове", посочи в изказването си държавният глава.   На заседанието единодушно беше приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като "Ислямска държава".   Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки на ООН срещу присъединяването на техни граждани към терористични организации. Съавтори на резолюцията са 104 страни, сред които и България. Поради особения характер на заседанието, в него участваха и държави нечленки на Съвета за сигурност.   "Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена "чуждестранни терористични бойци", каза още президентът. "Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция беше категорична и единна по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации. Доказателство за това е приетата от Главното мюфтийство в България декларация, подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности", заяви президентът Плевнелиев.   Участието на президента в заседанието на Съвета за сигурносте израз на подкрепата на България, като част от широката международна коалиция срещу тероризма. Страната ни оказва пълна политическа подкрепа и съдействие според възможностите си.

Nikkei 225 изкачи нов 7-годишен връх

http://www.investor.bg/aziia/336/a/nikkei-225-izkachi-nov-7-godishen-vryh,180653/

Пазарите в Азия възприеха позитивно спекулациите за смяна на гуверньора на Китайската централна банка

737 деца са осиновени през миналата година

http://pik.bg/737-деца-са-осиновени-през-миналата-година-news229634.html

737 деца са осиновени през миналата година

На 26-и септември за първи път ще се проведе Национален информационен ден за осиновяването в България.

В страната ще има различни информационни инициативи, които ще ангажират общественото внимание с темата за осиновяването, предизвикателствата пред него, информация къде и как родителите и кандидат-осиновителите могат да получат подкрепа, пише агенция "Кросс".

Инициативата е на Българска асоциация осиновени и осиновители и Национална мрежа за децата. Надсловът е „Обичай ме, храни ме и не ме оставяй", а деца и родители ще имат възможността да се запознаят с процеса на осиновяване и с част от специалистите, които участват в него. Организаторите на играта са подготвили три предизвикателства -„Проучването", „Обучението" и „Съдебната процедура" , през които трябва да премине всеки участник, за да стигне до финала и да осинови плюшената играчка, която има най-силна нужда от него.

737 са осиновяванията през миналата година у нас, а до юли тази година в регистъра има вписани 3248 деца.



Български дипломати дължат на Ню Йорк 397 136 долара за неправилно паркиране

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387207_bulgarski_diplomati_duljat_na_nju_iork_397_136_dolara/?ref=rss


Български дипломати дължат на кметството в Ню Йорк 397 136 долара за неправилно паркиране. Според статия на "Уолстрийт джърнъл" те са натрупали 3553 фиша, което нарежда България на 10-о място в своеобразната класация на чуждестранните длъжници.

На първо място е Египет, чиито дипломати имат задължения от около 2 милиона долара от 17 500 фиша за неправилно паркиране. Следват Нигерия. Индонезия, Бразилия, Мароко, Пакистан, Сенегал, Судан, Ангола.

"Уолстрийт джърнъл"...

Предложението за поскъпване на тока предизвика скандали в ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Предложението-за-поскъпване-на-тока-предизвика-скандали-в-ДКЕВР_l.a_i.569228_at.1.html

Предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпване на тока от 1 октомври предизвика скандали по време на...

Предложението за поскъпване на тока предизвика скандали в ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Предложението-за-поскъпване-на-тока-предизвика-скандали-и-бой-в-ДКЕВР_l.a_i.569228_at.1.html

Яйца полетяха по председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Това направи единият от лидерите на...

Холандски архитекти ще насърчават жителите на Доха да ползват метро

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/25/2387052_holandski_arhitekti_shte_nasurchavat_jitelite_na_doha/?ref=rss


Холандската архитектурна фирма UNStudio беше избрана за главен проектант на интегрирания железопътен проект на Катар, съобщи dezeen.com. 

Проектът цели за жителите на Доха да бъде създадена услуга, която да ги насърчи в използването на обществен транспорт като алтернатива на личните автомобили. Изграждането на метромрежата е първият етап от изпълнението на интегрирания жп проект, след чието завършване в Доха ще има 35 спирки на метрото. След втората фаза жителите на града ще бъдат...

Цистерна с петрол се обърна край Несебър

http://frognews.bg/news_76868/

Петролна цистерна с 30 тона гориво се обърна в несебърското с. Тънково. Камионът е с молдовска регистрация и е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент.

Вършенето на много неща едновременно свива мозъка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329527

Ако изпращате смс, гледате телевизия и слушате радио едновременно навярно ще се заинтересувате, че вършенето на няколко неща наведнъж свива мозъка, пише „Дейли мейл“.
Изследване показва, че хората, които често вършат много неща наведнъж имат по-малко сиво вещество в една от важните мозъчни части.
"Едновременното използване на мобилен телефон, Ако изпращате смс, гледате телевизия и слушате радио едновременно навярно ще се заинтересувате, че вършенето на няколко неща наведнъж свива мозъка, пише „Дейли мейл“. Изследване показва, че хората, които често вършат много неща наведнъж имат по-малко сиво вещество в една от важните мозъчни части. "Едновременното използване на мобилен телефон,

Кристина Кирхнер нарече кредиторите на Аржентина финансови терористи

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kristina-kirhner-nareche-kreditorite-na-arjentina-finansovi-teroristi,180651/

Терористи са и тези, които разклащат икономики, причинявайки глад, нищета и бедност, заяви президентът на страната пред ООН

Кристина Фернандес нарече кредиторите на Аржентина финансови терористи

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kristina-fernandes-nareche-kreditorite-na-arjentina-finansovi-teroristi,180651/

Терористи са и тези, които разклащат икономики, причинявайки глад, нищета и бедност, заяви президентът на страната пред ООН

Недекларирана валута задържаха на Митница Русе

http://www.vesti.bg/novini/nedeklarirana-valuta-zadyrzhaha-na-mitnica-ruse-6023204

80 100 евро и 50 000 щатски долара откриха и задържаха в турски камион служители на Митница Русе и на органите на ДАНС, съобщиха от Агенция "Митници".

България ще продължи да подкрепя мисията на УНИЦЕФ за деинституционализиране на лишените от родителска грижа деца

http://www.cross.bg/ynitzef-detzata-detza-1431868.html

/КРОСС/ България ще продължи да подкрепя мисията на УНИЦЕФ за замяна на специализираните институции за отглеждане на деца с изграждането на мрежа от услуги, които ще позволят те да растат в близка до семейната среда, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Държавният глава потвърди позицията на страната ни за закриване на специализираните институции за деца до 2025 г., съобщава пресцентърът на президента. „Ранното детско развитие е от ключово значение за нормалното израстване и затова е особено важно децата да живеят в среда, в която се чувстват емоционално щастливи. Само семейството може да даде любов", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ. Антъни Лейк благодари на българския държавен глава за неговата съпричастност към дейността на Оранизацията и за проведената под негов патронаж през ноември 2012 г. в София конференция на УНИЦЕФ „Спиране на настаняването на деца под три години в институции". Създаването на условия за пълноценен живот в семейна среда на децата с увреждания е изключително труден процес и решението му е в основата на успеха на деинституционализирането, беше отбелязано още по време на срещата. Предстои страната ни да подпише Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г

Зелен фитнес, зумба, футбол и още събития за Европейската седмица на движение

http://www.cross.bg/bulgariya-subitiya-dvizhenieto-1431869.html

/КРОСС/От 29 септември до 05 октомври в България и в още 32 държави ще се проведе MOVE Week 2014. Европейската седмица на движението в България MOVE Week обяви своята програма. В седмицата на доброволен принцип са включени 34 български града, над 250 събития и 108 организатори. В момента регистрациите продължават и посочените цифри се увеличават. Очакванията са да имаме над 400 събития и 70 000 участника. Европейската картина е 750 града, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а. По време на седмицата на движението се предвиждат демонстрации и изпълнения на различни физически активности като йога, паневритмия, slack line (ходене на въже на ниска височина), уроци по паркур, Port de Bras - (модерната комбинация на танц, балет и движения), Капоейра, Pole Dance (танц на пилон), работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, планинско колоездене, гимнастика, кросове, турнири по футбол, велопоходи, пише kafene.bg. Философията на кампанията е да накара хората да се движат - независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности. Доказано е, че най-малкото ежедневно физическо усилие може да предотврати болести като инсулт, инфаркт, Алцхаймер, диабет, високо кръвно налягане, рак

Вършенето на много неща наведнъж свива мозъка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329523

Ако изпращате смс, гледате телевизия и слушате радио едновременно навярно ще се заинтересувате, че вършенето на няколко неща наведнъж свива мозъка, пише „Дейли мейл“.
Изследване показва, че хората, които често вършат много неща наведнъж имат по-малко сиво вещество в една от важните мозъчни части.
Ако изпращате смс, гледате телевизия и слушате радио едновременно навярно ще се заинтересувате, че вършенето на няколко неща наведнъж свива мозъка, пише „Дейли мейл“. Изследване показва, че хората, които често вършат много неща наведнъж имат по-малко сиво вещество в една от важните мозъчни части. "Едновременното използване на мобилен телефон,

Най-много се пълнее през есента и зимата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-mnogo-se-pylnee-prez-esenta-i-zimata-6023199

Когато лятото свърши и настъпи есента, повечето от нас с облекчение приключват с тревожните мисли за фигурата си

Писанчев: Няма криминални и киберзаплахи за банковата система

http://www.moreto.net/novini.php?n=265287

В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София, предаде репортер на БГНЕС.

Схема за разпространение на контрабандни цигари разкри Столична митница

http://www.cross.bg/tzigari-stolichna-razprostranenie-1431867.html

/КРОСС/ Схема за разпространение на контрабандни цигари разкриха митническите служители в София. След анализ на оперативна информация, служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" от Митница Столична провеждат операция срещу нелегалното разпространение на цигари на територията на София, по време на която е установено лице, занимаващо се със съхранение и търговия на цигари без български акцизен бандерол. Проверени са търговският обект, в който са се предлагали цигарите, автомобилът, с който са превозвани, както и домът на собственика, където са съхранявани. Задържани са над 60 хиляди къса цигари от марките My Way, Diva и Don, всички без бандерол. Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Столична. Работата по случая продължава.

Писанчев: Няма сериозен риск за банковата система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329506

В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София.
На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София. На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите

Чувството на завист всъщност било полезно

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/chuvstvoto-na-zavist-vsyshtnost-bilo-polezno-6023201

Оказва се, че господата завиждат за по-високите заплати, а жените - за луксозните почивки на близките си

Прокопиев обвини ДПС, БСП, ГЕРБ и БНБ за банковия модел

http://frognews.bg/news_76867/

ДПС, БСП и ГЕРБ са виновни за модела на вредна политика спрямо КТБ. Най-вече Движението за права и свободи, което три последователни пъти управлява държавата и толерира модела финансова пирамида. Това заяви олигархът Иво Прокопиев по Нова телевизия.

Съдът отказа разпит на политици по делото срещу Златанов, назначиха нова експертиза за тефтерчето му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329500

Софийският апелативен съд отхвърли искането на защитата на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова да свидетелстват по делото за скандалното тефтерче, съобщи БГНЕС. Софийският апелативен съд отхвърли искането на защитата на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова да свидетелстват по делото за скандалното тефтерче, съобщи БГНЕС.

Скандал в ДКЕВР: Замериха с яйца председателя на енергийния регулатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329516

В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателя на енергийния регулатор – Светла Тодорова, информира Фокус.
Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%.   Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисионни, В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателя на енергийния регулатор – Светла Тодорова, информира Фокус. Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисионни,

80 хил. евро и 50 хил. долара задържаха на Дунав мост

http://www.cross.bg/dolara-evro-shtatski-1431865.html

/КРОСС/ 80 100 евро и 50 000 щатски долара откриха и задържаха в турски камион служители на Митница Русе и на органите на ДАНС. Камионът, който се е движил от Румъния през България за Турция, управляван от турски гражданин, е селектиран за проверка на ГКПП Дунав мост. В кабината са пътували още двама турски граждани - втори шофьор и негов познат. Тримата пътници не са декларирали пред митническите служители пренасяне на парични средства над разрешения размер. Въпреки това е извършена митническа проверка на превозното средство, при която в шофьорската кабина са намерени укрити 80 100 евро и 50 000 щатски долара. Спътникът на шофьорите е признал, че откритата валута е негова. Недекларираната валута с левова равностойност над 232 752 лв. е иззета. Турският гражданин с инициали А.Е. е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 251,ал.1 от НК по описа на Митница Русе. Това е втори случай на разкрито валутно престъпление на ГКПП Дунав мост - Русе за тази година, след като през март там бяха задържани 220 000 американски щатски долара и 55 000 евро.

Таксиметров шофьор блъсна момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329520

Малолетно момче пострада при катастрофа във Враца. Малко преди 17 ч. в сряда лек автомобил „Рено“, което според източник на „Конкурент“ е собственост на таксиметрова фирма, блъска преминаващото момче.
Причината за катастрофата е в процес на изясняване. Детето е получило фрактура на втория пръст на лявата ръка, контузия на гръдния кош, Малолетно момче пострада при катастрофа във Враца. Малко преди 17 ч. в сряда лек автомобил „Рено“, което според източник на „Конкурент“ е собственост на таксиметрова фирма, блъска преминаващото момче. Причината за катастрофата е в процес на изясняване. Детето е получило фрактура на втория пръст на лявата ръка, контузия на гръдния кош,

САЩ плаща компенсация от 554 млн. долара на индианско племе

http://america.actualno.com/SASht-plashta-kompensacija-ot-554-mln-dolara-na-indiansko-pleme-news_51605.html

Властите на САЩ ще изплатят компенсация в размер на 554 млн. долара на индианското племе навахо, за да бъде регулирана отдавнашна жалба заради "порочно управление на фондове и природни ресурси...

Бърза и лесна сурова туршия

http://curious.actualno.com/Byrza-i-lesna-surova-turshija-news_51608.html

Време е да се заемем със зимнината и да си приготвим от любимите туршии, лютеници и сладка. Рецептата, която ви предлагаме, е много лесна и вкусна, не отнема много време и изглежда чудесно. Необходи...

Свалиха билбордове с призив да не се гласува

http://izbori2014.actualno.com/Svaliha-bilbordove-s-priziv-da-ne-se-glasuva-news_51609.html

Билбордове с призив да не се гласува за определени партии са били демонтирани от околностите на Пловдив. Това съобщи в ефира на Радио “Фокус”- Пловдив Деница Чингарова, председател...

Шефът на ДКЕВР подготвя за ново поскъпване на тока

http://business.actualno.com/Shefyt-na-DKEVR-podgotvja-za-novo-poskypvane-na-toka--news_51610.html

"Бихме искали да няма ново увеличение, но има редици индикации в целия сектор - топлофикационните централи, комбинираното производство, които също са в тежко финансово състояние". Така п...

Скандал в ДКЕВР - летят яйца по шефа на комисията. Решават на 30 септември за поскъпването на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329511

В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателят на енергийния регулатор – Светла Тодорова, предаде Фокус.
Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисиони, В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателят на енергийния регулатор – Светла Тодорова, предаде Фокус. Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисиони,

Явор Дачков за делото "Златанов: И този процес няма да е справедлив

http://www.cross.bg/zlatanov-dachkov-deloto-1431866.html

/КРОСС/И този процес няма да е справедлив, коментира във Фейсбук развоя на делото "Златанов" журналистът Явор Дачков.  По поръчковите дела на Цветанов се допускат криминални типове, които нямат нищо общо с делото и на базата на техните лъжи, изтъргувани срещу по-леки присъди съдът раздава присъди, както е в случая с "Килърите", а тук не разпитват основните фигури, които са злоупотребили с властта си, пише Дачков. Това дело трябваше да прерасне в дело срещу Плевнелиев, Борисов, Фидосова и Цветанов - въпрос на здрав разум и елементарна справедливост, смята той. Никой не си прави илюзията, че Филип Златанов е рекетирал на своя глава и е използвал комисията си за бухалка. Слез Мишо Бирата това е най-неопровержимото доказателство за престъпната същност на управлението на ГЕРБ и то с конкретни виновници. Но онези, които трябва да раздават справедливост нехаят. Няма и обществен скандал, да не говорим за протести, вувузели и прочие, допълва Дачков.  Днес защитата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов поиска като свидетели по делото за скандалното му тефтерче да бъдат разпитани президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова. Искането на защитата обаче беше отхвърлено от съда. През април Софийски градския съд осъди Златанов на 3,5 г. затвор за престъпление по служба

Таксиджия блъсна момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329499

Малолетно момче пострада при катастрофа във Враца. Малко преди 17 ч. в сряда лек автомобил „Рено“, което според източник на „Конкурент“ е собственост на таксиметрова фирма, блъска преминаващото момче.
Причината за катастрофата е в процес на изясняване. Детето е получило фрактура на втория пръст на лявата ръка, контузия на гръдния кош, Малолетно момче пострада при катастрофа във Враца. Малко преди 17 ч. в сряда лек автомобил „Рено“, което според източник на „Конкурент“ е собственост на таксиметрова фирма, блъска преминаващото момче. Причината за катастрофата е в процес на изясняване. Детето е получило фрактура на втория пръст на лявата ръка, контузия на гръдния кош,

Расате и хората му освобождават сградата на ЦИК в 12 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_393129.html

Боян Расате и кандидат-депутати от националистическата му формация БНС-НД ще освободят, днес в 12 часа,   окупираната от вчера сграда на ЦИК. Това заяви лично лидерът на БНС пред репортер на OFFNews.  По думите му среща с представители на ЦИК е невъзможна, но въпреки това окупацията е постигнала целта си, след като получи широка гласност.  По-рано днес Расате заяви, че окупацията ще остане, докато не се проведе среща между представители на БНС и ЦИК.  По думите му поддръжниците му са успели „да завземат” и трите етажа на сградата на ЦИК. "Охраната е по-малко на брой от нас и затова успяхме – а сега всеки от нас може да излезе от сградата, но не може да се върне", обясни националистът. Вчера лидери на листи и кандидат-депутати от националистическата формация БНС-НД окупираха Централната избирателна комисия заради решение на комисията да спре техен предизборен клип. "От комисията многократно са ни ощетявали. С последното си решение спряха спряха наш клип с дете с трикольор, докато в същото време се въртят по-спорни клипове на ДПС. Настояваме за среща с представител на ЦИК, за отмяна на това решение и най-вече за равнопоставеност, защото има двоен стандарт", заяви вчера лидерът на БНС-НД Боян Расате.

Писанчев: Kиберпрестъпленията ще нарастват и у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329491

В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София.
На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София. На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите

Съдът отказа да разпита Плевнелиев и Борисов по случая с тефтерчето на Златанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329497

Софийският апелативен съд отхвърли искането на защитата на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова да свидетелстват по делото за скандалното тефтерче, съобщи БГНЕС. Софийският апелативен съд отхвърли искането на защитата на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова да свидетелстват по делото за скандалното тефтерче, съобщи БГНЕС.

Гуверньорът на китайската централна банка може да загуби поста си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387195_guvernyorut_na_kitaiskata_centralna_banka_moje_da/?ref=rss


Гуверньорът на централната банка на Китай Жоу Сиаохуан може да загуби поста си, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Жоу е защитник на пропазарните реформи, но последните вътрешнопартийни спорове относно посоката на развитие на китайската икономика могат да му костват работата.

Спряган за нов ръководител на Народната банка на Китай (НБК) е Гуо Шукин, бивш банкер, който в момента е губернатор на източната провинция Шандун. Президентът Си Цзинпин иска да привлече повече свои съюзници на...

13 въпроса за рока. Отговорите на Захари Бахаров

http://offnews.bg/news/n_1/n_393121.html

Тези дни сайтът WeRock.bg става на 13 г. Първите 12 ги изживя под името Metal Katehizis . Но сега с името WeRock.bg вече е част от OFFMedia, в която влизат още OFFNews.bg и форумът OFFRoad-Bulgaria.com . Ние изпратихме 13 въпроса за рока на 13 известни личности, за които знаем, че са посветени в магията на рока. Първите три интервюта бяха с Евгений Дайнов , Димитър Манолов ,  Светльо Витков и Александър Сано . Сега ви предлагаме отговорите на Захари Бахаров. 1. Коя беше първата рок касетка/диск/плоча, която сте си купили? Не може да ставе дума за купуване,но първите неща, които си спомням, бяха "Barmy Army” и още няколко неща на Exploited и целия “Master of puppets”. "Големите “ от квартала се оказаха на палатки на язовира, на който имахме вила, и аз чух тия най-важни неща на едно касетофонче. 2. Първият концерт на рок група, който сте посетили? Двата най-значими са на Red Hot Chili Peppers (RHCP) във Виена и Depeche Mode тук. 3. Първата рок тениска? Нямам нито една,но съм се молил за нашивка на Saxon и съм се редил цял ден пред фотото в "Павлово" за черно-бяла снимка на “Девицата на Мейдън”. 4. Любима рок банда? RHCP. 5. Любима рок песен? Всичко, до което се е докоснал Джон Фрушанте, е злато,но напоследък най-много плача и се дера на Rearview mirror на Pеаrl Jam. 6. Последният рок концерт, който сте посетили? ОСТАВА. Бяха страхотни и добре, че са те, та и ние нещо да си имаме. 7. Последната рок песен, която слушахте? Нещо на Arctic Monkeys трябва да е било…в колата. 8. Любим спомен, свързан с рока? Джон Фрушанте помоли да изпратим “поздрав” на Джони Рамоун, който тогава вече беше тежко болен и 100 000 души викахме “We love you Johnny”… не ми е любим спомен, но се почувствах част от нещо по-голямо. 9. С кой рок музикант бихте искали да си пиете бирата? Искам да съм бил на някой от рождените дни на Фреди Меркюри. 10. Ако можехте да свирите в рок група, коя щеше да бъде тя и на каква позиция? Барабанист… щях да съм им като майчица, да им напомням с брутално блъскане, че сме рок група, за да не се отпускат в импровизацийки. 11. Песента, която знам наизуст и мога да изпея най-добре, е... Въобразявам си, че е “Streets of Philadelphia” на Брус Спрингстийн, но истината е ,че хич не мога да пея. 12. Най-хубавият концерт, на който съм бил, е.... RHCP във Виена. 13. Продължете изречението: Когато слушам рок… Се сещам, че вече има поне второ поколение,което обича такава музика и значи е съвсем реално след време със сина ми да си слушаме някви неща заедно.

Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години

http://www.investor.bg/evropa/334/a/airbus-povishi-prognozata-si-za-tyrseneto-na-samoleti-v-sledvashtite-20-godini,180647/

Като аргумент производителят посочва растежа на развиващите се пазари, водени от Китай, който може да се превърне в най-големия пазар за индустрията

737 деца са намерили семейство през миналата година

http://www.cross.bg/detza-sa-namerili-semeiistvo-prez-minalata-godina-1431864.html

/КРОСС/На 26-и септември за първи път ще се проведе Национален информационен ден за осиновяването в България. В страната ще има различни информационни инициативи, които ще ангажират общественото внимание с темата за осиновяването, предизвикателствата пред него, информация къде и как родителите и кандидат-осиновителите могат да получат подкрепа. Инициативата е на Българска асоциация осиновени и осиновители и Национална мрежа за децата. Надсловът е „Обичай ме, храни ме и не ме оставяй", а деца и родители ще имат възможността да се запознаят с процеса на осиновяване и с част от специалистите, които участват в него. Организаторите на играта са подготвили три предизвикателства -„Проучването", „Обучението" и „Съдебната процедура" , през които трябва да премине всеки участник, за да стигне до финала и да осинови плюшената играчка, която има най-силна нужда от него. 737 са осиновяванията през миналата година у нас, а до юли тази година в регистъра има вписани 3248 деца.    

Варна отбелязва Денят на европейските езици

http://www.moreto.net/novini.php?n=265284

Денят на европейските езици, който е на 26 септември ще бъде отбелязан днес във Варна от 17.30 ч до 22 ч., научи Moreot.net. Събитията са подготвени съвместно от Община Варна, РИО Варна, информационен център „Еurope Direct”, Франкофонски център Варна, който обединява Алианс франсез – Варна и Представителството на Френски институт България във Варна.

ДКЕВР решава на 30 септември за поскъпването на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_393137.html

Окончателното решение за промяна на цената на тока ще бъде взето на закрито заседание на ДКЕВР на 30 септември. Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова след края на откритото заседание на комисията, цитирана от „Фокус“. Увеличаването на цената на електроенергията с близо 10% беше обсъдено на открито заседание на ДКЕВР. ДКЕВР имаше вариант да изчака месец-два за промяната на цената на тока, за да се извърши пълен анализ на дружествата, но решихме да действаме бързо, посочи Тодорова. Направихме експресен анализ на НЕК и резултатите са трагични. Скоростта, с която се влошава състоянието на компанията е много обезпокоителна, обясни Тодорова. По думите й предстои да се направи подробен анализ и на електроразпределителните дружества. Очакваме недостигът в НЕК да достигне 1 млрд. лева. С повишаването на цената на тока с 10% ще бъдат компенсирани около 140 млн. лева, което означава, че НЕК ще продължи да бъде в сериозно финансово затруднение, коментира Венцислав Марков от компанията.

Продадоха за скрап най-стария български кораб за 1,2 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329469

Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1,2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”, съобщи petel.bg.
66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. Собственикът му реши да се раздели с него, защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”. Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1,2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”, съобщи petel.bg. 66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. Собственикът му реши да се раздели с него, защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”.

Ускоряват издаването на лични карти заради изборите

http://pik.bg/ускоряват-издаването-на-лични-карти-заради-изборите-news229625.html

Ускоряват издаването на лични карти заради изборите

Скоростно издаване на лични карти обещаха от Дирекция "Български документи за самоличност” в последната седмица преди изборите на 5 октомври, пише "24 часа".

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен (зелен) паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, увериха вчера от дирекцията.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването или ще бъде издадено удостоверение за липсваща или с изтекъл срок на валидност лична карта.

При невъзможност да бъде издаден нов документ до края на работния ден на 3 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано удостоверение, с което да гласуват. За целта обаче всеки трябва лично да подаде искане за това в полицията в периода от 30 септември до 4 октомври от 8.30 до 17.30 ч. В деня на изборите също ще се издават удостоверения, но от 8 до 18 часа. Изискването е обаче преди това да има пуснато заявление за нова лична карта и да е направено цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта удостоверение за гласуване може да се издаде във всяко районно управление или полицейска дирекция, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Документът ще важи само за представяне пред секционната избирателна комисия и само в изборния ден - 5 октомври 2014 г.

Защо Air France трябва да ускори навлизането си на нискобюджетния пазар

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-air-france-triabva-da-uskori-navlizaneto-si-na-niskobiudjetniia-pazar,180649/

Битката за полетите на къси и средни разстояния в Европа се печели на фронта на цените, пише френският в. Les Echos

Служители на ГД „Криминална полиция“ предприеха полицейска операция на територията на три затвора в страната

http://press.mvr.bg/NEWS/news140925_03.htm

В нея са участвали и служители на ГД “Изпълнение на наказанията”; иззети са мобилни телефони, флаш памети, ножове и други забранени за притежание вещи

Съдът отказа разпити на Цачева, Борисов, Фидосова и Цветанов по делото срещу Филип Златанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387193_sudut_otkaza_razpiti_na_cacheva_borisov_fidosova_i/?ref=rss


Софийски апелативен съд днес заседава по делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Той е подсъдим за престъпление по служба за това, че е потулил сигнал срещу държавния глава, както и че не е публикувал на страницата на Комисията решение срещу бившата финансова съветничка на държавния глава Димана Ранкова. Така тя не е можела да обжалва. 

В началото на април Софийският градски съд призна за виновен и осъди...

Няма да бъдат разпитани Цачева, Борисов, Фидосова и Цветанов по делото срещу Филип Златанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387193_niama_da_budat_razpitani_cacheva_borisov_fidosova_i/?ref=rss


Софийски апелативен съд днес заседава по делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Той е подсъдим за престъпление по служба за това, че е потулил сигнал срещу държавния глава, както и че не е публикувал на страницата на Комисията решение срещу бившата финансова съветничка на държавния глава Димана Ранкова. Така тя не е можела да обжалва. 

В началото на април Софийският градски съд призна за виновен и осъди...

Мъжете в България живеят 71 г., жените - 78

http://offnews.bg/news/n_1/n_393101.html

България е сред държавите с най-малка продължителност на живота в Европа. Това сочат данни на Евростат, публикувани през септември 2014. Мъжете в България живеят средно приблизително 71 г. (70.9 г.), а жените - 78 г. (77.9 г.), сочи прогнозата към 2012 г. Тези данни се припокриват и със статистиката, изнесена от НСИ през май 2014 г. 10 години по-рано - през 2012-а - средната продължителност на живота за мъжете у нас е била 68.8 г., а за жените - 75.5 г. България е на предпоследното място при жените. С по-кратка продължителност на живота са само жените в Македония - 76.9 г. При мъжете по-кратко от българите живеят литовците (68.4 г.) и латвийците (68.9 г.).  Най-дълго в Европа живеят испанките - средно 85.5 години. Исландия оглавява списъка при мъжете със средна продължителност на живота 81.6 г. С дълга средна продължителност на живота са и мъжете в Швейцария (80.6 г.), Швеция (79.9 г.), Италия (79.8 г.), Лихтенщайн (79.7). При жените Топ 5 допълват Франция (85.4 г.), Лихтенщайн (85.2 г.), Швейцария (84.9 г.) и Италия (84.8 г.).

Привърженици на "Юнайтед" планират "акция по въздух" за връщането на Роналдо в отбора

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387191_privurjenici_na_junaited_planirat_akciia_po_vuzduh_za/?ref=rss


Привърженици на "Манчестър юнайтед" се подготвят за акция, с която да опитат да допринесат за връщането на Кристиано Роналдо в отбора.

Запалянковците от групата United Reel са решили да разпънат транспарант с надпис "Върни се у дома, Роналдо" на следващия мач на "Реал" (Мадрид) в Примера дивисион. Идеята е по време на гостуването на "Виляреал" над стадиона да мине самолет, от който да се развее посланието към нападателя.

Фенклубът събира средства от членовете си от целия...

30-тонна цистерна с петрол се обърна, несебърско село в паника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329476

Цистерна с 30 тона петрол се обърна в несебърското с. Тънково, предаде Флагман.бг.
Камионът е с молдовска регистрация и е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент.
Камионът се е наклонил и е на път да се преобърне, Цистерна с 30 тона петрол се обърна в несебърското с. Тънково, предаде Флагман.бг. Камионът е с молдовска регистрация и е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент. Камионът се е наклонил и е на път да се преобърне,

Цистерна се обърна край Несебър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329460

Цистерна с 30 тона петрол се обърна в несебърското с. Тънково, предаде Флагман.бг.
Камионът е с молдовска регистрация и е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент.
Камионът се е наклонил и е на път да се преобърне, Цистерна с 30 тона петрол се обърна в несебърското с. Тънково, предаде Флагман.бг. Камионът е с молдовска регистрация и е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент. Камионът се е наклонил и е на път да се преобърне,

Детски градини масово забраняват тортите за рожден ден, заменят ги с картонени

http://pik.bg/детски-градини-масово-забраняват-тортите-за-рожден-ден-заменят-ги-с-картонени-news229622.html

Детски градини масово забраняват тортите за рожден ден, заменят ги с картонени

Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и "удари" дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден.

Проверка на "Сега" установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и "натурални" сокове. Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени торти, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата. Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв.

Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница. Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи, коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование. Всяка детска градина или ясла има кухня, в която се приготвят закуска, обяд и следобедна закуска. Два пъти дневно се дава и плод. 90% от времето на медицинските специалисти в детските градини и ясли минава именно в кухнята, за да контролират приготвянето на храната, посочи Балева и добави, че стриктно се следи за произхода и пътя на доставяните продукти. "Всеки ден треперим и чакаме да минат два часа от последното хранене, за да сме сигурни, че всичко е наред", разказа директорката. Според нея, въпреки че има сертификат, няма гаранция за качеството и произхода на вложените продукти. Някои от тях може да са в разрез с разрешените в наредбата за здравословно хранене.

Според наредбата торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден. В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия. Сладкарниците също пострадаха от кризата и това си личи по качеството - масово вместо масло се влага маргарин, който е забранен в детското хранене, сметаната пък е заместена с кремове, коментират директорки на столични детски градини. "Тортите определено идват в повече в дневното меню на децата", смята Стефанка Балева. Тя уточни, че още по-забранени са домашно приготвените торти - за тях нямало никаква гаранция за произхода на продуктите и за хигиенните изисквания при приготвянето им.

Въпросът има и финансова страна - цената за традиционна торта за рожден ден може да достигне 80 лв. В София групите в детските градини са от 30-33 деца, а средната посещаемост е около 25-28 деца. Цената на парче торта започва от 2.90 лв., но много сладкарници са въвели доплащане - за надпис "Честит рожден ден" (1 лв.), за кутия (2 лв.) и за доставка до детското заведение (5 лв.). "В една от групите в нашата градина имаше двама-трима родители, които поставиха проблема и от финансовата страна, а групата реши, че няма да празнува с традиционните торти, които се поръчват в сладкарниците за празници", разказа директорка на столично ОДЗ.

Празникът може да се отбележи и по друг начин, смятат учители и директори. Родителите са раздвоени - от една страна, това е много хубава емоция, свързана с духането на свещите, от друга - трябва да се стимулира здравословното хранене. Но хем забраняват торта със сертификат, хем допускат внасянето на пакетирани храни или бонбони, коментираха майки. Други обаче се аргументират, че празникът може да се получи и по алтернативен начин. "И в нашата градина е забранено, но откровено казано, аз това го смятам за правилно. Който иска торта - вкъщи с гостите. Има достатъчно пакетирани изкушения, подходящи за почерпка", коментира майка в социалните мрежи. И още един коментар от форумите на активните майки: "В градината на сина ми също е забранено да се носят торти. Не ми беше приятно, но пък успях да компенсирам с плодове, празнични шапки, балони, чашки, свирки и така да направя специален деня за него."

Цветанов: Единствената алтернатива на ДПС в смесените региони е ГЕРБ

http://frognews.bg/news_76866/

Българските мюсюлмани осъзнаха, че единствената алтернатива на ДПС в смесените региони е ГЕРБ.

Застудяването води до повишена консумация на електроенергия

http://www.cross.bg/elektroenergiya-smetkite-hladilnika-1431863.html

/КРОСС/ Застудяването, настъпило след 22 септември, може да доведе до нарастване на консумацията на електроенергия заради употребата на уреди за отопление. На свой ред по-голямото потребление ще се отрази и на месечните фактури. ЧЕЗ напомня на клиентите, че с 10 лесни за прилагане стъпки биха могли да намалят размера на сметките си до 15%. „България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици, може да намали значително сметките им", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Компаниите от групата на ЧЕЗ са изготвили и изпълняват дългосрочна стратегия за популяризиране на енергийната ефективност. През миналата година ЧЕЗ започна нова информационна кампания за насърчаване на разумното и отговорно потребление. Част от нея са образователни беседи в основните училища на Западна България, както и популяризиране на мерки за намаляване на потреблението. Повече информация по темата може да бъде намерена на сайта на дружеството www.cez.bg.   10 съвета за разумно и отговорно използване на електроенергията 1. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10% 2

Два пъти хващат кандидат-депутат от ДПС да краде ток

http://frognews.bg/news_76865/

Кметският наместник на врачанското село Големо Бабино е хванат да краде ток и то 2 пъти.

Продължават ударите по "Ислямска държава" в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=265280

САЩ и арабските им съюзници нанесоха нови въздушни удари срещу позиции на джихадистите от Ислямска държава в Сирия. Обект на нападенията са били рафинерии, контролиран През изминалото денонощие САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства удариха 12 рафинерии, контролирани от "Ислямска държава" в източната част на Сирия, съобщи Пентагонът.

Цветанов: Всички осъзнахме, че единствената алтернатива на ДПС е ГЕРБ

http://pik.bg/цветанов-всички-осъзнахме-че-единствената-алтернатива-на-дпс-е-герб-news229619.html

Цветанов: Всички осъзнахме, че единствената алтернатива на ДПС е ГЕРБ

Българските мюсюлмани осъзнаха, че единствената алтернатива на ДПС в смесените региони е ГЕРБ. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията в шуменското село Венец, където заедно с водача на листата на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов и кандидатите за народни представители от областта разговаря с членове и симпатизанти на партията, съобщи пресцентърът на формацията.

Цветанов бе категоричен, че си дава сметка, че борбата за доверието на българските граждани в смесените региони ще бъде много трудна задача. „От началото на прехода имаше много партии, които по един или друг начин се опитаха да наложат своето политическо присъствие в тези райони, но не успяха и позволиха на ДПС да наложи своя пълен политически монопол. В началото ние нямахме представители като Селиме Кърджалиева и Асим Адемов, които да говорят открито и смело срещу действията на ДПС. Още от 2006 година ние говорим за необходимостта от преодоляване на страха в смесените региони“, припомни Цветан Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че това коства много на поддръжниците и симпатизантите на партията, които са подложени на силна репресия. „Нашите членове и симпатизанти са уволнявани, заплашвани, тероризирани по всякакъв възможен начин. Но днес целенасочената политика на ГЕРБ за равнопоставеност на хората в смесените региони вече дава своите плодове. Всички ние като общество осъзнахме, че единствената политическа алтернатива на ДПС е ГЕРБ“, посочи Цветанов.

Той изрази убеденост, че в българския парламент ще има мюсюлмани, които от трибуната на Народното събрание ще защитават политиките на ГЕРБ.

 

 

"Моят зелен град" обхаваща 23 града през 2014 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/moiat-zelen-grad-obhavashta-23-grada-prez-2014-g-6023198

Тази година доброволци в инициативата ще се включат с помощ в пострадалите от наводненията региони и превантивни действия в незасегнати области

Ускоряват издаването на лични карти за вота на 5 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329463

Скоростно издаване на лични карти обещаха от Дирекция "Български документи за самоличност” в последната седмица преди изборите на 5 октомври. Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен (зелен) паспорт), защото са изгубени, откраднати, Скоростно издаване на лични карти обещаха от Дирекция "Български документи за самоличност” в последната седмица преди изборите на 5 октомври. Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен (зелен) паспорт), защото са изгубени, откраднати,

Оптимист от Кресна сложи алармена система на наркоплантацията си, сгащиха го

http://pik.bg/оптимист-от-кресна-сложи-алармена-система-на-наркоплантацията-си-сгащиха-го-news229614.html

Оптимист от Кресна сложи алармена система на наркоплантацията си, сгащиха го

Антимафиоти опожариха нива с канабис, охранявана с алармена система, информираха от полицейския пресцентър, пише "24 часа".

Плантацията е открита в района на местността "Лешково дере", близо до Кресна.

По време на акцията полицаите установили, че на площ от един декар са отгледани 500 корена канабис. Общото тегло на наркотичното растение е над 4 тона.

Разкрита е сушилня, в която имало 910 килограма марихуана, готова за пласиране.

В центъра на нивата имало палатка с пазач.

Мъжът, който е на 35 години от Петрич, е задържан. Все още не се съобщава каква е неговата съпричастност в престъплението.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Стефан Данаилов се е справил с болестта, сочат последните изследвания от Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328635


Два нови сценария е прочел Стефан Данаилов в края на лятото и много си харесал отредената му роля в единия от тях.
Лабмо, който след смъртта на съпругата си Мария избягва да излиза от къщи, а и продължават да го мъчат известни здравословни неволи след тежката болест, която пребори, е видимо оживен от идеята скоро пак да влезе във филмов образ. Два нови сценария е прочел Стефан Данаилов в края на лятото и много си харесал отредената му роля в единия от тях. Лабмо, който след смъртта на съпругата си Мария избягва да излиза от къщи, а и продължават да го мъчат известни здравословни неволи след тежката болест, която пребори, е видимо оживен от идеята скоро пак да влезе във филмов образ.

АФП: Балансът между Изтока и Запада - трудната дилема пред следващото българско правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329433

Руските песни звучат силно, а танцуващите хора носят червени тениски с лика на Путин и надписи "СССР". 7000 души се събраха в Казанлък, за да почетат всичко руско. Това обаче не е Русия, това е България, която е страна членка на ЕС, се казва в репортаж на АФП за България.
Това събитие напомни, че 25 години след комунизма връзките между България и Руските песни звучат силно, а танцуващите хора носят червени тениски с лика на Путин и надписи "СССР". 7000 души се събраха в Казанлък, за да почетат всичко руско. Това обаче не е Русия, това е България, която е страна членка на ЕС, се казва в репортаж на АФП за България. Това събитие напомни, че 25 години след комунизма връзките между България и

Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята

http://www.cross.bg/zhivotut-ychenite-zemyata-1431862.html

/КРОСС/Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС. По план екипажът МКС-41/42 ще проведе в космоса около 50 експеримента. Един от най-интересните е "ТЕСТ", който вероятно ще помогне да се даде отговор на въпроса как е възникнал животът на Земята. "Ние редовно вземахме проби от повърхността на илюминаторите, за да разберем дали се зацапват от отработеното гориво на двигателите и съвсем случайно учените откриха там бактерии. Всички бяха шокирани", разказва Серова. "Започнахме да умуваме как е възможно това. Бактериите бяха живи, а една от тях се среща в Балтийско море. Фантазията в такива ситуации се развихря. Сега търсим отговор на това. Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята", прогнозира руската космонавтка. Тя обяснява, че за разлика от други жени космонавтки, няма да подстригва дългата си коса. Всички с нетърпение очакват как Елена ще покаже в реално време миене на дълги женски коси в състояние на безтегловност за 5 минути.  

ДКЕВР обсъжда цените на тока

http://frognews.bg/news_76864/

Днес ДКЕВР провежда открито заседание за обсъждане на доклад относно открита процедура за изменение на цените на електрическата енергия. Председателят на комисията Светла Тодорова заяви, че трябва да бъдат взети спешни мерки и да се действа бързо, за да бъде оздравена енергийната система.

1/3 от женените мислят, че са с грешния партньор

http://curious.actualno.com/13-ot-jenenite-misljat-che-sa-s-greshnija-partnior-news_51607.html

Една трета от хората вярват, че са сключили брак с погрешен партньор, съобщи в. "Метро", позовавайки се на резултатите от проучване, направено сред 1500 семейни британци по поръчка на сайта ...

Строежът на пречиствателната станция на Шумен се подновява

http://shumen.actualno.com/Stroejyt-na-prechistvatelnata-stancija-na-Shumen-se-podnovjava-news_51604.html

С първа копка вчера беше дадено началото на изграждането на биологично стъпало за отстраняване на азот и фосфор на Пречиствателна станция за отпадъчни води-Шумен (ПСОВ-Шумен). Това е второто стъпало...

Моника Холмайер: Европа работеше с Цветанов по кризата с бежанците, следващото правителство се върна назад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329445

С Моника Холмайер, евродепутат и дъщеря на легендарния Франц Йозеф Щраус, разговаря КАПКА ТОДОРОВА:- Г-жо Холмайер, Европа е изправена пред нова вълна от бежанци заради зверствата на “Ислямска държава”. Десетки хиляди бягат от техните милиции. Как ЕС се подготвя да посрещн тази нова вълна и как тази тема се обсъжда в Европейския ... С Моника Холмайер, евродепутат и дъщеря на легендарния Франц Йозеф Щраус, разговаря КАПКА ТОДОРОВА:- Г-жо Холмайер, Европа е изправена пред нова вълна от бежанци заради зверствата на “Ислямска държава”. Десетки хиляди бягат от техните милиции. Как ЕС се подготвя да посрещн тази нова вълна и как тази тема се обсъжда в Европейския ...

Обявяват актуализирания вариант на бюджета в понеделник

http://econ.bg/Новини/Обявяват-актуализирания-вариант-на-бюджета-в-понеделник_l.a_i.569223_at.1.html

Актуализираният вариант на бюджета ще бъде обявен в понеделник. В момента във финансовото министерство работят по него. В неделя проектът ще бъде...

Тренчев: Политиците взимат решения, които се оказват губещи, и прехвърлят вината върху хората

http://www.cross.bg/trenchev-vzima-protesti-1431861.html

/КРОСС/Пложението в държавата е толкова зле, че е възможно да се стигне до ситуация, при която цели сектори да не получават заплати, смята лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. „Вчера имаше на много места протести на миньори и енергетици, днес отново ще има, но НЕК е просто пример за чудовищен проблем, създаден през годините от политици и по веригата страдат тези хора", коментира той исканията на работещите в сектора, които са недоволни от забавените им заплати, пред БТВ.  Според Тренчев политиците взимат решения, които след това се оказват губещи и се прехвърля вината върху хората, които протестират. „Те го правят, защото няма какво да ядат, сега вече изби проблемът, българинът е страшно търпелив", отбеляза синдикалният лидер. Той смята, че засега вълната от протести е концентрирана в енергийния бранш, защото проблемите са отдавна. „В България тече тежка битка за преразпределение на благата, защото се взима, взима, взима, кой каквото можа взе и сега се скараха и взеха да си гледат в паничките", коментира още Тренчев.    

Повреда откъсна от света столичния квартал "Бояна"

http://pik.bg/повреда-откъсна-от-света-столичния-квартал-бояна-news229610.html

Повреда откъсна от света столичния квартал "Бояна"

Сериозна повреда остави без телефони, телевизия и интернет много голяма част от жителите на столичния квартал "Бояна", съобщиха за "24 часа" потърпевши .

Доставчикът на ощетените клиенти е дружеството "Вестител", което е собственост на "Овергаз". Оттам уточниха, че действително има повреда и тя е причинена от действие на общината, което увредило техника на телекомуникационното дружество.

Работата по отстраняването на повредата продължава.

Плевнелиев пред ООН: Тероризмът не признава граници, България живее в мир и разбирателство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329440

Резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“, беше приета на заседание на Съвета за сигурност на ООН. На нея присъства и президентът на България Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата.
Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки Резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“, беше приета на заседание на Съвета за сигурност на ООН. На нея присъства и президентът на България Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата. Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки

Варненска фирма купи ръждясал учебен кораб за 1.2 млн. долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=265282

Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1, 2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”. 66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. БМКЦ реши да се раздели с него защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”.

Издаването на лични карти ще бъде ускорено, заради вота на 5 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329442

Скоростно издаване на лични карти обещаха от Дирекция Скоростно издаване на лични карти обещаха от Дирекция "Български документи за самоличност” в последната седмица преди изборите на 5 октомври. Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен (зелен) паспорт), защото са изгубени, откраднати,

Парите във Фонда за лечение на деца ще стигнат до края на годината

http://www.cross.bg/detza-fonda-aleksandrov-1431859.html

/КРОСС/Прите за лечение на деца в чужбина, които са по сметките на Фонда за лечение на деца, ще стигнат до края на годината. В това увери директорът му Павел Александров пред телевизия Bulgaria On Air. Той уточни, че при връщането му на поста преди месец е заварил изхарчен целия бюджет от 6 милиона лева и припомни, че след намеса на здравния министър Мирослав Ненков са отпуснати още 4 милиона лева. Още 4 млн. лв. за Фонда за лечение на деца20 авг 2014 09:471„Тези средства ще стигнат до края на годината", потвърди Александров, който беше уволнен от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева и върнат на ръководния пост от служебния министър Ненков. За догодина Павел Александров ще предложи бюджетът на Фонда да бъде 12 милиона лева. Според него кандидатстващите за финансиране ще са около 1500 и тази сума ще е достатъчна за нуждите на всички деца. По думите на директора на Фонда за лечение на деца парите в годишния бюджет на институцията не са били планирани правилно. Заложените 6 милиона лева няма как да са достатъчни, при условие че годишно кандидатстват над 1000 деца, коментира Александров. „Би трябвало да е планирана друга сума", каза той.Александров допълни, че за последните две години, когато той е бил ръководител на Фонда, бюджетът му е бил около 9-10 милиона лева, така че около тази сума е трябвало да се планира

А. Ковачев: ЕС, САЩ, Русия, Китай и арабските държави да са партньори срещу екстремизма

http://frognews.bg/news_76863/

Андрей Ковачев беше домакин на експертна дискусия на тема "Дерадикализация на религиозни бойци и екстремисти", която се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Събитието събра евродепутати и специалисти по антитероризъм, радикални движения и интеграция.

Плевнелиев пред ООН: Тероризмът не признава граници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329431

Резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“, беше приета на заседание на Съвета за сигурност на ООН. На нея присъства и президентът на България Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата.
Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки Резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“, беше приета на заседание на Съвета за сигурност на ООН. На нея присъства и президентът на България Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата. Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки

Новият комисар на ЕС за конкуренцията обеща честна игра

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/25/2386515_noviiat_komisar_na_es_za_konkurenciiata_obeshta/?ref=rss


"Нито "силните" в бизнеса и правителството, нито "анти-американизма" ще могат да влияят и разколебават решенията в антимонополните казуси", каза Маргрет Вестагер, която е номинирана за нов комисар по конкуренцията на Европейския съюз (ЕС), съобщи "Ройтерс".  

Вестагер, която е либерал и министър на свободната икономика в Дания, преди да бъде предложена от Европейската Комисия, каза, че е твърдо решена да бъде справедлив съдия на корпоративните сливания и държавните помощи за...

Разколници окупираха църква в Украйна

http://www.cross.bg/tzurkva-tzurkvi-rovnenskata-1431860.html

/КРОСС/ Представители на самопровъзгласилата се Киевска патриаршия (КП) със съдействие на националисти превзеха православна църква в с. Ходоси в Ровненска област (Украйна), съобщи сайтът на Ровненската епархия.    „Пристигнаха няколко автомобила, от които слязоха група здравеняци, като някои от тях бяха облечени в черни униформи с жълти ленти на ръкавите. Най-вероятно са представители на пронацистката групировка „Десен сектор”, съобщи местен свещеник Роман Игнатюк. В този момент в църквата се извършвала Светата Литургия. „Изведнъж реално започна истински щурм на храма отвън. Опитаха се да свалят катинара от вратата на централния вход, а след това донесоха таран и просто изкъртиха страничните врати до десния клир», цитира съобщението на свещеника сайтът на епархията. Тогава миряните застанали като жив щит, за да не пускат през разбитите врати вандалите. Но нападателите разбили централния вход и изхвърлили навън свещеника, който се опитвал да ги спре. Това е четвъртата православна църква в Украйна, превзета от разколниците. Главата на Ровненската епархия митрополит Ровненски и Острожки Вартоломей призова паството да пази вярата, Църквата и нейните храмове, да пази единството и да не се поддава на провокациите на отцепниците

Образователният проект „Обичай Родината” достигна до Бургас, Благоевград, Варна и Велико Търново

http://www.cross.bg/bulgariya-rodinata-karta-1431857.html

/КРОСС/ След като детските карти „Обичай Родината" зарадваха по случай началото на годината учениците от София и Софийска област, те вече намират своя дом и в училищата на останалите области на България. Четири региона в страната - Бургас, Благоевград, Варна и Велико Търново - вече получиха своите карти, които ще радват малчуганите от I до IV клас. „Много хубав бе начинът, по който ни зарадваха от „Сдружение Азбукари" и еMAG с иновативната карта. Тя е доста цветна и е подходяща дори за училищен коридор, за да могат всички деца да я виждат и да обсъждат географията и природата на България. Картата е подходяща за учениците в начална възраст и освен за часовете по география може да се използва и за тези по биология, защото на картата е отбелязано и разпространението на различните животни по регионите на страната. „Сдружение Азбукари" постигна голям ефект и тази карта трябва да присъства във всяка една училищна стая", сподели директорът на ОУ „Елин Пелин" в Бургас Момка Дивчева. Инициативата „Обичай Родината" е реализирана от „Сдружение Азбукари" с финансовата подкрепа на онлайн магазина eMAG. В рамките на проекта 3500 пъстри карти ще намерят своя дом в повече от 1000 училища в 28-те области на България. „Екипът ни е щастлив, че проектът подпомага образователния процес в началната фаза на обучение на учениците и ще бъде от полза на техните преподаватели

Алма матер приключи с приема, 261 места останаха празни

http://www.cross.bg/otzenki-maksimalen-klasirane-1431858.html

/КРОСС/Финалното четвърто класиране в Софийския университет не успя да запълни план-приема за студенти броени дни преди да започне новата учебна година. Останаха 261 незаети места, като след последната цедка са приети още 337 първокурсници, съобщава в. "Монитор". Противно на очакванията, че на финалния тур кандидатите ще бъдат записани с много нисък бал, някои от новоприетите са демонстрирали много високи резултати. С бал от 29,72 от максимален 30 е приета кандидат-студентка в специалност „Публична администрация, което означава, че момичето е имало само отлични оценки. С бал 29 от максимален 30, пък се е класирал мераклия да учи философия. С оценки около „Добър" и „Много добър" от матурата или изпит са приети студенти в специалности като педагогика, журналистика, международни отношения, социология и др. С бал 28,11 от максимален 30 пък е приета кандидат-студентка в специалност "Българска филология", което надминава някои от резултатите на първо класиране. С най-ниски оценки са приети кандидат-студенти в специалностите арабистика, иранистика, новогръцка филология, теология. До петък включително новоприетите студенти на финалното четвърто класиране трябва да се запишат.    

В Украйна разколници окупираха църква с бой

http://www.cross.bg/tzurkva-rovnenskata-tzurkvi-1431860.html

/КРОСС/ Представители на самопровъзгласилата се Киевска патриаршия (КП) със съдействие на националисти превзеха православна църква в с. Ходоси в Ровненска област (Украйна), съобщи сайтът на Ровненската епархия.«Пристигнаха няколко автомобила, от които слязоха група здравеняци, като някои от тях бяха облечени в черни униформи с жълти ленти на ръкавите. Най-вероятно са представители на пронацистката групировка «Десен сектор», съобщи местен свещеник Роман Игнатюк.В този момент в църквата се извършвала Светата Литургия.«Изведнъж реално започна истински щурм на храма отвън. Опитаха се да свалят катинара от вратата на централния вход, а след това донесоха таран и просто изкъртиха страничните врати до десния клир», цитира съобщението на свещеника сайтът на епархията. Тогава миряните застанали като жив щит, за да не пускат през разбитите врати вандалите. Но нападателите разбили централния вход и изхвърлили навън свещеника, който се опитвал да ги спре. Това е четвъртата православна църква в Украйна, превзета от разколниците. Главата на Ровненската епархия митрополит Ровненски и Острожки Вартоломей призова паството да пази вярата, Църквата и нейните храмове, да пази единството и да не се поддава на провокациите на отцепниците

Застудяването води до повишена консумация на електроенергия

http://frognews.bg/news_76862/

ЧЕЗ призовава клиентите към отговорно и разумно потребление. Застудяването, настъпило след 22 септември, може да доведе до нарастване на консумацията на електроенергия заради употребата на уреди за отопление.

Варненска фирма плати 1,2 млн. долара за ръждясалия кораб - история "Петър Берон"

http://pik.bg/варненска-фирма-плати-12-млн-долара-за-ръждясалия-кораб---история-петър-берон-news229607.html

Варненска фирма плати 1,2 млн. долара за ръждясалия кораб - история "Петър Берон"

Варненската фирма “Юнион инвестмънтс” плати 1, 2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”, съобщава "Труд".

66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. БМКЦ реши да се раздели с него защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала “море-езеро”.

“Петър Берон” не е плавал от 1989 г. и не е в състояние да се движи на собствен ход. До тази година БМКЦ използва кораба като плаваща учебна база. На борда му се провеждаха няколко вида курсове. Ръководството на центъра обаче реши да премести обучението на сушата, за да не рискува здравето на курсантите. Така корабът стана излишен.

На търга за продажбата му се явиха 4 фирми, а обявената начална цена бе 555 555 долара. Класираната на първо място “Юнион инвестмънтс” вече е превела по сметките на БМКЦ цялата сума, с която спечели наддаването. Очаква се фирмата да стане собственик на “Петър Берон” в началото на следващата седмица, когато ще се подпише окончателният договор за продажбата.

“Петър Берон” е най-старият български кораб на вода. Построен е от корабостроителницата в Съндърланд, Англия през 1948 г. Според морски специалисти, корабът не подлежи на ремонт и на практика не може да се ползва като плавателен съд. Новият му собственик сигурно ще го нареже на скрап. Най-близкото корабно режище се намира на турското Черноморие, а най-популярните места за корабен скрап в света са Пакистан и Индия.

След като добие правата върху кораба, собственикът трябва да съгласува с Морска администрация безопасното му провлачване и да гарантира, че ще се изпълнят всички изисквания за предотвратяване на замърсяване на морето.

Mtel влиза на сателитния телевизионен пазар

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ed0d302/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ctelekomunikacii0C4570Ca0Cmtel0Evliza0Ena0Esatelitniia0Etelevizionen0Epazar0H180A6730C/story01.htm

Операторът очаква намаляване на интереса към кабелната телевизия през следващите години за сметка на този към цифровата телевизия


Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години

http://www.cross.bg/neiikov-osigyrovkite-dohodite-1431856.html

/КРОСС/До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков. Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите - минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%

Осезаем скок на пенсиите може да има до 6 години

http://www.cross.bg/neiikov-osigyrovkite-politika-1431856.html

/КРОСС/Дшест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков. Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите - минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%

Български дипломати натрупали 3552 фиша за паркиране в Ню Йорк

http://www.moreto.net/novini.php?n=265281

България заема „престижното“ 10-о място в класацията на 180 държави, дължащи общо над 16 млн. долара на кметството в Ню Йорк под формата на неплатени глоби за паркиране, сочи публикация на “Уолстрийт джърнъл”. Българските служители на представителството ни в ООН дължат 397 136 долара (605 588 лв.

Логистичните площи - основен двигател на пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/logistichnite-ploshti-osnoven-dvigatel-na-pazara-na-biznes-imoti-v-cie,180645/

Проблемът на пазари като България, Румъния и Унгария е свързан с политическата нестабилност и влиянието ѝ върху ликвидността, според анализатор

Разкриха наркоплантация с алармена система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329415

Антимафиоти опожариха нива с канабис, охранявана с алармена система, информираха от полицейския пресцентър. Плантацията е открита в района на местността Антимафиоти опожариха нива с канабис, охранявана с алармена система, информираха от полицейския пресцентър. Плантацията е открита в района на местността "Лешково дере", близо до Кресна. По време на акцията полицаите установили, че на площ от един декар са отгледани 500 корена канабис. Общото тегло на наркотичното растение е над 4 тона.

НЕК очаква 1 млрд. лв. недостиг за този регулаторен период

http://www.vesti.bg/novini/nek-ochakva-1-mlrd.-lv.-nedostig-za-tozi-regulatoren-period-6023209

Очакваме 1 милиард лева недостиг за този регулаторен период. Това заяви на Венцислав Марков от НЕК на открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на изменението на цените на електрическа енергия от 1 октомври, предаде репортер на БГНЕС.

Извънредно! Цистерна с петрол се обърна край Несебър, има опасност от взрив (снимки)

http://pik.bg/извънредно-цистерна-с-петрол-се-обърна-край-несебър-има-опасност-от-взрив-снимки-news229599.html

Извънредно! Цистерна с петрол се обърна край Несебър, има опасност от взрив (снимки)

30-тонна цистерна с петрол се обърна на ул. „Николай Лъсков” в несебърското с. Тънково, предаде Флагман.бг.

Молдовският камион е попаднал в изкопите на строящата се канализационна мрежа в селото. Жителите на селото са в паника, страхуват се, че цистерната може да избухне всеки момент.

Камионът се е наклонил и е на път да се преобърне, той е пълен до горе с петрол. Шофьорът на камиона е молдовски гражданин. Той разказа, че е минавал по обходния път за Каблешково. Табела край Слънчев бряг обаче го заблудила и го пратила в Тънково, а не към Каблешково. В селото нямало никакви обозначения, било тъмно и молдовецът подкарал цистерната по улиците. На ул. „Николай Лъсков” обаче камионът попаднал в насипаните камъни, които не удържали натиска и той потънал, в момента е на косъм да се обърне.


Камионът е на косъм да се обърне


„Какъв е този дренаж и как се ремонтира в България, че не може да издържи да мине по-тежък камион. Ако бяха положили асфалт, той щеше да пропадне по същия начин, когато мине първият по-сериозен натиск”, недоумява молдовският шофьор.

Представител на строителната фирма, разкопала Тънково, в момента е край цистерната и се кара на шофьора за това, че е влязъл в селото. Очаква се кран да дойде до няколко часа и да извади камиона от релсите, в които е попаднал.

Егати провала! Новият iPhone 6 се огъва от носене в тесен джоб - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/biznes/egati-provala-noviyat-iphone-6-se-oguva-ot-nosene-v_34498/

Скоро след излизането на пазара на iPhone 6 глобалните мрежи гръмнаха със снимки на апарати със счупени стъкла, като обясненията са, че заради по-големия размер апаратът е по-податлив на травми.

Но през последните дни се разви нова афера - по-големият iPhone 6 Plus, който е с диагонал на дисплея от 5,5 инча, е склонен да се огъва при носене в джобове на тесни дрехи, особено дънки.

В клип на онлайн шоуто Unbox Therapy се вижда, че телефонът се сгъва като банан при прилагане на...

Продължава

Франция остро разкритикува Евросъюза за пасивността му към гражданската война в Сирия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/25/2387183_franciia_ostro_razkritikuva_evrosujuza_za_pasivnostta/?ref=rss


Франция остро разкритикува Европейския съюз в сряда, като заяви, че пасивността му в тригодишната гражданска война в Сирия е допринесла за хаоса и е позволила конфликтът да се радикализира.

"Като много други Франция призовава за действия вече три години", каза френският външен министър Лоран Фабиюс по време на среща с представители на сирийската опозиция в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Но сега трябва да признаем, че пасивността на Европейския съюз...

Пореден силен ден за Dacia Rally Team

http://www.cross.bg/rally-raev-doiikov-1431854.html

/КРОСС/ Етап 5 на международния офроуд маратон Balkan Breslau Rallye 2014 се оказа поредният успешен за екипажа на състезателния Dacia Duster. Иван Раев и Антон Дойков с лекота се пребориха с модифицираната заради дъждовете отсечка и се с изкачиха с още три позиции в генералното класиране до 17-то място. Последният състезателен ден в района на Сливен предложи много технично трасе, въпреки че бе скъсен заради непроходими от дъждовете места. Това даде шанс на по-прецизните участници да запазят и дори подобрят класирането си, за сметка на прекалено бързащите, които допускаха грешки. Макар и абсолютни дебютанти, Раев и Дойков започнаха да показват качества, присъщи на опитни състезатели - екипажът на DAcia Rally Team е един от малкото в ралито, който няма наказания за пропусната контролна точка или превишение на скоростта в свързващите етапи. Състезателният Duster до момента показва много добро поведение, като е сред малкото машини, по които не се правят серизни ремонти в боксовете вечер. Днес Balkan Breslau Rally 2014 се завръща във Варна, с най-дългия състезателен етап в тазгодишното издание - над 420 км, 85% от които състезателни отсечки.

Кръв се ля в Кюстендил! Мъж преби зверски авера си, спука му черепа

http://pik.bg/кръв-се-ля-в-кюстендил-мъж-преби-зверски-авера-си-спука-му-черепа-news229597.html

Кръв се ля в Кюстендил! Мъж преби зверски авера си, спука му черепа

Кървав екшън вдигна на крак полицията в Кюстендил. 52-годишният К.З. е задържан след побой на 36-годишен авер в центъра на града, пише "Струма БГ".

Пострадалият е  настанен в кюстендилската болница с пукнат череп, без опасност за живота е. 

Двамата мъже са известни на полицията с разнообразие от противозаконни деяния, осъждани са.

Повреда остави без комуникации квартал "Бояна" в столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329406

Сериозна повреда остави без телефони, телевизия и интернет много голяма част от жителите на столичния квартал Сериозна повреда остави без телефони, телевизия и интернет много голяма част от жителите на столичния квартал "Бояна", съобщиха потърпевши в онлайн редакцията. Доставчикът на ощетените клиенти е дружеството "Вестител", което е собственост на "Овергаз". Оттам уточниха, че действително има повреда и тя е причинена от действие на общината,

MAVEN изпрати първите снимки от Марс

http://cosmos.actualno.com/MAVEN-izprati-pyrvite-snimki-ot-Mars-news_51603.html

Космическият апарат MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) показа първите снимки на Марс, съобщи NASA. Сондата показа снимки от горната атмосфера на Марс. Изображенията са получени с помощта ...

Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България заради КТБ

http://business.actualno.com/Evrokomisijata-otkri-nakazatelna-procedura-sreshtu-Bylgarija-zaradi-KTB--news_51599.html

Това, за което се предполагаше от няколко седмици насам, вече е факт - Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради КТБ. Това съобщава БГНЕС. Европейската комисия открива ...

Кадиев е готов да издържа на глад и на бой

http://izbori2014.actualno.com/Kadiev-e-gotov-da-izdyrja-na-glad-i-na-boj-news_51600.html

Времето преди избори е време за бомбастични обещания и крилати фрази. Поредната крилата фраза роди кандидатът за народен представител Георги Кадиев, който се намира под номер 9 в листата на БСП в 23-т...

Близнашки: България има готовност да посрещне евентуална газова криза

http://business.actualno.com/Bliznashki-Bylgarija-ima-gotovnost-da-posreshtne-eventualna-gazova-kriza-news_51598.html

Страната ни има готовност за посрещане на евентуална газова криза. Това заяви на брифинг в Добрич министър-председателят проф. Георги Близнаши. Той е гост на Община град Добрич по повод празника на гр...

Обсерваторията на Рожен организира "Нощ на отворените врати"

http://smolyan.actualno.com/Observatorijata-na-Rojen-organizira-Nosht-na-otvorenite-vrati-news_51602.html

В Националната астрономическа обсерватория на Рожен на 26 септември ще се проведе "Нощ на отворените врати". Информацията съобщи за "Фокус" директорът на обсерваторията Никола Петр...

Набедени за убийци на Пеевски ще съдят държавата

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/nabedeni-za-ubijci-na-peevski-shte-sydiat-dyrzhavata-6023195

Обвиненията съсипали живота на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов, заяви адвокатът им пред ТВ7

Панова: Не можем да позволим да се съмняват в правосъдието ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329407

Не можем да си позволим съмнения в качеството на българското правораздаване, защото това води и до понижаване на самочувствието на българските магистрати. Това заяви кандидатът за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова по време на изслушването си във Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС. Не можем да си позволим съмнения в качеството на българското правораздаване, защото това води и до понижаване на самочувствието на българските магистрати. Това заяви кандидатът за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова по време на изслушването си във Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Порошенко иска затваряне на границата с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329397

Президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ, с който нарежда на правителството да обмисли временното затваряне на източната граница на Украйна с Русия, което да спомогне за прекратяването на „руската намеса” в делата на бившата съветска държава,съобщи АФП. 
Документът, публикуван днес на сайта на президентството, Президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ, с който нарежда на правителството да обмисли временното затваряне на източната граница на Украйна с Русия, което да спомогне за прекратяването на „руската намеса” в делата на бившата съветска държава,съобщи АФП.  Документът, публикуван днес на сайта на президентството,

Видео: В Москва провеждат акция "Моден отговор - не на санкциите!"

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/25/2387179_video_v_moskva_provejdat_akciia_moden_otgovor_-_ne_na/?ref=rss




В руската столица се провежда поредната патриотична акция, насочена основно към младите хора, в която се раздават тениски - този път насочени срещу санкциите на Запада.

Проектът се финансира от няколко големи руски компании.

На някои от тениските, които се разменят срещу стари, има надпис "Санкции? Не разсмивайте нашите "Искандер" над снимка на едноименната ядрена ракета на Русия.

Друг модел ядрена ракета краси тениска с надпис "Топол" не се бои от...

ОУ „Христо Ботев”-Варна засаждат дървета по време на феноменално световно събитие

http://www.moreto.net/novini.php?n=265279

Основно училище „Христо Ботев” град Варна, организира залесителна инициатива „Да засадим дърво за мир“, която ще проведем във връзка с Денят за мир на ООН - 21 септември. В мероприятието ще участват децата от СИП „Екология” ІV и V класове, а дърветата ще бъдат засадени в днес - 25 септември от 13 часа в училищен двор, научи Moreto.

Порошенко предлага Украйна да затвори границата си с Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329390

Президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ, с който нарежда на правителството да обмисли временното затваряне на източната граница на Украйна с Русия, което да спомогне за прекратяването на „руската намеса” в делата на бившата съветска държава,съобщи АФП. 
Документът, публикуван днес на сайта на президентството, Президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ, с който нарежда на правителството да обмисли временното затваряне на източната граница на Украйна с Русия, което да спомогне за прекратяването на „руската намеса” в делата на бившата съветска държава,съобщи АФП.  Документът, публикуван днес на сайта на президентството,

ЕК започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ed0cf2f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnachalo0C0A0Ca0Cek0Ezapochna0Enakazatelna0Eprocedura0Esreshtu0Ebylgariia0Ezaradi0Ektb0H180A6680C/story01.htm

Причината е закъснението с изплащането на гарантираните депозити заради неправилно транспониране на европейското законодателство


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване