168 студенти положиха клетва след 2 седмици военна подготовка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329338

Първите 168 студенти преминаха двуседмична начална военна подготовка, научи “24 часа”. Кандидатите са били събрани по вузове на напълно доброволен принцип.
Двуседмичното обучение е завършило с полагане на военна клетва от студентите. По време на занятията те са били облечени съсстари военни униформи. 
Първите 168 студенти преминаха двуседмична начална военна подготовка, научи “24 часа”. Кандидатите са били събрани по вузове на напълно доброволен принцип. Двуседмичното обучение е завършило с полагане на военна клетва от студентите. По време на занятията те са били облечени съсстари военни униформи.

Рори Макилрой: Сега голфът е моята приятелка

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387173_rori_makilroi_sega_golfut_e_moiata_priiatelka/?ref=rss


Голфът е моята приятелка и ще бъде така за дълго време, заяви Рори Макилрой и отрече да има нова връзка след раздялата си с тенисистката Каролин Вознячки.

Двамата се разделиха през май, броени дни след изпращането на поканите за сватбата им. Оттогава 25-годишният северноирландец намери своя ритъм и спечели няколко престижни титли.

Само четири дни по-късно той спечели BMW PGA Championship в Уентуърт, а силното му лято продължи с успехи в Open Championship, US PGA...

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция по въпроса за чуждестранните терористични бойци

http://www.cross.bg/teroristichni-sigyrnost-boiitzi-1431853.html

/КРОСС/ „Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове", заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава пресцентърът на държавния глава.  Международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение. Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена „чуждестранни терористични бойци", е подчертал президентът. „Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации, беше категорична и единна. Доказателство за това е декларацията, приета от Главното мюфтийство в България и подкрепена от Националния съвет на религиозните общности", е посочил Плевнелиев. На 24 септември президентът Росен Плевнелиев участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН на най-високо равнище, председателствано от президента на САЩ Барак Обама. На заседанието единодушно беше приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава"

Майкъл Дъглас празнува 70 години. Катрин Зита-Джоунс - 45

http://www.cross.bg/maiikul-duglas-zita-dzhoyns-1431855.html

/КРОСС/Днес Майкъл Дъглас празнува 70-годишен юбилей. Половинката му - Катрин Зита-Джоунс - 45. Днес се очаква двамата да подновят брачните си обети. Звездите се разведоха, а по-късно решиха, че ще си дадат втори шанс.  Знаменитият актьор има разнообразна кариера, но признава, че предпочита ролите на злодей и дори твърди, че омразният герой е по-вероятно да донесе награда на изигралия го актьор. "Много по-забавно. Трябва да бъдеш лош. Лллллллош до мозъка на костите си", казва той. "Добрите герои са все по-трудни за изиграване. Харесва ми предизвикателството да печеля аудиторията. Тя те мрази в началото на филма, а към края си казва: "Ами, той не е толкова лош", сподели Дъглас пред в. "Гардиън". През 1987 г. Майкъл Дъглас прави два филма, които са отражение на неговата тъмна страна. Във Fatal attraction („Фатално превличане") той играе мъж, наказан за моментните си слабости в миналото, като плаща твърде висока цена, преследван от умствено неуравновесената си бивша любовница (Глен Клоуз). Във втория филм - Wall Street, Майкъл играе ролята на Гордън Греко - ненормален служител в корпорация, чието мото е „Алчността е добродетел" . Греко му носи и първия Оскар за най-добър актьор. Майкъл Дъглас израства в семейство, в което киното е карма. Британската актриса Даяна Дил, която е родом от Бермудските острови, ражда Майкъл на 25 септември 1944 г. в Ню Брунсуик, щата Ню Джърси

Набедените за килъри на Пеевски завеждат дела срещу него

http://news.ibox.bg/news/id_733703697

Обвиненията съсипали живота на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов

Включи се в Младежка академия "Перник на младите" 2014

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vklyuchi-se-v-mladejka-akademiya-pernik-na-mladite-2014_34497/

Младежка академия "Перник на младите" 2014 е място, където младите хора придобиват уникални знания и умения по неформален начин. Академията дава възможност за изява, участниците се научават как да осъществяват идеите си, да опитат нещо ново, дори да променят начина си на мислене и живот. Младежката академия е неповторимо приключение, в което едновременно се забавляваш и учиш нови неща. Тя е нещо прекрасно, защото получаваш знания, които ти помагат за бъдеща реализация и същевременно ти...

Продължава

Панова: Не можем да си позволим съмнения в качеството на правосъдието ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329386

Не можем да си позволим съмнения в качеството на българското правораздаване, защото това води и до понижаване на самочувствието на българските магистрати. Това заяви кандидатът за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова по време на изслушването си във Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС. Не можем да си позволим съмнения в качеството на българското правораздаване, защото това води и до понижаване на самочувствието на българските магистрати. Това заяви кандидатът за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова по време на изслушването си във Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Миков: Не искаме държава, която да е повод да тръгнеш към Терминал 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_393113.html

Искаме държава, която всеки да усеща като нещо свое, а не като повод да тръгне към Терминал 2. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на срещата си с млади социалисти на Водното огледало в Кърджали.   "Много политически партии и движения изчезнаха в прехода, защото бяха създадени с една цел – власт. БСП е тръгнала напред в тази кампания, без да се срамува от тези повече от 120 години, откакто социалистическата идея присъства в политическия живот на страната. БСП винаги е имала разбирането, че най – автентично представлява интересите на голямата част от българите", обяви още Миков. По думите му, въпреки манипулациите, БСП ще получи доверието на хората, защото те искат справедливост, по-спокоен живот и най-вече повече държава и то не само в София и големите  градове. „Ние ще успеем, защото България има нужда от лява политика, всички ние имаме нужда да се продължи това, което започнахме”, каза още Миков. Той бе категоричен, че социалистите са доказали, че между десните управления може се води социална политика, макар и трудно.  На Водното огледало Михаил Миков раздаде партийни книжки на млади социалисти, а по-късно се срещна с над 500 социалисти в центъра на Кърджали. Миков им благодари за подкрепата, която са оказвали на БСП през тези 25 години.

Шофьор блъсна дете, прати го в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329384

Шофьор помете 10-годишно дете в Петрич. Инцидентът стана около 18.20 часа вчера на ул. „Елтепе” в южния град, пише struma.bg. Детето внезапно изскочило на пътя и 33-годишният водач на „Шкода Фабия” не успял да го види и го блъснал.
Вследствие на ПТП-то детето е получило охлузни рани по тялото и е настанено за наблюдение в МБАЛ-Петрич. Шофьор помете 10-годишно дете в Петрич. Инцидентът стана около 18.20 часа вчера на ул. „Елтепе” в южния град, пише struma.bg. Детето внезапно изскочило на пътя и 33-годишният водач на „Шкода Фабия” не успял да го види и го блъснал. Вследствие на ПТП-то детето е получило охлузни рани по тялото и е настанено за наблюдение в МБАЛ-Петрич.

Невиждано! Коне препускат по Аспарухов мост (видео)

http://pik.bg/невиждано-коне-препускат-по-аспарухов-мост-видео-news229588.html

Невиждано! Коне препускат по Аспарухов мост (видео)

На доста необичайна гледка са станали свидетели десетки варненци в нощта срещу сряда.

Пътувайки по Аспарухов мост, в посока към центъра, те са попаднали на свободно препускащи коне.

Ситуацията освен любопитна е била и доста опасна, тъй като животните са били без стопаните си.

Случката е записана от мобилен телефон и качеството на видеото не е особено добро, но дава представа за случилото се. 

 

Втора загуба на волейболните националки на Световното - 2-3 срещу Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=265263

Българският женски национален отбор по влейбол записа втора загуба на Световното първенство в Италия. Националките загубиха с 2:3 (19:25, 25:23, 19:25, 25:18, 12:15) от Сърбия и с една точка са на пето място във временното класиране, след като в на старта загубиха с 0-3 гейма от Бразилия.

Шаламанов отрече всякакви ангажименти на България към ударите в Ирак

http://www.mediapool.bg/shalamanov-otreche-vsyakakvi-angazhimenti-na-bulgaria-kam-udarite-v-irak-news225220.html

"Не сме в коалицията, насочена срещу "Ислямска държава" и не е вярно, че сме поемали някакви ангажименти към наше участие, не сме канени, а и ние не сме инициирали нещо подобно. Това е некоректно и създава рискове вътре в обществото." Това обяви в четвъртък пред бТВ военният министър Велизар Шаламанов. Изявлението му става факт ден, след като президентставото остро разкритикува в. "Дума" заради статията му, озаглавена "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава". По думите на военния министър България е ангажирана единствено с предоставяне на леко въоръжение и боеприпаси на правителството на Ирак. Шаламанов уточни, че страната ни е част от борбата срещу тероризма и споделя общите цивилизационни ценности срещу "хората, които режат глави на невинни хора". "Ако постъпи искане да се присъединим към коалицията, ще има обсъждане и ще се вземе отговорно решение", уточни все пак Шаламанов. Той добави, че в момента България така или иначе не би могла да участва адекватно в ударите по цели на джихадистите в Ирак, тъй като те се извършват от съвременна авиация, с която нашата армия не разполага. "Страната ни е най-близо до конфликтните точки в Близкия Изток, Кавказ и Украйна и това ни подлага на натиск. НАТО е различен алианс от Варшавския договор, в него всяка една страна може да блокира решение, ако то не отговаря на националните й интереси", добави Шаламанов. Той не пропусна да отбележи, че за да бъде ефективна, българската армия трябва да бъде снабдена с адекватно и съвременно въоръжение. По думите му "бюджетът на армията се харчи основно за личния състав и поддръжка на техниката, която е доста остаряла, едва 5% се отделят за ново въоръжение". По повод публикацията "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава" прессекретариатът на държавния глава обвини преди ден органа на БСП – в. "Дума", че може да предизвика паника и смут в обществото в опит да постигне партийни цели. "Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано. Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към "...евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава", освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави", предупреди президентът Росен Плевнелиев.

Шаламанов отрече всякакви ангажименти на България към ударите по Ирак

http://www.mediapool.bg/shalamanov-otreche-vsyakakvi-angazhimenti-na-bulgaria-kam-udarite-po-irak-news225220.html

"Не сме в коалицията, насочена срещу "Ислямска държава" и не е вярно, че сме поемали някакви ангажименти към наше участие, не сме канени, а и ние не сме инициирали нещо подобно. Това е некоректно и създава рискове вътре в обществото." Това обяви в четвъртък пред бТВ военният министър Велизар Шаламанов. Изявлението му става факт ден, след като президентставото остро разкритикува в. "Дума" заради статията му, озаглавена "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава". По думите на военния министър България е ангажирана единствено с предоставяне на леко въоръжение и боеприпаси на правителството на Ирак. Шаламанов уточни, че страната ни е част от борбата срещу тероризма и споделя общите цивилизационни ценности срещу "хората, които режат глави на невинни хора". "Ако постъпи искане да се присъединим към коалицията, ще има обсъждане и ще се вземе отговорно решение", уточни все пак Шаламанов. Той добави, че в момента България така или иначе не би могла да участва адекватно в ударите по цели на джихадистите в Ирак, тъй като те се извършват от съвременна авиация, с която нашата армия не разполага. "Страната ни е най-близо до конфликтните точки в Близкия Изток, Кавказ и Украйна и това ни подлага на натиск. НАТО е различен алианс от Варшавския договор, в него всяка една страна може да блокира решение, ако то не отговаря на националните й интереси", добави Шаламанов. Той не пропусна да отбележи, че за да бъде ефективна, българската армия трябва да бъде снабдена с адекватно и съвременно въоръжение. По думите му "бюджетът на армията се харчи основно за личния състав и поддръжка на техниката, която е доста остаряла, едва 5% се отделят за ново въоръжение". По повод публикацията "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава" прессекретариатът на държавния глава обвини преди ден органа на БСП – в. "Дума", че може да предизвика паника и смут в обществото в опит да постигне партийни цели. "Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано. Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към "...евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава", освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави", предупреди президентът Росен Плевнелиев.

Шофьор блъсна 10-годишно дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329375

Шофьор помете 10-годишно дете в Петрич. Инцидентът стана около 18.20 часа вчера на ул. „Елтепе” в южния град, пише struma.bg. Детето внезапно изскочило на пътя и 33-годишният водач на „Шкода Фабия” не успял да го види и го блъснал.
Вследствие на ПТП-то детето е получило охлузни рани по тялото и е настанено за наблюдение в МБАЛ-Петрич. Шофьор помете 10-годишно дете в Петрич. Инцидентът стана около 18.20 часа вчера на ул. „Елтепе” в южния град, пише struma.bg. Детето внезапно изскочило на пътя и 33-годишният водач на „Шкода Фабия” не успял да го види и го блъснал. Вследствие на ПТП-то детето е получило охлузни рани по тялото и е настанено за наблюдение в МБАЛ-Петрич.

На пикник в Панчарево

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/na-piknik-v-pancharevo-6023191

"Място в сърцето" се включва в събитието, част от поредицата РеВИЗИЯ

Масовите стрелби в САЩ бележат ръст през последните 14 години, съобщи ФБР

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387176_masovite_strelbi_v_sasht_belejat_rust_prez_poslednite/?ref=rss


Броят на загиналите или простреляните в масови стрелби в САЩ се е увеличил драматично през последните години, сочи изследване на ФБР. Над 480 души са загинали са 557 са били ранени в 160 инцидента с "активен стрелец" от 2000 до 2013 г. В доклада случаите с "активен стрелец" са тези, в които едно или повече лица убиват или опитват да убият хора на оживени места с огнестрелно оръжие.

Две трети от случаите са били приключени, преди да пристигне полицията, а само един – след като...

Лавров и Кери отново са обсъдили ситуацията в Украйна

http://www.investor.bg/sasht/337/a/lavrov-i-keri-otnovo-sa-obsydili-situaciiata-v-ukraina,180641/

Преди срещата руският външен министър обвини САЩ в двоен стандарт в борбата срещу тероризма

Търговията с дърва и въглища е в разгара си

http://econ.bg/Новини/Търговията-с-дърва-и-въглища-е-в-разгара-си_l.a_i.569209_at.1.html

Предстоящото поскъпване на тока от октомври ще предизвика бум в търговията с държа и въглища, коментират търговци. Те прогнозират, че търсенето ще се...

Днес "Под прикритие" тръгва в Румъния

http://cinema.actualno.com/Dnes-Pod-prikritie-trygva-v-Rumynija-news_51594.html

Румънската телевизия Прима (Prima TV) започва от днес излъчването на сериала "Под прикритие", който постави България на международната карта на телевизионните продукции, съобщава днес в. &qu...

Банка дискриминира сириец със статут на бежанец*

http://business.actualno.com/Banka-diskriminira-siriec-sys-statut-na-bejanec-news_51571.html

За скандален случай на дискриминация сигнализира бежанец от Сирия в своя Facebook профил. 34-годишният Мохамад Албармауи Абдо живее от 15 години в България, тук завършва висшето си образование, женен...

Без разпит на Плевнелиев и Борисов по делото Златанов

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/bez-razpit-na-plevneliev-i-borisov-po-deloto-zlatanov-6023192

Софийският апелативен съд отложи делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси за 16 октомври

Защитата на Златанов призова Плевнелиев и Борисов в съда

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zashtitata-na-zlatanov-prizova-plevneliev-i-borisov-v-syda-6023192

Софийският апелативен съд отложи делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси за 16 октомври

Български дипломати натрупали 3552 фиша за паркиране в Ню Йорк

http://offnews.bg/news/n_1/n_393085.html

Български дипломати дължат на кметството в Ню Йорк 397 136 долара (605 588 лв.) за неправилно паркиране . Това става ясно от публикацията на "Уолстрийт джърнал", в която е поместена класация на най-големите длъжници на кметството за издадени фишове за паркиране, като България заема 10-то място. Първенецът в подреждането е Египет, чийто дипломати са натрупали 17 500 фиша, равняващи се на близо 2 млн. долара. След Египет се нареждат представителите на Нигерия (7638 фиша), Индонезия (6011), Бразилия (5275) и Мароко (5263), които дължат над половин милион долара. Пакистан, който заема 6-то място, също е длъжник с над половин милион долара. Преди България се нареждат Сенегал, Судан и Ангола, дължащи съответно 491 122, 480 165 и 422 020 долара. Държавата, заемаща последното място при длъжниците, е тихоокеанската страна Вануату, която дължи на кметството в Ню Йорк само 30 долара. По-голяма част от задълженията са натрупани преди 2002 година, когато тогавашният кмет на града Майкъл Блумбърг започва разчистване на дипломатическите задължения. Според справка на в. "Труд" в началото на 2012 година родните дипломати са дължали само 13 000 долара, като от 1997 до 2001 година властите от Ню Йорк са предявили пред Министерство на външните работи (МВнР) претенции за 421 603 долара (645 052 лв.) заради неправилно паркиране.

Бъдещето на Henkel, Nestlé и Сие е заплашено

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ed055c8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Cbydeshteto0Ena0Ehenkel0Enestl0Ei0Esie0Ee0Ezaplasheno0H180A6580C/story01.htm

Изследване показва, че ръстът на наложилите се производители на потребителски стоки стагнира за сметка на азиатските конкуренти


Китай и Русия ще могат да надиграят Запада

http://www.cross.bg/kitaii-rysiya-arbatov-1431852.html

/КРОСС/ Сега основното главоболие на САЩ, са Русия и Китай, които все повече се подкрепят на международната арена и не следват Вашингтон в натиска му срещу неугодните режими. Такъв извод прави в статия вестник Washington Times. В действията си Русия и Китай разчитат на „недостиг на стратегическа далновидност на САЩ и на целия Запад", се подчертава в статията. Според един от водещите руски експерти по международните отношения, академик Алексей Арбатов, на Запад действително отсъства стратегическа далновидност. В частност, тя се проявява в това, че много експерти и политици преувеличават антизападния потенциал на китайско-руските връзки. Китай не е всесилен за да помогне на Русия да се справи със санкциите, тъй като много технологии той също получава от Запада и няма да ги реекспортира. Но обективната ситуация действително подтиква Китай и Русия към по-тясно икономическо сътрудничество, а също към решителна защита на принципите за справедливо устройство на света, главното от които е върховенството на международното право. Но не става дума за военен съюз, а западните аналитици много често поставят главен акцент на военно-техническия компонент на китайско-руското партньорство.Според Алексей Арбатов, Москва и Пекин и преди украинската криза са имали значителни противоречия с Вашингтон. Двете страни, за разлика от САЩ, имат свой възглед по много проблеми на съвременното устройство на света: от Сирия до реформи на Съвета за сигурност на ООН

Нощно къпане разделило завинаги влюбените Йоана и Макс край "Златни пясъци"

http://pik.bg/нощно-къпане-разделило-завинаги-влюбените-йоана-и-макс-край-златни-пясъци-news229586.html

Нощно къпане разделило завинаги влюбените Йоана и Макс край "Златни пясъци"

Двойката поляци, които изчезнаха от Златни пясъци, са по-скоро удавници, смята главен инспектор на МВР във Варна Николай Калчев. "Не очаквам да се намерят улики за престъпление, телата са се мятали от вълните, удряни са в скали, експертизата ще го покаже", признава полицейският шеф, пише "Стандарт".

На територията, където са намерени 23-годишната Йоана Станик и 26-годишният Максимилиан Марек - в Бургас и Добрич, са образувани досъдебни производства. За момичето то е "за убийство срещу неизвестен извършител", обясниха от Окръжна прокуратура в Бургас. За Макс е образувано досъдебно производство за самоубийство в Районна прокуратура Каварна, каза за "Стандарт" говорителят на Окръжна прокуратура-Добрич Милена Любенова.

Няма нищо необичайно телата на удавените на "Златните" Йоана и Макс да са поели в различни посоки - тя на юг, той - на север, обясняват експерти. 23-годишното момиче изплува на 17 септември край ваканционното селище "Оазис" в Лозенец. Тялото на любимия й пък бе забелязано от рибар 6 дни по-рано в местността Зеленка край Калиакра.

Влюбените полски студенти изчезнаха безследно в нощта на 6 срещу 7 септември. Те са били на почивка в хотел "Златният рог" на Златни пясъци. Преди да потънат в морето, купонясвали със свои сънародници в клуб "Мъпет", после тръгнали да посрещат изгрева.

Приятелите им ги видели последно в 2 ч след полунощ на 7 септември. Според една от версиите влюбените са се втурнали на нощно къпане, където са намерили смъртта си. Удавили са се, а вълните са ги завлекли в различни посоки. Изплуването им от дъното зависи от теглото, от посоката на вятъра, която е различна в зависимост от синоптичната картина, обясняват експертите. Най-вероятно момичето, което е с по-леки кости и телосложение, е изплувало веднага на повърхността и за повече от 10 денонощия е стигнало чак до Лозенец, обясниха  специалисти от Института по океанология във Варна.

Средната скорост на теченията е 15-20 см/сек и за този период тялото изминава нормално това разстояние. Момчето е с по-голямо тегло и сигурно е останало на дъното, но не повече от 2-3 денонощия, докато по-силна вълна го е повдигнала и течението го е завлякло до Калиакра. При удавяне по-близо до брега морето по принцип повлича удавниците на север, обясняват още експертите.

Сложна и специфична експертиза ще установи дали Йоана е била убита, или е жертва на нещастен случай, обясниха криминалистите от Бургас, които разследват случая. Става дума за изследване, което бе приложено и в случая с медицинската сестра Валентина Иванова.

"Когато трупът е в напреднал стадий на разлагане, както е в конкретния случай с Йоана Станик, видими следи от насилие е невъзможно да бъдат установени, дори и да ги има. Затова има специфичен метод, чрез който можем да установим с абсолютна сигурност дали момичето е починало от удавяне, както се предполага.

Процедурата обаче е по-бавна и се изисква време", коментираха запознати с разследването. От Окръжната прокуратура в Бургас вече са разпоредили допълнително изследване, което се прави с биологичен материал от бъбреците и белите дробове.

Ако Йоана се е удавила, в пробите трябва да бъде открит морският микроорганизъм диатомей. Ако обаче той липсва, разследващите ще трябва да тръгнат в посока убийство. Очаква се резултатите да станат ясни до седмица. Иначе аутопсията, извършена в бургаската болница, не е установила следи от насилие.

Резултатите от ДНК експертизата на любимия й Макс пък трябва да излязат най-рано след десетина дни, обяснява говорителят на Окръжна прокуратура-Добрич Милена Любенова.

Проф. Л. Ошавкова и Ф. Акбаров репетираха с КО "Орфей" преди концерта ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/prof-l-oshavkova-i-f-akbarov-repetiraha-s-ko-orfei_34496/

Голямата българска флейтистка сподели, че винаги с удоволствие свири с КО "Орфей" в Перник.

Музикантите от КО "Орфей" направиха репетиция със своите солисти Лидия Ошавкова и Фарадж Акбаров преди концерта. На 25 септември от 18, 30 ч. оркестърът ще открие творческия си сезон.

Голямата българска флейтистка проф. Лидия Ошавкова сподели, че винаги с удоволствие идва в Перник, защото според нея градът има атмосфера, а сградата на Двореца на културата наистина е...

Продължава

Брюксел гледа под лупа оперативна програма „Конкурентноспособност“

http://econ.bg/Новини/Брюксел-гледа-под-лупа-оперативна-програма-Конкурентноспособност-_l.a_i.569208_at.1.html

Инспектори от Брюксел гледат под лупа оперативна програма „Конкурентноспособност“. Причината за провежданите проверките са множество сигнали за...

Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция "Нови форми на бунта" в Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/25/2387106_juliia_krusteva_shte_iznese_publichna_lekciia_novi/?ref=rss


По рядко стечение на обстоятелствата в рамките на седмица България приема двама от най-известните си мислители в световен мащаб, които живеят във Франция от 60-те години на миналия век. След гостуването на Цветан Тодоров, който взе участие в кръгла маса на тема "Бъдещето на демокрацията в Европа" във вторник вечерта, в петък, 26 септември, от 11 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет неговата колега – литературен теоретик и семиотик, психоаналитичката и писател Юлия Кръстева, ще...

Брюксел гледа под лупа оперативна програма „Конкурентноспособност“

http://econ.bg/Новини/Брюксел-гледа-под-лупа-ОП-Конкурентноспособност-_l.a_i.569208_at.1.html

Инспектори от Брюксел гледат под лупа оперативна програма „Конкурентноспособност“. Причината за провежданите проверките са множество сигнали за...

Тръгна изборът за председател на ВКС

http://news.ibox.bg/news/id_1165867153

За първи път ще бъде жена - Таня Райковска или Павлина Панова

Испанските власти разследват мача между "Леванте" и "Сарагоса" от 2011 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387175_ispanskite_vlasti_razsledvat_macha_mejdu_levante_i/?ref=rss


Прокуратурата в Испания разследва евентуална уговорка и нелегални залози на мача между "Леванте" и "Сарагоса" от сезон 2010-11, съобщи "Онда серо".

Според информацията около 20 футболисти, участвали в двубоя, са призовани да се явят за разпит на 3 октомври. Част от играчите са обвиняеми, пише "А Бе Се".

Отговорните органи са забелязали странно движение на залозите преди и по време на мача, след което са започнали разследването.

Срещата е била от последния кръг в...

Разпит на Плевнелиев, Борисов и Цветанов поиска защитата на Златанов. Съдът отказа

http://www.cross.bg/zlatanov-tzvetanov-nastoya-1431851.html

/КРОСС/Защитата на Филип Зклатанов поиска да бъдат разпитани Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Цецка Цачева и Искра Фидосова. Защитата на Филип Златанов обжалва осъдителната присъда, която той получи на първа инстанция, с мотива, че присъдата на Градския съд е постановена неправилно, поради непълни доказателства, именно заради липсата на тези разпити. Според юристите има само внушения, но не и мотиви за извършване на престъплението, в което шефа на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интерес е обвинен. Защитата настоя, че името на президента фигурира в обвинителния акт и той е пряко замесен в двата случая, за които Златанов е осъден. Прокуратурата обаче се противопостави категорично. В крайна сметка апелативните съдии решиха, че няма да уважат искането за разпити. Според магистратите никъде в обвинението не е посочено, че И.Ф., Б. Б., Ц. Ц. са лицата Фидосова, Цветанов и Борисов, за да бъдат призовани именно те. Това няма как да стане без самите те да се уличат в престъпление, прецениха съдиите. Стана ясно, че двете тефтерчета на Златанов - черно и червено, не са приложени като доказателства по делото и дори не им е правена експертиза. Именно заради това съдът постанови да се изискат оригиналите на тефтерчетата от Софийска градска прокуратура и да им се направи експертиза дали бележките в тях са правени от едно и също лице и дали то е подсъдимият

Сензационен интерес за St.Petersburg ballet on ise!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245528_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%B7%D0%B0+St.Petersburg+ballet+on+ise%21

 

БАЛЕТЪТ С ВТОРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

 Новината покрай замразяването на зала 1 на НДК в София и на ДКС „Васил Левски“ във Велико Търново развълнува изключително силно българската аудитория. Поради огромния интерес от мениджмънта на Руския национален балет на лед BALLET ONI CE решили да гостуват и във Варна, както и за всеки един от трите града София, Велико Търново и Варна да обявят по още едно представление. Освен „Лешникотрошачката“ BALLET ON ICE ще изиграе на родна сцена и „Пепеляшка“ по Джоакино Росини. Така Руският национален балет ще бъде в България една седмица за цели 6 спектакъла – като във всеки един от трите града ще бъат изиграни по два спектакъла –  „Лешникотрошачката“ и „Пепеляшка“.

Сега BALLET ON ICE ще пристигне с два тира с продукция и един тир с оборудването за пързалката. Само смяната на декорите за всяко едно от произведенията отнема четири часа. Замразяването на сцената ще продължи 38 часа. Костюмите и кънките на артистите се поддържат при специални условия, тъй като са изработени специално за всяка една сцена от спректаклите и са от много скъпи платове и детайли, ушити от шивачите на Националната руска танцова академия.

Балетът „Пепеляшка“ е измислен по познатата на всички ни народна приказка и е много привлекателен спектакъл за малки и големи. Ще бъде изигран в оригинал, но този път на лед!

ST. PETERSBURG BALLET ON ICE пристига у нас за цяло турне:

Варна – Фестивален комплекс, 23.11 „Лешникотрошачката“, 24.11 „Пепеляшка“, 19:00ч.

Велико Търново – ДКС „Васил Левски“, 26.11 „Лешникотрошачката“, 27.11 „Пепеляшка“, 19:00ч.

София – зала 1 на НДК, 29.11 „Пепеляшка“, 14:00ч; 29.11 „Лешникотрошачката“, 20:00ч.

От петък влизат в продажба билетите. Първите 200 билета за „Пепеляшка“ и първите 200 за „Лешникотрошачката“ са на промоционални цени, с 10 лева по-ниски от редовните. Промо цените са от 30 до 70 лева и ВИП 90.

Можете да ги закупите на Билетен център НДК, на Туристически информационен център Велико Търново, на касата на Фестивален комплекс Варна, в магазини Пикадили, Офис 1, Германос, на бензиностанции ОМВ и онлайн в системата на Eventim.bg.

 

Кандидатите за депутати от БСП Лява България във Варна: Министерство на туризма ще има

http://www.moreto.net/novini.php?n=265272

„Туристическата индустрия е важна за българската икономика, затова и обособяването на Министерство на туризма вече е ангажимент на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Радвам се, че и други политически партии заявиха подобен ангажимент след нас. Има висока степен на съгласие това прави възможно случването му сред изборите.

Спипаха 10 килограма нелегален тютюн в пернишко Ауди

http://www.zapernik.com/krimi/spipaha-10-kilograma-nelegalen-tyutyun-v-pernishko-audi_34495/

Пернишки полицаи иззеха близо 10 килограма контрабанден тютюн.

Акцията е проведена вчера, от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Перник.

Органите на реда проверили лек автомобил „Ауди А3” на ул. „Г. Мамарчев” в центъра на Перник. В колата са намерени и иззети 19 плика нарязан тютюн без акцизен бандерол с общо тегло около 10 килограма.

Ауди - то е управлявано от 33-годишната М.Н. и спътник 42-годишният И.С.

Започнато е...

Продължава

Фалстарт за Apple при актуализацията на iOS 8

http://www.investor.bg/harduer/459/a/falstart-za-apple-pri-aktualizaciiata-na-ios-8-,180639/

Новата версия трябваше да отстрани проблеми, но вместо това блокира работата на смартфоните

Сензационен интерес към St. Petersburg Ballet on Ice

http://www.cross.bg/pepelyashka-leshnikotroshachkata-ballet-1431850.html

/КРОСС/ Новината покрай замразяването на зала 1 на НДК в София и на ДКС „Васил Левски" във Велико Търново развълнува изключително силно българската аудитория. Поради огромния интерес от мениджмънта на Руския национален балет на лед Ballet on Ice решили да гостуват и във Варна, както и за всеки един от трите града София, Велико Търново и Варна да обявят по още едно представление. Освен „Лешникотрошачката" Ballet on Ice ще изиграе на родна сцена и „Пепеляшка" по Джоакино Росини. Така Руският национален балет ще бъде в България една седмица за цели шест спектакъла - като във всеки един от трите града ще бъат изиграни по два спектакъла - „Лешникотрошачката" и „Пепеляшка". Сега Ballet on Ice ще пристигне с два тира с продукция и един тир с оборудването за пързалката. Само смяната на декорите за всяко едно от произведенията отнема четири часа. Замразяването на сцената ще продължи 38 часа. Костюмите и кънките на артистите се поддържат при специални условия, тъй като са изработени специално за всяка една сцена от спректаклите и са от много скъпи платове и детайли, ушити от шивачите на Националната руска танцова академия. Балетът „Пепеляшка" е измислен по познатата на всички ни народна приказка и е много привлекателен спектакъл за малки и големи

Сензационен интерес за St.Petersburg ballet on ise!

http://www.cross.bg/pepelyashka-leshnikotroshachkata-veliko-1431850.html

БАЛЕТЪТ С ВТОРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ /КРОСС/ Новината покрай замразяването на зала 1 на НДК в София и на ДКС „Васил Левски" във Велико Търново развълнува изключително силно българската аудитория. Поради огромния интерес от мениджмънта на Руския национален балет на лед BALLET ONI CE решили да гостуват и във Варна, както и за всеки един от трите града София, Велико Търново и Варна да обявят по още едно представление. Освен „Лешникотрошачката" BALLET ON ICE ще изиграе на родна сцена и „Пепеляшка" по Джоакино Росини. Така Руският национален балет ще бъде в България една седмица за цели 6 спектакъла - като във всеки един от трите града ще бъат изиграни по два спектакъла - „Лешникотрошачката" и „Пепеляшка". Сега BALLET ON ICE ще пристигне с два тира с продукция и един тир с оборудването за пързалката. Само смяната на декорите за всяко едно от произведенията отнема четири часа. Замразяването на сцената ще продължи 38 часа. Костюмите и кънките на артистите се поддържат при специални условия, тъй като са изработени специално за всяка една сцена от спректаклите и са от много скъпи платове и детайли, ушити от шивачите на Националната руска танцова академия. Балетът „Пепеляшка" е измислен по познатата на всички ни народна приказка и е много привлекателен спектакъл за малки и големи. Ще бъде изигран в оригинал, но този път на лед! ST

Разпит на Плевнелиев, Борисов и Фидосова поиска защитата на Филип Златанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=265276

Защитата на Филип Зклатанов поиска да бъдат разпитани Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Цецка Цачева и Искра Фидосова. На старта на обжалването на осъдителната присъда, която Златанов получи на първа инстанция, новите му адвокати настояха, че присъдата на Градския съд е постановена неправилно, поради непълни доказателства, именно заради липсата на тези разпити.

Екшън! Кмет преби общински служител

http://pik.bg/екшън-кмет-преби-общински-служител-news229581.html

Екшън! Кмет преби общински служител

Кметът на Лесковац Горан Цветанович преби общински служител, пише днес сръбският вестник Blic, предаде "Фокус".

Според информациите побоят е станал в кабинета на кмета. Пострадалият Ненад Арсич, който е близък сътрудник на Цветанович и работи в Агенцията за местно икономическо развитие, е поискал лекарска помощ.

В болницата е заявил, че е пострадал в сградата на общината.

По-късно е признал пред полицаи, че е бил бит от кмета. Все още не са ясни причините за побоя


Михаил Миков: Хората искат справедливост, спокойствие и повече държава

http://www.cross.bg/mikov-durzhava-sotzialistite-1431849.html

/КРОСС/ „Много политически партии и движения изчезнаха в прехода, защото бяха създадени с една цел - власт. БСП е тръгнала напред в тази кампания, без да се срамува от тези повече от 120 години, откакто социалистическата идея присъства в политическия живот на страната. БСП винаги е имала разбирането, че най-автентично представлява интересите на голямата част от българите", каза председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на среща с млади социалисти на Водното огледало в Кърджали. По думите му социалистите искат държава, която всеки да усеща като нещо свое, а не като повод да тръгне към Терминал 2. „Затова ме радва това силно младежко присъствие тук . Сигурен съм, че въпреки манипулациите, ще получим доверието на хората, защото те искат справедливост, по-спокоен живот и най-вече повече държава, и то не само в София и големите градове", каза още лидерът на социалистите. Председателят на БСП благодари на водача на листата за област Кърджали Милко Багдасаров за работата му в XLII НС и изрази убеденост, че в следващото той ще направи още повече за региона. „Ние ще успеем, защото България има нужда от лява политика, всички ние имаме нужда да се продължи това, което започнахме", каза още Миков. Той бе категоричен, че социалистите са доказали, че между десните управления може се води социална политика, макар и трудно

Ди Каприо: Индустрия, която цапа, не заслужава нашите пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4328785

Актьорът Леонардо ди Каприо, който е посланик на ООН за климата, изнесе реч на световния форум, посветен на климатичните промени, който бе открит в Ню Йорк във вторник:
“Струва ми се, че човечеството гледа на климатичните промени като на измислица, случваща се с нечия друга планета, като че ли това, че не забелязваме климатичните промени, по Актьорът Леонардо ди Каприо, който е посланик на ООН за климата, изнесе реч на световния форум, посветен на климатичните промени, който бе открит в Ню Йорк във вторник: “Струва ми се, че човечеството гледа на климатичните промени като на измислица, случваща се с нечия друга планета, като че ли това, че не забелязваме климатичните промени, по

Гарантирането на депозити и казусът "КТБ"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328805

Гарантирането на депозитите в банките е елемент на мрежата за финансова сигурност.
Схемите за гарантиране на депозитите в банките са предназначени да съдействат за поддържане стабилността на цялата банкова система и на доверието в нея. 
Това става чрез изплащане на гарантираните депозити, но дори самото съществуване на такива схеми има Гарантирането на депозитите в банките е елемент на мрежата за финансова сигурност. Схемите за гарантиране на депозитите в банките са предназначени да съдействат за поддържане стабилността на цялата банкова система и на доверието в нея. Това става чрез изплащане на гарантираните депозити, но дори самото съществуване на такива схеми има

Симеонов: Цената на тока да се намали, това не е сирене в квартална бакалия

http://pik.bg/симеонов-цената-на-тока-да-се-намали-това-не-е-сирене-в-квартална-бакалия-news229580.html

Симеонов: Цената на тока да се намали, това не е сирене в квартална бакалия

Желанието за вдигане цената на тока събра в импровизиран дебат в сутрешния блок на ТВ7 представители на редица политически сили. ЕРП-тата оказват натиск за увеличение цената на тока, обяви Нора Стоичкова, коалиция „България без цензура“.

Според Гроздан Караджов от Реформаторския блок обаче не е работа на политиците да се занимават с цената на тока. „Смятам, че ако енергийните експерти на независимата, не тази, която съществува в момента, комисия за енергийно регулиране не могат да се справят, тогава ние можем да се намесим“, коментира той. Цената трябва да бъде намалявана. Това не е сиренето в една квартална бакалия, чиято цена частникът да променя както пожелае, категоричен бе Валери Симеонов, коалиция „Патриотичен фронт“.

Тук трябва да се направи одит, да се предоговарят цените на ВЕИ-тата и чак след това да се види дали може да се намали, посочи националистът и подчерта, че не е съгласен с г-н Караджов, че това не е работа на политиците. „Изборите няма да решат проблема с електричеството“, на мнение е Кирил Цочев от АБВ.

По думите му има противоположни фактори. Ощетени са потребителите, инвестициите не са защитени. Цената на тока ще се увеличава, потреблението ще се увеличава плавно, но няма да има енергийна криза, подчерта политикът.

Драгомир Драгомиров от „Коалиция Десните“ хипотетично реши проблема с цената на тока за бедни и богати така: „Всеки, който има желание, всяко лице има право да излезе на свободния пазар и няма да се влияе от тези регулирани цени. Това е вписано в закона“.


Директорът на НИМХ: Трябва да намалим човешкият фактор, за да спрем промените в климата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329362

Резките промени във времето у нас са свързани с глобалните метеорологични промени. Това каза  доц. Георги Корчев – директор на НИМХ при БАН, цитиран от Фокус.
По думите му, антропогенният фактор, резултат от човешката дейност, трябва да бъде намален, ако искаме да спрем вредното влияние върху промените на климата в регионален и в глобален мащаб. Резките промени във времето у нас са свързани с глобалните метеорологични промени. Това каза  доц. Георги Корчев – директор на НИМХ при БАН, цитиран от Фокус. По думите му, антропогенният фактор, резултат от човешката дейност, трябва да бъде намален, ако искаме да спрем вредното влияние върху промените на климата в регионален и в глобален мащаб.

ТРАГЕДИЯ! Млад перничанин загина на място, след като се заби с колата си в билборд на магистрала "Струма"

http://www.zapernik.com/krimi/tragediya-mlad-pernichanin-zagina-na-myasto-sled-kato-se-zabi_34494/

27-годишен перничанин е загинал, самокатастрофирайки с автомобил на автомагистрала „Струма”, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал тази нощ, около 01,15 ч. малко след разклона за с. Боснек, посока столицата. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, шофиран от 27-годишният Е.А. напуснал пътното платно и се забил в крайпътен билборд. Водачът е починал на място. Извършен е оглед на местопроизшествието от служители на ОДМВР – Перник.

Образувано е...

Продължава

Директорът на НИМХ: Ако искаме да спрем промените в климата, трябва да намалим човешкия фактор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329354

Резките промени във времето у нас са свързани с глобалните метеорологични промени. Това каза  доц. Георги Корчев – директор на НИМХ при БАН, цитиран от Фокус.По думите му, антропогенният фактор, резултат от човешката дейност, трябва да бъде намален, ако искаме да спрем вредното влияние върху промените на климата в регионален и в глобален мащаб. Резките промени във времето у нас са свързани с глобалните метеорологични промени. Това каза  доц. Георги Корчев – директор на НИМХ при БАН, цитиран от Фокус.По думите му, антропогенният фактор, резултат от човешката дейност, трябва да бъде намален, ако искаме да спрем вредното влияние върху промените на климата в регионален и в глобален мащаб.

Ив. Крайчовски за Фрог: Гласувайте масово и се приБИРАйте!

http://frognews.bg/news_76856/

У ужасно много хора след предишните парламентарни избори се натрапи усещането, че няма за кого да гласуват, усещането за това, че обществото и политиката тъпчат на едно място, коментира за Фрогнюз музикантът Ивайло Крайчовски.

Прокопиев: КТБ е пирамида и по отношение на влоговете, и по отношение на кредитите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387146_prokopiev_ktb_e_piramida_i_po_otnoshenie_na_vlogovete/?ref=rss


Около казуса КТБ има голяма смесица, коктейл от истини, полуистини и откровени лъжи. Това коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. Той беше обвинен в последното писмо на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, че поддържа мита "банката КТБ е пирамида".   

"През последните няколко седмици се разиграва координирана офанзива да се убеди обществото, че това е голяма работеща банка и тя трябва да бъде спасена с държавни пари. Дали това е така или не, си има факти. В последния си брой "Капитал" публикува списъка с длъжниците, в него може да се види колко е здрава банката", каза Прокопиев. По думите му, за да бъде спасена КТБ, трябва някой добър самарянин да изплати 6 милиарда лева. Това са парите на нейните депозитори и вносители. "Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип", заяви Прокопиев.

По думите му банката е пирамида както по отношение на влоговете си, защото е оферирала гигантстки лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара, така и по отношение на кредитите си, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.  

Прокопиев каза още, че е имало ликвидна атака към банката, но проблемът й е със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати. По думите му голяма част от фирмите, които имат кредити към банката, са фирми, чиито активи са по-малки от пасивите, нямат никаква дейност, нямат служители.  

"БНБ, бидейки поставена в политическа зависимост, допусна това нещо да се случи. Така и не смее да вземе решение, защото в момента е в политическа несигурност", каза бизнесменът. Според него целият казус се върти около 100-150 кредитни досиета.  По думите му изхарчени са парите на дребните вложители до 100 000 лева и ако техният интерес беше водещ, много отдавна е трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза и изплащане на депозитите. "Пари за това има във Фонда за гарантиране на влоговете", каза Пропопиев.

Непротивокоалицииоснователствувайте

http://www.cross.bg/gerb-glasyvat-shans-1431848.html

/КРОСС/ "Непротивокоалицииоснователствувайте" - това е заглавието на анализа на Веселин Стойнев в "Труд" Изборите решават кой ще управлява. Не е задължително това да е този, който ги спечели. При предишния парламентарен вот ГЕРБ, макар и първа, остана в опозиция. Според социологическите проучвания засега не се очертава ГЕРБ да спечели абсолютно мнозинство. И колкото повече партии влязат в 43-ия парламент, толкова по-малко депутати ще има ГЕРБ. Според електоралните сондажи на "Галъп" и "Екзакта" в средата на кампанията, шансове за парламентарно представителство имат 6-7 партии.Преференциалният вот пък дава на партиите шанс да постигнат максимума си. Две трети от избирателите на Реформаторския блок /според "Екзакта"/ ще пренареждат листите. И ако всеки от тях гласува за човек от своята партия, ще осигури по един парадоксален начин единството на коалицията. Без преференцията РБ сигурно ще има по-малък резултат от най-скромния сбор на съставляващите го партии.При големите формации, които могат да вкарат повече от един депутат от един избирателен район, преференциалният вот няма толкова голяма тежест, но пак е вариант за разочаровани и несъгласни да останат под партийната си стряха. Половината от социалистите /по "Екзакта"/ смятат да пренареждат листите, което вероятно "ще спаси" мнозина от тях от изкушението да гласуват за някоя нова лява или патриотична алтернатива, или изобщо да не гласуват

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник се срещнаха с възрастните хора от пенсионерски клуб „Твърди ливади“

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-gerb-pernik-se-sreshtnaha_34493/

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник се срещнаха с възрастните хора от пенсионерски клуб „Твърди ливади“. Тема на разговора бяха приоритетите на ГЕРБ в социалната политика, подобряването на здравните услуги, както и възстановяване на инфраструктурата в малките населени места.

“България има нужда от стабилно правителство, което да гарантира икономическия подем на страната....

Продължава

ЕК предупреди, че заразата от ебола ще се развива в Африка поне до 2015 г.

http://www.mediapool.bg/ek-predupredi-che-zarazata-ot-ebola-shte-se-razviva-v-afrika-pone-do-2015-g-news225219.html

Епидемията от ебола в Африка ще продължи да се развива поне до началото на следващата година, предупреди Европейската комисия, цитирана от БТА. До края на годината има шанс само да се стабилизира развитието на епидемията, и това е оптималното развитие на ситуацията, според ръководителя на дирекцията на Европейската комисия по хуманитарната помощ Филип Моган. По думите му, за да се случи това, трябва да бъдат реализирани общо три мерки. Първо, да се гарантира ефективната реакция на управляващите на засегнатите от епидемията страни. Второ, да се осигури значителна международна помощ за проблемните африкански държави. И трето, да се обясни на местното население, че трябва да вземат индивидуални мерки, включително да се обръщат бързо за медицинска помощ и да изолират болните. Като цяло в момента трите условия се изпълняват доста успешно, отбелязва ЕК. От началото на годината ЕС е изпратил 150 милиона евро за борба с болестта. Държавите от общността са изпратили още 78 милиона евро на двустранен принцип. Междувременно здравното министерство в Нигерия възнамерява да обяви край на епидемията от ебола в страната, става ясно от официално съобщение на ведомството. Причината е, че всички, които са били под наблюдение, са изкарали задължителния 21-дневен период, наложен от Световната здравна организация. От потвърдените 20 случая на болестта в Нигерия 8 са починали. Останалите са изкарали карантината и са освободени.

И част от Аспарухово остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=265275

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат абонатите намиращи се в следните райони - кв."Аспарухово" абонатите по ул."Народни Будители" и карето с ул."Перикоп" , ул.

И Сърбия била в коалицията срещу ИД

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/i-syrbiia-bila-v-koaliciiata-sreshtu-id-6023190

В писмо до американския президент Барак Обама премиерът Александър Вучич е пише, че Сърбия е готова със скромните средства, с които разполага, да помогне за тази борба

Георге Иванов: Балканите се превръщат в база на джихадисти

http://balkani.actualno.com/George-Ivanov-Balkanite-se-prevryshtat-v-baza-na-djihadisti-news_51585.html

Балканите се превръщат в база за рекрутиране на джихадисти. Това е заявил президентът на Македония Георге Иванов в обръщението си пред Общото събрание на ООН, предаде македонското електронно издание Н...

"Екзакта": В Плевен АБВ и "Патриотичният фронт" изпреварват ДПС

http://pleven.actualno.com/Ekzakta-V-Pleven-ABV-i-Patriotichnijat-front-izprevarvat-DPS-news_51587.html

ПП ГЕРБ би получила 35.6% от твърдо решилите да гласуват избиратели в Плевен, БСП – 23%, а АБВ – 11%, ако изборите бяха на 10 септември 2014 година. Това съобщиха от социологическа...

Учени откриха средство за преодоляване на парализата

http://interest.actualno.com/Ucheni-otkriha-sredstvo-za-preodoljavane-na-paralizata-news_51591.html

Швейцарски учени накараха, напълно парализиран плъх да тича. Това станало с помощта на електрически сигнали. През 2015 година новата система Gait System ще бъде изпробвана върху хора, парализирани за...

Порошенко: Украйна ще кандидатства за членство в ЕС през 2020 г.

http://europe.actualno.com/Poroshenko-Ukrajna-shte-kandidatstva-za-chlenstvo-v-ES-prez-2020-g-news_51588.html

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че Украйна ще кандидатства за членство в Европейския съюз през 2020 година. Това се съдържа в плана на украинския държавен глава за политически и икономиче...

НЗОК иска още 117 млн. лева

http://healthy.actualno.com/NZOK-iska-oshte-117-mln-leva-news_51592.html

Още 117 милиона лева за здраве иска Надзорният съвет на касата, за да гарантира здравните услуги до края на годината. На извънредно заседание членовете на надзора обсъждаха и предложението на НЗОК о...

Съдът заседава по делото срещу Филип Златанов - Тефтерчето

http://www.zapernik.com/krimi/sudut-zasedava-po-deloto-sreshtu-filip-zlatanov-teftercheto_34492/

Софийски апелативен съд ще заседава по делото срещу Филип Златанов - Тефтерчето, син на бившата шефка на ВиК в Перник Искра Златанова.

Той е подсъдим за престъпление по служба. Златанов е бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Софийски градски съд осъди Филип Златанов заради тефтерчето на 3,5 г. година лишаване от свобода и 5 години без право да заема длъжност. Делото ще се гледа от 9.00 часа.

Прожектират "Чужденецът" благотворително във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265274

Благотворителната прожекция на българския игрален филм „Чужденецът“, която се осъществява по инициативата „Изкуството днес – за възможностите утре“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, е тази събота – 27 септември от 19.30 в Зала Европа на Фестивален и конгресен център – Варна.

Цв. Томов: Няма окупация, някакви хора се разхождат във фоайето

http://frognews.bg/news_76859/

Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия, някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Лавров предложи Русия да организира форум за борбата с тероризма под егидата на ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/25/2387167_lavrov_predloji_rusiia_da_organizira_forum_za_borbata/?ref=rss


Русия предлага да се организира форум под егидата на ООН, посветен на борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка, заяви руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН, цитиран от БТА.

Във форума трябва да участват страните от региона, Африканския съюз, Арабската лига и постоянните членки на съвета за сигурност, както и други заинтересовани страни.

"Ние подкрепихме инициативата на американското председателство на Съвета за...

Детски градини масово забраняват тортите за рожден ден

http://www.cross.bg/torti-gradini-hranene-1431844.html

/КРОСС/Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и "удари" дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден. Проверка на "Сега" установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и "натурални" сокове. Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени торти, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата. Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв. Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница. Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи, коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование. Всяка детска градина или ясла има кухня, в която се приготвят закуска, обяд и следобедна закуска. Два пъти дневно се дава и плод. 90% от времето на медицинските специалисти в детските градини и ясли минава именно в кухнята, за да контролират приготвянето на храната, посочи Балева и добави, че стриктно се следи за произхода и пътя на доставяните продукти

Луис Енрике: „Малага” изолира Меси

http://www.cross.bg/mesi-enrike-fytbolisti-1431845.html

/КРОСС/ Старши треньорът на „Барселона" Луис Енрике отчете опазването на Лионел Меси от футболистите на „Малага" като основна причина за нулевото равенство между двата състава. В сряда вечер каталунците не отправиха нито един точен удар към вратата на домакините и прекъснаха серията си от четири поредни победи в Ла Лига. Меси ще трябва да изчака до следващия двубой на „Барселона" в опита си да отбележи гол номер 400 в своята кариера, докато Енрике похвали представянето на съперника за играта срещу аржентинеца. „Малага" заслужава адмирации заради факта, че Меси не участва толкова много в играта. Ясно е, че колкото повече намеса има той, толкова по-опасни сме ние. За нас играта с Меси е ключова, а намирането му в срещата бе най-трудното нещо за нас и това се дължи изцяло на съперника ни", обясни Енрике. Бившият испански национал бе категоричен, че няма да отправя забележки за представянето на своите футболисти публично. „Самокритиката ще бъде в съблекалнята. Тези футболисти я наблягат на нея когато печелят, представете си какво се случва, когато нещата не са се получили", допълни треньорът на „Барселона". „Има още много път пред нас, но сме в правилната посока и търсим решения, а не извинения. Тези футболисти не са машини - играем мачове на всеки три дни", коментира още Енрике

Трудно ще изпратим одеяла в Сирия, но можем да помогнем с боеприпаси, отчете Шаламанов

http://news.ibox.bg/news/id_628201637

Заради бедствията у нас хуманитарните резерви намаляват, но минимални количества леко снаряжение и боеприпаси са по силите ни, обяви военният министър. Той подчерта, че страната ни не обмисля включване в "коалицията на желаещите" за борба срещу "Ислямска държава", както и че не сме получавали покана за включване.

Задържат тялото на удавената полякиня до края на разследването

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bmpW14bMmtw/

Тялото на 25-годишната полякиня Йоанна Станек, което бе открито в морето край луксозния комплекс “Оазис” до Царево, все още не е транспортирано в родината й.Тепърва предстои процедура по уреждането на документи за репатрация на трупа, но той няма да бъде върнат на близките, преди прокуратурата да даде разрешение за погребение. Според запознати това няма да се случи преди приключване на разследването в Бургас, пише в. “24 часа”.

До този момент не е имало разпознаване на тялото от роднини, такива хора не са идвали при нас, категорични са от Съдебна медицина към бургаската многопрофилна болница.В Бургас се появили единствено представители на полски частен детектив, но те са уточнили, че само събират информация, без да имат право да разследват. Самоличността на трупа, открит край Царево, бе установена на 23 септември след сравнителен анализ с ДНК на майката на Йоанна. По тялото на удавеното момиче не е имало татуси, нито нещо друго по-особено в ръста или конфигурацията на тялото, разкриха запознати.

Не са установени следи от насилие, включително и изнасилване, категоричен е патоанатомът д-р Косьо Янков, извършил аутопсията.Тъй като трупът е бил силно разложен, не са взети проби от стомашно съдържимо за наличие на алкохол или наркотици.Очаква се резултатът от специфичната съдебномедицинска експертиза диатомейд, която се извършва във Варна. Тя трябва да установи наличието на морските едноклетъчни организми диатомеи в бъбреците и белия дроб на трупа. “Става дума за кремъчни водорасли, специфични за отделните райони. Има морски и речни диатомеи”, обясни д-р Янков. Той обаче уточни, че тази експертиза, която показва дали става дума за удавяне, е само част от комплексни изследвания, които се правят в подобни случаи.“Делото, образувано в окръжната прокуратура, все още не е приключило.

25-годишната Йоанна и сънародникът ѝ Максимилиян изчезнаха в нощта на 6 септември от курорта Златни пясъци, където били на почивка с други поляци, припомня  Poligraff.net. Според осведомени няма съмнение, че откритото тяло на удавник между Балчик иКалиакра миналата седмица е именно на Максимилиян.Въпреки че Йоанна изплува на повече от 120 км южно от Златни пясъци, в посока, обратна на тази, в която бе намерено тялото на поляка, рибари от Бургас коментираха, че това не е необичайно.На 6 и 7 септември морето беше бурно, именно тогава невиждан порой удави Бургаско, а по цялото Черноморие духаше силен вятър. Възможно е телата да са отнесени от течения в различни посоки, коментират морски познавачи.

 

Donald W. Garner: Разрушаване на ИДИЛ с истински съюзници: Асад, Русия и Кюрдите

http://www.cross.bg/asad-idil-obama-1431846.html

/КРОСС/ Обещанието на президента Обама по телевизията на 9/10/14 да разруши ислямската държава чрез създаване на съюз на засегнатите, беше необходимо в САЩ и може да проработи, ако той избере подходящите съюзници, но изборът не е лек. Той напомня на избора, пред който се изправи Франклин Рузвелт през 1941г. Нацистката военна машина беше нападнала Русия и беше пред вратите на Москва и Ленинград, когато президентът Рузвелт направи трудния, но мъдър избор да подкрепи Сталин. Въпреки убийствата на десетки милиони невинни руснаци, решението на Рузвелт да изпрати милиарди в оръжия на този най-жесток диктатор беше решаващо за предотвратяването на Холокост с много по-зловещи мащаби. По-добре комунистическа Източна Европа, отколкото нацистка Европа. Рузвелт не си мръдна пръста да е се кара на Сталин и Хитлер за тяхното управление, нито предложи нещо толкова глупаво като 500 м. $ за съживяване на разбитата белогвардейска армия. Вместо това той просто разбра, че Сталин е по-малката опасност за света, не Хитлер. Разбира се би било по-добре да ги няма и двамата, но не успяхме. Още тогава нашите политици разбраха, че много често „ най-доброто" понякога затрива доброто. Сега президентът Обама трябва да избира по-малката злина. Сирия ще стане новият ИДИЛ халифат, или президентът Асад ще остане. Тъй като няма възможнст да махнем и двете, защото не можем да изградим постоянни окупационни сили, сме изправени пред избор. И сме много по-добре с Асад

Светът осъди убийството на френския заложник

http://www.vesti.bg/sviat/svetyt-osydi-ubijstvoto-na-frenskiia-zalozhnik-6023189

Британският премиер Дейвид Камерън призова за създаването на всеобхватна стратегия срещу „Ислямска държава“

Знам историята не от киевските учебници

http://www.cross.bg/kiev-ykraiina-masha-1431843.html

/КРОСС/Защо членовете на едно украинско семейство родом от Донецк, след като се озовали в „независимата" си столица, са се превърнали в политически емигранти - Денис Добриков, "Дума"Нашето жилище не беше подложено на бомбардировки Дъщеря ни Маша вече е на 7 години и на 1 септември тя тръгна на училище. В една обикновена гимназия в близкия до Москва град Люберци, където успяхме да я запишем с жена ми две седмици преди 1 септември. Това не се оказа трудно - отидохме при директорката и тя каза, че няма проблеми, макар че свободните места в първите класове не са много - районът е доста млад и си имат достатъчно свои първокласници. Но след като в Украйна се случиха така нещата, районната власт започна да оказва на емигрантите пълно съдействие. Например, не настояха да получат веднага пълния пакет документи, които останаха в киевското училище, където дъщеря ни трябваше да учи. Само в тази гимназия на Люберци ние сме шест такива бежанци от Украйна. Всъщност ние с Маша не сме бежанци, а по-скоро политически емигранти. Нашето жилище не беше обстрелвано, ние почти 8 години живяхме в Киев, макар че и двамата - и аз, и жена ми имаме постоянно жителство в Донбас, ние сме родени там

Адвокати искат разпит на властта за Златанов, съдът отказа

http://frognews.bg/news_76858/

Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Искра Фидосова можеше да бъдат разпитани по делото срещу Филип Златанов. Това поискаха днес от защитата на подсъдимия, но съдът отказа.

Благотворителен бал под надслов „Да победим рака с любов”.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b7HOdDGiHaY/

Сдружение „Онкоболни и приятели” гр. Бургас организира благотворителен бал под надслов „Да победим рака с любов”. Целта на благотворителната инициатива ще бъде набиране на дарения за създаване на “Център за психично възстановяване на онкоболни”, който ще спомогне за емоционално възстановителния процес на хора, преживели стреса от борбата с тежката болест. Често след проведено лечение, в периоди на ремисия, хората с онкологични заболявания се нуждаят от специализирана грижа, която да спомогне за психичното им възстановяване. Рехабилитационният център ще предлага психологическо групово и индивидуално консултиране, арт терапия, музикотерапия, йога, и всякакви мероприятия, свързани с възстановяване на психичното им здраве и създаване на положителна нагласа към живота. По време на бала ще бъдат представени продукти, изработени от онкоболни, както и творби/ стихотворения и рисунки/, сътворени от тях. С изпълненията си ще подкрепят каузата и Георги Дюлгеров, Формация „Самвел”, Виолета Пападакис, София Дряновска, Начко Богданов, Гергана Евтимова и дуо”Чели”. За предоставените финансови средства в полза на каузата, дарителите ще получи документ за дарение. Благотворителният бал се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В края на мероприятието всеки от гостите ще има възможност да пусне светещ балон в небето с отправено послание към свой близък, загубил битката с рака или в подкрепа на такъв, който води борбата с тежката болест!

Благотворителният бал ще се състои на 26.09.2014г. от 18ч. в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” гр. Бургас.

 

Британския премиер иска страната му да участва в атаките срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/britanskiya-premier-iska-stranata-mu-da-uchastva-v-atakite-sreshtu-islyamska-darzhava-news225218.html

Британският министър-председател Дейвид Камерън ще свика в петък заседание на парламента, за да поиска от него разрешение за участие на страната във военни операции срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" в Ирак. Това обяви самият той по време на изявлението си в общополитическата дискусия в рамките на 69-та сесия на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. "Сблъскахме се със зло, срещу което трябва да се обедини целия свят. И всеки път, когато залогът са свободата, демокрацията и справедливостта. Великобритания ще изиграе своята роля", подчерта Камерън. "Нашата стратегия трябва да се осъществява в тандем с арабските държави, с цел оказване на подкрепа за местното население, в съответствие с нашите правни ангажименти и явявайки се съставна част от плана, включващ предоставяната от нас помощ, дипломация и военни. Ние трябва да действаме и то незабавно", каза още британският премиер.

Британския премиер иска страната му да участва в ударите по Ирак

http://www.mediapool.bg/britanskiya-premier-iska-stranata-mu-da-uchastva-v-udarite-po-irak-news225218.html

Британският министър-председател Дейвид Камерън ще свика в петък заседание на парламента, за да поиска от него разрешение за участие на страната във военни операции срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" в Ирак. Това обяви самият той по време на изявлението си в общополитическата дискусия в рамките на 69-та сесия на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. "Сблъскахме се със зло, срещу което трябва да се обедини целия свят. И всеки път, когато залогът са свободата, демокрацията и справедливостта. Великобритания ще изиграе своята роля", подчерта Камерън. "Нашата стратегия трябва да се осъществява в тандем с арабските държави, с цел оказване на подкрепа за местното население, в съответствие с нашите правни ангажименти и явявайки се съставна част от плана, включващ предоставяната от нас помощ, дипломация и военни. Ние трябва да действаме и то незабавно", каза още британският премиер.

Непротивокоалицииоснователствувайте

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328727

Изборите решават кой ще управлява. Не е задължително това да е този, който ги спечели. При предишния парламентарен вот ГЕРБ, макар и първа, остана в опозиция.
Според социологическите проучвания засега не се очертава ГЕРБ да спечели абсолютно мнозинство. И колкото повече партии влязат в 43-ия парламент, толкова по-малко депутати ще има ГЕРБ. Споре Изборите решават кой ще управлява. Не е задължително това да е този, който ги спечели. При предишния парламентарен вот ГЕРБ, макар и първа, остана в опозиция. Според социологическите проучвания засега не се очертава ГЕРБ да спечели абсолютно мнозинство. И колкото повече партии влязат в 43-ия парламент, толкова по-малко депутати ще има ГЕРБ. Споре

Паров Стелар: Вярвам, че мечтите се сбъдват

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/parov-stelar-viarvam-che-mechtite-se-sbydvat-6023155

Какво разказа Паров Стелар за предстоящото шоу на групата в България, какъв е мечтаел да стане като дете и сбъдна ли се мечтата му - вижте в интервю с музиканта на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg:

Никой не може да купи любовта на миньорите, заяви синдикален лидер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/25/2387161_nikoi_ne_moje_da_kupi_ljubovta_na_minyorite_zaiavi/?ref=rss


Не само предприятията на Христо Ковачки протестират, има и декларация от мини "Марица Изток", която е държавна. Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа Владимир Топалов.

Общо три протеста на служители в дружества на един от основателите на партия "Лидер", Христо Ковачки се проведоха вчера заради забавени плащания. Работниците от плевенската "Топлофикация", която е собственост на Ковачки, блокираха главния път от Плевен за...

Поскъпването на тока - неизбежно, но недостатъчно

http://www.mediapool.bg/poskapvaneto-na-toka---neizbezhno-no-nedostatachno-news225217.html

Предвиждането от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение на цените на електроенергията от първи октомври е положителна и неизбежна, но не и достатъчна стъпка за решаване на дълбоките дисбаланси в енергетиката. Около това мнение се обединиха позициите на представителите на отрасъла по време на провелото се в четвъртък открито заседание на комисията за обсъждане на новите цени.   След това то премина в обществено обсъждане при отворени врата, по време на което представителите на индустриалните енергийни консуматори се обявиха срещу отнасящото се до тях повишение с твърдението, че то ще повлияе много зле на конкурентоспособността на българската индустрия.   Представители на граждански организации пък, претендиращи че защитават интересите на битовите потребители, се противопоставиха на новите цени с аргумента, че не бива гражданите да бъдат карани да плащат за "некадърното управление през последните години". После срещу членовете на ДКЕВР полетяха яйца и се наложи намеса на полицията.   ДКЕВР предвижда цените на електроенергията за битовите клиенти на трите електроразпределителни дружества да се увеличат със средно 9,79 на сто. Предвижданото повишение на цените за небитовите клиенти, присъединени на средно и високо напрежение, е с 2,2 и 1,6 процента.   Окончателното решение за новите цени на тока обаче се очаква да бъде взето в началото на следващата седмица.   Предварително енергийните експерти заявиха, че заради натрупаните огромни задължения в сектора заради непокрити от цената на електроенергията разходи по цялата верига от производството до снабдяването предложението на ДКЕВР е балансирано и представлява връщане към рационалното мислене в регулатора.   НЕК: Увеличението ще покрие едва 140 млн. лв. от дефицита от 1 млрд. лв. Увеличението на цените на електроенергията от 1 октомври ще покрие едва 140 млн. лв. от дефицита в размер от 1 млрд. лв, който ще бъде генериран само в рамките на този регулаторен период. Това съобщи на откритото заседание в ДКЕВР Венцислав Марков, ръководител управление "Регулации" в НЕК. Марков отбеляза, че ДКЕВР изчислява на годишна база сума от 200 млн., с която ще се намали дефицитът на НЕК, но тъй като цените ще влязат в сила от 1 октомври, то сумата е 140 млн. лв.   Марков заяви, че ще се запази проблемът с разплащането на НЕК към производителите на енергия.   Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че регулаторът предприема и други мерки, за да бъде смекчено влиянието от цените на произвежданата от ВЕИ и от двете американски централи енергия. Нашите очаквания са, че в следващите няколко месеца ще бъдат постигнати нови договорености или законови уредби, съобщи Тодорова.   ЕРП-тата ще могат да посрещнат само минималните разходи за мрежата   Представителите на трите електроразпределителни дружества пък заявиха, че повишението на цените е само малка стъпка и се запазват много от регулаторните проблеми, срещу които те и преди са възразявали. Запазва се нивото на технологични разходи от 8 процента за ЕВН и ЧЕЗ, и 9 процента за Енерго-Про, което е по-ниско от реалното ниво на тези разходи, заявиха от трите дружества. При Енерго-Про технологичните разходи достигат до 14 на сто, докато от ЕВН посочиха ниво от около 10 процента.   Увеличението ще позволи единствено на дружествата да посрещнат минималните разходи за поддръжка на мрежата и на услугите към клиентите, но без възможност за модернизиране и развитие на мрежата, заяви Илина Стефанова, мениджър в ЕВН.   Зорница Генова от ЧЕЗ посочи, че дружеството има значителни разходи за работа на балансиращия пазар, които не се признават от ДКЕВР. За подобен проблем съобщиха и от другите две разпределителни дружества. Стефан Абаджиев от Енерго-Про отбеляза, че се запазва регулаторния подход, който създава проблеми.   Недоволство и в ЕСО   От ЕСО пък съобщиха, че все още не е готов разделителният баланс на активи и пасиви с НЕК и това забавя внасянето на документите за сертифициране като независим системен оператор.   Светла Тодорова посочи, че регулаторът е преценил, че трябва да се действа бързо и затова не е имало време за сериозен анализ на състоянието на всички дружества в сектора. Направихме експресен анализ на НЕК и резултатите са трагични, скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК е страшна, посочи Тодорова. Тя призна, че има сериозни проблеми в работата на балансиращия пазар.   Индустриалните предприятия възразяват Категорично сме против увеличението на таксата "задължения към обществото", заяви по време на обществено обсъждане в ДКЕВР на новите цени Константин Стаменов, председател на УС на Българската конфедерация на индустриалните енергийни консуматори.   Поради увеличението на тази такса от ДКЕВР планират повишение на цените на небитовите потребители, присъединени към мрежите средно и високо напрежение съответно с с 2,2 и 1,6 процента.   Категорично сме против да се решават проблеми на парче и да няма яснота какви са комплексните мерки, заяви Стаменов. Според него с увеличението на тази такса не се решават проблемите с ВЕИ енергията, но ще бъде затруднена допълнително индустрията.   В момента цените на електроенергията за индустрията в Гърция са с 20-30 процента по-ниски при положение, че Гърция внася електроенергия от България, посочи Стаменов и добави, че това е абсурд. Стаменов каза, че стопанското потребление се е свило с 30 процента през последните години. Има категории стопански потребители, които не могат да понесат повишение на цените на електроенергията, защото стават неконкурентни, заяви още Стаменов.   С яйца по ДКЕВР   Янко Петров от сдружение "Граждански контрол" взе думата по време на обсъждането и заяви, че въпросът с цените на електроенергията е проблем на политическото управление на страната. Не може това, че заради некадърно управление през последните години има такава голяма дупка в сектора, да бъде прехвърляно към гражданите и да се иска те да платят, заяви Петров.   След изказването му дошлият с него представител на гражданското сдружение извади яйца и замери членовете на ДКЕВР.   Напрежението в залата ескалира, обсъждането бе прекъснато и част от присъстващите представители на граждански организации бяха изведени от полицията.   После обсъждането продължи с изказвания на представители на обществени организации и размяна на остри реплики между присъстващите. В същото време пред сградата на ДКЕВР има събрани група протестиращи срещу повишението на цените на електроенергията. Присъствието на полиция около сградата е засилено.

ДКЕВР обсъжда увеличението на цените на тока

http://www.mediapool.bg/dkevr-obsazhda-uvelichenieto-na-tsenite-na-toka-news225217.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди в четвъртък увеличението на тока с 9.79% от 1 октомври. Според предложението на регулатора най-скъп ток ще плащат клиентите на ЧЕЗ, за които скокът ще бъде почти 10%. Нощната тарифа за тях ще поскъпне с 9.8 на сто. Толкова ще е увеличението на дневния ток за "Енерго-Про". През нощта токът им ще струва с 9.5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа ще е 9.7 на сто, а на нощната – 9.31 на сто. Окончателното решение за новите цени на тока обаче се очаква да бъде взето в началото на следващата седмица.

Образователният проект „Обичай Родината“ достигна до област Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ooivIHXLuus/

След като детските карти „Обичай Родината“ зарадваха по случай началото на годината учениците от София и Софийска област, те вече намират своя дом и в училищата на останалите области на България.Четири региона в страната, между които и Бургас вече получиха своите карти, които ще радват малчуганите от 1 до 4 клас.

„Много хубав бе начинът, по който ни зарадваха от “Сдружение Азбукари” и еMAG с иновативната карта. Тя е доста цветна и е подходяща дори за училищен коридор, за да могат всички деца да я виждат и да обсъждат географията и природата на България. Картата е подходяща за учениците в начална възраст и освен за часовете по география може да се използва и за тези по биология, защото на картата е отбелязано и разпространението на различните животни по регионите на страната. “Сдружение Азбукари” постигна голям ефект и тази карта трябва да присъства във всяка една училищна стая“, сподели дирекорът на ОУ „Елин Пелин“ в град Бургас, г-жа Момка Дивчева.

Инициативата „Обичай Родината“ е реализирана от „Сдружение Азбукари” с финансовата подкрепа на онлайн магазина eMAG. В рамките на проекта 3500 пъстри карти ще намерят своя дом в повече от 1000 училища в 28-те области на България.

„Екипът ни е щастлив, че проектът подпомага образователния процес в началната фаза на обучение на учениците и ще бъде от полза на техните преподаватели. Детската карта на България събира много любознателни погледи, а също и одобрението на учителите и родителите“, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“.

Детска карта на България „Обичай Родината“ разкрива историята на България чрез 500 пъстри илюстрации и чрез 11 различни теми: животните, птиците, рибите, плодовете и зеленчуците, църквите и манастирите, фолклора, дърветата, цветята, гъбите, архитектурно-историческите забележителности и древните съкровища на нашата страна. Богатството на използвания в картата илюстративен материал провокира интереса на децата.

За еMAG проектът „Обичай Родината“ е първото социално ориентирано събитие в България и е част от програмата им за подпомагане на образователни инициативи.

Предстои в следващия няколко седмици учителите в останалите големите градове на страната да получат детската карта на България, която да бъде полезна в практиката им за обучението на децата. Иновативното помагало достига до училищата в България благодарение на любезното съдействие на Еконт Експрес.

 

4-4,5% дефицит в проекта за актуализация на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=265268

С дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г., съобщиха за “24 часа” високопоставени държавни източници. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2 - 3,5 млрд. лв. в последните месеци на годината.

Чешкият президент получи писмо с бял прах от името на джихадистите в Ирак

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-prezident-poluchi-pismo-s-byal-prah-ot-imeto-na-dzhihadistite-v-irak-news225216.html

Президентът на Чехия Милош Земан получи писмо с бял прах, съобщи ИТАР-ТАСС. По-късно от полицията обявиха, че то е било изпратено от името на екстремистката групировка "Ислямска държава". Според самия Земан писмото е било пратено от човек с психическо заболяване. "Във всяко общество и дори във всеки град живеят по няколко душевноболни и смятам, че писмото е било изпратено именно от такъв човек. От името на "Ислямска държава" той протестира срещу доставките на оръжие за кюрдите", каза президентът. Той добави, че писмото е написано в такъв стил, че и без да е психиатър, би допуснал, че този прах е "или брашно, или захар, или в най-лошия случай прах за пране". Чехия не участва във военновъздушната операция срещу ислямистите в Ирак и Сирия. Прага обаче изпрати на кюрдските милиции в Ирак 500 тона боеприпаси и възнамерява да помогне за обучението на кюрдски бойци.

Чешкият президент получи писмо с бял прах от името на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-prezident-poluchi-pismo-s-byal-prah-ot-imeto-na-islyamska-darzhava-news225216.html

Президентът на Чехия Милош Земан получи писмо с бял прах, съобщи ИТАР-ТАСС. По-късно от полицията обявиха, че то е било изпратено от името на екстремистката групировка "Ислямска държава". Според самия Земан писмото е било пратено от човек с психическо заболяване. "Във всяко общество и дори във всеки град живеят по няколко душевноболни и смятам, че писмото е било изпратено именно от такъв човек. От името на "Ислямска държава" той протестира срещу доставките на оръжие за кюрдите", каза президентът. Той добави, че писмото е написано в такъв стил, че и без да е психиатър, би допуснал, че този прах е "или брашно, или захар, или в най-лошия случай прах за пране". Чехия не участва във военновъздушната операция срещу ислямистите в Ирак и Сирия. Прага обаче изпрати на кюрдските милиции в Ирак 500 тона боеприпаси и възнамерява да помогне за обучението на кюрдски бойци.

К. Тренчев: Трябва да протестираме, ако искаме да решим проблема с КТБ

http://econ.bg/Новини/К-Тренчев-Трябва-да-протестираме-ако-искаме-да-решим-проблема-с-КТБ_l.a_i.569195_at.1.html

Нерешаването на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) може да срути цялата държава. Това смята президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев....

Епидемията от ебола в Африка ще продължи поне до 2015 г., предупреди Европейската комисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/25/2387155_epidemiiata_ot_ebola_v_afrika_shte_produlji_pone_do/?ref=rss


Развитието на епидемията от ебола в Африка ще продължава поне до началото на 2015 г., предупреди вчера Европейската комисия, цитирана от БТА.

До края на годината има шанс само да се стабилизира развитието на епидемията, и това е оптималното развитие на ситуацията, според ръководителя на дирекцията на Европейската комисия по хуманитарната помощ Филип Моган.

За целта трябва да се изпълнят три ключови условия. Първо, да се гарантира ефективната реакция на ръководството на...

"Малага" изолира Меси, заяви Луис Енрике

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/25/2387159_malaga_izolira_mesi_zaiavi_luis_enrike/?ref=rss


Старши треньорът на "Барселона" Луис Енрике отчете опазването на Лионел Меси от футболистите на "Малага" като основна причина за нулевото равенство между двата състава.

В сряда вечер каталунците не отправиха нито един точен удар към вратата на домакините и прекъснаха серията си от четири поредни победи в Ла Лига.

Меси ще трябва да изчака до следващия двубой на "Барселона" в опита си да отбележи гол номер 400 в своата кариера, докато Енрике похвали представянето на...

К. Тренчев: Трябва да протестираме, ако искаме да решим проблемът с КТБ

http://econ.bg/Новини/Константин-Тренчев-Трябва-да-протестираме-ако-искаме-да-решим-проблемът-с-КТБ_l.a_i.569195_at.1.html

Нерешаването на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) може да срути цялата държава. Това смята президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев....

ЕС планира да смени руския газ с ирански

http://www.cross.bg/es-planira-da-smeni-ryskiya-gaz-s-iranski-1431841.html

/КРОСС/ Европейският съюз разглежда варианти за внос на природен газ от Иран в своята дългосрочна стратегия, съобщи източник от Европейската комисия. Такова решение може да бъде взето поради охлаждането на отношенията с Русия, както и заради постепенното политическо сближаване на Техеран и Запада, предаде «Гласът на Русия». При това, от Еврокомисията заявиха, че за такова сътрудничество трябва да бъдат изпълнени две условия: премахване на санкциите срещу Иран, наложени заради ядрената му програма, както и строителството на газопроводна инфраструктура. За следващите няколко години, въпросът за внос на газ от Иран не стои на дневен ред.    

В Куба пускат парфюми за фенове на социализма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329341

Серия от парфюми, предназначени за привържениците на социализма, ще пусне кубинската компания Labiofarm. Това съобщи Марио Валдес, шеф на компанията и племенник на Фидел Кастро, предаде „Асошиейтед прес”.
„Това ще са натурални продукти, които ще разчитат много и на наименованието си”, обясни Валдес и допълни, Серия от парфюми, предназначени за привържениците на социализма, ще пусне кубинската компания Labiofarm. Това съобщи Марио Валдес, шеф на компанията и племенник на Фидел Кастро, предаде „Асошиейтед прес”. „Това ще са натурални продукти, които ще разчитат много и на наименованието си”, обясни Валдес и допълни,

Брат и сестра на съд за убийството на баща им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329335

Брат и сестра от врачанския квартал Бистрец са обвинени в убийството на баща им. Вчера срещу двамата тръгна и делото за тежкото престъпление. Като съучастник е подведен под отговорност и съпругът на дъщерята. Съдия докладчик е Христина Михайлова, която разпита над 10 свидетели в съдебна зала, пише "Конкурент".
Всичко се случва през 2012 г. Брат и сестра от врачанския квартал Бистрец са обвинени в убийството на баща им. Вчера срещу двамата тръгна и делото за тежкото престъпление. Като съучастник е подведен под отговорност и съпругът на дъщерята. Съдия докладчик е Христина Михайлова, която разпита над 10 свидетели в съдебна зала, пише "Конкурент". Всичко се случва през 2012 г.

Адвокат Поля Ченева: Светът би бил по–добро място за живеене, ако в политиката участват повече жени

http://www.moreto.net/novini.php?n=265273

Поля Ченева е родена на 08.10.1972г. в гр. Ловеч. Магистър по право, член на Варненска адвокатска колегия от 15г. Има специализации в областта на обществените поръчки, концесионно право и общинска собственост. Председател на район "Одесос" – ПП „ББЦ“ и номер 3 в листата на КП "ББЦ" за 3 МИР - Варна.

Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329332

Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест срещу дискриминационната политика на НЕК и държавата, съобщиха от дружеството.
Вече втори месец сметките на бургаския ТЕЦ са несправедливо запорирани, работата на дружеството е затруднена, бавят се заплатите на работници и служители.
Първият протестен митинг ще се проведе от 14:00 до 15:00 Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест срещу дискриминационната политика на НЕК и държавата, съобщиха от дружеството. Вече втори месец сметките на бургаския ТЕЦ са несправедливо запорирани, работата на дружеството е затруднена, бавят се заплатите на работници и служители. Първият протестен митинг ще се проведе от 14:00 до 15:00

Хаджигенов: Пеевски има сериозно влияние върху прокуратурата, но не и върху съда

http://www.cross.bg/hadzhigenov-peevski-hristov-1431840.html

/КРОСС/ Делян Пеевски не е Господ на съдебната система и слава Богу. Той има сериозно влияние върху прокуратурата, но не върху съда, очевидно, каза в интервю за TV7 Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов - един от оправданите по обвинение за подготвяно убийство на кандидат-депутата Делян Пеевски.  Пеевски няма никакво влияние върху съда и това е начинът, тъй като независимият съд е единственото нещо, което ни крепи да не се превърнем в Северна Корея. А иначе той има огромно влияние върху следствието и МВР, допълни адв. Хаджигенов. По думите му обаче, макар че Апелативният съд доказа, че т. нар. „убийци на Пеевски" не са убийци, те цял живот ще носят това клеймо. „В крайна сметка опитът за убийство е престъпление срещу личността, а те са взели неща, нужни им за работа, това е форма на тормоз, тъй като са им задържани фирмени документи", каза защитникът на Христов в коментар на факта, че вещите на обвиняемите не са върнати след края на делото. „Вече го правя", каза Николай Хаджигенов в отговор на въпрос за вероятността да осъди МВР и Делян Пеевски.От думите му стана ясно, че той ще съди прокуратурата и българската държава. По повод вчерашното писмо на отстранените от КТБ, в което фигурира и името на Георги Христов, Хаджигенов отбеляза, че това е съвпадение на имена, тъй като Георги Христов се казва и бивш директор на банката. „Имам лошо предчувствие за КТБ

Прокопиев: КТБ е пирамида

http://offnews.bg/news/n_1/n_393078.html

Корпоративна търговска банка (КТБ) е пирамида и единственият начин тя да бъде спасена е да дойде някой самарянин и да даде 6 млрд. лв., с които да бъдат платени депозитите в нея. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев в студиото на Нова телевизия. „Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип“, посочи още Прокопиев. Той е категоричен, че банката е пирамида и по отношение на влоговете в нея, защото е „оферирала гиганстки лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара“. Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката. „Има проблем със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати“, допълни той. Схемата КТБ беше създадена от политическите партии, като постоянният участник в нея е ДПС, а другите са ГЕРБ и БСП, казва Прокопиев. Той обърна внимание, че банката е издала само 10-20 кредитни карти, като едната от тях е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според Прокопиев има публична информация, че парите на ДПС и фирмите на Делян Пеевски се преместват в държавната Българска банка за развитие. След 2 години може да се наложи и нея да я спасяваме, предположи Прокопиев.

Съдят брат и сестра за убийството на баща им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329321

Брат и сестра от врачанския квартал Бистрец са обвинени в убийството на баща им. Вчера срещу двамата тръгна и делото за тежкото престъпление. Като съучастник е подведен под отговорност и съпругът на дъщерята. Съдия докладчик е Христина Михайлова, която разпита над 10 свидетели в съдебна зала, пише Брат и сестра от врачанския квартал Бистрец са обвинени в убийството на баща им. Вчера срещу двамата тръгна и делото за тежкото престъпление. Като съучастник е подведен под отговорност и съпругът на дъщерята. Съдия докладчик е Христина Михайлова, която разпита над 10 свидетели в съдебна зала, пише "Конкурент". Всичко се случва през 2012 г.

Русия изпраща в космоса жена за пръв път от 20 години

http://www.cross.bg/korab-kosmicheskiya-samokytyaev-1431839.html

/КРОСС/Държавната комисия на Русия е утвърдила състава на международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция /МКС/. В 41/42-ата продължителна експедиция за пръв път за последните 20 години е включена жена - Елена Серова, предаде ИТАР-ТАСС. С космическия кораб "Союз ТМА-14М" към МКС ще полетят космонавтите на Роскосмос Александър Самокутяев, Елена Серова и астронавтът на НАСА Бари Уилмор. Техни дубльори са Генадий Падалка и Михаил Корниенко, а също американският астронавт Скот Кели. Последните ще са в режим изчакване до самия старт на "Союз ТМА-14М". Скачването на космическия кораб с МКС ще бъде осъществено по кратката 6-часова схема. Екипаж 41/42 ще остане на МКС 168 дни. Той ще работи с три руски товарни кораба "Прогрес" и с космическия кораб на Европейската космическа агенция ATV. Освен това Самокутяев ще излезе в открития космос заедно с намиращия се вече на станцията Максим Сураев.  

В Турция се проведе конференция за опазване на регион Странджа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3ZNlPJNaZOo/

На 18 и 19 септември в турския град Демиркьой, провинция Къркларели, се проведе съвместна конференция, на която беше представен проект 2007CB16IPO008-2013-3-041 «Съвместно опазване на регион Странджа за устойчиво развитие» и се дискутираха съвместни проблеми и решения, свързани със Странджа, биологичното разнообразие и съхранение на общите природни ресурси. Проектът се финансира от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция 2007 – 2013 CCI № 2007CB16IPO008 и е с продължителност 12 месеца. Изпълнява се от Фондация за опазване на природната среда – DAYKO, Турция в партньорство със Сдружение „Европа и Ние”, България и „Зелени Балкани – Поморие“, България.

От българска страна в конференцията взеха участие Директорът на РИОСВ Бургас – Антоний Иванов, кметът на Община Малко Търново – Илиян Янчев, Директорът на Природен парк „Странджа“ Петко Нанчев, представителят на РИО Бургас Таня Колева и други представители на местната публична власт от Бургаска област.

По време на конференцията беше представен проект «Съвместно опазване на регион Странджа за устойчиво развитие», обсъдиха се резултатите от проведените паралелни проучвания в Бургаска област и провинция Къркларели относно информираността и познанията на местното население за „Странджа“, дискутираха се други съвместни екологични проблеми, имащи отношение към състоянието на околната среда в пограничния регион, съобщиха от Сдружение „Европа и Ние”

 

Защитата на Филип Златанов опита да вкара президента в съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_393080.html

Защитата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов поиска като свидетели по делото за скандалното му тефтерче да бъдат разпитани президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева, бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова. Искането на защитата беше отхвърлено от съда, който се оттегли на съвещание. Единствено Плевнелиев ще даде писмени показания по казуса с Димана Ранкова. През април Софийски градския съд го осъди на 3 години и половина затвор за престъпление по служба. Делото приключи в рамките на 2 дни, след като авторът на скандалното тефтерче с указания "да се удари", "да се забави", "да се забърза", "да се прекрати" поиска процес по съкратената процедура, тоест без разпит на свидетели. Заради неправомерни еднолични действия по отношение на преписки срещу президента Плевнелиев, бившата му съветничка Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева прокуратурата поиска условна присъда за Златанов. Съдия Андрей Ангелов го призна за виновен само за Плевнелиев и Ранкова и изненадващо постанови ефективна присъда. От мотивите на Ангелов става ясно, че именно тежкото наказание е необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателната, така и поправителните функции спрямо подсъдимия Златанов, както и да служи като предупреждение да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност върху лицата, ангажирани в системата на държавното управление и контрол. Един от мотивите, с които защитата на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) поиска разпита на тези свидетели, е, че никъде в материалите по делото не е обоснован какъвто и да е мотив за престъпленията, които се сочи, че е извършил Филип Златанов. Не може да се твърди, че е извършено такова престъпление, според тях, без какъвто и да е мотив. Затова и адвокатите на Златанов поискаха от Софийския апелативен съд събиране на допълнителни доказателства.

Цветозар Томов: Няма окупация на ЦИК, някакви хора се разхождат във фоайето на сградата – това не е окупация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329328

Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия (ЦИК), някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от "Фокус".  „Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място. Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия (ЦИК), някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". „Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място.

Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329310

Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест срещу дискриминационната политика на НЕК и държавата, съобщиха от дружеството.
Вече втори месец сметките на бургаския ТЕЦ са несправедливо запорирани, работата на дружеството е затруднена, бавят се заплатите на работници и служители.
Първият протестен митинг ще се проведе от 14:00 до 15:00 Работниците от „Топлофикация Бургас” излизат на протест срещу дискриминационната политика на НЕК и държавата, съобщиха от дружеството. Вече втори месец сметките на бургаския ТЕЦ са несправедливо запорирани, работата на дружеството е затруднена, бавят се заплатите на работници и служители. Първият протестен митинг ще се проведе от 14:00 до 15:00

Руската космонавтка: Възможно е да има сензация и да се разбере как се е зародил животът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329322

Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС. Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС.

Златото все още е близо до 8-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-все-още-е-близо-до-8-месечно-дъно_l.a_i.569193_at.1.html

Златото отново поевтиня и се доближи до най-ниските си стойности от 8 месеца насам. Цената на платината падна до най-ниските си нива от юни 2013 г.,...

Д-р Тренчев: Случилото се с КТБ може да срути цялата държава

http://frognews.bg/news_76857/

Засегнатите от затварянето на КТБ са много. Хора, болници, общини, държавни и частни фирми, но ако искаме да се реши този проблем, трябва да протестираме, изреди по БТВ лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев. Случилото се с КТБ може да срути цялата държава, предупреди той.

Руската космонавтка: Възможно е да се разбере как се е зародил животът на Земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329304

Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС. Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС.

Синдикат: Никой не купува любовта на миньорите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4329317

„Не протестират само предприятията на Христо Ковачки, има и декларация от „Мини Марица изток”, която е държавна. Политиците и до ден днешен не решиха проблемите в бранша”, каза пред Нова тв Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа” на въпрос трябва ли зад протестите на миньорите да са търси политически нюанс. „Не протестират само предприятията на Христо Ковачки, има и декларация от „Мини Марица изток”, която е държавна. Политиците и до ден днешен не решиха проблемите в бранша”, каза пред Нова тв Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа” на въпрос трябва ли зад протестите на миньорите да са търси политически нюанс.

За нови рискове за света и България предупреждава експерт

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-novi-riskove-za-sveta-i-bylgariia-preduprejdava-ekspert,180635/

Трябва да имаме силен аналитичен орган в тази ситуация, заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов

БСП се включва в протестите за поскъпването на тока

http://econ.bg/Новини/БСП-се-включва-в-протестите-за-поскъпването-на-тока_l.a_i.569192_at.1.html

Протест срещу ново поскъпване на тока ще бъде организиран пред сградата на ДКЕВР на 30 септември. Това е денят, в който трябва да се вземе решението...

Яйца хвърчаха срещу ДКЕВР, която днес обсъжда цената на тока

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QIZSv7-sUsc/

Присъстващи на заседание на енергийния регулатор граждани хвърляха яйца по време на обществено обсъждане на цената на тока от 1 октомври.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлагат електроенергията да поскъпне с близо 10 на сто. Стигна се до сблъсъци, провокирани от членовете на Движение за граждански контрол Дончо Дудев и Янко Петров. “Замерянето днес е с яйца, а утре ще бъде с камъни по вашите глави”, каза Петров.

След намеса на охраната и полицията те излязоха от залата, като обсъждането продължи на висок тон, предаде Кросс.

 

 

 

"Ройтерс": Над 80% от кредитите на КТБ са към свързани лица

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/25/2387153_roiters_nad_80_ot_kreditite_na_ktb_sa_kum_svurzani_lica/?ref=rss


"Много от получателите на кредити (от Корпоративна търговска банка) всъщност са дружества, създадени специално с цел да посредничат при използването на парите за конкретна цел и да прикрият при кого в крайна сметка отиват те. Тези дружества нямат бизнес, а оперират по-скоро като управител на фонд - препредават парите на други компании, които купуват активите."

Това обяснява пред "Ройтерс" източник от банковия сектор в България, според когото продължаващият одит на КТБ повдига въпроси...

Явор Гечев строи незаконно барбекю на мястото на път, сигнализират негови съседи

http://www.mediapool.bg/yavor-gechev-stroi-nezakonno-barbekyu-na-myastoto-na-pat-signalizirat-negovi-sasedi-news225215.html

Бившият зам.-министър на земеделието и кандидат-депутат от БСП Явор Гечев строи незаконно барбекю на място, през което трябва да минава път в пловдивското село Яврово. Това съобщава бТВ, позовавайки се на твърденията на жители на селото, според които през последните 30 години общината не строи планирания път, само защото той трябва да мине и през двора на Явор Гечев. Съседите на кандидат-депутата показаха и писмо от община Kуклен, от което става ясно, че семейството на Гечев строят барбекюто незаконно. Хората в Яврово пък подозират, че зад замразения проект стои, освен влияние от страна на Гечев, и спонсорство. Местните твърдят, че майката на кандидат-депутата е председател на зеленчуковата борса край Първенец, а борсата подпомагала общината.

Цветозар Томов: Няма окупация на ЦИК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329311

Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия (ЦИК), някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия (ЦИК), някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". „Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място.

Акад. Воденичаров: Трябва да строим още централи

http://www.cross.bg/toplofikatziya-vodenicharov-durzhavata-1431838.html

/КРОСС/Държавата се нуждае от изграждане на нови базови мощности, както и модернизиране на преносната мрежа. Навлизането на новите възобновяеми енергийни мощности ни дава основание сериозно да се замислим за проектирането и реализацията на т.нар. "умни мрежи". Създавайки благоприятни икономически условия в сектора, ще се намерят и необходимите инвеститори. Секторът "Енергетика" винаги е бил привлекателен. Достатъчно е да покажем политическа и икономическа стабилност, казва в интервю за в. "Стандарт" председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Финансовият колапс в енергетиката е факт и, отчитайки, че настоящите мерки не дават резултати, както и е очевидна намесата на политиците в определяне на крайната цена на електроенергията и тоталната регулация от страна на държавата в сектора, нашето предложение е чисто икономическо - на тока да се гледа като на стока, която не подлежи на регулация, а всички останали такси по веригата от производството през преноса и разпределението до крайния потребител, включително и таксите за различни видове енергия (възобновяема, кафява и др.) да бъдат обект на регулация от страна на ДКЕВР, посочва проф. Воденичаров. При това положение, смята той, на пазара ще се появят търговци на енергия, което ще даде възможност на гражданите за избор

Драги: Очакваме умерен ръст за икономиката на еврозоната през второто полугодие

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dragi-ochakvame-umeren-ryst-za-ikonomikata-na-evrozonata-prez-vtoroto-polugodie,180636/

Президентът на ЕЦБ отново потвърди готовността за предоставянето на допълнителни мерки, ако инфлацията остане ниска за дълго време

ВиК авариите във Варна не били чести, твърди шефът на водния монополист

http://www.moreto.net/novini.php?n=265260

Авариите на водопреносната мрежа във Варна не са чести. Това, че ежедневно има повреди, по които се работи усилено, за да бъдат отстранени в рамките на работния ден, е практика от години. Няма нищо нередно в това, няма и повече аварии, отколкото досега.

Синдикат: Никой не купува любовта на миньорите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4329308

„Не протестират само предприятията на Христо Ковачки, има и декларация от „Мини Марица изток”, която е държавна. Политиците и до ден днешен не решиха проблемите в бранша”, каза пред Нова тв Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа” на въпрос трябва ли зад протестите на миньорите да са търси политически нюанс. „Не протестират само предприятията на Христо Ковачки, има и декларация от „Мини Марица изток”, която е държавна. Политиците и до ден днешен не решиха проблемите в бранша”, каза пред Нова тв Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа” на въпрос трябва ли зад протестите на миньорите да са търси политически нюанс.

Тачо на Жени едно към едно с Георги Илиев

http://frognews.bg/news_76846/

Не е мястото Къщата на ВИП Брадър двама души да си оправят отношенията, заяви по НТВ социологът Мира Радева по повод събитията в къщата на ВИП Брадър. Това, което гледаме, не е животът, коментира тя и обясни, че в целия си живот не била плакала толкова, колкото в Къщата миналата година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване