Финансовият министър: Искаме да разплатим гарантираните влогове в КТБ през ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337329

„Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов.
„Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на октомври. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази „Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов. „Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на октомври. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази

13 са ранените при катастрофи през изминалото денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337325

13 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР за 13 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". В страната са станали 11 тежки пътнотранспортни произшествия. Двама души са с опасност за живота. На територията на София са станали един тежък и 33 леки пътни инцидента. Ранен е един

Най-добрите авиопревозвачи в икономична класа

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/29/2389057_nai-dobrite_avioprevozvachi_v_ikonomichna_klasa/?ref=rss


Авиокомпаниите предлагат различни услуги за различните видове клиенти, но все пак повечето от пасажерите предпочитат икономичната класа.

Като спестяват от пространството, менюто и някои други екстри по-голямата част от пътуващите все пак не се отказват от основни удобства. А нали именно те са мнозинството. Business Insider състави класация на авиокомпаниите, които предлагат най-добрите услуги именно в икономичната класа. Някои от 20-те най-добри са на разположение и на българските...

„Нова алтернатива” предлага 7-годишна данъчна ваканция за стартиращия малък и среден бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245613_%E2%80%9E%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+7-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Според Регистъра на Министерския съвет съществуват 2245 лицензионни, регистрационни и разрешителни режими, или за да съществува и работи бизнесът, са необходими около 12 хиляди документа. Това трябва да се премахне и на малкия и среден бизнес да бъде дадена възможност да се развива, за да може той да предлага нови работни места. С други думи, държавата трябва да гледа на малкия и среден бизнес като майка, а не като мащеха, заяви председателят на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев в интервю за Дарик радио. 

„Ние сме реалисти и смятаме, че в едно бъдещо Народно събрание е по-добре да има повече партии, повече конкуренция на политически идеи, с цел да се състави коалиционно правителство с ясни правила, което би извело страната ни от съществуващата криза в момента", посочи Цонев.

„Не бихме направили коалиция с БСП, ДПС и ГЕРБ. Те нямат право да дават обещания сега, тъй като имаха възможност да ги реализират по време на управлението си, но не го направиха", е категоричен Цонев.

Събитията в Сирия и Украйна и ситуацията с „Ислямска държава" породиха в нашето общество тревога по отношение на Българската армия. Необходими са мерки, за да повярват хората, че има кой да защитава целостта на държавата. Вместо това, започват отново да увеличават годините за пенсиониране и да намаляват пенсиите, това би демотивирало хората и в полицията, и в армията за изпълнение на служебните им задължения, заяви лидерът на партия „Нова алтернатива".

„Ако имам възможност, бих възстановил Закона за отбраната и въоръжените сили от 2009 г., който беше един модерен европейски закон. Не само че беше премахната главата „Социална дейност" - беше променена цялата философия на закона, а именно, че военната служба е професия и всеки, който я практикува, може да се пенсионира като такъв, и отново беше върнато договорното начало за войниците", допълни Николай Цонев.

За да се спре демографският срив, не трябва да се позволява закриването на болници и училища в по-малките населени места, отбеляза Цонев.

Лидерът на „Нова алтернатива" относно електронното правителство е категорично „за", тъй като електронното правителство е изключително необходимо най-вече за бизнеса, за хората, за справяне с корупцията. То може да помогне много на нашата държава да тръгне напред. За съжаление през последните години много се говореше за това, но нищо не се правеше, каза още Николай Цонев.

„Аз може би никога нямаше да се занимавам с политика, ако не беше този агресивен, унижаващ личността арест на 1 април 2010 година. Впрочем, вече съм оправдан почти по всички дела срещу мен. Хората, които ми вярваха, които работеха с мен, ме задължиха да се заемем с политическия проект „Нова алтернатива". „Нова алтернатива" се бори срещу полицейщината, рекета, натиска върху хората. Искаме справедливост в обществото, затова приканвам всички, които искат да има справедливост, да гласуват с бюлетина номер 16", завърши Николай Цонев.




Трима загинаха по време на автошоу в Холандия

http://www.cross.bg/vreme-holandiya-avtoshoy-1432357.html

/КРОСС/ Трима души са загинали, а около 15 пострадали по време на автошоу в град Хаксберген в източна Холандия, предава ИТАР-ТАСС. Автомобил от типа "монстър трак" се врязал в публиката по време на каскадьорска демонстрация. След поредния номер колата загубила управление. Според очевидци всичко станало толкова неочаквано, че зрителите не успели дори да избягат. Засега не е известно какво е станало причина за трагедията. Видеозапис на случилото се показва как оборудваният с огромни гуми пикап губи контрол, докато минава върху редица от коли, и връхлетява върху загражденията, врязвайки се в тълпата от зрители.      

Емил Христов е председател на журито на фестивала „Златна роза“ във Варна

http://web.barometar.net/65268/

За първи път в журито на фестивала, което ще избере носителите на „Златна роза“ за пълнометражен и късометражен игрален филм има международно участие! Председател на петчленното жури е Емил Христов, режисьор на носителя на „Златна роза“ на 31-вото издание на  фестивала “Цветът на хамелеона”. Познат е на зрителите като оператор на филмите “Аз, графинята”, “Дневникът [...]

„Нова алтернатива”: Служебното правителство руши националната сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245612_%E2%80%9E%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D%3A+%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8

 Партия „Нова алтернатива" се противопоставя категорично на отнемането на социалните права на военнослужещите, полицаите, надзирателите в местата за лишаване от свобода, служителите на ДАНС и други категории служители, пряко ангажирани с опазване на националната сигурност, заявява партията в декларация във връзка с визираните от служебното правителство промени в чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване. 

Приетите от служебното правителство изменения в чл. 69 от КСО създават несигурност и демотивират хората, отговорни за опазването на реда и сигурността в страната да изпълняват служебния си дълг.

Страната е изправена пред сериозни предизвикателства за националната сигурност - и външни, и вътрешни, и гражданите с право са загрижени за безопасността си. В такъв момент действия, които засягат професионалната и социалната сигурност на хората, чийто дълг е да бранят и опазват сигурността на страната, са неприемливи.

Служебното правителство превишава правомощията си, като взема по административен път решения, за които трябва да има ясна политическа воля и консенсус. По този начин кабинетът върши мръсната работа на бъдещото правителство на ГЕРБ и безотговорно нагнетява напрежение сред българските военнослужещи и полицаи.

Подкрепяме и ще подкрепим всички форми на протест срещу това безотговорно и опасно решение на служебния кабинет.

От днес, 28 септември, партия „Нова алтернатива" организира в столицата и областните градове подписка срещу решението на МС от 24 септември по т. 9 от дневния ред, в която се предвиждат промени в чл. 69 от КСО.



Пиронкова победи Кириленко в Пекин, чака Серена Уилямс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389121_pironkova_pobedi_kirilenko_v_pekin_chaka_serena_uiliams/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг от силния турнир на твърди кортове в Пекин. Пловдивчанката се наложи убедително с 6:4, 6:1 срещу Мария Кириленко.

Двубоят беше интересен и премина през няколко обрата.

Очаквайте подробности!

Порожанов: Ще се опитаме да разплатим влоговете в КТБ през ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337312

„Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов.
„Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на октомври. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази „Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов. „Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на октомври. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази

Ограничено разпространение на агитационни материали на „Нова алтернатива" в следствения арест в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245611_%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D

 Суматоха сред служителите в следствения арест в София предизвика опитът на водачът на листата на партия „Нова алтернатива" за 25 МИР София, Валентин Лазаров да остави агитационни материали след посещението му при близо 600 задържани там. 

Цел на продължилото по-малко от час (10-10.45 ч.) посещение е била задържаните да бъдат запознати с програмата на партията и най-вече с предвижданите реформи в съдебната система и прекратяването на необосновани арести и репресии.

Служителите отправили запитване към директора на ГД „Изпълнение на наказанията" Митко Димитров, в резултат на което от агитационните материали са били допуснати само по два екземпляра, посочва пресцентърът на партията.

„Съгласно българското законодателство тези задържани имат право на глас, но технически нямат никакъв достъп до медии и няма как да се запознаят с политическите платформи на партиите", коментира Лазаров. Поради тази причина той пожелал да остави от рекламните материали на партията -календарчета и листовката „Стига толкова! Не на страха".

 


 

„Тези действия са неправомерни, тъй като тези хора имат право на глас и това е единственият начин да изберат за кого да гласуват", категоричен е Лазаров. Той уточнява, че разполага с информация, че в следствения арест предизборните материали на други партии са разпространявани свободно. „Считам, че отношението към партия „Нова алтернатива" е тенденциозно, тъй като точно ние се обявяваме против репресиите", категоричен е водачът на листата за 25 МИР на „Нова алтернатива" Лазаров.

 


Заседанието на Тристранката под въпрос

http://econ.bg/Новини/Заседанието-на-Тристранката-под-въпрос_l.a_i.570954_at.1.html

Извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество най-вероятно няма да се състои. Това заяви в ефира на БНТ служебният...

Преглед на варненския печат - 29 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265717

Тонове боклуци изхвърли морето вчера на офицерския плаж. Десетки автомобилни гуми, битови отпадъци, печки, обувки и какво ли още не можеше да се намери в неделя по варненския плаж. Това съобщава днешния брой на варненския вестник „Черно море”.

Пилотите на Lufthansa стачкуват утре

http://web.barometar.net/65266/

Пилотите на Lufthansa ще стачкуват утре срещу плановете на ръководството на компанията да повиши възрастта за ранно пенсиониране, съобщи AFP. Протестът ще бъде целодневен – от 8 ч. до 23 ч. местно време. Очаква се той да доведе до отмяна на между 70 и 80 полета от Франкфурт. news.bg

Хиляди ликуват при събарянето на статуя на Ленин в украинския град Харков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337318

Няколко хиляди души наблюдаваха в центъра на украинския град Харков събарянето на статуя на Ленин, съобщи украинската агенция УНИАН. Близо три часа бяха необходими, за да бъде съборен 12-метровият монумент.
Множеството, събрало се на митинг за единство на Украйна, приветства падането на паметника с радостни възгласи и под звуците на украинския Няколко хиляди души наблюдаваха в центъра на украинския град Харков събарянето на статуя на Ленин, съобщи украинската агенция УНИАН. Близо три часа бяха необходими, за да бъде съборен 12-метровият монумент. Множеството, събрало се на митинг за единство на Украйна, приветства падането на паметника с радостни възгласи и под звуците на украинския

Световен ден на сърцето

http://www.cross.bg/surtzeto-zabolyavaniya-zavedeniya-1432356.html

/КРОСС/По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК. По повод Световния ден редица здравни заведения в страната организират безплатни кардиологични прегледи, които започнаха още през миналата седмица.  В сряда, 1 октомври, предстои една лекция за древни знания и учения, храни, билки, подправки, духовни и физически практики за поддържане на сърцето като здрав и чист дом за нашата душа. Ще бъдат представени последните становища на съвременната медицина и психология. Инициативата е провокация за себепознание, самоусъвършенстване и осъзнаване на един прост факт - за да бъдем полезни на другите, трябва първо да сме се погрижили за нас самите. Входът е безплатен. Събитието ще се проведе в Библиотеката. Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки. По данни на лечебните заведения за доболнична помощ от областта, за миналата година са регистрирани близо 154 хиляди посещения по повод на болестите на органите на кръвообращението

Световен ден на сърцето

http://www.cross.bg/surtzeto-svetovniyat-bolest-1432356.html

/КРОСС/По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК. По повод Световния ден редица здравни заведения в страната организират безплатни кардиологични прегледи, които започнаха още през миналата седмица.  Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки. По данни на лечебните заведения за доболнична помощ от областта, за миналата година са регистрирани близо 154 хиляди посещения по повод на болестите на органите на кръвообращението. За хипертония, мозъчно-съдова болест, исхемична болест на сърцето са най- често получаваните сигнали. В края на 2013 година на диспансерно наблюдение са подлежали 77 091 души, което представлява 30,5% от цялото население на област Велико Търново. В световен мащаб сърдечно - съдовите заболявания са причина номер едно за смърт, като към 2030 година се очаква от сърце да умират повече от 23 млн. души годишно

В Украйна събориха най-големия паметник на Ленин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/29/2389120_v_ukraina_suboriha_nai-golemiia_pametnik_na_lenin/?ref=rss


Метална статуя на вожда на болшевишката революция Владимир Ленин бе съборена в Харков в неделя през нощта, съобщи агенция "Интерфакс-Украйна. Скулптурата е висока 8.5 м, а заедно с постамента се извисява на над 20 м, което я прави най-високата в Украйна.

Паметникът е издигнат през 1963г. и веднага след събарянето му полицията започна разследване по член от наказателния кодекс, свързан с унищожаване на обекти на културното наследство, което се наказва с до 5 години затвор.
...

Представянето на актуализацията на бюджета ще бъде отложено за сряда

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/-predstavianeto-na-aktualizaciiata-na-biudjeta-shte-byde-otlojeno-za-sriada,180811/

Темата за минималните осигурителни доходи няма да бъде предмет на обсъждане в тристранния съвет, заяви вицепремиерът Йордан Христосков

Пламен Манушев: Трябва да сменим задкулисието с прозрачно и стабилно управление

http://web.barometar.net/65264/

България трябва да възстанови посоката на своето развитие, защото европейският път, по който трябва да вървим, няма алтернатива. Това заяви кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ-Варна Пламен Манушев на състоялия се днес предизборен диспут в Радио Варна. По думите на Манушев България час по-скоро трябва да си върне доверието на европейските ни партньори. „Отблокирането [...]

Как се докарахме до свръхдефицит при растяща икономика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336907

В събота Министерството на финансите публикува очакваното предложение за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.
От политическа гледна точка този акт е нестандартен, доколкото в момента няма парламент, който да гласува промените. С промените и мотивите към тях служебното правителство де факто констатира проблемите в държавните финанси, които б В събота Министерството на финансите публикува очакваното предложение за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. От политическа гледна точка този акт е нестандартен, доколкото в момента няма парламент, който да гласува промените. С промените и мотивите към тях служебното правителство де факто констатира проблемите в държавните финанси, които б

Порожанов: Разплащаме влогове в КТБ през ноември ?

http://frognews.bg/news_77122/

„Мислим да разпишем закона в България така, както е разписана Директива 2014/49/EC и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Започват изслушванията на кандидатите за еврокомисари

http://www.cross.bg/komisiya-kandidati-komisii-1432355.html

/КРОСС/ В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. Те са разпределени между различните комисии и отделните политически групи според числеността им. Европейският парламент няма право да отхвърля отделни кандидати, но ако не одобри някой от тях, може да гласува "против" пълния състав на новата комисия. За да избегне този риск, настоящият председетел на Европейската комисия Жозе Барозу през 2004-та поиска от Италия и Латвия да сменят своите проблемни кандидати, а през 2009-а на България й се наложи да промени неуспешната си номинация. Днес повечето прогнози са, че така наречената "голяма коалиция", която си разпредели ключовите ръководни постове в европейските институции, няма да създава сериозни пречки и пред новата Европейска комисия, предава БНР. Изслушванията ще приключат на 7-и октомври, тогава се очаква да бъде обявена и официалната позиция на Европарламента за отделните кандидати. В четвъртък българският кандидат - Кристалина Георгиева, ще се яви пред три комисии - по "Бюджети", "Бюджетен контрол", и "Правни въпроси".  

Събориха статуя на Ленин в украинския град Харков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337313

Няколко хиляди души наблюдаваха в центъра на украинския град Харков събарянето на статуя на Ленин, съобщи украинската агенция УНИАН. Близо три часа бяха необходими, за да бъде съборен 12-метровият монумент.
Множеството, събрало се на митинг за единство на Украйна, приветства падането на паметника с радостни възгласи и под звуците на украинския Няколко хиляди души наблюдаваха в центъра на украинския град Харков събарянето на статуя на Ленин, съобщи украинската агенция УНИАН. Близо три часа бяха необходими, за да бъде съборен 12-метровият монумент. Множеството, събрало се на митинг за единство на Украйна, приветства падането на паметника с радостни възгласи и под звуците на украинския

Съдебен хаос относно влизането на автомобили в Морската градина във Варна

http://varna.actualno.com/Sydeben-haos-otnosno-vlizaneto-na-avtomobili-v-Morskata-gradina-vyv-Varna-news_52153.html

Съдът направи пълна каша около казуса може ли да се влиза с автомобил в частни парцели в Морската градина във Варна. Причината - Варненският административен съд взе две различни решения по идентични к...

Младото лице на политиката - избери мен и само мен, за да направя това, което искаш

http://politics.actualno.com/Mladoto-lice-na-politikata---izberi-men-i-samo-men-za-da-napravja-tova-koeto-iskash-news_52104.html

Здравей, аз съм Марта. Ако живееш в Средец, Оборище, Слатина, Подуене, Възраждане, Сердика, Искър, Кремиковци или просто имаш желание да свериш политическите си възгледи с моите, отдели 60 секунди и п...

Христосков: Вероятно няма да има заседание на Тристранния съвет, ще се отложи за сряда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337306

Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ.
В петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети. Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ. В петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети.

Гледат делото за "Костинбродската афера"

http://pik.bg/гледат-делото-за-костинбродската-афера-news231161.html

Гледат делото за "Костинбродската афера"

В Софийския градски съд продължава делото срещу единствения подсъдим за т.нар. "Костинбродска афера" - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. То се гледа по съкратената процедура и сред малкото свидетели, които ще дават показания, е бившият служебен премиер и настоящ посланик Марин Райков, съобщи БНР.

Желязков е на съд, защото не е упражнил контрол при отпечатването и транспортирането на бюлетините за предишния извънреден парламентарен вот и най-вече заради онези близо 351 000 годни бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд и взривиха Деня за размисъл с внушението, че с тях се готвела подмяна на вота. Обвинение обаче в този смисъл не беше повдигнато на никого и делото се ограничи само до контролните задължения на бившия главен секретар на МС.

През юни, когато беше даден ход на процеса, Желязков поиска редуциране на свидетелския списък, от които отпаднаха главно политиците. Останаха обаче свързаните с печатницата в Костинброд, част от които вече дадоха показания, и Марин Райков, чието призоваване е доста по-сложно от това на останалите свидетели. От началото на скандала, на 11 май 2013-а година до сега, Росен Желязков отказва да коментира обвинението си. На първото заседание по делото обясни, че го прави от уважение към съда и каквото има да каже по случая ще го каже в съдебната зала.

Преглед на печата, понеделник, 29 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-29-септември_l.a_i.570951_at.1.html

662 лв. минимална заплата за тракторист Двуцифрен ръст на минималните осигурителни доходи догодина ще има в три икономически бранша. Според...

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник и местната структура на МГЕРБ почистиха района на хижа Селимица

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-gerb-pernik-i-mestnata-struktura_34582/

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник и местната структура на МГЕРБ почистиха района около хижа Селимица. Акцията е част младежката инициатива „Добро за Перник“, която има за цел да бъдат изчистени емблематични за областта места, където перничани обичат да се разхождат в...

Продължава

Предстоящи футболни срещи на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dmIaCssgb5s/

МЪЖЕ: ФК “ДИМИТРОВГРАД 1947″ – ОФК “ПОМОРИЕ”

Мъжкият отбор на ОФК “Поморие” гостува в следващия кръг от първенството на отбора на ФК “Димитровград 1947″ – Димитровград на 03.10. /петък/ от 16:00 часа

ЮНОШИ СТАРША: ОФК “СОЗОПОЛ” – ОФК “ПОМОРИЕ”

ОФК “Поморие”, юноши старша възраст, започва първенството с гостуване в гр. Созопол. Срещата е на 01.10. / сряда / от 16:00 часа

ЮНОШИ МЛАДША И ДЕЦА “Б” играят на стадион “Поморие”

ОФК “Поморие” – ФК “Камено”. Срещата е на 04.10. /събота/ от 9:30 часа

Отбор Деца “Б” на ОФК “Поморие” играе срещу ПСФК “Черноморец 1″ Бургас. Срещата е на 04.10. / събота / от 11:00 часа

Тристранният съвет за актуализацията на бюджета е под въпрос

http://www.moreto.net/novini.php?n=265707

След отказа на синдикати и работодатели да участват в насрочения за понеделник Национален съвет за тристранно сътрудничество Министерският съвет все пак ще проведе заседанието. Отказът за участието на организациите бе продиктуван от неспазването на правилника в съвета, според който партньорите могат да обсъждат документ, с който са запознати два дни по-рано.

Социалният министър: Тристранката ще се отложи за сряда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337302

Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ.
В петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети. Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ. В петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети.

Румен Порожанов: Оценката на КТБ приключва в началото на октомври

http://www.cross.bg/ministur-sredstvata-porozhanov-1432354.html

/КРОСС/„Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия финансовият министър Румен Порожанов. Той обясни, че в момента режимът на особен надзор не предполага достъп до средствата на вложителите.  Що се отнася до наказателната процедура на ЕК, министър Порожанов обясни, че комисията е в информационен режим с българската държава и БНБ за това, доколко директивата от 2009 година е транспонирана правилно, така че да се предоставят средствата на вложителите максимално бързо, след като се разбере, че банката има ликвидни проблеми. „Нашият закон предвижда особен случай на предоставяне на средствата - след обявяване на несъстоятелност и отнемането на лиценза, това е фалит. Така е преценено преди 5 години. Тогава законът е изпратен в ЕК и не е имало проблем с него. Практиката обаче показва, че режим на особен надзор може да продължи доста дълго - 3 месеца плюс опция за удължаване с още 3", обясни финансовият министър. По думите му обаче това обаче противоречи на директива, според която ако до 20 дни нямаш достъп до средствата си, това вече е проблем. „Работим по закон, който да синхронизира българското законодателство с директивата", заяви Порожанов. Друг вариант за КТБ, освен опита за оздравяване, е отнемането на лиценза

АФП: Как българските роми продават гласа си

http://offnews.bg/news/n_1/n_394824.html

Принудена да оцелява с минималната работна заплата в България от 340 лева (174 евро), Мая Иванова е повече от готова да продаде гласа си в парламентарните избори в неделя, включително и за храна. "Кой няма да вземе 50 лева в днешно време, когато мизерията е потресаваща? Дори 20 лева да ми предложат, аз ще ги взема", каза 51-годишната ромка от миньорския град Бобов дол пред Франс прес. "Но те ни дават само кюфте и две филийки хляб. Парите ги прибират организаторите", добави ромката. Според многобройни изследвания продаването на гласове - за пари, храна или дърва за огрев - е често срещана в най-бедната страна на Европейския съюз на четвърт век след комунизма. Прави се за сплашване. Средната заплата в страната е равностойна на 400 евро и едно на всеки 5 домакинства живее под прага на бледността. Неотдавнашно проучване показва, че 69% от допитаните са определили положението като "непоносимо". "Нашите проучвания показват, че 6 процента от избирателите заявяват, че са продали гласа си, а друг 6 процента казват, че ще направят същото при определени условия", каза Антоний Гълъбов от "Трансперънси интернешънъл". "Хората не продават гласа си заради самия "спорт", те са притиснати до стената", добави Гълъбов. В ромските гета хората масово са зависими от местни лихвари, на които никога не могат да изплатят в пълен размер взетия заем. Партиите често се свързват с тях, за да си осигурят определен брой гласове", обясни Ваня Нушева, експертка на базирания в София Института за регионални и международни изследвания (ИРМИ). "Очаква се известен брой гласове за дадена партия да дойдат от някой квартал или фирма. Ако някой не спази инструкциите, всички ще бъдат наказани - компаниите със санкции, а хората със заплахи или бой", казват от ИРМИ. Случаят в Бобов дол е точно такъв. Преди изборите за Европарламент през май репортаж със скрита камера на частната "Нова" телевизи показва как управителите инструктират миньори за кого да гласуват, ако искат да запазят работата си. "В изборно време е така… редовните измами", казва един 40-годишен миньор, баща на 4 деца, който иска да запази анонимност. Това е неговият отговор на въпрос дали върху миньорите отново се оказва натиск. Той споделя, че рядко им дават заплати, дори не целите, купува храна на вересия, откакто послединят път са им платили по 300 лева. Той обаче отказва да продаде гласа си. Вътре в мината, собственост на български бизнесмен, има плакати на само една партия, нова популистка организация. Те са разлепени по пътя към асансьора, който се спуска на 500 метра дълбочина. "Винаги е едно и също: на нашите мъже и синове им казват на работата за кого трябва да гласува семейството", казва една жена на пазара в Бобов дол, отказвайки да посочи името си. Българското правителство няколко пъти получи от Брюксел задачата да се справи с корупцията и твърди, че е наясно с проблема. "Не във всички случаи става въпрос за пари. Самите управители често са обект на изнудване от политически партии, които им казват, че техните работници трябва да гласуват за даден човек или партия, ако искат компанията им да получава поръчки и да работи", казва главният инспектор Румен Богоев. "Много хора, които са под натиск или им се плаща, за да гласуват, отказват да свидетелстват пред съда, с което връзват ръцете на следователите", казва заместник главния прокурор Борислав Сарафов. След миналите парламентарни избори преди една година имаше само една условна присъда, а няколкостотин други случая бяха отхвърлени. Случаят в Бобов дол също не завърши с едно обвинение, въпреки големия шум. Този път вътрешното министерство ще предприеме превантивни мерки, като следи внимателно около 1000 заподозрени организатори на купуване на гласове, каза шефът на криминална полиция Георги Арабаджиев. Партиите също така са задължени да изпишат на предизборните си материали, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Дали обаче тези мерки ще имат ефект далеч не е сигурно. По БГНЕС

Арсен Венгер е уверен, че "Арсенал" ще тръгне по по-добър път

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389117_arsen_venger_e_uveren_che_arsenal_shte_trugne_po/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер вярва, че отборът му ще започне да постига по-добри резултати. Лондончани все още са непобедени, но от шест мача записаха четири равенства.

Последното от тях дойде в дербито с "Тотнъм" (1:1). С десетте си точки отборът заема четвъртото място във Висшата лига, но вече изостава с шест от "Челси".

"Положителното е, че сме непобедени, а отрицателното е, че изгубихме четири точки в тези срещи", каза Венгер.

"Трябва да продължим...

Банковата ваканция - желание на ГЕРБ и ДПС

http://www.cross.bg/gerb-gechev-zakon-1432344.html

/КРОСС/ „Абсурдно е едно служебно правителство да преувеличава приходите. Тези приходи се изпълняват успешно, с изключение на Агенция „Митници", при които има леко забавяне. Прогнозите на повечето правителства не се сбъдват, тъй като има процеси, които трудно могат да бъдат прогнозирани и контролирани. Бюджетът не е сбъркан нарочно, както твърди президентът. Прогнозите на ГЕРБ в нито един бюджет не са се сбъдвали." Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Румен Гечев от БСП. Той изказа съпричастност към вложителите в КТБ, които имат основание да протестират, тъй като БНБ е закъсняла с решението. „Твърде дълго се проточи тази сага. Нова информация няма, нови оценки по активите и пасивите няма. Банката е в такова състояние, тъй като е имала проблеми при кредитораздаването, но политическа атака има със сигурност. Тази атака идва от хора, които искат да разделят баницата. Това преразпределение на баницата обаче е за сметка на българския народ. Решението трябва да се търси в банковата система, без да се ангажират ресурсите на българския данъкоплатец. Президентството незнайно защо отказва демократичното право да се разсекретят протоколите от разговорите там, на които се тропаше по масата и се настояваше ДПС, ГЕРБ и президентът да актуализират бюджета и да се използва питата на народа за нечии интереси", коментира той ситуацията около КТБ

Арт проект "Моят Перник" на Галерия Перник и НБУ впечатли научните среди

http://www.zapernik.com/obshtestvo/art-proekt-moyat-pernik-na-galeriya-pernik-i-nbu-vpechatli_34581/

Арт проектът "Моят Перник", реализиран на стената пред галерия "Арт салон", бе представен на научна конференция "Дебати в музеологията" в БАН.

Проект на Галерия Перник и НБУ впечатли научните среди у нас. По време на втората научна конференция "Дебати в музеологията" в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН бе представен...

Продължава

Емисия ценни книжа ще покрие недостига във Фонда за гарантиране на влоговете

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/emisiia-cenni-knija-shte-pokrie-nedostiga-vyv-fonda-za-garantirane-na-vlogovete,180810/

Ваньо Танов стабилизира контролните функции в Агенция "Митници" и намали недостига, обясни финансовият министър Румен Порожанов

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/29/2389000_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Порожанов: Най-добре е акционерите да спасят КТБ

http://econ.bg/Новини/Порожанов-Най-добре-е-акционерите-да-спасят-КТБ_l.a_i.570948_at.1.html

Най-добрият вариант е КТБ да бъде оздравена и това да стане от акционерите. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в ефира на Нова...

Тачо наби Зорница и го изгониха от ВИП Брадър

http://web.barometar.net/65262/

Извънредно положение в Къщата на „ВИП брадър“! Номинациите тази вечер се отменят! Тачо зашлеви Зорница и веднага бе изкаран от къщата на VIP Brother Bulgaria. Насилието е против правилата на шоуто, довечера се решава дали Тачо ще остане.Гласуването на посочените телефони се отменя! Това бе съобщено ексклузивно на страницата на риалити шоуто във Фейсбук. blitz.bg

Бареков: Пеевски ме бухалкаше всеки ден през вестниците

http://www.cross.bg/vestnitzite-barekov-byhalkashe-1432353.html

/КРОСС/Пеевски ме бухалкаше всеки ден през лятото през вестниците. Тази тема за мен е затворена, заяви Николай Бареков в отговор на въпрос на Нова телевизия какви са отношенията му с Делян Пеевски. 

Тристранката ще обсъжда актуализация на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/tristrankata-shte-obsyzhda-aktualizaciia-na-biudzheta-6023467

Все още обаче не е ясно дали работодателите и синдикатите, които в петък поискаха време, за да се запознаят с документа, ще участват в заседанието

Моуриньо скастри бразилците в Челси

http://www.cross.bg/namirat-moyrinyo-chelsi-1432352.html

/КРОСС/ Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо е изключително ядосан от слабата форма, в която се намират бразилските му футболисти. Португалецът заяви, че Оскар, Уилиан и Рамирес се нуждаят от почивка, тъй като не се намират в добра кондиция. „Бразилските футболисти не направиха добра подготовка и се нуждаят от още време. В момента те се намират в незадоволителна форма", коментира Моуриньо. „Сега ще стане още по-лошо, защото има мачове на националните отбори. На тях им предстоят сериозни пътувания и това е още по-неприятно", добави мениджърът на Челси.  

Събориха най-голямата статуя на Ленин в Източна Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_394823.html

Най-големият паметник на Владимир Илич Ленин в Източна Европа - на централния площад в украинския град Харков - бе съборена от активисти, съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Паметникът падна на земята към 22:25 ч. местно време (малко преди полунощ българско време). По-рано харковската милиция съобщи, че на площад „Свобода” в центъра на града 3000 участници в митинга за единство на Украйна опитват да разрушат паметника. Те опитваха да демонтират 12-метровия монумент в продължение на два часа и половина. Първият опит беше неуспешен. Един мъж е бил ранен в окото, когато паметникът е рухнал.

Порожанов: Цветан Василев не стои зад EPIC

http://pik.bg/порожанов-цветан-василев-не-стои-зад-epic-news231158.html

Порожанов: Цветан Василев не стои зад EPIC

„Мислим да разпишем закона в България така, както е разписана Директива 2014/49/EC и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Според него за КТБ има два варианта, извън възможността акционерите, представяни от EPIC, да купят банката. Първият вариант е чрез оздравителен план, при който да има ликвидна подкрепа от страна на държавата, посочи той. Вторият вариант е фалит и изплащане на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете.

Порожанов бе категоричен, че Цветан Василев стои зад EPIC, макар че консултантите представят фирмата на банкера „Бромак”, заедно с Оманския държавен фонд и ВТБ Капитал. Според Порожанов за плащането на гарантираните влогове ще са необходими 3,6 млрд. лева, а във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева.

Петър Янков в с. Студена: Единствено БСП се бори за съживяване на българското земеделие и производство

http://www.zapernik.com/politika/petur-yankov-v-s-studena-edinstveno-bsp-se-bori-za_34580/

Кандидатите за народни представители от листата на „БСП Лява България“ се срещнаха с жители на с. Студена. Четвъртият в листата Петър Янков заяви пред избирателите, че народните представители от БСП в 42-то Народно събрание изпълниха голяма част от своите ангажименти, в това число...

Продължава

Плажът в Крайморие е залят от боклуци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337292

Тонове боклуци заливат плажа на Крайморие. Концесионерът е изчезнал и е оставил пясъчната ивица в безобразно състояние, смятат местните. Той пък твърди, че е направил всичко възможно, за да почисти, но средствата не му достигат, съобщава bTV.
Всички плажни заведения отдавна са затворили. Боклуците, изхвърлени от морето са от 6 септември, Тонове боклуци заливат плажа на Крайморие. Концесионерът е изчезнал и е оставил пясъчната ивица в безобразно състояние, смятат местните. Той пък твърди, че е направил всичко възможно, за да почисти, но средствата не му достигат, съобщава bTV. Всички плажни заведения отдавна са затворили. Боклуците, изхвърлени от морето са от 6 септември,

Вложители в КТБ се събират на национален протест в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389114_vlojiteli_v_ktb_se_subirat_na_nacionalen_protest_v/?ref=rss


Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха, че излизат на национален протест в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка.   

Онези, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до сметките си от юни. От централната банка обявиха, че надзорът ще продължи до ноември месец. От днес до сряда, 1 октомври е срокът, в който банките могат да заявят интереса си към...

Максим Бехар: 7 причини да наблюдаваме внимателно ТВ7

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245610_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D0%91%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%80%3A+7+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2%D0%BD%

 Едва ли има нужда да го казвам, но все пак ще започна с най-истинската истина, за модерните общества - свободата на медиите е майката на всички свободи в демокрацията.

Естествено, че - особено в България - тази свобода всеки си я разбира както иска и не дай си Боже да изтриеш някое гнусно анонимно мнение в някой форум и веднага се вдига вой до небесата и всяка втора дума в този вой споменава свободата, словото, демокрацията и всичките им производни.

Сега обаче ТВ 7 е доста особен случай и седмица преди изборите това ме кара да си мисля, че съдбата на тази телевизия е доста показателен лакмус за това, което се случва или което ще се случи в България. И първата причина е именно това - наистина точно седмица преди изборите в България една медия е поставена не само на изключително изпитание, но и на огромно унижение от всички възможни инстанции.

Втората очевидна причина е тясната, преди очевидна, сега - един Бог само знае - връзка между кризата в Корпоративна търговска банка /КТБ/ и ТВ 7. Без значение кои са собствениците или консултантите, фактът, че кризата в банката доведе и до криза в телевизията показва, че най-малкото финансовата връзка съществува. Това е и най-нормалното нещо на света, но дотолкова, доколкото съдбата на банката - повярвайте - е най-важното нещо в държавата сега, то и това, което ще се случи с ТВ 7 също е важна част от този сложен пъзел.

На трето място, сега ТВ 7 има за изпълнителен директор един от най-кадърните и най-интелигентните български политици и телевизионни водещи. Едва ли има по-добър познавач на българския политически пейзаж и на телевизионните процеси от Емил Кошлуков, човек, който пое тежкия кръст да подкрепи телевизията в най-трудните й дни.

Четвъртата причина със сигурност е фактът, че през последните месеци ТВ 7 е супер обективна, спокойна и професионална телевизия и този факт вероятно е вбесил много хора.

Пето - предизвикателството всъщност е огромно, защото то не е само в бизнес план, но е и към съдебната система в България, както и към правораздавателните органи - всички до един с отговорности към този заплетен казус.

На шесто място е безспорният факт, че точно тази телевизия е пълна с професионалисти, със страхотни репортери, техници, оператори и още един вагон специалисти, които отдавна са доказали, че правят добра европейска телевизия.

Седмо, което всъщност е първо - посяга се на медия, в дни, когато свободните медии в България са необходими повече от въздуха. От свежия въздух, който всички ние - в бизнеса, в обществото, очакваме да дойде именно от медиите.

Ето защо - наблюдавайте внимателно ТВ 7 през следващите дни и седмици, нейната съдба ще е доста сериозен ветропоказател за това, което се случва в България. И за това, което ще се случва.

Плажът в Крайморие е затънал в боклуци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337282

Тонове боклуци заливат плажа на Крайморие. Концесионерът е изчезнал и е оставил пясъчната ивица в безобразно състояние, смятат местните. Той пък твърди, че е направил всичко възможно, за да почисти, но средствата не му достигат, съобщава bTV.
Всички плажни заведения отдавна са затворили. Боклуците, изхвърлени от морето са от 6 септември, Тонове боклуци заливат плажа на Крайморие. Концесионерът е изчезнал и е оставил пясъчната ивица в безобразно състояние, смятат местните. Той пък твърди, че е направил всичко възможно, за да почисти, но средствата не му достигат, съобщава bTV. Всички плажни заведения отдавна са затворили. Боклуците, изхвърлени от морето са от 6 септември,

Когато полицаите скачат според тоягата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337075

Синдикалисти на МВР скочиха срещу решение на правителството, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието от следващия парламент.

Бунтът е в защита на социалните права на служителите на реда и щеше да е смел, ако беше пламнал в мандата на министър Цветанов (когато нежеланата промяна залегна в Кодекса на Синдикалисти на МВР скочиха срещу решение на правителството, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието от следващия парламент. Бунтът е в защита на социалните права на служителите на реда и щеше да е смел, ако беше пламнал в мандата на министър Цветанов (когато нежеланата промяна залегна в Кодекса на

Генсекът на ЕНП ще присъства на централното предизборно мероприятие на ГЕРБ

http://pik.bg/генсекът-на-енп-ще-присъства-на-централното-предизборно-мероприятие-на-герб-news231154.html

Генсекът на ЕНП ще присъства на централното предизборно мероприятие на ГЕРБ

Генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез ще посети централното предизборно мероприятие на ПП ГЕРБ-София, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието ще се състои от 18:00 часа в квартал „Младост“, в парка пред сградата на общината в район Младост, на ъгъла на ул. „Св. Преображение“ и ул. „Филип Аврамов“.

В централното мероприятие на софийската организация на ГЕРБ участие ще вземат заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова и административният секретар и областен координатор на ГЕРБ-София Цветомир Паунов.

По време на събитието ще бъдат представени кандидатите за народни представители от 23, 24 и 25 МИР в столицата. Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез е в България по покана на ръководството на ПП ГЕРБ и ще подкрепи предизборната кампания на партията за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. 

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник се срещнаха с представители на Пернишката адвокатска колегия

http://www.zapernik.com/politika/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-gerb-pernik-se-sreshtnaha-s_34579/

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник се срещнаха с представители на Пернишката адвокатска колегия.

Акцент в разговорите беше предизборната програма на ГЕРБ и промените, които се предвиждат в съдебната система.

„Партия ГЕРБ иска да направи България добро място за живеене, стабилна и силна държава. Нашата цел е държавната и политическата система да се подобрят и...

Продължава

Ето къде спират водата в София днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337283

Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Лешникова гора” кв. „Драгалевци” , се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Драгалевци”.
През периода на спиране на водата ще бъде осигурена водоноска на площада пред Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Лешникова гора” кв. „Драгалевци” , се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Драгалевци”. През периода на спиране на водата ще бъде осигурена водоноска на площада пред

Виж къде спират водата в София днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337286

Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Лешникова гора” кв. „Драгалевци” , се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Драгалевци”.
През периода на спиране на водата ще бъде осигурена водоноска на площада пред Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Лешникова гора” кв. „Драгалевци” , се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Драгалевци”. През периода на спиране на водата ще бъде осигурена водоноска на площада пред

Ако не създадем нови работни места, държавата си заминава

http://www.bnews.bg/article-117588

Откриването на 1 милион работни места е реалистично с осигуряването на данъчни и административни облекчения за бизнеса, заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков в Седмицата на лидерите по Нова тв. Той съобщи, че не е получавал акт за данъчни нарушения, но ако получи такъв, първо ще си внесе данъците и после ще обжалва, защото такъв е законът.

Виртуалният “реверсен газ” към Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245609_%D0%92%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%E2%80%9C%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%E2%80%9D+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%

 Няма как да пренебрегна едно знаменателно събитие край словашко-украинската граница, случило се в началото на септември. Защо?

Става дума за тържествената церемония по стартирането на газови доставки от Словакия към Украйна. Украинският премиер Арсений Яценюк, словашкият министър-председател Робърт Фицо и Клаус Дитер Борхард, директор по въпросите на вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриха тръбопровода “Вояни-Ужгород” във Велка Капушани в Словакия. И това беше наистина важно събитие, особено важно… за Украйна.

Няма съмнение, че украинският премиер-министър Яценюк наистина е казал това, което беше цитиран да казва: “Ние заместихме 40% от газа, който преди това купувахме директно от руския “Газпром”, с помощта на започналите реверсни доставки от Словакия и на отворените възможности за Украйна да купува газ в Европа”.
Назованите обеми на реверсни газови доставки от територията на Словакия към Украйна възлизат на 27 млн куб.м. на ден или на 10 млрд куб.м. на година. И така, доколкото това се случва в Европа, в каква степен е важно за нас това събитие? От гледна точка на солидарността и на разни други политически стимули, всичко е ясно. Но в каква степен е значимо за нас въпросното събитие в светлината на настъпващата зима? И какво значение би имало то с оглед на спора между Украйна и “Газпром”? А най-вече, колко е важно в условия, когато няма достатъчно газ в подземните газохранилища на Украйна, за да осигурява тя технически транзита на газ до Европа през зимния сезон.
Ала най-интересният въпрос е дали потребителите на природен газ в Европа наистина разбират какво именно означава реверсен газ, в чест на който бе организирана тази тържествена церемония във Велка Капушани?

Понякога наричат този “реверс” виртуален. Защо?
Нека изясним първо, дали в случай на реверс газът от Европа се пренася в посока към украинските потребители чисто физически, в буквалния смисъл на думата. Ще започна от най-важното – такъв реверсен газ може да съществува в пространството само когато има доставки на газ от Русия към Европа. И по никакъв друг начин.
Това е така, защото част от руския газ, след като премине границата между Украйна и Словакия, се завърта после на 180 градуса и се транспортира по друга тръба назад към Украйна. Но при пристигането си обратно на украинска територия този газ се връща отново в транзитен тръбопровод, водещ към Словакия. И така този тъй наречен “реверсен газ” се изпомпва през относително малък кръг, направен от тръби и други съоръжения. Между другото нека споменем: изграждането на това своеобразно “кръгово за газ” струва 20 милиона евро.

Струва си да се отбележи още, че европейските и украинските политици наричат сега тези операции по “завъртане” на газа от Русия до границата и назад “диверсификация на доставките”. Важно е и това, че газометри мерят обема на газа и в двете посоки - от Украйна до Европа, както и по обратния път, когато газът се връща на украинска територия.
При това положение съвсем същият във физическо отношение газ може да бъде регистриран в измервателните записи като обеми от реверсен и от транзитен газ много пъти. Но този газ само циркулира по кръговото от тръби и не се изпраща обратно към потребителите от Украйна, за които се твърди, че е предназначен. В действителност е невъзможно чисто технически да се транспортира газ в източна посока, тоест назад към Украйна, защото няма нито една газова трансмитна тръба в Украйна, по която да тече газ в посока, обратна на тази към Европа. Съществува само транзитна “long distance” трансмитна тръбa, доставяща газ в една-единствена посока – на Запад.

Как в такъв случай реверсният газ достига до потребителите в Украйна? Много е лесно да се обясни, тъй като всъщност не се има предвид същия “реверсен газ”. Всъщност вместо него друг газ се взима от обемите от ТРАНЗИТЕН ГАЗ (!) на всяко място в Украйна, удобно за посрещане на местните потребности. И така този “виртуален реверс” на практика се обръща в

легализирано източване на транзитен газ,

предназначен иначе за европейските консуматори.
Тази схема ни напомня как трансферираме пари в брой на далечни разстояния – ползвайки услугите на Western Union, например. Тогава изглежда, че слагаме пари кеш в един “джоб” на тази компания – за да си ги вземем обратно някъде далеч, изваждайки ги от неин “друг джоб” на стотици хиляди километри. Обикновено ние вярваме, че услугата за този виртуален кешов трансфер е надеждна, но никой не очаква да изтегли обратно от “другия джоб” парична сума,  по-голяма от вече преведената.

В противоречие с финансовите услуги, виртуалната газова схема в Украйна причинява големи грижи. Направо казано, това е именно онова, от което всички се опасяваме в днешно време. Впрочем, ние и преди се чувствахме по същия начин и има съвсем конкретни причини за това. Защо?

Проблемът е, че на този етап всички предпоставки сочат, че спорът между Украйна и руския “Газпром” няма да се реши в близко бъдеще. В такъв случай “Газпром” няма да поднови газовите доставки към Украйна, от една страна. А от друга, украинските подземни газохранилища не са пълни с газ в обема, необходим за едновременна поддръжка и на вътрешната консумация на страната, и на транзита за Европа.
Това означава, че през декември Украйна ще продължи да източва транзитен газ за свои собствени нужди, бъркайки все по-дълбоко и по-дълбоко във “виртуалния джоб” на транзитния газ. По-рано това беше незаконно и се смяташе за кражба. Но сега Европейският съюз на практика легализира тази схема с тържественото откриване на реверсните газови доставки от Словакия за Украйна.
Разбира се, първата мисъл, която хрумва на човек, е, че реверсът може да бъде преустановен. Но веднага изниква друг въпрос – дали това е възможно?
И какво изобщо знаем за договорите?
Словашката компания Eustream заяви, че “според т.нар. Open Season процедура (определяща обемите от реверсен газ, които словашките фирми се ангажират да транспортират през територията на Словакия в Украйна), няколко европейски фирми са посочили количествата газ, които са готови да продават на Украйна…”Въпреки това компанията Eustream отказа да назове въпросните фирми, позовавайки се на поверителността на търговските сделки и само уточни, че приблизителният им брой е между 5 и 10. С други думи, предполага се, че те самите не знаят нищо…
А сериозната загриженост и разочарование са породени от това, че в момента, опитвайки се да угодим на нашите атлантически съюзници, унищожаваме големите предишни усилия на европейския бизнес да установи дългосрочни отношения с руски компании. Заедно с това отлагаме за неопределено време сключването на много перспективни договори, поставяме под съмнение съществуващите споразумения в енергийния сектор, а положението на бизнеса ни още повече се усложнява от контра-санкциите, които създават сериозни проблеми на селското стопанство в Европа.
И колко ще ни струва тази поредна стъпка в посока охлаждане на отношения и отказ от участие в енергийни доставки изобщо? Защо?

Послепис вместо епипилог: Когато тази статия беше вече написана, изтекоха съобщения, че обемът на ежедневните газови доставки от Русия към Европа е намален. Информацията е от различни източници и е доста противоречива. Някои източници съобщават за спад в газовите доставки, а други казват, че всичко е наред. Но има една важна подробност: твърденията за намаляване на доставките на газ се отнасят само до онези компании и страни, които търгуват с реверсен газ за Украйна.
Позволявам си да предположа, че този проблем, за който споменах по-горе, е в резултат от “легитимното” отвеждане на газ от транзитния тръбопровод в Украйна и използването му за техни собствени нужди в обем, който надвишава количеството реверсен газ, циркулиращо по границата.

С над 80 събития във Варна започва европейската Седмица на движението

http://www.moreto.net/novini.php?n=265710

С повече от 80 инициативи ще отбележи Варна европейската Седмица на движението, която започва от днес. В рамките на една седмица варненци ще имат възможност да се раздвижат безплатно, като се включат в различни дейности, подготвени от спортни клубове, младежки организации и училища.

Борисов пак премиер? Как той гази закона досега и как ще е занапред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245608_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%3F+%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%82%D0%BE%D0%B9+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%

 „Само клеветят човека, няма нищо в миналото му”, „Тия записи са фалшиви  компромати” – така симпатизантите на Бойко Борисов отричат всяка новина или доказателство, че техният любим герой е вършил престъпления или е работил в криминалните среди в миналото.

Мнозина млади хора сега ще гласуват за пръв път. Те тепърва започват да се интересуват от политика и не знаят кой е Бойко Борисов, още не знаят за какво явление става дума.

Кое от досегашното битие на Борисов може да се посочи като престъпления? Да, думата не е преувеличена, за престъпления става дума, които прокуратурата досега не иска да разследва или да доведе докрай разследванията, защото Борисов е силният човек в политиката. В следващите редове няма да припомням докладите от чужбина, които свързват Борисов с организираната престъпност в България, грамите на американските посланици, в които се казва, че се е занимавал с трафик на метамфетамини, пране на пари в банката на другарката си Бориславова и др.
Ще изредя само явни факти и свидетелства.

1. В миналото му на охранител, от групата на СИК

Има доказани случаи, че служители на охранителната фирма на Борисов „Ипон”, бивши полицаи, са вършили престъпления. През 1996 г. шефът на филиала на фирмата на Борисов „Ипон” в Димитровград е арестуван за убийство – заедно с свой колега охранител, бивш сержант от полицията, е надупчил с 5 куршума шеф на конкурентна фирма.

На годишнината на СИК през 1995 г. Бойко Борисов (вляво) между Красимир Маринов-Маргина и Николай Златев от Туристспортбанк. Вдясно е Венцислав Стефанов. Снимка: личен архив
Бойко Борисов с Румен Николов-Пашата и Венцислав Стефанов, вдясно Николай Златев - на годишнината от създаването на застрахователна компания СИК. Снимка: Живко Ангелов, в. “Капитал”

През 1997 г. друг служител на „Ипон”, бивш полицай с 9-годишен стаж, докато превозва инкасо от ОББ до „Инг банк”, открадва парите (към 500 хил. сегашни лева, част от тях във валута) и бяга. Намират го след години, признава и убийство. В тези престъпления няма доказателства за връзка с Борисов, но са показателни за фирмата му. В нея са събрани бивши ченгета и като съдружници, и като охранители, заедно с бивши каратисти и мутри. Борисов лично и фирмите му са в орбитата на СИК, охраняват обекти на техни босове и др. Има много свидетелства и очевидци, че Борисов е движил с босовете на СИК (някои вече не са между живите) или като охрана или като придружител в техни срещи. Те са класически мафиоти.
(Както вече стана дума в предишни публикации, двама от босовете на СИК Пашата и Венци Стефанов се срещат с Живков и му уреждат за охрана Бойко Борисов – виж тук).

Атентат срещу другарката на Бойко Борисов
Взривеният джип на Цветелина Бориславова в центъра на София през 1998 г. близо до офис, който ползват заедно с Бойко Борисов и офиса на Румен Николов-Пашата. Факсимиле от в. Капитал от онова време.

Друг съдружник на Борисов е убит – Тодор Толев, застрелян с 4 куршума от движеща се кола на пъпа на София, на ул. „11 август”. Толев е забъркан в много видове бизнес, но един от тях е производство на цигари. Негова фирма е заловена да произвежда и нелегално цигари. Важен детайл, за който ще стане дума – точно в този бизнес е уличен и Борисов с друга своя фирма.
Толев е убит през 2003 г., когато Борисов е главен секретар на МВР. Журналисти случайно откриват, докато ровят в регистрациите на фирмите на Толев, че той е съдружник с Борисов. Но не се задълбочават, неколцина плахо го питат, той отговаря, че това е фирма, която нямала никаква дейност – както и за други фирми, в които е съдружник с Румен Николов-Пашата и с Алексей Петров. Толев и Борисов са съдружници, заедно с Пашата от СИК, във фирма „Ти Би Ай 97”. Борисов казва, че фирмата била регистрирана като резервна.

Друга негова фирма е уличена в

нелегално производство на цигари

през 1995 г. Тогава Борисов е неизвестен за медиите. Случаят не може да мине в графата „съчинен компромат”, защото Борисов не е политик в онзи момент, дори още не е привлякъл вниманието на медиите като охранител на Тодор Живков.

Подписи на членовете на борда на директорите, с председател Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата - член. Документите са от Агенцията по вписванията, публикувани за пръв път от сайта „Биволъ” и никъде другаде.

Въпреки уверенията на Борисов, че фирмите му с Пашата не били действащи, с тази не е така. Фирмата се казва „Тео интернационал”, в която Борисов е бил член и председател на борда на директорите. В този борд влиза Румен Николов-Пашата, по-късно и Иво Каменов от ТИМ. Сред акционерите е и Цветелина Бориславова. От протоколи на събрания на акционерите се вижда, че фирмата прави заседанията си на адрес на ул. „Раковска” в София, на който са регистрирани фирмите „Ипон” на Бойко Борисов.
Акция на полицията в бургаския кв. Крайморие открива склад на фирмата, в който са произвеждани цигари без лиценз. В момента цехът бил затворен, собствениците очевидно били предупредени. Акцията е била отлагана дълго от полиция и данъчни, въпреки сигнали, че там се произвеждали цигари. Местните викали на склада „цигарената фабрика” още година преди това (виж тук случая с повече подробности).

Протокол от събрание на акционерите на „Тео Интернационал” АД. Сред тях са Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Вижда се, че заседанията на акционерите се провеждат в София на адреса, на който са регистрирани фирмите „Ипон” на Бойко Борисов. Човек остава с впечатление, че всичките тези фирми са част от едно цяло… Документите са от Агенцията по вписванията, публикувани за пръв път от сайта „Биволъ” и никъде другаде.

След акцията шефът на фирмата Емил Райков бяга в чужбина и се скрива. А членовете на борда на директорите Борисов и Пашата през декември същата година стават съответно председател и зам.-председател на борда. Няма никакви последствия за фирмата и собствениците й. Случаят е забравен.

За този период на Борисов, преди да влезе в МВР като главен секретар, има

свидетелства за криминална дейност

без да са доказани или въобще разследвани.
През април 2009 г. най-големият балкански гангстер Сретан Йосич казва пред  Белградския окръжен съд: „В България бях в безопасност, защитаваха ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и Николай Гигов, собственик на ФК „Локомотив”, с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие… Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството”. Става дума за времето от средата на 90-те години до 2002 г., когато Йосич е арестуван в България и предаден в Холандия. По това време Борисов вече е главен секретар на МВР.

Сръбски вестник със заглавие “българска връзка” по повод признанията на Сретан Йосич пред белградския окръжен съд.

Николай Гигов потвърждава пред спортните издания, че е имал общ бизнес с футболисти със Сретан Йосич, но казва, че той бил с друго име и не знаел.
Сретан Йосич е наркобос от голям калибър. Сочили са го като поръчител на убийствата на поне 10 български мафиоти, занимаващи се с канали за наркотици и контрабадна, сред които братята Васил и Георги Илиеви, Косьо Самоковеца, Милчо Бонев – Бай Миле, Поли Пантев, Антон Милтенов-Клюна и др. Колко от тях са убити по поръчка или със съдействието на Йосич, никой няма да може да докаже. Възможно е да му приписват повече, отколкото е. Но пътищата му са се пресичали с тези на убитите в един или друг момент.
През ноември 2011 г. защитеният свидетел Томислав Марянович казва пред белградския Специален съд за организираната престъпност, че Бойко Борисов, по времето, когато е бил „главен секретар на полицията”, е бил човекът на Сретан Йосич в България и на дясната му ръка Слободан Джурович. Марянович свидетелства срещу Йосич във връзка с обвиненията срещу него за поръчителство на убийството на хърватския журналист и издател Иво Пуканич.

Алексей Петров (вляво) и Бойко Борисов във времето когато са били каратисти и са имали обща фирма. Като стана премиер Борисов обяви Алексей Петров за “Октопода”. Снимка: в. “Галерия”

Тоест, освен Йосич, и свидетел срещу него казва същото – че Борисов е неговият човек в България.
Факт е, че Йосич е арестуван в България по искане на Интерпол през 2002 година, когато Борисов е главен секретар на МВР. След ареста е имало подготовка от български гангстери от СИК Йосич да бъде освободен, но това не става и е екстрадиран в Холандия. Следва показно гангстерско убийство на Бай Миле и четирима от хората му. След признанията на Йосич пред съда в Белград е създадена парламентарна комисия, която да разследва случая. Шеф на комисията става Христо Бисеров, тогава депутат от ДПС. Той огласява, че има запис със СРС на разговор на Йосич с престъпен бос, застрелян по-късно след разговора, в който той казва „Бойко взе парите”. Бисеров не казва името на застреляния бос, но става ясно, че това е Бай Миле. Записът е „ден преди ареста на Йосич и представлява доказателство”, казва Бисеров. Резултат от тази комисия няма. Но по повод създаването й Борисов казва пред медиите: „Станишев и Доган си играят с моя живот”. Неговата версия е, че той е арестувал и екстрадирал Йосич, затова животът му е застрашен. Явната му нервност по случая оставя съмнения за взаимоотношенията му с Йосич.

През този период, в който Борисов е бил собственик на охранителна фирма и човек на СИК, тепърва ще изскачат свидетели, които ще разкриват нови и нови факти. Сега те мълчат по обясними причини. Възможно ли е например рекетиран да каже, че е рекетиран от човек, който става последователно главен секретар на МВР, кмет, премиер? Не може да се очаква това. Ще проговорят след години, когато Борисов слезе от сцената. Не са случайни думите му, че извън властта той ще бъде свършен.

(Следва – Къде Борисов сгази закона като главен секретар, кмет и премиер)

Шефката на ДКЕВР: Възможно е токът да поскъпне с 50%

http://pik.bg/шефката-на-дкевр-възможно-е-токът-да-поскъпне-с-50-news231152.html

Шефката на ДКЕВР: Възможно е токът да поскъпне с 50%

Шефът на ДКЕВР Светла Тодорова заяви, че не се чувства обидена от атаката с яйца по време на пресконференция миналата седмица. Това заяви тя в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Предложението за поскъпване на това беше трудно и в този му размер, но едва ли някой ще предложи по-високо. Увеличението на тока не може да бъде единственият изход. Всички институции трябва да се включат", заяви тя.

"Възможно е и токът да поскъпне с 50%. Ако се случи увеличение на тока с до 50%, това означава, че държавата съвсем е абдикирала", коментира Тодорова.

По думите й няма смисъл от фалирането на една компания, имайки предвид НЕК.

"Дупката в енергетиката не е копана от вчера. През всичките години, когато цените са били регулирани, цените не са били регулирани обективно", посочи шефът на ДКЕВР, предаде novini.bg.

"Последните две години за взимането на субективни решения са много показателни", заяви още Тодорова.

 

Шевката на ДКЕВР: Възможно е токът да поскъпне с 50%

http://pik.bg/шевката-на-дкевр-възможно-е-токът-да-поскъпне-с-50-news231152.html

Шевката на ДКЕВР: Възможно е токът да поскъпне с 50%

Шефът на ДКЕВР Светла Тодорова заяви, че не се чувства обидена от атаката с яйца по време на пресконференция миналата седмица. Това заяви тя в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Предложението за поскъпване на това беше трудно и в този му размер, но едва ли някой ще предложи по-високо. Увеличението на тока не може да бъде единственият изход. Всички институции трябва да се включат", заяви тя.

"Възможно е и токът да поскъпне с 50%. Ако се случи увеличение на тока с до 50%, това означава, че държавата съвсем е абдикирала", коментира Тодорова.

По думите й няма смисъл от фалирането на една компания, имайки предвид НЕК.

"Дупката в енергетиката не е копана от вчера. През всичките години, когато цените са били регулирани, цените не са били регулирани обективно", посочи шефът на ДКЕВР, предаде novini.bg.

"Последните две години за взимането на субективни решения са много показателни", заяви още Тодорова.

 

О.Октай: Тайна подкрепа на ДПС за ГЕРБ ще взриви България

http://frognews.bg/news_77121/

Ако ДПС помага на управляващите негласно, това ще взриви страната. Това заяви Осман Октай в сутрешния блок на bTV. „Търси се провокация с агитацията на турски език. ДПС се опитват да мобилизират максимално избирателите си, добави той.

Fibank отпразнува 15 години на своя клон във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333326

Fibank (Първа инвестиционна банка) отбеляза с коктейл 15 години от откриването на своя клон във Варна. На събитието присъстваха дългогодишни клиенти и партньори на банката, както и представители на бизнеса в региона.
В обръщението си към гостите на събитието, управителят на клона - г-н Иван Сердаров, благодари за доверието на клиентите през години Fibank (Първа инвестиционна банка) отбеляза с коктейл 15 години от откриването на своя клон във Варна. На събитието присъстваха дългогодишни клиенти и партньори на банката, както и представители на бизнеса в региона. В обръщението си към гостите на събитието, управителят на клона - г-н Иван Сердаров, благодари за доверието на клиентите през години

Fibank отпразнува 15 години на своя клон във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4333328

Fibank (Първа инвестиционна банка) отбеляза с коктейл 15 години от откриването на своя клон във Варна. На събитието присъстваха дългогодишни клиенти и партньори на банката, както и представители на бизнеса в региона.
В обръщението си към гостите на събитието, управителят на клона - г-н Иван Сердаров, благодари за доверието на клиентите през години Fibank (Първа инвестиционна банка) отбеляза с коктейл 15 години от откриването на своя клон във Варна. На събитието присъстваха дългогодишни клиенти и партньори на банката, както и представители на бизнеса в региона. В обръщението си към гостите на събитието, управителят на клона - г-н Иван Сердаров, благодари за доверието на клиентите през години

Турция се включва в коалицията срещу "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Turcija-se-vkluchva-v-koalicijata-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_52141.html

Турското правителство ще поиска парламентът на страната да одобри удължаване с една година на правомощията на турската армия да участва в трансгранични операции в Сирия и в Ирак, предаде БНР. Докумен...

Тристранката няма да заседава днес

http://business.actualno.com/Tristrankata-njama-da-zasedava-dnes--news_52146.html

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което бе насрочено за днес, няма да се състои. То ще се проведе в сряда, съобщи финансовият министър Румен Порожанов (на снимката)...

Българче спечели международен конкурс за рисунки

http://goodnews.actualno.com/Bylgarche-specheli-mejdunaroden-konkurs-za-risunki-news_52147.html

16-годишният Апостол Савов от Плевен спечели първа награда и златен медал от международен конкурс за рисунки в Румъния. Журито е избрало творбата на българина сред 3300 картини, изпратени от деца и м...

"Луфтханза" стачкува утре

http://europe.actualno.com/Lufthanza-stachkuva-utre-news_52149.html

Пилотите на дълги разстояния от германската авиокомпания "Луфтханза" утре ще излязат на стачка. Синдикатът на пилотите призова своите членове да излязат на протест по време на полетите ...

В Белгия започва мащабно дело срещу предполагаеми терористи

http://europe.actualno.com/V-Belgija-zapochva-mashtabno-delo-sreshtu-predpolagaemi-teroristi-news_52150.html

Съдът в белгийския град Антверпен ще заседава днес по дело срещу 46 предполагаеми терористи. Това ще бъде първото заседание в процеса, информира БТА. Всички обвиняеми са част от обявилата саморазпуск...

Мъже плетоха за хората без дом

http://goodnews.actualno.com/Myje-pletoha-za-horata-bez-dom-news_52152.html

На 27 септември градинката на Кристал придоби нов облик. За първи път тя стана средище на мъже, които плетат. Мъже от различни възрасти се включиха в благотворителна инициатива, част от кампанията &am...

Николай Бареков: Има натиск към мен от страна на Борисов

http://www.cross.bg/barekov-nikolaii-rabotni-1432351.html

/КРОСС/Откровен предизборен компромат с участие на държавата - така Николай Бареков определи информацията в медиите, че не си е платил данъците. Според днешна публикация Националната агенция по приходите вече е изпратила ревизионен акт на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за установено разминаване в получените от него доходи и извършени разходи. Съгласно ревизионния акт Бареков трябва да внесе 35 000 лв. данъци и лихви върху установената разлика. При ревизията било установено, че Бареков изобщо не е подал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., макар да е бил длъжен да го направи. Данъчните са установили, че по банковите сметки на Бареков са били извършвани вноски от физически лица, за които не са представени съответните оправдателни документи. Бареков си е позволявал и скъпи пътувания в чужбина, за които разходи не е успял да докаже доход. Пред Нова телевизия тази сутрин Николай Бареков отрече всичко това и заяви: Не съм получавал такъв акт. Това, което не е подавано към данъчните е командировките в ТВ поради административни причини. Бареков заяви, че негов адвокат работи с данъчните по повод тази проверка, а миналата седмица е сезирал главния прокурор за теч на информация и за упражнен натиск върху него от страна на Порожанов, под въздействието на Бойко Борисов. Целият замисъл на моите опоненти е Николай Бареков през цялата кампания да се разправя за пари, зави Бакеров. Лидерът на ББЦ бе категоричен, че гласове не купува

Николай Бареков: Има натиск към мен от страна на Борисов

http://www.cross.bg/barekov-nikolaii-durzhavata-1432351.html

/КРОСС/Откровен предизборен компромат с участие на държавата - така Николай Бареков определи информацията в медиите, че не си е платил данъците. Според днешна публикация Националната агенция по приходите вече е изпратила ревизионен акт на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за установено разминаване в получените от него доходи и извършени разходи. Съгласно ревизионния акт Бареков трябва да внесе 35 000 лв. данъци и лихви върху установената разлика. При ревизията било установено, че Бареков изобщо не е подал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., макар да е бил длъжен да го направи. Данъчните са установили, че по банковите сметки на Бареков са били извършвани вноски от физически лица, за които не са представени съответните оправдателни документи. Бареков си е позволявал и скъпи пътувания в чужбина, за които разходи не е успял да докаже доход. Пред Нова телевизия тази сутрин Николай Бареков отрече всичко това и заяви: Не съм получавал такъв акт. Това, което не е подавано към данъчните е командировките в ТВ поради административни причини. Бареков заяви, че негов адвокат работи с данъчните по повод тази проверка, а миналата седмица е сезирал главния прокурор за теч на информация и за упражнен натиск върху него от страна на Порожанов, под въздействието на Бойко Борисов. Целият замисъл на моите опоненти е Николай Бареков през цялата кампания да се разправя за пари, зави Бакеров. Лидерът на ББЦ бе категоричен, че гласове не купува

Николай Бареков: Твърденията, че имам неплатени данъци са предизборен компромат! (обновена)

http://pik.bg/николай-бареков-твърденията-че-имам-неплатени-данъци-са-предизборен-компромат-обновена-news231149.html

Николай Бареков: Твърденията, че имам неплатени данъци са предизборен компромат! (обновена)

"Не съм получавал акт за неплатени данъци. Тази публикация е предизборен компромат с участието на държавата е това, което се пи. Ще сезирам главния прокурор, че изтича информация и че има натиск“, каза още Бареков и допълни: „Ако има някакви неплатени данъци все пак, аз ще обжалвам чрез съда и ще ги платя“

Това каза Николай Бареков по Нова телевизия относно писанията на вестник "Сега", че има 520 хиляди лева неплатени данъци. 

"Финансовият министър Румен Порожанов е бил притиснат от Бойко Борисов да бъде завършена данъчната ми ревизия. Ако имам неплатени данъци ще си ги платя", обеща Бареков.

Бареков каза още, че в TV7, която му дължи 4,5 млн. лв., „цари пълен хаос“. „No Frame“ ще си получат заплатите в мига, в който синдикът си свърши работата. Ние ще се разплатим и със служителите си, и с контрагентите си. В България е пълно с беззаконие. Всеки удар по мен – от данъчни, от прокуратура, си е чиста предизборна ситуация", заяви лидерът на ББЦ.

Той говори и за предизборните си обещания. 

"Откриването на 1 милион работни места е реалистично. Ако не създадем тези работни места, държавата си заминава.

"България без цензура" предвижда комплекс от мерки, административни и данъчни облекчения за бизнеса, които да го стимулират и да създава работни места. Трябва да се освободи бизнеса и да му се даде възможност да диша", обясни Николай Бареков и припомни, че освен ББЦ и ГЕРБ нито БСП, нито Реформаторите написаха програма за управление.

"Политиците трябва да се обединим и да положим усилия за създаване на работни места, за да може да върнем младите хора в България. Защото в момента пасивен е трудовият пазар за млади хора и за възрастните", коментира лидерът на България без цензура.

По негова информация има 8-10 милиарда финансова дупка в държавата.


"Заставам зад думите си, че трябва да има безплатни таблети за учениците. Като цяло държавата трябва да се погрижи за децата. Мисля, че всички имат нужда да са образовани. Когато едно дете има таблет ще научи най-малкото английски", посочи Бареков.

"Достатъчно смел човек съм и мога да посрещна всяка една обида, особено след тежките атаки срещу мен в последните години. Много хора ме обиждат и псуват, защото беше създадена медийна истерия. Аз обърках много сметки. Никой не очакваше да събера такъв силен резултат на евроизборите", изтъкна новият политик.

„Аз мога и двамата си сина да погледна в очите и да им кажа, че не съм купувал гласове. Две партии купуват гласове в България и това са ГЕРБ и ДПС. Българският избирател според мен масово не е склонен да си продава гласовете“, заяви Николай Бареков.

 

Шефката на ДКЕВР: Яйцата не бяха насочени към мен, а цената на тока може да скочи и с 50%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337277

Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията. Това обяви шефката на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV. Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията. Това обяви шефката на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV.

Активи на КТБ се прехвърлят на офшорки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245607_%D0%90%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B8

 „Част от собствениците на активи в КТБ в момента ги укриват, прехвърлят на чужди имена и фирми, на офшорки. Дадено е време на някои хора да действат”.

Това обяви вчера Вера Ахундова – мениджър на фирма с депозит в поставената под спецнадзор банка, на пресконференция, свикана от фейсбук групата „КТБАlive”. Тя е сформирана от вложители в трезора.
В момента върви източване на КТБ по няколко линии, поясни Ахундова. По думите й първо това става от някои кредитополучатели, за които има сведения, че са свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Те са получили кредити от банката, като от своя страна са предоставили парите на свързани фирми, срещу което вероятно са получили залози. Очаква се те да бъдат прехвърлени на други свързани лица, а документите за обезпечения и гаранции да изчезнат. Ако прокуратурата и квесторите търсят докрай къде са отишли парите, те няма да ги намерят, смята Ахундова. „Чува се, че се прехвърлят и акции и стават някакви промени в компании, свързани с мажоритарния собственик. Логично е това да е подготовка за по-нататъшни действия за спасяване на активи”, поясни още тя.
Източване върви
и по линията на кредитополучатели с добри обезпечения, като например фабрика. Те са спрели да плащат и на 120-ия ден заемът се превръща в лош. Когато дойде частен съдия-изпълнител и вещо лице да оценят имота, това става по ликвидационна оценка. Тя е наполовина от стойността, на която е бил заложен. По закон първият човек, на когото трябва да го предложат да го откупи, е самият кредитополучател. Така 50% от кредита изгарят. В резултат банката изгаря с него и отчита загуби, които към края на август възлизат на 135 млн. лв. Трезорът се източва и от самите квестори, убедена е Ахундова, като допълва: „Това става с високи заплати и неизвестно какви хонорари. Четирима души вземат по 30 000 лева на месец или общо 120 000 лева. За 6 месеца това прави близо 1 милион лева”.
Вложителите в КТБ са на мнение, че банката може да функционира нормално в момента с наличните й
1,5 милиарда
лева кеш
и държавна гаранция. Ако пък Прокопиев и Ковачки си върнат кредитите, още 1,3 милиарда ще се влеят в КТБ, смятат те. Според техните изчисления 10 милиарда лева ще са всички щети – преки и непреки, при фалит на банката. В сумата се включват парите, които ще бъдат изплатени на вложителите, евентуалните обезщетения по делата, които имат право да заведат, загубите от ДДС и други данъци заради блокирани пари на фирми, обезщетенията за безработица, които трябва да се изплащат на съкратените в тези компании, и т.н. Друг човек от групата – лидерът на „Другата България” Божидар Томалевски, който също пострадал от затварянето на КТБ, пък обвини в лъжа управителя на БНБ Иван Искров. „Той отново излъга – че българското законодателство не е адаптирано към европейското, заради което ЕК стартира процедура срещу България”, заяви Томалевски, според когото БНБ разполага с достатъчно адекватен инструментариум, за да отвори банката, а не да я фалира. Даниел Божилов от „КТБAlive” пък посочи, че има сценарий банката да бъде обявена в технически фалит. „Това ще стане, след като на 20 октомври излезе докладът на одиторите. Той ще покаже, че банката е с няколко милиона отрицателен капитал, БНБ ще плеснат с ръце и ще обявят, че тя е в технически фалит”, обясни Божилов.
Фейсбук групата „КТБAlive” обяви, че организира днес протест пред БНБ. Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев се присъедини към пресконференцията и съобщи, че синдикатът ще изпрати писма до всички предприятия, пострадали от затварянето на банката, да се включат в протестите.
По думите му към момента нормативната ни система разполага с всички инструменти, за да реши казуса ”КТБ”. Божидар Томалевски също обяви, че излизат на протест и ще разпъват палатки.

Отлагат тристранката за актуализацията на бюджета за сряда

http://www.cross.bg/hristoskov-aktyalizatziyata-vupros-1432350.html

/КРОСС/ "Вероятно няма да се проведе заседанието на Тристранния съвет", каза министърът на социалната политика Йордан Христосков в студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва". Според министъра работодатели и синдикати искат още време, за да се подготвят за дебата относно актуализацията на държавния бюджет. Вероятно заседанието ще бъде пренасрочено за сряда от 11 часа, каза още той. "В България има социален диалог, който има за цел да се постигне в максимална степен съгласие", добави той. Министърът заяви, че минималните осигурителни прагове трябва да бъдат повишени, тъй като това не е правено в две поредни години и по думите му те са ниски. "По този начин се сближават заплатите за квалифициран и неквалифициран труд, което демотивира хората", подчерта Христосков. Той бе категоричен, че не очаква тази мярка да има негативен ефект за икономиката. Христосков отбеляза, че въпросът за повишаването на осигуровките за пенсии се дискутира в момента. "Дефицитът в системата е много голям и трябва да се търсят източници за намаляване на този дефицит", посочи министърът, като уточни, че става въпрос за увеличение с 1%. Той подчерта, че става въпрос за предложение, а решението трябва да вземе следващото правителство. "Тази мярка е необходима, за да бъдат увеличени пенсиите по т.нар

Да раздвижим Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WDsmO4Zwe1E/

„Да раздвижим Поморие” – инициативата на Община Поморие този  път ще завърти малки и големи  в ритъма на танца. Участниците ще демонстрират флашмоб, включващ стъпки от зумба, спортни и народни танци. На 03.10.2014 г., от 17:00 часа, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” и пред манастир „Свети Георги”, професионалните танцьори от Поморие Никола Абрашев, Веселин Тодоров, Ивелина Джафарова, Звездомир Шутов, Владимир Данаилов и Лиляна Христова ще показват стъпките на всички желаещи да се включат в масовата инициатива.

„Да раздвижим Поморие” се организира в рамките на ежегодната седмица на физическата активност, провеждана в цяла Европа. Целта е спортът и физическата активност да се популяризират сред децата и подрастващите и да се припомни, че освен здраве, те носят и много забавление.

ПЛАКАТ

ДКЕВР: Цената на тока може да скочи и с 50 % заради дефицитите в сектора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337270

Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията. Това обяви шефката на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV. Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията. Това обяви шефката на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV.

Парламентарните избори приковават вниманието през седмицата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentarnite-izbori-prikovavat-vnimanieto-prez-sedmicata,180663/

БНБ ще публикува данни за печалбата на банковата система, МФ - за бюджетния дефицит, а ДКЕВР решава за цената на тока

Европа безсилна пред своите джихадисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245606_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

 Колко са те? Неколцина вълци единаци като Мехди Немуш, убиеца от Еврейския музей, който сега излежава присъда в белгийски затвор? Или банда, програмирана да ликвидира по списък внимателно подбрани мишени? Докато Европа осъзнава силата на новия враг в периферията си, тя измерва и колко безсилна е да го разпознае, да открие местоположението му и да го преследва в границите на собствената си територия.

 

Жил де Керхов, координатор на ЕС по въпросите на тероризма, не „заравя глава в пясъка” пред дебнещото изпитание независимо от изхода от атаката, предприета от Запада в Ирак и Сирия. „Проблемът е не толкова да се преодолеят разногласията между националните служби, той е по-прозаичен - в това, че не знаем достатъчно.” Ако врагът бъде „унищожен” в Близкия изток, както обещава Барак Обама - постижение само по себе си, - след това ще трябва да се справим с връщането на оцелелите, сред които около

 

3000 европейци, заминали да се бият под знамето на джихада

 

Няколкостотин от тези радикализирани и калени бойци вече се прибраха. Мнозина се връщат уморени от войната, явно като тримата роднини на Мохамед Мера, които френската полиция необяснимо допусна да се измъкнат в Марсилия. Други обаче се прибират

 

във Франция,

 

Великобритания,

 

Германия или Белгия

 

за да продължат борбата у дома с други средства. Сериозно проучване на норвежката армия след информация от разузнавателните среди установи, че един на всеки девет джихадисти е готов да използва оръжие срещу страната, чийто гражданин е. Никой не е забравил също, че прекият резултат от края на съветската война в Афганистан беше десетгодишната гражданска война в Алжир, последвана от атаките на „Ал Кайда“ срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

 

„За Афганистан се говореше, че по-малко от стотина европейци и американци са заминали да се бият на страната на ислямистките бойци. Днес се говори, че 3000 или дори 4000 западни граждани участват пряко в джихада и това не са окончателните данни”, отбелязва мрачно високопоставен европейски представител, пожелал анонимност. Полицейските служби в цяла Европа го казват: „Скоро

 

те ще имат числено превъзходство над нас

 

Положението става неконтролируемо, не ни дръжте отговорни, ако стане нещо сериозно”.

 

Четиримата убити при атентата в Брюксел на 24 май „трагично конкретизираха заплахата, която ние извадихме наяве”, казва Жил де Керхов. Според европейския координатор по въпросите на тероризма все още няма нито един доказан случай на джихадист, върнал се в Европа с конкретна мисия. Мехди Немуш, макар и да се опираше на солидна международна мрежа, може би е действал на своя глава. След като норвежкият екстремист Андерш Брайвик уби 69 души на остров Ютьоя на 22 юли 2011 г., трудно може да се пренебрегне унищожението, което е способен да причини изпълнен с решимост стрелец.

 

Автоматът АК-47, намерен в спортния сак на Мехди Немуш, бледнее на фона на изчислените до милиметър удари с трите пълни с керосин пътнически самолета, изпратени от Осама бин Ладен срещу кулите на Световния търговски център и Пентагона. Това обаче не пречи на европейското разузнаване да има нова причина за безпокойство: присъствието напоследък в Сирия не на „Ислямска държава”, а на един стар познайник, дошъл от Афганистан - групировката Хорасан, която, изглежда, отчасти оправдава американските бомбардировки в Сирия. Този клон на „Ал Кайда”, станал виртуоз в боравенето с миниатюрни експлозиви, никога

 

не е криел намерението си да удари пряко Запада

 

След като не успя да долови какво се мъти на нейна територия, Европа се опитва спешно да блокира заминаването и най-вече завръщането на джихадисти от Ирак и Сирия. След като дълго даваше превес на ползите от мира обаче, сега тя се оказва изключително неподготвена пред заплахата, дори в законовия си арсенал. Жил де Керхов дава два фрапиращи примера. Първият е невъзможността ЕС да въведе

 

 хомогенна система

 

за проследяване

 

на пътници

 

в европейското небе. Европейският парламент, по-загрижен за правото на личния живот на гражданите, отколкото за тяхната сигурност, отхвърли миналата година проект за това.

 

Американците, на свой ред, разполагат с прословутата система Пи Ен Ар (Passenger Name Record - данни от досиетата на пътниците), която позволява да се установи незабавно нетипичното поведение: пътуване до райони на конфликти, полети, резервирани в последния момент, и избиране на маршрути с по няколко прекачвания за прикриване на следите. Вторият смущаващ пример, приведен от Керхов - полицейските служби по европейските граници продължават да нямат право да съпоставят паспорт от ЕС с централна база данни на полицията. Отвъд визуалния контрол компютърната проверка се свежда единствено до валидността на документа.

Вложители в КТБ излизат на национален протест, искат оставката на Искров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337274

Вложители в КТБ обявиха, че излизат на национален протест в София. Те настоявт държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, пред Нова телевизия.
Хората, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория” нямат достъп до сметките си от юни. Вложители в КТБ обявиха, че излизат на национален протест в София. Те настоявт държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, пред Нова телевизия. Хората, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория” нямат достъп до сметките си от юни.

EVN България предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cLSrM7ts6PQ/

Предвид очакваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 октомври 2014 г. EVNБългария напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност както при всяка промяна на цени досега, да отчете своя електромер към 1 октомври 2014 г.и да предостави данните в удобен за него EVN Офис. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност следва да попълнят показанията на електромерите си към 1 октомври 2014 г.в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис (декларацията се предоставя и попълва на място). При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер. Тези номера фигурират във всяка една фактура за консумирана електроенергия. За по-голямо удобство клиентите следва да записват и телефон за обратна връзка с цел установяване на контакт с клиента в случай на грешно подадени данни.

При предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 30 септември 2014 г.включително по старите цени, а от 1 октомври 2014 г. – по новите тарифи, в случай че бъдат определени от ДКЕВР.

Предоставянето на декларациите в EVN Офиситее безплатно и ще се извършва в периода от 1 октомври (сряда) до 3октомври 2014 г. (петък)включително. Работното време е от 08:00 ч. до 17:00 ч. Посещението в EVN Офис е необходимо с цел гарантиране достоверността на показанията както за дружеството, така и за клиентите.

EVN България предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MPIInokHr-4/

Предвид очакваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 октомври 2014 г. EVNБългария напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност както при всяка промяна на цени досега, да отчете своя електромер към 1 октомври 2014 г.и да предостави данните в удобен за него EVN Офис. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност следва да попълнят показанията на електромерите си към 1 октомври 2014 г.в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис (декларацията се предоставя и попълва на място). При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер. Тези номера фигурират във всяка една фактура за консумирана електроенергия. За по-голямо удобство клиентите следва да записват и телефон за обратна връзка с цел установяване на контакт с клиента в случай на грешно подадени данни.

При предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 30 септември 2014 г.включително по старите цени, а от 1 октомври 2014 г. – по новите тарифи, в случай че бъдат определени от ДКЕВР.

Предоставянето на декларациите в EVN Офиситее безплатно и ще се извършва в периода от 1 октомври (сряда) до 3октомври 2014 г. (петък)включително. Работното време е от 08:00 ч. до 17:00 ч. Посещението в EVN Офис е необходимо с цел гарантиране достоверността на показанията както за дружеството, така и за клиентите.

Вложители в КТБ излизат на протест в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337265

Вложители в КТБ обявиха, че излизат на национален протест в София. Те настоявт държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, пред Нова телевизия.
Хората, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка Вложители в КТБ обявиха, че излизат на национален протест в София. Те настоявт държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, пред Нова телевизия. Хората, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория” нямат достъп до сметките си от юни.

Започват изслушванията на кандидат-комисарите

http://econ.bg/Новини/Започват-изслушванията-на-кандидат-комисарите_l.a_i.570942_at.1.html

Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за комисари. Всеки от тях ще трябва да се яви пред парламентарните комисии, чиято дейност...

Тодорова: Увеличение на тока с до 50% означава абдикирала държава

http://www.cross.bg/tzenata-todorova-toka-1432349.html

/КРОСС/ "Не е приятно да се връщам към случилото се миналата седмица по време на заседанието на ДКЕВР, когато бяхме замеряни с яйца от представители на неправителствени организации." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Светла Тодорова, председател на ДКЕВР. Тя добави, че според нея атаката е била предварително и преднамерено подготвена, но отбеляза, че тъй като хората не я познават лично едва ли атаката е била насочена лично към нея. "Не мисля, че на утрешното окончателно обсъждане ще има някаква промяна в предложението с колко да се вдигне цената на тока и то едва ли ще е повече от 10 процента. Ако трябва да се разчита загубите в сектора и по-конкретно в НЕК да бъдат компенсирани само с цената на тока, тогава, да, може тя да се вдигне и с до 50 процента. Затова трябва всички участници на енергийния пазар да се съберат и със сериозни обсъждания да се предприемат мерки и взаимни отстъпки, за да може да се стабилизира сектора. Другото ще означава, че държавата е абдикирала от това проблемите в сектора да се решат", категорична е тя. "Когато се налага да се увеличава цената няма политически сили, които да се обаждат на членове на ДКЕВР и да ги съветват да увеличават цената

Вижте кой столични квартали ще останат без вода днес

http://pik.bg/вижте-кой-столични-квартали-ще-останат-без-вода-днес-news231150.html

Вижте кой столични квартали ще останат без вода днес

Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Лешникова гора” кв. „Драгалевци” , се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Драгалевци”. 
През периода на спиране на водата ще бъде осигурена водоноска на площада пред общината. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на ул. „Лешникова гора” ъгъла с ул. „Георги Парцалев”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Букара” кв. „Княжево” , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 11:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Букара” от ул. „Петко войвода” до ул. „Студен кладенец”; по ул. „Морени” от ул. „Студен кладенец” до ул. „Петко войвода”, ул. „Тис”; по ул. „Петко войвода” от ул. „Букара” до ул. „Студен кладенец”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Морени” №7. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. 132 жк. „Дианабад” , се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Тинтява” от ул. „Никола Габровски” до ул. „Жетварка”, ул. 132; по ул. „Русаля” от ул. „Тинтява” до ул. „Свети Пимен Зографски”; При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тинтява” ъгъла с ул. „Русаля”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Доктор Стоян Чомаков” жк. „Младост” І , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 13, бл. 14, бл. 15, бл. 16, бл. 17, бл. 19, бл. 20; При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Доктор Стоян Чомаков” пред бл. 13; след възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Чарлз Дарвин” жк. „Изток”, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Чарлз Дарвин” от ул. „Самоков” до ул. „Вълко Радински”; ул. „Пиер Дегейтър” бл. 3; ул. „Самоков” бл. 1; При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Чарлз Дарвин” ъгъла с ул. „Самоков”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Рудината” с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Свети Спас”, ул. „Могилата”, ул. „Рудината”; При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Свети Спас” ъгъла с ул. „Рудината”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с провеждане на тест за измерване на налягането във водопроводната мрежа в кв. „Княжево” , е възможно нарушение на налягането на водата от 16:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Бойница”, ул. „Синята скала”, ул. „Акад. Михаил Арнаудов”, ул. 721, ул. 601, ул. „Цар Борис ІІІ”, ул. „Мала кория”, ул. „Подп. Стойно Бачийски” и ул. „Войводина могила”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx “Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства.

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания

Осман Октай: ДПС ще продължи да агитира на турски език, независимо от глобите

http://www.moreto.net/novini.php?n=265708

"Провокацията с използването на турски език по време на кампания започна още при обсъждането на закона за изборите - при една многоезикова България, член на ЕС изобщо не би трябвало да има подобен текст в закона да се агитира само на един език.

Шефката на ДЕКВР: Токът може да скочи и с 50%

http://frognews.bg/news_77120/

Предложението за поскъпване на това беше трудно и в този му размер, но едва ли някой ще предложи по-високо. Увеличението на тока не може да бъде единственият изход. Всички институции трябва да се включат, заяви шефът на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV.

Обсъждат актуализацията на бюджета на Тристранния съвет днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337263

Актуализацията на бюджета ще да бъде обсъдена на извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничествo. Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях.
Президентът Росен Плевнелиев застана зад намерението на кабинета "Близнашки" да Актуализацията на бюджета ще да бъде обсъдена на извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничествo. Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях. Президентът Росен Плевнелиев застана зад намерението на кабинета "Близнашки" да

Киев: Няма какво да отлагаме за споразумението с ЕС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/kiev-niama-kakvo-da-otlagame-za-sporazumenieto-s-es-6023465

Руският президент Владимир Путин заяви, че ако Украйна започне да прилага споразумението, това може да ѝ струва достъпа до руския пазар

Азис пуска съвместно парче с гръцка звезда (видео)

http://www.bnews.bg/article-117556

Тийзърът към видеото на съвместното им парче „Estar Loco" вече се завъртя в интернет пространството.

Достатъчна ли е за Варна и региона магистрала Хемус?

http://web.barometar.net/65260/

Както можеше да се предвиди всички партии предизборно обещават на Варна изграждането на автомагистрала Хемус. Нищо, че пари за нея няма и най-вероятно за изграждането й ще бъде теглен заем от Европейската инвестиционна банка. Никой от политиците ни не говори и за срокове, защото не ги знае, но по-важният въпрос е – достатъчна ли е [...]

Бареков получи акт за неплатени данъци

http://www.cross.bg/barekov-razhodi-danutzi-1432348.html

/КРОСС/ Националната агенция по приходите вече е изпратила ревизионен акт на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за установено разминаване в получените от него доходи и извършени разходи, съобщава в."Сега". Съгласно ревизионния акт Бареков трябва да внесе 35 000 лв. данъци и лихви върху установената разлика. Лидерът на ББЦ има две седмици срок за обжалване, но обжалването не спира изпълнението. Припомняме, че разпоредената след сигнал на "Протестна мрежа" ревизия на доходите на Бареков за период от 5 години (2008-2012 г.) разкри, че извършените от него разходи надхвърлят с 520 000 лв. официално получените доходи. При ревизията е установено, че Бареков изобщо не е подал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., макар да е бил длъжен да го направи. Данъчните са установили, че по банковите сметки на Бареков са били извършвани вноски от физически лица, за които не са представени съответните оправдателни документи. Бареков си е позволявал и скъпи пътувания в чужбина, за които разходи не е успял да докаже доход. НАП ще докладва резултатите от ревизията в прокуратурата, защото тя започна след изпратен сигнал от "Протестна мрежа", уточниха вчера от приходната агенция, без да навлизат в повече детайли. Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери, а допълнителен проблем е фактът, че лидерът на ББЦ изобщо не е подал данъчна декларация за 4 данъчни години

Йордан Христосков: Пенсиите ще бъдат увеличени

http://pik.bg/йордан-христосков-пенсиите-ще-бъдат-увеличени-news231143.html

Йордан Христосков: Пенсиите ще бъдат увеличени

Насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество най-вероятно ще бъде отложено за сряда, както поискаха в петък синдикатите и работодателите. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ. В България има социален диалог, който има за цел да се постигне в максимална степен съгласие, добави той.

Министърът заяви, че минималните осигурителни прагове трябва да бъдат повишени, тъй като това не е правено в две поредни години и по думите му те са ниски. По този начин се сближават заплатите за квалифициран и неквалифициран труд, което демотивира хората, подчерта Христосков. Той бе категоричен, че не очаква тази мярка да има негативен ефект за икономиката. Христосков обясни, че въпросът за повишаването на осигуровките за пенсии се дискутира в момента. Дефицитът в системата е много голям и трябва да се търсят източници за намаляване на този дефицит. Той каза, че става въпрос за увеличение с 1%. Министърът изрично подчерта, че става въпрос за предложение, а решението трябва да вземе следващото правителство. Тази мярка е необходима, за да бъдат увеличени пенсиите по т.нар. швейцарско правило. И те няма да бъдат намалени, както се опасяват хората, напротив - ще бъдат увеличени.


Италиански шеф тормози пловдивски работник заради синдикална дейност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337258

Работник в пловдивска фирма се е оплакал в Комисията за защита от дискриминация, че един от шефовете му го е обиждал, съобщава Дарик.
Според жалбоподателя един от съдружниците във фирмата, италианец, се обръщал към него с думи на италиански, като: „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни. Това не се случвало за пръв път. Работник в пловдивска фирма се е оплакал в Комисията за защита от дискриминация, че един от шефовете му го е обиждал, съобщава Дарик. Според жалбоподателя един от съдружниците във фирмата, италианец, се обръщал към него с думи на италиански, като: „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни. Това не се случвало за пръв път.

Над ДКЕВР се оказва политически натиск, когато токът трябва да поевтинее

http://offnews.bg/news/n_1/n_394814.html

"Никой не ми се е обаждал, за да увеличим цената на тока. Ако е имало политически натиск в ДКЕВР, то това е било за намаляването на цената на тока." Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова пред bTV.  Тя посочи още, че в комисията не се чувстват като "бушон, който трябвало да изгърми", за да отворят пътя за спокойно управление на следващото правителство.  Тодорова не се е почувствала и лично обидена от акцията на Дончо Дудев и Янко Петров от миналата седмица, когато февруарските протестъри от 2013-та замериха ръководството на комисията с яйца.  "Чувството не бе приятно, но не го приемам като лична атака. Който и да беше на моето място, вероятно щеше да го преживее", каза Тодорва. Според председателката на ДКЕВР е възможно поскъпване на тока до 50%, но това би бил най-лошият сценарий, който ще значи, че държавата изцяло е абдикирала от този сектор.  "Дупката в НЕК не е копана от вчера. През юни дефицитът в компанията е бил над милиард и половина, но въпреки това цената на тока е задържана. Това решение е меко казано странно. През всички години, когато цената се е вдигала или намалявала, е било на лице някакво необективно определяне на тези цени. През цялото време са взимани решения в този сектор обратно на всички факти", посочи Тодорова.  Според нея кризата в енергетиката е причинена от редица лоши решения и бездействия от страна на парламента и бивши ръководства на регулатора.  Тодорова също така отхвърли нападките на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, че тя е в конфликт на интереси и заяви, че никога не е вършило нещо извън служебните ѝ задължения. 

Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337257

Актуализацията на бюджета ще да бъде обсъдена на извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничествo. Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях.
Президентът Росен Плевнелиев застана зад намерението на кабинета Актуализацията на бюджета ще да бъде обсъдена на извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничествo. Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях. Президентът Росен Плевнелиев застана зад намерението на кабинета "Близнашки" да

Вложителите в КТБ излизат на национален протест в столицата

http://pik.bg/вложителите-в-ктб-излизат-на-национален-протест-в-столицата-news231144.html

Вложителите в КТБ излизат на национален протест в столицата

Вложители в КТБ обявиха, че излизат на национален протест в София.

Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка, пише novini.bg.

По-рано ЕК предупреди България, че ще започне наказателна процедура заради забавените процедури и отказа да се изплатят гарантираните депозити до 100 000 евро.


Българинът не купува, спестява и така парите му се увеличиха с 5,7 млрд.лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336845

Финансовото богатство на домакинствата по света се е увеличило с 10% годишно през 2013 г. според данни от доклад Global Wealth Report.
 Това се случва въпреки политическите сътресения в глобален мащаб и опасността от нова рецесия в Европа. 
България не прави изключение от тази тенденция. 
Финансовите
 активи на
 българските
 домакинства Финансовото богатство на домакинствата по света се е увеличило с 10% годишно през 2013 г. според данни от доклад Global Wealth Report. Това се случва въпреки политическите сътресения в глобален мащаб и опасността от нова рецесия в Европа. България не прави изключение от тази тенденция. Финансовите активи на българските домакинства

Отлагат тристранката за бюджета за сряда

http://frognews.bg/news_77119/

Насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество най-вероятно ще бъде отложено за сряда, както поискаха в петък синдикатите и работодателите. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ.

Топлото през зимата - с поне 27 лв. по-скъпо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336983

Това показват изчисленията на “Труд”, направени на базата на прогнозните сметки за харчовете на тричленно семейство в апартамент от 65 квадрата. За основа са ползвани прогнозните данни за потреблението на столичната “Топлофикация”, която има най-много клиенти на парно, както и данни на електроразпределителните дружества. Според данните на “Топ Това показват изчисленията на “Труд”, направени на базата на прогнозните сметки за харчовете на тричленно семейство в апартамент от 65 квадрата. За основа са ползвани прогнозните данни за потреблението на столичната “Топлофикация”, която има най-много клиенти на парно, както и данни на електроразпределителните дружества. Според данните на “Топ

"Свидетели на Йехова" зарибяват и деца в Благоевград

http://www.bnews.bg/article-117587

Млади семейства водят невръстни деца на проповеди на "Свидетели на Йехова" в Благоевград.

В Гърция погрешно погребаха жива жена

http://www.vesti.bg/novini/v-gyrciia-pogreshno-pogrebaha-zhiva-zhena-6023466

На гробище недалеч от Солун бе погребана погрешно жива 45-годишна гъркиня, съобщи Би Би Си.

Италиански шеф тормози и обижда наш работник

http://pik.bg/италиански-шеф-тормози-и-обижда-наш-работник-news231142.html

Италиански шеф тормози и обижда наш работник

Работник в пловдивска фирма се е оплакал в Комисията за защита от дискриминация, че един от шефовете му го е обиждал, съобщава „Дарик”.

Според жалбоподателя, който е синдикален лидер, един от съдружниците във фирмата, италианец, се обръщал към него с думи на италиански, като: „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни.

Това не се случвало за пръв път, като освен обиди италианецът го е тормозил и заплашвал с уволнение. Причината според жалбоподателя била неговата активна синдикална дейност, заради която често му било казвано да се махне от фирмата.

Делото за клевета на Мирослава Тодорова срещу Цветанов - отново в съда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389107_deloto_za_kleveta_na_miroslava_todorova_sreshtu/?ref=rss


Софийският окръжен съд е насрочил за днес заседание по делото за клевета заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

В началото на юни 2013 година производството, по което на първа инстанция в Пловдивския районен съд, бившият вътрешен министър  беше оправдан, беше спряно, защото Цветанов стана депутат и придоби имунитет.

Софийския окръжен съд се позова на чл.70 от Конституцията, според който не може да се търси  наказателна...

Започват съдбоносни изслушвания на новите еврокомисари

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/29/2389109_zapochvat_sudbonosni_izslushvaniia_na_novite/?ref=rss


Следващите 10 дни могат да реализират или да провалят плана за реформиране на Европейския съюз, съживявавне на икономиката и възстановяване доверието на половин милиард души под новото ръководство на екипа на Жан-Клод Юнкер.

От днес членовете на Европейския парламент ще проверят доколко предложените за еврокомисари са годни за поста си. Българския еврокомисар Кристалина Георгиева ще се яви пред евродепутатите в четвъртък между 14:30 и 16:30 часа българско време.
...

Влиза в сила забрана за паркиране по ул."Цар Асен" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265706

От днес - 29 септември (понеделник), влиза в сила забрана за паркиране и престой по ул. „Цар Асен” в участъка между бул. „Сливница” и бул. „Цар Освободител”, съобщиха от „Градски транспорт” ЕАД за Moreto.net. По този начин цялата улица вече ще е забранена за паркиране.

Морето изхвърли десетки гуми на Офицерския плаж във Варна

http://society.actualno.com/Moreto-izhvyrli-desetki-gumi-na-Oficerskija-plaj-vyv-Varna-news_52140.html

Един от най-посещаваният през лятото плаж във Варна - Офицерският е замърсен от десетки гуми, които изхвърли морето. Концесионерите смятат, че морските вълни връщат на брега всичко, което е било завл...

Ремонтът на пазара в Шумен струва 700 хил. лева

http://shumen.actualno.com/Remontyt-na-pazara-v-Shumen-struva-700-hil-leva-news_52143.html

Реконструирането на Кооперативния пазар в Шумен вече е завършено, като утре, 30 септември, той ще бъде официално отворен. Общата стойност на ремонта е 700 хил. лева, а само новата сграда на пазара е ...

Червен кандидат-депутат: Частните болници не трябва да точат публични средства

http://healthy.actualno.com/Cherven-kandidat-deputat-Chastnite-bolnici-ne-trjabva-da-tochat-publichni-sredstva-news_52026.html

България е държавата-членка в ЕС, в която най-нисък дял от БВП отива за здравеопазване. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП Лява България” Мирослав Каракашев (25-...

Слънчевата светлина тласка към самоубийство

http://interest.actualno.com/Slynchevata-svetlina-tlaska-kym-samoubijstvo-news_52145.html

Това, че мрачните дни повишават риска от самоубийство, учените са установили отдавна. Но е странно ,че най-голям брой самоубийства се случват не през зимата, а в първите дни на пролетта. Почти всеки ...

Полицейски синдикат иска оставката на социалния министър

http://frognews.bg/news_77118/

Най-големият синдикат на служителите в МВР се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Това става ясно от писмо, изпратено от Синдикалната федерация на служителите в министерството.

Октай: ДПС ще продължи да агитира на турски език, независимо от глобите

http://www.cross.bg/ezik-tyrski-oktaii-1432345.html

/КРОСС/ "Провокацията с използването на турски език по време на кампания започна още при обсъждането на закона за изборите - при една многоезикова България, член на ЕС изобщо не би трябвало да има подобен текст в закона да се агитира само на един език." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Осман Октай, анализатор, бивш зам.-председател на ДПС. "Партията на Местан се опитва да си възвърне доверието на много хора, които не гласуваха на последните избори, където техните гласове донякъде бяха компенсирани с цигански такива", каза бившият председател на партията. "По време на цялата кампания ДПС, опитвайки се да консолидира и мобилизира избирателите си провежда предизборните си обиколки по места на турски език. По време на тези изказвания не се казва нищо особено, обикновено приветствия и общи приказки към събралите се симпатизанти, но целта е да се предизвика провокация и консолидиране на етническия вот", добави Октай. Той заяви, че лидерите и представителите на Движението ще продължат да агитират на турски език, независимо от глобите, които им се налагат, защото искат да наложат мнението и усещането, че в България все още няма демокрация и етническо равенство. "Самите ръководители на ДПС са наясно, че те сами се поставиха в ситуация, в която са изолирани от почти всички други партии и по този начин ограничиха много опциите си за бъдещи коалиционни разговори с други партии

Бъдещето на туризма търсят експерти, учени и политици

http://www.cross.bg/durzhavata-tyrizma-ministerstvo-1432346.html

/КРОСС/Експерти от туристическия бранш, научните среди, дипломати, държавата и политическите партии ще седнат на една маса днес, за да намерят заедно най-добрия път за развитие на сектора. Бъдещето на туризма у нас е темата на третия SOS дебат "Дневния ред на България", организиран от в. "Стандарт" и БАН. Бизнесът и властите отдавна говорят на различни езици. Според държавата индустрията е 100% частна и трябва сама да решава проблемите си. Бизнесът пък иска управление от общините и държавата на атракциите, по-добра инфраструктура, по-малко бюрокрация, повече пари за национална реклама и среда, в която инвестициите да работят за превръщането на страната в 4-сезонна туристическа дестинация. Какви са проблемите и кой е най-лесният път за решаването им, ще има ли министерство на туризма, как от парите за реклама да има най-голям ефект и коя е точната сума, която да гарантира пълни курорти? Кои продукти ще ни превърнат в световен туристически хит, как държавата и браншът успешно да си партнират и кои са най-необходимите законови промени са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим днес. Дискусията ще се предава пряко по Канал 3 от 11 часа. Туристическият бранш е категоричен, че въпреки официалната статистика спадът през летния сезон е един от тревожните симптоми за бъдещето на сектора

Смарт визуално преживяване с CEVO Picture

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245594_%D0%A1%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%81+CEVO+Picture

 Toshiba представи прототип на своя нов Ultra HD 4K телевизор – новата U серия, която ще бъде лансирана в Европа през 2015 година. Комбинирайки Ultra HD (3840 x 2160) резолюцията с технологията на Toshiba - CEVO Picture, новата U серия ще осигури невероятна чистота, цветове и дълбочина на картината. Функцията за персонализиран автозапис на Toshiba и MediaGuide Replay ще се появят за първи път в новата Ultra HD гама със значително подобрена и обогатена функционалност. Новата U серия телевизори също така ще разполага с HEVC поддръжка, позволяваща на Ultra HD съдържанието да се предава към редица източници. Друга цел на Toshiba е да направи по-голяма част от технологиите достъпна за повече хора. С приемливи цени и с възможност за избор на характеристики, които включват вграден медия плейър и набор от опции за свързване, серията L24 осигурява всичко необходимо за ежедневния зрител. Двата нови размера на дисплеите на L24 - 102 см (40”) и 127 см (50”) предлагат по-голямо зрително изживяване и възможността за персонализиран видеозапис (PVR).

 

По време на изложението IFA 2014 Toshiba лансира и първия безжичен SSD диск Canvio AeroMobile. С интегрирана безжична функционалност и високата скорост на USB 3.0 порта, Canvio AeroMobile е важен хъб за смартфони, компютри и таблети, който предлага 128 GB място за съхранение с функционалността за бърз трансфер на данни между до осем устройства по едно и също време. Дългият живот на батерията позволява непрекъснато предаване на видео до осем часа в комбинация с лек и компактен дизайн, който е идеален за съхранение в движение.

Италиански шеф тормози пловдивски работник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337249

Работник в пловдивска фирма се е оплакал в Комисията за защита от дискриминация, че един от шефовете му го е обиждал, съобщава Дарик.
Според жалбоподателя един от съдружниците във фирмата, италианец, се обръщал към него с думи на италиански, като: „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни. Това не се случвало за пръв път. Работник в пловдивска фирма се е оплакал в Комисията за защита от дискриминация, че един от шефовете му го е обиждал, съобщава Дарик. Според жалбоподателя един от съдружниците във фирмата, италианец, се обръщал към него с думи на италиански, като: „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни. Това не се случвало за пръв път.

ЕП започва „изпитите“ на кандидатите за еврокомисари

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ep-zapochva-izpitite-na-kandidatite-za-evrokomisari-6023464

Българският кандидат Кристалина Георгиева ще бъде изслушана на 2 октомври; оценките на всички ще бъдат съобщени на 9 октомври

Toshiba блесна на IFA 2014 с много иновации в сектора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245593_Toshiba+%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+IFA+2014+%D1%81+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0

 Toshiba разкри своята визия за по-добро бъдеще по време на IFA 2014 в Берлин. Извличайки своето ноу-хау от богатото си портфолио с технологии Toshiba създаде нова стойност със своите продукти и услуги, които подобряват качеството на живот на хората по целия свят. По време на изложението бяха представени голям брой иновации.

 

Satellite Radius 11 е първият хибриден 29,5-сантиметров (11.6”) преносим компютър на Toshiba, който се трансформира лесно между пет различни режима на работа. Предлагайки невероятна гъвкавост и разнообразие от форми, Satellite Radius 11 е проектиран така, че да се адаптира към нуждите на потребителите, осигурявайки им във всеки момент точно това, от което се нуждаят за своето динамично ежедневие. Друг ключов за Toshiba модел, представян по време на IFA 2014, бе Satellite CL10-B – устройство в компактна и лека форма за повече свобода при използване, дълъг живот на батерията и облачни услуги, с предварително инсталиран Windows 8.1 с Bing.

Gartner разкри за опасност от мобилните приложения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245592_Gartner+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%

 С развитието на технологиите и начините им за ползване много установени бизнес практики се променят радикално. Една от тях е обогатяването на спектъра от устройства в офиса, а с все по-дълбокото навлизане на практиката за дистанционна работа и достигането до критично важни ресурси на предприятието не само от точно определени за това устройства, а и от лични десктоп и мобилни системи, рисковете за данните на бизнесите се увеличават неимоверно.

 

На провелата се среща Risk Management Summit беше представено изследване на Gartner, което трябва за пореден път да послужи за червена лампа за отговорните фактори, които се грижат за обезопасяването на данните на предприятието днес. По данни на компанията 75% от мобилните приложения биха се провалили, ако се тестват срещу базисни тестове на тяхната обезопасеност. Наблюденията на Gartner обхващат трите основни мобилни операционни системи iOS, Android и Windows Phone, като от компанията споделят, че нито една от тях не използва приемливи за бизнеса защитни протоколи.

 

“Предприятията, възприемащи използването на мобилните технологии и BYOD стратегиите, са уязвими на пробиви на сигурността, освен ако не започнат налагането на методи и технологии за тестване на защитата на мобилните приложения и практики за избягване на риска”, споделя Дионисио Цумерле, главен технически анализатор към Gartner.

Гришо и Пиронкова започват участието си в China Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_394813.html

Първите ни ракети в тениса при мъжете и жените Григор Димитров и Цветана Пиронкова започват участието си в турнира China Open в Пекин. Съперничката на Пиронкова е Мария Кириленко, а мачът започна в 7.30 часа. Победителката най-вероятно ще срещне световната №1 Серина Уилямс. Мачът на Григор Димитров е с Фернандо Фердаско и ще започне не по-рано от 14:30 ч. Двамата ще играят на централния корт. Победителят ще прибави 45 точки за световната ранглиста, а във втория кръг ще срещне Жулиен Бенето или Пабло Андухар.

Очаква се поскъпване на цигарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=265704

Очакваме поскъпване на цигарите у нас. Няколко вносни марки ще се продават на по-високи цени до дни. А от догодина предстои увеличение и на всички останали. Причината е поредното вдигане на акциза заради евроизисквания, предава Нова телевизия.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337239

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Новият iPhone 6 несигурен и при онлайн плащанията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245591_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+iPhone+6+%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1

 Apple навлиза на пазара на плащанията чрез обявяването на безконтактна разплащателна услуга за своя нов iPhone 6. Компанията представи два нови модела iPhone и придружаващия ги Apple Watch и също така разкри подробности около услугата Apple Pay, която позволява на потребителите да извършват плащания, използвайки безжичната технология NFC (near field communication).

 

Вместо да създаде своя собствена разплащателна инфраструктура, Apple се споразумя с Visa, MasterCard, American Express и с големите банки, издаващи карти, като плащанията ще се извършват посредством новия iPhone чрез съществуващите картови разплащателни мрежи.

 

Плащания с едно докосване

 

Потребителите на новия iPhone 6 ще могат да плащат за стоки и услуги, като задържат телефона си в близост до безконтактен четец, без да е необходимо да отключват мобилното устройство или да отварят приложение. Четецът ще удостоверява плащането и самоличността на потребителя, след като той задържи пръста си върху пръстовия сензор Touch ID на Apple.

 

Apple съобщи, че съществуващи номера на кредитни и дебитни карти не се използват за извършването на транзакции. Вместо това, когато потребителят добави банкова карта към Apple Pay, уникален „номер на сметката на устройството” се добавя към телефона и се съхранява надеждно върху специален чип.  Тези номера никога не биват прехвърляни на сървъри на Apple. Когато потребителят прави плащане, се използват номерът на сметката на устройството, както и еднократен, специфичен за транзакцията „динамичен код за безопасност“ за извършване на плащането.

 

Докато безконтактните плащания и интегрирането на NFC върху смартфоните не са нови иновации, идването им при iPhone сигнализира за това, че

 

технологията може да стане масова

 

Това съвсем естествено ще привлече вниманието на киберпрестъпниците. Скорошни големи кражби на кредитни карти в Съединените щати са били осъществени чрез атаки на ПОС терминали. Зловредният софтуер, инсталиран в ПОС терминалите, е предизвикал в някои случаи огромни извличания на данни от банковите карти на потребителите.

 

Според Gartner стартът на Apple Pay може да бъде приветстван от търговците, които се притесняват от атаки към ПОС терминалите. Използването на Apple Pay означава, че на потребителите няма да се налага да съхраняват данни за разплащателната карта на телефоните си. Вместо това, когато те са готови да платят за нещо, издателят на тяхната карта ще генерира на телефона token еднократен код, който ще инициира процеса на плащане.

 

Системи като Apple Pay със сигурност

 

адресират някои от слабостите

 

които са улеснили скорошните атаки на ПОС системите. Това обаче не би трябвало да бъде причина за задоволство, тъй като киберпрестъпниците обикновено търсят други слабости веднага след като дадено средство за атака бъде идентифицирано. Превърне ли се Apple Pay в метод за плащане, много вероятно е атакуващите да тестват упорито надеждността на сигурността на NFC плащанията.

Али между предишния и бъдещия си живот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2385787_ali_mejdu_predishniia_i_budeshtiia_si_jivot/?ref=rss


В предишния живот.
Работех в банка. Ходех с охрана

В сегашния живот
Спя, събуждам се и после пак спя.

В следващия си желан живот: на някое по-добро място.

Това е историята на Али. Накратко.  Седнал е на оправеното легло в бившия детски национален екологичен център, сега център на настаняване за бежанци в Ковачевци. От време на време поглежда към жена си, на съседното легло, около тях щъкат деца. Едното момченце е тяхното. Било е на два месеца, когато с...

Франс прес алармира: Ромите в България продават гласа си

http://pik.bg/франс-прес-алармира-ромите-в-българия-продават-гласа-си-news231131.html

Франс прес алармира: Ромите в България продават гласа си

Принудена да оцелява с минималната работна заплата в България от 340 лева (174 евро), Мая Иванова е повече от готова да продаде гласа си в парламентарните избори в неделя, включително и за храна.

"Кой няма да вземе 50 лева в днешно време, когато мизерията е потресаваща? Дори 20 лева да ми предложат, аз ще ги взема", каза 51-годишната ромка от миньорския град Бобов дол пред Франс прес.

"Но те ни дават само кюфте и две филийки хляб. Парите ги прибират организаторите", добави ромката.

Според многобройни изследвания продаването на гласове - за пари, храна или дърва за огрев - е често срещана в най-бедната страна на Европейския съюз на четвърт век след комунизма. Прави се за сплашване.

Средната заплата в страната е равностойна на 400 евро и едно на всеки 5 домакинства живее под прага на бледността. Неотдавнашно проучване показва, че 69% от допитаните са определили положението като "непоносимо".

"Нашите проучвания показват, че 6 процента от избирателите заявяват, че са продали гласа си, а друг 6 процента казват, че ще направят същото при определени условия", каза Антоний Гълъбов от "Трансперънси интернешънъл". "Хората не продават гласа си заради самия "спорт", те са притиснати до стената", добави Гълъбов.

В ромските гета хората масово са зависими от местни лихвари, на които никога не могат да изплатят в пълен размер взетия заем. Партиите често се свързват с тях, за да си осигурят определен брой гласове", обясни Ваня Нушева, експертка на базирания в София Института за регионални и международни изследвания (ИРМИ). "Очаква се известен брой гласове за дадена партия да дойдат от някой квартал или фирма. Ако някой не спази инструкциите, всички ще бъдат наказани - компаниите със санкции, а хората със заплахи или бой", казват от ИРМИ.

Случаят в Бобов дол е точно такъв. Преди изборите за Европарламент през май репортаж със скрита камера на частната "Нова" телевизи показва как управителите инструктират миньори за кого да гласуват, ако искат да запазят работата си. "В изборно време е така… редовните измами", казва един 40-годишен миньор, баща на 4 деца, който иска да запази анонимност. Това е неговият отговор на въпрос дали върху миньорите отново се оказва натиск. Той споделя, че рядко им дават заплати, дори не целите, купува храна на вересия, откакто послединят път са им платили по 300 лева. Той обаче отказва да продаде гласа си. Вътре в мината, собственост на български бизнесмен, има плакати на само една партия, нова популистка организация. Те са разлепени по пътя към асансьора, който се спуска на 500 метра дълбочина.

"Винаги е едно и също: на нашите мъже и синове им казват на работата за кого трябва да гласува семейството", казва една жена на пазара в Бобов дол, отказвайки да посочи името си.

Българското правителство няколко пъти получи от Брюксел задачата да се справи с корупцията и твърди, че е наясно с проблема. "Не във всички случаи става въпрос за пари. Самите управители често са обект на изнудване от политически партии, които им казват, че техните работници трябва да гласуват за даден човек или партия, ако искат компанията им да получава поръчки и да работи", казва главният инспектор Румен Богоев. "Много хора, които са под натиск или им се плаща, за да гласуват, отказват да свидетелстват пред съда, с което връзват ръцете на следователите", казва заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

След миналите парламентарни избори преди една година имаше само една условна присъда, а няколкостотин други случая бяха отхвърлени. Случаят в Бобов дол също не завърши с едно обвинение, въпреки големия шум.

Този път вътрешното министерство ще предприеме превантивни мерки, като следи внимателно около 1000 заподозрени организатори на купуване на гласове, каза шефът на криминална полиция Георги Арабаджиев. Партиите също така са задължени да изпишат на предизборните си материали, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Дали обаче тези мерки ще имат ефект далеч не е сигурно.

Вулканът Онтаке взе 31 жертви досега

http://www.bnews.bg/article-117581

Десетки може да се окажат жертвите на изригналия вчера японския вулкан Онтаке.

АФП: Балканите са развъдник на джихадисти

http://frognews.bg/news_77116/

Вербуването на доброволци е насочено към най-бедните слоеве. В Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Косово са обхванати от голяма тревога заради растящия брой доброволци, които отиват да се бият в Близкия изток.

Бизнесмен иска да дари остров на България

http://www.cross.bg/bulgariya-plosht-ostrova-1432343.html

/КРОСС/ България да присъедини към територията си остров с площ 27 хил. кв. км, почти колкото Белгия. Това предложение е направил до президента Росен Плевнелиев бизнесменът В. Б. Островът е плаващ, образуван от изригване на вулкан през 2012 г., и се намира в Тихия океан на около 1000 км северно от Нова Зеландия, пише той до държавния глава. В. Б. сам организирал експедиция за завладяване на острова, възползвайки се от вакуум в международното право. Пратих хората на място, за да поставят там вимпел на фирмата, казва пред "24 часа" В. Б. Сега островът е вписан като актив на офшорна компания, притежавана от българския бизнесмен. Освен острова България ще получи и изключителна икономическа зона в Пасифика с площ, по-голяма от Черно море, твърди още В. Б.    

Вложители в КТБ отново на протест пред БНБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_394810.html

Днес вложителите в Корпоративна търговска банка отново ще излязат на протест пред сградата на БНБ с искане банката да бъде отворена и защитените от закона влогове до 100 000 лв. да бъдат изплатени. Протестиращите искат още и моменталната оставка на гуверньора на БНБ Иван Искров. По-рано ЕК предупреди България, че ще започне наказателна процедура заради забавените процедури и отказа да се изплатят гарантираните депозити до 100 000 евро. Протести ще има и заради планираното поскъпване на тока с 10% от 1 октомври. Недоволните от новата цена на електричеството вече дадоха своята заявка за протестни действия, когато познатите от февруарските протести Дончо Дудев и Янко Петров замериха с яйца ръководството на ДКВР.

Плащането на парите от КТБ може да започне през ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_394809.html

Изплащането на блокираните в КТБ средства на вложители може да започне през ноември. Това заяви министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов в интервю за Нова тв тази сутрин. Това ще стане възможно, ако новото Народно събрание одобри промените в Закона за влоговете в банките, които в момента се разработват от екипа на МФ. Те ще разрешат парите да се изплащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, дори и съответната кредитна институция, която е спряла плащанията (в случая КТБ) да не е обявена във фалит. Сега законът поставя изричното условие БНБ да е отнела лиценза на банката, за да може да започат плащания чрез Фонда. Това условие обаче е в разрез с европейска директива (Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити). Миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради неправилно транспониране на директивата и нарушаване на принципа на свободно движение на капитали. В Директивата процедурата по изплащането е разписана в три стъпки: 1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. 2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи. 3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение. "Не е било грешка, че преди 5 г. в закона е било записано, че изплащането на парите на вложителите се извършва от Фонда само при фалит на банката не е било грешка - този закон е бил изпратен на ЕК тогава и не е имало проблем с него. Но режимът на специален надзор може да продължи много дълго - 3 месеца с опция за удължаване с още 3 - и това обезпокои Комисията. При положение, че КТБ беше затворена на 20 юни, надзорът може да продължи до декември", каза Порожанов. Следващият месец приключват работа одиторите и квесторите и трябва да дадат оценка за състоянието на КТБ. Към момента е заявен интерес за оздравяването на банката от сегашните й основни акционери - мажоритарният "Бромак" на Цветан Василев заедно с Оманския фонд заявиха интерес чрез виенски фонд, който представи план за оздравяване на банката. Най-добрият вариант е банката да бъде оздравена със средства на акционерите, коментира Порожанов. Така, дори и да се налага ликвидна подкрепа от държавата, тя ще бъде частична, обясни той. Подкрепата на държавата може да се изразява във "вид заем, какъвто беше одобрен от ЕК и какъвто вече беше предоставен на една конкретна банка", заяви Порожанов. Порожанов бе категоричен, че е абсолютно задължително новото правителство и парламент да приемат спешно актуализация на бюджета за 2014 година, защото в противен случай биха били блокирани и институциите, и социалните плащания.

55 деца отвлечени от родителите си

http://pik.bg/55-деца-отвлечени-от-родителите-си-news231134.html

55 деца отвлечени от родителите си

55 деца са били отвлечени от майка си или баща си през последната година. Толкова са постъпилите в правосъдното министерство молби от родители, чиито половинки са отвлекли против волята им техните рожби, пише Телеграф.

Хората настояват децата им да бъдат върнати по силата на Хагската конвенция. Прави впечатление, че повечето малчугани не са от смесени бракове.

Родителите им са българи, които са живели в чужбина, в даден момент обаче са се скарали, единият е взел детето със себе си и се е върнал в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване