Автошоу в Холандия взе три жертви

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/avtoshou-v-holandiia-vze-tri-zhertvi-6023463

„Монстър трък“ – пикап с огромни гуми, се вряза в публиката и уби трима души, 18 са ранени

Обама: Не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337231

Американският президент Барак Обама изключи възможността за военна конфронтация между Русия и НАТО във връзка с кризата в Украйна. Това е заяви американският държавен глава в интервю за телевизионния канал CBS.
„Не, не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО”, категоричен е Американският президент Барак Обама изключи възможността за военна конфронтация между Русия и НАТО във връзка с кризата в Украйна. Това е заяви американският държавен глава в интервю за телевизионния канал CBS. „Не, не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО”, категоричен е

Гледат делото за костинбродските бюлетини

http://www.cross.bg/byuletini-deloto-izborite-1432342.html

/КРОСС/ Днес Софийският градски съд ще проведе второто заседание по делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд за вота през май 2013 година. Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който поиска делото да се гледа по съкратената процедура - отказа се от разпита на на десетина свидетели и на едно вещо лице, но не се призна за виновен. В деня за размисъл прокурори, ДАНС и ГДБОП влязоха в "Мултипринт" и откриха над 350 000 надпечатани бюлетини. Тогавашният водещ по ТВ7 Николай Бареков и настоящ лидер на "България без цензура" обвини ГЕРБ, че готвели фалшификация на изборите. Той също не фигурира в списъка със свидетели. Желязков е обвинен за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.,което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.  

Автошоу в Холандия взе две жертви

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/avtoshou-v-holandiia-vze-dve-zhertvi-6023463

„Монстър трък“ – пикап с огромни гуми, се вряза в публиката и уби двама души, 18 са ранени

В. Каролев: Актуализация на бюджета- ако се подкрепи КТБ!

http://frognews.bg/news_77115/

Актуализацията на бюджета е разумна, ако в нея бъде заложена ликвидна подкрепа за КТБ, заяви в сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев.

Стивън Кинг: Електронните книги никога няма да заменят хартиените

http://books.actualno.com/Stivyn-King-Elektronnite-knigi-nikoga-njama-da-zamenjat-hartienite-news_52132.html

Някога писателят Стивън Кинг бе възприеман като защитник на новите технологии, тъй като бе сред първите автори, предложили книгите си и в дигитален вариант. Но макар да признава предимствата на е-книг...

Капон: Отношението на политическия елит към бежанците е срамно

http://society.actualno.com/Kapon-Otnoshenieto-na-politicheskija-elit-kym-bejancite-e-sramno-news_52133.html

Срамно е отношението на политическия ни елит към бежанците. Това заяви в ефира на bTV тази сутрин лидерът на Единната народна партия и кандидат за депутат от листата на коалиция "Десните" Ма...

Морето изхвърли десетки гуми на Офицарския плаж във Варна

http://society.actualno.com/Moreto-izhvyrli-desetki-gumi-na-Oficarskija-plaj-vyv-Varna-news_52140.html

Един от най-посещаваният през лятото плаж във Варна - Офицерският е замърсен от десетки гуми, които изхвърли морето. Концесионерите смятат, че морските вълни връщат на брега всичко, което е било завл...

Каролев: Служебният кабинет да не пипа осигурителните прагове

http://pik.bg/каролев-служебният-кабинет-да-не-пипа-осигурителните-прагове-news231127.html

Каролев: Служебният кабинет да не пипа осигурителните прагове

Актуализацията на бюджета е разумна, ако в нея бъде заложена ликвидна подкрепа за КТБ, заяви в сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев. По думите на икономическия съветник в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова не трябва да се бърка в джоба на данъкоплатеца, за да се решат проблемите на КТБ. Тя бе категорична, че актуализацията може да бъде направена само от редовно правителство.

Каролоев заяви, че не е работа на служебния кабинет да променя минималните осигурителни прагове. Това е пряк данък върху труда, не му е времето сега да се повишава, подчерта икономистът


Талибани убиха австралиец в Афганистан

http://www.bnews.bg/article-117582

Тялото на 56-годишния Сайед Хабиб е било открито във вторник в южна провинция на азиатската държава. Според очевидци, по тялото на жертвата е имало три огнестрелни рани - една във врата и две в гръдния кош.

Преглед на печата - 29 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265703

Обвинения. "Стандарт": Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки" в Борисовата градина, съобщи Фокус.

Обама: Няма да има военна конфронтация между Русия и НАТО

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337223

Американският президент Барак Обама изключи възможността за военна конфронтация между Русия и НАТО във връзка с кризата в Украйна. Това е заяви американският държавен глава в интервю за телевизионния канал CBS.
„Не, не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО”, категоричен е Американският президент Барак Обама изключи възможността за военна конфронтация между Русия и НАТО във връзка с кризата в Украйна. Това е заяви американският държавен глава в интервю за телевизионния канал CBS. „Не, не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО”, категоричен е

Делото срещу Станишев - пореден опит за начало

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389099_deloto_sreshtu_stanishev_-_poreden_opit_za_nachalo/?ref=rss


Съдът днес ще направи пореден опит да започне делото срещу Сергей Станишев, обвинен за изгубването на седем секретни доклада на ДАНС и МВР по времето, когато е бил премиер (2005 - 2009 г.). Началото на процеса се отлага вече няколко пъти, защото на Станишев не може да бъде връчено постановлението за привличането му като обвиняем -  задължителен елемент за старта на делото.

Въпреки това Станишев не може да получи постановлението, защото то е с гриф "Секретно". То може да бъде...

България първа по скъпи заеми за бизнеса

http://pik.bg/българия-първа-по-скъпи-заеми-за-бизнеса-news231130.html

България първа по скъпи заеми за бизнеса

България държи абсолютно първенство по скъпи заеми за бизнеса сред 28-те страни на Европейския съюз. Това сочи проучване на анализаторите на УниКредит Булбанк, съобщава „Стандарт”.

Средният размер на лихвите по корпоративните заеми със срок над 5 години е 7,1% годишно за тези в евро и 7,8% в лева. Това ги прави най-скъпите в ЕС. За заемите за бизнеса със срок между 1 и 5 години оскъпяването е съответно 7,2% за евро и 7,3% в лева. Най-скъпи в ЕС са и българските ипотечни дългосрочни заеми в евро - средно 7,5%, докато за тези в местна валута (в случая лева) сме на второ място.

При потребителските заеми за домакинствата със срок над 5 години сме на второ място за кредити в евро (9,4%) и на трето (10,5%) при кредити в местна валута. Родните банки обаче са абсолютни рекордьори и при доходите от депозити с матуритет над две години - 3,3% лихва за влоговете в евро и 3,4% за тези в лева.

Високите реални лихви в България са пречка за възстановяването на икономиката, твърдят още банковите експерти. Това изглежда като мистерия, тъй като страната ни е една от най-стабилните в макроикономическо отношение, но също и с най-високи лихви по кредитите. Главното основание за това е, че истинската цена на кредита реагира не само на основните правила, но и на други специфични и непостоянни променливи, гласи анализ на банката.

Лихвите по депозитите продължават да падат и през август, дори вече са под 3 на сто, сочи статистиката на БНБ. Средната доходност на влоговете през този месец вече е 2,72% годишно и е доста по-ниска от отчетените досега. 

Въпреки това срочните депозити продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. Само през август в банките са постъпили нови 1,03 млрд. лв. Най-големи вносители са фирмите, които са внесли по сметки около 730 млн. лв., делът на новите влогове от домакинствата е над 300 млн. 

Спестовността на бизнеса обаче не би трябвало да ни радва, защото това означава, че предприемачите не инвестират, а държат парите си на сигурно в банките. От друга страна пък, доказва, че доверието в българската банкова система не е съвсем загубено, въпреки че доста хора и компании не могат да разполагат с парите си, блокирани в КТБ.

Лихвите по бизнес кредитите се понижават на годишна база, но за месеца като цяло се увеличават. За кредитите до 1 млн. евро в левове, средният процент е 6,57%, а в евро - 6,42%. По кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, той е 5,86%, а в евро - 7,7%. При по-малките заеми увеличението през август е с 0,32 процента за левовите, а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро - с 0,43 процента. 

При кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, той намалява незначително с 0,19%, а над 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава с 2,07 процента. При кредитите за домакинствата средният лихвен процент за месеца отбелязва незначително понижение в рамките под 1 на сто.

Американците не вярват на Обама за операцията срещу „Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-obama-islyamska-1432341.html

/КРОСС/ Масово американските граждани не вярват, че президентът на САЩ Барак Обама ще спази своето обещание и няма да изпрати въоръжените сили на страната за сухопътна операция срещу бойците от терористичната групировка „Ислямска държава". Според проучване на NBC и Wall Street Journal, 72% от гражданите на САЩ са на мнение, че Обама ще прекрачи своето обещание и ще използва сухопътни войски срещу „Ислямска държава". Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че американските войници няма да бъдат изпратени в Близкия Изток.  

Бизнесмен иска да дари на България плаващ остров с площта на Белгия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337114

България може да разшири територията си с още 27 хил. кв. км, като обяви за свой остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия и на 16 000 км от България. В момента той е собственост на компанията на българския бизнесмен В. Б., който го предлага на държавата официално. Площта на острова е колкото на Белгия (30 хил. България може да разшири територията си с още 27 хил. кв. км, като обяви за свой остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия и на 16 000 км от България. В момента той е собственост на компанията на българския бизнесмен В. Б., който го предлага на държавата официално. Площта на острова е колкото на Белгия (30 хил.

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

http://www.cross.bg/danuk-dohodi-zakona-1432340.html

/КРОСС/ Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите, яише в."Сега". Възстановяването на данък за хората с най-ниски доходи бе въведено по настояване на БСП и е една от мерките, с които левицата се гордее. До компромисния вариант с възстановяване на данък, който вече е преведен авансово в хазната, се стигна след категоричното несъгласие на ДПС да се въвежда в половинчата форма необлагаем минимум за част от доходите. При дебатите по предложението така и не се появи официална прогноза колко хора ще могат да се възползват от него и какъв бюджетен ефект се очаква за 2015 г. Сега се оказва, че огромна част от българите няма изобщо да имат право на това облекчение. НАП ще отказва да възстановява данък на всички данъкоплатци, подали такова заявление, дори и в случаите, в които те отговорят на подоходния лимит - 4080 лв. за година, ако заявителите са получавали необлагаем доход извън трудовите си доходи. В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие

В сила е нов регламент за наследяване на емигрантите ни

http://frognews.bg/news_77114/

Начинът, по който се наследяват имоти на граждани на ЕС, живели и работили в друга държава от общността, се променя напълно от 17 август догодина. Тогава влиза в сила нов европейски регламент, стана ясно на семинар, организиран от Нотариалната камара.

Всеки трети студент по медицина иска специализация в чужбина

http://www.cross.bg/meditzina-spetzializirat-sofiya-1432339.html

/КРОСС/ Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова, цитирана от в."Монитор". Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят смедицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им. Младите лекари, които остават у нас, масово избират напоследък да специализират акушерство и гинекология, ендокринология и гастроентерология, показват още данните на Медицинския университет в София. Оказва се, че вече има и известен ръст на броя на желаещите да специализират анестезиология и реанимация. Тази специалност бе сред най-пренебрегваните през последните десетина години. В резултат броят на анестезиолозите падна драстично. Към момента в цялата страна те са между 700 и 800 души, като по-голямата част от тях са съсредоточени в големите болници в София, Варна и Пловдив. Общинските лечебни заведения изпитват най-остър дефицит за тях. Оказва се, че у нас се падат по 1,6 анестезиолози на една болница. Вече няма лечебно заведение в страната, в което да няма поне един незает щат за такъв специалист

Румен Порожанов: Ще се опитаме да разплатим влоговете в КТБ през ноември

http://web.barometar.net/65259/

Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Това заяви пред Нова телевизия служебният финансов министър Румен Порожанов.“Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За [...]

Днес слънце в цяла България, температурите достигат до 23 градуса!

http://pik.bg/днес-слънце-в-цяла-българия-температурите-достигат-до-23-градуса-news231121.html

Днес слънце в цяла България, температурите достигат до 23 градуса!

 Днес ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максимални температури между 18° и 23°, в София – 19-20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), съобщи за ПИК, дежурният синоптик Красимир Стоев.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток. Максимални температури на въздуха: 19°-20°. Температурата на морската вода е 15°-19°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Над планините ще е слънчево. Вятърът ще отслабне, по високите открити части ще е слаб до умерен от североизток. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра – около 7°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за септември. 

Монаси скочиха срещу запопилия се бивш китарист на "Ахат"

http://pik.bg/монаси-скочиха-срещу-запопилия-се-бивш-китарист-на-ахат-news231120.html

Монаси скочиха срещу запопилия се бивш китарист на "Ахат"

Братството на Гигинския манастир скочи срещу отец Божидар Главев, бивш китарист на група „Ахат” и автор на култовия в миналото хит „Черната овца”. Това съобщиха от Сливенската митрополия, до чийто митрополит Йоаникий и епархийския съвет монасите са изпратили писмо.В него те изразяват възмущението си от Главев, който служи в град Каблешково.

Калугерите се жалят от уронване на престижа на църквата ни като цяло, от текстовете на бившия китарист в сайта му, както и от отричането на редица светци, съобщава "Монитор". 

Братята настояват митрополит Йоаникий да вземе мерки и да озапти заядливия поп.

Българинът, продавал бебета в Гърция, остава в ареста

http://www.bnews.bg/article-117578

След продължилото даване на показания пред следователя в Трикала двама от арестуваните за участие в престъпен канал за трафик с бебета бяха оставени в предварителния арест, а останалите – освободени.

Ще има ли Тристранка днес?

http://www.bnews.bg/article-117579

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес следобед в Министерски съвет.

Всеки 3-ти кандидат доктор иска да кара специализацията си в чужбина

http://pik.bg/всеки-3-ти-кандидат-доктор-иска-да-кара-специализацията-си-в-чужбина-news231123.html

Всеки 3-ти кандидат доктор иска да кара специализацията си в чужбина

Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова, пише "Монитор".

Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им.

Новозавършилите колеги бягат в чужбина вече не само заради повече пари. Като причина те посочват и липсата на възможност за кадрово развитие в България, качествена специализация и растеж в професионалната област, потвърди и председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. В последните няколко години заминаващите посочват

икономическата причина едва на последно място допълни той.

Младите лекари, които остават у нас, масово избират напоследък да специализират акушерство и гинекология, ендокринология и гастроентерология, показват още данните на Медицинския университет в София. Оказва се, че вече има и известен ръст на броя на желаещите да специализират анестезиология и реанимация. Тази специалност бе сред най-пренебрегваните през последните десетина години. В резултат броят на анестезиолозите падна драстично. Към момента в цялата страна те са между 700 и 800 души, като по-голямата част от тях са съсредоточени в големите болници в София, Варна и Пловдив. Общинските лечебни заведения изпитват най-остър дефицит за тях.  

Оказва се, че у нас се падат по 1,6 анестезиолози на една болница. Вече няма лечебно заведение в страната, в което да няма поне един незает щат за такъв специалист. Известно е, че сред официално регистрираните анестезиолози има много специалисти, които не работят в клиники и отделения а във фирмени представителства например, не са малко и медиците в пенсионна възраст.

Все още обаче малко са кандидатите да специализират клинична токсикология, патология, неонатология, педиатрия и вирусология, тъй като тези специалности не са доходоносни.

1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. От тях 180 души са в държавна поръчка медицина, 140 -  дентална медицина, и 120 фармация.

Обсъждат актуализацията на държавния бюджет и на НЗОК

http://www.cross.bg/suvet-durzhavniya-byudzhet-1432338.html

/КРОСС/ Днес, от 15:00 ч., под председателството на вицепремиера Йордан Христосков в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори ще обсъдят проектите за изменение и допълнение на законите за държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса.  

Най-важното от Варна във вчерашния 28 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265701

Десетки автомобилни гуми и тонове боклуци напълниха офицерския плаж във Варна Десетки автомобилни гуми и тонове битови отпадъци напълниха днес офицерския плаж във Варна, видя репортер на Moreto.net. По-късно през деня гумите бяха изнесени и в момента се търси вариант да бъдат унищожени, съобщи за БТА представителят на концесионерите “Лазурен бряг 91 Андрей Василев.

Близнашки, Ненков и Коларова може да са министри и в кабинет на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_77113/

Министри от служебния кабинет "Близнашки" може и да запазят постовете си, ако ГЕРБ съставя правителство след изборите на 5 октомври, твърдят близки до временното управление. Според мълвата в политическите кулоари един от кандидатите за редовен мандат бил самият премиер проф. Георги Близнашки, но като министър на правосъдието.

Съдът съвсем обърка казуса за колите в Морската градина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336785

Собствениците на имоти в Морската градина на Варна напълно се объркаха дали могат да влизат с коли в парцелите си или не, след последните решения на Административен съд Варна (АСВ).
През миналата седмица два различни състава на съда постановиха две противоположни решения по идентични казуси. И в двата случая става въпрос за обитатели на сгради в Собствениците на имоти в Морската градина на Варна напълно се объркаха дали могат да влизат с коли в парцелите си или не, след последните решения на Административен съд Варна (АСВ). През миналата седмица два различни състава на съда постановиха две противоположни решения по идентични казуси. И в двата случая става въпрос за обитатели на сгради в

Кризата удари врачки, гадателки и баячки

http://pik.bg/кризата-удари-врачки-гадателки-и-баячки-news231122.html

Кризата удари врачки, гадателки и баячки

Кризата удари и врачките, гадателките и баячките в Търновско. Тези, които допреди няколко години вземаха по 500-1000 лв. за разваляне на черна магия, сега са принудени да минат на заплащане в натура, пише "Монитор".

Една от гадателките, подвизаваща се в бранша под името Златка, за разваляне на направена магия иска от клиентите да й носят по кило захар, кило сол и бутилка олио. По думите й кристалите на захарта били необходими за изваждане на информация от подсъзнанието на клиента. Намазано по китките и глезените олиото създавало защитен слой срещу вредни влияния и външно вмешателство върху аурата на човека.

Поръсена в кръг около клиента по време на сеанса солта също предпазвала от зли сили и духове. За ритуала отивали не повече от стотина грама от солта и захарта и минимално количество от олиото. Останалата част обаче врачката „забравя” да върне и си ги прибира. Така с помощта на десетина клиенти тя без проблем се е запасила за цяла година, без да похарчи и една стотинка.

Други „колежки” на Златка пък използват за тайните си смеси и муски, съставки, на които би завидял всеки кулинар: магданоз, целина, индийско орехче и индрише. Според обясненията на маговете част от съставките помагали за прогонване на зли сили и за неутрализиране на отрицателни биополета, други изчиствали аурата, а трети били за правене на връзка със света на отвъдното. Как точно става това обаче не разкриват. Някои от магьосниците карат клиентите си да се чувстват като в роман на Стивън Кинг.

„Ще отидеш на гробището в полунощ и ще вземеш торбичка пръст от пресен гроб, която ще ми донесеш. Ама не най-отгоре, а по-отдолу, ще копнеш малко и тогава. Ще ми донесеш още и парче от жалейка, а ако можеш и шишенце вода, с която е къпан мъртвец. Ще ми трябват и 2-3 бръснарски ножчета, които ще начупим, за да хване по-здраво”, нареждала врачка на жена, дошла да направи магия на конкурентката си в битката за сърцето на бизнесмен.

Наред с подправките и парите в края на сеанса някои врачки си искали и хранителни продукти от клиентите си от село като консерви със зимнина, свинска сланина, зеленчуци, плодове, чувалче орехи, домашна ракия и др. Тарифите на маговете са най-разнообразни.

В центъра на Велико Търново мургави гадателки на ръка се кълнат, че срещу 10 лв. ще развалят направената ви черна магия ижще развържатжкъсмета вижоще там на място. Врачките с вече изградено реноме не падат под 500 лв. Има и такива, които обявяват цена от 100 лв..

По време на сеанса обаче те внезапно „виждат”, че освен направената на клиента им черна магия, има още и старо родово проклятие отпреди 100 и повече години. То е насочено срещу цялата фамилия и ако не бъде премахнато, докато е време, ще тегне и над синовете и внуците, та чак до девето коляно. И тъй като премахването му не е никак просто и няма да стане отведнъж, цената на услугата изведнъж нараства на 1000 лв. и нагоре.

Франция продължава да отхвърля шистовия газ

http://europe.actualno.com/Francija-prodyljava-da-othvyrlja-shistovija-gaz-news_52127.html

Френските власти нямат намерение да вдигат в обозримо бъдеще забраната върху разработването и търсенето на шистов газ, обяви екоминистърката Сеголен Роял. "Докато аз съм министърка на екологи...

Рулца от риба и бекон с печени моркови

http://recipes.actualno.com/Rulca-ot-riba-i-bekon-s-pecheni-morkovi-news_52128.html

Истинско изкушение за всички любители на добре приготвената риба, сервирана с вкусна гарнитура.  Необходими продукти:4 порции  - 4 филета от бяла риба- 4 широки резена бекон- морска...

Honda подгрява чрез Civic Type R Concept II

http://cars.actualno.com/Honda-podgrjava-chrez-Civic-Type-R-Concept-II-news_52122.html

Ще дебютира след три дни в Париж, но по-интересното е, че това се води Concept II на „горещ“ хечбек, който отдавна вече трябваше да е на пазара. Целта му е да подгрее публиката пр...

Върбанов: Чака ни по-голяма бежанска вълна, но България е подготвена

http://society.actualno.com/Vyrbanov-Chaka-ni-po-goljama-bejanska-vylna-no-Bylgarija-e-podgotvena-news_52131.html

Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това каза Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Според ...

Изборен експерт: 4 млн. гласоподаватели пред урните ще претопят купения вот

http://pik.bg/изборен-експерт-4-млн-гласоподаватели-пред-урните-ще-претопят-купения-вот-news231119.html

Изборен експерт: 4 млн. гласоподаватели пред урните ще претопят купения вот

Купените гласове на парламентарния вот идната неделя могат да се неутрализират само ако до урните отидат над 4 млн. гласоподаватели. Това заяви вчера математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов, който е част от Гражданския борд за честен вот към Министерския съвет. Той уточни, че на 5 октомври се очаква да бъдат пуснати между 100 000 и 200 000 напазарувани бюлетини и пресметна, че при средна цена около 50 лв. на глас в престъпните схеми на предизборния алъш-вериш ще бъдат развъртени между 5 млн. и 10 млн. лв. Крупната сума е впечатляваща на фона на всички разходи, които държавата заделя за цялостната организация на парламентарния вот у нас и зад граница – под 26 млн. лв. Според проф. Константинов обаче избирателната активност ще бъде далеч под границата от 4 млн. души, за да успее да претопи очакваните до 200 000 купени гласове. Той прогнозира рекордно ниска за последните 25 години активност - от около 3,4 млн. избиратели. За сравнение припомни, че на парламентарния вот през 2013 г. бюлетина пуснаха близо 3,6 млн. души, а в предишни години бройката дълго време се задържа около 4 млн., припомня "Монитор".

Успоредно с намаляването на гласоподавателите пред урните пък търгашите на вот стават все по-изобретателни. Както „Монитор” писа, сред новите схеми са организирането на кастинги и плащането на софрите за масови прояви като сватби и кръщенета срещу „правилен вот”.

„Преференцията е допълнителната стока на пазара на гласове”, посочи по-рано вчера пред БНТ проф. Константинов. В същото време той подчерта, че възможността гражданите да пренареждат партийните листи е вкарала „сол и пипер” както в изборния процес, така и сред самите кандидати. „Някои хора направо истеризираха, което забавлява публиката”, подчерта математикът. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов пък коментира т.нар. мъртви души в избирателните списъци, за чиято бройка различните ведомства се разминават в цифрите. Според него проблемът е в начина, по който се определя кой гласоподавател към коя секция спада.

„Идентификаторът „постоянен адрес” е много неточен в 21-ви век, тъй като около 30% от българските граждани не живеят на посоченото в личните им документи място”, поясни Томов.

По думите му постоянният адрес се променял по толкова тромава процедура, че вероятно избирателните списъци, изготвени на базата на номерата на мобилните телефони на хората, биха били по-точни.

Слънце ни очаква и днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337211

Днес ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максимални температури между 18° и 23°, а в София – 19-20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус". Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток. Днес ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максимални температури между 18° и 23°, а в София – 19-20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус". Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток.

Първият сняг пада на 19 октомври?

http://www.cross.bg/gradysa-snyag-padne-1432337.html

/КРОСС/ Въпреки че началото на седмицата ще започне със слънце, то студът ще се завърне с пълна сила още на 1 октомври. Тогава ще започне понижаване на температурите и на 19 октомври се очаква да падне първият сняг. Това стана ясно от прогнозата на Националния институт по метерология и хидрология към БАН, цитирани от в. „Труд". През октомври ще бъде хладно. Още на 1 октомври, сряда, облаците ще се завръщат. Температурите бавно ще започнат да се понижават с по 1-2 градуса и в края на първата десет дни ще са стигнали до 14 градуса. От средата на октомври отново облачността ще отстъпи на слънчевото време и очакваните температури ще са между 17-18 градуса. На 19 октомври се очаква да падне сняг. До 25 октомври времето ще е нестабилно и ще се редуват топли и доста хладни дни. Последната седмица на октомври ще бъде ясна и макар градусите да са между 10 и 13, ни очаква приятно време. Средната месечна температура през октомври ще бъде между 11 и 15 градуса, във високите полета между 8 и 11 градуса, в планините от 4 до 8 градуса. Очаква се средната сума на валежите да е между 40 и 60 литра на квадратен метър.    

Днес ще бъде слънчево с температури между 18 и 23 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337204

Днес ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максимални температури между 18° и 23°, а в София – 19-20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде Днес ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максимални температури между 18° и 23°, а в София – 19-20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус". Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток.

Хората имат твърде различна дарба да чувстват

http://www.cross.bg/horata-darba-chyvstvat-1432336.html

Ерих Мария Ремарк, немски писател: "Хората имат твърде различна дарба да чувстват."

Заседанието на тристранката за актуализацията на бюджета може и да не се състои

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/29/2387899_zasedanieto_na_tristrankata_za_aktualizaciiata_na/?ref=rss


Националният съвет за тристранно сътрудничество се очаква да обсъди днес подготвената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса  за тази година.

В петък обаче представители на работодателските организации възразиха срещу внасянето на проекта в последния момент без да са запознати с документите по дневния ред. Те заплашиха, че няма да присъстват, ако материалите не им бъдат пратени предварително. Те настояват да бъде...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bulgariya-novinar-monitor-1432335.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Бизнесмен иска да дари на България плаващ остров с площта на Белгия - в. 24 часа - стр. 1, 2, 3Държавните финанси с рекорден дефицит и дълг - в. Капитал Дейли - стр. 1, 4, 5Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения - в. Сега - стр. 1, 3Турция е готова да прати войска в Сирия - в. Сега - стр. 1, 7Зимата идва на 19 октомври - в. Новинар - стр. 1, 370 лв. на месец за частна занималня в държавно школо - в. Монитор - стр. 1, 2, 3Полицаи и военни се канят да протестират - в. Дума - стр. 1, 5Чудесата в Пекин - в. Стандарт - стр. 1, 6, 755 деца отвлечени от родителите си - в. Телеграф - стр. 1, 4, 5Нов ред за наследяване на емигрантите ни - в. Труд - стр. 1, 13Станишев продължава с езика на омразата - в. Преса - стр. 1, 5 Водещи заглавия на вътрешните страници Цветанов: Дефицитът в МВР е 160 млн. лв. - в. 24 часа - стр. 4Миков: БСП не участва в договорки за коалиции след вота - в. 24 часа - стр. 5Плодове и зеленчуци по-скъпи в сравнение с миналата година - в. 24 часа - стр. 6МОН предлага отпуск на учени да работят навън - в. 24 часа - стр. 6Новата програма „Транспорт" може да стартира още в началото на 2015 г. - в. Капитал Дейли - стр. 3AmCham: Бизнесът се нуждае от прозрачна и предвидима среда - в. Капитал Дейли - стр. 7Дупката в бюджета се увеличава на 3.152 млрд. лв. - в. Сега - стр. 2Партиите събраха над 500 хил. лв. от симпатизанти и кандидати - в. Сега - стр

Първи сме по скъпи кредити за бизнеса

http://www.bnews.bg/article-117575

Високата цена на заемите е пречка за възстановяване на икономиката.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1432334.html

/КРОСС/ ГЕН. - ЛЕЙТ. Д-Р АНГЕЛ АНТОНОВ, началник на НСО, ПРОФ. Д.И.Н. АННА НЕДЯЛКОВА, президент на Варненския свободен университет. ПРОФ. Д-Р БОЖАНА НЕДЕЛЧЕВА, бивш ген. директор на Институт за следдипломна квалификация на УНСС. ПРОФ. Д-Р ЛЮБОМИР СПАСОВ, директор на Университетска болница „Лозенец", ВАСИЛ СТОЙЧЕВ, актьор, ГЕОРГИ СЛАВОВ, кмет на Ямбол, ПРОФ. МИЛАН МИЛАНОВ, преде, на УС на Столичната лекарска колегия на БЛС, началник на Центр. реанимация на "Пирогов". ЕВГЕНИ ЕРМЕНКОВ, 5-кратен републикански шампион по шахмат, ЗДРАВКА КАЛАЙДЖИЕВА. съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. МАТЕЙ ШОПКИН, поет  

Пътна обстановка в страната - 29 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265700

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-gerb-1432333.html

/КРОСС/ Пловдив.От 11.30 часа вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще открие Международния технически панаир Пловдив. Пловдив.От 13.30 часа в Конгресния център (зала „България") на Международен панаир - Пловдив ще се проведе трето издание на Европейския минен бизнес форум, под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той се организира на всеки две години от Българската-минно геоложка камара (БМГК) съвместно с Министерство на икономиката и енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии (ЕВРОМИН). София.От 12.00 часа ще се проведе заседание на Гражданският борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет. София.От 9.30 часа 25 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Росен Желязков, обвинен по чл.282 ал. 2 пр.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. София.От 13.30 часа 13 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Сергей Станишев, обвинен по чл.78 а от Наказателния кодекс. София.От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще бъдат представени резултати и изводи от проведено проучване за използването на потребителски кредити. София.От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема Защо (не)приемаме бежанците? Пресконференция за представяне на проекта „Заедно в Европа", финансиран по програма „Европа" на Столична община. София.От 11

Трактористи ще взимат минимална заплата от 662 лева

http://pik.bg/трактористи-ще-взимат-минимална-заплата-от-662-лева-news231112.html

Трактористи ще взимат минимална заплата от 662 лева

50 млн. лв. повече ще влязат в НОИ догодина заради по-високи осигурителни прагове. Вицепремиерът Йордан Христосков обяви, че ще вдигне с 4,2% праговете във всички сектори без споразумения между синдикати и работодатели. 

Договорени са най-ниските възнаграждения за над 1 млн. работници

Двуцифрен ръст на минималните осигурителни доходи догодина ще има в три икономически бранша. Според подписани споразумения между работодатели и синдикати в производството на мебели те се увеличават с 13,2%, в производството на електросъоръжения - с 12,6%, а в производството на компютърна и комуникационна техника - с 11,3%. В други два сектора с огромен брой заети - селското стопанство и търговията на дребно, пък увеличенията са 8,3% и 6%. Именно тези браншове са "виновници" за отчетения 4,2% среден ръст сред подписаните споразумения, който вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков се кани да наложи на икономическите дейности, в които не са водени преговори, пише"Стандарт".

От 85 икономически дейности тази есен синдикати и работодатели договориха минималните заплати само от 41 бранша, в които се трудят над 1 милион българи. Най-високите, двуцифрени ръстове обаче, са в най-ниско платените сектори. Те се дължат най-вече на предположението, че догодина минималната работна заплата ще се увеличи от 340 на 380 лв. За квалифицираните работници в производството и на електросъоръжения и на компютърна техника осигурителните прагове през 2015 г. скачат от сегашните 430 лв. на 500 лв. Ръстът при операторите на машини е от 430 на 490 лв., а на техниците - от 470 на 510 лв. За инженерните специалисти увеличението е от 540 на 590, а за ръководителите от 650 на 690 лв. Догодина осигуровките на квалифицираните работници и операторите на машини в мебелните фирми няма да могат да се начисляват върху суми по-ниски от 390 лв. Това е с цели 50 лв. повече от тази година. С 60 лв. пък скача минималната заплата за техниците и те ще се осигуряват минимум върху 400 лв. От 405 на 425 лв. се вдигат праговете за инженерните специалисти в този бранш, а от 520 на 560 лв. - на ръководителите. За поредна година синдикалните и работодателските организации в селското стопанство договарят сериозен ръст на осигурителните прагове за всички наети работници. Мотивите са, че в сектора навлизат достатъчно субсидии, които трябва да водят до увеличение на възнагражденията. Средният ръст е 8,3%. С 55 лв. до 682 лв. се увеличават минималните заплати за техниците в селското стопанство. Трактористи, комбайнери и други машинни оператори ще се осигуряват минимум върху 662 лв. при сегашни 613 лв. Между 40 и 50 лв. скачат прагове за останалите категории от ръководителите до неквалифицираните работници.

Следващ по ръст на минималните осигурителни доходи е секторът "Производство и преработка на месо от домашни птици" - 7,6%. Със 100 лв. се увеличава минималната заплата за ръководителите в този сектор и догодина тя ще е 1060 лв. Възнагражденията на специалистите няма да могат да падат под 910 лв. при сегашни 830. Техническите кадри в птицепроизводството ще се осигуряват на не по-малко от 780 лв., при сегашни 710 лв., а квалифицираните работници - на 580 лв. при сегашни 500. В този бранш минималният осигурителен праг за длъжности, за които не се изисква квалификация, ще е над минималната заплата - 390 лв. Над средно договореното ниво е ръстът на осигурителните прагове в търговията на дребно - 6%, където са заети около 305 000 души. Тук увеличението идва под натиска на големите търговски вериги. За специалистите в търговията минималните заплати растат с 40 лв. и догодина ще са 950 лв. За квалифицираните работници ръстът е от 525 на 550 лв. От догодина с 4% ще нараснат минималните осигурителни доходи в машиностроенето. Ръст от 20 лв. ще има за най-важните категории персонал за сектора - аналитични специалисти, техници, квалифицирани работници и операторите на машини.

С 3% пък ще нараснат осигурителните прагове в добивната индустрия. При въгледобива това увеличение означава ръст на осигурителните прагове на миньорите до 660 лв., при сегашни 641 лв. За операторите на машини пък увеличението ще е от 582 на 599 лв. С около 20-25 лв. ще се вдигнат и праговете за ръководните кадри и специалистите във въгледобива.
В туризма увеличение се предвижда с 20 лв. праговете на квалифицирания персонал като готвачи, бармани, рецепционисти от 530 на 550 лв. При длъжностите, неизискващи квалификация, увеличението е с 10 лв. от 390 на 400 лв.
Пощенските служители също са сред работещите, за които са договорени по-високи минимални заплати по длъжности. За ръководните кадри те не трябва да падат под 470 лв. при сегашни 440 лв. За специалистите увеличението е от 440 на 460 лв. С 25 лв. скачат праговете за квалифицираните работници - от 350 на 375 лв.
Символичен ръст - под 1%, е договорен в строителството, а в производството на хляб и хлебни изделия е подписано споразумение за замразяване на осигурителните доходи на нивото от тази година.

 

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/durzhavata-dkevr-finansov-1432332.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: В деня, в който ЦЕРН навършва 60

Д-р Мирослав Ненков: Решаваме проблема с дефицита на лекари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336747

Разговаряме със здравния министър за избухналите в последните дни проблеми в сектора, за обществените поръчки и оплакванията на пациентите.

Д-р Мирослав Ненков пред Диана Тенчева:
Ако майка, която е против ваксините, види само едно
дете с полиомиелит, много ще се замисли за имунизацията!

- Г-н министър, казахте, че не можете да спите от еди Разговаряме със здравния министър за избухналите в последните дни проблеми в сектора, за обществените поръчки и оплакванията на пациентите. Д-р Мирослав Ненков пред Диана Тенчева: Ако майка, която е против ваксините, види само едно дете с полиомиелит, много ще се замисли за имунизацията! - Г-н министър, казахте, че не можете да спите от еди

Комисар Младен Маринов, шеф на СДВР: Грабят поне 3-ма всеки ден в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336879

- Комисар Маринов, ваши служители залавят грабители всеки ден, които нападат жени заради златни синджирчета и чанти. Какъв е техният профил и къде действат?
- Така е. Ежедневно има между 3 и 5 грабежа от този тип. Някои от тях се извършват от едни и същи лица в рамките на деня. Като възрастова граница грабителите са 18-20-годишни, а често и на по - Комисар Маринов, ваши служители залавят грабители всеки ден, които нападат жени заради златни синджирчета и чанти. Какъв е техният профил и къде действат? - Така е. Ежедневно има между 3 и 5 грабежа от този тип. Някои от тях се извършват от едни и същи лица в рамките на деня. Като възрастова граница грабителите са 18-20-годишни, а често и на по

Григор Димитров и Пиронкова започват участието си в основната схема в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389071_grigor_dimitrov_i_pironkova_zapochvat_uchastieto_si_v/?ref=rss


Българските представители Григор Димитров и Цветана Пиронкова излизат днес за срещите си от първия кръг на силния турнир по тенис на твърди кортове в китайската столица Пекин.

Първата българска ракета при жените Цветана Пиронкова, която преодоля квалификациите, ще играе срещу участващата с "уайлд кард" Мария Кириленко (Русия) в надпреварата с награден фонд 5.4 милиона долара.

Срещата е първа на корт "Moon" и ще започне в 7.30 часа българско време.

Кириленко е...

29 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-podpisva-1432331.html

/КРОСС/ 480 пр.н.е. - Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от Ксеркс І.1515 г. - Швейцария подписва така наречения „Вечен мир" с Франция1829 г. - Създадена е първата съвременна полиция в света - Metropolitan Police в Лондон (известна още като Скотланд Ярд), от Робърт Пийл.1911 г. - Итало-турска война: Италия обявява война на Османската империя.1913 г. - Подписан е Цариградският договор между Царство България и Османската империя.1913 г. - Френския авиатор Морис Прево установява световен рекорд със самолет моноплан Депердюсен Монокок със скорост 200 km/h, което постижение остава ненадминато в следващите 10 години.1918 г. - Първа световна война: подписва се Солунското примирие между Царство България и Антантата.1930 г. - Джордж Бърнард Шоу отказва да приеме титлата „пер".1938 г. - Обединеното кралство, Франция, Нацистка Германия и Италия подписват Мюнхенското споразумение, което позволява на Германия да окупира Судетската област в Чехословакия.1941 г. - Втора световна война: Германски Айнзацгрупи избиват за два дни 33 771 цивилни граждани, предимно евреи, при Бабин Яр край Киев в Украйна.1951 г. - Открит е нов естествен спътник на Юпитер - Ананке.1954 г. - 12 страни подписват конвенция, с която се създава CERN (Европейски съвет за ядрени изследвания).1960 г

Св. преподобни Кириак Отшелник

http://www.cross.bg/kiriak-sveti-evtimiii-1432330.html

/КРОСС/ Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия век. Родил се в Коринт. Родителите му се казвали Йоан и Евдоксия. Баща му бил свещеник, а местният епископ Петър - негов сродник. Още от ранни години епископът го поставил за четец в съборната църква. Като изучавал Свещеното Писание, младият Кириак се чудел на Божия промисъл - как живият Бог прославял всички Свои верни служители и мъдро устроил спасението на човешкия род. Жаден за духовен живот, на 18-годишна възраст Кириак се отправил за Йерусалим. След като се поклонил на Божия гроб и на всички други свети места, той постъпил в манастира на известен в онова време Божи човек на име Евстрогий, който му дал първите наставления в монашеския живот. След това Кириак отишъл при преподобни Евтимий Велики в палестниската пустиня. В него прозорливият отшелник Евтимий, видял бъдещ духовен великан. Обучил го в монашеските подвизи и го изпратил край реката Йордан при св. Герасим, около когото се били насъбрали много подвижници и по тоя начин се създала обширна обител. В тая обител той престоял девет години. След смъртта на преподобни Герасим Кириак се върнал отново в светата обител на преподобни Евтимий, гдето прекарал десет години в безмълвие. Подир това сменял местата на подвижничеството си, като бягал от човешка слава. Подвизавал се в манастирите на св. Харитон, като слушал с възхищение разкази за него, за неговото прославено подвижничество и чудотворство. Св. Кириак бил телесно едър и снажен

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

http://pik.bg/хората-с-ниски-доходи-ще-се-разминат-с-данъчните-облекчения-news231111.html

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите.

От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите доходи е дълъг, като в него попадат и масово получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица, пише "Сега".

Възстановяването на данък за хората с най-ниски доходи бе въведено по настояване на БСП и е една от мерките, с които левицата се гордее. До компромисния вариант с възстановяване на данък, който вече е преведен авансово в хазната, се стигна след категоричното несъгласие на ДПС да се въвежда в половинчата форма необлагаем минимум за част от доходите.

При дебатите по предложението така и не се появи официална прогноза колко хора ще могат да се възползват от него и какъв бюджетен ефект се очаква за 2015 г. Сега се оказва, че огромна част от българите няма изобщо да имат право на това облекчение. НАП ще отказва да възстановява данък на всички данъкоплатци, подали такова заявление, дори и в случаите, в които те отговорят на подоходния лимит - 4080 лв. за година, ако заявителите са получавали необлагаем доход извън трудовите си доходи.

В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие.

За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др., общо 27 точки, изчерпателно изброени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. Изключването на тези хора от правото на достъп до облекчението следва от буквалното прилагане на одобрените от депутатите текстове, става ясно още от инструкцията на НАП.

В закона изрично се посочва, че право на приспадане на данък имат хора, които са получили единствено доходи от трудови правоотношения. От тази формулировка данъчните заключават, че при доходи, различни от трудовите, включително необлагаеми доходи, за които не се дължи данък, облекчението не се полага.

При гласуването на текстовете никой не направи подобно тълкуване на закона. Тогава в ябълка на раздора се превърнаха добавките за придобит трудов стаж, които правеха невъзможно ползването на облекчението от хора с дълъг професионален опит и минимална работна заплата. За добавката за стаж бе направено изрично изключение в закона и тя не се включва при калкулациите на получения от работника доход.

Сега се оказва, че от потенциалните ползватели на облекчението ще бъдат изключени неизвестен брой данъкоплатци само защото са получили социални помощ от държавата именно защото са бедни. Няма как да се установи какъв е броят на хората, които попадат в тези групи, и ще бъдат лишени от право на данъчното облекчение.

Проверките на всички тези обстоятелства ще отворят сериозна работа на НАП, която трябва да установи има ли получавани допълнителни необлагаеми доходи, и може да доведат до голям брой невярно попълнени декларации от незнание. По неподкрепени с никакви детайлни разбивки данни на предходния министър на финансите Петър Чобанов ефектът от данъчното облекчение върху бюджета през 2015 г. ще бъде 150 млн. лв., прогнозен брой лица, които ще го ползват, не е обявяван.

Политическите пъзльовци

http://viewpoint.actualno.com/Politicheskite-pyzliovci-news_52103.html

Страстната изборна седмица вече започна. Започва на принципа "и сам войнът е войн", след като лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Михаил Миков и на ДПС Лютви Местан не пожелаха да застана...

ЕП започва изслушването на еврокомисарите

http://europe.actualno.com/EP-zapochva-izslushvaneto-na-evrokomisarite-news_52124.html

От днес в Европарламента започват изслушванията на 27-те кандидатите за новата Еврокомисия и оттам вече се заканиха, че някои от тях ще бъдат подложени на тежки изпити. 20 бивши премиери, вицепреми...

За работеща енергетика трябва 50% поскъпване на тока, но няма кой да го предложи

http://business.actualno.com/Za-raboteshta-energetika-trjabva-50-poskypvane-na-toka-no-njama-koj-da-go-predloji-news_52123.html

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. Това заяви тази сутрин в ефира на bTV председателят на Д...

Бизнесмен иска да дари остров в Тихия океан на България

http://www.bnews.bg/article-117576

България да присъедини към територията си остров с площ 27 хил. кв. км, почти колкото Белгия. Това предложение е направил до президента Росен Плевнелиев бизнесменът В. Б.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337244

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

29 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=265699

480 пр.н.е. — Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от Ксеркс І. 1515 г. — Швейцария подписва така наречения „Вечен мир“ с Франция 1829 г.

“Левски” загуби Сърмов и Амари след битката с “Лудогорец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337079


“Левски” върна самочувствието на играчите и част от доверието на феновете с 3:2 над трикратния шампион “Лудогорец”, но загуби двама от основните си полузащитници в здравата битка с разградчани.
Георги Сърмов бе сменен принудително в 35-ата мин малко след гола си за 2:1. Влезлият на мястото му Наджиб Амари напусна с травма в последните секунди от “Левски” върна самочувствието на играчите и част от доверието на феновете с 3:2 над трикратния шампион “Лудогорец”, но загуби двама от основните си полузащитници в здравата битка с разградчани. Георги Сърмов бе сменен принудително в 35-ата мин малко след гола си за 2:1. Влезлият на мястото му Наджиб Амари напусна с травма в последните секунди от

Тристранката ще обсъжда днес законите за държавния бюджет и за бюджета на НЗОК

http://pik.bg/тристранката-ще-обсъжда-днес-законите-за-държавния-бюджет-и-за-бюджета-на-нзок-news231098.html

Тристранката ще обсъжда днес законите за държавния бюджет и за бюджета на НЗОК

Под председателството на вицепремиера Йордан Христосков от 15 часа в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори ще обсъдят проектите за изменение и допълнение на законите за държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Сребърна монета с лика на Иван Александър намериха на Перперикон

http://www.bnews.bg/article-117553

Намерен върху глинен съд надпис дава на археолозите второ име на жител на древния град в Родопите. До момента в рядко срещаните писмени сведения за крепостта се споменава името на робинята Кали. Върху откритият сега съд пише: "Господи, помагай на Вероника".

Прогноза за времето - 29 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265698

Над Черноморието днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток. Максимални температури на въздуха: 19°-20°. Температурата на морската вода е 15°-19°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Над страната времето също ще е предимно слънчево.

Москва поиска "рестарт" на отношенията с Вашингтон

http://www.bnews.bg/article-117560

В телевизионно интервю за руския Пети телевизионен канал външния министър Сергей Лавров заяви, че е време да се повтори "рестартът" - дума, използвана по-рано от Вашингтон да опише политиката на размразяване на руско-американските отношения.

Двама души са с опасност за живота след катастрофи

http://crime.actualno.com/Dvama-dushi-sa-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofi-news_52114.html

13 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 11 тежки пътнотранспортни произшествия. Двама души са с опасност за живота. На терит...

Как да приготвяме здравословна храна?

http://society.actualno.com/Kak-da-prigotvjame-zdravoslovna-hrana-news_51634.html

Храненето винаги е било сред най-големите удоволствия за човека. Древните народи знаели много за храната. Считали я за благословия, но знаели, че тя може да се превърне и в проклятие. Храната е свърза...

Детска работилница за царевични фантазии отваря врати в Етнографската къща в Исперих

http://razgrad.actualno.com/Detska-rabotilnica-za-carevichni-fantazii-otvarja-vrati-v-Etnografskata-kyshta-v-Isperih-news_52116.html

Детска работилница за царевични фантазии ще започне да работи от днес в Етнографската къща в Исперих. Инициативата е в рамките на Дните на културно-историческото наследство, организирани за 12-та поре...

Чуждите инвестиции в медии са нежелани в Русия

http://asia.actualno.com/Chujdite-investicii-v-medii-sa-nejelani-v-Rusija-news_52119.html

Кремъл погна чуждите собственици на медии. Държавната дума прие закон, който ограничава чуждестранното участие в медиите. Експертите предупреждават, че това окончателно ще унищожи независимия медиен...

Вицепремиерът Захариева открива Пловдивския панаир

http://pik.bg/вицепремиерът-захариева-открива-пловдивския-панаир-news231097.html

Вицепремиерът Захариева открива Пловдивския панаир

Вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще 70-ото издание на 
Международния технически панаир в Пловдив. Това ще стане в 11.30 ч., съобщи БТА.

Съдът ще гледа делото за костинбродските бюлетини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389059_sudut_shte_gleda_deloto_za_kostinbrodskite_bjuletini/?ref=rss


Шест дни преди предсрочният парламентарен вот Софийският градски съд ще проведе второто заседание по делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд  за вота през май 2013 година.

Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който поиска делото да се гледа по съкратената процедура - отказа се от разпита на на десетина свидетели и на едно вещо лице, но не се призна за виновен. Сред отпадналите...

Синдикати и правителствени експерти се събират на евроконференция за храните

http://pik.bg/синдикати-и-правителствени-експерти-се-събират-на-евроконференция-за-храните-news231096.html

Синдикати и правителствени експерти се събират на евроконференция за храните

Европейска конференция "Обмяна на опит и добри практики в сектор "Храни и напитки" ще се състои в  "Бест уестърн хотел експо". Началото е 9 часа.

Във форума ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост (ФНСОХП) Славчо Петров, представители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), представители на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), както и над 50 представители на някои от най-големите в бранша мултинационални компании от Европа.

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337006

                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Преглед на печата от 29 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389008_pregled_na_pechata_ot_29_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Започва продажбата на кредитния портфейл на ТБ "Виктория"
До 1 октомври банките, желаещи да купуват пакети заеми, трябва да заявят интерес

Сега

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения
Възстановяването на авансово внесения данък е минирано от ограничения

17 от членовете на съдебния съвет скриха хонорарите си
Само петима от изборните членове осветлиха допълнителните си...

На Бареков не му е приятно да говори за обещанието си да разкрие банковата си тайна

http://politics.actualno.com/Na-Barekov-ne-mu-e-prijatno-da-govori-za-obeshtanieto-si-da-razkrie-bankovata-si-tajna-news_52110.html

Съжалявам, че не стана дебат между мен, Борисов, Местан и Миков. Причината е, че Борисов, откакто е в политиката, не отива на дебати, а това предизвика верижна реакция. Това заяви лидерът на &bdqu...

Делян Пеевски ме бухалкаше

http://cite.actualno.com/Deljan-Peevski-me-buhalkashe-news_52112.html

Вече не съм приятел на Делян Пеевски. През миналата година с медиите си той ме „бухалкаше”, заяви „новият” политик Николай Бареков пред Нова телевизия в комента...

Спрягат временни министри за постоянен мандат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336820

Слуховете са при вариант ГЕРБ да управлява след вота

Някои от министрите в служебния кабинет "Близнашки" може и да запазят постовете си, ако ГЕРБ съставя правителство след изборите на 5 октомври, твърдят близки до временното управление. Според мълвата в политическите кулоари един от кандидатите за редовен мандат бил самият премиер проф. Георги Б Слуховете са при вариант ГЕРБ да управлява след вота Някои от министрите в служебния кабинет "Близнашки" може и да запазят постовете си, ако ГЕРБ съставя правителство след изборите на 5 октомври, твърдят близки до временното управление. Според мълвата в политическите кулоари един от кандидатите за редовен мандат бил самият премиер проф. Георги Б

Николай Цонев ще се срещне с членове и симпатизанти на „Нова алтернатива” от Нова Загора, Твърдица и Сливен

http://www.cross.bg/alternativa-tzonev-nova-1432324.html

/КРОСС/ Лидерът на „Нова алтернатива" Николай Цонев ще се срещне с членове и симпатизанти на партията в Нова Загора на 29 септември (понеделник) от 10.30 ч. пред Централната поща и в Твърдица от 12 часа. В 17 ч. започва пресконференцията на Цонев в пресцентъра на БТА в Сливен. Управленската програма на „Нова алтернатива" и листата на кандидатите за народни представители от 21 МИР с водач Петър Димитров ще бъдат представени от 19 ч. в зала НТС.

Отлагат представянето на актуализацията на бюджета за сряда?

http://society.actualno.com/Otlagat-predstavjaneto-na-aktualizacijata-na-budjeta-za-srjada-news_52108.html

Най-вероятно актуализацията на бюджета на държавата и НЗОК пред социалните партньори ще бъде отложена от днес за сряда. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ...

Омбусдманът: Хората ще си вземат гарантираните влогове

http://business.actualno.com/Ombusdmanyt-Horata-shte-si-vzemat-garantiranite-vlogove-news_52109.html

Омбудсманът на държавата Константин Пенчев заяви, че хората ще си вземат гарантираните влогове. В ефира на tv7 той добави още, че ситуацията с КТБ е едно безобразие и че парите трябва да бъдат изплат...

Захариева ще открие Международния технически панаир Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/zaharieva-shte-otkrie-mezhdunarodniia-tehnicheski-panair-plovdiv-6023462

Днес вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще открие Международния технически панаир Пловдив.

НСТС ще обсъди изменението на бюджета и бюджета на НЗОК

http://www.vesti.bg/novini/nsts-shte-obsydi-izmenenieto-na-biudzheta-i-biudzheta-na-nzok-6023461

Днес от от 15.00 ч. под председателството на вицепремиера Йордан Христосков в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ритуали на съзряването

http://literature.actualno.com/Rituali-na-syzrjavaneto--news_52100.html

Спомняше си много от престоя в утробата. Докато беше там, започна да улавя звуци и вкусове. Не му говореха нищо, но ги запомни. Когато се появяваха отново, той ги забелязваше. Когато нещо го докосва...

Световен ден на сърцето

http://healthy.actualno.com/Svetoven-den-na-syrceto-news_52102.html

На 29 септември целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем. По...

АФП: Ромите в България продават гласа си

http://politics.actualno.com/AFP-Romite-v-Bylgarija-prodavat-glasa-si-news_52105.html

Принудена да оцелява с минималната работна заплата в България от 340 лева (174 евро), Мая Иванова е повече от готова да продаде гласа си в парламентарните избори в неделя, включително и за храна. &qu...

Порожанов призна, че Законът за гарантиране на влоговете е несъвършен

http://business.actualno.com/Porojanov-prizna-che-Zakonyt-za-garantirane-na-vlogovete-e-nesyvyrshen-news_52106.html

Мислим да разпишем закона в България така, както е разписана Директива 2014/49/EC. И някъде през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Това заяви служебния...

Няма да има военно противопоставяне с Русия, увери Обама

http://america.actualno.com/Njama-da-ima-voenno-protivopostavjane-s-Rusija-uveri-Obama-news_52107.html

Между НАТО и Русия няма да възникне военно противопоставяне, заяви американският президент Барак Обама в интервю по програмата "60 минути" на телевизия Си Би Ес. "Положихме немалко уси...

Прежда, модно шоу и уроци по плетене на първото европейско Plexi Fashion парти

http://www.grreporter.info/_Prezhda_modno_shou_i_uroci_po_pletene_na_prvoto_evropeysko_Plexi_Fashion_parti/16170

Единствената гръцка фирма, която произвежда прежда и проектира свои собствени модели организира 4-дневен празник на плетенето, за да запознае атинската публика с новите модни тенденции и техники в трикотажното облекло

прочети повече

Какво е бъдещето на туризма

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tm4W3v20yAA/

Експерти от туристическия бранш, научните среди, дипломати, държавата и политическите партии ще седнат на една маса днес, за да намерят заедно най-добрия път за развитие на сектора. Бъдещето на туризма у нас е темата на третия SOS дебат “Дневния ред на България”, организиран от в. “Стандарт” и БАН.

Бизнесът и властите отдавна говорят на различни езици. Според държавата индустрията е 100% частна и трябва сама да решава проблемите си. Бизнесът пък иска управление от общините и държавата на атракциите, по-добра инфраструктура, по-малко бюрокрация, повече пари за национална реклама и среда, в която инвестициите да работят за превръщането на страната в 4-сезонна туристическа дестинация.

Какви са проблемите и кой е най-лесният път за решаването им, ще има ли министерство на туризма, как от парите за реклама да има най-голям ефект и коя е точната сума, която да гарантира пълни курорти? Кои продукти ще ни превърнат в световен туристически хит, как държавата и браншът успешно да си партнират и кои са най-необходимите законови промени са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим днес. Дискусията ще се предава пряко по Канал 3 от 11 часа, информира Кросс.

Туристическият бранш е категоричен, че въпреки официалната статистика спадът през летния сезон е един от тревожните симптоми за бъдещето на сектора. Задължително е браншът да има свое министерство, да се отделят повече средства за рекламата на страната ни, инфраструктура и достъпност до уникалните ни културни и природни забележителности, категорични са представителите на бизнеса. Според партиите, може да се мисли за министерство на туризма, но по-важно е държавата и бизнесът да си партнират при търсенето на ефект от вложените в рекламата средства и обучението на кадрите.

 

 

 

23-ма аржентинци ранени при автобусна катастрофа

http://www.vesti.bg/novini/23-ma-arzhentinci-raneni-pri-avtobusna-katastrofa-6023460

Най-малко 23 души, включително три деца, бяха ранени при сблъсък на два автобуса в аржентинската столица Буенос Айрес.

Гледат делото за костинбродските бюлетини

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8HMG00_bGO8/

Днес Софийският градски съд ще проведе второто заседание по делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата “Мултипринт” в Костинброд за вота през май 2013 година, пише Кросс. Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който поиска делото да се гледа по съкратената процедура – отказа се от разпита на на десетина свидетели и на едно вещо лице, но не се призна за виновен.

В деня за размисъл прокурори, ДАНС и ГДБОП влязоха в “Мултипринт” и откриха над 350 000 надпечатани бюлетини. Тогавашният водещ по ТВ7 Николай Бареков и настоящ лидер на “България без цензура” обвини ГЕРБ, че готвели фалшификация на изборите. Той също не фигурира в списъка със свидетели.

Желязков е обвинен за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.,което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.

 

 

Пилешки хапки в сладко-кисел сос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336848

КОЙ ГОТВИРецептата днес изпраща Маргарита Димитрова. “Докато започнете да го готвите, и хоп - след около 20-25 мин ще имате едни крехки и вкусни пилешки хапчици с приятен пикантен вкус”, пише ни тя.ПРОДУКТИ500 г пилешки гърди, 3 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. балсамов оцет, сокът от 1/2 лимон, 2 с.л. мед, 2 с.л. захар, 1 к. КОЙ ГОТВИРецептата днес изпраща Маргарита Димитрова. “Докато започнете да го готвите, и хоп - след около 20-25 мин ще имате едни крехки и вкусни пилешки хапчици с приятен пикантен вкус”, пише ни тя.ПРОДУКТИ500 г пилешки гърди, 3 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. балсамов оцет, сокът от 1/2 лимон, 2 с.л. мед, 2 с.л. захар, 1 к.

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HU9riQZUtQs/

Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите, пише в.”Сега”.

Възстановяването на данък за хората с най-ниски доходи бе въведено по настояване на БСП и е една от мерките, с които левицата се гордее. До компромисния вариант с възстановяване на данък, който вече е преведен авансово в хазната, се стигна след категоричното несъгласие на ДПС да се въвежда в половинчата форма необлагаем минимум за част от доходите. При дебатите по предложението така и не се появи официална прогноза колко хора ще могат да се възползват от него и какъв бюджетен ефект се очаква за 2015 г.

Сега се оказва, че огромна част от българите няма изобщо да имат право на това облекчение. НАП ще отказва да възстановява данък на всички данъкоплатци, подали такова заявление, дори и в случаите, в които те отговорят на подоходния лимит – 4080 лв. за година, ако заявителите са получавали необлагаем доход извън трудовите си доходи. В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие. За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др., общо 27 точки, изчерпателно изброени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Изключването на тези хора от правото на достъп до облекчението следва от буквалното прилагане на одобрените от депутатите текстове, става ясно още от инструкцията на НАП. В закона изрично се посочва, че право на приспадане на данък имат хора, които са получили единствено доходи от трудови правоотношения. От тази формулировка данъчните заключават, че при доходи, различни от трудовите, включително необлагаеми доходи, за които не се дължи данък, облекчението не се полага.

 

 

Американците не вярват на Обама за операцията срещу „Ислямска държава”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tKCB99p3jxA/

Масово американските граждани не вярват, че президентът на САЩ Барак Обама ще спази своето обещание и няма да изпрати въоръжените сили на страната за сухопътна операция срещу бойците от терористичната групировка „Ислямска държава”. Според проучване на NBC и Wall Street Journal, 72% от гражданите на САЩ са на мнение, че Обама ще прекрачи своето обещание и ще използва сухопътни войски срещу „Ислямска държава”. Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че американските войници няма да бъдат изпратени в Близкия Изток.

 

 

 

Почти тихо. Минимални температури между 6° и 11°

http://society.actualno.com/Pochti-tiho-Minimalni-temperaturi-mejdu-6-i-11-news_52095.html

Почти тихо. Минимални температури между 6° и 11°, максимални между 17° и 22°. В София минимална 8°, максимална около 19°. Над Черноморието ще е предимно...

Св. преподобни Кириак отшелник

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Kiriak-otshelnik-news_52097.html

Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия век. Родил се в Коринт. Родителите му се казвали Йоан и Евдоксия. Баща му бил свещеник, а местният епископ Петър – негов сродник...

Битката при Саламин

http://chronicles.actualno.com/Bitkata-pri-Salamin-news_52059.html

Битка при Саламин се нарича морското сражение между гръцкия и персийския флот през 480 г. пр. Хр. в Сароническия залив край остров Саламин в Егейско море. То е част от Втората гръко-персийска война и ...

Actualno.com представя обещанията на политиците - център-дясно

http://izbori2014.actualno.com/Actualnocom-predstavja-obeshtanijata-na-politicite---centyr-djasno-news_52072.html

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас, да бъдем честни, често се избира на база някакви лични впечатле...

Мистър "Мойнеза" очаква да го гръмне военният министър ?

http://frognews.bg/news_77108/

Бившият любивник на Елен Колева и мистър "Майониза" Александър Найденов призна, че ходи с пистолет и се страхува за живота си. „Обикновено не искат да гръмнат хората, които дължат пари, а тези, на които им се дължат пари“, смята той. На въпроса откъде очаква заплахи, той отговори с въпрос: „Министърът на отбраната трябва ли да ме гръмне, защото министерството ми дължи 10 млн.?“.

Инцидент на мотокрос в Германия

http://www.vesti.bg/novini/incident-na-motokros-v-germaniia-6023458

По време на мотокрос в Германия единият от състезателите се врязал в група зрители, след като загубил контрол върху мотоциклета си.

Виртуалният “реверсен газ” към Украйна

http://e-vestnik.bg/21385/virtualniyat-reversen-gaz-kam-ukrayna/

Украинският премиер Яценюк (вдясно), словашкият премиер Робърт Фицо (вляво) и Клаус Дитер Борхард, директор по вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриват газопровод в Словакия, по който ще се доставя обратно за Украйна “реверсен” газ. Снимка: Natural gaz in Europe

Няма как да пренебрегна едно знаменателно събитие край словашко-украинската граница, случило се в началото на септември. Защо?
Става дума за тържествената церемония по стартирането на газови доставки от Словакия към Украйна. Украинският премиер Арсений Яценюк, словашкият министър-председател Робърт Фицо и Клаус Дитер Борхард, директор по въпросите на вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриха тръбопровода “Вояни-Ужгород” във Велка Капушани в Словакия. И това беше наистина важно събитие, особено важно… за Украйна.

Няма съмнение, че украинският премиер-министър Яценюк наистина е казал това, което беше цитиран да казва: “Ние заместихме 40% от газа, който преди това купувахме директно от руския “Газпром”, с помощта на започналите реверсни доставки от Словакия и на отворените възможности за Украйна да купува газ в Европа”.
Назованите обеми на реверсни газови доставки от територията на Словакия към Украйна възлизат на 27 млн куб.м. на ден или на 10 млрд куб.м. на година. И така, доколкото това се случва в Европа, в каква степен е важно за нас това събитие? От гледна точка на солидарността и на разни други политически стимули, всичко е ясно. Но в каква степен е значимо за нас въпросното събитие в светлината на настъпващата зима? И какво значение би имало то с оглед на спора между Украйна и “Газпром”? А най-вече, колко е важно в условия, когато няма достатъчно газ в подземните газохранилища на Украйна, за да осигурява тя технически транзита на газ до Европа през зимния сезон.
Ала най-интересният въпрос е дали потребителите на природен газ в Европа наистина разбират какво именно означава реверсен газ, в чест на който бе организирана тази тържествена церемония във Велка Капушани?

Понякога наричат този “реверс” виртуален. Защо?
Нека изясним първо, дали в случай на реверс газът от Европа се пренася в посока към украинските потребители чисто физически, в буквалния смисъл на думата. Ще започна от най-важното – такъв реверсен газ може да съществува в пространството само когато има доставки на газ от Русия към Европа. И по никакъв друг начин.
Това е така, защото част от руския газ, след като премине границата между Украйна и Словакия, се завърта после на 180 градуса и се транспортира по друга тръба назад към Украйна. Но при пристигането си обратно на украинска територия този газ се връща отново в транзитен тръбопровод, водещ към Словакия. И така този тъй наречен “реверсен газ” се изпомпва през относително малък кръг, направен от тръби и други съоръжения. Между другото нека споменем: изграждането на това своеобразно “кръгово за газ” струва 20 милиона евро.

Струва си да се отбележи още, че европейските и украинските политици наричат сега тези операции по “завъртане” на газа от Русия до границата и назад “диверсификация на доставките”. Важно е и това, че газометри мерят обема на газа и в двете посоки - от Украйна до Европа, както и по обратния път, когато газът се връща на украинска територия.
При това положение съвсем същият във физическо отношение газ може да бъде регистриран в измервателните записи като обеми от реверсен и от транзитен газ много пъти. Но този газ само циркулира по кръговото от тръби и не се изпраща обратно към потребителите от Украйна, за които се твърди, че е предназначен. В действителност е невъзможно чисто технически да се транспортира газ в източна посока, тоест назад към Украйна, защото няма нито една газова трансмитна тръба в Украйна, по която да тече газ в посока, обратна на тази ...

Борисов пак премиер? Как той гази закона досега и как ще е занапред

http://e-vestnik.bg/21384/borisov-pak-premier-kak-toy-gazi-zakona-dosega-i-kak-shte-e-zanapred/

Статия от в. „Стандарт”, която описва акцията на данъчни и полиция във фирмата на Бойко Борисов „Тео интернационал” през 1995 г.

„Само клеветят човека, няма нищо в миналото му”, „Тия записи са фалшиви  компромати” – така симпатизантите на Бойко Борисов отричат всяка новина или доказателство, че техният любим герой е вършил престъпления или е работил в криминалните среди в миналото.
Мнозина млади хора сега ще гласуват за пръв път. Те тепърва започват да се интересуват от политика и не знаят кой е Бойко Борисов, още не знаят за какво явление става дума.

Кое от досегашното битие на Борисов може да се посочи като престъпления? Да, думата не е преувеличена, за престъпления става дума, които прокуратурата досега не иска да разследва или да доведе докрай разследванията, защото Борисов е силният човек в политиката. В следващите редове няма да припомням докладите от чужбина, които свързват Борисов с организираната престъпност в България, грамите на американските посланици, в които се казва, че се е занимавал с трафик на метамфетамини, пране на пари в банката на другарката си Бориславова и др.
Ще изредя само явни факти и свидетелства.

1. В миналото му на охранител, от групата на СИК

Има доказани случаи, че служители на охранителната фирма на Борисов „Ипон”, бивши полицаи, са вършили престъпления. През 1996 г. шефът на филиала на фирмата на Борисов „Ипон” в Димитровград е арестуван за убийство – заедно с свой колега охранител, бивш сержант от полицията, е надупчил с 5 куршума шеф на конкурентна фирма.

На годишнината на СИК през 1995 г. Бойко Борисов (вляво) между Красимир Маринов-Маргина и Николай Златев от Туристспортбанк. Вдясно е Венцислав Стефанов. Снимка: личен архив
Бойко Борисов с Румен Николов-Пашата и Венцислав Стефанов, вдясно Николай Златев - на годишнината от създаването на застрахователна компания СИК. Снимка: Живко Ангелов, в. “Капитал”

През 1997 г. друг служител на „Ипон”, бивш полицай с 9-годишен стаж, докато превозва инкасо от ОББ до „Инг банк”, открадва парите (към 500 хил. сегашни лева, част от тях във валута) и бяга. Намират го след години, признава и убийство. В тези престъпления няма доказателства за връзка с Борисов, но са показателни за фирмата му. В нея са събрани бивши ченгета и като съдружници, и като охранители, заедно с бивши каратисти и мутри. Борисов лично и фирмите му са в орбитата на СИК, охраняват обекти на техни босове и др. Има много свидетелства и очевидци, че Борисов е движил с босовете на СИК (някои вече не са между живите) или като охрана или като придружител в техни срещи. Те са класически мафиоти.
(Както вече стана дума в предишни публикации, двама от босовете на СИК Пашата и Венци Стефанов се срещат с Живков и му уреждат за охрана Бойко Борисов – виж тук).

Атентат срещу другарката на Бойко Борисов
Взривеният джип на Цветелина Бориславова в центъра на София през 1998 г. близо до офис, който ползват заедно с Бойко Борисов и офиса на Румен Николов-Пашата. Факсимиле от в. Капитал от онова време.

Друг съдружник на Борисов е убит – Тодор Толев, застрелян с 4 куршума от движеща се кола на пъпа на София, на ул. „11 август”. Толев е забъркан в много видове бизнес, но един от тях е производство на цигари. Негова фирма е заловена да произвежда и нелегално цигари. Важен детайл, за ...

Шистовият газ продължава да е нежелан във Франция

http://www.vesti.bg/novini/shistoviiat-gaz-prodylzhava-da-e-nezhelan-vyv-franciia-6023457

Френските власти нямат намерение да вдигат в обозримо бъдеще забраната върху разработването и търсенето на шистов газ, обяви екоминистърката Сеголен Роял.

Италианска оперна звезда ще пее в НДК

http://pik.bg/италианска-оперна-звезда-ще-пее-в-ндк-news231047.html

Италианска оперна звезда ще пее в НДК

Оперната звезда Шила Кристиано пристига за първи път у нас и ще излезе пред българската публика на 31 октомври. Италианската певица ще влезе в ролята на Джилда в операта на Верди “Риголето”, а с организацията на събитието са се заели “Монте Мюзик” и Държавна опера - Русе, пише "24 часа".

Нашият тенор Камен Чанев ще се превъплъти в ролята на Херцога. Чанев е лауреат на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция, изявява се на големите сцени в Европа, Азия и САЩ. Като Риголето зрителите ще видят и чуят гласа на Александър Крунев.

Италианската оперна звезда ще пее в НДК

http://pik.bg/италианската-оперна-звезда-ще-пее-в-ндк-news231047.html

Италианската оперна звезда ще пее в НДК

Оперната звезда Шила Кристиано пристига за първи път у нас и ще излезе пред българската публика на 31 октомври. Италианската певица ще влезе в ролята на Джилда в операта на Верди “Риголето”, а с организацията на събитието са се заели “Монте Мюзик” и Държавна опера - Русе, пише "24 часа".

Нашият тенор Камен Чанев ще се превъплъти в ролята на Херцога. Чанев е лауреат на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция, изявява се на големите сцени в Европа, Азия и САЩ. Като Риголето зрителите ще видят и чуят гласа на Александър Крунев.

Капитанът на волейболистките атакува коментатора Димо Тонев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337037

Страшимира Филипова, капитан на националния по волейбол, обяви от името на състезателките, че няма да дават изявления за ТВ +, която излъчва мачовете от световното в Италия. 
В СМС до журналист от медията тя пише: "Докато Димо Тонев (б.р. - коментатор на мачовете) плюе състезателките и вие нямате нищо против, никой от отбора няма да дава изявления Страшимира Филипова, капитан на националния по волейбол, обяви от името на състезателките, че няма да дават изявления за ТВ +, която излъчва мачовете от световното в Италия. В СМС до журналист от медията тя пише: "Докато Димо Тонев (б.р. - коментатор на мачовете) плюе състезателките и вие нямате нищо против, никой от отбора няма да дава изявления

Италианската прима Шила Кристиано ще пее в “Риголето” в зала 1 на НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4335649

Оперната звезда пристига за първи път у нас и ще излезе пред българската публика на 31 октомври. Шила Кристиано ще влезе в ролята на Джилда в операта на Верди “Риголето”, а с организацията на събитието са се заели “Монте Мюзик” и Държавна опера - Русе. Нашият тенор Камен Чанев ще се превъплъти в ролята на Херцога. Чанев е лауреат на конкурса “Йоси Оперната звезда пристига за първи път у нас и ще излезе пред българската публика на 31 октомври. Шила Кристиано ще влезе в ролята на Джилда в операта на Верди “Риголето”, а с организацията на събитието са се заели “Монте Мюзик” и Държавна опера - Русе. Нашият тенор Камен Чанев ще се превъплъти в ролята на Херцога. Чанев е лауреат на конкурса “Йоси

MOVE Week в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/move-week-v-pernik_34578/

Движението е живот. Открийте вашето движение! MOVE Week (29.09 – 05.10 ) е една седмица пълна с възможности да откриете ползите от активния начин на живот, да намерите нови приятели, да промените живота си! Има спорт подходящ за всеки, просто...

Продължава

Програма за MOVE Week ПЕРНИК 2014

http://www.zapernik.com/obshtestvo/programa-za-move-week-pernik-2014_34577/

Перничани могат да избират между няколко вида спорт и едно масово мероприятие в СК”Калоян-Ладимекс” през тази седмица на отворени врати.

„Да раздвижим България” е мотото на MOVE WEEK България,

СК’Калоян-Ладимекс”

Попуплязира различни ...

Продължава

Кандидат-депутатите са над 6000, секциите в чужбина - 428

http://frognews.bg/news_77110/

Централната избирателна комисия (ЦИК) е в пълна бойна готовност за парламентарните, а вече има и обобщени данни за основните параметри на предстоящия вот. Кандидатите за народни представители са малко над 6000, а отказалите се са общо 11 души. 774 пък са кандидатските листи, а наблюдателите са около 7600 души.

Събориха най-големият паметник на Ленин в Украйна

http://frognews.bg/news_77111/

На централния площад в украинския град Харков активисти събориха най-голямата статуя на Владимир Илич Ленин в източноевропейската държава, предаде УНИАН. Паметникът падна на земята в пълен ръст в 22.25 часа местно и българско време снощи.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4333207

Ген.-лейт. д-р Ангел Антонов, началник на НСО, 54 г.
Проф. д.и.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет.
Проф. д-р Божана Неделчева, бивш ген. директор на Институт за следдипломна квалификация на УНСС.
Васил Стойчев, актьор, 79 г.
Георги Славов, кмет на Ямбол, 49 г.
Евгени Ерменков, 5-кратен републикански шампион по шахмат, Ген.-лейт. д-р Ангел Антонов, началник на НСО, 54 г. Проф. д.и.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет. Проф. д-р Божана Неделчева, бивш ген. директор на Институт за следдипломна квалификация на УНСС. Васил Стойчев, актьор, 79 г. Георги Славов, кмет на Ямбол, 49 г. Евгени Ерменков, 5-кратен републикански шампион по шахмат,

Как Golden Pages ще продава вместо вас?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332564

Притежателите на собствен бизнес, стремящи се да го поддържат успешен, със сигурност вече познават името и услугите на Golden Рages. Фирмата има своето утвърдено лидерско място на пазара и непрекъснато се развива с бързи темпове. Резултат от разрастването ? е създаването на новата компания Golden Media, която се намира под шапката на фонда Eleven, Притежателите на собствен бизнес, стремящи се да го поддържат успешен, със сигурност вече познават името и услугите на Golden Рages. Фирмата има своето утвърдено лидерско място на пазара и непрекъснато се развива с бързи темпове. Резултат от разрастването ? е създаването на новата компания Golden Media, която се намира под шапката на фонда Eleven,

Как Golden Pages ще продава вместо вас?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332595

Притежателите на собствен бизнес, стремящи се да го поддържат успешен, със сигурност вече познават името и услугите на Golden Рages. Фирмата има своето утвърдено лидерско място на пазара и непрекъснато се развива с бързи темпове. Резултат от разрастването ? е създаването на новата компания Golden Media, която се намира под шапката на фонда Eleven, Притежателите на собствен бизнес, стремящи се да го поддържат успешен, със сигурност вече познават името и услугите на Golden Рages. Фирмата има своето утвърдено лидерско място на пазара и непрекъснато се развива с бързи темпове. Резултат от разрастването ? е създаването на новата компания Golden Media, която се намира под шапката на фонда Eleven,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване