Руски офицер закри граната с тялото си и спаси боец

http://www.cross.bg/syltangabiev-oblast-zhivota-1432377.html

/КРОСС/ По време на бойни учения по хвърляне на гранати в четвъртък във воинска част в Свердловска област, един младши сержант изпуска своята, след като е издърпал предпазната халка и е задействал механизма за взривяване. Полковник Серик Султангабиев го изблъсква мигом и ляга върху гранатата, която се взривява. Офицерът получава множество шрапнелни наранявания, като най-тежкото е в главата. Младши сержантът не е пострадал. Състоянието на Султангабиев е стабилно в медикаментозна кома, но както и преди остава тежко. Въпреки това има положителна динамика. Лекарите правят всичко възможно да спасят живота на офицера, съобщи „Первый канал". Следствието е образувало дело по отношение на младшия сержант за "нарушаване на правилата при използване на оръжие, представляващо повишена опасност за околните". Максималното наказание е до 2 години дисцип.Полковник Серик Султангабиев преди година е бил командир на батальон в Екатеринбург. Преди това е служил в Челябинск и в горещите точки в Северен Кавказ. Подобен случай имаше през март 2012 г. Също по време на учения по мятане на гранати в Амурска област един редник изпусна своята и командирът на свързочен батальон майор Сергей Солнечников я закри с тялото си, което му коства живота. Храбрият офицер получи посмъртно звание "Герой на Русия".  

Очаква се нова, по-голяма вълна от бежанци у нас

http://pik.bg/очаква-се-нова-по-голяма-вълна-от-бежанци-у-нас-news231193.html

Очаква се нова, по-голяма вълна от бежанци у нас

Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това заяви пред Фокус зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов.

Според него, България може да се справи с новия приток, защото страната се е подготвила добре, увеличила е капацитета от 1230 места до над 6000 места в териториалните центрове на ДАБ. Върбанов заяви, че през септември има увеличение на броя на приетите бежанци.

„Докато в началото на месеца имаше един баланс – колкото хора приемем, толкова излизат от страната – сега вече в териториалните поделения вече има 3045 настанени бежанци, потърсили закрила, от тях 1040 са деца. В същото време, тъй като броят на постъпващите е много голям и не смогваме да ги регистрираме веднага, има още поне 200 души, които не са регистрирани, но са вътре в териториалните поделения”, съобщи още той.

Най-много бежанци идват от Сирия – 78%. От Афганистан са около 14% , а от Ирак – около 2%. Процентът на бежанци, които идват от Афганистан и Ирак, се увеличава, посочи той. „Мнозинството от бежанците, които пристигнаха у нас миналата година, вече са заминали на Запад. Те смятат България за транзитна държава и предпочитат други страни от ЕС”, коментира Върбанов.

Бежанците, които са останали в България, работят предимно в шивашката и хранително-вкусовата промишлености, поясни зам.-председателят на ДАБ.

Нужни са още 3.24 млн. лв. за увеличение на енергийните помощи, обяви Христосков

http://news.ibox.bg/news/id_1664323565

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета за 2014 г. ще се проведе в сряда, 1 октомври.

Инвестициите за подобряване на корабоплаването в България финансирани по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4331646

Изграждането и поддържането на Система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт (VTMIS) е част от Общностната система за контрол на корабния трафик и на информационното обслужване (SafeSeaNet). Основната цел е повишаване безопасността, сигурността и ефикасността на морския транспорт, както и намаляване на еко Изграждането и поддържането на Система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт (VTMIS) е част от Общностната система за контрол на корабния трафик и на информационното обслужване (SafeSeaNet). Основната цел е повишаване безопасността, сигурността и ефикасността на морския транспорт, както и намаляване на еко

Пиян шофьор блъсна жена си и избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337435

Жена е блъсната от мъжа си с кола в с. Джерман. Пострадалата е с лека телесна повреда, счупен нос и без опасност за живота, съобщи Дарик.
Сигналът за инцидента е постъпил на телефон 112. Съобщено е за прегазена жена, а шофьорът е избягал. Незабавно са предприети действия и мъжът е задържан, оказва се, че й е съпруг и е карал пиян, Жена е блъсната от мъжа си с кола в с. Джерман. Пострадалата е с лека телесна повреда, счупен нос и без опасност за живота, съобщи Дарик. Сигналът за инцидента е постъпил на телефон 112. Съобщено е за прегазена жена, а шофьорът е избягал. Незабавно са предприети действия и мъжът е задържан, оказва се, че й е съпруг и е карал пиян,

EVN предоставя възможност за самоотчет на електромерите

http://www.cross.bg/tzeni-vuzmozhnost-dryzhestvoto-1432376.html

/КРОСС/EVN България предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите към 1 октомври 2014 г. при нови цени на електроенергията от тази дата Самоотчитането се извършва по желание на клиентите и няма задължителен характер Предвид очакваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 октомври 2014 г. EVN България напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност както при всяка промяна на цени досега, да отчете своя електромер към 1 октомври 2014 г. и да предостави данните в удобен за него EVN Офис. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност следва да попълнят показанията на електромерите си към 1 октомври 2014 г. в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис (декларацията се предоставя и попълва на място). При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер. Тези номера фигурират във всяка една фактура за консумирана електроенергия. За по-голямо удобство клиентите следва да записват и телефон за обратна връзка с цел установяване на контакт с клиента в случай на грешно подадени данни

Експерти против готвената актуализация на бюджета

http://business.actualno.com/Eksperti-protiv-gotvenata-aktualizacija-na-budjeta-news_52170.html

По-рано днес министърът на финансите Румен Порожанов обяви, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което бе насрочено за днес, няма да се състои. То ще се проведе в с...

Чаша черешов сок бори подаграта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245615_%D0%A7%D0%B0%D1%88%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%BE%D0%BA+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта. Това показва ново британско изследване, пише "Дейли Мейл". Подаграта се появява, когато излишната пикочна киселина се кристализира в ставите, най-вече в пръстите на краката.

Изследване на Университета в Нортъмбрия показва, че консумацията на черешов сок, който притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, помага за освобождаването на излишната пикочна киселина от организма само за няколко часа. Приемът на 30 мл черешов концентрат, разтворен във вода, два пъти на ден намалява нивата на пикочна киселина в кръвта и облекчава възпаленията.

При експеримента са тествани 12 души, които два пъти на ден са приемали черешов концентрат, разреден със 100 милилитра вода. Изследванията показват, че сокът предизвиква организма да елиминира излишната пикочна киселина чрез урината.

Тристранката за бюджета се отлага за сряда

http://offnews.bg/news/n_1/n_394853.html

Вероятно днес няма да се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) за актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК. Другите две страни искат още малко време, за да се подготвят за дебата, обяви Йордан Христосков , вицепремиер и министър на труда и социалната политика пред БНТ. Той заяви, че заседанието вероятно ще бъде отложено за сряда в 11.00 часа, каквото е искането на синдикатите и работодателите. „Преди това в 9.30 часа комисията, която обсъжда предварително въпросите, ще подготви своето становище. Смятам, че едно отлагане с цел по-добра подготовка на социалните партньори е разумно. Социалният диалог винаги има различни позиции. Целта е да се проведе съгласуване и евентуално да се постигне в максимална степен съгласие“, коментира Христосков. В петък от Министерския съвет обявиха, че заседанието на НСТС за промените в държавния бюджет и този на Здравната каса ще е в понеделник - 29 септември. Синдикатите и работодателските организации веднага обявиха, че ще бойкотират това заседание, защото не разполагат с проектите, които ще се обсъждат. Те напомниха, че по правилника за работа на НСТС документите трябва да им се представят два работни дни предварително. Министерството на финансите представи в събота проекта на промени в държавния бюджет, а предложението за промени в бюджета на Здравната каса станаха ясни в петък. Промените в бюджета на касата Здравната каса предвиждат увеличение на разходната част със 100 млн. лв., които ще дойдат от вътрешни резерви. Актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебния финансов министър Румен Порожанов , предвижда вземането на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лв. Дефицитът към края на годината пък ще е 4%, с което държавата ни ще премине лимита от 3% за държавите в Еврозоната и това ще затрудни допълнително влизането ни в зоната. Служебният кабинет ще гласува тези промени в държавния бюджет и този на касата, но те ще влязат в сила, едва когато ги приеме сформираното след изборите на 5 октомври Народно събрание.

Пиян шофьор блъсна жена си и избяга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337439

Жена е блъсната от мъжа си с кола в с. Джерман. Пострадалата е с лека телесна повреда, счупен нос и без опасност за живота, съобщи Дарик.
Сигналът за инцидента е постъпил на телефон 112. Съобщено е за прегазена жена, а шофьорът е избягал. Незабавно са предприети действия и мъжът е задържан, оказва се, че й е съпруг и е карал пиян, Жена е блъсната от мъжа си с кола в с. Джерман. Пострадалата е с лека телесна повреда, счупен нос и без опасност за живота, съобщи Дарик. Сигналът за инцидента е постъпил на телефон 112. Съобщено е за прегазена жена, а шофьорът е избягал. Незабавно са предприети действия и мъжът е задържан, оказва се, че й е съпруг и е карал пиян,

Задържаха още 30 имигранти на спирка в столичния квартал Дружба-2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337438

Още 30 чужди граждани, сред които девет деца, са били задържани в столичния квартал „Дружба“ 2, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Имигрантите са арестувани в рамките на операция на полицията след сигнал, подаден около 8:00 часа сутринта в неделя, за забелязана голяма група мъже, жени и деца в района на последна спирка на масовия градски транспорт. Още 30 чужди граждани, сред които девет деца, са били задържани в столичния квартал „Дружба“ 2, съобщиха от пресцентъра на МВР. Имигрантите са арестувани в рамките на операция на полицията след сигнал, подаден около 8:00 часа сутринта в неделя, за забелязана голяма група мъже, жени и деца в района на последна спирка на масовия градски транспорт.

Обама: Разузнаването е подценило "Ислямска държава”

http://www.mediapool.bg/obama-razuznavaneto-e-podtsenilo-islyamska-darzhava-news225349.html

Американското разузнаване подцени активността на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, която се превърна в "кота нула" за джихадистите от цял свят. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за телевизия Си Би Ес, съобщи Ройтерс. От друга страна, САЩ са надценили способността на иракската армия да воюва срещу въоръжените ислямистки групировки, посочи Обама в предаването "60 минути". Позовавайки се на по-раншни изявления на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър, Обама призна, че американското разузнаване е подценило това, което е ставало в Сирия. Навремето американските морски пехотинци смазаха Ал Каида  в Ирак с помощта на местните племена и ислямистките бунтовници се изпокриха, каза президентът. "Но през последните няколко години, по време на хаоса на гражданската война в Сирия, където огромни части на страната станаха напълно неуправляеми [терористите] успяха да възстановят силите си и да се възползват  от този хаос", добави Обама. "И така, това стана кота нула за джихадистите по цял свят", отбеляза президентът. Обама очерта военната цел срещу "Ислямска държава": "Ние просто трябва да ги отблъснем, да ограничим пространството им, да ударим техните командни центрове, техните способности, оръжия, снабдяването с гориво, да прекъснем тяхното финансиране и да спрем потока на чуждестранни бойци".

Перник на сух режим заради изборите

http://www.zapernik.com/politika/pernik-na-suh-rejim-zaradi-izborite_34583/

Почти два дни ще бъде забранен алкохола в Перник. Продажбата му - също.

Мярката се налага заради изборния ден, когато трябва да сме с трезви глави, за да вземем съдбоносното решение за кой да дадем гласа си.

По-конкретно консумацията на алкохол ще бъде забранен от 22:00ч. на 04.10.2014 до 08:00ч. на 06.10.2014г.

Освен това в изборния ден на 5 октомври се забраняват и мероприятия, които могат да доведат до напрежение и нарушаване на обществения ред или безопасност на...

Продължава

Ивайло Калфин във Варна: “Отново е време ние, българите, да се обединим около една кауза”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265726

Водачът на варненската листа на АБВ Ивайло Калфин се срещна със свои симпатизанти от града в Артсалона на радио Варна. Той сподели с гражданите на морската столица основните приоритети и акцентите от управленската програма на АБВ за следващите четири години и отговори на много въпроси на хората.

Порожанов: Ще се опитаме да разплатим влоговете в КТБ през ноември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245614_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B2%D0%BB%D

 „Мислим да разпишем закона в България и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка“, заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов.

„Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на октомври. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант”, обясни финансовият министър.

Що се отнася до наказателната процедура на ЕК, министър Порожанов обясни, че комисията е в информационен режим с българската държава и БНБ за това, доколко директивата от 2009 година е транспонирана правилно, така че да се предоставят средствата на вложителите максимално бързо, след като се разбере, че банката има ликвидни проблеми.

Друг вариант за КТБ, освен опита за оздравяване, е отнемането на лиценза. Тогава Гаранционният фонд ще започне да се разплаща с вложителите в 20-дневен срок. „Нашият закон предвижда особен случай на предоставяне на средствата – след обявяване на несъстоятелност и отнемането на лиценза. Това е фалит. Така е преценено преди 5 години. Тогава законът е изпратен в ЕК и не е имало проблем с него. Практиката обаче показва, че режим на особен надзор може да продължи доста дълго – 3 месеца плюс опция за удължаване с още 3”, обясни финансовият министър.

„Работим по закон, който да синхронизира българското законодателство с директивата”, заяви Порожанов.

Енергийният министър Щонов коментира, че „ на мен би ми се искало да има оздравителен план”. „Ограничения в тегленето при варианта оздравяване на банката, ЕК не би допуснала. А планът със сигурност ще мине за одобрение през ЕК”, обясни той.

Що се отнася до Фонда за гарантиране на влоговете, министър Щонов заяви, че той разполага с по-малък ресурс от необходимите средства. И обясни, че разликата ще бъде набрана чрез емисия, гарантирана от държавата.

Очаква се въпросните кандидат инвеститори да сключат договор за конфиденциалност на информацията и да започнат да получават информация от квесторите.

Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-zapochva-izslushvaniyata-na-kandidatite-za-evrokomisari-news225348.html

В Европейския парламент в Брюксел в понеделник започватизслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата комисия спредседател Жан-Клод Юнкер. Те ще продължат до 7 октомври, като се предвижда вдните, в които има изслушвания, пред евродепутатите да заставатпо шестима кандидати. Номинираните ще бъдат изслушвани по понетри часа и ще отговарят на поне 45 устни въпроса. Ще бъдатизпитвани по двама кандидати едновременно, в две различни зали, предава БТА от Брюксел. Оценките от изпитите ще бъдат определяни с мнозинство отпредседателите на съответните парламентарни комисии. Акопредседателите не стигнат до решение, оценките ще бъдатгласувани от всички евродепутати, участвали в съответнотоизслушване. След като оценката бъде съставена, тя ще бъде вписвана в протокол и предавана на председателя на ЕП. Оценките на всички кандидати ще бъдат съобщени на 9 октомври. Възможно е някои от кандидатите да не преминат успешно изпита. Тогава процедурата предвижда те да бъдат изслушани отново, като не се изключва вероятността определените им ресори да бъдат променени, или държавите, които са ги излъчили, да ги сменят с друг кандидат. Подобни случаи имаше през 2004 и 2009 г.. Досега е известно, че някои евродепутати имат възражения срещу част от кандидатите, включително срещу предложените за заместници на Юнкер Франс Тимерманс (Холандия), Аленка Братушек (Словения), Юрки Катайнен (Финландия), както и срещу Мигел Канйете (Испания), Джонатан Хил (Великобритания), Пиер Московиси (Франция) и Тибор Наврачич (Унгария).  Ако кандидатите преминат изпитите с успех, на 22 октомври ЕП следва да гласува в Страсбург състава на новата комисия и тя да влезе в длъжност на 1 ноември. Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, предложена от Юнкер за един от неговите седмина заместници, ще бъде изслушана на 2 октомври от 14.30 ч. българско време. Изпитът й ще бъде предаван на живо в интернет.

Вдигане на осигуровките е самоубийство за пенсионната система*

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336828

Последните седмици отново се заговори за „наложителната” нужда от вдигане на осигурителните вноски за пенсия. Хорът на защитниците е предвождан от служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който през последните години, независимо от своето амплоа, последователно апелира за вдигане на осигуровките. По негово мнение това е Последните седмици отново се заговори за „наложителната” нужда от вдигане на осигурителните вноски за пенсия. Хорът на защитниците е предвождан от служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който през последните години, независимо от своето амплоа, последователно апелира за вдигане на осигуровките. По негово мнение това е

Новозеландският долар удари 15-месечно дъно

http://www.investor.bg/novini/130/a/novozelandskiiat-dolar-udari-15-mesechno-dyno,180816/

Причината са рекордните валутни продажби, осъществени от централната банка през август

Златото близо до 9-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-близо-до-9-месечно-дъно_l.a_i.570979_at.1.html

Златото се търгуваше близо до най-ниската си стойност за последните 9 месеца на фона на поскъпването на щатския долар, информира „Блумбърг“. ...

„Сините” певци за Фрог: Оставаме верни на дясното

http://frognews.bg/news_77094/

Кирил Маричков, Васко Кръпката, Богдана Карадочева, Ивайло Крайчовски, Камен Воденичаров признаха пред Фрогнюз, че има за кого да гласуват и призоваха всички да го направят, за да могат впоследствие да изискват от политиците.

Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337426

Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това заяви пред Фокус зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов.
Според него, България може да се справи с новия приток, защото страната се е подготвила добре, увеличила е капацитета от 1230 места до над 6000 Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това заяви пред Фокус зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов. Според него, България може да се справи с новия приток, защото страната се е подготвила добре, увеличила е капацитета от 1230 места до над 6000

България - Хърватия сблъсъкът на воините с маски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337087

10 октомври 2014 г. Стадион “Васил Левски” в София. България и Хърватия излизат във важна битка за класиране на Евро 2016 във Франция. Битка - не само на футболни достойнства, битка на характери.
Война между директните съперници за място на финалите е ясно, че ще има. Но този път войнственото чувство ще е още по-засилено и от пръв поглед. 10 октомври 2014 г. Стадион “Васил Левски” в София. България и Хърватия излизат във важна битка за класиране на Евро 2016 във Франция. Битка - не само на футболни достойнства, битка на характери. Война между директните съперници за място на финалите е ясно, че ще има. Но този път войнственото чувство ще е още по-засилено и от пръв поглед.

"Господи, помагай на Вероника" е написано върху съд от 12-13 век, открит при разкопките на Перперикон

http://pik.bg/господи-помагай-на-вероника-е-написано-върху-съд-от-12-13-век-открит-при-разкопките-на-пер-news231188.html

"Господи, помагай на Вероника" е написано върху съд от 12-13 век, открит при разкопките на Перперикон

Надпис върху съд на гръцки език от 12-13 век разкрива име на жител на Перперикон от средновековния период, разкрива Би Ти Ви.

"Господи, помагай на Вероника" е написал грънчар и това късче се е запазило, за да разкрие векове по-късно името на жена и да остави в тайна една история.

На пресконференция проф. Николай Овчаров отбеляза, че този надпис, макар и кратък, освен че е любопитен, е и важен заради факта, че от този период има малко надписи от Перперикон.

От този период - 14 век е името на дама от Перперикон, наречена Кали или "хубавата", спомената в документи от Венецианските архиви като една от робините, продадени след превземането на българските земи.

Сред находките, показани днес от проф. Овчаров са бронзови гривни, апликации, коланни токи, бронзова закопчалка от книга от античността и от средновековието. От 4-5 век е апликация на конска глава, сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 година.

Открит е и кръст, който илюстрира последна, драматична страница от историята на Перперикон - обсадата и превземането му от османците през 1361-62 г.

При разкопките тази година се разкриват серия от представителни сгради в източната част на акропола, отварят се големи сгради от 3-5 век от късноримската епоха. Открит е също мавзолеят на османски военачалник, погребан заедно с неговия кон, убит ритуално.

Афганистанец с австралийски паспорт беше изтезаван и убит, връщайки се в родината си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337423

Афганистанец, живял в Австралия 14 години, беше убит от талибаните, когато се завърна да посети роднините си, съобщи австралийската телевизия Ей Би Си, цитирана от ДПА.
Сайед Хабиб Мусауи, на 56 години, бил убит от талибаните, защото имал австралийски паспорт, заявил пред Ей Би Си заместник-губернаторът на провинция Газни, Мохамад Али Ахмади. Афганистанец, живял в Австралия 14 години, беше убит от талибаните, когато се завърна да посети роднините си, съобщи австралийската телевизия Ей Би Си, цитирана от ДПА. Сайед Хабиб Мусауи, на 56 години, бил убит от талибаните, защото имал австралийски паспорт, заявил пред Ей Би Си заместник-губернаторът на провинция Газни, Мохамад Али Ахмади.

Държавна агенция: Очаква се нова, по-голяма вълна от бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337411

Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това заяви пред Фокус зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов.
Според него, България може да се справи с новия приток, защото страната се е подготвила добре, увеличила е капацитета от 1230 места до над 6000 Нова, по-голяма вълна от бежанци се очаква у нас, но България е подготвена и има възможност да се справи. Това заяви пред Фокус зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов. Според него, България може да се справи с новия приток, защото страната се е подготвила добре, увеличила е капацитета от 1230 места до над 6000

Порошенко: Никакво отлагане на асоциирането с ЕС, влиза в сила от 1 ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337413

Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември тази година, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Няма да има връщане в миналото. От 1 ноември тази година споразумението влиза изцяло в сила. Никакво отлагане, нищо такова няма да има. Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември тази година, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Няма да има връщане в миналото. От 1 ноември тази година споразумението влиза изцяло в сила. Никакво отлагане, нищо такова няма да има.

И изолационните материали поскъпват?

http://pik.bg/и-изолационните-материали-поскъпват-news231187.html

И изолационните материали поскъпват?

Когато санирането с европейски средства е далечна мечта, заради настоящата действителност, приличаща на живота ни в етажна собственост, когато енергийните разходи със сигурност ще се увеличават, в оставащите възможни за строителство месеци е добре да помислим сами да си помогнем като облечем собствеността си в нова топла дреха.

Експертите в санирането са затруднени да кажат средно колко би излязло елементарното обновление на жилището - външна изолация и подмяна на дограми. Ако обаче цената на изолацията, с включени разходи за полагането й, излиза около 50 лева на квадратен метър, нещата би трябвало да са истински, ако преди това е направен правилен избор на материалите, коментира за БТА Борис Радулов - председател на Българската асоциация за изолации в строителството.

За три години средно се възвръща инвестицията в топлоизолация на жилище, ако тя бъде правилно изпълнена. Колкото повече се вдигат цените на енергоносителите, толкова по-бързо ще си върнем вложеното, посочи Радулов. В момента хората отопляват една или две стаи от жилището си. По тази причина, преди да се пристъпи към изолация на дома, домакинството трябва да си направи сметка какви енергийни разходи би имало, ако отоплява цялото неизолирано жилище - обикновено те са два или три пъти повече спрямо това, което би било след топлоизолацията му.

Само при тези разчети енергийноефективната инвестицията се възвръща за три години. Ако продължим обаче да се свираме в една - две отоплявани стаи, периодът на възвращаемост логично се удължава. Освен това се появява и проблемът с мухъла и влагата, които не се дължат толкова на лошата изолация, колкото на факта, че не се отоплява цялото жилище. В момента от бранша отчитат застой на интереса към покупка на изолационни материали - заради политическата и финансова несигурност, въпреки това експертите препоръчват да побързаме с изолацията.

Друг аргумент за това да побързаме с изолацията е, че е логично и цените на изолационните материали да поскъпнат заради увеличението на цените на тока, смята председателят на асоциацията. От 2008 г. досега цените прекалено паднаха, защото всички мислеха, че като се свали цената ще се увеличат продажбите, което обаче се оказа невярно, но пък отприщи възможността за още повече злоупотреби с евтини материали, допълни Радулов. Мотивиращо за решението би било, ако държавата намери форма за стимулиране на хората, които санират жилищата си, смята Радулов.

Това ще рефлектира върху ръста на потреблението, а от там и върху положителните темпове на развитие на икономиката на страната ни. В Белгия например, когато домакинство докаже със сертификати постигната енергийна ефективност на жилището си след саниране, държавата му връща веднага 8 евро на квадратен метър жилищна площ.

При избора на фирма за външна изолация експертите съветват да не слушаме комшиите или бригадата, която я полага, а да се свържем с производители и вносители. Най-добре да се пристъпва към изолация след консултация с проектант, който да направи изчисления за необходимия вид изолация за дома ни според неговата специфика, а не според това, че съседът е доволен, че си е сложил 5 сантиметра изолация.

Производителите на такива материали или вносителите също имат технически отдели, които биха могли да ни посъветват при избора на изолация за нашето жилище. Средствата, които ще отделим за професионална консултация, са пренебрежими на фона на гаранцията, че ще постигнем максимален топлоизолационен ефект, съветва Борис Радулов.

Много хора спестяват от изолация, а после се опитват да компенсират това със скъпа мазилка, която няма да затопли жилището. Не е добро решение да се изолира само в границите на апартамента. Хубаво е да се застъпи по около 30 - 40 сантиметра и от стените на съседите, защото така се обхващат топлинните мостове между таваните и подовете.

Регистър на легалните фирми за топлоизолация липсва, но от браншовата организация гарантират за своите членове, че работят на светло и с гаранция за качеството си. Добре е да се поинтересуваме какви обекти досега е изпълнила наетата фирма, какви са отзивите за нея, съществува ли в правния мир, съветва експертът.

Изолацията на стените е добре да стане заедно с подмяна на дограмата на жилището, а за апартаментите под покрива е свързана с изолацията на покрива. Изолациите на битумна основа за покривите са добри, ако се използват материали, които са за съответното приложение, добре е подготвена основата и се полага от хора, които знаят какво правят, коментира Радулов. Например хидроизолация под керемиди не може да се полага на плосък покрив. Спестяването на 20 - 30 процента от целия ремонт води до сериозни проблеми в следващата една година, напомня Радулов.

Омбудсманът: Вложителите в КТБ ще си вземат парите

http://www.cross.bg/penchev-konstantin-bankata-1432375.html

/КРОСС/ Ситуацията с КТБ е безобразие, но хората ще си вземат гарантираните влогове. Парите трябва да бъдат изплатени, независимо дали във фонда има пари или не, заяви в ефира на ТВ7 националният омбудсман Константин Пенчев. Днес вложителите в КТБ излизат на голям национален протест тази вечер в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка. Според Константин Пенчев има два сценария за развитие на ситуацията. Единият е БНБ да отвори КТБ и да започне оздравителни процедури или отнема на лиценза на банката, а хората ще си получа парите. Според омбудсмана по българското законодателство няма възможност, по която БНБ да държи КТБ затворена. Пенчев е категоричен, че банката е затворена по сценарий, който сега е спрян, тъй като „сценаристът и режисьорът са се стреснали и сега - ни напред ни назад." Константин Пенчев изрази увереност, че исковете на всички вложители ще бъдат уважени от българския съд.    

Тристранният съвет за актуализацията бе отложен за сряда

http://www.mediapool.bg/tristranniyat-savet-za-aktualizatsiyata-be-otlozhen-za-sryada-news225347.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа проектите за изменение и допълнение на законите за Държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса на заседание в сряда, 1 октомври, от 11.00 часа. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Заседанието в Министерския съвет ще бъде председателствано от вицепремиера Йордан Христосков.   Първоначално заседанието бе насрочено за днес в 15 часа, но синдикатите и работодателите отказаха да участват, понеже не бяха получили навреме материалите за него.   Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни в понеделник, че това не е бойкот. "Просто тристранката не беше свикана по надлежния начин. Ние поискахме свикване на тристранния съвет съобразно правилата на НСТС, според които това трябва да стане два работни дни след предоставяне на материалите /в събота следобед/ - т. е. в сряда", поясни той.   По думите му обаче това е формалната причина за отсъствието им. "Ако беше по друг въпрос, нямаше да има проблем да се справим и за една събота и неделя. Но тук става въпрос за милиарди левове от българския данъкоплатец, от нашите джобове, мисля, че е несериозно по този начин да се иска мнение на социалните партньори за една събота и неделя", добави Димитров.   Той каза, че синдикатите правят възможното още днес да координират позицията си с работодателите.

Заседанието на тристранката за бюджета вероятно ще бъде отложено за сряда

http://www.mediapool.bg/zasedanieto-na-tristrankata-za-byudzheta-veroyatno-shte-bade-otlozheno-za-sryada-news225347.html

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), посветено на проекта на служебното правителство за актуализация на бюджета вероятно няма да се състои днес, както бе предвидено, и ще бъде отложено за сряда. Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ. В петък синдикатите и работодателите още не бяха получи документите за заседанието, а по закон това трябва да стане два работни дни по-рано, за да имат участниците достатъчно време да се запознаят с новите разчети. Затова те обявиха, че няма да присъстват на заседанието в понеделник. "Вероятно новото заседание ще нарочим за сряда от 11 часа", обяви Христосков. В неделя пред БНР финансовият министър Румен Порожанов също допусна, че ако се налага, заседанието ще бъде изместено за сряда. Обсъждането в тристранния съвет предшества одобряването на проекта от правителството, което се очаква да стане в сряда.

Заседанието на тристранния съвет за актуализацията вероятно ще бъде отложено за сряда

http://www.mediapool.bg/zasedanieto-na-tristranniya-savet-za-aktualizatsiyata-veroyatno-shte-bade-otlozheno-za-sryada-news225347.html

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), посветено на проекта на служебното правителство за актуализация на бюджета вероятно няма да се състои днес, както бе предвидено, и ще бъде отложено за сряда. Това заяви министърът на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ. В петък синдикатите и работодателите още не бяха получи документите за заседанието, а по закон това трябва да стане два работни дни по-рано, за да имат участниците достатъчно време да се запознаят с новите разчети. Затова те обявиха, че няма да присъстват на заседанието в понеделник. "Вероятно новото заседание ще нарочим за сряда от 11 часа", обяви Христосков. В неделя пред БНР финансовият министър Румен Порожанов също допусна, че ако се налага, заседанието ще бъде изместено за сряда. Обсъждането в тристранния съвет предшества одобряването на проекта от правителството, което се очаква да стане в сряда.

Тодорова: Има предпоставки за по-голямо поскъпване на тока

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/todorova-ima-predpostavki-za-po-goliamo-poskypvane-na-toka,180812/

Предложеното повишение на цената от 10% е лимитът, който е социално поносим, смята председателят на ДКЕВР

Res Parvae Х: Любов и други катастрофи

http://offnews.bg/news/n_1/n_394855.html

Ето цялата абоминация с КТБ, не е сложно. В началото й Бойко Борисов, така да се каже, попадна в трети том на „Винету” - и не беше подготвен, защото е чел само първи. Т.е. подцени своите Сантъровци и падна от власт, защото пожела да погълне банката – съвсем патриархално и „кроноски”, защото я смяташе за своя. Тъкмо той й уреди най-големите държавни активи (БТК, Булгартабак, НУРТС и т.н. – например именно той се разпореди БТК да бъде продадена на Василев и Пеевски, да не говорим, че им връчи държавния мултиплекс), и по негово време държавните пари в банката се утроиха. Съответно, си я поиска в прав текст, но отчаяно търсената Сюзън днес – Цветан Василев – тогава му каза „не”, и му организира сваляне от властта чрез дестабилизация на енергетиката, най-вече чрез цената на тока. И понеже не само държавните, но и крупна част от гербовите пари са там (и до ден-днешен, впрочем), се породи конфликт на първо ниво. Но конфликтът се разрасна отвъд Бойко: Доган, който, като един същи Караян, много мрази да не дирижира, каза на въпросния Цветан, че ако не ни прехвърлите нашите си активи (например Булгартабак и Пеевските медии), ще ти фалираме банката, т.е. ще ти счупим луксозната играчка и ще създадем банкова паника (особено ако не се разберем кой ще строи Южен Поток). И така и стана. *** Защо протакат решението на казуса „КТБ” ли? Много ясно - който вземе следващата власт, се облизва да я глътне. Според най-различни запознати, близо три-четвърти от нея си остават ликвидни. Тук и вие можете да направите смела – и много вероятна – прогноза. *** Наистина ли искате Бойко Борисов, най-недесният „десен” опортюнист?! Това ли е вашият objet d’amour, вашият меч на Провидението? Говорим за човека с фразата „както и Никифор не се е молил при Ахелой”, т.е. за забележителен илитерат. Този ваш избор не би бил нищо друго, освен препотвърждение на едно мое старо подозрение – че ви е обхванало taedium vitae, т.е. нещо като умора от това да живеете в България, но придавайки сила на едно сравнително немощно зло. При това - тъпо зло, което дори не подозира за принципа на Лок за разделение и взаимоконтрол на властите, а просто седи на някаква маса, заобиколено от себеподобни „котараци”, вика за Реал Мадрид и с шумно мляскане дръсти национална плът. *** Едно забележително наблюдение, заимствано от колегата-мислител Андрей Райчев: когато се създава английският капитализъм, богатството вече е налице, и държавата става просто арбитър (съответно, английският съд става някак по рождение справедлив). У нас е обратното – нашият „капитализъм” е създаден в бедност и от нищото, следователно единственият начин да забогатееш е чрез държавата – било то чрез приватизация или по друг, сходен начин (например еврофондовете). Това сякаш казва всичко за българската съдебна система, която не само е част от цялата корупционна схема, но съвсем скоро ще забогатее повече от самите политици, чрез които генерира средства, и ще започне буквално да си купува политиците, а не обратното. Т.е. ще започне да управлява. Готов съм дори да се обзаложа – в момента, например, Доган чрез Пеевски контролира Висшия съдебен съвет. И всички ние скоро ще бъдем безпомощни като циганин пред сейф. Нататък не ми се говори. *** Голямата битка за КТБ: въпросът е кой ще държи синдиците, които ще разпределят активите на безценица. А битката ще бъде политическа. Парите ги няма вече, но ги има активите. Искров е в ролята на средна матрьошка, т.е. никой. Лошото е, че на този фон втората част на байганьовото „нека се поизприкаже човекът, пари не иска, я”, вече не е вярна – ако погледнем социолозите и коментаторите на ситуацията. *** Част от общия проблем: провинциалната „дребна” олигархия. Докато ние тук си протестираме (или си мислим, че го правим), цялата провинция е разпарчетосана на феодален принцип - между предимно комуноидно-васална „аристокрация”, която се надсмива с улично-мутренски цинизъм над своите местни жители. Донякъде като в София, впрочем: столицата е в мазните ръчички на неколцина задкулисни „привидения” и техните лични общинари, плюс една фамилия архитекти и други долни крадци – без стратегия за града, без идея за дизайн, без поддръжка и, разбира се, без пари, щот то, нали, няма за всички, че чак и за гражданите. Ето това са истинските „ранобудни”. Докато вие си търкате очите, те не спят, защото трябва да „движат” нещата, отчислявайки към по-високите нива. Те нямат време да протестират - те са заети. *** Ако първо не се оправи съдебната власт, нищичко няма да се оправи. В момента в нея тече нечовешко дерби, по-напрегнато и от Гьозтепе-Кършияка: младите кариеристи, в които е надеждата, срещу статуквото. Шансът на младите засега ми се вижда единствено биологичен; тази любима трета власт е преяла с всичко и прилича на Джаба Хатянина, само че българският свят е несправедлив, в него няма джедаи, камо ли завръщане, а само полуголи принцеси с кифли на ушите (или просто „кифли”), които танцуват пред чудовището. Това е новият „октопод”, новите „мутри”; това е онова, за което по-простите тъжно, но и някак злорадо казват, че „у нас мафията си има държава”. Ако всичко върви по план, съвсем скоро по-простите ще се окажат прави. Магистратската мафия вече управлява държавата, но да оставим по-дълбокия поглед към тази есхатолотична тенденция за някои следващи Res. *** Ето и малко храна за предварителен размисъл, преди да анализираме: казусът с джобната съдийка на Пеевски, която произведе прецедент в правния мир за цветанвасилевата ТЦ-ИМЕ, назначавайки синдик на фирма, регистрирана на Вирджинските о-ви. Или пък също така безпрецедентната дивотия, при която прокуратурата, по поръчка на Пеевски-наклонена черта-неговия гуру, повдига обвинения на действащ подуправител на БНБ, и го хвърля на кучетата чрез медиите на същия розовобузест, дебел поръчител. И така слага началото на паниката, която дестабилизира цялата банкова система. *** Бареков, с извинение: нещо като внезапен пловдивски Трималхион, новозабогателият освободен роб, опасното парвеню, превърнато чрез финансово инженерство във франкенщайново чудовище. Всички си мислехме, че все нещо трябва да е останало от 30-те милиона, изсипани в този обречен проект от отчаяно търсения Цветан, но явно дойде време на frugality и Бареков ще трябва да се задоволи не със златни, а със сребърни кранчета в новобогаташката си, политическа баня. Да му помахаме за сбогом, след като сега заложи на най-стиснатия миньорски кон, който по традиция завършва седми. *** В настоящата кампания цари нетипично затишие и липса на скверен дискурс. Това е съзнателен пакт за ненападение. Той не се дължи на рязък скок напред в политическата култура, нито пък на предварително уговорено разпределение на властта, а единствено на негласното уплашено разбиране да не се нажежава нищо, за да не започне нов протест. Т.е. нещо като любимото „снишаване” на техния общ правешки Кронос, който в известен смисъл ги направи „титани”. И ослушване, преди да разберат как и в какви посоки да се коалират. Всичко това се дължи на факта, че без Местан, Дилов-син и двама-трима от РБ, всички – начело с Борисов - са “a bit underwhelming in the brain department” (казвам го на английски, за да си остане между нас). *** Повечето наши политици, начело с Миков, направо чупят скалата Станфърд-Бине по ослепителна тъпотия. *** БСП? Не, сериозно – БСП?!?!? *** Да се отклоним за момент и да помислим какво ни прави хора. Отговорите са много, но един от възможните е любовта. Спомнете си, че тя е истинският център на нашия свят, колкото и да се вълнуваме от политическите accoutrements. Тя е нашата солипсистична радост, подвеждаща относителност, единствената истинска загадка, която ни е останала, единствената необяснимост. И единственият малък лукс във все по-отвратително технологизиран свят. „Обичам те” вече сякаш се превръща във вид платонов парадокс, при който безсмъртното и неважно е в главата, а смъртното и важно – в сърцето. *** Back in the saddle: Патриотичен фронт (ПФ)?! Ама наистина ли?!?! Единственото, което може да се каже за тази неприятна франкенщайнова сглобка, е популярното младежко “пффф”. *** Това са първите избори, преди които не се инвестира дебело в купуването на гласове. Забавен факт, който се дължи на принудителния общопартиен остеритет, който по-простичко се нарича „нема кинти”. Няма ги вече 50-те лева на Бареков на глас от евроизборите, дори кебапчетата политат в несъщото. Зли, но иначе сръчни езици разправят, че остеритетът е принудил търговците на гласове да изоставят „бизнеса” и да преминат към пряко убеждение – т.е. към добрия стар, алековски побой (“по изборите в Свищов”). Още по-злите езици настояват, че единствените две партии, способни да издържат финансово на евентуални предсрочни избори догодина, са ДПС и ГЕРБ. *** Както и да се коалират, както и после да се оправдават с „немския модел” или други модернизми, не забравяйте древната максима – familiarity breeds contempt. И тъкмо взаимното им презрение (и неприятни тайни) ще торпилира всяко добро намерение. *** Реформаторският блок, въпреки изумителната свинщина с предплатените листи (в София, Хасково и други градове), без съмнение е единственият умен избор – но някои там все така викат на Борисов „шефе”. Тайната им мисъл, по моему, е да повторят 2009-та, когато банкянският шеф на малапропизмите си купи пет депутата от Атака, т.е. правото на последна брачна нощ. Разликата е, че в момента Борисов си пазарува „на зелено” (т.е. „на синьо”) – дори той се е светнал да забие нож в пясъка с острото нагоре и да надмисли гребенчатите крокодили от РБ, които винаги се връщат на плажа по един и същ път. *** Очаквайте очакваното: ГЕРБ ще ви пробутат характерния shit как спасението на България минава през широка, Меркел-тип коалиция. Но ако всичко се провали, ще си стиснат ръцете с ДПС; т.е. правителство на малцинството, подкрепено в сянка от турците, и brokered чрез най-корпулентния депутат (в момента тече предизборно преразпределение на активите на Цветан – например случката с „Петрол”). Казано съвсем накратко, невъзвръщаемите кредити на КТБ са нашето общо бъдеще. Честито. *** Каквото и да ви говорят, както и да гласувате, става въпрос само за едно-единствено нещо: 15-те милиарда еврофондове 2014-2020. Няма смисъл да се вълнувате. Всички обитаваме принудително дикенсовата Satis House – имението на излъганите очаквания. *** Този креслив, подъл, необразован, безплоден, brave new български свят, в който сами се натикахме да живеем. С нашия ирландски късмет. *** Ето ви и нещо за съботния „размисъл”. Мислещият човек априори е нещастен, но, уви, далеч не всеки нещастен е мислещ априори. Помислете върху това. *** И накрая: дали ще гласувате или не, все ми е тая. Но все пак да ви припомня рибките от „Копче за сън” на покойния гигант Валери Петров. Майка им ги извикала веднъж и им казала: „Деца, трябва да се пазите много от въдиците!” ---------- Ако някой нещо с автора, знаете – resparvae@abv.bg

Порошенко: Споразумението за асоцииране с ЕС в сила от 1 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337396

Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември тази година, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември тази година, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Няма да има връщане в миналото. От 1 ноември тази година споразумението влиза изцяло в сила. Никакво отлагане, нищо такова няма да има.

САЩ изпратиха още военни експерти в Киев

http://www.cross.bg/voenni-ykraiina-grypa-1432374.html

/КРОСС/ В Украйна са изпратени още военни експерти от САЩ, които ще консултират украински военни структури относно тактиките за планиране и водене на военни действия спрямо опълченците в Източна Украйна, предаде The Washington Times, позовавайки се на прессекретаря на Пентагона Ейлин Лайнез. По думите й, експертите са пристигнали в Киев още миналата седмица. Мисията се състои от осем души и е разделена на 2 групи. От Пентагона съобщиха, че задачата на първата група е да оцени потребностите на Украйна в сферата на сигурността, в това число и нуждата от конкретно военно оборудване, което евентуално САЩ биха могли да доставят на Киев. Втората група от американски военни ще проучва възможностите за оказване на помощ на украински военни в сферата на медицинското обслужване. Работата на тази група ще бъде предвидена както за незабавни действия, така и за дългосрочно сътрудничество в тази област. Двете групи ще формират препоръки за Обединения щаб и Секретариата на министерството на отбраната на САЩ относно по-нататъшна помощ за Украйна в областта на сигурността, която евентуално може да бъде необходима или потърсена от страна на Украйна", съобщи Лайнез.    

Набират работници с детектор на лъжата

http://pik.bg/набират-работници-с-детектор-на-лъжата-news231185.html

Набират работници с детектор на лъжата

Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава "Марица".

Предвид икономическата обстановка и престъпленията в страната, полиграфът е осъзната необходимост, заяви за „Марица” криминалният психофизиолог Йоан Владимиров. Той уточни, че освен при подбор на персонал, полиграфското изследване играе ключова роля за разкриване на негативни деяния, свързани с работата или инциденти във фирмите, като кражба на вещи или пари, както и изнасяне на информация.

Детекторът на лъжата, доскоро приоритет на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология към МВР, вече бил дясната ръка на застрахователи, търговци, собственици на заведения и строителни фирми, с многоброен персонал. За съжаление частните полиграфисти в България, които се броят на пръсти, между които е и съпругата на Йоан Владимиров, не си партнират с МВР.

Странно е, но оттам не ни търсят като външни сътрудници за извършване на полиграфски изследвания, макар че не могат да поемат целия обем от работа. В основата им са тежките престъпления и са ограничени например при домашни кражби на вещи или при застрахователни измами, коментира г-н Владимиров. Чрез детектора на лъжата криминалният психофизиолог е разкрил стотици случаи както на дребни, така и на грандиозни измами.

Признава, че в практиката си е отказал да тества малко дете, обвинено за кражба на играчка, както и насилствено водени при него лица от ъндърграунда. Йоан Владимиров е член на Американската асоциация на полиграфистите, която наброява над 9 хиляди души от цял свят. Приема членството си там за много престижно, докато асоциацията на полиграфистите в България почти нямала дейност.

Продават кредитния портфейл на ТБ „Виктория”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265705

Започва продажба на кредитния портфейл на търговска банка „Виктория”. Покани са изпратени от квесторите на институцията и до 1 октомври банките могат да заявят интереса си към портфейла на банката. Кредитният портфейл е разделен на сегменти - потребителски заеми, жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и кредити на големи клиенти.

Изтезаваха и убиха афганистанец в родината му, имал австралийски паспорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337409

Афганистанец, живял в Австралия 14 години, беше убит от талибаните, когато се завърна да посети роднините си, съобщи австралийската телевизия Ей Би Си, цитирана от ДПА.
Сайед Хабиб Мусауи, на 56 години, бил убит от талибаните, защото имал австралийски паспорт, заявил пред Ей Би Си заместник-губернаторът на провинция Газни, Мохамад Али Ахмади. Афганистанец, живял в Австралия 14 години, беше убит от талибаните, когато се завърна да посети роднините си, съобщи австралийската телевизия Ей Би Си, цитирана от ДПА. Сайед Хабиб Мусауи, на 56 години, бил убит от талибаните, защото имал австралийски паспорт, заявил пред Ей Би Си заместник-губернаторът на провинция Газни, Мохамад Али Ахмади.

Чаша черешов сок помага срещу подаграта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337404

Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта. Това показва ново британско изследване, пише "Дейли Мейл". Подаграта се появява, когато излишната пикочна киселина се кристализира в ставите, най-вече в пръстите на краката.
Изследване на Университета в Нортъмбрия показва, че консумацията на черешов сок, Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта. Това показва ново британско изследване, пише "Дейли Мейл". Подаграта се появява, когато излишната пикочна киселина се кристализира в ставите, най-вече в пръстите на краката. Изследване на Университета в Нортъмбрия показва, че консумацията на черешов сок,

Вложителите в КТБ излизат на национален протест

http://www.cross.bg/banka-bulgariya-garantirane-1432373.html

/КРОСС/Вложителите в КТБ излизат на голям национален протест тази вечер в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров незабавно да подаде оставка. Вложителите бяха подкрепени и от синдикалния лидер Константин Тренчев, припомня Нова телевизия. „Хора, не очаквайте там, горе, нещо да измислят. Единственият начин тези хора да свършат работата, благоприятно за българското общество, е чрез натиск - уличен, организиран, протестен. Няма друго нещо", заяви Тренчев. Онези, които имат депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория", нямат достъп до сметките си от юни. От централната банка обявиха, че надзорът ще продължи до ноември месец. Европейската комисия заяви, че открива процедура за нарушение срещу България за неправилното транспониране на директивата относно схемите за гарантиране на депозити, както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали. Комисията изпрати официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври. От финансовото министерство съобщиха, че българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия, като както и преди ще бъде осъществен синхрон в действията между Министерство на финансите, Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Цената на суровия петрол тръгна надолу

http://econ.bg/Новини/Цената-на-суровия-петрол-тръгна-надолу_l.a_i.570977_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas се смъкна от най-високата си цена за последните 7 дни, след като опасенията, че може да има проблеми с доставките на...

Служебни министри остават за постоянно, ако ГЕРБ реди кабинета

http://www.bnews.bg/article-117594

Министри от служебния кабинет, воглаве с премиера Георги Близнашки, може да ще останат в Министерски съвет, ако ГЕРБ съставя правителство след 5 октомври, пише „Труд“.

Чаша черешов сок бори подаграта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337397

Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта. Това показва ново британско изследване, пише Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта. Това показва ново британско изследване, пише "Дейли Мейл". Подаграта се появява, когато излишната пикочна киселина се кристализира в ставите, най-вече в пръстите на краката. Изследване на Университета в Нортъмбрия показва, че консумацията на черешов сок,

Грипнта епидемия започва в края на октомври

http://www.cross.bg/kantardzhiev-kurpa-todor-1432372.html

/КРОСС/Грипна епидемия ще има, а тя обикновено започва в края на октомври, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Вирусолозите не очакват обстановката да е много по-различна от миналата година, посочи пред Нова телевизия той.  За да се предпазим от грип, проф. Тодор Кантарджиев посъветва да проветряваме помещенията, в които се намираме. Освен това носната кърпа е свършила повече работа от ваксините. „Когато кихаме в носната си кърпа и когато дезинфекцираме ръцете си, вероятността ние да заболеем, а и да заразим околните е много по-малка", заяви проф. Кантарджиев. По думите му разпространението на грипа започва октомври и ноември, а пикът е през януари. В момента има вируси, които са свързани с промяната на сезона. „Най-често това са риновируси. Те започват с болка в гърлото, хрема, често пъти ларингит", обясни професорът. Той препоръча, ако състоянието се задълбочи, да се потърси лекар. Освен това трябва да засилваме имунната система, но да не прекаляваме с имуностимулатори, а просто да се храним правилно и да спазваме хигиена. Сега е и най-добрият момент за ваксини.

Кмет на гоцеделчевско село с фрактури на челюстта и тазобрената става след катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337398

63-годишният кмет на гоцеделчевско село катастрофира тази нощ. Настанен е в болница с фрактура на челюст и тазобедрена става, предаде БГНЕС.
Христо Ламбрев, настоящ кмет от ГЕРБ на с. Мусомища, община Гоце Делчев е катастрофирал към 21 часа снощи на черен път над селото.
Пострадалият е свален до Мусомища с друг превоз, 63-годишният кмет на гоцеделчевско село катастрофира тази нощ. Настанен е в болница с фрактура на челюст и тазобедрена става, предаде БГНЕС. Христо Ламбрев, настоящ кмет от ГЕРБ на с. Мусомища, община Гоце Делчев е катастрофирал към 21 часа снощи на черен път над селото. Пострадалият е свален до Мусомища с друг превоз,

Кмет на гоцеделчевско село в болница след катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337382

63-годишният кмет на гоцеделчевско село катастрофира тази нощ. Настанен е в болница с фрактура на челюст и тазобедрена става, предаде БГНЕС.
Христо Ламбрев, настоящ кмет от ГЕРБ на с. Мусомища, община Гоце Делчев е катастрофирал към 21 часа снощи на черен път над селото.
Пострадалият е свален до Мусомища с друг превоз, 63-годишният кмет на гоцеделчевско село катастрофира тази нощ. Настанен е в болница с фрактура на челюст и тазобедрена става, предаде БГНЕС. Христо Ламбрев, настоящ кмет от ГЕРБ на с. Мусомища, община Гоце Делчев е катастрофирал към 21 часа снощи на черен път над селото. Пострадалият е свален до Мусомища с друг превоз,

Вирусолог: Грипна епидемия ще има, ваксинирайте се

http://pik.bg/вирусолог-грипна-епидемия-ще-има-ваксинирайте-се-news231183.html

Вирусолог: Грипна епидемия ще има, ваксинирайте се

Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

„Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен“, посочи д-р Кантарджиев.

Той посочи, че нормалният здрав човек около 5 пъти годишно боледува от някаква вирусна инфекция. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

„Засилвайки имунната система, не бива да прекаляваме с имуностимулаторите. Трябва да се храним правилно, да се ядат и да приемаме достатъчно витамини, но в умерени количества“, подчерта Кантарджиев.

„Преди години, това в рамките на шегата, пневмонията се е лекувала с алкохол. Сега я лекуваме с антибиотици“, каза известният вирусолог.

Той препоръча хората да се ваксинират. „Ако не кихат и не кашлят, сега е моментът“, заяви Тодор Кантарджиев.

Вирусулог: Грипна епидемия ще има, ваксинирайте се

http://pik.bg/вирусулог-грипна-епидемия-ще-има-ваксинирайте-се-news231183.html

Вирусулог: Грипна епидемия ще има, ваксинирайте се

Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

„Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен“, посочи д-р Кантарджиев.

Той посочи, че нормалният здрав човек около 5 пъти годишно боледува от някаква вирусна инфекция. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

„Засилвайки имунната система, не бива да прекаляваме с имуностимулаторите. Трябва да се храним правилно, да се ядат и да приемаме достатъчно витамини, но в умерени количества“, подчерта Кантарджиев.

„Преди години, това в рамките на шегата, пневмонията се е лекувала с алкохол. Сега я лекуваме с антибиотици“, каза известният вирусолог.

Той препоръча хората да се ваксинират. „Ако не кихат и не кашлят, сега е моментът“, заяви Тодор Кантарджиев.

Кобила припадна от глад на столично кръстовище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337388

Кон припадна от немощ на столично кръстовище, съобщава Нова тв.
Кобилата Галя си няма собственик, поне законен такъв. Няма паспорт, не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и все още я изплащал. Николай смята, че се грижи добре за животното и според него то не е припаднало. Кон припадна от немощ на столично кръстовище, съобщава Нова тв. Кобилата Галя си няма собственик, поне законен такъв. Няма паспорт, не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и все още я изплащал. Николай смята, че се грижи добре за животното и според него то не е припаднало.

Оценката на КТБ завършва в началото на октомври

http://www.mediapool.bg/otsenkata-na-ktb-zavarshva-v-nachaloto-na-oktomvri-news225346.html

"Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант”, заяви в понеделник финансовият министър Румен Порожанов. Пред Нова телевизия той обясни, че в момента режимът на особен надзор не предполага достъп до средствата на вложителите. Що се отнася до наказателната процедура на ЕК, министър Порожанов обясни, че комисията е в информационен режим с българската държава и БНБ за това доколко директивата от 2009 година е транспонирана правилно, така че да се предоставят средствата на вложителите максимално бързо, след като се разбере, че банката има ликвидни проблеми. "Нашият закон предвижда особен случай на предоставяне на средствата – след обявяване на несъстоятелност и отнемането на лиценза. Това е фалит. Така е преценено преди 5 години. Тогава законът е изпратен в ЕК и не е имало проблем с него. Практиката обаче показва, че режим на особен надзор може да продължи доста дълго – 3 месеца, плюс опция за удължаване с още 3”, обясни финансовият министър. По думите му това противоречи на директива, според която ако до 20 дни нямаш достъп до средствата си, това вече е проблем. "Работим по закон, който да синхронизира българското законодателство с директивата”, заяви Порожанов. Друг вариант за КТБ, освен опита за оздравяване, е отнемането на лиценза. Тогава Гаранционният фонд  ще започне да се разплаща с вложителите в 20-дневен срок. "Но на мен би ми се искало да има оздравителен план”, коментира министър Порожанов. "Ограничения в тегленето при варианта оздравяване на банката, ЕК не би допуснала. А планът със сигурност ще мине за одобрение през ЕК”. Що се отнася до Фонда за гарантиране на влоговете, министър Порожанов заяви, че той разполага с по-малък ресурс от необходимите средства. И обясни, че разликата ще бъде набрана чрез емисия, гарантирана от държавата. Очаква се въпросните кандидат-инвеститори да сключат договор за конфиденциалност на информацията и да започнат да получават информация от квесторите.

Миков: Приоритет на БСП остават "Южен поток" и "Белене"

http://frognews.bg/news_77128/

„Платформата на БСП е ляво ориентирана, за запазване на социалното и икономическо размразяване – да продължи постепенното увеличаване на доходите, на пенсиите, на детските добавки. Приоритет за партията си остават и големите инфраструктурни проекти като „Белене” и „Южен поток”.Това каза Михаил миков по време на срещите си Любимец, Свиленград, Харманли, хасково и Димитровград.

Как да се държим по време на нетуъркинг събития?

http://society.actualno.com/Kak-da-se-dyrjim-po-vreme-na-netuyrking-sybitija-news_52169.html

Не е тайна, че най-добрият начин за нетуъркинг е да не го чувствате като “уъркинг”. Опитайте настойчиво да продавате на хората на дадено събитие и ще свършите сам, проверявайки съо...

Бареков иска следващото НС да закрие ДКЕВР

http://politics.actualno.com/Barekov-iska-sledvashtoto-NS-da-zakrie-DKEVR-news_52171.html

"В новото Народно събрание ще предложа да бъде закрита ДКЕВР. Тази комисия ще бъде заменена от нов орган, който ще се нарича Граждански регулатор на тока. В него ще членуват синдикати, бизнес орг...

Кон припадна от глад и бой на столично кръстовище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337376

Кон припадна от немощ на столично кръстовище, съобщава Нова тв.
Кобилата Галя си няма собственик, поне законен такъв. Няма паспорт, не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и все още я изплащал. Николай смята, че се грижи добре за животното и според него то не е припаднало. Кон припадна от немощ на столично кръстовище, съобщава Нова тв. Кобилата Галя си няма собственик, поне законен такъв. Няма паспорт, не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и все още я изплащал. Николай смята, че се грижи добре за животното и според него то не е припаднало.

Нов опит за старт на делото срещу Станишев

http://www.cross.bg/stanishev-tzatzarov-deloto-1432371.html

/КРОСС/След два неуспешни опита, днес се очаква Софийският градски съд да гледа делото срещу Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Заседанието на 13-ти състав на САС е насрочено за 13.30 часа. Прокуратурата иска бившият лидер на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказания. В края на октомври миналата година Станишев с писмо поиска от главния прокурор Сотир Цацаров процесът да се ускори. Според него забавянето давало възможност за спекулации по темата. Дни по-късно Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.  

Варненски ученици подгряват на Милена Славова и Блейз Бейли

http://www.moreto.net/novini.php?n=265721

Две ученически групи – една от Пловдив и една от Варна, ще подгряват тази вечер на Милена Славова и група“John Steel” с Боголюб Манич - Сърбия и със специален гост Blase Bayley – бивш вокалист на Iron Maiden. Точно в 18 часа тази вечер започва втората вечер от третото издание на ТU ROCK FEST.

„Ер Франс” ще поднови полетите си не по-рано от вторник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337384

"Ер Франс” ще се върне към нормалния график на полетите не по-рано от вторник, предаде ИТАР-ТАСС.
„Отменените по-рано полети, планирани за неделя и понеделник, ще останат анулирани”, се казва в официалното комюнике на „Ер Франс”, разпространено след като пилотите на авиокомпанията се съгласиха да завършат стачката си. "Ер Франс” ще се върне към нормалния график на полетите не по-рано от вторник, предаде ИТАР-ТАСС. „Отменените по-рано полети, планирани за неделя и понеделник, ще останат анулирани”, се казва в официалното комюнике на „Ер Франс”, разпространено след като пилотите на авиокомпанията се съгласиха да завършат стачката си.

Дани Абало: Ще опитаме да измъкнем нещо положително срещу "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389140_dani_abalo_shte_opitame_da_izmuknem_neshto_polojitelno/?ref=rss


Полузащитникът на "Лудогорец" Дани Абало заяви, че отборът му ще играе на върха на възможностите си срещу "Реал" (Мадрид). Българският първенец посреща белите в сряда в 21.45 ч. в София във втория си мач от група В в Шампионската лига.

"Доволен съм най-вече, че играя в Шампионската лига. Отдавна искам да изляза срещу "Реал". Но в отбора мислим просто, че това е поредният мач и ще опитаме всичко възможно, за да видим дали сме способни да измъкнем нещо положително", каза Абало, цитиран...

„Ер Франс” ще се върне към нормалния график на полетите не по-рано от вторник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337377

"Ер Франс” ще се върне към нормалния график на полетите не по-рано от вторник, предаде ИТАР-ТАСС. „Отменените по-рано полети, планирани за неделя и понеделник, ще останат анулирани”, се казва в официалното комюнике на „Ер Франс”, разпространено след като пилотите на авиокомпанията се съгласиха да завършат стачката си.

Роми от Бобов дол разказват на AFP защо продават гласа си

http://www.cross.bg/bobov-glasove-glasa-1432370.html

/КРОСС/Принудена да оцелява с минималната работна заплата в България от 340 лева (174 евро), Мая Иванова е повече от готова да продаде гласа си в парламентарните избори в неделя, включително и за храна. "Кой няма да вземе 50 лева в днешно време, когато мизерията е потресаваща? Дори 20 лева да ми предложат, аз ще ги взема", каза 51-годишната ромка от миньорския град Бобов дол пред Франс прес."Но те ни дават само кюфте и две филийки хляб. Парите ги прибират организаторите", добави ромката.Според многобройни изследвания продаването на гласове - за пари, храна или дърва за огрев - е често срещана в най-бедната страна на Европейския съюз на четвърт век след комунизма. Прави се за сплашване.Средната заплата в страната е равностойна на 400 евро и едно на всеки 5 домакинства живее под прага на бледността. Неотдавнашно проучване показва, че 69% от допитаните са определили положението като "непоносимо"."Нашите проучвания показват, че 6 процента от избирателите заявяват, че са продали гласа си, а друг 6 процента казват, че ще направят същото при определени условия", каза Антоний Гълъбов от "Трансперънси интернешънъл". "Хората не продават гласа си заради самия "спорт", те са притиснати до стената", добави Гълъбов.В ромските гета хората масово са зависими от местни лихвари, на които никога не могат да изплатят в пълен размер взетия заем

Масови протести в Хонконг

http://www.vesti.bg/sviat/masovi-protesti-v-honkong-6023474

Протестите избухнаха, след като миналия месец Китай взе решение за ограничаване на номинациите за главен администратор

Още една жертва на футболното хулиганство в Гърция

http://www.grreporter.info/Oshche_edna_zhertva_na_futbolnoto_huliganstvo_v_Grciya___/16171

По случая са арестувани четирима души, срещу които бяха повдигнати обвинения за участие в опит за убийство и нанасяне на тежки телесни повреди.

прочети повече

Само революционни промени могат да спасят здравеопазването

http://www.cross.bg/promeni-spiridonov-koalitziya-1432368.html

/КРОСС/ Само революционни промени могат да спасят българското здравеопазване. На първо място е високото финансиране, а на следващото - електронно здравеопазване. И сега в системата има средства, но проблемите идват от лошото управление и нецелесъобразното им разходване. Около тази теза се обединиха участниците в поредния предизборен дебат в ефира на TV7. Лек за здравеопазването ни има, категорични бяха акад. Надка Бояджиева от коалиция "Патриотичен фронт", доц. д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок, доц. д-р Стайко Спиридонов от АБВ и д-р Илко Семерджиев от коалиция "Десните". "Сериозни реформи без законодателни промени не може да се случат", отбеляза д-р Семерджиев, но подчерта, че има спешни проблеми, чието решаване е лесно - промяна в някои наредби и подобряване на събираемостта на здравните вноски. "Оттам насетне следват демонополизация на НЗОК или поне изваждане от сегашното й битие на "обикновен придатък към Министерството на финансите", подчерта д-р Спиридонов. Спешната помощ пък трябва да бъде изцяло отделена от болничната и да мине на 100% държавно финансиране. Добре би било да се възстанови възможността пациентите, които се обаждат за спешна помощ, да разговарят с квалифициран консултант, защото той може по-добре да насочи екипите и да даде адекватни съвети за реакция, докато се изчаква специализиран екип. С въвеждането на телефон 112 тази възможност отпадна

Генсекът на ЕНП на митинг на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_77127/

Генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез ще посети централното предизборно мероприятие на ПП ГЕРБ-София, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието ще се състои в квартал „Младост“, в парка пред сградата на общината в район Младост, на ъгъла на ул. „Св. Преображение“ и ул. „Филип Аврамов“.

Според социалния министър заседанието на тристранката за бюджета ще се състои в сряда

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/29/2389139_spored_socialniia_ministur_zasedanieto_na_tristrankata/?ref=rss


Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета. Това каза министърът на социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ.

Миналия петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети. Те заплашиха, че няма да присъстват, ако материалите не им бъдат пратени предварително. Те настояват да бъде обсъдено и повишението на минималните...

И според социалния министър заседанието на тристранката за бюджета няма да се състои

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/29/2389139_i_spored_socialniia_ministur_zasedanieto_na/?ref=rss


Вероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета. Това каза министърът на социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ.

Миналия петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети. Те заплашиха, че няма да присъстват, ако материалите не им бъдат пратени предварително. Те настояват да бъде обсъдено и повишението на минималните...

Ако рейтингите варират с 30% от истината, се пилеят десетки милиони за реклама

http://offnews.bg/news/n_1/n_393735.html

С Владимир Комар - председател на Надзорния съвет на международната пийпълметрична агенция Mediaresearch, предприемач и собственик на няколко чешки компании - разговаряме за това как се измерват телевизионните рейтинги у нас и за драстичните разлики в данните на двете компании, доставящи данни за аудиторията. - Kакъв е поводът за визитата Ви в България? - Основният бе среща с Потребителския комитет за пийпълметрични данни, на която бяхме официално поканени. Те ни поискаха презентация, както и да изясним някои въпроси, понеже в момента на пазара има две „валути” за измерване на телевизионната аудитория. На много хора това причинява излишно главоболие и аз ги разбирам. Досега валутата е била само една, а ето че ние предлагаме алтернатива. - Mediaresearch вече заяви амбицията си да остане единствената, какво Вие я наричате, „валута” за данни за телевизионните рейтинги. Колко близо сте до тази цел според Вас? Що се отнася до предлагания от нас продукт, сме толкова близо, че на практика направихме всичко необходимо. Вече предлагаме висококачествено измерване на тв данни и то е на нивото, което поддържаме и на развитите пазари като САЩ, Германия, Чехия. Разликата е, че в страни като България няма комитети от телевизии и рекламни агенции, които да регулират пийпълметричните услуги и да ги тестват редовно. Преди няколко години решихме да работим тук, защото измерването не изглеждаше достатъчно професионално. А ние вярваме, че целта на измерването на тв аудиторията е да даде максимално близки до истината данни на разумна цена. - Преди седмица, на старта на две популярни риалити предавания – „ВИП Брадър” и „Сървайвър”, отново се заговори за чувствителната разлика в данните на двете агенции – ГАРБ и Mediaresearch. Запознат ли сте със случая и как ще го коментирате? - Да. Резултатите тогава бяха напълно противоположни. Нашите данни сочеха 40% пазарен дял за едното шоу и 20 за другото. А според ГАРБ бяха точно наобратно. Aко това беше просто изолиран случай, е статистически възможно, макар и много необичайно. Но не и ако се случва често. - Какво е впечатлението Ви – участниците в пазара доверяват ли се на Вашите данни повече отколкото на старата система? - Винаги съм се опитвал да обясня, че в ситуация като българската въпросът не е телевизиите да са съгласни с данните. Тук двете пийпълметрични агенции дават много различни данни за двете основни телевизии. Лидерът на пазара (bTV – б.а.), който дори нашите данни сочат за такъв, се чувства застрашен, понеже преднината пред втория е много по-малка. Но пак казвам - разликата между данните на двете агенции е толкова голяма, че няма как да се обясни със статистическа грешка. Ако например единият мери дял 15, а вторият – 21, разликата не е изненадваща и истината вероятно е някъде в тези цифри. Но при данните на двете агенции говорим за много по-големи разлики, още повече, че това се случва редовно. И за да отговоря директно на зададения въпрос, ще кажа следното: Моето впечатление е, че дори днес съществува голям процент участници на пазара, които ясно разбират, че нашите данни са далеч по-достоверни от тези на конкуренцията. Нещо повече - мисля, че това го разбират и много от тези, които днес на висок глас изразяват своето недоволство от факта, че на пазара има две „валути” и това им създава допълнителни компликации. Абсолютно убеден съм обаче, че само след няколко месеца, особено сред рекламодателите, ще са много малко тези, които ще имат някакви колебания по въпроса.   - Планирате ли нови услуги за българския пазар освен измерването на тв аудиторията? - Само преди няколко месеца ние продадохме мажоритарния си дял на най-голямата международна компания за измерване на аудиторията – Nielsen. Във връзка с това следващата година ще бъдем преименувани на Nielsen Admosphere. Nielsen извършва и измерване на продажбите в търговията на дребно, което засяга на практика всички големи рекламодатели. Получава се добра кръстосана връзка между двата типа данни. Но тук първо ще се концентрираме върху това да убедим пазара, че сме най-добрата валута за тв данни. В крайна сметка рекламодателите харчат парите си на база на тези данни, и става дума за доста пари. Ако данните варират с 20-30 процента от истината, значи няколко десетки милиона евро се пилеят само на техническо ниво. - Каква е ценовата Ви политика? - Както казах и пред Потребителския комитет, предлагаме услугата си срещу определена сума, която сравних с цените ни на два други пазара - Румъния и Словакия. Вярваме, че там цените са вече доста свити и са съвсем честно определени спрямо пазара. Имаше представители на комитета, които възразиха, че цените са абсурдни, защото сега плащат три пъти по-малко. Според мен вероятно разликата е около два пъти. Но сравнявайки цените на останалите международни пийпълметрични компании се притеснявам, че е истинско чудо някой да успее да извърши услугата за половин цена, както прави ГАРБ. И освен това данните да са достоверни. Ако са успели да постигнат това, Nielsen би следвало да се заинтересува и да ги купи още утре. Затова предложих пред потребителския комитет да избере независим одитор, който да сравни двата проекта – на ГАРБ и Меdiaresearch – и да посочи кой предлага по-реалистични данни. Ние сме отворени за това и бихме съдействали веднага.

Надзорен риск

http://www.cross.bg/nadzor-durzhavata-bulgariya-1432369.html

/КРОСС/Кризата "КТБ" извади наяве дефицити и пороци на банковото законодателство, което всички намирахме в пълна хармония с най-модерните европейски норми. Едва затварянето на КТБ разкри пукнатини, празнини и кривини, дотам сериозни, че Европейската комисия да открие срещу България поредна процедура, (неправилно) наричана "наказателна". Изводът Емил Хърсев, д-р ик., прави в коментара си за в. "Сега". Infridgment procedure ("производство по нарушение") е обичайният ред за отстраняване на открити от Комисията несъответствия между националните законодателства и общоевропейските норми, установени с директивите. С тази процедура срещу дежурното момче за бой, България, комисията "Барозу" повдигна на сбогуване общ за всички страни в ЕС въпрос - откога тече срокът за изплащане на гарантирани от държавата депозити в банки. България не е единствената страна, в която гарантът плаща едва след установяване на несъстоятелността на банката, която дължи парите. Със своеобразния тест върху България брюкселската бюрокрация се опитва да наложи своето ново откритие - че държавната гаранция по депозитите трябва да се активира и гаранционните фондове да плащат без други отлагателни условия веднага щом гарантираните суми станат "недостъпни" за вложителите

Скандал! Събират незаконно пари от родители за занималня

http://pik.bg/скандал-събират-незаконно-пари-от-родители-за-занималня-news231180.html

Скандал! Събират незаконно пари от родители за занималня

По 70 лв. на месец за занималня искали от родители в някои пловдивски основни държавни училища. Обучението на мъниците след редовните часове се провеждало в обикновена класна стая, а ръководствата на школата се оправдавали, че трябва да плащат заплати на преподавателката и затова искали пари от родителите. В същото време директорите отказвали да открият втора безплатна занималня, защото нямали достатъчно свободни помещения. За парадокса се оплакаха в „Монитор” майки от Пловдив.

„По закон занималнята е безплатна и не е редно да се събират пари от родителите”, коментира служебният зам.-министър на образованието Ваня Кастрева. Тя допълни, че ще нареди на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив да изпратят писмо до директорите, в което да припомнят, че подобно събиране на пари е незаконно.

Когато научим кои са конкретните училища, ще бъде наредена и проверка, коментира още Кастрева. Голяма част от елитните училища в столицата няма да разкрият групи за занималня за пети клас, показа проверка на „Монитор”. Причината е липса на материална база.

„Нямаме свободно помещение да разкрием група, а делегираните бюджети не позволяват да се строи допълнителна база”, коментира директорката на столичното 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов” надежда Николчева. Тя добави, че с предимство за занималня се класират деца, които имат нужда от подкрепа за справяне с уроците, ученици от социално слаби семейства или хлапета, чиито родители са много ангажирани и не могат да осигурят грижа за децата си след учебния ден. В 137-о СОУ „Ангел Кънчев” в „Люлин” също няма да има група за занималня за петокласниците, отново заради липса на база.

Същото е положението и в еврейското 134-то СОУ „Димчо Дебелянов”, както и в 35-о СОУ и 133-то СОУ, известно като Руското училище. В някои школа все пак обаче се намират и компромисни решения. Така например в столичното 119-о СОУ „Академик Михаил Арнаудов” ще има смесена група за занималня от четвъртокласници и петокласници.

„Само девет деца от 5-и клас са подали молби за целодневно обучение, което е недостатъчно за сформиране на цяла група”, обясни директорът на училището Диян Стаматов. Затова хлапетата ще посещават занималня в една група с по-малките ученици. В повечето школа групите за занимани са смесени. В тях попадат деца от два поредни класа – например второкласници и третокласници. Целодневното обучение ще се въвежда поетапно, като всяка година обхватът се разширява до учениците в седми клас, е записано в Закона за народната просвета.

Таксиметрови шофьори: Очакваната промяна е от БСП

http://frognews.bg/news_77126/

Контролът върху дейността на таксиметровите автомобили трябва да се централизира и фокусира главно в общината, защото таксиметровите услуги са вид градски транспорт. Това заявиха представители на таксиметровия бранш на среща с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев и с кандидата за народен представител и областен председател на БСП-Варна Красимир Янков.

Таксиметрови шофьори: Очакваната промяна е от БСП

http://www.cross.bg/taksimetrovite-bransha-bransh-1432366.html

/КРОСС/ "Контролът върху дейността на таксиметровите автомобили трябва да се централизира и фокусира главно в общината, защото таксиметровите услуги са вид градски транспорт." Това заявиха представители на таксиметровия бранш на среща с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев и с кандидата за народен представител и областен председател на БСП-Варна Красимир Янков. Представителите на бранша коментираха, че в момента контролът се осъществява от много институции - транспортното министерство, общината, КАТ и на практика за едно и също нарушение по различните закони има различни санкции. Те настояха за редица промени както в законодателството, така и в подзаконовата нормативна база. Посочена бе и необходимостта от прилагане на новоприетата промяна за минимални такси от общините, които да бъдат по общоприетата методика за определяне на себестойността на километър, защото това ще спомогне за „осветляване" на голяма част от сивия сектор в бранша. Присъстващите на срещата представиха примерна методология, по която да се изчислява цената на таксиметровите услуги и поискаха съдействие документът да залегне в подзаконовата нормативна база. „Наясно сме, че това няма как да се случи в настоящия момент, защото хората с всеки изминал ден стават все по-бедни. За да се стабилизира ситуацията в таксиметровия бранш, е необходимо да се работи за повишаване на жизнения стандарт в страната - нещо, което започна от предишното правителство

Южният плаж "Слънчев бряг" без охрана от 1 октомври

http://pik.bg/южният-плаж-слънчев-бряг-без-охрана-от-1-октомври-news231179.html

Южният плаж "Слънчев бряг" без охрана от 1 октомври

Спасителите на южния плаж в курорта "Слънчев бряг" ще дежурят до 30 септември /включително/. На следващия ден обходните двойки ще спрат да работят и плажът ще стане неохраняем.

Това каза управителят на ивицата Кирил Спасов. От 1 октомври ще бъде затворен и медицинският реанимационен пункт. На пясъка ще бъдат поставени табели, че къпането не е обезопасено, морето ще остане без плаващи обозначителни знаци заради приключването на плажния сезон. Спасов препоръчва хората да избягват да влизат във водата при бурно вълнение.

Лятото на южния плаж в "Слънчев бряг" завърши без инциденти. За първи път през този сезон бе въведена охрана на плажа, която следеше за кражби и джебчии. В резултат на въведените дежурства рязко спаднаха кражбите на ивицата, заяви Спасов. През есенния и зимния период пясъкът ще продължи да се почиства по план-график.

Екомузей отвори врати в Русе

http://www.moreto.net/novini.php?n=265690

Уникален Екомузей отвори врати в Русе. Той е единствен по рода си в България и бе очакван от русенци повече от 40 години. Реализацията му стана възможна благодарение на проект с европейски средства, спечелен от общината. Екомузеят е разположен на четири различни етажа с обща площ 2400 кв.

Първият ни преводач на Корана: Джихадистите четат свещената книга, както дяволът чете евангелието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337374

"Джихадистите четат Корана, както дяволът чете евангелието. Този текст звучи страшно и той е действително страшен, но това в никакъв случай не означава да се избиват невинни хора, както джихадистите постъпиха напоследък”, смята проф. Цветан Теофанов, който първи е превел Корана от арабски на български, пред bTV. "Джихадистите четат Корана, както дяволът чете евангелието. Този текст звучи страшно и той е действително страшен, но това в никакъв случай не означава да се избиват невинни хора, както джихадистите постъпиха напоследък”, смята проф. Цветан Теофанов, който първи е превел Корана от арабски на български, пред bTV.

Ердоган:Турция не може да остане извън международната коалиция, сражаваща се срещу джихадистите

http://www.cross.bg/ankara-armiya-tyrskata-1432367.html

/КРОСС/Турското правителство ще внесе предложение в парламента за удължаване с една година на правомощията на турската армия да участва в трансгранични операции в Сирия и в Ирак. Документът, наречен "тезкере", са подновява всяка година от 2009-а насам. Сега са прибавени нови елементи, специално за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава", заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, изразявайки най-острата реакция на Анкара досега от действията на ислямските екстремисти. По думите му, началникът на турския генерален щаб Неждет Йозел ще информира депутатите за положението край границите със Сирия и Ирак. От миналата седмица насам Анкара дава сигнали за промяна в досегашната си позиция, когато категорично бе отказала да участва в удари на коалицията срещу "Ислямската държава". Турският президент Ердоган заяви в реч пред провеждащия се в Истанбул Световен икономически форум, че Турция не може да остане извън международната коалиция, сражаваща се срещу джихадистите. Чрез документа за удължаване на правомощия на турската армия, Анкара ще конкретизира и своето военно участие. По думите на президента на страната, не е изключена вероятността Турция да изпрати свои войски в Сирия. Една от опциите е турската армия да окаже съдействие в установяването на зона за сигурност в рамките на международно споразумение за бежанците, които се спасяват от действията на "Ислямска държавана" на турска територия

10 млрд. лв. ще са щетите, ако КТБ фалира

http://econ.bg/Новини/10-млрд-лв-ще-са-щетите-ако-КТБ-фалира_l.a_i.570966_at.1.html

10 млрд. лева ще са щетите, ако КТБ АД бъде оставена да фалира. Това заявиха по време на специална пресконференция вложители в поставената под...

Първанова: Армията трябва да бъде включена в работата на границата

http://www.cross.bg/bulgariya-nato-granitzata-1432364.html

/КРОСС/ "95 процента от бежанците идващи в България са хора, които бягат от военните действия в Сирия и Ирак и това е факт." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Мария Капон от коалиция „Десните". "Тези хора в голямата си част преминават транзитно през страната ни, искайки да отидат в една държава, където да се установят прилично, понеже ние с 65 лева няма какво толкова да им предложим", каза още тя и добави, че оградата, която правителството направи на границата с Турция е неефективна, понеже тя обхваща едва една десета от границата с нашата съседка. "България отдавна е направила своя цивилизационен избор с участието си в ЕС и НАТО, но десните сили от години повтаряме, че това трябва да става и съобразно през призмата на нашите държавни интереси", допълни тя. "Това, което може и трябва да направи е държавата със законови промени да включи в работата на границата и армията, понеже очевидно полицията там няма как да се справи сама с наплива от бежанци. Освен това трябва с помощта на държавата и на ЕС да бъде построен специален бежански лагер."Това каза от своя страна Антония Първанова, председател на НДСВ. "През годините различните религии често са били използвани за употреба на насилие

Изслушването за еврокомисар на Кристалина Георгиева е в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337370

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса.

С детектор на лъжата набират работници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337368

Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава "Марица". Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава "Марица".

Първанов иска парламентарна комисия за кризата в енергетиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_394840.html

"Една от първите задачи на бъдещата парламентарна група на АБВ ще бъде да инициира незабавно свикване на анкетна комисия към следващото Народно събрание, която да установи причините за тежкото състояние на родната енергетика. Това обяви пред ТВ7 лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него основна вина за срива на този важен за страната сектор носят последните две управления. Негативно влияние върху енергетиката ни оказват и решения, взети още по времето на правителството на Иван Костов, посочи Първанов, който определи договорите с американските електроцентрали в Марица Изток като неизгодни за страната. По думите в последните няколко години управляващите са допуснали и прекалено много партийни назначения на некомпетентни хора в бордовете на държавните фирми от този сегмент на икономиката ни. Своята роля за кризата в отрасъла е изиграла и ДКВЕР, чието последно решение за вдигане на цената на тока с 10 процента на практика окончателно е доказало политическата й зависимост. АБВ ще настоява и за незабавното отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“ –централа, за която имаме подготвена площадка и реактор и която може да позволи на България да произвежда дълги години евтина елекроенергия, заяви още Георги Първанов. Той посочи, че не е срещу изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. По думите му обаче страната ни трябва да се възползва от напредналия етап в който се намира проектът „Белене“, както и да прецени внимателно сигурността на технолгията и финансовите условия, които й се предлагат от инвеститорите от "Уестингахус" за ново съоръжение в Козлодуй. Първанов взе отношение и по проекта Южен поток. Според него той може да бъде изграден без да се нарушават изискванията на ЕС. За целта обаче трябва да се проведе нова процедура по избор на изпълнители. Газопроводът ще осигури допълнителна стабилност на страната ни в газовите доставки, както и поне 10 000 нови работни места, посочи той. По думите му не може да има спор, че Южен поток е изгоден за България. Факт, който се потвърждава и от категоричната позиция „За“ изграждане на съоръжението, която имат още редица държави от обединена Европа, сред които Италия, Австрия и Унгария.

Шефката на ДКЕВР: Цената на тока може да се вдигне и с 50%

http://www.bnews.bg/article-117590

Въпреки че има предпоставки за по-голямо поскъпване, едва ли цената на тока ще се вдигне с повече от 10%. Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената би трябвало да скочи с 50%, каза новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова.

Пиронкова отнесе Кириленко, очаква Серина Уилямс във втори кръг на China Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_394845.html

Първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова победи с 6:4, 6:1 само за час и 16 минути бившата №10 в света, рускинята Мария Кириленко в първия кръг на China Open. По всяка вероятност следващата съперничка на Цвети ще е световната №1 Серина Уилямс, която излиза на корта срещу испанската квалификантка Силвия Солер-Еспиноса в първия кръг. В момента Цвети е 51-в световната ранглиста, а Кириленко изпадна до №134 заради травма, която задълго я задържа извън игра. След днешния двубой Пиронкова изравни резултата в мачовете си с Кириленко. Досега двете са играли веднъж, през 2012 г., и рускинята надви. Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започва участието си също днес, но мачът му ще е с най-ранен начален час 14.30.

Изслушването на Георгиева за комисар в ЕК е в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337358

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса.

Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство

http://www.cross.bg/ikonomikata-polovina-rust-1432363.html

/КРОСС/Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство. Според тях предложението за дефицита от 4 на сто и за увеличаване на вътрешния дълг не е аргументирано, коментира пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда - в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции - общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително, коментира Василев.  По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две години, експертът посочи:1,5 е много добър ръст на брутния вътрешен продукт при случилото се през тази година, защото преди една година никой не е предполагал, че ще има такава криза в Украйна и поради сбърканата европейска политика и поради пригласянето на нашите лидери, начело с президента. Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка, където са от порядъка на 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2 процента. Т.е

Стоян Мирчев за Actualno.com: За БСП е проблем, когато младите напускат България

http://interview.actualno.com/Stojan-Mirchev-za-Actualnocom-Za-BSP-e-problem-kogato-mladite-napuskat-Bylgarija-news_52161.html

Стоян Мирчев е едно от младите лица на коалиция БСП Лява България за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 5 октомври. Мирчев е само на 32 години, като произлиза от изв...

Няколко винопроизводители - в невъзможност да продължат работа

http://society.actualno.com/Njakolko-vinoproizvoditeli---v-nevyzmojnost-da-prodyljat-rabota-news_52167.html

Няколко производители на вино са в невъзможност да продължават работа. Част от служителите им са в неплатен отпуск. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, който участва в...

"Ислямска държава" е близо до формирането на алианс с "Джебхат ан Нусра"

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-e-blizo-do-formiraneto-na-alians-s-Djebhat-an-Nusra-news_52168.html

Действащата на територията на Ирак и Сирия групировка „Ислямска държава” е близо до формирането на алианс с воюващата срещу правителственото на Сирия организация „Джебхат...

Експерт: Джихадистите четат Корана, както дяволът чете евангелието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337363

"Джихадистите четат Корана, както дяволът чете евангелието. Този текст звучи страшно и той е действително страшен, но това в никакъв случай не означава да се избиват невинни хора, както джихадистите постъпиха напоследък”, смята проф. Цветан Теофанов, който първи е превел Корана от арабски на български, пред bTV.

Донецк под обстрел - Киев обменя военни срещу мирни граждани

http://www.cross.bg/voenni-opulchentzite-donetzk-1432365.html

/КРОСС/ Най-малко 6 мирни жители и трима опълченеца са загинали, а още 18 души са били ранени в резултат на мощен обстрел на Донецк от украински военни, предаде Интерфакс, позовавайки се на ръководството на ДНР. Част от районите на града са без електричество след попадане на снаряди на територията на завод „Точмаш". Там са разрушени две трансформаторни станции. Общо през последното денонощие по данни на самоотбраната на ДНР, украинската армия е нарушила режима на прекратяване на огъня 15 пъти. Основните удари са били насочени главно към близките на донецкото летище населени пунктове.Вече две денонощия опълченците се опитват да освободят територията на летището на Донецк, но ожесточените битки продължават и досега. Освен това, правителствените войски нанесли артилерийски обстрели на 9 населени пункта на Донецка народна република. Същевременно опълченците и украинските военни са направили размяна на пленени, като ДНР предаде 30 души, а представителите на Киев 60. По-рано бе достигната договореност за размяна на пленени във формат "30 на 30", но Киев предложи да предаде 30 души в повече от уговореното. Сред пленените са опозиционери, които не са воювали в опълчението, но активно участвали преди месеци в митингите срещу киевските власти в различните градове на Украйна. Сред освободените пленени има много обикновени граждански лица, които по данни на силите за самоотбрана на ДНР, специално са подбирани за да бъдат обменени срещу украински военни

Спецсъдът захвана лихваря Луцифер със 120 свидетели

http://frognews.bg/news_77125/

Специализираният наказателен съд е командирован в Бургас за изнесено заседание по делото срещу Иван Донков, обвинен в лихварство и Милкана Вълканова, негова съучастничка. Според прокуратурата двамата са действали като организирана престъпна група.

Проф. Кантарджиев: Грипна епидемия ще има, пикът й ще е в края на януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337355

Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.
„Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести. „Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица.

Учен човек - дялан камък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336912

Най-големият капитал на България - нейните образовани и можещи хора, продължава да търси реализация в чужбина. Хубаво е, че е написана поредната програма, с която в страната ни да се развиват научните изследвания, но там нищо не пише какви ще са заплатите на учените. (Виж 6-а стр.)
А без заплати, които да са съизмерими с тези на колегите им от раз Най-големият капитал на България - нейните образовани и можещи хора, продължава да търси реализация в чужбина. Хубаво е, че е написана поредната програма, с която в страната ни да се развиват научните изследвания, но там нищо не пише какви ще са заплатите на учените. (Виж 6-а стр.) А без заплати, които да са съизмерими с тези на колегите им от раз

Ген. Петров: Над 53% от акцизните стоки у нас минават през контрабандни канали

http://www.cross.bg/petrov-sistemata-stranata-1432362.html

/КРОСС/С близо 40% се е увеличила контрабандата на цигари, алкохол, горива и други продукти в България през последните години. През 2008 - 2009г нивата на незаконната търговия са били около 14%, в момента над 53% от акцизните стоки минават през контрабандни канали, които са свързани и с трафика на наркотици през страната. Това заяви в интервю за Дарик радио бившият директор на Национална служба "Полиция" и главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. Зад тези проценти стоят милиарди левове, непостъпили в държавната хазна, от които се захранват и партийни каси, коментира още той. По думите му притеснително малко са и количествата задържани наркотични вещества в последно време. Всичко това се доказва от отчетите на Агенция "Митници" и МВР, каза още ген. Петров. Проблемът с контрабандата е един от основните проблеми на националната сигурност. Високите проценти на незаконна търговия показват липсата на държавност и управленски решения за борба с престъпността в страната, смята генералът. По отношение силната политическа зависимост в системата на МВР и партийните назначения на служители на отговорни постове, ген. Валентин Петров заяви, че е крайно време да бъде постигнат консенсус между водещите политически сили в страната, тази практика да бъде прекратена завинаги, без значение кой печели изборите и каква е конфигурацията на управляващото мнозинство в българския парламент

Вирусулог: Грипна епидемия ще има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337348

Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.
„Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести. „Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица.

Внимание: Клонингите атакуват

http://web.barometar.net/65275/

„Внимавайте, клонингите атакуват“, подиграват се зложелатели на двете познайници екс плеймейтката Николета Лозанова и моделката Бориса Тютюнджиева. Ако все още някой не е разбрал Тютюнджиева беше първият гост на Николета в таблоидното й предаване, което беше преместено от ТВ7 и стартира тази неделя по bTV. Бориса отговаряше на въпроси на Николета, уж, за да разсее [...]

Още 5 загинали открити край японския вулкан

http://www.vesti.bg/novini/oshte-5-zaginali-otkriti-kraj-iaponskiia-vulkan-6023475

Безжизнените тела на още 5 души бяха открити край вулкана Онтаке в Япония, който изригна в събота, съобщи АФП.

Набират работници с детектор на лъжата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337351

Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава Нова мода залива частният бизнес. Детекторът на лъжата става важен елемент при подбора на кадри. Все повече работодатели се обръщат към полиграфски изследвания, което им дава сигурност при назначаването на бъдещи служители. Мнозина пловдивски фирми вече са подложили на тест кандидатите за различни позиции, съобщава "Марица".

Кон припадна от глад и бой на кръстовище в София

http://pik.bg/кон-припадна-от-глад-и-бой-на-кръстовище-в-софия-news231174.html

Кон припадна от глад и бой на кръстовище в София

Кон припадна от немощ на столично кръстовище. Оказва се, че кобилата Галя си няма собственик, поне законен такъв. Няма паспорт, не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и все още я изплащал. Грижел се за нея добре и не била припаднала, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

След 2 часа безпомощно лежане на тревата, Галя събра сили и стана. Въпреки опитите на Николай да впрегне животното, то не успя да направи и крачка. А през това време кръстовището се напълни с хора, решени да излекуват и нахранят кобилата. Извиканата на място полиция написа акт н Николай, защото каруцата му няма номер.

Полицаите обаче не конфискуваха коня, нямало къде да го закарат. Пет часа по-късно на мястото отново дойде полиция. Експерти от министерството на земеделието и от Столична община не се появиха. Не било тяхна работа. Затова хората, решени да спасят Галя, събраха пари и извикаха ветеринар.

Оказа се, че кобилата има исока температура и сериозна травма, която не ѝ позволява да се движи. Затова хората уредиха транспортирането на Галя в конна база и осигуриха пари за издръжка. А ветеринарят постави чип и подготви документи за узаконяване на животното. Намери се и кандидат осиновител.

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265720

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са абонатите в следните райони: - кв."Христо Ботев" и Погребите - от 9 часа до 15 часа; - кв."Аспарухово", абонатите по ул.

Русия се готвила за война от 2003 година насам

http://www.moreto.net/novini.php?n=265657

Руският президент Владимир Путин се готви за мащабна война вече едно десетилетие. Не само Украйна, но и балтийските държави не могат да се чувстват в безопасност. Това разкри бивш съветник на руския държавен глава. Андрей Иларионов е икономически съветник на Путин в периода 2000-2005 г.

За 77 минути Цвети се разправи с Кириленко в Пекин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337345

Цветана Пиронкова започна с бърза победа участието си в основната схема на турнира в Пекин. Българската тенисистка се наложи над рускинята Мария Кириленко с 6:4, 6:1 след 77 минути игра. Това е трета поредна победа за пловдивчанката в турнира, след като записа два успеха в квалификациите.
Мачът започна по най-добрия начин за Цвети, Цветана Пиронкова започна с бърза победа участието си в основната схема на турнира в Пекин. Българската тенисистка се наложи над рускинята Мария Кириленко с 6:4, 6:1 след 77 минути игра. Това е трета поредна победа за пловдивчанката в турнира, след като записа два успеха в квалификациите. Мачът започна по най-добрия начин за Цвети,

"Ал Кайда" плаши Запада с ответни удари заради атаките на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337342

Лидерът на сирийския клон на Ал Кайда, Фронт "Ал Нусра" заяви, че въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция няма да разгромят ислямистите в Сирия и предупреди, че групировката може да нанесе ответни удари срещу западните държави, участващи в коалицията, съобщи ВВС.
"Вашите ръководители няма да бъдат единствените, Лидерът на сирийския клон на Ал Кайда, Фронт "Ал Нусра" заяви, че въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция няма да разгромят ислямистите в Сирия и предупреди, че групировката може да нанесе ответни удари срещу западните държави, участващи в коалицията, съобщи ВВС. "Вашите ръководители няма да бъдат единствените,

Каролев: Служебният кабинет да не пипа осигурителните прагове

http://www.cross.bg/karolev-ikonomistut-pragove-1432361.html

/КРОСС/ "Актуализацията на бюджета е разумна, ако в нея бъде заложена ликвидна подкрепа за КТБ", заяви в сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев. По думите на икономическия съветник в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова не трябва да се бърка в джоба на данъкоплатеца, за да се решат проблемите на КТБ. Тя бе категорична, че актуализацията може да бъде направена само от редовно правителство. Според Мика Зайкова преди да говорим за актуализация на бюджета, трябва да попитаме служебното правителство къде изхарчи 4 милиарда. Тя подчерта, че за належащите плащания пари във фискалния резерв е имало. Каролоев заяви, че не е работа на служебния кабинет да променя минималните осигурителни прагове. "Това е пряк данък върху труда, не му е времето сега да се повишава", подчерта икономистът. Каролев допълни, че един от митовете е, че в България всички данъци са ниски.  

Бареков отрича да е укривал доходи

http://www.vesti.bg/izbori2014/kandidati/barekov-otricha-da-e-ukrival-dohodi-6023469

Бареков бе първият гост в Нова ТВ в седмицата на политическите лидери, в която Ани Цолова и Виктор Николаев ще интервюират лидерите на петте партии с най-големи шансове за влизане в парламента

Кристалина Георгиева на изпит за еврокомисар в четвъртък

http://pik.bg/кристалина-георгиева-на-изпит-за-еврокомисар-в-четвъртък-news231170.html

Кристалина Георгиева на изпит за еврокомисар в четвъртък

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер, съобщи БНР. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса.
Те са разпределени между различните комисии и отделните политически групи според числеността им.

В четвъртък българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, ще се яви пред три комисии – по „Бюджети“, „Бюджетен контрол“, и „Правни въпроси“.

Парламентарните комисии ще трябва да преценят дали кандидатите за бъдещи еврокомисари отговорят на изискванията. В случай че номинираните не преминат успешно изпита, ще бъдат насрочени нови изслушвания.

На 22 октомври на пленарната си сесия в Страсбург ЕП ще приеме или отхвърли предложените кандидати. Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност от 1 ноември.

Изслушванията на всеки от кандидатите ще продължават поне по три часа и ще бъдат предавани на живо в интернет. Официалната оценка от резултатите от положените изпити ще бъде съобщена на 9 октомври.

ДКЕВР: Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-Увеличението-на-цената-на-тока-може-да-достигне-и-до-50-_l.a_i.570957_at.1.html

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. Това...

Два пъти на ден чаша черешов сок срещу подагра

http://www.vesti.bg/novini/dva-pyti-na-den-chasha-chereshov-sok-sreshtu-podagra-6023471

Една чаша сок от череши помага в борбата с подаграта, показва ново британско изследване, пише в. "Дейли Мейл".

Пиронкова помете Кириленко за 77 минути в Пекин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337339

Цветана Пиронкова започна с бърза победа участието си в основната схема на турнира в Пекин. Българската тенисистка се наложи над рускинята Мария Кириленко с 6:4, 6:1 след 77 минути игра. Това е трета поредна победа за пловдивчанката в турнира, след като записа два успеха в квалификациите.
Мачът започна по най-добрия начин за Цвети, Цветана Пиронкова започна с бърза победа участието си в основната схема на турнира в Пекин. Българската тенисистка се наложи над рускинята Мария Кириленко с 6:4, 6:1 след 77 минути игра. Това е трета поредна победа за пловдивчанката в турнира, след като записа два успеха в квалификациите. Мачът започна по най-добрия начин за Цвети,

Крило на "Ал Кайда" заплаши САЩ с ответни удари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337338

Лидерът на сирийския клон на Ал Кайда, Фронт Лидерът на сирийския клон на Ал Кайда, Фронт "Ал Нусра" заяви, че въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция няма да разгромят ислямистите в Сирия и предупреди, че групировката може да нанесе ответни удари срещу западните държави, участващи в коалицията, съобщи ВВС. "Вашите ръководители няма да бъдат единствените,

През ноември би трябвало да започне изплащането на влоговете в КТБ, обяви Порожанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389125_prez_noemvri_bi_triabvalo_da_zapochne_izplashtaneto_na/?ref=rss


В рамките на режима особения надзор, под който е подставена КТБ, не позволява достъп до средствата на вложителите. Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант.

Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на финансите Румен Порожанов. Той обясни, че Европейската комисия (ЕК) е започнала информационен режим с българската...

Кмет на село край Гоце Делчев с фрактури след катастрофа

http://www.vesti.bg/novini/kmet-na-selo-kraj-goce-delchev-s-frakturi-sled-katastrofa-6023470

63-годишният кмет на гоцеделчевско село катастрофира тази нощ, настанен е в болница с фрактура на челюст и тазобедрена става, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Нова социална мрежа без реклами ще бори Facebook

http://www.cross.bg/ello-mrezha-sotzialna-1432360.html

/КРОСС/ Нова социална мрежа изгрява на хоризонта. Ello стартира през март тази година, през септември аудиторията й започна да се разраства изключително бързо. По данни от компанията, регистрираните потребители се удвояват на всеки 3-4 дена. През годините редица социални мрежи са се опитвали да убият Facebook, но нито една не е успяла дори да се доближи до популярността на виолетовия гигант. Главният изпълнителен директор на Ello, Пол Будниц, вярва, че може да промени това. Бъдниц е известен като основател на компанията Kidrobot, която е специализирана в търговията с художествени играчки, аксесоари и облекла. Концепцията на Ello е красив дизайн и никакви реклами. Мотото на проекта е "Simple, beautiful & ad-free" ("Просто, красиво & без реклами). Ello е социална мрежа, която не включва реклами и спонсорирано съдържание като цяло. Тя позволява да покажете истинското си име или да използвате псевдоним, а последният ред от манифеста й заявява "Вие не сте продукт". Ello е още в бета версия и някои от предвидените за нея възможности не са реализирани, но и в този вид тя е напълно функционална социална мрежа.      

"Ферари" пуска лимитирана серия на 458 Специале, влизаща в историята

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/29/2389135_ferari_puska_limitirana_seriia_na_458_speciale/?ref=rss


"Ферари" ще представи на автосалона в Париж лимитирана версия на модела си 458 Специале, посветена на спортните успехи на модела. 458 Speciale A (A идва от Aperta - открит), влиза в автомобилната история, като най-мощният роудстър на "Ферари" и най-оптимизираният в аеродинамично отношение открит сериен автомобил на марката.

В добавка 458 Специале А се оборудва с най-мощният V8 атмосферен двигател, генериращ 605 конски сили и 540 Нм максимален въртящ момент. Автомобилите от...

Искат промяна на избирателната система в Хонконг

http://www.bnews.bg/article-117585

Най-малко 38 демонстранти са пострадали в сблъсъците с полицията в Хонконг. Много банки затвориха поради мощните протести в централната част на града. Протестиращите настояват за демократична промяна на избирателния закон.

Спецсъдът с изнесено заседание в Бургас, разпитва 120 свидетели по лихварски процес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4337335

Състав на Специализирания наказателен съд е командирован в Бургас за изнесено заседание по делото срещу Иван Донков, обвинен в лихварство и Милкана Вълканова, негова съучастничка. Според прокуратурата двамата са действали като организирана престъпна група.
Процесът стартира преди година в столицата, но съдебното разследване зацикли. Състав на Специализирания наказателен съд е командирован в Бургас за изнесено заседание по делото срещу Иван Донков, обвинен в лихварство и Милкана Вълканова, негова съучастничка. Според прокуратурата двамата са действали като организирана престъпна група. Процесът стартира преди година в столицата, но съдебното разследване зацикли.

Обама: Разузнаването на САЩ подцени „Ислямска държава“

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/obama-razuznavaneto-na-sasht-podceni-isliamska-dyrzhava-6023468

Мнозинството американци не вярват, че президентът им ще удържи на думата си и няма да изпрати сухопътни части срещу джихадистката групировка

Бунтарката Бардо – на 80 години

http://web.barometar.net/65272/

Френската кинолегенда Брижит Бардо навърши вчера 80 години, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Рожденичката няма да се появи на празника, но Франция все пак отбелязва паметното събитие. Обожавана икона през 50-60-те години заради невероятната й чувственост, актрисата сега живее усамотено, заобиколена от любимите си животни. „Тези два живота бяха моя шанс за успех“, споделя тя. [...]

Кон припадна от глад и бой на кръстовище в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_394837.html

Кон припадна от глад и бой на столично кръстовище. За скандалния случай съобщи Нова тв. Оказва се, че кобилата Галя си няма законен собственик - няма паспорт, не е регистрирана. Мъж на име Николай твърди, че е негова. Взел я на лизинг и я изплащал. След 2 часа на тревата, Галя успяла да стане. Но не и да направи крачка въпреки опитите на Николай да я впрегне. Извиканата на място полиция написала акт на Николай, защото каруцата му нямала номер. Полицаите обаче не конфискували коня, защото нямало къде да го закарат. През това време събралите се кръстовището хора извикали ветеринарен лекар. Прегледът показал, че кобилата има висока температура и травма, която не й позволява  да се движи. Хората организирали транспортирането й в конна база и събират пари за издръжка. Ветеринарят поставил чип и подготвил документи за узаконяване на животното. Намерил се и кандидат осиновител.

Варненските университети откриват новата учебната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=265714

Част от университетите във Варна започват днес новата учебна година. Първи учебен ден днес ще е за Техническия университет, Варненски свободен университет, както и за Висшето военноморско училище. В Медицински университет Варна днес откриват учебната година за чуждестранните студенти.

Обама: Американското разузнаване подцени "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/obama-sityatziyata-siriya-1432359.html

/КРОСС/ "Американското разузнаване подцени активността на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, която се превърна в "кота нула" за джихадистите от цял свят." Това заяви президентът на Съединените щати Барак Обама в интервю за телевизия CBS. От друга страна, САЩ са надценили способността на иракската армия да воюва срещу въоръжените ислямистки групировки, посочи Обама. По думите му бойците трябва да бъдат отблъснати, пространството им да бъде ограничено, командните им центрове разрушени, а снабдяването с гориво - прекъснато. Междувременно, усилията за всичко това продължават. Според него твърдението, че ситуацията в Сирия днес щеше да бъде нормална, ако преди две години САЩ бяха въоръжили сирийските бунтовници, за което във Вашингтон се чуваха множество призиви, е мит. Американският президент възложи вината за ситуацията в Ирак отчасти на бившия премиера Нури ал Малики, който според Обама е пропилял възможността да постигне единство в страната.    

Гечев контра на Плевнелиев: Бюджетът не е сбъркан нарочно

http://frognews.bg/news_77123/

Бюджетът не е сбъркан нарочно, както твърди президентът. Прогнозите на ГЕРБ в нито един бюджет не са се сбъдвали. Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Румен Гечев от БСП.

Брентът поевтиня с още 1% през миналата седмица

http://www.investor.bg/surovini/365/a/brentyt-poevtinia-s-oshte-1-prez-minalata-sedmica,180806/

Цената на европейското "черно злато" спадна след засилването на експорта от Либия и Ирак

Хюман райтс уоч критикува Турция за съдебната система

http://asia.actualno.com/Human-rajts-uoch-kritikuva-Turcija-za-sydebnata-sistema-news_52158.html

Правозащитната организация Хюман райтс уоч критикува турското правителство, като посочи, че опитва да ограничи независимостта на правосъдната система и свободата на медиите, съобщава турското англоези...

Какво не знаем за сърцето

http://interest.actualno.com/Kakvo-ne-znaem-za-syrceto-news_52164.html

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем. Ето някои интересни факти за, може ...

Цветан Цветанов: Мая Манолова трябва да обясни защо причини на избирателите аферата „Костинброд“

http://web.barometar.net/65270/

- Г-н Цветанов, смятате ли, че след изборите може да бъде съставено правителство на националното съгласие, в което да влязат представители на всички партии, които прескочат изборната бариера? - Не. Ние сме заявили принципната си позиция, а тя е че ГЕРБ се бори за пълно мнозинство. Както каза и председателят на партията Бойко Борисов, ние [...]

13 са ранените при катастрофи през изминалото денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4337327

13 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". В страната са станали 11 тежки пътнотранспортни произшествия. Двама души са с опасност за живота.
На територията на София са станали един тежък и 33 леки пътни инцидента. Ранен е един 13 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". В страната са станали 11 тежки пътнотранспортни произшествия. Двама души са с опасност за живота. На територията на София са станали един тежък и 33 леки пътни инцидента. Ранен е един

Прага протестира срещу антируските санкции

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-praga-1432358.html

/КРОСС/ В Прага се проведе митинг срещу санкциите на ЕС спрямо Русия. Основният лозунг е: „НЕ на санкциите, ДА на мира!", съобщи RT. В центъра на града се събраха стотици хора, които заявиха, че „ограниченията срещу Русия няма да донесат мир на Украйна". По-рано премиерът и президентът на Чехия неведнъж са казвали, че промишлеността на страната, която е тясно свързана с руския пазар, ще пострада от санкциите спрямо Москва повече от много страни в ЕС. Те са се изказвали за отмяна на санкциите, но въпреки призивите Брюксел въведе ограничителните мерки спрямо Русия.    

Цвети Пиронкова възкръсна с 6:4 6:1 срещу Кириленко, следва среща със Серина Уилямс

http://www.moreto.net/novini.php?n=265718

Цветана Пиронкова започна участието си в основната схема на турнира "China Open" с убедителна победа над рускинята Мария Кириленко с 6-4 6-1. Така Цвети си осигури $25,100 от наградния фонд и 95 точки за световната ранглиста, благодарение на които след края на турнира отново ще се завърне в Топ 50 на световната ранглиста.

Време е за нова европейска политика

http://pik.bg/време-е-за-нова-европейска-политика-news231145.html

Време е за нова европейска политика

Втората „тройна коалиция“ много отчетливо маркира поне две фундаментални промени в иначе инертните реалности на мястото на България в ЕС. Де факто европейският консенсус в страната е пречупен и основна политическа партия няма никакъв проблем да го жертва в полза на Русия и собствените си планове за олигархичен нео-изолационизъм.

Ако дълги години за БСП членството в ЕС беше просто неизбежност, която върви с „духа на времето“, то тя вече стана субект на активен опит за фактическо самоизолиране на страната и превръщането й в държава-членка „на ръба“. Втората съществена промяна е пълното осъзнаване, че фактът на самото членство не е достатъчен гарант за геополитическия избор на България и нейния просперитет.

С други думи, разбирането за автоматизъм на ползите вече напълно не отразява реално случващото се. От тази гледна точка, възниква остра необходимост от нова вълна на „вкореняване“ на нашата европейска принадлежност и умно развитие на цялата система, която насочва самото ежедневие на членството. Ако в страната се сформира дясно-центристко управление, с всички условности на това понятие в България, тези задачи са от фундаментална важност и приоритет.

Присъединяване към еврозоната и нова стратегия за по-нататъшна интеграция в единния европейски пазар са сред най-важните първи стъпки на подобно по-нататъшно „вкореняване“. Комбинацията от слаби или несъществуващи институции, тежко корумпиран политически елит, нарастваща експанзия на Русия в централна и източна Европа са само част от аргументите за подобни мерки. Създаващият се дигитален единен пазар може да бъде от особена полза за високо-стойностните сектори на икономиката ни и ще имат важен по-широк социален ефект да подпомогнат точно тези професии и прослойки, които се противопоставят на олигархичния нео-изолационизъм. Друга изключително важна мярка би била ускореното членство в Шенген и възникващата нова архитектура от политики за управление на външните граници на съюза. Това би включвало превръщането на „Фронтекс“ в общоевропейска гранична полиция, приемане на стратегия за подкрепа на граничните региони на ЕС, целево финансиране на пограничните икономики с оглед намаляване на рисковете за сигурността на тези държави и други.

България трябва вече да погледне по-широко и по-креативно на отделните секторни политики. Например, няма убедителна причина страната ни да не е сред най-активните защитници на нуждата от радикална дерегулация в ЕС и намаляване на притока на норми, изисквания и регулации. Балансът между ползата и цената на регулациите е често нарушен, а през последните години отново нарастват примерите за въвеждане на нови ненужни изисквания, поради лобистки интереси. Пост-комунистическите икономики само ще спечелят от разумно намаляване на тези регулации и е крайно време да направим подробен одит къде и как можем да настояваме за промени. Време е да разчупим табутата и относно общата селскостопанска политика. Брюкселските субсидии може и да са едно от най-любимите неща на земеделците и техните покровители, които все повече стопанисват или директно притежават земята, но модела с безкрайните субсидии удари своя таван. Вместо тези плащания, България може да бъде по-печеливша, ако фондовете се насочат към цялостното развитие на селските региони, които все повече приличат на социални и икономически „черни дупки“. Субсидираното от Брюксел земеделие не успява да генерира цялостен работещ модел за възстановяване и развитие на селските райони, концентрацията на собствеността на земята става все по-висока и все по-често средствата отиват в олигарси.

Съществени промени са необходими и в институционален план. В своя гръбнак сегашната система на нашето членство датира от началото на преговорния процес и е много повече машина за приемане на европейско законодателство и администриране, отколкото за разбиране и управление на последствия и процеси. С други думи, имаме система, която може почти светкавично да вкара в нашите закони евронормите, но нямаме система, която да ги разбере в дълбочина, да реагира рано и да се опита да ги промени, както и да управлява последствията за страната в резултат на тяхното приемане. Тази машина има сериозна инерция и трудно ще бъде променена. За подобна промяна се иска не просто политическа воля и подкрепа, но и умение и търпение, които продължават да са в сериозен дефицит. Друга особено необходима промяна се отнася до организациите и хората, чиито интереси са засегнати от членството и европейското законодателство. Когато на нормите гледаме единствено през призмата на административната машина и удобство остават скрити реалните субекти, организации и фирми, които трябва да го прилагат, да изпълняват норми и изисквания, да спазват срокове и т.н. За разлика от други пост-комунистически държави България се опитваше по време на преговорите да държи на разстояние тези, които трябва реално да прилагат повечето евронорми. В резултат имаме все още недобре подготвени и отчуждени субекти, за които членството остава външен процес. Време е и това да се промени.

Шансовете подобни промени да се случат са минимални. Членството ни в ЕС е вече трайно редуцирано до битка за фондове и малцина се интересуват от нещо друго. Администрацията отдавна няма капацитет сама да инициира сериозни размествания в европейската ни политика, а самите политици нямат никакво желание да се занимават с такива „абстрактни“ неща. В страната си има и вече ясно оформени организирани интереси, които ще намерят начини да се противопоставят на неблагоприятни за тях промени (например в селското стопанство). Страната почти няма външнополитически капитал, с който да се захване с такова мащабно упражнение. Репутацията й е толкова накърнена, че всякакви инициативи за промени на политики ще бъдат по-скоро приети с усмивка, а последното правителство съвсем я набута в дипломатическия ъгъл. Статуквото засега изглежда непоклатимо и всякаква промяна ще бъде неочаквана и приятна изненада. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване