България е признала в Страсбург, че е нарушила правата на бившия военен министър Николай Цонев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389627_bulgariia_e_priznala_v_strasburg_che_e_narushila/?ref=rss


България е признала пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че е нарушила правата на бившия военен министър Николай Цонев, арестуван показно преди четири години. За това съобщи адвокатът му Васил Василев, а пред "Дневник" от Министерството на правосъдието също неофициално потвърдиха информацията.

България е предложила да се сключи споразумение,а съдът е предложил обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди, които да бъдат платени на Цонев.

Бившият...

Ужас! Ето какво масло ни предлагат на пазара - вода, свинска мас и странни съставки

http://pik.bg/ужас-ето-какво-масло-ни-предлагат-на-пазара---вода-свинска-мас-и-странни-съставки-news231420.html

Ужас! Ето какво масло ни предлагат на пазара - вода, свинска мас и странни съставки

Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло, пише Труд. 

В рамките изследването, продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО), се казва в съобщение на асоциацията.

При осъществяването на теста, който се проведе в две независими лаборатории, бяха приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter (278e).

Три са основните нарушения, установени от "Активни потребители".

Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

"Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ”имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите.

При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

При пет от пробите беше установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета. Съгласно изискванията на Регламент 273 на ЕС и Codex standard, макар и препоръчителни, в него трябва да има не повече от 16% вода и не по-малко от 82% мазнини.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от марките водното съдържание изобщо не беше посочено на етикета.

 

Разбиха ли мита, че от хляба се напълнява?

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/razbiha-li-mita-che-ot-hliaba-se-napylniava-6023531

Според учени, изследвали 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, хлябът не е води до качване на излишни килограми или подуване

Свидетел срещу лихвар: Поиска да ипотекирам етаж на къща заради 1500 марки кредит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338815

"Лявата ми ръка беше строшена на две места, счупиха и крака ми, но не можаха да докажат кой е изпратил биячите", разказа пред репортер на "24 часа" Иван Димитров, един от свидетелите в процеса срещу Иван Донков и бившата му приятелка Милкана Вълканова. Двамата са обвинени, че са действали като организирана престъпна група за лихварство и пране

"Ройтерс" се коригира за интервюто с Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rojters-se-korigira-za-interviuto-s-borisov-6023533

Агенцията коригира текста си в смисъл, че лидерът на ГЕРБ не е изразил готовност за преговори за широка коалиция

Магазините Macy's наемат 86 хил. души покрай коледните разпродажби

http://econ.bg/Новини/Магазините-Macy-s-наемат-86-хил-души-покрай-коледните-разпродажби_l.a_i.571201_at.1.html

Универсалните магазини Macy's планират да наемат около 86 хил. работници покрай големите коледни разпродажби. През изминалата година те осигурха...

Две години условно за пиян шофьор, убил човек на пътя

http://pik.bg/две-години-условно-за-пиян-шофьор-убил-човек-на-пътя-news231418.html

Две години условно за пиян шофьор, убил човек на пътя

Плевенският окръжен съд даде 2 г. условно с 5 г. изпитателен срок на Ивайло Николов затова, че пиян убил с колата си мъж и избягал, информира 24 часа.

На 4 ноември 2012 г. около 18.20 ч 35-годишният Николов връхлетял с "Фолксваген Пасат" върху конска каруца с 3 мъже вътре до плевенското село Рупци. Премазаният Петър Недков, на 59 г. починал.

С потрошен крак Димитър Петров останал с трайни затруднения в движенията, третият бил с по-леки наранявания.

Полицаите открили шофьора беглец по табела от пасата, паднала на мястото на удара. Химическа експертиза отчела, че той е карал с 1,3 промила алкохолна концентрация.

Съдът отне правото му да шофира за 3 г.


Борсите отвъд Океана започват новата седмица с понижения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/borsite-otvyd-okeana-zapochvat-novata-sedmica-s-ponijeniia,180877/

Новината за възстановеното потребление в САЩ изплаши инвеститорите от скорошни действия на Федералния резерв в посока повишаване на лихвата

Делян Пеевски и Йордан Цонев подготвили законопроект за КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_395200.html

Кандидат-депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев са подготвили законопроект за КТБ, който ще бъде внесен в първия работен ден на новия парламент. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. По думите на Местан законопроектът е разширение на законопроекта, внесен от Йордан Цонев в края на предишното Народно събрание, който предвиждаше разкриване на тайната на влоговете на публични личности или имената на собствениците, ако става въпрос за офшорка. Отговорът на въпроса върху кого тегне сянката на КТБ и кой се пои от истината за банката може да бъде намерено в поведението на останалите политически сили, коментира Местан. ДПС настоява международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва КТБ, като в разследването трябва да включи влоговете, кредитите, търговските дружества, публичните фигури и офшорките, посочи лидерът на ДПС. Местан подчерта, че от партията настояват България да се включи по-бързо към Европейския банков съюз, за да може всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор и европейските регулации, тъй като има съмнения за това, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни. Лидерът на ДПС заяви, че сигурно е единственият лидер на партия, който не се познава с председателя на управителния съвет на КТБ и че дъщеря му няма консултантски договор с банката. ДПС няма проблем с истината, истината ни е приятел, каза лидерът на ДПС и добави, че политическите опоненти на партията съзнателно продуцират внушения и митологеми.

Цветанов: Искаме да спрем конфронтацията в българския парламент

http://frognews.bg/news_77164/

„Искаме да спрем конфронтацията в българския парламент“, заяви Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията по време на срещата си с жителите на град Опака.

Държавата се готви за всички варианти по кризата с КТБ

http://business.actualno.com/Dyrjavata-se-gotvi-za-vsichki-varianti-po-krizata-s-KTB-news_52264.html

Към момента няма постигнато споразумение между държавата и инвеститорите, заявили желание към рекапитализирането на Корпоративна търговска банка (КТБ). Преговорите по въпроса текат от няколко седмици....

Бил Гейтс остава най-богатият американец

http://america.actualno.com/Bil-Gejts-ostava-naj-bogatijat-amerikanec-news_52266.html

Бил Гейтс остава най-богатият американец за 21-та поредна година с нетно състояние от 81 милиарда долара. Основателят на технологичната корпорация Microsoft е на второ място в света по богатство след ...

Има принципно съгласие за създаване на Министерство на туризма

http://business.actualno.com/Ima-principno-syglasie-za-syzdavane-na-Ministerstvo-na-turizma-news_52268.html

В големия салон на БАН се състоя обществена дискусия, посветена на националните цели и приоритети в туризма. По време на събитието по-голямата част от политическите сили, които участват на изборите, п...

Ройтерс пусна коригирана версия на интервюто с Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338858

Агенция Ройтерс коригира грешката си от преди дни и публикува поправен вариант на интервюто с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което бе със заглавие "Фаворитът на изборите в България е отворен за разговори с други партии".
Така агенцията премахва от заглавието и първия параграф понятието "широка коалиция", след като Борисов категорично заяви, Агенция Ройтерс коригира грешката си от преди дни и публикува поправен вариант на интервюто с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което бе със заглавие "Фаворитът на изборите в България е отворен за разговори с други партии". Така агенцията премахва от заглавието и първия параграф понятието "широка коалиция", след като Борисов категорично заяви,

Две години условно за нападение над полицаи

http://www.cross.bg/politzai-nikopol-srok-1432479.html

/КРОСС/ По две години условно получиха нападателите на полицаи в Никопол.На 26.09.2014 г. по бързо производство на Районната прокуратура в Никопол е сключено споразумение за решаване на делото в досъдебна фаза между обвиняващата институция и обвиняемите Айбент Алайдинов Делсизов и Ферад Алайдинов Делсизов, информират от пресцентъра на Окръжна прокуратура в Плевен. На 24/25.09.2014г. в Никопол двамата извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправил обидни думи, псувни и заплашили с нож полицаи от Районното управление в Никопол.С определение на Районния съд в Никопол споразумението е одобрено. На двамата обвиняемите са наложени наказания лишаване от свобода за срок от две години, като на основание чл. 66, ал.1 от НК изпълнението е отложено за срок от пет години.

"Ройтерс" пусна коригирана версия на интервюто с Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338814

Агенция Агенция "Ройтерс" коригира грешката си от преди дни и публикува поправен вариант на интервюто с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което бе със заглавие "Фаворитът на изборите в България е отворен за разговори с други партии". Така агенцията премахва от заглавието и първия параграф понятието "широка коалиция", след като Борисов категорично заяви,

ЕС ще оцени във вторник прилагането на мирния план в Украйна

http://www.mediapool.bg/es-shte-otseni-vav-vtornik-prilaganeto-na-mirniya-plan-v-ukraina-news225385.html

Евентуално преразглеждане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия може да бъде направено, след като страните от общността оценят утре изпълнението на мирния план в Украйна, каза говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.   "Комитетът на постоянните представители на страните от ЕС ще се събере утре (във вторник – бел. ред.) да оцени изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня и мирния план (в Украйна). Едва след това, въз основа на тази оценка, може да бъде поръчано на Европейската комисия и външнополитическата служба на ЕС да подготвят предложения за внасяне на изменения в санкциите (срещу Русия)", заяви Кочиянчич.

Куче разбира 4 езика, отваря хотел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338072

Преди три години на летището в София Нери от Шумен изобщо не подозира как любимият пудел ще преобърне изцяло живота . 
Платила е билета си до Амстердам, а Луки вече е натоварен в клетка-такси за полет. Вероятно усетил, че предстои 90-минутна раздяла, белият рунтавелко чупи ключалката и изчезва. Нери не иска да тръгне никъде без него и... самолетът Преди три години на летището в София Нери от Шумен изобщо не подозира как любимият пудел ще преобърне изцяло живота . Платила е билета си до Амстердам, а Луки вече е натоварен в клетка-такси за полет. Вероятно усетил, че предстои 90-минутна раздяла, белият рунтавелко чупи ключалката и изчезва. Нери не иска да тръгне никъде без него и... самолетът

Издръжката на четиричленно семейство скача със 187 лв.

http://www.cross.bg/yvelichi-izdruzhkata-zaiikova-1432478.html

София /КРОСС/ След повишението на цената на тока с около 10 процента месечната издръжка на четиричленно семейство с две деца, които са харчили 2 375 лева, ще се увеличи със 187 лева. Това изчисли в ефира на Дарик независимият финансов експерт от КТ „Подкрепа" Мика Зайкова. По думите й най-голям процент от това завишение на издръжката ще заемат разходите за храна.Мика Зайкова разкритикува повишаването на цената на тока, както и предложената от служебното правителство актуализация на тазгодишния бюджет.Според финансовият експерт тези стъпки, плюс намерението с инструкция на НАП да се ограничи броя на хората на минимална заплата, чиито данъци трябва да бъдат възстановени - всичко това „минира" следващото правителство.„Стъпвам на изчисленията на колегите от КНСБ за издръжката на живот през първото 6-месечие, като леко я завишавам във връзка с това, че от 1 юли се увеличи парното, а с 5% се увеличи и токът. За четиричленно семейство с две деца - тийнейджъри, началната издръжка, вместо 2240 лв., както колегите от КНСБ бяха изчислили, аз я изчислих на 2375 лв. Само около 15-20% от домакинствата имат такъв доход на човек - по 560 лв. си е много. Така че за тези, които имат такъв доход, ще се увеличи на месец издръжката със 187 лв. защото електрическата енергия влиза практически във всяка себестойност и с натрупване вдига цените"

Съдът в Страсбург предлага 15 000 евро обезщетение на "абсолютния престъпник"

http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-predlaga-15-000-evro-obezshtetenie-na-absolyutniya-prestapnik-news225384.html

Европейският съд по правата на човека е предложил България да плати 15 000 евро обезщетение на бившия военен министър Николай Цонев, който съди държавата за скандала с "абсолютния престъпник". Това съобщи в понеделник неговият адвокат Васил Василев. Съдът е обявил, че човешките права на Цонев са били нарушени при акцията по задържането му преди четири години и предлага на двете страни да сключат споразумение. На 1 април 2010 г. полицаи арестуваха Цонев във Военна болница, където той бе отишъл на лекарски преглед. Акцията бе ръководена от тогавашния заместник-градски прокурор Роман Василев. Самият Василев, който бе там, за да осъществява надзор за законност върху действията на полиция, накара Цонев да падне на колене. Думите му към задържания станаха пословични: "Г-н Цонев, обвинен сте в престъпление корупционни... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник – долу на земята!" Всичко това бе заснето с камера на МВР и разпространено в медиите. Само няколко часа по-късно Роман Василев заяви пред журналисти по повод задържането: "На Разпети петък разпнахме трима", имайки предвид ареста и на Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров. Преди предложението на ЕСПЧ държавата сама призна всичките си нарушения и предложи на съда да посочи размер на обезщетението, за което двете страни да сключи споразумение.

Сидеров: Не искам да връщам комунизма

http://www.cross.bg/siderov-komynizma-vrushtam-1432477.html

София /КРОСС/ В България има пари за пенсии, но те изтичат от държавата и това е моята битка. Аз не искам да връщам комунизма, но искам да постигна положителни промени за страната ни, каза пред bTV председателят на „Атака" Волен Сидеров. Той отрече да е сменил тактика на говоренето заради поражението на евроизборите и заяви, че е насочил вниманието си към наболелите за народа проблеми. Според лидера на "Атака" евровотът е бил купен и електоратът му не е гласувал, защото е разбрал, че ЕС е един балон.    

Във Варна се проведе Първи международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265787

От 24 септември до 26 септември, на стадион „Локомотив” в гр. Варна, се проведе Първи международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”. Организатори бяха Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна и Община Варна под ръководството на ГДПБЗН и със съдействието на БФППС, научи Moreto.

Дежа вю! Опитаха да подпалят Райхстага

http://frognews.bg/news_77163/

Неизвестен опита да подпали сградата на германския парламент, съобщи АП, позовавайки се на полицията в германската столица. Нападателят е хвърлил коктейл „Молотов" по един от страничните входове на Райхстага.

Лимузина и джип се удариха край Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338838

Лек автомобил „Мерцедес” се заби в джип RAV4 на бензиностанция край Сандански. Инцидентът стана малко след 17 часа днес. При опит да се включат в движението на главен път Е-79 шофьорът на мерцедеса не изчакал джипа пред него и се ударил в задницата му.
На място са полицаи от КАТ - Сандански. В момента униформените взимат кръвни проби на двамата Лек автомобил „Мерцедес” се заби в джип RAV4 на бензиностанция край Сандански. Инцидентът стана малко след 17 часа днес. При опит да се включат в движението на главен път Е-79 шофьорът на мерцедеса не изчакал джипа пред него и се ударил в задницата му. На място са полицаи от КАТ - Сандански. В момента униформените взимат кръвни проби на двамата

Наплив от безработни очакват Бюрата по труда

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/napliv-ot-bezrabotni-ochakvat-biurata-po-truda-6023532

Хиляди сезонни работници ще останат без работа от 1 октомври с края на туристическия сезон по Черноморието

Първанова: Купуването на гласове е капан за политиците

http://www.cross.bg/purvanova-ndsv-glasyvane-1432476.html

Хасково /КРОСС/ Може би в един момент политиците са изпитвали известен комфорт, но после купуването на гласове се превърна в капан за политиците, защото развращава и цената става все по-висока и висока, заяви в отговор на нъпрос д-р Антония Първанова, лидер на НДСВ на пресконференция в Хасково.Сега хората трябва да се манипулират да не отидат да гласуват, за да може тези, които останат да са с по-малка тежест, да се купуват по-малко гласове, за да е достатъчен вота за избора на дадена политическа сила, каза д-р Първанова. На пресконференцията в регионалния пресклуб на БТА в Хасково лидерът на НДСВ представи и кандидатите за депутати от листата на партията. В България много се бърка политика с управление, а това са много различни неща, разясни д-р Първанова. Спаред нея "доброто управление в никакъв случай не минава през доброто политиканстване. Дошло е време, ако искаме да има държавност в България, изобщо, за да я има България трябва да се замислим какво да ни дисциплинира. Ние от НДСВ предложихме да се въведе задължително и електронно гласуване. Но това е само малка част от пакет от мерки, защото ако не си даваме сметка, че от нас зависи да се самодисциплинираме, т.е. за известно време, поне 10 години, да се откажем от свободата или каприза да ходим или да не ходим на избори, е добре да се въведе задължителното гласуване. Тогава ще стане твърде скъпо на олигарсите да развращават избирателя и да купуват вот

Министерствата искали над 1 млрд. лв. допълнително

http://www.mediapool.bg/ministerstvata-iskali-nad-1-mlrd-lv-dopalnitelno-news225383.html

Министерствата са заявили над 1 млрд. лв. недостиг на средства до края на годината, но ще получат само 448.5 млн. лв., за да могат да работят нормално. Това е съобщил финансовият министър Румен Порожанов по време на среща с водещи икономисти и финансови анализатори от неправителствения сектор и от академичните среди, информираха от Министерството на финансите в понеделник. Експертите са били запознати с актуализацията на бюджета. Във вторник предстои представянето на проектозакона и на политическите партии, които имат представители в Европейския парламент. ГЕРБ и Реформаторският блок ще изпратят свои представители на срещата с министър Порожанов. От БСП обявиха, че няма да отидат. ДПС и "България без цензура" все още нямат решение дали да пратят свои представители. БСП и ДПС обаче съзряха агитация и пряка намеса в изборния процес заради факта, че документът се обявява дни преди изборите на 5 октомври. В сряда от 11 часа предстои и обсъждането на документа със синдикатите и бизнеса в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а следобед Министерският съвет планира да одобри Законопроекта за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2014 г. Основните промени са свързани с увеличаване на опцията за поемане на дълг с нови 4.5 млрд. лв. до 8.9 млрд. лв., свърхдефицит от 4% на касова основа, икономически растеж от 1.5% от БВП, намалени приходи с 1062 млн. лв. и увеличаване на разходите за централната власт с 448.5 млн. лв. Проектодокументът очертава и три сценария за решаване на кризата с Корпоративна търговска банка, банка "Виктория". "Предложеното повишение на тавана на дълга в актуализацията на бюджета е и с превантивна цел. Предвидено е осигуряване на допълнителен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. за 2014 г. за финансиране на по-високия дефицит и за осигуряване на надежден буфер за ликвидна подкрепа на банковия сектор", е посочил Порожанов пред финансистите и икономистите. Тяхната основна критика е била, че не е разписано ясно за какво точно ще бъдат похарчени допълнителните 448.5 млн. лв. От съобщението на финансовото министерство не става ясно дали това ще бъде взето предвид. Актуализацията на бюджета е неизбежна Има неотложни плащания, които трябва да бъдат направени и актуализацията на бюджета е неизбежна, защото е застрашено функционирането на цялата държава, заяви в понеделник вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Пловдивдския панаир. По думите й състоянието на бюджета на регионалното министерство е "обезпокоително". Над 78% от бюджета на ведомството са били изхарчени още през първите шест месеца на годината. Това наложило спирането на важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите, както и поръчките за ремонта на 34 км от старата част на магистрала "Тракия". "Апокалиптична картина" в пътищата обрисува пък шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. "Ако не подготвим пътната мрежа за зимния период, поддръжката ще излезе много по-скъпа и напролет пътната ни мрежа ще бъде рухнала, апокалиптична картина", предупреди Лазаров. Заради недостиг на пари няма да бъдат завършени ремонтите, започнали вследствие на проливните дъждове, на моста над Луда Яна, в Приморско и в района, мостове в Монтана, Белоградчик и Бойчиновци, на прохода Хаинбоаз. За тях са необходими около 15 млн. лв., а общият недостиг на средства в пътната агенция за тази година е 78 млн. лв., посочи Лазаров. ГЕРБ и Реформаторите отиват на среща От ГЕРБ и от Реформаторския блок заявиха, че ще изпратят свои представители на срещата при служебния финансов министър. ГЕРБ дори ще отиде с четирима представители, като сред тях е и бившият културен министър Вежди Рашидов, който бил загрижен за бюджета за културата, а не за влога си в КТБ. Дебатът при финансовия министър ще бъде дали в предложения проектозакон са отразени всички рискове пред страната ни до края на годината, коментира Владислав Горанов пред Mediapool. Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви пред Mediapool, че може да се търсят и други инструменти за осигуряване на недостигащите средства, а не само емитирането на нов дълг. БСП и ДПС видяха предизборна агитация БСП няма да изпрати свои представители за срещата за актуализацията на бюджета, а ДПС и "България без цензура" все още не са взели решение. "Наши представители няма да присъстват на предложената среща, но не заради ангажиментите им към предизборната кампания, а заради ангажиментите им към Конституцията и демокрацията в България", се казва в писмото на лидера на БСП Михаил Миков до служебния финансов министър. Той аргументира отказа за участие, напомняйки, че съгласно Конституцията, законодателна инициатива имат единствено народните представители и Министерският съвет. По думите му самата Конституция, за да подчертае това същностно различие, използва различни термини за Министерски съвет и служебното правителство. "По този начин не може и не трябва да се предопределя изборът на българските граждани, които ще се произнесат за състава на следващото Народно събрание след едва няколко дни", пише още в писмото си лидерът на социалистите. Той определя инициативата и подхода на служебното правителство като неправилен, защото надхвърляло правомощия и имало подчертано предизборен характер. Обявяването на актуализацията на бюджета дни преди изборите е пряка агитация и намеса в изборния процес, коментира пред Mediapool Йордан Цонев от ДПС.

Две коли се удариха на Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338830

Лек автомобил „Мерцедес” се заби в джип RAV4 на бензиностанция край Сандански. Инцидентът стана малко след 17 часа днес. При опит да се включат в движението на главен път Е-79 шофьорът на мерцедеса не изчакал джипа пред него и се ударил в задницата му. На място са полицаи от КАТ - Сандански. В момента униформените взимат кръвни проби на двамата Лек автомобил „Мерцедес” се заби в джип RAV4 на бензиностанция край Сандански. Инцидентът стана малко след 17 часа днес. При опит да се включат в движението на главен път Е-79 шофьорът на мерцедеса не изчакал джипа пред него и се ударил в задницата му. На място са полицаи от КАТ - Сандански. В момента униформените взимат кръвни проби на двамата

Куюмджиев: Няма да допуснем коалиране без ясна програма и отговорности

http://www.cross.bg/tzenata-toka-koalirane-1432475.html

София /КРОСС/ Нормализирането на цената на тока е нейното намаление. Пример е Унгария, където също имаше проблеми, но цената на тока спадна с 30 процента, коментира пред ТВ7 Явор Куюмджиев.„На България й е необходима най-вече стабилност. Трябва да се решат ключови въпроси след 5 октомври. Ние няма да допуснем коалиране без ясна програма и без ясни отговорности. Само с тези, които са готови да приемат нашите условия - намаляване на цената на тока, намаляване на безработицата, строеж на „Белене" и т.н., ще можем да преговаряме", каза още Куюмджиев.

Светослав Дяков се извини за наплюването на Борислав Стойчев

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389654_svetoslav_diakov_se_izvini_za_napljuvaneto_na_borislav/?ref=rss


Капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков се извини на защитника на "Левски" Борислав Стойчев, когото наплю в двубоя между двата отбора от десетия кръг на А група.

Грозната постъпка на национала стана в 79-ата минута, но не беше забелязана от главния съдия и той не беше изгонен. Полузащитникът на шампионите обаче може да бъде наказан от дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС) по видеозапис.

По-рано днес националният фенклуб на привържениците на "Левски"...

Производители разреждали маслото с вода и с немлечни мазнини

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/29/2389667_proizvoditeli_razrejdali_masloto_s_voda_i_s_nemlechni/?ref=rss


Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона, съобщи БТА като се позовава на изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", обхванало 15 популярни марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории.

При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Това най-често са твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в...

Производители ни цакат с качеството на маслото

http://www.cross.bg/maznini-sudurzhanie-ystanoveno-1432474.html

/КРОСС/ Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, установи изследване на асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.Продуктите са тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). През теста минали следните марки: Mlekovita, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", "Филипополис", Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", "Домлян", LACRIMA, "Родопея", MILTEX и "Верея".Три са основните нарушения, установени от "Активни потребители".Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Става въпрос за твърди растителни масла като палмовото, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.При пет от пробите било установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.Масово водата е повече от обявеното

Франция и Германия предложиха на ОССЕ безпилотни самолети за наблюдение на примирието в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/29/2389669_franciia_i_germaniia_predlojiha_na_osse_bezpilotni/?ref=rss


Франция и Германия предложиха да изпратят безпилотни самолети, за да помогнат на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да засили наблюдението на примирието в Украйна, заяви днес френското външно министерство, цитирано от БТА.

Външнополитическото ведомство каза, че ОССЕ проучва предложението. По-рано този месец ОССЕ заяви, че първоначално ще изпрати два безпилотни самолета в края на септември или началото на октомври, а след това ще изпрати и още. 
...

Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=265785

Туризмът вече е структуроопределяща индустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие е ключова. Отрасълът формира 13.6% от БВП на страната ни, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок.

Армията ни: Без самолети, които летят и кораби, които не плават?

http://www.bnews.bg/article-117663

Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията, заяви министърът на Велизар Шаламанов в лекция пред студенти в УНСС.

Еврокомисар настоява опозицията да се върне в парламента в Албания

http://europe.actualno.com/Evrokomisar-nastojava-opozicijata-da-se-vyrne-v-parlamenta-v-Albanija-news_52263.html

Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле поиска днес Тирана от опозицията да се върне в парламента. Той посочи, че управляващите и опозиционните партии трябва да разберат, че политическият диа...

Само 20 от кандидатите за бежанци са се оказали опасни, твърдят от дирекция "Миграция"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389671_samo_20_ot_kandidatite_za_bejanci_sa_se_okazali_opasni/?ref=rss


Само 20 опасни чужденци, влезли нелегално в страната, са били установени от ДАНС, съобщи пред Би Ти Ви началникът на дирекция "Миграция" Йотко Андреев, без да уточни за какъв период от време става въпрос. В отговор на въпрос той посочи, че сред тях няма установени членове на "Ислямска държава".

Според Андреев всички опасни чужденци се настаняват в центровете на дирекция "Миграция" в очакване на тяхното експулсиране. В тях в момента има общо 1000 души. Тези от нелегалните емигранти,...

"Ройтерс" оттегли твърдението си, че Борисов е говорил за "широка коалиция"

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/29/2389662_roiters_ottegli_tvurdenieto_si_che_borisov_e_govoril/?ref=rss


"Ройтерс" оттегли твърдението си от миналата седмица, че в интервю с репортер на агенцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е казал, че е готов и на "широка коалиция".

Този израз, превеждан още като "голяма коалиция", се тълкува като потенциален съюз ГЕРБ - БСП след изборите в неделя.

Борисов категорично отрече да е казвал подобно нещо и публикува в личната си страница в интернет въпросната част от интервюто.

В понеделник "Ройтерс" препубликува същия текст, но с...

Дора Янкова се обърна към институциите във връзка със строежа на ТЕЦ в "Устово"

http://www.cross.bg/yankova-dora-ystovo-1432473.html

Смолян /КРОСС/ Официално обръщение до институциите в Смолян относно строежа на ТЕЦ в кв. "Устово" изпрати Дора Янкова - водач на листата на "БСП - лява България" и депутат в 42-ото Народно събрание. Адресати са областният управител, кметът на община Смолян, главният архитект, ръководителите на РИОСВ, РДНСК, РЗИ. Копие от обръщението е пратено на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в кв. "Устово". В обръщението Дора Янкова изтъква: "Присъствах на общественото обсъждане, което се организира от „БАРА ГРУП" ЕООД на 6 септември 2014 г., където голяма група граждани изразиха своята тревога и протестираха със своя декларация, която, надявам се, сте получили. В нея те изтъкват своите мотиви за очаквано замърсяване на околната среда в кв. „Устово" на разрешената от Вас топлоелектрическа централа на биомаса. Настоявам да направите официално изявление и среща-разговор с гражданите на кв. „Устово", на които да заявите своето експертно мнение относно тревогите на хората. В случай и на най-малко съмнение за последващи проблеми и пропуснати процедури, които ще доведат до замърсяване на околната среда настоявам незабавно да коригирате своето поведение със съответните административни актове, които да гарантират спокойствието на разтревожените устовци, както и да се спре строежът и да се отнеме строителното разрешение"

Ето как Тачо шамароса Зорница /видео/

http://www.bnews.bg/article-117651

Екшънът между Тачо и бившата му любовница Зорница Линдарева взриви интернет пространството.

Неизвестен опита да подпали Райхстага

http://www.cross.bg/neizvesten-podpali-opita-1432472.html

/КРОСС/ Неизвестен опита да подпали сградата на германския парламент. Това съобщи АП, позовавайки се на полицията в германската столица. Нападателят е хвърлил коктейл „Молотов" по един от страничните входове на Райхстага.При инцидента няма пострадали. Извършителят е избягал.

"Мерцедес" се заби в джип на Е-79

http://pik.bg/мерцедес-се-заби-в-джип-на-е-79-news231409.html

"Мерцедес" се заби в джип на Е-79

Лек автомобил „Мерцедес” се заби в джип RAV4 на бензиностанция „Лукойл” край Сандански. Инцидентът стана малко след 17 часа днес, информира "Струма БГ".

При опит да се включат в движението на главен път Е-79 шофьорът на мерцедеса не изчакал джипа пред него и се ударил в задницата му.

На място са полицаи от КАТ - Сандански. В момента униформените взимат кръвни проби на двамата водачи.

Няма пострадали, нанесени са само материални щети.  

Агресивни кучета морят котки в Цветния квартал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265780

За умъртвени малки и големи котки от насъскани домашни кучета в градинките около блокове в Цветния квартал във Варна, научи Moreto.net от фейсбук страницата на природозащитната организация Animal Hope Varna. От там посочват също, че подобна жестокост не се случва за първи път.

Мъжът, обвинен в брутално престъпление: Не съм изнасилвал никого

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338778

"Не съм изнасилвал никого". Това е казал днес обвиненият за бруталното изнасилване в село Черно море Димитър Симеонов пред съда, информира burgasnews.com.
Мярката за неотклонение беше гледана при закрити врата. В залата е станало ясно, че съпругата на 53-годишния мъж също е била там - като свидетел по делото. "Не съм изнасилвал никого". Това е казал днес обвиненият за бруталното изнасилване в село Черно море Димитър Симеонов пред съда, информира burgasnews.com. Мярката за неотклонение беше гледана при закрити врата. В залата е станало ясно, че съпругата на 53-годишния мъж също е била там - като свидетел по делото.

Изнасилвачът от Черно море заключил жертвата в дома й, той нямал постоянен адрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338782


Бруталният изнасилвач, който в продължение на две денонощия се гаврел и биел с дървена бухалка своя съселянка от бургаското село Черно море, извършил извращенията в собствения й дом.
53-годишният Димитър Симеонов нямал постоянен адрес, стана ясно на днешното заседание в съда за мярката за неотклонение на задържания. Бруталният изнасилвач, който в продължение на две денонощия се гаврел и биел с дървена бухалка своя съселянка от бургаското село Черно море, извършил извращенията в собствения й дом. 53-годишният Димитър Симеонов нямал постоянен адрес, стана ясно на днешното заседание в съда за мярката за неотклонение на задържания.

Готови ли сме? 700 000 афганистанци тръгват към Европа!

http://frognews.bg/news_77160/

1000 души се намират в Домовете на Дирекция Миграция, капацитетът е почти пълен, заяви по БТВ комисар Андреев, директор на Дирекция Миграция към МВР. Още с влизането на границата се предприемат необходимите действия, за да не оказват джихадисти миграционен натиск у нас, подчерта той.

Alibaba инвестира в разработчик на хотелски софтуер

http://www.investor.bg/web/456/a/alibaba-investira-v-razrabotchik-na-hotelski-softuer,180864/

Придобиването се вписва в стратегията на концерна за разширяване на бизнеса отвъд интернет порталите

Бойко Борисов: Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338780


Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне. От първостепенно значение е икономиката - на базата на това ще дойдат и данъци, ще дойдат и приходи, ще се повишат и заплати и пенсии. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в село Добри дол, област Монтана. „При 10% плосък данък, как още да облекчим бизнеса, Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне. От първостепенно значение е икономиката - на базата на това ще дойдат и данъци, ще дойдат и приходи, ще се повишат и заплати и пенсии. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в село Добри дол, област Монтана. „При 10% плосък данък, как още да облекчим бизнеса,

Бойко Борисов: Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338776


Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне. От първостепенно значение е икономиката - на базата на това ще дойдат и данъци, ще дойдат и приходи, ще се повишат и заплати и пенсии. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в село Добри дол, област Монтана. „При 10% плосък данък, как още да облекчим бизнеса, Няма ли стабилност след 5 октомври, няма оправяне. От първостепенно значение е икономиката - на базата на това ще дойдат и данъци, ще дойдат и приходи, ще се повишат и заплати и пенсии. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в село Добри дол, област Монтана. „При 10% плосък данък, как още да облекчим бизнеса,

Видео на живо от протеста в Хонконг

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/09/29/2389655_video_na_jivo_ot_protesta_v_honkong/?ref=rss




В Хонконг избухнаха протести, породени от опитите на Пекин да ограничи демократичния процес в страната. Демонстрантите – повечето от които студенти – искат Пекин да сложи край на устройството на "една държава, две системи" и градът да получи пълна демокрация и правото да определя сам кандидатите за изборни позиции.

Следете на живо какво става с протеста, известен като "Революцията на чадърите".



Откриха още един масов гроб близо до Донецк

http://www.cross.bg/grob-donetzk-masov-1432471.html

/КРОСС/ Още един масов гроб е открит в село Нижная Кринка близо до Донецк. Преди няколко дни там бяха намерени два гроба. В единия от тях бяха погребани телата на четирима цивилни, а в другия - петима опълченци. Към момента експертите вече са извадили от новооткрития гроб едно тяло. Предполага се, че то е на опълченец, убит през първите 10 дни на април тази година, когато селото бе превзето от украински силовици.

Борисов: Дадохме на антихристи да ни управляват. Да се стегнем и с много работа да извадим държавата от кризата

http://frognews.bg/news_77162/

Вярата в Бога, в доброто, отсъстваше от българския народ. Дадохме на антихристи да ни управляват. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на църквата „Св. Възнесение Господне“ в монтанското село Говежда, за изграждането на която ПП ГЕРБ дари 20 000 лева. „Кога комунистите са били за църквата? Никога не са били, никога“, припомни Борисов.

Съдът отмени избора на нов директорски борд на „Слънчев бряг“ АД

http://econ.bg/Новини/Съдът-отмени-избора-на-нов-директорски-борд-на-Слънчев-бряг-АД_l.a_i.571178_at.1.html

Бургаският апелативен съд отмени избора на нов директорски борд на „Слънчев бряг“ АД. Комплексът ще се управлява от досегашните му ръководители...

България призна вината си в Страсбург за ареста на Николай Цонев

http://frognews.bg/news_77161/

България е признала пред Европейския съд по правата на човека нарушенията, които е допуснала срещу бившия военен министър Николай Цонев.

Папараци щракнаха Гери Дончева със Стивън Сегал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338770

Стивън Сегал и Гери Дончева бяха щракнати от папараци, а фотосът бе публикуван във  френския светски сайт envedette.ca.
„Хванаха ни още на първия ден! Всички френски таблоиди... Бум!”, написа в профила си във Фейсбук моделката.
”Нощта е мокра и лепкава, но за щастие зимните метеорологични сили не ни задължават да се обличаме като Стивън Сегал. Стивън Сегал и Гери Дончева бяха щракнати от папараци, а фотосът бе публикуван във  френския светски сайт envedette.ca. „Хванаха ни още на първия ден! Всички френски таблоиди... Бум!”, написа в профила си във Фейсбук моделката. ”Нощта е мокра и лепкава, но за щастие зимните метеорологични сили не ни задължават да се обличаме като Стивън Сегал.

Контролиран взрив в „Меден рудник” потроши „Кауфланд” (обновена)

http://pik.bg/контролиран-взрив-в-„меден-рудник”-потроши-„кауфланд”-обновена-news231405.html

Контролиран взрив в „Меден рудник” потроши „Кауфланд” (обновена)

Взривът в бургаския квартал „Меден рудник” е бил контролиран. Това каза пред ПИК говорителят на МВР-Бургас Цветелина Рандева. По-рано местна медия съобщи за мощен взрив в комплекса.

„Имало е контролиран взрив на частна строителна фирма, която явно не е преценила силата на взрива, който е поставила. В резултат на това каменни отломки са се разхвърчали и са ударили ветринните стъкла на „Кауфланд”, има нанесени материални щети”, заяви пред ПИК Рандева.

Засега няма информация за пострадали в резултат на инцидента, който станал около 17,00 ч.

 

В Ню Мексико откриха фосили от нов вид динозаври

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/v-niu-meksiko-otkriha-fosili-ot-nov-vid-dinozavri-6023529

Фосилите всъщност са намерени през 2011 г. от учени от Природонаучния музей на Ню Мексико и Музея на Пенсилвания, но едва сега се потвърждава, че става въпрос за нов вид динозаври, сходни с анкилозаврите

Митов посети българското училище във Вашингтон

http://www.cross.bg/mitov-ministur-daniel-1432470.html

/КРОСС/ Министър Даниел Митов посети Българския образователен и културен център "Св. Климент Охридски" във Вашингтон по време на първия ден от работната си визита в столицата на САЩ. Министър Митов запозна ученици, родители, преподаватели и други представители на българската общност с приоритетите в дейността си, сред които препотвърждаване ангажиментите на България като отговорен член на евроатлантическата общност и участието на страната в срещата на върха на НАТО в Уелс и в 69-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Като основна задача той открои организацията на парламентарните избори в чужбина на 5 октомври и запозна присъстващите с действията на МВнР в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс.В рамките на срещата външният министър отговори на многобройни въпроси, свързани с перспективите пред икономическото развитие на страната и възможностите за реализация в България на живеещите и получаващите образованието си в чужбина млади българи. Министър Митов отбеляза, че българската държава трябва да е по-активна в комуникацията и взаимодействието с българските граждани, живеещи извън границите й. В същия ден Даниел Митов проведе и работни разговори в Центъра за стратегически международни изследвания с президента и изпълнителен директор на центъра Джон Хамри и вицепрезидента за Европа и Евразия Хедър Конли

Папараци хванаха Гери Дончева със Стивън Сегал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338745

Стивън Сегал и Гери Дончева бяха щракнати от папараци, а фотосът бе публикуван във  френския светски сайт envedette.ca.
„Хванаха ни още на първия ден! Всички френски таблоиди... Бум!”, написа в профила си във Фейсбук моделката.
”Нощта е мокра и лепкава, но за щастие зимните метеорологични сили не ни задължават да се обличаме като Стивън Сегал. Стивън Сегал и Гери Дончева бяха щракнати от папараци, а фотосът бе публикуван във  френския светски сайт envedette.ca. „Хванаха ни още на първия ден! Всички френски таблоиди... Бум!”, написа в профила си във Фейсбук моделката. ”Нощта е мокра и лепкава, но за щастие зимните метеорологични сили не ни задължават да се обличаме като Стивън Сегал.

И свобода за конопа! (новият клип на Зелените)

http://offnews.bg/news/n_1/n_395181.html

"Спри да подкрепяш агентите на ДС в политиката", се казва във втория предизборен клип на ПП  Зелените  за парламентарни избори 2014. "Свобода за конопа", е посланието на екологичната формация. В клипа участва Борислав Сандов, лидер на партията и водач на листата на Зелените в 23 МИР. "Зелените" се явяват на парламентарните избори под номер 23.

Подаваме документи за американска "зелена карта" от сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=265786

Държавният департамент на Съединените щати обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток за 2016 г., съобщиха от Посолството на САЩ в страната ни. Документите за "зелена карта" за САЩ могат да се изпращат от сряда.

Жена умря вследствие на спукана язва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338755

Масиран кръвоизлив вследствие на спукана язва уби в дома и 40-годишна жена в Кюстендил, Виолета И. била намерена мъртва от близките в петък. Жената е от местния квартал "Изток", семейна. Близките й търсят вина за смъртта й, те обвиняват съпруга й, че системно я тормозел и предполагат, че той е причина за смъртта й. Масиран кръвоизлив вследствие на спукана язва уби в дома и 40-годишна жена в Кюстендил, Виолета И. била намерена мъртва от близките в петък. Жената е от местния квартал "Изток", семейна. Близките й търсят вина за смъртта й, те обвиняват съпруга й, че системно я тормозел и предполагат, че той е причина за смъртта й.

Опонентите ни преминаха границите, диалогът ще е труден!

http://www.bnews.bg/article-117639

Диалогът след 5 октомври ще е труден, защото опонентите на ББЦ преминаха всички граници, каза пред 2 хиляди симпатизанти Николай Бареков.

Брет Роси уволни бодигарда на Чарли Шийн

http://www.bnews.bg/article-117650

Напоследък актьорът Чарли Шийн къса връзки с много свои доверени служители и приятели и в дъното на всичко това стои годеницата му Брет Роси.

Нобеловият лауреат Мо Йен пред “Труд”: Уважавам правото на всеки да избира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338113

Китайският писател Мо Йен, носител на Нобеловата награда за литература през 2012 г., получи титлата Доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски". На съботната церемония в университетската аула се събраха преподаватели, писатели, китаисти и почитатели на китайската литература.
Всъщност Мо Йен става световноизвестен едва след като получава... Китайският писател Мо Йен, носител на Нобеловата награда за литература през 2012 г., получи титлата Доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски". На съботната церемония в университетската аула се събраха преподаватели, писатели, китаисти и почитатели на китайската литература. Всъщност Мо Йен става световноизвестен едва след като получава...

Графика на деня: Как Европарламентът оценява кандидатите за комисари

http://www.dnevnik.bg/infografiki/2014/09/29/2389625_grafika_na_denia_kak_evroparlamentut_oceniava/?ref=rss


Страните-членки вече номинираха кандидати за комисари и ресорите бяха разпределени помежду им от бъдещия председател Жан-Клод Юнкер. Това обаче далеч не е краят на процедурата. От 29 септември парламентарните комисии провеждат изслушвания на кандидатите, на които ще оценят техните качества. Без одобрението на Европейския парламент Комисията не може да встъпи в длъжност. Как ще се развият нещата? 

Инфографиката на Европарламента описва как ще се оцени представянето на кандидатите за...

Златан Ибрахимович няма да играе и срещу "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389638_zlatan_ibrahimovich_niama_da_igrae_i_sreshtu_barselona/?ref=rss


Нападателят на "Пари Сен Жермен" Златан Ибрахимович ще пропусне домакинския двубой с "Барселона" от втория кръг в груповата фаза на Шампионската лига.

Срещата ще се проведе във вторник, а шведът няма да може да вземе участие в нея заради травма на петата, съобщиха от френския клуб.

Ибрахимович все още не се е възстановил от контузията, довела до отпадането му от състава в последните две срещи от Лига 1. От ПСЖ са провели нови изследвания на шведа в понеделник сутрин, но...

Мним служител от пенсионното преметна баба

http://pik.bg/мним-служител-от-пенсионното-преметна-баба-news231399.html

Мним служител от пенсионното преметна баба

Осемдесет и четири годишна жена от „Работнически жилища” в Бургас се оплакала в полицията, че докато седяла  на пейка пред блока  била заговорена от непознат  мъж, представил се за служител от пенсионното. Той заявил, че пенсията на жената е увеличена със 100 лева.

Поискал да даде на ръка увеличението и извадил банкнота от 100 лева. Пенсионерката му върнала 50 лева  и се прибрала у дома си. Там разбрала, че купюрът е фалшив, а й били откраднати и 260 лева, от които  дала на мнимия „служител” рестото от истинските 50 лева.

Над 5,5 млрд. евро влизат в икономиката ни от туристическия сектор

http://econ.bg/Новини/Над-5-5-млрд-евро-влизат-в-икономиката-ни-от-туристическия-сектор_l.a_i.571172_at.1.html

Над 5,5 млрд. евро влизат в икономиката ни от туристическия сектор. Това заяви служебният зам.-министър на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев...

Бойко присъства на откриването на инсталация с нова система за производство на биогаз в Добри дол (снимки)

http://pik.bg/бойко-присъства-на-откриването-на-инсталация-с-нова-система-за-производство-на-биогаз-в-до-news231400.html

Бойко присъства на откриването на инсталация с нова система за производство на биогаз в Добри дол (снимки)

Днес присъствах на откриването на инсталация с нова система за производство на биогаз в село Добри дол, община Монтана, написа Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук". 

Тя се нарежда в топ 3 на инсталации от този тип в Европа. По-късно в Лом открихме център от семеен тип за настаняване на деца с ментални и физически увреждания.

Центърът е изграден по ОП „Регионално развитие” и е на община Лом, чийто кмет Иво Иванов е от ГЕРБ.

 

 

Шаламанов: Без армия България ще се превърне в една голяма община

http://www.mediapool.bg/shalamanov-bez-armiya-bulgaria-shte-se-prevarne-v-edna-golyama-obshtina-news225382.html

Служебният военен министър Велизар Шаламанов предлага да бъде създаден фонд за модернизация, в който да влизат приходите на Министерството на отбраната. Това обясни в лекция пред студенти от УНСС в понеделник той, представяйки подготвената от екипа му програма "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020". "Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията“, заяви Шаламанов. По думите му националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление на риска. "Целта ни е да направим така, че тези близо 1.8 милиарда лева за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 години да бъдат управлявани от Министерството на отбраната по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013", посочи министър Шаламанов. "Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни“, заяви Шаламанов, цитиран от пресцентъра на МО. "Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават“, каза още министърът на отбраната. Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията. "Отбраната е национална отговорност и, ако ние се провалим в нея, е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет“, обясни министър Шаламанов. По думите му такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г. Тя трябва да е достатъчно ясна, да обхваща кратък период от време - 6-10 години, и да е посочен ясен механизъм на управление на финансовите средства, въпреки че ще е повече като референтна рамка за следващите правителства. Министър Шаламанов обясни и най-важните елементи на програмата. В нея ясно е разписана тенденцията за нарастване на разходите за отбрана. "Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община“, каза Шаламанов.

Забавачки във Варна ще предлагат специална храна за деца с хронични болести

http://www.moreto.net/novini.php?n=265781

Деца с хронични заболявания да могат да посещават всяко детско заведение, като за тях да е осигурено специално меню, гарантиращо безпроблемното им адаптиране сред останалите малчугани. С тази цел в община Варна инициира днес дискусия на тема „Специфика при хранене на деца от 0 до 7 г.

Порожанов: Предложеното повишение на тавана на дълга е с превантивна цел

http://www.cross.bg/byudzheta-porozhanov-aktyalizatziyata-1432469.html

София /КРОСС/ Проектът за актуализацията на бюджета за тази година е експертна прогноза, която ще се оцени от следващия кабинет и парламент. Това заяви министърът на финансите Румен Порожанов по време на представянето на мотивите за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. пред водещи икономисти и финансови анализатори от неправителствения сектор и от академичните среди днес в Министерството на финансите, съобщиха от ведомството.Министър Порожанов коментира, че анализът на изпълнението на параметрите по приходите очертава сериозно изоставане на годишна база спрямо планираните със ЗДБРБ за 2014 година. Той посочи, че причините за това са комплексни - макроикономически, административни, нормативни и други. Освен че е била надценена прогнозата за икономическата ситуация, е подценено и влиянието на редица неблагоприятни фактори - като намалялата база за събиране на данъците, влошената икономическа среда, липсата на политическа стабилност, минималните инвестиции и оттеглянето на инвеститорите от страната ни. Също така, припомни той, министерствата е трябвало да работят с 22% намален бюджет - 12% са редуцирани още при планирането на бюджета заради осигуряването на ресурс за Публичната инвестиционна програма, 5% е бил заложеният буфер за ведомствата и допълнителни 5% икономии са наложени през месец юли тази година след приемането на актуализацията на бюджета на НЗОК

Цитат на деня: Аз съм единственият политически лидер, който не се познава с шефа на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/09/29/2389516_citat_na_denia_az_sum_edinstveniiat_politicheski_lider/?ref=rss


Съобщавам факти, които се надявам да взривят и да ликвидират мита, внушен от политически опоненти на ДПС във връзка с КТБ. Защото може би съм единственият лидер на политическа сила, който не се познава с председателя на Управителния съвет на тази банка. Когато за пръв път го съобщих в централната на ДПС, тази информация се посрещна с такова недоверие, че предизвика бурен смях.

С тези думи на пресконференция в Хасково лидерът на ДПС Лютви Местан настоя за включването на България към...

Изкървяла язва уби жена в Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338724

Масиран кръвоизлив вследствие на спукана язва уби в дома и 40-годишна жена в Кюстендил, Виолета И. била намерена мъртва от близките в петък. Жената е от местния квартал Масиран кръвоизлив вследствие на спукана язва уби в дома и 40-годишна жена в Кюстендил, Виолета И. била намерена мъртва от близките в петък. Жената е от местния квартал "Изток", семейна. Близките й търсят вина за смъртта й, те обвиняват съпруга й, че системно я тормозел и предполагат, че той е причина за смъртта й.

Над 5.5 млрд. евро влизат в България благодарение на туризма

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/09/29/2389623_nad_55_mlrd_evro_vlizat_v_bulgariia_blagodarenie_na/?ref=rss


Прекият принос на туризма към българската икономика е 3.2 млрд. евро, а със съпътстващите индустрии - 5.5 млрд. лв.  Отрасълът формира 13.6% от БВП на страната, съобщи на конференция зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев като се позова на Световната организация по туризъм към ООН.  
 
Той изтъкна, че България е десетата туристическа дестинация, привличаща повече чуждестранни туристи, отколкото е собственото й население. 

Отношението към туризма  трябва да е като...

Капитанът на Европа: Сър Алекс беше пътеводната ни светлина в "Райдър къп"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389621_kapitanut_na_evropa_sur_aleks_beshe_putevodnata_ni/?ref=rss


Капитанът на Европа Пол Макгинли изтъкна големия принос на сър Алекс Фъргюсън за убедителната победа срещу САЩ в 40-ото издание на най-престижния отборен турнир в голфа - "Райдър къп".

Легендарният мениджър на "Манчестър юнайтед" беше част от европейски отбор като мотиватор. 72-годишният шотландец, който се оттегли от футбола през 2013 г., често изнасяше речи в съблекалнята и вдъхваше увереност на тима.

Европейците удържаха на силния старт на американците в неделя и се...

Белгия съди 46 души, набирали ислямисти за Сирия

http://www.bnews.bg/article-117659

В Антверпен започна съдебният процес срещу 46 обвиняеми в принадлежност към терористични организации, които са вербували ислямисти, за да се включат във войната в Сирия. Данни за ислямистите е дал Жежон Бонтинк, белгиец-джихадист, успял да се върне у дома.

Съветник на Близнашки: На практика бюджетът вече е актуализиран

http://www.cross.bg/ganchev-bliznashki-reshen-1432468.html

София /КРОСС/ На практика бюджетът вече е актуализиран. Това заяви пред БНР проф. Ганчо Ганчев, съветник на служебния премиер Георги Близнашки. Според него въпросът изкуствено се драматизира.Ганчев обясни, че не може да се изпълни приходната част така, както е планирана. В разходната също имало корекции, което води до промени в дефицита. По думите му няма как да не се актуализира. „Фактически имаме сериозни отклонения от параметрите, които са заложени в Закона за държавния бюджет", подчерта премиерският съветник.По повод предвиждането на средства за оздравяването на КТБ, а и на цялата банкова система, проф. Ганчев заяви, че този въпрос ще бъде решен от следващия парламент. Той посочи, че на този етап това е по-скоро жест на добра воля, някакъв стремеж да се покаже желание да бъде решен този въпрос, отколкото някакъв фактически ангажимент.Проф. Ганчо Ганчев е категоричен, че бъдещото правителство трябва да работи сериозно с БНБ за намиране на решение, което да не изисква използването на средства на данъкоплатеца. Според него има неправилен разчет на риска при правенето на Бюджет 2014 г. „Никой не е предвидил проблеми в банковия сектор и никой не е предвидил дефлация", допълни съветникът на Близнашки.

Скандални разкрития в Агенцията по лекарствата

http://pik.bg/скандални-разкрития-в-агенцията-по-лекарствата-news231397.html

Скандални разкрития в Агенцията по лекарствата

Агенцията по лекарствата изпрати сигнал до президента, премиера и до прокуратурата за скандални практики в работата на предишното ръководство, информира Би Ти Ви.

В него се посочва, че в началото на миналата година в ключовата дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ е извършена пълна подмяна на специалистите както на ръководно, така и на експертно ниво. Обособен е бил отдел за контрол на търговията с лекарства само от новоназначени служители без необходимия образователен ценз и опит. Част от тях са в бизнес връзка със собственика на най-голямата верига от аптеки „Марешки”.

Информацията  се потвърждава от четири доклада на инспектората към здравното министерство, цитирани в сигнала до прокуратурата.

На базата на тях, както и заради промени в Устройствения правилник на Агенцията по лекарствата, новият изпълнителен директор доцент Асена Стоименова освобождава тези служители, след което светкавично са назначени три проверки за работата й, резултатите от които предстоят да излязат. Една седмица след встъпването й в длъжност Стоименова сама е поискала одит на агенцията, но тогава такъв и е бил отказан. 

В сигнала се описват и още скандални практики – въпреки наличието на дирекция „Правно-нормативно осигуряване“ и увеличаване на броя юристи в него с още една щатна бройка, е сключен договор с адвокатска кантора за правно обслужване с цена 40 лева на работен час. Бил е подписан и договор с рейтингова агенция, въпреки наличието на пресцентър към МЗ, на стойност 1600 лева на месец.

Сключен е и договор за групова застраховка на 81 служители – този брой не съответства нито на общия броя служители в агенцията, нито на инспекторите, които съгласно Закона за медицинските изделия следва да бъдат застраховани. 

Николай Цонев пред ПИК: "Нова алтернатива" има над 3%, с големи шансове сме за парламента

http://pik.bg/николай-цонев-пред-пик-нова-алтернатива-има-над-3-с-големи-шансове-сме-за-парламента-news231378.html

Николай Цонев пред ПИК: "Нова алтернатива" има над 3%, с големи шансове сме за парламента

Николай Цонев е бивш министър на отбраната в Тройната коалиция. В момента той е лидер на политическа партия "Нова алернатива" и движението РПГ. Потърсихме го за коментар относно всички актуални въпроси за предстоящите избори.

Интервю на Явор Белчев

- Г-н Цонев, какво очаквате от предстоящите избори?

- Очаквам разумните и мислещи хора да изберат новите предложения за развитие на държавата, такива каквито предлага партията ми.

- Ще има ли според Вас сериозни предизборни компромати?

- Не мога да коментирам. Не ме интересуват другите партии.

- Какви са шансовете на "Нова алтернатива" на изборите?

- Ами мисля, че има големи шансове. Моята партия ще събере над 3 % от избирателната активност на хората.

- Най-новото проучване на Института за модерна политика сочи, че след изборите в парламента ще влязат 8 партии. Вашият коментар?

- Не съм запознат с това проучване, но ако то е вярно, моята партия със сигурност ще влезе в Народното събрание, защото ние сме 8 или 9-та политическа сила.

- Как ще коментирате предизборната война между повечето партии, която гърми в момента. Вие винаги сте бил по-дипломатичен.

- Тези войни са в разрез с моите разбирания за политическа предизборна кампания. Не смятам да ставам част от това.

- Темата за купуването и продаването на гласове отново е актуална. Ще има ли според Вас "Костинброд 2"?

- Не знам дали ще има. Средна партия като нашата няма нито желанието, нито възможността да купува гласове.

- Какви са основните цели и приоритети на "Нова алтернатива"?

- Последното, което предприехме, е да започнем подписка против промените, предложени в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване от служебния социален министър Христосков. Те касаят премахване на ранното пенсиониране на десет професии, сред които са военните и полицаите и т.н. До момента са събрани 1500 подписа само за ден.

От 27 до минус 4 градуса през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=265774

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По думите й през тази година през октомври се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата.

А. Ненков: Загубихме път и посока, нямаме право на грешка

http://frognews.bg/news_77156/

В последната година и половина загубихме път и посока, загубихме и много пари по европейски програми. Нямаме право на грешка. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 23 МИР Александър Ненков на среща с медиците от 13 ДКЦ в столицата. Ненков и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 23 МИР Емануела Спасова и д-р Веселин Милев запознаха лекарите с акценти от управленската програма на ПП ГЕРБ в сектор „Здравеопазване“.

Арестът на Николай Цонев нарушава Европейската конвенция за правата на човека

http://www.cross.bg/tzonev-zhalbata-nikolaii-1432467.html

София /КРОСС/ България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 година e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви за БНР неговият адвокат Васил Василев.Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: "Понеже сте абсолютен престъпник - на колене". После с глава почти между краката той буквално е завлечен до болничния асансьор. Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената му презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения

Мобилни оператори обработват личните ни данни и след приключване на договора

http://econ.bg/Новини/Мобилни-оператори-обработват-личните-ни-данни-и-след-приключване-на-договора_l.a_i.571167_at.1.html

След приключване на договорните отношение с мобилните оператори те продължават да ползват личните ни данни. От това се оплакват потребители, които...

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=265771

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 30 септември - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - карето: бул.”Цар Освободител”, ул.

Отложиха за декември делото за взривовете край Петолъчката

http://www.cross.bg/kraii-petoluchkata-deloto-1432466.html

/КРОСС/ Районният съд в Ямбол отложи делото за взривовете край Петолъчката за 10-12 декември. Причина за днешното отлагане стана неподготвена комплексна експертиза. Припомняме, че инцидентът в складовете за боеприпаси край Петолъчката стана в началото на юни 2012 година. Взривовете отнеха живота на трима души и нанесоха материални щети за десетки милиони левове. Щетите възлизат на близо 65 млн. лева.Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна.

Цветан Цветанов: Висока избирателна активност може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338717

Висока избирателна активност, над 60% в деня на вота, може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ“. Това посочи пред жителите на град Попово заместник-председателят на партията и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова хората да гласуват, за да има ГЕРБ пълно мнозинство и да няма партии и коалиции, Висока избирателна активност, над 60% в деня на вота, може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ“. Това посочи пред жителите на град Попово заместник-председателят на партията и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова хората да гласуват, за да има ГЕРБ пълно мнозинство и да няма партии и коалиции,

Новите правила на ЕС за банките бързо могат да бъдат променени

http://www.investor.bg/evropa/334/a/novite-pravila-na-es-za-bankite-byrzo-mogat-da-bydat-promeneni,180865/

Позицията на бъдещия еврокомисар по финансовите услуги може и да не се понрави на някои членове на икономическата комисия на ЕП

Роми градят незаконни гробници в Перник

http://pik.bg/роми-градят-незаконни-гробници-в-перник-news231392.html

Роми градят незаконни гробници в Перник

Роми кардараши правят незаконни гробници в пернишкия квартал Църква, съобщава Мироглед.

Те искали разрешение за едно гробно място, но след това се разполагали на поне 3-4, оплака се кметът на квартала Румен Петров.

„Копаят с багери, правят железобетонни стени и изливат кофражи. Ако им се направи забележка, веднага се събират по 20 човека и плашат със саморазправа”, обясни Петров.

До момента в гробищния парк били направени 4 гробници. Едната била стара, на около 25 години, но останалите три били изградени за последните три години.  Последната гробница кардарашите искали да издигнат в частен имот, въпреки забраната на кмета. Търсели място за градежа 20 дни преди жена от рода да почине.  Затова се наложило да бъдат сигнализирани МВР и прокуратурата.

„Действаха изключително адекватно и не позволиха да бъде построена гробницата в частния имот”, поясни Петров.

Според кмета към гробищния парк на Църква проявявали интерес и хора от столицата и от центъра на Перник. Причината била многократно по-ниската стойност на погребалните услуги.

Условни присъди за нападателите на полицаи

http://pik.bg/условни-присъди-за-нападателите-на-полицаи-news231389.html

Условни присъди за нападателите на полицаи

На 26 септември 2014 г. по бързо производство на Районна прокуратура - град Никопол е сключено споразумение за решаване на делото в досъдебна фаза между Районна Прокуратура - Никопол и обвиняемите Айбент Алайдинов Делсизов и Ферад Алайдинов Делсизов, за престъпление по чл.325,ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

От пресцентъра на Окръжна прокуратура-Плевен съобщиха, че на 24/25 септември 2014 г. в град Никопол, обл. Плевен, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправили обидни думи, псувни и извършили заплашителни действия с нож, като деянието е съпроводено със съпротива срещу органи на властта - служители на РУ на МВР - гр. Никопол и по своето съдържание се отличават с изключителен цинизъм и дързост.

С определение на Районен Съд - гр. Никопол споразумението е одобрено.

На двамата обвиняеми са наложени наказания Лишаване от свобода за срок от две години, като на основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението е отложено за срок от пет години.

Магазините са залети с фалшив оцет с опасната киселина Е260!

http://www.bnews.bg/article-117657

Фалшив оцет заля магазините в сезона на туршиите, алармира „24 часа“ в свой материал.

Историята на Bentley - B като Britain

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338266

Британската империя се гради върху традициите. А те повеляват автомобилните производители от Обединеното кралство да правят бързи, красиви и луксозни коли. Конкуренцията е свирепа - Rolls-Royce, Jaguar, Aston Martin, Bentley. Дали заради случайното съвпадение на първата буква или не, но Bentley се класира на челна позиция в кралския двор и Британската империя се гради върху традициите. А те повеляват автомобилните производители от Обединеното кралство да правят бързи, красиви и луксозни коли. Конкуренцията е свирепа - Rolls-Royce, Jaguar, Aston Martin, Bentley. Дали заради случайното съвпадение на първата буква или не, но Bentley се класира на челна позиция в кралския двор и

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/29/2389641_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Осем партии или коалиции имат шанс да влязат в следващия парламент.

Ново заседание по делото Костинброд.

Увеличава се борят на бежанците у нас.

Крайнодесните във Франция за първи път влязоха в Сената.

Премиерът на Испания свика извънредно заседание на правителството заради...

Япония се притеснява от активните си вулкани

http://asia.actualno.com/Japonija-se-pritesnjava-ot-aktivnite-si-vulkani-news_52261.html

През уикенда Япония си припомни колко е уязвима пред многобройните си активини вулкани. Това се случи с изригването на вулкана Онтаке, коментира издаванието Japan times. В понеделник от кратера му пр...

Новите табла по спирките в София вече дават дефекти

http://society.actualno.com/Novite-tabla-po-spirkite-v-Sofija-veche-davat-defekti-news_52262.html

2,4 милиона лева струват новите 600 електронни информационни табла по спирките в София. Те са са поставени след конкурс с един кандидат. Оказва се, че чисто новите съоръжения вече дават дефекти, а ня...

Гришо записа първа победа в Китай

http://www.cross.bg/grisho-purva-dimitrov-1432465.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна първа победа на Откритото първенство на Китай по тенис в столицата Пекин. Хасковлията се наложи с 2:1 сета над испанеца Фернандо Вераско с 6:1, 3:6, 6:2 за час и 18 минути игра на Централния корт.Във втори кръг съперник на Димитров ще бъде победителят от мача Пабло Андухар - Жулиен Бенето.С класирането си за тази фаза Гришо си гарантира и 31 740 долара от наградния фонд.

Тони Стораро впечатли гръцката публика (видео)

http://www.bnews.bg/article-117653

Тони Стораро обра овациите на гостите в солунското бузуки Ammos Live Stage, където пя за първи път в края на миналата седмица. Звездата на Diapason Records получи покана от гръцката легенда Зафирис Мелас да вземе участие в програмата на заведението.

Отварят 15 секции за гласуване на хора с увреждания в Сливенско

http://pik.bg/отварят-15-секции-за-гласуване-на-хора-с-увреждания-в-сливенско-news231386.html

Отварят 15 секции за гласуване на хора с увреждания в Сливенско

15 специализирани секции за гласуване на инвалиди са обособени в област Сливен. Секциите намиращи се на територията на община Сливен са в Второ, Трето, Седмо, Десето, Дванадесето, Единадесето, Осмо, Девето училище  и  една секция училището в село Крушаре.

В град Нова Загора подходящи за гласуване на хора с двигателни и зрителни увреждания са секциите в СОУ „Иван Вазов“ и ПУ „ Т.Самодумов“.

Специализираните секции в Твърдица са 3 и 11. Общината е осигурила транспорт и организация за гласуване в специализираните секции. Желаещите да получат повече информация могат да се обадят на тел. 42315 и 42311.

В Община Котел секциите са 13 в СОУ „Г.С. Раковски“ и в село Градец в основното училище. Телефонът за подаване на заявки е 0453/420 40 и в община Котел в стая № 14.

Кандидат-депутати раздават билети за мача "Лудогорец" - "Реал"

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/29/2389575_kandidat-deputati_razdavat_bileti_za_macha_ludogorec_-/?ref=rss


Кандидати за народни представители прибегнаха до интересен начин на агитация с томбола за билети за футболния двубой "Лудогорец" и "Реал" (Мадрид). Петият в листата на Реформаторския блок в 23 район Настимир Ананиев и структурата на АБВ в Стара Загора предлагат билети за първия домакински мач на разградския отбор в групите на Шампионската лига на 1 октомври в София.

Настимир Ананиев предлага два билета за гласоподаватели от неговия избирателен район, като един от тях ще придружи...

Цитат на деня: Без армия България ще се превърне в една голяма община

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/09/29/2389588_citat_na_denia_bez_armiia_bulgariia_shte_se_prevurne_v/?ref=rss


Без армия България ще се превърне в една голяма община.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов на лекция пред студенти в УНСС.

Коментарът му беше по повод програмата "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020". "Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията", заяви Шаламанов.

България или трябва да увеличи средствата за отбрана, или да направи още по-големи съкращения в армията и да остане без...

Тролейбусната линия Аспарухово-Почивка тръгва официално от първи октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=265779

Тролейбусната линия с номер 86, която свързва Аспарухово с Почивка, ще бъде официално пусната от първи октомври. Това каза за Moreto.net председателят на Съвета на директорите на „Градски транспорт“ Максим Тодоров. Още от миналата седмица от дружеството апелират гражданите да не паркират автомобилите си по еднопосочната ул.

Цветан Цветанов: Висока избирателна активност може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338687

Висока избирателна активност, над 60% в деня на вота, може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ“. Това посочи пред жителите на град Попово заместник-председателят на партията и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова хората да гласуват, за да има ГЕРБ пълно мнозинство и да няма партии и коалиции, Висока избирателна активност, над 60% в деня на вота, може да гарантира самостоятелно управление на ГЕРБ“. Това посочи пред жителите на град Попово заместник-председателят на партията и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова хората да гласуват, за да има ГЕРБ пълно мнозинство и да няма партии и коалиции,

2 г. уловно за пиян, убил с кола мъж в каруца и избягал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338681

Плевенският окръжен съд даде 2 г. условно с 5 г. изпитателен срок на Ивайло Николов затова, че пиян убил с колата си мъж и избягал.
На 4 ноември 2012 г. около 18.20 ч 35-годишният Николов връхлетял с Плевенският окръжен съд даде 2 г. условно с 5 г. изпитателен срок на Ивайло Николов затова, че пиян убил с колата си мъж и избягал. На 4 ноември 2012 г. около 18.20 ч 35-годишният Николов връхлетял с "Фолксваген Пасат" върху конска каруца с 3 мъже вътре до плевенското село Рупци. Премазаният Петър Недков, на 59 г. починал.

Мерджанов: Насърчаваме всеки опит за повече инвестиции

http://www.cross.bg/merdzhanov-biznesa-durzhavata-1432464.html

/КРОСС/ Атанас Мерджанов заяви подкрепата на БСП на бизнеса за откриването на нови работни места при посещението си в две от големите и авторитетни фирми в Ямбол - "Хидросистем" ЕООД и „ABC инженеринг". Това става в рамките на предизборната кампания на Коалиция „БСП  лява България" в региона. Водачът на ямболската листа, заедно с кандидат-депутата Катя Георгиева, запозна ръководствата и служителите на двете фирми с предизборната платформа на Коалицията и с намеренията за управление на държавата след изборите. По време на посещението в "Хидросистем" Атанас Мерджанов се срещна с дългогодишни бизнес партньори от Холандия на ямболското предприятие. „БСП подкрепя бизнеса, особено този, който създава работни места и е експортно ориентиран, като бихме приветствали всяко едно разширение на производството", добави Мерджанов, който използва случая да коментира пред присъстващите стопирането от страна на холандската държава на приемането на България в Шенген. Той добави, че ние изпълняваме всички условия и дори сме построили защитно съоръжение на границата срещу нелегалното преминаване. „За нас най-важното е да има производство, да има конкурентна продукция и много бихме се радвали да насърчаваме всеки опит за повече инвестиции, за повече работни места

Сеч на брези !!!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sech-na-brezi_34601/

Сеч на брези!!!

В парка на кв."Изток" продължава поголовната сеч на дървета.С настъпване на зимния сезон,настъпват и унищожителите на" белите дробове" на Перник.

Къде е Полицията?

Шаламанов: Ако искаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите

http://www.cross.bg/otbranata-shalamanov-otbrana-1432463.html

София /КРОСС/ Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 29 септември, пред студенти от Университета за национално и световно стопанство по време на лекция на тема „Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020". Публичната лекция на министъра на отбраната беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност" и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС. „Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават", каза още министърът на отбраната. Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията.„Отбраната е национална отговорност и ако ние се провалим в нея е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет", обясни залога в програмата министър Шаламанов. По думите му, такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г

Скоби и за колите на УЕФА

http://frognews.bg/news_77155/

Сложиха скоби на колите, с които се придвижват хората от УЕФА в София, докато служителите са правели инспекция на Националния стадион.

Лабораторията на Костов с критики към бюджета

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/laboratoriiata-na-kostov-s-kritiki-kym-biudzheta-6023528

Съществува риск страната да влезе в новата 2015 г. без закон за бюджета, се посочва в извънреден доклад на ЛУР

Ведомствата искали двойно повече разходи в актуализацията, Порожанов не позволил

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/29/2389579_vedomstvata_iskali_dvoino_poveche_razhodi_v/?ref=rss


Министерствата са заявили 1 млрд. лв. недостиг на средства до края на годината, но Министерството на финансите ги е минимизирало до нормални граници в подготвения проект за актуализация на тазгодишния бюджет. Това е казал министър Румен Порожанов пред икономисти, на които е представил проекта, съобщи пресцентърът на ведомството.

В проекта за актуализация е заложено увеличение на разходите с 448.5 млн. лв.

Порожанов нарича проекта "експертна прогноза, която ще се оцени от...

Пожарникарите готови на протести при отмяна на ранното пенсиониране

http://www.cross.bg/ogneboretz-slyzhitelite-nsps-1432462.html

София /КРОСС/ От Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец" се противопоставиха решението на служебния кабинет, с което ще се сложи край на ранното пенсиониране на служителите в системата на МВР и МО. От синдиката посочват, че взимането на подобно решение без обсъждането му със синдикалните организации в МВР. Взимането на такова решение ще породи огромно напрежение сред служителите в Сектор „Сигурност" и е предпоставка за възникването на сериозен проблем с управлението на човешкия ресурс и социалния статус на служителите.Управителният съвет на НСПС „Огнеборец" счита, че въпрос от такова сериозно естество първо трябва да бъде дискутиран на Съвет за социално партньорство в МВР и след запознаване на ръководството на ведомството с проблемите и състоянието да се пристъпва към обсъждане на такива мерки в компетентните ведомства. Ръководството на НСПС „Огнеборец" настоява да бъде преразгледано и отменено решението на Министерски съвет от 24.09.2014 година и този сериозен въпрос, касаещ служителите от сектор „Сигурност" да бъде обстойно анализиран и поставен на масата за обсъждане с правителството.В противен случай НСПС „Огнеборец" ще предприеме последващи законоустановени действия, включително и протестни.    

В тежък мач Григор измъкна победата срещу Вердаско в Пекин

http://www.moreto.net/novini.php?n=265776

Григор Димитров успешно преодоля първия кръг на турнира в Пекин, побеждавайки в три сета испанеца Фернандо Вердаско. Българинът се наложи с 6-1, 3-6, 6-3 за малко повече от час и половина игра. В първия гейм Димитров даде на съперника си само един гейм и спечели за около двайсетина минути.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване