Втори ден търсят изгубен турист в Чипровската планина

http://pik.bg/втори-ден-търсят-изгубен-турист-в-чипровската-планина-news232639.html

Втори ден търсят изгубен турист в Чипровската планина

Втори ден продължава издирването на мъж, загубил се в Чипровската планина. Вчера той е успял да се свърже с телефон 112 и със свой приятел, на който обяснил, че е пострадал, кракът му е счупен и се опитал да опише къде се намира. След разговора мобилната връзката е изчезнала.

Предполага се, че батерията на апарата му се е изтощила. По последна информация мъжът се е изгубил в района на табаните на Чипровската мина. Първоначално са били двама души, но единият е слязъл в селото да търси помощ. Близо 30 души полицаи, ловци и доброволци участват в издирването. Снощи те споделили, че са чули взрива от фабриката край Горни Лом.

Центърът на Донецк пак бе обстрелян

http://europe.actualno.com/Centyryt-na-Doneck-pak-be-obstreljan--news_52818.html

Центърът на украинската бунтовническа крепост Донецк беше подложен на тежък обстрел за пръв път, откакто Москва и Киев сключиха споразумение за прекратяване на огъня на 5 септември, предаде AFP. Ме...

Томов: Милиардерът Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345241

Милиардерът от Хонконг Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА. Това обяви лично босът на Милиардерът от Хонконг Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА. Това обяви лично босът на "червените" Александър Томов при представянето на Златната и Бронзовите обувки, спечелени от Петър Жеков през миналия век. Азиатецът в момента гради планове за изграждане на мегапроекта Света София в близост до Елин Пелин.

Строят 3-ти метродиаметър от средата

http://www.bnews.bg/article-117953

Строителството на трети метродиаметър в София ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово”. Това съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Условна присъда за клошар, блудствал с 11-годишна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345227

Две години условно постанови Районен съд - Горна Оряховица за 59-годишния Иван Янков от железничарския град. Мъжът бе изправен пред Темида по обвинение в блудствени действия с дете. Гнусното деяние било извършено на 2 юни т.г.
Жертвата му било 11-годишно момиче, което страда от форма на психично заболяване. Две години условно постанови Районен съд - Горна Оряховица за 59-годишния Иван Янков от железничарския град. Мъжът бе изправен пред Темида по обвинение в блудствени действия с дете. Гнусното деяние било извършено на 2 юни т.г. Жертвата му било 11-годишно момиче, което страда от форма на психично заболяване.

81 останали без дом населиха всички фургони в „Аспарухово“

http://web.barometar.net/65321/

Временното селище в „Аспарухово“, в което към момента са настанени 81 души, останали без подслон по време на наводнението от 19-ти юни, се сдоби с детски кът и компютри. За целта последният свободен фургон бе превърнат в клуб по интереси. „Специалисти от общината инсталираха днес два компютъра, които могат да бъдат ползвани от хората от [...]

Кр. Георгиева: Кризата няма да продължи вечно

http://frognews.bg/news_77387/

Ще работя в дух на сътрудничеството с Европейския парламент. Трябва да използваме добре нашите ресурси и таланта на служителите си. Един от най-важните въпроси е дали парите на гражданите на Европейския съюз са гарантирани. Много от нашите граждани изпитват трудности и трябва да облекчим техните трудности.

Строежът на „Хемус" от Ябланица до Плевен може да започне през пролетта

http://www.cross.bg/stroitelstvoto-tynela-infrastryktyra-1433047.html

София /КРОСС/ Строежът на „Хемус" от Ябланица до Плевен може да започне през пролетта на следващата година. Това заяви пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на телекомуникационни проекти по Механизма за свързване на Европа. Първите 65 км са с готов технически проект и в момента текат процедури за избор на изпълнител за строителството, добави тя. Ангелкова каза още, че цялата магистрала е предложена в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., но в частта от Велико Търново до Шумен ще се финансира със заем на Европейската инвестиционна банка. Бюджетът, с който разполага програмата, е 1,9 милиарда евро с национално съфинансиране. Автомагистрала „Хемус" е изключително важна и сме я включили в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Предложили сме в част „Железопътна инфраструктура" довършването на направлението сръбско-турска граница и по-специално ЖП отсечките Елин Пелин-Ихтиман и Ихтиман-Септември, както и втора фаза на Пловдив-Бургас с обща индикативна стойност 1,3 милиарда евро. Предложили сме довършването на лот 3 на автомагистрала „Струма" в 64-километровата отсечка, в която вторият подлот е тунел - 15,5 км

Разследват "Лукойл" за укрити данъци в Румъния

http://www.mediapool.bg/razsledvat-lukoil-za-ukriti-danatsi-v-rumaniya-news225514.html

Румънската прокуратура разследва офиса на руската петролна компания "Лукойл" по подозрение в укриване на доходи и пране на пари за над 230 млн. евро. Това съобщи прокуратурата в Плоещ, където е съсредоточена дейността на руска група, предаде АФП.   Десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори са извършили обиски в няколко обекта на "Лукойл" в Румъния. Общо 23 обиска са извършени в обекти на рафинерията "Петротел", в която "Лукойл" държи 97.1% от акциите, и в няколко компании, контролирани от тази група.   На този стадий от разследването загубите, предизвикани от укриването на доходи и прането на пари, се изчисляват на 1.03 млрд. леи (230 млн. евро), заявиха от прокуратурата в Плоещ.   Румънската разузнавателна служба е предоставила "информационна и техническа помощ" на разследващите, уточняват от прокуратурата.   "Лукойл" купи румънската рафинерия "Петротел" през 1998 г. Оборотът на компанията е 1.34 млрд. евро през 2012 г. на румънския пазар. "Лукойл" има мрежа от 300 бензиностанции в страната и държи една пета от пазара на петролни продукти в Румъния.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=266149

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 03 октомври - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:30 ч. до 14:00 ч. - местност Сотира: карето заключено между бул.

Мъж изгоря в дома си в Панагюрище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345222

Възрастен мъж с увреждания е починал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията.
Сигнал за инцидента е получен рано тази сутрин около 07:20 ч. в дежурната част на пожарната в Панагюрище. По първоначална информация дим излизал от къща в средногорския град.
На мястото незабавно пристигнала дежурната смяна огнеборци с един противопожарен автомобил. Възрастен мъж с увреждания е починал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията. Сигнал за инцидента е получен рано тази сутрин около 07:20 ч. в дежурната част на пожарната в Панагюрище. По първоначална информация дим излизал от къща в средногорския град. На мястото незабавно пристигнала дежурната смяна огнеборци с един противопожарен автомобил.

Татяна се върна от Анкара преродена

http://www.bnews.bg/article-117824

„Всичко беше на много високо ниво и организацията от тяхна страна бе голяма”, разкри Татяна пред planeta.tv.

Мира Радева се появи предизборно и даде до 100 мандата за ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-117951

И според нея, и според Юлий Павлов в парламента влизат 6 сигурни партии, седмата е под въпрос

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" вече е собственост на църквата

http://www.mediapool.bg/hram-pametnikat-sv-aleksandar-nevski-veche-e-sobstvenost-na-tsarkvata-news225513.html

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква (БПЦ) храм-паметника "Св. Александър Невски“. Това е исторически акт, защото повече от 90 години продължава спорът чия собственост е патриаршеският храм, каза премиерът Георги Близнашки. Той уточни, че в случая е приложено римското право, според което "ничията собственост по силата на закона е държавна собственост". Така на заседанието си в сряда правителството обяви имота първо за публична държавна собственост, а след това в частна държавна собственост. След това с друг акт безвъзмездно на БПЦ е предоставяне правото на собственост върху имот с обща площ от 4951 кв. м и сградата на храм-паметник "Св. Александър Невски". Това става срещу условието до края на годината БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху криптата и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години. Това е максимално възможният срок според устава на БПЦ, но патриарх Неофит уверява в писмо до премиера, че "в нашето съзнание правото на ползване се учредява безсрочно и безвъзмездно". В криптата на храма през 60-те години е разположен Музеят за раннохристянско изкуство, който ще продължи да бъде там. На свой ред БПЦ се е съгласила с предложението на правителството в криптата да няма богослужения, както настояваше първоначално църквата. С това решение на правителството се слага край на "едни безконечни юридически спорове", като нотариалният акт ще бъде връчен на патриарх Неофит на 8 октомври, каза премиерът Близнашки. Така Българската православна църква ще поеме грижата за своя храм, но "държавата няма да остане безразлична и ще мислим как да помагаме на църквата занапред", каза Близнашки. В писмо до премиера патриарх Неофит поздравява правителството за проявеното държавническо чувство и воля и изразява убедеността си, че решението ще бъде приветствано от милиони българи. Патриархът подчертава, че сградата е построена, за да бъде православна църква и занапред ще остане централният съборен храм на православните българи, общонародно достояние и паметник на нашата национална духовна култура.

Храм-паметника "Св. Александър Невски" вече е собственост на църквата

http://www.mediapool.bg/hram-pametnika-sv-aleksandar-nevski-veche-e-sobstvenost-na-tsarkvata-news225513.html

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква (БПЦ) храм-паметника "Св. Александър Невски“. Това е исторически акт, защото повече от 90 години продължава спорът чия собственост е патриаршеският храм, каза премиерът Георги Близнашки. Той уточни, че в случая е приложено римското право, според което "ничията собственост по силата на закона е държавна собственост". Така на заседанието си в сряда правителството обяви имота първо за публична държавна собственост, а след това в частна държавна собственост. След това с друг акт безвъзмездно на БПЦ е предоставяне правото на собственост върху имот с обща площ от 4951 кв. м и сградата на храм-паметник "Св. Александър Невски". Това става срещу условието до края на годината БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху криптата и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години. Това е максимално възможният срок според устава на БПЦ, но патриарх Неофит уверява в писмо до премиера, че "в нашето съзнание правото на ползване се учредява безсрочно и безвъзмездно". В криптата на храма през 60-те години е разположен Музеят за раннохристянско изкуство, който ще продължи да бъде там. На свой ред БПЦ се е съгласила с предложението на правителството в криптата да няма богослужения, както настояваше първоначално църквата. С това решение на правителството се слага край на "едни безконечни юридически спорове", като нотариалният акт ще бъде връчен на патриарх Неофит на 8 октомври, каза премиерът Близнашки. Така Българската православна църква ще поеме грижата за своя храм, но "държавата няма да остане безразлична и ще мислим как да помагаме на църквата занапред", каза Близнашки. В писмо до премиера патриарх Неофит поздравява правителството за проявеното държавническо чувство и воля и изразява убедеността си, че решението ще бъде приветствано от милиони българи. Патриархът подчертава, че сградата е построена, за да бъде православна църква и занапред ще остане централният съборен храм на православните българи, общонародно достояние и паметник на нашата национална духовна култура.

Инвалид загина при пожар в Панагюрище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345216


60- годишен инвалид е загинал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията. Сигналът за пожара в къща  в средногорския град, е бил подаден около 7,30ч. в четвъртък сутринта. Съседи видели, че от къщата на Румен. Г. излизат кълба дим и сигнализирали на тел. 112.
Пристигналият на място противопожарен екип успял сравнително бързо да загаси 60- годишен инвалид е загинал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията. Сигналът за пожара в къща  в средногорския град, е бил подаден около 7,30ч. в четвъртък сутринта. Съседи видели, че от къщата на Румен. Г. излизат кълба дим и сигнализирали на тел. 112. Пристигналият на място противопожарен екип успял сравнително бързо да загаси

Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245684_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+3+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%83%D1

 С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от правителствената пресслужба още преди брифинга, на който стана ясно, че жертвите на инцидента са 15.

„За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени. От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите".

Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Крадци на метал се разминаха с условни присъди

http://pik.bg/крадци-на-метал-се-разминаха-с-условни-присъди-news232637.html

Крадци на метал се разминаха с условни присъди

Трима души от село Въглен бяха осъдени от Районен съд – Варна за кражба на метални вещи от частен имот.  

32-годишният Р. Иванов, 21-годишният В. Йорданов и 56-годишният Д. Митев получиха условни наказания от по 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. И тримата подсъдими са неосъждани до момента. Наказанието бе наложено по силата на постигнато в съдебна зала споразумение.

Тримата били безработни и за да си набавят средства, решили да разбият метален фургон без колела, поставен в рядко обитаван недвижим имот в селото. Вечерта на 3 февруари миналата година тримата, в изпълнение на замисленото, взели кирка, специален ключ и чук и отишли на мястото. С помощта на техническите средства те успели да откачат от фургона метална бутилка за въздух и ходовата му част, съдържаща ресори и мостове с главини, информира "Дарик"

На сутринта под предлог, че са събрали голямо количество метални отпадъци, подсъдимите помолили техен познат да ги откара до пункт за вторични суровини и предали там общо 269 кг. старо желязо. Получената сума от 99 лева тримата разпределили помежду си. Впоследствие след подаден сигнал от пострадалия собственик извършителите били разкрити по данните от договора за покупко-продажба в пункта.

Инкриминираните вещи са оценени на общата стойност 292 лева. Към момента причинените имуществени вреди са възстановени. Съдебният акт е окончателен.

В. Радев за Фрог: Имало е десетки тона повече взрив от допустимото

http://frognews.bg/news_77386/

В цеха в Горни Лом е имало десетки тона взрив повече от допустимото. Това каза през Фрог нюз бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. Той е бил един от малцината, които днес са влезли максимално близо до зоната на трагедията.

Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА, обяви Томов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2391993_stivun_lo_sus_sigurnost_shte_pomaga_na_cska_obiavi/?ref=rss


Хонконгският милиардер Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА, заяви главният акционер в клуба Александър Томов.

Той твърди, че 55-годишният предприемач е на път да се превърне в генерален спонсор на червените, но това зависело от развитието на неговия проект за огромен развлекателен комплекс край село Мусачево под името "Света София".

Ло и неговите партньори вече получиха от държавата статут на приоритетен инвеститор, който им дава право да придобиват без търг и...

Румъния разследва „Лукойл“ за пране на пари

http://web.barometar.net/65319/

Румънските власти разследват румънския клон на руската петролна компания „Лукойл“ по подозрение в укриване на доходи и пране на пари за над 200 млн. евро, съобщава сайтът Romania Insider. „Лукойл“ държи третата по големина мрежа за дистрибуция на горива в Румъния в над 300 бензиностанции и продажби за над 1.13 милиарда евро през 2013 година. [...]

143 нарушения за 4 години в завода в Горни Лом

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/143-narusheniia-za-4-godini-v-zavoda-v-gorni-lom-6023845

В периода 1 януари 2010 г. - 1 септември 2014 г. контролните органи са извършили 20 проверки, при които са установени 143 нарушения, съобщиха от ГИТ

Георгиева: Трябва да използваме европейския бюджет разумно

http://www.cross.bg/byudzhet-georgieva-evropeiiskiya-1433046.html

/КРОСС/ Трябва да използваме европейския бюджет разумно, за да смекчим последствията от кризата. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в началото на изслушването си в Европейския парламент за поста на заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. "Убедена съм, че европейският бюджет може да помогне на конкурентоспособността и на възстановяването на доверието на хората в Европа като нещо добро", каза още тя. Пред евродепутатите Георгиева посочи, че основните предизвикателства пред ЕК ще са свързани със средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 година. „Това ще бъде нашата възможност да ориентираме европейския бюджет в посока на работните места, заетостта и конкурентоспособността", каза още Георгиева. „Ще трябва да докажем висока рентабилност на европейския бюджет. Трябва да инвестираме в проекти с множествено задачи и ползи. Политиката на сближаване трябва да финансира и мерки за енергийна ефективност"."Ще се опитам да проведа успешно бюджетните преговори по коригиращия бюджет за тази година и бюджета за 2015 година, за да започнем да топим снежната топка от неразплатени задължения. Ако не го направим, ще пострадаме самите ние, защото ще се забавят програмите за растеж и заетост"

България не подкрепя целите за климата на ЕС

http://econ.bg/Новини/България-не-подкрепя-целите-за-климата-на-ЕС_l.a_i.572775_at.1.html

България, наред с още пет държави-членки на Европейския съюз (ЕС), не подкрепят заложените цели за климата на региона, които трябва да бъдат...

143 нарушения установени за 4 години в гръмналата барутна фабрика

http://news.ibox.bg/news/id_1493226489

Според ГИТ нарушенията не застрашавали пряко живота и здравето на работещите

"Афис" прогнозира осемпартиен парламент

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/afis-prognozira-osempartien-parlament-6023844

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни - Реформаторският блок и "България без цензура", сочат данните на социологическата агенция

Около 14 000 българи страдат от фамилна хиперхолестеролемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=266148

Около 14 000 българи страдат от Фамилна хиперхолестеролемия, по-известна като болестта на Мона Лиза, заради характерните белези на заболяването, които се наблюдават при Джокондата. Това обяви д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“ по време на среща с журналисти на тема „Диагностика и лечение на Фамилна хиперхолестеролемия (ФХ)“ със специален гост проф.

"Афис" с прогноза за осемпартиен парламент

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/afis-s-prognoza-za-osempartien-parlament-6023844

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни - Реформаторският блок и "България без цензура", сочат данните на социологическата агенция

Град в Невада подготвя фестивал на сините джинси

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/02/2391642_grad_v_nevada_podgotvia_festival_na_sinite_djinsi/?ref=rss


Властите, отговарящи за развитието на туризма в американския щат Невада, подготвят тридневен фестивал в Рино следващата есен, с който да отбележат и популяризират града като родното място на дрехите, станали след това популярни като сини джинси, наричани още дънки, предаде "Асошиейтед прес".

Шивачът от Рино Джейкъб Дейвис създал джинсите от деним през 1871 г. в магазин в центъра. Две години по-късно той и Леви Щраус патентоват панталоните, които имат нитове по ъглите и джобовете,...

Катастрофа прати в болница кандидат-депутат от ГЕРБ

http://www.cross.bg/bolnitza-melih-dzhiput-1433045.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа изпрати в болница бургаския кандидат-депутат от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Инцидентът е станал в четвъртък сутринта по пътя Бургас-София, близо до квартал Ветрен.Семир Абу Мелих е пътувал заедно с 13 годишното си дете с джип „Тойота Лeнд Крузер". Той се е прибирал към дома си в квартал Ветрен, където се намира и неговата болница МБАЛ "Дева Мария". На около 2-3 километра от изхода на Бургас джипът му е бил блъснат странично от камион. Водачът на тежкотоварния автомобил предприел изпреварване, в момент, когато джипът на кандидат-депутата също изпреварвал. Семир е бил откаран спешно в болница със счупено ребро и охлузни рани, но без опасност за живота му. Синът му се е отървал невредим в катастрофата, съобщи standartnews.com.

След трагедията в Горни Лом: Още няма осъдени за взривовете в Челопечене и Петолъчката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345008

Главният прокурор Сотир Цацаров пое лично координацията по действията по разследването на взрива. По негово разпореждане на място бе изпратен втори екип от следователи от Националната следствена служба.
Разследващият екип е запечатал административната сграда на завода в Лом и е поставена под охрана, съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров пое лично координацията по действията по разследването на взрива. По негово разпореждане на място бе изпратен втори екип от следователи от Националната следствена служба. Разследващият екип е запечатал административната сграда на завода в Лом и е поставена под охрана, съобщиха от прокуратурата.

Маневри на изхода на Бургас потрошиха кандидат-депутат от ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-117955

Тежкотоварният автомобил се нацепил странично в возилото на гербера, след като започнал да изпреварва в момент, в който джипът на кандидат-депутата също изпреварвал.

Облачно, но без валежи утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345209

През следващото денонощие времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух. През следващото денонощие времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух.

Харалан Александров: Двойните стандарти в бизнеса доведоха до трагедията в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-biznesa-aleksandrov-1433044.html

/КРОСС/ Българската администрация, българските политици и българският бизнес са слабо подготвени да функционират в среда на постоянни трусове, какъвто е и инцидентът в Горни Лом, коментира антропологът Харалан Александров.Според него, трябва да се откажем от двойните стандарти в икономиката, при които за едни предприятия правилата важат, а други отказват да ги изпълняват. Така се е стигнало и до взрива при обезвреждане на боеприпаси, заяви още Александров.Инцидентът в Горни Лом е пряко следствие на провалените с години отношения на бизнеса с властта, смята антропологът."Аз работя с хора от бизнеса и те вместо да работят по нови проекти или да развиват бизнеса си, половината от времето им отива да разберат кой на кого е човек, за да оцелеят, да прокопсат", заяви антропологът.Според Александров, последният инцидент с боеприпаси е още едно доказателство, че законите у нас се прилагат избирателно."Когато държавата предписва определени правила, а бизнесът избира да ги изпълни или не, това е защото няма легитимност в държавата. Как да уважаваш държавността, при положение, че тя има двоен стандарт", допълва още Харалан Александров.Моделът на кланово-клиентелистка икономика от десетилетия подкопава държавността у нас, смята анализаторът. Така бизнесът постоянно сменя политическите центрове, за да познае кой от тях ще спечели повече власт."Двойният стандарт е нещо, което от много време ни източва кръвта и вероятно ще ни умори, ако не се откажем от него

Облачно, но без валежи утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345180

През следващото денонощие времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух. През следващото денонощие времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух.

Молитва за загиналите в Горни Лом

http://www.cross.bg/molitva-za-zaginalite-v-gorni-lom-1433043.html

/KROSS/ В катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски" утре ще бъде отслужена заупокойна служба за жертвите на взрива в оръжейния завод в Горни Лом. Oт Светия синод обявиха, че клирици на Видинската митрополия ще посетят мястото на трагедията, за да окажат нужната духовна подкрепа на засегнатите от трагедията.Молитви за упокоение душите на загиналите ще бъдат отправени в цялата Видинска епархия.

Изтича крайният срок за заявки за обезщетения от син език

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345201

Днес изтича крайният срок, в който животновъдите могат да заявят загубените животни вследствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от там.
Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014, Днес изтича крайният срок, в който животновъдите могат да заявят загубените животни вследствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от там. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014,

ЕЦБ не промени лихвата, готова е на нетрадиционни мерки за инфлацията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/02/2391961_ecb_ne_promeni_lihvata_gotova_e_na_netradicionni_merki/?ref=rss


Европейската централна бака (ЕЦБ) очаквано остави водещата си лихва на историческия минимум от 0.05 на сто. Решението бе взето на изнесеното заседание на институцията в Неапол с цел да бъдат стимулирани икономическият растеж и банковото кредитиране.

На това равнище показателят бе намален на заседанието на институцията в началото на септември.

ЕЦБ е готова да продължи да използва нетрадиционни мерки, които да решат проблема с инфлацията, за да не се запази тя на твърде...

ЮАР отказа да даде виза на Далай Лама

http://africa.actualno.com/UAR-otkaza-da-dade-viza-na-Dalaj-Lama--news_52815.html

Заплануваната среща на лауреатите на Нобеловата награда за мир бе отложена. Причината е, че страната домакин - Република Южна Африка - е отказала да предостави виза на Далай Лама. Това стана ясно от...

Кристалина Георгиева впечатли на „изпита“ си в ЕП

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/kristalina-georgieva-vpechatli-na-izpita-si-v-ep-6023842

„Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата“, заяви Георгиева

Изтича крайният срок за заявки за обезщетения от син език

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345176

Днес изтича крайният срок, в който животновъдите могат да заявят загубените животни вследствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд Днес изтича крайният срок, в който животновъдите могат да заявят загубените животни вследствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от там. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014,

Ръкопляскания и похвали за Кристалина Георгиева в ЕП

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rykopliaskaniia-i-pohvali-za-kristalina-georgieva-v-ep-6023842

Евродепутатите имат една минута да формулират питанията си, а кандидатът за еврокомисар – две минути, за да отговори

Банковото ни законодателство не отговаря на европейското

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245683_+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Голословните твърдения на представители на Централната банка, на Асоциацията на търговските банки и на законотворците през последните години, че правната ни рамка в банковата сфера отговаря на всички Директиви на ЕС, се сринаха след откритата наказателна процедура от ЕК срещу България. А вредите, които нанасят върху инвестиционния климат обясненията на гуверньора на БНБ Иван Искров, че ще отнесе този въпрос до съда в Люксембург, не се нуждаят от коментар.

От средата на юни наблюдаваме поредния хаос в банковата ни система, при който институции, призвани да поддържат реда в нея се държат неадекватно. Точно преди година публикувахме седем наложителни законодателни промени, от които предишното Народно събрание след дълги колебания и големи обещания успя да приеме пренебрежимо малка част. За сметка на това същите законотворци, самопровъзгласили се за експерти без кавички, няколко месеца пишат промени в Наказателния кодекс, обсъждат "банкова ваканция", подхвърлят противоречива информация към обществеността и клиентите за поставените под специален надзор КТБ и банка "Виктория" , отказват да изпълнят вменените им от закона задължения и в крайна сметка рязко влошиха инвестиционния климат в страната. Нарушенията на правната рамка на ЕС, които те толерират, доведоха до там, че ЕК откри наказателна процедура срещу България. Вместо да се занимават с кръпки по закони и осигуряване на нови извънредни пълномощия за банките, би било добре новоизбраните законодатели да инициират ЦЯЛОСТЕН КОМПЛЕКТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ МЕРКИ, който да включва самостоятелен Надзорен и Регулаторен орган на търговските практики на банките спрямо клиентите им, закон за Финансов омбудсман и Закон за фалита на физическите лица. Подобна специфична терминология звучеше непознато за българските граждани до преди години. Но днес едва ли някой се съмнява, че ако тези предложения бяха въведени у нас, вероятно нямаше да се стигне до патовата ситуация, при която са налице следните неоспорими факти:

УС на БНБ е абдикира от задълженията си – не взе решение за ликвидна подкрепа за търговска банка, не взе решение за изплащане на гарантирани депозити в поставените под специален надзор банки повече от три месеца, не показва визия за излизане от кризата, която сам провокира.

Умишлено се поддържа неадекватен контрол от страна на БНБ върху банковата система – няма анализ какви са основните фактори, довели до кризата, няма гаранция, че подобна криза няма да се появи отново, дори ако настоящата бъде преодоляна. Уверенията, че банковата система е с най-добрия надзор в страната нямат нужда от коментар- очевидно е,че не е така. Неадекватната информационна политика на УС на БНБ не създава условия за привличане на инвестиции, а обратно – отблъсква и малцината желаещи, не създава доверие в регулатора, подчертава липсата на професионално поведение.

Няма адекватна защита на правата на потребителите на банкови услуги. Преди няколко месеца УС на БНБ уверяваше, че се "грижи за притежателите на депозити" и с това "оправдаваше" нарушените права на кредитополучателите. Днес е пределно ясно какви "грижи" полага и за тези лица. УС на БНБ проявява селективно отношение към различните участници на финансовия пазар – държавна подкрепа за една банка и липса на такава за друга, без ясни критерии за въпросните действия. Бяха допуснати концептуални грешки в политиката на същия управителен съвет чрез толериране на банките за сметка на техните клиенти с прехвърлянето на риска към тях. Това е безспорен показател за управленска немощ . А в крайна сметка, който загърби правата на клиентите за сметка на извънредните пълномощия на банките, губи и хората и банките.

Тези оценки са особено обезпокоителни на фона на неопроверганата информация за разпродажба на парче на активи на поставените под специален надзор КТБ и банка "Виктория" и подготвяната актуализация на бюджета на държавата за 2014 г. Често споменаваните цифри за недостиг на средства за изплащане на гарантираните влогове и за оздравяване на банките /независимо от твърденията на БНБ, че докладът на одиторите още не е готов-бел.а./ навеждат на мисълта, че за пореден път сметката за волунтаристичните финансови упражнения ще бъде начислена на населението на страната, без да се иска мнението му.

Дни преди изборите призоваваме всяка политическа сила, претендираща да управлява страната и всички лица, даващи мнения и съвети за решаване на острия банков казус, ясно да заявят за наличието или отсъствието на конфликт на интереси с банковата група КТБ. Още по-важно е да заявят публично цялостната си визия за неотложните реформи в банковото законодателство./БГНЕС

--------------

Д-р Любомир Христов - Институт на дипломираните финансови консултанти, проф. Кръстьо Петков - Сдружение "ГЛАС", Васил Кендов - "Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги", Десислав Данов, адвокат Валентина Иванова и Георги Атанасов от Български финансов форум, адвокат Веска Волева и Рачо Петров, финансов консултант.

София / България

Утре ще преобладава значителна облачност над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=266141

През следващото денонощие времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух. Минимални температури между 8° и 13°, максимални между 17° и 22°.

Animal Planet с ново предаване

http://www.cross.bg/zhivotni-poreditzata-divi-1433042.html

/КРОСС/ На 11-и октомври, събота, от 22:00 ч. Animal Planet излъчи епизод от поредицата „Десетте най-смъртоносни змии". Специалистът по диви животни Найджъл Марвин ни представя десетте най-смъртоносни змии в Коста Рика. Ще видим копиеглава змия, бушмайстер и каскавела.На 14-и октомври, вторник, от 21:05 ч. започва премиерата на поредицата „Царството на животните". Стив се опитва да се срещне с неуловим мъжки леопард. Той иска да се срещне и с едно от най-редките животни в резервата за диви животни „Еринди" - черния носорог. На 20-и октомври, понеделник, от 20:10 ч. започва новото предаване „Лошо куче!". Вижте до каква степен някои животни могат да тормозят своите стопани, които продължават да се радват на тяхната любов в поредицата „Лошо куче". С нея продължаваме да пътуваме по целия свят в търсене на най-лошите домашни любимци на планетата. Ще видим най-добрите приятели на човека, които се държат като негови най-лоши врагове - хитри котки и пакостливи кучета, безчинстващи гризачи и птици с нецензурен език, както и множество хитри животни и големи зверове, твърдо решени да създават хаос. Ще се запознаем с куче, което се качва на кухненския плот и влиза във фурната, котка, която свири на пиано, и папагал, обичащ рапа и ругатните. Но кое хитро създание или космат приятел ще спечели титлата „Най-лошият сред лошите"?    

Иван Хиновски: Некадърници и политици разбиха енергетиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_397025.html

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен форум - Г-н Хиновски, според вас обявеното с почти 10% поскъпване на тока обективна необходимост ли е и ако да - защо? - Електроенергетиката е докарана до фалит от дългото й и упорито разбиване поради некадърно управление в комбинация с употреба за политически цели. Това, което бе разумно и ефективно за системата не се правеше, съветите на експертите със здрав разум и рационални идеи се неглижираха. Властимащите решиха, че знаят всичко и употребяваха енергетиката за свои цели. Така от година на година се натрупа рекордния годишен дефицит на паричните потоци - само за 2014-та той е 900 млн. лв. Обявеното повишаване на цените на регулирания пазар само по себе си няма да реши проблема и скоро ще бъде последвано от ново, ако не бъдат предприети и други мерки. Такива са предоговаряне на дългосрочните договори след законодателни промени,  ограничаване на разходите на всички дружества по веригата производство-пренос и разпределение. Но странно ми изглежда, че с оздравяването са се заели хора, които разбират от много други неща, но не и от енергетика... - Може ли съдбата на НЕК да е като тази на "Кремиковци" и толкова ли би бил опасен за държавата един фалит на НЕК? - Фалит на НЕК е един от вариантите за оздравяване на електроенергетиката, но това не решава нищо и ще има множество сериозни негативни последствия - на първо място за кредитния рейтинг на страната, който ще бъде понижен драстично, а на второ - за бюджета, тъй като дългът на НЕК трябва да се цесира именно към бюджета. А това не е справедливо, защото сметката пак ще я плащаме всички ние, но през данъци и съкратени разходи за образование, култура, здравеопазване и т.н. - От 1 януари би трябвало да имаме свободен пазар на електроенергия. Готови ли сме за това? - Не, не сме. И е много опасно, защото с дългосрочните договори това не може да се случи. Те трябва да са "вътре" в цената. И докато тези договори не бъдат предоговорени по начин, по който други страни в ЕС направиха, либерализацията не може да се случи. Разбира се, има начини, но пак не знам дали точните хора се занимават с това. - Енергетиката бавно и полека не се ли превръща в насилие - и по-точно в икономическа принуда спрямо не малка част от българите? - Силно казано, защото все пак е налице някакъв "надзор" над монополистите. Не твърдя, че ДКЕВР е доказала, че е напълно независима и работи перфектно, но трябва да се има предвид, че процесите влияещи на цената на електроенергията са резултат от действията на много правителства от много години досега. Т.е. "поразиите" вече са направени от други. И все пак да не пресилваме ефекта от това повишаване на цената, а да бъдам обективни - тя пак си остава най-ниската в региона. И поскъпването може да са сравни като ефект с една ракия месечно в кръчмата, или с 2 литра бензин повече... - Какво е решението на всички тези тежки проблеми в енергетиката, според вас? - Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) от години насам представя задълбочени анализи и програми за реформи в енергетиката и оздравяването й, за рационален подход и защита на националните интереси, защото в енергетиката се служи на частни интереси. Поддържа се целенасочено запазването на чужди монополни претенции. За съжаление, ефективните решения са в конфликт именно с интересите на знакови олигархически кръгове, бизнесмени и политици. Т.е. мисия невъзможна... И все пак, ако трябва да бъдем по-конкретни, преди 1 година ние предложихме т.н. "План 17" от 17 групи антикризисни мерки и реформи: предоговаряне на дългосрочните договори, преструктуриране на НЕК за оздравяване на компанията след изсветляване на вътрешните парични потоци. И още - създаване на Фонд за реформи, включване на България в регионалните инициативи за общи енергийни пазари, усилия за продажби на част от зелената енергия на европейските борси, освобождаване на НЕК от част от нейните неоперативни активи. Нужни са още законодателни промени за нови правила в договорите в енергетиката, за нова система за избор на членовете на ДКЕВР и гарантиране на нейната независимост, нова енергийна стратегия, на която в центъра да бъдат поставени интересите на потребителя и сигурността при снабдяване с енергия, и много други мерки, които биха спомогнали за разрешаване на тежката криза в отрасъла.

Строителството на трети метродиаметър ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до „Борово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345181

Строителството на трети метродиаметър от бул. „Ботевградско шосе” до кв. „Овча купел” ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово”. Това обяви пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на Строителството на трети метродиаметър от бул. „Ботевградско шосе” до кв. „Овча купел” ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово”. Това обяви пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на

Отсечката от бул. "Янко Сакъзов" до жк "Красно село" ще е първата от третия лъч на метрото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391980_otsechkata_ot_bul_ianko_sakuzov_do_jk_krasno_selo_shte/?ref=rss


Строежът на третия лъч на метрото, който трябва да свърже бул. "Ботевградско шосе" с кв. "Овча купел", ще започне с отсечката от бул. "Янко Сакъзов" до жк "Красно село", каза пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, цитирана от "Фокус". Това е най-сложната част от маршрута и ще се финансира с пари от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 година.

Също на средства от нея ще разчита...

Строителството на трети метродиаметър ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до „Борово"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345203

Строителството на трети метродиаметър от бул. „Ботевградско шосе” до кв. „Овча купел” ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово”. Това обяви пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на Строителството на трети метродиаметър от бул. „Ботевградско шосе” до кв. „Овча купел” ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово”. Това обяви пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на

Отсечката от бул. "Янко Сакъзов" до жк "Борово" ще е първата от третия лъч на метрото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391980_otsechkata_ot_bul_ianko_sakuzov_do_jk_borovo_shte_e/?ref=rss


Строежът на третия лъч на метрото, който трябва да свърже бул. "Ботевградско шосе" с кв. "Овча купел", ще започне с отсечката от бул. "Янко Сакъзов" до жк "Борово", каза пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, цитирана от "Фокус". Това е най-сложната част от маршрута и ще се финансира с пари от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 година.

Също на средства от нея ще разчита и...

Йосиф Бродски: Бягайте от статута на жертва, уважавайте живота с неговите прелести и трудности

http://web.barometar.net/65317/

Фрагменти от знаменитата реч на Йосиф Бродски пред абсолвентите на Мичиганския университет на стадиона в Ан Арбър през декември 1988 г.: 1. Старайте се да разширявате речника си и да се отнасяте с него така, както с банковата си сметка. Отделяйте му много внимание и се опитайте да трупате дивиденти. Целта не е това да [...]

Жена поръча да отсекат черешите на неин съселянин

http://pik.bg/жена-поръча-да-отсекат-черешите-на-неин-съселянин-news232632.html

Жена поръча да отсекат черешите на неин съселянин

Случай на незаконна сеч от частен черешов масив са установили полицейски служители от РУ МВР - Твърдица.

Около 13,00 часа на 1 октомври е получено съобщение, че в овощна градина в село Сборище се режат черешови дървета. На място е изпратен екип, който установил, че от градината,  собственост на 58-годишен мъж от Варна, са отсечени 16 дървета.

След проведените оперативни действия е установено, че 66-годишна жена от същото село е поръчала да се отсекат дърветата, като заявила, че са нейна собственост. Нанесените щети са в процес на установяване.

Вижте първите снимки от изпепеления завод

http://frognews.bg/news_77385/

От МВР разпространиха първите снимки от епицентъра на взрива в с. Горни Лом. Кадрите са направени с безпилотния самолет за оглед, който тази сутрин облетя района на тежкия инцидент.

За „кошмарен” сценарий с ебола предупреди ООН

http://news.ibox.bg/news/id_1518117397

Вирусът може да започне да се разпространява по въздушно-капков път

БСП сезира ЦИК за автобусите на Мелемов

http://www.cross.bg/smolyan-transport-melemov-1433040.html

/КРОСС/ „БСП - лява България" сезира ЦИК, Областната дирекция на МВР - Смолян и Окръжна прокуратура за безплатни автобуси от София до Смолян и обратно в изборния ден. Лявата коалиция настоява за проверка и за предприемане на мерки срещу подготвяно нарушение на изборния процес.От публикации във Facebook е видно, че Тодор Мелемов - син на областния координатор на ПП „ГЕРБ" и кмет на гр. Смолян - Николай Мелемов, подава информация за организиран безплатен транспорт за деня на изборите - 05.10.2014 г.В профила на Тодор Мелемов е разпространена информация за безплатен транспорт за смолянчани на 03.10.2014 г. от София и Пловдив до Смолян, като са споменати часът и местата за тръгване. Желаещите да ползват безплатния транспорт следва да се запишат като си посочат имената и телефон за връзка. В публикацията не се съдържа друга информация с каква цел се организира този безплатен транспорт до Смолян. Очевидно, е че не става въпрос за разглеждане на исторически и природни забележителности в Родопите, тъй като транспорта е единствено за жители на град Смолян, които са наясно с особеностите на родния си край. Безплатното връщане до София е обявено на 05.10.2013г., 16.00 часа, което „необяснимо" навежда на мисълта, че този транспорт е организиран за изборите за народни представители, насрочени на 05.10.2014 г

Николай Бареков: Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345044

В модерна България трудът е опасен за работниците, общата безотговорност води до презумпция за невинност
Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи. Това настоя лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. На пресконференция той обяви, че коалицията спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом. В модерна България трудът е опасен за работниците, общата безотговорност води до презумпция за невинност Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи. Това настоя лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. На пресконференция той обяви, че коалицията спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом.

Започна изслушването на Кристалина Георгиева

http://www.moreto.net/novini.php?n=266143

Българският кандидат за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева започна своята встъпителна реч пред евродепутатите в Брюксел. Георгиева, която бе посочена и за заместник-председател на Европейската комисия от председателя Жан-Клод Юнкер, ще бъде изслушана от парламентарните комисии по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси.

Проверяват военния завод "Дунарит"

http://www.cross.bg/ryse-inspektziya-direktziya-1433041.html

Русе /КРОСС/ По настояване на областния управител Симеон Иванов днес беше свикана работна среща във връзка с инцидента във фабриката за взривни вещества „Миджур" в Горни Лом. В нея участваха служители от Дирекция „Инспекция по труда" - Русе и „Контрол на общоопасните средства" към ОД МВР- Русе, съобщават от Областната администрация.На срещата е взето решение да бъде направена незабавна проверка на русенския завод „Дунарит", чийто предмет на дейност е проектиране и производство на военна и машинно- строителна продукция.След приключване на проверката Ирена Николаева - директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Русе трябва да предостави на Областния управител доклад за резултатите, предписанията и сроковете за изпълнението им.

Молитва за загиналите при взрива в Горни Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345014

В катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски" днес ще бъде отслужена заупокойна служба за жертвите на взрива в оръжейния завод, съобщи Нова телевизия.
Oт Светия синод обявиха, че клирици на Видинската митрополия ще посетят мястото на трагедията, за да окажат нужната духовна подкрепа на засегнатите от трагедията. В катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски" днес ще бъде отслужена заупокойна служба за жертвите на взрива в оръжейния завод, съобщи Нова телевизия. Oт Светия синод обявиха, че клирици на Видинската митрополия ще посетят мястото на трагедията, за да окажат нужната духовна подкрепа на засегнатите от трагедията.

Старец изгоря в дома си

http://pik.bg/старец-изгоря-в-дома-си-news232630.html

Старец изгоря в дома си

Възрастен мъж с увреждания е починал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията.

Сигнал за инцидента е получен рано тази сутрин около 07:20 ч. в дежурната част на пожарната в Панагюрище. По първоначална информация дим излизал от къща в средногорския град.

На мястото незабавно пристигнала дежурната смяна огнеборци с един противопожарен автомобил. Огънят бил бързо изгасен, а при огледа в една от стаите е открит трупът на обитателя на къщата.

60-годишният мъж е бил инвалид и трудно подвижен. Тялото е транспортирано за аутопсия в „Съдебна медицина" - Пазарджик. Няма данни пожарът да е умишлен.

Чудотворна икона пътува с шествие по E-79 за по-малко жертви на пътя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345022

Чудотворната икона "Покров Богородичен", която се съхранява в Мелник, днес пътува по главен път Е-79 до църквата в Симитли, съобщи bTV. Шествието, което съпровожда светинята, отправя молитви за по-малко жертви при катастрофи.
В храма в Симитли чудотворната икона „Покров Богородичен" ще остане за поклонение до 6 октомври. Чудотворната икона "Покров Богородичен", която се съхранява в Мелник, днес пътува по главен път Е-79 до църквата в Симитли, съобщи bTV. Шествието, което съпровожда светинята, отправя молитви за по-малко жертви при катастрофи. В храма в Симитли чудотворната икона „Покров Богородичен" ще остане за поклонение до 6 октомври.

Бареков: Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345016

В модерна България трудът е опасен за работниците, общата безотговорност води до презумпция за невинност
Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи. Това настоя лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. На пресконференция той обяви, че коалицията спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом. В модерна България трудът е опасен за работниците, общата безотговорност води до презумпция за невинност Държавата да си върне златната акция в оръжейните заводи. Това настоя лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. На пресконференция той обяви, че коалицията спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом.

Цветанов мина съда с грозен финт, спасява се от делото за клевета!

http://www.bnews.bg/article-117952

Цветан Цветанов и защитата му отново препънаха окръжните съдии и делото за клевета, което води срещу него съдия Мирослава Тодорова, не тръгна.

Варна споделя опит в електронния прием в детските заведения

http://www.moreto.net/novini.php?n=266136

Варна сподели опит в електронното управление на приема в детските заведения със специалисти от Талин, Естония и Лил, Франция. Това стана ясно по време на 14-ото издание на Националната конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век“ на тема „Информационни и комуникационни технологии в образователния процес”.

Молитва за загиналите при взрива в оръжейния завод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345005

В катедралния храм на Видин В катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски" днес ще бъде отслужена заупокойна служба за жертвите на взрива в оръжейния завод, съобщи Нова телевизия. Oт Светия синод обявиха, че клирици на Видинската митрополия ще посетят мястото на трагедията, за да окажат нужната духовна подкрепа на засегнатите от трагедията.

Забраната за износ на живи животни може да остане валидна и през 2015

http://business.actualno.com/Zabranata-za-iznos-na-jivi-jivotni-moje-da-ostane-validna-i-prez-2015--news_52813.html

Забраната за износ на живи животни ще бъде в сила и догодина, ако епидемията от "син език" не се овладее. Ще има и забрана за експорт на умерели животни. Това заяви председателят на Национал...

Директорът на завода в Горни Лом има две оправдателни присъди

http://society.actualno.com/Direktoryt-na-zavoda-v-Gorni-Lom-ima-dve-opravdatelni-prisydi--news_52814.html

Директорът на завода в Горни Лом, при взрив в който загинаха 15 души, има две оправдателни присъди. И двете са за случаи от преди години, завършили също със смърт на работници. От прокуратурата уточ...

Ало, споделям пътуване

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2014/10/02/2391896_alo_spodeliam_putuvane/?ref=rss


Осем часа сутринта. Почти на всяко софийско кръстовище има задръстване, в което повечето чакащи коли са празни, като изключим шофьора. В девет или десет часа ситуацията по улиците не се е променила съществено и не става дума само за София. Осем часа сутринта, 12 часа на обяд или 17 часа следобед – около централните софийски училища има скупчване на лични автомобили, шофьорите често няма къде да спрат, за да заведат децата си до класната стая. И колите в повечето случаи отново са почти празни –...

Съдът нехае какво е правил в Бояна кечърът-подслушвач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344994

Софийски градски съд (СГС) гледа при закрити врати вчера и третото дело срещу Цветан Цветанов - че като вътрешен министър не издал регламент за автомобилите подслушвачи на МВР. Те добиха известност като “цецомобили”, след като разследването установи, че докато са се намирали по документи в гаража на СДОТО, всъщност са били до вила "Калина" в Бояна. Софийски градски съд (СГС) гледа при закрити врати вчера и третото дело срещу Цветан Цветанов - че като вътрешен министър не издал регламент за автомобилите подслушвачи на МВР. Те добиха известност като “цецомобили”, след като разследването установи, че докато са се намирали по документи в гаража на СДОТО, всъщност са били до вила "Калина" в Бояна.

Работниците в "Напоителни системи" остават в стачна готовност

http://www.cross.bg/gotovnost-zaplati-stachnata-1433039.html

/КРОСС/ Въпреки започналото изплащане на дължимите заплати на работниците на "Напоителни системи", стачната готовност остава в сила, съобщиха от КНСБ. Изплащат се заплатите за юни, юли и август в размер на 19 млн., съобщи лидерът на синдиката, Пламен Димитров.Ние продължаваме да държим стачната готовност. Хората са готови да продължат протестите си и след изборите, докато си получат всички заплати. И най-важното - докато видим най-накрая в бюджета за тази година, актуализирания, и за бюджет за 2015-а година, да видим най-накрая гарантирани пари за отводняването, тоест вредното въздействие на водите, което е държавна функция, възложена на това предприятие и нефинансирана години наред, посочи Димитров.На 18-ти септември служебният премиер Георги Близнашки пое ангажимент да се осигурят допълнително четири и половина милиона лева за изплащане на трудовите възнаграждения.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Изтича крайният срок, в който животновъдите подават заявки за обезщетения за син език

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391945_izticha_krainiiat_srok_v_koito_jivotnovudite_podavat/?ref=rss


Днес изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни вследствие на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от там.

Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане. 

За да получат субсидии, те имат задължение да...

Момче „запали“ училище, за да спечели време с гаджето

http://www.bnews.bg/article-117909

Тийнейджър съобщи за пожар в училище, за да освободи от час гаджето си

Миньори очакват от „БСП – лява България“ удължаване на срока за пенсиониране

http://www.cross.bg/rydozem-dora-minyorite-1433038.html

/КРОСС/ Миньорите в рудоземското село Чепинци възложиха на Дора Янкова, водач на листата на „БСП - лява България" в новия парламент отново промените в Кодекса за социално осигуряване за удължаване срока за пенсиониране. В среща-разговор в Чепинци миньорите казаха, че одобряват внесения законопроект от Мая Манолова и Страхил Ангелов, който предвижда с още три години да бъде удължен срокът за пенсионирането на лицата, които са работили при условията на първа и втора категория труд. Проектът беше внесен в края на мандата на 42-ото Народно събрание и бе приет в социалната комисия с гласовете само на БСП и ДПС, като ГЕРБ и Атака не присъстваха. Предложението се обуславя от факта, че средствата, натрупани в индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове са недостатъчни, а пенсиите, които миньорите биха получили, по никакъв начин няма да съответстват на тежестта на положения от тях труд и те биха били несправедливо ощетени. При разговор с миньорите те остро възразиха категорично против проекта на служебния социален министър Йордан Христосков за вдигане с 8,5 години на възрастта за пенсиониране. Очакваме от вас по-категорична политика, която да е на наша страна, заявиха миньори на Дора Янкова.По време на мандата на БСП е заложен финансов ресурс през периода 2014-2020 г. за изграждане на пътя от Рудозем към Елидже и Димарио, каза пред хората в Рудозем водачът на лявата листа Дора Янкова.Хората в Рудозем очакват старта на проекта за изграждане на яз

САЩ: Не можем да пазим цивилните в Сирия и Ирак!

http://www.bnews.bg/article-117915

Американската политика, която изисква военните да избягват цивилни жертви, доколкото това е възможно, не се отнася за сегашнните операции в Сирия и Ирак, обявиха от Белия дом.

Политическа кампания без политики

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/02/2391024_politicheska_kampaniia_bez_politiki/?ref=rss


Когато политиката без политики се превърне в доминиращ фактор в изборната кампания, се раждат ефекти на безпомощност и дори предизвестен резултат. Нови висини на политическата комуникация с избирателите, неочаквани обрати на преференциите и окупационни напъни за влизане в новините очертаха рамката на "безмълвната кампания" за 43-то Народно събрание.

Отказът на големите формации
да участват в дебати

за бъдещето на страната показа, че битката ще се води не за идеи, а в...

Путин: Ще продаваме големи енергокомпании

http://www.vesti.bg/novini/putin-shte-prodavame-golemi-energokompanii-6023841

Руският президент Владимир Путин допусна още тази година да се извърши приватизация на пакети от големите енергийни компании.

Путин: ще продаваме големи енергокомпании

http://www.vesti.bg/novini/putin-shte-prodavame-golemi-energokompanii-6023840

Руският президент Владимир Путин допусна още тази година да се извърши приватизация на пакети от големите енергийни компании.

Апелативният съд остави в ареста стрелеца от Лясковец

http://www.moreto.net/novini.php?n=266138

Великотърновският апелативен съд потвърди мярката „задържане под под стража" за стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков. Решението на тричленния състав на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. На заседанието съдът потвърди мярката, постановена от Окръжния съд във Велико Търново през миналата седмица.

Чудотворна икона поведе шествие за по-малко жертви на пътя Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345002

Чудотворната икона Чудотворната икона "Покров Богородичен" от град Мелник бе пренесена тържествено по главен път Е-79 до Симитли с молитви на духовници и миряни да спрат тежките катастрофи по пътя за Гърция. Светинята пропътува по шосето върху открит пикап. В Кресненското дефиле, където е най-опасният участък от пътя,

Брюксел изслушва Кристалина Георгиева

http://www.bnews.bg/article-117950

Eвропарламентът изслушва Кристалина Георгиева, предложена за еврокомисар от България и номинирана за заместник-председател на Европейската комисия, който да отговаря за бюджета и човешките ресурси.

Отложиха делото за клевета срещу Цветанов

http://frognews.bg/news_77384/

Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов, обвинен за клевета от съдия Мирослава Тодорова. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа.

Медът поскъпна с левче за килограм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344587

Добивът на пчелен мед тази година е намалял с 40%, а акациев, манов и липов мед почти няма, съобщиха от Съюза на българските пчелари пред „Труд". Миналата година добитият мед е бил над 10 хил. тона, но дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон.
Потребителите трябва да следят за обозначението „Пчелен мед". Буркан с надп Добивът на пчелен мед тази година е намалял с 40%, а акациев, манов и липов мед почти няма, съобщиха от Съюза на българските пчелари пред „Труд". Миналата година добитият мед е бил над 10 хил. тона, но дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон. Потребителите трябва да следят за обозначението „Пчелен мед". Буркан с надп

Отложиха делото за клевета срещу Цветанов

http://www.cross.bg/tzvetanov-deloto-kleveta-1433037.html

София /КРОСС/ Софийски окръжен съд отложи делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Цветанов е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета. Днес нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Адвокатът на Мирослава Тодорова - Ина Лулчева, поиска от съда да се направи последен опит за разглеждане на делото по същество.Тя отправи молба към съдебния състав да насрочи делото за друга дата, тъй като Цветанов може да се сдобие с депутатски имунитет след предсрочните парламентарни избори. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа. Снимка: Булфото, всички права запазени

Юлий Павлов: Атака е на косъм да влезе в НС

http://offnews.bg/news/n_1/n_397098.html

В следващия парламент ще има 6 или 7 политически формации, прогнозира шефът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов. Според национално представително проучване, реализирано със средства на ЦАМ между 25 и 30 септември сред 1010 души, ГЕРБ биха получили вота на 35,5 %, БСП лява България - 21 %, ДПС - 14 %, Реформаторският блок - 7,2 %, Патриотичният фронт - 5,4 %, България без цензура - 5,1 на сто, Атака - 4,5, АБВ - 2,9 на сто.  Юлий Павлов коментира, че изненадата е, че "Атака" придобива реален шанс да попадне в НС, макар че тези 4,5 на сто не й гарантират, че ще премине 4-процетната бариера. Той посочи, че тенденцията при "Атака" е възходяща. Ще имаме шест или седемпартиен парламент, като седемпартийният е малко по-вероятен, коментира Павлов. При шестпартиен парламент ГЕРБ биха имали 97 депутати, БСП лява България - 57, ДПС - 38, Реформаторският блок - 19, Патриотичният фронт -15, "България без цензура" - 14. При седемпартийно Народно събрание депутатите на ГЕРБ биха били 92, на "БСП лява България" - 55, на ДПС - 36, на Реформаторския блок- 18, на Патриотичния фронт - 14, на "България без цензура" - 13, а на "Атака" - 12. Прогнозата на Центъра за анализи и маркетинг за резултатите на 5 октомври е между 33 и 37 процента за ГЕРБ, между 19 и 23 на сто за "БСП лява България", между 13 и 16 на сто за ДПС, между 6,3 и 7,8 процента за Реформаторския блок, между 5 и 6,5 на сто за Патриотичния фронт, между 5 и 6,5 процент за "България без цензура", между 3,5 и 5 процента за "Атака" и между 2,2 -3,8 на сто за АБВ. Според данните 51,5 на сто от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври и са решили за кого, 17,4 на сто ще гласуват, но се колебаят за кого, 12 процента се колебаят дали да гласуват, а 17,4 процента са категорични, че няма да гласуват. 28,6 процента по-скоро смятат да се възползват от правото си на преференциално гласуване, 29,3 на сто отговарят "по-скоро не", а 21,7 процента още не са решили. 77,8 на сто от анкетираните отговарят, че не биха се съгласили да гласуват срещу пари, 6,9 на сто биха се съгласили срещу не по-малко от 500 лева, 0,8 процента - срещу не по-малко от 200 лева, 2 процента - срещу не по-малко от 100 лева, а 2,2 на сто -срещу не по-малко от 50 лева. Според данните 17,5 процента отговарят, че ако зависеше от тях,Бойко Борисов би трябвало да стане премиер след изборите, 2,2 на сто - Сергей Станишев, 2,1 процента - Михаил Миков, 1,8 на сто - Кристалина Георгиева, също 1,8 на сто - Георги Първанов. 1,7 процента посочват Меглена Кунева, 1,6 на сто - Николай Бареков, 1,5 на сто - Валери Симеонов, а 1,4 процента - Волен Сидеров. 53 процента не дават отговор.

Вижте как изглежда заводът в Горни Лом след взрива

http://offnews.bg/news/n_1/n_397180.html

МВР разпространи снимки, от които е видно как изглежда районът на взривения цех за утилизация на боеприпаси край Долни Лом. От снимките е видно, че на мястото има кратер, а от сградите на цеховете няма и следа. Снимките са направени от безпилотния самолет на Министерството на отбраната.  "От огледа, който извършихме, надеждите за намиранe на оцелели се изпариха. Смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме го и на близките", каза след направения оглед днес директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете. „Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.

Кунева: Неспазването на правила взима животи

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/kuneva-nespazvaneto-na-pravila-vzima-zhivoti-6023839

Реформаторският блок прекратява кампанията и насочва усилия в помощ на хората в Горни Лом

Първи кадри от епицентъра на адския взрив в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-adskiya-epitzentura-1433036.html

София /КРОСС/ От МВР разпространи първите снимки от епицентъра на адския взрив в село Горни Лом. Кадрите са направени с безпилотния самолет за оглед, който тази сутрин облетя района на тежкия инцидент. Разрушенията са страховити, не е останало нищо на мястото, където е била фабриката за обезвреждане на боеприпаси "Миджур. Както вече стана ясно, загинали са 12 работници и 3 души от ръководството, включително синът на собственика Валери Митков. Видео

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на Украйна

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/svetovnata-banka-poniji-prognozata-si-za-rasteja-na-ukraina,181121/

Международната финансова организация вече прогнозира спад на БВП от 8% за тази година и от 1% през следващата

Провалът на държавата и цената да имаш "единствен шанс за работа"

http://www.mediapool.bg/provalat-na-darzhavata-i-tsenata-da-imash-edinstven-shans-za-rabota-news225512.html

Държавата не си върши работата, а данъкоплатците свикнаха с некомпетентността и отказа й да изпълнява задълженията си. При поредния взрив в завод за боеприпаси обаче загинаха 15 души, чиито близки никога няма да приемат загубата им и ще търсят виновните за трагедията извън празното говорене и взаимните обвинения на политиците. Практиката показва, че прокуратурата и съдът ще се нуждаят от години, за да установят виновните, а е твърде вероятно да се окаже, че такива няма. Още в първите часове след трагедията обаче е ясно, че проблемът е системен – нежеланието на държавата да регулира един много печеливш сектор. Това е поредният инцидент в бившия завод "Миджур" край Горни Лом, а само преди няколко седмици проверка на Инспекцията по труда е засякла фрапантни нарушения, сред които старо оборудване, занижени мерки за сигурност и други. От своя страна служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР е установила 3 нарушения на специалните разпоредби. "Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията... Този завод повече не трябва да работи", каза социалният министър Йордан Христосков. След което в опита си да обясни защо това досега не е станало, добави, че предприятието е било "единственият шанс за работа" въпреки мизерното заплащане. Желанието за запазване на работни места обаче не може да оправдае държавата, която позволява на сектор, генериращ сериозни печалби, да работи години наред при условия, които водят до системно повтарящи се трагедии. Липсата на политическа воля за налагането и спазване на правилата е практика в България, но в случая цената се измерва с човешки живот ... а не само с пари.

Фургонното селище в Аспарухово се сдоби с детски кът и компютри

http://www.moreto.net/novini.php?n=266133

Временното селище в Аспарухово, в което към момента са настанени 81 души, останали без подслон по време на наводнението от 19-ти юни, се сдоби с детски кът и компютри. За целта последният свободен фургон бе превърнат в клуб по интереси, научи Moreto.

Петима души загинаха при катастрофа на хеликоптер във Франция

http://www.mediapool.bg/petima-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-helikopter-vav-frantsiya-news225511.html

Хеликоптер, излетял от Швейцария, се разби в източната част на Франция, при което загинаха петима души, съобщиха световните агенции. Хеликоптерът със седмина швейцарци на борда пътувал от Лозана за френския град Монбелиар. Той подал сигнал за помощ, преди да катастрофира край Монбелиар. Петима от пътувалите в хеликоптера са загинали. Един е откаран в болница с тежки наранявания. Никой не е пострадал на земята. Засега не е ясно каква е била причината за катастрофата.

Путин: Русия иска да помогне на Украйна

http://www.mediapool.bg/putin-rusiya-iska-da-pomogne-na-ukraina-news225510.html

Русия е заинтересована в Украйна да има стабилност и се надява, че украинските парламентарни избори ще допринесат за възстановяването й. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА. "Надявам се, че украинските парламентарни избори ще бъдат честни и почтени, така че в Украйна най-сетне да настъпи дългоочакваната политическа стабилност", заяви Путин. Той добави, че Русия иска да помогне на Украйна да се сложи край на кризата, защото Москва е заинтересована да има предвидим партньор и съсед. Путин увери, че за Русия украинците винаги ще бъдат братски народ. Путин изразява надежда за стабилизиране на обстановката в Украйна, но в същото време агенциите съобщават за тежки сражения, които се водят в източния украински град Донецк. Там въпреки примирието, влязло в сила на 5 септември, украинските сили и сепаратистите се сражават за контрола на летището. Проруските сепаратисти се опитат да превземат обекта, но засега украинските военни успяват да отблъснат атаката, посочи украинският военен говорител Андрий Лисенко. Той добави, че и двата терминала на летището са под контрола на украинските военни. Свидетели разказват за силни експлозии, които се чуват в зоната на летището.

Русия ще плати за руските гробове на гробището Сент Женевиев де Боа в Париж

http://www.cross.bg/zheneviev-sent-pogrebani-1433035.html

/КРОСС/ Руското правителство е заделило почти 610 хил. евро за погасяване на задълженията за аренда на парцелите на руското гробище във френския Сент Женевиев де Боа. Съответното постановление бе публикувано днес на официалния сайт за правна информация. Става дума за „предаването на доброволна вноска на РФ в държавната хазна на Френската република на сметката на общината (кметството) на града Сент Женевиев де Боа в размер на 690 600 евро”. Тези средства предвиждат погасяване на задълженията за наем на 480 парцела на гробище „А” (руската част), за възобновяването на изтеклата концесия за аренда в полза на роднините на тези, които са погребани там. Гробището Сент Женевиев де Боа е определяно като най-руското място в Париж. През 1920 г. в тази част на френската столица със средства на княгиня Веря Мещерска е бил открит Руски дом за стари руски дворяни, избягали от революцията и останали без средства. Тогава на местното гробище се появили и първите грабове с православни кръстове, а след това там е построена и малка църква. Оттогава Сент Женевиев де Боа се превърнал в място, предпочитано от руските емигранти. Сред  емигрантите, погребани на това гробище са редица видни военни, духовни лица, писатели, художници и артисти

Търсят проблемите на туризма по р. Дунав

http://www.vesti.bg/razvlechenia/tyrsiat-problemite-na-turizma-po-r.-dunav-6023838

Липса на магазини за сувенири, на указателни табели за културно-исторически обекти и лошо състояние на крайречните зони са основни проблеми на круизния туризъм в българския участък на река Дунав

Вижте първи снимки от взривената фабрика!

http://www.zapernik.com/krimi/vijte-purvi-snimki-ot-vzrivenata-fabrika_34685/

МВР пусна първите снимки от епицентъра на адския взрив в село Горни Лом. разрушенията са страховити, не е останало нищо на мястото, където е била фабриката за обезвреждане на боеприпаси "Миджур. Както вече стана ясно, загинали са 12 работници и 3 души от ръководството, включително синът на собственика Валери Митков.

"Отломки с тежести хвърчаха на стотици метри. На мястото на цех "C" нямаше нищо. Гореше огън. Опитахме се да стигнем до там, но се чуваха слаби...

Продължава

Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344967

Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа. Цветан Цветанов е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета. То беше отложено, тъй като нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Адвокатът на Мирослава Тодорова – Ина Лулчева поиска от Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа. Цветан Цветанов е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета. То беше отложено, тъй като нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Адвокатът на Мирослава Тодорова – Ина Лулчева поиска от

Zara е готова да превземе Китай чрез продажби в Tmall

http://www.investor.bg/stil/348/a/zara-e-gotova-da-prevzeme-kitai-chrez-prodajbi-v-tmall,181087/

Компанията ще пусне стоките си за продажба през известната онлайн платформа, за да спечели по-голям пазарен дял

10 души се удавиха, след като кораб с бежанци потъна край Либия

http://africa.actualno.com/10-dushi-se-udaviha-sled-kato-korab-s-bejanci-potyna-kraj-Libija-news_52808.html

Най-малко 10 имигранти от Субсахарска Африка се удавиха днес. Същевременно още няколко десетки остават в неизвестност, след като корабът им потъна край бреговете на Либия в Средиземно море, предаде AF...

МВР публикува видео и снимки от мястото на взрива

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mvr-publikuva-video-i-snimki-ot-miastoto-na-vzriva-6023837

Безпилотен самолет на Министерство на отбраната облетя района на взрива край с. Горни Лом. МВР публикува кадри от заснетото

Първи кадри от мястото на взрива в Горни Лом

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pyrvi-kadri-ot-miastoto-na-vzriva-v-gorni-lom-6023837

Безпилотен самолет на Министерство на отбраната облетя района на взрива край с. Горни Лом. МВР публикува кадри от заснетото

Зелената енергия не оскъпява тока, твърдят производителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=266135

Повишението на цената на тока може да е тежко за хората, но е необходимо за енергийната система. Това е позицията на Българската фотоволтаична асоциация. Те отхвърлиха твърдението на служебния министър на икономиката и енергетиката, Васил Щонов, че ВЕИ - централите са виновни за това, че плащаме по-скъпа електроенергия.

Гласуваме машинно по желание със същите апарати като на евровота (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_397130.html

Машините за експериментално гласуване за вота на 5 октомври ще са същите като машините на изборите за Европейски парламент на 25 май. Те бяха представени днес в ЦИК от доставчика - "Сиела Норма" АД. "Сиела" достави машините и за евровота, когато за първи път имаше експериментално гласуване. ЦИК реши, че на парламентарните избори възможност за машинно гласуване ще има в 300 секции в 5 избирателни района: 38 секции в Кюстендил, 18 секции в Дупница, 4 секции в Сепарева баня, 4 секции в Брезник, 4 в Радомир, 42 секции в Перник, 45 секции в Плевен, 7 - в Долна Митрополия, 8 - в Червен бряг, 25- в Асеновград, 13- в Карлово, 12- в Първомай. 80 от секциите ще са в София, като по 20 секции ще има на територията на общините Подуене, Средец, Оборище и Възраждане. Избирателите от тези райони ще гласуват с машина по желание, но ще трябва да пуснат и хартиена бюлетина. Машинното гласуване не влияе на реалния вот. За първи път с машини реално ще гласуваме на местните избори през 2015 г., съгласно Изборния кодекс. Но и тогава този тип гласуване няма да е в цялата страна, а в до 500 секции. До вчера вечерта в ЦИК са се регистрирали 17 429 наблюдатели за изборите на 5 октомври. Това означава, че няма да бъде достигнат рекордният брой от над 50 хил. наблюдатели за евровота тази година. От регистрираните листи на партиите са се отказали 19 кандидати. Срещу номера им в листата ще пише заличен и няма да се пренареждат номерата на другите кандидати. Петима от тях, какъвто е случаят с Калина Крумова от листите на ББЦ, са били водачи. В този случай с правата на първия в листата (преференция от бюлетините без преференциално гласуване) ще се ползва вторият в листата. Двама от кандидатите пък са единствените за партията в два избирателни района и там партията ще бъде заличена от бюлетината. Става въпрос за партия "Общество за нова България", която ще бъде заличена в бюлетините в Пловдив и Кюстендил.

„Как не трябва да се обличаме" по TLC

http://www.cross.bg/poreditzata-epizod-patzienti-1433034.html

/КРОСС/ На 21-и октомври, вторник, от 14:00 ч. TLC ще излъчи епизод от поредицата „Най-сръчните ръце: Плажно творчество". Трима сръчни творци участват в оспорвано състезание за голямата награда от 10 000 долара. Днес те трябва да създадат мебели от плажни играчки.На 24-и октомври, петък, от 15:00 ч. започва епизод от поредицата „Как не трябва да се обличаме".Сара и Даян помагат на две булки, които се женят една за друга, да намерят съответстващи рокли. Но дали ще опазят избора си в тайна? В същото време Ейми идва за проба.На 30-и октомври, четвъртък, от 21:30 ч. предстои епизод от поредицата „Каква е диагнозара". Вижте специално заснети кадри с реални пациенти с шокиращи заболявания и проучете медицинските състояния на тази група от необикновени пациенти.

15 души са загинали при взрива в завод "Миджур"

http://econ.bg/Новини/15-души-са-загинали-при-взрива-в-завод-Миджур-_l.a_i.572751_at.1.html

15 души - 13 мъже и 2 жени, са загинали при взрива в завод „Миджур“ край село Горни Лом. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на...

Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344953

Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа. Цветан Цветанов е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета. То беше отложено, тъй като нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Адвокатът на Мирослава Тодорова – Ина Лулчева поиска от Софийски окръжен съд отложи делото срещу Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Делото е насрочено за 8 октомври от 14.30 часа. Цветан Цветанов е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета. То беше отложено, тъй като нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Адвокатът на Мирослава Тодорова – Ина Лулчева поиска от

Виж видео и снимки от безпилотния самолет над Горни Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344931

МВР публикува снимка и видеоматериал от камерите на безпилотния самолет за оглед, който тази сутрин облетя района на тежкия инцидент край с. Горни Лом. Кадрите са предоставени от Министерство на отбраната.
На кадрите ясно се вижда, че на мястото на завода се е образувал огромен кратер и няма и помен от завода и хората в него. МВР публикува снимка и видеоматериал от камерите на безпилотния самолет за оглед, който тази сутрин облетя района на тежкия инцидент край с. Горни Лом. Кадрите са предоставени от Министерство на отбраната. На кадрите ясно се вижда, че на мястото на завода се е образувал огромен кратер и няма и помен от завода и хората в него.

Всички фаворити при мъжете стигнаха четвъртфиналите в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2391928_vsichki_favoriti_pri_mujete_stignaha_chetvurtfinalite/?ref=rss


Големите фаворити за титлата без изключение достигнаха до четвъртфиналите в турнира от сериите АТП 500 в Пекин.

Общо седем от осемте поставени тенисисти се класираха за тази фаза, за да оформят почти перфектните двойки. Единствено седмият в схемата Ернестс Гулбис от Латвия отпадна, след като се отказа в двубоя със словашкия квалификант Мартин Клижан при резултат 2:6, 0:3. 

Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович и поставеният под номер 8 Джон Иснър спечелиха мачовете...

Първо видео от мястото на взрива

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/02/2391921_purvo_video_ot_miastoto_na_vzriva/?ref=rss




МВР разпространи първия видеозапис от мястото на взрива вчера в Горни Лом. Кадрите са заснети от Министерството на отбраната. На тях се вижда пълното опустошение, което е нанесъл взривът.


Григор Димитров на 1/4-финал в Пекин, там го чака Джокович

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-na-14-final-v-pekin-tam-go-chaka-dzhokovich-news225509.html

Григор Димитров се класира за четвъртфинал на турнира в Пекин, побеждавайки трудно испанеца Пабло Андухар в два сета – 6:4, 6:4. В следващия кръг българинът ще играе със световния номер 1 Новак Джокович, който няма загуба в Пекин.   Победата срещу Андухар бе трудна, защото Димитров имаше тежки проблеми със сервиса си. За негов късмет същите трудности изпитваше и Андухар. Григор започна мача с двойна грешка, но след това набързо наниза три аса и поведе с 1:0. Последва ранен пробив на българина и аванс от 2:0 в негова полза. След това обаче Димитров започна да греши на първи удар.   В първия сет двамата тенисисти си размениха общо седем пробива. Димитров успя да поведе с 5:2, въпреки че и двата гейма на Андухар бяха пробиви. В осмия гейм испанецът успя да удържи подаването си и намали на 5:3. След това той отново проби Димитров и резултатът стана 5:4. Българинът обаче успя отново да пробие съперника и спечели с 6:4.   Във втория сет първият сервис на двамата леко се стабилизира, но отново имаше много възможности за пробиви. Въпреки те успяваха някак да измъкнат подаванията си до 4:4. Григор Димитров сервира в деветия гейм и успя да поведе с 5:4. Последвалото подаване на Андухар бе решаващият момент в мача. Григор Димитров успя да реализира единствения пробив в този сет и затвори мача след 1.32 минути игра. Така той си спечели правото да играе срещу Джокович на 1/4-финал.   Димитров и Джокович са играли пет пъти досега помежду си, а лидерът в световната ранглиста има положителен баланс от 4:1 победи. За последното двамата се изправиха един срещу друг на полуфинала на "Уимбълдън" през тази година. Димитров загуби драматично с 3:1 сета. Единственият му успех срещу сърбина бе на "Мастърс" турнира в Мадрид през миналия сезон със 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

Заводът в Горни Лом вече е официално затворен и едва ли ще заработи отново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391925_zavodut_v_gorni_lom_veche_e_oficialno_zatvoren_i_edva/?ref=rss


Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. "Едва ли някога този завод ще заработи – казвам това предварително – при тези условия той не трябва да работи", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от Агенция "Фокус", след заседанието на Кризисния щаб след взрива във фабриката за взривни вещества.

"Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права, но службите на Министерството на труда и социалната...

Христосков: Заводът в Горни Лом вече е затворен и едва ли ще заработи отново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391925_hristoskov_zavodut_v_gorni_lom_veche_e_zatvoren_i_edva/?ref=rss


Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. "Едва ли някога този завод ще заработи – казвам това предварително – при тези условия той не трябва да работи", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от Агенция "Фокус", след заседанието на Кризисния щаб след взрива във фабриката за взривни вещества.

"Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права, но службите на Министерството на труда и социалната...

Разказ на един от първите огнеборци, отишъл на мястото на взрива

http://www.cross.bg/hora-zavoda-vlezem-1433033.html

/КРОСС/ „Има план да не се влиза на територията на завода при такива произшествия, но аз реших, че има застрашени от изгаряне хора и трябва да влезем вътре и да спасим колкото може повече от тях". Това разказа в ефира на Дарик един от първите огнеборци, отишъл на мястото на взрива в село Горни Лом.Пламен Петров е шеф на пожарната в Белоградчик. Той решава заедно със своите колеги да се опитат да спасят работници, да гасят огъня и да претърсят съседните полуразрушени сгради.Около 17:05 ч. на телефон 112 са получили сигнал за произшествие в завод „Миджур", село Горни Лом, а около 17:45 ч. пристигнали на мястото на произшествието.„Първото нещо, което видях, беше около 10-15 човека, струпани пред входа на завода. От разказите на част от тях разбрахме, че има пожар в един от цеховете и има застрашени хора от изгаряне. Нямах време да се обадя на никого и затова прецених, че трябва да влезем вътре и да може да спасим колкото се може повече хора. Има план, който при произшествия в завода не трябва да се влиза, но все пак от разказите на гражданите, които бяха отпред, прецених, че трябва да влезем, за да можем да спасим хората, които са застрашени вътре", разказа Петров.При приближаването до въпросния цех спасителите установяват, че цех няма и всичко е унищожено.„При пристигането на място в цех С, установих, че го няма. Имаше една гола поляна. Нямаше го цеха и имаше пожар в едната му част

Общини на ГЕРБ получиха над 1 млн. лв. за ремонт на улици

http://www.mediapool.bg/obshtini-na-gerb-poluchiha-nad-1-mln-lv-za-remont-na-ulitsi-news225508.html

Три дни преди парламентарните избори служебното правителство отпусна над 1 млн. лв. за асфалтиране на улици в четири общини, чиито кметове са избрани с листата на ГЕРБ. Това са Банско, Девин, Доспат и Долна Баня. Отделно още над 3.8 млн. лв. бяха раздадени за ремонт на сгради на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за купуване на нови книги в библиотеките, за стипендии на спортисти и даровити деца. Допълнително бяха отпуснати и исканите 670 хил. лв. за провеждането на изборите в чужбина. Така правителството спази традицията на всяко заседание да раздава пари, с което дефицитът в бюджета се увеличава за сметка на по-ниските постъпления спрямо заложените. Към края на август дупката в бюджета е близо 1.275 млрд. лв. по консолидираната фискална програма, което е с над 1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на финансовото министерство. Софийският университет получи 2.8 млн. лв. Над половината от отпуснатите допълнително пари бяха за Софийския университет "Св. Климент Охридски", където премиерът Георги Близнашки е преподавател по конституционно право. Служебният кабинет даде 2.8 млн. лв. за ремонт на сгради на ВУЗ-а, но не бе съобщено дари решението си отнася за всички негови здания.  Най-старото висше училище в страната се грижи за девет сгради – недвижими културни ценности, и за 10 други паметници на културата, които са строени през ХІХ и ХХ век. Състоянието им по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади, дограма и естетичен вид е тежко и те се нуждаят от неотложни ремонти, което изисква значителен финансов ресурс, е посочено в мотивите на правителството. Министерският съвет одобри и допълнителни трансфери за 1.085 млн. лв. от централния бюджет по бюджетите на четири общини, управлявани от ГЕРБ, за ремонт на улици. На община Девин се отпускат 250 000 лв. за рехабилитация на уличната мрежа в града и в кв. "Настан". За Доспат са предвидени 350 000 лв. за асфалтиране на улици в населени места в общината. За основен ремонт на улици в Долна баня, край София, са отпуснати 135 000 лв. На Банско пък са преведени 350 000 лв. за финансиране на първия етап за архитектурно-художествено оформление на ул. "Гоце Делчев" и площад "24 май". Обновяването на вътрешната улична мрежа в четирите общини ще създаде подходящи условия за нормален достъп на местното население до сградите на институции, предоставящи обществени и здравни услуги, се казва в правителственото съобщение. За нови книги – 290 хил. лв. Националната и общински библиотеки получават над 290 хил. лв. за купуване на нова литература. Средствата се отпускат на Министерството на културата и по бюджетите на общини. Общо 290 728 лв. ще отидат за обновяване на фондовете на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", на регионалните и на общински библиотеки. Финансирането от правителството ще позволи закупуването на нова литература, културна и литературна периодика и други съвременни информационни източници за фондовете на библиотеките, се казва в съобщението на правителството. За стипендии на деца спортисти - 44 хил. лв. Правителството одобри и допълнително 44 550 лв. по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата са за изплащане на стипендии на 77 ученици от държавните спортни училища за постигнати високи спортни резултати през първото полугодие на 2014 г. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Програмата беше приета през април 2014 г. и предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии. Още 670 хил. лв. за изборите в чужбина Служебният кабинет отпусна и исканите допълнително 670 хил. лв. за провеждане на изборите в чужбина, заради двойно повече разкрити секции. Целта е да се създаде по-добра организация за провеждане на вота зад граница. Част от средствата ще бъдат осигурени чрез намаляване с 200 хил. лв. на разходите за медийни пакети на база на издадените от ЦИК решения, а останалите 470 хил. лв. – чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, е посочено в съобщението на правителството. Първоначално за вота зад граница бяха отпуснати 1.2 млн. лв., но изчисленията показаха, че са нужни над 1.87 млн. лв. Общият брой на секциите зад граница е 428, което е увеличение с 88% спрямо изборите през 2013 г.

19 кандидат-депутати се отказаха от участие, имената им са заличени от списъците

http://pik.bg/19-кандидат-депутати-се-отказаха-от-участие-имената-им-са-заличени-от-списъците-news232617.html

19 кандидат-депутати се отказаха от участие, имената им са заличени от списъците

19 кандидат-депутати са се отказали за участие като имената им са заличени от списъците , обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции", допълни Нейкова и уточни, че в тези райони номерът на партиите е отпаднал, пише "24 часа".

Трима са отказалите се водачи - един от България без цензура",от "Нова България" и от "Десните" в Пловдив.

От ЦИК представиха и експерименталното машинно гласуване. Беше уточнено, че от бюлетините всички отказали се кандидати са заличени, като има технологична възможност и в последния момент те да се коригират.

Президентът: Институциите да са строги за сигурността на труд

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-instituciite-da-sa-strogi-za-sigurnostta-na-trud-6023834

Плевнелиев смята, че нарушаването на установените правила за труд и безопасност трябва да води до драстични и реални санкции за работодателите

Емил Райнов: Дошло е времето за Агенция за Северозапада

http://www.cross.bg/raiinov-emil-problemite-1433031.html

/КРОСС/За Монтана има какво да се направи. А хората, в края на краищата, не искат чак толкова много. Искат нормални човешки неща - хляб, работа, да знаят, че децата им имат къде да учат, че има техните бащи и майки къде да се лекуват. Ние трябва да го направим това. И БСП е единствената социална партия, която винаги е защитавала интересите на хората. Това заяви в интервю за ИА КРОСС Емил Райнов, водач на листата на Коалиция "БСП - лява България" в Монтан. Емил Райнов е разочарован от решението на служебния кабинет да извади региона от осигурените европейски пари за изграждането на пътя Дунав мост 2, Монтана-Враца-Ботевград-Кулата, който се очаква да съживи Дунав мост 2. Но пък е оптимист що се отнася до законодателното решение за така наречената Агенция за Северозапада. Отдавна е коментирано, но мисля, че сега вече наистина му е дошло времето - да се изгради една агенция, която именно с това да се занимава, с проблемите на Северозапада, заяви кандидатът за следващ мандат като народен представител. По думите му една такава институция, вероятно подчинена на МС, ще подпомогне за осигуряването на нови работни места, отново да заработят предприятията във Враца, Монтана, Видин. Има какво да се направи, категоричен бе Емил Райнов. Като зам.-председател на Комисията по здравеопазване в 42-рото НС, Емил Райнов изрази надежда следващият парламент да започне с проблемите в здравеопазването, но да не приключи с темата здравеопазване

Юлий Павлов с прогноза за 6 или 7 партии в парламента

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/iulij-pavlov-s-prognoza-za-6-ili-7-partii-v-parlamenta-6023836

При седемпартийно Народно събрание депутатите на ГЕРБ биха били 92, на "БСП лява България" - 55, на ДПС - 36, на Реформаторския блок - 18, на Патриотичния фронт - 14, на "България без цензура" - 13, а на "Атака" - 12, смятат от Центъра за анализи и маркетинг

Емил Райнов: Дошло е времето за Агенция за Северозапада

http://www.cross.bg/emil-raiinov-problemite-1433031.html

/КРОСС/За Монтана има какво да се направи. А хората, в края на краищата, не искат чак толкова много. Искат нормални човешки неща - хляб, работа, да знаят, че децата им имат къде да учат, че има техните бащи и майки къде да се лекуват. Ние трябва да го направим това. И БСП е единствената социална партия, която винаги е защитавала интересите на хората. Това заяви в интервю за ИА КРОСС Емил Райнов, водач на листата на Коалиция "БСП - лява България" в Монтан. Емил Райнов е разочарован от решението на служебния кабинет да извади региона от осигурените европейски пари за изграждането на пътя Дунав мост 2, Монтана-Враца-Ботевград-Кулата, който се очаква да съживи Дунав мост 2. Но пък е оптимист що се отнася до законодателното решение за така наречената Агенция за Северозапада. Отдавна е коментирано, но мисля, че сега вече наистина му е дошло времето - да се изгради една агенция, която именно с това да се занимава, с проблемите на Северозапада, заяви кандидатът за следващ мандат като народен представител. По думите му една такава институция, вероятно подчинена на МС, ще подпомогне за осигуряването на нови работни места, отново да заработят предприятията във Враца, Монтана, Видин. Има какво да се направи, категоричен бе Емил Райнов. Като зам.-председател на Комисията по здравеопазване в 42-рото НС, Емил Райнов изрази надежда следващият парламент да започне с проблемите в здравеопазването, но да не приключи с темата здравеопазване

Пускат карти на промоция за две тролейни линии

http://www.moreto.net/novini.php?n=266134

Карта за пътуване по две тролейни линии във Варна, посочени по избор на клиента, пуска общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД. Вместо по 90 лв., картата ще струва 63 лв. Тя ще важи само за избраните тролейбусни линии, без дублиращи маршрутите автобусни линии, научи Moreto.

Фрог научи: Шеф на „Миджур” е сред загиналите

http://frognews.bg/news_77383/

Заедно със сина на собственика на предприятието за обезвреждане на боеприпаси Валери Митков е загинал и директорът на самия завод Валери Цокин, съобщи за Фрог нюз кметът на Лом Иво Иванов, който е бивш управител на „Миджур”.

Потвърдиха постоянния арест на стрелеца от Лясковец

http://news.ibox.bg/news/id_459884260

Великотърновският апелативен съд потвърди мярката „задържане под стража"

Спасени от Богдан Филов съкровища показват в НИМ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344870

Десетки съкровища на Българската автокефална архиепископия в Охрид (1018-1767), събрани във впечатляваща обща изложба, ще могат да се разглеждат до март 2015-а в зала 4 на Националния исторически музей. Експозицията бе открита вчера в присъствието на служебния премиер Георги Близнашки и министъра на културата Мартин Иванов. Десетки съкровища на Българската автокефална архиепископия в Охрид (1018-1767), събрани във впечатляваща обща изложба, ще могат да се разглеждат до март 2015-а в зала 4 на Националния исторически музей. Експозицията бе открита вчера в присъствието на служебния премиер Георги Близнашки и министъра на културата Мартин Иванов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване