Турският парламент одобри намеса в Сирия и Ирак

http://balkani.actualno.com/Turskijat-parlament-odobri-namesa-v-Sirija-i-Irak--news_52833.html

Турският парламент прие предложението на правителството за разполагане на турски военни в Ирак и Сирия, както и разполагането на чуждестранни войски на турска територия. Предложението, съгласно Чл...

БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК

http://business.actualno.com/BFA-Zelenite-iztochnici-na-energija-ne-syzdavat-deficit-v-NEK-news_52837.html

Според направените от нас експертни изчисления ВЕИ-секторът не създава дефицит в НЕК. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова пред "Фокус". &a...

Задържаха перничанин, продавал фалшиви билети за Лудогорец- Реал Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_397328.html

40-годишен мъж от Перник е задържан за продажба на фалшиви билети за мача между Лудогорец и Реал Мадрид. Той е бил задържан от полицията в района на стадион „Васил Левски” малко преди началото на футболната среща между двата тима. Мъжът е криминално проявен и е бил задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Видео: Мюсюлманите се събират в Мека за Хадж

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/02/2392181_video_mjusjulmanite_se_subirat_v_meka_za_hadj/?ref=rss




Повече от два милиона пилигрими вече са пристигнали в Мека за годишното поклонение хадж – най-посещаваният мюсюлмански ритуал в света.

Властите в Саудитска Арабия очакват тази година в Мека да дойдат поне три милиона пилигрими.

Поклонниците, облечени в прости бели роби за хадж обикалят Кааба – правоъгълен камък, разположен в центъра на най-светата джамия Ал-Масджид Ал-харам в Мека. Това е част от поклонението – един от Петте стълба на исляма, което всеки...

Видео: Петър Жеков предаде "Златната обувка" на музея на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2392184_video_petur_jekov_predade_zlatnata_obuvka_na_muzeia_na/?ref=rss


Легендата на ЦСКА Петър Жеков дари "Златната обувка" и двете си отличия "Бронзова обувка" на Музея на спортната слава на стадион "Българска армия".

Трите отличия бяха поставени в музея с тържествена церемония. Очаква се те да останат там завинаги.

През 1969 г. Жеков става най-резултатният голмайстор в Европа и печели "Златната обувка" с отбелязването на 36 попадения.

През следващата година бившият футболист се разписва 30 пъти, което му носи "Бронзовата...

"Атака" подаде сигнал до прокуратурата срещу репортер на "Господари на ефира"

http://pik.bg/атака-подаде-сигнал-до-прокуратурата-срещу-репортер-на-господари-на-ефира-news232668.html

"Атака" подаде сигнал до прокуратурата срещу репортер на "Господари на ефира"

ПП АТАКА подаде сигнал до Прокуратурата и жалба до полицията срещу репортера на предаването „Господари на ефира“ по Нова ТВ Димитър Върбанов за поругаване на християнски храм  и православните ценности.

Поруганият от Върбанов параклис е дарение от лидера на партия АТАКА Волен Сидеров за гражданите на Стражица. В града няма храм от 1986 г. , тъй като земетресението събаря единствената църква. Във времена когато държавата не само, че не строи нови храмове, но и не полага грижи за съществуващите такива, е най-малкото цинично да се обругава делото на дарителите и построеното от тях. Очевидно е, че АТАКА е  единствената партия, която защитава православните ценности и продължава както да подпомага, така и да строи нови храмове. Този факт, очевиднo ¾ дразни много хора и предизвиква тяхното деструктивно поведение. Само така може да си обясним поведението на Върбанов, който в присъствието на отец Димитър се опита да осуети откриването на дарения от АТАКА храм в Стражица на 2 октомври 2014 г.

С физически натиск, обиди, провокативни въпроси и заплахи към членовете и симпатизантите на АТАКА, Върбанов демонстрира незачитане на християнските ценности.

За агресивното поведение на репортера са уведомени органите на реда в  Стражица, които идват на място. Когато Върбанов вижда полицаите се опитва да избяга, но бягството му е осуетено и той е отведен в районното полицейско управление на града.

ПП АТАКА осъжда арогантната проява на журналиста Димитър Върбанов, която е в разрез както с доброто възпитание, така и с православните ценности, които са ни запазили през вековете.

Призоваваме българските медии, ако за тях християнството е фундаментална ценност, да осъдят вандалското поведение на репортера Димитър Върбанов.

С Нами Бог!

143 нарушения установени за 4 години в гръмналата барутна фабрика

http://www.moreto.net/novini.php?n=266163

Главна инспекция по труда (ГИТ) е издала акт за спиране на дейността на завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом, собственост на „Видекс" АД. Дейността се спира до изясняване на причините за взрива, след който в неизвестност са 15 души.

"Уника" ще изплати максимално бързо застраховките на пострадалите от взривовете

http://econ.bg/Новини/-Уника-ще-изплати-максимално-бързо-застраховките-на-пострадалите-от-взривовете_l.a_i.572815_at.1.html

Застрахователната компания „Уника“ ще изплати максимално бързо обезщетенията на работниците в завода за боеприпаси край Горни Лом, съобщиха от...

Екип от 15 следователи от НСлС разследва взрива в Горни Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345456

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата
По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство. Екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство.

„Атака” даде репортер на Господарите на Цацаров

http://www.cross.bg/ataka-vurbanov-tzennosti-1433076.html

София /КРОСС/ "Атака" подаде сигнал до Прокуратурата и жалба до полицията срещу репортера на предаването „Господари на ефира" по Нова ТВ Димитър Върбанов за поругаване на християнски храм и православните ценности. Поруганият от Върбанов параклис е дарение от лидера на партия "Атака" Волен Сидеров за гражданите на Стражица. В града няма храм от 1986 г. , тъй като земетресението събаря единствената църква. Във времена когато държавата не само, че не строи нови храмове, но и не полага грижи за съществуващите такива, е най-малкото цинично да се обругава делото на дарителите и построеното от тях. Очевидно е, че "Атака" е единствената партия, която защитава православните ценности и продължава както да подпомага, така и да строи нови храмове. Този факт, очевиднÐ ¾ дразни много хора и предизвиква тяхното деструктивно поведение. Само така може да си обясним поведението на Върбанов, който в присъствието на отец Димитър се опита да осуети откриването на дарения от "Атака" храм в Стражица на 2 октомври 2014 г. С физически натиск, обиди, провокативни въпроси и заплахи към членовете и симпатизантите на "Атака", Върбанов демонстрира незачитане на християнските ценности. За агресивното поведение на репортера са уведомени органите на реда в Стражица, които идват на място

Обама заразил Мадуро с опасен вирус

http://www.cross.bg/madyro-obama-barak-1433077.html

/КРОСС/ Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини американския си колега Барак Обама, че го е заразил с грип. Миналата седмица Мадуро участва в сесията на Общото събрание на ООН. По време на престоя си в Ню Йорк венецуелският лидер се разболя, като вдигна висока температура. Според Мадуро виновен за това е именно Барак Обама."Още не мога да се оправя от грипа, който пипнах в Ню Йорк. Вдигнах 40 градуса температура. Зарази ме Обама, когато мина покрай мен.

Кузюткин обижда националка при 1:3 с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345454

Националките по волейбол отпаднаха на практика от битката за финалната шесторка на световното в Италия след 1:3 (-23, -15, 26, -19) с Русия. Нашите са с 3 точки на пето място далеч зад лидерите САЩ (12 т.), Бразилия (11) и Русия с 9 т. Довечера българките срещат американките.

Скандален момент от мача с рускините е хит в интернет пространството - Националките по волейбол отпаднаха на практика от битката за финалната шесторка на световното в Италия след 1:3 (-23, -15, 26, -19) с Русия. Нашите са с 3 точки на пето място далеч зад лидерите САЩ (12 т.), Бразилия (11) и Русия с 9 т. Довечера българките срещат американките. Скандален момент от мача с рускините е хит в интернет пространството -

Странният случай с групировката „Хорасан“

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/stranniiat-sluchaj-s-grupirovkata-horasan-6023856

Защо САЩ си измислят нова групировка, след като вече има толкова много, коментира изданието

Джихадисти заплашват да обезглавят немски туристи на 17 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_397296.html

Филипинската ислямистка групировка Абу Саяф насрочиха дата за обезглавяването на двамата немски заложници, ако не бъдат изпълнени исканията на джихадистите, съобщи "Ройтерс". Бунтовниците искат 250 милиона песос (5,6 млн. долара) откуп и Германия да спре да подкрепя водените от Америка атаки срещу "Ислямска държава" в Сирия. "Днес ще обявим своя ултиматум. Ако до 17 октомври, 2014 г., петък, в 15:00 часа, не изпълните исканията ни, няма да видите повече нито един от двамата живи. Това ще бъде доказателството ни пред обществеността, че не си играем игри", заяви по телефона пред филипински журналист мъж, представил се за Абу Рами, говорител на Абу Саяф. Филипинските сили за сигурност твърдят, че пленниците са държани на южния остров Холо, който е бастион на исляма в предимно католическата държава. Абу Саяф са известни с отвличания, убийства и бомбени атентати. Знае се, че освен немците техни заложници са и няколко други чужденци. Не е потвърдено дали джихадистите имат връзка с "Ислямска държава" в Сирия.

Два пъти оправдали шефа на "Миджур" за смърт на работници!

http://www.bnews.bg/article-117963

Два пъти са съдили изпълнителния директор на завод "Миджур" Емил Митков за смърт на работници, и двата пъти съдът го е оправдавал.

Ако Борисов потърси управление с досегашните властимащи, ГЕРБ няма да съществува още дълго

http://www.mediapool.bg/ako-borisov-potarsi-upravlenie-s-dosegashnite-vlastimashti-gerb-nyama-da-sashtestvuva-oshte-dalgo-news225522.html

Господин Кънев, 15 души загинаха след взрив в завод за боеприпаси в Горни Лом. Как реагира държавата според вас? И как ще коментирате първоначалното изказване на служебния премиер Близнашки, че бърза за стадиона, защото "народът го чака" да подкрепи Лудогорец?   Ужасно впечатление направи много дългата тишина. В 9 вечерта не знаех какво се е случило. И то не защото съм по обиколки, а защото информация от тези, които трябваше да я дадат, нямаше. Инцидентът е от около 17 часа следобед. Четири часа по-късно имаше тишина. Този опит да се покрие нещо е отвратително наследство от комунистическия режим.   Иначе - не искам да влизам в морални оценки за поведението на премиера, но то е меко, много меко казано, неуместно.   Партиите прекратиха предизборната кампания. Но какво трябва да се направи, за да няма подобни трагедии?   Необходимо е наистина да направим максималното, за да може в България да работят контролните органи и правосъдието. Връщам се на тема, за която говоря винаги, но у нас такива инциденти станаха много. През 2007 имаше инцидент с жертви в същия завод. Впоследствие имаше отново тежък инцидент, но без жертви отново там. Липсата на наказан човек е естествена предпоставка за тяхното продължаване. А това е проблем на правосъдието. Колкото до контролните органи – те в повечето случаи се занимават с дребен рекет върху магазинчета и дребни цехчета, вместо да си вършат работата. А после ситуациите стават фатални. Да не говорим че в случая контролни са ДАНС и МВР – най-скъпо платените.   Смятате ли, че проблемите и неразбирателството в Реформатрорския блок, които станаха видими в средата на кампанията ще окажат негативно влияние върху резултата?   Правим най-евтината кампания в историята си и може би най-евтината кампания на сериозна политическа сила изобщо. Въпреки това обаче всички данни показват, че влиянието на РБ в рамките на предизборната кампания рязко се увеличава, но не е необходимо и да се гледат социологически данни, когато човек обикаля. От доста време съм всеки ден в по няколко населени места. Виждам, че интересът на хората много нарасна. Виждам, че и надеждите им към РБ са много големи. По този начин ще ви отговоря и на въпроса за проблемите, от който не бягам. Реформаторският блок ще е силен докато избирателите му са единни и виждат, че той посочва истинските проблеми пред обществото. А тъй като ние го правим, безспорно също така единствени даваме смелите отговори, аз не виждам какво би могло да навреди на блока. Когато се провали конгресът на блока за избор на единен председател, Гроздан Караджов от гражданския съвет каза, че не знае на какво отива - "конгрес или концерт", а после партийните лидери разказахте сблъсъка между вас като "единство". Това смел отговор на много въпроси ли бе или обикновена лъжа? Не, не сме излъгали. Напреженията бяха видими. Няма смисъл в момента, две седмици по-късно да ги коментираме. Невъзможно беше или иначе казано – непростимо беше, да допуснем някакви напрежения по-скоро вътре в партийните апарати, а не между партиите, да попречат на това ние да наложим верните решения за обществото. И ако нещо хубаво се случи на този форум, който беше и концерт, и конгрес, и откриване на предизборната ни кампания беше, че решенията, които предлагаме, се чуха ясно, че приоритетите на блока бяха защитени по категоричен начин от всички негови лидери. И бяха чути от хората. Ако съдим от социологическите данни, РБ ще има присъствие в следващия парламент. Как ще отговорите на опасенията, че "нервите на партийните апарати", както ги наричате, ще доведат до разцепване на групата ви в НС? Не се притеснявам от подобно нещо. Такава опасност няма. Партийните апарати в България са принципно нервни. Те са нервни, когато се подписват коалиционни споразумения, когато се редят листи и когато се решават лидерски въпроси. Ако тези нерви можеха да попречат да се явяваме успешно на избори, то в България никой нямаше да може да прескочи 4% бариера. Особено нервни са партийните апарати на нашите партии в блока, защото осъзнават, че формациите ни по отделно са слаби, а заедно като единен субект са доста силни. Огромна част от хората, които ще гласуват за блока, не гласуват за нито една от партиите, а гласуват за платформата, която ни обедини. Подобна платформа, която е стъпила на правосъдието, минава през администрацията, за да стигне до обществените поръчки и икономиката, а и слага образованието в основата на социалната политика до момента в политическия живот не е имало. Тази програма обединява стотици хиляди български граждани, а не партийните ни структури. Така че за мен е излишно да отдаваме прекалено значение на вътрешните ни напрежения. Тях винаги ще ги има. Докато има партии те ще се напрягат вътрешно и ще бъдат тревожни в предизборни периоди. Важното е, че приоритетите ни са разпознати от българите като много сериозна алтернатива. Както и това, че ние предлагаме и политическия инструмент за тяхното налагане – ние казваме какъв е начинът страната да излезе от политическата криза. В началото на август казахте, че се страхувате, влизайки в НС, блокът да не се разцепи и така да подведе избирателите си. Как тогава се страхувахте, а месец по-късно смятате, че няма основания за тревога? Истината те прави свободен. Неслучайно това е най-известното изречение от Новия завет. Когато кажеш проблема, изречеш заплахите и когато говориш с всички за него, тогава се преборваш. Имаше такава опасност – всички я виждахме и мълчахме. Ако обаче я бяхме премълчали, тя щеше да стане реална днес. Сега, когато вече е изказана я няма, защото всички, които ще гласуват за нас, ще го направят в името на една кратка и ясна предизборна платформа, която приехме след тази криза. Така че – само предизборната ни програма да е в резултат от това, че имахме криза – пак е била полезна. С кой от вашите приоритети можете да направите компромис и да се откажете от него, в името на влизане в бъдещо управление? По отношение на правосъдието, непартийната администрация, по отношение на електронната обществена поръчка и на промяната на начина на провеждане на търгове в България – компромис не може да има. Компромис с всяка една от тези теми означава, че следващото правителство няма да е реформаторско, значи то не може да е с нашето участие. Смятате ли, че в бъдещо дясно-центристко управление с ГЕРБ, ще можете да убедите Борисов и Цветан Цветанов, че съдебната реформа е ключова за нормализацията на страната? Ако не можем да ги убедим няма да влезем в управлението. Не смятате ли, че РБ може да се превърне само в декор, зад чиято привидност ГЕРБ да се ползва с негласната подкрепа на ДПС, Бареков, някоя от националистическите партии? Именно съдебната реформа, за която ме питахте, ще бъде лакмусът, от който ще си личи дали едно дясно-центристко управление е искрено и реформаторско. Това изисква поредица от законодателни мерки, за които трябва да гласува мнозинство в парламента. Дълбоко убеден съм, че нито ДПС на Доган и Пеевски, нито формацията на Бареков, която няма да бъде в парламента, но нека си представим някакъв по-добър за тях свят, никой я от тези партии няма да подкрепи съдебна реформа. Премълчахте националистическа формация, независимо каква е тя. А практиката показва, че именно те са негласните крепители на мнозинството в последите две управления? Не знам тяхното отношение по тези въпроси. Но нито една от партиите, които изброихте няма да подкрепи закони, които рушат статуквото, което те изграждат 30 години. Така че ако има смели реформи в правосъдието те не могат да бъдат гласувани с помощта на ДПС и БСП. Те могат да бъдат гласувани от РБ и може би от ГЕРБ. Ако ГЕРБ не ги гласува, значи реформаторско мнозинство в парламента няма, а РБ ще оттегли подкрепата си за управлението. Сложни са ви отношенията с Бойко Борисов – той ту проповядва широка коалиция, ту зове за национално съгласие, ту казва, че ще управлява с вас, едновременно с това разказва, че сте нагли и че сте част от план за унищожението на ГЕРБ. Ще ви потърси ли за партньори или не? Първо – отношенията ни с Борисов не са сложни. Моите отношения с него са изключително прости и са сложени в предизборната платформа на РБ. А отношенията на Борисов със самия него изглеждат доста усложнени, ако съдим по медийните му изяви. Това не е проблем от моята компетентност и не е политически проблем за РБ. Това е проблем за партия ГЕРБ, която очевидно се люшка под настроенията на собствения си лидер и има по три позиции дневно. Дали Борисов ще потърси десницата за дясно управление или ще търси управление с досегашните властимащи на България е негово решение, от което зависи дали след две-три години ще има партия ГЕРБ или не. Това отново не е въпрос на блока. Как гледате на идеята за широка коалиция, която да подкрепя национални приоритети? Невъзможно е да осъществим важните национални приоритети като реформа в съда, администрацията и действащи надпартийни институции с правителство, в което участват БСП и ДПС. За да се стигне до подобни приоритети, за да може да се отпуши икономиката, да се даде въздух на бизнеса, да се развие среда, в която хората на база прости и ясни правила могат да забогатяват честно, БСП и ДПС трябва да бъдат извадени от властта и то за дълго време. Това българските избиратели го знаят и по тази причина ще гласуват в дясно. Смятате ли, че с ГЕРБ можете да направите реформа в администрацията, при положение, че в кабинета "Борисов" тя бе силно партизирана? Това е съвсем отделен въпрос. Срещам се и с малкия и със средния бизнес всекидневно – всички тези хора са потресени от управлението на Борисов. И са изключително изплашени от еднопартийно управление на ГЕРБ. Те имат основания за своите страхове, ние пък имаме отговор на техните страхове. Най-просто този отговор звучи така: "за да не ви удържат 7% от парите, които сте си изработили от еврофондове, гласувайте с номер 7". Нямате ли твърде малка електорална подкрепа за самочувствието, което демонстрирате – че ще успеете да влияете върху привичките на ГЕРБ? Електоралната ни подкрепа е в ръцете на избирателите. Неслучайно това е и предизборният ни лозунг. Ако те искат БСП и ДПС извън властта, ако искат правосъдна реформа и непартийна администрация, а подготвени хора, които да ръководят здравето и образованието на децата им, ако искат бизнесът да не бъде повече рекетиран има за кого да гласуват. И нещо повече – ако избирателите искат правителство, с кратък мандат, което със собствена воля да докаже, че не иска властта завинаги, те ще гласуват за РБ. Искате и избори за Велико Народно събрание, което да направи промени в конституцията. Взели ли сте под внимание факта, че покрай идеите ви може да бъде промъкната и тезата за "президентска република" и така да се даде еднолична власт на Борисов, който пък преди време каза, че иска да бъде и държавен глава? Вярвам, че този дебат трябва да бъде решен от българските граждани. Лично аз не съм привърженик на президентска република, заявявам го отсега. Но ако 2/3 от българите я искат, те имат право да я получат, защото са мнозинство. Партиите нямат право да ги спират. Как си обяснявате факта, че и служебният кабинет, и ГЕРБ, които имат по-скоро проевропейски и десен профил, забравиха за цената на Южен поток и се съсредоточиха само в обяснения как трябва да се строи по европейски правила? Ако бъдем благосклонни към ГЕРБ и служебния кабинет ще приемем, че те чудесно знаят, че ако има търг по европейските изисквания тази цена от почти 4 млрд. ще падне поне на половина. Затова са честните търгове – за да се плаща реална цена. Мен обаче ме тревожи друго, свързано с Южен поток и то е мълчанието по парите, които в момента се харчат – по заема, който БЕХ е взел от Газпром и вече плаща лихви, и вече една сериозна част от този заем е сложена в уставния капитал на "Южен поток – България". Ние харчим стотици милиони евро и плащаме лихви върху тях, заради един замразен проект. Това е все едно да вземеш ипотечен кредит за апартамент, който може би след 10-15 години може да си купиш. Никой не прави това за семейството си, защо го правим за държавата си? По темата КТБ също като че ли партиите нямат особено твърди позиции, а по-скоро са заели позиция, която може да се промени във всяка една ситуация? Да, темата КТБ не е вторична тема. Това е най-важната тема за България в момента. Първо засяга банковата система и в крайна сметка парите на всеки и второ – икономиката ни работи минус 10% от националното си богатство и непрекъснато затъва в криза. Ние всеки ден губим работни места, защото този проблем не е решен. Изправени пред заплаха от много сериозно задлъжняване, ако някой реши да спасява банката с парите на данъкоплатеца. Реформаторският блок е изразил много ясна позиция – парите на българския данъкоплатец няма да отидат за покриване на загубите на КТБ, а парите на малките вложители трябва да бъдат върнати възможно най-бързо. Не чувам никаква позиция от другите политически сили, като изключим ДПС, които са ясни в намерението си да харчат публични пари в намерението си да спасят банката. И ГЕРБ ще трябва да решат по този въпрос с реформаторите ли са или с ДПС. Съществува и друга теза обаче – ликвидирането на КТБ ще има много по-тежки последици върху икономиката и може да доведе до финансов колапс. Много внимателно слушаме всички експертни мнения по темата. Преценката ни, на база на данните, които имаме в момента, отчитайки факта, че не са достатъчни, е че бюджетът не може да си позволи спасяване на банката с пари на данъкоплатеца. Ние разграничаваме експертното от политическото решение. Всяко експертно решение има предимства и недостатъци, но политическото трябва да бъде едно. Ние сме направили нашия избор и стоим на страната на данъкоплатците, на хората, които плащат стотици хиляди към бюджета, при положение, че едва връзват двата края. И не можем да приемем, че тези пари ще отидат не за развитие на образованието, не за развитие на инфраструктурата, а за да се прикрият кражбите на българската мафия. Тук ще цитирам Вилфредо Парето, който казва, че когато 10 души искат да откраднат по два лева от 10 000 души, тяхната мотивация е много по-голяма от тази на 10-те хиляди, защото те ще загубят само по два лева. Някой трябва да защити 10-те хиляди. Те в случая са българските данъкоплатци и блокът ще ги защити.

Екип от 15 следователи от НСлС разследва взрива в Горни Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345444

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата
По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство. Екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство.

Виж късметлията, който не отишъл на работа, след 5 минути му казали за трагедията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345442

Единственият оцелял от служителите, които били дежурни по време на трагедията в завода в Горни Лом е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана. Той е един от най-младите работници във фабриката. На следващия ден щял да направи точно 3 месеца, откакто е там е в цеха за утилизация.
„Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа. Единственият оцелял от служителите, които били дежурни по време на трагедията в завода в Горни Лом е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана. Той е един от най-младите работници във фабриката. На следващия ден щял да направи точно 3 месеца, откакто е там е в цеха за утилизация. „Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа.

Политици склонни да отменят деня за размисъл

http://www.cross.bg/denya-razmisul-obyavyavane-1433075.html

/КРОСС/ Кандидати за депутати от основните партии у нас са готови да разгледат промени в Изборния кодекс, с които да отпадне забрана за обявяване на резултатите от социологически проучвания 24 часа преди и в деня на вота. Според експерти така избирателите ще имат реална информация за нагласите и гласуването.Според Цецка Цачева (ГЕРБ) въпросът с публикуването на данни от изследвания може да бъде разгледан при евентуален цялостен ремонт на кодекса. "Много хора са решили за кого да гласуват още преди деня за размисъл. Затова за мен той е излишен", обяви още Цачева пред „Труд".В БСП смятат, че след изборите ще се видят моментите в Изборния кодекс, които следва да бъдат променени. Тогава въпросът за социологиите също може да бъде разгледан. Според Мая Манолова (БСП) забраната за обявяване на данни от проучвания в деня на вота не трябва да отпада. Тя обаче призна, че и в момента има случаи, в които разпоредбата не се спазва.Четин Казак (ДПС) обясни, че има аргументи и в двете посоки. От една страна било хубаво хората да могат да погледнат проучванията в деня на вота, за да се информират за последните нагласи. От друга обаче - това можело да ги откаже от гласуване. И за Казак денят за размисъл е излишен."Абсолютно е излишно да има ден за размисъл и забрана за обявяване на резлутати. Живеем в модерни времена и никой не може да спре обявяването на резултати в интернет в изборния ден

Близки на жертвите в Горни Лом видели изгорени ръце и крака

http://frognews.bg/news_77395/

"Ужас! В шок сме. Това е страшна трагедия. Сполетя ни най-лошото, това, от което най-много ни беше страх. Дълги години сме се молели да няма авария. Тези взривове винаги са били заплаха за селото, но няма как всеки напираше да си търси хляба в завода. Тежко, тежко, но това тук е единственият ни поминък. Сега сякаш сме в ядрена война, не дават пиле да припари на мястото на пожара", оплакват се хората в село Горни Лом.

Виж късметлията, който не отишъл на работа, след 5 минути му казали за взрива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345425

Единственият оцелял от служителите, които били дежурни по време на трагедията в завода в Горни Лом е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана. Той е един от най-младите работници във фабриката. На следващия ден щял да направи точно 3 месеца, откакто е там е в цеха за утилизация.
„Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа. Единственият оцелял от служителите, които били дежурни по време на трагедията в завода в Горни Лом е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана. Той е един от най-младите работници във фабриката. На следващия ден щял да направи точно 3 месеца, откакто е там е в цеха за утилизация. „Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа.

Осъдиха трима души от село Въглен за кражба на метални вещи

http://www.moreto.net/novini.php?n=266154

Трима души от село Въглен бяха осъдени от Районен съд – Варна за извършена след предварителен сговор кражба на метални вещи от частен имот. 32-год. Р. Иванов, 21-год. В. Йорданов и 56-год. Д. Митев получиха условни наказания от по 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок.

ЕЦБ остави основната лихва непроменена

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-остави-основната-лихва-непроменена_l.a_i.572811_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави основните лихвени проценти непроменени, след като през миналия месец те бяха сведени до нов...

15 следователи от НСлС разследват взрива в Горни Лом

http://www.cross.bg/sledovateli-slyzhba-vidin-1433074.html

/КРОСС/ По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия /огледи, претърсвания, разпити/ в района на инцидента, в гр. Видин и в столицата. До настоящия момент са иззети множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс" АД, собственик на завод „Миджур" в с. Горни Лом. Извършено е претърсване в офиса на фирмата в гр. София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на „Видекс" АД в с. Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено

Близнашки не пропусна мача, но отказа изложба в памет на Цар Самуил

http://www.bnews.bg/article-117962

Служебният премиер Георги Близнашки не се яви на откриването на изложба в памет на Цар Самуил, с извинението, че е в памет на жертвите на взрива в Горни Лом.

Пускат южния тунел при Лъвов мост

http://econ.bg/Новини/Пускат-южния-тунел-при-Лъвов-мост_l.a_i.572809_at.1.html

Движението на превозни средства по новия южен тунел на столичния бул. „Сливница“ при Лъвов мост ще бъде възстановено в петък (3 октомври). Във...

Убиецът от Лясковец остава за постоянно в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_397310.html

Апелативният съд във Велико Търново остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков. Решението на магистратите не подлежи на обжалване. Савов, който уби един полицай и рани други трима при спецакция през март тази година, поиска от съда да бъде пуснат под домашен арест, но искането му не бе изпълнено, съобщава бТВ. „За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам. Искам да съм до майка ми”, каза пред съдебния състав 53-годишният Петко Савов.  Савов изтъкна още, че от четири години не е ходил на зъболекар, а зъбите му са в окаяно състояние. Той се оплака, че в затвора няма зъболекар, храната е лоша и бедна на витамини. Стрелецът обясни още, че „всички бандити са на свобода, а с мен си правят експерименти”. Апелативният съд реши в продължение на два месеца Савов и адвокатите му да не искат по-лека мярка за неотклонение, за да не се пречи на досъдебното производство.

Социална трапезария ще храни 90 нуждаещи се в Тервел

http://pik.bg/социална-трапезария-ще-храни-90-нуждаещи-се-в-тервел-news232665.html

Социална трапезария ще храни 90 нуждаещи се в Тервел

Деветдесет души от община Тервел ще получават всеки работен ден топъл обяд чрез социалната трапезария, съобщават от кметството.

Средствата за това се осигуряват от фонд ”Социална закрила” по проектно предложение на Общината от 2009 година.

Стойността на хранителните продукти за един порцион е 2.00 лв. Ползват се две разливни, разкрити в село Безмер и в град Тервел. На 25 души, които са трудноподвижни се носи храна в дома. Хората, които ще се възползват от подпомагането са 39 в Тервел, 14 в Безмер, 15 в Кочмар, 13 в Орляк и 9 в Жегларци. От тази обща група от 90 души 18 са хора с увреждания, 8 са деца в риск, 21 са самотноживеещи възрастни хора, 28 са лица с минимални пенсии и 6 са учащи се. Храната се приготвя в кухнята на Домашния социален патронаж в Тервел. 

Радев: Едва ли ще се установи точната причина за експлозията

http://www.cross.bg/radev-tzeha-eksploziyata-1433073.html

София /КРОСС/ Човешка грешка е довела до трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 човека. Това каза пред bTV бившият заместник-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Валентин Радев. По думите му едва ли ще се установи каква е точната причина за експлозията, защото всичко е изпепелено. Днес влязохме с бронирана кола вътре. Видяхме, че буквално всичко е взривено. Двата цеха няма. Плочите са натрошени, каза той. Радев добави, че между двата цеха е имало необяснимо голямо количество взривни вещества, около 50 кг.

Бурни аплодисменти за Георгиева

http://www.cross.bg/georgieva-ogromni-evrokomisar-1433072.html

/КРОСС/ Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева обра овациите на евродепутатите, участващи в изслушването й в Европейския парламент. На няколко пъти с отговорите си тя заслужи шумни положителни реакции. Отговорите Ви са отлични, заяви при задаването на въпроса си евродепутатът Бернд Колмел (Европейски консерватори и реформатори, Германия).Досега показахте много добра работа, допълни Кая Калас (АЛДЕ, Естония). Поздравявам българите, че излъчиха наистина независим кандидат за еврокомисар, познаващ истинския живот, добави Индрек Таранд (Зелени, Естония).Отговорностите ми като комисар по бюджета и човешките ресурси биха били огромни, но приех поканата, защото имам опит с контрола на огромни бюджети, поясни тя. Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата, заяви Георгиева и отново предизвика ръкопляскания в заседателната зала.

Единствения оцелял в Горни Лом: Не се почувствах добре и се обадих, че няма да ходя!

http://pik.bg/единствения-оцелял-в-горни-лом-не-се-почувствах-добре-и-се-обадих-че-няма-да-ходя-news232664.html

Единствения оцелял в Горни Лом: Не се почувствах добре и се обадих, че няма да ходя!

Единственият оцелял от злополучната смяна в цеха в Горни Лом е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана. Той е един от най-младите във фабриката. Утре щял да направи точно 3 месеца, откакто е там. Работел в цеха за утилизация, предаде Би Ти Ви.

„Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа. Обадих се на колегата и му казах”, разказва Росен. Разбира за взрива 5 минути по-късно. Обадили му се колеги от предишната смяна.

Според младия мъж, причина за трагедията е човешка грешка, макар да твърди, че всички новопостъпили са минавали обучение.

Сега Росен е благодарен на късмета си, че е жив, и страда за погубените животи. „Лека им пръст на моите колеги. Моите съболезнования”, каза той.

19 кандидати за народни представители са се отказали от надпреварата

http://www.moreto.net/novini.php?n=266161

От началото на предизборната кампания 19 кандидат-депутати са се отказали от участие в парламентарния вот на 5 октомври, като пет от тях са били водачи на партии и коалиции. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Джеси Джей: Ако нямаше социални мрежи, повече хора щяха да са женени

http://showbusiness.actualno.com/Djesi-Djej-Ako-njamashe-socialni-mreji-poveche-hora-shtjaha-da-sa-jeneni-news_52828.html

Социалните мрежи погубиха романтиката, смята певицата Джеси Джей. Според нея ако сайтове като Facebook и Twitter бъдат затворени, повече двойки ще се оженят. "Мисля, че с Instagram и Twitter р...

В завод "Миджур" с години трупали забранени количества взривни вещества

http://crime.actualno.com/V-zavod-Midjur-s-godini-trupali-zabraneni-kolichestva-vzrivni-veshtestva-news_52832.html

В завода във видинското село Горни Лом, където при взрив загинаха 15 души, е било нещо обичайно да се трупат забранени количества взривни вещества. Това става ясно от многократните проверки и предписа...

Бивш полицейски шеф се спасил, като напуснал завода в Горни Лом малко преди взрива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345411

Бивш полицейски шеф от Монтана е излязъл от завод „Миджур Бивш полицейски шеф от Монтана е излязъл от завод „Миджур" Горни Лом минути преди взрива вчера, съобщава Дарик. Мъжът е пенсионер от системата на МВР. Станал служител на фирмата собственик „Видекс" преди няколко години. Малко преди трагичния момент е напуснал местоработата си, за да отиде до павилиона за храна в центъра на селото.

Зоуи Салдана разкри, че е бременна с близнаци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zoui-saldana-razkri-che-e-bremenna-s-bliznaci-6023854

Зоуи Салдана призна, че е бременна миналия месец, когато отказа да се полее с кофа ледена вода. Сега разкрива и броя на наследниците си

Върховният съд на САЩ не взе решение дали ще разглежда забраните на еднополовите бракове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/02/2392120_vurhovniiat_sud_na_sasht_ne_vze_reshenie_dali_shte/?ref=rss


Върховният съд на САЩ не взе решение да разгледа въпроса дали отделните щати имат право да забраняват еднополовите бракове, съобщи "Ройтерс".

Седемте отделни случая, представени пред съда, не бяха включени в списъка на делатa, които съдът ще разгледа по време на новия си мандат, който започва в понеделник.

Това не означава непременно, че Върховният съд няма да разгледа тези дела. Обикновено му е необходимо повече време, за да обмисли особено популярните или сложни дела,...

Лазаров: Истината за трагедията в Горни Лом няма да бъде скрита

http://www.cross.bg/lazarov-postradali-tragediyata-1433071.html

/КРОСС/ Истината за трагедията в Горни Лом няма да бъде скрита. Служителите на МВР имат интерес тя да излезе наяве, коментира пред bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Още снощи вътрешният министър е назначил проверка по случая, проверяват се и действията на служителите на МВР, добави Лазаров. Той бе категоричен, че служителите са направили всичко необходимо, нарушавайки закона. Когато постъпва сигналът, още преди 18 часа на място пристигнаха екипи на МВР, структури на охранителна полиция и на пожарната. Тези хора влязоха на място в нарушение на правилата с оглед оказване на помощ. Колегите са проявили героизъм. Не отговарят на истината спекулации, че не са издирвани лица, които са пострадали при взрива. Колегите са се уверили визуално каква е ситуацията - че цеховете са изпепелени, че железобетонната конструкция е разрушена. След като са се оттеглили от мястото на взрива, те са се отправили към останалите сгради и са извършили проверки за наличие на пострадали, посочи Лазаров. Той подчерта, че пострадали са търсени и с технически средства. Единственият живот, който бе засечен в района на инцидента, беше една животинка.

Главният секретар на МВР за взрива: Явно се касае за допуснати грешки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2392125_glavniiat_sekretar_na_mvr_za_vzriva_iavno_se_kasae_za/?ref=rss


Явно се касае за допуснати грешки, тепърва ще се установи какви са те, така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира взрива в завод "Миджур" в Горни Лом вчера. Според него към момента категоричен извод за причините не може да се направи, защото не са започнали процесуални-следствените действия. "В крайна сметка даването на оценка е от компетенцията на прокуратурата", каза Лазаров.

Той не се съгласи с обвиненията, че в продължение на часове не е направено нищо, за да се...

5 са отворените ценови оферти за оценка на проектите по ОП „Транспорт“

http://econ.bg/Новини/5-са-отворените-ценови-оферти-за-оценка-на-проектите-по-ОП-Транспорт-_l.a_i.572804_at.1.html

Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори ценовите предложения за разработване на методика за оценка на проектите, финансирани по Оперативна програма...

Гробище за кораби в Аралско море (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_397243.html

След като наскоро спътник на НАСА показа, че почти цялото Аралско море е пресъхнало заради човешка намеса, решихме да съберем снимки, показващи по най-добър начин човешката и природна трагедия. Пълноводното езеро в момента е пустиня, където камилите лежат на сянка под корубите на изоставените ръждясали биши риболовни кораби. В Аралската пустиня може да бъде намерен цял призрачен риболовен флот, напомнящ какво е било някога там.  Върху някои от корабите е написано с тебешир "Прости, Арал" или  "Прости нас Аральское море..." . Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света, сега Аралско море почти е пресушено. Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района. В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, и е пресъхнало, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия. Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели.

Бивш полицейски шеф напуснал завода в Горни Лом минути преди взрива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345392

Бивш полицейски шеф от Монтана е излязъл от завод „Миджур" Горни Лом минути преди взрива вчера, съобщава Дарик.
Мъжът е пенсионер от системата на МВР. Станал служител на фирмата собственик „Видекс" преди няколко години.
Малко преди трагичния момент е напуснал местоработата си, за да отиде до павилиона за храна в центъра на селото. Бивш полицейски шеф от Монтана е излязъл от завод „Миджур" Горни Лом минути преди взрива вчера, съобщава Дарик. Мъжът е пенсионер от системата на МВР. Станал служител на фирмата собственик „Видекс" преди няколко години. Малко преди трагичния момент е напуснал местоработата си, за да отиде до павилиона за храна в центъра на селото.

Възстановяват движението при Лъвов мост

http://pik.bg/възстановяват-движението-при-лъвов-мост-news232661.html

Възстановяват движението при Лъвов мост

От утре, 3 октомври, ще бъде възстановено движението на превозни средства по новия южен тунел на бул. "Сливница" при пътния възел Лъвов мост, съобщават от Столичната община.

Във връзка с ремонта на кръстовището, който продължава, ще бъде създадена временна организация на движение от 3 до 31 октомври по бул. "Сливница" – между бул. "Христо Ботев" и ул. "Г. С. Раковски".

Движението ще се извършва в посока пл. "Сточна гара" в южния тунел на бул. "Сливница"; в посока ж.к. "Люлин" – в северния локал и северния тунел на бул. "Сливница".

От утре до 31 октомври автобусите с номера 11, 86, 309 и 310 ще се движат в посока "Сточна гара" по маршрутите си до бул. "Христо Ботев", през новоизградения южен пътен тунел на бул. "Сливница", и по маршрута си, а в обратна посока – по новоизграденото северно платно на бул. "Сливница".

Възстановяват се постоянните маршрути на автобусните линии с номера 78, 85,
213, 285, 305, 404 и 413.

Автобусите 85 и 285 ще се движат в посока Централна гара от пл. "Сточна гара", по новоизградения северен локал на бул. "Сливница", надясно по бул. "Кн. Мария Луиза" и по маршрутите си.

В посока "Сточна гара" – по маршрутите си до кръстовището на бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Христо Ботев", наляво по южното платно на бул. "Сливница" – през новоизградения южен тунел на бул. "Сливница" – и по маршрутите си.

Синът на Валери Митков бил отличен експерт по експлозиви

http://frognews.bg/news_77394/

Емил Митков, който е син на собственика на „Миджур”, е бил отличен експерт по утилизиране на експлозиви. Завършил е такава специалност в Минно-геоложкия институт, където преподава и баща му. Митков загина наравно с 15 работници при експлозията в завода.

През 2016 г. започва строителството на тунела в Кресненското дефиле

http://econ.bg/Новини/През-2016-г-започва-строителството-на-тунела-в-Кресненското-дефиле_l.a_i.572803_at.1.html

Строителството на тунела при Кресненското дефиле може да започне до средата на 2016 г., заяви транспортният министър Николина Ангелкова. Тя заяви, че...

През 2016 г. започва строителството на тунела в Кресненското дефиле

http://econ.bg/Новини/През-2016-г-може-да-започне-строителството-на-тунела-в-Кресненското-дефиле_l.a_i.572803_at.1.html

Строителството на тунела Кресненското дефиле може да започне до средата на 2016 г., заяви транспортният министър Николина Ангелкова. Тя припомни, че...

Треньорът на "Акваспорт" с право на отговор за конфликта на басейн "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=266159

Треньорът в клуб по водни спортове „Акваспорт“ Стефан Георгиев се обърна към Дарик с молба за опровержение и право на отговор, във връзка с публикуваната по-рано днес информация, че двама треньори по водна топка са се сбили в събота, 27 септември, за графика за разпределение на часовете в басейн „Приморски“.

Серена Уилямс загуби сет, но допълни четвъртфиналите в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2392030_serena_uiliams_zagubi_set_no_dopulni_chetvurtfinalite/?ref=rss


Лидерката в световната ранглиста Серена Уилямс загуби първи сет от началото на турнира в Пекин, но продължи защитата на титлата в китайската столица след победа срещу чехкинята Луцие Шафаржова с 6:1, 1:6, 6:2. 

Както и в предишните си два мача - срещу Силвия Солер Еспиноса и Цветана Пиронкова, двукратната шампионка имаше колебания в играта си, но като цяло отново не постави под съмнение мястото си в следващия кръг. 

Въпреки че загуби тежко втория сет срещу Шафаржова,...

Стойчев и Казийски се завърнаха със загуба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345393


“Тренто” загуби с 0:3 от “Пиаченца” първата си контрола преди началоно на сезона в италианската серия “А”. Мачът бе първи за старши треньора Радостин Стойчев и капитана Матей Казийски след завръщането им в клуба.
Миналият сезон двамата плюс още три от големите звезди на “Тренто” преминаха в “Халкбанк” (Тур). “Тренто” загуби с 0:3 от “Пиаченца” първата си контрола преди началоно на сезона в италианската серия “А”. Мачът бе първи за старши треньора Радостин Стойчев и капитана Матей Казийски след завръщането им в клуба. Миналият сезон двамата плюс още три от големите звезди на “Тренто” преминаха в “Халкбанк” (Тур).

Липсват указателни табели в градовете ни по Дунав

http://www.cross.bg/dynav-ykazatelni-ryse-1433070.html

/КРОСС/ Липсват указателни табели в градовете ни по Дунав. Това сочи проучване на екип от Софийския университет.Според изводите няма и поставени каквито и да било указателни информационни табели, които да насочват гостите към по-интересните обекти. В Русе например, чужденците безуспешно търсили родния дом на нобелиста Елиас Канети.Проучването е направено от юни до септември 2014 година и обхваща проблемите и перспективите на круизния туризъм по Дунав в българския участък от Видин до Силистра.Проведени са над 1100 анкети с туристи, както и представители на пристанища и общини по поречието на реката. Пазарът по Дунав се диктува от чужди туроператори, както и от два български.Заради липсата на информация туристите най-често посещават Белоградчишките скали, крепостта Баба Вида във Видин, Търново и Арбанаси.По-рядко се посещават и Ивановските Скални църкви край Русе. Туристите харесвали нощното осветление на Русе, красивата градина в Силистра, съобщи БНР.

Фрог научи: Партийни функционери готвят капан на купувачите на гласове

http://frognews.bg/news_77393/

Партийни активисти готвят капан на купувачите на гласове от противниковите отбори. В деня на изборите те ще снимат тайно лицата на търговците и ще ги пускат в интернет. Това научи Фрог нюз от инициаторите на идеята.

Вулканични камъни са причинили смъртта на повечето жертви на вулкана в Япония

http://www.mediapool.bg/vulkanichni-kamani-sa-prichinili-smartta-na-povecheto-zhertvi-na-vulkana-v-yaponiya-news225521.html

Установено е, че смъртта на почти всички загинали при изригването на вулкана Онтаке в Япония е била предизвикана от наранявания в резултат на паднали върху тях вулканични скали, заяви полицията, цитирана от Асошиейтед прес.   От събота, когато изригна вулканът, спасители са намерили по покритите с пепел склонове на кратера 47 тела .   Според полицията в префектура Нагано лекарите са открили върху всички тела освен едно следи от удари от вулканични камъни. Смъртта на другата жертва е била причинена от изгаряния след вдишване на горещ въздух.   Повечето тела са намерени близо до върха на вулкана, където много катерачи са почивали или обядвали. Търсенето на още тела е продължило в четвъртък, но е било прекратено заради лошо време.   Двайсетина човека все още се водят за изчезнали.

Дават безплатна храна на 80 бедни перничани

http://pik.bg/дават-безплатна-храна-на-80-бедни-перничани-news232659.html

Дават безплатна храна на 80 бедни перничани

Обществена трапезария осигурява безплатна храна на 80 бедни перничани, съобщиха от Общината. От услугата се ползват самотноживеещи пенсионери, просещи деца, социалнослаби граждани, възрастни хора с ниски пенсии.

На 4 пункта правоимащите ще получават топъл обяд до края на годината. От обществената трапезария ще се ползват жители на най-големите пернишки квартали "Изток" и "Църква", селата Студена, Ярджиловци, Витановци, Кралев дол, Богданов дол и град Батановци.

Пунктовете ще работят всеки ден, без почивните и празнични дни, отбелязва БТА.

Политици склонни да отменят деня за размисъл

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344513

Кандидати за депутати от основните партии у нас са готови да разгледат промени в Изборния кодекс, с които да отпадне забрана за обявяване на резултатите от социологически проучвания 24 часа преди и в деня на вота. Според експерти така избирателите ще имат реална информация за нагласите и гласуването. 


Според Цецка Цачева (ГЕРБ) въпросът Кандидати за депутати от основните партии у нас са готови да разгледат промени в Изборния кодекс, с които да отпадне забрана за обявяване на резултатите от социологически проучвания 24 часа преди и в деня на вота. Според експерти така избирателите ще имат реална информация за нагласите и гласуването. Според Цецка Цачева (ГЕРБ) въпросът

Близки влезли да търсят изчезналия Михаил, намерили само останки от ръце и крака (Снимки, обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345299

"Ужас! В шок сме. Това е страшна трагедия. Сполетя ни най-лошото, това, от което най-много ни беше страх. Дълги години сме се молели да няма авария. Тези взривове винаги са били заплаха за селото, но няма как всеки напираше да си търси хляба в завода. Тежко, тежко, но това тук е единственият ни поминък.

Ирландия ще проведе референдум за декриминализиране на богохулството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/02/2392115_irlandiia_shte_provede_referendum_za_dekriminalizirane/?ref=rss


В Ирландия ще се проведе референдум за премахването от конституцията на престъплението "богохулство", съобщи агенция "Ройтерс". Сега то е наказуемо с глоба до 25 000 евро, но по всяка вероятност такова наказание не е било налагано от XIX век. Влиянието на Римокатолическата църква в Ирландия намалява от 80-те години на миналия век, особено след разкритието на редица скандали, свързани със сексуални злоупотреби с деца.

"Богохулството" е определено за престъпление в конституцията на...

И в Испания обявиха: Втората дузпа за Реал я нямаше

http://www.moreto.net/novini.php?n=266162

Дори в Испания обявиха, че втората дузпа за Реал Мадрид, благодарение на която европейските клубни шампиони изравниха срещу Лудогорец вчера, не е съществувала. Нарушението на Козмин Моци срещу Кристиано Роналдо беше изключително спорно.

Партиите са навредили най-много на България, но трябва да гласуваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345372

Когато през 1993 г. Нейчо Неев се изцепи с великата фраза: Когато през 1993 г. Нейчо Неев се изцепи с великата фраза: "Ега ти държавата, щом аз съм вицепремиер", този енергетик от с. Присадец дори е нямал идея какви недоразумения и на какви високи постове ще бъдат назначени в държавната ни администрация през следващите години. Министърът на транспорта в правителството на Любен Беров ще се запомни с тази

МВР удари автомафията, иззеха крадени от ЕС коли

http://www.bnews.bg/article-117956

Над 20 адреса са били проверени в Кюстендилско в рамките на спецакция, при която са иззети части от автомобили, както и крадени в ЕС коли.

Гръцки банки може да си тръгнат от България, твърди доклад

http://business.actualno.com/Grycki-banki-moje-da-si-trygnat-ot-Bylgarija-tvyrdi-doklad--news_52824.html

Възможно е някои от гръцките банки, работещи в България, да продадат бизнеса си у нас и да се фокусират върху основните си пазари. Това се казва в доклад на консултантската компания "Делойт"...

Мърлявостта убива

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/02/2392052_murliavostta_ubiva/?ref=rss


"Дневник" публикува реакцията на Владимир Дайнов във "Фейсбук" след взрива във военния завод в село Горни Лом.

"Ама докога все нас ще ни сполитат такива трагедии?", пита се днес по медиите.  

Отговорът е кратък и тъжен. Докато сме такива мърлячи, каквито сме. Загубихме, губим и ще продължаваме да губим човешки животи заради това, че сме безподобни, дебелокожи мърлячи. И го доказваме непрекъснато.

Сграда се срутва в идеалния център – във вероятно най-скъпата част...

Владимир Дайнов: Мърлявостта убива

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2392052_vladimir_dainov_murliavostta_ubiva/?ref=rss


"Дневник" публикува реакцията на Владимир Дайнов във "Фейсбук" след взрива във военния завод в село Горни Лом.

"Ама докога все нас ще ни сполитат такива трагедии?", пита се днес по медиите.  

Отговорът е кратък и тъжен. Докато сме такива мърлячи, каквито сме. Загубихме, губим и ще продължаваме да губим човешки животи заради това, че сме безподобни, дебелокожи мърлячи. И го доказваме непрекъснато.

Сграда се срутва в идеалния център – във вероятно най-скъпата част...

Лиляна Павлова: Стабилизирането на страната изисква спешни реформи!

http://pik.bg/лиляна-павлова-стабилизирането-на-страната-изисква-спешни-реформи-news232656.html

Лиляна Павлова: Стабилизирането на страната изисква спешни реформи!

„За да постигнем стабилна България, са необходими реформи. Някои от тях започнаха по наше време, но трябва да продължат”, коментира водачът на варненската листа на ПП ГЕРБ Лиляна Павлова. Заедно с кандидатите за народни представители Пламен Манушев, Красен Кралев и Николай Апостолов вчера тя обсъди приоритети за развитие на страната с представители на Ротари клубовете във Варна.

„Статистиката показва, че в България има 1,5 млн. работещи и 2,5-3 млн. души, които не работят”, отчете Павлова, визирайки необходимостта от пенсионна реформа. Тя изтъкна и значението на реформите за образователната сфера. „Фактите показват, че над 60% от безработните нямат квалификация и са неграмотни“, поясни Павлова. Според нея е необходимо професионалното обучение да се обвърже с практически умения. Във висшето образование се предвижда промяна на акредитациите на университетите. „Смятаме да финансираме само тези специалности, за които има търсене, а останалите да се запазят от висшите учебни заведения като платена форма“, допълни Павлова. 

„За последните 14 г. финансирането на здравеопазването е нараснало от 1 млрд. лв. до над 3 млрд. лв. Трябва да се преустанови практиката клиничната пътека да е фактор за ценообразуването, за да се спре и източването на Здравната каса”, смята водачът на варненската листа на ПП ГЕРБ, изтъквайки неотложната реформа в системата на здравеопазването. 

Лиляна Павлова заяви, че първата задача на ГЕРБ ще бъде стабилизирането на икономиката. „За целта ще се запазят най-ниските данъци. Категорично сме за запазване на плоския данък“, увери тя и допълни, че водеща политика ще бъде привличането на инвеститори и създаването на стимули за тях. „Ще стимулираме инвеститорите чрез данъчни преференции, ще ги подкрепим с европейски фондове за разкриване на работни места, по-бързо възстановяване на ДДС и пр.“, обясни Павлова.

По думите й през декември ще излезе нова рейтингова оценка за България. „В момента сме на първото стъпало на инвестиционния рейтинг, ако слезем от него, отиваме на нивото на развиващите се страни. Това ще затрудни и бизнеса, тъй като автоматично към кредитите ще има добавка за риск”, посочи Лиляна Павлова.

„Затова за нас е повече от важно да стабилизираме България и да върнем доверието към страната ни“, аргументира се водачът на варненската листа. „За съжаление, прогнозите на ГЕРБ, че 2014 г. ще бъде нулева за европейското финансиране, се сбъднаха. Целта ни е да не допуснем това да се случи и с 2015 г.“, заяви Павлова. „Ако парите от европейската солидарност не пристигнат, трябва да разчитаме на бюджета, а с него не можем да осигурим финансиране за всички мерки за стимулиране на бизнеса“, обясни още тя в отговор на поставените въпроси. „С еврофондовете можем да плащаме стажантските програми или за период от 1 г. да финансираме издръжката им, докато младите хора добият стаж. С финансови стимули може да се осигури и преквалификацията им“, посочи още водачът на варненската листа на ГЕРБ.

Драги: Еврото няма да изчезне, то е необратимо

http://www.investor.bg/novini/130/a/dragi-evroto-niama-da-izchezne-to-e-neobratimo,181138/

По-ниският обменен курс спрямо долара е отражение на разликата между икономическия цикъл в еврозоната и САЩ, посочи президентът на ЕЦБ

Възстановяват движението при Лъвов мост

http://www.vesti.bg/bulgaria/vyzstanoviavat-dvizhenieto-pri-lyvov-most-6023853

Във връзка с ремонта на кръстовището, който продължава, ще бъде създадена временна организация на движение от 3 до 31 октомври по бул. "Сливница" – между бул. "Христо Ботев" и ул. "Г. С. Раковски"

Драги: Еврото няма да изчезне, то е необратимо

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dragi-evroto-niama-da-izchezne-to-e-neobratimo,181138/

По-ниският обменен курс спрямо долара е отражение на разликата между икономическия цикъл в еврозоната и САЩ, посочи президентът на ЕЦБ

И апелативният съд остави стрелеца от Лясковец зад решетките

http://pik.bg/и-апелативният-съд-остави-стрелеца-от-лясковец-зад-решетките-news232654.html

И апелативният съд остави стрелеца от Лясковец зад решетките

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV.

Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, поиска домашен арест.

„За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам. Искам да съм до майка ми”. Това каза през сълзи пред съдебния състав 53-годишният Петко Савов. Той изтъкна, че няма братя и сестри и той е единственият, който може да гледа възрастната жена. Освен това по думите му в жилището им трябва да бъдат създадени подходящи за зимата условия.

Савов допълни, че от четири години не е ходил на зъболекар, а зъбите му са в окаяно състояние. Той се оплака, че в затвора няма зъболекар, храната е лоша и бедна на витамини. „Всички бандити са на свобода, а с мен си правят експерименти”, продължи да ридае Петко Савов.

Съдът счете, че е има достатъчно доказателства срещу обвиняемия, а същевременно има опасност да се укрие и да извърши ново престъпление.

Две дербита за купата, хит от “Б” група чака“Левски”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345365

Жребият за 1/8-финалите за Купата на България сервира 2 дербита и нов гранд за хит от “Б” група. При тегленето нямаше разделение на урни. Жребият бе пълен.

Най-много страсти явно ще предизвикат нови битки за Пловдив - “Ботев” срещу “Локомотив” в още два мача в края на октомври и средата на декември.

“Не сме фаворит”, отсече Асен Караславов, т Жребият за 1/8-финалите за Купата на България сервира 2 дербита и нов гранд за хит от “Б” група. При тегленето нямаше разделение на урни. Жребият бе пълен. Най-много страсти явно ще предизвикат нови битки за Пловдив - “Ботев” срещу “Локомотив” в още два мача в края на октомври и средата на декември. “Не сме фаворит”, отсече Асен Караславов, т

Катрин Зита-Джоунс влиза в ролята на известна наркобаронеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345345

Катрин Зита-Джоунс ще влезе в ролята на колумбийската наркобаронеса Гриселда Бланко в биографичен филм, озаглавен "Кръстницата", съобщи Контактмюзик.
Бланко - първата и единствена жена, издигнала се до ръководството на колумбийския наркокартел Меделин, е ключова фигура в нарковойната в Маями, Флорида, през 70-те и 80-те години на миналия век. Катрин Зита-Джоунс ще влезе в ролята на колумбийската наркобаронеса Гриселда Бланко в биографичен филм, озаглавен "Кръстницата", съобщи Контактмюзик. Бланко - първата и единствена жена, издигнала се до ръководството на колумбийския наркокартел Меделин, е ключова фигура в нарковойната в Маями, Флорида, през 70-те и 80-те години на миналия век.

Липсват указателни табели в градовете ни по Дунав

http://pik.bg/липсват-указателни-табели-в-градовете-ни-по-дунав-news232653.html

Липсват указателни табели в градовете ни по Дунав

Липсват указателни табели в градовете ни по Дунав, сочи проучване на екип от Софийския университет, съобщи Радио Шумен.

Според изводите няма и поставени каквито и да било указателни информационни табели, които да насочват гостите към по-интересните обекти. В Русе например, чужденците безуспешно търсили родния дом на нобелиста Елиас Канети.

Проучването е направено от юни до септември 2014 година и обхваща проблемите и перспективите на круизния туризъм по Дунав в българския участък от Видин до Силистра.

Проведени са над 1100 анкети с туристи, както и представители на пристанища и общини по поречието на реката. Пазарът по Дунав се диктува от чужди туроператори, както и от два български.

Заради липсата на информация туристите най-често посещават Белоградчишките скали, крепостта Баба Вида във Видин, Търново и Арбанаси.

По-рядко се посещават и Ивановските Скални църкви край Русе. Туристите харесвали нощното осветление на Русе, красивата градина в Силистра, сочи проучването.

ГИТ спря дейността на взривения завод

http://offnews.bg/news/n_1/n_397251.html

ГИТ издаде акт за спиране на дейността на взривения завод в с. Горни Лом, където загинаха 15 души, съобщиха от инспекцията. Не е ясно върху какво ще се прилага този акт, след като заводът е унищожен напълно от взрива. По непотвърдена информация има оцелели още два цеха в района и вероятно за тях ще се отнася забраната да се извършва дейност. Заводът за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом е собственост на „Видекс” АД. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи лично на близките на работниците в неизвестност, че при огледа на мястото на инцидента не са намерени следи от хора. Дейността на „Видекс” АД предполага издаване на удостоверение от главна дирекция „Охранителна полиция” на МВР по силата на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, уточниха от ГИТ. Оттам напомниха, че за последните 4 години са извършили извършили 20 проверки в завода, при които са установени 143 нарушения. Повечето от тях са по безопасност на технологичните процеси и работното оборудване и по организацията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите.  Само тази година от работа са били отстранени 4-ма работника поради липса на правоспособност за извършване на съответната дейност. Установени са още нарушения, свързани с липсата на авариен изход на единия цех и складиране на части от боеприпаси при резервния изход на другия. Установено е и използване на старо оборудване в процеса на утилизация. През 2010 г., когато в предприятието отново има тежък инцидент с двама пострадали, също има съставени актове.

ЕНЕРГО-ПРО предоставя възможност за самоотчет на клиентите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=266150

При определяне на нова цена на електрическата енергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всички битови и малки стопански клиенти на територията на ЕНЕРГО-ПРО имат възможност, както и досега, сами да отчетат и подадат в компанията показанията на електромера си към 30-ти септември.

Единственият оцелял от взривилата се смяна: Усъвършенствахме се в хода на работата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2392106_edinstveniiat_ocelial_ot_vzrivilata_se_smiana/?ref=rss


24-годишният Росен Георгиев е единственият оцелял от втора смяна в завод "Миджур" в Горни Лом. 12 души от нея и трима от ръководителите на фирмата загинаха при взрива в цех за обезвреждане на боеприпаси вчера следобед.

Георгиев работи в завода от три месеца и каза пред Би Ти Ви, че е постъпил след кратко обучение, като се е усъвършенствал в "хода на работата". Според него най-вероятно причината за експлозията е човешка грешка.

Росен Георгиев оцелява, тъй като в деня на...

Миков: Големият проблем не е в липсата на закони, а в начина, по който се прилагат

http://www.cross.bg/prilagat-semeiistvata-zaginalite-1433068.html

/КРОСС/ Поднасям най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при инцидента в Горни Лом. В такъв ден няма думи, които могат да утешат или помогнат, каза лидерът на БСП Михаил Миков.  "В този тежък момент всички навеждаме глава и говорим за смирение и единение, но премълчаваме истината, че не бива само трагедиите да ни обединяват. Няма нищо по-важно от човешкия живот. Големият проблем в България не е в липсата на закони, а в начина, по който се прилагат. До този кошмарен инцидент можеше да не се стигне, ако се спазваха правилата.Още веднъж изразявам съпричастността си към неутешимата мъка на семействата и близките. Поклон пред паметта на загиналите", посочи в заключение социалистът.  

Отварят южния тунел на Лъвов мост

http://www.cross.bg/slivnitza-gara-posoka-1433069.html

София /КРОСС/ От 3 октомври - петък, ще бъде възстановено движението на превозни средства по новия южен тунел на бул."Сливница", който пресича Лъвов мост, съобщиха от Столичната община. Ремонтът, който трябва да превърне Лъвов мост в кръстовище на две нива, продължава. Въвеждат се нови ограничания: от 3 до 31 октомври по бул. „Сливница" между бул. „Христо Ботев" и ул. „Г. С. Раковски" ще се извършва : - в посока пл. „Сточна гара" в южния тунел на бул. „Сливница";- в посока ж.к. „Люлин" в северните локал и тунел на бул. „Сливница". От 3.10.2014 г. до 31.10.2014 г. се променя маршрута на автобусни линии №№ 11, 78, 85, 86, 213, 285, 305, 309, 310, 404, както следва: Автобусни линии №№ 11, 86, 309 и 310: в посока „Сточна гара" по маршрутите си до бул. „Христо Ботев" през новоизградения южен пътен тунел на бул. „Сливница" и по маршрута си, а в обратна посока - по новоизграденото северно платно на бул. „Сливница". Автобусни линии №№ 78,85, 213, 285, 305, 404 и 413 - възстановяват се постоянните им маршрутни на движение. Автобусни линии №№ 85 и 285 - в посока Централна гара от пл. „Сточна гара", по новоизградения северен локал на бул. „Сливница", надясно по бул. „Кн. Мария Луиза" и по маршрутите си

Катрин Зита-Джоунс става наркобаронеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345334

Катрин Зита-Джоунс ще влезе в ролята на колумбийската наркобаронеса Гриселда Бланко в биографичен филм, озаглавен Катрин Зита-Джоунс ще влезе в ролята на колумбийската наркобаронеса Гриселда Бланко в биографичен филм, озаглавен "Кръстницата", съобщи Контактмюзик. Бланко - първата и единствена жена, издигнала се до ръководството на колумбийския наркокартел Меделин, е ключова фигура в нарковойната в Маями, Флорида, през 70-те и 80-те години на миналия век.

Галин Дурев: На 5 октомври гласувайте с разума

http://www.cross.bg/bulgariya-zhitelite-plovdiv-1433067.html

/КРОСС/ Препълнена зала в читалището в град Сопот посрещна кандидатите на БСП лява България за област Пловдив. Пред жителите на града на Вазов застанаха водачът на листата Димитър Дъбов, съгражданинът им Галин Дурев- втори в листата на БСП лява България за област Пловдив и младите Захари Христов и Елеонора Иванова. На сцената до тях бе и Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП Пловдив. На пети октомври гласувайте с разума, не се поддавайте на емоцията, за това призова Галин Дурев своите съграждани и допълни, че за жителите на Сопот това няма да е трудно. Вие помните как само преди година ВМЗ бе поставено за продан, помните как преди година заплатите се бавеха с месеци и работещите в завода бяха заплашени от уволнения. Днес това е минало, ВМЗ излиза бавно от кризата, откриха се нови 500 работни места, получавате заплатите си. В региона има сигурност и тя е следствие на разумна политика водена в последната година и на реализирани ангажименти на БСП към всички вас, категоричен бе вторият в листата на левицата. Днес сме свидетели на поредният удар, който служебното правителство нанася върху голяма част от жителите на нашия регион с въвеждането на изискване на определена възраст, освен изискването за осигурителен стаж, който сега е 27 години за пенсионирането на военните. Това ще рефлектира върху военнослужещите и техните семейства, ще създаде несигурност, категоричен бе той

Апелативният съд остави стрелеца от Лясковец за постоянно в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345332

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.
Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, поиска домашен арест.
„За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам. Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване. Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, поиска домашен арест. „За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам.

Бареков: Държавата да контролира оръжейния бизнес

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/barekov-dyrzhavata-da-kontrolira-oryzhejniia-biznes-6023852

В модерна България трудът е опасен за работниците, общата безотговорност води до презумпция за невинност

Кристалина Георгиева: Равнопоставеността между половете ще е един от приоритетите ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345318

Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем. Това каза българският кандидат за европейски комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева по време на изслушването си пред Европейския парламент, Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем. Това каза българският кандидат за европейски комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева по време на изслушването си пред Европейския парламент,

Без "ВИП Брадър" и "Господари на ефира" в деня на национален траур

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/bez-vip-bradyr-i-gospodari-na-efira-v-denia-na-nacionalen-traur-6023851

В програмата на Нова ТВ настъпват няколко промени, свързани със заложените развлекателни предавания

Отварят южния тунел на Лъвов мост

http://frognews.bg/news_77392/

От 3 октомври - петък, ще бъде възстановено движението на превозни средства по новия южен тунел на бул.”Сливница”, който пресича Лъвов мост, съобщиха от Столичната община.

Нови обвинения за измама в ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345342

Поредни обвинения за фалшификация в ЦСКА залетяха из “Българска армия”. Председателят на надзорния съвет Александър Томов обяви, че има измамни документи по договорите на Антонио Нилсон и Бернардо Тенгариня, заради които клубът получи забрана да картотекира футболисти.

“Спортният арбитражен съд свали ембаргото и това е частичен успех - каза Томо Поредни обвинения за фалшификация в ЦСКА залетяха из “Българска армия”. Председателят на надзорния съвет Александър Томов обяви, че има измамни документи по договорите на Антонио Нилсон и Бернардо Тенгариня, заради които клубът получи забрана да картотекира футболисти. “Спортният арбитражен съд свали ембаргото и това е частичен успех - каза Томо

Кристалина Георгиева: Равнопоставеността между половете ще е един от приоритетите ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345305

Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем. Това каза българският кандидат за европейски комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева по време на изслушването си пред Европейския парламент, Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем. Това каза българският кандидат за европейски комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева по време на изслушването си пред Европейския парламент,

800 минути, 2000 MB и нов смартфон при прехвърляне във VIVACOM

http://econ.bg/Новини/800-минути-2000-MB-и-нов-смартфон-при-прехвърляне-във-VIVACOM_l.a_i.572792_at.1.html

С началото на октомври стартира и новата промоционална оферта на VIVACOM за потребителите, които искат да станат абонати на компанията, но да запазят...

МБМД: Или шест, или седем партии в НС

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/mbmd-ili-shest-ili-sedem-partii-v-ns-6023850

При седем партии в НС ГЕРБ ще има 94 мандата, "БСП лява България" - 49, ДПС - 42, Реформаторският блок - 17, ББЦ и Патриотичният фронт - по 13, а "Атака" - 12, прогнозират социолозите

Михаил Константинов: Пет партии минават бариерата от 1%

http://offnews.bg/news/n_1/n_397258.html

Последните изследвания показват, че няколко партии могат да преминат своята бариера от 1% и това са: „Глас народен“, „Движение 21“, „Зелените“, „Нова алтернатива“ и НДСВ. Това прогнозира пред OFFNews математикът проф. Михаил Константинов. По думите му изброените пет партии имат шанса да минат бариерата от 1%. „Тук обаче трябва да се уточни, че когато се правят социологически прогнози, резултатите за големите партии са по-точни, отколкото за малките“, уточни професорът. По думите му освен изненади при малките партии могат да се очакват и изненади при минаването на 4-те процента. Михаил Константинов обясни, че следващият парламент ще бъде „шарен“, но стабилно правителство би имало, ако големите партии в парламента сключат коалиционно споразумение. „Вместо да правим предположение дали ще има или няма да има стабилно правителство, нека да кажем на нашите политици да си опичат акъла и да не клатят държавата, защото само това ни липсва. В момента България се нуждае наистина от стабилност, нуждае се от отговорно управление, от компетентно управление. Три неща, които не сме виждали през последните години. Мисля, че българските политици имат последна възможност да покажат, че служат на своя народ и своята държава. В противен случай всички ще бъдат изметени от политическата сцена, а на някои ще им се случат и допълнително някои неприятности“, коментира той. По думите му широката коалиция „в европейски контекст“ означава обединение между лявото и дясното. „Ако говорим за такава коалиция, това е ГЕРБ-БСП. Не знам дали българското общество е готово за такава коалиция, но така или иначе, предвид на бъдещата раздробеност на парламента – очертава се между пет и седем парти да влязат, е ясно, че някакъв вид коалиция ще има. Но това трябва да бъде коалиция на принципно ниво с подробно коалиционно споразумение. А не с разни договорки от типа „3:5:8“, договорки под масата и т.н. Трябва да се разпише по срокове, по компетенции, по функции, така както в Германия християндемократи и социалдемократи на повече от 200 страници описаха своето коалиционно споразумение. Друго споразумение, друг вид управление българският народ няма да приеме“, коментира още математикът.

Уникален проект "Ветрила" за кръговото под Метро във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266157

Кметът Иван Портних стартира мащабен проект за промяна на визията на градската среда. През пролетта се проведоха конкурси за нова визия на три възлови кръстовища в града, а до 24 октомври Община Варна събира идеи в конкурс наречен „Визия за Варна“, в който идеята е още четири важни за града площадни пространства да получат нов вид.

Влади на Кали вилнее из нощните клубове

http://www.bnews.bg/article-117929

Половинката на фолкаджийката Кали - Влади купонясва в нощните софийски клубове, видя BLife.

Икономическият еврокомисар: Правилата трябва да важат за всички в ЕС

http://econ.bg/Новини/Икономическият-еврокомисар-Правилата-трябва-да-важат-за-всички-в-ЕС_l.a_i.572790_at.1.html

"Всички страни, големи и малки трябва да бъдат третирани еднакво що се отнася до намаляването на бюджетните им дефицити". Това обяви по време на...

Отложиха делото срещу Цветанов за след изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_397225.html

Софийски окръжен съд отложи делото за клевета срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Новата насрочена дата е 8 октомври, когато Цветанов може би ще е защитен от депутатски имунитет. Делото ще бъде гледано от 14.30 часа. До отлагането на делото се стигна, след като нито Цветанов, нито адвокатът му Елена Божурска се явиха днес в съдебната зала. Цветан Цветанов е обвинен за клевета от съдия Мирослава Тодорова, след като в две интервюта той заяви, че тя покровителства организираната престъпност. Адвокатът на Мирослава Тодорова изказа опасенията си, че новата дата ще позволи на Цветанов да избегне делото, защото той трябва сам да се откаже от имунитета си. Тя поиска по-ранна дата. Цветанов ще получи депутатския си имунитет, когато излязат официалните резултати на ЦИК, което трябва да се случи до седмица след предстоящите избори. Това означава, че все пак Цветанов може все още да не е защитен от имунитет на 8 октомври.

Кр. Георгиева: Никой не може да ми нарежда, освен ЕС

http://frognews.bg/news_77391/

Защо точно Кристалина Георгиева е избрана за поста на зам.-председател на ЕК по бюджета и човешките ресурси? „Жан-Клод Юнкер най-добре би отговорил на този въпрос”, посочи Георгиева и продължи: „Първата ми реакция, когато научих за номинацията, ми се изправиха косите”.

Московиси обещава гъвкавост на бюджета, но не и привилегии за Франция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/02/2392011_moskovisi_obeshtava_guvkavost_na_bjudjeta_no_ne_i/?ref=rss


Всички страни, големи или малки, "трябва да бъдат третирани като равни, когато става дума за намаляване на дефицитите", каза Пиер Московиси по време на изслушването му пред членовете на Европейския парламент днес, съобщи специализираното издание EurActiv.

"Ако срещу Франция започне процедура за прекомерен дефицит, аз ще преследвам изпълнението на тази процедура безотказно", каза още Московиси пред депутатите. По думите му това ще бъде част от неговата "мисия", ако бъде одобрен за...

Продажбата на неликвидни активи е източник на ликвидност за дъщерната банка на КТБ

http://business.actualno.com/Prodajbata-na-nelikvidni-aktivi-e-iztochnik-na-likvidnost-za-dyshternata-banka-na-KTB-news_52819.html

Източник на ликвидност за търговска банка "Виктория" - дъщерна на КТБ - е продажбата на неликвидни активи. Това съобщава централната банка в свое прессъобщение. Прессъобщението посочва, че ...

"Газпром": Всичко е наред с доставките за Словакия

http://europe.actualno.com/Gazprom-Vsichko-e-nared-s-dostavkite-za-Slovakija--news_52822.html

През последните десет дни доставките на газ за Словакия бяха напълно стабилни. Това заявиха от руската компания "Газпром", предаде "Фокус". Прессекретарят на „Газпром&am...

Крият 76 години под 3 тона въглища църковно съкровище

http://pik.bg/крият-76-години-под-3-тона-въглища-църковно-съкровище-news232647.html

Крият 76 години под 3 тона въглища църковно съкровище

В подземията на НИМ крият съкровище цели 76 години под 3 тона въглища за маскировка. Ценностите са спасени по време на Първата световна война от специален научен отряд. Експонатите са част от Охридската архиепископия, която е най-дълго съществувалата българска църква - цели 749 г. 

Ценностите за първи път се излагат в Националния исторически музей. Изложбата показва 65 оригинални предмета, които обхващат близо 800-годишната история на Българската автокефална архиепископия в Охрид от учредяването й с грамотите от император Василий II Българоубиец през 1018 г. до закриването й със султански ферман през 1767 г.

През този период голяма роля за съхранението на българското самосъзнание и християнската религия изиграли манастирите на територията на Охридската архиепископия, от които са ценните църковни предмети.

Историята на съкровището е вълнуваща като сюжет на филм. За да се запази едно голямо културно наследство и да успее да достигне и до наши дни, е сформиран специален научен отряд по време на Първата световна война, пише "168 часа". Заплахата от посегателство върху ценностите от църкви и манастири във военно време била голяма, затова са предприети мерки. "По време на войната моят предшественик - директорът на тогавашния Народен музей Богдан Филов, който е бил на фронта, забелязва, че съкровищата на църкви, манастири и музеи се разграбват при военните действия и при това не само от врага, но и от наши хора. Това го провокира да изпрати писмо до началника на действащата армия ген. Жеков. В него посочва този проблем и дава нагледен пример как един полковник облицовал землянката си с килими от XV век, взети от църква. Също отбелязва, че загиват паметници, улучени от снаряди", разказва директорът на НИМ Божидар Димитров. За разрешаването на проблема Богдан Филов предлага на ген. Жеков да сформират специален отряд, който да събере ценностите от църквите и манастирите.

"Директорът на Народен музей (днес Национален исторически музей - бел. авт.) отбелязал, че вместо да губим малкото си учени, които са били мобилизирани наравно с войниците в поделенията и загивали на фронта, трябва да се запази потенциалът на интелектуалния елит.

Предлага да се включат във войната, вършейки работа по специалността си. Създали научен отряд, чиято основна цел била да разузнаят във всички аспекти къде и какви съкровища има и да направят доклади, след което да ги съберат", отбелязва Божидар Димитров.

Отрядът е бил воден от трима учени с високи постижения в своите сфери. Това са: Богдан Филов - археолог, историк на изкуството и политик. В периода, в който участва в мисията за събиране на съкровището, е директор на Народния музей, а по-късно става министър председател на България (от 1940 до 1943 г. - бел. авт.). Екзекутиран е веднага след преврата през 1944 г. и последвалия го комунистически режим, тъй като се смята, че той до голяма степен е виновен за включването на България във Втората световна война. Проф. Йордан Иванов - литературен историк, археолог и един от най-добрите специалисти по българска средновековна литература и култура. От 1924 до 1942 г. е титуляр на катедрата по българска литература. Проф. Анастас Иширков - географ и етнограф, академик на БАН.

Той е основоположник на географската наука в България. В периода 1915-1916 е ректор на Софийския университет. Те ръководели групите, които обхващали всякакви специалисти, необходими за откриването на ценностите. Задачата им била, освен да изследват историческите краища на страната, да съберат всички паметници на културата от фронтовата зона. Събирали са всичко от църквите. Стигнали до епархиите в Битоля, Серес, Драма.

Отварят южния тунел на Лъвов мост, ремонтът продължава

http://offnews.bg/news/n_1/n_397224.html

От 3 октомври - петък, ще бъде възстановено движението на превозни средства по новия южен тунел на бул.”Сливница”, който пресича Лъвов мост, съобщиха от Столичната община.  Ремонтът, който трябва да превърне Лъвов мост в кръстовище на две нива, продължава. Въвеждат се нови ограничания: от 3 до 31 октомври по бул. „Сливница” между бул. „Христо Ботев” и ул. „Г. С. Раковски” ще се извършва : - в посока пл. „Сточна гара” в южния тунел на бул. „Сливница”; - в посока ж.к. „Люлин” в северните локал и тунел на бул. „Сливница”. От 3.10.2014 г. до 31.10.2014 г. се променя маршрута на автобусни линии №№ 11, 78, 85, 86, 213, 285, 305, 309, 310, 404, както следва: Автобусни линии №№ 11, 86, 309 и 310: в посока „Сточна гара” по маршрутите си до бул. „Христо Ботев” през новоизградения южен пътен тунел на бул. „Сливница” и по маршрута си, а в обратна посока – по новоизграденото северно платно на бул. „Сливница”. Автобусни линии №№ 78,85, 213, 285, 305, 404 и 413 - възстановяват се постоянните им маршрутни на движение. Автобусни линии №№ 85 и 285 - в посока Централна гара от пл. „Сточна гара”, по новоизградения северен локал на бул. „Сливница”, надясно по бул. „Кн. Мария Луиза” и по маршрутите си. В посока „Сточна гара” – по маршрутите си до кръстовище бул. „Христо Ботев”, надясно по бул. „Христо Ботев”, наляво по южното платно на бул. „Сливница” през новоизградения южен тунел на бул. „Сливница” и по маршрутите си. Автобусни линии №№ 78, 213, 305, 404 и 413 - в посока Централна гара от пл. „Сточна гара”, по новоизградения северен локал на бул. „Сливница”, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза до крайна/начална спирка на Централна гара. В посока „Сточна гара” - от начална/крайна спирка на Централна гара, по бул. „Княгиня Мария Луиза”, наляво по бул. „Христо Ботев”, наляво по южното платно на бул. „Сливница” през новоизградения южен тунел на бул. „Сливница” и по маршрутите си. Възстановяват се спирките на градския транспорт на: - спирка „площад Централна гара”, намираща се на бул. „Кн. Мария Луиза” пред гаровия площад за автобусни линии №№ 78, 85, 213, 285, 305, 404 и 413. - спирка „бул. Христо Ботев” на южното платно на бул. „Сливница” след кръстовището с бул. „Христо Ботев” в посока „Сточна гара”. На спирката ще спират автобусни линии №№ 11, 78, 85, 86, 213, 285, 305, 404 и 413. Разкрива се временна спирка „ул. Г. С Раковски”, която се намира на южното платно на бул. „Сливница” на 30 метра след ул. „Будапеща” в посока „Сточна гара” за автобусни линии №№ 11, 78, 85, 86, 213, 285, 305, 404 и 413. Остава разкрита спирка „бул. Христо Ботев” на южното платно на бул. „Сливница” преди кръстовището с бул. „Христо Ботев” в посока пл. „Сточна гара” за автобусни линии №№ 309 и 310. Остава промяната в маршрута на тролейбусни линии №№ 6 и 7: Тролей № 6 – от бул. „Сливница” наляво по ул. „Д. Петков”, наляво по ул. „Подп. Калитин”, надясно надлез „Надежда”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, надясно ул. „Опълченска”, надясно по бул. „Сливница” и по маршрута си до ж.к. „Люлин 3”. Тролей № 7 – от бул. „Сливница” надясно по ул. „Опълченска”, бул. „Ген. Скобелев”, НДК – тунел, бул. „Васил Левски”, кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Ген.Скобелев”, бул. „Опълченска”, наляво бул. „Сливница” и по маршрута си до ж.к. „Люлин 3”. Очаква се ремонтът да приключи ноември.

И апелативният съд остави стрелеца от Лясковец зад решетките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345317

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.
Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, поиска домашен арест.
„За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам. Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване. Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, поиска домашен арест. „За мен майка ми е всичко. Не искам да бягам.

Николай Слатински: Защо след всяка трагедия властта изглежда все по-абсурдна, а лицата в нея все по-големи идиоти?

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2392105_nikolai_slatinski_zashto_sled_vsiaka_tragediia_vlastta/?ref=rss


Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук":

От теорията на системите и теорията на катастрофите се знае, че когато в една система е настъпила катастрофа, всички обяснителни теории (версии, сценарии, механизми) са еднакво достоверни. Освен това, когато една система е претърпяла катастрофа, нейното съществуване се превръща в процес, в който непрекъснато се случват катастрофични събития, защото тя е загубила устойчивост и управляемост и е податлива на рискове, извънредни ситуации и...

Снимки от мястото на взрива в Горни Лом

http://www.moreto.net/novini.php?n=266156

Безпилотен самолет на Министерството на отбраната облетя района на взрива край с. Горни Лом. На сайта на МВР публикуваха снимките от камерите на безпилотния самолет. Вчерашният взрив в завода за боеприпаси е причинил смъртта на 13 мъже и две жени.

Пияни цигани направиха за смях 20 ченгета

http://www.bnews.bg/article-117959

Пияни цигани разиграваха цяла нощ полицията в Бургас, подавайки фалшиви сигнали.

Радиоиндустрията с общ проект за изследване на аудиторията

http://www.cross.bg/ayditoriyata-radio-danni-1433065.html

София /КРОСС/ Българската радиоиндустрия, в лицето на Българското национално радио и големите частни радиовериги, представиха собствен проект за изследване на радиоаудиторията в България.Пилотното проучване е извършено от международната агенция за маркетингови изследвания - IPSOS, поръчано и подкрепено от водещите радиостанции в България*.Според радиоиндустрията, новото изследване, осигуряващо пълна и подробна информация за радиопазара, представлява крачка напред в представянето на данни за аудиторията, в услуга на медии и рекламодатели. Основни акценти в представянето на проекта пред журналисти и рекламни агенции, бяха общата методология, колективното възлагане на проучването, както и фактът, че проучването е собственост на самата индустрия, каквато е практиката в много държави.Изключителна е добавената стойност и на специализирания софтуер за ползване на данните, който позволява целеви анализи според вида и срочността на кампаниите, тясно таргетиране и калибриране на медийния микс.Предоставянето на подкрепени от индустрията данни за аудиторията, което се планира да продължи и в бъдеще, ще даде на рекламодатели и рекламни агенции изцяло нов и надежден инструмент за планиране и аргументиране на рекламните инвестиции.От индустрията обясниха, че възложеното на IPSOS проучване е част от усилията на цялата радиообщност да осигури единни и надеждни данни за аудиторията, като се съобрази с модерните методи за регистрация и ползване на получената информация

Шефът на синдикат "Отбрана" настоя за Национален център за утилизация

http://www.cross.bg/ytilizatziya-rabotyat-natzionalen-1433066.html

/КРОСС/ За трагедията в Горни Лом отговорните държавни органи трябва да понесат своята отговорност. За да се избегнат подобни случаи в бъдеще, е необходимо да се изгради Национален център за утилизация, посочи председателят на синдикат "Отбрана" на Конфедерацията на труда Тодор Воденов. Национален център за утилизация, в който да работят висококвалифицирани специалисти, добре заплатени. Голяма част от действията по утилизация да бъдат автоматизирани, да има възможност за изследване на средата, да може да е прекратяван процесът, когато това е необходимо по производствени и по технически причини, да може дейността да бъде открита, контролирана. Разбира се, в такива случаи няма комисиони, няма сделки зад гърба на управляващи и народа, и хората да плащат с живота и здравето си, обясни председателят на синдикат "Отбрана" на Конфедерацията на труда.Воденов обясни каква е вероятността подобен инцидент да се случи в държавна компания.Може да се случи, но вероятността е много по-слаба. Според мен става дума за престъпна небрежност и престъпление. Тези, които организират процеса. Започвам да говоря за политиците, които в момента са на власт, и сегашните, и предните, и по-предните. Те всички имат интерес към парите. След това към администрацията, която трябва да се занимава с контрола. И тя има интерес към парите

"Вдигаш самолета" с виагра - ослепяваш, предупреждават учени

http://news.ibox.bg/news/id_1793031791

Особено опасна е тя за мъжете, страдащи от заболяване на очите, което засяга клетките в ретината

Шведският парламент избра за премиер лидера на социалдемократите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/02/2392031_shvedskiiat_parlament_izbra_za_premier_lidera_na/?ref=rss

Шведският парламент одобри кандидатурата на лидера на Шведската социалдемократическа работническа партия Стефан Льовен за нов премиер на Швеция, предаде "Ройтерс".

В подкрепа на Льовен се обявиха 132 депутати, против гласуваха 49, а 154 се въздържаха. Въздържателите се депутати са от представителите на предишното дясноцентриско правителство. 

Льовен е роден през 1957 г. в предградието на Стокхолм Аспуден. По професия е заварчик, учи известно време в Социологическия...

Цветанов продължава да се крие от съда, очаквайки имунитет

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-prodalzhava-da-se-krie-ot-sada-ochakvaiki-imunitet-news225520.html

Играта на криеница, която зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов разиграва със Софийския окръжен съд по делото му за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова, продължи с пълна сила и в четвъртък.   За тогава бе отложено първото заседание на втора инстанция по казуса, след като магистратите не успяха да му дадат ход в понеделник, тъй като прясно наетият нов адвокат на политика – Елена Божурска, се оказа на "планирано пътуване в чужбина".   В четвъртък защитата на подсъдимия използва нов трик – този път се оказа, че нито Цветанов, нито Божурска са редовно призовани за заседанието.   По данни на съда, на телефона, оставен от адвокатката за връзка с нея, отговорила нейна сътрудничка – Деница Гулева. Първоначално тя приела призовката с ангажимента да й я предаде.   Телефон за връзка, на който не познавали Божурска   Впоследствие обаче Гулева изпратила молба на магистратите, в която уточнила, че всъщност Божурска само използвала помещение в кантората и въпросната сътрудничка не познава нито нея, нито клиента й Цветанов.   Добавила също, че шефът й – адвокат Витан Андреев, я порицал, че поема съобщения от името на Божурска, без да я познава. По тази причина Окръжният съд прие, че подсъдимият и защитата му са нередовно призовани и отново не даде ход на делото.   При този развой на казуса адвокат Ина Лулчева, защитаваща съдия Тодорова, помоли магистратите да отложат заседанието за следващата седмица. Тя мотивира искането си с факта, че Цветанов ще се сдобие с имунитет най-рано при официалното обявяване на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври от ЦИК, което става до седем дни след провеждането им. Той е водач на две от листите на ГЕРБ и със сигурност ще влезе в 43-ото Народно събрание.   В отговор съдът насрочи делото за сряда, 8 октомври, от 14.30 часа, като освен това изиска справка от Софийската адвокатска колегия за адреса, на който е регистрирана кантората на Божурска. По закон адвокатите у нас могат да практикуват само, ако имат кантора с публично известен адрес, а не просто някакво помещение за временно ползване, например.   Цветанов изобщо не знаел за заседанието на съда   Междувременно самият Цветан Цветанов, който дойде в сградата на Съдебната палата в София няколко часа по-рано, за да присъства на поредното заседание по делото си за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР, коментира пред журналисти, че изобщо не знаел за кога е отложен процесът му за клевета. След като му бе обяснено, че заседанието на Окръжния съд започва в 14.30 часа, той иронично добави, че очевидно не може да се "клонира".   Всъщност в този час заседанието на Софийския градски съд (СГС) по делото за мобилното подслушване в МВР вече бе приключило в зала 11. А Софийският окръжен съд за втори път бе принуден да отложи делото за клевета в зала 21, която се намира само два етажа по-нагоре в Съдебната палата.   В кантората на адвокат Андреев все пак познават Божурска   В опит да провери версията на сътрудничката Деница Гулева, декларирала, че в кантората на адвокат Витан Андреев не познават Елена Божурска, репортер на Mediapool отиде във въпросния офис, намиращ се на столичната ул. "Проф. Н. Михайлов" 7, вх. Б.   Там, сътрудничка, представила се с името Мая, обясни, че адвокат Божурска действително работи в кантората, но в момента я няма и не знае кога ще се върне. Момичето обаче без проблем прие съобщение, което да предаде на юристката, за разлика от призовката на съда, отказана от колежката й Гулева.   Защитничката на бившия МВР шеф не за пръв път отлага дела   Всъщност, адвокат Елена Божурска, регистрирана в Софийската адвокатска колегия на 20 януари 2011 г., не за първи път възпрепятства дело заради свое пътуване в чужбина. Последният публично известен такъв случай е от 14 януари т.г., когато тя става причина за отлагането на процеса срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, обвинен за изнасяне на класифицирана информация от МВР.   "За последно се видях с нея на 27 декември 2013 г., когато бях извикан за разпит в София по едно от делата срещу бившия министър Цветанов. Трябваше да давам обяснения за отпуснатото ми обезщетение, което не било законно. Оттогава не съм чувал и виждал Елена Божурска, а тази неделя й звънях, но телефонът бе изключен. Не може да се даде ход на делото, защото тя е мой адвокат от досъдебното производство", обясни тогава пред съда подсъдимият Тодоров.   По ирония на съдбата две от делата на Цветанов, започнали след падането му от власт м.г., бяха образувани именно заради негови действия, облагодетелстващи Тодоров. На 26 май т.г. СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, за които прокуратурата твърдеше, че ги е отклонил от МВР в полза на Тодоров под формата на заплати и обезщетения, докато антимафиотът е бил в ареста.   Три дни по-късно обаче Градският съд постанови 4 години затвор на Цветанов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо Орлин Тодоров в рамките на разследването срещу него за изнасяне на класифицирана информация от МВР.   Ако съдът все пак разгледа казуса, решението му ще е окончателно   Делото за клевета срещу Цветанов пък приключи на първа инстанция през октомври 2012 г. с оправдателна присъда, издадена от Пловдивския районен съд. Впоследствие той се сдоби с имунитет като депутат от 42-ото Народно събрание. След като то бе разпуснато това лято, продължаването на делото отново стана възможно.   Бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.   Ако Софийският окръжен съд все пак успее да разгледа казуса, въпреки явното нежелание на Цветанов и защитата му, решението на магистратите ще бъде окончателно, тъй като делото се води по чл. 78А от Наказателния кодекс, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Ако това не се случи обаче, абсолютната давност по казуса ще изтече и делото няма да може да бъде подновено, когато зам.-председателят на ГЕРБ отново остане без имунитет.

Ново пловдивско дерби, този път за Купата на България

http://www.bnews.bg/article-117958

Последните два носителя на Купата на България – Берое и Лудогорец – ще се изправят един срещу друг в Стара Загора в един от най-любопитните и равностойни сблъсъци на осминафиналите в турнира, стана ясно от тегления днес жребий.

Хонконгски милиардер ще помага на ЦСКА

http://www.mediapool.bg/honkongski-miliarder-shte-pomaga-na-tsska-news225519.html

Главният акционер в ЦСКА Александър Томов заяви, че хонконгският милиардер Стивън Ло ще помага на "армейците". Ло има планове за изграждане на развлекателен център "Света София" до Елин Пелин, като от успеха на това начинание зависи и участието му в издръжката на столичния клуб. "Стивън Ло със сигурност ще ни помага. Очаквам този проект "Света София" да допринесе много за благото на ЦСКА. Не крия, че с него е свързано и обявяването на генералния ни спонсор. Нямам намерение да слагам на екипите някакви неща за по 100-200 хил. лв.", каза Томов. Според първоначалните планове центърът край София ще включва хотели и казина в стил "Лас Вегас“ плюс огромен аквапарк,

„Делфините” набират нови членове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266145

Сега имате възможност да станете част от младежката неправителствена организация PTPI „Делфините”. Събитието за набиране на нови членове ще се проведе на 4 октомври (събота) от 10:45 часа в Младежки дом. Ентусиазираните Делфини ще очакват връстниците си, за да им разкажат малко повече за дейността на организацията.

469 опасни сгради дебнат в Стария град на Пловдив

http://frognews.bg/news_77390/

В 3-дневен срок трябва да бъдат извършени частичните ремонти на опасни сгради в Стария град на Пловдив. Сградите убийци, които дебнат, са 22, показва проверка обхванала общо 111 имота. Има опасност къщите в лошо състояние да се срутят, съобщи днес кметът на район "Централен" Георги Титюков.

Григор Димитров: Имам добри шансове срещу Джокович

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2392015_grigor_dimitrov_imam_dobri_shansove_sreshtu_djokovich/?ref=rss


Българкият тенисист Григор Димитров изрази увереност в шансовете си да победи лидера в световната ранглиста Новак Джокович. В петък двамата ще се срещнат в четвъртфиналите на турнира от сериите АТП 500 в Пекин. 

Димитров преодоля втория кръг след успех с 6:4, 6:4 срещу испанеца Пабло Андухар, а вчера Джокович победи канадеца Вашек Поспишил с 6:3, 7:5. 

Сърбинът е настоящ и четирикратен шампион в Пекин. Той никога не е губил мач в турнира и се намира във впечатляваща серия...

Томов представи обувките на Жеков и обеща, че милиардерът Стивън Ло ще помага на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345269

Милиардерът от Хонконг Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА. Това обяви лично босът на "червените" Александър Томов при представянето на Златната и Бронзовите обувки, спечелени от Петър Жеков през миналия век.
Азиатецът в момента гради планове за изграждане на мегапроекта Света София в близост до Елин Пелин. Милиардерът от Хонконг Стивън Ло със сигурност ще помага на ЦСКА. Това обяви лично босът на "червените" Александър Томов при представянето на Златната и Бронзовите обувки, спечелени от Петър Жеков през миналия век. Азиатецът в момента гради планове за изграждане на мегапроекта Света София в близост до Елин Пелин.

Стотици хиляди правоверни прииждат в Мека на първия ден от хаджа

http://www.mediapool.bg/stotitsi-hilyadi-pravoverni-priizhdat-v-meka-na-parviya-den-ot-hadzha-news225518.html

Стотици хиляди правоверни прииждат в Мека днес, в първия ден от хаджа - най-голямото мюсюлманско годишно поклонение, започнало този път без особени проблеми според властите, предаде Франс прес.   Тази година хаджът е придружен със строги мерки за сигурност, целящи да предпазят поклонниците от два смъртоносни вируса - причинителя на треската ебола и коронавируса на близкоизточния респираторен синдром (БИРС), взел над 300 жертви в Саудитска Арабия.   Поклонническите пътувания до Мека се извършват освен това на фона на напрежението в Близкия изток заради конфликта, свързан с джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), известни със своите зверства в името на исляма.   Според властите в Рияд в района са пристигнали като поклонници близо 1,4 милиона мюсюлмани от чужбина и няколкостотин хиляди техни едноверци от страната.   "Това е красиво чувство" - хаджът "винаги е бил мечта за мен", споделя Азиза Юсфи, 60-годишна жителка на Алжир, преди да отпътува от Мека за долината Мина.   До момента не бе съобщено за никакви тежки инциденти, свързани с придвижването на тълпите, които тръгват за Мина с превозни средства, с метрото или пеш.   Така например "сред поклонниците не е регистриран нито един заразен, включително с коронавируса на БИРС", заяви временният министър на здравеопазването Адел ибн Мохамед Факей, цитиран от официалната агенция САП.   Вдигнала на крак 85 000 агенти, за да гарантира сигурността на поклонниците, Саудитска Арабия забрани влизането в страната на хора от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне - трите страни, засегнати най-силно от ебола. Тази година треската уби над 3000 души в Западна Африка.   Нигерия - с осем смъртни случая, получи обаче разрешение да изпраща поклонници.   Утре събралите се правоверни ще се насочат към хълма Арафат и околностите му - на 10 километра югоизточно от Мина, където ще се посветят на молитви.   В събота ще се чества празникът на жертвоприношението Айд ал Адха - кулминацията на хаджа ( Курбан байрам). Поклонниците ще извършат жертвоприношение, като заколят овен в памет на Авраам.   Според преданието Авраам понечил да убие сина си по заповед на Бога, но ангелът Джабраил в последната минута му посочил в замяна овен, напомня АФП.

Молитва за загиналите при взрива

http://frognews.bg/news_77389/

В катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски" днес ще бъде отслужена заупокойна служба за жертвите на взрива в оръжейния завод, съобщи Нова телевизия.

Кой търгува с гласове в божия храм?

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/interviu/koj-tyrguva-s-glasove-v-bozhiia-hram-6023843

Опитът за убийство е престъпление, но опитът за търговия с гласове – само опит, казва Марин Николов

Най-малко 10 имигранти са се удавили край Либия

http://www.vesti.bg/novini/naj-malko-10-imigranti-sa-se-udavili-kraj-libiia-6023849

Най-малко 10 мигранти от Субсахарска Африка са се удавили, а десетки други са в неизвестност, след като лодката им потъна в Средиземно море близо до либийския бряг.

Бандити дупчат старци с отвертка, обират ги до шушка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345242

Двама нагли бандити, ограбвали безцеремонно възрастни хора, се изправиха пред окръжния съд в Бургас.
Делото срещу Стефан Атанасов и Яни Петков, е за кражби и грабежи, извършени в средецкото село Дебелт. Само за часове в нощта на 7 септември м.г. апашите разбили домовете на четирима пенсионери и ги обрали. Двама нагли бандити, ограбвали безцеремонно възрастни хора, се изправиха пред окръжния съд в Бургас. Делото срещу Стефан Атанасов и Яни Петков, е за кражби и грабежи, извършени в средецкото село Дебелт. Само за часове в нощта на 7 септември м.г. апашите разбили домовете на четирима пенсионери и ги обрали.

Хиляди протестираха отново в Хонконг с искане за повече демокрация

http://www.mediapool.bg/hilyadi-protestiraha-otnovo-v-honkong-s-iskane-za-poveche-demokratsiya-news225517.html

Хиляди хора излязоха отново на протест в Хонконг в четвъртък въпреки дъжда с искане за повече демокрация в китайския специален административен район, предаде ДПА.   Нощта премина спокойно, като много демонстранти я прекараха в палатки. Нямаше видимо присъствие на полицията.   Демонстрантите искат оставката на главния администратор на Хонконг Лян Чунин. Студентски лидери настояват той да се оттегли още днес, като в противен случай заплашват, че ще окупират важни административни сгради.   Стотици студенти блокират входовете на офиса на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг, на пет минути пеша от епицентъра на протестите, където хиляди демонстранти остават по улиците. Стотици полицаи пазят сградата.   Активистите искат продемократични реформи преди следващите избори за главен администратор, през 2017 г., включително свободно номиниране на кандидатите.   Демонстрации в знак на подкрепа и солидарност с продемократичните протести в бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., се проведоха в най-малко 26 града в цял свят, предаде Франс прес. 4000 души се събраха в тайванската столица Тайпе, 2000 - в Лондон, и 300 - в Окланд. Около 350 човека се събраха на знаковия площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. "Хонконг, бъди силен", скандираха демонстрантите, много от които носеха символично чадър – символа на протестното движение в китайския специален административен район.

БНБ: Търговска банка „Виктория“ не може да получи държавна помощ

http://web.barometar.net/65323/

Днес бе изпратен официален отговор от УС на БНБ до национално представените работодателски и синдикални организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара Съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати, Конфедерация на труда „Подкрепа”, в отговор на тяхно писмо, относно информация [...]

Фирмата собственик на "Миджур" с множество актове и глоби

http://frognews.bg/news_77388/

Няколко проверки са били извършени през тази година в завод "Миджур" в село Горни Лом. Собственик на завода е софийската фирма "Видекс АД".

Националната и общински библиотеки получават над 290 хил. лв. за закупуване на нова литература

http://www.moreto.net/novini.php?n=266140

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в размер на 290 728 лв. общо. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за обновяване на фондовете на Националната библиотека „Св.

Пациентът, диагностициран със закъснение с ебола в САЩ, е бил в контакт с над 80 души

http://www.mediapool.bg/patsientat-diagnostitsiran-sas-zakasnenie-s-ebola-v-sasht-e-bil-v-kontakt-s-nad-80-dushi-news225516.html

Пациентът, който беше диагностициран със закъснение в САЩ, че е болен от ебола, е бил в контакт с над 80 души, предадоха осведомителните агенции в четвъртък. От тези хора между 12 и 18 души са били в пряк контакт с болния и ще бъдат наблюдавани за симптоми на заразата.   Здравните власти в щата Тексас са наредили на четирима роднини на пациента да си останат у дома за евентуален инкубационен период.   Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола.   Инкубационният период на заболяването е от 2 до 21 дни и човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите, като главоболие, треска или повръщане и диария. Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.   Племенникът на Дънкан - Джоузефъс Уийкс обясни, че лично се е обадил в Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ още на 28 септември, защото е смятал, че чичо му не е бил лекуван както трябва в Бърза помощ. Болницата призна вчера, че е допуснала грешка, като е изписала пациента, въпреки че той е разказал на медицинска сестра, че идва от Либерия.   Предполага се, че Дънкан се е заразил с ебола в Монровия, столицата на Либерия, когато е помагал на бременна и болна от ебола съседка да се качи в такси, за да отиде в болница. По това време никой не знаел, че жената е болна от ебола и близките й мислели, че тя има проблеми с бременността. Тогава линейка изобщо не дошла да я обслужи. Жената пък изобщо не била приета за лечение в някоя клиника, които обиколила с таксито, тъй като всички били претъпкани с болни от ебола. Накрая тя се прибрала у дома и починала няколко седмици след това. Всички съседи и роднини, които й помогнали, се разболели и някои вече са починали.   На път за САЩ от Либерия Дънкан е преминал през летището на Брюксел, където се е качил на полет за Вашингтон и оттам е взел самолет за Далас.

Първият човек, диагностициран с ебола в САЩ, е от Либерия

http://www.mediapool.bg/parviyat-chovek-diagnostitsiran-s-ebola-v-sasht-e-ot-liberiya-news225516.html

Първият човек, диагностициран с ебола в Съединените щати, е от Либерия, предаде Асошиейтед прес, като цитира сестра му. Томас Ерик Дънкан пристигнал в САЩ на 20 септември, за да гостува на свои роднини в Далас. Първите симптоми на ебола се появили миналата сряда и мъжът потърсил медицинска помощ два дни по-късно. След преглед Дънкан бил пуснат, но се върнал в болницата, където бил приет в неделя.   Мъжът е на 42 години, разкри негов анонимен приятел, цитиран от американската телевизия Си Ен Ен.   Мисията на ООН в Либерия съобщи, че неин местен служител е починал вероятно от ебола, предаде Франс прес. Това изглежда е първият смъртен случай от болестта сред служителите на световната организация в малката западноафриканска държава, която е най-тежко засегната от епидемията.   Най-малко 3338 души са починали от ебола от общо 7178 регистрирани случая на заболяването в Западна Африка, сочат най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс.   Либерия е най-тежко засегнатата от епидемията страна. В нея са регистрирани повече от половината смъртни случаи – 1998. Броят на новите случаи на заразяване е намалял за втора поредна седмица, отчита СЗО. В същото време тя предупреди да не се чакат добри новини, тъй като е почти сигурно, че най-новите данни, с дата 28 септември, са подценени.

Дарт Вейдър посъветва Киев да започне диалог с други планети

http://www.cross.bg/veiidur-dart-dialog-1433049.html

КРОСС/ Украинският кандидат-депутат Дарт Алексеевич Вейдър говори пред избиратели в Одеса за политическите си планове. Той каза, че не одобрява всякакви действия, които могат да доведат до война, но възнамерява да изпрати имперските щурмоваци да се борят с опълченците в Източна Украйна. "Искам да изтегля всички войници, които в момента се бият, и на тяхно място да изпратя моите щурмоваци-роботи. Те могат да се клонират безкрайно, а човешкият живот е най-ценното нещо", каза Вейдър пред избирателите. По думите му междугалактическият диалог с обитателите на други планети ще помогне на Киев да започне нов живот. Припомняме, че наскоро стана ясно, че шестима души с името Дарт Вейдър са се регистрирали в Централната избирателна комисия за участие в парламентарните избори в Украйна, които ще се проведат през месец октомври.

Лилия Герасимова, вдовица на Луканов: Андрей усещаше, че ще го убият

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343165

- Кой, мислите, го уби - държавна сигурност, руската мафия, енергийната мафия, кой?
- Не мога да кажа, защото много хора му имаха зъб. И не е никаква мафия. Убиха си го тука нашите хора. Но не СДС - те нямаха още сила. Направено е в много добър момент, защото започнаха да убиват гангстерите от мафията - 
Крушата, Сливата  и... Андрей
 Луканов - Кой, мислите, го уби - държавна сигурност, руската мафия, енергийната мафия, кой? - Не мога да кажа, защото много хора му имаха зъб. И не е никаква мафия. Убиха си го тука нашите хора. Но не СДС - те нямаха още сила. Направено е в много добър момент, защото започнаха да убиват гангстерите от мафията - Крушата, Сливата и... Андрей Луканов

Създателят на Angry Birds подготвя съкращения на персонала

http://www.cross.bg/bloga-sukrashteniya-napisa-1433048.html

/КРОСС/ Във водещата финландска компания за видеоигри Rovio се готвят за съкращения. Изпълнителният й директор Майкъл Хед написа в блога си, че персоналът може да бъде намален с до 16%.По думите му ръстът на пазара се е оказал по-нисък от очакваното и Rovio ще трябва да се раздели с до 130 човека. "Най-добре е трудните решения да се вземат предварително", написа той в блога си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване