Задържаха перничанин, продавал фалшиви билети за мача с Реал

http://www.cross.bg/macha-bileti-falshivi-1433030.html

София /КРОСС/ 40-годишен е задържан за продажба на фалшиви билети за мача между Лудогорец и Реал-Мадрид. На 1 октомври, непосредствено преди началото на футболната среща, в района на Национален стадион „Васил Левски" служители от СДВР задържали криминално проявен перничанин за продажба на фалшиви билети за мача. Мъжът бил отведен с полицейска мярка за 24 часа, а по случая било образувано досъдебно производство по чл.276 от НК. Работа в полицията продължава.

Димитър: Влязох в завода, детето ми беше там!

http://frognews.bg/news_77382/

Детето ми беше там и влязох сам след взрива в завода. Обадих се на 112 и тръгнах. Казваха ми да не влизам, но не послушах никого. Детето ми бе там, кой да чакам? Две коли на фирмата и бус бяха залепени за една стена. Това обяви пред bTV Димитър, който е работил в завода.

Путин се надява изборите в Украйна да донесат стабилност

http://www.cross.bg/ykraiina-pytin-izborite-1433029.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изрази надежда ситуацията в Украйна д се стабилизира след парламентарните избори, насрочени на 26 октомври. "Надявам се, че парламентарните избори в Украйна ще протекат достойнство, и накрая ще настъпи политическата стабилизация", каза Путин. Той добави, че дискриминацията на изборите е недопустима. "Изхождаме от това, че всички хора, които живеят в Украйна, ще се ползват с пълни права по силата на международното право и на украинското законодателство, никой няма да бъде дискриминиран за не езикова или етнически, нито от религия", каза още руският държавен глава. Путин отбеляза, че Украйна може да запази целостта и единството си, само ако уважава всички свои граждани.

Заличиха 19 кандидат-депутати от списъците

http://frognews.bg/news_77381/

19 кандидат-депутати се отказаха от участие в парламентарните избори. Имената им са заличени от списъците. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции.

Кличко пак започна да увърта за мача с Кубрат Пулев

http://www.bnews.bg/article-117947

Владимир заяви пред германските медии, че все още не се чувства на 100% готов, но се надява до началото на ноември да влезе във форма.

Уникални въздушни снимки и видеoкадри: Заводът в Горни Лом сринат до основи (всичко по темата)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344920

Заводът за утилизация на боеприпаси в село Горни Лом е сринат до основи. Това личи от снимките, направени от безпилотен самолет и разпространени от МВР. Експлозия вчера унищожи предприятието. Загинаха 15 души - две жени и 13 мъже. ВИЖТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА: Бивш служител в завода: Трябва да се работи внимателно.

ЦИК заличи 19 кандидат-депутати

http://www.bnews.bg/article-117941

Деветнайсет кандидати за депутати са се отказали от участие в предстоящите избори, обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Нафтогаз Украйна" е готова да приеме условията на "Газпром"

http://www.moreto.net/novini.php?n=266127

Компанията "Нафтогаз Украйна" е готова да плати 1,9 милиарда долара на "Газпром" за новите договорени доставки на природен газ през зимата, възлизащи на 5 милиарда куб. метра. Това съобщи ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев в интервю за германския икономически всекидневник "Ханделсблат".

ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти в еврозоната

http://www.investor.bg/novini/130/a/ecb-ochakvano-ne-izmeni-lihvenite-procenti-v-evrozonata,181119/

Очаква се президентът на финансовата институция Марио Драги да разкрие повече подробности за програмата за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи

Първо в "Труд": Актовете срещу фирмата собственик на взривения завод падали в съда, имали пропуски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344889

Няколко проверки са били извършени през тази година в завод "Миджур" в село Горни Лом. Вчера взрив разруши предприятието за утилизация на боеприпаси, 15 души загинаха.
Собственик на завода е софийската фирма "Видекс АД"
Последната проверка в завода е извършена от компетентните органи на 15 септември. Няколко проверки са били извършени през тази година в завод "Миджур" в село Горни Лом. Вчера взрив разруши предприятието за утилизация на боеприпаси, 15 души загинаха. Собственик на завода е софийската фирма "Видекс АД" Последната проверка в завода е извършена от компетентните органи на 15 септември.

Рубини прогнозира три негативни сценария, които ще засегнат света

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/02/2391825_rubini_prognozira_tri_negativni_scenariia_koito_shte/?ref=rss


След доста дълго затишие икономистът Нуриел Рубини, известен още и с неласкавия си прякор Доктор Дуум", не изневери на имиджа си и отправи ново предупреждение към глобалните финансови пазари. 

В анализа си, поместен преди няколко дни в Project Syndicate, той посочва, че както и преди сто години, финансовите пазари не са силни в оценката си за събития, които се смята, че са слабо вероятно да се случат, но са с голям ефект върху глобалната икономика.

Според Рубини в тази...

Първи кадри от мястото на взрива

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391895_purvi_kadri_ot_miastoto_na_vzriva/?ref=rss


 Безпилотен самолет на Министерство на отбраната облетя района на взрива край с. Горни Лом

Рубини прогнозира три генативни сценария, които ще засегнат света

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/02/2391825_rubini_prognozira_tri_genativni_scenariia_koito_shte/?ref=rss


След доста дълго затишие икономистът Нуриел Рубини, известен още и с неласкавия си прякор Доктор Дуум", не изневери на имиджа си и отправи ново предупреждение към глобалните финансови пазари. 

В анализа си, поместен преди няколко дни в Project Syndicate, той посочва, че както и преди сто години, финансовите пазари не са силни в оценката си за събития, които се смята, че са слабо вероятно да се случат, но са с голям ефект върху глобалната икономика.

Според Рубини в тази...

6 875 199 души в избирателните списъци в страната

http://pik.bg/6-875-199-души-в-избирателните-списъци-в-страната-news232611.html

6 875 199 души в избирателните списъци в страната

Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС.

Камелия Нейкова направи уточнението, че 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, т.е. все още няма пълна информация колко ще бъдат тези избирателни секции и избирателите, които са вписани за гласуване в тях.

По отношение на гласуването извън страната, има формуляр на списък и се вписват в изборния ден избирателите, които ще гласуват в тези секции.

10 цитата за България, с които да се гордеем

http://curious.actualno.com/10-citata-za-Bylgarija-s-koito-da-se-gordeem-news_52810.html

Има стотици причини, поради които трябва да сме горди, че сме българи. Тези цитати са напомняне и са глътка свеж въздух, с която да се заредим. Лесно е да обичаш България, ето защо: 1. "Какъв сл...

Складовете за боеприпаси в Пловдивско се проверяват поне веднъж годишно

http://society.actualno.com/Skladovete-za-boepripasi-v-Plovdivsko-se-proverjavat-pone-vednyj-godishno-news_52811.html

Няма предприятия на територията на Пловдивско, в които се утилизират негодни за употреба боеприпаси. Това съобщи за "Фокус" Атанас Чернаев, директор на Областната инспекция по труда.&nbs...

Над 2000 души посетиха българския щанд на животновъдното изложение във Франция

http://www.cross.bg/shtand-frantziya-prodykti-1433028.html

/КРОСС/ Над 2000 души посетиха за първите два дни българския щанд на Министерството на земеделието и храните в рамките на животновъдното изложение Соме де ле Леваж, което се провежда в Клермон-Феран, Франция. Информационният щанд на МЗХ представя сектор земеделие и в частност животновъдството, като популяризира България и като туристическа дестинация. Гостите могат да дегустират традиционни български месни и млечни продукти. Организаторите предоставиха безвъзмездно площта за щанда, тъй като страната ни е първата държава-членка на Европейския съюз, която е почетен гост на изложението. Българският щанд беше посетен от френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол, както и от делегации от Италия, Словения, Румъния и Гана. Възможностите за партньорство и директните контакти в сферата на животновъдството, перспективите за селски, еко и културен туризъм в страната ни, както и предлагането на комбинирани туристически продукти бяха обект на интерес от френска страна. По време на посещението си на българския щанд делегатите от Гана отправиха запитване за възможностите за производство на български месни продукти, както и от предоставянето на технологии. На официалното откриване на изложението на 1 октомври 2014 г. беше проведена среща между посланика на Република България във Франция Н. Пр. Стефан Чолаков, екипът на Министерството на земеделието и храните и над 150 животновъди и учени от България

Ганг е по-мръсна от Парис Хилтън в неделя сутрин (бисерите на Иво Иванов - част IV)

http://offnews.bg/news/n_1/n_397140.html

Някои от абсурдизмите и бисерите на Иво Иванов циркулират от години в интернет пространството. Ето някои от тях, събрани през последните 20 години от телевизионни коментари, кореспонденции и публикации (специални благодарности към колекционерите на бисери Антонио Стойков и Пламен Атанасов) Първа част Втора част Трета част „Някои от съоръженията за фитнес в школата на Ник Болетиери са толкова сложни, че сигурно биха могли да се явят на изпит по биомеханика.“ „Мануте Бол беше изумително слаб. По тялото му имаше по-малко месо, отколкото във вегетариански ресторант.“ „Никога повече няма да гледам мач на подобно място. Между масите пъплеше наргиле, от което се носеше аромат на тютюн, смесен с няколко вида херпес. Ако не друго, това заведение поне никога няма да го напече слънцето, тъй като винаги ще бъде в дългата прохладна сянка на Османската империя.“ „Никога не карайте ски пияни. Преди много години се спуснах по най-стръмния Маркуджик на литър ментовка и се блъснах жестоко в две 100-килограмови шотландки. Чак след като им се извиних и опитах да ги прегърна, разбрах, че шотландката е само една. Истинско чудо е, че никой не пострада, а от следващата сутрин до днес Маркуджик присъства в речника ми като Махмурджик.“ „Широко разпространено е мнението, че Ник Болетиери целенасочено обучава тенисистките си да пищят при всеки удар. Аз съм бил в академията му в Брадентън, и то по време на тренировки на момичетата. Ако си затвориш очите и не знаеш, че става дума за тенис, може да помислиш, че ято настинали чайки снима порнографски филм.“ „И като стана дума за викането в женския тенис: необходимо ли е наистина? Защо един Анди Родик например веднъж не е изпищял като настъпен тюлен, въпреки че блъска 200-километрови сервиси?“ „Набеденият за звезда Паксън Фрейди е отбелязал само седем точки за три мача. Cедем точки! Виждал съм калинки с повече точки!“ „Корумпираните членове на МОК са убедени, че са наследствени олимпийски аристократи, и са напълнили по-големи гуши от пеликани с базедова болест.“ „Най-фрапиращо и разрушително бе състезанието по вдигане на тежести, където от никъде се появиха мустакати китайки, способни да вдигнат дизелов локомотив. Бих им казал точно какво мисля за „постиженията“ им, но ме е страх, че ще ме ударят с личния си автомобил по главата.“ „Рехавите мустачки на Адам Морисън са голяма грешка – виждал съм праскови с по-гъсто окосмяване.“ „Целият свят се терзае от любопитство къде ще играе ЛеБрон от следващата година. Но докато ние всички се тресем в тази своеобразна баскетболна ЛеБронхопневмония, самият играч не иска да изкашля в наша посока никакъв отговор.“ „Отборите в НБА допуснаха кардинална грешка, не оценявайки таланта на новобранеца Брендън Дженингс. По време на драфта, вместо да го гушнат като старшина рушвет, осем отбора пасуваха – един от тях два пъти („Минесота“). Имам усещането, че всички те в момента си скубят косите, като изключим „Минесота“, на които не са им останали коси.“ „Шакил О'Нийл е невероятно напълнял през лятото и въпреки това наскоро има наглостта да заяви, че се намира в идеална форма. Всъщност Шакил е прав – не за друго, а защото според геометрията овалът също е форма.“ „Валери Божинов заяви, че мечтата му е един ден да бъде звезда от ранга на Трезеге, Mедвед, Дел Пиеро и Каморанези. Аз лично имам далеч по-скромни цели. Моята мечта е да се преселя в бедна африканска държава и да се вдетиня. Така шансовете ми да бъда осиновен от Анджелина Джоли се увеличават значително.“ „Затлъстяването сред учениците в Съединените щати е масово. Като вляза в училището на дъщеря си, се хващам за главата. Само в нейния клас сигурно има повече холестерол, отколкото в баварска свинеферма.“ „Такива уникални спортисти като Пейтън Манинг се броят на пръстите на ръката на късоглед дърводелец.“ „Фeникс“ имат особени играчи – Шон Мериън скача като допингирано кенгуру, а бразилецът Леандро Бaрбоса е толкова бърз, че не може да бъде уловен с просто око: дори на забавен кадър се забелязва само като мъглявина.“ „Когато Кевин Дюрант протегне безкрайниците си, дори най-високите му противници стават безпомощни.“ „На полувремето се появи и сексапилната Тони Бракстън, облечена в невидима рокля. Децата в залата трябваше да си затворят очите...“ „Джералд Грийн скача толкова високо, че трябва да се пази от турбуленция.“ „В момента река Ганг е по-мръсна от Парис Хилтън в неделя сутринта.“ „Кевин Дюрант е по-универсален и от ЦУМ.“ „Най-изумителното е, че въпреки че в момента е с подстрижка нула номер, Бритни Спиърс продължава да има повече коса, отколкото талант.“ „Ако казваме на предпазителите за уши наушници, не би ли трябвало да имаме напълно различна дума за сутиен?“ „Миналата седмица жесток пожар помете легендарния публичен дом „Мустанг Ренч“ в Невада, въпреки героичните усилия на група храбри пожарникари. Между другото, това едва ли е първия път, в който те излизат от тази сграда с парещо усещане.“ „Честито на футболиста Илиян Стоянов – Коловати по повод раждането на сина му. Доколкото разбирам, раждането на малкия Стоянов е минало без проблеми в болницата „Св. София“ и е отнело само три коловатчаса.“ „Огромният 7400-кубиков GMC „Събърбън“ е някаква гротескова смесица между ечемичен комбайн „Енисей“, БТР и крайно изнервен индийски носорог. Ако можехме да пратим тази кола в мезозоя, сигурно щяха да й се натискат бронтозаври.“ „Изпитът за шофьорска книжка в Щатите е абсолютен фарс. Учебникът за подготовка за писмения изпит е на практика една леко възмъжала брошура.“ „Моят принос към закона на Мърфи е безпогрешното наблюдение, че сериозността на повредата в даден автомобил нараства пропорционално с разстоянието до най-близкия сервиз.“ „Надмощието на Болт на 100 метра в Пекин бе омаломощаващо. В последните 20 метра навярно би могъл да оплете пуловер, да си попълни данъчната декларация и пак да спечели състезанието.“ „Накрая Кимбо Слайс сложи край на комедията с едно-единствено вулканично дясно кроше, което прати съперника му в същата тази горица, от която навремето Сънчо твърдеше, че идвал, за да ни пожелае лека нощ, дечица.“ "В този мач Алехандро Бедоя сякаш изчезна от игрището. През второто полувреме беше по-невидим от културно-историческото наследство на чалгата." "Американците се влачат по игрището като разлян мармалад." „Когато чух, че Барак Обама дължи голяма част от успехите си на факта, че е калил характера си в игра на баскетбол от дете, не можех да не си кажа: Аха! Ето къде бил ключът от Барак!“ „Според местните вестници миналата седмица куотърбекът Том Брейди е попаднал в неловка ситуация, натъквайки се на бившата си приятелка в ресторант. И аз имам един познат, който веднъж се натъкна на бившата си съпруга на улицата. После даде на заден ход и се натъкна на нея още веднъж!“ „В началото на мача Бьорн Борг сервираше като в заведение на Слънчев бряг – с разредена концентрация, безотговорно и с необосновано големи очаквания. Съответно, вместо с бакшиши, Макенроу го обсипа с унищожителни ретури.“ „Амарило Слим е толкова слабичък, че нищо чудно за всеки случай да излиза от ваната, преди да източи водата.“ „Мехмет Окур е един от най-добрите играчи в „Юта“. Въпреки името си Окур не е ирландски порноактьор, а важно звено в отбора, особено в подкошието. Дано не съм двусмислен, но ако искат да проникнат дълбоко в плейофите, „Юта“ ще имат нужда от абсолютно здрав и готов за битка Окур.“ „Пластичната операция на Катето Евро е впечатляващо успешна. Навярно дори хирургът, извършил операцията, сигурно е бил крайно впечатлен от възродения сексапил на актрисата и едва ли би имал нещо против, ако Катето му плати в Евро.“ „Пистънс“ изгубиха три мача, а Дуейн Уейд така им напълни кошарата, че биха могли да отворят овцекомбинат.“

Косово с първи филм претендент за "Оскар"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/kosovo-s-pyrvi-film-pretendent-za-oskar-6023833

Филмът разказва за едно село, което трябва да се помири с изнасилванията на жените в селото от сръбските сили по време на войната в Косово през 1998-99г.

Заличиха от списъците имената на 19 кандидат-депутати, отказали се от участие в изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344898

19 кандидат-депутати са се отказали за участие като имената им са заличени от списъците, обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции", допълни Нейкова и уточни, че в тези райони номерът на партиите е отпаднал.
Трима са отказалите се водачи - един от България без цензура", 19 кандидат-депутати са се отказали за участие като имената им са заличени от списъците, обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции", допълни Нейкова и уточни, че в тези райони номерът на партиите е отпаднал. Трима са отказалите се водачи - един от България без цензура",

Какво и защо спортуват богатите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kakvo-i-zashto-sportuvat-bogatite-6023831

В светът на богатите, желаещите да спортуват, ще се запишат в скъпите клубове, ще си купят най-новия екип и ще се занимават със спортове, които изискват огромни финансови инвестиции

Путин: Руската икономика ще остане отворена

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/putin-ruskata-ikonomika-shte-ostane-otvorena,181117/

Властта няма да налага капиталов контрол на входящите и изходящи парични потоци, заяви руският президент

За пръв път остават незаети места в детските градини на район „Приморски”

http://www.moreto.net/novini.php?n=266132

За първи път през последните години в най-големия административен район на Варна -„Приморски“, има незаети места в детските градини, съобщиха от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” за Moreto.net. След проведеното последно класиране на 26.

За одитор на селската програма ще се поканят най-големите компании в бранша

http://www.mediapool.bg/za-oditor-na-selskata-programa-shte-se-pokanyat-nai-golemite-kompanii-v-bransha-news225507.html

След провала на три обществени поръчки, отново с пряко договаряне ще бъде избран одитор по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  За преговори ще бъдат поканени най-големите одиторски компании в бранша, няма да бъде само една, уточниха от пресцентъра на Министерството на земеделието след запитване на Mediapool. Служебният кабинет реши в сряда обществената поръчка за одитор на Фонд "Земеделие" да се проведе чрез директно договаряне, за да може в най-кратък срок да има сертифициращ орган. Целта е да бъдат спасени от загуба над 1.65 млрд. лв., които са разплатени от земеделския фонд от 30 октомври 2013 г. досега без одиторски гаранции, че няма нарушения при плащанията. Сертификацията е необходима за възстановяването на платените средства от еврофондовете, в противен случай ще останат за сметка на българския държавен бюджет. Кабинетът на Георги Близнашки мотивира решението си да няма състезателна процедура за одитор с аргумента, че защитава финансовите и националните интереси на страната. Земеделският министър Васил Грудев беше обещал през първите десет дни на октомври да има избран сертифициращ орган. Без състезание в края на юли 2014 г. по времето на земеделския министър Димитър Греков "Делойт България" беше избрана, за да завери единствено плащанията през финансовата 2013 г. Тогава за седмица работа "Делойт България", която беше единствен кандидат в експерсната поръчка, направи одит на разходите на Разплащателната агенция в държавен фонд "Земеделие" срещу 92 000 лв. без ДДС. В началото на септември, след третата провалена обществена поръчка за сертифициране на плащанията през новата финансова година, настоящият земеделски министър Васил Грудев съобщи, че единият от вариантите е да бъдат поканени четирите големи одиторски компании. България трябва да изпрати в Европейската комисия заверения доклад за плащанията по селската програма до края на януари 2014 г. Обществената поръчка ще се проведе по чл. 90 ал. 1 т. 4 от Закона за обществените поръчки, който влезе в сила от 1 юли 2014 г. с последните промени в закона. Текстът гласи, че възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление при възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление. България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г., като до момента се провалиха три обществени поръчки заради нагласени тръжни условия. Това поставя под риск възстановяването на Еврокомисисията на разплатените вече от бюджета над 1.65 млрд. лв.

За одитор на селската програма ще се покани предпочетена фирма

http://www.mediapool.bg/za-oditor-na-selskata-programa-shte-se-pokani-predpochetena-firma-news225507.html

След провала на три обществени поръчки, отново с пряко договаряне ще бъде избран одитор по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Няма да бъдат поканени за преговори четирите големи компании в бранша, каквито намерения бяха обявени, а само един. Според източници от правителството това ще е отново "Делойт България". Служебният кабинет реши в сряда обществената поръчка за одитор на Фонд "Земеделие" да се проведе чрез директно договаряне, за да може в най-кратък срок да има сертифициращ орган. Целта е да бъдат спасени от загуба над 1.65 млрд. лв., които са разплатени от земеделския фонд от 30 октомври 2013 г. досега без одиторски гаранции, че няма нарушения при плащанията. Сертификацията е необходима за възстановяването на платените средства от еврофондовете, в противен случай ще останат за сметка на българския държавен бюджет. Кабинетът на Георги Близнашки мотивира решението си да няма състезателна процедура за одитор с аргумента, че защитава финансовите и националните интереси на страната. Земеделският министър Васил Грудев беше обещал през първите десет дни на октомври да има избран сертифициращ орган. Очакванията са за одитор отново да стане компанията "Делойт България". По същия начин тя беше избрана и в края на юли 2014 г. по времето на земеделския министър Димитър Греков за да завери единствено плащанията през финансовата 2013 г. Тогава за седмица работа "Делойт България" направи одит на разходите на Разплащателната агенция в държавен фонд "Земеделие" срещу 92 000 лв. без ДДС. В началото на септември, след третата провалена обществена поръчка за сертифициране на плащанията през новата финансова година, настоящият земеделски министър Васил Грудев съобщи, че единият от вариантите е да бъдат поканени четирите големи одиторски компании. За да се елиминира опасността от обжалвания, в крайна сметка е надделяло мнението да бъде поканена само една за да може да се вместим в изключително кратките срокове за заявявания на плащанията пред Европейската комисия. Той изтича в края на годината, но по думите на Грудев страната ни е издействала отсрочка до края на януари. Обществената поръчка се провежда по чл. 90 ал. 1 т. 4 от Закона за обществените поръчки, който влезе в сила от 1 юли 2014 г. с последните промени в закона. Текстът гласи, че възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление при възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление. България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г., като до момента се провалиха три обществени поръчки заради нагласени тръжни условия. Това поставя под риск възстановяването на Еврокомисисията на разплатените вече от бюджета над 1.65 млрд. лв.  

Одиторът на селската програма ще се избере пряко

http://www.mediapool.bg/oditorat-na-selskata-programa-shte-se-izbere-pryako-news225507.html

След провала на три обществени поръчки, отново с пряко договаряне ще бъде избран одитор по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) като няма да бъдат поканени за преговори четирите големи компании в бранша, каквито намерения бяха обявени, а само един и по неофициална информация това ще е "Делойт България". Служебният кабинет реши в сряда обществената поръчка за одитор на Фонд "Земеделие" да се проведе чрез директно договаряне, за да може в най-кратък срок да има сертифициращ орган. Целта е да бъдат спасени от загуба над 1.65 млрд. лв., които са разплатени от земеделския фонд от 30 октомври 2013 г. досега без одиторски гаранции, че няма нарушения при плащанията. Сертификацията е необходима за възстановяването на платените средства от еврофондовете, в противен случай ще останат за сметка на българския държавен бюджет. Кабинетът на Георги Близнашки мотивира решението си да няма състезателна процедура за одитор с аргумента, че защитава финансовите и националните интереси на страната. Земеделският министър Васил Грудев беше обещал през първите десет дни на октомври да има избран сертифициращ орган. Очакванията са за одитор отново да стане компанията "Делойт България". По същия начин тя беше избрана и в края на юли 2014 г. по времето на земеделския министър Димитър Греков за да завери единствено плащанията през финансовата 2013 г. Тогава за седмица работа "Делойт България" направи одит на разходите на Разплащателната агенция в държавен фонд "Земеделие" срещу 92 000 лв. без ДДС. В началото на септември, след третата провалена обществена поръчка за сертифициране на плащанията през новата финансова година, настоящият земеделски министър Васил Грудев съобщи, че единият от вариантите е да бъдат поканени четирите големи одиторски компании. За да се елиминира опасността от обжалвания, в крайна сметка е надделяло мнението да бъде поканена само една за да може да се вместим в изключително кратките срокове за заявявания на плащанията пред Европейската комисия. Той изтича в края на годината, но по думите на Грудев страната ни е издействала отсрочка до края на януари. Обществената поръчка се провежда по чл. 90 ал. 1 т. 4 от Закона за обществените поръчки, който влезе в сила от 1 юли 2014 г. с последните промени в закона. Текстът гласи, че възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление при възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление. България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г., като до момента се провалиха три обществени поръчки заради нагласени тръжни условия. Това поставя под риск възстановяването на Еврокомисисията на разплатените вече от бюджета над 1.65 млрд. лв.  

На живо: Изслушването на Кристалина Георгиева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344887

Започна изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Брюксел.

Изслушването на Кристалина Георгиева може да гледате тук.
В 14:38 бе официално открито заседанието с кратко обяснение за начина, по който ще премине изслушването. А именно - въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията, Започна изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Брюксел. Изслушването на Кристалина Георгиева може да гледате тук. В 14:38 бе официално открито заседанието с кратко обяснение за начина, по който ще премине изслушването. А именно - въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията,

Цинизъм! Докторка маха усмихната на камерите в Горни Лом

http://frognews.bg/news_77380/

Докторка започна да се смее и да маха пред телевизионните камери, докато шефът на пожарната Николай Николов съобщаваше с прискърбие колко хора са загинали в злополучната фабрика в с. Горни Лом.

19 кандидат-депутати се отказаха от участие, имената им са заличени от списъците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344893

19 кандидат-депутати са се отказали за участие като имената им са заличени от списъците , обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции 19 кандидат-депутати са се отказали за участие като имената им са заличени от списъците , обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 5 от тях са били водачи на листи на партии или коалиции", допълни Нейкова и уточни, че в тези райони номерът на партиите е отпаднал. Трима са отказалите се водачи - един от България без цензура",

Андреа изненада с нова визия

http://www.bnews.bg/article-117944

Андреа сподели кадър от новия си видеоклип, който певицата засне преди ден.

Бъдещите висшисти предпочитат да получат образованието си във Великобритания

http://econ.bg/Новини/Бъдещите-висшисти-предпочитат-да-получат-образованието-си-във-Великобритания_l.a_i.572735_at.1.html

Великобритания е най-предпочитаната дестинация за образование от българските ученици през последните три години. Това заяви управителят на фирмата...

19 кандидат-депутати се отказали от участие във вота

http://www.cross.bg/otkazali-glasyvane-bulgariya-1433026.html

София /КРОСС/ 19 кандидат-депутати са се отказали от участие в изборите.  Това обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Водачите, които са се отказали, са трима - един от България без цензура", от "Нова България" и от "Десните" в Пловдив.Всички отказали се кандидати са заличени, като има технологична възможност и в последния момент те да се коригират.6 875 199 са записаните лица в избирателните списъци. 17 429 са регистрираните наблюдатели на изборите от 39 Неправителствени организации, каза другият говорител на комисията Александър Андреев. 69 са регистрираните наблюдатели от международни организации, уточни Андреев. Днес от ЦИК представиха и експерименталното машинно гласуване. В страната са разкрити 300 секции в 5 избирателни района, където да се проведе експериментално машинно гласуване.

Учениците ни предпочитат Великобритания като най-добро място за образование

http://econ.bg/Новини/Българските-ученици-предпочитат-Великобритания-като-най-добро-място-за-образование_l.a_i.572735_at.1.html

Великобритания е най-предпочитаната дестинация за образование от българските ученици през последните три години. Това заяви управителят на фирмата...

Брюксел погна Гибралтар заради данъчния режим

http://www.investor.bg/evropa/334/a/briuksel-pogna-gibraltar-zaradi-danychniia-rejim,181118/

Повече от 100 компании вероятно са получили незаконна държавна помощ според Еврокомисията

Инспекцията по труда затвори завода в Горни Лом!

http://www.bnews.bg/article-117946

Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен.

Стойнев се усъмни за дебатите в ДКЕВР

http://frognews.bg/news_77379/

Важно е да се каже по честен и прозрачен начин какви са били дебатите в ДКЕВР и кой от комисарите как е гласувал. Дали решението е взето единодушно или е имало и различни мнения, дали самата комисия не е била разединена за вземането на решението.

Гледайте на живо изслушването на Кристалина Георгиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344832

В 14:38 официално започна изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Брюксел. Заседанието бе открито с кратко обяснение за начина, по който ще премине изслушването. А именно - въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията, няколко кръга с въпроси, като общият им брой ще бъде 45. В 14:38 официално започна изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Брюксел. Заседанието бе открито с кратко обяснение за начина, по който ще премине изслушването. А именно - въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията, няколко кръга с въпроси, като общият им брой ще бъде 45.

Световната банка: Икономиката на Украйна ще се свие с 8%

http://econ.bg/Новини/Световната-банка-Икономиката-на-Украйна-ще-се-свие-с-8-_l.a_i.572734_at.1.html

Икономиката на Украйна ще се свие с 8% тази година заради кризата в източната част на страната, прогнозират от Световната банка. От организацията...

Липсваща лична карта спасила работник от смърт

http://pik.bg/липсваща-лична-карта-спасила-работник-от-смърт-news232609.html

Липсваща лична карта спасила работник от смърт


Работник, който трябвало да е на смяна в сринатия от взрив цех на завода „Миджур“ в Горни Лом, е жив заради липсваща лична карта, пише Трибали.

Той е бил върнат от работа във фаталния ден, защото не е имал документ за самоличност. Това стана ясно от думите на кмета на община Чупрене Ваньо Костин.
По-рано стана ясно, че и друг работник се е спасил от сигурна смърт, тъй като не се е явил на работа вчера.
Картата му е отчела, че той е в завода, но мъжът се оказал в Монтана.
Костин разказа, че в предприятието в Горни Лом са работили общо 50 души. Наетите са от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив. В смяната, в която стана взривът в завода вчера, е имало четирима души от община Чупрене - по двама от селата Горни Лом и Средогрив.
Кметът разказа, че в завода за взривни вещества преди време са работили 120 души. След инцидент през 2010 година обаче броят им е намалял на 50.
Трима психолози от БЧК работят от снощи със семейства на работниците, които вчера са били на смяна, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова. На хората се оказва първа психологична помощ. БЧК има готовност и до края на деня в селото ще пристигнат и психолози от Монтана, каза Петрова.

Арестуваха продавач на фалшиви билети за мача "Лудогорец" - "Реал“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344863

40-годишен е задържан за продажба на фалшиви билети за мача "Лудогорец" - "Реал" (1:2), съобщиха от пресцентъра на МВР. В Първо районно управление - СДВР е образувано досъдебно производство.
На 1 октомври непосредствено преди началото на срещата в района на Националния стадион „Васил Левски” служители от СДВР задържали криминално проявен 40-годишен е задържан за продажба на фалшиви билети за мача "Лудогорец" - "Реал" (1:2), съобщиха от пресцентъра на МВР. В Първо районно управление - СДВР е образувано досъдебно производство. На 1 октомври непосредствено преди началото на срещата в района на Националния стадион „Васил Левски” служители от СДВР задържали криминално проявен

БСП-Пловдив дари тон и половина храни на бедстващите в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-bedstvashtite-polovina-1433023.html

/КРОСС/ Водачът на червената пловдивска листа с № 22 Георги Търновалийски лично участва в товаренето на общо тон и половина пакетирани хранителни продукти от първа необходимост в бус, който отпътува за Мизия. Иницативата и организацията е на обединението на жените социалистки в Пловдив, уточни неговата председателка Минка Сърнешка, общински съветник и кандидат-депутат. В дарението участват всички членове на ГС на БСП. 50 торби със захар, брашно, тестени изделия, олио, варива и кашон с обувки са за бедстващите семейства в с. Крушовица, другите за Мизия.

Стрелецът от Лясковец окончателно остава в ареста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391877_strelecut_ot_liaskovec_okonchatelno_ostava_v_aresta/?ref=rss


Великотърновският апелативен съд потвърди задържането под стража на 53-годишния Петко Петков от Лясковец, обвинен за убийството на спецполицая Емил Шарков и за незаконно притежаване на оръжие, съобщи БНР. 

Магистратите отхвърлиха като несъстоятелно искането на Петков да бъде пуснат под домашен арест. Според тях Петков трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение, защото по досъдебното производство са събрани достатъчно данни за обосновано предположение, че той е автор на...

Официално: Взривът в Горни Лом е взел 15 жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=266129

15 жертви - това е тъжната равносметка след трагичния инцидент в Горни Лом. 13 мъже и две жени са загубили живота си, техните близки вече са информирани. От жертвите 12 са работници и трима от ръководството на завода, включително синът на собственика е загинал.

Христосков: Едва ли някога заводът в Горни Лом ще заработи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344855

Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с взривовете от вчера във фабриката за производство за взривни вещества в селото, предаде „Фокус”. Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с взривовете от вчера във фабриката за производство за взривни вещества в селото, предаде „Фокус”.

Няма такава порода като българската

http://pik.bg/няма-такава-порода-като-българската-news232606.html

Няма такава порода като българската

Ако някои не е разбрал Реал Мадрид беше в София. Да, същият галактически, струващ милиарди евро отбор дойде да премери сили с българския шампион Лудогорец. Разградчани направиха подарък на България като доведоха в нашата малка страна Кралете. След като се разбра, че Белия балет ще акостира на родна земя, стотици хиляди хора затаиха дъх в очакване.

Да се върнем на мача, защото след него цяла България намрази испанците. Ще бъда много кратър, защото всичко се видя на стадион „Васил Левски”. Шотландецът няма как да удари рамо на Лудогорец, защото не знае как да напише името на българския шампион. Помага се на големите и великите, на тези за които стоят милиарди. Не съм привърженик на определението „хейтър”, но точно такъв е българския народ.

Мразим богатите, подредените, признатите, умните и красивите. Мразим всичко! Просто защото ние не може да бъдем такива. Сега вече мразим и Кристиано Роналдо. Мегазвездата бил принцеса, симулирал и нищо не играел. Днес социалните мрежи са заливани със снимки иронизиращи седмицата на Реал. Хора, всички вие, които си купихте билети за Лудогорец – Реал Мадрид, бяхте на стадиона заради Роналдо.

Той пълни всички стадиони, защото е един от най-великите футболисти. И е редно, когато футболист от такава световна класа пристигна в нашата срутена България, да го аплодираме. Та този човек дори на мадридското дерби между Атлетико и Реал не е чувал такива освирквания като тези в София. Странна порода сме това българите, 40 000 души извадиха по 200 лева да гледат Роналдо, а цял мач викаха „Меси”. Това казва всичко.

Васил Желев, главен редактор на sport360.bg Прочети повече на: sport360.bg

Христосков: Едва ли някога заводът в Горни Лом ще заработи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344837

Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с взривовете от вчера във фабриката за производство за взривни вещества в селото, предаде „Фокус”. Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с взривовете от вчера във фабриката за производство за взривни вещества в селото, предаде „Фокус”.

6 875 199 души в избирателните списъци в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344849

Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС.
Камелия Нейкова направи уточнението, че 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, т.е. все още няма пълна информация колко ще бъдат тези избирателни Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС. Камелия Нейкова направи уточнението, че 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, т.е. все още няма пълна информация колко ще бъдат тези избирателни

5-годишно дете остана без родители след взрива в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-iiordan-ministur-1433021.html

/КРОСС/ Мъж и жена съпрузи са сред загиналите при трагедията в Горни Лом. Това съобщи социалният министър Йордан Христосков. Той допълни, че двамата имат 5-годишно дете, което в момента е при близки.Министърът увери, че ако се наложи, социалните служби ще направят всички възможно да се погрижат за него.Той добави, че оглавяваното от него ведомство ще се погрижи да се реализират всички социални права на близките на загиналите.Трагедията във фабриката за боеприпаси в Горни Лом отне живота на 15 човека - 13 мъже и две жени. Социалният министър Йордан Христосков заяви, че инспекцията по труда е издала акт, с който заводът е затворен и едва ли някога отново ще работи.

6 875 199 души в избирателните списъци в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344842

Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС.
Камелия Нейкова направи уточнението, че 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, т.е. все още няма пълна информация колко ще бъдат тези избирателни Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи БГНЕС. Камелия Нейкова направи уточнението, че 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, т.е. все още няма пълна информация колко ще бъдат тези избирателни

Перничанин продавал фалшиви билети за мача Лудогорец - Реал Мадрид

http://www.bnews.bg/article-117902

40-годишен перничанин е бил арестуван за продажба на фалшиви билети за мача "Лудогорец - Реал Мадрид". В Шумен пък 15-годишен младеж е бил задържан за измама с несъществуващи билети за същия двубой.

Георги Лозанов: Кампанията е повтаряне до втръсване на самохвални клишета

http://www.mediapool.bg/georgi-lozanov-kampaniyata-e-povtaryane-do-vtrasvane-na-samohvalni-klisheta-news225506.html

В момента т.нар. агитация е ръсене от всички страни на повтарящи се до втръсване самохвални клишета, които не само не генерират, а амортизират волята за гласуване. Това коментира в интервю за Mediapool председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. Той разкри, че по времето на кабинета "Орешарски" членовете на СЕМ са би привиквани от властите с искане да не се закача журналистът от БНР Петър Волгин. Лозанов обясни, че Волгин е останал в ефир заради либералното отношение на СЕМ, но в предизборна кампания трябва да се спазва плурализма.   Г-н Лозанов, по-интересна ли беше тази предизборна кампания от предишната?   Още по време на предишната кампания стана ясно, че регламентираните форми на агитация вече не вършат работа. Тогава аферата "Костинброд" – едно единствено съобщение в един единствен ден, успя да умножи по нула резултатите им. Дори само защото излезе извън тях и влезе в новините. Това, край другото, трябваше да бъде много ясен знак за политиците, че начинът за правене на кампании, който се е запазил от началото на прехода, спешно се нуждае от преформулиране. Трябва да има ясно обозначена политическа реклама и платени пиарски материали, а оттам нататък да се даде право на журналистите сами, по законите на своята професия, да осъществяват комуникацията между политиците и избирателите. В момента т.нар. агитация е ръсене от всички страни на повтарящи се до втръсване самохвални клишета, които не само не генерират, а амортизират волята за гласуване. Като не бива да забравяме, че те са платени с парите на данъкоплатеца, дадени на партиите, минали през медиите и в последна сметка са хвърлени на вятъра.   Само че има журналисти в обществените медии, които не са доволни и казват, че тяхната свобода е ограничена.   Това е вярно, тъй като по време на кампания политиците за един месец извършват нещо като политически преврат в медиите и сами започват да диктуват как да бъдат отразявани. От журналистите се очаква да изпълняват желанията им, защото "нали са си платили”. Това е по замисъл порочна практика – точно когато е най-важна ролята на журналистиката, тя е "качена на трупчета". Медиите - обществените, а и частните - трябва в предизборните кампании да си върнат свободата, при спазването на един железен европейски принцип – равнопоставеност и обективност при представянето на кандидатите, т.е. да не играеш за никого. За да могат журналистите да си свършат работата и да направят кампанията интересна за гледане и слушане, да я превърнат в „рейтингов продукт”. Сега политическата агитация е по-досадна и от рекламните блокове, веднага превключваш канала. Впрочем трябва да се признае, че някои медии правят опити за комуникативни безплатни формати. Но там пък основно участват представители на по-малките партии, тъй като големите са усетили слабата ефективност на кампанията, от което в резултат на отсъствието им тя става още по-неефективна. Омагьосаният кръг се затваря. Работата е там, че регламентите на медийната кампания в Изборния кодекс трябва да засягат не само медиите, но и политиците, като най-малкото изискват от водачите на листи да участват в нея.   Говорейки за журналисти от обществените медии, аз имах предвид г-н Волгин. Той казва, че неговата свобода е ограничена, че се е опитвал да спазва плурализма на мненията и въпреки това е спрян.   Първо, разбира се, че не той е спрян, звучи си все същият в "12+3". По време на кампанията ръководството на БНР е спряло само три-четири издания на предаването му "Деконструкция". И аз ги разбирам, защото именно там Волгин не само, че не се опитва да спазва поне някакъв плурализъм, а обратното – демонстративно, в героическа поза го нарушава седмица след седмица, въпреки императивното за обществените медии изискване на закона. И щом прави това в "мирно" време, какво остава в предизборна кампания, когато фанатизмите допълнително се фанатизират. Предаването му има всички шансове да влезе в учебниците по журналистика като пример как не трябва да се държим в обществена медия. Във всяко предаване той лансира една единствена гледна точка, веднъж защитена от него самия, втори път от дежурния му коментатор Калина Андролова, трети път от редактора му и четвърти път от събеседниците му. Темите и сюжетите могат да бъдат различни, но различни гледни точки към тях не се появяват. Те, според него, се застъпвали достатъчно в други предавания, с което фактически сам признава, че не спазва закона, който за БНР и БНТ изисква плурализъм във всяко едно предаване.   И тук няма никакво значение каква е гледната му точка – за протестиращите или против протестиращите, за Путин или против Путин, за Орешарски или против Орешарски, въпросът е, че е само неговата, което от само себе си превръща предаването му в макулатура спрямо стандартите на обществената медия.   Вижте, плурализмът не е заклинание. Той е единственият измислен механизъм да пазиш правото на избор на слушателите, а изборът е синоним на свобода. Тоест, да се грижиш не толкова за собствената си, колкото за тяхната свобода като ги информираш, представяш им различните гледни точки и ги оставяш да направят своя избор сами. А не да им набиваш твоя с чук в главата. Защото така журналистиката изчезва и става пропаганда, позната от въодушевяващите за Волгин революционни времена. Затова всички апели за журналистическа солидарност с него в случая са безпочвени. Тя ще е пропагандна солидарност.   Но не звучи като добра реклама нито за България, нито за БНР да бъде спиран журналист, който не иска да прави предаване по начина, по който другите разбират, че той трябва да го прави.   Това не е въпрос на нечие разбиране, а на законова норма, която е пряко относима към европейското общностно право. В много обществени медии в други страни от ЕС дори има изискване към журналистите да бъдат напълно неутрални и да си пазят позициите за себе си. Ние в това отношение сме изключително либерални. Волгин има свободата да представи своята гледна точка, а единственото му задължение като водещ е да представя и други. Което той категорично отказва да направи и гледа да докара всичко до политически скандал, белким му се размине въпросът защо не спазва закона. И белким не стане ясно, че той ползва ресурса на обществената медия за свой частен интерес. При това поне позицията му да беше критическа, което винаги е в полза на журналистиката. А по време на правителството на Орешарски той се занимаваше с попътна на властта пропаганда, която громеше враговете й. В центъра на обществената медия, кой знае защо със самочувствието на дисидент, беше създал предаване-официоз. Като при това, преобръщайки изцяло значението на думата, наричаше официоз не друг, а хората, които протестираха срещу официалната власт. В частните медии има много такива случаи, но в цялата ми не малка регулаторна практика помня само още един. Подобно демонстративно незачитане на плурализма в обществена медия се случваше в предаването "Гласове" на Явор Дачков в БНТ по времето на Костов. И Дачков като Волгин допускаше само една гледна точка и също така в предана подкрепа на властта. Само че тогава още законовото изискване за плурализъм не беше към всяко отделно предаване, а към медията като цяло. То стана такова именно заради прецедента "Дачков".   Странното беше, че свалянето на предаването съвпадна с падането от власт на кабинета "Орешарски".   Не е странно, доколкото именно след падането на един кабинет идва предизборната кампания, заради която предаването е свалено. По-странното е, че докато беше БСП на власт, за първи път в историята на регулатора ни извикаха в парламентарната комисия по медии, за да ни държат сметка защо се занимаваме с Волгин и да настояват да не спазваме закона по отношение на него.   А вие тогава защо не го спазихте?   Защото на мен лично, а мисля и на моите колеги, ми е много трудно да съучаствам в свалянето на когото и да било, винаги съм търсил либералния подход в регулацията. И Волгин много добре знае това – ние се познаваме отдавна, в други ситуации съм го бранил убедено, затова сега му е лесно да издевателства, да разчита на либерализма, който иначе сам отрича. Уверен съм дори, че след изборите "Деконструкция" трябва да се върне в ефира на БНР. Стига, разбира се, водещият й да започне да спазва Закона за радиото и телевизията.   Имаше два случая на свалени клипове с деца. Първи беше свален клипът на партията на Боян Расате, а едва след това на ДПС. Защо стана така?   Да кажа първо, че въобще, този път има изненадващо много нарушения. Получава се следния парадокс – вяла кампания, скандални клипове. А може би това не е парадокс, а обяснение: в агитационната скука авторите на клипове, за да направят някакво впечатление, са готови да преминат границата на закона. В един от клиповете дори се чува: "Да живее конопът!" (клип на партия "Зелените" – бел. ред.).   Иначе сигналите до ЦИК за забраненото присъствие на деца в агитационни материали по отношение на Расате и Местан бяха изпратени от нас по едно и също време. ЦИК обаче има свой дневен ред и вероятно разглежда нарушенията според степента на тяхната тежест. В клипа на Расате имаше, освен употреба на деца и на държавни символи, което също е забранено. После, както можеше да се очаква, Расате вдигна шум в духа на стария пионерски въпрос: "Моля, другарко, защо наказвате мен, след като и други преписват?".   Значи проблемът е в ЦИК, че не може да санкционира всички едновременно?   Ами явно не може, а и едва ли е необходимо.   Проблемът е, че няма равнопоставеност.   В крайна сметка има, защото всички нарушители са санкционирани. Но тъй ли иначе ЦИК в предизборна ситуация е претоварена институция, понякога заседават по 120 точки. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след предишните избори препоръча предизборната регулацията на електронните медии да бъде оставена в правомощията на СЕМ. Иначе тя отива в ЦИК и там попада сред огромния кръг от ангажименти на комисията. Но да спомена, че има и други агитационни материали, санкционирани от ЦИК по наш сигнал – вулгарни изрази и жестове, призиви за ограничаване на човешки права и прочие.   Кои бяха основните теми в предизборната кампания?   Напоследък се появиха нови теми, като цената на тока или ревизията на бюджета, но тази кампания ще се запомни с темата "КТБ", която е горещият картоф на тези парламентарни избори. Повечето от кандидатите хем искат да се възползват от нея, хем се чувстват заплашени. Затова се появи един нов жанр в кампанията – на предпазливото-агресивно обсъждане на въпроса, в което периодично се включва и самият мажоритарен собственик на банката, без да се знае какво ще пише в следващото му писмо.   Върху вота влияние, по-голямо отколкото в момента изглежда, има и кризата в Украйна с геополитическата ос на противопоставяне, която очерта. Тук се генерират различни страхове за бъдещето, а те в последна сметка винаги са държали ръката на избирателя пред урната. А и да не забравяме, че предизборната кампания не е спирала още от предишните парламентарни избори и в нея има един играч извън кандидатите, но със силно влияние върху вота за тях – това са протестиращите граждани и техните публични говорители. Още повече, че нито една партия реално не успя да ги присвои, нито пък те успяха да създадат собствена (партия). Така че по-скоро имат ролята на хор в античната трагедия.   Как трябва да се реши проблемът с оповестяването на екзитпола в изборния ден?   Днес това е лицемерен въпрос, защото в интернет пространството общо взето няма особени ограничения за оповестяване на всякакви данни. Заедно с това обаче винаги съм смятал, че липсата на агитация и на други форми на информационен натиск върху избирателя в Деня за размисъл и изборния ден принадлежи на естетиката на демокрацията. Политическият вот в някакъв смисъл е интимно преживяване, част от личната неприкосновеност и не случайно се пази тайната му. Така че е привилегия в един момент човек да бъде оставен насаме със себе си, а не постоянно да му дуднат от всички посоки. Тя обаче вероятно ще изчезне, защото все по-трудно се регулира. И аз поне ще съжалявам за нея. Друг въпрос е, че медиите могат сами да решат да пазят тази естетика на демокрацията, а не постоянно да гледат как да прескочат закона. Да не говорим, че когато през целия ден не се съобщават резултатите, се създава една драматургия на изборите и съответно на вечерното шоу по телевизията. Другото е като да се напиеш на Нова година и да заспиш преди 12 часа.   Какви бяха битките в тази предизборна кампания?   Тази кампания е на малките партии, които са медийно активни заради държавните ваучери – една добра идея в полза на медийния плурализъм. А и заради отказа от предизборна публичност на големите, които внимават да не влизат в тежки сблъсъци, заради особено неясната конфигурация в бъдещия парламент. Така предизборната битка е оставена на малките, които воюват на два фронта – един път заедно в задочно разбирателство срещу големите, и втори път в битка помежду си. Въпросът е какво парче от вота ще отмъкнат от големите, които определят като партиите на статуквото, и как после ще си разпределят парчето. Но ако наистина на 25-та годишнина от началото на прехода, статуквото вече е станало непоносимо, а и, както казва Иван Кръстев, Берлинската стена се е сменила с Кримска, при следващите избори поне една от днешните малки партии ще е станала голяма. Не бих могъл да посоча коя, тъй като винаги съм спазвал изискването на институционалната ми роля за политическа безпристрастност.

2 октомври в снимки

http://society.actualno.com/2-oktomvri-v-snimki-news_52799.html

МВР публикува снимки от камерите на безпилотния самолет за оглед, който тази сутрин облетя района на тежкия инцидент край с. Горни Лом. Продължават протестите за демократични избори в Хонконг, кои...

Словакия подсказа, че Русия вече ѝ влияе с "газовото оръжие"

http://balkani.actualno.com/Slovakija-podskaza-che-Rusija-veche--vlijae-s-gazovoto-oryjie-news_52803.html

„Природният газ се превърна в политически инструмент. Не говорим за недостиг, говорим за игра със стратегическите ни запаси”, заяви словашкият премиер Роберт Фицо, след като без пр...

Избраха 4 места за кацане на Марс за бъдеща мисия

http://cosmos.actualno.com/Izbraha-4-mesta-za-kacane-na-Mars-za-bydeshta-misija-news_52802.html

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" избра четири възможни места за планираното за 2019 г. кацане на роботизиран модул на Червената планета, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), ци...

Кристалина Георгиева лавира пред ЕП и избегна поемането на твърди обещания

http://europe.actualno.com/Kristalina-Georgieva-lavira-pred-EP-i-izbegna-poemaneto-na-tvyrdi-obeshtanija-news_52749.html

Трябва да разплатим най-напред сметките, които са се натрупали. Ще предложим изменения на бюджета за 2013 година и ще използваме резервите, за да направим приоритети на разплащане. Така българският ка...

35 хиляди моржове са се струпали на брега на Аляска

http://www.moreto.net/novini.php?n=266105

35 хиляди тихоокеански моржове са се струпали на брега на северозападна Аляска. Броят на морските бозйници е рекорден и се дължи на глобалното затопляне, съобщават от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, цитирани от Би Би Си.

Русият Гюнтер радва гето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343150

Русичкото и синеоко германче Гюнтер живее с майка си в гетото на бургаския комплекс "Меден рудник". Баща му Ралф е от Дюселдорф, официално е признал сина си, който е малко над годинка, и изпраща месечна издръжка. Затова къщата, в която живее детето, е прясно боядисана в розово, има и алуминиева дограма.
Майката Надя работела в Дюселдорф като Русичкото и синеоко германче Гюнтер живее с майка си в гетото на бургаския комплекс "Меден рудник". Баща му Ралф е от Дюселдорф, официално е признал сина си, който е малко над годинка, и изпраща месечна издръжка. Затова къщата, в която живее детето, е прясно боядисана в розово, има и алуминиева дограма. Майката Надя работела в Дюселдорф като

Започна изслушването на Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/georgieva-evrodepytatite-izslyshvaneto-1433027.html

/КРОСС/ Започна изслушването на българския кандидат за комисар в следващата Европейска комисия Кристалина Георгиева. Тя трябва да убеди евродепутатите от три парламентарни комисии: по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси, че има качества и визия да отговаря за бюджета и човешките ресурси през следващите 5 години.Георгиева ще има три часа, за да отговори на 45 въпроса, разпределени на квотен принцип между политическите групи в Европарламента. Прогнозите са, че изслушването на Георгиева ще премине без проблеми и тя ще получи одобрението на евродепутатите. Отговорите на Кристалина Георгиева пред евродепутатите може да гледате Тук.  

Борисов: Загубихме по нелеп и безобразен начин човешки животи

http://www.cross.bg/borisov-gorni-gerb-1433019.html

София /КРОСС/ Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Това написа на стената си във Фейсбук по повод трагедията в Горни Лом лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на партията в град Пловдив на 03.10.2014 г. Партията отменя и всички предизборни събития и срещи на кандидатите за народни представители, които са насрочени за утре, когато е обявен ден на национален траур", пише още Борисов.

Йелена Янкович получи втората покана за Турнира на шампионките

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2391863_ielena_iankovich_poluchi_vtorata_pokana_za_turnira_na/?ref=rss


Сръбската тенисистка Йелена Янкович получи втората покана от организаторите за Турнира на шампионките, който за трета поредна и последна година ще се проведе в зала "Арена Армеец" в София. 

През този сезон вторaта по сила заключителна надпревара на Женската тенис асоциация (WTA) ще бъде между 28 октомври и 2 ноември, а по традиция първaта "уайлд кард" е за българката Цветан Пиронкова. 

За трети пореден път втората покана беше дадена на тенисистка, достигала до първото...

Гадже превърна тийнейджърка в секс робиня!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/gadje-prevurna-tiineidjurka-v-seks-robinya_34684/

Седемнадесетгодишно момиче от Пещера било превърнато в секс робиня от своя приятел. Виолета Найденова се залюбила с Янко Ангелов в началото на миналата година. Младежът ходел на гости у родителите на момичето и пред тях се кълнял, че много я обича и иска да се оженят.

Възрастните ги посъветвали да изчакат Виолета да навърши 18 години, за да има право да мине под венчило, пише „Марица”.

В края на лятото Янко си уредил работа в Англия, но поискал и Виолета да замине с него....

Продължава

Катрин Зита-Джоунс става колумбийски наркобарон

http://www.cross.bg/zita-dzhoyns-osnovnite-the-1433018.html

/КРОСС/ Британската актриса Катрин Зита-Джоунс ще играе главната роля в биографичния филм за първата и единствената жена, успяла да се превърне в една от основните движещи сили на могъщия колумбийски картел "Меделин".Режисьор на лентата, озаглавена „The Godmother" ще бъде норвежката Ева Сьорхог ("90 минути"), за която това е първи студиен холивудски проект. Във филма ще бъде разказана историята на Гризелда Бланко, известна най-вече с псевдонима си "Черната вдовица". Тя е една от основните фигури в нарковойната в Маями през 1970-1980 година. През 1985 г. тя е арестувана и попада в затвора. След 18 години е депортирана от САЩ в Колумбия, където през 2012 година е ликвидирана от наемен убиец. Очаква се снимките на „The Godmother" да започнат в началото на следващата година.

Мирослав Ненков за взрива: Хората имат право да търсят отговори и задължително трябва да ги получат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391866_miroslav_nenkov_za_vzriva_horata_imat_pravo_da_tursiat/?ref=rss


"Хората не само имат право да търсят отговори, те задължително трябва да ги получат. Настроението в щаба е такова, че следователите и окръжния прокурор са готови да изровят всичко, за да им ги дадат", заяви министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред Нова телевизия, след като с вицепремиера Йордан Христосков се срещнаха с близките на загиналите във взрива в завода в Горни Лом.

"Не ми е ясно експертите как ще открият какво е станало", уточни Ненков, след като разказа какво...

На място на взрива не видях и частичка от човек, каза началникът на пожарната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391870_na_miasto_na_vzriva_ne_vidiah_i_chastichka_ot_chovek/?ref=rss


"Частичка от човек или от някоя животинка не можах да видя при огледа на мястото на цеха в Горни Лом", каза пред журналисти директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от "Фокус". Той допълни, че е видял три коли, били в непосредствена близост до експлодиралия цех и те са "в безобразно състояние".

При огледа Николов не е видял седемте ТИР-а, за които се твърди, че са докарали гръцки мини за обезвреждане. Не е имало и останки,...

Държавата да си върне златната акция в оръжейния бизнес

http://www.bnews.bg/article-117945

Ниска дисциплина, елементарно оборудване, липса на подготовка, липса на инструкция, която да регламентира дейността на служителите по отделните елементи на утилизацията на мините. Това са пропуските, които според експертите на България без цензура са довели до трагедията в Горни Лом.

Стрелецът от Лясковец остава в ареста

http://frognews.bg/news_77378/

Апелативният съд във Велико Търново окончателно потвърди мярката „задържане под стража", наложена на стрелеца от Лясковец Петко Савов. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Задържаха перничанин, продавал фалшиви билети за мача "Лудогорец" - "Реал“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344829

40-годишен е задържан за продажба на фалшиви билети за мача 40-годишен е задържан за продажба на фалшиви билети за мача "Лудогорец" - "Реал" (1:2), съобщиха от пресцентъра на МВР. В Първо районно управление - СДВР е образувано досъдебно производство. На 1 октомври непосредствено преди началото на срещата в района на Националния стадион „Васил Левски” служители от СДВР задържали криминално проявен

Тест: Кой смартфон се огъва най-лесно? (Видео)

http://econ.bg/Новини/Тест-Кой-смартфон-се-огъва-най-лесно-Видео-_l.a_i.572725_at.1.html

Новият iPhone 6 вероятно има проблеми с огъването, но това не означава, че други телефони са изключително здрави. След многобройните оплаквания на...

Борисов: Трагедията е огромна, ГЕРБ отменя закриването на предизборната си кампания

http://pik.bg/борисов-трагедията-е-огромна-герб-отменя-закриването-на-предизборната-си-кампания-news232599.html

Борисов: Трагедията е огромна, ГЕРБ отменя закриването на предизборната си кампания

Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.

Борисов съобщи още, че ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на партията в град Пловдив на 03.10.2014 г.

Партията отменя и всички предизборни събития и срещи на кандидатите за народни представители, които са насрочени за утре, когато е обявен ден на национален траур.

В миналото е имало драстични промени на морското ниво

http://www.moreto.net/novini.php?n=265876

Учени от Великобритания и Австралия наскоро изследвали топенето на 120 ледници и други фактори, за да проследят историята на покачването на морското ниво през последните 500 милиона години, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА. Учените заключили, че в миналото е имало драстични промени на морското ниво, дължащи се на фактори, които не са свързани с човешка дейност.

„Афис“: ГЕРБ с 84 места в бъдещия парламент, БСП с 52, ДПС с 34

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344826

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и България без цензура. Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и Атака са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. Това сочи изследване на „Афис“ проведено в периода 27-30 септември. Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и България без цензура. Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и Атака са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. Това сочи изследване на „Афис“ проведено в периода 27-30 септември.

Борисов във фейсбук: Трагедията е огромна, отменяме закриването на предизборната кампания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344823

Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.
Борисов съобщи още, че ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Борисов съобщи още, че ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на

„Афис“: Сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344817

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и България без цензура. Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и Атака са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. Това сочи изследване на „Афис“ проведено в периода 27-30 септември. Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и България без цензура. Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и Атака са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. Това сочи изследване на „Афис“ проведено в периода 27-30 септември.

В Москва бе предотвратен опит за отвличане на съветник на Янукович

http://www.cross.bg/spaski-portnov-yanykovich-1433017.html

/КРОСС/ Сътрудникът на украинските органи на реда  Юрий Спаски бе задържан от спецслужбите в руската столица, съобщи телевизия  Life News. Срещу него е повдигнато обвинение в опит за организиране на отвличане на Андрей Портнов, съветник на бившия украински президент Виктор Янукович. Заседанието на Пресненския съд в Москва срещу Спаски, се проведе при закрити врати, поради съображения за сигурност. След като Юрий даде показания пред следствието и разкри имената на всички свои съучастници и ръководители, има голяма възможност да се опитат да го убият. Задържанията отказва да разговаря с журналисти. Следствието изясни, че Спаски е изпратен в Москва, за да подготви и осъществи атентат  срещу чиновника в украинската столица. Андрей Портнов е бил съветник на Виктор Янукович в периода 2011-2014 г. На 28 февруари тази година Главната прокуратура на Украйна поиска от министерството на вътрешните работи и Службата за сигурност да задържат Портнов в срок до 10 дни.

Невиждана мерзост, безочие и липса на никаква държавност! Министри на ложите на мача, докато в ада на Горни Лом горят мъже и жени

http://www.zapernik.com/politika/nevijdana-merzost-bezochie-i-lipsa-na-nikakva-durjavnost-ministri-na_34683/

Невиждана мерзост и безочие демонстрираха политици и олигарси в разгара на трагедията в Горни Лом, съобщи ПИК, а снимките са на Спортал.

Докато пламъците изгаряха телата на нашите сънародници от барутената фабрика, служебните министърки на спорта Евгения Раданова и на транспорта Николина Ангелкова се занасяха с шеги и закачки във ВИП ложата на мача „Лудогорец” – „Реал” (Мадрид).

Усмивката не слизаше от лицата им и те оживено си бъбреха с...

Продължава

Борисов: Трагедията е огромна, ГЕРБ отменя закриването на предизборната си кампания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344815

Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.
Борисов съобщи още, че ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на Трагедията е огромна. Загубихме по един нелеп и безобразен начин човешки животи. Изказвам своите съболезнования на близките и семействата на жертвите на трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Борисов съобщи още, че ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на

Калканджиева и Линдарева се изправят в пряк двубой

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vip-bradyr-obrazcov-dom/kalkandzhieva-i-lindareva-se-izpraviat-v-priak-dvuboj-6023830

В епизода довечера зрителите ще видят как Зорница и Жени ще заложат на стратегията „Разделяй и владей“ и ще сформират собствени армии от поддръжници

Наталия Гуркова махна силикона

http://www.bnews.bg/article-117938

Именно след второто раждане Наталия Гуркова се е отървала от изкуствените подобрения по себе си.

Фернандо Алонсо: Бъдещето ми е в ръцете на "Ферари"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2391862_fernando_alonso_budeshteto_mi_e_v_rucete_na_ferari/?ref=rss


Фернандо Алонсо заяви, че решението за бъдещето му във Формула 1 зависи изцяло от настоящия му отбор "Ферари".

Двукратният световен шампион намекна, че е готов да се раздели с "черните кончета", ако в Маранело приемат подобна стъпка като най-добрия вариант за екипа.

Испанецът има договор с тима до края на 2016 г., но двете страни преразглеждат отношенията си на фона на преструктурирането по високите етажи на компанията и опитите за възстановяването на загубените позиции...

Аштън Къчър и Мила Кунис станаха родители

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/02/2391832_ashtun_kuchur_i_mila_kunis_stanaha_roditeli/?ref=rss


Двойката актьори Аштън Къчър и Мила Кунис са вече родители на дъщеричка, която се е родила на 30 септември, съобщи сп. "Пийпъл".

31-годишната звезда от "Черен лебед" и 36-годишният актьор обявиха, че очакват дете през март. Месец по-рано те потвърдиха и че са се сгодили.

Двамата са заедно от април 2012 г. В края на 2013 г. Къчър приключи развода си две години след раздялата с бившата си съпруга Деми Мур, за която бе женен от 2005 г.

Фирмата, собственик на взривения завод, с лиценз след проверка от ДАНС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344809

Фирма "Видекс", която е собственик на предприятието за унижощажаване на боеприпаси край Горни Лом, има лиценз за износ и внос на оръжия и боеприпаси, както и удостоверение за регистрация за трансфер на такива продукти. И двата документа се издават от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение Фирма "Видекс", която е собственик на предприятието за унижощажаване на боеприпаси край Горни Лом, има лиценз за износ и внос на оръжия и боеприпаси, както и удостоверение за регистрация за трансфер на такива продукти. И двата документа се издават от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение

Русия ще разследва украинския военен министър

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/rusiia-shte-razsledva-ukrainskiia-voenen-ministyr-6023829

Мослва обвинява Валерий Хелетей в геноцид над рускоезичното население в Източна Украйна

Ненков: В завода всичко е изпарено

http://www.cross.bg/gore-ministur-izpareno-1433016.html

/КРОСС/ Хората са шокирани. Екипът психолози обаче ги беше подготвил за новината. Все пак не можеше нищо да се каже със сигурност, докато не влезе специалната машина. След като тя се качи горе, стана ясно, че всичко е изпарено. С министър Христосков казахме на хората какво е намерено горе. Ужас!". Това каза пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков, който също беше в село Горни Лом, за да подкрепи семействата на загиналите в инцидента в завода „Миджур".„Хората не само имат право да търсят отговори, те задължително трябва да ги получат. Следователите и окръжният прокурор ще изровят всичко, за да им ги дадат", категоричен бе Ненков.„Не съм бил горе, но видях буците бетон, които са излетели на километър разстояние. Още снощи с термокамерите видяхме, че няма топлинен източник, но сега се потвърдиха опасенията. Двама експерти са обходили региона. Единственото успокоение е, че е станало светкавично и се надявам да не са разбрали какво се е случило", завърши министърът.  

На живо: Изслушването на Кристалина Георгиева в Европарламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/02/2391827_na_jivo_izslushvaneto_na_kristalina_georgieva_v/?ref=rss


Кристалина Георгиева, предложена от България за еврокомисар и номинирана за зам.-председател на Европейската комисия, се явява пред три комисии на Европейския парламент, който трябва да прецени дали тя е подходяща за поста.

Това са Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси. Преди самото изслушване, което се очаква да продълиж окоол 2 часа, всяка от тях зададе няколко въпроса, на които Георгиева отговори писмено.

Днес депутатите от...

Около 100 души годишно загиват при трудови злополуки в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=266122

Около 100 души годишно загиват при злополуки на работното място в България, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на bTV след взривовете в предприятието „Миджур” във видинското село Горни Лом. По думите му, за последните 20 години при трудови злополуки живота си са загубили повече от 1900 души.

Испанските медии: "Реал" изстрада победа, а "Лудогорец" защити славата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/02/2391833_ispanskite_medii_real_izstrada_pobeda_a_ludogorec/?ref=rss


Испанските медии отбелязват, че "Реал" (Мадрид) е имал много проблеми, за да спечели мача с "Лудогорец" в Шампионската лига. Белите се наложиха с 2:1 в София.

Мадридският "Ас" посочва ключовата роля на Карим Бензема, който влезе като резерва и отбеляза победния гол. "За странните мачове си има различни играчи." Авторът изтъква, че с появата си френският нападател е събудил атаката на испанците.

"Реал" не притисна вдъхновения "Лудогорец" до влизането на резервите Бензема,...

Ето как са изглеждали инцидентите в завод "Миджур" от 2007 г. и 2010 г. (снимки)

http://pik.bg/ето-как-са-изглеждали-инцидентите-в-завод-миджур-от-2007-г-и-2010-г-снимки-news232579.html

Ето как са изглеждали инцидентите в завод "Миджур" от 2007 г. и 2010 г. (снимки)

Инцидентът в завод "Миджур" не е първият подобен случай. През 2007 година и 2010 година в завода отново има подобни случаи. 

Инцидентът през 2010 година става на 3 февруари, пише "24 часа".

 Пред съда застава директорът на завода, който е обвинен в немарливо изпълнение на занятие и причиняване на тежка телесна повреда. Тогава бяха ранени 4 души, а три години по-рано експлозия в завода взе една жертва и рани човек. 

Директорът е оправдан на две инстанции, като магистратите приемат, че той не е изпълнявал "правно регламентирано занятие", а в същото време не е доказана и причинно следствената връзка между вредоносния резултат и нарушаването на трудови норми, вътрешните правила и т.н.

Ето снимки от инцидентите: 

 

Снимка:Камелия Александрова, Архив, 62-годишният Трифон Димитров, пострадал при взрива в завод "Миджур" в с. Горни Лом, лежи в ортопедичното отделение на монтанската болница ,, Д-р Стамен Илиев" АД

 

Постове пазят подстъпите към завода за взривни вещества над с.Горни Лом.

 

 

65-годишният Ванюш Михайлов, който живее в края на с.Горни Лом, показва изпочупените стъкла на къщата си и разказва, че първият взрив бил толкова силен, че къщата се разлюляла.

 

Част от прозорците на кметството в с.Горни Лом са изпочупени от ударната вълна

 

Първият взрив в завод "Видекс", който е бил и най-мощен, е изпочупил прозорците на десетки къщи в с.Горни Лом.

 

Заводът за взривни материали "Видекс" е високо в планината над с.Горни Лом.

 

Центърът на с.Горни Лом бе оживен през целия ден след взривовете в завода през 2010 година

 

 

Заводът за взривни материали "Видекс" до видинското с.Горни Лом преди взрива през 2007 година

 

Жената вдясно е с ампутиран десен крак след трудов инцидент в завода за взривни вещества в с.Горни Лом.

 

„Трой" тръгва по Discovery Channel

http://www.cross.bg/izpolzvat-mislite-ilyuzionisti-1433015.html

/КРОСС/ На 21-и октомври, вторник, от 22:00 ч. Discovery Channel ще излъчи първия епизод от поредицата „Трой". Трой е един от най-впечатляващите британски илюзионисти. Запознаваме се с неговия свят, в който той преобразява предмети и ситуации от ежедневието и удивлява зрителите. На 24-и октомври, петък, от 22:00 ч. стартира премиерната поредица „Промиване на мозъци с магия". „Промиване на мозъци с магия" е ново амбициозно предаване, в което експерти използват психологически трикове, за да убедят случайни хора да правят неща, които никога не са предполагали, че ще сторят. Нищо не е толкова интересно, противоречиво, забавно и неясно като това как работи човешкия ум. "Контрол на мислите" показва колко податлив на влияние е умът и как можем да бъдем манипулирани от тези, които знаят как. В предаването се използват техники от хипноза до ефекта на Барнъм, които доказват, че никой не е изцяло господар на мислите си.На 29-и октомври, сряда, от 22:00 ч. започва епизод от поредицата „Магията на науката". Магията се завръща на екрана с нови мистификации. Най-изобретателните илюзионисти използват наука в своите фокуси и разкриват тайните на всеки трик.

Изслушването на Кристалина Георгиева в Европарламента (хронология)

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/02/2391827_izslushvaneto_na_kristalina_georgieva_v_evroparlamenta/?ref=rss


Кристалина Георгиева, предложена от България за еврокомисар и номинирана за зам.-председател на Европейската комисия, се яви пред три комисии на Европейския парламент, който трябва да преценят дали тя е подходяща за поста.

Това са Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси. Преди самото изслушване, което се очакваше да продължи около 2 часа, всяка от тях зададе няколко въпроса, на които Георгиева отговори писмено.

Днес депутатите от ресорните парламентарни комисии зададоха устни въпроси и ще преценяват от отговорите дали кандидатът е компетентен за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. Гласуването на депутатите от комисиите се очаква да се проведе още тази вечер.

В продължение на 3 часа "Дневник" предаде на живо изслушването и отрази по-важните моменти от него.

<br />

17:40 Заключителното си изявление Кристалина Георгиева започна с благодарност към преводачите в залата, помогнали на тричасовото изслушване и над 40 въпроса. Тя се извини на онези, които вероятно са очаквали по-подробни отговори и обеща, че ще бъде на повече разположение на евродепутатите. "Ще приключа с две важни послания", каза Георгиева. "Мисля, че проведохме много конструктивна и целенасочена дискусия. Но по-важното е, че това, което ни обединява, е истинското убеждение, че можем да направим още повече и нещо по-добро за европейските граждани."

Тя добави, че гледа на себе си "като на слуга на нашите народи, че мога да дам най-доброто от живота си и сърцето си за тях".

"Със сигурност никой от нас, самата аз – определено, но също така нито Еврокомисията, нито Европарламентът, не могат самостоятелно да дадат на европейците по-добри услуги. Но заедно, всички заедно, можем."

Two messages to finish this #EPhearings2014 - thank you @Europarl_EN & let's serve our people in best possible way together in next 5 years!

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

17:23 Изслушването на Кристалина Георгиева като кандидат за български еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия продължава близо 3 часа. Въпреки това тя запазва чувството си за хумор и след въпрос на германски социалдемократ, изискващ много по-подробен отговор, отколкото отпуснатите стандартни 2 инути, отвърна с усмивка, че "ако ме одобрите, ще мога 5 години да ви отговарям изчерпателно".

17:10 Предстои ни промяна в културата на работа, каза българският кандидат. Европейската комисия бе ангажирана изключително много с хармонизиране на законодателството, поради което имаме прекрасни адвокати. Не ме разбирайте погрешно, ние имаме нужда от адвокати, за да създаваме добри правила, по които организираме живота си, но сега се нуждаем от хора, мислещи като икономисти и финансисти, трябва да използваме кадровата си политика да привличане на талантите, които да ни помогнат да реализираме целите си, обясни тя.

От "Трансперънси интернешънъл" приветстват думите й, че ще реформира координацията между надзорните служби на ЕС.

Good to hear @KGeorgievaEU will consider question of reforming where OLAF SupCom budget lies #EPhearings2014

— TI EU Office (@TI_EU) October 2, 2014


17:01 "Нула, нула, нула! Нула толерантност към злоупотребите. Ако има цифра, по-малка от нула, ще посоча нея", каза Кристалина Георгиева на въпрос за контрола върху начина, по който се осъществяват разходите в ЕС. Тя допълни, че е много важно също така правилата да са достатъчно разбираеми за хората, за да не ги нарушават тези, които са иначе добронамерени.

Преди това Георгиева говори за намерението си да работи по-тясно със службата за борба с измамите OLAF, за да е сигурно, че тази агенция правилно е подредила приоритетите си и служителите й са мотивирани от работата си.

Консервативната германска евродепутатка Ингеборг Гресле, известна с критиките си към ръководството на OLAF, коментира, че Кристалина Георгиева отговаря твърде общо по въпроса, на което българката отвърна, че й трябва повече информация, за да отговаря изчерпателно.



16:42 Петри Сарвамаа от консервативната финладска партия повдигна въпрос за това, че има страни, които отчитат по-висок процент на грешки при реализирането на европейски проекти. Кристалина Георгиева насочи отговора в друга посока – че това не означава задължително, че там проектите са лоши. Напротив, възможно е в тези държави да се стремят контролът да е по-добър и да се спазват правилата, а не че управлението е лошо. Политиката да се обвиняват някои, че много грешат, може да има обратен ефект – те да започнат да крият грешките си, предупреди тя.

16:30 Медиите обръщат внимание, че Пирински зададе въпроса си на англйски, а тя отговори на български, което се тълкува по-скоро като неин жест към по-широката публика. В действителност българският е един от официалните езици и Георгиева каза, че използва възможността да изтъкне, че България има тази възможност, както и да благодари на преводачите в залата.

16:26 Георги Пирински повдига въпроса за това дали Кристалина Георгиева притежава умения да работи за намаляване на различията в стандартите на живот между отделните страни. Тя отговори на български, че новата комисия ще работи по принципа "Повече конкурентоспособност, по-малко неравенство".

16:18 Парламентарната зала на Европарламента очевидно не е пълна с депутати, което се коментира и като добър признак – че номинацията на България вероятно е относително безпроблемна.



16:08 Евроскептичният германски депутат Бернд Кьолмел отправи въпрос под формата на твърдение – че държавите, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, получавали по-малко ползи от него в сравнение с по-бедните страни, които години наред взимат повече, отколкото внасят. Кристалина Георгиева отвърна, че е много важно да се обяснява кой какво получава обратно, защото бизнесът в много от по-богатите държави членки се ползва с преференции и субсидии от ЕС, за които не се говори много публично, но му носят значителни предимства.

16:00 Джонатан Арнот от евроскептичната британска Партия на независимостта попита Георгиева дали ще съкрати администрацията на ЕС, която вече надхвърлила числеността числеността на британската армия. С шега тя отвърна, че това я кара да се тревожи за размера на британската армия. След изблика на смях и аплодисменти, Георгиева обясни сериозно, че става дума за промяна на европейски договори – нещо далеч отвъд нейните правомощия.

We need to better show the benefits of the @EU_Budget to our citizens - take Sofia, my hometown -> no EU, no metro #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

15:52 Повече от един час след началото на изслушванията Кристалина Георгиева не изглежда напрегната, реагира оживено и с чувство за хумор. Дори и да е подготвила предварително отговорите на някои очаквани въпроси, това не си личи. "Тя може да е повече технократ, отколкото политик, но знае как да овладее залата", коментира Тоби Фогел от "Юропиън войс".

15:49 Анализатори, следящи изслушването, коментират, че преди 5 години Кристалина Георгиева е обещала да научи по-добре френски, но днес говори само на английски, докато повечето явили се досега пред евродепутатите са говорили или правили изявления на двата най-масово говорени езика в администрацията.

MT @ivanpearson: "Do, learn, improve." @KGeorgievaEU in #EPhearings2014 masterclass. Easily the best candidate interviewed so far.

— EUROPOLITICS (@EUROPOLITICS_sa) October 2, 2014

15:43 Запитана защо точно тя е предложена за този пост, различен от предишната й отговорност за хуманитарна помощ, Кристалина Георгиева отговори: "Жан-Клод Юнкер най-добре би отговорил на този въпрос. Но очевидно това е огромна отговорност. Първата ми реакция, когато научих за номинацията, ми се изправиха косите. Но, сериозно казано, господин Юнкер ме избра по две причини. Първата е, че професионално съм отговаряла в Световната банка за цялата група на тази институция и съм си вършила работата като човек, отговарящ за пари и за хора. Втората е, че аз лично вярвам, че съм доказала, че съм независима, че никой не може да ми нарежда, освен хората на Европейския съюз. А освен това здравата работя и това би помогнало, нали?"

15:39 Кристалина Георгиева бе запитана какво ще направи за повече прозрачност в Еврокомисията. Прозрачността е най-добрият начин да защитим парите си от злоупотреби, отговори тя. Работила съм в места като Индонезия или Татарстан, хората там сами предлагаха механизмите за прозрачност. Трябв ада сме прозрачни, но и тази прозрачност да е уобна за хората – имаме механизми, но те са заровени някъде им структурите ни.

15:26 Френската социалистка Изабел Тома говори за плана за 300 млрд. евро за стимулиране растежа на европейската икономика и попита как Кристалина Георгиева и Еврокомисията ще гарантира, че ЕС няма да единствен да поеме отговорността за това как се изразходват тези средства. Кристалина Георгиева отговори, че е изключително важно да има засилен контрол, но и че не бива да се прекалява с продължителна подготовката на сложен механизъм за това, защото парите са изключително необходими сега.

Но тя и напомни, че въпросните 300 мииларда са в ресора на друг неин колега - финландеца Юрки Катайнен, предложен за зам.-пресдедател по въпросите на азетостта, растежа, инвестициите и коннкурентоспособността.



15:24 Днес в Европа имаме куп пари в банките, които не помагат с абсолютно нищо н абизнеса и за създаването на работни места – нуждаем се от програми за отключване капацитета на нашата икономика, каза кандидатът за зам.-председател на Еврокомисията. По повод приоритетите Кристалина Георгиева каза, че в краткосрочен план има нужда от спешни действия "за овладяване на пожара", които ще помогнат след това за по-дългосрочна стратегия.

15:19 За пръв път след Втората световна война виждаме бедността да се увеличава в някои общности и е много важно да се помага на хората в неравностойно положение. Вторият момент е демографски – ние сме застаряващ континетт и днес много от нашите млади и интелигентни хора търсят работа и живот в чужбина.

Ако Европа работи усилено за подобряване на конкурентоспособността си – особено в авангардните сектори, ако имаме политики за премахване на пречките за растеж, уверявам ви, че тази ситуация няма да продължи вечно, каза Кристалина Георгиева.


Competitiveness has to be front & center of our efforts so as to tackle poverty, social exclusion and generate real growth #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

15:15 На няколко пъти едводепутатите повдигат въпроса за натрупаните забавени плащания, достигнали 23 милиарда евро. Това може да създаде и правни проблеми за ЕС, тъй като по закон съюзът няма право да трупа дългове. Георгиева обеща да разчисти тази "планина от забавени плащания", която се е превърнала в набъбваща снежна топка, и до 3 месеца да се яви пред Европарламента с ясен план как да стане това.

15:05 Българският кандидат каза още, че успешната й работа зависи много от това да има и добра администрация. Затова ще се фокусирам върху подобряване привлекателността на кариерата в евроинституциите, да има повече мобилност и по-справедливо отношение към персонала. Бих искала да имаме 40% жени на ръководни позиции в края на мандата ми, допълни тя.


15:01 Злоупотребите с фондове на ЕС са не само кражба от данъкоплатците, а и удар по целия европейски проект. Затова бих искала да работя за създаване на Европейски прокурор, за да се сложи край на кражбата на публични средства.

Advancement of EU public prosecutors office project- one of the ways to better combat EU funds fraud cases #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

14:57 В това как се изразходват средствата трябва да преминем от разговори за пари към разговор за резултати, каза още българският еврокомисар. Ще бъдем в по-добра позиция в преговорите за бюджет на ЕС, ако можем да докажем, че изразходваме парите мъдро и постигаме големи резултати."

14:52 Какво постигаме с всяко изразходвано евро за нашите икономики, имаме ли достатъчно добър контрол, сигурни ли сме, че парите, които са ни предоставени, са защитени от измами, осигурени ли са достатъчно добри условия за служителите ни, за да постигат резултати и да са удовлетворени от работата си, изреди няколко проблема Кристалина Георгиева. "Европейският бюджет влияе пряко на европейските икономики, близо 600 000 души имат работа за реализирането му, 4 милиона студенти учат по "Еразъм плюс", допълни тя.

14:50 "Спомням си предишното изслушване сякаш беше вчера", каза Георгиева и обеща да продължи да работи в дух на сътрудничество с Европарламента. "Много добре разбирам колко е важно да използваме ресурсите си, да бъдат подредени те приоритетно, за да имат полза от нашите резултати гражданите, които плащат нашите заплати."



14:43 Първите теми въпроса засягат съдбата на неразплатените средства от сегашния бюджет и как ще се използват собствените ресурси на ЕС за 2015г., трябва ли да се мисли за някаква форма на данък на ЕС, какво ще се направи за бюджетния контрол и финансовата стабилност на Европа...

14:38 Заседанието бе открито официално в с обяснение за процедурата: кратко въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията, няколко кръга с въпроси, които общо са 45 на брой; разговорът се превежда на 22 езика.

Министър Ненков: Всичко в завода е изпарено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344806

Хората са шокирани. Екипът психолози ги беше подготвил за новината. Все пак не можеше нищо да се каже със сигурност, докато не влезе специалната машина. След като тя се качи горе, стана ясно, че всичко е изпарено. С министър Христосков казахме на хората какво е намерено горе. Ужас! Това заяви здравният министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия. Хората са шокирани. Екипът психолози ги беше подготвил за новината. Все пак не можеше нищо да се каже със сигурност, докато не влезе специалната машина. След като тя се качи горе, стана ясно, че всичко е изпарено. С министър Христосков казахме на хората какво е намерено горе. Ужас! Това заяви здравният министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

Възстановяват движението по южния тунел на бул. "Сливница" при Лъвов мост

http://society.actualno.com/Vyzstanovjavat-dvijenieto-po-ujnija-tunel-na-bul-Slivnica-pri-Lyvov-most--news_52792.html

От 3 октомври ще бъде възстановено движението на превозни средства по новия южен тунел на бул. "Сливница" при пътен възел "Лъвов мост", съобщиха от Столична община. Във връзка с...

Люк Еванс пристигна под ръка с партньорката си във филма Сара Гадън на световната премира на ДРАКУЛА: НЕРАЗКАЗАН в Лондон

http://cinema.actualno.com/Luk-Evans-pristigna-pod-ryka-s-partniorkata-si-vyv-filma-Sara-Gadyn-na-svetovnata-premira-na-DRAKULA-NERAZKAZAN-v-London--news_52796.html

Младата актриса Сара Гадън плени публиката на световната премиера на ДРАКУЛА: НЕРАЗКАЗАН в Лондон вчера. Канадката пристигна под ръка с партньора си във филма Люк Еванс. Зашеметяващата рокля на Оскар ...

Хаджът започна при изключителни мерки за сигурност

http://asia.actualno.com/Hadjyt-zapochna-pri-izkluchitelni-merki-za-sigurnost-news_52800.html

Около два милиона поклонници ще се стекат и тази година към Саудитска Арабия, където са събрани основни ислямски светини. Мюсюлмани от цял свят се готвят за изпълнение на един от основните обреди н...

Русия готви продажба на дялове от големите си енергийни компании

http://europe.actualno.com/Rusija-gotvi-prodajba-na-djalove-ot-golemite-si-energijni-kompanii-news_52797.html

Руският президент Владимир Путин допусна още тази година да се извърши приватизация на пакети от големите енергийни компании. По време на форума "Русия зове!" той заяви: "Сега обмисляме...

Създателите на "Бригада" правят филм за Крим

http://www.cross.bg/krim-film-shagynov-1433014.html

/КРОСС/ Продуцентска къща "Аватар филм", която стои зад прочутия телевизионен сериал "Бригада", планира да направи филм за присъединяването на Крим към Русия. Очаква се лентата да бъде на екран през ноември следващата година. В интервю за вестник „Известия" авторът на сценария Сергей Шагунов разказа, че във филма, чието работно заглавие е „Морето се вълнува", е представен живота на хората в периода февруари-март 2014 г. в Крим. Целта на авторите не е да се съсредоточават върху политиката, а да покажат "човешката история" на фона на драматичните събития. "В сценария има и Крим, и Киев, и любов ,и неприязън, и приятелство. Главните герои са много млади хора. Повече около сюжета не мога да разкрия", каза Шагунов. Разходите около заснемането на филма се изчисляват на около 4 млн. долара.

15 души изпепелени при взрива в „Миджур”

http://news.ibox.bg/news/id_1194137414

13 мъже и две жени са загинали при взрива в завод „Миджур". Това обяви пред журналисти директорът на пожарната главен комисар Николай Николов след заседание на Кризисния щаб в село Горни Лом. Надеждите за намиране на оцелели се изпариха, каза Николов. Тъжната новина е съобщена на близките на загиналите лично от социалния министър Йордан Христосков и здравния министър Мирослав Ненков.

Ненков: Ужас! Всичко в завода е изпарено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344802

Хората са шокирани. Екипът психолози ги беше подготвил за новината. Все пак не можеше нищо да се каже със сигурност, докато не влезе специалната машина. След като тя се качи горе, стана ясно, че всичко е изпарено. С министър Христосков казахме на хората какво е намерено горе. Ужас! Това заяви здравният министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия. Хората са шокирани. Екипът психолози ги беше подготвил за новината. Все пак не можеше нищо да се каже със сигурност, докато не влезе специалната машина. След като тя се качи горе, стана ясно, че всичко е изпарено. С министър Христосков казахме на хората какво е намерено горе. Ужас! Това заяви здравният министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

Официално: 15 са загинали при взрива в Горни Лом (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344673

15 са жертвите при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом. Загинали са 13 мъже и две жени. Това обявиофициално директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов на извънредния брифинг в четвъртък, предаде bTV.
Николов добави, че ще продължат да наблюдават периметъра. Взривът е бил изключително силен, 15 са жертвите при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом. Загинали са 13 мъже и две жени. Това обявиофициално директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов на извънредния брифинг в четвъртък, предаде bTV. Николов добави, че ще продължат да наблюдават периметъра. Взривът е бил изключително силен,

Гръцки инженери: Акрополът се руши

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/grycki-inzheneri-akropolyt-se-rushi-6023827

Огромната скала, върху която е стъпил Партенонът, е започнала да поддава и е нужно да бъде укрепена

Тъмната слава на "Миджур" - инциденти и черни забрадки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344782

15 души са жертвите на вчерашния взрив в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом.
Три жени са ранени, за живота им няма опасност.
Това не е първият инцидент в завода, известен в миналото като "Миджур".
След взрив на машина през май 2007 г. 28-годишен работник почина от раните си. Загиналият Людмил Иванов работел като шлосер-монтьор. 15 души са жертвите на вчерашния взрив в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом. Три жени са ранени, за живота им няма опасност. Това не е първият инцидент в завода, известен в миналото като "Миджур". След взрив на машина през май 2007 г. 28-годишен работник почина от раните си. Загиналият Людмил Иванов работел като шлосер-монтьор.

Бой между треньори в басейн "Приморски" за разпределение на графиците за тренировки

http://www.moreto.net/novini.php?n=266117

Конфликт за разпределение на графика и часовете за тренировки в басейн „Приморски” е довел до ръкопашен бой и саморазправа в събота, 27 септември, между двама треньори по водна топка. За това алармираха родители на деца, които тренират в клуба по водна топка „Тича”.

216 лекари са починали от вируса ебола

http://www.cross.bg/broyat-ebola-virysa-1433011.html

/КРОСС/ Броят на починалите от вируса ебола лекари се увеличава. Броят на медиците, които не са успели да победят смъртоносното заболяване, вече е 216, става ясно от данните на Световната здравна организация. По-рано се съобщаваше за 377 заразени и 211 починали медицински работници.

Реформаторският блок: Хората виждат надежда в нас

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/reformatorskiiat-blok-horata-vizhdat-nadezhda-v-nas-6023825

Позволихме си да поемем ангажименти, за които най-отговорно мога да кажа, че можем да изпълним, категоричен е водачът на листата на реформаторите за Хасковска област Станислав Иванов

Мирослав Ненков: Всичко е изпарено, жертвите не са разбрали какво става

http://pik.bg/мирослав-ненков-всичко-е-изпарено-жертвите-не-са-разбрали-какво-става-news232566.html

Мирослав Ненков: Всичко е изпарено, жертвите не са разбрали какво става

Здравният министър Мирослав Ненков заяви пред Нова телевизия, че в района на взрива в Горни Лом всичко е изпарено.

"Само стомана и желязо е имало в предприятието. Единственото успокоение е, че всичко е станало много бързо. Пострадалите не са разбрали какво става", каза министър Ненков.

"В мястото на взрива видях буците бетон, които са летели на километър. Огромни стени са разкъсани в този взрив. Още през нощта са видели, че няма топлинен източник. Ужас е било горе. Ние с министър Христосков съобщихме на хората тъжната новина", каза здравният министър. 

Идиот ли е българинът по избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343326

Eтимологията на думата „идиот" идва още от древногръцки времена. С нея са обозначавали хора, които някак си странят от обществото, от общите дела. Съвременният заместител на „идиот" би трябвало да бъде „хейтър" (от англ. hate - мразя) - човек, който отрича всичко, което се случва и се предлага. Интернет пространството например е пълно Eтимологията на думата „идиот" идва още от древногръцки времена. С нея са обозначавали хора, които някак си странят от обществото, от общите дела. Съвременният заместител на „идиот" би трябвало да бъде „хейтър" (от англ. hate - мразя) - човек, който отрича всичко, което се случва и се предлага. Интернет пространството например е пълно

15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/15-sa-jertvite-ot-vzriva-na-zavoda-v-gorni-lom,181114/

Загинали са 13 мъже и 2 жени, съобщи Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението"

Лидерът на "Боко Харам" отрече да е бил ликвидиран

http://news.ibox.bg/news/id_826899235

Ще умра едва, когато Аллах реши, казва във видеозапис Абубакар Шекау

Кунева: Не може държавата да работи в режим „не дай си Боже“

http://offnews.bg/news/n_1/n_397109.html

Неспазването на правила взима човешки животи. Аз съм сигурна, че има много хора, които искат да помогнат на пострадалите семейства след трагедията в Горни Лом. Затова призовавам нашите членове и симпатизанти да се организираме за доброволна помощ в следващите дни.  Това коментира Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“, част от Реформаторския блок, като потвърди, че събитията по закриването на кампанията на РБ се отменят. Тя изказа съболезнованията си на семействата на пострадалите и жертвите, като освен това обяви, че Реформаторският блок прекратява кампанията и насочва усилия в помощ на хората в Горни Лом . Лидерът на ДБГ изрази мнението си, че институциите непрекъснато трябва да подават информация в днешния и следващите дни, докъде са стигнали спасителните дейности и да организират подкрепа за семействата и близките на пострадалите. "Това е решението. Както и не просто писане на нови правила на хартия, а контрол върху тези, които ги има и настояване те да се спазват. Сега знам какво ще стане - ще има анкетни комисии, ще се говори за причините за взрива, ще се прехвърлят отговорности от едно към друго ведомство, а въпросът е съвсем друг – със системна и целенасочена работа на институциите и безкомпромисен контрол да се предотвратят такива тежки трагедии.", добави още тя. Лидерът на ДБГ допълни позицията си за трагедията в село Горни Лом във фейсбук профила си: "Поводът да говорим днес е тъжен. Прекъсваме кампанията. Молим се за жертвите и за сила на близките им. Отговорно е обаче да кажем и да го кажем ясно - трагедията в Горни Лом за пореден път показва пълното безхаберие на държавата към гражданите й, към живота им. Постоянно ставаме свидетели на бедствия и инциденти, които могат да бъдат предотвратени. Не е нормално да живеем в държава, която работи в режим "не дай си Боже" . Това означава да не работи съдебната система - стават инциденти, правят се проверки, установяват се нарушения, пишат се актове дори и няма последващи действия, нито контрол, няма налагане със силата на закона на правилата. Трагедии ще има, докато се неглижират правилата, докато има притискана и корумпирана администрация и политически чадъри над нарушителите".

Подаваме заявление за пенсия вече и по интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=266121

Националният осигурителен институт (НОИ) стартира две нови електронни услуги. Първата от тях дава възможност за заявяване по електронен път на една от най-често използваните от клиентите на НОИ административни услуги - “Подаване на заявление за превеждане на пенсия в банка и/или смяна на адреса на пенсионера”.

Офшорка от Лихтенщайн купува Полиграфическия за 15 млн. евро

http://www.vesti.bg/novini/ofshorka-ot-lihtenshtajn-kupuva-poligraficheskiia-za-15-mln.-evro-6023828

Наскоро регистрираната фирма "Карано пропъртис - България", е новият собственик на Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев" и печатницата, която се намира към него, пише "Клуб Z" в електронното си издание.

Янкова: Родопчани скърбим заедно с близките на загиналите

http://www.cross.bg/blizkite-yankova-bulgariya-1433010.html

Смолян /КРОСС/ Родопчани скърбим заедно с близките на загиналите. Това каза водачът на листата на „БСП лява България" в Смолян Дора Янкова. "Изказвам най-искрените съболезнования към семействата на работниците от взривената фабрика в Горни Лом. Трагедията е огромна и тя засяга цяла България. Всички сме съпричастни към мъката на близките", каза още тя.      

Кола помете момченце, играещо между блокове

http://www.cross.bg/kola-pomete-momchentze-1433009.html

Перник /КРОСС/ Кола помете 6-годишно момче, докато си играело между блоковете на ул. "Юри Гагарин" в пернишкия кв. "Изток" около 18.30 ч. вчера. Зад волана на возилото "Дайхатцу", което блъснало детето, бил 41-годишният перничанин С.М. Той е бил проверен с дрегер за употреба на алкохол и пробата се оказала отрицателна, съобщава ZaPernik.comПострадалото момченце е откарано в пернишката болница с комоцио и фрактура на дясна ключица.

Мъж размаза съседа си с бетонна плоча

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344775

58-годишен мъж загина след като бил затиснат от бетонна плоча при саморазправа със съсед, съобщиха от ОД на МВР - Плевен.
Сигнал за намерено в местността „Момин геран“ тяло на мъж, затиснат от бетонна плоча е получен на 30 септември в 13.30 часа в плевенското Първо Районно управление на полицията. Веднага на място били изпратени полицейски екипи, 58-годишен мъж загина след като бил затиснат от бетонна плоча при саморазправа със съсед, съобщиха от ОД на МВР - Плевен. Сигнал за намерено в местността „Момин геран“ тяло на мъж, затиснат от бетонна плоча е получен на 30 септември в 13.30 часа в плевенското Първо Районно управление на полицията. Веднага на място били изпратени полицейски екипи,

Част от кв."Виница" също без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=266125

Част от кв."Виница" и в частност абонатите по ул."Св.Прокопий Варненски" ще останата без вода до до 18:00 часа, съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна. Освен тях без вода днес са -абонатите от района на "Бизнес хотела", Острова, кв.

Константин Тренчев: Няма синдикати в завода в Горни Лом

http://www.cross.bg/intzident-trenchev-polychavat-1433008.html

/КРОСС/В тази фирма няма синдикати, защото явно хората са се страхували да се организират, заяви председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в коментар на причините за тежкия инцидент в завода в Горни Лом.  Пред БНР Тренчев коментира: Районът е беден и хората са готови на всичко, за да получават някои лев. Второ, технологията, по която се работи - сигурно по подобна се е работело в края на 19-и век. В тази връзка искам да припомня едно предложение на "Терем" преди години, че трябва да се създаде един национален център за утилизация на боеприпаси, в който да се инвестира в една по-модерна технология, за да не се получават такива инциденти. В момента една купчина фирми, сред които и доста съмнителни, се занимават с това, и виждате - инцидент след инцидент.  

Реклама в Берлин неволно "огъна" новия iPhone

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/02/2391807_reklama_v_berlin_nevolno_oguna_noviia_iphone/?ref=rss


През изминалите дни интернет беше залят от сигнали на притежатели, че iPhone 6 Plus се огъва под лек натиск, когато се носи в джоба на тесен панталон. Реклама на телефона в Берлин неволно отрази тази действителност, като постави телефона на извита сграда, съобщава онлайн изданието The Verge.

Комичната ситуация отново ще увеличи напрежението върху Apple, която продължава да търпи подигравки от своите конкуренти и потребители. Компанията твърди, че само девет души са й се оплакали от...

Мъж преби съседа си и го остави да издъхне под бетонна плоча

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344771

58-годишен мъж загина след като бил затиснат от бетонна плоча при саморазправа със съсед, съобщиха от ОД на МВР - Плевен.
Сигнал за намерено в местността „Момин геран“ тяло на мъж, затиснат от бетонна плоча е получен на 30 септември в 13.30 часа в плевенското Първо Районно управление на полицията. Веднага на място били изпратени полицейски екипи, 58-годишен мъж загина след като бил затиснат от бетонна плоча при саморазправа със съсед, съобщиха от ОД на МВР - Плевен. Сигнал за намерено в местността „Момин геран“ тяло на мъж, затиснат от бетонна плоча е получен на 30 септември в 13.30 часа в плевенското Първо Районно управление на полицията. Веднага на място били изпратени полицейски екипи,

Президентът: Невинни животи бяха загубени заради арогантното неспазване на правилата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391813_prezidentut_nevinni_jivoti_biaha_zagubeni_zaradi/?ref=rss


"Невинни човешки животи бяха загубени, заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси". Това гласи изявлението на президента Росен Плевнелиев след инцидента в завода в Горни Лом, при който загинаха 15 души, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Според държавния глава още по-притеснително...

Президентът: Невинни човешки животи бяха загубени заради арогантното неспазване на правилата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/02/2391813_prezidentut_nevinni_choveshki_jivoti_biaha_zagubeni/?ref=rss


"Невинни човешки животи бяха загубени, заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси". Това гласи изявлението на президента Росен Плевнелиев след инцидента в завода в Горни Лом, при който загинаха 15 души, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Според държавния глава още по-притеснително...

Опростиха получаването на руско гражданство за чужди инвеститори

http://www.cross.bg/investitori-rysko-grazhdanstvo-1433006.html

/КРОСС/ Чуждестранните инвеститори и предприемачи ще могат да получат руско гражданство по опростен ред. Съответното постановление бе подписано от премиера Дмитрий Медведев. Тази стъпка цели привличането на  нови инвестиции в Русия. Документът съдържа списък на дейностите, върху които преференциалният режим не се разпространява. По-точно, това  са търговията на едро и дребно, ремонтът на автомобили, работата в хотели и заведения за обществено хранене, дейността в областта на рекламата, правото и счетоводството. Тези изключения се дължат на липсата на необходимост от допълнително привличане на нови участници в съответните дейности.

Съдът отхвърли жалбата на стрелеца от Лясковец

http://www.cross.bg/myarka-po-leka-turnovo-1433007.html

Велико Търново /КРОСС/ Апелативният съд във Велико Търново потвърди мярката „задържане под стража", наложена на стрелеца от Лясковец Петко Савов. Решението на тричленния състав на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. На днешното заседание съдът потвърди мярката, постановена от Окръжния съд във Велико Търново през миналата седмица.Савов, който при полицейска операция през март тази година уби полицая Емил Шарков и рани други негови колеги, обжалва решението на Окръжния съд и поиска по-лека мярка - домашен арест. Според прокурора Стоян Вараджаков има обосновано предположение, че той е автор на убийството и няма основание да се налага по-лека мярка за неотклонение. Съдът реши в продължение на два месеца Савов и адвокатите му да не искат по-лека мярка за неотклонение, за да не се пречи на досъдебното производство.   Снимка: Булфото, всички права запазени

От "Дай Боже висока избирателна активност" до отлагане на вота

http://www.mediapool.bg/ot-dai-bozhe-visoka-izbiratelna-aktivnost-do-otlagane-na-vota-news225505.html

Трябва да се затегне контролът на дейността на заводите за боеприпаси, като само при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензите им, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трагедията с взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом, жертва на който се очаква да са 15 души. . "Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход. Виждате, актове, актове, накрая може да се окаже, че собственикът е платил за своето желание да печели повече пари с живота и на сина си, ако е вярно това, което казват. Това е безобразно. Толкова много актове с толкова опасна продукция – да си играеш с живота на хората", коментира Борисов пред бТВ. По думите, за да не стане още по-голяма трагедия, трябва да се помисли и "дай Боже да има висока избирателна активност, за да се избере правителство".   "Колкото по-стабилна става държавата и по-здраво управление има, толкова по-работещи институции има", каза Борисов.   Частникът пренебрегва разходи за безопасност на труда   Председателят на БСП Михаил Миков отиде на мястото на инцидента край Горни Лом, където представи пред журналисти анализ на частния капитал. Според него, стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда. По думите му не става въпрос за недобросъвестност, а за икономии по отношение на техника, работни заплати, гонене на по-висока производителност, което се отразява.   Според него има един съществен въпрос – за голямата безработица и за "натиска, който се упражнява върху работниците, в това число и по отношение на защитата и безопасността на труда при такива опасни производства".   Всичките притеснения на обществото   Лидерът на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева заяви от своя страна, че случващото се в Горни Лом отразява всичките притеснения на обществото. "Ще трябва разчистване, ще трябва да се помогне и на близките на хората. Има много неща, които трябва да се направят и ще ги направим. Спираме предизборната си кампания навсякъде в страната", каза още Кунева.   "Да имаш комисар по бедствията и авариите, каквато е Кристалина Георгиева, изглежда не е достатъчно. България трябва да вземе своите поуки", каза Кунева пред "Фокус".   Да се отложат изборите   Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков призова от своя страна изборите да бъдат отложени. За целта вече е изпратил писма до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки, в което иска незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. Бареков посочва, че яснота за съдбата на изчезналите работници във фабриката за барут в Горни Лом вероятно ще има поне след 48 часа.   Като друга причина за отлагането се посочват получени сигнали за предстоящия изборен туризъм на празнуващи Курбан Байрам с двойно гражданство, които в разрез със закона ще гласуват едновременно в Турция и България.   Николай Цонев: МВР не се справи компетентно   Лидерът на партия "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев коментира, че от МВР не са се справили компетентно, като казват, че трябва да минат 24 часа, за да влязат в обекта, където се е случил взривът.   "Тук не става въпрос за взривно устройство, а за взрив, при който не е необходим такъв период на изчакване. Толкова се чака, за да се убедят, че няма да се задейства взривното устройство след превъртане на циферблата на устройството. В случая става дума за друг тип взрив, при който е възможно след като престане, да влязат в сградата и да потърсят хората, които са ранени, за да им се окаже помощ.", обясни Цонев.   Бившият военен министър коментира, че не се учудва на подобна некомпетентност при положение, че от 1944 година не са правени никакви реформи в службите на МВР. И това сега дава своите резултати – некомпетентност, занижен контрол, грешни решения по време на кризисни ситуации.   Дали ДАНС знае, че в това завод се извършва утилизация в нарушение и какви мерки е предприела, посочи се още Цонев. Според него, това за пореден път потвърждава, че там наистина е време някой да си подаде оставката.   Партията му вече поиска оставката на шефа на ДАНС, тъй като твърди, че службата е нахлула в нарушение на закона в офиса на член на листата и кандидат депутат на партията от Силистра.

Димитър, загубил сина си: Влязох сам след взрива, детето ми беше там

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344768

Детето ми беше там и влязох сам след взрива в завода. Обадих се на телефон 112 и тръгнах. Казваха ми да не влизам, но не послушах никого, разказа пред bTV Димитър, който е работил в завода, а вчера 26-годишният му син е бил на смяна.
Детето ми бе там, кой да чакам? Две коли на фирмата и бус бяха залепени за една стена, разказа почерненият бащата. Детето ми беше там и влязох сам след взрива в завода. Обадих се на телефон 112 и тръгнах. Казваха ми да не влизам, но не послушах никого, разказа пред bTV Димитър, който е работил в завода, а вчера 26-годишният му син е бил на смяна. Детето ми бе там, кой да чакам? Две коли на фирмата и бус бяха залепени за една стена, разказа почерненият бащата.

Ефектът от обединението все още е спорен за източногерманците

http://europe.actualno.com/Efektyt-ot-obedinenieto-vse-oshte-e-sporen-za-iztochnogermancite-news_52787.html

Само един на всеки двама източногерманци счита, че е извлякъл полза от обединението на Германия. Това показва изследване на института Allensbach за 15 източногермански ежедневника и седмичника, пред...

Вдъхновен от състезанията дизайн за Nissan Pulsar NISMO

http://cars.actualno.com/Vdyhnoven-ot-systezanijata-dizajn-za-Nissan-Pulsar-NISMO-news_52788.html

От Nissan твърдят, че това е само дизайнерска концепция. Да, на този етап. Но нека няма съмнение, този „горещ“ ще се появи в серийно производство. Със сигурност. Просто не сега, за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване