Работни версии за взрива в "Миджур" - неправилна утилизация или повреда на машината за взривни вещества

http://vidin.actualno.com/Rabotni-versii-za-vzriva-v-Midjur---nepravilna-utilizacija-ili-povreda-na-mashinata-za-vzrivni-veshtestva-news_53122.html

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за инцидента в село Горни Лом, съобщиха от прокуратурата. В хода на разследването за пр...

Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност в България

http://www.cross.bg/plevneliev-bulgariya-praznika-1433379.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам.„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!", се казва в поздравлението на българския държавен глава.„Празниците носят светлина и топлина, сплотяват и близки и непознати. Припомнят ни, че най-ценните дарове в живота са миговете, споделени с любимите ни хора, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност и взаимно доверие. Вярвам, че, ако и в делниците си не забравяме тази истина, България, ще бъде много по-успяла и просперираща", се казва още в поздравлението на президента Росен Плевнелиев.    

Германия е одобрила спорен оръжеен експорт?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-e-odobrila-sporen-oryjeen-eksport,181251/

Редица арабски държави ще могат да закупят военна техника от федералната република, твърди Süddeutsche Zeitung

Димитър Бербатов пропуска дербито с ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/04/2393577_dimitur_berbatov_propuska_derbito_s_psj/?ref=rss


Нападателят на "Монако" Димитър Бербатов ще пропусне гостуването на шампиона "Пари сен жермен". Двата отбора се срещат в неделя от 22.00 часа в дербито от деветия кръг на Лига 1.

Българският футболист няма да успее да се възстанови от контузията, която получи в мача със "Зенит" в Шампионската лига. Той изкълчи глезена си и беше сменен принудително в 52-ата минута на двубоя в Санкт Петербург.  

Треньорът на "монегаските" Леонардо Жардим заяви, че травмата не е сериозна, но...

Плевнелиев поздрави мюсюлманите с Курбан байрам

http://pik.bg/плевнелиев-поздрави-мюсюлманите-с-курбан-байрам-news233381.html

Плевнелиев поздрави мюсюлманите с Курбан байрам

Президентът Росен Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!”, се казва в поздравлението на българския държавен глава.

„Празниците носят светлина и топлина, сплотяват и близки, и непознати. Припомнят ни, че най-ценните дарове в живота са миговете, споделени с любимите ни хора, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност и взаимно доверие. Вярвам, че ако и в делниците си не забравяме тази истина, България ще бъде много по-успяла и просперираща”, се казва още в поздравлението на президента Росен Плевнелиев.

По 20 лв. за глас в Нова Загора

http://www.cross.bg/po-lv-za-glas-v-nova-zagora-1433378.html

Сливен /КРОСС/ 35-годишна жена от Нова Загора е задържана от полицията по подозрение за търговия с гласове, съобщиха от ОД на МВР-Сливен.Тя е агитирала свои близки и познати да гласуват за конкретна политическа партия, като е предлагала по 20 лева за глас. След проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са установени лица, разпитани в качеството им на свидетели. По време на разпитите свидетелите посочват факти и обстоятелства, уличаващи 35-годишната А.М. в извършена престъпна дейност. Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Районна прокуратура- Нова Загора.

Църквата пуска нови свещи от ноември

http://www.bnews.bg/article-118077

Два нови вида свещи от 40 ст. и 1 лв. ще влязат в храмовете от началото на ноември.

Български ученик стана най-добрият математик в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_398229.html

Ученик в пловдивската математическа гимназия получи титлата „Най-добър математик в Европа“ и влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. 17-годишният Петър Гайдаров стана най-добрият математик в Европа, след като даде частично решение за задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 г. Наградата на ученика е в размер на 5000 евро. Той спечели и покана за участие в церемонията по връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите. В топ 10 на най-добрите математици в света пък го изпрати откриването на грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. Още от малък имам интерес за решаването на задачи по математика, но по-сериозно се занимавам с това, откакто влязох в гимназия. Тогава започнах да правя разработки по математика, разказва Петър Гайдаров пред dnes.bg. Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам, че ще присъствам на раздаването на Нобеловите награди. Мечтата на Петър е да учи в САЩ и след това да се върне в България.

Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност за Курбан байрам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348222

Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам.
„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!“, се казва в поздравлението на българския държавен глава. Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам. „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!“, се казва в поздравлението на българския държавен глава.

Подновява се издирването на малайзийския самолет, изчезнал над Индийския океан

http://www.mediapool.bg/podnovyava-se-izdirvaneto-na-malaiziyskiya-samolet-izcheznal-nad-indiyskiya-okean-news225589.html

Издирването на изчезналия през март полет 370 на малайзийските авиолинии ще бъде подновено след четиримесечно прекъсване, съобщиха в събота световните информационни агенции, цитирани от БТА. Експертите ще използват сонари, видеокамери и сензори за самолетно гориво при търсенето на изчезналия Боинг 777 с 239 човека на борда. Операцията ще обхване рядко посещаван от кораби район на Индийския океан, намиращ се на около 1800 км западно от Австралия. Очаква се в неделя в тази зона да пристигне първият от трите плавателни съда, които ще участват в новото търсене на останки. Лошото време може да забави придвижването на кораба. Издирването бе спряно за няколко месеца, за да може морското дъно в зоната с площ от 60 000 кв. км. да бъде картографирано. Досегашните опити да бъдат открити останки от самолета на няколко пъти не дадоха резултат, отчасти заради погрешно разчетени радиосигнали.

Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност за Курбан байрам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348218

Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам.
„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!“, се казва в поздравлението на българския държавен глава. Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам. „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!“, се казва в поздравлението на българския държавен глава.

Ще използваме всички средства срещу "Ислямска държава", закани се Камерън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/04/2393587_shte_izpolzvame_vsichki_sredstva_sreshtu_isliamska/?ref=rss


"Ще използваме всички средства, с които разполагаме, в опитите да открием тези заложници и ще направим всичко възможно да победим тази организация, която е извънредно безмилостна, безчувствена и варварска в отношението си към хората". С тези думи британският премиер Дейвид Камерън реагира в телевизионно обръщение на пуснатия вчера в интернет видеоклип с обезглавяването на британския хуманитарен служител Алан Хенинг.

Камерън заяви, че страната скърби за него. През декември м.г. Хенинг...

Поредна измама с обещание за работа в чужбина

http://www.cross.bg/rabota-obratno-firmata-posrednik-1433377.html

/КРОСС/ Продължават случаите на измамени българи с обещание за работа в чужбина.Пловдивчанин заминава за работа в Англия, като заплаща сумата от 1200 лв. Когато отива в Обединеното Кралство, се оказва, че действителността няма нищо общо с това, което са му обещали от фирмата-посредник. Те гарантирали добро заплащане, но настояли да подпише договора незабавно.Георги Загорчев тръгва с идеята, че ще обезкостява свинско месо по 8 часа на ден. Работодателят обаче го кара да извършва съвсем различна дейност от тази, за която е отишъл там и то с работно време от 16 часа дневно. Два дни след започване на работата младежът решава да се върне в България. Три дни е спал на летището в Манчестър, защото не е имал пари да се прибере обратно в родината.От фирмата-посредник твърдят, че спазват закона, а за Георги дори не са чували. В момента пловдивчанинът е без работа и с 2000 лева по-малко. Толкова му е струвало пътуването до Англия и обратно, съобщи ТВ7.

Спортисти почистиха района около Паметника край езиковите гимназии във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266343

Акция за почистване на района на Паметника на българо-съветската дружба край езиковите гимназии организираха спортисти днес, научи Moreto.net. За инициативата разказа Валентин Димитров, който от дълго време организира ентусиастите в парка.

„Забранено за възрастни” отново в Смолян

http://www.cross.bg/smolyan-vuzrastni-teatura-1433376.html

Смолян /КРОСС/ Третото издание на Международния театрален фестивал „Забранено за възрастни" ще се проведе от 6 до 10 октомври т.г. в Смолян. 12 театрални, танцови и улични спектакъла за деца и младежи от 4 държави ще имат над 35 представления в Смолян, Чепеларе, Доспат, Борино, Златоград, Мадан, Бостина, Смилян и Средногорци. Това съобщи днес пред медиите продуцентът на фестивала Петър Тодоров. Той представи и акцентите в програмата . Успех на тазгодишното издание пожела и зам.-кметът инж. Мариана Цекова тъй като община Смолян е сред главните организатори на събитието.Фестивалът ще се открие на 6 октомври, понеделник, от 17.00 ч на открито пред Театъра в Смолян със спектакъла на Симоне Романо от Италия „Хоп-Хоп". От 18.00 ч. на Голяма сцена на РДТ , Столичен куклен театър ще представи хитовата постановка „Приказка за Скитника-крал" с участието на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Георги Спасов и Румен Гаванозов. Цените на спектаклите в Смолян са 3 лв. за деца и пенсионери и 6 лв. за възрастни. Билети се продават на касата на Театъра от 16.00 до 18.00 часа, както и преди всяко представление. Някои от представленията на открито са с вход свободен. Хора с щедри сърца са закупили вече билети, които ще дарят на децата от Широка лъка. Това може да направи всеки, който иска да зарадва дете с театрално представление, уточниха организаторите

Ердоган поиска извинение от вицепрезидента на САЩ заради сбъркан цитат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/04/2393584_erdogan_poiska_izvinenie_ot_viceprezidenta_na_sasht/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска извинение от американския вицепрезидент Джо Байдън за твърдението, че турският лидер му е признал как Турция е позволила на чуждестранни борци да влязат в Сирия, предаде "Асошиейтед прес". Отговаряйки на въпроси след реч пред студенти от Харвард в четвъртък, Байдън заяви: "Той (Ердоган) каза: 'Вие бяхте прав. Ние пуснахме прекалено много хора.' Сега те се опитват да затворят границата си". Ердоган категорично отрече някога да е казвал това и заяви,...

Близо 300 млн. евро са южнокорейските инвестиции в България

http://www.cross.bg/bulgariya-koreya-investitzii-1433375.html

София /КРОСС/ Близо 300 милиона евро са южнокорейските инвестиции в България през последната година, но съществува потенциал за увеличаване на тази сума. Това заяви извънредният и пълномощен посланик на Република Корея Шин Менг-хо по повод националния празник на Република Корея, откриването на Дните на корейската култура у нас, годишнина от установяването на дипломатически отношения и не на последно място - неотдавнашното поредно изявление на севернокорейския представител пред Общото събрание на ООН. "В последно време забелязвам отлични знаци за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията ни. Все повече представители на корейския бизнес и туристи посещават България. В същото време много млади българи имат все по-ясно изразен интерес към корейската култура. Смятам, че България и Корея са приятелски открити държави. Нивото на корейските инвестиции се увеличи значително. Общото количество възлиза на около 300 млн. евро, а това прави Корея най-големият инвеститор от азиатските държави. Корейски бизнесмени проявяват интерес към земеделието. Един от тях вече изгражда фабрика за специален сорт гъби в Телиш. Тази компания планира да участва в производството на органично месо, зеленчуци и зърнени култури. Има корейски компании, които проявяват интерес към ИТ-сектора. Продължаваме да поддържаме интересите в създаването на електронно правителство, строителния бранш, транспорта. Наши фирми планират участие и в управлението на отпадъци

Осъдиха двама на пробация за изборна агитация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348212

Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата.
Било е повдигнато обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя. Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата. Било е повдигнато обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

Производството на фуражно зърно в Добричко надхвърли 246 000 тона

http://pik.bg/производството-на-фуражно-зърно-в-добричко-надхвърли-246-000-тона-news233377.html

Производството на фуражно зърно в Добричко надхвърли 246 000 тона

Производството на фуражно зърно в Добричкия регион надхвърли 246 000 тона като 34 на сто от масивите с царевица вече са ожънати, сочат предоставените данни от областната земеделска служба, цитирани от БТА.

Зърнопроизводителите прибират средно по 769 килограма от декар или със 164 килограма повече от миналата стопанска година. Падналите дъждове през лятото особено благоприятно са повлияли на развитието на фуражната култура в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, където комбайните жънат от 800 до 855 килограма зърно от декар.

От общо 943 000 декара с царевица в региона в около 3700 декара посевите са унищожени при порои и градушки и реколтата е изгубена, според данните на областната земеделска служба. През миналата стопанска година реколтата от фуражно зърно в Добричка област достигна 531 000 тона при среден добив 605 килограма.

Двама осъдени на пробация за изборна агитация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348209

Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата.
Било е повдигнато обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя. Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата. Било е повдигнато обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

Хората гласуваха Плутон отново да бъде планета

http://offnews.bg/news/n_1/n_398188.html

Плутон може отново да бъде категоризиран като планета, след като през 2006 г. Международният астрономически съюз постави условия кое космическо тяло се счита за планета и кое не, съобщи "Индипендънт". Причината Плутон да бъде извадена от списъка с 9 планети в Слънчевата система и да бъде определена като планета джудже беше, че тя е твърде малка и няма достатъчно силно гравитационно поле, като по този начин в системата ни останаха планетите Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Решението не бе посрещнато добре от обществеността. Някои аматьори звездобройци и професионални астрономи сметнаха, че решението е субективно, а не обективно. Центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" написа в обръщение към медиите, че "овошка джудже все още си е овошка, както и хамстерът джудже пак си е малък хамстер". Наскоро обаче центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" реши да направи нещо по въпроса и организира дебат за ползите и минусите от това Плутон отново да бъде определена за планета, като остави публиката да гласува. Резултатът беше красноречив - Плутон е планета . Дискусията се въртеше около изискванията на Международният астрономически съюз за това кое е космическо тяло е планета: - да е в орбитата около Слънцето; - да е кръгло или почти кръгло; - да е доказало, че е "разчистило квартала" около орбитата си, тоест да е гравитационно доминиращото образование в района си. Плутон беше отстранена от почетния списък, тъй като не отговаряше на последното условие да е "най-големият бабаит в махалата". Радиусът на Плутон е около 750 мили, което е по-малко от 20% от радиуса на Земята. Плутон може да бъде обиколена със самолет за по-малко време, отколкото можете да стигнете от Вашингтон до Хаваите. Оуен Джинджрич защити планетарния статут на Плутон, като каза, че "планета" е културно дефинирана дума, която се променя с времето". Българинът Димитър Съселов, който е професор в Харвардския университет и директор на харвардската инициатива „Извори на живота“ , представи екзопланетната научна гледна точка върху нещата. Съселов изтъкна, че освен всичко останало критерият за това нещо да бъде определено като планета е то да се върти около Слънцето, което изключва всички космически тела извън нашата Слънчева система, наречени "екзопланети". Той предложи алтернативна дефиниция, че планетата е "най-малката сферична буца материя, която се е оформила около звезда или звездни останки". Това предложение откри много нови възможности, една от които явно беше Плутон да се върне в редиците на планетите. Когато се стигна до гласуване, определението на Съселов победи. Това, разбира се, не означава нищо официално, но е начало.

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с до 4 процента

http://www.mediapool.bg/lekarstvata-bez-retsepta-shte-poskapnat-s-do-4-protsenta-news225588.html

Лекарствата, които се купуват без рецепта, ще поскъпнат с до 4 процента, каза в събота от Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БТА. Основната причина за това е, че е изтекъл едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на медикаментите. Според проф. Гетов няма да има поскъпване при реинбурсирани от здравната каса лекарства. Ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството за преодоляване на проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места. Проф. Гетов каза, че най-добрият вариант за това е да се въведе т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове. ”Подвижните фармацевти трябва да имат лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата, но преди всичко дейността им трябва да бъде регламентирана в закона”, каза Гетов.

Втори случай на Ебола в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=266330

В САЩ е регистриран втори случай на заразен с вируса Ебола. Пациентът е е постъпил в столичната болница "Хауърд юнивърсити", съобщиха медиите. Името му не се съобщава, но неотдавна се е върнал от Нигерия. Той е изолиран и според лекарите се намира в стабилно състояние.

Лекарствата без рецепта поскъпват с до 4%

http://offnews.bg/news/n_1/n_398219.html

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с между 3 и 4 процента. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Основната причина за увеличението е отпадането на едногодишния мораториум, който не позволяваше промяната на цените на тези лекарства. Не се очаква промяна на цените на останалите медикаменти, особено на тези, които се заплащат от Здравната каса, посочи Гетов. Председателят на фармацевтичния съюз подчерта, че организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството за преодоляване на проблемите с аптеките в малките и труднодостъпните населени места. По думите му най-добрият вариант за това е въвеждането на т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля отдалечените села през определен период от време. Дейността на тези фармацевти трябва да бъде регламентирана от закона и след това трябва да им бъде издаден лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата, уточни Гетов.

Без допълнителна такса за акостирането на кораби в Бекет договори Ангелкова

http://pik.bg/без-допълнителна-такса-за-акостирането-на-кораби-в-бекет-договори-ангелкова-news233376.html

Без допълнителна такса за акостирането на кораби в Бекет договори Ангелкова

Няма да бъде въвеждана допълнителна такса за акостирането на ро-ро кораби в пристанище Бекет.

Това договори министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова с Ливиу Драгнеа, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния.

В рамките на едноднивното си посещение в Букурещ тя се срещна и с Еуджен Теодоровичи, министър по европейските фондове, и Драгош Титеа, държавен секретар на Министерството на транспорта на Румъния, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. Румънската страна планираше да въведе такса в размер на 150 евро за акостиране на ро-ро кораби в пристанище Бекет. За това алармираха преди дни браншовите организации във водния транспорт по време на среща с министър Ангелкова.

Според данни на бизнеса, след пускането в експлоатация на моста „Нова Европа“ при Видин – Калафат, значително е намалял трафикът през ферибота Оряхово – Бекет и въвеждането на новата такса би довела до фалит фериботния комплекс, заради значителното оскъпяване на услугата. Поради важността на въпроса, Николина Ангелкова се ангажира с неговото бързо решаване и поиска спешна среща с румънските си колеги, резултата от която е именно решението на румънската страна допълнителната такса от 150 евро да не бъде въвеждана.

По време на срещите си министър Ангелкова обсъди съвместния проект между България и Румъния за подобряване на корабоплаването по река Дунав. В момента във финална фаза е подготовката на апликационната му форма за кандидатстване по Механизма за свързана Европа още при първото набиране на проектни предложения.

В момента румънската страна работи по необходимата документация, като се предвижда индикативно 85 млн. евро да бъдат насочени за отстраняване на критичните участъци в българската част на реката. Подобряването на корабоплаването по река Дунав е много важно както за двете държави, така и за развитието на вътрешно-водните пътища на Европейския съюз.

Поради неговото трансгранично значение и ефект върху един от най-екологичните транспорти – водния, той отговаря на всички изисквания на Механизма за свързана Европа и има реален шанс да получи финансиране от резервиваните 406 млн. евро за български проекти в сектор “Транспорт”.

Именно задълбочаване на сътрудничеството при кандидатстване за европейско финансиране от двете страни беше основен акцент на срещата на Николина Ангелкова с министъра по европейските фондове Еуджен Теодоровичи. Координираните действия между България и Румъния са много важни, особено при кандидатстване по Механизма за свързана Европа в сектор “Транспорт”.

По тази причина бе договорено страните да се подкрепят пред Европейската комисия при подаване на проектни предложения и съвместно да работят за набелязване на приоритетните трасета. По време на срещата на министър Ангелкова с вицепремиера Ливиу Драгнеа, бе договорено и в най-кратки срокове подписването на Меморандум за сътрудничество за построяването на 2 нови моста над река Дунав между градовете Силистра - Кълъраш и Никопол - Турну Мъгуреле. Реализацията на двата проекта би могла да се финансира чрез публично-частно партньорство.

Кметът на Чупрене: Заводът в Горни Лом гърмя няколко пъти, наказани няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348201

"Заводът в село Горни Лом гърмя няколко пъти, но виновни наказани не сме видели да има или поне не сме чули". Това кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от "Фокус". „Много думи ще се изговарят, но не мога да кажа какво реално ще се случи. Не вярвам да има наказани виновни”, заяви кметът по повод трагичния инцидент от 1 октомври,

Кметът на Чупрене: Заводът в Горни Лом гърмя няколко пъти, наказани няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348205

"Заводът в село Горни Лом гърмя няколко пъти, но виновни наказани не сме видели да има или поне не сме чули". Това кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от "Фокус".
„Много думи ще се изговарят, но не мога да кажа какво реално ще се случи. Не вярвам да има наказани виновни”, заяви кметът по повод трагичния инцидент от 1 октомври, "Заводът в село Горни Лом гърмя няколко пъти, но виновни наказани не сме видели да има или поне не сме чули". Това кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от "Фокус". „Много думи ще се изговарят, но не мога да кажа какво реално ще се случи. Не вярвам да има наказани виновни”, заяви кметът по повод трагичния инцидент от 1 октомври,

Дипломатическа кола предизвика верижна катастрофа

http://www.bnews.bg/article-118102

Дипломатически автомобил е предизвикал верижна катастрофа в центъра на София през изминалата нощ..

Тони Димитрова ще играе "Диагноза: Едит Пиаф" в Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347851

Бургаският драматичен театър Бургаският драматичен театър "Адриана Будевска" ще гостува във Великобритания по покана на Българския култулен институт в британската столица.На 9 ноември в Лондон Тони Димитров ще влезе в ролята на Едит Пиаф в постановката на режисьора и директор на театъра Борислав Чакринов. След представлението певицата ще се прибере веднага в България,

Лекарствата без рецепта поскъпват с до 4%

http://www.cross.bg/getov-farmatzevtichen-suyuz-1433374.html

Варна /КРОСС/ Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с 3 до 4 процента. Това каза във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти. Според него при останалите лекарства, особено тези, които са реинбурсирани от здравната каса, увеличение няма да има.Председателят на фармацевтичния съюз посочи, че ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството, чрез които да бъдат преодолени проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места.Според него най-добрият вариант е въвеждането на т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля на определен период от време отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.Проф. Илко Гетов участва в Първия варненски фармацевтичен бизнес форум, който се провежда в морската столица. Организатори на форума са Медицинският университет във Варна и Българския фармацевтичен съюз.

Преселиха в чужбина 10 мечки от "Кормисош"

http://pik.bg/преселиха-в-чужбина-10-мечки-от-кормисош-news233370.html

Преселиха в чужбина 10 мечки от "Кормисош"

Десет мечки от вивариум „Кормисош” са настанени в други държави. Това каза за Радио „Фокус”Александър Дуцов, координатор на Сдружение за дива природа „Балкани”.

По неговите думи само преди два дни е транспортирана една мечка в частен зоопарк в Германия, а преди месеци две бяха преместени в Холандия и две в Белгия. Дуцов каза още, че във вивариума са останали 4 мечки, две от които на 5 ноември ще бъдат изпратени в Англия. В момента Министерството на околната среда и водите проверява акредитацията на зоопарка, в който ще бъдат настанени. Тъй като кафявата мечка е защитен вид, тя е обект на контрол при предвижването й в ЕС и само лицензирани зоопаркове, които отговарят на определени правила могат да ги приемат за отглеждане. Дуцов допълни, че и за двете мечки, които ще останат в „Кормисош” след 5 ноември ще се търсят възможности за настанявяне в подходящи условия.

“ВИП Брадър” май раздели Жени Калканджиева и Тачо завинаги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347450

За първи път в историята си у нас “ВИП Брадър” толкова се възмути, че изгони един от звездните участници в шоуто. Това стана в понеделник вечерта, след като съпругът на Евгения Калканджиева Стефан Манов-Тачо удари шамар на бившата си любовница Зорница Линдарева.
След напускането си той избира, вместо да спи една вечер в хотел, За първи път в историята си у нас “ВИП Брадър” толкова се възмути, че изгони един от звездните участници в шоуто. Това стана в понеделник вечерта, след като съпругът на Евгения Калканджиева Стефан Манов-Тачо удари шамар на бившата си любовница Зорница Линдарева. След напускането си той избира, вместо да спи една вечер в хотел,

Ердоган сравни ПКК с „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/erdogan-islyamska-durzhava-1433373.html

/КРОСС/ В речта си днес по повод големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни Кюрдската работническа партия с екстремистката организация "Ислямска държава". По думите му за Анкара двете групировки са еднакви. Той каза още, че в района действат и други терористични организации.    

Осъдиха на пробация двама за изборна агитация

http://pik.bg/осъдиха-на-пробация-двама-за-изборна-агитация-news233363.html

Осъдиха на пробация двама за изборна агитация

Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата на Република България. Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя, съобщи "Фокус".

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва:
- АП – София – 19
- АП – Пловдив – 8
- АП – Варна - 4
- АП – Бургас - 9
- АП – В. Търново - 13
Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.
Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Осъдиха на пробация двама на пробация за изборна агитация

http://pik.bg/осъдиха-на-пробация-двама-на-пробация-за-изборна-агитация-news233363.html

Осъдиха на пробация двама на пробация за изборна агитация

Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата на Република България. Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя, съобщи "Фокус".

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва:
- АП – София – 19
- АП – Пловдив – 8
- АП – Варна - 4
- АП – Бургас - 9
- АП – В. Търново - 13
Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.
Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Различни версии за трагедията в Горни Лом

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/razlichni-versii-za-tragediiata-v-gorni-lom-6023975

Към този момент нямаме достатъчно доказателства, на базата на които да дадем категорично мнение какво е причинило взрива и кои са виновни за него, коментира за Нова ТВ полк. Красимир Петров от военното министерство, който вчера е влязъл с колеги в епицентъра на взрива

Осъдиха двама за агитация за гласуване

http://www.bnews.bg/article-118100

Две осъдителни присъди за нарушения против избирателните права на гражданите са издадени, съобщиха от прокуратурата.

Лекарствата без рецепта поскъпват

http://frognews.bg/news_77528/

Лекарствата, които се купуват без рецепта, поскъпват с 3 до 4 %, каза днес във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Община Варна опрости 300 лева данък на пенсионер

http://www.moreto.net/novini.php?n=266336

Варненецът Сашо Маринов, който обяви, че ще започне гладна стачка заради неправомерно взет данък сгради в размер на 1037 лв. за негов имот, засега няма да започва протеста си. Той е променил решението си след среща със зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев и шефа на дирекция „Местни данъци“ в общината.

Мъж и жена получиха присъди по бързата процедура за купуване на гласове

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/04/2393579_muj_i_jena_poluchiha_prisudi_po_burzata_procedura_za/?ref=rss

Двама души са били осъдени по бързи производства за купуване на гласове, похвалиха се от прокуратурата и МВР. 45-годишен мъж от Кнежа е получи 6-месечна пробация по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). За същото престъпление на 62-годишна жена от плевен е наложена едногодишна пробация.

До присъдите се стигнало след полицейска акция, проведена на 2 и 3 октомври на територията на цялата страна. При извършените...

България се включва във велошествието в защита на Арктика

http://www.cross.bg/arktika-bulgariya-sofiya-1433372.html

/КРОСС/ България е сред държавите, които ще се включат във велошествие в защита на Арктика. Очаква се 31 държави да участват в инициативата днес, съобщи БНР. "Арктика в момента е изключително заплашена от унищожение от нефтодобивните компании. Със затоплянето на планетата пътищата към Арктика все по на север се отварят и съответно апетитите на нефтодобивните компании и на компаниите, които искат да извличат ресурси, се увеличават. Затова и нашият призив, глобален, на днешния ден е Северният полюс да бъде глобално защитена зона, така че тя да бъде съхранена", разказа Деница Петрова, ръководител на Грийнпийс-България."Над 150 градове ще се включат по целия свят. В България велошествието да се прави в София и във Варна, от 16 часа на езерото Ариана в София и в четири часа в Морската градина във Варна. Апетитът на света за петрол е този, който заплашва Артктика в момента. Един нефтен разлив в тези ледове, там, където две-трети от деня е мрак, не би могъл да бъде почистен. Затова и го правим сега", каза още тя.

„Боко Харам” показа видео с обезглавяването на пилот от ВВС

http://frognews.bg/news_77527/

Нигерийската ислямистка групировка „Боко Харам" пусна видеоклип, в който се показват овъглените останки на изчезнал самолет на военновъздушните сили (ВВС) и обезглавяването на човек, който е идентифициран като пилота, съобщава AP.

Френското правосъдие затяга примката около Саркози

http://europe.actualno.com/Frenskoto-pravosydie-zatjaga-primkata-okolo-Sarkozi-news_53113.html

На трима бивши кадри от партията на Никола Саркози - Съюз за народно движение, е предявено обвинение в рамките на т.нар. разследване "Бигмалион" – за система от фалшиви фактури п...

ДАНС арестува двама за търговия с гласове в Пазарджишко

http://izbori2014.actualno.com/DANS-arestuva-dvama-za-tyrgovija-s-glasove-v-Pazardjishko-news_53117.html

В община Лесичево, област Пазарджик са извършени арести за купуване на гласове, съобщава радио Пловдив. Акцията на ДАНС и пловдивската жадармерия продължава и в момента, предаде БГНЕС. По неофициал...

Шарапова се класира за финала в Пекин

http://www.cross.bg/pekin-sharapova-finala-1433371.html

/КРОСС/ Мария Шарапова се класира за финала на турнира в Пекин. Рускинята постигна убедителна победа над Ана Иванович с 6:0 6:4. На финала В битката за титлата Маша ще се изправи срещу Петра Квитова, която победи Саманта Стосър с 6:3, 5:7, 6:2. Шарапова ще играе за втори път на финал в Пекин. Първият беше през 2012 г., когато загуби от Виктория Азаренка с 3:6, 1:6.

Попадия пресаташе изгони “Труд” от среща на премиера с патриарх Неофит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348131

Пресаташето на Светия синод презвитера* Александра Карамихалева изгони фоторепортера на “Труд” Иван Донов от сградата на Софийската митрополия, където се проведе среща между патриарх Неофит и премиера Георги Близнашки.
Това е домът на патриарха. Не може всеки да влиза, когато си иска. Аз мога ли да дойда в редакцията ви днес? Пресаташето на Светия синод презвитера* Александра Карамихалева изгони фоторепортера на “Труд” Иван Донов от сградата на Софийската митрополия, където се проведе среща между патриарх Неофит и премиера Георги Близнашки. Това е домът на патриарха. Не може всеки да влиза, когато си иска. Аз мога ли да дойда в редакцията ви днес?

Кирчо Киров: Службите ни са сериозно отслабени заради вътрешни боричкания

http://frognews.bg/news_77526/

Службите ни са сериозно отслабени заради вътрешни боричкания. Това призна бившият шеф на НРС Кирчо Киров по повод заплахите от „Ислямска държава“.

Двама осъдени за купуване на гласове

http://news.ibox.bg/news/id_617582462

Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от Кнежа и на 62-годишна жена от Плевен. От началото на предизборната кампания са образувани 53 досъдебни производства. Най-много са в София – 19, Велико Търново – 13, Бургас – девет, Пловдив – осем и Варна – четири.

Рекордно обезщетение от 30 000 лева за ухапан от куче

http://www.mediapool.bg/rekordno-obezshtetenie-ot-30-000-leva-za-uhapan-ot-kuche-news225587.html

Старозагорският окръжен съд определи рекордно обезщетение от 30 000 лв. за мъж, ухапан от куче в село Александрово, община Павел баня, съобщи вестник "Труд". Обезщетението се дължи от Шериф Патраклъ, защото неговият домашен любимец от породата кангал е нападнал съселянина му Юсеин Тропов. Проверка на Mediapool в съдебното решение показа, че инцидентът е станал 20 август 2011 година, когато животното се изтръгнало от синджира и нападнало мъжа, който имал навик да го дразни. При 20-минутната схватка животното откъснало палеца на дясната му ръка, а двете му ръце до лактите били в кръв. Братът на собственика едва ги разтървал. Решението за обезщетението може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд. В решението на съдия Трифон Минчев става ясно, че срещу собственикът на кучето е имало и наказателен процес за същия случай, който е завършил със споразумение. Патраклъ се е признал за виновен, че не е положил достатъчно грижи за кучето, което се е намирало под негов надзор. Той е бил осъден на 6-месечна пробация. По гражданското дело за обезщетение пострадалият е настоявал за 40 000 лв. за причинените му болки и страдания от телесната повреда, както за 63.60 лв. имуществени вреди – платеното за лечението. Съдия Минчев приема, че кучето е причинило на Тропов тежка телесна повреда. Според него обаче справедливото обезщетение е 30 хил. лв. ”Този извод съдът прави, изхождайки от постоянната практика на съдилищата, която сочи, че в конкретния случай сме изправени пред тежка по степен телесна повреда, а ищецът към настоящия момент не е възстановен напълно”, става ясно от решението. Собственикът на кучето трябва да плати още 900 лв. за разноски по делото, както и 1202 лв. съдебни такси.

В Гърция маслиновите дървета са нападнати от мушици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347439

Рекордна загуба търпят тази година маслинопроизводителите от районите, нетретирани срещу плодовата мушица. В повечето гори маслините са паднали от дърветата, а производителите се опитват да съберат каквото успеят с надеждата да добият няколко килограма зехтин, за да покрият част от разходите си. Голяма част от реколтата според производителите е Рекордна загуба търпят тази година маслинопроизводителите от районите, нетретирани срещу плодовата мушица. В повечето гори маслините са паднали от дърветата, а производителите се опитват да съберат каквото успеят с надеждата да добият няколко килограма зехтин, за да покрият част от разходите си. Голяма част от реколтата според производителите е

Две осъдителни присъди за нарушения против избирателните права

http://www.cross.bg/narysheniya-prava-deiistviya-1433370.html

София /КРОСС/ На 2 и 3 октомври на територията на цялата страна са проведени специализирани полицейски действия срещу нарушения, касаещи избирателните права на гражданите. Работата на служителите на МВР е протекла под ръководството и съгласувано с Прокуратурата на Република България.Действията са в изпълнение на разпорежданията на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и издадена от главния секретар Светлозар Лазаров заповед.При извършените процесуално-следствени действия са иззети списъци, тетрадки, флаш памети с имена на хора, телефонни номера и адреси. В хода на проведените разпити пред съдия и оперативно-издирвателните действия са установени и лица, за които са събрани данни, че са получили парични суми за упражняване правото си на глас за конкретна политическа сила. Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.Проверките с цел противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите ще продължат.Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК /склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия/. Районният съд в Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.Обвинения по чл. 167, ал. 2 от НК има повдигнати и на 62-годишна жена от Плевен. Районният съд в града е постановил 1 година пробация за извършителя.От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях - бързи

Сепаратистите в Донецк си направиха политически блок за изборите на 2 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=266320

Бунтовническите лидери от ДНР обявиха, че са създали политически блок, който ще се яви на насрочените за 2 ноември избори в контролираните от сепаратистите източни райони. След като отказаха да участват на официално насрочените от правителството в Киев предсрочни парламентарни избори на 26 октомври, сепаратистите създадоха Блок на Донецката република – политически субект, който ще бъде регистриран за участие във вота в началото на ноември.

Откриха овъглен труп след пожар в монтанската болница

http://www.cross.bg/staya-bolnitza-montanskata-1433369.html

/КРОСС/ Овъглен труп на пациент е открит след пожар в монтанската болница. Вчера сутринта около 5 часа пламнала стая в отделението по пулмология. На мястото са изпратени четири автомобила с 12 пожарникари. След потушаването на огъня е намерен изгорял трупа на 59-годишния Г. В. М.По данни на лекарите мъжът е издъхнал два часа преди пожара. Бил в друга стая. След смъртта санитарите го преместили в празната 7 стая. Два часа по-късно лумнал огънят.Причината за тежкия инцидент е късо съединение в ел. инсталацията, каза директорът на болницата д-р Тони Тодоров.Огънят е унищожил медицинската апаратура в стаята.По случая се води дознание, пише tribali.info.

Влак уби мъж в Софийско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/04/2393576_vlak_ubi_muj_v_sofiisko/?ref=rss


Мъж е бил блъснат от влака, пътуващ от Лом към София в близост до спирка Ромча, във вилната зона на село Владо Тричков и загина на място. Според информацията на БДЖ той не се е отдръпнал при приближаването на композицията.

Обстоятелствата около инцидента се разследват, не е изключено да става дума за самоубийство. На място има екипи на следствените органи. 


Задържаха контрабандни стоки на границата с Турция

http://pik.bg/задържаха-контрабандни-стоки-на-границата-с-турция-news233362.html

Задържаха контрабандни стоки на границата с Турция

Близо 100 къса контрабандни цигари, хиляди метри плат и спортни обувки - менте откриха в български автобус митнически служители от мобилна група и МП Капитан Андреево, съобщи Нова телевизия, пише "24 часа".

Автобусът с пловдивска регистрация и с 25 пътници влиза в страната от Турция. Митническите служители отклонили превозното средство за щателна проверка. Поради съмнения за наличие на акцизни стоки, автобусът е пролъчен с рентгенова апаратура, която засича необичайни плътности. Извършена е и физическа проверка, при която митническите служители откриват в личния багаж на пътниците и във фабричните кухини на автобуса общо 97 460 къса цигари без акцизен бандерол от различни марки. Открито е и голямо количество недекларирана стока - общо 4 895 метра плат, 100 пакета силикон на пръчки и 292 чифта спортни обувки с логото на световноизвестните марки Adidas, Nike и Lacoste.

Тютюневите изделия и стоките са иззети. Задържани са и спортните обувки поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Съставени са 11 акта по Закона за митниците и е образувано досъдебно производство по описа на Митница Свиленград.

Шестима загинаха след експлозия на автобусна спирка в Пакистан

http://www.cross.bg/spirka-zaginaha-raneni-1433368.html

/КРОСС/ Шест човека загинаха, други 17 бяха ранени при експлозия на автобусна спирка в Северозападен Пакистан."Бомбата е била взривена на малка спирка в град Кохат. Шестима души бяха убити, а 17 - ранени. Повредени са две коли", каза шефът на полицията в града. По-рано в град Пешавар в северозападната част на страната при атентат в пътнически автобус загинаха седем души.  

Ким Кардашиян забрави дъщеря си в хотел

http://www.bnews.bg/article-118099

Ким Кардашиян дълго ще бере срам заради този гаф. Риалити звездата е толкова погълната от собствената си персона, че забрави дъщеря си в хотел.

Проверете адреса и номера на избирателната си секция

http://offnews.bg/news/n_1/n_398206.html

Ако все още не сте проверили адреса и номера на избирателната си секция за предсрочните парламентарни избори, можете да направите това на интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. На страницата на ГРАО можете да направите справка по ЕГН или по адрес. Студентите редовно обучение имат право да гласуват в града, в който се обучават, като те ще се легитимират с документ за самоличност и заверена от учебното заведение студентска книжка. В случай, че заверката на студентските книжки не е приключила, студентите се легитимират със студентска книжка, заверена за втория семестър на 2013/2014 г. учебна година. Студентите І курс и студентите, продължаващи обучението си в магистърска степен, представят уверение от университета, че са приети като редовни студенти. По желание избирателите ще могат да гласуват и машинно, но за да бъде зачетен техният глас, те ще трябва да пуснат и хартиена бюлетина. Възможност за машинно гласуване ще има в 300 секции в 5 избирателни района: 38 секции в Кюстендил, 18 секции в Дупница, 4 секции в Сепарева баня, 4 секции в Брезник, 4 в Радомир, 42 секции в Перник, 45 секции в Плевен, 7 - в Долна Митрополия, 8 - в Червен бряг, 25- в Асеновград, 13- в Карлово, 12- в Първомай. 80 от секциите ще са в София, като по 20 секции ще има на територията на общините Подуене, Средец, Оборище и Възраждане. Бюлетината ще трябва да се прегъне два пъти - по средата хоризонтално до ръба с номера и после още веднъж хоризонтално. Списък с листите на партиите, участващи в изборите, можете да видите ТУК . 

Двама са осъдени на пробация за изборни престъпления

http://www.mediapool.bg/dvama-sa-osadeni-na-probatsiya-za-izborni-prestapleniya-news225586.html

Прокуратурата е успяла да постигне две присъди за нарушаване на избирателните права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в събота. На 45-годишен мъж от Кнежа е наложена 6-месечна пробация за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Вторият случай е по същите обвинения – на 62-годишна жена от Плевен е наложена пробация в срок от 1 година. От държавното обвинение не съобщава в полза на кои политически формации са работили осъдените От началото на предизборната кампания до момента са образувани общо 53 досъдебни производства за изборни престъпления, а две от тях са бързи производства. Най-много дела има в софийския апелативен район – 19. На второ място е апелативен район на Велико Търново с 13, следва бургаският район с девет, Пловдив е с осем, а Варна е само с четири. Образуваните проверки са 324, а постановените откази за образуването на дела са 210. Националното междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления, съобщават от държавното обвинение.

Шарапова победи Иванович и се класира за финала в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/04/2393573_sharapova_pobedi_ivanovich_i_se_klasira_za_finala_v/?ref=rss


Мария Шарапова постигна убедителна победа с 6:0 6:4 срещу Ана Иванович и се класира за финала на турнира в Пекин. 

Руската тенисисистка спечели двубоя за 90 минути и в битката за титлата ще се изправи срещу Петра Квитова, която победи Саманта Стосър с 6:3, 5:7, 6:2 в доста по-оспорвания и продължителен първи полуфинал. 

Шарапова ще играе за втори път на финал в Пекин. Първият беше през 2012 г., когато загуби от Виктория Азаренка с 3:6, 1:6. 

Петкратната...

Под 3% от българите се имунизират срещу грип

http://www.cross.bg/vaksina-preporuchitelna-protivogripnata-1433367.html

/КРОСС/ България е на последно място и в класацията за борба с грипа. Оказва се, че у нас се ползват най-малко препарати и особено ваксини, в сравнение с Европа, съобщава Нова телевизия. Сезонът на опасните вируси обаче вече започна, а с него и кампанията за препоръчителна имунизация. Възрастните хора са групата, за която противогрипната ваксина, е препоръчителна. Диабетиците, сърдечноболните и хората с хронични респираторни заболявания като астма и бронхит също е добре да се имунизират.Началото на есента е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина и макар да има желаещи за поставяне на ваксина, техният брой е пренебрежимо малък.„За съжаление България е една от страните с най-нисък имунизационен обхват - под 3%, за разлика от много държави като Франция, Англия, Германия, където този процент е 45% и повече", обясни д-р Ина Каменова от Министерство на здравеопазването.Една от причините българите да не се имунизират е убеждението, че от противогрипната ваксинация няма полза.

Първите двама осъдени за купуване на гласове се отърваха с пробация

http://offnews.bg/news/n_1/n_398204.html

Факт са вече първите две осъдителни присъди за купуване на гласове в кампанията за предсрочния парламентарен вот.  Районният съд в гр. Кнежа осъди 45-годишен мъж за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Той е получил 6-месечна пробация. В Плевен пък 62-годишна жена по същото обвинение получи пробация от 1 година. Пробацията е налагане на една или комбинация от няколко ограничителни мерки. Според действащия Наказателен кодекс те са:  задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител, ограничения в свободното придвижване, включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие, поправителен труд, безвъзмезден труд в полза на обществото. Конкретните мерки се налагат по усмотрение на съда. От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи, съобщават от прокуратурата. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 19, Пловдив – 8, Варна - 4, Бургас - 9, В. Търново - 13. Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13. Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Днес във Варна ще се състои концерт - вибрационна музика "Седем свещени пространства"

http://www.moreto.net/novini.php?n=266305

Днес от 19 часа във Варненската опера харизматичният композитор, диригент и пианист Страцимир Павлов кани в „Седем свещени пространства” – премиерен концерт с негови авторски творби, презентация на албума „Seven Sacred Spaces” на музикалния проект INDIGOrchestra.

Русия отложи колонизацията на Луната

http://www.cross.bg/lynata-lyna-lyna--1433366.html

/КРОСС/ Руската програма по колонизация на Луната ще се реализира през 2018 г., а не през 2016 г., както беше планирано по-рано. Това съобщи директорът на Института за космически изследвания. През 2018 година към изкуствения спътник ще бъдат изпратени две автоматични сонди „Луна-Глоб" и „Луна орбитальная". От института посочват, че повече отлагания на сроковете няма да има, защото трите проекта - "Луна-25", "Луна-26", "Луна-27", трябва да бъдат реализирани през това десетилетие. Апаратът "Луна-25", в съответствие с космическата програма 2016-2025 г., трябва да определи физико-химичните свойства на повърхността на южния полюс на Луната и да започне търсене на вода. "Луна-26" ще изследва Луната от орбита, а "Луна-27" ще пробие лунната повърхност и ще достави проби от нея на Земята.

Задържаха платове, обувки-менте и цигари на Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348191

Близо 100 къса контрабандни цигари, хиляди метри плат и спортни обувки - менте откриха в български автобус митнически служители от мобилна група и МП Капитан Андреево, съобщи Нова телевизия.   Автобусът с пловдивска регистрация и с 25 пътници влиза в страната от Турция. Митническите служители отклонили превозното средство за щателна проверка. Близо 100 къса контрабандни цигари, хиляди метри плат и спортни обувки - менте откриха в български автобус митнически служители от мобилна група и МП Капитан Андреево, съобщи Нова телевизия. Автобусът с пловдивска регистрация и с 25 пътници влиза в страната от Турция. Митническите служители отклонили превозното средство за щателна проверка.

Задържаха цигари, платове и обувки-менте на границата с Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348186

Близо 100 къса контрабандни цигари, хиляди метри плат и спортни обувки - менте откриха в български автобус митнически служители от мобилна група и МП Капитан Андреево, съобщи Нова телевизия.   Автобусът с пловдивска регистрация и с 25 пътници влиза в страната от Турция. Митническите служители отклонили превозното средство за щателна проверка. Близо 100 къса контрабандни цигари, хиляди метри плат и спортни обувки - менте откриха в български автобус митнически служители от мобилна група и МП Капитан Андреево, съобщи Нова телевизия. Автобусът с пловдивска регистрация и с 25 пътници влиза в страната от Турция. Митническите служители отклонили превозното средство за щателна проверка.

Жена помагала на двамата сливналии да купуват гласове

http://frognews.bg/news_77525/

Досъдебно производство бе образувано на 16 септември за лице, подготвящо закупуването на гласове за определена политическа партия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

10-те най-чести нарушения на изборите. Вижте кои са те!

http://www.bnews.bg/article-118049

В деня на вота внимавайте за външни лица в избирателните секции и хора в непосредствена близост до тъмната стаичка, предупреждават

Увековечиха Кадиров на сребърна монета

http://www.cross.bg/kadirov-sreburna-moneta-1433365.html

/КРОСС/ В чест на празника на град Грозни майстори от Челябинск изработиха сребърна възпоменателна монета, на която грее лика на президента на Чеченската република Рамзан Кадиров. Паричката, която тежи 1 кг., ще бъде връчена на Кадиров през следващите дни. Колекцията е лимитирана, ще се състои от 25 монети. Дебелината им е 14 мм., а диаметърът - 120 мм.

Направиха сребърна монета с лика на Кадиров

http://www.cross.bg/kadirov-sreburna-lika-1433365.html

/КРОСС/ В чест на празника на град Грозни майстори от Челябинск изработиха сребърна възпоменателна монета, на която грее лика на президента на Чеченската република Рамзан Кадиров. Паричката, която тежи 1 кг., ще бъде връчена на Кадиров през следващите дни. Колекцията е лимитирана, ще се състои от 25 монети. Дебелината им е 14 мм., а диаметърът - 120 мм.

ЕРП-та плашат с режим на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=266287

Режимът на тока е все по-реален, заявиха от електроенергийните предприятия (ЕРП). Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10% от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителнитe мрежи все повече намаляват.

България и Румъния форсират проекта за нови мостове над Дунав

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-i-rumyniia-forsirat-proekta-za-novi-mostove-nad-dunav,181249/

Няма да има допълнителна такса за ро-ро корабите в пристанище Бекет, стана ясно след посещението на транспортния министър Николина Ангелкова в Букурещ

Бой в ромската махала в Перник завърши със смърт

http://frognews.bg/news_77524/

Бой между две групи роми в Пернишкия квартал „Куциян“ е завършил със смъртта на 30-годишен мъж. В мелето Александър е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал, съобщиха очевидци на скандала. Веднага е извикана Бърза помощ и полиция, съобщи „Струма“.

Работници в "Миджур": Понякога се експериментира с нови методи, за да се покрият нормите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348179

Нов оглед бе извършен в центъра на взрива край село Горни Лом. Тази сутрин експерти с бронирани машини навлязоха в опустошения завод за боеприпаси, съобщи Нова телевизия.
Междувременно, местните хора и работещите във фабриката продължават с версиите за трагедията. Те разказват, че може да се е случило всичко. Нов оглед бе извършен в центъра на взрива край село Горни Лом. Тази сутрин експерти с бронирани машини навлязоха в опустошения завод за боеприпаси, съобщи Нова телевизия. Междувременно, местните хора и работещите във фабриката продължават с версиите за трагедията. Те разказват, че може да се е случило всичко.

Виц на деня: 4 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_398194.html

Вместо виц на деня днес ви представяме коментар от Twitter на потребител @No_name_No_user: Българи, миещи кенефи и живеещи в общински жилища в Ландън, да ми обясняват колко сме тъпи, че седим в БГ. Прайслес!

Кукери посрещат с танци чужденци в село Крупник

http://www.cross.bg/leva-krypnik-oblichat-1433364.html

/КРОСС/ Все по-често земята в симитлийското село Крупник започва да се люлее. Добрата новина е, че причина за това не са земни трусове, а кукерските игри на десетки маскирани мъже. Те обличат кожите, за да посрещнат гости на селището от чужбина, пише "Стандарт". Дойдат ли чужди туристи, идва ред на кукерските танци на селския мегдан. За чужденците кукерите са най-голямата атракция. Те не спират да снимат с фотоапарати и видеокамери шоуто на местните бабугери. Доста от гостите също се превръщат в страшни кукери. Туристи от съседните ни страни, както и от Западна Европа, с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от жители на Крупник. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци, защото тук тази традиция е жива и да си кукер е призвание, твърдят хората в населеното място. Тук много мъже кътат пари цяла година за закупуване на нови кукерски костюми.„Едни хубави премени тази година ще струват не по-малко от 3500 лева, а най-големите мераклии ще похарчат поне по 4000 - 5000 лева за това скъпо удоволствие", казва кметът на селото Григор Дуев.Чужденците обличат тези костюми, като си плащат наем за услугата. Но тръпката и за тях е огромна. Дори вече има сключени сделки и се продадоха няколко кукерски костюма на богати чужденци, които броиха по 6000 лева за новите си придобивки, хвалят се кукери в Крупник

Работник в "Миджур": За няколко месеца те правят инженер химик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348170

Нов оглед бе извършен в центъра на взрива край село Горни Лом. Тази сутрин експерти с бронирани машини навлязоха в опустошения завод за боеприпаси, съобщи Нова телевизия.
Междувременно, местните хора и работещите във фабриката продължават с версиите за трагедията. Те разказват, че може да се е случило всичко. Нов оглед бе извършен в центъра на взрива край село Горни Лом. Тази сутрин експерти с бронирани машини навлязоха в опустошения завод за боеприпаси, съобщи Нова телевизия. Междувременно, местните хора и работещите във фабриката продължават с версиите за трагедията. Те разказват, че може да се е случило всичко.

Прокуратурата поиска временен бежански лагер в Русе

http://www.cross.bg/zadurzhani-georgiev-georgi-1433363.html

/КРОСС/ За създаването на временен бежански лагер в Русе настоява окръжният прокурор Георги Георгиев. В него трябва да бъдат настанявани заловените емигранти на Дунав мост, докато се гледат делата им в съда.Само в петък на границата бяха заловени 54 нелегални бежанци. За да бъдат приютени те, се е наложило 11 души да бъдат освободени от ареста в Русе, след сключени споразумения. През лятото пък арестувани били прехвърляни в съседния Разград, за да има място за емигрантите, пише "Преса". „Става дума не за бежански лагер, в който да бъдат настанявани хора, които търсят убежище. По-скоро имаме предвид осигуряване на място, където бежанците да бъдат задържани, докато срещу тях има наказателно производство, докато тече разследване. Става дума за задържани лица, които се опитват незаконно да преминат границата", обясни за „Преса" Георги Георгиев. Според него, напоследък в русенския арест няма място за големите групи, залавяни на ГКПП „Дунав мост". „Ако в два поредни дни се натрупат по петдесетина задържани, няма да се поберат и в ареста. Затова, след изборите ще предизвикаме разговори и ще чакаме идея от МВР, от областна управа. Те трябва да предложат някакви помещения, в които тези хора да стоят, когато не са задържани под стража. Прокуратурата няма такова имущество, което да използва за целта", каза Георгиев. Бежанците ще трябва да изчакват във временния лагер, докато тече разследването срещу тях

Мъж скочи под бързия влак край Ромча

http://www.bnews.bg/article-118096

Мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън.

"Берое" съди ЦСКА заради Венцислав Христов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/04/2393568_beroe_sudi_cska_zaradi_vencislav_hristov/?ref=rss


Ръководството на "Берое" съди ЦСКА за пропуснати ползи заради проваления трансфер на Венцислав Христов, пише "24 часа". Търговското дело с номер 6364 е заведено в Софийски градски съд на 1 октомври. 

"Берое" твърди, че между двата клуба е имало подписан предварителен договор за 200 000 евро. Сделката обаче се провали, след като червените не платиха договорената сума, и старозагорци искат компенсация на същата стойност. 

Христов беше близо до преминава на стадион "Българска...

Поне 35 джихадисти са убити при поредния въздушен удар в Сирия

http://asia.actualno.com/Pone-35-djihadisti-sa-ubiti-pri-porednija-vyzdushen-udar-v-Sirija-news_53108.html

Поредна порция въздушни удари беше нанесена от коалицията, водена от САЩ, срещу "Ислямска държава". Според оценки на военното командване ударите са довели до най-малко 35 ислямисти, предаде...

Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%

http://healthy.actualno.com/Lekarstvata-bez-recepta-poskypvat-s-3-4-news_53109.html

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с 3 - 4 процента. Това съобщи във Варна проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, предаде БНР. Причината за поскъпването не е в увеличени...

Две ефективни присъди за купуване на гласове - само пробации

http://izbori2014.actualno.com/Dve-efektivni-prisydi-za-kupuvane-na-glasove---samo-probacii-news_53098.html

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства за изборни нарушения, две от тях – бързи, съобщиха от прокуратурата. В апелативна прокуратура Софи...

Лечебни сокове, сиропи и отвари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348024

Сок от тиква
Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките.
В почистената тиква се поставя една чаша захар, затваря се с капачето и се замазва с тесто. Оставя се да престои една седмица. След това се отваря и сокът се изсипва в стъклен съд. Сок от тиква Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките. В почистената тиква се поставя една чаша захар, затваря се с капачето и се замазва с тесто. Оставя се да престои една седмица. След това се отваря и сокът се изсипва в стъклен съд.

По-малко от 3% се имунизират срещу грип у нас

http://pik.bg/по-малко-от-3-се-имунизират-срещу-грип-у-нас-news233357.html

По-малко от 3% се имунизират срещу грип у нас

България е на последно място и в класацията за борба с грипа. Оказва се, че у нас се ползват най-малко препарати и особено ваксини, в сравнение с Европа, съобщава Нова телевизия.

Сезонът на опасните вируси обаче вече започна, а с него и кампанията за препоръчителна имунизация.
Възрастните хора са групата, за която противогрипната ваксина, е препоръчителна. Диабетиците, сърдечноболните и хората с хронични респираторни заболявания като астма и бронхит също е добре да се имунизират.

Началото на есента е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина и макар да има желаещи за поставяне на ваксина, техният брой е пренебрежимо малък.

„За съжаление България е една от страните с най-нисък имунизационен обхват - под 3%, за разлика от много държави като Франция, Англия, Германия, където този процент е 45% и повече”, обясни д-р Ина Каменова от Министерство на здравеопазването.

Една от причините българите да не се имунизират е убеждението, че от противогрипната ваксинация няма полза.

Седем дилъри в Петрич задържаха агентите от ДАНС

http://frognews.bg/news_77523/

Изненадваща акция на спецченгета свари неподготвени известни криминалнопроявени типове в Петрич, акцията се проведе снощи, в ареста след щурма на ДАНС са 7 души, начело Николай К. - Кайо, синът му и още 5-има от бандата им занимаващи се с трафик и разпространение на наркотици.

Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност в България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CutLC7nm85M/

Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България с настъпването на празника Курбан байрам.
„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на празника Курбан байрам и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие!”, се казва в поздравлението на българския държавен глава.
„Празниците носят светлина и топлина, сплотяват и близки и непознати. Припомнят ни, че най-ценните дарове в живота са миговете, споделени с любимите ни хора, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност и взаимно доверие. Вярвам, че, ако и в делниците си не забравяме тази истина, България, ще бъде много по-успяла и просперираща”, се казва още в поздравлението на президента Росен Плевнелиев.

Лечебни сокове, сиропи и отвари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348022

Сок от тиква
Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките.
В почистената тиква се поставя една чаша захар, затваря се с капачето и се замазва с тесто. Оставя се да престои една седмица. След това се отваря и сокът се изсипва в стъклен съд. Сок от тиква Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките. В почистената тиква се поставя една чаша захар, затваря се с капачето и се замазва с тесто. Оставя се да престои една седмица. След това се отваря и сокът се изсипва в стъклен съд.

Видинската митрополия предлага да се вдигне общ мемориал-гроб на загиналите при взрива

http://www.cross.bg/zaginalite-zaypokoiini-vidinskata-1433362.html

Видин /КРОСС/ Видинската митрополия предлага на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом да направят общ мемориал-гроб, където да бъдат извършвани опела и заупокойни молитви за всички загинали. Тя съветва да се извършат заупокойни молитви и панихиди за загиналите, в които да се споменават имената им. Да се извърши опело от свещениците както изисква православната традиция и дух, като се оформи символичен гроб, паметна плоча, ковчег или урна, в която да бъдат положени останките. Ако не бъдат открити останки, то урната да бъде покрита с траурен саван, на който да е изобразен спасителят Исус Христос.Бог да прости и упокои загиналите, а на живите да дава сили и търпение, за да преодолеят болката по непрежалимите свои близки!

По лесния начин работниците на "Видекс" ставали инженер химици

http://frognews.bg/news_77522/

Работещите във фабриката продължават с версиите за трагедията в Горни Лом. Предполагат, че присъствието на ръководството може да е било причина нещо да се обърка, защото именно, когато шефът идвал, ги карали да работят свръхактивно и да покриват почти невъзможни норми.

Биячът на полицаите в Слънчев бряг е отслабнал с 10 кила в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348168

Георги Иванчев, който наби цивилните полицаи в Слънчев бряг, за да защити гаджето си, е отслабнал с 10кг в ареста, съобщава "Флагман".
Освен, че е свалил голяма част от килограмите си, има тик на очите - било от осветлението зад решетките и стреса, който изживял, разказа самият той.
Докато бил зад решетките два пъти бил разпитван без присъствието Георги Иванчев, който наби цивилните полицаи в Слънчев бряг, за да защити гаджето си, е отслабнал с 10кг в ареста, съобщава "Флагман". Освен, че е свалил голяма част от килограмите си, има тик на очите - било от осветлението зад решетките и стреса, който изживял, разказа самият той. Докато бил зад решетките два пъти бил разпитван без присъствието

Биячът на полицаите в Слънчев бряг е отслабнал с 10 кила в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348166

Георги Иванчев, който наби цивилните полицаи в Слънчев бряг, за да защити гаджето си, е отслабнал с 10кг в ареста, съобщава Георги Иванчев, който наби цивилните полицаи в Слънчев бряг, за да защити гаджето си, е отслабнал с 10кг в ареста, съобщава "Флагман". Освен, че е свалил голяма част от килограмите си, има тик на очите - било от осветлението зад решетките и стреса, който изживял, разказа самият той. Докато бил зад решетките два пъти бил разпитван без присъствието

Френска медицинска сестра се излекува от ебола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2Sw9efyQAw8/

Френска медицинска сестра се излекува от ебола. Тя е преминала курс на лечение с експериментални медикаменти. По думите на френския здравен министър, пациентката е напуснала лечебното заведение. Сред препаратите, които е приемала, е било лекарството авиган, разработено от японската фармацевтична компания „Тояма кемикъл”, пише КРОСС.

Отпушената ул. „Цар Асен“ стана опасна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266337

Промяната на организацията на движението на ул. „Цар Асен“ се превърна в предизвикателство. Забраната за паркиране, която беше въведена по трасето й заради пускането на тролейбусна линия от „Аспарухово“ до „Почивка“, на пръв поглед трябва да зарадва пешеходците, които трудно успяваха да се проврат между гъсто наредените коли дори и на местата за паркиране.

15-годишна пострада тежко при катастрофа в Силистра

http://www.cross.bg/silistra-postradalo-momiche-1433361.html

Силистра /КРОСС/ 15-годишно момиче е пострадало при пътен инцидент, станал снощи около 20 часа в района на Силистра. Шофирайки по главния път в посока Шумен, 36-годишната Н.А. загубила управление над автомобила си „Ауди" и се ударила последователно в два паркирани в отбивка автомобила. В резултат на удара е пострадало 15 - годишно момиче, пътуващо в колата. Настанено е в МБАЛ-Силистра в тежко състояние. По случая е образувано досъдебно производство.

Лекарствата без рецепта поскъпват с до 4%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ot6yW-h4HrQ/

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с 3 до 4 процента. Това каза във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти. Според него при останалите лекарства, особено тези, които са реинбурсирани от здравната каса, увеличение няма да има, предаде КРОСС.
Председателят на фармацевтичния съюз посочи, че ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството, чрез които да бъдат преодолени проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места.
Според него най-добрият вариант е въвеждането на т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля на определен период от време отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.
Проф. Илко Гетов участва в Първия варненски фармацевтичен бизнес форум, който се провежда в морската столица. Организатори на форума са Медицинският университет във Варна и Българския фармацевтичен съюз.

Башар Асад се появи в джамия в Дамаск

http://frognews.bg/news_77521/

Президентът на Сирия Башар ал Асад се е появил днес в джамия в Дамаск по случай началото на мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрям), предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В Ню Йорк разгромиха фотоизложба със снимки от Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-dokazatelstva-razgromiha-1433360.html

/КРОСС/ В Ню Йорк неизвестни буквално разгромиха фотоизложбата „Веществени доказателства", отразяваща събитията в Украйна. Вандалите нахлули в галерията и обърнали паната със снимките, оставяйки след себе си по стените прокиевски лозунги. Това съобщи уредникът на изложбата немският фотограф Бенжамин Хилър, който също е пострадал от ръцете на нападателите, предаде "Звезда". Както съобщи местната полиция, най-вероятно погромът на изложбата, в която също така участват фотоси на руски фотографи и на загиналия в Украйна фоторепортер Андрей Стенин, най-вероятно е организиран от неонацисти. Международният проект „Веществени доказателства" представлява над 200 снимки, направени в зоните на военни действия в Сирия и Украйна. Също така в експозицията са представени и предмети, докарани от горещите точки: парчета от снаряди, бутилки с „Коктейл Молотов", детски играчки и др. Изложбата вече е представена в Берлин, Париж и Лондон.  

Дипломатически автомобил предизвика верижна катастрофа

http://www.vesti.bg/novini/diplomaticheski-avtomobil-predizvika-verizhna-katastrofa-6023974

Дипломатически автомобил е предизвикал верижна катастрофа в центъра на София през изминалата нощ, съобщи БНР.

Защо цената на тока не "скача" и увеличението й изобщо не е "драстично"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/04/2393566_zashto_cenata_na_toka_ne_skacha_i_uvelichenieto_i/?ref=rss


На 1 октомври цената на тока се повиши средно с 10% за битовите потребители. По този повод публикуваме статията на Красен Станчев от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

За разлика от битуващите тълкувания и натегнатите инициативи за протести, действителното положение с цените на електричеството е повече от скромно увеличение. То няма как да доведе до обедняване. Причините за това са няколко.

През 2003-2005 г. цената на електричество за домакинствата се...

Да гласуваш без доверие

http://www.cross.bg/doverie-glasyvame-doverieto-1433359.html

Първите избори без надежда. Така социолози и политолози определят предстоящия парламентарен вот. В същото време изборите по дефиниция предполагат надежда за промяна, на тях народът делегира доверие на определени партии и избраници с очакването за по-добър живот, с упование в бъдещето. Какво излиза? Че на 5 октомври ще гласуваме заради самото гласуване, малко по принуда, както се плащат данъци. Че процедурата е взела връх над самата същност на изборния процес. Тази безнадеждност прозира навсякъде. Рядко съм срещала толкова объркани хора преди избори. Убедих се в това по време на обиколката ми из разни краища на страната. Навсякъде ме преследваше един и същи отчаян въпрос: за кого да гласуваме? Рефлексът да изпълнят гражданския си дълг е жив у хората, но симпатиите им към политическите партии са напълно изчерпани. Това показват и всички социологически проучвания през последните години. Критично ниски нива на доверие както в институциите, така и в олицетворяващите ги личности. Какво значи 15% от българите да одобряват работата на парламента? Ами че това е вид самоубийство, аналогично на масово аутодафе, белег за крайно отчаяние от собствения ни избор. Само политиците ли са виновни за подобно разочарование? Едва ли. По смисъла на демократичния процес те са наши избраници, рожби на колективния ни разум (или безразсъдство). Свидетели сме на ефекта от пълната девалвация на основната разменна монета в политиката - доверието

Още един пациент в САЩ чака диагноза ебола

http://www.bnews.bg/article-118093

В петък от университетската болница Хауард във Вашингтон съобщиха, че са приели пациент с евентуални симптоми на ебола, който е пътувал неотдавна в Нигерия. Състоянието на Томас Дънкан, диагностирания в САЩ пациент с ебола, остава сериозно.

Кр. Георгиева с „Доктор хонорис кауза” от Военната академия

http://frognews.bg/news_77519/

Академичният съвет на Военната академия "Г. С. Раковски" присъди почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Кристалина Георгиева - европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи и кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

К. Георгиева става „Доктор хонорис кауза“ на Военната академия

http://frognews.bg/news_77520/

Академичният съвет на Военната академия "Г. С. Раковски" присъди почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Кристалина Георгиева - европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи и кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Започват масови проверки на безопасността във военните предприятия

http://econ.bg/Новини/Започват-масови-проверки-на-безопасността-във-военните-предприятия_l.a_i.573556_at.1.html

Стартират засилени проверки на условията за безопасност на работата във всички военни предприятия у нас. Това става дни след трагичния инцидент във...

Заклаха Краси Бучката в центъра на Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348160

Мъж, известен като Краси Бучката, е бил убит вчера следобед във вход на блок в центъра на Берковица, съобщава местното издание Noviniteb.com.
"Никой не дава подробности за случая. Шушука се за дългове", допълва изданието.
Според неофициална информация на сайта, Бучката е бил заклан.
Местните познават 53-годишния мъж като кротък човек, Мъж, известен като Краси Бучката, е бил убит вчера следобед във вход на блок в центъра на Берковица, съобщава местното издание Noviniteb.com. "Никой не дава подробности за случая. Шушука се за дългове", допълва изданието. Според неофициална информация на сайта, Бучката е бил заклан. Местните познават 53-годишния мъж като кротък човек,

Подписахме меморандум за сътрудничество за младежта и спорта с Индонезия

http://pik.bg/подписахме-меморандум-за-сътрудничество-за-младежта-и-спорта-с-индонезия-news233353.html

Подписахме меморандум за сътрудничество за младежта и спорта с Индонезия

Служебният министър на младежта и спорта на България Евгения Раданова и министърът на младежта и спорта на Индонезия Рой Сурио Нотодипройо подписаха меморандум за разбирателство в областта на младежката политика и спорта, съобщи БГНЕС. Двете държави се споразумяха да насърчат сътрудничеството между треньори, експерти, специалисти и изследователи в областта на професионалния спорт, спорта за всички, спортната наука, медицината и законодателството.

Предвижда се реализиране на съвместни младежки програми, обмяна на визити, информация и опит между младежките организации и правителствените лица, отговарящи за младежката политика в двете страни.

Меморандумът се сключва за срок от пет години, но може автоматично да бъде подновен за още пет. Министър Раданова подчерта, че документът ще затвърди и развие приятелските отношения между двете държави и ще постави по-широка основа за подкрепа и разбирателство.

"Убедена съм, че меморандумът, с който скрепяваме днес нашето сътрудничество, ще допринесе за развитие на партньорството между институциите, които представляваме, за организиране и провеждане на съвместни тренировъчни лагери на нашите спортисти, за насърчаване на обмен на треньори и други спортни специалисти, за установяване на партньорство между нашите национални антидопингови организации в общата ни борба срещу допинга в спорта и, не на последно място, за реализиране на съвместни проекти, размяна на визити и обмен на информация в областта на младежката политика", каза министър Евгения Раданова след подписването на документа.

В четвъртък Евгения Раданова и министър Рой Сурио Нотодипройо откриха заедно Откритото първенство на България по бадминтон, което е кръг от Европейската купа.

Жана Янева -Мис Фотомодел на Вселената 2014 и първа почетна позиция за тяло N 1

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_6mqxHKrjUM/

10352580_841581432530445_876885879629487343_n

Красивата Жана Янева, представила достойно страната ни в Лас Вегас преди 2 години и направила личен контакт с мултимилиардера  Доналд Тръмп се завърна от реномирания турски курорт Бодрум с 2 призови титли.

Именно там над 30 участнички от цял свят взеха участие в модната надпревара, а родната красавица обра всички привлекателни награди и ленти на рекламодателите, информират от ПРофайл.

Благоевградчанката, която гордо носи титлата Мис Вселена България 2012 и  този път обра овациите за първо място за най-перфектно тяло на Вселената.

Зад успеха й се крият диетите и правилния режим под  чийто контрол на  фитнесмодела Мерлин Арно се довери Жана.

Стилната Есил Дюран  и  ексцентричния гримьор Бони се погрижиха за перфектната визия на победителката на официалния тур .

Истински фурор на сцената настана тура по бански костюми в който красавицата от родния град на Бербатов  се представи с любимите бански на много холивудски знаменитости Vilebriquin. От съвсем скоро модния гигант има и серия само за жени.

С титлата за най-перфектно тяло на Вселената, любимката на Доналд Тръмп си извоюва модни корици за водещи турски издания, както и блестяща роля в турска филмова продукция.

10703908_838734242815164_538184584214169484_n

Посветих този конкурс и наградите ми на легандата,модната диктаторка на Югозапада Миропа Кьосева, която приживе държеше правата на конкурсите за България, сподели Жана Янева на летище София.

За мен Мопи, беще неповторим човек и  изключителен професионалист в модните среди. Ще я помня за цял живот ,допълни откровението си още Жана.

jana bodrum

 

Момичето, пострадало при катастрофата в Силистра, е с травми на челюст и темпорална кост

http://pik.bg/момичето-пострадало-при-катастрофата-в-силистра-е-с-травми-на-челюст-и-темпорална-кост-news233349.html

Момичето, пострадало при катастрофата в Силистра, е с травми на челюст и темпорална кост

Момичето, пострадало при катастрофата в Силистра, е с травми на челюст и темпорална кост, каза д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на МБАЛ, съобщи "Фокус".

Настанено е в ОАИЛ. Засега състоянието на пострадалата е стабилизирано, но травмите вследствие на катастрофата са сериозни.

„Момичето беше контактно, обезболено е, имаше болки в гърба, без данни за фрактури на гръден кош”, заяви д-р Даниела Костадинова. 15-годишното момиче е пострадало тежко при пътнотранспортно произшествие в района на Силистра. 

Лекарствата без рецепта поскъпват с 3 до 4 процента

http://www.moreto.net/novini.php?n=266335

Лекарствата, които се купуват без рецепта, поскъпват с 3 до 4 процента, каза във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти.

Заклаха Краси Бучката в центъра на Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348156

Мъж, известен като Краси Бучката, е бил убит вчера следобед във вход на блок в центъра на Берковица, съобщава местното издание Noviniteb.com.
Мъж, известен като Краси Бучката, е бил убит вчера следобед във вход на блок в центъра на Берковица, съобщава местното издание Noviniteb.com. "Никой не дава подробности за случая. Шушука се за дългове", допълва изданието. Според неофициална информация на сайта, Бучката е бил заклан. Местните познават 53-годишния мъж като кротък човек,

Ако вдигнем ръце

http://www.cross.bg/bulgariya-rabota-iskame-1433358.html

Мизерия, кражби, неграмотност, проституция, музика, сълзи, безгрижие. Живот ден за ден. Такова е всекидневието на стотици хиляди цигани в България. Същата България, която финансирани от Запада неправителствени организации упрекват, че дискриминира малцинства. Тази България, в която всяка година милиони чезнат в проекти за интеграция, образование и здравеопазване на роми. Когато тази държава направи крачка към дискриминираните, за да ги вкара в рамките на правилата, все се намират някои, които да обърнат дрехата с хастара навън.Как във ВМЗ-Сопот ще работят 300 цигани? Нали ще има втори "Горни Лом"?! Расизъм и заплаха ли долавяме? Откога за назначаване на работа има значение етническата, малцинствената или религиозната принадлежност? Кой днес в България се съгласява да върши нискоквалифицирана работа срещу скромно заплащане? Стига с меркантилността и приказките на ангро! Или искаме да оставим циганите там, където са - зад разградените катуни. Да вдигаме рамене и да чакаме радикално настроените да свършат мръсната работа. Така рискуваме да обречем обществото на вечно разделение на дискриминирани, толерантни и расисти.Ако чувството за национално оцеляване не е достатъчно, за да се преборим с разрушаващите традиции на циганите, нека тогава инстинктът ни за самосъхранение да е водещ, когато искаме и те да спазват правилата в държавата ни. Сами няма да се впишат в нормата, но нека да не ги отписваме

Закопчаха трима от Наглите в Тайланд, точили банкомати наред

http://www.bnews.bg/article-118095

Цветозар Славчев-Църо от групата за отвличания „Наглите“ е бил арестуван на о-в Пукет за източване на карти. Заедно с него в ареста в Тайланд са Валентин Николов и Цветан Янев.

Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lekarstvata-bez-recepta-poskypvat-s-3-4,181248/

При останалите лекарства обаче няма да има скок на цената, твърди председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов

Оставаме без изтребители - свалят миговете до 6 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347582

До 2020 г. Министерството на отбраната планира да свали от въоръжение руските бойни самолети - изтребителите МиГ-21 и МиГ-29, както и щурмовиците Су-25. Това е заложено в Националната програма “България в НАТО 2020 и европейската отбрана”. Вчера тя бе публикувана на сайта на МО.
На тяхно място ще дойде нов тип многофункционален боен самолет, До 2020 г. Министерството на отбраната планира да свали от въоръжение руските бойни самолети - изтребителите МиГ-21 и МиГ-29, както и щурмовиците Су-25. Това е заложено в Националната програма “България в НАТО 2020 и европейската отбрана”. Вчера тя бе публикувана на сайта на МО. На тяхно място ще дойде нов тип многофункционален боен самолет,

СБ отпуска 300 млн. долара на Сърбия за наводненията

http://www.vesti.bg/novini/sb-otpuska-300-mln.-dolara-na-syrbiia-za-navodneniiata-6023972

Световната банка отпусна заем от 300 милиона долара на Сърбия, за да й помогне да посрещне огромните разходи заради щетите от най-страшните от век насам наводнения през май, при които в Сърбия и Босна загинаха близо 80 души.

Какъв траур?!

http://www.cross.bg/trayr-zaginalite-sledvashtiya-1433357.html

Вие случайно знаете ли чия памет почитаме днес? Кои са загиналите хора, техните имена, лица? Не. Анонимни съдби на анонимни хора, загинали за 280 лева, за да не умрат от глад. Обявяването на ден за Национален траур в памет на загиналите при взрива в Горни Лом е поредният циничен, некадърен ход на така наречения служебен кабинет и на лицето Близнашки, което вече беше сътворило предишната вечер безпрецедентния си гаф, пожелавайки „Приятна вечер!" няколко часа след трагедията и тръгвайки на футболен мач, където според бляновете в обърканото му съзнание го очаквал целият български народ. След като с това неадекватно изказване въпросното лице стана обект на публични подигравки и медиен линч, то побърза да си измие ръцете по същия невменяем начин, като предприе следващата абсурдна стъпка - да обяви ден за траур още преди да е ясно колко са жертвите и кои са те. Едва по обед, в деня на траура, имената на жертвите почнаха да излизат в някои електронни медии. Безобразие. Абсолютно безобразие. Показващо пълна, малоумна, извратена, престъпна невменяемост. За този изживяващ се като премиер натегач, трагедията на почернените семейства вече дори не е и статистика. Това лице се е издигнало и над статистиката. То дори не се интересува от бройката на загиналите българи. Бърза с обявяването на траура, като част от един напълно примитивен, черен пиар

Кейт Уинслет отрича любовни преживявани с Леонардо Ди Каприо

http://showbusiness.actualno.com/Kejt-Uinslet-otricha-lubovni-prejivjavani-s-Leonardo-Di-Kaprio-news_53105.html

Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо са развили една много особена връзка помежду си от времето на снимките на "Титаник", съобщава британското издание на "Мари Клер" в последния си бр...

Общ мемориален гроб за загиналите в Горни Лом

http://frognews.bg/news_77518/

Видинска митрополия предлага да бъде направен общ мемориален гроб на загиналите при инцидента в Горни Лом. Това съобщиха от митрополията.

Откъс от "Книгата на Лила" от Алис Албиния

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/04/2392604_otkus_ot_knigata_na_lila_ot_alis_albiniia/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от романа "Книгата на Лила" от британската писателка Алис Албиния, предоставен ни от издателство "Жанет 45" в превод на Надежда Розова. 

Направлявана от вещата ръка на Ганеша – мъдрото божество със слонска глава, легендарен писар на епоса "Махабхарата" и благовещател, премахващ всякакви препятствия, – драматичният сюжет на този роман се разгръща в съвременен Делхи и дръзко пресича установени религиозни и обществени...

Казано честно, всичко ни е наред

http://www.cross.bg/chydo-hora-produlzhavame-1433356.html

Тежка седмица. Беше гадна. И звучна. Оглушително като взрив избухнаха гласовете как няма държава, как всичко се е стопило и изпарило. Дето се вика, и Глухият цар най-сетне разбра, че гниенето е тотално и е стигнало до корен. И най-неинформираните вдянаха, че няма полуразпад, а пълен разпад и при процеса се е отделила опустошителна енергия. Че системата е счупена, щом "прокъсани" чиновници с 400-500 лв. заплата трябва да контролират и евентуално да затварят бизнеса на някой, който борави с хиляди тонове тротил за Африка... Колко време ще ни трябва? С извинение - колко време ще ИМ трябва? На тези, които дирижират нещата. Дали са с български или турски имена - това няма значение, всички сме хора, има огромна вероятност и те да умрат, нали така?... Колко време ще им трябва да разберат, че нещо не е наред. Православната концепция е да се търси вината винаги в себе си. И това съм го писал много пъти, но сега ще се осмеля да им обърна внимание и на тях. Докога? Къде ще ги носите тези пари? Ще векувате ли? И тук взе, че ми стана радостно. Замислих се - не е просто кофти, че всичко е кофти, а е цяло чудо, че изобщо е останало нещо. Че има някакви хора, които се опитваме да бъдем нормални. Мислите ли, че не е чудо? Че има хора, които се обичат, които създават деца, които са любезни помежду си по 40-50 години и живеят с топлота... Едно от най-интересните неща в православието е отношението към т. нар. чудеса

Концесионер дари тетрадки и ученически пособия на децата от Дома в село Бата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/06_s7L6rVdg/

tetradkiДецата от Центъра за социални грижи в поморийското село Бата получиха пълен комплект тетрадки, цветни моливи, химикали, флумастери, скицници и други учебни пособия. Жестът дойде от фирмата-концесионер на Южния плаж в „Слънчев бряг”, след като от ръководството споделиха, че имат затруднения в осигурявянето на учебни пособия за 12-те си възпитаници.
Тази сутрин дарението бе предадено на директора на дома Даниела Дайнова в присъствието на възпитатели. Децата в Центъра са от 5 до 18-годишна възраст. “Искаме да компенсираме поне малко липсата на родителска грижа през учебната година за тези деца”, каза управителят на плажа Кирил Спасов.

От фирмата концесионер пожелаха на малчуганите здраве, да бъдат усърдни и да не губят вяра, за да преодоляват всички трудности.

Мъж загина, блъснат от влак край Своге

http://www.mediapool.bg/mazh-zagina-blasnat-ot-vlak-krai-svoge-news225585.html

Мъж е бил блъснат от бързия влак Лом-София в района на Своге в събота сутринта, съобщи БНР. По информация от МВР мъжът е починал. Според първите данни той е седял на линията и не е реагирал на звуквите сигнали, подадени от машиниста. Случаят се разследва от "Транспортна полиция".

Мъж загина, блъснат от влак край Свогое

http://www.mediapool.bg/mazh-zagina-blasnat-ot-vlak-krai-svogoe-news225585.html

Мъж е бил блъснат от бързия влак Лом-София в района на Своге в събота сутринта, съобщи БНР. По информация от МВР мъжът е починал. Според първите данни той е седял на линията и не е реагирал на звуквите сигнали, подадени от машиниста. Случаят се разследва от "Транспортна полиция".

Идиотизмът на властта или властта на идиотизма

http://www.cross.bg/slychvat-bulgariya-idioti-1433355.html

От теорията на системите и теорията на катастрофите се знае, че когато в една система е настъпила катастрофа, всички обяснителни теории (версии, сценарии, механизми) са еднакво достоверни. Освен това, когато една система е претърпяла катастрофа, нейното съществуване се превръща в процес, в който непрекъснато се случват катастрофични събития, защото тя е загубила устойчивост и управляемост и е податлива на рискове, извънредни ситуации и хаос. В системата "България" катастрофата се е състояла и затова всеки от нас може да дава свои обяснения (леви или десни, конспиративни или сценарийни, червени или сини, русофилски и русофобски) и всяко от тези обяснения звучи достоверно, сякаш в него има голяма доза истина. А понеже катастрофата на държавата ни се е случила и ние сме в посткатастрофична фаза, ние непрекъснато живеем в състояние на възникващи извънредни ситуации, беди, бедствия, трагедии... По тази системна и "катастрофична" логика, възможното мое обяснение за състоянието на страната ни също може да претендира с равно основание за достоверност. И неговото послание е очевидно - ние постоянно ще преминаваме от един потрес в друг, от една касапница в друга, от един национален траур в друг. Извънредността у нас е станала новата редност, всеки ден без реализирал се катастрофичен риск ще изглежда като малко чудо и подарък от Съдбата, без да знаем защо тя е решила да ни го подари

Влак прегази мъж, застанал на релсите

http://frognews.bg/news_77517/

Мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Нилски дървеници плъзнаха от Хасково до Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266334

Внушителната по размери нилска водна дървеница - Lethocerus patruelis, вече се размножава и у нас, каза за “24 часа” гл. асистент д-р Николай Симов от Националния природонаучен музей. Както вчера писахме, стигащите до 12 сантиметра буби тези дни стреснаха жители на Хасково.

Лутанията на народния глас

http://www.cross.bg/glasyva-razbrali-obyasnyava-1433354.html

Как избират българите и в какво подозират политическата класа? Какви са теориите им за унищожение на нацията, мислите им за това колко е нормално да си корумпиран и какво е общото между лекаря и таксиметровия шофьор. Тя е над 50-те. Силно изрусена, много слаба и говори високо. Когато се качвам в таксито ѝ, почти ми се скарва как смея да го сторя точно преди новините, които ще гледа на портативното телевизорче в 19. Разменяме няколко изречение и пътуването започва. Телевизорът е увеличен максимално. Но щом започва заставката на така чаканата информационна емисия, шофьорката се вбесява и успявайки да надвика звука с всякакви нестройни думи, го изключва. "Казвам ти - това е целенасочен план за унищожението на тая държава", обръща се към мен. Незнайно защо възприема погледа ми като покана да продължи с теорията си и в рамките на пет минути съм добила цялостна представа за въпросния план. Става въпрос за поредица звукови атаки, които медиите упражнявали върху "изстрадалия български народ". Новините, например, започвали с толкова силна музика, че хората само като я чуели, вече били атакувани. Апокалипсис сега и по-късно Част от плана за масовото изтребление са и лошото образование, за да изтичат мозъците на страната в чужбина, и неясното ни завладяване от турската държава. Теорията, разбира се, завършва с предстоящите избори

”Биволь”: Собственикът на ”Миджур” е ръководител на масонска ложа

http://www.mediapool.bg/bivoly-sobstvenikat-na-midzhur-e-rakovoditel-na-masonska-lozha-news225584.html

През април 2013 година собственикът на ”Миджур” Валери Митков е избран да заеме най-висшата изборна длъжност ”Велик майстор“ във ”Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България“, пише сайтът ”Биволь”, позовавайки се на списък с членовете на масонски ложи в България. От автобиографията на възпитаника на Московския институт по стомани и сплави доц. д-р Валери Митков, публикувана на сайта на Минно-геоложкия университет, става ясно, че е ръководител на Висшата школа за подготовка за персонал за взривни работи. Той е представен като международно признат специалист по безопасното боравене с опасните материали и в това си качество неведнъж е изнасял лекции на научни конференции в  България, Русия, Словакия и Унгария. Негов заместник в ложата е варненски бизнесмен Красен Кралев, пише ”Биволь”. Сред ”почетните“ членове на ”Братството” е и Румен Ралчев, полковник от резерва на УБО и бивш началник на охраната на Тодор Живков през 80-те, припомня още сайтът. Изданието допълва, че има данни, че Валери Митков е членувал в БСП, като се е причислявал към фракцията гравитираща около настоящия лидер на АБВ  Георги Първанов. Проучването на ”Биволь” хвърля светлина и върху бизнеса на Митков.  -партньорства. Справка в Държавен вестник показва, че на 5 август 2003 г. Софийският окръжен съд го освобождава от длъжността член на съвета на директорите на ”Мина Чукурово“, собственост на Христо Ковачки. Сред братята на ”Великия майстор“ е настоящият министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той е един от двамата министри, посетили мястото на трагедията в село Горни Лом. Другите са Марио Тагарински – бивш министър на държавната администрация в кабинета ”Костов“, Иван Нейков – социален министър в същото правителство, десният политик Илко Семерджиев и покойният Борислав Манджуков. Според документи, които вече Биволъ е публикувал, в едно от подразделенията на същата ложа, наименувано от братята под названието “L036 Слънцето на Тракия Хасково“, членуват и Делян Добрев, екс- енергиен министър в кабинета ”Борисов“.  Финансистът Емил Хърсев изпълнява длъжността ”Велик секретар“, информира сайтът.

Рухани: Иран не е готов да замени Русия като основен газов доставчик

http://www.cross.bg/rysiya-iran-ryhani-1433353.html

/КРОСС/ Иран не е готов да замени Русия като основен доставчик на газ. Това заяви в интервю за "Русия 1" иранският президент Хасан Рухани. "Както знаете, Иран притежава най-големите резерви на природен газ, но в добива ние изоставаме и първоначално мислим за вътрешните нужди на страната", каза президентът. "От време на време имаме проблеми през зимата. Имаме много клиенти и всички те - източни, западни и южни съседи, искат да купуват газ, който ние все още не сме получили", посочи Рухани. Ето защо, каза той, "днес ги няма условията, съгласно които всички мислеха, че ако утре Русия престане да доставя газ, той ще идва от Иран. Производството ни е далеч от този етап", каза президентът. Той отбеляза също, че Иран е готов да си сътрудничи с Русия в газовия сектор. "Няколко години полагаме усилия страните-износителки на газ да могат да си сътрудничат. Конкуренцията не трябва да бъде проблем. Трябва да има здравословна конкуренция и не трябва да се прави така, че печалбата да бъде само за купувача". „Ето затова по въпроса за газа, като и за енергетиката, най-оптималният път е съвместна работа и сътрудничество", заяви Хасан Рухани."Ние сме готови да провеждаме координирани действия заедно с Русия във всички сфери", добави той.

Инфекциозното в Благоевград затворено заради скандал

http://www.bnews.bg/article-118089

Инфекциозното отделение в Благоевград е затворено от 29 септември не защото лекарите са болни, а заради скандал между медиците в болницата.

Влакът Лом – София прегази мъж, подозират самоубийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348132

Мъж е загинал, след като бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус".
Малко след 9:30 часа е подаден сигнал за блъснат човек между село Ромча и село Томпсън.
Влакът е пътувал в направлението Лом – София. По информация на МВР човекът е стоял на ЖП линията и не е отреагирал на подадените Мъж е загинал, след като бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Малко след 9:30 часа е подаден сигнал за блъснат човек между село Ромча и село Томпсън. Влакът е пътувал в направлението Лом – София. По информация на МВР човекът е стоял на ЖП линията и не е отреагирал на подадените

Мъж почина, прегазен от влака Лом – София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348127

Мъж е загинал, след като бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Мъж е загинал, след като бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Малко след 9:30 часа е подаден сигнал за блъснат човек между село Ромча и село Томпсън. Влакът е пътувал в направлението Лом – София. По информация на МВР човекът е стоял на ЖП линията и не е отреагирал на подадените

ОПЕК се готви за ценова война за петрола

http://www.investor.bg/surovini/365/a/opek-se-gotvi-za-cenova-voina-za-petrola-,181247/

Свръхпредлагането и ралито на долара засега засенчват геополитическите рискове

Трагедия! Влакът Лом - София уби мъж. Загиналият стоял неподвижен на релсите!

http://pik.bg/трагедия-влакът-лом---софия-уби-мъж-загиналият-стоял-неподвижен-на-релсите-news233330.html

Трагедия! Влакът Лом - София уби мъж. Загиналият стоял неподвижен на релсите!

Мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак между село Ромча и село Томпсън, съобщиха за  „Фокус” от пресцентъра на МВР.

Малко след 9.30 часа е подаден сигнал за блъснат човек между село Ромча и село Томпсън. Влакът е пътувал в направлението Лом – София. По информация на МВР човекът е стоял на ЖП линията и не е отреагирал на подадените от машиниста сигнали.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване