БЧК помага на семействата на загиналите в Горни Лом, дава 5000 лева на 5-годишното сираче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4348019

Българският Червен кръст подпомага финансово семействата на загиналите при взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Организацията е особено загрижена за съдбата на петгодишното дете, което загуби и двамата си родители. То ще получи дарение в размер на 5000 лева, дарени от партньор на БЧК, Българският Червен кръст подпомага финансово семействата на загиналите при взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Организацията е особено загрижена за съдбата на петгодишното дете, което загуби и двамата си родители. То ще получи дарение в размер на 5000 лева, дарени от партньор на БЧК,

БЧК помага на семействата на загиналите в Горни Лом, дава 5000 лева на 5-годишното сираче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4348026

Българският Червен кръст подпомага финансово семействата на загиналите при взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Организацията е особено загрижена за съдбата на петгодишното дете, което загуби и двамата си родители. То ще получи дарение в размер на 5000 лева, дарени от партньор на БЧК, Българският Червен кръст подпомага финансово семействата на загиналите при взрива в Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Организацията е особено загрижена за съдбата на петгодишното дете, което загуби и двамата си родители. То ще получи дарение в размер на 5000 лева, дарени от партньор на БЧК,

Президентът нападна журналист за коментара му "Знакът на безродието"

http://frognews.bg/news_77497/

„Кой ви позволява да пишете неверни неща? На чии интереси служите?" С агресивен тон президентът Росен Плевнелиев буквално се нахвърли върху мен пред столичната катедрала „Св. Неделя". Случи се след панихидата за трагично загиналите в с. Горни Лом, която той почете като официално лице, а аз отразявах за авторското си предаване „Вяра и общество" по БНТ, разказва потърпевшият журналист.

Меле в ромската махала на Перник

http://www.cross.bg/pernik-romskata-mahala-1433330.html

Перник /КРОСС/ Бурен скандал се завихрил снощи в ромската махала на „Куциян" в Перник. В мелето един от участниците е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал. Веднага е извикана Бърза помощ и полиция. Лекарите само констатирали смъртта на пострадалия. 30-годишният Александър е починалия в резултат на боя, съобщиха очевидци на мелето. На място полиция разследва инцидента.Неотдавна в ромската махала бе блъснат умишлено с кола братът на ромския лидер Валери Василев- Методи. Мъжът е със счупен таз и е на лечение в болницата в Перник, съобщава „Мироглед".

Захари Карабашлиев: Ум се трупа цял живот, той не идва ей така

http://web.barometar.net/65344/

Захари Карабашлиев е роден през 1968 г. във Варна. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис. С първия си роман „18% сиво“ печели наградата „Цветето на Хеликон“ за 2008 г. и „Роман на годината“ на ВИК. Втората му книга „Кратка история на самолета“ печели наградата „Хеликон“ за 2009 г. За пиесата си „Неделя вечер“ получава [...]

Акция на седмицата – БФБ-София АД

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akciia-na-sedmicata--bfb-sofiia-ad,181242/

Книжата на дружеството записаха най-силен седмичен ръст от компаниите в състава на BGBX40

Мистериозната "маска" откриха под връх Пирин

http://pik.bg/мистериозната-маска-откриха-под-връх-пирин-news233285.html

Мистериозната "маска" откриха под връх Пирин

Каменна плоча с издялани върху нея триъгълници е една от най-големите мистерии под връх Пирин, предаде БГНЕС.

Така наречената "Маска" се намира в подножието на високия 2593 м. връх Пирин в едноименната планина. Върху друга скала, този път намираща се долу в Кресненското дефиле също има странни знаци. Странната каменна плоча под връх Пирин е открита от Христо Димитров-кметски наместник на разположените под върха села Сенокос и Мечкул. Те са изходен пункт към върха. Димитров десетки пъти е покорил първия връх от билото на Северен Пирин. Маршрутът е нов, едва от 10-ина години и пътеката, макар и просечена в клека и маркирана по огромните морени към върха, все още не е добре разработена. Малцина се отправят към върха и поради факта, че от Сенокос до него пътят е 6 часа. Толкова е и връщането надолу.

Скалата има триъгълна форма, върху нея като, че са изсечени с длето странни триъгълници. Любопитното е, че който я посочи с пръст, скоро след това пада и се контузва. Затова вече никой не го прави.

Камъкът има и историческо значение. Според публикация от 1931 година в немската енциклопедия "Брокхаус", през втори век преди новата ера връх Пирин е покорен от Филип V Македонскии синът му Персей, потомци на Александър Македонски. Според римският историк Тит Ливий, след изкачването на върха, Филип и синът му принесли в жертва на боговете два овена. Като благодарност към Зевс, че им позволил да покорят каменистият връх. За целта потомъкът на Александър Македонски използвал два олтара, открити от историка Георги Масларски. Според него единият от двата олтара, използвани от Филип Пети-Македонски е въпросният камък с триъгълниците.

Толкова за историята, продължението каква е ролята на камъка с триъгълниците навлиза в сферата на свръхестественото и паранормалното. За това "вината" е на една екстрасенска от ботевградско. Тя се казва Нели и от 1991 година по заръка на петричката пророчица леля Ванга започва да дава курбан на Гергьовден в черквата "Квети Георги Победоносец" в санданското село Златолист. "Къде се намира тази черква", попитала Нели пророчицата? "Оди, оди, ке я найдеш", отвърнала с характерния си речник леля Ванга. Така Нели започнала мисията си с курбаните в Златолист.

При визита в София преди години по друг повод, снимка на плочата е показана на ясновидката. Поемайки я, тя я погледна и изпусна на земята. След дълъг размисъл, тя казала: "това е Маската, тя трябва да стои там. Свързано е с националната сигурност, повече не ми позволяват да ви кажа".

Преди години, в навечерието на Гергьовден Нели сънува пророчески сън. Покойната леля Ванга й показва няколко обекта в Малешевска планина и Пирин. Единият от тях е скалата с триъгълниците или "Маската". Всичките те са разположени около Креснеския разлом. На 4 април 1904 година тук става най-силното регистрирано в страната до сега земетресение от близо 7 степен по скалата на Рихтер. Погледната от по-далеч, триъгълниците върху скалата се трупират и образуват котешка глава. С характерните мустачки очи и форма на главата. В Египет почитат Бастет, богинята с котешка глава. През 80-те години на миналия век гробницата й по заръка на Ванга търсела в Странджа-Сакар експедиция, изпратена от Людмила Живкова. Според Ванга, след края на царството на фараоните, малък кораб доплавала по море от Египет, през Егейско и Черно море, а след това по река Резовска до Странджа-Сакар. Участниците във въпросната експедиция изиживяват в една нощ на жестока буря нещо необяснимо. Не искат да смятат, че това е била колективна халюцинация. В бурята, между светкавиците, раздиращи небето, върху скалите поне 5 човека виждат да "вървят" фараон със скиптър и съпругата му. Това били Ехнатон и Нефертити. Каква е връзката между Маската под връх Пирин и неоткритата гробница на египетската богиня в Странджа-Сакар никой не се наема да твърди. Според някои Маската е предпазен клапан срещу евентуален трус с голям магнитуд в Кресненското дефиле.

В самото дефиле, долу край река Струма има още една скала със странни фигури. Тя се намира точно срещу северния вход на "Кривия тунел". Точно под него при труса отпреди 110 години се е образувала най-голямата пукнатина, в която веднага след труса водите на Струма се изливали, а реката от там надолу пресъхнала. Някои твърдят, че така било в продължение на ден-два, че и повече. Върху тази скала има странни фигури, подобни на знаците от клиновидната шумерска писменост. А може би просто игра на природата.

Нов вирус контролира хиляди компютри на Apple

http://www.cross.bg/nov-virys-kontrolira-hilyadi-kompyutri-na-apple-1433329.html

/КРОСС/ Руската компания Dr. Web намери пропуски в системата за сигурност на операционната система OS X на Apple, позволяващи на хакерите да контролират компютрите на потребителите с помощта на Reddit. Според техните изчисления, в света има най-малко 17 хиляди устройства, които са хакнати по този начин. Собствениците на повечето от тях живеят в САЩ, Канада и Великобритания, пише RT.com.

”Ислямска държава” екзекутира още един британец

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-ekzekutira-oshte-edin-britanets-news225581.html

"Ислямската държава" разпространи в събота видеозапис, който показва обезглавяването на британския заложник Алан Хенинг, съобщи американският център за наблюдение на ислямистките сайтове, цитиран от ”Ройтерс” и БТА. Записът с продължителност 1 минута и 11 секунди и озаглавен "Още едно послание към Америка и нейните съюзници". В него се показва британския хуманитарен работник, който се представя. Хенинг казва, че "заради решението на нашия парламент да атакува "Ислямската държава", аз, като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение". В записа е представен още един американски заложник, Питър Касиг, съобщава АФП. Неговата съдба остава неясна. На 14 септември бойци от ”Ислямска държава” разпространиха в интернет видеоклип, който показа обезглавяването на британеца Дейвид Хейнс. Хенинг и Хейнс са били хуманитарни работници. Преди това джихадистите обезглавиха и двама американски журналисти - Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.

Дамаск разглежда като агресия всяка възможна военна намеса на Турция в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=266317

Сирия предупреди Турция, че нахлуването на турски войски на сирийска територия ще се разглежда като акт на агресия, призовавайки международната общност да „ограничи авантюристичната политика” на турските власти, предава АП. Изявлението на сирийското външно министерство идва ден, след като турският парламент даде на правителството картбланш да започне военна интервенция в Сирия и Ирак.

Да дебютираш на другия край на света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4346923

Дебютът е най-запомнящият се миг в деня на всеки професионален футболист. Често пъти юноша бледен играе в домакински мач, при това не дерби. Треньорът не иска да “изгори” рано-рано. Световни звезди пък правят впечатляващи премиери след трансфер за милиони, които остават в историята.

А някои футболисти дебютират буквално на другия край на света. Дебютът е най-запомнящият се миг в деня на всеки професионален футболист. Често пъти юноша бледен играе в домакински мач, при това не дерби. Треньорът не иска да “изгори” рано-рано. Световни звезди пък правят впечатляващи премиери след трансфер за милиони, които остават в историята. А някои футболисти дебютират буквално на другия край на света.

Смачкването на плода за ракия си има чалъми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347997

Смачкването на плодовете, от които ще правите ракия, макар и много ясно, си има тънкости.
При грозде, малини, капини и други меки плодове е най-добре да става с валцова дробилка.
Смачкването на костилковите и семкови плодове - с чукова дробилка.
При костилковите е желателно костилката да бъде отделена. Смачкването на плодовете, от които ще правите ракия, макар и много ясно, си има тънкости. При грозде, малини, капини и други меки плодове е най-добре да става с валцова дробилка. Смачкването на костилковите и семкови плодове - с чукова дробилка. При костилковите е желателно костилката да бъде отделена.

Смачкването на плода за ракия си има чалъми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347995

Смачкването на плодовете, от които ще правите ракия, макар и много ясно, си има тънкости.
При грозде, малини, капини и други меки плодове е най-добре да става с валцова дробилка.
Смачкването на костилковите и семкови плодове - с чукова дробилка.
При костилковите е желателно костилката да бъде отделена. Смачкването на плодовете, от които ще правите ракия, макар и много ясно, си има тънкости. При грозде, малини, капини и други меки плодове е най-добре да става с валцова дробилка. Смачкването на костилковите и семкови плодове - с чукова дробилка. При костилковите е желателно костилката да бъде отделена.

Велошествие във Варна в защита на Арктика

http://pik.bg/велошествие-във-варна-в-защита-на-арктика-news233280.html

Велошествие във Варна в защита на Арктика

Велошествие в защита на Арктика ще се проведе във Варна и София. Събитието се провежда за втора година в страната и е част от световния ден за действие, предаде Дарик.

Хора по целия свят ще излязат на улиците, за да настояват пред световните лидери да бъде взето решение Арктика да бъде обявена за защитена територия, както и да се предприемат решителни действия по въпроса с климатичните промени. Очаква се велошествието да се проведе в 136 града от 31 страни. Във Варна сборният пункт е Морската градина, до Слънчевия часовник, в 16:00 часа.

Велошествието, наречено „Iceride”, е част от глобалната кампания „Спаси Арктика”. Целта на кампанията е Арктика да бъде обявена за световна защитена зона, за да се запази крехката и уникална екосистема от апетитите на нефтодобивната компании и добивните индустрии. Арктика регулира нашия климат, също така е дом на някои невероятни животни, които се срещат единствено там, като полярната мечка, лисица и моржа.

Световният ден за действие е избран да съвпада с момента, когато ледът на Северния полюс достига своя минимум. Вече 6 милиона души по света са се присъединили към движението за защита на Арктика. Събитието е отворено за всички

30-годишен почина след побой в ромска махала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347988

Мъж почина след побой в ромската махала на „Куциян“ в Перник, съобщава struma.bg. 
30-годишният Александър Той е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал. Веднага е извикана Бълза помощ и полиция. Лекарите само констатирали смъртта на пострадалия. На място полиция разследва инцидента. Мъж почина след побой в ромската махала на „Куциян“ в Перник, съобщава struma.bg.  30-годишният Александър Той е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал. Веднага е извикана Бълза помощ и полиция. Лекарите само констатирали смъртта на пострадалия. На място полиция разследва инцидента.

Млад мъж почина след побой в ромска махала в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347990

Мъж почина след побой в ромската махала на „Куциян“ в Перник, съобщава struma.bg. 
30-годишният Александър Той е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал. Веднага е извикана Бълза помощ и полиция. Лекарите само констатирали смъртта на пострадалия. На място полиция разследва инцидента. Мъж почина след побой в ромската махала на „Куциян“ в Перник, съобщава struma.bg.  30-годишният Александър Той е получил тежки наранявания, в резултат на което е починал. Веднага е извикана Бълза помощ и полиция. Лекарите само констатирали смъртта на пострадалия. На място полиция разследва инцидента.

Във Видинския съд няма дела за отнети лицензи на завода в Горни Лом

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/04/2393522_vuv_vidinskiia_sud_niama_dela_za_otneti_licenzi_na/?ref=rss


Административният съд - Видин е разгледал девет наказателни дела срещу завода за боеприпаси "Миджур". стопанисван от "Видекс" АД от 2007 г. до 2014 г.  Само две от тях са за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд и нито едно не е за отнет лиценз. Това става ясно от съобщение на страницата на съда от петък.

Вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов заяви, че лицензът на завода е бил отнеман на два пъти – през 2007 и 2010 г, но възстановен от съда. 
...

БЧК дарява 5 000 лв. за детето, останало сирак след взрива

http://www.cross.bg/bchk-daryava--lv-za-deteto--ostanalo-sirak-sled-vzriva-1433328.html

София /КРОСС/ Националният съвет на БЧК предоставя на всяко от семействата на загиналите при взрива в Горни Лом финансова помощ. Особено загрижена е организацията за съдбата на петгодиното дете, което загуби родителите си. Средства в размер на 5000 лв., дарени от партньор на БЧК, ще бъдат преведени на видинската червенокръстка организация за дългосрочно поетапно подпомагане на детето в зависимост от потребностите за неговото отглеждане.

Жена с присадена матка роди здраво бебе

http://www.cross.bg/matka-zhena-rodila-1433327.html

/КРОСС/ За първи път в историята на медицината жена с присадена матка е родила бебе. Това съобщи д-р Матс Бранстрьом, който не само е осъществил операцията, но и е участвал в израждането на бебето заедно със съпругата си, акушерка. 36-годишната шведка, чието име не се разкрива, е родена със здрави яйчници, но без матка. От подобна аномалия страда една на всеки 4 500 жени. Тя е получила матката на 61-годишна жена, близка на семейството, през миналата година. Преди месец тя е родила здраво момченце, макар и преждевременно, и сега и двамата са у дома и са добре."Това е дълга история, продължила няколко години, но сега ние имаме най-невероятно момче", коментира развълнуваният татко.

Слънчево и топло време в деня за размисъл

http://offnews.bg/news/n_1/n_398130.html

Слънчево и топло ще бъде времето днес над по-голямата част от страната. Очакваните максимални температури днес ще бъдат между 15 градуса и 20 градуса, в крайните югозападни райони до 22 градуса, в София – около 17 градуса. По-значителна облачност ще има над Източна България, където ще продължи да духа умерен вятър от серетоизток-север. В останалата част на страната вятърът ще е слаб. По Черноморието ще продължи да духа умерен вятър от север-североизток. Там температурите ще бъдат около 17-19 градуса.  Условият в планините днес са подходящи за туризъм, съобщава "Фокус". За оставащата част от деня се очертава времето да е хубаво, спокойно и да предостави благоприятни условия за туризъм. Температурите по най-високите части на планините сутринта са били около нулата, но тенденцията около обяд е да достигнат между 5 и 7 градуса. Съоръженията работят на Витоша, в останалите курорти те са в профилактика и не работят дори и през събота и неделя. Това най-вероятно ще продължи до началото на зимния сезон. От ПСС препоръчват туристите да се съобразяват с настъпилата климатична промяна в планините. Тя е с типично есенни характеристики и хората трябва да го имат предвид, за да не изпадат в конфликтни ситуации.

Наръчник по човешки права ще получат служителите в затворите и МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/04/2393512_naruchnik_po_choveshki_prava_shte_poluchat_slujitelite/?ref=rss


"Наръчник по Европейската конвенция за правата на човека за неюристи" ще бъде раздаден на служителите на МВР, в затворите и други административни органи в страната, съобщи  Министерството на правосъдието. Наръчникът е предоставен от Съвета на Европа и е преведен на българкси език. Може да бъде намерен на страницата на Министерството на правосъдието. 

Наръчникът има за цел да предостави на длъжностните лица практически насоки за спазване на гарантираните от Конвенцията права в тяхната...

Атака на настинките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347300

Не бързайте да давате самоволно антибиотици, ако децата ви имат дихателна инфекция. Това обясни д-р Ирен Цочева, началник “Направление за лечение на деца с остри респираторни инфекции” в столичната Александровска болница.
Първата вълна на острите дихателни инфекции по правило настъпва 7-10 дни след началото на учебната година. Тогава децата се зат Не бързайте да давате самоволно антибиотици, ако децата ви имат дихателна инфекция. Това обясни д-р Ирен Цочева, началник “Направление за лечение на деца с остри респираторни инфекции” в столичната Александровска болница. Първата вълна на острите дихателни инфекции по правило настъпва 7-10 дни след началото на учебната година. Тогава децата се зат

Подготовката на секциите в Турция е затруднена

http://izbori2014.actualno.com/Podgotovkata-na-sekciite-v-Turcija-e-zatrudnena-news_53079.html

Заради големия мюсюлмански празник Курбан Байрам подготовката на някои избирателни секции в Турция е затруднена и се бави. Днес е първият ден от големия празник ислямски празник. В съседна Турция за...

Нобелови лауреати предупрежават - Земята е изправена пред катастрофа

http://asia.actualno.com/Nobelovi-laureati-preduprejavat---Zemjata-e-izpravena-pred-katastrofa-news_53067.html

Няколко носители на Нобелова награда смятат да използват седмицата, през която ще бъдат обявени бъдещите лауреати, за да алармират световната общност за тревожното състоянието на нашата планета, ко...

Кобилкина: Проблемите в сексуалността идват от проблемите в семейството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347976

"Проблемите в сексуалността идват от проблемите в семейството". Това каза пред Нова телевизия сексоложката Наталия Кобилкина. "Липсата на уважение към родителите и партньорите водят до проблеми в сексуалността", заяви известната с разюзданите си изказвания рускиня. "Не само за българите, аз водя семинари в Лондон, Бразилия, Мексико, Аржентина",

Кобилкина: Проблемите в сексуалността идват от проблемите в семейството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347980

"Проблемите в сексуалността идват от проблемите в семейството". Това каза пред Нова телевизия сексоложката Наталия Кобилкина.
"Липсата на уважение към родителите и партньорите водят до проблеми в сексуалността", заяви известната с разюзданите си изказвания рускиня. "Не само за българите, аз водя семинари в Лондон, Бразилия, Мексико, Аржентина", "Проблемите в сексуалността идват от проблемите в семейството". Това каза пред Нова телевизия сексоложката Наталия Кобилкина. "Липсата на уважение към родителите и партньорите водят до проблеми в сексуалността", заяви известната с разюзданите си изказвания рускиня. "Не само за българите, аз водя семинари в Лондон, Бразилия, Мексико, Аржентина",

Варненци протестираха срещу заличаване на зелена площ

http://www.moreto.net/novini.php?n=266298

Седеметажен блок с два входа и трафопост са предвидени за изграждане върху зелена площ във варненския квартал "Левски". Петдесетина жители на района тази вечер излязоха на протест срещу инвестиционните намерения. Оказва се, че мястото на бъдещия градеж е единствената зелена площ за обитателите на няколко жилищни блока и кооперации от улиците "Студентска" и "Неделчо Кехайов".

Днес е денят за размисъл

http://www.mediapool.bg/dnes-e-denyat-za-razmisal-news225580.html

Събота е денят за размисъл преди парламентарни избори на 5 октомври. Днес е забранена политическата агитация и разпространяването на информация за социологически проучвания за утрешния вот под каквато и да е форма. За тези избори ЦИК разреши публикуването на междинните социологически проучвания в деня на вота (т.нар. екзитполове) само в социалните мрежи и в личните блогове. Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. В събота секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините.

74-годишна бере душа след инцидент на пътя

http://www.cross.bg/selo-godishna-intzident-1433326.html

/КРОСС/ 74-годишна жена пострада при пътен инцидент в село Самуилово. Инцидентът е станал около 13,40 часа вчера на кръстовище в селото.Жената е пресичала пътното платно, когато е била блъсната от лек автомобил Опел „Астра", управляван от 51-годишен мъж от село Глуфишево. Пострадалата е откарана в областната болница и настанена в неврохирургично отделение, с опасност за живота. По случая е образувано досъдбено производство.

Себастиан Фетел напуска Ред Бул и се запътва към Ферари

http://www.mediapool.bg/sebastian-fetel-napuska-red-bul-i-se-zapatva-kam-ferari-news225579.html

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел ще напусне Ред Бул след края на този сезон, обяви в събота отборът, с който той спечели четири шампионски титли. Най-вероятно той ще се присъедини към отбора на Ферари на мястото на Фернандо Алонсо, който се очаква да подпише с Макларън. На мястото на Фетел в Ред Бул ще дойде младият пилот от Торо Росо Даниил Квят. "Благодарим на Себастиан за невероятната роля, която изигра за Ред Бул през последните шест години. Желаем му успех в следващия етап от кариерата му. Ние също гледаме с вълнение напред, защото ще се освободи място за следващото поколение от Ред Бул пилоти", обявиха от Ред Бул. Германецът се присъедини към тима през 2009 година и записа една от най-успешните шампионски серии в историята на Формула 1. С Ред Бул той спечели четири поредни световни титли, 38 състезания и 44 полпозишъна. Новината бе разпространена преди квалификацията за Гран при на Япония на пистата Сузука. Там битката бе спечелена от пилотите на Мерцедес. Първи е Нико Розберг, а втори неговият основен конкурент за титлата през тази година Люис Хамилтън. Трети и четвърти са пилотите на Уилямс Мерцедес Валтери Ботас и Фелипе Маса. Пети на стартовата решетка е Фернандо Алонсо с Ферари, а шести - Даниел Рикардо с Ред Бул. Десетката допълват Дженсън Бътън и Кевин Магнусен в двата Макларъна, Себастиан Фетел и Кими Райконен във второто Ферари.

4 октомври-Ден за размисъл. Мислете!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/4-oktomvri-den-za-razmisul-mislete_34718/

4 октомври е определен за Ден за размисъл преди провеждането на парламентарните избори на 5 октомври, неделя. В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата...

Продължава

ЕЦБ отпуска 10 млрд. евро на банките в Гърция

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-отпуска-10-млрд-евро-на-банките-в-Гърция_l.a_i.573498_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) смята да предостави нова помощ на банките в Гърция. Става дума за отпускане на свежи пари в размер на 10 млрд....

"Сексът и комунизмът" бил обратно на "Сексът и градът"

http://frognews.bg/news_77496/

Властта е по похотлива от порнографията даже. Властта дава някаква свобода, тя е афродизиак като парите. Те създават същата агресия Това е заложено в хората .Това каза авторката на книгата "Сексът и комунизмът" Милена Фучеджиева в предаването "На светло" на Люба Кулезич по Нова телевизия.

МВР издава удостоверения за гласуване

http://www.cross.bg/postoyanen-politziyata-direktzii-1433325.html

София /КРОСС/ Звената за български документи за самоличност ще работят днес и утре, за да се осигури възможност на всеки да гласува, съобщи МВР.Ще бъдат издавани необходимите удостоверения за гласуване. За целта всеки може да подаде искане в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управления днес и утре до 18.00 ч.Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта удостоверение може да се издаде в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управления, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Yahoo флиртува със Snapchat

http://www.investor.bg/web/456/a/yahoo-flirtuva-sys-snapchat,181244/

Разговорите с потенциалните инвеститори оценяват стартъпа на 10 млрд. долара

Ексшефът на ТЕРЕМ: Само у нас се печели от утилизиране на боеприпаси

http://www.cross.bg/terem-gorni-direktor-1433324.html

/КРОСС/ За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване.Това обясни пред bTV бившият директор на завод ТЕРЕМ доц. д-р Станчо Петков. Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли в останките на предприятието-убиец в Горни Лом, където загинаха 15 души. Според него, щетите показват, че на площадката на „Миджур" е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг.По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции". Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „Видекс" е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения.Като бивш директор на държавно дружество, бившият шеф на ТЕРЕМ посочи, че „в търговете винаги сме били втори". В същото време, именно в тези фирми имало политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност

Бивш шеф на "Терем": Само у нас се печели от утилизиране на боеприпаси

http://offnews.bg/news/n_1/n_398124.html

За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване. Това обясни пред bTV бившият директор на завод "Терем" доц. д-р Станчо Петков . Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли на територията на отнесения от взрива завод в Горни Лом. Според него, щетите показват, че на площадката на „Миджур” е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг. По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар. военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции”. Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „ Видекс ” е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения. Като бивш директор на държавно дружество Петков обясни, че "Терем" винаги е било на второ място при търговете. В същото време, именно в тези фирми имало политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност. Като пример Петков даде именно "Терем", където изпълнителен директор станал бившият ни посланик в Либия Кръстьо Илов , както и друго предприятие, управлявано от печатар.

Крум: Станали сме роби на суетата

http://www.bnews.bg/article-118065

Фолк певецът Крум не крие, че участието в Survivor го е накарало да погледне живота, който го заобикаля, по съвсем друг начин и да оценява всичко, което има.

Крадец пи кафе по време на обир в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347962

Крадец аматьор реши, докато си "върши работата", да се почерпи и кафе. Обирджията успява да си „вземе” лаптоп и скъпа техника съвсем спокойно от частна клиника, но преди да си тръгне, решава да пие и едно кафе от машината в офиса, а после показва най-доброто, на което е способен, разказва Тrafficnews.bg. Крадец аматьор реши, докато си "върши работата", да се почерпи и кафе. Обирджията успява да си „вземе” лаптоп и скъпа техника съвсем спокойно от частна клиника, но преди да си тръгне, решава да пие и едно кафе от машината в офиса, а после показва най-доброто, на което е способен, разказва Тrafficnews.bg.

Меркел извлече ценни уроци от обединението на двете Германии преди 24 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=266319

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде почит на смелостта на източногерманците и свързва обединението на двете Германии с настоящата криза в Украйна. В Хановер се проведоха чествания по повод 24-ата годишнина от Деня на обединението на Източна и Западна Германия.

Живко Фашиста изпаднал в депресия – загуби хотели и фабрики и обявява фалит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347587

Известния петрички милионер Живко Томов-Фашиста е подал молба до окръжния съд в Благоевград да се обяви фалит на  единствената му фирма “Омега комерс” ЕООД.  Комплексът му “Макензен” наскоро бе обявен за продан от частен съдия-изпълнител за сумата от 993 хил. лв. Купувач на първия търг не се появи.
Известния петрички милионер Живко Томов-Фашиста е подал молба до окръжния съд в Благоевград да се обяви фалит на единствената му фирма “Омега комерс” ЕООД. Комплексът му “Макензен” наскоро бе обявен за продан от частен съдия-изпълнител за сумата от 993 хил. лв. Купувач на първия търг не се появи.

Крадец пи кафе по време на обир в Пловдив (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347955

Крадец аматьор реши, докато си Крадец аматьор реши, докато си "върши работата", да се почерпи и кафе. Обирджията успява да си „вземе” лаптоп и скъпа техника съвсем спокойно от частна клиника, но преди да си тръгне, решава да пие и едно кафе от машината в офиса, а после показва най-доброто, на което е способен, разказва Тrafficnews.bg.

Разпространението на ХИВ е започнало в Конго през 20-те години

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/04/2393299_razprostranenieto_na_hiv_e_zapochnalo_v_kongo_prez/?ref=rss


Разпространението на масовия транспорт, имигрантите и проституцията в Конго в началото на двадесети век са създали идеалните условия за зараждане на пандемията от ХИВ, която е заразила повече от 75 милиона души по целия свят, сочи нови изследване.

Анализът на генетичната история на човешкия имунудефицитен вирус (ХИВ), който причинява СПИН сочи, че днес глобалната пандемия е започнала в Киншаса, Демократична република Конго през 20-те.

За разпространението на вируса са...

Президентът нападна журналист, не харесал дописката му

http://www.cross.bg/samyil-plevneliev-komentar-1433323.html

/КРОСС/ „Кой ви позволява да пишете неверни неща? На чии интереси служите?" С агресивен тон президентът Росен Плевнелиев буквално се нахвърли върху мен пред столичната катедрала „Св. Неделя". Случи се след панихидата за трагично загиналите в с. Горни Лом, която той почете като официално лице, а аз отразявах за авторското си предаване „Вяра и общество" по БНТ. Нахока ме виртуозно - зад гърба на операторите и фоторепортерите, които очакваха интервю от премиера.Повод за гнева на държавния глава се оказа моят коментар във в. „Преса" - „Знакът на безродието" (29 септември), в който изразявам своя гняв като български публицист, че държавно честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил най-вероятно не се предвижда. Тогава умишено употребих условно наклонение в текста си, защото се надявах нашите държавници, макар и в последния момент, да се плеснат по челото и да компенсират своя пропуск - да оглавят поне една тържествена заря-проверка в памет на Самуил, който е бил български държавник и главнокомандващ, макар и от Средновековието. Както се и случи.В нито една предварителна програма не фигурираше държавно честване нито на 1000-годишнината от битката при Беласица, която беше в края на юли, нито на 1000 години от кончината на цар Самуил, която е на 6 октомври. За тържествена заря се заговори едва днес, 3 октомври - на среща между премиера Близнашки и кмета на Петрич. В същия ден Р

Арестуваха даскалици за групов секс с ученици

http://www.cross.bg/politziyata-sheli-seks-1433322.html

/КРОСС/ В САЩ арестуваха две учителки за групов секс с 16-годишни ученици, съобщава АП.По думите на началника на полицията, 32-годишната Шели Дюфресне и 24-годишната Рейчъл Респрес са задържани, след като школник се похвалил пред приятелите си, че прекарал нощта с две даскалици. Малко по-късно и двете са освободени под гаранция. Шели Дюфресне е под домашен арест. Местният шеф на полицията посочи, че жените са обвинени в извършване на сексуален акт с малолетни и неприлично поведение.    

Военната акдемия "Г.С.Раковски" награди Кристалина Георгиева

http://society.actualno.com/Voennata-akdemija-GSRakovski-nagradi-Kristalina-Georgieva-news_53071.html

Академичният съвет на Военна академия "Г.С.Раковски" присъди почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Кристалина Георгиева - европейски комисар по международно сътрудничество, х...

Турски дипломати отидоха за Байрама в Кърджали

http://kardjali.actualno.com/Turski-diplomati-otidoha-za-Bajrama-v-Kyrdjali-news_53076.html

Турски дипломати посрещнаха Курбан Байрама с мюсюлманите в Кърджали, предаде БГНЕС. В централната джамия малко преди началото на тържествения намаз пристигнаха посланикът в София Сюлейман Гьокче и г...

Продава ли се алкохол в Деня на размисъл - решава кметът

http://izbori2014.actualno.com/Prodava-li-se-alkohol-v-Denja-na-razmisyl---reshava-kmetyt-news_53073.html

Забрана за продажба на алкохол в Деня на размисъл могат да налагат само кметовете на общините - това е в техните правомощия, заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ. В София, в район "...

Автомобил блъсна пешеходка, тя е с опасност за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347948

74-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофа в село Самуилово, съобщиха о пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.
Вчера около 13:40 часа на кръстовище в селото жената е пресичала пътното платно, когато е била блъсната от лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишен мъж от село Глуфишево.
Пострадалата пешеходка е откарана в МБАЛ-Сливен и 74-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофа в село Самуилово, съобщиха о пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Вчера около 13:40 часа на кръстовище в селото жената е пресичала пътното платно, когато е била блъсната от лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишен мъж от село Глуфишево. Пострадалата пешеходка е откарана в МБАЛ-Сливен и

Автомобил блъсна пешеходка, тя е с опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347951

74-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофа в село Самуилово, съобщиха о пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.
Вчера около 13:40 часа на кръстовище в селото жената е пресичала пътното платно, когато е била блъсната от лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишен мъж от село Глуфишево.
Пострадалата пешеходка е откарана в МБАЛ-Сливен и 74-годишна пешеходка е с опасност за живота след катастрофа в село Самуилово, съобщиха о пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Вчера около 13:40 часа на кръстовище в селото жената е пресичала пътното платно, когато е била блъсната от лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишен мъж от село Глуфишево. Пострадалата пешеходка е откарана в МБАЛ-Сливен и

Трима работници се разминали със смъртта в Горни Лом заради служебни писма

http://pik.bg/трима-работници-се-разминали-със-смъртта-в-горни-лом-заради-служебни-писма-news233267.html

Трима работници се разминали със смъртта в Горни Лом заради служебни писма

Служебна поща е спасила от сигурна смърт трима служители на фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Те били изпратени да вземат документите от Монтана 20 минути преди експлозията, отнела живота на 15 души.

Това разказа пред "Телеграф" бившият полицейски шеф Иван Иванов, един от разминалите се на косъм с адския взрив. В сряда следобед той получил нареждане да откара две колежки, за да вземат документите от РИОСВ и поща."Пълни глупости са това, че съм ходил да си взема закуска и затова съм жив. Просто шефът ми даде задача и извадих късмет. Явно още съм нужен на някого тук на земята", заявява Иванов, който работи в завода от година и седем месеца. Преди това е бил началник на група "Криминална полиция" в Монтана. 


Иван и двете жени били на около 20 км от цеха, до село Митровци, когато чули взрива и веднага обърнали колата, за да проверят какво се случва. За версии и предположения за трагедията обаче отказва да говори с мотива, че има следствие, което ще изясни причините

Заупокойна молитва за загиналите в Горни Лом

http://offnews.bg/news/n_1/n_398120.html

В 13.00 часа днес, на площада в село Горни Лом, ще бъде отслужена заупокойна молитва за петнайсетте загинали при взрива в завода за утилизация за боеприпаси. Молитвата ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и духовници от епархията. Работната версия за инцидента в Горни Лом е човешка грешка. Втората версия, по която работи разследването, е за нарушаване на правилата на охрана на труда.  13 мъже и 2 жени загинаха на 1 октомври в завода за боеприпаси в Горни Лом.

Пет устройства, които повишават качеството на съня

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/04/2391975_pet_ustroistva_koito_povishavat_kachestvoto_na_sunia/?ref=rss


Специалистите редовно съветват, че човек трябва да си осигурява поне по 7 часа сън на ден и изтъкват колко е важен той за доброто физическо и психическо състояние. Ежедневието обаче има други намерения и заедно с натрупания стрес, драстично влошават качеството и продължителността на съня.

Технологиите са, за да помагат. Те могат да направят това и за съня, както показва селекция на сп. Time за пет джаджи, които може да подобрят качеството на съня.

Първата се казва Gel'O...

Нужно ни е стабилно правителство, за да заработи икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347607

Почти всички политици са единодушни за необходимостта от повече инвестиции в българската икономика - за да се повиши икономическият ръст, а оттам и заетостта и благосъстоянието на населението. 
Но за да има инвестиции, независимо дали ще са чуждестранни или местни, е необходима благоприятна инвестиционна среда. Ако инвестиционната среда е Почти всички политици са единодушни за необходимостта от повече инвестиции в българската икономика - за да се повиши икономическият ръст, а оттам и заетостта и благосъстоянието на населението. Но за да има инвестиции, независимо дали ще са чуждестранни или местни, е необходима благоприятна инвестиционна среда. Ако инвестиционната среда е

Руски дипломат помля пет коли в центъра на София

http://frognews.bg/news_77494/

Дипломатически автомобил на руското посолство е катастрофирал около 23.30 часа в центъра на София.

Започна планинското бягане "Витоша - моята планина"

http://www.bnews.bg/article-118087

В столицата започна първото планинско бягане "Витоша - моята планина".

Заупокойна молитва в Горни Лом

http://www.cross.bg/zaypokoiina-molitva-v-gorni-lom-1433320.html

/КРОСС/ В 13 часа на площада в Горни Лом ще бъде отслужена заупокойна молитва за петнайсетте загинали при взрива в завода за утилизация за боеприпаси.Молитвата ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и духовници от епархията.

Откриват ловния сезон

http://www.cross.bg/lovno-dreben-svinya-1433321.html

София /КРОСС/ Днес се открива ловният сезон в цялата страна. Ловните дружинки вече ще могат да ловуват дива свиня, както и местен дребен дивеч.Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Тони Кръстев, трябва да даде старта на сезона в местността "Билинско равнище" на територията на ловно сдружение "Сокол", гр. Брезник, съобщиха от ИАГ.Всяка ловна дружинка трябва да провежда инструктаж на участниците в лова. Ръководителят на лова задължително трябва да проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, преди всеки излет, припомнят от агенцията.Ловците, тръгнали на групов лов на дива свиня и на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция.Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Вело състезание за деца в рамките на "Седмица на движението" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266307

В рамките на Седмица на движението MOVE Week 2014, Kiddimoto България организират вело състезание за деца пред Зоокът - Варна днес, 4 октомври (събота) между 11-14 часа. Участие в състезанието могат да вземат деца на възраст до 10 години, които ще бъдат разделени в три групи, научи Moreto.

Шеф Едгар Бурс: В Холандия телетата са на билки и хомеоптатия, а не на антибиотици

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2014/10/04/2392729_shef_edgar_burs_v_holandiia_teletata_sa_na_bilki_i/?ref=rss


Едгар Бурс се занимава с готвене над 35 години. Идва от традиционно холандско семейство на месари, а с днешна дата е известен холандски майстор-готвач или както се казва шеф. Обича да готви месо, най-вече холандско телешко, което е гарантирано качествено. Предпочита да готви бавно, за да съхрани ароматите и сосовете на храната. Подкрепя движението "slow food" и на здравословните рецепти.

Роден е и е отраснал в  Амстердам, където завършва училище за готвачи. Професионалната му кариера...

Преврат в КНДР?

http://www.cross.bg/vreme-danni-visokopostaveni-1433319.html

/КРОСС/ Един от бившите лидери на пропагандната машина на КНДР и офицер от контраразузнаването Чан Чин Сон разказа пред Vice News, че лидерът Ким Чен Ун отдавна е загубил контрол на страната, а висшите длъжностни лица са престанали да му се подчиняват. Превратът се е случил през 2013 г. и съвпада с екзекуцията на чичо му. Сега Ким Чен-ун играе ролята на марионетка, а всички решения се вземат от управляващата групировка. Изявлението прозвуча по време на конференция в Холандия, на която присъстваха високопоставени дипломати, министри и военни офицери.Изявлението на Чан Чин Сон прозвуча на фона на почти едномесечно отсъствие от публичното пространство на 31-годишния Ким Чен Ун. За последен път той беше видян накуцващ - на церемония в памет на неговия дядо Ким Ир Сен. През септември той отсъства от заседанието на Върховното народно събрание, където беше излъчен само пропаганден видеоклип. На записа Ким видимо куца. „Въпреки че не се чувства добре, нашият вожд продължава да ръководи своя народ", се чува зад кадър. video:http://www.youtube.com/watch?v=jmuX-1NnUpM По данни на южнокорейския вестник „Чосун илбо" севернокорейският лидер Ким Чен Ун е претърпял операция на глезените и в момента се намира в болница. По информация на вестника той е получил травма на десния глезен по време на свое инспекционно посещение, но дълго време е игнорирал травмата си и в крайна сметка започнал да куца и с двата крака

Арестуваха Църо от „Наглите“ на о. Пукет за източване на карти

http://frognews.bg/news_77493/

Прословутият Цветозар Славчев-Църо от групата за отвличания „Наглите“ е арестуван на о. Пукет за източване на карти. Това съобщиха местните медии.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347938

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Близнашки ще гласува в гимназията "Джон Атанасов" утре

http://pik.bg/близнашки-ще-гласува-в-гимназията-джон-атанасов-утре-news233273.html

Близнашки ще гласува в гимназията "Джон Атанасов" утре

Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще упражни правото си на глас на парламентарните избори в неделя – 5 октомври. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът ще гласува от 10.00 часа в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов” в столичния квартал „Изток”.

Здравният министър: Взривът изличи живота в Горни Лом

http://pik.bg/здравният-министър-взривът-изличи-живота-в-горни-лом-news233262.html

Здравният министър: Взривът изличи живота в Горни Лом

Здравният министър Мирослав Ненков, който бе на мястото на взривената фабрика "Миджур" в Горни Лом, заяви пред Би Ти Ви, че експлозията е заличила всичко. "Хората са буквално дематериализирани. Изличен е животът в тази област", каза министър Ненков.

Според него проблемите, довели до тази трагедия, са низ от малки недовършени неща.

"Всички сме свидетели на малките компромиси ден след ден. Ако и сега нещата се потулят с времето, не ни е голям шансът да станем "бяла държава". Мънички компромисчета се натрупват и става голяма беля. Въпросът е да светне голяма лампа и от тази гигантска трагедия да бъдат извлечени изводи. Ако и сега това не се случи, много жалко за нас", каза Мирослав Ненков. 

Според него има виновни, които са допуснали да се стигне до този случай. "Има хора, които си имат имена, те са отишли и са проверили, видели са, че нещо е нередно. Те или техните началници, трябва да отговорят защо при нарушения фабриката не е затворена", допълни здравният министър. На финала на предаването той се разпали и призова всички да гласуват. 

Alfa Romeo пусна специалния MiTo Junior

http://www.cross.bg/beli-junior-turbo-1433318.html

/КРОСС/ Италианската компания Alfa Romeo продължи още живота на MiTo с версията Junior. Името напомня за Giulia GT 1300 Junior от 1966 г., а автомобилът идва с ревизиран екстериор. Има нова задна броня и хромиран накрайник на ауспуха. Огледалата за обратно виждане са бели, а джантите 17-инчови също бели. Седалките са спортни с бели шевове, а логото Junior е поставено на стелките. Арматурното табло също има бели елементи. Воланът е кожен, а инфотеймънт системата Uconnect.Базовият двигател е бензинов 1.4 със 78 к.с., 0.9 Turbo TwinAir е със 105 к.с., а 1.4 Turbo Petrol MultiAir със 140, а дизеловият мотор е 1.3 JTDM е с 85 к.с, пише autobild.bg.    

Самозванец конгресмен отиде на вечеря с Обама

http://www.bnews.bg/article-118086

Неизвестен мъж, представил се за член на Конгреса на САЩ, е успял да проникне неканен на официална вечеря във Вашингтон, на която президентът Барак Обама произнасял реч.

Слънцето изгрява за 20 секунди в BMW Серия 2 кабрио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4346704

Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери.
Зимата още не е започнала, но BMW покани пролетта да идва с кабриото на Серия 2. Откритият модел ще бъде пуснат в продажба в края на февруари 2015г. - точно за затоплянето на времето. Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери. Зимата още не е започнала, но BMW покани пролетта да идва с кабриото на Серия 2. Откритият модел ще бъде пуснат в продажба в края на февруари 2015г. - точно за затоплянето на времето.

В страната е ден за размисъл преди парламентарните избори

http://econ.bg/Новини/В-страната-е-ден-за-размисъл-преди-парламентарните-избори_l.a_i.573488_at.1.html

Ден преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат в неделя (5 октомври), в страната е ден за размисъл. 18 партии и седем коалиции...

Бежанци първолаци влязоха в клас в Земен

http://pik.bg/бежанци-първолаци-влязоха-в-клас-в-земен-news233258.html

Бежанци първолаци влязоха в клас в Земен

7 деца от бежанския лагер в Ковачевци вече учат в първи клас в училището в Земен, пише Мироглед.

 

Снимка: Светлана Стоименова

 

Две от тях са сомалийчите, две – сирийчета и три – иракчанчета. Още две от Сирия за сега са в четвърти клас, но предстои да минат тест, за да се определи в кой клас да продължат обучението си.
„Преди да ги приемем проведохме родителска среща с родителите на първокласниците в училището. Нито един не беше против или да проявяваше някакви резерви към децата на чужденците. Порвокласниците от Земенско са 15, така че няма никакъв проблем с интеграцията на бежанците“, сподели директорът на гимназията Димитър Стоилов.
Децата бежанци имали начални познания по български, бързо се приспособявали и играели с останалите малчугани. И големите ученици се отнасяли добре с тях, нямало никакви проблеми.
„Всеки нормален човек трябва да прояви съпричастност към съдбата на хората, изоставили домовете си, подгонени от война. В Земен хората проявяват хуманизъм и съчувствие и приемат децата като равноправни с българите“, добави Стоилов.
Децата от лагера учат в Земен след като не бяха допуснати до класните стаи в с. Калище. Причината за бунта на местните обаче бе неправилната преценка на Агенцията по бежанците, която бе решила да интегрира седем чуждестранни малчугани само с двама български. Затова семействата им бяха преместени в лагера в столичния квартал „Овча купел“ и бяха настанени в софийски училища. В Земен учат деца на останалите в лагера в Ковачевци бежанци от Сирия, Сомалия и Ирак.

Dr Prot Antivirus – открива и премахва вируси

http://www.cross.bg/scan-antivirus-prot-1433317.html

/КРОСС/ Dr Prot Antivirus е лесен за използване софтуер, който помага на потребителите да изчистят компютрите си от вируси и други заплахи. Програмата предлага три режима на сканиране - бърз, интелигентен и настройваем (Quick, Smartи Custom).Quick Scan анализира експресно само паметта на компютъра, докато Smart Scan проверява също файловете на операционната система и други програми, в резултат на което сканирането отнема повече време. Custom Scan дава възможност на потребителите сами да изберат папката за сканиране.По време на работа Dr Prot Antivirus показва броя на проверените файлове, както и откритите инфекции. От секцията Settings можете да зададете действие при откриване на вирус, вкл. изтриване, поставяне в карантина или игнориране на инфектирания файл.Предвидена е и опция Schedule Scan, откъдето можете да укажете на Dr Prot Antivirus кога да сканира системата - ежедневно или с друга периодичност. Програмата е достъпна за сваляне и ползване безплатно, пише technews.bg.

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347930

"Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат утре. В деня за размисъл не може да се провежда предизборна агитация под каквато и да е форма", каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, цитирана от "Фокус". „Забранено е и огласяването на допитвания до общественото мнение по повод

Джихадистите екзекутираха още един британец – Алън Хенинг

http://www.moreto.net/novini.php?n=266316

Джихадистите от "Ислямска държава" разпространиха видео, на което е заснета екзекуцията на британския таксиметров шофьор Алън Хенинг, предадоха информационните агенции. "Асошиейтед прес" отбелязва, че публикуваните кадри са аналогични на досегашните видеозаписи с екзекуции на заложници, извършени от джихадистите.

Русия подава по-малко газ за Румъния, Букурещ обяснява, че трябва да се свиква

http://balkani.actualno.com/Rusija-podava-po-malko-gaz-za-Rumynija-Bukuresht-objasnjava-che-trjabva-da-se-svikva-news_53066.html

С 13% по-малко от заявеното количество руски природен газ е получила Румъния вчера (3 октомври). Северните ни съседи оповестиха, че има намаляване в доставките на руски газ от средата на миналия мес...

Днес е ден за размисъл преди парламентарния вот утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347933

"Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат утре. В деня за размисъл не може да се провежда предизборна агитация под каквато и да е форма", каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, цитирана от "Фокус".
„Забранено е и огласяването на допитвания до общественото мнение по повод "Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат утре. В деня за размисъл не може да се провежда предизборна агитация под каквато и да е форма", каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, цитирана от "Фокус". „Забранено е и огласяването на допитвания до общественото мнение по повод

Тонове тротил остават във фабриката на ужасите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245726_%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BB+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%8

 Тонове тротил и опасни вещества все още се намират в неразрушените цехове на фабриката в Горни Лом. Според експертите, които влязоха на първите огледи в изпепеления завод, няколко от сградите на „Миджур“ са останали почти непокътнати от взрива.

 

Причините тези постройки да са здрави са две – заводът е строен в началото на 70-те години на миналия век и са спазени всички изисквания за отстояния между подобни сгради. Така на практика между различните корпуси на фабриката има разстояние между 800 м и над 1 км, което е спасило цеховете от разруха. Втората причина е, че според експертите взривът е бил вертикален и

 

ударната вълна е тръгнала нагоре

 

 а не встрани към останалите цехове и селото. Така постройките са останали цели след адската експлозия, но в тях все още се съхраняват големи количества опасни вещества, категорични са експертите.

 

Вътрешният министър Йордан Бакалов заяви пред bTV, че не всички боеприпаси са се взривили при инцидента. Той отказа да коментира какви наличности на взривни вещества все още има на територията на завода, но посочи, че преди инцидента са съхранявани по-големи количества, отколкото е трябвало да бъдат, а разстоянията между отделните палети са били по-малки от допустимото. При проверка на служба КОС от септември било констатирано, че в завода има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение.

 

Според военния експерт Валентин Радев във фабриката на ужасите е имало десетки тонове тротил при максимално допустими между 50 и 100 кг. „Разговарях със собственика г-н Валери Митков, който също беше учуден, че има такова количество тротил в завода“, разказа още специалистът.

 

Вчера следобед приключи и огледът на експертите на мястото на трагедията. По време на него специалистите открили биологичен материал от телата на загиналите, но все още не е ясно дали е достатъчен за изследвания. Обувка, част от кожа, крак. Това е всичко, останало от 15-те човека, намирали се в цеха на завода в Горни Лом по време на адския взрив. По този биологичен материал ще трябва да бъдат разпознати останките на работниците, които загубиха живота си във фабриката за боеприпаси.

 

„Голяма човешка грешка, за която обаче отговорност носят много хора“. Така следователите определят случилото се в Горни Лом. По време на пресконференция вчера те обясниха, че на мястото на трагедията все още има много боеприпаси и това означава, че има пряка опасност за експертите, които правят огледа. Четири кратера са останали след взрива, който е бил толкова силен, че всичко наоколо е стопено, включително материали, като камъни, метал, бетон.

 

Според експертите за хората в цеха не е имало никакъв шанс за оцеляване и те са загинали много бързо. На мястото се е образувал кратер. Не е имало никаква опасност за хората в селото, което се намира на няколко километра от фабриката.

 

21-годишен служител на завода, който в злополучния ден е бил първа смяна, разказа, че в деня на взрива в завода в Горни Лом са пристигнали 6 тона течен тротил, които са били предназначени за пълнене на патрони в долната част на завода, пише Фокус. Той обясни, че синът на собственика е пристигнал в завода около 12 часа, за да пробва нов метод за отваряне на детонаторите на мините. Новата технология не е довела до никакъв резултат, но според служителя тя е една от причините за взрива в завода.

 

"Нищо, нищичко няма в радиус от 250-300 метра около взривения завод "Миджур" край село Горни Лом. Няма никакви признаци, никаква частичка от човешки живот", обясни комисар Никола Николов, шеф на пожарната.

 

„Личното ми мнение е, че става дума за

 

човешка грешка

 

при взрива в завода в Горни Лом“, допълни той. По думите му това може да е технологична грешка, може да е подценяване на самия процес, на инструкциите, ако ги е имало, или надценяване на собствените способности. Николов разказа още, че след инцидента пожарникарите се притеснявали, че може да се взриви и друг от складовете, в който се държали много опасни вещества. Затова полицията и Гражданска защита имали готовност да евакуират населението, но не съобщили нищо по-рано, за да не всяват паника.

Румънец изнасилил българка в Гърция, опитал да я направи проститутка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347924

41-годишен румънец отива на съд за изнасилване на 42-годишна жена от България. Той ще бъде подведен под отговорност и за сводничество на други две жени от румънски произход, както и за употреба на огнестрелно оръжие, пише "Български новини".
Според подадената информация, изнасилването е извършено на 12 ноември 2013 г. на гръцкия остров Родос. 41-годишен румънец отива на съд за изнасилване на 42-годишна жена от България. Той ще бъде подведен под отговорност и за сводничество на други две жени от румънски произход, както и за употреба на огнестрелно оръжие, пише "Български новини". Според подадената информация, изнасилването е извършено на 12 ноември 2013 г. на гръцкия остров Родос.

С богата програма Благоевград ще отбележи 102 години от освобождението си

http://www.cross.bg/blagoevgrad-izmirliev-georgi-1433315.html

Благоевград /КРОСС/ С тържествено биене на църковните камбани на територията на Община Благоевград и издигането на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев" на 5-ти октомври, точно в 8.30 часа, започва тържественият ден по повод 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.По традиция Общински съвет - Благоевград ще проведе тържествена сесия, която ще се състои в зала „22 септември" от 9.00 часа. Цветя в знак на признателност към загиналите ще бъдат положени в 10.30 часа пред паметника на Македоно - Одринското опълчение, който се намира пред Младежки дом - Благоевград.В празничният ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия параклис „Свети дух", изграден до християнския 33-метров кръст в местността „Заева поляна". В параклиса ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.Община Благоевград осигурява безплатен транспорт до Кръста за желаещите да присъстват на ритуала. Автобусите ще тръгнат в 9.45 ч., 10.30 ч., и 11.00 ч. от автобусната спирка пред Младежки дом.„Лицата на Югозапада" е фото-изложба, която ще представи една идентичност на Пиринския край. Тя ще бъде открита от 18.00 часа в новия Културно-туристически информационен център на пл. „Георги Измирлиев" в Благоевград

Юношите на ОФК “Поморие” с победа над ФК “Камено”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EFfc9LzzGAA/

На 04.10. 2014 г. юноши младша възраст от ОФК “Поморие” игра домакинска среща на Стадион Поморие с ФК “Камено”. Срещата завърши с победа за поморийския отбор при резултат 4:3. Голмайстори за ОФК “Поморие”: Митко Димитров -1 гол,Лазар Недев -1 гол,Калоян Стоянджов -2 гола.

Отбор Деца “Б” от ОФК “Поморие” игра на свой терен срещу отбора на ПСФК “Черноморец 1″  също на 04.10. 2014 г. на Стадион Поморие. Футболната среща завърши с резултат 0:5

Папата с шансове за Нобел за мир

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245725_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80

 Най-вероятните претенденти за тазгодишната Нобелова награда за мир са бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, младата пакистанска правозащитничка Малала Юсуфзай и лидерът на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщиха норвежки експерти.

 

Според прогнози на ръководителя на Изследова-телския институт на мира в Осло Кристиан Берг най-големи шансове между тримата има светият отец. Берг подчертава, че римският папа привлича вниманието върху съдбата на бедните и необходимостта от преразпределяне на икономическите ресурси.

 

Сноудън, който доби световна известност с разкритията за дейността на американските специални служби, е на второ място в очакванията на Кристиан Берг. Според него шансовете на Сноудън са по-скромни в сравнение с Франциск, защото мнозина смятат неговите разкрития за предателство.

 

Предполага се, че шансовете на Малала, защитничка на правата на жените в нейната страна, са най-малки заради крехката й възраст – 17 години.

Машина на времето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347294

Група американски учени откри група български учени. Имаше един такъв виц, който се шегуваше с всички ненужни или абсурдни открития и занимания на науката. Е, перефразирам малко, та си звучи направо като истина. Българските учени са несъществуваща величина за собствената си държава, та затова от едно 25 години с откриването им се занимават Група американски учени откри група български учени. Имаше един такъв виц, който се шегуваше с всички ненужни или абсурдни открития и занимания на науката. Е, перефразирам малко, та си звучи направо като истина. Българските учени са несъществуваща величина за собствената си държава, та затова от едно 25 години с откриването им се занимават

Недомислица на здравното министерство прати хиляди болни на опашка за ТЕЛК

http://www.cross.bg/telk-ochni-komisii-1433314.html

/КРОСС/ Трудово-експертните лекарски комисии отново са задръстени с досиетата на хиляди хора с очни, белодробни и психиатрични заболявания, които чакат да бъдат освидетелствани. Това показа проверка на "Сега" в регионалните здравни инспекции на няколко области в страната.Най-тежък е проблемът в област Стара Загора, където по данни към края на септември се бави освидетелстването на 1000 души - по 500 с очни и психиатрични проблеми. В Хасково за експертиза чакат 550 души с белодробни и 350 с очни заболявания. В Шумен листата на чакащите е от 164 души с очни, 87 за белодробни и 156 за психиатрични.Поредният проблем в работата на тези комисии възникна от промени в наредба на Министерството на здравеопазването, замислени с цел да се облекчат пациентите. С промените се закриха специализираните трудово-експертни лекарски комисии за очни, белодробни и психиатрични заболявания, а тяхната функция беше върната в общите ТЕЛК. Това трябваше да спести на хората разкарване до друг град, за да получат свидетелство за инвалидност.Промяната обаче се оказа нож с две остриета, тъй като два месеца голяма част от общите ТЕЛК не успяват да намерят специалисти, за да попълнят състава си. Този проблем не съществува само в градовете, където преди имаше специализиран ТЕЛК и тези медици са преминали към общата комисия. Най-голяма беше драмата с намирането на очни лекари, защото такива специализирани комисии имаше само в София, Пловдив и Варна

Акрополът се руши

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245724_%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8

 Гръцки инженери предупреждават, че атинският Акропол се руши, пише в. „Етнос”.

 

Акрополът се руши и ще е нужна работа, за да бъде ремонтиран, отбелязва изданието, като се позовава на археолози в Гърция. Инже-нерите разкриха, че част от огромната скала, върху която е стъпил Партенонът, е започнала да поддава и е нужно да бъде укрепена.

 

Съветът по древните паметници е установил нестабилност в един доста широк район, след като специалисти са изследвали падането на скални отломки през януари, посочва изданието.  

 

Вестникът цитира шеф на гръцката дирекция за реставрация на древните паметници, който казал, че падането на скали и нестабилност в райони откъм южната страна на Акропола са били предмет на изследване на експерти инженери, които се опитват да решат проблема.

Румънец изнасилил българка, опитал да я направи проститутка в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347919

41-годишен румънец отива на съд за изнасилване на 42-годишна жена от България. Той ще бъде подведен под отговорност и за сводничество на други две жени от румънски произход, както и за употреба на огнестрелно оръжие, пише 41-годишен румънец отива на съд за изнасилване на 42-годишна жена от България. Той ще бъде подведен под отговорност и за сводничество на други две жени от румънски произход, както и за употреба на огнестрелно оръжие, пише "Български новини".Според подадената информация, изнасилването е извършено на 12 ноември 2013 г. на гръцкия остров Родос.

Ако ви се пие кафе - не сте доволни от работата си, нужда от сладко - значи сте стресирани

http://www.zapernik.com/bulgariya/ako-vi-se-pie-kafe-ne-ste-dovolni-ot_34717/

Необходимостта от специфична храна винаги показва някои потиснати чувства. Ако например вътрешен глас ви казва, че трябва да се забавлявате, а вие не го послушате,ще имате силно желание за храна, която съдържа пиразин, като индийско орехче или ядки, защото пиразинът активира центъра за удоволствие в мозъка

.

Вижте психологическото значение на необходимостта от често използваните храни:

Шоколадов сладолед - Страх, любовно разочарование, последвано от...

Продължава

Рожденият ден на Путин става празник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245723_%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Руското министерство на отбраната одобри идеята да бъде учреден Ден на учтивите хора. Новата паметна дата ще се отбелязва на 7 октомври, когато президентът Владимир Путин има рожден ден. Празникът ще бъде посветен на хората с военно снаряжение и без опознавателни знаци, поддържали реда по време на референдума в Крим на 16 март за присъединяване към Русия, пише в. "Известия".  

 

Министерството е посрещнало "с интерес и голямо внимание" законодателната инициатива за нов празник, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Николай Панков. Според него военните поделения в Русия също одобряват идеята, която е на депутата от Думата Игор Зотов. Терминът "учтиви хора" се появи след изострянето на ситуацията в Украйна. Тогава - в края на зимата,

 

неизвестни хора  в камуфлажни облекла

 

поеха контрола над ключовите обекти в Крим - Министерския и Вър-ховния съвет, щаба на бреговата охрана, летищата в Симферопол и Севастопол, държавната компания за телевизия и радио "Крим", напомня изданието. Очевидци посочваха, че хората с военни униформи нямат опознавателни знаци, не коментират откъде са дошли, но се държат "много учтиво". По-късно президентът Владимир Путин призна по време на пряка линия, че "учтивите хора" са от въоръжените сили на Русия.

 

"Зад гърбовете на отрядите за самоотбрана на Крим стояха руски военнослужещи. Длъжни бяхме да гарантираме сигурността на кримските жители, докато тече референдумът. Не бива да забравяме, че там имаше 20 000 украински военнослужещи с тежка техника. Длъжни бяхме да сторим всичко, за да не бъдат използвани тези оръжия срещу жителите на Крим", каза Путин.

 

"Благодарение на нашия върховен главнокомандващ и на министъра на отбраната руската армия символизира днес

 

духовната сила  на хората

 

в Русия”, заявява пред "Известия" Зотов. Според него 7 октомври, рожденият ден на Владимир Путин, е идеалната дата за Ден на учтивите хора. „Жителите на Крим и досега си спомнят „тихия подвиг” на хората в маски. Целият свят видя само очите им – добри, спокойни и малко замислени. Погледът им беше силен и уверен, поглед, присъщ на хора, които точно знаят, че бранят правдата”, излага мотивите си Зотов.

Св. свещеномъченик Йеротей Атински

http://www.cross.bg/sveshtenomuchenik-iieroteii-episkop-1433313.html

Житие на св. свещеномъченик Йеротей, епископ Атински Св. Йеротей бил приятел на св. Дионисий Ареопагит. И той като него, макар малко по-късно, бил обърнат към Христа от св. апостол Павел.Йеротей също ходил в Йерусалим с другите апостоли за Успението на пресвета Богородица. Той бил един от тия, които ангелогласно пеели духовни песни, когато апостолите с благоговение носели пречистото тяло на светата Божие Майка от дома на св. Йоан Богослов до нейния гроб в Гетсимания. След Дионисий той бил епископ на Атина и като него св. свещеномъченик Йеротей умрял мъченически. В памет на свети свещеномъченик Иеротей, епископ Атински Свети Иеротей бил един от членовете или съветниците на Ареопага. Той бил обърнат в християнството от свети апостол Павел и от него бил поставен за епископ на Атина. Той присъствал заедно с апостолите на погребението на нашата Пресвета Владичица Богородица и докато съпровождал до гроба пречистото тяло на Божията Майка, пеел божествени песнопения, така че всички, които чули и видели това, го признали за праведен и свят мъж. След като благочестиво поживял, както подобава на светия и угодил на Бога със своя живот и с благото управление на паството си, свети Иеротей умрял мъченически в I век след Христа.  

Отровно огромно цвете разцъфна в Балчик (видео)

http://pik.bg/отровно-огромно-цвете-разцъфна-в-балчик-видео-news233257.html

Отровно огромно цвете разцъфна в Балчик (видео)

Отровното гигантско пеликаново цвете цъфти за пръв път в Ботаническата градина на Балчик, пише "Монитор".

Цветето е тропическата лиана Aristolochia gigantea Mart и е наричана още Гигантско пеликаново цвете, тъй като когато пъпките съзряват, те започват да приемат форма, подобна на устата на пеликан.

Естественото разпространение на лианата е в тропическите райони от Панама до Бразилия и принадлежи към слабо представеното в България семейство Aristolochiaceae – Bълчеябълкови. Листата й са месести, сърцевидни, а цветовете й са толкова поразителни, впечатляващи и уникални, колкото и странни, обясняват ботаниците.

По дължина надвишават 30 см, а ако се погледнат откъм гърба, напомнят на чифт бели дробове с канал, водещ към торбичка. Имат специализиран механизъм на опрашване, благодарение на силната миризма, която отделят, привличаща насекоми. Вътрешната част на околоцветната тръбичка е покрита с власинки и образува капан за мухите, попаднали в нея. След като власинките изсъхнат, мухата се освобождава и отлита с полепнал по нея прашец.

Всички видове от род Aristolochia, включително и Aristolochia gigantea Mart., съдържат смъртоносната отрова аристолохиева киселина, която е доказан канцероген и мощен бъбречен токсин.

„Ислямска държава” обезглави втори британец

http://offnews.bg/news/n_1/n_398113.html

Джихадистите от „Ислямска държава” екзекутираха още един британски гражданин в Сирия, предаде AFP. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алан Хенинг и обеща да изправи убийците му пред правосъдието. „Бруталното убийство на Хенинг, извършено от „Ислямска държава”, показва какви варвари са тези терористи”, заяви Камерън. Американският президент Барак Обама осъди „бруталната” екзекуция на британския заложник Алан Хенинг от вчера, предаде AFP. Държавният глава заяви, че САЩ ще изправи виновниците пред правосъдието. „Заставайки заедно с широката коалиция от съюзници и партньори, ние ще продължим да предприемаме решителни действия, за да унищожим „Ислямска държава”, каза той след новината за убийството на 47-годишния британски хуманитарен работник. На видеото, което беше разпространено вчера, се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка. Хенинг, бивш таксиметров шофьор от Манчестър, Северозападна Англия, е бил отвлечен преди 10 месеца в Сирия. Записът на неговата екзекуция е почти идентичен с тези от предишните три, извършени от групировката. На него се вижда как маскираният джихадист заплашва друг заложник- американският гражданин Питър Кесиг. И двамата мъже са работили като доброволци в Сирия, където са били пленени. Белият дом потвърди, че терористичната групировка е взела Кесиг за заложник. Представителят на Службата за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън съобщи, че на този етап „не са налице никакви основания за съмнение в достоверността на видеото”, на което джихадист с маска заплашва, че ще екзекутира Кесиг. „Ние ще продължим да използваме всички средства, с които разполагаме (...) за да освободим Питър и да го върнем у дома”, заяви Хейдън, цитиран от "Фокус".

Няма как БГ филм за холокоста да отекне на оскарите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245722_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%91%D0%93+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0

 След седмица, започва 32-рото издание на фестивала за български игрални филми „Златна роза” (11-17 октомври), на който ще бъдат показани лентите от последните две години. В конкурсната програма са селектирани 15 пълнометражни филма и 19 късометражни. За „новата реколта” БГ ленти разговаряме с кинокритичката Петя Александрова, член на селекционната комисия.

 

- На 32-рото издание на феста за български игрални филми „Златна роза” са селектирани 15 заглавия, излезли през последните две години. Това много или малко са?

 

- Като абсолютни числа 15 звучи сериозно. От друга страна, при избора на филми има задължително изискване - всички ленти, подкрепени от НФЦ, автоматично се показват на фестивала. За тях не се прави селекция.

 

Подборът е за лентите, които не са получили държавна подкрепа. Това се отнася до пълнометражните и късометражните игрални филми, които се увеличават. През последните две години се измести балансът между подкрепените филми и тези, които аз наричам частни филми. Те се увеличиха и се превърнаха в трайно присъстващи на голям екран. Това е важно да се отбележи от чисто производствена гледна точка.

 

- Какво е съотношението частни-държавни – 50 на 50?

 

- Да, дори частните започват да са повече от финансираните от държавата.

 

- Това комерсиалните ленти ли са?

 

- Не задължително. Има такива, които нямат нищо общо с комерсиалността, дори има експериментални като „Прелюбодеяние” на Явор Веселинов, който има претенции за арткино. Тоест посоката му е съвършено друга. Такива са филмите, които прави Ясен Григоров, който е и илюстратор. Втората тенденция, която идва от частните филми, е, че те въвеждат друг стандарт на правене на кино. Пробивът се случи тази година. Има сесия за нискобюджетни игрални филми, които се правят с немного пари. Би трябвало да подкрепим тази тенденция, защото тя е за държави с ограничени финансови възможности. В тези страни естетически успешните филми рядко са и скъпи.

 

- Кои теми занимават реколта 2012-2014 г.?

 

- За съжаление още не сме достигнали това, което го има през 60-70-те години в българското кино. Ако ги гледаш сега, може да си представиш всекидневието на хората – селски, градски, индустриален на работниците. Добиваш представа. Част от сегашните филми са изключително вторични. Те не ти говорят как сега живее българинът, а какво той гледа. Но това, слава Богу, не е доминиращата част. От останалите, които си заслужават като заглавия, са тези, които имат желание да направят историческа равносметка. Голяма част от тях преплитат история , която е в наши дни. Героите са относително зрели, които се връщат назад, за да направят своята равносметка и да поемат отговорността за пътищата, по които са поели. Това е ”Буферна зона”, ”Досието Петров”, ”Виктория” „Съдилището”, „Отрова за мишки”, дори „Вила Роза”. В тях има желание да опишат прехода не в една точка, а като процес. Това говори за социална зрялост, което може да не е за сметка на качеството на филма. Но говори добре за техните автори. Това, което продължава да бъде слабото място на нашите филми, е неголямото жанрово и тематично разнообразие. Отново нямаме детски и исторически филми. Ако се връщаме назад, то е в рамките на ХХ век, защото може да възстановим епохата. В момента, когато трябва да се върнем малко по-назад, дори в ХІХ век, да не говорим за Първо и Второ българско царство, блокажът е пълен.

 

- Историческите продукции са по-скъпи, може би затова?

 

- Новите технологии позволяват по-малки бюджети. А според мен зрителите биха искали да гледат такива филми. Не може да им предлагаме „Под игото” от 1952 г. и „Калоян”, „Борис” в период, когато по друг начин са се чели тези събития.

 

- Виждате ли потенциален зрителски хит в тези 15 филма?

 

- За „Живи легенди” продължава да се говори най-много. Виждам израстване на Ники Илиев спрямо предишния му „Чужденецът”. Това е положителна тенденция. Но вариантът – добро качество и масов интерес, за съжаление не го виждам сред тези филми. Това не означава обаче, че няма по-сериозни филми от „Тилт” и „Мисия Лондон”.

 

- Как се вписваме спрямо тенденциите на другите фестивали?

 

- В европейското кино ние се вписваме прилично, но поединично. Тоест не може да говорим като за румънската вълна и за обща тенденция.  Това е сериозният ни проблем. Голяма част от тези филми са вторични. Дори големите европейски копродукции, които правим, не говорят чак толкова много ново на европейците или пък са ориентирани към това как западнякът гледа на нас и какви ние трябва да изглеждаме в неговите очи. Което не блести с особена оригиналност. Ние се явяваме на фестивали и получаваме прилични награди, но не повече. Амбиции в световен мащаб няма в българските заглавия. Това, което има, е размитата представа за това какво въобще е филм. В информационната програма на феста личат филми, които имат друго отношение към киното.  Такъв е „България, тази вечна прелест”, който не е в истинския смисъл игрален, въпреки че има двама професионални актьори. Но групите, в които се развива действието, са автентични и този жанр се оказва, че има своята публика.

 

Задължително следва да споменем още една тенденция - късометражните и среднометражните игрални филми. За тях за съжаление все още няма удобен формат за разпространение. Но от гледна точка на художествените сюжети и търсения, от там ще изскочи ново поколение автори. И нови идеи и теми, както стана с късометражката ”Преди живота след смъртта” на Драгомир Шолев. В късометражните филми има по-голямо разнообразие от жанрове – има антиутопия, ленти на ужасите, вампирски. В тези формати авторите имат много по-развързани ръце.

 

- От тях ли може да изскочи филм, с който да се класираме в Кан?

 

- Точно такива филми бяха класирани – ”Върнете заека” и ”Лошият заек” на Камен Калев и Димитър Митовски. Анимацията „Женитба” на Слав Бакалов има „Златна палма” в Кан, така че не бива да подценяваме другите видове кино. В късометражните са най-интересните неща, защото често авторите им са студенти, към които нямат никакви комерсиални изисквания. Те не се интересуват от нищо освен от това, което искат да изразят. Нямат поръчка и затова са много искрени и спонтанни, дори и да са вторични. Това трябва да се подкрепя с нови форми на разпространение.

 

- Как гледате на претенциите на Майя Виткова, че нейният филм „Виктория” трябваше да бъде нашето предложение за „Оскар”, като подтекстът бе, че той е по-подходящ като по-модерен.

 

- Не съм гледала още „Виктория”. Не съм гледала и „Българска рапсодия”, избран за наш кандидат за „Оскар”. Той е част от трилогия, посветена на холокоста. Това е универсална тема и от тази гледна точка е актуална. От друга страна, всичките три филма от трилогията на Иван Ничев са били кандидати за „Оскар” и двата досега не са спечелили. Изглежда, тази тема в българския й вариант няма да отекне като „Пианистът” например.

Еко продукция от местни производители можем да закупим днес от Фермерския пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266300

Фермерски пазар - Варна с екологично чисти продукти от местни производители ще се състои за втори път днес (04.10) Мястото е същото - пазарчето на кв."Чайка" от 11:00 до до 15:00 часа. Фермерският пазар е естествено продължение от труда, усилията и идеите за чиста храна на неформалната група от граждани „Хранкооп-Варна", които получиха подкрепа и от общинската фирма „Пазари", напомня Moreto.

Проф. Янко Янев: Държавата е виновна за трагедията в Горни Лом

http://www.cross.bg/durzhavata-proizvodstva-zavod-1433312.html

Интервю на Любомир Денов, "24 часа"   - Г-н Янев, в България се разгаря дикусия кой е виновен за взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 човека. Какво е вашето мнение? - Аз съм категоричен, че основната вина за този инцидент носи държавата. Регулирал съм работата в атомни централи, които са многократно по-опасни. Представяте ли си, ако в АЕЦ някой не си свърши работата както трябва! - Но при нас гръмна частен завод? - Няма значение. Държавата е тази, която регулира. Тя дава лиценза на този завод. Тя е длъжна да прави периодични проверки. Я питайте колко често ги проверяват в АЕЦ "Колодуй"! А да не говорим за поведението на държавата, която всеки ден сменя директорите на централата. Това е безумие! Това е най-голямото престъпление, което се върши по отношение на безопасността на страната. - Но дори и всеки ден да има проверяващи, не можем да изключим човешката грешка. Ако един неподготвен работник направи гаф, пак ли държавата ще е виновна? - Да. Пак държавата не си е свършила работата, защото не е проверила учебните програми, по които са обучавани работниците, документите, по които те се инструктират преди смяна. Особено когато става дума за работа с взривооопасни вещества. Единствено държавата е виновна, защото днес тя навсякъде е отстъпила и е пуснала всеки да прави каквото си иска

Новият Opel Corsa блесна в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245721_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+Opel+Corsa+%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6

 На автомобилния салон в Париж се състоя световната премиера на новото поколение на Opel Corsa. Петото издание на модела се отличава с динамичен силует и скулптурни линии, както и прецизни детайли на новата дизайнерска философия на Opel. Новото поколение на Corsa предлага интериор, който подобрява усещането за високо качество и простор. Пътниците разполагат с информационно развлекателна система IntelliLink и най-модерните асистенти на водача, които подобряват безопасността при пътуване. За задвижването на новата Corsa се предлага балансиран и ефективен 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател, съчетан с гладко превключващи механични и автоматични трансмисии. Новото окачване и подобреното кормилно управление осигуряват водещи за класа комфорт и прецизност. Компактният и напълно алуминиев двигател 1.0 Turbo покрива нивата на стандарта за емисии Евро 6. Той се предлага в две нива на мощност от съответно 90 к.с. и 115 к.с. И двата агрегата имат максимален въртящ момент 170 Нм, постигани още при 1800 об/мин. Новата Corsa ще започне да напуска поточните линии на заводите в Айзенах и Сарагоса в края на тази година.

 

Другата знакова премиера на щанда на Opel е модерният и съблазняващо спортен Opel Adam S. Той се характеризира с динамичен дизайн, вдъхновяващо задвижване и множество възможности за индивидуализация. Водачите, които обичат да се наслаждават на динамично шофиране, могат да разчитат на 1,4-литровия бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с., съчетан с 6-степенна механична трансмисия. Новият Adam S ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 8,5 секунди, а мощният задвижващ агрегат осигурява възможност за достигане на скорост над 200 км/ч. Възможността за спортно шофиране се дължи и на динамично настроеното окачване, разработено специално за Adam S, както и на директното и остро кормилно управление. Тази джобна ракета на колела обаче може да се държи стоически и при аварийни ситуации с отлични спирачни характеристики. Новият Adam S съвсем логично разполага с авангардната система IntelliLink, която предлага модерна комуникационна свързаност и приложения. Тази система е напълно съвместима с последните поколения смартфони, използващи операционни системи Android и Apple iOS. Моделът ще може да се поръчва от ноември и ще бъде на разположение при дилърите от началото на 2015 г.

 

На щанда на Opel са изложени за първи път още две модификации на вече познати автомобили. Компактният кросоувър Opel Mokka е показан с напълно новия дизелов двигател 1.6 CDTI със 136 к.с. Този компактен 4-цилиндров агрегат предлага повече мощност и въртящ момент от по-малък работен обем и постига нисък разход на гориво от едва 4,1 л/100 км в комбиниран цикъл, отделяйки при това едва 109 г/км CO2. От 2015 г. за моделите Insignia и за Zafira Tourer ще се предлага ново поколение 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност 170 к.с. и невероятен въртящ момент от 400 Нм. Новият дизелов мотор 2.0 CDTI за Insignia и Zafira Tourer осигурява 4% по-висока мощност и 14% по-висок въртящ момент при намален разход на гориво емисии на CO2.

Изборите отмениха началото на ловния сезон

http://frognews.bg/news_77492/

Ловният сезон на дива свиня, както и ловът на местен дребен дивеч започва на 4-ти октомври, но заради изборите на 5-ти няма да се утвърждават графици за ловуване.

Плащаме наполовина теоретичния шофьорски изпит

http://pik.bg/плащаме-наполовина-теоретичния-шофьорски-изпит-news233256.html

Плащаме наполовина теоретичния шофьорски изпит

Шофьорските изпити ще поевтинеят от следващия месец.

Служебното правителство вкара проектопостановление, с което изтънява теоретичния изпит пред изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на 11 лева. Досега действащата тарифа беше 20 лева. Обосновката е, че разходите за консумативи при провеждането на този изпит рязко са намалели, понеже се провежда на таблет. Така няма нужда от хартиени разпечатки и мастило.

Електронният изпит беше въведен още през месец март с цел да ограничи до минимум корупцията между държавните инспектори, инструктори и курсисти, пише marica.bg.

ЕК одобри създаването на най-голямата бананова компания в света

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-odobri-syzdavaneto-na-nai-goliamata-bananova-kompaniia-v-sveta,181235/

След сливането си американската Chiquita Brands и ирландската Fyffes ще държат 14% от пазара на плодовете, оценяван на 7 млрд. долара

Предстоящи събития в страната за днес, 4 октомври

http://www.cross.bg/kross-provede-durzhavno-1433311.html

***София /КРОСС/ От 10.00 часа ще се проведе планинско бягане „Витоша - моята планина". ***София /КРОСС/ От 09.30 до 17.30 часа във Френски институт ще се проведе честване на 10-годишнина на Сдружение "Дете и пространство". Събитието ще бъде открито от Негово превъзходителство посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, Ева Жечева, председател на ДАЗД, Франсоаз Паро от Лекари на света, Аквитания и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. ***Бургас /КРОСС/ От 10.00 часа в спортна зала „Младост" ще се проведе Държавно отборно първенство по Кик Бокс К-1 юноши и девойки младша и старша възраст, мъже и жени. Организатори на турнира са Община Бургас и СК "Самурай" гр.Бургас. В състезанието ще участват над 30 клуба от цялата страна. ***Брезник /КРОСС/ В местността „Билинско равнище" на територията на ловно сдружение „Сокол", в пределите на Държавно горско стопанство - Брезник официално ще бъде открит ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня. *** Пловдив /КРОСС/ От 18.30 часа в Античния театър на Пловдив ще се проведе тържествен концерт "180 години Арменско училище". ***с. Горни Лом /КРОСС/ От 13.00 часа на площада в селото ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в Горни Лом. ***с.Шкорпиловци /КРОСС/ От 14

Още една компания с директни полети между София и Дубай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245720_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B

 Авиокомпанията flydubai планира да извършва два полета на седмица между София и Дубай, които ще започнат на 14 декември 2014. Полетите ще бъдат всяка сряда и неделя, съобщиха от компанията, цитирани от investor.bg.

 

Цените за двупосочен билет в икономична класа от София до Дубай започват от 310 евро, за бизнес класатa започват от 1400 евро.

 

Базираната в Дубай компания започва дейността си през 2009 г. и към момента предлага пътуване до 86 дестинации в 45 страни.

 

В момента директни полети от София до Дубай извършва Wizz Air. Те са във вторник, четвъртък и събота.

4 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-durzhava-repyblika-1433310.html

/КРОСС/ На днешната дата през 771 г. след смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. През 1537 г. излиза от печат първата пълна англоезична Библия с преводи на Уилям Тиндъл и Майлс Ковърдел. През 1582 г. е въведен Григорианският календар от папа Григорий XIII; в Италия, Полша, Португалия и Испания 4 октомври е последван от 15 октомври. През 1824 г. Мексико е обявено за република. През 1830 г. Белгия е обявена за независима държава, след като 15 години е била част от Нидерландия През 1853 г. Кримска война - Османската империя обявява война на Русия, след като тя отказва да изтегли войските си от дунавските княжества. През 1883 г. „Ориент Експрес" започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през 6 държави. През 1910 г. след бягството на крал Мануел II във Великобритания Португалия става република. През 1912 г. по време на Балканска война Османската империя обявява война на Балканския съюз. През 1957 г. Съветският съюз изстрелва от космодрума в Байконур първия в света орбитален изкуствен спътник „Спутник-1". През 1958 г. е обявена Петата френска република. През 1974 г. започва строежът на автомагистрала Хемус, предвидена да свързва София и Варна. През 1963 г. Гамбия получава право на вътрешно самоуправление, а на следващата година става независима държава. През 1990 г. демонтирана е петолъчката от фасадата на вече бившия Партиен дом в София. През 2004 г

Махалата на терористите

http://www.grreporter.info/Mahalata_na_teroristite/16196

Арестуваният Андонис Стамбулос е бил ключова фигура в терористичната организация „Революционна борба”, отказва да сътрудничи, за да позволи на съучастниците си да се измъкнат

прочети повече

Глобиха супермаркет на Острова заради БГ луканка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245719_%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%91

 Доставчик на български салам в британския град Дартфорд е глобен с 5000 лири, съобщи thisislocallondon.co.uk. Причината е продажбата на продукт, в чийто състав е установено почти 50-процентно съдържание на конско месо.

 

Това е първото дело във Великобритания от избухването на скандала

 

с конското месо през януари 2013 година. През септември 2013 година доставчикът “Експо Фуудс” е доставил набор от български салами, в които е открито 45,8% конско месо. Производителят на месни продукти - българската фирма „Актуал”, е бил „силно препоръчан” на “Експо Фуудс” от собственици на супермаркети в източноевропейската страна.

 

Така през 2010 година доставчикът е започнал да купува от българската компания месо, а през септември 2013 година е поръчал 20 кг наденица, която според описанието на състава е

 

трябвало да съдържа само телешко и свинско месо

 

растителни фибри и подправки.

 

Само 3 килограма са били продадени от салама, а други 17 кг са били на склад. Освен глобата от 5000 паунда на вносителя са му наложени разходи от 2500 паунда съдебни разходи и 120 паунда за пострадалите.

 

Преди няколко дни у нас пък тест на асоциацията „Активни потребители” установи, че масово в маслото, продавано по българските магазини, има наднормени количества вода и заместители на млечни мазнини. Лабораторният тест беше направен с 15 български и чужди марки масло. За някои от марките разминаванията между реалното водно съдържание и означеното на етикета надхвърля 10 на сто, показаха резултатите, а в други то изобщо не беше обозначено. Другият сериозен проблем, който беше установен, е, че в някои масла са били използвани 50 - 75% заместители на млечните мазнини, като палмово масло.

Латвия избира парламент

http://www.cross.bg/glasovete-latviya-mestno-1433309.html

/КРОСС/ В 7 часа местно време в Латвия започна гласуването на парламентарните избори. 953 изборни секции на територията на страната и още 98 в 41 страни по света ще бъдат отворени до 20:00 часа. От ЦИК съобщават, че обработени данни за избирателната активност ще бъдат огласявани след 08:00, 12:00, 16:00 и 20:00 часа местно време, а първите предварителни резултати ще започнат да се публикуват около полунощ . Преброяване на гласовете е планирано да завърши утре. За 100 места в парламента се борят 13 партии. Социолозите прогнозират, че партия „Съгласие" ще набере най-много от гласовете - около 18%.

Слънце на запад, облаци на изток

http://www.bnews.bg/article-118083

Днес над по-голямата част от Западна и Централна България времето ще бъде слънчево.

Български роботи се използват от НАТО за спасителни операции

http://sciencelogy.actualno.com/Bylgarski-roboti-se-izpolzvat-ot-NATO-za-spasitelni-operacii-news_53064.html

Роботи, които да помагат за спасителни операции, разработени от учени от Русенския университет, се използват от въоръжените сили на НАТО. Най-голям интерес има към робота RESCUER, който е единствен...

ЕС одобри сделката на Facebook за WhatsApp

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245718_%D0%95%D0%A1+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Facebook+%D0%B7%D0%B0+WhatsApp

 Антимонополните органи на ЕС днес одобриха безусловно придобиването на популярното мобилно приложение за съобщения WhatsApp от Facebook Inc. за 19 милиарда долара, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

 

Европейската комисия обяви, че сделката може да бъде доведена докрай, тъй като потребителите ще продължат да имат широк избор на алтернативни комуникационни приложения, които могат да използват. Фейсбук поддържа своя собствена услуга за съобщения чрез приложението Месинджър Messenger, но според ЕК и след сливането ще има достатъчно конкуренция.

 

Комисията посочва, че услугата WhatsApp, пусната през 2009 г. година, има около 600 милиона ползватели по света. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се надява до няколко години броят им да достигне 1 милиард.

ЕЦБ налива 10 млрд. евро в гръцките банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245717_%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+10+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8

 Европейската централна банка (ЕЦБ) смята да предостави глътка въздух на Гърция и по-специално на нейните банки. Става дума за отпускане на свежи пари в размер на 10 млрд. евро, като условието за това е страната да прилага програма за реформи, която да се наблюдава от съответния европейски надзорен орган. Това е съобщил президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от гръцките електронни медии, съобщи БТА.

 

Марио Драги казал, че от средата на октомври ЕЦБ ще започне да изкупува обезпечени облигации от гръцките, а също и от кипърските банки, въпреки че ценните им книжа са оценявани на много ниски нива от международните рейтингови агенции. Президентът на ЕЦБ уточнил, че изкупуването ще става само при положение, че двете страни се намират в режим на консолидация.

 

Неназован правителствен източник, цитиран от в. “Етнос”, окачествил решението на Марио Драги като много добро за гръцките банки. На въпрос, че Марио Драги иска Гърция да започне да прилага програма за реформи, същият източник пояснил, че вероятно президентът на ЕЦБ е имал предвид рамката на надзора, която ще трябва да се прилага спрямо Гърция след оттеглянето на страната от международната спасителна програма.

 

Това е рамката, по която сега се водят преговори между гръцкото правителство и неговите европейски партньори, казал още източникът. Банките в Гърция очакват свежите пари от ЕЦБ да не са само десет, а да възлязат на 20 млрд. евро.

Виенският бизнес иска магазините да работят в неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245716_%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1

 Директорите на компании в австрийската столица Виена, една от главните туристически дестинации в Европа, заявяват, че биха искали да бъде разрешено магазините да работят и в неделя, но това може да отнеме известно време, информира ДПА.

 

Австрийската стопанска камара официално е поискала въвеждането на туристическа зона в града, както няколко други австрийски града, които разрешиха търговската дейност в неделя заради туристите, съобщи БТА.

 

Президентът на камарата Валтер Рук посочи в изявление, че заетостта на хотелите във Виена е най-голяма в събота и неделя. Хотелите и компаниите вече изразиха своята подкрепа за идеята.

83 млн. клиенти засегнати от кибератаката срещу JPMorgan Chase

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245715_83+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D

 Мащабната кибератаката, извършена това лято срещу американския банков гигант JPMorgan Chase & Co е засегнала 83 милиона клиенти, което я нарежда сред най-големите в историята, предадоха световните агенции.

На риск са били изложени данните на 76 милиона домакинства и 7 милиона малки компании, съобщи Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) на САЩ. Става дума за имена, адреси, телефонни номера, имейли, както и вътрешна информация на JPMorgan Chase & Co.
Няма доказателства обаче, че по-подробна инфлация за клиентите като номера на сметки, пароли, номера на документи за самоличност, дати на раждане или номера на социалното им застраховане са били откраднати при атаката.
"Вашите пари в JPMorgan Chase са в безопасност", успокои клиентите си банката. Досега не са засечени измами, свързани със случая, отбелязва ДПА.
Клиентите на банката обаче трябва да бъдат нащрек за измами, предупреди Марк Раш, бивш федерален прокурор по киберпрестъпност, цитиран от Ройтерс.
Хакерите, които удариха JPMorgan Chase & Co в средата на август, може да са атакували и други банки, допълва ДПА.

Парламентарни избори в Латвия, руската партия е вероятен победител

http://www.moreto.net/novini.php?n=266311

Парламентарни избори се провеждат в Латвия. Право на глас имат около милион и половина избиратели, които ще гласуват в над 1000 секции в страната и чужбина. 13 политически партии и коалиции се борят за 100 места в парламента, прагът за влизане е 5 %.

Дипломатически автомобил помля пет коли в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-avtomobil-diplomaticheski-1433308.html

София /КРОСС/ Дипломатически автомобил на руското посолство е катастрофирал около 23.30 часа в центъра на София. Инцидентът е станал на кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски". При катастрофата са ударени и четири паркирани автомобила. Шофьорът на дипломатическият автомобил и една жена са пострадали и откарани в "Пирогов". Снимки: Булфото, всички права запазени

Кошмар! След трагедията в Горни Лом: Малкият Иван още не знае, че е сирак!

http://pik.bg/кошмар-след-трагедията-в-горни-лом-малкият-иван-още-не-знае-че-е-сирак-news233230.html

Кошмар! След трагедията в Горни Лом: Малкият Иван още не знае, че е сирак!

Близки на загиналото при взрива в завод "Миджур" в Горни Лом семейство на Венера и Иван Иванови от видинското село Средогрив още не знаят за смъртта им, пише "Преса".

Социалните работници не търсят подслон за най-малкото им дете - 5-годишния Иван. За него ще се грижи по-големият му брат Павел. 25-годишният мъж вече има опит в отглеждането на по-малкото си братче. Последния път, когато родителите им ходили на работа в Кипър, двете момчета останали с баба си, майката на баща им. Щом се върнали, гурбетчиите били категорични, че повече няма да ходят в кипърската пералня, защото не успели, както досега, да спестят достатъчно, за да изкарат поне зимата. От две години двамата работели в „Миджур“.

Хората от Средогрив разказват, че въпреки 20-годишното гурбетчийство семейството било много сплотено. 42-годишният Иван и по-младата му съпруга Венера всичко правели заедно. Дори в завода работели в една и съща смяна. После, докато почивали, в домашната работа все си помагали. Това е първият трагичен инцидент с хора от Средогрив, откакто през 1972 г. отворила врати барутната фабрика, казва кметският наместник Красимир Кирилов.

А имало времена, когато половината село работело във взривения преди дни завод. В епицентъра на взрива вчера започна официалният оглед. Разследващите влязоха там с бронирана техника. Според сведенията на пожарникарите са останали само бетон и желязо. 15 следователи, прокурори и военни ще търсят детайли, за да стигнат до причината за мощната експлозия. На мястото имаше и съдебни медици.

Екипите бяха съпровождани от собственика на фирмата Валери Митков. В кризисния щаб в селото за разпит бяха извикани всички работници от първа смяна във фаталния ден. В Горни Лом се питат дали ще се намерят някакви доказателства, след като всичко е изпепелено, а от мощните експлозии теренът е изравнен със земята. Експерти, влезли още в четвъртък в опустошения район, обясниха, че от загиналите работници няма никаква следа, сякаш са се изпарили. Община Чупрене ще подпомогне семействата на четирима от загиналите с по 2500 лв.

VIP Брадър като бяла роза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347308

Здравейте, аз се казвам Капка Тодорова и гледам “ВИП Брадър”.
Да направиш такова признание, тия дни си е почти толкова смело, колкото да влезеш в къщата. И в двата случая удряш сериозно по репутацията си, градена мъчително с години.
“ВИП Брадър” се превърна в бялата роза на българския обществен живот. Също като едноименната песен. Здравейте, аз се казвам Капка Тодорова и гледам “ВИП Брадър”. Да направиш такова признание, тия дни си е почти толкова смело, колкото да влезеш в къщата. И в двата случая удряш сериозно по репутацията си, градена мъчително с години. “ВИП Брадър” се превърна в бялата роза на българския обществен живот. Също като едноименната песен.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/ochni-zavod-smurtni-1433307.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "24 часа"Гръцките мини са обезвреждани за 64 ст. на бройка при нормална цена от 10 лв.32 евроцента, или 64 ст. на утилизирана мина, е получавала фирмата „Видекс" от гръцката компания „Хеленик Дифенс Системс". Тази цена е подадена в междуведомствената комисия за експортен контрол през 2009 г., когато е разрешено внасянето на 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция за утилизация в завод „Миджур". в. "Труд"Издават веднага смъртни актове на жертвите на взриваРоднините на жертвите на взрива в Горни Лом ще получат смъртни актове по бърза процедура и липсата на тела няма да блокира плащането на обезщетения и пенсии.Кметът на Чупрене Ваньо Костин ще се задейства още в понеделник. От застрахователя „Уника" обявиха, че до 10 дни ще започнат да плащат и без смъртни актове.В понеделник кметът на Чупрене Ваньо Костин ще задвижи процедурата по издаване на смъртни актове на 15-те жертви на взрива в завод „Миджур", съобщи колегата му от Монтана Златко Живков. в. "Сега"Недомислица на здравното министерство прати хиляди болни на опашка за ТЕЛКТрудово-експертните лекарски комисии отново са задръстени с досиетата на хиляди хора с очни, белодробни и психиатрични заболявания, които чакат да бъдат освидетелствани. Това показа проверка на "Сега" в регионалните здравни инспекции на няколко области в страната

Бензинът поевтинява с до 5 стотинки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245714_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%BE+5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8

 Очаква се ново поевтиняване на бензина у нас. То ще е в рамките на 3 - 5 стотинки за литър, прогнозира за „Монитор“ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Делчев уточни, че тази прогноза ще се реализира до един месец само при положение че се запазят тенденциите за спад в международните котировки на суровия петрол.

 

Вчера петролът поевтиня до най-ниските равнища за последните две години. Барел "Брент" падна до 93 долара -

 

рекорд за периода от юни 2012 година насам

 

Цената на американския лек суров петрол пък се понижи под 90 долара за барел, съобщи БНР. Влияние върху търговията оказаха прогнозите за понижение на глобалното потребление, по-високото производство в САЩ и решението на един от основните производители - Саудитска Арабия, да ореже цените си.

 

Цената на бензина у нас вече падна с 4 - 5% в резултат на поевтиняването на петрола с една десета, припомни Делчев. Ако тенденцията на международните пазари се запази същата, горивата у нас ще продължават да поевтиняват. Според директора на петролната и газова асоциация обаче потенциалът за

 

поевтиняване на суровия петрол се изчерпва

 

и котировките му няма да спадат още дълго. Към момента се наблюдава забавяне на темповете, с които поевтинява петролът, поясни Делчев.

 

Той обаче е категоричен, че независимо от това, че котировките на някои видове петрол са паднали на двегодишно дъно, това не може да се случи с цените на бензина у нас. Причината е, че от 2012 г. насам са се вдигнали акцизите и са въведени нови изисквания за митническия контрол върху горивата.

 

Според данните на Агенция „Митници“ цената на внасяния у нас суров нефт е паднала сериозно за последната една година. През септември 2013 г. тя е била 112,6 долара за барел, а този септември е паднала до 97,3 долара за барел. Това прави годишен спад от 15,3%.

Шоу! Пловдивчанка се оплака: Обучена дива котка нападна кучето ми

http://pik.bg/шоу-пловдивчанка-се-оплака-обучена-дива-котка-нападна-кучето-ми-news233252.html

Шоу! Пловдивчанка се оплака: Обучена дива котка нападна кучето ми

„Някой пуска из улиците на Пловдив специално обучени полудиви котки да нападат кучета”. Това е записала в официалната си жалба до пловдивския общински инспекторат дама от града на тепетата. По сигнала за опасната полудива улична котана била извършена проверка и от инспектората вече са изпратили официален отговор, съобщи шефът на общинското ФБР Владо Илиев пред "Монитор".

Жалбата от възмутената пловдивчанка била получена в инспектората преди около месец. Жената написала, че само за около седмица в центъра на Пловдив била нападната на два пъти от жълто-кафява улична котка. Първия път тя седяла на пейка на главната пешеходна улица пред бар „Годзила”, когато животното й се нахвърлило и я одраскало по краката. Вторият път пловдивчанката водела със себе си своето кученце, което също пострадало от агресията на мяукащото създание. Веднага след нападението над песа собственичката му тръгнала да пише смразяващи жалби до инспектората. В писмото си жената подробно описала как изглежда агресивната улична котка.

„Ние сме длъжни да правим проверка по всеки получен при нас сигнал и на госпожата вече изпратихме много подробен отговор, от който става ясно, че ситуацията е наистина проверена”, каза Владо Илиев. Неговите служители са отишли на мястото, където били станали двете нападения, но не намерили отговаряща на описанието котка агресор, а други 5 писани. 

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1433306.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Проф. Георги Близнашки, служебен премиер Проф. Иван Лалов, физик, бивш ректор на Софийския университет Ивайло Захариев, актьор Таско Ерменков, политик и преподавател в УНСС Проф. Румен Гечев, политик Красимир Стойчев, бизнесмен Здравко Здравков, треньор по футбол Петкана Макавеева, треньор по баскетбол Христо Куртев, политик Атанас Борносузов, футболист  

Експерт: От 3 до 5 тона са избухнали на 5 места в цеха в Горни Лом

http://www.cross.bg/razreshenie-vzrivno-petrov-1433305.html

/КРОСС/ „Към този момент нямаме достатъчно доказателства, на базата на които да дадем категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него. На място видяхме пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество, което според нас е било от 3 до 5 тона, което пък означава, че не е имало много взривно вещество там и се е претоварило." Това обясни пред Нова телевизия пратеникът на военните на мястото на трагедията - полк. Красимир Петров, който вчера с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива. По думите на полк. Петров обаче, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда. На въпрос на водещата Мира Иванова какво се има предвид под „човешка грешка".„В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и от там може да тръгне взривът." Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование

Новият потоп у нас изглежда само въпрос на време

http://www.cross.bg/yazovira-yazoviri-yazovir-1433304.html

/КРОСС/ Бургас, 6 септември. Проливните дъждове в областта взимат три жертви. Причините за трагедията все още се изясняват. Съмненията са, че питейният язовир "Ясна поляна" е прелял. Почти месец след наводненията над язовира отново вали, а местните не спят, в готовност за евакуация на селото.„Чантата ми е приготвена със сухи дрехи и ако видя, че идва много вода... Миналият път за секунди се напълни двора ни, ако видим, че идва много вода, взимаме чантата и се махаме", разказва Ваня Георгиева.Страхът язовир Ясна Поляна да прелее, принуждава семейство Георгиеви да обявят къщата си за продан: „Хората, приказват, че язовирът е пълен и няма на къде да поема повече вода, искам да знам кой не си свърши и работата и защо язовирът е в това състояние.."Водната стихия в Бургаско взе три жертвиДве жени са били залети в колите си, млад мъж е загинал край Ясна поляна.Многократно кметът на селото Георги Георгиев подава сигнали към ВиК-Бургас за опасност от нова приливна вълна в селото, но без резултат: „В разговор с отговорниците на язовира се казва така: Очакваме обаждане от София, да ни наредят изпускане на язовира".От ВиК-Бургас имат готовност да вземат мерки за поетапно изпускане на водата, но чак след седмица. А дотогава твърдят, че опасност от приливна вълна към селото няма

Томов: Недопустимо е медиите да отразяват междинни резултати на изборите

http://www.cross.bg/mediite-tomov-nedopystimo-1433303.html

София /КРОСС/ Недопустимо е медиите да оповестяват междинните данни от екзит половете. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той добави, че в изборния ден конкуренцията между партиите продължавала и именно това налагало забраната за огласяване на данните. Томов каза още, че медиите, които информират ежедневно, ще бъдат санкционирани.

Корабът гигант дойде отново във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266314

„Celebrity Constellation” (Селебрити Констелейшън), който бе за първи път във Варна на 22-ри септември т.г. днес е отново тук, видя репортер на Moreto.net. Той ще дойде още един път на 16-ти октомври. Заради размерите си лайнерът Celebrity Constellation не може да влезе в пристанището.

Джихадистите екзекутираха още един британец

http://www.cross.bg/hening-durzhava-alun-1433302.html

/КРОСС/ Пореден видеоклип с екзекуция на британски гражданин бе разпространен снощи от джихадистите от „Ислямска държава" в Сирия. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алън Хенинг и обеща да изправи убийците му пред правосъдието. „Бруталното убийство на Хенинг, извършено от „Ислямска държава", показва какви варвари са тези терористи", заяви Камерън. На видеото се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка. Хенинг е бивш таксиметров шофьор от Манчестър, Северозападна Англия. Той е отвлечен преди 10 месеца в Сирия. Преди да бъде екзекутиран, британецът казва: „Аз съм Алън Хенинг. Сега аз ще платя цената на решението на британския парламент да атакува „Ислямска държава". Главорезът пък съобщава с подчертан лондонски акцент и преправен по електронен път глас: „Кръвта на Дейвид Хейнс беше на твоята съвест, Камерън. Алън Хенинг ще бъде също заклан и неговата кръв ще е на съвестта на британския парламент." След екзекуцията палачът се появява с новата си обявена жертва - американеца Питър Кесинг, който е коленичил в същата поза като убития преди малко. Така нареченият Джихади Джон казва: „Обама, ти започна своите бомбардировки в Шам (Сирия), които убиват наши хора, така че наше право е да режем гърлата на твоите хора."

Джихадистите екзекутираха още един британец

http://www.cross.bg/hening-durzhava-islyamska-1433302.html

/КРОСС/ Пореден видеоклип с екзекуция на британски гражданин бе разпространен снощи от джихадистите от „Ислямска държава" в Сирия. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник Алан Хенинг и обеща да изправи убийците му пред правосъдието. „Бруталното убийство на Хенинг, извършено от „Ислямска държава", показва какви варвари са тези терористи", заяви Камерън. На видеото се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка. Хенинг е бивш таксиметров шофьор от Манчестър, Северозападна Англия. Той е отвлечен преди 10 месеца в Сирия. Преди да бъде екзекутиран, британецът казва: „Аз съм Алън Хенинг. Сега аз ще платя цената на решението на британския парламент да атакува „Ислямска държава". Главорезът пък съобщава с подчертан лондонски акцент и преправен по електронен път глас: „Кръвта на Дейвид Хейнс беше на твоята съвест, Камерън. Алън Хенинг ще бъде също заклан и неговата кръв ще е на съвестта на британския парламент." След екзекуцията палачът се появява с новата си обявена жертва - американеца Питър Кесинг, който е коленичил в същата поза като убития преди малко. Така нареченият Джихади Джон казва: „Обама, ти започна своите бомбардировки в Шам (Сирия), които убиват наши хора, така че наше право е да режем гърлата на твоите хора."

Секс джихад или джендър политиката на "Ислямска държава"*

http://offnews.bg/news/n_1/n_398101.html

Проф. дпн Татяна Дронзина е преподавател по политически науки в СУ "Свети Климент Охридски". Занимава се с въпросите на конфликтите и тероризма. Преподавала е в университетите в Гранада и Карлос Терсеро де Мадрид. В момента е директор на Института за мир, конфликти и медиация на университета Кокше в град Кокшетау в Казахстан. С позволение на проф. Дронзина публикуваме статията, изготвена на базата на нейно изследване.  Възникнала на основата на Ал Кайда в Ирак, организацията "Ислямска държава" (ИД) вероятно ще остане в историята като първата терористична групировка с претенции за собствена територия. В края на юни тази година тя обяви създаването на халифат и въведе като основен закон шериата. Даже след въздушните удари на водената от САЩ коалиция, която вече включва 74 държави (от тях 5 арабски), "Ислямска държав"а продължава да контролира приблизително 80 000 квадратни мили от територията на Ирак и Сирия . Това е с половин миля повече отколкото територията на Великобритания. За организацията въпросът с жените се оказа доста важен; най-малкото, доста по-важен отколкото за други подобни формирования. Това е обусловено най-малко от два фактора. Най-напред, никоя държава не може да съществува без общности от хора, свързани с връзките на любовта, родството и привързаността, тоест, без семейството. И второ, в организации и места, където са концентрирани главно мъже, въпросът за жените и отношенията с тях в края на краищата винаги се появява. Всичко това доведе до Своеобразна джендър политика и особен публичен дискурс по темата секс, която като правило не е сред любимите публични теми на ислямистките организации. Женското тяло открай време е бойно поле; то е такова и в случая на Ислямска държава. Жертва на сексуално робство станаха повече от 3000 жени от иракското племе язиди . Като не мюсюлманки, те се използват „по усмотрение“ от неговите бойци. Не по-малко твърд беше и подходът към мюсюлманско население. След завземането на втория по големина град в Ирак, Мосул, улиците бяха покрити с плакати, призоваващи местните да изпратят всички момичета над четиринадесетгодишна възраст за задоволяване на сексуалните потребности на „техните сражаващи се братя“, за да поддържат високият им боен морал. Текстът завършва със заплахата, че който не изпълни нареждането, ще изпита на гърба си цялата сила на шериата . Служители на ООН вече оповестиха, че разполагат със сведения за поне 4 самоубийства на жени от Мосул, станали преди това жертва на изнасилване. В град Ракка, който стана печално известен с това, че там бяха обезглавени двамата американски журналисти, след като дълго време бяха държани за заложници, "Ислямска държава" създаде женските бригади " Ал Кхансаа ", които Мелани Смит от Центъра за изучаване на радикализацията на британския университет Кингс Колидж в Лондон нарича „орган за поддържане на шериата“. Бригадите наброяват около 60 въоръжени с автомати полицайки, натоварени да бдят за морала на жените на публични места и да санкционират всяко отклонение от него. „Мога да видя части от лицето ви“ – се чува на един нелегално направен запис, качен в Ютуб. И отговорът: „Съжалявам, няма да се повтори“. Под наблюдение е и това дали жените са изцяло покрити, дали мъжът, който ги придружава, е близък родственик; под стриктна забрана е общуването на публично място с представители на другия пол. По повод на бригадите английският вестник „Мирър“ писа: „Тези жени използват най-варварското тълкуване на исляма, за да оправдаят действията си“. Острият недостатък на жени в Ислямска държава, който през 2012 доведе до фатва , разрешаваща кръвосмешението между родни братя и сестри „ако наоколо няма друго подходящо момиче“ доведе и до разпространяване на призива към мюсюлманските шиитки от цял свят към Секс джихад Терминът (джихад ал никах) се появи през 2013 година, и се базира на 24 стих от четвъртата сура от Корана , който допуска временна жентитба (мута) за срок от 1 ден до 99 години. Жени от различни националности откликнаха на призива. Малайзийските служби за сигурност потвърдиха наличието на поне 60 техни сънароднички в "Ислямска държава". През април бившият мюфтия на Тунис оповести, че 13 тунизийки са решили да се присъединят към секс джихада и да отпътуват за Ирак и Сирия (той използва думата сглупили). От социалните мрежи може да се добие представа с какво се занимават тези жени, макар че за момента не разполагаме с данни от първа ръка. Грижи за семейството, дома, съпруга и децата са основните дейности на девойките, описани в интернет. „Няма нищо по-приятно от това, да седиш сред сестри и да очакваш новини кой от мъжете е станал шахид“ – писа едно от присъединилите се момичета. На въпрос от ползвател в социалните мрежи дали жените участват в бойни действия, отговорът е еднозначен: „Това са само слухове“. Сензация предизвика фактът, че западни жени участват в секс джихада Като че ли англичанките – около 50, на възраст между 18 и 24 години – и французойките са най-многобройни. Сред английските граждани личат имената на двайсетгодишната студентка Акса Махмуд от Глазгоу , шестнадесетгодишните близначки Салма и Захра Халане, както и Хатиджа Дар, омъжена за шведски джихадист, както и Сали Джонс, приела исляма неотдавна след женитбата си с привърженик на Ислямска държава. В пресата се появиха и съобщения за две натурализирани босненки-сестри с австрийско гражданство. Налице са сведения за американката Шанън Мауриин Конъли, опитала се да се присъедини към джихадистите. Английският мюсюлмански женски контингент се очертава като най-лоялният активният. Именно той окупира лидерските позиции в бригадите Ал Кхансаа, където ключова фигура е Акса Махмуд. Според изследователи и представители на разузнавателната общност, акаунтите в социалните мрежи и медии се управляват именно от англичанки; те разгръщат истинска пиар кампания и предоставят сведения относно практическите аспекти на едно възможно пътуване за Сирия и Ирак, което „сестра мюсюлманка“ би предприела. Пак англичанките са водещите в организирането на заведения от типа на публичните домове, където иракчанки не мюсюлманки са принудени да осигуряват сексуалния комфорт на джихадистите от ИД. Имайки предвид географската близост на екзекуцията на двамата американски журналисти, е много възможно този женски джихадистки елит да е запознат с истинските имена на техните убийци. Всъщност Шанън и Сали са единствените жени, принадлежащи, да го кажем така, към мнозинството в съответните страни. Останалите, въпреки западния си паспорт, са европейци второ или трето поколение, и и са част от така наречените нови малцинства, формирани в резултат на мощните имиграционни потоци към Европа от развиващия се свят. Всички са мюсюлманки. Какво ги кара да напуснат сравнително уредения си живот и да се отправят в рисковано пътуване към неизвестното или поне не съвсем известното? Причините са повече от една. На първо място, като всички млади хора, и те са привлечени от романтиката и приключенията. Може би към авантюрата ги подтиква болезненото търсене на собствената идентичност – възприети от коренните европейци като „европейки, но не съвсем“, а от мюсюлманите в историческата им родина като „мюсюлманки, но не съвсем“, те се стремят да преодолеят създаващото им дискомфорт раздвоение. Неизпълнените обещания на мултикултурализма също са част от обяснението. Възходът на ксенофобските партии в Европа навярно ги кара да мислят, че присъединявайки се към Ислямска държава, те емигрират към един по-добър живот, към общност от хора, които споделят същите ценности и нагласи като тях самите. Може би ги плаши ислямофобията на Запада, особено след 11 септември, или пък ги вълнуват несправедливостите, които те смятат, че Западът допуска към развиващия се свят и арабите. А може би просто имат нужда от кауза, която да подкрепят, или глобална общност, към която да принадлежат. Подобни нетрадиционни форми на активизъм и участие от страна на жени повдига редица морални и правни въпроси. Каква е тяхната вина и отговорност? Следва ли да се смятат за терористи или подпомагащи терористи? Трябва ли са им се търси съдебна отговорност, ако законодателствата в техните страни инкриминират участието в незаконни паравоенни образувания? Отговорите вероятно ще бъдат търсени дълго. В медиите вече се появи информация, че джихадисти от някои европейски страни, разочаровани от бруталността на Ислямска държава, от чиито кървави действия се разграничи даже Ал Кайда, търсят контакт с правителствата си, за да преговарят за възможността за репатриране без съд. До момента няма сведения за жени, които желаят същото. Всъщност, много малко е известно какво точно се случва с тях в Ислямска държава. Навярно един ден ще узнаем повече. ______ *Заглавието е на OFFNews.

Намериха мъж с разбит череп на улицата, с опасност за живота е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347869

52-годишен мъж е бил намерен с разбит череп в близост до кметството в санданското село Плоски. 
Иван Г. е забелязан около 17:00 часа в безпомощно състояние от свои съселяни, които подали сигнал на тел. 112, пише struma.bg.
На мястото на инцидента пристигнали линейка и полиция от Сандански. Иван е транспортиран в санданската болница, 52-годишен мъж е бил намерен с разбит череп в близост до кметството в санданското село Плоски.  Иван Г. е забелязан около 17:00 часа в безпомощно състояние от свои съселяни, които подали сигнал на тел. 112, пише struma.bg. На мястото на инцидента пристигнали линейка и полиция от Сандански. Иван е транспортиран в санданската болница,

И срещу Матео Ренци полетяха яйца

http://europe.actualno.com/I-sreshtu-Mateo-Renci-poletjaha-jajca-news_53060.html

Яйцата отдавна са символ на гражданското недоволство, а този факт изпита на гърба си и италианският премиер Матео Ренци. Ренци беше обстрелван с яйца по време на журналистическия фестивал Internazion...

Намериха мъж с разбит череп на улицата, с опасност за живота е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347862

52-годишен мъж е бил намерен с разбит череп в близост до кметството в санданското село Плоски. 
Иван Г. е забелязан около 17:00 часа в безпомощно състояние от свои съселяни, които подали сигнал на тел. 112, пише struma.bg.
На мястото на инцидента пристигнали линейка и полиция от Сандански. Иван е транспортиран в санданската болница, 52-годишен мъж е бил намерен с разбит череп в близост до кметството в санданското село Плоски.  Иван Г. е забелязан около 17:00 часа в безпомощно състояние от свои съселяни, които подали сигнал на тел. 112, пише struma.bg. На мястото на инцидента пристигнали линейка и полиция от Сандански. Иван е транспортиран в санданската болница,

Ден за размисъл

http://www.cross.bg/sektzii-izbiratelni-stranata-1433301.html

София /КРОСС/ Днес е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Денят преди вота е забранен за политическата агитация и разпространяването на информация за социологически проучвания за утрешния вот под каквато и да е форма. В деня за размисъл секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините. В изборните помещения и пред тях се поставят информационни табели, образци на бюлетините, списъци с партиите, коалиции и независимите кандидати.За тези избори ЦИК разреши публикуването на междинни социологически проучвания в деня на вота само в социалните мрежи и в личните блогове. Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. Поводът за становището на ЦИК бе писмо от издатели и директори на вестници, телевизии и радиа. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.По данни на ГРАО с право да гласуват за парламент на 5 октомври са общо 6 875 199 души. Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Български гражданин, живеещ извън страната, може да заяви намерението си да гласува не по-късно от 25 дни преди изборния ден (9 септември 2014 г.) чрез писмено заявление-декларация за гласуване в секция извън страната по образец

"Ледено велошествие" за Арктика ще има днес в София и Варна

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/04/2392014_ledeno_veloshestvie_za_arktika_shte_ima_dnes_v_sofiia/?ref=rss


Велошествие в защита на Арктика ще се проведе на тази събота ( 4 октомври 2014 г.) и в София, и Варна, съобщават от Грийнпийс-България. Събитието се провежда за втора поредна година в страната и е част от Световния ден за действие.

Хора по целия свят ще излязат на улиците, за да настояват пред световните лидери да бъде взето решение Арктика да бъде обявена за защитена територия, както и да се предприемат решителни действия по въпроса с климатичните промени. Очаква се събитието да се...

Ново обезглавяване от джихадистите -на британеца Алан Хенинг

http://frognews.bg/news_77491/

Екстремистите от "Ислямската държава" разпространиха онлайн нов видеозапис, показващ обезглавяването на британския заложник Алан Хенинг, съобщи американският център за наблюдение на ислямистките сайтове , предаде Ройтерс.

Държавен сюрреализъм и граждански гьонсуратлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347595

В тази държава не знам кое е повече - сюрреализмът или гьонсуратлъкът. 
Карам си аз по магистрала "Тракия", и то по най-новия участък. Мазно-мазно мъркат гумите по новия асфалт. Изпреварвам един по един "охлювите", дето са заспали на 120 км/ч в средната лента, и си тананикам песента от радиото.
Опа-a-a - полицейски патрул. Палка. Отбивам.
В тази държава не знам кое е повече - сюрреализмът или гьонсуратлъкът. Карам си аз по магистрала "Тракия", и то по най-новия участък. Мазно-мазно мъркат гумите по новия асфалт. Изпреварвам един по един "охлювите", дето са заспали на 120 км/ч в средната лента, и си тананикам песента от радиото. Опа-a-a - полицейски патрул. Палка. Отбивам.

Проф. Янко Янев: Държавата е виновна за трагедията в Горни Лом - във Фукушима глобиха регулатора, а не собственика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4347578

- Г-н Янев, в България се разгаря дикусия кой е виновен за взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 човека. Какво е вашето мнение?
- Аз съм категоричен, че основната вина за този инцидент носи държавата. Регулирал съм работата в атомни централи, които са многократно по-опасни. Представяте ли си, ако в АЕЦ някой не си свърши работата както трябва! - Г-н Янев, в България се разгаря дикусия кой е виновен за взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 човека. Какво е вашето мнение? - Аз съм категоричен, че основната вина за този инцидент носи държавата. Регулирал съм работата в атомни централи, които са многократно по-опасни. Представяте ли си, ако в АЕЦ някой не си свърши работата както трябва!

Възход и падение! Беднякът - милионер остана и без дом

http://pik.bg/възход-и-падение-беднякът---милионер-остана-и-без-дом-news233246.html

Възход и падение! Беднякът - милионер остана и без дом

Вчера момчето, станало известно като "беднякът милионер" загуби и покрива над главата си. Частен съдия изпълнител въведе във владение представителите на фирма „Евелина Трейд” - дружеството, което преди половин година е купило последните 17 декара на Паунчев, съобщи trafficnews.bg.

„Измамници, мошеници! Оставихте ме на улицата!”, нахвърли се 22-годишният Милен Паунчев, станал известен като „беднякът милионер от Остромила” върху съдия-изпълнителя Стойко Вълчинов и софийския адвокат Милен Русев. 

До преди година той е собственик на 100 декара земя и двуетажна къща в „Остромила”. Вчера Паунчев остана само с дрехите на гърба си - черен анцуг и суичър, лаптопа си и четката за зъби. В джоба си имаше 17 лева. Адвокатите на двете страни влязоха в спор и си размениха взаимни обвинения.

„Не знам къде ще спя довечера, нито знам къде ще живея от тук нататък”, коментира Милен пред репортер на TrafficNews.bg. Процедурата по въвода започна в 13 часа, като на място бяха Вълчинов, Русев, геодезисти, още двама служители от кантората на съдебния изпълнител и двама полицаи от Първо районно. Минути по-късно пристигна и адвокатката на Паунчев - Доротея Будакова, която оспори въвода. Тя заяви, че сградата не е част от продадения имот и затова действията на съдия-изпълнителя са незаконни.

Адвокатката подчерта, че къщата е собственост на трето лице, тъй като през юли Паунчев е продал сградата на Найден Иванов. Адвокатът на „Евелина трейд” обаче е категоричен, че подобна продажба е незаконна, тъй като по това време имотът вече не е бил собственост на Паунчев. Ключар разби секретната брава на къщата, а след малко в двора влязоха два патрула на СОТ, тъй като се включи охранителната система. След минути пристигна и самият Паунчев.

„Никога не съм продавал къщата. Какво правите в дома ми? Защо описвате вещите ми? На кого дължа пари?”, попита Паунчев и се нахвърли на съдия изпълнителя, но той му каза, че отговорите ще бъдат изяснени в съда.

„Значи мен ме излъгаха, а аз ще плащам, така ли?”, попита младежът.

„Г-н Паунчев, ако се чувствате излъган, имате си адвокат и той ще защити интересите ви.” заяви Вълчинов. Първоначално съдия–изпълнителят заяви, че вещите ще бъдат описани и продадени, за да бъдат платени с тях разноските по изпълнителното дело. Това не се случи , а вещите останаха запечатани в къщата. Преди да бъдат сменени всички ключалки, екипът ни видя как последният собственик – Найден, изнася завивките си от къщата. "Следят ме с полиция как си събирам багажа. Гледали да не извадя оръжие! Тези хора за какви се мислят", възмути се Паунчев.

От тук нататък спорът ще продължи в съда. Как – не е ясно. Фактите обаче са следните. Имот от 17 декара с лице към пътя за Овощарския институт плюс двуетажна къща (луксозно ремонтирана) са продадени за 42 хиляди лева. Бившият собственик Милен Паунчев твърди, че е измамен. Пълномощникът на купувача Александър Арабаджиев – адвокат Милен Русев смята, че в България пазарът е свободен.

Експертът: Ще има биологичен материал от жертвите

http://www.bnews.bg/article-118080

Ще бъде намерен биологичен материал след взрива в Горни Лом. Това увери полк. Красимир Петров, експертът направил огледа на мястото на страшния взрив, който уби петнайсет човека.

Удостоверения за гласуване за хора без лична карта ще се издават и в събота и неделя

http://www.moreto.net/novini.php?n=266310

Удостоверения за гласуване за хората без лична карта ще се издават и в събота и неделя, информираха от МВР и Централната избирателна комисия. За да бъде издадено необходимото удостоверение за гласуване на гражданите, които са с изтекли, откраднати или изгубени документи за самоличност, те трябва да подадат искане до областните дирекции на полицията и районните управления, които ще работят в събота от 8.

Захари Карабашлиев: Ум се трупа цял живот, той не идва ей така

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4347621

- Г-н Карабашлиев, какво трябва да прави един истински български гражданин в деня за размисъл? 
- Каквото трябва да прави всеки ден - да мисли.
- Кого заблуждаваме и кому е нужно лицемерието, наложено от този ден?
- "Ден за размисъл" е морално остарял жест към демокрацията. Тъпо е във всеки предизборен клип задължително да се казва, че - Г-н Карабашлиев, какво трябва да прави един истински български гражданин в деня за размисъл? - Каквото трябва да прави всеки ден - да мисли. - Кого заблуждаваме и кому е нужно лицемерието, наложено от този ден? - "Ден за размисъл" е морално остарял жест към демокрацията. Тъпо е във всеки предизборен клип задължително да се казва, че

Днес е ден за размисъл

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dnes-e-den-za-razmisyl-,181243/

Забранява се политическата агитация, секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване