Адвокатът на Цветан Василев: Г-н Василев се чувства прекрасно

http://offnews.bg/news/n_1/n_402215.html

"Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа делото по искането на българските власти". Това е разказал адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов , пред БГНЕС. Юристът се е срещнал в четвъртък с мажоритарния собственик на КТБ. "Г-н Василев се чувства прекрасно", твърди защитникът. Сръбската съдийка, която трябва да реши по искането на българската прокуратура за екстрадиране на Василев, е излязла в отпуск. "След като се върне, тепърва предстои да чете документите, изпратени от София. Тепърва ще решава дали ще иска още доказателства, за кога ще насрочи делото. То по същество не е почнало. Все още не може да се каже кога във времето може да бъде насрочена дата. Те не бързат за никъде, това е очевидно”, признава адвокат Симеонов. На 19 септември главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че молбата на българските власти за екстрадиция на Цветан Василев е подписана и е предоставена на сръбския съд. Решението вече е в ръцете на сръбските власти. Цветан Василев е обвинен за присвояването на 206 млн. лв. от затворената КТБ, на която е мажоритарен собственик. 

Мерси, Баку!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361626

ИВАН МИХАЛЕВ

Първото впечатление от Баку е многото светлина, която струи отвсякъде нощем. Не само улиците, булевардите и парковете, но и самите сгради грейват в различни цветове и форми - сякаш за да напомнят за прозвището Земя на огъня, с което Азербайджан е известен пред света. 
Azerbaijan - Land of Fire, пише и върху фланелките на “Атлетико” ИВАН МИХАЛЕВ Първото впечатление от Баку е многото светлина, която струи отвсякъде нощем. Не само улиците, булевардите и парковете, но и самите сгради грейват в различни цветове и форми - сякаш за да напомнят за прозвището Земя на огъня, с което Азербайджан е известен пред света. Azerbaijan - Land of Fire, пише и върху фланелките на “Атлетико”

Бразилия победи Аржентина в приятелски мач в Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398275_braziliia_pobedi_arjentina_v_priiatelski_mach_v_kitai/?ref=rss


Бразилия победи Аржентина с 2:0 в суперкласикото на южноамериканския футбол.

Приятелският мач се игра на националния стадион в Пекин, а успехът на "селесао" донесе Диего Тардели с попадения в 28-ата и 64-ата минута. 

29-годишният нападател на "Атлетико минейро" отбеляза първите си голове с националната фланелка.

Тадерли се завърна в тима през септември за контролите с Колумбия (1:0) и Еквадор (1:0) след дълго отсъствие, след като за селекционер след края на...

"Ислямска държава" екзекутира журналист и цивилни в Ирак

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-ekzekutira-zhurnalist-i-tsivilni-v-irak-news225868.html

Групировката "Ислямска държава" уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от Багдад, предадоха агенциите.   Джихадистите убили публично 37-годишния оператор Риад ал Азауи, който работел за местната телевизия "Сама Салахедин". Според организацията "Репортери без граници" журналистът, баща на три деца, бил отвлечен на 7 септември заедно с брат си.   Според член на семейството му вероятно някои хора в селото са обвинили журналиста, че работи за иракското правителство и са дали името му на джихадистите. Според изявление на "Репортери без граници" от миналия месец "Ислямска държава" е заплашила да убие журналиста, защото отказал да работи за групировката.   В петък терористичната организация е екзекутирала в северен Ирак деветима души, които подозирала, че са свързани с антиджихадистки сунитски групировки, съобщиха източници от иракските служби за сигурност и очевидци, цитирани от Франс прес.   В град Аз-Заб, на 90 километра западно от Киркук, са били публично екзекутирани шест души. В град Байджи са били обезглавени трима души. Източник по сигурността каза, че те са бивши членове на сунитска милиция, която е воювала срещу Ал Кайда с подкрепата на американската армия в периода 2007-2008 г.   Иракското правителство призовава сунитските племена да се надигнат срещу "Ислямска държава", която срещна твърде малко съпротива, когато през юни започна офанзивата си, предимно в сунитски региони.

Наоми Кембъл обърка Малала с "малария"

http://www.cross.bg/kembul-nagrada-nobelova-1434606.html

/КРОСС/ Топмоделът Наоми Кембъл сътвори страхотен гаф, който веднага й навлече гнева на потребителите на социалните мрежи. Моделката побърза да поздрави 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай за присъдената й Нобелова награда за мир, но изглежда смартфонът й й изигра лоша шега. В Туитър тя написа: "Congratulations malaria on your #noblepeaceprize #2014 #Respect #joy #ithalljuststarted." („Поздравления малария за твоята Нобелова награда, уважение, радост, това е само началото"). Изглежда, че Кембъл е станала жертва на опцията за автокоригиране на iPhone й, тъй като впоследствие туитът беше изтрит, а на негово място бе публикуван нов, в който моделката се извинява за некоректното отношение на мобилния й телефон.    

Кметът на Лондон: Британските служби следят няколко хиляди души, заподозрени в тероризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362395

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че в столицата на Великобритания, под строгото наблюдение на британските специални служби се намират няколко хиляди души, които е възможно да са потенциални терористи, пише The Telegraph.  „В Лондон сме много обезпокоени. Налага ни се постоянно да повишаваме нивото на терористична заплаха. Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че в столицата на Великобритания, под строгото наблюдение на британските специални служби се намират няколко хиляди души, които е възможно да са потенциални терористи, пише The Telegraph. „В Лондон сме много обезпокоени. Налага ни се постоянно да повишаваме нивото на терористична заплаха.

Роберто Савиано: Европа остави България в ръцете на изгнилата управляваща класа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398278_roberto_saviano_evropa_ostavi_bulgariia_v_rucete_na/?ref=rss


Европа остави българския народ в ръцете на изгнилата управляваща класа, казва италианският журналист Роберто Савиано в интервю днес за "Нова телевизия".

България не може да се справи сама в борбата с корупцията, а Европа не може без България. Европа трябва да гледа на нея на България като на лаборатория, за да може да се справи с престъпните организации и да не принуждава българите към това да  или да се примиряват, или да емигрират, казва италианският изследовател на мафията.

Савиано е съден на смърт от италианската мафия журналист и писател и от години живее под непрестанна охрана на карабинерите.  Той  е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда.

Савиано посочва и трети изход пред българите - да се съпротивляват. Той вижда знак за противопоставяне на мафията, например, в разследването за връзки с престъпния свят срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. "Има част от българите, които се противопоставят, иначе тези истории не биха излезли наяве. Затова имам надежда, макар че институциите и често медиите са толкова уплашени, че се казва, че България е излязла от съветския тоталитаризъм, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм", казва журналистът.  

Той посочва, че има много случаи, които, ако не бяха в България, а в Германия например, щяха да са дълго време популярни. Дава пример с кондуктори във влак от Истанбул до София, ангажирани с пренос на хероин. Това е  показателна история за ситуацията в България, безкрайната корупция в която пречи на страната да се развива и да привлича големи и известни чужди инвеститори, посочва Савиано. 

България може да се промени, само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна, обръща се той към медиите в страната. 

За себе си казва, че домът му е в чантата с книги и няколко интернет линка, които го свързват с членовете на неговото разпръснало се семейство. Надява се, че след като процесът срещу разобличените от него босове приключи този месец, животът му ще поеме в друга посока. Сега най-силният му страх е да продължава да живее в изолация и под охрана. 

Савиано пожелава на българите да се опитаме да разберем, че сме по-добри от правителството и да имаме сила да се освободим от мафиотската дикткатура, както сме се освободили от комунистическата. 

Италиански журналист: Европа остави България в ръцете на изгнилата управляваща класа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398278_italianski_jurnalist_evropa_ostavi_bulgariia_v_rucete/?ref=rss


Европа остави българския народ в ръцете на изгнилата управляваща класа, казва италианският журналист Роберто Савиано в интервю днес за "Нова телевизия".

България не може да се справи сама в борбата с корупцията, а Европа не може без България. Европа трябва да гледа на нея на България като на лаборатория, за да може да се справи с престъпните организации и да не принуждава българите към това да  или да се примиряват, или да емигрират, казва италианският изследовател на мафията....

Последен шанс за Аспарухово да получи помощи след потопа

http://www.bnews.bg/article-118821

От БЧК поясниха, че неявилите се до 10 октомври могат да получат помощта си до 14 октомври, вторник, включително. Това обаче е последният им шанс.

Кметът на Лондон: Британските служби следят няколко хиляди потенциални терористи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362390

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че в столицата на Великобритания, под строгото наблюдение на британските специални служби се намират няколко хиляди души, които е възможно да са потенциални терористи, пише The Telegraph.  „В Лондон сме много обезпокоени. Налага ни се постоянно да повишаваме нивото на терористична заплаха. Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че в столицата на Великобритания, под строгото наблюдение на британските специални служби се намират няколко хиляди души, които е възможно да са потенциални терористи, пише The Telegraph. „В Лондон сме много обезпокоени. Налага ни се постоянно да повишаваме нивото на терористична заплаха.

Радан Кънев обяви, че е било грешка да поставят условие Бойко Борисов да не е премиер

http://www.moreto.net/novini.php?n=267043

Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма. Това заяви в „Седмицата” на Дарик членът на ръководството му и лидер на ДСБ Радан Кънев. Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател.

Съдът потвърди глобата от 1 млн. лв. за EVN

http://offnews.bg/news/n_1/n_402210.html

Пловдивският районен съд потвърди наказателното постановление, наложено на EVN от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което беше наложена глоба от 1 млн. лв. на автрийската фирма, съобщи БГНЕС. Санкцията е максималният размер, предвиден в Закона за енергетиката. Решението на Районен съд Пловдив подлежи на обжалване в Административен съд- Пловдив. Глобата беше наложена на ЕVN заради прихващането, което в началото на годината дружеството направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК. По същия начин тогава постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про, а бившият министър Драгомир Стойнев ги заплаши, че заради това може да им отнеме лицензите. Уреждането на компенсациите е делегирано на ДКЕВР, а самоволното прихващане от страна на ЕВН се оказва изземване на правомощия на регулатора, отсъдиха магистратите.  Междувременно стана ясно, че EVN е завела иска срещу България за 600 млн. евро. Това признават от Министерството на Финансите в отговор на запитване от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Бабо, Бойко съм, не Радан или Местан! (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361440

В понеделник вечерта пред къщата на Бойко Борисов в Банкя се появява вестникарски екип. Това са двама стажант-репортери и един фотограф, изпратени от в. “Труд” да проверят не се ли водят преговори по тъмно.
Всеки журналист мрази подобни “стоянки”, защото от тях рядко излиза нещо интересно. Случват се обаче и удари и Стоян и Диана от в. В понеделник вечерта пред къщата на Бойко Борисов в Банкя се появява вестникарски екип. Това са двама стажант-репортери и един фотограф, изпратени от в. “Труд” да проверят не се ли водят преговори по тъмно. Всеки журналист мрази подобни “стоянки”, защото от тях рядко излиза нещо интересно. Случват се обаче и удари и Стоян и Диана от в.

Бареков: Нямам амбиции да ставам министър

http://www.cross.bg/barekov-bulgariya-kraiini-1434605.html

/КРОСС/ "Още следващата седмица Европа ще окаже позитивен натиск върху България за съставяне на правителство, в което да няма представители на бившите комунистически тайни служби, крайни националисти и крайни евроскептици", това коментира от Брюксел лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Аз съм за максимално бързо съставяне на ново дясноцентристко правителство, което да бъде предложено от първата по големина сила. Лично аз няма да участвам в преговорите за съставянето му, тъй като ще има преговорен екип. Нямам амбиции да ставам министър", подчерта Бареков. По отношение на казуса с избирането на Александър Методиев и Четин Казак за народни представители, лидерът на ББЦ коментира, че "България без цензура" е била първата политическа сила, която е настоявала да се въведе образователен ценз при гласуването. "Виждате, че това не се случи и по тази причина в парламента влязоха Бат Сали и Казак. Те бяха избрани от неграмотници", подчерта Бареков. Лидерът на ББЦ ще остане в Брюксел до 20-ти октомври.  

Двама перфектни посланици на мира

http://www.cross.bg/malala-sveta-nagrada-1434604.html

/КРОСС/ Една млада пакистанка показа на света как трябва да се води диалог за помирение и даде личен пример на всички мюсюлмани, изпитващи безпомощност пред жестокостите на ислямските екстремисти. Коментар на Флориан Вайганд. "Не мразя талибанина, който ме простреля. Дори и да стоеше сега пред мен с оръжие в ръка, аз не бих стреляла срещу него. Това са милостта и състраданието, на които ни учат пророкът Мохамед, Исус Христос и Буда." Силни думи на помирението и диалога, изречени от една тийнейджърка пред младежкото Общо събрание на ООН през юни 2013. Макар че още тогава беше номинирана, Малала Юсуфзай трябваше да чака още година, докато получи Нобеловата награда за мир. Реабилитация след серия от оспорвани решения Комитетът в Осло днес взе едно добро решение. Защото без значение дали Малала сама е измислила тези думи или са ѝ били написани в речта от опитен пиар, 17-годишното момиче живее с думите, които изрича. Дори когато атентатор я простреля в главата, тя не се остави да бъде обзета от страх или жажда за мъст. Малала е перфектната посланичка на мира, която е можел да си представи Алфред Нобел. С нейния избор Комитетът в Осло си възвърна репутацията след спорните си решения от минали години, когато първо Барак Обама (от днешна гледна точка) незаслужено и преждевременно бе окичен с лавров венец, а по-късно пък бяха отличени абстрактни организации като ЕС или Организацията за забрана на химическите оръжия - тогава във връзка с намесата на инспекторите в Сирия

ЕК отпуска 1,4 млрд. евро за развитието на Афганистан

http://econ.bg/Новини/ЕК-отпуска-1-4-млрд-евро-за-развитието-на-Афганистан_l.a_i.575985_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще отпусне 1,4 млрд. евро в помощ на Афганистан за периода 2014 – 2020 г. Средствата ще бъдат използвани за...

Журналисти зовят за оставки след изчезването на Рибния буквар

http://frognews.bg/news_78035/

„След случая с "изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон, настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова."

Няма опасност за пострадалия в Шумен делтапланерист

http://shumen.actualno.com/Njama-opasnost-za-postradalija-v-Shumen-deltaplanerist-news_54354.html

Няма опасност за живота за делтапланериста, който претърпя инцидент на летището в Шумен. Информацията съобщи говорителят на ОД на МВР – Шумен. Около 12.00 часа на летището в Шумен при опит ...

Сдружение иска оставки заради "изчезването" на Рибния буквар

http://society.actualno.com/Sdrujenie-iska-ostavki-zaradi-izchezvaneto-na-Ribnija-bukvar-news_54358.html

От сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев искат оставката на и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова. Прич...

Откраднаха 250 метра медел кабел на ЧЕЗ в столичния квартал "Младост"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362381

Кражба на кабел от проходим колектор в столичния квартал „Младост” предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23.00 часа, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Проверка на аварийна група на компанията е установила липса на 250 метра от меден кабел 10 kV. Посегателството нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и Кражба на кабел от проходим колектор в столичния квартал „Младост” предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23.00 часа, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Проверка на аварийна група на компанията е установила липса на 250 метра от меден кабел 10 kV. Посегателството нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и

МВР обвини БФС за безредиците на мача в петък

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mvr-obvini-bfs-za-bezredicite-na-macha-v-petyk-6024567

Според полицията от БФС са настанили враждуващи агитки в един сектор въпреки предупрежденията

Собственикът на завод "Миджур" чака резултатите от следствието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398269_sobstvenikut_na_zavod_midjur_chaka_rezultatite_ot/?ref=rss

Собственикът на завод "Миджур" в село Горни Лом, при взрив в който загинаха 15 души, се въздържа от коментар докато не станат известни резултатите от разследването на инцидента, станал на 1 октомври.

"Разрешете ми известно време да се въздържа от какъвто и да е коментар, защото не смятам, че точно сега е моментът, в който аз трябва да коментирам. Нека следствените органи да си свършат работата и тогава ще може да се каже", каза Митков в Смолян, където заедно с други масони участва в...

Преките китайски инвестиции в Русия са се увеличили със 73%

http://www.cross.bg/rysiya-prekite-yvelichili-1434603.html

/КРОСС/ Преките китайски инвестиции в Русия за 8 месеца са се увеличили със 73% в сравнение с миналогодишния показател, съобщи заместник-председателят на Държавния съвет на Китай Ван Ян по време на деветия руско-китайски икономически форум в Сочи. Преките инвестиции на Китай в Русия са надхвърлили 4 милиарда долара, като са се увеличили в сравнение с предишния период 6 пъти, каза той. Според него, редица проекти в сферата на авиационното машиностроене, граничните мостове, бързите железници и други проекти на двустранното инвестиционно сътрудничество са постигнали ново равнище, предава Гласът на Русия.  

Искат оставката на музеен шеф заради Рибния буквар

http://www.bnews.bg/article-118819

Инвенатаризацията в литературния музей продължава, за да се изясни реалната ситуация с фонда на музея.

Поредна кражба на кабел на ЧЕЗ заплашва столичния квартал "Младост" с авария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362379

Кражба на кабел от проходим колектор в столичния квартал „Младост” предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23.00 часа, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Проверка на аварийна група на компанията е установила липса на 250 метра от меден кабел 10 kV. Посегателството нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и Кражба на кабел от проходим колектор в столичния квартал „Младост” предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23.00 часа, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Проверка на аварийна група на компанията е установила липса на 250 метра от меден кабел 10 kV. Посегателството нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и

Google e получил 471 искания от България за премахване на резултати от търсения

http://www.moreto.net/novini.php?n=267047

В последния си доклад за прозрачност Google обявява, че е получил общо 144 907 искания за премахване на връзки от резултатите на търсещата машина след влизането в сила на „правото да бъдем забравени“ на 29 май. Исканията включват 497 507 различни интернет страници.

Порошенко и Путин се срещат в Милано следващата седмица

http://www.mediapool.bg/poroshenko-i-putin-se-sreshtat-v-milano-sledvashtata-sedmitsa-news225867.html

Украинският президент Петро Порошенко и руският президент Владимир Путин ще имат среща в Милано следващата седмица за да обсъдят въоръжения конфликт в Източна Украйна.   "В Милано ще се срещна с руския президент Владимир Путин", заяви Порошенко, който днес е на посещение в източноукраинския град Харков, предаде Франс прес.   Украинският държавен глава посочи, че не очаква леки преговори с Путин на форума Азия-Европа (АСЕМ), който ще се проведе на 16 и 17 октомври в Милано, допълва ДПА.   Кремъл не потвърди думите му, но по-рано посочи, че подобна среща не може да се изключи.   Украинският президент ще има срещи още с германския канцлер Ангела Меркел и с премиерите на Италия и Великобритания Матео Ренци и Дейвид Камерън, според агенция Интерфакс.

Наоми Кембъл към носителката на Нобелова награда Малала: „Поздравления малария“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362375

Топмоделът Наоми Кембъл сътвори страхотен гаф, който веднага й навлече гнева на социалните мрежи, пише "Мирър". В стремежа си да бъде в крак с актуалните събития моделката побърза да поздрави 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай за присъдената й Нобелова награда за мир. В Туитър тя написа: „Поздравления малария“. Топмоделът Наоми Кембъл сътвори страхотен гаф, който веднага й навлече гнева на социалните мрежи, пише "Мирър". В стремежа си да бъде в крак с актуалните събития моделката побърза да поздрави 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай за присъдената й Нобелова награда за мир. В Туитър тя написа: „Поздравления малария“.

Порошенко чака трудни, но успешни преговори с Путин в Милано

http://www.cross.bg/pytin-poroshenko-vladimir-1434602.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко заяви, че ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин следващата седмица, на 16-и или 17-и октомври, предава РИА Новости. "След шест дни в Милано ще се срещна с руския президент Владимир Путин заедно с лидери на европейски страни. Не очаквам тези преговори да бъдат лесни", заяви той по време на посещение в Харков, съобщава информационна агенция UNIAN. В същото време Порошенко изрази убеждение, че ще бъде в състояние да изпълни значителна част от задълженията от мирните планове. В разговорите ще вземат участие германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци.  

Наоми Кембъл с голям гаф в социалните мрежи: Носителката на Нобел била "малария"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362370

Топмоделът Наоми Кембъл сътвори страхотен гаф, който веднага й навлече гнева на социалните мрежи, пише Топмоделът Наоми Кембъл сътвори страхотен гаф, който веднага й навлече гнева на социалните мрежи, пише "Мирър". В стремежа си да бъде в крак с актуалните събития моделката побърза да поздрави 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай за присъдената й Нобелова награда за мир. В Туитър тя написа: „Поздравления малария“.

Ивайло Калфин пред ПИК: Правителство ще има! Съвместно управление на ГЕРБ и БСП би било най-стабилно за страната

http://pik.bg/ивайло-калфин-пред-пик-правителство-ще-има-съвместно-управление-на-герб-и-бсп-би-било-най--news236317.html

Ивайло Калфин пред ПИК: Правителство ще има! Съвместно управление на ГЕРБ и БСП би било най-стабилно за страната

Една от основните фигури на АБВ Румен Петков няма да влезе в парламента заради изборното преразпределяне на гласовете, което беше наречено "Бат Сали". То лиши от присъствие в парламента и други кандидат-депутати с хиляди гласове и на тяхно място седнаха хора с десет пъти по-малко подкрепа. За коментар потърсихме вече избрания депутат от АБВ Ивайло Калфин.

Интервю на Албена Борисова

- АБВ вече си спечели място в следващия парламент. Какво ще направите, за да предотвратите абсурда "Бат Сали", господин Калфин?

- Ще предложим половината от депутатите да се избират с регионални листи. Другите - с национални. Тогава няма да има никакъв Бат Сали.

- Кой има интерес от тези абсурди?

- Надали някой има интерес. И това е най-лошото. ЦИК от години отказва да предостави кода, по който изчислява резултатите. С мотива, че някой може да се намеси и да злоупотреби. А това е и абсурдно, и невъзможно. И ЦИК го знаят. Когато няма прозрачност, винаги има подозрения.

- Какво ще прави Румен Петков?

- Той е много ценен човек и щеше да бъде изключително полезен в парламента. И за съжаление не е само Румен Петков. Същото се получи и с кандидата ни в Мездра, който е втори по резултат в страната от нашите кандидат-депутати. Това е абсурд. Системата е порочна и меко казано несправедлива. Не може човек с хиляди гласове да не бъде избран, а някой със стотина - да влиза в парламента. 

- Какъв живот прогнозирате на този парламент, господин Калфин? В българската история има само две народни събрания с по осем партии и двете завършват катастрофално...

- Дано да няма катастрофа. Хората явно показаха, че нямат доверие в политиците и в частност в големите партии. И сега има две опции. Едната е първите две партии - ГЕРБ и БСП, да направят солидна управленска конструкция. Другата е ГЕРБ да набере механично мнозинство от до 120 депутати. Първият вариант би бил по-стабилен, в развитите демокрации той е бил прилаган в името на стабилността на държавата. Но нека предварително да не гадаем. Да изчакаме да видим какво ще стане.

- Ще има ли правителство?

- Да, ще има. Защото ще бъде хипербезотговорно да оставим държавата без правителство. Друг е въпросът доколко стабилно ще бъде то. 

Президентите на Украйна и Русия ще се срещнат следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/11/2398266_prezidentite_na_ukraina_i_rusiia_shte_se_sreshtnat/?ref=rss


Украинският президент Петро Порошенко обяви, че планира нова среща с руския си колега Владимир Путин. Той иска това да се случи по време на срещата на върха в Милано следващата седмица, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Цел на срещата ще бъде обсъждане на въоръжения конфликт в Източна Украйна, заявява Порошенко по време на посещението си в Харков. Той посочва, че не очаква леки преговори с Путин. От Москва не потвърждават съобщеното от Порошенко. Въпреки това по-рано...

Изключителен Федерер прекъсна победната серия на Джокович

http://www.cross.bg/shanhaii-federer-nole-1434601.html

/КРОСС/ Роджър Федерер достигна финала на "Мастърс 1000" в Шанхай. Швейцарецът надигра световния номер 1 Новак Джокович с 6:4, 6:4 за малко над час и половина в полуфиналите. Така той прекъсна серията на Ноле, който бе шампион в надпреварата от последните два сезона. По един пробив в двете части се оказа достатъчен за Маестрото да свали Ноле от трона и да му нанесе първа загуба от 29 мача на китайска територия. Преди днешния сблъсък сърбинът беше спечелил 28 поредни победи на китайска земя, включително 13 в Шанхай, където вдигна трофея през 2012 и 2013 г. Останалите му 15 успеха бяха на турнира в Пекин, в който триумфира през 2012, 2013 и 2014 г. В спор за титлата в Шанхай Федерер ще срещне французина Жил Симон, който по-рано през деня се справи с Фелисиано Лопес в първия полуфинал. Интересно е, че французинът има две победи над именития си съперник в шестте им двубоя до момента. За последно двамата играха на миналогодишния Ролан Гарос, като швейцарецът се наложи в пет сета с 6-1 4-6 2-6 6-2 6-3.    

Сензационно: Хванаха Христина на Благо с новия й (снимка)

http://www.bnews.bg/article-118802

Николета Лозанова и екипът й отново ще избухнат със сензационна находка. Благо Георгиев има ново гадже, но и съпругата му Христина Витанова не остава по-назад.

Над 60 души посетиха безплатни курсове по програмиране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267045

Над 60 души посетиха първите две лекции организирани от Beehive Co-working Space, a множество други наблюдаваха живото излъчване на събитието пред екраните на компютрите си вкъщи, научи Moreto.net. Поради големия интерес и изчерпаните свободни места за лекциите на Europe Code Week, Beehive предава събитията он-лайн, в реално време на феусбук-страницата на събитието.

Делтапланеристът, претърпял инцидент на шуменското летище, е без опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362361

Без опасност за живота е делтапланеристът, претърпял инцидент на летището в Шумен, съобщи говорителят на ОД на МВР – Шумен. Около 12.00 часа на летището в Шумен при опит за излитане на мото делтапланер, машината чупи колесник и пилотът пада, като се приземява по лице, при което получава фрактура и луксация на долна челюст. Без опасност за живота е делтапланеристът, претърпял инцидент на летището в Шумен, съобщи говорителят на ОД на МВР – Шумен. Около 12.00 часа на летището в Шумен при опит за излитане на мото делтапланер, машината чупи колесник и пилотът пада, като се приземява по лице, при което получава фрактура и луксация на долна челюст.

Звезда от "Забраненият плод" страда за детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362358

Турската актриса Нур Фетахоулу, която у нас сме гледали в хитовете Турската актриса Нур Фетахоулу, която у нас сме гледали в хитовете "Забраненият плод" и "Великолепният век", се радва на малката си дъщеричка, но за последно за следващите месеци. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Собственикът на „Миджур“: Спекулации ще има винаги, нека следствените органи си свършат работата

http://www.cross.bg/vzrivut-zaedno-sobstvenikut-1434600.html

/КРОСС/ Собственикът на завод „Миджур" Валери Митков отказа коментар около трагедията в него, като добави, че спекулации ще има винаги. Митков заяви това пред журналисти в Смолян, където пристигна днес, заедно с десетки масони и рицари тамплиери за откриването на бюст паметник на Екзарх Стефан в центъра на града. "Спекулации ще има винаги. Разрешете ми известно време да се въздържа от какъвто и да е коментар, защото не смятам, че точно сега е моментът, в който аз трябва да коментирам. Нека следствените органи да си свършат работата и тогава ще може да се каже. Дали е бил само един взривът, аз не мога да отговоря, по простата причина че не съм се намирал там. Това, което аз съм чул при първото си посещение и при второто там, е, че взривът е бил един. Така ли е или не е, аз не мога да кажа. Тече разследване в момента. Повярвайте ми, аз съм един от хората, които са много заинтересовани да разбере точно какво се е случило, защото там, заедно с останалите 14 човека, остана и моят син и искрено се надявам, защото ние все пак трябва да разберем какво е станало с тези хора", каза той, цитиран от БНР.  

Турция е изпратила 634 камиона хуманитарна помощ до обсадения град Кобане

http://asia.actualno.com/Turcija-e-izpratila-634-kamiona-humanitarna-pomosht-do-obsadenija-grad-Kobane-news_54366.html

Турското правителство е изпратило общо 634 камиона с хуманитарни помощи за сирийския кюрдски град Кобане. Информацията съобщи канцеларията на премиера, цитирана от турското англоезично издание World B...

Свещеници ще се молят за вразумление на политиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_402203.html

Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии. За това призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски, съобщи Дарик. Той участва в протестите срещу даването на мандат на ДПС, която ще вкара Александър Методиев с прякора Бат' Сали в парламента от Кюстендилски регион. ДПС има едва 840 гласа в Кюстендил, но заради вота от чужбина, където ДПС има най-много гласове, предимно от Турция, Бат' Сали влиза в Народното събрание от този район. Паликарски заяви, че ще отслужи молитва за вразумление на политиците и на онези, от които зависи съдбата на Дупница и околията, в края на литургията тази неделя. Литургията в централния храм „Св. Георги Победоносец" в Дупница започва в 08:30 часа в неделя.

Анджелина Джоли стана почетна дама на кралица Елизабет (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-118768

Кралицата връчи на Джоли, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН, знака - почетния кръст за дама на един от най-уважаваните ордени на Св. Михаил и Св. Георги.

Без опасност за живота е делтапланеристът, претърпял инцидент на летището в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362348

Без опасност за живота е делтапланеристът, претърпял инцидент на летището в Шумен, съобщи говорителят на ОД на МВР – Шумен. Около 12.00 часа на летището в Шумен при опит за излитане на мото делтапланер, машината чупи колесник и пилотът пада, като се приземява по лице, при което получава фрактура и луксация на долна челюст. Без опасност за живота е делтапланеристът, претърпял инцидент на летището в Шумен, съобщи говорителят на ОД на МВР – Шумен. Около 12.00 часа на летището в Шумен при опит за излитане на мото делтапланер, машината чупи колесник и пилотът пада, като се приземява по лице, при което получава фрактура и луксация на долна челюст.

Мая Манолова: Коалицията с ДПС срина моралния ни облик

http://www.mediapool.bg/maya-manolova-koalitsiyata-s-dps-srina-moralniya-ni-oblik-news225866.html

Управлението на БСП с "ДПС на тъмно, с влияние на икономически интереси" е сринало моралния облик на социалистите пред хората. Това обяви Мая Манолова пред Нова телевизия.   Според нея ДПС винаги са поставяли на първо място своя партиен интерес. Докато БСП си мислели, че размразявайки доходите и освобождавайки бизнеса правят достатъчно за хората. "Оказа се, че сме загубили нещо, което е по-важно - моралния си облик и доверието", заяви още Мая Манолова.   Според нея провокацията на ДПС към Кюстендил е започнала не от избора на Александър Методиев, известен като Бат Сали за депутат, а от неговото номиниране за водач на листата в града. Той е от Самоков и няма нищо общо с Кюстендил, заяви Манолова. Тя водеше листата на БСП от Кюстендилския регион и отново ще бъде депутат в 43-тото Народно събрание.   Според Монолова фатално за България ще бъде, ако влезе в "спиралата избори след избори".   Социалистката се обяви за вътрешнопартийно допитване, ако се очаква подкрепа от БСП за бъдещото управление . Такова важно и тежко решение не може да се взима от тесен кръг от ръководството на партията, смята Манолова. Според нея обаче е малко вероятно БСП да управлява заедно с ГЕРБ.   БСП няма да отстъпи от ангажимента за повишаване на доходите на хората. "Смятам още, че 10-процентното увеличение на тока не беше необходимо и това не са празни приказки, а анализи на експерти", посочи Манолова.

През 2015 г. ще започне строителството на АЕЦ в Турция по руски проект

http://econ.bg/Новини/През-2015-г-ще-започне-строителството-на-АЕЦ-в-Турция-по-руски-проект_l.a_i.575980_at.1.html

Строителството на турска територия на атомната електроцентрала „Аккую“, която ще бъде изградена по руски проект, може да започне през пролетта на...

Поредна кражба на кабел на ЧЕЗ в столицата

http://frognews.bg/news_78037/

Кражба на кабел от проходим колектор в кв. Младост в София предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23 ч. Проверка на аварийна група на компанията установи липсата на 250 метра от меден кабел 10 kV. Наглото посегателство нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и съществува риск при евентуално авариране на друг кабел да останат абонати без ток.

Пияни и освирепели роми нападнаха репортерът на ZaPernik.com Христо Райков, докато ги снима как замърсяват въздуха на Перник - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/krimi/piyani-i-osvirepeli-romi-napadnaha-reporterut-na-zapernik-com-hristo-raikov_34887/

Пияни и освирепели роми нападнаха репортера на ZaPernik.com Христо Райков при опит да заснеме как същите тровят въздуха на Перник.

Около 15:20 часа в района на квартал "Караманица" започва да се издига гъст и черен дим от запалени автомобилни гуми. Черната пелена се виждаше от почти целия град. Гумите се изгарят на мястото, където преди години се намираха халетата на "Топливо". Причинителите на пожара не се притесняват, че димът се вижда от всяка...

Продължава

Франция изключи Косово от списъка на страните, спазващи правата на човека

http://www.cross.bg/frantziya-kosovo-pravata-1434599.html

/КРОСС/ Държавният съвет на Франция изключи Косово от списъка на страните, спазващи правата на човека, предаде ТАСС. През декември 2013 г. Косово заедно с Албания и Грузия бе включена в списъка на страните, които се смятат за "надеждни" от гледна точка на спазването на правата на човека, демократичните норми и нормите на правовата държава. Вчера обаче Държавният съвет на Франция констатира, че независимо от "редицата положителни промени", в Косово има както политическа, така и социална нестабилност. Същевременно френските експерти са на мнение, че взетото решение неминуемо ще доведе до рязко увеличаване на исканията от страна на косоварите за убежище във Франция.  

Франция изключи Косово от списъка на страните, спазващи правата на човека

http://www.cross.bg/kosovo-frantziya-pravata-1434599.html

/КРОСС/ Държавният съвет на Франция изключи Косово от списъка на страните, спазващи правата на човека, предаде ТАСС. През декември 2013 г. Косово заедно с Албания и Грузия бе включено в списъка на страните, които се смятат за "надеждни" от гледна точка на спазването на правата на човека, демократичните норми и нормите на правовата държава. Вчера обаче Държавният съвет на Франция констатира, че независимо от "редицата положителни промени", в Косово има както политическа, така и социална нестабилност, предава БНР.  

Федерер спря победната серия на Джокович в Китай и стигна финала в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398260_federer_spria_pobednata_seriia_na_djokovich_v_kitai_i/?ref=rss


Роджър Федерер детронира шампиона Новак Джокович и се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. 

Швейцарската легенда се наложи над лидера в световната ранглиста с 6:4, 6:4 и в опит да спечели първия си трофей в китайския град ще се изправи срещу французина Жил Симон, отстранил по-рано Фелисиано Лопес. 

33-годишният Федерер изигра най-силния си мач от началото на турнира и прекъсна няколко впечатляващи серии на Джокович. 

Преди днешния сблъсък...

Mirror: Откриха "вампирски гроб" в руините на Перперикон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362340

„Вампирски гроб” съдържащ скелет със забит в гърдите му кол е открит от човек, наричан „българския Индиана Джоунс”. Странната находка, за която се предполага, че е човек, починал през 13 век , вероятно е резултат от насочен срещу вампири ритуал, пише британският вестник Mirror.  Професор Николай Овчаров е направил своето откритие, „Вампирски гроб” съдържащ скелет със забит в гърдите му кол е открит от човек, наричан „българския Индиана Джоунс”. Странната находка, за която се предполага, че е човек, починал през 13 век , вероятно е резултат от насочен срещу вампири ритуал, пише британският вестник Mirror. Професор Николай Овчаров е направил своето откритие,

Украйна децентрализира властта от 1 януари 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=267044

Украйна започва децентрализация на властта от 1 януари 2015 година. Това обяви украинският вицепремиер Владимир Гройсман, според когото така ще започне изпълнението на "Стратегия-2020", което бе предложена от президента Петро Порошенко за урегулиране на кризата в Източна Украйна.

Кражба на кабел остави на тъмно столичния кв. Младост

http://www.vesti.bg/novini/krazhba-na-kabel-ostavi-na-tymno-stolichniia-kv.-mladost-6024566

Кражба на кабел от проходим колектор в кв. Младост в София предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23 ч., съобщиха от разпределителното дружество.

Mirror: Българският Индиана Джоунс откри „Вампирски гроб”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362329

„Вампирски гроб” съдържащ скелет със забит в гърдите му кол е открит от човек, наричан „българския Индиана Джоунс”. Странната находка, за която се предполага, че е човек, починал през 13 век , вероятно е резултат от насочен срещу вампири ритуал, пише британският вестник Mirror.  Професор Николай Овчаров е направил своето откритие, „Вампирски гроб” съдържащ скелет със забит в гърдите му кол е открит от човек, наричан „българския Индиана Джоунс”. Странната находка, за която се предполага, че е човек, починал през 13 век , вероятно е резултат от насочен срещу вампири ритуал, пише британският вестник Mirror. Професор Николай Овчаров е направил своето откритие,

Поредна кражба на кабел на ЧЕЗ в столицата

http://www.cross.bg/kabel-suoruzheniya-shtetite-1434598.html

/КРОСС/ Кражба на кабел от проходим колектор в кв. Младост в София предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23 ч. Проверка на аварийна група на компанията установи липсата на 250 метра от меден кабел 10 kV. Наглото посегателство нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и съществува риск при евентуално авариране на друг кабел да останат абонати без ток. „Ще възстановим щетите по най-бързия възможен начин и се надявам, че ще спестим евентуални неудобства на клиентите. Важно е да се знае, че при подобни кражби щетите са не само финансови. Посегателствата ощетяват стотици клиенти - те остават без електричество или страдат от резки промени в напрежението, които могат да повредят уредите им. Институциите и бизнесът не могат да работят нормално. Има и случаи, в които кражбите излагат на риск живота и здравето, както за извършителите, така и за нашите служители или трети лица", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. Само за първите 5 месеца на годината кражби и посегателства по мрежата причиниха 159 прекъсвания на електрозахранването, в резултат на които бяха засегнати близо 100 000 клиенти от различни населени места. От стъпването на ЧЕЗ в България през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства върху съоръжения на ЧЕЗ възлизат на 44 млн. лева

МВР: БФС сложи заедно враждуващи агитки на мача с Хърватия

http://offnews.bg/news/n_1/n_402196.html

Служителите на МВР са си свършили работата по охраната на мача България-Хърватия в петък вечерта, а сблъсъците се дължат на факта, че България футболен съюз не е осигурил достатъчно стюарди и е сложил едни до други агитки, които по традиция влизат в сблъсък. Това се казва в съобщение на МВР по повод упреците към полицията, че не са осигурили ред на стадион "Васил Левски" по време на срещата. Заради сблъсъците по време не срещата България ще бъде глобена и вероятно следващия мач, на който сме домакини с Малта, ще бъде без публика. "Като организатор на мероприятието, БФС е взел решение с вътрешната охрана да бъде ангажирана частна охранителна фирма, която да осигури 120 стюарди и те да осъществят пропускателния режим на входовете на стадиона, изразяващ се в проверка на зрителите за недопускане внасянето на забранени предмети и вещи, на охраната на трибуните, оградите и пистата. Изрично е заявено от представителите на БФС желанието да на тези места да няма униформени полицаи. Служителите на МВР са дали становище, че броят на стюардите е недостатъчен, с оглед на рисковия характер на проявата. Вследствие на това БФС и охранителната фирма са ангажирали общо 200 стюарди", уточниха от МВР. От полицията са предупредили БФС, че е лоша идея да пуснат билети за три организирани фен-клуба на български отбори в сектор „Б”, предвид факта, че те са предизвиквали инциденти и сбивания помежду си на последните два мача на националния отбор. Ръководството на БФС не се е съобразило с препоръката и по време на мача именно тези групи са опитали саморазправа помежду си и се е наложило полицейски сили да възстановяват реда и да разделят двете агитки.  "По същото време в сектор Г, феновете на българския и хърватския отбори опитаха да преодолеят загражденията и да се сбият. Това наложи още служители от полицейските сили извън стадиона да се намесят, за да не допуснат разрастване на инцидентите и по-сериозни последици по трибуните. След своевременната намеса на органите на реда, ситуацията на стадиона е овладяна", съобщиха още от вътрешното министерство. Оттам напомниха, че основният ангажимент на полицията е опазване на обществения ред на територията на града, предвид струпването на множество привърженици на различни футболни клубове в много питейни заведения в столицата. 

Сбъркан ли е германският икономически модел?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/sbyrkan-li-e-germanskiiat-ikonomicheski-model-180866/

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

Ебола не е причина за смъртта на британския гражданин в Македония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/11/2398251_ebola_ne_e_prichina_za_smurtta_na_britanskiia/?ref=rss


Починалият в Македония британец не е бил болен от Ебола. Неговите проби са отрицателни, заяви пред БНР д-р. Ангел Кунчев, който е началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Той допълва, че се очаква и официалната информация от Македония, която да потвърди окончателно резултатите. Починалият британец е бил с други заболявания. Едно от тях е тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е породило симптоми, които са сходни на тези на...

Сдружения искат уволнениe за случая с Рибния буквар

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sdruzheniia-iskat-uvolnenie-za-sluchaia-s-ribniia-bukvar-6024565

Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея, се казва с отворено писмо до министъра на културата

Сдружения искат уволнения за случая с Рибния буквар

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sdruzheniia-iskat-uvolneniia-za-sluchaia-s-ribniia-bukvar-6024565

Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея, се казва с отворено писмо до министъра на културата

Радан Кънев отчете като "грешен ход" Борисов да не е премиер

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-otchete-kato-greshen-hod-borisov-da-ne-e-premier-news225865.html

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отчете като "грешен ход" предварителното условие на Реформаторския блок, лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не е премиер на бъдещето правителство.   Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма, каза Кънев пред Дарик радио.   "Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство”, каза Кънев.   Министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени, каза Кънев. Да видим първо политиката, а после кои ще са министрите, повтори неколкократно той.   Лидерът на ДСБ изреди приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят - на първо място реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.   Реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения е друг от приоритетите на Реформаторския блок. Коалицията настоява и за съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.   Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев. ГЕРБ вече обяви, че ще номинира Цецка Цачева отново да бъде председател на парламента. Засега десните не са обмисляли кого да предложат за заместник- председател на Народното събрание.   Реформаторският блок дава заявка негови представители да са председатели на правната комисия и тази по вътрешна сигурност. Има интерес още към икономическата, за да се засили контролът над изпълнителната власт.   Според реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса с "Корпоративна търговска банка", каза Кънев. Под думите му заради подозрението, че зад всяко решение, изказвано в България, стоят скрити интереси е по-добре да се направи международна експертиза за КТБ.   Реформаторският блок ще иска обявяване на нова тръжна процедура за избор на строител на българския участък на "Южен поток" , както и проектът да се реализира по европейските правила, каза Кънев.

Симеон Сакскобургготски: Не давах децата ми да идват тук, за да не се говори, че ще ги вкарам в бизнеса и ще връщам монархията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362270

- Г-н Сакскобургготски, все по-рядко ви виждаме на публични места. Пътувате ли много, с какво се занимавате?
- 10 месеца в годината съм тук. Имам много работа и не съм човек, който си прави реклама, затова сте с такова впечатление.
- С какво се занимавате? Как минава един ваш ден?
- Много натоварено, защото имам връзки с хора от цял свят, - Г-н Сакскобургготски, все по-рядко ви виждаме на публични места. Пътувате ли много, с какво се занимавате? - 10 месеца в годината съм тук. Имам много работа и не съм човек, който си прави реклама, затова сте с такова впечатление. - С какво се занимавате? Как минава един ваш ден? - Много натоварено, защото имам връзки с хора от цял свят,

Да сключиш сделка с Дявола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361395

Колкото и добре да живее човек, все ще намери нещо, което да поиска и което няма как да получи без намесата на някакви свръхестествени сили. Колкото и послушен да е бил през цялата година, Дядо Коледа идва само веднъж и винаги носи играчки. Никога не вади от чувала си неща като невиждано богатство, мечтан талант или възкресяване на умрял близък. Колкото и добре да живее човек, все ще намери нещо, което да поиска и което няма как да получи без намесата на някакви свръхестествени сили. Колкото и послушен да е бил през цялата година, Дядо Коледа идва само веднъж и винаги носи играчки. Никога не вади от чувала си неща като невиждано богатство, мечтан талант или възкресяване на умрял близък.

ВВС отбелязаха 102-та си годишнина със зрелищно шоу

http://society.actualno.com/VVS-otbeljazaha-102-ta-si-godishnina-sys-zrelishtno-shou----news_54365.html

Невероятно авиошоу с майсторски изпълнения на фигури от висшия пилотаж показаха пилотите от Военновъздушните сили (ВВС) в авиошоуто "Това сме ние". То се проведе по-рано днес на Летище София...

"Черно море" проведе учебна игра в паузата на шампионата

http://www.moreto.net/novini.php?n=267041

Наставникът на "Черно море" Никола Спасов проведе учебна игра в паузата на футболното ни първенство, за да запази игровия ритъм на тима. Заниманието се проведе при отлично време на добре подготвения терен на стадион "Младост", като моряците бяха разделени на два отбора.

Молитва за вразумление на политиците ще отслужат свещеници

http://www.cross.bg/polititzite-vrazymlenie-georgi-1434597.html

/КРОСС/ Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии, призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски. Той участва в протестите срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион. Паликарски заяви, че ще отслужи молитва за вразумление на политиците и на онези, от които зависи съдбата на Дупница и околията, в края на литургията тази неделя, предава Дарик. Литургията в централния храм „Св. Георги Победоносец" в Дупница започва в 08:30 часа.  

Молитва за вразумление на политиците ще отслужат свещеници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362313

Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии, призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски, цитиран от "Дарик".
Той участва в протестите срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион.
Паликарски заяви, че ще отслужи молитва за вразумление на политиците и Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии, призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски, цитиран от "Дарик". Той участва в протестите срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион. Паликарски заяви, че ще отслужи молитва за вразумление на политиците и

Служебният кабинет отпуска 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-pomosht-hymanitarna-1434596.html

/КРОСС/ Служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Митов и предстои да бъде разгледано от министерския съвет, съобщава БНР. Помощта от българския бюджет ще се преведе на Украйна като вноска чрез Меджународния комитет на Червения кръст -стана ясно от проекта на постановление, предложен от външното ни министерство. В мотивите се казва, че отпускането на хуманитарната помощ от почти 100 000 български лева е свидетелство за нашата последователна политика по отношение на Украйна и проява на солидарност и съпричастност със съдбата на хилядите украински граждани в тази изключително тежка ситуация. Посочва се също, че от настъпването на кризата в Украйна в началото на тази година, България не е предоставяла хуманитарна помощ на двустнранна основа и чрез международните хуманитарни организации на ООН за разлика от други страни-членки на Евросъюза, които вече са обявили и парични суми. Цитират се и данни на ЕК, според които 5 100 000 украинци са засегнати от създалата се в резултат на въоръжения конфликт хуманитарна криза в Украйна. Бързо нарастват нуждите на страната от допълнителни хуманитарни помощи с оглед на приближаващия зимен сезон. Спешно е необходимо осигуряването на подслон, храна, вода, санитарни материали, медицински грижи, електричество, одеала за зимата и обезпечаване на учебната година за децата.  

Молитва за вразумление на политиците ще отслужат свещеници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362290

Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии, призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски, цитиран от Всички свещеници в Дупнишка духовна околия да отслужат молитва за вразумление на политиците в края на неделните литургии, призова архиерейският наместник отец Георги Паликарски, цитиран от "Дарик". Той участва в протестите срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион. Паликарски заяви, че ще отслужи молитва за вразумление на политиците и

Хорейшио тормозел жена си, наричал я крава, когато тя забременяла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362284

Хорейшио Кейн, звездата на Хорейшио Кейн, звездата на "От местопрестъплението" е защитник на слабите и бич за престъпниците. Той е един червенокос Батман, който раздава правосъдие.  Но като всеки герой и той си има тъмна страна. За което Карузо платил сериозна цена - над един милион долара. Защо? Защото се отнасял зле с жена си и тя го съдила.

МВР: Имаше изрично условие на трибуните да има само стюарди

http://www.cross.bg/sreshta-otbori-firma-1434595.html

/КРОСС/ Във връзка с изявления на ръководството на БФС по отношение на действията на полицията по време на вчерашната футболна среща между националните отбори на България и Хърватия, МВР уточнява: На 07.10.2014 година в сградата на БФС е проведена работна среща във връзка с мача, на която са присъствали представители на МВР, футболния съюз, на частна охранителна фирма, на Националния стадион и др. На срещата са разисквани и изяснени ангажиментите на всички участващи организации. Като организатор на мероприятието, БФС е взел решение с вътрешната охрана да бъде ангажирана частна охранителна фирма, която да осигури 120 стюарди и те да осъществят пропускателния режим на входовете на стадиона, изразяващ се в проверка на зрителите за недопускане внасянето на забранени предмети и вещи, на охраната на трибуните, оградите и пистата. Изрично е заявено от представителите на БФС желанието да на тези места да няма униформени полицаи. Служителите на МВР са дали становище, че броят на стюардите е недостатъчен, с оглед на рисковия характер на проявата. Вследствие на това БФС и охранителната фирма са ангажирали общо 200 стюарди. Сключеният договор между БФС и СДВР е съпътстван от протокол, в който изрично е посочено, че за футболната среща на 10.10.2014 год. ангажиментът на полицейските сили е да се осигури охраната само и единствено на сектора с гостуващи фенове от Хърватия, както и по двама полицаи на всеки вход, които да съдействат на стюардите при възникване на евентуални нарушения

Ще донесе ли социалната политика победата на Дилма Русеф?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/shte-donese-li-socialnata-politika-pobedata-na-dilma-rusef-181637/

Бразилците в затруднено финансово положение изпитват голяма благодарност към Партията на трудещите се, посочва анализатор

Г. Марков: Никой не заслужава коалиция с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_78033/

В този парламент няма партии, които да заслужават да бъдат в коалиция с ГЕРБ. Не споделям мнението, че няма победител на изборите. Има ярък победител – ГЕРБ и много победени. За съжаление, всички останали са толкова много победени, че не са надежден партньор на ГЕРБ.

Увеличават се търсещите убежище в ЕС, расте броят на бежанците и у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=267038

Броят на търсещите убежище в страни-членки на ЕС се е увеличил с 22 на сто през второто тримесечие на 2014 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочат данни от анализ на Евростат за лицата, искащи статут на бежанци в Евросъюза.

НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361540

“При Тато беше по-добре” – под тази констатация сигурно биха се подписали половината българи, особено от по-възрастните поколения. Всички факти и статистики доказват обратното, но въпросното жилаво убеждение произхожда не от фактите, а от чувствата. Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече – ограбени. Не че “При Тато беше по-добре” – под тази констатация сигурно биха се подписали половината българи, особено от по-възрастните поколения. Всички факти и статистики доказват обратното, но въпросното жилаво убеждение произхожда не от фактите, а от чувствата. Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече – ограбени. Не че

Трима оцеляха в падащ асансьор. Техникът: К'во ме занимавате?!

http://www.bnews.bg/article-118813

Две жени и един мъж слизали от последните етажи, когато се чул силен трясък и съоръжението тръгнало надолу с висока скорост. Те обаче извадили късмет, защото спирачките се задействали и асансьорът спрял между 5-ия и 6-ия етаж. Неволите им обаче продължили, тъй като техникът отказал да отиде на адрес и да им помогне.

МВР обвини БФС за инцидентите на мача България - Хърватия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398246_mvr_obvini_bfs_za_incidentite_na_macha_bulgariia_-/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи обвини Българския футболен съюз за инцидентите на националния стадион "Васил Левски" по време на европейската квалификация между България и Хърватия. 

В средата на първото полувреме на двубоя, спечелен от гостите с 1:0, два пъти се стигна до напрежение на трибуните. Първо фенове на два български отбора, които бяха заели места в крайната част на сектор "Б", се сбиха помежду си.

Малко след това гостуващата агитка и български фенове в...

Един полицай е пострадал след сблъсъците на България - Хърватия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398246_edin_policai_e_postradal_sled_sblusucite_na_bulgariia/?ref=rss


Един служител на СДВР е пострадал при инцидентите на националния стадион "Васил Левски" по време на европейската квалификация между България и Хърватия. 

В средата на първото полувреме на двубоя, спечелен от гостите с 1:0, два пъти се стигна до напрежение на трибуните. Първо фенове на два български отбора, които бяха заели места в крайната част на сектор "Б", се сбиха помежду си.

Малко след това гостуващата агитка и български фенове в сектор "Г" започнаха да се замерят със...

Папа Франциск бил жертва на системен групов тормоз

http://www.cross.bg/frantzisk-doba-papa-1434594.html

/КРОСС/ Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Скандалното твърдение е на аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия. Тезата за тормоза се основава на интерпретацията на период от живота на висшия католически духовник, за който се споменава и в официалната му биография. От 1990 до 1992 г. Хорхе Марио Берголио, както е истинското име на папа Франциск, е бил изпратен на "заточение" в Кордова, на 700 км от Буенос Айрес, по решение на местното ръководство на Ордена на йезуитите. Живее в стая с площ от 12 кв. м и няма право да преподава, а може да изпълнява само функциите на духовен наставник и изповедник. Авторите на биографията пишат за подета "кампания за дискредитиране" заради по-ранната му дейност в йезуитското братство, пише News7. Според тях периодът в Кордова е "тъмната доба на духа" за папата - термин, който в християнския мистицизъм се използва за описание на последния стадий от духовно-психическото преобразяване, предизвикващ понякога дълбоко страдание и вътрешно помрачение. "В началото моето управление като йезуит имаше много недостатъци. Моят авторитарен и рязък подход при вземането на решения доведе дотам да бъда обвинен, че съм ултраконсервативен", посочва самият паша

Бареков отново e похарчил 1 млн. лв. за предизборна реклама

http://offnews.bg/news/n_1/n_402182.html

С  близо 1 млн. лв. разходи за предизборна реклама в медиите България без цензура на Николай Бареков е водач сред 40 доставчици на медийни услуги. Това съобщи Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева . Преди изборите за Европейски парламент Бареков похарчи над 1.2 млн. лв. за реклама в медиите. Тогава обаче получи 10.66%, а на вота на 5 октомври - едва 5.69%. След Бареков най-много разходи за предизборна кампания в медиите е направила БСП - близо 619 000 лв. Столетницата също не получи особено добър резултат на вота на 5 октомври - 15.4%. Участниците в изборите са похарчили общо 4 385 587 лв. Ето колко са похарчили останалите партии по данни на Института за развитие на публичната среда: Мониторингът обхваща сайтовете на 40 медии – електронни и печатни - 6 телевизии, 4 радиостанции, 15 вестника и 15 информационни сайтове и агенции. Според Изборния кодекс медиите следва да публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден. Данни за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички. Без оферти за отразяване на предизборната кампания останаха сайтът Гласове, в. Черно море и в. Дума. От включените в мониторинга 40 медии, към 10-ти октомври 2014 г., 27 са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. До края на предизборната кампания 13 от медиите нямат сключени договори или не са публикували сключените такива с участниците. 13-те медии, които не са публикували информация за сключени договори към този момент на своите страници, са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Старозагорски новини, Bnews, BGnes, Dir.bg, Гласове, Всеки ден, Novini.bg, Webcafe.bg и Blitz.bg. Focus News и Радио Фокус продължават с практиката си от евроизборите да публикуват договори с участниците в кампанията, които са в напълно нечетлив формат - снимка, която не позволява да бъдат установени сумите, за които са сключени. Вестник Струма е публкувал договори, в които сумите с участниците са заличени. Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 10-ти октомври 2014 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата). Ето и разпределението на парите за предизборна агитация по медии:

Шофьорът, помел луксозни автомобили в квартал Църква бил с окървавено лице

http://www.zapernik.com/krimi/shofiorut-pomel-luksozni-avtomobili-v-kvartal-curkva-bil-s-okurvaveno_34886/

Шофьорът, който вчера помете с колата си луксозни БМВ и "Мерцедес" в пернишкия квартал "Църква" бил с окървавено лице, предаде репортер на ZaPernik.com.

Инцидентът станал около 17:30 часа на улица "Димитър Благоев", пред ресторант "Ролис", както по - рано ZaPernik.com съобщи. Шофьор на лек автомобили, движещ се от квартал "Изток" посока Кралевски път помел паркирани на платното за движение БМВ и...

Продължава

Vertu създаде смартфон с кожен панел

http://www.investor.bg/novini/346/a/vertu-syzdade-smartfon-s-kojen-panel-181131/

Компанията е решена да достигне до по-широк кръг от клиенти чрез новите си устройства

Мач без публика и глоба заплашва България след срещата с Хърватия

http://www.mediapool.bg/mach-bez-publika-i-globa-zaplashva-bulgaria-sled-sreshtata-s-harvatiya-news225864.html

България е заплашена да не играе поне един мач без публика, а Българският футболен съюз ще отнесе и глоба заради безредиците по трибуните по време на мача с Хърватия, съобщи "Гонг".   Националният ни отбор загуби с 0:1 от Хърватия квалификацията за Евро 2016, като по време на срещата имаше сблъсъци по трибуните.   Заради инцидентите най-вероятно следващото ни домакинство с Малта на 16 ноември ще бъде пред празни трибуни.   В 23-та минута на срещата възникнаха едновременно два инцидента на трибуните на Националния стадион "Васил Левски".   Първо в сектор "Б" се сбиха привърженици на два български отбора и се наложи полицията да влиза в сектора и да потушава безредиците.   Минута след това българските фенове в сектор "Г" и хърватските, в намиращия се в непосредствена близост сектор за гости опитаха да преодолеят загражденията и да се сбият.   Стартиралата канонада със сигнални ракети от двете страни наложи спирането на мача за няколко минути.

Авиошоуто в София събра хиляди зрители (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398241_avioshouto_v_sofiia_subra_hiliadi_zriteli_video/?ref=rss


Хиляди зрители се събраха на софийското летище, за да наблюдават днешното авиошоу на Военновъздушните сили, което беше със свободен вход. 

Демонстрациите по повод 102-та годишнина от създаването на военната авиация в България продължиха между 13 и 14.30 ч., но след това до 17 часа присъстващите имаха възможност да разглеждат отблизо и отвътре актуални и излезли от употреба самолети и хеликоптери, както и да се снимат с пилотите. 

В шоуто участваха парашутисти, хеликоптери,...

Авиошоуто в София събра хиляди зрители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398241_avioshouto_v_sofiia_subra_hiliadi_zriteli/?ref=rss


Хиляди зрители се събраха на софийското летище, за да наблюдават днешното авиошоу на Военновъздушните сили. 

Демонстрациите по повод 102-та годишнина от създаването на военната авиация в България продължиха между 13 и 14.30 ч. В шоуто участваха парашутисти, хеликоптери, както и бойните самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Бяха изпълнени спасителни мисии, десантни дейности, въздушен бой и полети на ниска височина. 



Публиката изтърпя огромни задръствания на път за...

Облачно ще бъде утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=267024

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. Минималните температури, в повечето места, ще са между 6° и 11°. Утре сутринта на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но по-късно през деня над Западна България ще се установи слънчево време.

Google с поредна критика към ЕС: Европа пречи на иновациите

http://www.cross.bg/shmid-google-inovatziite-1434593.html

/КРОСС/ Поредният удар в неприкрития конфликт между интернет гиганта Google и Европейския съюз бе нанесен от американската компания днес. Той дойде в изказване на самия Ерик Шмид, председател на Google, по време на неговата представителна реч за края на тридневна конференция за стартъп компаниите, която се проведе в Мадрид. В изказването си Шмид подчерта, че регулаторните органи в Европа директно пречат на възможността на предприемачите в региона да преследват и реализират своите нови и дръзки идеи, пише Kaldata. "Винаги се тревожа, че правителствата и особено тези в Европа, ще пречат на иновациите и чисто и просто ще ги задушат със своите регулации и изисквания", каза Шмид в рамките на продължилата 30 минути реч. "Те ще намерят някакъв начин да попречат на мястото, където млади предприемачи се опитват да изобретят нещо наистина ново", продължава критиката си към регулаторните органи Ерик Шмид. Появата на Шмид в Мадрид идва само дни, след като Google обяви, че ще отвори нов кампус в испанската столица, насочен именно към иновациите и предприемачеството.    

Делтапланер се е разбил на авиошоу в Шумен

http://www.mediapool.bg/deltaplaner-se-e-razbil-na-avioshou-v-shumen-news225863.html

Мотоделтапланер се е разбил при излитане на авиошоу на летището в Шумен в събота. Пострадал е пилотът на машината Радослав Герганов от Казанлък. Той е откаран в болница.   При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон. Последвало е преобръщане на планера няколко пъти.   Пилотът е намерен в безсъзнание. Другият мъж на седлаката до пилота е слязъл от машината сам и има само драскотини.   Преди пристигането на линейката Герганов е дошъл в съзнание. Той е откаран в болница с яка на врата.   Авиошоуто, което е и кръг от националния шампионат, веднага е било прекратено.   "Разбрахме, че Радо е със счупена ръка. Дано няма друго", коментира Светла Василева от клуба организатор "Лети Свободно – Шумен" пред БГНЕС.   Радослав Герганов е един от най-опитните пилоти на мотоделтапланер в страната.

S&P отне максималния кредитен рейтинг на Финландия

http://www.cross.bg/finlandiya-rastezh-reiitingovi-1434592.html

/КРОСС/ Финландия отпадна от малката група европейски държави, които могат да се похвалят с максимален кредитен рейтинг от всички рейтингови агенции, предаде Ройтерс. Агенция Стандард енд Пуърс (Standard&Poor's) понижи късно снощи рейтинга на Финландия от максималната степен "ААА" до "АА+" заради постоянните проблеми пред икономическия растеж на страната. Финландия все още не успява да се върне до темпа си на растеж от 2008 г. след свиването на износа. След решението на "Стандард енд Пуърс" Германия и Люксембург остават единствените страни от еврозоната, които имат максимална оценка от трите водещи рейтингови агенции, отбелязва Ройтерс.    

Инцидент прекъсна авиошоуто в Шумен

http://frognews.bg/news_78032/

Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага е откаран в болница.

Пипнаха 15-годишен рецидивист и го осъдиха за часове

http://www.bnews.bg/article-118812

Полицията в София спипа 15-годишен рецидивист. Разследването срещу него започнало след подаден сигнал за обран негов връстник.

Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола

http://society.actualno.com/Pochinalijat-v-Makedonija-britanec-ne-e-bil-bolen-ot-ebola-news_54362.html

Британецът, който почина в Македония в четвъртък, не е имал ебола. Това показват резултатите от лабораторията в Германия. От какво е починал 58-годишния англичанин ще доказва неговата аутопсия, чиито ...

В Китай се появи лента за пишещи пешеходци

http://www.investor.bg/novini/261/a/v-kitai-se-poiavi-lenta-za-pisheshti-peshehodci-180123/

Съоръжението има за цел да предпази пешеходците от техните колеги, забили нос в мобилното си устройство

Учени от БАН с технология за усъвършенстване на метода инвитро

http://www.cross.bg/ycheni-ot-ban-s-tehnologiya-za-ysuvurshenstvane-na-metoda-invitro-1434590.html

/КРОСС/ През 2010 Робърт Едуардс получава Нобелова награда за великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца - оплождането инвитро. А тази година родни учени от института за механика към Българската академия на науките получиха златен медал от Международния панаир в Пловдив за система, която подпомага и усъвършенства процедурата. Свръх прецизният робот гарантира успеше трансфер на сперматозоида и правилното му наместване в цитоплазмата на яйцеклетката, предава BGonAir.    

Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362242

Хорхе Марио Берголио, бъдещият папа Франциск, е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Това твърдят аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия. Те са имали възможност да общуват с папата, Хорхе Марио Берголио, бъдещият папа Франциск, е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Това твърдят аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия. Те са имали възможност да общуват с папата,

Оперираха по спешност Тервел Пулев

http://frognews.bg/news_78031/

Боксьорът Тервел Пулев е бил приет вчера в болница, става ясно от публикация на официалната му страница във Фейсбук.

Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз, според нова биография

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362237

Хорхе Марио Берголио, бъдещият папа Франциск, е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Това твърдят аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга Хорхе Марио Берголио, бъдещият папа Франциск, е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Това твърдят аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия. Те са имали възможност да общуват с папата,

Журналисти искат оставки заради изчезването на Рибния буквар

http://www.cross.bg/kyltyrata-natzionalniya-izdanie-1434591.html

/КРОСС/ "След случая с "изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова." Това съобщиха от сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев" в писмо, изпратено до министъра на културата Мартин Иванов и до зам.-министъра Боил Банов. Според авторите на писмото е недопустимо и безотговорно медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание. Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея. От сдружението настояват за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей.  

Санкция от 168 млн. лв. срещу размразяване на парите по "Околна среда" и туризъм

http://www.mediapool.bg/sanktsiya-ot-168-mln-lv-sreshtu-razmrazyavane-na-parite-po-okolna-sreda-i-turizam-news225862.html

Страната ни ще понесе санкция от 168 млн. лв. за да бъдат размразени средствата по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и за туризъм по програма "Регионално развитие" (ОПРР). Следващата седмица предстои финална проверка на Европейската комисия в София. Надеждите на служебното правителство са, че след нея парите ще бъдат пуснати до края на октомври, съобщи преди дни вицепремиерът по еврофондовете Иллияна Цанова.   За да се случи това страната ни се съгласи с исканата от Брюксел финансова корекция от 156 млн. лв. по ОПОС. Плащането на тези пари ще бъде разпределено между държавата и общините, но все още не е ясно в каква пропорция.   Финансовата корекция за туризъм по ОПРР е 12.2 млн. лв. От тях 5.2 млн. лв. се поемат от общини и министерства за установени нарушения по 33 обществени поръчки. Отделно ще бъде платена и плоска финансова корекция от държавата за 7 млн. лв. , е посочено в отговора на регионалното министерство до Mediapool.   Добрата новина е, че средствата от наложените финансови корекции няма да бъдат загубени, а ще могат да се използват за други плащания, коментира Яна Георгиева, ръководител на управляващия орган по ОПОС пред Mediapool. Тя обясни, че ще настояваме пред Брюксел да разреши този ресурс да бъде договорен през следващата година. Единственият вариант средствата да бъдат оползотворени е да отидат за купуване на нови превозни средства за големите градове за да се подобри чистота на атмосферния въздух.   Размразяването на парите по ОПОС е изключително важно за да могат да бъдат изпълнени водните проекти и тези за депата до октомври 2015 г. В момента плащанията вървят с пари от бюджета, след като служебното правителство отпусна лимит от 750 млн. лв. през август. От тях 376 млн. лв. бяха за ОПОС, а останалите за ОПРР.   По ОПОС вече са разплатени над 340 млн. лв. на общини и природни паркове, докато по ОПРР – над 90.6 млн. лв. Плащанията по ОПОС са повече, защото проектите са по-мащабни. Това става ясно от отговорите на двете министерства до Mediapool.   Най-много средства е получило МВР – по 45 млн. лв. от ОПОС и ОПРР. С тях е платено купуването на пожарни автомобили и техника срещу наводненията.   Най-голямата част от средствата по ОПОС около 244 млн. лв. са отишли за разплащане на пречиствателни станции, ВиК мрежа, депа за отпадъци.   С останалите 45 млн. лв. по ОПРР са платени проекти изпълнявани от общини и министерствата на здравеопазването, на образованието, на културата и на Агенцията за социално подпомагане, сочи справката на Министерството на регионалното развитие.   Европейската комисия спря плащанията по ОПОС в края на ноември 2013 г. заради нарушения при обществените поръчки. Половин година по-късно – през юни 2014 г. бяха спрени и средства за градско възстановяване и за туризъм по ОПРР. По думите на вицепремиера Илияна Цанова плащанията за градско възстановяване се очаква да бъдат възстановени от Европейската комисия в началото на 2015 г.

S&P отне максималния кредитен рейтинг на Финландия

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/11/2398213_sp_otne_maksimalniia_krediten_reiting_na_finlandiia/?ref=rss

Финландия отпадна от малката група европейски държави, които могат да се похвалят с максимален кредитен рейтинг от всички рейтингови агенции, предаде Ройтерс.

Агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's, S&P) понижи късно снощи рейтинга на Финландия от максималната степен "ААА" до "АА+" заради постоянните проблеми пред икономическия растеж на страната. 

Финландия все още не успява да се върне до темпа си на растеж от 2008 г. след свиването на износа заради кризата в...

Спешно извадиха апендицита на Тервел Пулев

http://www.bnews.bg/article-118810

Тервел Пулев беше приет по спешност в болница късно снощи. Наложило се лекарите да премахнат възпаления му апендицит.

Ревю, танци и балони в подкрепа на „пеперудените" деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267033

Десетки разноцветни балони отнесоха със себе си посетителите на Мол Варна, дошли да се насладят на благотворителното ревю, организирано от варненската „Работилница за мечти" в подкрепа на „пеперудените" деца в България. Малките манекени от агенция VIP Fashion и балеринките от балетна школа „Реверанс" забавляваха гостите, отправяйки към тях покана за благотворителния танцов спектакъл по стихове на Мадлен Алгафари „Всички можем да летим".

В Англия подготвят медици за евентуалната поява на Ебола

http://offnews.bg/news/n_1/n_402176.html

Във Великобритания днес е било проведено учение, което да подготви медицинските работници при евентуалната поява на огнище на смъртоносния вирус ебола, съобщи ТАСС. Обучението е било извършено по нареждане на премиера Дейвид Камерън . В продължение на осем часа десетки медицински работници, в защитни костюми, са транспонирали контингент от пациенти в болнични стаи, специално оборудвани за поддържане на строга карантина. От съображения за сигурност не се съобщава точно къде се е провело обучението. Към този момент е известно, че органите на Обединеното кралство са подготвили четири болници, които ще имат възможността да приемат пациенти, заразени с ебола. Според учени има 50% вероятност на територията на Великобритания да се появи огнище на опасния вирус. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на жертвите на вируса е надвишил 4000 души, като към момента има над 8400 заразени. Все още тече проверка на случай в Македония, за който има съмнение, че е ебола.

Социолози и политолози: Накъде след изборите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361492

Избори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника Избори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника ЛюинскиИзбори, правителство, Бойко Борисов, Моника

Радан Кънев призна: Направих грешка за Борисов

http://frognews.bg/news_78030/

"Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма".

471 сигнала до Google от българи, които искат да "бъдат забравени"

http://econ.bg/Новини/471-сигнала-до-Google-от-българи-които-искат-да-бъдат-забравени-_l.a_i.575948_at.1.html

Общо 471 искания е получила компанията Google от български граждани, които са поискали да изтрият информация от най-голямата интернет търсачка. Тази...

Видинчани протестират срещу разкопаните улици в града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362228

Видинчани протестираха срещу разкопаните улици в града, предаде „Фокус”. Около 100 автомобила се включиха в протестно автошествие, което започна на един от изходите на Видин в посока Дунав мост 2, премина по бул. „Панония” и улиците „Широка” и „Христо Ботев” и пристигна при паркинга пред сградата на община Видин. Видинчани протестираха срещу разкопаните улици в града, предаде „Фокус”. Около 100 автомобила се включиха в протестно автошествие, което започна на един от изходите на Видин в посока Дунав мост 2, премина по бул. „Панония” и улиците „Широка” и „Христо Ботев” и пристигна при паркинга пред сградата на община Видин.

Състоянието на болната от ебола испанска санитарка се подобрява

http://europe.actualno.com/Systojanieto-na-bolnata-ot-ebola-ispanska-sanitarka-se-podobrjava-news_54356.html

Санитарката, която е приета за лечение от ебола в мадридска болница, е по-добре и разговаря. Информацията съобщи Франс прес, позовавайки се на източник от болницата. Тереса Ромеро е по-добре от вчера...

Трайната българска нестабилност

http://viewpoint.actualno.com/Trajnata-bylgarska-nestabilnost-news_54359.html

На хоризонта не се очертава естествен политически съюз, който да извeдe България от застоя. И това е не само фатално за българите, но е зле и за ЕС, констатират немскоезичните медии в следизборните ...

Георги Марков: Не можем да очакваме силно правителство

http://politics.actualno.com/Georgi-Markov-Ne-mojem-da-ochakvame-silno-pravitelstvo-news_54361.html

"Вглеждайки се в парламента не можем да очакваме силно правителство". Това заяви за агенция "Фокус" бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него ако все пак се състави ...

Видинчани на протест срещу разкопаните улици в града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362226

Видинчани протестираха срещу разкопаните улици в града, предаде „Фокус”. Около 100 автомобила се включиха в протестно автошествие, което започна на един от изходите на Видин в посока Дунав мост 2, премина по бул. „Панония” и улиците „Широка” и „Христо Ботев” и пристигна при паркинга пред сградата на община Видин. Видинчани протестираха срещу разкопаните улици в града, предаде „Фокус”. Около 100 автомобила се включиха в протестно автошествие, което започна на един от изходите на Видин в посока Дунав мост 2, премина по бул. „Панония” и улиците „Широка” и „Христо Ботев” и пристигна при паркинга пред сградата на община Видин.

Образованите жени били по-плашещи за джихадистите от въздушните удари

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-izdanieto-1434589.html

/КРОСС/ Екстремистите от "Ислямска държава" се страхуват повече от образовани жени, отколкото от въздушните удари на САЩ, пише холандският вестник "Де Телеграаф". Според изданието, джихадистите искат да създадат халифат с угнетено и необразовано население като насаждат своите идеи на малка част от обществото в религиозни училища, а държат момичетата и жените необразовани, предава БНР. Вестникът сравнява "Ислямска държава" с талибанското движение в Афганистан, което се опита да убие носителката на тазгодишната Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай за това, че е ходила на училище и се е осмелила да изразява мнението си. Според "Де Телеграаф" екстремистите от "Ислямска държава" правят същото, но в по-голям мащаб. Тези безсъвестни хора се страхуват повече от жена с книга, отколкото от американските изтребители, отеблязва изданието.  

Зов за помощ! Изгубени документи в района на квартал Димова махала

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zov-za-pomosht-izgubeni-dokumenti-v-raiona-na-kvartal-dimova_34885/

Изгубен е портфейл с лични документи в района на кв.Димова махала -кръговото.Моля,ако някой го намери да се обади на тел.0897323215

Българските вина биха се отличили на европейския пазар с локални сортове

http://www.moreto.net/novini.php?n=267002

Българските вина биха се отличили от всички останали с локалните родни сортове като Памид, Димят, Ркацители, Мавруд, Мискет. Това са сортове, непознати на френския пазар и със сигурност ще предизвикат интерес. Това каза пред БТА експертът по виното Таня Стоянова.

Европа ще окаже позитивен натиск върху България за съставяне на кабинет

http://www.bnews.bg/article-118811

Максимално бързо трябва да се направи ново дясноцентристко правителство. Tова коментира от Брюксел лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков.

Адвокатът на Цветан Василев: Не е ясно кога сръбският съд ще гледа делото по екстрадиция му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362219

Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа евентуално делото по искането на българските власти, каза адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС.
Адвокат Симеонов се е срещнал в четвъртък с клиента си, мажоритарен собственик на КТБ. Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа евентуално делото по искането на българските власти, каза адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС. Адвокат Симеонов се е срещнал в четвъртък с клиента си, мажоритарен собственик на КТБ.

Делтапланер се разби при излитане на авиошоу в Шумен, пилотът е в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_402171.html

Мотоделтапланер се е разбил при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът е откаран в болница, съобщи БГНЕС. При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон. Следва преобръщане на планера няколко пъти. Пилотът е намерен в безсъзнание, за щастие другият мъж на седлаката до пилота е слязъл от машината сам и има драскотини. Преди пристигането на линейката Герганов е дошъл в съзнание. Той е откаран в болница с яка на врата. Авиошоуто, което е и кръг от националния шампионат, беше веднага прекратено. "Разбрахме, че Радо е със счупена ръка. Дано няма друго", коментира Светла Василева от клуба организатор "Лети Свободно – Шумен" пред БГНЕС. Радослав Герганов е един от най-опитните пилоти на мотоделтапланер в страната. 

Адвокатът на Цветан Василев: Сръбският съд не бърза с екстрадицията му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362216

Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа евентуално делото по искането на българските власти, каза адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС.
Адвокат Симеонов се е срещнал в четвъртък с клиента си, мажоритарен собственик на КТБ. Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа евентуално делото по искането на българските власти, каза адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС. Адвокат Симеонов се е срещнал в четвъртък с клиента си, мажоритарен собственик на КТБ.

Google нае камила за оператор в пустинята

http://www.cross.bg/google-rafiya-emirstva-1434588.html

/КРОСС/ Ако сте чували името Рафия, то това е било навярно покрай едноименния вид екзотична тропическа африканска палма. Със същото гръмко име обаче може да се похвали и най-новото попълнение на екипа на Google Street View, а именно 10 годишната камила Рафия, върху чиято гърбица лежи тежката отговорност да носи специалната Google Trekker камера. Именно това е моделът, с който екипът на Street View е заснел на 360 градуса доста голям брой кътчета по света. Благодарение на нея сега човечеството може с лекота да достигне до хиляди фотографирани местенца през Google Maps. Камилите са традиционното (и единственото, на което все още може докрай да се разчита) превозно средство в путинните райони на много места по света. На снимките се вижда как екипът на Google, заедно с Рафия, прави снимки в пустинята Лива в Обединените Арабски Емирства, пише WebCafe. Пустинята се намира на югозапад от столицата Абу Даби. Всъщност освен пустиня, в района има обширна зона с оазиси, които набират популярност като туристическа дестинация и привличат все по-голям брой чуждестранни посетители. Всъщност Лива е една от най-старите местности в Обединените Арабски Емирства, която е била населена още през късно каменната епоха.  

Чудо! 3-ма оцеляха след полет с асансьор в Кърджали

http://frognews.bg/news_78028/

Трима души оцеляха по чудо от падащ асансьор в Кърджали. Инцидентът станал в най-високия блок в града "Балатон". Мъж и две жени слизали от последните етажи, когато се чул силен трясък и съоръжението тръгнало надолу с висока скорост.

Малката Рижа отнесе 350 лв. глоба заради „тъпи ченгета”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362209

Симеон Стоянчов, известен като малката Рижа в Бургас, продължава със серията хулигански прояви, заради които почти всяка седмица се изправя пред съда. Докато чака развоя на висящо дело за хулиганство и още една преписка по същото обвиние, той си „спечели” и глоба са поредната изцепка.
След като на 3 октомври Стоянов предизвика скандал пред Симеон Стоянчов, известен като малката Рижа в Бургас, продължава със серията хулигански прояви, заради които почти всяка седмица се изправя пред съда. Докато чака развоя на висящо дело за хулиганство и още една преписка по същото обвиние, той си „спечели” и глоба са поредната изцепка. След като на 3 октомври Стоянов предизвика скандал пред

МВФ: Външният дълг на Украйна през 2015 г. може да достигне 106% от БВП

http://econ.bg/Новини/МВФ-Външният-дълг-на-Украйна-през-2015-г-може-да-достигне-106-от-БВП_l.a_i.575954_at.1.html

Украйна ще се нуждае от допълнителна финансова помощ заради несигурната обстановка в страната. Колко точно допълнителни средства ще са необходими на...

В Ирак и Сирия гърмят с българско оръжие

http://www.bnews.bg/article-118807

Според военния експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за изследвания на въоръжението“ Ник Йенсен-Джоунс България е цитирана като законен износител на стрелково оръжие и боеприпаси за Йемен.

Великобритания започна обучение на специалисти за борба с ебола

http://www.cross.bg/ebola-patzienti-rabotnitzi-1434587.html

/КРОСС/ Днес във Великобритания е било проведено учение, което да подготви медицинските работници при евентуалната поява на огнище на смъртоносния вирус ебола, предава агенция ТАСС. Обучението е било извършено след заповед на премиера Дейвид Камерън. В продължение на осем часа десетки медицински работници, в защитни костюми, са транспонирали контингент от пациенти в болнични стаи, специално оборудвани за поддържане на строга карантина. Точно къде са се провели обученията обаче не се съобщава. Към този момент е известно, че органите на Обединеното кралство са подготвили четири болници, които ще имат възможността да приемат пациенти, заразени с ебола. Припомняме, че според учени 50% вероятност на територията на Обединеното кралство да се сформира огнище на опасния вирус. Според данни на Световната здравна организация, броят на жертвите на вируса е надвишил 4000 души, като към момента има над 8400 заразени.  

Любо Нейков сготвил цял казан рибена супа на турнето на “Комиците”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361213

“А как да включа котлона, как да счупя яйцата? Ами то ми падна обелка вътре – как да я махна, без да се изгоря? А масло слагам ли? Ами защо не ми каза по-рано, чакай, ще изхвърля яйцето и ще сложа ново с масло. Колко яйца – 3, може ли 4? С какво да бъркам, с вилица? Колко? Да, започна да, като сопол. Да. Добре. Сол кога да сложа? “А как да включа котлона, как да счупя яйцата? Ами то ми падна обелка вътре – как да я махна, без да се изгоря? А масло слагам ли? Ами защо не ми каза по-рано, чакай, ще изхвърля яйцето и ще сложа ново с масло. Колко яйца – 3, може ли 4? С какво да бъркам, с вилица? Колко? Да, започна да, като сопол. Да. Добре. Сол кога да сложа?

Служебният кабинет отпуска 50 хил. евро хуманитарна помощ на Украйна?

http://politics.actualno.com/Slujebnijat-kabinet-otpuska-50-hil-evro-humanitarna-pomosht-na-Ukrajna-news_54353.html

Служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Митов. Предстои то да бъде разгледано от Министерския съвет. Помощт...

Варненци анатемосаха световните експлоататори

http://www.moreto.net/novini.php?n=267037

Варненци се включиха в глобалния протест срещу фракинга и европейския протест, наречен „Народите срещу корпорациите“. Демонстрацията се състоя на входа на Морската градина и събра към трийсетина души. Националисти опънаха транспарант с лика на протестиращия срещу групировката ТИМ варненец Пламен Горанов, на който бе написано "Мафията убива България".

Георги Марков: Максималният срок да съществува новото правителство е една година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362197

Ако се направи ново правителство, максималният срок, до който може да съществува е една година – до тогава, когато заедно ще се проведат местни и парламентарни избори. Това каза в интервю за „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков. „Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа, Ако се направи ново правителство, максималният срок, до който може да съществува е една година – до тогава, когато заедно ще се проведат местни и парламентарни избори. Това каза в интервю за „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков. „Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа,

В ямболско село търсят контакт с извънземни

http://pik.bg/в-ямболско-село-търсят-контакт-с-извънземни-news236325.html

В ямболско село търсят контакт с извънземни

„Земята е посещавана и ще бъде посещавана от извънземни цивилизации и хората трябва да се подготвят за бъдещите официални контакти. Извънземните не идват да ни колонизират, защото ако имаха такава цел, те можеха да го направят отдавна. Ако направят нещо, то ще е за доброто на човечеството." Това бе изтъкнато на конференция по въпросите на земните и извънземните феномени, състояла се в ямболското село Скалица, пише Преса.

Основният инициатор на събитието е Иван Иванов, българин, които повече от десетилетие живее в САЩ. Пред участниците - медици, физици, любители-уфолози, бизнесмени и изкушени от темата граждани - Веско Стоянов от Обединените български мрежи, които изучават НЛО в България, представи събрани материали по темата. Представени бяха и разсекретени материали на Пентагона по въпросите за НЛО.

В програмата на конференцията бе предвидено и да се направи опит за контакт с извънземен разум. В полунощ в петък срещу събота, по инструкциите на д-р Стивън Гриър, председател на програма за търсене на извънземен разум в САЩ, трима доброволци медитираха, за да се подготвят за евентуалния контакт. След това група от 20-на участници в конференцията отидоха на скалите, изпълниха всички подготвителни операции за контакта, но за съжаление опитът остана без видим резултат. Много от участниците в конференцията обаче са категорични, че опитите край скалите ще продължат и са убедени, че един ден ще установят контакт с братята ни по разум от Космоса.

Особен интерес предизвика демонстрацията на действието на група скали край селото, които имат лечебен ефект и се твърди за тях, че са специфичен енергиен източник. От години в селото се знае, че някои от скалите облекчават нервни напрежения, възстановяват силите на хората след боледуване и изтощение, помагат на страдащи от дископатия и хора с ревматични заболявания. Тъй като за повече от заболяванията е необходима поне десетдневна терапия, бяха направени демонстрации за въздействието на скалите върху кръвното налягане, което дава резултат за минути.

Четирима доброволци участваха в експеримента. Кръвното им налягане бе измерено, стойностите оповестени и те постояха по 5, 10 и 20 минути до скалите. След престоя медицинско лице отново премери налягането. То бе паднало почти пропорционално на времето на експеримента - с 5, 10 и 15 единици. За 5 минути с 5 единици по-малко бе кръвното налягане на Ваня Стоянова, а при стойности 160 на 80 преди престоя при скалите, кръвното налягане на Марина Желязкова, която остана около 20 минути, бе 120 на 80. С магнитомер бе измерена и силата на магнитното поле до скалите, което бе с 30 до 80 процента по-високо, отколкото на метър от тях.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване