Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398211_hamiltun_specheli_kvalifikaciiata_za_gran_pri_na_rusiia/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели квалификацията в Гран при на Русия.

Лидерът в шампионата записа седмия си полпозишън за сезон и ще поведе колоната в първото състезание на пистата в Сочи.

Хамилтън затвърди доминацията си на трасето, като завъртя най-бързата обиколка за 1:38.513 мин. По-рано тази сутрин той записа най-доброто време в последната свободна тренировка, а вчера беше най-бърз и във втората тренировъчна сесия. 

"Невероятна работа на отбора,...

Кристиано Роналдо струва космическите 1 милиард евро

http://www.cross.bg/kristiano-evro-ronaldo-1434586.html

/КРОСС/ Суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо струва 1 милиард евро. Това обяви агентът на португалеца Жорже Мендеш, предава агенция ТАСС. "Клаузата за освобождаване на Кристиано Роналдо е 1 милиард евро. Сигурен съм, че той ще подобри своя рекорд и ще вкара повече от 60 гола за един сезон", каза Мендеш. "Кристиано е най-добрият в света. Той е най-великият играч за всички времена и струва много повече от 100 милиона евро", подчерта Мендеш. От известно време световните медии спрягат Манчестър Юнайтед за кандидат-купувач на португалеца, който блестя с екипа на "червените дяволи" между 2003 и 2009 г.    

Венетка взима хляба на Наталия Симеонова

http://www.bnews.bg/article-118799

Венета Райкова тайно се надява един ден да стане водеща на тв шоу, в което да събира разделени двойки.

Мач без публика и глоба грози България след срещата с Хърватия

http://offnews.bg/news/n_1/n_402166.html

Минимум мач без публика и глоба грози България (Българският футболен съюз) след безредиците по трибуните по време на мача с Хърватия, съобщава "Гонг". Националният ни отбор загуби с 0:1 от Хърватия вчера вечерта, а по време на срещата имаше сблъсъци по трибуните. Заради инцидентите най-вероятно следващото ни домакинство с Малта на 16 ноември да бъде пред празни трибуни. В 23-та минута на срещата възникнаха едновременно два инцидента на трибуните на Националния стадион „Васил Левски". Първо в сектор Б се сбиха привърженици на два български отбора и се наложи полицията да влиза в сектора и да потушава безредиците. Минутки след това българските фенове в Сектор Г и хърватските, в намиращия се в непосредствена близост сектор за гости опитаха да преодолеят загражденията и да се сбият. Стартиралата канонада със сигнални ракети от двете страни наложи спирането на мача за няколко минути.

Великобритания и Германия на четири очи за терористи и екстремисти

http://www.cross.bg/london-velikobritaniya-zaplaha-1434585.html

/КРОСС/ Британските служби за сигурност наблюдават хиляди заподозрени за тероризъм в Лондон и са въвлечени в операции всекидневно. Това заяви кметът на британската столица Борис Джонсън в интервю за „Дейли Телеграф". "Всеки ден - както вие в последно време виждате, трябваше да увеличаваме нивото на заплаха, всеки ден разузнавателните служби са замесени в операции срещу хиляди хора. Хиляди хора са следени в Лондон", обясни кметът на Лондон. През август Великобритания повдигна степента за международна заплаха до втора категория, което означава, че има голяма вероятност да бъде извършен терористичен акт. Смята се, че около 500 британци са се присъединили към ислямистите в Ирак и Сирия. Същевременно стана ясно, че в Германия рязко се е увеличил броят на делата, започнати срещу предполагаеми бойци и поддръжници на екстремистката групировка „Ислямска държава".    

ЕЦБ обмисля дали да инвестира резерви в юани?

http://www.investor.bg/novini/130/a/ecb-obmislia-dali-da-investira-rezervi-v-iuani-181707/

Дори да се реши на тази стъпка, банката ще започне с малки покупки най-рано след година, споделят запознати пред Bloomberg

Делтапланер се разби в балон на шуменското авиошоу, пилотът е ранен

http://www.cross.bg/balon-gerganov-radoslav-1434584.html

/КРОСС/ Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага е откаран в болница, съобщава БГНЕС. При засилване за излитане едното колело на делтапланера се е закачило в разпънат на земята летателен балон. Последвало е преобръщане на планера няколко пъти. Пилотът е заварен в безсъзнание. Другият мъж, който е бил на седалката зад него, се е разминал само с драскотини. Преди пристигането на линейката пострадалият мъж е дошъл в съзнание, откаран е в болница. Авиошоуто, което е и кръг от националния шампионат, бе прекратено веднага. Радослав Герганов е един от най-опитните пилоти на мотоделтапланер в страната. Негови колеги коментираха, че вероятно е помислил, че ще може да излети преди да достигне до опънатия на земята ненадут балон.  

Зърнопроизводители прогнозират по-ниска печалба

http://econ.bg/Новини/Зърнопроизводители-прогнозират-по-ниска-печалба_l.a_i.575949_at.1.html

Зърнопроизводителите у нас прогнозират по-ниска печалба. Те алармират, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще и дори ще се засилва. ...

САЩ подновяват глобалното си предупреждение за терористични атаки

http://www.moreto.net/novini.php?n=267010

Има опасност от терористично нападение над американски граждани, които пътуват в чужбина. Това предупреждение отправи Държавният департамент на САЩ. Причината е „Ислямска държава" и нейните съюзници да предприемат ответни мерки заради въздушните нападения над тях, ръководени именно от Вашингтон.

Имаме готовност да реагираме при случай на Ебола, смята Ненков

http://www.moreto.net/novini.php?n=267012

Вирусът бола все още е далеч от България. При евентуална поява на заразата у нас обаче болниците имат готовност да реагират. Това обяви в телевизионно интервю служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. "Нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести.

Мач без публика и солена глоба грозят България

http://www.cross.bg/tribynite-bezreditzite-macha-1434583.html

/КРОСС/ Минимум мач без публика и солена глоба грози България след безредиците по трибуните по време на мача с Хърватия, съобщава Гонг. Нашите не само загубиха с 0:1, но се очертава следващото ни домакинство с Малта на 16 ноември да бъде пред празни трибуни. В 23-та минута на срещата възникнаха едновременно два инцидента на трибуните на Националния стадион „Васил Левски". Първо в сектор Б се сбиха привърженици на два български отбора и се наложи полицията да влиза в сектора и да потушава безредиците. Минутки след това българските фенове в Сектор Г и хърватските, в намиращия се в непосредствена близост сектор за гости опитаха да преодолеят загражденията и да се сбият. Стартиралата канонада със сигнални ракети от двете страни наложи спирането на мача за няколко минути. Снимка: Булфото, всички права запазени

Кольо Колев: В момента ДПС е сериозен играч

http://offnews.bg/news/n_1/n_402161.html

"Няма никакво съмнение, че в момента ДПС е сериозният играч. Всички малко или много ще внимават да не ги сритат сериозно, защото от тях до голяма степен зависи дали ще има парламент, колко устойчив ще бъде той и колко време ще продължи". Това обяви в интервю за Нова телевизия социологът Кольо Колев . Той не очаква да има заигравки около Делян Пеевски , а историята около КТБ да бъде заметена под килима. „Не е важен толкова отговорът на въпроса "кой”, а отговорът на въпроса „защо” - защо условията позволяват перманентно да се задава въпроса „кой”. Бих попитал кой назначи това престъпно служебно правителство, което вдигна цената на тока; назначи един човек с отнети адвокатски права за министър на правосъдието; един военен министър, който иска да сключи сделка с американците през неговата фирма за комисионни. Ситуацията в България от 25 години насам изисква отговор на въпроса защо всичко това е възможно”, смята политологът Людмил Георгиев . По думите му за България драмата не е в това, че мафията си има държава, а самата държава е мафия и независимо кой е на власт моделът „мафия” се възпроизвежда непрекъснато през тези 25 години.  „Въпросът дали ще има комисия „Кой” минава през волята на Бойко Борисов. Доскоро той се обиждаше от журналистическите въпроси за това какво му е мнението за Делян Пеевски. Трябва да дискутираме необходимостта да има действия към разграждане на модела „Кой” - модел на тясна обвързаност между икономически интереси, държавна и медийна власт”, коментира блогърът Асен Генов. „Доколкото виждам Борисов направи няколко публични изявления в посока БСП. Неговите външнополитически изяви също са доста притеснителни по отношение на позицията, която зае във вербалния конфликт между МВнР и руския вицепремиер Рогозин. Борисов направи много рязък завой по отношение на Русия и външнополитеческата позиция на БСП. Заради това няма да се изненадам, ако той не успее да постигне договорка с Реформаторския блок”, допълни Генов.

Ултиматумът към Борисов беше грешка, правят кабинет по ресторантите

http://www.bnews.bg/article-118808

Може би беше грешен ход и от моя страна, и от други колеги. Това признание направи лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод ултиматума, който поставиха Бойко Борисов да не застава начело на бъдещия кабинет.

Демонстрации на планинските спасители преди зимния сезон

http://www.cross.bg/spasitelna-planinskite-rabota-1434582.html

/КРОСС/ Под формата на спасителна акция се проведе днес техническият преглед на софийския отряд на Планинската спасителна служба при Български червен кръст. Летният преглед се провежда под формата на спасителна акция в трудни терени със състезателен елемент. По време на състезанието планинските спасители упражняват и проверяват своите знания и умения за движение в пресечен планински терен, ориентиране, долекарска помощ, работа с алпийска и планинска спасителна екипировка, предава бТВ. Спасителите така се подготвят и за предстоящата зима и многото работа, която ги очаква. Дори и през есента обаче има рискове за планинските туристи. Много хора тръгват лошо екипирани към планината, а се случват резки захлаждания. Д-р Красен Демирев обясни, че често се сблъсква със случаи на хипотермия, общо охлаждане, изтощение. И препоръчва твърди и високи обувки и дрехи срещу дъжд и вятър при преходите в планината.  

С робот сред останките на корабокрушението в Антикитира

http://www.grreporter.info/S_robot_sred_ostankite_na_korabokrushenieto_v_Antikitira/16229

Тазгодишната експедиция допринесе за детайлизирането на образа на корабокрушението и извади на бял свят нови открития

прочети повече

Милен Русков, писател: Непрекъснато събирам истории, пиша само на ръка

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/11/2398198_milen_ruskov_pisatel_neprekusnato_subiram_istorii/?ref=rss


Милен Русков е български писател и награждаван преводач от английски. За първите си два романа "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) и "Захвърлен в природата" (2008) той е получава съответно наградата за дебют на конкурса "Южна пролет" и "ВИК" за роман на годината, а за "Възвишение" от 2011 г. - престижните отличия "Христо Г. Данов", "Златен век" на Министерство на културата и "Елиас Канети". Текстът беше превърнат в успешна театрална постановка под режисурата на Иван Добчев, а преди...

Георги Марков: Новото правителство може да просъществува максимум една година

http://pik.bg/георги-марков-новото-правителство-може-да-просъществува-максимум-една-година-news236300.html

Георги Марков: Новото правителство може да просъществува максимум една година

Ако се направи ново правителство, максималният срок, до който може да съществува е една година – до тогава, когато заедно ще се проведат местни и парламентарни избори, съобщи бившият конституционен съдия Георги Марков, цитиран от "Фокус".

„Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа, че сме изправени през абсолютно безнадежден парламент по две причини. Първата е, че за пръв път след промените, за него са гласували по-малко от българските избиратели т.е. парламентът не е представителен, както твърдят някои коментатори. Той е най-ниско представителният от началото на годината. Партията на негласуващите е по-голяма от всички останали партии”, заяви Марков. На второ място конституционният съдия постави това, че парламент за малка страна като България, начело с 8 парламентарни групи, ще доведе до небивал цирк. 

„Доколкото може да се направи нов кабинет, той няма да има обществена подкрепа. Реалностите показват, че за съжаление не можем да минем без предсрочни избори и това, което трябва да направят новите български депутати е да се обединят около сериозни промени в Изборния кодекс, които да повишат избирателната активност”, допълни Марков. Според него, за да се случи това, първо депутатите трябва да се върнат към смесената избирателната система – 120 от народните представители да се избират от партийните листи, а другите 120 мажоритарно. „Трябва да се върнем към избирателната система, зад която застанаха най-голям брой български избиратели на изборите за Велико Народно събрание през 90-те години и да върнат старата формула за определяне на изборните резултати т. нар. метод на О’донт. „Голяма част от политиците искаха референдум за мажоритарни избори. Сега е ясно, че и без референдум хората искат да избират личности. Мажоритарната система води до по-стабилни мнозинства”, каза още Георги Марков.

УНИЦЕФ: Всяко четвърто момиче е насилвано

http://frognews.bg/news_78027/

Всяко четвърто подрастващо момиче в света е жертва на насилие, показват данни на УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето-момиче.

Делтапланер се разби на шуменското авиошоу, пилотът е в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362180

Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага бе откаран в болница, предаде БГНЕС.
При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон. Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага бе откаран в болница, предаде БГНЕС. При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон.

БЛС иска медиците да имат гарантирано лечение срещу инфекции, придобити на работното място

http://www.cross.bg/suyuz-infektzii-meditzite-1434581.html

/КРОСС/ Българският лекарски съюз иска медиците да имат гарантирано лечение срещу инфекции, придобити на работното място. Това беше обявено от съсловната организация пред конгрес по нефрология в Хисар. Лекарският съюз подема инициатива под наслов "Да излекуваме нашите лечители", чиято цел е с нормативни промени да се осигури заплащан от държавата скрининг за най-честите инфекции, с които медиците се сблъскват. Настоява се при заразяване медикът да има гарантирано най-модерно лечение, предава БНР. "Лекари, медицински сестри и зъболекари са сред групите с най-висок риск от заразяване с вирусите на Хепатит Б, Хепатит Ц и ХИВ", обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски. "Инициативата се състои в намерението, при което тази отговорност да се разработят предложения за нормативни промени в законодателството, даващи възможност медицинският персонал да бъде лекуван с предимство, с иновативни препарати, със специални лечения, които са свързани с покриване на рисковете, свързани с професията. Втората част от нашата активност е да използваме всичките ни ресурси и контакти с медиите, за да може тази инициатива да бъде разпространена и да търсим обществена подкрепа за това - да убедим обществото, че трябва да бъде запазено или възстановено здравето на медицинските специалисти, за да можем да бъдем полезни на нашите пациенти", каза още той.  

Мотоделтапланер се разби на шуменското авиошоу, пилотът в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362167

Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага бе откаран в болница, предаде БГНЕС.При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон. Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострадал е пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага бе откаран в болница, предаде БГНЕС.При засилване за излитане едното колело на делтапланера се закачило в разпънат на земята летателен балон.

Радан Кънев: Първите трима правят правителство по мазета, след като никой не говори пред медиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362176

"В момента първите трима в избоните резултати правят правителство по мазетата. След като не се говори пред медиите, значи се говори по ресторанти и по мазета някъде. Нали никой не си прави илюзията, че в момента не се говори за правителство? Всички говорим, но РБ го прави публично". Това заяви лидерът на ДСБ и член на ръководството на "В момента първите трима в избоните резултати правят правителство по мазетата. След като не се говори пред медиите, значи се говори по ресторанти и по мазета някъде. Нали никой не си прави илюзията, че в момента не се говори за правителство? Всички говорим, но РБ го прави публично". Това заяви лидерът на ДСБ и член на ръководството на

Как се прави конкурс по Пернишки, а може би и…по български

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kak-se-pravi-konkurs-po-pernishki-a-moje-bi-i…po_34883/

Или "софра само за наши хора"

Мили съграждани, съзнавам, че това е до болка позната тема, а и ще призная личния емоционален елемент в историята която ще опиша. Може да предизвикам снизходителни усмивки, критично цъкане, демек „Не ти ли е ясно..” и т. н. Пренебрегвам и горчивината, че доста хора едва ли ще оценят идеята в написаното като принципна позиция, но нейсе! Всъщност толкова съм бесен и ми се е натрупала горчивина, че не ми пука, дали някой просто ще се присмее на разказа или ще ми тегли една. А той е...

Продължава

Харалан Александров: Без антигето политика няма да оцелеем като общество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361527

- Повечето българи имат усещане за загуба, когато стане дума за 25-те години преход. Нямахме ли свръхочаквания, г-н Александров?
- Нямаше как да няма свръхочаквания. Всяка голяма промяна, за да мобилизира социална енергия, трябва да изфантазира един по-добър свят - на свобода, благополучие и човешко развитие, към който да се стреми общността. Ние - Повечето българи имат усещане за загуба, когато стане дума за 25-те години преход. Нямахме ли свръхочаквания, г-н Александров? - Нямаше как да няма свръхочаквания. Всяка голяма промяна, за да мобилизира социална енергия, трябва да изфантазира един по-добър свят - на свобода, благополучие и човешко развитие, към който да се стреми общността. Ние

ГЕРБ в Благоевград: Листата да се пренареди заради преференцията

http://pik.bg/герб-в-благоевград-листата-да-се-пренареди-заради-преференцията-news236314.html

ГЕРБ в Благоевград: Листата да се пренареди заради преференцията

ГЕРБ в Благоевград ще изпрати декларация до Бойко Борисов, с което настоява пренареждане на листата. Поводът за недоволството стана Кирил Котев от Сандански, който с преференциални гласове си осигури депутатско място и измести общинския лидер Йордан Андонов. Структурата на ГЕРБ в областния център е с най-висок резултат в Пиринско. Затова активистите смятат, че трябва да бъдат представени в бъдещия парламент от своя координатор.

"Ние работихме по време на кампанията отборно и спазихме партийната дисциплина", категорични са благоевградските активисти на партията, пише "Преса". Според тях Кирил Котев от Сандански е събрал 7500 гласа преференции, заради щастливото съвпадение на номера на бюлетината и личния номер на кандидата в листата. Затова той трябва да бъде отзован. С декларацията те настояват за принципно изясняване на критериите при разпределение на мандатите.

"Ако ще се позволява преференциите да правят размествания в листите, то на следващи избори малките градове ще останат без депутати за сметка на областния център", разсъждават активистите. Местният актив очаква Борисов да се произнесе по казуса.

Българи са изпратили 471 искания до Google да ги "забрави"

http://www.cross.bg/google-iskaniya-iskane-1434580.html

/КРОСС/ Българите са изпратили общо 471 искания до Google да "забрави" резултати за тях в своята търсачка. Исканията засягат общо 1496 линка, посочва редовният доклад за прозрачност на интернет гиганта. За пръв път той включва и получените искания за изтриване на резултати от търсачката, които са възможни в рамките на Европейския съюз. От получените молби от България, Google е уважил малка част от тях. В крайна сметка за "забравени" 25.2% от адресите, пише Дневник. Първенец в класацията е Франция. Френските граждани са подали общо 28 912 заявки за 89 168 адреса. При това имат доста по-голяма успеваемост, като 51.5% от резултатите са премахнати. На второ място е Германия с 24 979 заявки за общо 88 883 адреса и 53% уважени молби. Анализът на Google показва и сайтовете, които страдат най-много от тези заявки. На първо място е Facebook, като от резултатите на Google са премахнати общо 3332 връзки водещи до социалната мрежа. На второ място е profileengine.com с 3289 адреса, а на трето място е YouTube с 2392 изтрити линка. Докладът включва и традиционната информация за получени искания за потребителска информация от страна на властите в различните държави. За периода януари - юни 2014 г. българските власти са изпратили едно искане засягащо два потребителски акаунта. Google не е уважил молбата и не е разкрил данните на потребителите

Шестима кандидат-депутати от Варна с над 7% преференция

http://www.moreto.net/novini.php?n=267034

Шестима кандидати за депутати от Варна са събрали необходимия брой префенции, който им позволява да преминат бариерата от 7 % и така да се придвижат напред в листата или да запазят местата си, показват оповестените от ЦИК окончателни резултати.

Радан Кънев: Първите трима правят правителство по мазета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362164

"В момента първите трима в избоните резултати правят правителство по мазетата. След като не се говори пред медиите, значи се говори по ресторанти и по мазета някъде. Нали никой не си прави илюзията, че в момента не се говори за правителство? Всички говорим, но РБ го прави публично". Това заяви лидерът на ДСБ и член на ръководството на

ГЕРБ-Благоевград недоволни от преференцията, искат разместване

http://frognews.bg/news_78026/

От ГЕРБ Благоевград настояват за пренареждане на листата. Недоволството им е по повод Кирил Котев от Сандански, който с преференциални гласове си осигури депутатско място и измести общинския лидер Йордан Андонов.

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта: Заради РВД ни грози процедура от Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361405

- Г-жо Ангелкова, вече се чуват критики, че давате приоритет на магистралите пред железопътните линии в новата оперативна програма „Транспорт“.
- Не знам защо останахте с това впечатление. Общият размер на всички жп и пътни проекти, които са важни за България, е около 4 млрд. евро. Бюджетът на новата програма обаче е едва 1,9 млрд. - Г-жо Ангелкова, вече се чуват критики, че давате приоритет на магистралите пред железопътните линии в новата оперативна програма „Транспорт“. - Не знам защо останахте с това впечатление. Общият размер на всички жп и пътни проекти, които са важни за България, е около 4 млрд. евро. Бюджетът на новата програма обаче е едва 1,9 млрд.

Нов инцидент с асансьор. Трима оцеляха по чудо

http://www.cross.bg/asansyor-imala-kabinata-1434579.html

/КРОСС/ Трима души оцеляли по чудо от падащ асансьор в Кърджали. Инцидентът станал към 17:13 ч. в най-високия блок в града "Балатон". Мъж и две жени слизали от последните етажи, когато се чул силен трясък и съоръжението тръгнало надолу с висока скорост, пише 24rodopi.com. За щастие, спирачките се задействали успешно и асансьорът спрял между петия и шестия етаж. Тримата бедстващи се обадили най-напред на техника, чийто номер бил изписан в кабината. Той обаче ги отрязал: "К'во ме занимавате?! Ще дойда утре сутринта!" След това потърпевшите се обадили на 112, а екип на противопожарната служба бил изпратен мигновено. Специалистите от 112 продължили разговора с дамата, която им се обадила и през цялото време разпитвали за състоянието на затворените в кабината. Мъжът успял да отвори вратата и измъкнал двете жени през малък отвор. Най-голямото притеснение било, че асансьорът може всеки момент отново да полети в шахтата. Едната жена е на 70 години и не е имала телефон. Асансьорът е минал технически надзор преди около два месеца от експерти от Пловдив, които го спрели от движение. След това жителите на блока събрали по 40 лв., за да се отстрани повредата. Според експерти местната поддържаща фирма не е имала право да се грижи за изправността на асансьор в толкова висока сграда. В средата на август асансьор падна и уби жена в София, а друга беше тежко ранена.  

Разкритие: Жената, която падна от блок в Перник смърдяла на алкохол

http://www.zapernik.com/krimi/razkritie-jenata-koyato-padna-ot-blok-v-pernik-smurdyala-na_34884/

Жената, която снощи падна от третия етаж на блок № 230 в центъра на Перник смърдяла на алкохол, съобщиха за ZaPernik.com запознати със случая.

Преди да падне тя простирала дрехи на терасата. Вследствие на въздействието от алкохола тя се замаяла и паднала в градинката до блока.

От падането жената е получила травми, но е отказала да посети пернишката болница. Вероятно пагубното управление на МБАЛ "Рахила Ангелова", за което знаят и децата в първи...

Продължава

Зрелищно авиошоу задръсти София! Делтапланер се разби в Шумен, пилотът в болница!

http://www.bnews.bg/article-118806

Началото бе поставено от парашутисти, които изпълниха скокове от транспортен самолет Спартан. След по план трябва да прелетят вертолети Бел 206, Кугар и Ми-17. Именно с вертолети Ми-17 се гасят пожари.

Порошенко и Путин ще обсъдят конфликта в Украйна другата седмица

http://europe.actualno.com/Poroshenko-i-Putin-shte-obsydjat-konflikta-v-Ukrajna-drugata-sedmica-news_54346.html

Украинският президент Петро Порошенко предвижда да се срещне с руския си колега Владимир Путин в Милано следващата седмица. Двамата ще обсъдят въоръжения конфликт в източна Украйна. "В Милано ще...

Предизборните реклами на Бареков са стрували почти 1 млн. лв.

http://izbori2014.actualno.com/Predizbornite-reklami-na-Barekov-sa-struvali-pochti-1-mln-lv-news_54351.html

Към 10 октомври коалиция “България без цензура” изпреварва другите участници с най-много средства вложени за реклама в медиите - 999 040 лв. Срещу тази сума хората на Бареков успях...

Бум на катастрофите през последните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=267022

От началото на октомври досега войната по пътищата отне живота на над 20 души. Над 170 са инцидентите само през последните 10 дни, а над 200 са ранените, сочи черната статистика на МВР. Високата скорост и хлъзгавите пътища са основните причини за катастрофите.

Празникът на "Армията" започна

http://www.cross.bg/startira-tzska-armiyata-1434578.html

/КРОСС/ Детският спортен празник на стадион "Българска армия" под наслов "Люлка на шампиони" стартира точно в 12:00 часа. Водещият на събитието Павел Владимиров посрещна на централната алея всички желаещи, да се включат в обиколката на стадиона. Участниците минават поетапно през Музея на спортната слава и VIP ложите на съоръжението. Всички малчугани получават червен и зелен печат, които им гарантират участие в откритата тренировка с треньори от Детско-юношеската школа на Клуба. Заниманието ще стартира в 13:30 часа на голямото помощно игрище на "Армията". След края на тренировката посетителите ще имат шанса да вземат автограф и да си направят снимка със своите любимци от представителния отбор на ЦСКА. Малко след 16:30 часа в Алеята на славата ще бъдат открити звездите на Никола Цанев и Тодор Янчев. От 18:00 часа пък стартира приятелската среща между отборите на ЦСКА и Раднички Ниш.  

Мошеника свири Норвегия - България

http://www.bnews.bg/article-118789

Съдийска бригада от Португалия ще ръководи квалификацията за Евро 2016 между Норвегия и България. Главен съдия ще бъде Олегарио Бенкуеренса, известен в родината си с прякора Мошеника.

Проф. Паскалев: Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362144

Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа, съобщи председателят на Българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев пред БНР.   Той обясни, че у нас има много административни и организационни пречки трансплантираните пациенти да получават винаги това лечение и терапия, Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа, съобщи председателят на Българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев пред БНР. Той обясни, че у нас има много административни и организационни пречки трансплантираните пациенти да получават винаги това лечение и терапия,

Делтапланер се блъсна в балон на шуменското авиошоу, пилотът в болница

http://www.vesti.bg/novini/deltaplaner-se-blysna-v-balon-na-shumenskoto-avioshou-pilotyt-v-bolnica-6024564

Мотоделтапланер се разби при излитане на авиошоуто, което се провежда днес на шуменското летище. Пострада пилотът на машината - Радослав Герганов от Казанлък. Мъжът веднага бе откаран в болница, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

УНИЦЕФ: Всяко четвърто подрастващо момиче в света е жертва на насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362133

Всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, показват данни на УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето-момиче, предаде БНР.
"Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен, че са жертви на насилие и то милиони момичета по света, те най-често отпадат от училище, най-често страдат от принудителни ранни бракове", Всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, показват данни на УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето-момиче, предаде БНР. "Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен, че са жертви на насилие и то милиони момичета по света, те най-често отпадат от училище, най-често страдат от принудителни ранни бракове",

След 6-годишна пауза Жил Симон отново ще играе финал в сериите "Мастърс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398205_sled_6-godishna_pauza_jil_simon_otnovo_shte_igrae/?ref=rss


Французинът Жил Симон е първият финалист в турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

29-годишният състезател от Ница ще спори за първия си трофея от надпреварата, след като в полуфиналите победи убедително испанеца Фелисиано Лопес с 6:2, 7:6 (1). 

Симон, който заема 29-ото място в световната ранглиста, достигна до финал в сериите "Мастърс" едва за втори път в кариерата си.

Първият беше преди шест години, когато в битката за титлата в Мадрид отстъпи срещу Анди Мъри...

Хиляди граждани се събраха на авиационното шоу на военновъздушните сили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362137

Хиляди граждани от цялата страна се събраха на авиационното шоу на Военновъздушните сили под наслов „Това сме ние” на летище София - Враждебна, предаде  „Фокус”.   Шоуто се ораганизира от Военновъздушните сили, като поводът за провеждането му е 102-та годишнина от създаването на българската военна авиация. Хиляди граждани от цялата страна се събраха на авиационното шоу на Военновъздушните сили под наслов „Това сме ние” на летище София - Враждебна, предаде  „Фокус”. Шоуто се ораганизира от Военновъздушните сили, като поводът за провеждането му е 102-та годишнина от създаването на българската военна авиация.

Опасността от вътрешните кибер пробиви

http://www.investor.bg/web/456/a/opasnostta-ot-vytreshnite-kiber-probivi-179937/

Специалисти в областта на киберсигурността предупреждават, че вътрешните пробиви са омаловажавана, трудно откриваема и пагубна заплаха

Скръбна вест: Напусна ни дългогодишната начална учителка Веселина Михайлова

http://www.zapernik.com/obshtestvo/skrubna-vest-napusna-ni-dulgogodishnata-nachalna-uchitelka-veselina-mihailova_34882/

Напусна ни дългогодишната начална учителка Веселина Михайлова, научи ZaPernik.com.

След кратко боледуване на 72-годишна възраст ни напусна Веселина Михайлова, дългогодишен начален учител в XI-то ОУ в квартал "Изток". Светъл човек и будител посветил живота си на това да дава знания на най - малките, да учи децата ни на А и Б.

Поклон пред светлата й памет!

Поклонението ще се състои от 10:00 часа на 12 октомври...

Продължава

МОТИВ дава сцена на млади таланти във Варна с въображение

http://www.moreto.net/novini.php?n=267031

На 13 октомври (понеделник) от 18,30 часа на сцената на The Center (ул. „Шипка“ 4) стартира вторият сезон на МОТИВ – платформа за млади автори, съобщиха организаторите за Moreto.net. Темата на първото издание за този сезон е „Формите на есента“.

Искра Ангелова се върна на екран 2 месеца, след като роди Алиса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361186

“Приятелки в очакване на най-вълнуващото приключение. Искра, благодарим ти.” Снимка с бременната Искра Ангелова и този мил коментар публикуваха във фейсбук преди няколко месеца Стефания Колева, Нети, Кристина Янева и Силвия Лулчева. Сега вече и четирите се чувстват не само като развълнувани приятелки, “Приятелки в очакване на най-вълнуващото приключение. Искра, благодарим ти.” Снимка с бременната Искра Ангелова и този мил коментар публикуваха във фейсбук преди няколко месеца Стефания Колева, Нети, Кристина Янева и Силвия Лулчева. Сега вече и четирите се чувстват не само като развълнувани приятелки,

Р. Кънев: Нe трябваше да поставяме условия за премиер

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/r.-kynev-ne-triabvashe-da-postaviame-usloviia-za-premier-6024562

Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател

Р. Кънев: Няма да влизаме в разговори за личности

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/r.-kynev-niama-da-vlizame-v-razgovori-za-lichnosti-6024562

Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател

Гърция преговаря с България за продажбата на стари бойни самолети

http://econ.bg/Новини/Гърция-преговаря-с-България-за-продажбата-на-стари-бойни-самолети_l.a_i.575947_at.1.html

Гърция преговаря с България и със САЩ за продажбата на част от старите си бойни самолети F-16. От друга страна южната ни съседка възнамерява да купи...

Показаха първи трейлър на документалния филм за Едуард Сноудън

http://www.cross.bg/snoydun-treiilur-edyard-1434577.html

/КРОСС/ Късно снощи на 52-рия филмов фестивал в Ню Йорк, провеждащ се от 26 септември до 12 октомври, беше представен един много интересен трейлър. В него става дума за документалния филм Citizenfour, в който главно действащо лице е бившият разузнавач на NSA (Националната агенция за сигурност на САЩ), Едуард Сноудън, пише HiComm. По филма е работила журналистката Лора Пойтрес, която разказва за историята на Сноудън - първите анонимни имейли, които получава от него при срещата в Хонгконг и последващите събития, белязали изминалата година като една от най-интересните по отношение на изтичане на класифицирана информация за работата на NSA. Citizenfour ще се появи в края на този месец - 24-ти октомври. Трейлъра можете да видите тук.  

Екстрадицията на Василев се отлага, съдийката излязла в отпуск

http://www.bnews.bg/article-118805

Сръбската съдийка, която трябва да реши дали ще екстрадира обратно у нас бнакера Цветан Василев, е излязла в отпуск и с това решението й се отлага за неопределен период от време. Тя все още не се е запознала с материалите по делото, не е ясно и дали няма да иска събирането на нови доказателства, което допълнително ще протака процеса.

Хиляди граждани се събраха на авиационното шоу на военновъздушните сили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362132

Хиляди граждани от цялата страна се събраха на авиационното шоу на Военновъздушните сили под наслов „Това сме ние” на летище София - Враждебна, предаде  „Фокус”.   Шоуто се ораганизира от Военновъздушните сили, като поводът за провеждането му е 102-та годишнина от създаването на българската военна авиация. Хиляди граждани от цялата страна се събраха на авиационното шоу на Военновъздушните сили под наслов „Това сме ние” на летище София - Враждебна, предаде  „Фокус”. Шоуто се ораганизира от Военновъздушните сили, като поводът за провеждането му е 102-та годишнина от създаването на българската военна авиация.

УНИЦЕФ: Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362119

Всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, показват данни на УНИЦЕФо повод на Международния ден на детето-момиче, предаде БНР.
Всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, показват данни на УНИЦЕФо повод на Международния ден на детето-момиче, предаде БНР. "Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен, че са жертви на насилие и то милиони момичета по света, те най-често отпадат от училище, най-често страдат от принудителни ранни бракове",

Индивидуалността на пингвините може да ги предпази от изчезване

http://sciencelogy.actualno.com/Individualnostta-na-pingvinite-moje-da-gi-predpazi-ot-izchezvane-news_54344.html

Индивидуалността на пингвините може да се окаже решаващ фактор за оцеляването им при бързо променящите се условия в резултат на климатичните промени. Информацията съобщи Science Daily, позовавайки се ...

Близо 2% от трафика в София е от велосипедисти

http://pik.bg/близо-2-от-трафика-в-софия-е-от-велосипедисти-news236298.html

Близо 2% от трафика в София е от велосипедисти

Велосипедният трафик в София е между 1 и 2% от целия, което не е малко. Това заяви Иво Делин от сдружение "Велоеволюция", който участва днес във велопоход в центъра на столицата, цитиран от БГНЕС.

Той изрази надежда процентът на велосипедистите да сочи до 5%. Статистиката на сдружението показва, че в Лондон например велосипедният трафик е между 3- 4 %. В Копенхаген обаче - е 47%. „Смята се, че в Копенхаген са най-добрите условия за каране на велосипед”, каза Иво.

Според него, има доста градове извън Дания и Холандия, в които велосипедистите са между 5 и 10%. У нас в някои от малките градчета те са доста повече отколкото в София. В столицата повечето хора ги е страх да карат заради натоварения трафик, допълни той.

Хората от сдружението от години се борят за повече велоалеи, велоинсфраструктура. "Има промяна, не толкова в инфраструктурата, колкото в нагласите на хората и шофьорите. Ставаме значително повече на пътя и хората започват да свикват с нас и ни пазят малко повече”, казва колоездачът.

"Пътят, с който сме захванали, е дълъг и имаме много работа, очакваме още инфраструктура да се направи, тъй като в момента във всички градове в България, естествено и за София инфраструктурата за велосипедисти е оскъдна, накъсана, не чак толкова безопасна, очакваме това да се оправи", уточни Иво и подчерта, че дават всичко от себе си да провокират нещата да се случат качествено.

БЛС: Медиците да имат гарантирано лечение срещу инфекции, придобити на работното място

http://pik.bg/блс-медиците-да-имат-гарантирано-лечение-срещу-инфекции-придобити-на-работното-място-news236286.html

БЛС: Медиците да имат гарантирано лечение срещу инфекции, придобити на работното място

Българският лекарски съюз иска медиците да имат гарантирано лечение срещу инфекции, придобити на работното място. Това беше обявено от съсловната организация пред конгрес по нефрология в Хисар. Лекарският съюз подема инициатива под наслов "Да излекуваме нашите лечители", чиято цел е с нормативни промени да се осигури заплащан от държавата скрининг за най-честите инфекции, с които медиците се сблъскват. Настоява се при заразяване медикът да има гарантирано най-модерно лечение. Лекари, медицински сестри и зъболекари са сред групите с най-висок риск от заразяване с вирусите на Хепатит Б, Хепатит Ц и ХИВ - обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски:

Инициативата се състои в намерението, при което тази отговорност да се разработят предложения за нормативни промени в законодателството, даващи възможност медицинският персонал да бъде лекуван с предимство, с иновативни препарати, със специални лечения, които са свързани с покриване на рисковете, свързани с професията. Втората част от нашата активност е да използваме всичките ни ресурси и контакти с медиите, за да може тази инициатива да бъде разпространена и да търсим обществена подкрепа за това - да убедим обществото, че трябва да бъде запазено или възстановено здравето на медицинските специалисти, за да можем да бъдем полезни на нашите пациенти.

Трима пропаднаха с асансьор, техникът: „К`во ме занимавате!?”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362116

Трима души са пропаднали с асансьор  в един от най-високите блокове на областния родопски град - „Балатон Трима души са пропаднали с асансьор  в един от най-високите блокове на областния родопски град - „Балатон" около 17:13, информира rodopi24. Както си пътували в асансьора, в един момент се чува трясък и съоръжението започва да пропада с висока скорост. След секунди се задействат спирачки и асансьорът спира между петия и шестия етаж.

Трима души пропаднали с асансьор, техникът: „К`во ме занимавате!?”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362126

Трима души са пропаднали с асансьор  в един от най-високите блокове на областния родопски град - „Балатон" около 17:13, информира rodopi24.  Както си пътували в асансьора, в един момент се чува трясък и съоръжението започва да пропада с висока скорост. След секунди се задействат спирачки и асансьорът спира между петия и шестия етаж. Трима души са пропаднали с асансьор  в един от най-високите блокове на областния родопски град - „Балатон" около 17:13, информира rodopi24. Както си пътували в асансьора, в един момент се чува трясък и съоръжението започва да пропада с висока скорост. След секунди се задействат спирачки и асансьорът спира между петия и шестия етаж.

Страхил Ангелов: Станишев прогони качествени хора от БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_402145.html

Младият социалист Страхил Ангелов обвини бившия лидер на БСП Сергей Станишев и обкръжението му за прогонването на много хора от партията в интервю за bTV. „Според вас до какво доведе това, че жената на Сергей Станишев назначи приятелите си за министри. Малко ли е една жена да ръководи партия и да ни унижава всички?”, попита Ангелов. Според него бившият лидер на Столетницата е допринесъл хора като Георги Първанов и Татяна Дончева да си тръгнат от БСП, а сега наглостта и безочието са на път да прогонят и Георги Кадиев . „БСП загуби идеологията си. Каква лява партия е това, която е съгласна с всичко. Сега са тръгнали да обсъждат дали да правят коалиция с ГЕРБ. Браво, само с тях не са правили”, коментира още Ангелов. Според него настоящото ръководство на БСП трябва да си отиде. "БСП трябва да се промени като визия, идеология, в персонален план. Всички, които видяхте в НДК в нощта на изборите, трябва да си отидат от БСП. Не разбирам – тях не ги ли е срам?”, пита още младият социалист. Емоционалното изказване на Ангелов беше определено като екстравагантно от говорителя на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов . Той отхвърли критиките на Страхил Ангелов с аргумента, че всеки трябва да се запита за личната си отговорност. „Много е лесно в БСП винаги да се разграничаваш, да търсиш вината в другите през различните периоди. Най-лесно е нещата да бъдат обяснявани с Моника Станишева . Разбира се, че това не е вярно”, коментира Мерджанов. Той призна обаче, че в БСП има дефицити и разслоение по линия на работата със структурите в партията. Мерджанов повтори думите на новия лидер на партията Михаил Миков от нощта след изборите, че изборният резултат отрежда на БСП ролята на опозиция и партията може да бъде само и единствено в тази роля. "Абсолютно немислимо е да видим представител на БСП в управлението. Класическата формула за едно стабилно управление е да има силна опозиция, имаме намерение да бъдем конструктивна и силна опозиция. Да се заявяват декларации и намерения сега е несериозно. Имаме излъчен преговорен екип, имаме опорни представи за това докъде да се простират нашите подкрепа или неподкрепа, но трябва да видим какво намерение имат представителите на ГЕРБ. Създава се впечатление за катастрофичност в държавата. Трябва да бъдем достатъчно активни, всички трябва да бързаме. Да има по-бърза действена поведенческа линия", каза още Мерджанов.

Ръст на търсещите убежище в България от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-търсещите-убежище-в-България-от-началото-на-годината_l.a_i.575945_at.1.html

Ръст на търсещите бежанците в България през второто тримесечие на 2014 г. отчитат данните на Евростат. През този период общо 1500 чужденци са...

Министри от ЕС обсъждаха "правото да бъдеш забравен” в интернет

http://www.investor.bg/web/456/a/ministri-ot-es-obsyjdaha-pravoto-da-bydesh-zabraven-v-internet-181705/

Твърде рано е да се говори за конкретна уредба, още повече, че е много трудно да се установи балансът с други права, коментира българският правосъден министър

Радан Кънев призна за „грешен ход” предварителното условие Борисов да не бъде премиер

http://www.cross.bg/kunev-borisov-greshen-1434576.html

/КРОСС/ "Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма". Това заяви в „Седмицата" на Дарик членът на ръководството му и лидер на ДСБ Радан Кънев. Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател. „Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство", каза Кънев. Лидерът на ДСБ изреди и приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят - на първо място реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.  

Французин с разкрития за контузията на Шумахер

http://www.bnews.bg/article-118797

Според френския автомобилен журналист Жан-Луи Монсе контузията на главата на Михаел Шумахер е причинена от камерата, която е била закрепена на каската му. Той обаче отказва да сподели повее подробности.

Спокойствието постепенно се връща в Турция

http://www.vesti.bg/novini/spokojstvieto-postepenno-se-vryshta-v-turciia-6024563

Пет дни след внезапния взрив на насилие, отнел живота на повече от 30 души в Турция, спокойствието постепенно се връща, макар тази нощ все още да имаше прокюрдски демонстрации в редица градове на страната.

"Боко Харам" освободи 27 заложници

http://www.cross.bg/haram-boko-zalozhnitzi-1434575.html

/КРОСС/ Радикалната ислямистка групировка "Боко Харам" освободи 27 заложници, заловени тази година в Камерун, предава ТАСС. Сред пуснатите на свобода са и 10 похитени на границата на Камерун с Нигерия работници от Китай.Те са били отвлечени от въоръжени мъже през май близо до камерунския град Ваза, който се намира на 20 километра от границата с Нигерия. Съпругата на вицепремиера Ахмад Али и няколко души от нейната прислуга са били взети за заложници от екстремистите в края на юли по време на нападение в град Колофат. Целта на радикалната групировка Боко Харам, която действа в северна Нигерия, е да наложи ислямския закон (шариат) и да изкорени западния начин на живот. От 2014 г. Боко Харам е обявена от ООН за терористична организация.    

Всеки четвърти българин има работа, за която няма нужната квалификация

http://www.moreto.net/novini.php?n=267028

Всеки четвърти българин има работа, за която няма нужната квалификация. Това показват данните на Българската стопанска камара за работната сила и нуждите на работодателите от определени кадри. Половината от хората, завършили висше образование у нас, работят на по-ниски позиции от това, което са учили.

Шакира спира работа за една година

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shakira-spira-rabota-za-edna-godina-6024560

Певицата, която очаква второ дете, иска да се концентрира върху бременността си

България следва тренда на омразата към Русия, смята руски анализатор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398204_bulgariia_sledva_trenda_na_omrazata_kum_rusiia_smiata/?ref=rss

Последната нелицеприятна размяна на обвинения между президента на България и руското Министерство на външните работи говори, че България изпитва силен натиск от ЕС и се старая да бъде в тренда на омразата към Русия, твърди в анализ пред "Правда.ру"  научният сътрудник на отдела за европейски политически изследвания на Руската академия на науките Екатерина Шумицкая.  Тя коментира думите на Росен Плевнелиев пред германски всекидневник, че Русия е националистическа и агресивна държава" и...

Във Видин протестираха срещу разкопаните улици

http://vidin.actualno.com/Vyv-Vidin-protestiraha-sreshtu-razkopanite-ulici-news_54342.html

Във Видин се проведе протес срещу разкопаните улици в града. Около 100 автомобила се включиха в протестно автошествие, което започна на един от изходите на Видин в посока Дунав мост 2, премина по бул....

Федерер преподаде урок на Джокович и е на финал в Шанхай

http://tennis.actualno.com/Federer-prepodade-urok-na-Djokovich-i-e-na-final-v-Shanhaj-news_54345.html

Цели 28 поредни мача – с толкова дълга печеливша серия в Китай влезе световният номер едно Новак Джокович в 36-ия си мач срещу легендата и вече номер две в света Роджър Федерер. Всичко хубав...

Валери Симеонов завършил с отличие математическата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361300

Националист, фашист, патриот, олигарх, фелдфебел, неконтролируем, строг, бащица. Това може да се чуе за 59-годишния лидер на НФСБ и Патриотичния фронт Валери Симеонов, който вкара партията си в парламента и така респектира враговете си. Бургас чува за Валери Симеонов покрай телевизията му през 1992 г., когато сам разпъва първите кабели на СКАТ. Националист, фашист, патриот, олигарх, фелдфебел, неконтролируем, строг, бащица. Това може да се чуе за 59-годишния лидер на НФСБ и Патриотичния фронт Валери Симеонов, който вкара партията си в парламента и така респектира враговете си. Бургас чува за Валери Симеонов покрай телевизията му през 1992 г., когато сам разпъва първите кабели на СКАТ.

В ямболско село търсят контакт с извънземни

http://www.cross.bg/skalite-nalyagane-kontakt-1434574.html

/КРОСС/ „Земята е посещавана и ще бъде посещавана от извънземни цивилизации и хората трябва да се подготвят за бъдещите официални контакти. Извънземните не идват да ни колонизират, защото ако имаха такава цел, те можеха да го направят отдавна. Ако направят нещо, то ще е за доброто на човечеството." Това бе изтъкнато на конференция по въпросите на земните и извънземните феномени, състояла се в ямболското село Скалица, пише Преса. Основният инициатор на събитието е Иван Иванов, българин, които повече от десетилетие живее в САЩ. Пред участниците - медици, физици, любители-уфолози, бизнесмени и изкушени от темата граждани - Веско Стоянов от Обединените български мрежи, които изучават НЛО в България, представи събрани материали по темата. Представени бяха и разсекретени материали на Пентагона по въпросите за НЛО. В програмата на конференцията бе предвидено и да се направи опит за контакт с извънземен разум. В полунощ в петък срещу събота, по инструкциите на д-р Стивън Гриър, председател на програма за търсене на извънземен разум в САЩ, трима доброволци медитираха, за да се подготвят за евентуалния контакт. След това група от 20-на участници в конференцията отидоха на скалите, изпълниха всички подготвителни операции за контакта, но за съжаление опитът остана без видим резултат.Много от участниците в конференцията обаче са категорични, че опитите край скалите ще продължат и са убедени, че един ден ще установят контакт с братята ни по разум от Космоса

Вятър със скорост 230 км/ч натръшка десетки в Япония

http://www.bnews.bg/article-118791

Тайфунът носи със себе си проливен дъжд и изключително силен вятър. Очаква се по-късно през деня или рано сутринта в неделя да удари японския остров Окинава, който се намира на 1600 километра югозападно от Токио.

Икономисти поискаха балансиран бюджет за 2015 година

http://pik.bg/икономисти-поискаха-балансиран-бюджет-за-2015-година-news236279.html

Икономисти поискаха балансиран бюджет за 2015 година

Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти, които гостуваха в предаването "Факторът Кошлуков" поTV7.

Според Илия Лингорски – подуправител на МВФ в България, щом служебен кабинет или служебно правителство дават закон за промяна на текущия бюджет и говорят, че са подготвили бюджета за следващата година, значи се готвят за участие и в следващия. И то по-специално по отношение на финансовата политика.

Според Лингорски и останалите икономисти – София Касидова - вицепрезидент на Черноморската банка, и Стоян Панчев – преподавател в СУ, в момента финансовата система на страната е изключително тежка, а натрупаният дефицит няма аналог през последните 10 години. Взетите заеми ще трябва да бъдат плащани от децата ни, а икономиката ще продължи да влиза в частния сектор.

Експертите препоръчаха държавата да излезе от джоба на бизнеса. А бюджетът през 2015 г. да бъде балансиран както по отношение на приходите, така и по отношение на разходите.

Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие

http://pik.bg/всяко-четвърто-момиче-в-света-е-жертва-на-насилие-news236290.html

Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие

Според данни на УНИЦЕФ, всяко четвърто подрастващо момиче в света се оказва жертва на насилие, заяви по БНР Мария Златарева, директор Програма на УНИЦЕФ за България, пише БГНЕС.

Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен, че са жертви на насилие и то милиони момичета по света, те най-често стават жертва на отпадането от училище, най-често страдат от принудителни ранни бракове, каза още Златарева. Данните бяха представени вчера от УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето момиче. През 2012-а година ООН определи този ден. Данните показват, освен мащаба на проблема с насилието, и нещо много тревожно и то е нагласите към насилието. Не само 70 млн. момичета на възраст от 15 до 19 години стават жертви на насилие, но по-голямата част от тях смятат, че насилието е нещо нормално и мъжът има право да бие жена си, ако тя не изпълнява задълженията си. Ранните бракове са другият проблем, тъй като момичетата, които са принудени да сключат брак на ранна възраст, най-често стават жертви на това насилие.

По отношение на проблема с ранните бракове и насилието над жени в България, Златарева заяви, че ранните бракове съществуват и в България. Най-добрата превенция на ранните бракове е осигуряването на достъп на момичетата до образование. Малала Юсуфзай е най-яркият пример за това колко е важно образованието за момичетата. Най-важното послание на Нобеловата награда за мир тази година е самият факт, че за първи път в историята на наградите тази награда се присъжда на едно момиче, на едно дете, тъй като Малала Юсуфзай е само на 17 години, е едно важно признание за ролята на децата в отстояването на собствените им права, каза още тя.

На въпрос дали у нас се прилага адекватно Международната конвенция за правата на детето и ефективна ли е съдебната система по отношение на този тип сигнали, тя отговори, че очевидно са необходими още много усилия за ефективното прилагане на Конвенцията за правата на детето и за постигането на една бърза и адекватна реакция от страна на институциите, които в действията си трябва да се ръководят от принципа за най-добрия интерес на детето. За съжаление в България все още няма специални процедури и услуги за децата, които са жертви или свидетели на насилие. В тази посока има много какво да се прави, посочи Златарева.

Контактен център за деца и родители след раздяла отвори врати във Велико Търново

http://www.cross.bg/tzentur-detza-roditel-1434573.html

/КРОСС/ Във Велико Търново е създаден първият у нас Контактен център за деца и родители от семейства след развод или фактическа раздяла на съпрузите. Проектът е на фондацията "Международна социална служба-България", предава БНР. "По опит от чужбина, в този център срещите между деца и родители ще бъдат наблюдавани от социални работници", съобщи изпълнителният директор на фондацията д-р Събина Събева "Осъществяването на тази идея стана възможно благодарение на подкрепата на община Велико Търново. Те ни предоставиха апартамент, в който да бъде развит този контактен център, където деца в сигурна, неутрална, безопасна среда да могат да осъществяват контакти с родителя, с който не живеят, тогава, когато поради различни причини не може да бъде осъществен режима на лични отношения с този родител. В този контактен център ще предложим не само наблюдавано посещение на този родител, при който детето не живее, но сме допълнили с възможности това да бъде място за осъществяване на предаване на детето от единия родител и взимането му от другия тогава, когато между тях има такава непоносимост, че даже не могат да се изтърпят да се засекат на едно място", каза още тя.  

Пияници клаха мъж в Хасково, полицията ги издирва

http://www.bnews.bg/article-118798

Пострадалият мъж е откаран в болница в Пловдив. Към момента няма данни за състоянието му, както и за вида и броя на травмите му. Полицията издирва нападателите му.

Пострадал полицай и пет ареста след мача с Хърватия

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/postradal-policaj-i-pet-aresta-sled-macha-s-hyrvatiia-6024559

От МВР обявиха, че единственият ангажимент на полицията на стадиона е бил осигуряването на агитката на гостуващия отбор

Брюксел отпуска 1,4 млрд. евро на Афганистан

http://www.vesti.bg/novini/briuksel-otpuska-14-mlrd.-evro-na-afganistan-6024561

Европейската комисия обяви отпускането на допълнителна помощ от 1,4 млрд.евро за периода 2014-2020 г. в помощ на развитието на Афганистан.

Във Варна се провежда областен конкурс за есе и фотография "Слънцето, Луната, Светлината"

http://www.moreto.net/novini.php?n=266983

Остават две седмици до 24 октомври (петък), когато е крайният срок за участие в конкурса за ученици "Слънцето, Луната, Светлината". Възрастовите групи са: 5-8 клас и 9-12 клас. Организатор е НАОП "Николай Коперник", а поводът 450 години от рождението на Галилео Галилей, 45 години от стъпването човек на Луната и Международната година на светлината - 2015 година.

Къде е Ирена Скоколова по време на протестите? Защо не изрази отношение и подкрепа?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kude-e-irena-skokolova-po-vreme-na-protestite-zashto-ne_34881/

Подрепата към семейството на Ана-Мария от цялата общественост е изключително вълнуваща. Всички ние сме съпричастни и ще бъдем активни във всички инициативи, ЗА правата на децата и ПРОТИВ бездействието на институциите. Защото е недопустимо неадекватното поведение на министерски служител, който се изказа скандално и изключително непрофесионално.

Едно обаче не разбираме - защо на протестите днес не видяхме Ирена Соколова?! Нали уж имаше отношение към децата аутисти? Нали уж работеше преди...

Продължава

Приеха Тервел Пулев в болница

http://www.cross.bg/bolnitza-pylev-tervel-1434571.html

/КРОСС/ Боксьорът Тервел Пулев е бил приет вчера в болница, става ясно от публикация на официалната Facebook страница на спортиста. "Днес (б.а. вчера) се наложи приемането ми в болница, след което бях опериран успешно от апандисит. Вече съм добре и благодаря на близките ми, които дойдоха да ме видят. Здравето е преди всичко!", пише братът на Кубрат Пулев.  

Премиерът на Молдова поздрави Бойко Борисов за изборната победа

http://pik.bg/премиерът-на-молдова-поздрави-бойко-борисов-за-изборната-победа-news236288.html

Премиерът на Молдова поздрави Бойко Борисов за изборната победа

„За мен е истинско удоволствие да поднеса най-искрените си поздравления по случай Вашата впечатляваща победа, която Вашата партия постигна по време на предсрочните парламентарни избори миналата неделя“.

Това пише в поздравителна телеграма до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов министър-председателят на Република Молдова Юрий Лянке, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той пожелава успех на Борисов във формирането на ново правителство и в изпълнението на националните и международните политически цели на страната. 

„Правителството на Република Молдова се обявява за консолидиране на двустранните отношения и сътрудничество на Молдова и България във всички сфери, в полза на двата народа. Вярвам, че българската общност в Република Молдова играе важна роля в този процес“, допълва Юрий Лянке. В писмото си той уверява, че Република Молдова ще остане надежден партньор на България, „държава с която се радваме на традиционно приятелство, силно и трайно сътрудничество“. 

Оръжеен експерт: В Сирия и Ирак се стреля и с българско оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362091

Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за

Масовият интерес към авиошоуто образува огромни задръствания в столицата

http://www.cross.bg/avioshoyto-zadrustvaniya-suobshtavat-1434570.html

/КРОСС/ Огромни задръствания блокират подстъпите към летище „София", където в 13.00 ч. днес започна зрелищно авиошоу с бойни самолети на Военновъздушните сили. Потребители на социалните мрежи съобщават за огромни задръствания около летището и булевардите, които достигат до него, както и по съседните по-малки улици. Свидетели съобщават, че по бул. „Владимир Вазов" автомобилите са се наредили в три колони, които стигат до стадион „Георги Аспарухов". Подобно е и задръстването по бул. „Ботевградско шосе". Пропускането на зрителите на авиационното шоу се осъществява от страната на летищния район, граничещ с булевард „Ботевградско шосе", съобщи Министерството на отбраната. Именно затова двете артерии са най-натоварени. Организаторите от ВВС обещават много добро шоу. Проявата е посветена на 102-годишнината от създаването на военната ни авиация и е организирана от българските Военновъздушни сили. Желаещите да посетят авиошоуто могат да използват градския транспорт. Автобусната линия 78 има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски, а последната спирка ще е в района на авиошоуто. Автобусите ще се движат на 10-минутен интервал. Входът за шоуто е свободен. Снимка: bTV

Проф. Николай Петров: По-добро здравеопазване ще имаме след 20 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361484

Бриг. ген. проф. Николай Петров,  
началник на ВМА, пред Диана Тенчева

- ВМА е в обявена готовност за приемане на евентуални пациенти с ебола. Пред какви други екстремни ситуации сте изправени с останалите болнични директори до края на годината заради дефицита в бюджета на здравната каса, ген. Петров?
- Финансовите проблеми идват оттам, че има Бриг. ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА, пред Диана Тенчева - ВМА е в обявена готовност за приемане на евентуални пациенти с ебола. Пред какви други екстремни ситуации сте изправени с останалите болнични директори до края на годината заради дефицита в бюджета на здравната каса, ген. Петров? - Финансовите проблеми идват оттам, че има

Перничанката, паднала от 3-ия етаж, била пияна до козирката

http://pik.bg/перничанката-паднала-от-3-ия-етаж-била-пияна-до-козирката-news236285.html

Перничанката, паднала от 3-ия етаж, била пияна до козирката

45-годишната жена, която падна в петък вечерта от 3-я етаж на жилищен блок в Перник, е била много пияна. Случката се разиграла в на улица „Георги Раковски” в квартал "Христо Смирненски". Перничанката простирала на терасата, загубила контрол и паднала.

Извикана е Бърза помощ и полиция. Дамата е закаран в болницата, където било установено, че е употребила алкохол, съобщава mirogled.com.

„Не е пожелала да постъпи в болница. Имала е травма на рамото и капачката на коляното”, обясни директорът на пернишката болница д-р Иван Евлогиев.

Преди години имаше друг подобен случай в Перник. Тогава пияна дама се изтърси от втория етаж на блок на улица „Кракра“. Тя обаче извадила късмет като паднала върху тентата на заведение за ужас на посетителите.

Оръжеен експерт: В Сирия и Ирак се използва и българско оръжие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362085

Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за

Оръжеен експерт твърди: В Ирак и Сирия има и българско оръжие

http://pik.bg/оръжеен-експерт-твърди-в-ирак-и-сирия-има-и-българско-оръжие-news236282.html

Оръжеен експерт твърди: В Ирак и Сирия има и българско оръжие

Най-големият източник на оръжия за „Ислямска държава“ е плячката от бойното поле. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за изследвания на въоръжението“ Ник Йенсен-Джоунс в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР.

Особено показателно е дезертьорството на войници от иракската армия при първото нахлуване на джихадистите в Ирак. Тогава военните изоставиха своето въоръжение и то попадна в ръцете на „Ислямска държава“. Преди това те заграбиха много оръжие сирийските правителствени сили и от други по-умерени групировки от опозицията в Сирия, добави той.

Той обясни и как джихадистите си набавят муниции за откраднатото оръжие:

Процесът е почти същият. Разбира се, в допълнение на плячкосаното оръжие, те си набавят боеприпаси на черния пазар и чрез трафик през границите на съседните държави. Има обвинения, че Ислямска държава е получавала подкрепа от някои племена в Ирак най-вече с тежки картечници и самоделни взривни устройства. Но за това няма още конкретни доказателства. В началото на Сирийския конфликт, преди оформянето на „Ислямска държава“ като групировката, която познаваме днес, много от сирийските бунтовнически групи успяваха да си набавят оръжие от съседните Ливан и Турция. С продължение на времето обаче, когато Ислямска държава се утвърди, основният оръжеен източник станаха Сирия и Ирак. Много от тези доставки, ние наричаме „търговия на мравките“, защото малки количества оръжие се пренасят пеша или с леки автомобили през границата от дребни трафиканти. Представата за масов приток на незаконно оръжие от целия свят към Сирия, всъщност до голяма степен е мит. Повечето от трафика се осъществява от индивидуални контрабандисти и привърженици на Ислямска държава.

По отношение на твърденията, че сирийската опозиция си е набавяла оръжие от държави на Балканите като Хърватия и България, той каза:

Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица Балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Трудно е те да бъдат разграничени от оръжието, което е внесено наскоро. Има някои емблематични модели, които могат да се проследят в конфликта и които носят печата на балканските производители. За тях е сигурно, също така, че не са били на въоръжение в сирийската редовна армия. Става дума за гранатометите М70, противотанковото оръдие М60, и гранатометът РПГ-6. Регистрирали сме по-скорошни доставки на муниции от Балканите, като калибър 76,2х39 и калибър 76.2х54-Р. Има и боеприпаси, които са произведени отдавна, но наскоро са били внесени в Сирия. Напоследък наистина има много независими журналисти които следят от далеч по интернет притока на оръжия и техния принос е значим. Но реалистично погледнато, трябва да има хора на място. Затова, ние работим с източници на терена, с журналисти, хуманитарни служители и хора от други неправителствени организации в Ирак и Сирия, които да потвърдят информацията от интернет. Съвсем наскоро в тези две държави наши сътрудници успяха да направят на място снимки на голямо количество боеприпаси, така че да можем да проследим техния път.

България е цитирана като законен износител на стрелково оръжие и боеприпаси за Йемен. На въпрос дали допуска, че крайният получател на тази търговска пратка в Йемен, после може да я продаде на друг и така оръжието да попадне в ръцете на бойци от Ислямска държава, Ник Йенсен-Джоунс отговори:

Това със сигурност е добър въпрос. За съжаление често срещаме подобни случаи на диверсия. Постоянно ставаме свидетели на тази практика – така нареченият краен потребител предава оръжието на трета страна, която губи контрол над него или не желае да го задържи. Разбира се, че има български оръжия в Сирия и Ирак – български амуниции калибър 76,2х39, 76,2х54Р, български гранатомети 82 мм, български противотанкови оръжия РПГ-7 , ограничени количества българско леко стрелково оръжие – автомати и картечници, но обикновено те са старо производство и е много трудно да се каже дали те са били внесени скоро в страната или преди десетилетия.

На въпрос дали Западът носи отговорност за въоръжаването на джихадистите, той каза:

Това е въпрос за милион долара, както се казва. Определено държавниците и политиците трябва да направят сериозен анализ доколко е в наш интерес да въоръжаваме бунтовнически групи, въпреки риска от разпространението и отклоняването на конвенционални оръжия. Има случаи, в които това е целесъобразно, има и и други, при които не е. Според мен усилията трябва да се насочат върху по-доброто проследяване на оръжията, които се раздават на бунтовническите групировки. Нужно е подробно описание на серийните номера, печатите, електронните чипове – цялата информация, която на по-късен етап може да послужи за проследяване на определена пратка, така че да се прецени, колко от нея е било разпределено другаде. Днес това е много трудно да се направи. Като човек, който се занимава всекидневно с проследяването на оръжия и муниции, бих искал да видя от правителствата, които зареждат кюрдските сили за сигурност с оръжие и муниции, че ще предоставят пълните списъци със серийни номера и производствени печати на техните доставки.  

Украйна се изпусна за причастността на „Бук-М“ в крушението на Boeing 777

http://www.cross.bg/ykraiina-nalivaiichenko-sigyrnost-1434572.html

/КРОСС/ Руските подразделения на ПВО от години не разполагат с комплеси «Бук-М», за които така уверено говори ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от руския генщаб. В интервю за един украински телевизионен канал Наливайченко заяви, че за да бъде приключено разследването на случая с крушението на малайзийския Boeing 777, трябва да се намерят липсващите части от ракетата на „руския комплекс „Бук-М", който (според него) е свалил самолета. Същевременно, той спомена, че украинската армия разполага с такива „Букове". Всъщност, тази информация напълно противоречи на обвиненията на Наливайченко, защото Русия отдавна не разполага с комплекси „Бук-М" във въоръжението си. Руската армия има комплекси „Бук-М1-2" и „Бук-М2". По данни на руския генщаб, днес украинската армия разполага с не по-малко от 70 комплекса „Бук-М". ПВО на Руската Федерация пък от края на 1990-те години активно се е превъоръжавала с по-модерни системи за противовъздушна отбрана, като е заменила „Бук-М" с такива като „Бук-М1-2" и „Бук-М2", които и днес са в наличие на армията на РФ

Въпреки сигналите за търговия с вот, от ЦИК: Изборите бяха честни

http://www.bnews.bg/article-118796

Добрата оценка на шефката на ЦИК идва на фона на стотиците сигнали за нарушения не само в изборния ден, но и седмици преди това. От МВР и прокуратурата не спираха да се отчитат за акциите, реализирани срещу избирателните права на гражданите.

Пламна централната поща в Шумен

http://www.cross.bg/shymen-poshta-tzentralnata-1434569.html

/КРОСС/ Открит огън в близост до централната поща в Шумен е подпалил PVC дограма и външната част на сградата около 06:30 часа тази сутрин, съобщават от ОД на МВР. Екип огнеборци е изгасил огъня с 400 литра вода.  

Всеки четвърти работи нещо, за което няма квалификация

http://society.actualno.com/Vseki-chetvyrti-raboti-neshto-za-koeto-njama-kvalifikacija-news_54341.html

Всеки четвърти българин има работа, за която няма нужната квалификация. Това показват данни на Българската стопанска камара за работната сила и нуждите на работодателите от определени кадри. Същеврем...

Огромни задръствания заради военното авиошоу на летище София

http://offnews.bg/news/n_1/n_402137.html

Огромни задръствания блокират подстъпите към летище София, където в 13.00 ч. днес започна авиошоу на Военновъздушните сили в чест на 102-годишнината им. Движението е затруднено около летището и на булевардите, които достигат до него, както и по съседните по-малки улици, съобщава бТВ. По бул. „Владимир Вазов” автомобилите са се наредили в три колони, които стигат до стадион "Георги Аспарухов". Подобно е и задръстването по бул. „Ботевградско шосе”. Пропускането на зрителите на авиационното шоу се осъществява от страната на летищния район, граничещ с булевард „Ботевградско шосе”, съобщи Министерството на отбраната. Именно затова двете артерии са най-натоварени.

Бира и билярд за дълъг живот

http://www.moreto.net/novini.php?n=267009

Бирата и билярда помагат на човек и след 70-годишна възраст да се радва на активен живот. Изводът е на датския антрополог Аске Ласен, изследвал мъже на възраст от 70 до 95 в Копенхаген. Всички те се срещали четири пъти седмично в два специализирани центъра, създадено именно за забавление на възрастни хора.

Студенти преобразят общежитията в Студентски град

http://www.cross.bg/stydenti-stydentski-razkraseni-1434568.html

/КРОСС/ Днес и утре студенти рисуват във входовете на блокове в Студентски град. В четвърти блок през целия ден студенти ще правят графити, за да превърнат сивите стени на фоайето и първия етаж на блока в цветна картина, предава Нова тв. 13-ти блок е първият с разкрасени коридори. Ентусиастите искали да преобразят олющените и изподраскани сиви стени. Така с финансовата помощ на Студентски общежития и столове на Техническия университет вече са разкрасени седем блока и общо девет входа. В рисуването на графитни стенописи участват около 40 души от цялата страна и не всички са студенти. Идеята се приема много добре от обитателите на блоковете. Темата на проекта и на рисунките е "Съзнание без граници". Инициаторите се надяват другите им колеги също да направят нещо за разкрасяване на пространството, в което живеят.  

ЦИК обяви, че изборите са били честни и свободни

http://www.mediapool.bg/tsik-obyavi-che-izborite-sa-bili-chestni-i-svobodni-news225861.html

Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни, заяви Ивилина Алексиева, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите й добрата оценка на международните наблюдатели се дължи основно на две неща. Първото от тях е новият Изборен кодекс. „Този кодекс вмени задължение на изборните комисии да бъдат много прозрачни и много открити в своята дейност. От друга страна цялата изборна администрация - ЦИК, Районните избирателни комисии (РИК), Секционните избирателни комисии (СИК) и сътрудниците към тях в работата си”, обясни Алексиева пред Дарик радио. Тя поясни, че по отношение на сроковете голямо предизвикателство за ЦИК е било спазването на 24-часовия срок за произнасяне по определени жалби. "Предизвикателство дотолкова, доколкото жалбите не бяха окомплектовани напълно и се наложи отлагане на времето за събиране на пълната преписка, за да може ЦИК да се произнесе адекватно и законосъобразно”, призна Алексиева. Тя съобщи, че има доста сигнали за нарушения, но те не са от характер, така че да поставят под съмнение резултатите от изборите. "Не виждам ползата от задължително гласуване. Работа на политиците е да върнат доверието в тази система", каза още председателят на ЦИК. ЦИК обяви имената на избраните депутатив петък. От тях 19 са избрани с преференция - 8% от всички депутати. Най-много са в групата на ГЕРБ - 10, следват БСП - с 5, ДПС - с 2, Реформаторският блок и „България без цензура” - с по един. Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” - Бойко Борисов, Михаил Миков, Лютви Местан и Волен Сидеров имат един ден, за да решат от кой от двата района, в които са избрани, ще влязат в парламента.

Главният редактор на ПИК Крачунов: Най-справедливо е първата политическа сила - ГЕРБ, да състави правителство

http://pik.bg/главният-редактор-на-пик-крачунов-най-справедливо-е-първата-политическа-сила---герб-да-със-news236280.html

Главният редактор на ПИК Крачунов: Най-справедливо е първата политическа сила - ГЕРБ, да състави правителство

"Най-справедливото решение в политическата ситуация е партията, спечелила най-много гласове в изборите - ГЕРБ, да състави правителство. Смятам, че Бойко Борисов ще направи силен кабинет. Първият проблем, с който новото управление трябва да се заеме, е оздравяването на КТБ." Това заяви главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов в интервю за радио К2.

Крачунов посочи, че законопроектът, предложен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, ще помогне за незабавното оздравяване на КТБ без да е необходимо да се прибягва до използването на пари от държавния бюджет.

"Законопроектът, който предлагат Пеевски и Цонев, е изключително ефективен. Това е и мнението на множество доказани финансови експерти. По идентичен начин бе стабилизирана втората по големина банка в Португалия", посочи главният редактор на ПИК.

Крачунов определи Лютви Местан като национално отговорен политик. "ДПС е партия, която изключително добре подготвя кадрите си. Част от тях са получили образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а друга част са възпитаници на престижни университети в цяла Европа. ДПС показа стабилна и последователна политика, което намира отражение и в покачването на изборните резултати на партията през последните 20 години", посочи той.

Крачунов прогнозира, че България ще има ново правителство, излъчено от ГЕРБ и подкрепено от други политически сили.

Реформатор: Първо да се разберем за товара в каруцата

http://frognews.bg/news_78025/

Първо трябва да се разберем за товара в каруцата, а това са реформите, които искаме да осъществим. Когато тези реформи, описани в нашата декларация, бъдат приети и подписани от ГЕРБ и от третия евентуален партньор на евентуалното бъдещо коалиционно правителство, ще тръгнем към тягата, която ще тегли каруцата и ще се разберем за личностите.

Безработицата отново тръгва нагоре

http://www.bnews.bg/article-118795

След няколко поредни месеца, в които броят на хората без препитание намаляваше плавно, през септември отново се регистрира увеличение, макар и минимално, показват данни на Агенцията по заетостта.

Жена падна от третия етаж докато простира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362073

Пияна 45-годишна жена е паднала от третия етаж. Тя простирала на терасата, загубила контрол и паднала. Случката се разиграла в петък вечерта на улица „Георги Раковски” в квартал Христо Смирненски в Перник, предаде mirogled.com.
Извикана е Бърза помощ и полиция. Дамата е закаранa в болницата, където било установено, че е употребила алкохол. Пияна 45-годишна жена е паднала от третия етаж. Тя простирала на терасата, загубила контрол и паднала. Случката се разиграла в петък вечерта на улица „Георги Раковски” в квартал Христо Смирненски в Перник, предаде mirogled.com. Извикана е Бърза помощ и полиция. Дамата е закаранa в болницата, където било установено, че е употребила алкохол.

Жена падна от третия етаж докато простира, била е пияна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362068

Пияна 45-годишна жена е паднала от третия етаж. Тя простирала на терасата, загубила контрол и паднала. Случката се разиграла в петък вечерта на улица „Георги Раковски” в квартал Христо Смирненски в Перник, предаде mirogled.com.
Извикана е Бърза помощ и полиция. Дамата е закаранa в болницата, където било установено, че е употребила алкохол. Пияна 45-годишна жена е паднала от третия етаж. Тя простирала на терасата, загубила контрол и паднала. Случката се разиграла в петък вечерта на улица „Георги Раковски” в квартал Христо Смирненски в Перник, предаде mirogled.com. Извикана е Бърза помощ и полиция. Дамата е закаранa в болницата, където било установено, че е употребила алкохол.

Евгени Минчев плюе Камелия Воче, защото отказва да му плаща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361400


В два скандала се замеси певицата Камелия Воче, откакто е в къщата на “ВИП Брадър”. И двата са провокирани от Евгени Минчев, доскорошен неин първи приятел, а днес враг. Пиарът нанесе удар на певицата още с влизането и?, казвайки пред всички, че изпълнителката дължи пари на много хора. Въпреки обидата Воче намери сили да му прости и да подаде В два скандала се замеси певицата Камелия Воче, откакто е в къщата на “ВИП Брадър”. И двата са провокирани от Евгени Минчев, доскорошен неин първи приятел, а днес враг. Пиарът нанесе удар на певицата още с влизането и?, казвайки пред всички, че изпълнителката дължи пари на много хора. Въпреки обидата Воче намери сили да му прости и да подаде

Пакистански талибани заплашиха Малала Юсуфзай

http://www.cross.bg/malala-talibani-nagrada-1434567.html

/КРОСС/ Пакистански талибани осъдиха присъждането на Нобеловата награда за мир на Малала Юсуфзай, наричайки я "агент на неверниците". Могъща фракция, отцепила се от пакистанските талибани, заплаши активистка за образование с „остри и лъскави ножове", само часове след като тя бе обявена за съносител на Нобеловата награда за мир, предава ДПА. Лидерът на въоръжената група заплаши, че ще продължи да се бори срещу тези, които, по негово мнение, заемат антиислямски позиции. „Лица като Малала трябва да знаят, че нас не ни спира пропагандата на (неверници). Подготвили сме остри и лъскави ножове за врага на исляма. Малала говори толкова много срещу оръжията и въоръжените конфликти. Тя не знае ли, че основателят на скорошната й Нобелова награда е измислил експлозивите", написа в Twitter говорителят на Ехсанула Ехсан. Припомняме, че талибани простреляха Малала през октомври 2012г., след като тя отказа да се подчини на забраната за момичетата да получават образование.    

Петко Димитров и синът му Доменик с еднакви маратонки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361321

С напълно еднакви маратонки се снимаха Петко Димитров и 4-месечният Доменик. След това бизнесменът публикува кадъра в личния си профил във фейсбук и написа С напълно еднакви маратонки се снимаха Петко Димитров и 4-месечният Доменик. След това бизнесменът публикува кадъра в личния си профил във фейсбук и написа "Добро утро". Фотосът е т.нар. шуфи - вид селфи, но вместо лицето се снимат обувките на краката. Обувките им са един от най-известните модели, произвеждани за баскетболиста Майкъл Джордан.

Един район без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267030

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите около ресторант "Камелия" и хотели "Бриз". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 19 часа, уточняват от ВиК.

Лондон следи няколко хиляди души като антитерористична мярка

http://europe.actualno.com/London-sledi-njakolko-hiljadi-dushi-kato-antiteroristichna-mjarka-news_54338.html

Британските сили за борба с тероризма наблюдават хиляди потенциални екстремисти в района на столицата. Информацията съобщи кметът на Лондон Борис Джонсън, цитиран от АП. Силите за сигурност в района ...

Един човек се грижи за 450 язовира в Кърджалийско

http://society.actualno.com/Edin-chovek-se-griji-za-450-jazovira-v-Kyrdjalijsko-news_54340.html

В Кърджалийска област дружеството „Земинвест”, чийто принципал е Министерството на земеделието и храните, стопанисва 450 язовира. А за тях се грижи един човек - Златко Босев, който...

ГЕРБ не можел да прави компромиси на всяка цена

http://pik.bg/герб-не-можел-да-прави-компромиси-на-всяка-цена-news236274.html

ГЕРБ не можел да прави компромиси на всяка цена

ГЕРБ не може да прави компромиси на всяка цена, каза  Ивелина Василева, водач на листата на ГЕРБ в Бургас и бивш заместник-министър на околната среда и водите, съобщи "Фокус". Тя посочи, че разговорите и консултациите на ГЕРБ за съставяне на правителство с политическите сили започват следващата седмица. „В понеделник ще се проведе първата среща с втората политическа сила и след това поред с останалите политически сили, които се ръководят от излъченият от Изпълнителната комисия на политическата партия преговорен екип. На тези консултации се очаква да чуем мнението на всички политически сили относно основните цели, задачи, приоритети, които предстоят и възможностите за излъчване на правителство“, посочи Василева. Тя обясни, че на провелата се пресконференция лидерът на ГЕРБ е заявил готовността на партията да проведе консултации с всички политически сили в търсене на целите, които могат да бъдат подкрепени, формулирани като национални задачи, съответно да се намерят общите виждания на политическите сили. ГЕРБ не възприема властта като самоцел, а защитава своите позиции и управленската програма. Това е базата, върху която ще се стъпи, посочи тя. 

По думите й, управлението през изминалата година и половина е нанесло изключителни щети върху държавността, върху доверието у гражданите. За жалост позволи да се случат неща и да се приложат практики, които не са приемливи за ГЕРБ. „В този смисъл нееднократно сме заявявали, че няма да се коалираме с ДПС. По отношение на БСП, мисля, че те също трябва да се поучат от изминалия период, да научат уроците от допуснатите грешки. Що се отнася до апелите за сформиране на широка коалиция, нека все пак да стане ясно какви са позициите на всяка от политическите сили, доколко са възможно решения, които са в полза на обществото, но както казах – не на всяка цена”, каза Василева. По думите й, гражданите изискват от всички политически сили смирение, отговорност, проявление на държавническо чувство. Политиката не е само поле за личностни боричкания, нападки или нездрави амбиции, а това всъщност е полето, на което трябва да се прояви загрижеността към народа и отговорността, допълни Ивелина Василева. 

Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола

http://www.mediapool.bg/pochinaliyat-v-makedoniya-britanets-ne-e-bil-bolen-ot-ebola-news225860.html

Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Това заяви д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването. Той уточни, че все още се очаква официалната информация от Македония. Починалият британец е имал други заболявания, страдал е от тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е дало симптоми, подобни на тези на вируса ебола, уточни д-р Кунчев. Относно мерките, които са предприети на територията на България, д-р Кунчев обясни, че те са адекватни с тези на съседните ни страни. „Ключовите мерки са, навреме да бъде диагностициран човек със съмнение за ебола, да бъде изолиран в инфекциозно отделение, да се подаде сигнал към епидемиолозите. Тази информация трябва да стигне към всеки един здравен специалист. Основното при тази диагноза е освен симптомите, човекът да е пребивавал в някоя от заразените страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне или да е контактувал с болен”, обясни д-р Кунчев. Взети са мерки по границите и летищата ни за недопускане на заразата. Предприети са действия и за осведомяване на цялата здравна мрежа. Подготвя се и протокол за поведение при наличие или съмнение на такъв случай, за да се знае какво трябва да се прави, каза Ангел Кунчев. "На този етап ние не можем да тичаме пред еболата, защото нямаме ваксина. Целият свят тича след болестта, но не можем да я изпреварим и да я спрем. Ако се случи нещо обаче, имаме готовност да реагираме”, заяви служебният здравен министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия. Според него ебола е много далеч от страната ни. По думите на Ненков нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести. "Във Военна болница ще дойде такъв тип носилка, която е скъпа и е за изолация на пациенти. Тя е поръчана преди месец във връзка с опасността от ебола още преди да се завърти покрай нашата граница, ако въобще става въпрос за вируса“, поясни Ненков. "За мен обаче наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса”, коментира той. Според него няма причина болниците да бъдат принуждавани да купуват облекла за хиляди левове, които ще стоят в складовете. "Имаме готовност фирмите-доставчици светкавично да доставят специалните облекла”, поясни Мирослав Ненков.  Починалите от смъртоносния вирус вече са 4033 души По света 4033 души са починали от заразяване с вируса ебола досега,съобщи Световната здравна организация (СЗО). Най-засегнатата държава от болестта е Либерия, където жертвите са 2316, следвана от Сиера Леоне и Гвинея, където са починали съответно 930 и 778 души. Девет души са починали в други държави, включително САЩ, Испания, Сенегал и Нигерия. Към момента има 8399 предполагаеми или потвърдени случая на заболели от ебола, сочат данните на СЗО, която изготвя статистиката си на базата на събрани от здравните власти на засегнатите страни. В търсене на ваксина Трима души в Мали се подложиха на експериментална ваксинация. Доброволците са сред 40 малийски здравни работници, които се съгласиха да участват в изпробването на ваксината, разработена от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания в САЩ, посочи министерството на здравеопазването в Бамако. В зависимост от показаните резултати, експерименталната ваксина може да се окаже глътка надежда за борбата срещу смъртоносната болест. До момента са събрани едва една четвърт от необходимия един милиард долара за борба срещу епидемията. Призивът за набиране на средствата беше отправен от ООН. "От тези един милиард долара, които опитват да наберат агенциите на ООН, е събрана само една четвърт. Времето ни притиска, имаме нужда от много повече" средства, каза заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасонна среща на Общото събрание на световната организация, посветена на кризата. Той призова за мобилизирането на повече квалифициран персонал, който да се бори с болестта в трите най-засегнати страни - Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. Координаторът на ООН за борбата със смъртоносната болест Давид Набаро посочи, че ебола "напредва много бързо, по-бързо от усилията, които полагаме да я сдържим". Той допълни, че броят на заболелите се удвоява на всеки три-четири седмици.

Българи и европейци протестират срещу Трансатлантическото партньорство

http://econ.bg/Новини/Българи-и-европейци-протестират-срещу-Трансатлантическото-партньорство_l.a_i.575942_at.1.html

Българи и граждани на останалите европейски страни ще протестират днес (11 октомври) срещу приемането на Трансатлантическото партньорство за търговия...

Цитат на деня: Имаме министър, който се подписва на латиница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/11/2398202_citat_na_denia_imame_ministur_koito_se_podpisva_na/?ref=rss


Имаме министър, който се подписва на латиница.

Румен Петков от АБВ пред "Дарик" радио по адрес на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, който предложи във вариант на стратегията за национална сигурност да се запише, че Русия е заплаха за националната сигурност на България.  

"Част от нещата, които това правителство обявява с чутовна лекота, са работа на Народното събрание, например, стратегически решения за националната сигурност. Независимо кой какви ангажименти е...

Партията на турския президент Реджеп Ердоган е подкрепила ДПС за парламентарния вот

http://www.moreto.net/novini.php?n=267021

Партията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган даде подкрепата си за ДПС сред българските изселници. Източници на ТВ "Европа" съобщиха, че двете формации са се договорили електоратът на ДПС в България да гласува за Ердоган и обратно - когато у нас има избори партията на Справедливостта и развитието да агитира за Движението на Ахмед Доган.

Новият белгийски кабинет се закле

http://www.cross.bg/noviyat-belgiiiski-kabinet-se-zakle-1434566.html

/КРОСС/ Новото десноцентристко правителство на Белгия начело с премиера либерал Шарл Мишел днес положи клетва пред крал Филип, четири месеца след парламентарните избори през май. Четирипартийната правителствена коалиция ще подкрепи ориентираната към бизнеса политика, за която лидерът на партията Барт де Вевер отдавна настояваше обратно на политиката на бившето правителство, оглавено от социалистите, пише АП. Три фламандски партии и франкофонското Реформаторско движение на Мишел приключиха едва вчера преговорите за разпределението на министерските постове.  

Канибала направи сефтето срещу Уругвай

http://www.bnews.bg/article-118778

Луис Суарес отбеляза първия си гол от Световното първенство насам, след като се разписа за равенството 1:1 срещу Саудитска Арабия в контрола.

Автомобил блъсна 7-годишно момиче на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362049

Около 19.40 часа в петък 7-годишно момиченце е ударено на пешеходна пътека на бул. Дунав от лек автомобил “Фиат” с 37-годишен водач, съобщава marica.bg.
Момичето е без сериозни наранявани, има само натъртвания по тялото. Тя е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение.
Шофьорът е тестван за алкохол, резултатът е отрицателен. Около 19.40 часа в петък 7-годишно момиченце е ударено на пешеходна пътека на бул. Дунав от лек автомобил “Фиат” с 37-годишен водач, съобщава marica.bg. Момичето е без сериозни наранявани, има само натъртвания по тялото. Тя е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение. Шофьорът е тестван за алкохол, резултатът е отрицателен.

Правителството на премиера Шарл Мишел положи клетва пред белгийския крал Филип

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362044

Новото десноцентристко правителство на Белгия начело с премиера либерал Шарл Мишел днес положи клетва пред крал Филип, четири месеца след парламентарните избори през май, предаде АП.
Три фламандски партии и франкофонското реформаторско движение на Мишел приключиха преговорите за разпределението на министерските постове, Новото десноцентристко правителство на Белгия начело с премиера либерал Шарл Мишел днес положи клетва пред крал Филип, четири месеца след парламентарните избори през май, предаде АП. Три фламандски партии и франкофонското реформаторско движение на Мишел приключиха преговорите за разпределението на министерските постове,

Българи са изпратили 471 искания до Google да "забрави" резултати за тях

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/11/2398196_bulgari_sa_izpratili_471_iskaniia_do_google_da_zabravi/?ref=rss


Българите са изпратили общо 471 искания до Google да "забрави" резултати за тях в своята търсачка. Исканията засягат общо 1496 линка, посочва редовният доклад за прозрачност на интернет гиганта.

За пръв път той включва и получените искания за изтриване на резултати от търсачката, които са възможни в рамките на Европейския съюз. От получените молби от България, Google е уважил малка част от тях. В крайна сметка за "забравени" 25.2% от адресите.

Първенец в класацията е...

Надяждане с кестени в Брежани

http://www.cross.bg/kesteni-rukovoditel-brezhani-1434565.html

/КРОСС/ Пети празник на кестена отбелязват в симитлийското село Брежани. Местните и тази година очакват стотици гости от страната и чужбина. Тук, в подножието на Пирин, растат най-вкусните ядливи кестени, категорични са местните хора. Организатор на празника е сдружение „Хора и традиции", подпомагано от креативните Брежански баби. На площада в планинското село на 11 октомври от 11.00 часа се съберат ценители на вкусните кестени и кулинарните изкушения. Ще има дегустация на печени брежански кестени по италиански, вкусни гозби от региона и Македония, много настроение с ритмите и багрите на българския фолклор. Няма да липсва и уханна трапеза от домашни баници, питки, гозби, сладкиши и ястия с кестени, пише Дарик. В програмата участват Танцов ансамбъл и Мъжка певческа група „Веселие" - Симитли с ръководител Любомир Марянски, Женска певческа група с ръководител Райна Гюрова, Певческа група с ръководител Соня Ковачева, детска градина - Брежани. Фолклорен ансамбъл при КУД - гр. Делчево, Р Македония и Ваня Найденова ще обогатят празника с песни, звуци и много настроение. Празникът е под патронажа на кмета на Симитли Апостол Апостолов.  

Калфин: Готови сме да внесем предложения за промени в Изборния кодекс, данъчната система и енергетиката

http://pik.bg/калфин-готови-сме-да-внесем-предложения-за-промени-в-изборния-кодекс-данъчната-система-и-е-news236277.html

Калфин: Готови сме да внесем предложения за промени в Изборния кодекс, данъчната система и енергетиката

АБВ има готовност да внесе в следващото Народно събрание пакет от законодателни промени, касаещи социалната сфера за преодоляване на зимата, включително цените за електроенергия. Това заяви за "Фокус" заместник-председателят на ПП „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ), който ще бъде председател на 11-членната парламентарна група на партията. АБВ има готовност да предложи и промени в Изборния кодекс.

„Резултатите от изборите за пореден път доказаха, че този Изборен кодекс е изключително несправедлив, грешен и не дава добра организация на изборите”, допълни Ивайло Калфин. Той каза още, че АБВ има готовност за законодателни промени в данъчната система, които да внесат повече справедливост, както и промени в областта на енергетиката, за да се изясни откъде идват огромните проблеми, натрупани в този сектор. Приоритетите на АБВ в дългосрочен план са разписани в законодателната промяна – реформи в секторите образование и здравеопазване.

„Необходим е нов Закон за висшето образование, професионалното средно образование, здравеопазването, което да смени подхода”, подчерта Ивайло Калфин.

Инцидент в квартал Църква

http://www.zapernik.com/krimi/incident-v-kvartal-curkva_34880/

Лек пътен инцидент стана вчера в района на кафе Ролис . Лек автомобил се блъсна в два спрели като след това избяга от местопроизшествието . На мястото беше повикана полиция и по късно шофьорът е бил заловен. До колкото е известно той има рана на главата.

Организират Ден на отворените врати утре в Малките римски терми на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267023

Ден на отворените врати в Малките римски терми на Варна ще се проведе на 12 октомври, научи Moreto.net. Инициативата на Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна" е част от националната кампания „Място в сърцето“, която има за цел да подкрепи проекти, свързани с оживяване и възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради в 12 български града.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване