Васил Василев-Зуека: Децата ми и от една майка да бяха, пак нямаше да са толкова еднакви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361168

- Вече 12 години сте в “Господари на ефира”. Помните ли началото, как станахте лице на предаването?
- През 2000 г. с Малин Кръстев снимахме в една чужда кинопродукция и тогава се запознахме с Маги Халваджиян. Покани ни да участваме във филма му “Печалбата”. Две години по-късно, докато снимах с Иван Ничев, - Вече 12 години сте в “Господари на ефира”. Помните ли началото, как станахте лице на предаването? - През 2000 г. с Малин Кръстев снимахме в една чужда кинопродукция и тогава се запознахме с Маги Халваджиян. Покани ни да участваме във филма му “Печалбата”. Две години по-късно, докато снимах с Иван Ничев,

Три болници обединяват усилия срещу рака на гърдата

http://pik.bg/три-болници-обединяват-усилия-срещу-рака-на-гърдата-news236232.html

Три болници обединяват усилия срещу рака на гърдата

За втора поредна година, през месец октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата, Първа САГБАЛ „Св. София“ – София и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна обединяват усилията си срещу онкологичното заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на САГБАЛ „Св. София“. През тази година към мащабната информационна кампания се присъединява и Специализираната болница за активно лечение по онкология – София.

Основното послание на инициативата е, че открит на време, ракът на гърдата е лечим. Кампанията има за цел да насочи общественото внимание към превенцията и ранното откриване на заболяването, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа за жените с тази диагноза и техните семейства. 

В рамките на кампанията всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на това социалнозначимо заболяване, както и рехабилитацията след активно лечение.

Първа САГБАЛ „Св. София“ организира безплатни прегледи при мамолог всеки работен ден в периода 13-24 октомври. Консултациите ще се провеждат след предварително записване от 8 до 13:30 часа на тел.: 02/44 70 207. В този период ще има и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните семейства. 

Народите срещу корпорациите и фракинга

http://www.cross.bg/evropeiiskoto-frakinga-sporazymeniya-1434540.html

/КРОСС/ "Народите срещу корпорациите" - под този надслов граждани на над 15 европейски държави, сред които и България, излизат на протест днес, 11 октомври. Хората в няколко български града днес ще се включат в общоевропейските протести срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС. То представлява серия от търговски споразумения, които в по-голямата си част се сключват тайно между Щатите и европейското обединение и са сериозна заплаха за европейското общество по няколко причини. Опасенията, базирани на ефектите от други подобни споразумения, са че с ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните; ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите; ще загуби значение мораториумът върху фракинга. Заедно с европейския ден за протест срещу ТПТИ на 11 октомври България ще се включи и в световния ден срещу фракинга. Двете събития са обединени и ще се проведат под общ флаг след 16:00 часа около паметника на Патриарх Евтимий в събота в София

Комисия определи кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398162_komisiia_opredeli_kandidatite_za_sudiia_v_evropeiskiia/?ref=rss


Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви одобрените кандидатури. Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова - Христова ще се борят за мястото за български съдия в Страсбург, съобщи Министерството на правосъдието.

На осми октомври т.г. беше проведено публичното събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ в Съдебната палата в София. Комисията е оценила представянето на всеки от участвалите кандидати съгласно изискванията от...

С 420 лв. баба Люба издържа двете си внучета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361950

Имах един син и го загубих. Toй почина на 32-години от рак на главата. Сега се грижа за двете внучета. Това разказа пред bTV баба Люба.
Тя издържа себе си и двете си внучета с около 400 лева. Нейната пенсия е 140 лв., взема и 80 лв. вдовишки добавки, а бюджетът се допълва от помощите за децата. Но парите едва стигат, а внуците още нямат учебници, Имах един син и го загубих. Toй почина на 32-години от рак на главата. Сега се грижа за двете внучета. Това разказа пред bTV баба Люба. Тя издържа себе си и двете си внучета с около 400 лева. Нейната пенсия е 140 лв., взема и 80 лв. вдовишки добавки, а бюджетът се допълва от помощите за децата. Но парите едва стигат, а внуците още нямат учебници,

На кого го оставяш, Деница

http://web.barometar.net/65417/

според запознати Миглена Александрова / дамата с изплезения език/ е новата фаворитка на Волен Сидеров

Реформа може да стопи новите пенсии

http://pik.bg/реформа-може-да-стопи-новите-пенсии-news236233.html

Реформа може да стопи новите пенсии

В становище на НОИ държавата иска да намали злоупотребите с документи за стаж и доход при пенсиониране. Това обаче става чрез отпадането на коефициентът с т.нар три най-добри години – като доход от кариерата преди 1997 г., които бъдещите пенсионери посочват сами. Ако те отпаднат, повечето новоотпуснати пенсии ще са доста по-ниски, съобщава Би Ти Ви.

Така според формулата сега даден човек трябва да получи 203 лева пенсия, а при евентуалните нови правила той ще взима с около 25 лева по-малко.

В последния момент

На Соня Георгиева й остава година до пенсия. Близо четири десетилетия работила в мината над Чипровци като администратор. Въпреки че трудът й не е тежък, добрите доходи тогава й гарантират прилична пенсия сега. „Нашата надежда беше, че поне ще имаме по-спокойни старини, ще имаме някакви средства, за да може да преживеем нормално. То тогава сме взимали по-добри заплати, след това вече се знае, след 97-ма ниско заплащане”, казва жената.

Счетоводители признават - новите правила ще смъкнат пенсиите за хората с трудов стаж от преди 17 години. „За всеки тази сума ще бъде различна, но средно по около 30-40 лева ще бъдат намалени пенсиите”, коментира Лиляна Чонева. Соня, която в момента работи в кметството в Чипровци, посреща изчисленията „на нож”: „Има много начини, които да се променят, да дойдат средства, точно от най-бедните хора ли ще вземат, да премахнат тия години, за да намалят пенсиите”.
Ако правилото за трите години отпадне, жената изчислява, че пенсията й няма да надхвърли 200 лева.

Мълчанка

Синдикатите, бизнес и държава, предпочетоха да запазят детайлите за себе си с аргумента, че в консултативния съвет се обсъждат всякакви идеи. Ще ги съобщят, когато имат официално предложение: „Оставете този въпрос за по-късно, когато приключи, работата на консултативния съвет”, призова социалният министър Христосков. „Непрекъснато обществото се облъчва с всякакви идеи, които се обсъждат в консултативния съвет. Подобни идеи не е задължително да бъдат приложени”, заяви председателят на БСК Божидар Данев. Тази реформа ще се случи само с мнозинство в парламента, който да промени Кодекса за социално осигуряване.

Втори удар

Обсъжда се и намаляване на пенсиите на работниците при тежки условия на труд като миньорите, например. За да се намалят разходите за пенсии на тази група работници, държавата обмисля да смята осигуровките им по нов модел. Така ще се спестят поне 6 процента от разходите на пенсиите за първа категория труд. И все пак поне засега това са само идеи и разчети как биха се отразили на бюджета.

Маратон тотално обърква движението и паркирането в София

http://www.bnews.bg/article-118773

Почивните дни в София ще бъдат белязани със забрана на престоя и паркирането на пътни превозни средства в централната част на града, а освен това се променя частично маршрутите на масовия градски транспорт.

Удължават срока за временна организация на движението в "Младост" заради метрото

http://econ.bg/Новини/Удължават-срока-за-временна-организация-на-движението-в-Младост-заради-метрото_l.a_i.575910_at.1.html

До 15 април 2015г. се удължава срокът за временна организация на движението във връзка със строителството на метрото в район „Младост”, съобщават от...

Баба Люба издържа сама двете си внучета с 420 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361932

Имах един син и го загубих. Toй почина на 32-години от рак на главата. Сега се грижа за двете внучета. Това разказа пред bTV баба Люба.
Тя издържа себе си и двете си внучета с около 400 лева. Нейната пенсия е 140 лв., взема и 80 лв. вдовишки добавки, а бюджетът се допълва от помощите за децата. Но парите едва стигат, а внуците още нямат учебници, Имах един син и го загубих. Toй почина на 32-години от рак на главата. Сега се грижа за двете внучета. Това разказа пред bTV баба Люба. Тя издържа себе си и двете си внучета с около 400 лева. Нейната пенсия е 140 лв., взема и 80 лв. вдовишки добавки, а бюджетът се допълва от помощите за децата. Но парите едва стигат, а внуците още нямат учебници,

Авиационното шоу в небето над София събра хиляди зрители

http://www.mediapool.bg/aviatsionnoto-shou-v-nebeto-nad-sofiya-sabra-hilyadi-zriteli-news225858.html

Хиляди зрители се стекоха на летище "София" за да наблюдават майсторски изпълнения от висшия пилотаж на българските военни пилоти.   Авиационното шоу "Това сме ние" беше организирано от Военновъздушните сили (ВВС) по случай 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация.   Авиоспектакълът беше със свободен вход и предизвика големи задръствания по булевардите към столичното летище.   В рамките на час и половина парашутисти, хеликоптери и бойни самолети "МиГ-21", "МиГ-29" и "Су-25" демонстрираха възможностите си. Бяха изпълнени спасителни мисии, десантни дейности, въздушен бой и полети на ниска височина.   В летателнатата програма участваха основните типове авиационна техника на ВВС.   Кулминацията на шоуто беше, когато командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев показа изключително сложната фигура "Кобра" с изтребител МиГ–29. Фигурата се отнася към най-сложните от висшия пилотаж и беше изпълнена за първи път от български пилот пред публика.   "Напред и нагоре - това сме ние", се чуваше често от водещите на шоуто. Шоуто беше открито от парашутисти, двама от които носеха знамето на България и на ВВС.   В спектакъла участваха трите вида хеликоптери - "Ми-17", "Кугар" и "Бел 206".   Публиката видя демонстрации на десант по способа "бързо въже" и на спасителна акция. Всички вертолети приключиха шоуто си, като застанаха в една линия пред публиката и се поклониха.   В шоуто участваха и транспортните самолети "Спартан", които също показаха изключително майсторство, включително и разминаване на двата самолета на разстояние по-малко от 100 м.   В "Това сме ние" публиката видя изтребителите да показват сложни маневри при въздушен бой, включиха се и "МиГ-21" и "Су-25".Самолетите често получаваха аплодисменти от публиката.   Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев каза, че е страхотно, че има толкова много хора на шоуто.

Авиационно шоу в небето над София

http://www.mediapool.bg/aviatsionno-shou-v-nebeto-nad-sofiya-news225858.html

Авиационно шоу под надслов "Това сме ние" ще представят Военно-въздушните сили в небето над София. Поводът е 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация. Входът за шоуто, което ще се проведе на летище "Враждебна", е свободен. Началото е в 11 часа, а от 13 часа започва летателна програма. В нея участват двойка изтребители МиГ-29, които ще разиграят въздушен бой. Маневри и симулации на атака ще демонстрират и МиГ-21 и Су-25, а хеликоптери ще симулират десант и гасене на пожар от въздуха. За желаещите да посетят събитието ще има допълнителна спирка на автобусна линия 78 на паметника на Васил Левски, а последната й спирка ще е в района на авиошоуто. Автобусите ще се движат през 10-минутен интервал. За тези, които ще ползват лични автомобили е създаден временен паркинг на южното платно на бул. "Ботевградско шосе" в посока Ботевград. За хората с увреждания е предвиден транспорт, който ще ги превозва от паркинга на бул. "Ботевградско шосе" и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на шоуто. Пропускането на зрителите ще се извършва през контролно-пропусквателни пунктове. Ще се изземват забранени предмети и вещи като пиротехнически изделия, огнестрелно оръжие, ножове, палки, боксове, бутилки, стъклени предмети, флакони с аерозоли. По време на шоуто няма да бъдат допускани лица в нетрезво състояние, малолетни без  придружител, както и домашни любимци.

Ангел Кунчев: Британецът в Македония не е починал от ебола

http://pik.bg/ангел-кунчев-британецът-в-македония-не-е-починал-от-ебола-news236231.html

Ангел Кунчев: Британецът в Македония не е починал от ебола

Случаят с починалия британец в Македония се изясни, но очакваме официалната информация. По неофициална информация, обаче не става въпрос за ебола. Това каза д-р Ангел Кунчев - началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, съобщи "Фокус". По думите му, пробите на починалия са отрицателни.

„Починалият е имал други заболявания. Имал е тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е дало симптоми, подобни на тези на вируса ебола”, уточни д-р Кунчев. Относно мерките, които са предприети на територията на България, д-р Кунчев обясни, че те са адекватни с тези на съседните ни страни.

„Ключовите мерки са, навреме да бъде диагностициран човек със съмнение за ебола, да бъде изолиран в инфекциозно отделение, да се подаде сигнал към епидемиолозите. Тази информация трябва да стигне към всеки един здравен специалист. Основното при тази диагноза е освен симптомите, човекът да е пребивавал в някоя от заразените страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне или да е контактувал с болен”, обясни д-р Кунчев. Той увери, че мерките по границите и летищата ни, както и мерките за осведомяване на цялата здравна мрежа, са налице. „В момента подготвяме всичко, необходимо като информация до лечебните заведения. Подготвяме и протокол за поведение при наличие или съмнение на такъв случай, за да се знае какво трябва да се прави”, добави още д-р Ангел Кунчев. 

Няколко причини за резултата на "Зелените" на изборите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/11/2396309_niakolko_prichini_za_rezultata_na_zelenite_na_izborite/?ref=rss


"Зелените няма да бъдем в идния парламент, но ще бъдем пред него, зад него, около него, и срещу него, ако не видим решителна воля за промяна в действията на вашите избрани представители," казват от ПП "Зелените" в официална декларация по повод резултатите от изборите миналата неделя (5 октомври 2014 г.). и добавят, че бъдещите депутати трябва да спрат да обслужват парите и интересите на този или онзи, да покажат морал и почтеност пред избирателите си. "Това със сигурност ще е трудно, почти...

Гръцкото правителство получи вот на доверие

http://www.moreto.net/novini.php?n=267000

Гръцкият премиер Андонис Самарас получи вот на доверие от парламента, съобщава Асошиейтед прес. Гласуването бе проведено рано сутринта в събота. Той получи 155 гласа "за" от 300-местния парламент, като за него гласуваха партиите от управляващата коалиция.

Еволюцията на Върколака (графика)

http://cinema.actualno.com/Evolucijata-na-Vyrkolaka-grafika-news_54319.html

Един от най-популярните супергерои в комикс вселената на Marvel – Върколака (Wolverine) отпразнува вчера 40-ия си рожден ден. Именно на 10 октомври 1974 г. за първи път се запознаваме с хари...

Гроздан Караджов: ВСС трябва да се разпадне на две части

http://society.actualno.com/Grozdan-Karadjov-VSS-trjabva-da-se-razpadne-na-dve-chasti-news_54322.html

За Реформаторския блок най-важна е съдебната реформа. Трябва да има прекрояване на съдебната система из основи. Изборът на висши магистрати да става само след детайлно проучване на имуществото им и ...

Велосипедистите представляват до 2% от трафика в София

http://sofia.actualno.com/Velosipedistite-predstavljavat-do-2-ot-trafika-v-Sofija-news_54323.html

Велосипедният трафик в София е между 1 и 2% от целия, което не е малко. Иска ни се да е доста повече, надяваме се да е може би около 5%. Информацията съобщи Иво Делин от сдружение "Велоеволюция&q...

Акад. Воденичаров: Трябват непопулярни мерки

http://frognews.bg/news_78014/

Новият кабинет трябва да предприеме мерки, които няма да се харесат на хората. Мина времето, когато можеше да се кокетничи с определени слоеве на населението.

Италиански журналист: Калабрийците купуват кокаин от България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361939

"Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре. Калабрийците се снабдяват с кокаин по собствени канали – със стока от българите. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци. . Това заяви пред Нова телевизия италианскията журналист Роберто "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре. Калабрийците се снабдяват с кокаин по собствени канали – със стока от българите. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци. . Това заяви пред Нова телевизия италианскията журналист Роберто

ЦИК: Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни

http://www.cross.bg/aleksieva-komisii-izbiratelni-1434539.html

/КРОСС/ "Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни", заяви в „Седмицата" на Дарик председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. По думите й добрата оценка на международните наблюдатели се дължи основно на две неща, като първото от тях е новият Изборен кодекс. „Този кодекс вмени задължение на изборните комисии да бъдат много прозрачни и много открити в своята дейност. От друга страна цялата изборна администрация - ЦИК, Районните избирателни комисии (РИК), Секционните избирателни комисии (СИК) и сътрудниците към тях в работата си", обясни Алексиева. „По отношение на сроковете голямо предизвикателство за нас беше спазването на 24-часовия срок за произнасяне по определени жалби. Предизвикателство дотолкова, доколкото жалбите не бяха окомплектовани напълно и се наложи отлагане на времето за събиране на пълната преписка, за да може ЦИК да се произнесе адекватно и законосъобразно", призна Алексиева. „Има доста сигнали за нарушения, но те не са от характер, така че да поставят под съмнение резултатите от изборите", посочи още Алексиева. Вчера Централната избирателна комисия обяви имената на избраните депутати. От тях 19 са избрани с преференция - 8% от всички депутати. Най-много са в групата на ГЕРБ - 10, следват БСП - с 5, ДПС - с 2, Реформаторският блок и „България без цензура" - с по един.  

Експерти: Правителство ще се състави трудно

http://www.cross.bg/hristova-mihaiilov-sustavi-1434538.html

/КРОСС/ Кабинет ще се състави трудно, няма да издържи дълго. Това е прогнозата на психолога доц. Антоанета Христова, направена в предаването "Факторът Кошлущов" по TV7. Експертът обаче смята, че правителство трябва да бъде съставено на всяка цена и то да работи, докато може. Това трябва да стане, дори и да се наложи да се правят компромиси. Режисьорът Евгени Михайлов обаче е категоричен, че не бива да правим повече компромиси, тъй като чрез тях сме прогонили младите хора. "Трябва да направим всичко, за да ги задържим, а това може да стане чрез увеличаване доверието в институциите. Сега тяхното доверие е по-ниско и от това, което беше преди 25 години", допълни режисьорът. Според гостите проблемът на обществото ни през последните 25 години е ценностен. Важно е да се върне доверието в институциите и хората да са сигурни, че справедливостта може да възтържествува. Според тях на първо място трябва да е почтеността на политиците. "В последните дни виждаме как политиците си сменят мнението по три пъти на ден. Как можеш да имаш доверие на такива хора, как може да си готов да подписваш споразумения с тях", попита Михайлов. "Темата за Реформаторския блок е болезнена, защото това е фалшиво излъчване на гладкост, под която няма нищо", заяви доц. Христова. Според гостите трябва да има Велико народно събрание. Гостите дадоха и оценка на служебния кабинет

ГЕРБ-Кюстендил: Необходимо е задължително гласуване, за да няма казуси "Бат Сали"

http://pik.bg/герб-кюстендил-необходимо-е-задължително-гласуване-за-да-няма-казуси-бат-сали-news236225.html

ГЕРБ-Кюстендил: Необходимо е задължително гласуване, за да няма казуси "Бат Сали"

„ПП ГЕРБ има над 20 000 гласа, ДПС - над 800 гласа. И двете политически сили ще имат по един народен представител. Това е несправедливост, а първопричината е Изборният кодекс“, заяви областният координатор на ПП ГЕРБ в Кюстендил Кирил Калфин, съобщиха от пресцентъра на партията. „Знаете кой изготви Изборния кодекс и с каква демагогия - срещи, покани към граждански организации, обсъждания и така се получи, че след взаимни отстъпки БСП и ДПС, с помощта на „Атака", го приеха в този му вид. Ние предложихме преди второто четене обособяването на регион чужбина, но те го отхвърлиха. Не можаха ли да видят методиката, аномалиите? Сигурно - да, но за тях беше важно да се прегръщат, да се целуват, само и само да бъдат на власт. Но сега, на тези избори, народът им отвърна по подобаващ начин", заяви още Калфин. Той допълни, че не е важно, кой ще е депутатът на ДПС, а че е несправедливо съотношението 20 000 към 800.

Калфин припомни и идеята за въвеждане на стимули за гласуване, които да са решаващи за дадена административна услуга, при равни други условия. Областният координатор на ГЕРБ е на мнение, че е необходимо задължително гласуване и мажоритарен вот. "В Кюстендилска област сме първа политическа сила, имаме отличен резултат. Успяхме да победим нашите опоненти в почти всички градове, дори и в села, които се смятаха за „червени крепости“. За ПП ГЕРБ са гласували 20 150, за БСП - 14 233, т.е. разлика от 6 000 в полза на ГЕРБ. В Кюстендил побеждаваме с около 2 000 гласа, в Дупница - с около 3 000 гласа. Побеждаваме в Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново, в непоклатимата „червена крепост“ село Невестино - също побеждаваме. В процентно съотношение това са над 10% по-добър резултат от БСП. В цялата страна имаме много сериозни успехи", отчете изборните резултати Калфин. 

„На всички срещи през последния месец предупреждавахме, че ниската избирателна активност ще подмени вота на хората с това преразпределение на гласовете. Сега колежката Манолова обръща пирамидата и иска Бат Сали да бъде оттеглен от ДПС и да влезе втората в листата, а е публична тайна, че е нейна приятелка. Не, проблемът е друг - 800 не е равно на 20 000 гласа, има подмяна на вота", коментира Емил Гущеров, народен представител от ГЕРБ в 42 НС.

„Благодаря на хората, които ни се довериха, повярваха ни и оцениха, че нашето управление е било по-добро от това на Тройната коалиция през последната една година. Но сега е важно да направим силно и стабилно правителство, защото само когато ни обединят националните интереси, ще имаме възможност да изведем България на правилния път", коментира Калфин. 

Петима задържани, полицай ранен при мелетата на "Васил Левски"

http://www.bnews.bg/article-118777

Един полицай е задържан при мелетата на Националния стадион снощи по време на мача между България и Хърватия. Сбиването в сектор Б е било между привърженици на два български отбора, сред които полицията е влязла за да възстанови реда по трибуните и да раздели двете агитки.

Френски пазари проявяват интерес към българско вино

http://econ.bg/Новини/Френски-пазари-проявяват-интерес-към-българско-вино_l.a_i.575907_at.1.html

Българските вина биха се отличили от всички останали с локалните родни сортове като памид, димят, ркацители, мавруд, мискет. Това са сортове,...

Няколко признака, че краят е близо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361525


КОЛКО пъти сме го чакали този край с глави в земята, треперещи от страх. Или пък сме гледали с разширени зеници приближаващия апокалипсис.
Мнозина се самоубиха, за да прескочат самостоятелно масовата смърт и ужаса. Други се вдъхновиха и създадоха епични книги и величествени филми. Трети се скъсват да четат конспиративна литература и жълта преса КОЛКО пъти сме го чакали този край с глави в земята, треперещи от страх. Или пък сме гледали с разширени зеници приближаващия апокалипсис. Мнозина се самоубиха, за да прескочат самостоятелно масовата смърт и ужаса. Други се вдъхновиха и създадоха епични книги и величествени филми. Трети се скъсват да четат конспиративна литература и жълта преса

Шакира се оттегля от сцената заради сина си

http://www.cross.bg/shakira-milan-vtoroto-1434537.html

/КРОСС/ Шакира възнамерява да се оттегли от сцената за около година, за да се посвети на бременността си и 20-месечния си син Милан. „Нуждая се от почивка, може би за около година. И заради Милан, и заради второто бебе, което е на път", казва Шакира, която в момента е в петия месец. „Кариерата ми е наистина важна, но семейството ми е над всичко", коментира изпълнителката. Поп-дивата не крие задоволството си от бащата на децата ѝ - футболистът на Барселона и националния отбор на Испания Жерар Пике. „Въпреки че е доста зает с футбола, Жерар ми помага във всичко. Страхотен баща е! Винаги намира време да си поиграе с Милан", разказва тя. Родителите на Шакира наскоро съобщиха, че второто дете на певицата също ще е момче. „Много сме щастливи! Тя ще има още едно момче - другар на Милан". Нидя обаче признава, че тя и съпругът ѝ Уилям нямат идея как Шакира и Пике възнамеряват да нарекат второто си дете, пише btvnews.  

Болниците имат готовност за ебола, заяви здравният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398157_bolnicite_imat_gotovnost_za_ebola_zaiavi_zdravniiat/?ref=rss


Българските здравни институции следят с повишено внимание разпространението на вируса ебола и имат готовност да реагират при негов случай у нас. Основният проблем пред справянето с болестта в момента е липсата на ваксина, заяви здравният министър в служебния кабинет Мирослав Ненков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"В инфекциозната клиника на Военна болница и в софийската инфекциозна клиника има защитни костюми. Фирмите доставчици имат възможност бързо да доставят...

ИД екзекутира журналист и цивилни в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/id-ekzekutira-zhurnalist-i-civilni-v-irak-6024553

Джихадистите убили публично 37-годишния оператор Риад ал Азауи, който работел за местната телевизия "Сама Салахедин"

Болниците имат готовност да реагират при случай на Ебола у нас, заяви здравният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/11/2398157_bolnicite_imat_gotovnost_da_reagirat_pri_sluchai_na/?ref=rss


Българските здравни институции следят с повишено внимание разпространението на вируса Ебола и имат готовност да реагират при негов случай у нас. Основният проблем пред справянето с болестта в момента е липсата на ваксина, заяви здравният министър в служебния кабинет Мирослав Ненков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"В инфекциозната клиника на Военна болница и в софийската инфекциозна клиника има защитни костюми. Фирмите доставчици имат възможност бързо да доставят...

МВР изненадващо откри два екземпляра на Рибния буквар

http://www.mediapool.bg/mvr-iznenadvashto-otkri-dva-ekzemplyara-na-ribniya-bukvar-news225857.html

МВР и Министерство на културата откриха не е едно, а две копия на оригинала на Рибния буквар. Новината идва след съобщението за изчезването на екземпляр на творбата на д-р Петър Берон от Националния литературен музей в петък. Вторият екземпляр, който е бил открит по време на спешно направената инвентаризация в музея,  не е познат досега, съобщиха от МВР.   Проверката в музея беше наредена веднага в петък, след подаването на сигнал за липсата на копието на Рибния буквар, от заместник- министъра на културата Боил Банов. Целта е била да се установи какви са щетите и има ли и други липсващи книги. След два часа работа на закътано място „изчезналият“ Рибен буквар е бил открит, обясни главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Национална полиция” пред агенция „Фокус“. По-късно е бил открит и втори екземпляр на Рибния буквар, за който не се е предполагало, че се пази в музея. И двете книги са изключително ценни. Оригинал на Рибния буквар не е ясно къде се намира, писа преди време в.“Труд“. Той изчезна през 2009 г. от Музея на котленските възрожденци, където се съхраняваше оригинал на книгата от първото й издание през 1824 г. Букварът бил дарен от частно лице през 60-те години и имал посвещение на титулната страница. Подмяната с копие била разкрита в края на 2008 г., когато се установило, че изложеният в музея експонат е без въпросната титулна страница. През 2007 г. при описване на фондовите единици букварът бил заснет на филм и на него ясно се вижда надписаната титулна страница. Именно този филм от музея предоставили като доказателство пред полицията. „Буквар с различни поучения“или „Рибен буквар“ е първият новобългарски учебник написан от 24-годишния Петър Берон. Той е издаден през 1824 г. в румънския град Брашов. Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Названието му ,,Рибен буквар" идва от рисунката на кит в края на книгата и той става популярен с това название.  Поради големия интерес, този учебник претърпява 6 издания в продължение на 20 години.

М. Манолова: Избори след избори са най-лошото

http://frognews.bg/news_78013/

Ще бъдем отговорни на преговорите за правителство в понеделник. Избори след избори са най-лошото за България. Малко е вероятно да управляваме с ГЕРБ, но те също биха могли да отстъпят.

Нощен ужас в Перник: Жена полетя от третия етаж!

http://www.bnews.bg/article-118774

Жена е паднала от третия етаж на жилищна сграда в Перник. Инцидентът е станал тази нощ, а към момента няма информация за състоянието й, както и за причините, довели до случилото се.

Италиански журналист: Калабрийските мафиоти купуват кокаин от България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361934

"Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре. Калабрийците се снабдяват с кокаин по собствени канали – със стока от българите. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци. Това заяви пред Нова телевизия италианскията журналист Роберто

Красен Кралев е новият председател на ССК "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=267005

Избраният за депутат от ГЕРБ Красен Кралев е новият председател на ССК "Черно море". На общото събрание на клубовете неговата кандидатура събра 32 гласа, докато за тази на опонента му Чавдар Трифонов гласуваха 18 души. През 1982-1989 година Красен Кралев е активен състезател на СК „Черно море - Варна“ на дълги бягания.

Страхил Ангелов: При Жан Виденов имахме 3 милиона гласа, сега сме с 500 хиляди

http://pik.bg/страхил-ангелов-при-жан-виденов-имахме-3-милиона-гласа-сега-сме-с-500-хиляди-news236226.html

Страхил Ангелов: При Жан Виденов имахме 3 милиона гласа, сега сме с 500 хиляди

Стигнахме до 500 000 гласа, при Жан Виденов имахме 3 милиона, изгонихме много хора, които са били част от социалистическата партия и това не може да не се отрази на избирателите. Това каза в интервю за Би Ти Ви Страхил Ангелов. Според него, поредица от грешки и неправилни кадрови решения са довели до това състояние на партията.

„Защо сме лява партия, коя приватизационна сделка развалихме, защо дори миньорите не гласуват за нас, а за Бареков”, попита бившият депутат. Според него, има хора, които от 90-те години стоят на ръководни места в БСП и в пленарната зала, вместо да се оттеглят.

Той посочи, че единствено с ГЕРБ социалистите не са правили коалиция в името на това да управляват, но сега ситуацията май ще направи така, че и това да се случи. 

Телефонни измамници ограбиха златни накити и 40000 лв. от възрастна жена

http://pik.bg/телефонни-измамници-ограбиха-златни-накити-и-40000-лв-от-възрастна-жена-news236223.html

Телефонни измамници ограбиха златни накити и 40000 лв. от възрастна жена

Поредна жертва на телефонна измама установиха полицаите във Велинград, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пазарджик.

Непознат мъж позвънил на телефона на 81-годишна жена от курорта. Той съобщил, че дъщеря й е предизвикала катастрофа, при която е убит човек. Тя била задържана, но за да се уреди освобождаването и били необходими 20 000 лева. Жената не разполагала с такава сума и поради това се договорила да приготви 4000 лева, златен накит и златна зъбна коронка. Парите и златото били предадени от нея на непознат, който дошъл на домашния й адрес. Малко по-късно жертвата осъзнала, че е измамена и едва тогава подала сигнал в полицията. По случая е образувано полицейско производство.

България загуби от Хърватия с автогол

http://www.cross.bg/bulgariya-hurvatiya-avtogol-1434535.html

/КРОСС/ България допусна първа домакинска загуба в квалификациите за Евро 2016. „Трикольорите" отстъпиха с 0:1 от Хърватия на националния стадион „Васил Левски" в мач от група „Н". Николай Бодуров си отбеляза нелеп автогол в 36-та минута, който донесе победата за „шахматистите". Въпреки поражението "лъвовете" продължават да имат напълно реални шансове за класиране, като в понеделник предстои тежко и много важно гостуване на Норвегия в Осло. КЛАСИРАНЕ ГРУПА "Н" след изиграването на вторите мачове 1. Италия 6 точки2. Хърватия 33. Норвегия 34. България 35. Азербайджан 06. Малта 0 Снимка: Булфото, всички права запазени  

Манолова: Партньорството с ДПС срина моралния ни облик, заразихме се от тях

http://offnews.bg/news/n_1/n_402096.html

"Партньорството ни с ДПС на тъмно, с влияние на икономически интереси, срина нашия морален облик пред хората. Очевидно се заразихме от тях, след като допуснахме властта да функционира по този начин”. Това заяви Мая Манолова от БСП в ефира на "Нова телевизия", като подчерта, че ДПС винаги са поставяли на първо място своя партиен интерес. "Докато ние си мислехме, че размразявайки доходите, освобождавайки бизнеса правим достатъчни неща за хората, се оказа, че сме загубили нещо, което е по-важно – доверието”, заяви още Манолова. Социалистката коментира и недоволството на граждани от Дупница и Кюстендил срещу влизането на депутата от ДПС Александър Методиев в парламента след разпределението на гласовете от чужбина. "Провокацията на ДПС към Кюстендил започна не от избора на Александър Методиев-Бат Сали за народен представител, а от неговото номиниране за водач на листата в града. Той е от Самоков и няма нищо общо с Кюстендил", посочи Манолова. Тя изрази и мнението си, че следващи избори и "спиралата избори след избори" биха били фатални за страната ни. "Ако се стигне до там, че се очаква подкрепа от БСП за някакво управление, това решение трябва да се вземе след вътрешнопартийно допитване. Такова важно и тежко решение не може да се взима от тесен кръг от ръководството на партията. Изглежда ми малко вероятно да управляваме заедно с ГЕРБ и няма да налагам подобно решение на хората, които ни подкрепят”, заяви тя. "Няма да отстъпим от ангажимента си да повишаваме доходите на хората. Смятаме, че 10-процентното увеличение на тока не беше необходимо и това не са празни приказки, а анализи на експерти”, допълни Мая Манолова

Каспийско море: Партньорство, петрол и никакви чужденци

http://www.cross.bg/more-kaspiiisko-strani-1434536.html

В Астрахан лидерите на петте крайбрежни страни очертаха новия статут на общия водоем /КРОСС/ Наскоро в Астрахан се състоя четвъртата среща на високо равнище на прикаспийските държави. Лидерите на Русия, Казахстан Азербайджан, Туркменистан и Иран след близо 20-годишни усилия успяха да направят пробив в определянето статута на Каспийско море. Очаква се още на следващата президентска среща догодина той да бъде окончателно приет, с което ще бъде сложен край на споровете по разпределението и използването на морските ресурси. Развитие на енергийния сектор Проблемите, свързани с енергетиката, винаги са били и остават главни за петте страни. Според туркменския президент Гурбангули Бердимухамедов в техните интереси няма особено силни противоречия, но строителството на тръбопроводи по дъното на морето е суверенно право на всяка от тях. Енергийните перспективи пред региона са изключителни. Само проучените петролни запаси достигат 33 млрд. барела, а възможните надхвърлят 200 млрд. барела. Запасите от газ са още по-големи. Досега поради липса на съгласие по статута на Каспийско море страните можеха да добиват нефт и газ само в границите на определените зони на шелфа, а съвместната разработка на находища в общите води бе невъзможна. От разширяване на добива на енергоресурси са заинтересовани всички крайбрежни страни

Колпакова: Разпространяването на ебола в Европа практически е невъзможно

http://pik.bg/колпакова-разпространяването-на-ебола-в-европа-практически-е-невъзможно-news236224.html

Колпакова: Разпространяването на ебола в Европа практически е невъзможно

Разпространяването на вируса ебола в Европа практически е невъзможно, заяви по БНР д-р Татяна Колпакова, представител на Световната здравна организация /СЗО/ в България.

Според нея внасянето на вируса на ебола в Европа е неизбежно, но не се очаква разпространяване на вируса, тъй като при нас няма подобни традиции, които се практикуват в страните от Западна Африка, а и имаме много зряла система на здравеопазването, която е способна да се справи с вируса.

Настоящата епидемия от ебола е най-мащабната епидемия в историята. Този вирус е открит 70-те години, но досега е имало само единични случаи на заразяване, каза д-р Колпакова. За да анализираме създалата се ситуация и пакета от мерки, трябва да разберем защо епидемията е с такива мащаби.

Три са причините, посочи тя – масови размествания на заболелите, особености на културните и религиозни различия в тези региони и разбира се и съпротивата на вътрешните органи, които се борят със заболяването.

Важно е да се подчертае, че пътят на предаването на ебола е при непосредствен контакт, предаването не може да стане по въздух. Затова целият комплекс от мерки, който се препоръчва от СЗО отговаря на ситуацията, подчерта д-р Татяна Колпакова и допълни, че е създаден специален комитет, който се занимава с положението с този вирус. Комитетът е взел мерки относно държавите, които граничат със заразените страни.

СЗО не препоръчва да се вземат ограничителни мерки относно пътуванията и преноса на стоки. За подозренията, че този вирус може да се разпространи на Балканите тя каза, че тази епидемия е много широко отразявана пред публиката, но цялата подготвителна работа се води от много отдавна и не се вижда от широката публика. Целта на СЗО, която бе създадена през 1948 година, бе именно да се предотвратяват такива епидемии. Тези правила и мерки са действителни както за света, така и за България, каза още представителката на СЗО за България.

От своя страна главният държавен инспектор по епидемиология д-р Ангел Кунчев заяви, че не се налага нашата страна да прави нещо допълнително. Мерките, които са въведени най-вече по летищата и по отношение на бежанците са в действие, те работят. Всеки пристигащ на границата ни минава всички медицински прегледи. Той подчерта, че нашата страна има минимални връзки със заразените страни.

Агресивността на Кремъл застигна и България

http://e-vestnik.bg/21460/agresivnostta-na-kremal-zastigna-i-balgariya/

Илиян Василев. Снимка: Личен архив

Туитърската акция на Дмитрий Рогозин и последвалото изказване на говорителя на МИД освен да окажат натиск в предстоящото договаряне за състава и характера на българското правителство, са и признание за провала в руската външна политика.

Надеждите, че Русия ще съхрани лостовете си за влияние след влизането на България в НАТО и ЕС, се оказаха напразни. Никой не беше предвидил, че Путин ще стигне до открита конфронтация със Запада, при която нито едно българско правителство не може да има избор освен да изпълнява съюзническите си задължения към тези два блока.

Енергийният шлем, на който толкова много се разчиташе за схемата - политическа ориентация на Запад, икономическа зависимост на Изток - не сработи. Южен поток е блокиран.

Стремежът на Русия при предстоящите преговори за съставяне на българско правителство е да очертаят “червените линии” на своите интереси и да изолират “анти-руските” - в тълкуването на Москва - политически фактори - президент, служебни министри и най-вече подкрепящите тезите им преговарящи с ГЕРБ.

Целта е ясна - коалиция тип “Южен поток”. Посланието е - или ще си запазим влиянието си в България или ще я дестабилизираме до степен тя да бъде безполезна за ЕС и НАТО, а българите да се обърнат срещу Европа.

От моята практика зная, че официалните реакции чрез МИД са обикновено балансирани и не представляват частта от която трябва да се безпокоим. Опасната част идва от активирането на неформалните канали и най-вече на местните проводници на влияние и въздействие. Затова не се очудвайте ако тези дни има засилване на дейността на традиционните политически и бизнес фактори, които да развият подадените от Москва теми за”предателствата” на президента Плевнелиев, усилени внушения за чувство на историческа вина или откровено неспокосани реакции на босове на футболни клубове, опитващи се да “ударят рамо” на Южен поток.

Няма смисъл да обръщаме прекалено голямо внимание, защото губим ценна обществена енергия. Но си струва да реагираме на недостойните обвръзки на миналите заслуги на Русия със сегашните “дългове” на съвременна България. Трябва спокойно, но твърдо да отстоим своето право на различие и идентичност.

Тезата за “неблагодарните” българи не е нова, но досега не е изразявана с подобна арогантност. Като посланик в Москва винаги съм защитавал схващането си, че признателността на България към тогавашните руски, украински, финландски, румънски войни и техните генерали не подлежи на съмнение или уговорки. Съвременните руснаци и българи заедно трябва да бъдат в равна степен признателни към предците си. Но съвременниците не дължат нищо един на друг за миналото, а само за това което са направили в настоящето.

Всяко поколение изгражда своите мостове на общуване по които текат признателност и уважение. Ако колегите в МИД не разбират това - толкова по-зле.

Това не е урок, който се учи в късни години.

Не случайно в България не съществува спор относно признателността ни към Русия за освобождаването ни в резултат на руско-турската война. Погледнато в материален аспект - веднага след войната сме си платили за това, че са ни освободили.

Погледнато в духовен план - признателност има и ще има - независимо от вековете и правителствата. Затова тихо и безшумно се грижим да съхраним паметта за великото дело на тези знайни и незнайни воини и генерали, дошли да ни освободят.

В същото време в самата Русия много паметници на нашите общи герои се рушат, тънат в забвение или се премахват, като паметника на генерал Скобелев в Москва.

Съвременните поколения руски граждани могат само да се поучат от начина по който се грижим за паметта на руските войни у нас. Така че  и тук ако има признателност, то тя не е към съвременното поколения управленци в Русия.

Лошото на историята е, че тя съхранява и примери за ...

Днес излизат резултати по случая с починалия в Скопие британец

http://www.cross.bg/ebola-slychaya-skopie-1434534.html

/КРОСС/ Днес се очаква германската лаборатория да обяви окончателните резултати по случая с починалия в четвъртък в Скопие британец. След първоначален анализ, вчера македонските здравни власти съобщиха, че има само "малка вероятност" британецът да е бил болен от ебола. Риск за България би имало, ако има лабораторно потвърждение на случая от Македония, заяви главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Координаторът на ООН за борбата със смъртоносната болест Давид Набаро подчерта, че ебола "напредва много бързо, по-бързо от усилията, които полагаме да я сдържим". Той допълни, че броят на заболелите се удвоява на всеки три-четири седмици, предава БНР. Като предпазна мярка срещу ебола от днес на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк започва дистанционно мерене на температурата на пасажери, пристигащи от страни в Западна Африка, където има епидемия на смъртоносната болест. От следващата седмица мярката ще се прилага и на летищата Нюарк, Вашингтон, Чикаго и Атланта.  

Приложение за смартфони ще улеснява споделените пътувания

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/11/2397787_prilojenie_za_smartfoni_shte_ulesniava_spodelenite/?ref=rss


Първото българско приложение за споделено пътуване е вече факт. То дава възможност на непознати да поделят разходи за пътуване в обща посока, както в рамките на града, така извън него и дори в чужбина.

Приложението е резултат на партньорството на една от най-успешните български платформи за пътуване Aha!Car и организаторите на информационната кампания на Европейската комисия - "Do the right mix – Придвижвай се разумно", чийто акцент през 2014 година е по-умното и оптимизирано...

Ю. Москов: Сметката на РБ е бакалска

http://frognews.bg/news_78012/

Саможертви в политиката няма и никога не е имало. Има жертви и това е българският народ.

Съперниците на България безпогрешни за Евро 2016 (видео)

http://www.bnews.bg/article-118762

Съперниците на България от група „Н“ Италия и Норвегия не сгрешиха в своите срещи от квалификацията за Евро във Франция през 2016 година.

И Унгария иска големия талон на шофьорите

http://www.cross.bg/talon-golemiya-svidetelstvoto-1434532.html

/КРОСС/ След Гърция и полицията в Унгария вече иска при пътуване в страната им българските шофьори да носят оригинала на малкия и големия талон за собственост на автомобила, съобщават от МВР. При непредставяне на двете части на свидетелството за регистрация водачът рискува да отнесе глоба от 40 до 100 евро. До момента в Пътна полиция не са получавали писмо за изискванията на властите в Будапеща. Такава информация е била качена на сайта на нашето външно министерство още на 1 октомври. Българското посолството е отправило запитване след оплаквания на наши шофьори, които били изненадани, че тамошните униформени им искат и големия талон, казаха от ведомството. Местните власти обяснили, че двете части на свидетелството са неделим документ. Те не признават копия, искат оригинали на документите. В голямата част на свидетелството се съдържат данни колко лица могат да бъдат превозвани в автомобила, за товароподемността на камиона и др. Съдържат се още специфични кодове за държавите членки. Тази информация я няма в малкия талон и затова унгарската полиция изисква големия талон. От Будапеща се позовават и на европейска директива от 1999 г., допълва в. „Преса". Водачите на лизингови коли могат да носят копие от свидетелството за регистрация, но придружено с нотариална заверка на английски език, обясниха от Външно.  

Боко Харам освобождава заложници

http://www.vesti.bg/novini/boko-haram-osvobozhdava-zalozhnici-6024554

Ислямистката групировка в Нигерия Боко Харам освободи пленената съпруга на вицепремиера на Камерун Ахмаду Али и още 26 заложници, информира Ройтерс.

Проф. Константинов: Политиците трябва да се гонят като диверсанти!

http://pik.bg/проф-константинов-политиците-трябва-да-се-гонят-като-диверсанти-news236205.html

Проф. Константинов: Политиците трябва да се гонят като диверсанти!

"Политиците трябва да се гонят като диверсанти", каза проф. Михаил Константинов по Нова ТВ.

По този начин математикът призова за промени в изборното законодателството.

Той поиска в новия нормативен акт да бъде заложен отделен избирателен район за българските граждани, които живеят в чужбина. В предаването участваше и политологът Димитър Димитров също подкрепи идеята за район в чужбина. "Ако имаше такъв район нямаше да се стигне до случая с Бат Сали", мотивира се той.

Турция започва строежа на АЕЦ по руски проект догодина

http://europe.actualno.com/Turcija-zapochva-stroeja-na-AEC-po-ruski-proekt-dogodina-news_54316.html

През пролетта на 2015 г. може да започне изграждането на инфраструктурата на атомната електроцентрала "Аккую", която ще бъде построена в Турция по руски проект. Информацията съобщи министъръ...

Манолова: Партньорството с ДПС срина моралния ни облик пред хората

http://www.cross.bg/horata-manolova-reshenie-1434531.html

/КРОСС/ "Провокацията на ДПС към Кюстендил започна не от избора на Александър Методиев-Бат Сали за народен представител, а от неговото номиниране за водач на листата в града. Той е от Самоков и няма нищо общо с Кюстендил." Това заяви Мая Манолова в "Карай направо" с Диана Найденова на път за родния й град Кюстендил. "Партньорството ни с ДПС на тъмно, с влияние на икономически интереси, срина нашия морален облик пред хората. Очевидно се заразихме от тях, след като допуснахме властта да функционира по този начин", коментира Манолова. "ДПС винаги са поставяли на първо място своя партиен интерес. Докато ние си мислехме, че размразявайки доходите, освобождавайки бизнеса правим достатъчни неща за хората, се оказа, че сме загубили нещо, което е по-важно - моралния си облик и доверието", заяви още Мая Манолова. Според нея фатално за България биха били следващи избори и спиралата избори след избори. "Ако се стигне до там, че се очаква подкрепа от БСП за някакво управление, това решение трябва да се вземе след вътрешнопартийно допитване. Такова важно и тежко решение не може да се взима от тесен кръг от ръководството на партията. Изглежда ми малко вероятно да управляваме заедно с ГЕРБ и няма да налагам подобно решение на хората, които ни подкрепят", заяви тя. "Няма да отстъпим от ангажимента си да повишаваме доходите на хората

Роботът "Леночка" повдига настроението на пътниците

http://www.cross.bg/lenochka-robotut-robota-1434533.html

/КРОСС/ На летище „Внуково" в руската столица се появи робот хуманоид. Той се казва с едно от най-разпространените женски имена в Русия - Леночка, и е разработен от специалисти на иновационния център „Сколково". Роботът се придвижва в места, където има струпване на пътници, помага с мобилната регистрация за полета и отговаря на въпроси - например, как да се стигне до изхода към самолета, къде се намират аптеката или обменното бюро. За да може пътникът да се регистрира с помощта на Леночка, е необходимо да доближи до робота смартфон с QR код. Този код се изпраща на резервацията, а вграденият в Леночка принтер разпечатва бордната карта. Роботът разговаря с пътниците както на руски, така и на английски език. Когато пътникът се обръща към робота, той разпознава езика за общуване и отговаря на съответния език. Освен това Леночка разяснява на пътниците как да се включат към Wi-​Fi и ги анкетира за качеството на обслужване на летището. Роботът Леночка има миловидно женско лице, което може да се променя в зависимост от настройките на течнокристалния дисплей. В паметта на Леночка има няколко варианта за външност. За всеки тип лице създателите са направили мимика и наклон на главата. Пътниците са единодушни, че Леночка е много привлекателна и повдига настроението им, особено, когато са изтощени от дълго чакане на полет. Всички може да ползват безплатно услугите на Леночка

Глобалните инвестиции в бизнес имоти устойчиво растат

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/globalnite-investicii-v-biznes-imoti-ustoichivo-rastat-181686/

До края на годината обемът им може да достигне 700 млрд. долара - нива, невиждани от 2006 г. насам, според консултант

Нелегалните имигранти навлизат у нас и през Гърция

http://pik.bg/нелегалните-имигранти-навлизат-у-нас-и-през-гърция-news236221.html

Нелегалните имигранти навлизат у нас и през Гърция

Нелегалните имигранти започват да атакуват и границата ни с Гърция. Една от причините за това е засилената охрана на браздата с Турция и построяването на 30-километровата ограда в района на Елхово, сочат данните на МВР.

Само през септември граничните полицаи са заловили там 71 чужденци, а за същия месец през 2013 г. на границата с Гърция е хванат само един човек. За първите десет дни на октомври са задържани 12 души, а за целия октомври миналата година - двама. Това показва информацията на Оперативния щаб на МВР, който следи ситуацията с нелегалните имигранти, пише "Преса".

Началото на новия маршрут тръгва от Турция, където в момента се намират по-голяма част от сирийските бежанци. Бегълците от войната са наясно, че в Истанбул могат да намерят трафиканти, за да ги преведат през границата. Тарифите започват от 1000-2000 евро. Единият от вариантите е чужденците да бъдат прекарани с лодки по море до Гърция. Другата схема е минаване на гръцко-турската бразда, където няма ограда. Това е границата с река Марица. След това от гръцка територия нелегалните имигранти преминават в България - често това става в района на село Мезек.

По-голямата част от чужденците обаче все още използват маршрути през турско-българската граница. От началото на годината граничните ни полицаи са заловили по пътеките близо 3000 души. Най-много са от Сирия, Афганистан и Ирак. Хората, които напират да минат браздата, са много повече, но плановете им невинаги сработват, тъй като в района между Капитан Андреево и Лесово има видеонаблюдение. Когато забележат групите на турска територия, нашите граничари се обаждат на колегите си и те ги задържат.

Някои от чужденците успяват да се промъкнат незабелязано у нас и с помощта на местни трафиканти се озовават направо в София. Новата "мода" е да ги стоварват на магистрала "Тракия" на входа на столицата, в района на село Лозен или жк "Дружба". През последните седмици имаше няколко големи групи, които бяха заловени от полицията. Сред тях се оказаха и няколко души, които вече са били регистрирани в бежанските центрове.

Вчера около 4 ч. сутринта униформени заловиха още 24 чужденци. Осем от тях са хванати при проверка на "Голф 3" с хасковска регистрация на магистрала "Тракия" в района на мотел "Църна маца". Те били без документи, в полицията е установено, че са от Афганистан. Четири часа по-късно, пак на магистралата, но при разклона за Равно поле, полицаи задържаха още 16 чужденци, които ходели пеша край пътя. Оказа се, че и те са афганистанци. Шофьорът е задържан. Ще се установява как имигрантите са се озовали в София. Това обаче се оказва трудно, тъй като чужденците не са ориентирани и не могат да обяснят откъде са откарани с коли до София. Голяма част от тях лъжат, когато разговарят с полицаите, и твърдят, че не разбират преводачите. Заради наплива на имигранти в София продължават проверките в покрайнините на града и в хостелите, където също се приютяват бегълци.

Все повече са и онези, които искат да стигнат до страна от Западна Европа. 1929 чужденци са се опитали да излязат нелегално от страната ни от началото на годината, сочат данните на МВР. Най-много са заловени на границата ни със Сърбия - 1171 души. Бегълците са спипани по нелегални пътеки, най-често се придвижвали пеша. На границата с Румъния са заловени 527 души, като почти всички са били укрити в камиони.

Петима са били задържани със забранени предмети по време на вчерашния мач

http://pik.bg/петима-са-били-задържани-със-забранени-предмети-по-време-на-вчерашния-мач-news236220.html

Петима са били задържани със забранени предмети по време на вчерашния мач

Петима души са задържани със забранени предмети преди и по време на футболната срещата между България и Хърватия в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. За реда по време мача за вътрешната охрана е наета частна охранителна фирма. На проведената работна среща между представители на МВР и БФС изрично е поставено условие към полицията по трибуните и пистите на стадиона да има само стюарди. Единственият ангажимент на МВР в спортното съоръжение е бил осигуряването на агитката на гостуващия отбор. 

След като напрежението ескалира и възникнаха едновременно два инцидента на спортното съоръжение, се наложи намесата на полицейски служители, за да се предотврати разрастване на конфликтите. Пострадал е един служител на СДВР.
Сбиването в сектор Б е било между привърженици на два български отбора, сред които полицията е влязла за да възстанови реда по трибуните и да раздели двете агитки. По същото време в сектор Г, феновете на българския и хърватския отбори опитали да преодолеят загражденията и да се сбият. Това наложи служители от полицейските сили извън стадиона да се намесят, за да не допуснат инциденти със сериозни последици по трибуните. 

След своевременната намеса на органите на реда, ситуацията е овладяна. 
Основният ангажимент на полицията бе опазване на обществения ред на територията на града, предвид струпването на множество привърженици на различни футболни клубове в много питейни заведения в столицата. 

Починалият в Македония британец няма ебола

http://www.vesti.bg/bulgaria/pochinaliiat-v-makedoniia-britanec-niama-ebola-6024551

Наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса, смята служебният министър на здравеопазването

Китай: САЩ и Великобритания стоят зад протестите в Хонконг

http://www.cross.bg/honkong-britanskoto-pekin-1434529.html

/КРОСС/ Някои китайски лидери са убедени, че САЩ и Великобритания стоят зад протестите за повече изборни права, без намесата на Пекин, които се организират през последните седмици, предадоха световните информационни агенции. Според тях, като бивша колония, в Хонконг все още е силно британското влияние. Много от жителите са израснали през времето на британското управление. Това ще направи провеждането на изборите много трудни, а вотът със сигурност ще бъде манипулиран от Запада, пише News. Правителството в Хонконг и демострантите се съгласиха да проведат преговори. Недоволните вдигнаха барикадите, за да позволят на администрацията да работи. Китай по-рано заяви, че Хонконг може да избере своя управител през 2017 г. само след като кандидатите минат през „ситото" на властите в Пекин.  

Министър Ненков: Еболата е далече от България

http://www.vesti.bg/bulgaria/ministyr-nenkov-ebolata-e-daleche-ot-bylgariia-6024551

Наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса, смята служебният министър на здравеопазването

Код оповестява "рушветите" на лекарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=266997

Код ще оповестява лекарските хонорари и пътувания за конгреси в чужбина, заплащани от фармацевтичния бизнес през 2015 г. Това стана ясно вчера по време на Националната конференция по нефрология в Хисаря. "Иновативната индустрия взаимодейства ежедневно със специалистите с оглед, за да се запознаят те с новите терапии.

Дончева: В новия парламент няма потенциал за управление

http://offnews.bg/news/n_1/n_402089.html

В основните партии, а и в тези, които влязоха допълнително в новото Народно събрание, няма експертен потенциал за управление. Това заяви лидерът на "Движени 21" Татяна Дончева по повод бъдещото управление на страната пред бТВ. Дончева подчерта, че властта иска умения, но тя не вижда такива в 8-те партии, който влязоха в парламента. „Ако има сръчни и умни политици, те биха направили коалиция и биха ви обяснили защо. Правенето на формула за едно правителство, която да бъде обществено приемлива, пак е политически майсторлък, какъвто в настоящия парламент няма”, добави тя. По думите на Дончева ГЕРБ са прекарали три години на власт, режейки ленти дори за пешеходни пътеки и партията не е успяла да си набави нужните добри играчи, а е решила, че си е самодостатъчна. „Всяка любов на избирателите, която не е подплатена с конкретни мерки, е нетрайна”, коментира тя. Дончева изрази и мненето си, че новата управляваща коалиция трябва да е ясно оформена и обявена пред обществото. „Да кажат за какво са се разбрали и кой какви компромиси е направил. Да кажат: „ Ще управляваме до следващите местни избори и ще решим тези въпроси и проблеми” и хората ще ги разберат”, смята тя.

"Доктор Уеб" разкри: Нов вирус контролира хиляди компютри

http://www.cross.bg/antivirysni-programa-award-1434530.html

/КРОСС/ Руската компания Dr. Web е отрила недостатъци в системата за сигурност на операционната система OX S на компания Apple, които дават възможност на хакерите да контролират компютрите на потребителите с помощта на Reddit. По оценка на „Доктор Уеб" в света има най-малко 17 000 компютъра, заразени по този начин. Притежателите на повечето от тях живеят в САЩ, на второ място са потребителите от Канада, а тройката затварят представителите на Великобритания. Dr. Web е антивирусна програма, създадена от Игор Данилов през 1991 г., а под марката Dr. Web (Д-р Уеб) антивирусите се разпространяват от 1994 г. Компанията „Доктор Уеб" е руска, тя е производител и доставчик на антивирусни продукти. Руската програма предлага най-различни антивирусни решения за широк кръг клиенти, използващи най-различни операционни системи. Dr. Web е известна не само в Руската Федерация, но и в страните извън границите й. В момента едно от антивирусните решения на компанията - Dr.Web Light, е на второ място в класацията за безплатни антивирусни приложения в рускоезичния сегмент Android Market. Програмата Dr. Web позволява инсталиране и на антивирусна програма на друга компания, без това да пречи на функционирането на операционната система, а също и на самите антивирусни програми

Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета

http://www.cross.bg/doverie-parlament-grutzkiyat-1434528.html

/КРОСС/ Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие беше поискан от Самарас, за да си осигури подкрепата на депутатите за продължаване на реформите и бъдещите преговори с тройката международни кредитори - Европейския Съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Доверие на правителството в 300-местния парламент гласуваха 155 депутати от партиите на управляващата коалиция между "Нова демокрация" и ПАСОК. Против бяха 131 депутати от всички опозиционни партии. Вотът трябваше да демонстрира на международните кредитори, че политическата обстановка в Гърция е стабилна.  

Безработицата отново тръгна нагоре

http://pik.bg/безработицата-отново-тръгна-нагоре-news236218.html

Безработицата отново тръгна нагоре

Напливът от младежи без работа, които през септември са се регистрирали в бюрата по труда, е причина официалната безработицата отново да започне да расте.

След няколко поредни месеца, в които броят на хората без препитание намаляваше плавно, през септември отново се регистрира увеличение, макар и минимално, показват данни на Агенцията по заетостта.

Официално армията на безработните българи вече наброява 345 375, или 10.5%. Те са с близо 3 хил. повече от август. На годишна база обаче намаляват с почти 12 хил., или с 0.3%.

Кампанията за информиране по програмата "Старт на кариерата" и схемата "Младежка заетост" са предизвикали наплива от млади безработни, които са се регистрирали в бюрата по труда, смятат от агенцията. В същото време обаче младежите до 29 г. са едва 1/3 от всички новорегистрирани през месеца. Според данните над 59 хил. са младите безработни у нас към края на септември, което означава, че 17.2% от всички хора без препитание са в тази уязвима група. Спрямо август те са се увеличили с 2300 души. Добрата новина все пак е, че спрямо миналогодишния септември хората до 29 г. без работа са се стопили с близо 12 хил. души. Само младите до 24 г. са над 26 хил. От тях близо 17 хил. нямат специалност или професия.

През септември работодателите са обявили 16 500 свободни места, а в реалния сектор са наети 17 696 българи. Бизнесът продължава да обявява повече места - те са с близо 2400 повече спрямо август. Реализиралите се на пазара на труда хора също са повече - с близо 5000 повече спрямо август. Година по-рано постъпилите на работа на първичния пазар са били с 2267 по-малко, което потвърждава трайната тенденция за нарастване на започналите работа безработни в реалната икономика на годишна база, пише в. "Сега".

През септември сред работодателите бе проведено допитване от какви млади работници имат нужда по Европейската гаранция за младежта. Отговорите не бяха изненадващи - от заявените от фирми близо 10 хил. нужни места по схемата "Младежка заетост" се оказаха сервитьори, бармани, готвачи, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители. Схемата финансира работни места за стажуване и за чиракуване (на млади хора с образование, но без опит по специалността). До края на годината се очаква по нея да започнат работа и обучение 8 хил. младежи до 29 г. Общият ресурс на "Младежка заетост" е 55 млн. евро от Брюксел. 35 млн. лв. са предвидени до края на 2016 г. ЕС отпуска 6 млрд. евро за Европейската гаранция за младежта за всички страни.

Мерджанов: БСП е на губещата страна след две коалиции с ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361921

В политиката има всякакви състояния – възходи и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това каза пред bTV говорителят на партията Атанас Мерджанов. Той допълни, че след две коалиции с ДПС, винаги БСП се е оказвала губеща страна.
На пленума всички хора от Националния съвет (НС)са имали В политиката има всякакви състояния – възходи и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това каза пред bTV говорителят на партията Атанас Мерджанов. Той допълни, че след две коалиции с ДПС, винаги БСП се е оказвала губеща страна. На пленума всички хора от Националния съвет (НС)са имали

На война с етническата престъпност, призова Джамбазки

http://www.cross.bg/dzhambazki-zadachi-prestupnost-1434527.html

/КРОСС/ "Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които трябва да бъдат решени преди зимата. Очаква се през следващите месеци кражбите от домовете в малките населени места да нараснат заради обедняването на българите." Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той подчерта, че Патриотичният фронт ще иска във всяко населено място да има полицейски участък, да има 24 часа униформен служител и патрулка, които да са на разположение на местните хора. "Сега има нападение, няма квартален, няма на кого да се обадят", допълни Джамбазки. "Национално отговорно е да водим разговор за създаване на кабинет с ГЕРБ. Трябва да има ясно управление с ясни задачи, кабинет, съставен от експерти", допълни евродепутатът. Той е категоричен, че няма претенции за това кой да е премиер. "Предстои изключително труден разговор, но има важни сфери, които се нуждаят от спешни реформи. Освен сигурността, големи проблеми има в сферата на образованието, здравеопазването. Важно е да се направят промени в изборния кодекс и наказателния кодекс. Всички тези задачи ще бъдат описани и ще бъдат разпространени до медиите преди срещата между ГЕРБ и Патриотичния фронт в четвъртък. Ако не ги приемат, няма да постигнем съгласие за съвместно управление", категоричен е Джамбазки.          

Мерджанов: След двe коалиции с ДПС, БСП винаги е на губещата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361919

В политиката има всякакви състояния – възходи и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това каза пред bTV говорителят на партията Атанас Мерджанов. Той допълни, че след две коалиции с ДПС, винаги БСП се е оказвала губеща страна.
На пленума всички хора от Националния съвет (НС)са имали В политиката има всякакви състояния – възходи и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това каза пред bTV говорителят на партията Атанас Мерджанов. Той допълни, че след две коалиции с ДПС, винаги БСП се е оказвала губеща страна. На пленума всички хора от Националния съвет (НС)са имали

Българските футболисти: Изиграхме много слаб мач (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/11/2398137_bulgarskite_futbolisti_izigrahme_mnogo_slab_mach_video/?ref=rss


Футболистите от българския национален отбор се обединиха около мнението, че са изиграли много разочароващ мач при домакинството на Хърватия. Националите загубиха с 0:1 във втория си мач от квалификациите за Евро 2016. 

Според тях е имало прекалено много припряност в играта и те не са успели да изпълнят тактическите указания на Любослав Пенев. 

"Лоша загуба. През първото полувреме нищо не се получаваше. Много брак в действията, припряност, изнервяне, пренавитост. Второто...

АДФИ: Енергийни дружества са изхарчили на 16 млн. лв. без обществена поръчка

http://econ.bg/Новини/АДФИ-Енергийни-дружества-са-изхарчили-на-16-млн-лв-без-обществена-поръчка_l.a_i.575903_at.1.html

От доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) стана ясно, че редица енергийни дружества у нас харчат пари без да обявяват...

БСП изгубила морала си заради съюза на тъмно с ДПС

http://www.bnews.bg/article-118772

Сътрудничеството с ДПС при неясни правила, на тъмно, с влияние на икономически и други интереси срина нашия морален облик пред хората. Това признание направи червеното острие Мая Манолова в предаването „Карай направо“ по Нова тв.

Кольо Колев: ДПС са сериозният играч

http://www.cross.bg/vuprosa-komisiya-parlament-1434526.html

/КРОСС/ "Няма никакво съмнение, че в момента ДПС е сериозният играч. Всички малко или много ще внимават да не ги сритат сериозно, защото от тях до голяма степен зависи дали ще има парламент, колко устойчив ще бъде той и колко време ще продължи. Не очаквам да има заигравки около Делян Пеевски и историята около КТБ ще бъде заметена под килима". Това коментира в "Събуди се" социологът Кольо Колев във връзка с темата ще има ли комисия "Кой" в новия парламент. "Не е важен толкова отговорът на въпроса "кой", а отговорът на въпроса "защо" - защо условията позволяват перманентно да се задава въпроса "кой". Бих попитал кой назначи това престъпно служебно правителство, което вдигна цената на тока; назначи един човек с отнети адвокатски права за министър на правосъдието; един военен министър, който иска да сключи сделка с американците през неговата фирма за комисионни. Ситуацията в България от 25 години насам изисква отговор на въпроса защо всичко това е възможно", заяви от своя страна политологът Людмил Георгиев. "За България драмата не е в това, че мафията си има държава, а самата държава е мафия. Независимо кой е на власт моделът „мафия" се възпроизвежда непрекъснато през тези 25 години", допълни политологът. "Въпросът дали ще има комисия "Кой" минава през волята на Бойко Борисов

Хакери 13GB архив от снимки от Snapchat

http://www.cross.bg/snimki-snapchat-prilozhenieto-1434525.html

/КРОСС/ Хакери са се сдобили с над 100 хил. снимки от чат приложението Snapchat. Те са публикували замъглен скрийншот демонстриращ част от снимките в известния форум 4chan, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Снимките не са взети от сървърите на Snapchat, а посредством трето приложение, което е събирало всяка снимка и видео клип, които са били изпращани чрез него през последните години. В резултат хакерите са се сдобили с 13GB архив от снимки, които потребителите смятат, че са били изтрити преди много време. Според онлайн изданието Dagbladet приложението Snapsave също е станало жертва на хакерите. То позволява на потребителите да запазват снимки от Snapchat. Неговите създатели обаче отричат да са били хакнати, както и че приложението им пази снимките на свои сървъри, пише Дневник. Трети потенциален източник на снимките е сайтът SnapSaved, посочва Business Insider. Той е своеобразен клиент за Snapchat, като позволява изпращане и получаване на снимки в приложението, но и дава възможност те да се запазват. Паралелно сайтът е запазвал всички снимки и видео на потребителите, в комбинация с имената на акаунтите им. И този сайт не съществува от няколко месеца. От Snapchat потвърждават, че сървърите на приложението не са били атакувани. Виделите архива потребители на 4chan обаче споделят, че в него има голям брой голи снимки на непълнолетни. Тийнейджърите са си ги изпращали помежду си мислейки, че снимките се изтриват.  

България си вкара автогол и загуби от Хърватия с 0:1

http://www.mediapool.bg/bulgaria-si-vkara-avtogol-i-zagubi-ot-harvatiya-s-01-news225856.html

България падна от Хърватия с 0:1 след нелеп автогол в квалификацията за Евро 2016 на Националния стадион "Васил Левски" в петък вечерта. Над 33 000 зрители подкрепяха отбора на Любослав Пенев. Въпреки поражението българският отбор все още има шансове за класиране, като в понеделник предстои много важно гостуване на Норвегия в Осло. Отборът на Хърватия вкара и два гола от засада, които бяха отменени от рефера.   Двубоят Двата отбора се хвърлиха в здрава битка, но през първите 20 минути игра липсваха опасни положения пред двете врати. Веднъж Бодуров изпревари Манджукич и веднъж Ивелин Попов с глава стреля далеч при добра атака на нашите. В 23-ата минута срещата бе прекратена за няколко минути заради сбиване на родни фенове, което наложи намесата на органите на реда. В същия миг полетяха множество сигнални ракети и факли между агитката на гостите и тази на българските запалянковци. Това предизвиква прекратяването на срещата за около три минути, докато футболистите на Пенев молеха родните фенове да престанат, а тези на Нико Ковач - агитката дошла от Хърватия да стори същото. След подновяването на играта Ивица Олич вкара гол от засада и попадението беше отменено. В 36-ата минута след нарушение на Георги Миланов се стигна до гол във вратата на българския отбор. Апостол Попов изпусна Перишич, който игра с глава и при опит да изчисти топката Николай Бодуров я вкара във вратата на Стоянов за 0:1. Българите се активизираха, но до края на първото полувреме не успяха да уцелят вратата на гостите. На почивката Любослав Пенев направи две смени като Мицански и Занев бяха заменени от Георги Илиев и Андрей Гълъбинов. През второто полувреме българите се опитаха да наложат преса пред противниковата врата, но не успяха да вкарат. Вместо това в 79-ата минута Брозович прониза за втори път вратата на Хърватия, но реферът отмени попадението отново заради засада. Поражението е четвърто за българския отбор от Хърватия от общо седем изиграни мача между двата тима досега и второ поред в София. Подреждането в групата След загубата България е четвърта в група "H" за Евро 2016 с 3 точки и голова разлика 2:2. Очаквано Италия победи Азербайджан с 2:1 у дома. И трите попадения в срещата бяха дело на защитникът Джорджо Киелини, като едното беше в собствената му врата. След срещата бранителят заяви, че би било жалко "адзурите" да не победят в този двубой. Така с по 6 точки след първите две изиграни срещи са отборите на Италия и Хърватия, които се сочат като фаворити в групата ни. Третото място заема Норвегия, която също има 3 точки като нас, но е с по-добра голова разлика 3:2.  Скандинавският тим взе очаквана победа при гостуването си на Малта с класическото 3:0 в петък. Без спечелена точка са отборите на Азербайджан и Малта. Любо Пенев не очаквал загуба След загубата треньорът Любослав Пенев обяви, че не е очаквал да загубим срещата. Той разкритикува и част от основните футболисти.  "Аз лично не очаквах, че ще загубим. Не искам да съм крайно критичен, но не е това, което се работи през цялата седмица. Характер и желание се показва, когато се движим и тичаме. Изневериха основни футболисти. А и класата си каза думата. Не съм доволен от това, което видях. Мислим си, че без тичане, борба, покритие ще стане. Няма как да се получат нещата без преса и желание“, каза Пенев след срещата. Въпреки загубата той не скри оптимизма си да спечелят двубоя с Норвегия като гости след три дни. "Днес загубихме, но не значи, че след три дни няма да спечелим", каза Пенев. Ковач: По-добри сме, българите отправиха само един удар Наставникът на хърватите Нико Ковач не скри задоволството си от спечелените три точки на чужд терен. "Нашият отбор показа, че е по-добрият. През първото полувреме играхме по-добре. България отправи само един удар по посока на нашата врата. Тази победа беше много важна. Сега е важно да спечелим и срещу Азербайджан. България има добри футболисти, но това, което ме впечатли, е колективът", каза Ковач след победата с 1:0 на неговия тим.  

МВФ: Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/mvf-ukraina-se-nujdae-ot-dopylnitelna-finansova-pomosht-181700/

Украински вицепремиер заяви, че страната може да пристъпи към децентрализацията на държавното управление още от 1 януари

Въздушен зрелищен бой над София демонстрират ВВС

http://frognews.bg/news_78011/

Авиошоу под надслов „Това сме ние" ще се проведе на летище Враждебна в София по случай 102 години Военновъздушни сили на България. Организаторите обещават зрелищни изпълнения и фигури от висшия пилотаж.

Разследваната за фалшиви дипломи директорка от Девня отново на прицел

http://www.moreto.net/novini.php?n=266973

Процедурата за дисциплинарно наказание по Кодекса на труда на разследваната за фалшиви дипломи директорка Йовка Бачовска от Девня продължава, каза за Moreto.net шефката на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцислава Генова.

Руски анализатор: България търпи натиск от ЕС, опитва се да се впише в тенденцията на омраза към Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361908

Последните неприятни реплики между президента на България и руското министерство на външните работи показват, че България търпи силен натиск от ЕС и се опитва да се впише в тенденцията на омраза към Русия. Българското общество е разделено по всички въпроси от вътрешната и външната политика. На битово ниво турците в България не са обичани, Последните неприятни реплики между президента на България и руското министерство на външните работи показват, че България търпи силен натиск от ЕС и се опитва да се впише в тенденцията на омраза към Русия. Българското общество е разделено по всички въпроси от вътрешната и външната политика. На битово ниво турците в България не са обичани,

Атанас Мерджанов: След две коалиции с ДПС винаги ние сме губещи

http://pik.bg/атанас-мерджанов-след-две-коалиции-с-дпс-винаги-ние-сме-губещи-news236213.html

Атанас Мерджанов: След две коалиции с ДПС винаги ние сме губещи

В политиката има всякакви състояния – възходи и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това каза в студиото на Би Ти Ви Атанас Мерджанов. Той допълни, че след две коалиции с ДПС, винаги БСП се е оказвала губеща страна.

Според него, вчера на пленума всички хора от Националния съвет (НС)са декларирали пред председателя Михаил Миков готовност да си подадат оставките, но той ги помолил да не правят това, докато не реши какви персонални промени ще има по върховете на партията.

„Разговорите между нас бяха много горещи и емоционални, имаше и лични нападки, признаваме, че сегашната изборна загуба е най-тежката”, призна говорителят на столетницата.

Според него, нови, бързи предсрочни избори са най-голямото зло за държавата и хората. „Тези, които предизвикаха последните избори трябва да поемат сега своята отговорност – ГЕРБ и Росен Плевнелиев”, каза социалистът.

"На преговорите в понеделник ще разберем какво точно предлага ГЕРБ и едва тогава ще можем да определим отношението си към евентуалното ново правителство", посочи Мерджанов. Той посочи, че няма логика Плевнелиев да бави свикването на новото Народно събрание, след като ситуацията в страната според ГЕРБ е тревожна и катастрофична.

Еврозоната е във фокуса на есенната среща на МВФ и Световната банка

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/11/2398144_evrozonata_e_vuv_fokusa_na_esennata_sreshta_na_mvf_i/?ref=rss


Проблемите на еврозоната са в центъра на дебатите на икономическите лидери, участващи в есенните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон, на фона на фона на все по-голямото напрежение около приноса на Германия за възстановяването на растежа в региона, предаде Франс прес.

"Европейската икономика е в доста обезпокоително положение", изтъкна Аксел Вебер, ръководител на банка Ю Би Ес (UBS ) и бивш управител на Бундесбанк (Bundesbank) пред годишната...

Мерджанов: Абсолютно немислимо е да видим представител на БСП в управлението

http://www.cross.bg/merdzhanov-otgovornost-opozitziya-1434524.html

/КРОСС/ "Чувствам се като представител на БСП. Политиката има всякакви състояния, възходи и падения - това са реалностите. Членовете на ИБ при първоначалното обсъждане заявиха намерение за подаване на оставка пред Михаил Миков, но той сметна, че това не е необходимо. Въпросът с оставката на членовете на ИБ не е актуален, няма оставка." Това заяви в "Тази събота" по бТВ Атанас Мерджанов - говорител на ИБ на БСП. "Вчера дълго коментирахме въпросите за колекттивната отговорност, за персоналната. Стана ясно, че са необходими процеси за изчистване, за нов процес. Една оставка едва ли ще удовлетвори партията като цяло. Намираме се в деликатна ситуация, осем партии влязоха в народното събрание. Хубаво е, че са представени толкова интереси. Трябва да покажем голяма вещина, много усилия. Вчера разговорите бяха горещи, емоционални, включително и с лични нападки. БСП е преживяла много състояния на катаклизми. С избиване няма да решим нищо. В последно време не излъчваме решителност. Трябва да изградим кауза която да върне доверието към нас", категоричен бе той. "Много лесно е в БСП да се различаваш, да търсиш вината в другите. В БСП има наслоени доста тежки проблеми, дефицити в кадрите, по отношение в състояние на структурите, по отношение на разговорите с различни браншови организации и съюзи. След две управления с ДПС губещата винаги е БСП. Очевидно е, че не умеем да водим коалиционните разговори", каза още Мерджанов

Баба от Сандански издържа трима души с 400 лева на месец

http://pik.bg/баба-от-сандански-издържа-трима-души-с-400-лева-на-месец-news236212.html

Баба от Сандански издържа трима души с 400 лева на месец

Имах един син и го загубих на 32-години от рак на главата, затова сега поемам грижата за двете си внучета. Това разказа пред камерата на Би Ти Ви баба Люба. „Ако не са децата, не знам как ще живея”, казва възрастната жена.

Според нея, майка им живее в друг град, малко се интересува от децата си и вероятно живее с друг мъж. Затова старата жена издържа себе си и двете си внучета с около 400 лева. „Парите са малко, не могат децата учебници да ис купят, учат от компютъра”, през сълзи посочи бабата.

„Искам да изуча децата си, това е голямата ми мечта”, завърши изповедта си жената.

Оптимистична теория за българския парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361544

Мои приятели стигнаха до интересен антропологичен извод – Софи Маринова е перфектната жена. Тя е постигнала всичко, тъй като поради естеството на браковете и произлизащите от това роднински връзки е свекърва сама на себе си. Това е своеобразно постигане на пълното съвършенство, което според редица източни учения идва едва когато не съществуват Мои приятели стигнаха до интересен антропологичен извод – Софи Маринова е перфектната жена. Тя е постигнала всичко, тъй като поради естеството на браковете и произлизащите от това роднински връзки е свекърва сама на себе си. Това е своеобразно постигане на пълното съвършенство, което според редица източни учения идва едва когато не съществуват

Министър Ненков: Ебола е много далеч от страната ни

http://www.cross.bg/nenkov-ebola-gotovnost-1434523.html

/КРОСС/ "На този етап ние не можем да тичаме пред Еболата, защото нямаме ваксина. Целият свят тича след болестта, но не можем да я изпреварим и да я спрем. Ако се случи нещо обаче, имаме готовност да реагираме", заяви в "Събуди се" здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков. Според него Ебола е много далеч от страната ни и случаите покрай границата ни вероятно ще се окажат, че не са вируса. По думите му нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести. "Във Военна болница ще дойде такъв тип носилка, която е скъпа и е за изолация на пациенти. Тя е поръчана преди месец във връзка с опасността от Ебола още преди да се завърти покрай нашата граница, ако въобще става въпрос за вируса", поясни Ненков. "За мен обаче наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса", коментира той. Според него няма причина болниците да бъдат принуждавани да купуват облекла за хиляди левове, които ще стоят в складовете. "Имаме готовност фирмите-доставчици светкавично да доставят специалните облекла", поясни Мирослав Ненков.  

Мощни трусове удариха Япония и Индонезия

http://www.bnews.bg/article-118763

Земетресения от 6,1 и 5,2 бяха регистрирани в Япония и Индонезия. Вследствие на трусовете в азиатската част на планетата не се съобщава за пострадали и разрушения. Не е била обявена тревога за опасност от образуване на цунами.

Отложиха с 2 седмици доставката на специалната носилка за ебола за ВМА

http://www.cross.bg/ebola-nosilka-barokamera-1434522.html

/КРОСС/ С около две седмици ще бъде забавена доставката у нас на специална барокамера - носилка за заразени с ебола, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Само двама производители потвърдили за възможна доставка, тъй като заявките се увеличили стотици пъти, пише в. „Монитор". Военномедицинска академия започва процедура за покупка на едно такова съоръжение от Израел или Австрия. В тези страни камерите са надеждни и са със сертификат, че могат да послужат при транспортирането на пациенти с ебола, като му осигуряват максимален комфорт на придвижване и същевременно са безопасни за медиците и всички, които са в близост до него. Това съобщи вчера проф. Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА. Той обясни, че първоначалният вариант бил такава барокамера да бъде купена за 10 000 лв. от Чехия. Малко преди финализиране на сделката обаче се оказало, че фирмата производителка не може да удостовери със сертификат че изделието й може да се ползва за инфектирани именно с ебола. За разлика от чешкото производство специалните носилки, произведени в Израел и Австрия, имат такива удостоверения и отговарят на всички технически изисквания, поясни проф. Камен Плочев и допълни, че в момента търсенето на такива барокамери е повишено заради истерията от евентуална пандемия, а фирмите производителки работят на пълни обороти

Тийнейджърът, който спал с 2 учителки едновременно се чувствал ужасно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361917

Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде "Дейли мейл". Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде "Дейли мейл".

Въоръжени обраха "Макдоналдс" край Перник

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vyoryzheni-obraha-makdonalds-kraj-pernik-6024550

Размерът на откраднатата сума засега е неясен. Никой от служителите на "Макдоналдс" не е пострадал при обира

Тийнейджърът, който прави шведска тройка с 2 учителки: Чувствам се ужасно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361902

Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде "Дейли мейл".

И Габрово на протест заради мандатите от чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_402078.html

В понеделник граждани ще протестират в Габрово срещу получения от ДПС депутатски мандат в областта, който идва от разпределението на вота от чужбина. Намерението на хората идва, след като стана ясно, че ДПС влиза с един народен представител, въпреки че партията е на предпоследно място по брой гласове, съобщава "Нова телевизия". Първо място в района печелят ГЕРБ с над 39% и взимат два мандата. След тях са БСП със 17% и един мандат. Нареждат се Патриотичен фронт, след тях „Атака”, Реформаторският блок, „България без цензура” и едва тогава са ДПС. Гражданите обясняват, че не могат да си обяснят как хора, които от няколко поколения живеят в Турция, "драпат за българско гражданство и определят кой ще бъде втори или трети в Габрово". Габровци апелират към всички депутати, които ще влязат в новото Народно събрание, да работят по този въпрос. Хората искат да се промени закона, който предвижда да се преливат гласове от чужбина у нас. "Не трябва да оставяме политиците да се успокоят и да не променят закона. В момента те са готови на всичко. В първия или втория месец от мандата на този парламент трябва да го променят, защото в края няма да го пипнат”, заяви математикът Михаил Константинов по повод протестите. През последните три поредни дни в София, Кюстендил и Дупница, се състояха протести срещу новия депутатски мандат на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, защото той става народен представител от Кюстендил благодарение на гласовете от чужбина.

“Левски” подготвя турнир “Иван Славков”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361119

Първият турнир по водна топка в памет на Иван Славков (1940-2010) ще е от 12 до 14 декември на столичния басейн “Спартак”. Състезанието за купата, която ще носи името национала по водна топка, президент на Българския олимпийски комитет и член на МОК, се организира от Обединения спортен клуб “Левски” и “синия” клуб по водна топка.

“Идеята да поче Първият турнир по водна топка в памет на Иван Славков (1940-2010) ще е от 12 до 14 декември на столичния басейн “Спартак”. Състезанието за купата, която ще носи името национала по водна топка, президент на Българския олимпийски комитет и член на МОК, се организира от Обединения спортен клуб “Левски” и “синия” клуб по водна топка. “Идеята да поче

Т. Дончева: В партиите в парламента няма експертен потенциал

http://frognews.bg/news_78010/

В управлението е важно да участват експерти, а не политически фигури. Не е толкова важно кой с кого ще участва.

Радомирско село гласува и тази неделя

http://pik.bg/радомирско-село-гласува-и-тази-неделя-news236206.html

Радомирско село гласува и тази неделя

Радомирското село Стефаново ще гласува и тази неделя, пише Мироглед.

След като местните избираха парламента, сега ще пуснат вота си и за кмет.
В селото ще се проведат частични местни избори след като управникът на населеното място Веселин Веселинов се пенсионира. Сега обаче той отново е основния претендент за поста от партия ГЕРБ. Срещу него пък ще се изправи Ирена Велинова от БЗНС.


На предстоящия вот на 12 октомври правото си на глас ще упражнят 353 избиратели. От тях 45 са заявили, че ще упражнят вота си по настоящ адрес, съобщиха от община Радомир. ЦИК допусна девет партии за участие, само две обаче регистрираха кандидати. Жребий определи номер 1 в бюлетината за Ирена Велинова и номер 2 за Веселин Веселинов. Вотът ще бъде упражнен в една секция, в която ще работи 7-членна секционна избирателна комисия.


На последните местни избори Веселинов получи 75,40 от гласовете, Велинова бе четвърта – с 5,16 процента.

Джихадистите контролират голяма част от сирийския град Кобани

http://www.moreto.net/novini.php?n=267004

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" са превзели над 40% от територията на сирийския кюрдски град Кобани. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че ислямистите контролират почти напълно административния район, където са базирани местните власти, съобщава Франс прес.

Расте броят на търсещите убежище в ЕС

http://www.cross.bg/ybezhishte-nad-molbi-1434521.html

/КРОСС/ Броят на кандидатите за убежище в страни-членки на ЕС се е увеличил с 22 на сто през второто тримесечие на 2014 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочат данни от анализ на Евростат за лицата, търсещи убежище в Евросъюза. През април, май и юни общо в ЕС са потърсили убежище над 122 000 души. У нас за същия период са поискали убежище над 1500 чужденци. От началото на годината най-голям брой молби за предоставяне на статут у нас е отчетен от граждани на Сирия - 3337 души, и от Афганистан - над 1200 молби. През 2013 г. броят на чужденците, потърсили убежище у нас, е нараснал близо 7 пъти в сравнение с всяка от предходните 10 години, сочат данните на ДАБ. Пикови години на бежански вълни у нас е имало през 2001 г. - над 2400 души, през 2002 г. - над 2800 души и през 2003 г. - над 1500 души. Всяка от следващите години до 2013 г. броят на бежанците е варирал от няколкостотин до над 1000 души. По данни на европейската статистика най-голям брой чужденци, които са поискали убежище в страна на ЕС през второто тримесечие на 2014 г. , е бил отчетен в Германия (над 37 000 молби), Швеция (над 19 000 молби), Франция (над 15 000 молби) и Италия (над 14 000 молби).    

На изпроводяк: Близнашки прави списък на поголовната чистка

http://www.bnews.bg/article-118769

Служебният премиер е разпоредил на министрите си да изготвят статистика за уволненията и назначенията на ръководни държавни длъжности по време на неговото управление.

Близо 1000 българи чакат за трансплантация на орган

http://www.cross.bg/transplantatziya-organ-chakat-1434520.html

/КРОСС/ 943 души у нас чакат за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, а от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души. Данните съобщават от Изпълнителната агенция по трансплантация при откриването на Седмицата на донорството, която предстои да се проведе от днес до 19 октомври. Оказва се, че от началото на годината в страната 48 души са получили орган от трупен донор, а 11 са трансплантациите, осъществени от жив донор. От агенцията припомнят, че нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 60 000 души чакат за трансплантация, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 годишно влизат в листата на чакащите за орган, пише Дарик. Седмицата на донорството се провежда у нас за втора поредна година, а идеята е, чрез поредица от събития в цялата страна да се подчертаят всички важни аспекти на донорството и трансплантациите.  

ОБИР НА МАГИСТРАЛА СТРУМА! Въоръжени и маскирани задигнаха оборота на ресторант Макдоналдс край Перник

http://www.zapernik.com/krimi/obir-na-magistrala-struma-vuorujeni-i-maskirani-zadignaha-oborota-na_34877/

Двама въоръжени и маскирани ограбиха ресторант на "Макдоналдс" край Перник, предаде БГНЕС.

Ресторантът се намира на главен път Е-79 недалеч от село Студена. Към 4:30 часа тази сутрин маскираните грабители влезли в заведението и като заплашили с оръжие персонала, го принудили да им предаде оборота. След това бандитите избягали, като размерът на ограбената сума засега е неясен. Никой от служителите на "Макдоналдс" не е пострадал при обира. Извършва...

Продължава

Дончева: В основните партии няма експертен потенциал за управление

http://www.cross.bg/doncheva-partii-tatyana-1434519.html

/КРОСС/ "Момчетата от щаба на партията измислиха това като единствения мъж в българската политика. Омръзна ми от мрънкане, когато трябва да се свърши проблемна работа. Факт, че за "Движение 21" са гласували много жени. Това не е трик на предизборната кампания. За отговорни неща на първо място са жените. Жени водиха изключително рискови листи, като тази в Кърджали", това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Тази събота" по бТВ. "Някога се дразнех на фразата „мъжко момиче в политиката", сега има такива жени като мен, които не се страхуват че могат да правят много неща сами. Винаги е добре да бъдеш в компания, хубава, весела и приятелска. Много мъже ми помогнаха в кампанията, със съвет, с приятелско рамо, да ми дадат кураж", споделя Татяна Дончева. "В основните партии няма експертен потенциал за управление. Ако ГЕРБ бяха разбрали, че имат проблеми, те щяха да положат усилия да си набавят добри играчи. Те не привлякоха към себе си необходимите им експерти. Ако има сръчни и умни политици, те биха направили коалиция, независимо че са осем партии. Правенето на формула за едно правителство, която да е обществено приемлива е политически майсторлък. Избирателят трябва да разбере, че каквото викало такова се обадило. Трябва да се предложи формула, която да ти даде достатъчно мнозинство. Може да се извадят няколко неща, които правителството трябва да прави

Скандал по Нова! Диана Найденова и Мая Манолова се изпокараха заради Кюстендил, вижте какво си казаха!

http://pik.bg/скандал-по-нова-диана-найденова-и-мая-манолова-се-изпокараха-заради-кюстендил-вижте-какво--news236203.html

Скандал по Нова! Диана Найденова и Мая Манолова се изпокараха заради Кюстендил, вижте какво си казаха!

Мая Манолова бе поредният гост в рубриката "Карай направо" с Диана Найденова.

Двете обаче бързо се изпокараха след като журналистката настояваше да обиколят Кюстендил с кола, но преди това да видят протеста на хората срещу Бат Сали в центъра на града.

"Искам първо да ви заведа да разгледаме уникалните забележителности на града", сопна се в типичен стил Манолова.

"Ето за това не ви харесвам. Защото винаги искате да сте ментор", отговори веднага Найденова.

Червената фурия не й остана длъжна: "Ето за това хората не ви харесват предаването, защото го вкарвате в коловоз. Къде бяхте г-жо Найденова, когато аз цял месец говоря за купуването на гласове?"

"Ами аз също постоянно скачам срещу тази неправда", защити се водещата.

В крайна сметка Диана Найденова спечели спора и двете заедно отидоха в центъра на Кюстендил, за да видят протеста на местните.

Баща от квартал Тева: Детето ми намери втори умрял гълъб, какво става?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bashta-ot-kvartal-teva-deteto-mi-nameri-vtori-umryal-gulub_34876/

Разтревожен баща от пернишкия квартал "Тева" пита чрез ZaPernik.com каква е причината в последно време в квартала масово да измират гълъби.

"Детето ми Игор намери втори умрял гълъб в рамките на една седмица. От съседи съм чувал, че и те са виждали подобни умопомрачаващи гледки. Живеем в "Тева". Не мога да си обясня причината за тази аномалия. От какво се случва? Има ли я и в други квартали на града?", пита Рангел Димитров.

102 години Български военновъздушни сили

http://www.cross.bg/sili-tehnika-spirka-1434518.html

/КРОСС/ Авиошоу под надслов „Това сме ние" ще се проведе на летище Враждебна в София по случай 102 години Военновъздушни сили на България. Организаторите обещават зрелищни изпълнения и фигури от висшия пилотаж. В летателната програма ще участват основните типове авиационна техника на ВВС. С нея ще се покажат елементи от основните мисии и задачи на военната авиация. Зрителите ще наблюдават различни авиационни тактики, маневрен въздушен бой между двойка изтребители МиГ-29, действия по прикритие на летище от изтребители МиГ-21, бойно маневриране и атаки по земна цел на щурмовици Су-25. Ще бъдат демонстрирани още стоварване на парашутисти от самолет "Спартан", спасителни операции и пожарогасене с вертолети Ми-17 и "Кугър". Предвиден е сложен фигурен пилотаж на малки височини, който ще се изпълни поединично, в двойки и в групи от бойните МиГ-29, МиГ-21, Су-25, транспортните самолети "Спартан" и тренировъчните "Пилатус" и "Албатрос". На статичен показ ще бъдат поставени радари, зенитноракетни комплекси, както и самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС. Всеки желаещ ще може да влиза в авиационната техника, да се снима с нея и екипажите. На показа ще бъдат представени и другите видове въоръжени сили. Сухопътни войски ще изложат бронирани автомобили и техника и въоръжение на силите за специални операции

Дадоха старт на ремонти на пътища за 5 млн. лв. в Трънско (снимки)

http://pik.bg/дадоха-старт-на-ремонти-на-пътища-за-5-млн-лв-в-трънско-снимки-news236204.html

Дадоха старт на ремонти на пътища за 5 млн. лв. в Трънско (снимки)

Трън започва ремонти на пътища за 5 млн. лв., пише Мироглед
.

 

 

 

Отсечките са 8 на брой и са от четвъртокласната пътна мрежа.
Ремонтът е по проект „Подобряване условията на живот в община Трън чрез усъвършенстване на пътната инфраструктура и достъпа до услуги”. Преди старта на проекта бе отслужен водосвет от отец Николай Пешов и бе направена първа копка на пътя за село Студен Извор. Общата дължина на отклоненията до селата, които ще бъдат ремонтирани е над 15 км. за срок от 250 работни дни. Стойността на проекта е 5,325 млн. лева.

С рехабилитацията на отсечките от главния път към селата ще се подобри не само обслужването на населението, но и достъпът на туристи до културните, исторически и природни забележителности на Трънско.

IMG_7125 [640x480]

Туристите ще могат да посетят музея на киселото мляко в Студен Извор и музея на Бусинската керамика в село Бусинци и още много туристически обекти в нашата община , каза на церемонията по започване на строителството кметът на община Трън Светослава Алексиева.
Изпълнител на договора за строителните работи е фирма „Агромах“ ЕООД – една от водещите в изпълнението на обекти от пътна инфраструктура. Градежите ще бъдат на стойност 4,979 млн. лева без ДДС.
Съгласно договора ще се рехабилитират пътните отсечеки от път Трън Вукан – отклоненията за с.Бусинци и с.Студен Извор, от път Трън-Стрезимировци отклоненията до селата Туроковци, Бераинци, Забел, Зелениград, Милославци и Главановци-Рани луг. Общо 14,142 км ще бъдат обект на строителните дейности.

IMG_7121 [640x480]
Срока за изпълнение на строителните дейности е 250 календарни дни, очаква се при добри климатични условия проекта да завърши през юни следващата година.
Строителните дейности ще бъдат обект на строителен надзор от ДЗЗД „Трън МСП“ и авторски надзор на „Инфраконструкт“ООД. Ръководството на проекта е възложено на „Евростарт 2008“ ЕООД.
На събитието присъстваха представители на възложителя Община Трън, на фирмите изпълнители, граждани и гости.

Двама маскирани мъже ограбиха "Макдоналдс" край Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361887

Двама въоръжени и маскирани ограбиха ресторант на "Макдоналдс" край Перник, предаде БГНЕС.
Ресторантът се намира на главен път Е-79 недалеч от село Студена. Към 4,30 часа тази сутрин маскираните грабители влезли в заведението, заплашили с оръжие персонала и взели оборота. След това бандитите избягали.
Размерът на ограбената сума засега е неясен. Двама въоръжени и маскирани ограбиха ресторант на "Макдоналдс" край Перник, предаде БГНЕС. Ресторантът се намира на главен път Е-79 недалеч от село Студена. Към 4,30 часа тази сутрин маскираните грабители влезли в заведението, заплашили с оръжие персонала и взели оборота. След това бандитите избягали. Размерът на ограбената сума засега е неясен.

Малки манекени правят ревю за каузата на „пеперудените“ деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266942

В подкрепа на каузата на „пеперудените“ деца е благотворителното ревю в Мол Варна днес - 11 октомври, научи Moreto.net От 12 часа в събота малките манекени от агенция VIP Fashion ще дефилират в централното фоайе на комплекса с последните колекции на детските марки за дрехи в на търговския център.

Двама въоръжени ограбиха "Макдоналдс" край Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361885

Двама въоръжени и маскирани ограбиха ресторант на Двама въоръжени и маскирани ограбиха ресторант на "Макдоналдс" край Перник, предаде БГНЕС. Ресторантът се намира на главен път Е-79 недалеч от село Студена. Към 4,30 часа тази сутрин маскираните грабители влезли в заведението, заплашили с оръжие персонала и взели оборота. След това бандитите избягали. Размерът на ограбената сума засега е неясен.

Анатомията е съдба

http://www.cross.bg/anatomiyata-e-sudba-1434517.html

/КРОСС/ Зигмунд Фройд, австрийски невролог и психолог, основател на едно от основните течения в психотерапията - психоанализата: "Анатомията е съдба".

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-obshtina-sofiya-1434516.html

/КРОСС/ София От 13.00 часа на летище София - Северен район Военновъздушни сили ще представят авиационно шоу в столицата под надслов „Това сме ние" по повод 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация. СофияОт 10.00 часа Столична Община със съдействието на сдружение "Велоеволюция", организира съботен велопоход за най-малките колоездачи и любители на велосипедите и техните родители. Велопоходът ще започне от кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Витоша". Заключителното събитие в рамките на Фестивала „Твоят град е твоята енергия" се организира като част от дейностите по проект „Енергийна визия 2020 за градовете от Югоизточна Европа". СофияОт 10.00 до 15.00 часа в района на база „Алеко", Природен парк „Витоша", ще се проведе летен градски технически преглед на софийския отряд на Планинската спасителна служба при Български червен кръст. СофияОт 10.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе форум „Детско здраве". СофияНа 11 и 12 октомври от 11.00 до 17.00 часа в сградата на „Интерпред" ще се проведе изложението „Дни на италианското образование". София На 11 и 12 октомври от 11.00 до 16.00 часа в Сити Център София ще се проведе кампанията „БлагоДаря" на Националния център по трансфузионна хематология и Сити Център София. СофияОт 19

Руски анализатор: България опитва се да се впише в тенденцията на омраза към Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361912

Последните неприятни реплики между президента на България и руското министерство на външните работи показват, че България търпи силен натиск от ЕС и се опитва да се впише в тенденцията на омраза към Русия. Българското общество е разделено по всички въпроси от вътрешната и външната политика. На битово ниво турците в България не са обичани, Последните неприятни реплики между президента на България и руското министерство на външните работи показват, че България търпи силен натиск от ЕС и се опитва да се впише в тенденцията на омраза към Русия. Българското общество е разделено по всички въпроси от вътрешната и външната политика. На битово ниво турците в България не са обичани,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-monitor-novinar-1434515.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициБогатите все по-болни - в. Стандарт - стр. 1Пак бъркат бетон за Карадере - в. Труд - стр. 1Министри срещу коалиция - в. 24 часа - стр. 1В парламента се заформя мнозинство за отмяна на преференциите - в. Сега - стр. 1, 2Безработицата пак тръгна нагоре през септември - в. Сега - стр. 1, 3Люк Монтание: Аутизмът е лечим с антибиотици - в. Новинар - стр. 1, 3И Унгария иска големия талон - в. Преса - стр. 1, 10Бум на поръчки бави БГ носилката за ебола - в. Монитор - стр. 1, 2, 3 ГЕРБ се отказа да прави кабинет на малцинството - в. Дума - стр. 1, 2 Водещи заглавия на вътрешните странициГЕРБ поиска коалиция - в. Стандарт - стр. 2, 3Сергей: Може и голям съюз - в. Стандарт - стр. 3ДПС: Манолова надава вой срещу закона си - в. Стандарт - стр. 4Борисов скастри Шаламанов за Русия - в. Стандарт - стр. 5Плевнелиев бранел демокрацията в Русия - в. Труд - стр. 2Замразиха строежа на Карадере - в. Труд - стр. 3Борисов иска власт в коалиция, но не е оптимист - в. Труд - стр. 4ДПС: БСП и ГЕРБ скачат срещу свой закон - в. Труд - стр. 4Борисов кани в своя кабинет всички без БСП, ДПС и „Атака": Давам министри, ще видим дали ще са двама, трима или четирима - в. 24 часа - стр. 2, 3Борисов предупреди ДПС: Пренавивате пружината - в. 24 часа - стр. 4ГЕРБ избра последно формулата "широко коалиционно правителство" - в. Сега - стр. 2Борисов не успя да осъди Бареков за квалификацията "тъп" - в. Сега - стр

Изверг! Изнасилвачът на 8-годишното дете ял баничка, пил айрян и спал непробудно след престъплението

http://pik.bg/изверг-изнасилвачът-на-8-годишното-дете-ял-баничка-пил-айрян-и-спал-непробудно-след-престъ-news236201.html

Изверг! Изнасилвачът на 8-годишното дете ял баничка, пил айрян и спал непробудно след престъплението

Два часа след като изнасилил 8-годишното момиченце на брега на язовир „Студен кладенец" психопатът Осман изял една баничка, изпил кофичка айрян и легнал да спи. „Спа непробудно до сутринта", разказаха пред 24rodopi.com хора, които са наблюдавали мъжа от село Калоянци в ареста.

„Напих се и ми се прииска секс", това е заявил след задържането си в село Калоянци психопатът.

В 23.00 часа в на 2 октомври Осман бил докаран в полицейското управление в Кърджали. Той се гаврил с момиченцето между 18.00 и 20.00 часа в землището на село Калоянци.

Осман примамил детето и го повел към язовира. „Познава семейството на детето. Може би затова то се подвело и тръгнало с Осман. Когато вече били извън селото, той се нахвърлил на момиченцето", разказаха жители на село Калоянци. Осман захвърлил детето в дере до язовира. Било цялото в кръв.

„След 18.00 часа родителите вдигнаха цялото село по тревога. „Дъщеря ни я няма. Помогнете да я намерим", молеха се те. Към 20.00 часа дойдоха и полицаи. Явно Осман им е бил стар познайник и друг път е правил такива неща, защото първо към него тръгнаха. Откриха кръв и по дрехите на Осман и той бързо си призна", разказаха още жители на Калоянци. Според тях той е лежал в затвора в Стара Загора.
Земляците му разказват също, че Осман е работи като пазач в Перперек, карал смени от по 12 часа. „Има семейство, баща на две деца е. Не проумяваме как е направил това", допълниха те.

След зверството с детето Осман изял една баничка и пил айран. В ареста разказал какво е направил, а накрая заключил: „Сега поне няма да се наложи да работя". Спал спокойно, непробудно до сутринта.

Момиченцето е настанено в Хирургията на Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив с множество разкъсвания и травми. То е във втори клас и всеки ден пътувало с автобус до училището в Перперек.
"Има образувано досъдебнопроизводство по случая", заяви изпълняващата функциите на

окръжен прокурор на Кърджали Димитрина Делчева. Обвинението е по чл. 152 от Наказателния кодекс за съвъкупление с лице от женски пол, ненавършило 14 години. "С определение на съда привлеченият като обвиняем е настанен за изследвания в психиатрично заведение", каза още Делчева. Тя допълни, че предстои да бъде извършена съдебно-психиатрична експертиза, след което ще се прецени как да се процедира в случая.

Адвокати смятат, че Осман ще бъде освидетелстван и ще бъде настанен за лечение в Психиатрична болница за дълъг период.

Случаят „Психопатът Осман от Калоянци" е идентичен със сексуалната гавра на Стойчо Каубоя от улица „Стадионска" в Кърджали. За сексуално насилие над дете 62-годишният клошар получи условна присъда.

S&P 500 няма да прехвърли 2 000 пункта до края на годината

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sp-500-niama-da-prehvyrli-2-000-punkta-do-kraia-na-godinata-181436/

Очакванията за вдигане на лихвите и силният долар ще задържат индекса, смята стратегът в Citigroup Тобиас Левкович

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/televizionno-ytro-1434514.html

/КРОСС/ "Събуди се", Нова телевизия Има ли Ебола на 200 км от нас? Налагат ли се спешни мерки? Министър Мирослав Ненков Санирането - мисия невъзможна. Защо? Хиляди излъгани с надежда за по-топла и евтина зима! Следизборни абсурди. Проф. Михаил Константинов и политолога Димитър Димитров. Бунтове в Кюстендил и Дупница. С 800 гласа - депутат, с 8 000 - не! „Карай направо" - Мая Манолова пред Диана Найденова. Комисия „Кой" в новия парламент - а дано, ама надали!... Людмил Георгиев и Асен Генов. Ексклузивно. Изобличителят на наркобароните. Осъденият на смърт от неаполитанската мафия. Роберто Савиано пред Даниела Тренчева. Мръсните тайни на бизнеса. И на България. „Това сме ние" - на живо от зрелищното авиошоу над София днес - архив авиошоу.    

11 октомври в историята

http://www.cross.bg/nasa-prezident-voiina-1434512.html

/КРОСС/ 1531 г. - Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически кантони.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1737 г. - Земетресение в Калкута (Индия) причинява смъртта на около 300 хиляди души.1812 г. - Наполеонови войни: Френската армия на Наполеон Бонапарт се оттегля от Москва.1881 г. - Американецът Дейвид Хюстън патентова първата фотолента.1899 г. - В Южна Африка започва Втората бурска война.1939 г. - Американския президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба.1941 г. - Започва Комунистическата съпротива във Вардарска Македония.1949 г. - Вилхелм Пик става първи (и последен) президент на ГДР.1954 г. - Политическата и военна групировка на Хо Ши Мин Виетмин поема контрола над Северен Виетнам.1958 г. - Програма Пионер: НАСА изстрелва лунната сонда Пионер 1, която пада обратно на Земята и изгаря.1968 г. - Програма Аполо: НАСА изстрелва космическият апарат Аполо 7 - първата пилотирана мисия по програмата, с астронавтите Уоли Шира, Дон Айзъл и Уолтър Кънингам на борда.1962 г. - Папа Йоан XXIII открива Вторият Ватикански събор, който е и последен за католическата църква и приключва през 1965 г., когато папа е Павел VI.1986 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1434513.html

/КРОСС/ КЕТИ КИРОВА, член на Съвета на директорите на Елаците-Мед. КРАСИМИР КАТЕВ, финансист ЛЪЧЕЗАР КОСТОВ, председател на Агенцията по ядрено регулиране  

Св. апостол Филип

http://www.cross.bg/filip-iierysalim-samariya-1434511.html

/КРОСС/ Св. апостол Филип се родил в Кесария ПалестинскаРечник. Избран за дякон, той усърдно изпълнявал задълженията си. Юдеите, като видели, че броят на вярващите все повече се увеличава, започнали да преследват Божията църква. Те убили с камъни архидякон Стефан. Мнозина вярващи напуснали Йерусалим и се пръснали по различни посоки. В градовете и селата, където се пръснали, те усърдно проповядвали словото Божие. Тъй че това гонение послужило за все по-широко разпространение на християнската вяра. Дякон Филип, като оставил Йерусалим, дошъл в Самария, където усърдно проповядвал благата вест за спасителното дело на Богочовека. Народът с радост го слушал и се удивлявал на чудесата, които той вършел. Филип изгонвал нечисти духове и изцерявал болни. Повярвали в проповедта му много хора. В Самария имало един човек на име Симон, известен като магьосник. Той също приел свето кръщение от Филип. Апостолите, които продължили да пребивават в Йерусалим, чули, че много жители на Самария приели словото Божие по благовестението на дякон Филип, който в служението си се издигнал до степен на апостол. Апостолите Петър и Йоан дошли също в Самария, за да помогнат на Филип в устрояването на Църквата там. Те почнали усилено да се молят за повярвалите, възлагали върху тях ръце. И всички те приели в себе си даровете на Пресветия Дух. Сам Господ ръководил апостолите, като им внушавал какво да правят и къде да идат

Инфлацията в Русия гони 8-те процента

http://www.vesti.bg/novini/inflaciiata-v-rusiia-goni-8-te-procenta-6024549

Директорът на отдела за дългосрочно стратегическо планиране на министерството на финансите на Русия Максим Орешкин не изключва инфлацията в Русия за 2014 г. да достигне 8%, предава Интерфакс.

След публикация в ZaPernik.com запълниха ямата на улица Протожерица

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sled-publikaciya-v-zapernik-com-zapulniha-yamata-na-ulica-protojerica_34875/

Ямата, която поглъщаше павета на улица "Протожерица" в Перник е запълнена, установи проверка на ZaPernik.com.

Преди няколко дни ZaPernik.com сигнализира за пропадане на пътя на кръстовището на улиците "Протожерица", "Бузлуджа", "Рила" и "Родопи". В непосредствена близост до пропадането е разположена канализационна шахта, която често се запушва заради извърляне на боклуци в тоалетните на абонатите.

Продължава

На 19 години Елена Кучкова бяга в Лондон от гаджето си, което я бие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361565

“От тия пенсионери, които сте събрали тук, и гейове, и бабички… Кого да съблазнявам?” Това бяха едни от първите думи на Мис Плеймейт 2013 Елена Кучкова на влизане в къщата на “ВИП Брадър 2014”. 25-годишният модел, изглежда, усеща, че именно това е идеята на продуцентите - да играе ролята на съблазнителката сред съквартирантите в “образцовия дом” на “От тия пенсионери, които сте събрали тук, и гейове, и бабички… Кого да съблазнявам?” Това бяха едни от първите думи на Мис Плеймейт 2013 Елена Кучкова на влизане в къщата на “ВИП Брадър 2014”. 25-годишният модел, изглежда, усеща, че именно това е идеята на продуцентите - да играе ролята на съблазнителката сред съквартирантите в “образцовия дом” на

Министър Ненков: Ебола е много далеч от страната ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_402067.html

"Много е далече еболата- къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи тука покрай границата, вероятно ще се окаже, че не са ебола. Това обаче са предупреждения за нас". Това заяви здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков в ефора на "Нова телевизия". По думите на Ненков нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести. "На този етап ние не можем да тичаме пред еболата, защото нямаме ваксина. Целият свят тича след болестта, но не можем да я изпреварим и да я спрем. Ако се случи нещо обаче, имаме готовност да реагираме”, обясни Ненков. Той обясни, че във Военна болница ще бъде доставена такъв тип носилка, която е за изолация на пациенти. Според него няма причина болниците да бъдат принуждавани да купуват облекла за хиляди левове, които ще стоят в складовете.  "Носилката е поръчана преди месец във връзка с опасността от ебола още преди да се завърти покрай нашата граница, ако въобще става въпрос за вируса”, поясни Ненков. "Имаме готовност фирмите-доставчици светкавично да доставят специалните облекла и в други болници”, допълни той. Министърът обаче подчерта, че за него наболелият проблем за България в този момент е 5-балентрната ваксина за бебетата и нейната липса.

Ердоган обвини опозицията за протестите в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=267001

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обвини опозицията за протестите в страната, при които загинаха над 30 души през последните няколко дни. На митинг на свои привърженици в Трабзон, той обвини Републиканската и кюрдската партии, че първо са отхвърлили решението на турските власти за участие във военните удари над сирийския граничен град Кобани, а после са организирали и протестите.

Татяна Дончева: Парламентарно представените партии нямат експертен потенциал

http://pik.bg/татяна-дончева-парламентарно-представените-партии-нямат-експертен-потенциал-news236199.html

Татяна Дончева: Парламентарно представените партии нямат експертен потенциал

Не е важен въпроса кой с колко министри ще участва, важното е какви хора ще бъдат в управлението, трябва да са експерти, а не политически фигури. Това каза в студиото на Би Ти Ви Татяна Дончева. Тя смята, че в представените в парламента партии няма достатъчно експертен потенциал за управление на страната.

Според нея, от гласувалите за „Движение 21” 70% са жени и вероятно са се разпознали в посланието им за изборите. „Две жени от нашата партия се изправиха срещу касапницата в Кърджали, получихме 0.76% от гласовете при много трудната ситуация”, каза лидерката на формацията.

„Определението за мен като единствения мъж в политическата битка ми бе измислено от моя изборен щаб”, призна Дончева. Тя обаче уточни, че много мъже са й помогнали в кампанията.

„12 години бях депутат на БСП и 3 години в Националния съвет на партията, положих неимоверни усилия да обяснявам какво и къде трябва да се промени, но не ми обърнаха внимание, срещах Великата китайска стена” разказа юристката.

Според нея, в столетницата има в последните години низ от действия, налагане на непопулярни хора, толериране на партийци за началници по места, които не се ползват с уважението на съгражданите си и затова тя е загубила битката за симпатиите на хората.

„В момента отношенията с Русия са ключови, те бяха много важни и за изборите, ярък пример за това е „Атака”, която спечели от ясното си определяне като русофилска партия”, смята Дончева. Според нея, въпросът за отношението ни към санкциите срещу Москва ще е определящ и за бъдещата коалиция.

М. Ненков: Взети са мерки срещу ебола

http://frognews.bg/news_78009/

Не можем да седим с г-н Ангел Кунчев на летището и да чакаме еболата да дойде. Ако дойде, дойде. Подготвени сме да реагираме. Ние тичаме след болестта. Не може да я изпреварим и да я спрем.

България вече трябва да гаси фискални пожари

http://www.investor.bg/analizi/85/a/bylgariia-veche-triabva-da-gasi-fiskalni-pojari-181697/

Новото правителство ще има трудната задача да свие бюджетния дефицит под 2% от БВП догодина, пише Петър Ганев от ИПИ

Пожарът „Бат‘ Сали“ запали Габрово и Ямбол

http://www.bnews.bg/article-118766

Четири града - Дупница, Кюстендил, Ямбол и Габрово, излизат на протести срещу депутатите от ДПС, излъчени от техните райони чрез преференция.

Авиошоу "Това сме ние" в небето над София

http://pik.bg/авиошоу-това-сме-ние-в-небето-над-софия-news236198.html

Авиошоу "Това сме ние" в небето над София

Военносъздушните сили показват „Това сме ние” в небето над София, предаде Дарик.

Авиационното шоу „Това сме ние”, организирано от Военновъздушните сили (ВВС) ще се състои днес. Събитието по повод 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация ще се състои от северния район на летище София, на територията на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна.

В летателната програма ще участват основните типове авиационна техника на ВВС. С нея ще се покажат елементи от основните мисии и задачи на военната авиация. Зрителите ще наблюдават различни авиационни тактики, маневрен въздушен бой между двойка изтребители МиГ-29, действия по прикритие на летище от изтребители МиГ-21, бойно маневриране и атаки по земна цел на щурмовици Су-25. Ще бъдат демонстрирани стоварване на парашутисти от самолет „Спартан”, десантиране по способа „бързо въже”, спасителни операции и пожарогасене с вертолети Ми-17 и „Кугър”.

Предвиден е сложен фигурен пилотаж на малки височини, който ще се изпълни поединично, в двойки и в групи от бойните МиГ-29, МиГ-21, Су-25, транспортните самолети „Спартан” и тренировъчните „Пилатус” и „Албатрос”. Вертолетите също ще имат своето авиодефиле „с въздушен танц и поклон” към публиката.

На статичен показ ще бъдат поставени радари, зенитноракетни комплекси, както и самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС. Всеки желаещ ще може да влиза в авиационната техника, да се снима с нея и екипажите.

На показа ще бъдат представени и другите видове въоръжени сили. Сухопътни войски ще изложат бронирани автомобили и техника и въоръжение на силите за специални операции. Военнослужещи от службата „Военна полиция” ще запознаят публиката с взривоустойчивите „Пустинни котки”. Военноморските сили ще покажат специални водолазни костюми и оборудване.

Авиоспектакълът е със свободен вход. Летището ще отвори врати за посетителите в 11.00 ч, а летателната програма започва в 13.00 ч.

Жителите и гостите на София, които желаят да посетят авиошоуто днес, могат да ползват автобусната линия 78, която ще има допълнителна спирка на Паметника на Васил Левски в столицата, а последната спирка ще е в района на авиошоуто. За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. „Ботевградско шосе” в посока към Ботевград. За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги превозва от паркинга на бул. „Ботевградско шосе” и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на авиошоуто.

След като изнасилил 8-годишното дете Осман ял баничка, пил айрян и спал непробудно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361879

Два часа след като изнасилил 8-годишното момиченце на брега на язовир „Студен кладенец Два часа след като изнасилил 8-годишното момиченце на брега на язовир „Студен кладенец" психопатът Осман изял една баничка, изпил кофичка айрян и легнал да спи. „Спа непробудно до сутринта", разказаха пред 24rodopi.com хора, които са наблюдавали мъжа от село Калоянци в ареста. „Напих се и ми се прииска секс",

Нобеловият лауреат Малала Юсуфзай все още е обект на подозрение в родния й Пакистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/11/2397876_nobeloviiat_laureat_malala_jusufzai_vse_oshte_e_obekt/?ref=rss


Малала Юсуфзай, която беше удостоена с Нобелова награда за мир заедно с индийския активист за правата на децата Кайлаш Сатяртхи, е уважавана по света като активист за правата на жените, която смело се изправи срещу талибаните, за да защити принципите си. В консервативен Пакистан обаче мнозина гледат с подозрение към 17-годишното момиче, някои дори смятат, че тя е част от заговор на Запада, целящ да очерни имиджа на страната, пише агенция "Ройтерс".

Малала Юсуфзай стана символ на...

Хакери са откраднали над 100 хил. снимки от Snapchat

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/11/2398119_hakeri_sa_otkradnali_nad_100_hil_snimki_ot_snapchat/?ref=rss


Хакери са се сдобили с над 100 хил. снимки от чат приложението Snapchat. Те са публикували замъглен скрийншот демонстриращ част от снимките в известния форум 4chan, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Снимките не са взети от сървърите на Snapchat, а посредством трето приложение, което е събирало всяка снимка и видео клип, които са били изпращани чрез него през последните години. В резултат хакерите са се сдобили с 13GB архив от снимки, които потребителите смятат, че са били...

Министър Ненков: Еболата още е далеч, подготвяме се

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361876

Еболата все още е далече. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков.
Той е категоричен, че повод за притеснение няма. Еболата все още е далече. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков. Той е категоричен, че повод за притеснение няма.

Хърватия превзе българската крепост

http://www.moreto.net/novini.php?n=267003

лгария допусна първа домакинска загуба в квалификациите за Евро 2016. „Трикольорите“ отстъпиха с 0:1 от Хърватия на националния стадион „Васил Левски“ в мач от група „Н“. Николай Бодуров си отбеляза нелеп автогол в 36-та минута, който донесе победата за „шахматистите“.

Български учен отказа на НАСА и се върна в България

http://pik.bg/български-учен-отказа-на-наса-и-се-върна-в-българия-news236196.html

Български учен отказа на НАСА и се върна в България

Заради свои изследвания на така наречената „космическа болест” проф. Огнян Колев бил поканен да работи за НАСА, но след година и половина се върнал у нас, защото изпитал носталгия. Това разказа ученият в студиото на Би Ти Ви.
Проф. Колев наблюдавал старта на совалка към космоса и участвал в подготовката на космонавтите. „Натоварванията за хората в програмата са огромни, те отсъстват дълго от семейството си”, разказа той.

Според него, космическата болест се изразява в деформирано възприемане на пространството и това се случва при астронавтите, които са в безтегловност. Но може да се случи и на човек при полет на самолет, дори и при пътуване с автомобил. Професорът потвърди, че космонавтите не говорят много за сови преживявания по време на полет, защото трябва да докажат всичко, иначе не ги пускат да летят отново.

Проф. Колев определи хората като „податливи и неподатливи” на тази болест. „Когато пътуваме със самолет или в кораб, ние не виждаме движението на превозното средство и това влияе на вестибуларния апарат на човек.

Ненков: Еболата още е далеч, случаят в Македония е предупреждение за нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361868

Еболата все още е далече. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков.
Той е категоричен, че повод за притеснение няма. Еболата все още е далече. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков. Той е категоричен, че повод за притеснение няма.

Здравният министър Ненков: Еболата е много далеч от нас

http://pik.bg/здравният-министър-ненков-еболата-е-много-далеч-от-нас-news236197.html

Здравният министър Ненков: Еболата е много далеч от нас

Много е далече еболата. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас.

Това заяви в „Събуди се…“ по Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков.„Нашият национален здравен инспектор д-р Кунчев е компетентен човек. Епидемиолозите по места са също „в бойна готовност“, да го кажем по армейски. ВМА е готова да поеме заразени, а фирмите-доставчици са в готовност да ни доставят защитни облекла. Във Военна болница се чака носилка, която е за изолация на точно такива пациенти“, поясни министърът.

„Не може д-р Кунчев, аз или някой друг да седи и да чака на летището да дойде някой с ебола. Пак повтарям – ако се случи нещо, ние имаме готовност да реагираме“, подчерта Ненков. 

„Какви са мерките на летището? Да се мери температура. Ако съм с такъв тип инфекция и ме регистрира камерата на летището и ме изолира, ще изчакам. Но пак ще кажа – нека нашите граждани да знаят, че ако се наложи изолация или специфично изследване – нека не се съпротивляват. Това е в техен интерес и в интерес на близките им“, посочи здравният министър и допълни: „Такава е болестта – ние тичаме след нея. Не може да я изпреварим и да я спрем. Искрено се надявам тази болест да не е резултат на химически експерименти“. 

„Наболелият проблем според здравния министър са ваксините. Мотивите на моя юридически екип са абсолютно железни. Много е важно това договаряне, това е официална обществена процедура. Разбира се, че ще има говорене за лобизъм. Помните ли случая с д-р Нанев, когото развеждаха като за цирк през съдилищата. Д-р Нанев е изцяло оправдан и работи в момента във Франция. Въпросът за ваксините аз го приемам в личен план. Когато се договорим за ваксините, ще изляза и ще кажа – решихме въпроса или никой не ни дава разрешение за ваксините“.

Природен парк "Витоша" става на 80 години

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/11/2397969_priroden_park_vitosha_stava_na_80_godini/?ref=rss


Тази събота (11 октомври 2014 г.) е 80-годишният юбилей на Витоша – най-стария природен парк у нас и на Балканите. По този повод пред хижа "Алеко" ще има организиран спортен празник.

По програма от 10:45 ч. ще е началото на планинско бягане в изкачване (4 км) и масово планинско бягане (3 км). Ще има и масово изкачване на Черни връх без състезателен характер

От 11:30 ч. Боян Петров – покорил три осемхилядника ще издигне знаме на Черни връх – Предвидени са демонстрации с...

Тайфунът Вонфон наближава японската островна група Окинава

http://asia.actualno.com/Tajfunyt-Vonfon-nablijava-japonskata-ostrovna-grupa-Okinava-news_54310.html

Мощен тайфун приближава японската островна група Окинава. Тайфунът Вонфон - най-силната буря в Япония тази година, около 5,00 ч. по Гринуич се е намирал на 150 км югоизточно от най-големия град в Оки...

Лекари от Плевен вдигнаха на крака мъж, прикован към легло

http://pleven.actualno.com/Lekari-ot-Pleven-vdignaha-na-kraka-myj-prikovan-kym-leglo-news_54312.html

Неврохирурзи от университетската болница в Плевен вдигнаха на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина. Причина за състоянието му е битов инцидент, информира БНР. Пациентът не можел д...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване