Видео: Над покривите

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/12/2398489_video_nad_pokrivite/?ref=rss


Вчера в София се състоя авиошоу на Военновъздушните сили, което събра десетки хиляди зрители.

Ето кадри на "Тануки филмс" за тези, които не успяха да стигнат до софийското летище или просто искат да си припомнят още веднъж преживяването. 




Служители на ЧЕЗ почистиха електрическите табла в Перник от обяви и предизборни плакати

http://www.zapernik.com/biznes/slujiteli-na-chez-pochistiha-elektricheskite-tabla-v-pernik-ot-obyavi_34897/

Служители на ЧЕЗ организираха доброволческа акция за почистване на електрически съоръжения след проведените предсрочни парламентарни избори. Инициативата се проведе на 11 октомври в София, Плевен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Видин, Враца, Кюстендил, Перник, Гоце Делчев, Левски, Гулянци и Петрич.

190 доброволци от ЧЕЗ отстраняваха обяви и предизборни плакати и боядисаха 154 ревизионни и 54 електромерни табла, 10 врати на трафопостове.
„Облагородяването...

Продължава

Старица се хвърли от терасата на блок

http://www.bnews.bg/article-118854

Минувач открил труп на възрастна жена под терасите на жилищен блок в Исперих

Какво управление ни чака?

http://www.cross.bg/kabinet-gerb-ypravlenie-1434639.html

/КРОСС/ Вероятността да не се състави кабинет и да се отиде на нови избори би трябвало да се изключи напълно. От изказванията на политиците на този етап обаче можем да отхвърлим няколко възможности относно евентуални коалиции и облика на новия парламент. На първо място изключваме голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, а на второ - кабинет на малцинството, тъй като и Бойко Борисов, и реформаторите заявиха, че няма да го подкрепят. Така че възможният сценарий, който остава на този етап, е коалиционно управление или кабинет на мнозинството, в който участват ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Това е най-логично изглеждащата правителствена конфигурация в момента. Но дали така ще изглежда следващото управление на страната зависи много от разговорите през следващите седмици. Мисля, че поне един месец все още няма да знаем какъв е изходът от ситуацията и какво правителство ще имаме. Ясно е обаче, че ДПС по никакъв начин няма да бъде част от изпълнителната власт. По всичко личи, че Борисов не е съгласен да управлява коалиционно с тях, защото това ще нанесе непоправими щети върху имиджа му. Изключена е и коалицията между ГЕРБ и БСП, защото левицата се намира в много тежка ситуация. От "Позитано" добре разбират, че някакъв евентуален техен ренесанс минава единствено през опозиционна дейност и то при провал на десноцентристко управление

Служебният кабинет пише нов Изборен кодекс

http://frognews.bg/news_78055/

Експерти в служебното правителство работят усилено по п Проектопромени в Изборния кодекс, които предвиждат смесена избирателна система - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално, като се върне системата "Д‘Онт" за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".

Случаен минувач откри труп на възрастна жена под терасите на жилищен блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363039

Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР - Разград. Сигналът в Районното управление е подаден около 06.00 часа тази сутрин. При извършената проверка на място е установено, че тялото е на самотно живеещата 86-годишна жена с инициали Е.С. Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР - Разград. Сигналът в Районното управление е подаден около 06.00 часа тази сутрин. При извършената проверка на място е установено, че тялото е на самотно живеещата 86-годишна жена с инициали Е.С.

Блокират пътя за Македония заради Бат Сали

http://frognews.bg/news_78054/

Кюстендилци продължават протестите си срещу даването на депутатско място на Александър Методиев-Бат Сали от ДПС от техния избирателен район. Този път те възнамеряват да блокират Международният път за ГКПП-Гюешево.

Карлово и Сопот се сливат в град Хемус

http://pik.bg/карлово-и-сопот-се-сливат-в-град-хемус-news236538.html

Карлово и Сопот се сливат в град Хемус

Карлово и Сопот се сливат. Двата града, които са във вечна конкуренция и борба за запазване на собствената индивидуалност, вървят към оформянето на един полис в подножието на Стара планина, пише "Марица".

Терените на първа линия от двете страни на подбалканския път вече са застроени с магазини, ресторанти, автосервизи, складове, дори и фотоволична централа. Районът около Апостоловата гора на запад от Карлово бе харесан от заможни хора, които вдигнаха къщи. Сопот, макар и по-въздържано, също настъпва лека-полека към Карлово. Между града на Левски и града на Вазов са останали незастроени само около 300 метра, като празните места са в сопотската земя, западно от река Мурла. 

В полите на Балкана обаче граница между сопотското и карловско няма. Яса тепе приютява вилите на жителите и на единия и на другия град. Имам  два имота на Яса тепе, споделя Никола Христов. Те са отвъд границата, в така наречената сопотската територия. Но фамилията ни е с дълбоки карловски корени, винаги сме живели в града на Левски,  уточнява той. 

Създаването на един голям полис, обединяващ  двата града, е проект от началото на 80-те години. Това е несбъднатият град Хемус. Около 1980 година Карлово и Сопот се пръскат по шевове от промишлени предприятия. За да търсят поминък, в региона пристигат работници и специалисти на високо ниво от цялата страна. Нито градът на Левски, нито на Вазов обаче могат да осигурят необходимия  жилищен фонд. По това време общината наброява над 80 хиляди жители. Само във ВМЗ  работят 22-23 хиляди човека. 

В същото време държавата стимулира развитието на градове с над 50 хиляди жители с огромни субсидии и осигуряването на строителни материали  за изграждане на жилища и инфрастуктура. Ако Карлово и Сопот се обединят, броят на жителите ще надхвърли 50 000 и новият град ще може да се възползва от държавните стимули за развитие. Тогавашното ръководство на Карлово в лицето на Христо Каламов, първи секретар на Общинския комитет на партията,  лансира проекта „Хемус”. Към него е привлечен и пловдивският архитект Георги Селенски.

Проектът предвижда сливането на Сопот и Кралово в един полис - град Хемус. Между тях в равнината около язовир Мурла се планира да се изгради центърът на властта със съответните партийни и административни сгради, голяма банка и други обекти. Там е предвидено изграждането и на полувисше техническо учебно заведение, което да удовлетворява нуждите от специалисти за промишлените  предприятия в региона. В полите на Балкана щял да блесне нов жилищен комплекс  с три-четири етажни блокове с красива архитектура. Неговото име е „Розова  долина”. Тролейбусна връзка е трябвало да свързва най-източния край на Карлово - квартал Сушица с най-западната част на Сопот - квартал Анево.

Четирилентов път щял да облекчи трафика между квартал „Карлово” и квартал „Сопот”, а велоалея и пешеходна зона между тях да създаде условия за разходки на жителите на модерния и бързоразвиващ се град. Проектът „Хемус” е бил обезпечен с държавна субсидия от 60 милиона лева, които за времето са били огромна сума. Общинското ръководство подготвя всички необходими документи за издаването на Постановление на Министерския съвет, с което да бъде обявен град Хемус.

Проектът среща съпротива от част от жителите на общината и се осуетява. За развитието на България в онези години той бе много добър, оценява несбъдната мечта част от онова поколение карловци.  

За много голяма част от жителите на Сопот темата за сливането с Карлово е абсолютен кошмар, а всеки, който я повдига, задължително ще си навлече гнева на тукашните хора. В последните десетилетия Сопот води истинска битка, докато се отдели като самостоятелна община и участниците в нея са много горди от постигнатото . 

Днес реалностите са много различни от тези в 80-те години. Но експерти прогнозират, че Сопот и Карлово ще продължават да се сближават до пълното им сливане. Неотдавна приключиха процедурите по изкупуването на вилните терени в местността Яса тепе, раздадени по всеизвестния параграф 4.

За тази зона вече има изработен кадастър. Най-вероятно там ще продължава изграждането на по-луксозни единични жилищи сгради. А по двете страни на подбалканския път на втора и трета линия ще продължи изграждането на стопански обекти.

Роджър Федерер прибави и титлата в Шанхай към богата си колекция

http://tennis.actualno.com/Rodjyr-Federer-pribavi-i-titlata-v-Shanhaj-kym-bogata-si-kolekcija-news_54418.html

Малко са титлите, които липсваха в богатата кариера на великия швейцарски тенис гений Роджър Федерер. Една от тях беше титлата в Шанхай – Федерер имаше две титли в китайския град, но когато ...

Швейцарец създаде система за изпращане на съобщения чрез балони

http://actualno.actualno.com/Shvejcarec-syzdade-sistema-za-izprashtane-na-syobshtenija-chrez-baloni-news_54419.html

Швейцарски ентусиаст създаде система, която приема текстови съобщения, написани на компютър, и ги изпраща автоматично към биоразградими въздушни балони. Идеята на Дейвид Коломбини е преди всичко ром...

Свещеници в Дупница отправиха молитва за вразумление на политиците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/12/2398451_sveshtenici_v_dupnica_otpraviha_molitva_za_vrazumlenie/?ref=rss


Свещеници от Дупница отправиха молитва за вразумление на политиците, съобщава Дарик. Литургията в централния храм "св. Георги Победоносец" в Дупница бе отслужена от архиерейският наместник отец Георги Паликарски.

Още вчера той призова всички свещеници в дупнишката духовна околия да отслужат подобна молитва в края на неделните литургии. Паликарски е и един от участниците в протестите срещу даването на мандат на ДПС в кюстендилския регион. Този мандат ще се вземе от Александър...

Кой днес има мир? Сал един бат Сали

http://www.cross.bg/sali-momcheta-sofiya-1434638.html

/КРОСС/ Съботно едно такова, ама нещо не ми е празнично... Нямам мир. Само бат Сали получи мир. 10-и МИР в Кюстендил. И Четин Казак получи един, де. Разпределението на МИР-овете (многомандатните избирателни райони) направо ни разбърника вътрешния мир. Не познавам този човек - с частното енерго и запомнящия се кожух, но съм сигурен, че спи спокойно като чипкано бебе със сменен памперс. От ония - хубавите, дето попиват 3 дамаджани синя течност в секунда... Не че съм виждал бебе да пишка толкова много антифриз. Спи, за разлика от нас. И кой е „на далавера" накрая - ние или той? В Библията, както си спомняте, пише: „Мир ви оставям, Моя мир ви давам". Е, къде го? Сигурно нещо в получателя не е наред, т. е. - в нас. Сигурно вече не сме на тоя адрес, на който е пратен мирът. Няма как да ми харесва това, което ни се случва. То по-скоро няма как да харесвам нито едно от нещата, които ни се случват. Един раздава мира, друг МИР-овете. А ние - все валат. Хубавото на лошото е, че все повече хора се святкат, че така няма да стане. Че всичко е тотално подменена действителност - фейк, менте. Толкова вярна, колкото да преведеш името на дуета „Пет Шоп Бойс" като „Пет момчета от София". От София, от Кърджали или Кюстендил - все тая. Всички сме удавници в морето от тревожност. Надули сме си едни идоли - сетих се от това, че имаше и мач - като ония весели гиганти по стадионите, които махат глуповато

Свещеници в Дупница отслужиха молитва за вразумление на политиците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/12/2398451_sveshtenici_v_dupnica_otslujiha_molitva_za_vrazumlenie/?ref=rss


Свещеници от Дупница отслужиха молитва за вразумление на политиците, съобщава Дарик. Литургията в централния храм "св. Георги Победоносец" в Дупница бе отслужена от архиерейският наместник отец Георги Паликарски.

Още вчера той призова всички свещеници в дупнишката духовна околия да отслужат подобна молитва в края на неделните литургии. Паликарски е и един от участниците в протестите срещу даването на мандат на ДПС в кюстендилския регион. Този мандат ще се вземе от Александър...

В ДР Конго холерата е по-смъртоносна от ебола

http://www.vesti.bg/novini/v-dr-kongo-holerata-e-po-smyrtonosna-ot-ebola-6024596

Няма чешма в моята махала. Да ми забраняват да се къпя в реката или в езерото Танганайка не е правилно – протестира Матилда Кисунги срещу последните мерки на властите за борба с епидемията от холера.

Внасяме гръцко и македонско грозде за ракия

http://econ.bg/Новини/Внасяме-гръцко-и-македонско-грозде-за-ракия_l.a_i.576101_at.1.html

Гръцко и македонско грозде ще спасява домашната ракия заради слабата реколта у нас тази година. Многото дъждове и градушките са съсипали почти...

Минувач открил труп на възрастна жена под терасите на жилищен блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363033

Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР - Разград. Сигналът в Районното управление е подаден около 06.00 часа тази сутрин. При извършената проверка на място е установено, че тялото е на самотно живеещата 86-годишна жена с инициали Е.С. Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих. Това съобщиха от ОД на МВР - Разград. Сигналът в Районното управление е подаден около 06.00 часа тази сутрин. При извършената проверка на място е установено, че тялото е на самотно живеещата 86-годишна жена с инициали Е.С.

Младоженка забременя от джудже-стриптийзьор на моминското си парти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362961

Булка забременя след секс с дждже-стриптизьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се, че до самото раждане съпругът е мисли, Булка забременя след секс с дждже-стриптизьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се, че до самото раждане съпругът е мисли,

Служители на ЧЕЗ почистиха електрически табла в 13 града

http://www.cross.bg/tabla-revizionni-slyzhiteli-1434637.html

/КРОСС/ Служители на ЧЕЗ организираха доброволческа акция за почистване на електрически съоръжения след проведените предсрочни парламентарни избори. Инициативата се проведе на 11 октомври в София, Плевен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Видин, Враца, Кюстендил, Перник, Гоце Делчев, Левски, Гулянци и Петрич. 190 доброволци от ЧЕЗ отстраняваха обяви и предизборни плакати и боядисаха 154 ревизионни и 54 електромерни табла, 10 врати на трафопостове. „Облагородяването на обществените пространства е една от каузите, които утвърдихме като част от дългосрочната си концепция за корпоративна социална отговорност. Вярваме, че можем да заразим хората с ентусиазма и желанието си да направим местата, където живеем, по-приятни и уютни. Надяваме се да ги насърчим да пазят и допълнително да развиват градското пространство", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. Инициативата за почистване на електрическите ревизионни табла е част от програмата на ЧЕЗ „Инвестираме в България". В рамките на тази програма компанията подкрепя реализацията на проекти в областта на енергийната ефективност, градската среда и природата, развитието на млади таланти от различни сфери, подпомага доброволчески инициативи. Подробна информация за социално отговорните проекти и инициативи на ЧЕЗ може да бъде намерена на investiramevbulgaria.com.  

А. Гълъбов: Борисов ще получи гласове от ДПС

http://frognews.bg/news_78053/

ДПС няма да участва правителството на ГЕРБ, но може да го подкрепя. Това каза политологът Антоний Гълъбов по БНТ.

Част от Възраждане и вилните зони над района без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=267080

От ВиК-дружеството във Варн съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вада ще са абонатите в част от кв. Възраждане. Засегнати от повредата ще са и вилните зони, намиращи се над квартала. Аварията се очаква да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до 18 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Нейнски: Невалидните бюлетини са четвърта политическа власт

http://www.cross.bg/neiinski-vlast-politicheska-1434636.html

/КРОСС/ "Невалидните бюлетини са четвърта политическа власт в страната. Апатията на хората е породена липсата на всякакви правила в политиката. Политическата ситуация в момента доказва, че трябва да настъпи реална промяна. Хубаво, обаче нови лица в стари условия, няма да решат нещата", това каза в студиото на "Факторът Кошлуков" Надежда Нейнски. "Партиите, които успяха да влязат в парламента ще покажат доколко предизборните им обещания отговарят на реалните им позиции. В Хасково, например, Реформаторите са повишили броя на избирателите си цели 8 пъти, това провокира да си задаваме въпроси дали новите партии не са се възползвани от старите практики за купуване на гласове. Купеният вот никога не е в полза на обществото", подчерта Нейнски. Тя изрази мнение, че правителство ще бъде съставено, но то няма да е стабилно и има реален шанс за нови предсрочни избори.    

Кафето било полезно за черния дроб

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kafeto-bilo-polezno-za-cherniia-drob-6024594

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, имат по-ниски нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб

Гърция се развежда с Международния валутен фонд

http://www.grreporter.info/Grciya_se_razvezhda_s_Mezhdunarodniya_valuten_fond/16231

На предстоящата среща на министъра на финансите Гикас Хардувелис с изпълнителния директор на Фонда Кристин Лагард ще се договорят условията, при които Гърция ще излезе от Меморандума за финансова стабилност

прочети повече

Протестърски стандарти в дипломацията вредят на България

http://www.bnews.bg/article-118845

България трябва да внимава и да не налага протестърски стандарти в дипломацията си с Русия. Това заяви политологът Мария Пиргова във връзка със скандала около коментарите на руския вицепремиер Дмиртой Рогозин в Туитър.

ЦИК ще обяви окончателното разпределение на депутатските места

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/12/2398207_cik_shte_obiavi_okonchatelnoto_razpredelenie_na/?ref=rss


Днес ЦИК ще обяви окончателното разпределение на депутатските места. Досега тя изчакваше срока, в който 18 от депутатите, избрани в 43-то Народно събрание от два избирателни района, да подадат в ЦИК заявление, в което да посочат в коя листа желаят да останат.

Очаква се комисията да излезе с решение по заявленията днес по обед. .

От ГЕРБ в два района са избрани Бойко Борисов,Десислава Атанасова, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Милена Дамянова и Цветан Цветанов.
...

„Пазители на галактиката” става анимиран сериал

http://www.cross.bg/galaktikata-paziteli-marvel-1434635.html

/КРОСС/ Почитателите на летния филмов хит „Пазители на галактиката" скоро ще могат да се радват на любимите си герои под нова форма. Оказва се, че лентата на Marvel ще се превърне в анимиран сериал, който ще се дава по Disney Channel XD. Очаква се излъчването на епизодите да започне през 2015 г., съобщава The Hollywood Reporter. Сюжетът на сериала отново ще се върти около Звездния повелител, изигран във филма от Питър Куил, и неговите опити да спаси вселената от зло, пише Actualno. „Нямаме търпение да работим с екипа на Marvel Television, за да направим телевизионна анимация, която ежеседмично да радва феновете", заяви Марк Бухаж, един от шефовете на Disney XD. Това лято „Пазители на галактиката" доминира кино класациите с повече от 300 млн.долара приходи.    

Българското копие на актьора Вин Дизел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363023

Ще ви срещнем с българския Вин Дизел. Преди няколко години Кирил Каменов разбрал случайно за приликата си с холивудския актьор. Оттогава мечтае да се снима с него в киното, разказва пред Нова тв.
Докато бил на басейн, едно дете първо открива приликата на Кирил с холивудската звезда. От тогава хората не спират да смятат за звездата. Ще ви срещнем с българския Вин Дизел. Преди няколко години Кирил Каменов разбрал случайно за приликата си с холивудския актьор. Оттогава мечтае да се снима с него в киното, разказва пред Нова тв. Докато бил на басейн, едно дете първо открива приликата на Кирил с холивудската звезда. От тогава хората не спират да смятат за звездата.

Още октомврийско слънце

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oshte-oktomvrijsko-slynce-6024593

Максималните температури ще достигнат между 18° и 23°, в София – около 20°

Вижте българското копие на актьора Вин Дизел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363017

Ще ви срещнем с българския Вин Дизел. Преди няколко години Кирил Каменов разбрал случайно за приликата си с холивудския актьор. Оттогава мечтае да се снима с него в киното, разказва пред Нова тв.
Докато бил на басейн, едно дете първо открива приликата на Кирил с холивудската звезда. От тогава хората не спират да смятат за звездата. Ще ви срещнем с българския Вин Дизел. Преди няколко години Кирил Каменов разбрал случайно за приликата си с холивудския актьор. Оттогава мечтае да се снима с него в киното, разказва пред Нова тв. Докато бил на басейн, едно дете първо открива приликата на Кирил с холивудската звезда. От тогава хората не спират да смятат за звездата.

Около 20 катаджии се разследват месечно в София

http://www.cross.bg/sofiya-katadzhii-ryshvet-1434633.html

/КРОСС/ Средно около 20 пътни полицаи се разследват всеки месец в София за вземане на рушвет от шофьор, пише в."Телеграф", позовавайки се на информация от Министерството на вътрешните работи. Всеки гражданин има право да подава сигнали срещу катаджии както на спешния тел. 112, така и на интернет страницата на столичната Пътна полиция. Възползвайки се от това, средно двама-трима души седмично сигнализират, че са видели корумпирани пътни полицаи. Така на прицел на проверяващите попадат поне четирима катаджии, които са по двама в полицейски екип. Авторите на сигналите обикновено твърдят, че са видели по улиците в София органите на реда да вземат рушвет от шофьори, за да не им пишат акт или фиш за пътно нарушение. Успеят ли свидетелите да посочат точен час на престъпното деяние,както и регистрационен номер на патрулката, започва разследване. Докато трае то,униформените се пренасочват към административна дейност и нямат право да извършват проверки на пътя. Най-често няма достатъчно доказателства срещу катаджиите, от които са се оплакали гражданите, и след няколко седмици те отново са на пътя с палка в ръка, сочи практиката.  

Дъщерята на военнопрестъпник е кандидат за депутат в Босна

http://balkani.actualno.com/Dyshterjata-na-voennoprestypnik-e-kandidat-za-deputat-v-Bosna-news_54415.html

В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори - седмите по ред след сключването на Дейтънското споразумение, което прекратява Гражданската война в страната (1992 – 1995 г.). Около 3,3 м...

Каракачанов: След първия кръг разговори няма да се създаде мнозинство

http://politics.actualno.com/Karakachanov-Sled-pyrvija-kryg-razgovori-njama-da-se-syzdade-mnozinstvo-news_54416.html

Първият етап на преговорите между политическите партии, които ще бъдат представени в следващото Народно събрание, няма да доведе до съставяне на мнозинство. Това прогнозира Красимир Каракачанов от Пат...

10 китайски привички, които изненадват чужденците

http://offnews.bg/news/n_1/n_402273.html

В Китай човек може да се натъкне на някои привички, които са социално неприемливи за Запада, но в азиатската държава са съвсем обичайни. За тях разказва пред "Бизнес инсайдър" Анди Уорлик, който от 2007 г. живее в Шанхай. Емигрантът уточнява, че думите му не са критика, тъй като в чужда страна винаги трябва да се има предвид различната култура. Разбира се, макар много китайци да смятат тези навици за напълно в реда на нещата, много от сънародниците им също не ги одобряват. Уверявам ви обаче, че едва ли биха ви санкционирали, ако ги практикувате, пише Уорлик. 1. Пушенето в сградите е напълно позволено, дори в асансьора. 2. Може да повикате сервитьора/сервитьорката, като просто се провикнете към другия край на ресторанта, без излишна етикеция. 3. Чакайки такси можете да прередите останалите без това да тежи на съвестта ви. "Стоянките" са малко и никой не очаква да се редите на опашка. Същото важи за автобусите и метрото. 4. В метрото можете да си проправяте път с торбите си, разбутвайки хората без да се извините. Личното пространство не се зачита особено.  5. Никой няма против уринирането на публично място. 6. В жилищните квартали може да вдигате шум по всяко време, като например пред прага на съседите. Хората сякаш са имунизирани срещу шума, може би защото той ги съпътства от раждането. 7. Може да имате куче и да не се притеснявате, че то лае 20 часа в денонощието поради посочените по-горе причини. 8. Може да потупвате малки деца по главата казвайки на родителите им колко са сладки. Никой няма да ви докладва на полицията за педофилия. За щастие хората все още не изпадат в ужас от всеки, който приближи децата им.  9. Може да пресичате улицата по всяко време, защото преминаването на зелено по пешеходна пътека е също толкова опасно колкото навсякъде другаде. 10. За карането на колело не важат никакви правила за движение. Дразнещо за пешеходците, но приятно за велосипедистите.

Русия изтегля войските си покрай границата с Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/12/2398443_rusiia_izteglia_voiskite_si_pokrai_granicata_s_ukraina/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин е наредил на войските покрай границата с Украйна да се върнат в постоянните си бази, съобщава агенция Reuters, като цитира говорител на Кремъл.

Военните сили бяха в региона Ростов за летни учения. Те са приключили и Путин нареди връщането на войските в базите им, коментира Дмитри Песков, говорител на Кремъл.

Участие в тренировките са взели общо 17 600 военни. Те прекараха по-голямата част от лятото в региона близо до границата с Украйна,...

ЦИК ще обяви окончателните резултати от разпределението на депутатските места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363012

Изтече крайният срок, в който избраните кандидат-депутати от два МИР-а трябва да посочат от кой точно желаят да влязат в новото Народно събрание, съобщи Камелия Нейова, говорител на ЦИК.  След заседание на Централната избирателна комисия, днес, от 16.30 трябва да бъде обявено окончателното разпределение на депутатите по мандати. Изтече крайният срок, в който избраните кандидат-депутати от два МИР-а трябва да посочат от кой точно желаят да влязат в новото Народно събрание, съобщи Камелия Нейова, говорител на ЦИК. След заседание на Централната избирателна комисия, днес, от 16.30 трябва да бъде обявено окончателното разпределение на депутатите по мандати.

ЦИК ще обяви окончателните резултати от разпределението на депутатските места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363008

Изтече крайният срок, в който избраните кандидат-депутати от два МИР-а трябва да посочат от кой точно желаят да влязат в новото Народно събрание, съобщи Камелия Нейова, говорител на ЦИК.  След заседание на Централната избирателна комисия, днес, от 16.30 трябва да бъде обявено окончателното разпределение на депутатите по мандати. Изтече крайният срок, в който избраните кандидат-депутати от два МИР-а трябва да посочат от кой точно желаят да влязат в новото Народно събрание, съобщи Камелия Нейова, говорител на ЦИК. След заседание на Централната избирателна комисия, днес, от 16.30 трябва да бъде обявено окончателното разпределение на депутатите по мандати.

Радан Кънев: Първо да определим задачите, после отговорниците

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/12/2398428_radan_kunev_purvo_da_opredelim_zadachite_posle/?ref=rss


Реформаторският блок има четири приоритета, а ГЕРБ - 40 и повечето не си противоречат. Няма проблем да се поемат сериозни ангажименти и да се определи кога и как ще се реализират и чак тогава срещу ангажимента  да се запише в последната колона кой е отговорник, както в предприятията. Така лидерът на ДСБ и член на ръководството на Реформаторския блок Радан Кънев обясни пред Нова телевизия модела, по който формацията ще преговаря за съставяне на евентуален коалиционен кабинет.

"Ако...

Вижте скандалния имот на Галин и Галена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362997

Галена и Галин ще имат най-голямата къща в Централна България. Бизнесменът Галин Анастасов и половинката му Галена правят дом с площ от 1900 кв. метра в района на кв. „Картала” във Велико Търново, който е обект на множество коментари и спекулации.  До имота се стига по черен път от края на квартала, съобщава „Борба“. Галена и Галин ще имат най-голямата къща в Централна България. Бизнесменът Галин Анастасов и половинката му Галена правят дом с площ от 1900 кв. метра в района на кв. „Картала” във Велико Търново, който е обект на множество коментари и спекулации. До имота се стига по черен път от края на квартала, съобщава „Борба“.

Реформаторският блок е голямата въпросителна след изборите

http://www.cross.bg/gerb-blok-pravitelstvo-1434632.html

/КРОСС/ "Победителят на предсрочните избори ГЕРБ напълно осъзна, че трябва да управлява или поне да излезе с оферта за управление, защото друго поведение би имало много висока цена за тях - отказ или неспособност да съставят правителство ще доведе до срив", каза в "Денят започва с Георги Любенов" социологът Андрей Райчев и подчерта, че това ще принуди ГЕРБ да бъдат активни. Според него те използват "и трите писти, които историята им е дала" - едната е коалиция с две по-малки десни партии, втората е да обявят правителство на малцинството с гласовете на ДПС и третата е свързана с предстоящите преговори с БСП. Последната изглежда все по-малко вероятна, защото социалистите се дърпат, подкрепата на ДПС е рискована, защото ГЕРБ със сигурност ще бъдат обвинени, че управляват с ДПС, анализира социологът и добави, че най-простата и елементарна формула е тройна коалиция от една голяма и две малки десни партии - ГЕРБ с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Тук има една загадка - дали Реформаторският блок ще издържи това влизане или ще се разкъса на две парчета", отбеляза още Райчев. "Ще има парламент, ще има и правителство, а Бойко Борисов ще бъде министър-председател", заяви убедено политологът Антоний Гълъбов и потвърди, че големият въпрос сега е как ще се държи Реформаторският блок в тази ситуация. Според него опитът досега показва, "че десницата трудно се удържа заедно във власт"

Опорочаване на изборите за кмет на Стефаново

http://www.zapernik.com/politika/oporochavane-na-izborite-za-kmet-na-stefanovo_34896/

Изборите в с.Стефаново за кмет още не са започнали

Представлявам БЗНС в Радомир.Днес в с.Стефаново се провеждат частични избори за кмет на кметство Стефаново,но изборния ден още не е започнал,тъй като са доставени сгрешени бюлетини-под №1 е изписан кандидата на ГЕРБ вместо името на кандидата на БЗНС-Ирена Велинова,който номер лично аз изтеглих на жребия.Печатат се нови бюлетини.Хората идват от 6,00 ч.и ги връщат без да обявяват час на началото на изборния ден.Това опорочава избора.Кой е виновен,кой не си е свършил работата предстои едва след...

Продължава

Партиите на стартовата линия на преговорите

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-konsyltatziite-1434631.html

/КРОСС/ България е на прага на преговорите между политическите сили, които ще участват в 43-тото НС. ГЕРБ започват преговори с БСП още в понеделник, 13 октомври за съставяне на коалиция в следващия парламент. Още на 7 октомври стана ясно, че Бойко Борисов няма да участва в първия кръг от консултациите, а преговорите ще се водят от три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пък ще ръкововоди групата от социалисти, която ще води консултациите. В групата, ръководена от Стоилов, са и Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. ГЕРБ ще посрещне и Реформаторския блок. Настроението и в двете партии спрямо другата се менят всекидневно. Вчера Радан Кънев, а днес и Петър Москов, заявиха, че разговорите за отделните личности в новото правителство не са приоритетни, което изтри предишната позиция на Реформаторите, че няма да участват в управление, ръководено от Бойко Борисов. Лидрът ББЦ Николай Бареков също смекчи тона и обяви, че вече е склонен на разговори с Бойко Борисов, Лютви Местан и Волен Сидеров. Той обаче няма да присъства на консултациите, тъй като ще изпълнява задълженията си на евродепутат. От Патриотичния фронт изразиха готовност за преговори, като поясниха, че единствената партия, с която не биха влезли в коалиция, е ДПС. Ивайло Калфин пък обясни, че АБВ трудно би подкрепила дясноцентриски кабинет на Бойко Борисов

Вижте имота на Галин и Галена - най-голямата къща в Централна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362990

Галена и Галин ще имат най-голямата къща в Централна България. Бизнесменът Галин Анастасов и половинката му Галена правят дом с площ от 1900 кв. метра в района на кв. „Картала” във Велико Търново, който е обект на множество коментари и спекулации.  До имота се стига по черен път от края на квартала, съобщава „Борба“. Галена и Галин ще имат най-голямата къща в Централна България. Бизнесменът Галин Анастасов и половинката му Галена правят дом с площ от 1900 кв. метра в района на кв. „Картала” във Велико Търново, който е обект на множество коментари и спекулации. До имота се стига по черен път от края на квартала, съобщава „Борба“.

Партиите на стартовата линия на преговорите

http://www.cross.bg/boiiko-borisov-pregovorite-1434631.html

/КРОСС/ България е на прага на преговорите между политическите сили, които ще участват в 43-тото НС. ГЕРБ започват преговори с БСП още в понеделник, 13 октомври за съставяне на коалиция в следващия парламент. Още на 7 октомври стана ясно, че Бойко Борисов няма да участва в първия кръг от консултациите, а преговорите ще се водят от три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пък ще ръкововоди групата от социалисти, която ще води консултациите. В групата, ръководена от Стоилов, са и Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. ГЕРБ ще посрещне Реформаторския блок на 8 октомври. Настроението и в двете партии спрямо другата се менят всекидневно. Вчера Радан Кънев, а днес и Петър Москов, заявиха, че разговорите за отделните личности в новото правителство не са приоритетни, което изтри предишната позиция на Реформаторите, че няма да участват в управление, ръководено от Бойко Борисов. Лидрът ББЦ Николай Бареков също смекчи тона и обяви, че вече е склонен на разговори с Бойко Борисов, Лютви Местан и Волен Сидеров. Той обаче няма да присъства на консултациите, тъй като ще изпълнява задълженията си на евродепутат. От Патриотичния фронт изразиха готовност за преговори, като поясниха, че единствената партия, с която не биха влезли в коалиция, е ДПС. Ивайло Калфин пък обясни, че АБВ трудно би подкрепила дясноцентриски кабинет на Бойко Борисов

Майката на Зорница Линдарева: Изпадаше в депресия, когато се бореше с анорексията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362987

Майката на Зорница Линдарева изненадващо заяви, че дъщеря й значително преувеличава за лукса, в който е израснала. Вътре в Къщата на „ВИП-брадър“ дъщеря й твърдеше, че родителите й са много богати и са й осигурили прекрасни възможности.  „Тя преувеличава за лукса, в който е живяла, може би това са някакви комплекси или има по-различни критерии“, Майката на Зорница Линдарева изненадващо заяви, че дъщеря й значително преувеличава за лукса, в който е израснала. Вътре в Къщата на „ВИП-брадър“ дъщеря й твърдеше, че родителите й са много богати и са й осигурили прекрасни възможности. „Тя преувеличава за лукса, в който е живяла, може би това са някакви комплекси или има по-различни критерии“,

Божинови празнуват годишнина от сватбата

http://www.bnews.bg/article-118852

Преди три години на 9 октомври в RIU Правец се сбъдваше една приказка.

Приходите на хлебопроизводителите са спаднали с 15%

http://econ.bg/Новини/Приходите-на-хлебопроизводителите-са-спаднали-с-15-_l.a_i.576097_at.1.html

Между 15 и 20% по-ниски приходи са отчели хлебопроизводителите през лятото във Варна. Това съобщи председателят на браншовата им организация в...

18 катастрофи във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=267078

18 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Сравнително спокойно е към този час движението по варненските улици.

Срам! Болен от рак: В България ме отписаха след две операции, а в Испания ме спасиха

http://pik.bg/срам-болен-от-рак-в-българия-ме-отписаха-след-две-операции-а-в-испания-ме-спасиха-news236528.html

Срам! Болен от рак: В България ме отписаха след две операции, а в Испания ме спасиха

В България ме отписаха след две операции от рак на дебелото черво, а в Испания ме спасиха. Съдя държавата за отказ от лечение. Това обяви пред bTV Николай Иванов.

„Преди няколко години ми откриха рак на дебелото черво в напреднал стадии. Имаше и разсейки. У нас претърпях две операции и ме отписаха. Причината бяха именно разсейките. Така се наложи да търся спасение в чужбина и стигнах до частна клиника в Испания. Там ми направиха лекарство специално за мен от моя тумор. Така ме спасиха. Когато поисках държавата да ми помогне, получих отговор, че щом съм в частна клиника, трябва да се оправям сам.

Продадохме всичко, защото лечението е много скъпо. Цялото струва 200 000 евро. Остават ми да изчистя около 50 000 евро към клиниката”, разказа Николай.

Той поясни, че е жив и добре в момента благодарение на специалната ваксина, която са направили в Испания. „У нас този метод не се практикува, а в Европа от 2005 година е масова практика. Именно и на тази база стъпват лекарите у нас, като казват, че няма да финансират експериментално лечение.

Пак казвам, че направата на индивидуална ваксина е практика в Европа от доста години. Този отказ ме накара да заведа дело срещу България за отказ от лечение. Искът ми е за 25 000 евро. В Румъния има спечелено такова дело и очаквам, че и тук ще стане така”, добави Николай. 

Той каза още, че в момента всичките му изследвания са отлични и на всеки 6 месеца ходи на контролни прегледи в Испания.

Христова: Кампанията не даде позитивна енергия на избирателите

http://www.cross.bg/hristova-antoaneta-izbiratelite-1434630.html

/КРОСС/ „Ние не видяхме нито кампания, нито даване на позитивна енергия на избирателите. Един политик е длъжен да каже, че знае накъде води избирателите си, че му сочи една светлина пред него и е длъжен да му внушава надежда и картина, която може да реши неговите проблеми. Нито един от политиците не го направи това нещо. Напротив - кампанията повече внушаваше страх от бъдещето", коментира за „Събуди се" политическият психолог Антоанета Христова. По нейни думи, именно тези фактори да повлияли избирателната активност, трудното решение за кого да се гласува и купуването на гласове. „Никой не отиде с пълна душа да си даде гласа", категорична бе Христова. Като причини за колапса на политическия процес адвокат Виктор Костов посочи тоталната липса на култура в българския народ лично да носи отговорност и да не се крие зад политиците или зад някого другиго. „Трябва да променим условията и да сложим прът на лошите стереотипи. Това е възможно като се промени системата на гласуване, като се свика Велико Народно събрание, като се промени Законът за гласуване, дори да поставим чрез референдум темата въобще как искаме да бъдем управлявани и това ли е форматът. Тогава управлението ще мине през съзнателен избор, а не през наложен избор, какъвто беше до този момент", категоричен бе политическият психолог Антоанета Христова

Служебното правителство подготвя промени в Изборния кодекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=267077

Експерти в служебното правителство работят усилено по проектопромени в Изборния кодекс. Те предлагат смесена избирателна система - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Освен това се предвижда да се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите.

Мишел Обама обърка 7 пъти името на политик, за когото агитира

http://www.cross.bg/obama-imeto-mishel-1434629.html

/КРОСС/ Първата дама на САЩ Мишел Обама седем пъти поред неправилно е произнесла името на кандидата на Демократическата пария за сенатор от щата Айова по време на предизборна реч в негова подкрепа, предава ТАСС, позовавайки се на американски медии. Съпругата на президента на САЩ агитирала избирателите да гласуват за "Брус Бейли", чието фамилно име всъщност е Брейли. Едва когато произнесла за седми път името грешно някой от присъстващите си позволил да я поправи. "Брейли? Нима не казах така? Явно остарявам", обърнала на шега Обама. Гафът не остана незабелязан за привържениците на Републиканската партия, които засипаха Мишел Обама с критики в социалните мрежи, отбелязва ТАСС. Мишел Обама обаче не е първият човек, който бърка името на кандидата на Демократическата пария за сенатор. Преди няколко седмици експрезидентът Бил Клинтън също преименува Брейли на Бейли по време на митинг в Айова преди частичните избори за Конгрес през ноември.  

Обявяват 117 свободни работни места в Хасково

http://pik.bg/обявяват-117-свободни-работни-места-в-хасково-news236526.html

Обявяват 117 свободни работни места в Хасково

117 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират ваканции за инженер-конструктор (с 3 години стаж), мениджър екип, кредитен експерт, специалист по събиране на вземания (инкасатор), кредитен консултант, счетоводител, технически секретар, съобщи "Труд".

Работодателите търсят да назначат и трима шофьори на лекотоварен автомобил (доставка на вестници и списания, двама бармани, двама сервитьори, четирима оператори на машина в сладкарски цех, двама помощници в кухня, касиер на интернет кабини, специалист контрол на документи, касиер в обменно бюро, специалист в отдел ”Договаряне”, специалист (Онлайн маркетинг и продажби), трима продавачи в хранителен магазин, отговорник в склад.

В справката фигурират и 15 вакантни места за машинни оператори (текстилно производство), оператор на СОТ, техник (електронна техника), електротехник, двама дърводелци/мебелисти, шивач в ателие, още 4 ваканции за шивачи, двама от които на долно облекло, гладач/ка, двама разносвачи на материали и готова продукция, петима шивачи на дамско облекло, двама кроячи, готвач, сервитьор, трима шлосери, двама заварчици, единият от които (МИГ-МАГ), багерист, десет шофьори на автобус, 11 шофьори на тежкотоварен автомобил (международни превози), трима шофьор-пласьори, работник (монтаж и демонтаж на гуми), трима автомонтьори, шофьори на автовишка, продавач-консултант на хранителни стоки, работник в автомивка, пласьор на стоки, общ работник в хлебопроизводството, двама лаборанти, двама мелничари във фуражен цех, работник, отглеждащ селскостопански животни, двама работници в строителството (изолация на покриви), трима работници в сладкарското производство и един работник в кухня.

Нови животни пристигат в Столичния зоопарк

http://goodnews.actualno.com/Novi-jivotni-pristigat-v-Stolichnija-zoopark--news_54414.html

В зоологическата градина в София ще има нови попълнения. "Преди две седмици бяхме на конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и акваристиката (ЕАЗА), където разговаряхме с представ...

БСП: Не се виждаме в кабинета на споделената отговорност

http://pik.bg/бсп-не-се-виждаме-в-кабинета-на-споделената-отговорност-news236523.html

БСП: Не се виждаме в кабинета на споделената отговорност

Не се виждаме в кабинета на споделената отговорност, каза депутатът от БСП Чавдар Георгиев по Нова ТВ.

"За да се говори сериозно за правителство, трябва президентът Росен Плевнелиев да свика Народното събрание и тогава да се говори за кабинет", коментира гостът. Той определи предварителните разговори за правителство между представените в парламента партии като художествена самодейност.

"В преговорите обаче няма нищо лошо", коментира той започващите утре консултации с ГЕРБ. Георгиев заяви, че неговата партия ще бъде конструктивна опозиция. В предаването участваше и Ангел Джамбазки от Патриотичния фронт. Той заяви, че неговата политическа формация не обмисля да иска постове в министерства и държавни агенции. "Ние не гледаме на парламента като място, където получаваме заплати", допълни той.

Представителят на Реформаторския блок Гроздан Караджов посочи, че кабинетът трябва да бъде задавен отговорно и с ясна и публична програма. Неговата политическа формация ще предложи ясен план-график за спасяване на държавата.


Как управлението във Венецуела изостави идеалите на Уго Чавес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/12/2397765_kak_upravlenieto_vuv_venecuela_izostavi_idealite_na/?ref=rss


Социалистическото управление на Венецуела, изградено от Уго Чавес е пред разпад заради корупцията, неефективността и икономическата криза в страната, заяви пред "Ройтерс" лидерът на движението "Социалистическа вълна".

"Революционният процес е заплашен, разпада се", предупреждава лидерът на групата леви интелектуалци Гонсало Фрейре. Той е сред изявените критици на настоящия президент Мадуро.

Чавес посочи Мадуро за свой наследник преди смъртта си през май 2013 г. Оттогава...

Майката на Зорница Линдарева: Изпадаше в депресия, когато беше на ръба на анорексията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362980

Майката на Зорница Линдарева изненадващо заяви, че дъщеря й значително преувеличава за лукса, в който е израснала. Вътре в Къщата на „ВИП-брадър“ дъщеря й твърдеше, че родителите й са много богати и са й осигурили прекрасни възможности.  „Тя преувеличава за лукса, в който е живяла, може би това са някакви комплекси или има по-различни критерии“, Майката на Зорница Линдарева изненадващо заяви, че дъщеря й значително преувеличава за лукса, в който е израснала. Вътре в Къщата на „ВИП-брадър“ дъщеря й твърдеше, че родителите й са много богати и са й осигурили прекрасни възможности. „Тя преувеличава за лукса, в който е живяла, може би това са някакви комплекси или има по-различни критерии“,

Москов оцени решението на ГЕРБ да се откаже от кабинет на малцинството

http://www.cross.bg/moskov-mnozinstvo-parlamentarno-1434628.html

/КРОСС/ "За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ - след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи." Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ в студиото на „Тази неделя". „Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация, че носителите на политическа порочност трябва да бъдат изолирани т.е. дали виждаме по общ начин бъдещето. Вторият разговор е за конкретните реформи, приведени до детайли и до дни", подчерта Москов. Той беше категоричен, че дясното обединение не отстъпва от тезите, с които се е явило на изборите, като все още смята, че трябва нови личности да проведат реформите, но това е изпреварващ разговор. „Факт ли е, че моделът „Пеевски", създаден от Доган, който включва медиен комфорт срещу парламентарна подкрепа и източване на държавата, трябва да бъде взривен?", запита Москов и подчерта, че РБ трябва да защити тезата на миналогодишните протести и без позицията на ГЕРБ по темата не може да има коалиция. По думите му Бойко Борисов и партията му са направили крачка в правилната посока, като са се отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток"), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 84 техни депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори

Марк Маркес спечели втора поредна титла в MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/12/2398438_mark_markes_specheli_vtora_poredna_titla_v_motogp/?ref=rss


Пилотът на "Хонда" Марк Маркес спечели втора поредна титла в MotoGP с второто си място в Гран при на Япония, в която победител стана Хорхе Лоренсо с "Ямаха".

Маркес трябваше само да завърши пред своя съотборник Дани Педроса и Валентино Роси на пистата "Мотеги", за да запише 100-процентна успеваемост за двата си сезона в световния шампионат.

Испанецът сам усложни задачата си със смъкване до седмото място след първия завой, докато Доктора се утвърди начело, а Лоренсо бе...

Р. Кънев: Бях искрен за извиването на ръце

http://frognews.bg/news_78052/

Думите ми за извиване на ръце бяха много искрени. Аз не мога да търпя нещата, които се случват в последно време. Аз не понасям мутрите – от мутрите с бухалките през 90-те години, до мутрите сега облечени в костюм.

Стефан Командарев, режисьор: Избираме едни и същи спасители и оставаме най-бедните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362594

- Новият ви филм „Съдилището" ще бъде показан на фестивала „Златна роза". Това ли е официалната премиера?
- „Съдилището" ще участва във фестивалната програма във Варна. А официалната премиера за България ще бъде на 19 ноември в София поради простата причина, че тръгва по кината на 21-ви. Но за да стане още по-сложно, има още една премиера, която - Новият ви филм „Съдилището" ще бъде показан на фестивала „Златна роза". Това ли е официалната премиера? - „Съдилището" ще участва във фестивалната програма във Варна. А официалната премиера за България ще бъде на 19 ноември в София поради простата причина, че тръгва по кината на 21-ви. Но за да стане още по-сложно, има още една премиера, която

Политолог: ДПС няма да участва в правителството на ГЕРБ, но може да го подкрепя

http://pik.bg/политолог-дпс-няма-да-участва-в-правителството-на-герб-но-може-да-го-подкрепя-news236521.html

Политолог: ДПС няма да участва в правителството на ГЕРБ, но може да го подкрепя

ДПС няма да участва в правителството на ГЕРБ, но може да го подкрепя. Това каза политологът Антоний Гълъбов по БНТ.

Според експерта 43-тото Народно събрание може да започне с едно мнозинство, но да завърши с друго.Той предрече, че Реформаторският блок може да се разцепи на две крила.

"Тази партия може да се раздели на две групи. Едни, които искат да растат чрез избори, и други, които искат да участват във властта", поясни Гълъбов. 

Той добави, че по този начин правителството на партията на Бойко Борисов, която няма опит в коалиционното управление, вероятно ще губи подкрепа от РБ и може да получава гласове в парламента от партията на Лютви Местан.

Хакери копирали данни от кредитните карти на клиентите в американски супермаркети

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/12/2398431_hakeri_kopirali_danni_ot_kreditnite_karti_na_klientite/?ref=rss


В продължение на няколко седмици хакери са имали достъп до базата данни с номера на кредитни карти на клиентите на американската верига супермаркети Kmart. Атаката е останала незабелязана от компанията до миналия четвъртък, съобщава онлайн изданието Buzz Feed.

Вътрешното разследване е показало, че хакерите са използвали зловреден код, който сегашните системи за защита не могат да засекат. Кодът е "подобен на компютърен вирус", но с модификации, които за сега няма да се обявяват....

Вашингтон продава имущество на сина на президента на Екваториална Гвинея

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/vashington-prodava-imushtestvo-na-sina-na-prezidenta-na-ekvatorialna-gvineia-181710/

Ходът е част от инициатива "Възстановяване на активи на клептокрацията", която цели да не позволява влагането в САЩ на придобити с корупция пари

Хакери са копирали данни от кредитните карти на клиентите на американска верига супермаркети

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/12/2398431_hakeri_sa_kopirali_danni_ot_kreditnite_karti_na/?ref=rss


В продължение на няколко седмици хакери са имали достъп до базата данни с номера на кредитни карти на клиентите на американската верига супермаркети Kmart. Атаката е останала незабелязана от компанията до миналия четвъртък, съобщава онлайн изданието Buzz Feed.

Вътрешното разследване е показало, че хакерите са използвали зловреден код, който сегашните системи за защита не могат да засекат. Кодът е "подобен на компютърен вирус", но с модификации, които за сега няма да се обявяват....

The Economist: Българите са все така нещастни след изборите

http://pik.bg/the-economist-българите-са-все-така-нещастни-след-изборите-news236520.html

The Economist: Българите са все така нещастни след изборите

Българите са сред най-нещастните хора в света според доклад на ООН "Световното щастие". В проучването за 2013 г., което гледа брутния вътрешен продукт (БВП), корупцията, здравеопазването и други фактори, България се нарежда 144-та от общо 156 страни – след Афганистан, Ирак и Зимбабве.

По този начин авторитетното британско издание The Economist започва свой коментар, посветен на ситуацията в страната след парламентарните избори.

„За съжаление резултатът от вота няма да разсее кой знае колко мрака. Много вероятно е на власт да се върне Бойко Борисов - бивш борец с едро телосложение, бодигард и шеф на полицията. Той подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протестите срещу бедността”, припомня списанието.

Описана е и ситуацията в политическото пространство у нас – с останалите далеч след ГЕРБ социалисти, „партията на турското малцинство” ДПС, „ултранационалистическата партия „Атака”, „малко по-слабо националистическия Патриотичен фронт” и „новата популистка партия „България без цензура”.

Economist посочва, че със своите 33% от вота Борисов не може да управлява сам и търси партньори, но БСП и Реформаторския блок го пренебрегват и сега се правят сложни маневри за друг формат.

„Резултатът вероятно ще е още едно нестабилно правителство, петото за 18 месеца”, пише изданието, което напомня за нерешения проблем с КТБ, високите цени на тока, корупцията и слабата икономика.

„Но дори да бъде скалъпено ново правителство следващите няколко седмици, българите имат малко доверие в това, което то може да постигне. Според Николай Стайков от миналогодишното протестно движение "единственият вариант е трипартийна коалиция, която обаче трудно ще прокара непопулярни решения и ще бъде много нестабилна." Това само ще засили политическата бъркотия, казва г-н Стайков . Настъпващата зима може да бъде още по-бурна от предишния, когато недоволни българи излизаха на улиците всеки ден”, вещае "The Economist".

Българка покори научните среди в Япония

http://www.cross.bg/yaponiya-tzenkova-sredi-1434627.html

/КРОСС/ Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце. Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Следват няколко дисертации. Малко преди да се върне у нас получава предложение за постоянна работа в университета в Кобе. От 2006-та Ценкова е професор и помага на японските жени да се развиват в научните среди. "Университетите в Япония се ръководят от мъже и може би затова жените по-трудно успяват да се развиват в научните среди. Нещата не стават бързо, а с много подготовки и на малки стъпки. Не усещам дискриминация. Вярно е, че не ме питат за всичко, но като кажа нещо на катедрен съвет - слушат ме," обяснява Румяна в ефира на ТВ7. Професор Ценкова изследва влиянието на невидимата светлина върху лечението на животни. Засега няма намерение да се връща у нас. "Няма значение къде съм , няма значение. Аз винаги ще бъда българка и няма значение дали ще съм в България или ще съм в Япония или в Америка. На всеки човек му е дадено нещо и трябва да си го намери. Аз мисля, че съм си го намерила моето." Ценкова се старае да запази добрия имидж на родните учени в Япония. На другия край на света най-много й липсват приятелите и красотата на родината.  

Пишете ме в задкулисието!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362541

РУМЕН БЕЛЧЕВ
От какъв зор ви е изтрябвало правителство? Досега като си имахме - цъфнахме ли?


Снощи ми се обадиха от задкулисието. Плачат с хлипове и ридания - спасявай положението, на държавата отказаха спирачките, дърпаме ръчна, ама тя се носи по стръмното, помагай, трябва ни правителство да я спре, оле майко, изгорехме! РУМЕН БЕЛЧЕВ От какъв зор ви е изтрябвало правителство? Досега като си имахме - цъфнахме ли? Снощи ми се обадиха от задкулисието. Плачат с хлипове и ридания - спасявай положението, на държавата отказаха спирачките, дърпаме ръчна, ама тя се носи по стръмното, помагай, трябва ни правителство да я спре, оле майко, изгорехме!

Петър Москов: Трябва нови личности да проведат реформите, но това е изпреварващ разговор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362976

За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ пред bTV.
„Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация, За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ пред bTV. „Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация,

Берлин увещава Турция и Иран да влязат в битка с "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-germaniya-shtaiinmaiier-1434626.html

/КРОСС/ Германия призовава Турция и Иран да се присъединят към борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Това заяви министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в събота, след като повече от 20 хиляди души, предимно кюрди, протестираха в Дюселдорф срещу "Ислямската държава". Пред берлинския всекидневник "Тагесшпигел" Щайнмайер казва, че отдавнашните вражди в Близкия изток трябва да бъдат оставени настрана в името на създаването на единен фронт срещу радикалната групировка. Той съобщава, че ще повдигне този въпрос по време на посещението си днес в Саудитска Арабия. "Опитваме се да убедим арабските държави, Турция и Иран, че е необходимо да действат заедно срещу "Ислямската държава"," казва министърът. Щайнмайер добавя, че Берлин приканва Анкара да се противопостави на групировката "с пълната си сила". Припомняме, че протестни шествия в Хамбург и Целе миналата седмица доведоха до сблъсъци между кюрдите и радикални ислямисти. Така кюрдското население на Германия се опитва да привлече вниманието към ситуацията в населения с кюрди сирийски град Кобан. Към момента, бунтовниците от "Ислямската държава" контролират около 40% от общата територията на града.  

Петър Москов: Разговорът за личностите във властта е едва трети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362974

За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ пред bTV.
„Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация, За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ пред bTV. „Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация,

Тотнъм пробвал да се "отърве" от Гарет Бейл за 5 млн. лири

http://www.cross.bg/beiil-totnum-nachelo-1434625.html

/КРОСС/ Президентът на Тотнъм Даниел Леви е предлагал уелската звезда Гарет Бейл за 5 млн. лири на Хамбургер ШФ през 2008 г., разкри Мартин Йол, който по това време беше начело на германския тим. В клуба са били недоволни от непостоянните изяви на Бейл и от серията му сериозни контузии, които са поставяли на карта бъдещето му развитие. Йол е имал добри впечатления от Бейл, тъй като преди това беше начело именно на Тотнъм и беше в основата на привличането му от Саутхемптън през 2007 г., пише Спортал. "За Хамбургер това бяха много пари и затова попитах дали може да го вземем под наем, но ми беше отказано. Тотнъм продължи да го предлага и на други клубове. За щастие на Леви обаче никой не го купи", казва още Йол. Защо за щастие? Защото само пет години по-късно цената на Бейл скочи до космическите 100 млн. евро, които Реал плати за него и напълни касата на "шпорите". "В началото той беше взет за ляв бек. Той не е за този пост. Има въображение и страхотна скорост. Не беше трудно да се види, че е атакуващ футболист. Хари Реднап оцени тези негови качества", споделя още Йол.    

Владимир Путин ще участва в срещата на Г-20 през ноември

http://www.cross.bg/rysiya-g-sreshtata-1434624.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще присъства на планираната за ноември среща на Г-20 в австралийския град Бризбън, съобщи австралийския финансов министър Джо Хоки, цитиран от РИА Новости. В края на септември, прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Русия възнамерява да участва във всички дискусии на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе през ноември. Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов заяви, че форматът на "Групата на двадесетте" е невъзможна без Русия, както и че механизъм за изключване на Русия от Г-20 не съществува. Потвърждението за участието на руския държавен глава в срещата идва, след като по-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, че през следващата седмица ще се срещне с Путин и Меркел в Милано.    

Кабинетът "Близнашки" вече пише промени в изборния закон

http://www.bnews.bg/article-118847

Дали защото не вярва в съставянето на нов кабинет, но служебното правителство вече работи усилено по промените в Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на премиера Близнашки в тв интервю.

Царят показва карикатури за царя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362286

Близо 100 карикатури, на които герой е царят, ще покаже Симеон Сакскобургготски от следващата седмица. Те са част от личната му колекция и ще бъдат изложени в галерия Credo Bonum по инициатива и на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА).
Карикатурите представят царя в битието му като министър-председател и държавник. Близо 100 карикатури, на които герой е царят, ще покаже Симеон Сакскобургготски от следващата седмица. Те са част от личната му колекция и ще бъдат изложени в галерия Credo Bonum по инициатива и на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА). Карикатурите представят царя в битието му като министър-председател и държавник.

Психолог посочи плюсовете и минусите на лидерите ни

http://frognews.bg/news_78051/

Бойко Борисов е изненадващо гъвкав, това му е положителната черта, има възможност да бъде комбинативен, показа го многократно като човек, който е в състояние да сменя решенията си открито. Отрицателната му черта е, че е обидчив, има доза нарцисизъм, лесно може да бъде засегнато егото му.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362968

MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Рок концерт и куклен театър за днешния празник на район Младост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267076

Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие ще даде началото на празника на варненския район "Младост", който се отбелязва днес - 12 октомври. Водосветът ще бъде отслужен от 11.30 часа в Православен храм „Св.Пророк Илия“.

Служебният кабинет готви проект за промени в Изборния кодекс

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-gotvi-proekt-za-promeni-v-izborniya-kodeks-news225875.html

Експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, основното в които е смесена избирателна система и връщане към системата за разпределяне на парламентарните мандати "Д'Онт", която облагодетелства големите партии. Това съобщи пред телевизия "България он ер" служебният премиер Георги Близнашки. Той обоснова необходимостта от такива промени с твърдението, че изборите миналата неделя са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система. От друга страна, сегашният метод за разпределяне на мандатите води до несправедливости, заради които се стига до протести като тези в Кюстендил и Дупница. Тази несправедливост обаче не може да се коригира, защото законът трябва да се спази, каза Близнашки. Затова в момента се работи много интензивно по проект за промени, който служебният кабинет иска да предложи на политическите сили веднага щом се конструира Народното събрание, обясни той. По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е ефективност. Тоест, страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори, изтъкна Близнашки. Затова подготвяният проект предвижда вариант на смесена избирателна система, при който половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално. Другият основен момент е отктаз от сегашната система за разпределяне на мандатите, известна като "Хеър-Ниймайер” и връщане към използваната по-рано системата "Д'Онт". "Това ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин", коментира премиерът.   Той очерта два варианта за съставяне на ново правителство. Първият е дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и "може да се предполага" Патриотичния фронт". "Това е най-естествената коалиция, с оглед резултатите на тези избори. Няма никакво съмнение, че ГЕРБ е големият победител от тях. Ако те имат сериозно отношение към проблемите на страната, трябва да седнат и да намерят формулата на управление, да изгладят своето взаимоотношение", каза Близнашки. Ако първата опция не може да даде резултат, вторият вариант е голямата коалиция, за която ни подсказват отвън, продължи той. „Широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и евентуално още някой. Очевидно е, че с оглед на проблемите, пред които сме изправени, трябва да се търси консолидация не само в Народното събрание, но и в обществото, за да могат да се предприемат тежките реформи, пред които сме изправени. Въобще има неща, които не могат да се отлагат повече. Хората ни чакат", добави Близнашки. Той оцени като блестяща работата на вицепремиера и социален министър Йордан Христосков и на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, а здравния министър Мирослав Ненков по думите му е „приятна изненада” Близнашки като цяло постави висока оценка на правителството си и предположи, че някои от министрите ще останат и в следващото политическо правителство. Според него е постигнато и "значителното подобрение" в борбата с търговията с гласове макар и явлението да не е пресечено. "Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии", добави премиерът.

Младите огнеборци от Свиленград спечелиха купата “Юлиян Манзаров”

http://press.mvr.bg/NEWS/news141012_02.htm

В турнира, чийто домакин бе град Ловеч, участваха 100 деца на възраст от 12 до 16 години

Ебола може би ще бъде овладяна до три месеца

http://africa.actualno.com/Ebola-moje-bi-shte-byde-ovladjana-do-tri-meseca--news_54410.html

Възможно е епидемията от ебола да бъде овладява в срок от три месеца. Това твърдят експерти от ООН. Според тях в този период ще бъде ограничена възможността на вируса да се разпространява с досегашни...

В Дупнишко се помолиха за вразумяването на политиците

http://kustendil.actualno.com/V-Dupnishko-se-pomoliha-za-vrazumjavaneto-na-politicite--news_54411.html

Молитва за вразумление на политиците беше отслужена тази сутрин в храма "Св.Георги Победоносец" в Дупница и в черквите в Сапарева баня, Бобошево, Бобов дол. Архиерейският наместник отец ...

На прага на коалиционните преговори - психологически анализ на партийните лидери

http://www.cross.bg/pregovori-pregovorite-chovek-1434623.html

/КРОСС/ "За отношенията между партиите и лидерите не бих искал да влизам в ролята на мъдър експерт критик, едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човекът от проблемът. При нас нещата се случват малко провинциално, като в едно селце ни се развиват нещата." Това заяви в ефира на бТВ психологът Росен Йорданов. "Случиха се много неразумни неща преди преговорите. Всички коментират реакцията на Реформаторския блок, те са млада партия. Поздравявам г-н Кънев, че има доблестта да си признае грешката, това ще му носи положителна реакция. Повечето българи смятат, че всичко това е театър. Не одобрявам ехидното поведение на зрителя за самата ситуация, която е трудна", каза още той. Психологът направи и анализ на водачите на партиите, които ще имат представителите в новото Народно събрание. По негови думи Бойко Борисов е артистично уязвим човек, лесно може да бъде засегнат и това лесно се използва, той е изненадващо гъвкав, което се беше превърнало в нарицателно, има неочаквано висока готовност да бъде комбинативен. За Михаил Миков - положителното му качество е, че по народняшки има добро чувство за хумор, което освежава разговорите. Изненадващо нерешителен, което би създало проблем. Лютви Местан - положително качество е, че има впечатляващ самоконтрол, което подсилва образа му сред неговите избиратели

Циклонът Хадхад помете югоизточното крайбрежие на Индия

http://www.vesti.bg/novini/ciklonyt-hadhad-pomete-iugoiztochnoto-krajbrezhie-na-indiia-6024592

Един човек загина в щата Андхра Пратеш - жертва на циклона Хадхад, който се стовари върху югоизточното крайбрежие на Индийския субконтинент, предаде ТАСС.

Тийнейджърът, който прави шведска тройка с 2 учителки: Чувствам се ужасно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362956

Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде Тинейджърът, който стана известен с това, че е спал с две свои преподавателки е съкрушен, че те може да влязат в затвора. „Чувства се много зле. Всички момчета на неговата възраст се хвалят за това, което правят. Той не е очаквал да се стигне до тук“, казва дядото на тийндейджъра, предаде "Дейли мейл".

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362958

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Наркобос издаде от ареста кой е най-големият трафикант на хероин у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362948

Разследване на наркобанда, която е пренасяла стотици килограми хероин през България към Западна Европа, може да се провали заради действията на полицаи, които са работили по случая, научи “24 часа” от запознати с разследването на специализираната прокуратура.
Повече от година и половина след ареста на групата на Димитър Начев-Сачмата през есента Разследване на наркобанда, която е пренасяла стотици килограми хероин през България към Западна Европа, може да се провали заради действията на полицаи, които са работили по случая, научи “24 часа” от запознати с разследването на специализираната прокуратура. Повече от година и половина след ареста на групата на Димитър Начев-Сачмата през есента

Букмейкъри: Борисов е сигурен министър-председател

http://www.cross.bg/otzenyava-izborite-shans-1434622.html

/КРОСС/ Бойко Борисов е сигурен премиер на България след извънредните парламентарни избори. Това сочат прогнозите на букмейкърите от Евробет. Коефициентът за това лидерът на ГЕРБ да стане за втори път министър-председател е едва 1,1 - тоест според „господарите на хазарта" на всеки заложен лев за него печалбата е едва 10 стотинки. Както и преди изборите, следват Иван Костов с коефициент 5 и Кристалина Георгиева с 6. Ново е присъствието на Цветан Василев в класацията с шанс 1 към 70. Най-близко до него са Волен Сидеров и Георги Първанов с по 50 и Румен Петков с 1 към 60. За сравнение - шансовете на Ахмед Доган са 1:15. Много по-интересни обаче са залаганията за председател на Народното събрание. Според хазартните експерти най-вероятно е шеф на парламента да е жена. Коефициентът за това е едва 1,1. Съответната хипотеза за мъж се оценява с 1 към 2,5. Още по интригуващ е залогът, който се дава за това от коя политическа сила ще бъде избран председателят на НС. Естествено, с най-висок шанс се оценява вероятността това да е представител на победилата на изборите партия ГЕРБ - 1,1. Трябва да отбележим обаче, че още три политически сили имат доста голяма възможност да поемат поста - Реформаторският блок с 2,5, ДПС с 2,75 и Патриотичният фронт с 3,00. Далеч зад тях са БСП с 5,00, АБВ с 10,00 и ББЦ с 15,00. Последни са „Атака" с коефициент 20. Залози се приемат до 23 ч. на 12 октомври 2014 г., пише Преса

Адв. Симеонов: Няма забавяне за Цв. Василев в Белград, има процедура!

http://frognews.bg/news_78050/

Нещата с екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия се придвижват по сръбските закони. Няма никакво забавяне и не би могло да има, защото такава е процедурата и никой не може да се отклони от нея. Това заяви пред Фрог нюз един от адвокатите на банкера Василев Константин Симеонов.

Кунева пита съпартийците си за участие в коалиция с ГЕРБ

http://www.cross.bg/kyneva-supartiiitzite-obeshtaniya-1434621.html

/КРОСС/ Меглена Кунева ще пита съпартийците си за евентуалната коалиция с ГЕРБ. Идната седмица „България на гражданите" ще проведе обещания референдум сред членовете и симпатизантите си, съобщава „Преса". В понеделник на заседание на ръководството на ДБГ ще бъде уточнено по какъв начин ще се гласува - електронно или чрез свикване на общински събрания. Вътрешнопартийният референдум е едно от предизборните обещания на Кунева. Тя ще предложи на партньорите си в блока и те да проведат такива допитвания.  

Паника в Прага: Полицията има сигнал за заразен с ебола!

http://www.bnews.bg/article-118848

Чешката полиция е реагирала на сигнал, че на централната железопътна гара в Прага има човек от Гана и той е болен.

Защо Minecraft се продаде на Microsoft

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-minecraft-se-prodade-na-microsoft-180163/

В личния си блог създателят на хитовата електронна игра обяснява, че е изморен и изобщо не е искал да създава нещо толкова голямо

МВФ: Световната икономика се възстановява по-лошо от прогнозите

http://www.cross.bg/ikonomika-nadoly-po-losho-1434620.html

/КРОСС/ Световната икономика се възстановява от кризата, започнала през 2008 година в САЩ по-лошо от предвижданото, увеличават се и заплахите тя отново да тръгне надолу. Този извод се съдържа в документ, приет от ръководния орган на Международния валутен фонд. В него се казва, че глобалното възстановяване продължава, но то е неравномерно и по-слабо от очакваното" Освен това "са нараснали и рисковете за движение надолу, предава БНР. Редица страни са изправени пред слабо и забавено развитие, при това безработицата остава неприемливо висока. Има оживление на икономическата активност в някои развити държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Скромно е възстановяването на Япония, а в еврозоната то е неуверено, отбелязва МВФ. Документът открито признава, че един от факторите за влошаване на перспективите пред световната икономика е "изостреното геополитическо напрежение". Изразява се и тревога от социално-икономическите последици, които може да има епидемията от ебола в Западна Африка.  

Петър Москов: Бойко и партията му направиха крачка в правилната посока

http://pik.bg/петър-москов-бойко-и-партията-му-направиха-крачка-в-правилната-посока-news236487.html

Петър Москов: Бойко и партията му направиха крачка в правилната посока

За реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ в студиото на bTV.

„Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация, че носителите на политическа порочност трябва да бъдат изолирани т.е. дали виждаме по общ начин бъдещето. Вторият разговор е за конкретните реформи, приведени до детайли и до дни”, подчерта Москов.

Той беше категоричен, че дясното обединение не отстъпва от тезите, с които се е явило на изборите, като все още смята, че трябва нови личности да проведат реформите, но това е изпреварващ разговор.

По думите му Бойко Борисов и партията му са направили крачка в правилната посока, като са се отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток”), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 84 техни депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори.

Запитан дали би приел да здравен министър, Москов подчерта, че „през този пост минаха много хора по-смислени от мен, но какво може да направи един министър, ако няма парламентарно мнозинство – нищо”.

Общи избори в Босна и Херцеговина

http://www.cross.bg/stranata-hertzegovina-federatziya-1434619.html

/КРОСС/ В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори. Над 3,2 милиона души ще могат да гласуват за тричленното председателство на страната, за централен парламент и парламенти в двете съставни части на страната - Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска. Трябва да бъдат избрани още президент и двама вицепрезиденти на Република Сръбска, а в Мюсюлманско-хърватската федерация гласоподавателите ще гласуват и за регионални парламенти. През февруари силно социално недоволство предизвика безпрецедентни протести. Три месеца по-късно страната беше пометена от наводнения, които предизвикаха щети за 2 милиарда евро. Едновременно с това босненските сърби искат независима държава, мюсюлманите са за по-централизирано управление, а хърватите също са за своя минидържава в рамките на Херцеговина.  

Сълзотворен газ и евакуация на зрители преди мача Румъния - Унгария

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/12/2398425_sulzotvoren_gaz_i_evakuaciia_na_zriteli_predi_macha/?ref=rss


Полицията в Букурещ е използвала сълзотворен газ и е евакуирала част от зрителите на стадиона преди мача между Румъния и Унгария заради безредици по трибуните.

Фенове на двете страни са стигнали до сблъсъци на "Арена Национал" в европейската квалификация от група F, която завърши при резултат 1:1.

Запалянковците си устроиха канонада с факли и бомби при пускането на унгарския химн, а някои влязоха и в ръкопашна схватка.

Това принуди местните органи на реда да...

Представители на Инициативния комитет положиха цветя на паметника на несебърските авиатори

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cQogcjnhlCc/

IMG_2867

В ритуала, извършен в навечерието на Празника на българската авиация-16 октомври, участва и заместник-началник щаба на българските ВВС полк. Любомир Панчев

 

С разпореждане на Министерския съвет № 400 от 1 юни 1963 г.  16 октомври е обявен за Празник на българската авиация и Военновъздушните сили /ВВС/.

Датата е свързана с извършения по време на Балканската война  разузнавателен полет на самолет „Албатрос F-2” над Одринската крепост.Пилотът поручик Радул Милков и навигаторът поручик Продан Таракчиев след като оглеждат от въздуха  турските позиции, хвърлят две ръчни бомби  над гара Караагач край Одрин.
Тази дата  е знаменателна не само за нашата, но и за световната авиация и въздухоплаване.Това е така,защото на 16.10.1912 г. по време на Балканската война  за първи път над европейския континент в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие. Смята се, че това е първият случай на бойно използване на авиация в световната военна история.

Несебърските авиатори също имат своето място в историята на българската авиация. Години наред това бе недооценявано от местната власт, докато по случай 100-годишнината на българската авиация Инициативен комитет по идея на Йордан Паскалев Йорданов стартира процедурата за придобиване на самолет от българските ВВС, който да бъде издигнат като паметник в чест на авиаторите родили се, живели и починали в община Несебър.

Изграждането на паметника не е самоцел, тъй като от несебърския регион произлизат плеяда авиатори,които са неделима част от историята на българската авиация. Именно поради това от Инициативния комитет* бяха изготвени необходимите документи с искане за осигуряване на самолет МиГ-21 до министъра на отбраната и отреждане на терен за паметника, който по предложение на кмета Николай Димитров след категоричното решение на общинските съветници, се превърна в мемориал, намиращ се в непосредствена близост до Военно-почивната станция в Несебър.

123

С реализацията на идеята на Инициативния коминет се отдава дължимата почит на: Ангел Димитров АНГЕЛОВ – майор, роден 1931, завършил Военновъздушно училище /ВВУ/ през 1954,военен летец, починал в Свети Влас през 2009. Георги Бонев СТОЯНОВ – щурман, Св.Влас. Георги Димитров ГРИГОРОВ – генерал-майор, роден 06. 11.1929 в Бургас. Завършил ВАК през 1948 и ВВУ през 1950.През 1958 завършва ВА в СССР,а през 1975-ГЩА.Служи във ВВС през периода 1950-1979. Инструктор. Командир на АП, зам.командир на АД, началник-щаб на САК.Летял на 5 типа самолети и хеликоптери. Димитър Георгиев СТОЯНОВ,роден на 31.03.1947 в с.Оризаре,община Несебър.Завършил ВВВУ през 1970. Служи във ВВС пред периода 1970-1979, в ОСО 1979-1988.От 1991 до 1995 е в “Ер Зори”. Инструктор. Началник на НЦП-Казанлък, главен организатор на СШП – Казанлък, началник на АК-Бургас, ст.инспектор в ЦС на ОСО,инспектор в ГВА. Летял на 17 типа самолети. Има пролетени 5500 ч.,извършил е 800 парашутни скока. Иван Николов АПОСТОЛОВ-роден на 17.07.1939 в с. Баня, община Несебър. Завършил ВВУ през 1961. Служи във ВВС през периода 1961-1982. Инструктор, началник на АК през периода 1982-1990.Летял на 15 типа самолети и 2 типа мотопланери. Кирил Димитров ГРИГОРОВ-полковник, роден на 21.04.1936 в Бургас. Завършил ВВУ през 1957 и Генералщабна академия в СССР през 1976. Служи във ВВС през периода 1957-1970, след което преминава на работа в БГА “Балкан”. Летял на 6 типа самолети.Има пролетени 1 000 ч. Милен Димитров БУКОВСКИ-подполковник,роден през 1954,завършил ВВВУ през 1978. Никола Павлов ТАКОВ, подофицер.ШП-1941. Петко Данев КОЛЕВ-подполковник, завършил ВВУ през 1954. Петко Дочев ДОЧЕВ-полковник. Христо Костадинов ХРИСТОВ-роден на 20.04. 1929 в с.Баня,община Несебър.Завършил ВВУ през 1951. Служил във ВВС и в БГА “Балкан” през периода 1951-1981. Летял е на По-2,Ан-2,Ли-2,Ил-14,Ил-18 и Ту-154. Инструктор. Отговарящ за музейната сбирка на АК “Балкан” от 1993. Има пролетени 17 622 ч.

                                                                                                       

 Максим МОМЧИЛОВ

* Инициативен комитет: Андрей Колев, Бончо Бончев, Георги  Дамянов, Димитър Дамянов, Димитър Чавдаров, Дочо Дочев, Драгой Чифильонов, Йордан Йорданов, Красимир Хърлев, Максим  Момчилов, Янко Йорданов

Вашингтон и Лондон разиграват крах на банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245876_%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%B8+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B

 САЩ и Великобритания ще имитират крах на две банки, за да се види доколко двете страни да подготвени за последиците от финансовата криза. 

По време на експеримента ще бъдат "банкрутирани" американска банка с филиал във Великобритания, а след това британска банка със свой клон в САЩ, разкри "Дойче веле". 
В акцията ще участват американският финансов министър Джак Лю и ръководителката на Федералната резервна система (всъщност US националната банка) Джанет Йелън. Според британския финансов министър страните искат да се убедят, че спасяването на големи финансови институции е възможно без участието на данъкоплатците. 

Затварят част от центъра заради Софийския маратон

http://www.cross.bg/hristo-georgievi-evlogi-1434618.html

/КРОСС/ Част от центъра на столицата ще бъде затворен за движение от 10 ч. днес заради традиционния Софийски маратон, съобщава пресцентърът на общината. Състезанието започва от Националния стадион "Васил Левски", минава по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", улица "Фритьоф нансен" и булевард "Витоша" към Южния парк и обратно. Стартът на маратона е в 10 ч. Той ще бъде даден на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", пред Националния стадион "Васил Левски". Маршрутът от малко над 42 километра включва ул. "Фритьоф Нансен", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", алеите на Южния парк, бул. "Петко Каравелов" и отново по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към Националния стадион, където е финалът. Маратонът ще доведе до промяна на движението на автобуси от линиите на градския транспорт. С променен маршрут до 16.00 часа ще се движат автобусите с номера: 9, 72, 75, 76, 84, 94, 102, 204 и 604. Във връзка със състезанието се забранява влизането на автомобили по ул. „Генерал Гурко" - между бул. „Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", посока бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". До 16.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" между бул. „Цар Освободител" и ул. „Фритьоф Нансен". Ул. „Ген

Петър Москов: Добре е, че Борисов се отказа от кабинет на малцинството

http://offnews.bg/news/n_1/n_402267.html

Бойко Борисов и партията му направиха крачка в правилната посока, като ссе отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток”), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че техните 84 депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори. Това коментира новоизбраният народен представител от Реформаторския блок Петър Москов в предаването "Тази неделя" на bTV. За РБ разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е третият разказ – след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи, заяви още Петър Москов. „Първият разказ е дали може едно парламентарно мнозинство да има обща декларация, че носителите на политическа порочност трябва да бъдат изолирани т.е. дали виждаме по общ начин бъдещето. Вторият разговор е за конкретните реформи, приведени до детайли и до дни." Москов добави, че дясната коалиция не отстъпва от тезите, с които се е явила на изборите и все още смята, че трябва нови личности да проведат реформите, но това е изпреварващ разговор. „Факт ли е, че моделът „Пеевски”, създаден от Доган, който включва медиен комфорт срещу парламентарна подкрепа и източване на държавата, трябва да бъде взривен?”, коментира Москов и подчерта, че РБ трябва да защити тезата на миналогодишните протести и без позицията на ГЕРБ по темата не може да има коалиция. Запитан дали би приел да е здравен министър, Москов отговори, че „през този пост минаха много хора по-смислени от мен, но какво може да направи един министър, ако няма парламентарно мнозинство – нищо”.

Служебният кабинет се зае да пише и нов Изборен кодекс

http://news.ibox.bg/news/id_828469753

Това съобщи премиерът проф. Георги Близнашки в телевизионно интервю. По думите му експерти работят усилено, за да могат да предложат проекта веднага след формирането на 43-то НС. Проектът за нов Изборен кодекс предвижда смесена избирателна система, според която половината депутати да са мажоритарно избрани, а останалата половина - пропорционално.

Седмица след изборите село Джулюница отново ще гласува

http://www.cross.bg/dzhylyunitza-kmet-todorov-1434617.html

/КРОСС/ Седмица, след като гласуваха на предсрочните парламентарни избори, жителите на лясковското село Джулюница днес отново ще отидат до урните, този път за да изберат свой кмет. До частичния местен вот в населеното място се стигна, след като доскорошният кмет Тодор Тодоров, избран с листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски", бе назначен за директор на Разплащателната агенция във В. Търново. Докато бе на поста в Джулюница, Тодоров бе единственият кмет в община Лясковец, който не е от ГЕРБ. Двама кандидати се борят за доверието на жителите на Джулюница. ГЕРБ отново залага на Янко Янков, който вече е управлявал населеното място преди мандата на Тодор Тодоров. Янков бе и временно изпълняващ длъжността кмет, докато се чакаше указа на президента Росен Плевнелиев за насрочване на изборите в лясковското село. Срещу Янко Янков застава кандидатът на ЗС „Александър Стамболийски" Мариан Точев, общински съветник в Лясковец, който също е кметувал в Джулюница. Общо 1600 души имат право на глас в селото, предава Дарик.  

Служебното правителство подготвя промени в изборния закон

http://www.cross.bg/pravitelstvo-bliznashki-izborite-1434616.html

/КРОСС/ "Експерти в служебното правителство работят усилено по проектопромени в Избирателния кодекс, които предвиждат смесена избирателна система - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите пропорционално като се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии." Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия "България он ер", цитиран от Дневник. "Това ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин", коментира премиерът. "В момента се работи много интензивно и искаме да го предложим на политическите сили веднага щом се конструира Народното събрание", каза Близнашки. Той припомни, че сегашното преразпределение на гласовете, заради несправедливостта на което протестират най-вече жителите на Дупница, не може да се коригира, защото законът трябва да се спази. Близнашки очерта два варианта за съставяне на ново правителство - дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок и "може да се предполага" Патриотичния фронт или широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и "евентуално още някой". "Очевидно е, че трябва да се търси консолидация и в Народното събрание, и в обществото, за да се приемат тежките реформи, които не могат да се отлагат повече. Нашите партньори в ЕС и НАТО са готови да подкрепят страната, но имат големи очаквания", допълни той

50 000 ирландци протестираха срещу такса за вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245875_50+000+%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B

 Над 50 000 ирландци протестираха в центъра на столицата Дъблин срещу въведената от правителство такса за вода.

Демонстрацията напълно парализира движението в столицата и се превърна в най-масовата акция през последните 5 години. 
Полицията предварително препоръчваше на шофьорите да минават по обиколни маршрути. Благодарение на засилените полицейски части протестът мина без произшествия. 
Ирландското правителство обяви плановете си за таксата в разгара на финансовата криза през 2013 година. Така семейство от двама души ще трябва годишно да плаща 300 евро за ползване на водата. На свой ред авторите на инициативата подчертават, че събраните пари ще бъдат изразходвани за социални проекти и развитие на местното самоуправление.

Кафето ни пази от чернодробни болести

http://health.actualno.com/Kafeto-ni-pazi-ot-chernodrobni-bolesti--news_54409.html

Кафето е полезно за черния дроб и го предпазва от редица заболявания. Това доказаха учени от Националния онкологичен институт на САЩ. Според новото изследване хората, които пият кафе, независимо дали...

1000 българи чакат за присаждане на орган, по 200 не дочакват спасителната трансплантация

http://pik.bg/1000-българи-чакат-за-присаждане-на-орган-по-200-не-дочакват-спасителната-трансплантация-news236465.html

1000 българи чакат за присаждане на орган, по 200 не дочакват спасителната трансплантация

Поне 1000 българи чакат в момента за присаждане на орган, защото медицината е изчерпала всички други средства да им помогне.

Всяка година се прибавят нови 300 души, а 200 не дочакват спасителната трансплантация. Това е официалната равносметка за България в Европейския ден на донорството и трансплантациите, който отбелязахме, пише "24 часа"

Повече от 85 на сто в списъка имат нужда от нов бъбрек, обясни д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Реално от бъбречна трансплантация се нуждаят около 3000 от хората на диализа, но по различни причини те не са поискали да бъдат включени в официалния списък на чакащите, смята проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество.

За черен дроб чакат 44-ма българи, за сърце - 20, като един от пациентите се нуждае едновременно и от трансплантация на бял дроб. Петима чакат за присаждане на панкреас, а един - за тънко черво.

В листите на чакащите в държавите от Евросъюза има общо над 61 000 души и всеки ден 12 от тях излизат от списъците, но не защото са били трансплантирани.

Два пъти повече операции по присаждане са направени тази години у нас и на практика няма случай на отказ от близките на хора в мозъчна смърт да дарят органите им. Благодарение на този жест 48 души са получили органа, без който са били обречени.

Най-много са присадените бъбреци. У нас успешни към края на първата година са 88% от трансплантациите, до 80% в края на третата година, до 70% в края на петата и до 52% в края на 10-ата година. Това обобщи проф. Емил Паскалев, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница и председател на Българското нефрологично дружество.

За Европа данните са средно с 5% по-високи за всеки от периодите. Обяснението е във възможностите във Франция например критериите за избор на терапия да са единствено медицински, докато у нас има ограничения - от избора на лекарства до прилагането на скъпи, но ефективни методи.

В най-лошо състояние за наблюдение са трансплантираните в Пакистан българи, обясни проф. Паскалев. Половината от тях имат срив още в първите месеци след връщането си. В азиатската държава няма пречки за лесно сдобиване с орган. Но се прави компромис със съвместимостта между донора и човека, който ще живее с бъбрека му. Освен това оперираните в азиатската държава се връщат без медицински документи.

Усложненията и терапиите след бъбречни трансплантации са един от фокусите на продължаващата и утре национална конференция по нефрология. На нея специалистите обсъждат и най-новите терапии при болестите на бъбреците.

БЛС: Да лекуваме тези, които ни лекуват

Българският лекарски съюз започва инициатива “Да излекуваме тези, които ни лекуват”. Лекарите, медицинските сестри, акушерките и изобщо всички, които се грижат за пациенти, трябва да получат гаранции, че ще имат възможност да се изследват и лекуват с най-надеждните терапии за инфекциите, с които може да се заразят по време на работата си, каза пред конференцията на нефролозите в Хисаря д-р Кирил Еленски, зам.-председател на БЛС. Той обясни, че съсловната организация подготвя и предложения за нормативни промени, които да гарантират правата на лекаря да се лекува по най-добрия начин, когато въпреки всички взети мерки за избягване на риск се заразява от пациентите си. Това може да се случи не само в отделенията по нефрология и трансплантация, но и в АГ клиниките, хирургиите, стоматологиите. А и в още специалности. Най-голяма е вероятността от заразяване с вирусни хепатити В и С, които са много разпространени, въпреки че много малка част се лекуват заради липсата на симптоми в началото.

Лекарският съюз предлага държавата да заплаща поне по веднъж годишно изследванията на медицинските екипи за най-честите инфекции. Както и да се гарантира най-доброто лечение, включително с новите молекули, които ще лекуват 98% хепатит С. Очаква се новите препарати да се регистрират до средата на 2015 г.

Босна и Херцеговина избират политици на всички нива

http://www.bnews.bg/article-118846

Босна и Херцеговина гласуват на общи избори за няколко институции и нива на властта.

И Унгария изисква шофьорите да носят големия талон

http://offnews.bg/news/n_1/n_402260.html

От няколко седмици и Унгария изисква от българските шофьори да носят със себе си както малкия, така и големия регистрационен талон на своя автомобил при пътуване на нейна територия, съобщи БНТ.  Същото изискване има и Гърция, но там талонът се изисква само при нарушение. Според унгарските власти свата талона са неделим документ и трябва да се представят при проверка. Шофьорите, които не носят големия талон със себе си, са заплашени от глоба между 40 и 100 евро. Съобщение за промяната бе поместено в сайта на Министерството на външните работи. В него е посочено, че шофьорите задължително трябва да представят оригиналите на талоните. Копия не се смятат за валидни.

Обявяват 117 свободни работни места в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362921

117 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират ваканции за инженер-конструктор (с 3 години стаж), мениджър екип, кредитен експерт, специалист по събиране на вземания (инкасатор), кредитен консултант, счетоводител, технически секретар.  Работодателите търсят да назначат и трима шофьори на лекотоварен автомобил 117 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират ваканции за инженер-конструктор (с 3 години стаж), мениджър екип, кредитен експерт, специалист по събиране на вземания (инкасатор), кредитен консултант, счетоводител, технически секретар. Работодателите търсят да назначат и трима шофьори на лекотоварен автомобил

ПКК предупреди Турция, че ще се върне в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245874_%D0%9F%D0%9A%D0%9A+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D1%82

 Бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) ще възобновят борбата си в Турция, ако турските власти не направят нищо за прекратяване на избиването на кюрди от джихадистите от "Ислямска държава" (ИД, преди "Ислямска държава в Ирак и Леванта") в сирийския град Кобане.

Това заяви един от ръководителите на ПКК Джемил Байък, цитиран от турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Байък посочи, че въоръжени членове на ПКК са започнали да се връщат в Турция (от Северен Ирак). Той не уточни колко бойци са се върнали в Турция. Ако нещата в Кобане продължат по същия начин, бунтовниците ни ще се борят, за да защитават нашия народ.

Основната задача на ПКК е да пази народа ни, посочи Байък. Според информация на някои турски медии над 1000 членове на ПКК са се изтеглили от турската територия в рамките на стартиралия в края на 2012 г. процес за мирно разрешаване на кюрдския конфликт.

От началото на борбата на ПКК през 1984 г. за кюрдска автономия в Югоизточна Турция бяха убити десетки хиляди души.

Hiclub.bg с нова визия и тройно повече новини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362914

Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време. 
Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си. Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време.  Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си.

Румяна Ценкова покори научните среди в Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245873_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%A

 Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце.

Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Следват няколко дисертации. Малко преди да се върне у нас получава предложение за постоянна работа в университета в Кобе. От 2006-та Ценкова е професор и помага на японските жени да се развиват в научните среди.
"Университетите в Япония се ръководят от мъже и може би затова жените по-трудно успяват да се развиват в научните среди. Нещата не стават бързо, а с много подготовки и на малки стъпки. Не усещам дискриминация. Вярно е, че не ме питат за всичко, но като кажа нещо на катедрен съвет – слушат ме," обяснява Румяна.
Професор Ценкова изследва влиянието на невидимата светлина върху лечението на животни. Засега няма намерение да се връща у нас. "Няма значение къде съм, няма значение. Аз винаги ще бъда българка и няма значение дали ще съм в България или ще съм в Япония или в Америка. На всеки човек му е дадено нещо и трябва да си го намери. Аз мисля, че съм си го намерила моето." 
Ценкова се старае да запази добрия имидж на родните учени в Япония. На другия край на света най-много й липсват приятелите и красотата на родината.

Приказни герои и хунски вожд тръгват на гастрол с Бургаската опера

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uiVjomvEx9k/

pepelqshka(1)

Пепеляшка и принцът танцуват в  Горна Оряховица, Милица и приятели пеят в Димитровград, а Атила размахва меч в Пазарджик

Придворният шут Риголето  е сред  първите персонажи, които ще оживеят  на сцената на Държавна опера – Бургас през сезон 2014-2015. Суровата съдба на заядливия шегобиец ще развълнува публиката на 14 октомври (вторник), от 19:00 часа, в залата на Операта. Музиката  в „Риголето”  заслужава не само да бъде чута, но и съпреживяна, заради  драматичния заряд, който носи. Самият композитор  Джузепе Верди e казaл за творбата си: „Може би никога няма да напиша нещо по-хубаво”. В ролята на Риголето ще чуем баритона Александър Крунев, а най-скъпото му същество – дъщеря му Джилда ще бъде изиграна от сопраното  Станислава Иванова.

Само ден след  като звънчетата от шапката на шута заглъхнат, Бургаската опера се впуска в ново приключение, като обявява октомври за месец на гастролите. Първата спирка е Горна Оряховица, която отбелязва  60 години от създаването на школата си по класически балет.  По този повод Бургаската опера е поканена да гостува на 15 октомври с „Пепеляшка”.  Така от 18 часа в НЧ „Напредък 1869” публиката в Горна Оряховица ще има възможност да се срещне с феята – кръстница,  Принца, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери.  Най-романтичните приказни герои  ще бъдат изиграни от изящнaта балерина Веса Тонова и партньора й Емил Йорданов.

Въпреки гастролите,  съставът на Бургаската опера не изоставя и морския град, за да зарадва бургазлии със заглавие, което винаги се посреща с голям интерес – „Царицата на  чардаша”. Оперета №1 на всички времена  ще се играе на 16 октомври, от 19:00 часа. Произведението  на Имре Калман е специален комплимент към всички, които мечтаят  за една нощ да се върнат в ерата на дългите рокли, кавалерите и  вариететата  на  Будапеща и Виена от 20-те години на миналия век. За пътуването назад във времето ще  помогнат  Шмилена Султанова, която ще изиграе  красивата певица Силва Вереску, както и Георги Султанов, който  ще влезе в образа на нейния възлюбен – аристократът  Едвин. Ролята на Цилика –  майката на Едвин  и някогашна  „Царица на чардаша”, която  пази  миналото си в тайна  и не иска синът й да се ожени за Силва, ще бъде представена от Сребрина Славова. Въпреки опитите й да ги раздели,  краят на постановката може да бъде описан с първоначалното заглавие на творбата: “Да живее любовта”.

След огнения чардаш и щастлив завършек е ред на „Бал с маски” от Джузепе Верди. Творбата  на стария вълшебник на операта  ще ни предложи тайни любовни истории, заклинания и напрегнати развръзки, които ще свалят маските на главните герои. Те ще бъдат  пресъздадени от Нона Кръстникова, Бойка Василева, Стоян Даскалов и Александър Крунев. Представлението е на 22 октомври, от 19:00 часа, в залата на Операта.

Гастролът на Бургаската опера продължава със симфо – джаз концерт на Любо Денев, Милица Гладнишка, Еделина Кънева, Венци Благоев и оркестъра на Операта. Музикалното събитие ще се състои на 24 октомври в Димитровград. Певицата и актриса Милица Гладнишка и сопраното Еделина Кънева ще зарадват почитателите си с песни на Бийтълс, сюити  от Гершуин и американски спиричуъли.

28 октовмри ще е специален ден за Търговище, защото градът ще бъде посетен от „Цигански барон”, който  ден преди това, на 27 октомври от 19  часа,  ще бъде гледан и от  бургазлии. Оперетата на Йохан Щраус, с чиято премиера бяха  закрити Бургаските музикални празници, ще изненада  публиката в Търговище с темпераментни унгарски и цигански мелодии. В ролята на Шандор Баринкай – синът на собственик  на стар замък, който се завръща в родината след години странстване, ще влезе   Пеньо Пирозов. Неговата любима Сафи ще бъде изиграна от сопраното Валентина Корчакова, а в ролята на старата и мъдра циганка Чипра ще е  Шмилена Султанова. Цигански барон завършва с радостен валс, в който враговете вече са приятели, а главният герой е получил всичко. Баринкай става предводител на циганите, намира скрито съкровище, а след  войната получава благородническа титла, която му позволява да се ожени за своята любима Сафи. Влюбените  ще поднесат своя подарък за публиката в Търговище  – прочутият “Валс на съкровището”.

Въпреки че гастролът  изисква изключително много усилия и ресурс откъм организация и за транспортиране  на декорите, от Бургаската опера ги полагат, защото са  убедени, че всеки,  независимо от това къде живее, трябва да се докосне до магията на музиката. Последното гостуване ще е на 31 октомври в Пазарджик със суперпродукцията „Атила”. В момента се изграждат специални калъфи, които да защитят шестте римски колони и останалата част от внушителния декор при  транспортирането му  до Пазарджик.  Суперпродукцията е създадена специално за Бургаската опера от  българо-румънския тандем Огнян Драганов и Каталин Алборе. Мощните гласове на баса Делян Славов, тенора  Даниел Дамянов, баритона Марян Йованоски  и най-доброто сопрано в България  Йоана Железчева  ще  помогнат на публиката в Пазарджик  да  съпреживее емоциите на  главните герои. Певците  ще се превъплътят във вожда на хуните Атила, римския офицер Форесто, пълководеца Ецио  и в Одабела, която е годеница на Форесто и дъщеря на градоначалника на опожарения  град Акуилея.

Благодарение на по-различния  режисьорски поглед към операта на Верди, на 31 октомври зрителите в Пазарджик ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд.

Мисли чувството; чувствай мисълта

http://www.cross.bg/misulta-chyvstvaii-misli-1434615.html

/КРОСС/ Мигел де Унамуно и Хуго, известен испански философ и писател: "Мисли чувството; чувствай мисълта".

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/grozde-katadzhii-bykvar-1434614.html

/КРОСС/ в. Монитор Нашенци донори на сперма в ГерманияОбещават им 3000 лева за 15 дни и пълен пансионБългарски „бизнесмени" намериха нов начин да печелят. Те набират наши мъже за донори на сперма в Германия, чрез обяви в сайтове за продажби в Интернет. Това съобщи Виктория Георгиева от фондация „Майки за донорството". Според обявата печалбата им е в кърпа вързана, като за 15 „работни" дни шефовете обещават 1500 евро, но изплатени в равностойността им в български лева. в. ПресаБойко Борисов е сигурен премиер Реформаторите, ДПС и патриотите с шанс за председател на парламентаБойко Борисов е сигурен премиер на България, сочат прогнозите на букмейкърите от Евробет. Коефициентът за това лидерът на ГЕРБ да стане за втори път министър-председател е едва 1,1 - тоест според „господарите на хазарта" на всеки заложен лев за него печалбата е едва 10 стотинки. в. ТелеграфРазследват 20 катаджии за рушветСредно около 20 пътни полицаи се разследват всеки месец в София за вземане на рушвет от шофьор.Това съобщиха за „Телеграф" от Министерството на вътрешните работи. Всеки гражданин има право да подава сигнали срещу катаджии както на спешния тел. 112, така и на интернет страницата на столичната Пътна полиция. Възползвайки се от това, средно двама-трима души седмично сигнализират, че са видели корумпирани пътни ченгета. Така на прицел на проверяващите попадат поне четирима катаджии, които са по двама в полицейски екип

Обявяват 117 свободни работни места в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362907

117 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират ваканции за инженер-конструктор (с 3 години стаж), мениджър екип, кредитен експерт, специалист по събиране на вземания (инкасатор), кредитен консултант, счетоводител, технически секретар.  Работодателите търсят да назначат и трима шофьори на лекотоварен автомобил 117 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково. В справката фигурират ваканции за инженер-конструктор (с 3 години стаж), мениджър екип, кредитен експерт, специалист по събиране на вземания (инкасатор), кредитен консултант, счетоводител, технически секретар. Работодателите търсят да назначат и трима шофьори на лекотоварен автомобил

Джихадистите напредват към турската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=267075

Кюрдските сили, които защитават сирийския град Кобани, призоваха ръководената от САЩ коалиция да засили въздушните удари по позициите на "Ислямска държава" в района. В същото време, мониторингова група за сирийската гражданска война заяви, че кюрдските сили в Кобани ще бъдат разбити, ако Турция не отвори границите си за доставка на оръжия, което засега Анкара няма намерение да направи.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-tzentur-1434612.html

/КРОСС/ СофияОт 12.00 часа в Бизнес център "Хемус", ет.1. Коалиция "България без цензура" ще проведе пресконференция. СофияОт 11.00 до 16.00 часа в Сити Център София ще се проведе кампанията „БлагоДаря" на Националния център по трансфузионна хематология и Сити Център София. СофияОт 11.00 часа в мол "Седика Център" Сдружение „Асоциация на пациенти с ревматоиден артрит" и Сдружение "Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България" ще отбележат Световния ден за борба с артрита. СофияОт 15.00 часа на Старият Стадион Академик (зад хотел Плиска), Софийските Мечки ще посрещнат отбора на Букурещ Ребелс в първи мач от тазгодишното издание на Балканска Лига по Американски Футбол. ВарнаОт 10.00 до 13.00 часа в зала "Прес център" ще се проведе Кръгла маса на тема: "Културна политика, икономика и финансиране на българската филмова индустрия". Водещ ще бъде д-р Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата. Кръглата маса е част от съпътстващата програма на Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза". БлагоевградОт 09.00 часа в храм "Въведение на Пресвета Богородица", Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейска Света Литургия. ВарнаВ храм „Св. Атанасий'' ще се открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. ЛовечОт 09

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1434613.html

/КРОСС/ Инж. Борис Мареков, основател на "Мото Пфое"Георга Цветанов Марков, бивш депутатД-р Емил Райнов, лекар, зам.-министър на здравеопазване то в правителството на С. Станишев, избран за депутатИван Новкиришки, бивш областен управител на Плевен ИВО Янакиев, състезател по гребанеИрена Узунова, бивш депутатКина Андреева, главен редактор на издателство „Просвета", бивш депутат Максим Гайтанджиев, посланик на България в Аржентина Николай Коцев, бивш депутатСашка Васева, фолк певица Тоня Горанова, художничка

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/gost-tema-antoniya-1434611.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва в неделя" Тема: Коалиция или избори? Кой ще реши? Гост: Андрей Райчев и Антоний ГълъбовТема: Лука Станчев за мистериите около цар СамуилГост: Лука СтанчевТема: Маратон София 2014 - за първи път на живо в ефира на БНТТема: Политически дискурси: Илияна Раева, Антония Първанова и Борислав Сандов - кой не ги разбра?Гост: Илияна Раева, Антония Първанова и Борислав СандовТема: Тодор Славков - недоволството на един избирателГост: Тодор СлавковТема: Константин Белчев: Свръхдоза любовГост: Константин БелчевТема: Стефан Диомов и "Петте сезона" - нови песни и стари скандалиГост: Стефан ДиомовТема: Новият цирк във вода на Драго ДрагановГост: Драго Драганов: Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Преди старта на преговорите за Гост: Трендафил Величков от АБВ, Чавдар Георгиев от БСП, Гроздан Караджов от Реформаторския блок, Ангел Джамбазки от Патриотичния фронт, Светлин Танчев от България без цензура. Тема: Обзорната рубрика „Седмица от въпросителни" Гост: Ива Николова, политическия психолог Антоанета Христова, актьора Ивайло Захариев и адвокат Виктор Костов.Тема: Да убиеш заради кредит. Гост: Любомир Симеонов, който застреля банкерката Павлинка Йовчева в Бургас.Тема: От какво умират кучетата в Радомир и има ли заплаха за хората?Тема: Отношенията България - Русия пред изпитание. Опитва ли се големият брат да се меси във вътрешната политика на страната ни?Тема: Тя е най-коментираното име в социалните мрежи

12 октомври в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-zagivat-voiina-1434610.html

/КРОСС/ 1428 г. - Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца.1492 г. - Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си смята, че е достигнал Южна Азия.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1810 г. - Сватбата на кронпринцът на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска Хилдбургхаузен се превръща в ежегоден празник на бирата, известен днес като Октоберфест.1814 г. - Джордж III получава титлата крал на Хановер.1860 г. - Британски и френски войски окупират Пекин и опожаряват Летния дворец.1875 г. - Христо Ботев напуска БРЦК.1879 г. - Духовната власт в Северна Добруджа преминава към Румънската православна църква.1886 г. - Град Индианола в Тексас става жертва на един от най-опустошителните урагани в САЩ, загиват над 250 души, градът е опустошен, а на следващата година е изоставен.1901 г. - По време на третия си конгрес БЗНС е оформя окончателно като политическа партия.1901 г. - Президентът на САЩ Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом.1917 г. - Първата световна война: За първи път от Германия е използван отровния газ иприт.1930 г. - В Атина приключва работа Първа балканска конференция за сътрудничество с участието на всички балкански страни.1931 г. - Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бразилия, официално е отворена за посетители.1931 г

"Мастъркард" остава в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245872_%22%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%22+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Международната платежна система "Мастъркард" /MasterCard/ ще продължи да функционира в Русия, приспособявайки се към новите правила. 

Това съобщи в интервю за ТАСС президентът на "Мастъркард" Аджай Банга, който участва в годишното събрание на Института на международните финанси във Вашингтон. 
Той подчерта, че не може по никакъв начин да повлияе на въведените от Запада санкции срещу Русия и всичко, което му се налага да прави, "е да реагира на случващото се". 
"Ние смятаме да останем в Русия. Аз съм убеден, че Русия е добра възможност за нас. Ние ще бъдем там. И ще трябва да адаптираме своя бизнес към новите правила", заяви Банга. 

Убиецът на банкерка: Стрелях по мафиот, не по майка

http://frognews.bg/news_78049/

„Не съм мислил да я трепя. Убийството не е пътят. Нали се сещаш, че не съм стрелял по майка на деца, а по мафиот, човек – банкер. Мафиот. Просто това не съм аз, когато го мисля, се разтрепервам, влияе ми много зле.“

Св. мъченици Пров, Тарах и Андроник

http://www.cross.bg/prov-tarah-zapovyadal-1434609.html

/КРОСС/ По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на четвъртия век, наречено с право "ера на мъченичествата", трима християни Пров, Тарах и Андроник били изправени на съд при съдията Нумерий Максим в Тарс, главен град на областта Киликия в Мала Азия. Съдията запитал най-стария от тях - Тарах. - Как ти е името? - Аз съм християнин - отговорил той. - Аз не те питам за твоята нечестива вяра - възразил гневно съдията. - Кажи ми името си! - Аз съм християнин - повторил Тарах. - Бийте го по устата за тоя отговор - заповядал съдията на своите слуги. Заповедта била изпълнена веднага. - Аз съм християнин - потретил Тарах, удрян непрекъснато по устата. - Това име за мене е по-скъпо и по-славно от името, което са ми дали моите родители. Но ако ти е нужно да знаеш и това, чуй: Аз се наричам Тарах. - От какъв род си? - От римски и воински. Роден съм в Клавдиопол. Като станах християнин, напуснах службата си. - Слушай - казал му съдията. - Пощади старостта си и изпълни царската повеля. Вкуси от жертвоприношението и се поклони на боговете, на които се покланят и самите наши царе. - Те се заблуждават, лукаво прелъстени от демоните - възразил Тарах. Съдията заповядал да го бият пак жестоко за тоя отговор. След това започнал да го убеждава да извърши езически обред. - Аз служа на Единия Бог и на Него принасям жертва не в кръв, а в чисто сърце - казал, окървавен от ударите Тарах. - Жал ми е за твоята старост - заговорил меко съдията

МВФ: Възстановяването на световната икономика едвам крета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245871_%D0%9C%D0%92%D0%A4%3A+%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%

 Световната икономика се възстановява от кризата, започнала през 2008 г в САЩ, по-лошо от предвижданото, увеличиха се и заплахите за спад в нея. 

Този извод се съдържа в приетото комюнике на Международния валутно-финансов комитет (МВФК), който е ръководен орган на Международния валутен фонд (МВФ). Документът е приет след есенната сесия на МВФ и Световната банка. 
В него се казва, че "глобалното възстановяване продължава, но то е неравно и по-слабо от очакваното" Освен това "са нараснали и рисковете за движение надолу". 
"Редица страни са изправени пред ниско и забавено развитие, при това неприемливо висока остава безработицата. Има оживление на икономическата активност в някои развити държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Скромно е възстановяването на Япония , а неуверено е в еврозоната", отбелязва МВФК. 
Документът открито признава, че един от факторите за влошаване на перспективите пред световната икономика е "изостреното геополитическо напрежение"
МВФК изразява също дълбокото си разочарование, че Конгресът на САЩ продължава да пречи на реформата на системата от национални квоти и гласове в МВФ, одобрена още през 2012 година. "Решително призоваваме САЩ да ратифицират тези реформи колкото се може по-бързо", посочват финансистите на света.

"Отписан" пацинет: В България има много добри хора, които играят ролята на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4362894

Животът на Николай Иванов се превръща в кошмар през 2011 г. В болницата в Асеновград му намират рак на дебелото черво в късен стадий. Следват операция и химиотерапия в София, но лекарите открили разсейки по цялото тяло. Нова операция и присъда: още месец-месец и половина живот.
Николай и майка му заминават за Испания. Животът на Николай Иванов се превръща в кошмар през 2011 г. В болницата в Асеновград му намират рак на дебелото черво в късен стадий. Следват операция и химиотерапия в София, но лекарите открили разсейки по цялото тяло. Нова операция и присъда: още месец-месец и половина живот. Николай и майка му заминават за Испания.

Калабрийската мафия се снабдявала с кокаин от България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245870_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BA

 Калабрийците се снабдяват с кокаин от българите, защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от колумбийците, които го произвеждат.

Това разказа в интервю за Даниела Тренчева от Нова ТВиталианският писател и журналист Роберто Савиано.

Савиано е осъден на смърт от мафията заради романа му “Гомор”, изобличаващ неаполитанската “Камора”. От няколко години той не спи повече от два-три дни на едно място и е под постоянна охрана.

Евелин Банев - Брендо е единствен, който знае как се осъществява трафикът на българската мафия в Италия, каза още журналистът. По думите му Брендо е фигура с голямо значение и в Италия. Според Савиано дъщерята на Брендо бе отвлечена преди няколко години, за да мълчи Брендо за каналите за трафик между Италия и България.

"Италия е демокрация с мафия вътре, a България е мафия с демокрация вътре"

По думите му България има криминална традиция, която се подценява, отчасти и заради институциите, които имат интерес от това.

"Първите наркотрафиканти се раждат в социалистическа България, която продава хероин като стратегия за отравяне на Запада", разказа Савиано. Оттогава датират първите отношения между италианската и българската мафия.

Възможностите на българската мафия ми станаха ясни след операцията, предприета от италианските власти, която установи, че калабрийската мафия се снабдява с кокаин от България, разказа той. Според него българската мафия е подценявана в цяла Европа.

Савиано сподели, че е впечатлен от разследването срещу Станимир Флоров, тъй като по думите му подобно нещо е типично за страни, в които демокрацията още не е стабилна.

Това разследване обаче показа, че има една част от България, която се противопоставя – в противен случай тези истории не биха излезли наяве, смята Савиано.

По думите му обаче да се разказва за такива престъпления е страшно и дори води до сравнения на тоталитарния режим преди 1989 г. "Иска ми се да кажа на българските журналисти – да казват истината, но да не го правят сами  а с международна подкрепа. България може да стане част от Европа“, добави още той.

Полша победи световните шампиони от Германия в евроквалификация

http://www.mediapool.bg/polsha-pobedi-svetovnite-shampioni-ot-germaniya-v-evrokvalifikatsiya-news225874.html

Полският национален отбор по футбол победи световните шампиони от Германия с 2:0 във втория кръг на квалификациите за европейското първенство във Франция през 2016 г. Победата може да се оцени като историческа, тъй като прекъсна поредицата от 18 мача без поражение на германците срещу този съперник. Головете вкараха Аркадиуш Милик и Себастиан Мила в началото и края на второто полувреме при две от малкото, но много опасни положения за поляците, възникнали след бързи контраатаки. Иначе мачът премина при игрово превъзходство на световните шампиони, пропуснали поредица възможности за гол главно заради играта на вратаря Шчесни и отбраната пред него. Полша излезе на първо място в класирането в група D с пълен актив от шест точки и голова разлика 9:0. Със същия актив и голова разлика 9:1 е Ирландия, която в този кръг победи Гибралтар със 7:0. Германия и Шоландия са трети с по три точки. В събота се играха мачове в три от квалификационните групи: Група D: Ирландия - Гибралтар 7:0; Шотландия - Грузия 1:0; Полша - Германия 2:0. Група F: Румъния - Унгария 1:1; Финландия - Гърция 1:1; Северна Ирландия - Фарьорски острови 2:0. Група I: Армения - Сърбия 1:1; Албания - Дания 1:1.

Видео: Новините в 100секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/12/2398334_video_novinite_v_100sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНТ ще следи днес.


Хамилтън с полпозишън на пистата в Сочи

http://www.bnews.bg/article-118817

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън затвърди доминацията си преди утрешното състезание за Гран при на Русия във Формула 1, след като бе най-бърз в днешната квалификация за място на чисто новата писта в Сочи.

Как спестяват в бедните страни?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kak-spestiavat-v-bednite-strani-180389/

Нетрадиционни начини като инвестиции в добитък не се оказват докрай удачни

Още октомврийско слънце

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245869_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5

 Над по-голямата част от страната времето ще бъде ясно, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури в повечето места, ще са между 6° и 11°. Сутринта на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но по-късно през деня над Западна България ще се установи слънчево време. Повече облачност ще се задържа над източната половина от страната, но ще бъде без валежи. Максималните температури ще са между 18° и 23°. В София – около 20°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите части и силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°. По Черноморието ще има и слънчеви часове, но през по-голямата част от деня ще преобладава облачно време.

Пациент с отказано лечение: В България отделни хора играят ролята на държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362881

Животът на Николай Иванов се превръща в кошмар през 2011 г. В болницата в Асеновград му намират рак на дебелото черво в късен стадий. Следват операция и химиотерапия в София, но лекарите открили разсейки по цялото тяло. Нова операция и присъда: още месец-месец и половина живот.
Николай и майка му заминават за Испания. Животът на Николай Иванов се превръща в кошмар през 2011 г. В болницата в Асеновград му намират рак на дебелото черво в късен стадий. Следват операция и химиотерапия в София, но лекарите открили разсейки по цялото тяло. Нова операция и присъда: още месец-месец и половина живот. Николай и майка му заминават за Испания.

Проф. Джон Миършаймър: Западът носи вина за кризата в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245868_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD+%D0%9C%D0%B8%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%8A%D1%80%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%

 На Запад преобладава мнението, че кризата в Украйна е предизвикана изключително от руската агресия. По тази логика руският президент Владимир Путин е прибягнал до анексията на Крим заради осъществяването на заветната си мечта да възроди Руската империя, а впоследствие може да се опита да установи контрол над цяла Украйна и другите страни от Източна Европа.

Според привържениците на тази теория отстраняването на президента Виктор Янукович през февруари 2014 г. е било само повод за Путин, заповядал на руските войски да завземат част от съседната държава.

Но това е погрешна гледна точка: по-голямата част от вината за кризата трябва да поемат САЩ и европейските им съюзници. Главната причина за сполетялата ни беда е разширяването на НАТО, което се превърна в крайъгълен камък на по-мащабна стратегия за извеждането на Украйна от руската орбита и нейната интеграция със западния свят. Дружи важни елементи от тази стратегия бяха разширяването на ЕС на Изток и западната подкрепа за продемократичното движение на Украйна, като се започне с "оранжевата революция" от 2004-та.

От средата на 90-те години руските лидери твърдо се противопоставят срещу разширяването на НАТО, а последните години дадоха ясно да се разбере, че няма спокойно да гледат как стратегическият им съсед се превръща в бастион на Запада. Последната капка стана незаконното отстраняването на демократично избрания проруски президент, което той справедливо окачестви като "държавен преврат". Путин отговори със завземането на Крим – полуостров, който той смяташе, че ще стане военно-морска база на НАТО. Той също дестабилизира положението в Украйна, за да забрави тя за плановете си да стане част от Запада.

Няма защо да се учудваме на подобна агресивна реакция от стана на Кремъл. Все пак Западът бе започнал да се разпорежда в задния двор на Русия, застрашавайки нейните ключови стратегически интереси, срещу което Путин неведнъж и емоционална предупреждаваше. Американските и европейските елити бяха объркани, защото се придържат към погрешна концепция за световната политика. Те са склонни да смятат, че логиката на реализма не е актуална в XXI век, а Европа може да бъде единна и свободна благодарение на такива либерални принципи като властта закона, икономическа взаимозависимост и демокрация.

Но този генерален план не сработи в Украйна. Кризата в тази страна показва, че реалната политика си остава актуална, а пренебрегващите я държави рискуват много. Американските и европейските лидери сгрешиха дълбоко, опитвайки се да превърнат Украйна в бастион на Запада по границите с Русия. Сега, когато последствията от тези неразумни действия станаха очевидни, би било още по-груба грешка да се продължава с тази необмислена политика.

НАТО повдигна въпроса за приемането на Украйна (и Грузия) на срещата си на върха в Букурещ през 2008 г. Администрацията на Джордж Буш подкрепи тази стъпка, но Франция и Германия се обявиха против, защото не искаха да дразнят и провокират Русия. В крайна сметка се стигна до компромисно решение: алиансът не започна формални процедури за членство, но подкрепи стремежа на Украйна (и Грузия) и Украйна за членство и самоуверено обяви: "Рано или късно тези две страни ще станат членки на НАТО".

Но в очите на Москва това изобщо не беше компромис. Путин неведнаж бе заявявал, че присъединяването на тези две страни към НАТО ще бъде "пряка заплаха" за Русия. Един руски вестник съобщи, че Путин в разговор с Буш казал директно: "Ако Украйна влезе в НАТО, тя ще престане да съществува".

На Изток се придвижваше и ЕС. През май 2009 г. той обнародва инициативата си "Източно партньорство" - програма, която по замисъла на европейските стратези трябвало да съдейства за процъфтяването на такива държави като Украйна и тяхната интеграция в икономиката на Евросъюза. Не е учудващо, че руските лидери смятат този план за противоречащ на националните интереси на Русия. През февруари, още преди свалянето на Янукович, руският външен министър Сергей Лавров обвини Евросъюза в опит да създаде "сфера на влияние" в Източна Европа. В очите на Москва разширяването на ЕС е предлог за експанзията на НАТО.

Последният инструмент, който Западът използваше за откъсването на Киев от Москва, бяха усилията по разпространението на западните ценности и утвърждаване на демокрацията в Украйна и други постсъветски държави. Подобни планове често са придружавани с финансирането на прозападни политици и организации. В рамките на тези усилия правителството на САЩ субсидира Националния фонд за подкрепа на демокрацията, който финансира над 60 проекта, насочени към засилването на гражданското общество в Украйна. Президентът на фонда Карл Гершмън нарече тази страни "най-голямата награда. "

След победата на Янукович на президентските избори през февруари 2010 г. фондът реши, че новият президент пречи на поставените цели, затова удвои усилията в подкрепа на опозицията и укрепването на демократичните институции в страната.

Методите на социалното инженерство, прилагани от Запада в Украйна, тревожат руските лидери, те се опасяват, че тяхната страна може да стане следващата мишена. И това изобщо не са безпочвени страхове. През септември 2013 г. Гершмън написа следното във в. "Вашингтон таймс": "Решението на Украйна да стане част от Европа ще ускори гибелта на идеологията на руския империализъм, олицетворен от Владимир Путин". И добави: "Руснаците също имат избор и Путин може да се озове в лагера на загубилите не само в близката чужбина, но и вътре самата Русия".

Тройната политика на Запада – разширяването на НАТО, разширяването на ЕС и развитието на демокрацията наляха масло в огъня, който може да пламне всеки момент. Искрата станаха събитията от ноември 2013 г., когато Янукович отхвърли мащабно икономическо споразумение с ЕС и прие контрапредложението на Руси за 15 млрд. долара. Западни емисари спешно излетяха за Киев. На 21 февруари правителството и опозицията постигнаха споразумение, но то веднага бе развалено и на следващия ден Янукович трябваше да бяга в Русия. Властта в Киев пое правителство, което бе прозападно и антируско до мозъка на костите си. В него влязоха четирима души, които с пълно право може да се нарекат неофашисти.

Макар ролята на САЩ да не е докрай изяснена, ясно бе, че Вашингтон подкрепи държавния преврат. Виктория Нюланд (помощник държавен секретар) подкрепи смяната на режима и настояваше премиер да стане Арсений Яценюк. Не е учудващо, че руснаците с най-различни политически убеждения смятат, че САЩ за изиграли значителна роля в отстраняването на Янукович.

За Путин настъпи време за решителни действия срещу Украйна и Запада. Той заповяда на руските войски да вземат Крим от Украйна, а после присъедини полуострова към Русия. Това бе сравнително лесна задача, защото в Севастопол имаше руски военен контингент. Освен това етническите руснаци представляваха 60% от населението и те не искаха да остават в Украйна. Той предостави съветници, въоръжения и дипломатическа подкрепа за Източна Украйна, които тласкат страната към гражданска война. Той показа, че няма да позволи на Украйна да се превърне в западна крепост под носа на Русия.

Не е трудно да се разберат и обяснят действията на Русия. Наполеоновска Франция, императорска Германия и нацистка Германия трябваше да преодоляват огромни равнинни пространства, за да нанесат удар срещу Русия. Докато Украйна представлява буферна държава, която е изключително важна за Русия. Няма руски ръководител, който да приеме, че един военен съюз, доскоро отявлен враг, да вземе Украйна. Няма руски лидер, който да гледа със скръстени ръце как Западът помага на власт в Украйна да дойде правителство, което иска да интегрира страната в западните структури.

Вашингтон може и да не харесва позицията на Москва, но той трябва да приеме логиката, която стои зад тези действия. Това е "геополитиката на чайниците" - великите държави винаги реагират чувствително срещу потенциалните заплахи непосредствено до границите им. Може да си представи каква ярост ще обхване Вашингтон, ако Китай сглоби силен съюз и се опита да въвлече в него Канада или Мексико.

В САЩ мнозинството реалисти се противопоставяха на разширяването на НАТО, смятайки, че едва ли е необходимо да се озаптява преживяваща упадък велика държава със стареещо население и еднообразна икономика. Те се опасявах, че разширяването на алианса само ще подтикне Русия да предизвиква беди в Източна Европа. Тази гледна точка много ясно бе изразена от американския дипломат Джордж Кенън в интервю през 1998 скоро, след като Сенатът одобри първия етап от разширяването на НАТО. "Струва ми се, че руснаците постепенно ще започнат да се отнасят крайно враждебно към това (разширяването)", което ще повлияе върху външната им политика. Мисля, че това е трагична грешка. Няма никакви причини за нея: никой никого не застрашаваше".

От друга страна, повечето либерали, включително ключови фигури от администрацията на Бил Клинтън, приветстваха разширяването. Те смятаха, че краят на Студената война ознаменува фундаментална трансформация на световната политика и новият постнационален ред измества логиката на реализма, която някога преобладаваше в Европа. САЩ бяха не само "незаменима държава", както се изрази тогавашният държавен секретар г-жа Мадлин Олбрайт, но и "милостив господар", затова едва ли трябва да се съобразяват със заплаха от Москва. По същество целта бе целият континент да заприлича на Западна Европа. Либералният мироглед е общоприета догма и сред сегашните управляващи в САЩ.

По същество в действията си двете страни се ръководиха от различни политически принципи. Путин и неговите сънародници мислят и действат като реалисти, докато западните им опоненти се придържат към либералните възгледи за световната политика. В резултат САЩ и съюзниците им неосъзнато провокираха сериозната криза в Украйна.

Макар без съмнение Путин да проявява склонност към авторитаризъм, няма никакви факти за неговата умствена неуравновесеност. По-скоро обратното: той е първокласен стратег и всички, които оспорват външнополитическата му линия би трябвало да се опасяват и са го уважават.

Има аналитици, които твърдят, че Путин съжалява за разпада на Съветския съюз и има твърдото намерение да обърне този процеси чрез разширяване на руските граници. При по-внимателно разглеждане този довод не издържа на критиката. Ако Путин се придържаше към идеята за създаването на Голяма Русия, тези негови намерения щяха да се проявят някак си до 22 февруари (превратът срещу Янукович). Няма обаче никакви доказателства, че той е бил склонен да завземе Крим и още повече други украински територии. Неговата реакция на събитията бе отбранителна, а не нападателна.

Повечето западни лидери продължават да отричат факта, че поведението на Путин може да е продиктувано от законна загриженост за безопасността на Русия, затова няма нищо чудно, че те се опитват да го променят, наказвайки Русия. Западът разчита на икономически санкции, за да накара Русия да спре помощта си за бунтовниците в Източна Украйна. Историята показва, че държавите са готови да понесат големи тегоби и лишения, за да защитят ключовите си стратегически интереси и няма причина да смятаме Русия за изключение от това правило.

Кризата в Украйна може да бъде разрешена, макар че за целта Западът трябва принципно да промени подхода си към тази държава. САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от плана си за приобщаване на Украйна към западния свят и заедно с това да се опитат да я направят неутрална буферна държава между Русия и НАТО, каквато бе Австрия през епохата на Студената война. Суверенна Украйна, независима от Русия и Запада – ето я целта, към която трябва да се върви. Заради нея САЩ и съюзниците им трябва публично да изключат възможността от разширяването на НАТО в Украйна и Грузия. Западът трябва също да помогне в разработването на икономически план за спасяване на Украйна, който да бъде финансиран от ЕС, МВФ, Русия и САЩ. Москва трябва да приветства тома предложение, отчитайки заинтересоваността й наличието на процъфтяваща и стабилна Украйна на югозападния фланг. Западът трябва също съществено да ограничи социалното си инженерство в Украйна. Заедно с това американските и европейските лидери трябва да призоват Украйна към уважение на малцинствените права, особено езиковите права на рускоговорящото население.

Имаше ли Куба правото да създава военен алианс със Съветския съюз в епохата на Студената война.? САЩ не смятаха така и руснаците се придържат към същата логика, когато става дума за присъединяването на Украйна към Запада. В интерес на Украйна е да приеме тази житейска логика и да се държи по-внимателно със своя по-могъщ съсед.

Западът няма причини да приема в своите редици Украйна, ако тя бъде склонна да води погрешна външна политика, и особено след като защитата на тази държава не влиза в жизненоважните приоритети на Запада.

Сегашните силови игри на Русия показват, че ако Украйна бъде приета в НАТО, това може да доведе до военен сблъсък между Русия и Запада. Един ден на САЩ ще им потрябва помощта на Русия за сдържането на засилващия се Китай. Но сегашната американска политика само тласка Русия и Китай в обятията.

Предстои тестване на сиренната система

http://press.mvr.bg/NEWS/news141012_01.htm

Техническото й състояние ще бъде проверено на 13 октомври /понеделник/ от 13 часа; сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“

Рибният буквар си стоял в шкафа, но разместен сред други книги

http://offnews.bg/news/n_1/n_402255.html

Изчезналият Рибен буквар не е липсвал, а стоял в същия шкаф, в който обичайно се съхранява, но разместен сред други книги. Това обясни пред БНР Мариана Кирова от Националния литературен музей, която отговаря пряко за съхранението на реликвата. Скандалът около буквара избухна около разследване на OFFNews за политическо уволнение, когато избраната от листата на Реформаторите Кирова подала молба заради предизборната кампания, а получила предупреждение за уволнение от музея. Кирова разказа, че разбрала за изчезването на ценната книга, докато била в отпуск по време на предизборната кампания. Кирова беше в листата на Реформаторския блок. След връщането си на работа, тя и колегите й започнали издирване на оригиналното първо издание на буквара и така намерили и втори екземпляр, за който не знаели и който е част от колекцията на писателя историк Стилиян Чилингиров . "Книга по книга, няколко хиляди книги сме обърнали. Единият екземпляр се намери на мястото му, на което би трябвало да бъде, в този шкаф, но разместен сред други книги, тъй като книгата не е много голяма. Сред останалите книги - малко по-навътре, малко по-нагоре, тя не може да бъде видяна, ако не е конкретно на същото си място. Следващ екземпляр на "Рибния буквар" намерихме в самото бюро на Стилиян Чилингиров. Вероятно с било въпрос на някакво разместване. Това се случи в петък вечерта, някъде към 7,30-8 часа. В рамките на два часа открихме два екземпляра от "Рибния буквар"", разказа Мариана Кирова. Тя беше кандидат за поста директор на музея наред със сегашния изпълняващ длъжността Катя Зафирова и още няколко души.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване