Криминален психолог коментира партийните лидери

http://offnews.bg/news/n_1/n_402322.html

Криминалният психолог Росен Йорданов, който е биеш шеф на Института по психология на МВР, избори в интервю за bTV силните и слабите качества на партийните лидери в преговорите за съставяне на бъдещия кабинет.  Бойко Борисов  (ГЕРБ) е нарцистично уязвим човек, лесно може да бъде засегнат и това често се използва. Положителното му качество е, че е изненадващо гъвкав", смята специалистът. Михаил Миков (БСП)  по думите му "по народняшки има добро чувство за хумор", което винаги освежава едни разговори, но в същото време е изненадващо нерешителен, въпреки че се опитва да създава впечатление за обратното. Лидерът на ДПС Лютви Местан  показва впечатляващ самоконтрол, което подсилва образа му сред неговите избиратели. Той обаче е несамостоятелен и "когато се договорят двете страни, винаги остава впечатлението, че не са се договорили докрай". За лидерите на Реформаторския блок според Йорданов важи оценката, че в момента са овладени от превъзбудата. Не е правилно емоциите да бъдат напълно изтрити, защото това създава подозрение у партньора в преговорите, но емоционалността трябва да е по-обрана", смяат той. "Хубавото е, че винаги могат да кажат, че са сбъркали". Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов "излъчва патриархална солидност и добронамереност" и вероятно има добро чувство за хумор, но също изглежда уязвим нарцистично и дава вид на човек, който елсно може да се обиди, каза Росен Йорданов. Добронамереност според него излъчва и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов .  Според специалиста Николай Бареков (ББЦ) внушава недоверие поради твърде пъстрия си медиен образ. "Иначе има много положително излъчване, по детски емоционален, пали се, но лъжата наднича зад всичко това. Трудно ще спечели доверието на партньорите", посочи психологът. Волен Сидеров ("Атака")  е изключително добър театрален актьор, надарен с безспорен интелект. Проблемът му е във все по-нарастващата дистанция между самомнението и реалността. "Дори да се договорят на четири очи, мисля, че Сидеров няма да устои на изкушението пред медиите да каже нещо съвсем различно", прогнозира Йорданов.. Психологът сравни лидера на АБВ Георги Първанов с Михаил Миков, като посочи, че може да се добави и "една краска лукавост".

Стари дрехи и обувки стават гориво в циментов завод

http://www.bnews.bg/article-118862

Специални контейнери за стари дрехи, обувки и текстилни отпадъци са поставени на няколко места във Враца.

ЕК отпусна близо 4 милиона евро за бежанците от Кобане

http://www.cross.bg/miliona-evro-komisiya-1434665.html

/КРОСС/ Европейската комисия отпусна 3 милиона и 900 хиляди евро на хуманитарните организации, които помагат на жителите на Кобане, избягали от сирийския град в Турция. "Повече от 180 000 души са потърсили убежище след бомбардировките в пограничния град и така се задълбочава най-голямата хуманитарна криза на нашата епоха", подчертава в комюнике европейският комисар Кристалина Георгиева. Средствата ще послужат за доставка на вода, подслон и медикаменти, както и за санитарни инсталации и храна на бежанците. Помощта е част от пакет от 150 милиона евро, отделени от Европейската комисия за хуманитарната помощ за Сирия през 2014.    

Варна подава финална апликация за Европейска младежка столица 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=267090

Варна е единственият български град, стигнал до финала в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. На 12-ти октомври, екипът, подготвящ кандидатурата, ще подаде окончателния вариант на апликационната форма, разработена на база получените препоръки от журито, направени след разглеждане и оценка на кандидатурите от втория кръг на конкурса, съобщи Светла Пасева, началник отдел "Младежки дейности" в общината.

Атанасов от Реформаторите: Най-важното е ДПС да бъде извадено от властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363180

Проблемът на ДПС е в това, че работи като мафиотска организация. Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта. Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов от ДСБ, който е част от Реформаторския блок. Проблемът на ДПС е в това, че работи като мафиотска организация. Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта. Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов от ДСБ, който е част от Реформаторския блок.

Напомниха на столичани как се ползва ескалатор

http://www.cross.bg/eskalatorite-putnitzite-metro-1434664.html

/КРОСС/ Акция „Толерантни на ескалатора" се провежда в столичното метро. На метростанция „Софийски университет" доброволци раздават брошури на пътниците, с които ги информират какво трябва да бъде подобаващото поведение на хората, които предпочитат да използват ескалаторите в метрото. Целта на инициативата е ползващите метро да са наясно, че от тях зависи да не стават задръствания или инциденти по стълбите и ескалаторите в метростанциите. Така например се посочва, че от дясната страна на ескалатора се стои, а тези, които бързат много, трябва да се движат в лявата му част. Инициативата не се провежда за първи път, а периодично напомня на пътниците правилата за използване на ескалатор, пише News.bg. Явно напомнянето се налага, защото предишните подобни инициативи не дадоха особен резултат и винаги се намират хора, които да не се съобразяват с общоприетите правила за движение по ескалаторите.  

Атанасов от Реформаторите: Важно е изваждането на ДПС от властта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363159

Проблемът на ДПС е в това, че работи като мафиотска организация. Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта. Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов от ДСБ, който е част от Реформаторския блок. Проблемът на ДПС е в това, че работи като мафиотска организация. Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта. Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов от ДСБ, който е част от Реформаторския блок.

Повече от 1500 атлети стартираха на маратона в столицата

http://pik.bg/повече-от-1500-атлети-стартираха-на-маратона-в-столицата-news236596.html

Повече от 1500 атлети стартираха на маратона в столицата

Повече от 1500 атлети от 35 държави стартираха в четирите дистанции на 31-то издание на Маратон София.

На старта на класическите 42 км 195 м застанаха 300 състезатели, като най-добрите български маратонци ще бягат рамо до рамо с етиопци, кенийци и мароканци. Състезанието е валидно и за държавния шампионат по маратон. То е част от кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2017-а. Масовият старт бе в 9,40 ч, а 10 мин по-късно тръгнаха и участниците на 8 км. Класическият маратон стартира точно в 10,00 ч пред главния вход на ст. „Васил Левски" в посока НДК, като стартът даде евродепотатът Андрей Ковачев. Финалът е на същото място, пише "Стандарт".

Състезателите на 20 км тръгнаха в 10,05 ч, като стартът даде генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. Контролното време за преодоляване на дистанцията е 5 часа. Фаворитка при жените е Зерфе Боку (Етиопия), която има три победи на маратона във френския град Ла Рошел, като на трасето там поставя и личния си рекорд от 2:32.59 през 2012 година. Сред фаворитите при мъжете са кенийците Едуин Кипчумба (Кения) с личен рекорд от 2:14:01 минути и Денис Мусау (2:17:34).

Йоло Николов и победителят през 2012 година Шабан Мустафа, които завършиха съответно на трето и четвърто място през миналия сезон, както и шампионката при жените от 2013 година Силвия Дънекова и шесткратната победителка Милка Михайлова ще застанат на старта и отново ще се борят за призовите места. Николов и Дънекова ще защитават националните си титли.

Призьорите ще бъдат наградени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Общо 40 000 лева е наградният фонд на състезанието. Победителите в класическата дистанция при мъжете и при жените ще получат по 5 хиляди лева, както и велосипед с акумулатор „БМВ" на стойност около 2500 евро. Наградите за второ място са по 2 хиляди лева, а за трето – по хиляда лева. Парични премии ще получат първите осем. Предвидени са и бонуси от по 500 лева за времена под 2:15.00 часа при мъжете и под 2:36.00 часа при жените. Премии ще получат и победителите в другите три дистанции – масов старт на 3 километра, на 8,4 километра и на 20 километра.

Тази година трасето е ново. Стартът е пред националния стадион „Васил Левски" на кръстовището между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. „Гурко". После трасето минава по северното платно на булеварда в посока НДК, на ул. „Професор Фритьоф Нансен" завива надясно към бул. „Патриарх Евтимий", след това завива наляво до бул. „Витоша" , продължава наляво по него до входа на Южен парк. След обиколка по алеите на парка трасето продължава по бул. „Петко Каравелов" и на бул. „България" завива надясно, където продължава до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" по южното платно до „Орлов мост", където преминава по пешеходната зона и завива наляво до затваряне на обиколката пред стадион „Васил Левски".

Дължината на обиколката е 8 км, участниците в класическата надпревара ще трябва да направят 5 обиколки. Състезателите на 20 км ще направят 2 пълни обиколки и 1 малка (обиколката от масовия старт). Бягащите дистанцията 8 км ще трябва да направят една голяма обиколка от маратонското трасе. Участниците в масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка, която ще съвпадне с обиколката на 8 км, 20 км и 42,195 км, като на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. „Черни връх" (пред Макдоналдс) състезателите ще завият наляво и ще се върнат обратно по южното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до финала. Маратонът на София е част от проявите в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта 2017 г.

Очаква се малко след края на маратона в неделя да стане ясно дали София печели това признание. 31-то издание на Софийския маратон ще има и благотворителен характер. Един от най-успешните състезатели на България в мотоциклетизма в последните години Мартин Чой ще бяга на 20-километровата дистанция в неделя, за да набере средства за децата, страдащи от аутизъм у нас. Благотворителната кампания се подпомага от компания „ЕКО" и на всеки пробяган километър Чой ще трупа по 50 лв. за каузата. Още 40 души ще бягат със същата мисия. Организатори на маратона са Столична община, Български олимпийски комитет в партньорство с Министерство на младежта и спорта, Българска федерация по лека атлетика. Генерален спонсор е Изи Кредит. Маратонът е спонсориран и от Метро Кеш& Кери, BMW, "Пума", Турските авиолинии и М-тел.

 

Вкараха Аманда Байнс в лудница

http://www.cross.bg/amanda-baiins-lyfti-1434663.html

/КРОСС/ Актрисата Аманда Байнс отправи обвинения към баща си в Twitter. Тя публикува изказването, че баща й Рик я изнасилвал, когато била малка и продължил да я тормози психически. Аманда изтри публикациите няколко часа по-късно, но ги замести с още по-стряскащи признания. Байнс заяви, че нещата, които казала за баща си не са истина, но някой е имплантирал чип в мозъка й, който й казва какво да пише и говори. Човекът, който наредил да го инсталират бил баща й. От няколко седмици светски хроникьори вървят по петите на Аманда Байнс. След като беше заловена, че кара в нетрезво състояние, Аманда не спира да прави странни неща. Беше обвинена в кражба, изподра фен, опитал се да я снима, а в Twitter избухна със съобщения, че няма нужда от психиатър, а само от хирургична намеса, за да стане още по-красива. Вчера майка й Лин, брат й и сестра й направиха изказвания, в които подкрепят главата на семейството и признават, че са шокирани от думите на Аманда. Видели, че ситуацията с дъщеря им излиза извън контрол, те се обърнали към мениджъра Сам Луфти. Той успял да излъже Аманда, че трябва да замине за Лос Анджелис, където да се срещне с адвокати на родителите й. Байнс повярвала на Луфти, но вместо да я закарат в Хотел в Ел Ей, тя се озовала в психиатрична клиника, пише News7. Интересното е, че Сам Луфти е човекът, който се опитваше да помогне на Бритни Спиърс, когато преди години тя получи нервен срив и се обръсна до кожа

Общините искат да получават по 2% от данъка на физическите лица

http://econ.bg/Новини/Общините-искат-да-получават-по-2-от-данъка-на-физическите-лица_l.a_i.576118_at.1.html

В новото правителство да има специален министър за еврофондовете, както и 2% от данъката върху доходите на физическите лица да остават в местния...

Общините искат да получават по 2% от данъка върху физическите лица

http://econ.bg/Новини/Общините-искат-да-получават-по-2-от-данъка-върху-физическите-лица_l.a_i.576118_at.1.html

В новото правителство да има специален министър за еврофондовете, както и 2% от данъката върху доходите на физическите лица да остават в местния...

Майката на Линдарева: Преувеличава за лукса, в който е живяла

http://www.bnews.bg/article-118857

Майката на Зорница Линдарева изненадващо заяви, че дъщеря й значително преувеличава лукса, в който е израснала.

Как вкъщи да тестваме истински ли е зехтинът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363139

Зехтинът е най-здравословната от масовите растителни мазнини. По благотворни ефекти му съперничат само някои скъпи масла като авокадовото, но сравнението не е коректно, защото екзотичното масло не е сред широко използваните заради цената си. Тя е 4 пъти по-висока, отколкото на най-скъпия зeхтин от подбрани маслини. Зехтинът е най-здравословната от масовите растителни мазнини. По благотворни ефекти му съперничат само някои скъпи масла като авокадовото, но сравнението не е коректно, защото екзотичното масло не е сред широко използваните заради цената си. Тя е 4 пъти по-висока, отколкото на най-скъпия зeхтин от подбрани маслини.

"Амазон" предизвиква нелоялна конкуренция по цените и хонорарите на авторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363131

Макар да не е представен на Панаира на книгата във Франкфурт, където не разполага с щанд, гигантът на разпространението онлайн "Амазон", обект на критики заради хегемонистичните си практики, е в центъра на дебатите, пише АФП.
Американската компания хвърли сянка още от началото на световната среща на професионалистите от издателския бранш, Макар да не е представен на Панаира на книгата във Франкфурт, където не разполага с щанд, гигантът на разпространението онлайн "Амазон", обект на критики заради хегемонистичните си практики, е в центъра на дебатите, пише АФП. Американската компания хвърли сянка още от началото на световната среща на професионалистите от издателския бранш,

Путин изтегля руските войски от границата с Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_402324.html

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на руските войски, разположени в близост до украинската граница, да се оттеглят в постоянните си бази, съобщи Кремъл. Димитрий Песков, говорителя на Кремъл, каза, че около 17 600 войници на учения в района на Ростов ще бъдат изтеглени от границата. Той допълни, че решението е взето, защото периодът на учението е свършил. Информацията за изтеглянето на войските дойде преди планираната среща между Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Милано на 17 октомври. Путин е имал работна среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу вчера, след оперативно съвещание на държавния глава с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация, съобщи Песков. Министърът доложил на главнокомандващия за приключването на летния период на обучение на полигоните на Южния военен окръг. След доклада президентът наредил да се пристъпи към връщане на войските към местата на постоянна дислокация. Руският президент направи подобни изявления през март и май тази година. Украинските войски водят сражения срещу проруските сепаратисти в района на Докецк и Луганск от април, в конфликт, в който загинаха повече от 3500 души. Русия беше обвинена, че предоставя войски и оръжия на бунтовници в Източна Украйна - твърдения, които руските власти отричат. Путин и Порошенко се очаква да проведат разговори на срещата на върха Азия-Европа (ASEM) в Италия в петък. Украинският президент Порошенко заяви пред репортери: "Не очаквам, че преговорите ще бъдат лесни." "Ролята на Русия по въпроса за осигуряването на мир ... не трябва да се надценяват", добави той. Порошенко каза, че се надява да могат да обсъдят спора за цената на газа между Русия и Украйна. Русия спря доставките на газ за Украйна през юни, заявявайки, че правителството в Киев не е уредило дълговете си.

Извънредно! Подадоха жалба за самоуправство срещу Марешки

http://pik.bg/извънредно-подадоха-жалба-за-самоуправство-срещу-марешки-news236595.html

Извънредно! Подадоха жалба за самоуправство срещу Марешки

Срещу бизнесмена Веселин Марешки е подадена жалба за самоуправство в прокуратурата, съобщи "Петел".

Тя е свързана със скандала, разиграл се на улица „Студентска“ във Варна преди дни.

Жалбата е подадена от наемателя на заведението, което е станало обект на имотния спор, част от който се оказва собственикът на аптеки, разказа свидетелка на пререканията, които доведоха до намесата на полицията.

Тя уточни, че е роднина на собственика на заведението, но пожела името й да не бъде цитирано.

„Не е вярно, че Марешки е случаен участник в скандала, самият той е скандала! Има видеоклипове и свидетели на това, което направи“, заяви жената.

По нейни думи, бизнесменът се опитал заедно с работници да отстрани тентата на заведението.

Марешки имал претенции за наем, които според другата страна са неоснователни. Той дошъл на място и заявил, че е собственик на имота, като по-късно уточнил, че само въпросната тента е на негов терен.

„Дали това е така не може да казва някой еднолично, това може да кажат държавни органи като РДНСК“, коментира свидетелката на скандала. Тя уточни, че жалбата срещу Веселин Марешки не е само за самоуправство, а и за изнудване. 

Прокопиев: Управление на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт е най-добрият вариант

http://www.cross.bg/prokopiev-glasove-sporazymenie-1434662.html

/КРОСС/ "Недействителните гласове наистина са доста като процент от общите гласове. Ние не знаем колко купени гласове са действителни. Ако ги съберем, сигурно вече общият процент ще се доближи до 10, а може и да го надхвърли. Това представлява много сериозен бъг в избирателните правила. По същество има много голяма сила на купените гласове, което при тази ниска избирателна активност е в състояние да накланя развитието на държавата в една или друга посока." Това коментира в предаването „Неделя 150" Иво Прокопиев - издател. Според него двете посоки, чрез които може да се търси по-устойчиво решение на проблема с честността на гласуването, са допускане на електронно гласуване и евентуално въвеждане на задължително гласуване. Иво Прокопиев смята, че най-добрият вариант за правителство в момента е ГЕРБ - Реформаторски блок - Патриотичен фронт. Според него е добре да бъде разписано споразумение, което в детайли посочи ангажиментите на всяка партия и правителството. Той добави обаче, че не трябва да се надценява вероятността такова споразумение да се случи. Прокопиев изтъкна като най-важни две неща - възвръщане на върховенството на закона, което минава през много тежки реформи, както и връщането в пътя на финансовата стабилност.  

Бан Ки-мун: Ситуацията в Ивицата Газа остава взривоопасна

http://asia.actualno.com/Ban-Ki-mun-Situacijata-v-Ivicata-Gaza-ostava-vzrivoopasna-news_54431.html

Газа е буре с барут. Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на провеждащата се в Кайро международната донорска конференция за Ивицата Газа. Това предаде АФП, цитирана от "Фокус".&...

Четвърта поредна победа за Хамилтън

http://motosport.actualno.com/Chetvyrta-poredna-pobeda-za-Hamiltyn-news_54434.html

Първото състезание в Русия бе спечелено от Люис Хамилтън, за който това вероятно бе най-скучната и лесна надпревара от началото на сезона. Причината бе съотборникът му Нико Росберг, който направи ужас...

Мощен циклон в Индия взе жертви и принуди евакуацията на над 370 хил. души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/12/2398515_moshten_ciklon_v_indiia_vze_jertvi_i_prinudi/?ref=rss


Мощен циклон достигна източното крайбрежие на Индия и взе поне три жертви, съобщава агенция Reuters. Навлизането на циклона "Хадхад" наложи и евакуацията на над 370 хил. души, предава агенция AFP.

Очаква се броят на жертвите да се увеличи въпреки опитите на властите да вземат меркиq преди "Хадхад" да достигне до сушата. Циклонът се отличава с ветрове с пориви до 195 км/ч и вече причини множество щети по крайбрежието.

Населяваният от около 2 млн. души крайбрежен град...

Българин уби сънародник след пиянска свада в Белгия

http://offnews.bg/news/n_1/n_402323.html

Българин е убил друг българин в пиянска свада в белгийския град Гент, съобщи bTV. Засега имената на загиналия и на убиеца не се съобщават. В Гент вече има "български квартал" с около 20 000 наши сънародници след нашествието през 2008 и 2009 г. Пред bTV наш емигрант в града разказа, оттогава за България започнало да се говори като за източник на криминални деяния. На криминални хора. "По едно време имаше една вълна на изчезване на капачки на резервоари, от които след това правят ключове, за да отворят колите. Казват, че отново са българи или ако изчезват коли, или ако са ограбени къщи. Никога не са се споменавали българи преди това”, споделя Антон Шишков.

"Амазон" разделя света на издателите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363129

Макар да не е представен на Панаира на книгата във Франкфурт, където не разполага с щанд, гигантът на разпространението онлайн Макар да не е представен на Панаира на книгата във Франкфурт, където не разполага с щанд, гигантът на разпространението онлайн "Амазон", обект на критики заради хегемонистичните си практики, е в центъра на дебатите, пише АФП. Американската компания хвърли сянка още от началото на световната среща на професионалистите от издателския бранш,

Д-р Гайдурков: Ако децата ограничат млечните и тестените продукти, няма да боледуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=267089

Д-р Гайдурков, дойде есента и започнахме отново разговора за това как да се предпазим от грипа. С какво да вдигнем имунитета на организма, за да се пребори с вирусите? Може и да ви прозвучи странно, но ще кажа, че имунитетът по естество е добър.

Йончев: Политиката трябва да е риалити шоу

http://www.cross.bg/iionchev-rialiti-ypravlenie-1434661.html

/КРОСС/ Днес живеем в ерата на риалити шоута, може би е време и политиката трябва да е риалити шоу, заяви Румен Йончев от ББЦ на пресконференция днес. Йончев изтъкна,че прозрачността е най-добрия начин за управление и за връщане на доверието на гражданите. В тази връзка от ББЦ ще настояват за бързо въвеждане на електронно управление на страната.  

Близнашки: Най-естествената коалиция е ГЕРБ - РБ - Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363124

Два варианта за съставяне на кабинет видя служебният премиер Георги Близнашки. По думите му предвид голямото раздробяване на политическите сили в Народното събрание е необходимо да се стигне до предварително консолидиране на бъдещото мнозинство, за да може да се възложи проучвателният мандат и да се разчита, че ще се стигне до краен успех. Два варианта за съставяне на кабинет видя служебният премиер Георги Близнашки. По думите му предвид голямото раздробяване на политическите сили в Народното събрание е необходимо да се стигне до предварително консолидиране на бъдещото мнозинство, за да може да се възложи проучвателният мандат и да се разчита, че ще се стигне до краен успех.

В ББЦ са притеснени от националистите, но са готови на преговори с всички

http://www.cross.bg/rymen-iionchev-parlament-1434660.html

/КРОСС/ Народното събрание да заработи възможно най-скоро, тъй като има неотложни задачи пред новото правителство. Това поискаха от "България без цензура". "ББЦ държи на съставяне на правителство в рамките на този парламент". Това заяви на пресконференция лидерът на ЗНС Румен Йончев. Според партията е възможно това да се случи още с мандата на ГЕРБ. ББЦ обаче няма да отстъпи от приоритетите си, един от които е създаването на работни места. Като най-краткосрочни приоритети пред следващия парламент от партията на Бареков посочиха актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК, разговорите за КТБ и цената на тока. Румен Йончев е категоричен, че трябва да има управленска коалиция с или без ББЦ. "Иска ни се следващото управление да бъде проевропейско", каза още той. От партията отново изразиха опасенията си от присъствието на националистически формации в новия парламент и изразиха надежда те да нямат голямо влияние. От ББЦ са готови на разговори с всички партии, които ги поканят и са категорични, че всички трябва да се обединят около приоритети, като създаване на нови работни места и икономически растеж. Според ББЦ е нужна най-широка коалиция с бързи стъпки за изход от кризата, която да набележи мерки за стабилизация на страната с дългосрочен хоризонт. От ББЦ са склонни да приемат и Бойко Борисов за премиер на страната

Близнашки: Най-естествената коалиция е ГЕРБ - РБ - Патриотичния фронт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363118

Два варианта за съставяне на кабинет видя служебният премиер Георги Близнашки. По думите му предвид голямото раздробяване на политическите сили в Народното събрание е необходимо да се стигне до предварително консолидиране на бъдещото мнозинство, за да може да се възложи проучвателният мандат и да се разчита, че ще се стигне до краен успех. Два варианта за съставяне на кабинет видя служебният премиер Георги Близнашки. По думите му предвид голямото раздробяване на политическите сили в Народното събрание е необходимо да се стигне до предварително консолидиране на бъдещото мнозинство, за да може да се възложи проучвателният мандат и да се разчита, че ще се стигне до краен успех.

БСП: Не може да се дават министерства срещу влизане в коалиция

http://pik.bg/бсп-не-може-да-се-дават-министерства-срещу-влизане-в-коалиция-news236590.html

БСП: Не може да се дават министерства срещу влизане в коалиция

„Несериозно е да се каже: ето ви едно министерско място, влезте в коалиция!“. Това заяви Деница Караджова, член на Изпълнителното бюро на БСП в предаването „Факторът Кошлуков“ по TV7.

Нейното становище бе изразено във връзка с изказването на Бойко Борисов, че който иска да подкрепи управление на ГЕРБ, трябва да поеме министерски пост. Караджова каза, че дори и БСП да се яви на разговори за съставяне на правителство, партията няма да участва в коалиция. Според думите й избирателите ясно са отредили място на столетницата в опозиция. Караджова заяви още, че повече не може да се влиза в безпринципни коалиции, само заради участието във властта.

Тя обърна внимание на факта, че след съвместните участия в управление с ДПС, именно БСП е тази, която понася негативите след това и партията си е направила необходимите изводи. Според представителя на БСП партията е готова да бъде силна опозиция в новия парламент, без да ползва похвати като неявяване в залата или безсмислено бламиране.

Караджова заяви, че парламентарната група на левицата е готова да подкрепя добрите предложения и политики и за това не е необходимо да влиза в някаква коалиция. Относно увеличението на цената на електроенергията Караджова каза, че отговорността за това не е на БСП и припомни, че партията е била против. Тя заяви, че в новия парламент трябва да се търсят начини за стимулиране на по-бедната част от населението, а това по думите й може да стане с различни цени на тока за различните социални групи. Караджова призна големия спад на вота за БСП.

Според данни на партията сега тя получава 420 хил. гласа по малко от предните парламентарни избори – 220 хил. са предпочели други партии, а 200 хил. не са гласували изобщо. Караджова каза, че това се дължи на липсата на добри послания към избирателя, неатрактивното говорене и капсулирането на структурите по региони. Тя обърна внимание на факта, че независимо от размразяването на заплатите и увеличението на майчинските от кабинета на Пламен Орешарски, младите избиратели продължават да не вярват в БСП и очевидно искат да видят нови лица.

Караджова разкри, че всички от Изпълнителното бюро са декларирали на последното заседание готовността си веднага да подадат оставки и да напуснат управленския орган на партията. Те дават на Михаил Миков възможност да предложи ново ИБ, но според нея само това няма да оправи нещата.

Гостенката в студиото коментира влизането на АБВ в парламента и резултатите на „Движение 21“. Според нея представянето на партиите на бившия президент Георги Първанов и на Татяна Дончева е на добро ниво и показва желанието на левия избирател да търси алтернатива.

Според Караджова БСП няма амбицията за монополист в лявото пространство, но пък не трябва да се очаква, че партията ще прегърне много лесно този или онзи.


Психолог: Борисов е нарцистично уязвим, Миков - нерешителен

http://www.bnews.bg/article-118861

Едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човека от проблема. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV.

Половината от консумираната в света риба се произвежда в акваферми

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/polovinata-ot-konsumiranata-v-sveta-riba-se-proizvejda-v-akvafermi-181575/

Европейски проект обедини учени от десет държави в търсене на решение как рибните стопанства да станат по-конкурентоспособни

Въоръжените сили на Германия няма да участват в борбата срещу "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-borbata-1434659.html

/КРОСС/ Пред берлинския всекидневник "Тагесшпигел" министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изключи възможността за участие на въоръжените сили на страната в борбата срещу екстремистка групировка "Ислямска държава". "Не сме безразлични към страдащите хора в Сирия, но въпреки това сме отговорни за нашите войници. Не можем да изпратим тези млади хора на брутална война, която отива на няколко фронта", подчерта той. Същевременно министърът увери, че Германия възнамерява да предприеме нови дипломатически усилия срещу джихадистите. "Ние се опитваме да убедим арабските страни, Турция и Иран, че е необходимо да се състави обединен фронт срещу "Ислямска държава", каза още той. Щайнмайер каза също, че се надява Турция да вземе активно участие в борбата срещу екстремистката групировка.  

Ю. Асланов: Коалиция на всяка цена е най-лошото решение

http://frognews.bg/news_78066/

Най-добрият вариант според резултата от изборите е дясно центрична коалиция около ГЕРБ, защото коалиция на всяка цена може да е по-лоша, дори и от предсрочни избори. Никой не знае колко време ще продължи токова обединение, но е то е по-добрия вариант от широка спогодба между ГЕРБ-БСП, както и от нови избори .

Един е убит след свада между българи в белгийския град Гент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363113

Българин е бил убит в белгийския град Гент от друг българин след пиянска свада. Там вече има български квартал след нашествието на 20 000 наши сънародници между 2008 г. и 2009 г. съобщава bTV.  Преди нашествието нашенците били малко и не били обект на стереотип. Сега обаче нашата националност вече определено предизвиква емоции у белгийците. Българин е бил убит в белгийския град Гент от друг българин след пиянска свада. Там вече има български квартал след нашествието на 20 000 наши сънародници между 2008 г. и 2009 г. съобщава bTV. Преди нашествието нашенците били малко и не били обект на стереотип. Сега обаче нашата националност вече определено предизвиква емоции у белгийците.

2500 лв. глоба за бургазлия, че слуша Графа по радиото

http://offnews.bg/news/n_1/n_402312.html

2500 лева глоба получи съдържателят на кафене в Бургас Христо Попов, докато заедно със сервитьорката в заведението слушал песен на Владимир Ампов - Графа по радиото, съобщи бургаският новинарски сайт "Флагман". Проверката е направена на 16 октомври миналата година. В този момент в кафенето нямало клиенти, асобственикът и сервитьорката слушали радио. Докато звучала песента „Дим да ме няма”, двама инспектори и полицай влезли в заведението. Седнали на една от масите и попитали собственика дали си е платил авторските права да слуша Графа. Христо Попов учудено попитал забранена ли е тази песен, нямал идея защо въобще му задават този въпрос. „Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми”, обясни той. Без повече обяснения инспекторите започнали да му пишат акта. По време на описа след хита на Графа зазвучавапочнала песента Уоu and me в изпълнение на Serge Devant. Инспекторите записали и това в констативния протокол. Описали и стария касетофон, и флашката на собственика, които се предполага, че се използват за слушане на "незаконна музика". Сдружението „Мюзикаутор”, което държи правата на въпросните изпълнители, впоследствие разпознало песните и заявило, че няма договор с бургаския бизнесмен. На 13 януари тази година на заведението е съставен акт. Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд (БРС). Заместник-министърът на културата, който е наказателния орган в този случай, не уважил възражението на фирмата. От министерството приели, че няма основание за прекратяване на административнонаказателното производство. От своя страна БРС приел, че жалбоподателят нямал лиценз или договор за представянето на произведенията с „Мюзикаутор” – факт, който той не отричал. „Това е абсурдно. По същата логика не можем да слушаме радио в такситата. Радията от своя страна печелят от бизнеса, който безплатно излъчва рекламите им, достигайки до голям брой клиенти”, гневи се Христо Попов, който изглежда не е запознат със задълженията да търговците да заплащат авторски права за музиката, звучаща в търговските им обекти.Попов далеч не е изключение. По данни на дружества за колективни управление на авторски права много нисък процент от хотелите, заведенията, такситата и дори медии заплащат за позлването на музика. Бизнесменът ще съди до държавата, тъй като не смята, че глобата му е правомерна, а е пореден рекет. „Това е безумие, официален рекет на бизнеса!”, възмутено коментира той.

Маратонът в София бе спечелен от двама африканци

http://society.actualno.com/Maratonyt-v-Sofija-be-spechelen-ot-dvama-afrikanci-news_54429.html

Едуин Кипчумба от Кения бе победителят от силния пол на 31-ия маратон на София. Той спечели 40 000 лв. Лекоатлетът преодоля класическата дистанция от 42.195 километра с неофициално време 2.19:06 ча...

Божествени мозайки в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Bozhestveni_mozayki_v_Amfipoli_/16232

Мозайките изобразяват колесница, теглена от два бели коня, пред която стои бог Хермес и са с изключителна изработка

прочети повече

Българин е убит от сънародник след пиянска свада в белгийския град Гент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363105

Българин е бил убит в белгийския град Гент от друг българин след пиянска свада. Там вече има български квартал след нашествието на 20 000 наши сънародници между 2008 г. и 2009 г. съобщава bTV.  Преди нашествието нашенците били малко и не били обект на стереотип. Сега обаче нашата националност вече определено предизвиква емоции у белгийците. Българин е бил убит в белгийския град Гент от друг българин след пиянска свада. Там вече има български квартал след нашествието на 20 000 наши сънародници между 2008 г. и 2009 г. съобщава bTV. Преди нашествието нашенците били малко и не били обект на стереотип. Сега обаче нашата националност вече определено предизвиква емоции у белгийците.

Египетският президент призова Израел да сложи край на конфликта с палестинците

http://www.cross.bg/gaza-izrael-prizova-1434658.html

/КРОСС/ Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси призова Израел да сложи край на конфликта и да възстанови правата на палестинците в Ивицата Газа. В неделя в египетската столица започна еднодневна конференция за възстановяването на палестинската Ивицата Газа, засегната по време на скорошния конфликт с Израел. Според ал-Сиси, целта на конференцията следва да бъде не само как да се помогне на Газа, но и да се разработят решения за промяна на съществуващото статукво в продължение на години, което да направи едно евентуално повторение на сблъсъка - невъзможно. На международна конференция за възстановяването на ивицата Газа, като се свиква по инициатива на Египет и Норвегия, участват представители от над 50 страни.  

Пловдивският съд потвърди глоба на ЕВН за 1 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Пловдивският-съд-потвърди-глоба-на-ЕВН-за-1-млн-лева_l.a_i.576113_at.1.html

Пловдивският районен съд потвърди глобата за ЕВН Електроснабдяване заради прихващане на средства от Националната електрическа компания. Наказателното...

Изкуството на преговорите: психолог изброи плюсовете и минусите на партийните лидери

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/12/2398500_izkustvoto_na_pregovorite_psiholog_izbroi_pljusovete_i/?ref=rss


Психологът Росен Йорданов, който преди време ръководеше Института по психология на МВР, изброи пред Би Ти Ви качествата на партийните лидери, които могат да им помогнат или да попречат на предстоящите преговори за съставяне на правителство.

Едно от важните неща в преговорите е да отделиш човека от проблема, каза Йорданов и допълни, че  "при нас нещата малко провинциално се случват – доброто е, че знаем, че пак ще живеем заедно, а лошото – че си казваме "аз те знам какъв си, ти ли ще...

Заведение сервира отпадъци на своите клиенти (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Заведение-сервира-отпадъци-на-своите-клиенти-СНИМКИ-_l.a_i.576111_at.1.html

Заведение в британския град Бристол може да се похвали като абсолютен иноватор. В него се предлагат храни и напитки, взети от отпадъците на...

Хванаха група за взломни кражби около Велико Търново

http://www.vesti.bg/novini/hvanaha-grupa-za-vzlomni-krazhbi-okolo-veliko-tyrnovo-6024602

Задържаха група от трима души, извършила множество взломни кражби от магазини в областта в област Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на МВР.

ООН очаква епидемията от ебола да бъде овладяна до три месеца

http://www.cross.bg/ebola-virysa-slychai-1434657.html

/КРОСС/ ООН очаква епидемията от ебола да бъде овладяна до три месеца. Според експерт към организацията, в този срок ще бъде ограничена възможността на вируса да се разпространява с досегашните бързи темпове. Поставянето под карантина на цели области и разяснителните кампании - какви превантивни мерки да вземат хората в Западна Африка, вече дават резултат, пише btvnews. Всяка седмица броят на нови случаи намалява. Към момента заразените надхвърлят 8300 души, а жертвите са над 4 хиляди - предимно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Потвърдени смъртни случаи обаче има и в Нигерия, Сенегал, Испания и Съединените щати. Властите на международното летище в Ню Йорк започнаха да мерят температурата на пътниците от най-тежко засегнатите страни, като превантивна мярка. Американските власти подчертават, че тези проверки няма как да сведат до нула опасността от заразата, но са важна допълнителна мярка. Междувременно паниката в Испания около вируса утихва, след като медицинската сестра, болна от ебола, започна да се подобрява.  

Президентът да обяви следващия парламент, свикването му е спешна задача

http://www.bnews.bg/article-118860

Президентът трябва спешно да свика Народното събрание. За нас свикването на Народното събрание е спешна задача и трябва да бъде реализирана в най-скоро време, заяви на пресконференция лидерът на ЗНС и депутат от Коалиция "България без цензура" Румен Йончев.

Маскирани запалиха баничарница в Казанлък

http://frognews.bg/news_78065/

Двама маскирани мъже запалиха баничарница в Казанлък тази нощ около 1,30 часа. Съседи забелязали как нападателите залели помещението със запалителна течност, след което драснали клечката.

Бивш МВР психолог: Борисов е нарцистично уязвим, Миков е нерешителен, а Бареков излъчва недоверие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363095

Едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човека от проблема. При нас нещата малко провинциално се случват – доброто е, че знаем, че пак ще живеем заедно, а лошото – че си казваме „аз те знам какъв си, ти ли ще ми кажеш на мене”. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV. Едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човека от проблема. При нас нещата малко провинциално се случват – доброто е, че знаем, че пак ще живеем заедно, а лошото – че си казваме „аз те знам какъв си, ти ли ще ми кажеш на мене”. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV.

Атанасов: Проблемът на ДПС е в това, че работи като мафиотска организация

http://www.cross.bg/atanasov-raboti-politiki-1434656.html

/КРОСС/ "Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта." Това заяви в предаването „Неделя 150" Атанас Атанасов от ДСБ. "Тепърва ще трябва да видим в различните сфери на обществено-политическия живот и на управлението какви принципи можем да договорим, какви политики трябва да бъдат разписани и тогава ще стане ясно дали може да се случи такова правителство на споделената отговорност. /.../ Аз например искам да знам - ще договорим ли с ГЕРБ няколко законопроекта, които да бъдат внесени и приети, например Законопроект за изменение на Закона за МВР, за да може да се въведе реално конкурсно начало в израстването в службата и заемането на ръководни длъжности. Едно е да се говори, аз искам реално да се види, че ще бъде приет такъв законопроект. Искам да знам - ще се подкрепи ли законопроект, с който да бъде реформирана ДАНС, така че тя да стане реална контраразузнавателна служба и да противодейства на например руския шпионаж в България, защото по тази линия от 15 години изобщо не се работи, и да се раздели това смесване на контраразузнавателни с полицейски функции, ще се приеме ли законопроект, с който да бъде поставена под контрол новата агенция ДАТО, която се превърна в черна кутия и никой не знае какво се случва вътре и т.н

Браво! Българка покори научните среди в Япония

http://pik.bg/браво-българка-покори-научните-среди-в-япония-news236583.html

Браво! Българка покори научните среди в Япония

Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС.

Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Следват няколко дисертации. Малко преди да се върне у нас получава предложение за постоянна работа в университета в Кобе. От 2006-та Ценкова е професор и помага на японските жени да се развиват в научните среди.

"Университетите в Япония се ръководят от мъже и може би затова жените по-трудно успяват да се развиват в научните среди. Нещата не стават бързо, а с много подготовки и на малки стъпки. Не усещам дискриминация. Вярно е, че не ме питат за всичко, но като кажа нещо на катедрен съвет – слушат ме," обяснява Румяна.

Професор Ценкова изследва влиянието на невидимата светлина върху лечението на животни. Засега няма намерение да се връща у нас. "Няма значение къде съм, няма значение. Аз винаги ще бъда българка и няма значение дали ще съм в България или ще съм в Япония или в Америка. На всеки човек му е дадено нещо и трябва да си го намери. Аз мисля, че съм си го намерила моето."

Ценкова се старае да запази добрия имидж на родните учени в Япония. На другия край на света най-много й липсват приятелите и красотата на родината.

Бивш МВР психолог: Бойко Борисов е нарцистично уязвим, Михаил Михов е нерешителен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363086

Едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човека от проблема. При нас нещата малко провинциално се случват – доброто е, че знаем, че пак ще живеем заедно, а лошото – че си казваме „аз те знам какъв си, ти ли ще ми кажеш на мене”. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV. Едно от важните неща в преговарянето е да отделиш човека от проблема. При нас нещата малко провинциално се случват – доброто е, че знаем, че пак ще живеем заедно, а лошото – че си казваме „аз те знам какъв си, ти ли ще ми кажеш на мене”. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV.

Влак прегази фотографи, снимащи залеза в Калифорния

http://www.cross.bg/zhena-relsite-dvama-1434655.html

/КРОСС/ Пътнически влак в Калифорния прегази трима фотографи, опитали се да заснемат залеза. Има една жертва, а двама са в тежко състояние. Две жени и двама мъже заели позиции на релсите и толкова се задълбочили в работата си, че не усетили приближаването на композицията, съобщава Fox News. Едната жена е изхвърлена на няколко метра и е загинала на място. Един от мъжете е с тежки наранявания в горната част на тялото, другата жена е настанена в болница с по-леки наранявания. Четвъртият мъж се отървал по чудо без контузии, защото правел снимките встрани от релсите, пише News7. Влакът бил спрян между двете гари за няколко часа, докато следователите извършлави огледа.  

Десетки джихадисти се вливат в редиците на "Ислямска държава" в Кобане

http://asia.actualno.com/Desetki-djihadisti-se-vlivat-v-redicite-na-Isljamska-dyrjava-v-Kobane-news_54427.html

"Ислямска държава" изпраща многобройни подкрепления към сирийския кюрдски град Кобане, който се опитва да превземе от близо месец, като сломи ожесточената съпротива на кюрдските сили. Гра...

"Живи легенди" и "Маргарит и Маргарита" в днешната програма на "Златна роза" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267087

Седем български филма имат възможност да гледат днес варненци във втория ден от XXXII фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, който бе открит вчера във Варна. Четири от филмите участват в конкурсната програма на фестивала, а три от тях в съпътстващата.

Ръгбист нокаутира свой противник на терена /видео/

http://www.cross.bg/terena-rugbito-flayur-1434654.html

/КРОСС/ Една от най-бруталните и скандални сцени се разигра в историята на ръгбито, което иначе е известно като изключително джентълменски спорт, независимо от физическите сблъсъци по терена. Уелският ръгбист от Уигън Уориърс Бен Флауър буквално размаза от бой новозеландеца Ланс Хохая от Сейнт Хелънс, пише Sportal. Инцидентът се случи по време на вчерашния мач от Суперлигата Гранд Фина между двата отбора, който се игра на стадиона на Манчестър Юнайтед "Олд Трафорд". Флауър удари изненадващо в лицето своя противник и той падна на земята. Агресорът не спря дотук и с повторен юмрук нокаутира падналия на земята състезател, който не помръдна. Все още не е ясно какво е състоянието на пострадалия, но светът на ръгбито е възмутен от случилото се. Всички настояват за тежко наказание на провинилия се ръгбист, който моментално бе изгонен от терена с червен картон. video:http://www.youtube.com/watch?v=IFLk7INAsnE  

Ким Кардашиян бременна, но в развод?

http://www.bnews.bg/article-118858

Ким Кардашиян може да роди второто си бебе като самотна майка. Американски таблоиди гръмнаха наскоро с новината, че риалити звездата е в очакване на второто си дете.

Гълъбов: Ще има кабинет, а Борисов ще е премиер

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gylybov-shte-ima-kabinet-a-borisov-shte-e-premier-6024600

Според Андрей Райчев ГЕРБ напълно осъзна, че трябва да управлява или поне да излезе с оферта за управление

Запалиха баничарница в Казанлък

http://pik.bg/запалиха-баничарница-в-казанлък-news236578.html

Запалиха баничарница в Казанлък

Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станало около 1:30 през нощта. Според собствениците, които са получили информация от съседи, става въпрос за двама мъже с качулки, които са залели помещението със запалителна течност, след което са го запалили. 

На мястото веднага с пристигнали огнеборците, които са успели да спасят голяма част от имуществото. 

"Ако не си мафиот в тази държава, няма оправия. С честен труд нищо не става, палят те, бият те и това е", каза ядосана собственичката на баничарницата. 

Хиляди декари земеделска земя са „изядени“ от магистрала „Марица“

http://frognews.bg/news_78063/

Хиляди декари земеделска земя край Димитровград се оказа „изядена“ от магитрала „Марица“, ожалиха се пострадали земеделци.

Кристалина Георгиева: Възможна е тясна коалиция с широка подкрепа

http://www.cross.bg/georgieva-koalitziya-shiroka-1434653.html

/КРОСС/ "В България е възможна тясна коалиция с широка подкрепа", каза българският европейски комисар Кристалина Георгиева пред в. Капитал. "Двете най-големи партии заедно не могат да гарантират решаването на проблемите на държавата, така е подреден парламентът. А широка коалиция - в смисъл на няколко партии заедно, които да имат силно присъствие в парламента, е възможна, но много трудна задача", допълни тя. Според Георгиева първата задача на новия кабинет е да осигури финансова стабилност. "Ако нея я няма, други приоритети трудно могат да се поставят и реализират. Да се приоритизират реформи, които допринасят за финансовата стабилност също, така че с парите, които имаме, да постигаме колкото може повече", каза още Георгиева "Това лято ни показа, че участието в банковия съюз е важно - за да имаме всички защитни механизми. Светът днес е толкова динамичен, че никой не може да каже кой ще е утрешният голям риск. Колкото повече иновации има във финансовия сектор, толкова по-широка критична маса на защитата ни трябва. Затова в тези сфери, колкото повече защита можем да вземем, толкова по-добре. За България е добре да си го постави като цел и когато може, да го постигне", на мнение е тя и добавя, че същото важи и за еврозоната. "Аз разбирам, че нито за еврозоната, нито за България това беше висок приоритет в последните години на криза. Зоната обаче излиза от кризата, а ние имаме валута, закачена за еврото

Виц на деня - 12 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_402307.html

Пътували в един самолет Обама, Путин и Лютви Местан. По едно време самолетът започнал да пада, но на борда имало само един парашут. Обама веднага казал, че е редно той да се спаси, защото е лидер на най-голямата и силна държава в света и отговаря за 25 000 ядрени ракети, с които кой знае какво ще се случи, ако него вече го няма. Путин казал, че държавата му също е могъща, а и техните военни са по-неразумни даже от американските, така че ако не се спаси той, целият свят може да пострада. Местан обаче им припомнил, че и в трите държави основният принцип е демокрацията, затова е редно да се определи кой да се спаси чрез гласуване. Нямало какво да кажат срещу такъв довод, така че се съгласили. И когато нашият човек спечелил вота и скочил с парашута, Обама попитал Путин: - Добре бе, в тоя самолет бяхме само тримата, нали така? - Е, да, разбира се. - А тогава тоя как успя да спечели с 13 гласа?!

ДПС губи влияние в селото на Ахмед Доган

http://www.cross.bg/izborite-glasa-kasim-1434652.html

/КРОСС/ В родното село на Ахмед Доган Дръндар ДПС продължава да губи влияние, установи проверка на Дарик. На изборите на 5 октомври партията регистрира най-ниския си резултат като брой и относителен дял гласове. Тенденцията за намаляване на подкрепата за нея се наблюдава от парламентарния вот през 2013 г., когато на него първи път участва уредената от Касим Дал и Корман Исмаилов Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД). На изборите за 43-то Народно събрание от 103 действителни бюлетини 64 (62 %) са за ДПС, а 32 (31 %) са за Реформаторматорския блок, част от който е НПСД. В 27 от подадените за РБ бюлетини избирателите са използвали преференциален вот, като са обелязали втория в листата Касим Дал. Останалите 7 гласа в секцията се разпределят между 6 партии. Спрямо парламентарните избори през 2009 г. гласовете за ДПС за намалели повече от два пъти. Тогава за партията са гласували 144 души или 91 %. Няколко месеца по-рано същата година - на изборите за Европейски парламент, ДПС печели 121 гласа или 94,5 %.  

Каракачанов: Стремежът ни е да има работещо правителство

http://pik.bg/каракачанов-стремежът-ни-е-да-има-работещо-правителство-news236576.html

Каракачанов: Стремежът ни е да има работещо правителство

"Стремежът ни е да има работещо правителство", заяви пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е част от Патриотичния фронт.

Според Каракачанов първият кръг от преговорите обяче няма да доведе до съставянето на правителство.

"Ако политическата криза продължи в този си вид, т.е. ако се тръгне към една поредица от предсрочни избори, икономиката ще фалира окончателно. За това обаче е необходимо разбирателство между политическите формации. България има натрупани проблеми от десетилетия, свързани най-вече с огромната безработица, ниските доходи, фалиралото здравеопазване, огромната престъпност, в енергетиката, постоянно качващите се цени на тока, демографската криза, образованието и т.н. Това изисква една консолидация поне като воля на политическите партии, влезли в парламента. Ние от Патриотичния фронт предложихме всички партии да седнат на една маса и да обсъдят тези 6-7 основни приоритета, които седят като нерешени проблеми вече много години, да се набележат не само проблемите, но и да се извадят мерките, с които ще бъдат решавани. Чак тогава да се говори какво ще бъде правителството и кой ще бъде министър-председател, кои ще са министри и т.н.", каза още той.

Българка e единствената жена-професор с инженерна специалност в Япония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363081

Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС.
Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС. Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език.

Българка покори научните среди в Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363074

Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС.
Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС. Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език.

И духовниците скочиха срещу Бат Сали с молитва

http://frognews.bg/news_78062/

И духовниците от Дупница също скочиха срещу избора на Бат Сали. Във всички храмове в района беше отслужена молитва за вразумление на политиците. В нея се заклеймиха ниските страсти на избраниците на народа.

Борислав Борисов: Ще подкрепим ГЕРБ, ако имаме сходни приоритети

http://www.cross.bg/borisov-gerb-edinstvo-1434651.html

/КРОСС/ "Ако с ГЕРБ имаме сходни приоритети, естествено, че ще ги подкрепим!", каза депутатът от АБВ Борислав Борисов в студиото на "Факторът Кошлуков" по ТВ7. Според него по време на предизборната кампания всички партии говорели за национално единство и диалог, а след като научили резултатите започнали с ултиматумите и уговорките. Пример за това извъртане даде с поведението на Реформаторите, които по думите му не били в позиция да претендират. Борисов критикува изказванията на Сергей Станишев, че формацията с лидер Георги Първанов е в близки отношения с ГЕРБ. "АБВ са склонни да влязат във всяка разумна коалиция и се стремят към национално политическо единство", уточни Борисов.  

Путин изтегля войските по границата с Украйна

http://www.bnews.bg/article-118859

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на министъра на отбраната да изтегли войските от границата с Украйна.

Приказни герои и хунски вожд тръгват на гастрол с Бургаската опера

http://www.cross.bg/opera-byrgaskata-pyblikata-1434650.html

/КРОСС/ Придворният шут Риголето е сред първите персонажи, които ще оживеят на сцената на Държавна опера - Бургас през сезон 2014-2015. Суровата съдба на заядливия шегобиец ще развълнува публиката на 14 октомври (вторник), от 19:00 часа, в залата на Операта. Музиката в „Риголето" заслужава не само да бъде чута, но и съпреживяна, заради драматичния заряд, който носи. Самият композитор Джузепе Верди e казaл за творбата си: „Може би никога няма да напиша нещо по-хубаво". В ролята на Риголето ще чуем баритона Александър Крунев, а най-скъпото му същество - дъщеря му Джилда ще бъде изиграна от сопраното Станислава Иванова. Само ден след като звънчетата от шапката на шута заглъхнат, Бургаската опера се впуска в ново приключение, като обявява октомври за месец на гастролите. Първата спирка е Горна Оряховица, която отбелязва 60 години от създаването на школата си по класически балет. По този повод Бургаската опера е поканена да гостува на 15 октомври с „Пепеляшка". Така от 18 часа в НЧ „Напредък 1869" публиката в Горна Оряховица ще има възможност да се срещне с феята - кръстница, Принца, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Най-романтичните приказни герои ще бъдат изиграни от изящнaта балерина Веса Тонова и партньора й Емил Йорданов

Агенция "Митници" дава 50 000 лв. за тоалетни принадлежности

http://business.actualno.com/Agencija-Mitnici-dava-50-000-lv-za-toaletni-prinadlejnosti-news_54426.html

Агенция "Митници" обяви обществената поръчка за Доставка на хигиенни материали за нуждите й. Финансирането е от републиканския бюджет, а прогнозната стойност 50 000 лв., предаде БГНЕС. Ми...

Калин Вельов: Най-хубавите българки са над 30 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361548

- Калине, ти си много позитивен и усмихнат. Латино музиката, която изпълняваш ли те зарежда така, или имаш и други професионални поводи за радост?
- Да, има нещо ново около мен и това е, че се снимам и във филми. Супер ми беше интересно, емоционално и възбуждащо да вляза в тази нова за мен сфера - актьорството. - Калине, ти си много позитивен и усмихнат. Латино музиката, която изпълняваш ли те зарежда така, или имаш и други професионални поводи за радост? - Да, има нещо ново около мен и това е, че се снимам и във филми. Супер ми беше интересно, емоционално и възбуждащо да вляза в тази нова за мен сфера - актьорството.

Общините искат министър на еврофондовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/12/2398498_obshtinite_iskat_ministur_na_evrofondovete/?ref=rss


Националното сдружение на общините настоява 2% от данъка  върху доходите на физичическите лица да остават в местните бюджети за подобряването на местните услуги. Това съобщи пред БНР председателят на сдружението Тодор Попов. 

Сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете. Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи...

Електрическите табла в 13 града бяха почистени от служители на ЧЕЗ

http://pik.bg/електрическите-табла-в-13-града-бяха-почистени-от-служители-на-чез-news236568.html

Електрическите табла в 13 града бяха почистени от служители на ЧЕЗ

Служители на ЧЕЗ организираха доброволческа акция за почистване на електрически съоръжения след проведените предсрочни парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на дружеството, предаде агенция "Фокус".

Инициативата се проведе на 11 октомври в София, Плевен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Видин, Враца, Кюстендил, Перник, Гоце Делчев, Левски, Гулянци и Петрич. 190 доброволци от ЧЕЗ отстраняваха обяви и предизборни плакати и боядисаха 154 ревизионни и 54 електромерни табла, 10 врати на трафопостове. 

„Облагородяването на обществените пространства е една от каузите, които утвърдихме като част от дългосрочната си концепция за корпоративна социална отговорност. Вярваме, че можем да заразим хората с ентусиазма и желанието си да направим местата, където живеем, по-приятни и уютни. Надяваме се да ги насърчим да пазят и допълнително да развиват градското пространство”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Инициативата за почистване на електрическите ревизионни табла е част от програмата на ЧЕЗ „Инвестираме в България”. В рамките на тази програма компанията подкрепя реализацията на проекти в областта на енергийната ефективност, градската среда и природата, развитието на млади таланти от различни сфери, подпомага доброволчески инициативи. Подробна информация за социално отговорните проекти и инициативи на ЧЕЗ може да бъде намерена на investiramevbulgaria.com.

Започнаха масови проверки за Ебола на големите международни летища

http://www.moreto.net/novini.php?n=267081

Страхът от разпространение на вируса Ебола принуди властите в редица държави да вземат предохранителни мерки. По големите международни летища се проверяват пътници, които пристигат от Западна Африка, където върлува епидемия от болестта.

Хората от Северна Гърция идват да пазаруват в България

http://econ.bg/Новини/Хората-от-Северна-Гърция-идват-да-пазаруват-в-България_l.a_i.576108_at.1.html

Хората от Северна Гърция все по-масово предпочитат да пазаруват в България, защото стоките у нас са по-евтини. Търговските вериги в Гърция през...

Общините ще настояват за министър по еврофондовете с оперативни функции

http://pik.bg/общините-ще-настояват-за-министър-по-еврофондовете-с-оперативни-функции-news236569.html

Общините ще настояват за министър по еврофондовете с оперативни функции

Първото, за което ще настояват общините пред новото правителство, е 2% от данъка върху доходите на физичическите лица да остават в местния бюджет за подобряването на местните услуги. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините в България Тодор Попов за БНР. Той призова политиците да превъзмогнат пристрастията  си и да съставят стабилно правителство.

Вече ножът е опрял до кокала и трябва да се направят определени реформи, от които зависи наистина просперитетът на държавата и нейното правилно развитие в следващите години. Желаем повече кураж и повече консенсус, каза Попов.

Той подчерта, че сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете.

Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия по отношение на това да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането. Защото другите ни големи проблеми са в отчитането и разплащането, обобщи председателят на Сдружението на общините у нас.

Путин изтегля руските войски от украинската граница

http://www.mediapool.bg/putin-izteglya-ruskite-voiski-ot-ukrainskata-granitsa-news225876.html

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на руските войски да се оттеглят в постоянните си бази след военните учения  в Ростовска област близо до границата с Украйна, съобщават руските медии, като цитират говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Съобщението за изтеглянето на войските бе направено преди очакваната среща между Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Милано другата седмица (16 и 17 октомври), отбелязва Ройтерс. По думите на Песков Путин имал работна среща в събота с министъра на отбраната Сергей Шойгу след оперативно съвещание на държавния глава с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация. Министърът доложил на главнокомандващия за приключването на летния период на обучение на полигоните на Южния военен окръг. След доклада президентът наредил да се пристъпи към връщане на войските към местата на постоянна дислокация. Общо става дума за 176 000 военнослужещи, които през лятото са преминали обучение на полигоните в Ростовска област, предаде ТАСС.

Едва 10% от светофарите са пригодени за незрящи

http://www.cross.bg/signalizatziya-nezryashtite-svetofarite-1434649.html

/КРОСС/ Едва 10 на сто от светофарите имат звукова сигнализация, която да ориентира хората със зрителни увреждания. Средата в столицата продължава да е недостъпна за незрящите. Примери за това са десетките светофари без сигнализация, както и столичното метро. Проблемът обаче не е общински, а национален, предава ТВ7. Препятствията пред хората със зрителни увреждания буквално дебнат навсякъде. За незрящите на пътя обаче опасностите не свършват с несъобразителните вечно бързащи шофьори. Освен тротоарите, превърнати в паркинг, трудният достъп до градския транспорт, в това число и метрото, проблем пред тези хора все още е и звуковата сигнализация на светофарите или по-точно липсата й. В някои страни по света подобни светофарни уредби за незрящи са с дистанционни. Хората с такъв проблем у нас са готови да се задоволят и със стандартната звукова сигнализация, стига да я има. И докато институциите са заети с гръмки кампании за безопасност на пътя, незрящите са принудени да разчитат на чужда помощ, за да се придвижват по улиците.  

Проклятието на Яворов застигна с 15 жертви масона от Горни Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362965

Иван Бутовски
Възможно е да има връзка между трагедията в Горни Лом и стопанисването на дома-музей на Яворов в София от масонската ложа, оглавявана от шефа на взривения завод. Оказва се, че колкото и да звучи невероятно, още преди повече от година нещастието е било предвидено.
Иван Бутовски Възможно е да има връзка между трагедията в Горни Лом и стопанисването на дома-музей на Яворов в София от масонската ложа, оглавявана от шефа на взривения завод. Оказва се, че колкото и да звучи невероятно, още преди повече от година нещастието е било предвидено. "Тези хора са невярващи и не знаят,

Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363071

Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде на БГНЕС.
Инцидентът е станало около 1:30 през нощта. Според собствениците, които са получили информация от съседи, става въпрос за двама мъже с качулки, които са залели помещението със запалителна течност, след което са го запалили. Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде на БГНЕС. Инцидентът е станало около 1:30 през нощта. Според собствениците, които са получили информация от съседи, става въпрос за двама мъже с качулки, които са залели помещението със запалителна течност, след което са го запалили.

Бивш психолог на МВР: Съветвам Реформаторите да показват автентичност, но не и инфантилност в емоциите си

http://pik.bg/бивш-психолог-на-мвр-съветвам-реформаторите-да-показват-автентичност-но-не-и-инфантилност--news236566.html

Бивш психолог на МВР: Съветвам Реформаторите да показват автентичност, но не и инфантилност в емоциите си

Бойко Борисов е нарцистично уязвим. Георги Първанов излъчва лукавост, а Николай Бареков – недоверие. Това наблюдение сподели бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред bTV.

Той направи и своеобразни профили на политическите лидери, които тази седмица ще седнат на масата за преговори в търсене на формула за новото правителство.

„Бойко Борисов е нарцистично уязвим човек, това много се експлоатира от неговите опоненти. Положителното му качество е, че той е изненадващо гъвкав”, посочи Йорданов.

Според него Михаил Миков „по народняшки има добро чувство за хумор”, но е изненадващо нерешителен. В същото време Лютви Местан показва „впечатляващ самоконтрол”, но и несамостоятелност.

Съветът на Йорданов към Реформаторския блок е да показват автентичност, но не и инфантилност в емоциите си, тъй като в момента превъзбудеността им е видима.

Психологът посочи, че Валери Симеонов „излъчва патриархална солидност и добронамереност” (подобно на партньора му в Патриотичния фронт Красимир Каракачанов), но освен това и дава вид на човек, който може много лесно да се обиди.

Вълшебни седалки в Honda Jazz

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360693

Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. „Авто Труд” представя някои от най-интересните премиери.
Honda разпространи първите снимки и информации за третата генерация на европейската версия на градския модел Jazz. Прототипът изглежда няма да се различава съществено от серийния модел, Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. „Авто Труд” представя някои от най-интересните премиери. Honda разпространи първите снимки и информации за третата генерация на европейската версия на градския модел Jazz. Прототипът изглежда няма да се различава съществено от серийния модел,

Родители в Бургас избухнаха: Не пускайте децата си сополиви в детските градини, заразяват здравите!

http://pik.bg/родители-в-бургас-избухнаха-не-пускайте-децата-си-сополиви-в-детските-градини-заразяват-зд-news236565.html

Родители в Бургас избухнаха: Не пускайте децата си сополиви в детските градини, заразяват здравите!

Родители в Бургас влизат в сблъсък с тези майки и татковци, които водят болни и сополиви децата си в детските градини и така заразяват и здравите малчугани. Загрижен родител отправи възмутен призив към ръководството на детска градина „Делфин” в ж.к. „Меден рудник” да не пуска в групите недолекувани деца. Подобен конфликт съществува и за другите детски заведения, особено в преходни сезони, когато вирусите са най-активни.

За да оправдаят поведението си, безотговорни майки заявяват, че сополите на рожбите им са от алергии. Така те ги оставят в забавачницата, защото нямат възможност да си останат вкъщи, заедно с малчуганите.

„На вниманието на някой невежи родители! Спрете с лъжите за алергии. Здравите деца не са виновни затовав, че вие сте безотговорни родители. Моля персонала на градината да вземе необходимите мерки за тези грешки! Става въпрос за здравето на нашите деца! Не е приятно да плащаме 50 лв. градина и още 250 лв. да даваме за лекарства, защото някой си родител не си е обърнал внимание на детето или някоя медицинска сестра не го е прегледала! Всеки е на работа и е трудно да отсъства, но замислете се, че мъчите собствените си деца а и разболявате здравите които нямат вина за вашите проблеми!”, пише разтревожен и възмутен родител до ОДЗ „Делфин”.

От ръководството на детската градина смятат, че бащата е прав и че многократно родителите са били предупреждавани да не водят болни децата си. Те обаче са безпомощни да реагират. „Ако родителите нямат съзнание да спрат болното си или доведат недолекувано дете, като представят бележка от личен лекар, че то е здраво, не можем да ги убедим, че на това детенце мястото му е в къщи докато се излекува. Темата е многократно обсъждана с родителите на всяка родителска среща и периодично напомняме за това”, заявяват от детското заведение.

Проблемът е сериозен за родителите, особено сега, когато в Бургас върлува вирус, проявяващ се с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура. Стигало се дори до стряскащи гледки, когато майки давали сиропи на детето си пред останалите родители, непосредствено преди да го оставят в групата с връстниците му.

Подкрепата за еврофобската формация на Фараж расте

http://www.cross.bg/farazh-podkrepata-partiya-1434648.html

/КРОСС/ Подкрепата на британските избиратели за Британската партия за независимост (ЮКИП) достигна 25%, след като еврофобската формация спечели първото си място в Камарата на общините. Това показват резултатите от анкета, публикувани днес от неделното издание на Daily Mail. Подкрепата за Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън и за Лейбъристката опозиция е почти изравнена - около 31%. Либерал-демократите, които участват в управляващата коалиция, получават 8%. Ако тенденцията, уловена от допитването, се запази, ЮКИП, която се противопоставя на масовата имиграция и на членството на Великобритания в Европейския съюз, би могла да си осигури до 128 места на общите избори през май 2015 г., пише вестникът, като цитира професора по политически науки от университета Стречклайд Джон Къртис. Някои депутати консерватори вече призоваха за сключване на пакт с ЮКИП за избирателните окръзи, където партията на Фараж има по-големи шансове да бие лейбъристите, изтъквайки, че алтернативата би била "сигурно взаимно поражение" и разпиляване на гласовете, пише Btvnews. Фараж обаче заяви в събота, че няма да приеме подобен пакт, и подчерта, че партията му не е "дисидентска фракция" от Консервативната партия.  

Запалиха баничарница в Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363068

Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде на БГНЕС.
Инцидентът е станало около 1:30 през нощта. Според собствениците, които са получили информация от съседи, става въпрос за двама мъже с качулки, които са залели помещението със запалителна течност, след което са го запалили. Двама неизвестни запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде на БГНЕС. Инцидентът е станало около 1:30 през нощта. Според собствениците, които са получили информация от съседи, става въпрос за двама мъже с качулки, които са залели помещението със запалителна течност, след което са го запалили.

ЧЕЗ премахват предизборни плакати от трафопостовете

http://frognews.bg/news_78061/

Служители на ЧЕЗ организираха доброволческа акция за почистване на електрически съоръжения след проведените предсрочни парламентарни избори. Инициативата се проведе в София, Плевен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Видин, Враца, Кюстендил, Перник, Гоце Делчев, Левски, Гулянци и Петрич.

Мануел Нойер пое вината за загубата от Полша

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/12/2398497_manuel_noier_poe_vinata_za_zagubata_ot_polsha/?ref=rss


Вратарят на Германия Мануел Нойер пое вината за решителния първи гол при загубата от Полша с 0:2 в европейските квалификации.

Поражението е първо в историята на Бундестима от този съперник. Световните шампиони доминираха през целия двубой, но в 51-ата минута Аркадиуш Милик изпревари Нойер и с глава откри резултата.

След попадението поляците се прибраха още повече в защита и две минути преди края на мача дори стигнаха до втори гол чрез Себастиан Мила. Германският вратар бе...

Служебният кабинет готви смесена избирателна система по Д'Онт

http://offnews.bg/news/n_1/n_402296.html

Експерти от служебния кабинет изготвят проектопромени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система, при която половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Предлага се и да се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите. Новината обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред телевизия "България он ер". В момента депутатските места се разпределят по системата Хеър-Ниймайер , срещу която обаче възникнаха възражения по места  - като например заради избора на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС за депутат от район Кюстендил само с 840 гласа. Смята се, че системата "Д'Онт", която ЦИК ползваше до неотдавна, облагодетелства големите партии. Хеър-Ниймайер е по-справедлива към по-малките партии, но понякога резултатите се "изкривяват" заради различната големина на избирателните райони и един мандат имат различна тежест (брой гласове) в различните райони. Готвените промени в Изборния кодекс ще дадат шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин, коментира министър-председателят, който е професор по конституционно право и бивш член на инициативния комитет за референдум по принципите на изборното законодателство. Проектът ще бъде предложен на новото Народно събрание веднага след формирането му. Междувременно вестник "Сега" съобщава, чe ГЕРБ планира сериозен ремонт на Изборния кодекс с връщане на старата система за разпределение на мандатите и въвеждане на машинно гласуване. Един от ефектите на проекта ще бъде премахване на възможността избирателя да пренарежда партийните листи, допълва изданието. Последните избори обаче показаха, че избирателите харесват възможността да пренареждат листите. На 5 октомври една-трета от гласоподавателите са се възползвали от тази опция. Въпреки високия праг (7% плюс автоматична преференция за водача на листата, ако не бъде отбелязано друго име) 19 избраници влизат в новия парламент именно чрез мажоритарен вот.

Русия и Китай могат да подпишат документ за доставките на газ

http://www.cross.bg/rysiya-kitaii-podpishat-1434647.html

/КРОСС/ Русия и Китай могат да подпишат документ за доставките на газ по източния маршрут на 13 октомври по време на редовната среща на премиерите на двете страни, пише Гласът на Русия. "Газпром" и китайската компания „CNPC" през май подписаха договор на стойност 400 милиарда долара за доставка на газ за Китай в продължение на 30 години. Днес в Русия пристига ръководителят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Ключовото събитие в рамките на посещението са разговорите му с премиера Дмитрий Медведев на 13 октомври. Не е изключено, китайският премиер да се срещне и с президента на Русия. Владимир Путин по-рано отбеляза, че китайско-руските отношения са достигнали безпрецедентно високо ниво на партньорство и стратегическо взаимодействие.  

Пристанище Варна е затворено заради гъста мъгла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363062

Гъста мъгла обгърна пристанището на морската столица тази сутрин, предаде  БГНЕС.
Пристанището е затворено за корабоводене и обработка на товари. Мъглата обаче не отказа рибарите да ловят риба. Очаква се днес повече облачност да се задържа над източната половина от страната, но ще бъде без валежи. Максималните температури ще са между 18° и 23°. Гъста мъгла обгърна пристанището на морската столица тази сутрин, предаде  БГНЕС. Пристанището е затворено за корабоводене и обработка на товари. Мъглата обаче не отказа рибарите да ловят риба. Очаква се днес повече облачност да се задържа над източната половина от страната, но ще бъде без валежи. Максималните температури ще са между 18° и 23°.

Втори заразен с ебола в Тексас

http://america.actualno.com/Vtori-zarazen-s-ebola-v-Teksas-news_54423.html

Здравен работник от американския щат Тексас - който е лекувал първия мъж, който се лекуваше от ебола в щата - е дал положителна проба за наличие на заболяването при предварителен тест, съобщават лек...

БГ робот, който спасява хора, събира паяжини

http://www.bnews.bg/article-118849

Робот, който секунди след експлозия може да влезе на място, като това в Горни Лом, и да регистрира човешки живот, тъне в забвение.

Минувач откри труп на жена в Исперих

http://frognews.bg/news_78060/

Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих, съобщиха от МВР - Разград.

Бивш китарист на Милена Славова и "Ера" спи в парка - остана без дом след измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363055

Популярният китарист от близкото минало - Стоян Стоянов, остана без дом, след като бе измамен от свой мним приятел. Стоян, познат като Стохата - бивш китарист на група „Ера” и Милена Славова, от няколко месеца спи в градския парк в Перник, разказва Нова тв.
След тежка катастрофа преди години и няколко операции на главата Стохата се превръща в Популярният китарист от близкото минало - Стоян Стоянов, остана без дом, след като бе измамен от свой мним приятел. Стоян, познат като Стохата - бивш китарист на група „Ера” и Милена Славова, от няколко месеца спи в градския парк в Перник, разказва Нова тв. След тежка катастрофа преди години и няколко операции на главата Стохата се превръща в

Затвориха пристанище Варна заради гъста мъгла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363058

Гъста мъгла обгърна пристанището на морската столица тази сутрин, предаде  БГНЕС.
Пристанището е затворено за корабоводене и обработка на товари. Мъглата обаче не отказа рибарите да ловят риба. Очаква се днес повече облачност да се задържа над източната половина от страната, но ще бъде без валежи. Максималните температури ще са между 18° и 23°. Гъста мъгла обгърна пристанището на морската столица тази сутрин, предаде  БГНЕС. Пристанището е затворено за корабоводене и обработка на товари. Мъглата обаче не отказа рибарите да ловят риба. Очаква се днес повече облачност да се задържа над източната половина от страната, но ще бъде без валежи. Максималните температури ще са между 18° и 23°.

Общините искат министър за еврофондовете в новия кабинет

http://www.cross.bg/ministur-pravitelstvo-evrofondovete-1434646.html

/КРОСС/ Първото, за което ще настояват общините пред новото правителство, е 2 % от данъка за доходите на физичическите лица да остават в местния бюджет за подобряването на местните услуги. Председателят на Националното сдружение на общините в България Тодор Попов призова политиците да превъзмогнат пристрастията си и да съставят стабилно правителство, предава БНР. "Вече ножът е опрял до кокала и трябва да се направят определени реформи, от които зависи наистина просперитетът на държавата и нейното правилно развитие в следващите години. Желаем повече кураж и повече консенсус", категоричен е той. Тодор Попов подчерта, че сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете. "Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия по отношение на това да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането. Защото другите ни големи проблеми са в отчитането и разплащането", обясни той.  

Запалиха баничарница в Казанлък

http://www.vesti.bg/novini/zapaliha-banicharnica-v-kazanlyk-6024599

Двама неизвестни, за сега подпалвачи, запалиха баничарница в Казанлък тази нощ, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Д-р Ленков, БЛС: Не сме готови да посрещнем ебола

http://www.cross.bg/lenkov-poruchkata-posreshtnem-1434645.html

/КРОСС/ "Ние не сме готови да посрещнем тежка инфекция, каквато е еболата." За това предупреди в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. По думите му само инфекциозното отделение на Военно-медицинска академия е подготвено да приема такива опасни пациенти. "Какво обаче ще правим, ако засечем болен от ебола във Варна или на турската граница", попита д-р Ленков. Според него заразата може да застраши националната сигурност. По думите му решение трябва да намери Министерството на здравеопазването. "Трябва незабавно да се направи обществена поръчка за закупуването на специална носилка. Има опасност обаче някоя фирма, която не спечели поръчката, да се почувства засегната и да започне дела, които да забавят процеса непоправимо", каза още той. Медикът даде пример с поръчката за 6-валентната ваксина за бебета. Съдебните процедури забавиха доставката и оставиха новородените без имунизация.  

Дъбов пред ПИК: Няма да отговарям на Алгафари, да говори каквото си иска!

http://pik.bg/дъбов-пред-пик-няма-да-отговарям-на-алгафари-да-говори-каквото-си-иска-news236552.html

Дъбов пред ПИК: Няма да отговарям на Алгафари, да говори каквото си иска!

Няма да отговарям на Нидил Алгафири и да влизам в полемика с него. Нека да говори каквото си поиска. Това заяви пред ПИК Димитър Дъбов.

Потърсихме го по повод изявлението на известния пиар специалист Алгафари, който призова Дъбов да извади доказателства за твърденията си, че е получавал нерегламентирани пари и е забогатял на гърба на БСП.

Пред ПИК Алгафари призова Дъбов да докаже твърденията и ако не може да се извини.

Дъбов, обаче категорично отказа да отговаря на Нидал.

А. Райчев: ГЕРБ осъзнава, че трябва да управлява

http://frognews.bg/news_78058/

Победителят на предсрочните избори ГЕРБ напълно осъзнават, че трябва да управлява или поне да излязат с оферта за управление, защото друго поведение би имало много висока цена за тях – отказ или неспособност да съставят правителство ще доведе до срив, каза по БНТ социологът Андрей Райчев .

Свещеници с обща молитва за вразумяване на политиците

http://www.cross.bg/vrazymlenie-misli-polititzite-1434644.html

/КРОСС/ Молитва за вразумление на политиците беше отслужена тази сутрин в храма "Св.Георги Победоносец" в Дупница и в черквите в Сапарева баня, Бобошево, Бобов дол. „Наистина през тези 25 г. нито един път нашите политици не се осъзнаха и не разрешиха проблема за България. Всеки гледа да стане депутат, да оправи своето благосъстояние и след това мисли за държавата. От прехода до ден днешен, ние не видяхме да се мисли за народа. Затова ние предприехме мирно да решим този въпрос с една молитва за вразумление", обясни отец Георги Паликарски в ефира на Нова телевизия.  

Свещеници с обща молитва за вразумяване на политиците

http://www.cross.bg/molitva-misli-polititzite-1434644.html

/КРОСС/ Всички свещеници в Дупнишката духовна околия ще отслужат молитва за вразумлението на политиците. Това ще се случва в края на неделните литургии. „Наистина през тези 25 г. нито един път нашите политици не се осъзнаха и не разрешиха проблема за България. Всеки гледа да стане депутат, да оправи своето благосъстояние и след това мисли за държавата. От прехода до ден днешен, ние не видяхме да се мисли за народа. Затова ние предприехме мирно да решим този въпрос с една молитва за вразумление", обясни отец Георги Паликарски в ефира на Нова телевизия.

П. Фишър: АЦБ не трябва да се увлича в преследването на целите си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/p-fishyr-acb-ne-triabva-da-se-uvlicha-v-presledvaneto-na-celite-si-181035/

В противен случай освен забавяне на растежа би могло да се стигне и до понижаване на потенциала на икономиката, предупреди членът на централната банка

Тачо: Зорница не е добре с главата

http://www.bnews.bg/article-118851

Съпругът на Жени Калканджиева - Тачо, не крие разочарованието си от поведението на бившата си любовница Зорница Линдарева в Къщата.

Минувач откри труп на възрастна жена в Исперих

http://www.cross.bg/zhena-isperih-sytrin-1434643.html

/КРОСС/ Случаен минувач открил труп на възрастна жена тази сутрин под терасите на жилищен блок в Исперих, съобщиха от МВР - Разград. Сигналът в Районното управление е подаден около 06.00 часа тази сутрин. При извършената проверка на място е установено, че тялото е на самотно живеещата 86-годишна жена с инициали Е.С. Смъртта е констатирана от екип на Спешен център - Исперих. В присъствието на снахата и внука на възрастната жена полицаите отворили входната врата на апартамента, която била заключена отвътре. На терасата открили два дървени стола и бастун до тях.    

Откъс от "Аз съм Малала" на носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/12/2397973_otkus_ot_az_sum_malala_na_nositelkata_na_nobelova/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от книгата "Аз съм Малала" от обявената преди ден за носител на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай. Откъсът взимаме от портал "Култура" с тяхно позволение, а книгата е на пазара от март 2014 г. от издателство "Обсидиан", а в пакистанските училища е все още забранена.

Когато талибаните установяват контрол над долината Суат в Пакистан, Малала Юсуфзай надига глас срещу затварянето на девическите училища. Малала...

Откъс от "Аз съм Малала" на носителката на Нобел за мир Малала Юсуфзай

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/12/2397973_otkus_ot_az_sum_malala_na_nositelkata_na_nobel_za_mir/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от книгата "Аз съм Малала" от обявената преди ден за носител на наградата Нобел за мир Малала Юсуфзай. Откъсът взимаме от портал "Култура" с тяхно позволение, а книгата е на пазара от март 2014 г. от издателство "Обсидиан", а в пакистанските училища е все още забранена.

Когато талибаните установяват контрол над долината Суат в Пакистан, Малала Юсуфзай надига глас срещу затварянето на девическите училища. Малала...

В София проверяват дали транспортните оператори са готови за зимата

http://society.actualno.com/V-Sofija-proverjavat-dali-transportnite-operatori-sa-gotovi-za-zimata--news_54422.html

През октомври ще се направят цялостни проверки за готовността на транспортните оператори за зимния сезон, подготовката на превозните средства, изправността на отоплителните им системи, оборудване с...

Москов: ГЕРБ направиха крачка в правилната посока

http://frognews.bg/news_78057/

Бойко Борисов и партията му са направили крачка в правилната посока, като са се отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток"), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 84 техни депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори. Това заяви д-р Петър Москов от ДСБ пред bT Бойко Борисов и партията му са направили крачка в правилната посока, като са се отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток"), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 8

Нов закон! Глоба, ако климатиците не са скрити в сградата

http://pik.bg/нов-закон-глоба-ако-климатиците-не-са-скрити-в-сградата-news236549.html

Нов закон! Глоба, ако климатиците не са скрити в сградата

Новите сгради ще се проектират със специални ниши, в които да се скриват външните тела на климатиците, така че да не загрозяват фасадите. Това е една от промените в нормативната база, които бяха обсъдени от обществения съвет, свикан от вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева. За нарушителите пък ще има глоби, пише в. "Сега".

"Сега на практика масово външните тела се поставят, след като сградата получи акт 16, защото по Закона за устройство на територията (ЗУТ) не е разрешено да се монтират на фасадата. Идеята е да се предвидят ниши, клетки, решетки, които да поемат и скрият тези части на климатиците", обясни зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов. 

В момента законът ги третира като съоръжения и за тях не се иска специално разрешение за строеж, стана ясно от думите на инж. Милка Гечева, шеф на ДНСК.

Затова контролните органи не можели да налагат глоби по целесъобразност - а именно заради естетическия вид на сградите. Т.е. в момента за климатиците администрацията прилага т.нар. режим на търпимост, както е с остъклените балкони и гаражните клетки, които също са незаконни, но докато някой съсед не се оплаче, общините не тръгват срещу нарушителите.

С предлаганите промени проектантите, инвеститорите и строителите ще трябва да предвидят изискването за климатиците още в чертежите на бъдещите сгради. Така ДНСК и отделите за контрол по строителството в общините вече ще имат основания да санкционират възложителите и инвеститорите, чиито сгради не са изпълнени според правилата.

Новите норми са част от обсъжданите промени в наредба 7, но за тях ще е нужна и промяна в ЗУТ - основния строителен закон. До идеята за отворите за климатици се стигна, след като е обсъден въпросът за площта, която се взима като база при мерките за енергийна ефективност и поставянето на изолациите. Проблемът не е само естетичен. "Сега възложителите нямат интерес да предвидят място за климатичните системи и изолациите, защото те им "изяждат" от РЗП - разгънатата застроена площ на сградата, която им е позволена на парцела. Идеята е те да се извадят от РЗП", обясни Георги Савов.

Каракачанов: От първия кръг разговори няма да произтече съставяне на мнозинство

http://www.cross.bg/sustavyane-razgovori-pravitelstvo-1434642.html

/КРОСС/ "Нашият основен стремеж е да има работещо правителство", заяви в предаването „Неделя 150" Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. "Ако политическата криза продължи в този си вид, т.е. ако се тръгне към една поредица от предсрочни избори, икономиката ще фалира окончателно. За това обаче е необходимо разбирателство между политическите формации. България има натрупани проблеми от десетилетия, свързани най-вече с огромната безработица, ниските доходи, фалиралото здравеопазване, огромната престъпност, в енергетиката, постоянно качващите се цени на тока, демографската криза, образованието и т.н. Това изисква една консолидация поне като воля на политическите партии, влезли в парламента. Ние от Патриотичния фронт предложихме всички партии да седнат на една маса и да обсъдят тези 6-7 основни приоритета, които седят като нерешени проблеми вече много години, да се набележат не само проблемите, но и да се извадят мерките, с които ще бъдат решавани. Чак тогава да се говори какво ще бъде правителството и кой ще бъде министър-председател, кои ще са министри и т.н.", каза още той. Според Каракачанов, първите консултации няма как да доведат до нещо решаващо. "Убеден съм, че тези разговори ще доведат до някакво изясняване на това кой какви приоритети вижда, но едва ли ще доведат до решение за съставяне на мнозинство в парламента и съставяне на бъдещо правителство

Зам.-кметът: Отиваме към завършек на строителния сезон в рамките на тази година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363048

Планирано, отиваме към завършек на строителния сезон в рамките на тази година. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов пред "Фокус". Той посочи, че продължава строителството на два от основните обекта, които са от капиталовата програма, Планирано, отиваме към завършек на строителния сезон в рамките на тази година. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов пред "Фокус". Той посочи, че продължава строителството на два от основните обекта, които са от капиталовата програма,

Учени: Подсладителите причиняват диабет

http://www.moreto.net/novini.php?n=267084

Ролята на заместителите на захарта е да предоставят същото усещане за сладост, но без калории, като по този начин ви помагат да постигнете здравословно тегло. За съжаление обаче, те може да постигнат точно обратния ефект. Това нелогично твърдение известно време внасяше объркване сред научната общност, но ново проучване открива липсващото звено.

Царят показва карикатури, на които е герой

http://www.bnews.bg/article-118855

Близо 100 карикатури, на които герой е царят, ще покаже Симеон Сакскобургготски от следващата седмица.

Дойче Банк: Бъдещето на еврото и износът на капитал

http://www.vesti.bg/novini/dojche-bank-bydeshteto-na-evroto-i-iznosyt-na-kapital-6024597

Най-голямата германска банка прогнозира, че след три години еврото ще струва 0,95 долара, а Европейският съюз ще се сблъска с най-мощното изтичане на капитал в историята на световните финансови пазари.

Културата е сред първите неща, от които се отказва едно деморализирано общество

http://www.cross.bg/bulgariya-ezik-chovek-1434641.html

/КРОСС/ Културата е едно от първите неща, от които се отказва едно деморализирано, обезкуражено и депресирано общество. Думите са на писателя Милен Русков, който преди дни беше обявен за един от лауреатите на Европейската награда за литература за 2014 г. В интервю за Дарик авторът на наградения роман „Възвишение" коментира, че българите не сме използвали шанса за промени в годините на прехода, но макар и бавно страната се движи към по-добро. Писателят призна, че тъкмо преводът ще се окаже основното изпитание по пътя на книгата му до европейските читатели - заради възстановката на езика от българското Възраждане. Писателят вече е открил преводач на романа на английски език, а до лятото на следващата година обещава да завърши четвъртия си роман, в който пише за 20-те години на миналия век. Какво са наградите за писателя? Тази специално отваря ли пътя на „Възвишение" към европейския читатели? Отваря пътя по следния начин - всички книги, които получават тази награда, влизат в т.нар. привилигирован списък за преводи на ЕС. Това значи, че ЕС плаща превода във всички страни членки на съюза. Ако един английски, испански или френски издател поиска да издаде тази книга, ЕС ще му плати превода, което много облекчава издателите. Защото в тези страни преводът е едно от най-големите пера, той е много скъп. По този начин съюзът подпомага оборотът, въртенето на книгите, които избира между различните държави в собствените си граници

Шофьор помете две коли при опит да излезе от паркинг

http://pik.bg/шофьор-помете-две-коли-при-опит-да-излезе-от-паркинг-news236544.html

Шофьор помете две коли при опит да излезе от паркинг

Разсеян шофьор помете две коли при опит да излезе от паркинг. Катастрофата е станала малко преди 11 ч. в събота в Козлодуй, съобщи "Конкурент".

Лекият автомобил „Пежо“ е управляван от Б.С.

Излизайки от редицата с автомобили, шофьорът блъска минаващия покрай него „Опел Астра“, а след това и паркираната до него кола „Опел Вектра“.

Щетите са за около 300 лв, казаха от МВР. 

Бивш китарист на Милена Славова и "Ера" остана без дом след измама, спи в парка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363042

Популярният китарист от близкото минало - Стоян Стоянов, остана без дом, след като бе измамен от свой мним приятел. Стоян, познат като Стохата - бивш китарист на група „Ера” и Милена Славова, от няколко месеца спи в градския парк в Перник, разказва Нова тв.
След тежка катастрофа преди години и няколко операции на главата Стохата се превръща в Популярният китарист от близкото минало - Стоян Стоянов, остана без дом, след като бе измамен от свой мним приятел. Стоян, познат като Стохата - бивш китарист на група „Ера” и Милена Славова, от няколко месеца спи в градския парк в Перник, разказва Нова тв. След тежка катастрофа преди години и няколко операции на главата Стохата се превръща в

Кънев: Проблемът на Борисов и ГЕРБ не е в далечното минало, а в близкото

http://www.cross.bg/gerb-kunev-izborite-1434640.html

/КРОСС/ Според лидера на ДСБ Радан Кънев има залитане към персоналната полза след изборите. „След изборите се хлъзнахме по персоналния елемент, а не в програмата и в дейността на правителството. Ако програмата на премиера не е реформаторска, и ние няма да застанем зад него, дори министър-председателят да е излъчен от нас", допълни лидерът на ДСБ в ефира на Нова телевизия. "В България грешка много рядко се признава, ние в Реформаторския блок умеем да го правим. Друго рядко се прави - да се следват предварителните условия и те да са публични", каза Кънев и продължи: "Грешката, която допуснахме, е че в нощта на изборите и на следващия ден се хлъзнахме по персоналния елемент - естествено е, че публиката се интересува много от него. Не се спряхме на основата какво ще бъде правителството". „Реформаторският блок е важен за мнозинството вдясно от центъра. Нашите предложения удрят по задкулисната политическа власт в икономиката и по задкулисната съдебна система. ГЕРБ трябва да признаят грешките си", допълни още той. "Категорично не водим преговори за министерство и двама заместник-министри", подчерта Кънев. "Бойко Борисов може да състави много правителства", каза още той и предположи, че лидерът на ГЕРБ може да състави саботиране с представители на "България без цензура" или Патриотичния фронт

Зам.-кметът: Столична община привършва строителния сезон в рамките на тази година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363046

Планирано, отиваме към завършек на строителния сезон в рамките на тази година. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов пред Планирано, отиваме към завършек на строителния сезон в рамките на тази година. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” Любомир Христов пред "Фокус". Той посочи, че продължава строителството на два от основните обекта, които са от капиталовата програма,

Андрей Райчев: Партията на Бойко Борисов трябва да излезе с оферта

http://pik.bg/андрей-райчев-партията-на-бойко-борисов-трябва-да-излезе-с-оферта-news236543.html

Андрей Райчев: Партията на Бойко Борисов трябва да излезе с оферта

Победителят на предсрочните избори ГЕРБ напълно осъзнават, че трябва да управлява или поне да излязат с оферта за управление, защото друго поведение би имало много висока цена за тях – отказ или неспособност да съставят правителство ще доведе до срив, каза по БНТ социологът Андрей Райчев и подчерта, че това ще принуди ГЕРБ да бъдат активни.

Според него партията на Бойко Борисов използва и трите писти, които историята им е дала. Едната е коалиция с две по-малки десни партии, втората е да обявят правителство на малцинството с гласовете на ДПС и третата е свързана с предстоящите преговори с БСП.

Последната изглежда все по-малко вероятна, защото социалистите се дърпат, подкрепата на ДПС е рискована, защото ГЕРБ със сигурност ще бъдат обвинени, че управляват с ДПС, анализира социологът и добави, че най-простата и елементарна формула е тройна коалиция от една голяма и две малки десни партии – ГЕРБ с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

“Тук има една загадка – дали Реформаторският блок ще издържи това влизане или ще се разкъса на две парчета”, отбеляза още Райчев.


Погрешно ли разбраха медиите думите на Радан Кънев

http://offnews.bg/news/n_1/n_402279.html

Съжалява ли лидерът на ДСБ Радан Кънев за ултиматума си, че няма да подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов? Вчерашният му коментар по темата бе широко цитирани от медиите, в повечето случаи с акцент, че изказването по адрес на председателя на ГЕРБ е било "грешен ход". Днес представители на Реформаторите коментираха, че лидерът на ДСБ е бил цитиран "тенденциозно". Това мнение изрази Гроздан Караджов пред Нова тв, според когото е имало „много целенасочени и тенденциозни цитирания”. Репликата на новоизбрания депутат от Реформаторския блок Радан Кънев е от интервю за "Дарик радио" и идва в отговор на въпрос дали РБ ще постави в преговорите за съставяне на кабинет категорично условие лидерът на ДСБ да е министър на правосъдието. Ето точният цитат от отговора на десния лидер: "- Не, не съм казал такова нещо и категорично, докато няма програма, няма да влезем в персонални разговори. Това е нещо друго важно, което ние казахме. Нито ще обсъждаме премиер, нито вицепремиери, нито министри, нито областни управители. - Водещ: Но истината е, че го позаобсъждахте в първите си реакции след вота. Лично Вие казахте... - И това може би беше грешен ход както от моя страна, така от страна и на други колеги, които го коментираха, така и от страна на г-н Борисов, лидерът на победилата партия, който пък го взе много лично и много вътрешно и взе да подскача. Помогна ли всичко това с нещшо на България да има правителство, защото е важно да имаме правителство? Не помогна. Запис от интервюто може да се чуе са страницата на Дарик радио . "Грешката, която допуснахме, е че в нощта на изборите и на следващия ден се хлъзнахме по персоналния елемент - естествено е, че публиката се интересува много от него. Не се спряхме на основата какво ще бъде правителството", коментира Кънев днес пред Нова тв. "В България грешка много рядко се признава, ние в Реформаторския блок умеем да го правим. Друго рядко се прави - да се следват предварителните условия и те да са публични", каза той. Много хора гласуваха за ГЕРБ, много гласуваха и за нас - Реформаторите. Това е, защото те искат да управляваме заедно и да спасим България от Русия. Това е общото между Реформаторския блок и ГЕРБ, добави Радан Кънев. По думите му РБ имат 4 приоритета, ГЕРБ - 40, и повечето не си противоречат. Но ако управленската програма на следващия кабинет не е реформаторска, блокът не може да я подкрепи, посочи той.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване