В 13 ч. днес ще има тест на сирените в 11 града

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2397009_v_13_ch_dnes_shte_ima_test_na_sirenite_v_11_grada/?ref=rss


Проверка на техническото състояние на сиренната система ще бъде извършена днес - 13 октомври, в 13 часа в 11 града, съобщи МВР.

Сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй"

Целта е проверка на техническото състояние, както и обучение на населението да разпознава националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще...

В Хонконг махат барикадите на протестиращите

http://www.vesti.bg/sviat/azia/v-honkong-mahat-barikadite-na-protestirashtite-6024631

Протестиращите студенти настояват за демократични реформи, но демонстрациите им бяха обявени за незконни от властите в Хонконг

Юлияна Дончева: Виках медсестри при всяко хлъцване на малкия, голяма паника съм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364037

В първите дни след раждането на сина й, телевизионната водеща и бивш депутат от НДСВ Юлияна Дончева тичала да вика медицинските сестри при всяко негово хлъцване. Това заяви тя пред bTV.
„Голяма паника съм и сега. Станах майка за втори път чак след 20 години и бях забравила как се хваща бебе. Вдигах ги на крак всички в болницата. В първите дни след раждането на сина й, телевизионната водеща и бивш депутат от НДСВ Юлияна Дончева тичала да вика медицинските сестри при всяко негово хлъцване. Това заяви тя пред bTV. „Голяма паника съм и сега. Станах майка за втори път чак след 20 години и бях забравила как се хваща бебе. Вдигах ги на крак всички в болницата.

Планетата произвежда достатъчно, за да задоволи потребностите на всеки човек...

http://www.cross.bg/zadovoli-planetata-chovek-1434715.html

/КРОСС/Махатма Ганди: Планетата произвежда достатъчно, за да задоволи потребностите на всеки човек, но недостатъчно да задоволи алчността на хората.     

Осъдиха мъж, купувал гласове за реформаторите в Хасково

http://www.bnews.bg/article-118897

До внезапната проверка в ромската махала се стигнало след подаден сигнал, че различни лица осъществявали покупка на гласове в полза на ГЕРБ. Оказало се, че работят за Реформаторите.

Осем загинали заради урагана „Хадхад" в Индия

http://news.ibox.bg/news/id_894113057

Ураганът ще нанесе щети в протежение на около 300 км от бреговата линия на Източна Индия

Юлияна Дончева: Виках медсестрите при всяко хлъцване на малкия, бях забравила как е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364027

В първите дни след раждането на сина й, телевизионната водеща и бивш депутат от НДСВ Юлияна Дончева тичала да вика медицинските сестри при всяко негово хлъцване. Това заяви тя пред bTV.
„Голяма паника съм и сега. Станах майка за втори път чак след 20 години и бях забравила как се хваща бебе. Вдигах ги на крак всички в болницата. В първите дни след раждането на сина й, телевизионната водеща и бивш депутат от НДСВ Юлияна Дончева тичала да вика медицинските сестри при всяко негово хлъцване. Това заяви тя пред bTV. „Голяма паника съм и сега. Станах майка за втори път чак след 20 години и бях забравила как се хваща бебе. Вдигах ги на крак всички в болницата.

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО

http://pik.bg/българия-може-да-се-сдобие-с-наказателна-процедура-от-нато-news236837.html

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г.

Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега".

Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията. По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г.

Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т.нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса. Брюксел вече даде зелена светлина на "План 2020".

По време на форума Хайнрих Браус похвали документа и го определи като амбициозен.

"В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно "Визия 2020" - тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като "Интелигентна отбрана" и други подходи, за да подобрим нашите способности", заяви Браус.

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон.

По време на посещението си през пролетта бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог Расмусен призова София да прекрати зависимостта си от Русия по отношение на армията и да започне модернизация. Въпреки че тогава ангажимент беше поет и от президента Росен Плевнелиев, и от тогавашния премиер Пламен Орешарски, така и не беше направено нищо.

Едва с идването на служебния военен министър Велизар Шаламанов започна да се работи по програмата за модернизация. След последните изяви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов шансовете да се избегне наказателната процедура не са големи. Преди два дни той показа, че няма да следва "План 2020", ако стане премиер. Планът предвижда да бъдат купени 8-10 западни изтребителя и да се "пенсионират" старите руски самолети. Това предизвика задочен спор между София и Москва.

"Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един "Фантом" е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила.

Във време, в което ние не можем да платим на здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка "Фантом" ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже според мен не би трябвало и министри да се казват - назначени чиновници от президента", заяви Борисов.


"Банскофилмфест" ще събере силни филми и екстремни звезди

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2397553_banskofilmfest_shte_subere_silni_filmi_i_ekstremni/?ref=rss


Едни от най-популярните имена в света на екстремните изживявания и много силни филми, произведени през последните години, ще са атракцията на 14-ото издание на "Банскофилмфест" от 25 до 30 ноември.

Българската публика ще може да види 120 филма за екстремни спортове, приключения и алпинизъм от цял свят. Целта на събитието е публиката да участва пряко в магията на единственият в този формат фестивал на Балканите. 

Огранизаторите на "Банскофилмфест 2014" обещават всеки да...

Започват политическите консултации

http://www.cross.bg/gerb-politicheskite-pravitelstvo-1434714.html

/КРОСС/Първият кръг от консултации между ГЕРБ и политическите партии, представени в парламента, започва днес. Разговорите ще са с БСП. Срещу дамското трио на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, БСП ще изпрати Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев. Коалиционно, с ясно разписани приоритети и споделена отговорност - това е поредната обявена от ГЕРБ начална позиция за преговорите с политическите партии. Според ГЕРБ лансираната идея за правителство на малцинството няма да проработи, след като изборните резултати правят конфигурацията за солидна подкрепа в парламента невъзможна. От ГЕРБ вече обявиха, че не желаят ДПС и БСП като партньори в бъдещото правителство. Въпреки това от БСП заявиха, че ще отидат на консултациите. Социалистите направиха уговорката, че това няма да са преговори, а само разговори, че в бъдещия парламент ще бъдат опозиция. Според правилата, определени от ГЕРБ, по време на разговорите ще се води стенографски протокол. След това ще има съвместен брифинг.

Тежък вирус убил животните в зоопарка

http://pik.bg/тежък-вирус-убил-животните-в-зоопарка-news236838.html

Тежък вирус убил животните в зоопарка

Тежък вирус е убил 10-те тревопасни животни в софийската зоологическа градина. Това са установили множеството изследвания и анализи в различни лаборатории. Подробности около разпространението на вируса ще станат ясни тези дни, когато Агенцията за безопасност на храните съобщи официално резултатите от проверките.

"Няма отравяне от храна, няма никакъв умисъл, всичко е в резултат на тежка вирусна болест", твърди пред "Стандарт" Манол Нейков, директор на Столичния зоопарк.Подобна болест покосила животни и в други европейски зоопаркове това лято, като например в Холандия.

"Месец и половина след смъртта на животните ситуацията вече е спокойна", посочи Нейков. От 15 септември зоопаркът отново е подновил доставките на фуражи и сено от фирмите, с които работи. Проби от храната са били изследвани в различни лаборатории в София, Пловдив и Германия, но не са открити следи от пестициди, хербициди или микотоксини.

В момента тече подготовката на зоопарка за зимата, съобщи Нейков. На 20 октомври "Топлофикация София" ще пусне отоплението.
На конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и акваристите (ЕАЗА) преди седмица столичната зоологическа градина е договорила да получи доста нови животни от други зоопаркове. "Едни от най-интересните видове ще са хумболтови пингвини, ще получим 2-3 двойки", посочи Нейков. Преди това обаче трябва да се построи пингвинарник. Това е съоръжение със специфични изисквания - наличие на басейни, скали, малки помещения, където да се прибират животните. 

Очакват се специалисти от ЕАЗА да помогнат в проектирането на пингвинарника, така че той да отговаря на всички изисквания. Едва тогава ще бъдат доставени новите животни. Столичният зоопарк е договорил и кенгура. В момента най-редките видове в столичния зоопарк са амурският тигър и хипопотамът, посочи Нейков. Те попадат в Червената книга на застрашените от изчезване животни на много страни по света. Двойка папагали жако, също от защитени видове, са пък най-новото попълнение. В зоопарка те попадат, след като са конфискувани при незаконно пренасяне през граница. Папагалите обаче са все още под карантира и не могат да бъдат видени.

В. Радев, ГЕРБ: Авиошоуто бе пир по време на чума !

http://frognews.bg/news_78093/

ГЕРБ подкрепя всяка инициатива за издигане авторитета на БА и в частност на ВВС, но не можем да се съгласим с провежданите демонстрации с бойна авиационна техника в небето над София.това бе пир по време на чума, обслужи нечии политически интереси.Това каза бившият заместник министър на отбраната от ГЕРБ Валентин Радев.

Скоро палатът на Галин и Галена ще има и акт 16

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364021

Скоро палатът на Галин и Галена ще има и акт 16.СНИМКА: АВТОРЪТДИМА МАКСИМОВАПалатът на вафления бос Галин и половинката му Галена в търновските гори над кв. “Картала” вече има акт 14 и акт 15. След 15 проверки, продължили 5 г., най-голямата къща във Велико Търново е узаконена.Нито Русенската окръжна прокуратура, ... Скоро палатът на Галин и Галена ще има и акт 16.СНИМКА: АВТОРЪТДИМА МАКСИМОВАПалатът на вафления бос Галин и половинката му Галена в търновските гори над кв. “Картала” вече има акт 14 и акт 15. След 15 проверки, продължили 5 г., най-голямата къща във Велико Търново е узаконена.Нито Русенската окръжна прокуратура, ...

Вдигнаха паметна плоча на чехкиня - заразявала нацисти с трипер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364015

Чехкиня нарочно заразила с трипер голям процент от контигент нацисти по време на Втората световна война . Тя знаела, че страда от трипер и други венерически болести и преспиването с нацисти била нейната форма на съпротива срещу германската окупация , пише "Блеск". Жената е почетена с паметна плоча. 
Името на жената не е ясно, Чехкиня нарочно заразила с трипер голям процент от контигент нацисти по време на Втората световна война . Тя знаела, че страда от трипер и други венерически болести и преспиването с нацисти била нейната форма на съпротива срещу германската окупация , пише "Блеск". Жената е почетена с паметна плоча.  Името на жената не е ясно,

Мъж от Бургаско признал - купувал гласове по 30 лева

http://pik.bg/мъж-от-бургаско-признал---купувал-гласове-по-30-лева-news236832.html

Мъж от Бургаско признал - купувал гласове по 30 лева

Първото изборно дело в Бургаска област приключи със споразумение между обвинения за търговия с вот Мехмед Мехмед от село Карагеоргиево и Районната прокуратура в Айтос, пише "24 часа".

Мехмед, който е безработен и с основно образование, си е признал, че от 8 до 18 септември е дал на четирима избиратели по 30 лв., "с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на 05.10.2014 год. на изборите за народни представители в полза на Политическа партия ”Движение за права и свободи”.

За толкова случая е събрало доказателства разследването, те обаче са достатъчни, за да бъде обвинен Мехмед Мехмед за продължавано престъпление.

Прокурорът по случая и адвокатът на обвиняемия са си стиснали ръцете за наказание пробация, което включва три мерки: 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, задължителна регистрация по настоящ адрес в срок от 8 месеца и периодични срещи със пробационен служител за същия срок.

Районен съд Айтос е одобрил споразумението. Пробация е най-обичайната санкция при нарушение на чл. 167, ал. 2 от НК, показва го практиката и в други съдилища, коментират юристи.

Одобреното споразумение е с тежест на влязла в сила присъда.
По делото няма данни от кого Мехмед е получил парите, за да ги раздава на съселяните си.

Досъдебното производство срещу жителя на айтоското село Карагеоргиево е едно от общо 12-те, които бяха образувани в Апелативен окръг Бургас, Ямбол, Сливен.

Освен тях има и 46 преписки, по които се работи, каза говорителят на Апелативна прокуратура Йовита Григорова.

Преглед на печата - 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267123

Конституирането на новия парламент и предстоящите преговори за формиране на кабинет са сред водещите теми за вестниците в понеделник. „Централната избирателна комисия обяви имената на депутатите, които ще влязат на мястото на свои колеги водачи на листи, избрани в два района, пише БГНЕС.

Български художник ще участва в Есенния салон на изкуствата в Париж

http://art.actualno.com/Bylgarski-hudojnik-shte-uchastva-v-Esennija-salon-na-izkustvata-v-Parij-news_54514.html

Произведението "Четирите грации" на Димитър Хинков е селектирано за участие в ежегодния Есенен салон на изкуствата в Париж от 16 до 19 октомври 2014 г. Картината е смесена техника върху мета...

САЩ към американците: Пазете се от отмъщението на ИД

http://www.bnews.bg/article-118775

Заради повишения риск от актове на отмъщение от страна на групировката Ислямска държава и нейни привърженици Държавният департамент на САЩ поднови глобалното си предупреждение за американците, пътуващи в чужбина..

Местан ще бистри бъдещия кабинет на пресконференция

http://frognews.bg/news_78092/

Председателят на ДПС Лютви Местан ще даде пресконференция, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Тя ще се проведе в Централата на партията от 15.30 часа.

Чехкиня заразява нацисти с трипер, вдигат й паметна плоча

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364008

Чехкиня нарочно заразила с трипер голям процент от контигент нацисти по време на Втората световна война . Тя знаела, че страда от трипер и други венерически болести и преспиването с нацисти била нейната форма на съпротива срещу германската окупация , пише Чехкиня нарочно заразила с трипер голям процент от контигент нацисти по време на Втората световна война . Тя знаела, че страда от трипер и други венерически болести и преспиването с нацисти била нейната форма на съпротива срещу германската окупация , пише "Блеск". Жената е почетена с паметна плоча.  Името на жената не е ясно,

На тезгяха три министерства - правосъдие, здравеопазване, земеделие

http://frognews.bg/news_78091/

Преговорите за кабинет стартират днес. ГЕРБ и БСП ще обсъдят своите приоритети. От централите на двете партии са категорични, че до разпределяне на министерски постове няма да се стигне тази седмица. Това ще стане на втори тур разговори, този път между лидерите.Три министерства може да даде ГЕРБ на бъдещия си коалиционен партньор.

ГЕРБ започват консултации с партиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_402426.html

В поредица от срещи тази седмица ГЕРБ ще проведе консултации с парламентарно представените партии, за да се стигне до консенсус за новото управление. Днес ГЕРБ ще се срещне с БСП в Народното събрание в 10 часа, след което се очаква да има брифинг, за да стане ясно възможна ли е коалиция между двете партии. Партията на Борисов ще се срещне с партиите по реда: ДПС, Реформаторски Блок, Патриотичен фронт, България без цензура, Атака и АБВ. ГЕРБ ще води преговорите с женското трио Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Цачева ще е председател на групата. Днес ДПС от своя страна ще даде пресконференция заради казуса с влизането на Александър Метиодиев - Бат' Сали в парламента като депутат от Кюстендил.  

Дариха на партии танци, песни, рикша и бензин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363783


Членове и симпатизанти са дарили на партиите за кампанията изпълнения на танци, песни, личните си автомобили и бензин, както и много други услуги. Това става ясно от отчетите на организации за вота пред Сметната палата.
Най-много безвъзмездна подкрепа са получили от БСП. С протоколи за дарения са отчетени услуги с личен труд като разлепяне на Членове и симпатизанти са дарили на партиите за кампанията изпълнения на танци, песни, личните си автомобили и бензин, както и много други услуги. Това става ясно от отчетите на организации за вота пред Сметната палата. Най-много безвъзмездна подкрепа са получили от БСП. С протоколи за дарения са отчетени услуги с личен труд като разлепяне на

Граждани ще блокират пътя за Гюешево в протест срещу избирателната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2398687_grajdani_shte_blokirat_putia_za_gjueshevo_v_protest/?ref=rss


Инициативен комитет от недоволни жители на Кюстендил организира временна блокада на международния път за ГКПП-Гюешево в 12 часа днес. Актът им е знак на протест срещу даването на мандат на ДПС в кюстендилския избирателен район, който бе даден на Александър Методиев, известен още и като Бат Сали.

Преди това се организира и автопоход, който ще започне от цирковата площадка в Кюстендил. Той ще продължи по пътя за Македония до разклона за село Жиленци.

Инициативите са част от...

Тестват сирените днес

http://pik.bg/тестват-сирените-днес-news236829.html

Тестват сирените днес

В Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" днес ще бъде тествана сиренната система. Това съобщават от МВР.

Тренировката ще започне в 13.00 ч., като ще бъдат използвани националните сигнали за тревога и край на тревогата. Те ще бъдат съпътствани от гласова информация.


Гинеколог преглежда Ана-Мария под упойка

http://www.bnews.bg/article-118896

Прегледът ще се извърши под упойка, като майката настоява да присъстват и двама наблюдаващи лекари.

Потвърдиха втория случай на ебола в Тексас

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/potvyrdiha-vtoriia-sluchaj-na-ebola-v-teksas-6024604

Санитарка, грижила се за първият пациент с болестта в САЩ, е дала положителна проба за ебола

Лютви Местан свиква пресконференция за бъдещия кабинет

http://pik.bg/лютви-местан-свиква-пресконференция-за-бъдещия-кабинет-news236827.html

Лютви Местан свиква пресконференция за бъдещия кабинет

Председателят на ДПС Лютви Местан ще даде пресконференция, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Тя ще се проведе в Централата на партията от 15.30 часа.

Очаква се на пресконференцията да бъде обяснена позицията на ДПС относно състава на бъдещия кабинет и предстоящите преговори с ГЕРБ.

Мехмед от Карагеоргиево си призна - раздавал по 30 лв. на глас за ДПС, споразумя се за пробация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363782

Първото изборно дело в Бургаска област приключи със споразумение между обвинения за търговия с вот Мехмед Мехмед от село Карагеоргиево и Районната прокуратура в Айтос, показа проверка на Първото изборно дело в Бургаска област приключи със споразумение между обвинения за търговия с вот Мехмед Мехмед от село Карагеоргиево и Районната прокуратура в Айтос, показа проверка на "24 часа". Мехмед, който е безработен и с основно образование, си е признал, че от 8 до 18 септември е дал на четирима избиратели по 30 лв.

Днес ще бъде слънчево, температурите ще са между 20 и 25 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363998

Днес ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи почти тихо. Дневните температури ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 20° и 25°, Днес ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи почти тихо. Дневните температури ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 20° и 25°,

Слънце и днес, температури между 20 и 25 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363995

Днес ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи почти тихо. Дневните температури ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 20° и 25°, Днес ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи почти тихо. Дневните температури ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 20° и 25°,

Най-важното от Варна във вчерашния 12 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267121

Калфин, Сидеров и Цонев не пожелаха да бъдат депутати от Варна, виж кои са варненските народни представители Общо четирима кандидати за народни представители във варненски избирателен район излъгаха жителите на морската столица и областта.

В. Вълков: За България е добре тройна, че и четворна коалиция

http://frognews.bg/news_78090/

"Не е лошо тройна и четворна коалиция да ни управляват. ГЕРБ, БСП и ДПС - защо не. ДПС официално си е българска партия, там членуват доста българи. Вече. 1991 г. имаше доста настроения ДПС да не бъдат допуснати.

ГЕРБ започва днес консултации с парламентарните партии за съставяне на кабинет

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2397929_gerb_zapochva_dnes_konsultacii_s_parlamentarnite/?ref=rss


Представители на ГЕРБ ще се срещнат днес в сградата на Народното събрание с БСП, за да започнат преговори за съставяне на правителство.

От ГЕРБ обявиха миналата седмица, че ще се срещат всеки ден с парламентарните партии последователно според резултата им на парламентарните избори. Парламентът няма да се събере за първо заседание тази седмица.

Партията на Бойко Борисов спечели вота миналата седмица, но има едва 84 депутати – недостатъчни за самостоятелно управление, както...

Осем души загинаха при урагана Хадхад в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363992

Осем души са загинали при урагана „Хадхад” в Индия, съобщава РИА Новости.
Петима души са загинали в щата Андра Прадеш, а трима в Ориса. Според експертите ураганът ще нанесе щети в протежение на около 300 километра от бреговата линия на Източна Индия.
В региона все още валят проливни дъждове, на места са прекъснати електроснабдяването и Осем души са загинали при урагана „Хадхад” в Индия, съобщава РИА Новости. Петима души са загинали в щата Андра Прадеш, а трима в Ориса. Според експертите ураганът ще нанесе щети в протежение на около 300 километра от бреговата линия на Източна Индия. В региона все още валят проливни дъждове, на места са прекъснати електроснабдяването и

Фламкухен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363491

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

Петролът в Азия запази низходящата посока

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-v-aziia-zapazi-nizhodiashtata-posoka-6024629

Цените на петрола слязоха още надолу в понеделник в Азия, тъй като пазарът остава загрижен за глобалното търсене на фона на голямо предлагане.

Ким бременна, но се развежда?

http://www.bnews.bg/article-118895

Ким Кардашиян може да роди второто си бебе като самотна майка. Американски таблоиди гръмнаха наскоро с новината, че риалити звездата е в очакване на второто си дете.

Пенелопе Крус е най-сексапилната жива жена

http://showbusiness.actualno.com/Penelope-Krus-e-naj-seksapilnata-jiva-jena--news_54511.html

Пенелопе Крус е най-сексапилната жива жена в света, според класацията на  сп. "Ескуайър", съобщи  Асошиейтед прес. Крус е 11-ата носителка на титлата, присъждана преди на ...

Български художнис ще участва в Есенния салон на изкуствата в Париж

http://art.actualno.com/Bylgarski-hudojnis-shte-uchastva-v-Esennija-salon-na-izkustvata-v-Parij-news_54514.html

Произведението "Четирите грации" на Димитър Хинков е селектирано за участие в ежегодния Есенен салон на изкуствата в Париж от 16 до 19 октомври 2014 г. Картината е смесена техника върху мета...

Осем жертви на урагана Хадхад в Индия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363984

Осем души са загинали при урагана „Хадхад” в Индия, съобщава РИА Новости.
Петима души са загинали в щата Андра Прадеш, а трима в Ориса. Според експертите ураганът ще нанесе щети в протежение на около 300 километра от бреговата линия на Източна Индия.
В региона все още валят проливни дъждове, на места са прекъснати електроснабдяването и Осем души са загинали при урагана „Хадхад” в Индия, съобщава РИА Новости. Петима души са загинали в щата Андра Прадеш, а трима в Ориса. Според експертите ураганът ще нанесе щети в протежение на около 300 километра от бреговата линия на Източна Индия. В региона все още валят проливни дъждове, на места са прекъснати електроснабдяването и

Обръщение на Протестна мрежа към политически сили, които искат да участват в управлението на страната

http://noresharski.com/obrshhenie-na-protestna-mrezha-km-politicheski-sili-koito-iskat-da-uchastvat-v-upravlenieto-na-stranata/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=obrshhenie-na-protestna-mrezha-km-politicheski-sili-koito-iskat-da-uchastvat-v-uprav

Приключиха поредните предсрочни избори, в които половината от избирателите не отидоха до урните. Бяхме свидетели на преднамерено вяла кампания и бягство от лидерски дебат.

Нито една политическа сила не получава самостоятелно властта. Спечелилата най-много гласове ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство на „споделената отговорност“.

Видяхме как на отминалите избори, прикрита зад етикетите за евроатлантизъм и либерални ценности, Корпорацията “#КОЙ” си набави гласове и е в готовност, гласно или негласно, да подкрепи всяко управление, което няма да накърни интересите й.

За всички е ясно, че страната се намира в тежкия захват на една самозабравила се върхушка без цвят, която иска да има чадър от съдебната система, да бъде недосегаема и да запази влияние и лостове в икономическия и политическия живот на страната.

Така повече не може да продължава. България трябва да стане нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Хората, които всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола, искат демонтиране на модела #КОЙ и управление по правила.

Едногодишният протест на свободните граждани демаскира модела #КОЙ, но държавата не е изтръгната от него. Основан на мръсната договорка между икономически интереси, медиен монопол и политическо влияние, моделът може да бъде разрушен само с продължителни и настойчиви усилия от гражданите и политици с гръбнак и без зависимости.

Ние, от Протестна мрежа, заявяваме, че всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс – конструкция, укрепваща влиянието на корпоративни и нелегитимни интереси, рушаща институциите и правовия ред. Такова сговаряне представляваше управлението на Орешарски и Тройната коалиция.

За да бъдат завързани ръцете на политици, търсещи привилегирован достъп до публичен ресурс, за да бъдат спрени партизанските клики, дебнещи позиции в изпълнителната власт и пресирани лобитата в парламента, за които той е обикновена ЛаФка, няма да престанем да настояваме за правила, които да осигурят граждански контрол над всеки, който е във властта!

Ултимативно важно е гражданите да знаят какви са намеренията на бъдещите управляващи и как смятат да ги реализират. Коалиция без публичен договор за управление, без ясен график за действие и непрозрачност в управлението, ще отвори широко врата пред #КОЙ.

Управление, което се крепи единствено на балансите и подялбата между коалиционните партньори, загърбвайки обществения интерес и правото на гражданите на добро управление, няма да е коалиция на „споделената отговорност“, а на разпределението на порции и плячка. Всяка такава коалиция е обречена.

Никой не може да управлява дълго барикадиран зад заграждения и палки, игнорирайки гласа на гражданите. Ще се отиде много скоро на нови избори, ако политиците не са разбрали какво им казаха гневните хора от улицата.

Ние, от Протестна мрежа, сме заявили, че искаме от бъдещия парламент:

* Създаване на парламентарна комисия #КОЙ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура „успял млад мъж на 33“ и направиха възможно назначаването му за шеф на ДАНС;

* Провеждане на парламентарно разследване за проекта „Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на правителството на Орешарски и изваждане на светло на цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му;

* Реална операция „Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители.

Настояваме за реализирането на 10 стъпки от изпълнителната и законодателната власт за демонтиране на модела #КОЙ:

1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите, включително на дружества с над 50% държавно и общинско участие.

2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението.

3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.

4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган, при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции, посочва освен размера и условията, при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си.

5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет.

6. „Решаваме ние как избираме“ – Провеждане на референдум за изборна реформа; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина“.

7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии.

8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва при строго определени критерии и условия; всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата.

9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.

10. „Блокиране на Държавна сигурност“ – Хора, свързани с Държавна сигурност, не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите имат смелост да спазват този принцип.

Протестна мрежа
13.10.2014 г.

The post Обръщение на Протестна мрежа към политически сили, които искат да участват в управлението на страната appeared first on Noresharski.com.

Пътна обстановка в страната - 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267120

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 18:00 часа до 21:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Стартират пазарлъците за кабинет

http://frognews.bg/news_78089/

От днес започват преговори за съставяне на правитлество. ГЕРБ стартират разговорите с БСП в парламента от 10 часа. В петък Бойко Борисов обяви, че категорично ГЕРБ няма да управлява с ДПС. Широка коалиция с БСП пък щяла да бъде възможна, ако резултатът на социалистите не бил толкова нисък.

Плевнелиев е на посещение в Швейцария

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2397846_plevneliev_e_na_poseshtenie_v_shveicariia/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще бъде днес и утре на официално посещение в Швейцария, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той ще се срещне днес в Берн със своя колега Дидие Буркхалтер. Двамата ще направят преглед на двустранните отношения и ще обсъдят възможностите за последващо разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и на перспективите за реализация на нови инвестиционни проекти от Швейцария в България. Президентите ще обсъдят и опита на Швейцария в...

Архитектката Мария Айолова: По улиците на София има енергия, която напомня на Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363405

Мария Айолова е една от международните звезди на форума за архитектура, който се организира на 18.10. в Пловдив. Той е част от седмото издание на международния фестивал за архитектура One Architecture Week, което започна на 10 октомври.
- Коя е най-голямата архитектурна ценност на София, г-жо Айолова? Мария Айолова е една от международните звезди на форума за архитектура, който се организира на 18.10. в Пловдив. Той е част от седмото издание на международния фестивал за архитектура One Architecture Week, което започна на 10 октомври. - Коя е най-голямата архитектурна ценност на София, г-жо Айолова?

Сноудън за "Гардиън": Великобритания не знае граници в шпионажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363986

Британските власти работят със система за шпионаж „в която всичко се случва” и техните „прихващания” са много по-засягащи личния живот на хората, отколкото тези в САЩ, заяви Едуард Сноудън, пише „Guardian”.
Говорейки чрез скайп, бившият сътрудник на АНС заяви, че британската система за разузнаване „не знае граници”. Британските власти работят със система за шпионаж „в която всичко се случва” и техните „прихващания” са много по-засягащи личния живот на хората, отколкото тези в САЩ, заяви Едуард Сноудън, пише „Guardian”. Говорейки чрез скайп, бившият сътрудник на АНС заяви, че британската система за разузнаване „не знае граници”.

Сноудън за "Гардиън": Великобритания не знае граници в шпионажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363981

Британските власти работят със система за шпионаж „в която всичко се случва” и техните „прихващания” са много по-засягащи личния живот на хората, отколкото тези в САЩ, заяви Едуард Сноудън, пише „Guardian”.
Говорейки чрез скайп, бившият сътрудник на АНС заяви, че британската система за разузнаване „не знае граници”. Британските власти работят със система за шпионаж „в която всичко се случва” и техните „прихващания” са много по-засягащи личния живот на хората, отколкото тези в САЩ, заяви Едуард Сноудън, пише „Guardian”. Говорейки чрез скайп, бившият сътрудник на АНС заяви, че британската система за разузнаване „не знае граници”.

Здравното министерство на Либерия призова медиците да не стачкуват

http://news.ibox.bg/news/id_1323087877

Медицинските служители настояват за специално оборудване и костюми за биозащита

Захари Георгиев: БСП няма да влиза в правителството, да го сформират десните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363651

Атанас Мерджанов, Захари Георгиев и Янаки Стоилов са тримата социалисти, които ще участват в консултациите с ГЕРБ, започващи в понеделник. В петък Националния съвет на БСП им даде мандат за разговорите. По-рано същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ иска да направи кабинет на споделената отговорност.

Атанас Мерджанов, Захари Георгиев и Янаки Стоилов са тримата социалисти, които ще участват в консултациите с ГЕРБ, започващи в понеделник. В петък Националния съвет на БСП им даде мандат за разговорите. По-рано същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ иска да направи кабинет на споделената отговорност.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Преди местния вот догодина може да има референдум за избирателната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363728

Очаквам коалиция от партии, които бяха опозиция на кабинета
Очаквам коалиция от партии, които бяха опозиция на кабинета "Орешарски", а не смесена между тях и бившите управляващи - Г-н Томов, защо ДПС излъчва от Кюстендил депутата Александър Методиев с 864 гласа? Какво ще кажете на хората, които протестират? - Разбирам тях и желанието им народните им представители да са излъчени от много по-голям

Пенев сменя състава за мача с Норвегия

http://www.bnews.bg/article-118891

Норвегия ще бъде основният конкурент на България за третото място в група "Н" на европейските квалификации, смята селекционерът Любослав Пенев.

Бойко Борисов праща три дами да преговарят с БСП. Срещу тях на масата сядат трима червени мъже

http://pik.bg/бойко-борисов-праща-три-дами-да-преговарят-с-бсп-срещу-тях-на-масата-сядат-трима-червени-м-news236819.html

Бойко Борисов праща три дами да преговарят с БСП. Срещу тях на масата сядат трима червени мъже

ГЕРБ започва консултации с политическите сили, които влизат в новия парламент. Първият кръг от тях ще се състои днес в зала "Запад" на НС. Очаква се на тях ГЕРБ да се срещне с БСП. Дамски екип изпраща Бойко Борисов срещу червените. Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева ще седнат на масата срещу Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. 

През следващите дни ГЕРБ ще проведе консултации и с останалите политически сили - ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, Атака и АБВ.

Най-стабилния вариант за България е съвместно управление на ГЕРБ и БСП, казват авторитетни анализатори пред ПИК. Това обаче едва ли ще се случи. Лидерът на БСП Михаил Миков още в изборната нощ заяви, че народът е отредил на столетницата да бъде опозиция. След него до ден днешен и други социалисти открито обявиха, че по никакъв начин няма да влязат в коалиция.

Какво ще стане се очаква да разберем след приключване на преговорите.

На преговорите с политическите сили се очаква да се договори датата на свикването на първото заседание на парламента. 

 

Образователният министър открива ядрена изложба

http://pik.bg/образователният-министър-открива-ядрена-изложба-news236816.html

Образователният министър открива ядрена изложба

Министърът на образованието и науката Румяна Коларова и генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Ролф Хойер ще открият днес изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на организацията и за 15-години от пълноправното членство на България в нея.

Откриването на изложбата е от 11.00 ч. в Националния музей "Земята и хората", в 12.00 ч. е обявена пресконференция.

Румен Петков съди Бареков за твърдението му, че е "слуга на ДПС и олигархията"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2398676_rumen_petkov_sudi_barekov_za_tvurdenieto_mu_che_e/?ref=rss


Софийският районен съд (СРС) е насрочил за днес първото заседание по дело за обида и клевета, заведено от Румен Петков срещу председателя на "България без цензура" Николай Бареков. Петков твърди, че на 14 февруари тази година във вестниците "Монитор" и "Телеграф", бившият телевизионен водещ е заявил, че: 

"Румен Петков рекетирал собственик на телевизия",  "Румен Петков притискал медиен бос" (бел. ред. става дума за Красимир Гергов), "Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да...

13 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=267119

1307 г. — Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. — Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

Филм разказва за мислите на Сноудън (видео)

http://www.bnews.bg/article-118814

На кинофестивал в Ню Йорк беше пресдтавен трейлър към филм, в който главно действащо лице е бившият разузнавач на Националната агенция за сигурност на САЩ, Едуард Сноудън.

Българинът се друса с около 300 вида дрога

http://pik.bg/българинът-се-друса-с-около-300-вида-дрога-news236817.html

Българинът се друса с около 300 вида дрога

Българинът се друса с около 300 вида дрога. Повечето от опиатите са синтетични и изключително опасни за здравето. Това се посочва в доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, пише "Монитор". Според експертите, които са го изготвили, психоактивните вещества често не попадат под контрола на международното право и се продават като легални стимуланти.Практиката е когато се появи непознат у нас наркотик, от ДАНС и Агенция „Митници” да изпратят информация за него до Националния съвет по наркотичните вещества и експертен съвет взема решение дали да забрани веществото или не. Докато това се случи, минава време, през което на пазара навлизат поне още десет нови дроги. Лесният достъп до тях ги прави още по-опасни, а популярността им стремглаво нараства. Заради по-ниската си цена те са на път да изместят дори класическите наркотици като амфетамините, хероина, кокаина и канабиса, които са сред най-предпочитаните в България, твърдят експертите.

Заради голямото търсене и заради преследването от органите на реда специалисти в областта на химията разработват всяка седмица по една нова дрога, която не попада в списъка със забранените вещества и веднага се пуска на пазара. Най-новата стока, която предлагат дилърите в България и Европа, идва от Китай и Индия и предизвиква истински фурор заради изключително ниската си цена от по-малко от 1000 долара за килограм. Интересното при нея е, че се доближава изключително много до ефекта на кокаина, който се търгува за над 120 лева за грам. Това я прави и все по-предпочитана сред младежите, които с 20 лева могат да са в еуфория цяла нощ.

Дрогата, чието наимоенование е АМ 2201 и AB-Fubinaca дори може да се поръча по интернет, като доставката от чужбина не излиза повече от 50 долара. За улеснение онлайн дилърите дори предлагат опцията да я доставят директно до дома на поръчителя като уверяват, че няма да си навлекат проблеми с полицията, тъй като е абсолютно легална. Комуникацията при поръчката протича в пълна анонимност и конспиративност, което затруднява органите на реда.

Експертите от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите са установили над 650 сайта, който действат на територията на цяла Европа, включително и България, и ежедневно извършват доставки на този вид наркотици. В списъците с предлаганите от тях продукти има стотици видове опиати. Българите обаче предпочитат най-вече тези, които се доближават до кокаина и амфетамина. Предимствата на тези наркотици обаче са, че могат да се разтварят във вода, да се пушат, а не само да се смъркат, което улеснява консуматорите им, когато са в заведения.

Ford със 7,8% ръст на продажбите в Европа до момента

http://cars.actualno.com/Ford-sys-78-ryst-na-prodajbite-v-Evropa-do-momenta-news_54503.html

Продажбите на Ford в Европа се увеличиха рязко през септември – избутвайки пазарния дял на марката до тригодишен връх – вследствие на силното търсене на леките и лекотоварни автомо...

Майка: В четвърто помощно училище упояваха дъщеря ми

http://society.actualno.com/Majka-V-chetvyrto-pomoshtno-uchilishte-upojavaha-dyshterja-mi-news_54504.html

За нов случай на нередности в IV-то помощно училище в София представи тази сутрин в ефира на bTV Цветанка Димитрова. Тя разказа за случай от началото на учебната 2011/12 г., когато дъщеря й - Цвети, е...

Австрийски тийнейджърки избягали при джихадистите, но вече искат у дома

http://asia.actualno.com/Avstrijski-tijnejdjyrki-izbjagali-pri-djihadistite-no-veche-iskat-u-doma-news_54509.html

Две австрийски тийнейджърки, които заминали за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и съобщили на семействата си, че вече искат да се върнат у дома,...

Земеделският министър отива на рибарски съвет в Люксембург

http://pik.bg/земеделският-министър-отива-на-рибарски-съвет-в-люксембург-news236814.html

Земеделският министър отива на рибарски съвет в Люксембург

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство днес и утре в Люксембург, съобщава БТА.

По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите за постигане на политическо споразумение по предложението за регламент за определяне на възможностите за риболов за 2015 г., приложими в Балтийско море.

Религиозен календар за 13 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363368

Св. мчци Карп и Папила. Мчк Флорентий. Мчк Вениамин дякон
 Християните Карп и Папила се родили в Пергам.  Карп бил избран за епископ на Тиатир, а Папила - за негов дякон. Те отказали да участват в жертвоприношение на езическите богове и това разгневило служителите на император Деций Траян. Духовниците били оковани във вериги и развеждани от град н Св. мчци Карп и Папила. Мчк Флорентий. Мчк Вениамин дякон Християните Карп и Папила се родили в Пергам. Карп бил избран за епископ на Тиатир, а Папила - за негов дякон. Те отказали да участват в жертвоприношение на езическите богове и това разгневило служителите на император Деций Траян. Духовниците били оковани във вериги и развеждани от град н

11 града под тревога в 13 часа

http://www.bnews.bg/article-118890

Общо в 11 града, сред които Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, ще бъдат тествани сирените.

Прогноза за времето - 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267118

Минималните температури сутринта в по-голямата част от страната ще са между 4° и 9°, по Черноморието до 12°-13°, в София 5°. През деня ще се задържи почти тихо. Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността над източната половина от страната.

Реформаторите все по-близо до съюз с ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363837


Реформаторският блок дава все по-ясни сигнали за сговор с ГЕРБ.
“Имаме четири приоритета, а ГЕРБ - 40 и повечето не си противоречат. Няма проблем да се поемат сериозни ангажименти и да се определи кога и как ще се реализират и чак тогава да се запише в последната колона кой е отговорник, както в предприятията. Реформаторският блок дава все по-ясни сигнали за сговор с ГЕРБ. “Имаме четири приоритета, а ГЕРБ - 40 и повечето не си противоречат. Няма проблем да се поемат сериозни ангажименти и да се определи кога и как ще се реализират и чак тогава да се запише в последната колона кой е отговорник, както в предприятията.

13/13 стресна БСП и изместиха преговорите за кабинет

http://www.bnews.bg/article-118889

По предложение на ГЕРБ първите разговори - с БСП, трябваше да започнат днес, 13 октомври, точно в 13 часа. Определеният час обаче стреснал "Позитано" 2

Две жертви и над 30 ранени в катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Dve-jertvi-i-nad-30-raneni-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_54496.html

Двама души са загинали, а 36 са били ранени в 18 катастрофи в страната, станали през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. Има опасност за живота на двама от ранените. На територията на столиц...

Кутев: Никога повече не искам да работя с ДПС в смесен регион

http://politics.actualno.com/Kutev-Nikoga-poveche-ne-iskam-da-rabotja-s-DPS-v-smesen-region-news_54497.html

Основната причина да не стана депутат е, че не си изкарахме гласовете. На предните избори имахме 11 хил. избори, сега – 8 хил. Да, „Атака” вкарва от Силистра народен пред...

И как е описано – БСП съжалява?

http://cite.actualno.com/I-kak-e-opisano--BSP-syjaljava-news_54499.html

С тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев "засече" Корнелия Нинова от БСП относно отговорността, която се поема в партията за грешки, неправилни решения и лоши...

Бакалов: Човешка грешка е основната версия за трагедията в Горни Лом

http://society.actualno.com/Bakalov-Choveshka-greshka-e-osnovnata-versija-za-tragedijata-v-Gorni-Lom-news_54494.html

Основната версия, по която се работи за трагедията в Горни Лом, е човешка грешка. Това призна служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той допълни, че се работи и по още две възможност...

Заплахата от ляв и десен терор в Гърция

http://balkani.actualno.com/Zaplahata-ot-ljav-i-desen-teror-v-Gyrcija-news_54505.html

След ареста на заподозрян терорист в Атина възникнаха редица предположения за връзките му с екстремистки организации. Експертите твърдят, че в Гърция се заражда ново поколение терористи. В нача...

На 13 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363487


Проф. Величко Минеков, скулптор
Александра Василева, актриса
Ивайло Панев, кмет на район “Кремиковци”-София
Ида Даниел, режисьорка и поетеса
Мариана Печеян, председател на Клуба на жените предприемачи и мениджъри
Станислав Найденов-Спенс, Проф. Величко Минеков, скулптор Александра Василева, актриса Ивайло Панев, кмет на район “Кремиковци”-София Ида Даниел, режисьорка и поетеса Мариана Печеян, председател на Клуба на жените предприемачи и мениджъри Станислав Найденов-Спенс,

В Русия може да се появят няколко резервни армии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245905_%D0%92+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%

 Министерството на отбраната на Русия работи над проект за създаването на няколко армии от резервисти, пише вестник „Известия”.
Стоящите в резервните армии доброволци ще продължат да се трудят на работните си места, а за това , че се водят в списъците на определена воинска част и за регулярно участие в сборове, те ще получават заплати.
По думите на заместник-председателя на комисията по отбрана към руската Държавна дума Франц Клинцевич, тези военнослужещи ще бъдат готови във всеки един момент да се явят в съответния сборен пункт, да получат оръжие и да вземат участие в сформирането на предварително определено поделение.

Нова ТВ разказва как ДПС печели гласовете си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245904_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%A2%D0%92+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%8

 Как ДПС убеждава гласоподавателите да гласуват за движението? Методите са групови или индивидуални, всекиму според потребностите, и с богат арсенал от изразни, материални, социални, исторически, религиозни и политически средства.

Това разказва репортерът на Нова ТВ Калина Влайкова, която имаше възможността да участва в предизборната обиколка на ДПС.

Партията разчита на т. нар. САС стратегия – секционни анализи и стратегии. За всяка избирателна секция партията определя отговорник, той си има помощници (стотници и десетници), чиято задача е да познават всеки избирател и да намерят начин да му влязат под кожата така, че да гласува за ДПС.

Структурите по места познават всеки един избирател по отделно и знаят кой как би реагирал, разказва Рушен Риза, организационен зам.-председател на ДПС.

На всички избори правим срещи с тези САС-групи, които докладват какво е състоянието в техните секции спрямо предишните избори, казва Риза.

В изборния ден тези отговорници имат задължението, ако има възрастни хора, да ги извозят до секциите, а ако някой е заявил, че ще гласува, но не го е направил, „естествено, че се интересуваме проблем ли има или какво, но никого не караме насила“ при урните.

За едни САС означава инфраструктура, работни места, социални грижи, на други им стига да се почувстват защитени или застрашени, трети са гневни за млякото, тютюна, животните, субсидиите и имат нужда от убеждаване. Мълвата по места говори, че закъсали бизнесмени получават финансово рамо срещу брой гласове под строй и код; изселници не могат да се качат на автобуса за дома без печат от изборната секции – доказателство, че са гласували; ромски барони разпределят порции. Глас се дава от страх, за хляба, дървата службата, разказва Влайкова.

Гласове се купуват, но не и от нас, казва в репортажа Мустафа Мустафов, областен председател на ДПС-Сливен. Ние работим лице в лице с избирателя, от врата на врата.

Тази работа се извършва основно от младежите, а те са много, тъй като ДПС инвестира в образованието и партийната им кариера. Младежката организация на партията наброява 23 хил. души, което я прави най-голямата както в България, така и в Европа.

„Темата за ДПС е като темата за цигарите – разпалва и тези, които ги харесват, и другите, които ги мразят. За ДПС много се говори, но малко се знае. Показваме ви една друга гледна точка – тяхната. Не казваме дали тя е добра или лоша – казваме, че я има и може би не е зле да се познава”, казва журналистът.

Мрак обхвана Бермудските острови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245903_%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8

 Ураганът "Фей" в Карибско море остави в неделя без централно електрозахранване хиляди хора на Бермудските острови, съобщиха властите в столицата на тази британска задморска територия, цитирани от ТАСС. 

Столицата на Бермуда – Хамилтън - се намира в Атлантическия океан, на около 1000 км от Флорида. 
Според венецуелското издание Ел Насионал (El Nacional) стихията е предизвикала проливни дъждове и бурен вятър, които са повредили електрозахранващите линии. Повредени са и пътища. Няма съобщения за пострадали хора, "Фей" вече се отдалечава от Бермуда. 
В неделя атмосферният вихър набра сила до ураган, когато скоростта на ветровете достигна 120 км в час. 
В Карибско море се надига друга тропическа буря - "Гонсало". В следващите дни тя може да се превърне в заплаха за Пуерто Рико вече като ураган, отбелязва националният център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Директорът на Европейската ЦЕРН пристига у нас

http://www.vesti.bg/novini/direktoryt-na-evropejskata-cern-pristiga-u-nas-6024628

На 13 октомври служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова и генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН Ролф Хойер ще открият изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН и 15-годишнината от пълноправното членство на България в организацията, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Св. мчци Карп и Папила. Мчк Флорентий. Мчк Вениамин дякон

http://www.cross.bg/valeriii-svetiite-zapovyadal-1434713.html

/КРОСС/ Много е полезно да си спомняме за онези, които са страдали заради Христа, защото самото възпоменание за техните мъчения може да събуди в душата ни любов към Бога и сякаш да даде крила на нашия стремеж към добродетелите, та заради бъдещото въздаяние мислено да претърпим същите страдания, които мъчениците са понесли с плътта си. Към сонма на поелите мъченически подвизи в този живот принадлежат и светите Карп и Папила - велики стълбове и основания на Църквата. И двамата били родени в славния град Пергам от благочестиви родители и със своя добродетелен живот проявили добродетелта на родилите ги, защото светата клонка расте от свят корен, добрият плод показва доброто дърво и чистият поток прославя извора си. И двамата се задоволявали само с най-необходимата храна и питие, като отхвърляли всичко, което води до разнообразие и излишество. Пък и от необходимото те употребявали толкова малко, че се различавали от ангелите само по плът, така че заради голямото си въздържание изглеждали почти безплътни. Когато чрез такъв живот достигнали съвършенство в добродетелта, те били сметнати за достойни да им бъде поверено църковното управление. Свети Карп бил поставен за епископ и проповядвал Божието слово на жителите на Тиатира, а Папила, когото Карп почел с дяконски сан, съгласно званието си показвал ревност в подобни трудове. Славата на светите Карп и Папила се разпространила по всички съседни страни, защото добродетелта не може да се скрие, но винаги става явна

Предстоящи събития в страната за днес, 13 октомври

http://www.cross.bg/provede-sofiyav-preskonferentziya-1434712.html

/КРОСС/ ***  Берн.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение в Конфедерация Швейцария, в рамките на което ще се срещне със своя швейцарски колега президента Дидие Буркхалтер. *** Люксембург.Министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. *** София.От 11 ч. в Националния музей „Земята и хората" министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и генералният директор на Европейската ЦЕРН проф. Ролф Хойер ще открият изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания и 15-годишнината от пълноправното членство на България в организацията. В откриването на експозицията ще участват Ирена Младенова, заместник-министър на икономиката и енергетиката, и проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 12 ч. в хотел „Хилтън" ще се проведе пресконференция за медиите. *** София.От 11.30 ч. в Гранд хотел „София", зала „Триадица", ет. 1 ще се състои заключителна пресконференция на екипа на проект „Проектиране и внедряване на географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура". На пресконференцията ще бъде демонстрирана изградената географска информационна системата на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. *** София.В 10 ч

България и информационните атаки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245902_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8

 Най-новата информационна престрелка между Москва и София проблесна в социалната мрежа Туитър, където руският вицепремиер Дмитрий Рогозин под заглавие „Новина от България“ написа: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани „Орли“ (название на американските изтребители Ф -16, б. а)“.

Репликата на отговарящия за руския Военно-промишлен комплекс вицепремиер предизвика спешно заседание на кабинета в София и незабавна, уникална с острия си тон ответна реакция. В официално изявление външният министър Даниел Митов окачестви коментара на Рогозин като „напълно неприемлив“, нарече квалификациите относно военния министър „крайно недостойни, издаващи липса на уважение към българските институции и държава“, а по отношение обвинението в „предателство“ припомни на Кремъл, че като членка на НАТО и ЕС България „не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни“.

Не закъсняха и други реакции. Лидерът на проруската крайно националистическа партия „Атака“ Волен Сидеров заяви, че Рогозин е бил „изключително мек“ в изказването си за военния министър Шаламанов. От своя страна, бившият български посланик в Москва Илиян Василев нарече в личния си блог скандалния туит на руския министър „опит за хибридна силова дипломация, който цели да замаже личния му провал в търговията с оръжие на своята държава“.

 

Според Илиян Василев, коментарът на руския министър е "опит за хибридна силова дипломация"

 

Пропагандата като вирус

Така в интензивната информационна война, която Москва разгърна много преди събитията в Украйна, вече се включват и методите на персоналния шантаж чрез социалните мрежи в интернет. И не само там. На международна журналистическа конференция в Киев тези дни е бил поставен въпроса за защитата на информационното пространство на постсъветските държави от масираната пропаганда на Русия. Според американската радиостанция „Свобода“, излъчваща на руски език, участниците във форума са оприличили въздействието на пропагандната продукция на руските електронни медии с „тежки вирусни заболявания“ и са обсъдили възможните начини за противодействие срещу тях.

Политиката като „любов към Русия“

В обърканата след изборите България тези проблеми съвсем не са на дневен ред, въпреки че в страната безпрепятствено се излъчват 16 руски ефирни телевизии и 15 сателитни и кабелни канала. А и местната аудитория живее със самочувствието, че разбира без превод програмите на Москва - според Евробарометър 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език. Освен чрез мощните телевизионни канали на Останкино, българите са облъчвани и през многобройните сайтове, сред които фигурират все повече страници, списвани на български език. Помощ на руската пропаганда оказват и българските електронни медии, които - по-скоро съзнателно отколкото не -отделят в информационните си емисии и публицистични предавания значително внимание на руската, а не на украинската позиция за войната в Украйна, акцентират върху енергийната зависимост на държавата от доставките на руски газ и нефт и по стара социалистическа традиция извеждат на преден план добрите българо-руски отношения и историческата дружба между двата народа.

Очевидно в София никой не си е направил труда да вникне в казаното от назначения през март от президента Путин началник на медийната групировка, съставена от бившата агенция РИА “Новости“, телевизия РТ и радио „Гласът на Русия“, Дмитрий Кисельов, който непосредствено след встъпването си в длъжност многозначително заяви: "Обективността е мит, който искат да ни наложат отвън. Редакционната политика трябва да е свързана с любовта към Русия".

 

Натрапчиво медийно облъчване

 

Васална зависимост?

В последно време традиционната българска „любов към Русия“ е доста объркана. Вярно, непосредствено след като пусна изборната си бюлетина на 5 октомври, готвещият се за министър-председател лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че е гласувал и „за да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили“. Вярно е също обаче, че два дни по-рано пред германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ президентът Плевнелиев заяви категорично, че Русия е „националистическа и агресивна държава“, която трябва да се научи „да има партньори, а не васали и поданици“. В края на миналата година, преди срещата във Вилнюс по Източното партньорство, българският държавен глава беше направил и друго любопитно признание пред колегите на ГЕРБ от ЕНП, а именно че "90% от медиите в България работят за руски господари". През август Плевнелиев отново ядоса българските русофили като подкрепи първоначалния вариант на документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“.

В проекта, както акцентира още тогава електронното издание Юроактив, присъстваше следната остра и точна констатация: "Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакуваща директно националните демократични ценности, дух и воля". В крайния вариант на документа абзацът беше предпазливо зачеркнат от служебния премиер Близнашки.

Да се страхуваш от страха

Макар и предпазливо премахната, подкрепената от военните и техния върховен главнокомандващ констатация все пак постави въпроса представлява ли споменатата руска информационна война заплаха за българската национална сигурност?

Политологът Огнян Минчев е категоричен, че България се страхува да говори за тази заплаха, което създава още по-големи амбиции страната да бъде притискана. „Ние просто не дефинираме границите на нашия национален интерес в тази област. Ако тези граници бяха формулирани поне психологически, всичко щеше да изглежда другояче“, каза Минчев пред ДВ. Бившият депутат от ДСБ и член на Лабораторията за управление на риска към НБУ Асен Агов от своя страна упрекна българските медии за това, че не помагат на хората да формират своето информирано мнение за събитията на изток от страната. „Обратно, в резултат на информационната война, пропагандното проникване, дезинформацията и медийните манипулации българите стават все по-объркани. Затова е необясним и изборът на онези, които виждат в Русия само звездата на Кремъл и нищо друго там. А Русия е много различна от тази звезда и от обитателите на Кремъл“, подчерта Агов.

 

Руската опасност е факт, смята бившият външен министър Соломон Паси

 

Опасността е факт!

„Информационната форма на войната е първата, с която започва всеки конфликт. Преди да навлязат танковете и самолетите, в ход е военната пропаганда и това е така откакто свят светува!“, заяви пред ДВ бившият външен министър Соломон Паси. Той продължава да недоумява защо управляващите са се стреснали от думите на служебния военен министър Велизар Шаламанов, че такава опасност действително съществува. „Тя е факт!“, казва бившият външен министър и подчертава, че като членка на ЕС и НАТО България следва да се погрижи за „добрата информация“, която гражданите трябва да получават. „Ние редовно изпадаме в капана: „Хората сами ще разберат“, а това не е добър подход към формирането на общественото мнение. Целенасочената пропаганда на едната страна се нуждае от много и обективна информация от другата страна“, посочва Соломон Паси.

Стратегии и контрастратегии

Европеистът Владимир Шопов разглежда проблема от друг ъгъл. Той припомня, че със своите ясно оформени, ресурно осигурени и целенасочено изпълнявани стратегии Русия е превърнала не само България, но и страните от Централна и Югоизточна Европа в терен на откровено геополитическо съперничество. „В поведението на Русия прозира отчетлив стремеж към възстановяване на нейното влияние в региона, при това далеч отвъд познатите енергийни зависимости. Съвсем целенасочено е нейното позициониране в икономиката на държавите, в промяната на поведението спрямо определени политически субекти, в активизирането на публична и културна дипломация и то по начин, по който през последните десетилетия това не се е случвало. Свидетели сме дори на директното овладяване на обществени институции, както става ясно и от сегашния медиен дебат в България. Така измеренията на проблема и начините за неговото решаване отиват извън външната политика и преминават през поредица от сериозни икономически и вътрешнополитически промени“, обобщи пред ДВ Владимир Шопов.

А иначе подготовката за традиционните ноемврийски руски празници в София е в пълен ход. Успоредно с политическата и финансова криза, идването на зимата и проблемите с газовите доставки. Както всъщност е било в България „откакто свят светува“.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1434708.html

/КРОСС/ Проф. Величко Минеков, скулптор Александра Василева, актриса Ивайло Панев, кмет на район Кремиковци-София  Ида Даниел, режисьор Мариана Печеян, председател на Клуба на жените-предприемачи и мениджъри    

Преглед на печата

http://www.cross.bg/gerb-kabinet-standart-1434709.html

/КРОСС/ в. Труд Експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, с който връщат смесената избирателна система, при която половината от депутатите ще се избират мажоритарно, а останалите пропорционално.Отказът от сегашната система за разпределяне на мандатите, известна като"Хеър-Ниймайер" и връщането към използваната по-рано система "Д'Онт", споредБлизнашки ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус и да може да управлява ефективно. в. ТелеграфНемски търговци, свързани с наши дилъри на културно-исторически ценности, предлагат услугата „пране на антики". Срещу 10% от стойността на предмета чужденците обявяват находката като своя собственост. Те попълват декларация, че са закупили предмета преди 20 години, и по този начин го легализират на пазара. в. 24 часа Възможно е да дойдат оставки от БНБ или да им се поискатПакетът проекти, свързани с КТБ, ще извади на дневен ред обсъждането на промени в ръководството на БНБ. След затварянето на КТБ заради многото нападки срещу него основно от Бойко Борисов и ГЕРБ управителят на банката Иван Искров написа писмо до тогавашния шеф на парламента Михаил Миков. В него той изрази готовност да даде оставка, ако това ще успокои обстановката. Исканията за оставка на гуверньора не са спрели и сега

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/zhivo-bulgariya-tema-1434710.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Да лекуваш на инат - разказът на фелдшер, който се грижи за своите 300 пациенти в Еленския балканТема: На живо: Колко ще ни струва смяната на гуми за зимния сезон и какви да изберем?Тема: Защо окръжният прокурор на Русе поиска буферни арести за нелегалните имигранти? Има ли заплаха за националната сигурност, след като ДАНС обяви, че хора, свързани с терористични организации, са се опитали да влязат в България?Гост: Кирияк ЦоневТема: В седмицата на донорството питаме директора на "Пирогов" доц. Стоян Миланов защо България е страната с най-малко извършени трансплантации в ЕСТема: доц. Стоян МилановТема: Какъв ще е резултатът от преговорите между БСП и ГЕРБ? И още за равносметката на социалистите след изборните резултатиГост Таско ЕрменковТема: Има ли изход от политическия лабиринт за съставяне на правителство? За технологията на преговоритеГост: Юлий Павлов и проф. Петър-Емил Митев Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На живо - ще ескалират ли протестите срещу избора на депутати с малко гласове? И насажда ли се етническо напрежение? Гости: Георги Коритаров и Антон Тодоров.Тема: Ще има ли коалиция? Преди преговорите между БСП и ГЕРБГост: Корнелия Нинова.Тема: Дете за осиновяване на пазара - екип на Нова по следите на корупционна схема.Тема: Ще спре ли тормозът от шумните ромски сватби? Гледайте на живо от Бургас

13 октомври в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-svetovna-1434711.html

/КРОСС/ 1307 г. - Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1773 г. - Шарл Месие открива спиралната галактика "Водовъртеж" (M51).1792 г. - Във Вашингтон (Окръг Колумбия) е направена първата копка на строежа на Белия дом.1843 г. - В Ню Йорк е основана най-старата еврейска обществена организация - Бней Брит.1884 г. - Международно прието е, че нулевият меридиан минава над Гринуич (Великобритания).1899 г. - Съставено е 19 Правителство на България, начело с Тодор Иванчов.1919 г. - След края на Първата световна война Антантата установява протекторат в Беломорска Тракия.1923 г. - Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара.1943 г. - Втора световна война: Новото правителство на Италия, начело с Пиетро Бадолио, прекратява договора на Мусолини с Нацистка Германия и части от страната обявяват война на Страните от Оста.1943 г. - Втора световна война: Рига, столицата на Латвия, е превзета от Червената армия 1976 г. - Боливийски товарен самолет Боинг 707 пада върху главната улица в град Санта Крус, Боливия, при което загиват 102 души (97, повечето от които деца, на земята).1983 г. - Космическата совалка Чалънджър се приземява успешно със седем астронавти на борда - най-многобройния екипаж в историята на космическите полети.1990 г

Преглед на печата от 13 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2398688_pregled_na_pechata_ot_13_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

НАТО готви наказателна процедура на България
Алиансът ще наблюдава под лупа дали следващото правителство изпълнява програмата за модернизация

Прокуратурата търси хулигански подбуди у биячите на Енимехмедов
Ако не ги открие, ще прекрати делото срещу тях и нападателят на Доган ще трябва да ги съди сам

Труд

Напрежение в енергийния борд заради анализ на цената на тока
От Асоциацията на индустриалния...

Канабисът е опасен колкото хероина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245901_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Зависимостта от канабиса е сравнима с тази от хероина и последствията от употребата му, особено при най-младите. Това съобщава Световната здравна организация, позовавайки се на резултатите от 20-годишното изследване. Продължителното използване на канабис намалява умствените способности, предизвиква психически смущения

 

удвоява риска от психични заболявания

 

особено у подрастващите, пречи на шофьорските уменията и при бременните жени увеличава риска от раждане на недоносено бебе.

 

Това са част от заключенията на проф. Уейн Хол, който представи едно от най-задълбочените изследвания за вредите от постоянната и продължителна употреба на канабис. Предупрежденията на учения са адресирани до вниманието на всички и особено на най-младите.

 

„Макар че през последните години канабисът беше частично узаконен на някои места, съществуват много истини, свързани с неговата продължителна употреба, които консуматорите трябва да знаят”, смятат авторите на проучването, цитирани от вестник „Кориере дела сера“.

 

На първо място този вид дрога, макар и класифицирана като лека, предизвиква силна зависимост. Едно от шест деца, употребявали продължително време канабис

 

става зависимо от този вид

 

дрога с всички рискове, социални и здравословни последици, произтичащи от пристрастяването.

 

„Макар да не предизвиква смърт от свръхдоза, както хероина, има поредица от последствия, които дори и да не са фатални, са много сериозни: употребата на канабис е причина за бронхити, тумори, респираторни кризи, сърдечни пристъпи и дори шизофрения“, посочват авторите.

 

Най-опасна според експертите е употребата на канабис от хора с лабилна психика, при които той може да отключи душевно заболяване, особено ако налице е наследствен фактор или дрогата е била консумирана продължително време в млада възраст.







Потребители на марихуана в България са между 100 и 170 хил. души, които изпушват трева за около 110 млн. лева годишно. Това показват данните от последното проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Пазарът на марихуана е един от най-бързо разрастващите се за изминалите години, като обхваща все повече млади хора - между 15 и 34-годишна възраст. Според експерти голямата употреба на марихуана се дължи на факта, че цената й е ниска - около 10 лева за една качествена цигара, която стига за двама души. На пазара има и по-евтини сортове трева, ефектът от които обаче е доста по-слаб. Родното производство също не е без значение. От МВР почти ежемесечно разбиват оранжерии за отглеждането на канабис.


ООН овладява еболата за три месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245900_%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

 Координаторът на ООН за борбата с вируса ебола Дейвид Набаро обяви, че опасната епидемия може да бъде овладяна за три месеца. Пред Би Би Си Набаро съобщи, че в момента случаите на заразяване нарастват в геометрична прогресия, но по-добрата информираност за рисковете ще помогне за възпирането на вируса. Хората все повече са наясно, че изолирането на инфектираните е най-добрият начин за предотвратяване на заразяването, смята специалистът.

 

В началото на епидемията в Западна Африка

 

много хора не разбираха

 

че става дума за инфекциозно заболяване, смята координаторът на ООН. Сега обаче информираността силно се подобрила, така че според него поставянето на епидемията под контрол в рамките на три месеца е „реалистична цел“. Това означава всяка следваща седмица новите случаи на заболели да са по-малко от предишната, докато накрая напълно изчезнат, уточнява Набаро.

 

Междувременно здравните власти в САЩ съобщиха за втори случай на ебола в Тексас. Санитар в Презвитерианската болница в Далас, който се е грижил за пациента с ебола, хоспитализиран там, е дал положителен резултат за ебола при предварителен тест, предаде АП.

 

Санитарят съобщил, че има слаба треска в петък вечер и бил изолиран и подложен на тестове.

 

Томас Ерик Дънкан, първият, диагностициран с ебола в САЩ, почина в сряда в Далас.

 

До шест месеца Русия ще може да достави три ваксини срещу вируса ебола, заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

 

„Създадохме три ваксини и смятаме, че те ще са готови в рамките на следващите шест месеца“, каза Скворцова по телевизията, цитирана от РИА Новости.

 

Едната от тях вече е готова за клинични изпитания, допълни тя, уточнявайки, че една от ваксините е създадена на базата на неактивен щам на вируса.

 

Трима души в Мали вече се подложиха на експериментална ваксинация. Доброволците са сред 40 малийски здравни работници, които се съгласиха да участват в изпробването на ваксината cAd3-EBO-Z, разработена от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания в САЩ.

 

СЗО се надява първите резултати от изпитанията на ваксината да бъдат налице през ноември-декември, а изпитанията от втора фаза (позволяваща да се прецени ефикасността на ваксината) да започнат в засегнатите страни

 

през януари-февруари

 

догодина, отбелязва АП. До момента според данни на Световната здравна организация има над 8300 случая на заболели от ебола, като жертвите са над 4000.

 

Най-засегнати от болестта са няколко държави от Западна Африка начело с Либерия, където жертвите са 2316, следвана от Сиера Леоне и Гвинея, където са починали съответно 930 и 778 души.

 

Девет души са починали в други държави, включително САЩ, Испания, Сенегал и Нигерия.

Над €67 млрд. са изнесени зад граница за 2 месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245899_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%E2%82%AC67+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+2+%D0%BC%D0%B5%

 Капиталите напускат отново стремглаво Италия, както се случи преди малко повече от 2 г. Тогава икономическата криза в страните от Южна Европа срина доверието на инвеститорите към тях и парите започнаха „да търсят спасение” в чужбина. С последното им „бягство” от Апенините през август са изнесени зад граница €30,3 млрд. и още €37 млрд. през септември – сума,

 

показваща тревожно засилване на процеса

 

В коментар на определено негативните тенденции авторитетният римски всекидневник „Република” подчерта, че през същия двумесечен период в Гърция, Испания и Португалия движението на капитали зад граница е останало в рамките на обичайното. А освен Италия това са другите три страни, които в тежките моменти на кризата преди три години икономистите нарочиха за стопанска „периферия” на Европа и поискаха поставянето й под строг контрол. Сегашното масирано изтичане на капитали от страната

 

е типично само за Италия

 

и обяснението му е още по-трудно, тъй като въобще не е обусловено от протичащия в обичайните граници международен търговски обмен. Защото „бягството” се дирижира преди всичко от финансовите инвеститори - спестители, фондове и банки.

 

Както отбеляза „Република”, засега все още не е констатирано обезпокоително изтичане на държавни ценни книжа, но това не важи за акциите на основните компании, листвани на фондовата борса в Милано. Защото от 4 септември до края на месеца 9,5% от тяхната стойност или 40 млрд. евро изглежда са били „паркирани” в чужбина и основно в Германия.

 

Голяма част обаче са „потеглили” и извън еврозоната

 

- факт, който според римския вестник бил допринесъл за обезценяването на еврото напоследък.

 

Що се отнася до стопанските причини за „кръвоизлива” на капитали от Италия, „Република” ги обяснява основно с продължаващата рецесия в страната и липсата на ефективни икономически реформи. Вестникът сочи обаче и политическа причина за „бягството” - страната е единствената от четирите „периферни посестрими”, която преди две години не е приела строг монетарен контрол над икономиката й от страна на другите държави от ЕС. А това своеволие малко или много е подкопало доверието в нея, като липсата на иначе обещаните положителни стопански резултати и продължаващата рецесия са го сринали съвсем.

Нидал Алгафари: Дъбов и сие дърпат конците в БСП

http://politics.actualno.com/Nidal-Algafari-Dybov-i-sie-dyrpat-koncite-v-BSP--news_54489.html

Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Румен Овчаров и ко дърпат конците в БСП. Това заяви подалият оставката си от клуб "Велина" на "червената" партия политически ПР Нидал Алгафари. Той д...

Самолет е под карантина заради ебола

http://america.actualno.com/Samolet-e-pod-karantina-zaradi-ebola-news_54490.html

Самолет е поставен под карантина на международното летище МакКарън в Лас Вегас. Предполага се, че на борда му се намират пътници, които са заразени с ебола. Самолетът летял от Ню Йорк към Лас Вегас, ...

Седем дни празници в Севлиево

http://gabrovo.actualno.com/Sedem-dni-praznici-v-Sevlievo-news_54492.html

Седемдневни празници на града започват днес в Севлиево. Програмата включва фестивал на театъра за деца, отбелязване на еня на Севлиево, награждаване на победителите в националния литературен конкурс н...

Атака и АБВ - примери за случаи като Бат Сали и Четин Казак

http://politics.actualno.com/Ataka-i-ABV---primeri-za-sluchai-kato-Bat-Sali-i-Chetin-Kazak-news_54493.html

Дупница, Кюстендил, Габрово, Ямбол и София – в тези пет български града днес ще има протест срещу избора на Александър Методиев (Бат Сали) и на Четин Казак за депутати от Кюстендилски и Габр...

Standard&Poor's понижи рейтинга на Финландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245898_Standard%26Poor%27s+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Standard&Poor's понижи рейтинга на Финландия от максималната степен "ААА" до "АА+" заради постоянните проблеми пред икономическия растеж на страната, предаде Reuters. Така северната страна отпадна от малката група европейски държави, които могат да се похвалят с максимален кредитен рейтинг от всички рейтингови агенции. Финландия все още не успява да се върне до темпа си на растеж от 2008 г. след свиването на износа заради кризата в еврозоната, проблемите в производството на мобилни телефони и хартия и ситуацията в Украйна.

 

След решението на Standard&Poor's Германия и Люксембург остават единствените страни от еврозоната, които имат максимална оценка от трите водещи рейтингови агенции, отбелязва Reuters.

US банките купуват ударно правителствен дълг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245897_US+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%

 Банките в САЩ купуват ударно американски правителствен дълг. Това е сигнал, че трезорите остават предпазливи по отношение на икономиката, въпреки че безработицата е на 6-годишно дъно, а финансовото състояние на корпорациите е най-доброто от десетилетия насам, пише Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

 

През септември търговските банки увеличават вложенията си в американски държавни ценни книжа (ДЦК) и дълг, емитиран от федералните агенции, с 54 млрд. долара. Сумата нараства до безпрецедентните 1,99 трлн. долара, сочат данни на Федералния резерв на САЩ (Фед). В момента банките са нетни купувачи за 12-и пореден месец.

 

Bank of America Corp. и Citigroup Inc. са сред кредитните институции, които тази година купуват правителствени облигации, след като растежът на кредитирането не успява да се движи успоредно с този на депозитите, чиято сума вече е рекордна. Освен това банките се подготвят за правилата, които влизат в сила през януари и които изискват от тях да държат повече висококачествени активи.

 

Заради апетита на банките американските облигации поскъпват с 4,2% от началото на годината, а доходността по бенчмарковите 10-годишни ДЦК спада с повече от половин процентен пункт до 2,43%.

Огън и кръв в Букурещ - 30 души в ареста, 46 в болница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245896_%D0%9E%D0%B3%D1%8A%D0%BD+%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D0%B2+%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%89+-+30+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%2C+46+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0

 В същинска футболна война се превърна сблъсъкът между съседите Румъния и Унгария от група F на европейските квалификации. На терена срещата завърши без победител – 1:1, но на трибуните и около стадиона в Букурещ обстановката беше близка до извънредно положение.

 

30 румънски привърженици са арестувани след ексцесиите по трибуните на „Арена Национал”, съобщиха от полицията на северната ни съседка. Румънски и унгарски фенове си устроиха канонада с факли и бомби, а някои влязоха и в ръкопашна схватка. Това принуди органите на реда да използват сълзотворен газ и да изведат част от зрителите от стадиона, за да овладеят ситуацията. Според някои от феновете на домакините обаче униформените не са подбирали и са биели наред всички, включително жени, деца и старци.

 

Румънските медии съобщиха, че 46 души са потърсили лекарска помощ с наранявания вследствие на хвърлените предмети. За щастие няма сериозно пострадали хора.

 

Около 800 унгарци пристигнаха с влак за мача в Букурещ, а за охраната на мача бяха ангажирани 12 000 полицаи. Маджарите си тръгнаха доволни, след като техният тим измъкна една точка.

 

Домакините откриха чрез Русеску секунди преди почивката, а Балаш Джуджак изравни в 82-рата минута.

В парламента започват консултациите за съставяне на правителство

http://news.ibox.bg/news/id_1268096613

От страна на ГЕРБ днес преговорите ще водят Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова, а от името на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев...

Близнашки се завърна в атлантическия отбор на Плевнелиев

http://e-vestnik.bg/21462/bliznashki-se-zavarna-v-atlanticheskiya-otbor-na-plevneliev/

Иво Инджев

На 27 август премиерът Близнашки, по изрично настояване на скрития зад кулисите Бойко Борисов (по информация на ivo.bg), контраатакува евроатлантическия документ на министерството на отбраната „Визия 2020“, в който Русия беше посочена като страна, която води води пропагандна хибридна война в България. Премиерът пое отговорността за редактирането на проатлантическия документ с „аргумента“, че Русия е велика сила и не може да бъда определяна като враг на България.

Днес Георги Близнашки се яви на поправителен евроатлантически изпит и на практика се присъедини към своите министри на отбраната, на външните работи и на правосъдието – Велизар Шаламанов, Даниел Митов и Христо Иванов .

В интервю за телевизионния канал „Бългерия он еър“ служебният премиер този път пое отговорността за позицията на споменатите министри, присъедини се към тях, заставайки срещу антибългарските изявления на вицепремиера на Руската Федерация Дмитрий Рогозин.

Близнашки заяви, че отговорът срещу Рогозин е изготвен с „неговата благословия“. „Напразно от руска страна продължават да ни третират като зависима страна на отношенията между двете страни. За мен е по-важно да се запази добрият тон между двете страни, които традиционно имат добри отношения“, разви тезата си Бизнашки.

Нещо повече, той я приближи плътно до позицията на своя работодател Росен Плевнелиев със следните важни уточнения: „Руската страна проявява според мен излишна нервност“ ( по повод намерението на България да замени съветските изтребители със западни).

Но най-важното, казано днес от Близнашки, е следната истина: „В Русия взеха връх пронационалистически кръгове, които заеха крайни позиции, за съжаление“.

Докато позициите на Борисов за съставяне на каквото и да е правителство стават все по-слаби, балансът на силите по разлома Изток-Запад в днешното управление на България неочаквано ( особено за Путин и путлеристите у нас) се накланя в полза на прозападния избор на мнозинството българи.

Дали това пропадане на руската доминанта в българската политика не е производна на рекордното падане на световните цени на петрола и на рублата, спрямо долара, което води до опасни (за рубладжиите) пресъхвания на корупционните наноси по „Южен поток“, обещани на пеликаните, които гнездят тук?

Може да е временно, може да е за кратко, но е едно добро начало.

От блога на Иво Инджев

Шумът на парите

http://e-vestnik.bg/21463/shumat-na-parite/

Румен Белчев

Когато си говорим за купуване и продаване, все се вторачваме в махалите и мургавите братя, които осъществяват разделно събиране на отпадъците от кофите, за да се изхранят.

Както мъдро рече лидерът на една от набедените, че ги купува по списък партии, те най-добре са разбрали посланията му и той се гордее с това.

Само братята да бяха - с мед и прополис да ги храним до следващите избори! Ами ние? Дето не сме взели петдесетарката?

Любопитно е да погледнем за какво ни мислят вече избраните в парламента лидери. Очевидно те също смятат, че за каквато и политическа програма да ни говорят, най ще ги залюбим, ако ни заговорят за пари!

Необходимият (според безгрешната Нешка) грешник Н. Бареков в платена публикация в “ТРУД” обявява, че “Планът Бареков сваля цената на тока с 20 %”. Зашумоляха ли в ушите ви банкнотки? Още не? Продължаваме. В същия брой “Безплатно саниране предлага ГЕРБ”. Като знаем колко му е квадратът на санирането - шумът на парите става все по-ясен.

Но цената на тока тревожи основно градския електорат, който се топли с духалки. Затова (пак в платена публикация) “БСП настоява за повече европари за кооперациите”. Еврата вече се въртят като в забравената игра “Торнадо” - само трябва да се пресегне човек и да ги гепи!

Като заговорихме за кооперации, се сетихме и за корпорациите и тяхната банка - засегнатите почти половин милион вложители изведнъж научиха от “24 ЧАСА” и г-н Йордан Цонев, че “Има варианти за бърз достъп до техните пари”. Дотук - добре, господинът се слави като експерт и хубаво е, че е измислил някаква врътка. Само че от какъв зор се представя не за експерт, а за представител на ДПС?

Торнадото направо ще ни отнесе - включиха се в него и шестте милиарда, блокирани в банката.

Новата патриотична сила “ПФ - НФСБ и ВМРО” е малко по-скромна - пред “ТРУД” “Патриотите спират разрухата, борят демографската криза”. В случая думата “патриот” очевидно е употребена като професионална принадлежност, но бедата не е в това - редакцията добросъвестно информира, че “В програмата на коалицията пише, че ще освобождава минималните доходи от данъци”.

И още по-добросъвестно уточнява, че “Малката подробност е, че от 1 януари данъкът от 10 % на хората с минимална заплата ще им се връща обратно”… В смисъл, че програмата на партията е изпълнена още миналата година, макар и от други!

И все пак купуването на гласове има своя отявлен противник - г-н Лютви Местан, лидер на ДПС. Ако се вярва на “СТАНДАРТ”, неговото движение е измислило нов начин на борба с гадната търговия:

“На всеки избирател, на когото се предлага подкуп срещу гласа му и той подаде тази информация, да получи поощрение в размер на предложения подкуп. Тоест, ако някой дилър на глас предложи на наш избирател 50 лв. и той подаде сигнал, но реален, нека да го поощрим. Да му благодарим със съответното поощрение, че той има доблестта да откаже този подкуп и участва в процеса на оздравяване на политическата система в страната”…

Г-н Местан не е прецизирал кой точно ще изплаща поощренията - надяваме се, не държавният бюджет, защото тогава хептен ще се избуши!

Но хората добре разбраха посланието и масово го подкрепиха.

С което постижение на парламентарната демокрация, разбира се, всички ние трябва да се гордеем през следващите четири години!

От блога “РазПЕЧАТосване

Агент Купър пак на кафе в „Туин Пийкс”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245895_%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A2%D1%83%D0%B8%D0%BD+%D0%9F%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D1%81%E2%80%9D

 

Майкъл Джей Андерсън днес изкарва джобните си като техник в НАСА.
 
Ролята на Боб е първа и последна за Франк Силва - през 1994 г. той умира от ХИВ.
С изискан костюм, айфон вместо аналогов диктофон, минимум брилянтин в косата и фейсбук профил за споделяне на тибетски мъдрости - така си представяме завръщането на агент Дейл Купър в Туин Пийкс четвърт век след като разопакова трупа на Лора Палмър. Клапата на трети сезон на култовия сериал ще щракне през 2015 година, а деветте епизода ще са продължение на събитията в планинско градче, чиито обитатели общуват по-пълноценно с духове и цепеници. Сценарият отново е поверен на Марк Фрост и Дейвид Линч, който ще седне и на режисьорското столче. Пленителното дефиле на зловещи особняци в горите край дъскорезницата на Пакард ще бъде подновено в ефира на Showtime. Времевата пауза в снимките съвпада с репликата, която Палмър прошепна в ухото на Купър при последната им среща в червената стая: „Ще се видим след 25 години.” Закачка към маниаците на тема „Туин Пийкс” имаше и в часа, в който Линч и Фрост загатнаха рестарта на поредицата с постове в Twitter - точно в 11.30 ч. героят на Кайл Маклоклан притигна в града. Все още не е ясно дали носителят на „Златен глобус” ще предозира с любимия си черешов пай в закусвалнята на Норма, но зачестилите му срещи с Линч през септември обнадеждават феновете. „Пускам кафеварката и вадя черния костюм!”, написа в Twitter актьорът часове минути след като президентът на Showtime Networks Дейвид Невинс излезе с официално съобщение до медиите: „Какво повече мога да кажа - „Туин Пийкс” се завръща през 2016 г. Ще цитирам агент Купър - не знам докъде ще си доведе всичко това, но имам предчувствието, че ще е чудато и странно място.” „Мистериозният и специален свят на Туин Пийкс ни привлича обратно. Много сме развълнувани. Нека гората бъде с вас”, споделиха в общо изявление Фрост и Линч. „Монитор” направи бърз преглед на героите в сериала, преобърнал света на телевизията през 90-те.

 

Къде са те сега

 

Кайл Маклоклън остарява като катедрала. Единственото, което е загубил във визията си за последните 25 години е юношеският блясък в очите. Родените след феномена „Туин Пийкс” го познават като Трей, неприлично богатият лекар, когото Шарлът от „Сексът и градът” се опитва да изкара от клишето на любовник тип „Минута е много”. Домакините му се радваха и когато стъпи на „Уистерия Лейн” като Орсън, педантичния съпруг на Бри в „Отчаяни съпруги”. В момента  Маклоклън снима в „Агентите на Щит” и в абонираната за „Еми” драма „Добрата съпруга”. С лавинообразен успех в кариерата не може да се похвали Шерил Лий, изгряла като Лора Палмър в „Туин Пийкс”. Четвърт век по-късно актрисата все още е позната предимно с факта, че е изиграла най-популярния труп в историята на телевизионното кино. На 47 блондинката е ангажирана предимно с роли на „Бродуей”, писане на поеми и с благотворителни каузи в защита на животните. Докато снима „Туин Пийкс”, се загаджва с Дейвид Духовни, а към днешна дата живее с фотографа Джеси Даймънд, син на легендарния певец Нийл Даймънд.

 

Добродушният шериф Хари Труман пък отдавна е избягал от суетата на Холивуд. На 66 г. актьорът Майкъл Онткийн започва деня си със сърф на Хаваите, където е и постоянният му адрес. През последните две години той напомни за себе си с епизодична роля в „Наследниците”, като алчен роднина на героя на Джордж Клуни.

 

Преброяване на призраците

 

Сплъстена бяла коса и свирепо изражение в огледалото отличаваха Боб, демоничния призрак, контролирал действията на Лийланд Палмър (бащата на Лора), а после и тези на Купър. Дейвид Линч поверява ролята на калифорниеца Франк Силва, който до този момент крои декори и е трудовак по осветлението в сериала. Четири години след феноменалния успех на „Туин Пийкс” Силва умира от ХИВ. С височина от 2,13 м Карел Стройекен е труден за забравяне. Изсечените скули, воднисто сините очи и монотонният му гласец често стряскаха както Дейл Купър в хотелската му стая, така и зрителите пред малкия екран. След ролята на Гиганта в сериала той набира популярност като Хомн в „Стар Трек” и флегматичния иконом Лърч в „Семейство Адамс”. Днес Карел е вегетарианец, подържа фото блог с майстора зад обектива Джош Къруин и живее в Ел Ей с двете си деца.

 

Феновете на „Туин Пийкс” си спомнят с добро и комбинацията от шахматен под, кървавочервени завеси и джуджето в кабаретен костюм, в чиито говор липсваха гласни. Човекът от Друго място, както го представи Линч, бе изигран от Майкъл Джей Андерсън, снима в Carnival на HBO преди да заработи като техник по поддръжката на наземните системи на НАСА.





















Популярни цитати от поредицата
„Совите не са това, което са” - Гигантът

 

„Това е дяволски добро кафе” - Дейл Купър.

 

„Една жена ще те накара да полетиш като орел. Друга ще ти даде силата на лъва. Но само една в цикъла на целия живот ще изпълни сърцето ти с удивлението и прозрението, че си познал съвършеното щастие” - полицай Хоук.

 

„Хари, ще ти издам една малка тайна. Всеки ден по веднъж си прави подарък. Не го планирай, не го очаквай, просто го остави да се случи. Може да е нова ризка, дрямка зад бюрото ти или две чаши добро горещо черно кафе” - Дейл Купър

 

„Съпругът ми беше дървар. Той срещна дявола. Огънят е дяволът, криещ се като страхиловец зад дима” - Жената с дънера

 

„Огън, следвай ме!” - Боб

TaxiMe с нова версия за Android и iOS

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245894_TaxiMe+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+Android+%D0%B8+iOS

 Българското мобилното приложение TaxiMe вече има нова версия. Освен подобрения, модерен и удобен интерфейс на приложението, който е наличен за Android и iOS, клиентите ще могат да се възползват и от по-бърз и лесен избор на адрес от „места наблизо“ и „любими“. Android aпп-ът вече е достъпен и на английски, а подобренията за iOS включват и Google карта, която е много по-детайлна и точна от използваната досега Apple карта. Клиентите на TaxiMe ще се радват и на една нова функционалност на приложението – възможността да следят местоположението на таксито по маршрута. Това е удобство, от което всички родители биха могли да се възползват, когато поръчват кола за своите деца например.

 

 „Новата версия на апповете за Android и iOS е многократно по-удобна и интуитивна за използване от досегашната. Интерфейсът е изцяло подобрен и са добавени нови функционалности. Потребителите с Android и iOS, съответно 400 000 и 100 000 в София, вече разполагат с истински качествен апп за поръчка на такси“, коментира създателят на TaxiMe Христо Чернев.

 

Апп-ът TaxiMe е достъпен от 2013 година и от тогава досега е с над 40 хил. клиентски инсталации. С мобилното приложение всеки клиент може да си поръчва такси с подбрани шофьори на стандартни тарифи. Поръчката на такси вече е лесна и бърза, без досадни разговори с диспечерите. Само с две докосвания на тъчскрийна всеки може да пътува с подбран, комфортен автомобил, който само след няколко минути е на място, и да се вози при шофьор, чието представяне се поставя на постоянна оценка. Приложението дава на клиентите и информация за приблизителната стойност на поръчката. От услугите на TaxiMe за сега се възползват само столичани, но приложението е в тестов режим и в други градове на страната.  

 

„TaxiMe е мобилно приложение, което развенчава мита, че пътуването с такси не може да бъде комфортно и че не можеш да намериш добър таксиметров шофьор. С TaxiMe сега повече от всякога това е възможно. Работим с шофьори от всички компании на пазара, като помагаме на вас - потребителите на такси, наистина да изберете най-добрите от тях. Предвиждаме в близко бъдеще да предложим на клиентите и други допълнителни функционалности, които ще обогатят предлаганите услуги“, допълва Чернев.

Warner Brothers пусна ботове срещу интернет пиратите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245893_Warner+Brothers+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0

 Warner Brothers пусна ботове срещу интернет пиратите. Това стана известно, след като в съдебно дело за 80 милиона щатски долара между Hotfile и MPAA, съдът разпореди на Warner Brothers да представи своите засекретени отчети, в които се описва как точно компанията се бори с пиратството. Оказа се, че Warner Brothers използва софтуерни роботи.

 

Warner Bros. използва сложна бот-мрежа, софтуерните роботи в която не само следят за появата на пиратски файлове, но и имитират човешко поведение. Софтуерните роботи ежедневно посещават над 200 от най-популярните торент-тракери с пиратски файлове и имитират поведението на обикновените посетители. Задачата на всеки бот е да намери в сайта препратка към незаконен файл с права на Warner Bros. и веднага да изпрати на администратора на съответния сайт съобщение за нарушение на авторските права. Любопитно е това, че в този общо взето рутинен процес, въобще не участват хора.

 

Явно холивудските компании използват все по-ефективни методи за търсене и пресичане на случаите с нарушени авторски права, при които човешко участие дори не е необходимо. Ефективността на подобни бот-мрежи е много висока и не се налага допълнителна човешка проверка. По този начин софтуерен робот вече снижава престъпността - следи за появата на незаконни файлове и самостоятелно предупреждава собственика на сайта за възникналата ситуация. Все още не е ясно доколко законно е това поведение, което именно ще нищят след разсекретяването на докладите на компанията.

SES пуска некодиран спортен HD канал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245892_SES+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD+HD+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

 La Grande Sfida 2014, мачовете между легендите на тениса Ченг, Макенроу, Лендъл и Иванишевич ще се излъчват по канала SuperТennis HD от сателит на SES Astra на 19.2°E, без кодировка, стана ясно преди няколко дни. SES ASTRA Италия е партньор на турнира „SuperTennis за купата La Grande Sfida 2014” и поради това ще зарадва любителите на тениса и спорта като цяло с некодираното излъчване на орбитална позиция 19.2°E. Състезанието ще се проведе на 17-и и 18-и октомври в Генуа. SuperTennis HD ще излъчва ексклузивно живо предаване на финала и мача за трето място, които ще се играят в Милано с начален час 16,00 ч. За първи път всички фенове на тениса ще имат възможността да следят мачовете в HD качество безплатно. Пиетро Гуериери, изпълнителен директор на SES ASTRA за Италия коментира събитието така: “Ние сме решени да предлагаме в Италия най-доброто от международния спорт с изключителна картина и качество. Горди сме, че ще излъчваме турнира La Grande Sfida на сателитите на ASTRA на 19,2°E.”

 

Междувременно стана ясно и че конкурсът ASTRA Talent ще стартира четвърта година по ред. Международното арт състезание е организирано от сателитния оператор SES в България, Чехия, Хърватска, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Сърбия. Деца на възраст от 8 до 15 г. са поканени да нарисуват плакат, който демонстрира предимствата на сателитните услуги. За всяка картина, включена в конкурса, SES ASTRA ще дари по 1 евро на Хърватския Червен кръст. Средствата ще помогнат училищата пострадали от наводненията в Югоизточна Европа през 2014г.

Български програмисти ще се опитат да пробият BGVot

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245891_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%8

 Създателите на приложението за електронно гласуване BGVot стартираха cheat test кампания за тестване на сигурността на програмата. Както е ясно, BGVot е разработена от българите Искрен и Иван Георгиеви апликация, която помага на хората в България да имат мнение, гласувайки по различни въпроси. Иновативният инструмент има потенциал да популяризира електронното гласуване в страната, смятат създателите от „Щрак“. Тази концепция ще спаси България от купуването на гласове и манипулирането на изборните резултати. Патентовани алгоритми осигуряват сигурността на приложението като не позволяват един потребител да гласува повече от веднъж, дори от повече от едно устройство. Подаденият вот не може да бъде променян. Защитени са и личните данни на потребителите на BGVot, които в момента са над 4000 души. Именно за да са максимално сигурни в сигурността на приложението „Щрак“ организират Cheat Test и дават възможност на българските програмисти и дивелъпъри да пробват да „пробият“ защитата на BGVot. Предизвикателството е да се гласува на въпрос повече от веднъж от един профил, да се гласува на въпрос повече от веднъж от едно устройство, да се регистрира повече от един профил на устройство и да се откраднат личните данни на потребителите. Ако все пак някой успее да пробие някое от предизвикателствата, чрез опита си ще спомогне апликацията да бъде още по-добре защитена в бъдеще. Приложението е налично за сваляне за iOS и Android.

В Бургас вземат мерки срещу ромските сватби

http://burgas.actualno.com/V-Burgas-vzemat-merki-sreshtu-romskite-svatbi-news_54486.html

Шумът от ромските сватби в бургаските квартали „Победа” и „Меден рудник” принуди Общинския съвет в Бургас да приеме промяна в местното законодателство &ndas...

Тестват сирените в няколко града

http://smolyan.actualno.com/Testvat-sirenite-v-njakolko-grada-news_54487.html

Техническото състояние на сиренната система ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министерство на вътрешните работи уведомява жителите на градовете Бургас, Варна, Кърджали,...

Червените още не са обсъдили дали да подкрепят правителство на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Chervenite-oshte-ne-sa-obsydili-dali-da-podkrepjat-pravitelstvo-na-GERB-news_54488.html

Разговорите с ГЕРБ ще са по същество. Ще поставим две групи въпроси – политиките, на които държи БСП и актуалните въпроси. Актуалните въпроси са актуализацията на държавния въпрос, цената на...

Toshiba пуска и в България 7-инчовия Encore Mini

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245890_Toshiba+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+7-%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+Encore+Mini

 Добрата новина за любителите на таблети идва този път от Toshiba, които анонсираха пускането на пазара на Encore Mini – 17,8-сантиметров (7”) таблет. Устройството идва с инсталирана Windows 8.1 с Bing и Microsoft Office 365 Personal, в ергономично проектирана, достъпна и мобилна форма. Удобната и компактна форма на Encore Mini дава на потребителите възможност да го носят навсякъде със себе си, като им позволява да съхраняват и синхронизират работата си и да гледат най-новите филми, докато са в движение. Комбинацията от функции и форма прави Encore Mini перфектното допълнение към всички основни компютърни устройства с Windows. Encore Mini е проектиран за употреба с една ръка при разглеждане на съдържание, както и да може да се побере в малка чанта, за да бъде удобен за използване в движение. Оптимизиран за портретен режим, ергономичният дизайн и малкият размер на таблета Encore Mini дава усещане за свързаност както у дома, така и навън. Със своята идеална платформа за разглеждане, синхронизиране и съхраняване на документи или за сърфиране в интернет, потребителите могат да бъдат „в крак“ със своята работа или личен живот навсякъде, където се намират. Таблетът ще се предлага на цена от 249 лева и до няколко седмици ще бъде на българския пазар.

Дроновете навлизат в света на киното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245889_%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Американската федерална авиационна администрация (FAA) е издала разрешение на шест телевизионни и филмови компании да използват безпилотни самолети за заснемането на сцени, информира BBC. Решението идва след предходните строги ограничения за търговското ползване на дронове в рамките на въздушното пространство на САЩ. Въпреки тази отстъпка има и редица ограничения. Така например дроновете не могат да бъдат използвани през нощта и е необходимо да бъдат проверявани преди всеки полет.

 

„Днешната новина е значим момент в разширяването на търговската употреба на безпилотни самолети, като същевременно гарантира, че поддържаме нашия световен рекорд за безопасни полети от всякакъв тип”, твърди американският секретар по транспорта Антъни Фокс.

 

По думите му филмовите компании следват тенденцията, възприета от мнозина, която обещава нови постижения в различни области.

 

Компаниите твърдят, че операторите им имат сертификати за частни пилоти. Самите полети ще трябва да бъдат ограничени само до зоната на снимачната площадка. От FAA посочват, че полетите няма да представляват опасност за други въздухоплавателни средства, хора или тяхното имущество. Въпреки че идеята за използването на дронове звучи примамлива, FAA забрани търговската им употреба без позволение. Любителите все още могат да ги ползват, стига устройствата да стоят далече от летищата и да не летят прекалено високо.

 

Всяка употреба извън хобитата и развлекателните цели е обект на разпоредбите на FAA и в тези случаи използването на дронове първо трябва да получи одобрение. Същевременно границата между търговската употреба и тази, свързана с хобитата, става все по-малка.

 

Любителите на дронове очакват с нетърпение властите да обявят официалните правила и стандарти за регулиране на използването на безпилотни самолети, но наскоро стана ясно, че е възможно агенцията към Конгреса, която отговаря за темата, да не успее да спази срока, който си постави и който изтича през септември.

След 10 г. роботи ще заемат 1/3 от работните места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245888_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+10+%D0%B3.+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+13+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1

 През 2025 г. всеки трети работник ще бъде заменен от „умна машина”, прогнозират анализаторите от Gartner. Замяната на хората с роботи се отнася не само за професии, свързани с физически труд, но и за специалности, изискващи интелектуална работа.

 

За втора поредна година в презентациите си на Symposium/Itxpo представителите на Gartner привличат вниманието върху настъплението на машините в пазара на човешкия труд. Тази година обаче предсказанията на анализаторите вече са оформени като прогноза, съдържаща дата и оценка за броя на работните места, които ще бъдат засегнати.

 

Само след 5 години дронове (безпилотни летателни апарати) ще бъдат обичайните изпълнители на много операции в селското стопанство, в нефтената и в газовата индустрия. Например проверките на тръбопроводи ще се извършват от дронове, казва Питър Сондегаард, ръководител на проучването. Дроновете обаче са само един от многото видове „умни машини”, които сега излизат от границите на традиционния за тях ИТ свят.  

 

Така към 2025 г. всяко трето от днешните работни места ще бъде заменено от софтуер или от „умна машина”, подчертава Сондергаард и добавя: „Машините могат да обработват данни по-бързо от хората и новият цифровизиран бизнес ще има нужда от по-малко хора”.

 

Представителите на Gartner считат, че тяхната прогноза за растящото влияние на технологиите върху пазара на труда трябва да бъде сигнал и предупреждение за днешните ИТ ръководители.

 

За да укрепват и увеличават влиянието си, ИТ директорите трябва да проучват и обяснят на своите ръководители как тяхната организация би могла да се възползва от предимствата на „умните технологии”, считат анализаторите от Gartner.

Windows 10 – най-добрите известни функции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245887_Windows+10+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8

 Около две седмици след анонса на Windows 10 вече стана ясно кои са основните промени в следващата операционна система на Microsoft. Голяма част от потребителите така и не свикнаха с Windows 8 заради ориентацията към тъчскрийн и дискомфорта при работа с клавиатура и мишка. Точно тези потребители са таргетът на Win10, информира HiComm. Както е ясно, няма да има 9-та серия на операционната програма, но затова пък доста от оплакванията на потребителите са взети предвид и промените са направени.

 

1. Explorer има нов Home Screen

 

Досега Explorer ви извеждаше в основното меню с устройства – дялове на харда, DVD-та и други. Алтернативата при Win7 беше Libraries – меню с папки за документи, музика и картинки, което не се ползва и до днес. В Windows 10 всичко това е заместено с таб, наречен Home. Предпочитани, често отваряни папки и файлове можете да намерите именно в това меню – всичко, което често използвате и искате да достигате лесно, е там някъде.

 

2. Вече има място за кошчето в лентата на задачите

 

Вместо да ровите из Explorer или да минимизирате всичко, вече можете да наместите кошчето удобно до останалите си преки пътища на Taskbar-а или в старт менюто. Тази малка промяна внася доста удобство за потребителите, които често оперират с много файлове и понякога тотално забравят, че този рендър ще им трябва след два дни.

 

3. Старт менюто е много динамично

 

Искате старт меню, което заема три четвърти от дисплея? Или малко, дребно меню, което се крие в горния десен ъгъл? Всичко това е лесно за манипулация, тъй като дори лентата със задачите е свободна за модификация, както се вижда от изображението.

 

4. Промени в cmd

 

Command Prompt прозорецът най-накрая ще получи малко внимание в Win10. Функции като поставяне на текст с Ctrl+V, маркиране с Shift+дирекционалните клавиши и други се добавят в малкия черен прозорец – все още като експериментални опции, но най-вероятно ще ги видим и във финалната версия.

 

5. Подобрени са командните комбинации за управление на екрана

 

Виртуалните десктопи са познати на OSX потребителите, но ги виждаме в Windows за пръв път. Новите клавишни комбинации са с тази идея – Windows клавиш+Ctrl+стрелка наляво или надясно сменя между тях, а Win+Ctrl+D създава нов. Win+Tab отваря преглед на задачите – функция, позната от Win7, но след като пуснете клавишите, менюто остава отворено, за да изберете спокойно.

 

6. Нотификации, Cortana и какво ли още не, което чака на опашката

 

Бета-версията, достъпна в момента, е лишена от някои от ключовите функции на Windows 10 като Cortana. Виртуалният асистент си стои тихичко в системните файлове. Прозорецът с нотификации също още не е въведен, но тези и други възможности очакваме в потребителската версия, която се очаква да излезе през първата половина на 2015 г.

 

Междувременно стана ясно, че Microsoft ще затъмнява екрана под пръстите, за да се икономисва електрическа енергия.

 

Новата технология се нарича FingerShadow и може да удължи времето на автономна работа на мобилните устройства, оборудвани с OLED дисплеи. Според специалистите на Microsoft, затъмняването на закритата от пръстите част на екрана може да доведе до значителна икономия на електроенергия и по-дълга автономна работа на мобилните устройства. Тази теза вече е практически доказана при тестове, в които са участвали десет потребители. По експериментален път е доказано, че около 11,4% от екрана на мобилното устройство е покрит от пръста или пръстите на потребителите. Затъмняването на този участък дава от 5 до 23% икономия или средно 12,96% по-дълга автономна работа на смартфона или таблета.

 

Естествено, тази технология е съвместима само с устройствата, оборудвани с OLED-екрани, които не работят с общо осветяване на всички точки, а всеки пиксел е всъщност органичен светодиод, който самостоятелно излъчва светлина.

 

Засега няма данни, кога ще започне практическото използване на тази технология.

Apple пусна патент за гъвкав iPhone

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245886_Apple+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B2+iPhone

 Малко след стряскащите материали и видео клипове с новия огъващ се iPhone 6/6+ Aмериканското патентно ведомство съобщи, че Apple е получила патент за устройство, управлявано чрез сгъване и моделиране. Патентът е издаден за „Мобилно електронно устройство с адаптивен бързо реагиращ гъвкав дисплей“, информира U.S.Patent. В документацията на ведомството устройството се описва ту като „носимо изчислително устройство“, ту като „рекламно устройство“,

 

но всъщност е смартфон с възможност

 

 за обмен на съдържание с отдалечен стационарен сървър. В патента особено се подчертава възможността гъвкавото устройство да изпраща и да приема MMS. Според информацията от патентното ведомство потребителите на бъдещия „гъвкав iPhone“ ще имат възможност не просто да го огъват или сгъват, но и ще могат да променят неговата форма, управлявайки функциите му.

 

Патентът съдържа само общо описание на физическите принципи на работа на устройството, но пък изброява начините, по които потребителят може чрез огъване да му подава команди: да пуска видео, да изпраща поща и т.н.

 

Освен това в документа са описани начините за промяна на размерите на гъвкавия дисплей, възможността за свързване на няколко по-малки дисплея в един голям екран,

 

свиването на гъвкавия дисплей в компактен

 

правоъгълен или цилиндричен корпус за пренасяне или закрепване към външната конструкция за използването му в качеството на рекламен носител.

 

Електронното издание Apple Insider отбелязва интересния факт, че искането за патент на интерактивния гъвкав дисплей на Apple е подадено през септември 2013 година и сочи Хари Вартанян за автор на идеята, информира Apple Insider. През 2011 година обаче такъв патент получава малката компания HJ Laboratories, собственост на Вартанян и Джейсън Родс. Не е ясно дали Apple е купила патента, лицензирала ли го е или е получила правата по друг начин.

 

Относно кризата с огъващия се телефон

 

Преди дни пък

 

бяха направени специални краш тестове

 

които да покажат здравината на всички устройства от висок клас на пазара. Те бяха породени от многото видео филмчета за лекотата, с която се огъват новите айфони. След направените тестове се оказа, че нещата не са точно така, както са представени, тъй като потребителският опит е едно, а независимите тестове в сравнение с други апарати от същия клас – съвсем друго. Поради тази причина Consumer Reports направиха демонстративни тестове, резултатите от които изненадват.

 

За да оценят здравината на няколко модерни смартфона, от CR проведоха т.нар.

 

триточков тест за огъване

 

 При това изпитание смартфоните се поставят на опори в двата си края, след което в средната им част отгоре се прилага контролиран натиск. Тестът започва със сила, равна на тежест от 10 фунта (около 4,5 кг.), прилагана в продължение на 30 сек., след което въздействието се прекратява. След това при всеки следващ натиск, прилаганата сила се увеличава със стъпка от 10 фунта. По такъв начин се установяват моментите, в които корпусът на апарата под натиск започва да се огъва, както и когато се чупи изцяло, като дисплеят се отделя от корпуса. Освен новите смартфони iPhone 6/6+ в теста участваха и други флагмани от конкурентни марки LG G3, Samsung Galaxy Note 3, HTC One (M8), както и iPhone 5 за сравнение.

 

За тестовете са използвани само по един екземпляр

 

от всеки модел, а резултатите от измерванията на Consumer Reports са, че HTC One (M8) и iPhone 6 са на първо място по трошливост – огъват се при натиск от 31.8 кг. HTC обаче се отделя от корпуса при 40,8 кг, докато новата малка шестица издържа до 45,4 кг. За справка айфон 5 се огъва при натиск от 59 килограма, а се отделя от корпуса при натиск от 68 килограма, почти двойни показатели. И все пак тестът показва, че Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus не са най-крехките  смартфони на пазара, въпреки, че деформациите при тях наистина се появяват по-рано, отколкото при повечето конкурентни устройства.

 

При все това от Apple  вече отнеха акредитациите на журналисти, отразяващи техните събития, тъй като създали паника с техните продукти. Много от хай тек сайтовете дори получиха съобщение, че повече няма да имат възможността да тестват продукти на Apple.








Покрай слуховете и клиповете за огънати iPhone 6 и 6+ Shapeways реши да изпревари събитията и къде на шега, къде наистина пусна огънати калъфи за телефоните. Цената им е съответно $19,22 и $23,72 и за всеки има избор измежду различни цветове. Калъфите са направени с 3D принтер, така че не костват почти нищо на компанията.

 

В България пък два месеца преди да се появи новият модел телефон вече имаше пълна гама аксесоари за неговите бъдещи притежатели. В момента българските потребители усилено купуват всякакви калъфчета и кейсове, за да предпазят своите мобилни телефони, които у нас се продават на цени от 1500 до 2300 лева (за iPhone 6). По традиция „зарчетата“ са осигурили почти всички най-известни марки аксесоари в своята мрежа (www.dice.bg). Ползвателите на apple продукти познават асортимента на известните производители на аксесоари и каквото доскоро можеше да се намери за iPhone 5/5s вече го има и за 6/6+. От dice.bg съветват да се следи техният сайт за промоции и нови модели от любимите марки аксесоари на всеки.

Plastc – една карта за всичко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245885_Plastc+%E2%80%93+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE

 Двама серийни предприемачи представиха Plastc - карта, която обединява всичките ви карти в едно и е свързана със смартфона ви. Картата Plastc обединява всичките ви дебитни и кредитни карти, както и карти за подаръци, намаления, ваучери и дори картите ви за достъп.

 

Картата работи в тандем с приложението

 

 Plastc Wallet, което е достъпно за iPhone и Android.

 

Plastc е снабдена с E-Ink тъчскрийн дисплей, който показва името, кредитната или дебитната карта, баркодовете и друга информация. Изборът между дадена карта става лесно с плъзгане върху дисплея. Магията се крие в това, че информацията, записана върху магнитната лента, може да бъде пренаписвана. Картата има и пренаписващ се NFC/RFID чип, който се използва в картите за достъп или например за градския транспорт.

 

Компанията, разработваща проекта, е базирана в Пало Алто, Калифорния, а нейните основатели - Раян Маркъс и Марк Стъбс, вярват, че ще бъдат мостът между старото и новото в революцията на мобилните разплащания. Засега

 

картата няма да работи с криптовалути

 

 но вече имат сключени договори с основните банки в САЩ - Bank of America, Chase, U.S. Bank, Citibank, Charles Schwab и Wells Fargo. Картата като носител струва 155 долара.

 

„Картата ще работи безпроблемно със сегашната инфраструктура. Няма да има допълнителни разходи за тях, защото технологията е една и съща”, споделя Маркъс.

 

Като допълнителна сигурност картата ще има снимка и подпис. Батерията на всяка карта издържа 30 дни и може да бъде заредена безжично от зарядното, което е включено в цената. Интересна екстра е светлинният сензор, който включва картата само когато е отвън и по този начин се пести енергия.

 

Тъй като картата е свързана с банките, ще може да видите всичките си банкови транзакции и баланси на всичките ви карти в едно място. Приложението за смартфона е с PIN код и разпознаване на лицето ви, за да осигури повече сигурност. Също така, ако се отдалечите на повече от 30 метра от картата ви, ще получите известие, а картата ще бъде заключена.

Мрак обхвана Бермудските острови

http://www.vesti.bg/novini/mrak-obhvana-bermudskite-ostrovi-6024627

Ураганът "Фей" в Карибско море остави в неделя без централно електрозахранване хиляди хора на Бермудските острови, съобщиха властите в столицата на тази британска задморска територия, цитирани от ТАСС.

Дневните температури ще останат без съществена промяна

http://society.actualno.com/Dnevnite-temperaturi-shte-ostanat-bez-syshtestvena-promjana-news_54484.html

Промяна на времето не се очаква, съобщиха от НИМХ. Минималните температури сутринта в по-голямата част от страната ще са между 4° и 9°, по Черноморието до 12°-13°, в С...

Турция затяга държавния контрол върху съдебната система

http://europe.actualno.com/Turcija-zatjaga-dyrjavnija-kontrol-vyrhu-sydebnata-sistema-news_54483.html

Кандидатите на управляващата партия в Турция спечелиха с мнозинство изборите за обновяване на състава на Висшия съдебен съвет, което засилва държавния контрол над правосъдието, според турските медии, ...

Изясниха причината за смъртта на животните в столичния зоопарк

http://crime.actualno.com/Izjasniha-prichinata-za-smyrtta-na-jivotnite-v-stolichnija-zoopark-news_54485.html

Тежък вирус е убил 10-те тревопасни животни в софийската зоологическа градина. Това са установили множеството изследвания и анализи в различни лаборатории. Подробности около разпространението на вирус...

Деветнадесети за сезона тайфун духа в Япония

http://www.vesti.bg/novini/devetnadeseti-za-sezona-tajfun-duha-v-iaponiia-6024626

Мощният тайфун Вонгфонг стигна в понеделник Кюшу, големият остров в южната част на Япония. Тайфунът стана вече причина за 44 ранени в крайния юг на архипелага, пометен от проливни дъждове и жестоки пориви на вятъра.

Св. мъченици Карп и Папила

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenici-Karp-i-Papila-news_54443.html

Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория и първата половина на третия век. Родили се в Пергам, град в Мала Азия. Още от младини били християни. За всички жители на града и околността ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване