Задава се десен болшевизъм, алармира Местан

http://www.moreto.net/novini.php?n=267200

Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван. Това предупреждение и едновременно загадка обяви на специална пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан. Третите на последните парламентарни избори са разгледали много внимателно не само своите резултати, но и на всички останали политически партии.

Миков: Лявата ни идентичност не е властова сделка

http://frognews.bg/news_78139/

Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки, заяви във Видин на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки проведените днес консултации между ГЕРБ и БСП.

Президентството отхвърли идеята за преименуване на Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-milchev-kiril-1434831.html

София /КРОСС/ Сдружение "Азбукари" получи официален отказ от страна на президентството на предложението им Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград. Това потвърдиха за Дарик от президентството.Писмото е изпратено до сдружението още в началото на август. "Мотивите за отказа са, че наименованието на дадено населено място следва да се прави от органите на местното самоуправление и да бъде подкрепено от мнозинството от неговите граждани", обясниха от пресцентъра на Президентството.В края на юли Кирил Милчев, инициатор на идеята за преименуване на областния център, изпрати петиция до президента Росен Плевнелиев. Той поиска да бъде издаден указ за смяна на името на града, за да бъде почетена 1000-годишнината от гибелта на цар Самуил. В резултат на това в Благоевград бяха организирани протести, както и контраподписка от граждани на Благоевград.Веднага след като бе изпратена петиция до президента, Кирил Милчев обясни в интервю за Дарик, че преименуването на Благоевград на Цар Самуил не е самоцел, а начин да се почете 1000-годишнината от трагичната гибел българския владетел.На въпрос на Дарик, живял ли е някога в Благоевград, Кирил Милчев отговори, че не е, но смята, че преименуването на населени места не е местен, а национален проблем.Това е вторият опит от 1990 година насам името на Благоевград да бъде сменено

Изчезналият преди 3 месеца в "Златни пясъци" германец може да се крие край Варна

http://pik.bg/изчезналият-преди-3-месеца-в-златни-пясъци-германец-може-да-се-крие-край-варна-news237073.html

Изчезналият преди 3 месеца в "Златни пясъци" германец може да се крие край Варна

Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват, предаде "24 часа".

Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова, асистент на частния детектив Андреас Гютиг. Германският специалист се е ангажирал с разплитането на мистериозния случай.

28-годишният Ларс Йоахим Митанк, работещ в топлоелектрическа централа в родината си, изчезна безследно след едноседмична почивка на „Златни пясъци". По време на едно от нощните излизания компанията на Ларс се сбива с футболни фенове. При мелето германецът е силно ударен по главата и му се пуква тъпанчето.

По тази причина на 7 юли след преглед от лекар на Ларс му е забранено да лети със самолет. Германецът не се качва и на резервния полет към дома ден по-късно. Въпреки че отива на летището заедно с целия си багаж, след преглед от доктор той зарязва куфарите си, мобилния си телефон и паспорта и хуква да бяга през оградите на аеропорта. Оттогава следите му се губят.

По време на престоя си в "Златни пясъци" младежът е участвал в „алкохолни турове" и най-вероятно е приел наркотици. Вероятно заради ефекта на дрогата Ларс избягва местата, където има много хора. Никой обаче не може да каже кога ще мине въздействието на наркотиците.

Преди няколко седмици са получени сигнали, че Ларс е забелязан в Шумен. Проверката обаче показва, че става въпрос за англичанин, който външно доста прилича на издирвания германец. Ларс Митанк е висок 180 сантиметра, с нормално телосложение. Има гладко, продълговато лице, с руса, права, къса коса.

Предполага се, че младежът има психични проблеми и не помни кой е. Вероятно обаче може много добре да за се защитава и знае как да се крие, отбеляза Симеонова. Тя призова всички, които забележат Ларс, да бъдат много внимателни с него и да не го предизвикват или опитват да задържат, а просто да сигнализират за местонахождението му на телефон 112 или на 0888 61 43 72.

Възрастни съпрузи оцеляват при 2 пожара вкъщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365275

Възрастно семейство оцеля при два пожара в къщата им в плевенското село Коиловци.
Огънят първо тръгнал от гръмнал бойлер около 21,20 ч в неделя. Пламъците погълнали мебели и домашно имущество. Мъжът на 75 г. и 5 г. по-младата му съпруга се отървали невредими.
В понеделник сутринта отново включили бойлера и наоколо пламнало, Възрастно семейство оцеля при два пожара в къщата им в плевенското село Коиловци. Огънят първо тръгнал от гръмнал бойлер около 21,20 ч в неделя. Пламъците погълнали мебели и домашно имущество. Мъжът на 75 г. и 5 г. по-младата му съпруга се отървали невредими. В понеделник сутринта отново включили бойлера и наоколо пламнало,

Киану Рийвс за двете фенки, проникнали в дома му

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kianu-rijvs-za-dvete-fenki-proniknali-v-doma-mu-6024698

"Миналия месец имаше един интересен уикенд. Всички са добре. Всичко е наред и завърши добре. Беше обаче голяма изненада. В 4 часа сутринта в събота имах неканен гост, но всичко е наред", каза той

Търсят изчезналият преди 3 месеца германец край Варна, криел се и излизал само вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365283

Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват.
Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова, Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват. Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова,

Светлин Танчев ще е шеф на парламентарната група на ББЦ

http://www.bnews.bg/article-118961

Икономистът Светлин Танчев ще оглави парламентарната група на "България без цензура", твърди Пик.

Кадиев: Правителство ГЕРБ-РБ-ПФ връща Костов на власт

http://offnews.bg/news/n_1/n_402732.html

Правителство на ГЕРБ с Реформаторски блок и Патриотичния фронт връща Иван Костов във властта. Това заяви избраният преференциално за депутат в 43-тото Народно събрание Георги Кадиев. Според социалиста правителство с участието на ББЦ ще отврати мнозина. "Не мисля, че в БСП бихме приели широка коалиция, поне така усещам настроенията в момента. Правителство с участие на ДПС не можеш да "продадеш" на обществото по никакъв начин", допълни още Кадиев. По думите на Кадиев всички политически сили са изразили съгласие, че нови избори не са решение в тази ситуация. "Затова изходът е програмно правителство с няколко приоритета и избори 2 в 1 през есента на 2015. Така и така избираме кметове и общински съвети и пак ще има пълна кампания", допълни той. Настоявайки за промени в ръководството на БСП, които председателят Михаил Миков да направи бързо, Георги Кадиев подчерта, че единствената му амбиция е да бъде силен народен представител, а не търси място в Изпълнителното бюро на партията, нито се бори за лидерския пост. „Смисълът на преференцията е, че за да гласуваш за някого, ти първо трябва да харесаш неговата партия. И ако нямаше преференция, резултатът на БСП можеше да е още по-лош", коментира той. Георги Кадиев посочи, че с 15,4% резултат на изборите и 39 мандата в НС, очевидно БСП не може да бъде силна партия. „Затова се дразня, че не правим никакви промени, защото ако тези промени ги бяхме направили през 2009г., когато загубихме много, ако ги бяхме направили дори сега след евроизборите, днес нямаше да сме на това ниво. И ако, не дай Боже, да няма правителство и да има нови избори след два-три месеца, резултатът ни ще бъде още по-лош", заяви той.

Уникално лечение с ускорител на ЦЕРН ще бори рака с протони и йони

http://pik.bg/уникално-лечение-с-ускорител-на-церн-ще-бори-рака-с-протони-и-йони-news237072.html

Уникално лечение с ускорител на ЦЕРН ще бори рака с протони и йони

В България може да бъде изграден андронен център, в който с протони и йони ще се лекуват тумори. Това ще бъде възможно като се използва ускорител, разбработен от ЦЕРН, съобщи Bnews.bg.

„Изграждането му е въпрос на политическо решение и може да стане с европейски средства”, обяви доц. Леандър Литов на съвместна пресконференция с директора на ЦЕРН професор Ролф Хойер и образователния министър доц. Румяна Коларова.

По думите на Литов подобен център ще струва около 150 милиона евро, а построяването му ще отнеме 7 години. Такива центрове има в две европейски държави и в момента се строи трети в Австрия. Проектът у нас ще покрива нуждите от подобна вид терапия на целия Балкански полуостров. Капацитетът му ще бъде 1500 души.

„Това е комплексно и стратегическо решение за страната ни, което ще ни изведе много напред”, твърди Литов. Според него в момента държавата плаща 50 000 евро на всеки българин за такъв курс на лечение в чужбина. Ако туморният център бъде изграден у нас, курсът на лечение на българските пациенти би възлизал на 15 000 евро.

Професор Ролф Хойер нагледно обясни какви са предимствата на лечението на онкозаболявания с линейния ускорител, дело на ЦЕРН.

Когато туморът са атакува чрез него, лъчението не засяга здравите клетки преди и след самия тумор, което е особено важно специално при терапиите на малки деца.

Миков: Не може да има властови сделки с въпроси на лявата ни автентичност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365276

Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки, заяви във Видин на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки проведените днес консултации между ГЕРБ и БСП.
На първо място Михаил Миков постави прогресивното подоходно Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки, заяви във Видин на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки проведените днес консултации между ГЕРБ и БСП. На първо място Михаил Миков постави прогресивното подоходно

Изчезналият преди 3 месеца германец може да се крие край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365278

Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват.
Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова, Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват. Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова,

Опростяват процеса по изплащане на обезщетенията

http://www.cross.bg/listove-elektronen-dannite-1434830.html

София /КРОСС/ От 1 януари 2015 г. стартира първият етап от електронизирането на процеса по изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане.От началото на следващата година органите на медицинската експертиза - лекари, ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК ще представят данните от болничните листове и решенията по обжалването им по електронен път в Електронен регистър на болничните листове, поддържан от НОИ.За обезпечаване дейността по създаването на Електронния регистър беше разработена и приета нова наредба на Министерски съвет и са направени изменения в действащи нормативни актове, с които се регламентира задължението на органите на медицинската експертиза от 1 януари 2015 г. да представят по електронен път данните от издадените от тях болнични листове в НОИ. Това ще се извършва чрез разработен и предоставен от НОИ безплатен софтуер или чрез специализирания софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ.След окончателното внедряване на Електронния регистър на болничните листове лечебните заведения няма да получават и отчитат в НОИ бланки на болнични листове. Електронното им издаване ще се извършва с предварително получени от НОИ (вкл. по електронен път) уникални номера на болнични листове. От 1 декември 2014 г. те ще се получават от лечебните заведения, за което не се изисква пререгистрация, ако вече са регистрирани в НОИ. Самото подаване на данните в регистъра ще се осъществява чрез електронни услуги на НОИ

България пак е балкански шампион по футбол за журналисти!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365241

България триумфира на балканското първенство по футбол за журналисти и върна купата, носеща името на големия ни коментатор Николай Колев-Мичмана, в София! Футболната надпревара за №1 на Балканите се проведе в Охрид. Освен шампионите и домакините от Македония участваха още Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния и Молдова, България триумфира на балканското първенство по футбол за журналисти и върна купата, носеща името на големия ни коментатор Николай Колев-Мичмана, в София! Футболната надпревара за №1 на Балканите се проведе в Охрид. Освен шампионите и домакините от Македония участваха още Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния и Молдова,

ДПС застава зад еднопартийно правителство на ГЕРБ, без ПФ

http://www.bnews.bg/article-118963

"Готови сме без условия и участие във властта да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, но категорично се обяваваме срещу безпринципна коалиция с крайни националисти." Това заяви на нарочна пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

Рецидивист излезе от ареста и гепи 1200 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365256

Сериен обирджия извърши кражба на дамска чанта и успя да изтегли 1200 лева от кредитната и карта, съобщиха от полицията. Столичанинът бил пуснат от следствения арест в Хасково преди 3 дни и още същия ден тръгнал към Димитровград.
В Хасково Емил М. бил задържан за присвояване на пари и вещи от детска градина, школа по танци и школо. Сериен обирджия извърши кражба на дамска чанта и успя да изтегли 1200 лева от кредитната и карта, съобщиха от полицията. Столичанинът бил пуснат от следствения арест в Хасково преди 3 дни и още същия ден тръгнал към Димитровград. В Хасково Емил М. бил задържан за присвояване на пари и вещи от детска градина, школа по танци и школо.

Миков: Въпроси на лявата ни автентичност не могат да са предмет на властови сделки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365244

Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки, заяви във Видин на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки проведените днес консултации между ГЕРБ и БСП.
На първо място Михаил Миков постави прогресивното подоходно Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки, заяви във Видин на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, коментирайки проведените днес консултации между ГЕРБ и БСП. На първо място Михаил Миков постави прогресивното подоходно

Ловци в Момчилград обявиха гладна стачка

http://pik.bg/ловци-в-момчилград-обявиха-гладна-стачка-news237070.html

Ловци в Момчилград обявиха гладна стачка

Двама ловци в Момчилград обявиха гладна стачка заради спорна заповед на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.

Исак Диамандиев и Ергун Бахри стоят от сутринта пред сградата на горското стопанство в Момчилград и настояват ловните им билети да бъдат незабавно заверени. Те са от дружинката на село Биволяне към сдружение "Ахрида". Протестът им е провокиран от заповед на министър Мирослав Найденов от 17 май 2012 г., с която ловно-стопанският район Равен е разделен на две, учредена е нова ловно-рибарска дружинка "Биволяне", която пък е в състава на ловно-рибарското сдружение "Ахрида", обясниха ловците. Според тях това е в противоречие с правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Недоволството на дружинката избухна в края на миналата седмица, тъй като директорът на Горското стопанство в Момчилград отказвал да започне заверката на билетите им, а така те нямат право да ловуват. Миналия петък мъжете от дружинка "Биволяне" излязоха на протест и поискаха да края на работния ден да им бъдат заверени ловните билети. Още тогава Диамандиев се зарече, че ще обяви гладна стачка, а днес към него се присъедини и Ергун Бахри. Те са категорични, че протестът им ще продължи, докато не станат факт заверките на всичките 32 ловни билети на членовете на дружинката. Останалите ловци подкрепят гладния протест на двамата, но са по работните си места. "Това е скъпо хоби, а тук не зачитат правото ни на това. Скоро няма да ни позволяват и да дишаме. Нищо противозаконно не сме направили, не сме бракониерствали, за да ни лишат от право на лов", твърдят двамата протестиращи. Според тях министър Найденов е отнел умишлено ловната територия и така дружинката е пред разпад. "Всичко това идва от местното Горско стопанство. Искат да ни отнемат ловния район, там има дивеч, който ние сме отглеждали в продължение на 15-20 години. И сега идва някой, който взема всичко това. А ние нямаме право дори да обжалваме заповед на министъра, нямало такава практика", казва Исак Диамандиев и обвинява ексминистъра в самоуправство.

Хората на Кунева правят референдум за участие в правителство

http://pik.bg/хората-на-кунева-правят-референдум-за-участие-в-правителство-news237069.html

Хората на Кунева правят референдум за участие в правителство

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство, съобщиха от партията. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.

Въпросите в референдума ще бъдат два:

1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?

2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори.

При втория въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях. Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията. На членовете ще се предостави уникален номер за достъп до системата за гласуване, а резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата.

Друго важно решение от днешното заседание на ръководството на Движение България на гражданите, взето с пълно единодушие, е Димитър Танев да бъде представителят на партията в преговорния екип на Реформаторския блок. Танев е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и беше избран на 5 октомври за народен представител от 27 МИР Стара Загора. "Движение България на гражданите" гласува и кои лица ще попълнят квотата на партията в Гражданския съвет на блока, тъй като част от досегашните бяха избрани за народни представители. Това са Димитър Тучков, Настимир Ананиев и Антони Тренчев. Първото заседание на Гражданския съвет след изборите е днес следобед.

Ръководството на движението обсъди и ситуацията с преразпределението на мандатите от ЦИК. По повод избора на т.нар. бат’ Сали Изпълнителният съвет на ДБГ счита, че народните представители трябва да са достойни хора и партиите, когато предлагат кандидати в листите си, трябва да са отговорни.

Затова ДБГ ще работи за реформа в Изборния кодекс, така че представителството на гражданите в парламента да е справедливо и очаква публична оценка на ДПС за ситуацията.


КФН наложи административна мярка на "Глобал Маркетс"

http://www.cross.bg/posrednik-institytziya-naimenovanie-1434829.html

София /КРОСС/ Комисията за финансов надзор, с цел преустановяване на нарушенията и защита правата и интересите на инвеститорите, наложи принудителна административна мярка спрямо „Глобал Маркетс" ООД, с която го задължи да предприеме следните действия: 1. да прехвърли всички активи на свои клиенти, които не са избрали изрично начин за уреждане на взаимоотношенията им, към инвестиционен посредник, получил лиценз за извършване на дейност от Комисията за финансов надзор (КФН) или от Българска народна банка, който е дал съгласие за това, а в случай че такъв посредник не е налице - в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на клиентите; 2. да представи в КФН сключения договор с инвестиционния посредник по т. 1 или депозитарната институция, доказателства, удостоверяващи извършеното прехвърляне на клиентските активи в инвестиционен посредник или депозитарна институция, както и справка, включваща следните данни: индивидуализиращи данни на клиентите (трите имена на клиент и ЕГН, съответно наименование и ЕИК), парични средства (с посочване на сума, вид на валутата, равностойност в български лева, обменен курс), финансови инструменти (с посочване на емитент, емисия-ISIN, вид на финансовите инструменти, брой финансови инструменти), дата на прехвърлянето, наименование на инвестиционния посредник, при който активите на клиента са прехвърлени, съответно наименование на депозитарната институция

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=267172

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 октомври - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр.

Филип Гунев: ДПС управляваше МВР

http://www.bnews.bg/article-118962

Политизацията в МВР е най-големият проблем при разследването на купуването и продаването на гласове, смята служебният зам.-министърът на МВР Филип Гунев.

Най-невероятните ловджийски истории

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364860

Истинският ловец не само трябва да стреля точно, но и да разказва хубаво. Не е важно какво се е случило в гората, а какво ще се разкаже на трапезата - твърдят стари авджии. Затова открай време неписано правило при приема на нови ловци в дружинките е те, ако не са веселяци, поне да носят на майтапи.
Eдин от най-колоритните ловци Истинският ловец не само трябва да стреля точно, но и да разказва хубаво. Не е важно какво се е случило в гората, а какво ще се разкаже на трапезата - твърдят стари авджии. Затова открай време неписано правило при приема на нови ловци в дружинките е те, ако не са веселяци, поне да носят на майтапи. Eдин от най-колоритните ловци

Зам.-министър: МВР беше основно в ресора на ДПС

http://www.cross.bg/direktori-oblastni-rabotata-1434828.html

София /КРОСС/ Политизацията в МВР е най-големият проблем при разследването на купуването и продаването на гласове. Това каза по време на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори зам.-министърът на МВР от служебното правителство Филип Гунев.„МВР беше основно в ресора на ДПС, то беше управлявано основно от него. На местно ниво тези областни директори са политически назначения, те се съгласуват с партиите. Това не е проблем при разследване на битовата престъпност и донякъде при организираната престъпност, но на фона на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, като стане въпрос за разследване на корупция, на купуване и продаване на гласове, там даденото назначение съответно е в конфликт на интереси най-малкото, защото трябва да разследва онези, които са го назначавани. Някои директори, макар промотирани от някои партии, не се съобразяват с това и си вършат работата, но други се чувстват зависими и са по-пасивни, каза още Гунев. 877 сигнала са получили в МВР за потенциални нарушения на тези избори, разпратени по различни областни дирекции на ведомството. За пръв път дейността на МВР при изборите е била базирана на предварителен анализ. Предишни години това не е правено, дори тази година на евровота, поясни Гунев.Разработихме такава методология, с която определихме къде са рисковите областни дирекции, къде предстои най-голямата търговия на гласове, и съответно съсредоточени усилията

Тачо пак във “ВИП Брадър”, иска да се събере с жена си Жени Калканджиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365247

Съпругът на Евгения Калканджиева влиза в шоуто, след като беше изгонен от него заради шамар по бившата си любовница Зорница Линдарева. Стефан Манов-Тачо твърдо е решил, че ще се събере с жена си. Затова и иска да е до нея, докато тя е сред съквартирантите във Съпругът на Евгения Калканджиева влиза в шоуто, след като беше изгонен от него заради шамар по бившата си любовница Зорница Линдарева. Стефан Манов-Тачо твърдо е решил, че ще се събере с жена си. Затова и иска да е до нея, докато тя е сред съквартирантите във "ВИП Брадър". Тачо трябваше да влезе в къщата още миналия понеделник, както "24 часа"

"Протестна мрежа": Корпорацията "#КОЙ" си набави гласове и е готова да подкрепи всяко управление

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2399370_protestna_mreja_korporaciiata_koi_si_nabavi_glasove_i/?ref=rss


Днес в сградата на Народното събрание започнаха преговори между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство. Срещата с БСП е първата от поредицата разговори с парламентарно представените партии, които формацията с най-добър резултат ще проведе тази седмица.

По този повод "Протестна мрежа" отправи "Обръщение към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната". Представяме ви пълния му текст:

Приключиха поредните предсрочни избори, в които половината от...

"Протестна мрежа" отправи обръщение към партиите, които искат да участват в управлението

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2399370_protestna_mreja_otpravi_obrushtenie_kum_partiite_koito/?ref=rss


Днес в сградата на Народното събрание започнаха преговори между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство. Срещата с БСП е първата от поредицата разговори с парламентарно представените партии, които формацията с най-добър резултат ще проведе тази седмица.

По този повод "Протестна мрежа" отправи "Обръщение към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната". Представяме ви пълния му текст:

Приключиха поредните предсрочни избори, в които половината от...

Ако не демонтира модела #КОЙ, новият кабинет ще е обикновена разпределителна коалиция

http://www.mediapool.bg/ako-ne-demontira-modela-koi-noviyat-kabinet-shte-e-obiknovena-razpredelitelna-koalitsiya-news225926.html

"Всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс". Това се посочва в обръщение на "Протестна мрежа" към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната. "Видяхме как на отминалите избори, прикрита зад етикетите за евроатлантизъм и либерални ценности, Корпорацията “#КОЙ” си набави гласове и е в готовност, гласно или негласно, да подкрепи всяко управление, което няма да накърни интересите й", заявяват от организацията. В началото на годината "Протестна мрежа" внесе в прокуратурата сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков, но към момента има активизация само по отношение на банкера Василев, докато другите двама необезпокоявано водиха предизборните си кампании и бяха избрани за народни представители (Бареков предпочете да си остане евродепутат). Като напомнят, че спечелилата най-много гласове ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство на "споделената отговорност“, от "Протестна мрежа" заявяват в своето обръщение: "За всички е ясно, че страната се намира в тежкия захват на една самозабравила се върхушка без цвят, която иска да има чадър от съдебната система, да бъде недосегаема и да запази влияние и лостове в икономическия и политическия живот на страната. Така повече не може да продължава. България трябва да стане нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Хората, които всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола, искат демонтиране на модела #КОЙ и управление по правила. Едногодишният протест на свободните граждани демаскира модела #КОЙ, но държавата не е изтръгната от него. Основан на мръсната договорка между икономически интереси, медиен монопол и политическо влияние, моделът може да бъде разрушен само с продължителни и настойчиви усилия от гражданите и политици с гръбнак и без зависимости. Ние, от Протестна мрежа, заявяваме, че всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс – конструкция, укрепваща влиянието на корпоративни и нелегитимни интереси, рушаща институциите и правовия ред. Такова сговаряне представляваше управлението на Орешарски и Тройната коалиция. За да бъдат завързани ръцете на политици, търсещи привилегирован достъп до публичен ресурс, за да бъдат спрени партизанските клики, дебнещи позиции в изпълнителната власт и пресирани лобитата в парламента, за които той е обикновена ЛаФка, няма да престанем да настояваме за правила, които да осигурят граждански контрол над всеки, който е във властта! Ултимативно важно е гражданите да знаят какви са намеренията на бъдещите управляващи и как смятат да ги реализират. Коалиция без публичен договор за управление, без ясен график за действие и непрозрачност в управлението, ще отвори широко врата пред #КОЙ. Управление, което се крепи единствено на балансите и подялбата между коалиционните партньори, загърбвайки обществения интерес и правото на гражданите на добро управление, няма да е коалиция на "споделената отговорност“, а на разпределението на порции и плячка. Всяка такава коалиция е обречена. Никой не може да управлява дълго барикадиран зад заграждения и палки, игнорирайки гласа на гражданите. Ще се отиде много скоро на нови избори, ако политиците не са разбрали какво им казаха гневните хора от улицата. Ние, от Протестна мрежа, сме заявили, че искаме от бъдещия парламент: * Създаване на парламентарна комисия "#КОЙ“ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура "успял млад мъж на 33“ и направиха възможно назначаването му за шеф на ДАНС; * Провеждане на парламентарно разследване за проекта "Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на правителството на Орешарски и изваждане на светло на цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му; * Реална операция "Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители. Настояваме за реализирането на 10 стъпки от изпълнителната и законодателната власт за демонтиране на модела #КОЙ: 1. "Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите, включително на дружества с над 50% държавно и общинско участие. 2. "Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението. 3. "Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги. 4. "Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган, при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции, посочва освен размера и условията, при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си. 5. "Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет. 6. "Решаваме ние как избираме“ – Провеждане на референдум за изборна реформа; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина“. 7. "Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии. 8. "Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва при строго определени критерии и условия; всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата. 9. "Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане. 10. "Блокиране на Държавна сигурност“ – Хора, свързани с Държавна сигурност, не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите имат смелост да спазват този принцип".

Kултова ромска сватба у нас взриви нета (видео)

http://pik.bg/kултова-ромска-сватба-у-нас-взриви-нета-видео-news237067.html

Kултова ромска сватба у нас взриви нета (видео)

В световноизвестен сайт за забавни картинки и видеа се появиклипче от ромска сватба, в която толкова неща не са наред, че се чудим дали това е било за късмет на младоженците или по-скоро е било предвещание за неуспешен брак.

В клипчето хвърчат искри от фойерверки, тапи от шампанско и се чупят чаши за късмет, като всичко това се случва на закрито, пише "Актуално". 

Чудно е как сватбата не е завършила с посещение на пожарната, но явно младоженците просто имат късмет.

В Черно море се завръщат кораби на НАТО

http://pik.bg/в-черно-море-се-завръщат-кораби-на-нато-news237064.html

В Черно море се завръщат кораби на НАТО

Военни кораби на НАТО се връщат в акваторията на Черно море, предаде РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник. До края на седмицата групата ще се състои от три кораба.

„Френският разузнавателен кораб „Дюпуи де Лом” ще се присъедини към американските кораби на 17 октомври”, посочва източникът. Корабите на ВМС на САЩ са команден кораб "Маунт Уитни" и разрушителят "Коул".

По-рано беше съобщено, че военни кораби на НАТО от Испания, Франция и Канада, участвали във военни учения с участието на Украйна в Черно море, са се върнали в Средиземно море.

Германските шефове печелят по близо 400 хил. евро на година

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskite-shefove-pecheliat-po-blizo-400-hil-evro-na-godina-181776/

Най-много печелят изпълнителните директори във фармацевтичната, автомобилната и химическата промишленост

Стюард танцува след мача Русия - Молдова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365212

Московски стюард направи бум в руския интернет, а и не само там, с танца си след мача от европейските квалификации Русия - Молдова, завършил малко преди това 1:1. Младежът очевидно скучае след края на срещата, която се игра на новооткрития стадион на "Спартак" (Москва) - "Откритие Арена", затова решава да развесели себе си и  малобройната публика,

Още две тенисистки се класираха за турнира на шампионките в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365224

Станаха известни имената на четвъртата и петата тенисистка, класирали се за турнира на шампионките, който ще се проведе в София от 28 октомври до 2 ноември 2014 г.
Това са испанката Карла Суарес Наваро и французойката Ализе Корне. И двете вече са играли в България и дори имат мач помежду си в столицата. Станаха известни имената на четвъртата и петата тенисистка, класирали се за турнира на шампионките, който ще се проведе в София от 28 октомври до 2 ноември 2014 г. Това са испанката Карла Суарес Наваро и французойката Ализе Корне. И двете вече са играли в България и дори имат мач помежду си в столицата.

Местан: Задава се много опасно задкулисие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365226

"На парламентарните избори през 2013 г. всички съставляващи Реформаторския блок имат 1330 гласа в Хасковска област. На 5 октомври 2014 година резултатът е 12 пъти по-голям - 15 565 гласа. Имате ли политическо обяснение за това", попита лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция, на която представи анализ на резултата на Реформаторския блок в "На парламентарните избори през 2013 г. всички съставляващи Реформаторския блок имат 1330 гласа в Хасковска област. На 5 октомври 2014 година резултатът е 12 пъти по-голям - 15 565 гласа. Имате ли политическо обяснение за това", попита лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция, на която представи анализ на резултата на Реформаторския блок в

Кадиев: И Господ не може да оправи БСП за три месеца

http://www.cross.bg/kadiev-izbori-georgi-1434827.html

София /КРОСС/ Ще бъде огромна грешка и е възможно да се стигне до протести още в първите дни на новото Народно събрание, ако партиите решат да премахнат възможността за гласуване с преференция на изборите. Това коментира в интервю за Дарик Георги Кадиев от БСП, който ще влезе в парламента тъкмо заради личния вот на близо 6 000 гласували за него в един от софийските избирателни райони. Кадиев смята, че даже трябва да се свали на 5 процента прагът за пренареждане на листите с преференциален вот.Настоявайки за промени в ръководството на БСП, които председателят Михаил Миков да направи бързо, Георги Кадиев подчерта, че единствената му амбиция е да бъде силен народен представител, а не търси място в Изпълнителното бюро на партията, нито се бори за лидерския пост.„Смисълът на преференцията е, че за да гласуваш за някого, ти първо трябва да харесаш неговата партия. И ако нямаше преференция, резултатът на БСП можеше да е още по-лош", коментира той.Георги Кадиев посочи, че с 15,4% резултат на изборите и 39 мандата в НС, очевидно БСП не може да бъде силна партия. „Затова се дразня, че не правим никакви промени, защото ако тези промени ги бяхме направили през 2009г., когато загубихме много, ако ги бяхме направили дори сега след евроизборите, днес нямаше да сме на това ниво. И ако, не дай Боже, да няма правителство и да има нови избори след два-три месеца, резултатът ни ще бъде още по-лош", заяви той

Проф. Георги Близнашки: Само 144 208 от гласовете зад граница са реални

http://www.moreto.net/novini.php?n=267195

Само 144 208 от гласовете зад граница са реални. Това каза пред журналисти служебният министър председател проф. Георги Близнашки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Единствената опция за една радикална реформа е референдумът. Тоест да питаме гражданите, дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система.

Местан: Реформаторите имат 12 пъти по-голям резултат в Хасковско, Бакалов ще разследва ли този феномен?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365201

В сравнение с изборите през 2013 г. ДПС има ръст от точно 24%. Сравнете резултатите на всички останали парламентарно представени политически сили и ще видите, че ръст има единствено при ДПС.
Това заяви на брифинг председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС.
Местан определи като В сравнение с изборите през 2013 г. ДПС има ръст от точно 24%. Сравнете резултатите на всички останали парламентарно представени политически сили и ще видите, че ръст има единствено при ДПС. Това заяви на брифинг председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС. Местан определи като "доста глупави интерпретации на вота за ДПС" публикации,

Референдум в ДБГ за участие в коалиционен кабинет

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/referendum-v-dbg-za-uchastie-v-koalicionen-kabinet-6024697

Партията на Меглена Кунева ще предприеме действия за членство в Европейската народна партия

Вотът в чужбина: ПФ втора политическа сила в Испания, Великобритания не даде и 1% за субсидия на ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_399974.html

Как щеше да изглежда 43-то Народно събрание, ако съставът му се определяше от големите български общности в чужбина? Ако изключим Турция, където високият резултат за ДПС не е изненадващ, вотът от Великобритания, Испания, Германия и САЩ поднася изненади и ако разпределението в НС зависеше от него,  втората и третата политическа сила (БСП и ДПС) щяха да бъдат не само изместени от други формации, но дори да останат под 4-процентната бариера за влизане в парламента. Впечатление прави силният резултат на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", които в Испания и Гърция са дори втора политическа сила. Обичайно за изборите ни зад граница е и доброто представяне на "Зелените" и на "Глас народен", които в повечето случаи не минават 4-процентната бариера, но категорично вземат субсидия и в някои държави имат над 3% от вота. Ето как се разпределят гласовете от вота на българите в най-големите ни общности зад граница. Великобритания Българските избиратели във Великобритания определят ГЕРБ за категоричен победител на изборите. Партията получава 50.1% (6942 гласа от общо 13 613) от вота. На второ място избирателите на Острова поставят Реформаторския блок с 19.92%. Трета политическа сила са Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО с 6.24%. За разлика от окончателните резултати от страната и чужбина, които отредиха в 43-ия парламент да влязат 8 партии, българите във Великобритания поставят всички останали формации под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. БСП имат едва 452 гласа или 3.32%, ДПС - 121 гласа, с които дори не биха взели субсидия, защото процентът им е 0.89%. АБВ имат 3.47%, "Атака" - 2.48%, а "България без цензура" - 1.7%. Испания Другата голяма българска общност зад граница - Испания - дава още по-категорична преднина и абсолютно мнозинство на ГЕРБ в парламента с 61.55% (7 653 от общо 12 434 действителни бюлетини). Сънародниците ни в Испания отреждат втора политическа сила да е "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" с 8.44% (1050 гласа), а трета - Реформаторският блок със 7.15 на сто от гласовете (889). Всички останали са под чертата. ДПС имат 430 гласа, които са равни на 3.46%, БСП – 331 гласа (2.66%), АБВ - 384 гласа (3.09%), "Атака" - 422 гласа (3.39%), а ББЦ - 384 гласа или 3.09%. Германия Валидните бюлетини от предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в Германия са 10 196. От тях 4179 са за ГЕРБ, което им дава 40.99% от гласовете. Реформаторите са втори с 2707 гласа (26.55%), следвани от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" с 4.98% (507 гласа). Последната партия, която минава бариерата, е ДПС с 439 гласа или 4.31%. ДПС изпада от парламента с 3.83% (390 гласа), АБВ има 3.05% (311 гласа), "Атака" - 286 гласа (2.81%). ББЦ на Николай Бареков има 1.53%. САЩ От валидните 9 142 бюлетини за ГЕРБ са пуснати 4666 или 51.04%. Реформаторите са втора политическа сила според вота на избирателите ни в САЩ с 26.06% или 2382 бюлетини. Отново веднага след тях е "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" с 565 гласа (6.18%), а всички останали са под черта. БСП имат едва 313 гласа, които са равни на 3.42%,  ДПС - само 15 гласа или 0.16% от общия вот, АБВ - 242 гласа (2.65%), "Атака" - 2.28% или 208 гласа, а "България без цензура" - 125 (1.37%). Гърция От действителните 4475 бюлетини 2574 (57.52%) са за ГЕРБ. Втора политическа сила е Патриотичният фронт с 8.6% и 385 гласа. На трето място е Реформаторският блок с 310 гласа или 6.93%, а малко след тях - БСП с 276 гласа или 6.17%. Всички останали са под черта, а ДПС не вземат и процент - те имат 42 гласа, които са равни на 0.94%. АБВ имат 3.69%, а "Атака" - 3.91%. ББЦ имат 3.6% и 161 гласа. Франция От валидните 3098 бюлетини 1176 са за ГЕРБ. Така първата политическа сила има 37.67%. На второ място е Реформаторският блок с 22.4% (694 гласа), а на трето - ДПС с 336 гласа или 10.85%. БСП имат 5.62% и 174 гласа, а Патриотичният фронт - 152 гласа и 4.91%. АБВ също има над 4% - техните 124 гласа  са равни на 4.0025%. Под 4-те процента, но все пак със субсидия, е партия "Зелените" с 3.16%. Глас народен имат 1.78%, а Атака - 2.07%. ББЦ също остават под чертата с 1.32%. Белгия Действителни 2865 бюлетини отреждат първо място на ГЕРБ с 886 гласа и 30.92%. Реформаторите са втори с 24.96%, а ДПС - трети с 18.67%. БСП също имат над 4% - 4.89%. Под черта остават Патриотичният фронт (3.8%), АБВ (3.8), Зелените (3.8%), ББЦ (1.71%), "Атака" (1.5%). Австрия От действителните 2698 бюлетини за ГЕРБ са пуснати 1002. Те са равни на 37.14%. Втора политическа сила е Реформаторският блок със 752 гласа или 27.87%. ДПС имат 174 гласа или 6.45%, а БСП - 129 гласа или 4.78%. Под черта остават Патриотичния фронт, АБВ, "Атака" и АБВ. Над 1000 гласували има още в Дания и Швейцария. В Дания  действителните бюлетини са 1123 и 38.74% от тях отиват за ГЕРБ. Реформаторите имат 17.54%, а ДПС - 8.99%. Тук четвърта политическа сила е "Глас народен" на Светльо Витков със 7.66%. Патриотичният фронт се нарежда на пето място с 4.81%. Зелените също влизат в парламента с 4.54%. БСП остава под черта с 2.58%, АБВ също има по-малко от 4%, но изпреварва Столетницата с резултат 3.92%. ББЦ имат 1.69%, Швейцария Валидните бюлетини са 1189. От тях  461 или 38.78% са за ГЕРБ. Те имат малка преднина пред Реформаторския блок, които получават 410 гласа или 34.49%. БСП имат 5.89%. Всички останали партии и коалиции, които реално влизат в 43-то НС са оставени под черта от гласувалите в Швейцария. ДПС имат само 5 гласа, които са равни на 0.42%, Патриотичният фронт взема 44 гласа или 3.7%, АБВ - 38 гласа или 3.2%, "Атака" – 31 гласа или 2.61%. ББЦ не взема и субсидия с техните 0.59%. Резултатите показват, че дори в Русия , където действителните бюлетини са само 372, БСП не бие ГЕРБ. Силите там са почти изравнени, но все пак ГЕРБ имат 82 гласа срещу 81 за БСП. Там Реформаторите вземат 52 гласа, а АБВ - 46.

Санкциите срещу Русия няма да повлияят участието й в експерименталния реактор ИТЕР

http://www.mediapool.bg/sanktsiite-sreshtu-rusiya-nyama-da-povliyayat-uchastieto-y-v-eksperimentalniya-reaktor-iter-news225925.html

Санкциите срещу Русия не са се отразили на участието й в международния проект за създаване на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР (International Thermonuclear Experimental Reactor - ITER) и страната ще продължи да участва във финансирането на проекта. Това заяви заместник генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом“ Вячеслав Першуков на открития в понеделник в Санкт Петербург XXV Международна конференция за енергетика и термоядрен синтез (FEC 2014). Русия за пръв път е домакин на проявата, в която ще участват представители на 43 държави. По думите на Першуков, сегашната политическа ситуация не е оказала влияние върху задълженията на Русия по проекта. "Русия е изпълнявала, изпълнява и ще изпълнява своите международни задължения по международния инженерно-изследователски проект ITER. Мога да уверя обществеността, че в бюджета 2015-2017 г. не сме правили промени по проекта ИТЕР за намаляване на средствата“, заяви Першуков. Той обясни, че през 2014 г. участието на Русия в проекта е било около 5 милиарда рубли. Бюджетът на всяка държава-участник в проекта е плаващ и всяка година зависи от оборудването, което конкретната страна доставя за проекта. "Науката е извън политиката. Ние отстояваме тази позиция“, заяви Першуков. Очаква се проектът ИТЕР, чиято абревиатура вече се свързва с латинската дума iter (път), да е експериментална стъпка между днешните постижения на плазмената физика и бъдещите енергопроизвеждащи плазмени електроцентрали. В проекта участват Европейският съюз, Индия, Китай, Русия, САЩ, Южна Корея и Япония. Договорът за финансирането на проекта бе подписан през ноември 2006 г. Очаква се десет години да продължи изграждането на експерименталния реактор, чиято експлоатация се планира да продължи 20 години. Цената му се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти. Реакторът ще е разположен в научноизследователския център Кадараш (Cadarache), Югоизточна Франция. Технически проектът е готов за започване на изграждането му и първоначалното пускане в експлоатация се очаква през 2016 г. Проектната му мощност е 500 MВ от синтез, поддържана до 500 сек. (в сравнение с пиковата мощност на JET от 16 MW за по-малко от секунда) чрез изгаряне на 0,5 гр. смес на деутерий и тритий в реакторната камера с обем ~840 m3. Бъдещата термоядрена електроцентрала ще произвежда около 3000-4000 MW топлинна мощност. Макар че ИТЕР ще произвежда чиста мощност под формата на топлина, произвежданата топлина няма да се използва за добиване на електричество.

ЦИК: Не към нас протестите за мандатите

http://www.cross.bg/podadat-konstitytzionniya-komisiya-1434826.html

София /КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) смята, че политическите и гражданските протести срещу разпределението на мандатите не трябва да се насочват към Комисията. Резултатите от изборите се оспорват пред Конституционния съд, каза пред БНР един от говорителите - Александър Андреев и припомни, че ЦИК е само прилагащ орган, който изпълнява законовите разпоредби."Ако има някакво недоволство, то не би следвало да бъде насочено към Централната избирателна комисия като правоприлагащ орган, а съответно към искане за законодателни промени. Оспорването на проведените избори става пред Конституционния съд. Ако смятат да подадат жалба, то не могат да я подадат чрез Централната избирателна комисия, а следва да я подадат до някой от органите по член 150 от Конституцията. Това са президентът, Министерският съвет, една пета от народните представители, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор. Всеки един кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет могат да подадат съответно искане за оспорване на резултатите в седемдневен срок от обявяване на резултата, след което органът има право да внесе до 15 дни пред Конституционния съд жалбата за оспорване на изборите", посочи той.

ДПС ще подкрепи кабинет на малцинството без условия, обяви Местан (обновена)

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2399228_dps_shte_podkrepi_kabinet_na_malcinstvoto_bez_usloviia/?ref=rss


ДПС без условия, без участие във властта дава подкрепа за еднопартиен кабинет на малцинството, каза днес лидерът на партията Лютни Местан на пресконференция. Изявлението му дойде в първия от дните, в които вървят преговори за ново правителство.

Днес представителите на ГЕРБ разговаряха с БСП, а за утре са насрочени разговори с представители на ДПС. Борисов на няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък...

КТБ и инфраструктурните проекти - препъни камък в преговорите между ГЕРБ и БСП

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ktb-i-infrastrukturnite-proekti-prepuni-kamuk-v-pregovorite-mejdu_34917/

КТБ и инфраструктурните проекти - основният препъни камък в консултациите

18-те приоритетни области, върху които се фокусирахме, бяха подложени на сериозен дебат, в детайли с партньорите ни в тези консултации от „БСП – Лява България“. Ние направихме детайлен анализ и на 12-те червени разделителни линии, които „БСП – Лява България“ формулираха в предизборната си кампания и от които заявиха, че няма да отстъпят. Това заяви на брифинга след консултациите между ГЕРБ и социалистите за...

Продължава

Ревизоро вече няма да е зрител, влиза в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365255

Н
е е хубаво да се делим на граждани и на партийци, но в живота е така. Харесваш идея, без това да те прави задължително партиен член. Но... само през партия и парламент законно се прави политика. Другото са звуци от пейзажа. Хубави, но нищо не променят. Това са правилата. Или ги спазваш, или си зрител.” 
Така Емил Димитров - Ревизоро, Н е е хубаво да се делим на граждани и на партийци, но в живота е така. Харесваш идея, без това да те прави задължително партиен член. Но... само през партия и парламент законно се прави политика. Другото са звуци от пейзажа. Хубави, но нищо не променят. Това са правилата. Или ги спазваш, или си зрител.” Така Емил Димитров - Ревизоро,

Австрийки, избягали при джихадистите, искат у дома

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/avstrijki-izbiagali-pri-dzhihadistite-iskat-u-doma-6024696

Две австрийски тийнейджърки, които заминаха за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и казали на семействата си, че искат да се върнат у дома

Ремонт на кабинета с поглед към изборите за президент

http://www.grreporter.info/Remont_na_kabineta_s_pogled_km_izborite_za_prezident/16236

Само след няколко месеца мнозинството от 155 депутати няма да му е достатъчно, за да избере новия гръцки президент. Неуспехът може да предизвика предсрочни избори, а запълването на броя на гласовете до необходимите 180 не се очаква да е лесна задача.

прочети повече

Протестна мрежа: Корпорацията “#КОЙ” е готова да подкрепи всяко управление

http://offnews.bg/news/n_1/n_402653.html

Корпорацията “#КОЙ” си набави гласове и е в готовност, гласно или негласно, да подкрепи всяко управление, което няма да накърни интересите й. Това се посочва в обръщение на "Протестна мрежа" към политическите сили, които искат да участват в управлението на страната. Всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс – конструкция, укрепваща влиянието на корпоративни и нелегитимни интереси, рушаща институциите и правовия ред. Такова сговаряне представляваше управлението на Орешарски и Тройната коалиция, предупреждават демонстрантите. Публикуваме пълния текст на обръщението на Протестна мрежа: Приключиха поредните предсрочни избори, в които половината от избирателите не отидоха до урните. Бяхме свидетели на преднамерено вяла кампания и бягство от лидерски дебат. Нито една политическа сила не получава самостоятелно властта. Спечелилата най-много гласове ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство на „споделената отговорност“. Видяхме как на отминалите избори, прикрита зад етикетите за евроатлантизъм и либерални ценности, Корпорацията “#КОЙ” си набави гласове и е в готовност, гласно или негласно, да подкрепи всяко управление, което няма да накърни интересите й. За всички е ясно, че страната се намира в тежкия захват на една самозабравила се върхушка без цвят, която иска да има чадър от съдебната система, да бъде недосегаема и да запази влияние и лостове в икономическия и политическия живот на страната. Така повече не може да продължава. България трябва да стане нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Хората, които всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола, искат демонтиране на модела #КОЙ и управление по правила. Едногодишният протест на свободните граждани демаскира модела #КОЙ, но държавата не е изтръгната от него. Основан на мръсната договорка между икономически интереси, медиен монопол и политическо влияние, моделът може да бъде разрушен само с продължителни и настойчиви усилия от гражданите и политици с гръбнак и без зависимости. Ние, от Протестна мрежа, заявяваме, че всяка сглобка между парламентарните партии, която е без ясно оповестена цел за демонтиране на модела #КОЙ, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, поделяща ресори и контрол върху публичен ресурс – конструкция, укрепваща влиянието на корпоративни и нелегитимни интереси, рушаща институциите и правовия ред. Такова сговаряне представляваше управлението на Орешарски и Тройната коалиция. За да бъдат завързани ръцете на политици, търсещи привилегирован достъп до публичен ресурс, за да бъдат спрени партизанските клики, дебнещи позиции в изпълнителната власт и пресирани лобитата в парламента, за които той е обикновена ЛаФка, няма да престанем да настояваме за правила, които да осигурят граждански контрол над всеки, който е във властта! Ултимативно важно е гражданите да знаят какви са намеренията на бъдещите управляващи и как смятат да ги реализират. Коалиция без публичен договор за управление, без ясен график за действие и непрозрачност в управлението, ще отвори широко врата пред #КОЙ. Управление, което се крепи единствено на балансите и подялбата между коалиционните партньори, загърбвайки обществения интерес и правото на гражданите на добро управление, няма да е коалиция на „споделената отговорност“, а на разпределението на порции и плячка. Всяка такава коалиция е обречена. Никой не може да управлява дълго барикадиран зад заграждения и палки, игнорирайки гласа на гражданите. Ще се отиде много скоро на нови избори, ако политиците не са разбрали какво им казаха гневните хора от улицата. Ние, от Протестна мрежа, сме заявили, че искаме от бъдещия парламент: * Създаване на парламентарна комисия „#КОЙ“ за разследване на икономическите, политически и медийни връзки и зависимости, които произведоха политическата фигура „успял млад мъж на 33“ и направиха възможно назначаването му за шеф на ДАНС; * Провеждане на парламентарно разследване за проекта „Южен поток“ с цел разкриване на антиевропейските действия на правителството на Орешарски и изваждане на светло на цялата засекретена документация за одобрението на проекта и осъществяването му; * Реална операция „Чисти ръце“, което означава: приемане на пакет от законодателни мерки, гарантиращи провеждането на задълбочена проверка на имущественото състояние и конфликтите на интереси на водещи политици, магистрати и висши държавни служители. Настояваме за реализирането на 10 стъпки от изпълнителната и законодателната власт за демонтиране на модела #КОЙ: 1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите, включително на дружества с над 50% държавно и общинско участие. 2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението. 3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги. 4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган, при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции, посочва освен размера и условията, при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си. 5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет. 6. „Решаваме ние как избираме“ – Провеждане на референдум за изборна реформа; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина“. 7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии. 8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва при строго определени критерии и условия; всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата. 9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане. 10. „Блокиране на Държавна сигурност“ – Хора, свързани с Държавна сигурност, не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите имат смелост да спазват този принцип. Протестна мрежа

Пълни мрежи със сафрид вадят рибарите в Черноморец

http://pik.bg/пълни-мрежи-със-сафрид-вадят-рибарите-в-черноморец-news237060.html

Пълни мрежи със сафрид вадят рибарите в Черноморец

Тихото и спокойно време през последните дни, напълни мрежите със сафрид на рибарите от рибарското селище Черноморец, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ако морето се запази все така спокойно, следващият улов, на който се надяват, е да бъде от паламуд, пасажи от който вече се наблюдават по Северното Черноморие.

ДБГ с референдум да участват ли в правителство

http://frognews.bg/news_78137/

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство, съобщиха от партията. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.

Специализираната компания дава съвети как да спечелим от нивите си

http://www.bnews.bg/article-118960

Специализираната компания Агрион открива верига офиси за покупка и наемане на земя в цялата страна.

Облачно сутринта и слънце след обед по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=267159

През нощта, над по-голямата част от страната, ще бъде ясно. Ниска облачност ще има главно над Черноморието. Тихо време с минимални температури, в повечето места, между 7° и 12°, в София 7°. Утре ще бъде слънчево, но в сутрешните часове отново на места в низините, котловините и по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла.

Местан дава Мая Манолова на комисията по дискриминация

http://frognews.bg/news_78136/

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще даде Мая Манолова на комисията по дискриминация. За това се закани преди минути заместникът на Ахмед Доган пред медиите.

Папагалът на Фалкао го аплодира след всеки гол (видео)

http://www.bnews.bg/article-118930

Нападателят на Манчестър Юнайтед Радамел Фалкао притежава домашен папагал на име Коко, който го "обсипва" с овации в моментите, когато колумбийският стрелец е намерил мрежата на противниковия отбор.

Арестуваха бившия президент на Мадагаскар

http://www.cross.bg/ravalomanana-bivshiya-madagaskar-1434825.html

/КРОСС/ Бившият президент на Мадагаскар Марк Раваломанана беше арестуван след като се завърна от изгнание, съобщават местни медии. Силите за сигурност са задържали бившия държавен глава след като е говорил със свои поддръжници, събрали се пред дома му. Официални коментари от страна на властите все още не са направени. "Дойдох, за да подкрепя мира и демокрацията, но най-важното е борбата срещу бедността", каза Раваломанана. Марк Раваломанана бе свален от власт през 2009 г. от Андри Ражоелина и избяга в Южна Африка. През 2010 г. той бе осъден задочно на доживотен затвор за смъртта на 30 опозиционни активисти.    

ЕК настоява: Домакинствата и бизнеса да си купуват ток на свободния пазар

http://econ.bg/Новини/ЕК-настоява-Домакинствата-и-бизнеса-да-си-купуват-ток-на-свободния-пазар_l.a_i.576454_at.1.html

България трябва постепенно да се откаже от регулираните цени на тока за домакинствата и малкия бизнес. Идеята е постепенно да се премахне изцяло...

Западът е разтревожен от начина, по който Виктор Орбан се опитва да укрепи властта си

http://www.mediapool.bg/zapadat-e-raztrevozhen-ot-nachina-po-koito-viktor-orban-se-opitva-da-ukrepi-vlastta-si-news225924.html

Като млад политик Виктор Орбан спечели признание за защитата си на гражданските права и свободните избори. След като стана унгарски премиер, западните нации се притесняват от начина, по който се опитва да консолидира властта, включително чрез правителствени мерки срещу правозащитни групи. Една от групите, която попадна на мушката, е Унгарският съюз за граждански свободи, на който разчиташе самия Орбан през 2007 г., за да бъде оправдан по обвиненията в клевета.   За опонентите на консервативния лидер неотдавнашните действия срещу правозащитните групи, включително полицейските акции, са опит да се принудят да замлъкнат някои от последните останали критични гласове срещу все по-авторитарното управление. Орбан вече концентрира власт за своята партия ФИДЕС над много други институции в Унгария, включително медиите, съдилищата и централната банка.   ФИДЕС беше ясният победител на местните избори в цялата страна в неделя, като лявата опозиция отбеляза известен напредък само в Будапеща, а кандидатите от крайнодясната партия "Йоббик" спечелиха в няколко селски района. Без никакви избори, планирани до 2018 г., Орбан може да продължи своята трансформация на страната.   Орбан оправдава действията си срещу независимите групи, които защитават всякакви каузи, от правата на гейовете и на жените до свободата на медиите и антикорупционни кампании. В реч през юли той ги нарече "платени политически активисти, опитващи се да наложат чужди интереси в Унгария". Орбан освен това стигна до там, че заяви в реч, че иска да превърне Унгария в "нелиберална държава".   Излагайки плановете си да направи Унгария по-силна, той посочи Русия, Китай, Турция и Сингапур като примери за успешни страни, въпреки че не са либерални демокрации, а "може би не са изобщо демокрации".   Някои наблюдатели се опасяват, че със засилването на унгарската икономика и други страни от региона може да се изкушат да последват пътя на Орбан. Регионът, който вдъхнови света с мирните си антикомунистически революции преди 25 години вече е свидетел на известна ерозия на демокрацията, проблем за който Белият дом напоследък изразява загриженост.   Западни лидери се притесняват от проруската политика, възприета напоследък от няколко централноевропейски страни, включително България, Унгария и Словакия, предимно по икономически причини. В частност САЩ и ЕС се борят срещу плановете на България да построи тръба за руския газ, целяща да изключи Украйна от доставките за Европа. Има и притеснения за дълбоко вкоренената корупция в Румъния и на други места.   "В целия регион двойните ракови образувания на отстъплението на демокрацията и корупцията заплашват мечтата, за която работиха толкова много хора от 1989 г. насам", заяви този месец помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, визирайки годината на падането на комунизма в Централна и в Източна Европа. "И дори се възползват от плодовете на членството в НАТО и ЕС, виждаме лидери в региона, които изглежда са забравили ценностите, на които се базират тези институции."   Мерките на унгарското правителство срещу независимото гражданско общество се фокусираха предимно върху 13 групи, обвинени във връзки с политическата левица, които получават средства от благотворителната фондация, наречена "Норвежки грантове". Фондът е създаден от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, страни които не са част от ЕС, но въпреки това са интегрирани с единния пазар и искат да дадат нещо в замяна на блока, като помогнат на по-малко развитите страни в него.   Много от тези групи, като борещите се с корупцията "Транспeрънси интернешънъл" и "Кей монитър", наистина са критични спрямо Орбан, а някои, като защитниците на правата на гейовете и жените, може да не се вписват в неговата визия за консервативна националистична държава.   Кабинетът на Орбан поиска през май от Службата за правителствен контрол да разследва как "Норвежки грантове" е отпуснала 13,5 милиона евро (17 милиона долара) на стотици граждански групи в Унгария за периода 2009-2014 година. Оттогава сградите на групите, решили да използват фондове на "Норвежки грантове", бяха претърсвани от полицията, данъчните им номера бяха суспендирани, а купища документи и компютри бяха конфискувани.   "Сегашната политическа система в Унгария не толерира съществуването на критични гласове и успя да сплаши повечето от тях", каза Мате Даниел Сабьо, директор на Унгарския съюз за граждански свободи.   Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза в реч миналия месец, че "от Унгария до Египет безбройни наредби и открито сплашване все повече атакуват гражданското общество".   Унгарските власти първоначално заявиха, че ръководителите на програмите по "Норвежки грантове" са свързани с опозиционна партия. Те промениха аргументите си, след като тези обвинения вече не изглеждаха защитими. Сега правителството казва, че е загрижено за отчетността и че мениджърите на фонда се водят от политически съображения при избора на кандидатите за бенефициенти.   Освен това те твърдят, че независимите организации трябва да стоят далеч от политиката, защото не са избрани от гласоподавателите.   "Унгарското правителство има напълно ясна и твърда позиция за механизмите на демокрацията", заяви правителственият говорител Золтан Ковач. "Упражняването на политическа власт е за политиците, политическите структури, тоест се основава на представителството".   Норвежкият посланик в Унгария Тове Скарстейн отрича, че "Норвежки грантове" е целяла да повлияе на Унгария в политически план.   "Как може това да е в наш интерес?", пита тя и добавя, че ефектът от полицейските акции е да накара гражданските групи да се чувстват "тормозени и заплашени".   Действията на Орбан показват дълбоките промени от 1989 г., когато той стана известен като млада политическа звезда с реч, призоваваща за свободни избори и изтеглянето на съветските войски от страната. Това беше смела постъпка, която му спечели уважението на мнозина, предвид че комунистите все още бяха на власт.   Той запази доброжелателството на западните лидери в продължение на много години.   През 1998 г., няколко месеца след началото на първия му мандат като премиер, той се срещна в Овалния кабинет с президента Бил Клинтън, който заяви: "Наистина много се вълнуваме за това, което става в Унгария, вълнуваме се за младото й, енергично и прогресивно ръководство."   51-годишният Орбан е бил изправен пред много критики, откакто се върна на поста през 2010 г. с мнозинство от две трети в парламента, което му позволи да започне да централизира властта. Той беше преизбран със смазващо мнозинство по-рано тази година, след като промени избирателния закон по начин, който облагодетелства неговата партия.   Западните лидери вече почти никога не посещават Будапеща, а Клинтън показа, че вече не се възхищава на Орбан.   "Унгарският премиер заяви, че харесва авторитарния капитализъм", заяви миналия месец Клинтън в програмата "Дейли шоу" на Джон Стюарт. "Но той просто казва "не искам никога да ми се налага да напусна властта". Обикновено такива хора просто искат да останат завинаги и да правят пари."   По БТА

Баскетболният "Левски" остава без Брендън Хийт, който има разкъсване на ахилеса

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2399226_basketbolniiat_levski_ostava_bez_brendun_hiit_koito/?ref=rss


Баскетболният шампион "Левски" няма да може да разчита на най-добрия си състезател. Американският плеймейкър Брендън Хийт е контузен и ще трябва да бъде опериран.

Хийт има разкъсване на ахилеса на левия крак. Това са показали изследванията след завръщането на сините от Хърватия, където играха със "Задар" в Адриатическата лига.

Очаква се американецът да бъде опериран до ден-два, пише в сайта на "Левски". След това ще се разбере колко дълго ще отсъства той от игра.
...

Швейцария финансира пилотен проект за въвеждането на професионалното образование в България

http://www.cross.bg/shveiitzariya-bulgariya-plevneliev-1434824.html

/КРОСС/ Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Швейцария. На следващ етап Швейцария ще съдейства за цялостната реформа на дуалната система на образование и обучение в България, беше посочено още след разговора между двамата президенти. На срещата присъства и вицепрезидента и министър на правосъдието и вътрешните работи Симонета Сомаруга.Професионалното образование ще даде своя принос за намаляване на младежката безработица, за внедряването на иновации и ще насърчи икономическия растеж на България, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер. В рамките на проекта ще бъде поставен акцент върху сътрудничеството с швейцарски фирми, които вече развиват успешна дейност у нас. "Чрез този проект младите хора ще имат възможност за лична перспектива и всеки да може да живее достойно, да има своята професия, която да обича и тя да му гарантира доходи", посочи президентът Росен Плевнелиев. По този начин ще се пренесе швейцарският опит на професионално образование в България

Наркомани отнесоха глоба за притежание на хероин

http://pik.bg/наркомани-отнесоха-глоба-за-притежание-на-хероин-news237055.html

Наркомани отнесоха глоба за притежание на хероин

Наркозависими варненци бяха глобени от Районния съд в морския град  за притежание на малки дози хеорин.

На 27-годишна жена беше наложена глоба от 300 лева за притежание на две пакетчета дрога на стойност 9 лева. Наркотикът бил открит при проверка на таксиметров автомобил  в района на ромската махала през месец март.

При друг случай същия месец в 28-годишен мъж са намерени 3 пакетчета с общо тегло 0,14 грама. Подсъдимият получи глоба в размер 700 лева.

ГЕРБ и БСП не се споразумяха за коалиционна подкрепа

http://www.moreto.net/novini.php?n=267193

Днес не беше взето решение за коалиционна подкрепа между ГЕРБ и БСП, но и двете страни си оставиха вратички при бъдещи преговори и преосмисляне на спорните точки да се подаде ръка за политическа подкрепа. По 4 от общо 12 приоритета е имало допирни точки между двете партии след днешните разговори, по останалите обаче не е постигнато съгласие.

Момчил Неков ще работи за промяна на правилата за финансиране на преводи на книги в ЕС

http://www.cross.bg/nekov-knigi-bulgarski-1434823.html

/КРОСС/ Евродепутатът Момчил Неков ще подкрепи каузата на българските издатели за опростяване на правилата за финансиране на преводите на български книги на европейски езици. Това стана ясно след среща на Неков с представители на Асоциацията на българските книгоиздатели по време на Панаира на книгата във Франкфурт, Германия."Правилата за кандидатстване за финансиране на преводи трябва да се променят, като книгоиздателят получи правото да преценява художествените достойнства на книгите, което сега е вменено на администрацията. Това не е нейна работа", заяви Неков.Той предлага да се улесни процедурата за кандидатстване като това става с опростено заявление по всяко време, а не на годишни сесии, както е сега. Неков ще настоява и за възможността да се подават проекти за една книга, а не с групови проекти по предварително дефинирани програми. "Така ще дадем шанс на талантливата книга да пробие, вместо да се загуби сред групи творби. Има само един критерий за оценка на книгата и тя е дали тя е написана талантливо или не", добави евродепутатът от БСП.Момчил Неков, който е член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент, не смята, че администрацията трябва да преценява достойнствата на предложенията за превод, а да контролира дали преводите в действително се публикуват, спазват ли се предложените тиражи и дали творбите се разпространяват реално в търговската мрежа

Рублата достигна най-ниската си стойност в историята спрямо еврото

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/13/2399210_rublata_dostigna_nai-niskata_si_stoinost_v_istoriiata/?ref=rss


Еврото достигна исторически максимум днес на Московската борса, като премина 51.2 рубли, съобщи "Ведомости". Предишният максимум беше постигнат на 3 март. Курсът на долара днес достигна 40.38 рубли.

Председателят на централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че тенденцията на снижаване на цената на петрола скоро ще се обърне, което ще бъде последвано от засилване на руската валута. "Когато цената на нефта пада, всички си мислят, че ще пада дълго, завинаги", но след това идва...

Над 280 000 лв. ще плаща ТЕЦ за митническа измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365160

Районният съд в Свищов потвърди акт за 49 041 лева, съставен на ТЕЦ Районният съд в Свищов потвърди акт за 49 041 лева, съставен на ТЕЦ "Свилоза" за установена митническа измама. Крупната глоба била наложена на предприятието в началото на месец юни т.г. от Митница Свищов, след като били констатирани нередности в декларацията на доставено гориво за централата. Миналото лято централата получила 1733 тона въглища,

Швейцария ще финансира проект за въвеждането на професионалното образование в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365175

Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн, Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн,

Президентството отхвърли предложението за преименуване на Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365170

Сдружение "Азбукари" получи официален отказ от страна на президентството на предложението им Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград.
Това потвърдиха за Дарик от президентството.
Писмото е изпратено до сдружението още в началото на август. "Мотивите за отказа са, че наименованието на дадено населено място следва да се прави Сдружение "Азбукари" получи официален отказ от страна на президентството на предложението им Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград. Това потвърдиха за Дарик от президентството. Писмото е изпратено до сдружението още в началото на август. "Мотивите за отказа са, че наименованието на дадено населено място следва да се прави

Само ДПС регистрира ръст на тези избори, отчете Местан

http://www.cross.bg/glasa-mestan-rust-1434822.html

София /КРОСС/ Само ДПС регистрира ръст на тези избори. Това каза на пресконференция днес лидерът на движението Лютви Местан. ГЕРБ запазват резултата си от 2013, но минус 9 104 гласа, „Атака" също са на минус. Реформаторският блок имат загуба от 41 042 гласа. На този фон Движението за права и свободи има ръст от 87 000 гласа на тези избори, посочи той.Делът на увеличената подкрепа от чужбина за нас е 4-5 хил. гласа, уточни той и допълни, че другият ръст от 82 000 гласа е вътрешен. В София имаме уникален ръст, подчерта Местан. Моля ви, когато правите анализ за загуба на гласове в традиционни и нетрадиционни райони, да се позовавате на фактите, допълни той. Тази сутрин чухме едно много смешно обвинение от вътрешния министър за резултатите в село Галиче. Искам да ви кажа, че ДПС в това село получава подкрепа от много години, в границата от 300 до 400 гласа, продължи Местан. По отношение на феномена „купуване на гласове" аз вече ви казах, че ДПС ще увеличава доверието сред ромското общество заради политиката, която води. Аз нямам нищо против кампаниите ни да бъдат наблюдавани от всички, които искат. Ако за някои е трудно обясним ръст два пъти за ДПС, готов съм на разговор. Ако обаче ще прилагаме този критерий, аз прилагам да го прилагаме спрямо всички и в този смисъл прилагам на внимание резултатът на РБ в Хасково. На парламентарни избори 2013 година всички представляващи политически сили в РБ е 1331 гласа в цяла Хасковска област

Спипаха цигари, скрити в одеяла на Лесово

http://pik.bg/спипаха-цигари-скрити-в-одеяла-на-лесово-news237052.html

Спипаха цигари, скрити в одеяла на Лесово

Опит за контрабанда на 48 800 къса (2 440 кутии) цигари осуетиха митничарите на пункт Лесово. Те били открити в в два колета с одеяла. Пратката превозвал чуждестранен ТИР, пътуващ от Турция за Румъния през България.

 

Цигарите били увити в светлоотразително фолио и скрити между одеялата от полар. Така нарушителите се надявали те да не бъдат засечени при сканиране с рентген. На турския шофьор е съставен акт за нарушение.

 

Швейцария ще финансира проект за въвеждането на професионалното образование в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365164

Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн, Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн,

Джулия Робъртс пак ще става майка

http://www.cross.bg/roburts-dzhyliya-maiika-1434795.html

/КРОСС/ Известната холивудска актриса Джулия Робъртс ще става майка за четвърти път. Звездата от „Хубава жена" бе забелязана от папараци докато пазарува в Малибу. Тя бе заложила на дълга рокля, която ясно очертава напредналата й бременност. Припомняме, че Робъртс и съпругът й Даниел Модър вече имат три деца - 9-годишните близнаци Хейзел и Финеъс и 7-годишният Хенри.

Брюксел отново препоръча раздробяване на БЕХ, енергийна борса и свободен пазар

http://www.mediapool.bg/bryuksel-otnovo-preporacha-razdrobyavane-na-beh-energiyna-borsa-i-svoboden-pazar-news225923.html

Повече свободен енергиен пазар и отказ от регулираните цени на електроенергията за бита, енергийна борса и раздробяването на "Българския енергиен холдинг" са новите стари препоръки на Европейската комисия към България с представения в понеделник в Брюксел доклад за напредъка на държавите от Общността по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар. България разполага със свръхвъзможности за производство на ток, констатира отново Еврокомисията, която настоява за пореден път в страната ни да се обособи независима и добре организирана енергийна борса, на която да се сключват и предварителни сделки. Създаването на такава борса е приоритет от времето на кабинета "Станишев" насам, но три редовни и две служебни правителства не успяват да го реализират близо десет години. От Брюксел отново препоръчват да се премахнат квотите за покупка на ток от електроцентралите в регулирания пазар, които сега се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и на практика резервират евтиния ток от държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" за домакинствата за да се потиска ръстът на цената на тока за гражданите. Това обаче пречи на пазара. ЕК смята също, че трябва да се премахне и схемата на единствен купувач на ток на едро, какъвто в момента е държавната "Национална електрическа компания". Страната ни в момента е единствената в Европа, която прилага този остарял модел за доставки на електроенергия. Комисията заявява, че постепенно нашата страна трябва да се откаже от регулираните цени на електричеството за потребителите на ниско напрежение, каквито са домакинствата и малкия бизнес. България трябва да се насочи към обособяването на конкурентен пазар на ток за крайните потребители, смята ЕК. Друга препоръка гласи, че нашата страна трябва да ускори свързаността си към европейската електропреносна мрежа и укрепването на вътрешната си кабелна мрежа, за да се справя по-добре с прекъсванията на електроснабдяването. В областта на газа ЕК отбелязва, че у нас липсва достатъчна връзка на националните тръбопроводи със системата за международен пренос. Комисията препоръчва нашата страна да ускори и завърши връзките между газопреносните системи на съседните държави. Комисията отново настоява за раздробяването на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), което би довело до повече съревнование на пазара на ток и газ. Препоръчва се също осигуряване на повече независимост на ДКЕВР, особено в областта на електроенергията.

Президентството отхвърли предложението за преименуване на Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365157

Сдружение Сдружение "Азбукари" получи официален отказ от страна на президентството на предложението им Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград. Това потвърдиха за Дарик от президентството. Писмото е изпратено до сдружението още в началото на август. "Мотивите за отказа са, че наименованието на дадено населено място следва да се прави

Киев: Руските войници се изтеглят от източната част на Украйна

http://europe.actualno.com/Kiev-Ruskite-vojnici-se-iztegljat-ot-iztochnata-chast-na-Ukrajna-news_54653.html

Правителството на Украйна потвърди днес, че руските войски се изтеглят от източните граници на страната. Властите обаче предупредиха, че Русия продължава да позволява на бойци да влизат в страната и д...

Турция: Не сме разрешили САЩ да ползват наша база за удари срещу Ислямска държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365161

Турция отрече изявленията на американски представители, че е разрешила на Съединените щати достъп до нейните военновъздушни бази за провеждане на бомбардировки срещу силите на „Ислямска държава” в Сирия, съобщи АФП.
Представител на правителството каза, че няма ново споразумение относно използването от САЩ на военновъздушна база „Инджирлик” в Южна Турция отрече изявленията на американски представители, че е разрешила на Съединените щати достъп до нейните военновъздушни бази за провеждане на бомбардировки срещу силите на „Ислямска държава” в Сирия, съобщи АФП. Представител на правителството каза, че няма ново споразумение относно използването от САЩ на военновъздушна база „Инджирлик” в Южна

Уникално лечение с ускорител на ЦЕРН ще бори рака с протони и йони

http://www.bnews.bg/article-118956

Проектът у нас ще покрива нуждите от подобна вид терапия на Балканския полуостров. В момента държавата плаща 50 000 евро на всеки българин за такъв курс на лечение в чужбина. Ако туморният център бъде изграден у нас, курсът на лечение на българските пациенти ще възлиза на 15 000 евро.

"България на гражданите" обяви вътрешнопартиен референдум за евентуално участие в коалиционно правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365154

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство, съобщиха от партията.
Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.
Въпросите в референдума ще бъдат два: 1. Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство, съобщиха от партията. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания. Въпросите в референдума ще бъдат два: 1.

Трима са в критично състояние след отравяне с гъби

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/13/2399207_trima_sa_v_kritichno_sustoianie_sled_otraviane_s_gubi/?ref=rss


Трима души са в критично състояние след отравяне с гъби, информират от Клиниката по токсикология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. 

Оттам съобщават още, че през последните две седмици случаите на подобни интоксикации са зачестили. От клиниката и призовават хората да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето. Най-често срещаните отравяния са със зелена, бяла или леплива бяла мухоморка,...

Трима са в критично състояние след отровяне с гъби

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/13/2399207_trima_sa_v_kritichno_sustoianie_sled_otroviane_s_gubi/?ref=rss


Трима души са в критично състояние след отравяне с гъби, информират от Клиниката по токсикология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. 

Оттам съобщават още, че през последните две седмици случаите на подобни интоксикации са зачестили. От клиниката и призовават хората да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето. Най-често срещаните отравяния са със зелена, бяла или леплива бяла мухоморка,...

Турция: Не сме разрешили САЩ да ползват наша база за удари срещу Ислямска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365150

Турция отрече изявленията на американски представители, че е разрешила на Съединените щати достъп до нейните военновъздушни бази за провеждане на бомбардировки срещу силите на „Ислямска държава” в Сирия, съобщи АФП.
Представител на правителството каза, че няма ново споразумение относно използването от САЩ на военновъздушна база „Инджирлик” в Южна Турция отрече изявленията на американски представители, че е разрешила на Съединените щати достъп до нейните военновъздушни бази за провеждане на бомбардировки срещу силите на „Ислямска държава” в Сирия, съобщи АФП. Представител на правителството каза, че няма ново споразумение относно използването от САЩ на военновъздушна база „Инджирлик” в Южна

"България на гражданите" прави референдум за участие в правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365149

Изпълнителният съвет на Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство, съобщиха от партията. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания. Въпросите в референдума ще бъдат два: 1.

Esquire: Пенелопе Крус е "най-секси жената сред живите" за 2014

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/13/2399208_esquire_penelope_krus_e_nai-seksi_jenata_sred_jivite/?ref=rss


Испанската актриса Пенелопе Крус бе обявена за най-секси жената сред живите от американското издание Esquire, което отскоро има и свой български вариант на пазара.

Звездата в пет от филмите на Алмодовар, както и от "Вики, Кристина, Барселона" на Уди Алън е 11-ата поред знаменитост, която получава титлата от списанието и с това се нарежда до имена като Анджелина Джоли, Хали Бери, Риана, Чарлийз Терон и Скарлет Йохансон. Освен със специална фотосесия в самото издание, 40-годишната...

Източноевропейски страни се огъват пред Путин

http://www.mediapool.bg/iztochnoevropeiski-strani-se-ogavat-pred-putin-news225922.html

За да се проумее как Владимир Путин напредва в кампанията си да преобърне европейския ред след Студената война, си струва да се погледне отвъд Източна Украйна, където Кремъл е зает да укрепва отцепническа марионетна държава. В крайна сметка, както президентът Обама обича да посочва, Украйна не е член на НАТО, която разшири западната сигурност и демократично управление до още една дузина страни, доминирани в миналото от съветската диктатура.   Та нека погледнем Унгария, член на НАТО, чийто премиер неотдавна заяви, че Путинова Русия е политически модел, от който да се взима пример. Или друг член на НАТО - Словакия, чийто ляв премиер оприличи възможното разполагане на натовски войски в страната му със съветското нашествие от 1968 г. Или членът на НАТО Чехия, чийто министър на отбраната направи подобно сравнение и чието правителство заедно със Словакия и Унгария се бори против санкциите на ЕС срещу Русия. Или Сърбия, член на програмата на НАТО "Партньорство за мир", която покани Путин да посети Белград този месец за военен парад по случай 70-годишнината от "освобождаването" на града от Червената армия.   Да видим и Полша, която доскоро оглавяваше усилията в НАТО и ЕС в подкрепа на затрудненото прозападно правителство на Украйна и наказване на агресията на Путин. Този месец новата й министър-председателка Ева Копач нареди на новия си външен министър спешно да преразгледа политиката си. Както съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", тя каза в парламента, че се безпокои от "изолация на Полша" в рамките на Европа, която би настъпила от поставянето на "нереалистични цели" в Украйна.   Обама изразява задоволство, че е повел "единен отговор" на Запада, който според него е изолирал Путин. В действителност голяма част от натовския алианс дискретно започна да се накланя към Москва. Тези правителства постъпват така отчасти по икономически причини: тъй като са зависими от Русия за енергоизточници както и за пазар за износа си, те се боят от последствията на ескалиращи санкции.   Някои от тях обаче изглежда правят залози по отношение на сигурността и идеологията. Те преценяват, че не си струва да се проверява дали заплахата на Путин да нахлуе в страни от бившия съветски блок наистина е била шега или дали водена от Обама НАТО наистина ще им се притече на помощ. Иначе защо да се обявява предварително, както направи чешкият премиер Бохуслав Соботка, че страната му не иска войските, които НАТО изпрати в Полша и балтийските страни като възпиращо действие към Русия?   Соботка бе "надцакан" от словашкия премиер Роберт Фицо, бивш комунист, който последва нежеланието си за натовски войски с отхвърляне на призива на Обама да се отделят повече разходи за отбрана и определяне на санкциите срещу Русия като "самоубийствени и безсмислени".   Угодничеството на Фицо на свой ред изглеждаше слабо в сравнение с произнесеното в края на юли слово на унгарския премиер Виктор Орбан, който описа Русия като образец за това как "трябва да изоставим либералните методи и принципи за организиране на обществото, защото либералните ценности (в САЩ) днес включват корупция, секс и насилие".   Ако това е "единен отговор", той изглежда дирижиран повече от Путин, отколкото от Обама.   "Някои централноевропейски политици действат или към снишаване под радара - не се обаждай, за да не превърнеш страната си в мишена на гнева на Путин - или към подмазване на Путин и да са в по-изгодна позиция от други съюзници, когато водите станат още по-бурни", заяви Деймън Уилсън, изпълнителен вицепрезидент на Атлантическия съвет. "Въпросът за мнозина политици ще е как да оцелеят, когато руснаците се завърнат, по-зли от всякога. А американците са далеч и са на разположение само за истински спешни обаждания", каза той.   Забележително е, че тази колебливост в Източна Европа настъпва само едно десетилетие след голямото разширяване на НАТО от 2004 г. и 12 години след като Полша и Чехия благодарно и въодушевено подкрепиха нахлуването на САЩ в Ирак. Какво се случи? Както каза Робърт Коулсън от радио "Свободна Европа", един възможен отговор може да бъде намерен в "отвореното писмо", което политически лидери и интелектуалци от тези страни изпратиха на Обама през юли 2009 г., когато в първата му година като президент той задейства "рестарта" на отношенията си с режима на Путин.   "Мнозина американски официални лица сега заключиха, че регионът ни е оправен веднъж завинаги. Този възглед е прибързан", предупредиха те в писмото. Обама, продължава писмото, прави грешка с поставянето на отношенията с Централна и Източна Европа на заден план. Елитите, които се издигат в пост-съветските държави, "може да не споделят идеализма или да поддържат същите отношения със САЩ като поколението, което оглави демократичния преход". Освен това Русия далеч не е подходящ партньор, а "се завръща като ревизионистка сила, преследваща дневен ред от 19-и век с тактика и методи от 21-и век".   Обама и сътрудниците му енергично отхвърлиха тези предупреждения и гневно заявиха на авторите на отвореното писмо, че страдат от "русофобия". Пет години по-късно Обама повтаря тяхната диагноза на Путин като свое откровение. Може би обаче е твърде късно: "русофобите" в разширената НАТО бяха заменени в не една и две столици от Путино-успокоители.   По БТА

ЕК препоръчва на България премахването на регулираните цени на тока

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/ek-preporychva-na-bylgariia-premahvaneto-na-reguliranite-ceni-na-toka-181774/

В доклад за напредъка по внедряване на единен енергиен пазар Брюксел иска да бъде гарантирана независимостта на енергийните регулатори

Връщат оригиналния облик на фонтана зад Малкото казино във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267192

Оригиналният облик на фонтана в Морската градина, който се намира зад Малкото казино, да бъде възстановен и да бъде поправен резултатът от неграмотния ремонт през 2011-та година. За това настояват от инициативния комитет група „Стара Варна“, научи Moreto.

Киев готов да купи от Русия 4 млрд кубика газ

http://www.vesti.bg/novini/kiev-gotov-da-kupi-ot-rusiia-4-mlrd-kubika-gaz-6024695

Киев е готов купи от Русия 4 млрд кубика газ, условието за доставка е изплащането на дълга от 1.4 милиарда долара и авансов платеж в съответствие с новия график на доставки.

Протестна мрежа: 10 стъпки демонтират модела #КОЙ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protestna-mrezha-10-stypki-demontirat-modela-koj-6024693

В декларация организацията заявява желанието си България да стане нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията

Вижте как преговаряха ГЕРБ и БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365137

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Euobserver: Евродепутатите печелят милиони извън щедрите си заплати

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/13/2399191_euobserver_evrodeputatite_pecheliat_milioni_izvun/?ref=rss


Новите депутати в Европейския парламент печелят поне 18 милиона евро годишно от дейности, странични на основното им занимание. Те получават по 8000 евро заплата плюс до 11 000 евро за пътувания, настаняване и представителни разходи. Но данни от декларациите за финансовите им интереси сочат, че близо половината от 751 представители от 28-те държави имат дейност, която потенциално би могло да влияе на работата им, пише брюкселското издание Euobserver.

То се позовава на разпространена в...

Варненски таксита въведоха униформи за шофьорите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=267191

От днес шофьорите на таксиметрова компания - „Триумф такси“ - част от голямото семейство „Транстриумф холдинг“ АД, возят жителите и гостите на морската столица, облечени в униформи. Модерните ризи с фирменото лого са изработени от наложена в мъжкото облекло българска марка, съобщиха от компанията за Moreto.

Дупничани блокираха E-79 заради Бат Сали

http://www.cross.bg/dypnichani-protesta-dvizhenieto-1434821.html

/КРОСС/ Десетки жители на Дупница блокираха движението на главен път E-79. На барикадите застанаха протестиращи граждани, които призоваха да бъдат извършени промени в Изборния кодекс още в първия работен ден на 43-ото Народното събрание. Кметът на Дупница Методи Чимев поздрави дупничани за будния дух. По думите му духът на дупничани е един от най-силните и те отново ще поведат и възродят протестния дух. Блокадата предизвика над четирикилометрова опашка от автомобили. Шофьорите, които спряха пред образуваната барикада от хора, подкрепиха протеста на дупничани и изразиха своята съпричастност към техните искания. От КАТ - Пътна полиция регулираха движението като предварително спираха колите във връзка с протеста. Протестиращите бяха блокирали и намиращият се в близост жп прелез.Участниците в протеста заявиха, че няма по никакъв начин да допуснат наложеният им депутат Александър Методиев да прекрачи прага на тази институция. Те ще протестират всеки ден от 17.30 ч. на площада в града.   Снимки: Булфото, всички права запазени  

Еврокомисията препоръча на България да създаде добре работещ пазар на ток

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/13/2399190_evrokomisiiata_preporucha_na_bulgariia_da_suzdade/?ref=rss


Европейската комисия в понеделник представи доклад за напредъка на държавите от Общността по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар. Докладът съдържа преглед ипрепоръки за всяка от -те държави в ЕС, съобщи БТА.

В частта за нашата страна пише, че България разполага със свръхвъзможности за производство на ток. Комисията препоръчва установяването на добре работещ пазар за електричество, включително с обособяването на независима и добре организирана енергийна...

Да събудим красотата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364794

Затваряте очи, вдишвате уханията и се оставяте на нечии вещи ръце, които не само че ще ви накарат да се чувствате добре, но ще успеят да “събудят” красотата ви. Настроението ви ще се подобри, а кожата ви ще засияе. 
Ароматерапията не е новост в България, но сега у нас 

започват да
 навлизат нови
 техники 

за нейното прилагане и нови Затваряте очи, вдишвате уханията и се оставяте на нечии вещи ръце, които не само че ще ви накарат да се чувствате добре, но ще успеят да “събудят” красотата ви. Настроението ви ще се подобри, а кожата ви ще засияе. Ароматерапията не е новост в България, но сега у нас започват да навлизат нови техники за нейното прилагане и нови

Бабаит с мотор гърми по колата на семейство с бебе

http://www.cross.bg/pistolet-posoka-ryen-1434820.html

/КРОСС/ Мотоциклетист гърмя с газов пистолет по кола с младо семейство в нея. 53-годишният айтозлия Живко Калудов насочил пистолет към колата им и стрелял два пъти. За щастие всичко се разминало с уплаха.Около 18.30 ч на вчера в Руенското полицейско управление е получено съобщение от 28-годишен айтозлия, за това, че докато пътувал с Шкодата си заедно със семейството си, на главния път Айтос - Провадия в района след асфалтовата база е изпреварен от мотоциклетист, който му показал неприличен жест и крещял. В началото на с. Руен айтозлията забелязал мотоциклетиста, който бил спрял на пътя в посока автогарата на с. Руен.Преминавайки по другото пътно платно, 28-годишният мъж видял, че непознатият насочил пистолет към автомобила му и стрелял два пъти. Той обаче не спрял и продължил в посока с. Ръжица, като оставил съпругата и едногодишното си момиченце в селото. На пътя за с. Руен младият баща отново се разминал с мотоциклетиста, който пътувал от с. Руен в посока с. Ябълчево.53-годишнит Живко Калудов от Айтос, от който е иззет газовия пистолет, по време на инцидента бил в явно нетрезво състояние. Задържан е за срок от 24 часа. Работата по случая продължава, съобщава "Флагман".

Тайфунът Вонфон удари Япония

http://www.moreto.net/novini.php?n=267183

Мощният тайфун Вонфон връхлетя японския остров Кюшу, носейки със себе си проливни дъждове и силни ветрове, съобщиха местни медии, цитирани от "Ройтерс" и ДПА. Тайфунът е достигнал сушата при град Макурадзаки, на около 1000 км югозападно от Токио.

Само 144 208 от гласовете зад граница са реални

http://offnews.bg/news/n_1/n_402726.html

„Само 144 208 от гласовете зад граница са реални". Това каза пред журналисти служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от „Фокус". „Единствената опция за една радикална реформа е референдумът. Тоест да питаме гражданите дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. На второ място, знаете, ние лансирахме идеята за задължителното гласуване. Това също е нещо, което трябва да мине през референдум, за да не дава основания за поддържане на тезата, че така се ограничават права и свободи на отделни групи на населението", каза още Близнашки. По думите му българският народ трябва да си каже думата. Той допълни, че това е болезнена тема, имайки предвид ниската избирателна активност, която беше отчетена на тези избори за парламент. „Аз смятам електронното гласуване да го предложим за вариант - гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път. Ще направим много бързи консултации със съответните фирми", заяви проф. Близнашки. По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки каза: „Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че ние отидохме много далеч в насърчаването на малките работи - желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента". По думите му, когато се правят промени в изборната система, трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания: демократичност и ефективност. Според проф. Близнашки първият критерий е постигнат - имаме 8 партии в парламента, но по втория критерий не трябва да се допуска прекомерно голямо разпиляване на гласовете.

Златка Димитрова се пусна по бански

http://www.bnews.bg/article-118914

Златка Димитрова се включи в проект за здравословен начин на живот.

Бунтарският дух на рокендрола пристига от Украйна, което не е никак случайно!

http://www.cross.bg/bryuki-rykiv-rockabillybg-1434819.html

/КРОСС/ На 18 октомври (събота) верни на традицията, порталът за рокендрол и винтидж култура Rockabilly.bg отново ще отбележи своя рожден ден със зашеметяващо парти и концерт, пренасяйки столичния клуб Mixtape 5 в златната ера на рокендрола, `50-те. Тази година за концерт от Киев в София пристигат рокендрол сензацията Руки'в Брюки. Руки'в Брюки са създадени през 2006 г. в Киев. Името на групата (с ръцете в джобовете) буквално олицитворява начина по който основателят й Александр "Юный се отзовава от Харков в Киев...заради любов с киевчанка. Руки'в Брюки съчетават няколко стила -рокабили, jump-blues и суинг, преливащи по уникален начин един в друг. Притежават невероятно сценично присъствие, а автентичното им звучене ги прави сред най-любимите банди на европейските фестивали. Украйна има една от най-силните сцени в това направление. Киев е домакин и на един изключително популярния рокабили/сайкобили фестивал Ukrabilly Bang. Празник е, очаквайте изненади! Rockabilly.bg обещават вечерта да е пъстра и изпълнена с емоции. Сред специалните гости е очарователното българско дамско трио The Scarlett Sisters, които ще се включат в концерта съвместо с Руки'в Брюки. The Scarlett Sisters ще представят и разкошните тоалети на модния бутик Vintage Sofia, есетвествно, следващ визията 50's style! Концертът е в столичния клуб Mixtape 5, 18 октомври (събота). Клубът отваря врати точно в 21 часа. Музикалната селекция на Rockabilly

Д-р Дянкова пред Фрог: Отровните гъби поразяват черния дроб

http://frognews.bg/news_78135/

Отравянето с гъби започва с отпадналост, с общо неразположение, гадене, повръщане. Трябва да се потърси специализирана помощ в Токсикологията на „Пирогов” или в Спешното звено на болниците, заяви пред Фрог нюз гастроентерологът от Първа градска болница в София д-р Лозка Дянкова.

Цачева: По-скоро не виждаме основа за бъдещото управленческо споразумение с БСП

http://www.cross.bg/tzacheva-sporazymenie-osnova-1434818.html

София /КРОСС/ Към момента по-скоро не виждаме основа за бъдещото управленческо споразумение с БСП, освен ако не получим преосмислени по друг начин тезите, които те поддържаха по категоричен начин днес. Това заяви на брифинг в парламента Цецка Цачева от ГЕРБ след консултациите с БСП. Тя посочи, че разговорът със социалистите е преминал диалогично, докато не се е стигнало до обсъждане на 12-те червени линии и начина, по който те са били формулирани. По думите на Цачева целта на днешните консултации е била да изяснят основните приоритети на двете сили и къде има сходство с оглед на очакваното правителство. „Не сме имали за цел подписване на споразумение с „БСП лява България" днес", каза още тя. „То трябва да бъде с ясно разписана концепция за политическата формула, но за този етап не е стояло като въпрос", добави Цачева. „Повече от четири часа в режим на взаимно поставяне на приоритети, с цялата отговорност, съзнавайки, че я носим пред гражданите, двете политически сили се опитахме да установим общност в някои от приоритетите ни и категорично да заявим позиции, по които няма постигнато съгласие", каза още Цачева.„Изказвам задоволството си от начина, по-който задълбочено, аргументирано протекоха тези консултации", коментира още тя. Цачева допълни, че няма как да няма разминаване в позициите на ГЕРБ и БСП, след като двете партии имат диаметрално различни политически възгледи

Французин грабна Нобела за икономика

http://offnews.bg/news/n_1/n_402715.html

Французинът Жан Тирол спечели Нобеловата награда за икономика за 2014 година. Тирол, който е изследовател в университета в Тулуза, печели приза, благодарение на своя "анализ на пазарната сила и регулацията", съобщава журито. Жан Тирол е третият французин, удостоен с Нобелова награда за икономика след Жерар Дебрьо през 1983 г. и Морис Але през 1988 г. "Много индустрии са доминирани от малък брой големи фирми или единен монопол. Ако бъдат оставени нерегулирани, тези пазари често произвеждат обществено нежелани резултати, по-високи цени от тези, мотивирани от разходите, или непродуктивни фирми, които оцеляват, блокирайки навлизането на нови и по-продуктивни компании", допълва журито. Нобеловата награда за икономика, официално наречена "Награда на Шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел", е единствената, която не е включена в завещанието на шведския изобретател на динамита. Тя беше създадена през 1968 г. от Шведската централна банка и беше връчена за първи път през 1969 г.

Карни: Слабостта на европейската икономика няма да диктува политиката на АЦБ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/karni-slabostta-na-evropeiskata-ikonomika-niama-da-diktuva-politikata-na-acb-181773/

Тя е просто един от факторите, които ще определят кога лихвените равнища ще бъдат вдигнати, заяви гуверньорът на АЦБ

Французинът Жан Тирол с Нобелова награда за икономика

http://www.mediapool.bg/frantsuzinat-zhan-tirol-s-nobelova-nagrada-za-ikonomika-news225921.html

Френският икономист Жан Тирол получи Нобеловата награда за икономика за 2014 година за анализа си на силата на пазара и регулацията, по-специално държавната регулация на големите корпорации със значително влияние на пазара, съобщи Ройтерс в понеделник.   "Жан Тирол е един от най-влиятелните икономисти на нашето време", обяви Кралската шведска академия на науките, цитирана от Ройтерс. "Преди всичко той изясни как да бъдат разбирани и регулирани сектори, доминирани от няколко силни компании", уточни академията.   Изследванията на Тирол ясно демонстрират, че регулациите на пазара трябва да бъдат внимателно адаптирани към условията на специфични икономически сфери, а регулациите с общ характер – ценовите тавани, например – носят повече вреди, отколкото ползи.   "Наградата за икономика тази година се присъжда за ограничаването на влиянието на могъщи корпорации", заяви постоянният секретар на Кралската шведска академия на науките.   Жан Тирол има докторска степен от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати. Той е научен ръководител на Института по икономика на индустрията към университета в в южния френски град Тулуза.   Икономистът ще получи 8 милиона шведски крони (1,1 милиона долара).   Наградата за икономика е последната от поредицата нобелови отличия. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.   През последните две десетилетия наградата за икономика е присъждана най-вече на американски икономисти, сред които Пол Кругман, Милтън Фридман, Фридрих фон Хайек, Джоузеф Стиглиц.

Слънчев и топъл вторник, температурите до 25°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365126

Утре ще бъде слънчево, но в сутрешните часове отново на места в низините, котловините и по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. Ще се задържи почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в крайните югозападни райони до 27°, в София 24°. 
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Утре ще бъде слънчево, но в сутрешните часове отново на места в низините, котловините и по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. Ще се задържи почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в крайните югозападни райони до 27°, в София 24°.  Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Тампере се потапя в коледна атмосфера

http://www.cross.bg/tampere-svetlinite-praznichnite-1434816.html

/КРОСС/ От 24 октомври финландският град Тампере ще се потопи в коледна атмосфера. От този ден се открива сезонът на празничните илюминации „Седмици на светлините" - традиция, която съществува от близо половин век. До началото на новата 2015 година главната улица на града ще се превърне в своеобразна галерия от светлинни фигури, създадени от 23 000 лампички. Празникът ще започне в следобедните часове с огнено шоу и концертна програма. Ще има и специални събития за най-малките посетители. Всички гости ще могат да опитат от топлото коледно кафе, да се стоплят с греяно вино и да похапнат пресни хлебчета. Тържествената церемония по запалване на светлините ще бъде точно в 19 часа на 24 октомври на площад Keskustori, а кулминация на вечерта ще бъдат празничните фойерверки.

Омбудсманът на Русия: Кой убива младите хора?

http://www.cross.bg/rysiya-narkomafiyata-nima-1434817.html

/КРОСС/ Според Ела Панфилова лобисти на наркомафията има на високи постове в различни структури, включително и в правоохранителните органи От септември т. г. досега, т.е за по-малко от месец, повече от 700 души в Русия са се отровили от пушене на тревни смеси, не по-малко от 25 са починали, а мнозина са в кома. Убиецът - в Русия го наричат „сайс" (от англ. подправка), предизвика буквално епидемия, като най-разпространен се оказа в Република Башкортостан, Кировска област, Ханти-Мансийски автономен окръг и Москва. По думите на ръководителя на федералната служба за контрол на наркотиците(ФСКН) Виктор Иванов, всички пострадали са употребявали едно и също вещество - тревна смес, появила се неотдавна в Русия, с примес на вече установеното синтетично вещество с формулата MDMB (N)-Bz-F (новосинтетичен канабиноид). Досега психотропното вещество е било неизвестно, поради което не е фигурирало в списъка на забранените. Към момента ФСКН вече е инициирала включването му в „черния" списък. Виктор Иванов смята, че жертвите биха били много по-малко, ако в Русия функционираше национална система за рехабилитация на наркозависимите. Той съобщи, че вече са задържани първите заподозрени - около 20 души: „Локалните групировки на разпространителите на тази зараза са разгромени, каналите за внос на веществото в регионите са прекъснати. Възможната епидемия този път е блокирана"

Ще изплащат болничните обезщетения три пъти по-бързо

http://econ.bg/Новини/Ще-изплащат-болничните-обезщетения-три-пъти-по-бързо_l.a_i.576441_at.1.html

Три пъти се може да бъдат скъсени сроковете за изплащане на болничните обезщетения. Очаква се те да достигнат до пет работни дни след осъществяването...

13 октомври: Два повода за национална гордост и светещ марсианец

http://society.actualno.com/13-oktomvri-Dva-povoda-za-nacionalna-gordost-i-svetesht-marsianec-news_54654.html

Произведението "Четирите грации" на Димитър Хинков е селектирано за участие в ежегодния Есенен салон на изкуствата в Париж от 16 до 19 октомври 2014 г. Снимки на светещо същество,...

Омбудсманът сезира Бакалов заради фирмите за събиране на вземания

http://society.actualno.com/Ombudsmanyt-sezira-Bakalov-zaradi-firmite-za-sybirane-na-vzemanija-news_54640.html

Оплаквания от гражданите за психически тормоз и отправени заплахи от служители на колекторските фирми са накарали омбудсманът Константин Пенчев да сезира служебния министър на вътрешните работи Йордан...

Отчитат бум на натравянията с гъби в Пловдивско

http://plovdiv.actualno.com/Otchitat-bum-na-natravjanijata-s-gybi-v-Plovdivsko-news_54650.html

Само допреди две седмици в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив не е имало регистриран нито един случай на отравяне с гъби. Оттогава досега броят на пациенти се увеличав...

Очаква ни слънчев и топъл вторник, температурите до 25°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365099

Утре ще бъде слънчево, но в сутрешните часове отново на места в низините, котловините и по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. Ще се задържи почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в крайните югозападни райони до 27°, в София 24°. 
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Утре ще бъде слънчево, но в сутрешните часове отново на места в низините, котловините и по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. Ще се задържи почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в крайните югозападни райони до 27°, в София 24°.  Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

"Ескуайър": Пенелопе Крус е най-сексапилната жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365104

Списание "Ескуайър" обяви актрисата Пенелопе Крус за най-сексапилната жива жена в света, предаде Асошиейтед прес.
Крус е 11-ата носителка на титлата, присъждана преди на красавици като Анджелина Джоли, Холи Бери, Риана, Чарлийз Терон и Скарлет Йохансон, която миналата година я получи за втори път.
40-годишната Пенелопе Крус казва за сп. Списание "Ескуайър" обяви актрисата Пенелопе Крус за най-сексапилната жива жена в света, предаде Асошиейтед прес. Крус е 11-ата носителка на титлата, присъждана преди на красавици като Анджелина Джоли, Холи Бери, Риана, Чарлийз Терон и Скарлет Йохансон, която миналата година я получи за втори път. 40-годишната Пенелопе Крус казва за сп.

Има открит биологичен материал в завод "Миджур"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399187_ima_otkrit_biologichen_material_v_zavod_midjur/?ref=rss


Има открит биологичен материал при огледите на взривения завод в Горни Лом, които е иззет по съответния ред и е предаден за експертиза. Това съобщи Андрей Цветанов, завеждащ отдел в Националната следствена служба, цитиран от агенция "Фокус". 

"Продължава разследването на взрива в Горни Лом. През почивните дни продължиха и обходите на мястото на взривения завод", заяви още Цветанов. Той обясни, че няма информация кога ще приключат огледите, но по-голямата част от пространството е...

Време е да престанем все ние да сме невинни

http://www.cross.bg/bulgariya-vreme-hora-1434815.html

/КРОСС/ - Проф. Биолчев, по избори все се случва да се ядосаме поне веднъж - колкото и да се заричаме да не го правим. Дали докато момчетата в централата на ГЕРБ надвикваха репортерката на БНТ с „Победа!", или по време на репортажите за купуване на гласове... Може би е имало моменти, когато вие, вместо да се ядосате, сте се разсмели? - Не могат да ме ядосат, защото вече съм ядосан. Поддържам състояние на лека раздразненост открай време, но никой не е съвършен. Може би ние самите в някаква степен създаваме условия, в които нормално мислещият да се дразни. За мен няма тази или онази изборна нощ. Ние не живеем почасово. Животът се подарява от природата и след време се взима обратно. Аз поне съм се научил да не си поверявам живота на никого, както и да не го разделям на периоди, които не зависят от моята собствена воля. У нас непрекъснато говорим за политиците все едно са някакъв друг етнос, а политиката това сме ние. Най-големият порок на националното съзнание е, че мислим критически, без да включваме себе си. Народът би казал, че все някой ни е виновен, а аз ще го кажа иначе: Време е да престанем все ние да сме невинни.  - И все пак телевизиите разказваха за гласуване „с придружител" - не защото човекът е инвалид, а защото е... неграмотен. Както и за гласоподаватели, които мерели с конец къде да сложат ченгелче, защото не различавали нито буквите, нито цифрите

Хазяин причака квартиранта си, преби го и го ограби вместо наем

http://www.bnews.bg/article-118937

Бургаски полицаи задържаха 29-годишен мъж, който пребил и ограбил квартиранта си, че не му плащал наем.

Как житейското училище започва с топла супа

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/kak-zhitejskoto-uchilishte-zapochva-s-topla-supa-6024670

Антоанета помага на децата от Дома за социални грижи в Дрен да се подготвят за живия живот

Създават електронен регистър на НОИ, вместо кочани с болнични

http://frognews.bg/news_78134/

Създаването на електронен регистър на болничните листове е първият етап от процеса по електронизация на обмена на данни за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност. Първата част е в крайната си фаза и ще стартира от 1 януари 2015 г., стана ясно на пресконференция на Националния осигурителен институт.

Варненската община Бяла се подготвя за зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=267175

Варненската община Бяла се подготвя за зимата. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Анастас Трендафилов, кмет на общината. Той посочи, че в момента тече процедура за изпълнител, който да поддържа пътищата в общината през зимните месеци.

Пенелопе Крус е най-сексапилната жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365094

Списание Списание "Ескуайър" обяви актрисата Пенелопе Крус за най-сексапилната жива жена в света, предаде Асошиейтед прес. Крус е 11-ата носителка на титлата, присъждана преди на красавици като Анджелина Джоли, Холи Бери, Риана, Чарлийз Терон и Скарлет Йохансон, която миналата година я получи за втори път. 40-годишната Пенелопе Крус казва за сп.

20-годишен чупи рекорда с 5 промила алкохол в кръвта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365098

Двайсетгодишен от с. Климент е заловен да шофира с близо 5 промила алкохол, съобщиха от карловската полиция.
Безработният младеж и друг път е хващан да кара почерпен, твърдят съселяните му. Миналата година получил условна присъда за кражба на елкабели.
В неделя бил спрян за проверка на кръстовище в Карлово в 4 часа през нощта. Двайсетгодишен от с. Климент е заловен да шофира с близо 5 промила алкохол, съобщиха от карловската полиция. Безработният младеж и друг път е хващан да кара почерпен, твърдят съселяните му. Миналата година получил условна присъда за кражба на елкабели. В неделя бил спрян за проверка на кръстовище в Карлово в 4 часа през нощта.

Натовски кораби се връщат в акваторията на Черно море

http://www.cross.bg/more-korabi-cherno-1434814.html

/КРОСС/ Военни кораби на НАТО се връщат в акваторията на Черно море, предаде РИА „Новости", позовавайки се на дипломатически източник. До края на седмицата групата ще се състои от три кораба.  „Френският разузнавателен кораб Dupuy-de-Lôme ще се присъедини към американските кораби на 17 октомври", посочва източникът. Корабите на ВМС на САЩ са команден кораб Mount Whitney и разрушителят Cole. По-рано беше съобщено, че военни кораби на НАТО от Испания, Франция и Канада, участвали във военни учения с участието на Украйна в Черно море, са се върнали в Средиземно море.

Румен Йончев пред ПИК: Оставането на Бареков в Европарламента по никакъв начин няма да ни обезсърчи

http://pik.bg/румен-йончев-пред-пик-оставането-на-бареков-в-европарламента-по-никакъв-начин-няма-да-ни-о-news237016.html

Румен Йончев пред ПИК: Оставането на Бареков в Европарламента по никакъв начин няма да ни обезсърчи

Румен Йончев е председател на Земеделски народен съюз. Избран за народен представител на КП "България без цензура" от Плевен.

- Г-н Йончев, как ще коментирате ситуацията, в която попадна държавата ни след изборите?

- Ситуацията, в която се намираме в момента, има много позитиви. Протестите дадоха резултат, хората направиха своя избор и партиите вече са в парламента. Политическият дебат се измести от жълтите павета и вече е там, където му е мястото. Сега въпросът е как ще се действа от тук нататък и какви решения ще се вземат.

- Получихте ли покана за преговори от лидера на ПП ГЕРБ - Бойко Борисов и каква позиция смята да заеме "България без цензура"

- Да, получихме такава покана и разбира се ще се отзовем. "България без цензура" ще се придържа изцяло към политическата си платформа и към политиката, която водеше по време на кампанията. За нас от първостепенна важност е разкриването на нови работни места, специално внимание и обръщане на погледа по посока икономическия растеж на страната, развитие на земеделието, туризма, енергетиката.

"България без цензура" е уравновесена и стабилна в идеите си за разлика от много други партии и коалиции, които влязоха в парламента. България се нуждае от такива позиции и личности в управлението си.

- По какъв начин ще се отрази на парламентарната група оставането на лидера на коалицията Николай Бареков в Европарламента?

- Парламентарната ни група е достатъчно консолидирана иоставането на Бареков в Европарламента по никакъв начин няма да ни обезсърчи. Да не забравяме, че той беше избран за зам.-председател на ЕКР, което е чест и признание за България. Неговата работа там е важна и мястото му е там. Нашето послание е в България да не се допуска антиевропейска политика.

- Излъчили ли сте вече номинации за председател на парламентарната си група?

- Това предстои да обсъждаме тази седмица. В "България без цензура" има много личности със солидна кариера зад гърба си, много представители на бизнеса, хора с опит, които ще бъдат полезнии и имат с какво да допринесат за едно бъдещо управление.

Задържаха шофьор с 5 промила алкохол

http://frognews.bg/news_78133/

Шофьор с близо 5 промила алкохол е заловен в Карлово, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пловдив. Около 4.00 часа вчера на кръстовище в града бил спрян за проверка лек автомобил „Ровър".

Киев представил план за изплащането на дълга си за руския газ

http://www.vesti.bg/novini/kiev-predstavil-plan-za-izplashtaneto-na-dylga-si-za-ruskiia-gaz-6024692

Украйна предлага да погаси дълга за руския газ до март идната година, като първият транш ще бъде 1.4 млр. долара, съобщи на журналисти руският енергиен министър Александър Новак.

Мерджанов: Водещата политическа сила трябва да излъчи премиер и шеф на парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365089

"Право на водещата политическа сила е да излъчи министър-председател и председател на Народното събрание", заяви на брифинг в парламента Атанас Мерджанов от БСП след консултациите с ГЕРБ.
„Ние като опозиционна политическа сила нямаме право да излъчим и своя кандидатура”, добави Мерджанов. Той заяви, "Право на водещата политическа сила е да излъчи министър-председател и председател на Народното събрание", заяви на брифинг в парламента Атанас Мерджанов от БСП след консултациите с ГЕРБ. „Ние като опозиционна политическа сила нямаме право да излъчим и своя кандидатура”, добави Мерджанов. Той заяви,

Цената на петрола докосва четиригодишен минимум

http://www.mediapool.bg/tsenata-na-petrola-dokosva-chetirigodishen-minimum-news225920.html

Котировките на петрола сорт Брент паднаха под 88 долара за барел в понеделник, отбелязвайки най-ниското си равнище от четири години, след като ключови близкоизточни производители сигнализираха, че ще запазят добива висок в защита на пазарния дял, макар това да означава по-ниски цени, предаде Ройтерс. В днешната ранна търговия в Европа сортът Брент поевтиня до 87.74 долара за барел - най-ниската цена от декември 2010 година, след което преди обед възстанови леко стойността си до 88.10 долара за барел. Така за деня бе отчетен спад от 2.11 долара. Американският лек суров петрол поевтиня с 1.60 долара до 84.22 долара за барел. Саудитска Арабия е информирала тайно участници на петролния пазар, че може да приеме цени между 80 и 90 долара за барел, посочва агенцията, като цитира източници на най-големия производител на петрол в ОПЕК. Кувейтският министър на петрола Али ал Омаир пък заяви в неделя, че е малко вероятно страната да намали производството, за да подкрепи цените.

Не отрова, а вирус е погубил животните в Софийския зоопарк

http://offnews.bg/news/n_1/n_402648.html

Животните, които починаха в края на август и началото на септември в Софийския зоопарк, не са били отровени, а са умрели от вирус. Това заяви за OFFNews доктор Емил Славев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ-София. Той каза, че резултатите са дошли от изпратените проби в акредитирани европейски лаборатории и са достоверни. Славев отрече животните да са били отровени , каквато информация се появи преди време, тъй като тя е дошла от неакредитирана българска лаборатория, чийто метод не е бил количествен. Тогава българската лаборатория намери следи от токсини в червата на умрелите бизони, но според Славев количеството е било толкова минимално, че европейските лаборатории дори не са го отчели. До края на седмицата се очаква да бъде публикуван подробен доклад от изследванията на лабораториите. От пресцентъра на Зоологическата градина в София казаха за OFFNews , че директорът на парка първо ще се запознае с доклада от изследванията и после ще коментира пред медиите. Но добавиха, че в още няколко зоопарка в Европа е имало случаи на смърт от вирус при животни, включително в Холандия и съседна Сърбия, където обаче медиите са изчакали резултатите от проверката, преди да разпространят лошата вест, както се случи у нас. От зоопарка бяха категорични, че в момента всички животни са живи и здрави и няма нови смъртни случаи от много време, и призоваха хората да посетят парка. "Това е един жив музей", нормално е да има по-стари, по-млади, по-здрави животни, но и такива, които боледуват или хващат вируси, добавиха от пресцентъра. В края на август в Софийския зоопарк започнаха да умират едно след друго тревопасни животни - бебе козирог, камила, бизони, гаур и няколко крави. Основната версия за смъртта им беше пестициди в храната.

Роксана: Крисия ме кара да се чувствам горда българка

http://www.bnews.bg/article-118953

Роксана изказа своето възхищение от талантливата Крисия Тодорова, която ще представя България в международния песенен конкурс "Детска Евровизия".

Падане от високо заради необезопасени обекти е основният риск за строителите

http://pik.bg/падане-от-високо-заради-необезопасени-обекти-е-основният-риск-за-строителите-news237038.html

Падане от високо заради необезопасени обекти е основният риск за строителите

Необезопасени отвори в строителните и конструктивни елементи (стени, етажни плочи и др.) са сред най-честите нарушения, установени от инспекторите по труда по време на извънредната инспекционна кампания в строителството през август и септември, съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция на труда".

Недостатъчното обезопасяване създава опасности от падане от височина както на хора, така и на тежки предмети, които могат да наранят работещи или преминаващи. Често строителите работят на външни скелета и етажни плочи без подходящо обезопасяване с достатъчно високи и стабилни парапети, ограждения или покрития.

Парапети липсват нерядко и по мостчетата, които се използват за преминаване над изкопи. Разхвърляни строителни материали и инструменти по работните площадки, както и опънати електрически кабели, които могат да предизвикат тежки злополуки в резултат на спъване, констатират още инспекторите. Заради зачестилите тежки трудови злополуки в строителството ИА ГИТ организира информационна и инспекционна кампания в сектора от 12 август до 30 септември.

По време на кампанията са извършени 908 проверки в 821 предприятия, които извършват строително-монтажни работи. Констатирани са 4977 нарушения, посочват от ИА ГИТ. От тях 3611 са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Спрени до отстраняване на нарушенията са 65 машини, строителни обекти и участъци от тях. Съставени са 287 акта за установяване на административни нарушения. Дадени са 4802 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията, като чрез нови проверки се следи дали те са изпълнени, посочват от ИА ГИТ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване