В Свиленград осъдиха купувач на гласове за Реформаторския блок

http://offnews.bg/news/n_1/n_402838.html

Първият осъден в Хасковски регион за купуване на гласове е факт. Той е заловен в Свиленград да купува гласове в полза на Реформаторския блок в изборния ден. Делото срещу 29-годишният Стоян Манолов е минало в късния следобед в петък. Манолов бил задържан към края на изборния ден на 5 октомври, като в него е намерен списък от над 100 имена на свиленградчани. Някои от тях са свидетелствали, че дилърът ги е навивал да гласуват за конкретна политическа партия, срещу възнаграждение. То било различно, в зависимост от социалния статус на купувания, но средната миза била 50 лв. При внезапната проверка в циганската махала на Свиленград във всички проверени лица са намерени брошури и агитационни материали на Реформаторския блок, а в Стоян Манолов - списък с отбелязани имена. Хората пък заявили, че тези ги убеждавали да си пуснат гласа за бюлетина №7, обяснявали на циганите как точно да направят това, и им обещавали незабавно плащане. Манолов пък бил един от тарторите на циганската махала в Свиленград и по неофициална информация се изявявал в това си амплоа и на предишни избори. Не е ясно дали Манолов се е признал за виновен, но събраните доказателства са преценени като достатъчни от съда за налагане на присъдата. По данни на разследването има и други лица задържани за купуване на гласове, но делата срещу тях не са завършени.

Филип Гунев: ДПС управлява МВР по време на кабинета "Орешарски"

http://frognews.bg/news_78149/

"Политизацията в МВР е най-големият проблем”, заяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев. По думите му ведомството е било управлявано от ДПС на местно ниво, а областните директори не са просто назначения на МВР, а на политическите партии. Включително директори на политически партийни комисии са участвали в назначенията на шефове на ОДМВР в страната.

Янаки Стоилов: ГЕРБ ще решат дали ще има нови разговори с БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365592

След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, заяви зам.-председателят на социалистическата партия Янаки Стоилов по Би Ти Ви.
Стоилов ръководи преговорната група на левицата, която днес се срещна с представителите на ГЕРБ за консултации.
По думите на зам. След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, заяви зам.-председателят на социалистическата партия Янаки Стоилов по Би Ти Ви. Стоилов ръководи преговорната група на левицата, която днес се срещна с представителите на ГЕРБ за консултации. По думите на зам.

Липса на динамика на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/lipsa-na-dinamika-na-bfb-181794/

Обемите бяха в резултат на договорени пакетни сделки, констатира Тихомир Каунджиев от Бета Корп

Политолог: Никой не иска нови избори

http://www.cross.bg/gerb-znayat-izbori-1434848.html

София /КРОСС/ Преговорите не започват добре. Като че ли на цялото общество беше ясно, че няма смисъл да бъдат водени преговори между ГЕРБ и БСП освен ако двете партии наистина не искаха да постигнат коалиционна договорка. Това каза пред БНР политологът Димитър Аврамов.Според Аврамов е логично ГЕРБ да си партнира с Реформаторския блок, защото са от едно политическо семейство и вероятно с Патриотичния фронт, в който членува ВМРО - част от старото реформаторско мнозинство в кабинета "Костов". Ако ГЕРБ търсят дясноцентристко или дясно в този политически спектър, мнозинство, би трябвало да си говорят с тези формации на първо място и да се търси възможно съгласие. Едва след това може да си говори с останалите и най-накрая трябва да си говори с БСП и ДПС.Никой не иска нови избори, но има нещо по-страшно - не знаят какво да правят с резултатите от сегашните. Има и нещо по-лошо - не знаят какво да кажат.

Политиците ни ще се кипрят в Ауди А8

http://frognews.bg/news_78150/

Политиците ни ще се кипрят в скъпарски лимузини, след като НСО подписа договор за доставка на 7 броя Audi A8.

Янаки Стоилов: ГЕРБ ще решат дали ще има нови разговори с БСП

http://pik.bg/янаки-стоилов-герб-ще-решат-дали-ще-има-нови-разговори-с-бсп-news237115.html

Янаки Стоилов: ГЕРБ ще решат дали ще има нови разговори с БСП

Съвпаденията и различията в позициите на БСП и ГЕРБ възникват и в политически контекст. Към днешна дата констатирахме редица точки на съвпадения, но и много различия. Разговорите между нас не са приключили и все още нищо не е решено. Бяха набелязани най-важните различия, по които можем да дебатираме. Обявили сме 12 наши ангажимента, с които сме участвали в изборите и ще се придържаме към тях. Резултатите от изборите усложняват допълнително олитическата обстановка. Това каза Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви .

Стоилов коментира предположението на лидерът на ПЕС Сергей Станишев, че е възможна широка коалиция с ГЕРБ. Този въпрос трябва да бъде решен от българските политици. Това може да стане, само ако партиите БСП и ГЕРБ имат равностойни позиции видим, че има придържане към нашите основни ангажименти, отбеляза той. Нови предсрочни избори не са добър вариант за страната, категоричен е Стоилов. Ние имаме своите права да покажем в какво се състоят важните решения. Тези консултации, за първи път, накараха хората да се вгледат в различните политически послания.

Стоилов посочи, че ако по време на изборите са надделявали главно емоциите, то сега вече надделява разумът. Поехме ангажимент към ГЕРБ след днешните консултации да им отговорим до края на седмицата по кои точки можем да постигнем консенсус и да направим компромиси. Все още не са приключили всички консултации, подчерта Стоилов.

Готови сме да търсим начини за реализация на конкретни ангажименти, заяви той. Помолен да коментира изявленията на хората, които са напуснали БСП и критиките им, той коментира така: Няма да коментирам проявите на отделни индивиди от БСП. На НС на БСП беше решено да има промени, като се започне от политическото ръководство, мине се през структурите, от най-високите нива на партията, до най-ниските.

Това е в резултат на лошите резултати, постигнати на изборите. Няма да има междинен етап с искане на оставки, а направо ще се изберат нови лица, увери Стоилов. Аз съм привърженик на смесената избирателна система, добави политикът.


Още през юли БНБ е назначила международни консултанти в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365577

Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции.
Това се казва в изявление на БНБ по повод искането на ГЕРБ за назначаването на международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. Това се казва в изявление на БНБ по повод искането на ГЕРБ за назначаването на международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна

БНБ е назначила международни консултанти за КТБ още през юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365590

Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции.
Това се казва в изявление на БНБ по повод искането на ГЕРБ за назначаването на международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. Това се казва в изявление на БНБ по повод искането на ГЕРБ за назначаването на международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна

Ватиканът не е против легализиране на гей съюзите

http://www.vesti.bg/sviat/vatikanyt-ne-e-protiv-legalizirane-na-gej-syiuzite-6024706

Човешките същества с различен опит имат права, които трябва да бъдат защитавани, каза представител на Ватикана

Тибор Наврачич е слонът в стаята на ЕС

http://www.euinside.eu/bg/analyses/tibor-navracsics-is-the-elephant-in-eu-room-ep-hearings-2014

Странен прецедент създаде Европейският парламент като полуодобри кандидата на Унгария за еврокомисар Тибор Наврачич, на когото новият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер повери ресора "Образование, култура, младеж и гражданство". А заложената двойнственост при гласуването, внесе допълнително странност. За ...

Борислав Цеков: Правителство ще има, но най-дългият му хоризонт е местните избори

http://www.cross.bg/mestnite-izbori-gerb-1434847.html

София /КРОСС/ Правителство ще бъде съставено, но най-дългият му хоризонт е догодина местните избори. Това заяви пред ТВ7 Борислав Цеков от Института за модерна политика. Той се яви на местните избори като кандидат-депутат от гражданската квота на БСП.По думите му коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна. Двете партии имат основни различия във възгледите си. ГЕРБ правят инвестиции в голямата инфраструктура и замразява пенсиите. Докато в БСП залагат на социалната политика и смятат, че големите инфраструктурни проекти могат да почакат.Най-вероятно е правителство на ГЕРБ в коалиция с Патриотичния блок и Реформаторите. В началото то ще изглежда стабилно, но това ще продължи не повече от два-три месеца. След това различията ще си кажат думата и проблемите ще разклатят коалицията. Според Цеков у нас се задава една хронична нестабилност.    

Електронен регистър сменя кочаните с болнични

http://www.bnews.bg/article-118967

От 1 януари 2015 г. лекарите ще издават болнични листове по електронен път. Те ще ги пращат директно до НОИ.

Янаки Стоилов: ГЕРБ ще решат дали ще има нови разговори с БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365555

След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, заяви зам.-председателят на социалистическата партия Янаки Стоилов по Би Ти Ви.
Стоилов ръководи преговорната група на левицата, която днес се срещна с представителите на ГЕРБ за консултации.
По думите на зам. След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, заяви зам.-председателят на социалистическата партия Янаки Стоилов по Би Ти Ви. Стоилов ръководи преговорната група на левицата, която днес се срещна с представителите на ГЕРБ за консултации. По думите на зам.

Пребиха младо семейство в София заради поздрав на английски

http://crime.actualno.com/Prebiha-mlado-semejstvo-v-Sofija-zaradi-pozdrav-na-anglijski-news_54666.html

Тежък инцидент се е случил в центъра на София посред бял ден в близост до Народната библиотека. Бременна жена е била пребита от неизвестни заедно със съпруга й, който е мароканец. Побойниците чули к...

Янаки Стоилов: От ГЕРБ зависи дали разговорите ще продължат

http://offnews.bg/news/n_1/n_402816.html

След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, заяви зам.-председателят на столетницата Янаки Стоилов в интервю за bTV. "Става дума за политически разговори. Можем да не постигнем съгласие само по няколко точки, но те да са решаващи. Към днешна дата ние сме обявили 12 най-важни наши ангажименти, с които сме участвали на изборите и сме казали, че ще се придържаме към тях", каза Стоилов. Коментирайки днешните първи разговори по преговорите за ново правителство, той отбеляза, че става въпрос за концептуални различия, при съществуването на които съвместна работа не е възможна. Според Стоилов към момента не е очевиден финалът на консултациите, като трябва да види какви отстъпки са готови да направят останалите политичеки сили, поканени на разговори.

БНБ: И в момента в КТБ има международни консултанти

http://www.cross.bg/prestryktyrirane-pomosht-finansite-1434846.html

София /КРОСС/ Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. Както е известно, и в момента в „КТБ" АД се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г., от три независими одиторски компании: „АФА" ООД , „ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД и „ЪРНСТ И ЯНГ" ООД. Последните две са сред четирите най-добри международни компании, които участваха в проведената през тази година в еврозоната оценка на качеството на активите на 128-те най-големи банкови групи. Това съобщиха от БНБ по повод изявленията, че централмата банка трябва да назначи международен консултант, който на базата на данните за състоянието на „Корпоративна търговска банка" („КТБ" АД) да предложи начините за преструктуриране на банката. БНБ е отговорна за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия

Украйна е готова да плати газовия си дълг към Русия до март 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ukraina-e-gotova-da-plati-gazoviia-si-dylg-kym-rusiia-do-mart-2015-g-181786/

На първо време Киев ще погаси с един транш от 1,5 млрд. долара своите задължения за 2013 г., коментира руският енергиен министър

Варненските общински съветници стават все по-безотговорни

http://www.moreto.net/novini.php?n=267211

И преди сесиите бяха драматични и трудни, но се работеше много по-лесно, защото имахме голямо мнозинство, включващо само коалиционни партньори. Тази равносметка направи в Деня на българската община Николай Стоянов, оглавявал Общинския съвет във Варна от 1995 до 1999 година.

Лора Караджова роди момиченце, казва се Алиса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365545

“Добре дошла, ангелче Алиса, на вашия свят! Нека животът ти бъде една безкрайна приказка, изпълнена с чудеса и добрини!” Така Лора Караджова съобщи новината, че е станала майка в личния си профил във фейсбук днес по обяд.
“Специални благодарности на банка за стволови клетки”, написа още Караджова. 
Караджова и бащата на детето Валентин Славов се “Добре дошла, ангелче Алиса, на вашия свят! Нека животът ти бъде една безкрайна приказка, изпълнена с чудеса и добрини!” Така Лора Караджова съобщи новината, че е станала майка в личния си профил във фейсбук днес по обяд. “Специални благодарности на банка за стволови клетки”, написа още Караджова.  Караджова и бащата на детето Валентин Славов се

Утре ГЕРБ ще „играе мач” с ДПС

http://frognews.bg/news_78147/

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС утре, съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов.

Психиатър: Това НС ще е изправено пред риск да се разпадне преждевременно

http://www.cross.bg/mihaiilov-prezhdevremenno-borisov-1434845.html

София /КРОСС/ Този парламент ще е изправен пред риск да се разпадне преждевременно, защото самите партии, които го съставят, се тресат отвътре. Това каза пред bTV д-р Николай Михайлов, като визира Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Психиатърът каза, че по инстинкт Бойко Борисов държи харизматичната власт, която, обаче, е неделима. Той смята, че хората са пленени от неговия чар, който е подпомогнат от медиите в страната. По думите на д-р Михайлов, най-трудната коалиция би била тази между ГЕРБ и РБ, защото Реформаторите показват най-силна взискателност към Борисов и партията му.

Д-р Михайлов: Борисов е шамандура в българския политически океан

http://frognews.bg/news_78141/

Шарена ситуация, прилича на панаир и не вещае дълговечност, заяви по БТВ д-р Н. Михайлов. Партиите са 8, някои силно разнебитени; затова НС е изправен пред риска да не е стабилен, защото и групите не са такива, смята той.

Забравена манджа вдигна на крак пожарната във Варна (снимки)

http://www.bnews.bg/article-118971

Сигналът на спешния телефон е получен около 16 часа, а в него се споменавало за дим, не за пламъци, обхванали апартамента. От полицията поясниха, че при инцидента няма пострадали хора или нанесени сериозни материални щети.

Директорите на КТБ АД предупреждават за опити банката да се фалира изкуствено

http://econ.bg/Новини/Директорите-на-КТБ-АД-предупреждават-за-опити-банката-да-се-фалира-изкуствено_l.a_i.576516_at.1.html

Във връзка с публикации в медиите, алармиращи за поредния опит Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) да бъде изкуствено фалирана, временно...

Баща на три деца смени пола си на 81-а

http://www.cross.bg/royz-pola-zhivota-1434844.html

/КРОСС/ 81-годишен британец направи кардинална промяна в живота си. Джеймс Роуз, баща на три деца и дядо на четири внучета, официално смени пола си и се превърна в Рут Роуз, съобщават медиите на Острова. Джеймс Роуз признава, че през целия си живот е чувствал, че живее в чуждо тяло. Бившият военен споделя, че е започнал да мечтае да бъде жена още на 9-годишна възраст. Въпреки това си желание прекарва голяма част от живота си като мъж. След развода си преди няколко години обаче започва да приема хормони, а през юли тази година се подлага на операция за смяна на пола. Роуз казва още, че възстановяването след хирургичната намеса е било изключително болезнено, но си струвало, защото е много доволен резултата.

Украйна се отметна от плана си за изплащане на дълга си за руския газ

http://www.vesti.bg/novini/ukrajna-se-otmetna-ot-plana-si-za-izplashtane-na-dylga-si-za-ruskiia-gaz-6024705

В руско-украинския спор за газа отново зацикли, след като Украйна не се е съгласила за плати част от дълга си за доставките на руски газ.

Лора Караджова роди, кръсти дъщеря си Алиса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365388


“Добре дошла, ангелче Алиса, на вашия свят! Нека животът ти бъде една безкрайна приказка, изпълнена с чудеса и добрини!”, написа в личния си профил във фейсбук Лора Караджова. Певицата съобщи новината, че е станала майка по обяд. Бащата на детето - Валентин Славов от Варна, не е популярен. Занимава се с киокушин карате, “Добре дошла, ангелче Алиса, на вашия свят! Нека животът ти бъде една безкрайна приказка, изпълнена с чудеса и добрини!”, написа в личния си профил във фейсбук Лора Караджова. Певицата съобщи новината, че е станала майка по обяд. Бащата на детето - Валентин Славов от Варна, не е популярен. Занимава се с киокушин карате,

БСП одобри формулата "кабинет на споделената отговорност", но няма да участва (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399614_bsp_odobri_formulata_kabinet_na_spodelenata/?ref=rss


БСП одобрява формулата за следващо правителство, предложена от ГЕРБ – кабинет на "споделената отговорност" с ясна политическа подкрепа и коалиционно споразумение. Социалистите обаче няма да застанат зад правителството, излъчено с мандата на ГЕРБ, тъй като отговорността за осигуряването на подкрепа е на партията на Бойко Борисов.

Така участниците от ГЕРБ и БСП в днешните консултации обобщиха пред журналисти резултатите от срещата. След 4-часови разговори преговорните групи потвърдиха,...

Директорите на КТБ алармират за опити за изкуствено фалиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=267213

Във връзка с публикации в медиите, алармиращи за поредния опит КТБ АД да бъде изкуствено фалирана, временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния министър-председател и до министъра на финансите, до Комисията за финансов надзор, с копие до БНБ.

Шанън Бригс: Плащам на папараци да ми казват къде е Кличко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365515


Шанън Бригс призна за първи път, че с атаките си срещу Владимир Кличко опитва да привлече вниманието на промоутъри и фенове. Американският чудак преследва постоянно световния шампион и след това пуска в интернет клипове. Последната му атака - с моторна лодка, има над 100 000 гледания само в Yоutube.com. Шанън Бригс призна за първи път, че с атаките си срещу Владимир Кличко опитва да привлече вниманието на промоутъри и фенове. Американският чудак преследва постоянно световния шампион и след това пуска в интернет клипове. Последната му атака - с моторна лодка, има над 100 000 гледания само в Yоutube.com.

Дръж килограмите далеч с шоколад и сладолед

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364808

Представете си, че може да ядете шоколад колкото ви душа иска, без след това да се чувствате виновни. Или да се наслаждавате на сладолед, който освен че е вкусен, е и полезен за тялото ви. Сега вече мечтите ви лесно могат да се превърнат в реалност.
Две блогърки от Великобритания предлагат на читателите си вкусни рецепти, с които освен Представете си, че може да ядете шоколад колкото ви душа иска, без след това да се чувствате виновни. Или да се наслаждавате на сладолед, който освен че е вкусен, е и полезен за тялото ви. Сега вече мечтите ви лесно могат да се превърнат в реалност. Две блогърки от Великобритания предлагат на читателите си вкусни рецепти, с които освен

Ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rykovodstvoto-na-ktb-se-opasiava-ot-otnemaneto-na-licenza--181791/

Банката е жизнеспособна и годна да осъществява дейност, посочват отстранените изпълнителни директори

Ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза й

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rykovodstvoto-na-ktb-se-opasiava-ot-otnemaneto-na-licenza-i-181791/

Банката е жизнеспособна и годна да осъществява дейност, посочват отстранените изпълнителни директори

Плевнелиев: Увеличава се субсидията за професионалното образование

http://frognews.bg/news_78145/

В подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката стратегия за периода 2014-2020 г. България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, като един от механизмите е повишаване на държавната субсидия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Хванаха нелегална валута, "маскирана" с червен пипер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365487

Пачки с английски паунди, опаковани в червен и черен пипер, разкриха митническите служители на ГКПП Гюешево. Валутата е била пренасяна от румънски гражданин, пътуващ от Румъния през България и Македония, за Англия, съобщиха от Агенция Митници.
Нелогичният маршрут предизвикал подозренията на митническите служители, Пачки с английски паунди, опаковани в червен и черен пипер, разкриха митническите служители на ГКПП Гюешево. Валутата е била пренасяна от румънски гражданин, пътуващ от Румъния през България и Македония, за Англия, съобщиха от Агенция Митници. Нелогичният маршрут предизвикал подозренията на митническите служители,

Видео: Католическа служба за животни в Перу

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/13/2399641_video_katolicheska_slujba_za_jivotni_v_peru/?ref=rss





Животни от всякакви видове и породи взеха участие в християнска меса в Лима, Перу. За тях бе проведенто годишното "благославяне на животните" в чест на на св. Франциск от Асизи, свтецът-закрилник на животните.

На неделната служба присъстваха кучета, котки, канарчета и дори пор и хамстери.

Отец Роберто Каприо посочи, че и животните са божие творение и заслужават благословия.

"Хората, които имат чувства и разбират важността на животните ги водят...

Успехи за българското Таекуондо в България и Словения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365529

Тази събота и неделя в зала „Универсиада“ се проведе международният турнир по Таекуондо за купа „България“.  Състезанието официално  бе открито от проф. Кирил Андонов, втори ректор на НСА и почетено от проф. Светослав Иванов – ректор на НСА в миналото. Състезателите бяха приветствани и от  председателя на Българска Федерация по таекуондо Тази събота и неделя в зала „Универсиада“ се проведе международният турнир по Таекуондо за купа „България“. Състезанието официално бе открито от проф. Кирил Андонов, втори ректор на НСА и почетено от проф. Светослав Иванов – ректор на НСА в миналото. Състезателите бяха приветствани и от председателя на Българска Федерация по таекуондо

Митничари откриха нелегална валута, "маскирана" с червен пипер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365482

Пачки с английски паунди, опаковани в червен и черен пипер, разкриха митническите служители на ГКПП Гюешево. Валутата е била пренасяна от румънски гражданин, пътуващ от Румъния през България и Македония, за Англия, съобщиха от Агенция Митници.

Нелогичният маршрут предизвикал подозренията на митническите служители, Пачки с английски паунди, опаковани в червен и черен пипер, разкриха митническите служители на ГКПП Гюешево. Валутата е била пренасяна от румънски гражданин, пътуващ от Румъния през България и Македония, за Англия, съобщиха от Агенция Митници. Нелогичният маршрут предизвикал подозренията на митническите служители,

MTV Global Icon за Ози Озбърн

http://www.cross.bg/ozburn-global-icon-1434843.html

/КРОСС/ Британският рок музикант Ози Озбърн ще получи почетната награда Global Icon Award на церемонията по връчването на наградите MTV EMA в Шотландия. С престижния приз са удостоявани групата Queen, Уитни Хюстън, Бон Джоуви и Еминем. Церемонията MTV Europe Music Awards ще се проведе в Глазгоу на 9 ноември.      

Българска фирма ще придобие хипермаркетите BauMax

http://econ.bg/Новини/Българска-фирма-ще-придобие-хипермаркетите-BauMax_l.a_i.576513_at.1.html

Българска фирма ще бъде собственик на веригата строителни хипермаркети BauMax. Комисията за защита на конкуренцията е разрешила продажбата на...

Турски милиардер дарява Харвард за изследвания на болести на XXI век

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363610

През последните седмици милиардери се надпреварват да правят дарения на престижния университет Харвард в САЩ. В началото на септември Училището по обществено здраве към университета получи най-голямото дарение в своята история - 350 милиона долара. Сумата бе дарена от някогашния студент в училището от Хонконг и милиардер сега Джералд Чан. През последните седмици милиардери се надпреварват да правят дарения на престижния университет Харвард в САЩ. В началото на септември Училището по обществено здраве към университета получи най-голямото дарение в своята история - 350 милиона долара. Сумата бе дарена от някогашния студент в училището от Хонконг и милиардер сега Джералд Чан.

Само 40% от европейците знаят за спешния номер 112

http://pik.bg/само-40-от-европейците-знаят-за-спешния-номер-112-news237105.html

Само 40% от европейците знаят за спешния номер 112

Само 40% от европейците знаят за съществуването на спешния номер 112, алармира еврудепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той се присъедини към мрежата парламентаристи в подкрепа на спешния номер, като по този начин подкрепи инициативата на Асоциацията за европейски спешен номер за по-качествена спешна помощ на територията на Европейския съюз.

"Необходими са още усилия и на национално, и на европейско ниво, така че повече хора да използват номер 112. Той улеснява достъпа до всички видове спешна помощ - полиция, пожарна и бърза помощ, не само в дадена държава, но във всички страни членки на Евросъюза, което е важно предвид свободното движение на хора в рамките на ЕС", допълни Радев.

Номер 112 е предложен през 1972 г. от Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни служби като единен номер на полиция, пожарна и бърза помощ. Достъпен е безплатно от фиксирани и мобилни мрежи 24 ч. на територията на целия Европейски съюз, както и в други около 50 държави по света. Целта на Асоциацията е да подобри разпространението и ефективното използване на номер 112.

Волейболните съдии тръгват на курсове по английски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365483


Международната федерация по волейбол подписа договор с най-голямата компания за интерактивно обучение по чужди езици в света “Розета Стоун”. В рамките на две години всички международни съдии ще преминат през специално обучение по английски. Те ще получат и нови униформи за официалните мачове.
Президентът на централата Ари Граса е убеден, Международната федерация по волейбол подписа договор с най-голямата компания за интерактивно обучение по чужди езици в света “Розета Стоун”. В рамките на две години всички международни съдии ще преминат през специално обучение по английски. Те ще получат и нови униформи за официалните мачове. Президентът на централата Ари Граса е убеден,

Избраха я, вижте коя е най-сексапилната жена в света!

http://www.bnews.bg/article-118936

Актрисата е обявена от сп. "Ескуайър" за най-сексапилната жива жена в света.

В Норвегия ще снимат сериала за терориста Брайвик

http://europe.actualno.com/V-Norvegija-shte-snimat-seriala-za-terorista-Brajvik-news_54662.html

В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик. През 2011 г. той уби 69 души, повечето от които деца, по време на летния им лагер, съобщи Aftenposten. Проектът е на норвежката радио и телеви...

Близо 2,5 млн. гърци са били заплашвани от бедност през 2013 г.

http://balkani.actualno.com/Blizo-25-mln-gyrci-sa-bili-zaplashvani-ot-bednost-prez-2013-g-news_54665.html

Близо една четвърт от гърците - 23,1 % са били заплашени от бедност през 2013 г. Този процент е останал непроменен в сравнение с с 2012 г. и е придружен с нарастващо равнище на материални лишения. Тов...

Опасенията за глобалната икономика продължават да тежат на Wall Street*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/opaseniiata-za-globalnata-ikonomika-prodyljavat-da-tejat-na-wall-street-181789/

В комбинация с по-скъпия долар те може да накърнят американските корпоративни печалби, коментира анализатор

Треньорът на "Монако": Бербатов не е достатъчно ефективен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2399631_trenyorut_na_monako_berbatov_ne_e_dostatuchno_efektiven/?ref=rss


Старши треньорът на "Монако" Леонардо Жарим за пръв път отправи критики към българския нападател Димитър Бербатов. Според португалския специалист бившият играч на "Манчестър юнайтед" не е достатъчно ефективен.

33-годишният Бербатов беше взет в "Монако" през януари за заместник на контузения Радамел Фалкао. Той направи много силен втори полусезон, като вкара девет гола в 15 мача, а записа и няколко асистенции на сметката си.

След напускането на колумбиеца в посока...

Глобиха двама наркозависими във Варна за притежание на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=267196

Наказания „глоби“ в различен размер наложи Районен съд - Варна за държане на наркотични вещества. 27- годишна жена е хваната при полицейска проверка на 14 март тази година в таксиметров автомобил в района на ромската махала да държи две пакетчета с кафяво прахообразно вещество, съобщиха от съда за Moreto.

Петима влизат зад решетките за укриване на данъци

http://pik.bg/петима-влизат-зад-решетките-за-укриване-на-данъци-news237103.html

Петима влизат зад решетките за укриване на данъци

Пловдивският окръжен съд осъди 5 човека за укриване на данъци. Костадин Ватралев, Асен Ватралев, Ангел Кьосев, Емил Алексиев и Григор Гърчев са признати за виновни в това, че през 2009-та година като управители и съдружници в различни фирми са укрили и избегнали плащането на близо 2 млн. лева.

Подсъдимите ще лежат между една и 2.4 години в затвора, като отделна са им наложени парични санкции. Отделно на всички тях са конфискувани автомобилите, а някои ще се разделят и с притежавани от тях части от различни имоти, предаде "Дарик".

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимите признават фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Стоилов: Различията с ГЕРБ са концептуални, не като в едно семейство

http://frognews.bg/news_78140/

С ГЕРБ ни разделят и някои въпроси на здравеопазването и доходите, защото са комплексен фактор, заяви по БТВ зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, който е "главен преговарящ" от страна на левицата с представителите на ГЕРБ. Стабилността е и социален елемент, посочи той.

Детекторът на лъжата не казва кой кого обича

http://frognews.bg/news_78144/

Семейните двойки, които са решили да тестват верността си един към друг чрез детектор на лъжата може да са спокойни. Причината, е че психолозите никога не им казват цялата истина, за да не им повлияят на отношенията.

От ГЕРБ зависи дали ще имаме нови разговори, каза Янаки Стоилов от БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399634_ot_gerb_zavisi_dali_shte_imame_novi_razgovori_kaza/?ref=rss


След като получат нашите отговори по темите, по които имаме различия, от ГЕРБ ще решат дали да имат нови разговори с БСП, каза по Би Ти Ви заместник-председателят на партията и ръководител на преговорната група на левицата Янаки Стоилов.

Коментирайки днешните първи разговори по преговорите за ново правителство, той отбеляза, че става въпрос за концептуални различия, при съществуването на които съвместна работа не е възможна. Според Стоилов към момента не е очевиден финалът на...

Ексклузивно: Изчезналият Ларс се крие във варненско село, излиза само вечер?

http://www.bnews.bg/article-118970

28-годишният германец Ларс Митанк, който изчезна от летището във Варна на 8 юли, най-вероятно се крие в някое село в района на Побити камъни. Тов аразкри ексклузивно за BNews Илиан Симеонова, която е част от детективския екип, нает от семейството на чужденеца.

Новак: Украйна иска да започне да погасява газовия си дълг след подновяване на доставките

http://www.cross.bg/dostavkite-dulga-pogasyavane-1434842.html

/КРОСС/ Украйна предлага да започне да погасява газовия си дълг към Русия след подновяването на доставките, а Русия настоява за погасяване на част от дълга преди доставката. Това съобщи ръководителят на Министерството на енергетиката Александър Новак. "Нашата позиция не се е променила, че част от дълга трябва да бъде погасен преди началото на доставките. Украинската страна все още не се е съгласила. Те вече са изпратили своята версия до Европейската комисия, в която предлагат първо да започнат доставките, а след това - погасяване на дълга", каза той. По-рано бе съобщено, че Русия е предложила на Украйна по-гъвкав план за погасяване на газовите задължения.

Пенчев сезира вътрешния министър за работата на фирмите за събиране на вземания

http://www.cross.bg/subirane-vzemaniya-deiinostta-1434841.html

София /КРОСС/ В писмо до министъра на вътрешните работи омбудсманът пише, че от години в институцията постъпват жалби срещу прилаганите методи от фирмите за събиране на вземания. Гражданите са оплакват от психически тормоз и отправени заплахи от служители на колекторските фирми към тях и техни близки. Изразяват опасения, че се злоупотребява с личните им данни. Константин Пенчев подчертава, че вече се е обръщал по този повод към Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата, като от двете институции са го уведомявали за конкретни предприети действия. Омбудсманът напомня, че самият той многократно е отбелязвал проблема в годишните доклади за дейността си пред Народното събрание, а също и в Специалния доклад за проблемите при упражняването на правата на потребителите на обществени услуги, в който има препоръка да бъде регламентирана дейността на фирмите за събиране на вземания, както и да се създаде единен регистър на колекторските фирми.В писмото до министъра на вътрешните работи Константин Пенчев констатира с безпокойство, че проблемът вместо да се преодолява, по-скоро се задълбочава. Той пише, че в институцията на омбудсмана продължават всекидневно да постъпват жалби срещу дейността на фирмите за събиране на вземания. Конкретният повод отново да се обърне към министъра на вътрешните работи е сигнал от жалбоподател с приложено „Уведомление за посещение" от „Кредитекспрес България" ЕООД

Вътрешен референдум в партията на Кунева решава за коалиционно правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=267209

Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент? Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори? На тези два въпроса ще отговарят членовете на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) на вътрешен референдум, се казва в съобщение на ДБГ.

И футболните фенове се обявиха срещу Бат Сали

http://www.cross.bg/privurzhenitzite-klyb-sali-1434840.html

/КРОСС/ Националният клуб на привържениците на Левски призовава всеки свой член, който смята, че протестът на българските граждани срещу преразпределението на мандатите от изборите е справедлив, да се присъедини към него. Това съобщават феновете на официалната интернет страница на клуба. НКП застава зад всяка мирна форма на протест срещу очевидната подмяна на вота на хората от Кюстендил, Дупница и Габрово, чийто избор не праща в парламента нито Бат' Сали, нито Четин Казак от ДПС.Преди 5 дни към тях се присъединяват и привържениците от кюстендилксия фен клуб „ТОРСИДА КЮСТЕНДИЛ". В своята декларация феновете изразяват несъгласието си за ибора на Александър Методиев за депутат от Кюстендилска област. Те предупреждават и за протестни действия, пише "Преса".

Утре ГЕРБ преговаря с ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365398

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС утре, съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов.
Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа.
От страна на ГЕРБ в преговорите ще участват Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Срещу трите дами ще застанат Йордан Цонев, Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС утре, съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов. Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа. От страна на ГЕРБ в преговорите ще участват Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Срещу трите дами ще застанат Йордан Цонев,

Правоверните имат право да поробват и насилват жени, пише издание на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/13/2399613_pravovernite_imat_pravo_da_porobvat_i_nasilvat_jeni/?ref=rss


В своя публикация "Ислямска държава" изложи аргументи в полза на отвличането на жени и употребяването им като сексуални роби, съобщи CNN. Текстът се позовава на ислямска теология, отхвърлена от повечето мюсюлмани като извращение на принципите на религията.

"Нека си спомним, че поробването на семействата на куффар – неверниците – и вземането на жените им за наложници е ясно заложено правило от Шариата, ислямския закон", пише в текста на "Ислямска държава".

Името на...

Директорите на КТБ: Правят се опити незаконно да се отнеме лицензът на банката

http://www.cross.bg/kvestorite-bankata-nadzor-1434839.html

София /КРОСС/ Във връзка с публикации в медиите, алармиращи за поредния опит КТБ АД да бъде изкуствено фалирана, временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния министър-председател и до министъра на финансите, до Комисията за финансов надзор, с копие до БНБ. В този сигнал те изразяват опасения, че в периода на безвластие, преди да се сформира парламент и да се избере правителство, се правят опити незаконно да се отнеме лицензът на банката. Според публикуваната в медиите информация, БНБ изисква от квесторите анализът и оценката на активите, в това число и кредитите, да бъде извършена към 30 септември 2014 г. Съгласно изискванията на закона оценката следва да бъде извършена към дата 30.06.2014 г., или в едномесечен срок след назначаването на квесторите - към 25.07. 2014 г.Влошаването на състоянието на активите е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите. Докладът на квесторите за текущото състояние на банката, в това число и на величината на собствения й капитал, е индикирал, че банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните

Швейцария дава 3.5 млн. франка за дуалното образование у нас

http://www.mediapool.bg/shveitsariya-dava-35-mln-franka-za-dualnoto-obrazovanie-u-nas-news225931.html

Швейцария ще предостави 3.5 млн. швейцарски франка за въвеждане на професионалното образование в България. Парите се отпускат по линия на българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро, стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Швейцария, съобщиха от прессекретарията на Президентството в понеделник. Проектът ще стартира още в началото на декември тази година и ще продължи до 2019 г. В него ще се включат професионални училища и гимназии по машиностроене, мехатроника, електротехника, облекло и текстил и мебелната промишленост. Очаква се в неговите рамки да бъдат обучени 1200 младежи и между 120 и 150 наставници (учители) в предприятията, които партнират на училищата. Това ще са  швейцарски фирми, които вече развиват успешна дейност у нас. "Чрез този проект младите хора ще имат възможност за лична перспектива и всеки да може да живее достойно, да има своята професия, която да обича и тя да му гарантира доходи", заяви Плевнелиев, цитиран от пресцентъра си. Той допълни, че благодарение на дуалната образователна система, при която обучението върви с професионални стажове и практики, в Швейцария на практика не съществува младежка безработица, а само 3 процента са хората без работа. "Ние имаме огромния проблем, че българските студенти завършват на 25 г. без да имат един ден стаж в реалната икономика", каза българският държавен глава. На следващ етап Швейцария ще съдейства за цялостната реформа на дуалната система на образование и обучение в България, стана ясно след разговора между Плавнелиев и Буркхалтер. Швейцарският президент заяви, че за местния бизнес дуалната система на професионално образование и обучение е от ключово значение. По-късно българският му колега посети Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн, което е най-голямото по рода си в Швейцария. По време на срещата си директора му Соня Марти, Плевнелиев каза страната ни вече е въвела основните елементи на дуалното образование у нас. Той допълни, че в подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение в периода 2014-2020 г. се предвижда увеличение на държавната субсидия за професионалното образование В документа е заложено още повишаване на стартовите заплати на преподавателите в подобни училища. Планира се и заплатена от държавата преквалификация на учителите по теория и практика на специалността на всеки пет години, посочи президентът Плевнелиев. В стратегията е разписан и механизъм за създаване на центрове за професионално ориентиране във всяка община. От Президентството посочват още, че  търговско - икономическите отношения между България и Швейцария преодоляват негативните последици от икономическата криза и през 2012 и 2013 г. двустранният стокообмен надхвърля 350 млн. евро годишно. Към момента общият обем на швейцарските инвестиции у нас е 1.3 млрд. евро. Държавният глава отбеляза, че все повече граждани на Швейцария посещават страната ни, а се отчита съществен ръст и на българските туристи. Предстои с подкрепата на институциите от двете страни да се проведат редица бизнес форуми, на които да бъдат представени предимствата на България и Швейцария за реализацията на различни инвестиционни проекти и за популяризирането им като туристически дестинации. България ще работи за по-тясно сътрудничество с Швейцария и за използване на швейцарския опит в сферата на енергийната ефективност, посочи българският държавен глава. Страната ни има интерес към швейцарските практики за енергийно обследване на сгради, за издаването на специални енергийни предписания при получаване на разрешително за строителството на нови сгради, за изготвянето на енергиен паспорт на сгради и други. Росен Плевнелиев благодари на Дидие Буркхалтер за последователната подкрепа на Швейцария за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол. "Очакваме след 2016 година Швейцария да третира българските граждани както останалите граждани на Европейския съюз“, заяви българският президент. Той отбеляза и доброто сътрудничество между полицейските служби на двете страни в борбата с прането на пари, в борбата с международния трафик на наркотици и нелегалния трафик на хора. Предстои и подписването на двустранно споразумение в тази област. Двамата президенти обсъдиха ситуацията, породена от бежанската вълна в резултат на кризата в Близкия изток и Северна Африка. Според Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер изключително важно е да има солидарност и общ подход за справяне със ситуацията. По време на срещата беше изразена обща подкрепа за запазване на териториалната цялост и зачитане на суверенитета на Украйна. Президентът Плевнелиев поздрави своя швейцарски колега за успешното швейцарско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и за личните усилия на президента Буркхалтер в търсенето на устойчиво решение на украинската криза. В Женева държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в Швейцария.  

Утре ГЕРБ се среща за консултации с ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365413

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС утре, съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов.
Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа.
От страна на ГЕРБ в преговорите ще участват Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Срещу трите дами ще застанат Йордан Цонев, Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС утре, съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов. Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа. От страна на ГЕРБ в преговорите ще участват Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Срещу трите дами ще застанат Йордан Цонев,

Борисов доволен от работата на трите преговарящи

http://www.cross.bg/gerb-izklyuchitelno-borisov-1434838.html

София /КРОСС/ Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Не мога да не оценя и опита за толерантен политически дебат между диаметрално противоположни партии като ГЕРБ и БСП. След провеждането на днешните консултации, още веднъж ми се затвърждава позицията, че при воденето на диалог с нормален тон, дори отговорът „не" не обижда отделните страни в разговора, написа още Борисов.

13 натровени с гъби в Пловдивската токсикология

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365365

13 пациенти от различни краища на Южна България са преминали през Клиниката по токсикология в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив през последните две седмици, съобщиха от здравното заведение. Трима от тях в момента са в критично състояние.
“Отправяме апел за по-голяма бдителност при брането и консумирането на гъби. 13 пациенти от различни краища на Южна България са преминали през Клиниката по токсикология в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив през последните две седмици, съобщиха от здравното заведение. Трима от тях в момента са в критично състояние. “Отправяме апел за по-голяма бдителност при брането и консумирането на гъби.

Кунева видяна в централата на ГЕРБ, ходила за подкрепа за членство в ЕНП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365394

Във връзка с публикации за посещението на г-жа Кунева в централата на ГЕРБ желаем да уточним, че то е във връзка с предстоящия на 23 октомври в Брюксел конгрес на Европейската народна партия, за членство в която Във връзка с публикации за посещението на г-жа Кунева в централата на ГЕРБ желаем да уточним, че то е във връзка с предстоящия на 23 октомври в Брюксел конгрес на Европейската народна партия, за членство в която "Движение България на гражданите" започва официални преговори. Това пише до медиите пресофисът на ДБГ.

Българи завършиха сезона на трето място в Световния еко рали шампионат

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2399599_bulgari_zavurshiha_sezona_na_treto_miasto_v_svetovniia/?ref=rss


Екипажът на "Октан рали тийм" Калин Дедиков и Георги Павлов с Great Wall Voleex C30 записаха поредното силно класиране и си гарантираха бронзовите медали в тазгодишния сезон на Световния еко рали шампионат.

Тандемът направи това във финалния кръг в Гърция, където се проведе едно от най-трудните състезания в календара - Hi-tech EKO Mobility rally 2014.

С маршрут от почти 600 километра, сред които бяха включени отсечки от легендарното рали "Акрополис" и гръцкия планински...

Плевнелиев: Предвижда се повишаване субсидията за професионалното образование

http://pik.bg/плевнелиев-предвижда-се-повишаване-субсидията-за-професионалното-образование-news237099.html

Плевнелиев: Предвижда се повишаване субсидията за професионалното образование

В подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката стратегия за периода 2014-2020 г. България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, като един от механизмите е повишаване на държавната субсидия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Учебното заведение е най-голямото по рода си в Швейцария, където държавният глава е на двудневно официално посещение, съобщи за медиите прессекретариатът на президента. Президентът Плевнелиев беше посрещнат в училището от директора му Соня Марти, която запозна делегацията с предимствата и рисковете на професионално образование. Държавният глава отбеляза, че страната ни вече е въвела основните елементи на дуалното образование у нас.

Президентът Плевнелиев посочи, че в началото на септември т. г. Министерството на образованието и науката е представило Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение в периода 2014-2020 г., която набелязва приоритетите и механизмите за развитието на дуалното образование. "Разписаните в документа мерки дават възможност за реална връзка между бизнеса и образованието и създават условия за преодоляване на младежката безработица", коментира държавният глава. Освен повишаване на държавното финансиране за професионалното образование и обучение, стратегията предвижда и увеличение на стартовите възнаграждения на преподавателите.

Планира се и заплатена от държавата преквалификация на учителите по теория и практика на специалността на всеки пет години, посочи президентът Плевнелиев. В стратегията е разписан и механизъм за създаване на центрове за професионално ориентиране във всяка община. "Стратегията предвижда бизнесът и браншовите организации да участват при определяне на учебното съдържание за всяка конкретна професия, както и провеждането на практика на конкретно работно място чрез подготовка на наставници", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава разгледа учебните зали по пневматика и роботика в Занаятчийско-индустриално професионално училище и разговаря с ученици. Учебното заведение в Берн предоставя професионално образование и продължаващо обучение на 7000 ученици в над 60 професии. В него работят 600 учители и около 1000 квалифициран персонал, специалисти в отделните професии.

Учебното заведение е важен партньор на бизнеса и браншовите организации в Швейцария. По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария беше договорен проект за подкрепа на дуалното образование в България, който ще стартира в началото на декември т.г. и ще продължи до 2019 г.

Машиностроене, мехатроника, електротехника, облекло и текстил, мебелната промишленост са сред браншовете, в които ще се работи за въвеждането на швейцарския опит в дуалното образование. Проектът е насочен към професионалните училища и гимназии.

Очакваните резултати от него са да бъдат обучени 1200 младежи и между 120 и 150 наставници (учители) в предприятията, които партнират на училищата.




Швейцария ще помага за въвеждането на дуалната система у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shveicariia-shte-pomaga-za-vyvejdaneto-na-dualnata-sistema-u-nas-181784/

България ще търси и по-тясно сътрудничество със страната в енергийната сфера, коментира президентът Росен Плевнелиев

Асен Блатечки във Варна: Ролята ми в „Съдилището“ е от най-добрите ми в киното

http://www.moreto.net/novini.php?n=267206

Ролята си на бащата Митьо във филма „Съдилището“ актьорът Асен Блатечки определя като една от най-добрите му в киното. Това заяви самият той по време на пресконференция ден след прожекцията на лентата по време на 32-рото издание на фестивала на българския филм „Златна роза“, предаде репортер на Moreto.

Русия изпробва ваксина срещу ебола в Гвинея

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-izprobva-vaksina-sreshtu-ebola-v-gvineia-6024704

Руските учени са близо до създаването на ваксина срещу вируса Ебола, обяви пред журналисти вицепремиерката Олга Голодец.

"Дневник" връчи наградите от фотоконкурса "Спомен от лятото"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/13/2399453_dnevnik_vruchi_nagradite_ot_fotokonkursa_spomen_ot/?ref=rss


На импровизирана церемония в редакцията днес "Дневник" връчи наградите от традиционния си фотоконкурс "Спомен от лятото". Както подобава на едни истински пътешественици, победителите - Мира Ненчева за нейната фотоистория е "Да плуваш с прасета на Бахамите" и разделилите си второ място peni_nikol.53 за "Подарък по случай пенсионирането ми" и Катерина Христова за "Тесни улички със средиземноморски аромат", не можаха да присъстват, защото или са на път, или живеят в различни точки на България и...

Гаранцията за младежката безработица в Европа – какво се случи досега

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/13/2399591_garanciiata_za_mladejkata_bezrabotica_v_evropa_kakvo/?ref=rss


Младежката безработица не е само "лична катастрофа за младите, но също за техните родители, деца, приятели и роднини", заяви наскоро председателят на Европейския Парламент, Мартин Шулц на среща на държавните ръководители на Европейския съюз (ЕС) за проблема със заетостта (8 октомври).

Той прикани за инвестиции в инфраструктурата за създаване на работни места. "Постройте училища, ремонтирайте улици, инсталирайте широколентов Интернет, подкрепете стартиращи компании, финансирайте...

Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб

http://frognews.bg/news_78142/

ДПС заобикаля законите, богатее и работи срещу българските интереси. Превърнало се е в особен политически дразнител за българския народ. Непрекъснато създава проблеми и политиците ни го използват да могат да влязат във властта, да могат чрез него да осъществяват своите комерсиални амбиции. ДПС е мафия, фирма, която богатее за себе си, коментира пред Фрог нюз отец Боян Саръев.

Борисов се обяви против съдебната реформа, искана от Реформаторите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2399188_borisov_se_obiavi_protiv_sudebnata_reforma_iskana_ot/?ref=rss


Реформата на съдебната система се очертава, като поредната пречка пред общи действия на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), стана ясно днес от интервю на Бойко Борисов и реакция на думите му на Радан Кънев.

"Каква реформа в съдебната система искат реформаторите

- тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи", казва в интервю за вестник...

Полицаите готвят протест заради намалени социални права

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399582_policaite_gotviat_protest_zaradi_namaleni_socialni/?ref=rss


Полицаите излизат на протест пред президентството заради орязаните им социални права. Конкретната дата на протеста ще стане ясна до края на днешния ден или утре. Това обяви пред БНР Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

От синдиката очакват голяма подкрепа за служителите в МВР. Валентин Попов обясни, че протестът ще се проведе не пред сградата на Министерския съвет, а пред президентството, защото в момента страната се управлява от служебен кабинет, назначен...

Топ експерти ни съветват как да печелим от земята си

http://www.cross.bg/agrion-zemya-pazara-1434837.html

/КРОСС/ Първите два офиса на Агрион бяха официално открити днес в София и Пловдив в присъствието на много гости, партньори, официални лица, представители на бизнеса и администрация. Компанията предлага широк набор от услуги и консултации, свързани с професионалното управление на земеделски активи като експертите ще дават безплатни съвети кои са най-добрите варианти за даден имот: да се даде под наем, да се реализира на пазара и т.н. Агрион вярва, че българската земя трябва да следва своето естествено предназначение - да се използва за земеделие. Затова основен принцип в дейността на компанията е да се грижи за интересите на всеки свой клиент и партньор, така че земята да се обработва ефективно и да носи висока добавена стойност за българската икономика. „С отварянето на верига от 21 офиса в цялата страна, компанията си поставя амбициозната задача да бъде близо до собствениците в процеса на предоставяне на качествени консултации и да им помага за взимането на ефективни решения свързани с управлението на поземлените отношения", посочиха от дружеството. Агрион е специализирана в покупката и наемането на земя, като портфолиото й от услуги включва още замени, търговски и юридически консултации, анализи на пазара и цените и съдействие за изваждане на документи и справки. „Устойчивото развитие на пазара на българска земя e изключително важно за нас. Вярваме, че българските компании най-добре знаят как да стопанисват българската земя

ББЦ няма да позволи ДПС да влезе отново във властта

http://www.bnews.bg/article-118969

Румен Йончев подчерта, че ситуацията доста започва да прилича на тази през 2001 година, когато НДСВ спечели изборите, а “сините шамани” начело с Костов обикаляха с невярващи очи и обясняваха, че избори ще има пак скоро и те ще ги спечелят завинаги, че те са носители на “правата вяра” и друг никой не може да управлява България.

"НетИнфо" участва в благотворителен мач с още "Празнични герои"

http://www.vesti.bg/pari/blagodetelstvo/netinfo-uchastva-v-blagotvoritelen-mach-s-oshte-praznichni-geroi-6024702

Футболният турнир на "Празнични герои" е втората спортна инициатива под мотото „Спортувай с мисия“. В него взеха участие 21 отбора

Французинът Жан Тирол спечели Нобеловата награда за икономика

http://www.investor.bg/drugi/338/a/francuzinyt-jan-tirol-specheli-nobelovata-nagrada-za-ikonomika-181783/

Основният му принос е за регулирането на индустрии с малко на брой влиятелни участници, посочва шведската академия на науките

Румен Йончев: "България без цензура" няма да позволи ДПС да влезе отново във властта

http://pik.bg/румен-йончев-българия-без-цензура-няма-да-позволи-дпс-да-влезе-отново-във-властта-news237090.html

Румен Йончев: "България без цензура" няма да позволи ДПС да влезе отново във властта

ДПС не изненадва никого в стремежа си да бъде във властта по един начин или друг начин, въпреки, че политиците в България имат къса памет.

Ситуацията доста започва да прилича на тази през 2001 година, когато НДСВ спечели изборите, а “сините шамани” начело с Костов обикаляха с невярващи очи и обясняваха, че избори ще има пак скоро и те ще ги спечелят завинаги, че те са носители на “правата вяра” и друг никой не може да управлява България.

Сякаш нищо не се е променило за тези години, лицата са нови, но погледите са същите. Тогава със своето опиянение те вкараха ДПС в управлението, на път са да го сторят и днес и това вече не изглежда случайно. Лъжливото усещане за успех и незаменимост всъщност е лошо прикритие за проблемите вътре в така наречения Реформаторски блок и за противоречията там. Така коментира подкрепата на Лютви Местан за правителство на малцинството лидерът на ЗНС и депутат от КП „България без цензура“ Румен Йончев.

Не бива управлението на страната да става терен за разрешаване на вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни проблеми нито на РБ, нито на БСП. За управлението са нужни политически субекти, които са в мир със себе си и своите избиратели. Ако хоризонта на РБ е двугодишен, то България има нужда от доста по-далечна управленска визия и това очевидно не е по силите на всички, категоричен е Йончев.

Слава Богу, годината не е 2001 и ДПС и Местан трябва да отчетат факта, че избирателите изпратиха в Народното събрание и нас – коалиция „България без цензура“, със задачата да не допуснем историята да се повтаря. Видимо е, че за ДПС удобните играчи са "добрите" от РБ и националистите, с които да помпат мускули и да разиграват общественото мнение. Ние от коалиция ББЦ имаме ясна визия за стабилно управление на страната, за поставяне на преден план на стратегическите проблеми и тяхното решаване.

Никой повече не може да разиграва хората по изпитаната схема на "добрите и лошите ченгета". Наличието на много партии в Народното събрание дава уникална възможност за намиране на национален консенсус по основните проблеми, за управление, стъпило на този консенсус и за успешни решения, посочи депутатът от КП ББЦ.

МВР е под контрола на ДПС, заяви зам.-вътрешният министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=267204

Заместник-вътрешният министър на МВР в служебното министерство - Филип Гунев, обяви, че министерството е силно политизирано и е под контрола на ДПС. Това създава сериозни проблеми пред разследването на купуване на гласове, корупция и икономически престъпления, коментира той.

Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365355

Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира „Купа Кремъл“ в Москва. В мач от първия кръг най-добрата българска тенисистка отстрани Данка Ковинич от Черна гора, 102-а в ранглистата, с 6:2, 6:2 след час и 17 минути игра. Това бе първи мач между двете при професионалистките.
С успеха Пиронкова си осигури 55 точки за световната ранглиста Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира „Купа Кремъл“ в Москва. В мач от първия кръг най-добрата българска тенисистка отстрани Данка Ковинич от Черна гора, 102-а в ранглистата, с 6:2, 6:2 след час и 17 минути игра. Това бе първи мач между двете при професионалистките. С успеха Пиронкова си осигури 55 точки за световната ранглиста

Намериха пари за Водния цикъл във Враца

http://pik.bg/намериха-пари-за-водния-цикъл-във-враца-news237085.html

Намериха пари за Водния цикъл във Враца

Над 6 млн.лева са били преведени тази сутрин на Община Враца за разходи по проекта за Водния цикъл на града, съобщи кметът инж.Николай Иванов. По думите му Общината има и верифицирани разходи от миналата седмица за около 2,5 млн.лева и в момента има достатъчно средства за разпращане. „Проблемът с неритмичното финансиране е преодолян, макар на национално ниво все още няма одобрение от ЕК, заяви Н.Иванов.

По думите му процедурата по разплащането е следната – всяка седмица Управляващият орган на Оперативната програма изпраща заявка до Националния фонд за средства по верифицирани разходи за водните проекти на общините и проекти свързани с отпадъци. Националният фонд преглежда документите, превежда на Управляващия орган и по веригата той се разплаща с общините.

ДПС предложи на Борисов безусловна подкрепа без коалиция

http://www.mediapool.bg/dps-predlozhi-na-borisov-bezuslovna-podkrepa-bez-koalitsiya-news225930.html

ДПС без условия, без участие във властта дава подкрепа за еднопартиен кабинет на малцинството, каза в понеделник лидерът на партията Лютви Местан. Изявлението му дойде ден преди първата по резултат формация ГЕРБ да проведе преговори с движението за евентуална коалиция.   Въпреки насрочените преговори се очаква те да бъдат фиктивни, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък той подчерта, че целта е да се сформира коалиция с ясно споделена отговорност и споразумение. Затова нямало да приеме подкрепа, без партньорите му да получат участие в изпълнителната власт. На пресконференцията днес Лютви Местан каза, че има два лоши за страната сценария - нови избори или да се създаде безпринципна коалиция. Според него втората хипотеза е по-тревожна, защото ще се направи антиевропейски и антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти като "Патриотичен фронт". ДПС ще е ярка, ясна и силна опозиция на такова управление, каза лидерът на партията.   "Този сценарий е по-опасен от нови избори", подчерта председателят на формацията. По думите му Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и да припознае ролята на обединител на нацията. Местан беше категоричен, че не може от движението да бъдат представяни като "просяци на власт". "ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори. Това означава колапс на икономиката, много тежка цена, особено с това служебно правителство, с този служебен премиер“, подчерта той. "Какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която след изборите заявява "Европа да си гледа работата“, попита Местан, като визира Патриотичния фронт. Според лидера на ДПС за целта трябва да се изпълнят две условия. Първото е движението да бъде сатинизирано, а второто е – да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо по-добро от "Атака“. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине, категоричен беше той. Местан повтори тезата си от преди няколко дни, че ДПС е готово да даде не 100, а 300 дни толеранс на еднопартийно правителство на малцинството, с ясна евроатлантическа програма. Коментирайки създалата се ситуация, той обясни, че партията му може без властта, но никой не може да я изолира от политическия процес. Това е и причината партията да участва на утрешните консултации с ГЕРБ, въпреки че от партията на Борисов неведнъж обявиха, че не искат тяхната подкрепа. Лютви Места отбеляза, че с тази си позиция ДПС ще бъде гарант на парламентарната демокрация и цивилизационния избор на България.

ДПС предложи на Борисов без условия за власт 38 депутатски гласа

http://www.mediapool.bg/dps-predlozhi-na-borisov-bez-usloviya-za-vlast-38-deputatski-glasa-news225930.html

ДПС без условия, без участие във властта дава подкрепа за еднопартиен кабинет на малцинството, каза в понеделник лидерът на партията Лютви Местан. Изявлението му дойде ден преди първата по резултат формация ГЕРБ да проведе преговори с движението за евентуална коалиция.   Въпреки насрочените преговори се очаква те да бъдат фиктивни, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък той подчерта, че целта е да се сформира коалиция с ясно споделена отговорност и споразумение. Затова нямало да приеме подкрепа, без партньорите му да получат участие в изпълнителната власт. На пресконференцията днес Лютви Местан каза, че има два лоши за страната сценария - нови избори или да се създаде безпринципна коалиция. Според него втората хипотеза е по-тревожна, защото ще се направи антиевропейски и антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти като "Патриотичен фронт". ДПС ще е ярка, ясна и силна опозиция на такова управление, каза лидерът на партията.   "Този сценарий е по-опасен от нови избори", подчерта председателят на формацията. По думите му Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и да припознае ролята на обединител на нацията. Местан беше категоричен, че не може от движението да бъдат представяни като "просяци на власт". "ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори. Това означава колапс на икономиката, много тежка цена, особено с това служебно правителство, с този служебен премиер“, подчерта той. "Какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която след изборите заявява "Европа да си гледа работата“, попита Местан, като визира Патриотичния фронт. Според лидера на ДПС за целта трябва да се изпълнят две условия. Първото е движението да бъде сатинизирано, а второто е – да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо по-добро от "Атака“. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине, категоричен беше той. Местан повтори тезата си от преди няколко дни, че ДПС е готово да даде не 100, а 300 дни толеранс на еднопартийно правителство на малцинството, с ясна евроатлантическа програма. Коментирайки създалата се ситуация, той обясни, че партията му може без властта, но никой не може да я изолира от политическия процес. Това е и причината партията да участва на утрешните консултации с ГЕРБ, въпреки че от партията на Борисов неведнъж обявиха, че не искат тяхната подкрепа. Лютви Места отбеляза, че с тази си позиция ДПС ще бъде гарант на парламентарната демокрация и цивилизационния избор на България.

Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365349

Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира „Купа Кремъл“ в Москва. В мач от първия кръг най-добрата българска тенисистка отстрани Данка Ковинич от Черна гора, 102-а в ранглистата, с 6:2, 6:2 след час и 17 минути игра. Това бе първи мач между двете при професионалистките.
С успеха Пиронкова си осигури 55 точки за световната ранглиста Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира „Купа Кремъл“ в Москва. В мач от първия кръг най-добрата българска тенисистка отстрани Данка Ковинич от Черна гора, 102-а в ранглистата, с 6:2, 6:2 след час и 17 минути игра. Това бе първи мач между двете при професионалистките. С успеха Пиронкова си осигури 55 точки за световната ранглиста

Пиронкова тръгна с успех в Москва

http://www.cross.bg/pironkova-moskva-pobeda-1434835.html

/КРОСС/ Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова стартира с лесна победа участието си на турнира "Купата на Кремъл" в Москва с награден фонд 710 000 долара. Цвети се наложи над Данка Ковинич от Черна гора с 6:2, 6:2 в среща, продължила 77 минути.Във втори кръг пловдивчанката ще се изправи срещу победителката от мача между Александра Крунич и осмата поставена Каролин Гарсия, който ще бъде изигран утре.С днешната си Цвети се доближава до завръщане в Топ 40 на световния женски тенис, добавяйки 55 точки към своя актив. Още една победа на Пиронкова в Москва би означавала, че българката със сигурност ще задмине Клара Кукалова и отново ще бъде сред 40-те най-добри тенисистки в света.

Море от възможности на международното изложение „Образование без граници“

http://www.cross.bg/kyltyrata-zapoznayat-izlozhenieto-1434836.html

София /КРОСС/ Между 17 и 19 октомври петият етаж на Националния дворец на културата ще се превърне в море от възможности. Европейски и световни училища, колежи и университети ще представят учебните си програми пред българските ученици.  Посетителите на изложението ще научат повече за стипендиите в Русия, Германия и Португалия. Ще имат възможността да се потопят в международна академична атмосфера и да се запознаят с висшето образование в Австрия, Великобритания, Дания, Холандия,Франция, Швейцария и много други държави.  Колорит на изложението ще внесат и посолствата на Индонезия и Казахстан. Те ще изнесат презентации, свързани с културата и образователната им система. Представители от цяла Европа, от топлата Бразилия, както и от Русия, Малайзия и Камерун ще запознаят учениците с приоритетите на интернационалното образование. Заповядайте на международното изложение „Образование без граници", от 17. до 19. октомври, НДК, етаж 5! Вход свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК!

Омбудсманът сезира МВР срещу фирма за събиране на вземания

http://pik.bg/омбудсманът-сезира-мвр-срещу-фирма-за-събиране-на-вземания-news237087.html

Омбудсманът сезира МВР срещу фирма за събиране на вземания

В писмо до министъра на вътрешните работи омбудсманът на Република България Константин Пенчев пише, че от години в институцията постъпват жалби срещуприлаганите методи от фирмите за събиране на вземания. 

Гражданите се оплакват от психически тормоз и отправени заплахи от служители на колекторските фирми към тях и техни близки. Изразяват опасения, че се злоупотребява с личните им данни.

Константин Пенчев подчертава, че вече се е обръщал по този повод към Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата, като от двете институции са го уведомявали за конкретни предприети действия. Омбудсманът напомня, че самият той многократно е отбелязвал проблема в годишните доклади за дейността си пред Народното събрание, а също и в Специалния доклад за проблемите при упражняването на правата на потребителите на обществени услуги, в който има препоръка да бъде регламентирана дейността на фирмите за събиране на вземания, както и да се създаде единен регистър на колекторските фирми.

В писмото до министъра на вътрешните работи Константин Пенчев констатира с безпокойство, че проблемът вместо да се преодолява, по-скоро се задълбочава. Той пише, че в институцията на омбудсмана продължават всекидневно да постъпват жалби срещу дейността на фирмите за събиране на вземания.

Конкретният повод отново да се обърне към министъра на вътрешните работи е сигнал от жалбоподател с приложено „Уведомление за посещение" от „Кредитекспрес България" ЕООД. С него гражданинът е уведомен, че ще бъде посетен на адреса му от представител на отдел „Събиране на място", за да потвърди настоящия му адрес, както и да се запознае с неговото имущество, като информацията ще бъде използвана от частен съдебен изпълнител при принудително събиране на задълженията.

Омбудсманът пише, че е силно разтревожен от това арогантно потъпкване от колекторската фирма на основни права на човека, гарантирани от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (чл. 12 - никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства); Хартата на основните права на Европейския съюз (чл. 7 - всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговите съобщения); Европейската конвенция за правата на човека (чл. 8 - всеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията); Конституцията на Република България (чл. 33 - жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона. Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост).

Константин Пенчев пише: „Обръщам се към Вас, с оглед на правомощията на полицейските органи съгласно Закона за МВР за осъществяване на превенция на правонарушенията, с препоръка даразпоредите предприемане на спешни мерки за защита на основни права на хората, тяхната сигурност и спокойствие от дейността на колекторските фирми, които преминават границата на позволеното", апелира омбудсманът.

News.bg

В сряда казват кои са виновните за насилието над Ана-Мария

http://www.bnews.bg/article-118968

В сряда, 15 октомври, ще станат ясни наказанията за виновниците за случая с малката Ана-Мария.

Откриха захвърлени епруветки с кръв край детска площадка в София

http://crime.actualno.com/Otkriha-zahvyrleni-epruvetki-s-kryv-kraj-detska-ploshtadka-v-Sofija-news_54660.html

Полицията огради района около детска градина в столичния квартал "Стрелбище". Причина за това станаха разпилени медицински епруветки с кръв на детската площадка, съобщи bTV. Част от децата ...

Борисов остана доволен от опита за толерантен дебат между ГЕРБ и БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365334

Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Борисов доволен от опита за толерантен дебат между ГЕРБ и БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365329

Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Турция и САЩ нямат нова договорка за базата „Инджирлик“

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-i-sasht-niamat-nova-dogovorka-za-bazata-indzhirlik-6024701

По-рано съветничката на президента на САЩ за националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Турция се е съгласила да разреши на силите от водената от САЩ военна коалиция да използват нейните бази за операции в Ирак и Сирия

Проблемите в еврозоната няма да диктуват паричната политика на BoE

http://econ.bg/Новини/Проблемите-в-еврозоната-няма-да-диктуват-паричната-политика-на-BoE_l.a_i.576491_at.1.html

Кризисните моменти в еврозоната ще бъдат просто един от факторите, които ще определят лихвените равнища на Централната банка на Англия (BoE), предаде...

Шок! Вижте какво тече от чешмите в Габрово (снимка)

http://pik.bg/шок-вижте-какво-тече-от-чешмите-в-габрово-снимка-news237080.html

Шок! Вижте какво тече от чешмите в Габрово (снимка)

"Ето какво тече от чешмите в Габрово. Никой обаче не обръща внимание! Възмутен съм! Това е недопустимо! Стига толкова! Чашата на търпението ми направо преля!"

Това пише читател до регионалния сайт “Габрово Нюз” относно качеството на водата в града в петък и събота.

Течащата по водопреносната мрежа в района на бул. “Трети март” в Габрово вода е била сива на цвят, а по думите му безценната течност е била с лошо качество и не е ставала за консумиране.

Местан: Готови сме да подкрепим кабинет на малцинството на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_402772.html

Готови сме без условия, без участие във властта, да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството на ГЕРБ. Това заяви по време на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан. Местан подчерта, че от ДПС биха дали 300 дни толеранс на едно демократично, евроатлантическо правителство и биха подкрепяли закони в тази насока. Той каза още, че партията му се отказва от властта в името на стабилността на България и подчерта, че именно за това е готов да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. "Не искаме министерски кресла. Искаме евроатлантическа политика, искаме интеграцонна политика, а не дискриминационна. Всички предложения в тази посока ще бъдат подкрепяни от нас", добави лидерът на ДПС. Той обаче неколкократно подчерта, че партията му по никакъв начин няма да подкрепи "безпринципно правитество", в което участва крайно националистическа формация, защото това би означавало "взривяване на етническия модел в страната" и не би довело до укрепване на държавните институции. "Създават се сценарии за благоприятна среда, в която българското демократично общество да преглътне една крайно националистическа коалиция. Какво нормално има в коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт?Как ще се съюзят евроатлантически партии с такава, която казва:  Европа да си гледа работата  ?", категоричен бе Местан. Той изрази мнението си, че е невъзможно Патриотичния фронт да се представи като нещо различно и по-добро от Атака, защото новата коалиция е "редакция на Атака, която дори е малко по-опасна". Очаквайте подробности!

Украйна иска от Русия разсрочване на плащанията по газовия дълг

http://www.mediapool.bg/ukraina-iska-ot-rusiya-razsrochvane-na-plashtaniyata-po-gazoviya-dalg-news225929.html

Украйна е поискала разсрочване до март на плащането на 3.1 млрд. долара от дълга й за руски газ, съобщи руския министър на енергетиката Александър новак, цитиран от РИА Новости в понеделник. Погасяването на тази сума е част от предложения от Европейската комисия план за регулиране на газовия спор между двете страни и осигуряване на доставките на синьо гориво за Украйна през зимата. Съгласно офертата на еврокомисаря на енергетиката Гюнтер Йотингер Киев трябва да плати на "Газпром" 2 млрд. долара до края на октомври и още 1.1 млрд. долара – до края на годината, ако иска да получи 5 млрд. куб. м на цена от 385 долара за 1000 куб. м. до април. По думите на Новак Русия вече е изпратила на Еврокомисията предложение, според което Украйна трябва да плати 1.451 млрд. долара дълг за извършени през ноември-декември 2013 г. доставки, за да получи нови обеми. Те обаче отделно трябва да бъдат предплатени Останалата сума трябва да се плати до края на годината като Москва била готова да предложи по-гъвкав график за уреждане на задълженията на Киев, до условието било това да стане до края на 2014 г. Руският енергиен министър обясни, че последното предложение на Украйна е за доставка на 4 млрд. куб. м, които според него трябвало да се осигурят по съществуващия газов договор между двете страни. В началото на октомври той заяви, че Русия е готова да предостави на Украйна 10 млрд. куб. м природен газ, за да изкара есенно-зимния сезон, от които половината може да бъдат предоставени след предплата по схемата "вземай или плащай", а останалите – като допълнителни заявки. От 16 юни Русия не снабдява Украйна с природен газ заради системно неплащане на задълженията на Киев, който пък претендира, че цените, на които Москва му доставя суровината, не са приемливи.

Бум на отровени с гъби в Пловдивско

http://www.cross.bg/patzienti-otravyane-otravyaniya-1434834.html

Пловдив /КРОСС/ От клиниката по токсикология на Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив съобщиха за множество отравяния от гъби.Допреди две седмици там не са приемани пациенти с гъбни отравяния, но в момента стационарът е запълнен - разказа началникът на клиниката проф. д-р Янко Илиев. Двама от приетите през последните дни пациенти са в критично състояние, четирима са спасени, допълват от болницата.Лекарите изразяват безпокойство от масовото бране на гъби от хора, които не познават качествата им и рисковете при някои диворъстящи видове - така например от зелената мухоморка е достатъчна само малка част от гъбата, за да се причини отравяне. Токсините съдържащи се в 5 грама са достатъчни да убият 70 килограмов човек. Освен че лечението е скъпоструващо, то не дава гаранция особено в случаите на т.нар. фалоидно гъбно отравяне, което у нас най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка,съобщи БНР.

Местан: Задава се ново много опасно задкулисие

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-zadava-se-novo-mnogo-opasno-zadkulisie-6024700

Участието на крайно националистически формации във властта крие риска от разделение на нацията, заяви Лютви Местан

Местан: ДПС ще подкрепи кабинет на малцинството

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-dps-shte-podkrepi-kabinet-na-malcinstvoto-6024700

Местан потвърди, че ДПС ще отиде във вторник на консултации с ГЕРБ в Народното събрание, заради политическата етика

Столичната полиция издирва 16-годишно момиче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365319

Шесто РУ – СДВР издирва непълнолетната Таня Димитрова Борисова, на 16 години, с адрес в софийския кв. Симеоново, ж.к.”София парк”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Тя е напуснала дома си на 11 октомври, към 3 часа. До момента е в неизвестност, като за последно е забелязана в района, където живее.
Таня Борисова е висока към 164 см, Шесто РУ – СДВР издирва непълнолетната Таня Димитрова Борисова, на 16 години, с адрес в софийския кв. Симеоново, ж.к.”София парк”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е напуснала дома си на 11 октомври, към 3 часа. До момента е в неизвестност, като за последно е забелязана в района, където живее. Таня Борисова е висока към 164 см,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/13/2399543_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

ГЕРБ и БСП имат сходни позиции в 4 области и дълбоки различия в други, стана ясно след днешните консултации за нов кабинет.

Нов протест срещу избора на Бат Сали за депутат от ДПС с мандат в Кюстендилска област блокира международния път край Дупница.

Протест срещу разпределение на мандатите имаше и...

Продължава ремонтът на улиците в район Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=267201

Продължава ремонтът на улиците в район Аспарухово, които бяха разрушени от водното бедствие през юни. Готови са улиците „Перекоп”, „Горна Студена”, „Детелин войвода” и „Дряновски манастир”. Днес приключват дейностите по „Народни будители” и асфалтирането на „Нарва”.

Окончателно: Болничните листове ще бъдат подавани по електронен път

http://www.moreto.net/novini.php?n=267202

Болничните листове от началото на годината ще бъдат подавани по електронен път. Целта е да бъде намален срокът за обработка на документите и за изплащане на обещетенията. Всяка година в Националния осигурителен институт постъпват около 2 милиона болнични листове.

Столичната полиция издирва 16-годишно момиче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365313

Шесто РУ – СДВР издирва непълнолетната Таня Димитрова Борисова, на 16 години, с адрес в софийския кв. Симеоново, ж.к.”София парк”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Тя е напуснала дома си на 11 октомври, към 3 часа. До момента е в неизвестност, като за последно е забелязана в района, където живее.
Таня Борисова е висока към 164 см, Шесто РУ – СДВР издирва непълнолетната Таня Димитрова Борисова, на 16 години, с адрес в софийския кв. Симеоново, ж.к.”София парк”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е напуснала дома си на 11 октомври, към 3 часа. До момента е в неизвестност, като за последно е забелязана в района, където живее. Таня Борисова е висока към 164 см,

Местан праща Цонев, Имамов и Риза при дамите от ГЕРБ

http://www.cross.bg/mestan-stzenariii-pravitelstvo-1434833.html

София /КРОСС/ Йордан Цонев, Алиосман Имамов и Рушен Риза - това са хората, които ДПС ще изпрати за политическите консултации с ГЕРБ. Това обяви на пресконференция днес лидерът на движението Лютви Местан. Днес на преговори с дамското трио на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, бяха представителите на БСП Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Ще се явим на консултациите утре, задължава ни политическата култура. Знаем за какво иде реч. Политическата етика ни задължава да се явим на тези консултации, ще представим тези позиции. ДПС да не се ползва като алиби от тези, които смятат да управляват по-нататък. ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от демократичния процес, каза Местан. Има два лоши сценария за България днес - най-лошият е незабавно да вървим към нови избори. Трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Вторият сценарий още по-лош от най-лошия сценарий и това е да се състави безпринципно антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори, заяви Местан. Участието на крайно националистически формации във властта крие риск от разделение на нацията, не говоря за политическо, а за едно по-опасно разделение - замяната на интеграционния модел с модела на сегрегацията и дискриминацията. Аз знам пред каква отговорност е изправен Борисов

Пиронкова започна с лесна победа турнира в Москва

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2399215_pironkova_zapochna_s_lesna_pobeda_turnira_v_moskva/?ref=rss


Цветана Пиронкова стартира с лесна победа участието си на турнира "Купата на Кремъл" в Москва. Най-добрата българска тенисистка даде само четири  гейма на Данка Ковинич от Черна гора и се класира за втория кръг след успех с 6:2, 6:2.

Ковинич започна мача с бърз гейм на нула, но след това Пиронкова спечели три поредни и взе комфортен аванс. Черногорската тенисистка намали изоставането си до 2:3, но българката записа още една серия от три последователни гейма с пробив в седмия, с което...

Местан: ДПС е готово да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Можем и без властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365309

"Чух, че се говори, че най-нормалната коалиция би била между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ). Това включително бе заявено от премиера Георги Близнашки. Аз искам да питам какво е нормалното в коалиция между две партии, които са членове на ЕНП, и на партия, която заявява "Европа да си гледа работата". "Чух, че се говори, че най-нормалната коалиция би била между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ). Това включително бе заявено от премиера Георги Близнашки. Аз искам да питам какво е нормалното в коалиция между две партии, които са членове на ЕНП, и на партия, която заявява "Европа да си гледа работата".

Шефът на Формула 1 си докарал 23 млн. долара

http://www.bnews.bg/article-118944

83-годишният предприемач Бърни Екълстоун е сключил договори за общата сума от 14,2 млрд. паунда.

Тежки боеве между кюрди и джихадисти избухнаха в Кобане

http://www.mediapool.bg/tezhki-boeve-mezhdu-kyurdi-i-dzhihadisti-izbuhnaha-v-kobane-news225928.html

Тежки боеве между дхихадисти и кюрди избухнаха отново в кюрдския град Кобане в Сирия близо до границата с Турция, предаде Асошиейтед прес.   Най-малко четирима екстремисти са загинали, съобщава Сирийският център за наблюдение правата на човека. Джихадистите атакуват от три страни източната част на град Кобане, ден след като кюрдските бойци успяха да забавят напредъка им. В града се чуват експлозии на снаряди и картечни откоси. Кюрдският анклав е сцена на ожесточени боеве от миналия месец, след като тежко въоръжените бойци на "Ислямска държава" се опитаха да завземат граничен пост.   Бойците на "Ислямска държава" са взривили камион с експлозиви в северната част на Кобане, близо до границата с Турция, предаде Ройтерс, като се позова на активисти. Двама кюрдски бойци били ранени.   Ислямистите контролират източните и югоизточните части на града. По-рано международната коалиция нанесе четири въздушни удара по позиции на "Ислямска държава" в града, унищожавайки техника и постройки.

От днес Диян Димов отново е изпълнителен директор на Пристанище Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365291

Деян Димов отново се връща в пристанището като изп.директор. 

Днес е било проведено заседание на борда на директорите  и Димов е бил назначен за титуляр в държавния порт на мястото на отстранения миналата седмица Аргир Бояджиев.
 Диян Димов бе понижен 

Димов, който е и общински съветник от ГЕРБ, потвърди 
Деян Димов отново се връща в пристанището като изп.директор. Днес е било проведено заседание на борда на директорите и Димов е бил назначен за титуляр в държавния порт на мястото на отстранения миналата седмица Аргир Бояджиев. Диян Димов бе понижен Димов, който е и общински съветник от ГЕРБ, потвърди

ДПС е готово да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ без условия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365300

"Чух, че се говори, че най-нормалната коалиция би била между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ). Това включително бе заявено от премиера Георги Близнашки. Аз искам да питам какво е нормалното в коалиция между две партии, които са членове на ЕНП, и на партия, която заявява "Европа да си гледа работата".

ГИТ: Строителните площадки не са добре обезопасени

http://econ.bg/Новини/ГИТ-Строителните-площадки-не-са-добре-обезопасени_l.a_i.576475_at.1.html

Необезопасени отвори в строителните и конструктивни елементи - стени, етажни плочи и др., са сред най-честите нарушения, установени от инспекторите...

Земното магнитно поле е на път да смени поляритета си

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zemnoto-magnitno-pole-e-na-pyt-da-smeni-poliariteta-si-6024699

Магнитното поле на Земята отслабва десет пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега – с 5% за десет години, а не с 5% за един век

Търсят изчезналия Ларс Митанк край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267199

Има вероятност изчезналият преди повече от 3 месеца Ларс Митанк да се намира в района на Побити камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват. Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер, разкри пред Дарик Илиана Симеонова, асистент на частния детектив Андреас Гютиг.

Шефът на НОИ: Ще изплащаме болничните в съкратени срокове

http://pik.bg/шефът-на-нои-ще-изплащаме-болничните-в-съкратени-срокове-news237077.html

Шефът на НОИ: Ще изплащаме болничните в съкратени срокове

От 2015 г. болничните ще се изплащат в съкратени срокове до пет работни дни. Информацията ще се предава от лекарите в Националния осигурителен институт (НОИ) по електронен път.

Остава задължението да предоставяме документа на хартия на работодателя, съобщи управителят на НОИ Бисер Петков пред БНР.

"Болните ще посещават лечебното заведение, като след преглед лекарят ще им издава болничен лист, който ще бъде отпечатан на хартиен носител. Данните от него ще бъдат подавани по електронен път към регистрите на НОИ.

Този болничен лист на хартиен носител ще бъде необходим на лицето само за да го представи пред своя работодател с цел оформяне на отпуск и съответната ведомост за заплати", обясни Петков.

Данните от електронния регистър на болничните листове ще са достъпни както за лекарите, така и за осигурените и за осигурителите, уточни управителят на НОИ.

Президентът обеща развитие на професионалното образование (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399533_prezidentut_obeshta_razvitie_na_profesionalnoto/?ref=rss


Материалът е обновен в 18:40 часа, след като от Прессекретариата на президента изпратиха ново съобщение, че в стратегията не е предвидена допълнителна държавна субсидия и увеличение на заплатите на учителите.

В подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката стратегия за периода 2014 - 2020 г. България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално...

Миков: Има важни въпроси, които не могат да бъдат предмет на властови сделки

http://www.cross.bg/mikov-vuprosi-pravitelstvo-1434832.html

Видин /КРОСС/ Възможно е да се сформира мнозинство и правителство. С толкова депутати, колкото сега има ГЕРБ, БСП през 2013 година състави правителство, каза по време на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков. Той добави, че във вторник партията му ще обсъди резултатите от консултациите с ГЕРБ. Истината е, че има важни въпроси, които очертават лявата автентичност на българската социалистическа партия и които не могат да бъдат предмет на властови сделки. На първо място той постави прогресивното подоходно облагане, което е въпрос на справедливост. Темите в енергетиката, кой носи тежестта от състоянието на енергетиката, как се разпределят тези тежести, социалните въпроси, свързани с пенсионирането, разбирането по въпросите на здравеопазването - очертавам различия, заяви Миков.На въпрос ще има ли промени в националния съвет на партията заради слабите изборни резултати, Миков отговори утвърдително. Те обаче не можело да стават пад натиск на един или друг вътрешен критик на столетницата. Не съм привърженик на изнасянето на вътрешнопартийна информация навън. Но очевидно има хора, които градят политическата си кариера и образ в обществото по този начин, обясни Миков, без да казва кого има предвид.

Инвестиции в професионалното образование и по-високи учителски заплати, обеща президентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/13/2399533_investicii_v_profesionalnoto_obrazovanie_i_po-visoki/?ref=rss


В подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката стратегия за периода 2014-2020 г. България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, като един от механизмите е повишаване на държавната субсидия, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн. Според него разписаните в документа мерки дават възможност за реална връзка между бизнеса и образованието и създават условия за...

БНБ отново се извади от уравнението по проблема "КТБ"

http://business.actualno.com/BNB-otnovo-se-izvadi-ot-uravnenieto-po-problema-KTB-news_54657.html

Докато даваше обяснения на искането на спечелилата изборите партия за ГЕРБ за назначаване на международен консултант, който да предложи начини за преструктуриране на КТБ, БНБ отново се вкара сама в об...

В Шотландия откриха хилядолетно викингско съкровище

http://curious.actualno.com/V-Shotlandija-otkriha-hiljadoletno-vikingsko-sykrovishte-news_54659.html

Хилядолетно викингско съкровище, което съдържа златни и сребърни предмети, бе открито в Шотландия от търсач на съкровища с метален детектор, съобщи Reuters. Щастливецът е пенсионираният бизнесмен Дере...

Сериен обирджия излезе от ареста и гепи 1200 лева

http://pik.bg/сериен-обирджия-излезе-от-ареста-и-гепи-1200-лева-news237076.html

Сериен обирджия излезе от ареста и гепи 1200 лева

Сериен обирджия извърши кражба на дамска чанта и успя да изтегли 1200 лева от кредитната и карта, съобщиха от полицията, пише "24 часа".

Столичанинът бил пуснат от следствения арест в Хасково преди 3 дни и още същия ден тръгнал към Димитровград.

В Хасково Емил М. бил задържан за присвояване на пари и вещи от детска градина, школа по танци и школо. След преместването си в съседния общински център ловкият апаш изтеглил парите от банкомант часове след освобождаването си, докато потърпевшата подавала жалба в полицията.

Малко по-късно извършителят бе задържан и направи самопризнания, казаха криминалисти.

Скандал на пътя в Свищов завърши с прострелян в гърдите мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_402750.html

Мъж е приет с опасност за живота в болницата в Свищов, след като беше прострелян в гърдите от друг шофьор по време на скандал на пътя, съобщиха от МВР, цитирани от "Фокус". Раненият 51-годишен шофьор е карал товарен автомобил Татра, с който около 16:00 часа отнема предимството на на лек автомобил, управляван от 56-годишен негов съгражданин, което води до разпра и до трагичния инцидент. Използваното оръжие е законно притежаван пистолет . Шофьорът на лекия автомобил е задържан за 24 часа, като твърди, че е извадил оръжието си само за да сплаши другия мъж и стрелбата е станала неволно.

Може ли гримът да спаси кариерата?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4362569


“Чувствам се по-добре, откакто я посетих”, казва 42-годишна отговорничка по продажбите на голяма верига. “Тя” не е лекарка или психиатърка, а имидж консултантка. Служителката не е направила сама избора си, там я е изпратил нейният шеф.
Съветът му бил, че ще може да продава повече, ако не изглежда чак толкова много като счетоводителка или “Чувствам се по-добре, откакто я посетих”, казва 42-годишна отговорничка по продажбите на голяма верига. “Тя” не е лекарка или психиатърка, а имидж консултантка. Служителката не е направила сама избора си, там я е изпратил нейният шеф. Съветът му бил, че ще може да продава повече, ако не изглежда чак толкова много като счетоводителка или

Близнашки скептичен, че новият парламент може да направи изборна реформа

http://www.mediapool.bg/bliznashki-skeptichen-che-noviyat-parlament-mozhe-da-napravi-izborna-reforma-news225927.html

"Отидохме много далеч в насърчаването на малките партии, страната трябва да е и управляема" Служебният премиер Георги Близнашки отново напомни искането си за изборен референдум, след като само преди два дни обяви готовност да внесе промени в Изборния кодекс. В понеделник той каза, че не очаква кой знае каква отзивчивост и в новото Народно събрание и коментира, че единствената опция за една радикална изборна реформа е тя да стане с допитване до народа. Между ГЕРБ, БСП и ДПС вече се оформя съгласие за премахване на преференцията и промяна на методиката за разпределение на мандатите. Според Близнашки българските граждани обаче трябва да кажат дали биха възприели идеята за смесена избирателна система - 50 на 50 и въвеждането на задължително гласуване. Инициативен комитет, воден от Близнашки, събра по-рано тази година подписи за провеждането на инициирания от президента Плевнелиев референдум, но бившият шеф на НС Михаил Миков отказа през юни да придвижи подписката, тъй като ГРАО установи , че над 108 000 от събраните повече от 570 000 подписа са невалидни. Той отказа да даде на инициативния комитет едномесечен срок за отстраняване на нередностите, предвиден по закон, след което инициативния комитет заведе дело в съда срещу решението му. Близнашки обяви обаче, че смята да предложи българите зад граница да гласуват по електронен път. "Ще направим бързи консултации с водещи специалисти в тази област и се надявам да получим заключения, които да ни позволят да тръгнем смело напред, защото си даваме сметка, че това е рискова операция. Ако ни уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби при електронния вот, смятам, че трябва да се въведе в действие", каза служебният премиер. Той вече обяви, че готви промени за смесена избирателна система и връщане към системата за разпределяне на парламентарните мандати "Д'Онт", която облагодетелства големите партии. Близнашки коментира, че протестите след изборите са до голяма степен производни от разпоредби на Изборния кодекс. "Отидохме много далеч в насърчаването на малките партии. В желанието да се насърчава появата на нови политически субекти постигнахме този ефект, който има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента", каза Близнашки по време на последното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет. По думите му "демократичността е постигната чрез осемте партии в парламента, но страната трябва да бъде и управляема". "Не трябва да се допуска прекалено голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство", добави Близнашкии и отново повтори, че всички промени в изборната система трябва да отговарят на две изисквания - демократичност и ефективност. Исканията от президента Росен Плевнелиев и инициативния комитет, начело с Близнашки, референдумът трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

Възрастно семейство оцеля при два пожара заради бойлер

http://pik.bg/възрастно-семейство-оцеля-при-два-пожара-заради-бойлер-news237075.html

Възрастно семейство оцеля при два пожара заради бойлер

Възрастно семейство оцеля при два пожара в къщата им в плевенското село Коиловци, пише "24 часа".

Огънят първо тръгнал от гръмнал бойлер около 21,20 ч в неделя. Пламъците погълнали мебели и домашно имущество. Мъжът на 75 г. и 5 г. по-младата му съпруга се отървали невредими.

В понеделник сутринта отново включили бойлера и наоколо пламнало, но без значителни поражения.

Според пожарникари експлозиите станали заради техническа повреда в бойлера.

Джихадист карък се самовзриви, но не уцели други

http://www.bnews.bg/article-118964

Екстремист от Ислямска държава е извършил самоубийствен атентат с кола бомба в близост до сирийския град Кобани.

Къде изчезна Ким Чен Ун

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363554

Къде е Ким Чен Ун и какво се е случило с него? Това са двата въпроса, на които се опитват да отговорят световни медии, професори и анализатори през последните няколко седмици.Лидерът на КНДР не се е появявал от 3 септември, когато посети концерт заедно с жена си И Сол Джу. Това е най-дългото му отсъствие, Къде е Ким Чен Ун и какво се е случило с него? Това са двата въпроса, на които се опитват да отговорят световни медии, професори и анализатори през последните няколко седмици.Лидерът на КНДР не се е появявал от 3 септември, когато посети концерт заедно с жена си И Сол Джу. Това е най-дългото му отсъствие,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване