Умни светофари ще пускат автобусите в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_402490.html

Светофари, снабдени със специални модеми, ще се грижат колите на градския транспорт в София да се движат по график, съобщава "Преса". Новите "умни" светофарите ще бъдат монтирани на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата и ще бъдат регулирани така, че да осигуряват по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и трамваите. На тях ще бъдат монтирани специални модеми, които ще са свързани с джипиес система с бордови устройства, с които ще бъдат оборудвани 750 превозни средства. "Има разписание, по което се движат всички коли. Джипиес системата на градския транспорт следи дали са в график или не. Ако автобусът или трамваят закъсняват и попаднат в задръстване на едно от тези 20 кръстовища, бордовото им устройство подава сигнал към модема на светофара и той ги пуска веднага да преминат. Ако тролеят е в график - ще стои и ще чака заедно с всички останали коли, докато светне зеленото, защото, ако го пусне по-рано, ще започне да изпреварва графика си", разясни заместник-кметът Любомир Христов. "Умни" светофари ще има на кръстовището на Орлов мост, както и други 19 по булевардите "България", "Прага", "Цар Борис Трети", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", "Александър Малинов", "Сахаров", "Яворов", "Дондуков", "Никола Петков", "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Очаква се с въвеждането на светофарите с модем задръстванията да намалят с 20% задръстванията, а преминаването ще става от 5 до 8 пъти по-бързо. Сега заради многобройните задръствания колите на градския транспорт закъсняват от 3 до 10 минути всеки ден. Вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта. Очаква се такъв да бъде избран до Коледа и от началото на новата година да започне монтирането на устройствата. Изграждането на "умните" светофари е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро, който се финансира по ОП "Регионално развитие".

Фалстарт в София вещае тъжен край

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364335

Загубата от Хърватия (0:1) в първия ни домакински мач от евроквалификациите вещае горчив край на битките за Евро 2016. Тръгнем ли с фалстарт пред родна публика, винаги завършваме с бира пред телевизорите, а не на финалите на първенството, за което сме тръгнали.


Четири пъти за 54 години се е случвало да паднем в първото си домакинство. От 1960 Загубата от Хърватия (0:1) в първия ни домакински мач от евроквалификациите вещае горчив край на битките за Евро 2016. Тръгнем ли с фалстарт пред родна публика, винаги завършваме с бира пред телевизорите, а не на финалите на първенството, за което сме тръгнали. Четири пъти за 54 години се е случвало да паднем в първото си домакинство. От 1960

Майка разказа още шокиращи истории за 4-то помощно училище

http://pik.bg/майка-разказа-още-шокиращи-истории-за-4-то-помощно-училище-news236886.html

Майка разказа още шокиращи истории за 4-то помощно училище

За още фрапиращи случаи на скандално отношение към деца със специални образователни потребности в столичното 4-то помощно училище разказа пред БТВ Цветанка Димитрова, майка на момиче, посещавало учебното заведение за десет дни в началото на учебната 2011-2012 г.

В същото училище учи и Ана-Мария, чиито родители преди седмица алармираха за съмнения за сексуално посегателство срещу дъщеря им, която има аутизъм, припомня novini.bg.

„Давали са лекарства на детето ми – тя никога не е подлагана на медикаментозно лечение за състоянието си. Попитах я дали са й давали лекарства.

„Ако ти кажа, ти ще ми се скараш и ще ми се разсърдиш” – ми отговори дъщеря ми. „Леличката каза – ти няма да го пиеш, ще го изсмучеш” – обясни ми после. Когато я попитах какво е било хапчето, отговорът беше – розово”, разказа Димитрова.

Дъщеря й Цветелина е била отписана от училището веднага след този случай.

„Нашата дъщеря е с неустановен синдром, с умствена изостаналост. Завърши 8-ми клас в държавно училище с ресурсен учител. Решихме да я преместим в помощното училище, защото не навсякъде има ресурсни учители”, обясни майката.

По думите на Цветанка Димитрова, класната ръководителка на дъщеря й е била новоназначена, но е напуснала само седмица по-късно, защото отказала да подпише документи, за което настоявало ръководството на училището.

„На първия учебен ден се запознахме с част от децата и родителите. Нашата дъщеря е по-емоционална, решихме в началото да остава само до обяд. Никога повече не бяхме допускани да прекрачим прага на входната врата”, обясни още майката.

В началото на втората седмица от учебната година бащата на Цветелина трябвало да я вземе от училище след обяда, но се забавил с час и половина. Когато пристигнал на входа при охраната, станал свидетел на грозна сцена.

„Докато казва на охраната за кое дете е дошъл, той чува суматоха и чува мъжки глас. Вижда в коридора две жени от помощния персонал край едно дете, което се е свило на пода в ъгъла, един от преподавателите удря с пръчка непосредствено до детето, което е с церебрална парализа”, разказа Цветанка Димитрова.

„Една от жените споделила, че повече от час не могли да го вдигнат от стълбище. Съпругът ми веднага отишъл и с няколко спокойни думи успял да вдигне детето. От страх то дори се изпуснало. После отишъл в кабинета на директорката, за да й разкаже какво е видял, а тя отговорила:

„Това е моето училище не може да се случи, вие сънувате”, допълни майката.

„Това дете няма как да обясни това, което е преживяло – някой трябва да го каже на родителите му. Сигурна съм, че и с Ана-Мария се е случило нещо – това дете е изживяло нещо там”, категорична е Цветанка Димитрова. След този случай тя разпитвала дъщеря си за деня в училище, а момичето разказало, че със съучениците си е прекарало целия ден в класната стая.

„Когато е без учител, моята дъщеря е много общителна и става и започва да говори с другите. Затова се усъмних, че е седяла на чина цял ден и попитах дали е пила лекарства”, обясни майката.

„Говорих със служител в МОН, който отговаря за тези училища – обясних за случая и той си остана там. Служителката ми обясни само следното: държавата ни е такава, че дори да направим проверка на училището, никакви нередности няма да бъдат установени, а те ще бъдат само предупредени”, обясни Цветанка Димитрова.

„Аз съм тук заради Ана-Мария, заради моята дъщеря и всички деца, които имат нужда от помощ”, каза майката.

Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на кабинет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364354

Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, които се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание.
В преговорният състав на ГЕРБ са Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, а в този на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Въпреки заявената позиция на БСП за опозиция на спечелилата партия Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, които се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорният състав на ГЕРБ са Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, а в този на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Въпреки заявената позиция на БСП за опозиция на спечелилата партия

Гърция започна преговори с МВФ за прекратяване на спасителния план

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-zapochna-pregovori-s-mvf-za-prekratiavane-na-spasitelniia-plan-181735/

Фондът е настроен положително, тъй като това ще допринесе за напредъка на страната, посочиха от гръцкото финансово министерство

Вижте дебютното видео на радомирския Ансамбъл "Етнофолк"

http://www.zapernik.com/hailaif/vijte-debyutnoto-video-na-radomirskiya-ansambul-etnofolk_34908/

Ансамбъл "Етнофолк" представи дебютно видео

Фолклорен ансамбъл "Етнофолк" към НЧ "Напредък 1895" представи пред приятелите си първия си рекламен клип. На представянето присъстваха кметът на община Радомир Пламен Алексиев, членове на настоятелството на читалището, дарители и приятели на състава.

Видеото бе представено в Клуба на самодееца в града. Секретарят на читалището Нели Петкова и ръководителят на ансамбъла...

Продължава

Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на кабинет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364346

Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, които се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание.
В преговорният състав на ГЕРБ са Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, а в този на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Въпреки заявената позиция на БСП за опозиция на спечелилата партия Започнаха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, които се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорният състав на ГЕРБ са Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, а в този на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Въпреки заявената позиция на БСП за опозиция на спечелилата партия

Турция дава база за въздушни удари срещу Ислямска държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364350

Турция е изразила готовност да предостави своите бази за авиацията на международната коалиция, която нанася въздушни удари по групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това е заявил съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс, цитирана от BBC.
Райс приветства това решение на турските власти и е добавила, Турция е изразила готовност да предостави своите бази за авиацията на международната коалиция, която нанася въздушни удари по групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това е заявил съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс, цитирана от BBC. Райс приветства това решение на турските власти и е добавила,

Вътрешният министър: Човешка греша е последната версия за взрива в Горни Лом

http://econ.bg/Новини/Вътрешният-министър-Човешка-греша-е-последната-версия-за-взрива-в-Горни-Лом_l.a_i.576330_at.1.html

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че последната версия за взрива в завода „Миджур“ в Горни Лом е човешка грешка. Той...

Вътрешният министър: Човешка грешка е последната версия за взрива в Горни Лом

http://econ.bg/Новини/Вътрешният-министър-Човешка-грешка-е-последната-версия-за-взрива-в-Горни-Лом_l.a_i.576330_at.1.html

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че последната версия за взрива в завода „Миджур“ в Горни Лом е човешка грешка. Той...

Турция ще осигури база за въздушни удари срещу Ислямска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364342

Турция е изразила готовност да предостави своите бази за авиацията на международната коалиция, която нанася въздушни удари по групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това е заявил съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс, цитирана от BBC.
Райс приветства това решение на турските власти и е добавила, Турция е изразила готовност да предостави своите бази за авиацията на международната коалиция, която нанася въздушни удари по групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това е заявил съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс, цитирана от BBC. Райс приветства това решение на турските власти и е добавила,

Седем пъти повторена грешка изложи Мишел Обама

http://www.cross.bg/obama-greshka-mishel-1434748.html

/КРОСС/Първата дама на САЩ Мишел Обама допусна фрапантна грешка по време на кампания. Тя 7 пъти объркала името на кандидата за Конгрес за място от Айова Брус Брейли, като го наричала Бейли. Публиката не издържала в един момент и започнала да ѝ подвиква, че бърка името. Съпругата на Барак Обама опитала да се измъкне от неловката ситуация с шега, но все пак получи доста остри коментари от страна на опозиционната Републиканска партия.

Кон на Гриша Ганчев спечели награда в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364338

Собственикът на Литекс Гриша Ганчев стана основна тема в средите на конния спорт в Германия. Неговият жребец Брисанто спечели надпреварата за Наградата на зимните фаворити в Кьолн, пише ДПА. Традиционното състезание е за двегодишни коне.
Брисанто беше считан за аутсайдер в надпреварата, като залозите за него бяха при коефициент 183:10. Собственикът на Литекс Гриша Ганчев стана основна тема в средите на конния спорт в Германия. Неговият жребец Брисанто спечели надпреварата за Наградата на зимните фаворити в Кьолн, пише ДПА. Традиционното състезание е за двегодишни коне. Брисанто беше считан за аутсайдер в надпреварата, като залозите за него бяха при коефициент 183:10.

БСП прати трима мъже срещу женския екип за преговори на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_402487.html

БСП изпрати трима мъже - Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев, да преговаря с дамския екип на ГЕРБ за съставянето на правителство. От партията на Бойко Борисов още миналата седмица обявиха, че техният преговорен екип ще е от три дами - Цацка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова . Те са улегнали, опитни, добре приети в обществото, както и толерантни и възпитани, обясни този избор Борисов. Това е първата от серията срещу между ГЕРБ и останалите 7 партии, които влизат в парламента. Те ще се провеждат в сградата на Народното събрание по низходящ ред - според процента, който е получила на вота всяка от политическите сили. Първоначално лидерът на ГЕРБ обяви, че ще преговаря за правителство на малцинството - кабинет на ГЕРБ, подкрепен от други формации. В края на миналата седмица той обяви, че ще опита да направи коалиционно правителство. "С 84 депутата няма как да на правим правителство на малцинството", заяви той. По време на разговорите между ГЕРБ и останалите партии и коалиции ще се води протокол, а накрая ще има брифинг. Трите дами имат разрешение да взимат решения, но те после трябва да бъдат утвърдени от партията.

От днес започва "Празника на вкуса" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267138

Като всяка година, тази седмица ще се отбележи празника на вкуса, с подкрепата на Община Варна във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017г., научи Moreto.net. Днес, 13 октомври от 19 ч. във Франкофонски център Варна ще се проведе „Един час с Кристоф Доверн и Фредерик Гуто” - двама френски топ-готвачи, ще бъдат специални гости през цялата седмица.

Хор "Иван Топалов" очаква любителите на музиката - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/hailaif/hor-ivan-topalov-ochakva-lyubitelite-na-muzikata-video_34907/

Колективът е наследник на богатата хорова традиция в Перник. Съставът очаква през новия сезон както своята вярна публика, така и нови хористи.

Камерен смесен хор "Иван Топалов" към ОК "Дворец на културата" в Перник откри новия сезон с първите си изяви на сцена и репетиции. Съставът е наследник на богатата хорова традиция в града. В репертоара си включва изпълнения на класически хорови пиеси, предкласика, обработки на българска народна музика на композиторите Добри...

Продължава

Скандално: Дете се изпуска - бият го. Дават хапчета на друго без нужда

http://www.bnews.bg/article-118909

Майка на дете със специфични нужди направи нови разкрития около скандалното 4-то Помощно училище в София. Тя разказа как на дъщеря й системно са давали лекарства, без да е имало необходимост от това.

Кон на Гриша Ганчев спечели награда в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364324

Собственикът на Литекс Гриша Ганчев стана основна тема в средите на конния спорт в Германия. Неговият жребец Брисанто спечели надпреварата за Наградата на зимните фаворити в Кьолн, пише ДПА. Традиционното състезание е за двегодишни коне.
Брисанто беше считан за аутсайдер в надпреварата, като залозите за него бяха при коефициент 183:10. Собственикът на Литекс Гриша Ганчев стана основна тема в средите на конния спорт в Германия. Неговият жребец Брисанто спечели надпреварата за Наградата на зимните фаворити в Кьолн, пише ДПА. Традиционното състезание е за двегодишни коне. Брисанто беше считан за аутсайдер в надпреварата, като залозите за него бяха при коефициент 183:10.

Купешкото вино няма да поскъпне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363724

Лошата реколта на гроздето удря домашното производство
Купешкото вино няма да поскъпне
Виното и ракията в магазините най-вероятно няма да поскъпнат въпреки по-лошата реколта от грозде тази година, която вдигна цената на плода. Това прогнозира пред „Труд“ Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара. Лошата реколта на гроздето удря домашното производство Купешкото вино няма да поскъпне Виното и ракията в магазините най-вероятно няма да поскъпнат въпреки по-лошата реколта от грозде тази година, която вдигна цената на плода. Това прогнозира пред „Труд“ Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара.

Медици в Либерия заплашват да изоставят болни от ебола

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/medici-v-liberiia-zaplashvat-da-izostaviat-bolni-ot-ebola-6024647

Здравните работници се оплакват, че продължават да работят без основно предпазно облекло и не получават адекватни компенсации

"Ню Йорк таймс": Турция ще разреши на САЩ да ползва нейни военни бази

http://www.investor.bg/drugi/338/a/niu-iork-taims-turciia-shte-razreshi-na-sasht-da-polzva-neini-voenni-bazi-181734/

Американски официални лица обсъждат с Анкара и други начини, чрез които Турция да се включи в борбата с Ислямска държава

ГЕРБ започна разговори с БСП за съставяне на правителство

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2398902_gerb_zapochna_razgovori_s_bsp_za_sustaviane_na/?ref=rss

Малко след 10 ч. в сградата на Народното събрание започнаха преговори между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство. Срещата с БСП е първата от поредицата разговори с парламентарно представените партии, които формацията с най-добър резултат ще проведе тази седмица.

Малко преди десет часа в зала "Запад", където се провеждат консултациите, влезе преговорният екип на ГЕРБ. В него са бившият председател на  парламента Цецка Цачева, бившият председател на бюджетната комисия в 41-вия...

Журналисти настояват да бъде освободен директорът на Литературния музей

http://www.cross.bg/myzeii-bykvar-natzionalniya-1434747.html

/КРОСС/Екземпляр от първия тираж на Рибния буквар беше обявен за изчезнал. По-късно той беше открит в шкаф на Националния литературен музей, но не точно на мястото, където стоял обичайно. Междувременно издирващите изчезналия екземпляр се натъкнаха на втори, за който не се знаело, че се съхранява в музея. По същото време се лансира и версията за евентуални политически уволнения в Националния литературен музей. Цялата сага се разиграва през медиите, без да бъде уведомен министъра на културата, както той сам призна вчера. Заради всичко това от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление" и Клуба на поетите - журналисти внасят днес в Министерството на културата искане за освобождаването на изпълняващия длъжността директор на Националния литературен музей Катя Зографова. Всъщност в музея се съхраняват три екземпляра на Рибния буквар, но и това не се знае. Нас ни разгневи изключителния фалш, който цари в Националния литературен музей и това, че неговата шефка не е създала необходимата организация да се знае къде се съхраняват копията, кой е отговорен за тях, кой има ключ и достъп до този архив. Уредникът, който е отговарял за Рибния буквар, е бил в отпуск и в негово отсъствие буквално е могло да се рови в шкафа. Представете си, че някой беше решил да изнесе тези копия, да ги продаде и да си купи нещо, коментира пред Националното радио Иглика Горанова от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление"

Svobodne noviny: САЩ превръщат икономическата война в реална

http://www.cross.bg/voiina-rysiya-evropa-1434745.html

/КРОСС/ Чешкото издание Svobodne noviny публикува статия със заглавие „Третата световна война вече започна”. А ето и пълния текст на публикацията: Макар и много хора да не го признават, войната вече е на път да започне. Но защо се случва това и има ли някакъв начин да се спре? Създавайки БРИКС (икономическото обединение между Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), Изтокът обяви война на долара. По този начин, на първо място, той обяви икономическа война на Америка, която за съжаление, няма никакви шансове да победи в чиста борба. Затова тя бе принудена да превърне икономическата война в реална. Тук се крие отговорът на въпроса, защо Путин още не е превзел Източна Украйна. Просто неговата позиция е диаметрално противоположна на тази, която медиите постоянно му приписват. Те, както и преди, продължават да ни плашат с това, че Русия, начело с Путин, иска да се разширява посредством окупация. Но истината се състои в точно обратното, а именно, че Америка иска да окупира Европа и да започне война с Русия. Путин, напротив, иска да запази мира и да води война единствено по икономически път, с икономически средства, тъй като в нея той е явен победител без сериозни загуби за страната си. Битката с долара означава икономическо унищожаване не само на Америка, но и на цялата тази сбирщина от „владетели на света”, които управляват долара. Така че противниците в икономическата война са БРИКС и Билдербергския клуб

Засега банята, после държавата

http://www.cross.bg/babi-banyata-shanovskite-1434746.html

/КРОСС/ Нали знаете, че само в българската музика има неравноделни размери. То си е повод за гордост, всеки го знае. Терминът „неравноделен такт" е български, в световната музика го наричат „български такт". Един хореограф под голям секрет ми каза, че е открил напразно търсената досега причина за тази уникалност. Тъй като у нас имало много хора, които искат да командват положението, един викал „ха насам", друг подвиквал „не бе, натам" и така насам-натам се родили музикални тактове, нечувани никъде другаде. Ако някой етнолог е започнал работа по случая „Искаме си банята", да се обади, за да му сваля шапка. „Искаме си банята" е песен по текст и музика на 80-годишната Ничка Станилова, старши отговорник на хора на Шановските баби. Облечени в предизборни тениски на ГЕРБ, певиците поискаха при посещението на Лиляна Павлова в село Ягода нов живот за старата си баня. Такива застъпничества се случват във всяко село и град при посещението на всякакви кандидати за властта. Нещо като декларация: ние ще гласуваме за вас, обаче... Само че Шановските баби изпяха декларацията. И това се оказа суперсмешно. По-смешно от липсата на кампания, по-смешно от шмекерските битки за преференции, по-смешно от цялата шутовщина на тази политическа есен

Порошенко направи обръщение към народа

http://www.cross.bg/poroshenko-donbas-prezident-1434744.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко направи обръщение към украинския народ, съобщи ТАСС. То е публикувано в официалния сайт на президента. Обръщението е посветено на резултатите от минските споразумения, подписани в началото на септември. По думите на Порошенко през изминалия месец Украйна е станала по-силна. Освен това, той отбелязва, че конфликтът в Донбас може да се реши само по мирен път. „След тежки изпитания ни очакват мир, реформи, процъфтяване и европейско бъдеще. Всичко ще бъде наред", - категоричен е украинският лидер. Порошенко добави, че разчита да постигне пълно прекратяване на огъня в източната част на страната. «След като това се случи, ще започне създаване на буферна зона. Двете страни ще изтеглят тежката военна техника като минимум на 15 километра в дълбочина на контролираните територии. Като следствие на това, ще се образува 30-километров пояс на безопасността, което ще направи обстрелите на населените места на Донбас невъзможно и ще донесе на мирното население дългоочакваната сигурност», се казва още в обръщението на украинския президент. Освен това, по думите му, ОССЕ се съгласи да увеличи броя на наблюдателите си в Донбас до 1,500 души.    

Топ 10 - гениалните плешивци на футбола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363422

В спомените на феновете играчите с гола глава ползват карта за безплатен транспорт през времето - много се набиват на очи. Но не един и двама са гениалните плешивци, чийто лик се превръща в част от футболната епохата. И ние имаме един от най-големите - Данчо Лечков. Незабравим виртуоз с топката, и днес визуално той е разпознаваем навсякъде. Общот В спомените на феновете играчите с гола глава ползват карта за безплатен транспорт през времето - много се набиват на очи. Но не един и двама са гениалните плешивци, чийто лик се превръща в част от футболната епохата. И ние имаме един от най-големите - Данчо Лечков. Незабравим виртуоз с топката, и днес визуално той е разпознаваем навсякъде. Общот

Норвегия няма загуба от Бразилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364327

Любопитни факти за съперника на българските национали Норвегия: 

 

1. Норвегия е единственият национален тим, който не е губил от Бразилия - 2 победи и 2 ремита.


2. "Викингите" нямат загуба, а и равен, и срещу Аржентина - 2 успеха в 2 мача.


3. България и Норвегия са се срещали 12 пъти, като балансът е 6 победи за нашите, 4 ремита и Любопитни факти за съперника на българските национали Норвегия: 1. Норвегия е единственият национален тим, който не е губил от Бразилия - 2 победи и 2 ремита. 2. "Викингите" нямат загуба, а и равен, и срещу Аржентина - 2 успеха в 2 мача. 3. България и Норвегия са се срещали 12 пъти, като балансът е 6 победи за нашите, 4 ремита и

Тежък вирус убил животните в зоопарка

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tezhyk-virus-ubil-zhivotnite-v-zooparka-6024646

Пингвини и кенгура ще са най-новите видове в столичната зоологическа градина

Плодовият сок повишава кръвното налягане

http://www.vesti.bg/novini/plodoviiat-sok-povishava-kryvnoto-naliagane-6024648

Хората, които редовно консумират плодов сок, имат значително по-високо кръвно налягане в сравнение с останалите хора, пише в. "Дейли Мейл".

Колко струва да осиновиш дете?

http://www.cross.bg/osinovyavane-doma-stefka-1434743.html

/КРОСС/"Какво ще кажа на детето като стане на 18? Че съм го купил?" - пита кандидат-осиновител. Нова телевизия тръгна по стъпките на платеното осиновяване. Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума. Твърди се, че парите понякога отиват директно в джоба на социалните, а друг път - при адвокати-посредници.  Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители. Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му, като го осинови. Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови. Патрик и Стефка обаче получават всички уверения, че това е възможно. Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето. Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно й трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да й помогне финансово. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро. Пари имат, но са категорични, че живот не се купува. Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи. В същото време в дома окуражават Стефка

И във Великобритания медиците се вдигнаха на протест

http://europe.actualno.com/I-vyv-Velikobritanija-medicite-se-vdignaha-na-protest-news_54569.html

Стотици хиляди здравни работници от английската държавна Национална здравна служба излязоха на стачка за първи път от 32 години насам след отказа на правителството да им вдигне заплатите. В 7 часа ...

13 октомври: Ден без сутиен

http://health.actualno.com/13-oktomvri-Den-bez-sutien-news_54573.html

13 октомври е обявен за Ден без сутиен, като призванието му е да привлече вниманието на обществото към проблемите на жените, страдащи от рак на гърдата. През октомври в много страни се провежда инф...

Сираков: "Левски" и ЦСКА вървят към фалит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364321

Наско Сираков предрече тежки дни за ЦСКА и "Левски". Легендата на "сините" разкри и защо не е започнал работа в "Ботев" в обширно интервю пред Красимир Минев, излъчено по ТВ+.


Според Сираков софийските колоси са в това състояние заради лошо управление. "В ЦСКА в момента все още се носят на крилете на вдъхновението от първото място - казва реко Наско Сираков предрече тежки дни за ЦСКА и "Левски". Легендата на "сините" разкри и защо не е започнал работа в "Ботев" в обширно интервю пред Красимир Минев, излъчено по ТВ+. Според Сираков софийските колоси са в това състояние заради лошо управление. "В ЦСКА в момента все още се носят на крилете на вдъхновението от първото място - казва реко

Кутев: Видях цялата идиотия на това да работиш с ДПС, не искам никога повече да ми се случва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364311

"Основната причина да не стана депутат е, че не си изкарахме гласовете. Ако през 2011 г. имахме 11 000 гласа, сега са 8000”, заяви пред Нова тв Антон Кутев, бивш депутат от "Коалиция за България".
"За мен петте години в парламента се отбелязаха с това, че започнах да пия хапчета за кръвно, за холестерол, диабет. "Основната причина да не стана депутат е, че не си изкарахме гласовете. Ако през 2011 г. имахме 11 000 гласа, сега са 8000”, заяви пред Нова тв Антон Кутев, бивш депутат от "Коалиция за България". "За мен петте години в парламента се отбелязаха с това, че започнах да пия хапчета за кръвно, за холестерол, диабет.

Влак помете автомобил между Банско и Разлог, шофьорът е с фрактура на бедрото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364309

Теснолинейката, движеща се по линията Добринище - Септември удари лек автомобил. От удара автомобилът е изхвърчал на 5 метра встрани и се обърнал странично, предаде struma.bg.
 Инцидентът e станал днес към 7,30 часа в района на неохраняемия железопътен прелез между Банско и Разлог. Пострадал е водачът на лекия автомобил - И. Лефтеров. Теснолинейката, движеща се по линията Добринище - Септември удари лек автомобил. От удара автомобилът е изхвърчал на 5 метра встрани и се обърнал странично, предаде struma.bg.  Инцидентът e станал днес към 7,30 часа в района на неохраняемия железопътен прелез между Банско и Разлог. Пострадал е водачът на лекия автомобил - И. Лефтеров.

ЕС отпуска 3,9 милиона евро за бежанците от Кобани

http://www.moreto.net/novini.php?n=267100

ЕК отпуска близо 4 милиона евро за организациите, които подпомагат сирийските бежанци от град Кобани. Средствата ще послужат за осигуряване на храна, вода и подслон за бежанците, съобщи еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Мандатът на Янакиева като кмет на Перник прекратен. Кой е следващия?

http://www.zapernik.com/politika/mandatut-na-yanakieva-kato-kmet-na-pernik-prekraten-koi-e_34906/

Мандатът на Росица Янакиева като кмет е прекратен, след като Централната избирателна комисия я обяви за народен представител.

Янакиева вече е депутат, според ЦИК. Въпросът сега е кой ще я замести на кметското място?

Вариантите са два: или да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на Перник или да бъдат проведени частични кметски избори. От ЦИК обаче на са склонни да провеждат избори там, където кметът е избран за народен представител.

По закон, ако остава...

Продължава

За “Рибния буквар” и зеления хайвер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363474


ДА СЕ СМЕЕШ ли, да плачеш ли? Оригиналът на първото издание на “Рибния буквар” изчезна мистериозно преди няколко дни от литературния музей в София и след броени часове още по-мистериозно бяха намерени два негови екземпляра.
В “закътано място” според информацията на МВР, чиито органи моментално извършиха издирването на ценния музеен експонат. ДА СЕ СМЕЕШ ли, да плачеш ли? Оригиналът на първото издание на “Рибния буквар” изчезна мистериозно преди няколко дни от литературния музей в София и след броени часове още по-мистериозно бяха намерени два негови екземпляра. В “закътано място” според информацията на МВР, чиито органи моментално извършиха издирването на ценния музеен експонат.

Пълен стадион в Осло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364316

Призиви за пълен стадион звучат трети ден в Осло за евроквалификацията Норвегия - България от 21,45 ч. Викингите очакват да няма празно място на 28-хилядната арена "Улевал". Най-скъпите билети за мача се продават за скромните за местните стандарти 37 евро, а най-евтините са просто символични - по 6 евро. 

Селекционерът на домакините Пер-Матиас Х Призиви за пълен стадион звучат трети ден в Осло за евроквалификацията Норвегия - България от 21,45 ч. Викингите очакват да няма празно място на 28-хилядната арена "Улевал". Най-скъпите билети за мача се продават за скромните за местните стандарти 37 евро, а най-евтините са просто символични - по 6 евро. Селекционерът на домакините Пер-Матиас Х

Извън ринга: Хора на Кличко плашили Бригс с убийство

http://www.bnews.bg/article-118893

Скандалният боксьор Шанън Бригс е получил предупреждение да не се вясва по време на мача между Кличко и Кобрата.

Кутев: Видях цялата идиотия на това да работиш с ДПС, не искам никога повече да ми се случва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364282

"Основната причина да не стана депутат е, че не си изкарахме гласовете. Ако през 2011 г. имахме 11 000 гласа, сега са 8000”, заяви пред Нова тв Антон Кутев, бивш депутат от "Коалиция за България". "За мен петте години в парламента се отбелязаха с това, че започнах да пия хапчета за кръвно, за холестерол, диабет.

Влак помете автомобил между Банско и Разлог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364293

Теснолинейката, движеща се по линията Добринище - Септември удари лек автомобил. От удара автомобилът е изхвърчал на 5 метра встрани и се обърнал странично, предаде struma.bg.
 Инцидентът e станал днес към 7,30 часа в района на неохраняемия железопътен прелез между Банско и Разлог. Пострадал е водачът на лекия автомобил - И. Лефтеров. Теснолинейката, движеща се по линията Добринище - Септември удари лек автомобил. От удара автомобилът е изхвърчал на 5 метра встрани и се обърнал странично, предаде struma.bg.  Инцидентът e станал днес към 7,30 часа в района на неохраняемия железопътен прелез между Банско и Разлог. Пострадал е водачът на лекия автомобил - И. Лефтеров.

Докога ще търпим побойниците в училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363531



Случаят с 14-годишно момче, което преби свой връстник в тоалетната на селско училище, не е първият. Както е тръгнало - няма да бъде и последният. През годините темата има различни вариации - тийнейджърите се млатят на път за училище или в двора на школото, за съперничество в любовта, или по-рядко - в обучението. Случаят с 14-годишно момче, което преби свой връстник в тоалетната на селско училище, не е първият. Както е тръгнало - няма да бъде и последният. През годините темата има различни вариации - тийнейджърите се млатят на път за училище или в двора на школото, за съперничество в любовта, или по-рядко - в обучението.

Хамилтън донесе първа титла на "Мерцедес"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364307

Три състезания преди края на шампионата една от двете титли във "Формула 1" вече краси витрината на "Мерцедес". Германският тим отвоюва короната при конструкторите след двойната победа на Люис Хамилтън и Нико Розберг в първия старт на руска земя в Сочи.


Англичанинът завърши първи и увеличи на 17 точки аванса си в генералното класиране пред съо Три състезания преди края на шампионата една от двете титли във "Формула 1" вече краси витрината на "Мерцедес". Германският тим отвоюва короната при конструкторите след двойната победа на Люис Хамилтън и Нико Розберг в първия старт на руска земя в Сочи. Англичанинът завърши първи и увеличи на 17 точки аванса си в генералното класиране пред съо

Проф. Пио: През 1976 г. открих ебола. Сега се страхувам от невъобразима трагедия

http://www.cross.bg/virysa-ebola-epidemiya-1434742.html

/КРОСС/Проф. Петер Пио, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Трябва да е ясно за всички нас: това не е просто още една епидемия. Това е хуманитарна катастрофа. Такава епидемия може да дестабилизира цели региони. Мога само да се надявам, че ще бъдем способни да я овладеем. Това казва откривателят на вируса ебола Петер Пио. Той е бил млад изследовател в Антверпен, когато пилот на самолет му донесъл кръвна проба от белгийска монахиня, починала от мистериозна болест в Заир. - Проф. Пио, като млад учен в Антверпен, сте бил част от екипа, който откри вируса ебола през 1976 г. Как стана това? - Все още си го спомням много точно. Един септемврийски ден пилот от авиокомпанията "Сабена" ни донесе син термос и писмо от  лекар в Киншаса, по онова време в Заир. В термоса, пишеше той, има кръвна проба от белгийска монахиня, която наскоро почина от мистериозна болест в Ямбуку, отдалечено село в северната част на страната. Той искаше да изследваме пробата за жълта треска. - В наши дни ебола може да бъде изследвана само в много добре обезопасени лаборатории. Как се защитихте тогава? - Нямахме представа колко е опасен вирусът. А по онова време в Белгия нямаше добре обезопасени лаборатории. Ние просто носехме нашите бели лабораторни престилки и предпазни ръкавици. Когато отворихме термосът, ледът вътре се бе разтопил и едната от епруветките се бе счупила. Кръвта и парчетата стъкло плуваха във водата от леда

До 2020 г. България трябва да уточни откъде ще получава азербайджански газ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2020-g-bylgariia-triabva-da-utochni-otkyde-shte-poluchava-azerbaidjanski-gaz-181733/

Трябва да бъдат решени техническите въпроси по доставките, обясни президентът на азербейджанската газова компания SOCAR

Голяма част от Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=267145

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в част от Цветен квартал, част от кв.Левски, района на ХЕИ , част от кв.Чайка, района на Паметника и района на хотели Бриз до 18 часа.

Двама загинаха и двама са с опасност за живота след катастрофи през изминалото денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364297

Двама души са загинали, а други двама са с опасност за живота след катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
През изминалото денонощие в страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия, при които са ранени са 36 души. На територията на столицата са станали 51 леки и 3 тежки пътни инцидента, Двама души са загинали, а други двама са с опасност за живота след катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. През изминалото денонощие в страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия, при които са ранени са 36 души. На територията на столицата са станали 51 леки и 3 тежки пътни инцидента,

България пред Рубикон в Осло, не трябва да губим

http://news.ibox.bg/news/id_1621091546

Който загуби, до голяма степен си затваря вратата към финалите във Франция

Димитър Димитров: Необходимо е създаването на избирателен район в чужбина

http://www.cross.bg/dimitrov-glasovete-dimitur-1434741.html

/КРОСС/Гражданският борд за прозрачни и честни избори ще проведе днес заключителното си заседание, на което се очаква да бъде приет меморандум с включени всички предложения за промени в изборното законодателство. Сред тях ще са тези, свързани с методиката за разпределение на мандатите и създаване на избирателен район в чужбина, посочи пред БНР експертът по изборно законодателство Димитър Димитров. Съществува проблем с т.нар. "локална несправедливост", т.е. в районите, подадени за партиите, не произвеждат мандати, които отразяват тежестта на дяловете гласове, подадени за отделните лица, коментира Димитров. Сегашният проблем отчасти е предизвикан от това, че не съществува пълноценен 32-ри избирателен район в чужбина. С гласовете от там се разпределят почти 10 мандата, както е в последния случай. Десет народни представители трябва да бъдат разпределени вътре в страната, допълни той.  Експертът не е убеден, че е удачно сегашната методика за разпределение на мандатите да бъде сменена с нова, която да позволи 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалата половина пропорционално. Той даде и пример в подкрепа на своята теза. Ако 120 депутати се определят мажоритарно, със сигурност ще се засили натискът върху контролираното гласоподаване, защото разликите, с които ще се избират тези 120 депутати, много ще приличат на разликите, с които се избират кметовете в средните по размер общини

Стилиян: Вярвах, че пак ще играя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364294

Стилиян Петров не е спирал да вярва, че ще се върне на терена като професионален футболист. Българският ас, който от 2 години и половина се бори с левкемията, непрестанно убеждавал лекуващите го доктори, че ще играе.
"Но химиотерапията те удря тежко, не ти оставя шанс - призна Стилиян пред в. "Бирмингам мейл". - Тя е като животно, което те изяжда. Стилиян Петров не е спирал да вярва, че ще се върне на терена като професионален футболист. Българският ас, който от 2 години и половина се бори с левкемията, непрестанно убеждавал лекуващите го доктори, че ще играе. "Но химиотерапията те удря тежко, не ти оставя шанс - призна Стилиян пред в. "Бирмингам мейл". - Тя е като животно, което те изяжда.

Бакалов: Причинилите взрива в Горни Лом са мъртви, но виновни са и високопоставени политици

http://offnews.bg/news/n_1/n_402442.html

"Взривът в Горни Лом е причинен от човешка грешка. Хората, които са причинили тази човешка грешка, не са между живите. Но има и други виновници и аз намекнах кои са те." Това заяви вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов в студиото на bTV тази сутрин. По-рано в интервюто той заяви, че е съмнително как е било дадено разрешение толкова боеприпаси да се струпат на едно място и че за да стане това, "явно е имало протекция от политици, иначе няма как да се сключи сделка за такива огромни мащаби". "Още от 2007 г., когато е подписван договорът за утилизацията на тези мини, МВР е дало крайно негативно становище това да не се случва, защото тези мини са наистина много опасни, защото този технически режим е опасен и защо количествата са прекалено големи - пет милиона и половина, доколкото си спомням. Друг е въпросът защо Междуведомствената комисия към Министерството на икономиката е дала разрешение толкова много боеприпаси да се струпат да едно място. Явно е имало подкрепа от някои политици", каза Бакалов. Имало е протекция за производството, завода, собствениците му, каза Бакалов и обясни, че няма как по друг начин да се обясни сключването и реализирането на такава сделка, за огромни количества мини, без да са били изпълнени критериите за безопасност. Попитан кои са тези политици, служебният министър каза, че предполага, че те са "действащи и то не на ниско ниво", след което добави, че те са "хора, които са ходили на винарската изба, на ловните полета на собственика". Собственикът на завода и фирма "Видекс" е проф. Валери Митков. Неговият син Емил, който беше изпълнителен директор, е един от 15-те загинали при инцидента на 1 октомври. Валери Митков е в управата и на дружествата „Първа частна ловна дружинка“, „Миджур Ризорт“, „Винарна Лопуша“, „Дом Яворов“, председател е на „Сдружение на взривните инженери в България“. Той е собственик на „Нитроинженеринг“, където се разработва нов екологичен експлозив за граждански цели. Митков е велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България от 2013 г. Проф. Митков е ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет. Бакалов заяви още, че присъствието на един от загиналите в завода по време на инцидента е било изключително странно, дори за собственика, но не уточни нито името на човека, нито причините, поради които разследващите са реагирали при споменаването му. "Той е от загиналите, не е нужно да се споменава името - за мъртвите хубаво или нищо", каза Бакалов и уточни, че не става дума за сина на  собственика Емил Митков.

Двама загинали и двама с опасност за живота след катастрофи през денонощието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364286

Двама души са загинали, а други двама са с опасност за живота след катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
През изминалото денонощие в страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия, при които са ранени са 36 души. На територията на столицата са станали 51 леки и 3 тежки пътни инцидента, Двама души са загинали, а други двама са с опасност за живота след катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. През изминалото денонощие в страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия, при които са ранени са 36 души. На територията на столицата са станали 51 леки и 3 тежки пътни инцидента,

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364289

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Въпреки забраните, ромите в "Меден рудник" не се отказват от откритите сватби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364284

Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града.
След сигнали от жители на бургаския комплекс "Меден рудник” бяха направени проверки. Един от тях е показателен за шумовия терор, на който са подложени живеещите в близост до ромската махала. Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града. След сигнали от жители на бургаския комплекс "Меден рудник” бяха направени проверки. Един от тях е показателен за шумовия терор, на който са подложени живеещите в близост до ромската махала.

Суровият петрол продължава да поевтинява

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-продължава-да-поевтинява_l.a_i.576312_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate продължи да поевтинява, отчитайки спад от 2,31 долара (2,5%) до 88,85 долара за барел на електронната...

Скъпият ток ще вдигне цените на храни и услуги с 4-5%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4863af0LqDA/

Увеличението на тока от 1 октомври ще вдигне цените на основните хранителни стоки и услуги с 4-5%. Това съобщи независимият финансов експерт Мика Зайкова на конференцията „Данъчни модели и преразпределителни механизми в Европейския съюз”, организирана от Съюза на икономистите в България.

Според Зайкова, реалното поскъпване на повечето храни трябва да е много по-голямо. Хлябът от малките пекарни например, където токът формира 60% от себестойността, трябва да се вдигне с 10%. Но хлебарите няма да го направят, защото пазарът е свит. По-голямото увеличение не може да бъде преглътнато от тези, които получават доходи около минималните осигурителни прагове, от пенсионерите и безработните. Тази група е 80% от населението.

Така фирмите ще компенсират по-големите си разходи за ток с намаляване на собствената си печалба. Ще прибегнат до съкращаване на персонал или преминаване в сивия сектор, каза Мика Зайкова.

Според разчетите на експерта разходите на едно четиричленно семейство за 15 основни хранителни стоки, сред които хляб, мляко, месо, риба, брашно, консерви, захар, ще се увеличат от 1200 на 1320 лв. месечно, или с 10%.

„В кошницата съм включила продукти с добро качество и според необходимите калории за възстановяване на работната сила – обясни Зайкова. – Това не е сирене без мляко или риба, стояла 10 години във фризера. Ако към този бюджет се прибавят и увеличените разходи за отопление, електроенергия, вода, транспорт, облекло и обувки, ще получим, че до октомври издръжката на едно четиричленно семейство е била 2375 лв. През последното тримесечие ще бъде 2562 лв., или с 8% повече”, отбеляза тя.

Зайкова отбеляза, че от 2002 до 2013 г. цените на основните храни са се вдигнали от 27,1% при олиото до 97,3% при хляба. За същия период цената на тока е скочила от 360 до 400%. С други думи, отражението върху крайните цени е не повече от една трета./КРОСС/

 

 

 

Ромите от "Меден рудник" не се отказват от сватбите на открито, въпреки забраните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364274

Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града.
След сигнали от жители на бургаския комплекс Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града. След сигнали от жители на бургаския комплекс "Меден рудник” бяха направени проверки. Един от тях е показателен за шумовия терор, на който са подложени живеещите в близост до ромската махала.

Мерджанов: БСП няма активи в КТБ

http://www.cross.bg/merdzhanov-aktivi-durzhi-1434740.html

/КРОСС/ Информацията, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, категорично не отговаря на истината, заявява говорителят на Изпълнителното бюро на Националния съвет Атанас Мерджанов в позиция, разпространена от пресцентъра на социалистическата партия. „Появилите се публикации са единствено спекулации. Разпространението на невярната информация очевидно е стремеж да се неглижира позицията на БСП по време на започващите утре (б.р. - днес) консултации", посочва Мерджанов. БСП държи повече от 7 млн. лв. в трезорите на КТБ. Решението за депозирането на сумата, част от държавната субсидия, е било взето в председателския мандат Сергей Станишев, твърди електронна медия в публикация от вчера.

Мерджанов: БСП няма активи в КТБ

http://www.cross.bg/merdzhanov-bsp-nyama-aktivi-v-ktb-1434740.html

/КРОСС/ Информацията, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, категорично не отговаря на истината, заявява говорителят на Изпълнителното бюро на Националния съвет Атанас Мерджанов в позиция, разпространена от пресцентъра на социалистическата партия. „Появилите се публикации са единствено спекулации. Разпространението на невярната информация очевидно е стремеж да се неглижира позицията на БСП по време на започващите утре (б.р. - днес) консултации", посочва Мерджанов.

Съкращават 38 работници от взривения завод в Горни Лом

http://www.moreto.net/novini.php?n=267116

Трийсет и осем работници от взривения цех „Утилизация“ на завода за боеприпаси „Миджур“ в с. Горни Лом ще бъдат съкратени. Това става явно от постъпило в Бюрото по труда в Белоградчик уведомление от формата собственик на завода „Видекс“ АД.

Влак помете закъсала кола на прелез и рани дядо

http://www.bnews.bg/article-118907

70-годишен мъж пострада, след като колата му беше премазана на нохраняван жп прелез край Банско.

Г. Коритаров: Цената на мирния преход са ДПС и корупцията

http://frognews.bg/news_78106/

Цената на мирния преход е корупцията. Новият изборен модел, въведен за да бъде отнет един мандат на ДПС в Кърджали, се връща като бумеранг. Така коментира протестите срещу избора на Александър Методиев и Четин Казак като народни представители, съответно от Кюстендил и Габрово журналистът Георги Коритаров по Нова телевизия.

Информационни дни за ползите от компостирането на отпадъци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VoggtNH1-ig/

От  7 до 10 октомври 2014 г. в Каблешково, Поморие и Ахелой се проведоха информационни дни за представяне на ползите от компостирането на селскостопански и битови отпадъци, съобщиха от Сдружение „Европа и Ние”. В информационните събития взеха участие ученици, учители, родители, представители на местната общност и широката общественост от населени места в Община Поморие.

По време на информационните дни бяха популяризирани инициативи за повишаване на екологосъобразното поведение, представиха се ползите и ефекта от компостирането на биоразградими отпадъци, организираха се игри с награди за участниците.

Информационните дни бяха организирани в рамките на проект «Съвместна промоция на компостирането на селскостопански отпадъци – AGROCOMP», финансиран с помощта на Европейския Съюз чрез трансграничната програма по ИПП България – Турция CCI номер 2007CB16IPO008. Проектът се изпълнява от Сдружение „Европа и Ние” в партньорство със Селскостопанската камара на Пънархисар, Република Турция.

 

Амал Аламудин пристига в Гърция по работа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/amal-alamudin-pristiga-v-gyrciia-po-rabota-6024642

Амал Аламудин - съпругата на Джордж Клуни идва днес в Атина, за да се заеме с връщането на мраморните скулптури от Партенона

Пакистан се гордее с Малала, но не е научил нищо от нея

http://asia.actualno.com/Pakistan-se-gordee-s-Malala-no-ne-e-nauchil-nishto-ot-neja-news_54563.html

След като 17-годишната Малала Юсуфзай спечели Нобеловата награда за мир в петък, пакистанският премиер Наваз Шариф побърза да я обяви за "гордостта на Пакистан". Други политически фигури го ...

Великобритания продава дела си в жп линията Eurostar

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-prodava-dela-si-v-jp-linijata-Eurostar-news_54562.html

Британското правителство ще продаде своя дял в размер на 40% от жп линията "Евростар" (Eurostar). Тя свързва Лондон, Париж и Брюксел. Профсъюзите се обявиха срещу продажбата. 55% от Eurosta...

Двойно поскъпва медът в Смолянско

http://society.actualno.com/Dvojno-poskypva-medyt-v-Smoljansko-news_54570.html

Тази година пчеларите в Смолянски регион очакват изключително ниски добиви на мед. Добивът от едно пчелно семейство в региона е 5-6 кг, докато миналата година от едно пчелно семейство са изкарвани п...

Кристалина Георгиева може да смени бюджета с енергетиката в новата ЕК

http://europe.actualno.com/Kristalina-Georgieva-moje-da-smeni-budjeta-s-energetikata-v-novata-EK--news_54566.html

Кристалина Георгиева може да получи нов ресор в бъдещата Европейска комисия. Според първоначалното разпределение тя ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Българската вече премина успешно и изслу...

Задържаха 1,6 тона нелегално гориво в Шуменско

http://shumen.actualno.com/Zadyrjaha-16-tona-nelegalno-gorivo-v-Shumensko-news_54568.html

Митническите служители заловиха 1,6 т нелегално гориво на паркинг в Шуменска област. Само преди две седмици на същия паркинг митническите служители разкриха и задържаха 6 164 литра дизелово гориво б...

Румен Петков: До края на октомври ще има правителство

http://www.cross.bg/petkov-pravitelstvo-rymen-1434739.html

/КРОСС/ До края на месеца ще имаме правителство. Ако искаме да покажем на хората, че сме научили урока си от 5 октомври, в деня след края на преговорите между партиите трябва да излезем с конкретни решения по неотложните проблеми, заяви Румен Петков от АБВ в интервю за TV7. Формацията няма да прави компромиси с платформата и ангажиментите, които е поемала пред своите избиратели, категоричен е Петков. „Отговорността е на ГЕРБ и те би трябвало да излязат с оферта кои са приоритетите им, какво виждат като най-важно за първите месеци и особено за зимата ", отбеляза той. Концепцията „Няма срамна работа, стига да е ръководна и добре платена", не е нашата, подчерта той и отхвърли възможността той самият да заеме министерски пост. Въпросът за излизането на ДПС от властта е ключов, но това няма да стане, докато разполагат с икономическите лостове. „България без цензура" няма сериозно бъдеще", посочи Петков и прогнозира разпад във формацията. Част от техните депутати ще подкрепят правителство на ГЕРБ без всякакво вътрешно колебание, заяви той.  

Международен семинар се проведе в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pPES5e0AvjU/

От 8 до 10 октомври 2014 г. в Поморие се проведе съвместен българо-турски семинар на тема: „Опазване на околната среда, устойчиво управление на отпадъците и борба срещу изменението на климата чрез компостиране на селскостопански отпадъци“, информираха от Сдружение „Европа и Ние”.

В семинара взеха участие 25 български и турски земеделски стопани и представители на местните заинтересовани страни. Теоретичният панел на семинара включваше основна информация за компостирането, ползите от него, използването на компоста в селското стопанство. Представени и обсъдени бяха ползите от компостирането за околната среда – чрез намаляване на количествата на отпадъците и възможностите за намаляване на емисиите парникови газове в атмосферата. Представиха се и резултатите от процеса на компостиране в двата целеви региона. Проведоха се и практически визити на демонстрационните платформи за компостиране, изградени в земеделски стопанства на територията на Община Поморие, по време на които беше споделен опит, добри практики и познания между българските и турските участници във форума.

Събитието се организира в рамките на проект «Съвместна промоция на компостирането на селскостопански отпадъци – AGROCOMP», финансиран с помощта на Европейския Съюз чрез трансграничната програма по ИПП България – Турция CCI номер 2007CB16IPO008. Проектът се изпълнява от Сдружение „Европа и Ние” в партньорство със Селскостопанската камара на Пънархисар, Република Турция.

 

Златото се доближи до 4-седмичен връх

http://econ.bg/Новини/Златото-се-доближи-до-4-седмичен-връх_l.a_i.576310_at.1.html

Златото достигна най-високата си стойност за последните почти четири месеца на фона на очакванията, че Федералният резерв в САЩ може да отложи...

Ужас! Бият дете с церебрална парализа с пръчка в училището на Ана-Мария

http://pik.bg/ужас-бият-дете-с-церебрална-парализа-с-пръчка-в-училището-на-ана-мария-news236877.html

Ужас! Бият дете с церебрална парализа с пръчка в училището на Ана-Мария

Потресаващ разказ на майка на дете със специфични потребности е на път отново да разбуни духовете към добилото печална слава 4-то Помощно училище в София. Школото се „прослави“ със сексуалното насилие 13-годишната Ана-Мария и драстичните порядки към учениците.

Пред Би Ти Ви Цветелина Димитрова сподели, че съпругът й станал свидетел на това как е било бито дете с церебрална парализа с… пръчка.Мъжът видял как една от лелките държи раницата на детето, а мъж - вероятно преподавател, го налага. От страх детето се било изпуснало. Една от жените, които също били свидетели на случката, споделила, че повече от час не са могли да вдигнат детето от стълбите. Съпругът на Цветелина отишъл при директорката и й обяснил какво е видял. Тя го отрязала: „Такова нещо не може да стане в моето училище!“. 

Младата жена сподели, че застава категорично зад майката на Ана-Мария и заявява, че във въпросното училище стават много нередни неща. 

„Капката“ на търпението на Цветелина Димитрова преляла, когато установила, че на детето й са давани лекарства, въпреки изричното настояване от нейна страна това да не се прави. „Моето дете е свръх активно. И всякакви медикаменти, които не са под лекарски контрол, му влияят негативно“, коментира майката. 

Франция: Европа се нуждае от "Нов курс"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-evropa-se-nujdae-ot-nov-kurs-181730/

Той трябва да стимулира притока на инвестиции и растежа, заяви френският икономически министър Еманюел Макрон

Коритаров: Протестите заради мандатите на ДПС са паралелни консултации

http://www.cross.bg/todorov-bulgariya-kyneva-1434738.html

/КРОСС/И днес протестите заради мандатите на ДПС продължават. Освен жители на Дупница и Кюстендил, които недоволстват заради Бат Сали, недоволни са и в Габрово и Ямбол заради Четин Казак и Илия Илиев. И в четирите града ще има протести. Такъв се очаква и в София. Международният път за Гюешево ще бъде блокиран в 12.00 часа. Такова предупреждение направиха жителите на Кюстендилска област още в петък. В 14.00 часа пред сградата на ЦИК ще започне протест, организиран от инициативен комитет от Ямбол. Протестът ще бъде подкрепен от граждани от Габрово и Кюстендил. В социалните мрежи готовността си да го подкрепят са заявили и много софиянци. В 11.15 часа пък дупничани ще блокират международния път Е-79 за 15 минути, след което са организирани автобуси до София за тези, които искат да подкрепят протеста. Има едно недоразумение, защото председателката на ЦИК каза, че изборите според международните наблюдатели са преминали законообразно, честно, прозрачно. Така че от тази гледна точка, ако има някаква аспирация срещу законността на изборите, това може да бъде направено пред Конституционния съд. Когато става въпрос за закон, Изборен кодекс и метод за изчисляване на гласове, не знам за каква житейска справедливост може да става дума", коментира в ефира на Нова телевизия журналистът Георги Коритаров. Според него предишният използван модел на Д'Онт е предлагал по-голяма възможност за различна картина на избирателните резултати

Селекционерът на Норвегия: Излизаме срещу футболна нация

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2398881_selekcionerut_na_norvegiia_izlizame_sreshtu_futbolna/?ref=rss


Селекционерът на Норвегия Пер-Матиас Хьогмо определи България като футболна нация. В часовете преди мача между двата състава в Осло той припомни големия успех на националния отбор от световното в САЩ '94.

"В момента България развива своя отбор. Това е една футболна нация и сигурно помните мачовете на този отбор през 1994 година, когато играха срещу Швеция за бронзовите медали на световното първенство в САЩ. Те имат нова генерация от млади футболисти, имат и отбор в Шампионската лига....

След месец пускат още 3,5 км от магистрала „Струма” преди гръцката граница

http://econ.bg/Новини/След-месец-пускат-още-3-5-км-от-магистрала-Струма-преди-гръцката-граница_l.a_i.576305_at.1.html

3,5 км от магистрала „Струма“ между пътния възел за Петрич и границата с Гърция най-късно до края на ноември. Председателят на Управителния съвет на...

МБАЛ "Св. Марина"-Варна се включва в Световния месец за борба с рака на гърдата

http://www.moreto.net/novini.php?n=267137

За втора поредна година, през месец октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата, Първа САГБАЛ "Св. София" – София и УМБАЛ "Св. Марина" – Варна обединяват усилията си срещу онкологичното заболяване, съобщиха от болница "Света София".

Преди европейската квалификация Норвегия - България

http://www.moreto.net/novini.php?n=267136

Българският национален отбор по футбол излиза тази вечер от 21.45 часа на стадион „Улевал” в Осло срещу домакина Норвегия в третата си квалификация за Евро 2016 във Франция. Срещата е много ключова и за двата тима, тъй като те се намират на 3 и 4 място в групата с актив от 1 победа и 1 загуба.

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 13- 17 октомври 2014 г.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/planova-podmyana-na-elektromeri-na-teritoriyata-na-oblast-pernik-obslujvana_34905/

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

"Формула 1" козирува на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364301

Победителят от първото в историята състезание от "Формула 1" на руска земя е... Владимир Путин. На този могъщ зрител бе посветен целият цирк на високите скорости в любимия му курорт Сочи.


"Дано Путин не закъснее, че ще се обърка състезанието", притесняваше се преди старта великият Ники Лауда. И имаше защо. Заради пристигането на руския президе Победителят от първото в историята състезание от "Формула 1" на руска земя е... Владимир Путин. На този могъщ зрител бе посветен целият цирк на високите скорости в любимия му курорт Сочи. "Дано Путин не закъснее, че ще се обърка състезанието", притесняваше се преди старта великият Ники Лауда. И имаше защо. Заради пристигането на руския президе

Р. Петков : ББЦ ще се разпадне, до края на октомври ще има кабинет

http://frognews.bg/news_78105/

Ако искаме да покажем на хората, че сме си научили урока от 5 октомври, трябва в деня след края на преговорите между партиите да излезем с конкретни решения по неотложните проблеми, заяви в "Добро утро, България!" по TV7 Румен Петков от АБВ.

Тестват сирените в няколко града в страната

http://econ.bg/Новини/Тестват-сирените-в-няколко-града-в-страната_l.a_i.576308_at.1.html

Техническото състояние на сиренната система в страната ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите ще прозвучат в...

Влак блъсна кола на прелез в Банско, пострада 70-годишен

http://www.vesti.bg/novini/vlak-blysna-kola-na-prelez-v-bansko-postrada-70-godishen-6024643

70-годишен мъж пострада след като влак блъсна лек автомобил в Банско тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Нов ужас в Благоевград: Мъж скочи от 5-ия етаж и загина

http://www.bnews.bg/article-118906

мъжът е паднал под терасата, загинал е от тежка политравма, получена вследствие на падането от 13-метрова височина.

Колко струва да си осиновиш дете у нас?

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-struva-da-si-osinovish-dete-u-nas-6024641

Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 13 - 17 октомври

http://www.zapernik.com/obshtestvo/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_34904/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Нова мода на наркопазара, българинът друса 300 вида дрога

http://www.bnews.bg/article-118894

В списъците с предлаганите от тях продукти има стотици видове опиати. Българите обаче предпочитат най-вече тези, които се доближават до кокаина и амфетамина. Предимствата на тези наркотици обаче са, че могат да се разтварят във вода, да се пушат, а не само да се смъркат, което улеснява консуматорите им, когато са в заведения.

Протест на медици в Либерия заплашва борбата с ебола

http://offnews.bg/news/n_1/n_402474.html

Хиляди медици в Либерия започват стачка за неопределен срок, която може да попречи на усилията на страната да спре разпространението на смъртоносния вирус ебола, предаде "Ройтерс". Здравните работници в западноафриканската държава заплашиха да изоставят стотиците пациенти в отделенията за лечение на ебола, ако исканията им за по-добри условия на труд, защитна екипировка и материални поощрения не бъдат изпълнени. Според данни на Световната здравна организация 95 медици са починали в Либерия, докато са лекували пациенти с ебола. Вчера стана ясно, че в САЩ има нов случай на заразен с вируса ебола човек. Санитар, който се е грижил за пациент с болестта, е дал положителен резултати при предварителен тест за ебола. 

Външната политика на ЕС попада в колебливи ръце

http://www.cross.bg/mogerini-rysiya-moskva-1434736.html

/КРОСС/ Евросъюзът трябва да подложи на преоценка отношенията си с Москва, декларира Федерика Могерини, новата комисарка по външните отношения. По думите й „Русия може и да не е партньор в настоящия момент, но тя е стратегически важна страна в света". Докато в кулоарите на Еврокомисията обсъждаха кандидатурите за бъдещ шеф на европейската дипломация, за италианката казваха, че тя има доста добро лично отношение към Русия. Нещо повече, тя не бе утвърдена при първо гласуване, тъй като представителите на прибалтийските страни и Полша открито заявяваха, че Могерини била „прокремълски настроена" и те не можели да допуснат такъв човек, който едва ли не защитава интересите на Москва, да ръководи един от най-важните и отговорни ресори на Еврокомисията. Госпожа Могерини обаче претърпя рязка метаморфоза и в момента, в който кандидатурата й бе изминала половината път към утвърждаването й, позициите й се преобърнаха на 180 градуса. Тоналността на изказванията й стана рязка и твърда към Русия, отбелязаха изненадани наблюдатели в Брюксел. Като заговори за преразглеждане на отношенията с Москва, тя допълни, че това можело да стане в близките пет години и щяло да зависи главно от развитието на събитията в Украйна. Пак от тях щяло да стане ясно какви ще са перспективите пред евентуалното изграждане на „Южен поток". В момента по думите й нямало „политически условия" за реализация на проекта

Мерджанов отсече: Не е вярно, че БСП държи активи в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364251

По повод излязлата в електронна медия информация, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, заявявам категорично, че това не отговаря на истината. Toва заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов в писмо до медиите.
"Появилите се публикации са единствено спекулации. Разпространението на невярната информация очевидно е стремеж да се По повод излязлата в електронна медия информация, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, заявявам категорично, че това не отговаря на истината. Toва заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов в писмо до медиите. "Появилите се публикации са единствено спекулации. Разпространението на невярната информация очевидно е стремеж да се

Мерджанов: БСП няма активи в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364239

По повод излязлата в електронна медия информация, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, заявявам категорично, че това не отговаря на истината. Toва заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов в писмо до медиите.
По повод излязлата в електронна медия информация, че БСП държи свои активи в Корпоративна търговска банка, заявявам категорично, че това не отговаря на истината. Toва заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов в писмо до медиите. "Появилите се публикации са единствено спекулации. Разпространението на невярната информация очевидно е стремеж да се

Мъж почина след падане от петия етаж в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364247

38-годишен мъж от Благоевград загина след като е паднал от петия етаж на жилищен блок, съобщиха за Фокус от пресцентъра на благоевградската болница.   Сигналът за инцидента е подаден около 01:00 часа след полунощ. Мъжът е загинал, след като паднал от 5-тия етаж на дома си в блок 6 на ж.к. „Еленово”. 38-годишен мъж от Благоевград загина след като е паднал от петия етаж на жилищен блок, съобщиха за Фокус от пресцентъра на благоевградската болница. Сигналът за инцидента е подаден около 01:00 часа след полунощ. Мъжът е загинал, след като паднал от 5-тия етаж на дома си в блок 6 на ж.к. „Еленово”.

8 катастрофи през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267135

8 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през денонощието. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Интензивен е към този час трафикът по варненските улици.

И тази година хонорарите ще са с 10% по-високи преди Коледа

http://econ.bg/Новини/И-тази-година-хонорарите-ще-са-с-10-по-високи-преди-Коледа_l.a_i.576306_at.1.html

Хонорарите и сумите по гражданските договори през последните три месеца на годината ще са с около 10% по-високи. Причината за това е, че и през тази...

Удължиха срока за получаване на помощ в "Аспарухово"

http://varna.actualno.com/Udyljiha-sroka-za-poluchavane-na-pomosht-v-Asparuhovo-news_54559.html

До 14 октомври е крайният срок, в който пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово" могат да получат помо - парична или в предмети. 11 души от "Аспарухово", кои...

Няма опасност екарисажът в Шумен да спре работа тази седмица

http://shumen.actualno.com/Njama-opasnost-ekarisajyt-v-Shumen-da-spre-rabota-tazi-sedmica--news_54560.html

До края на седмицата няма опасност шуменският екарисаж да спре работа. Информацията съобщи управителят на дружеството Мирослав Александров. „Очакваме държавата да ни изплати поне част от дъ...

Мъж загина след падане от петия етаж в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364242

38-годишен мъж от Благоевград загина след като е паднал от петия етаж на жилищен блок, съобщиха за Фокус от пресцентъра на благоевградската болница.   Сигналът за инцидента е подаден около 01:00 часа след полунощ. Мъжът е загинал, след като паднал от 5-тия етаж на дома си в блок 6 на ж.к. „Еленово”. 38-годишен мъж от Благоевград загина след като е паднал от петия етаж на жилищен блок, съобщиха за Фокус от пресцентъра на благоевградската болница. Сигналът за инцидента е подаден около 01:00 часа след полунощ. Мъжът е загинал, след като паднал от 5-тия етаж на дома си в блок 6 на ж.к. „Еленово”.

Правят промени в движението заради разширяването на метрото в „Младост”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364243

Въвежда се временна организация на движението във връзка с разширяването на метрото в район „Младост”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Организация на движението за разширение на метрото в София: ІІ етап- І диаметър, етап ІІ, ЛОТ 2, участък от МС 13 /Младост І, до МС 16 /бизнес парк в Младост ІV, за строителството на метрото по бул. Въвежда се временна организация на движението във връзка с разширяването на метрото в район „Младост”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Организация на движението за разширение на метрото в София: ІІ етап- І диаметър, етап ІІ, ЛОТ 2, участък от МС 13 /Младост І, до МС 16 /бизнес парк в Младост ІV, за строителството на метрото по бул.

Схема на големите промени в трафика заради строежа на метрото в "Младост"

http://pik.bg/схема-на-големите-промени-в-трафика-заради-строежа-на-метрото-в-младост-news236871.html

Схема на големите промени в трафика заради строежа на метрото в "Младост"

Въвежда се временна организация на движението във връзка с разширяването на метрото в район „Младост”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.Организация на движението за разширениена метрото в София: ІІ етап- І диаметър, етап ІІ, ЛОТ 2, участък от МС 13 /Младост І, до МС 16 /бизнес парк в Младост ІV, за строителството на метрото по бул. „Александър Малинов” от бул. „Акад. Андрей Сахаров” до ул. „Димо Дичев” с МС 14 и МС 15. От 00.00 часа днес до 24.00 часа на 13.11.2014 г. се забранява влизането на превозни средства съответно:

- в двете посоки по западното пътно платно на бул. „Алескандър Малинов” от кръстовището бул. „Александър Малинов” - ул. „Проф. Ал. Теодоров-Балан” - ул. „Д-р Атанас Москов” до кръстовището бул. „Александър Малинов”- ул. „Филип Аврамов” – ул. „Св. Киприян”, като движението на превозни средства се извършва двупосочно в по една лента в източното пътно платно на булеварда в същия участък.

- в двете посоки по бул. „Андрей Ляпчев” от кръстовището му с бул. „Александър Малинов” до кръстовището му с ул. „Проф. д-р Васил Златарски” и ул. „Проф. Ал. Теодоров-Балан” от кръстовището му с бул. „Александър Малинов” до кръстовището му с ул. „Васил Карагьозов”.
До 24.00 часа на 13.11.2014 г. се променя и маршрута на градския транспорт по автобусни линии №№ 306, 314 и 413, както следва:

- Автобусна линия №306 – посока ж.к. „Младост 2” – от ул. „Йерусалим” надясно по бул. „Андрей Сахаров”, през естакадата над бул. „Андрей Ляпчев” до ухото в ж.к. „Младост 2” – двупосочно.

- Автобусна линия № 314 – в посока „Младост 1” – от ул. „Д-р Атанас Москов”, надясно по бул. „Ал. Малинов”, наляво по временната връзка към бул. „Андрей Ляпчев” и по булеварда, надясно по пътната връзка на естакадата, ж.к. „Младост 1”, Метростанция „Младост 1”, бул. „Андрей Сахаров”, надясно по бул. „Ал. Малинов” и по маршрута си до ж.к. София парк.

- Автобусна линия № 413 – в посока „Младост 4” – от бул. „Андрей Ляпчев”, надясно по временната пътна връзка към бул. „Ал. Малинов” и по булеварда до Бизнес парк София, и по маршрута си до Технополис в ж.к. „Младост 4”. Обратно по маршрута си и от ул. „Д-р Атанас Москов”, надясно по бул. „Ал. Малинов”, наляво по временната връзка към бул. „Андрей Ляпчев” и по маршрута си до пл. Централна гара.

Възстановява се движението на автобусни линии 4, 76, 111, 113, 213, 305 и 306 по бул. „Ал. Малинов” в участъка от ул. „Св. Киприян” до бул. „Андрей Ляпчев”, като автобусите няма да преминават от бул. „Ал. Малинов”, наляво по ул. „Св. Киприян” по пътната връзка към бул. „Андрей Ляпчев” и надясно по бул. „Андрей Ляпчев” до бул. „Ал. Малинов”.

Измества се спирка с код „бл. 223 ж.к. Младост 2” на ул. „Филип Аврамов” на 50 м преди кръстовището с бул. „Ал. Малинов”, като спирката ще се обслужва от колите, работещи по автобусна линия №№ 113 и 213. 

Проф. П.Иванов : По смъртност сме над Сирия, където има война

http://frognews.bg/news_78104/

"В България ако даден избирател иска дадена партия да управлява, става сутринта, облича се и отива да гласува. Ако вземем за пример БСП, за която толкова много се говори, тази партия има 14-15% от гласовете. При положение, че са гласували 48.7%, те имат 7% от общия брой избиратели, даже по-малко. Това каза по bTV проф. Петър Иванов, директор на Европейския център за продължаващо обучение и заместник на Центъра за демографска политика.

Тестват сирените в 13 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364230

Техническото състояние на сиренната система в страната ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.   Сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“. Техническото състояние на сиренната система в страната ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Тестват сирените в 13 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364233

Техническото състояние на сиренната система в страната ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.   Сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“. Техническото състояние на сиренната система в страната ще бъде проверено от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите ще прозвучат в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Циганското лято продължава

http://www.cross.bg/raiioni-dnevnite-temperatyri-1434737.html

/КРОСС/След слънчевия уикенд и тази седмица започва с топло време.  Въпреки че минималните температури сутринта в по-голямата част от страната ще са между 4° и 9°, по Черноморието до 12°-13°, а в София 5°, дневните стойности ще останат без съществена промяна от изминалите дни, като максималните ще са между 20° и 25°, в най-югозападните райони до 27°, в София 23°. През деня ще се задържи почти тихо. Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността над източната половина от страната.  И над планините ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения от средна и висока облачност. По билата ще духа умерен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра - около 10°. Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. По Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но без валежи. Така приятно ще се задържи времето през новата седмица, сочат синоптичните прогнози.  Утре времето ще остане без съществена промяна. Минималните температури ще са от 6 до 12, а дневните - от 21 до 26 градуса. В сряда ще остане сравнително топло, но в северните и западни райони ще се появи разкъсана облачност. Температурите - почти без промяна. В четвъртък облачността ще се увеличава, но през деня ще бъде почти без валежи

Кънев иска да ми чупи костите, няма да ходя с гипсирани ръце

http://www.bnews.bg/article-118905

На преговори на мен не ми се ходи с гипсирани ръце и не ми отива. Защото, помните, Христо Бисеров от парламентарната трибуна искаше да ми избие зъбките, сега Радан Кънев иска да ми чупи костите! Това коментира лидерът на ГЕРБ преди началото на започващите консултации за нов кабинет.

Йордан Бакалов: Действащи политици са замесени в купуването на гласове

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/13/2398871_iordan_bakalov_deistvashti_politici_sa_zameseni_v/?ref=rss


В купуването на гласове на последните избори са замесени политици, има и такива които са в комисиите за контрол на специалните служби. Този омагьосан кръг трябва веднъж завинаги да бъде разсечен. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи.

Той отказа да назове имена, но посочи, че обикновено в купуването на гласове основна роля играят водачите на листи по съответните места.

По повод излъчен репортаж за търговия с гласове в село...

Жената, която падна от третия етаж на бл. 230 е била фиркана до козирката, жива е

http://www.zapernik.com/krimi/jenata-koyato-padna-ot-tretiya-etaj-na-bl-230-e_34903/

Перничанката, която полетя от блок в центъра на Перник е била пияна. Най-вероятно точно това е причината да падне от третия етаж на блок 230.

Фирканата дама е оцеляла и е жива и здрава. Имала е леки наранявания от "полета".

Припомняме, че инцидентът е станал в петъчната вечер в района на квартал "Христо Смирненски". Жената е полетяла от третия етаж на блок № 230 на улица "Георги С. Раковски".

Очевидци на ужасяващата гледка съобщиха, че на...

Продължава

НАТО готви наказателна процедура зрещу България

http://www.moreto.net/novini.php?n=267133

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега".

Лавров: Украинската криза сериозно разклати международното положение

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-kriza-1434735.html

/КРОСС/Украинската криза сериозно разклати международното положение и нейното въздействие ще се усеща още дълго. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за списание MGIMO Journal, предаде РИА Новости. „Днес е трудно да се предскаже как ще стоят нещата в света занапред, но сме уверени, че бъдещето ще донесе немалко изненади", каза министърът и добави, че кризата в Украйна не е поява на принципно нови тенденции, а по-скоро кулминация на курса, който западните партньори осъществяват в продължение на много години по отношение на Русия. „Въпреки неприятелските действия на западните партньори, ние продължаваме да сме против праволинейната конфронтация между Русия и Запада. Русия е готова да продължи конструктивния принос в решаването на трансграничните проблеми, разбира се на основа на взаимното уважение и равноправието", каза руският министър. По думите му, глобалните предизвикателства не се изчерпват с украинската криза. „Достатъчно е да спомена настоящата война, която екстремистите водят в Сирия и Ирак, за израелско-палестинския конфликт, за обстановката в Афганистан. Не забравяме и за кризите в Африка - ние вече оказахме помощ на ЕС в Чад и ЦАР, съвместно работихме срещу пиратството", отбелязва Лавров

Пускат 3,5 км от АМ „Струма” преди границата

http://pik.bg/пускат-35-км-от-ам-„струма”-преди-границата-news236873.html

Пускат 3,5 км от АМ „Струма” преди границата

Договорили сме се вече с гръцката фирма, строител на лот 4 на „Струма”, да пуснат 3,5 км от аутобана между пътния възел за Петрич и границата най-късно до края на ноември. Това съобщи за „Монитор” председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Трасето на въпросния участък е почти готово, смята пътният шеф. „Остава да се положат още малко насипи, асфалта и да се монтират мантинелите. Работата е за за по-малко от месец. Целта ни е тази отсечка да поеме движението и да се извади трафикът, минаващ през Марино поле и Кулата и другите населени места в района”, поясни Лазаров.

Според него вече е постигнато принципно споразумение фирма „Актор” да довърши най-късата отсечка от автомагистрала „Струма” между Сандански и Кулата, като за целта ще бъде удължен и договорът с гърците.

Опасенията за световния растеж върнаха златото трайно над 1 200 долара

http://www.investor.bg/surovini/365/a/opaseniiata-za-svetovniia-rastej-vyrnaha-zlatoto-traino-nad-1-200-dolara-181714/

Анализаторите обаче очакват натиск върху цената в идните седмици и низходящо движение в посока 1 000 долара за тройунция

Защо ни е ново отечественофронтовско правителство?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4363662

Да търсиш логика в българската политика, е все едно да търсиш филисофския камък – ясно е, че няма да го намериш. В момента сме в поредната алогична ситуация. През 2013 г. Бойко Борисов вкара 97 депутати в парламента и абсолютно всички/ с изключение на самия Бойко Борисов и, разбира се, съпартийците му/ бяха убедени, че ГЕРБ трябва да бъде пратен в Да търсиш логика в българската политика, е все едно да търсиш филисофския камък – ясно е, че няма да го намериш. В момента сме в поредната алогична ситуация. През 2013 г. Бойко Борисов вкара 97 депутати в парламента и абсолютно всички/ с изключение на самия Бойко Борисов и, разбира се, съпартийците му/ бяха убедени, че ГЕРБ трябва да бъде пратен в

За кого бие камбаната!

http://www.cross.bg/politika-izbori-rukovodstvoto-1434734.html

/КРОСС/Проф. Ваня Добрева пред "Дума" Поражението, което претърпяхме на извънредните парламентарни избори, е най-тежкото през последния четвърт век. Но то е и предупреждение, че с политиката, която провеждаме, ни очакват още по-черни дни. На преден план изникват три въпроса: "Защо се провалихме?", "Кой е виновен?" и "Какво да се прави?"На тези въпроси в момента не може да се отговори изчерпателно. И все пак, макар и несистемно, ще посоча, така, както аз мисля, част от основните причини за историческия ни провал.На първо място, не изпълнихме спасителните и приносни идеи от доклада на Сергей Станишев за нова лява политика, както и решенията от заседанията на 48-ия Конгрес. Докладът и решенията бяха реалистични и адекватни на всенародно одобряваната лява политика. За съжаление, тази политика остана заявка и нищо повече. И досега не е ясно кой попречи да се изпълнят решенията на Конгреса и кой реши с палиативи да заблуждава българския народ, че политиката, която провеждаме, е действително лява? Пак ли ще се оправдаваме с кабинета "Орешарски" и кой ни постави в такава зависимост от ДПС, че не успяхме дори да отстоим строителството на АЕЦ "Белене" и закриването на Комисията за досиетата?На второ място, слабостите в дейността на партията през последните години, и най-вече през последната, са очевидни

Турция предоставя базите си за международната операция срещу „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/tyrtziya-raiis-durzhava-1434733.html

/КРОСС/ Съветничката на американския президент по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс заяви, че Турция е готова да предостави своите военни бази на ръководената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава", предадоха информационните агенции. Така съюзниците ще могат да използват турските бази при въздушните операции срещу позиции на джихадистите в Ирак и Сирия. Райс приветства решението на Анкара, като заяви, че в частност става дума за базата Инджирлик, която се намира само на 160 км от сирийската граница. По думите на съветничката, преговорите за по-нататъшното участие на Турция в операцията срещу ИД продължават. По-рано турската страна заяви, че няма да предприема сухопътно настъпление срещу джихадистите.  

Диего Коща след първия си гол за Испания: Вече не знаех как да вкарам

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/13/2398873_diego_koshta_sled_purviia_si_gol_za_ispaniia_veche_ne/?ref=rss


Нападателят на Испания Диего Коща показа облекчение, след като отбеляза първия си гол за националния отбор. Футболистът на "Челси" имаше нужда от седем мача и общо 514 минути, за да постигне целта.

Роденият в Бразилия нападател, който взе испански паспорт преди световното, вкара третия гол за успеха с 4:0 срещу Люксембург в квалификация за Евро 2016.

"Вече не знаех как да вкарам. Получи се блокирана топка и само трябваше да я ритна. Много ме притесняваше, че не успявам да...

Въвеждат промени в движението заради разширяването на метрото в „Младост”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4364226

Въвежда се временна организация на движението във връзка с разширяването на метрото в район „Младост”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Организация на движението за разширениена метрото в София: ІІ етап- І диаметър, етап ІІ, ЛОТ 2, участък от МС 13 /Младост І, до МС 16 /бизнес парк в Младост ІV, за строителството на метрото по бул. Въвежда се временна организация на движението във връзка с разширяването на метрото в район „Младост”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Организация на движението за разширениена метрото в София: ІІ етап- І диаметър, етап ІІ, ЛОТ 2, участък от МС 13 /Младост І, до МС 16 /бизнес парк в Младост ІV, за строителството на метрото по бул.

Русия след 1:1 срещу Молдова: 30 000 излъгани зрители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4364240

Русия негодува: "30 хиляди излъгани от играта", изригна в. "Спорт-експрес" след конфузното 1:1 у дома срещу Молдова в европейските квалификации.

Мачът се игра на новичкия стадион на "Спартак" и започна с мощно скандиране на името на починалия преди няколко дни легендарен нападател на клуба и Сборная Фьодор Черенков.

Вместо разгром и отлична и Русия негодува: "30 хиляди излъгани от играта", изригна в. "Спорт-експрес" след конфузното 1:1 у дома срещу Молдова в европейските квалификации. Мачът се игра на новичкия стадион на "Спартак" и започна с мощно скандиране на името на починалия преди няколко дни легендарен нападател на клуба и Сборная Фьодор Черенков. Вместо разгром и отлична и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване