Патриотичният фронт против назначаването на нови посланици

http://politics.actualno.com/Patriotichnijat-front-protiv-naznachavaneto-na-novi-poslanici-news_55110.html

На заседанието си днес, 15.10.2014 г., Министерският съвет на Република България взе решение да предложи на Президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната н...

ЕС иска от САЩ по-бързо, но и по-прозрачно търговско споразумение

http://europe.actualno.com/ES-iska-ot-SASht-po-byrzo-no-i-po-prozrachno-tyrgovsko-sporazumenie-news_55117.html

Министрите на търговията на ЕС се обявиха за по-бързо сключвана на трансатлантическото търговско споразумение със САЩ. Това те направиха на неформално заседание под егидата на Италия, която в момент...

ЦИК наложи 4 глоби на ДПС за агитация на турски език

http://politics.actualno.com/CIK-naloji-4-globi-na-DPS-za-agitacija-na-turski-ezik-news_55118.html

Централната избирателна комисия е наложила на ДПС 4 глоби за агитация на чужд език. Три от санкциите са за Лютви Местан, а една за Хюсеин Хафъзов, съобщава bTV. Решението е взето с 11 гласа "за&...

Протестиращите срещу депутата Александър Методиев блокираха кръстовище в Дупница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/15/2401022_protestirashtite_sreshtu_deputata_aleksandur_metodiev/?ref=rss


Протестиращите от Дупница, срещу влизането на депутата от ДПС Александър Методиев в парламента от Кюстендилски избирателен район, блокираха за кратко едно от възловите кръстовища в града, предаде радио "Фокус" – Пирин. Първоначалната им цел беше да преградят международният път Е79, но полицейска блокада им попречи да направят това.

Все пак те спряха движението по едно от основните кръстовище в града, като влизащите от София автомобили не можеха да преминават. Водачи на коли се...

Кунева: Не съм водила разговор за постове и вицепремиер

http://frognews.bg/news_78304/

Когато една партия е спечелила, тя трябва да излъчи своя лидер за премиер.Това са нормалните правила. Да си премиер означава да носиш отговорност и си поемеш кръста. Така отговори на въпрос дали Бойко Борисов трябва да е премиер Меглена Кунева от РБ.

Бареков: Даваме крачка назад, за да я има България

http://www.bnews.bg/article-119137

Не съм простил на Борисов, иначе щях да водя лично парламентарната си група.

Близнашки предлага Метин Казак от ДПС за посланик в Катар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369531

Служебното правителство на проф. Георги Близнашки ще предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи за посланик в Катар Метин Казак, съобщиха от „Дондуков” 1.
Той е бил заместник Национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент (от ДПС), където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека, Служебното правителство на проф. Георги Близнашки ще предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи за посланик в Катар Метин Казак, съобщиха от „Дондуков” 1. Той е бил заместник Национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент (от ДПС), където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека,

Съотборник на Кобрата иска мач с Кличко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369538


Най-известният съотборник на Кубрат Пулев в “Зауерланд” - Марко Хук, обяви, че иска да се изправи срещу Владимир Кличко през 2016 г. Германецът е световен шампион в полутежка категория и планира да се качи при най-тежките.
Наскоро германецът разкри, че няма да поднови договора си със “Зауерланд”, а основната причина е именно мачът с украинеца. Най-известният съотборник на Кубрат Пулев в “Зауерланд” - Марко Хук, обяви, че иска да се изправи срещу Владимир Кличко през 2016 г. Германецът е световен шампион в полутежка категория и планира да се качи при най-тежките. Наскоро германецът разкри, че няма да поднови договора си със “Зауерланд”, а основната причина е именно мачът с украинеца.

Китай блокира сайта на Би Би Си заради Хонконг

http://www.vesti.bg/sviat/azia/kitaj-blokira-sajta-na-bi-bi-si-zaradi-honkong-6024925

Британската медия публикува видеоклип, на който се вижда как хонконгски полицаи бият демонстрант

Бивш гард на Братя Галеви губи къщата си заради кредит

http://frognews.bg/news_78303/

Един от собствениците на известното заведение "Клуб 13" в Дупница и бивш гард на братята Галеви - Кирил Зашев - Шефо, губи къщата си в града заради банков заем.

Одобрен е доклад за изпълнението на мерките, произтичащи от членството на България в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=267425

Министерският съвет одобри доклад за изпълнението към 30 септември на Плана за действие за 2014 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Планът се отчита всеки месец пред Съвета по европейски въпроси и е основна превантивна мярка за избягване на процедури за нарушение на европейското право.

Бивш служител на ДС: Няма факти, че ДПС има желание да ликвидира КТБ

http://www.cross.bg/ivanov-likvidira-bankata-1435225.html

/КРОСС/ "Няма факти, че ДПС има желание да ликвидира КТБ. От друга страна обаче, депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски проявяват активност за спасяване на банката, а едновременно с това, медиите на Пеевски непрекъснато атакуват Цветан Василев. Не може заради ликвидирането на Василев, ако това е целта, да се ликвидира цялата банка." Това заяви бившият служител на Държавна сигурност Димитър Иванов в ефира на ТВ7. "Извършват се действия или бездействия по посока на ликвидация на банката. Анализът, който може да се направи по косвени доказателства за КТБ сочи, че има сили, които са насочени да предопределят съдбата й още от самото начало на кризата, тоест, да се стигне до фалит", допълни още Иванов. "Дестабилизацията на държавата се размина, но съдбата на КТБ все още е неясна. Вижда се, че институциите си прехвърлят топката. Най-важното е първо да се разглеждат възможности за оздравяване на банката", смята Иванов. "В парламента трябва да се потърси съчетаване на партийни авторитети и доверие на избирателите, в случая ГЕРБ, с личния авторитет на няколко лидери. Затова личното участие, воля и разум на Бойко Борисов са изключително важни, за да може той да групира правилно недостигащия му авторитет и да състави правителство", заяви Иванов. "Мисля, че Бойко Борисов ще стане премиер и ще съумее да привлече Реформаторския блок, заедно с Патриотичния фронт или АБВ", на мнение е той.  

Перник е пак в челната десятка по наднормено запрашаване

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernik-e-pak-v-chelnata-desyatka-po-nadnormeno-zaprashavane_34961/

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в девет града в страната - Благоевград, Варна, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Русе и София, съобщава Изпълнителната агенция по околна среда.

Стойностите на фини прахови частици са между 1,03 и 2,45 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са били във Видин.

В София превишенията са между 1,39 и 1,84 пъти над нормата, като най-високи са на "Орлов мост".

И вчера е измерено леко превишение на...

Продължава

Над 6 часа преговори в НС: Извиват ръце или чупят кости?

http://www.bnews.bg/article-119127

Досегашните срещи преминаваха, макар и без резултат, за около 3-4 часа. Днешните обаче изглеждаха безкрайни за медиите, които очакваха да разберат има ли сделка или не. И няма как да е по друг начин, след като реформаторите се бяха дошли със своите ултиматуми.

"Фолксваген" измести GM като втори най-голям производител на автомобили

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2401015_folksvagen_izmesti_gm_kato_vtori_nai-goliam/?ref=rss


Германският концерн "Фолксваген" (Volkswagen) измества "Дженерал мотърс" (General Motors) като втори най-голям производител на автомобили, съобщи "Асошиейтед прес". Днес от GM обявиха, че за първите девет месеца на годината са продали 7.37 милиона коли и камиони в цял свят.

От Фолксваген обаче вече отчетоха 7.4 милиона сделки. Световният номер 1 "Тойота"ще обяви продажбите си за периода януари-септември в края на месеца, но очакванията са концернът да запази лидерската си позиция....

Австрия отчаяно търси наемател за дома на Хитлер

http://www.cross.bg/avstriya-kushta-hitler-1435223.html

/КРОСС/ Вътрешното министерство на Австрия отчаяно търси желаещ, който да наеме родната къща на нацисткия диктатор Адолф Хитлер в Браунау ам Ин, предаде АФП. Ведомството е отправило отчаян апел към други държавни агенции да се включат в издирването на нов хазяин за имота. Силовото министерство е постоянен наемател на жълтата къща с площ от 800 кв. метра от 1972 г., когато сключва договор с истинския собственик - австрийката Гелинде Помер. Нейният прадядо си купува мястото, което преди това е странноприемница, през 1912 г. Споразумението за наем между ведомството и Помер се подновява автоматично на всеки десет години. Целта на властите е да възпрепятстват превръщането на имота в място за поклонение на крайнодесни структури. От три години обаче къщата пустее, а правителството плаща на собственичката наем в размер на 4600 евро месечно. Желаещите да купят родната къща на фюрера са задължени от властите да не я превръщат в музей. Тя трябва да се ползва като офис, библиотека или социален център, пише PressaDaily. Адолф Хитлер е роден в къщата на улица „Форщад" №15 в Браунау ам Ин на 20 април 1889 г., но живее там само няколко години. Близо 70 години след самоубийството му единственото, което напомня какъв човек е дошъл на бял свят в сградата, е каменната плоча отпред. Върху нея пише „Никога повече фашизъм!", отбелязва АФП

В Белгия майка и новороденото й дете под карантина заради ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369523

На летището в белгийския град Антверпен е наложена карантина над жена с новородено дете във връзка с вируса Ебола, пише "gazeta.ru".
Жената е пребивавала известно време в Сиера Леоне.
Тя е изолирана във връзка с повишена температура. Детето също се намира под лекарско наблюдение.
Резултатите от изследванията ще бъдат готови в четвъртък, На летището в белгийския град Антверпен е наложена карантина над жена с новородено дете във връзка с вируса Ебола, пише "gazeta.ru". Жената е пребивавала известно време в Сиера Леоне. Тя е изолирана във връзка с повишена температура. Детето също се намира под лекарско наблюдение. Резултатите от изследванията ще бъдат готови в четвъртък,

Канадец откри умряла мишка в кафето си от McDonald’s

http://www.cross.bg/kanadetz-chashata-otkrili-1435227.html

/КРОСС/ Канадец намери умряла мишка в кафето си, купено от McDonald's. Рон Мораис, жител на канадския град Фредериктън, се натъкнал на гризача, когато отстранил капачето на чашата, за да се наслади на последната глътка от ароматната си напитка. След това се почувствал зле - усетил гадене и болки в стомаха. Мъжът твърди, че редовно си купува кафе от заведения за бързо хранене. След неприятния инцидент, персоналът на закусвалнята е направил проверка в помещенията, но не са открили следи от гризачи. От Министерството на здравеопазването също не са открили мишки в заведението. От McDonald's все още не са поднесли извинения на клиента си за неочаквания подарък, който е намерил в чашата си. Те смятат да го направят след края на разследването на инцидента.

Две години затвор за депутат от управляващата партия в Румъния за корупция

http://www.mediapool.bg/dve-godini-zatvor-za-deputat-ot-upravlyavashtata-partiya-v-rumaniya-za-koruptsiya-news226042.html

Депутатът от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Мирон Митря по обвинения в корупция получи окончателна присъда две години затвор от Върховният касационен съд на Румъния по обвинение в корупция, съобщи румънската информационна агенция Медиафакс.   Като министър на обществените работи, транспорта и жилищата в периода 2000-2004 г. Митря е взел подкуп от 520 хил. леи под формата на строителни дейности, извършени в дома на неговата майка.   В замяна бившият министър трябвало да остави Ирина Паула Жиану като заместник-инспектор в Държавния инспекторат по строителство, а по-късно да я направи и негов шеф.   Самата Жиану ще лежи 5 месеца в затвор за даване на подкуп. Преди да бъде назначена на постовете в държавната институция, тя е била вицепрезидент и акционер в компаниите, извършили ремонта на дома на майката на Митря.   Бившият главен архитект на кметството в град Волунтари Николае Попеску е осъден на пет месеца затвор за фалшифициране на документи и още два месеца - за фаворизиране на нарушителя. Съдиите са обединили тези две присъди на архитекта с друга, произнесена по предишно дело. Така Попеску ще трябва да изтърпи общо наказание от 3 г. затвор.

Нов голям успех на младежи от Варненската обсерватория

http://www.moreto.net/novini.php?n=267408

Четири нови астероиди откриха ученици и студенти, ръководени от д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория във Варна, научи Moreto.net. Учениците се обучават в курсовете по астрономия във Варненската обсерватория и планетариум.

Бивш гард на Братя Галеви губи къщата си заради заем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369506

Един от собствениците на известното заведение Един от собствениците на известното заведение "Клуб 13" в Дупница и бивш гард на братята Галеви - Кирил Зашев - Шефо, губи къщата си в града заради банков заем. Без дом остава и неговата майка, която е съсобственик на двуетажната сграда, съобщава struma.com. Зашев е стрелецът, ранил смъртоносно диджея в "Клуб 13" Йордан Соколов - Дани преди

В Белгия майка и новороденото й бебе под карантина заради ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369512

На летището в белгийския град Антверпен е наложена карантина над жена с новородено дете във връзка с вируса Ебола, пише На летището в белгийския град Антверпен е наложена карантина над жена с новородено дете във връзка с вируса Ебола, пише "gazeta.ru". Жената е пребивавала известно време в Сиера Леоне. Тя е изолирана във връзка с повишена температура. Детето също се намира под лекарско наблюдение. Резултатите от изследванията ще бъдат готови в четвъртък,

Човек на Братя Галеви губи къщата си заради заем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369513

Един от собствениците на известното заведение "Клуб 13" в Дупница и бивш гард на братята Галеви - Кирил Зашев - Шефо, губи къщата си в града заради банков заем. Без дом остава и неговата майка, която е съсобственик на двуетажната сграда, съобщава struma.com.  Зашев е стрелецът, ранил смъртоносно диджея в "Клуб 13" Йордан Соколов - Дани преди Един от собствениците на известното заведение "Клуб 13" в Дупница и бивш гард на братята Галеви - Кирил Зашев - Шефо, губи къщата си в града заради банков заем. Без дом остава и неговата майка, която е съсобственик на двуетажната сграда, съобщава struma.com. Зашев е стрелецът, ранил смъртоносно диджея в "Клуб 13" Йордан Соколов - Дани преди

Ебола била дело на американците, смята Жириновски

http://www.cross.bg/delo-amerikantzite-afrika-1435224.html

/КРОСС/ Руският националист Владимир Жириновски заяви, че САЩ са съпричастни към разпространението на вируса ебола по целия свят. "Това е дело на американците. За тях цяла Африка е като опитно поле. Това е едно от биологичните оръжия. Ние никога няма да намерим спасение, защото те ще пуснат нов вирус", каза политикът. Той разкритикува и руските учени. "До този момент не могат да открият истинско лекарство срещу херпес, рак, грип, а сега идва тази ужасна болест. Единственият ни плюс е, че се намираме далеко от Африка и имаме силно Министерство на извънредните ситуации. Ние ще защитим хората си", подчерта той.    

Дъждовете в Италия не спират, реки и свлачища взеха три жертви

http://www.bnews.bg/article-119136

В района на Триест свлачище затрупа жилище, в което загина жена. Две сестри на 65- и 69-годишна възраст, пътуващи с автомобил, станаха жертви на придошлата река Елза.

Двама астронавти от НАСА излязоха в открития космос

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dvama-astronavti-ot-nasa-izliazoha-v-otkritiia-kosmos-6024922

Астронавтите Рийд Уайзман и Бари Уилмор ще заменят не само регулатора на елнапрежение, но и камера и телевизионно оборудване, са казва в комюнике на НАСА

Сръбската федерация поиска служебна победа срещу Албания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2401011_srubskata_federaciia_poiska_slujebna_pobeda_sreshtu/?ref=rss


Сръбската футболна федерация (СФФ) поиска служебна победа срещу Албания в европейската квалификация между двата отбора в Белград, която беше прекратена в края на първото полувреме и не се доигра след сблъсъци между феновете на домакините и играчите на гостите.

Днес УЕФА започна разследване на инцидента и се очаква да обяви решението си в края на следващата седмица.

Срещата беше прекъсната в 42-ата минута, когато над терена прелетя дрон със знаме на Велика Албания. Флагът...

Китай блокира сайта на „Би Би Си“

http://econ.bg/Новини/Китай-блокира-сайта-на-Би-Би-Си-_l.a_i.577386_at.1.html

Достъпът до интернет страницата на „Би Би Си“ е блокиран в Китай, потвърдиха от британската обществена медия. Според директорът на BBC Global News...

Бисер Миланов: Нито един политик не ми е плащал за протести

http://www.cross.bg/politik-milanov-protesti-1435222.html

/КРОСС/ "Нито един политик не ми е плащал за никакви протести. Вземал съм пари единствено от Николай Бареков, който тогава не беше политик и искаше да помогне на движението ми. После разбрах, че той самия беше спуснат от статуквото, което говореше, че искаше да разруши." Това заяви лидерът на Национално движение "Свобода" Бисер Миланов в ефира на ТВ7. "Държавното обвинение действа като престъпна група за прикриване и създаване на престъпления, и имам доказателства за тези твърдения", заяви още Миланов. Той показа и 18 свои жалби, по които прокуратурата е отказала да разпореди проверки. "Вкараха ме в затвора, защото отказах да подпиша документ, че Бойко Борисов ми е давал 500 хил. лв. Изясни се, че съм имал среща с него в Банкя, което аз не крия. Борисов обаче не е искал нищо от мен, разговаряхме за цялата политическа ситуация в страната", категоричен е прекаралият седем месеца зад решетките Миланов. "Ще се зададат нови протести през зимата и аз ще участвам в тях. Не мисля, че някоя от партиите, влизащи в новия парламент, има воля да подобри ситуацията в България", каза още той. Близките ми ме карат да стана политик, обаче аз не искам. Нямам никакви средства, но имам експерти за цяло правителство. "Близките ми ме карат да стана политик, обаче аз не искам. Нямам никакви средства, но имам експерти за цяло правителство

Агенцията за закрила на детето иска наказание за директора на 4-то помощно училище

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-zakrila-na-deteto-iska-nakazanie-za-direktora-na-4-to-pomoshtno-uchilishte-news226041.html

Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на ІV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие във връзка със случая с малката Ана-Мария, за която родителите й имат съмнения, че сексуално малтретирана.   Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето за нуждата от закрила на дете, съобщават в сряда от агенцията. Назначената от председателя на ДАЗД комисия установи, че са нарушени правата на детето, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на детето и в Закона за закрила на детето.   Според агенцията след подаването на сигнал от родителите за упражнено насилие върху дъщеря им, директорът на училището е подценил ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето. Като друг аргумент за исканото наказание се посочва, че не е бил задействан разписаният в училището мултидисциплинарен механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие.   Оценката на ДАЗД е, че в помощното училище има "недобра организация на работата, при която за всеки ученик са отговорни много и най-различни служители, което на практика води до размиване на отговорността и до неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорния служител".   Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.

Отец Иван катастрофирал заради превишена скорост

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otec-ivan-katastrofiral-zaradi-previshena-skorost-6024923

Той разказа, че е бил с предпазен колан, но малко преди катастрофата го е свалил. Отец Иван не си спомня с каква скорост е карал шофьорът, но твърди, че е оцелял по чудо

Волейболни асове заминават за Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369503


Теодор Салпаров и Виктор Йосифов заминават другата седмица за Русия. Асовете на националния отбор ще се присъединят съответно към “Зенит” (Казан) и “Губерния”. Салпаров трябваше да започне тренировки с шампионите още преди две седмици, но визови проблеми му попречиха. Йосифов пък се възстановява от операция на глезена. Теодор Салпаров и Виктор Йосифов заминават другата седмица за Русия. Асовете на националния отбор ще се присъединят съответно към “Зенит” (Казан) и “Губерния”. Салпаров трябваше да започне тренировки с шампионите още преди две седмици, но визови проблеми му попречиха. Йосифов пък се възстановява от операция на глезена.

Продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=267451

Продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство в рамките на 43-ото НС. При евентуално постигане на съгласие на първия етап от разговорите, лидерите на РБ предлагат конкретни параметри и календар на програмата за управление с приоритетни сектори: правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика, интеграция и права на малцинствата.

Директорката на 4-то помощно отнесе само наказание заради Ана-Мария

http://www.zapernik.com/obshtestvo/direktorkata-na-4-to-pomoshtno-otnese-samo-nakazanie-zaradi-ana-mariya_34960/

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията.

Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето – ДСП, МВР или ДАЗД за нуждата от закрила на дете. Назначената от председателя на ДАЗД комисия установи, че са нарушени правата на детето, регламентирани...

Продължава

Зверски бунт на затворници в Бразилия (18+)

http://www.cross.bg/zverski-bynt-na-zatvornitzi-v-braziliya-1435221.html

/КРОСС/ Бразилски затворници превзеха сградата, в която отлежават наказанията си и взеха за заложници 13 пазачи, предава Independent. Бунтът е вследствие на желанието на затворниците да получат по-добри условия за живеене, предявявайки претенции най-вече за храната, леглата и забранените мобилни телефони. Протестът обаче протича по неочаквано зверски начин - шест души са били запалени и бутнати от покрива на една от сградите. Един от пазачите пък е бил завързан и закачен с главата надолу от друга сграда, докато негов колега е бил залепен около електрически стълб. Към този момент има няколко освободени заложници - шестимата, които са били подпалени и още един, върху когото е било изсипано горещо лепило. Друг пък е бил използван като разменна монета за храна.        

Пети час ГЕРБ и РБ мъдрят политиката

http://frognews.bg/news_78302/

Пети час вече преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок.

Една туркиня в отворено писмо: Г-н Местан, ако българите и турците се сбият, в коя държава ще се скриете?

http://www.moreto.net/novini.php?n=267446

Послание от една туркиня: „Драги ми ДПС, престанете да промивате мозъците на бедните хорица. Те не са играчки.“ "Гласувайки за ДПС българските турци изгубиха надеждата да живеят спокойно в България. С вашия електорат, драги ми ДПС, насадихте изкуствена омраза между българи и турци.

"Фолксваген" отне второто място на "Дженерал мотърс" по глобални продажби

http://www.mediapool.bg/folksvagen-otne-vtoroto-myasto-na-dzheneral-motars-po-globalni-prodazhbi-news226040.html

Германският концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отне от американския "Дженерал мотърс" (General Motors) второто място в първата тройка в света по продажби на коли през трите тримесечия на годината, но "Тойота" вероятно ще запази лидерското си място, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   "Дженерал мотърс" обяви в сряда, че е продал 7.37 милиона коли и камиони по света за периода януари - септември. "Фолксваген" обаче вече отчете 7.4 милиона продадени коли и с този резултат изтласква "Дженерал мотърс" от второто място.   "Тойота" (Toyota) ще обяви продажбите си за първите девет месеца на година едва в края на октомври, но нейното първо място изглежда гарантирано при продадени близо 5.1 милиона коли за първите шест месеца и прогнозите за 10.1 милиона за цялата 2014 година.   Миналата година "Тойота" продаде рекордните 9.98 милиона коли, изпреварвайки "Дженерал мотърс" и "Фолксваген".

Преговорите между ГЕРБ и реформаторите продължават вече пети час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369487

Пети час продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок.   Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок.   Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Пети час продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок. Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на

Пети час консултации между ГЕРБ и РБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369483

Пети час продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок.   Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок.   Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Пети час продължават консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок. Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на

България иска 113,5 млн. евро от ЕС за програмата си за рибарство

http://econ.bg/Новини/България-иска-113-5-млн-евро-от-ЕС-за-програмата-си-за-рибарство_l.a_i.577381_at.1.html

Бъдещата Програма за морско дело и рибарство ще има бюжет от 113,5 млн. евро. Такава сума е предложила страната ни за одобрение пред ЕС, съобщиха от...

Дядка от Извор наръга по-млад съселянин след скандал

http://www.bnews.bg/article-119098

Жител на радомирското с. Извор е с опасност за живота след скандал и побой.

Стамболийски иска Фердинанд да бъде обесен пред парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4367540

В Първата световна война, избухнала на 1 август 1914 г., една срещу друга се изправят държавите от двата блока - на Централните сили и на Съглашението. Дворецът и българското правителство обещават на народа неутралитет и мирно развитие на страната, което личи от тронното слово на царя през 1913 г. От трибуната на Народното събрание В Първата световна война, избухнала на 1 август 1914 г., една срещу друга се изправят държавите от двата блока - на Централните сили и на Съглашението. Дворецът и българското правителство обещават на народа неутралитет и мирно развитие на страната, което личи от тронното слово на царя през 1913 г. От трибуната на Народното събрание

Липсваща ограда на езерото Ариана създава риск за живота на хората (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_403758.html

Езерото Ариана е потенциално опасно за живота на хората, след като голяма част от загражденията, поставени около него, липсват, установи проверка на OFFNews. Както може да се види на снимките, прозрачните заградителни пана откъм страната на булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", върху които обикновено има поставени реклами, са счупени или напълно липсват. Над 1/5 от близо 30-те заграждения е счупена или премахната. Освен грозни, "оградите" са явно опасни и то от много време насам, но досега Общината и нейните отговорни дирекции не са предприели нищо по въпроса. През зейналите огромни дупки съвсем спокойно може да премине възрастен човек. Особено през нощта, разликата между прозрачните стени и пролуките е незначителна и е въпрос на време да се случи някой трагичен инцидент. Възможността пиян човек, каквито има много в пространството около парка, или дете да паднат в езерото , е много голяма.  OFFNews се свърза за коментар с инж. Огнян Бойковски от контрол по строителството към Район Средец. Той каза, че е взето решение за премахването на опасните заграждения, но  не знае кога ще стане това, защото се чака финансиране от Общината. Дотогава ще бъдат сложени предупредителни ленти, които да маркират опасните места, обеща инж. Бойковски. „Ще се построи ограда, но загражденията ще се премахнат, когато започне строежът на оградата. Заповедта е издадена от „Общински строителен контрол“, каза инж. Бойковски. Свързахме се и със Столична община, за да научим от първа ръка кога ще бъде отпуснато финансирането за проекта. Оттам коментираха, че прозрачните съоръжения, които в момента създават опасност от падане в езерото, са поставени от хората, които стопанисват езерото Ариана. От Общината ни увериха, че вече текат ремонтните дейност, част от които ще бъде и смяната на оградата около езерото откъм булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". Тя ще бъде заменена с ограда, висока 2 метра, която ще бъде опасана с жив плет и ще има зеленина отпред. След сигнала на OFFNews  от Столична община заявиха, че са изпратили свой човек на мястото, който да констатира състоянието на паната, и допълниха, че до 10 дни трябва да бъде подписан договор за ремонтните дейности, след което изпълнителите ще имат срок от 40 дни, за да сменят паната напълно.

Инвеститорите са максимално предпазливи

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/investitorite-sa-maksimalno-predpazlivi-181958/

Това е нормално, след като не е ясно накъде ще поеме България и нейната икономика, коментира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

Енрике Иглесиас и Анна Курникова разделени?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369464

Испанският певец Енрике Иглесиас може би се е разделил с руската тенисистка Анна Курникова. Спекулациите се родиха след интервю на звездата, в който той споделя, че е свободен, пише Испанският певец Енрике Иглесиас може би се е разделил с руската тенисистка Анна Курникова. Спекулациите се родиха след интервю на звездата, в който той споделя, че е свободен, пише "Хъфингтън пост". Официално информацията не е потвърдена. Изданието допуска певецът да се е пошегувал и думите му да са възприети в погрешен смисъл.

Енрике и Анна разделени?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369468

Испанският певец Енрике Иглесиас може би се е разделил с руската тенисистка Анна Курникова. Спекулациите се родиха след интервю на звездата, в който той споделя, че е свободен, пише "Хъфингтън пост".
Официално информацията не е потвърдена. Изданието допуска певецът да се е пошегувал и думите му да са възприети в погрешен смисъл. Испанският певец Енрике Иглесиас може би се е разделил с руската тенисистка Анна Курникова. Спекулациите се родиха след интервю на звездата, в който той споделя, че е свободен, пише "Хъфингтън пост". Официално информацията не е потвърдена. Изданието допуска певецът да се е пошегувал и думите му да са възприети в погрешен смисъл.

Строежът на сграда за Факултета по фармация към МУ-Варна стартира в петък

http://www.moreto.net/novini.php?n=267423

На 17 октомври 2014 г. (петък), Ректорът на Медицински университет – Варна, Проф. д-р Красимир Иванов ще обяви старта на строителството на сграда за Факултета по фармация. Официалната церемония ще започне в 10.30 ч. с тържествен водосвет на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Методи Андреев за преговорите ГЕРБ-РБ: Хубавите неща стават бавно

http://www.cross.bg/gerb-andreev-depytat-1435220.html

/КРОСС/ „Мога да ви кажа една стара българска поговорка: „Хубавите неща стават бавно". Явно нещо хубаво се очаква от толкова дълго продължаващите разговори между Реформаторския блок и ГЕРБ", коментира бившият депутат от СДС и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев в предаването „Лице в лице" по bTV. „Моделът „Кой" всъщност е модел за демонтиране на задкулисието, аз не виждам нищо лошо в него. Важното е тук в България икономическите взаимовръзки, задкулисните връзки да бъдат разкрити и прекъснати със средствата на закона. Това може да направи едно стабилно правителство, което е възможно, ако днес се постигне разбирателство", добави депутатът от ГЕРБ. „Проблемът е това, което се случва по върха на ДПС. До кога там ще има хора, които изопачават нещата? В нощта на изборите Местан каза, че те били носители на евроатлантическите ценности. На ДПС му трябват не един, а два мандата в истинска опозиция. Всички казват, че в България междуфирмената задлъжнялост била огромна. Това е така, защото няма дисциплиниращ ефект върху работата на фирмите. Те свързват своето съществуване и просперитет с определени политически партии, които са на власт. Държавата се нуждае от решително управление", заяви Андреев в ефира на БНТ.  

М. Андреев: ДС направи масонски ложи за далавера

http://frognews.bg/news_78300/

В нормалния свят да си масон е висше признание на обществото. Но в България, след промените, една част от апарата на ДС направиха масонски ложи. Това е масонство в името на далаверата, каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. В предаването "Лице в лице" на bTV той разкри, как може да се спре притока на на хора от задкулисието към висши държавни постове.

Главният мюфтия поздрави патриарх Неофит

http://frognews.bg/news_78299/

За мен е изключителна чест да поднеса своите и тези на всички български граждани, изповядващи исляма, най-сърдечни поздрави и благопожелания по повод Вашия рожден ден.

Днес патриарх Неофит става на 69 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_404043.html

Днес Българският патриарх Неофит отбелязва своя 69 рожден ден, съобщи БНР. Заради множеството бедствия и трагедии, сполетели страната ни обаче патриархът не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. Той ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ. Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение, и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите. Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. "Оборище" 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ. Патриарх Неофит завършва Софийската духовна семинария през 1965-а година, след което става студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Приема монашеството през 1975-а година. В Троянската Света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Нюйоркски митрополит). Минава всички нива на духовно развитие в Българската православна църква, като е бил и старши преподавател по източноцърковно пение и ректор на Духовната академия. Междувременно той приема архимандритско и епископско звание и близо 19 години оглавява Русенската епархия, преди да бъде избран за Глава на Българската православна църква през зимата на 2013-а година.

Гигантски предмети се появиха в София по повод Световния ден за борба с артрита

http://www.cross.bg/zabolyavaniya-kolkoto-horata-1435217.html

/КРОСС/ Гигантски скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието - лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка бяха поставени на централни места в столицата на Световния ден за борба с артрита - 12-ти октомври. Всеки от тях разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" е да насочи общественото внимание към болката и страданието, което ревматичните заболявания причиняват. По време на откриването на инициативата пациентските организации призоваха хората навреме да се изследват, защото колкото по-рано се диагностицират, толкова по-добри са прозгнозите за пациента. „Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени, да не можеш да завършеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него." - с тези думи Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит", откри събитието

Руската рубла се срина до нов абсолютен минимум

http://www.mediapool.bg/ruskata-rubla-se-srina-do-nov-absolyuten-minimum-news226039.html

Руската рубла достигна нов абсолютен минимум в сряда сутринта, а доларът преодоля психологическия праг от 41 рубли заради дефицит на валута при ограничен достъп към западни ресурси и при нов спад на петролните цени, предаде Ройтерс. Руската централна банка и Министерството на финансите пробват да облекчат натиска върху националната валута, предлагайки на пазара два нови валутни източника наведнъж – репо сделки и депозити. Според анализатори тези мерки ще постигнат само временно облекчение на "болния". Финансовото министерство започва да провежда валутни депозитни аукицони за поддържане курса на рублата и планира да предостави на банките "няколко милиарда долара", заяви министърът на финансите Антон Силуанов пред журналисти в сряда. Централната банка е основният доставчик на валута на пазара, продавайки неограничени обеми на горната граница на плаващия коридор, като го повдига на всеки 350 млн. долара, което, според участници на пазара, може да окаже допълнителен спекулативен натиск върху рублата. Огромното мнозинство сред купувачите на валута са онези, които я вземат сега за погасяване на външни заеми, както и като за запаси, в случай, че по-нататък тя ще поскъпне. Спекулативното търсене е около 10 процента. Силен отрицателен ефект има понижението на цените на петрола, коментират експерти. Много вероятно е през следващата година – до септември 2015 – в Русия да избухне банкова криза, съобщиха междувременно експерти от ЦМАКП. Те считат, че индикаторът за възникване на системна банкова криза превишава критичния праг - 0.105 в началото на септември при граница от 0.098. Под системна банкова криза експертите от ЦМАКП имат предвид ситуация, при която в крайна сметка се реализира някое от следните условия: - делът на проблемните активи в общите активи на банковата система превишава 10%; - клиентите изтеглят значителен дял средства от сметки и депозити или принудително замразяване на тези средства; - провежда се реорганизация/национализация на значителна част (над 10%) от банките или мащабна (в размер на над 2% от БВП) еднократна рекапитализация на банките от страна на държавата или на компании. Едно от тези условия вече бе изпълнено през първото тримесечие на 2014 г.: средствата на клиенти на банките по сметки и депозити се съкратиха с 1.4%, включително средствата на физически лица – с 3.9%. Така, формално от този момент може да се говори за задаваща се системна криза в банковия сектор.

Германия и Франция искат да изпратят дронове за наблюдение в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/germaniya-i-frantsiya-iskat-da-izpratyat-dronove-za-nablyudenie-v-iztochna-ukraina-news226038.html

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да вземе по-бързо решение за изпращане на безпилотни самолети за наблюдение в Украйна, заявиха германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Лоран Фабиюс на съвместна пресконференция в Берлин, предаде Франс прес.   "Надявам се този въпрос да се придвижи възможно най-бързо", каза Фабиюс, който стна първият френски външен министър, присъствал на заседание на германския министерск съвет.   През май Щайнмайер участва в аналогично заседание в Париж.   В петък Париж и Берлин внесоха съвместно предложение в ОССЕ за изпращане на безпилотни разузнавателни самолети, които да наблюдават прекратяването на огъня в Източна Украйна. Щайнмайер обясни, че очаква реакцията на Украйна и на ОССЕ по това предложение, като добави, че има "политически и правни въпроси, които трябва да се изяснят".   Според него решението ще бъде взето преди края на октомври.   "Франция е готова да осигури необходимите безпилотни самолети", добави Фабиюс.   По-рано Щайнмайер заяви на съвместната пресконференция, че не очаква САЩ да изпратят сухопътни войски в Сирия. Според него това няма да се промени и след изборите в САЩ на 4 ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. САЩ ръководят международната въздушна кампания срещу екстремистите от "Ислямска държава", но Вашингтон отхвърля призивите на някои консерватори като сенатора Джон Маккейн за изпращане на войски, които да помогнат на противниците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

НАТО започна мащабно учение в Средиземно море

http://www.cross.bg/nato-silite-sredizemno-1435218.html

/КРОСС/ В Средиземно море започна международно военно учение на силите на НАТО. В него над 5000 военнослужещите от 14 страни-членки на Алианса - Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, САЩ, Турция и Франция. В маневрите ще се включат и две страни, които са партньори на НАТО - Финландия и Швеция. Учението ще продължи до 26 октомври. В него ще участват 20 бойни кораба, няколко подводници и самолети. Целта на учението е да се провери колективната отбрана и готовността на силите на НАТО за реакция при непредвидени случаи по целия свят.

Няма да сменят ресора на Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/yunker-byltz-violeta-1435219.html

/КРОСС/ Ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде сменен. Това стана ясно, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви намерението си да включи словенската кандидатка Виолета Булц на мястото на отхвърлената от ЕП Аленка Братушек."Моля Съвета на ЕС да актуализира списъка на номинираните комисари с името на Виолета Булц", посочи Юнкер в комюнике, след интервю за работа с кандидатката, оценено като "отлично".Засега не е ясно какъв ще е ресорът, който Юнкер смята да повери на Булц, тъй като името й все още не е официално включено в списъка с еврокомисари, който отново трябва да бъде одобрен от ЕП.Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Виолета Булц, както се случи с Аленка Братушек, Юнкер трябва да излезе с трето предложение или да подаде оставка и така да върне процедурата за избор на състава на ЕК.Новата Комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, но е възможно встъпването в длъжност да бъде отложено, обясни говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас.

Емил Хърсев: EPIC има идея да рекапитализира КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369457

"Австрийският фонд EPIC вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена", съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в КТБ, предаде БНР.
На въпрос на националното радио дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума, "Австрийският фонд EPIC вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена", съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в КТБ, предаде БНР. На въпрос на националното радио дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума,

Правителството предлага Метин Казак за посланик в Катар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/15/2401010_pravitelstvoto_predlaga_metin_kazak_za_poslanik_v_katar/?ref=rss


Действащият извънреден и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие, като правителството предлага неговото място да се заеме от Метин Казак. В официално съобщение от днес, правителствената информационна служба пояснява, че Казак е бил заместник национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент (от ДПС), където е изпълнявал функциите на заместник-председател на подкомисията за правата на човека, заместник-член и...

Гришо прибра треньора си в багажник

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-trenyorut-1435216.html

/КРОСС/ Часове след успеха на Григор Димитров на двойки на турнира в Стокхолм в тандем с Пиер-Юг Ербер, треньорът му Роджър Рашийд публикува в Туитър любопитна снимка. На нея се вижда как Рашийд е легнал в багажника на автомобил, а Димитров го сочи усмихнат от предната седалка, предаде Gong.bg. „Бях шокиран от мястото ми за вечеря снощи. Чувствам, че трябва да наложа контрол на тази група", пише треньорът под снимката. Довечера Григор Димитров стартира участието си на сингъл в Стокхолм. В мач от първия кръг защитаващият титлата си от 2013 година българин ще се изправи срещу световния номер 59 Теймураз Габашвили.  

Ресторантьорът, снимал порно с ученички, арестуван за сводничество преди 2 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369451

53-годишният Валентин Донков, който бе осъден условно за това, че е правил порно снимки на дрогирани ученички, е бил арестуван през октомври 2012 г. и разследван за сводничество.
Донков, известен с прозвището Големия Капон, е брат на скандалния Здравко Донев-Капона, разследван от спецпрокуратурата за серия имотни измами.
На 16 октомври 2012 г. 53-годишният Валентин Донков, който бе осъден условно за това, че е правил порно снимки на дрогирани ученички, е бил арестуван през октомври 2012 г. и разследван за сводничество. Донков, известен с прозвището Големия Капон, е брат на скандалния Здравко Донев-Капона, разследван от спецпрокуратурата за серия имотни измами. На 16 октомври 2012 г.

Фенска фракция пое вината за инцидента на мача Сърбия-Албания

http://www.bnews.bg/article-119133

Според македонския вестник "Утрински весник" македонски албанци от Скопие са пуснали безпилотния хеликоптер със знамето на Албания над стадион "Партизан" в Белград по време на снощния футболен мач между отборите на Сърбия и Албания.

Отпуснати са 8,7 млн. лв. за модернизиране на училищната база

http://www.moreto.net/novini.php?n=267427

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери в размер на 8 747 305 лв. за финансиране на дейности по обновяване на учебно-техническото оборудване и обзавеждане на бази за практическо обучение, учебни стаи и стаи в общежития.

Дават още 5 млн. лв. за хуманно отношение към свине и птици

http://frognews.bg/news_78298/

Допълнителни субсидии за общо 5 млн. лева ще получат животновъдите за хуманно отношение към свине и птици, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие".

КЗК глобява Blizoo с над 887 хил. лв.

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/kzk-globiava-blizoo-s-nad-887-hil-lv-181941/

Глобата е заради нелоялна конкуренция, свързана със заблуждаваща реклама

Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордно ниско ниво

http://america.actualno.com/Budjetnijat-deficit-na-SASht-dostigna-rekordno-nisko-nivo--news_55103.html

Бюджетният дефицит на американското правителство се сви през фискалната 2014 година до най-ниското си ниво през последните шест години. Дефицитът на САЩ възлиза на 483 милиарда щатски долара през ф...

Вулкани са изригвали на Луната преди 100 млн. години

http://cosmos.actualno.com/Vulkani-sa-izrigvali-na-Lunata-predi-100-mln-godini-news_55108.html

Учени откриха, че на студената и безжизнена Луна, която познаваме днес, е имало вулканична активност преди 100 или дори 50 милиона години, пише Popular Science. Това е милиарди години по-рано, отколко...

Емил Хърсев: EPIC обмисля да рекапитализира КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369447

"Австрийският фонд EPIC вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена", съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в КТБ, предаде БНР. На въпрос на националното радио дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума,

Държавният глава поздрави патриарх Неофит по повод неговия рожден ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369444

Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод неговия рожден ден, съобщиха от прессекретариата. „Приемете моите сърдечни поздравления и благопожелания по повод Вашия рожден ден. Светата ни църква и православният български народ са щастливи да имат един истински пастир и духовен водач, Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод неговия рожден ден, съобщиха от прессекретариата. „Приемете моите сърдечни поздравления и благопожелания по повод Вашия рожден ден. Светата ни църква и православният български народ са щастливи да имат един истински пастир и духовен водач,

В Далас очакват още болни от ебола

http://www.cross.bg/dunkan-dalas-virysa-1435215.html

/КРОСС/ Властите в Далас се опасяват, че броят на заразените със смъртоносния вирус ебола може да се увеличи. По думите на официални представители на окръга, вероятността от непредвидени случаи на заразяване е "много реална.По-рано беше съобщено, че в Тексас е потвърден втория случай на заразен с вируса. Става въпрос за медик, участвал в лечението на гражданина от Либерия Томас Ерик Дънкан, починал на 8 октомври тази година. Първият заразен с вируса в САЩ стана 26-годишната Нина Фам - медицинска сестра, която също се е грижила за Дънкан. В момента тя е подложен на лечение.

ЧЕЗ и БЕХ ще преговарят за бъдещето на ТЕЦ Варна до края на месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2401002_chez_i_beh_shte_pregovariat_za_budeshteto_na_tec_varna/?ref=rss


Собственикът на варненската топлофикация ЧЕЗ ще преговаря до края на октомври с Българския енергиен холдинг за създаването на проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите й нови блока и да вземе централата под наем. Това съобщи компанията - собственик след като по-рано днес синдикатите насрочиха протест за утре срещу затварянето на централата и с искане работните им места да бъдат запазени. 

ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ "Варна" и за...

Държавният глава поздрави патриарх Неофит по повод неговия рожден ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369437

Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод неговия рожден ден, съобщиха от прессекретариата. „Приемете моите сърдечни поздравления и благопожелания по повод Вашия рожден ден. Светата ни църква и православният български народ са щастливи да имат един истински пастир и духовен водач, Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод неговия рожден ден, съобщиха от прессекретариата. „Приемете моите сърдечни поздравления и благопожелания по повод Вашия рожден ден. Светата ни църква и православният български народ са щастливи да имат един истински пастир и духовен водач,

ДАЗД ще търси отговорност на директора на 4-то помощно училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_404038.html

Държавната агенция за закрила на детето ще търси административнонаказателна отговорност на директора на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ след проверка по случая с Ана-Мария. Исканото наказание е заради това, че директорката не е уведомила органите за закрила на детето – Дирекция „Социално подпомагане“, Агенцията за закрила на детето и МВР, за нуждата от закрила на дете, с което са нарушени текстове в Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето, обясниха от Агенцията. Родителите на 13-годишната Ана-Мария, която страда от аутизъм, подадоха сигнал за това, че е възможно детето да е било сексуално насилвано от мъж в училището. Родителите на момичето сезираха няколко институции, но на жалбата не е било обърнато внимание, докато случаят не стана достояние на медиите. При проверката в помощното училище са установени редица нарушения. Сред тях е и това, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателството над детето, учениците са били поверени на непедагогически персонал за известен период от време, който няма познанията и уменията да за работа с деца със специални потребности и за реагиране при кризи. Агенцията е установила още, че в училището липсва цялостно видеонаблюдение, което също е предпоставка за недостатъчна сигурност на децата. Специалистите са установили лоша организация на работата. За всеки ученик са отговаряли много различни служители и по този начин има размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е съответното дете и кой отговаря за него. Проверката е установила и че липсват документи за приемственост на информацията между предходното и настоящото учебно заведение за уменията и дефицитите на Ана-Мария. Липсва и диалогът с родителите по отношение на възможностите и поведението на детето, поради което се е получило и сериозно разминаване между написаното в епикризата на момичето и заявеното от родителите и наблюденията на специалистите и персонала на 4-то помощно училище. Като грешка е отчетен и фактът, че след попадането на момичето в новата среда, това не е отчетено по никакъв начин и не са планирани никакви действия за първоначална подкрепа. Заради откритите нарушения в помощното училище са дадени предписания, сред които осигуряване на видеонаблюдение, засилване на контрола, подобряване на контактите с родителите и допълване на длъжностните характеристики на служителите със задължението да познават законите, засягащи закрилата на детето. Училището ще трябва и да подобри координацията си с Агенцията за закрила на детето. Докладът от проверката в 4-то помощно училище ще бъде предоставен на образователния министър и на Софийската районна прокуратура, допълниха от ДАЗД.

ДАЗД иска наказание за директора на 4-то помощно училище

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dazd-iska-nakazanie-za-direktora-na-4-to-pomoshtno-uchilishte-6024919

Той е подценил ситуацията и не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете

Политолог: Работата за управляващите ще е работа за камикадзета

http://www.cross.bg/avramov-kiril-blok-1435214.html

/КРОСС/ "Пет са важните теми пред бъдещото правителство - банковата система, съдебната реформа, политиката за „Южен поток", осигурителната и здравната система. Може да се каже, че работата за следващите управляващи е работа за камикадзета", коментира в предаването „Нещо повече" политологът Кирил Аврамов. "Обществото ясно показа, дори чрез самото си гласуване, че хората очакват по-голяма прозрачност и яснота, т.е ясно разписани приоритети, цели и задачи, които да имат и времева рамка. Лично на мен ми се струва, че нашите партньори отвън също започват да имат хоризонт на търпение, защото тази година по оценка на независими анализатори, които се намират извън България, се получава един интересен феномен, който не е неочакван. За първи път политическата нестабилност изпреварва като фактор корупцията, което не ни се беше случвало отдавна. Преговорите сега са свързани с това как тези ключови приоритети ще бъдат решавани", каза още той. Кирил Аврамов е почти убеден, че правителство ще бъде съставено. "Изказванията на Бойко Борисов подсказват, че той си оставя врата за маневри. Това, което Реформаторите искат за съдебна реформа, отлично съзнават, че това е цената на понижаване на популярността на ГЕРБ в определена степен, каза още политологът", на мнение е той

Е. Хърсев: EPIC смятат, че КТБ е достатъчно стабилна, за да бъде оздравена

http://frognews.bg/news_78297/

Австрийският фонд EPIC вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена. Това съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в КТБ, предаде БНР.На въпрос на националното радио дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума, която може да бъде налята в банката, Хърсев отговори, че такъв план не е представен и преди да бъдат видени окончателните разчети за състоянието на банката, няма как такъв да бъде изготвен.

ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267441

ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна" и за запазване на работните места в централата. В момента работна група между ЧЕЗ и БЕХ анализира възможността за сформиране на проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна" (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем.

Три жени станаха жертви на времето в Италия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/tri-zheni-stanaha-zhertvi-na-vremeto-v-italiia-6024915

Според свидетели няколко души са успели да се спасят, като са се качили на дървета, откъдето са били спасени с лодки или хеликоптери

Агенцията за закрила на детето иска да наказаже директора на 4-то помощно

http://frognews.bg/news_78296/

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията.

Кога ще е първият полет на наследника на Доброльот?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/koga-shte-e-pyrviiat-polet-na-naslednika-na-dobroliot-181956/

Новата нискотарифна авиокомпания на Аерофлот е подала заявление за получаване на сертификат за въздушен оператор

УЕФА: Нямаше основание да разделяме Сърбия и Албания при жребия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400996_uefa_niamashe_osnovanie_da_razdeliame_surbiia_i/?ref=rss


УЕФА защити решението си да не раздели националните отбори на Сърбия и Албания при жребия за европейските квалификации.

Двата тима се събраха в една група, а вчера се изправиха един срещу друг в двубой на стадион "Партизан" в Белград, който в крайна сметка не завърши.

Срещата беше прекъсната в 42-ата минута, когато над терена прелетя дрон със знаме на Велика Албания. Флагът беше свален от сръбския футболист Стефан Митрович, което пък предизвика гнева на албанските играчи....

Близнашки предложи Метин Казак от ДПС за посланик в Катар

http://www.bnews.bg/article-119134

На днешното заседание на Министерски съвет пък беше решено и да бъдат предложени за назначаване от президента извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Катар, Казахстан и Туркменистан. Изненадващо слежбният кабинет, определян от мнозина като протестърски, предложи бившия евродепутат от ДПС Метин Казак за посланик в Катар.

Футболни легенди на Бургас раздаваха автографи на ученици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369418

Футболните легенди на Бургас Милен Георгиев и Пламен Крумов раздаваха топки и тениски с автографи днес, по време на инициативата Футболните легенди на Бургас Милен Георгиев и Пламен Крумов раздаваха топки и тениски с автографи днес, по време на инициативата "Да спортуваме заедно" в двора на професионалната гимназия по електротехника и електроника "К.Фотинов". Двамата дадоха началния удар на футболния мач, който се проведе в обновената спортна площадка на бургаската гимназия.

Репродуктивна медицина и онкологични заболявания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369427

На 7 и 8 ноември Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Институт по репродуктивно здраве организират VIII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие
За осма поредна година Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Институт по репродуктивно здраве организират научен симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. На 7 и 8 ноември Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Институт по репродуктивно здраве организират VIII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие За осма поредна година Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Институт по репродуктивно здраве организират научен симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие.

Над 47 хиляди души искат разпускането на ДПС в онлайн петиция

http://www.cross.bg/hilyadi-petitziyata-konstitytziyata-1435213.html

/КРОСС/ Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия набира скорост в интернет пространството. За последните два дни подписката е набъбнала с 10 хиляди гласа и продължава да трупа поддръжници. Към този момент над 47 хиляди души са се подписали. Подписката е създадена на 8 август, но гражданите се включват масово след предсрочните парламентарни избори. Бумът е на 9 октомври, когато само за ден са се включили 16692 души, сочат изчисленията на Offnews. Създателите на петицията искат незабавно самосезиране на Конституционния съд и разпускане на ДПС. Като причини те изтъкват Конституцията на България, в която се казва, че не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Според авторите на петицията ДПС използва религиозни общности за политически цели, което също е забранено според Конституцията. Коментарите под документа са над 2000, а споделянията във Фейсбук - близо 70 хиляди.  

Спадове за индексите на Wall Street в началото на сесията*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/spadove-za-indeksite-na-wall-street-v-nachaloto-na-sesiiata-181954/

Опасенията за икономическото състояние на Европа и слаби макроданни от САЩ влошават настроението на инвеститорите

33 млрд. устройства ще бъдат свързани с интернет до 2020 г.

http://econ.bg/Новини/33-млрд-устройства-ще-бъдат-свързани-с-интернет-до-2020-г-_l.a_i.577374_at.1.html

Близо 12 млрд. устройства ще бъдат свързани с интернет по цял свят до края на 2014 г. Това прави по 1,7 устройства на всеки човек на планетата, пише...

Жена и новороденото й под карантина в Белгия по подозрение за Ебола

http://www.vesti.bg/novini/zhena-i-novorodenoto-j-pod-karantina-v-belgiia-po-podozrenie-za-ebola-6024920

В Университетската болница в белгийския град Антверпен млада жена и новороденото й бебе са поставени под карантина по подозрение за заразяване със заболяването, причинено от вируса Ебола, съобщават местни медии.

Бюджетът на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е увеличен с над 8 млн. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=267429

Правителството прие проекта на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. и ще го внесе за официално одобрение от Европейската комисия. Общата цел на подкрепата, предоставяна от ПМДР, е постигането на динамично, устойчиво и конкурентоспособно развитие на рибарството и аквакултурата в периода 2014-2020 г.

Кабинетът към ЕК: Бързо приемаме нов закон за гарантиране на влоговете

http://frognews.bg/news_78295/

Основните ангажименти, които поемаме, са свързани с ускореното финализиране и приемане на нов закон за гарантиране на влоговете в банките, с който да се отстранят несъответствията в българската нормативна рамка спрямо правото на ЕС.

ЧЕЗ не се отказва да търси решение за ТЕЦ Варна

http://frognews.bg/news_78294/

Всички заинтересовани страни могат да внесат свои предложения в работната група, която ще заседава до 31 октомври 2014 г. ЧЕЗ ще отчита интересите на служителите при всички разглеждани варианти.

Главният мюфтия поздрави Патриарх Неофит по повод рождения му ден

http://www.cross.bg/myuftiya-povod-pravoslavna-1435211.html

/КРОСС/ "За мен е изключителна чест да поднеса своите и тези на всички български граждани, изповядващи исляма, най-сърдечни поздрави и благопожелания по повод Вашият рожден ден", пише главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи до Негово Светейшество Патриарх Неофит. Главния мюфтия пожелава на Негово Светейшество крепко здраве и благоденствие във служението му като Светейши Пастир на Българската Православна Църква и всички православни християни в България. "Използвам възможността да Ви поздравя по повод положителния развой на казусът свързан с патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и да Ви уверя, че споделяме Вашата радост и засвидетелстваме нашата подкрепа и убеждение, че храмовете принадлежат на Бог и са изградени единствено и само за Богослужение", пише още главният мюфтия. Главно мюфтийство засвидетелства своето високо уважение към Българската Православна Църква и се надява добрите отношения между двете деноминации да продължат да се развиват.  

Животът на Цветан Василев все още под заплаха

http://www.cross.bg/vasilev-botev-klientut-1435212.html

София /КРОСС/ Заплахата за живота на банкера Цветан Василев не е отпаднала, обяви пред bTV неговият адвокат Христо Ботев. Тя е от юли. Според информацията, стигнала до близките на Василев обаче, поръчителите на убийството му не са се отказали от идеята изпълнителите на мократа поръчка да са чужденци. Ботев не пожела да коментира кой конкретно е направил поръчката за убийството му, но потенциално поръчителите били много - хора, които имали интерес клиентът му да го няма. Адвокатът каза още, че в Сърбия има хора, които се грижат за безопасността на Василев. На въпрос дали клиентът му се страхува за живота си, Ботев заяви, че Василев се страхувал от това, което се случва в България. Основният му страх е, че в България се разграбва всичко и му се пречи да помогне на банката най-малкото, каза той.

Китай блокира достъпа до англоезичния сайт на BBC

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/15/2400998_kitai_blokira_dostupa_do_angloezichniia_sait_na_bbc/?ref=rss


Достъпът до англоезичния сайт на BBC е блокиран в цял Китай, обяви англоезичната медия. Директорът на BBC Global News Питър Хоръкс заяви, че това е акт на "целенасочена цензура", и добави, че BBC ще подаде оплакване към властите.

Останалите големи новинарски сайтове функционират нормално, а причините за блокирането на британската държавна медия са неизвестни.

Достъпът до англоезичният сайт на BBC в Китай не е бил филтриран за дълъг период от време от олимпийските игри в...

Агенцията за закрила на детето иска наказание за директора на 4-то помощно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369390

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията.   Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето – ДСП, Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията. Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето – ДСП,

Лондон: Искат забрана за пушене в парковете

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/london-iskat-zabrana-za-pushene-v-parkovete-6024916

Около 40% от Лондон се състои от паркове и открити пространства, което е повече от всяка друга световна столица

Дават 5 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

http://pik.bg/дават-5-млн-лева-за-хуманно-отношение-към-свине-и-птици-news237947.html

Дават 5 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Допълнителни субсидии за общо 5 млн. лева ще получат животновъдите за хуманно отношение към свине и птици, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие".

Документи ще се подават в областните дирекции на Фонда от 20 октомври до 7 ноември 2014 година, пише marica.bg.

Земеделските производители ще могат да кандидатстват по двете схеми - „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птици" за 2014 г. и „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине" за 2014 г. Финансовият ресурс за всяка една от тях е в размер до 2.5 млн. лв.

Кандидатите следва да подадат заявление за доплащане за брой птици и свине не по-голям от този, за който вече са получили подпомагане при втория транш.

Сключването на анексите и изплащането на помощта е до 28 ноември 2014 година. С настоящия финансов ресурс ще се изпълни предвиденият ангажимент за подпомагане на стопаните за 2014 г., в размер на общо 50 млн. лева.

Припомняме, че свиневъдите и птицевъдите получиха субсидии за хуманно отношение към животните на два транша. Първият, на стойност 40 млн. лева, беше изплатен през май - по 20 млн. лева за направление. Останалата част от подпомагането, в размер на общо 5 млн. лева, беше преведена по банковите сметки на кандидатите в края на август 2014 година.

Помощта се предоставя на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. До момента подпомагане са получили 374 животновъди, от които 93 свиневъди и 281 птицевъди.

Агенцията за закрила на детето иска наказание за директора на 4-то помощно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369385

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията. Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето – ДСП,

Голяма стачка във Великобритания срещу замразяването на заплатите

http://www.mediapool.bg/golyama-stachka-vav-velikobritaniya-sreshtu-zamrazyavaneto-na-zaplatite-news226037.html

Десетки хиляди държавни служители във Великобритания започнаха 24-часова стачка в знак на протест срещу замразяването на заплатите и намаляването на покупателната им способност, съобщи Франс прес.   Очаква се да има проблеми в работата на музеи, съдилища и центрове по заетост. Синдикатите очакват в стачката да се включат 250 000 души. Цифрата е три пъти по-голяма от данните, оповестени от правителството, което определи протеста като "безотговорен".   В понеделник стотици хиляди служители от държавните здравни служби спряха работа по същите причини и това бе безпрецедентен протест от 1982 година. За събота е насрочена демонстрация срещу политиката на строги ограничения на правителството на Дейвид Камерън. Тя ще мине под лозунга "Великобритания се нуждае от увеличение на заплатите".   Мерките за икономии "унищожиха жизненото равнище на държавните служители и техните семейства", заяви синдикалният лидер Марк Сервотка.   Тези социални движения стават в момент, когато националната статистическа служба обяви нов спад на безработицата на Острова, достигнала 6 на сто, което е най-ниското й равнище от края на 2008 година.   Заплатите на британците обаче продължават да спадат в реално изражение, защото заплащането им, без бонусите, се е увеличило миналата година само с 0.9 на сто, а това по-малко от инфлацията

Свилен Спасов получи Почетен знак на кмета с лента

http://www.moreto.net/novini.php?n=267438

Почетен знак на кмета с лента получи днес Свилен Спасов – създател и председател на клуб „Отворено общество“ във Варна. „ За мен е изключителна чест и удоволствие да връча този знак на г-н Спасов. Използвам случая най-сърдечно да го поздравя и с неговия юбилей.

Започва обновяване на центъра на Пловдив

http://pik.bg/започва-обновяване-на-центъра-на-пловдив-news237943.html

Започва обновяване на центъра на Пловдив

В началото на 2015-а община Пловдив ще има проектна готовност да кандидатства за евро финансиране по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 с обекти от градската среда и образователната инфраструктура. Те ще се реализират през следващите 7 години, понеже са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.


В момента става изготвянето на работните инвестиционни проекти, пише marica.bg.


Става дума за основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност, също реконструкция и благоустрояване на прилежащите дворни места на детските градини "Перуника" на ул. "Марагидик" № 97А и "Снежанка" на ул. "Тополница" №3, яслата "Детски смях" на ул. "Весела" №30, както и училище "Любен Каравелов" със сградите на ул. "Лютиче" и ул. "Марагидик". Изцяло нова детска градина ще има на ул. "Богомил" в кв. 10 по плана на Гладно поле.


Отделно, работни инвестиционни проекти се правят за обекти от градската среда.


Това включва реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари, както и ново енергоспестяващо улично осветление в Първа градска част-юг. Също благоустрояване, озеленяване и паркоустройство на определени зони.
Територията е свързана със социалната зона в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Тук преобладава основно жилищната функция, като зоните са непосредствено до центъра на града. Това са важни градски територии: от подножието на Стария град до река Марица. Наситени са основно с малки квартални улички, които в годините са придобили един доста занемарен вид. Въобще средата е неблагоприятна както за пешеходно, така и за автомобилно движение, отчитат специалистите.


Другият акцент е, че в този обхват има археологически находки - Източната порта, която тепърва ще се разработва като голяма туристическа дестинация. Също Малката базилика, която вече е завършена, и Голяматабазилика, за която вече има готов проект.


Целта на актуалните разработки е да се освежат подходите към тези основни туристически дестинации и те да придобият по-представителен и запомнящ се вид. С рехабилитацията на улиците и междублоковите пространства трябва да се подобри жизнената среда.

Какво се случва около Източната порта?

Екипът на "Булплан" се концентрира върху рехабилитация на някои от улиците и прилежащите им тротоари. Това са улиците "Стойчо Мушанов", "Макгахан" (в участъка от ул. "Митрополит Панарет" до ул. "Ген. Скобелев"), "Ген. Скобелев", "Пулпудева", "Козлодуй", "Брестовица", "Цар Иван Страцимир", "Марагидик", "Лъджене", "Георги Мамарчев", "Неофит Бозвели" (между "Марагидик" и "Стойчо Мушанов"), "Д-р Селимински", "Сава Филаретов", "Княз Черказки" (южно от "Марагидик"), "3ахарий Зограф", "Емил Зола", "Лясковец", площад "Александър Малинов" и междублоковите пространства.


На тези улици се прави рехабилитация на асфалтовите и паважните настилки. За пешеходното движение се предвижда ново покритие с бетонови плочи с минерална посипка, въвежда се енергоспестяващо осветление. Уличното озеленяване също ще бъде санирано или подменено с висока дървесна растителност.


По-интересно обаче е какво се случва в района на Източната порта.


Самото кръстовище до площад "Александър Малинов" се устройва така, че да има възможности за разширяване на обхвата за пълно разкриване и експониране на археологическия обект. Това ще стане чрез уширяване на тротоара на север, засаждане на дървета, поставяне на пейки, чешма и кошчета. Целта е включването на Източната порта в системата от туристически маршрути. Самият проект за консервация и експониране на портата не е част от тази разработка. За северната част на площада се запазва съществуващото благоустрояване, като се допълва ново партерно озеленяване, цветни валони, дървета, пейки, улична чешма и кошчета.


Пешеходните площи около нея се благоустрояват и озеленяват. Нови пейки, изработени от мозайка и бял цимент, ще има по тротоарите около Източната порта и на северния тротоар на площад "Александър Малинов", от юг пък ще се появи стоянка за велосипеди.


В зоната се монтира енергоспестяващо улично и парково осветление, с LED осветителни тела. Междублоковите пространства ще се обновят с нови настилки, автоматизирани поливни инсталации, детски площадки, спортни игрища, кътове за отдих.


Проектантите предлагат нови настилки за пешеходните пространства, те са гладки и нехлъзгави. При кръстовищата се планира понижаване на бордюра, а по скосената част на тротоара настилката ще е от тактилни плочи.
Според предварителните разчети, най-голямото перо в проекта отива за настилките - те ще струват близо 2 250 000 лв. Подмяната на уличното осветление с LED излиза около 410 000 лв.

Стивън Петков - футболистът, обвинен в черно тото, не бе реабилитиран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369383

Състезателните права на Стивън Петков не бяха възстановени, след като днес Апелативната комисия към БФС изслуша футболиста и отхвърли жалбата му срещу решението на Дисциплинарната комисия. Нападателят бе изваден от футбола, поради съмнения за участие в уговаряне на мачове на юношеския национален отбор. Състезателните права на Стивън Петков не бяха възстановени, след като днес Апелативната комисия към БФС изслуша футболиста и отхвърли жалбата му срещу решението на Дисциплинарната комисия. Нападателят бе изваден от футбола, поради съмнения за участие в уговаряне на мачове на юношеския национален отбор.

Програмите на ГЕРБ и ББЦ се припокривали 99%

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-bulgariya-1435210.html

/КРОСС/ Отношения Бареков-Борисов няма, не съществуват, заяви в Брюксел евродепутатът Николай Бареков по повод предстоящите преговори на партията му "България без цензура" с ГЕРБ.Бареков има властта да бъде евродепутат, а г-н Борисов е национален политик в България, заяви членът на ЕП и добави, че в петък преговорната делегация на ББЦ ще се срещне с ГЕРБ без "смехотворни условия" като поставените досега от други партии.Ако има допирни точки между ББЦ и ГЕРБ, разговорите ще продължат, поясни Бареков. По думите му между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99 процента".Според него е най-добре да бъде съставено коалиционно правителство с мандата на ГЕРБ, с партньори от център-дясното политическо пространство. По неговите думи правителството може да се състои от 3-4 политически сили, без "крайни елементи", сред които посочи "Атака" и АБВ. Без ББЦ няма да има стабилност, но дали партията ще участва в правителството, няма драма, заяви Бареков.Той допълни, че няма ангажименти към преговорите с ГЕРБ, както и че ББЦ не е еднолична партия, затова преговарящите могат да вземат несъгласувано с него решение за участие в следващото правителство, пише "Медиапул".

Пращат Метин Казак за посланик в Катар

http://frognews.bg/news_78293/

Правителството предлага бившия евродепутат от ДПС Метин Казак за посланик в Катар, съобщават от правителствената информационна служба. Назначаването на нов ръководител на мисията ни се налага поради факта, че действащият извънреден и пълномощен посланик Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с Министерство на външните работи (МВнР) с едностранно предизвестие.

Безработицата във Великобритания удари 6-годишно дъно

http://econ.bg/Новини/Безработицата-във-Великобритания-удари-6-годишно-дъно_l.a_i.577372_at.1.html

Безработицата във Великобритания се понижи до най-ниското си ниво от 2008 г. Официалните данни показаха, че през периода юни – август броят на хората...

Bank of America със 70 млн. долара загуба за тримесечие

http://www.cross.bg/dolara-trimesechie-mlrd-1435209.html

/КРОСС/ "Банк ъф Америка" (Bank of America) отчете загуба от 70 милиона долара през третото тримесечие на годината след като трябваше да плати големи съдебни разноски. Приходите възлизат на 21,2 млрд. долара през третото тримесечие спрямо 22,2 млрд. долара, отчетени година по-рано. Приходите от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и суровини нарастват с 11% до 2,2 млрд. долара. Загубата се дължи на глобата, която банката плати на властите в страната във връзка със споразумение между нея и няколко държавни агенции, включително правосъдното министерство, заради продажбата на токсични активи. Въпреки загубата "Банк ъф Америка" остава втората най-голяма банка по активи в САЩ след "Джей Пи морган Чейс" /JPMorgan Chase/. Въпреки нестабилността на валутния пазар, американската банка е засилила търговията.    

Компания дарява 8000 обяда на социално слаби деца

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kompaniia-dariava-8000-obiada-na-socialno-slabi-deca-6024914

Всеки може да подкрепи кампанията на БЧК "Топъл обяд", която цели да подкрепи физическото развитие на сираците, бездомните и децата на самотни родители

Кристо написа песен за бебето на Лора Караджова

http://www.bnews.bg/article-119119

Рапърът Кристо показа уважение към своята колежка Лора Караджова, с която буквално взривиха музикалните класации, изпявайки заедно хита Paradise.

В открития Космос астронавти сменят стабилизатор

http://www.vesti.bg/novini/v-otkritiia-kosmos-astronavti-smeniat-stabilizator-6024918

Американските астронавти Грегъри Уайсмън и Бари Уилмър излязоха в открития Космос, за да сменят развалено електротехническо устройство от външната повърхност на Международната космическа станция (МКС).

Не върнаха правата на Стивън Петков - футболистът, обвинен в черно тото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369376

Състезателните права на Стивън Петков не бяха възстановени, след като днес Апелативната комисия към БФС изслуша футболиста и отхвърли жалбата му срещу решението на Дисциплинарната комисия. Нападателят бе изваден от футбола, поради съмнения за участие в уговаряне на мачове на юношеския национален отбор. Състезателните права на Стивън Петков не бяха възстановени, след като днес Апелативната комисия към БФС изслуша футболиста и отхвърли жалбата му срещу решението на Дисциплинарната комисия. Нападателят бе изваден от футбола, поради съмнения за участие в уговаряне на мачове на юношеския национален отбор.

Отпускат 15 млн. лв. за съфинансиране на проекти на НКЖИ по ОП „Транспорт”

http://www.moreto.net/novini.php?n=267426

Правителството отпусна 15 млн. лв. допълнително по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Със средствата ще бъде покрито част от съфинансирането на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за изпълнение на големи жп проекти, финансирани по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Още не е ясно как ще ремонтират язовир „Студена”

http://pik.bg/още-не-е-ясно-как-ще-ремонтират-язовир-„студена”-news237941.html

Още не е ясно как ще ремонтират язовир „Студена”

Все още не е ясно как точно ще се ремонтира стената на язовир „Студена”, пише Мироглед.

 

Снимка: Мирослава Начова

 

Това обяви председателят на Общинския съвет в Перник Милан Миланов.
„До колкото зная има насрочена среща между представители на общината в Перник и ресорното министерство през следващата седмица. Днес също ще бъде обсъждано това. Може да се наложи изпускане на язовира, което разбирате какво би означавало за нашия град”, заяви Миланов.


Общината в Перник настоява ремонтът на язовира да се извършва под вода. Това обаче би оскъпило проекта. Другият вариант е „Студена” да бъде изпуснат. Това пък ще доведе до сериозен воден режим в региона.
Ремонтът на пернишкия язовир трябва да започне през 2015 г. Срокът за изпълнението на строителните дейности е две години. Проектът се финансира чрез заем от Световната банка, който е на стойност около 18 млн. евро.
Ремонт на язовирната стена не е правено повече от 50 години. Водолази направиха контролирано обследване на водната кула и тунела на язовира на 38 м. дълбочина. Предвижда се цялостна рехабилитация отвътре и отвън.

Тиаго Алкантара получи нова тежка контузия на коляното

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400989_tiago_alkantara_poluchi_nova_tejka_kontuziia_na/?ref=rss


Полузащитникът на "Байерн" (Мюнхен) Тиаго Алкантара ще претърпи нова операция на коляното и е изправен пред ново дълго отсъствие от терена, обяви клубът.

23-годишният испански национал отново е разкъсал сухожилие на дясното си коляно по време на тренировка.

Той се присъедини към баварците от "Барселона" през лятото на 2013 г. срещу 25 млн. евро. Първият му сезон на "Алианц арена" приключи още през март със същата травма, получена в мача с "Хофенхайм" от Бундеслигата....

Патриотичният фронт против министерска формула 14-3-2!

http://frognews.bg/news_78292/

Ръководството на Патриотичния фронт се е разграничило от възможността да участие в правителство на ГЕРБ с формат 14-3-2. Лидерите са категорични - подобна формула ще доведе до самоизяждане на новия кабинет и компрометиране на всички участници в него.

От 3 до 5 г. преход за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни

http://frognews.bg/news_78291/

Консултативният съвет, който изработва вариантите за оптимизация на осигурителната система, предлага от 3 до 5 години преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, съобщи bTV.

Фенове на Босна и Белгия показаха добрата страна на футбола /видео/

http://www.cross.bg/belgiya-bosna-surbiya-1435207.html

/КРОСС/ На фона на грозните сцени по време на снощния мач между Сърбия и Албания, далеч по-хубави моменти между феновете имаше недалеч от Сърбия - в Босна, където домакините и Белгия завършиха наравно 1:1. Феновете на Босна и Херцеговина и Белгия показаха коренно различно отношение едни към други - след края на срещата фенове на двата отбора се събраха от двете страни на буферната зона с желанието да си разменят флагчета. Разстоянието между двата сектора не позволяваше това да се случи, но на помощ се притекоха стюардите, които влязоха в ролята на куриери. video:https://www.youtube.com/watch?v=sdl6JvGjevM

Предлагат от 3 до 5 г. преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369371

Консултативният съвет, който изработва вариантите за оптимизация на осигурителната система, предлага от 3 до 5 години преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, съобщи bTV.
Промяната се налага заради европейската препоръка възможностите за ранно пенсиониране да бъдат премахнати. Консултативният съвет, който изработва вариантите за оптимизация на осигурителната система, предлага от 3 до 5 години преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, съобщи bTV. Промяната се налага заради европейската препоръка възможностите за ранно пенсиониране да бъдат премахнати.

Комисията "Юнкер" може да започне работа със закъснение

http://www.investor.bg/evropa/334/a/komisiiata-iunker-moje-da-zapochne-rabota-sys-zakysnenie-181952/

Забавянето идва от оттеглянето на кандидата на Словения - Аленка Братушек, която се провали на изслушването пред Европейския парламент

Наказват директорката на Ана-Мария, че проспала сигнала за нея

http://www.bnews.bg/article-119132

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административнонаказателна отговорност от директора на ІV-то Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ Венета ал-Шериф заради случаят с Ана-Мария.

Бургазлия отнесе условна присъда за снимки с голи девойки

http://frognews.bg/news_78290/

12 месеца условно лишаване от свобода при три години изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лв. наложи Бургаският районен съд на Валентин Донев за снимане и притежаване на порнографски снимки, съобщиха от съда, цитирани от Дарик.

Кабинетът отпусна над 40 млн. лв. за борба с бедствията и жп линии

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2400979_kabinetut_otpusna_nad_40_mln_lv_za_borba_s_bedstviiata/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни разходи от 26.6 млн. лв. за борбата с бедствията, съобщи правителствената пресслужба.

По-голямата част - 21.7 млн. лв., ще бъдат преведени на общините, а останалото ще се разпредели между министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на отбраната, на образованието, на регионалното развитие, на транспорта и на областните управители.

Правителството отпусна 15 млн. лв. допълнително на Министерството на транспорта за реконструкция...

Балъков сменя Пенев начело на националния?

http://www.bnews.bg/article-119131

Повечето от членовете на Изпълкома били крайно недо­волни от работата на Пенев, отчитайки видим регрес в представянето на представителния ни отбор.

Ресорът на Кристалина Георгиева няма да бъде сменен

http://offnews.bg/news/n_1/n_404000.html

Ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде сменен. Това стана ясно, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви намерението си да включи словенската кандидатка Виолета Булц на мястото на отхвърлената от ЕП Аленка Братушек. Моля Съветът на ЕС да актуализира списъка на номинираните комисари с името на Виолета Булц, посочи Юнкер след интервю за работа с Булц, оценено като отлично. Преди дни стана ясно, че ресорът на Кристалина Георгиева може да бъде сменен и вместо за бюджет, тя да отговаря за Енергийния съюз, след като Аленка Братушек беше отхвърлена като еврокомисар. Засега не е ясно какъв ще е ресорът, който Юнкер смята да повери на Булц, тъй като името й все още не е официално включено в списъка с еврокомисари, който отново трябва да бъде одобрен от ЕП. Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Виолета Булц, както се случи с Аленка Братушек, Юнкер трябва да излезе с трето предложение или да подаде оставка и така да върне процедурата за избор на състава на ЕК. Новата Комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, но е възможно встъпването в длъжност да бъде отложено, обясни говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас.

Във Варна ще отбележат Международния ден за борба с глада

http://www.moreto.net/novini.php?n=267433

Български Червен кръст – Варна и Духовно просветен център „Св.Архангел Михаил” ще отбележат със съвместна инициатива Международния ден за борба с глада, научи Moreto.net. На този ден доброволците от младежката организация на Български Червен кръст ще почетат хляба, като участват в приготвянето му под вещото ръководство на по-зрели и възрастни доброволци от Червения кръст и представители на духовно просветния център „Св.

Ремонтират подлеза-убиец в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_403998.html

Подлезът на булевардите "България" и "Димитър Несторов" в София, където вчера загина 52-годишна жена, ще бъде ремонтиран в хода на изграждането на кръстовище на две нива. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали подлезът ще бъде обезопасен, цитирана от bTV.  „Води се следствие и се разглеждат от полицията различни версии, като водещата е за самоубийство. Тези подлези са строени преди 50 години – повечето от подлезите в София изглеждат и са конструирани по този начин”, обясни Фандъкова. Хора, които живеят в района, твърдят, че същият подлез често се е ползва от мотористи, които го превръщат в място за гонки и други изпълнения с мотори.

Бирник подари “паяк” на община Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369300

Частен съдебен изпълнител подари на община Русе репатриращ автомобил, който досега й беше предоставил под наем. “Всеки замогнал се трябва да подпомага общината, в която живее и работи, ако иска да живее и работи като бял човек”, съобщи Иван Хаджииванов след връчените ключове на кмета Пламен Стоилов. Частен съдебен изпълнител подари на община Русе репатриращ автомобил, който досега й беше предоставил под наем. “Всеки замогнал се трябва да подпомага общината, в която живее и работи, ако иска да живее и работи като бял човек”, съобщи Иван Хаджииванов след връчените ключове на кмета Пламен Стоилов.

ЕПИК готови да участват в оздравяването на КТБ

http://www.cross.bg/bankata-epik-vuzliza-1435208.html

София /КРОСС/ Представители на Асоциацията на вложителите в КТБ се срещнаха с представители на австрийския фонд ЕПИК, за да обсъдят възможностите за изход от кризата с КТБ. От ЕПИК са изразили увереност, че банката може да бъде спасена, но с държавни средства, тоест на всички български данъкоплатци. От там отново са изразили готовност да участват в оздравяването на банката. Според фонда, в който влизат досегашните собственици на КТБ, капиталовата недостатъчност на банката възлиза само на около 900 милиона лева и те могат да възстановят сумата. Припомняме, че по данни на БНБ към месец юни тази дупка е значително по-голяма и възлиза на 6 милиарда и 300 милиона лева. Вложителите повториха и днес своето подозрение, че КТБ се тласка умишлено към фалит. След като трезорът е затворен близо 4 месеца загубите, които ще отчете независимият одит, се очакват да доближат 600 млн. лв. Тази сума е вече много близо до основния капитал на банката - 625 млн.лв.За да не бъде отнет лицензът на КТБ, помага сумата от 150 млн. лв. оставена като подчинен срочен дълг в трезора. Така че само този буфер стои вече между вложителите и олигархическите кръгове, които искат да затворят финансовата институция.

Сапьори прочистиха над 100 дка край "Миджур"

http://frognews.bg/news_78289/

Сапьори от поделението в Белене прочисти повърхностно площ от 122 декара в район от външната страна на завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом, където при взрив на 1 октомври загинаха 15 души. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

От 3 до 5 г. преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369358

Консултативният съвет, който изработва вариантите за оптимизация на осигурителната система, предлага от 3 до 5 години преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, съобщи bTV.
Промяната се налага заради европейската препоръка възможностите за ранно пенсиониране да бъдат премахнати. Консултативният съвет, който изработва вариантите за оптимизация на осигурителната система, предлага от 3 до 5 години преходен период за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, съобщи bTV. Промяната се налага заради европейската препоръка възможностите за ранно пенсиониране да бъдат премахнати.

Може ли Европа да се отучи от руския газ?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/moje-li-evropa-da-se-otuchi-ot-ruskiia-gaz-181951/

Политическото напрежение и високите цени на Газпром водят до промени, сочещи, че Москва не държи всички карти, пише Financial Times

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване