Дискусия "Комунизмът и несломеният човешки дух" в ЕП

http://frognews.bg/news_78256/

В Европейския парламент се проведе дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух", организирана от българския евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

236 хил. лева събра МОСВ от наложени санкции през септември

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/236-hil-leva-sybra-mosv-ot-nalojeni-sankcii-prez-septemvri-181915/

Фокусът на проверките през миналия месец е как се изпълняват разрешителните за заустване на отпадни води

Депутат от ББЦ, избран с преференция, заплашван да се откаже от мястото си в НС

http://www.moreto.net/novini.php?n=267367

Заплашиха депутат номер 13 в листата на "България без цензура” (ББЦ) в Пловдив, за да се откаже от мястото си в парламента. Става въпрос за учителката по биология Ана Баракова, която чрез преференциалния вот неочаквано стана народен представител.

Срещата при президента се проточи

http://frognews.bg/news_78255/

Повече от час и половина продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев, предаде „Фокус” . Темата на разговора е предстоящото свикване на Народното събрание и първото му тържествено заседание.

Датата 27 октомври е предложена от президента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368675

Президентът извика на консултации всички партии, които влизат в Народното събрание, за да бъде определена датата на първото парламентарно заседание.
Всички 8 партии влязоха при Плевнелиев с едно искане – парламентът да бъде свикан възможно най-скоро. Предложението на Росен Плевнелиев е това да стане на 27 октомври, понеделник. Президентът извика на консултации всички партии, които влизат в Народното събрание, за да бъде определена датата на първото парламентарно заседание. Всички 8 партии влязоха при Плевнелиев с едно искане – парламентът да бъде свикан възможно най-скоро. Предложението на Росен Плевнелиев е това да стане на 27 октомври, понеделник.

Пазар на жилища? Само в най-големите градове

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pazar-na-jilishta-samo-v-nai-golemite-gradove-181906/

Пазарът запазва относителната си стабилност благодарение на оживлението главно в София, Пловдив и по Черноморието, сочат данните на Агенцията по вписванията

И германските провинции призовават Ангела Меркел за повече разходи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/i-germanskite-provincii-prizovavat-angela-merkel-za-poveche-razhodi-181914/

Канцлерът обаче заяви, че Германия няма да променя фискалната си политика, за да не дава лош пример на другите държави от ЕС

Два златни, два сребърни и бронзов медал извоюваха младите джудистки на Кракра Перник

http://www.zapernik.com/sport/dva-zlatni-dva-sreburni-i-bronzov-medal-izvoyuvaha-mladite-djudistki_34956/

Младите възпитаници на школата по джудо "Кракра Перник" се представиха блестящо в турнира по джудо "Янко Димов", провел се този уикенд в София.

В международния турнир участваха отбори от Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и от България.

Три момичета извоюваха медали в категория до 11 години. Десислава Георгиева, кат.27кг. донесе в Перник...

Продължава

Легендата Сергей Бубка дава старт на проекта “Арена Бургас”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FugiqiZjP4c/

Eмблемата на световния спорт Сергей Бубка пристига в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и Българска федерация лека атлетика. Олимпийският и световен шампион, подобрил 35 пъти световния рекорд в овчарския скок, идва в понеделник /20 октомври/, за да даде реален старт на проекта “Арена Бургас”.

Изключително мащабното начинание ще се осъществи в две фази – изграждане на многофункционална зала с основен профил лека атлетика и провеждане на Европейско първенство през 2019 година в същата тази зала.

Проектът “Арена Бургас” бе иницииран от кмета Димитър Николов. Мултифункционалната зала ще бъде изградена на мястото на старата “дивизия” в к-с “Изгрев”.  Имотът бе прехвърлен от Военно министерство на Община Бургас. За няколко месеца беше извършено преместване на Военна полиция от мястото в друга сграда, цялостно обновена от Община Бургас, осигурени бяха 5 от общо необходимите за проектиране и изграждане над 30 млн. лв., след проведен конкурс бе избран изпълнител, а вече е разчистена и част от занемарения в продължение на десетилетия терен.

Визитата на Сергей Бубка в Бургас е добър знак за бъдещето на проекта. Той е вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), член на Международния олимпийски комитет и човек с изключително висок авторитет в световните спортни среди. Посещението му е своеобразна подкрепа за кандидатурата на Бургас за домакин на европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.

Кметът Николов и президентът на Българска федерация лека атлетика – Добромир Карамаринов, ще представят пред Бубка сериозния потенциал на Бургас да стане един от центровете за развитие на леката атлетика в Източна Европа.

Бургас има вече утвърдени традиции в развитието и провеждането на ежегодни международни спортни мероприятия. Градът е с признат принос в развитието на спорта. Той разполага с добре развита инфраструктура, която може да осигури нормалното провеждане на събития от международен мащаб, както и на подготвителни лагери.

През последните години Община Бургас последователно инвестира в изграждането на съвременни и модерни спортни съоръжения.  Кулминацията на тези усилия ще бъде строителството на представителната зала, тъй като Бургас единствен измежду големите български градове няма такова съоръжение.

“Арена Бургас” ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Съгласно заданието за проектиране залата ще има капацитет от 6500 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания по различни видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

 

"Фейсбук" и "Епъл" плащат за замразяване на яйцеклетки

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/fejsbuk-i-epyl-plashtat-za-zamraziavane-na-iajcekletki-6024880

Целта на тези фирми да увеличат броя на жените сред служителите си, позволявайки им да се концентрират върху кариерата си, без да жертват възможността да имат деца, макар и на по-късен етап от живота си

Ново издание на "Принцът и просякът" и "Приключенията на Хъкълбери Фин"

http://books.actualno.com/Novo-izdanie-na-Princyt-i-prosjakyt-i-Prikluchenijata-na-Hykylberi-Fin-news_55011.html

Две от знаковите произведения на видния американски класик Марк Твен излизат в луксозното съвместно издание „Принцът и просякът. Приключенията на Хъкълбери Фин“. Книгата е част от ...

Борислав Сандов: Държавата да обяви Карадере за защитена зона, иначе идват глоби

http://politics.actualno.com/Borislav-Sandov-Dyrjavata-da-objavi-Karadere-za-zashtitena-zona-inache-idvat-globi-news_54994.html

Не е вярно, че няма подадени жалба срещу липсата на ОВОС за инвестиционния проект на „Мадара Юръп” в Карадере (бел. ред. - "Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО...

МВР Варна моли за помощ

http://varna.actualno.com/MVR-Varna-moli-za-pomosht-news_55023.html

Полицията във Варна моли за помощ потенциалните свидетели на катастрофа на АМ "Черно море", за да намери водача на автомобил, блъснал и убил мотоциклетист. Според данните до този момент кат...

Валядолид - Хирона

http://football.actualno.com/Valjadolid---Hirona-news_55025.html

Само един ден след края на международните мачове, ще се изиграят двубоите от третия кръг на испанската Купа на Краля. В нето, в търсене на на победата се изправят отборите от второто ниво на футбола в...

Отец Иван катастрофира, в болница е

http://frognews.bg/news_78254/

Създателят на приюта за бездомни хора в Нови хан отец Иван е катастрофирал снощи между Цалапица и Съединение, информира БТА.

Сървайвърката Ралица Кирилова: Осиновителите ми ме ползваха за боксова круша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368666

Осиновителите ми ме ползваха за боксова круша, като "маче у дирек" ме биеха. Това сподели пред bTV с насълзени очи сървайвърката Ралица Кирилова, която снощи напусна шоуто. Тя разказа, че на 14 години е разбрала, че са я осиновили. Майка й била счетоводител, а баща й работел като представител на НСО в президентството. Осиновителите ми ме ползваха за боксова круша, като "маче у дирек" ме биеха. Това сподели пред bTV с насълзени очи сървайвърката Ралица Кирилова, която снощи напусна шоуто. Тя разказа, че на 14 години е разбрала, че са я осиновили. Майка й била счетоводител, а баща й работел като представител на НСО в президентството.

Г-н Президент, спрете се! Водите ни към война с Русия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245968_%D0%93-%D0%BD+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%2C+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5%21+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B2%D0%BE%D0

 Над 80 процента от населението на България изцяло подкрепят политиката на Москва на световната арена

Президентът Росен Плевнелиев си позволи да нарече Русия националистическа и агресивна страна в интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Няма как това скандално изказване да бъде подминато и то при положение, че това не е първата русофобска проява на президента.

При възникването на конфликта в Източна Украйна, Плевнелиев едва ли не призова да грабваме оръжията и да се бием на страната на украинските сили за сигурност, които използваха самолети, хеликоптери и бомби за масово поразяване срещу собствения си народ.

През април българският президент заяви пред френското списание “Експрес”, че България се чувства застрашена от кризата в Украйна и че според него Русия действа антиевропейски.

Дори и тази проява на Плевнелиев си има сериозна предистория, която датира още от 2012 г. Тогава България избра за президент Росен Плевнелиев и веднага антируските изявления драматично зачестиха. Президентът заяви например, че присъединяването на Крим към Руската федерация дели европейската история на периоди “преди” и “след”, затова България и подкрепи въвеждането на трета степен санкции срещу Руската федерация.

Всички тези изказвания навеждат сериозно на мисълта, че президентът се опитва да ни вкара в словесна война с Русия. Акт на действие, който може да срещне голямо одобрение от страна на НАТО и САЩ, но не и от голяма част от българския народ, който е настроен русофилски.

Поради факта, че именно благодарение на Русия, България се освобождава от османското иго. Този факт, който не може да бъде преглътнат от русофобските кръгове у нас, а част от тях е и президентът. В този ред на мисли е добре да отбележим, че Съветската армия има най-сериозен принос в разгромяването на Хитлеристка Германия.

Ето и едно изказване, което подчертава мнението на българския народ за политиката на Москва. Людмил Георгиев, професор по политическа психология на Софийския държавен университет, нарича изказването на Плевнелиев „недопустимо и неадекватно“, като напомня, че „над 80 процента от населението на България изцяло подкрепят политиката на Русия на световната арена“:

В днешни дни ролята на Русия в тези събития би трябвало да се разглежда предимно от историците, но явно емоциите при говоренето за Москва винаги надделяват, а не трябва. Нека да погледнем икономическите данни и ще видим, че имаме интерес да бъдем в приятелски отношения с Руската федерация, защото добрата дипломация винаги върви ръка за ръка и с търговските отношения между две страни. Русия е един от основните външнотърговски партньори на България.

По данни на Националния статистически институт за 2013 г. на Русия се падат 15.9% от външнотърговския стокообмен на България, в т.ч. 2.6% от износа и 18.5% от вноса. За България зависимостта от руските енергийни ресурси е почти 100%. Те съставляват по-голямата част от вноса от Русия, който за миналата година достигна 9 355.3 млн. лв.

Фактите говорят, че Плевнелиев трябва да осъзнае, че е президент на България, а не говорител на западната пропаганда.

LIVENEWS.BG / Николай Георгиев

Народното събрание се събира на 27 октомври

http://www.mediapool.bg/narodnoto-sabranie-se-sabira-na-27-oktomvri-news226004.html

Новият осемпартиен парламент ще бъде свикан на 27 октомври, като очакванията са дотогава ГЕРБ да са готови с управленската коалиция и формалностите с връчения проучвателен мандат за правителство да приключат скоро след това. Датата бе определена от президента Росен Плевнелиев в сряда след политически консултации, на които повечето партии са настояли за 20-22 октомври, но държавният глава защити решението си с необходимостта преди събирането на парламента да бъде свършена "техническа и политическа работа" и той да тръгне с бърз старт и добре подготвени решения. Опозиционни партии обаче заподозряха, че забавянето цели важни решения като актуализацията на бюджета и решаване на проблема с КТБ да бъдат взети при мандата на служебното правителство, а не от бъдещото редовно. "Има спешни действия на Народното събрание, които не чакат никой, включително и създаването на новото правителство", заяви Плевнелиев на пресконференцията след консултациите. Той информира, че на срещата с представители на седемте партии (лидерът на "Атака" напусна срещата веднага след началото й) са обсъдени решенията, с които 43-ото Народно събрание (НС) трябва да се заеме неотложно. Това са актуализацията на тазгодишния бюджет, подготовката на бюджета за 2015 г., решаването на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) и енергетиката, като дебатът по тях трябва да започне още преди формирането на новия кабинет, за да се гарантира плавен преход. "Това означава, че спешните задачи в държавата трябва да бъдат предмет на добра координация в последните седмици на служебното правителство и в началото на работата на 43-то НС", каза Плевнелиев. За да стартира по-бързо работата на парламента, Плевнелиев съобщи, че служебното правителство ще предостави детайлна информация на партиите за изпълнението на бюджета, а от се очакват БНБ данни за състоянието на КТБ. Волен Сидеров, който съвсем предвидимо стартира и този парламентарен мандат с демонстративна провокация, напусна консултациите заради отказа те да бъдат предавани на живо, след което съобщи, че ГЕРБ и президентът са се договорили актуализацията на бюджета с 5 млрд.лв. да стане още преди съставяне на правителство. Лидерът на БСП Михаил Миков настоя от своя страна новото редовно правителство да носи отговорността както за евентуална актуализация, така и за бюджета за следващата година. Противоречия между партиите за старта на парламента Плевнелиев заяви, че е преценил датата 27 октомври за учредяването на парламента, така че да осигури "време за подготовка, но не прекалено комфортно и не прекалено дълго". Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември. Предишният парламент бе свикан 9 дни след като ЦИК обяви състава му, а сега това ще стане на 22-рия ден. "Не ни интересува ретроградният Меркурий, ще говорим с президента и ще чуем мнението и на другите политически сили", коментира преди срещата лидерът на СДС Божидар Лукарски, който единствен от участниците засегната темата за астрологическите "аргументи", тиражирани в някои медии, Борисов да не "бърза" да прави правителство поне до 26 октомври, когато приключва периодът на "ретроградния Меркурий". Според Михаил Миков повечето партии са настоявали НС да бъде свикано седмица по-рано, но президентът е наложил датата 27 октомври, която по неофициална информация е била желана и от ГЕРБ. "Смятам, че консултациите с най-големите политически партии приключиха и очевидно е невъзможно мнозинство между ГЕРБ и БСП поради идейни различия и между ГЕРБ и ДПС както заявиха от ГЕРБ. От тук насетне мнозинство ще има с другите партии, парламентът трябва по-скоро да проведе учредителното си заседание, защото е парадоксално да говори, че има редица натрупани проблеми”, каза Миков и настоя "да се премине към действие". "Поисках от президента да бъде предоставена информация за действително състояние по изпълнение на бюджета. Второ, кабинетът, който бъде избран от НС, той трябва да носи отговорността както по отношение на евентуална актуализация, така и по отношение на внасяне на закона за държавния бюджет за 2015 година”, допълни Михаил Миков. "Предложихме като оптимална дата 22 октомври, защото времевият порядък, който президентът очерта, ще хвърли евентуалното гласуване на правителството някъде през средата на ноември”, коментира и Румен Петков от АБВ. Според него трябва да бъде направена оценка на служебното правителство, тъй като е направило "много бели, решения в кадрови план, които са изключително немотивирани". "Дано президентът успокои малко министъра на отбраната и министъра на правосъдието, защото техните безумни решения ни хвърлят в един режим, който е вреден за българската държава и българското общество", каза Петков. Сидеров също поиска Народното събрание да да бъде свикано максимално бързо – на 20 октомври. Управляващите да разпишат точни приоритети и реформи Плевнелиев изрази очакване новият парламент трябва да приеме декларация за приоритетите си. "Обединихме се около това, че такава декларация за приоритетите е добра идея, но тя трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство", каза той. Освен това според него е необходима и декларация за широко политическо съгласие за реформи. "Реформите не могат повече да бъдат отлагани. Те са повече от ясни – дали е пенсионна, дали е в здравеопазването, дали е енергетика, дали е административна реформа, продължаване на реформата, сектор "Сигурност“, на реформата в системата на правораздаване. Мисля, че има пълен консенсус по това, че тези реформи трябва да се продължат", каза Плевнелиев. Той за пореден път посочи, че избори след изборите не са алтернатива и приветства преговорите на ГЕРБ с парламентарно представените партии. "Изключително съм впечатлен за добрия тон, за конструктивния подход. Пожелавам успех на тези разговори, които са много форматни...Оптимист съм, радва се на променения подход - повече смирение, добър тон", каза Плевнелиев. Той отново увери, че няма да работи по създаването на каквито и да било формати и коалиции в президентската институция.

Президентът свиква Народното събрание на 27 октомври

http://www.mediapool.bg/prezidentat-svikva-narodnoto-sabranie-na-27-oktomvri-news226004.html

Президентът ще свика 43-ото Народното събрание (НС) на 27 октомври от 14 часа. Това съобщи Росен Плевнелиев в сряда след консултации във вторник с 8-те политически от бъдещия парламент. За мен това е добра дата. Има много техническа работа за вършене, има и политическа. Давам достатъчно време, за да може тази предварителна работа да се свърши, заяви държавният глава на фона на критики, че бави свикването на НС. Предишният парламент бе свикан 9 дни след като ЦИК обяви състава му, сега това ще стане на 22-рият ден.   Очакванията са, че до 27 октомври партия ГЕРБ, която е победител на изборите, но няма мнозинство, да успее да договори коалиционно правителство. В момента върви първият кръг от преговорите на ГЕРБ с останалите 7 партии, след което ще има втори тур с евентуалните участници с бъдещата коалиция.   "След като НС се структурира, след като се създадат парламентарните групи, ще връча и мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила. Преди това ще проведа и предвидените по Конституция консултации. Днес уточнихме, че тези консултации ще се проведат максимално бързо между държавния глава и всяка политическа сила поотделно", каза Плевнелиев.   На срещата са обсъдени и някои спешни действия на НС, които не чакат никого, включително новото правителство, продължи той. Имаме яснота за спешните мерки – актуализацията на тазгодишния бюджет, подготовка на бюджета за 2015 г., решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка, информира Плевнелиев. По този повод служебният министър на финансите ще изпрати на парламентарните партии данни за изпълнението на бюджета, а от БНБ се иска повече информация за ситуацията в КТБ.   Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна срещата малко след началото й, след като искането му за предаването й на живо по националните медии не беше удовлетворено. Той съобщи пред медиите, че намерението е НС да бъде свикано на 27 октомври.   Защо толкова го отлагат, те искат да си пренаредят кабинета, явно още не са готови, смята Волен Сидеров.   Според Сидеров има задкулисие и допълнителна договорка с ГЕРБ, защото когато влезли Цачева и Бъчварова са казали, че оставят на президента да реши кога да свика Народното събрание.   На консултациите при президента участваха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Михаил Миков и Атанас Мерджанов от "БСП лява България", Алиосман Имамов и Йордан Цонев от ДПС, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок, Румен Йончев и Светлин Танчев от "България без цензура", Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Румен Петков от АБВ.   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на консултациите, както и лидерът на ДПС Лютви Местан.   Очаквайте подробности

Президентът се консултира с партиите за свикването на НС

http://www.mediapool.bg/prezidentat-se-konsultira-s-partiite-za-svikvaneto-na-ns-news226004.html

Президентът Росен Плевнелиев провежда консултации с 8-те политически сили от новия парламент, на които да се определи датата за свикването на 43-ото Народно събрание и първото му тържествено заседание. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който напусна срещата, след като искането му за предаването й на живо по националните медии не беше удовлетворено, съобщи пред журналисти, че НС ще бъде свикано на 27 октомври.   Защо толкова го отлагат, те искат да си пренаредят кабинета, явно още не са готови, смята Волен Сидеров.   Според Сидеров има задкулисие и допълнителна договорка с ГЕРБ, защото когато влезли Цачева и Бъчварова са казали, че оставят на президента да реши кога да свика Народното събрание.   На консултациите при президента участваха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Михаил Миков и Атанас Мерджанов от "БСП лява България", Алиосман Имамов и Йордан Цонев от ДПС, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок, Румен Йончев и Светлин Танчев от "България без цензура", Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Румен Петков от АБВ.   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на консултациите, както и лидерът на ДПС Лютви Местан.   Очаквайте подробности

"Гардиън" включи Божидар Краев сред 40-те най-големите футбални таланти в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368662

Юношата на "Левски" Божидар Краев попадна в престижна класация, изготвена от авторитетното английското издание "Гардиън". В нея попадат 40-те най-големи таланти под 18 години в световен мащаб, като България е представена именно от изгряващата звезда на 26-кратните шампиони.
Класацията е изготвена от журналиста Микаел Йокин, Юношата на "Левски" Божидар Краев попадна в престижна класация, изготвена от авторитетното английското издание "Гардиън". В нея попадат 40-те най-големи таланти под 18 години в световен мащаб, като България е представена именно от изгряващата звезда на 26-кратните шампиони. Класацията е изготвена от журналиста Микаел Йокин,

"Гардиън": Божидар Краев е един от най-големите таланти в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368625

Юношата на Юношата на "Левски" Божидар Краев попадна в престижна класация, изготвена от авторитетното английското издание "Гардиън". В нея попадат 40-те най-големи таланти под 18 години в световен мащаб, като България е представена именно от изгряващата звезда на 26-кратните шампиони. Класацията е изготвена от журналиста Микаел Йокин,

Президентът предлага парламентът да се събере на 27 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368657

Президентът извика на консултации всички партии, които влизат в Народното събрание, за да бъде определена датата на първото парламентарно заседание.
Всички 8 партии влязоха при Плевнелиев с едно искане – парламентът да бъде свикан възможно най-скоро. Предложението на Росен Плевнелиев е това да стане на 27 октомври, понеделник. Президентът извика на консултации всички партии, които влизат в Народното събрание, за да бъде определена датата на първото парламентарно заседание. Всички 8 партии влязоха при Плевнелиев с едно искане – парламентът да бъде свикан възможно най-скоро. Предложението на Росен Плевнелиев е това да стане на 27 октомври, понеделник.

Сървайвърката Ралица Кирилова: Осиновителите ми ме биеха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368653

Осиновителите ми ме ползваха за боксова круша, като Осиновителите ми ме ползваха за боксова круша, като "маче у дирек" ме биеха. Това сподели пред bTV с насълзени очи сървайвърката Ралица Кирилова, която снощи напусна шоуто. Тя разказа, че на 14 години е разбрала, че са я осиновили. Майка й била счетоводител, а баща й работел като представител на НСО в президентството.

Пребиха и ограбиха петричанин, спечелил 3000 лв. от казино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368626

Неизвестни нападнаха петричанина Кирил Папудов снощи на излизане от казиното в хотел "БАЦ" в Петрич, Struma.bg.  Папудов спечелил 3000 лева и на няколко метра след изхода от казиното бил нападнат и бит жестоко. Парите са му отнети. Полицията издирва Неизвестни нападнаха петричанина Кирил Папудов снощи на излизане от казиното в хотел "БАЦ" в Петрич, Struma.bg. Папудов спечелил 3000 лева и на няколко метра след изхода от казиното бил нападнат и бит жестоко. Парите са му отнети. Полицията издирва

КТ "Подкрепа": Как са избрани квесторите и колко струва надзорът в КТБ АД

http://econ.bg/Новини/КТ-Подкрепа-Как-са-избрани-квесторите-и-колко-струва-надзорът-в-КТБ-АД_l.a_i.577268_at.1.html

Нужно е осигуряването на максимална прозрачност относно случващото се в „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) и Търговска банка „Виктория“ ЕАД....

Варна отбелязва 130 години от рождението на мичман I ранг Георги Купов

http://www.moreto.net/novini.php?n=267374

На 17 октомври 2014 г. от 11:00 ч. на алеята пред Военноморския музей в гр. Варна, срещу миноносеца „Дръзки”, ще се състои военния ритуал по тържествено отбелязване 130-годишнината от рождението на мичман I ранг Георги Купов, научи Moreto.

Селена пак се раздели с Бийбър, теши се с чипс

http://www.bnews.bg/article-119087

Гомес е необвързана едва от седмица и гледа всячески да запълни времето си, за да не мисли за Бийбър.

Делото срещу Волен Сидеров пак не тръгна

http://frognews.bg/news_78253/

Делото срещу Волен Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство не тръгна днес в Софийски градски съд. Причината е, че подсъдимият се е сдобил с имунитет.

Пребиха петричанин и му задигнаха 3 бона

http://pik.bg/пребиха-петричанин-и-му-задигнаха-3-бона-news237789.html

Пребиха петричанин и му задигнаха 3 бона

Неизвестни са нападнали петричанина Кирил Папудов снощи на излизане от казиното в хотел "БАЦ" в Петрич.

Мъжът спечелил 3000 лева и на няколко метра след изхода от казиното бил нападнат и бит жестоко, съобщава struma.bg.

Парите са му отнети.

Полицията издирва извършителите.


12 хил. лева щети причини нападението на мечката над кошерите в Карлово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368636

Щетите от нападението на мечката в Карлово, над кошерите до петък, бяха 12 хил. лв. Това каза за Фокус Нико Павлов, директор на Държавно горско стопанство – Карлово.
По думите му, тази цифра не е само от пчелина, който напада през последните седмици. Павлов уточни, че цифрата е по последни данни от Регионална инспекция по околна среда и водите. Щетите от нападението на мечката в Карлово, над кошерите до петък, бяха 12 хил. лв. Това каза за Фокус Нико Павлов, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му, тази цифра не е само от пчелина, който напада през последните седмици. Павлов уточни, че цифрата е по последни данни от Регионална инспекция по околна среда и водите.

12 хил. лева щети причини нападението на мечката над кошерите в Карлово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368634

Щетите от нападението на мечката в Карлово, над кошерите до петък, бяха 12 хил. лв. Това каза за Фокус Нико Павлов, директор на Държавно горско стопанство – Карлово.
По думите му, тази цифра не е само от пчелина, който напада през последните седмици. Павлов уточни, че цифрата е по последни данни от Регионална инспекция по околна среда и водите. Щетите от нападението на мечката в Карлово, над кошерите до петък, бяха 12 хил. лв. Това каза за Фокус Нико Павлов, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му, тази цифра не е само от пчелина, който напада през последните седмици. Павлов уточни, че цифрата е по последни данни от Регионална инспекция по околна среда и водите.

Сидеров напусна консултациите при президента

http://www.cross.bg/siderov-svikvane-subranie-1435118.html

/КРОСС/Повече от час продължават разговорите при президента Росен Плевнелиев за предстоящото свикване на Народното събрание и първото му тържествено заседание. На "Дондуков"2 дойдоха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС, лидерът на БСП Михаил Миков и говорителят на партията Атанас Мерджанов, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура", Румен Петков от АБВ, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок и председателят на „Атака" Волен Сидеров, който обаче напусна консултациите след като искането му за излъчването им на живо не беше удовлетворено. По думите на Сидеров на излизане от Президентството, парламентът ще бъде свикан на 27 октомври. Крайният законов срок за свикване на депутатите е 5 ноември, а най-вероятните дати са 22 или 29-и октомври.  Преди началото на консултациите преобладаващата част от представителите на партията изразиха мнение, че Народното събрание трябва да бъде свикано възможно най-бързо и да бъдат решени неотложните проблеми като въпроса за КТБ и актуализацията на бюджета. Настояваме за възможно най-бързо свикване на Народното събрание, заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Има спешни неща, които трябва да се случат преди края на месеца, с който разполага президентът, посочи той

Каталуня все пак ще гласуват за независимост, чрез "гражданско участие"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/15/2400784_katalunia_vse_pak_shte_glasuvat_za_nezavisimost_chrez/?ref=rss


Председателят на каталунското регионално правителство Артур Мас потвърди на 14 октомври, че няма да може да се организира референдума за самоопределение на 9 ноември, както бе предвидено, но добави, че възнамерява да замени това допитване с процес на гражданско участие, в който пак ще има урни и бюлетини, пише испанският вестник "Паис", цитиран от БТА.

Допитването, което предлага Мас, ще бъде съгласно членовете от каталунския Закон за допитванията, които не бяха отменени от...

Жалби за тормоз предизвикаха спор между омбудсмана и събирачи на дългове

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/10/15/2400797_jalbi_za_tormoz_predizvikaha_spor_mejdu_ombudsmana_i/?ref=rss


Жалби на граждани за тормоз предизвикаха спор между националния омбудсман и фирмите - събирачи на дългове.  

Преди ден омбудсманът Константин Пенчев сезира МВР за продължаващи жалби от граждани от психически тормоз, заплахи, отправяни им от служители на колекторските фирми и опасения, че се злоупотребява с личните им данни. 

В писмо до министър Йордан Бакалов омбудсманът констатира с безпокойство, че проблемът вместо да се преодолява, с годините по-скоро се задълбочава....

Посрещнаха албанските национали като герои

http://www.cross.bg/tirana-sreshtata-igrachi-1435117.html

/КРОСС/Около 5 000 запалянковци посрещнаха националния отбор на Албания на летището в Тирана. Футболистите се завърнаха от Белград, където играха срещу Сърбия и заради сериозен инцидент срещата бе прекратена. На летището в Тирана албанските играчи бяха посрещнати също от министъра на образованието, културата и спорта Линдита Никола и вицепремиера Нико Пелеши, който заяви: "Всички ние сме горди, че показахме на цяла Европа и света, че сме народ с достойнство, който уважава другите, но преди всичко себе си". Двубоят от Група "I" се проведе на стадиона на Партизан в Белград. В края на първото полувреме над терена се появи неголям дрон, от който висеше банер с изобразени на него картата на Велика Албания и снимки на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи пред 1912 г. издигат албанския флаг. Сръбският защитник Стефан Митрович пое банера и го откачи, след което бе атакуван от албански играчи и на терена настъпи масов бой. Арбитърът Мартин Аткинсън взе решение да прекрати срещата, в която до момента не бе отбелязан гол.  

Гришо: Целта ми сега е Топ 5 на световния тенис

http://frognews.bg/news_78252/

Следващата ми цел е влизане в Топ 5 на световния тенис, заяви най-добрият българин на корта Григор Димитров часове преди първия си мач в Стокхолм, където ще защитава титлата си от миналата година, информира Topsport.bg.

Пада банковата тайна в ЕС, Швейцария и САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_403701.html

Банковата тайна в Европейския съюз пада от 2017 година, съобщи Нова тв. За това се споразумяха финансовите министри на 28-те държави членки на Съюза. Към споразумението ще се присъединят Швейцария и САЩ. Целта е да се ограничи укриването на данъци и да се контролират движенията на капитали, след като банките започнат да обменят автоматично всяка информация за банкови операции и движения по сметки. Данните за банковите операции ще са на разположение на всяка страна.  Експерти се опасяват, че за времето до влизане в сила на новите правила, хората, които искат да укрият капитали, ще имат време да ги прехвърлят в офшорни сметки. Загубата за европейските страни от укриване на данъци се изчислява на над един трилион евро.

Параолимпиец: 4 г. стигат, да се промени системата

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/paraolimpiec-4-g.-stigat-da-se-promeni-sistemata-6024876

Михаил Христов призовава народните избраници, когато след четири години напуснат парламента, да го направят с високо вдигната глава, а не с оправдания и фалшиви надежди

БСП настоява за бързо свикване на Народното събрание

http://www.cross.bg/subranie-svikvane-mikov-1435115.html

/КРОСС/ Настояваме за възможно най-бързо свикване на Народното събрание, заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Има спешни неща, които трябва да се случат преди края на месеца, с който разполага президентът, посочи той. „Разговорите трябва да приключат и да се върви към свикване на Народно събрание", категоричен бе той. Става все по-ясно, че подкрепа за ГЕРБ в името на баланса ляво-дясно е невъзможна, каза Миков в отговор на въпрос за вероятността БСП да преосмисли своята позиция. „Да се структурира дясно мнозинство и да се върви напред", призова лидерът на левицата.  

Бисер Петков: Ще има увеличение на пенсиите от 1 юли догодина

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/biser-petkov-shte-ima-uvelichenie-na-pensiite-ot-1-iuli-dogodina-181907/

Не се очертава дефицит в общественото осигуряване заради по-високия брой на пенсионерите, каза управителят на НОИ

8 млн. лв. източили от банкови карти през 2013 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=267358

8 млн. лв. са източени от банкови карти у нас през 2013-а чрез скиминг устройства. През 2012 г. тази сума е възлизала на 7,7 млн. лв. Информацията е на българска компания, разработила стикер, предпазващ дебитните и кредитните карти от копиране и източване на парите, съобщава БТА.

Бърни Екълстоун: Путин е способен да управлява Европа или САЩ

http://www.cross.bg/ekulstoyn-biznesmen-rysiya-1435116.html

/КРОСС/ Британският бизнесмен определи руския президент като „първокласна личност". Президентът на Русия би могъл да управлява Европа или САЩ, но сега е прекалено зает за това, заяви пред журналисти в Сочи собственикът на правата на Формула 1 Бърни Екълстоун, съобщи ТАСС. Известният бизнесмен посети столицата на зимната олимпиада 2014, където се проведе първата в историята на Формула 1 Гран при на Русия. "Смятам, че той (Путин) е първокласна личност. Винаги съм го поддържал и съм подкрепял онова, което прави. Той би могъл да управлява Европа или Америка. Напълно може да се справи с това. Но мисля, че е много зает. Нека свърши онова, което прави, а после ще видим" - казва още 83-годишният Екълстоун. Според него Путин е направил всичко, което е досега е обещавал. По данни на списание "Форбс" състоянието на британския бизнесмен се оценява за 4,2 милиарда долара. Напомняме, че 7-годишният договор между компанията на Екълстоун и РФ за провеждане на Гранпри в Русия беше подписан през 2010 година.  

Съдът спря хулиганското дело на Волен Сидеров

http://www.bnews.bg/article-119086

Софийският градски съд спря делото за хулиганство срещу Волен Сидеров заради депутатския му имунитет.

Един съквартирант напуска Къщата, влиза майката на Албена Вулева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368597

Този понеделник VIP Brother се раздели с един от най-ярките образи, около когото се въртеше живота в Къщата. Една звезда напусна предаването, но в студиото при защитниците блесна друга - звездата на Людмила Захажаева, майката на Албена Вулева, съобщи Нова тв. Тя отдавна е част от VIP Brother и е добре позната на феновете на предаването в Този понеделник VIP Brother се раздели с един от най-ярките образи, около когото се въртеше живота в Къщата. Една звезда напусна предаването, но в студиото при защитниците блесна друга - звездата на Людмила Захажаева, майката на Албена Вулева, съобщи Нова тв. Тя отдавна е част от VIP Brother и е добре позната на феновете на предаването в

Един напуска VIP Brother, майката на Албена Вулева влиза в Къщата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368607

Този понеделник VIP Brother се раздели с един от най-ярките образи, около когото се въртеше живота в Къщата. Една звезда напусна предаването, но в студиото при защитниците блесна друга - звездата на Людмила Захажаева, майката на Албена Вулева, съобщи Нова тв. Тя отдавна е част от VIP Brother и е добре позната на феновете на предаването в Този понеделник VIP Brother се раздели с един от най-ярките образи, около когото се въртеше живота в Къщата. Една звезда напусна предаването, но в студиото при защитниците блесна друга - звездата на Людмила Захажаева, майката на Албена Вулева, съобщи Нова тв. Тя отдавна е част от VIP Brother и е добре позната на феновете на предаването в

Андрей Запорожец от "Пятница" гостува с групата си SunSay в София през ноември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/15/2400790_andrei_zaporojec_ot_piatnica_gostuva_s_grupata_si/?ref=rss


SunSay, групата, основана от половинката от украинския реге/хип-хоп/фънк дует "Пятница" (5nizza) Сергей Запорожец, ще направи концерт в клуб "Терминал 1" на 12 ноември, съобщават организаторите.

След като "Пятница" не се разбират за музикалната посока, в която да поемат, през 2007 г., Андрей Запорожец издава преработения материал за несбъднатия трети албум на дуета с гост-музикантите от студийните записи, включително саксофониста на известната руска ска група "Ленинград", под името...

Мечката, нападала кошери в Карлово, причинила щети за над 12 хил. лв.

http://pik.bg/мечката-нападала-кошери-в-карлово-причинила-щети-за-над-12-хил-лв-news237786.html

Мечката, нападала кошери в Карлово, причинила щети за над 12 хил. лв.

Щетите от нападението на мечката в Карлово, над кошерите до петък, бяха 12 хил. лв. Това каза за „Фокус” Нико Павлов, директор на Държавно горско стопанство – Карлово.

По думите му, тази цифра не е само от пчелина, който напада през последните седмици. Павлов уточни, че цифрата е по последни данни от Регионална инспекция по околна среда и водите.


„От 23 дни всяка вечер ходи в пчелина по три-четири пъти. Това са думите на собственика. Аз бях там в събота и я видях два пъти, а след като съм си тръгнал е идвала още три пъти. При последното и влизане е унищожила един кошер. Поведението и е на гладно животно. На място е поставена сигнална система, но мечката не се влияе от нея.

Когато се задейства системата, тя бяга на няколко метра, спира и се връща, за да си вземе от меда. Имам сведения, че туристи, които отиват на хижа „Равнец” са я виждали. Мечката не е голяма, тя е около 150 - 160 кг някъде.
За да се опазят кошерите на собственика ще му се даде „електропастир”, за да може по оградата да тече ток. Разбрах, че от Министерство на земеделието на храните са му обещали.Говориха за някакъв екип от Родопите, който да дойде да я упои и да я премести, но тя е защитен вид и е под контрола на Министерството на околната среда и водите”, каза още той.

Нико Павлов каза, че мечката не е стръвница, а търси мед и плодове, типичната за нея храна.

Мобилни аптеки в малките градове и села

http://www.cross.bg/patzientite-krymov-apteka-1435114.html

/КРОСС/ Подвижни фармацевти ще обикалят малки и труднодостъпни райони, за да може хората, които живеят там, да имат достъп до лекарства. Това предложение ще бъде внесено още в първите работни дни на новия парламент, съобщава „Преса". Идеята е на председателя на фармацевтичния съюз доц. Илко Гетов, но за да се реализира, депутатите трябва да приемат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според доц. Гетов такава практика има в много европейски страни и тя изцяло е в услуга на пациентите. В момента в 41 общини от 264 няма нито една аптека, която да работи със здравната каса. Това означава, че над 1 милион българи трябва да пътуват десетки километри, за да се снабдят с медикаменти. От общо 3656 аптеки договор с НЗОК имат 2200. Едва половината от тях обаче продават всички видове продукти, които касата поема напълно или частично. Само 108 са денонощни, като дори в областни градове като Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Смолян и Търговище пациентите не могат да си купят лекарства след 20 часа. „Трябва да прекратим порочната практика пациентите да получават хапчета по куриер или да им ги доставят по домовете неквалифицирани хора", обясни главният секретар на БФС Светослав Крумов. Идеята е аптека, която има лиценз за работа в дадена община, да може да открива филиали в няколко населени места в същата община

Варненка се опъна на ченгета и я закопчаха

http://www.bnews.bg/article-119085

36-годишна жена е задържана за обиди и съпротива на полицейски служители във Варна.

Спипаха непълнолетни с наркотици до училище

http://pik.bg/спипаха-непълнолетни-с-наркотици-до-училище-news237784.html

Спипаха непълнолетни с наркотици до училище

Полицаи задържали непълнолетни с наркотици до училище в Тетевен, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Това е станало вчера около 14.00 часа.

При проверка на момчета - на 14 и 15 години, намиращи се в близост до училище, полицаи от местното районно управление намерили у тях около 40 грама канабис, разпределен в три опаковки.

В полицията вТетевен са образувани две досъдебни производства.


Бяхме твърде наивни в края, критикува Йоахим Льов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400793_biahme_tvurde_naivni_v_kraia_kritikuva_ioahim_lyov/?ref=rss


Селекционерът на Германия Йоахим Льов обвини наивността на световните шампиони в края на мача за допуснатото домакинско равенство 1:1 с Ирландия.

Бундестимът поведе в европейската квалификация с гол на Тони Кроос в 71-ата минута, но в в последните секунди допусна попадение от Джон О'Шей.

Това бе втора поредна грешна стъпка след първата в историята на страната загуба от Полша с 0:2 в събота. Льов не скри разочарованието си от загубените точки и отдаде незадоволителния...

Шумен ще приеме републикански турнир по спортни танци

http://shumen.actualno.com/Shumen-shte-prieme-republikanski-turnir-po-sportni-tanci-news_55016.html

На 18 октомври (събота) в Шумен за четиринадесети път ще се проведе републикански турнир по спортни танци. Състезанието ще се започне от 10 ч. и ще се проведе в спортна зала "Младост". Инфор...

Груев и Иванов обсъждат сигналите за бомба в Съдебната палата

http://society.actualno.com/Gruev-i-Ivanov-obsyjdat-signalite-za-bomba-v-Sydebnata-palata--news_55017.html

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев (на снимката) ще обсъди днес с министъра на правосъдието Христо Иванов зачестилите сигнали за бомба в Съдебната палата и мерките, които евентуално...

Изоставена чанта вдигна на крак антитерористите в Бургас

http://burgas.actualno.com/Izostavena-chanta-vdigna-na-krak-antiteroristite-v-Burgas-news_55019.html

Около 14 ч. вчера (14 октомври) в първо районно управление в Бургас е получено съобщение за открита върху багажника на лек автомобил "Опел Астра" с бургаска регистрация, паркиран в района н...

Освободиха и.д. председателят на Агенцията за българите в чужбина

http://politics.actualno.com/Osvobodiha-id-predsedateljat-na-Agencijata-za-bylgarite-v-chujbina--news_55021.html

От поста си е освободен и.д. председателят на агенцията Йордан Янев, съобщиха от правителствената пресслужба. По искане на вицепремиера Илияна Цанова дирекция "Главен инспекторат" на Министе...

Днес във Варна представят пиесата "Оскар", по която е сниман филм с Луи дьо Финес

http://www.moreto.net/novini.php?n=267373

Поради големия интерес към великолепната "Свекърва" пиесата ще се играе отново във Варна на 7 ноември, тъй като за предвидената дата 17 октомври билетите вече са изчерпани, съобщиха от варненския театър за Moreto.net. Днес - 15 октомври от 19 часа на сцена Филиал любителите на комедията могат да се насладят на "Оскар".

Роналдо е най-популярната личност във фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368592

Футболистът на Реал Мадрид и португалски национал Кристияно Роналдо стана най-популярната личност във Фейсбук, след като неговият личен профил в социалната мрежа събра над 100 милиона „харесвания”.
78 % от феновете на насителя на "Златна топка" са от мъжки пол, а 22 % са жени.
„Благодаря на всички 100 милиона мои приятели във Фейсбук. Футболистът на Реал Мадрид и португалски национал Кристияно Роналдо стана най-популярната личност във Фейсбук, след като неговият личен профил в социалната мрежа събра над 100 милиона „харесвания”. 78 % от феновете на насителя на "Златна топка" са от мъжки пол, а 22 % са жени. „Благодаря на всички 100 милиона мои приятели във Фейсбук.

В Ню Йорк се извиси най-високата жилищна сграда в Западното полукълбо

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/15/2400786_v_nju_iork_se_izvisi_nai-visokata_jilishtna_sgrada_v/?ref=rss


Днес беше положен последният етаж на най-високата жилищна сграда в западното полукълбо, съобщи агенция "Ройтерс".

Сградата на Парк авеню 432 в Манхатън е 96-етажна и има само луксозни апартаменти с цени, започващи от 16.95 милиона долара, каза инвеститорът Хари Макълоу.

Високата 425 метра кула е по-висока от Емпайър стейт билдинг и от кулата на Крайслер.

"Гордеем се, че създадохме нова забележителност в Ню Йорк, която се вижда от голямо разстояние и ще разкраси...

Ресторантьор дрогира и снима ученички в порно клипове, за да ги предлага на клиенти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368585

Бургаски ресторантьор е въртял бизнес с женска плът, използвайки дрогирани ученички, които снимал в порно клипчета.  Видеото Валентин Д. използвал, за да рекламира момичетата сред клиенти и да им намира работа. Това стана ясно в Бургаския районен съд днес, по време на процеса срещу ресторантьора. Той се призна за виновен, Бургаски ресторантьор е въртял бизнес с женска плът, използвайки дрогирани ученички, които снимал в порно клипчета. Видеото Валентин Д. използвал, за да рекламира момичетата сред клиенти и да им намира работа. Това стана ясно в Бургаския районен съд днес, по време на процеса срещу ресторантьора. Той се призна за виновен,

Отдел „Загуби и ликвидация”

http://www.cross.bg/kampanii-partiyata-politichesko-1435113.html

/КРОСС/ Електоратът на БСП, един от най-верните електорати (по-верен е само този на ДПС), на всички избори се пренасочва, ту към извънсистемни партии като националистическите, ту към центристки. Практически националистическият вот, който е над 10% в България, е част от плътта на БСП. Както и да се опитваме да погледнем на изборите, истината е, че най-големият губещ на тези избори е БСП. Партията претърпя най-зверския си провал за последния четвърт век и продължава да се пързаля надолу, напълно неуправляемо. Всички очакват прословутото Изпълнително бюро на БСП да прояви политическо достойнство и да подаде оставка вкупом. Вместо това обаче, то отново има своя арогантен отговор: няма да има оставки, ще се правят анализи, ще се обсъжда загубата. Явно, че членовете на Изпълнителното бюро имат намерение да подадат реално оставка, едва когато партията не успее да мине 4-процентната бариера. Дотогава то само ще декларира, че ако председателя Миков поиска, то ще подаде оставка. А ефективно оставки ще подават областните ръководства, които са най-малко виновни за тоталния крах на БСП. Подобно морално неграмотно поведение (като това на Изпълнителното бюро) недвусмислено показва, че партията е окупирана от една група, която безпардонно паразитира върху носталгичните привързаности на своя електорат, без изобщо да се вълнува от системното унищожаването на партията

Сидеров: Няма да има среща и с ГЕРБ, ако не се излъчва по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368586

"Президентът отказа тази среща да се предава пряко по националните медии и ние решихме да напуснем", заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който остана 10 минути на срещата между Плевнелиев и парламентарно представените партии.
Той разкри причината за своето напускане. "Предложихме за гласуване това наше предложение, "Президентът отказа тази среща да се предава пряко по националните медии и ние решихме да напуснем", заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който остана 10 минути на срещата между Плевнелиев и парламентарно представените партии. Той разкри причината за своето напускане. "Предложихме за гласуване това наше предложение,

Григор Димитров започва битката си в Стокхолм тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_403643.html

Днес Григор Димитров излиза срещу Теймураз Габашвили в мач от първия кръг на турнира в Стокхолм. Първата ни ракета ще защитава титлата си от миналата година в турнира. След престижна победа на двойки Гришо стартира и битката си на сингъл на турнира в Стокхолм. 29-годишният Теймураз Габашвили е №59 в световната ранглиста. Той се състезава за Русия, но е роден в Тбилиси (Грузия). До момента двамата имат един мач помежду си – през 2011 година в Хюстън, като тогава победи Габашвили с 7:6(4), 6:3. Двубоят е четвърти в програмата за Централния корт и ще започне от 19.30 часа българско време. При победа Димитров ще си осигури 15 360 евро от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а на четвъртфиналите ще се изправи срещу  Жереми Шарди, Джак Сок или Андрей Голубьов.

Най-популярната личност във фейсбук е Роналдо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368574

Футболистът на Реал Мадрид и португалски национал Кристияно Роналдо стана най-популярната личност във Фейсбук, след като неговият личен профил в социалната мрежа събра над 100 милиона „харесвания”.
78 % от феновете на насителя на Футболистът на Реал Мадрид и португалски национал Кристияно Роналдо стана най-популярната личност във Фейсбук, след като неговият личен профил в социалната мрежа събра над 100 милиона „харесвания”. 78 % от феновете на насителя на "Златна топка" са от мъжки пол, а 22 % са жени. „Благодаря на всички 100 милиона мои приятели във Фейсбук.

Легендата Сергей Бубка отскача до Бургас

http://www.bnews.bg/article-119081

Легандарният лекоатлет пристига в Бургас в понеделник, за да даде старт на проекта “Арена Бургас”.

Бакалов: Част от политиците, които най-много мрънкат срещу купения вот, са участници в такива схеми

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/15/2400759_bakalov_chast_ot_politicite_koito_nai-mnogo_mrunkat/?ref=rss


Най-интересното е, че част от политиците, които най-много се оплакват и мрънкат срещу купения вот, са участници в такива схеми, казва служебният вътрешен министър Йордан Бакалов в интервю за днешния брой на в. "24 часа" за работата на Министерството на вътрешните работи (МВР) по време на предизборната кампания.

По думите му е имало политици и партии, които са работели изцяло по нерегламентирани схеми за събиране на преференциален вот и неговите подчинени са хванали техни застъпници...

Снимките, които говорят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245967_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82

Отправям се на поредното пътуване в търсене и опознаване на България и българското. Тръгвам към място, за което много съм слушал и гледал, но което въобще не познавам. Необяснимо за мен е защо толкова време отлагах това пътуване. Най-вероятно защото не бях готов да се срещна с това, което ме очакваше.
Планирах просто една седмица, в която да посетя празниците на розата в Карлово и Казанлък, без въобще да подозирам, че съвсем скоро ще трябва отново и отново да се връщам в този край, пленен от неговото очарование и красота, жаден да се потопя в неговата атмосфера от цветове, аромати и събития, които ще ме върнат с хилядолетия назад в историята на България, и всеки път ще ме карат да се гордея, че съм българин.
Трябваше да бъде просто една малка разходка в Долината на розите, а всъщност се стигна до едно сериозно пътуване, което ме вдъхнови да издам и първия ми фотоалбум за България.

Надявам се да мога да предам поне една малка част от атмосферата на този край, в която се потопих.
Това е една история, която няма претенциите да бъде изчерпателна, нито напълно обективна, защото това на практика е невъзможно. Нека го приемем като моя малък разказ за царицата на цветята, за емоцията и красотата, за изкуството и хармонията, за България и българското.

 

Част I – По пътя на розата

Първата ми среща с българската роза беше в градините на Карлово в последната седмица на месец май. Рано сутринта взех такси от центъра на града до мястото, определено за ритуалния розобер, и както всички останали туристи и гости, нямах търпение да се гмурна в розовите полета, където се носеше специфичното ухание на роза дамасцена. Посрещна ме една невероятна атмосфера, изпълнена с много настроение и усмивки, в очакване на първата част от програмата за празника.

 

 

Програмата започна с ритуален розобер и посрещане на Царица роза – най-достойната по хубост, излъчване и артистични дарби девойка, избрана от специално жури, за да бъде лицето на празника. Следваше изявата на много фолклорни групи, съчетана с кукерски игри и много кръшни български хора, на които се хващат с голямо желание и интерес и по-смелите гости от чужбина. Този сценарий определено предстоеше да се повтори още няколко пъти по време на моя престой в Долината на розите.

 

 

 

Празникът на розата в Карлово датира от далечната 1903 г. и с изключение на няколко прекъсвания, до днес не спира интересът към него, както от български, така и от чуждестранни туристи. През 1893 г. е направена първата реклама на розово масло на българския щанд на Световното изложение в Чикаго, след което продуктът завладява световните пазари и става основен доставчик на парфюмерийната промишленост в Европа.

 

 

 

 

Събитието продължава в центъра на Карлово с дефиле на всички участници и богата фолклорна програма на централния площад. Хиляди рози политат във въздуха докато не се изпразни и последнaта кошница от сутрешния розобер.

 

 

 

 

 

Излъчването, което струи от лицата на участниците в програмата, се пренася бързо върху публиката, която се наслаждава на българския фолклор във всичките му форми.

 

След Карлово се отправям към Kазанлък, където в очакване на празника, ще посетя една от розоварните в региона, за да се запозная отблизо с технологията по производството на розово масло. Този процес е атракция и за много от туристите, които идват организирано на празниците на розата.
Имам вече уговорена среща с бай Марин, собственик на розоварна, който ме приема с удоволствие и усмивка. Беше рано сутринта и въпреки лекия майски дъждец розоберът беше вече в разгара си.

 

 

 

Дъждът ме преследваше почти всеки ден в началото, но се оказа, че това е полезно за розите и тази година се очакваше много добра реколта. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му.

 


 

 

 

 

 

Течното злато на България.

 

На следваща сутрин ми предстоеше да посетя ритуален розобер в село Розино. Тръгвам няколко часа по-рано с автобус от Казанлък, тъй като не познавам мястото, а не ми се иска да изпусна събитието. От центъра на селото дружелюбно ме упътват към градините и само след половин час вече заемам позиция в очакване на мероприятието.
Млади и стари плъзват из градините с песен на уста и кошница в ръката, за да създадат една неповторима атмосфера, на която се наслаждават всички гости на празника.

 

Народният поет Иван Вазов в своя пътепис “Розовата долина в Тунджа” пише: “Долината на розите трябва да я посетиш през средата на май, ако желаеш да плуваш в море от трендафили. Казанлъшката долина омайва с разкошната си пъстрина и величественост.”
Известеният етнограф от онова време, унгарецът Феликс Каниц, посетил няколко пъти България, също пише: ”С мъка се разделих с тази райска долина”.

 

По традиция през първия уикенд на месец юни е кулминацията на празниците на розата в Казанлък. Хиляди туристи пристигат тук от всички краища на България и света, за да се потопят в атмосферата на празника и да се докоснат до българската роза и българския дух и култура. В неделната сутрин на фестивала се отправям към розовите полета край града отново с намерениeто да уловя още красиви мигове от традиционните обичаи за розобера и от настроението, което цари тук всяка година по това време.

 

Целта ми е да се докосна до малките неща, до детайлите, които много често пропускаме, но които обикновено играят голямата роля в живота.
Българската шевица отново изпъква на преден план и влиза в обектива ми с нейната невероятна загадъчност и красота. Но каква е нейната символика. В миналото всички тези елементи са се създавали, за да “донесат”, да нарекат нещо на човека, който ще има досег до тях. За здраве, семейство, сватба, успех, богатство, деца… всички тези пожелания са били вплетени в носиите, килимите, завивките като заклинания, които да пазят и да носят добро.

 

И тук местната царица Роза и нейните подвластнички са съпричастни във всички мероприятия от ранна сутрин до здрач, сякаш за да да придадат още повече колорит на празника и да затвърдят красотата на българката, особено когато е окичена с цвета и аромата на българска роза. Вероятно от всички чудеса и прелести, намиращи се на територията на България, само едно е прославило страната в цял свят и това е розата – кралицата на цветята и символ на любовта.

 

 

 

Първото нещо, което ме впечатли на официалния парад на празника на розата в Казанлък, е неговият мащаб. Хиляди участници всяка година дефилират по централната улица на града, за да пресъздадат неговата история и настояще, да ни запознаят с неговата култура, неговите личности и техните успехи и постижения.

 

 

 

 

 

Моето пътуване тепърва започва. А пътят на розата съвсем скоро ще се пресече с още много пътища, които водят към сърцето и историята на това магическо място.

Цялата история в 216 страници и 216 фотографии можете да намерите в моя фотоалбум “България: Долината на розите” – http://www.petrov-photographs.com/bg/dolinata-na-rozite2/

Най-много млади хора има в Сливен и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=267356

Най-много млади хора живеят в Сливен и Бургас. По данни на Евростат под 15-годишна възраст са съответно 17,6 на сто и 15% от населението на тези градове. На другият полюс са Видин и Габрово. 26% от хората във Видин са над 65-годишна възраст, докато в Габрово те са 25 на сто.

Бързо свикване на 43-то Народно събрание искат партиите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/byrzo-svikvane-na-43-to-narodno-sybranie-iskat-partiite-181908/

Според Конституцията първото заседание на новоизбрания парламент трябва да бъде най-късно два месеца след датата на изборите

Сидеров напусна консултациите при президента, нямало камери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368578

"Президентът отказа тази среща да се предава пряко по националните медии и ние решихме да напуснем", заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който остана 10 минути на срещата между Плевнелиев и парламентарно представените партии. Той разкри причината за своето напускане. "Предложихме за гласуване това наше предложение,

Фирмите увеличават финансирането на научните изследвания

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2400780_firmite_uvelichavat_finansiraneto_na_nauchnite/?ref=rss


През 2013 г. финансирането на научните изследвания нараства с 5% спрямо предходната до 521.2 млн. лв.  В реалния сектор, който осигурява 60% от финансовия ресурс, увеличението е с 6 на сто, сочат данните на Националния статистически институт, оповестени днес. 

Близо половината от парите идват от чуждестранни фармацевтични компании, които изпитват лекарства в България.

През 2013 г. персоналът, зает с научноизследователска и развойна дейност, възлиза на 17 544 души, с 4.7%...

Подписаха споразумението за реализацията на TANAP

http://www.investor.bg/evropa/334/a/podpisaha-sporazumenieto-za-realizaciiata-na-tanap-181905/

80% от строителните работи по Трансанадолския газопровод ще бъдат извършени от турски фирми

Черна сряда за гръцката полиция

http://www.grreporter.info/Cherna_sryada_za_grckata_policiya/16248

При две независими едно от друго пътно-транспортни произшествия загинаха двама полицаи и един цивилен гражданин.

прочети повече

Юнкер прие Виолета Булц да смени Аленка Братушек

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/iunker-prie-violeta-bulc-da-smeni-alenka-bratushek-6024858

Вероятно Булц ще получи ресора транспорт, а вместо Братушек зам.-председател, отговарящ за енергетиката, ще бъде словашкият кандидат Марош Шевчович

РБ готов да влезе в кабинет с ясна програма

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rb-gotov-da-vleze-v-kabinet-s-iasna-programa-6024874

"Ако се работи достатъчно интензивно, за две седмици е напълно постижимо да има коалиционно споразумение. Смятам, че до началото на ноември ще има и разписана програма", заяви Вили Лилков

Прах от Сахара наторява почвата в Амазония

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/prah-ot-sahara-natoriava-pochvata-v-amazoniia-6024870

Според учени истината се крие в депресията Боделе - пустинен район, в който духат силни ветрове. Те са толкова силни, че издигащият се в атмосферата прах от Сахара произхожда от този район

Радикалната съдебна реформа среща одобрение в ЕК

http://www.cross.bg/strategiyata-prokyratyrata-ivanov-1435112.html

/КРОСС/ Международна експертиза и промени в прокуратурата, ограничаване на зависимостите и разделение на Висшия съдебен съвет (ВСС) и повече власт за съдиите. Това са основните моменти в актуализирания вариант на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, представена вчера от вицепремиера и правосъден министър Христо Иванов и неговия заместник Петко Петков. Документът със седемгодишен хоризонт е достъпен на сайта на министерството. Няколко часа след представянето на документа източници на "Капитал" от Европейската комисия определиха актуализацията на стратегията като положителен факт: "Ние посочихме в последния си доклад, че актуализацията на стратегията трябва да даде насока и тласък на реформите. Областите, които са засегнати в новата стратегия, очевидно съвпадат с индикаторите за напредък, които са включени в Механизма за сътрудничество и проверка. Очакваме с нетърпение да се запознаем в детайли със стратегията и да я обсъдим с българските власти при подготовката на следващия мониторингов доклад." Идеите за съдебни реформи, заложени в стратегията, до голяма степен съвпадат с тези на Реформаторския блок, които обаче бяха категорично отхвърлени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Сред бранителите на статуквото са Асоциацията на прокурорите, Българската съдийска асоциация и мнозинството във ВСС, което миналата седмица взе решение  да извика Христо Иванов, за да може да разкаже той за идеите за реформа

Ердоган: Операцията срещу ИД е заради петрола

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-operaciiata-sreshtu-id-e-zaradi-petrola-6024873

Турски политик от опозицията твърди пък, че Анкара въоръжава радикалната групировка

Задържаха 36-годишна след скандал в „Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=267369

Вчера около 01:00 часа, е получен сигнал за възникнал скандал в частен дом на ул. "Георги Стаматов" в гр. Варна. На място е установена М.П. на 36 г. от гр. Варна, която извършва непристойни действия, изразяващи се в отправяне на обиди и закани, съпроводени със съпротива срещу полицейските служители, които изпълняват своите служебни задължения.

14 души пазят CECA на грандиозния концерт на 7 ноември в "Арена Армеец"

http://showbusiness.actualno.com/14-dushi-pazjat-CECA-na-grandioznija-koncert-na-7-noemvri-v-Arena-Armeec-news_55012.html

По време на престоя си у нас СЕСА ще бъде с 14 души лична охрана, които ще придружават певицата навсякъде. На самото грандиозно събитие на 7 ноември екип от общо 430 души охрана ще следи за сигурност...

Община Пловдив е поканена да се включи в мрежата "Пешеходни градове"

http://plovdiv.actualno.com/Obshtina-Plovdiv-e-pokanena-da-se-vkluchi-v-mrejata-Peshehodni-gradove-news_55013.html

Община Пловдив е поканена да се включи в мрежата на пешеходните градове в Европа "Пешеходни градове". Поканата е получена от Флоренция и кметът Иван Тотев внася предложение в Общински съвет ...

Излезе от печат първият Санскритско-български речник

http://books.actualno.com/Izleze-ot-pechat-pyrvijat-Sanskritsko-bylgarski-rechnik-news_55009.html

Първото издание на „Санскритско-български речник“ (ИК „Изток-Запад“) е вече факт. Основополагащият труд на видния лингвист и литератор проф. д-р Рама Кришна Кау...

Арабски страни си правят общ флот

http://asia.actualno.com/Arabski-strani-si-pravjat-obsht-flot-news_55015.html

Шестте държави от района на Персийския залив ще сформират общ военен флот, за да защитават по-добре териториите си. Това съобщи високопоставен кувейтски офицер, предаде БГНЕС. Новата морска формация ...

Кобрата: Благодаря на Господ заради отлагането на мача с Кличко, чувствам се по-силен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368565

Кубрат Пулев се чувства в още по-добра форма за мача с Владимир Кличко, заяви самият той пред руски журналист в Берлин, цитиран от официалната страница на Кобрата в социалната мрежа Фейсбук.
Украинецът отложи мача им, който трябваше да е на 6 септември, с което обърка и плановете на Пулев. Сега срещата ще е на 15 ноември, но Кобрата каза, Кубрат Пулев се чувства в още по-добра форма за мача с Владимир Кличко, заяви самият той пред руски журналист в Берлин, цитиран от официалната страница на Кобрата в социалната мрежа Фейсбук. Украинецът отложи мача им, който трябваше да е на 6 септември, с което обърка и плановете на Пулев. Сега срещата ще е на 15 ноември, но Кобрата каза,

Краси Балъков ще бъде новият национален селекционер

http://www.cross.bg/otbor-natzionalen-penev-1435111.html

/КРОСС/Красимир Балъков ще е новият национален се­лекционер. Вече е направена връзка с треньора на Литекс, а дните на Любослав Пенев са преброени, пишат днес спортните сайтове. Повечето от членовете на изпълкома били недо­волни от работата на на­ционалните треньори, ка­то се подчертава, че въ­преки промените нямаме никакво подобряване в класирането. Предишните евроквалификации завършихме на четвърто място с Лотар Матеус, като цикъ­лът бе завършен от Ми­хаил Мадански. В световните под ръко­водството на Любослав Пенев отново останахме четвърти, но до последно имахме някакви шансове поне за плейоф. Сега след началото на новите евроквалификации отново се закотвихме на четвъртото място след двете последовател­ни загуби от Хърватия и Норвегия. За скандинавците това бе първи успех в официален мач срещу България. Интересното е, че Лю­бо Пенев стана национа­лен селекционер също от Литекс. Имало малка вероят­ност да бъде поканен и Стойчо Стоев, който бе уволнен от шампиона Лудогорец. "Не е приятно да загу­бим две срещи поред, но не нападайте момчета­та. Пазете ги, защото ня­маме кой знае какъв из­бор. Истината е, че ня­маме кой знае каква кла­са. Моята работа е да съ­здам условия на отбора. Ние имаме отлични та­кива, те са като на гер­манския национален отбор

Шефът на "Петрол" Светослав Йорданов издъхна след тежка битка с рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368559

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Петрол" Светослав Йорданов почина след тежко боледуване, съобщи "Флагман".
54-годишният бизнесмен бе покосен от тумора преди пет години.
Тогава Светльо Йорданов замина на спешно лечение във Франция, а собственикът Митко Събев му предостави частния си самолет, Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Петрол" Светослав Йорданов почина след тежко боледуване, съобщи "Флагман". 54-годишният бизнесмен бе покосен от тумора преди пет години. Тогава Светльо Йорданов замина на спешно лечение във Франция, а собственикът Митко Събев му предостави частния си самолет,

Марина Цекова: Цената за осиновяване стига €30 000

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/marina-cekova-cenata-za-osinoviavane-stiga-30-000-6024872

Деца за продан, или колко струва да осиновиш дете на черно? Това показа репортерът на Нова Марина Цекова в поредица от материали за схемата на осиновяване

Краси Балъков ще бъде новият национален селекционер

http://www.cross.bg/otbor-natzionalen-izpulkoma-1435111.html

/КРОСС/Красимир Балъков ще е новият национален се­лекционер. Вече е направена връзка с треньора на Литекс, а дните на Любослав Пенев са преброени, пишат днес спортните сайтове, позовавйки се на в. "24 ча­са". Повечето от членовете на изпълкома били недо­волни от работата на на­ционалните треньори, ка­то се подчертава, че въ­преки промените нямаме никакво подобряване в класирането. Предишните евроквалификации завършихме на четвърто място с Лотар Матеус, като цикъ­лът бе завършен от Ми­хаил Мадански. В световните под ръко­водството на Любослав Пенев отново останахме четвърти, но до последно имахме някакви шансове поне за плейоф. Сега след началото на новите евроквалификации отново се закотвихме на четвъртото място след двете последовател­ни загуби от Хърватия и Норвегия. За скандинавците това бе първи успех в официален мач срещу България. Интересното е, че Лю­бо Пенев стана национа­лен селекционер също от Литекс. Имало малка вероят­ност да бъде поканен и Стойчо Стоев, който бе уволнен от шампиона Лудогорец. "Не е приятно да загу­бим две срещи поред, но не нападайте момчета­та. Пазете ги, защото ня­маме кой знае какъв из­бор. Истината е, че ня­маме кой знае каква кла­са. Моята работа е да съ­здам условия на отбора. Ние имаме отлични та­кива, те са като на гер­манския национален отбор

Шефът на "Петрол" почина след тежка битка с рака

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368540

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Петрол Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Петрол" Светослав Йорданов почина след тежко боледуване, съобщи "Флагман". 54-годишният бизнесмен бе покосен от тумора преди пет години. Тогава Светльо Йорданов замина на спешно лечение във Франция, а собственикът Митко Събев му предостави частния си самолет,

Гара за над 140 млн. евро ще обслужва пътниците между Ним и Монпелие

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/15/2400498_gara_za_nad_140_mln_evro_shte_obslujva_putnicite_mejdu/?ref=rss


Гара за €142 700 000 ще бъде построена на високоскоростната жп линия между Ним и Монпелие, съобщи e-architect.co.uk.

Проектът е на известния френски архитект Марк Мимрам и трябва да бъде завършен през 2017 г. Плановете са линията между Ним и Монпелие да бъде свързана с тази между Перпинян и Барселона и така да се намали времето за пътуване Париж и каталонската столица. 


Новата гара ще обслужва 3.5 милиона пътници годишно до 2030 година. Площта й е 3500 кв.м и ще бъде...

Гласувайте за "Вкусът на Китай"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368556

Радио Радио "Китай за чужбина" организира следните конкурси, посветени на 65-та годишнина от установяването на отношенията между КНР и България. България е втората държава в света, признала през 1949 г. нов Китай и винаги е била негов приятел. За да отбележим тази годишнина сме ви подготвили специален подарък!

КЗК пак глоби "Топлофикация София"

http://offnews.bg/news/n_1/n_403657.html

"Топлофикация София" ще трябва да плати глоба от 41 737 лв. заради незаконосъобразно проведена обществена поръчка. Това решени Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Глобата е за поръчка с предмет "Доставка на ултразвукови топломери с дистанционно отчитане, ръчно преносими терминали за отчитане на топломери в абонатните станции и софтуер за обработка на отчетите в поделенията на компанията". Поръчката печели австрийското дружество „ElinWasserwerkstechnik Ges“ m.b.H. По жалба срещу това решение има влязло в сила решение на Върховния адмистративен съд (ВАС), с което съдът приема, че офертата на австрийската фирам не съдържа документ за съответствие (сертификат) на топломер с номинален дебит Qn 3 м³/h. Според съда е налице закононарушение, което води до незаконосъобразност на решението на възложителя за избор на изпълнител в обществената поръчка. Доколкото решението на ВАС е окончателно, КЗК е длъжна да се съобрази с мотивите, изложени в него, уточниха от комисията. Решението за избор на доставчик на топломери се отменя, а глобата от 41 737 е 10% от стойността на сключения договор. Преди месеци антимонополната комисия глоби на "Топлофикация-София" за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия. Санкцията тогава беше 61 881 лв.

Путин е разтревожен от зачестилите неонацистки прояви в Прибалтика и Украйна

http://www.cross.bg/pytin-svetovna-vladimir-1435110.html

/КРОСС/ Изработената в следвоенна Европа „ваксина" срещу вируса на нацизма започва да губи сила и свидетелство за това е активизирането на неонацистите в балтийските републики и Украйна, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика". В навечерието на своето посещение в Сърбия Путин каза, че „откритите прояви на неонацизъм в Латвия и другите страни от Прибалтика станаха нещо обичайно". Руският лидер припомни, че преди 70 години народите на Русия и Сърбия „са преборили заедно престъпната идеология за мизантропия, заплашваща съществуването на цивилизацията". Особена тревога предизвиква ситуацията в Украйна, „където през февруари бе осъществен антиконституционен държавен преврат, движеща сила в който бяха националисти и други радикални групировки", цитира думите му агенция „Интерфакс". "Важно е хората в различни страни и на различните континенти да помнят до какви страшни последствия може да доведе увереността в собствената изключителност, опитите с всякакви средства да се постигат съмнителни геополитически цели, пренебрегването на елементарните норми на право и морал", подчерта Путин. Трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне повтарянето на подобни трагедии в бъдеще, добави той

Путин е разтревожен от зачестилите неонацистки прояви в балтийските страни и Украйна

http://www.cross.bg/pytin-narodite-strani-1435110.html

/КРОСС/ Изработената в следвоенна Европа "ваксина" срещу вируса на нацизма започва да губи сила и свидетелство за това е активизирането на неонацистите в балтийските републики и Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник "Политика". В навечерието на неговото посещение в Сърбия Путин каза, че "в Латвия и другите страни от Прибалтика откритите прояви на неонацизъм станаха нещо обичайно". Руският лидер припомни, че седемдесет години назад народите на Русия и Сърбия „заедно са преборили престъпната идеология за мизантропия, заплашваща съществуването на цивилизацията". След това той допълни, че особена тревога предизвиква ситуацията в Украйна, "където през февруари се реализира антиконституционен държавен преврат, движеща сила в който бяха националисти и други радикални групировки", цитира думите му агенция "Интерфакс". "Важно е хората в различни страни и на различните континенти да помнят до какви страшни последствия може да доведе увереността в собствената изключителност, опитите с всякакви средства да се постигат съмнителни геополитически цели, пренебрегването на елементарните норми на право и морал", подчерта Путин. След това той добави, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне повтарянето на подобни трагедии в бъдеще. Путин заяви, че противопоставянето на героизацията на нацизма е наш общ дълг

Кобрата: Отлагането на мача с Кличко ме направи по-силен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368547

Кубрат Пулев се чувства в още по-добра форма за мача с Владимир Кличко, заяви самият той пред руски журналист в Берлин, цитиран от официалната страница на Кобрата в социалната мрежа Фейсбук.
Украинецът отложи мача им, който трябваше да е на 6 септември, с което обърка и плановете на Пулев. Сега срещата ще е на 15 ноември, но Кобрата каза, Кубрат Пулев се чувства в още по-добра форма за мача с Владимир Кличко, заяви самият той пред руски журналист в Берлин, цитиран от официалната страница на Кобрата в социалната мрежа Фейсбук. Украинецът отложи мача им, който трябваше да е на 6 септември, с което обърка и плановете на Пулев. Сега срещата ще е на 15 ноември, но Кобрата каза,

Toyota се задържа в челните позиции на Interbrand за 11-та поредна година

http://www.cross.bg/pozitzii-pozitziya-toyota-1435109.html

/КРОССЗа 11-та поредна година компанията Toyota бе провъзгласена за най-ценния автомобилен бранд в класацията на Interbrand, която отличава най-скъпите марки в света. По-надолу в списъка са Mercedes-Benz и BMW. В същото време Apple, Google и Coca-Cola остават най-високо оценените брандове на челните три позиции, като в цялостната класация Toyota е на осмо място. Ново попълнение в списъка за 2014 е Land Rover, който се класира на 91-ва позиция, а след това е Ferrari на 98-мо място. Стойността на Audi се е повишила до 9,83 милиарда долара, което позиционира марката на 27-мо място. В предходните години германския бранд заемаше 45 и 51-во място. От Interbrand споделят, че напредването на Audi се дължи на високите продажби и приходи, които са постигнати благодарение на електрическите им модели и партньорството с Google. Volkswagen и Nissan също напредват бързо през 2014. Volkswagen е повишил стойността си с 23% до 13,72 милиарда долара, което издига компанията до 31-ва позиция. Стойността на Nissan като марка също е нараснала с 23% до 7,62 милиарда. Това поставя японския производител на 56 място. През 2014 Mercedes-Benz се издигна до десета позиция, след като прекара две години на 11-то място. BMW е само една позиция по-надолу, като също отчита повишение спрямо 2013. Honda задържа позициите си на 20-то място за втора поредна година, а Ford се изкачва с три позиции от 39 на 42

Сривът на цената на петрола обърка света

http://www.investor.bg/analizi/91/a/srivyt-na-cenata-na-petrola-obyrka-sveta-181899/

Докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, за други икономики се превръща в спасителен пояс

Сидеров: Свикват парламента на 27 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_403681.html

43-то Народно събрание ще бъде свикано на 27 октомври, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на излизане от разговорите с президента Росен Плевнелиев само 15 минути след началото им. Сидеров обясни, че напуснал, защото му отказали срещата да се излъчва пряко по телевизията. Според националиста имало задкулисие и допълнителна договорка с ГЕРБ, защото на влизане двама от преговарящите за кабинета от страна на ГЕРБ -   Цецка Цачева и Румяна Бъчварова - казали, че оставят на президента да реши кога да свика Народното събрание. Защо толкова го отлагат, те искат да си пренаредят кабинета, явно още не са готови, каза  Сидеров . Лидерът на "Атака" не отговори еднозначно дали партията му ще отговори на поканата на ГЕРБ за консултации за бъдещето управление. Настоя и на тези разговори да присъстват медии, защото нямало как да преразкаже след това двучасови или четиричасови обсъждания. Хората на Сидеров трябва да се включат в консултациите в събота.

Президентът предложил 27 октомври за свикване на НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-predlozhil-27-oktomvri-za-svikvane-na-ns-6024871

На влизане някои от представителите на партиите заявиха, че държат за бързо свикване на 43-тото Народно събрание и решаване на част от неотложните проблеми, като актуализация на бюджета и КТБ

Обсъждат при президента кога да се свика НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/obsyzhdat-pri-prezidenta-koga-da-se-svika-ns-6024871

На влизане някои от представителите на партиите заявиха, че държат за бързо свикване на 43-тото Народно събрание и решаване на част от неотложните проблеми, като актуализация на бюджета и КТБ

Фермери: Вносният зарзават е с опасни химикали

http://www.moreto.net/novini.php?n=267366

Вносните плодове и зеленчуци съдържат вещества, които са много по-вредни от химикалите, обозначени с Е-та в останалите храни. Това твърди Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Според него и колегите му от браншовите организации на овощарите, оранжерийните производители и картофопроизводителите, зеленчуците и плодовете, които се внасят от чужбина, се обработват, за да издържат по-дълго.

Русия ще създаде авиобаза в Беларус през 2016 г.

http://www.cross.bg/iztrebiteli-rysiya-sy--1435108.html

/КРОСС/ Руски изтребители Су-27 ще бъдат разположени във военновъздушна база в беларуския град Бобруйск, която ще бъде създадена през 2016 г., съобщи главнокомандващият руските Военновъздушни сили ген.-полк. Виктор Бондарев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Генералът говори пред журналисти в татарстанската столица Казан, където се запознава със строежа на обекти за нуждите на федералната бойна авиация. Руските самолети, базирани в Бобруйск, ще бъдат разположени на местно военно летище, чиято реконструкция предстои, посочи той. По-рано Русия реши да прехвърли на беларуското летище Барановичи авиополк, включващ 24 изтребителя Су-27СМ3, напомня агенцията. След среща с белоруския премиер Александър Лукашенко министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви намерението на ведомството си да разположи база на авиацията в Беларус през 2015 година. Тогава бе съобщено, че тя ще бъде в Лиде, Гроденска област. Самолетите Су-27, които ще бъдат базирани в Беларус, са съветски многоцелеви изтребители от четвърто поколение. За първи път Су-27 са показани през 1977 г., а употребата им от руските ВВС започва през 1982 година. Днес те са сред основните изтребители на руската армия.

Сидеров демонстративно напусна консултациите при президента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/15/2400756_siderov_demonstrativno_napusna_konsultaciite_pri/?ref=rss


По-малко от половин час след началото на консултациите при президента Росен Плевнелиев за датата на първото заседание на новия парламент лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстративно напусна разговорите. 

Пред журналисти той обяви, че е поискал на срещата да бъдат допуснати медии, за да се гарантира прозрачност на разговорите, но предложението му било отхвърлено и според Сидеров се подготвя "някакво ново задкулисие". По традиция консултациите от този род при държавния глава са...

Новото правителство на Белгия вече е разтърсено от скандал

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/15/2400763_novoto_pravitelstvo_na_belgiia_veche_e_razturseno_ot/?ref=rss

Новото правителство на Белгия, положило клетва в събота, вече е разтърсено от скандал, в който опозицията настоява за оставки, съобщава БТА.

В понеделник медиите цитираха вицепремиера и министър на вътрешните работи Ян Ямбон (Нов фламандски алианс, НФА), според когото белгийските колаборационисти (сътрудниците на Германия при Хитлер) са имали своите основания. Във вторник се появиха писма отпреди близо десетилетие, в които държавният секретар по въпросите на убежището и имиграцията...

Сидеров иска бърз старт на парламента

http://frognews.bg/news_78251/

Настояваме днешната среща да се предава пряко от телевизиите и медиите, които желаят това, заяви на влизане в президентството лидерът на „Атака” Волен Сидеров, предаде „Фокус” .

Путин и Порошенко се договориха за среща

http://www.cross.bg/pytin-presslyzhbata-kremul-1435107.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко в телефонен разговор потвърдиха взаимната си готовност за обмен на мнения, в това число и по газовия въпрос, по време на предстоящата на 16-17 октомври среща на върха на Форума „Азия-Европа” в Милано, съобщават от пресслужбата в Кремъл. Телефонният разговор се състоял по инициатива на украинския президент. „Обсъдени бяха мерките за съдействие за мирното регулиране на ситуацията  в югоизточната част на Украйна”, се казва в съобщението на пресслужбата в Кремъл.

КЗК глоби „Топлофикация София“

http://econ.bg/Новини/КЗК-глоби-Топлофикация-София-_l.a_i.577242_at.1.html

Близо 42 000 лв. е глобата, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на „Топлофикация София“ ЕАД. Причината е незаконосъобразно...

Парламентът се свиква на 27-и октомври

http://www.bnews.bg/article-119080

Народното събрание ще бъде свикано след почти 2 седмици. Датата „27 октомври“ снесе пред журналисти предсрочно излезлият Волен Сидеров. Тя обаче още не е официално потвърдена.

Полицаи, надзиратели и служители в спецслужбите протестират в събота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368515

Полицаите и служителите в сектор "Сигурност" излизат на протест във връзка с орязването на социалните им права на 18 октомври, събота, съобщиха от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР).  Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Полицаите и служителите в сектор "Сигурност" излизат на протест във връзка с орязването на социалните им права на 18 октомври, събота, съобщиха от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Консултациите при Плевнелиев: Новият парламент се събира на 27 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368519

Партиите, които влизат в новия парламент, преговарят работата му да започне последната седмица на октомври.
Датата, която се обсъжда за конституиране на 43-то Народно събрание, е 27 октомври. Това стана ясно от думите на Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" напусна консултациите при президента Росен Плевнелиев, Партиите, които влизат в новия парламент, преговарят работата му да започне последната седмица на октомври. Датата, която се обсъжда за конституиране на 43-то Народно събрание, е 27 октомври. Това стана ясно от думите на Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" напусна консултациите при президента Росен Плевнелиев,

От КТБ се изнасят документи и заминават в незнайна посока

http://econ.bg/Новини/От-КТБ-се-изнасят-документи-и-заминават-в-незнайна-посока_l.a_i.577240_at.1.html

В момента не може да бъде дадено точно решение за казуса с КТБ АД. В момента обаче в банката се сканират и преснимат досиета, които заминават за...

Започнаха консултациите при Плевнелиев, Борисов не дойде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368522

Започна срещата между президента Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии за бъдещото 43-то Народно събрание, предаде „Фокус”.
На нея присъстват Цецка Цачева от ГЕРБ, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС, лидерът на БСП Михаил Миков и говорителят на партията Атанас Мерджанов, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура”, Започна срещата между президента Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии за бъдещото 43-то Народно събрание, предаде „Фокус”. На нея присъстват Цецка Цачева от ГЕРБ, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС, лидерът на БСП Михаил Миков и говорителят на партията Атанас Мерджанов, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура”,

Google разкри пробив в протокола SSL 3.0

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/15/2400754_google_razkri_probiv_v_protokola_ssl_30/?ref=rss


Инженери на Google са открили сериозен пробив в сигурността на протокола SSL 3.0. Благодарение на уязвимостта в софтуера хакерите могат да получат достъп до информация, която би трябвало да е криптирана, коментират специалистите на интернет гиганта.

Пролуката позволява на хакерите да подават фалшива команда към клиента, че сървърът не поддържа TSL и трябва да използва SSL 3.0. След това се провежда т.нар. man-in-the-middle attack, чрез която се декриптират HTTP "бисквитките". Веднъж...

Хавиер Бардем може да изиграе лошия в "Карибски пирати" 5

http://www.cross.bg/havier-kapitan-pirati-1435106.html

КРОСС/Изглежда, че капитан Джак Спароу ще си намери нов враг в лицето на Хавиер Бардем, който е изиграл много запомнящи се роли на лоши герои. Според слуховете той ще участва в петата част на поредицата на "Дисни" "Карибски пирати" в образа на злия герой. Според сайта The Wrap испанският актьор е в ранен стадий на преговори да партнира на Джони Деп, който ще се завърне като Джак Спароу, и Джефри Ръш, който ще влезе в образа на капитан Барбоса. Планира се новият филм да се снима пет месеца в Австралия догодина и Хавиер вероятно ще изиграе призрачен капитан, търсещ отмъщение за смъртта на брат си, за която обвинява капитан Джак Спароу. Възможно е Хавиер да се е заинтересувал от петата част на "Пиратите", тъй като съпругата му Пенелопе Круз участва в "Карибски пирати: В непознати води" през 2011-а г. 45-годишният испански актьор се е превъплъщавал нееднократно в образа на злия герой. Освен запомнящото му се представяне като Силва в последния филм за Джеймс Бонд "007 Координати: Скайфол" той спечели Оскар за безупречната си игра в ролята на Антон Кригър във филма "Няма място за старите кучета" от 2007-а г. Ще внесе ли обаче нов вид зло в поредицата, която донесе приходи от 3,7 милиона долара в световния боксофис? Джери Брукхаймър ще се завърне като продуцент на "Карибски пирати" 5, а "Дисни" се надява филмът да излезе на екран през юли 2017-а г.  

Бианки разбил главата си при катастрофата с умопомрачителна сила от 92 g

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368517

10 дни след ужасяващата катастрофа на пилота във "Формула 1" на Жул Бианки наяве излизат нови подробности около инцидента.
Немското списание за моторни спортове „Auto Motor und Sport“ разкри, че при сблъсъка на Бианки в тежкия кран на пистата "Сузука", силата на удара върху главата на французина е била умопомрачителна – 92 g, 10 дни след ужасяващата катастрофа на пилота във "Формула 1" на Жул Бианки наяве излизат нови подробности около инцидента. Немското списание за моторни спортове „Auto Motor und Sport“ разкри, че при сблъсъка на Бианки в тежкия кран на пистата "Сузука", силата на удара върху главата на французина е била умопомрачителна – 92 g,

Полицаи, надзиратели и служители в спецслужбите излизат на протест в събота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4368502

Полицаите и служителите в сектор Полицаите и служителите в сектор "Сигурност" излизат на протест във връзка с орязването на социалните им права на 18 октомври, събота, съобщиха от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Изграждат етнографски кът в двора на варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=267360

На 10 октомври 2014г. приключи първи етап на проект „Мост между минало и настояще” – Изграждане на етнографски кът в училищния двор в ОУ „Христо Ботев“, град Варна. Проекта е финансиран по програма на Община Варна за финансово подпомагане на проекти по Общински фестивал „Варна-моят древен и нов град“, по Програмата за насърчаване на творческите заложби на деца и студенти с изявени дарби през 2014г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване