НЗОК разблокира резерва си, за да плати на аптеките

http://healthy.actualno.com/NZOK-razblokira-rezerva-si-za-da-plati-na-aptekite-news_55095.html

Здравната каса разблокира резерва си, за да осигури пари за лекарства за домашно лечение. На заседание на Надзорния съвет на институцията бе решено да се освободят 28 милиона лева, с които да се плати...

"Ислямска държава" организира Световно по футбол за... терористи

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-organizira-Svetovno-po-futbol-za-teroristi-news_55097.html

За първи в историята ще се проведе Световно първенство по футбол за... терористи. Идеята е на Радикалната групировка „Ислямска държава". Тя има намерение да организира събитието, ко...

Енрике Иглесиас се разделил с Курникова

http://showbusiness.actualno.com/Enrike-Iglesias-se-razdelil-s-Kurnikova--news_55096.html

Испанският певец Енрике Иглесиас се е разделил с руската тенисистка Анна Курникова. Новината тръгна след интервю на звездата, в който той споделя, че е свободен, пише "Хъфингтън пост". Оф...

Горчивина след разговорите ГЕРБ - РБ

http://politics.actualno.com/Gorchivina-sled-razgovorite-GERB---RB-news_55106.html

Вместо да стигнат до консенсус, представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок са се скарали по време на днешните над 6-часове консултации за съставяне на правителство. Това стана ясно от изказването н...

Програмите на ГЕРБ и ББЦ се припокривали 99%

http://www.mediapool.bg/programite-na-gerb-i-bbts-se-pripokrivali-99-news226036.html

Отношения Бареков-Борисов няма, не съществуват, заяви в Брюксел евродепутатът Николай Бареков по повод предстоящите преговори на партията му "България без цензура" с ГЕРБ.   Бареков има властта да бъде евродепутат, а г-н Борисов е национален политик в България, заяви членът на ЕП и добави, че в петък преговорната делегация на ББЦ ще се срещне с ГЕРБ без "смехотворни условия" като поставените досега от други партии.   Ако има допирни точки между ББЦ и ГЕРБ, разговорите ще продължат, поясни Бареков, цитиран от БТА. По думите му между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99 процента". Според него е най-добре да бъде съставено коалиционно правителство с мандата на ГЕРБ, с партньори от център-дясното политическо пространство. По неговите думи правителството може да се състои от 3-4 политически сили, без "крайни елементи", сред които посочи "Атака" и АБВ. Без ББЦ няма да има стабилност, но дали партията ще участва в правителството, няма драма, заяви Бареков.   Той допълни, че няма ангажименти към преговорите с ГЕРБ, както и че ББЦ не е еднолична партия, затова преговарящите могат да вземат несъгласувано с него решение за участие в следващото правителство.

Видео: Фенове на Босна и Белгия си разменят шалчета чрез стюардите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400976_video_fenove_na_bosna_i_belgiia_si_razmeniat_shalcheta/?ref=rss


Октомврийските мачове в европейските квалификации станаха арена на няколко сериозни инцидента по стадионите на Балканския полуостров.

След като феновете на домакини и гости си спретнаха канонада от факли и бомби, а и ръкопашен бой, в двубоите между България и Хърватия на 10 октомври и между Румъния и Унгария на 11 октомври, вчера сърби и албанци дори не успяха да доиграят срещата помежду си.

Европейската квалификация между двете страни беше прекъсната в 42-ата минута,...

Бориса: Имам ползи от връзката си с Андрей

http://www.bnews.bg/article-119120

Гаджето на Андрей Арнаудов - Бориса Тютюнджиева, няма намерение да забременява скоро.

Нови данни за вулканичната активност на Луната

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/novi-danni-za-vulkanichnata-aktivnost-na-lunata-6024911

Оказва се, че на спътника е имало малки, но широко разпространени вулканични изригвания през последните 50 милиона години

Над 21,7 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините за преодоляване на последици от бедствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=267428

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 26 580 640 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. На общините ще бъдат преведени 21 733 543 лв.

Агенцията за закрила на детето откри куп нарушения в IV-то помощно училище

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/15/2400978_agenciiata_za_zakrila_na_deteto_otkri_kup_narusheniia/?ref=rss


Държавната агенция за закрила на детето е констатирала редица нарушения при проверката на в ІV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, съобщиха агенцията. Заради тях от директора ще бъде потърсена административнонаказателна отговорност. В официалното съобщение до медиите се посочва, че са нарушени както тесктове от Закона за закрила на детето, така и на Конвенцията на ООН за правата на детето.

До проверката на ІV-то помощно училище се стигна след като в социалните мрежи, родители на дете с аутизъм, обучавано там, написаха, че вероятно върху дъщеря им има сексуално посегателство, като ръководството не взима мерки случаят да се изясни. Последваха няколко дни на неадекватни реакции от страна на отговорните институции и граждански протести с искания институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца.

В крайна сметка започна сериозна проверка в училището, както от ДАЗД, така и от Министерство на образованието. Назначени бяха и експертизи от прокуратурата.

Персонал без подготовка е гледал децата
Проверката на Агенцията за закрила на детето разкрива, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателствата срещу детето-аутист, за определен период от време децата са били поверени изцяло на грижата на непедагогически персонал, който няма уменията и познанията на педагозите за работа с деца със специални потребности и за адекватна реакция при криза.

Констатирано е също, че липсата на цялостно видеонаблюдение в учебното заведение, също е предпоставка за недостатъчната сигурност на средата за децата.

Подценяване на ситуацията
Сред констатираните нарушения са подценяване от страна на директора на училището на ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила.

Проверката е констатирала още лоша организация на работата, при която за всеки ученик, са отговаряли много и най-различни служители. Това позволява размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорния за него.

От агенцията отчитат, като грешка и фактът, че след попадането на детето в нова и непозната среда, това не е отчетено и по отношение на него не са планирани никакви дейности за оказване на първоначална подкрепа.

Липса на диалог
При проверката не е открит и документ, който да свидетелства за приемственост на информацията, касаеща провежданата професионална работа с ученик със специални образователни потребности между предходното и настоящото учебно заведение на детето, във връзка с уменията, постиженията, дефицитите и областите, в които е необходима подкрепа за детето.

Случаят разкрил и липсата на диалог и комуникация с родителите на детето по отношение на обмяна на информация за уменията, възможностите и особеностите в поведението му, поради което е налице и сериозно разминаване с наблюденията на специалистите и персонала в учебното заведение, и написаното в епикризата на детето и заявката от страна на родителите.

Предписанията
Във връзка с констатираните нарушения на директора на училището ще бъдат дадени задължителни предписания за осигуряване на видеонаблюдение вътре в учебното заведение; за засилване на контролната дейност, с цел недопускане полагане на грижи за деца единствено от непедагогическия персонал; за подобряване на контактите с родителите и обмен на информация относно поведението и постиженията на децата; допълване на длъжностните характеристики на служителите със задължение за познаване на законодателството в областта на закрилата на детето.

Отправени са препоръки за подобряване на координацията на екипа на учебното заведение с отдела за закрила на детето. Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.

Министерства и общини се простиха със 77 млн. лв. държавни пари

http://www.mediapool.bg/ministerstva-i-obshtini-se-prostiha-sas-77-mln-lv-darzhavni-pari-news226035.html

Седем министерства и редица общини нямат да получат около 77 млн. лв. от предвидените в бюджета за тази година средства от Публичната инвестиционна програма (ПИП), по която правителството на Пламен Орешарски отпусна от държавния бюджет близо 500  млн. лв. за различни инфраструктурни проекти. Така парите ще останат в държавния бюджет, след като служебният кабинет одобри в сряда промени в постановлението на предишното правителство, отразяващи друго решение на министрите на Георги Близнашки - да се прекратят всички проекти, финансирани по ПИП, ако до 17 септември 2014 г. нямат сключени договори с изпълнител. Реално бюджетът за тази година излиза на икономия от 118.8 млн. лв. като в сумата влизат освен парите по прекратените заради липса на договори с изпълнител проекти, но и заради отложени за следващата година плащания от 35.1 млн. лв. по изпълнявани проекти на министерствата и заради спестени с постигнати в обществените поръчки по-ниски цени спестявания за около 12 млн. лв. От предоставените данни става ясно, че общините са се справили значително по-добре от централната власт при изпълнението на инвестиционните проекти. Към момента от стотиците одобрени от правителството на Орешарски проекти обаче окончателно са завършени само 68 общински проекта за общо 33.972 млн. лв., които са разплатени, и единствено проекти на Агенция "Пътна инфраструктура" за малко над 22 млн. лв. На министерства и ведомства бяха одобрени проекти за общо 210.3 млн. лв., от които обаче  103.5 млн. лв. остават в държавния бюджет. Изпълняващите се в момента от тях проекти с договори за изпълните са за 119.9 млн. лв., от които са разплатени 20 млн. лв. и се очаква до края на годината да бъдат дадени още 64.7 млн. лева. Поради съдебни спорове или липса на достатъчно време за финализиране на проектите, няма да бъдат разплатени до края на 2014 г. 35.1 млн. лв., които ще се отпускат през следващата година за сметка на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет, обясняват от Министерския съвет. Така на централната администрация се прекратяват договори за 66.5 млн. лв., за които не са сключени договори с изпълнители. Това са проекти на министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите, на младежта и спорта, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие, на Агенция "Пътна инфраструктура" и на Медицинския университет в Плевен. От договорени по-ниски цени по сключените договори е постигната допълнителна икономия от 1,9 млн. лева. За проекти и обекти на общините бяха одобрени 289.087 млн. лв. за 368 проекта в 173 общини. В рамките на одобрените суми окончателно завършени и разплатени са 68 проекта на обща стойност 33.972 хил. лева. Изплатените до момента средства за проекти, които са в процес на изпълнение и имат сключени договори с изпълнители към 17 септември, са 70.957 млн. лв., а до края на годината се очаква да бъдат разплатени още 168.852 млн. лв., информира правителството. Средствата за завършените проекти и проектите, които са в процес на изпълнение са 273.782 млн. лв. Икономията по проекти на общините възлиза на 15.304 млн. лв. От тях близо 10 млн. лв. са от проекти, за които няма сключени договори с изпълнител и те се прекратяват, а от договорени по-ниски цени по сключените договори, включително от завършените проекти, се формира икономия от 5.328 млн. лв.

Продават Ебола за 150 000 долара

http://frognews.bg/news_78288/

Джон Шулц купил Ebola.com през 2008г. Сега той иска поне 150 000 долара за да пусне домейна обратно на пазара, пише Time.

Спестени са 118.8 млн. лв. от инвестиционната програма на Орешарски

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2400972_spesteni_sa_1188_mln_lv_ot_investicionnata_programa_na/?ref=rss


Проектите от Публичната инвестиционна програма на кабинета "Орешарски", за които не са били сключени договори към 17 септември, са прекратени, а икономията от това възлиза на 118.8 млн. лв., съобщи правителствената пресслужба. 

Икономията идва главно от проектите на ведомствата - 103.5 млн. лв. от одобрени 210.3 млн. лв. Икономията по проекти на общините възлиза на 15 млн. лв.  при одобрени 289 млн. лв. 

Прекратяват се проекти за 66.5 млн. лв. на министерствата на...

Пазарът в Гърция се срина заради МВФ

http://www.vesti.bg/novini/pazaryt-v-gyrciia-se-srina-zaradi-mvf-6024913

Гръцките облигации и акции се сринаха, след като инвеститорите се разколебаха заради политическата ситуация в страната и намерението на правителството да сложи край на програмата на МВФ по-рано.

ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ Варна

http://www.cross.bg/varna-tzentralata-zhivota-1435206.html

/КРОСС/ ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна" и за запазване на работните места в централата. В момента работна група между ЧЕЗ и БЕХ анализира възможността за сформиране на проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна" (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем. Според подписан меморандум до 31 октомври 2014 г. двете компании ще търсят технико-икономическо решение за удължаване живота на централата. Всички заинтересовани страни също могат да внесат свои предложения за обсъждане и анализ в работната група. „Правим всичко, което зависи от нас, за постигане на положителен изход. Готови сме също да обсъдим и да направим икономически анализ на всяко предложение на синдикатите или други заинтересовани страни. Междувременно призоваваме за разбиране, търпение и конструктивна дискусия, основана на факти и икономическа логика", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна" Минчо Минчев. „Отчитаме интересите на нашите служители при всеки вариант, който разглеждаме. Независимо от трудните решения, пред които сме изправени, отговорността към служителите е наш основен принцип

България усвои 100% от средствата по "Училищен плод"

http://econ.bg/Новини/България-усвои-100-от-средствата-по-Училищен-плод-_l.a_i.577362_at.1.html

Средствата по програмата „Училищен плод“ за учебната 2013/2014 г. са изплатени на 100%. Става дума за 8,8 млн. лв., съобщиха от Държавен фонд...

Призив за забрана на пушенето на Трафалгар скуеър и в парковете на Лондон

http://www.mediapool.bg/priziv-za-zabrana-na-pusheneto-na-trafalgar-skuear-i-v-parkovete-na-london-news226034.html

Пушенето в лондонските паркове и на обществени места като Трафалгар скуеър трябва да бъде забранено, пише в доклад, който беше приветстван от здравните работници и бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, но определен като "възмутителен" от тютюневото лоби, предаде в сряда Ройтерс.   Докладът е бил поръчан от кмета Борис Джонсън като част от стратегията му за борба със заплахите, до които водят пушенето, алкохолът, затлъстяването, липсата на физически упражнения и замърсяването. Същата стратегия "По-добро здраве за Лондон" може да се приложи към всички британски градове, смята авторът на проучването, бившият заместник-министър на здравеопазването лорд Ара Дарзи, хирург по професия.   Около една пета от лондончани пушат. Това води до 8400 смъртни случая всяка година, а всеки ден 67 ученици в столицата прихващат този навик, се посочва в доклада. "Кметът трябва да използва административните си правомощия, за да направи Трафалгар скуеър и площада пред парламента зони без тютюнев дим", посочи Дарзи. "Ще бъде силно послание, ако традиционният център на нашия град и политическото сърце на страната станат зони без тютюнев дим". Кметът трябва да използва и влиянието си над кралските паркове, за да въведе същата забрана, а местните съвети да приемат аналогични разпоредби за своите открити пространства.   Около 40 на сто от Лондон се състои от паркове и открити пространства, което е повече от всяка друга световна столица, отбелязва Ройтерс. Великобритания забрани пушенето на работните места, включително в барове и ресторанти, още през 2007 година.   Пушенето в парковете на няколко други големи града по света е забранено, включително в Ню Йорк. Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи плана на Лондон като "голямо постижение". "Вдишването на тютюнев дим, независимо дали в помещение или на открито, е вредно за здравето", подчерта той.

ГЕРБ и реформаторите преговарят вече 4 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369335

Близо четири часа ГЕРБ и Реформаторския блок обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание.
Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговарят с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок за бъдещото 43-то Народно събрание. Близо четири часа ГЕРБ и Реформаторския блок обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание. Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговарят с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок за бъдещото 43-то Народно събрание.

Филмът „Отчуждение“ бе посрещнат с овации от критиката на „Златна роза“ - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267432

В 11 часа днес се проведе третата от серията традиционни пресконференции, отразяващи случилото се предходния състезателен ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. За да отговаря на въпросите и да чуе коментарите от медии и критика, днес пред тях застана Милко Лазаров - режисьор на филма „Отчуждение”.

Близнашки освободи консула ни в Донецк, подкрепял сепаратистите

http://frognews.bg/news_78286/

Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Wizz Discount Club сега с още предимства за клиента

http://www.cross.bg/wizz-discount-club-1435203.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, обяви днес нови предимства с WIZZ Discount Club. От 14ти октомври 2014, в допъление към гарантираните намаления, пътниците могат да спестят от цените на багажа за всички резервации, направени през едногодишния период на членство в WIZZ Discount Club. Предлагат се и още два варианта: стандартно WIZZ Discount Club Standard Membership, което позволява на членовете на клуба и един придружаващ да ползват клубни намаления на цените за билети и за багаж, и за групи WIZZ Discount Club Group Membership, което разширява тези предимства за по-големи групи и семейства, които пътуват с член на клуба. Даниел де Карвало от Wizz Air каза: "Ние сме щастливи да обявим днес големи подобрения в нашия WIZZ Discount Club. С над половин милион членове, клубът се оказа успешен за тези, които търсят гарантирани спестявания всеки път, когато пътуват с ниските тарифи на WIZZ. Гарантирани намаления от € 10 за самолетни билети и € 5 за регистрирания багаж, правят клуба още по-привлекателен и възнаграждаващ лоялността на нашите клиенти, като им позволява тези спестявания всеки път, когато правят резервация за WIZZ полети по време на тяхното едногодишно членство в клуба. Докато Standard членство за € 29

Областният на Бургас: Уведомих прокуратурата, че ме натискат

http://frognews.bg/news_78285/

"Уведомил съм Службата за сигурност и Главната прокуратура за натиск срещу мен като длъжностно лице", каза на пресконференция областният управител на Бургас Павел Маринов, цитиран от „Фокус”.

119 млн. лева са спестени от проекти на министерствата и общините

http://econ.bg/Новини/119-млн-лева-са-спестени-от-проекти-на-министерствата-и-общините_l.a_i.577358_at.1.html

Близо 119 млн. лева са спестени от реализирането на проекти от Публичната инвестиционна програма. В средствата се взимат под внимание проекти, които...

Меркел и Путин ще обсъдят в Милано въпроса с газовите доставки

http://www.cross.bg/merkel-pytin-milano-1435205.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел планира да обсъди с президента Владимир Путин в рамките на срещата на високо равнище „Азия-Европа" в Милано въпросите, свързани с Украйна. Новината бе съобщена от самата нея по време на пресконференция. „Има планове за провеждане на преговори с руския президент. Ще бъдат обсъдени редица въпроси, свързани с Украйна, както и доставките на газ, а също така и спазването на минските споразумения", заяви Меркел.По-рано съветникът на руския лидер заяви, че в Милано са насрочени срещи на Путин с Меркел, както и с италианския президент Джорджо Наполитано, министър-председателя Матео Ренци и с австрийския канцлер Вернер Файман.

Байерн се среща с папата

http://www.cross.bg/baiiern-papa-frantzisk-1435204.html

/КРОСС/ Делегация на немския футболен гранд Байерн Мюнхен ще се срещне с главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Новината бе съобщена на официалния акаунт на клуба в Туитър. Визитата ще се състои след мача от Шампионската лига между баварския клуб и Рома, който ще се играе на 12 октомври в Рим. Припомняме, че папа Франциск е голям футболен фен. Той симпатизира на аржентинския тим Сан Лоренсо.

Разговорите ГЕРБ - реформатори продължават вече 4 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369324

Близо четири часа ГЕРБ и Реформаторския блок обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание.
Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговарят с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок за бъдещото 43-то Народно събрание. Близо четири часа ГЕРБ и Реформаторския блок обсъждат приоритетите пред новият парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание. Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговарят с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок за бъдещото 43-то Народно събрание.

Премиерът уволни шефа на агенцията за българите в чужбина

http://www.mediapool.bg/premierat-uvolni-shefa-na-agentsiyata-za-balgarite-v-chuzhbina-news226033.html

Служебният премиер Георги Близнашки уволни в сряда председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Непосредствената причина са публикуваните преди ден в Mediapool и вестник "Сега" резултати от проверка на прокуратурата в ДАБЧ, които създават тежки съмнения за корупция в институцията. Mediapool публикува детайлна информация за множество нарушения в ДАБЧ, открити от прокуратурата още през февруари тази година. Става дума за процедурите по издаване на удостоверение за български произход. Държавната агенция е издала хиляди такива удостоверения на албанци, косовари и македонци, без да им поиска доказателства, че имат някакво българско потекло. Дело обаче не е образувано, а са отправени само препоръки за подобряване на работата. В началото на септември новото ръководство на Министерството правосъдието открива, че препоръките все още не са изпълнени. Получаването на удостоверение за български произход е задължително, за да започне процесът по издаване на българско гражданство. Той минава през проверка на документите в правосъдното министерство и завършва в президентството. Премиерът Георги Близнашки мотивира уволнението на шефа на ДАБЧ и с това, че препоръките на прокуратурата не са изпълнени. Има множество сигнали за неспазване на Закона за българското гражданство и Закона за българите в чужбина, както и занижен контрол. В доклад на вицепремиера Илияна Цанова се казва, че "настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход". По искане на вицепремиера Инспекторатът на Министерския съвет (МС) започва пълна проверка на държавна агенция. Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към МС, която трябва да провери както дейността на агенцията, така и действията на нейното ръководство. Докладът на главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври. Медийните публикации са провокирали започване на процес по цялостно преосмисляне на дейността на агенцията. "Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия", коментира служебният вицепремиер Илияна Цанова, цитирана от пресцентъра на МС. По думите й агенцията трябва активно да подкрепя българските общности в чужбина при реализация на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език и предприемачеството.

Ще бъде открита процедура на договаряне без обявление за доставката на шествалентна ваксина

http://www.moreto.net/novini.php?n=267405

Правителството даде съгласието си министърът на здравеопазването да проведе процедура на договаряне без обявление, при условията на чл. 90, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки, за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България.

8,7 млн. лв. ще осигури държавата за модернизиране на училищата

http://econ.bg/Новини/8-7-млн-лв-ще-осигури-държавата-за-модернизиране-на-училищата-_l.a_i.577357_at.1.html

8,747 млн. лв. ще бъдат осигурени за модернизиране на училищната база, решиха от служебния кабинет на днешното си заседание. Тези пари ще бъдат...

8,7 млн. лв. ще осигури държавата за модернизиране на училищата

http://econ.bg/Новини/8-747-млн-лв-ще-осигури-държавата-за-модернизиране-на-училищата-_l.a_i.577357_at.1.html

8,747 млн. лв. ще бъдат осигурени за модернизиране на училищната база, решиха от служебния кабинет на днешното си заседание. Тези пари ще бъдат...

Украйна представи съветските войници като изнасилвачи

http://offnews.bg/news/n_1/n_403927.html

Възстановка в Запорожката област на Украйна на пресичането на Днепър от съветските войски през 1943 г. възмути руските медии. Доброволци във възстановката изиграха сцена как красноармейци бият и изнасилват момичета в украински национални носии. На събитието са присъствали и ветерани от Втората световна война, съобщава RT. В сценката украинските девойки посрещат солдатите с цветя, а красноармейците им отговарят с насилие. Битката за Днепър е едно от най-мащабните сражения в световна история, а днес станахме свидетели на поругаване на паметта на героите, възмущават се и проруските медии в Украйна.

ООН помоли ЕС да приеме повече сирийски бежанци

http://europe.actualno.com/OON-pomoli-ES-da-prieme-poveche-sirijski-bejanci-news_55092.html

Върховния комисар на ООН по бежанците Антонио Гутереш заяви, че е отправил молба към Европейския съюз да гарантира законен достъп до своя територия на повече сирийски бежанци, които рискуват живота си...

Супа, танц и да ви няма! Заради суперталантливото ни поколение

http://bgfootball.actualno.com/Supa-tanc-i-da-vi-njama-Zaradi-supertalantlivoto-ni-pokolenie-news_55101.html

За последно почувствах подобно безсилие в деня след изборите. В такива моменти човек разбира, че желанието му няма нищо общо с реалността и обективните предпоставки са нещата да не потръгнат още много...

Божидар Димитров: Дългите преговори ГЕРБ - РБ означават, че ще имаме правителство

http://politics.actualno.com/Bojidar-Dimitrov-Dylgite-pregovori-GERB---RB-oznachavat-che-shte-imame-pravitelstvo-news_55100.html

"6-часовите преговори между ГЕРБ и Реформаторите означават, че ще имаме правителство. Бойко Борисов ще сформира кабинет, той е отговорен човек, ще направи всичко възможно, ако трябва, ще отстъпи ...

ДАЗД ще търси отговорност от директора на IV Помощно училище

http://www.cross.bg/deteto-zakrila-dazd-1435201.html

/КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административнонаказателна отговорност от директора на ІV-то Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие, регламентирано в чл. 7, ал.2, във връзка с ал.1 от Закона за закрила на детето, а именно за неуведомяване на органите за закрила на детето - ДСП, МВР или ДАЗД за нуждата от закрила на дете, установено в хода на извършената проверка. Производството стартира в резултат на проверката, която ДАЗД извърши в училището след сигнал от родители за упражнено насилие над дъщеря им по време на учебно възпитателния процес. Назначената от председателя на ДАЗД комисия установи, че са нарушени правата на детето, регламентирани в чл. 19, т. 1 и чл. 23, т. 2 от Конвенцията на ООН за правата на детето и правото на детето на закрила, регламентирано в чл. 10, ал. 1 от Закона за закрила на детето. Проверката установи: 1. След подаването на сигнал от родителите за упражнено насилие върху дъщеря им, директорът на училището е подценил ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция „Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила. 2. Не е задействан разписаният в училището Мултидисциплинарен механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие. 3

Русенски милионер призна за 2,2 млн. лв. укрити данъци

http://www.cross.bg/epshtaiin-pari-ryse-1435202.html

/КРОСС/ Русенският милионер, строителен предприемач и бивш общински съветник Виктор Епщайн неочаквано признал, че е спестил 2 241 909 лв. данъци, научи "Труд". "Разследването за сумите, които той дължи на държавния бюджет, трябва да докаже прането на пари в особено големи размери - към 52 млн. лв.", заявиха от окръжната прокуратура. Делото се води срещу неизвестен извършител от 4 години. Предстои по него Епщайн да бъде привлечен като обвиняем. Запори на сметки в 7 банки Укритите 1 483 781 лв. ДДС и 758 128 лв. корпоративен данък от фирма на Епщайн са открити при съвместна проверка на данъчните власти, полицията и прокуратурата в Русе. Последвалата ревизия на НАП е потвърдила невнесените налози. Според подадените декларация и годишен отчет за дейността на фирмата, тя не е имала дейност през 2009 г. и не дължи данъци. Разнищената документация показала точно обратното. За да се обезпечат дължимите суми към държавния бюджет, са блокирани фирмени сметки на Епщайн в 7 банки. "Срещу Епщайн има запори и дело за конфискация на активи за 61 848 397 лв. от комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по което ще участва и прокурор", напомниха от Съдебната палата в Русе. Процесът ще се гледа в Софийския градски съд, тъй като част от запорираните имоти са в столицата. Милионерът е заплашен да остане без десетки имоти, автомобили и банкови авоари

Куини-Алис запознала Благой с родителите си

http://www.bnews.bg/article-119113

Куини-Алис даде първото си интервю като гадже на футболиста Благой Георгиев!

"Мерцедес" ще блокира развитието на двигателите във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400960_mercedes_shte_blokira_razvitieto_na_dvigatelite_vuv/?ref=rss


Новият шампион при конструкторите във Формула 1 "Мерцедес" планира да блокира опита на своите съперници за облекчаване на правилата с цел подобряване на двигателите по време на следващия сезон.

В момента регулациите "замразяват" промените по силовите трактове с цел намаляване на разходите след внедряването на новите V6 турбохибридни задвижващи системи от тази година.

"Мерцедес" наложи пълна доминация през сезона и прекрати серията на "Ред бул" от четири титли. Другите два...

"Мерцедес" ще блокира промените по двигателите във F1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400960_mercedes_shte_blokira_promenite_po_dvigatelite_vuv_f1/?ref=rss


Новият шампион при конструкторите във Формула 1 "Мерцедес" планира да блокира опита на своите съперници за облекчаване на правилата с цел подобряване на двигателите по време на следващия сезон.

В момента регулациите "замразяват" промените по силовите трактове с цел намаляване на разходите след внедряването на новите V6 турбохибридни задвижващи системи от тази година.

"Мерцедес" наложи пълна доминация през сезона и прекрати серията на "Ред бул" от четири титли. Другите два...

Областният на Бургас: Оказват натиск срещу мен като длъжностно лице, уведомих службите и прокуратурата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369276

"Уведомил съм Службата за сигурност и Главната прокуратура за натиск срещу мен като длъжностно лице", каза на пресконференция областният управител на Бургас Павел Маринов, цитиран от „Фокус”.
Поводът за пресконференцията е сигнал от фирма, че срещу него е образувано досъдебно наказателно производство от Окръжна прокуратура – Бургас заради "Уведомил съм Службата за сигурност и Главната прокуратура за натиск срещу мен като длъжностно лице", каза на пресконференция областният управител на Бургас Павел Маринов, цитиран от „Фокус”. Поводът за пресконференцията е сигнал от фирма, че срещу него е образувано досъдебно наказателно производство от Окръжна прокуратура – Бургас заради

Григор качи треньора си в багажника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369253

Григор Димитров явно е в добро настроение преди първия си мач на турнира в Стокхолм.
Точно в шведската столица миналия сезон българската звезда в тениса спечели първа титла от календара на АТП. Съперник на таланта от Хасково тази вечер е Теймураз Габашвили (Рус).
Докато пътуваха за вечеря със служебна кола от турнира, Григор Димитров явно е в добро настроение преди първия си мач на турнира в Стокхолм. Точно в шведската столица миналия сезон българската звезда в тениса спечели първа титла от календара на АТП. Съперник на таланта от Хасково тази вечер е Теймураз Габашвили (Рус). Докато пътуваха за вечеря със служебна кола от турнира,

БФС остави със спрени права замесения в уреждане на мачове Стивън Петков

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400954_bfs_ostavi_sus_spreni_prava_zameseniia_v_urejdane_na/?ref=rss


Апелативната комисия към Българския футболен съюз (БФС) остави със спрени състезателни права полузащитника Стивън Петков.

Днес комисията изслуша 19-годишния играч, но не уважи неговата жалба и потвърди решението на дисциплинарната комисия от 5 август.

Тогава правата му бяха спрени, защото започна разследване за опит за уреждане на мачове на юношеския национален отбор на европейското първенство в Унгария.

Решението на апелативната комисия е окончателно и не...

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=267399

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 16 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 13:00 ч. до 17:00 ч. - гр.Варна - бул. „Вл.Варненчик” бл.

Експерти: Малко й трябва на КТБ, за да се оздрави

http://frognews.bg/news_78284/

Вложители в КТБ планират да поканят експерти от различни политически формации за разговор в средата на другата седмица. Това обявиха на пресконференция експертите на групата КТБalive, обединяваща вложителите на Корпоративна търговска банка. Целта е всичко да се „постави на масата" и да се обсъди развръзката на казуса.

Гръцката фондова борса преживя най-тежкия си срив от 2008 г. насам

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/15/2400953_gruckata_fondova_borsa_prejivia_nai-tejkiia_si_sriv_ot/?ref=rss


Гръцката фондова борса се срина с повече от 9% днес, пише Business Insider. Това е един от най-големите колапси в историята на гръцката икономика.

Чарлз Форел, журналист на Wall Street Journal, съобщи в Twitter, че банковата система не е подмината от срива – акциите на NBG са спаднали с 13%, тези на Piraeus и Alpha с по 14%, а Eurobank с 20%.

Greek banks yikes today. NBG -13%, Piraeus -14%, Alpha -14%, Eurobank -20%.

— Charles Forelle (@charlesforelle) October...

Почетен консул в Донецк уронвал престижа на България, освободиха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369271

Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк, съобщи БНР.
Аврамов е освободен след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна. Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк, съобщи БНР. Аврамов е освободен след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна.

"Ю Ту" се извиниха за пускането на новия им албум в iTunes

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/iu-tu-se-izviniha-za-puskaneto-na-noviia-im-album-v-itunes-6024909

Най-новият албум "Songs of Innocence" на ирландската банда бе предложен безплатно за половин милиард потребители на iTunes

8 паркоместа в Лондон се провадат за $3.6 млн.

http://www.cross.bg/prodavat-paynda-meiifeiiur-1435199.html

/КРОСС/ Осем паркоместа в елитния лондонски квартал „Мейфейър" се продават за 2.25 млн. паунда ($3.6 млн.), съобщава агенция „Блумбърг". И припомня, че стойността на всяко едно от местата за коли, пуснати за продан, надхвърля средната цена на дом във Великобритания, която е 274 хил. паунда. Паркоместата се намират в частен двор близо до хотел „Дорчестър" и ресторант „Скотс" и се продават в пакет. Репутацията на Лондон като убежище за чужди инвеститори привлича заможни купувачи в квартали като „Мейфейър", „Найтсбридж" и „Кенсингтън", пише "Преса". Цената на луксозните домове за по-малко от пет години се качи със 75%. Цената на имотите в цяла Великобритания пък се вдигна с 11,2% пред последните 12 месеца, съобщават за „Блумбърг" от Националната статистика на Острова.

Работник нагази във вана с разтопен цинк, губи крака си

http://www.cross.bg/montana-gyal-yspyal-1435200.html

Монтана /КРОСС/ 58-годишен работник от завода „Монтала Гуал" в Монтана, стъпи с десния си крак във вана с разтопен цинк, чиято температура е била 455 градуса, съобщиха от фирмата. Движейки се към ваната, той се подхлъзнал, но успял да дръпне тялото си от опасната поза. Не успял да опази само крака си, с който стъпил в горещия метал. Инцидентът станал към 8 часа във вторник.Пострадалият е закаран веднага в болницата в Монтана, а оттам - в клиниката по изгаряния в „Пирогов". Няма опасност за живота му, но кракът му е застрашен от ампутация.Работникът имал трудов договор, по който е изпълнявал задълженията си. Инспекцията по труда в Монтана проверява случая, за да установи чия е вината за злополуката.Заводът „Монтана Гуал" е собственост на испанска фирма. Приватизиран е в средата на 90-те години от швейцарската фирма „Берг". След това е продаден на „Атуса" - Испания. Произвежда галванизирани и чугунени тръбни фитинги, които се изнасят в страните от ЕС. В него работят около 600 души, съобщи standartnews.com.

Областният на Бургас: Уведомих службите и прокуратурата за натиск срещу мен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369242

"Уведомил съм Службата за сигурност и Главната прокуратура за натиск срещу мен като длъжностно лице", каза на пресконференция областният управител на Бургас Павел Маринов, цитиран от „Фокус”. Поводът за пресконференцията е сигнал от фирма, че срещу него е образувано досъдебно наказателно производство от Окръжна прокуратура – Бургас заради

"Банк ъф Америка" със 70 млн. долара загуба през третото тримесечие

http://www.vesti.bg/novini/bank-yf-amerika-sys-70-mln.-dolara-zaguba-prez-tretoto-trimesechie-6024910

"Банк ъф Америка" отчете загуба от 70 милиона долара през третото тримесечие на годината след заплащане на 5,3 милиарда долара за уреждане на съдебни спорове.

Ливанската армия отблъсна бойци на "Ислямска държава" на границата със Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=267348

Настъпление на джихадистите от "Ислямска държава" бе спряно от ливанската армия в близост до границата със Сирия. Военните са били подкрепяни от доброволци от движението "Хизбулла". Настъплението на ислямистите на територията на Ливан идва на фона на подновените въздушни удари на международната коалиция в района на сирийския кюрдски град Кобани.

Освободиха почетния ни консул в Донецк, уронвал престижа на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369254

Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк, съобщи БНР.
Аврамов е освободен след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна. Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк, съобщи БНР. Аврамов е освободен след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна.

Дянков прахосал 724 хил. лева за двореца „Кричим“

http://www.bnews.bg/article-119126

Стотици хиляди левове е хвърлил Симеон Дянков за ремонта на двореца „Кричим“.

Правят специални врати за АЕЦ „Чернобил“

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/praviat-specialni-vrati-za-aec-chernobil-6024907

След аварията реакторът бе покрит набързо с бетонен саркофаг, който днес е напукан

Над 21,7 млн. лв. тръгват към общините за преодоляване на последиците от бедствията

http://www.cross.bg/ovladyavane-rezyltat-sgradi-1435198.html

София /КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 26 580 640 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. На общините ще бъдат преведени 21 733 543 лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и по бюджета на Министерския съвет за областните управители.Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти. Възстановителна помощ е предоставена за укрепването или премахването на жилищни сгради, станали опасни и негодни за обитаване в резултат от наводнение или земетресение.Проектът на постановление и приложенията към него са публикувани в интернет страницата на МВР.

В Шумен плащат на кръводарители - дават 2 дни отпуск и храна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4368681

Стълпотворение от желаещи да дарят кръв имаше във вторник в сградата на община Шумен. Кметството реши да отпусне по 30 лв. на всеки донор и най-вероятно акцията ще продължи не два дни, както е предвидено, а три. Към паричния бонус се полагат и 2 дни отпуск от работа, плюс хранителен пакет за 8 лв.
Във вторник до 11 часа специалистите от Центъра по Стълпотворение от желаещи да дарят кръв имаше във вторник в сградата на община Шумен. Кметството реши да отпусне по 30 лв. на всеки донор и най-вероятно акцията ще продължи не два дни, както е предвидено, а три. Към паричния бонус се полагат и 2 дни отпуск от работа, плюс хранителен пакет за 8 лв. Във вторник до 11 часа специалистите от Центъра по

Кабинетът разреши доставчик на ваксина за бебета да се търси с пряко договаряне

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2400955_kabinetut_razreshi_dostavchik_na_vaksina_za_bebeta_da/?ref=rss


Правителството разреши на министъра на здравеопазването да премине към договаряне без обявление на доставката на шествалентна ваксина за новородени. 

Причината е, че компанията "Глаксосмитклайн" не е дала оферта в срока, изтекъл в края на вчерашния работен ден. 

Министърът на здравеопазването ще се обърне към всички доставчици на ваксината, включени в приложение 3 от Позитивния лекарствен списък.

Всички деца, родени след 1 юни 2014 г. подлежат на имунизация с...

IndiGo подписа меморандум за 250 самолета A320neo

http://www.cross.bg/indigo-aneo-a-1435196.html

/КРОСС/ Индийската авиокомпания с най-голям пазарен дял, IndiGo и съоснователите Ракеш Гангвал и Раул Батия, управляващият директор на InterGlobe, подписаха меморандум за споразумение за 250 фирмени A320neo самолети. Договорът ще бъде най-голямата поръчка за Еърбъс на самолети с една пътека. Адития Гош, президент на IndiGo каза, "Tази нова поръчка потвърждава ангажираността на IndiGo за дългосрочното развитие на достъпен въздушен транспорт в Индия и в чужбина. Допълнителният самолет ще ни позволи да продължим да предлагаме ниски цени и добро обслужване на все повече клиенти и пазари и ще създаде нови работни места и растеж. Екипът на IndiGo е развълнуван да извести тази нова фаза на растеж." IndiGo има поръчка за 280 самолета Еърбъс (100 A320ceo и 180 A320neo). "A320neo продължава да доминира на местния пазар и неговата ангажираност утвърждава семейството на A320 като предпочитания самолет за динамично развиващите се авиационни пазари. Благодарим на IndiGo и на неговите съоснователи, Ракеш Гангвал и Раул Батия за техния огромен вот на доверие," каза Фабрис Брежие, президент и главен изпълнителен директор на Еърбъс. A320neo "с нова опция двигател" и много иновации, включително и последно поколение двигатели и големи крила тип Sharklet, които дават 15 процента по-нисък разход на гориво от първия ден и 20 процента до 2020 година, което е еквивалент на 5 000 тона по-малко въглероден двуокис на самолет годишно

България оспори въвеждането на минимална цена на алкохола в Шотландия

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/15/2400949_bulgariia_ospori_vuvejdaneto_na_minimalna_cena_na/?ref=rss


България възразява срещу намерението на Шотландия да въведе минимална цена върху алкохолните си продукти. Днес Министерският съвет прие решение за встъпване на България в дело по казуса, образувано в Съда на Европейския съюз.

Въвеждането на минимална цена за всички продажби на дребно на алкохолни напитки в Шотландия нарушава принципа на свободната търговия и може да се третира като пречка пред свободното движение на стоки в рамките на ЕС, е българската позиция. 

България е...

Гръцките облигации и акции се сринаха

http://balkani.actualno.com/Gryckite-obligacii-i-akcii-se-srinaha-news_55084.html

Гръцките облигации и акции се сринаха, след като инвеститорите се разколебаха заради политическата ситуация в страната и намерението на правителството да сложи край на програмата на МВФ по-рано. О...

Правителството прие позиция за КТБ в отговор на ЕК

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-prie-pozicija-za-KTB-v-otgovor-na-EK-news_55087.html

Правителството одобри позицията на България в отговор на официалното уведомително писмо от Генералния секретариат на Европейската комисия от 26 септември т. г. във връзка с въвеждането на правото н...

10 години по-късно: Dacia с 3 млн. продажби

http://cars.actualno.com/10-godini-po-kysno-Dacia-s-3-mln-prodajbi-news_55093.html

Във вторник, 14 октомври, щандът на Dacia на Автомобилен салон Париж 2014 предостави сцената за церемония, на която испанецът Анрес Паломо Паз получи ключовете за чисто нова Dacia Sandero Stepway &...

Кунева: Не съм водила разговори за постове и не съм приемала такива

http://politics.actualno.com/Kuneva-Ne-sym-vodila-razgovori-za-postove-i-ne-sym-priemala-takiva-news_55090.html

„Винаги съм се притеснявала от преговори, които много бързо приключват. Това, че преговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ продължават толкова дълго, е добър знак, значи има какво да си к...

Скубят брадата на депутат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4367509

Гладко избръснат земеделец и брадат член на Демократическата партия се счепкаха в XIV народно събрание. През 1910 г. Вълчо Георгиев отскубна косми от физиономията на Стоимен Савов. Той му отвърна с шамар.
За съжаление, чистачките обраха влакната, достойни за един бъдещ музей на българския парламентаризъм. Заедно с кичура от косата на Левски Гладко избръснат земеделец и брадат член на Демократическата партия се счепкаха в XIV народно събрание. През 1910 г. Вълчо Георгиев отскубна косми от физиономията на Стоимен Савов. Той му отвърна с шамар. За съжаление, чистачките обраха влакната, достойни за един бъдещ музей на българския парламентаризъм. Заедно с кичура от косата на Левски

Неймар влезе в Книгата на Гинес

http://www.cross.bg/neiimar-hettrik-naii-prestizhniya-1435147.html

/КРОСС/ Нападателят на Барселона Неймар влезе в Книгата за рекорди на Гинес, съобщава El Mundo Deportivo. Той е първият, който е отбелязал хеттрик в Шампионска лига и Купа Либертадорес. В най-престижния турнир на Южна Америка Неймар отбеляза хеттрик на 8 март 2012 година с клубния си отбор Сантос срещу Интернасиоал (3:1). В най-престижния европейски турнир пък 22-годишният нападател на Барселона се е разписал три пъти на 11 декември 2013 година в мача срещу Селтик (6:1).    

Социалният министър обеща преходен период за пенсионирането в силовите ведомства

http://www.cross.bg/vuzrast-pensionirane-vedomstva-1435197.html

София /КРОСС/ През 2013 и 2014 г. Европейският съвет препоръча на България „да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране", както и други промени в сферата на социалното осигуряване. В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика разработва различни варианти за реформа. В тях се търсят решения на множество въпроси, включително на една от основните критики на ЕС - за ефективната възраст за пенсиониране в България, която е най-ниската в Европа.Тази възраст е най-ниска за работещите в системата на министерствата на отбраната (МО), на вътрешните работи (МВР) и на правосъдието (МП). В момента единствено за служителите в тези специални ведомства няма изискване за минимална възраст за пенсиониране - работещите в МО, МВР и МП могат да се пенсионират, ако имат 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в системата съответно на МО, МВР или МП.В резултат на този либерален режим по последни данни на Националния осигурителен институт (НОИ) средната възраст на пенсиониралите се от специалните ведомства е:2010 г. - 50.6 г.2011 г. - 49.4 г.2012 г. - 49.7 г.2013 г. - 50.5 г. Повечето от тези хора са продължили да работят, след като са се пенсионирали. Според НОИ от пенсиониралите се на 50-годишна възраст служители в специални ведомства през 2010 г. в легалната икономика са продължили да работят и да се осигуряват 66%. През 2011 и през 2012 г

90 % от слепите у нас са безработни

http://frognews.bg/news_78283/

90% от незрящите у нас са безработни. Данните изнесоха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания по повод Международния ден на белия бастун, съобщава БНР.

ББЦ: Не сме притискали Баракова да се откаже от парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_403850.html

От партията на Николай Бареков "България без цензура" отрекоха да са прилагали натиск срещу първия отцепник от ББЦ Ана Баракова.  Баракова заяви намерението си да напусне партията тази сутрин в интервю за Нова тв. Мотивите, които изтъкна, бяха, че й е бил оказван натиск да се откаже от мястото си в парламента и че в партията "няма среда". "Бях притискана и поставена в ситуация на тормоз. Получавах чести обаждания с цел да се откажа от депутатското си място от колеги от партията. Тези колеги бяха Дяко Дяков и Мартин, по прякор Данона. Дяко щеше да влезе, ако аз се откажех. Предлагаха ми заменка на депутатското място с пост, който ми предложат или аз си избера в Пловдив, в администрацията", заяви Баракова. От ББЦ напълно отрекоха да са налагали натиск и заявиха, че независимото участие на Баракова в парламента е подмяна на вота избирателите, дали гласа си за партията.

Предимно облачно ще бъде времето утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=267387

През следващото денонощие облачността ще е значителна. Слаби превалявания ще има на места в Северна България и в планините. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, максималните, в повечето места, ще са между 21° и 26°.

Bank of America отчете по-ниска загуба от очакваното

http://www.investor.bg/sasht/337/a/bank-of-america-otchete-po-niska-zaguba-ot-ochakvanoto-181939/

Тримесечният резултат на втората по големина американска банка е засегнат от глобата, която тя плати заради продажбата на токсични активи

Общините получават близо 22 млн. лв. за щетите от бедствията през лятото

http://www.mediapool.bg/obshtinite-poluchavat-blizo-22-mln-lv-za-shtetite-ot-bedstviyata-prez-lyatoto-news226032.html

Засегнати от наводненията през това лято общини получават 21 733 543 лв за преодоляване на последиците от бедствията ,реши правителството на редовното си заседание в сряда. Парите са предвидени за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, за укрепването или премахването на жилищни сгради, станали опасни и негодни за обитаване, пояснява правителствената пресслужба. Други около 5 милиона лева ще получат МВР, здравното министерство , образователното, регионалното, както и областни управи за разходите при овладяване на обстановката по време на наводненията. Правителството отпуска и близо 98 хиляди лева хуманитарна помощ за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Ивицата Газа. Средствата ще бъдат предоставени на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Край на протестите срещу бат Сали

http://frognews.bg/news_78282/

Бойко Борисов обещал промяна на изборния кодекс.Протестите в Дупница спират. Блокади на главен път Е-79 също няма да има. Недоволството на гражданите беше заради даването на мандат на ДПС в Кюстендилския регион и обявяването на Бат Сали за депутат от 10 МИР. Това каза шефът на инициативния комитет Ралица Асенова.

Медведев: Обама май е с психическо отклонение

http://www.bnews.bg/article-119125

Изказване на Барак Обама бе определено от руския премиер Дмитрий Медведев като форма на психическо отклонение.

EPIC изрази готовност за оздравяване на КТБ

http://econ.bg/Новини/EPIC-изрази-готовност-за-оздравяване-на-КТБ_l.a_i.577342_at.1.html

От австрийския фонд EPIC са готови да преструктурират и оздравят "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД). Това потвърдиха представители на...

Св. Филипов за Фрог: Кабинетът вече е договорен на 75%

http://frognews.bg/news_78281/

Не може в 21 век да сме зависими от партия, която е повече на етническа основа, отколкото на национална и изцяло владее политическия ъндърграунд в държавата. Българската политика се отличава от европейската с това, че е политика на задкулисието. ДПС реално е партията, която владее това задкулисие, коментира за Фрог нюз Светозар Филипов, родственик на първия български екзарх Антим I и съучредител на „Сдружение обединени вероизповедания” и създател на фондация “Български манастири и църкви”.

Акция: Да нахраним децата на отец Иван

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369223

Редакцията на вестник Редакцията на вестник "България Днес" обявява акция за събиране на храни, с които да помогнем на децата на отец Иван да не гладуват. Акцията ще се проведе на 23.10, четвъртък, на адрес: София, бул. "Цариградско шосе" 47, Полиграфически комбинат. Всеки, който иска да помогне, може да донесе храна, която трябва да отговаря на следните изисквания: 1.

Монтана: Работник пострада, стъпи в разтопен цинк

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/montana-rabotnik-postrada-stypi-v-raztopen-cink-6024906

Животът му е вън от опасност, но има вероятност да загуби десния си крака, обявиха от трудовата инспекция

Нов ужас на релсите: Влак прегази луд мъж край Търново

http://www.bnews.bg/article-119124

53-годишен мъж загина, след като беше прегазен от влак край Велико Търново.

Китай блокира сайта на BBC

http://www.cross.bg/bibisi-kitaii-horoks-1435193.html

/КРОСС/ Достъпът до англоезичния сайт на БиБиСи е бил блокиран в Китай, съобщи британската медия. Директорът на световната служба на БиБиСи Питър Хорокс заяви, че изглежда, че става въпрос за цензура, добавяйки че БиБиСи са се оплакали на китайските власти. Други големи новинарски сайтове работят нормално, като причината за заглушаването остава неясна. „BBC е безпристрастна медия, на която вярват милиони хора по света. Опитите за цензура само доказват колко важно е да стигнем до хората, от които достоверната информация се крие", заявява Хорокс. BBC World TV, както и всички останали международни телевизионни канали, периодично биват заглушавани, особено когато имат предавания за Китай. Последният път, когато сайтът на английски на БиБиСи беше спрян в Китай, е бил по времето, когато медията е информирала за бягството на активиста Чен Гуанчен от домашен арест през 2012 г.  

Коалицията срещу "Ислямска държава" потвърди единството си

http://www.mediapool.bg/koalitsiyata-sreshtu-islyamska-darzhava-potvardi-edinstvoto-si-news226031.html

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди единството на антиджихадистката коалиция, но призна, че е силно разтревожен от ситуацията в сирийския град Кобане, 50-процента от който вече е под контрола на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.   Силно сме разтревожени от ситуацията във и около Кобане, каза Обама на безпрецедентна среща вчера във военновъздушната база Андрюс, Мериленд, с висши военни от 22-те страни, присъединили се към коалицията.   Подчертавайки, че ИД представлява заплаха и в Северна Сирия, и в Ирак, Обама заяви, че международната коалиция се е ангажирала с кампания, която е дългосрочна и неизбежно ще търпи "обрати".   Два месеца след започването на ударите в Ирак и три седмици след началото на въздушната кампания в Сирия американската армия заяви, че интензивните удари на американски и саудитски самолети през последните два дни са "забавили настъплението" на ИД срещу Кобане, отбраняван от кюрдски бойци. Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че засилването на въздушните удари е попречило градът на турската граница да падне изцяло в ръцете на джихадистите, които вече владеят 50 процента от него.   Снощи ожесточените боеве се водеха вече в центъра на града, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Кюрдите вече контролират само западните райони, един северен квартал и част от градския център и се опитват да си върнат контрола над кварталите, завладени от ИД. Вчера те успяха да възстановят контрола си над стратегически хълм западно от града.   В Ирак, въпреки американските въздушни удари, ИД напредва в провинция Анбар, част от която контролира от началото на годината. Вчера джихадистите затегнаха обръча около град Амрия ал Фалуджа, един от последните бастиони на армията в сунитската провинция. Практически сме в обсада, каза за АФП по телефона началникът на местната полиция. Градът е на около 40 километра западно от Багдад, но джихадистите от ИД ще трябва да завземат огромни сектори, които са в ръцете на армията, преди да стигнат до подстъпите към столицата.   В Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че двамата с руския външен министър Сергей Лавров са решили да засилят обмена на разузнавателна информация за радикалната сунитска групировка. Кери също така изрази увереност, че Турция ще разреши на международната коалиция да използва "някои свои съоръжения".   "Няма нужда да навлизам в подробности , но вярвам, че няма да имаме разногласия по това какво ще правим и какво не", каза Кери, цитиран от АФП.   Турция отрече да има "ново споразумение" с Вашингтон, разрешаващо на коалицията достъп до базите й. Анкара иска създаването на буферна зона на границата със Сирия - проект поддържан от Париж, който обаче "не стои на дневен ред" за Вашингтон.

Освободиха от длъжност почетния консул на България за Донецк, Луганск и Запорожие

http://www.cross.bg/ykraiina-konsyl-dluzhnostta-1435195.html

/КРОСС/ Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна.Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна. Името на Аврамов се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността почетен консул.    

ДФ „Земеделие” отпусна допълнително 5 млн. лв. за хуманно отношение към свине и птици

http://www.moreto.net/novini.php?n=267389

Допълнителни субсидии за общо 5 млн. лева ще получат животновъдите за хуманно отношение към свине и птици, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие”. Документи ще се подават в областните дирекции на Фонда от 20 октомври до 7 ноември 2014 година.

Помагаме с близо 100 000 лв. на палестинците в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/gaza-hymanitarna-durzhavi-1435194.html

София /КРОСС/ Правителството отпуска 97 800 лв. хуманитарна помощ, предназначена за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Ивицата Газа. Средствата ще бъдат предоставени на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, която има дългогодишен опит в хуманитарната дейност и се ползва с авторитет в арабските страни.Отпускането на помощта отразява балансираната политика на България в Близкия Изток за намиране на трайно решение на близкоизточния конфликт на принципа на две независими държави - Палестина и Израел, съжителстващи в мир и сигурност. С тази стъпка страната ни допринася към общите усилия на Европейския съюз, арабските държави и международната общност като цяло за подобряване условията на живот в Газа и за постигането на стабилност и икономическо развитие в региона.Средствата се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет за официална помощ за развитие.

КЗК глоби "Близу" с близо милион лева

http://frognews.bg/news_78280/

Комисията за защита на конкуренцията е санкционирала доставчика на телевизия и интернет "Близу Медиа енд Броудбенд” с 887 260 лв. (1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г.) заради нелоялна конкуренция, съобщиха в сряда от антимонополната комисия.

Американец продава домейна ebola.com за 150 000 долара

http://econ.bg/Новини/Американец-продава-домейна-ebola-com-за-150-000-долара_l.a_i.577341_at.1.html

Предприемач от САЩ продава домейна ebola.com за 150 хил. долара. Джон Шулц, който наблюдава редица имена на болести за потенциални домейни е закупил...

Акция: Да нахраним децата на отец Иван

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369212

Редакцията на вестник "България Днес" обявява акция за събиране на храни, с които да помогнем на децата на отец Иван да не гладуват.
Акцията ще се проведе на 23.10, четвъртък, на адрес: София, бул. "Цариградско шосе" 47, Полиграфически комбинат.
Всеки, който иска да помогне, може да донесе храна, която трябва да отговаря на следните изисквания:
1. Редакцията на вестник "България Днес" обявява акция за събиране на храни, с които да помогнем на децата на отец Иван да не гладуват. Акцията ще се проведе на 23.10, четвъртък, на адрес: София, бул. "Цариградско шосе" 47, Полиграфически комбинат. Всеки, който иска да помогне, може да донесе храна, която трябва да отговаря на следните изисквания: 1.

Русенец, арестуван за купуване на гласове, остава в ареста

http://www.cross.bg/glasove-kypyvane-zaloven-1435191.html

/КРОСС/ 33-годишен русенец, заловен за купуване на гласове, остава за постоянно в ареста, въпреки искането му да излезе на свобода. Това реши Окръжният съд в Русе. Мъжът оспорва наложеното му от Районния съд задържане под стража, предава Радио Шумен. Теодор Ангелов е бил задържан на 6 октомври. В мобилния телефон на мъжа имало преснимани лични карти. Според прокуратурата, той предлагал по 50 лв. за купуване на гласове на избиратели на вота. Русенецът е криминално проявен, има и много предишни присъди. Рецидивистът бил заловен от русенската полиция по сигнал.  

Влак отнесе мъж, застанал на релсите

http://www.cross.bg/putnicheski-vlak-relsite-1435192.html

/КРОСС/ 53-годишен мъж от село Самоводене загина, след като бе пометен от пътнически влак. Инцидентът станал във вторник следобед в района на гара "Трапезица" край Велико Търново.Малко преди 17 ч. от там минавал пътнически влак, движещ се от Плачковци до Горна Оряховица. Машинистът забелязал в последния момент мъжа на релсите, тъй като локомотивът излизал от завой. Той подал звуков сигнал, но човекът не реагирал. Влаковата композиция не успяла да спре и го връхлетяла.Мъжът загинал на място. Най-вероятно става дума за самоубийство или нещастен случай, казаха разследващи.Загиналият под влака е психично болният Джафер. Той имал семейство, но в последните години странял от близките си и живеел като клошар в Търново. Подвизавал се в централната част на града, като всеки ден крещял с цяло гърло по улиците, без изблиците му да имат конкретен адресат.Досъдебно производство ще уточнява обстоятелствата около инцидента, съобщава „24 часа".

Петиция за разпускане на ДПС набира скорост в интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_403923.html

Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия набира скорост в интернет пространството. За последните два дни подписката е набъбнала с 10 хиляди гласа и продължава да трупа поддръжници. Документът е създаден на 8 август, но гражданите се включват масово след предсрочните парламентарни избори. Бумът е на 9 октомври, когато само за ден са се включили 16692 души. Създателите на петицията искат незабавно самосезиране на Конституционния съд и разпускане на ДПС. Като причини те изтъкват Конституцията на България, в която се казва, че не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Според авторите на петицията ДПС използва религиозни общности за политически цели, което също е забранено според Конституцията. Коментарите под документа са над 2000, а споделянията във Фейсбук - близо 70 хиляди.

Кеша съди музикалния си продуцент за сексуално посегателство

http://www.cross.bg/kesha-dogovora-prodytzent-1435167.html

/КРОСС/ Певицата Кеша подаде документи в съда срещу музикалния си продуцент Д-р Люк. Младата изпълнителка се обърна към Темида за разтрогване на договора с мотивите, че е станала жертва на сексуално, физическо, словесно и емоционално насилие. Според текста на жалбата, внесена във Върховния съд в Лос Анджелис, 27-годишната Кеша обвинява 41-годишният продуцент, чието истинско име е Лукас Себастиан Готвалд, "че я е принуждавал да употребява дрога и алкохол, за да може да злоупотребява сексуално с нея". Освен това продуцентът я унижавал постоянно с цел да я накара "да загуби самоуважение и да не може да се контролира". Тя настоява да получи обезщетение за щети и пропуснати ползи и за прекъсване на договора си с него, който продължава да е в сила. След като отхвърли тези обвинения, продуцентът на свой ред набеди певицата, че уронва престижа му и неправомерно е прекъснала договора си с него. Кеша е обвинена във "фалшиви изявления" по негов адрес, които имат за цел да му навредят и също настоява за обезщетение за вреди и пропуснати ползи. Поп звездата има договор за запис с музикалната компания на Д-р Люк от 2005 г. насам.  

Боно се извини за безплатния албум от iTunes

http://www.cross.bg/bono-apple-albym-1435189.html

/КРОСС/ Фронтменът на ирландската група U2 Боно се извини пред феновете, че последният албум на бандата Songs of Innocence, който бе пуснат безплатно в интернет, се сваля автоматично от iTunes и заема ценна памет в устройствата на хората, които дори не са го поръчали. Според музикалните фенове автоматичното сваляне на албума е грубо и излишно, тъй като дразни потребителите на Apple. Във специален видеочат във Фейсбук, Боно заедно с колегите си Ди Едж, Лари Мълън и Адам Клейтън отговаряха на въпроси на фенове, изпратени им в социалната мрежа. „Съжалявам за това. Беше красива идея, но малко се отнесох с нея. Артистите са предразположени към такива неща. Капка мегаломания, нюанс щедрост, малко самореклама и дълбок страх, че тези песни, в които през последните години сме излели живота си, може да не бъдат чути. Има много шум наоколо. Май и ние станахме прекалено шумни, за да се изразим", коментира той ситуацията с Apple.  

Увеличават пенсията на 1 юли догодина

http://frognews.bg/news_78279/

Пенсията ще се увеличи на 1 юли догодина. Това каза по БНТ управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков.

Милионерите в Русия намаляха

http://www.cross.bg/milioneri-rysiya-broyat-1435190.html

/КРОСС/ Милионерите в Русия намаляха. По данни на швейцарската банка Credit Suisse, през 2013 година броят на доларовите милионери в Русия е намалял със 7%, достигайки до 158 000 души. Така става втората страна след Индонезия, където за година е отчетено най-голямо намаление на броя на богаташите. В Индонезия спадът е от 13.2%. В същото време в света броят на доларовите милионери се е увеличил с 12,4%, достигайки до 34 837 000 души. Лидер в класацията е САЩ с 14 166 000 милионери.

С близо 75 бона дофинансират маломерни паралелки във Варна и две села

http://www.moreto.net/novini.php?n=267422

Слети или самостоятелни маломерни паралелки от общо 10 училища в града и селата Тополи и Константиново да бъдат дофинансирани с близо 75 хил. лева за учебната 2014/2015 година. Това одобриха членовете на комисията по наука и образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Влак отнесе мъж; седял си на релсите

http://frognews.bg/news_78278/

53-годишен мъж от село Самоводене загина, след като бе пометен от пътнически влак. Инцидентът станал във вторник следобед в района на гара "Трапезица" край Велико Търново.

Кабинетът даде 15 млн. лв. за рискови жп проекти, реализирани с европари

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-15-mln-lv-za-riskovi-zhp-proekti-realizirani-s-evropari-news226030.html

Правителството отпусна 15 млн. лв. допълнително на Национална компания "Железопътна инфрастрактура" (НКЖИ), за да може да покрие финансовите си ангажименти към реализацията на три железопътни проекта, които се правят с пари от европейските фондове. Става въпрос за изпълняваните по "Оперативна програма "Транспорт 2007-2014" проекти за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград и по-специално участъка Първомай-Свиленград, модернизацията на трасето Септември-Пловдив и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъците от жп линията Пловдив-Бургас. Ако НКЖИ не осигури своята част от финансирането, има опасност страната ни да загуби безвъзмездната помощ от еврофондовете. Държавната компания има нужда от малко повече от 63 млн. лв. без ДДС до края на тази година за осигуряване на съфинансирането на проекти, изпълнявани от НКЖИ по ОП "Транспорт".

Ресорът на Кристалина Георгиева няма да бъде сменян

http://politics.actualno.com/Resoryt-na-Kristalina-Georgieva-njama-da-byde-smenjan-news_55078.html

Ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде сменен. Това стана ясно, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви намерението си да включи словенската к...

Протестиращите дупничани блокираха възлово кръстовище в града

http://society.actualno.com/Protestirashtite-dupnichani-blokiraha-vyzlovo-krystovishte-v-grada-news_55081.html

Протестиращите от Дупница срещу депутата Александър Методиев блокираха едно от възловите кръстовища в града, предаде „Фокус”. След като полицейските служители препречиха пътя им и...

Сърбите за мача с Албания: Терористичен акт!

http://balkani.actualno.com/Syrbite-za-macha-s-Albanija-Teroristichen-akt-news_55089.html

Сръбският футболен съюз (СФС) излезе с официална декларация, осъждаща инцидента, прекратил евроквалификацията с Албания. Случилото се в 42-ата минута на европейската квалификация е наречено "теро...

Над 47 хиляди поискаха разпускането на ДПС в онлайн петиция

http://politics.actualno.com/Nad-47-hiljadi-poiskaha-razpuskaneto-na-DPS-v-onlajn-peticija-news_55083.html

Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия набира скорост в интернет пространството. За последните два дни подписката е набъбнала с 10 хиляди гласа и продължава да трупа поддръжни...

С глоба от 200 лева бе наказана пияна внучка, която пребила от бой баба си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369188

С глоба от 200 лева бе наказана пияна внучка, която през пролетта пребила от бой баба си. Първоначално жената била санкционирана с акт на полицията, а вчера наказанието бе потвърдено и от Районния съд в Пазарджик, пише "Марица".  Мелето се разиграло в края на март в къщата на пенсионерката Виолета Тодорова на ул. "Стефан Караджа" в Пазарджик. С глоба от 200 лева бе наказана пияна внучка, която през пролетта пребила от бой баба си. Първоначално жената била санкционирана с акт на полицията, а вчера наказанието бе потвърдено и от Районния съд в Пазарджик, пише "Марица". Мелето се разиграло в края на март в къщата на пенсионерката Виолета Тодорова на ул. "Стефан Караджа" в Пазарджик.

Сергей Бубка дава старт на “Арена Бургас”

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sergei-bubka-dava-start-na-arena-burgas-181936/

Проектът предвижда изграждане на многофункционална зала с основен профил лека атлетика

Маскирани блокираха металургичен завод в Запорожието

http://offnews.bg/news/n_1/n_403950.html

Около 150 души с маски и символи на радикалната партия „Десен сектор“ блокираха металургичния комбинат „Запорожсталь“ в Запорожието, съобщи РИА Новости. От завода обясниха, че маскираните са блокирали транспортните артерии на комбината и по този начин пречат на работата му. Затруднен е достъпът на работниците до завода, а доставките на суровини и оборудване са прекъснати, обясниха от „Запорожсталь“. Според комбината акцията има политически характер и целят допълнителна дестабилизация на региона. От „Десен сектор“ отрекоха да имат нещо общо с акцията на маскираните хора. „Десен сектор“ няма нищо общо с тази акция. Ние не знаем какви са тези хора и какви цели преследват. Нашите символи са достъпни навсякъде. Възможно е това да е провокация, която цели да дискредитира нашата организация, подчерта прессекретаря на партията Артьом Скоропадский.

Живот на 425 метра от земята (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_403765.html

Как изглежда животът от 425 метра височина? Възможност за отговор на този въпрос има, откакто в Ню Йорк се извисява 432 Парк Авеню. Апартаментът на върха на най-високата жилищна сграда в западното полукълбо струва 95 милиона долара, намира се в центъра на Манхатън (Ню Йорк, САЩ) С 425-те си метра небостъргачът побеждава в своеобразната надпревара Емпайър Стейт Билдинг, Крайслер Билдинг и Световния търговски център. Архитектът на проекта е Рафаел Винолу. Сградата е съставена от 96 етажа, а цената на апартамент в затворения комплекс варира между 16.5 и 95 милиона долара. Жителите на 432 Парк Авеню могат да се насладят на гледката на Манхатън през 3 на 3-метровите си прозорци, като във всеки апартамент има и телескоп за целта. Комплексът също предлага и стая за спа терапии и басейн.

Изверг закла понито си с кухненски нож

http://www.cross.bg/izverg-zakla-ponito-si-s-kyhnenski-nozh-1435188.html

/КРОСС/ Млад датчанин закла домашния си любимец на обществен плаж, а негов приятел е заснел зверството на камера, съобщава The Local. Ветеринарните изследвания показват, че животното е убито с нож за хляб. Според видеото, 25-годишният Карл Плам първоначално ударил Тарзан с чук по главата. Животното изпаднало в безсъзнание. Тогава той се навел над него и започнал да реже гърлото му с кухненския нож. Това явно не му било достатъчно, защото след като го обезглавил, той извадил и вътрешните му органи. Прокурорът описа инцидента като "болезнено и отвратително убийство". За деянието си младежите са осъдени на месец затвор.

"Хъшове" на Морфов на 10 години

http://www.cross.bg/hristo-rolyata-hushove-1435187.html

/КРОСС/ Постановката "Хъшове" на Александър Морфов празнува 10 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Премиерата на спектакъла е на 22 октомври 2004 година на Голяма сцена. 10 години по-късно, отново на 22 октомври, хъшовете ще вдигнат на крака своята публика. Юбилейното представление е част от поредицата събития, с които Народният театър отбелязва своята 110-годишнина. Заедно с артистите, играли на премиерното представление, на сцената са Деян Донков - Македонски, Христо Петков в ролята на Попчето, Иван Юруков като Христо Ботев, Васил Драганов - в ролята на румънския келнер.  

Италианските бизнесмени готови да инвестират в Крим

http://www.vesti.bg/novini/italianskite-biznesmeni-gotovi-da-investirat-v-krim-6024905

Италианските производители са заинтересовани да инвестират в Крим, заяли лидерът на опозиционната партия "Северната лига" Матео Салвини.

Правителството освободи почетния консул в Украйна заради контрабанда с алкохол

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-osvobodi-pochetniya-konsul-v-ukraina-zaradi-kontrabanda-s-alkohol-news226029.html

Правителството освободи в сряда украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на България в Украйна. "Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна", съобщиха от правителствената пресслужба. Аврамов подкрепя проруските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул, съобщиха дипломати пред "24 часа". Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления с бунтове бивш президент на страната. Иван Аврамов е на 45-то място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол. Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища. Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ. Единствен официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. Като “надзорник” за Одеска област Аврамов е контролирал и тамошната митница според публикации в украински медии. Произходът на Аврамов е български - от Болгород, но той е украински гражданин. Освобождаването му от поста почетен консул на България ще позволи на властите да го разследват и съдят, разясниха дипломати. Почетният консул не получава заплата, но има имунитет като дипломат.

Агенция по вписванията реализира проект за развиване и внедряване на нови онлайн услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=267394

Агенцията по вписванията стартира разширяване и подобряване на услугите, които предоставя на бизнеса и гражданите. Това стана ясно от напредъка по проект „Подобряване обслужването на гражданите и бизнеса чрез развитие на информационната система на Търговския регистър към Агенция по вписванията” по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ.

Блатер и Платини осъдиха сблъсъците на мача Сърбия - Албания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/15/2400935_blater_i_platini_osudiha_sblusucite_na_macha_surbiia_-/?ref=rss


УЕФА започна дисциплинарно производство срещу футболните федерации на Сърбия и Албания след двубоя между националните отбори на двете страни във вторник, който беше прекратен заради безредици на терена и по трибуните на стадиона в Белград.

В същото време президентът на централата Мишел Платини и президентът на ФИФА Сеп Блатер осъдиха остро случилото се в сръбската столица и заявиха, че е недопустимо футболът да бъде използван за политически цели.

Европейската квалификация...

Сирия отхвърли призивите за създаване на буферна зона

http://news.ibox.bg/news/id_2074647698

Турските опити за установяване на буферна зона на сирийска земя представляват скандално

Глобиха пияна внучка с 200 лв. - пребила баба си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369171

С глоба от 200 лева бе наказана пияна внучка, която през пролетта пребила от бой баба си. Първоначално жената била санкционирана с акт на полицията, а вчера наказанието бе потвърдено и от Районния съд в Пазарджик, пише С глоба от 200 лева бе наказана пияна внучка, която през пролетта пребила от бой баба си. Първоначално жената била санкционирана с акт на полицията, а вчера наказанието бе потвърдено и от Районния съд в Пазарджик, пише "Марица". Мелето се разиграло в края на март в къщата на пенсионерката Виолета Тодорова на ул. "Стефан Караджа" в Пазарджик.

Русия: Чуждата собственост в медиите ще е най-много 20%

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-chuzhdata-sobstvenost-v-mediite-shte-e-naj-mnogo-20-6024902

Досега нямаше ограничение на чуждестранното участие в печатни и интернет издания, а при телевизиите и радиостанциите чужденци можеха да имат до 50%

Шефове в МВР пробваха да се облажат с по 5 бона на месец

http://frognews.bg/news_78277/

Шефове в МВР опитаха да се облажат с по 4-5 бона заплати на месец и така да ощетят и без това опоскания бюджет на ведомството. Те поискали да им се отпусне поне по още едно месечно възнаграждение като награда затова, че подчинените им работят по международни проекти. Шефът на МВР Йордан Бакалов, обаче усетил капана и спрял предложенията за допълнително заплащане, съобщиха за Фрог нюз източници от сградата на ул. „Шести септември”.

Грудев: Ще изгубим 98 млн. евро от програмата за селските райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369169

Към края на годината ще имаме категорично загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Васил Грудев, съобщи Фокус.
 „Към настоящия момент потенциалните загуби към края на годината от отписване на средства поради неусвояване ще бъдат в порядъка Към края на годината ще имаме категорично загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Васил Грудев, съобщи Фокус.  „Към настоящия момент потенциалните загуби към края на годината от отписване на средства поради неусвояване ще бъдат в порядъка

Пътнически влак отнесе мъж, застанал на релсите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369078

53-годишен мъж от село Самоводене загина, след като бе пометен от пътнически влак. Инцидентът станал във вторник следобед в района на гара 53-годишен мъж от село Самоводене загина, след като бе пометен от пътнически влак. Инцидентът станал във вторник следобед в района на гара "Трапезица" край Велико Търново. Малко преди 17 ч. от там минавал пътнически влак, движещ се от Плачковци до Горна Оряховица. Машинистът забелязал в последния момент мъжа на релсите,

В Лондон предложиха забрана за пушене на открито

http://www.vesti.bg/novini/v-london-predlozhiha-zabrana-za-pushene-na-otkrito-6024904

Здравната комисия в Лондон представи доклад по искане на кмета Борис Джонсън, който предлага да се забрани пушенето по площадите и парковете на града, пише вестник "Индипендънт".

Грудев: Ще изгубим 98 млн. евро за развитие на селските райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369165

Към края на годината ще имаме категорично загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Васил Грудев, съобщи Фокус.
 „Към настоящия момент потенциалните загуби към края на годината от отписване на средства поради неусвояване ще бъдат в порядъка Към края на годината ще имаме категорично загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Васил Грудев, съобщи Фокус.  „Към настоящия момент потенциалните загуби към края на годината от отписване на средства поради неусвояване ще бъдат в порядъка

Внуци поливат канабис в двора на баба си, единият се уби

http://www.bnews.bg/article-119115

Плевенски полицаи откриха в имота на 76-годишна жителка на Пордим засадени 31 стръка канабис с общо тегло 124 килограма. Растенията били отглеждани от внуците на жената, като по-възрастният тях пък бил открит ъртъв със срязани вени в дома си в Плевен.

Училища получават близо 9 млн. лв. за ремонти на класните стаи

http://www.mediapool.bg/uchilishta-poluchavat-blizo-9-mln-lv-za-remonti-na-klasnite-stai-news226028.html

Четири министерства и 141 общини получават общо 8 747 305 лв. за обновяване на оборудването и обзавеждането на класните стаи в училища, реши служебният кабинет на редовното си заседание в сряда. Средствата са предвидени в централния бюджет за изпълнение на Националната програма "Модернизация на материалната база в училище". Те ще бъдат преведени по бюджетите на министерствата на образованието и науката, на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта и на 141 общини. С тях ще бъдат оборудвани кабинети и работилници за професионално обучение, ще бъдат доставени мебели, учебни пособия и материали, ще бъдат подменени подовите настилки в училища, общежития и детски градини, в които има предучилищни групи. По този начин ще се осигурят по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците, съобщават от правителствената пресслужба. С друго решение е дадено право на министъра на образованието и науката да извършва компенсирани промени на одобрените средства по националните програми и между отделните модули по тях. В момента това става само след решение на Министерския съвет. Възможността за по-гъвкаво управление на финансовите ресурси ще доведе до по-голяма оперативност при изпълнението на програмите, което ще допринесе за своевременно изпълнение на мерките, подкрепящи развитието на образованието, аргументират се от правителството.

Съдът спря делото за хулиганство срещу Сидеров заради имунитета му

http://offnews.bg/news/n_1/n_403926.html

Софийски градски съд (СГС) спря делото за хулиганство срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. Причината е депутатският имунитет, с който той се ползва, след като беше избран за депутат в новото Народно събрание. Делото беше заведено срещу Сидеров заради инцидента на летище Варна от началото на годината, при който лидерът на "Атака" вдигна скандал на Стефани Дюмортие , директорка на Аlliance Francaise (Алианс франсез) във Варна, а след това удари и полицай.  Молбата за спиране на делото бе внесена днес от адвокат Явор Нотев, също депутат от "Атака". Наблюдаващият прокурор Зорница Таскова каза, че молбата следва да бъде уважена от съда, докато бъде изяснен въпросът с имунитета на Сидеров. Според съдия Мариета Райкова  спирането на делото е единственият възможен ход. Тя се позова на Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което властническите правомощия на Народното събрание възникват от деня на избора, което означава, че Сидеров вече се ползва с имунитет.  Днес като свидетели в съда се явиха тримата полицаи, които са участвали в свадата. От посолството на Франция пък изпратиха нова нота, с която уведомяват, че Стефани Дюмортие се ползва с имунитет и няма да се яви в съда. Тя вече е разпитана пред съдия в хода на разследването. През юли съдът не успя да даде ход на делото и го отложи за днес по изрично искане на защитата. Тогава процесът не тръгна, защото Сидеров не бе получил препис от обвинителния си акт преди повече от 7 дни от деня на заседанието. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване