Нашата полиция ни пази (засега с презерватив)

http://web.barometar.net/65471/

Този път се разшумя и продължаващото мълчание на полицията (и на министър Бакалов) само усилва доказателствено ефекта: да, полицейски служител се е гаврил сексуално с млада жена насред столичен площад. Акцентирам още в първото изречение върху мълчанието на министъра, защото и на него, както на и „неговите служители”, не му е за първи път. Чух [...]

Протести и подпалени коли заради строеж в столичен квартал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377570

Преди няколко години градинка в столичния квартал "Гео Милев” е купена от инвеститор, който има всички документи за строеж. Теренът е бил определен от години за високо строителство. Хората в района обаче се бунтуват и искат своята градинка.
През изминалата седмица четири от автомобилите на живеещите в квартала са запалени. Преди няколко години градинка в столичния квартал "Гео Милев” е купена от инвеститор, който има всички документи за строеж. Теренът е бил определен от години за високо строителство. Хората в района обаче се бунтуват и искат своята градинка. През изминалата седмица четири от автомобилите на живеещите в квартала са запалени.

Турски и руски флот във водите на Кипър

http://www.grreporter.info/Turski_i_ruski_flot_vv_vodite_na_Kipr/16269

Екипажът на „Барбарос” е получил заповед от турското правителство да проведе проучвания с цел да открие наличието на въглеводороди. Русия започва мащабни военни учения в Източното Средиземноморие на площ от 800 квадратни мили, която съвпада с „ангажирания” от Турция регион.

прочети повече

Подпалиха коли на протестиращи срещу строеж в столичен квартал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377566

Преди няколко години градинка в столичния квартал Преди няколко години градинка в столичния квартал "Гео Милев” е купена от инвеститор, който има всички документи за строеж. Теренът е бил определен от години за високо строителство. Хората в района обаче се бунтуват и искат своята градинка. През изминалата седмица четири от автомобилите на живеещите в квартала са запалени.

Стачка в "Луфтханза" отменя близо 1500 полета

http://offnews.bg/news/n_1/n_405779.html

Стачка на служители в "Луфтханза" ще отмени близо 1500 полета, съобщава "Ройтерс". Отменени са основно полети по европейски дестинации на малка и средна дистанция. Отменените полети ще окажат негативен ефект върху пътуванията на над 200 000 пътници. Стачката ще започне в 12.00 часа българско време и ще приключи във вторник в полунощ. Това ще бъде седмата стачка на пилотите на германската компания от края на август.

Ново отделение ще заработи в болницата в Девин

http://smolyan.actualno.com/Novo-otdelenie-shte-zaraboti-v-bolnicata-v-Devin-news_55785.html

Очаква се скоро да отвори врати съвсем обновеното, с ново оборудване хирургично отделение в болницата в Девин. Това каза директорът на лечебното заведение, Радка Грозданова. По думите ѝ, това зависи и...

Расисти и ксенофоби на власт?

http://viewpoint.actualno.com/Rasisti-i-ksenofobi-na-vlast-news_55786.html

Ако последните две правителства ползваха националистите само негласно, бъдещото управление на страната може реално да даде власт на расизма и ксенофобията. Оправданието - излизане от кризата. Но изх...

Български хлебар е "Живо съкровище на ЮНЕСКО"

http://goodnews.actualno.com/Bylgarski-hlebar-e-Jivo-sykrovishte-na-UNESKO-news_55790.html

Богдан Богданов от Стара Загора бе обявен за "Живо съкровище" на ЮНЕСКО заради умението си да прави хляб по стара българска рецепта. Майсторът използва древен метод за приготвяне на хляба, ...

Обявяват окончателния доклад за състоянието на КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Обявяват-окончателния-доклад-за-състоянието-на-КТБ-АД_l.a_i.579617_at.1.html

Българската народна банка трябва да обяви окончателния одиторски доклад за състоянието на поставената под специален надзор КТБ АД. От него зависи...

Асеновград остава без парно

http://pik.bg/асеновград-остава-без-парно-news239587.html

Асеновград остава без парно

Асеновград вече няма да има топлофицирани жилища. От пловдивската топлофикация са поискали от ДКЕВР промяна в лицензията, която е свързана с плановете на дружеството да спрат от работа отоплителната централа в града. Искането ще бъде разгледано на открито заседание във вторник, съобщава „Монитор”.

Причината за искането е силно намалялото потребление на топлинна енергия. От общо 147 клиенти по проект към момента са останали 62. В резултат на това проектният товар на отоплителната станция е намалял от 2,91 мегавата до 0,507 мегавата.

Това води до невъзможност за експлоатация на отоплителната централа в режим, отговарящ на лицензионните условия, са посочили от „ЕВН България Топлофикация” пред енергийната комисия. В същото време технологичните разходи по преноса на топлина са 41-46% в рамките на последните три години. Разходите по затваряне на отоплителната централа в Асеновград се изчисляват 355 хил. лв.
От пловдивската топлофикация са поискали и изменение на лицензията, свързано с извеждането от експлоатация на последния водогреен котел на отоплителната централа „Юг” в Пловдив. 

Преди броени дни беше съборен 120-метровият комин, който е служил са отвеждане на димните газове от водогрейните и парните котли на отоплителната централа „Юг”. Дружеството вече обяви, че планира на мястото на комина и котлите да изгради заместваща мощност за производство на гореща вода с топлинна мощност от 30-40 мегавата.

Калфин: Не бихме се включили в коалиция с неясен характер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377564

АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Това обяви в сутрешния блок на bTV Ивайло Калфин от АБВ.
Вчера АБВ проведе преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, които приключиха със съгласие по 14 от 18 точки.
Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция, каза Калфин. АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Това обяви в сутрешния блок на bTV Ивайло Калфин от АБВ. Вчера АБВ проведе преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, които приключиха със съгласие по 14 от 18 точки. Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция, каза Калфин.

Съседи на Баракова: Това Мая Манолова ли е или жената на Бареков?

http://frognews.bg/news_78541/

Новоизбраната депутатка от ББЦ Анна Баракова, която получи преференциален вот, се оказа непозната за хората от квартала, в който живее, стана ясно от репортаж на НТВ от Пловдив. Съседите й или не я познават, а някои пък я оприличиха на Мая Манолова.

Внасят обвинителния акт за убийството на 8-годишната Александра от Поморие

http://pik.bg/внасят-обвинителния-акт-за-убийството-на-8-годишната-александра-от-поморие-news239579.html

Внасят обвинителния акт за убийството на 8-годишната Александра от Поморие

До средата на ноември окръжната прокуратура в Бургас трябва да внесе в съда обвинителен акт по най-тежкото престъпление, извършено от началото на годината - убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие.

 Всички доказателства вече са предявени на страните и те нямат повече искания, показа проверка на „24 часа". Това е второто предявяване на материалите, след първото защитата на обвиняемата Атанаска Георгиева  имаше претенции за допълнителни действия.

Удълженият на 6 месеца срок  за досъдебното производство изтече на 13 октомври. Папката с всички доказателства вече е на бюрото на прокурор Димо Маджаров. Заключението на разследването е, че пред съда трябва да бъде изправена Атанаска Георгиева.

Жената бе задържана и обвинена за смъртта на 8-годишната Алекс на 11 април. Според съдебномедицинската експертиза  детето е починало от задушаване. Тялото беше намерено под матрака на единично легло в квартирата, използвана от Атанаска. В таванското помещение над апартамента, в който живее семейството на Алекс, криминалистите откриха още раничката на момичето, както и мобилния й телефон, потопен в пълна с вода пластмасова кутия. Преди това обвиняемата е извадила СИМ картата и я инсталирала в своя апарат. След доказателствата са и разпечатки за проведените разговори и изпращаните SMS-и, както данни, събрани чрез СРС-а в часовете след изчезването на детето.

39-годишната жена сама е посочила къде е тялото, разказала за последните минути на момиченцето в стаята й, но заявила, че не си спомня момента на убийството.  След около месец и половина е разпитана отново по нейно желание и променя показанията си.
Междувременно във фейсбук бе създадена затворена група "Искаме истината за Алекс и Атанаска", в която се появи и копие на писмо, изпратено от обвиняемата до по-голямата й сестра. "Не аз съм за тук, а някой друг, аз харесвах Алекс, тя беше сладко хлапе, не съм я наранила по никакъв начин. Самата аз искам да науча отговорите на въпросите: Защо? Къде? Кой? Защо?", е написано на кариран лист.

Очакваше се нов разпит да бъде извършен през септември, но той не се състоя. При последното предявяване на  материалите по делото до Атанаска вече има  служебен защитник - Калин Янев. Той е определен от адвокатската колегия.

По делото няма събрани доказателства, които отвеждат към друг изпълнител, различен от обвинената Атанаска, категорични са запознати с разследването. 
След като обвинителният акт бъде внесен в съда, той трябва да прецени дали може да насрочи процес или случаят има нужда от доразследване. 

Най-важното от Варна във вчерашния 19 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267856

Отбелязват 40 години от откриването на яхтклуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна” Церемония по случай 40 години от откриването на яхтклуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна” ще се състои днес в морската столица. Награди ще получат членове на клуба, оставили светли дири в историята на родното ветроходство, научи Moreto.

ГЕРБ решава – ще мъчи кабинет или към нови избори

http://www.bnews.bg/article-119487

ГЕРБ се събират на Национален съвет, за да се реши дали ще се правят политически совалки за създаването на кабинет, или ще се тръгне в посока към нови избори.

Калфин: Не бихме се включили в коалиция с неясен характер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377557

АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Това обяви в сутрешния блок на bTV Ивайло Калфин от АБВ.
Вчера АБВ проведе преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, които приключиха със съгласие по 14 от 18 точки.
Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция, каза Калфин. АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Това обяви в сутрешния блок на bTV Ивайло Калфин от АБВ. Вчера АБВ проведе преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, които приключиха със съгласие по 14 от 18 точки. Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция, каза Калфин.

За начало - 120 мажоритарни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377225

Преговорите между ГЕРБ и останалите 7 политически партии в парламента приключиха вчера. (Виж 4-а и 5-а стр.) Първият цикъл от разговори обаче не избистри особено скорошното политическо бъдеще на държавата, затова хората очакват да видят накъде ще тръгнем - ще имаме ли скоро ново правителство, или все пак ще се върви на предсрочни избори.
И част от Преговорите между ГЕРБ и останалите 7 политически партии в парламента приключиха вчера. (Виж 4-а и 5-а стр.) Първият цикъл от разговори обаче не избистри особено скорошното политическо бъдеще на държавата, затова хората очакват да видят накъде ще тръгнем - ще имаме ли скоро ново правителство, или все пак ще се върви на предсрочни избори. И част от

Започват спешни проверки на всички асансьори

http://pik.bg/започват-спешни-проверки-на-всички-асансьори-news239583.html

Започват спешни проверки на всички асансьори

Държавата започва поредните спешни проверки на всички асансьори, както и на фирмите-производители и вносители. Ще се проверява по-специално надеждността на вратите на асансьорите, пише агенция "Кросс".

Инспекцията идва след поредния фатален инцидент с асансьор в София, при който загина 53-годишен мъж в кооперация в квартал "Гео Милев".

Огледите на място и проверките показват, че най-вероятно става дума за нещастен инцидент, а не за технически неизправности. 

Предстоят допълнителни проверки и на поддържащата фирма, както и за това дали вратата на асансьора е била технически изправна.



Германия: Киев е фалшифицирал данни за катастрофата с Boeing

http://www.cross.bg/shindler-danni-germaniya-1435794.html

/КРОСС/Шефът на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Герхард Шиндлер е заявил, че Киев е фалшифицирал някои данни от разследването на катастрофата на малайзийския Bоeing край Донецк лятото тази година, казва се в доклада на Шиндлер, публикуван в германското списание Spiegel. „BND стигна до еднозначни изводи: украинските снимки са били фалшифицирани, - съобщил е Шиндлер, - това може да бъде забелязано по детайлите". Spiegel не посочва конкретно за кои снимки и данни става дума.  

Постоянство и вяра в себе си - посланията на Форум "КЛЮЧ" 8

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/20/2402972_postoianstvo_i_viara_v_sebe_si_-_poslaniiata_na_forum/?ref=rss


За осми път стотици младежи, представители на неправителствени организации, доброволци и хора, които се вълнуват от дейностите на гражданския сектор в България, се събраха заедно на Форум "КЛЮЧ", за да чуят и обсъдят идеи за това как инициатива по инициатива нещата у нас да се подобрят. Ентусиастите за събитието със свободен вход изпълниха залата на столичния Модерен театър в събота сутринта и останаха там до късния следобед, за да чуят посланията на девет личности и организации.
...

Спират от движение коли за повредени чистачки

http://pik.bg/спират-от-движение-коли-за-повредени-чистачки-news239582.html

Спират от движение коли за повредени чистачки

Коли, чийто чистачки са повредени или са без течност за миене на чистачки, ще бъдат спирани временно от движение. Това съобщиха за „Телеграф” от ръководството на Пътна полиция.

Информацията бе потвърдена и от председателя на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев. 

Налагането на санкцията ще започне в началото на ноември, когато стартира и акция „Зима”. В следващите дни катаджиите ще правят масови проверки по т.нар. широкообхватен модел, като ще следят дали автомобилите са в изправно техническо състояние преди началото на зимата. Униформените ще оглеждат дали фаровете и чистачките са изправни, като ще подканят шофьорите да показват дали работят и пръскалките за миене на стъклата. Предвижда се при проверките да бъдат използвани и уредите, с които показват дали фаровете са регулирани.

Ако се окаже, че колата няма течност за чистачки, тя ще бъде спирана. На подобни возила на предното стъкла полицаите ще лепят червен стикер, на който от едната страна ще пише номера на колата и причината за санкцията. Така автомобилът ще имат право за се движат с най-много 50 км/ч, за да стигнат до най-близкия сервиз.

Експерт: Всички носим отговорност за инцидентите с асансьори

http://www.cross.bg/asansyori-otgovornost-asansyor-1435792.html

/КРОСС/ "Проверката на асансьорите не е спирала. Последният инцидент в София е много неприятен. Трима наши колеги работиха цяла нощ на мястото на инцидента." Това каза в сутрешния блок на БНТ Валентин Чиликов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. "В този инцидент не става въпрос за стар асансьор. Той е в експлоатация от 4 години, а е произведен преди 7 години. Този асансьор е бил без предпазен щит. Факт е също така, че хората са провели самоинициатива и едва след нещастния случай са потърсили специализирана помощ. Екипът техници е пристигнал за 10 минути и са установили смъртта на мъжа", каза още Чиликов. "Проблемите са много. Най-често срещаният е кражбата на части от асансьори. Всички носят отговорност за инцидентите с асансьори. Имаме колеги, които вече са уволнени дисциплинарно. Фирмите за надзор и ползвателите също носят отговорност. Всички са абдикирали от тези проблеми", завърши той.    

4 жертви и 9 ранени при обстрел в Донецк

http://www.moreto.net/novini.php?n=267855

Въпреки обещанията на президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин, че двете страни опитват да спазват примирието и Минските договорености, в Донбас продължава да се стреля. През последното денонощие в резултат на възобновен обстрел в жилищните квартали на Донецк са убили четирима души и девет са ранени, съобщиха градските власти.

Банки наддават за депозитите в КТБ

http://www.cross.bg/mlrd-depoziti-krediti-1435793.html

/КРОСС/Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, пише "24 часа", като се позовава на източници във финансовите среди. Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити. Тези намерения са свързани с това, че според повечето прогнози поставената под специален надзор от лятото КТБ ще остане без лиценз до края на този месец, а вероятно и по-рано. Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори. Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките. Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка. Информирани източници съобщиха още, че одитният доклад май ще потвърди декапитализация на банката между 700 млн. и 900 млн. лв

Експерт: Всички носим отговорност за инцидентите с асансьори

http://pik.bg/експерт-всички-носим-отговорност-за-инцидентите-с-асансьори-news239580.html

Експерт: Всички носим отговорност за инцидентите с асансьори

Проверката на асансьорите не е спирала. Последният инцидент в София е много неприятен. Трима наши колеги работиха цяла нощ на мястото на инцидента. Това каза в сутрешния блок на БНТ Валентин Чиликов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В този инцидент не става въпрос за стар асансьор. Той е в експлоатация от 4 години, а е произведен преди 7 години. Този асансьор е бил без предпазен щит. Факт е също така, че хората са провели самоинициатива и едва след нещастния случай, са потърсили специализирана помощ. екипът техници е пристигнал за 10 минути и са установили смъртта на мъжа, каза още Чиликов.

Проблемите са много. Най-често срещаният е кражбата на части от асансьори. Всички носят отговорност за инцидентите с асансьори. Имаме колеги, които вече са уволнени дисциплинарно. Фирмите за надзор и ползвателите също носят отговорност. Всички са абдикирали от тези проблеми, завърши той.

Експерт: Токов удар и проблем с хидравликата са най-вероятните причини за инцидента с асансьора в "Гео Милев"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377542

Окончателната проверка след инцидента с асансьора в столичния квартал „Гео Милев“ ще покаже защо е заседнал и как са били отворени вратите му, тъй като кабината има блокиращ механизъм, който не се е задействал. Това заяви инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по повод на инцидента с асансьор в Окончателната проверка след инцидента с асансьора в столичния квартал „Гео Милев“ ще покаже защо е заседнал и как са били отворени вратите му, тъй като кабината има блокиращ механизъм, който не се е задействал. Това заяви инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по повод на инцидента с асансьор в

Експерт: Токов удар и проблем с хидравликата най-вероятните причини за инцидента с асансьора в "Гео Милев"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377545

Окончателната проверка след инцидента с асансьора в столичния квартал „Гео Милев“ ще покаже защо е заседнал и как са били отворени вратите му, тъй като кабината има блокиращ механизъм, който не се е задействал. Това заяви инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по повод на инцидента с асансьор в Окончателната проверка след инцидента с асансьора в столичния квартал „Гео Милев“ ще покаже защо е заседнал и как са били отворени вратите му, тъй като кабината има блокиращ механизъм, който не се е задействал. Това заяви инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по повод на инцидента с асансьор в

Сърбско-албанското меле в Белград отмени визитата на албанския премиер в Сърбия

http://offnews.bg/news/n_1/n_405768.html

Визитата на министър-председателя на Албания Еди Рама в Сърбия, насрочена за 22 октомври, е отложена във връзка с инцидента на футболния мач между Сърбия и Албания, съобщиха властите в Сърбия, цитирани от сръбските медии. По време на телефонен разговор Вучич и Рама са стигнали до извода, че "инцидентите на стадиона в Белград по време на мача между националните отбори на Сърбия и Албания са били по своята същност неудачни". В същото време правителствените ръководители са изразили мнение, че е "дошло време да бъде отворена нова страница в политическите и икономическите отношения между Сърбия и Албания". Във връзка с това, сега официалната среща е пренасрочена за 10 ноември в Белград.

Днес одиторите казват какво е състоянието на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_405767.html

Днес е крайният срок, до който одиторите трябва да кажат какво е състоянието на Корпоративна търговска банка. БНБ възложи одита на три компании - "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД". До 20 октомври трите компании трябва да внесат в БНБ цялостната оценка на активите на КТБ. До 31 октомври пък е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ. Банката с мажоритарен собственик Цветан Василев беше поставена под специален надзор на 20 юни заради риск от неплатежоспособност. До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяване на банката.

Мъгла затвори Пристанище Варна Запад

http://www.moreto.net/novini.php?n=267853

Пристанище Варна Запад, както и Канал 2 са затворени за маневриране поради намалена видимост, съобщават от Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура. В района на Канал 1 и Варна Изток видимостта макар и намалена е по-добра и там ограничение в трафика не е наложен.

УЕФА решава за „Сърбия-Албания“ чак през ноември

http://www.cross.bg/yefa-albaniya-surbiya-1435790.html

/КРОСС? УЕФА ще вземе решение за прекратения квалификационен мач за Евро-2016 между националните отбори на Сърбия и Албания, който се игра на 14-ти октомври в Белград, чак през ноември месец. Това съобщи в интервю за немските медии членът на дисциплинарния комитет на УЕФА Рудолф Ржепка. Преди бе съобщено, че УЕФА ще разгледа обстоятелствата около прекратения мач поради безредиците на трибуните и бой на терена на 23-ти октомври, предава Gong. На 14 октомври по време на квалификационния мач за европейско първенство между Сърбия и Албания над стадион "Партизан" в Белград прелетя дрон, на който бе закачено знаме с картата на "Велика Албания". Тази карта обхваща територии на Албания, Косово, Западна Македония, Южна Сърбия, Санджак и части на Черна гора и Гърция. На терена започна меле, в което участваха както играчи от двата отбора, така и запалянковци. Мачът бе прекратен в 42-та минута при резултат 0:0 и не се доигра.  

Вулева можеше да бъде вариация на Хауърд Стърн, но остана на ниво махленска клюкарка

http://web.barometar.net/65469/

Албена Вулева използва само един от принципите на прочутия медиен магнат Уилям Р. Хърст, но преди години успя да привлече вниманието към себе си. Принципът е да се говори и пише за любов и размножение, което включва – сексскандали, сватби и разводи на известни личности, романтични любовни истории, любовта на трима. В своето предаване „Сигнално [...]

Хора протестират срещу строеж, палят им колите

http://www.bnews.bg/article-119486

Хора в „Гео Милев“, протестиращи срещу нов строеж на мястото на детска площадка, са осъмнали с опожарени коли. Според инвеститора пък демонстранти са нахлували с футболни агитки в строежа, за да трошат.

Калфин: Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП

http://www.cross.bg/gerb-kalfin-koalitziya-1435789.html

/КРОСС/ "Ние отидохме вчера на преговорите с ГЕРБ, чухме техните аргументи и приоритети за управлението на страната. Ние сме готови да участваме и да помагаме на едно бъдещо управление, което ще следва програма и действия, които да доведат до подобряване на състоянието на държавата и на хората." Това каза в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин" Ивайло Калфин, бивш външен министър, депутат от АБВ. „18-те въпроса на ГЕРБ са като от лексикон и не е много нормално разговорите да се водят само върху тях. България се нуждае от стабилна коалиция и поставяне на държавните интереси над политическите", каза още той и добави, че според него единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП. „Ние от АБВ бихме подкрепили коалиция между ГЕРБ и БСП, че дори и правителство на малцинството, но по определени теми. Коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика", обясни Калфин. "Коалиции между леви и десни партии виждаме из цяла Европа и по света, въпросът е това да не са някакви безпринципни коалиции, а да са на база точни и ясни програми. Ние сме за това в България да има едно стабилно и силно правителство, което да може да управлява възможно най-дълго, защото постоянната политическа несигурност и чести избори не спомагат за управлението на държавата и стабилизирането и засилването на икономиката", добави бившият евродепутат

Не бихме се включили в коалиция с неясен характер, увери Калфин

http://www.cross.bg/kalfin-vuzmozhno-gerb-1435789.html

/КРОСС/ "Ние отидохме вчера на преговорите с ГЕРБ, чухме техните аргументи и приоритети за управлението на страната. Ние сме готови да участваме и да помагаме на едно бъдещо управление, което ще следва програма и действия, които да доведат до подобряване на състоянието на държавата и на хората." Това каза в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин" Ивайло Калфин, бивш външен министър, депутат от АБВ. "Коалиции между леви и десни партии виждаме из цяла Европа и по света, въпросът е това да не са някакви безпринципни коалиции, а да са на база точни и ясни програми. Ние сме за това в България да има едно стабилно и силно правителство, което да може да управлява възможно най-дълго, защото постоянната политическа несигурност и чести избори не спомагат за управлението на държавата и стабилизирането и засилването на икономиката", добави бившият евродепутат. "ГЕРБ са победителите на последните избори, те имат най-голямата парламентарна група и тяхна е отговорността да се опитат да създадат едно стабилно и широко подкрепено правителство. Ние като отговорна парламентарна партия дори и да не влезем в една бъдеща управляваща коалиция ще подкрепяме бъдещия кабинет, ако политиките в дадени сфери са близки до нашата идеология и платформа", подчерта Ивайло Калфин

Съдът гледа делото за убийството на Яна Кръстева

http://pik.bg/съдът-гледа-делото-за-убийството-на-яна-кръстева-news239565.html

Съдът гледа делото за убийството на Яна Кръстева

СГС ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР, не беше готова, съобщи "Дарик".

Яна беше пребита и удушена след рок концерт в Борисовата градина през юли 2011 г.

Единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който до момента категорично отрича да е замесен в зверското убийство.

Все още не е изяснено категорично в колко часа е издъхнала младата жена - въпрос, който може да се окаже от ключово значение за изхода на процеса.

Ваксините срещу "син език" ще са безплатни

http://society.actualno.com/Vaksinite-sreshtu-sin-ezik-shte-sa-bezplatni-news_55780.html

Ваксинацията на животните срещу болестта „син език” ще бъде напълно безплатна, съобщи д-р Стефан Дренски от Областната дирекция по безопасност на храните. За да се възползват от ...

Кметът на Загреб е арестуван за корупция

http://balkani.actualno.com/Kmetyt-na-Zagreb-e-arestuvan-za-korupcija-news_55778.html

Кметът на хърватската столица Милан Бандич е бил арестуван по обвинение в корупция, съобщава изданието "Ютарни лист", цитирано от ТАСС и БГНЕС. "След няколкомесечно сложно разследван...

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция ГЕРБ - РБ - ПФ

http://politics.actualno.com/ABV-njama-da-podkrepi-djasnocentristka-koalicija-GERB---RB---PF-news_55782.html

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, тъй като това не би довело до необходимата стабилност. Това заяви Ивайло Калфин, избран за депутат о...

Жена заседна в комина на къща, която опитала да обере

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377536

Жена заседна след като опита да се покатери по комин на къща, която ограбила, пише "Ню Йорк Дейли Нюз". Крадлата обаче подценила обиколката си в ханша. Полицейският капитан Майк Линдъби заснел момента, в който от полуразрушения при операцията комин, се показват ръцете на злополучната крадла, целите в сажди.
Спасяването й отнело повече от два часа. Жена заседна след като опита да се покатери по комин на къща, която ограбила, пише "Ню Йорк Дейли Нюз". Крадлата обаче подценила обиколката си в ханша. Полицейският капитан Майк Линдъби заснел момента, в който от полуразрушения при операцията комин, се показват ръцете на злополучната крадла, целите в сажди. Спасяването й отнело повече от два часа.

Какво означават татуировките на Брад Пит?

http://www.cross.bg/brad-andzhelina-obicham-1435791.html

/КРОСС/Брад Пит беше посрещнат от стотици крещящи свои почитателки на закриването на 58-мия филмов фестивал в Лондон. Той прекара доста дълго време в даване на автографи и позиране за снимки с феновете. Напоследък фокуса на вниманието на папараците падна върху татуировките на Пит. Оказа се, че на ръката си актьорът е татуирал числото 94,9 - дължината на най-голямата секвоя.  Отрасъл съм на открито, като в роман на Марк Твен - сред гори, реки, езера, пещери. Обичам природата", обяснява Брад Пит. Татусите на Пит са най-малко девет. Сред тях е и сватбената дата с Анджелина Джоли - 23-ти август. Върху корема му пък имало изрисуван и герой от "Ледена епоха", както и рождения ден на Анджи. На дясната си ръка са култовите стихове от Джалал Ад-Дин Руми: "Съществува градина отвъд доброто и злото. Ще те чакам", пише "Стандарт". Другата мания на Брад Пит се оказват оръжията. "Обичам ги още от дете. Бях в градината, когато ми дадоха пушката на дядо ми. Тя е на особена почит в нашето семейство. Предава се от поколение на поколение. От брат ми пък получих пистолета на баща ни", разказва актьорът. Много от феновете на Брад обаче са убедени, че неговата страст се е засилила още повече след като е срещнал настоящата си съпруга Анджелина Джоли, която е всеизвестна с любовта си към ножове и оръжия. Актьорът издава още, че е зарибил по темата и най-големия им син Мадокс.   

Не бихме се включили в коалиция с неясен характер, увери Калфин

http://pik.bg/не-бихме-се-включили-в-коалиция-с-неясен-характер-увери-калфин-news239573.html

Не бихме се включили в коалиция с неясен характер, увери Калфин

АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Това обяви в сутрешния блок на бТВ Ивайло Калфин от АБВ. Припомняме, вчера неговата партия проведе преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, които преговори приключиха със съгласие по 14 от 18 точки. Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция, по думите на Калфин. Това обаче не зависи от нас, зависи от тях, подчерта той. Според него стабилно мнозинство означава ГЕРБ да убедят БСП да участват в коалиция.

„Не бихме се включили в коалиция с неясен характер“, категоричен бе бившият външен министър. По неговите думи навсякъде по света е така - когато основната лява и дясна партии решат да правят коалиция, става с политическо решение и това трябва да се учи и в България. След това се явяват експертите върху бял лист и започват да пишат програмата. Ивайло Калфин обаче подчерта, че дори и АБВ да не бъдат част от управлението, те биха подкрепили няколко мерки на управляващите, сред които банковата система.

Обвинителният акт за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие готов до месец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377417

До средата на ноември окръжната прокуратура в Бургас трябва да внесе в съда обвинителен акт по най-тежкото престъпление, извършено от началото на годината - убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие.

 Всички доказателства вече са предявени на страните и те нямат повече искания, показа проверка на „24 часа До средата на ноември окръжната прокуратура в Бургас трябва да внесе в съда обвинителен акт по най-тежкото престъпление, извършено от началото на годината - убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. Всички доказателства вече са предявени на страните и те нямат повече искания, показа проверка на „24 часа". Това е второто

В ГЕРБ се питат за нови избори

http://frognews.bg/news_78537/

Очаква се да стане ясно в каква посока ще тръгнат политическите совалки за съставяне на коалиционен кабинет, а и дали въобще ще има такива.

Жена заседна в комина на къща, която опитала да обере (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377512

Жена заседна след като опита да се покатери по комин на къща, която ограбила, пише Жена заседна след като опита да се покатери по комин на къща, която ограбила, пише "Ню Йорк Дейли Нюз". Крадлата обаче подценила обиколката си в ханша. Полицейският капитан Майк Линдъби заснел момента, в който от полуразрушения при операцията комин, се показват ръцете на злополучната крадла, целите в сажди. Спасяването й отнело повече от два часа.

Записването за Балканския 1000-километров маратон вече тече

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/20/2403159_zapisvaneto_za_balkanskiia_1000-kilometrov_maraton/?ref=rss


Обичате ли да се впускате в изпитания, в които предизвиквате себе си? А как ви звучи 1000 километра бягане и колоездене от Букурещ до София и обратно?

Ако все още четете, значи има шанс Балканският 1000-километров ултрамаратон да е вашето състезание. Добрата новина е, че записването вече тече и ще продължи до 30 октомври.

Всеки може да избере няколко варианта - от това да участва в пълното предизвикателство, през включване в някой от отделните състезателни дни до това да...

Кошмар! Във вторник изнасят 40-дневен помен вместо кръщене за прегазеното бебе

http://pik.bg/кошмар-във-вторник-изнасят-40-дневен-помен-вместо-кръщене-за-прегазеното-бебе-news239570.html

Кошмар! Във вторник изнасят 40-дневен помен вместо кръщене за прегазеното бебе

Червена пътека от цветя ще покрие окървавения път в созополското село Крушевец, на който бе убита 11-месечната Краси. Близките на момиченцето ще засипят шосето и тротоара, на който тя издъхна, премазана от колата на пиян полицай. С този жест хората ще отдадат почит към паметта на невръстното пеленаче. Събитието е организирано от клуб "Безопасни улици от Валя" и ще се състои утре, на 21 октомври - денят, в който се навършват точно 40 дни от нелепата смърт на Краси. Малкото момиченце издъхна в бебешката си количка, премазано от граничния полицай Костадин Стоянов. Жителите на Крушевец никога няма да забравят кървавата трагедия, разиграла се на 11 септември. В 9.00 часа сутринта майката Нонка извежда бебето си на разходка. Оставя за минута количката на тротоара и влиза в местния магазин, за да напазарува. Миг по-късно детето й вече е мъртво, припомня "Стандарт".

40 дни след страшната трагедия родителите на бебето - Нонка и Красимир, не спират да плачат. Двамата са сломени от мъка. Сила за живот им дава единствено по-големият им син. "На 1 октомври Краси трябваше да навърши 1 годинка. Подготвяхме да празнуваме и заедно с рождения ден, щяхме да направим и кръщене. Нямаше рожден ден, нито кръщене, а сега, вместо за празник, се готвим за помен за 40-те дни", ридае почернената майка.

След тежкия инцидент на 11 септември пътят в Крушевец вече е обезопасен. По трасето в селото вече са поставени 5 "легнали полицаи". Два от ограничителите са поставени точно на мястото, където бе убито детето. "Вече има бабуни по пътя и хората си отдъхнаха. Всички сме по-спокойни, но защо трябваше държавата да се задейства чак когато се случи тази драма?! При нас всичко е така - започваме да мислим и да действаме, когато убият дете", коментира кметът на селото Иван Иванов.

"Легналите полицаи" изнервят шофьорите, които пътуват по международния път през Малко Търново за Турция, признават местните хора. Проектантите са се престарали и са направили ограничителите доста високи.

Чуваме, че шофьорите мърморят

Понякога, като спрат за кратка почивка, недоволстват. Викат: "Разбиват ни се колите!". Но по-добре разбити коли, отколкото убити деца", коментират в Крушевец.

Повече от месец след трагичния инцидент никой от местните хора не знае истината. Родителите на убитото дете също не са наясно с причините за инцидента. "Всички чакаме следствието да каже какво се е случило и защо колата се е качила на тротоара. Не мога да си обясня толкова нелепа ситуация - както пътува по пътя, изведнъж се качва върху тротоара и то точно на мястото, където е било оставено бебето. Да беше само половин метър встрани, и детето щеше да е живо. Сякаш бебешката количка е привлякла като магнит автомобила

Всякакви версии се въртят тука, но никой не знае какво се е случило. Вярно, че този полицай е бил пиян, ама с 0,6 промила човек е абсолютно адекватен. Сега, нали и ние сме шофьори - знаем какво е да си пил две бири, не можеш да направиш такава беля. Единственото обяснение е, че е заспал на волана", коментира кметът Иван Иванов.

Роднините на убитото дете пък са убедени, че полицаят е бил много по-пиян, отколкото установиха експертизите. Те не спират да преразказват как колеги на Костадин Стоянов са го наливали почти насила с кисели мляко, за да му свалят промилите. Съмненията, че има нещо нередно около нетрезвото му състояние, се подсилват от различните резултати. До момента по делото са приложени документи с четири различни промила

Първият резултат от дрегера отчете едва 0,63 алкохол, а кръвните проби са показаха двойно по-малка концентрация - 0,3 промила. Според изследването на урината пък алкохолът е 0,43 промила. Заради разминаванията в цифрите от прокуратурата назначиха комплексна експертиза по сложния метод "Видмарк". Според нея Костадин Стоянов е шофирал с 0,58 промила алкохол в кръвта. Анализът по "Видмарк" установява точното количество алкохол в момента на катастрофата.

Полицаят ще бъде съден за причиняване на смърт по непредпазливост в пияно състояние, което е утежняващо вината обстоятелство. Веднага след инцидента Костадин Стоянов бе арестуван, но апелативният съд промени мярката му и постанови той да остане под домашен арест

Решаващо значение за делото ще има автотехническата експертиза. Резултатите от нея ще покажат какво е било състоянието на автомобила убиец и дали има вероятност повреда да е причинила трагедията, каквато е тезата на защитата. "Автотехническата експертиза е възложена на трима експерти. Очакваме резултатите до края на седмицата", каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров.

 

ГЕРБ решават за новия кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_405760.html

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще събере на разширено заседание новоизбраните депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията, за да бъде обсъдено бъдещето на властта и консултациите с останалите партии. На срещата ще бъдат обсъдени възможните коалиции и стъпки на ГЕРБ за бъдещо съставяне на правителство. През изминалата седмица партията на Борисов проведе срещи със 7-те партии, които минаха 4-процентната бариера - БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, Атака и АБВ. Очаква се да се обсъди с партийните членове и евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Предварителните планове на ГЕРБ бяха вторият тур от преговорите за коалиционни партньори да се проведе с лидерите на отбраните партии и коалиции. Срещата ще се проведе в зала 6 на НДК от 12.00 часа, а след края на партийното съвещание се очаква Борисов да представи и пред медиите политическите си планове за съставяне на правителство.

Нова стачка на "Луфтханза" ще засегне над 200 000 пътници

http://www.cross.bg/lyfthanza-pilotite-poleti-1435787.html

/КРОСС/ Пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" ще стачкуват за осми път днес и утре заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране. Поради протеста в Германия са отменени около 1500 полета, предимно до европейски дестинации на малка и средна дистанция. Отменените полети ще окажат негативен ефект върху пътуванията на над 200 000 пътници. Дългите полети и тези, които се извършват от партньорски и дъщерни компании, като "Аустриан еърлейнс", "Брюселс еърлайнс", "Джърмануингс", "Суис" и "Ер Доломити" няма да пострадат. "Луфтханза" обяви на своята интернет страница, че билетите за полетите до и през Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф на 20 и 21 октомври могат да бъдат презаверени, ако са издадени преди или на 19 октомври. Новата дата за пътуване трябва да е преди 31 януари 2015 г. Не се разрешава смяна на крайната дестинация. Профсъюзът на пилотите (Vereinigung Cockpit) обяви, че ще стачкува от 14 часа българско време в понеделник до 1.00 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс" 320, "Боинг" 737 и "Ембраер". Според настоящите правила пилотите на "Луфтханза" могат да се пенсионират на 55 години и да получат 60% от заплатата си до навършване на обичайната възраст за пенсиониране от 65 години. Наскоро ЕС промени правилата за лицензиране на пилотите и им позволи да работят до 65 години

Представят доклада за КТБ днес?

http://frognews.bg/news_78536/

Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.

Държат на склад половината пари за медии

http://pik.bg/държат-на-склад-половината-пари-за-медии-news239571.html

Държат на склад половината пари за медии

Кабинетът държи на склад половината пари за медии, които страната ни трябваше да усвои за публичност по европроектите за периода 2007-2014 г. По 7-те оперативни програми и програмата за развитие на селските райони страната ни разполагаше с общо 138,8 млн. лв. С тях трябваше да се информират бизнесът и институциите за възможностите и правилата за кандидатстване, а хората - за ефекта от инвестициите.

Едва 84,9 милиона лева от тях обаче са договорени към 31 август тази година, показва справка, публикувана на eufunds.bg. Разплатени пък са още по-малко средства - 62,6 милиона лева, или едва половината от предвидената сума. По време на служебния кабинет през август са договорени едва три договора на обща стойност 300 000 лева. Получатели са две телевизии и едно радио, съобщава "Стандарт". В същото време страната ни ще изгуби милиони, защото оставащите средства няма как да бъдат договорени и усвоени в оставащото време от този програмен период. Недоговорените и неразплатените средства са общо 76 милиона. За да не ги върнем в бюджета на общността, е нужен спешен план за усвояването им. Това трябва да е една от неотложните задачи на служебния кабинет и министъра по еврофондовете Илияна Цанова.

Че има нужда от координирани усилия и не може да се разчита на отделните ведомства, става ясно и от справката по отделните програми. Най-много средства за публичност в бюджетите на програмите има заложени в ОП "Транспорт" и в Програмата за развитие на селските райони - съответно 23,46 млн. лв. и 36,1 млн. лв. Транспортното ведомство е успяло за изминалите 7 години да договори едва 7,2 млн. лв. от тази сума, или около 30%. Разплатени са още по-малко - 5,3 млн. лв., или едва една четвърт. Земеделското министерство е договорило голяма част от сумата - малко над 35 милиона, но пък е разплатило значително по-малко - 23 милиона. 

Подобна е ситуацията и по останалите програми. Към 31 август от наличните 21,8 млн. лв. по ОП "Околна среда" са сключени контракти за 13,2 милиона, а са разплатени 9,9 млн. лв. По програма "Регионално развитие" от предвидените 9 779 150 лв. са договорени проекти за 8 987 146 лв., но са усвоени само половината - 4 561 681 лв. По програмата за бизнеса от налични близо 10 милиона са договорени 6,3 млн. лв. и разплатени 5,9 млн. лв. По ОП "Човешки ресурси" са контрактувани 9,4 от 17,6 милиона. По ОП "Техническа помощ" от 15 милиона са договорени едва малко над 3.

Голяма част от парите отиват за дейности като организиране на семинари и изготвяне на рекламни брошури. В тях могат да участват единствено електронни медии и ПР агенции, а средства за материали в печатни медии, в които да се разясни ефектът от европарите или да се направи анализ на цялостния смисъл от харченето им, не са предвидени.

Така че ако министърът по усвояване на средствата от ЕС Илияна Цанова и нейният екип не съумеят да направят спешен план за спасяването на тези средства, договаряне на неусвоените и разплащане на вече сключените контракти, страната ни ще загуби милиони. 

Държавата започва спешни проверки на всички асансьори

http://www.cross.bg/proverki-intzident-tehnicheski-1435786.html

/КРОСС/Държавата започва поредните спешни проверки на всички асансьори, както и на фирмите-производители и вносители. Ще се проверява по-специално надеждността на вратите на асансьорите. Инспекцията идва след поредния фатален инцидент с асансьор в София, при който загина 53-годишен мъж в кооперация в квартал "Гео Милев". Огледите на място и проверките показват, че най-вероятно става дума за нещастен инцидент, а не за технически неизправности. Предстоят допълнителни проверки и на поддържащата фирма, както и за това дали вратата на асансьора е била технически изправна.

Всеки втори взел ипотека е софиянец

http://pik.bg/всеки-втори-взел-ипотека-е-софиянец-news239569.html

Всеки втори взел ипотека е софиянец

Над 50% от всички новоотпуснати ипотечни кредити към края на септември 2014 г. са в Софийския регион. Това сочи проучване на пазара на една от чуждите банки, имаща свой клон у нас, съобщава „Монитор”. По данни на финансовата институция ипотечният бизнес е фокусиран в петте най-големи града, тъй като там пазарът на недвижими имоти е по-оживен и продажните цени са по-високи.

Най-активните кредитополучатели са на възраст между 25 и 45 години. Наблюдава се тенденция за все по-голямо нарастване на собствените инвестиции на клиентите при покупка на жилище, което определя и по-ниския процент на банковото участие при финансирането на сделки с имоти. 

Този процент към момента е средно 67%, докато в предкризисния период до края на 2007 г., банките са финансирали близо 90% от покупката на жилище.

„Нашият анализ на пазара показва, че българските потребители държат да имат контрол върху лихвата по кредита си и да разчитат на своите собствени средства”, коментира Румен Радушев, началник на управление „Жилищно кредитиране” в банката направила проучването.

Проучването на трезора отчита още и тенденция за промяна в нагласите на потребителите. Те са все по-добре запознати с предлаганите от банките условия и очакват да получат не само изгодно ценово предложение, но и продукти, които им носят добавена стойност. Това важи и за сегмента на жилищното кредитиране, който до скоро се считаше за много консервативен. 

Потребителите приемат положително новаторските решения, които им дават повече гъвкавост и контрол върху кредита.

Анализ на същия трезор показва още, че българите вече използват правилно кредитната карта като платежно средство при покупки на стоки и услуги и по-малко за теглене на пари в брой, сочи анализ на една от банките у нас. 

За първите 9 месеца на годината има увеличение с близо 30% на всички трансакции, реализирани с кредитни карти, и с над 65% на трансакциите на ПОС спрямо същия период година по-рано. Същевременно броят на трансакциите за теглене на пари в брой намалява с 16% на годишна база, а средната сума на покупка - с 20%, което означава, че клиенти ползват все по-често кредитната си карта за ежедневни покупки. 

Търговците, при които се наблюдава най-голяма концентрация на обороти с кредитни карти, са супермаркети, бензиностанции, магазини за черна и бяла техника, мебели и дрехи.

Някои финансови институции в страната вече инвестират в обучение на клиентите за разумно ползване на кредитната карта, като развиват програми за лоялност. Така те променят навиците за плащане в брой или с дебитна карта и насърчават ползването на кредитна карта.

Отчитат работата по проекти на общинска образователна програма

http://web.barometar.net/65468/

Детски градини и училища отчитат резултати по общински образователни програми, провеждани през 2014 г., съобщават от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”. На 21 октомври от 11.00 до 12.00 ч. в хотел „Голдън тюлип“ – Варна /Бизнес хотел/, ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат представени резултати и изводи от работата по проекта [...]

Щрудел с плодове и стафиди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377358

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Одиторите трябва да представят доклада за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377502

Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.
"На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади. "На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД,

Нетаняху: Ядрен Иран е по-опасен от "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-iran-netanyahy-1435785.html

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви за пореден път, че възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие е по-голяма опасност за света и най-вече Израел, отколкото групировката "Ислямска държава", завзела територии от Ирак и Сирия. Премиерът на Израел смята, че споразумение в Техеран по иранската ядрена програма може да постави Иран на прага на превръщането на страната в ядрена сила с хиляди центрофуги, предава ТАСС. „Ние сме изправени пред опасността от сключване на споразумение, което да направи Иран държава с хиляди центрофуги, които може да се използват за производство на атомна бомба за кратко време. Зова е заплаха за целия свят и особено за Израел. Заплаха много по-сериозна от терористичната групировка „Ислямска държава", подчерта Нетаняху. Няколко пъти вече премиерът обясни, че Техеран се стреми само към отпадане на санкциите, но след това ядреното оръжие ще бъде факт. Преговорите трябва да приключат до 24 ноември.  

Преглед на печата - 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267852

Преговори. "Монитор": Втори тур преговори на експертно ниво Втори тур на преговори, този път на експертно ниво, ще проведе ГЕРБ през тази седмица с част от останалите формации, попаднали в 43-тото НС. Това стана ясно вчера, след като дамското трио на Бойко Борисов приключи консултациите и с последната от парламентарно представените сили - АБВ.

Кметът Иван Портних поздрави участничките в конференцията „Жените за Европа”

http://web.barometar.net/65466/

Над 100 жени от 14 страни, членове на най-мащабната женска международна организация „International Inner Wheel“  се включиха в VI-тата Международна конференция „Жените за Европа”, която се проведе във Варна този уикенд. Проявата се организира за първи път у нас. По време на форума се представи предстоящото световно изложение по биотехнологии „Експо – Милано 2015″, което [...]

Петролът в Азия продължава да се покачва и в понеделник

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-v-aziia-prodylzhava-da-se-pokachva-i-v-ponedelnik-6025272

Цените на петрола продължиха изкачването си в Азия в понеделник следвайки възстановяването на Уолстрийт.

Спират водата в някои части на София. Вижте къде!

http://pik.bg/спират-водата-в-някои-части-на-софия-вижте-къде-news239555.html

Спират водата в някои части на София. Вижте къде!

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с възстановяването на съществуващ водопровод на ул. "Момина сълза", Банкя, се налага спирането на водоподаването от 10.00 ч. до 22.00 ч. в района на ул. "Момина сълза", ул. "Спътник", ул. "Блян"; по ул. "София" - от ул. "Космонавт" до ул. "Иванянско шосе", ул. "Еделвайс", ул. "Морава", ул. "Люляк"; по ул. "Ангел Каралийчев" - от ул. "София" до ул. "Николай Некрасов"; по ул. "Николай Некрасов" - от ул. "Иванянско шосе" до ул. "Невен". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение по ул. "506", кв. "Христо Ботев", се налага спиране на водоподаването от 9.00 ч. до 13.00 ч. в района на ул. "509", ул. "Георги Спасов", ул. "Мими Балканска", ул. "Владимир Минков-Лотко".

Във връзка с пресвързване и прекъсване на стари сградни водопроводни отклонения до бл. 304, ж.к. "Дружба" 2, се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 19.00 ч. в района на бл. 304, бл. 314, бл. 315. Заради подмяната на уличен водопровод и пресвързване на сградни водопроводни отклонения на ул. "Захари Зограф", кв. "Драгалевци", се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 22.00 ч. по ул. "Захари Зограф" - от ул. "Крушова градина" до ул. "Свети Горазд". Във връзка с разкриването на водопровод на ул. "Шипка", кв. "Кубратово", се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 17.00 ч. в района на ул. "Христо Ботев", ул. "Иван Вазов", ул. "Железопътна", ул. "Черковна". Заради изпълнение на инвестиционна програма за реконструкция на уличен водопровод на ул. "Крушите", с. Долни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 8.30 ч. до 20.30 ч. в района на ул. "Варовита", ул. "Маркова ливада", ул. "Крушите", ул. "Светлина", ул. "Дивано". Във връзка с подмяната на водомерни възли на ул. "Кореняците" и ул. "Полковник Стойно Бачийски", кв. "Княжево", се налага спиране на водоподаването от 11.00 ч. до 12.30 ч. по ул. "Кореняците" - от ул. "Арбанаси" до ул. "Княжевска"; по ул. "Всеволод Гаршин" - от ул. "Евлия Челеби"; от 9.30 ч. до 10.30 ч. - по ул. "Полковник Стойно Бачийски" - от ул. "Седянка" до ул. "Княжевска".

Днес трябва да представят доклада за КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377493

Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.
Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади. "На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД,

Българското кино с елементи на ново качество*

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376890

Всички изкуства болезнено преживяват нашия така наречен преход. Особено киното - поради обвързаността си с повече средства и по-сложна производствена база. Трудностите изострят отношенията между хората, работещи в тази област, предизвикват не най-добрите черти в манталитета. Затова, навярно, бе още по-отрадно на току-що отминалия Варненски... Всички изкуства болезнено преживяват нашия така наречен преход. Особено киното - поради обвързаността си с повече средства и по-сложна производствена база. Трудностите изострят отношенията между хората, работещи в тази област, предизвикват не най-добрите черти в манталитета. Затова, навярно, бе още по-отрадно на току-що отминалия Варненски...

САЩ хвърлиха от въздуха оръжия и консумативи на кюрдите в Кобани

http://news.ibox.bg/news/id_646318072

Помощта е предоставена от кюрдските власти в Ираски Кюрдистан. Много е вероятно обаче доставката да ядоса Турция, тъй като идва въпреки че президентът Ердоган се зарече да не позволи кюрдските бойци да получат оръжия от САЩ.

Бжежински към Украйна: Не очаквайте помощ от Запада

http://www.bnews.bg/article-119482

Според бившия съветник на президента на САЩ по сигурността украинците не бива да очакват, че Западът ще се бори вместо тях

Започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК

http://pik.bg/започва-изплащането-на-възнагражденията-на-членовете-на-сик-news239560.html

Започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК

От 21 октомври Община Враца започва изплащането на възнаграженията на членовете на секционните избирателни комисии, които участваха в проведените на 5 октомври избори за 43-то Народно събрание, пише Дарик.

Изплащането ще се извършва по предварително изготвен график, който е публикуван на сайта на Община Враца. Секциите с номера от 1 до 27 ще получат възнагражденията си на 21 октомври. На 22 октомври ще се изплащат сумите на членовете на СИК с номера от 28 до 55 включително, на 23 октомври – на тези от СИК с номера от 56 до 83, а на 24 – с номера от 84 до 111.

Разплащането ще става от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. във фоайето пред градската концертна зала. Гражданите, които са участвали в секционните избирателни комисии, трябва да се явят лично и да представят удостоверение от РИК и лична карта.

САЩ спуснаха оръжие на кюрдите в Сирия, Турция отказва

http://asia.actualno.com/SASht-spusnaha-oryjie-na-kurdite-v-Sirija-Turcija-otkazva-news_55774.html

Американската армия спусна от въздуха оръжие, боеприпаси и медицински материали за кюрдите, обкръжени в град Кобани на територията на Сирия до границата с Турция, съобщи в неделя Американското кома...

Квесторите трябва да представят оценката на активите на КТБ

http://www.cross.bg/nadzor-spetzialen-vzemaniya-1435784.html

/КРОСС/ Днес изтича срокът, в който квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да са готови с цялостната оценка на активите на банката. В междинния им доклад, публикуван в средата на септември, беше посочено, че са установени много нарушения при обезпеченията на кредити, между които неучредени обезпечения, сключени, но невписани договори за залог, вписване на залози по начин, който не обезпечава всички парични вземания, вписани залози и ипотеки, които не са първи по ред вземания от КТБ. След оповестяването на доклада БНБ трябва да вземе решение за съдбата на банката и дъщерната й "Виктория", която беше поставена под специален надзор два дни след КТБ. Срокът на специалния надзор изтича на 20 ноември.  

Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство

http://www.cross.bg/promeni-zakona-danuk-1435783.html

/КРОСС/ Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство - това показа проверка на в. "Сега". Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция "Митници", като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони - за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси. По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция "Митници" се работи отдавна и усилено, твърдят източниците на "Сега". Сливането на двете агенции изисква промени в поне четири закона - за НАП, за митниците, за акцизите и данъчните складове, данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Дори и законопроектът да е готов, сливането на двете агенции е рисково, особено ако се извършва в спешен порядък и може да доведе до срив на приходите в бюджет 2015. Към момента няма официално становище от НАП за замисляната реформа, а синдикатите в митниците се обявиха категорично "против". Това ще е поредната структурна реформа за НАП, която през 2010 г. вече пое функциите на Агенцията за държавни вземания. Промени ще има и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Една от вече обявените промени, които се очакват, е премахване през 2015 г

Днес гледат делото за убийството на Яна Кръстева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377489

СГС ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР, СГС ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР,

Пускат 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://pik.bg/пускат-6-ти-блок-на-аец-козлодуй-news239558.html

Пускат 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Пускат в експлоатация VI блок на АЕЦ "Козлодуй" днес след презареждане със свежо ядрено гориво, пише в. "Стандарт", цитирайки ядрен експерт.

След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и получено одобрение от председателя й блокът ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. По време на презареждането на реактора беше извършен и плановият годишен ремонт и профилактика на оборудването и системите му. 1000-мегаватовата мощност на "Първа атомна" бе спряна за плановия годишен ремонт в 01.30 часа на 13 септември. През тези 37 дни V енергоблок на "Козлодуй" работеше със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), напомниха от централата.

Шест месеца по-рано, на 20 април, за презареждане и планов ремонт бе спрян и V блок. По време на престоя му бяха изпълнени и мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. Пети блок бе включен в паралел с мрежата на 25 май. Лицензите за експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат съответно през 2017 и 2019 година, напомниха от АЯР. В изпълнение на мерките за удължаване на живота им, в края на седмицата АЕЦ "Козлодуй" преведе над 7 млн. лв. на "Уестингхаус eнерджи систъм" за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус на V и VI блок.

Плащането бе извършено по договор с щатската компания на обща стойност 15.995 млн. долара, подписан на 8 ноември 2013 г. Плащането няма нищо общо с акционерното споразумение с друга компания - "Уестингхаус електрик къмпани", за изграждане на VII блок на площадката АЕЦ "Козлодуй", коментираха от АЕЦ "Козлодуй" и от Министерството на икономиката и енергетиката. За удължаване срока на експлоатация на V блок "Първа атомна" подписа на 8 октомври договор с руско-френски консорциум, в който влизат "Концерн Росенергоатом", "Росатом сервис" и Electricite de France (EDF).

Парите за втора пенсия с 6% лихва

http://www.cross.bg/fondove-nadzor-parite-1435782.html

/КРОСС/ С близо 6 на сто са се олихвили парите на българите, които се осигуряват за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор за постигнатата от фондове доходност през последната една година от миналия септември до края на този септември. Ако в сметката се включи и дефлацията, която се отчита от националната статистика за този период, ще се окаже, че реално парите по индивидуалните сметки на хората в частните пенсионни фондове са се олихвили с още 0,8%, пише в."Монитор". От статистиката на финансовия надзор става ясно, че четири от деветте пенсионни фонда, които работят на нашия пазар, са постигнали по-висока от средната доходност. Най-високият процент е 6,93 на сто. Един от фондовете е олихвил парите на клиентите си точно със средната доходност - 5,96%, а останалите четири компании са постигнали по-ниска от нея лихва. Независимо от това всички минават минималната доходност, която се изчислява от Комисията за финансов надзор и е задължителна за постигане. За последната една година тя е 2,96 на сто. Според последните данни на финансовия надзор в универсалните фондове се осигуряват 3,368 млн. българи. Там са задължени да внасят пари за втора пенсия работещите на трудов договор хора, които са родени след 31 декември 1959 г. Към края на юни в универсалните фондове са натрупани 6,1 млрд. лв., а средно по сметката на един осигурен има 1814 лв

Съдът гледа делото за убийството на Яна Кръстева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377485

СГС ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР, СГС ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР,

Испанската сестра, заболяла от ебола, е оздравяла

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ispanskata-sestra-zaboliala-ot-ebola-e-ozdraviala-6025269

Нейният случай беше първият, при който беше диагностициран човек, прихванал вируса извън Африка

Фелдшер отива на съд за смърт на жена

http://pik.bg/фелдшер-отива-на-съд-за-смърт-на-жена-news239556.html

Фелдшер отива на съд за смърт на жена

Фелдшер от Бърза помощ отива на подсъдимата скамейка заради смъртта на Василка Монева от Сопот. Атанас Мурджев е обвинен от окръжната прокуратура в Пловдив в немарливо изпълнение на служебните си задължения, съобщиха оттам. Според обвинителния акт, който е внесен в съда за насрочване на дата на процеса, той не е направил ЕКГ на пациентката и не я е откарал в болница. Тези му действия довели няколко часа по-късно до смъртта на пациентката. Заключенията за това са на петорна съдебно-медицинска експертиза, пише в. Монитор.

Вещите лица са категорични, че ако Василка е била получила адекватна медицинска помощ, е можела да оцелее. Според експертизата им „най-вероятната причина за смъртта на Василка Монева е ритмогенно камерно мъждене, вследствие на пълна оклузия на магистрален коронарен път”. Специалистите считат, че диагнозата на пациентката от фелдшера „невралгия интеркосталис” е неправилна.

Тя е трябвало да бъде поставена едва след като бъдат изключени абсолютно всички останали заболявания на органите в гръдния кош. Починалата Василка живеела сама с малолетния си внук в Сопот, когато на 10 юли 2013 г. около 14 часа се почувствала зле и първо се обадила на сестра си. Казала й, че има силни болки в гърдите, лявата ръка и отзад по средата на гърба

Сестрата се обадила на 112 и повикала Бърза помощ, след което по най-бързия начин се придвижила до дома на Василка. Дошла линейката с фелдшера, който прегледал пациентката, която му казала, че дори въздух не може да си поеме от болки. Във фиша за спешна помощ той написал, че пациентката страда от главоболие и световъртеж, бил й инжекция аналгин и си тръгнал. Болките на Василка отшумели за малко, но същата вечер тя се почувствала много зле.

Внукът й отишъл при съседки, които видели, че Василка е в безсъзнание и устните й са посинели. В отишлата на адреса линейка този път имало лекарка. Тя се опитала да реанимира пациентката, но безуспешно. При разпитите в хода на досъдебното производство обвиняемият фелдшер твърдял, че Василка е отказала да бъде откарана в болница, което обаче не било записано никъде. Той не се е признал за виновен и ще се бори да докаже невинността си в съда.

Репортаж от мача и пресконференцията след Пирин – Добруджа 1:1

http://dobrudjatv.net/%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%b6-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%87%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

Старши-треньорът на Добруджа Светослав Тодоров заяви след двубоя с Пирин Благоевград, че равният резултат е бил най-справедлив, с оглед показаното на терена. Според него, футболистите му са оставили твърде дълго инициативата на домакините – през първия половин час от срещата.Все пак Тодоров призна, че Пирин […]

Ставаш донор, без да питат роднините

http://www.cross.bg/rodninite-sityatzii-blizkite-1435781.html

/КРОСС/ Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация. По този начин ще се увеличат донорските ситуации и ще има повече спасени хора, заяви д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация. Според него новоизбраните народни представители трябва да направят такава поправка в здравното законодателство, за да не се пропускат донорски ситуации, пише в."Монитор". Докато обаче това бъде направено, е необходимо да бъдат обучени повече психолози, които да разговарят с близките на изпадналите в мозъчна смърт. Сега, в повечето случаи, с нелеката задача да ги убедят да предоставят органите на своя покоен роднина се пада на координаторите по донорство в болниците, които са лекари. Към момента по отношение на донорствотодейства т. нар. система на информираното съгласие. Това означава, че всеки, който не е вписал отказ от донорство на предпоследна, 33-та страница, в здравноосигурителната си книжка, се счита за потенциален дарител на органи и тъкани посмъртно, ако те са годни и за тях има подходящ реципиент. Въпреки че в нормативните документи не е записано изискване на съгласието от близките, това се прави, от една страна, по етични съображения, а от друга - за да не се водят впоследствие дела срещу болницата и лекарите, поясниха юристи

Окончателният одит на КТБ ще бъде готов днес

http://pik.bg/окончателният-одит-на-ктб-ще-бъде-готов-днес-news239552.html

Окончателният одит на КТБ ще бъде готов днес

Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, пише в. "24 часа", като се позовава на източници във финансовите среди. Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити. Тези намерения са свързани с това, че според повечето прогнози поставената под специален надзор от лятото КТБ ще остане без лиценз до края на този месец, а вероятно и по-рано. Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ.

Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори. Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките. Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Информирани източници съобщиха още, че одитният доклад май ще потвърди декапитализация на банката между 700 млн. и 900 млн. лв. Такива данни имаше в доклада на одиторите "Делойт", "Ърнст и Янг" и "Афа", които изчислиха капиталова дупка към август от близо 1 млрд. лв. По данни на финансовото министерство и на БНБ гарантираните депозити в КТБ са 3,684 млрд. лв., а в ТБ "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв. Това обаче ще е възможно само ако новият парламент гласува бързо актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани. Съдбата на КТБ след отнемане на лиценза, ако такова решение бъде взето, ще се развива по закона за кредитните институции. Според него, липсата на средства над собствения капитал на банката, който е 680 млн. лв., задължава БНБ да обяви процедура по несъстоятелност.

Финансови експерти са категорични, че тази процедура дава ход на изплащането на защитените депозити, но в същото време не отменя възможността на по-късен етап оздравяване на банката. Решението за това обаче вече ще бъде в ръцете на назначени синдици. По- различни са вариантите за решение на съдбата на дъщерната на КТБ ТБ "Виктория", защото за нея има търг за продажба на обособени части на портфейла, а в последните дни се появиха съобщения и за кандидат-купувачи в лицето на руската "Росийски кредит". Запознати с последния одит довериха също, че раздадените кредити вече били подредени в четири групи. В група А са събрани всички заеми, отпуснати на реални работещи компании, които се обслужват без забавяния. В група Б са вкарани кредитити, по които вече има забавяния над 30 дни. В група С са събрани проблемните кредити, получателите на които са лица без реален бизнес, офшорни компании или такива с неясни собственици, през които се предлолага, че банката е декапитализирана. В последната група - Д са кредитополучателите в технически фалит и без никакви обезпечения. Запознати твърдят, че най-много били заемите в последните две групи - общо за около 3,5 млрд. лв. , а в първите две размерът бил около 1,8 млрд. лв.


Хоспитализираха мъж със съмнения за ебола в Стокохолм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377480

В Стокхолм е хоспитализиран мъж със симптоми на ебола,пише вестник "Афтонбладет". Той е пристигнал вчера на международното летище в столицата на Швеция с полет от Близкия изток.
По време на митническия контрол мъжът се е почувствал зле. „Човекът се чувстваше зле и отпаднал. Никой не казва, че е заразен с ебола, В Стокхолм е хоспитализиран мъж със симптоми на ебола,пише вестник "Афтонбладет". Той е пристигнал вчера на международното летище в столицата на Швеция с полет от Близкия изток. По време на митническия контрол мъжът се е почувствал зле. „Човекът се чувстваше зле и отпаднал. Никой не казва, че е заразен с ебола,

Шок! Българите стават донори, без да питат роднините им

http://pik.bg/шок-българите-стават-донори-без-да-питат-роднините-им-news239551.html

Шок! Българите стават донори, без да питат роднините им

 
200 умират, не дочакват операция
Не по-малко от 200 души умират годишно у нас в очакване на донор.

Нуждата от дарени органи нараства постоянно в световен план. Само в ЕС над 61 000 души са в листи на чакащите, а всеки ден 12 от тях си отиват от този свят. Тази мрачна статистика съобщи д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, и допълни, че в последната година в България се наблюдава сериозна тенденция към увеличаване на донорството.

Същевременно всяка година нови 300 души влизат в листата на чакащите. 943 души чакат за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от дарителство, са 145 000, а от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в ЕС над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират.
 
Лекари плащат обучението си сами
Българските трансплантолози са подготвени отлично, но те са получили своите знания и умения в тази област в чужбина, като сами си плащат специализациите там или си търсят спонсори. Това съобщи началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов. Държавата трябва да намери средства за обучението на тези хора независимо дали това ще става зад граница или за тази цел се създаде център у нас, допълни той.

 

Хоспитализираха мъж със съмнения за ебола в Швеция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377478

В Стокхолм е хоспитализиран мъж със симптоми на ебола,пише вестник В Стокхолм е хоспитализиран мъж със симптоми на ебола,пише вестник "Афтонбладет". Той е пристигнал вчера на международното летище в столицата на Швеция с полет от Близкия изток. По време на митническия контрол мъжът се е почувствал зле. „Човекът се чувстваше зле и отпаднал. Никой не казва, че е заразен с ебола,

Очаква се присъда за убийството на Яна

http://www.cross.bg/prisuda-nikolaii-gotova-1435780.html

/КРОСС/ Софийският градски съд заседава за убийството на Яна Кръстева. Така, за трети път се очаква по делото да се стигне до пледоарии и присъда за обвиняемия Николай Русинов - Чеци. Очаква се днес прокуратурата и защитата да пристъпят към пледоарии, а процесът да достигне своя финал на първа инстанция. Припомняме, че той беше отложен с около 2 месеца, тъй като на последното заседание една от експертизите, възложена на Института по криминалистика към МВР, не беше готова. Ако експертизата е готова и няма непредвидена причина за ново отлагане на делото, ще се пристъпи към пледоариите на двете страни, а след това, вероятно още в същия ден, и до присъда от магистратите. 28- годишната Яна беше пребита и удушена след рок концерт в Борисовата градина през юли 2011 г. Единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който до момента категорично отрича да е замесен в зверското убийство. Все още не е изяснено категорично в колко часа е издъхнала младата жена - въпрос, който може да се окаже от ключово значение за изхода на процеса.  

Ловджия остана без пушка заради заек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376649

Шуменски полицаи “удариха” с един куршум два заека като спряха джип, пълен с ловци. Те спрели джип “Мицубиши Паджеро”, зад чийто десен волан стоял 60-годишен шофьор.
Тестът с дрегер отчел алкохол, мъжът дал кръвна проба и бил отведен да нощува в ареста. Единият от пътниците напето държал в ръце сглобената си пушка "ИЖ-27", Шуменски полицаи “удариха” с един куршум два заека като спряха джип, пълен с ловци. Те спрели джип “Мицубиши Паджеро”, зад чийто десен волан стоял 60-годишен шофьор. Тестът с дрегер отчел алкохол, мъжът дал кръвна проба и бил отведен да нощува в ареста. Единият от пътниците напето държал в ръце сглобената си пушка "ИЖ-27",

Пътна обстановка в страната - 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267850

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: повърхностно възстановяване на асфалтовата настилка с гореща асфалтова смес /дълбоки дупки в настилката/ от км 87+000 до км 90+000 посока Бургас. Затваря се за движение активна/интензивна/ лента.

ГЕРБ решава за правителството

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-politicheskite-1435779.html

/КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира на разширено заседание новоизбраните депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията. На срещата ще бъдат обсъдени политическите консултации между ГЕРБ и останалите 7 партии, които преминаха 4-процентната бариера. През миналата седмица ГЕРБ се срещна с БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, Атака и АБВ. Очаква се да се обсъди с партийните членове и евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Срещата ще се проведе в зала 6 на НДК, а след края на партийното съвещание се очаква Борисов да представи и пред медиите политическите си планове за съставяне на правителство.  

Готвят сериозен ремонт на данъчното законодателство

http://pik.bg/готвят-сериозен-ремонт-на-данъчното-законодателство-news239550.html

Готвят сериозен ремонт на данъчното законодателство

Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство. Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция "Митници", като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони - за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси. По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция "Митници" се работи отдавна и усилено, пише в. "Сега".

Идеята бе част от предизборната програма на ГЕРБ. Подобен законопроект се чакаше и по време на управлението на кабинета "Орешарски", като изготвянето му се свързваше с депутати от ДПС. Сливането на двете агенции изисква промени в поне четири закона - за НАП, за митниците, за акцизите и данъчните складове, данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Дори и законопроектът да е готов, сливането на двете агенции е рисково, особено ако се извършва в спешен порядък и може да доведе до срив на приходите в бюджет 2015. Към момента няма официално становище от НАП за замисляната реформа, а синдикатите в митниците се обявиха категорично "против". Те смятат, че структурните размествания ще са параван за политическо овладяване на двете приходни агенции. Според експерти работата на данъчни и митничари се различава сериозно, особено в териториалните им поделения, и сливането им не е просто въпрос на разместване на численост.

Това ще е поредната структурна реформа за НАП, която през 2010 г. вече пое функциите на Агенцията за държавни вземания. Промени ще има и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Една от вече обявените промени, които се очакват, е премахване през 2015 г. на правилото, според което работодателите спират да удържат авансово данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината.

Това изискване няма как да се промени за последното тримесечие на тази година и хората с извънтрудови доходи със сигурност ще бъдат длъжни да довнасят данък през 2015 година за последните 3 месеца на тази година. Под въпрос при промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще бъде и въведеното при предходното НС преотстъпване на данък за хората с минимални доходи. Както "Сега" писа, ползването на това облекчение е силно затруднено. При приемането му ГЕРБ бе против с аргумента, че не е редно социална политика да се прави през приходната част на бюджета.

Евентуална отмяна обаче ще важи за доходите, получени през 2015, а не за тези през 2014 г., разясниха юристи. Не е ясно дали ГЕРБ ще се откаже от идеята си за децентрализация на част от плоския данък към общините - до 2% над сегашните 10%, и ще приеме предложението на общините. Те настояват да получат 2%, но без данъкът да се завишава още от 2015 г.

В пакета с данъчно законодателство при работещо НС със сигурност ще бъде включен и проект за промени в Закона за хазарта. С тях следва да бъде отстранен един солиден пропуск - допуснатото пълно премахване на специализираната такса за хазартна дейност при лотарийните игри и бингото. За приемането на тези промени има съгласие както в ГЕРБ, така и в БСП.

Депутатите от 43-тото НС със сигурност ще трябва да отложат и планираната промяна в Закона за местните данъци и такси в частта за такса смет. Действащият в момента закон забранява на общините от 2015 г. да изчисляват такса смет на база на данъчната оценка на имотите. Задължителната по закон методика, която трябва да посочи алтернативни основи за изчисляване на таксата, обаче така и не бе одобрена от кабинета "Орешарски", а в края на мандата на Народното събрание ГЕРБ внесе законопроект, с който предлага промяната да влезе в сила една година по-късно - от 2016 г.

Не е ясно дали ще има промени и в данъка върху автомобилите, при който се стигна до серия от абсурди около отстъпката за наличен катализатор. Новост в данъчната кампания догодина ще са и новите формуляри на данъчните декларации. Националната агенция за приходите е изпълнила получените при предходното правителство указания за преработване на данъчните декларации и съкращаване на ненужната информация в тях.

Така общата част на данъчната декларация е скъсена от 8 на 4 страници, каквито указания даде бившият премиер Пламен Орешарски, обясниха от данъчната администрация. Разработена е и нов вид декларация от 1 страница, която ще се подава от хора с минимални доходи, които искат да ползват данъчното облекчение и да възстановят авансово събрания им през 2014 година данък. И в преработения вариант на декларацията приложенията към нея за вида на получените извънтрудови доходи остават, уточниха от НАП. Преработени са и образците, които касаят облагането на фирмите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Паника! Страх от ебола тресе 78% от българите

http://pik.bg/паника-страх-от-ебола-тресе-78-от-българите-news239549.html

Паника! Страх от ебола тресе 78% от българите

Обществото ни е сериозно притеснено от новия смъртоносен вирус, връхлитащ света. Това става ясно от анкетата, която проведе "Стандарт" на онлайн страницата си. Данните от нея сочат, че 78% от българите се страхуват от "чумата на 21 век".

Ето и анкетата:


"Притеснявате ли се от епидемия от ебола в България?

Абсолютното мнозинство от включилите се в нашето проучване - 78,11% - са категорични, че страната ни не е готова да спре проникването на вируса, докато на обратното мнение са едва 3,11 процента. Останалите 18,78 на сто са безгрижни оптимисти, които вярват, че епидемията няма да премине границите ни.

 

Барозу: Камерън прави историческа грешка спрямо ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377472

Дейвид Камерън прави „историческа грешка” заемайки отбранителен подход спрямо ЕС, което рискува да увеличи шансовете за излизане на Великобритания от съюза, се очаква да заяви днес Жозе Барозу, съобщава вестник "Гардиън".
В най-силната атака на Брюксел над консерваторите, относно отношението им към ЕС, Барозу ще заяви, Дейвид Камерън прави „историческа грешка” заемайки отбранителен подход спрямо ЕС, което рискува да увеличи шансовете за излизане на Великобритания от съюза, се очаква да заяви днес Жозе Барозу, съобщава вестник "Гардиън". В най-силната атака на Брюксел над консерваторите, относно отношението им към ЕС, Барозу ще заяви,

Не се доверявай на този, който се доверява на всички

http://www.cross.bg/ne-se-doveryavaii-na-tozi-koiito-se-doveryava-na-vsichki-1435778.html

/КРОСС/ "Не се доверявай на този, който се доверява на всички." - Цитат от "Сянката на вятъра" на Карлос Руис Сафон, испански писател.

Барозу: Камерън прави историческа грешка спрямо ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377470

Дейвид Камерън прави „историческа грешка” заемайки отбранителен подход спрямо ЕС, което рискува да увеличи шансовете за излизане на Великобритания от съюза, се очаква да заяви днес Жозе Барозу, съобщава вестник Дейвид Камерън прави „историческа грешка” заемайки отбранителен подход спрямо ЕС, което рискува да увеличи шансовете за излизане на Великобритания от съюза, се очаква да заяви днес Жозе Барозу, съобщава вестник "Гардиън". В най-силната атака на Брюксел над консерваторите, относно отношението им към ЕС, Барозу ще заяви,

Днес ще бъде слънчево, температурите до 23°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377467

Днес над страната ще бъде слънчево. Сутринта ще бъде студено, преди обяд на места в низините – с намалена видимост. Ще се появи слаб, в Дунавската равнина – до умерен западен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18° - 23°. В София – около 20°,това съобщиха от НИМХ към БАН. Днес над страната ще бъде слънчево. Сутринта ще бъде студено, преди обяд на места в низините – с намалена видимост. Ще се появи слаб, в Дунавската равнина – до умерен западен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18° - 23°. В София – около 20°,това съобщиха от НИМХ към БАН.

Във Велико Търново ще се проведат информационни беседи "Да запазим костите си здрави!"

http://velikotarnovo.actualno.com/Vyv-Veliko-Tyrnovo-shte-se-provedat-informacionni-besedi-Da-zapazim-kostite-si-zdravi-news_55767.html

Информационни беседи „Да запазим костите си здрави!“ ще се проведат в Община Велико Търново, съобщиха от община Велико Търново. Събитието ще се проведе в Клуба на пенсионера и инв...

Репуц: Радан Кънев изразява позиции, несъгласувани с РБ

http://politics.actualno.com/Repuc-Radan-Kynev-izrazjava-pozicii-nesyglasuvani-s-RB-news_55770.html

Радан Кънев изразява позиции, които не са съгласувани в Реформаторския блок. Християндемократите бяхме изолирани от преговорите с ГЕРБ. ГЕРБ ни поканиха, но заедно с БНД бяхме изолирани. Това разкри п...

Ебола вече може да се закупи за 10 долара

http://america.actualno.com/Ebola-veche-moje-da-se-zakupi-za-10-dolara-news_55771.html

Компанията Giant Microbes пусна в продажба вируса на ебола във вид на плюшена играчка. Фирмата е специализирана в изготвянето на забавни модели на опасни микроби и вируси, но хитът ебола е бил разпрод...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiya-zala-provede-1435776.html

/КРОСС/ СофияДържавният глава Росен Плевнелиев ще открие Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София. София Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в панел на Десетата световна среща на българските медии, посветен на Стратегията за българите в чужбина, в Националния пресклуб на БТА. СофияОт 10.00 часа Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу Леонид Лавчев, срещу когото е повдигнато обвинение за изнудване и рекет. СофияОт 10.00 часа 5 състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. СофияОт 13.00 часа 28 състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов. София От 09.00 часа ще се проведе семинар „Психосоциални фактори и стандарти за психично натоварване" на адрес бул. „Княгиня Мария Луиза" 92, ет. 5. Български специалисти по здравословни и безопасни условия на труд ще представят пред синдикалисти и работодатели ергономични стандарти за психично натоварване. София От 11.00 часа в зала „Пресцентър" на Националния статистически институт ще се проведе пресконференция по повод стартиращото изследване „Изследване на образователната мобилност", което се провежда за първи път в България и едновременно във всички страни от Европейския съюз. София От 12

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/kabinet-dyma-presa-1435777.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициБанки вдигат лихви, чакат депозити от КТБ - в. 24 часа - стр. 1Не точно реформа, а по-високи осигуровки за всички - в. Капитал Дейли - стр. 1, 3Ставаш донор, без да питат роднините - в. Монитор - стр. 1, 2, 3ГЕРБ готови за втори тур с БСП, Реформатори и АБВ - в. Дума - стр. 1Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство- в. Сега - стр. 1, 2"Дельо хайдутин" завладя две нови съзвездия- в. Новинар - стр. 1, 4Цацаров: Къде е държавата? - в. Стандарт - стр. 1ГЕРБ реди кабинет - в. Труд - стр. 1, 2Митничари проспаха 330 кг хероин от Иран - в. Преса - стр. 1, 9 Водещи заглавия на вътрешните странициМъж падна в шахта на асансьор и умря - в. 24 часа - стр. 2, 3Цацаров: Политиците искат удобна и безлична прокуратура - в. 24 часа - стр. 3И АБВ минава на 2-и кръг консултации, Първанов споменава и БСП - в. 24 часа - стр. 4, 5Институтът за дясна политика: Нестабилен кабинет на всяка цена е по-лошо от нови избори - в. 24 часа - стр. 5Работодатели и синдикати поискаха незабавна оставка на Искров - в. Капитал Дейли - стр. 4Първанов предложи на Борисов широка коалиция с основните партии - в. Капитал Дейли - стр. 8Василев готви протести срещу закона за КТБ - в. Монитор - стр. 4Втори тур преговори на експертно ниво - в. Монитор - стр. 5ГЕРБ си хареса АБВ за партньор - в. Дума - стр. 2Студентите ни с такси като във Франция и стипендии като в Румъния - в. Дума - стр. 3Полицаи и военни на протест срещу пенсионната реформа - в

Днес ще е слънчево, температурите до 23°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377459

Днес над страната ще бъде слънчево. Сутринта ще бъде студено, преди обяд на места в низините – с намалена видимост. Ще се появи слаб, в Дунавската равнина – до умерен западен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18° - 23°. В София – около 20°,това съобщиха от НИМХ към БАН. Днес над страната ще бъде слънчево. Сутринта ще бъде студено, преди обяд на места в низините – с намалена видимост. Ще се появи слаб, в Дунавската равнина – до умерен западен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18° - 23°. В София – около 20°,това съобщиха от НИМХ към БАН.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/gost-zhivo-tema-1435775.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: След като граждани на столичния квартал Слатина застанаха срещу премахването на детска площадка, има ли война между тях и инвеститора?Тема: След инцидентите с асансьори в страната - какви мерки ще бъдат предприети за безопасното им използване. И още: Кога всички асансьори ще имат защитен щит под кабината - отговорите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.Тема: Трябва ли да се увеличи възрастта за пенсиониране на служителите от „Специалните ведомства" и осигурителните вноски за пенсия и безработица. Гост: Иван Нейков и Мика ЗайковаТема: Възможна ли е коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. Ще има ли единство в позициите на обединения блок. Гост: Меглена Кунева.Тема: Ще участва ли АБВ в коалиционно правителство? Гост: Трендафил ВеличковТема: Гледната точка на политолозите Арман Бабикян и Даниел Смилов след края на преговорите между ГЕРБ и парламентарно представените партии - ще има ли стабилно мнозинство за коалиция и съставяне на правителство.Гост: Арман Бабикян и Даниел Смилов bTV, "Тази сутрин" Тема: На живо: В капана на страха! Кой стои над закона в село Галиче?Тема: Държи ли АБВ ключа към новото управление на държавата? Гост: Ивайло Калфин за преговорите с ГЕРБ.Тема: Какъв ще е срокът на годност на новия кабинет? Гост: Татяна Дончева за 7-те дни на явни преговори и тайни договорки.Тема: Кой дели на първа и втора класа партиите в Реформаторския блокГост: Ирина Репуц

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=267849

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 октомври - понеделник, без електрозахранване във Варна и областта ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - карето от ул.

20 октомври в историята

http://www.cross.bg/imperator-priklyuchva-frantziya-1435773.html

/КРОСС/ 1740 г. - Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на Свещената римска империя, и започва Войната за австрийското наследство.1865 г. - Отава става столица на Канада.1876 г. - С примирие приключва Сръбско-турската война.1894 г. - На престола се изкачва последният руски император - Николай II.1915 г. - В Божурище е открито първото училище за пилоти в България.1923 г. - Осъществен е първият полет на спортния самолет АНТ-1.1932 г. - В Далечния изток на СССР са създадени като административни единици Амурска област и Камчатска област.1941 г. - Втората световна война: Хиляди цивилни са избити от нацистите по време на разстрелите в Кралево и Крагуевац в окупираната Югославия.1944 г. - В Гватемала започва народно въстание срещу диктатурата, което приключва с успех едва през 1954 г.1945 г. - Жените във Франция получават право да гласуват в избори.1951 г. - Издадена е Заповед № 53, с която се сформира българска национална доброволческа рота № 4093.1955 г. - В София е учреден Съюз на българските журналисти.1968 г. - Бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди се омъжва за корабния магнат Аристотел Онасис.1971 г. - Канцлерът на ФРГ Вили Бранд е удостоен с Нобелова награда за мир.1973 г. - Английската кралица Елизабет II открива официално прочутата опера в Сидни, Австралия.2004 г. - На пазара излиза първата версия на Ubuntu Linux.2011 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/aktyor-depytat-bivsh-1435774.html

/КРОСС/ Владислав Димитров, бивш депутат Джуди (Юлиан) Халваджиян, тв продуцент Енчо Данаилов (Бате ЕНЧО), актьор и тв водещ Иван Тодоров Димитров, избран за депутат Проф. Йордан Христосков, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на Г. Близнашки, бивш управител на НОИ O.р. ген. Нонка Матова, олимпийска медалистка, световна и европейска шампионка по спортна стрелба, бивша депутатка Проф. Д-р Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии при БАН Проф. Румен Байрактаров, композитор Виктор Калев, актьор  

Очаква се квесторите в КТБ да обявят оценката си

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/20/2402303_ochakva_se_kvestorite_v_ktb_da_obiaviat_ocenkata_si/?ref=rss


Днес изтича срокът, в който квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да са готови с цялостната оценка на активите на банката. 

В междинния им доклад, публикуван в средата на септември, беше посочено, че са установени много нарушения при обезпеченията на кредити, между които неучредени обезпечения, сключени, но невписани договори за залог, вписване на залози по начин, който не обезпечава всички парични вземания, вписани залози и ипотеки,...

Св. мъченик Артемий

http://www.cross.bg/artemiii-yulian-sveti-1435772.html

/КРОСС/ За свети мъченик Артемий древните предания съобщават, че произхождал от знатно римско семейство, бил сенатор по звание и отговарял за цялото царско имущество при император Констанций. Артемий започнал службата си във войските на благочестивия император Константин Велики. Когато заедно с императора видял на небето чудното знамение на светия кръст, той се утвърдил в християнската вяра и станал верен слуга на Константин и целия му дом. След смъртта на Константин, той останал при сина му Констанций като негов най-добър приятел и царят му възлагал най-почетни поръчения. Така например, когато Констанций научил от един епископ, че телата на Христовите апостоли Андрей и Лука са погребани в Ахаия, той поръчал на Артемий да пренесе тези скъпоценни съкровища в Константинопол. Изпълнявайки царското повеление той с големи почести пренесъл мощите на светите апостоли в царстващия град и за това получил от царя повишение, за което бил напълно достоен - царят го направил дукс и августалий на Египет. Артемий заживял там, благоугаждайки на Бога. Разпространявайки честта и славата на името на Иисус Христос, в Египет той съборил и разрушил много идоли. Когато цар Констанций, синът на Константин Велики, починал, властта над цялата Римска империя получил нечестивият отстъпник Юлиан, който преди тайно, а сега явно се отрекъл от нашия Господ Иисус Христос и открито започнал да се покланя на идолите

Асен Ангелов: 17 хил. души ще отпаднат от програмите за субсидирана заетост до Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377251

С изпълнителния директор на Агенцията по заетостта разговаря Виктор Иванов
- Г-н Ангелов, колко души ще излязат от субсидираната заетост в последните 3 месеца на годината?
- Не е задължително при приключване на договорите за субсидирана заетост хората да останат без работа. Трябва да се приеме, че в периода, С изпълнителния директор на Агенцията по заетостта разговаря Виктор Иванов - Г-н Ангелов, колко души ще излязат от субсидираната заетост в последните 3 месеца на годината? - Не е задължително при приключване на договорите за субсидирана заетост хората да останат без работа. Трябва да се приеме, че в периода,

Проф. Николай Данчев: „Прочистваме“ платения списък с лекарствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377154

Проф. Данчев,  какво направихте, щом поехте Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти?

- На поста съм от близо месец, но вече установихме, че в позитивния лекарствен списък има включени медикаменти с повече индикации (б. р. - показания за изписването им при дадени заболявания), отколкото съществуват в разрешителното им Проф. Данчев, какво направихте, щом поехте Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти? - На поста съм от близо месец, но вече установихме, че в позитивния лекарствен списък има включени медикаменти с повече индикации (б. р. - показания за изписването им при дадени заболявания), отколкото съществуват в разрешителното им

Плевнелиев открива световната среща на българските медии

http://pik.bg/плевнелиев-открива-световната-среща-на-българските-медии-news239541.html

Плевнелиев открива световната среща на българските медии

Президентът Росен Плевнелиев ще открие Десетата световна среща на българските медии от 11.00 часа в Централния военен клуб в София. 

По-късно през деня - от 14.00 часа в Националния пресклуб на БТА, вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в панелa на срещата, посветен на Стратегията за българите в чужбина. 

Организатори на форума са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Тази година международната среща ще е на тема "Родолюбие в глобалния свят". В професионалния форум ще участват представители на български медии от цял свят. 

НСИ съобщава колко студенти не са учили в България

http://pik.bg/нси-съобщава-колко-студенти-не-са-учили-в-българия-news239538.html

НСИ съобщава колко студенти не са учили в България

Ръководството на НСИ ще представи информация за започващото в България и страните от ЕС изследване на студентската мобилност. Проучването е във връзка с един от приоритетите на Стратегия 2020 - 20 на сто от завършващите висше образование да са имали период на обучение в друга държава от ЕС.

Срещата с медиите започва от 11.00 ч. в НСИ. 

Берлин: Проруските сепаратисти са свалили „Боинга” над Украйна

http://e-vestnik.bg/21507/berlin-proruskite-separatisti-sa-svalili-boinga-nad-ukrayna/

Останки от сваления малайзийски Боинг. Снимка на очевидец

Шефът на германското външно разузнаване БНД обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са свалили през юли с ракета земя-въздух малайзийския пътнически полет МН17 с 298 души на борда, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки седмичника „Шпигел“.

Герхард Шиндлер е съобщил изводите си за разбиването на пътническия боинг пред парламентарна анкетна комисия на 8 октомври, опирайки се на сателитни записи и снимки, уточнява списанието.

Според Шиндлер проруските сепаратисти в Източна Украйна са откраднали ракетна система земя-въздух със среден обсег „Бук“ от украинска военна база и с нея са свалили пътническия самолет на 17 юли. Тази теза донякъде съвпада с тезата на американското правителство, което също говори за ракета „Бук“ тип СА-11, изстреляна от зона под сепаратистки контрол.

Вашингтон обаче твърди, че ракетната система е била докарана от Русия и предадена на сепаратистите.
В коментар на продължаващото разследване на холандските експерти шефът на БНД обвини както Русия, така и Украйна, че са фалшифицирали предоставени на следователите улики. Киев и Москва взаимно се обвиняват за разбиването на самолета.

Според Украйна той е бил свален с ракета „Бук“, която „любезно е била предоставена на бунтовниците“ от руския президент Владимир Путин. Русия пък заявява, че близо до пътническия самолет е имало украински изтребител и че в зоната са били разположени ракетни системи земя-въздух.

Останките на жертвите бяха закарани в Холандия. Идентифицирани са 272 от тях. Две трети от пътниците са били холандци.

„Тези обвинения срещу нас са лишени от основание“, заяви „вицепремиерът“ на самопровъзгласената Донецка народна република Андрей Пургин пред Интерфакс. С ракетна система земя-въздух „Бук“ могат да боравят само „специалисти на високо ниво, които са преминали обучение за тази цел“, увери той.

Още през юли представители на американското разузнаване допуснаха, че е възможно самолетът да е бил свален погрешка от зле обучени специалисти.

„Бившите миньори, които днес защитават родината си с оръжие в ръка, нямат нито познания, нито умения да боравят с толкова високоусъвършенствана система“, заяви Пургин.

Според сп. „Шпигел“ германската федерална прокуратура в Карлсруе е започнала разследване на самолетната катастрофа в Украйна с мотива, че това може да се окаже военно престъпление, което би попаднало под универсалната компетенция на германското правосъдие, независимо от националността на заподозрените и мястото на деянието.

БТА

Нови облаци над ЦСКА и "Левски" заради дългове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377083

ЦСКА е застрашен от нов удар в сериала на финансовия фронт, който няма край. "Червените" загубиха обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана по делото срещу Александру Пакурар за дължими към играча 264 000 евро. Това означава, че влиза в сила законът на ФИФА - трябва да има глоба или отнемане на 3 точки. Топката е в БФС, решението ще се взем ЦСКА е застрашен от нов удар в сериала на финансовия фронт, който няма край. "Червените" загубиха обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана по делото срещу Александру Пакурар за дължими към играча 264 000 евро. Това означава, че влиза в сила законът на ФИФА - трябва да има глоба или отнемане на 3 точки. Топката е в БФС, решението ще се взем

ГЕРБ свиква национално съвещание за резултатите от консултациите с партиите

http://pik.bg/герб-свиква-национално-съвещание-за-резултатите-от-консултациите-с-партиите-news239540.html

ГЕРБ свиква национално съвещание за резултатите от консултациите с партиите

Национално съвещание на ГЕРБ започва днес в 12.00 ч. в зала 6 на НДК.

На съвещанието се очаква да бъдат обсъдени резултатите от консултациите с парламентарните сили. Ще бъде запознат активът на ГЕРБ с постигнатото по време на разговорите с парламентарно представените партии и ще се търси решение за по-нататъшни действия. 

20 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=267848

1740 г. — Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на Свещената римска империя, и започва Войната за австрийското наследство.

Играй и спечели една двойна покана за концерта на Таря Турунен

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-edna-dvojna-pokana-za-koncerta-na-Tarja-Turunen-news_55439.html

Българската публика познава Таря Турунен като „Снежната кралица”. Красивото сопрано, което сякаш е излязло от приказка, отново ще посети България и ще зарадва феновете си с тежък з...

Лош ПР довел до ситуацията около плащането на 7 млн. лв. на Westinghouse

http://business.actualno.com/Losh-PR-dovel-do-situacijata-okolo-plashtaneto-na-7-mln-lv-na-Westinghouse-news_55754.html

Като "лош ПР" определи енергийният експерт Атанас Тасев излязлата късно в петък информация, че над 7 млн. лева са били преведени късно следобед от АЕЦ „Козлодуй” на амери...

Посещението на албанския премиер в Сърбия е отложено

http://balkani.actualno.com/Poseshtenieto-na-albanskija-premier-v-Syrbija-e-otlojeno-news_55763.html

Визитата на министър-председателя на Албания Еди Рама в Сърбия, насрочена за 22 октомври, е отложена във връзка с инцидента на футболния мач между Сърбия и Албания, съобщиха властите в Сърбия, цити...

Полицаи помогнаха на дете да напише домашното си

http://school.actualno.com/Policai-pomognaha-na-dete-da-napishe-domashnoto-si-news_55759.html

Полицаи от Стокхолм помогнали на ученик да се справи с домашното си, съобщи The Local. 11-годишният ученик бил сам вкъщи, когато чул странни звуци и се уплашил. Детето позвънило на полицията. Когато ...

Дискусия за енергийния баланс на страната започва днес

http://pik.bg/дискусия-за-енергийния-баланс-на-страната-започва-днес-news239539.html

Дискусия за енергийния баланс на страната започва днес

 "Прогнозата за електроенергийния баланс на България до 2025 г." е темата на дискусия, която започва от 10 часа в заседателната зала на Българската стопанска камара.

Ще бъде представен анализ по темата, разработен от екип на Лаборатория за управление на рисковете към НБУ. 

Изтича срокът за одита на КТБ. Чака се докладът!

http://www.bnews.bg/article-119481

На 20 октомври изтича срокът, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ.

Прогноза за времето - 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267847

Слънчево ще се задържи и днес времето по Черноморието. Максималните температури по крайбрежието ще достигнат 17° - 19°. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 18° - 19°. Сутринта ще е студено с минимални температури, в повечето места, между 3° и 8°.

На 20 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377353

Владислав Димитров, бивш депутат
Джуди (Юлиан) Халваджиян, тв продуцент
Енчо Данаилов (Бате Енчо), актьор и тв водещ
Иван Тодоров Димитров, избран за депутат
Проф. Йордан Христосков, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на Г. Близнашки, бивш управител на НОИ
О.р. ген. Нонка Матова, олимпийска медалист Владислав Димитров, бивш депутат Джуди (Юлиан) Халваджиян, тв продуцент Енчо Данаилов (Бате Енчо), актьор и тв водещ Иван Тодоров Димитров, избран за депутат Проф. Йордан Христосков, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на Г. Близнашки, бивш управител на НОИ О.р. ген. Нонка Матова, олимпийска медалист

Пилотите на "Луфтханза" ще стачкуват отново днес и утре

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/20/2403110_pilotite_na_lufthanza_shte_stachkuvat_otnovo_dnes_i/?ref=rss


Пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" ще стачкуват за осми път днес и утре заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране.

Профсъюзът на пилотите (Vereinigung Cockpit) обяви, че ще стачкува от 14 часа българско време в понеделник до 1.00 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс" 320, "Боинг" 737 и "Ембраер". Пилотите не уточняват колко полета ще бъдат засегнати.

"Луфтханза" обяви, че изчислява колко полета ще бъдат...

От трети път: Задава се присъда за убийството на Яна

http://www.bnews.bg/article-119480

Днес Софийският градски съд ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева.

Американците не искат да слушат Обама

http://america.actualno.com/Amerikancite-ne-iskat-da-slushat-Obama-news_55750.html

Жители на щата Мериленд отказаха да слушат речта на президента Барак Обама, който дошъл на митинг, за да подкрепи кандидата за губернатор от Демократичната пария Антъни Браун, съобщи Reuters. &bd...

Роми в Ботевград не плащат ток за хиляди левове и не им го спират

http://sofia.actualno.com/Romi-v-Botevgrad-ne-plashtat-tok-za-hiljadi-levove-i-ne-im-go-spirat-news_55748.html

За едни може, за други – не. Тази максима е до болка позната в България и в случая се отнася до ток. В Ботевград два блока с роми имат сметка от над 20 хил. лева – блок 48 и блок ...

САЩ са плащали на нацистите, за да напуснат страната

http://america.actualno.com/SASht-sa-plashtali-na-nacistite-za-da-napusnat-stranata-news_55756.html

Американските власти са извеждали нацистките престъпници от страната в замяна на солидни социални плащания, Associated Press. Харчовете за тази цел на правосъдното министерство на САЩ се оценяват на м...

Мнимото бреме - бежанците

http://europe.actualno.com/Mnimoto-breme---bejancite-news_55755.html

Към 200 000 бежанци ще се стекат тази година в Германия. Провинции и общини говорят за "бедствено положение" и "пренатоварване". Проблемът обаче е не в бежанците, а в домакините....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване