Преглед на печата от 20 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/20/2403050_pregled_na_pechata_ot_20_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

България ще бъде разделена на девет туристически района
Всеки от тях ще разработва различни продукти

Сега

Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство
Горещата тема при сформирането на ново Народно събрание ще бъде предложеното сливане на НАП и митниците

Професионалните фондове искат миньорите да получават две пенсии
Няма яснота как дружествата за допълнително осигуряване и НОИ ще...

Одиторите трябва да представят оценката за КТБ

http://www.vesti.bg/novini/oditorite-triabva-da-predstaviat-ocenkata-za-ktb-6025270

Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.

Спортът по телевизията в понеделник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376548

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Разходи за грим взеха поста на министър в Япония

http://asia.actualno.com/Razhodi-za-grim-vzeha-posta-na-ministyr-v-Japonija-news_55741.html

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юко Обучи подаде оставка, която вече е приета от министър-председателя на страната. Обучи е обвинена в изразходването на средства на о...

Кунева: Следващият парламент ще е сложен

http://izbori2014.actualno.com/Kuneva-Sledvashtijat-parlament-shte-e-slojen-news_55743.html

Това ще е сложен парламент, това ще е сложна коалиция, която трябва да се обмисли добре. Коментарът направи в ефира на БНТ лидерът на ПП "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. По ...

Хонконг подозира чуждо влияние зад протестите

http://news.ibox.bg/news/id_1873904759

Главният администратор повтори обвиненията, но без да конкретизира кой стои зад

Нов скандал с асансьорите - фирми минавали метър с мерките за безопасност

http://society.actualno.com/Nov-skandal-s-asansiorite---firmi-minavali-metyr-s-merkite-za-bezopasnost-news_55736.html

Ако имаше предпазен щит под кабината, вероятно човекът, който загина след падане през почивните дни в "Гео Милев" в София, щеше да е жив. Освен това кабинната врата по никакъв начин не е тря...

Ставаме донори без да питат близките ни?

http://healthy.actualno.com/Stavame-donori-bez-da-pitat-blizkite-ni-news_55738.html

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация. По този начин ще се увеличат донорските...

Почти 2000 абитуриенти заминават да учат на Острова всяка година

http://education.actualno.com/Pochti-2000-abiturienti-zaminavat-da-uchat-na-Ostrova-vsjaka-godina-news_55739.html

Близо 70 класа, или 1900 абитуриенти заминават да следват в Обединеното кралство всяка година, сочи статистиката на Британския съвет в София. Не по-малко от 12 000 българи са заминали да следват на О...

Съветът на старейшините на ГЕРБ нищо не решава - решава една глава

http://cite.actualno.com/Syvetyt-na-starejshinite-na-GERB-nishto-ne-reshava---reshava-edna-glava-news_55740.html

Така социологът Кольо Колев от "Медиана" коментира днешната среща на отговорните фигури на ГЕРБ в 12:00 часа в централата на партията. Всички срещи с другите партии бяха опит да се демонстри...

Ставаш донор, без да питат роднините

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AOoT5qyHiIU/

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация. По този начин ще се увеличат донорските ситуации и ще има повече спасени хора, заяви д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация.

Според него новоизбраните народни представители трябва да направят такава поправка в здравното законодателство, за да не се пропускат донорски ситуации, пише в.”Монитор”.

Докато обаче това бъде направено, е необходимо да бъдат обучени повече психолози, които да разговарят с близките на изпадналите в мозъчна смърт. Сега, в повечето случаи, с нелеката задача да ги убедят да предоставят органите на своя покоен роднина се пада на координаторите по донорство в болниците, които са лекари.

Към момента по отношение на донорството действа т. нар. система на информираното съгласие. Това означава, че всеки, който не е вписал отказ от донорство на предпоследна, 33-та страница, в здравноосигурителната си книжка, се счита за потенциален дарител на органи и тъкани посмъртно, ако те са годни и за тях има подходящ реципиент, цитира Кросс.

Въпреки че в нормативните документи не е записано изискване на съгласието от близките, това се прави, от една страна, по етични съображения, а от друга – за да не се водят впоследствие дела срещу болницата и лекарите, поясниха юристи.

2759 човека са изразили такова несъгласие към 7 октомври, показва регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантациите.

От Българската асоциация за закрила на пациентите настояват донорството да се стимулира, като на роднините на донори се осигури безплатно погребение, социални грижи за възрастни родители, загубили детето си, или пък на сираците и овдовелите да се отпуска парична помощ.

 

 

Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BnZzONW6Dio/

Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство – това показа проверка на в. “Сега”. Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция “Митници”, като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони – за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси.

По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция “Митници” се работи отдавна и усилено, твърдят източниците на “Сега”. Сливането на двете агенции изисква промени в поне четири закона – за НАП, за митниците, за акцизите и данъчните складове, данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Дори и законопроектът да е готов, сливането на двете агенции е рисково, особено ако се извършва в спешен порядък и може да доведе до срив на приходите в бюджет 2015.

Към момента няма официално становище от НАП за замисляната реформа, а синдикатите в митниците се обявиха категорично “против”. Това ще е поредната структурна реформа за НАП, която през 2010 г. вече пое функциите на Агенцията за държавни вземания.

Промени ще има и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Една от вече обявените промени, които се очакват, е премахване през 2015 г. на правилото, според което работодателите спират да удържат авансово данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината. Това изискване няма как да се промени за последното тримесечие на тази година и хората с извънтрудови доходи със сигурност ще бъдат длъжни да довнасят данък през 2015 година за последните 3 месеца на тази година. Под въпрос при промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще бъде и въведеното при предходното НС преотстъпване на данък за хората с минимални доходи.

Не е ясно дали ГЕРБ ще се откаже от идеята си за децентрализация на част от плоския данък към общините – до 2% над сегашните 10%, и ще приеме предложението на общините. Те настояват да получат 2%, но без данъкът да се завишава още от 2015 г.

В пакета с данъчно законодателство при работещо НС със сигурност ще бъде включен и проект за промени в Закона за хазарта. С тях следва да бъде отстранен един солиден пропуск – допуснатото пълно премахване на специализираната такса за хазартна дейност при лотарийните игри и бингото.

Депутатите от 43-тото НС със сигурност ще трябва да отложат и планираната промяна в Закона за местните данъци и такси в частта за такса смет.

Не е ясно дали ще има промени и в данъка върху автомобилите, при който се стигна до серия от абсурди около отстъпката за наличен катализатор.

 

 

 

Lufthansa отмени над хиляда полета

http://europe.actualno.com/Lufthansa-otmeni-nad-hiljada-poleta-news_55732.html

Около 1450 полета на германската авиокомпания Lufthansa са отменени заради стачката на пилотите, съобщи Ройтерс. Стачката ще засегне 2150 полета и над 200 хиляди пътници. Въпреки това, авиокомпанията...

Заради строеж в "Гео Милев" се стигна до запалени автомобили

http://sofia.actualno.com/Zaradi-stroej-v-Geo-Milev-se-stigna-do-zapaleni-avtomobili-news_55733.html

Възможно ли е заради строеж в „Гео Милев” да има опити за сплашване с подпалени коли на обикновени граждани? В това са убедени доста хора в столичния квартал заради разрешително за...

Калфин: Бихме влезли в коалиция ГЕРБ-БСП, ако има нужда

http://politics.actualno.com/Kalfin-Bihme-vlezli-v-koalicija-GERB-BSP-ako-ima-nujda-news_55734.html

Готови сме да се включим в един формат ГЕРБ-БСП, ако има нужда. Това заяви в ефира на bTV членът на ръководството на АБВ Ивайло Калфин след проведената вчера среща между представители на партията и ГЕ...

Протестиращи блокираха булевард в София

http://crime.actualno.com/Protestirashti-blokiraha-bulevard-v-Sofija-news_55735.html

Близки и приятели на блъснато 22-годишно момче блокираха тази сутрин бул. "Европа" в столицата. Борислав беше блъснат на 6 октомври, докато пресича едва виждащата се пешеходна пътека в близ...

Родителите, които се целуват често, по-рядко крещят на децата си

http://curious.actualno.com/Roditelite-koito-se-celuvat-chesto-po-rjadko-kreshtjat-na-decata-si--news_55737.html

Родители, които често се целуват, по-рядко крещят на децата си и са щедри на похвали, установи британско проучване, публикувано във в. "Дейли телеграф". Изследването е дело на екип от униве...

Бурята "Труди" убива хора в Мексико

http://www.vesti.bg/novini/buriata-trudi-ubiva-hora-v-meksiko-6025268

Тропическата буря "Труди" уби най-малко шестима души при преминаването си през този уикенд в района на Гереро, южната част на Мексико, на брега на Тихия океан.

Св. мъченик Артемий

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Artemij-news_55727.html

След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко гонение от сина му Констанций, привърженик на ароаните, които отхвърлили истината за божествеността на Спасителя. С...

Продължава делото за убийството на Михаил Стоянов

http://crime.actualno.com/Prodyljava-deloto-za-ubijstvoto-na-Mihail-Stojanov-news_55731.html

Днес Софийски градски съд ще заседава по делото за жестоката смърт на студента по медицина Михаил Стоянов. Момчето бе убито в Борисовата градина в столицата преди 6 години. Делото за убийството започ...

Медицинската сестра от Испания пребори ебола

http://europe.actualno.com/Medicinskata-sestra-ot-Ispanija-prebori-ebola-news_55730.html

Испанската медицинска сестра Тереза Рамос, която беше първата заразила се с ебола извън Африка, се е преборила със смъртоносната болест. Това показват резултатите от тестове, съобщи AFP. "Трите...

Слънчево начало на новата седмица

http://society.actualno.com/Slynchevo-nachalo-na-novata-sedmica-news_55723.html

Днес над страната ще е слънчево, преди обяд на места в низините – с намалена видимост. Ще се появи слаб, в Дунавската равнина – до умерен западен вятър. Дневните температури ще се ...

Задава се ремонт на данъчното законодателство

http://politics.actualno.com/Zadava-se-remont-na-danychnoto-zakonodatelstvo-news_55729.html

Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство. Горещата тема при старта на новия парламент ще ...

ГЕРБ решава за правителството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2VstnFCAyhQ/

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира на разширено заседание новоизбраните депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.

На срещата ще бъдат обсъдени политическите консултации между ГЕРБ и останалите 7 партии, които преминаха 4-процентната бариера.

През миналата седмица ГЕРБ се срещна с БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, Атака и АБВ. Очаква се да се обсъди с партийните членове и евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Срещата ще се проведе в зала 6 на НДК, а след края на партийното съвещание се очаква Борисов да представи и пред медиите политическите си планове за съставяне на правителство. /КРОСС/

 

 

 

Убит е Муамар Кадафи

http://chronicles.actualno.com/Ubit-e-Muamar-Kadafi-news_55466.html

Муамар Кадафи е либийски военен, полковник и политик. Роден е на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до кончината си през 2011. Председате...

Дъждове удавиха Никарагуа

http://www.vesti.bg/novini/dyzhdove-udaviha-nikaragua-6025267

Проливен дъжд, който заливаше по-голямата част от Никарагуа в продължение на дни, е предизвикал смъртта на най-малко 24 души, съобщиха властите в неделя, изразявайки опасения от потенциална криза с медицинската помощ в някои области на страната.

Футболно насилие съпроводи победа на гостите в Бразилия

http://www.vesti.bg/novini/futbolno-nasilie-syprovodi-pobeda-na-gostite-v-braziliia-6025266

Млад мъж бе убит, трима души - ранени при сблъсъци между привърженици на бразилските футболни клубове Палмейрас и Сантос, които се изправиха един срещу друг в неделя. Дербито се игра в Сао Пауло.

Разузнаването в Берлин: Боингът в Донбас е свален от сепаратисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377188

Германското разузнаване обвини вчера сепаратистите в Донбас за свалянето на малайзийския боинг в Украйна, съобщава сп. “Шпигел”.
До този извод то стигнало на основата на собствен анализ. Според германските шпиони данните, представени както от руска, така и от украинска страна са недостоверни. Известно е, че самолетът, с който пътуваха 298 души, Германското разузнаване обвини вчера сепаратистите в Донбас за свалянето на малайзийския боинг в Украйна, съобщава сп. “Шпигел”. До този извод то стигнало на основата на собствен анализ. Според германските шпиони данните, представени както от руска, така и от украинска страна са недостоверни. Известно е, че самолетът, с който пътуваха 298 души,

Серена и Шарапова атакуват руски шеф на тениса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377147

"Въпросните коментари бяха изключително безчувствени, много сексистки и едновременно с това расистки. Това е обида", заяви Серена Уилямс (САЩ) по адрес на президента на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев. 
Острата реакция е по повод негови думи в тв шоу, където той нарече лидерката в ранглистата и нейната сестра Винъс "братята Уилямс".
Же "Въпросните коментари бяха изключително безчувствени, много сексистки и едновременно с това расистки. Това е обида", заяви Серена Уилямс (САЩ) по адрес на президента на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев. Острата реакция е по повод негови думи в тв шоу, където той нарече лидерката в ранглистата и нейната сестра Винъс "братята Уилямс". Же

"Галатасарай" чества Сунес със скандална хореография

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376980

Феновете на "Галатасарай" честваха бившия си треньор Греъм Сунес в скандална хореография в дербито срещу "Фенербахче" (2:1). Секторът с ултраси "изрисува" спомена как британецът заби флага на "жълто-червените" в центъра на терена на стадиона на "фенерите" след победа в мач за купата през 1996 г. Оттогава шотландският треньор се превърна в идол за " Феновете на "Галатасарай" честваха бившия си треньор Греъм Сунес в скандална хореография в дербито срещу "Фенербахче" (2:1). Секторът с ултраси "изрисува" спомена как британецът заби флага на "жълто-червените" в центъра на терена на стадиона на "фенерите" след победа в мач за купата през 1996 г. Оттогава шотландският треньор се превърна в идол за "

Футболният съдия Таско Тасков е пострадал при катастрофа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/20/2403163_futbolniiat_sudiia_tasko_taskov_e_postradal_pri/?ref=rss


Футболният съдия Таско Тасков е пострадал при катастрофа. Инцидентът е станал край Нови Хан, съобщава "24 часа".

Самият Тасков публикува в профила си във Facebook снимка, на която се вижда, че лявата му ръка е пострадала.

"Благодаря на Господ, на всички хора, които ми оказаха първа помощ и на екипа на Бърза помощ, за да живея втори живот от днес! Благодаря ви", написа Тасков.

Той е пътувал заедно със своя позната, която е карала автомобила. Жената е изгубила...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369446

Виктор Калев, актьор в "Шоуто на Слави", 45 г.
Джуди Халваджиян, тв продуцент, 40 г.
Енчо Данаилов-Бате Енчо, актьор, 57 г.
Иван Димитров, избран за депутат от Атака в 43-ото НС, 30 г.
Проф. д-р Йордан Христосков, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Близнашки, бивш управител на НОИ, 63 г.
Ген. Виктор Калев, актьор в "Шоуто на Слави", 45 г. Джуди Халваджиян, тв продуцент, 40 г. Енчо Данаилов-Бате Енчо, актьор, 57 г. Иван Димитров, избран за депутат от Атака в 43-ото НС, 30 г. Проф. д-р Йордан Христосков, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Близнашки, бивш управител на НОИ, 63 г. Ген.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване