Колапс по Коледа, няма ли кабинет

http://frognews.bg/news_78567/

България се нуждае от стабилно правителство. Това каза на пресконференция в Благоевград лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предаде Фокус. По думите на Димитров, вариантът за предсрочни избори в България е лош от икономическа и социална гледна точка.

Млад мъж пострада при взрив на газова бутилка, баба му колабира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378288

23-годишен мъж от кочериновското село Пороминово бе ранен, след като газова бутилка избухна в лицето му. Тежкият инцидент стана малко преди 12.00 часа днес в дома му. Пострадалият е с тежко изгаряне, в момента лекарски екип го транспортира в столичния институт „Пирогов”, съобщава struma.bg.
Вследствие на причинения стрес, 23-годишен мъж от кочериновското село Пороминово бе ранен, след като газова бутилка избухна в лицето му. Тежкият инцидент стана малко преди 12.00 часа днес в дома му. Пострадалият е с тежко изгаряне, в момента лекарски екип го транспортира в столичния институт „Пирогов”, съобщава struma.bg. Вследствие на причинения стрес,

Паметник на безхаберието в Осоговския балкан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378280

Изграждан преди 30 г. почивен комплекс на бившия централен съвет на Българските профсъюзи в м.Студен кладенец в Осоговския балкан стряска със зловещия си вид туристи и планинари. Масивната преди лукссграда, за която при соца са разходвани над 2 милиона лева и тук е полаган месеци наред доброволен труд на стотици работници от местни предприятия, от Изграждан преди 30 г. почивен комплекс на бившия централен съвет на Българските профсъюзи в м.Студен кладенец в Осоговския балкан стряска със зловещия си вид туристи и планинари. Масивната преди лукссграда, за която при соца са разходвани над 2 милиона лева и тук е полаган месеци наред доброволен труд на стотици работници от местни предприятия, от

Лавров: Приднестровието може да стане независимо, ако Молдова промени извънблоковия си статус

http://www.cross.bg/lavrov-moldova-pridnestrovieto-1435889.html

/КРОСС/ Приднестровието ще има правото самостоятелно да определя своето бъдеще, ако Молдова промени извънблоковия си статус. Такова мнение изрази руският външен министър Сергей Лавров по време на лекция, посветена на въпросите на външата политика. Лавров напомни, че в началото на урегулирането на ситуацията в Приднестровието, е постигнато споразумение, съгласно което регионът има правото самостоятелно да приема решения за бъдещето си, ако Молдова не запази извънблоковия си статус. „И ние тази позиция, с която всички виесе съгласихте, и с която започна всичко, ще продължим да отстояваме”, заяви руският министър. Действията на днешните власти в Молдова са незаконни, смята Лавров. „На днешния етап властите в Кишинев очевидно се опитват да се придвижват в недемократична посока. Какво означава въведеното неотдавна решение на Конституционния съд за това, че всяка партия, целта на която не е евроинтеграцията, е антикоституционна. Бях объркан, когато прочетох тази новина. То това е безумно решение”, заяви още Лавров. Руският министър уточни, че в хода на урегулирането на приднестровския конфликт е  било поставено условието „да се търси специален статут на Приднестровието в рамките на зачитането на териториалната цялост на Молдова, която трябва да остане суверенна държава, притежаваща военен и политически неутралитет”

Мистерията с подводницата край Стокхолм се задълбочава

http://www.mediapool.bg/misteriyata-s-podvodnitsata-krai-stokholm-se-zadalbochava-news226214.html

Мистерията с тайнствената подводница, засечена край бреговете на Стокхолм още в четвъртък привечер, продължава. Шведската армия продължава да я издирва в Балтийско море и в понеделник, но все още няма никакви данни за нея.   В операцията по издирването участват 200 души, хеликоптери, военни кораби, минотърсачи.   Москва отрече информациите, че става дума за руска подводница, която се е повредила край шведската столица. Според източник от руското военно министерство тя е холандска, но от Хага в понеделник отрекоха твърдението.   Според руснаците обаче става дума за холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване "Брюинвис", която миналата седмица е участвала в учения в близост до Стокхолм.   "Холандската подводница не е замесена и ние не участваме в издирването на шведските ВМС", заяви говорителка на холандското военно министерство.   Според нея подводницата "Брюинвис" е край Талин и се очаква да отплава за Холандия.   Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война.   Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна, след като когато армията заяви без подробности, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.   В. "Свенска дагбладет" съобщи, като се позова на анонимни източници, че операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на извънредна честота.   Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прехванат в петък вечер. Кораби, хеликоптери и войници от амфибийната част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница.   В операцията участвал корветът "Висби", раполагащ с технология стелт и оборудване за борба с подводници. Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна. Военните отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.   Инцидентът идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и скандинавските и балтийски страни - повечето от тях европейските членове на ЕС. Финландия миналата седмица обвини руския флот в опит да попречи на финландски изследователски кораб, плавал в международни води.   Миналия месец пък Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".

Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Лекари лъжат за опасни вируси

http://frognews.bg/news_78568/

Вирусът Д 68, за който говори д-р Атанас Мангъров, причинява усложнения на централната нервна система, а не пневмонии. Нямаме никакви данни за циркулация на такъв вирус в нашата страна и в Европа. Този вирус дава съвсем различни усложнения и в момента се поставя под контрол в САЩ и в Канада. Единствената лаборатория, която може да постави диагностика на подобни вирусни инфекции е лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести, заяви пред Фрог нюз нейният директор проф. Тодор Кантарджиев.

Турция напреднала по пътя към отпадането на визите за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=267924

Европейската комисия представи днес първия си доклад по въпроса за отпадането на визите за ЕС за гражданите на Турция. В документа се отчита, че Анкара отбелязва напредък по този път, но са отправени и няколко препоръки за ускоряването на процеса.

Газовият поток към Балканите няма да спре

http://www.bnews.bg/article-119514

„Укртрансгаз” обеща непрекъснат транзит на газ към Балканите. В Киев еврокомисарят Гюнтер Йотингер ще съгласува позицията на ЕС с Украйна преди утрешната среща от преговорите с Русия за зимния газов план, която може да финализира успеха на договореното в Милано.

Цените на петрола продължават да определят геополитиката

http://www.mediapool.bg/tsenite-na-petrola-prodalzhavat-da-opredelyat-geopolitikata-news226213.html

Може и да е прекалено рано да се прогнозира, че международните цени на петрола ще останат трайно под 90 долара за барел, но ако се задържат близо до сегашното си равнище, много страни износителки на петрол ще пострадат, след като са основали бюджетите си на предишни очаквания за котировките. Просто казано, петролният пазар е пренаситен. След като през голяма част от годината произвеждаше само около 200 000 барела на ден, Либия отчете скок на производството си с около 700 000 барела дневно от средата на юни. САЩ продължават безмилостно да увеличават петролния добив, като нови данни на Агенцията за енергийна информация сочат, че американското производство е нараснало с около 300 000 барела на ден от началото на август. И в Ирак имаше подобни увеличения. Русия, Ангола и Нигерия също отчетоха значителен растеж на производството. И макар неотдавнашните производствени увеличения да са еднократни, Северна Америка би могла да прибави още 1 до 1.5 милиона барела до края идната година.   Въпреки тези достойни за отбелязване повишения на петролния добив, вялото търсене от европейските и азиатските (особено китайските) потребители се оказва също толкова важно за цените на петрола. Независимо че търсенето в Китай ще продължи да нараства, в развитите страни то ще остане без промяна, както е от известно време. Тези фактори само засилват опасенията, че ако не бъдат контролирани, в обозримо бъдеще цените за барел петрол могат да останат в диапазона 90-100 долара.   По-ниски световни цени на петрола ще създадат трудности за няколко производителки от ОПЕК и други страни, особено Русия. Макар някои да предполагат, че ОПЕК ще намали производствените си цели, картелът може да няма способността или единството да съгласува достатъчно голямо понижение на производството, за да противодейства на тенденцията другаде и да доведе цените до по-желано равнище (над 100 долара за барел). Ако котировките наистина се върнат на това ниво в близо бъдеще, то това вероятноще има малка връзка с действията на ОПЕК. Конфликтът между Русия и Запада Първата и най-важна последица от по-ниските цени на петрола е ефектът, който това ще окаже върху борбата между Русия и Запада. Енергийните суровини преобладават в руската икономика, особено в износа. Всяко устойчиво поевтиняване на петрола би имало пряко отражение върху приходите от износ на страната и руският брутен вътрешен продукт (БВП) би понесъл значителен удар. Бюджетът на Кремъл за 2014 година бе основан на средна цена на петрола от 117 долара за барел за по-голямата част от годината, с изключение на 90 долара за барел за четвъртото тримесечие. За 2015 година обаче бюджетът бе обвързан със 100 долара за барел след много дебати сред руските лидери. Макар Москва да има значителни финансови резерви и да може да управлява бюджетен дефицит, ако се наложи, представители на финансовото министерство са изчислили, че по-ниски цени на петрола биха могли да орежат 2 % от БВП на Русия.   Въпреки че Русия досега успява да се справи с влиянието от санкциите на САЩ и ЕС за действията си в Украйна, ограниченията вече накараха някои компании като Роснефт да поискат финансова помощ от Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). Понижение на цените на петрола и съответно по-ниски приходи за руския бюджет ще ограничат способността на Кремъл да подкрепя руския бизнес, засегнат от санкциите, колкото по-дълго те са в сила. С нещо по-малко от финансова възглавница, която да омекоти последиците от санкциите в по-дългосрочен план, Кремъл ще трябва да смекчи позицията си в продължаващите преговори за бъдещето на Украйна, за да отговори на исканията на западните партньори и да постигне намаляване на санкциите. Конкуренцията в Близкия изток И докато Западът изглежда печели от ниските цени на петрола в битката с Русия, в същото време търси и възможност да преговаря с изпитващия затруднения Техеран, за да се стигне до някакво решение по въпроса с иранската ядрена програма. За Европа Иран и неговите големи газови залежи са една от най-обещаващите дългосрочни устойчиви алтернативи на руския природен газ. Техеран е изправен пред санкционирани експортни обеми, по-нисък марж на печалбата и продължаващи разходи заради опосредствените конфликти в Сирия и Ирак и едва ли може да си позволи траен спад на световните цени на петрола. Напредъкът в постигане на споразумение със Запада може да бъде бавен, което само ще окаже повече натиск на Техеран да преговаря.   Саудитска Арабия също така е твърдо решена да запази световния си пазарен дял и има възможност в краткосрочен план да разчита на значителните си валутни резерви и ниски производствени разходи, за да изчака да види какво ще решат останалите световни производители. Петролният добив на Рияд е най-стратегическият ресурс и е такъв, който правителството бърза да използва в своя полза. Предвид че летните температури започват да се понижават, а регионалното потребление да се свива, Рияд може да освободи по-големи обеми за износ, дори при по-ниски цени. Саудитците освен това се стремят да финансират със заеми краткосрочната си икономическа стабилност на фона на конкуренти като Русия, особено след като Рияд и Техеран имат разногласия за бъдещето на сирийското правителство. Саудитска Арабия може да си позволи, ако иска, и да свие значително снабдяването. Неотдавна обаче тя предложи отстъпки в цената на суровия си петрол, за да си осигури пазарен дял за ноември, вероятно давайки сигнал на другите членки на ОПЕК, че макар Рияд да е склонен да намали доставките си, то останалите ще трябва да направят същото. Само че няма стимул за другите страни да налят добива си, тъй като повечето производители в Залива все още ще успяват да изкарат печалба при диапазон 90-100 долара за барел. Следователно понижаването на производствените равнища само ще намали приходите. Америките и отвъд Извън Близкия изток поевтиняване на петрола ще засегне и Венецуела. Официално Каракас съставя бюджета си при ниското целево ниво от 60 долара барел - прецедент, започнат от бившия президент Уго Чавес. Прекомерните приходи в такъв случай биха могли да се насочат другаде към извънбюджетни разходи за удовлетворяване на политически закрилници. Венецуела е в ужасно финансово състояние, нуждаейки се може би от цени на петрола към 110 долара, за да покрива разноските си и в счетоводните книги, и извън тях. Устойчиво ниски котировки на петрола биха възпрепятствали значително способността на Каракас да финансира вноса си, вероятно принуждавайки правителствените представители да погледнат сериозно на продажбата на чуждестранни активи като Citgo и злато от резервите на централната банка или пък да предложат още по-привлекателни условия по заемите за петролни сделки с китайци, макар неотдавна Пекин да се отдръпна от това. Ако цените на петрола останат ниски за продължителен период, Каракас би могъл да е принуден да преразгледа сделките си с Куба или програми като Petrocaribe. В същото време за развитите мащабни вносители на петрол - Япония, Китай, Индия и Европейския съюз - ниските цени на петрола ще осигурят известен отдих от големите сметки за внос.   От друга страна цените биха могли също така да засилят краткосрочното напрежение в Европа, където енергията е основният фактор, тласкащ надолу месечната инфлация. Макар по-ниските разходи за енергия да са нещо добро за Европа в дългосрочен план, те освен това засилват опасността от дефлация и възпламеняват напрежението между Европейската централна банка и Германия.   Независимо че цените вероятно са ударили дъното, поевтиняването на петрола в последно време служи като напомняне за това колко значими в геополитическо отношение могат да бъдат цените на енергията. Енергийните доставки от гръбнака на съвременните промишлени икономики и енергийните ресурси са решаващи експортни суровини за онези, които притежават голяма част от тях. Доколкото изкопаемите горива остават доминиращ източник на енергия - нещо, което вероятно ще продължи поне още няколко десетилетия - доставките и цените на петрола ще останат определящи.   По БТА.

Родителите на Яна пропуснаха присъдата на Чеци, за да не преживяват отново кошмара

http://web.barometar.net/65476/

Адвокатът на Николай Русинов-Чеци, който бе осъден на доживотен затвор за убийството на Яна в Борисовата градина, Иво Найденов заяви след обявяването на присъдата, че съдът е взел емоционално решението си. Той предположи, че на Апелативен съд ще има друга присъда, тъй като там магистратите не действат емоционално и имат повече житейски опит.Адвокатът на родителите [...]

Вариант нови избори няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246070_+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0

 За мен няма вариант нови избори. Народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство, каза президентът Росен Плевнелиев и добави: Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а ясна програма за действие. 

Президентът отбеляза нуждата от работещ парламент и правителство, избрано от него. 

Държавният глава откри днес Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София.

Плевнелиев подчерта, че е впечатлен от добрия тон и конструктивния подход в първия кръг от преговори по съставяне на ново правителство.

Радвам се, че се влиза в конкретика по важните теми за държавата, приоритетите и спешните реформи. Същевременно, това е само началото на един процес, който се надявам да се ускори и да приключи колкото може по-бързо, каза той.

Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение е добре, но не е достатъчно. Народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност, каза Плевнелиев. Това, според него, означава успешно приключване на преговорите, както и правителство, което да поеме реформите, проблемните казуси и перспективните за нацията въпроси и да ги движи ефективно и бързо.

Президентът посочи, че очаква втори кръг от преговори, който да се проведе по същество. Ако има план за действие, който е разумен и смислен за България, той трябва да бъде подкрепен независимо от това какви са партийните различия, добави Плевнелиев.

Газова бутилка избухна в лицето на млад мъж, баба му колабира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378272

23-годишен мъж от кочериновското село Пороминово бе ранен, след като газова бутилка избухна в лицето му. Тежкият инцидент стана малко преди 12.00 часа днес в дома му. Пострадалият е с тежко изгаряне, в момента лекарски екип го транспортира в столичния институт „Пирогов”, съобщава struma.bg.
Вследствие на причинения стрес, 23-годишен мъж от кочериновското село Пороминово бе ранен, след като газова бутилка избухна в лицето му. Тежкият инцидент стана малко преди 12.00 часа днес в дома му. Пострадалият е с тежко изгаряне, в момента лекарски екип го транспортира в столичния институт „Пирогов”, съобщава struma.bg. Вследствие на причинения стрес,

Гърците са раздвоени за провеждането на предсрочни избори

http://www.grreporter.info/Grcite_sa_razdvoeni_za_provezhdaneto_na_predsrochni_izbori/16271

Опозиционната СИРИЗА води пред Нова демокрация с процент от 3,9 до 7,5, показват последните социологически проучвания. Според едно от тях партия „То потами” е избутала Златна зора от мястото на трета политическа сила.

прочети повече

Нигерия победи ебола

http://www.cross.bg/nigeriya-pobedi-ebola-1435888.html

/КРОСС/ Огнището на смъртоносния вирус ебола в Нигерия е ликвидирано, съобщиха от Световната здравна организация. От там посочват, че за 42 дни в страната не е регистриран нито един нов случай. На 17 октомври от организацията съобщиха, че Сенегал е първата западноафриканска страна, в която вече няма ебола.

Пламен Димитров: Необходими са спешни мерки за КТБ

http://econ.bg/Новини/Пламен-Димитров-Необходими-са-спешни-мерки-за-КТБ_l.a_i.579997_at.1.html

Трябва да се предприемат спешни мерки за Корпоративна търговска банка (КТБ), като това трябва да стане от акционери и вложители, както и от...

Теему Арина, биохакер: Интернет е разширение на човешкото съзнание

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/20/2402256_teemu_arina_biohaker_internet_e_razshirenie_na/?ref=rss


Теему Арина е технологичен предприемач и биохакер. Прекарва голяма част от времето си в изучаване на тялото и търсене на начини как да подобри качеството на живот. Живее в Хелзинки, като е чест гост на множество конференции по света и изнася по около 100 презентации годишно. Същевременно е и изпълнителен директор на компанията Meetin.gs, чиято основна цел по думите му е редизайн на начина, по който хората се срещат. Арина е лектор и на конференцията How.Camp 2014, която ще бъде във Велико...

България има потенциал да се превърне в регионален лидер в онлайн гейминга

http://pik.bg/българия-има-потенциал-да-се-превърне-в-регионален-лидер-в-онлайн-гейминга-news239778.html

България има потенциал да се превърне в регионален лидер в онлайн гейминга

България има сериозен потенциал да се превърне в лидер в игралната онлайн индустрия в Централна и Източна Европа. Около това мнение се обединиха водещи експерти и представители на международни организации в първия ден от Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS), която започна днес в Интер Експо Център.

Седмото издание на двудневния форум бе открито от председателя на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) Ангел Ирибозов и председателя на Държавната комисия по хазарта на България Огнемир Митев.

В приветствието си Ангел Ирибозов посочи, че стремежът на Асоциацията, която е организатор на Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS), винаги е бил не само да следва последните тенденции, но и да задава дневния ред и провокира дебати за бъдещето на сектора. Според Огнемир Митев конференцията е чудесна възможност за обмен на информация и практики по отношение на производството, операциите и регулациите в игралния бизнес.

Хари Теминк, заместник ръководител на отдела за онлайн и пощенски услуги към Генерална дирекция „Вътрешен пазари и услуги“ на Европейската комисия, направи кратък обзор на дейността на Комисията за уеднаквяване на националните стандарти в сферата на игралната индустрия. Той призова националните правителства да се консултират с Брюксел още преди приемането на съответните закони за хазарта.

Лекторите в панела, посветен на развитието на игралната онлайн индустрия в България година след приемането на промените в Закона за хазарта, се обединиха около мнението, че настоящата регулация у нас може да служи като пример за много други държави и създава всички предпоставки страната ни да се превърне в лидер в онлайн гейминга в региона.

По думите на Конрад Гил, директор iGaming на българския производител на игрално оборудване и съдържание „Казино Технологии“, основното предизвикателство е да се ограничават нелицензираните онлайн оператори, като в същото време не се поставят ненужни ограничения пред лицензираните. Според Робърт У. Стоукър, председател на Комитета по игрално право на Американската адвокатска колегия, България има силни позиции да стане лидер в наземния и онлайн гейминга в Източна Европа.

Това е огромна възможност, която се открива пред страната ви, подчерта той. В програмата в първия ден от конференцията са включени широк спектър от теми като европейските стандарти и регулаторни рамки в сферата на игралната индустрия, актуалните промени в регулирането на онлайн игрите в Европа, бъдещето на социалните и мобилните игри.

Основните акценти във втория ден от форума ще бъдат перспективите пред игралния туризъм, предизвикателствата на прехода от класическо казино към онлайн, бъдещето на покера и на лотариите, както и мерките за отговорна игра. Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS) се провежда паралелно с Балканското изложение на развлекателната и игралната индустрия (BEGE), което ще бъде официално открито утре, 21 октомври (вторник), от 11:30 часа, в Зала 2 на Интер Експо Център.

Специални гости на изложението ще бъдат звездите на футболния шампион и участник в групите на Шампионската лига ПФК "Лудогорец" Космин Моци и Владислав Стоянов.

Футболист в Индия загина заради радостта си след гол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/20/2403478_futbolist_v_indiia_zagina_zaradi_radostta_si_sled_gol/?ref=rss


Млад индийски футболист загуби живота си по нелеп начин заради радостта си след вкаран гол.

Инцидентът е станал по време на мач в щата Мизорам между "Витлеем венгтланг" и "Чанмари уест" миналия вторник.

23-годишният Петер Бяксангзуала от "Витлеем венгтланг" се разписва за 1:1 в 62-ата минута на двубоя, след което отпразнува попадението си с няколко салта. Той обаче не успява да се приземи на краката си, а пада върху главата си.

Футболистът е бил откаран в...

Потвърдено: Второто кралско бебе се ражда през април

http://www.bnews.bg/article-119527

Принц Уилям и съпругата му Катрин съобщиха официално, че очакват второто си дете през април 2015 г., цитирани от АФП.

Европа може да финансира газовия дълг на Украйна

http://www.mediapool.bg/evropa-mozhe-da-finansira-gazoviya-dalg-na-ukraina-news226212.html

Европейският съюз може да отпусне на Украйна пари, за да покрие газовите си дългове към Русия, което е условие за възобновяването на спрените в средата на юни доставки от "Газпром". Финансирането обаче ще стане само при контрол върху разпределението на средствата, при ясни гаранции за провеждане на реформи, борба с корупцията и изпълнение на всички останали условия на ЕС. Това каза чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек, цитиран от ТАСС при пристигането му Люксембург за среща на външните министрите на ЕС. Думите му са в отговор на въпрос дали Чехия подкрепя отпускането на Киев на 2 милиарда евро краткосрочни кредити, които Украйна поиска. По думите му каквато и сума да бъде отпусната на Украйна, парите трябва да бъдат дадени само при споменатите условия. Изявлението му идва след като в края на миналата седмица след разговори в Милано между руския и украинския премиери Владимир Путни и Петро Порошенко стана ясно, че са договорени основните параметри на предложената в края на септември от Брюксел временна сделка за възобновяване на газа за Украйна до април 2015 г. Съгласно офертата "Нафтогаз" трябва да изплати част от дълговете си към "Газпром" до края на 2014 г., ако иска да получи 5 млрд. куб. м газ през зимата на цена от 385 долава за 1000 куб. м. Откъде обаче ще се осигурят парите за погасяване на исканите 3.1 млрд. долара борч на Киев към Москва все още не е ясно. Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че очаква още тежки преговори по газовия спор с Русия въпреки отбелязания през предходните дни напредък, предаде ДПА. "Нямам основание да вярвам на Путин", каза Яценюк в интервю за украинската телевизия ден преди поредния кръг от тристранни преговори във формат ЕС-Украйна-Русия по газовия спор. "Сега обаче е необходимо споразумение. Едно споразумение има нужда от подписи, засега има само разговори", отбеляза украинският премиер. По думите му е важно, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще е в Киев, за да договори единна позиция в газовия спор. Йотингер ще разговаря в понеделник при закрити врата с украинския министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан. "Газпром" е готов на достатъчно гъвкави условия в частта на обема на доставките на газ за Украйна през предстоящата зима до края на март при съгласуваната цена от 385 долара", каза външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Той заяви, че тази цена е съгласувана само за фиксирания период по повод настояванията на Украйна да има "зимна" и лятна" цена на газа, като лятната е 325 долара за 1000 куб. м. Лавров заяви,че на преговорите в Милано не е ставала дума за сезонни тарифи, а само за доставките през идните пет месеца. " В рамките на тези пет месеца – до края на март, е съгласувана цената, съгласувано е, че Украйна може да купи толкова газ, колкото й трябва,и "Газпром" ще е готов да предложи достатъчно гъвкави условия в тази връзка", каза Лавров.

Организират артистични работилнички с деца от приемни семейства във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267897

В театрален клуб „Щурче”, на 23 и 24 октомври, актьорът Христо Колев, известен като бате Ицо, заедно с доброволци от БМЧК – Варна, ще проведе артистични работилнички с деца от приемни семейства, научи Moreto.net. На 19 октомври, на входа на Морската градина, доброволците проведоха импровизирано ателие по рисуване с децата, излезли на разходка с родителите си.

Повечето французи - дълбоко разочаровани от Оланд

http://europe.actualno.com/Povecheto-francuzi---dylboko-razocharovani-ot-Oland-news_55880.html

Повечето френски граждани са дълбоко разочаровани от дейността на Франсоа Оланд като президент. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано от авторитетния изследователс...

Доживотен затвор за Николай Русинов - Чеци

http://crime.actualno.com/Dojivoten-zatvor-za-Nikolaj-Rusinov---Checi-news_55882.html

Сoфийският градск съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Съдът произнесе присъдата, която бе поискана от прокуратурата. Обв...

Сайтът на БНБ се чупи от рефрешването за доклада за КТБ

http://business.actualno.com/Sajtyt-na-BNB-se-chupi-ot-refreshvaneto-za-doklada-za-KTB-news_55883.html

Сайтът на Българска народна банка не работи. Това е факт след 17:10 часа и в деня, в който трябва да излезе одитния доклад на квесторите за състоянието на Корпоративна търговска банка. За щастие БНБ ...

Източник от Москва посъветва Швеция да търси отговор за подводницата в Холандия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/20/2403487_iztochnik_ot_moskva_posuvetva_shveciia_da_tursi/?ref=rss




Източник от Министерството на отбраната на Русия посъветва Швеция да потърси отговор за подводната активност в териториалните си води от Холандия, съобщи "Интерфакс".

Според него на любителското снимка с неизвестен обект в шведски залив се вижда холандската подводница Bruinvis. По думите му тази дизелово-електрическа подводница е тренирала в района практически задачи, включително аварийно изплуване.

"С цел да се намали напрежението в акваторията на Балтийско...

Полицаи и психолози предотвратиха опит за самоубийство

http://www.cross.bg/muzhut-psiholozi-samoybiiistvo-1435887.html

/КРОСС/36-годишният пловдивчанин направи опит да се хвърли от покрива на поликлиниката в жк "Тракия". Мъжът обаче бе спасен. Малко след 13 часа той е бил свален с помощта на полицията и преговарялите с него психолози, след което е отведен за медицински преглед.  Мъжът е с психически отклонение и друг път е правил опити за самоубийство. Най-вероятно ще бъде настанен за лечение в Психодиспансера на "Пещерско шосе" в УМБАЛ "Свети Георги".  

Ценители на изкуството показват уникати от своите колекции в галерия "Любен Гайдаров"

http://www.zapernik.com/hailaif/ceniteli-na-izkustvoto-pokazvat-unikati-ot-svoite-kolekcii-v-galeriya_35044/

Галерия "Любен Гайдаров" събра художници, колекционери и почитатели на изкуството за откриването на втората колекционерска изложба в Перник на Деня на града. Кметът Росица Янакиева и директорът на Галерията Елена Темелкова честитиха празника и откриха изложбата.

Елена Темелкова поздрави присъстващите и благодари на колекционерите, че се включват в тази инициатива. Юри Георгиев - ценител на изкуството, предоставил картина от своята колекция за изложбата, изрази радостта си, че...

Продължава

Украйна обеща да няма прекъсване на транзита на газ за Балканите

http://econ.bg/Новини/Украйна-обеща-да-няма-прекъсване-на-транзита-на-газ-за-Балканите_l.a_i.579988_at.1.html

Украинската газопреносна компания „Укртрансгаз” обеща непрекъснат транзит на газ към Балканите. „Тази година изпълнихме всички планирани работи по...

"Ярост" с Брад Пит окупира северноамериканския боксофис

http://www.cross.bg/yarost-brad-vtorata-1435883.html

/КРОСС/ "Ярост" (Fury), новият филм с участието на Брад Пит, който хвърля зрителя в ужасите от края на Втората световна война, спечели битката за челото на северноамериканския боксофис, съобщи "Ексибитър рилейшънс" според неокончателните данни. Драмата отнесе конкуренцията в киносалоните на САЩ и Канада с приходи от продажба на билети за над 23 млн. долара. По този начин лентата свали от върха "Не казвай сбогом" - трилър с участието на Бен Афлек. На трета позиция е анимацията "Книгата на живота". В "Ярост" Брад Пит влиза в ролята на ветеран от войната. Неговата мисия е да води група американски танкисти, които се борят срещу отстъпващата германска армия в края на Втората световна война.      

Млад мъж пострада след взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/vzriva-bytilka-speshno-1435886.html

/КРОСС/ Газова бутилка избухна и обгори тежко 23-годишен младеж, инцидентът стана преди около час в кочериновското село Пороминово. В близост до взрива е бил младият мъж, който спешно бе докаран в МБАЛ Благоевград, тук раните му бяха обработени, но спешно се приготви и заминава за клиниката по изгаряне в "Пирогов". На мястото на инцидента има полиция, изясняват се причините за взрива на бутилката. Младежът е с опасност за живота, съобщава struma.com.

Много хора имат имунитет срещу ебола

http://www.cross.bg/ebola-smurtonosniya-virys-1435884.html

/КРОСС/ Американски учени установиха, че ебола не е толкова опасна, колкото изглежда на пръв поглед. По думите на експертите мнозина имат имунитет срещу смъртоносната болест. Въз основа на това те смятат, че болестта може да бъде победена, ако на заразения своевременно бъде оказана медицинска помощ. В хода на своето изследване те са установили, че 71% от контактували със заразени с ебола, не са се заразили със смъртоносния вирус. Анализите обаче са показали, че вирусът все пак присъства в организма им. Сега специалистите се опитват да разберат как точно се задейства имунитетът в човешкия организъм, за да научат как да преборят смъртоносния вирус.

Луфтханза побърка света и българите

http://frognews.bg/news_78565/

За пореден осми път стотици българи са с провалени планове за пътуване и работа, защото пилототе на Луфтханза отново стачкуват.

23-годишен в Пирогов след взрив на газова бутилка

http://www.vesti.bg/novini/23-godishen-v-pirogov-sled-vzriv-na-gazova-butilka-6025316

23-годишен мъж от Кюстендилско село бе транспортиран в 12.30 часа днес с 20% изгаряния по тялото след взрив на газова бутилка, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Забележителен успех! Нигерия победи еболата!

http://www.bnews.bg/article-119528

Нигерия е свободна от ебола – с 6 последователни седмици без регистриран нов случай на смъртоносната болест.

Иззеха 37 грама марихуана от радомирска кримка

http://www.zapernik.com/krimi/izzeha-37-grama-marihuana-ot-radomirska-krimka_35043/

Близо 37 грама марихуана иззеха радомирски полицаи от дома на местен жител.

В края на миналата седмица,служители на група „Противодействие на криминалната престъпност” при РУ МВР – Радомир проверили имот, обитаван от 34-годишният Г.С. Вътре разследващите открили самозалепващ се плик със суха зелена листна маса. При направения полеви тест, веществото с тегло 36, 5 грама реагирало на марихуана.

Г.С. е криминално проявен, познат с кражби и грабеж.

Разследването на...

Продължава

Разделят Черноморието на два туристически района - Варна ще развива спортния туризъм, Бургас - културния

http://www.cross.bg/tzentur-tyrizum-tyristicheski-1435885.html

/КРОСС/Черноморието да бъде разделено на два основни туристически региона е заложено в Концепцията за туристическо райониране на България, изготвена по поръчка на Министерството на икономиката от Националния център за териториално развитие. Планът предвижда в страната да бъдат обособени общо 9 туристически региона. Два от тях да са съответно Северно и Южно Черноморие, a останалите седем Дунав(с център Русе), Стара планина(с център Велико Търново), София(с център София), Долина на розите(с център Казанлък), Рила-Пирин (с център Благоевград), Родопи (с център Смолян), Тракия (с център Пловдив) . Разпределението в няколко области е планирано в изпълнението на новия Закон за туризма, приет преди година и половина, но ход на реализирането му се дава едва сега. Идеята е да се формират регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама. До дни предстои концепцията да бъде публикувана на сайта на министерството за обществено обсъждане. За всеки туристически район се предлага основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите.  В концепцията е предвидено българското Черноморие да бъде разделено на два региона - Северно и Южно, като съответно центровете им ще бъдат двата най-големи града - Варна и Бургас. Освен летния морски туризъм Северното Черноморие трябва да залага на спортен, а Южното - на културен туризъм, предвижда проектът

Сергей Бубка заби първа копка на зала в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378239

Легендата на световния спорт Сергей Бубка пристигна в Бургас и направи първа копка на нова спортна зала- "Арена", заедно с кмета на града Димитър Николов. Посещението му е своеобразна подкрепа за кандидатурата на Бургас за домакин на Eвропейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.
"Сега мога да потвърдя, че всички хубави неща, Легендата на световния спорт Сергей Бубка пристигна в Бургас и направи първа копка на нова спортна зала- "Арена", заедно с кмета на града Димитър Николов. Посещението му е своеобразна подкрепа за кандидатурата на Бургас за домакин на Eвропейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 г. "Сега мога да потвърдя, че всички хубави неща,

Врачански автоджамбаз е обявен за европейско издирване заради убийство

http://pik.bg/врачански-автоджамбаз-е-обявен-за-европейско-издирване-заради-убийство-news239773.html

Врачански автоджамбаз е обявен за европейско издирване заради убийство

Врачанският автоджамбаз Траян Бешков е обявен за европейско издирване със заповед за международен арест, съобщи tribali.info.

Полицията търси 35-годишния мъж по поръчка на прокуратурата заради убийството в Своге на Красимир Гочев – Шмид. Ченгетата имат достатъчно доказателства за активното участие на Траян в подготовката и прикриването на следите на тежкото криминално престъпление, което бе извършено на 22 май тази година.

Бешков обаче надушил, че разследващите са започнали за разплитат убийството, и рано или късно ще стигнат до него и затова изчезна от България. По непотвърдена информация той се крие в Италия, където подготвя своето бягство към Мароко. Тези дни Траян е получил от България нов телефон с нова нерегистрирана СИМ карта, чрез която да поддържа връзка с доверени хора във Враца.

Междувременно преди 2-3 дни е бил задържан Михаил Туцев по прякор Мишо Вандала. Той е сочен от прокуратурата като физическият извършител на убийството на Шмид. Арестуваният, също като Траян, е автокрадец с дебело досие в полицията и живее в столичния квартал "Надежда". И двамата вече бяха обявени от разследващите за членове на новата група за поръчкови убийства „Килърите 6“.

Експерти: Сливане на НАП и Митници трябва да стане едва след прилагане на електронното управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=267920

Синдикатите в митниците готови да излязат на протест ако се стигне до сливане на Митниците и НАП. Според профсъюзите аргументите на политиците в тази посока са несъстоятелни. Експерти са на мнение, че до тази реформа не бива да се прибягва прибързано.

Празнуване по пернишки: Мъртво пиян заби Ровъра си в ограда, колата му изгоря като факла

http://www.zapernik.com/krimi/praznuvane-po-pernishki-murtvo-piyan-zabi-rovura-si-v-ograda_35042/

Вчера, около 22, 15 ч. бил подаден сигнал за самокатастрофирал лек автомобил „Ровер” в пернишкия кв. „Кристал”.

Колата била шофирана от 33-годишният Г.П. от гр. Перник, който се ударил в ограда и входна врата на жилищен двор. При изпробването му с дрегер са отчетени 3, 16 промила алкохол в кръвта.

 

Около 01, 50 ч. бил подаден нов сигнал, че лекият автомобил гори. Полицаи и пожарникари констатирали, че колата е изгоряла напълно. Причините...

Продължава

Второто дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън се очаква през април 2015

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/20/2403461_vtoroto_dete_na_princ_uiliam_i_keit_midultun_se/?ref=rss


Херцогът и херцогинята на Кеймбридж очакват второто им дете да се роди през април следващата година, обявиха от двореца "Кенсингтън", предаде Би Би Си.

Бременността на Кейт Мидълтън вече бе официално разгласена, но досега не бе известен за кога е определен терминът.

В свое изявление дворецът съобщава, че херцогинята продължава да страда от тежко сутрешно неразположение, но и че състоянието й постоянно се подобрява.

Първата официална поява на Мидълтън, откакто...

Второто дете на принц Уилем и Кейт Мидълтън се очаква през април 2015

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/20/2403461_vtoroto_dete_na_princ_uilem_i_keit_midultun_se_ochakva/?ref=rss


Херцогът и херцогинята на Кеймбридж очакат второто им дете да се роди през април следващата година, обявиха от двореца Кенсингтън, предаде Би Би Си.

Бремеността на Кейт Мидълтън вече бе официално разгласена, но досега не бе известен за кога е определен терминът.

В свое изявление дворецът съобщава, че херцогинята продължава да страда от тежко сутрешно неразположение, но и че състоянието й постоянно се подобрява.

Първата официална поява на Мидълтън, откакто...

IBM се готви да излезе от производството на чипове?

http://www.investor.bg/harduer/459/a/ibm-se-gotvi-da-izleze-ot-proizvodstvoto-na-chipove-182192/

Компанията може да плати 1,5 млрд. долара на Globaldoundries, прехвърляйки ѝ нерентабилния си бизнес

Лавров опроверга заявленията на Киев, че всички КПП ще бъдат върнати на Украйна

http://www.cross.bg/lavrov-kiev-rysiya-1435882.html

/КРОСС/ Външният министър на Русия Сергей Лавров опроверга заявлението на Киев, че в най-близко бъдеще всички контролно-пропусквателни пунктове на границата с Русия и Новорусия ще бъдат върнати на украински граничари и митничари, предаде «Интерфакс». «Прочетох изявленията на Киев след срещите в Милано, че има договорености и за установяване на контрол на цялата руско-украинска граница. Дори бе заявено по-конкретно, че в близките няколко дни всички КПП ще бъдат върнати на украинските граничари и митничари. Това не е истина», поясни руският дипломат №1. По думите на Лавров, в момента е необходимо да се закрепи режима за прекратяване на огъня и да се водят разговори за КПП с опълченците, които ги контролират. Също така, руският министър съобщи, че офицерите на руския Генщаб оказват помощ в създаването на буферни зони между враждуващите страни в Украйна. За да се следи спазването на договорените споразумения в Минск, Русия изрази готовност да предостави безпилотни самолети, напомни Сергей Лавров. «Разбира се, това е необходимо да се направи, чрез консултиране и съгласуване с представителите на Луганск и Донецк. Защото става дума за контрол над това, как се спазва примирието и как се спазват буферните зони между киевските сили и опълчението. Именно тази зона трябва да бъде контролирана от безпилотници, като функциите им трябва да бъдат съгласувани с воюващите страни», поясни Лавров

Председателят на Районния съд в Стара Загора хвърли оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378221

Председателят на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов изненадващо подаде оставка. Той потвърди, че е депозирал желанието си за напускане във Висшия съдебен съвет днес сутринта.
"Мотивите ми са, че моите виждания за развитие на съдебната система се различават от тези на Висшия съдебен съвет", каза магистратът. Председателят на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов изненадващо подаде оставка. Той потвърди, че е депозирал желанието си за напускане във Висшия съдебен съвет днес сутринта. "Мотивите ми са, че моите виждания за развитие на съдебната система се различават от тези на Висшия съдебен съвет", каза магистратът.

Военнослужещи продължават да оказват съдействие в завод „Миджур“

http://www.cross.bg/zavod-vunshnata-strana-1435881.html

/КРОСС/ Военнослужещи от Сухопътните войски прочистиха от невзривени боеприпаси площ от общо 265 декара от външната страна на завод „Миджур" в село Горни Лом, Община Чупрене, Област Видин. Открити са 6 противопехотни мини М16А2, които са предадени на представител на фирма "Видекс" с приемо- предавателен протокол, съобщават от Министерството на отбраната. Днес, 20 октомври, продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода. През изминалите два почивни дни военнослужещите от Специализираната инженерна група от военно формирование 28 880 оказваха съдействие на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия на територията на завод „Миджур" и извършваха разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.  

Шофьор на камион от Ярджиловци кара фиркан в Радомир

http://www.zapernik.com/krimi/shofior-na-kamion-ot-yardjilovci-kara-firkan-v-radomir_35041/

И шофьорите празнуваха Деняна град Перник. А празник без алкохол не може,нали?

Вчера, около 07, 40 ч., в гр. Радомир, на ул. „Р. Даскалов” бил спрян за проверка товарен автомобил „Нисан”, шофиран от 40-годишният Ю.В. от с. Ярджиловци. Пробата му за алкохол се оказала положителна – 1, 62 промила.

Мъжът отказал кръвна проба за химичен анализ.

Работата по документиране на случая продължава.

ВСС с декларация срещу Радан Кънев, правел внушения

http://frognews.bg/news_78566/

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която се противопоставя на направени, според съвета, внушения и коментари от лидера на ДСБ Радан Кънев.

Още един района във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=267923

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са абонатите в следните райони: - абонатите по ул."Карамфил" до 17 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - част от кв.

СЗО: В Нигерия вече няма болни от ебола

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/20/2403460_szo_v_nigeriia_veche_niama_bolni_ot_ebola/?ref=rss


Световната здравна организация (СЗО) обяви, че в Нигерия вече няма ебола, съобщи агенция "Ройтерс". От 42 дни в страната няма регистрирани нови заболели от вируса.

"В Нигерия вече няма ебола", заяви представителят на СЗО Руо Гама Ваз на пресконференция в столицата Абуджа. "Това е един от най-големите ни успехи… ясно демонстрира, че ебола може да бъде ограничена. Трябва обаче трябва да сме наясно, че сме спечелили само една битка, войната ще бъде спечелена едва тогава, когато ебола...

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: България се нуждае от стабилно правителство

http://pik.bg/лидерът-на-кнсб-пламен-димитров-българия-се-нуждае-от-стабилно-правителство-news239770.html

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: България се нуждае от стабилно правителство

България се нуждае от стабилно правителство. Това каза на пресконференция в Благоевград лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

По думите на Димитров, вариантът за предсрочни избори в България е лош от икономическа и социална гледна точка. „Час по-скоро е нужно правителство, което да направи поне три неща. Трябва да се предприемат спешни мерки за КТБ, като това трябва да стане от акционери и вложители, както и от допълнително привлечени средства, а не от гражданите. Над 100 000 души страдат от проблемите в КТБ, толкова са заети в предприятия или имат нещо общо с банката.

Новото правителство незабавно трябва да извърши актуализация на бюджета за следващата година. „Социалните системи няма да могат да завършат тази година, ако това не бъде направено”, каза Пламен Димитров. По думите му, ако не бъде извършена актуализация, голяма част от институциите, осигурявани от държавата, ще изпаднат в невъзможност да плащат заплати и това ще се случи точно преди Коледа.

„Трябва да се актуализира бюджета, увеличаване на разходите до позволения дефицит, за да на не влизаме в свръх дефицит”, заяви още Димитров. От КНСБ смятат, че трябва да се предприемат още спешни мерки в енергетиката, тъй като системата е в процес на разпад.

„Новото правителство трябва да намери смислени мерки, като могат да се ползват и чужди практики, спешна програма за борба с дефлацията. На фона продължаващите спадащи цени на петрола на световните пазари и сигнали, че в еврозоната може да се влезе в дефлация, България цяла година е в режим на дефлация. Тази спирала влече надолу цялата икономика”, каза още Пламен Димитров. По думите му, не трябва да се допускат и нови човешки трагедии. Трябва да има спешна целева грижа на коритата на водните басейни, за да може да не се стига до нови трагедии. 

Пламен Димитров допълни, че в синдиката работят за Електронна платформа- Електронен синдикат КНСБ, която 24 часа в денонощието ще прави достъпна трудово-правна консултация.

Изследват образователната мобилност във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267918

От днес - 20 октомври до 28 ноември 2014 г. на територията на цялата страна Националният статистически институт чрез териториалните статистически бюра ще проведе изследване на образователната мобилност. Основната цел на наблюдението е пилотно събиране на данни през 2014 г.

Еди Мърфи става готвач

http://www.cross.bg/edi-murfi-stava-gotvach-1435880.html

/КРОСС/ Еди Мърфи ще се снима в драмата на Брус Бересфорд "Готвач". Първоначално в лентата е трябвало да участва Самюел Джаксън, но в крайна сметка в нея ще се изявява известният комик. Филмът разказана историята на един умиращ човек, който наема героя на Мърфи, за да приготвя храна на дъщеря му и неговата приятелка, след като самият той напусне този свят. Сценарият е дело на Сюзън Мак Мартин, а сред продуцентите е Марк Кантън.Снимките по новия проект ще започнат през ноември 2014 година.

СЗО: Нигерия е свободна от ебола

http://offnews.bg/news/n_1/n_406009.html

Световната здравна организация обяви, че е "свободна от вируса ебола" след 42 дни без нов случай на заразяване. Добрата новина бе съобщена от представителя на СЗО Руи Гама Ваз на пресконференция в Абуджа днес. "Вирусът вече го няма, ебола беше победена. Това е невероятна история за успеха, от която пример могат да вземат всички", каза Ваз. Властите обаче все още препоръчват на нигерийците да бъдат предпазливи и внимателни. Причината за това е, че Нигерия е транзитна държава и вирусът лесно може да бъде върнат отново, допълва "Ал Джазира".

Дебат на Българското онкологично дружество и "Труд" предлага: Спешни мерки за онкологията за новата власт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4377952

Спешни мерки за по-добро лечение на българите с рак ще бъдат връчени на новото правителство. Те ще бъдат предложени по време на дебат във вторник на Българското онкологично дружество и „Труд“ на тема „Присъда ли е диагнозата рак в България“. 
На форума ще присъстват онколози, хирурзи, специалистите, които извършват лъче- и химиотерапия, директори Спешни мерки за по-добро лечение на българите с рак ще бъдат връчени на новото правителство. Те ще бъдат предложени по време на дебат във вторник на Българското онкологично дружество и „Труд“ на тема „Присъда ли е диагнозата рак в България“. На форума ще присъстват онколози, хирурзи, специалистите, които извършват лъче- и химиотерапия, директори

Руски художник отряза ухото си, протестира срещу съдебната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378199

Руският художник Петр Павленский отряза възглавничката на ухото си в знак на протест срещу методите на руската съдебно-психиатрична система, съобщи руското издание на ВВС.
Павленский отряза ухото си на покрива на Руският художник Петр Павленский отряза възглавничката на ухото си в знак на протест срещу методите на руската съдебно-психиатрична система, съобщи руското издание на ВВС. Павленский отряза ухото си на покрива на "Държавен научен център за социална и съдебна психиатрия Сербски". Сградата не е избрана случайно.

Фалшива новина за ареста на Banksy плъзна в мрежата

http://www.cross.bg/aresta-sotzialnite-mrezhi-1435878.html

/КРОСС/ Новина за ареста на известния британския графити художник Банкси, бързо набра популярност в социалните мрежи. Тя обаче се окажа фалшива, за което писаха множество потребители в "Туитър", изданието "Берлинер Цайтунг", както и International Business Times. За кратко време се появи и прессъобщение за новината в PR Log, което обаче бе свалено след това. В него се казва че художникът е бил задържан от полицията в специална акция и самоличността му най-накрая е била установена, твърдейки че зад псевдонима Banksy стои 35-годишният Пол Уилям Хорнър, родом от Ливърпул. Информацията бе публикувана в сайта National Report, откъде новината плъзна и в социалните мрежи. Много от споменатите в текста източници обаче са измислени. В сайта на BBC например няма потвърждение на ареста, а използваните снимки не присъстват в каталога на "Асошиейтед прес", въпреки че са подписани като взети от агенцията, пише Дневник. Нещо повече, използваната за заглавна снимка от залавянето на Банкси всъщност е стар кадър от арест по време на карнавала Нотинг Хил от 2011 г.  

ОССЕ: Безредиците в Харков, при които бе свален паметника на Ленин, ръководени от батальона „Азов”

http://www.cross.bg/pametnika-harkov-lenin-1435879.html

/КРОСС/ Безредиците в Харков, които завършиха със свалянето на паметника на Ленин, са били ръководени от батальона „Азов”. Това се казва в ежедневния очерк на наблюдателите на ОССЕ в Украйна. „Тълпата, съставена от мъже и жени на различна възраст, в това число и деца, бе ръководена от бойците от доброволческия батальон „Азов”, както и от младежи и девойки с маски. Част от демонстрантите се отправи към площада на независимостта, където се намира паметника на Ленин”, се казва в доклада на наблюдателите на организацията, цитиран от ТАСС. Съгласно тази информация, демонстрантите са били около 5 хиляди души. Група от младежи с маски на лицата се опитали да се качат върху паметника, пише още в документа на ОССЕ. Припомняме, че в Харков на 28 септември при провеждането на митинг за единството на Украйна, бе свален най-големия в страната паметник на Ленин. През нощта срещу понеделник в Харковска област бе унищожен още един монумент.

Тайнствената подводница предизика спор между Швеция и Холандия

http://europe.actualno.com/Tajnstvenata-podvodnica-predizika-spor-mejdu-Shvecija-i-Holandija-news_55876.html

Тайнствената подводница, забелязана край бреговете на Стокхолм, която шведската армия издирва в Балтийско море, е холандска. Това твърди твърди източник от руското министерство на отбраната, цитиран о...

Бургаската "Топлофикация" е събрала над 163 хил. лв. от дълговете си

http://burgas.actualno.com/Burgaskata-Toplofikacija-e-sybrala-nad-163-hil-lv-ot-dylgovete-si-news_55877.html

Ръководството на "Топлофикация Бургас" е сключило 234 извънсъдебни споразумения с абонати за просрочени плащания. До момента са събрани 163 045 лева от дължимите суми. Директорът на дружест...

Заловиха радомирски бандити, нападнали и обрали момиче в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/zaloviha-radomirski-banditi-napadnali-i-obrali-momiche-v-pernik_35040/

Единият от тях спипан наскоро да обира къща

Двама криминално проявени са задържани за грабеж. Образувано е досъдебно производство по чл. 198 от НК.

 

Пернишки и радомирски криминалисти задържаха двама криминално проявени за грабеж. Органите на реда действали по горещи следи, след сигнал на 23-годишно момиче от областния град. На 18 октомври, около 19: 50 ч. девойката се прибирала вкъщи и била нападната от двама непознати. Мъжете използвали сила и заплаха и й откраднали дамска чанта с лични документи, пари и...

Продължава

Периодът на захлаждане между Русия и САЩ ще бъде дълъг

http://www.mediapool.bg/periodat-na-zahlazhdane-mezhdu-rusiya-i-sasht-shte-bade-dalag-news226211.html

Настъпилият период на захлаждане между Русия и САЩ ще бъде дълъг, заяви руският първи дипломат Сергей Лавров в открита лекция за руската външната политика. "Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг, не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, към укрепване на новите центрове на икономическа и финансова мощ и на политическо мнение, ще изисква време", заяви Лавров. Според него тези процеси вече са в ход и се наблюдават в рамките на Г-20, на Шанхайската организация за сътрудничество, в на БРИКС (групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), в Латинска Америка. По думите му обаче засилването на конфронтацията в Евроатлантическото пространство води до задънена улица. Той каза, че взаимодействието със САЩ "зависи от напредъка при търсенето на решения по много международни проблеми". "Американците не могат да не разбират, че в техен интерес е да имат Русия за съюзник", посочи руският първи дипломат. "Опитите да се осигури европейската сигурност без Русия, дори против Русия, са обречени на провал и това е доказано от историята", заяви още Лавров, цитиран от световните агенции Той посочи, че антируските санкции на ЕС са били приети под натиск от САЩ след подписването на примирие в Украйна и основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон и "да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа". Според него САЩ са си присвоили правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права. "САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", каза той. Лавров посочи, че Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Според него светът преминава през период, когато се сменят епохите. "Стана очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя...Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развити", каза руският първи дипломат. Той посочи, че мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос. Лавров каза още, че Русия подкрепя правителствата в Ирак, Сирия и други страни от региона -"включително чрез мащабни доставки на оръжия и бойна техника" - в борбата им срещу религиозните екстремисти, жадуващи да вземат властта, каза Лавров. Той определи Иран и Сирия съюзници на Москва в борбата с тероризма. Спирайки се на мерките за активизирането на мирния процес в Украйна, той каза, че офицери от руския Генщаб оказват помощ в създаването на разграничителна линия между двете страни във въоръжения конфликт. "По молба на украинските ръководители ние изпратихме там група офицери от Генщаба, за да помогнат", отбеляза той. Той каза, че Русия е готова да обсъжда въпросите за въоръжаване в цялата им съвкупност, включително въпросите за ПРО (противоракетната отбрана), за стратегическите неядрени оръжия, за разполагането на оръжия в Космоса. "Нашите американски партньори настоятелно предлагат - вече от няколко години - да подновим преговорите за разоръжаване и да се договорим за нови мерки по съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Аз обясних на Джон Кери на срещата в Париж, че въпросите на сигурността, разоръжаването и стратегическата стабилност ние сме готови да разглеждаме изключително във взаимна връзка", каза Лавров.

Корнелия Нинова: Бавно и трудно възстановяваме Мизия от наводнението (снимки)

http://pik.bg/корнелия-нинова-бавно-и-трудно-възстановяваме-мизия-от-наводнението-снимки-news239763.html

Корнелия Нинова: Бавно и трудно възстановяваме Мизия от наводнението (снимки)

Бавно и трудно възстановяваме Мизия от наводнението. Благодаря на всички, които помагате на хората тук. Това е написала Корнелия Нинова от БСП на страницата си във „Фейсбук”.
Депутатката от БСП, която бе водач на листата на София-област за изборите за новия парламент, публикува за пореден пък снимки от Мизия.

 
 
 

Фиат засече Форд, който прелетя през мантинелата и спря по таван

http://www.vesti.bg/novini/fiat-zaseche-ford-kojto-preletia-prez-mantinelata-i-spria-po-tavan-6025314

24-годишен пострада леко след като Фордът му бе засечен от Фиат и се преобърна по таван на изхода на Благоевград в посока Дупница, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Руска банка иска да купи затворената "Виктория"

http://www.mediapool.bg/ruska-banka-iska-da-kupi-zatvorenata-viktoriya-news226210.html

"Банк Российский кредит" е заявила интерес да купи затворената българска банка "Виктория". Писмото им с намерения да влязат на българския пазар е получено в Министерството на финансите в петък, съобщиха от ведомството на министър Румен Порожанов. От БНБ към момента не съобщават дали има получено такова писмо и при тях. Първоначалният план на Централната банка по отношение на групата КТБ беше т.нар. "добри активи" да бъдат отделени в търговска банка "Виктория" и тя да отвори врати. Аргументите за това бяха, че тази банка е управлявана добре и е здрава. Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". По-късно през деня се очаква одиторите на "Корпоративна търговска банка" и на банка "Виктория" да внесат окончателния доклад за състоянието им в БНБ. Той трябва да даде ясно за размерът на "финансовата дупка" в КТБ и да послужи за взимане на решение за съдбата на двете банки – фалит или оздравяване. След като се запознае с анализа, Управителния съвет на БНБ в най-кратки срокове ще съобщи решението си. Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20 ноември и няма да има ново удължаване на срока на специален надзор за двете банки, обещаха преди дни от БНБ на среща с вложителите. КТБ беше затворена на 20 юни, а два дни по-късно същата мярка беше приложена и спрямо банка "Виктория". Заради забавеното изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро, Европейската комисия заведе наказателно дело срещу страната ни.

Руската централна банка се опитва да спаси рублата от потъване

http://econ.bg/Новини/Руската-централна-банка-се-опитва-да-спаси-рублата-от-потъване_l.a_i.579957_at.1.html

Руската централна банка продължава да повишава търгувания коридор на рублата спрямо "кошницата" евро – долар и да провежда големи по размер...

78-годишна продавачка на вестници всеки ден минава километри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377316

Вече 14 г. 78-годишната Християнка Димитрова, позната като баба Соня, всеки ден изминава километри с количката си - от единия до другия край на Пазарджик, за да продава вестници. Споделя, че най-харесван бил съботният Вече 14 г. 78-годишната Християнка Димитрова, позната като баба Соня, всеки ден изминава километри с количката си - от единия до другия край на Пазарджик, за да продава вестници. Споделя, че най-харесван бил съботният "24 часа". Носи изданията "до вратата". Някои от постоянните й клиенти плащат на седмица, други - на месец.

Руски художник отразя ухото си като протест срещу съдебната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378116

Руският художник Петр Павленский отряза възглавничката на ухото си в знак на протест срещу методите на руската съдебно-психиатрична система, съобщи руското издание на ВВС.
Павленский отряза ухото си на покрива на "Държавен научен център за социална и съдебна психиатрия Сербски". Сградата не е избрана случайно. Руският художник Петр Павленский отряза възглавничката на ухото си в знак на протест срещу методите на руската съдебно-психиатрична система, съобщи руското издание на ВВС. Павленский отряза ухото си на покрива на "Държавен научен център за социална и съдебна психиатрия Сербски". Сградата не е избрана случайно.

Мъжко царство в новия парламент

http://www.moreto.net/novini.php?n=267921

Отстъпление на нежния пол. В новото 43-то народно събрание женското войнство ще е значително по-малобройно в сравнение с предишните два мандата. Едва 22% или точно 46 от общо 240 депутати от новоизбраните депутати са дами. Според европейската традиция женското представителство би следвало да е поне 30 на сто.

Две деца са приети в болници с алкохолно отравяне

http://www.cross.bg/bolnitza-selo-momcheto-1435877.html

/КРОСС/ При два отделни случая деца са приети в болница след алкохолно отравяне, съобщава БНР. 9-годишно момче от кубратското село Каменово е в Разградската болница, след като изпило голямо количество вино. След лекарска намеса животът му е вън от опасност. 13-годишен колабирал след употреба на алкохол в рудоземското село Елховец. Момчето и негов приятел решили да се почерпят с домашна ракия . Момчето припаднало и било откарано в болницата в Смолян, състоянието му вече е стабилно. Полицията разследва случаите.  

Нови скандали във VIP Brother: Тачо срещу майката на Албена Вулева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378182

След поредица от сюжетни обрати, нови очаквани и неочаквани съквартиранти, тази вечер един участник ще напусне Къщата на VIP Brother, съобщи Нова тв.
След тоталния провал на мисия „Диктаторът”, Жени и Тачо получиха възможност да измъкнат съквартирантите си от глада и дискомфорта, който ги чака до края на шоуто. След поредица от сюжетни обрати, нови очаквани и неочаквани съквартиранти, тази вечер един участник ще напусне Къщата на VIP Brother, съобщи Нова тв. След тоталния провал на мисия „Диктаторът”, Жени и Тачо получиха възможност да измъкнат съквартирантите си от глада и дискомфорта, който ги чака до края на шоуто.

Първият контактен секс се появил преди 385 милиона години между риби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378124

Така наречените Така наречените "бронирани" риби, които са смятани за най-далечните предци на човека, са правили секс преди ... 385 милиона години. Това показва проучване, публикувано в британското списание "Нейчър". Вместо да разпръсва спермата си във водата, мъжкият от изчезналия вид "Microbrachius dicki" с помощта на малки ръце се хващал за женската и е

Риби правят за първи път секс на Земята - преди 385 милиона години!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378177

Така наречените "бронирани" риби, които са смятани за най-далечните предци на човека, са правили секс преди ... 385 милиона години. Това показва проучване, публикувано в британското списание "Нейчър".
Вместо да разпръсва спермата си във водата, мъжкият от изчезналия вид Microbrachius dicki с помощта на малки ръце се хващал за женската и е Така наречените "бронирани" риби, които са смятани за най-далечните предци на човека, са правили секс преди ... 385 милиона години. Това показва проучване, публикувано в британското списание "Нейчър". Вместо да разпръсва спермата си във водата, мъжкият от изчезналия вид Microbrachius dicki с помощта на малки ръце се хващал за женската и е

Участъкът от ул. “Княз Борис I” в Поморие затворен до сряда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7fzCzQ7gShU/

Поради непредвидено забавяне на строително-ремонтните дейности на ул. „Княз Борис I”, участъкът от ул. „Средна гора” до ул. „Мусала”, остава затворен за движение на моторни превозни средства до 22.10.2014 г./вкл./, съобщиха от Община Поморие.

Движението ще се извършва по обходен маршрут, както следва:

  • по ул. „Ангел Кънчев”, за всички леки и лекотоварни превозни средства.
  • по ул. „Мусала” и вход/изход откъм Слънчев бряг, за всички тежкотоварни автомобили и автобуси.

Ремонтните дейности се извършват по проект „Реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа гр. Поморие”.

Един съквартирант напуска Къщата тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378172

След поредица от сюжетни обрати, нови очаквани и неочаквани съквартиранти, тази вечер едни участник ще напусне Къщата на VIP Brother, съобщи Нова тв.
След тоталния провал на мисия „Диктаторът”, Жени и Тачо получиха възможност да измъкнат съквартирантите си от глада и дискомфорта, който ги чака до края на шоуто. След поредица от сюжетни обрати, нови очаквани и неочаквани съквартиранти, тази вечер едни участник ще напусне Къщата на VIP Brother, съобщи Нова тв. След тоталния провал на мисия „Диктаторът”, Жени и Тачо получиха възможност да измъкнат съквартирантите си от глада и дискомфорта, който ги чака до края на шоуто.

Футболист счупи врат, докато се радваше на гола си, и умря

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378167

23-годишния футболист Петер Бияксанджуала от индийския „Бетлеем Венгтланг“ си счупи врата в мач от местното първенство срещу „Чанмари Уест“, съобщиха индийски медии. Трагичния инцидент е станал през второто полувреме, когато Петер отбелязва изравнително попадение 1:1 за своя отбор. След гола футболистът прави салто за да изрази радостта си,

Очаквайки одита за КТБ, Цветан Василев разкри как ще му отмъкнат "Петрол"

http://www.mediapool.bg/ochakvaiki-odita-za-ktb-tsvetan-vasilev-razkri-kak-shte-mu-otmaknat-petrol-news226209.html

Очакваното обявяване на резултатите от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ), които ще определят съдбата й, бе предшествано от неясни новини за "силна оферта" за спасяването й, както и от поредното изявление на мажоритарния й собственик Цветан Василев, че БНБ "подготвя почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи".   Одитните доклади на "АФА", "Делойт Одит" и "Ърнст енд Янг Одит" са внесени в БНБ на 20 октомври, съобщиха от Централната банка. Предстои Управителният съвет на БНБ да се запознае с тях, след което да оповести публично само резултатите, но и самите доклади, съдържащи анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ и дъщерната й банка "Виктория", заявиха пред Mediapool от пресцентъра на БНБ.   От там опровергаха твърденията на финансиста Стоян Александров от понеделник пред бТВ, че е постъпила "нова, силна оферта" за спасяването на КТБ.   Има обаче нова оферта за банка "Виктория". Регистрираната в Москва "Банк Российский кредит" е заявила интерес да я купи. Писмото за намерения да влязат на българския пазар е получено в Министерството на финансите в петък, съобщиха от ведомството на министър Румен Порожанов пред Mediapool. От БНБ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.   В опит да изпревари резултатите от одита на КТБ, Цветан Василев обвини БНБ, че "подготвя почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи". Това той заявява в поредното си писмо, озаглавено "За мръсната игра на държавата под диктовката на частните интереси на ликвидаторите - действие (пред)последно".   Повечето прогнози към момента са, че банката ще бъде ликвидирана.   БНБ отрече да е постъпвала нова "силна оферта"   Според Стоян Александров докладът на одиторите за КТБ няма да е категоричен, а по-скоро "условен", тъй като около една четвърт от исканата от тях информация, включително досиета и документация, не е била получена и окомплектована.   Александров заяви, че в понеделник между 11 и 13 ч. е говорил по телефона с намиращия се в Белград Цветан Василев, който му споделил, че в Централната банка е депозирано писмо с оферта от консорциум.   "Писмото не е от EPIC", уточни Александров и предположи, че писмото е депозирано в БНБ в неделя вечерта и че е възможно авторите на предложението да участват както с капиталова подкрепа, така и с подкрепа на ликвидността. От БНБ обаче заявиха пред Mediapool, че нова оферта не е постъпвала.   Интересът на руската банка е само към "Виктория"   Интересът на "Банк Российский кредит" е единствено към "Виктория", която също като КТБ е под специалния надзор на БНБ. Преди около месец квесторите стартираха процедурата по разпродажба на нейните активи, като управата на БНБ обясни това с необходимостта да се наберат достатъчно средства, които да подсигурят евентуалното масово теглене на депозити след отварянето на банката. В същото време няма пречка ТБ "Виктория" да бъде продадена заедно с лиценза й. В БНБ са постъпили предварителните оферти за придобиване на обособени части от кредитния портфейл на "Виктория". Три банки са заявили намерения към целия портфейл, включително и необслужваните - това са Банка ДСК, ЦКБ и Инвестбанк.   В поредното си писмо той отговаря на съобщението на БНБ от четвъртък, че виенският фонд EPIC представлява единствено дружеството собственост на банкера "Бромак", но не и Оманския фонд като акционер в КТБ.   Според Василев това е "поредният елементарен и нескопосан претекст", с който се цели да не започнат реални преговори и действия по възстановяването на КТБ. "Само преди няколко години БНБ не посмя публично да опровергае твърденията за непрозрачност на капитала на КТБ по повод участието на Оманския фонд в него чрез люксембургска компания", припомня Василев.   Следствието, прокуратурата, квесторите и одиторите работят за разграбването на КТБ   Според него няма съмнение, че се цели "съсипването" на КТБ, като за целта е "впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите".   Банкерът смята, че в момента се подготвя "почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи", които ще бъдат "скоростно разпределени на "правилните" инвеститори" на "завидно добри цени".   За целта кредитният портфейл на КТБ ще бъде разделен на четири категории от одитори и квестори, като "най-добрите" активи са в първата група, а "най-лошите" - в четвъртата. Според Василев това ще бъде направено формално без да се отчита по никакъв начин спецификата на структурата на кредитния портфейл на банката.   Банкерът дава три примера за модела, по който "се подготвя разграбването" на КТБ. Единият е с групата "Петрол", придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от КТБ, а не от мажоритарния й собственик, които имат обща експозиция от 200 млн. евро към банката. "Оценката на предприятията съгласно последния международен одит, извършен на принципа "replacement cost", надхвърля 400 млн. евро", пише Василев.   Според него три от четирите компании - основни акционери в "Петрол", са поставени в трета категория от одиторите, а четвъртата от тях - във втора. "Това навежда на мисълта, че се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи или на онези, които са готови да доплатят разликата до пазарната стойност на ликвидаторите и техните всемогъщи опекуни", пише Василев. Той твърди, че има оферти за купуване на групата "Петрол" за 300 млн. лв. Това според Василев означава, че ако замисленият сценарий бъде приложен, ще означава загуба от 200 млн. евро за КТБ.   През последните месеци фирми, свързани с Василев, и такива, зад които стои Гриша Ганчев, непрекъснато се опитват да направят промени в управлението на групата "Петрол", става ясно от Търговския регистър.   Другият пример даден от Василев е с групата хотели "Сана Спейс". Те имат кредити за 6.5 млн. евро и са включени във втората група на доклада на одиторите. Минималната стойност на петте хотела възлиза на 25 млн. евро - цена, която заинтересовани лица са готови да заплатят и към настоящия момент, пише Василев. Според него това означава загуба от още 19 млн. евро за КТБ при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, "което само по себе си е съмнително да се случи".   Последният посочен пример е със стъкларския завод "Рубин Инвест" в Плевен. Фирмата има експозиция от 15 млн. евро към КТБ, която е поставена във втора група. "Към днешна дата само продукцията на склад и вземанията от клиенти на предприятието са на тази стойност", като предприятието има "производствен капацитет от около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро", смята Василев. Според него "независимо от това има огромен риск същият да бъде пласиран практически безплатно" на предишния собственик на завода, на който било "поставено условие да свидетелства срещу определено лице в услуга и по начин, указан от ликвидаторите" на КТБ.   Капитализация на КТБ чрез "Бромак"   Цветан Василев пише, че през последните три години чрез фирмата му "Бромак" е инвестирал 40 млн. евро при увеличението на капитала на КТБ през май 2013 г., както и още 30 млн. евро подчинен срочен дълг, който с начислените лихви към настоящия момент възлиза на около 35 млн. евро.   За пореден път той обещава да се бори докрай за възстановяване на дейността на банката, която е проекта на неговия живот. "Капитализацията на КТБ следва да се осъществи основно на акционерно ниво. За целта най-вероятно е да се използва "Бромак" (вече без мое участие), като за целта ще се изплатят определен обем от кредити (по моя преценка – около 2 млрд. лева) и придобиване срещу това на собствеността върху някои финансирани от банката активи и проекти. По този начин капиталът на банката може да бъде възстановен до регулаторните изисквания, а ликвидността да бъде достатъчна, за да се уверят клиентите в способността на банката да изпълнява своите ангажименти", смята Василев.   За пореден път той предупреждава, че фалитът на КТБ ще има изключително тежки последствия за цялата система. Банкерът призовава отговорните институции в казуса с КТБ да вземат "най-доброто решение както за банката, така и за цялата банкова и финансова система".   Къщата на Женевското езеро купена с кредит   Къщата на сем. Василеви на брега на Женевското езеро в Швейцария е купена с кредит, става ясно от интервю на съпругата на Василев – проф. Антоанета Василева пред novinite.bg. За покупката на луксозния имот за 20 млн. евро съобщи в."Труд" преди седмица.   "Имотът в Женева е закупен с кредит, обезпечен с ипотека, с минимално участие на купувача, което представлява обичайна практика в страна като Швейцария", казва Василева без да посочва от коя банка е изтеглен заема и какъв е неговия размер.   Преподавателят от УНСС казва, че къщата е записана на нейно име, но е "съпружеска имуществена собственост" и имотът е" надлежно" указан в данъчната й декларация. Според проф. Василева "всеки има право да инвестира в проекти, в акции, в недвижими имоти и др., като по този начин диверсифицира риска".   "Егалитарната философия се е загнездила в съзнанието ни по начин, който не ни позволява да приемем, че всеки е индивидуален и различен като интелектуален потенциал, финансови възможности и предприемачески умения", допълва деканът на факултета по "Международна икономика и политика".   Антоанета Василева защитава съпруга си и смята, че истината един ден ще излезе наяве.

Цветан Василев: Подготвя се ликвидация на КТБ и разграбване на апетитни активи

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-podgotvya-se-likvidatsiya-na-ktb-i-razgrabvane-na-apetitni-aktivi-news226209.html

В опит да изпревари резултатите от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ), мажоритарният й собственик Цветан Василев обвинява БНБ, че "подготвя почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи". Това той заявява на 20 октомври в поредното си писмо, озаглавено "За мръсната игра на държавата под диктовката на частните интереси на ликвидаторите - действие (пред)последно". Същия ден се очаква трите одиторски компании, наети от Българската народна банка (БНБ), да внесат окончателния доклад за състоянието на КТБ, въз основа на който БНБ ще реши дали Корпоративна банка, поставена под специален надзор на 20 юни, ще бъде ликвидирана или оздравена. Повечето прогнози към момента са, че банката ще бъде ликвидирана. В понеделник сутринта от пресслужбата на БНБ коментираха пред Mediapool, че докладът все още не е внесен, но след като това стане и Управителният съвет на БНБ се запознае с него, ще бъде оповестен без никакво забавяне. Цветан Василев, който е обвинен в присвояването на над 200 млн. лв. от КТБ и разследван за пране на пари в Люксембург и България, в момента е в Белград, където чака да приключи делото за неговата екстрадиция у нас. В поредното си писмо банкерът отговаря на съобщението на БНБ от четвъртък, че виенският фонд EPIC представлява единствено дружеството собственост на банкера "Бромак", но не и Оманския фонд като акционер в КТБ. Според Василев това е "поредният елементарен и нескопосан претекст", с който се цели да не започнат реални преговори и действия по възстановяването на КТБ. "Само преди няколко години БНБ не посмя публично да опровергае твърденията за непрозрачност на капитала на КТБ по повод участието на Оманския фонд в него чрез люксембургска компания", припомня Василев. Разграбването на КТБ според Василев Според него няма съмнение, че се цели "съсипването" на КТБ, като за целта е "впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите". Банкерът смята, че в момента се подготвя "почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи", които ще бъдат "скоростно разпределени на "правилните" инвеститори" на "завидно добри цени". За целта кредитният портфейл на КТБ ще бъде разделен на четири категории от одитори и квестори, като "най-добрите" активи са в първата група, а "най-лошите" - в четвъртата. Според Василев това ще бъде направено формално без да се отчита по никакъв начин спецификата на структурата на кредитния портфейл на банката. Банкерът дава три примера за модела, по който "се подготвя разграбването" на КТБ. Единият е с групата "Петрол", придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от КТБ, а не от мажоритарния й собственик, които имат обща експозиция от 200 млн. евро към банката. "Оценката на предприятията съгласно последния международен одит, извършен на принципа "replacement cost", надхвърля 400 млн. евро", пише Василев. Според него три от четирите компании - основни акционери в "Петрол", са поставени в трета категория от одиторите, а четвъртата от тях - във втора. "Това навежда на мисълта, че се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи или на онези, които са готови да доплатят разликата до пазарната стойност на ликвидаторите и техните всемогъщи опекуни", пише Василев. Той твърди, че има оферти за купуване на групата "Петрол" за 300 млн. лв. Това според Василев означава, че ако замисленият сценарий бъде приложен, ще означава загуба от 200 млн. евро за КТБ. През последните месеци фирми, свързани с Василев, и такива, зад които стои Гриша Ганчев, непрекъснато се опитват да направят промени в управлението на групата "Петрол", става ясно от Търговския регистър. Другият пример даден от Василев е с групата хотели "Сана Спейс". Те имат кредити за 6.5 млн. евро и са включени във втората група на доклада на одиторите. Минималната стойност на петте хотела възлиза на 25 млн. евро - цена, която заинтересовани лица са готови да заплатят и към настоящия момент, пише Василев. Според него това означава загуба от още 19 млн. евро за КТБ при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, "което само по себе си е съмнително да се случи". Последният посочен пример е със стъкларския завод "Рубин Инвест" в Плевен. Фирмата има експозиция от 15 млн. евро към КТБ, която е поставена във втора група. "Към днешна дата само продукцията на склад и вземанията от клиенти на предприятието са на тази стойност", като предприятието има "производствен капацитет от около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро", смята Василев. Според него "независимо от това има огромен риск същият да бъде пласиран практически безплатно" на предишния собственик на завода, на който било "поставено условие да свидетелства срещу определено лице в услуга и по начин, указан от ликвидаторите" на КТБ. Призив за взимане на най-доброто решение Цветан Василев пише, че през последните три години чрез фирмата му "Бромак" е инвестирал 40 млн. евро при увеличението на капитала на КТБ през май 2013 г., както и още 30 млн. евро подчинен срочен дълг, който с начислените лихви към настоящия момент възлиза на около 35 млн. евро. За пореден път той обещава да се бори докрай за възстановяване на дейността на банката, която е проекта на неговия живот. "Капитализацията на КТБ следва да се осъществи основно на акционерно ниво. За целта най-вероятно е да се използва "Бромак" (вече без мое участие), като за целта ще се изплатят определен обем от кредити (по моя преценка – около 2 млрд. лева) и придобиване срещу това на собствеността върху някои финансирани от банката активи и проекти. По този начин капиталът на банката може да бъде възстановен до регулаторните изисквания, а ликвидността да бъде достатъчна, за да се уверят клиентите в способността на банката да изпълнява своите ангажименти", смята Василев. За пореден път той предупреждава, че фалитът на КТБ ще има изключително тежки последствия за цялата система. Банкерът призовава отговорните институции в казуса с КТБ да вземат "най-доброто решение както за банката, така и за цялата банкова и финансова система". Къщата на Женевското езеро купена с кредит Къщата на сем. Василеви на брега на Женевското езеро в Швейцария е купена с кредит, става ясно от интервю на съпругата на Василев – проф. Антоанета Василева пред novinite.bg. За покупката на луксозния имот за 20 млн. евро съобщи в."Труд" преди седмица. "Имотът в Женева е закупен с кредит, обезпечен с ипотека, с минимално участие на купувача, което представлява обичайна практика в страна като Швейцария", казва Василева без да посочва от коя банка е изтеглен заема и какъв е неговия размер. Преподавателят от УНСС казва, че къщата е записана на нейно име, но е "съпружеска имуществена собственост" и имотът е" надлежно" указан в данъчната й декларация. Според проф. Василева "всеки има право да инвестира в проекти, в акции, в недвижими имоти и др., като по този начин диверсифицира риска". "Егалитарната философия се е загнездила в съзнанието ни по начин, който не ни позволява да приемем, че всеки е индивидуален и различен като интелектуален потенциал, финансови възможности и предприемачески умения", допълва деканът на факултета по "Международна икономика и политика". Антоанета Василева защитава съпруга си и смята, че истината един ден ще излезе наяве.

Италия ще смекчи изискванията за даване на гражданство

http://www.mediapool.bg/italiya-shte-smekchi-iziskvaniyata-za-davane-na-grazhdanstvo-news226208.html

Италианският премиер Матео Ренци обеща да облекчи получаването на италианско гражданство от родени в Италия деца на имигранти, съобщи Франс прес.   Обещанието беше дадено след голяма демонстрация срещу имиграцията, състояла се в Милано.   Ренци обеща до края на годината в парламента да се гласува промяна на закона за предоставяне на италианско гражданство. Ако промяната бъде приета, то децата на чужденци, родени в Италия, ще могат да получат италианско гражданство, при условие че са изкарали най-малко една степен на училищно образование, било то основно или гимназиално образование.   В Италия легално пребивават над 4 милиона чужденци, от които над половината са дошли от Европа. От тях над 25 процента са под 20-годишна възраст, сочат данни на италианския Статистически институт.   В неделя антиимгрантската партия Северна лига организира голям протест в Милано срещу незаконната имиграция, в който участваха десетки хиляди.

Качулати ограбиха 1300 лева от спящ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378161


Двама маскирани и въоръжени нахлуха в къща в Харманли, събудиха стопанина и го ограбиха при инцидента в 2,50 чса след полунощ вчера, съобщи ОД на МВР - Хасково.
Обирджиите с качулки напънали дограмата на първия етаж на жилището, влезли в спалнята на 45-годишния мъж и опрели пистолет в слепоочието му. Двама маскирани и въоръжени нахлуха в къща в Харманли, събудиха стопанина и го ограбиха при инцидента в 2,50 чса след полунощ вчера, съобщи ОД на МВР - Хасково. Обирджиите с качулки напънали дограмата на първия етаж на жилището, влезли в спалнята на 45-годишния мъж и опрели пистолет в слепоочието му.

Бритни се стопи

http://www.cross.bg/britni-se-stopi-1435875.html

/КРОСС/ Световноизвестната поп дива Бритни Спиърс шокира многобройните си фенове със стройна фигура. Преди няколко дни Бритни реши да се похвали в Instagram с изваяното си тяло, а снимката й предизвика възторг и вълна от положителни коментари в социалната мрежа. Спиърс се бори от много години с излишните килограми, но без особен успех. Този път обаче е различно и изпълнителката най-сетне си върна фигурата, която всички помнят от пика на кариерата й.    

Помориец хванал четири жени да крадат чували с пипер от нивата му

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EAaFWRz4sYw/

На 17.10.т.г. около 18.30 ч., 38 – годишен помориец хванал четири жени да крадат пипер от нивата му, разположена в района между с. Каменар и Поморие и сигнализирал в полицията. Констатирано е, че това са : 40 годишната А.М., 36 годишната Д.Г., 30 годишната М.Г. и 40 годишната А.С., и четирите от Каблешково. Намерени и иззети са 11 чувала с пипер с общо тегло 190 кг. Жените са задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Футболист счупи врат, докато се радваше на гола си, почина в болницата (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378160

23-годишния футболист Петер Бияксанджуала от индийския „Бетлеем Венгтланг“ си счупи врата в мач от местното първенство срещу „Чанмари Уест“, съобщиха индийски медии. Трагичния инцидент е станал през второто полувреме, когато Петер отбелязва изравнително попадение 1:1 за своя отбор. След гола футболистът прави салто за да изрази радостта си,

Двойно повече информация в обновения bgfermer.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378164

Два пъти повече информация, нови рубрики и нова визия предлага вече на читателите сайтът www.bgfermer.bg. Така той затвърждава позицията си на агросайта с най-богата и полезна информация, която всеки ден се чете от над 10 000 уникални потребители с интереси към фермерството.
В сайта се публикува съдържанието на вестниците   Два пъти повече информация, нови рубрики и нова визия предлага вече на читателите сайтът www.bgfermer.bg. Така той затвърждава позицията си на агросайта с най-богата и полезна информация, която всеки ден се чете от над 10 000 уникални потребители с интереси към фермерството. В сайта се публикува съдържанието на вестниците  "Български фермер" и

Притежателите на билет за "Базел" ще имат предимство за мача с "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/20/2403448_pritejatelite_na_bilet_za_bazel_shte_imat_predimstvo/?ref=rss


Притежателите на билети за двубоя на "Лудогорец" срещу "Базел" ще имат предимство при закупуването на пропуски за следващия домакински мач на тима в Шампионската лига - срещу "Ливърпул", обявиха разградчани.

Българският шампион се изправя срещу швейцарския първенец в сряда, 22 октомври, от 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски".

На 26 ноември отборът от Разград посреща вицешампиона на Англия в последното си домакинство от груповата фаза.

"Лудогорец" е...

Майка и син отиват в затвора за дрога

http://pik.bg/майка-и-син-отиват-в-затвора-за-дрога-news239728.html

Майка и син отиват в затвора за дрога

Майка и син отиват в затвора за дрога, информира "standartnews.com"

Присъдата за двамата е постановена от окръжния съд в града под Сините камъни. К.А.М. отива зад решетките за една година и 4 месеца. Тя трябва да плати глоба в размер на 5000 лева.

Нейният син А.М.М. ще лежи в затвора 3 години и 4 месеца, а глобата му е 20 000 лева.

Двамата са разпространявали хероин в Нова Загора.

 

VІ блок заработи след планов ремонт с елементи на модернизация

http://www.mediapool.bg/v-blok-zaraboti-sled-planov-remont-s-elementi-na-modernizatsiya-news226207.html

След годишен планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво в понеделник заработи VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. Ремонтът на мощността започна на 13 септември, а няма и седмица по-късно бе отстранен тогавашния шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов като се твърдеше, че сред причините за махането му е и забавянето на този ремонт. Сега от централата посочват, че в рамките на годишния ремонт са извършени освен плановите дейности по поддръжка и такива по проектите за продължаване на срока на експлоатация, мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове и за повишаване на топлинната мощност до 104%. Отстранени са и открити при спирането дефекти по оборудването, допълва ядреният оператор, но не посочва какви са били дефектите. Другият 1000-мегаватов V блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с “Електроенергийния системен оператор”.

Пазарът на логистични площи у нас е в застой

http://www.investor.bg/analizi/113/a/pazaryt-na-logistichni-ploshti-u-nas-e-v-zastoi-182197/

Инвеститорите в първия спекулативен проект след кризата се надяват да "повлекат крак" и да стартират и други подобни проекти, от които има нужда

Барозу: Исковете на руските компании могат да ни създадат трудности

http://www.vesti.bg/novini/barozu-iskovete-na-ruskite-kompanii-mogat-da-ni-syzdadat-trudnosti-6025312

Исковете на руските компании заради санкциите на ЕС срещу Русия могат да доведат до нови трудности за ЕС, заяви председателят на Еврокомисията Жозе Барозу.

Прибират палмите от варненските улици

http://www.moreto.net/novini.php?n=267911

Община Варна започна да прибира 85-те финикови палми от варненските улици, видя репортер на Moreto.net. Екзотичните растения, придаващи средиземноморски привкус на Варна, се зазимяват всяка година, за да не измръзнат при настъпващия студен сезон.

СЗО: В Нигерия вече няма ебола

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/szo-v-nigeriia-veche-niama-ebola-6025309

Страната с най-голямо население в Африка беше похвалена за бързата си реакция, след като заразен либерийски дипломат внесе заболяването през юли

Пуснаха радомирец след кражба, той извърши грабеж

http://pik.bg/пуснаха-радомирец-след-кражба-той-извърши-грабеж-news239756.html

Пуснаха радомирец след кражба, той извърши грабеж

33-годишен мъж от Радомир, освободен от ареста след кражба, извърши грабеж. Той е криминално проявен, съобщиха от МВР.


Димитър Б. бил задържан в момент на кражба от вила в радомирското с. Николаево на 17 октомври. Органите на реда действали по сигнал на граждани и белезниците щракнали около ръцете на крадеца. Обект на посегателство били кофражни платна, предназначени за издаване в пункт за вторични суровини.


Извършителят бил вкаран в ареста за 24 часа с полицейска заповед. Веднъж излязъл на свобода обаче той веднага извършил ново престъпление, но този път в съучастие с друг криминално проявен.


На 18 октомври около 19, 50 ч. 23-годишна перничанка се прибирала вкъщи и била нападната от двама непознати. Мъжете използвали сила и заплаха и й откраднали дамска чанта с лични документи, пари и мобилен телефон. След подадения сигнал района бил блокиран от униформени, които задържали отново Димитър. Издирвателните действия продължили съвместно с полицаи от РУ МВР – Радомир, на чиято територия бил задържан и вторият извършител, К.Г./31 г./ Последвало претърсване на адрес в града, обитаван от двамата, където са намерени и иззети част от откраднатите вещи.


Криминално проявените мъже са задържани за срок до 72 ч. с прокурорско постановление. Предстои да им бъде поискан постоянен арест. Познати са на полицията с кражби и грабежи.


Образувано е досъдебно производство по чл. 198 от НК и работата продължава.

МОСВ създаде Национален експертен съвет по изменение на климата

http://www.cross.bg/klimata-predlozhenieto-vruzki-1435873.html

/КРОСС/ Във връзка с провеждане на националната политика по ограничаване изменението на климата, със заповед на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова беше сформиран Национален експертен съвет по изменение на климата. Съветът е независим консултативен орган, чиято цел е да подпомага министъра при формирането на позиции, становища и поемането на инициативи за цялостно провеждане на държавната политика по ограничаване изменението на климата. На първото му заседание в петък беше подробно обсъдена позицията на Република България по предложението на Европейската комисия за Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката през периода 2020 - 2030 г.„Цел от 25 % за енергийна ефективност на ниво ЕС, е реалистична и постижима за България. Би могла да се постигне и по-висока цел, но трябва да се изгради механизъм за гъвкавост по отношение на енергийната ефективност в рамките на Европейския съюз", каза министър Жекова по време на заседанието. „Страната ни може да приеме предложената в Европейската стратегия за енергийна сигурност цел от най-малко 15% от инсталирания капацитет за производство на електроенергия, да е с интерконекторни връзки до 2030 г. За повишаване на енергийната сигурност обаче трябва да се насърчават проекти от взаимен интерес, насочени към интерконекторни връзки, диверсификация и сигурност на доставките", категорична беше още тя

Фалшива новина за ареста на Банкси заблуди социалните мрежи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/20/2403444_falshiva_novina_za_aresta_na_banksi_zabludi_socialnite/?ref=rss


Новина за ареста на известния британския графити художник Банкси, бързо набра популярност в социалните мрежи. Тя обаче се окажа фалшива, за което писаха множество потребители в "Туитър", изданието "Берлинер цайтунг", както и International Business Times.

За кратко време се появи и прессъобщение за новината в PR Log, което обаче бе свалено след това. В него се казва че художникът е бил задържан от полицията в специална акция и самоличността му най-накрая е била установена, твърдейки...

Разстрелват Иван-Асен Георгиев, защото през 1963 г. казва: Агенти на Гешев ръководят БКП и държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378151

Представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев е бил осъден на смърт, защото е казал, че полицаят Никола Гешев е имал свои агенти в ръководството на БКП.  Никола Гешев е Представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев е бил осъден на смърт, защото е казал, че полицаят Никола Гешев е имал свои агенти в ръководството на БКП. Никола Гешев е "една възхитителна легенда", казва през 1963 година Иван-Асен Христов Георгиев. Историята му е описана от покойния вече д-р Павел Бъчваров, който е бил роднина на дипломата.

Пинк се отказа от псевдонима си

http://www.cross.bg/pink-se-otkaza-ot-psevdonima-si-1435874.html

/КРОСС/ Американската певица Пинк се отказва от соловата си кариера и творческия си псевдоним. Преди дни 35-годишната изпълнителка участва в телевизионното шоу на Джими Кимел. Там звездата призна, че ще продължи да работи с вокала на канадската банда Citi and Colour Далас Грийн. Музикантите, които нарекоха дуета си ''You+Me'', вече издадоха първия си албум ''Rose Ave'', който съдържа 10 парчета. Пинк разкри още, че смята да се раздели с псевдонима си, и вече ще използва истинското си име - Алиша Мур. Очаква се съвсем скоро тя да започне да пише и книга.

Росен Плевнелиев: За мен няма вариант нови избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=267906

България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. Това каза, пред журналисти, Росен Плевнелиев – президент на Република България, при откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Еврорегламент маха висящите кабели от сградите

http://society.actualno.com/Evroreglament-maha-visjashtite-kabeli-ot-sgradite-news_55874.html

Нов еврорегламент задължава доставчиците на интернет, телевизия и телефон да крият жиците в общи пространства от жилищата. По този начин един много наболял проблем скоро ще бъде решен. Именно - висящ...

Повече от половината българи считат, че са стресирани на работа

http://society.actualno.com/Poveche-ot-polovinata-bylgari-schitat-che-sa-stresirani-na-rabota-news_55875.html

Повече от половината от българите смятат, че са подложени на стрес на работното си място. Едва 9 на сто от работодателите са създали условия на труд без стрес. Това стана ясно на дискусия "Здраво...

Прокуратурата разследва полицайката, опипала студентка

http://offnews.bg/news/n_1/n_406003.html

Софийската районна прокуратура (СРП) се е самосезирала по случая, при който студентката Борислава Латинова се оплака от полицейски произвол.  Прокурорската преписка е образувана на 19 октомври след публикации в медиите. Преписката е по данни за извършено престъпление от общ характер от полицейски служители при 04 РУП-СДВР при извършена полицейска проверка на 17 октомври 2014г. около 02.30 ч. на столичния бул. "Св. Наум". Проверката ще бъде извършена от прокурор при СРП. По случая Инспекторатът при МВР започна проверка в СДВР.  Студентката от Югозападния университет Борислава Латинова се оплака в събота, че в ранните часове в петък колата, в която се е возила, е спряна за проверка на кръстовището при Семинарията в София. След проверката на документите на шофьора двамата младежи, пътуващи на задната седалка, също били проверени. Те признали, че са имали криминални прояви. В този момент пристигнала втора патрулка и полицаите претърсили двете момчета. Автомобилът също бил претърсен и не било открито нищо подозрително. Арестували едно от двете момчета, а единствената полицайка сред униформените почукала на стъклото до Борислава с думите: "Ти си следващата". Извлякла я от колата и последвал обиск на голо. Полицайката вдигнала блузата на момичето върху главата му, разпитала я защо не носи сутиен и бръкнала с ръка в панталоните му, под бельото.

Младежи пребиха мъж от Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mqgBSsWPIpQ/

35-годишен мъж от Каблешково е приет в болница, след като е бил бит от трима младежи. Побоят е нанесен на 17-ти октомври около 23,00 часа, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Побойниците са задържани своевременно от полицейските служители – това са: 19 годишния М.Г., 15 годишния Д.Д. и 17 годишния В.Г., всички от Каблешково.

Пострадалият е прегледан в бургаската болница и освободен, без опасност за живота. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Работата по случая продължава.

Няма нужда от нови електроцентрали до 2025 г., според лабораторията на Костов

http://www.cross.bg/elektroenergiya-potreblenie-bulgariya-1435872.html

/КРОСС/ Прогноза за електроенергийния баланс на България до 2025 г. беше представена пред експертната общност и медиите днес, 20 октомври 2014 г., в БСК. Аналитичният материал е разработен от Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет, с ръководител Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997-2001 г., съощбават от БСК. Документът беше представен от доц. д-р Иван Иванов - ръководител на експертния екип, осъществил изследването, а в дискусията по представените данни и заключения се включиха бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, енергийни експерти и професионалисти. България не се нуждае от нови електроенергийни мощности, сочи прогноза за електроенергийния баланс на страната до 2025 г., изготвена от Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет. Според авторите на доклада занапред вътрешното потребление на електроенергия ще намалява заради негативните демографски тенденции и провеждането на европейски политики за зелена енергия и енергийна ефективност. Цените на електрическата енергия ще растат, а износът й ще намалява, прогнозират експертите. Постепенно българската икономика ще се доближава до средноевропейското ниво на енергийна интензивност, което означава намаление на потреблението в енергийния сектор и на загубите в преносната и разпределителните мрежи, отчита докладът

Офицери за Фрог : Сами да си го турим за пенсиите иска Шаламанов

http://frognews.bg/news_78564/

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов си избърсва ръцете с генерал- лейтенант Нейко Ненов и военнослужещите, като сложи лампазлията за председател на Комисията, която трябва да даде предложения за пенсионирането на офицерите и сержантите. Хитрият министър е поставил условие пред Ненов, ако иска да бъде издигнат за шеф на войската и си затвори очите пред факта, че лампазът е агент на ДС.

Блъснаха притичала на червено пешеходка в Русе

http://www.vesti.bg/novini/blysnaha-pritichala-na-cherveno-peshehodka-v-ruse-6025310

Пешеходка, решила да притича на червен светофар, е била блъсната днес в Русе. Инцидентът е станал около 10 часа на кръстовището на бул. "Липник" край Мол-Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

На референдум Каспичан отхвърли проект за изграждане на инсинератор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/20/2403451_na_referendum_kaspichan_othvurli_proekt_za_izgrajdane/?ref=rss


На референдум, проведен в неделя, жителите на Каспичан се обявиха срещу проект за изграждане на инсинератор в града, съобщи Би Ти Ви. Резултатите от допитването показват, че в него са участвали повече от половината от имащите право на глас, и то легитимно.

От далите мнението си 97.93% са отговорили с "да" на въпроса "Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?". Само 22-ма са отбелязали отговор "не".
...

Висшият съдебен съвет защити себе си и прокуратурата, не били "мафиотизирани"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/20/2403443_visshiiat_sudeben_suvet_zashtiti_sebe_si_i/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) реагира с декларация срещу изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев от петък в предаването "Панорама" и го обвини, че напада безотговорно.

Тогава Кънев в разговор с представители на други политически партии, заяви, че за да се постигне основната цел на съдебната реформа, законност и върховенство на закона трябва "да бъде изкъртено мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и прокуратурата в Република България". 

Съветът пише, че "обвиненията...

Над 540 участници в инициативата „Да спортуваме заедно“ във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=267898

Над 220 състезатели и 300 посетители се включиха в инициативата „Да спортуваме ЗАЕДНО“ на Областния информационен център-Варна, научи Moreto.net. В рамките на 4 дни в различни спортове се изявиха младежки отбори от всички 12 общини от Варненска област.

България няма да има нужда от нови ядрени мощности до 2037 г.

http://frognews.bg/news_78563/

България няма нужда от нови базови енергийни мощности, освен като заместващи до 2030 г. Едва от 2037 г. ще имаме нужда от нова ядрена мощност. Това гласи прогнозата на Лабораторията за риска към Нов български университет за енергийния баланс на страната до 2025 г. Докладът беше представен по време на дискусия днес в Българската стопанска камара.

Вл. Каролев: Само парламент и редовен кабинет могат да решат ще се връщат ли над 100 000 евро от КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4377238

- Ще има ли ново правителство, г-н Каролев, или вървим към нови избори?
- Мога да кажа моето мнение какво трябва да се направи и виждам, че ще стане. Аз съм абсолютно убеден, че трябва да има правителство. Защото има няколко неща, които трябва да се направят в рамките на 6 до 9 месеца, и това не са може би нещата, които повечето хора си мислят, че - Ще има ли ново правителство, г-н Каролев, или вървим към нови избори? - Мога да кажа моето мнение какво трябва да се направи и виждам, че ще стане. Аз съм абсолютно убеден, че трябва да има правителство. Защото има няколко неща, които трябва да се направят в рамките на 6 до 9 месеца, и това не са може би нещата, които повечето хора си мислят, че

Хванаха 13 тона маркирано гориво в престъпна схема

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4378091

Престъпна схема за продажба на маркирано гориво разкри мобилна митническа група в гр. Варна. Схемата е представлявала верига за доставка на маркиран газьол на новорегистрирани фирми-бушони, препродажба на горивото и закриване на фирмите след това.
Горивата са препродавани минути след разтоварването им още в деня на доставката. Престъпна схема за продажба на маркирано гориво разкри мобилна митническа група в гр. Варна. Схемата е представлявала верига за доставка на маркиран газьол на новорегистрирани фирми-бушони, препродажба на горивото и закриване на фирмите след това. Горивата са препродавани минути след разтоварването им още в деня на доставката.

Турските студенти най-голям брой сред чуждите у нас

http://www.cross.bg/stydenti-broyat-obychenie-1435848.html

/КРОСС/ На пресконференция днес беше представено стартиращото ново анкетно проучване на тема „Изследване на образователната мобилност". Наблюдението се извършва за първи път на територията на Република България, като в периода от 20.10.2014 до 28.11.2014 г. ще бъдат интервюирани около 30 000 лица на възраст между 18 и 34 навършени години. В анкетната карта на изследването са включени въпроси за придобитите степени на образование от лицата, както и специализирани въпроси, относно престоя им в друга държава с цел образование или обучение. Изследването има за цел да отговори на националните и европейски потребности от информация за студентската мобилност, с оглед постигане на една от приоритетните цели залегнали в стратегия „Европа 2020", а именно 20% от завършващите висше образование в ЕС да сa имали период на обучение в друга страна. Резултатите ще могат да бъдат използвани, както за формиране на адекватни политики в областта на образователната система, така и за ориентиране на студентите относно възможностите и предимствата от период на обучение в друга страна. Чрез регулярните изследвания на НСИ ежегодно се установява броят на чуждестранните студенти в България. През академичната 2013/2014 година във висшите училища в страната се обучават 11 282 чуждестранни студенти, от които 4 276 са жени. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Турция - 3 982, Гърция - 2 516 и Македония - 540. Почти половината (45

Ван Гог от XXI в.: Скандалният художник Пьотр Павленски си отряза ухото

http://www.cross.bg/pavlenski-hydozhnik-psihiatriyata-1435871.html

/КРОСС/ Скандалният петербургски художник Пьотр Павленски извърши поредния показен протест срещу самия себе си. Този път експресивният младеж си отряза ухото. Демонстративното действие, което бе наречено от самия художник „Отделяне” се случи на покрива на Националния център по социална и съдебна психиатрия в Москва. Като причина за показното осакатяване  младежът изтъкна това, че психиатрията не бива да бъде използвана за политически цели. „Ножът отделя ухото от тялото. Бетонната стена на психиатрията отделя обществото на нормалните от психично болните. Връщайки използването на психиатрията за политически цели, полицията си възвръща правото да определя прага между разума и лудостта”, написа Павленски. Пьотр Павленски стана известен с няколко доста противоречиви, но пък достатъчно впечатляващи действия. През 2012 г. младият художник заши устата си в подкрепа на пънк групата Pussy Riot и час и половина стоя на пост пред Казански събор. През ноември 2013 г. Павленски продължи да се подлага на мъчения, като този път закова тестисите си с пирон за Червения площад и нарече акцията си „Фиксация”.

Президентът поиска споразумение за кабинет с ясна програма поне за година

http://www.mediapool.bg/prezidentat-poiska-sporazumenie-za-kabinet-s-yasna-programa-pone-za-godina-news226206.html

Единственият начин да има ново стабилно правителство е да работи по конкретна програма, разписана месец по месец, заяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник. "Трябва да има споразумение, което да бъде под формата на ясна програма за действие. Тя може да не бъде за четири години, но поне за година-две напред да бъде достатъчно конкретно разписана", каза държавният глава. Той коментира, че не приема вариант за нови избори, които биха били срещу желанието на народа и доказателство за чисто партийни сметки. "Желанието на всички наши европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите, еврофондовете и по всички проблеми на международната сцена", каза Плевнелиев, след като откри Десетата световна среща на българските медии. Държавният глава приветства преговорите между партиите, като отбеляза, че очаква нов кръг от преговори вече по същество. "За да има повече стабилност, тя трябва да се базира на прозрачност и честен подход. Той означава да се каже не кой какви постове ще заеме, а какво ще се свърши", каза Плевнелиев. "Няма как да се свърши цялата работа в България за година или две, но има спешни задачи и около тях съм убеден, че може да има консенсус и достатъчно представителство", добави още той. По думите му, ако този план за действие е разумен и смислен за България, трябва да бъде подкрепен от всички, независимо от различията. Плевнелиев за пореден път заяви, че няма да участва във формирането на управляващата коалиция. ГЕРБ завърши миналата седмица първият кръг от преговорите с парламентарно представените партии и предстои да започне нови с потенциалните си партньори.

Лавров: Епохата на либералния капитализъм свърши

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/20/2403442_lavrov_epohata_na_liberalniia_kapitalizum_svurshi/?ref=rss


Вашингтон се опитва да поеме лидерството върху цялото Евроатлантическо пространство и да "постави Русия на място", заяви министърът на външните работи Сергей Лавров. Той предсказа, че периодът на криза на международните отношения ще бъде продължителен, но тя е ознаменувала края на модела на либерален капитализъм.

Според него отношенията между САЩ и Русия не представляват студена война, а ЕС е приел санкции срещу Русия под натиск от Вашингтон, които противоречат на интересите на...

Една трета от проверените асансьори са неизправни

http://www.moreto.net/novini.php?n=267910

За месец и половина в Държавната агенция за метрология и технически надзор са постъпили 110 сигнала за технически проблеми в асансьори. Заедно с планираните инспекции, общо проверените съоръжения са 500, като 15% от тях са спрени заради неизправности, застрашаващи живота на ползващите ги, каза днес пред БНТ главният секретар на агенцията Валентин Чиликов.

МФ: "Банк Российский кредит" иска българската "Виктория"

http://www.cross.bg/banka-viktoriya-bankata-1435870.html

/КРОСС/Руска банка е предявила интерес към купуване на Търговска банка "Виктория", потвърдиха за "Хоризонт" от финансовото министерство. Там е получено писмо от "Банк Российский кредит", в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка "Виктория", дъщерна на КТБ и също е под специален надзор. При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка "Виктория" бе определана като "здрава" и "добре управлявана". Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". От БНБ нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка. По-късно през деня се очаква оценителите на Корпоративна търговска банка и на банка "Виктория" да внесат доклада си за състоянието им в БНБ. На практика това означава, че трябва да е ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовата "дупка" в КТБ. Решенията за бъдещето на КТБ и банка "Виктория" не могат да се вземат преди ясната оценка за състоянието на групата. Пълната оценка на активите трябва да е готова днес, според сроковете, поставени от БНБ. Същевременно трябва да са ясни и офертите в тръжната процедура за продажбата на части от кредитния портфейл на дъщерната банка "Виктория"

Световната здравна организация потвърди - в Нигерия вече няма ебола

http://econ.bg/Новини/Световната-здравна-организация-потвърди-в-Нигерия-вече-няма-ебола_l.a_i.579919_at.1.html

Световната здравна организация (СЗО) излезе с официално становище, че в Нигерия вече няма ебола, след като през последните шест седмици не са били...

Лека нощ, роби!

http://www.cross.bg/deto-sram-narod-1435868.html

/КРОСС/ Мислех да не коментирам днес и да си остана с книгата, но все пак реших да ви кажа мислите си от вчерашния ден. Две наричащи себе си патриотични партии легнаха по корем пред един бодигард, за да подпомогнат връщането му на бял кон във властта. Не че не се очакваше, не че не се знаеше. Но като стане, боли. Воеводи. Патриоти. Не зная нямат ли срам да се наричат с тези имена. Какви патриоти и какви воеводи?! Дадоха се без бой на един евроатлантически слуга от СИК, с надеждата да съберат някоя и друга троха от опосканата национална трапеза. А „реформаторските" охлюви, дето протриха жълтите павета да протестират и да надуват цяла година вувузели, сега набиват остатъците от кокалите и се тъпчат под масата с подхвърлени залъци. Един мазен подмазвач, допълзял на четири крака до премиерската службица, раздава агенции на любовниците им, купува лимузини S класа, докато другият ухилен предводител на нацията, дето са му се разцентровали тотално жиците на възприятията, се репчи и пъчи на Руската мечка с нелепото самочувствие на хлапак, неосъзнавайки, че може да бъде размазан от същата като муха в стъкло. Смях. И срам. Много срам. Светът е във война и вече е в хватката на ужасяваща епидемия, през границата ни нахлуват необезпокоявани пришълци от къде ли не, носещи със себе си дявол знае какво, а нашите умници се съвещават с трите лелки и нижат правителство, треперейки да не изпуснат кокала. България е в тотален морален апокалипсис

Германското разузнаване следило Путин още през 80-те

http://offnews.bg/news/n_1/n_405927.html

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) e внедрила своя агентка в обкръжението на Владимир Путин още през 80-те, пише Die Zeit. Пред вестника експертът по история на специалните служби Хелмут Мюлер-Енбергс съобщава, че BND е вербувала т.нар. "вътрешен източник" в филиала на КГБ на Ангеликащрасе в Дрезден, където бил на служба 33-годишният Путин. Преводачката, която е позната в архивите на BND под оперативния псевдоним Ленхен, се е познавала с тогавашната съпруга на Путин Людмила. Чрез нея Федералната разузнавателна служба получавала информация за личния живот на Владимир Путин, твърди Хелмут Мюлер-Енбергс.  Агентката обаче впоследствие е отзована във ФРГ и е с променена самоличност заради флирт с офицер от КГБ. През последните години Кремъл отричаше информацията за подобна агентка, пише Die Zeit. На основата на информацията от архивите обаче аз мога да констатирам: през 1999 г., когато Путин стана премиер, той в никакъв случай не беше непознат на германските служби за сигурност, казва Мюлер-Енбергс. 

Из делниците на един луд (13-17 октомври)

http://offnews.bg/news/n_1/n_405979.html

Понеделник, 13 октомври И Радан Кънев дигна бялото знаме: „Може би беше грешен ход и от моя страна и от страна на Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство.” Може би… А може би не. И така играта на Бойкотиране безславно приключи. Изобщо тия хора, реформаторите, си изкльопаха бъдещето. Засрамиха и малкото истина, артисала от 1990 г… Един за всички, всички при Бойко. Знаете ли какво съм се замислил тия дни? Защо е прието да питаме за цената на нещата, а се смята за неприлично да питаме за цената на хората? Защо трябва да разбираме кой колко струва по трудния начин? Говорителят на БСП Атанас Мерджанов прави рекапитулация. „След две коалиции с ДПС, вика, винаги БСП се е оказвала губеща страна.” Казано научно, два пъти ги туриха от страната на булката. Е, лично ние ги предупредихме през 2013 г., че ще ги повтарят, но те нищо не чуваха, бяха като глухар в размножителен период. И знаете ли какво, мисля, че не е изключено при сгоден случай ДПС и да ги потрети. Да. Софийският районен съд отсъди, че Бареков не е обидил Борисов, като го нарече „тъп”. Съдът признава, че думата „тъп” безспорно е обидна, но тъжителят не бил чул лично подсъдимият да я изрича. Разказали му други хора, което не било същото. Затова съдът оправда Бареков. Борисов не само няма да получи 10 000 лв., ами ще плати и разноските по делото на стойност 355 лв. Решението на съда щяло да бъде друго, ако в жалбата било посочено, че бившият премиер е гледал запис, тъй като тогава юридически можело да се приема, че обидата е била възприета от него лично. Какво ще кажете, има логика, а? Има, но не изглежда като юридическа. Още когато Борисов заведе делото срещу Бареков го предупредихме, че оставя на съда да оценява интелекта му, а се говори, че сред магистратите има корумпирани, немалко корумпирани. Някои твърдят дори, че повечето били корумпирани… И срещу някой лев като нищо ще оправдаят Бареков, а ищецът ще стане първият български политик и съдебно сертифициран като тъп. Но може причината за тази компромисна позиция на съда да е свързана с нишаните, които Бареков и Борисов пускат тия дни за началото на процес на затопляне на отношенията. Главният бебек предложи подкрепа на ГЕРБ за съставяне на правителство, а Борисов го похвали, че за разлика от БСП и РБ, „проявява политическа класа". Бареков и класа?! Жив да не бех… И сякаш чувам глас зад кадър: „Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” Искам в Швейцария. Като човек, който спазва нормите на културното общежитие, искам да живея в страна, където и другите ги спазват. Точно в момента чета репортаж на Иван Филчев в „Стандарт” за Швейцария, а под прозореца ми лаят двете кучета на съседите отсреща. По-точно едното лае, другото вие. По цял ден. Като му направих забележка, вика: „Ами какво да направя, кучета – лаят…” Обаждах се в общината, но от там ми казаха, че не могат нищо да направят. С тапи за уши работя, с тях и спя. И се дивя, че в Швейцария имало неписани правила за поведение, които изключвали да пускаш пералнята след 22 часа, а в някои по-стари кооперации дори и да се пуска вода, щото тръбите шумят. У нас пералнята се пуска ексклузивно на нощната тарифа. И е съвсем нормално да се пусне и прахосмукачка, виеща като МИГ 29 в момента, когато минава звуковата бариера. Да се форсира колата в събота в 6.30 сутринта. Да се пробие дупка в стената точно между 2 и 4, задължително да се окоси тревата в неделя по същото време… С една дума всеки прави всичко по силите си, за да трови живота на другите и не му дреме. И тогава на какво основание, моля ви се, очакваме политиците да им дреме за нас?! Това не е въпрос, това е отговор. Вторник, 14 октомври Вежди Рашидов вика: "Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Дяволът не чака да го канят: „ДПС е готово да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, дори без да участва в управлението. Единствената цена на подкрепата е стабилността на страната…" В името на България! В никое друго име. Както сме написали още в тезисите си „Секс и политика при социализма”, „И в политиката, както и в секса, все си е друго, ако има кой да ти започне.” На ГЕРБ ще им е трудно само да почнат. После част от депутатите на РБ, от партиите, които са особено кооперативни, може да напуснат блока и да минат към Борисов. Бебеците също ще бъдат сериозен нетен донор. Симптоматично е, че Бареков предпочете да отиде в Брюксел, вместо да седи тук и да си ръководи партията и парламентарната група. И Атака може да дари нещичко. В предишното НС Сидеров изобрети специални финансови инструменти, за да ги закрепости, но в крайна сметка не успя. Та казвам, че на Борисов му трябва малко време, за да се позакрепи парламентарно, през което време ДПС ще помогне. Из медиите чета, че ГЕРБ, БСП и ДПС се готвели за нова промяна на Избирателния кодекс. Под претекст, че има много невалидни бюлетини трите партии се изказаха за нова методика за изчисляване и разпределение на мандатите в НС и премахване на възможността за преференциално гласуване. Бойко рекъл: „За мен системата Хеър – Ниймайер е несправедлива". Ние, за разлика от Бареков, не мислим, че Борисов е тъп, но пък и не допускаме, че познава системата Хеър – Ниймайер. Между другото, най-много от недействителни бюлетини са за ДПС. Щото там е малкият човек без конотации. Без конотации значи без образование, без професия, без някои такива базови неща, които превръщат биологичната единица в гражданин. Ако още малко се усложни бюлетината, ДПС ще трябва да купува единствено висшисти, иначе ще има много нисък рандеман. Ще плащат примерно два гласа, а ще получават един… Ако към преференциите се добави, както предлага Т. Михайлов, и една проста задачка, например колко е 2+2, то тогава ще могат да се отстранят пълните дебили. Не, 2+2 не бива, защото така могат да се отстранят и евреите, за които 2+2 не винаги е четири… Друга някоя проста задачка. Шефът на Дойче Веле у нас Александър Андреев написал коментар срещу носталгиците: „Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече - ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник (все битови маркери на Татовото време) - ограбили са им усещането за равенство и справедливост (РиС). Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им усещането, а не самите равенство и справедливост. Защото в НРБ също нямаше РиС.” Сашо, всичко на този свят е в усещането, целият ни живот е изграден върху усещанията. Действителността има много малко значение. Когато имаш усещане, цитирам Карлин, „откъм задника”, дори и да е лъжовно, ти гледаш да си го туриш до дувара, не ли? Когато през 1998 г. се създаде асоциация ”Прозрачност без граници”, българския клон на „Transparency International”, бях много учуден, че методиката за измерване на корупционния индекс се нарича „Corruption Perceptions Index” – индекс на възприемане на корупцията. Не каква е, а каква я усеща бизнесът, инвеститорите, гражданите. Ако капиталите усещат, че една страна е корумпирана, те бягат от нея. Независимо дали тя е такава. Отделен въпрос е, че тия усещания почти винаги са верни… Ало, пенсиите! Нидал Алгафари напуснал ръководството на БСП в кв. „Възраждане” и, както си е редно, се разприказвал. „Много от членовете на ръководството на БСП, вика, наричат избирателите си "тия, вмирисаните"… Не искат да ходят по срещи, защото си били цапали обувките.” И това го викали много членове, не само един-два члена … Ако си спомняте, за евроизборите имаше една злощастна мома в листата на БСП – Достена Лаверн, дъщеря на политоложката Пиргова. Та таз мома също ви беше наричала "вмирисаните бабички", "изкопаните от гробовете" и други такива комплиментарности. Тогава го отдадохме на домашното й възпитание. (По същото време майка й нарече миньорите „простаци”.) Сега се оказва, че тая крушка си имала две опашки. Не било само домашното, ами и партийното. Мислех си, че ръководните другари поне по изборите изпитват някое и друго подобаващо чувство към вас, ама явно съм бъркал. „Японци превръщат окапалите есенни листа в деликатес”, съобщава „Новинар”. Киснели листата в сол и после ги панирали с брашно, сусам и захар. Представяте ли си?! Панирана шума! Ако е верно каквото разправя Борисов, че държавата е фалирала, тая новина идва съвсем навреме, в сезона на шумата. Пък в Белгия оня ден какво станало… Организирали сексуална оргия за пенсионери. Над 200 души на възраст над 65 г. се събрали на скришно място в Шарлероа и си направили сексуален маратон. Това го съобщава белгийското издание Nord Presse, не някой съмнителен български източник. Факсимиле от Nord Presse. Правили каквото правили тези дърти сексуални маниаци и накрая на вечерта рекапитулацията била минус 7. Пет получили инфаркт, а двама белодробна емболия. Приятен начин да се умира, не ли? Сряда, 15 октомври Вчера прогнозирахме, че бебеците ще бъдат донор на ГЕРБ и днес вече имаме сбъдната прогноза. Сефтето направи пловдивската даскалка Ана Баракова. Чрез спечелените преференции по интелигентската схема 13/13 Ана изместила Дяко Дяков, лидер на пловдивските бебеци. Анка се оплаква, че Дяков и Мартин Данона я натискали да се откаже от депутатското място. Тя обаче избрала компромисен вариант – да се откаже от ББЦ и да стане независим депутат. Но дори и да се присъедини към ГЕРБ, това не би било идейно отстъпление. Самият Бареков днес признава от Брюксел, че между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99%". Обаче тоя един процент не бива да се подценява. Нийл Деграс Тайсън, доктор по астрофизика и космология, твърди, че между гените на човека и тези на шебеците има точно 99% съвпадение? 1% само ги отличава! Обаче каква разлика има понякога между поведението на човеците и шебеците! Та съвпадението не трябва да се абсолютизира. ГЕРБ отхвърли подкрепата на ДПС за евентуален кабинет на малцинството. Обсъждали 18 приоритета и имали пълно съвпадение по 12, а по 6 имали принципно съвпадение. И въпреки тази идейна и програмна близост между двете партии ГЕРБ отказва да управлява с ДПС. Румен Петков вика, че „истинският въпрос е не дали ДПС ще влезе във властта, а дали ще излезе от нея. Огромната част от назначенията по времето на Орешарски били съгласувани с „незаобиколимия фактор в държавата”. Това лично Йовчев му го казал. На въпрос на журналисти към Данчо Ментата дали си е променил мнението за Борисов, в смисъл, че вече не го смята за мутра, Ментата отговорил, че „обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава”. От което разбирам, че не си е променил мнението, но вече няма да му дава гласност. Колегата Иван Бакалов коментира: „Във вестниците и сайтовете на Пеевски няма една критична дума за ГЕРБ и Борисов от миналата есен насам. Те синхронно провеждат пропаганда в полза на Борисов и ГЕРБ… Иначе официално коалиция между ДПС и ГЕРБ няма да има. Ще има с реформаторите. Същинска комедия.” По повод точно на такива като Бакалов Бойко написа във Фейсбук: „Знайни и незнайни политолози, псевдоанализатори… се упражняваха месеци наред с внушения за предварителни договорки и задкулисни игри на ГЕРБ с ДПС. Днес станаха ясни всички тези манипулации. Аз знам, че те няма да се извинят, защото нямат достойнство за това, те 20 г. са участвали в задкулисията, които се опитваха да внушат. …” Бакалов, извинисебе! Задкулисник такъв! Ще патиш. И тогава ще те питам кой ти е крив, че си прав… Трайчо Трайков, Петър Москов и Димитър Танев от РБ ще преговарят с трите каки (за по-кратко – 3К) от екипа на Бойко. Имало идея в преговорите да се включат и представителят на СДС Румен Христов, а също и Корман Исмаилов, както и човек от БЗНС. Обаче после решили, че няма нужда от толкова хора, имали си доверие. Доверието си е доверие, ама на вълка му е дебел вратът, щото сам си върши работата. Като казах вълка, та се сетих за Лупи – Сашо Томов. Помните ли как Сашо стана вицепремиер в кабинета на Попов. От "Позитано" му гласували доверие да договори участието на БСП в тоя кабинет. Сашо отишъл и казал на Попов: "От БСП предлагат мен за вицепремиер." А като се върнал на "Позитано", обяснил: "Ами Попов настояваше аз да съм вицепремиер и аз приех." И в РБ виждам доста окумуш момчета... „Ватикана призна ползите от хомосексуалистите”, съобщава „Новинар”. В текст, подготвен във връзка с разширено заседание, в което щели да участват над 200 епископи, се изтъква: „Хомосексуалистите имат таланти и достойнства, които могат да предложат на християнското общество. Готови ли сме да приемем тези хора и да им гарантираме място в нашето общество?” Ето нещичко за достойнствата от хомосексуалистите от моя настолен приятел Селин: „Не обичам служители, които нито пият, нито пушат… Да не сте случайно педераст? Не? Жалко! Те крадат по-малко от другите. Знам го от опит… Привързват се…” Струва ми се, че ние главно от това им качество имаме нужда днес, не толкова от талантите им. Таланти си имаме, характерите са кът… От Ватикана уточняват, че всичко това не означавало, че одобряват еднополовите връзки, но призовават за повече състрадание към тях, да им се предложи „братско пространство”. Помнете ми думата, до края на десетилетието еднополовите бракове сред католиците ще се сключват със свещеник. Православието яко изостава. Четвъртък, 16 октомври Седем часа преговаряха вчера РБ и 3К и накрая нищо. Румяна Бъчварова: „Установихме, че имаме изключително съвпадение по 18-те приоритета, които ГЕРБ определя за следващото правителство…” Петър Москов от ДСБ: „Ние постигнахме сходство по над 90% от темите. С едно две малки изключения ние имаме общо разбиране за решаване на спешните проблеми…” Днес по телевизора Москов повиши процентите на 99. „Не знам, вика, каква е причината ГЕРБ да обявят консултациите за неуспешни.” ГЕРБ разправят, че се притеснявали, че РБ се явявали множествен субект, нещо като орел, рак и щука, което не гарантира стабилност на бъдещото правителство. И искат да знаят малко по-точно кой дърпа и кой бута колата в блока. Има логика. Много вожд се е събрал в РБ. Но то и при другите е така. Зер ПФ и ББЦ не са коалиции? Е, има и партии като Атака, където вождът е само един. Но при него проблемът е, че не винаги е тъждествен на себе си, ако ме разбирате. Поради което не винаги е единодушен. Сега иска преговорите му с ГЕРБ да се излъчват по телевизията. Даже ми казаха, че звънял на Добрина да пита не може ли във времето на „Референдум”. Г-жа Ирина Репуц, лидер на Християндемократическата партия, дава доказателства, че ГЕРБ са в правото си да приемат РБ като множествен субект. „Ние, вика, от ХДП не бяхме поканени на консултациите за изработване на позиция на РБ за преговорите.” Докато 3К преговарят с 4 лидери от 5 партии, изведнъж се обажда г-жа Репуц и се разбира, че партиите са повече от пет. После се разбира, че не била поканена и БНД на Борислав Великов. Спомням си едно интервю с Репуц в „Дневник”. Питаха я защо е избрала да се включи в политиката с ХДП? „Заради буквичката „Х“ в началото на името, защото не е важно колко голяма е една партия, а колко е голям идеалът, на който тя служи…” Точно така е! И сам човек може да е партия. Веднага давам пример с д-р Тони Филипов, демек аз. Сам служим на идеала на ППЧК! Не ли? А за госпожа Репуц ми се ще да запитам реформаторите за чий Х, Y и т.н. им беше тази госпожа? Донесе им гласове, или некой идеен чеиз? Или просто беше склонна да си плати сумата за водач на листа… Между другото, в същото интервю г-жа Репуц признава: „Понякога си мисля, че и те не разбраха как ни приеха, това е в кръга на шегата, разбира се.” Шега, шега, ама и аз така си мисля… Според „Стандарт” преговорите между 3К и РБ вървели по мед и масло цели пет часа и половина. Постигнали съгласие по повечето политики и едва ли не се захванали да уговарят втора среща, когато Тетка Цачева излязла за малко и след това преговорите неочаквано зациклили. Ако г-жа Цачева е ходила до тоалетната, преговорите е трябвало да се отпушат, не да зациклят. Според нас се е обадила на Бойко, за да му се похвали колко хубаво вървят преговорите. И Бойко й е казал, че много хубаво не е на хубаво и на нея й се е дръпнал ентусиазма… Петък, 17 октомври В „Преса” информират за мнението на Борисов за преговорите с РБ. Цитирам: „Крайно съм неудовлетворен от подготовката на РБ за днешните консултации… по много от темите те въобще не са били подготвени, напиКа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.” Напика? Ей, внимавайте, че някой ден ще му вмените и по-голямата работа и тогава ще стане сложно… Колегата Петьо Цеков обръща внимание във ФБ на една изумителна дописка в „24 часа”: „Радка Налбантова кара трактор на небето”. Помислих, че се бъзика. Обаче не, реална дописка си е, има си и автор – Радко Паунов. Ето умопомрачителния лийд на текста: „Бившата шефка на ТКЗС-тата у нас Радка Налбантова, която през 1990 г. заплаши да прати срещу стачкуващите студенти в София трактори и комбайни, сега анализира изборите от небето…” Верно? А не разбрахте ли до какви изводи е стигнала? Интересно ми е от небето как се виждат нещата. Щото четох много земни анализи, но нито един не ме удовлетвори. Второто изречение също е интригуващо: „Баба се спомина преди по-малко от 6 месеца. И няма как да празнува Деня на селскостопанската труженичка”, обясни 18-годишната внучка Тина…” Наистина няма как… Бебеците явно са много притеснени, че ГЕРБ уж кара наред, ама точно тях може да прескочи, та бързат да свалят мизата. (Ако си говорехме неформално, щях да кажа, че свалят гащите направо…): „Готови сме да отстъпим от много от претенциите си при преговорите с ГЕРБ”. Подготвят почвата за предстоящата среща с 3К да преговарят. Според нас ги няма в схемата, щото техните 15 депутати, както писахме вчера, ги имат предвид за друга работа… Не знам, но имаме усещането, че докато 3К се срещат с тоя и оня, пощипват се и се гъделичкат, някъде другаде се водят реални преговори и се формира реално правителство. Само усещане. To be continued

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване