25 хиляди фалшиви обувки иззе полицията в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414648

25 хиляди обувки, маратонки и ботуши с фалшиви търговски марки иззе полицията в Пловдив, а трима души са в ареста след акция в складовата база на Нордикс в града, информира БГНЕС.
Двама от задържаните са с повдигнати обвинения за използване на търговски марки без съгласието на притежателите им и с мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 25 хиляди обувки, маратонки и ботуши с фалшиви търговски марки иззе полицията в Пловдив, а трима души са в ареста след акция в складовата база на Нордикс в града, информира БГНЕС. Двама от задържаните са с повдигнати обвинения за използване на търговски марки без съгласието на притежателите им и с мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000

14 бивши депутати взимат помощи за безработни от държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_414899.html

14 народни представители от 42-рото Народно събрание са на борсата на труда и са регистрирани в Агенцията по заетост, показва справка на Нова телевизия. Обезщетенията, които бившите депутати взимат от държавата, не са никак малки - те взимат 60% от заплатите, които са взимали в парламента. Ако например 43-тото НС се разпусне след 2 години и депутатите се регистрират като безработни в Агенцията по заетостта, то те ще взимат по около 1500 лева на месец обезщетение от държавата. „Законовата форма да отидеш на борсата, след като си излязъл от Народното събрание, е нещо априори законно, нормално да се прави”, обяснява Рамадан Аталай, народен представител от ДПС.

Маркови обувки-менте задържаха в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4414643

25 хиляди обувки, маратонки и ботуши с фалшиви търговски марки иззе полицията в Пловдив, а трима души са в ареста след акция в складовата база на Нордикс в града, информира БГНЕС.
Двама от задържаните са с повдигнати обвинения за използване на търговски марки без съгласието на притежателите им и с мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 25 хиляди обувки, маратонки и ботуши с фалшиви търговски марки иззе полицията в Пловдив, а трима души са в ареста след акция в складовата база на Нордикс в града, информира БГНЕС. Двама от задържаните са с повдигнати обвинения за използване на търговски марки без съгласието на притежателите им и с мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000

Цацаров ще поиска имунитетите на поне 7 депутати и 1 евродепутат

http://pik.bg/цацаров-ще-поиска-имунитетите-на-поне-7-депутати-и-1-евродепутат-news247313.html

Цацаров ще поиска имунитетите на поне 7 депутати и 1 евродепутат

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитетите на най-малко 7 депутати от 43-тото Народно събрание и поне на 1 евродепутат заради наказателни производства срещу тях, твърди в. "Стандарт".

Исканията ще бъдат направени едновременно, за да не бъде упрекната прокуратурата в избирателност. Това вероятно ще стане до края на ноември. Според запознати само две от осемте парламентарно представени политически сили нямат депутати с наказателни производства. В края на октомври главният прокурор Цацаров обяви, че престъпленията, по които депутатите са разследвани, са от различно естество, включително и данъчни престъпления.

Имената на народните представители ще станат известни едва след като приключи проверката за наличие на висящи производства срещу депутати, която разпореди главният прокурор.

Амбициозна и неизпълнима управленска програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414193

Както си е обичайно, политическият живот в България ни сервира добрите новини като гарнитура на лошите. Така се случи с новото правителство и неговата програма. В една трудна ситуация политиците проведоха сравнително прилични и донякъде публични консултации, които завършиха с коалиционно споразумение и програма. Това само по себе си е пробив Както си е обичайно, политическият живот в България ни сервира добрите новини като гарнитура на лошите. Така се случи с новото правителство и неговата програма. В една трудна ситуация политиците проведоха сравнително прилични и донякъде публични консултации, които завършиха с коалиционно споразумение и програма. Това само по себе си е пробив

Менте маркови обувки задържаха в Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/mente-markovi-obuvki-zadyrzhaha-v-plovdiv-6026923

25 хиляди обувки, маратонки и ботуши с фалшиви търговски марки иззе полицията в Пловдив, а трима души са в ареста след акция в складовата база на Нордикс в града, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Онкоболна остави 9-месечно бебе сираче

http://pik.bg/онкоболна-остави-9-месечно-бебе-сираче-news247312.html

Онкоболна остави 9-месечно бебе сираче

36-годишна жена почина от безнадеждната диагноза карцином на черния дроб, а в последните й мъчителни часове около нея пълзеше 9-месечната й щерка Виктория. В последните си дни майката вече не можеше да познае детенцето си, нито сестра си, която се върнала по спешност от гурбет в чужбина, за да помага. Защото Стела Ковачева и нейната дъщеря са обречени да преживяват с 35 лв на месец, пише в. "Монитор".

За да набавят средства поне за обезболяващи лекарства, са продали всички мебели в апартамента, включително и посудата. Продали са и бойлера. Техни комшии, покъртени от драмата на майчицата, са събрали пари и купили нов бойлер, като платили и на майстор на го монтира. 24 часа след посещението на репортери майката на 9-месечната Вики ­ Стела Ковачева, издъхна в дома си в Хасково. Жената почина сред близките си въпреки предложението на лекарите от хасковската онкоболница да я приемат в стационара.

Констатацията на специалиста от раковата болница д-р Стоян Ковачев обаче бе категорично ­ състоянието й е antemortem, предсмъртно. Няма дори нужда от обезболяващи, защото не чувства нищо. Сестрата на Стела Радостина се съгласи и пожела Стела да дочака сетния си час сред близки хора. Той настъпи в 11.45 часа. В последните си дни Стела нямаше дори обезболяващи лекарства. Обиколила е всички болници в София, последно е изписана от Александровска, където й казали, че състоянието й е безнадеждно и лекарите няма какво повече да направят.

Целия блок на улица „Оборище“ в Хасково живее с драмата на нещастното семейство и помага каквото може. За непосредствените им нужди се грижи лелята на бебето и сестра на Стела ­ 40-годишната Радостина. Тя пристигнала от остров Родос, където живее с мъжа си. „Похарчих спестените си пари за сестра си и преди всичко за детето. Мъжът ми праща от Родос колкото може, но ние сме средна ръка хора.

Тази година съм дала над 1000 лева за болници, за лекарства“, разказва младата жена. От нейния кратък разказ става ясно, че сестра є е работила 12 години в цирк в Испания, но когато се прибрала в България миналата година, разбрала, че не е била осигурявана. Бившите є колеги от цирка на няколко пъти събирали пари и є изпращали за лечение. Радостина знаела за 4000 евро, като само може да предполага, че парите са отишли за доктори и лекарства. От тях вече няма и стотинка. Не могат да разчитат на бащата на Виктория. Стела избягала от него поради „недобри неща“, притеснено обяснява сестрата. За рака се разбрало едва когато Стела родила дъщеричката си.

Сринала се изведнъж, дори не можела да държи и чаша в ръка. Прегледите разкрили, че жената е имала нелекуван хепатит, който е довел до рак. После всичко се развило много бързо. Почерненото семейство няма пукнат лев, включително и за административни такси и за толкова обикновени неща като памперси, пюрета, дрешки. По съвет на службата и предвид множеството желаещи да помогнат хора от страната и чужбина, 40-годишната жена отскочи спешно до банката, за да открие сметка.

Многобройните членове от вече формираните фейсбук групи за помощ, които искат да дарят дрешки, памперси и други консумативи за детето, могат да изпращат даренията си на църквата „Св.Архангел Михаил”, Хасково 6300, ул. „Цар Освободител” 38. Свещениците от храма отец Никола, отец Димитър и отец Златко още вчера обявиха че ще направят всичко за да помогнат. На съботния Архангелов ден пък в храма ще бъде поставена касичка с дарения за сирачето, като всички събрани пари и консумативи ще бъдат изпратени на зачерненото семейство.

След тази трагедия единственият шанс на невръстното сираче Вики е желанието на леля му да го осинови. Такова обещание Радостина дала и пред умиращата си сестра. В петък сутринта социалните разговаряха с нея. Със заповед на директора Стефан Манахилов ще се възложи на Радостина да се грижи за малката със спешна мярка за закрила на детето.

Тази заповед обаче трябва да бъде потвърдена от районния съд, което ще стане по-късно. Според нормативните документи обаче, евентуалното възлагане на попечителство от страна на Радостина трябва да се възложи от кмета на община Хасково, като компетентния орган по попечителство. Едва след това може да се предприемат стъпки за осиновяване на Вики, обясниха социалните. Радостина ги увери, че ще остане в Хасково, докато се уредят всички формалности. „За последно преди три дни показа признаци на живот. Показах й Виктория и й казвам: „Виж детето си”.

Тя протегна ръка, погали го по едната бузка, после по другата. И това беше, погледът є отново стана безжизнен”, споделя сестрата. „Детето го вземам при мен в Гърция. Обещах на сестра си“. Дори успяхме да заверим нотариално пълномощно, с което ми прехвърля всички права върху детето, включително да напусна страната”, казва още Радостина.

5 рейса с германци идват да рушат оградата с Турция

http://www.bnews.bg/article-121229

Ако не се вземат мерки, струващата милиони ограда ще бъде разрушена и в страната ще нахлуят отново десетки хиляди незаконни емигранти.

Днес ще вали

http://frognews.bg/news_79749/

Днес ще преобладава облачно време. Очаква се да завали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°.

Цигарите поскъпват от догодина, цената ще скача до 2018 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_414897.html

Цигарите ще поскъпнат от догодина. Това става ясно от променената макрорамка на бюджета за 2015-2017 г., съобщава „Преса". Акцизът на тютюневите изделия трябва да се увеличи от сегашните 148 лв. за 1000 къса до 176 лв. през 2018 г. За да не стане ударно покачването, служебният финансов министър Румен Порожанов е записал поетапно вдигане на ставката. Планира се догодина тя да скочи с 12 лв. - до 160 лв., от 2016-а да бъде 165 лв., а от 2017-а - 177 лв. за 1000 къса. Как това ще се отрази на реалната цена на кутия цигари, още не е ясно, но повишението ще е с над 20 стотинки. Запознати със сметките на финансовото министерство обясниха, че новото правителство ще трябва да реши дали да увеличи цената на по-евтините, или на по-скъпите папироси. Акцизът се състои от две части, чиято тежест за тях е различна. Първата е процент от продажната цена (сега е 23%), а втората е твърда стойност (т.нар. специфична ставка) на 1000 къса - 101 лв. В зависимост от това коя от частите се повиши, ще се види и покачването на общата цена. Очакванията на тютюневия бранш са общото поскъпване до 2018 г. да бъде с около 0,80-1 лв. за кутия. В документа се предвижда още минималната заплата от догодина да стане 380 лв., от 1 януари 2016 г. - 420 лв., а от началото на 2017 г. - 450 лв. В момента е 340 лв. Майчинските за дете от 1 до 2 г. замръзват на 340 лв. Детските добавки си остават 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ. Няма корекции и в осигуровките. Максималният осигурителен доход става 2600 лв. от догодина, 2800 лв. от 2016-а и 3000 лв. от 2017 г. В момента той е 2400 лв. Таванът на пенсиите ще бъде съответно 910 лв., 980 лв. и 1050 лв. Последната дума за проектобюджет 2015 ще има новият министър Владислав Горанов.

Българските полицаи отбелязват днес професионалния си празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=270042

Българските полицаи отбелязват днес професионалния си празник. За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (Архангеловден по стар стил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г.

Големите депозити в банките намаляват

http://pik.bg/големите-депозити-в-банките-намаляват-news247310.html

Големите депозити в банките намаляват

Броят на депозитните сметки в банките, в които има над 1 милион лева, е намалял с 47 за последните 3 месеца. Това става ясно от данните на БНБ за третото тримесечие на 2014 г. Общият брой на седемцифрените сметки в края на септември е 685.

Между края на юни и края на септември сумите в тях са се свили с над 108 милиона до 1.726 милиарда лева. Сериозен спад има и при влоговете между 200 хиляди и 500 хиляди лева, информира в. Сега. Намаляването на големите депозити най-вероятно се дължи на кризата с КТБ, която започна през юни. Неслучайно най-голям ръст през третото тримесечие има при влоговете, които са точно под границата на гарантиране - от 100 до 200 хиляди лева. Те се увеличават с 210 милиона лева.

Според експерти това ясно показва, че българите продължават да държат спестяванията си в банковата система, но изпитват страх от загуба на средства и раздробяват големите си вложения. Размерът на депозитите на домакинствата в края на септември е 39.188 милиарда лева. През третото тримесечие те са се увеличили с 600 милиона лева.

В тази група влизат и еднолични търговци, самоосигуряващи се, партии, неправителствени организации и др. В края на третото тримесечие фирмите държат в банките 543 хиляди депозита на обща стойност 16.211 милиарда лева. За 3 месеца те са нараснали с 1.17 милиарда лева. Общият размер на спестяванията на неправителствения сектор e 55.399 милиарда лева - с 1.77 милиарда лева повече, отколкото в края на юни, когато при атаките срещу КТБ и ПИБ се стигна до засилено теглене на пари от банките.

Облачи и температури между 14° и 19° ни очакват днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414635

Атмосферното наляганe ще се понижава. Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по- късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по Атмосферното наляганe ще се понижава. Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по- късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по

Отваряме вратите на автобуса с бутон

http://pik.bg/отваряме-вратите-на-автобуса-с-бутон-news247309.html

Отваряме вратите на автобуса с бутон

Специален бутон ще натискаме от понеделник, за да се качим или слезем от новите рейсове, тролеи и трамваи в столицата, пише в. Монитор. Копчетата ще са разположени от двете страни на вратите в над 100 превозни средства, обясниха от Центъра за градска мобилност.

За улеснение на пътниците ще се разлепят и стикери с инструкции. Бутоните ще отварят вратите само при спряло превозно средство на спирка. Всички нови транспортни средства разполагат фабрично с бутони, а идеята е да се запази топлото в салоните. По този начин, ако няма пътници, няма да се отварят вратите и да влиза студено през мразовитите месеци. През януари Столична община чака нова пратка от общо 126 екоавтобуса, купени с европейски средства по програма „Околна среда”.

46 луксозни рейса вече возят столичани по линиите 83, 102, 113 и 120. Точно този модел е грабнал наградата за най-добър автобус на 2014 г. Те са оборудвани с най-модерната за момента техника, отговарят на всички европейски екологични норми и на изискванията за достъпност. С тях ще бъде подменен 50% от автопарка на градския транспорт. Рейсовете са климатизирани и с електронни табла за указване на маршрута.

Те са достъпни за инвалиди и майки с колички, а като спират, се накланят настрани към тротоара, за да се качват по-лесно пътниците. Рейсовете се движат на природен газ и имат система за аудиоинформация, която съобщава спирките на пътниците. С новите автобуси ще бъде постигнато 6 пъти намаляване на замърсяването на въздуха, който дишаме.

Новите 50 тролея, които вече превозват столичани, харчат с 15 % по-малко ток от старите „Икаруси”. Луксозните возила са снабдени и с дизелов агрегат, който им позволява да се движат и без „тиранти”. С тях тролейбусния парк е подменен почти 90% и старите возила ще излязат в пенсия. Идеята на общината е да ги продаде или за скрап, или на друг град. Финансирането на новите возила е от 27,5 млн. евро, а парите са от програма „Регионално развитие”. Част от проекта е доставката и инсталирането умните светофари по 520 ключови кръстовища. С парите беше и ремонтирано и трамвайното трасе по бул. „България”.

Днес ще е облачно с температури между 14° и 19°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4414632

Атмосферното наляганe ще се понижава. Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по- късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по Атмосферното наляганe ще се понижава. Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по- късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по

Гонзо пак си намери друг виновен за загубата от Берое

http://www.bnews.bg/article-121230

Не знам дали съдиите не могат, не искат или го правят нарочно, но смятам че днес съдийството бе разочароващо, коментира Георги Иванов.

КГБ за България: Блага дума и пистолет вършат чудеса

http://frognews.bg/news_79750/

В БСП се извърши преврат като този на 10 ноември 1989 г. Това твърдят стари кадри от "Позитано" след изваждането от ръкводството на Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Евгени Узунов. Според тях смяната станала под натиск от Русия, за да върви БСП към сдобряване с АБВ на Георги Първанов, който се счита за проводник на кремълските интереси у нас.

Четирите "жокера" на Борисов

http://viewpoint.actualno.com/Chetirite-jokera-na-Borisov-news_59199.html

Новото правителство е факт – официално, без повече чудене кой какво ще вземе. Сега обаче започва чуденето какво ще се направи. И преди да ги има първите резултати, си позволявам да изразя св...

Гръм в рая - Слави Бинев се разсърди на Бойко Борисов заради отказан пост

http://politics.actualno.com/Grym-v-raja---Slavi-Binev-se-razsyrdi-na-Bojko-Borisov-zaradi-otkazan-post-news_59213.html

Не очаквам Бойко Борисов да се промени – не дава добри сигнали още от самото начало. Това заяви депутатът от „Патриотичния фронт” (ПФ) Слави Бинев. Вчера нашият председа...

Израел забрани да се издават визи на хора от държави-огнища не ебола

http://asia.actualno.com/Izrael-zabrani-da-se-izdavat-vizi-na-hora-ot-dyrjavi-ognishta-ne-ebola-news_59202.html

Министерството на външните работи на Израел е изпратило във всички свои представителства зад граница указание да не се издават визи на граждани на държави, в които бушува вирусът на ебола, предаде А...

Първа оценка на министъра на отбраната: Армията губи 2,5 млн. лева годишно

http://politics.actualno.com/Pyrva-ocenka-na-ministyra-na-otbranata-Armijata-gubi-25-mln-leva-godishno-news_59210.html

Знаете ли при какво съотношение на силите се напада и се отбранява – на този въпрос трябваше да отговори новият министър на отбраната Николай Ненчев. Верният отговор, според военни експерти,...

Новият кабинет - в схемата 4-4-2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413916

Да пожелаем искрено успех на новото правителство. За съжаление, след като чухме вижданията и приоритетите на водещите парламентарни фигури, нямаме особен повод за оптимизъм най-малкото защото никой не дефинира ясно в какво биха се изразили успехът и неуспехът на новия кабинет.
От ГЕРБ чухме общи приоритети, които звучат като добри пожелания, Да пожелаем искрено успех на новото правителство. За съжаление, след като чухме вижданията и приоритетите на водещите парламентарни фигури, нямаме особен повод за оптимизъм най-малкото защото никой не дефинира ясно в какво биха се изразили успехът и неуспехът на новия кабинет. От ГЕРБ чухме общи приоритети, които звучат като добри пожелания,

Цигарите поскъпват след Нова година

http://frognews.bg/news_79748/

Цигарите ще поскъпнат от догодина. Акцизът на тютюневите изделия трябва да се увеличи от сегашните 148 лв. за 1000 къса до 176 лв. през 2018 г.

Защо една холандка започна арт проект у нас и какво не е в ред с плажовете ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_414878.html

Холандската артистка Жозефин Баан пристигна тези дни в София, за да изпълни своя експериментален художествен проект в България. Творбата й представлява кратко послание, поставено върху билборд в центъра на Пловдив, на ъгъла на булевардите „Христо Ботев” и „Източен” , който ще бъде открит в събота на 8 ноември от 13:00 часа. Часове преди да потегли за Пловдив, ние се видяхме с Жозефин, за да я разпитаме за проекта й. В течение на разговора освен подробности около билборда, разбрахме какво му е лошото на родното ни Черноморие, как да се обръщаме към лидера на Британската партия на независимостта, защо фъстъченото масло е смешно и твърде много билборди ли има по улиците на България. Какво е името на проекта - „От Лондон с любов“ или нещо друго? Защо точно това име? Нарекох проекта „От Лондон с любов“...ами защото е лесно. Мисля, че е много лесно разпознаваемо изречение, а и аз не обичам да слагам заглавия на творбите си. Проектът, който ще представя в България, е продължение на работата ми досега – през последната 1 година работя с плакати, но винаги в по-малък мащаб и в Лондон. За пръв път ще правя нещо подобно в толкова голям мащаб и в друга държава. Какво искаш да постигнеш с това? Социален експеримент ли е, експеримент с изкуството, или и двете? Това е експеримент на много нива. Лично за мен е голям експеримент, защото никога досега не съм пробвала да видя как ще се приемат плакатите ми в други страни, особено в такива, които не са англоговорящи. Но също така и цели да предизвика обществена реакция, коментар по въпроса. За пръв път се опитвам да свържа две неща в подобна мащабност и да започна международен диалог – политически и обществен. Значи очакваш резултатите да бъдат изненада и за самата теб, нямаш някакви очаквания да стане нещо конкретно, както например биха имали учените или психолозите? Да, точно затова и се опитвам да поддържам работата възможно най-отворена. Опитвам се да достигна до възможно най-много хора, бих искала да знам как той се приема в България, какво мислят хората за написаното върху билборда. Също така така какво ще се случи, когато се върна в Лондон, защото там ще представя документално видео за проекта. Надявам се по някакъв начин да провокирам хората да мислят, да говорят. Разбира се, съществува и възможността всичко просто да изчезне в нищото. Това е просто един билборд, а има хиляди, може би никой няма да забележи, че е там. Това е едно от нещата, които ме притесняват - „От Лондон с любов“ звучи като туристическа реклама. Ти откъде си родом? Живяла съм в Амстердам, но съм прекарала много време в Ротердам, така че мисля да кажа Ротердам. Защо не тогава „От Ротердам с любов“ или „От Амстердам с любов“, или от Брюксел като символ на Европа и т.н.? Опитах се да го направя да не изглежда като реклама. Платното представлява черни ръкописни букви върху хартия, така че прилича по-скоро на записка. А и тъй като е само един билборд, то не прилича на рекламна кампания. Разбирам притеснението ти и съм мислила за него. Но причината да избера това изречение е, защото в момента като артист съм базирана в Лондон и работя там. А не е лесно да си артист в там. Освен това Лондон е доста по-голям от Брюксел например. А и за мен Брюксел символизира твърде много ЕС, което не е тема на моята творба. Когато хората чуят името на столицата на Англия, те вече имат много впечатления за нея – това е голям, желан, богат, скъп град. Той е място, където хората отиват – включително и аз, - за да се опитат да постигнат нещо. Но също така много хора се връщат разочаровани оттам, защото е труден град. От друга страна, посланието прилича на една от онези сладки пощенски картички, които човек би изпратил на баба си, или нещо такова. И според мен е забавно да поставиш едно такова нещо на билборд. Също така е иронично да представиш подобно лично съобщение в обществено пространство. А възможността за обществен дебат възниква от връзката, която имат тези два града, от търканията помежду им. Надявам се да облекча напрежението между тях. А така аз лично изпращам по някакъв начин любовта си към хората, които ще го прочетат. Надявам се да не потъне в нищото, но никога не знаеш. И какво ще правиш ти през това време – ще стоиш пред него и ще молиш хората за коментар? Ами да, всъщност това ще правя. Надявам се, не знам дали много хора ще се отзоват, но има един доброволец от България, който ще говори с местните по-лесно, тъй като не всеки знае английски. А защо България? Повечето българи, като чуят, че някой чужденец е дошъл тук, за да работи или живее, си казват - „Защо, по дяволите, си тук?“ Ние отиваме да работим и живеем в чуждите държави, а някой иска да направи обратното. Точно заради това. Защото вие идвате при нас, затова и аз дойдох тук, за да разбера кои са хубавите неща в държавата. Бях тук миналото лято на почивка и местните, като разбираха, ме питаха - „Защо си тук?“ Това доста ме изненада. На мен много ми хареса посещението, тук се живее много по-различно, което приветствам, тъй като в Лондон често пъти ми е много натоварено, много е скъпо и не е лесно да се живее там. Така че идването ми тук беше приятна смяна на обстановката. Идеята за този билборд ми дойде на ума, докато пътувах. Просто докато се возех, видях, че имате толкова много, толкова много, което ми се стори много забавно . След това започнах да мисля как може да изглежда този билборд, как да обоснова присъствието му тук, после направих връзката с Лондон. Защо отиде в Англия? За да следвам магистратура. Друга причина е, че този град се свързва с това да бъдеш успял. Сещаш ли се, просто, като кажеш Лондон... Голямата ябълка на Европа... Да, точно – големият метрополис. Ако успееш там, си успял навсякъде. Малко наивна идея. Просто се случи така, че намерих университет с добра репутация, където да завърша магистратура. Така че това е реалната причина да ида там. И ще останеш там? Не, само уча. Тази година завършвам. После в Холандия ли ще се върнеш? Не съм сигурна. Със сигурност няма да остана в Лондон. Също така имам приятел в Швейцария, но и там не мисля, че ще отида. Плановете ни са да попътуваме за една година, след като се дипломирам. И двамата искаме да пробваме да поживеем малко в Белград например, да получим този опит. Препоръчвам ти го, на мен Сърбия ми харесва повече от България. Имате прекрасни съседи. Мисля, че имате много положителни страни в държавата. Разбирам, че не е лесно да се живее тук, да си намериш работа, или по-скоро добре платена работа – това е и причината да не съм се пренесла да живея в Източна Европа все още – но ако мога, бих се пробвала. Ще продължиш ли проекта в Белград или ще наемеш билборд в Лондон, на който да пише „От София с любов – специално за Фарадж”? Да, специално за Фараж. Фараж или Фарадж? Мисля, че е Фараж, но никога не съм сигурна. Ще го наричаме Найджъл. Най-добре. Не знам какво следва от тук натам. Зависи от отзивите, които ще получа, защото искам да се науча от този проект, може би да наглася идеите си и да продължа. Също така наемането на билборд в Лондон е доста скъпо. Това е и една от причините да се развиваш трудно като артист. Така че не знам какви са бъдещите ми планове. Разкажи тогава за миналите си. Обикновено не работя на основата на проекти. Това е първият път, в който го правя. Аз принципно съм художник, но също така работя и с думите и езика от много време. Миналата година правех плакати, които изглеждат по същия начин, по който и този, който ще покажа тук. Те представляваха кратки текстове, понякога просто дума, които да те накарат да си помислиш различни неща, като ги погледнеш. Може да те развеселят, да те разгневят, да те замислят. На един от плакатите пишеше „Peanut butter, motherfucker“ ( Фъстъчено масло, копеле ) – някои хора решиха, че е много забавно, други го сметнаха за обидно. Та аз слагах тези малки брошурки в пощенските кутии на хората, като се интересувах от това да изведа изкуството вън от галериите. Но най-вече исках да провокирам. Така разлепих плакати с "Peanut butter, motherfucker” в метрото, където хората са намусени, бързат, и не можех да ги видя как реагират, но си ги представях. Това създава новост във всекидневието ти, ти не го очакваш и може би то ще те „удари” по някакъв начин. Хората си представят различни неща, като го видят. Аз лично се сетих за песента “Peanut butter jelly time” , сещаш ли се? С танцуващия банан. Да, да, това беше от сериала „Family guy” . Какво мислиш за България, била си тук миналата година. Само не започвай с това, че е страхотна държава със страхотни хора – знаем си го това, няма да ти повярваме. Така ли, няма ли? Всички ще решат, че си просто любезна. Това е доста лошо. Хората постоянно ме питат – „Защо си дошла тук на почивка, какво ти има?” Имате толкова лоша самооценка, и като кажа, че харесвам страната ви, решавате, че съм просто любезна. Всъщност това не е така, харесва ми. Виждам, че имате проблеми и виждам нещата, за които си говорихме преди това ( бел. авт. – преди интервюто говорихме за политическата, социалната и икономическата обстановка в страната и Европа ). Но смятам, че психическата ви настройка трябва да стане по-положителна и активна . Една от причините да направя този билборд е, че исках той да бъде положително послание. Исках да осветля малко нещата. Ако продължите да си казвате, че страната е скапана, че хората са скапани, че всички е скапано , тогава да, нищо няма да се промени. Подобно настроение създава апатия. Има неща, от които може да се гордеете със страната си, също така тук има много потенциал. Разбирам също, че имате и огромни проблеми, чието решаване сигурно ще отнеме много време. Благодаря за честния отговор. Сега ми кажи нещо, което не ти харесва в България. Не ми харесва, че казвате „да” и „не” с клатене на главите по различен начин от останалите страни. Много е объркващо. Шегувам се, не ми е неприятно, просто объркващо. Не харесвам крайбрежието ви в частта му, където е пълно със заведения . Смятам, че е срамота, защото започнах обиколката си от северната част, където беше много красиво – при Балчик беше тихо и приятно. После идваш при Варна и Слънчев бряг и всичко изглежда толкова неприятно – толкова много грозни сгради, пияни хора, купони. Харесаха ми Иракли и Созопол. Пазете тези места. За финал – ще изпратиш ли някакво съобщение на читателите ни сега? Мисля, че изпращам посланието си с този проект, но ще помоля читателите ви да се включат в него, да изразят мнението си. Това е най-важното сега. Имам и страници във Фейсбук и Туитър , където хората могат да публикуват мнението си. Къде ще бъде билбордът? Той ще бъде в Пловдив, на ъгъла на булевардите „Христо Ботев” и „Източен”. Близо до един Макдоналдс. Откриването му е в 13:00 часа на 8 ноември. Аз ще бъда там, за да заснема слагането му, като той ще остане там за 2 седмици, но аз ще бъда за 2 дни до понеделник сутринта.

Стоичков дари патриарх Неофит с фланелка №8

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414310

Точно за едно футболно полувреме - 45 минути, патриарх Неофит прие Христо Стоичков и екипа на американската телевизия "Унивижън".
"Продължавайте да прославяте България, вашата помощ към децата ни е огромна", каза главата на църквата и благослови Стоичков.
"Вие сте спортен човек, затова ви подарявам фланелка на националния отбор с номер 8, за да т Точно за едно футболно полувреме - 45 минути, патриарх Неофит прие Христо Стоичков и екипа на американската телевизия "Унивижън". "Продължавайте да прославяте България, вашата помощ към децата ни е огромна", каза главата на църквата и благослови Стоичков. "Вие сте спортен човек, затова ви подарявам фланелка на националния отбор с номер 8, за да т

Архангеловден

http://www.moreto.net/novini.php?n=270043

На 8 ноември по стар български обичай празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек.

Големите депозити в банките намаляват

http://frognews.bg/news_79747/

Броят на депозитните сметки в банките, в които има над 1 милион лева, е намалял с 47 за последните 3 месеца.

Родните милионери се стопиха с 47

http://www.bnews.bg/article-121226

Депозитните милионери в България са намалели с 47 за последните три месеца, става ясно от статистиката на националната банка.

Лекари искат глоби за домсъветите за снежни тротоари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414043

Община Варна да упражни контролните си функции и да глобява домсъветите за непочистен сняг и лед. Това призоваха лекари на заседание, посветено на зимната подготовка. В болница "Св. Анна" са сформирани 20 извънредни екипа, осигурени са и 26 допълнителни легла, но практиката сочи, че при заледяване те винаги недостигат. Община Варна да упражни контролните си функции и да глобява домсъветите за непочистен сняг и лед. Това призоваха лекари на заседание, посветено на зимната подготовка. В болница "Св. Анна" са сформирани 20 извънредни екипа, осигурени са и 26 допълнителни легла, но практиката сочи, че при заледяване те винаги недостигат.

Преглед на печата - 8 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269931

„24 часа": Българите умират най-много от инсулт, лекували го средновековно Инсултът е най-честата причина за смърт у нас, но го лекуваме средновековно. Това каза националният консултант по неврология проф. Иван Миланов на първия форум на Европейския мозъчен съвет в България.

Истина или лъжа: Димитър Цонев започнал да си търси личен уролог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413753

Димитър Цонев - журналистът, на когото зрителите имат голямо доверие, насочи общественото мнение към проблема с рака на простатата. “От утре започвам да си търся личен уролог!”, каза тв водещият в предаването си “Още от деня” по БНТ 1 в четвъртък.
Потърсихме Цонев, за да каже дали е истина.
Истина е. Димитър Цонев - журналистът, на когото зрителите имат голямо доверие, насочи общественото мнение към проблема с рака на простатата. “От утре започвам да си търся личен уролог!”, каза тв водещият в предаването си “Още от деня” по БНТ 1 в четвъртък. Потърсихме Цонев, за да каже дали е истина. Истина е.

Земеделският министър уволнявал до последната минута

http://www.bnews.bg/article-121228

Часове преди да сдаде поста земеделският министър Васил Грудев е уволнил ключови чиновници.

ДКЕВР: Не може да не плащате такса "сградна инсталация"

http://society.actualno.com/DKEVR-Ne-moje-da-ne-plashtate-taksa-sgradna-instalacija-news_59209.html

Според ДКЕВР няма как да се „откачим” от такса „сградна инсталация”, дори да постигнем договорка с „Топлофикация” да се откажем от услугите ...

Полицията потвърди: Робин Уилямс се е самоубил

http://showbusiness.actualno.com/Policijata-potvyrdi-Robin-Uiljams-se-e-samoubil-news_59204.html

Американският актьор Робин Уилямс се е самоубил, гласи официалното заключение за смъртта на холивудската звезда. "Смъртта на г-н Уилямс е настъпила вследствие самоубийство, без външна намеса. Е...

Убиецът на 11-месечната Красимира употребил и канабис

http://burgas.actualno.com/Ubiecyt-na-11-mesechnata-Krasimira-upotrebil-i-kanabis-news_59201.html

Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечната Красимирае с колата си на 11 септември тази година, е с повдигнато обвинение и за шофиране след употреба на наркотик, научи “24 ...

Новата спирка на "Концерти на възглавници" - Испания

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/08/2415326_novata_spirka_na_koncerti_na_vuzglavnici_-_ispaniia/?ref=rss


Испания е поредната спирка на "Концертите на възглавници", които през новия си сезон предлагат на любителите на класическата музика пътешествия из известни с музикалните си традиции държави. 

След италианското приключение през октомври, през този месец организаторите канят почитателите си - деца и възрастни, в земята на тореадорите, коридата, фламенкото, паелята. И обещават незабравими преживявания с музиката на двама френски композитори, вдъхновени от испанската култура – Жорж Бизе...

Най-важното от Варна във вчерашния 7 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269980

Вижте как ще изглеждат новите алеи и атракциони до Морска гара - Варна Кметът на Варна Иван Портних показа 3D визуализации на част от идейния проект за отваряне на зоната от Морска гара до второ кейово място на пристанището за атракционна пешеходна зона, която да е достъпна за жителите и гостите на града.

Днес е денят на Архангел Михаил, вижте кои празнуват!

http://www.bnews.bg/article-121225

На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

Християните почитат днес свети Архангел Михаил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2412159_hristiianite_pochitat_dnes_sveti_arhangel_mihail/?ref=rss


На Архангеловден християните почитат светите ангели и най-вече св. Архангел Михаил, който е смятан за вожд на небесните сили.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той е възприеман като ангел на смъртта. Народът вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

На...

24-ма с повече от 1 мандат като премиери след Освобождението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413936

Бойко Борисов оглави 15-ото българско правителство от периода на демократичния преход. Но той бе министър-председател и на 11-ото правителство и така се оказва, че е единственият за този период, който повтаря мандата си.
След 10 ноември 1989 г. и Андрей Луканов е водил две правителства, но първото - от 8 февруари до 21 септември 1990 г. - Бойко Борисов оглави 15-ото българско правителство от периода на демократичния преход. Но той бе министър-председател и на 11-ото правителство и така се оказва, че е единственият за този период, който повтаря мандата си. След 10 ноември 1989 г. и Андрей Луканов е водил две правителства, но първото - от 8 февруари до 21 септември 1990 г. -

Днес е Архангел Михаил!

http://frognews.bg/news_79746/

Днес е Архангел Михаил. Според вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka‘el бил бойния вик на небесните армии на иврит).

Болници за долекуване отчитат 265% повече дейност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4413162

Неголеми болници за долекуване са отчели най-висок процент надлимитна дейност. Той достига 265,87 на сто, показват данни на здравната каса за платените пари на лечебните заведения от декември 2013 г. до август т.г., които разгледа надзорният й съвет вчера.
В друга „класация“, която е за получените в абсолютна стойност пари от НЗОК, първите 25 болн Неголеми болници за долекуване са отчели най-висок процент надлимитна дейност. Той достига 265,87 на сто, показват данни на здравната каса за платените пари на лечебните заведения от декември 2013 г. до август т.г., които разгледа надзорният й съвет вчера. В друга „класация“, която е за получените в абсолютна стойност пари от НЗОК, първите 25 болн

Бионсе прави бебе по Коледа

http://www.bnews.bg/article-121172

Музикалното семейство Бионсе и Джей Зи започват опити за второ бебе. Двойката, която вече има едно дете - 2-годишната Блу Айви, иска да увеличи семейството си. Бионсе планира през пролетта вече да е бременна.

Пътна обстановка в страната - 8 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270028

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Урок за тайните фалити на комунизма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2408229_urok_za_tainite_faliti_na_komunizma/?ref=rss


Защо и по какъв начин режимът на БКП е фалирал три пъти България в периода 1960-1987 г. научиха дванадесетокласници от Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе по време на открит урок, изнесен пред тях от разследващия журналист и основател на desebg.com Христо Христов в началото на октомври. Беседата е част от поредицата открити уроци в страната в рамките на инициативата "25 години свободна България" под егидата на президента Росен Плевнелиев. Христо Христов е член на Инициативния комитет....

Янаки Стоилов: Може да ни напуснат хора заради "силните на деня"

http://politics.actualno.com/Janaki-Stoilov-Moje-da-ni-napusnat-hora-zaradi-silnite-na-denja-news_59208.html

Подкрепа на кабинета от страна на БСП нямаше да съответства на политическата логика. Това заяви червеният депутат Янаки Стоилов. Стоилов посочи, че програмната декларация на сегашното управление е пр...

Облаци и дъжд през днешната събота

http://society.actualno.com/Oblaci-i-dyjd-prez-dneshnata-sybota-news_59205.html

Днес над страната ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по-късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд, съобщиха от НИМХ, предаде БГНЕС. Ще ...

Мед и джинджифил срещу вирусите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409279

Студеното време носи хиляди зарази. За да се справите с тях, може да заложите и на народната медицина. Ето някои от най-популярните средства, познати от години, които ни помагат при вирусни инфекции. Ако до ден-два обаче състоянието ви не се подобри, задължително отидете на лекар.
- В началото на простудата могат да ви помогнат добрите стари загря Студеното време носи хиляди зарази. За да се справите с тях, може да заложите и на народната медицина. Ето някои от най-популярните средства, познати от години, които ни помагат при вирусни инфекции. Ако до ден-два обаче състоянието ви не се подобри, задължително отидете на лекар. - В началото на простудата могат да ви помогнат добрите стари загря

На 8 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413898

Александър Съботинов, финансист, бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация
Валери Рачев, посланик в Ирак
Емануела, попфолк певица
Кирчо Димитров, бивш депутат
Михаил Михайлов, бивш областен управител на Перник
Румен Крумов, председател на Националния съюз на Александър Съботинов, финансист, бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Валери Рачев, посланик в Ирак Емануела, попфолк певица Кирчо Димитров, бивш депутат Михаил Михайлов, бивш областен управител на Перник Румен Крумов, председател на Националния съюз на

8 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=270027

Събития 392 г. — Със забраната на езическите ритуали, император Теодосий I налага християнството като официална религия в Римската империя. 1273 г. — Състои се сватбата на унгарската принцеса Анна Арпад и римския император Андроник II Палеолог.

Британската полиция уби канибал

http://www.vesti.bg/novini/britanskata-policiia-ubi-kanibal-6026922

Британската полиция без да иска уби канибал в опита си да спаси 22-годишно момиче от лапите му.

Празнуваме Архангеловден

http://celebrate.actualno.com/Praznuvame-Arhangelovden-news_59188.html

Днес празнуваме големия християнски празник Архангеловден. На този ден празник имат Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел. Празникът Кой е Архангел Михаил? Библията казва, че пред ...

100 полицаи са пострадали след безредиците в Белгия

http://europe.actualno.com/100-policai-sa-postradali-sled-bezredicite-v-Belgija-news_59189.html

Около 100 полицаи са получили наранявания в различна степен при сблъсъци с демонстранти по време на вчерашния синдикален протест в Брюксел срещу икономиите и съкращаването на социалните разходи, пре...

Йоанна Драгнева става клоун в знак на благотворителност

http://society.actualno.com/Joanna-Dragneva-stava-kloun-v-znak-na-blagotvoritelnost-news_59186.html

"Ще се разходя из София облечена като клоун, ако за една седмица DMS номерът на Holiday Heroes събере над 1 000 лв. от SMS-и", обеща певицата Йоанна Драгнева. Предизвикателството е част от ...

Народното събрание приема нови депутати

http://politics.actualno.com/Narodnoto-sybranie-priema-novi-deputati-news_59196.html

14 нови депутати ще положат клетва в сряда в Народното събрание. Причината е, че толкова от сегашните народни представители станаха министри и техните места трябва да бъдат заети от следващите в лист...

Днес е Архангеловден!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414535

На 8 ноември православната църква почита Свети Архангел Михаил.
Седем са първенствуващите ангели в християнската религия. Те са наречени Архангели, стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. На 8 ноември православната църква почита Свети Архангел Михаил. Седем са първенствуващите ангели в християнската религия. Те са наречени Архангели, стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“.

Започва облачен и дъждовен уикенд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2415391_zapochva_oblachen_i_dujdoven_uikend/?ref=rss


Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по-късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, максималните – между 14° и 19°. Атмосферното наляганe ще се понижава.

Над Черноморието ще има разкъсана, често значителна облачност. Ще...

Прогноза за времето - 8 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270026

Днес ще преобладава облачно време. Отначало в югозападните райони, а по- късно на много места в Западна и Централна България ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, максималните – между 14° и 19°.

Архангелов ден е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413561

Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден). Св. мчк Ангел Лерински
Днешният празник е в чест на съборното единство на ангелските чинове - служители на Бога и пазители на човеците. Пръв измежду тях е архангел Михаил - борец против духовете на тъмнината.
Празнуват: Ангел, Ангелина, Анжел, Анжела, Лина, Геле, Гавраил, Гаврил, Михал, Михаил, Милко, Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден). Св. мчк Ангел Лерински Днешният празник е в чест на съборното единство на ангелските чинове - служители на Бога и пазители на човеците. Пръв измежду тях е архангел Михаил - борец против духовете на тъмнината. Празнуват: Ангел, Ангелина, Анжел, Анжела, Лина, Геле, Гавраил, Гаврил, Михал, Михаил, Милко,

Ами ако мъжът ти е братовчед, затворник или по-стар с 30 г.?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4413979

За любовта граници не съществуват, но някои сериозно се унасят и прекаляват със старанието си да го докажат.
 Всеки вторник от 22,00 ч новото предаване на TLC ни помага да надникнем в романтичния живот на влюбените, който не винаги е идеален и безоблачен като в приказките. Поредица “Брачният ми партньор е...” представя вълнуващите истории на За любовта граници не съществуват, но някои сериозно се унасят и прекаляват със старанието си да го докажат. Всеки вторник от 22,00 ч новото предаване на TLC ни помага да надникнем в романтичния живот на влюбените, който не винаги е идеален и безоблачен като в приказките. Поредица “Брачният ми партньор е...” представя вълнуващите истории на

Създаден е Народен парк Вихрен, сега Национален Парк Пирин

http://chronicles.actualno.com/Syzdaden-e-Naroden-park-Vihren-sega-Nacionalen-Park-Pirin-news_59134.html

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в Република България. В момента паркът...

Спортът през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4413807

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Обама предлага Лорета Лин за главен прокурор на САЩ

http://news.ibox.bg/news/id_365766384

С номинацията на Лорета Линч Обама иска да си върне позициите след победата на Републиканската партия на частичния вот за Конгрес и губернатори през миналата седмица

Ледена пързалка строят във Вършец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4413999

Ледена пързалка ще бъде построена във Вършец с европейски средства. Съоръжението ще развива зимни спортове в курортния град и ще привлича туристи от страната и чужбина, съобщиха от местната управа. Проектът за ледена пързалка е по програмата за Трансгранично сътрудничеството между общините Вършец и Пирот. Ледена пързалка ще бъде построена във Вършец с европейски средства. Съоръжението ще развива зимни спортове в курортния град и ще привлича туристи от страната и чужбина, съобщиха от местната управа. Проектът за ледена пързалка е по програмата за Трансгранично сътрудничеството между общините Вършец и Пирот.

ПТП в Москва отне 5 човешки живота

http://www.vesti.bg/novini/ptp-v-moskva-otne-5-choveshki-zhivota-6026920

В резултат на тежко пътно-транспортно произшествие в Москва загинаха 5-има души, съобщава Интерфакс.

Иракски генерал убит при атентат

http://www.vesti.bg/novini/irakski-general-ubit-pri-atentat-6026919

В резултат на самоубийствен атентат в Ирак е загинал високопоставен генерал.

Гърция иска пари от ЕС заради руското ембарго

http://www.vesti.bg/novini/gyrciia-iska-pari-ot-es-zaradi-ruskoto-embargo-6026918

Гърция поиска от ЕС допълнителна финансова помощ заради въведените от Русия контра-санкции.

Латвийски министър: Гей съм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4414158


Външният министър на Латвия обяви в туитър, че е гей, пише “Дейли мейл”. Едгарс Ринкевич публикува съобщението на английски език и го сподели с 14 000 последователи.
“Горд съм, че съм гей, и ви желая късмет”, написа министърът. “Знам, че сега ще започне мегаистерия, но ще се боря за правно регулиране на всички видове партньорски отношения Външният министър на Латвия обяви в туитър, че е гей, пише “Дейли мейл”. Едгарс Ринкевич публикува съобщението на английски език и го сподели с 14 000 последователи. “Горд съм, че съм гей, и ви желая късмет”, написа министърът. “Знам, че сега ще започне мегаистерия, но ще се боря за правно регулиране на всички видове партньорски отношения",

В Мексико убийците на студентите направиха самопризнания

http://www.vesti.bg/novini/v-meksiko-ubijcite-na-studentite-napraviha-samopriznaniia-6026917

Заподозрените в убийството на изчезналите студенти в мексиканския град Игуала, щат Гереро, направиха самопризнания.

Редакторе, къде си?

http://e-vestnik.bg/21643/redaktore-kade-si/

Енчо Господинов. Рисунка: Валентин Ангелов

40-годишнината на Факултета по журналистика и масови коменикации и смъртта на легендарния редактор на “Вашингтон Поуст” Бенджамин Брадли ни карат да се питаме къде изчезва една професия, следите от която у нас все по-трудно се откриват…

Естествено, заглавието леко подвежда: редактори у нас все още дал господ, и главни, и не толкова, и талантливи, и не чак дотам. Но дори и един бегъл поглед върху сегашното състояние на българската журналистика кара много хора да се питат какво всъщност става във “втората най-древна професия в света”, както често ни казваше нашият любим професор Дафин Тодоров, когато още бяхме студенти и искахме да променим света. Или, както може би намекваше Дафин със заглавието на прочутия си тогава учебник, възходът на петата велика сила беше отминал и идваше падението й?

Преди броени дни на 93 години си отиде най-голямата легенда на редакторския занаят в наши дни: Бенджамин (Бен) Брадли, който цели 26 години ръководеше един от двата най-влиятелни вестника в света - “Вашингтон Поуст” ( известен още като “WaPo”).

За голямата журналистика от световен мащаб смъртта на Бен Брадли е като смъртта на Маркес, Хемингуей или Стайнбек за литературата. (И тримата видни нобелисти за литература прекарват половината си живот като журналисти). Брадли беше гигант сред заобикалящите го колеги и загубата му идва да ни подскаже колко ценни за обществото и неговия напредък са редакторите на големите медии; колко голяма е тяхната отговорност за информирането, образоването и поведението на едно общество, което наричаме гражданско.

Името му ще остане завинаги в историята на американската журналистика: редакторът, който дръзна да публикува всичко за аферата “Уотъргеит” и да свали от власт президента Ричард Никсън. И най-вече като човека, който даде криле на десетки млади, напористи и талантливи репортери. Двама от тях - Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн надушиха “Уотъргейт”, Бен Брадли им даде кураж и така се написа една от най-славните страници от историята на журналистиката.

Бенджамен (Бен) Брадли. Снимка: Уикипедия

Израсъл в аристократично семейство от Бостън, младият Бен  е 52-ият мъж от 1795 г насам  от  фамилията Брадли, който влиза да учи в Харвард. Пак през тези младежки години се сближава с бъдещия президент Джон Ф. Кенеди, което ще му е от изключителна полза по-късно, когато стане редактор. Но армията е тази, която формира характера на бъдещия редактор: едва завършил Харвард с диплома по английски и древногръцки, той отива във флота да се бие срещу нацизма през Втората световна война. Според близките му приятели (един от които е покойният вече Арт Бъкуалд), армията научава младия Брадли на две неща: да взема бързо решения и да псува като стар моряк. Цветистият му език впоследствие ще бъде обект на много шеги както в редакцията, така и във висшите политически кръгове на Вашингтон.

Естествено, Бен Брадли не се появява на празно място. Още в зората на новоизгряващите Съединени американски щати друг един Бен (Франклин) очертава контурите на бъдещата журналистика на бъдещата свръхсила. След него мнозина храбри мъже и жени на перото (камерата и микрофона) ще продължат визията на Бен Франклин и на бащите-основатели, които предвидливо създават първата поправка към Конституцията на САЩ. Вече 223 години след приемането й тя все още стои като солидна защитна стена пред свободата на словото и са много малко случаите, когато стената се е поддала на политически натиск отвън. Благодарение на нея новоизграждащата се тогава държава намира един от ключовете към бъдещия си просперитет: свободнита, демократична и граждански отговорна журналистика, която ражда блестящи репортери и редактори. Талантите на Марк Твен, Томас Пейн, Х. Л. Менкен, Ърнест Хемингуей, Джон ...

Десетки руски танкове нагазиха в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4414112


Колона от 32 руски танка, 16 гаубици, 30 камиона с боеприпаси и войници пресече границата и навлезе в Украйна вчера.
Източници от НАТО потвърдиха инвазията на Москва в контролирания от проруските бунтовници район на Луганск, съобщи Ройтерс.
“Продължава разполагането на военна техника и руски наемници на предните линии”, Колона от 32 руски танка, 16 гаубици, 30 камиона с боеприпаси и войници пресече границата и навлезе в Украйна вчера. Източници от НАТО потвърдиха инвазията на Москва в контролирания от проруските бунтовници район на Луганск, съобщи Ройтерс. “Продължава разполагането на военна техника и руски наемници на предните линии”,

Удариха 129 анонимни сайта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4414187

Агенти на ДАНС спряха 129 скрити сайта в българското интернет пространство, в които се предлагали много услуги, включително педофилски снимки и клипове, данни за наркотици и поръчкови убийства. Разследващите установили, че у нас страниците само са се хоствали, а престъпленията били извършвани в други държави.
Акцията е част от мащабна международна Агенти на ДАНС спряха 129 скрити сайта в българското интернет пространство, в които се предлагали много услуги, включително педофилски снимки и клипове, данни за наркотици и поръчкови убийства. Разследващите установили, че у нас страниците само са се хоствали, а престъпленията били извършвани в други държави. Акцията е част от мащабна международна

Земетресение в Гърция, 4.8 по Рихтер

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-v-gyrciia-4.8-po-rihter-6026916

Земетресение с магнитуд 4.8 по Рихтер бе регистрирано в Коринтския залив в Гърция.

Как Велизар Енчев отказа да гласува за Бойко Борисов

http://e-vestnik.bg/21642/kak-velizar-enchev-otkaza-da-glasuva-za-boyko-borisov/

Велизар Енчев. Снимка: лична страница

“Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател.” Това заяви в парламента Велизар Енчев, депутат от Патриотичния фронт.

Велизар Енчев припомни, че първото правителство на Борисов падна в резултат на масови протести в края на февруари 2013 срещу увеличението на цените на тока.

“Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 г. В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това?”, попита той.

“Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за три години и половина управление Борисов нито веднъж не вдигна пенсиите? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен”, припомни Велизар Енчев.

Той не оспори правото на ГЕРБ да управлява. “Тази партия получи най-много гласове и трябва да управлява, но не с този премиер”, категоричен е Енчев.

Той припомни още, че Бойко Борисов назначаваше калинки и избираше министри на бензиностанциите.

“Тези кадрови решения не трябва да се повтарят. Повечето му министри и сега са политически калинки без стаж”, подчерта Велизар Енчев.

Енчев разкритикува външната политика на предишния външен министър на Борисов Николай Младенов, която е била изцяло в услуга на чужди сили, включително някои балкански.

“При управлението на Борисов неговият външен министър Младенов провеждаше политика в разрез с политиката на ЕС. Не забравяйте това. Призовавам новия министър Даниел Митов да не следва тази политика”, каза Енчев.

Той припомни и случая с Мишо Бирата, който вече е покойник.

“Във всяка що-годе цивилизована страна един премиер не може да остане на своя пост след аферата Мишо Бирата, където той осуети митническа проверка на свой приятел. Такова длъжностно лице трябва да бъде преследвано от закона”, каза Енчев и добави със съжаление, че у нас ненормалното е норма.

“Биографията на Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс. Достойните и образовани хора са натикани в ъгъла. Ето защо 3 милиона българи не гласуваха, а останалите гласуваха с омерзение, избирайки по-малкото зло”, каза Енчев и коментира, че повечето българи, ако имаха тази възможност, също биха гласували срещу Бойко Борисов за премиер, както ще направи той.

От “Гласове

Джихадисти пътуват с круизи до Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413789


Кандидат-джихадисти пътували с круизни кораби, за да се присъединят към екстремистите в бойните зони на Сирия и Ирак, разкриха от Интерпол. Терористите опитват да стигнат колкото се може по-близо до Близкия изток и ползвали круизи, дори турски. Турските власти съобщиха, че са депортирани стотици заподозрени чужди джихадисти в последните месеци, Кандидат-джихадисти пътували с круизни кораби, за да се присъединят към екстремистите в бойните зони на Сирия и Ирак, разкриха от Интерпол. Терористите опитват да стигнат колкото се може по-близо до Близкия изток и ползвали круизи, дори турски. Турските власти съобщиха, че са депортирани стотици заподозрени чужди джихадисти в последните месеци,

Архангеловден

http://offnews.bg/news/n_1/n_264223.html

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често Архангелът, е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас — християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“ . Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4408828

Асен Агов, журналист, бивш директор на БНТ, бивш депутат, 66 г.
О.р. полк. Валери Рачев, посланик в Ирак, 61 г.
Добрина Икономова, солистка в Държавен музикален и балетен център.
Михаил Михайлов, областен управител на Перник, 49 г.
Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, 49 г.

И всички, които празнуват на Архангеловден! Асен Агов, журналист, бивш директор на БНТ, бивш депутат, 66 г. О.р. полк. Валери Рачев, посланик в Ирак, 61 г. Добрина Икономова, солистка в Държавен музикален и балетен център. Михаил Михайлов, областен управител на Перник, 49 г. Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, 49 г. И всички, които празнуват на Архангеловден!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване