Преглед на печата от 20 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/20/2422730_pregled_na_pechata_ot_20_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Познат кадър е новият директор на югозападното горско предприятие
Дамян Дамянов е бил шеф на ловното стопанство "Витошко - Студена" и е бивш служител на ДС

Правителството изненадващо смени шефа на фонда за гарантиране на влоговете
Радослав Миленков от Общинска банка поема поста от досегашния председател Росен Николов

Новинар

Борисов прати министри да спасяват еврофондовете
Отпуснаха пари за...

Германски експерт: България не е обвързана с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246896_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0

 България и Румъния не са обвързани с Русия под каквато и да било форма - политически или институционално.

Това смята ръководителят на брюкселското бюро на германската Фондация "Наука и политика" Душан Релич. "През последните 20 години правителствата на двете държави направиха всичко възможно, за да се покажат като добри съюзници на Запада. Един пример - през 1999 г. Букурещ и София отказаха да предоставят въздушното си пространство за руски самолети на път за Сърбия по време на косовската криза. До голяма степен това тяхно поведение изигра решаваща роля за приемането им по-късно за членки на НАТО и ЕС", каза Релич пред Дойче веле.

"Южен поток" е проект, от който се интересува не само Русия, но и редица страни от ЕС. Проектът също не бива да се разглежда като икономически лост в ръцете на Москва за разширяване на руското влияние над страните от Балканите, убеден е експертът. Ето и неговите аргументи: "Това е проект, в който участват две страни: т.е. не само Русия, но и редица държави-членки на ЕС - Италия, Словения, Хърватия, Унгария, Румъния и България. Всички те имат интерес от това тръбата да бъде построена. Някои от страните от Западните Балкани като Босна, Сърбия, Косово, Македония също имат интерес, най-вече защото се надяват да печелят от транзитните такси. Знаейки всичко това, няма как да се твърди, че Русия се възползва от проекта, за да обвърже по-тясно към себе си тези страни. Самите факти опровергават такъв извод", посочва Душан Релич.

Русия не разполага с нужното влияние, за да попречи на приемането на нови държави в ЕС, нито пък има някакъв интерес да прави това, казва по-нататък германският експерт и добавя: "Русия обаче ще се опита, навсякъде където може, да попречи на приемането на Босна, Сърбия и Черна Гора в НАТО. Но като говорим за възможното дестабилизиране на региона трябва да погледнем към икономическата ситуация там. Тъй като ЕС е основен търговски партньор за страните от Западните Балкани, последиците от дълговата криза в ЕС се стовариха с пълна сила и върху тях. От 2009 година насам в региона на практика няма никакъв икономически прираст, нито съществени западни инвестиции, а и паричните трансфери на гастарбайтерите намаляха значимо. Затова държавите в региона търсят нови търговски и инвестиционни партньори. А Китай, някои арабски държави, Турция и Русия проявяват подобен интерес. Когато страдаш от това, че най-важният ти търговски партньор се бори с тежка криза, в случая ЕС, няма нищо по-естествено от това, да се оглеждаш за други възможности", казва Душан Релич.

Германският експерт е на мнение, че след анексирането на Крим в Европа действително е възникнала съвсем нова геополитическа ситуация: "Русия може и да е проблем за Източна Европа и за източноевропейските държави, но не смятам, че тя застрашава сигурността на Западна Европа. На фона на кризите южно от ЕС - в Средиземноморския регион, и източно от ЕС - в Украйна, а може би и в Молдова, ЕС е просто загрижен да не би и в югоизточната част на континента да пламне нов пожар - като по времето на югославските войни. Задача на бъдещето е да се изгради един нов европейски ред за сигурност, но тази задача може да бъде постигната единствено чрез взаимодействие с Русия и със САЩ. Ако се допусне конфликтната ситуация в Източна Европа да се задълбочи допълнително, това действително ще навреди на Европа дългосрочно", посочва Душан Релич.

Той е на мнение, че Русия няма реална възможност да оказва политическо или военно-политическо влияние над страните от бивша Югославия и Албания. Той посочва две причини за това. "Първо - в Сърбия, а и в другите държави от региона няма нито една партия, която да се е обявила против членството в ЕС; и второ - след края на Студената война се появиха редица нови натовски държави в пространството между Балтика и Черно море, което осуетява възможността на Русия да прояви военна сила в района край Адриатика. В региона на така наречените Западни Балкани междувременно има три държави-членки на НАТО - Словения, Хърватия и Албания. Усилията на Македония за прием в Алианса засега се блокират от Гърция, заради нерешения спор за името на страната, а тези на Черна гора се подкопават от корупцията по високите етажи на властта. Сърбия още дълго време няма да е в състояние да се присъедини към НАТО, защото травмата от натовските бомбардировки преди 15 години все още не е зараснала. Едва около 12% от населението на страната в момента би подкрепило подобно членство, докато близо 70 на сто са против. Ако обаче попитате сърбите дали са за влизане в ЕС, мнозинството ще ви отговори утвърдително. В този смисъл смятам, че за момента няма нито политически, нито военно-политически предпоставки за увеличаването на руското влияние в региона", казва Релич. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Жана Жекова: 30 години изпълнени с много работа и любов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246895_%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%96%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+30+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%80%D0%B

 "Тези 30 години бяха изпълнени с много работа, много любов, понякога напрежение и един или два пъти в годината по време на ревю голямо удовлетворение".

Това каза в интервю за БГНЕС дизайнерката Жана Жекова, която отбеляза с грандиозно ревю 30-годишния си юбилей на модния подиум в България.

Трикратна носителка на наградата на Академията за мода "Златна игла" за дизайнер на годината и цялостен принос в модата, многобройни призове и официален дизайнер на конкурса "Мис България" са само малка част от успехите на обичаната Жана Жекова.

"Много добре си спомням началото. Съжалявам, че толкова бързо минаха тези 30 години. Ако някой ме попита сега за какво си мечтая още в модата, бих му отговорила, че си мечтая аз самата да съм на 30 години", сподели тя.

Според нея за това време у нас модата е започнала да става все по-сложна, а клиентите все по-взискателни. "За мен като творец става все по-трудно, независимо от опита, който имам натрупан. Но модата си е мода и трябва да следим нейните капризи", категорична е Жекова.

Тя е първата българска дизайнерка, която вдъхновява нов живот на дамския корсет и го налага в съвременната българска мода. За творчеството й са характерни изящната елегантност и перфектното изпълнение, които демонстрира и на юбилейното ревю. Роклите подсказваха предпочитанието й към изчистените силуети, но не скриваха афинитета към блясъка, детайлите и ръчно дорисуване на тъканите.

"Тенденциите се получават понякога спонтанно. Човек, колкото и да се старае, колкото и да работи, не винаги може да намери правилната посока. Нещата идват или не идват, случват се или не се случват. Понякога е изненада", обясни още Жекова.



БГНЕС

Убийци на бременно момиче го душили, ритали и били с летва

http://petel.bg/Ubiytsi-na-bremenno-momiche-go-dushili--ritali-i-bili-s-letva-__91072

20-годишната бременна Петя Тодорова е издъхнала в зверски мъки и страдания. Емил Азов (20 г.), баща на неродената рожба, и другият интимен...

Започва ремонтът на Спортна зала

http://petel.bg/Zapochva-remontat-na-Sportna-zala__91073

Дългоочакваният ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна стартира днес. В 9 и 15 ч. ще бъде дадено началото на ремонтните дейности....

Нови правила може да прогонят търговски вериги от Унгария

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/20/2422709_novi_pravila_moje_da_progoniat_turgovski_verigi_ot/?ref=rss


Международни вериги от супермаркети може да бъдат изтласкани от унгарския пазар заради увеличените разходи за иснпекции и заплахи от правителството, че ще ги затвори, ако не започнат до 2 години да отчитат печалба.

"Ройтерс" допълва, че това се очертава поредната вълна на специални регулации към контролирания от чужденци бизнес в банките, телекомите и телевизионните станции, струващи досега милиарди евро на предприемачите.

Икономическото министерство внесе тази седмица в...

Температурите падат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246894_%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82

 В западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще вали, съобщиха от НИМХ.

Ще духа умерен, в Дунавската равнина до силен вятър от запад, северозапад. Температурите ще продължат да се понижават и минималните ще са между 5° и 10°, а максималните между 7° и 12°.

Над планините ще има значителна облачност и над 1500 м ще превалява сняг, в по- ниските места – дъжд. Почти без валежи ще е в планините на Западна България. Ще духа силен северозападен вятър и температурите ще се понижат още.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, а на 2000 метра около минус 3°.

По Черноморието ще е облачно и ще превалява дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър.

БГНЕС

20 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=271299

Събития 284 г. — Диоклециан става римски император. 1541 г. — Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата. 1818 г. — Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава. 1872 г. — В Солун Неделя Петкова основава женското дружество Възрождение, което дава начало на девическото образование в България.

Варна ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246893_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8

 Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година. Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Церемонията по обявяване на победителя се състоя тази вечер в румънския град Клуж-Напока, който е носител на титлата за 2015 г. Варна изпревари другите три града-финалисти: Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия) и Перуджа (Италия).

Благодарим на всички за подкрепата. Успяхме, защото сме заедно. Варна 2017 победи, защото стана национална кауза, която обедини хора от различни поколения, с различни интереси, религии и политически възгледи. Победи защото креативните и вдъхновени млади хора заслужават този приз, коментира Портних.


БГНЕС

Пуснаха на свобода най-добрия певец в бургаския затвор, излежа 11 г. от присъда за убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436020

Осъденият на 16 г. за убийство Димитър Дамянов е един от освободените условно предсрочно с определение на Бургаския окръжен съд вчера. Дамянов е известен заради музикалния си талант и многобройните участия в сценичните прояви на затвора. Той е прекарал зад решетките 11 години и 2 месеца, уточниха от пресцентъра на правосъдното министерство.
Осъденият на 16 г. за убийство Димитър Дамянов е един от освободените условно предсрочно с определение на Бургаския окръжен съд вчера. Дамянов е известен заради музикалния си талант и многобройните участия в сценичните прояви на затвора. Той е прекарал зад решетките 11 години и 2 месеца, уточниха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Общинарите отсвириха посолствата: Паркингът е с пари!

http://www.bnews.bg/article-122226

Общинарите от транспортната комисия на СОС отхвърлиха предложението не само посланикът и консулът, но всички служители в посолствата в София да паркират без ограничение във всички градски зони, без да плащат.

Депутатите прехвърлиха функциите от закритото Министерство на инвестиционното проектиране на министъра на регионалното развитие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246892_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%

 Депутатите прехвърлиха функциите от закритото Министерство на инвестиционното проектиране на министъра на регионалното развитие. Това стана с приети на първо и второ четене промени в Закона за устройство на територията. Измененията се налагат заради новата структура на Министерския съвет, одобрена от Народното събрание на 7 ноември 2014 г. Вносители са Николай Нанков и група депутати от ПГ на ПП ГЕРБ.

 
Съгласуването и одобряването на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж, за които не е започнало производство по съгласуване, ще се извършва от общинските или от областните администрации. А тези, за които вече са стартирали процедурите по одобряване и издаване на разрешения за строеж и са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, ще се довършват от министъра на регионалното развитие Министърът на регионалното развитие ще поеме и функциите по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и ще организира неговата работа. Приетите промени налагат и изменения в редица закони и в два кодекса – Изборният и Гражданският процесуален кодекс, обясни вносителят Николай Нанков.
 
Парламентът ще обсъжда тази седмица Проект за решение за даване на съгласие за подготовка за поемането на външен държавен дълг и Проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Това предвижда програмата на парламента за тази седмица.
 
Депутатите ще обсъждат на първо четене промени в Закона за устройството на територията, в Закона за устройство на територията, в Закона за данък върху добавената стойност и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В програмата са включени още обсъждания на първо четене на промени в Закона за хазарта, с вносител Георги Кадиев, както и промени в Закона за държавната собственост.
 
Тази седмица няма да има парламентарен контрол, за да може депутатите да приемат Правилника за дейността на парламента и от следващата сряда Народното събрание да заработи с конструирани постоянни комисии, обясни председателят Цецка Цачева.

Работодател иска от бременна жена да абортира (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436469

33-годишна жена твърди, че работодателят й поискал да направи аборт, за да запази работата си и по-късно заплашил, че няма да получава заплати, освен ако не напусне работата си преди раждането, пише 33-годишна жена твърди, че работодателят й поискал да направи аборт, за да запази работата си и по-късно заплашил, че няма да получава заплати, освен ако не напусне работата си преди раждането, пише "Български новини". Според iefimerida.gr, жената е подала официална жалба в инспекция по труда на Гърция.

София и Бургас станаха Европейска столица и град на спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/20/2422798_sofiia_i_burgas_stanaha_evropeiska_stolica_i_grad_na/?ref=rss


София и Бургас получиха свидетелствата си за Европейска столица на спорта и Европейски град на спорта на церемония в Европейския парламент в Брюксел.

Кметовете на двата града Йорданка Фандъкова и Димитър Николов приеха предизвикателството да покажат, че управляваните от тях градове са достойни за призовете на организацията ACES.

"Мазда" СХ-3 идва през пролетта, фейслифт за СХ-5 и "Мазда" 6

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/20/2422411_mazda_sh-3_idva_prez_proletta_feislift_za_sh-5_i_mazda/?ref=rss


"Мазда" избра започналото вчера автомобилни изложение в Лос Анджелис, за да представи новия член на фамилията си от кросоувъри - СХ-3, както и преминалите през фейслифт "Мазда" 6 и СХ-5. Петият модел, в който са въведени технологиите за пестене на гориво на компанията, кръстени SKYACTIV, демонстрира еволюцията на дизайнерската линия KODO (Душа в движение).

Прави впечатление, че СХ-3 демонстрира по-ръбести форми и изглежда далеч по-динамично. В салона виждаме качествени материали, а...

Българин с две номинации за Нобелова награда за литература

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246891_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B

 Историята на проф. Иван Бързаков е достойна за роман, в който знаменитият мотив на Петьофи, че “Две неща ми трябват на земята/и те са любовта и свободата./Жертвал бих живота за любов,/любовта да дам за свободата съм готов!”, се вплита с размишленията за живота на вечния изгнаник - в чуждата страна или в родината, след завръщането си в нея. Философското му обобщение на живота е, че днес е резултат от вчера, но изгнанието е вечно. Смята, че отнемането на земята при народната власт е разделяне на българина от корените му. А унищожената връзка превръща хората в градски лумпени. Затова сега България има над 2 млн. емигранти, които са изгнаници за цял живот, независимо къде са – в чужда страна или в родината си.

 

Роден в София, където е съученик с Бисер Киров, Бързаков следва английска, а след това завършва българска филология в СУ. Признава, че преди през 2013 и 2014 година да стигне до две номинации за Нобелова награда за литература, едва ли си е представял как бурно ще се развие животът му, започнал многообещаващо в някогашна социалистическа България. На 23 години е

 

най-младият редактор на двутомника “Винсент Ван Гог

 

Из писмата на художника до брат му Тео”, издаден на 80 езика. Две години по-късно участва в превода на пиесата “Дните на комуната” от Бертолд  Брехт, която веднага се играе в Народния театър. Работи като преводач, преподавател по английски и изнася лекции по естетика, публикува статии, литературни и филмови рецензии и поезия в тогавашните специализирани вестници и списания. Като преподавател прилага уникалната сугестопедия на д-р Георги Лозанов. Привлича вниманието на ДС и е нарочен, че не изтъква в работата си примери от съветския челен опит, а набляга на западни учени и теории, като си създава куп главоболия с властниците. За това време Бързаков казва, че е “ерата на свръхтоталното робство, несъвместима с всички човешки ценности”. Затова, още не съвсем осъзнато, прави опит още 19-годишен да избяга в Свободния свят, като възнамерява от района на някогашния град Мичурин, днес Царево, с плуване по Черно море да се прехвърли в Турция. Разболява се и това проваля идеята му за бягство. Милицията го залавя в тоалетна на плажа, откарват го в ареста в Бургас, където отнася солидна порция бой, и от там го изпращат в столицата, където се намесват роднини и го освобождават. Но му остава досие в ДС. “Не доказаха, че съм правил опит да бягам в чужбина, но си имаха едно наум. Защото само мисълта за бягство по онова време беше престъпление и някои други платиха с живота си за това”, припомня днес професор Бързаков.

 

Второто му успешно бягство е на 33 години, когато през 1976 г. успява да подлъже ДС  полковник, че отива на международен форум в университета в Краков и в документите не се посочва маршрутът му. Вариантите са през Ру­­мъ­ния, откъдето няма как да избяга на Запад, или през Югославия. И той избира втория, защото има по-добри възможности за емиграция. На 9 септември е на пристанище Копер в Сло­вения, но решава, че за свободата му е необходима по-подходяща дата. На следващия ден обаче в Ад­­риа­тическо море вилнее гръмотевична буря, но свободният свят е на крачка от него - само на десетина километра отсреща е италианският град Триест.

 

Съблича официалния си костюм, който оставя под една скала

 

и влиза в морето към 18,30 часа. Плува 11 километра в нощната буря сред светкавиците до полунощ, а когато се озовава на бленувания бряг, установява, че всъщност е още на територията на Югославия, току пред граничния пункт с Италия. В проливния дъжд вижда много близо силуетите на италиански граничен пат­рул с куче и с риск да бъде застрелян от югославската охрана хуква гол, само по плувки, към италианците и благополучно достига Обе­тованата земя. След два емигрантски лагера в Ита­лия на следващата година се озовава в САЩ.






Дълго време няма контакт с майка си
Майка му научава от офицер от ДС, че синът й е покойник, т.е. избягал е от България и повече няма да го види. Жената се заключва в дома си и 6 месеца не излиза в очакване да бъде арестувана. След време през Милано синът й успява да пусне картичка до съпругата на братовчед си в Пловдив, която е германка. В нея на развален немски той пише, че е жив и е добре, като се подписва с Ханс Шнеле (Иван Бързаков).

 

Зад Океана първоначално се установява в Ар­­линг­­тън, където работи като помощник-келнер в български ресторант. “Разнасях мръсни чинии и чистех, докато една вечер не се появи някакъв костюмар с двама юнаци и ме нарече изменник. Той ме заплаши, че ще си платя за бягството от родината. Разбрах след това, че се казва полковник Кривлев и е аташе в българското посолство. Затова се махнах от там и заминах за Ню Йорк, като дълго време си търсих работа”, припомня си днес проф. Бързаков. Спасява се във фондацията на Карнеги, която го настанява в хотел, намира му работа, а по-късно със спестените пари успява да завърши и New York City Uniwersity. Между 1978 и 2003 година изнася лекции и семинари по експериментални методи в образованието и психологията, като преминава през редица университети, корпорации и престижни клубове в САЩ, Канада, Франция, Гер­­мания, Швейцария, Англия, Мексико, Ве­­нецуела, Бразилия, Уругвай и Аржентина, Япония, Ма­­лайзия, Индонезия, Фиджи и други страни по света. Основава в Сан Франциско с група психолози Меж­дународен институт за нови методи в образованието, като създава и системата Optimal Learning за максимално възприятие и развиване на мисълта. Тя е предложена със законопроект за модел в училищата на Калифорния, а по-късно е приложена в близо 30 страни по света. През 1985 година българинът защитава двоен докторат по психология и теория на образованието и продължава с научната си дейност и нови методи на работа.
 
 
 
Твори на 5 езика
Иван Бързаков обръща гръб на социалистическия строй и през 1976 година през Югославия се озовава в Италия, а от там в САЩ, където завършва Нюйоркския университет и става уважаван професор. Създател е на системата Optimal Learning за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена в близо 30 страни по света. Връща се в България след промените и се установява във Варна, където живее. Посветил се е на литературата, издал е 4 книги с поезия и есеистика, като на два пъти е номиниран за Нобелова награда. Владее 8 езика и пише на 5 от тях.
 
 
 
Държавна сигурност го посреща във влак от Гърция
През 1985 година стъпва отново на родна земя, но с виза и като американски гражданин. Пътува с влак от Гърция със съпругата си и едногодишната си дъщеря. Тогава ченгетата блокират вагона му на Кулата и го разпитват за бягството му. Тъй като е напуснал България с разрешение за пътуване и не е свързан с антибългарска дейност, няма по-сериозни проблеми с властите. Идва отново за кратко в родината през 1988 година, а след настъпването на т. нар. демократични промени се установява да живее постоянно във Варна. Зад Океана остават 31-годишният му син Кристиян, който е възпитаник на Университета в Бъркли и днес работи в централата на “Гугъл”, както и трите му дъщери – Венета (29 г.) и близначките Искра и Бистра, които още следват.

 

През последните години проф. Бързаков се отдава на литературна дейност, като пише поезия и есеистика и е издал стихосбирките “Яростно в скръбта”, “В съня над пропастта” и “Лумнали огньове”. Два пъти е сред номинираните автори за Нобелова награда (2013 и 2014 г.) и очаква третата си номинация. Последната му книга е трето преработено издание на “Яростно в скръбта”, като авторът започна представянето й пред българската публика от Варна и Шумен, където събра овациите на ценители и познавачи. На 25 ноември проф. Иван Бързаков ще направи премиера на книгата си в София, на 3 декември – в Пловдив, а след това ще има още две представяния в столицата – на 4 декември и на 9 декември на “Панаира на книгата”. Когато прочетете написаното от него, ще разберете колко е близо до мисленето на всеки съвременен българин, преживял времето между две епохи. Но дори и да не си купите книгата му, срещнете се с този уникален българин и стиснете ръката му. Ще видите, че контактът с него си заслужава и дава сили за живот.
 
 
 

Русия се бои от НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246890_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E

 Русия изпитва безпокойство и дори страх от приближаването на НАТО към границите на страната. Това става ясно от интервю на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков за Би Би Си. Различните руски агенции превеждат от английски по различен начин думите на прессекретаря „it make us feel fear”. Според едни медии Песков е имал предвид „безпокойство”, според други - „страх”.  

 

Повод за заявлението му стана евентуалното присъединяване на Украйна към северно-атлантическия алианс. В тази връзка Песков подчерта, че руските власти искат 100-процентови гаранции, че това няма да се случи. Освен това Москва иска да чуе, че НАТО ще прекрати своето приближаване към границите на Русия, но за съжаление за това

 

никой не говори

 

допълни прессекретарят пред британската медия. Кореспондентът на ВВС Джон Симпсън парира Песков с твърдението, че „Русия се държи агресивно”, на което Песков отговори: „Ако се страхуваш, ти предприемаш предпазни мерки. Колкото дълго нашите национални интереси се намират в опасност, толкова дълго ние ще продължаваме да отвръщаме”, обеща говорителят. По този начин НТВ цитира изказването на Песков. Пресата припомня, че през август т.г. на форума „Селигер” Путин заяви, че „Русия е страна, която от нищо не се бои”. В същото време преди дни в интервю за немската телевизия ARD президентът подчерта, че „разширяването на алианса и неговото приближаване към територията на Русия съществено е променило геополитическото пространство”.

 

Продължавайки темата за глобалната геополитика, РИА Новости вчера цитира думите на руския външен министър Сергей Лавров, според когото „връзката Москва-Пекин ще съхрани сигурността на планетата”. Пред депутатите от Думата висшият чиновник допълни, че именно сътрудничеството между Русия и Китай „е ключов фактор за устойчивото

 

многополярно устройство

 

на света, за обезпечаването на върховенството на правото в световните дела и за демократизацията на международните отношения”. Преди това руското Минис­терст­во на отбраната заяви, че Москва и Пекин трябва заедно да противостоят на „цветните революции”. В парламента Лавров каза още, че Киев се опитва да принуди Запада да признае Русия за страна в украинския конфликт. “Това е абсолютно контрапродуктивна и провокационна линия, която няма никакви шансове да успее”, добави той. Той коментира и икономическата блокада, наложена от Киев на югоизточната част на страната. Лавров съзря в тези действия на украинските власти опит да “да бъде подготвена почвата за поредното военно нахлуване”.

 

Лавров засегна темата и за

 

обтегнатите отношения

 

между Москва и Ва­­шинг­­тон. В тази връзка той сподели, че по време на техен разговор държавният секретар на САЩ Джон Кери го е приканил “да не обръща внимание” на изявленията на президента Барак Обама, че Русия е включена в списъка със заплахи наред с болестта ебола, предаде ТАСС. “Е, не обръщай внимание” - така реагирал Кери, предава думите на Лавров ТАСС.

Прогноза за времето - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=271298

Днес в западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще вали. Ще духа умерен, в Дунавската равнина до силен вятър от запад, северозапад . Температурите ще продължат да се понижават и минималните ще са между 5° и 10°, максималните между 7° и 12°.

Mercedes възроди името Maybach

http://cars.actualno.com/Mercedes-vyzrodi-imeto-Maybach-news_61277.html

Е, не оставиха името Maybach да тъне дълго в забвение. Нуждата от лукс винаги е била водеща за определен кръг от хора, на които Mercedes-Benz просто трябваше да предложи обекта на техните желания. Веч...

5,3 по Рихтер в Япония

http://asia.actualno.com/53-po-Rihter-v-Japonija-news_61297.html

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер удари източната част на японската префектура Фукушима, където се намира и едноименната аварирала АЕЦ. Епицентърът на труса е бил на 40 км под океанското дъно. Зе...

Мюсюлманско проклятие попречи на съдия да стане шеф на САС?

http://society.actualno.com/Musulmansko-prokljatie-poprechi-na-sydija-da-stane-shef-na-SAS-news_61298.html

Публична клетва срещу изглеждащия като фаворит за нов шеф на Софийския апелативен съд Стефан Гроздевхвърлиха вчера имами, начело с бившия главен мюфтия Недим Генджев. Клетвата е подобна на налагането...

Йоханес Хан: Сърбия да въведе санкции срещу Русия, ако иска в ЕС

http://europe.actualno.com/Johanes-Han-Syrbija-da-vyvede-sankcii-sreshtu-Rusija-ako-iska-v-ES-news_61299.html

Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия в замяна на встъпването си в ЕС, подчерта отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. "Сърбия юридически се ангажира в рамките на преговорите з...

Акт ще платя, но рушвети няма да давам – с уважение

http://cite.actualno.com/Akt-shte-platja-no-rushveti-njama-da-davam--s-uvajenie-news_61301.html

Тези думи е написал депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров-Ревизоро, когато преди време полицай му е написал фиш. Димитров разказа случката пред Нова телевизия - той е бил част от ...

Смъртни присъди за четирима мъже в Пакистан за убийство на бременна

http://asia.actualno.com/Smyrtni-prisydi-za-chetirima-myje-v-Pakistan-za-ubijstvo-na-bremenna-news_61302.html

В Пакистан осъдиха на смърт четирима мъже, убили своя роднина за това, че е се омъжила против волята на семейството ѝ. На смърт бяха осъдени бащата на убитата Фарзана Парвин, двамата й братя и мъжът...

В Сливен ще се състои вечер, посветена на Деня на християнското семейство

http://society.actualno.com/V-Sliven-shte-se-systoi-vecher-posvetena-na-Denja-na-hristijanskoto-semejstvo--news_61304.html

В Клуба на дейците на културата в Сливен днес ще се състои вечер, посветена на Деня на християнското семейство и младеж. Това съобщиха организаторите от Младежкия културно просветен център "ИХТИС...

Москва свива резерва си от щатски облигации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246889_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%89%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B

 Русия съкращава обема на вложените средства в американски ценни книжа, съобщава „РИА Новости”.

 

Само през септември Москва е намалила обема на притежаваните щатски облигации с 400 млн. долара до 117,7 милиарда. В момента Русия е 12-та в списъка на основните притежатели на тези ценни книжа. Първи е Китай, купил облигации за 1,26 трлн. долара, но той е намалил обема със 100 милиона. В първата десетка са още Белгия, група офшорни държави от Карибския басейн, страните от ОПЕК, а също така Бразилия, Швейцария, Тайван, Великобритания и Хонконг. На 11-о място е Люксембург.

 

През септември в света са били купени американски държавни ценни книжа за 6,06 трлн. долара. Вложенията в тези облигации се смятат за най-надеждните.

САЩ прогнозират 50$ за барел петрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246888_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+50%24+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 В рамките на възможното е цената на петрола да падне до 50 долара за барел. Това прогнозира на конференция в Хюстън Адам Семински, шеф на Управлението по енергийна информация на САЩ, съобщи вчера агенция Bloomberg.

 

По думите му повечето анализатори прогнозират като най-вероятно цената на американския лек суров (WTI) петрол да падне до 62 долара за барел към средата на следващата година. За сравнение в момента котировките са малко над 74 долара.

 

Той отбеляза, че е вероятно ниските цени на черното злато

 

да се задържат в продължение на една година

 

„Някой трябва да намали добива”, каза Сeмински. „На пазара има твърде много петрол в сравнение с търсенето”, допълни той.

 

Шефът на Управлението по енергийна информация отбеляза още, че ако цената падне до 60 долара за барел, добивът на шистов петрол в САЩ може да загуби скорост. В момента САЩ увеличават производството, въпреки спада в цените. Очакванията на Управлението са, че в резултат на големия добив на нефт от шисти производството на САЩ в края на тази година ще стигне 9 млн. барела дневно. В началото на следващата година обаче се очаква добивите да намалеят, ако цените продължават да падат, коментира още Адан Семински.

 

Американският лек суров петрол вчера поевтиня заради очакванията на инвеститорите, че на срещата си следващата  седмица.

 

Организацията на страните износителки на петрол ще вземе решение за намаляване на добивите. Той загуби 20 цента от цената си и се котираше за 74,41 долара за барел. Сортът Брент пък поскъпна вчера по обяд след експлозията на колата в провинция Курдиш в Ирак, която е вторият най-голям производител в ОПЕК. Срещата на ОПЕК е на 27 ноември. Според редица анализатори обаче най-големият производител в света ­ Саудитска Арабия ­ няма да застане зад съществено намалявана на добивите.

 

От юни насам петролът загуби около 30% от цената си.

 

Междувременно най-голямата норвежка енергийна компания Statoil съобщи, че петролното є находище „Йохан Кастберг” в Баренцово море може да бъде разработено и да носи печалба, въпреки че цените на петрола спаднаха с над 30 процента от юни, информира още Bloomberg. Ще можем да намерим печелившо, самостоятелно решение за „Кастберг”, посочи в интервю Ерик Странд Телефсен, вицепрезидент, отговарящ за разработването на находища в Северна Норвегия. „Дори при сегашните цени”, допълни той. Според него разработването на находището с плаваща система за нефтодобив, съхранение и разтоварване остава най-евтиният вариант.

Застрахователна измама или умишлен палеж изгорили "Роботика"

http://www.bnews.bg/article-122255

Пожар от случайно събитие, застрахователна измама или умишлен палеж са версиите, по които работи полицията за пожара в бившия завод „Роботика”, в близост до аквапарка в с. Равда, общ. Несебър,

Силвестър Силвестров: Пускам си често петия клавирен концерт на Бетовен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435848

"Напоследък предпочитам да слушам спокойна музика, такава, която ме кара да се чувствам добре", обяснява актьорът Силвестър Силвестров, който нашумя преди години като музикант от групата "Братя Мангасарян". В последните месеци залага на класиката. Петият клавирен концерт на Бетовен му е най-любим. Изтеглил си е от интернет и албум с

Силистра и Перник са в зоната на вирусите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435822

Ако попаднете в една стая, в автобуса или трамвая с болен от грип или друг вирус, и той кихне, вие също ще се заразите дори ако сте на разстояние на 4 метра.
Това съобщиха за “Труд” епидемиолози. Според други изследвания кихането “изстрелва” грипа със 167 км/ч, затова толкова бързо и лесно се разпространява особено в големи колективи, в детските я Ако попаднете в една стая, в автобуса или трамвая с болен от грип или друг вирус, и той кихне, вие също ще се заразите дори ако сте на разстояние на 4 метра. Това съобщиха за “Труд” епидемиолози. Според други изследвания кихането “изстрелва” грипа със 167 км/ч, затова толкова бързо и лесно се разпространява особено в големи колективи, в детските я

Обезщетенията за пирамидата на Мадоф стигнаха $10,5 млрд.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246887_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%84+%D1%81%D1%82

 Ликвидаторът на компанията на Бърнард Мадоф ­ Ървинг Пикард, възстановяващ парите на жертвите на финансовата пирамида, е постигнал две споразумения и така възстановените до момента средства стават 10,5 млрд. съобщи Reueters, цитиран от Investor.bg.

 

Пикард обяви, че се е договорил за 95 млн. долара със захранващия фонд Senator Fund SPC , инвестирал пари на клиенти в компанията на Мадоф Bernard L. Madoff Investment Securities. Споразумението подлежи на одобрение от съда.

 

Ликвидаторът също така заяви, че федерален съдия е одобрил отделно споразумение на стойност най-малко 50,5 млн. долара с други обвиняеми лица, включително предприемача Едуард Блуменфелд.

 

През последните шест години Пикард води дела срещу захранващите фондове, инвестирали пари в компанията на Мадоф, както и срещу тези, изтеглили повече пари от нея, отколкото са вкарали. Към момента той е успял да събере около 60% от 17,5-те млрд. долара, колкото по изчисленията на Пикард са били изгубени от клиентите на фирмата.

Монета сменя банкнотата от 2 лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246886_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+2+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0


 
 
От догодина пускат монета от 2 лв., съобщиха вчера от БНБ. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите с номинал 2 лева, емисии 1999 и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като са запазени темата и изображението на св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г. Необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличното парично обращение. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на БНБ. Банкнотите с номинал 2 лева ще продължат да бъдат законни.

ТБ „Виктория” отваря врати на 12 декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246885_%D0%A2%D0%91+%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+12+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0

 Подставената под спецнадзора на БНБ ТБ „Виктория” ще отвори врати на 12 декември. Дотогава голяма част от кредитите є трябва да бъдат продадени на други банки, за да се съберат пари, с които да се осигури ликвидност на трезора, така че той да може да се разплати с вложителите си. Това решение е взел вчера Управителният съвет на БНБ, съобщиха от пресцентъра на централната банка. От БНБ са дали задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа, така че на 12 декември да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката.

 

От БНБ обясняват, че и към момента ТБ „Виктория”

 

няма достатъчна ликвидност

 

за да отвори врати, но като цяло банката е стабилна и отговаря на законовите изисквания. Тъй като КТБ, която е едноличен собственик на капитала на ТБ „Виктория”, вече е с отнет лиценз за банкова дейност, няма как да се търси финансова помощ от нея. Освен това ТБ „Виктория” няма как да получи държавна помощ, тъй като е дъщерно дружество на КТБ, а по закон трябва цялата банкова група да е стабилна, за да получи финансова помощ от държавата. Затова е било взето решение да се продаде кредитният портфейл на трезора на други банки и така да се осигурят свежи пари.

 

През септември квесторите на ТБ „Виктория” са изпратили покани до банките в страната за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката. Той е бил разделен на 5 групи по видове продукти, като крайният срок за подаване на оферти е изтекъл на 14 ноември. Дотогава са постъпили предложения от седем банки.

 

„След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България” ЕООД, като най-добри за ТБ „Виктория” ЕАД са посочени офертите на Токуда Банк за малък бизнес и потребителски кредити с ипотека, на СЖ Експресбанк за ипотечни кредити и на ЦКБ за потребителски кредити и кредитни карти. Тези оферти покриват почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити”, съобщиха от централната банка. Затова БНБ е взела решение за продажба да се пуснат 4 от подгрупите на кредитния портфейл на ТБ „Виктория”, без този на големите и средните корпоративни клиенти. Според централната банка сделката може да приключи за около три седмици. Купувачите ще трябва

 

да внесат парите в БНБ до 10 декември

 

„В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лв., които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.”, съобщиха още от БНБ. „Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията є, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22 декември тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки”, допълниха от централната банка.

 

„Приключването на квестурата означава, че банката се връща в нормалния си живот като действащо предприятие, управлявано от УС. По този начин банката ще отвори и ще започне да работи нормално”, заяви вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че ако вложителите в нея решат, могат да си изтеглят спестяванията без каквото и да е ограничение. „Банката никога не е била с капиталова дупка и със същия проблем, който се констатира в банката с отнет лиценз. Никога не е стояла тема, че вложителите в банка „Виктория” ще бъдат ограничени и няма да могат да получат средствата си. Те нямат нищо общо с вложителите в КТБ”, категоричен бе Горанов.

В Истанбул започва голям енергиен форум

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/20/2422615_v_istanbul_zapochva_goliam_energien_forum/?ref=rss


В Истанбул днес започва двудневна Енергийна среща на върха на Атлантическия съвет, посветена на проблемите в сектора от Близкия изток до Украйна. Освен това участници от цял свят ще обсъждат новата обстановка в света и подложените на изпитания традиционни отношения и партньорства, съобщават организаторите.

Форумът за шести път събира близо 350 политически и бизнес лидери от над 40 държави, които обсъждат не само въпроси на енергетикакта, но също така и на политиката, икономиката и...

Китайски партньор промотира Тракия икономическа зона в Шенджен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246884_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%

 Китайски бизнесмен представи българска индустриална зона по време на форум на побратимените градове, който се проведе вчера в азиатския мегаполис Шенджен. Г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd бе толкова убедителен и въодушевен в речта си за предимствата на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, че след презентацията, хора от аудиторията спираха българските представители, за да научат повече за красивата ни страна и възможностите за инвестиции. „Аз силно вярвам в успеха на ТИЗ, тя е на входната точка за Европа по древния път на коприната, който сега китайското правителство осъвременява. Още повече, че част от нея е Евро-китайската зона за икономическо развитие" /„Euro-Chinese Economic Development Zone“ – ECEDZ“, една добра основа на икономическите отношенията между Китай и Европа“, изтъкна г-н Джанг. Китайският партньор в промотирането и развитието на Тракия икономическа зона подчерта и приятелското отношение на българите към населението на Поднебесната империя и припомни факта, че България е втората страна, признала Китайската народна република и тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

На възможностите на Пловдив като инвестиционна дестинация наблегна и заместник-кметът Стефан Стоянов при представянето на Града под тепетата. Той води в Шенджен делегация от представители на бизнеса и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, която инициира побратимяването между българския и китайския град. Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че Пловдив се оформи като индустриалната столица на България. По време на бизнес презентациите на побратимените  градове бяха представени и Хага, и Алмере /Холандия/, Берн /Швейцария/, и Барселона /Испания/.

Преди това кметове и заместник-кметове на европейски и азиатски мегаполиси разискваха на кръгла маса заедно с градоначалника на  Шенджен г-н Сю Цин как да сближат бизнеса, културата, образованието.  

В изказването си г-н Стефан Стоянов покани всички участници да пътуват до Пловдив не само, защото е Европейска столица на културата 2019, а защото и специализираното гид издание Lonely Planet го класира в топ 10 на най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 година. Заместник-кметът наблегна и на динамичното развитие на отношенията между Пловдив и Шенджен веднага след побратимяването им на 24 март тази година.

Участниците във форума станаха свидетели на подписването на договори за побратимяване на Шенджен с Колобмо /Шри Ланка/ и Хага /Холандия/.

Те посетиха и Hi-Tech панаира, който се провежда тази седмица в китайския мегаполис.

По същото време Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Медицински университет – Пловдив станаха членове на Лигата на университети от побратимените на Шенджен градове. Вчера 20 европейски и 20 азиатски  университети положиха нейните основи в китайския мегаполис. Единствен от чуждестранните представители ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов изнесе реч при откриването на форума. Негова снимка заедно с кмета на Шенджен публикува днес на първа страница Shenzhen Daily. 


Катя Стайкова

Захладнява, днес ни чакат до 12 градуса

http://petel.bg/Zahladnyava--dnes-ni-chakat-do-12-gradusa__91066

Времето захладнява, а максималните температури за деня ще са между 7 и 12 градуса. В западните райони от страната ще е почти без валежи, но в...

На тази дата в историята: Пуснат е Microsoft Windows 1.0

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata--Pusnat-e-Microsoft-Windows-1-0__91067

1818 г. — Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава. 1945 г. — Започват Нюрнбергските процеси, които са съдебни дела срещу 24...

Кунева става силов вицепремиер (преглед на печата)

http://petel.bg/Kuneva-stava-silov-vitsepremier--pregled-na-pechata-__91068

News.bg „24 часа" Случаят Тръпков и 20-те лева 53-годишният Сашо Тръпков ще оттегли рапорта си за пенсиониране. Това твърди пред "24 часа"...

Евгени Минчев за новия "Биг Брадър": Зорлем правите от Китаеца мъж. Без Азис той е нула

http://petel.bg/Evgeni-Minchev-za-noviya-Big-Bradar--Zorlem-pravite-ot-Kitaetsa-mazh--Bez-Azis-toy-e-nula__91069

Форматът "Биг Брадър ол старс" обещава да е изпълнен с много напрежение и ескалирали емоции. Това стана ясно още в самото начало, когато...

Митрополията с концерт по случай Деня на християнското семейство

http://petel.bg/Mitropoliyata-s-kontsert-po-sluchay-Denya-na-hristiyanskoto-semeystvo__91070

Тържествен концерт ще се проведе в 18 часа в Градската художествена галерия. Концертът е организиран от  Варненска и Великопреславска...

Без “Черен петък” тази година в България

http://petel.bg/Bez----CHeren-petak----tazi-godina-v-Balgariya__91071

Световната мания за предпразнично пазаруване с големи отстъпки - т.нар. “Черен петък”, ще заобиколи България тази година. Традиционното...

Румънският шампион идва на турнира “Иван Славков”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435817

Румънският шампион във водната топка “Динамо” (Букурещ) е потвърдил участие в първия международен турнир за мъже “Иван Славков”. Мачовете са от 19 до 21 декември на столичния басейн “Спартак”. Надпреварата е организирана от Обединения спортен клуб “Левски” и Българската федерация по водна топка. Вече са сигурни са и другите участници - сръбският “Н Румънският шампион във водната топка “Динамо” (Букурещ) е потвърдил участие в първия международен турнир за мъже “Иван Славков”. Мачовете са от 19 до 21 декември на столичния басейн “Спартак”. Надпреварата е организирана от Обединения спортен клуб “Левски” и Българската федерация по водна топка. Вече са сигурни са и другите участници - сръбският “Н

Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Ивелина Василева проведоха работни срещи с ЕК в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246883_%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5++%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B

 Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на околната среда Ивелина Василева проведоха работни срещи с Европейската комисия в Брюксел днес.

 

Бяха обсъдени всички открити въпроси по оперативните програми. На първо място, намаляване на очакваната загуба на средства до края на годината, като се търси отсрочка за някои забавени проекти и се отчете бедствената ситуация в редица региони през тази година. Втора основна тема на разговорите са били мерките за възстановяване на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“. „Амбицията е това да стане възможно най-скоро, тъй като от това зависят приходите в бюджета“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред български журналисти в Брюксел. На трето място, са обсъдени процедурите за одобрение от ЕК на оперативните програми за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Дончев информира, че до края на този месец България ще представи пред ЕК още две оперативни програми – „Околна среда“ и „Образование и наука за интелигентен растеж“.

 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова посочи, че се полагат максимални усилия, за да е възможно отблокиране на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“ във възможно най-кратък срок. Задачата максимум е това да се случи още през м.януари. Тя изрази надежда, че оперативна програма „Регионално развитие“ за следващия програмен период ще бъде одобрена още в средата на следващата година.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че почти всички проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са забавени с година и няколко месеца. В момента се набелязват мерки за преодоляване на забавянията, в т.ч. по приоритетните проекти като лот 3 на магистрала „Струма“, магистрала „Хемус“ (основен коридор) и приоритизиране на жп проектите.

 

В областта на околната среда се работи върху спешни мерки за редуциране на обема на щетите в резултат на спрените плащания, които бяха възобновени с решение на Комисията през миналата седмица, отбеляза министърът на околната среда Ивелина Василева.

Целта е да се намалят очакваните загуби, които са от порядъка на 145-205 млн. евро. Ускорено се работи за одобрение на Оперативна програма „Околна среда“ за следващия финансов период, която ще бъде представена пред ЕК до края на този месец.


ПРЕСЦЕНТЪР МРР

Амбициозен! Георги Христов иска главна роля в сериал

http://pik.bg/амбициозен-георги-христов-иска-главна-роля-в-сериал-news251626.html

Амбициозен! Георги Христов иска главна роля в сериал

Освен сърцата на меломаните Георги Христов е готов да покорява и малкия екран. Певецът мечтае за дебют в бг сериал. „Откога чакам да ме поканят. Бих изиграл и комедийна, и драматична роля с удоволствие. Чудя се защо още се бавят! Обичам главните роли!”, сподели той в интервю за bgdnes.bg. В момента текат интензивни репетиции за гала концерта, на който най-големият чистофайник в БГ попа ще представи албума си „Изгарям”. Христов е режисьор на целия спектакъл и за разлика от предходни години е наложил вето над опцията за телевизионно заснемане. В сетлиста му ще влязат както чисто нови композиции от диска, така и любимите на две поколения хитове като „Черно и бяло”, „Нямам нужда от много приятели” и „Майчице”. На сцената звездата ще блесне в няколко костюма от колекции на Версаче, Вивиън Уестууд и Чезаре Пачоти. Шест дни преди събитието в зала 1 на НДК организаторите пуснаха 300 билета на преференциална цена от 20 лв., за да дадат възможност на почитатели в затруднено финансово положение да уважат идола си. 

Междувременно стана ясно, че в началото на 2015 г. Христов ще реализира двумесечно турне в САЩ и Канада в концертни зали и големи концертни салони към църкви. В момента се уточнява графикът като потвърдените градове на този етап са Чикаго, Лас Вегас, Тампа, Детройт, Ванкувър, Калгари, Торонто и Монреал. Организатор на събитието е Фондация “Експертни инициативи”.

Депутатите ще приемат новите правила за работата си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/20/2422465_deputatite_shte_priemat_novite_pravila_za_rabotata_si/?ref=rss


Депутатите ще обсъждат днес новия правилник за организацията и дейността на 43-ото Народното събрание. От БСП обявиха, че текстовете ограничават опозицията и слагат чадър на премиера Бойко Борисов и министрите му и се заканиха да ги дадат на Конституционния съд.

Един от спорните текстове е този за кворума на парламента - дали да може да се провежда парламентарен контрол, ако при поименна проверка се установи, че в залата липсват нужните 121 депутати.

Сред новостите пък е...

Проф. Лазар Груев, председател на ВКС: Политиците носят отговорност за състоянието на съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2014/11/20/2422346_prof_lazar_gruev_predsedatel_na_vks_politicite_nosiat/?ref=rss


В правовите  цивилизовани държави, когато заговори председателят на Върховния съд, замълчават и притаяват дъх всички - от най-високия политически водач до носача на гарата, каза на един международен семинар преди години представител на френското Министерство на правосъдието...

Днес говори председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, чийто мандат приключва. Разговаряме  за  нерешените проблеми, за многократно прокламираните, започвани и променяни с всяка смяна на...

Георги Христов тръгва на турне в САЩ и Канада напролет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435852

Георги Христов ще представи албума си “Изгарям” и отвъд океана. Певецът ще изнесе спектакли в зали и концертни салони към църкви в Чикаго, Лас Вегас, Тампа, Детройт, Ванкувър, Калгари, Торонто и Монреал. Двумесечното му турне в САЩ и Канада започва през пролетта. Освен най-новите си авторски песни, Георги Христов ще изпълни и хитове от последните Георги Христов ще представи албума си “Изгарям” и отвъд океана. Певецът ще изнесе спектакли в зали и концертни салони към църкви в Чикаго, Лас Вегас, Тампа, Детройт, Ванкувър, Калгари, Торонто и Монреал. Двумесечното му турне в САЩ и Канада започва през пролетта. Освен най-новите си авторски песни, Георги Христов ще изпълни и хитове от последните

БЪЛГАРИЯ Е НА 60-ТО МЯСТО В СВЕТА ПО НАЕМИ НА ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246879_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%95+%D0%9D%D0%90+60-%D0%A2%D0%9E+%D0%9C%D0%AF%D0%A1%D0%A2%D0%9E+%D0%92+%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%9F%D0%9E+%D0%9D%D0%90%D0%95%D0%9C%D0%98+%D0%9D%D0%9

 България  е на 60-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица, показва изследването „Главните търговски улици по света“ на международната компания за недвижими имоти Cushman & Wakefield, представено от Forton, неин стратегически партньор за България и Македония.

В проучването, проведено за 26-та поредна година, са сравнени най-популярните търговски улици от над 330 дестинации в 65 страни по света, по данни към септември 2014 г.

Наемите на столичния бул. „Витоша“ нарастват с 10% в последната година, но това не е достатъчно за по-високо място в класирането. Миналата година България е заемала 59-а позиция, а през тази щеше да е 58-а, ако класацията не беше разширена със столиците на Катар и Сърбия – съответно Доха и Белград.

В Европа България запазва преднина единствено пред Македония и естонската столица Талин, които отчитат по-ниски нива на наеми -  €40 и съответно €30 на кв.м. на месец. Според данни на международната компания наемите на столичния булевард „Витоша” са достигнали €528 на кв.м годишно (€44/кв.м месечно), с 10% над миналогодишната стойност от €480 на кв.м. Те са с 10% по-високи, отколкото през предходната година.

Печеливша комбинация

„Наемите започнаха да растат тази година за първи път от десетилетие. Интересът към главните търговски улици се възвръща, тъй като те все още имат няколко ключови привлекателни характеристики за търговците – ограничено предлагане на площи и съответно ниска конкуренция в съчетание със стабилен трафик“, коментира Росен Генев, партньор и мениджър „Търговски площи“ във Forton. „Това позволява на много от тях да останат печеливши дори при по-високи номинални наеми и по-неблагоприятни търговски условияв сравнение с новопостроен търговски център.“

„Бул. „Витоша“ е най-престижната търговска улици в България, където през послендите две години новооткритите ресторанти и кафенета започнаха да привличат нарастващ поток от посетители. Без съмнение извършената реконструкция на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения дадоха отлична възможност за  международните марки да отворят свой магазин в столицата, при едни от най-изгодните наеми в Европа”, каза още Генев. „Според последното ни проучване незаетите площи са едва около 6% от общо 22 хил.
 кв.м в основната търговска зона на булеварда. Това е по-добра заетост, отколкото можем да видим в много от търговските центрове.“

За разлика от много други европейски столици София не се отличава с голям пазар на луксозни стоки и високият клас мода и бижута съставляват малка част от пазара. В допълнение новите търговски центрове продължиха да се конкурират за потребителите и съответно за големите марки през 2014 г.: Frey Wille премести от ул. “Съборна“ в Paradise Center. В най-големия търговски център в България отвори врати и магазин Versace Collection.

Въпреки изместването на част от магазините на международните марки във водещи търговски центрове, луксозните бутици остават предимно фокусирани върху локации на централните улици в София. Предпочитани първокласни местоположения за магазини от най-високия ценови сегмент са тези в района между площад „Света Неделя“ и Градската градина и по-специално улиците „Съборна“, „Леге“, източната част на „Алабин“, „Княз Александър I“ и „Калоян“, долната част на бул. „Витоша“. Това са и локациите, които се отличават с по-високи наемни нива от бул. „Витоша“ - в диапазона на €60-70/кв.м.

Ню Йорк отново е номер едно

В световен мащаб на начална позиция като най-скъпа търговска улица в света се завърна Пето Авеню в Ню Йорк, където наемите са рекордните $3 170 (€2 485) на кв.м на месец. На второ място в класацията на Cushman & Wakefield е районът „Коузуей Бей” в Хонконг с месечен наем от $2 477 на кв.м. на месец - с 6,8% по-ниско от предходната година. За поредна година трета позиция заема Париж с ул. „Шанз-Елизе”във френската столица

Като цяло наемите на основни търговски улици  в света са нараснали с 2.4 % през последната година (3.2% предходната).

Условията в Европа, Близкия Изток и Африка се подобряват и стабилизират след период на спад в нивата на наемите. Все пак растежът от 1,3 % в този регион е теглен назад от значителния спад в Близкия Изток.

„Водещите градове в Европа продължават да просперират, а подобно на тях развиващите се пазари се радват на все по-голямо търсене“, казва Джъстин Тейлър, директор „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield за региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Противно на резките спадове в държави като Португалия, Ирландия, Испания и Гърция през последните години, през последните 12 месеца (до септември) те отчетоха силен ръст, посочва той. Междувременно добре развитите водещи пазари като Великобритания, Франция и Германия продължават да се радват на силна активност сред наемателите, особено що се отнася до първокласни търговски площи. Всъщност, търсенето на луксозни търговски площи в градове като Париж и Лондон , в съчетание с ограниченото предлагане, продължава да поражда натиск за повишаване на наемите на най-добрите места.

Топ 10 в Европа на местата с най-високи цени и присъствие на луксозни марки

Класиране

Страна

Града

Улица

€/м2/година

1

Франция

Париж

Шанз-Елизе

13 255

2

Великобритания

Лондон

Ню Бонд Стрийт

10 361

3

Италия

Милано

Виа Монтенаполеоне

8 500

4

Франция       

Париж

Авеню Монтен

8 100

5

Франция       

Париж

Рю Дьо Фобур и Сен Оноре

8 100

6

Италия

Рим

Виа Кондоти

8 000

7

Швейцария

Цюрих

Банхофщрасе

7 456

8

Франция

Париж

Площад Вандом и Рю Дьо ла Пе

7 364

9

Франция

Париж

Рю Сен Оноре

7 364

10

Великобритания

Лондон

Оксфорд стрийт

6 838

 

Според Cushman & Wakefield водеща тенденция сред основните търговски марки е да експериментират с дизайн, оформление, съдържание и вид услуги, с цел преосмисляне на концепцията на водещите им магазини, което се очаква да остане ключов фактор за растежа и през следващата година.

„Въпреки все още несигурната икономическа ситуация в някои части на света, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Еврозоната, активността на пазара се очаква да нарасне през следващата година. Първокласните търговки площи и локации за пазаруване ще останат сред водещи за търговците заради желанието им да поддържат присъствието си и да подсилят имиджа си, но предлагането, както и досега, ще остане ограничено“, казва Мартин Махмути, старши инвестиционен анализатор в Cushman & Wakefield.

 

Пепи Димитрова

Нов образователен сайт стартира от днес в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246878_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Първият специализиран сайт за образователна подкрепа стартира днес в българското онлайн пространство. Priobshti.se обединява опита на експерти от Центъра за приобщаващо образование и специалисти от България, Америка и Европа и се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.  Виртуалният център за приобщаващо образование предоставя информация и ресурси за подкрепа на деца със специфични обучителни трудности през призмата на приобщаващите ценности и практики.

Информацията на priobshti.se има за цел да повиши осведомеността на българските учители и родители за специфичните затруднения, които децата могат да срещнат в училище, както и да ги направи по-чувствителни към емоционалните и поведенческите последствия, които тези затруднения могат да имат. Сайтът няма за цел да поставя диагнози, а да дава възможности за подкрепа в училище, у дома и в кабинета на специалиста за децата, срещащи трудности в училище. Ресурсите покриват широк спектър от актуални теми - от мерки за повишаване на личната самооценка, през училищната политика за детска закрила за намаляване на тормоза в училище, осигуряване на подходящи помощни средства и подобряване на емоционалния микроклимат в класната стая - до активното включване на самото дете в процесите на планиране и оценка на подкрепата, от която има нужда.

Резултати от национално представително проучване, проведено от Глобал Метрикс по поръчка на Център за приобщаващо образование сочат, че 15% от всички родителите на деца от 1 до 7 клас са получавали информация от учителя на своето дете, че то има системни затруднения с ученето. Около 11% от тях са търсили информация по теми, свързани с образователната подкрепа за деца със СОП. 48% от родителите заявяват интерес към специализиран сайт с теми и материали за образователна подкрепа.

 „Създадохме специализирания сайт за образователна подкрепа, защото интернет е най-лесният, бърз и удобен начин за получаване на информация.
 Така ще споделим не само своя, но и опита на специалисти от САЩ и Европа, за да го направим достъпен за родители, учители и експерти, които подкрепят деца с обучителни трудности“, каза Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.
62% от родителите на деца от 1 до 7 клас активно търсят информация, свързана с образованието и възпитанието. Над половината от тях (58%) посочват, че се съветват със своите приятели и колеги. За 27% от родителите основен източник по темите на отглеждането, възпитанието и образованието на деца е интернет. 
Проучването се проведе в средата на 2014 г. в рамките на програмата „Едно училище за всички”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и ще обучи учители и специалисти от 5 общообразователни училища в страната. Център за приобщаващо образование работи с училищата-партньори по проекта, за да създаде български модел за изграждане на приобщаващо училище, който в последствие да помогне на повече училища.  

Латинка Дучева
 

Кошмарно признание! Изнасиленто момче: Треньорът започна да си пъха ч*рката в д*пето ми, заболя ме и той спря

http://pik.bg/кошмарно-признание-изнасиленто-момче-треньорът-започна-да-си-пъха-ч*рката-в-д*пето-ми-забо-news252039.html

Кошмарно признание! Изнасиленто момче: Треньорът започна да си пъха ч*рката в д*пето ми, заболя ме и той спря

Треньорите от детско-юношеската школа на “Черно море” са потресени от самопризнанията на техния колега Венцислав Маринов. Те станаха известни в сряда, когато районният съд прочете присъдата от 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок за блудство с 12-годишно момче и хомосекс с 10-годишно.

“Мислехме, че Венци е натопен. Сега прочетохме самопризнанията му. При положение че е изнасилил дете, трябваше да му дадат поне 15 г. ефективно. Всички сме в шок. Познавахме го като футболист мъжкар, който се раздаваше на терена, постоянно идваше и на мачовете на ветераните. Беше ми приятел, помня го като скромен и интелигентен”, твърди бивш футболист, пише "24 часа".

“От 6 месеца Венци изчезна. Живееше с жена си, която бе учителка, в блок до Английската гимназия. Всяка сутрин се събирахме да пием кафе в близко заведение. Изчезна и не знаем дали е във Варна. Някои казаха, че се е развел”, каза треньор от школата, в която Маринов е работил, преди да бъде освободен в началото на миналата година.

Тогава родители на пострадалите двама възпитаници се оплакаха, а шефовете на “Черно море” светкавично го освободиха от поста. Заявиха, че поведението му било недопустимо, въпреки че още съдът не се бе произнесъл за вина.

“След условната присъда родителите на потърпевшите деца са бесни и недоумяват как може педофил да се размине със затвора, след като е признал гнусотиите, които е вършил”, заяви адвокатът Янчо Георгиев.

“Прокуратурата смята, че наложеното наказание на Венцислав Маринов е доста по-леко от исканото. То трябва да е минимум 9 г. ефективно. Считаме, че има престъпление с висока обществена опасност - става дума за малки деца, като с едното е извършено хомосексуално сношение, а с другото е направен опит.

Както заявихме веднага след делото, ще протестираме пред окръжния съд”, заяви говорителката на районната прокуратура във Варна Десислава Йотова.

Венцислав Маринов е син на известния Асен Маринов, организационен работник от ОК на БКП във Варна. Маринов-старши отговаряше за журналистите във Варненски окръг.

Венци Маринов е юноша на “Черно море”, но стана звезда в “Добруджа”. Той играеше като опорен халф и бе известен с високия си професионализъм. Бе в основата на успехите в най-добрите години на добричкия тим.

Качествата му бяха забелязани от “Левски” и той бе привлечен за 1 г., когато “сините” елиминираха “Глазгоу Рейнджърс”. Венци обаче се появи само в един официален мач за тима от “Герена”. От следващата година бе в “Черно море”, където приключи кариерата си. Футболистът завърши треньорска школа към НСА и имаше лиценз от УЕФА.

На 14 февруари т.г. стана ясно, че Маринов е разследван за педофилия. По случая бе образувано досъдебно производство във Второ РПУ. В присъствието на психолог от МВР детето, което твърдеше, че е било обект на сексуално посегателство, даде показания.

На стадиона имало барака за охраната и работниците по поддръжката. Там за първи път треньорът посегнал на своя възпитаник през юли 2013 г. Извикал детето на индивидуална тренировка. Заниманията продължили 30 минути, след което наставникът накарал детето да влезе в бараката и да се съблече.

После да легне на дивана, а след това легнал върху него и 20 минути го опипвал. След случката изпушил цигара и пуснал момчето да си ходи. Следващата събота пак се видели на стадиона насаме, пак нямало деца и треньорът извикал момчето в дома си да му даде екип.

Дошъл да го вземе с колата. Вкъщи показал на бъдещия футболист купите си в хола и голямото легло в ъгъла. Накарал го отново да се съблече и да легне на леглото, а после гол легнал до детето. Опипвал задните му части и проникнал в него с пръст.

На следващия ден наставникът определил друга среща - в дома си, за да му даде чорапи. Този път ласките напреднали. “Започна да си пъха чурката в дупето. Заболя ме, той каза: “Добре” и спря”, разказало пред разследващите момчето.

Скоро след тези срещи момчето отишло за месец на село, но мълчало за треньора. Когато чуло, че негов приятел се отказва от тренировките, казало на майка си, че също не иска да тренира. И обяснил какви са причините.

“Има разследване, което не е приключило. Няма нищо вярно в цялата работа. Обвиненията са повдигнати от момчето и семейството му, след като детето остана извън отбора”, заяви тогава пред медиите Маринов.

Никола Старджън стана премиер на Шотландия

http://europe.actualno.com/Nikola-Stardjyn-stana-premier-na-Shotlandija-news_61295.html

Никола Стърджън бе избрана за премиер на Шотландия от парламента в Единбург. Миналата седмица 44-годишната Стърджън, която е бивш адвокат, беше избрана за председател на Шотландската национална парти...

Международен ден без тютюнопушене

http://healthy.actualno.com/Mejdunaroden-den-bez-tutunopushene-news_61296.html

На 20 ноември е Международния ден без тютюнопушене, в България той ще премине под мотото "Мамо, татко не пушете,здравето ми запазете!". Решението на Министерството на здравеопазването е зар...

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__91065

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 В този четвъртък ще бъдете обградени с добронамерени хора, обаче вие ще сте раздразнителни. Всъщност ви...

Actualno.com представя „Такси”: Първа серия - законът

http://society.actualno.com/Actualnocom-predstavja-Taksi-Pyrva-serija---zakonyt-news_58531.html

В съвременния живот използването на такси е ежедневие и удобство. В България, освен ежедневие и удобство, то е и неприятности. Защото измамите с жълтите ни приятели са нещо, което е станало ежедневие....

Температурите падат

http://society.actualno.com/Temperaturite-padat-news_61294.html

В западните райони ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България все още ще вали, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, в Дунавската равнина до силен вятър от за...

Съдебният съвет ще трябва да посочи временен председател на ВКС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/20/2422802_sudebniiat_suvet_shte_triabva_da_posochi_vremenen/?ref=rss


Кой ще бъде изпълняващ длъжността председател на Върховния касационен съд, след като от утре - 21 ноември с указ на президента Росен Плевнелиев, професор Лазар Груев, вече няма да оглавява съда? Този въпрос на пръв поглед лесен, всъщност тормози магистрати, журналисти и не по-малко членовете на съдебния съвет.

Проблемът идва от това, че нито в конституцията, нито в закона за съдебната власт изрично е уреден въпросът как се избира временен председател на ВКС при изтекъл мандат на...

Коледната Украса

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kolednata-ukrasa_35926/

Скъпи граждани,който иска да се наслади на една Сюреалистична Коледна нека заповяда пред Двореца на Култура.Тази година Перник ще има най-потискаща най-сюреалистичната Коледа някога.Цялата украса натъпката пред Двореца,площада разкопа,главната улица нма да има поне 1 гирлянд или намек за украса докато другите градове блестят.А кажете ми как да усетиш празника когато някой само ламптят за пари и знаят да крадат?

ЗаПерник вие като най-голямата медия потърсете отговори на въпросите-Перник...

Продължава

религиозен календар за 20 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435390

Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл. Св. мчк Дасий Доростолски (Предпразн. на Въведение Богородично)
  Дасий е първият Христов мъченик по българските земи. Той живял през III в. в Доростол (дн. Силистра). Според обичая на празника на езическия бог Сатурн жителите на града избирали  юноша, когото принасяли в жертва. Изборът се паднал на Дасий. Той Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл. Св. мчк Дасий Доростолски (Предпразн. на Въведение Богородично) Дасий е първият Христов мъченик по българските земи. Той живял през III в. в Доростол (дн. Силистра). Според обичая на празника на езическия бог Сатурн жителите на града избирали юноша, когото принасяли в жертва. Изборът се паднал на Дасий. Той

Емо Костадинов: Ивайло Петев селекционер? Хе-хе, който остане без работа, става селекционер

http://www.zapernik.com/sport/emo-kostadinov-ivailo-petev-selekcioner-he-he-koito-ostane-bez-rabota_35925/

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов коментира ситуацията в националния отбор. Героят от "Парк де Пренс" заяви, че е нормална практика, когато няма положителни резултати, треньорът да бъде сменен.

Коща се изсмя на въпрос дали Ивайло Петев може да бъде наследник на Любослав Пенев начело на "трикольорите". "Смяна на Любо Пенев? Като няма резултати, най-виновният е треньорът. Това е нормална практика в международния футбол. Санкции спрямо футболистите? Просто не трябва да бъдат...

Продължава

ЦСКА е бутнал незаконно сграда на Панчарево за 400 000 лева

http://www.zapernik.com/sport/cska-e-butnal-nezakonno-sgrada-na-pancharevo-za-400-000_35924/

Ръководството на ЦСКА е предприело по своя преценка строителни дейности върху държавна собственост. Според министъра на спорта Красен Кралев, клубът е отстранил съоръжение на базата в Панчарево без разрешение. От ЦСКА коментираха, че обектът е премахнат от мерки за сигурност и контрираха Министерството, че са го направили законно.

бТВ изкара кореспонденцията между двете страни, която е следната: Кореспонденцията между ЦСКА и Министерството стартира на 27 октомври с писмо на червените...

Продължава

Замислих се все още ли съм добър човек?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zamislih-se-vse-oshte-li-sum-dobur-chovek_35923/

Изчетох доста материал в интернет, докато напиша това, но мисля ,че темата е доста актуална за нашето съвремие .

Международната ислямофобия е във възход, вдъхновена от тероризма и нарастването на мюсюлманското население по света. Постепенно в западният свят се оформи становище , че исляма по-скоро проповядва насилие и политическа идеология, отколкото религия; че дискриминативните практики срещу мюсюлмани са основателни.

Ислямофобията - предразсъдък срещу мюсюлманите, — който се...

Продължава

Добре е, че Красимир Каракачанов коригира позицията на Валери Симеонов

http://www.zapernik.com/politika/dobre-e-che-krasimir-karakachanov-korigira-poziciyata-na-valeri-simeonov_35922/

Добре е, че Красимир Каракачанов коригира позицията на Валери Симеонов относно назначения за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов. От изказването на Симеонов се разбра, че според Патриотичния фронт не просто принадлежността на Исмаилов към етническа партия е пречка за назначаването му, а и турската му етническа принадлежност.

"Това противоречи на обещанията, които сме дали на избирателите ни", каза Симеонов. Би било добре това изказване да бъде коригирано от самия Симеонов, защото...

Продължава

Вицепремиерът Меглена Кунева ще наблюдава силовите министерства

http://www.zapernik.com/politika/vicepremierut-meglena-kuneva-shte-nablyudava-silovite-ministerstva_35921/

Вицепремиерът Меглена Кунева ще наблюдава силовите министерства, съобщи в. "Труд", който се позовава на заповед на премиера Бойко Борисов, в която той разпределя ресорите на заместниците си.

Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още Агенцията за българите в чужбина и за бежанците.

Премиерът Борисов ще държи контрола над две важни ведомства - Държавната агенция...

Продължава

Автомобил „Ауди" помете спирка в столичния квартал Надежда

http://www.zapernik.com/krimi/avtomobil-audi-pomete-spirka-v-stolichniya-kvartal-nadejda_35920/

Автомобил „Ауди" се е врязал в спирка на градския транспорт на бул. „Ломско шосе" и „Бели Дунав" в столичния квартал „Надежда", съобщиха от МВР. Четирима души са пострадали.

На място има линейки и екип на „Съдебна медицина", предаде Би Ти Ви. Все още не са известни причините за инцидента. Колата е връхлетяла върху спирката в пиков час - около 17,30. Според БНР пострадалите са майка, баща и двете им деца, които чакали на спирката.

Шофьорът на „Ауди"-то е 22-годишен, останал е на...

Продължава

"Мис Хондурас 2014" и сестра й бяха открити мъртви

http://www.zapernik.com/krimi/mis-honduras-2014-i-sestra-i-byaha-otkriti_35919/

"Мис Хондурас 2014" Мария Хосе Алварадо и сестра й София Тринидад Ернандес бяха открити мъртви край бреговете на река Агуагуал, съобщиха световните агенции. Това се случи след като двете момичета бяха в неизвестност от средата на миналата седмица. Арестуван е годеникът на София, който е заподозрян за извършването на двойното убийство, съобщиха от местната полиция.

Мария Хосе бе в неизвестност от четвъртък. Тя трябваше да отлети със самолет тази сряда за Лондон, за да участва в конкурса...

Продължава

Българката Ралица Василева се раздели със CNN

http://www.zapernik.com/politika/bulgarkata-ralica-vasileva-se-razdeli-sus-cnn_35918/

Водещата на СNN Интернешънъл Ралица Василева се раздeля със световния новинарски канал, съобщи Нова телевизия, като се позова на неин статус в Туитър.

В социалната мрежа българският журналист публикува снимки от последния си работен ден в СNN и благодари на зрителите за оказаната подкрепа през годините.

Ралица Василева е първата българка, пробила в медийния гигант. Тя става част от екипа на телевизията преди 23 години, през които е не само водещ, но и репортер. Все още не е ясно...

Продължава

Министърът на отбраната не възнамерява да се откаже от Орхан Исмаилов

http://www.zapernik.com/politika/ministurut-na-otbranata-ne-vuznameryava-da-se-otkaje-ot-orhan_35917/

Министърът на отбраната Николай Ненчев не възнамерява да се откаже от заместника си Орхан Исмаилов. „Нямам нито едно основание да оттегля кандидатурата на този достоен човек", заяви Ненчев пред Би Ти Ви. Той добави, че се надява в близките дни да проведе среща със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, за да изясни какви притеснения имат националистите по отношение на Исмаилов.

По-рано днес в кулоарите на парламента Симеонов заплаши, че Патриотичният фронт ще оттегли...

Продължава

Вижте новата монета от 2 лева

http://www.zapernik.com/biznes/vijte-novata-moneta-ot-2-leva_35916/

Дизайнът на новата монета от 2 лева, която ще бъде пусната в обращение през 2015 година, бе утвърден днес от Управителния съвет на Българската народна банка (УС на БНБ).

При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и...

Продължава

Борисов приготвил нова служба за Росен Николов от Фонда

http://www.bnews.bg/article-122238

Обсъдихме с министър-председателя за какво този много добър банков специалист ще бъде използван занапред. Скоро ще разберете с какво ще се занимава, призна финансовият министър, но отказа да даде подробности за това какъв ще е новия пост на Росен Николов.

Двуметров сняг погреба град Бъфало в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/20/2422815_dvumetrov_sniag_pogreba_grad_bufalo_v_sasht/?ref=rss


Жителите на Бъфало на брега на езерото Ери в щата Ню Йорк се оказаха в сряда сутринта почти погребани под сняг от средно 1.5 метра. На места преспите достигаха 2 метра в напълно парализирания град.

Причината е студена вълна, спуснала се от Арктика, комбинирана с изпаренията от езерото.

Поради това в рамките само на около 3 дни падна годишния обем снеговалеж.

На моменти снегът трупаше със скорост около 13 см в час.

След няколко слънчеви часа, в които...

Мъж видя НЛО над “Кремиковци”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436078

Мъж е видял НЛО над столичния квартал “Кремиковци” преди около месец. Това съобщи вчера проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии на БАН.
Човекът сам се обадил на учения, който от дълги години се занимава с тази проблематика. Дори го взел с кола от института, за да му покаже точно къде стояла летящата чиния. Беше... Мъж е видял НЛО над столичния квартал “Кремиковци” преди около месец. Това съобщи вчера проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии на БАН. Човекът сам се обадил на учения, който от дълги години се занимава с тази проблематика. Дори го взел с кола от института, за да му покаже точно къде стояла летящата чиния. Беше...

Жена почина във фитнеса на почетния гражданин на Перник Гълъбин Боевски

http://www.zapernik.com/krimi/jena-pochina-vuv-fitnesa-na-pochetniya-grajdanin-na-pernik-gulubin_35915/

Млада жена е починала, докато е спортувала във фитнес залата на бившия щангист Гълъбин Боевски, казаха за БЛИЦ очевидци на драмата.

По непотвърдени данни момичето е на 26 години и е от село Скравена. Точната причина за смъртта й засега не е известна, навярно става въпрос за здравословен проблем, който комбиниран с физическото усилие се е оказал фатален, коментират свидетелите.

Припомняме Ви, че Гълъбин Боевски, който бе осъден за наркотрафик е почетен гражданин на Перник, а...

Продължава

Майката на Андреа иска от нея най-после да се ожени за Кобрата. Боксьорът се дърпа

http://petel.bg/Maykata-na-Andrea-iska-ot-neya-nay-posle-da-se-ozheni-za-Kobrata--Boksorat-se-darpa__91064

Майката на певицата Андреа, вече не иска боксьорът Кубрат Пулев да става неин зет. Причината не е в загубата му от Владимир Кличко, а...

ЦСКА отстъпи за втори път на "Строител" и напусна "Чалъндж къп"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/20/2422788_cska_otstupi_za_vtori_put_na_stroitel_i_napusna/?ref=rss


Волейболният ЦСКА приключи участието си в третия по сила европейски клубен турнир "Чалъндж къп".

Червените загубиха и на реванша в София от беларуския "Строител" (Минск) с 1:3 във втория кръг от квалификациите. В първия мач "армейците" загубиха с 0:3.

Възпитаниците на Александър Попов започнаха мотивирано и бяха подкрепяни от темпераментната си публика в столичната зала "Христо Ботев". ЦСКА се пребори драматично за спечелването на първия гейм с 26:24.

Постепенно...

ДПС спаси плоския данък, след като патриотите и АБВ гласуваха за отмяна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436118

“Коалиция” на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС спаси от отмяна плоския данък. Това стана вчера в парламента, след като АБВ и Патриотичният фронт, които подписаха споразумение за подкрепа на правителството, гласуваха “за” предложенията на опозицията от БСП и “Атака” за връщане на прогресивното облагане. 
Скалата на БСП оставя необлагаем минимум “Коалиция” на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС спаси от отмяна плоския данък. Това стана вчера в парламента, след като АБВ и Патриотичният фронт, които подписаха споразумение за подкрепа на правителството, гласуваха “за” предложенията на опозицията от БСП и “Атака” за връщане на прогресивното облагане. Скалата на БСП оставя необлагаем минимум

Репортер на "Господари на ефира" замеря Николета Лозанова с яйца

http://www.zapernik.com/hailaif/reporter-na-gospodari-na-efira-zamerya-nikoleta-lozanova-s-yaica_35914/

Боби Ваклинов замерва Николета Лозанова с яйца в новата си песен "Първо на първо", пише "24 часа".

Всъщност не точно нея, а календари с лика й.

А в един от кадрите репортерът на "Господари на ефира" носи престилка, на която пише "Видимо досадни", което е препратка към станалата скандална през лятото песен на Криско и Мария Илиева.

"Първо на първо" е в дует с рапъра Хонг Конг. Видеоклипът е сниман в птицеферма в Костинброд, като режисьор е Мария Моева. Затова в него участват...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433719

Димитър Станчев, оперен певец, 69 г.
Иво Маринов, бивш зам.-министър на икономиката с ресор "туризъм", 51 г.
О.р. ген.майор Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, 61 Димитър Станчев, оперен певец, 69 г. Иво Маринов, бивш зам.-министър на икономиката с ресор "туризъм", 51 г. О.р. ген.майор Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, 61

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване