Федералният резерв подготвя почвата за вдигането на лихвите

http://www.investor.bg/sasht/337/a/federalniiat-rezerv-podgotvia-pochvata-za-vdiganeto-na-lihvite-184117/

Американските централни банкери изразяват опасения за ниската инфлация в краткосрочен план и пазарната волатилност през октомври, сочи протоколът на Фед

Реформаторите - жертва на домашно насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435874


ОТ известно време мантрата в Реформаторския блок е: “Няма да се разпаднем! Няма да се разпаднем!...” Не само заради имперското пренебрежение, с което Меглена Кунева се закани да неутрализира гражданския съвет на коалицията и не просто защото предстои неизбежно избиране на коалиционен лидер, което още отсега нарушава хормоналния баланс на този ОТ известно време мантрата в Реформаторския блок е: “Няма да се разпаднем! Няма да се разпаднем!...” Не само заради имперското пренебрежение, с което Меглена Кунева се закани да неутрализира гражданския съвет на коалицията и не просто защото предстои неизбежно избиране на коалиционен лидер, което още отсега нарушава хормоналния баланс на този

Недовършена канализация наводни над 20 къщи в пловдивския квартал на богатите (снимка)

http://pik.bg/недовършена-канализация-наводни-над-20-къщи-в-пловдивския-квартал-на-богатите-снимка-news251670.html

Недовършена канализация наводни над 20 къщи в пловдивския квартал на богатите (снимка)

Недовършена канализация „обзаведе” с „басейни” над 20 къщи в пловдивския квартал на богатите – село Марково, стана ясно от репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия. В някои от къщите водата е над метър и половина.

Хората изнасят покъщнината си и се надяват домовете им да издържат поне до пролетта. „Трябва да източваме водата, защото всичко плува. Ще ми падне къщата”, оплаква се потърпевш. Хората са принудени да инсталират в мазетата си помпи за кладенци, които да източват водата от домовете им.

„Подпочвените води и подземна река създадоха допълнително проблем. Ще търся и ще моля за пълно съдействие от кмета на общината и от държавата за изграждането на два колектора, които са довършителни към канализацията”, заяви кметът на Марково Веселин Кузмов.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/20/2422646_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Депутатите гласуват правила за работата си

http://www.cross.bg/pravila-predvizhdat-promenite-1440467.html

/КРОСС/Народните представители ще започнат дебатите по приемането на Правилника за организацията и дейността на новото Народното събрание.  Най-оспорваните текстове са дали при липса на кворум в пленарната зала заседанието да може да продължи, като се провеждат разисквания или парламентарен контрол, но да не могат да се провеждат гласувания. Новите правила предвиждат и спирането на парламентарното номадство, като всеки народен представител ще може да членува само в една парламентарна група. При напускането й или при изключване от състава й народният представител ще загуби мястото си в постоянните комисии. Преди това, на първо гласуване ще бъдат поставени промените в закона за държавната собственост, които предвиждат съкращаване на сроковете за отчуждаване на частните имоти. Предложените правила предвиждат спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството. Промените касаят отчуждаване при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства. Промените се налагат заради изостаналите значими проекти, за които страната ни може да загуби европейско финансиране.    

Велинград въстана срещу волфрамова мина

http://pik.bg/велинград-въстана-срещу-волфрамова-мина-news251669.html

Велинград въстана срещу волфрамова мина

Велинград въстава срещу отварянето на мина. Жителите и управата на града планират гражданско неподчинение, ако държавата разреши да заработи волфрамовата мина в местността Грънчарица, съобщи News7."За нас това е абсолютно нелогично, след няколко решения на общинския съвет, които категорично отхвърлят разработването на такава мина

. Предстои обществено обсъждане, на което всички трябва да отхвърлим тази възможност", заяви пред ТВ7 Ангел Манолов от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града.

Велинград години гради имиджа си на курортен център, той е един от най-зелените градове в Европа, градът с най-много минерални извори, не желаем той да бъде превръщан в миньорско селище, категоричен беше той.

Местните хора се единни в нежеланието си такава мина да работи, защото се опасяват от замърсяване, което не само ще влоши живота в града, но и ще попречи на туризма.

Спа столицата на Балканите не е място, на което трябва да се развива рудодобив, не може с една екологична катастрофа да зачеркнем поминъка на Велинград, казват те.

 

Кънев: Няма да изолираме българските турци от властта, но без посредник като ДПС

http://frognews.bg/news_80639/

Целият публичен разговор хич не го взимам навътре, заяви по НТВ Радан Кънев от РБ. Той имал сериозен разговор с някои представители от ПФ, може би щели да се наложат още. Орхан Исмаилов е кандидат на РБ, а не на различни партии, квоти няма, поясни той. И добави, че Орхан имал изключителна визитка за тази позиция, със сериозен опит и образование в сферата на отбраната. Той е безпартиен, добави той.

Снежен ад в САЩ взе 20 жертви (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_420037.html

Снежен ад в САЩ взе 20-тата си жертва, пише Би Би Си. Вчера само в град Бъфало, Ню Йорк снегът погреба седми човек. Десетки градове са под метри снежна покривка, като най-пострадалият от бурите град е Бъфало. Вчера там е трупало с около 13 см в час, като днес Бъфало е под около 1.5 метра сняг. Според американската метеорологична служба в някои градове е паднала близо 2 метра снежна покривка. Прекъснати са десетки влакови линии, както движението по близката до Бъфало магистрала е спряно. Смъртни случаи заради снежната обстановка са регистрирани още в Ню Хемпшир и Мичиган. Рекордно ниски температури са регистрирани във всички 50 щата на САЩ, включително целогодишно топлите Флорида и Хаваи. PHOTO: An autumn blizzard dumped a year's worth of snow in 3 days on Western New York state. http://t.co/9PYsuJV4TE pic.twitter.com/P3mx3KTuRc — The Age Photography (@theage_photo) November 20, 2014 Snowcraft, or the architecture of subtraction. | Buffalo snow scene via @stevesilberman @daveclark pic.twitter.com/6gIzGzI9Zn — bldgblog (@bldgblog) November 20, 2014 Buffalo, NY got too much snow today, please don't bring this to DC. pic.twitter.com/dsuMYv8Wgt — DC Maryland Virginia (@DMVFollowers) November 20, 2014 The infamous wall of snow that brought a record breaking six feet of snow to Buffalo pic.twitter.com/FbyUCzup5m — Our Amazing World (@OurWorldPhotos) November 20, 2014 Some areas have already endured nearly an entire season's snow fall in 24 hours: http://t.co/UB7fI3DKlT @CNN #Sitroom pic.twitter.com/Urn8luIHXi — The Situation Room (@CNNSitRoom) November 20, 2014

Петро Порошенко пристига на посещение в Молдова

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/20/2422650_petro_poroshenko_pristiga_na_poseshtenie_v_moldova/?ref=rss


Украинският президент Петро Порошенко ще пости днес Молдова, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на говорителя на външното министерство Евгений Перебийнис.

Ден по-рано министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин беше в Кишинев и се срещна с премиера Юрий Леанка и с министъра на външните работи и европейската интеграция Наталия Герман.

По думите на Перебийнис визитата е по покана на президента на Молдова Никола Тимофти. В рамките на посещението Петро...

Децата зубрят за „гониум” и „волвокс” в час по биология

http://www.moreto.net/novini.php?n=271312

„Фораминиферите са черупчести кореноножки, обитатели на солените води. Размерите им силно варират от 20 милиметра до 5-6-7 сантиметра”, чете седмокласничката Сабрие от благоевградското село Баня в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV.

Камера следи нивото на Марица на всеки час

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435712

Първата в страната видеокамера за следене на нивото на реките е монтирана в Пловдив на моста Първата в страната видеокамера за следене на нивото на реките е монтирана в Пловдив на моста "Герджика" над Марица, съобщи доц. Ерам Артинян от филиала на НИМХ в града. Апаратурата заснема на всеки час 10-секундни клипове, с помощта на които специалистите изчисляват повърхностната скорост в течението на реката. От получените данни пък се прави

Радан Кънев: Не виждаме друг грях на Орхан освен турското му име

http://www.cross.bg/kunev-radan-ismailov-1440466.html

/КРОСС/Атанас Атанасов твърди, че Радан Кънев е естественият лидер на Реформаторския блок. Дали е така или не е така - това е въпрос на преценка на гражданите, а не на лидерска битка, смята самия Кънев. Той обаче не отговори категорично на въпроса ще бъде ли избран единен лидер. Ние ще успеем да стигнем и до конгрес, на който ще присъстват всички, каза той. Тук лидерството не е въпрос на амбиция. Не знам г-н Вълчев защо се изнервя. Аз не знам кой е той. Той не е в политиката. Радан Кънев уточни, че лидерството на блока няма права, а е само отговорност. Правата си остават в лидерите на партиите, в съветите на блока. Ако има конгрес и аз бъда избран за председател на блока, ще покаже, че аз съм готов да нося отговорност, без права, изясни позицията си Радан Кънев. Тази позиция трябва да бъде избрана след публичен дебат, категоричен бе той. Ако хората не са доволни от Блока и искат да теглят една майна, те я теглят, допълни реформаторът.   В студиото на Нова телевизия Радан Кънев коментира скандала около кандидатурата на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната като защити категорично избора му, който, подчерта той, не е на отделна партия, а на Реформаторския блок. През последните дни Патриотичният фронт имаше изключително остри изказвания срещу Исмаилов, като даже заявиха, че заради него може да оттеглят подкрепата си към правителството

Нито Тодор Живков, нито цар Борис Трети са спасителите на българските евреи

http://www.grreporter.info/Nito_Todor_Zhivkov_nito_car_Boris_Treti_sa_spasitelite_na_blgarskite_evrei/16428

Заслугата за това е на Българската православна църква, на политици като Димитър Пешев и на хиляди обикновени български граждани. Фактът, че бяха спасени евреите от старите български територии говори, че същото е можело да стане и за евреите от Беломорска Тракия и Македония. Това сподели българският журналист Зелма Алмалех в интервю за GRReporter.

прочети повече

Тефтерът на Златанов бил садо-мазо

http://frognews.bg/news_80642/

Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено: да се започне леко, после да се удари - все едно сме някакво само-мазо. Фактите са няколко: тефтер има, Златанов е писал в него. Всичко, което е написано, е изпълнено точно, каза по БТВ бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

В Индия ожениха маймуни

http://petel.bg/V-Indiya-ozheniha-maymuni__91079

*снимката е илюстративна Стотици хора се събраха да гледат как един индиец ще ожени двете си маймуни. Двойката получи благословията...

FUNCITY обявява конкурс за младежки инициативи в чест на Варна – Европейска Младежка Столица 2017

http://petel.bg/FUNCITY-obyavyava-konkurs-za-mladezhki-initsiativi-v-chest-na-Varna-----Evropeyska-Mladezhka-Stolitsa-2017__91080

Варна ще бъде Европейска Младежка Столица през 2017 г.! Градът ни има 2 години подготовка, в които да развие достатъчно младежки дейности в...

Възрастта за пенсия ще расте, но по-бавно

http://petel.bg/Vazrastta-za-pensiya-shhe-raste--no-po-bavno__91081

Компромисен вариант за възрастта за пенсиониране ще се опита да намери правителството. Повторно замразяване на възрастта и стажа на...

Съдът ще решава за делото срещу Филип Тефтерчето след кражбата

http://www.bnews.bg/article-122261

Софийски апелативен съд ще гледа днес делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов след кражбата на тефтерчето с инициалите.

Част от "Трошево" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=271319

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария, без вода ще останат абонатите в района на кв."Трошево" абонатите между улиците: "Йордан Йовков" , "Младежка" , "Фантазия" и бул."Владислав Варненчик Водоподаването ще бъде преустановено от 9 часа до 13 часа, уточняват от ВиК.

57% от българските деца изложени на пасивно пушене в дома си

http://www.moreto.net/novini.php?n=271314

57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Това съобщават от Здравното министерство в Международния ден без тютюнопушене, който по традиция отбелязваме всеки трети четвъртък от месец ноември. Мотото на тазгодишната кампания ще бъде: „Мамо, татко не пушете,здравето ми запазете!", а усилията й ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел ограничаване на пасивното тютюнопушене.

Радан Кънев за Орхан Исмаилов: Единственият му грях е името

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436581

"Имах сериозен разговор с някои от представителите на Патриотичния фронт. Явно е, че ще има още такива", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок по отношение на Орхан Исмаилов.
Кънев поясни, че Исмаилов е човек с изключителна визитка и е на мястото си. Той е безпартиен български гражданин, "Имах сериозен разговор с някои от представителите на Патриотичния фронт. Явно е, че ще има още такива", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок по отношение на Орхан Исмаилов. Кънев поясни, че Исмаилов е човек с изключителна визитка и е на мястото си. Той е безпартиен български гражданин,

Преглед на печата, четвъртък, 20 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-20-ноември_l.a_i.611355_at.1.html

ТРУД: Ангелкова представи структурата на министерството на туризма Министърът на туризма Николина Ангелкова представи на среща с бранша проект за...

Убийци на бременно момиче го душили, ритали и били с летва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436171

20-годишната бременна Петя Тодорова е издъхнала в зверски мъки и страдания. Емил Азов (20 г.), баща на неродената  рожба, и другият  интимен приятел Михаил Миков (25 г.) я зашеметили с невропаралитичен спрей. След това започнали да я налагат с дървена летва и пръчка. Ритали я и я удряли с юмруци. Скачали върху корема . Азов я душил, стискайки... 20-годишната бременна Петя Тодорова е издъхнала в зверски мъки и страдания. Емил Азов (20 г.), баща на неродената рожба, и другият интимен приятел Михаил Миков (25 г.) я зашеметили с невропаралитичен спрей. След това започнали да я налагат с дървена летва и пръчка. Ритали я и я удряли с юмруци. Скачали върху корема . Азов я душил, стискайки...

С позицията на зам-министър Исмаилов компромис няма да правим, подчерта Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/20/2422860_s_poziciiata_na_zam-ministur_ismailov_kompromis_niama/?ref=rss


Радан Кънев от "Реформаторския блок" определи като притеснителен ултиматума на "Патриотичния фронт" по отношение на зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, като подчерта, че отстояването на позицията му е принцип, от който организацията няма да отстъпи. Пред "Нова телевизия" Кънев определи Исмаилов като сериозен професионалист, който заслужава мястото си.

Коментирайки атаката срещу зам.-министъра той посочи, че не вижда друг негов грях освен турското му име. Кънев каза, че е имал...

Емил Димитров: Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено. Да се започне леко, после да се удари като садо-мазо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436577

Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено. Да се започне леко, после да се удари - все едно сме някакво само-мазо. Фактите са няколко: тефтер има, Златанов е писал в него. Всичко, което е написано, е изпълнено точно. Това заяви пред bTV бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
„Не съм имал усещане, че има пропукване като идея в ГЕРБ. Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено. Да се започне леко, после да се удари - все едно сме някакво само-мазо. Фактите са няколко: тефтер има, Златанов е писал в него. Всичко, което е написано, е изпълнено точно. Това заяви пред bTV бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. „Не съм имал усещане, че има пропукване като идея в ГЕРБ.

Моделът "добра"-"лоша" банка като лек за системата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/modelyt-dobra-losha-banka-kato-lek-za-sistemata-182315/

Добре организираните чуждестранни практики успяват да върнат доверието в сектора и изпращат цялата икономика в правилния коловоз

Борисов мисли дали да освободи Исмаилов

http://www.cross.bg/ismailov-front-premiera-1440465.html

/КРОСС/Ще се разцепи ли кабинетът заради назначението на военния заместник-министър и ще свали ли Патриотичният фронт подкрепата към правителството? Някаква яснота за това се очакваше да дойде късно вчера след срещата в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и Патриотичния фронт. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отидоха на разговор при премиера, за да разяснят несъгласието си с избора на Орхан Исмаилов. През последните дни Патриотичният фронт имаше изключително остри изказвания срещу Исмаилов, като даже заявиха, че заради него може да оттеглят подкрепата си към правителството. След вчерашните разговори стана ясно, че топката е в премиера - той трябва да вземе решение относно назначаването на Исмаилов.  

Днес решават съдбата на Любо Пенев

http://sporten.pogled.info/news/60026/Dnes-reshavat-sadbata-na-Lyubo-Penev

/Поглед.инфо/ Изпълнителният комитет на БФС днес на свое заседание ще обсъди съдбата на селекционера на България Любослав Пенев, предаде репортер на БГНЕС. Очаква се Изпълкомът да отстрани от поста треньора, след като България почти загуби шансове за класиране на Евро 2016.

Радан Кънев: Единственият грях на Орхан Исмаилов е името му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436575

"Имах сериозен разговор с някои от представителите на Патриотичния фронт. Явно е, че ще има още такива", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок по отношение на Орхан Исмаилов. Кънев поясни, че Исмаилов е човек с изключителна визитка и е на мястото си. Той е безпартиен български гражданин,

Филм-концертът е на 5 декември в зала “Арена Армеец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435825

Девет килограма тежи партитурата на диригента Давид Райц, под чиято палка ще свири Симфоничният оркестър на БНР на 5 декември в зала “Арена Армеец”. 250 музиканти ще озвучат на живо първата част от хитовата трилогия “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”. В пълен синхрон, на огромен екран ще се излъчва и самият филм. Девет килограма тежи партитурата на диригента Давид Райц, под чиято палка ще свири Симфоничният оркестър на БНР на 5 декември в зала “Арена Армеец”. 250 музиканти ще озвучат на живо първата част от хитовата трилогия “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”. В пълен синхрон, на огромен екран ще се излъчва и самият филм.

Емил Димитров: Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436570

Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено. Да се започне леко, после да се удари - все едно сме някакво само-мазо. Фактите са няколко: тефтер има, Златанов е писал в него. Всичко, което е написано, е изпълнено точно. Това заяви пред bTV бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
„Не съм имал усещане, че има пропукване като идея в ГЕРБ. Всичко от тефтера на Златанов е изпълнено. Да се започне леко, после да се удари - все едно сме някакво само-мазо. Фактите са няколко: тефтер има, Златанов е писал в него. Всичко, което е написано, е изпълнено точно. Това заяви пред bTV бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. „Не съм имал усещане, че има пропукване като идея в ГЕРБ.

Иво Прокопиев: Ако може, Lafka да не рекламира при нас

http://business.actualno.com/Ivo-Prokopiev-Ako-moje-Lafka-da-ne-reklamira-pri-nas-news_61314.html

Финансистът и издателя на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев предприе доста интересен завой по отношение на веригата Lafka и ДПС. В ефира на bTV той призова парт...

Степен на усвояване на европейските фондове в България и Гърция

http://www.grreporter.info/Stepen_na_usvoyavane_na_evropeyskite_fondove_v_Blgariya_i_Grciya/16427

В условията на криза, парите от европейските фондовете са основен инвестиционен инструмент за страните-членки. Най-новата ни инфографика отразява доколко двете балкански държави съумяват да оползотворят отпуснатите от Европа средства.

прочети повече

Руските военни кораби напуснаха акваторията на Австралия

http://svetoven.pogled.info/news/60025/Ruskite-voenni-korabi-napusnaha-akvatoriyata-na-Avstraliya

/Поглед.инфо/ Руските кораби не навлязоха в териториалните води на Австралия, се казва в съобщение на австралийското министерство на отбраната.

Пребиха варненския бизнесмен Венцислав Дорелов на улицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=271315

Един от известните и богати бизнесмени във Варна бе пребит на улицата. Известният местен строителен предприемач Венцислав Дорелов бил нападнат посред бял ден във вторник. Инцидентът с 52-годишния мъж е станал на улица в близост до Пета гимназия в кв.

Срещу корупцията: Всяка полицейска кола с камера

http://www.bnews.bg/article-122262

Специална инструкция на МВР за КАТ как се спира кола и да има камера във всяка патрулка, които ще стопират корупцията, зави по Нова тв депутатът от БДЦ Росен Петров.

БСП: АБВ все повече става патерица на ГЕРБ

http://pik.bg/бсп-абв-все-повече-става-патерица-на-герб-news251661.html

БСП: АБВ все повече става патерица на ГЕРБ

Ние имахме внесен законопроект за отмяна на плоския данък. Нямаше как да подкрепим ГЕРБ. Това каза в сутрешния блок на БНТ Димитър Горов, депутат от БСП-Лява България.

На ясно сме, че всички казват, че ние сме въвели плоския данък. Този данък имаше за момент положителен ефект, защото тогава икономиката вървеше, доходите растяха. През последните години това не се случва и поради тази причина плоския данък трябваше да се отмени.

При кабинета "Орешарски" не ни стигна подкрепата, а не времето, за да отменим този данък, обясни той. АБВ все повече се превръща в патерица на ГЕРБ. Това е видно и от идеята за пенсионната реформа на новото правителство.

Лявомислещ човек не може да се съгласи с такава реформа. Ние бързаме да внесем законопроект по темата, разкри Горов. Целият УС на БНБ трябва да си подаде оставката, а не само Иван Искров.

Те проспаха проблема КТБ. Видно е, че трябва да преминем към Европейския банков надзор, завърши депутатът.

 

Yahoo измества Google като основна търсачка за Mozilla

http://www.cross.bg/tursachka-yahoo-mozilla-1440464.html

/КРОСС/Yahoo става основна търсачка за Mozilla, съобщава АП. Двете компании обявиха началото на петгодишно сътрудничество, в рамките на което в уеб браузъра Firefox като основна търсачка ще стане Yahoo, съобщава CNBC. Споразумението ще влезе в сила от декември 2014 г., за когато се очаква да се появи на пазара новата версия на браузъра. Нововъведението ще бъде изпробвано от потребителите в САЩ. В момента от Mozilla Firefox залагат на Google като търсачка. „В Yahoo ни дълбоко вярваме на търсенето. Това е област за инвестции, възможности и ръст за нас", заяви президентът и главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер.  

Шумахер парализиран, не може да говори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436568

Михаел Щумахер е парализиран и не може да говори според бившия пилот Филип Щрайф. Освен това 45-годишната легенда е загубил почти всичката си памет.

Щрайф също е в инвалидна количка от 1989 година, когато катастрофира тежко на състезание в Бразилия. Той е добър приятел на Шуми.

"Много му е трудно, не може да говори - каза Щрайф пред френско Михаел Щумахер е парализиран и не може да говори според бившия пилот Филип Щрайф. Освен това 45-годишната легенда е загубил почти всичката си памет. Щрайф също е в инвалидна количка от 1989 година, когато катастрофира тежко на състезание в Бразилия. Той е добър приятел на Шуми. "Много му е трудно, не може да говори - каза Щрайф пред френско

Жените с власт по-уязвими за депресия от мъжете

http://bulgarski.pogled.info/news/60024/ZHenite-s-vlast-po-uyazvimi-za-depresiya-ot-mazhete

/Поглед.инфо/ Жените с власт са по-уязвими за депресия от техните колеги от силния пол, сочи проучване на проблема, извършено от учени от САЩ, предаде АФП.

Показваме в Лувъра съкровища за €165 млн.

http://www.cross.bg/stranata-evro-dimitrov-1440463.html

/КРОСС/Съкровища за поне 165 милиона евро ще покаже България в Лувъра. Това е общата застрахователна оценка на иначе безценните за страната ни културно-исторически паметници, които ще изложим догодина в Париж. 325 експоната с общо 1628 предмета ще блеснат в най-престижния музей, пише "Стандарт". Бижуто на експозицията е Панагюрското злато, което трябва да бъде застраховано за 50 милиона евро. Изложбата е големият удар на министъра на културата Вежди Рашидов. Той лично договори провеждането й по време на първия си мандат. "Антична Тракия. Адриското царство" ще бъде открита на 15 април 2015 г. и се очаква да остане до 20 юли. За този период според прогнозите на френската страна чудесата на траките ще бъдат видени от общо 4 милиона туристи. Пътешествието на културно-историческото наследство на страната ни ще бъде възможно с държавна гаранция. Парижани и гостите им от цял свят ще се дивят на най-красивите тракийски злата. Те ще се любуват на бисерите на Рогозенското, Боровското, Летнишкото съкровище, на накитите от Златиница и уникалните находки от Могиланската могила. Но истинският хит ще е бронзовата глава на Севт III. За да напусне страната ни, тя получава застрахователна оценка 13 милиона евро. За първи път извън България ще бъде представено златото на гетите, открито от проф. Диана Гергова в гробницата в Свещари. 10-членен научен екип под ръководството на проф. Тотко Стоянов от СУ "Св. Кл. Охридски" е подбрал експонатите

Депутатите обсъждат Закона за държавната собственост

http://econ.bg/Новини/Депутатите-обсъждат-Закона-за-държавната-собственост_l.a_i.611349_at.1.html

Депутатите ще обсъждат Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост по време на днешното си заседание. Заедно с това...

Съветските митове (II)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/20/2420918_suvetskite_mitove_ii/?ref=rss


"Дневник" препечатва от портала "Култура" втората част от анализа на съветолога Робърт Конкуест за съветските митове.

ГОЛЯМАТА ГРЕШКА: СЪВЕТСКИТЕ МИТОВЕ И ЗАПАДНИТЕ ЗАБЛУДИ

8.Но нека се върнем към "Московските процеси" от 1936-1938 г. – трите публични и активно пропагандирани съдебни процеса, на които редица висши съветски официални лица се признаха за виновни в шпионаж, тероризъм, държавна измяна и саботаж, а след това бяха екзекутирани. Повсеместното отхвърлянето на...

Хладнокръвен убиец с трикове „бяга“ от доживотен затвор

http://petel.bg/Hladnokraven-ubiets-s-trikove----byaga----ot-dozhivoten-zatvor__91076

Един „хладнокръвен, устойчив и властен човек, подчиняващ на волята си всички наоколо, които зависят от него“, застава отново пред съда в...

Част от "Трошево" без вода

http://petel.bg/CHast-ot-Troshevo-bez-voda__91077

Без вода до 13 часа ще бъдат абонатите на ВиК в кв. „Трошево“ между улиците „Йордан Йовков“, „Младежка“, „Фантазия“ и бул. „Владислав...

Децата зубрят за „гониум” и „волвокс” в час по биология

http://petel.bg/Detsata-zubryat-za----gonium----i----volvoks----v-chas-po-biologiya__91078

Учебниците по биология за седми клас са пълни със сложни и неразбираеми понятия за децата. В тях могат да се срещнат термини като...

Британски банки наемат хакери, които да защитават мрежите им

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/20/2422587_britanski_banki_naemat_hakeri_koito_da_zashtitavat/?ref=rss


Британските банки и фирми започват да намет хакери, които да защитават мрежите им от кибернападения. Решението им е продиктувано от липсата на достатъчно квалифицирани кадри, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Проучване на KPMG посочва, че 74% от фирмите в Обединеното кралство споделят, че киберсигурността изисква нови умения. 70% признават, че в тяхната структура няма достатъчно добра защита на данните. Също толкова фирми изразяват притеснения и за способностите да реагират в случай...

Британски консорциум планира да изстреля роботизирана сонда на Луната

http://www.cross.bg/misiyata-sonda-robotizirana-1440462.html

/КРОСС/Британски консорциум представи плановете си да изстреля роботизирана сонда, която да кацне на Луната. Идеята е това да стане до 10 години. Сондата ще изследва южния полюс на Лунвата за евентуално създаване на човешка база там. Целта е да бъдат набрани с обществени дарения 600 000 британски лири за началото на проекта. За изстрелването на мисията обаче ще са необходими още 3 милиона. Дарителите ще получат право да включат свои послания и ДНК в капсула на времето, която ще бъде заровена на лунната повърхност. Планът получи одобрение от водещи британски учени и организации. Дейвид Айрън, който ръководи проекта, обясни, че търсят обществено финансиране, защото държавата все по-трудно заделя средства за космически изследвания. Освен това така много хора пряко ще участват в мисията и ще бъдат по-съпричастни. До 2017 г. екипът се надява да приключи планирането и да започне проектирането на космическия апарат. Той трябва да е готов до 2021 г. Ще последват две години изпитания и изстрелването му през 2024 г. При първата мисия ще бъдат анализирани проби от повърхността. Ако всичко върви добре, ще има втора мисия, която да върне на земята скални мостри.  

Симеонов: Не искаме да сваляме правителството в навечерието на зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=271313

„Ще изчакаме Бойко Борисов да вземе решение относно назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната". Това коментира Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт ВМРО-НФСБ", след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет относно назначаването на Орхан Исмаилов за зам.

Владимир Каролев: IT индустрията скоро ще е най-големият работодател

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436099

- Станахте съветник на един от най-оспорваните министри в кабинета, г-н Каролев. Мислите ли, че той ще успее?
- Мисля, че ще успее. И че критиката бе “приятелски огън”. Няма да генерализирам, винаги има такива, които го правят. Аз не знам точно коя е групата хора, която го атакува, тя стои винаги отзад. Но да викаме “Осанна Костов, анатема - Станахте съветник на един от най-оспорваните министри в кабинета, г-н Каролев. Мислите ли, че той ще успее? - Мисля, че ще успее. И че критиката бе “приятелски огън”. Няма да генерализирам, винаги има такива, които го правят. Аз не знам точно коя е групата хора, която го атакува, тя стои винаги отзад. Но да викаме “Осанна Костов, анатема

"Ливърпул" загуби Стъридж до след Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436563

Най-добрият нападател на "Ливърпул" Даниел Стъридж няма да се върне на терена до 31 декември. Новата контузия го изважда и от двубоя с "Лудогорец" следващата сряда в Шампионската лига.

Скенерът показа, че Стъридж е разкъсал мускул на две места по време на тренировка. Заради друга травма голмайсторът не игра в последните 14 мача на "Ливърпул", Най-добрият нападател на "Ливърпул" Даниел Стъридж няма да се върне на терена до 31 декември. Новата контузия го изважда и от двубоя с "Лудогорец" следващата сряда в Шампионската лига. Скенерът показа, че Стъридж е разкъсал мускул на две места по време на тренировка. Заради друга травма голмайсторът не игра в последните 14 мача на "Ливърпул",

Над Кремиковци се появи НЛО

http://bulgarski.pogled.info/news/60023/Nad-Kremikovtsi-se-poyavi-NLO

/Поглед.инфо/ Мъж е видял НЛО над столичния квартал "Кремиковци" преди около месец. Това съобщи вчера проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии на БАН, пише "24 часа".

САС ще гледа делото срещу Филип Златанов

http://www.cross.bg/zlatanov-deloto-dyma-1440461.html

/КРОСС/За днес в Софийския апелативен съд (САС) е насрочено поредното заседание по делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Съдът ще заседава на фона на все още неотзвучалия скандал, последвал кражбата на двата тефтера на Златанов от колата на вещото лице Стефан Бенчев. В продължение на няколко дни кражбата беше най-коментираното събитие. Разноцветни политици се усъмниха, че става дума за обикновена кражба. Усъмни се и президентът, чието име прокуратурата показа на първоначалната прожекция на бележниците "Златанов". От прокуратурата и Висшия съдебен съвет държаха, че става дума за криминален случай, както и че конспирация няма. Сотир Цацаров призова да спрат упражненията по темата на гърба на държавното обвинение. По случая се разследва самата кражба, действията на вещото лице и действията на столичното следствие. Днес ще стане ясно необратимо ли е загубил делото Златанов от липсата на двете ключови веществени доказателства, защото заради изчезването им експертът на съда така и не успя да направи графологична експертиза на записките на Златанов, където срещу указанията "да се удари", "да се оправи", "да се забави" или " забърза" стояха имена на политици и магистрати, както и много инициали, в които никой до този момент не се разпознава.  

Втора процедура за избор на председател на ВКС открива ВСС

http://www.cross.bg/izbor-predsedatel-vurhovniya-1440460.html

/КРОСС/Висшият съдебен съвет (ВСС) ще открие втора процедура за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Първата се провали, след като нито една от двете кандидатки - съдиите Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. Очаква се самият избор да се проведе в края на януари. Процедурата стартира в последния ден от мандата на Лазар Груев като председател на Върховния касационен съд.    

Боно мина през две операции след падане с колело

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/20/2422852_bono_mina_prez_dve_operacii_sled_padane_s_kolelo/?ref=rss


Фронтменът на Ю-2 Боно беше подложен на две операции заради многобройни фрактури след падане с велосипед в Сентръл парк в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, като се позова на медицински източник. Хирургът ортопед д-р Дийн Лорих съобщи в сряда, че в болница в Манхатан на Боно са били направени няколко рентгенови снимки и изследвания.

Те са показали лицева фрактура при лявото око, счупване на три места на лявото рамо и фрактура на левия лакът, която е натрошила костта на шест части. Д-р...

"Реал" предложи нов договор на Кедира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436560

"Реал" (Мадрид) предложи нов договор на германския национал Сами Кедира. Шампионът от Мондиал 2014 от лятото не желае да остава на "Сантяго Бернабеу" заради статута си на резерва. Но до трансфер не се стигна, а сега през януари би могъл да подпише с всеки клуб.

"Искам Кедира да остане, защото е лоялен и професионален към клуба", каза треньорът "Реал" (Мадрид) предложи нов договор на германския национал Сами Кедира. Шампионът от Мондиал 2014 от лятото не желае да остава на "Сантяго Бернабеу" заради статута си на резерва. Но до трансфер не се стигна, а сега през януари би могъл да подпише с всеки клуб. "Искам Кедира да остане, защото е лоялен и професионален към клуба", каза треньорът

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede--1440459.html

/КРОСС/София В УМБАЛ „Александровска" президентът Росен Плевнелиев ще представи резултатите от благотворителната кампания „Българската Коледа" - 2013/2014. Мотото на единадесетото издание на инициативата, която се провежда под патронажа на държавния глава, беше „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух". СофияВ Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои с Почетния знак на държавния глава 24 активисти в областта на правата на детето. СофияВ 08.30 часа в Народното събрание, Цецка Цачева ще се срещне с представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, по повод отбелязването на 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. СофияОт 09:00 часа ще се проведе заседание на Народно събрание. СофияОт 09.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията по официалното посрещане на началника на Генералния щаб на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич. СофияОт 09.00 часа Софийски апелативен съд ще заседава по делото на Филип Златанов. София От 12.00 часа в Индустриална Зона "Верила" в с. Равно поле, София-област, министърът на икономиката Божидар Лукарски ще открие изцяло обновен и модернизиран завод за пластични смазки „Верила Лубрикантс" АД, България- част от ПРИСТА ОЙЛ. СофияОт 09.00 часа в сградата на БЧК ще се проведе кръводарителска акция в подкрепа на пострадали при пътни инциденти. СофияОт 09.00 до 18

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-zhivo-stignat-1440458.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Депутати дават предложеният срещу корупцията на пътя? Разговор с Росен Петров и Емил Димитров - Ревизоро. В коя институция се плащат 16 лева за банков превод на 32 лева? И защо? „Пълен абсурд" с Румен Бахов - как 20 къщи в пловдивско се обзаведоха с басейни без да го искат? Ще се разцепи ли кабинетът заради назначението на военния заместник-министър и защо продължават скандалите в Реформаторския блок? Гост: Радан Кънев. На живо - застигна ли клетвата на ходжи един от кандидатите за председател на Софийски апелативен съд? Писателят Владо Даверов проговаря, след като беше пребит. Момче от най-бедната община в България намери портфейл с пари и го върна. Учуди се защо го хвалят. Денди коментира съквартирантите в „Биг Брадър" Ол старс. БНТ, „Денят започва" Има ли опасност от преливане на реки и какво установява проверка на язоворите. Има ли рекет от страна на контролните органи на движението към шофьорите. Сигналите за нерегламентирано използване на дрегери и радари в Агенцията по метрологичен и технически надзор. Данъчна политика и пенсионна реформа. Коментар на Димитър Горов от БСП - Лява България. Какви законодателни промени са необходими, за да не се повтаря казусът КТБ? Менда Стоянова, в минутите след 8. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа? Какъв е рискът за нашето здраве

Оперираха Боно заради тежкото падане от велосипед

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/operiraha-bono-zaradi-tezhkoto-padane-ot-velosiped-6027748

Певецът получил фрактура при лявото око, счупил лявото си рамо на три места, а при фрактурата на левия лакът костта му е натрошена на шест части

Ули Хьонес се връща на работа в "Байерн"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436558

Ули Хьонес започва работа в "Байерн" веднага след Нова година. Заради укриване на данъци бившият президент на баварците все още е в затвора, но заради добро поведение няма да излежи цялата присъда от 3,5 години.

"Неговото лично желание е да започне работа в детско-юношеската школа - каза настоящият президент на "Байерн" Карл Хопфнер. - По този Ули Хьонес започва работа в "Байерн" веднага след Нова година. Заради укриване на данъци бившият президент на баварците все още е в затвора, но заради добро поведение няма да излежи цялата присъда от 3,5 години. "Неговото лично желание е да започне работа в детско-юношеската школа - каза настоящият президент на "Байерн" Карл Хопфнер. - По този

Депутати: Корупцията е почти неизкоренима от МВР

http://frognews.bg/news_80637/

На мен по време на служебно пътуване в кола, пълна с документи, полицай ми е искал пари. Казах, че рушвети няма да давам, след което се започна с писане на актове и т.н., разказа по НТВ Емил Димитров - Ревизоро от ПФ по повод корупцията на пътя.

Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл. Св. мчк Дасий Доростолски

http://www.cross.bg/grigoriii-manastir-maiika-1440457.html

/КРОСС/Преподобният Григорий се родил в град Иринопол в Десетоградие (на гръцки Декапол - съюз от 10 града в Исаврия, неголяма област в планините на Мала Азия, в южната й част; Иринопол - един от тези градове. По името на този съюз от градове преподобният Григорий и получил наименованието Декаполит) от християнски родители - Сергий и Марта, благочестива и богобоязлива жена. На осемгодишна възраст той бил даден да се учи на четмо и писмо и още в младостта си добре изучил словото Божие и се отличавал с усърдие към Божия храм. Стремейки се към небесното, той възненавидял всичко земно: не вкусвал приятни на вкус ястия, употребявал само проста и груба храна, отказал се да носи богати и меки дрехи, изхранвал се с ръкоделието си, като раздавал остатъка на бедните. Често се оттеглял в безмълвие и там насаме се молил на Бога да го удостои да Му бъде верен раб. Когато Григорий навършил пълнолетие, родителите му възнамерявали да го оженят, но той тайно избягал и се оттеглил в един пустинен манастир, където приел монашество и ревностно се подвизавал в пост и въздържание, в молитви и непрестанни нощни бдения, възлагайки върху си всички тежести на най-строго монашеско житие. Бащата на Григорий скоро умрял; а благочестивата му майка, след като го намерила след дълго издирване, не само не го укорила, но и одобрила намерението му да се посвети на монашески подвизи; помолила го само да премине в един друг манастир, където се намирал и брат му

Започват Нюрнбергските процеси

http://chronicles.actualno.com/Zapochvat-Nurnbergskite-procesi-news_61321.html

Нюрнбергските процеси са съдебни дела срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в град Нюрнберг, Германия от 1945 до 19...

Крайно странно: Владо Даверов иронизира и подигра нападението срещу себе си

http://crime.actualno.com/Krajno-stranno-Vlado-Daverov-ironizira-i-podigra-napadenieto-sreshtu-sebe-si-news_61316.html

Не съм бил пребит, само бях нападнат. Това заяви писателят Владо Даверов, който е известен като сценарист на "Вчера". Преди седмица излезе информация, че Даверов е бил нападнат пред дома си...

Св. Дасий Доростолски (Дазий Доростолски)

http://celebrate.actualno.com/Sv-Dasij-Dorostolski-Dazij-Dorostolski-news_61319.html

Не само че е първият мъченик по тези земи, но автентични източници от IV-IХ в. свидетелстват за широко почитане и развит култ в целия християнски свят. Непрекъснат е интересът към доростолския (силист...

Патриотите харизват властта на ДПС!

http://viewpoint.actualno.com/Patriotite-harizvat-vlastta-na-DPS-news_61324.html

Така ли ще я караме, господа офицери! Минат, не минат два-три дена, и тандемът "Валери Симеонов-Красимир Каракачанов" ни напомнят за себе си! Да не би случайно да сме ги забравили! Щели да б...

Иво Прокопиев: Ако може, Lafka не рекламира при нас

http://business.actualno.com/Ivo-Prokopiev-Ako-moje-Lafka-ne-reklamira-pri-nas-news_61314.html

Финансистът и издателя на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев предприе доста интересен завой по отношение на веригата Lafka и ДПС. В ефира на bTV той призова парт...

Е. Димитров: Тефтерът на Златанов ми прилича на садо-мазо

http://politics.actualno.com/E-Dimitrov-Tefteryt-na-Zlatanov-mi-prilicha-na-sado-mazo-news_61318.html

На 8 март в тефтера на Филип Златанов пишело да се удари Е.Д. (вероятно Емил Димитров), ударът дошъл след 1 месец. Това стана ясно от прочитане на копието на бележника, оставено от Кирил Добрев вчера ...

Джихадът като рекламна война

http://asia.actualno.com/Djihadyt-kato-reklamna-vojna-news_61325.html

Западът не противодейства ефективно на рекламната стратегия на "Ислямска държава", а тя успява да се популяризира дори чрез западните медии и социалните мрежи. Къде грешим? Коментар на Тор...

Кр. Чахова: Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/kr.-chahova-da-darish-ne-oznachava-da-hvyrlish-niakolko-moneti-6027723

Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, казва Красимира Чахова

Шефове режат служителите от Фейсбук

http://bulgarski.pogled.info/news/60022/SHefove-rezhat-sluzhitelite-ot-Feisbuk

/Поглед.инфо/ Все повече работодатели спират достъпа на служителите до социалните мрежи, пише "Монитор".

Данъците и таксите в София замразени

http://www.bnews.bg/article-122185

Нови ремонти, нови детски градини и училища очакват столичани.

Кунева става силов вицепремиер

http://frognews.bg/news_80638/

Меглена Кунева бе определена за силов вицепремиер в кабинета, става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си, пише днес „Труд“.

Пловдивското село Марково потъна във вода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436551

Подпочвена вода излиза в мазетата на къщите в прочулото се като митничарско пловдивско село Марково, съобщава Нова телевизия. Хората с имоти в селото са принудени всеки ден по няколко пъти да влизат в мазетата си и да изхвърлят събраната вода.
В повечето къщи вече има инсталирани помпи за източването, викали са хидроинженери, Подпочвена вода излиза в мазетата на къщите в прочулото се като митничарско пловдивско село Марково, съобщава Нова телевизия. Хората с имоти в селото са принудени всеки ден по няколко пъти да влизат в мазетата си и да изхвърлят събраната вода. В повечето къщи вече има инсталирани помпи за източването, викали са хидроинженери,

СГС гледа делото срещу Филип Златанов

http://frognews.bg/news_80636/

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това е първо заседание на обвинението след мистериозното изчезване на неговото тефтерче.

Обявиха Крисия за 101-вото чудо на България

http://pik.bg/обявиха-крисия-за-101-вото-чудо-на-българия-news251653.html

Обявиха Крисия за 101-вото чудо на България

Завръщането на Крисия Тодорова в Разград дни след като 10-годишната певица превзе подиума на Евровизия в Малта, се превърна в празник, пише в. "Стандарт".

Възпитаниците на Центъра за работа с деца, където момиченцето и учителката по музика Свилена Дечева заедно направиха първите стъпки към голямата сцена, чакаха до тъмно своята любимка. Духовият оркестър заби с тържествени маршове в градинката преди появата на малката дива. Мажоретките, накичени със сребърни помпони, радваха публиката.

Десетките посрещачи, дошли да приветстват Крисия, нямаха търпение. Просълзена жена с бели коси с букет хризантеми се оказа Мария, майката на педагожката Свилена Дечева. Когато Крисия, хванала за ръка голямата си сестра Тифани, стъпи на тротоара, водещ към музикалната школа, множеството изригна във възторжени възгласи. На крачки след тях майка им Ангелина Попова, повела 4-годишната Марина, крачеше уморена от напрежението, но горда от постигнатото.

Дефилето завърши с появата на Свилена, която десетките й ученици от школата по солфеж и пиано приветстваха с викове "Сиси, Сиси". Домакини, гости и посрещачи се тълпяха в залата, за да бъдат максимално близо до детето-чудо.

Две торти - едната във формата на червено сърце, върху която грееше самата Крисия, стъкмена в концертната си рокля, и другата със сини панделки - очакваха края на шоуто, за да подсладят купона. След като връчи на Крисия почетния знак на Разград, кметът Денчо Бояджиев й поднесе и томчето "Стоте чудеса на България". "Криси е 101-вото чудо на нашата страна.

Гордеем се с нея", призна градоначалникът и обеща местната управа все така да подкрепя Центъра за работа с деца, където лауреатката се занимава с пеене с още 630 млади таланти. Крисия се усмихваше въпреки умората. Тя призна, че е щастлива, но сега най-много иска да се върне у дома. От Малта е донесла спомени и нови приятелства. "Станах най-близка с Ула от Словения", разказа чаровницата. Известният сладкар Никола Лазаров пожела на малката певица да превземе и сцената в Сан Ремо. "Тогава ще ти направя нова торта с анимация от сцената на следващия ти световен успех", обеща той. С червен килим и холивудски туш посрещна Криси и нейното училище "Васил Левски".

Преди началото на часовете в сряда стотици малчугани изпълниха с глъчка и балони школското фоайе. Огромна плазма показваше концертите от гастрола на Крисия, Хасан и Ибрахим в Малта. Съучениците й, стиснали в ръце картички, посрещнаха Криси с възгласи.

Петима от училището, лауреати на други музикални шоута, запяха "Планетата на децата" - Павел, Момчил, Андреа, Християна, Александра. Учителката по музика Юлия Иванова свалила с няколко тона нотописа, но макар и пригоден за басисти, той отново зазвуча по детски чисто и възторжено.

"Криси, ти си нашата фея и супергерой. Но днес ние ще ти пеем", обърнаха се към нея колегите й от музикалния квинтет. Колаж със снимки от първите сценични изяви на Крисия в залата на училище "Васил Левски" получи четвъртокласничката от своята директорка Диана Първанова.

"Тук съм в първи клас, тук пея на 1 юни, това е от концерт във втори клас, а тук съм вече в трети", припомни си развълнувано момиченцето. Крисия не можа да сдържи сълзите си, когато Митко от нейния клас взе микрофона и изрецитира стихотворение, написано от 4 "б" специално за нея.

"Знаех, че ще има посрещане, но не си го представях толкова хубаво", призна Криси.


Пореден опит за проникване в Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246908_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

 Въоръжен мъж бе задържан при опит да проникне на територията на Белия дом във Вашингтон.

Арестуваният е 40-годишният Р. Дж. Кафим, жител на Айова. По думите на Никол Майнър, представител на Сикрет сървис, нарушителят се приближил до един от агентите и му казал: "Наредиха ми да дойда в Белия дом".

Кафим незабавно бил задържан. Оказало се, че той е дошъл от Айова с автомобил, изминавайки 500 км. В багажника на колата му, паркирана през няколко пресечки, е била открита автоматична пушка, около 40 патрона и нож. Кафим е задържан заради притежание на нерегистрирано оръжие, но вероятно ще му бъдат предявени и други обвинения.

Това е 8-ят опит за незаконно проникване на територията на Белия дом от началото на 2014 г. Последният бе на 23 октомври, когато нарушителят бе спрян от две немски овчарки на Сикрет сървис в мига, в който прескочи оградата.

На фрапиращият случай бе на 19 септември, когато 42-годишният бивш военен Омар Гонсалес от Тексас успял да прескочи оградата, да влезе в сградата на Белия дом и да премине през няколко зали. При арестуването му у Гонсалес бе открит нож, а в колата му - две брадви, мачете и над 800 патрона.

Заради Гонсалес всички служители на Белия дом бяха евакуирани. Броени минути преди инцидента президентът Обама и семейството му бяха отпътували за Кемп Дейвид, Мериленд. Заради скандала тогавашният шеф на Сикрет сървис Джулия Пирсън бе принудена да подаде оставка.



БГНЕС

Властта е нещо, в което няма невинност

http://www.cross.bg/vlastta-e-neshto-v-koeto-nyama-nevinnost-1440456.html

/КРОСС/Южноафриканската писателка и активист Надин Гордимър, носителка на Нобеловата награда за литература от 1991 г. за творбите си, посветени на Апартейда: Властта е нещо, в което съм убедена, че няма невинност.

Камери - добре, но и ревизия на правилата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436065

Мярката с камерите, пред които пътните полицаи да глобяват нарушителите на пътя, със сигурност ще бъде ефективен фактор срещу корупцията. (Виж 14-а стр.)
“24 часа” неведнъж е писал, че колкото повече са камерите на пътя, толкова по-малко нарушения ще има, а пътните полицаи ще имат минимален шанс да си поискат онези 20 лева.
От друга страна, има п Мярката с камерите, пред които пътните полицаи да глобяват нарушителите на пътя, със сигурност ще бъде ефективен фактор срещу корупцията. (Виж 14-а стр.) “24 часа” неведнъж е писал, че колкото повече са камерите на пътя, толкова по-малко нарушения ще има, а пътните полицаи ще имат минимален шанс да си поискат онези 20 лева. От друга страна, има п

Митничарското село Марково потъна във вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436546

Подпочвена вода излиза в мазетата на къщите в прочулото се като митничарско пловдивско село Марково, съобщава Нова телевизия. Хората с имоти в селото са принудени всеки ден по няколко пъти да влизат в мазетата си и да изхвърлят събраната вода.
В повечето къщи вече има инсталирани помпи за източването, викали са хидроинженери, Подпочвена вода излиза в мазетата на къщите в прочулото се като митничарско пловдивско село Марково, съобщава Нова телевизия. Хората с имоти в селото са принудени всеки ден по няколко пъти да влизат в мазетата си и да изхвърлят събраната вода. В повечето къщи вече има инсталирани помпи за източването, викали са хидроинженери,

Служители на ГД “Криминална полиция” и Второ РУМВР-Стара Загора неутрализираха престъпна група за кражба на електрически кабели

http://press.mvr.bg/NEWS/news141120_01.htm

Осем мъже, заподозрени като съпричастни към серия на електрически проводници от електропреносната система на територията на областите Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол са задържани с мярка за неотклонение “задържане под стража“

Студенти и полиция в остър сблъсък на протест в Лондон (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_420026.html

Британски студенти и полиция влязоха в остри сблъсъци по време на протести в Лондон вчера, на които исканията бяха за по-ниски такси за обучение, съобщиха световните медии. Протестът бе организиран, след като управляващата британска коалиция увеличи студентските такси. Протестът ескалира, когато студенти се опитаха да проникнат в парламентарния площад в Лондон, който бе обграден от органите на реда. Към протестиращите се присъединиха и противници на орязването на държавните разходи. До момента не е уточнено колко души са задържани от Скотланд Ярд.

Любомир Дацов: Дефицитно мислене

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246907_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%94%D0%B0%D1%86%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5

 Управляващите изведнъж нямат нищо против да правят допълнително разходи, да правят допълнителни дефицити. Цялата риторика около бюджета беше компрометирана с едно отиване на Бойко Борисов до Министерството на финансите и изваждането на едни 50 млн. лева от джоба.

Онова, което беше казано в парламента, че няма никакви резерви в бюджета само за 15 минути беше унищожено и вече нямаше никаква стойност като твърдение. Големият проблем е, че този начин на мислене е част от мисленето на правенето на допълнителни по-големи дефицити, а оттам идва и дългът.

Естествено е, че когато за една година с близо 10% се увеличи дългът, това е проблем. Милен Велчев свали нивото на публичния дълг с над 30% и още се опитват да го обругават, а сега когато едни хора го вдигат с 10% само за една година, нямам предвид само това правителство, никой не реагира. В момента наблюдаваме точно обратния процес на този, който започна през 2001-2002 г., когато дългът за няколко години беше свален от 75% на 14% през 2008-2009 г. Ако това не беше направено, щяхме да имаме много голям проблем.

На практика той вече е факт и е като една голяма светеща червена лампа, която сигнализира, че в областта на публичните финанси не може да се продължава по този начин. Когато икономиката е в сегашното състояние, не може да има дефицити. Бюджетът трябва да бъде балансиран.




БГНЕС

Преглед на печата - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=271308

„24 часа": Случаят Тръпков и 20-те лева 53-годишният Сашо Тръпков ще оттегли рапорта си за пенсиониране. Това твърди пред "24 часа" съпругата на пътния полицай Тръпков, който беше заснет да взема подкупи от шофьори.

Посланик Дьо Кабан: Не очаквам конфликти на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246906_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%94%D1%8C%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0

 Не очаквам конфликти на Балканите в обозримо бъдеще, нито промени на границите. Мисля, че всички държави в региона работят с ЕС, с ОССЕ и други международни институции именно за предотвратяване на нов конфликт. Затова съм оптимист и се надявам да не греша, каза пред БГНЕС посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

"При воденето на преговорите за присъединяване на всяка една страна към ЕС принципът е ясен. Всяка страна има право да започне преговори, но това зависи от нейните лични заслуги. Страните трябва да положат усилия да станат подготвени за присъединяването и за започването на преговорите. Затова е нормално Сърбия, Македония, Босна да имат различна съдба. Всяка си има свой път", каза посланик Дьо Кабан в отговор на въпрос дали вижда двоен стандарт на съюза по отношение на Сърбия и Македония.

Според него всички европейски страни са застрашени от кризата в Украйна и политиката на Русия към страната. Той обаче смята, че Балканите са по-застрашени, защото все още не са членове на ЕС и това е причината за предупреждението в тази връзка на германската канцлерка Ангела Меркел. Френският посланик не е разтревожен от твърденията в западни медии през последната седмица за руско настъпление на Балканите.

"Нормално е всяка страна да има интереси. Руснаците имат интереси на Балканите, както и САЩ, Франция. Проблемът не е в това да имаш влияние, интереси, връзки, а какво искаш да направиш с тях. Ако целта на руската политика е да накара страните от Балканите да се откажат да се присъединят към ЕС, това би било много лошо решение. Но мисля, че още не сме стигнали до такъв етап", счита Дьо Кабан.

Той похвали ролята на България на Балканите, като заяви, че тя е много стабилна сила в региона. "Преди 20-тина години, когато бях тук, България беше най-разумната страна по времето на войната в бивша Югославия. Винаги оттогава тя е имала много стабилна и позитивна роля. И това трябва да се казва, защото може би не се знае достатъчно. България може да изиграе добра роля и в подпомагането на страните от Западните Балкани, за да станат членки на ЕС", смята посланикът.

Във връзка с газопровода "Южен поток", в който френската компания "Електрисите дьо Франс" е участник в морската част, посланик Дьо Кабан заяви, че това е решение на всички страни и компании, желаещи да реализират газопровода. "Нашата позиция е, че европейското право трябва да бъде спазвано", отбеляза той. 

 

 

 

БГНЕС

20 ноември в историята

http://www.cross.bg/svetovna-voiina-sayditska-1440455.html

/КРОСС/284 г. - Диоклециан става римски император. 1541 г. - Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата.1818 г. - Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава.1872 г. - В Солун Неделя Петкова основава женското дружество Възрождение, което дава начало на девическото образование в България.1910 г. - В Мексико избухва буржоазна революция.1914 г. - България обявява неутралитет в Първата световна война.1917 г. - Първата световна война: Великобритания за първи път използва танкове в бойните действия.1926 г. - Великобритания предоставя на Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР правото на самоопределение.1940 г. - Втората световна война: Унгария се присъединява към Тристранния пакт.1945 г. - Започват Нюрнбергските процеси, които са съдебни дела срещу 24 видни нацистки военнопрестъпници от Втората световна война, 12 от които са осъдени на смърт.1959 г. - Общата асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето.1962 г. - Карибската криза: След като СССР приключва с демонтажа на ядрените си установки в Куба, САЩ вдига блокадата на Карибските острови. 1979 г. - Около 200 сунитски мюсюлмани превземат мюсюлманския храм Кааба в Мека, Саудитска Арабия, по време на поклонението и вземат около 6 000 заложника. Правителството на Саудитска Арабия получава помощ от френските специални сили за потушаване на въстанието.1985 г. - Пуснат е Microsoft Windows 1.0.1989 г

Актуален политически виц

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435902

Актуален политически виц
От Патриотичния фронт приели Крисия, но за Хасан и Ибрахим щели да си Актуален политически виц От Патриотичния фронт приели Крисия, но за Хасан и Ибрахим щели да си

Пловдив открива днес "Киномания" и новото си арт кино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/20/2422625_plovdiv_otkriva_dnes_kinomaniia_i_novoto_si_art_kino/?ref=rss


С паралелната програма на "Киномания" из страната Пловдив открива днес реновираното си и модернизирано арт кино "Лъки Дом на Киното" (бившето "Лъки синема" в Дома на техниката), съобщава страницата на пловдивския фестивал във "Фейсбук". 

Първата прожекция е на филма-омнибус "Думи към боговете", "куриран" от Марио Варгас Льоса - 9 новели от света на вярата в южна америка, а до 30 ноември новото-старо кино ще предложи на пловдивчани пътешествие из най-доброто от програмата на...

Българин с две номинации за Нобелова награда за литература

http://svetoven.pogled.info/news/60021/Balgarin-s-dve-nominatsii-za-Nobelova-nagrada-za-literatura

/Поглед.инфо/ Историята на проф. Иван Бързаков е достойна за роман, в който знаменитият мотив на Петьофи, че “Две неща ми трябват на земята/и те са любовта и свободата./Жертвал бих живота за любов,/любовта да дам за свободата съм готов!”, се вплита с размишленията за живота на вечния изгнаник - в чуждата страна или в родината, след завръщането си в нея. Философското му обобщение на живота е, че днес е резултат от вчера, но изгнанието е вечно, пише "Монитор".

Спират водата в части на столицата

http://pik.bg/спират-водата-в-части-на-столицата-news251650.html

Спират водата в части на столицата

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. "Георги Марков", ж.к. "Яворов" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. в района на бул. "Михай Еминеску", бул. "Цариградско шосе", ул. "Георги Марков", ул. "Владимир Василев", бл. 19. Заради механично почистване на уличен водопровод под резервоар "Кремиковци", кв. "Кремиковци" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 23.00 ч. в района на ул. "Стара планина", ул. "Св. Георги Победоносец", ул. "Света Петка", ул. "Свежест", ул. "Алея Снежанка", ул. "Бели брези", ул. "Панайот Волов", ул. "Ален мак".

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 702, ж.к. "Люлин" 7 се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. в района на бл.702, бл. 735, ул. "Ганчо Георгиев"

. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването, подчертават от дружеството.

Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация на телефон 0700 12121.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1440454.html

/КРОСС/Весела Нейнски - оперна певица Иво Маринов - бивш зам.-министър на икономиката с ресор "туризъм" Светла Петрова - журналистка, тв водеща Станко Нацев - журналист, писател Димитър Станчев, оперен певец О.р. ген.майор Кирил Радев, бивш директор на НСБОП  

В САЩ най-малко 7 души загинаха заради снега

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436525

Мощна снежна буря от вчера продължава да предизвиква хаос в североизточните райони на Съединените щати.
Най-малко 7 души загинаха при различни инциденти в северната част на страната. На места се изсипа рекордно количество сняг, като в северните части на щата Ню Йорк снежната покривка е над 2 метра, съобщават американски медии. Мощна снежна буря от вчера продължава да предизвиква хаос в североизточните райони на Съединените щати. Най-малко 7 души загинаха при различни инциденти в северната част на страната. На места се изсипа рекордно количество сняг, като в северните части на щата Ню Йорк снежната покривка е над 2 метра, съобщават американски медии.

Митко Хитов: След екзалтацията на харченето - отрезвяване с празни джобове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246905_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0

 Сега, може би сте забелязали, върви едно непрекъснато помпане на ликвидности както в американската финансова система, така и в британската, и в японската, вече и в еврозоната. Светът наистина е в тежка криза. А за нашата малка страна непрекъснатото товарене с кредити за текущо потребление няма да доведе до никъде.

 
След екзалтацията на харченето идва отрезвяването на празните джобове.
 
Проблемите на българската финансова система започват от това, че вече 17 г. българският лев остава без девалвация. Смятам, че към днешна дата нашият лев е, може би, най-надценената валута в света. И, естествено, когато в страната има по-висока инфлация спрямо тази на валутата, към която сме прикрепени, би трябвало периодично, на 2-3 г. или на 5 г. да се прави девалвация на националната валута, за да се постигнат някакви конкурентни преимущества в полза на родните производители. По този начин действат всички страни по света.
 
В последните 10-15 г. страните в еврозоната показаха, че този модел, при който имаме държави с различни типове икономики не може да работи. Например, Северна Европа с икономически мощните икономики на Германия, Холандия, Дания и др. имат действително изгода да съществуват съвместно с бедните - като Гърция, България, Португалия… Последните години наблюдавахме как буквално изтичат производства от южната част на Европа по посока север, основно - в Германия. Това стана възможно и благодарение на това, че беше преустановено съществуването на гръцката драхма.
 
Същият е механизмът и при нас. Българският лев вече 17 г. непрекъснато поскъпва, тъй като нашата средна годишна инфлация е средно между 5-15% . На фона на инфлацията, която е в еврозоната 2-3% е очевидно, че левът върви към все по-голяма диспропорция по отношение на еврото и това рефлектира в проблеми във финансовата сфера. За да работи една банкова система трябва непрекъснато да имаме не само вложители, които да подават пари, но и производители, които да се възползват от различни производствени кредити. В България очевидно производство не може да бъде развивано, тъй като в условия на силен лев не можем да се преборим с по-евтините продукти, които идват от различни части на света - Китай, Турция. Примерно, сравнете туристическите услуги у нас и по турските курорти. Голяма роля за техните преимущества има непрекъснато отслабващата турска лира.
 
Нашата банкова система действително сега е пренатоварена, прегрята именно от този дисбаланс и пълна липса на каквато и да е стопанска активност вътре в страната. А всяка банкова система съществува заради това - да акумулира свободните парични средства, спестяванията и да ги преразпределя към бизнес активните. Такива у нас не наблюдаваме. Получава се като при неравновесието при везната - всички са се качили от едната й страна, а другият край виси във въздуха.
 
Натоварването на държавата в момента с нови милиардни заеми е палиативно решение, тъй като днес ще запушим дупката в някоя от банките, но утре ще се наложи да запушваме още по-голяма, в друг ден - на порядък по-висока. И така докъде? Ако сме тръгнали по този път няма да стигнем до никъде.
 
Отдавна се опитваме, аз и мои колеги, да дадем алтернатива на инерционната политика в икономиката у нас. Тя е свързана с активна подкрепа от страна на държавата за развитието на бизнеса в софтуерните технологии. Като се използват възможностите на аутсорсинга ние бихме могли да станем нещо като световна работилница за IT сектора. Имаме достатъчно потенциал за това - младите хора масово говорят добър английски, запазени са традициите в програмирането, в компютърните науки, развита интернет структура с достъп до всяка точка на света, включително и в бизнес комуникациите. С помощта и активното съдействие на държавата може у нас да се оформи един такъв мощен IT сектор в областта на аутсорсинга. Така можем да си гарантираме едно доста комфортно място в днешния глобален свят. Въпреки че този свят продължава да затъва в голяма структурна криза, непозната от Великата депресия до днес. Мисля, че това е единственият алтернативен вариант за растеж в обозримо бъдеще за България.
 
Тези пари, които се пръскат сега, достигайки от порядъка на 4 милиарда евро за година, ако те бяха насочени към едно изпреварващо развитие на този високотехнологичен сектор щяхме да имаме коренна промяна в образователната система. Още от първи клас нашите деца, вместо да се учат да правят неща, които никога няма да им бъдат полезни, можеше да започнат да се подготвят за работа на компютър, но на много високо ниво. Можехме с перспектива да поставим приоритетите върху математическите науки, а не да искаме да закриваме математическите гимназии като сега, по-усърдно да се учат езици и още куп интелигентни направления. Така в края и на средното, и на висшето си образование децата ни могат директно да отидат в IT фирмите като готови специалисти. По този начин България би била способна на световна инвазия в този сектор, който и в момента е практически единственият, който се развива достатъчно динамично у нас. На фона на всичко останало в икономиката, което се руши и бележи спадове.
 
Нашите управници не разбраха, че трябва да се учим да ловуваме, да хващаме рибата, а не на масата, готови с вилицата, само да я консумираме. Вземането на нови дългове е ситуативна реакция на случващото се около тях, като инстинкт за гасене на пожар. Структурните диспропорции у нас, обаче, са достатъчно широки и рано или късно балонът ще се спука. Друг е въпросът дали искаме да го признаем или се опитваме като щраусите да си крием главите в пясъка.
 
 
 
 

На Международния ден без тютюнев дим здравните служби отправят укор към родителите-пушачи

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/11/20/2422591_na_mejdunarodniia_den_bez_tjutjunev_dim_zdravnite/?ref=rss


Днес, на Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции отправят укор към родителите-пушачи с кампания под мотото: "Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!". 

Според проучване на Националния център за обществено здраве от 2012 г., повече от половината български деца, или 57%, растат като пасивни пушачи в домовете си, припомнят от ведомството. Почти 46% от бащите и...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/petrol-dolara-barel-1440453.html

/КРОСС/САЩ прогнозират: Петролът може да падне до $50 за барел Най-вероятната цена за петрол WTI през 2015 г. ще бъде около 62 долара за барел в. Класа Цената на петрола може да спадне до 50 долара за барел още през 2015 година, прогнозира Управлението по енергийна информация на САЩ, цитирано от агенция "Блумбърг".Шефът на институцията Адам Семински допълни, че ако цената на суровия петрол падне до 60 долара на барел, добивът на шистов петрол в САЩ може да бъде преустановен. Причината е, че добивът на петрола ще стане неизгоден заради ниските борсови цени.Според повечето анализатори, най-вероятната цена за петрол WTI през 2015 г. ще бъде около 62 долара за барел. В началото на тази седмица фючърсните сделки за декември за суров петрол WTI паднаха с 0.9% до 74.96 долара за барел. За януари фючърсните цени за петрол тип Brent се понижиха с 0,9% - до 78,57 долара за барел.От юни тази година, цените на петрола са паднали с около 30%.Пълния текст четете на www.classa.bgСтр. 1 "Спускат" пещерен антикомунизъм в училище В ХІ клас ще се учи, че активните борци против фашизма са особен вид привилегировани, а сладкарниците при социализма не давали кафе в. Дума Активните борци против фашизма и капитализма били особен вид хора, ползващи се с големи привилегии. Избивани били без съд и присъда тези, които искали да бъдат свободни. Софийското жителство породило комични ефекти, за които възрастните не искат да говорят

Най-малко 7 души загинаха в САЩ заради снега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436516

Мощна снежна буря от вчера продължава да предизвиква хаос в североизточните райони на Съединените щати.
Най-малко 7 души загинаха при различни инциденти в северната част на страната. На места се изсипа рекордно количество сняг, като в северните части на щата Ню Йорк снежната покривка е над 2 метра, съобщават американски медии. Мощна снежна буря от вчера продължава да предизвиква хаос в североизточните райони на Съединените щати. Най-малко 7 души загинаха при различни инциденти в северната част на страната. На места се изсипа рекордно количество сняг, като в северните части на щата Ню Йорк снежната покривка е над 2 метра, съобщават американски медии.

Борисов е вече друг?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246904_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%3F

 Коментар на Полина Паунова:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил земен, интересен човек. А сред останалите партийни ръководители едва ли имало такъв, който да пасва повече на българската политическа култура. Той вече не бил човекът от първото правителство. Такива изводи за новия стар премиер направи през миналата седмица образователният министър проф. Тодор Танев. Сякаш за да потвърди промяната в поведението на Борисов, реформаторът разказа, че лидерът на ГЕРБ „резонира със собствените му трептения“, което пък било гарант, че няма да се върне към старите практики на управление.

Като лакмус за промяната колега журналист изтъкна факта, че министър-председателят вече не звънял в сутрешните блокове на телевизиите, а стенограмите на правителството не изобилствали от фрази с личен пиар. Лидерът на ГЕРБ вече не събуждал и не приспивал аудиторията със своите пламенни слова.

Катарзис?

Дали обаче това наистина означава промяна? И може ли Борисов действително да преживее катарзис?

На пръв поглед нещата изглеждат така: за около 10-те дни от встъпването в длъжност на новия му кабинет, той осезаемо се дръпна встрани от прожекторите. Не използва министрите само за собствен декор пред камерите, не се е скарал нито веднъж на опозицията, нито е раздавал „присъди“. С две думи - Борисов го няма като постоянно и задължително присъствие в медиите. Това снишаване определено е адекватно и разумно, защото не е редно министър-председателят да бъде по-често на екрана от водещите на информационните емисии.

В същото време обаче е очевидно, че в поведението на премиера няма качествена промяна. Въпреки многократното изтъкване на неговата диалогичност (най-често от самия него) и на проевропейското му мислене, въпреки опита му да се представи като държавник, готов на компромиси в името на България, иззад новото му лице прозират старите маниери.

„Започвате да ме ядосвате вече! И моето търпение има някакви граници“, смъмри Борисов журналист в момента, в който подписваше поредица от коалиционни и партньорски споразумения с АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Веднага след това обаче (очевидно усетил, че излиза от новата си роля) той рязко смени тона и пак изтъкна способността си на компромиси и поетата от него лична отговорност.

По време на първото заседание на Министерския съвет пък лидерът на ГЕРБ не изневери на добре познатия си стил и направи почти публицистичен коментар по темата за изчезналото тефтерче на Златанов, в което впрочем загадъчно бяха попаднали инициалите „ББ“.

Обръщайки се към министъра на правосъдието, Борисов заяви: „Може да направиш най-добрата съдебна реформа в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът“. „Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже. Давам само хипотеза“, каза премиерът и с думите си отприщи лавина от изказвания на свои съпартийци, според които записките на Филип Златанов били политически комплот, забъркан от опонентите им, за да ги опетнят.

Друг ли е наистина стилът му на управление?

Причините за промяната

Новата политическа ситуация, в която ГЕРБ имат едва 84 народни представители и са поставени в зависимост от цели три различни формации, изисква от Борисов нов тип поведение. От една страна той трябва да смени силовата игра с такава, в която да изглежда като парламентьор. От друга - далновидно трябва да повтаря, че носи лична отговорност за управлението, но в същото време не бива да натрапва кой знае колко лицето си, за да може във всеки един момент да се оправдае я с коалиционен партньор, я с опозицията.

Третият, засега едва загатван щрих, оформящ новото лице на премиера, е неоспоримият факт, че ГЕРБ вече не печели така масово доверието на избирателя. На фона на 50% негласували и повсеместното разочарование от политическата класа, Бойко Борисов трябва да си проправи път и към останалите в опозиция партии, с които вероятно ще му се наложи взаимодействие в евентуално следващо управление. При такава перспектива досегашната игра на противопоставяне, в която той и всички около него неизменно са добрите, а останалите - лоши, не би помогнала, напротив - би му навредила.

Да припомним

Съществена част от образа на новия стар премиер са и назначенията в кабинета, а оттам и всички държавни постове, които по традиция със смяната на властта попадат в ръцете на новите управляващи. В тази връзка нека припомним за едно назначение, което навежда на мисълта, че под благовидната гримаса прозира добре познатият Борисов. Във вторник стана ясно, че бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров ще бъде назначен за шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“. Известната като ДАИ служба е от години символ на корупция. А фактът, че начело ѝ сега застава приближен до Борисов и Цветанов висш полицай, който е с висящо обвинение за корупция, напълно разобличава новата маска на премиера.

Преди повече от година никой не повярва, че предлаганият за шеф на ДАНС Делян Пеевски е способен на катарзис (по Сергей Станишев). И беше правилно да не вярваме. Едно правителство по-късно възможност за промяна има политик, участвал активно в утвърждаването на модела „Пеевски“. Засега катарзисът му изглежда само медиен - и провъзгласяван от медиите на същия този Пеевски. Дали ще има и качествена промяна, предстои да видим.

 

 

Най-важното от Варна във вчерашния 19 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=271251

Осъдиха треньор на "Черно море" за блудство с малолетни момчета Районен съд – Варна осъди треньор по футбол за блудство и действия на полово удовлетворение с малолетни момчета, научи Moreto.net. 48-год. Венцислав Маринов е привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал от родителите на две деца, посещавали детско-юношеската школа по футбол към професионален варненски клуб.

След екзалтацията на харченето - отрезвяване с празни джобове

http://bulgarski.pogled.info/news/60020/Sled-ekzaltatsiyata-na-harcheneto-otrezvyavane-s-prazni-dzhobove

/Поглед.инфо/ Сега, може би сте забелязали, върви едно непрекъснато помпане на ликвидности както в американската финансова система, така и в британската, и в японската, вече и в еврозоната. Светът наистина е в тежка криза. А за нашата малка страна непрекъснатото товарене с кредити за текущо потребление няма да доведе до никъде.

Палави или хиперактивни?!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4435828

С тръгването на детска градина понякога рязко приключва “романтичният” период на родителството - детето попада в съвсем различна среда, в която трябва да се впише, да се научи да се съобразява с нейните нови правила и да ги следва. Но някои малчугани сякаш се оказват “абонирани” за всякакви проблемни ситуации: те отказват “да слушат”, не изпълняват С тръгването на детска градина понякога рязко приключва “романтичният” период на родителството - детето попада в съвсем различна среда, в която трябва да се впише, да се научи да се съобразява с нейните нови правила и да ги следва. Но някои малчугани сякаш се оказват “абонирани” за всякакви проблемни ситуации: те отказват “да слушат”, не изпълняват

7 важни причини да ядем по ябълка на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246903_7+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D0%BF%D0%BE+%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Помните ли израза: "Една ябълка на ден и докторът ще е далеч от мен"? Оказва се, че това е напълно вярно, пише сайтът "Уоманайтли".

Ябълките са богати на витамини и минерали, а и са отличен източник на фибри. Плодът лесно може да се включи в почти всяка диета.

Ето няколко важни причини да похапвате по ябълка всеки ден.

1. Ябълките съдържат мощни антиоксиданти

Въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките се среща един от най-мощните антиоксиданти – кверцетин, който стимулира силно имунната система и може да предотврати различни видове болести.

Можете да изядете дневната си ябълка за закуска сутрин или пък да я изпиете под формата на прясно изцеден сок.

2. Ябълките помагат и за доброто зрение

Тъй като имат високо съдържание на антиоксиданти, ябълките помагат и за доброто здраве на вашите очи, ако консумирате поне по една на ден. Редовната им консумация може да ви предпази от катаракта или т.нар. перде. Това е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. Много проучвания са доказали, че при хората, които приемат повече плодове, богати на антиоксиданти, има по-малък риск от развитие на това заболяване.

Източник: Thinkstock/Guliver

3. Ябълките са богати на фибри

Този плод е отличен източник на фибри и помага за регулирането на обмена на веществата в организма и цялостното състояние на храносмилателната система. Фибрите намаляват и чувството на глад, което прави ябълката идеална за консумация между основните хранения през деня.

4. Ябълките са полезни и за черния дроб

Много хора говорят за детоксикиращи диети, но те не трябва да се спазват, ако не сте се посъветвали със специалист. Оказва се обаче, че ябълките, които лесно може да включите в ежедневното си меню, помагат и за доброто здраве на черния дроб. Ако черният дроб е здрав, той лесно се справя с вредните токсини в организма.

5. Ябълките са полезни за сърцето

Една от основните причини да похапвате редовно ябълки е, че помагат за доброто здраве на вашето сърце. Фибрите, които (както вече знаем) се съдържат в този плод, намаляват нивата на холестерола и риска от развитие на сърдечно заболяване. Ябълките помагат и срещу натрупването на плака в артериите, което намалява риска от инфаркт.

6. Ябълките повишават издръжливостта

Ако искате да сте по-издръжливи, консумирайте по една ябълка преди тренировка. Ябълката помага за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове, а това може да направи тренировката ви по-лека и по-дълга.

7. Ябълките помагат в битката с излишните килограми

Със сигурност сте чували, че ако искате да отслабнете, трябва да похапвате по няколко малки порции дневно, но по-често. Ябълката със сигурност трябва да присъства в такъв хранителен режим – особено рано сутринта. Този плод не е много калоричен и помага за потискането на апетита. Когато се почувствате гладни, по-добре хапнете една ябълка, вместо да се нахвърлите на пакетче чипс или солети.

Ако не сте големи фенове на ябълката, можете да се опитате да я консумирате и под друга форма – като прясно изцеден сок, в салата, пай и т.н.

Източник: "Уоманайтли"    

Светът чества 25 години от Конвенцията на ООН за правата на детето

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/20/2422574_svetut_chestva_25_godini_ot_konvenciiata_na_oon_za/?ref=rss

На 20 ноември 1989 г., преди точно 25 години, Организацията на обединените нации (ООН) приема историческата Конвенция за правата на детето. Това е най-широко признатият документ в историята на човешките права, ратифицирана от 194 страни по света.

"Тази дата не е просто един ден, а Конвенцията не е просто един документ. Това е денят, в който светът е направил своето обещание към децата по света: че ще неправи всичко до силите и възможностите си да утвърди и засили спазването на...

Заседание по делото срещу Златанов след изчезването на тефтерчетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436510

Днес е първото заседание по делото срещу Филип Златанов, след като стана ясно, че основното доказателство - неговите тефтерчета, са били откраднати, съобщава Нова тв.
Златанов е подсъдим за това, че е прикрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е публикувал решение на подопечната му комисия срещу президентската съветничка Димана Ранкова. Днес е първото заседание по делото срещу Филип Златанов, след като стана ясно, че основното доказателство - неговите тефтерчета, са били откраднати, съобщава Нова тв. Златанов е подсъдим за това, че е прикрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е публикувал решение на подопечната му комисия срещу президентската съветничка Димана Ранкова.

Нашенец с две номинации за Нобелова награда за литература

http://pik.bg/нашенец-с-две-номинации-за-нобелова-награда-за-литература-news251644.html

Нашенец с две номинации за Нобелова награда за литература

Историята на проф. Иван Бързаков е достойна за роман, в който знаменитият мотив на Петьофи, че “Две неща ми трябват на земята/и те са любовта и свободата./Жертвал бих живота за любов,/любовта да дам за свободата съм готов!”, се вплита с размишленията за живота на вечния изгнаник - в чуждата страна или в родината, след завръщането си в нея. Философското му обобщение на живота е, че днес е резултат от вчера, но изгнанието е вечно, пише "Монитор".

Смята, че отнемането на земята при народната власт е разделяне на българина от корените му. А унищожената връзка превръща хората в градски лумпени. Затова сега България има над 2 млн. емигранти, които са изгнаници за цял живот, независимо къде са – в чужда страна или в родината си.

Роден в София, където е съученик с Бисер Киров, Бързаков следва английска, а след това завършва българска филология в СУ. Признава, че преди през 2013 и 2014 година да стигне до две номинации за Нобелова награда за литература, едва ли си е представял как бурно ще се развие животът му, започнал многообещаващо в някогашна социалистическа България. На 23 години е

най-младият редактор на двутомника “Винсент Ван Гог

Из писмата на художника до брат му Тео”, издаден на 80 езика. Две години по-късно участва в превода на пиесата “Дните на комуната” от Бертолд Брехт, която веднага се играе в Народния театър. Работи като преводач, преподавател по английски и изнася лекции по естетика, публикува статии, литературни и филмови рецензии и поезия в тогавашните специализирани вестници и списания. Като преподавател прилага уникалната сугестопедия на д-р Георги Лозанов. Привлича вниманието на ДС и е нарочен, че не изтъква в работата си примери от съветския челен опит, а набляга на западни учени и теории, като си създава куп главоболия с властниците. За това време Бързаков казва, че е “ерата на свръхтоталното робство, несъвместима с всички човешки ценности”. Затова, още не съвсем осъзнато, прави опит още 19-годишен да избяга в Свободния свят, като възнамерява от района на някогашния град Мичурин, днес Царево, с плуване по Черно море да се прехвърли в Турция. Разболява се и това проваля идеята му за бягство. Милицията го залавя в тоалетна на плажа, откарват го в ареста в Бургас, където отнася солидна порция бой, и от там го изпращат в столицата, където се намесват роднини и го освобождават. Но му остава досие в ДС. “Не доказаха, че съм правил опит да бягам в чужбина, но си имаха едно наум. Защото само мисълта за бягство по онова време беше престъпление и някои други платиха с живота си за това”, припомня днес професор Бързаков.

Второто му успешно бягство е на 33 години, когато през 1976 г. успява да подлъже ДС полковник, че отива на международен форум в университета в Краков и в документите не се посочва маршрутът му. Вариантите са през Ру­­мъ­ния, откъдето няма как да избяга на Запад, или през Югославия. И той избира втория, защото има по-добри възможности за емиграция. На 9 септември е на пристанище Копер в Сло­вения, но решава, че за свободата му е необходима по-подходяща дата. На следващия ден обаче в Ад­­риа­тическо море вилнее гръмотевична буря, но свободният свят е на крачка от него - само на десетина километра отсреща е италианският град Триест.

Съблича официалния си костюм, който оставя под една скала

и влиза в морето към 18,30 часа. Плува 11 километра в нощната буря сред светкавиците до полунощ, а когато се озовава на бленувания бряг, установява, че всъщност е още на територията на Югославия, току пред граничния пункт с Италия. В проливния дъжд вижда много близо силуетите на италиански граничен пат­рул с куче и с риск да бъде застрелян от югославската охрана хуква гол, само по плувки, към италианците и благополучно достига Обе­тованата земя. След два емигрантски лагера в Ита­лия на следващата година се озовава в САЩ.
Дълго време няма контакт с майка си
Майка му научава от офицер от ДС, че синът й е покойник, т.е. избягал е от България и повече няма да го види. Жената се заключва в дома си и 6 месеца не излиза в очакване да бъде арестувана. След време през Милано синът й успява да пусне картичка до съпругата на братовчед си в Пловдив, която е германка. В нея на развален немски той пише, че е жив и е добре, като се подписва с Ханс Шнеле (Иван Бързаков).

Зад Океана първоначално се установява в Ар­­линг­­тън, където работи като помощник-келнер в български ресторант. “Разнасях мръсни чинии и чистех, докато една вечер не се появи някакъв костюмар с двама юнаци и ме нарече изменник. Той ме заплаши, че ще си платя за бягството от родината. Разбрах след това, че се казва полковник Кривлев и е аташе в българското посолство. Затова се махнах от там и заминах за Ню Йорк, като дълго време си търсих работа”, припомня си днес проф. Бързаков. Спасява се във фондацията на Карнеги, която го настанява в хотел, намира му работа, а по-късно със спестените пари успява да завърши и New York City Uniwersity. Между 1978 и 2003 година изнася лекции и семинари по експериментални методи в образованието и психологията, като преминава през редица университети, корпорации и престижни клубове в САЩ, Канада, Франция, Гер­­мания, Швейцария, Англия, Мексико, Ве­­нецуела, Бразилия, Уругвай и Аржентина, Япония, Ма­­лайзия, Индонезия, Фиджи и други страни по света. Основава в Сан Франциско с група психолози Меж­дународен институт за нови методи в образованието, като създава и системата Optimal Learning за максимално възприятие и развиване на мисълта. Тя е предложена със законопроект за модел в училищата на Калифорния, а по-късно е приложена в близо 30 страни по света. През 1985 година българинът защитава двоен докторат по психология и теория на образованието и продължава с научната си дейност и нови методи на работа.

Твори на 5 езика


Иван Бързаков обръща гръб на социалистическия строй и през 1976 година през Югославия се озовава в Италия, а от там в САЩ, където завършва Нюйоркския университет и става уважаван професор. Създател е на системата Optimal Learning за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена в близо 30 страни по света. Връща се в България след промените и се установява във Варна, където живее. Посветил се е на литературата, издал е 4 книги с поезия и есеистика, като на два пъти е номиниран за Нобелова награда. Владее 8 езика и пише на 5 от тях.

Държавна сигурност го посреща във влак от Гърция

През 1985 година стъпва отново на родна земя, но с виза и като американски гражданин. Пътува с влак от Гърция със съпругата си и едногодишната си дъщеря. Тогава ченгетата блокират вагона му на Кулата и го разпитват за бягството му. Тъй като е напуснал България с разрешение за пътуване и не е свързан с антибългарска дейност, няма по-сериозни проблеми с властите. Идва отново за кратко в родината през 1988 година, а след настъпването на т. нар. демократични промени се установява да живее постоянно във Варна. Зад Океана остават 31-годишният му син Кристиян, който е възпитаник на Университета в Бъркли и днес работи в централата на “Гугъл”, както и трите му дъщери – Венета (29 г.) и близначките Искра и Бистра, които още следват.

През последните години проф. Бързаков се отдава на литературна дейност, като пише поезия и есеистика и е издал стихосбирките “Яростно в скръбта”, “В съня над пропастта” и “Лумнали огньове”. Два пъти е сред номинираните автори за Нобелова награда (2013 и 2014 г.) и очаква третата си номинация. Последната му книга е трето преработено издание на “Яростно в скръбта”, като авторът започна представянето й пред българската публика от Варна и Шумен, където събра овациите на ценители и познавачи. На 25 ноември проф. Иван Бързаков ще направи премиера на книгата си в София, на 3 декември – в Пловдив, а след това ще има още две представяния в столицата – на 4 декември и на 9 декември на “Панаира на книгата”. Когато прочетете написаното от него, ще разберете колко е близо до мисленето на всеки съвременен българин, преживял времето между две епохи. Но дори и да не си купите книгата му, срещнете се с този уникален българин и стиснете ръката му. Ще видите, че контактът с него си заслужава и дава сили за живот.

Любомир Дацов: Дефицитно мислене

http://bulgarski.pogled.info/news/60019/Lyubomir-Datsov-Defitsitno-mislene

/Поглед.инфо/ Управляващите изведнъж нямат нищо против да правят допълнително разходи, да правят допълнителни дефицити. Цялата риторика около бюджета беше компрометирана с едно отиване на Бойко Борисов до Министерството на финансите и изваждането на едни 50 млн. лева от джоба.

Заседават по делото срещу Златанов след изчезването на тефтерчетата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436503

Днес е първото заседание по делото срещу Филип Златанов, след като стана ясно, че основното доказателство - неговите тефтерчета, са били откраднати, съобщава Нова тв.
Златанов е подсъдим за това, че е прикрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е публикувал решение на подопечната му комисия срещу президентската съветничка Димана Ранкова. Днес е първото заседание по делото срещу Филип Златанов, след като стана ясно, че основното доказателство - неговите тефтерчета, са били откраднати, съобщава Нова тв. Златанов е подсъдим за това, че е прикрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е публикувал решение на подопечната му комисия срещу президентската съветничка Димана Ранкова.

Учени от ЦЕРН откриха две нови частици в семейството на барионите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246902_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A6%D0%95%D0%A0%D0%9D+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D1

 Учени, работещи в един от експериментите на Големия адронен колайдер - детектора LHCb, са открили две нови частици в семейството на барионите, съобщават от пресслужбата на ЦЕРН (Европейски център за ядрени изследвания).

Изчисленията, довели до откриването на частиците, наречени Xi_b'- и Xi_b*-, са направени на базата на данни, получени от Големия адронен колайдер през 2011-2012 г.

Ускорителят беше спрян за двегодишен ремонт през февруари 2013 г. и догодина ще поднови работата си с удвоена мощност.

През 2012 г. в експеримент на ЦЕРН - детектора CMS, беше открита друга нова субатомна частица - барион Xi_b*0.

Откриването ѝ беше приветствано от учените, тъй като има принос за по-доброто разбиране на силното ядрено взаимодействие - една от четирите фундаментални сили във физиката, определящи структурата на материята.

Подобно на добре познатите протони, които ускорява Големият адронен колайдер, новооткритите частици са бариони, съставени от три кварка, свързани помежду си от силно ядрено взаимодействие.

Различни при тях са типовете кварки. За разлика от барион Xi_b*0, който съдържа горен, странен и дънен, и двете нови частици съдържат чаровен, странен и дънен кварк. Благодарение на тежките b кварки, новооткритите бариони са над шест пъти по-масивни от протон.

"Природата беше благосклонна към нас и ни даде две частици на цената на една", казва Матю Чарлз от изследователския екип.

Източник: БТА    

Борисов неприятно изненадан, че гласят Флоров за шеф на ДАИ

http://www.bnews.bg/article-122259

Премиерът Бойко Борисов не е дал съгласие за назначението на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както изисква законът.

Студенти се биха с полицаи на протест в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246901_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%9B%D0

 Улични битки избухнаха в центъра на Лондон днес и полицаите бяха замервани с пиратки по време на 5-хиляден

протестен марш на студенти срещу повишаването на таксите за образование,

предаде агенция Ройтерс.

Стотици протестиращи успяха да пробият металните заграждения и нахлуха на площада пред парламента, където

водиха ръкопашни схватки с полицаите,

охраняващи сградата. Много от нападателите бяха облечени в черно и с надянати на главите им качулки, описа сцената електронното издание в. "Дейли телеграф".

От лондонското полицейско управление съобщиха, че трима негови служители са получили леки наранявания. До ранния следобед нямаше арести. По-късно отцепила се от протестния марш групичка е нападнала съседно кафене "Старбъркс" и е хвърляла столове по полицаите от друг ресторант.
 
Днешният поход е

първият студентски протест в Лондон от три години насам,

отбелязва Ройтерс. Студентите са разгневени от решението на консервативното правителство на Дейвид Камерън да вдигне таксите за обучение.

Към протестиращите се присъединиха и противници на орязването на държавните разходи. Освен уличния протест днес студентски активисти планираха на различни места из страната бойкот на учебните занятия и окупации на университетски сгради.

Източник: БТА    

Без “Черен петък” тази година в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4435962

Световната мания за предпразнично пазаруване с големи отстъпки - т.нар. “Черен петък”, ще заобиколи България тази година. Традиционното вече и у нас явление няма да се проведе в пълния си блясък в последния петък на ноември - 28-и, научи “24 часа”.
Причината е страх у търговците да не бъдат санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията. Световната мания за предпразнично пазаруване с големи отстъпки - т.нар. “Черен петък”, ще заобиколи България тази година. Традиционното вече и у нас явление няма да се проведе в пълния си блясък в последния петък на ноември - 28-и, научи “24 часа”. Причината е страх у търговците да не бъдат санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията.

Северна Корея заплашва да подсили военния си капацитет

http://asia.actualno.com/Severna-Koreja-zaplashva-da-podsili-voennija-si-kapacitet--news_61306.html

Северна Корея обяви, че ще повиши значително военния си капацитет в знак на протест на одобрената в ООН резолюция, която осъди нарушенията на правата на човека в страната, предаде АП. Комисията по пр...

Радан Кънев обяви Исмаилов за принцип, с който не се прави компромис

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-objavi-Ismailov-za-princip-s-kojto-ne-se-pravi-kompromis-news_61308.html

Мисля, че да съм „естествен лидер” на Реформаторския блок е въпрос на отговорност. А дали съм такъв или не, е съвсем отделен въпрос, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. По отношение...

Язовир Копринка е пълен, но не е стигнал критично ниво

http://society.actualno.com/Jazovir-Koprinka-e-pylen-no-ne-e-stignal-kritichno-nivo--news_61313.html

Язовир Копринка е пълен, но не е стигнал до критичното ниво. На пълна мощност работи ВЕЦ-ът до язовирната стена, от където в река "Тунжда" се изливат по 10 куб.м в секунда, което прави близ...

Каракачанов призна, че патриотите нямат нищо против квалификацията на Исмаилов

http://politics.actualno.com/Karakachanov-prizna-che-patriotite-njamat-nishto-protiv-kvalifikacijata-na-Ismailov-news_61311.html

Изразихме нашите съображения пред премиера Борисов против кандидатурата на Орхан Исмаилов, защото имаме това право. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в коментар относно спорната кандидат...

Световна мистерия: Защо котките влизат в кръг?

http://curious.actualno.com/Svetovna-misterija-Zashto-kotkite-vlizat-v-kryg-news_61251.html

Собствениците на котки знаят, че домашните им любимци не се подават на особено лесна дресировка, както кучетата. Ето защо е много трудно да накараш една котка да седне, да даде лапа, да се преобърне и...

Шефове режат служителите от Фейсбук

http://pik.bg/шефове-режат-служителите-от-фейсбук-news251641.html

Шефове режат служителите от Фейсбук

Все повече работодатели спират достъпа на служителите до социалните мрежи, пише "Монитор".

Според специалистите по подбор на персонала най-често без Фейсбук и Туитър остават операторите в кол центровете, офис асистентите и служителите във фармацевтични компании. „С основание спират достъпа, защото в крайна сметка работното време е за изпълнение на служебни задачи”, обясни HR експертът Елица Панева.

Според нея сърфирането в социалните мрежи прави служителите разсеяни и по-малко продуктивни. „Докато разговарят с клиент по телефона и в същото време следят какво случва във Фейсбук, то със сигурност няма да свършат добре работата си”, обяснява още Панева.

Според проучване на Digitribe Report през 2013 г. българите са прекарвали средно по 4 часа и половината в различни социални мрежи, като водещ е Фейсбук. Според международната интернет агенция We are social в края на февруари 2014 г. 3,8 млн. българи имат достъп до интернет, а 3 млн. от тях са с регистрация във Фейсбук.

Според родните работодатели служителите им прекарват 1/3 от работното си време за сърфиране в мрежата. Заради онлайн присъствието си в социалните мрежи по време на работа икономиката ни губи между 300-400 млн. лв. годишно. 

В същото време именно с помощта на социалните мрежи част от компаниите подбират служителите си. Проучване на Българската търговско-промилена палата (БТПП) показва, че 63% от работодателите проверявали предварително кандидатите за работа, преди да ги наемат. „Много работодатели разглеждат профилите на бъдещите си служители, за да се ориентират какви хора са”, обяснява специалистът по подбор на персонал Христина Иванова.

Според част от експертите по търсене на кадри обаче този подход е безсмислен. „От профилите във Фейсбук човек може да научи какво обича да прави кандидатът в свободното си време, но не и какви са професионалните му качества”, категорична е Панева.

Проучването на БТПП показва, че почти половината от работодателите проучват кандидатите чрез контакт с предишния началник. 37 на сто пък разчитат на препоръки от предишното работно място.

Пътна обстановка в страната - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=271301

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: без ограничения. АМ „Люлин”: На 20 ноември 2014 г. (от 9 до 17 часа), поради ремонтни дейности на електрическата мрежа, извършвани от НЕК в обхвата на АМ "Люлин" при км 0+324 /детелина на околовръстен път и начало на АМ “Люлин”/, се организира поетапно спиране на движението на МПС шест пъти на ден по 10 минути.

Гледат делото срещу Филип Златанов

http://petel.bg/Gledat-deloto-sreshhu-Filip-Zlatanov-__91074

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това е първо...

В Спартак 1918 очакват превод на пари. Футболистите са на стадиона

http://petel.bg/V-Spartak-1918-ochakvat-prevod-na-pari--Futbolistite-sa-na-stadiona__91075

В Спартак 1918 очакват да им бъдат преведени пари днес и да платят заплата на играчите. Както е известно, заради забавянето футболистите...

Работодател поиска бременна жена да абортира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436474

33-годишна жена твърди, че работодателят й поискал да направи аборт, за да запази работата си и по-късно заплашил, че няма да получава заплати, освен ако не напусне работата си преди раждането, пише "Български новини".
Според iefimerida.gr, жената е подала официална жалба в инспекция по труда на Гърция. 33-годишна жена твърди, че работодателят й поискал да направи аборт, за да запази работата си и по-късно заплашил, че няма да получава заплати, освен ако не напусне работата си преди раждането, пише "Български новини". Според iefimerida.gr, жената е подала официална жалба в инспекция по труда на Гърция.

Расистка партия намира многобройни поддръжници в Рочестър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246900_%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%

 Седнал на пейка в Рочестър, Югоизточна Англия, “Фантастик Пол”, безработен английски работник, сериозно обмисля да гласува за еврофобската и антиимигрантска партия ЮКИП, която се надява да спечели втори депутат на частичните парламентарни избори утре.

След като си счупил гръбначния стълб при злополука преди четири години, този петдесетинагодишен човек, който се представя с прякора си, е недоволен избирател на опозиционната Лейбъристка партия. Той се оплаква, че не намира работа в града, намиращ се на 50 км южно от Лондон. “Не съм расист, но има чужденци, които са склонни да работят за наполовина по-малко пари”, каза той. 67-годишният Кийт Май, друг разочарован избирател на лейбъристите, също изразява недоволство от броя на чуждестранните граждани. “Смятам, че са прекалено много в тази страна”, каза той.

Дълго време смятана за убежище за най-дясното течение на Консервативната партия, Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече привлича избиратели от работническата класа, които харесват плановете й за строг контрол на имиграцията.

ЮКИП обещава излизане на Великобритания от ЕС и призовава за въвеждане на точкова система за имиграцията. “Имиграцията е проблем в страната, без значение дали живеете в Севера или Юга, Изтока или Запада, и за работническата класа, и за средната класа”, заяви заместник-ръководителят на ЮКИП Пол Нътол.

Марк Реклес, бивш депутат от Консервативната партия в избирателния район Рочестър и Струд в продължение на четири години, предизвика частичните парламентарни избори на 20 ноември като напусна формацията си и се присъедини към антиимигрантската партия.

Говорител на партията все пак счете за нужно да изясни в изявление някои двусмислени изказвания на “дезертьора”: “Нашата политика в никакъв случай не цели всички имигранти от ЕС да бъдат качени на кораб в Дувър и да бъдат върнати там, откъдето са дошли.”

Заради възхода на конкурентната формация в проучванията на избирателните нагласи с наближаването на парламентарните избори през май, премиерът Дейвид Камерън също изрази намерение да ограничи имиграцията от другите страни на ЕС, пренебрегвайки действащия в Съюза принцип за свободно движение на хората.

Двата града Рочестър и Струд олицетворяват различни реалности. Рочестър, който е послужил за фон на редица романи на Чарлс Дикенс, остава архетип на английския романтичен и живописен град с порутени старинни сгради, водещи към внушителен нормандски замък.

На другия бряг на река Медуей, която разделя избирателния район, Струд има вид на работническо градче и е заобиколен от социални жилища на километри околовръст.

По време на обиколката си от врата на врата в квартал на Струд, Марк Реклес доверява, че очаква партията му да постигне добър резултат сред всички политически слоеве, а допитванията предсказват убедителна победа за ЮКИП утре.

“Делът на избирателите на ЮКИП, които преди това са гласували за Лейбъристката партия, нарасна тройно, от 7 на 23 процента”, изрази задоволство той. В случай на победа той ще е вторият депутат на ЮКИП в парламента в Уестминстър след Дъглас Карсуел, спечелил с комфортна преднина в началото на октомври в Клактън-он-Сий, също след като напусна Консервативната партия.

Според Боб Питърс, собственик на антикварна книжарница в Рочестър, който съди по изказвания на свои клиенти, “големият страх е загубата на идентичност”. Макар и ЮКИП непрестанно да повтаря, че не е расистка партия, някои силно се съмняват в това.

“Хората, които казват, че искат Англия за англичаните, са тези, които гласуват за ЮКИП”, каза 56-годишната бавачка Люси след разговор с двама активисти, носещи табела с надпис: “Това е нашата страна, гласувайте за ЮКИП, за да си я получите обратно”. “Расизмът е главният двигател и мнозина от тях не знаят каква е идентичността им”, изразява съжаление тя.

БТА

Съдът ще заседава по делото срещу Златанов, тефтерите му още липсват

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/20/2422812_sudut_shte_zasedava_po_deloto_sreshtu_zlatanov/?ref=rss


За днес в Софийския апелативен съд е насрочено делото срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е обвинен в престъпление по служба и на първа инстанция беше осъден на 3.5 години.

На това заседание трябваше да бъде представена, поисканата от съда, експертиза на оригиналите на двата тефтера на Златанов. Миналата седмица стана известно, че тези веществени доказателства, на които междувременно и прокуратурата се сети, че иска изследване, изчезнаха...

Симеонов: Не искаме да сваляме кабинета в навечерието на зимата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246899_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D

 За момента няма драма, има желание от двете страни за решаване на проблема, защото ние не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата.

Това каза лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов след като с Красимир Каракачанов се срещнаха с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Симеонов подчерта, че са "отговорни патриоти" и точно затова не могат да си позволят своеволно да разрушават "това крехко мнозинство в парламента". На конкретния въпрос дали ще оттеглят подкрепата, ако Орхан Исмаилов остане на пост зам.-министър на отбраната, Валери Симеонов каза: "Ще изчакаме решението на министър-председателя, ще свикаме нашия колективен орган, ще вземем решение и ще ви уведомим". Точната формулировка, която са поставили пред премиера за Орхан Исмаилов е била: "Това лице за това място за нас е неприемливо".

Ние бяхме длъжни да дойдем да си кажем мнението, изразихме своето становище. Премиерът пожела да получи време, за да се запознае със случая и да ни отговори, поясни Красимир Каракачанов.

Условия не сме поставяли, още по-малко ултиматуми, с които да бутаме правителството, подчерта Каракачанов. Заявихме, че за нас е важно този проблем да бъде решен заради общественото спокойствие.

Той каза, че за този час и половина са разговаряли по много въпроси, които касаят управлението на България, а конкретно за зам.-министъра разговорът е бил не повече от 15 минути.

"След като премиерът каза, че ще провери въпроса и ще даде отговор, ние преминахме на други теми", уточни Каракачанов.

БГНЕС припомня, че по-рано днес в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че е възможно да оттеглят подкрепата си за правителството, ако Орхан Исмаилов остане на поста на зам.-министър на отбраната.

"Да сте чули ние да сме против назначаването на хора с турско арабски имена? Да сме казали нещо против Вежди Рашидов, или против назначаването на зам.-областния на Кърджали? Не сме дали никакви сигнали в посока на това, че ние дискриминираме някого", отвърна в кулоарите Валери Симеонов. По думите му, НФСБ е за уважение между етносите, но Исмаилов не трябва да бъде на този пост, защото е представител на протурска партия.



БГНЕС

Горанов: Оставката на Искров е на дневен ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246898_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%

 Правителството на Бойко Борисов ще има достатъчно време да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от КТБ в срок.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след решението на Народното събрание, с което парламентът дава мандат на Министерски съвет и Министерство на финансите да водят преговори с финансови институции за нов външен заем още преди да е приета актуализацията на бюджета за 2014 година, предаде репортер на БГНЕС.

"Изпратили сме предложения за предложения за оферти за външен заем до най-големите европейски и световни банки. Те са общо 19 на брой, като не мога да ги изброя поименно в момента", призна Горанов минути след гласуването на мнозинството в пленарна зала, което му позволи да води официални преговори за нов заем до 3 млрд. лева. Запитан дали правителството ще има време да договори кредит от чуждите пазари Горанов отвърна, че ще има такова време, благодарение на днешното гласуване.

На въпрос какво е наложило смяната на управителя на Фонда за гарантиране на влоговете Горанов отговори, че в Министерски съвет е била депозирана оставката на сегашния управител на фонда Росен Николов. Горанов нарече Николов "много добър експерт, който е свършил много добра работа" и обяви, че ще разчита на него в бъдеще, като е обсъдено за какво той може да бъде полезен. Запитан какво следва след решението на БНБ част от портфейла на ТБ "Виктория" да се проведе и след декември тя да отвори врати, Горанов отговори, че по същество тази банка е имала само ликвиден проблем. "Знам, че БНБ е взела решение да продаде част от кредитния портфейл, с което да осигури необходимата ликвидност и банката да може да заработи като действащо предприятие и да приключи процеса с квестурата", каза Горанов.

По думите му, това означава, че след приключването на квестурата банката ще се върне към нормалния си живот и тя може да отвори врати, а вложителите да изтеглят своите пари без ограничение, ако преценят. Запитан дали това ще облекчи парите, които Фонда за гарантиране на влоговете трябва да изплати Горанов отговори, че ТБ "Виктория" никога не е била с капиталова дупка и със същия проблем, като този на КТБ. "Никога не е стояла тема, че вложителите във "Виктория" ще бъдат ограничени. Те нямат нищо с вложителите в КТБ", увери той.

На въпрос дали оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров е на дневен ред Горанов отвърна: "Разбира се." Помолен да коментира дали е наясно какво са говорили Бойко Борисов и Иван Искров вчера на среща в Министерски съвет Горанов отговори, че "работата му е да знае, но не и да коментира какво си говорят други хора". Иван Искров трябва да си подаде оставката, каза той в отговор на призив да изнесе поне това, което е допустимо. Запитан дали това ще се случи до края на седмицата Горанов отвърна, че не е коментиран срок. Помолен да коментира в какъв срок подаването на оставка от страна на Искров ще е здравословно за банковата среда Горанов отговори, че "няма пряка връзка между двете".

На въпрос дали е възможно новият гуверньор на БНБ да бъде Росен Николов, Горанов отвърна с "не". "Когато той реши, ще ви каже", контрира Горанов опити да разберат за какъв пост се готви досегашният управител на Фонда за гарантиране на влоговете. Не е обсъждана кандидатурата на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев за шеф на БНБ, каза още Горанов и добави, че Мавродиев си има работа в момента. Горанов отказа да коментира имената, които се спрягат за наследник на Искров.

Запитан какво налага рефинансирането на заема на Първа инвестиционна банка с външен дълг Горанов отговори, че още когато през лятото е била одобрена ликвидна подкрепа за ПИБ е било ясно, че тя ще бъде за средносрочен период - една или две години, през който ще се утвърди план за преструктуриране. "Тогава ограниченията в лимита, който може да се поеме като дълг принудиха правителството да направи помощта за 5-месечен срок. По принцип подобни планове да правят по-дълъг срок. Още тогава беше ясно, че оказана ликвидна помощ ще продължи поне две години. Изпратили сме до ЕК всички ангажименти, които банката е поела по плана за държавна помощ и няма проблем с това. Има график, по който в бързи темпове те ще възстановят средствата, отдадени назаем", обяви финансовият министър. 

 

 

 

 

БГНЕС

Борисов нареди КАТ да ни спира само пред камера

http://bulgarski.pogled.info/news/60017/Borisov-naredi-KAT-da-ni-spira-samo-pred-kamera

/Поглед.инфо/ КАТ вече ще ни проверява само пред камера. Това нареди Бойко Борисов на последното заседание на кабинета

Пореден смелчага опита да влезе в Белия дом

http://www.bnews.bg/article-122258

41-годишен мъж от американския щат Айова е бил задържан при опит да влезе в Белия дом.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=271300

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 ноември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:30 ч. - гр. Варна - жилищен комплекс "Ботаника" - от 09:30 ч.

До 12 градуса днес, на запад дъждът спира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436461

Максималните температури за деня ще са между 7° и 12. Днес в западните райони от страната ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България все още ще превалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата за времето на Националния институт Максималните температури за деня ще са между 7° и 12. Днес в западните райони от страната ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България все още ще превалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата за времето на Националния институт

В планините пада сняг, на запад дъждът спира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4436457

Максималните температури за деня ще са между 7° и 12. Днес в западните райони от страната ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България все още ще превалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата за времето на Националния институт Максималните температури за деня ще са между 7° и 12. Днес в западните райони от страната ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. В по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България все още ще превалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата за времето на Националния институт

Тудей`с заман: Влизат ли САЩ в тон с турския диктат против Асад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246897_%D0%A2%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%B9%60%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%92%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0

 Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че САЩ се приближават към приемането на турската позиция, която е едновременното отстраняване в Сирия на президента Башар Асад и Ислямска държава на Ирак и Леванта /ИДИЛ/.

Не зная дали Давутоглу говори истината, защото, за съжаление, турските лидери повече не са надеждни. Те непрекъснато си противоречат и техните твърдения нямат стойност на международната арена. Никой световен лидер или медия вече не приемат на сериозно техните изявления.

Точно като близкоизточните диктатори те казват едно нещо на народа, но друго абсолютно различно в частен разговор. Противоречията при президента Реджеп Тайип Ердоган станаха вече толкова очевидни, че той дори не се притеснява да противоречи на обикновени исторически факти. Поради следните причини не приемам сериозно твърдението на Давутоглу за приближаването на американските политици до приемането на доводите на Турция.

Преди да изложа доводите, бих искал да дам ясно да се разбере, че лично бих искал режимът на Асад да беше свален още през 2011 г. Никога не съм крил личното си мнение, само че не мога да разбера защо ако турското разузнаване беше наистина толкова могъщо, колкото твърдят правителствените кръгове, разузнавателната служба не отиде в Сирия и не проведе операция срещу Асад, за да спаси сирийския народ от този жесток диктатор.

За съжаление от 2013 г., когато ИДИЛ установи контрол върху голяма част от територията, изоставена от силите на Асад, те вече са новата реалност в Сирия. Външни сили, включително Съединените щати и Турция би трябвало да обсъдят тази нова реалност. Двата района, в които ИДИЛ засега не може да диктува събитията, са доминирания от кюрдите регион и този, в който действат силите на Асад.

В кюрдския район ИДИЛ започна стратегическа атака срещу Кобани и създадоха нарастваща заплаха срещу контролираните от кюрдите земи. Единственият регион, за който сега силите на ИДИЛ не са заплаха, е контролираният от силите на Асад, регион, в който малцинствата от християни и алевити живеят под защитата на сирийската армия. При тези обстоятелства Турция иска САЩ в едно и също време да отстранят и Асад, и войските на ИДИЛ. Обаче стратезите трябва да си зададат въпроса "Колко лесно би могло да бъде отстраняването на Асад и ИДИЛ по едно и също време?". От военна гледна точка да бъдат взети на мушка силите на Асад и неговият режим е много по-лесно, отколкото ИДИЛ, просто защото Асад разполага с повече или по-малко организирана армия, което прави конвенционалната атака срещу нея доста по-лесна.

Ако Съединените щати предприемат въздушни удари срещу Асад и ИДИЛ едновременно, резултатът би могъл да бъде много различен. Въздушните удари срещу сирийската армия биха могли да имат опустошителен ефект. Само че ИДИЛ е проникнала в райони с цивилно население и бомбардировките няма да бъдат много ефективни срещу техните сили. Ще са необходими също и сухопътни войски за прогонване на ИДИЛ от завзетите от нея територии, а за изграждането на такива сили ще трябват години.

В стратегически план молбата САЩ да атакуват едновременно Асад и ИДИЛ няма да бъде нищо по-различно от оказване помощ на ИДИЛ. Представете си кой ще запълни празнината, ако американската бойна авиация унищожи ВВС на Асад, които са най-ценният стратегически актив на режима в Дамаск? Естествено, това ще бъде ИДИЛ.

Като се има предвид, че няма да е еднакво лесно да бъдат атакувани силите на Асад или американските военни самолети започнат едновременно удари срещу Асад и ИДИЛ, именно сухопътните сили на ИДИЛ ще напреднат и ще вземат под контрол районите, контролирани в момента от Асад. Без трета сила, която има капацитета едновременно да се бие срещу ИДИЛ и Асад,ще бъде оказване на голяма помощ на ИДИЛ ако САЩ решат едновременно да водят битка и срещу Асад, и срещу халифата. Освен това въздушните атаки на Щатите срещу армията на Асад биха означавали подпомагане на ИДИЛ да нахлуе в обитаваните от християнски и алевитски малцинства и да ги подложи на кланета, докато САЩ успеят да изтласкат ИДИЛ, ако това въобще би било възможно.

Това, което е необходимо да бъде направено, е създаването на трета сила, модерни въоръжени сили, за да бъде създаден работещ буфер между Асад и ИДИЛ ако САЩ възнамеряват да започнат въздушни удари едновременно срещу ИДИЛ и Асад. Тази трета сила трябва да попречи на ИДИЛ да вземе под контрол районите, от които силите на Асад ще изтеглят.

Самото съществуване на режима на Асад е силно зависимо от съществуването на ИДИЛ. Отстраняването на ИДИЛ означава същото да сполети и Асад. По този начин третата сила, която би могла да бъде създадена от САЩ и Турция, вероятно ще бъде враг и на ИДИЛ, и на Асад по едно и също време. Поради което коалиционните партньори ще трябва да сформират много мощна трета сила, която да бъде готова да води тежки битки едновременно и срещу ИДИЛ, и срещу Асад. Възможно ли е това? Едва ли.




БГНЕС

Михаил Неделчев: Последните 25 години не са черна дупка за България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4436103

 Интервю на Валентина Петкова с литературния историк проф. Михаил Неделчев за осмислянето на последните 25 години, за тяхното значение в политическото и общественото развитие на България и за необходимостта от сблъсък на годините преди и след 1989 г.
Нашият гост
Проф. Михаил Неделчев е роден през 1942 г. в София.  Интервю на Валентина Петкова с литературния историк проф. Михаил Неделчев за осмислянето на последните 25 години, за тяхното значение в политическото и общественото развитие на България и за необходимостта от сблъсък на годините преди и след 1989 г. Нашият гост Проф. Михаил Неделчев е роден през 1942 г. в София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване